Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.03 MB
2020-05-18 10:13:56
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
253
807
Cím: A kiskanizsai ragadványnevek
Szerző: Fülöp György (1923)
Szerz. közl: Fülöp György
Kiadás: Kiskanizsa : Együtt Kiskanizsáért Egyes., 2012
Kiadásjelzés: 2. kiad.
Sorozat: Nagykanizsai honismereti füzetek/1.
Eto: 809.451.1-3(439Kiskanizsa) ; 392.91(439Kiskanizsa)
Tárgyszó: Kiskanizsa ; ragadványnevek
Szakjel: 800
Cutter: F 97
Nyelv: magyar
Oldal: 41, [2] p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSAI
HONISMERETI
FÜZETEK
1
1979
2012
DR. FÜLÖP GYÖRGY
A KISKANIZSAI RAGADVÁNYNEVEK
Slö<ö
t\'H"
DR. FÜLÖP GYÖRGY
A KISKANIZSAI RAGADVÁNYNEVEK
Készült Nagykanizsa Város Önkormányzata és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület támogatásával
Az eredeti borítót Tüchert Miklós tervezte
Kiadja:
Együtt Kiskanizsáért Egyesület
Felelős kiadó:
Horváth Jánosné
Minden jog fenntartva!
Készült a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft.
Nyomdájában,
Nagykanizsa, 2012 -—Uewezető:
Második kiadás
ISBN:
978 963 08 5558 7
Bevezető gondolatok
Építeni, jövőt tervezni a múlt ismerete nélkül nem lehet. E régről ismert igazságot nemcsak felismerték, de alkalmazzák is városunkban a honismerettel, helytörténettel foglalkozó, lelkesen gyűjtő és dolgozó lokálpatrióták.
A Hazafias Népfront Honismereti Bizottságának szervező tevékenysége eredményeként úttörőinktől a nyugdíjas városlakókig egyre többen és szervezettebben dolgoznak Nagykanizsa és környékének múlt-kutatásában. Munkájuk, tevékenységük hasznaként gazdagodunk újabb ismeretekkel, forrásokkal, adatokkal.
A felkutatott és feltárt ismeretek hasznossága és értéke igazzá, valóssá akkor válik, ha közkinccsé lesz. Ennek a törekvésnek a keretében terveztük megjelentetni azokat a munkákat, gyűjtéseket, dolgozatokat, amelyeknek első példányaként Nagykanizsa sajátos, különlegességekben gazdag városrészén élőknek, a kiskanizsai emberek ragadványneveit tartalmazza.
Dr. Fülöp György városszeretetét, sokoldalúságát, lelkes kutató és gyűjtő munkáját dicséri a dolgozat. Valóban, talán az utolsó órákban gyűjtötte össze és adta az avatott kutatók és érdeklődők kezébe munkáját.
Meggyőződésünk, hogy az első füzetet - terveink szerint -újabbak követik, és tovább szélesedik azoknak a köre, akik inspirációt, kedvet kapnak az önzetlen munka e szép példájából.
Itt és most kívánok köszönetét mondani Dénes Gyulának fáradhatatlan szervező és irányító munkájáért.
Az idősebb generáció aktivitásának megkapó, lelkesítő példája tiszta forrásként így táplálhatja a jövőt teremtő fiatal nemzedéket.
Zsoldos Ferenc tanácselnök-helyettes
3
A kiskanizsai ragadványnevek keletkezéséről
Ragadványneveken azokat a neveket értjük, amelyeket a hivatalosan anyakönyvezett nevek helyett, illetőleg ezekkel együtt a szóbeliségben használnak. A nép egymás közti érintkezése során keletkeztek, nem szolgálnak hivatalos megkülönböztetésre. A ragadványnevek keletkezésének körülményeire, okaira azonban csak akkor kapunk választ, ha Kiskanizsa történelmében visszalapozunk néhány évszázadnyira.
Kiskanizsa nem a kanizsai vár falain belül terült el, hanem a vártól nyugatra, a Kanizsa patakon túl épült fel. A török korban két utcája volt, amelyben telkes jobbágyok, házas zsellérek és egyszerű zsellérek, kisebb kézműves iparosok laktak agyagból vert, sárfalú zsúpos házaikban. Ezeket a házakat azért építették így, mert ellenséges támadás esetén felgyújtották azokat, és bemenekültek a várba. A veszély elmúltával visszatértek otthonukba, ahol a tömésfalak még álltak. Az ellenség csak fáradságos munkával tudta volna lerombolni azokat, ezzel nem vesződött. így aztán csak a tetőszerkezetet kellett újra felépíteni, a zsúptetőt rárakni, és újra beköltözhetően állt a ház, a régi formájában.
Az 1440-es években a vár védőőrsége nagy járvány következtében igen megfogyatkozott. A védőőrség feltöltéséhez nem tudtak a magyarokból eleget katonának bevonni, így Zsigmond király kénytelen volt havasi rácokat betelepíteni Kanizsára. Kiskanizsán telepítették le őket a mai Kisrác és Nagyrác utca helyén. Ez volt az első idegen nemzetiség, mely betelepült Kiskanizsára.
1600-ban Kanizsa török uralom alá került. A 90 éves török uralom alatt Kiskanizsa népe házasságok révén keveredett a törökökkel. Amikor 1690-ben Kanizsa felszabadult a török iga alól, az elvonuló törökök közül körülbelül kétszázan itt maradtak.
4
Többen nevüket is megváltoztatva itt éltek tovább, itt alapítottak családot is. Az elvonuló törökökkel viszont a korábban idetelepített rácok közül többen elhagyták Kanizsát. Ez volt a második népkeveredés.
