Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.67 MB
2007-02-16 14:55:52
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
807
4763
Rövid leírás | Teljes leírás (236.11 KB)

Zalai Közlöny
1907, 46. évfolyam

Zalai Közlöny 1907. március - 9, 12-13. szám
A 10. és a 11. szám hiányzik


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


r

NAGYKANIZSA, 1007.

NEOYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 8. 8ZAM.

MABOIOB a.

ZALAI KÖZLÖNY

?IOfli«Mil Arak: Kgá»t trtc 10 korona, fél*,le & korona, ttijediii* 9 korona 60 flll. - Egy«i tiám ár« 90 Ali. Tiniroknak, lankloknak, jagycfiknsk •• állami ll«itvii«iokntk

VlfilŐH tzerkeniiű t\'-H kiadó:
Kálmán Pál.

6i.rk.iHö..g «? kiadóhivatal: Nagykanliii, Etl**b»l-l«r (caoporthál.)
Megjelenik minden szombaton eite 6 órakor.





A tanítók fizetésrendezéséhez.
Az állami luniluk fhetósónuk remie/óséi-ól kmitftt törvényjavaslat ejrvéli fugyatlroztaui- (ól eltekintve, egy nagyon is jelentékeny n x/. illami tanítók nagy tvsziSre nézve, igen sérelmes jutrókedést\'tartaliuuE a 4-ik §. első beknwlésé-%en, nielyliAl a furfangosán kicsiéit mondut-sn\'rkewt, ilacáro is annyit megérthetünk, hogy aioo tatiílók, kik kineveled folylán jutottak valamely állami tukolához. csak az államnál töltött szolgálati iilcjök után r^H/.<iHü 111nk fizHtéHemulósben. Hát ez rendjen volna, habár nagy sérelem M álliiiui tunilók jó róar.óro nézve. De u tulajdonképpeni Bérelem nljc\'s mértékben csak a második bekezdés tartalmában domborodik ki. A g. eiue része, ugyanis azt mondja ki, bogy mindazon állami lunilók, kik a szolgálatuk minterél képezó községi vagy felekezeti iskola államosításával egyszerre lettek állami tanítókká, az 181)3. évig visszamenőleg részes odnek fizetésjavitásban. Kz annyit jelent, hogy egy állami tanító, aki például 20 évi összes KiolgálMtal bir, s lü évi állami szolgálatit mii, elveszíti szolgálati idi\'jéuek 50%-át t> csupán 10 évi szolgálata után nyer flzeté*ír-javítást. Mig ellenben egy 2 éve államosított iskolának ay. államosítás alkalmával átvett tanítója, kinek 14 évi összes, — .s ebből let évi állami szolgalma van, eme 14 évi összes szolgálat után részesül fizetésjuvitásban. mert szolgálati ideje ib\'JD-tól számittatik.
Én meg vagyok gyózódve, hogy egy oly kardinális törvénynek, amilyen jelentőségénél

fogva az állami tanítók fizotésrendezéséról szóló lesz, egyáltalában nem lehet intenciója ilyen szembeszökő igazságtalanság. S hitemet ingatná meg még ama feltevés lehetősége is, hogy a törvényjavaslatnak ezt uz ezer és ezer emberre nézve rendkívül sérelmes intézkedései a lörvónytonezet elokéMilói öntudatosan csinálták meg. Ha .ez nem abszurdum, akkor az állami tanitósig iránti jóindulatnak kell abszurdumnak lennie. Erősen él beírnom a remény, hogy akár a közoktatásügyi bizottságban, akár a képviselőházi tárgyaláson találkozni fognak képviselők, akik a törvénytervezet eme kardinális » fogyatkozására rá-inutntva. uz összes állami lanilóftág teljes megnyugtatására szolgáló módosítással javítják ki i/.t a szeronosétli\'iinl megkonstruált paragrafust. Mert talán a józun ész követelményeire is kell valamit adni még akkor is. ha uz állami tanítók érdekeiről van sző. Ez az érdek pedig minimális összegében kifejezve annyi, hogy minden, 189B-TóI már szolgálatban levő állami lauilónak e^e 14 évi szolgálati ideje a llzetésrendezésnél okvetlenül figyelembe vétessek. Természetes, hogy a régebbi szolgálattal bíró állami tanitókn nézve a javaslat rendelkezései me^hngyandók.
N«ty Ltjoi.
— Sümeg viroa ;|O tagú küldöttsége sserdAii (tolelótt IÍSZU\'IK<\'U KoNxuth Feronciiúl s arra kérték, hogy vAltoztas-sa mejí az ulk—tapolcai lielj it-rdekü vasút iiM\'iietfi\'iiiljút, hogy uu kelljttu az utasoknak Ukkon Hgy tttljna óránAI lovább várakoiniok. Kossuth Feri-nc megígérte tAmogalásAt. — A kuhtötlM-g ttzutAri gróf Aupullji Albert minisztert ktTeüU\' fól b arra kürle Al, hogy a rAros alreálihkoMjAl f^iiuiiAiiiimniá, vagy föreAÜKkolAvá vAlluitassa át a ini-gkostüiittik a

kóuigi iakolániik Állami iskulAtA való AtvAltoiUtiat. Apponyi válasiAuan kiielfiilHltt-. liog> jobbau stereluú. b« a vAroa inkább a realiiikoliikal támogHtnA, OUTI gimoAiiuni ug|ix igeu tok vio a? oreiAgbau, Kolöuben gigértu, hogy múrlogdiii fogja kúréhtlk^l, i t&uUii t\'og hatAroini Tílh JAnoa közoktatásügyi Államtitkai-nAt is liMilelgvli a kQirlótuég, aniftl;ii(-k tiffjai voltak : Eilnor Zsiginoiul 8llmegi Vilnioa. Kili|iieh La]o» orM. kúpviKulok; Ni\'iin-tli JAUOH |ilél<AtioB, Sólyomi Tivadar fóstolgabirú, Km Antal varosbiró. Ma\'ümsoki János fójegyzó, dr. Lukonieli liAbor, Szüos ZHigniAod Krdky IMIAII, Klaffl l,ijo«. MuktvrhAty Sándor. BzijArtó Uvörgy. Krigrr JAnos, I\'auliiivi József, Tóth Józtef. Kpatein Ödön. llarna; KAImAn, LukAoa tiábor éa [nlók JAnos fiobrA.^t.
Óvjuk a kisdedeket.
- .4 tanács rendelete- -
- ,U uW.i,ik.U btuiiUk, — A bfUgieg atonu.tl btjtlatUmio. Kéreltm ,1 y.iyukhí<; ti tjnilvkhvz. —
At atribb irtmprletntt rendelettel megsillüik SE
a v fid, Intjíy a liatóaAg lét Ion 111 néii a ragáljos beteg-
Bégek lerjuilésél, Miir inull sziimuokbaD megírtuk,
bogy Nagj-kiijiif.au nincs járvAay. Ar alábbi ÍIIUVE-
kedés ifliAt azt célozta, hogy ne in logyen. Kiéri at
olóinte-t goiiiloükmiiUórt, amely opyébkéut kötolessóg
io, elífiineréshcl kell hdóziiuiik a vilros vereiMgéin\'k.
; A renrlulftct, meljul pg^nz leriedelmóbfn kí)i-
lünk. kivonalbau Luilik *i öwetes tiáztulajdoiiOHokkal.
\' KigyehüKbe ujtitiljuk mindéi.kim-k. l.ngy tnrthálc bt> a
t rmrffttaiet, mari r^»kis *kkor védelmtttlietjal kiade-
I (Jeinkel nkerrel az ólalkcwió haltillal ub>]i)ó«n.
\\ A rfildelft igy HIÓI : A vitrosi közegészet\'gügjri
tiizoltfiigniik I!)(i7. évi (clirnár hó „M-éD tartott (llé-í-étiól jnvaslat a rajjiílyoN liciegtégek tcnébb ierj*<lú-| H.-ni\'k meggrillii.-H lárgyaban
Határozat.
Kit1» juvadaM. — knlÖDös figyelemmel, begy a kózegéxzftégtlKyi iUéscn jt-leii volt liatósági orvic A javHslaloklioz liuziájúnilt, — a városi tauács i<llogu<ij* -én ciMifk alapján i\'lreinkili a mini az kftvetketik :



Szeretőm a népet
Smretem n n«pet. Azt a bn»zk<\' Iajt>it. Mely Htatiaitnak tnnnutt; Kiitél m«g nem liajiik Az Intel) remeke: Az a nád szál tor met.
Szeretőin a népet. Az ős magyar fajlát, Ki nemfetíii éret; Ki csak nagy bajába\' Hogylia folyamodik Az h Ibleiiéhei.
Aki inkább egy jú Nagyot kAroiitkodik 8 az az imiulaágal Aki kevefiüt ád Üres szóvirágra, Mesameny országra.
Ki imádattal i>Uug Küldi sn\'-p hazáján. De máK^ra nőin nú/.; — Akit ki nem pótol Semmi más meny őrsiig, Ha hazája elvéai.

Mikor Stigiír Lai\'Zi lóbaiiiiagy, fiz ezrud leg-ffüsobb lisitjf, vúgig nudlit a vendi\'Kló küvekkol kirakott, sülét folyosóján, — Kizn kisaiszony, n korcBiitóroa vt-res^iaju leánya, ottartlloti az ablak elé H mt\'gvártii, mig a lístt liouáért. Akkor liirlelon kihajolt az ablakon, megknpta LÍII\'ZÍ kezűt 3 felig xzoinoruan, félig nemre-hányóati szólt neki:
-- Most már t\'géhZPH ulkerfll, Lani? Útja, ez nom x&i\'p magától 1
A fólmdnaoj zavarba jotl; nem tudta: mit feleljíMi. Szukilani kellett a szenvedélyes Ri/rtval, mert 6 már mán Mnynyul jírt jegyben ; de durván múg «i-m akart vilu bánni. Mig ott küsködíitt ÚDmagival, ujra megszólalt a leány s hangja m iigalomtól, a fúluk\'intAI re-ikrl.\'lt:
Nem Hzurft, ugy-o: uein szeret ? Moinlja
ayfg ig»7,i.n, u« jrttszon vt>lom tovább. Ősik mondja ki Wntn, hogy már int^niit H most más áldozatot kuree!
Sugiir [\'[u\'zitiun ez utolsó szavukra lel ébredt az Ontirz.it. Azt hitt». hngy Biza az ő menyasszoiiyiira cóluz, HáiitoltA, hogy el a li\'ány vele, a nók dútlelgetett kedveucóvi\'l. igy mer heszélui. Arra termé«Eetösen nem gondolt, hogy Kim feláldozta magát ó ért-llo. Most itiár mindonáron .szukiUni akart; akár szépen, ukár durván.
— NÖ érícloiíjpu. Ri/.a! Lássa, mi ugyNi-m lehetőnk fgrmású Kolmljflk a multat! Utfii Önnel! — s olthagyla « leányt.
Rizn t\'K.v ideig értplmell«nbl báimilt Sogár Laczi után. aztán viirfagyusztó kacagásnál elfutott ós bezárkózott a szobájába.

yugfir f|íy darabig gondolkodóit a történteken, liondolatban vissza ment azon u három hónapon, amit itt töltőit. Hizáról ai .- liir keringett bogy roe.-z. Üe bizonyosat senki Nem tudóit mondani Kleinlo llgyeleinbo nem vette » leányt. ma|d érdeklődött irítnlH, kéeóljb már udvarolni kezdett neki, mignrm az ismeretség szerelemmé fejlődött. Az igaz — Ja ezt Sugár Laczi most utólag is beUmerte, — hugy líin érdekes leány volt Veres haja térdig omlott, ha kibontotta. Oh, hányszor fotita azt a selyem finomsága hajat at ó nyaka kfiré, mikor esténként a lugasban sierelemrof, boldogságról álmodozuk. Oly édesen I ctficserogU) remek szahánu njkaival: „Néni. l.ai\'zi, > ezzel a hajjal kot k-k meg, lm fi aknrsz hagyni!" — , Termela junói s d>r«ka kur^sn akár azózikéé; ttziule < ölelésre termelt, rís hogy tiiitotl csókolni! Még a hidc*; leiemet is életre keltette volna. Hangja * gerlice bugájához hasonlítóit, mikor vállairn briilva r*ibegte: Szerellek, szerellek! Ünak légtid. orrtkké !? — Ha hnraguilott, villátnokal szórtak égszínkék szemei, testit reszketett, kis kacsói ökölbo szorultak; olyan volt, I miiiL egy harapott Istennő Holdojíok is tollak mind-Jaddiií. mig meg nem ismerkedni! Krdftssy Arankával, kinek apja a kornyék nábobja. K-t Htigárt — kit a : hiteleiók már ügyi* orAsun szorongattak — elvakitotta az arauyak csillogása, otthanyta Rízát, a \\\\\\\\ leányt és | ment Aranka illán Kúviil iiló inulva iiit>gUrtriUnk at .•Ijegyzést.
; Riza minderról nem tudutt semmit és fel nem
foghatta. hogv miért változott meg Laczi ily hirtelen,
! Most. IIOKY kedves" nyíltan kimondta, amit eddig
, c^ak sejtelt rettenetes tellro Imtározta el magit.
\' A nap már bucdu sugarait killdiitte a földre.

ÜALA1 I ii U Ö » I

1907. MAB0IU8 i.


Nyomdászaink ostélye. Betartják-i Nagykanizsái a
minapi MikuzlMttt?
Holnap, vasárnap, niiifs bojt. Bgy eMére újra farsangot mulat a mi koloo nsgykeulzssi naptárunk. Holnap lesi u i. i nyomdászok iMnzidós liangrerseny-esl|«. Aki még nem váltott jegyet, al már alighanem csak kiiolrol hallgathatja a>l a remek m«»ort, amelynél különbet Nsgykaniztán még nem állítottak össze.
Olt van a szereplők közöli a hires Ljrs dalkor, mely teljes számban jou el Hudspeslról. A szereplók kozim találjuk a mi dupla doktorunkat, másuéven: Keuizsa hiimorislájál, igazi uovén: dr. Pillilz Somát. Aulán eljön a színész-nyomdán: Brónyai Lslos. Ismeri öt mindenki. Hiszen alig volt eílély Nagykanizsán, melyen Bróuyai »" szerepelt volna.
Sióval: t nyomdáazok kiütlek magukérl. lg»z. hogy a remek műsor nélkül is megérdemlik ók • pártolást. Kzek sz emberek nem vesznek könyveket, buloroksl és más. hasonló dolgokat a jövedelemből.
- Levél a sterkcsxtöhöz. —
Ig.Mi tisttt-lt SxerliottilÓ Ur! Olvastam b. lapjában y iparoa felnóltlat-át. Arról pauaatkodott, hogy agjrkaDfxaán acm larUák l>« a vuáruapt Bianka-etOneiriSI szóló (örréojt. Eogedje meg, hogy « tárgyhót röT.den én ii huitástáljak.
Való \\K*I, hogy a lielyi lapok dicaérilreméltó kitartással kitidenek a vasárnapi muokanOnel megtartásáért, de Igac vistDDt az is, hogy a sajtó paoaai-Biüva ai illi-tékes lépytftókoél sQkel ÍQlukr« Ulál.
A múlt évben olvastam Kotwuth Fureoo kerea-
kedelemOgyi mininMroirk egy reudehtét, mely att
mondja: „miudnon Uiletekben, amelyekben lóxsde-
cikkek fQsur> vagy más árucikkekkel párbuumban
dk l óiikkk táá á
egy Nag
1. Az I—V. kerületben u óvodákat InrAbbi
rendelkezésig bezárja, erról ai nvoda felügyeló bizoU-
tágol iJMlnirmWH llispániál, ai óvónőket é>
Zaltvárniegje tanfílllgyeloségél értcsiii
2. Minden ragályot) beteg u I-«4 foka ki
egészséglgy! batóiágiiáj bejelentendő, elrllkoMs. >
legszigonsbb büntetet terlie mellett tilos; a bejelen-
lésbe folve*ndó a beteg lakóháza, utca éa hantám
nerlnt. eteakivOl megjeloleodó, hogjr vm-e a házban
inkolibs Járó gyermek.
3. A ragályos beteg lakásokban való lálogalás
szigorún tiloa.
4. A ragályoa betegségben elballak bullái tárt
koporsókban azooual a bullabálba szállitandók.
gy
adaloak el, a lóisiie-cikkek de. II óráig U lá
p vasárnap csak
A. A lakások és fölszerelések, meljrekbeo rsgá-lyoa betegek folgyógyullsk, rag; elballak, kellőkép fanotleoilendók, a kevesebb értékű tárjak (gyormek-jáUkok) elégeteodík.
ig
Ugy láthiik axonban, hogy n*n reodttletról
Dagykantztiai rendörsépnelí u\'utcn tudomása. 8őt itt
kll hi h ébbi fié i
gy kell hinnam,
0 A betegség álul fertózött hátakból tejot, tejtermeket, vagy bármi élelmi stert piacra rlnni, tag; báihoi tiálliUni nigoruau lilos Tilos az ilyen lertozötl basákból a gyermekeknek iskolába járás*,
ason réft«bbi tfirrényt aera ismeri, éb ikkk lái
, Kj f y ,
mely attmnt füsi*ír és t>gjéb cikkek filámsitAxa vuárnap tilos. Bit abból sejtem, inert pld. a PtttiH-ateábto egón vasároap b^MvrexhetÖ miudenféte árucikk, mivelhogy az Dxletek csakúgy nyitva vannak, mint in*-* normál napokon.
Atl nistem, a rasárnipi munkaNiunetról nól& törvény végrebajtásávsl. illttlólng a betartat ellnnör-tésével a rendórs^tc van nifgbiiva. Am eien elleuoné^t csakis a város belterületén leijesiti, míg a kDlaó utcák teljesen TclDgyelet nélkül maradnak. Pedig liál ott i* coak olyan einburek laknak, mint a váron b»M résxt*iD
Igazán ideJH Ifnne, ha a rendőrség uem h-l;ei. kedne a passziv rezinxlcncia kéu.wlmea álláspoaljára, hanem végrehajtaná a törvényt lelkiinmerele*e<i HíndenDIt; még a P>>tfiA-utcában in.
SierkeazlÓ urnák k^z htve:
vagy az idegen gyermekekkel való összejövetel | A munkában megrokkanlak, az ólomportól IDdóvészessé
7. Felkéri a városi tanács a lelkész és tanító |„„ butársaik segélyetésére kérnek támogatást. A tudó-
orakal, hogy a polgárságot a ragályos betegségek émMek UÍM d| már di„( fa M,pieMeg.
ÖSSt*^k^LVLZ"T,l; tgé„; I-wi » o" JL. embersége, emberi
vegyenek igénybe, v. Az iskolák igazgatói a ragályos Részletes műsor • következő:
belegedési eselekról a reudórkapilányi hivalal által i. Nyitány. Kioldja: Bárköty János zenekara,
ártesilletni rendelletnek, hogy »zek alapján az iskolába _, pr0|óg. Ki esiélyre irls: Morócz Jenő korrektor
járási ellenőrizhessék. Ezen határozatban foglalt ron- ^^ E|mondjt. ^ UTO]] 3 Km „^ é„
^rkapTr; b«th.1ó..giört»kXr.: »
azemy
Sgyutul py g, S
hogy ezen reudelel kivonatát hirdetménybe foglalva 4|
élyes felelóseg terhe niellell megbiialmk. — á. Felolvasás. Ur. Pillilz 8urui urlól. 5. Kólicmények.
tul a v rendórkapllányi hivaUI megbizalik, Szavalja: Bróuyai Lajos Budapestról. li. A gyermek
dll kitát hidtéb fll |jaí Dománfly-tól Elóadja: a budaprsli Lyrt-
. , \'alkalmával, sz eljáró közege puhatolja ki. Qoldberger Vilmos. 8. Humoroskölleméuyok. btavalji:
A hét.
bogy azon bázbsn vannak e iskolába járó gyermekek Bróoyai l.sjos. 9. Dalforrás. Kar. Kircbuer K.-tól.
és azokat név él iskola sterinl írassa össze és ezen Klőadji: s budapesti Lyrs-dalkör. A karokai jászapáli
jegyzék alapján a főkapitány az illető iskola igazga- K(I1I1 u,u|, kirDagy ur vezeti. A musorl tánc követi
tóját késedelem nélkül értesilse. \'
A VAROSHAZÁBÓL.
KoMTMok — Hagykaniuán.
Botrány van készülőben Olyan, amelynek hama-
A ragályot hiúkról a kapilányi bivaUI nyilvántartást vetessen és ezek ellenőrzését, ezen rendeletben foglaltakra vonatkozólag * legpontosabban fo-gtnatoaitsi. A városi orvosokat mint halottkémeket utasítja a v. tanács, hogy sz elhaltak ulán a fertőt-
Bizottsági ülitek. Vároauuk pénílliíyi bizottsága i r081u K törvény előtt lehet folytatása. Nem t^
lenilést rendeljék el annak foganatosítását ellenőriz-\' Ujnépi Klek Lipól elnöklétével SZLT(IHU Illeti tartott.\' VBIl „z0 n)j„i|iitgy ,.|ókelő ál úsu helybeli uráliéit.\' ték. valamim Ogyelionek s gyógyullak utáni tértit- A kórházi spácsfóuokuó miir. eviol kezdődőié)! sz ur,k ,„fgbi,áwlljól eg.v oívegy uri asszony sorra lot-
:ápolá-l dijak felemelését kérte. A bizottság java.ulta dl>„, , kl< fejletlen \' leáuykáksl, többnyire tamilé.
Lengyel Lajos
I tjául telki
, A bizottság aí eladást javasolja " A In. "honvéd-; Bl , „l4r„ WnjUil^ me|, »„, ké,x0|0 „,„„,,
gjalogezred az ?>) bouvédkutárnyában a város részére bolrt„, okoió|, li>tta Nekl,nk „lok rll0„,luk el ",1^!.; ""\' "r""1 " "llis\'il\'r<\'mí"lk kíri kiket a kosaras asszouy megkórnyékezelt. A kis M-
uyok sírva panaszolták el odahaza, hogy egy asszony legtöbb i-ssláil dolgot, inkábli
Vécsey Zsigmond
8toinoruan nézett le: vaUmi nem leüthetett neki.
Talán sz. hogy az emberek oly könnyedén bánnak átengedi _,_ „,„. v.
a szívvel. A regálé bizottság \\ecsey Z«|imotid 0»pok óltt kitéri í» kinérli Aknl. A
Sugár Lacii a nem messze csörgedező patakntk polgármester elnöklesével csütörtökön dúliiláu ülésl „„„, ,k,rJ, nvilvinosaágra houi -
Itrtoll,-Wsy a tikkasztó meleg ellen a hit habokban unott, melyen a jövedékkibJgáaokban hozott halározr - ??\'?\'. ™T? .
, "?•... .> " ? " 1 i t ? ? " " "" Ifnyeli a boaiusáiíoi Akadt izmiban olyan ÍB, mely
taruHn menedéket. k#i szomorú foz >lá Olt és I tol és a fogyaszlá.1 átalányokra vonalközé «zerzódé,ekel , MU„y, „gle, ,„,„ en((adi „laludni, hanem letzá-
gondolkodolt. A lőzfa neba-néha megrázU lombos hsgyUk jóvá. I mo|ni ?j[AszJ, , kerjiókkel
Qyárkibívitét Kardos es Társs helybeli kefe- Mi ludjuk . „etekel Ui da „M,|0r6 „Ihallgal-
"-0**.,\' «áril n«gvobbiüinl akarja ugy. hogy juk Szükség esetén azonban szolgálhatunk vele. AH
ián állandósnsno munkás legyen alkalmazva, hlwzok .nemsokára lest alkalmunk a> ügyről meg-
hez ingyen lelket ker Mintán a cég a részletes em|4k«DÍ. Mt;d ha . megbánlolt calád, illetve csa-
.tokst nem adta be, a péniügy. bizottság halárotatot ] |Mok e||lr„k \', dologban
fb"ll«l?u..Mrl\'"M*r-\'lM»"*"»"\'«i«>P*rtolÍ«.| A rendőrséget éberségre és Ugyelemre kérjük.
koronája;, mimha nem leiszene u«ki a fürdóveudég. azlán Qyárkibívitét Kardos és Társs helybeli kefe- xjj (udjuk , „evekéi is de egtelóre elhallgat-
ausogni kezdeti szerelemről, hűtlenségről boldogl.lsn- gyárcég a gyárat „agyobbiuni akarja ugy. hogy juk Szükségeseién azonban\'szolgálhatunk vele. AH
tágról. De Sugár Leoti miudebból nem érlelt semmit abban állandóan "??" "- \'— \'<??•- \'?? - " •
Már egeszén boalkonyodott és ó — még miudig:
nem mozdult. \'adatokai
Egyuterre ugy tetszőit neki, mintha a közeli «em 1, n „„„ „ „„„,„„„ „„ „„,,,,,„,„ .„,„,.
Í°H° \'ÍS Hl"""T\' \' ÍV\' mmi\' d\' "\'\'* K\'d",r\'\'"""ík » "\'S\'"\' "°« " \'d"»k" «»olgál- Eg, kis kutalásssl rájöhet i dologra A bűnösöket a
letl néhány lépési miko, megszól.l. eg, hang ? , iu» be. 7bh kOrirttbell k„r(,„„. Hamarosan meg lehet Ulálni I
— Sugár Laczi, eljöllem, hogy egv utolsó1 _-» . _-.
Isten-hozzádot mondjtk Önnek I Sugár Lsczi. sohssem \'
Nyílt levél a tzuzitókhosl
- Beküldetett. -
RTESITÉS.
roham elvetemült, de rossz leltem, mert Om szereltem. Onárt halok, gondoljon néha reáml
Appanvi Albert Itt, vallás- éa közoktatásügyi \'óközön>vge.t liszté- miniszter ur a tanítók üzetéséról szóló törvényjavaslatot
Az ulolsó szól hslalmas pisztolydurranás és villanás követte, majd egy tesl zuhanáss htllslstolt.|
lettel értesíteni, hogy a közeli nspokbmi, loljiMen áruvsl dűaan felaierelt ttsletemet megnyitom.
Raktáron tartok: női- éa férfi kész fehérneműt, bőr galanteriet, azapp&n- éa Illataiért, minden kötött* és otövött árut nyakkendő, keztytt- éa dlujitékárut.
Klveimllez .hiven ragastkodvs, jó árut, pontos kiszolgálást és szigoruau szabott árakat vezetek be.
Kegyes párltogáil kér
benyújtotta. — azt a képviselóbáz rövid idó alatt le " fogja tárgyalni.
Az Országos Hizoltnág a törvényjavaslat módoM-lásál kéri a törvényhozástól. Kzt a kérésünket meg-feleló alakban a képviselő uraknak még e héten kezeihez juttatjuk.
Felkérünk most minden egyes tanítót, hogy külön-külöu tevéiben kérJB fel azonnal saját kerülete országgyűlési képviselőjét, bogy a Magyarországi Ttnilók OrszágoB Bizottságának részére megküldött B a tanítók jogos kívánságait tartalmazó munkálatai hathatósan támogatni szíveskedjenek.
Mikor oda ért. Riza ulolsó! sóhajtott és csak egy végső pillantást vélhetett a reá hajoló férBura. És e vígső tekintetben ia olt ragyogott ? szenvedélyes leány odaadó szerelme Fejéből patakzott a piros
y maleg vér.
Mikor aton eate Sugár Lscil s kaszinóban meg-*írdezlék, hogy miért oly kedvellen, sz irigyeli vóle-
1 általános bámulatra így válaszolt: X-—^_fih^/olysn kutya pechem fan I
Fó-ul 9.
— Rizt, Rizal — ordította Sugár, » rohant al
bokorhoz \'

