Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
4.73 MB
2020-04-20 10:59:15
 

application/pdf
Védett Védett
0
489
Cím: Pénzintézetek és működésük a dualizmus korában Nagykanizsán
Szerző: Horváth Tamás (1948)
Szerz. közl: Horváth Tamás
Kiadás: Nagykanizsa : Nagykanizsai Városvédő Egyesület, 2017
Sorozat: Nagykanizsai honismereti füzetek/42.
Eto: 336.71(439)"1867/1918" ; 943.9Nagykanizsa ; 908.439Nagykanizsa ; 908.439.121Nagykanizsa
Tárgyszó: Nagykanizsa ; bankok ; dualizmus ; dualizmus kora
Szakjel: 336
Cutter: H 92
Nyelv: magyar
Oldal: 52 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


Nagykanizsai honismereti füzetek
PÉNZINTÉZETEK ÉS MŰKÖDÉSÜK A DUALIZMUS KORÁBAN NAGYKANIZSÁN
33 £ 14-3 Sj
Horváth Tamás
PÉNZINTÉZETEK ÉS MŰKÖDÉSÜK A DUALIZMUS KORÁBAN NAGYKANIZSÁN
Nagykanizsa
2017
Kiadja:
Nagykanizsai Városvédő Egyesület
Felelős kiadó: Cserti Tibor elnök
A fotókat készítette: Lengyák András
© Horváth Tamás
ISSN 1216-3724 ISBN 978-615-80755-0-3
A szöveget gondozta: Ruzsinszky Klementina
Tördelőszerkesztő: Lengyák András
ELŐSZÓ ÉS AJÁNLÁS
Az 1867. évi kiegyezés megteremtette a gazdaság fejlődéséhez szükséges politikai stabilitást, egyúttal megnyitotta az első világháború végéig tartó dualizmus időszakát. Magyarország történetében ez a korszak a tőkés fejlődés kibontakozásának ideje volt.
Az egységes és védett piac, a tőke és a munkaerő szabad áramlása, a szabad verseny, a második ipari forradalom hatására a magyar gazdaság különböző szektorai a gyors növekedés pályájára álltak. A tőkés modernizációt a kiépülő, korszerű hitelrendszer biztosította. Az erőteljes lendületet kapott gazdaság egyik leggyorsabban fejlődő és teijeszkedő ágazata a hazai pénzintézetek hálózata volt. A létrejött bankok, takarékszövetkezetek nem pusztán az ipar és kereskedelem fellendítésének segítői, pénzügyi forrásai voltak, hanem a lakosság számára szükséges hitelekhez való hozzájutást is gyorsabban és egyszerűbben tették lehetővé.
A pénzintézetek a helyi modernizáció financiális hátteréül is szolgáltak. Meghatározó szerepet töltöttek be a városok infrastrukturális fejlődésében, a települések városi jellegének erősítésében.
Ez a folyamat követhető nyomon Nagykanizsa város történetében is a tárgyalt időszakban, s dolgozatomban ennek részleges bemutatására vállalkoztam. Kiegészítéseként mindannak, ami a városunk múltját feltáró, s eddig megjelentetett monográfiákból megtudható a helyi pénzintézetek működéséről, mert ezek a kiadványok csak érintőlegesen foglalkoztak a bankszektor történéseivel. A Barbarits Lajos által írott „Nagykanizsa" monográfiából a pénzintézetek alapításának ideje és vezetőinek neve pontosan megtudható, de a pénzintézetek működését sem ez a könyv, sem pedig a később megjelentetett helyi vonatkozású monográfiák nem taglalják.
Közel két évtizeden át történelmet tanítottam a helyi Batthyány Lajos Gimnáziumban. A tantárgy szeretete és a múlt iránti tisztelet is arra indított, hogy e hiánypótló dolgozattal
3
városunk történetének feltárásához, teljesebbé tételéhez hozzájáruljak.
Köszönöm a Nagykanizsai Városvédő Egyesület vezetésének, Cserti Tibornak és Papp Ferencnek, valamint Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Humán Bizottságának, hogy támogatásukkal lehetővé tették e kiadvány megjelenését.
Külön is megköszönöm Lengyák András és Ruzsinszky Klementina önzetlen szerkesztői munkáját.
Ajánlom e könyvecskét elsősorban a pénzügyek területén dolgozóknak, de jó szívvel mindazoknak is, akik a város múltjához kötődő intézmények történetét részletesebben szeretnék megismerni.
Horváth Tamás
4
A magyar Mtelügy története, akárcsak a hazai pénzintézeteké, a XIX. század negyvenes éveiben kezdődött. A pénzintézetek közül elsőként a takarékpénztárak intézménye jött létre humanisztikus jelleggel. Eredet

Insert failed. Could not insert session data.