1702-ben Lipót császár Kanizsa várát osztrák politikai érdekekre tekintettel leromboltatta. A vár lerombolása után a magyar védőőrséget elvitték más vidékre, míg az egyéb nemzetiségű várőrséget feloszlatták. Ezekből a feloszlatott idegen zsoldosokból több német, cseh és egyéb nemzetiségű katona itt maradt, és itt alapított családot. Ez volt a harmadik nagyobb népkeveredés.
Mindezekből talán valaki azt gondolhatná, hogy ennyi idegen betelepülő az itteni magyarokra valamiféle idegen befolyást gyakorolhatott volna. Nem így történt. Kiskanizsa népe mindig szorgalmas, munkaszerető és becsületes magyar volt. Itt nem nézték különben senkinek soha a nemzetiségét, a vallását. Egyedül a becsületes munka szeretete volt az emberség mértéke, így aztán az itt maradt idegenek szorgalmas munkájuk révén igen rövid időn belül, idegen nemzetiségüket szinte elfeledve, talpig becsületes jó magyarokká váltak. Néhány évtized múltán már a legnagyobb sértésnek vették, ha valaki azt mondta volna rájuk, hogy nem magyarok.
E kitérő után most már meg lehet érteni, hogy miért van idegen családnevűeknek magyar ragadványnevük, és a magyar nevűeknek idegenül csengő ragadványneve.
Most pedig rátérhetünk a ragadványnevek keletkezésének vizsgálatára.
A ragadványnevek keletkezésének egyik legfőbb tényezője az volt, hogy bár a kiskanizsai utcáknak volt neve, de benne a házak nem voltak megszámozva, így csak a hivatalos név mellé tett ragadványnévvel tudták a hasonló nevűeket egymástól megkülönböztetni ugyanazon utcán belül.
5
A további megkülönböztetéseknek a kialakulására a lakosság szaporodása is nagy hatással volt. A kialakulás módjára két tényező hatott jelentőségteljesen.
Az egyik döntő tényező a házasságkötéssel járó variáció, a másik pedig Kiskanizsának a belső jellemzők szerinti megosztottsága.
A házasságokat nem a két érdekelt fél, a lány és a fiú határozta el természetes vonzalmai alapján, hanem elsősorban a vagyoni helyzet, a vagyon szerinti rang döntött. A másik befolyásoló tényező a házasságnál az volt, hogy a város melyik részében lakott a házasulandó, illetve a férjhezmenő fél. Annak megállapítása, hogy a házasulandók közül ki és kit vehet el feleségül, a leendő anyósok határozatától függött, minden körülmény mérlegelésével.
Kiskanizsa nem hivatalosan ugyan, de hallgatólagos és mindenki által elfogadott törvényszerűséggel három részre tagolódott. Az egyik része a Varasdi utcától északra lévő felső falu volt, a másik pedig a déli része, vagyis az alvég. A felső részben többségében a magyar telkes jobbágyok és utódaik, valamint a vagyonosabb idegenek laktak. A déli alvégen kevés telkes jobbágy, néhány házas zsellér lakott, többségében mezőgazdasági zsellérek, cselédemberek, akik nemzetiségre nézve részben rácok és horvátok voltak. Az egyik nagyobbik alvégi utca még ma is a Nagyrác utca nevet viseli. Ez a területi megkülönböztetés az egymás közti érintkezésben, különösen házasságkötések tekintetében, szinte áthatolhatatlan gátat jelentett. így aztán komoly oknak és érdekeknek kellett közrejátszaniuk abban, hogyha házasság jött létre a felvég és az alvég között.
Ez az állapot aztán kihatott a ragadványnevek csoportos keletkezésére, elterjedésének határaira is. Előfordult, hogy a ragadványnév mellé még egyet kellett ragasztani, a pontos megkülönböztetés érdekében.
6
Kiskanizsának a harmadik, szintén nem hivatalos elnevezésű településcsoportja, a mostani Hunyadi tértől nyugatra terül el. Lakói nagyobb részben nincstelen zsellérek, napszámosok voltak. Ezt a részt Rajnának nevezték.
Hogy aztán mikor, miért és milyen körülmények között keletkezett ennek a falurésznek ez a megkülönböztető elnevezése, azt senki sem tudja, de az elnevezést mind a mai napig ismeri mindenki Kiskanizsán.
Kiskanizsa fent elemzett területi megoszlása, valamint a lakosság természetes szaporodása magával hozta, hogy sokan viseltek azonos családi nevet kisebb területre tömörülve. Ezért a ragadványnév elterjedése szükségszerűvé vált, sőt esetenként a második ragadványnév hozzáillesztése is.
A ragadványneveket Kiskanizsán csúfnévnek nevezték. Ez nem volt sértő, mert a kiskanizsaiak gondolkozásmódja szerint, amíg van az embernek egy törvényes, rendes neve, mellette van egy csúfnév, amit a jobb megkülönböztetés céljából ragasztottak a törvényes név mellé, és úgy is használtak. A ragadványneveket törvényesen és hivatalosan nem is tüntették fel és nem használták.
Valamely ragadványnév keletkezésének bemutatására csupán a saját nevünk, vagyis édesapám nevének kialakulását tudom felemlíteni. Míg családi nevünk Fülöp volt, a ragadványnevünk páter. Ez a név onnét eredt, hogy a családnak több férfitagja járt a piarista gimnáziumba. Például András nagybátyám négy gimnáziumi osztályt járt ki, és utána megmaradt otthon a paraszti munkában, mint telkes jobbágy fia. Apám, Fülöp György is kijárta a gimnázium első osztályát, de aztán abbahagyta a tanulást. Apám alacsony termetű, koromfekete hajú ember volt, igazi mokány magyar. Dacos, lobbanékony természete miatt már legénykorában ráragadt a höccös név. így aztán a mi szűkebb családunk neve Fülöp György páterhöccös lett.