IBÜ7. MÁRCIUS 2.
, hogy eljárásukról bennünket sllr- —
a Magyarországi Tanítók OrsMgos Bkollsága
forrást, mei tiszta, kállai
\'enőiö elemek allén, hanem a benn klldnű K«re « fe«kQlflnrdlóbb gyom butegiigéknek.
— Szerkesztőségi üioiló a mai naplói mint vesz részt a Zalai Közlöny Nagy Lajost már noiu szükséges bemutatnunk. Olvasóink sokszor találkoztak nevóyel. Vonal fölött, vonal alatt — mindenütt elsA rondü oró Nagy Lajos, kinek hangulatos
it kl tll ikkit é h
verseit, komoly, tartalmas cikkeit és humoros\' a *S J.TgTiermé, Zn "IáMíoroM" m*{ka] Síeionképeit (Omikron) élvezettel olvassa j - oidot. „é,.. Vasárn.p két mievél nélküli .ulndnnki. Az újságírás terén tapasztalt, régi kivándorlót tartottak ,|,lt, , klzsai ánomton -
ember, aki már egy elterjedt, nagy székely lapnak is volt a szerkesztője. A Zalai Közlöny erós támaszt nyer Nagy Lajosban.
— KinevezeseV. Az igazságogyminiszler dr.
Slolezer László nagykanizsai kir. törvényszéki aljegyzól
jelenlegi helyén jegyzővé novezle ki.
Az Igazságügymiuiszter Pulay Károly na|iykani. mi kir. törvényszéki és Iiuesz József Csáktornyái kir. jiráibirósági leiekkönyvi betétszerkeszlökel, állomáshelyükön való meghagyásuk melleit, telekkönyvvezs. lökké nevezte ki.
— Eljegyzíoek. Fonyó Mihály nagykanizsni
kereskedő ma, szombatou jegyzi el Luszlie Irma
Csáklomján le .embert koldu-k ,.__
mentek a haláron ál észrevétlenül? Bizony, biz\'ony maholnap már nem les magyar Magyarországon.
urleányl Kaposvárott. LedoTsky Erní, o% Ti
a nagykanizsai Weiss és
lrfdoftky cég Tőnöko cljegyiizto Alt Jakab é» neje, ízül. Hiller Klára Icáinál, Bdllhet, Pécsről.
- Hogy miért Zoltán-fíle ? Hál azért, mert ize, mgi nincs, a tiperoje igen nagy. a gyermek és Mttlt Mívesen veszi. Ezért, ha Csukamájolairól van HÓ, íz csak a Zoltáu-féle lehet, moly Ovegeuként 2 broniérl kapható a gyógyszertárakban vagy Zoltán Bili gyógyszertárában Buiiapcalcn, V. Szabadságtél
— Radikális előljírósáe Siófok elöljárósága
roppant eredetien én radikálisan báat el egy neki
nem tetsző újságíróval. Egyszerűen összeült a balca
lanács és kilillotla a város területiről a báior szavu
zsurnalisilál. Azl mondják, hogy mivel IHken Sáu-
dor a szerkesztésében megjeleni Uunáutuli Közlöny-
ben a Balatoni halászni réravóuylirsaság ellen izgat,
nem lürik meg a város lorüMen. Hát az igazán uj
a mp alatt. Akhiba rabbi nr forduljon inog a sir-
iában. 0 merte azt mondaiii. hogy semmisem uj a
nap alall. Hát a siófoki bölcsek határolnia talán
kntya? Ambálor mit várhatunk abból a városból,
ahol egyebei sem tudnak csak pofozkodni.

— A bérkocsik. Ugy van az Nagykanizsán,
bogy villamos és omnibusz hiányában bérkocsin kell
járni. Hogy mennyi baj van veink, azl csak az tudja,
aki hebe-korba kénylelon kocsin járni. Texaméter
nincs és igy bizony annyit kell Hzotnmik, amennyit
a bérkocsis kér. A rendőrség most megszámozta
ókét. Az Intézkedés |ó és helyes, de nem elég. —
Tessék a lexameterl elkészíteni, hogy végre azl Is
tudjuk, hogy mennyit kell üielni valamely fuvarért.
— Házasságok. Fehér Vilmos nagykanizsai — Meghalt a vajdáne*. Nagy a szomorúság a
ecelszoszgyíros márrills 8án, vnsiirnaii kot hnlisaágot\' ^káslói Káriló-ivii.lékok közölt. Meghall a ÍOIséges
Steril Józsával IUbortou. \'vajain .gyenyerll" felesége, a 70 éves liafnel Józsefné,
ksnizsáu.
llréd JenJ varrójép-kereskedS f leú lüén közismert néven: Palymaringo. A mull liéUiu lüz
lirljl wknvójél Horn tjterallli urlrilotnyal Nagy- pusztított a Isuyán. Elégeti vagy lutl.Ollli korona
1 ? \' ? érték. A cigányok ezt lel tem vellék. El.é a másé!:
— Uj iskola. Zobbszír szóvá tellOk már. hogy
és VI, oszlályba hivatkozott tanulók még most
Mm ]árnak iskolába. K tárgyban szerdán ülésezett a IJ\'jBi bizottság, mikor is Király Báudor v. mérnök kél iskola lorvezeiét mutálta be. Mert ugy áll \' dolog, hogy a kiskanizsai iskola is tarlbslallan állapotban van. A pénzügyi bizottság ugy halúrozotl, Jegy a kél iskola költségeihez segélyt kell kérni a loraáuylól, mert oly sokba kerül amit magunk nem \'kelhetünk.
— Tanszer egy iskolának. Tóth János köz-
okutásügyi államtitkár érlesitelte Dobrovics
!\'•\'? képviselői, hogy közbenjárására a borsfái «tb. iskolát tanszerekkel látta el.
— Mert elhalasztottak. A mulatságokban igazán
oem szűkölködünk Nagykanizsán. Egyik a másikat
"rgeli. Ugy volt eredetileg, hogy mi ia mulatunk,
Minap ,8| jöv4 „jomijaum i8 Szovll| miaim a|l„|ou,.
™t. A mai azonbau — a József szanaloriumegylet
Mlji bizottságáé - elmarad, t\'edig a meghívókat is
"•kllldötlék már. de rögtön megjelentek a cédulák,
jP«ly szerint.a mulalságoi máreius ü-éu tartják, meri
és Mflv. Kör ez estéro lervezelt mulatságát
— gondollak, hisz ugy sem volt igaz szerzemény. De a vajdáné halálát nehezen heverik ki. Sírtak, [ jjtlk
?t V.
j
jajgatlak a romák, az asizonyok a hajukat tépték keserves kinukban. a ftrllak a sárga fokiig itták é bóól i
°!1 TI \'

cigánylauyákra, bogy |lljjenok a temetésre. Csütör-tökön temették a hires va|dánél. Ilyen temetés még nem volt Kanizsán. Vagy .100(1 ember volt a (eme-tóbeo. Oigány volt vagy looi1, a 8árközy bandája búcsúztatta hegedüszóval a „fölségeu" asszonyt. Há-i
-(rtiM J*«M«t ^- — _ _ -? f ^.. \' fi . ..|l„ I ^ _ 1^|Aul?_l_ I
íz n:ip még a bagóról is zalainegyei
g „g y
rom cigány a rendórségnél ven előzetes lelartiila-táb Eké ldliább iáLkt Fkó
Milán
. lásbau. Kzekért n legdaliásabb cigány: Lakatos Ferkó -vezetésével deputáció jölt a rendőrséghez. A temetésre kérték ki ókét, niogesküdvén a nagy Dcolára, hogy a tór után visszaállítják mind a hármat, Kste a három cigány kisirt szemmel jelentkezeti. Nem tudjuk: mi felelt búsullak: a vajdáné halála felett-e, vagy azon, hogy ott kellelt hagyni a tori.
— Tüzek Kétszer harsaut meg e béteu a tűzoltók harsonáin. Vasárnapra virradó éjjel Vidovics j Dfófek György Rákóey-uti lakosnál, kedden pedig a Osengcry-uti Rapoch háznál fenyegetőit a vörös kakas. Komolyabb baj az elsó eset, hol"3U0O korona érlek — köztük 7 drb. marha — lelt a tüz martaléka, szobatüz volt.
•IDlIlsztották. Azl pedig teuki sem kivi ««gykauizsán egy szombat üresen mulji
ánhatja, hogy ion el.

-r A három Jdmadár. HfryQtt hallgatlak a Zöldfa-kertben szóló rezesbandát a nagykanizsai fogházból Bakos József. Gibir.z János és Kakas Andráa (b\'uchs) jogerősön elitélt rab urak. Bs mikor igy. a rácsos ablskoak lámaszkodra, Irigykedve nézték a .szabad levegői", észrevették, hogy st a rácsoa »b-lak, mely — ha a levegői nem is. do — a szabadságol miodenesolre — elzárja előlük, nagyon is lazán van a helyén. És Kakaa András nnm azért cigány-fa|zal, hogy a helyzetei azonnal fel ne ismerje. Fel-ismerlo A. és rögtön intézkedett. A fogast letörte és ezzel vasárnap esle 7 órakor kifeszitelte a rácsot és az igy nyort nyilason kibújtak. Aztáu — köd előttem, köd ulánnam — a Zöldfa kerten át megléptek. Nyolc órakor járta körül az épületet az őr, aki szintén azonnal lel ismerle a helyzetet, És mit tesz ilyenkor egy jó őr? Lő. Ö is lóit. Nem ia egyszer, hanem sokszor. Klókapta a puskáját, löllött és lítt-megint töltölt, újra lótl; azlán csak töltölt és lőtt; végül annyira belemelegedell, bogy már nem is tököli, csak lőtt. — És azok a szemtelen rabok mégsem jöttek vissza. Csak szerdán került vissza a Kakas, a legfurfangosabb. A fogházban őrös a remény, hoíy a másik keltő is hamarosan visszakerül októberig tarló szives vendéglátásra.
— Áthelyezés. A vallás ás közoktatási minisz
ter Pallánki Aranka szentgróli állami linitónót a
gyulafehérvári állami iskolához helyezte át.
— Kiderült ártatlanság 19OIÍ. július hó l-én
Kábró József nagykanizsai mozdonyvezető Sümegen
"Cylilt mulatott Neumann Samu es Krausz Simon
slltősegédekkel. Fábró megunta a mutatást, hazafelé
indult. Ncuman mogseitelte, bogy Fábrónál löbb
pénz, arauy óra, arany lánc van, utána lopódzolt, az
ulcáo elérte, kést ragadott és háromszor megflzurta,
hogy Fábró összeesett. Kkkor Neumann kirabolta és
vissszament a kocsmába. Itt elővett egy száz koronás
bankót, hogy mindent ó lizel. Azulán elővett egy
srany óraláncot és megvételre kiuálla. Krausi meg
is velto négy koronáért s tovább mulallak. Béggel
bire leriedt. hogy Fábrót kirabolták és összeszurkál
ták. A kocamáros jelentetto, hogy ő ismeri a gyilkost
Krausz személyében Ekkor már Krausz Székesfehér
várra utazott, hol le is tartóztatták a Kanizsára ki
sérték. A kocsmárossal és feleségével szembesítették,
kik rá vallottak. Krausz hat hónapig volt vizsgálati
fogságban. Mikor Cakóval szembesítették, az kije
lentette, hogy nem ez B rabló. Krre szabadon bocsá
tották. A napokban Kransz Sümegre menl és Klein
Mór pékmesternél látogatást lelt. Midőn az üzletbe
ment ott találta Kábró rablóját. RögtCn a csondór-
séjnél Jelenté»l leli, kik Neumaunt lolartózlatták és
Nagykanizsára kisérték. Krausz igaza kiderüli, de ki
kárpótolja a féléves elzárásért?
— Sorozás. Vármegyéukben a folyó évi RO-
rozást e rendbou tartják meg: pacsaijáréa: márciue
I, a, i, 5.. kzenlgróli járás: márclns 7, 8, 9, 11.,
sümegi járás: március IS, 14, lö, 16., tapolcai lárás:
március 18, 19, 20, 21, i2, as, 26., Keszthelyi
járás: ápril 3, 4, 6. 6., esáklornyai járás: április n,
9, 10, la, 13, t:,, ic., nagykanizsai járás: 17. is,
10, 20, S2., zalaegerszegi |árás: április 21, S5, ?•!«.
27, 2n.. Zalaegerszeg városa áprilia 29., perlaki
járás, mára 2, 4, 5, 6, 7, 8, a., a lelonyei járás:
II, 12, 19, 14., alsólondvai járás: 16, 1b, 19, 2"
21, 22, 23, 20., novai járás: április s, 4, D. Nagy
kanizsa városa: ápril 8, 0. A nom említett napok
vasár vagy ünnepnapra esnek.
— Ma már nem szükséges szepló és más
arcfoltok miatt szégyenkezni. Teljesen tiszta és üde
arcbőrt nyer az, aki a liliom angolt crérael hasz
nálja. Kapható a Vörös Kereszt drogériában Nagy-
— Kalapkirály Nagykanizsán. Ha jó és olcsó
kalapot, vagy sapkái óhajt venni, ugy keresse fel
Wallitch Márkus kalapkereskedésél (Nagykanizsa,
Erzsébet-tér), hol s. 4 és 6 koronáért kitűnő minő
ségű kalapot és sapkái kaphat.
KEDVELT BORVIZ!
foglalt gyógyióknál fogva, r-, légClA- é% húgynervl




\'"
lmok mv
^.\\agyango<

.1-1 a.
ihr
«iner. ™
nkis náit ore\'

„„,.,
>kl
MII knv1.
«i.-. .K..ll.rei
iner-fóle
Kira

\'?uialiUn
kává. tnliri
>tul 6.
Kn«

i páter
nrckApévdl
mint
ZALAI K ö U Ú N í
„ Mindriu nőnek más a varázsa \' mondja aligbauein Madách; hát bs éu nem tpArgabortó leuoék. igy is legárvább öntett hOmlye* uirsaim közMt. Unom férfi I hüvelyemre mondom, hogy éu inintlt»n\'élo varázst megtalálnék a nőben, esak abban nem találnék »«ranii különösebb taráut, ba a no Aus»ehuiw. Mert ettől Nem itzobb, »em jobb nem lexz, l^íeljebb egy két riválisának megakasztja » l>P^Íét\' "\'"\' fM\'(Iif? \' udoek még Kllen Key Hterinl win liivain^u. uem lóvén a i>8 fkó
Uram, nagy a Imre ai alkoIii)Hii>bau. Ha ön ÍH méllányolója a uetn éppen vol.-szüíilftt. dö l>fképzelt ariHZtokráetiluak, akkor (nriliat tótc, hug; — ursm bocsit! — demokrata uó kerül ki gyöilwea a válafiz-tásból. Ah, ez a nadrág la Unok livnyomuláH leuoú a Tuilleriákba — ugy-« úrii Ou tntír at elktwervdett barcot és az én vzooioru ht-lyzuluin okét ?
Tisztult sierktt&ztó ur! Küldje vissza ax én asszonyomat oda, bol még UMfa tér nyílik Márnára: at uburkasaViinyiUs, a ? baraekbeíózés és esetleg a gyeriuukoevalús vléggé meg mindig num mélláujoU tőrére, fis lia vágyai a közélet tvrére vonják, elégedjék meg azzal, bogy jólékuny bablevest osztogasson egészségeit étvágyú iskolritgjeriiiekukuek.
Szerkeszt* uruak kész szolgája ti. Spitznú jói felszerelt spajtából
a penéai spargabortó.
Nagyságos asszony.
U-kávt
!>••( a
trila-t, Iwiy a a>aláU-kávt váaár-láaiail aiUri kall Oaaak a •Kata-
Url kilDiibm U>IHO1 IU rjAeWxiw* lemi ki rm}nl. Ing, M. í.tlka utm-talnt kap, mrlif a iK\'ith-
dóny{ i Oaaala a
Htthrelner-filf Hnelpp-
mltktii IHI «•

