Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
6.83 MB
2020-05-21 13:37:41
 

application/pdf
Védett Védett
0
491
Cím: Péterfy Sándor életútja és pedagógiai hitvallása
Szerző: Dobó László
Szerz. közl: Dobó László
Kiadás: Nagykanizsa : Nagykanizsai Városvédő Egyes., 2003
Sorozat: Nagykanizsai honismereti füzetek/26.
Eto: 37(439)(092)Péterfy S.
Tárgyszó: Péterfy Sándor
Szakjel: 370
Cutter: D 70
Nyelv: magyar
Oldal: 64 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSAI HONISMERETI FÜZETEK
26
2003
Dr. Dobó László
Péterfy Sándor életútja és pedagógiai hitvallása
( >-}
Í9
,^4 körülmények sokat határoznak, — a nevelő személye mindent/”
Dr. Dobó László
PÉTERFY SÁNDOR ÉLETÚTJA ÉS PEDAGÓGIAI HITVALLÁSA
Nagykanizsa
2003
írta:
Dr. Dobó László
Kiadja:
Nagykanizsai Városvédő Egyesület
Felelős kiadó: Lovrencsics Lajos elnök
© Dr. Dobó László
Issn 1216-3724 ISBN 963 210 591 5
Nyomdai munkálatok:
KANIZSAI
SMS18ZBB
■Á\'
Műszaki szerkesztő: Lengyák András
Felelős vezető: Brenner Árpád
2
ELŐSZÓ
,y4z igaz utat mutatni másnak is” (Példabeszédek 12,26)
A hajósok a világítótorony fénye, iránytű, vagy alapos csillagászati ismeretek nélkül nagy veszélybe sodródhatnak. A közlekedési táblák s az életnek medret adó jó rend és törvények fontosságát is könnyű belátni. Miért vonnánk hát kétségbe, hogy a felnövekvő generációknak, de az érett korban lévőknek is, pedagógusoknak és más hivatásban munkálkodóknak szükségük van példaképre? Olyan emberekre, akiknek jelleme próbatételek közt edződött meg, s a becsületességet, tisztaságot, igazságot, önzetlenséget mutatják fel, s így az életben való eligazodásban, a jó út megtalálásában segítőink.
Péterfy Sándor a nagykanizsai evangélikus gyülekezetben, annak első tanítójaként egy évet töltött. Mégis, e rövid idő alatt is, utat mutatott. Istentől kapott ajándékait hallatlan szorgalommal gyarapította, hogy ezáltal másokat gazdagítson. Felekezeti szűkkeblüségtől mentesen kezdte működését, ez jellemezte később is. Mélységes felelősség élt benne mások, a rábízottak, a népnevelés ügye s a tanítótársak iránt. Annak tudatában munkálkodott, hogy mint a sáfárnak, egykor mindenről számot kell adnia a Mindenható előtt.
Honnan merített erőt? Miként tudott oly kitartóan fáradozni másokért, s szervezni lankadatlanul? Egyénisége, munkássága igazi jel. Túlmutat önmagán. Arra, aki Örökkévaló, s akitől az áldást kérte munkájára mikor 1861. szeptember 16-án négy növendékkel elkezdte az oktatást „az Atya, Fiú, Szentlélek nevében” — az iskolai jegyzőkönyv tanúsága szerint.
Minden gyermekkel, ifjúsággal foglalkozónak legyen az pedagógus, vagy lelkész irányadóak lehetnek szavai: „a népnevelés munkája nem egy-két kurta év müve... fel hát a küzdelemre...! Ha kötelességünk teljesítése mellett sem arathatunk rögtön elismerést, ne veszítsük el bizalmunkat egy jobb jövő iránt!” Reménységünk szerint Dobó László tanár úr kutató munkája Péterfy Sándorról jel és áldás lesz sokak számára.
Megtiszteltetés számunkra, hogy ajánlhatjuk szeretettel s kívánjuk, hogy e munka nyomán is őszinte vágy erősödjön azokban, akik nemzetünk sorsát szívükön viselik s ezért küzdeni is készek.
Deme Dávid lelkész
Deméné Smidéliusz Katalin lelkész
GYERMEKKORA ÉS PÁLYAKEZDÉSE
(1841—1861)
Kisparaszti környezetben, zsuppfedeles kis falusi házban látta meg a napvilágot Péterfy Sándor 1841. augusztus 1-jén, Nemescsóban, Vas megyében. Régen e község nevezetes hely, vallási és kulturális központ, artikuláris hely volt, de a régi időknek és a nemesi életformának a nyomai már csak a nemesi oklevelekben és a személynevek ősi formáiban találhatók.
A nemescsói evangélikus templom
Időzzünk kicsit a születési anyakönyvi kivonatának bejegyzéseinél! Az evangélikus eg

Insert failed. Could not insert session data.