7
Az olyan esetekben, amikor egy utcában nem csupán kettő, hanem három, sőt több egyforma család- és ragadványnevű egyén akadt, akkor még egy ragadványnevet kezdtek fel megkülönböztetésükre. Erre jó példa az egyik legnépesebb utca, a Jakabkuti utca. Itt a Krisztián családnevüek első ragadványneve a Simádlin, ehhez jött a Fagyos, a Csürrögető, aztán a Furubi, Ilyen ragadványnév osztódás több is van Kiskanizsán.
Az idegen betelepülések nyomai most is megvannak az egyes családnevekben, mint például:
német szerb horvát
Sneff Karlovics Mihalecz
Neumajer Vugrincsics Martinecz
Bolf Vidovics Kuzma
Auer Dávidovics Poszovecz
Tisler Radics Herjavecz
stb. stb. stb.
török
Baa
Haba
Gozdán
Anek
Mátés
stb.
cseh
Szokol
Krátky
Danek
Pilák
Pahocsa
stb.
8
Ezek az idegen nevek mind a mai napig fennmaradtak, és bizonyos vonatkozásaikban hatást gyakoroltak a ragadványnevekre is, mert előfordult, hogy eredeti nemzetiségük szerinti ragadványnevet kaptak a későbbiek során:
családnév raeadvánvnév
Baa Barbacsi /török/
Samu Csiribli /török/
Varga Makár /török/
Varga Penec /horvát/
Szmodics Siska /cseh/
Novák Cseszkó /cseh/
Dávidovics Poveda /horvát/
Horváth Flinger /német/
Bagonyai Flori /horvát/
Szollár Jankér /cseh/ stb
Az időközben betelepült idegeneknek nem volt ragadványneve, mert egyedülálló nevük mellett arra szükség nem volt.
Arra, hogy a ragadványnevek hogyan jöttek létre az idők folyamán, mi volt az alapjuk, csak következtetésekkel lehet magyarázatot adni, de még ezek is csak találgatások lehetnek, mert eredetükről írásos dokumentumok nincsenek.
Ezek a nép körében keletkezett elnevezések, melyek már századok óta léteznek, egyik generáció a másikra hagyományozta, szájhagyomány útján adta tovább. Nincs olyan élő személy, aki valamennyinek a keletkezésére fényt deríthetne. Az utódok sem tudják, mivel csak a nevet örökölték, de a kialakulás okát velük nem minden esetben közölték.
9
A ragadványnevek tanulmányozása, a velük való foglalkozás, összefüggéseiknek feltárása mégsem hiábavaló, mert a nép életének régi hagyományai tárulnak fel előttünk. A ragadványnév is történelem, néprajzi adalék.
A következőkben a neveket utcánként szedtem sorba. Elől jön a családi név és azután a ragadványnév.
Családi név____________________Ragadványnév
Alsótemetö utca
Polai Gyöngytik
Varga Miklós
Karlovics Pelvatanácsos
Tlemmer Tamás
Szmodics Martin
Gödinek Lulek
Kálovics Mihina
Gudlin Náci
Farkas Bognár
Bolf Bognár
Plánder Bürke
Varga Penec, Szákás
Flumbort Bander
Mihalecz Káposzta
Mihalecz Magyar
Godina Szatyor
Varga Bődike
Horváth Bundzsi
10
Családi név
Ragadványnév
Baicsai utca
Kangyalics Kiss Jakupánecz Kálovics Mihalecz Petye Ferus Tamás Babos Mátyás
Dolmányos Betyár
Horváth Juda
Varga Tojásos
Vajda Náci
Baa Barbacsi
Magyar Bregovics
Szokol Busa
Miilei Dádek
Gudlin Kuzma
Vajda Szabó
Szmodics Prungác
Dani Véber
Kangyalics Göbe
Bregovics Szinek
Vajda Aka
Polai Gyuric
Kunics Huszár
Horváth Juda
Kiss Ferus
Vajda Pálek
Horváth Trunki
Horváth Pável
Miilei Csupri
Farkas Csicsa
Horváth Barom
Szmodics Siska
Plánder Bunczi
11
Családi név
Ragadványnév
Kangyalics Csúcsos
Magyar Sánta
Sneff. Magyar
Magyar Igri
Knausz Kami
Dolmányos Bérdolmányos
Varga Makár
Polai Gyuri c
Farkas Györgyék
Novak Cseszkó
Imrei Berci
Miilei Csutri
Bába utca
Godina ...
Hajdú.....
Kassai....
Plander...
Szmodics...
Dávidovics
Tislér....
Horváth...
Kovács....
Ország....
Horváth...
Plánder...
Törő......
Kuzsner...
Birács
Csöndér
Kunics
Kerpacs
Bariska
Jandrók
Südő
.Sánta
.Bognár
.Tukeli
.Hajdinák
.Pered
.Petus
.Hajnali púpos
Családi név
Ragadványnév
Czigánv utca I.
Miilei.....
Kálovics....
Nagy.......
Sneff......
Jankovics...
Poszovecz..
Törő.......
Sneff......
Bagonyai...
Dénes......
Dávidovics
Varga......
Faics......
Varga......
Gudlin.....
Marton.....
Dani.......
Bolf.......
Kiss.......
Faics......
Gudlin.....
Miilei.....
Dávidovics
Farkas.....
Farkas.....
Bolf.......
Knausz....
Tislér....
Dádek
Bakter
Tóth
Sisári
Bozsák
Köles
Takács
Péter
Bóna
Dödölle
Sántiván
Anekvörös
Fütyülő
Makár
Lápek
Szilajka
Mihók
Káposzta
Poszovecz
Fuvaros
Purci
Petus
Jandrók, Poveda
Babos
Györgyék
Györgypupos
Kolec
Jankek
13
Családi név
Ragadványnév
Czigány utca II.
Horváth.....
Bolf........
Bolf........
Dávid.......
Gozdán......
Szokol .....