TÖRVÉNYSZÉK.
j A patlktv-ilgy aplsódj*.
Óriáüi fellOnést kellett Nagykanizsán a helyi lapoknak r évi január 20-áu nu\'gjvleut uzáiua. Az I volt megírva, lioizy a H Práger- féle gyógyozertárbau KQlöp Andrásné kiskanlzsai aaszunyiiak epepor helyeit telllport adlak, amilol rövideueu meghalt". A kir. ügyészség elrendelte a vizsgalatot és az asHzouy beiso részei lelkaldetlek Hudapestro dr. Collelár Emil országos vegyészhez.
Ebliíl a hírlapi kozloménybel aztáu cifra dolgok keletkeztek. Szárnyra kelt a hir, bogy a helyi lapok csak azért hozták al esetni, mert nem kaplak pénzl. A .Zalai Kozlöny-rol, mely nem kSzolle az
- HsláUuáa. Özv. Herendiéi Uaípáru.) szül.
Rigó Anna tegnap, pénteken reggel. 65 éra koránan
izivezélhUdésben meghall Nagykanizsán. Aí elhunyt -
b\'.n Hajós Ferenc rendorl\'izlos édes anyját gyászolta
— Kivándorlás. Útlevél kiálliuUa iriiil «•
elmúlt évben IHi.li kérvén; érkezett be u alúpáni
hivatalba. Kz a szám ai előzi évit 2H-l-el megbs-
ladja. Az útlevél unegadisát nem lehetett megtagadni
Ív útlevelet kapott 6.00 munkabíró j k«rt\'«ő l\'.l\'2 n6, 3i 0 egyén pedig rol. t!tf)k k»zOl 24 ült f.lfibl).-megnyugodott. A felebltezL\'sL\'k > érkezett vi«sia ai egyik heljben-i iiU*ikliui prdig az útlevél kiadána ren deítetaU el. I.ejtlobbeu a tapolcai. aOmogi és al>é-leodvai janisokból, leskKVesebben a novai éa letenyei januwkbil költőinek ki
Klafaludy-ulca ?1\\— í». srimn bázban két utcai tüljeseo kDlDn álló lakás, knlíu-knlőn udvarokkal, (a> egyik bárom utcai két udvari éa két padlás azobából. a maiik egy utcai, egy udvari éa egy padláa azobából álll, az első auxuiztua \'-«r». a máaik ?ionnal kiadó. — A ház uellez szabad kézból eladalik. Hívebbet Kabos L. Pál irixláiában, Gsengery-u. \'i.
H^kfyhiknfaU diaUban wind.D gromutbaJoU • "<<"" .Mull* féle »«ldllU\'|,urok* lijionjrullak a lej[.f«.r«»eliWliiick ? ifttttl ?irt.k ÍJM\'^II. mint ftfomir ot&ili&k «> vétlliilltok Egy <tobvi tre 2 kur. Mdkaidtt na}ionu uUnvtieUel Moll .*. gy^ftteti^i, et. tt kli. nüv. willlia alul, !t*o, 1. l\'uchlauUuu U. \\ vl.léki
Uogymn l«h«t ex?
,>4 Nap\' pénteki számában, a képviselőházi tudósításában ezi irja:
.Kovács Eruö: Végül befejeii beszédét
és kijelenti, hogy Zakariás iiulUványát el-
fogagja.\'
Igazán kíváncsi az ember, hogy Kovács Ernő miért fejezte be beszédét a végéit. Mindjárt az ekjén meglehette volna.
PÉNTEKVÁR.
NŐk »z alkotmányban.
Timiid Szrrkmtó ur n kouttuiipláló >-lci.\' ládi hüldogság én t i|iúmzÖktól iiifiiUfs liázi U-zt I
Sc ÚH gynmorkalhsniHos barátja, árva ina^Ányumból, (?gyesi Spilznó iisKyKttgoB asszony di\'man feUiert*It I spajzáhól irom önnek m*>gbató psuaszomat. StomorusA-\' g^mbnn ogyednli vigmioin, hogy uem vagyok egyedül, mert bttuatoinntk mólláu o^zlozkndó tárHsi u hffóttefi Dvegek, Havanyilolt ugorka kQlönbözó delikaietisitik: és legujabbau csallakoitik hozzáuk: egy irifgkfidftt: hariunyakölés, egy bo nem végxett himzés én Písiikn, a caalád t>zeniefétiye, kik miudoyájsn az ellianyagolUág súlyos átka :ilntt HÓbaitunk, nyögünk és nyöszörgőnk. | mint teiie egykor a mi népünk ama nagy vizek partjain Mórt ah, aki hivatva lenue arra. bogy gondunkat viselje Hegyi-Mi Spitzné, a nsgysáíros iwmzony, már betek óta azzal gyötri magát, pusztítja termete ruganyos-1 aigát, aroinak Ápolt teiutjét, bogy flakkerbe veti magát i és naphosszat korleskedni jár. Apropos! Tudja önj hogy a zs, nóegytet választás elÓtt áll? Herl igen, ott áll. Választmányi tagokat választ és — amit Ön nem sejl. — választmányi tagnak lenni jó, bíi disz is. Én, egysicrü spárgaborsó H. Spitzné t>pajzában. nem foghatom meg ugyan, bogy egy különben is jó pozícióban levÓ uri&sszouyon mit emelhet egy ilyen válasitniányi tagság és mit rootbat a poziciójáu ha nem ac. Végre is, hogy áll a dolog ? Jótékonynak lenni diaz. De vajjou jótékonnyá tesx-e a választmányi tagsági állapot és elrabolja-e szivbéli jóságunkat, ba a választmányon nálunk Ausschnssnak mondják
g
mondják —
tagsági állapot és elrabolja-e szivb választmányon - nálunk Ausschn kívül vagyunk

1907. MÁRCIUS 2.
esetei, tudni vélték, hogy kapott 60 vagy 100 koronát. A .Zala" azért hozU, mert nem kapott |(i >n koronát, a „Nagykanizsa\' pedi^ -200, vagy 4(K) ko-roiitival volt — a hir szoriut — érdnknlvH. EztAvt a pletykákat rögtön el \\n temettak. A logerély»«»?!,. ben tiltakozott minden lap az ilyen pimaa* gyanu^i-lás ellen fa kijelentettQk. hogy kiméletlennl birósttif elü AlliUuk azt, aki ilyeut álüt
A legrosszabbul járt a „Nagykanizsa". A cikk megjelenése után való napon bement a szerkeszti Hegbe Neumann Aladár gyógyszerész-segéd és olt inuk eldtt mondotta:
— Vegyék tudomásul, hogy a lap szerkeszt^ közönséges zsarolók !
Ugyanekkor levél érkezeit Kéri Jenó gyátai bérlfitfil — aki I\'ráger Béla gyógyszerem vejo — Subo Miklóshoz, a .Magyar Francia biztosító társa-ság" helyi (ftfigynOkségének litkárálioz — a .Nagykanizsa »zerke»?t6je: Uabor Kmő és bt-lmunkatirú: HambnrgAr Zsigmond bimtiluokai a társanígoak — melyben Kért ludomástit adja, hogy a HzerkeuiAk apÓBÍI 400 korona erejéig meg akarták zsarolni. Szalui magáhoi kérette Kerít, aki vádját fen tartott*.
tiábor Eroó és Hamburger Zsigmond ezekéi\' \'eljelentették: Neumann A\'adárt becsQleluúrtéKért. Kéri JenÓt pedig rágalmazásért.
tizen Dgyben sserdán rolt a tárgyalás Uipn-
nul kir. járisbiró elotl. A két Dgyet egyesítenék.
átmr és Hamburger jogi képviselője: dr. Weiss
Lajos, Neumann Aladárt dr., Hrórl Tivadar, K«>n
Jenfit dr. Marta József védlu.
Neumann Aladár elKmcri, hogy január 2:.\'-.? n a n Nagykautisa" nerkftsztóhégében azon kijftlcnl.-i ü, bogy a szerkesztők zsarolni akarlak, de bűnú--uek nem érzi magát, mert ezt jogos magán- én közérdekből mondta. A cikk ugy volt megírva, IJO^T azzal erkölcsi és anyagi reputációját teholtv löpkr--Igenis kérlek \'IO(\\ frtot, Köt azt mondiák, hogy sm-zat már le is tellek at asztalra. 0 elment oda >-. legkérdezte, hogy mutn^onk inog, melyik lieljri-lelték a pénzt. De iidin tudták megmutatni. Bíiii Mvánnal iteuték, hogy SOI) írtért hallgatnak, esetiig ugy irják meg, ahogy Práger kívánja.
Halázsy Károly nyotmlatiilajdonos és Morgen-stern József hallották, hogy Noumanu xsarolókuük nevette a szerkesztőket.
A bizonyítási cl janis befejeeéHe előtt dr. Rród Tivadar védő kéri a bizonyítás elrendelését arra nézre, hogy a HzerkesilŐbég kért-e pénzt A g)\'óí ? szeremtől Kz közérdek, amit me^kövRtttJ s ti«zt<??? fü\'pi\'K sajlú reputációjú.
| I >r. Wuísz Lajos i\'l It\'iizi a hiíouyit^t. in- rt
— szeríutu - űpputi uz a kozérdi\'k, hogy ily^im megjelenjen a lapbau. Ez pedig megtörtént.
A kir. járásbíróság a Kp. jr>3. f &? pomn alapján a biznuyitáKt fllreudelie arra nézve, hugy t szerke.szlo&ég hallgnlis fejében kért-<t pénzt Prágei-tól K végből n Urgyalriitt március t9-én tarlják meg.
Rögtön Azuüln Kori Jmifi bQuOgyél lárgyaltrik, VullouiflHa volt a tárgyalás l^gderQtebh réoze. A gyóuí bérlő u. i Rakovtuky IslvAnnak képzelte m>-gnl. Ilyeiiüket mondott:
.A vidéki újságírók sok viMzuéléft követnek el (I)", „kölele^Hégnmnek Urtom, hogy a sajtó visszaéléseit megKáloljam (!!)" .. . Rcsaládi Ogyeket hm-imk uyilvAnosüágra" ... „azért jelentettem fel hivatali főnöküknek, hogy az hasson oda, mUzorint ily>\'fi-mik (?!?i ne tOrlúnjenek- stb.
A közönség hangop derQlUéggel fogadta «!"*• kel a hatalmas kije len lénvkot. Hi csak annyit jegv-timk meg: esetet éd nevekelkérQnk, hogy kik követtek el visszaélést. A sújtó megrend*znbHlyotáHára Kéri ur nincH hivatva. EtAször tiszlAban k«ll leuni a Mijló hi Valiiéval. Mindt\'iieKelre itidui kell, hogy n nem volt családi Ugy.
Egyébként nem lag&dla. bogy a levelel irta, ; de azt hogy vádjait tilÓKCÓvAl is megismételte volna. j lagndja. A levél tartalma som lelt tisztázva, mert az idvjébeu mognpinniiijMtftetl.
Szabó Miklós, az ujságirók hivatali fónok.< i levélről ad felvitágOMÍtást. Már nem emlékszik a lar-






II

Ottomán" itt, „Ottomán\'
mindenhol keresik, mindenhol szeretik.

ott,

um7. MAKOIUS a.
nlmiira, morl összfltóptc. Doiső Aladár biztosítani tiivalalnnk közvoilfn tanúja s«mminulf som volt.
A kir. járásbirósiíg kiinVtiuk rimoii itt is elrendelte a bironjitásl óa 11 i^r^y^lást rnárciuu lu-ig cl-
napolta-
Krrci a napra eok tanú IUHZ beklúzvo. Kóztftlt ii össwa liriybeli ujsíigirók.
fnlir. Ifin >??> -
lyem 60 kr.-lól
SELÍEMi
Ilii
IDIII ti ián-
nyelven (iit&entlük;
an Stldonfabrlkt, Hsnnabirg In Zürich.
EGYESÜLETEK.
A nagykanizsai Ipartestület 1ÍIO7. é\\i már* i hó 17-t\'*D délután 3 órakor paiál helyiségében íja rfliidtiH úvi közgyűlését A következfi lilrgymiro-ittl -. 1. A umlt "vi közgyttté»i jepyzökftuyv iulol->«sa ée a közgyűlési jegyzőkönyv hitelt-Biujtséri! 2 r Vikuliletóriií. L1. Az elnökség és ulóljárósiig úvi jelentt\'so. ü. A számvizsgálók juloiuíso -l. Az úvi lárszaw.idások ulöttírjcsztého ÓH a felnu-ntvőny mániása, fi. Az 1007. évi költség előirányzata, fi. Na-láni inriilviinyok 7. A ieslttlut lúztiknránHk mpgvA-líbililsii. H. IIArom riíinlfíi Mi\'tmvoviü cs egy póttag
A Kath. Legényegylet bolnnp, va«árnap délután S úrukor közgyűlést Inrl.
A nagykanizsai rilt betegsegély zŐ pénzlár közgyUlé-e — mintiíti a innllkor rész vét h-nfiég miatt ^lfiiar,i(ll — Imliiíip, va?utriiup délutAu tarlalik meg.
""KÖZGAZDASÁG.

% A h A 1 K Ó 7. I, Ö N Y
LÉGUTABBT"
TaniWsryiUés A m«gvar avplauitói kar liolimp liiiilapo>leu kiil fiyoir-st i» larl ama rA m\'iv» *tok ti-kintiitbon R^roliuos (i\'/.u[ét.|-i:inte7^HÍ lörvi\'iiyiti-1 /aslat minll. mplvnck Mrgyalilsa « típvisclúli.í;, bi. | iolli.Bg«ibai] HM íolj\'ik. Km« pjlllések™ n l«j|\\l)nli| iHlnini inkolík UnilónÍBii i* knli\'l kípvi««lík«t.\' ami .,;on lermiMMlM, morl óp|nn a ingykaniirai állami t.mitó(utitnl<\'l iti(lilvniiyi)7.lii uumtlc iili.jón nz r<tit>tlt<ROH a.\'rolmok inogliMítíMsi\' cíljnbAI siilksíg.\'Siick Inisió
Nyilttér.
íz e rovat atult kOzlottnkert nom T:\\llnl a ezorkei<zl^iii\'^.
TUztelt vendégeinkhez.
ÜzcinkftllsÓKeink lotomes omolkciltisii ogy-rés/.t, másré«/t ii berrfthnkol rí zókpnyon sújtó általános drá^u»ág ÍI/.OI) im\'KitHnporfásnt kóny-szeritott bfiiiifliikol, hogy folyó ívi niirc/.ius hó 4-ótól kozüvo kávé, len, stb. ílzleti-inkbi\'ii kapható otkkok árát igen minim&llBan felemeljük, mit lisztek viMidr^rink l>i/i>u_\\sirn móJtányolni fognak.
Tisztelőitől
i kávésok:
Bogenrieder József Kaxdoi Jóraef Szü&gyi A. Steiner József.

, VMjogy: „HorKonyi\'
] A Linlment Gapslcl cemp., i Horgony-Pain-Expeller
%y róftjónul biionyull hímior, mi>lr mirtöbb
tini37óvAtal.\'KJoll. f.i]dH!oincaillii|HtijMf)n>ok |
myuk kawvtnynót, ciiíinil én neuhlilteek-
ciÜUl. SiUnjr linijiiiitványuk mÍJitt
>evii«ililníitorivütotnl[ Irgyünlí nt oa*k oly«ii . .
iv.j^i r^.-.,];mik ol*inuiy n „Horgony" rfcl- III
1 >t ;i flíctileroznyeKyit^l olliiott do- III
i ? iu)iiin^n!vii. A ni íive^utUjii K —,60, III
i l.Jl) ófi K \'i.— rw útiyitiólváü tiiiudoD nyÖKV- I I
toiiArbnti k>|ihat?. -\'fAraklir: TírÜk jonaf II
r(Ür!tltro»fiBK7irtlri i? íniv uniuHiKiT" 1^1
Prágában.
GliiabutheUftiD* & noo. IfT^
Egy liter háztartási rum
Egy csomag finom törmelék tea
30
,,Vörös Kereszt"
Drogéria Nagykanizsa.



k soproni karoskttdelral és IparUmira hdréböl. |
Közgyűlés. A soproni kerIlleti ipar i:s ki\'ruü-kcilelmi kumnra 1!M)T. ovi iitiin-in.s hú ! 2-rii, knililnii | íí. ti 4 órakor a Itamnra sujiit illtVlt-rm\';ln\'n rcmlos , kni^vtift:.si tart A tArgynorozalból kiemeljük n k5v«i-
Knlaviirnu\'^yu nlíspíhijánuk Ali ram Ua^onvn k(V,-M\'P k.\'l uj ornzágo« vrisilr i»iigedíSlypzi\'\'^t inínli ki\'-i-vi\'tiyt\' iitrjxváliaii, a közön l>>zo!tsri<; vonatkozó javas -Inlnval.
UjivauitiHmk lílirnta Sílmi\'g nug.ykíizsvg In-tfni, helivAs/iriiitmk nlluttelliujiá^nl Ircmfn kitMiviuW in\'u.tí kérvíiijfH tnrgyiibnn. a közös biioUsag vnnalkozó ja-
VHSlílllU\'tll.
(J^jrni)Hiinnk Na^yrÁkou kiVifhifío piaci lit!lypi)iu-uvilfói riiiszabnlyzBtiluiik modositWi lár^yAban úrke-icil átirata, a közös bizottság vonatkozó )avu.slntilval.
Kóry Kniö tapolcai bognArnuxfttir, Némotli Ojrulu kt\'ízlliplyi eszlerRAljfos. llcrcig ltAliul sUmogi isztnlosniHKtt+r, Ilhngnria limai ornyögyaros rÓHivúny-lírHBság, al&ólondvui có^, Némuili Imra nagykanizsai bopiuirinOfítür Állami eegúly, ülelvu gépük mlomá-üjoifisa irfínli ki;rvt;iiypi, az ipar&zakoBztRly vonatkozó
Hirdetmények. ^^ iparosok ki\'pzúsü szcm. pontjából fülultn üdvös lúvún, hogy a kQlfölrii ipari viszonyait tanulinanyouilk un az olt tapasztaltakat itllion úrU\'koHÍtwiJk, kttrcukeilcloinllgyi mindeu Lazái keroüküdütmi i:a iparkamara turuletóro egy-egy hat-stáz korouiÍH iparos Önztöndijat ougodélyozütt.
Kzen hatHzAz koronás iparos Ösztöndíjra a sop-roui ipar- fa ki-resk. kamara üzennél pályiísatot hirdot. A páljázaii ktirvínyök folyó 11)07. évi április hó U\'-úig nyujtüiidók hu a kamara elnökségénél vagy kflldendfik be annak címére.

A Szinye-Lipnc/i Litliiou-forras
Salvato? klb»isr
«(?••, húaflhóla»a-é> ttíiivíoijWnUlmikcUfn.hiijg-dkM íi »Udili mhtufgiknfl, * tukroi húfluiroál, totibbi A HgxS ÉS tmiixlfii szervek hnrutdnát.
IIUJM •a*ntk*M1
BERÉNY JÓZSEF És FIA
ékszerész

^SjT" SAJÁT MŰHELY. JImiág."s
kor ntgy választékban kiiszou kapbstók.
NAGY RAKTÁR ?1 NAGY__RAKTÁR f"r"- j NAGYJAKTAR ű"on1
Eladás részletfizetés mellett is!
JarlIAiok o< nj uiUk a/or.un kéuill\'lo.\'k

HOROWITZ VILMOS
angol fény vasaló- és gőamosó intézete Nagykanizsán, Fö-ut 12 sz. <1)r, S/.ukicH-róIo
bá/. ;i Kitrntia szúllóvi.l „x \\wa.)
\\ an h/.iTi\'iic.súi) ii n. .\'. ki\'?.tjnsi\'\'tr .szivi\'ö figyvl-ini-bt\' iijiinlitiii gözmoeó-, tisztító-, keményítő-, vasaló- i-.s fényezd i»li\'7.uU>iiiiii. nu-ly sok kolk--muiltiiM\'gU\'il i-s liosiiziiMígtól úvjíi tiu-fr rt közöntik\'got
A?, fildixí iiii\'izuti.\'kiuik megvan az. a hibájuk, liogv iiuttiás köíbfin vúlctlt\'iiUl is elszitkil)^k a ruhát, vHgy it kolV-M\'t való moKiiKuál 1L-IJ>\')Í(\'II (ónkro tubiik. Ez az én intézetemben ki van zárva, morl a ruha kizárólag szappanos güzzel lesz tisztítva, nmiről u li. ú küxöusúg muf;(íy6zó<li!.st (,zi>-
| KIlletniük lúili ó-s női ú\'liunitjiiili, női alsóruhák,
lníli ni Iliik, nyári nillúk, mosó btonsok, Illggönyök, valuinitit iniinlijjucniü pipnro ruhák litztitáHál éa vasa-
1 htsiU, nyRri Ichúr ft-rfirubák, tiszti nadrágok, valamint
tiiiti-1 KIIIII Imii <)H nöi fehúrnemn linxtitiisát éa fé-
\' iiyi\'Z*ÍM\'(, KLyiíllnlán minden c, szakmába vágó rnun-
i káknt » h\'li< tA k\'gjutiínvasnbbuii i\'n li\'Kgyurnabbao
11\'í.zkoKlök
i Kik állkiudóiui milani Ifí./.iittaliiuk, elóuyárbau
Vidéki megrendcir-st pontus-an tcljfaitcm óa azo-
Otthon mosott ruhák vasalását is\' elfogadom.
! A ti t\'1. küzíinség legkényesubb követttlúöoiuek
és igényeint\'k incgfidetiii — k\'gltbb lűrt\'kvésuini leeud.
KiuinÖ tisztelettfl
I Horowitz Viimot.

FER1CZ JÓZSEF KESÉK
AZ EGYEDÜK ELISMERT KELLEMES^ IZÜ TERMÉSZETES HASHAJTÓSZER\'.

ZALAI KÖZLÖNY

1SIU7. MAHOIU8


A legmegbízhatóbb szolgálati zseb, fali- és ébresztő órák 3 évi jótállással, olcsó árakért csakis


Kérjük arra figyelni. hogy a bevásárlás csakis fióküzleteink-
Alapítási év 1889.
Kaufmann Mór
féríi szabó,
Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan fölszerelt szövnt-rak tárát. Mindennemű, legjobb minőségű hazai és külföldi szövHok.
mr Nsrolid IÍIN/OIKIIIIÍNI fM ?V Előli) ÜN nrnli! ~Wm
Megrendelések csakis mérték szerint.
Vidáki megrendelőimet kérem, hogy
rendelő szándékukat velem levelezőlapon
tudatni szíveskedjenek, mely esetben
személyesen teszem tiszteletemet, miután
\' iparosnak a megrendelés - gyűjtést a
törvény tillja.
Dohányozni izabad Önnek, de o»ak
EREDETI
^VARRÓGÉPEK
minden elképzelhető célra,
nemcsak iparosoknak, limiuni a e^aláclbuii ulíjforduló összes mróniunkákra, csak általunk szenízhetok be.

\' fez« liokuzleteink
... ,, , , ezer, vcdifgy által el-
,. • " , -, látva ismerhetők meg.
S/NGIR Oo. VARRÓGÉP
^- TÁRSASÁG
Nagykanizsa, De;>k Ferenc-tér 2. a/ám.
^^ÉSZVÉmr- TÁRSASÁG

: iidfrykaniüKai niűónisnál knplintólc. Fó-íUlet; Emóuet-túr, Magyar-
\' utoiii sarok. Fiók-il/.lrt: Királ.v-uioa 32. szám.
\' Árjegyzék kivonat:
. . 30
kora
Ilillól 110
koro
. 19
?10

. . 6

12
n
f)

14

1 0

40

:i

8

. . r>
koro
iától 10
koro
. Hl

40

. . 10

20

i

1
dO [
Arany DÓÍ órák
Arán; óra mm el kilönteteli ozüat órák
Pontos szolgálati nickel órák
Kisebb fali DIÓ órák . . .
Nagyobb diszes fali Arák . .
Vasúti ébresztő órák biztos csoDgésai-I
Polgár fali láncos órák r> koronától H> koronáig
Kakuk órák faragott szám lappal
Zenéifi órák magyar zeno darabbal
Kristály szemüvegük darabja
Ar*nv én ezUslláiicok mily szerint .
Nickél láoc darabja — tiu lillértól 2
Óra, ókfiner és lálszor javítások, olcsó árak mellett gyorsan eszközöltetnek. — Postai megrendelések a beérkezés napján intfotetnek el.

