Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.02 MB
2005-04-22 09:58:47
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
377
1315
Rövid leírás | Teljes leírás (145.91 KB)

Cím: VIII/78., A Nagykanizsai Ipartestület ötven éve
Alcím: 1886-1936 ; Nagykanizsa múltjából
Közös adat: Helyismereti témájú kéziratok VIII.
Szerző: Benedek Rezső
Helyism. tárgyszó: Nagykanizsa ; Nagykanizsai Ipartestület ; Nagykanizsai Iparostanonciskola ; Zalavármegyei Ipartestületek Szövetsége ; Ipartestületi Dalárda (Nagykanizsa) ; Nagykanizsai Iparoskör ; Iparos Önsegélyező Hitelszövetkezet (Nagykanizsa)
Szakjelzet: 908.1
Cutter: H 59
Oldalszám: 62 lap


GUTENBERG ÉS OÉLZALAI NYOMDA
NAGYKAN IZSA
68645

A
NAGYKANIZSAI
IPARTESTÜLET
ÖTVEN ESZTENDEJE
RÖVID
VISSZAPILLANTÁS A NAGYKANIZSAI IPARTESTÜLET
ÖTVENÉVES HATÁRKÖVÉNÉL
A JUBILEUM ALKALMÁRA ÖSSZEÁLLÍTOTTA :
BENEDEK REZSŐ
1886—1936.
TESTVÉRI SZERETETTEL A MAGYAR IPAROSSÁGNAK - A NAGYKANIZSAI IPAROSSÁG.



A
NAGYKANIZSAI
IPARTESTÜLET
ÖTVEN ESZTENDEJE
RÖVID
VISSZAPILLANTÁS A NAGYKANIZSAI IPARTESTÜLET
ÖTVENÉVES HATÁRKÖVÉNÉL
A JUBILEUM ALKALMÁRA ÖSSZEÁLLÍTOTTA :
BENEDEK REZSŐ
1936.



TESTVÉRI SZERETETTEL A MAGYAR IPAROS* SÁGNAK - A NAGYKANIZSAI IPAROSSÁG.



A nagykanizsai Ipartestület székháza.




Bevezetésül.
. .. Ötven esztendő! . . .
Egy olyan viszontagságokkal és szenvedésekkel teli nemzet életében, mint a magyar nemzet, ötven esztendő nagy idő! Hát egy olyan testület életében, mint a nagykanizsai Ipartestület, amely a küzdelmek központjában, a harcok leghevesebb frontján állott. Amely, mint a magyar test szívének egyik főártériája: a legszorosabban átélte, átérezte mindazt, ami édesanyját — Hungária asszonyt — érte, másrészt mindazon gazdasági megrázkódtatásokon, vérveszteségen, megpróbáltatásokon keresztülment, ami városát, vidékét, gazdasági terrénumát érte, sújtotta. A nagykanizsai Ipartestület annyira belekapcsolódott Nagykanizsa életébe, annyira összeforrott a város társadalmának minden rétegével, oly bensőséges kapcsolatban volt mindennel, ami a város életével összefüggött, oly irányító és az egész város fejlődésére, kialakulására, kiépítésére, boldogulására domináns szerepet töltött be, hogy a nagykanizsai Ipartestület fennállásának ötvenesztendős jubileuma nemcsak a nagykanizsai Ipartestület pirosbetűs ünnepe, de ünnepe egész Nagykanizsának, minden rendű és rangú polgárának, ünnepe egész Zalavármegyének, melynek tiszteletreméltó szereplésében és hazafias tevékenységében, előbbrejútásában mindenkor erőteljesen részt vett. Ünnepe egész Dunántúlnak. De egyben fájdalmas visszaemlékezés mindama testvéreire, akiket a trianoni palotában elhangzott vészbírói

ítélet lemetélt a magyar testről, hogy életlehetőségeiben megfojtsa, hogy politikai, diplomáciai és földrajzi trianonja után a gazdasági és kereskedelmi Trianon vesztőhelyére juttassa.
A nagykanizsai Ipartestület őtvenesztendős jubiláris ünnepe nem egy egyszerű alapítási évforduló, egy jubiláris megemlékezés, egy rövid visszapillantás, egy szimpla mérlegkészítés az örökkévalóság tengerébe lefolyt ötvenesztendő munkájának. A nagykanizsai Ipartestület jubileuma több ennél. Egy darab magyar történés, amit a magyar krónikás nem hagyhat ki, ha majd megírja részletesen Zrinyi Miklós városának történetét, hiszen az utókor talán éppen az Ipartestület életéből, a nagykanizsai iparosság küzdelmeiből és munkájából fogja az akkori idők valódi szignatúráját megállapítani.
Azért, amikor a nagykanizsai Ipartestület érdemes elnökségének felkérésére összeállítani igyekeztem a nagykanizsai Ipartestület ötvenéves múltjának rövid, tömör összefoglalását, ezt abban a törekvésben és azzal a szándékkal teszem, hogy miniatűr-képben is az élet valódi szineiben tükröztessem vissza a derék nagykanizsai iparosság tevék...

Insert failed. Could not insert session data.