Jakabfi.....
Kálovics....
Dervalics...
Horváth.....
Knausz......
Kálovics....
Jakab fi....
Horváth.....
Kálovics....
Nagy........
Sneff.......
Bolf........
Kálovics....
Kálovics....
Tislerics...
Varga.......
Zimmermann
Balogh......
Varga.......
Poszovecz...
Hermanics....
Mihalecz....
Imrei.......
Kálovics....
Bolf........
Csepregi....
Ferkógyuri
Gyuri
Bognár
.Purci
.Biró
.Pisti
.Bara
.Pelva
.Sántiván
.Barom
.Hajdú
.Mihók
.Bunda
.Mákos
.Krámer
.Miska
.Péterfelső
.Betyár
.Berki
.Csondor
.Bőrös
.Makár
.Nóta
•Gyigya
.Penecz
.Péter
.Csikós
.Kópéra
.Derva
.Cája
.Dózsi
.Krámer
Családi név
Ragadványnév
Faics.......
Kiss........
Nagy........
Czimmermann Kunics......
Reklám
Betyár
Gudlin
Nóta
Csizmaszár
Felsötemetö utca
Varga.........................Patfar
Bencze........................Tökös
Vajda.........................Kanki
Bolf..........................Bognár
Bolf..........................Ivánkoma
Mihalecz......................Mátyás
Mihalecz......................Mátyás cseszkó
Vajda.........................Filó
Kálovics......................Klausz
Kuzsner.......................Istóf
Varga.........................Kunics
Kálovics......................Potrévec
Szabó.........................Liti
Horváth.......................Potrévec
Szmodics......................Siska
Krisztián.....................Sisári
Varga.........................Bődike porcog
Varga.........................Penec
Varga.........................Kanki
15
Családi név
Ragadványnév
Homokkomáromi utca
Kovács....
Kiss......
Fülöp.....
Miilei....
Kiss......
Polai.....
Horváth...
Dávidovics
Hajdú.....
Hegedűs....
Farkas....
Sneff.....
Farkas....
Farkas....
Balogh....
Hajdú ....
Stocker...
Kunics....
Matalics ....
Parti.....
Polai.....
Mátés.....
Marton....
Gál.......
Gál.......
Krisztián ...
Pávics....
Polai.....
Szokol....
Mihálecz...
Anek......
Bagón yai.. Varga.....
Baltis
.Csiki / Csibi
Cika
.Pávics
Ferkólaci
.Gyuricz
Johánec
.Jandrók
.Csonka
.Ivica tanácsos
.Drassa
.Baricsicsa
.Csicsa
■Györgyi
•Gyigya
.Gergő
.Bődi
.Szőke
.Füttyös
.Burundi
.Gyuric-poszpek
.Kám
.Balijankószőke
.Méhes
.Kasfonyó
.Sisári
.Máté
.Huszár
.Pisti
.Klausz
.Rózsa
.Vorga
.Penec szándék
Családi név
Ragadványnév
Sneff Baricsicsa
Hegedűs Csás / Ivica
Hegedűs Bogaras
Gudlin Bozsák
Szokol Szinek
Miilei Győri
Polai Győri
Kunics Marusa
Dávidovics Mátyás
Varga Csepregi
Szokol Fűző
Pintér Bugyogó
Sneff Fonyár
Hunyadi tér
Dolmányos.
Liplin.....
Kálovics...
Kiss.......
Polai......
Bolf.......
Imrei......
Szollár....
Szabó......
Szedlmajer
Muczer.....
Horváth....
Kellermann
Bolf.......
Miilei.....
Kálovics....
Tislerics..
Horváth....
Bérdolmányos
Gyuri
Babos
Ferus
Gyurié
Szinek
Káposzta
Hajnali
Liti
Perkócs Bihalos / Kantó Juda Matek Kunics Gúnya Pókó Bőrös Johánec
Családi név
Ragadványnév
Plánder........................Szinyóri
Szalai.........................Kódésvica
Bartol.........................Nagyjános
Kisrác utca
Mujzer.....
Sneff......
Bolf.......
Erdélyi ...
Varga......
Kálovics...
Gudlin.....
Anek.......
Kuzsner....
Szerdahelyi
Kiss.......
Varga......
Haszon.....
Mihalecz....
Marton.....
Knausz.....
Plánder....
Bolf.......
Mátés......
Szollár....
Varga......
Kálovics...
Mátés......
Kiss.......
Varga......
Gudlin.....
Gudlin\'....
Kálovics...
Günsberger,
Tubás
Baricsicsa
Ivánszinész
Csani
Penecbebe
Gyuráci
Plónináci
Kunics
.Kajkó
.Balpárt
.Ferus
.Makárzsube
.Tikász
Bognár
.Balijankó
Igri
. Gyurié
.Sarju
.Makár
Jankér
.Piszura
.Krámer
.Bagolai
.Ferus
.Makár / Szentes
.Vendel
.Náci
.Szűcs
.Komazsidó
Családi név
Ragadványnév
Jakabkuti utca I.
Gudlin....
Baj.......
Gudlin....
Krisztián....
Ötvös.....
Ötvös.....
Baj.......
Szabó.....
Dolmányos
Mihálecz....
Mihálecz....
Julák.....
Horváth...
Krisztián....
Tóth......
Samu......
Krisztián....
Lengyel...
Gunyhó....
Bunczom...
Faics.....
Vadász....
Fülöp.....
Flubort...
Ötvös.....
Krisztián....
Szollár...
Szollár...
Gödinek...
Szmodics...
Gozdán....
Knausz....