Nagyszerű találmány!
1 izibidilmaiott „K^itály" .zfírő nndi|löi6kmk. föplicireknik borttrnilcinik, töt miyobb hizlirtáiokntk It ?élkOlözhetlIlinní lílt, minthogy szerkezeié ol.v s/.iinibe-tünöen egyszerű, bogy kozelósével bárki is megbiilialó.
Nom kell asbest, si-m faszén, csak e^y vászonzacskó. EZ<MI zacskó kis térfogata mellett is eddig elérhetetlen mennyiségei dolgon fel a emellett még rmulkivfll olosó is. Kriit&lytlaztin ssűr, igen egyszerű kezeiéi I
A legkisebb szúró is.naponta lognlább 150 — 200 litert dolgoz fel.
A készülék zománcozott pliSból készül s oly orfis, hogy hosszn évekig eltart.
?V Ara 30 korona. ~VS Egy drb. szűrő-zsák 7 zacskóval 2 korona
A szóiküldés utánvéttől történik.
?V Kezeléd ntaaitá* mellékeltetik. ~W*
A kísmlók jóságáról siiiinialiu Herozog Sándor,
Tekintetes Horczog Ságdor urnák! Csukturnya.
:1C!.Í[1CII>, !KI(;.V az .i[>vil veti bc.i«/íl><;vd
elismerő levél lamiskodik. vasúti vomléglis, Csáktornyin.

,907. SlAROIUS 2.

7. A I, A 1 KÖZLÖNY

Ki a közelgő idényre
a** KERÉKPÁRT -«W
vesz, ne mulassza el meg-nézni
STRASSER MÁRTON
lát- és műszerész
kerékpár-osztályát, ~w
? hol használt cs uj kerékpárok óriási válasz-
° , . tékban találhatók.
INagy javitó-mfihely!

Uiak figyelmébe! |
Van szcronosém a n. é. közönséget értcíiiiMii, liopy nagymennyiségű
ANGOL SZÖVETET
vettem, atnelyból njít mühiljembin a log-uj»bb divat szerint késziiek úri divat Ntínjí-kit u következő árakért:
Ozleti OllOny . . . frt. 18 161 feljebb.
Kiment öltöny . . . HMíl
K»l3ltók a.i-lól
Ferenc József öllriny n "is-lól „
A n. é. közönség szives páltfogasai kérve, vagyok
tcljus tiaztolottc.l
LIDITT MIKSA
úri szabó, Nagykanizsán, Magyar-utca 29.
Vidéki megrendelésnél elegendő a mg, i kabát hossza, az ujja hossza én a nadrág belsfi iiirhossza. Kívánatra Biüraélyeaen is megjeleohetok.
r
Mindenki, aki bágyadtán és rosszul érzi magát
idegtjB éa akarat képtelen, Banatogeii által uj iSletkedvel 4s éleiéről kap. Több, mint 3000 tanár én orvos kitUnA Itatását elismerto — Kapható minden gyógyszertárban és drogériában. — Ismertetést ingyen és bérmeutvo kaid Bauer & Co., Berlin, 8. W. 48.
és a vezérkópviseló C. BRADY, WIEN I.

Figryelem!
NOVAK VINCIÉ
czipészmester. Nagykanizsa, Erzsébettér 16 (Kinizsy-utcza sarkán )
Kószilek mindonnemit úri. női gyermek-czipöket a legjobb anyagból, logizlósescbb kivitelben, mindig a főváros legújabb divat szerint, valamint li\'ljesoi vízhatlan vadász-czipíket és csizmákat.
A fóvárosban több éven át szerzett tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a n. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A n. é. közönség 8zives pártfogását kéri kiváló tisztelettel
KOVÁK VINCZE
cipóez-mesler.
Javiláflok gyorsan ?s pontosan eszközöltdnok. -
Vidéki mcgrciücldtHil clegcoilil egy HMMÍU cí|>ö, v,1):y *
kjW bSUMi


Valódi orosz] sárcipők j (galoschnik) | slipperek, amerikai hócipők kizárólagos raktára urak, hölgyek és gyermekek
részére MILTÉNYI SÁNDOR cipészmesternél, Nagykanizsán. Árjegyzék ingyen és bérmentve.

Szabó József
ápülBt- mütakatas mühil)i ligjkuliái.
Évek óta a városi csuporth&zban van.
Klvállal niindenneniQ épQlot- és mfi-lakaio.s munkákiU. továbbá ráosozatokat, Kírredinyók, i.rollók) conslrukiiók, disz-knpuk. villámbáritók, villanycsengők, szoba-trlelon lel.szerelé.sl, valamint mindennemű sodi\'onyfonat munkákat.
Javiiások elfogadtatnak gyorsan és ponlosan eszközöltelnck jutányos árakon.
Távirat 1
u Furmen Imre orlhopéd cijjtisziiiúlielyn Nagykiini/.sán, a postával üztMiibcn, Király-utoa 38, sx. alatt.
Elvfilliiluk cs javítok mindennemű fér 11, női és (tyerinekcipúktil cs c»ixmákiil, ugyumta f^ú v»gy tubiÍH Inbakra — nrlhopetl cipókét és csinmákat njnnluk. n molyet luissiu cv«n Át * l(jvírosb*rt i* kúiroldon szerzett InpiSitalnUím melleit kc\'sxiLck. — (iytus jnvitó- és ftuö üzletemet « n»gyérdomü köxönség b. pnilfoyn.\'vábn ajánlva marsdlam hszaOts lluteletu\'
FURMEN IMRE
orthopéd cipész. Vidéki Icvfilckro nzonnal válaszolót.

SALAI K Ó %. I

1007. MAROIUS 2.





gyengéden hashajtóit, vírlisztitólr; ártalmatlan, mint <* DÍ\'I\'IIUÍ a \\

Neustcin-féle ERZSÉBET labdacsok.
K l-iliilftk luisonlii kfailt-un\'iiyfUui\'l minden Lckiit-U\'lbmi fi-ljebb liecaDlftndftk, mt\'iilí-k niiiuli\'ii ártalmas unyngolilól, az nltasti szervek bujniui\\l legjobb erőd- mónjnyi\'t Imtmirtllntviín. KUIII jíihb s molloiu- uly


M OLL-FELE
SE\'IDLITZ-POR
V Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A.
??\' védjegyét és aláírását tünteti fel.
?\'\'? .\\ Moll A-fífe Síldl HÍ-porok iurtúi Kyój()-.mtái» a leuiuakacubb gyomor- ét )
? alloatbántalrruk, gyomoiRÜfCi í* nydiwilitv. rflgifiil iiékr«k«dí», mtjbiitialun, \'<,
l^ vérlolulá*. ntAiiyit if a legtniOnl.r.iíitil* nŐlbBtegiagok ellen, c jelei liiiUiemck \'^


MOLL\'-F E LE
SZÉKSZORULÁS
SOS-BORSZESZ
legtöbb be(«gi>L-gttk furrana ellen. Cukio7»tl klilsojab viselt még gyermekek js HtivL-yeu veszik.
KffV 10 pihtláf tartfihiuiuá tlobox 30 jitlfr. Kgy Ukrrrt, mely fi dobóit,
líraiu únutilUl tau iUrv». A Molt-f*l* aái-boriion voieletcu mint fijdilomcííll*pll6 bedÖniOtéil li«r
Mtiny, cím it a rneghülii c^yeti kt1 vétkei(tlínyötnél
V leKiiincfíleiebti n«|i.icr.
V Egy inozott inriiti flvig ára 1 korina
V 80 fillér.
lehat 120 jillut/H tftrtuhnn*, rntik 3 koroiut. 9.4ÍÍ korona cl&tegta t>ekfí/<té*e melleit egy tekére* btrmtntvt kttideHk.

MOLL Győrinek szappanja.
niflOt ^linzit soktól ktllftnöíi-ii óvakodjunk. Kérjünk liatáro-UVAw ! *otuu NEUSTKUÍ h\'ÜLÖV liabhajló labdacsait. Valódi cíik, ha niiüden doboz törvényileg bejegyzett véd jegy Onkke! piros foketo íiyoiniotábbun „Hzi-ni Uj»ót" i*« „Neuste-iu Fülöp Merész11 nlAirnesal vau elMtva. A ltf^ü^ke^^et^t]i védett csomagjaink aláirtainkkal vonnak ellAtva.
NEUSTErN FÜLÖP

ihicr uoiíril IttullcV gyermelt ei hAlgy Mn|>|iai)i * bőr ek«k a TfllnOttak r««4r«. - Ara darabonként 40 fiit.
BÉOtí. I., Planhsngaifo 6. K>|>hilö Nngyk.nlfiin\': BELU8 LAJOS 4» REIK GYULA gyógy
Moll t. gyígyizariiz. ci. il klr. udvari szállító állil,
HI\'CJI, Tiichlmibiiii !l. K?. A raktHrnkbati (cusók hívláru\'/.oilan „MOLL A." aláinUáv
i\'llniolt ki\'s/iiiniinvi\'kol kórni.
Köhögés, rekedtség elnyáHtáaoilaa allcn gyors éa biztos hatásúak
|l»J !
öt darab I kor. 80 fiit. em^k %ift|>|)«n Moll A. vé^jCKj-ivel vau elUlv*.
[UklAr Na«yk:iiii?,s:in: Romenfeld Adolf Fiai.
tjr?»1vl-1C|O\'.\'X>C>.,\'-.j:.-;<í.>.,<CX\',

az ítvígyat nem
rontják és kilünö
izüek. Dobozn, 1 kor.
na 2 kor. Próbiicloljoz
50 flllór
Ko- ii itetk«d«il rkklir:
„NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR
HIRDETMÉNY.
Soiuogy-iDpgyóben Puszta Bakháza. Bubóesa va^utálloiuás mellett, parcellázva lesz u mlnjilonosok altul. A birtok IOOO hold szép Hik fóldhú! áll ÓH n g:i/.dn.sági ó.pQletek is parodlázva lesznek. Bővebbül a tulajdonosoknál : Sohwarcz ém Krauiz czégnél Martonvásár Fohérmegyo.
Megfojt ez az átkozott köhögés!
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos Práger Béla, Reik Gyula és Csáktornyán: Petó Jenő gyógyszertárakban.
EÖTVÖS LAJOS ÉS TÁRSAI
•ere.ski\'deltui kortét-zele is, ma^Vewtíkvd^m Tarcnl
É
HLATK0 JÁNOS
PREKL ANTAL
Eltő nagykanizsai asztalai, kárpitot is dltvltö
101 0 diLinh l.ledilschi* eseraele 4 korons.
Ki&U Jíiiah 1 i\\th akác csemclo 10 és. 15 komim.
lOÍ\'U darab I eves nkiic csomíte 4 — 0 cs IÜ korina.
; Utju ilatah vndilmu ^ítnicle 12 is 20 kurunn.
uri azabó,
Nagykanizsa, FA-ut (Korona Bzálló mellett), liaktaron tarlók mindennema hazai és angol
NAGYKANIZSÁN [legjobb minőségű szöveteket. — A ruhák
,„,Jt„., ,., , •... .. , . \' szabását maeam eszközlöm. Ennek kifosás-
" ilrb. !> kor, 10" db. 35 knr. ; (fársii ElipBrthil, ÍZ llffilitllt niRlblI 1 ? , t i • ,. . ,. , -
iu db. n ko,., ioo db.askor.? v n c kmnnsir i> flumiinii f\'ihi• \\" i, talanságáórt garantál 40 éves praiisom.
k, .irigtauymtt, di.«n.,»in».k . ™r„.[ c^pl.Hi.i.h.,, "i.,\' \' " " Kitüntetve a »Miigyarorsíá«i Szabászok
Országos Kgyesülete« által.
Kgy levolozólap ellenében vidékre szakértő
utazómat azonnal küldheti\'m. Pontos és gyors
szállításért kezeskedem.
Kiváló lisitulollel HLATKÓ JÁNOS
tiri szabó.
JUTilTIt illll (ZOLID tllZOUiUll
Alapítási év 1874
azslaloi, kárpitos él dir/.ltő mühiljimn.
lügdnomabb kivitelben ja usteloa és kirpltoi
tdlell bú
I pOMtU!
Alapiiási év I89S.
<n. biimiWe kóilnmniik monHroAiit
n\'K>iivi"Tsí\'^lr"1"í ("vin°k *«g«nütnrikbu.
SZÉKELYI LAJOS
Első Nagykanizsai Fehérnemű mosó- cs vasaló intézete Nagykanizsa, Fó\'-ut 19.
Levelekre azonnnl válaszolok.
Elfogail uri cs nói fcherncműekcl urak. házlartások, intézetek és szállodák részére.
f«b.il kcs.ilí.n. [uliilu pÁrtro?á9«bK
Yldíll megrendelések posta-forilultával litiztetneh el
njani
PREKL ANTAL
mÚHKxmloH- és kiirpilot. BZOLZD HTTJnCA I
Nyomatott Ifj. Wajdita József könyvnyomdájában ^Jagyküüizsán.
A fehérneműnk jóknrban niaratláadért szavatolok.
Házi noiii éi Kulit . Kivánalra árjegyzéket szívesen küjclők.j

HAOTKANIZ8A, 1907.

NEGYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 13. BZAM.

HÁBOIDS 93.

ZALAI KÖZLÖNY

al Arak: Egéti ívre 10 korona, [íluvre & korona,
2 korona 50 flll. EgyM tzám ára 20 flll.
ftk, tanítóknak, J«gyi6kn«k ét áltaml ÜMlvUHöknak I 4vre 0 Korona, f«l 4vrt 3 korona.

-IfliVs sT.wrk.-f-r.li\' .\'?- ki.nl
Kálmán Fái.

6i«ri(»»ilö»*K •» kiadóhivatal: Nagykanlna,
Eiz>«b*t-Ur (cioportháx.) \' Megjelenik minden azonihaton este 6 órakor.

adót. K/.en állami adó után az ISJUö. évi kivetés szerint (1ÖÜ8. évre még nines kivetés),
Április elsején nyilik meg
.Ti-lje.sfi) tudatában vagyunk faladatunk oebéz-segédek, mert hisz a mi egyenletünk korat&en nem
! fizetett a házbór-adó után 7HV0, egyéb enyí 5oImi "í"k«trtó on««P«jiekf« k*» be«imoljuok.
•VA, U !/.• _ ]? L/\'xl x ÍV I ül j o ii.i J • , i. i naiiem, nogy minuvire siLerOU elsrunnk azokat a
ink:ki-Í
1ÜV, vármegyei titudót. — Ha már must a1 megvalósitai
pótadól átlag csak 8V,-n«k vessznk számi- Azzal
tásnnk alapjául, akkor a vármegyei madóvul egynlt lH*/», összegben kifejezve: 07321 k 21 fillért űzetünk a vármegyének. Eizel
^*& volt Kövesül kálmán-féle nes adók után 8-»V. vilivé, pótadól és | rMll0, \'^„E, „,„|,;.M „ Vmm]j. ,„,„,,., érd,kéb,„
helyiségben
\'
Piry és Horváth
újonnan berendezett divat,
jitt^ilnkft bovt-ieiui, hogy zos áljainkat hik>Tl)l\' «>1órnQtik, hogy a U^olt tkét elÖmoidiló tÖrt-Lvúsoinlí uA\\*s sikerrel jár tik lift ilyen fi-nyes i-r^dményrfl inai joleütéaüokbeu ini\\s is iiióttiinklisii büstámolnuiik. azt liUzom mind-
szemben u kollségvntéajrlfcvételi 111 rovat íl. nyajan tiulmibau vagyunk anuak. hogy ezl megtenni,
léteiének indokolása szerint Zulavármegye \'\'"öl beszámolni m<m l«lk»se<ipn(iiik hiAiiYflbau rejlik,
pénztáriból katonaboszállánolási kártalaniiási \'"\'\'"> \'"Ml\'h obll»"\' U"M "»;« "l\'"diK a keilil1
.„.- ,-.q VAar, ffthÓrnfimiíftV illetmény eiména honvédség részér.. ÍS425 k. ""\'"S-ji"1"1 ^ " el.nult ívben .»megkozdeutiDk
SZOH eS K.oc3^ IoXJ.ÜrIlUlIlU.6i? *., , , _ . , , , ? ai>nl„ Azzal a költii(lot»á.su teuvuyel kell kozdeuüiu
i.! f.. kojtös hadsereg részere 21,748 k. !I4 f., „.„„^^„„k b«i4molój«t. liogy céljaink aik»reaebb
áruháza
a „Szép juhásznö"-höz. Önálló törvényhatóság, vagy
ni|ykizté|?
összesen 55172 k. Ii7 f., kapunk s így lellát el/\'n\'>.-r illrlv az «t elAmolililú inj»«i helyzallliik
a vánilügyének pót- éH utltdó eimén (izetelt iavilAsa érdekeljen a tagok óhajára kulüu opyoaOlelté
összeg majdnem teljesen visszatérői, l\'énz- "\'"
béli inegtakarilúfit tehát önállósításunk esetén
nem ernenk el, ellenkezőleg közigazgatási me|j,k,.n a központ leiratai é» a tagok úrd-keit elo-
apparátusunk valamivel költségesebb lenne, mozdító ogyek. mint a vasárnapi munkaszOuet mén
mert a törvényhatósági joggal bíró városok- mindig aktuÁlis kérd«He. alláatalan kartirsak segély*\'-
nál a tisztviseló-szeinélyzeiról a törvény ma-1lib\':" u*$t\\\'\'Ítti\': b6teK"\'1K*|yMÍI *\' h*«"M
qualillkáliót kíván s igy a jövőben;1001 " ;\'\'*. ^vLÍ\'^Urá\'L^,, arra tóre-
^ „ j
jtiszlriselónknek jobb fizetést kellene adnunk.
K bb dá b
I.
A helyi sajtó élénken foglalkozik, a legutóbb leimerült ama mozgalom niegviluuisá-val, mely városunk törvénvlialósági joggal való felruházásának megvalósítását lílzte ki rplul. A városi líépviaeló testület ama határozató, mely ezen kérdés előkészítésére egj
k,(Hnnk. N) ti)rvínjprtv»l felrnMiott miniszuri
dl Nki é j
j k,(Hnnk. N) trvínjp
több kilidás azonban alig tenne ki rendelet Nagykanizsán is érvényt nyerjen, hogy az
:) —47, pólndónövekedéi-\'. :^ii viszont IÍÍ-IW*1""\' f™i«llá»a 6u raennyiro nikcrolt, azt a
suli lehelne megtakarítani. \'\'? közgyűlés ,IWrál«Mra bi,i»ajl)5t. do ki kell Hun-
kniönb™ tnlji jb
Önállóságunk erkölcsi e» gazdasági hasz- Jjj^, \'K"^ ^ T^.nX
miről inas alkalommal szolunk, most o,ak J(1(,„rlosii,i„i s7.,.r„zi„iuk. Kz ii
azuli téves nézet ellen kell tiltakozó szavuii- UitBrlAs~.il lUlauilúan napirniden
kat fel cipelnünk, mintha a törvényhatósággá Az áJliUnélkuli kurtiirsak
á
•?lli,-l«i-s.\' állandó bi«szilk. a hoizáuk
y vári,H\'j.\'Ve ellen
á-\' énlöklíilt-Naiilí irtrKja volt. an
fordult i^úiij\'eket »ikerl)lt u-hi\'-en kivli^ilein.
A ljflo(í->\'fí>\'l_vi\'j.«\'\'.s lljíyi* r.-ak nz elmúlt Imlekben korlllt iiapiriMidri-. K tnkinUnbcn u inosl nii-.\'nlkof tt uj bt\'tfgripgi-l*ió tórvi\'iiy van liivnlvn kar látásink érdekeit ii)i-gvt.\'i1i\'ni i*s lm i> d\'-roii inéjí taiilAn is exznek jo^us kiviiiis%ok, ug,y aion löszünk,
15 tagból álló bizottságot küldött ki, a város írjIüiU-s niozgahua
kóiöns^gébfii vegyes úrzohnokct aztllt. mint iivuiim.
azt az (ílleiiáramíat kezdnjuónycxüini\'k- ama Kretlm-k orozzuk magunkat, hogy az apai
valóban kicsinyes H mondhatni nevetíMíges hatalom alól kikerüljünk i*s szeretnénk vi>gr<-
okoskodásából látjuk, hogy u fejlődés helyett vnlahára saját lábunkon snjál i-rónkbúl bul-
vtsszafcjlódést óhajtanak, vagyis bogy váró- irfogulni! . . - ....
sunkat nagyközséggé degradálják! I OnAllósilásunkhoz szükséges törvényes OlJtJ*í|" "(>vt\'ts?Oll> közbeiijárAnáv*
g j j
vágyunk teljesülésének, ha magunk is ko- ónálló ej^esDlatunk alapfiwbályai különdsen
inul.y;ui akarjuk és nau\\ li\'^y, Mbuzcluláflunkl iontos kdtoiDKsi\'gonky u-sii, hogy állUélkli
kikt hl köték d ié
Nem akarjuk binni, hogy OÍÍPN szándék kellékek mint vagyonban, mint intelligencia- ] ^b^dJsb\' rugója bizonyos\' köröknek a városi képviselő^\' Imii megvannak, tubát mi sem állhat útjában j mAraz ék<tl>el,>\'H alkalmával ÚSMCH laftjaiuk úlmték
g gy
karlfirsaknt. nhul a körntményc-k ad igénylik, anyagilag segitsflk. Ezt mi\'gtenni a inukban is eélul iüztűk ki magunknak es azt hisszük in mert siyrúny •nj\'ifii Tisxonyaiiikhoc mérten a fuladatüik meg is fuleltüak.
Bicton r«mél]t)k. hogy » most kővetkbió nnikfi-dési évbon a fÓuőki testület jelentékeny réfuo mint pártoló, vagy alapiló tag lop belepni ogyt-sUli-IHDkbf Itt felhívjuk a t. tagtársakat a laggyújtélre, mert C8ak W .lfl«llIlk dÖD.tó ^7^> »• városunk iiiigáu-1 Mtfue öiirtk összessége tagja lesz egvctiO elttiiknek.
Az elmúlt ősben karuirm erzQlel siorosabiia ^ érdekéb|fn Ur!>iw ,,sluIü]|i kiráudu|álll rellllextlii,k.
Mérciui 1;> flnueplés^böl hazatias énéaü pgyö- aOletDuk i* kív.\'Ue rúszúi, ligyetummttl kisórtllk ridúki áik lkllj é ikk
szalrnuláng.
Uj egyesület Nagykanizsán.
1 Bi|intlizt*lillök StiáHí igytillitbig
linirültik.
{Saját tuiíósiíónklvl.) A uagjrkauixsai magáu-tiszlvisolok. közgazdasági ületlliik eme számotteró | faktorai uj i\'gyüiillli\'tet alapilűtuk e héten. Az egjesQlutj céljaiuak ismurteléaére még TÍssutérunk, ez alkalom-
testület többsége és vezetősége ellen való üiemélyes antipátiája lenne, de mégis, ha a kezdeményezők figyelembe vennék az I880. é?i XXII. t.-o. 157. g-át, mely a visszafejlődést nagy községgé a r. t. város azon lakosainak és birtokosainak kívánságától teszi föggővé, kik a város egyenes állami adójának több mint felét fizetik, kizártnak tartjuk. hogy a nagyközség hivei oly naivak lennének azt roméleni, hogy Nagykanizsán képe-8«k volnának a fennt említett szükséges kér-vény-aláírásokat megszerezni.
itl adjuk az alakuló gyOléti lefolyását: j gy
A Nagykanizsai Magántiszivisalík EgywUMs \' tuMlrórbizottságaink megalakulilsijt és igy«k.|ztÖnk O
dílló Kj (iáb llk lftlléél ~\'1 \' \'" \'\' \'" \'"" x%~~" l"\' \'
A nagyközségeskedést tehát inkább nagy-képüaködó akadékoskodásnak kell tekintetűink
dioséretre méltó mozgalommal szemben,
Sh dlf é id
iirláuiukuak kelld furmában kiioj^cübt adni,
A júvö programmjál az uj választmány lest hivatva megállapítani é$ )>a az alipiiabályokbstj foglalt célok ulúrt^úben caak némi eredményi foguük is elérni, BÍ is igazolni lógja egjresQlelQnk létjogosulUágét ?
A jelentést — mely még részletesei! beszámol at egyesület inas irányú LevékeuyBégértI — éljéoiáawl egyhangúlag ludomivul vették.
A kötgyQléa ugjraaeuk tudomáttul rette a boter-jesEteU kdluégretéfl tervezetét. As uj váluztminyt megbizUk, hogy az egyesületi helyisig Qgyébeo egyik nagykanizsai egyesülettel tárgyalásba bocaátkoziék.
(Ir Sohwary Adolf Síéuen meeindo- v««riiip dílelolt. Kp«rje>T tiábor aloluok nlnokléíével
Imii\' i A-,\\ ? i i I IA . .Ti . a Polgári Kgvlet lüstarm.\'beii tirlotU alakuló közgjlllé-
Wlt indítványára a város képviselő testülete ^ *„,,*\', Ugok ,u.p slimbln i(|„n,e|, „wg.
flnntiroiott. EporieKV alelnök tarUlmaa niegujilóbeszédbeu Ddrö-
Nagykanizsa IHU7. évi költségvetési \'zölte a- tagokat. Heminyéi fejezte ki, hogy az ni
\'?lóirányzataból és saját adókönyreoskénkból, \'egyesület bo fogja tölteni nemea hi»aUsit ós egjutul
«gyéb hivatalos adatok hiányában, némi ké- | beiel.nt.lle az egvo.nl.ti alap»zabíl,ok miniazUri
P othatunk magunknak arról, hogy mit illetünk Zalavármegyének és mii kapunk a varmegyétől ?
A város fizet 318340 k. 48 f. állami
j g gy
HochíliibH Soma titkár terjesztette el6 gonddal sterken
teit jelentését az elmúlt évi működésről. A jelentés
főbb vonalakban a kűvetkeió: I
C^TL^^l^K^Lrl \' A^«„ie»Se, fog.d,.tt e,o,ki megn,i,ó uUn

ZALAI K " 7. I. 0 N I

1007. MÁRCIUS li.



diadalmasan

Lám a ti lak i




. leKiiuxyobb hatalom. A gép ürükkú állaud,,. Kanizsa tegyeu csak a Hhmiriur Antalok mindig\' i minők.
| Hallod-u PfuntiHT a szabadság felcaondnlt da-
lát? A ITuiitnerek zúgják, dőrf-ik <?* iiiegreni^ bel.\' A nagykauiiMni állomás ImtalmaH \'ípüluta. Azok ZUE-ják a dali, muri azoké H hangulat <ps a frAzís, Pfimi-ner Antalé azonban, az ignzié, a cselekedet. Hajni1 tt manna le van igém. Egy rántana valami csavarnak és Pfuiitiwr Antalé az elem hatalma. Hajrá! és a luugrészegult ITuntuer Aiitul nUm>azli a futón mozdonyt a nagy világra. KM imm [\'ftiimier Anialon mull, hogy u sörgyár lijún agyagon * fold .. .
A 1\'fiiMlner Antal fanatizmusának imir nők u^v
nem en.Tte.tln t,ulvnl. Mn.Tl az áldozat?
Polliik Hugó egy eaalból kifolyólag indítványt
lejíyeu fizetendő HIÚM alipra. Ai indiiványozó runiéli. I utí> niegüivan ö!í int-giTiimi M«ití « humánus célra a ÍÖnöki testűiül is meghozza buzdiiásul. hogy « |a,.jov.. »ti
száma már az "Isi lépések-
gy | beszámolhasson.
(H.)
áldozatát A közgyfllés Rf>t»r|esy alelnök és Révé*z\'
Lajos ?álas*tiiiáii)i tag füUiólalása után kiimuidűila,,
hogy as ideális indítványt elvbun helyeslik, a kiviteli
Személyi hir.
laputisunk fgy idillien lelkiismeretes l Zih l
módjában azonban a kulon tagdijil illetóleg nem űrt!
•gyet az inditváuyozóval. Az indítványt Révész Lajos
(Zal
módosításával fogadták el és tnegbiiMk az u; választ- (
mányi a kérdés megoldásával. A közgjülés Kálmán, regisztralta, hd Zichy Aladár gróf miuixxtvr. orsz.
Leó indítványára köszönetet szavazott a lisztikaruak képviselőnk Itvfeból HuílapeMrc és Hiu.apet.tról vissza
utazott. Ha lapltírsuulí ?? ló Mókását időjében abbt> hagyja vala, e iiét l»lyai\'ián ulkitfmu lett volna
eredményes munkásságáért, valamint a Polgári Kgylflt-nek a hwlyiség átengedéséért A nagy érdekl&dés
illett lefolyt választás eredinénye a következő: la kóvutUzó vitágn»ndil» wMjinényl r.-.gisztrálni:í
KlnOk Kperjesy (iábor aleluók Kleisolincr Miksa.,
titkár Hochtlutiü Soma. pénztáros Marosi (iusztáv, \\ király személyi khrttli mimszUr, a nagykanizsai
Fekete M>v*t\\válahlókerUM
Személyi hir. Üichy Aladár gróf, Őfelsége a " ( khrtíli miniszter, a nagykanizsai országgyűlési képviselője e héten
.« .. , r 1 __. ..11 .j _ .1.. \'..._ _ i_ü .»I_..«A.
ide-oda utazott.
ellenőr Uolenszky János, háznagy Ogyéaz Miklós Uezsó dr.
A Csány szobor.
Soha alkalmasabb iiiübeu nem alakulhatott volna: Csiiny-szobor-bizotlság. Súlyos [
Választmányi tagok: Hraudlhofer Anul, Fnchs Anhur, Kfarenslein Jakab, tiáspár Béla, líeiiler lléla, (iellért Henrik, Uurlier Ferenc, Halics l\'ál, Ilirschler Sándor, Knorlzer Ciyörgy, Kálmán Lei. Klein liyula, Kleiufeld Ignác, László Vilmos, Metzger Ferenc,
Nagy Samu, Nenfeld Jakab, Révész Lajos, Heiuitz _ _ „,„ „.„,„,.„ „.„. „..v„
Józaef. Pillitz Oyula, Peréuyi Manó, Pollák Hugó. tmdo)t ,ieht.zednok a hazallas lelkekre. Ismét szoron-Spilzer Oyula, Szoboszlay István. Tripammer Oyula. galll„k bennünket. Szükség van valakire, akinek láng-
Felngyeli bizottsági tagok: Orbán Jáno. Martinék lMe ebr8D urUa , |e|kM,dé8[ Mi. zalaiak, merítsünk
űyula és Rosenberg Uyula. ar4l ,;, lelteddé,! megyénk nagy szülötte, a hós
A közgyűlés fégén. mely azuieluók: Eperjesy verUnu. o,á„, László emlékéből. Járul|iink ülléreink-Qábor éltetésével fejezódóll be. Miklós Dezsó >»r. ? k„| a rulélllKotlö uuborhot. Hadd hirdesse ország, ügyvéd az egyesület ügyésze, rövid lelkes beszédben vi]i.alít , tMú]l dict{síg,| vitézségét, áldozat-üdvözölte ai egyesületet megalakulása alkalmával es kézségét
kijelentette, hogy a belehelyezett bizalomnak az egye- u,anm bikí tehetségéhez mérten a felállítandó
aülat tevékeny munkásságának előmozdításával fog I „„borhoi. A gyűjtést ezennel megnyitjuk, letevén a
igyekezni megfelelni. ^ j,Mni ciin , ,„^„„1, szerény 1 koronáját.
. „ „i-l Szívesen fogadunk min. li-n fillért. A azerkesztósé-
Az uj egyesület, irtealllesünk szerint, a r*nö1" güukhíx érkaií adományokat hélrólhétre nyugtázzuk
kar szimpátiáival találkozott. Már eddig » WU»»|é, rendeltetési helyére fogjuk jutulni.
beléptek az egylet alapító, vagy pártoló tagjai sorába. Hisszük, hogy felhívásunk nem marad ered-
Párbeszéd.
A: Olvasta a vasutasok röpiratát? Revéai Lajoa: A „Zala- ellen? A: Igen! Mi a véleménye róla ? R L : Nekem semmi. De magának mi köze ltoizú ?
A.; ?
ménytelen és hamaialsan egy kis összeget küldhetünk a szobor bizottságnak. Kimutatás: A .Zalai Közlónr" szerkesztősége
8 kor.
PflUitliBr Allt&l
R L.: Hál nem olvasta a cimet: .A becsületes
Ul a kimondhatatlan uetn embvr Nagykunizsa
, ,«.,., ... ., L városára szabadított «uy jól befutott kis vasúti loko-
emberMez^? - Magahoz ennélfogva „em szóllak, moüm ,nij|j h, „,.„, is ,. ,Mr |óer6s miol „,
hal fogja be a stajat. , f6rár0,j llp(lk „„.„„uk, de testvérek közt is birja
Tapolca—Nagykanizsa—Csurgó.
ezer egészséges angol lónak az erejét. Kiderült a
vallatásnál, hogy i-zt az árlalliui szóiakozást Pfuntlier
Antal nem sporadikusan üzi, mert eféle apróbb kelle-
, metleuségel arranzsirozotl ó már l\'t éves korában
ügy vároBi kepvitelótol vettük a következő i,, mikor mint zsenge iíju Récjujhelyre szabadilotl
"oro"l: ,egy ilyen nyolcszáz lóerós bestiát.
A legutóbbi városi közgyűlés elhatározta, hogy; K,i , Térlel«n esemény! regisztrálva, sok miu-
a balatoni vasútnak Kanizsáig, illetve Kanizsán át, den jut eszembe. Klószor is eszembe jut — azt hi-Oaurgóij való építése érdekében mozgalmat indít éejszem, nem ludoivi biztosan — Luther Márton ki megbízta a városi tmácaot mindazon lépések surgós al Kmbor tragédiájának falanszter jelenetében tűi-megtételével, melyek ezeu Dagy horderejű alkotás, mii a kazánt caupán aiérl, bogy az elemek poten-megvalósilására alkalmasak. Azóta, ugylálszik. az tgy ciálii erejében és az ebben rejlő veszedelem gondo-
bolt pontra jutott, talán bizottsághoz került, mert
eddig uoui hallottunk arról, hogy valamelyes lépés
történt volna. Talán csak nem i i
latában gyönyörködjék. Aztán eszembe jut. — mit gondolnak ki? f)nök azt hiszik: Kálvin János, a áik f
g
Nem tudjuk, hol keroseadök
sejtjük, hogy talán Cbertök biró,
diköh l idiió
riasztotta vissza a másik reformátor. Nem. Kszembo jut maga Ffunlner tanácsot egvik helyi lap .sajál külöu tudósilójának- ] Antal, az igénytelen, lázongó enerniáiu vagy bolege-budapesti híre, mely szerint a Déli Vasút nagykanizsai, son gyenge akaralu Píuntuer. a vasúti munkás. Neki állomásának ériliUse soha el nem érheló cél, lévén j eddig talán az volt a dolga, hogy .szenet lupátoljon ezen vasút részvényeinek óriáai mennyisége olyan a masinába, ebbe a szörnyen kegyetlen !>«yelin«i körök keiében, melyek a Déli Vasul egy ujabb úrba, akit annyi névtelenül elmúló Pfuntner Antal koi,kiirrenciá|4na.k keletkezéséi hatalmi szavukkal meg- azolgál. II. ennek az embernek van fogalma a mi
akadályozni ^
*ifD hatalmik; ^ jj, gy án Cbertk biró, a k. u. k. Hoffondedirectoryköfothetett el iudiseretiót l kl
yt l udstót „külön luddaító* elótt, ki olyau kegytt-
a már um
társadalmi berendezésünk felil, alkalmasint ugy véli, bogy a üv. igazgatója nagy ur, a kereskedelmi mi niszter sem nulla, de igazi ur, hatalmas, autokrata csak a masina, a gép, melynek gyomra annyi szeuet
Alt Bnnaaá ,. -h. 1* — ~1 ?_?1 ..._!-_--. "l\'l, . L.
lenol letárgyalta a mi vasutunkát. jés annyi emberi "fizikum\' muukíe.iergiáját\' emészti
Nehogy a rossz jóslat elriasszon bennüuket, a! meg, mely oly könyörtelenül bestiális, ha vér tapad közvélemény felvilágosítására szolgáljon, hogy a Déli kerekeihez és üde. iíju lelkes, mint egy tavaszi szűz vasút szent és megközelíthetetlen voltáról slóló hirek ha május elsejének fenséges hajnalán virággalyak\' nem egyebek mesénél. Utalunk azon körülményre,! borítják gömbölyödó idomait. A gép, a gép a gép hogy a Deli vasútnak alig van számoltevó állomása, - melynek szolgálatában lemorzsolódnak a Pfunt-inelyet át nem szelnének a magyar kir. államvasutak, ner Antalok megszámlált napjai és mikor Pfunlner Igy Uákloruvát, Szombathelyi, Kehérvárt, Lepsényt,: Antal sirhantja felett gyászos özvegy és elhanyagolt Balaton-szent-györgyöt metszi át a Mái., mig Sopronon \' árvák sírnak az apa után, a gép rohan tovább gó-

tizmus i-*ak két helyen végzAdh<-lik: n <IÍAdaikupunál. vagy a bolitnduk házábnn. A mi Huntnurüuké alkal-mabint ogy harmadik helyen vógiídik: a fc((vliAí.. ban. Püintner Antal talán UHUI roftnz ember, d» mindenesetre [>evhje vau.
8EMPEH.
A_VAROSHAZABÓL
A latenyel vtiut.
— Várost közgyUtts. --
Nagykauiztia város rendezett lau>icsa az ISfiti. évi XXII. l.-c. 131. § a roudelktszéstíhHZ képest ezea-net meghirdeti, hogy a ex. kir. szab. déli vaspáln nagykanizsai állumásától Nagykanizsa—8zepetuck— Tótöíeiilmarton h Kecsflhuly kócuégok határúin at Leteuyéig vezetendő helyiérdekű vanutra adaudó községi segélyösszeg m*)giíllapitÍKü érdemébnn N ag T-kauizHi. r. t. város képviselötestüUt\'1 i!lu7. évi április hó n-áu délután 3 órakor kezdódóleg a városháza iiiigyturaiében tcozgyDlést fog tartani, mely kÖzgyOlésre nzoubao annak idején a szokáson meghívó és tárgynorozat ia ki fog bocaájlalai.
Miről a vároii lauács a város közönségét már ezúttal értesíti.
A városi lanácit
Nagykanizsán, 1907. március 19-én
Lengyel Lajca a. k
ÉRTESÍTÉS.
Van siereucuénl t u. é. vevókdzonséget tiszteletiéi értesíteni, bogy teljesou uj áruval dúaan felszerelt üzletemet megnyitottam.
Uaklároii tartok: női- ás férfi kosz fehérneműt, bőr galanteriet, szappan- ee illatszert, minden Icötútt- és szövött árut, nyakkendő, keztyű- és diszjátékárut.
Klveimhez hiven ragaszkodva, jó árut, pontos kiszolgálást és szigorúan szabott árakat vezettem be.
Kegyes pártfogást kér
Szabad»tUliUy Bél»
Fó-ut 3.
A h é t.
— önálló törvényhatóság, vagy
nagyközség? címmel mai mamiinkban rend
kívül nagyérdeka cikksorozatot kezdtünk nirK
Olyan oinljer ina nekünk e cikket, ki neiu-
osali városunk, hanem megyénk viszonyaival
is alaposan jsmerós. Ezen cikkben kimu
tatja az iró, hogy mi volna Nagykanizsának
elónyösebb: ha önálló tórvényu&tóuággu, vagy
ha nagyközséggé vedlenu át. Az illetékes kó
rok ügyeimét azzal hívjuk fel e nagyérdeka
cikkre, hogy minden megjegyzésnek lapunk
ban szívesen adunk hclyot.
— Keresve aem találhatni jobb példát az
angol gyermek nevelésnél, hol a gyermek a 6—10
éves korban állandóan csukamájolajat iszik, mely
célra a Zoltán-féle csukamájolajból a kivitel igen
tetemes azért, mert o készítmény teljesen ii és szag
uélkuli a gyermek, felnőtt szívesen veszi.