Pálek
Zuzora
Antal
Simadlin fagyos
Verászló
Verászlózsidó
Bandi
Liti
Jónás
Mátyás
Kancér
Sunyi
Flinger
Csürrögető
Dudás
Csiribli
Simádlin faszi
Julcsek
Adám
Baj szí
Martin
Ferkács
Páterhöccös
Mumafejes
Pókec
Simádlinfurubi
Kisszollár
Pügyőc
Liszkanázsó
Prungác
Diák
Andrisburok
19
Családi név
Ragadványnév
Ifcsics.........................Andris
Gozdán..........................Kuncis
Varga...........................Bődike Cibe
Varga...........................Bődike Szőke
Jakabknti utca II.
Horváth Pável
Kunics Kiskunics
Flumbort Muma
Krisztián Kocfán
Bolf Barom
Mihalecz Szemányi
Mihalecz Pálek
Varga Bődike
Szmodics Slovek
Flumbort Péter
Flumbort Péterbagó
Flumbort Cimus
Magyar Godina
Neumajer Dávid
Gödinek Lulek
Szmodics Nikáj
Tiszai Bőrbaj szu
Vajda Gömbölü
Gödinek Pali
Ötvös Sipa
Bolf Iván
Gödinek Juda
Dolmányos Cvetkó
Magyar Filák
Varga Penectarka
Varga Kurkó
Gödinek Csorba
Major Tököli
Családi név
Ragadványnév
Knausz... Bagonyai Krisztián.
Sneff....
Flumbort.
Gödinek..
Domián...
Mászlin
Flóri
Kocfán
Péter
Goszpon
Imrevörös
Dombi
Körmös utca
Nagy.......
Kuzma......
Imrei......
Horváth....
Major......
Polai......
Göncsics....
Horváth....
Imrei......
Tiszai.....
Farkas.....
Sós........
Savanyó....
Plander....
Bunczom...
Fülöp......
Fuisz......
Gudlin.......
Kiss.......
Horváth....
Horváth....
Andri......
Dávidovics
Nagy.......
Imrei......
Dudi
Betyár
Poláj
Bander
Tököli
Savanyó
Mica
Szidi
Patkó
Binyók
Pika
Pereci
Barbi
Kigyós
Páter
Páter
Steszli
Sisári
Ferus
Bögecs
Pecák
Csik
Vörös
Baltis
Zsombor
21
Családi név
Ragadványnév
Vajda Manca
Molnár Kódhely
Samu Bambula
Vugrincsics Miilei
Kálmán Csiszár héda
Zigler Cseszkó
Plánder Bözsörédi
Marton Szatyor
Magyar Kenuk
Hokman Csibi
Szmodics Matyi
Kunics Náci
Jankovics Bozsák
Kunics Rekcum
Dávidovics Koholi
Nagyrácz utca 1.
Tiszai Flumbort Sneff. Godina Gödinek Gödinek Szántó Benczik Hosszú Goszpon Sipa Kerpacs Pali Frici Snidár Mozsaras
Borovics Boros
Knausz Kolec
Véber Palkó
Vajda Manci
Fekete Ország
Flumbort Matéz
Ötvös Divi vörös
Varga Kunics
Kuzsner Pipás
Családi név
Ragadványnév
Hajdú.......
Szmodics....
Ötvös.......
Kovács......
Poszovecz...
Varga.......
Krisztián...
Sneff.......
Kálovics....
Bolf........
Gödinek.....
Szmodics....
Bolf........
Szokol......
Baj.........
Kálovics....
Zimmermann
Kálovics....
Kálovics....
Csöndér Szopli Bózsi Sipa Tüske Kondor
Csepregi Makár
Sisári
Csirás
Mihina
Hicc
Matéz
Bariska
Fuccs
Pisti
Igri pocak
Mihina
Páter
Berki
Honvéd
Nagyrácz utca II.
Szokol....
Nagy......
Varga.....
Poszovecz Knausz .... Szmodics.
Szollár...
Filák.....
Tislér....
Tiszai....
Sneff.....
Wild......
Gudlin......
Pistitutus
Miska
Furubi
Horvát
Igri
Boriska
Jankér
Csikós
Filák
Jézus
Pisti
Kele
Lápeksánta
Családi név
Ragadványnév
Horváth....
Marton....
Gozdán....
Szmodics..
Varga.....
Szmodics.. Csanádi.... Poszovecz Horváth.... Neumajer.
Gozdán....
Gödinek...
Gudlin....
Borbély.... Plumbort.. Borbély....
Sipavak
Balijankó
Paraszt
.Kanász
Penec
Peszter
Ács
Donedliti
Bundzsi
Dávid
Czigán
.Paliás
.Nácivastag
Dzseben
.Gospon
.Flinger
Ország út I.
Berke.....
Varga.....
Plander...
Tiszai....
Szabó ....
Horváth...
Baj.......
Sneff.....
Faics.....
Horváth...
Baj.......
Pukmann...
Gudlin....
Faics.....
Dávidovics Steszlin..
.Cika
.Makár
.Muri
.Buncom
.Liti
.Mihók
.Picz
.Péter
.Szeglet
.Mikó
.Csötöllő
.Panna
Hehe
Megéri
Pap
.Csucsi
Családi név
Ragadványnév
Fülöp.....
Horváth...
Bolf......
Dani......
Németh.... Kovács .... Horváth... Plánder.... Plánder....
Sneff....
Szmodics. Gödinek... Horváth... Muczer.... Muczer....
Bolf......
Plánder.... Horváth...
Polai.....
Polai.....
Árok......
Herjavecz
Jámbor....
Polai.....
Bolf......
Kók.......
Cika
Gáspár
Szinek
Mihók
Csana
Csik
Mikó
Szinyéri
Biksi
Pompos
Prungác
Juda
Johánec
Sándor
Csonka
Muczer
Gyuri Liszai
Pável
Vörös
Szűcs Poláj
Dulló
Trunk
Murki
Gyurié
Mutyók
Godina
Ország út II.
Kálovics Kálovics Deutsch. Horváth. Horváth. Imrei...