ZALAI KÖZLÖNY
— A répamag impregnáltáról Az Orazagos | Magyar Oarddnágt Kgyesülol faldmivelóstigyi m nft-1 vén? terme nztő szakosztálya Ki*rpoljr Kálmán tanár! elnöklósével nlóst tartott, amelyen Iiiii.su Imre gaz-i dasitgí akadémiai tanár tartott szakelőadást a répa-mag impregnál Amiről én ennek gazdasági jelentősébe i ról. Az értek ex leírói azóló ludósilást részletei eb ben | áttanulmányozva nekünk még volna uéháuy szavunk\' a tárgyhoz, mert mintha kis konkurrencia-izt e>«zuőnk\' kí n dologból. Az értekezleten ugjan is niagkt-res-kedók is vetlek részt és podig olyanok is, kiknél nem, szerezhető he az impregnált répáimig. Az értekezlet-1 iick olyan sziiiitzntn volt. rmntlu nzt u gazdák vedel-\' mére (?) tartották volna! Szép in nemes síándék.1 de talán n«m in volt rá szükség, mert az hnpreg-iiAlt répamag, melyet Mauthnflr úgön budapesti mag-1 nagykereskedő hor. forgalomba határozóttaii sokkal í jobb a nem impregnáltnál. Az impregnált répamag 1 ll év nia elért sikereit nem lehet tudományos értekezletekkel kisebbíteni, mert azt ez ellen védi ezer! meg oxer gazda, kiknél éveken át mindig jelesen\'
g
vált bi>.
— Közművelődési felolvasás. Halog Dezső felső kereskedelmi iskolai tauár holnap, vasárnap,
sírni iskola nagyterroéb»n ,
tartátthan" ciinmel felol-
lelkes hangulatban lefolyt Uuoepély programmja a\'d. u. iW órakorai következő volt: |. Megnyitó, tartolta Havas Vilmos „Kémia a konyhában és I S. Honszrretet, irta Vörösmarty, szavalta | vasast tart.
fjorteleky Krzai k. a. 3. Ünnepi beszéd, inoudottaj
Ürüníeld Ferenc. 4. Március idusáu, irta Karinthy
Krn/yes, azavalla Lengyel Audor. 5. Feltámadnak . ..
irta Borbély Üyörgy, felolvasta Sebestyén Jeuö
ti. Kurucnóták, énekelte Urünwald Jenő vezetése és
Zila Vilmos hegedükisérete mellett az Kgyetemi _
énekkar lu tagia. — Ctány l^ászló Zalaegerszegen j György tanoiicotTaki az *?
felállitaudó szobra javára szép őssztíg gyűlt össze. | A hatalmúi termeli) inas erre A kiskanizsai polgári olvasókör vasárnap délután ] inaid felkapta a MÚkttl, hogy
— Passió. A holnapi misén, mely il. e. \'/*?"•
órakor kezdődik, Kácz N. Jáuos énekkara a síokésoi
virágvasárnapi passiót fogja énekelni.
— Merénylet a tanító ellen. CNIMVS dolog
történt tegnap, pénteké*, ? helybeli lanmiciskoliibau.
Poredus Antal igazgaíó\'-t.intló megdorgál.,, Knllovics
\' " \' uUlt rendetlenkedett.
megragadta a tanítót, Szerencdére
a lobbi tanouc iiu-gakaiiályoita az elvetemült Hu
merényletét. A nuidiWg két napi elzárásra ítélte
Kálioviosot.
— Befizetések. A délzalai takarékpénztárral
egyesült ÖnaegtHyr.0 szt) vetkezetnél a folyó hó 35-érí*
esö befizetése az ünnep miatt W-éu délelőtt eszkö
zöltetnek.
bMlédet. — A feljelentett rendtfraég. Kurce* dc-D ...
Sümegen március 15-én at iskolák ünnepeltek. at_ mj|,or a bárány eszi mt>g a farkast. Pedig lám A reál k felső leányiskolákban énekek és szavalatok l ei iortóüt. A t-zervezolt munkások dgyésze: dr. Ha-létték változatossá a programmot. A polgári önképzó- \\aa Hugó ügyvéd bűnvádi fel Hentest tett Farkas
\' Ferenc rt-mlőrkapiiáiiy és Fürmlí János rendórlínzt-
víseló ellen, mert a munkAtioknál a múlt Iióten Mt-kntatásokat tartottak, a néppyüléH alkalmából kíbo-
kór társasvacsorájáo, U-éu mie méltalUtk március
idufJÍt; 17-én pedig a szabadban beszéltek Kimer
Zsigmond és Szász József képviselők, valamint Ür.
Neubatier ügyvéd. A liázak fellobogózva hirdették a\'cséjtoU felliivi
? ; emlékét. A dalárda énekelt. I _ Tlir
alLalmiibóf\'
f. hó
lillm
inel,
Oda a déli, vi-
slknlomrnal ", imp->t Ziierrtbhan ÍN löllenek.
— Az idő elvítázhatatlan vagyona minden
embernek. Az wl/t beonziá-^u pedig u t.\'kft melynek
kamstait oko.s kiliA^nálHs.sal miodfiiki élvezhet). Pon-
tott beosztást pedig csak ugy érhetünk el. ha az idő
egyik legnéríUlóiiozhotctlenehtj iár*Al, az órril v^ssiük
xeKÍlségül. .ím az óra hcKZerzéséiiél jt. óvatosan jár
junk el. Csakis mefíbizhiii\'t cégtől szerezzük be szük
ség leiéin kel. Ilyen SZÍVÓS Antal mAónts Nagykanizsán.
Erzsóbet-lér, Magyar-utca sarkán
— A nagy per. Keddwiaj^ ember jelent megj
Lajpcig Antal kir. járásbirú Bzobájában, hogy tanús
kodjék a „Nagykanizsa\' eonirn Neumann-Kéri per-
beti. De bizony hiába mentek, mert az egyik vádlott:
Kéry J«n6 uum jelent mvfi és igy a tárgyalási el-
halaNitolták április ü-íkére.. Hogy pedig akkor a tanuk
ismételten ne fáradjanak hiába, a járásbíróság elren
delte, hogy Kéryt karhatalommal vezessék elő.
— Huaszövetkexet. A nagykanizsai vasutasok,
?mint már megírtuk, husszövetkezelet létesítenek.
F. hó 2<i-án d. u. a sörgyári vendéglőbe 11 már az
alapszabályokat készítik el. Óh tehát olcsóbb húst
kapiat Mikor érjük ul ugyauezt mi is, kik a mészá
rosok kényére-kedvére vagyunk biiva.
1907. MÁRCIUS 33.
— Kinevezések. A vallás- és közoktatásügyi miniszter Fejér Oyula budapesti áll. felső ipariskolai uuart a somogy- á* zalamegyi-i összes iparos-taiionc-i^kolnav izaktelllgj élőjévé nevezte ki.
A kassai ni. kir. javitótitézet igazgatója a *eze-u>tjt) alalt álló intézet ipariskolájához Siska Iguác ctaktoruyai möszövőmesiert, egywlór.* itl.iiglotu-B minó-»égbüu. muukavezetó felügyolóvé nevezte ki.
A uagykaniisai kir. törvényszék eluöke a csáklor-uyai kir. járá»biró»ág mullé reiidszttreMtelt állandó luitwj horvát tolmácHt állásra ilttrtmanu Károly perlaki júr. adóliivaUli dijnokot neveitiu ki.
A zttlaegamzegi tn. kir. p.<iizügyigazgatót.ág íji-ouwaJd Samu zalaegerszegi dijulun adóhivatali (tyikoraokot a zalaegerszegi m. kir. adóhivatalhoz díjw gyakornokká noveite ki.
A vallás- és közoktatáhügyi mínibztur llarit
elemi népiskolához
oki. tanítót a perlaki Ali. tanítóvá nevette ki.
üuuepelte március 15-ét. A nap jelentőségéi Nagy
Lajos, lapunk bestédben.
főmuDkatársa méltatta lendülete*
Csáktornyán ai összes iskolák tartottak emlékünnepet, est* pedig a Zrínyi szállóban az iparos ifjúság rendezett emlékünnepet. Itt Peiil József és Zrinji Károly képezdei tanár mondottak hatásos
— Március 15. A nagy nap lefolyásáról utólag még a következő tudósításokat vettük: A budapesti .7,aliuiögyei Kör" a zalai uzületésü szabadsflghós én vériauu, Csáuy László emlékével együtt vasárnap UüDfpelte meg március 15-ikél. A szépen sikerült és lelkes hangulatban lefolyt Uuoepély
tagjai saját hnlyiné^Ukbeu lartullnk nsgyou sn-u lm/,aIÍBB ünuepélji Műsor a következő volt: I. Himiiii.fZ \'2. A nap méltatása, Urtotla Slcrnberg VilmoN. 3. Nemzeti dal Petódtól, szavalta Kiser József. -I. Alkalmi bestéd, tartotta Kozma Imre. ü. Ledőlt hzobor Pctólllúl, btavalta Hilienveisz Károly. 6. Szóiul. A közönség lelkes tiaiigulalban ItazaHas dalok éueklÚNe közölt otilolt szél.
— AUpuabAly jóváhagyás. A iégradi izr.
níegylat alapszabályait a belügyministter jóváhagyta.
— Tiszta a tej? A rendőrség nagy erólylyel
lógott bele a piac megtisztításába El.xó norban a t«jat
Títttí vizsgálat alá. Hogy mennyit öntöztek ki, annak
ma már csak az Isten a megmondhatója, Sok hamisí
tott tejet áruló asszonyt megbüntetek. K héten ujra
msgálat alá vették a nzentmtklóaiakat. 4<i7 litert
tizsgállak meg, melyből 78 litert találtak bamisuak.
Ki megfelel -ju*/(1-nak. A múltkori vizsgálat alkalma.
"1 ^?.*[,, volt haraÍBitott. K szerint tehát javulás
Tolna. Pedig nem egészen így van. Mert az igaz,
hogy mikor Füredi János és Hajós Ferenc rendőr-
tintviaelők vizsgálják a tejet, még nincs hamisítva.
Hanem az ia igaz, hogy a legelső udvarban már
figan húzták bele a vizet. Rz már sokszor megtör-,
tant. Sót ajánljuk, hogy votessétt le néhány asszonynyal
1 Qagykeudót, Majd találnak alatU néhány vízzel tuíl
literes üveget. Kunek a tartalma pedig csak a víza-
gálat uián kerül a tejes kannába.


— Ma mnr nem scQkséges szepló és mái
arcfoltok misit r>zi:gyvnki)zui. Teljesen1 tiszta- és Oda
arcbőrt nyer az, aki a liliom angolt eremet hasz
nálja. Kapható a Vörös K.TUML drogériábau Nagy-
— öngyilkosság. Kováén Antal kisréesei kováé*?
imisu-rt a Mária-hegyt\'ü lévő pincéjében átlőtt fejjel,
halva találták szerdán. Kiderült, hogy öngyilkos lett.
— Egy jó karban tevő. 4~> kg. sulyu motor
kerékpár, azonnal elarló. — KelvildgositásHal szolgál
Szabad.izállásy Héla, FÖ-ut.
— Kalapkirály Nagykanizaán. Hajó és olcsó
kalapot, vagy sapkát óha|t venni, ugy kerettse fel
WVIIisch Márkus kalapkereskedését (Nagykanitea,
Erzsébet-tér), hol 3, 4 ó« (1 koronáért kitűnő minÖ-
»egü kalapot és sapkát kaphat.
- Konyha- és háztartás számára Tudva-
lerólug minden háziasszonynak büszkesége lehetőleg
jó és ízletes kávét az asztalra hozni. Kiért taláD két-
szeresttu kívánatos, tiogy «gy ujabb kéiizitési módra
utaljunk, mely kitűnően beTnlt. Ma már inajdncai
minden családban Katbreiner-léle Kneipp-maláta ká
vét isznak. Kikészítése a legegyszerűbben ugy tör
ténik, hogy a Kathrvinert megdarálva mim túlságos
kis edényhun hidug vízzel leöutjuk és felforraljuk A
maláta kávét mén öl percig jól kiforrni fagyjuk, a
miután a főzet egy kissé megülepedett azzal felönt
jük a kavémasioába helyezett i megdarrilt gyarmat-
kávét. Ha kávémasinát nem használunk, akkor a roeg-
darált gyarmatkávét egyszerűen a forrásban levő
inalátakávéba óutjllk. Keverjük meg aztán az egészet,
s hagyjuk még uéhány percig „nyugodni\', amire a
kávé gondosan leazürltetó Általában leginkább fttla-
résíbnu KathreiiitTt én felerészben gyarmaikárét aze-
rétnek Itaszuálni. Nagyobb takarékosság szempontjá
ból atonban a Katbreiuerból mindig többet és többet
vehbitlnk, s ennek arányában a gyarmat kátéból kére-
sebbet. (Jyermekeknek, betegeknek és gyöngéknek
ajáulaios a Kathreiuert tisztán, gyarmat káré hoiiá-
adás nélkül elkészíteni. Kzl hasonlóan hideg mtel
leóut|ük az edényben és jól kiforrni hagyjuk. Ezt a kis
fáradságot csakhamar megjutalmazza a betegek é*
gyöngék egészségen erősödése és a gyermekek virágzó
kinézése.
— Legelterjedtebb, legolvasottabb, legked
veltebb. Szinte a köztudatba átment már ez a három
jelző a Pesti Hírlap-pol kapcsolatban. S ha ugy el
terjedt fj ba oly kedvelt s lap a magyar olvasóközön
ség köreiben: bizonyára oly erényeknek köszönheti,
melyekkel más lapok kevésbbé dicvekedhotnek. Való
ban: mindig radikálisan szabadelvű volt; függetlensé
géi mindig meg nulla őrizni váltakozó kormányokkal,
párokkal <-s puliiikui iráiiviuUikkiil szemben; mindig
népszerllségél reudkívüli rnóiiüu (okozták; ilyen a Su-rktfuitút üzenetek rovaia {uaponta több mint UUÜ lapokban egész hélen.j a Sziuház. zene és képzőművészet rovata, mely tgyetitjuttii vezutŐ szerepet visz a napi eajtóban; az Kati levelek tí« Kis komédiák, melyekhez ugyancsak Tói ti Héla az Ksti levelek szellemes irója, áprilistól kezdve rendkívül érdekes a a sajtóban egyedül álló uj rovatot nyit. Sport-rovata a legbővebb s még a különben legkimeritóbb tőzsdei tudósításai nem nélkülözik a szívderítő humor". Hölgy-olvasói kedvezményes árou reudelhetik meg a ; i ma legjobbnak elismert divatujságot: a Szabónó-Nogáll ! Janka szarkotitlésében megjelenő Divat-Szalont. Miad-1 ezeken felül hirdetésekre ÍH legalkalmasabb épen nagy eHerjedtsógéiisI fogra. Hogy a kózömtég — már a vidékről is — mennyire igénybu veszi az Apró hirdetések rovatai; fényesen bizonyítja, hogy napról-napra háromszor annyi található a Pesti Hírlapban, mint má* lapokban & vasárnaponkint gyakori a 10— ti oldal apró hirdetés, amire még magyar lapnál nem volt eset. Ilyenformán a magunk részéről is cs&k ajánlhatjuk az uj évuegyed alkalmából megrendelésre a Pesti Hirlap-ol, melynek előfizetési ára negyedévre 7 korona, a Uivat-Sialonual együtt 9 korona, de megrendelhető \'l bors ia 4 kor. 80 flll.,




Jól jegyozd inog: »\'*:ik cigarotta-papirr, vagy hüvelyt hozz ás ne engedd magad hasonló kinézósü, silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni..

ZALAI K 0 7. I. i> N V

1907. MÁRCIUS «.i.



..lapított Önsegélyző Szövetkezet\'

IUHZ Jakab, Kosenthál j A községbiró: Kicsodák kendtek — és mü.




íoW. megtartani. \\ ?» ,SS „Jí F»™c, Kauhn.un Mór.l *.>**: SzM,„™.k „gyuuk k.r.m. j*„UDi
- Magyar Onhon. hlsöraiigu pouno. Családok, „ , „ Kltrn| K|)hJ„ s,mu, Horvatli Károly. I akarunk. NagysiorU inuwruok ían : A botyár. a f.|u
hiiafcpárok M magános urak rcslére. Elegánsan b«- Ke||Br Má és ,? . (ÓJMf póuaiiok : UIT«nbeck, ro»sia, a dolovai nábob leánya, a gyimesi tadvira.
rendeleti kuloubujáratu .lobák. Réíágyak, fürdik,, „.. ,fóJh j . • .. (mlllll |,>k, 8s™i»ci Lajos, i Ocíkay brigadéros ml). Stóval: csupa remek dara^
lift. Olcsó irak. Kihureog Sándor-utca .10. «. \' Nwíí já„,,s tjiAmviieifálólc ? (iuliiwnii Sándor. Voial-I bokát adunk.
„,e,,t.r,.,ni. A. k.llb. Mmnl! .tawihu k-rvény. J^/*^T^Karol,-. K.tUg ; ItaAM , X *^*M O.r.bok.t? Ollan „Inc, Ní.
jjjl^a lünk nem lehet csak darabokat játszani. Játsták az
• \' egészet.
A nagykanlzaaí lar. hltköraeg vasárnap; Ripacs: Kérem, csak a neve darab, kulöohon tartotta évi rendes közgyűlését ürOnhui Heurik el-1 egész. Aliin meg biró uram családjának ingyen. nöklete melleit. \\ miilt\'éiibeu a hitközség kiadása: (Jegyet adunk.
91318 korona, bevéielü 1)7137 korona. Vagyoua A kűzségbtró: A ma más! Hál az un kocsi-
794 862 kor., teher BI8-0A9 kor. A válabElás ered-1 szineiubeu játszhatnak kendnek! menye, ttlóljáróságj tagok lettek:
I)r. Itlau Simulj, Kbttnspauger Leó, Heltai Jó-isff. Uwy Adolf, |)r. HuiliHchild Jakab, Srhulbof Adulf, l>r\' Hchwarz Adolf, Strwm Vilmos, Weiser József. KostMifi\'ld József (uj) — Scbwirx tiuazlív (uji, Steril Sándor |uj).
a m. kir. kor. ipar felügyelőséghez (Hudapest, Uiteluki utua 10.) küldendők.
~ Tarlói gyágfslktr. FijJalma* c.iunil, ? derík-tMtfiutk «i ? forgó köuvti.ye* l.lnulotalnil a •MUlJ.-ftle el.v«tú UJörnOlrt »ikcfrol hatiutluiik. K& tlv«|f í>ííUal.l*« II»HOOI» miinvtiollc! MOl.L A. jf/HV\' kicitu. ci. ét. ktr, udv. uillltó Aliul H*e», I. ViliikI ityogfw*lir«kkin íi tuy MUl-l.-lild LtAiluntiiy kcKtidO
Ír. kor. I*..
l\'uchl«uliaQ x haliioxull í <1 itytol jeUinyível ci %
Szociális mozgalmak,
r |uj) Számvizsgáló bizottság: Beck Mikea, Leitner
A Déli Vasul muukásái szombaton már megegyeztek, hétfőn azonban kitöri a pas*/iv reziszlen-\' József. Uuitvi cia. A munkások nem hajlandók tovább várni, ba-nem követeléseik azonnali megadását kérik. Nagy-
Hamu, Satller József, Sírom Tivadar, .leli képviselők: BAró (jutmann Vit-(irnnhtit Henrik. Or. Neumann Kde. Kapouh
(iyula, KothHrhild Samu
költség t-lóirnnyzatol jóváhagvólag tudomásul vették., ielentásét Urraódy VÍIIUOH ÍÓrendiháii tag, vezérigai-Itt HinlitjOk meg. hogy a lüitár «eriul ai cgyenOlet | «a>ó terjeHíteltu «I5. A jttleutóa mindenekelótt kegy,
hogy a taviwz ébrodéfiév«l ezen "egy.!«lll.«t is a fórumra, t*»itó üzleUí, főleg a hazában nagy iuteiitivitással
p l- j V>
oem koveteléaeik ^ gy
kaDiisáa, Orilktornjai) és Hionilisl!.«-lyfa 3 -3 órai kéeó^í-l indulbattak utak mug a vonatuk. Aiu e* csak egy oapí^ tartott, mert a munkások már mi»-n»p besiQutették a pusiiv rczinitenciát, miuliii az igaigatósíg & kOvettilén«ket megadta
Sajnálatos eset is iörtútit ez alkalommal. Kgy mankás, aéfleg Pfuutner Játios meginüiiott vgj l\'ino lóerejtl mozdonyt, mely IHIJCS KÖzbeD v«siloguli. d kiikl fa
j y
mozdouy kiniklott fa
b Hj i
az agvagöH talaj iiló
mozdouy kiniklott fa ^ gg j
ban. Haj, sierencütire, nem tort^ut A rezisiüiló mu-kiitok kiáltványt ititvztek a kuzótibúglioz, melyben a merénylővel iniodeu tönlnsógt-i megtagadnak.
*
A reüdörsüjí vizHfcólBioi iuditott a ezabómuo-
k&ok Biakegyltílmiek uagykanizbai t.-«uportia ellen,
meri átírlak azokhoz a szabókhoz, kik vAsari (ttabók
otthon dolgoznak, hogy lepjen*)k be a szak
klób ájkb lék
\\ a iniilicIjeket
egyletbe, knlónben sztrájkba lépnek i bojkotlilják.
Tarczai Lajos budapesti kiküldött holnap dél-1
uUn n Polgári Kgyletben fttlolvasáhl tart. !
*
A szervezeit (araunkások holnap, vasárnap dél* u(An a Polgári ftgylet katakomba helyiségébea gyü* lést tartanak.
A ítéli Va<-ut ungykantzsai munkásui holnap, vasárnap délután J órakor a góxfQrdó kt>rlhelyiségében nagytívalést tartanak.
Közgyűlések.
Va>irnap déluláu három közgyliléü volt Nagykanizsán, melyekről a knvellcezókben liidÓBÍtUük:
A nagykanizsai Ipartestület Ueisl Viktor elnöklétté és a tagok élénk részvételt) melled vasár-Dtp délután tartotta évi rendes közgyűlését. Az elnöki megnyitó után előterjesztették az évi jelentést, melynek részletei a kovutkezók:
A szeptember hóuapbau Keszthelyen megtartott kamara- kertileti gyűlésen az ipartestület is képviselve Tolt. A jövő évi gyűlést Nagykanizsán tarlják meg.
g
gyarapodott és ék
j gy gy
A tagok száma a mull évben
Í t tlk
g gyp és
Így most a testnletnek r>3(< tagja van. A segédek létszáma !)8li, a tanoncoké 532. Az év folyamán -18 ipar igazolványt adtak ki. — At évi bevétel volt lí»06-bm (il«l korona. A liszla vagyon az év vé-géu ií)r*:í5 kor.
Miután a felmentvényt megadták, zajos vita után elfogadták Tóth Lajos HZOU inditváuyát, hogy szók neveit, kiket a tagdíj nn>g nem lizotése miatt torolnék, a közgyolésnek jelentsék be. Kz ellen a határozat ellen Kaufmann Mór és társai felébbewsi nyújtottak be. Az elnök a tisztviselők fizetésére vonatkozólag még egy indítványt jelentett be, ezt azonban Halvái Frigyes iparbiztos a iiapireudról levó-t«Ue, mert a tárgysorozatba nem volt felvéve. Úgyszintén mm került tárgyalás alá a soproni Ler.itk, iá iparkamara átirata at önálló vámterület tárgyában.


g
az Erzsébet-téren lévő lu\'lyifwgébei gyDléat larlolt. Ki alkalommal az éi áádák lfdáá!
A „Nagykanizsai Álulánoi jgp
EgyesQlel" IhA^zi Horválli István elnökletével, Oob-
rovitH Milán nrozápgyulési képviselő egyesületi disz-
elnök ÓN a tagok sietik részvétele mellett (. bó IT-én
Eébé léő lliéb, rendkivdll kot-
gy l!MK>. m 1006
vagyona közöl öltizer koronát tesz ki, míg az Össze* adóssága alig 400 korona. Ügyésznek dr. Havas Hugi megváíasztatott. Kzek után pedig öröimnel jelezhetjük,
évi zárszámadások elfogadására! a voll vezutÓségnek a felnipnlvéojt megadták és Deisó Aladár egyesületi táj? indiiványára, a volt vnz*-tőségnek é» Dobrovila Milán bosszú éveken At volt elnöknek jegyzőkönyvi köszönetet aavazuk. Az eloterjeftztett 11*07. \'
lép, behizonyitumlú, hogy a lerinvzó él, csak aludt.
y, gy "•l\'ról-n.pr. j.l.olk.«nek.
SZEZON KÉPEK.
Képek a Jövőből.
IrCblP 10 órn. a bakti-r a lámpássul, melyben gyertya pislog, nagy Hlabárddal ís .síHrben bandukol és rekedten kiabál i:
Tizet ütött már az óra, Menjetek hát nyugovóra; Tllzve-vizre vigyázzatok. Nehogy még kárt csináljatok! (Leül egy kapuba és alszik reggelig).
• II. (A kisbiró a kőtség piacán dobol; dobolás
után:
Hirdetmény! Közhírré tétetik, hogy (egv szekér megy arra) állj meg, a pofád miudenségit, mikor bévatalosan beszélek! — hogy ma nincs bévatalos óra, minekutána hogy a jegyző ur a szógabiró úrral
vadászni ment!
111.
BípacH tíodolfréd színigazgató ur játszási engedélyt kér Nagykanizsa nagyköxwgbon.
A szolgübiró: Hány emberből áll * társulat?
Ripacs : Nyolcan vagyunk kérem !
A szalgabiró: Hol vaunak ?
h\'ipacs, UdHldnt a szekér mellett. Vigyáznak a kulisszákra.
A szolgabiró Jöjjenek be! (Megtörténik.)
A szolgabit-ó: (Végig néz rajtuk). Nobát az engedélyt megadom, hanem aunyit mondok, hogy rendesen viseljétek magatokat. Az engedélyért pedig

EGYESÜLETEK.
A caiktornyai ifjúiig egy réate. löc>7. évi Húsvét hétfőjén, a Kriuyi-szálió uagyterraében a virou szegények és at önkéntes lüioltó-egylet javára Urt-körü Uncestélylyel egybekötött mAkedvelói el6adá.t rendez, ine!y«n Tólb Hdo híres népszínművét, 4 ,Tolono\'-i>t adják eló.
KÖZGAZDASÁG.
Ax Első Magyar Általánoa BUtoaitú Tár-MiAg folyó hó la-éii tartotta úvi rendes közgyfllé-né\\, műIyen Csókonies Endre gróf elnök a inegjel--nésbeii akadályozva tévén, a jelenvoltak fólkéréséri-líinffy Ciyurgy gróf választmányi tag elnökölt:
lelesen emlékszik meg Jenuy Lajos igazgatónak el-bunytAról. azután vázolja a lefolyt Özletáv igen ked-vuzö eredményeit. A lársattág Mi*, valamint életbíí-
Az igazgat óságnak az l\'JOG-ki üzletévról szol"
múveltetvén, ismét szép emelkedést mutat és kellő mértékben nyereséges volt. A jégüzlet kevésbé jelentékeny nyereségénél nagyobb fontosságú kwlvoió eredmény ebben az üzletágban az, hogy u társáéin a több éves jégbiztosítások utolsó évi dijmentességét tökéletesen fedez* MH.^87 korona 66 fillér tartalékon földi még egy fíOO.OOO koroua összegt) jelbiztosító tartalékot is alkotott, a mely a-jövÓ évek iiil--t-eredményeiből I millió koroua erejéig fog fölemeltet ni. A társaság i ítotí. évi nyeresége az elemi <M az életbiitoftiló üzletágak uredményomek ÖssEesit«M után :; ttf7.63ft koroua Xi filter, mely összegbot a miudennemu tarlatékok, valamint egyéb társasági alt* puk ujabb bőséges részletezése utáu részvényenkint 40U korona osztalék keri.1 kifizetésre. A közgyQlé* megelégedéssel vetta tudomásul az eredményt és a fölnu-iitvéiiyl az igazgalósáuuak és a felllgyelóbitoU-[ ságnak megadtn. A felugyHló-bizottság ezúttal uj választás alá kor tilt és tagjaivá ismét Herzevícy Albert. Burchard-Bélaváry Konrád, Hajós József, Németh Titusz és Radvánxzky tiéza báró választattak meg. A megüresedett igazgató tagsági helyre a közgyulús Szende Károlyt egyhangúlag meg választót la. A társaság főpénztára az osztalékot már a holnapi naptól fogva ilieti ki. A Ursaság igazgatósága Halabán Adolf cégjogyzót és a viszontbiztosító osztály főnökül aligazgatóvá nevezte ki, Dara Péter Zsigmond károsi-tályi és Hóna Márk óletosztályi főnököket pedig cég-jegyzó jogosultságKal ruházta föt.
VA« ár-hirdet meny. A legközelebbi nagykaai; zsai (Nagyheti) országos-vásár folyó évi márciiw hó üÖ-Au ke-ddun fog megtartatni. Nagykanizsa, 1907. március hó Vásárbérldség.
Uj hitelszövetkezet. Üalambokon hitelszövetkezet alakult. Az uj szövetkezet múlt héten mnko-déflét ÍH megkezdte.
A gőzgépkezclOk ét kazánfŰtAk o
képesítő vizsgái Sopronban április bó 7. napján d. « i» órakor a Sopron városi villánytolepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vitsgálatí kérvények » m. kir. ker. iparfelUgyelöségbez (Üjtelokí-utca 10-) küldendők.