Száli
Pelva
Sótartó
Kasznár
Rinyák
Káposzta
25
Családi név
Ragadványnév
Plánder....
Kellermann
Horváth....
Major......
Gerócs.....
Peti.......
Dávidovics.
Dani.......
Bolf.......
Dani.......
Ötvös......
Hokman.....
Imrei......
Varga......
Kálovics...
Auer.......
Sneff......
Dani.......
Plander....
Koszorú....
Sneff......
Balogh.....
Kálovics ...
Polánecz...
Kovács....
Kiss......
Szlávecz ... Krisztián... Jankóvics ...
Gerócs....
Kálovics....
Horváth...
Tiszai....
Tenk.......
Jakabfi...
Kovács....
Majdák
Matek
Vincék
Tököli
Bőgecs
Kurkó
Vörös
.Mihók
Biksi
Mákos
.Szódás
Purci
.Pajti
.Penec
.Pelva ludi
.Háziin
.Kuzsner
.Marusa
.Jandrók
.Liti
.Pizi
.Binduramica
.Száka
.Borbély
.Sás
.Truna
.Sgányer
.Dombi
.Bozsák
.Jankó
.Babos
.Czigány
.Binyók
.Bolcek
.Bucsek
.Tudi
Családi név
Ragadványnév
Őrtorony utca
Baa............................Pekoli
Pintér.........................Bugyogó
Marton.........................Balijankórotyogó
Gozdán.........................Bandi
Bunczom........................Protye
Sáli...........................Mancsek
Veszter........................Csik
Török..........................Nyári paradicsom
Nagy...........................Baltis páter
Fülöp..........................Decsi
Stocker........................Ácspityókás
Dani...........................Baka
Kozári.........................Szipi
Baj............................Leposa
Csik...........................Depáre
Dani...........................Miszter
Tislér.........................Südő leposa
Németh.........................Bajszos Kozári
Szokol.........................Pistitutus
Kók............................Krim
Hoffer.........................Gáspár
Gudlin J.......................Dodi
Baj............................Lovas Bandi
Dani...........................Molnár
Szabó..........................Liti
Jámbor.........................Medzger
Marton.........................Balijankópocak
Marton.........................Kisbalog
Polai..........................Sipa
Balogh.........................Hosszú
Dávidovics.....................Danek
Horváth........................Faicsbindura
27
Családi név
Ragadványnév
Fülöp....
Skemyák Molnár...
Polai....
Danek....
Bricskómillei
Mutyák
Vasúti
. Gyuri cpásztor Málek
Berek köz
Szokol Tutus
Gozdán Ács
Fülöp Piszura
Fülöp Bözsi
Baj Istókszentes
Jankovics Bozsák
Mihálecz Mátyás
Mihálecz Pipás
Pápai utca
Varga......
Godina.....
Kálovics.... Krisztián.... Mihálecz...
Borbély....
Herjavecz..
Godina.....
Lengyel....
Gödinek....
Marton.....
Szmodics...
Dávidovics
Kálovics....
Nagy.......
Farkas.....
Baj........
Penec
Poláj
Pelva
Kuzma
Böröndi
Lulak
Kovács
Magyar
Muma
Jankica
Balijankó
Jankógyuri
.Jandrók
Berki
Léránd
.Rendőr
.Bandi
Családi név
Ragadványnév
Pivári utca
Szokol Pisti
Szokol Aranyos
Knausz Luttyos
Fürst Bodri
Baj Baistók
Tislér Hadi
Bolf Dózsi
Vidovics Dádek
Tislér Hárigida
Varga Vakmakár
Kocsis Csordás
Furdán Csermák
Dolmányos Jónás
Benczik Bűnei
Bunczom Makár
Szmodics Bariska
Tislér Jámbor
Farkas Babos
Kálovics Bakter
Vajda Kanki
Varga Piszura
Dolmányos Báli
Lengyel Muma
Baj, Zuzora
Horváth Pável
Horváth Bander
29
Családi név
Ragadványnév
Polgár utca
Baj........
Kangyalics
Varga......
Tislér.....
Bolf.......
Anek.......
Polai......
Gudlin .......
Jámbor.....
Bolf.......
Baa........
Faics......
Dervalics..,
Dervalics...
Plánder....
Pávics.....
Kunics.....
Jankovics..
Bence......
Polai......
Picz
Jandrók
Mutyibiksi
Biksi
Mutyók
Tükrös
Bömhéc
Furdán
,Murki
Hicc
Pinterics
.Fütyülő
Iván
Fráter
Biksi
Bózsi
Pice
Bozsák
.Bürke
Fráter
Rozmaring utca
Németh... Gerócs.... Kovács... Borsfái...
Vild.....
Liplin...
Kiss.....
Hegedűs. Bunczom Horváth..
Hajnali
Tüske
Csikós
Kőmives
Balpárt
Trutykó
Truna
Farkas
Tököli
.Mákos Csikós
Családi név
Ragadványnév
Dani.......
Varga......
Kálovics....
Plánder....
Németh.....
Vajda......
Dávidovics
Nagy.......
Plánder....
Kápolnás...
Auer.......
Imrei......
Horváth....
Szlávecz....
Szokol.....
Szalai.....
S zalai....
Bencze.....
Rácz.......
Kovács.....
Kátai......
Horváth....
Báli.......
Nagy.......
Major......
Plánder....
Gálos......
Boromissza,
Truna
Bődike
Faics
Karpacs
Mukucs
Filó
Jandrók
Pancsa
Huszár
Matek
Háziin
Patkó
Kasznár
Sgányer
Julcsek
Káposzta
Tüske
Bürke
Gyigya
Borsos
Mikó
Györkös
Dohányos
Bunda
Tököli
Pipás
Gudlin
Dudócsi
31
Családi név
Ragadványnév
Szent Rókus utca
Plánder...
Wéber.....
Steszlin..
Jámbor....
Anek......
Horváth...
Stocker...
Dávidovics
Bagonyai...
Dervalics...
Dávidovics
Török.....
Németh....
Dolmányos
Szokol....
Dolmányos
Dani......
Kálovics....
Büki......
Polai.....
Dani......
Dolmányos
Bencze ...
Balogh....
Jankóvics..
Hajdú.....
Paksi.....
Anek......
Anek......
Anek......
Fekete....
Gál.......
Anek......
Johánec
Vadas
Csucsi
.Muri
.Dóka
.Patfar
Ács
• Pitó
.Varga
Derva
.Pipás
.Nyáribugyogó
Kozári
.Jónás Vadéros
.Pisti huszár
.Bajcsi
.Csicsa
.Grézin
•Vasúti
.Bolcek
.Marusa
.Kina
.Bürke
.Gyigya
.Bozsáktökos
Árvái
.Csürkös
.Metes
.Dóka
.Bukholc
.Báli
.Muri
.Policer
Családi név
Ragadványnév
Skemyák Pável
Sneff Péter
Kunics Szőke
Polai Gyuricluka
Nagy Fogyaték
Dávidovics Pocskájte
Bencze Feri
Mihalecz Klausz-őrmester
Pávics Bózsi-paraszt
Pahocsa Becsker
Kangyalics Barbi
Baa Pekeli
Magyar Bürke
Varga Makár
Szent Flórián tér
Kók.......
Horváth...
Dávidovics
Horváth...
Novoth....
Bolf......
Dávidovics Dávidovics Herjavecz..
Amstein...
Báli......
Baj.......
Kiss......
Polai.....
Káposzta
Ferus
Jandrókfercsi és
foghagyma
Boda
Bognár
Kunics
Jandrók
Jandrók tanító
Truntyi
Sántazsidó
Mancsek
Csötöllő
Steszlin Julcsek
Gyurié
33
Családi név
Ragadványnév
Szepetneki utca
Acél.......
Németh.....
Kangyalics.
Bolf.......
Kunics.....
Tóth.......
Horváth....
Gozdán.....
Horváth....
Pál........
Bunczom....
Zigler ....
Nagy.......
Imrei......
Perkó......
Kunics.....
Szerdahelyi
Imrei......
Kálovics...
Proszonyák.
Battyányi....
Godina.....
Horváth....
Lutár......
Horváth....
Kangyalics,
Farkas.....
Varga .....
Faics......
Németh.....
Matek
Hunyi
Bozsák
Mucer
Boros
.Samu
Cika
Bunczom
.Pálek
.Gángó
.Protye
.Cseszkó
.Póttya
.Didi
.Roboz
.Tímár
.Bolygó
.Baltis
.Bosnyák
.Kasznár
.Szuszurka
.Luka
.Belganyul
.Kopcsa
.Pável
.Kanos
.Taracski
.Penec
.Tornyos
.Kónyi
Családi név
Ragadványnév
Sziget utca
Horváth...
Fülöp....
Bencze...
Varga....
Kálovics..
Kiss.....
Kálovics.. Hegedűs ..
Novák.....
Dervalics.
Imrei.....
Bagonyai.
Samu.....
Németh.... Horváth... Kremzer .
Fekete...
Mihálecz..
Tislér...
Kovács ....
Tislér...
Szmodics. Plánder.... Godina ....
Ötvös....
Hajdú.....
Flinger..
Berke....
Martinecz
Polai....
Polai....
Bolf.....
Bencze...
Mikulec
Páter
Takács
Sántiván
Pelva
Ferus
Száli
Ivica
Ákos
Derva
Baltis
Varga
Kutásó
Mákos
Jandrók
Tislér
Góber
Krénusz
Bara
Poterpács
Südő
Bariska
Kerpaca
Birács
Verászló
Csöndér
Bődi
Cika
Poláj
Gizsnek
Magda huszár
Iván
Jankek
35
Családi név
Ragadványnév
Herczeg...
Tislér....
Paur......
Dávidovics Tislér....
Bozsák
Godángulás
Ákos
Jandrók
Jonkér
Templom tér
Szokol.........................Pisti
Miilei.........................Dádek
Hegedűs........................Ivics Görgei
Horváth........................Lámpagyujtó
Horváth........................Fecsketökü
Bolf...........................Szinek
Horváth .......................Grézin
Baj............................Pekuli
Muczer.........................Bihalos
Varasdi utca
Szerdahelyi Csepke
Dani Mihók
Baa Barbacsi
Vajda Pancsa
Szmodics Prungác
Kangyalics Petye
Polai Győri
Plánder Kígyós
Bartol Gudlin
Jámbor Uonaszáli
Plánder Kigyósbence
Fiilöp Miílei
Ország Perkó
Horváth Johánec
Baj Picz
Családi név
Ragadványnév
Kocsis........................Csordás
Bolf..........................Kunics
Gödinek.......................Cimer
Varga.........................Makár
Plánder.......................Bömhéc
Simon.........................Kupci
Hári..........................Gida
Kálovics......................Mihina
Muczer........................Sándor
Varga.........................Miklós
Mihálecz......................Klausz
Knausz........................Igri
Horváth ......................Sánta
Horváth ......................Johánec
Kiss..........................Ferus Birkás
Bolf..........................Bognár
Varga.........................Tiszai
Péntek........................Hedus
Varga.........................Szollár
Dani..........................Antal
Markovics.....................Kádár
Bagonyai......................Bóna
Szmodics......................Martin
Godina........................Luka rutmi kokas
Tornyos köz
/Ragadványneve: Tomvoskóté/
Bolf..........................Sargyu
Kiss..........................Ferus
Flumbort......................Goszpon
37
Családi név
Ragadványnév
Zsigárdi köz
Plánder........................Baistók tanácsos
Polai..........................Csik
Gudlin.........................Kicsilaci
Kovács.........................Csik
Hegedűs........................Liplin
Sasvári........................Kosfonyó
Kuzsner........................Bagós
Marton.........................Balijankó
Balogh.........................Pipás
Lettáng........................Fogyaték
Horváth........................Pereci
Petőfi.........................Matalics
Kők............................Náca
Jámbor.........................Patarics
Auer...........................Háziin
A ragadványnevek összegyűjtéséről
Az összegyűjtés kezdetén megkíséreltem a régi városi lakossági névjegyzékek alapján összeszedni a ragadványneveket. Ezen az alapon azonban sikert nem lehetett elérni, mert a hivatalos írásokban a lakosok nevei mellett a ragadványneveket csak igen ritkán írták ki.