1)07. MÁRCIUS 28.
ZALAI K A 7, I. ö N Y
LEGÚJABB!
\'•fii V»dj8gr:„Horgony;\' JtrfN
^U A Liiintit. Capilcl coup., |^ a Horgony-Pain-Expeller
A gymnásium 200000 koronája.
A mintatér engadélyezta. lllMiil nMM u iHiaklictttr tirkin.
éif;jr»ilnc«llUp yult kSixvínyiél, outinál ón ?ttahilltoek-
?« blÓ[fc.i)lM ké}ipcil ItSI-ltláívM. .»••>•
U*. Silány Utiii»tvinyok ml*ti | r óvatoitak IncyunL\' éti csak olyui üveget rogndjnnk «l!»tn6ry a „Hwiwiy- réd-j WÍÍ*I i* » RIchtir cttyjegyiwci ellátott do-mb* van cKonuftoWu. Arativf^Hkbon K—.80, K 1.40 mi K 2.— é« ügy*i6\\*in niiodon fjdgj-?tortárbai. kapiiMÓ. - Kőnktár: Tírök Jiiwí gjófynerftiaM, üttitpttt
t meitírirúímerUn u „Amr ersiühiir,
Prágában.
Klimbotbatraaia 5 Dés. Min(l«i)uapi MitkULt,\'-.
— A miniszter leirata. —
A mai napon rendkívül uagy fontossági) leirat érkezeit Nagykanizsa városához. A vallás- és közök-litásOgyi miniszter arról értesíti a közönséget, hogy
? gymnásium ftslépitétióhez 200000 koronával hozzá-
járul. —
Igy tubát a miniszter jóakaratából — s laláu
? mi miniszter-képviselónk kOxbelépésa folytán —
Nagykanizsa nemsokára egj hatalmai óa modern
kultúrpalotával fog gazdagodni.
A miniszteri leirat, mely ina, szombaton érke-ult, igj hangzik: 2J.98I1 szám.
.Nagykanizsa város köionségének I 1904. évi H«ti7. 8Z felterjesztésére való hivatkozással értesítem a közönséget, bogy bajlaodó vagyok a uagvkauizsai kath. fógirouázium részére I>I)O,>IDU kor. rpiliezé»i államsegélyt engedélyezni.
K argélyt törlesztési kölcsín alakjában kívánom biztosítani, mely módozat abból Ali. bogy a közönség a fenli Qsaieg erejéig törlesztési kölcsönt veit fel, melyuek törlesztési részleteit és kamatait a folytatandó tárgyalások eredményéhez képest az államkincstár terhére elvállalnám.
Ajánlom tehát a közouségének. hogy valamely hazai pénzintézettel lépjen érintkezésbe s tóié a 2OO,"OO korona államsegély erejéig lölreeudó törlesztési kölcsön feltételeit kívánja be
Felkérem a közönséget, hogy ameunyibeu felettes batóságának beleegyezését bírja, a kolcsöullgy-lal megkötése elolt az illeti pénzintézettől beküldött feltételeket, ielesOl a törlesztési tervet, a kólcsöu módoialaioak megjelöléaével, terjesznze fel boZ\'átn elblráláa éa az állarakincalár állal elvállalandó annuitások mérvének meuhatárotása végett. Pigyelmazle-tsui a közönséget, hogy az építkezési államsegély, illetve törlesztési kölcsön a 20o,nOO koronát meir nem haladhatja, s igy a még hiányzó összeget a közönségnek kell előteremtenie.
Kudspest, 1907. márcins hó 11-én.
A miniszter helyett :
Molnár, s. k.
államtitkár"
A minisztérium 900,000 koronájával együtt óOO.ooo koronánk van ? itytnnázium felépítéséhez. Már most hozzá kell látnunk, bogy a gymuásium mielibb felépüljön!
Pímuakelars: sTafT !*)•?.
N y i 111 ó r.
Az e rovat alatt közlőitekért nem vállal felelósségel a szerkesztőség.
A Szinye Lipóczi LitMonlorrás
Salvator
m, a*!|V!|i|« kliit(aa>iiUuaake>lan,aá||-tea «a MuUll aiatssiataail, a mkres aáuáraU,
továbbá a Itast «a mhllW utrvak aaralalaal.
kltOiO Ukarnl aunilutik

KOVÁK VINCZE
czipészmester. Nagykanizsa, Erzsébet-tir 16 (Kinizsyiitcza sarkán I
Készítek mindennemO úri, női én gyermek-czipűket a legjobb anyagból, a legizlésoaebb kivitelben, mindig a fővárosi legújabb divat szerint, valamint teljesen vízhatlan vadász-czipfiket és csizmákat.
A fővárosiján több cven át szeneit tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a n. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A n. é koiönség szíves pártfogását kéri kiváló tisztelettel
NOVAK V/MCZE
cipéf*z-moster. — JiviUaok gjorwii és pontoBin nsikííúlu-tneli. ?-

Ilkiléi, nkittiti éi binl illn ilin Jihb ?
Rethy, cukorkánál
Vásárlásnál azonban vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félit kér-jUnk. mivel sok haszontalan utánzata van.
I doboz 60 fillér. Cuk RÉTIT-lílit (l|UJlik il I

Árverési hirdetmény kivonat.
A lelenyfi kir. járásbíróság mint t.ilnkkönjti tiatouág kozhirró teszi, bogy Tóth Vendel (kanakai) bakónaki lakos régretiajtatouak — a a csatlakozott Nagykanizsai Takarékpénztár régrellajtatouak Tóth József borsfái lakos végrehajtást szenvedi elleni ll)7ii k. US f, tóke követelés é» 7300 kor és járulékai iráni régreliajtÁ»i ogyébeu a nagykanizsai kir. törvényszék (a Irtcn.rei kir. járásbíróság toroletén lévó borsfái &on us. tjkvben felvett t ~\'.H/J2 hm. rétvölgyi bellulekre 409 k., — t S94/^3 hrsz. u. o. beltelekre 10\'i k., — f 994/123 hrsz. u. o. szántóra 83 k., — I S94.1Í4 hrsz. u. o. szántóra 8a k.,
— t I Cd/30 hrsz. Cserna dolobeni szántora 77 k„
t 106/51. hrsz u. o szántóra 109 k., — t 161)153
hrsz. u. o. szántóra Sl k., ~ f I6A/54 hrss. u. o.
szántóra 51 k„ — a f I65/D5 hrsz. o. o. szántóra
33 kjv—\\» f Ilifj\'SR brsz. u o. szántóra 38 k ,
— VtV)»/»« brez. u. o. szántóra 41 k, - a r
IS\'o/iiO brsz. u. o. szánlóra 41 k., — \' 165/01
hrsz. u. o. szántora 39 k., — a r I6íi/\'2O8. hrsz. u. o.
rétre 30 k, — a f 1(15/208 hrsz. u. o. rétre 26 k.,

— i t 165/210 liraz. u. o. rétre 24 k., — a f
165 211 hrsz. u. o. rétre u k„ — a t 1161212
hraz. u. o. rétre 14 k„ — a f 166(813 hrsz. u. o.
rétre 26 k., — a t 165/214 hrsz. u. o. rétre 14 k ,
— a t 165/216 hrsz. u. o. rétre 28 k„ — 1165/216
brsz u. o. rétre 23 k., — vegdl a t 165/117 hraz.
u. o. rétre az árverést 31 koronában ezennel meg
állapított kikiáltási árban tlrendelte és hogy a fennebb
megjelölt ingatlanra Remete Oéza nagykanizsai lakos
ogyvéd v. helyelteae kozbenjöttével az
1907. évi május hó 24-lk napján délelőtt 10 órakor
Borsfa községben a körjegyzó irbdábau inegtartaodó nyilvános árverésen a megállapított kikiáltási áron alul is eladatoi fognak.
Árverezni szándékozók tartoznak az iugatlanok becsárának IO\\-ál vagy 40 k. 90 fillért, 10 k. 20 fillért, 8 k. 311 I. 7 k. 70 I\'., 10 k 90 f, 5 k. 10 fii k. 101., 3 k. 80 f., 3 k 30 f., 4 k. 10 f., 4 k. 10 f.. 3 k. 30 T., 3 koronái. \'1 k. 60 í, 2 k. 40 I., 1 k. 40 f.. 2 k. 40 f., 2 k. (iO f., 2 k. 40 f., 2 k. 70 f., 2 k. :<o 1, 2 k. 10 Iliién készpénzbeli, vagy az ,UH8I. LX. t. c. 41. §ában jelzett árfolyammal szá-\'\'niitott és az 1881. évi november hó 1-tMi 3333 sz, a. kelt igazságogyininiszteri rendelet P. §-ában kijelöli óvadékképes értékpapírban a kiküldőn kezéhez lelenni, avagy az 1881. LX. 1. c 170. §-a értelmében a bánatpénznek a bíróságnál elóleges elhelyezéséről kiállított szabályszerű elismervényt átszolgáltatni
Kell Ulenyén, 1907. évi március hó ll-ik napján.
A letenyei kir. járásbíróság mint telekkönyvi hatóság.
Orosz Béla






A Kvcrnickck klvnlónn [rjllli vvlo i\'X llvin Hxi-uvcliii\'k (.niV zaviuliiui
Kllünöcn bcudll niiirjiii, bílliutul, hosmonés slb. esetén.
A bel- is kUllü dün sok eier orvos aiáiilja.

Loglobli táii!álék egészséges is uyomorbaJosgyerniekBkmik.
Dlel. \'áiiláló sierck oyára
KUFEKL; R. _ z
Wicu I. i-a Ucrgcdori-Hainburg.

í A L A I KÖZ I. ÖNT

1007. MABCIÜS 23.




ÜZLETNYITÁS.
Tiszteletiéi érlesitcin a n. <\' közönséget, hofly
Csáktornyán
(Vlassica Lajos utca,) egy, a mai kornak megfelelő
épület- ás diszmu-badogos
műhelyt és
zománcozott edény
ijltitl".
Midón szivea parlfogAsl kerek, meg-
emlitem, hogy ugy a bel-, mint a külföldön |
sok éven át szerzett tapasztalataim munkáim
megbízhatóságára elég garanoiát nyújtanak
Tisztelettel \'
Csáktornya, 19(17. március hó.
OORMER SÁHDOR,
bádogos-mester.
fit* ANTINIOOTIN OIQAHETTA-HÜVELY,

VIOYAZATI Valódi caak a akatulriban.
Távirat 1
Megnyílott a Purmen Imre orthopéd ctpésznu\'ihelyo Nagykanizsái), a postával szemben, Kiráiav-uto& 38. sz. alatt.
Elvállalok ** Javítok mindsnnsmü férfi, nói t» gyetmekcipiSkat c\\ cfiimákal. ugyitinit fijó* vagy hibás lábakta — onhnpcd cipóiul » csíimákat ajánlok, a melyet hoaaiu éven át a (Ővárosban éa külföldön nerietl lapMitalatairn mellett kiaiittk. — Gyön javító- é* fii*/í uilciemet a nagyérdemu koiomfg b. pártfogásába ajánlva maradiam haxafiai imtclelU1
FURMEN IMRE
orthopéd cipész.
Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
Alapitáai év I8SS.
SZÉKELYI LAJOS
Elaö Nagykanizsai Kt\'htiineniü1 IIIO.SÚ- cs vasaló intézni N»gykaniiia, Fő-nt 19.
Elfogail uri t-s núi fchénifinüeket urak, háztartások, intimek i>» szállodák részire^
1IÉILI ?iinaiiliiik poiti-ford.lUY^
liti/litiik il *
A feli\'Tnoiníli\'k jókarban maradásáért axavatolok
lizl Miit él mtlii
Kívánatra árjngyztSket azivosuu köldök

ELŐKERITES.

Oleditschia, élőaövény Bármily Ulijbio gyomui fejlődik, sürti, uajty tövúteipel embernek éa bármiljr itllatuak ellenláll, kitart 7D—80 évig, nevelhelft oly &? rün, hogy apró cairkw, malac slb. oem mehet át; ei a IfgoWóbb örökös álhatlau keritós. -Köelóuyu mén sí is. liogy egéai május k«u ptíi(í a legjobb .-red meny nyel Dltelhtttó, mert i (-M-m.M.\'k faláb va jegoa piufébeu tartatuik. Kiér darált 12 korona, rendéin Ollehú 60 méter kerítései elég. Nyomltlott Qltetéii én keielíai kéjji-h uta^iUat niiniieii rendűién bei adok. Akinek élíikeritéa uera felel meg, siillithitok iod-ronyKövetet, » legtökéletesebb gyirtmányt. olcsón 100, 160 Aa 200 cm. Hiéleaet. SzölŐluga**
g
egy gyűjtemény S fajból 20 ( egy tó 2 300 íuftot t#f»m.
SBÖIŐ oltvány ok
láaáo, 00 legkiválóbb bor- é* c»t««ge-f»j, »«i|oru*íi váloga-(clt, tdkclvtea Torcadáiu <? faj-tutta, dúigyokerü példányok.
Delaware
fakad, c»ak ai a legnenietebb \'aj, melyből én 18 év alatt 40 huldat itltailtm. 2t haktul t<r«m holdanli.nl, bora édes, érdi, oltani permeteini nem kell ét keialé-
ludományo* ílólóinlótó.
Bővebb Iclritt ét KÉPES ÁRJEGYZÉKET tanulBripoB tartalommal ét mindenhez teljes tájekozutóv«l ingyen él bermentve küld :
IÁIT IÁIII ii^lldnagybirtokok, NACY-KAÜYA. Ltvtlaiit mlndan nyafvan.
1868 óta ronrnlombaa.
Berger-féle 4
SVó$v-Kútrúnv szappan,
mindennemű
BcrKcr-félc kátniny-kéiiHzappnn.
k^&tot Haidikm MA^Fa ? fe ? afA ? Dá^aK _g ___^a_ Hfl4 t A 1 a% I SJt G 4"W
•Ul^HiMn, ? nmtikttuk t»l«m*.i>l\' H1t*t*o*<» •*»*? M laihirjtf Mrtluüít. masd* *• llrrll-itap*" mt
Ilergcr-félc Kljc
Miét ÜnálA tirtfoli .,4> kltea« «r*d>a«a)BT*) tni Wil>U ti
Bergcr-iélo boiax-s/appun.
kl«l«Ml^ «>»•«?«•, MV^IA. ntlKxrr *• •?»*»
Ari. m*l»*,m \\m n t.*Tlí|lí*T"l.«»»a..H O
: Q. B*U A Comp, Wl» L, ?.b«r»trT«. U1 llnkUri IMkJllU
Raktár NaBj-kaDiiMáir. Primer BéU valaminL MigjuroisiáR több ó
l •cylttt. A liMdUnál htUrwetU
Eladó ház.
Egy ház, mi\'lybt\'ii koroimtv, mé-ék Jégverem vau, úss/.os mel-l 4 hld kttl é 18
gverem ,
ifjk)>tO.vi»i\\\'tiv«l. 4 hold kerttel és 18 hold kül«ő fSlddel ciiydn riadó.
Vonni száiulókozók forduljanak e címre :
KBRCSMA ISTVÁN
Szigetec. u. y. Drinya

PREKL ANTAL
Elii aaiykiil/ui uzUlit, kárpltu ii dlt/|t(
NAGYKANIZSÁN, (fám. iitfirlláj, ai M|féili*||tl maiin.)
\\ n. t. küíonMg b. figyelmét fílhivorn Nagykanitiúi a varou caoportházban levó
II/UIII, kirpllu it i\\tMa ?akilyiari,
ahol báimlkori rendelefre legnnomabb kivitelben Jttt4»tl knk melltlt barmilfen u>Ul«S i, kttplt*!. munkát
Klfotadok IkUk UrplUllaát, szitc«et. bármifele késlmamkAJt 1
Najy válauM\'ku raktár UTÍV „
Elvállalok kall, akUll, aulta, •llixkt, kait. k.ljU.i if HiUodal UljH kejraadutatkM u|,
h.lyban, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok
Áruimat ctakb jú nrináattU »áras fából káaiitem. Magamat a n. é, köionaoK jóindulatú pártfo|áiáb» ajánlva, rnaradbua
haaanaa liulelellel
PREKL ANTAL
mú&aiUloa- á« kálpito*
JUTÁJTTOt ÁUII IMID MUaTKA I
Egy liter háztartási rum
90 krajcár
Egy csomag finom törmelék tea
30 krajcár
,,Vörös Kereszt"
Drogéria Nagykanizsa.


"1
Mindenki,
aki bágyadtán és
rosszul
érzi magát
ideges es
ikirat képtvlen.
Sanalogeo
álul uj élalkedTBt
és aléteró
kap. Több, mini
3000 Unár m orvos kitfloó
hatását «]ismerte — Kapható
mindan fi
jógjuierlárbin i.
ÍDgy«D éí
bementve kQld
Rauer A Co.. Berliu, S. W 4@.
én a
VBiérkípriselí
C BRADY, WIEN I.
BERÉNY JÖZSEF"ÉS FIA
\'•TiSSÍ*" SAJÁT MŰHELY.
B»jAl kéütitinéuvem miuden-
kor najíj\' viluziékbu kinen
.. kaphatók.
NAGY RAKTÁR g\'Or"kb™ «^^
«fl színes kövekben, arany 6r»
linookban.
NAGY RAKTÁR firfl-
NAGY RAKTÁR tl"0U1 eiü"1 étk*"1\'-
. r-=— - — ükben.
LladAa réailettizetés mellett ia!
J>Tlt*»I a, »j .„>k> (|.r.u kéaaltUUak

11107. MABOIUS T.I.

Z A I, A 1 K 0 ?/, \\, () S Y



CD 113

Ki a közelgő idényre
nr KERÉKPÁRT -mm
vesz, ne mulassza el megnézni
STRASSER MÁRTON
lát- és műszerész
iw kerékpár-osztályát, *«?
hol használt és nj kerékpárok óriási választékban találhatók.
7 Nagy javitó-muhely!



7AILKA SUCHARD

Csak i
alpesi tej • j kakaó
?; czukorból áll Páratlan különlegesség.



320/ IÍMIT. \\v%r\\\\. s-zíun.
ArvcrOöi hirilotmcny. Alulírott bírósági régre haj tó az iusl. tWí JA.
l-e. !D2. s-a úrtülmiiltBi) ezmnifll közhirrií leszi, hogy » nagykanizsai kir. járáabiróí-ntfiiak lüOli. évi V. 607/i. >záinu vii^zésf! következtében Dr. Tripamraer IÍÜZSÖ nagy ka ii its aj ügyvéd Altul kónvbull [(pest Bzékes-Í6»ánwi takarék niövt-lk. javára IV. Hrúd Miksa. Hród .tttnÓ éh Hród iKiiác I-IIHII 1UU0 kor. 8 jár. erejéig [V.^anatositolt ki(.\'légiti>.-ii vt\'-grt\'liailrtN utján U1- rs felol-h.glsll Os 1179 koronáin becsült lJród Júliáiéi varró-»;rpek, biciklik stb., Hiúd l^imriml bnlti hutorukbúl **11ó íntíófiágok nyilvános árveréseit cladtitimk.
Müly árvurúíttK\'k a imgykaniZMíi kir. járásInrÚMÍg
1006- »vi V. fifi7 4. Htknm vÚRZéso folyUn inoi) kor.
lökHkövetük\'H, ennek MKMÍ. «vi június lió Ti. napjától
járó (l°/o kamaUl, Vi,, valló díj és etklig üxszt\'sen
H3 korona ;tb lillórben tiiróilag már mf^Allapitoit
költsék erejéig Nagykanizsái » hclysziiit\'ii luemló
i\'Mkózliist\'ro "
IQ07. évi március hó 27. napjának délelőtti 11 órája
határidőül SíitUietík éa aliliui n vi-imi szándékozók oly ni<\'gji>gyzúst<el hivatnak míg, liogy az írinlelt ingóságok az IHril. «vi LX. t.-c 107. vs 108. S-a értőimében kónzpénzfUetóti mt\'lliHt, a logtöbbut igé-róoek bíH\'Hároit alul 14 ol fognak adalni.
Kell Nagylrtnizsáii, l!)07. i-vi március hó 12. napján.
Maxiniovits György
ki !i tjí
»I77 I0OU.
Hirdetmény!
Nagykanizsa várofl lunái\'.sn t^citin-l kózliirrtt Ien7.i, liof(y a városház II. emt\'liUén i\'ildin Kftvesdi KAIinán íilial birt 3 utcai, I udvari és tarlozi\'k»iln\'il álló lakna, i\'jitT. miijus l-lól további :s évre ln-r\\»--Adandó. Hóvt\'bhet a városi .sriinv(>vói hivataliján.
Nagykanizsán, l;t()7. január I \'j.
A városi tuáoi.