A telekkönyvekben ugyanez volt a helyzet.
Egyetlen mód adódott tehát, hogy idősebb emberek emlékezései alapján gyűjtsem össze a ragadványneveket. Ez is nehezen ment, mert az idősebb emberek már feledékenyek és a ragadványnevekre csak halványan emlékeztek vissza. így ezeket a forrásokat is csak kiegészítésképpen vehettem igénybe. A munka legnagyobb részében nekem kellett az idősebbeket egyes események felemlítésével rávezetni a ragadványnevekre.
Majdnem teljesen magamra voltam tehát hagyva ebben a kérdésben és már azzal foglalkoztam, hogy abbahagyom, de az ismerősök, különösen Dénes Gyula barátom biztatására mégis folytattam az összegyűjtést.
Nagyon nehéz, egyéves munkával tudtam a fenti neveket -858 család ragadványnevét - összeírni.
Ez azért sikerült, mert én jómagam is kiskanizsai születésű kisparaszt fia vagyok. A kiskanizsaiakkal együtt dolgoztam, együtt éltem. Katonaidőm alatt kanizsai ezrednél, a 20-as honvédeknél szolgáltam. Ott beosztásomnál fogva mindenkivel találkoznom kellett. Katonaidőm után, a jogi tanulmányaim befejezésével, Kiskanizsán nyitottam meg ügyvédi irodámat. így majdnem minden kiskanizsaival volt - ügyeim kapcsán - dolgom. Ügyvédi irodám megnyitása után, 1926. év őszétől kezdve, mint városi képviselő intenzíven foglalkoztam Kiskanizsa ügyeivel, így is sokoldalúan, sokakat kellett megismernem személyi és vagyoni vonatkozásban, tehát mondhatom, hogy egész Kiskanizsa lakosságát jól és közelről ismerem.
39
Most, hogy ez a munka elkészült, jóleső érzés tölt el. Bár úgy érzem, nem nagyjelentőségű történelmi munkát végeztem, mégis örülök, mert fontos adalékot gyűjtöttem Kiskanizsa történetéhez.
Ezek a ragadványnevek évek múltán még nehezebben, vagy egyáltalán nem lettek volna összegyűjthetőek.
Kérem az olvasót, hogy a kimutatásból kimaradt kiskamzsai ragadványneveket utcák szerinti bontásban velem közölni szíveskedjen. Ha lehetséges, úgy egy-két sorban a ragadványnevek keletkezésének körülményeit is kérem megadni.
Címem: Dr. Fülöp György Somogyi B. u.6.
8800 Nagykanizsa
Nagykanizsa, 1979. március 15.
40
Utószó a második kiadáshoz
Dr. Fülöp György: A kiskanizsai ragadványnevek című munkája 1979-ben jelent meg NAGYKANIZSAI HONISMERETI FÜZETEK sorozatcímmel, annak első számaként, az akkori Hazafias Népfront Honismereti Bizottságának támogatásával.
A munka motorja, ösztönzője, szervezője Dénes Gyula volt. Erre utal Zsoldos Ferenc a bevezetőjében, és Dr. Fülöp György is az összegyűjtés körülményeit ismertető záró befejezésben.
Dénes Gyula és barátai nagyszerű munkát indítottak el. Bár a második kötet megjelenésére tíz évet kellett várni, azóta minden esztendőben megjelent legalább egy szám, de nem egy esetben két-három füzetet is kiadtak évente.
Az 1979-ben stencilgépes módszerrel sokszorosított kiadvány nagy örömünkre most újra megjelenhetett, s a sorozat többi tagjához hasonló minőségben veheti kézbe minden érdeklődő olvasó.
Köszönjük Dr. Fülöp Györgynek a gyűjtőmunkát, s azt, hogy élete végéig hűséges maradt szeretett Kiskanizsájához.
Horváth Jánosné,
az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke
41
T artalomjegyzék
Bevezető gondolatok..................................... 3
A kiskanizsai ragadványnevek keletkezéséről..............4
Alsótemető utca.........................................10
Bajcsai utca............................................11
Bába utca...............................................12
Czigányutca.............................................13
Felsőtemető utca........................................15
Homokkomáromi utca......................................16
Hunyadi tér.............................................17
Kisrác utca.............................................18
Jakabkuti utca..........................................19
Kormos utca.............................................21
Nagyrác utca............................................22
Ország út...............................................24
Őrtorony utca...........................................27
Berek köz...............................................28
Pápai utca..............................................28
Pivári utca.............................................29
Polgár utca.............................................30
Rozmaring utca..........................................30
Szent Rókus utca........................................32
Szent Flórián tér.......................................33
Szepetneki utca.........................................34
Sziget utca.............................................35
Templom tér.............................................36
Varasdi utca............................................36
Tornyos köz.............................................37
Zsigárdi köz............................................38
A ragadványnevek összegyűjtéséről.......................39
Utószó a második kiadáshoz..............................41
ÍD

ÍV?
K3
o
ISBN 978 963 08 5558 7
9^789630
855587"

Insert failed. Could not insert session data.