Okleveles ópitő.
Aluhruti lisztnliíttol van s^cri-nrsiMn értesileiii H imgyérileniíl kÖ/ön.s<;gfi, ho>ry Mnf^yar-utcai inkásoniüt. sjijál háziimba József fÖherceg-ut, lii\'lyez-tpni át.
.Mitli\'jii nia^niiiiit a iiügymlcmü ko-/.önsi\'fí szivtis ligvi\'lirifíbft cs jóiti\'lulatíiljJi ajátilfiiii bátor vu^yok, kiírom nagybecHti moglii/iusuikat s maradtam iur/.alias
Szuknay Lajos
épltŐ éa vállalkozó Nkanizsán.
Tavaszi vásár. Magyar munka.
Mindennemű un, nöi és nyei"-meklábbclikcl kizárólaj; Saját kószitmónyek nagy választékban állandóan raktáron tart és mérték után készit
HIILTÍIIYI SÁNDOR
cipOs/nu\'ster Nagykanizsa, X\'árus-
ház-cpiilet. Árjegyzék ingyen és bérmentve.

RTESITKS.
\\ iui s/.iTi-ticsiiiii h. tiiiloiiiásárn adni.. I10K.V Oiáktornyán olm- ét •xobafaitő, I továliliá mizoló mnliclvt nyilollaiu.
Mhidi\'ii 1\' szíilljii vánú inunkat clvállaluk. diviUo,sHíi, gyorsiin (-8 julányosan (dvegzek. Síivi\'S párlfogilsiit kírve innraclok telji\'s lifizteleltel Csáktornya. 1!I(J7. inárcitiN hó.
Vidovloi János
Urak figyelmébe!
Van szi\'reneséni t\\ u. *\'?. közönséget
l\'l\'tl\'siU\'lli, llOKV nilg.ymcMIIIVÍM;gll
ANGOL SZÖVETET
véltein, üliiclvliól Iljil miihlljIHlill a log-IIJHMI divat Himm krayilrk úri dilit Illilfl-ktt IÍ kóvctki\'KÚ úrakói\'t:
Ozli\'li dllöny . . . frl. 18-tól fcljcljli.
KiraiMiö illlóny . . . aJ-tól
FelúlLők Kll-tól
Ki;rpnc Jómrf ültőny ,, 28-tól A n. 6. kö\'/.ónsóg szíves pártfogását kém\\ vngyok
ti>]jcs tisztelettől
LID/TT MIKSA
úri szubó, Nagykuni/HÁn, Mu^var-uica 20.
Vidéki rnegrt\'inioló.\'iu^l tíli\'gmidó a meltbóeég, a kabát IIOSSZH, az ujja hossia és A nadrág Msí szárlioshza. Kiviinatra szi-mólycíti-ii ÍN int\'gjoleiilitU*>k.

\'". A

7, A I. A I K (< ?/? I. " N v

11107. MÁRCIUS S3.

Első magyar általános
I. Tűi-, azéllitmány-, J*o- _, ....
Nmyvenkllencedlfc évi rirwai.li 1908. ltnu»r l-MI <>^\'^J^-
irull károk l*rujaka. . . ......
a\'fTírWo Tájait dljk3t»iai». *\'• dUnllWk IÍ.;|9,|W| 11001*1 l4rl0Ml«u .Ujak . . Í.OBO.ftJOí*
tfBk t rluaalbliL r*M uUnl t»Ttt«l UTOB.
A kSi.iktií Fi*k kt<tp*oi-<1i<urUl«k> ? Tltionlblikullou r*.< l.-ooMi uUii *? roln.Ua m*«i.Hiíl*. aélklll . . .

WriwirtU <llJ«k . . 30.12T 99 AJ Ifctt. *»b«o fUfr5b*
I. \'.*lj»iill.:*i»k . ....
A kdTaíkfid *rok k*«ipa<ii-<]ULarU>4ka a Tlatoalbliloallall <
dao moftarbalai otlkúl
ttblíUnlUjjk ulaa ii.ir.ll ktaapAaa
k *? dljrtnlaitk 2*),3«1-i
ra: Ulrlxaiwtl .lljak . . . . *i 8»Jv7
At IW6. arb*o fag|Ob»o marxit ? árok ..n*l«kt .
T. «í7*b b*v4tal*k.
Hialrlot-, l*k*r«kpaai(ari-, T*IIŰ- aa •ajtati kamatok,Tála-
mini irfalTamujrar. ala>lou aritkpap. a* U*f. paoio. uiln
Tl»M4ffi ba*»k UIIU JDTtdalma
raai la»oni». uUo í. mmi*h ma<larbal*t ntlkdt . . . j\' lOJ.OOO in J«f;*j latsait AB.
?U.M4
r*aa Inonlaa ulaa *a mlnd«o m*«Urbala* allkul . . ( ?JM.fO) \' ->J]
V. ll» *rl -,...B.nr.«A-.la. I I 1
A foljO *r> oii*it.ol laamuádl Djart.agtrt , | ,|

VAQTON.

Méríefiszámla 1906. december 31-én.

TEHER.



Klbdjraiaii iO».p»n.íi ukai«ipi>niUn*-t( tiajíkoniiai . ^ ^ __? ? |j WI*tW
Jii;»OLU * Muy.l*.aaMliot4.tap«nata)t4l>.(>rua>Alal{l\'«.lUI. . 1
1.MD.UU0 . . . Kia.tnokoio.orai. rídhtWlBl.4\'(.^«4loirl."*\'»1*« ? ||
-|,UW . . . XL.blrtetao*)*..™*. rnidblWílDkii.-ot «aln«l»\' » !\'«\' - . M
l.W» . . . U«<jar UUlánoa Lak*r^kp*DilArt 4* ? IAIHIIIT*! .. W- "«^ . l|
•!(ftl \' . i Ar.di polgl.l lakartap^inMr &l, óa " "" \'
W7 d._
A faoU *rltkp«plrek i
MltlaaJSk ét aaaliU njogjlj«l«[i)*n«k *rl*kal :
IBO.UttJ Kor. n. ». M.i.lni..,.ok ,,r*i. leidblUllnt iVi
IIC.Oüü , . . Kflj>a. mdit*.!! 16. iiítrtk!, «>\',
la*n \'rUkpapIrok tutn «< 4T ÍÍÍÍIK «»<ltk>-> k*u>*iai
„Ormódl Ormod? Amália lUpluioj.- trUkal ?
lOt .AlsKl. & I*).-.Ttlioitftk .aK*lral.pJ»\' »rla-
"...-j, Kor n j KUi,ir|uk€iiok DI.I foldhIlrl 1BI. 4\':.\'í Ttu<>| i»l<ki< ktnii
n
yu UUlAatM bli
lUtban a m. kli. UlunMmUi
Allolt 4a rlaulasiAmltoIk rUUl . .
Mfl blaak
laioallAal MalAlr íoljí uitalta . . .

aljaaaa baíUalaLl JJJi fal raurcojr a ^^J f»rlnl .
niblito»IIA«lDdlJUrl*Uk kéaip\'ao\'iban a\' Tlaiopibiil. r**i\' 1«TOH4*>TI
JUisikOj-titíV .HJlaM, ktiipíoiotii \'» Vlaioulblil rt.i larui>k»*T> minJaii iu»ít»rh*t4. a alku
JffblHoalllal ktiipani^lkjuxulah \'\'.\'.\'.\'. . . . \'.
HaiSrtatiUlualtád ktiiptai-dlJlarUMk a TlaUDlbUknltult r4ai Utol
niiit\'lau o*vt*rbala> otlkul
T0ii>iiktalU(l ([((ni kArok LarUléka
;UaJllimáaj.bliUialUal fOCfd k*«k MrUltka
íJtfout, (Uf(4 kAfUk uirtaltka
U«Ur*«blai. raffd klrok
ftli hlulaiAk
ji aT*krtl »JJr» ni nam rali Odlaltkoh
ia ltfc lUl
Urmoilr VLimoB-tiAp ? - -
OrmOdi Ormod; Am«lla lUpUTinyi
tlto mifru iítaltJio* lilitualU UraaaAf ,Tl*»lWk Mfalr-alapja,\' . .
Jnullaaml *l«p . , . .
Sí,]W kor. » U]*rr«*D>a)ktdatL

n.uou,w»
eoaw
9,1*6 8,«b4
ooa.tno



KIADÁSOK.

II. Életbiztasitéai üzlet.
Ne|)yvenn«nyedlk évi zarsiiirnla 19015. január I tol december 31-lg.

BEVÉTELEK.


Tlflawiaik kOlraoTtk (Uja
VUaaaTUUill k5LrinTíltH
ftA.-tl\' l.Wfl.V-l

, kOrva.


tbJI tUiuall d
UUrtalak.




n

?i lAkaklrt "
J.17^.«WJ KJ

1








SSsSkH*
tni ** dljTlHialarllliak UiU14ka . . .
UiAiaallial U)k*k Urul4k*
7M.47I At
I*I,IM ; -li


M.
obbl tnibiu k
UlllAtl kMvlnjrak "**<> ? ?


"I


Bahamán . Irodai bar, poau T1»u Diaiaaak
dijak
J99 lirt *> •


.Ml
lc.iiU.li ldk« m
*14a4n lerdlUU DjaraBtaj
.k .
TÍM4
«,.




dijak, ajom\\^\\ikajak, ŰU> *? •KJ**\' kdlla.
W.UI <H


lllaltk.k



WWÍ.WJ 01
IB.\'M>tb8

Unroal \'iliakatt Buniil 4a díjba Uabajlbaüas Un
Klaonoli Maloal D(jlajiaJ*k u *i
b*JUal kBIU4|«k
jjUiok lalrtaa - ....
látok lartajika
*»í*«
W/J* R.lXI)
M W
i4.m.»w
...
KkinaU* aluli éTl
•iililin . . U-iban roll k
Lrek 4a dljTUa»»UHtaa«k UrU
Jtk*
W7W*
1
-















VAQTOH.


let
i i.v.iíj.oai it\'i
számla I90C
. december 31-én.




TEHCR.

U.Hk.1 .,?

>oro_u- _
nu.




korvna
011.
1 7aOJíUkor. n-t. Bianai klr. «Voa kbiDHMtritii*k Ki kor. * t ***..• . . .2^7 rBUklIalbU. »,• VoatAH.flaT.Ukh7
kor, 7:. Qll.-Sl :

w






li-Me.Wí . .
1O.»Ü,IU1 . . •,«1l,U0O . .
6,»74,IUU . . 4M.I0U . .
m*4j*i foldhiulim. *\',/-*• kQnu*-tAI>iif). p«at) wavj. karaak. bank f,ui koroo*-iál\'ii( \' kiablrt or». MldhlWllnt. 41 ,•»-«. »alu<l. . mi(;. ont. kíi|>. lakj.. 4", illoitl. tt[.ilt . masy. """? kAtp.\' lakp. 4 •;. i4Jit||l. Ijnnii
M knr \'i\'. (Ul.
lU koron t<-al
W lorMJhll.
1YUUŰ.O41 W.ttl U)U ft.SlI.0II) 0 IW.IJUÍ t7t,t3S
u>
HIllOMát
KlbiaulU
alap . . al UVktk nrtr*


72JXOJ
w
B4
Í.IM.4OI . .
ííISlir.Y 1T0.D0) k«r n
. >tn»aUI<l>p«*ufst Ukarekp. 4"/V(H .*Jo|fl baJTtfoal l^kafakpaniU\' 4Vi */g lUoiflMvola , paatl buai *]*i UüurAkp. a(/oi. 4>V» <"<?<
k nanrar JaU.-hUelD*Bk V.1 •!„<,% lAlugL
Wkui. li IIJI. iKjkoroaatal V\' kor.75flll. V7 kor»n4yal, III) íoroninl
S.»-*,219 DHS.OOU SJW.44I
i.iiit.mt
I7U.UŰ
u.
rnrcobu
FUfrCbaí
I.IB kirak la la*6 kibUulu
1, iskía luiala-a . . . .

734,471 110,181
ei
H
440,000 kor. n. U.0O) . . l.M0,0(D . . I.4ÍU.1W . .
I.UH.UUl . .
4. anraiiLallunaildMAit 4", ,?/.-«• •iltKljir.iAtt . a<)\'aail Ul*uia4AH*« 4>\',l\'/>paDir)4r ir*dru . irTatt páramul h. 4 <. 4*froa al»5btn. kolr v ,ttadolfbjihMH munadAftai^ #Vrro« kűlv. . Wl<na, Varkchr*-Aulaji>tl-ADlaÚa t\'/c kOI
ll|li*)kor.-Tal
W kur WJfIII. JU kor 4--nlt.; . W kor.WnLL. |
44U.UU
(W.OJO 7.WI.UI0 1.441.000 WftOUU

Tflldatl Klór* tla*
UU dijak


198,788 14,190
H
SS
Toltltal oaeportö jix*434k V, ke 1609-bm aMdtke JaUUot kfllo*oD« XBt*4oT.koloaan VI»«nlW kfltt A k«l|Dr.i i.m, ?aatr •. \'(.íik-in
k arlakuptrjai i 206^00 kor. B. 4. ma^. klf.
k .!..*.\'. \'\'.".\'.\'. \'. \'.\'.\'.\'.
aT.k«lo.flnnk
Vr«. koroo>-
::::\':?
iirr,4K< I0.VA.JM
10
u
74
w
Xlaonolt
TUaoalUi
toalU luUi«Ma
LAl*ka .

löt 11,000
iujm
81




loe.Mfl/.VJ
w







W






















ÜMaj*!/ T«d*r,
a kOtponil ktnrraaaa fÍB

1107. HÁRO1DB 23.

n u i K

s r

MEGHÍVÓ.

Alapítási év I8S9.
férfi szabó,
Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan felszerelt szövet-raktárát. Mindennemű, legjobb minóségü hazai és kfll-^ földi szövetek.
IH9~ Nxolld klN/.olKiíliÍN! -?)? ?T KIöii JÖH ár a ki "«?
Megrendelések csakis mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendeló szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet miután iparosnak a megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.

A SZABARI HITELSZÖVETKEZET 1907. évi április hó l-óii délután 1 órakor a Szaluin róni. kalh. iskola helyiségében 1906. évre vonatkozó évzáró
RENDES KÖZGYŰLÉST
tart, melyre a Ingok az alapszabályok 27. §-a értőimében meghivainak.
TÁRGYSOROZAT:
1. Zárszámadások megvizsgálása és a felmentvény megadása.
2. Mérleg megállapítása.
3. Felügyelő bizotlsáj; jelenlése.
4. Felügyelő bizottsági tagok választása.
6. Hivatalos közlöny kijelölése.
0. Netáni indítványok.
Az 1905. évi deezeniber hó 31-én a tagok száma 228, üzletrészeik száma pedig 281 volt, az 1906. év folyamán belépett 11 tag, 11 flzletré8zszel. kilépett 9 tag 13 úzletrészszel, s igy az év végén van 230 tag 279 Ozlctrészszcl.
A fehlgyeló bizoltság állal megvizsgált évi mérleg a szövetkezet helyiségében kifQggesztetett és mindenki által megtekinthető.
Szabar. 1907. március hó 17-én.
AZ IGAZGATÓSAD.






HÁLA
U**M •ngmn, bofr tniadxn tiío- *? toroUaJbaB
K.»i
l«k bal Kulibii,

Hagysaerü
Eljenl
Oh |nj I
KOhSgis, rekedtaig í»
clnyilk&sodAs ellen gyors

és biztoi hatásúak

az étvágyat nem rontják és kilttuö
iziiek. Doboza 1 kor.
AS 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
fii- ét uélküldéii rikilr:
Megfojt ez az átkozott köhögés I
Eggermellpasztila
cattamar mecgv^gvitnlt
„NÁDOR-GYÓGYSZERTÁR
Budapeil. VI.. Vicl-kttnil 17.
| Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Fráger Béla, Heik I Gyula és Csáktornyán: Petó Jenő gyógyszertirakban.
# # ##
EREDETI
^VARRÓGÉPEK
minden elképzelhető célra, nemcsak iparosoknak, hanem a családban előforduló ömeB varrómunkákra, csak általunk szerezhetők be.

(")sszes fióküzleteink ezen védjegy által ellátva ismerhetők meg.
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás •sakis fióküzleteinkben történjék.
SINGER Co. VARRÓGÉP
RESZVÉHT-TÁRSASAG
Nagykanizsa, Deák Fereno-tér 2. (/.ám.

Mindenkinek fontos!
; ízthadalmazclt „Kristály" izürő lípluci inéi borlai aulohaili tat nagyabb bazlartáiaknak li ?élklllzlltltliaai Vált, minthogy szerkezete oly sz.-inl»>-
tünóen egyszerű, hogy kezelcsévol bárki is megbízható.
Nem kell asbest, sem faszén, csak egy Vászonzacskó, h\'ien zacskó kis térfogata mellett is eddig elérhetetlen mennyiséget dolgu/. i>l K emellett még rendkivdl nlosó is. Kriitálytiután ízűr, igen egyezerfl kezeléa I
A litgkisebb s/.i\'iró is naponta legalább ISO — 200 litert dolgoz fel
A készülék \'/"ináncozott pléból készül s oly erós, hogy hoss/.ii évekig eltaii.
?V Ára 30 korona. "VM Egy drb. szűrd zsák 7 zacskóval 2 korona
A szétküldés utánvéttel tóivnik. IN? Kezelési ntuit&a mellékelteük. fM Herozog Sándor,
va*uti veinli.glós, CsAbtornyin.
bzámtahu
) litvél laDUnkodik.
Tekiiilolt-H Herczog Sriudor urnák ! Csáklornyt. * ~*
Orxmni^l vilniltcni, hoj;y ax lintiíl veti b\'t^Ur^vel annil >3 mnitib truf vagyok olcseOvc, mert ft*. au általam ejdift istncit <l&sxe» szuirtk kiiatll, a :ehet6 legdgysKcrubb kezeléü :s n«ny munkakcrcHiíRc tntllett is minden n.ellek IK nélkül leljCKan ulkörfi\'-riyeRre stürí meg n bon ?.?> jut.ír.voB ára melleit i», mintlen lekin-tclben bárini\'y igonyckel is kielcgit.
leljen liirlelelM PI1TNER bYÖRÚY a Spm. m. vcndl. al, elnuka.
í %>\'-•?.-- ^ (•-??

, - IUO7. MARŰ1U8 16.



Ajánlható cóBBhiagykanízsán és a megyében:
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A..fal* 8«idlltz-porok Urló* KyV>gyht(4«K a 1egm»kao»»bb gyomor- ai alteatbinlalmak, gyomotgftfc* it gyonuuhtv, rflR*<iu ai«krak*daa, mljbfcniatom, i vérlolutaa, ttranyít ti ? legkulflnhöiüt.:, nölbatogtlgak sllan, « jolet hUitMreak \' tvtUctlnlc ÜIN mindig nagyobb elloijiilttt íicrífllt. ~ Ar* tgy lapflCl4ttll t"1\'" dobónnak 2 kor.
|IHIIIINH»MOU ttírvéiu\'ll^ff:
>gy gyógynzer sem jobb s mollolte. oly
gjengéden hashajtók, rértíszlitók; árttlmtllao, mint <? pilulrtk a
SZÉKSZORULÁS
MOLU-FELE
legtöbb betegségek forrása ii ni vénen veszik.
ii. Cukrozott knlsi\'jtlk végett még gyermekek
SOS-BORSZESZ
C,U...,r,.IHI, \'ZÚXZJZ.
íclIrMu únoiaiml van Urvt. A Moll-rtla tói-uevutlaten m(nl fajdalomealllapltó btdflrziflt«ll ai« kfiuvtnjr. cím ti a mej(hulii egy éh követkei logUmereiciebb ntpiier.
Egy iiixitt inditl l«t| ári 1 kirm
90 Illir.
ItQM IS pUnHlt Mrtalmato iloboM 30 fillér. Eov Itkrrrt, mtlv 1 ilotiotl,
tehát JVO pííulAt tartalmút, cmlk 2 korona. &4? korona előlege* bekütrUnt mellett fgv tekerr* bérmeittve küldetik.
Áll í Pl Utánzásoktól inlúiiOson óvakodjunk. Kérjünk listára-UVAu ! IoUl" NKL\'STKIN KCI.ÓP basbajló labdacsul. Valódi csak, ba minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyűnkkel piros fekete nyomtatásban „Szent Lipót" és „Neusteta K&lflp gyógyszerész" aláirá&sal vau ellátva. A kereskedelmi tOrvényé\\ékileg vedeli csomaglaiok aláírásunkkal vannak ellitva. NEUSTEIN FÜLÖP
,S/.«n!\'l-)j)úlh(\'t* ciiiiiet! ^fúnfitiHíia,
BÉOtí. I.. Plank«ngaa>a 0. Kaphkiú N*KxkanUUn: BELU8 LAJOS ét REIK GYULA gyógyMcrtttckníl.
MOLL (jyoruiek szappanja.
L«KnnuD»bb, legujabli múiUicr ^terlnt kétiliek gyeimet CÍ hAlgy unp)\'*"* « ^r okaiarO ápoláaára gyarm*k«k ? r«lnOH«k riMzirt. - Ara darabonként 4O flK.
Öt darab I kor. 80 flll. MtnJfla d«r*h ^y«rmok mippan Moll A. vadjcgyt»al «n alUt
?•II ». Héiiizirtír «\'•\'.\'ii\'kír.\'iliirl nilllti
KÚCJ), Tuchlaiiben 9. bz. Vidtkl megreixWtMk n.jtontk |>uitiulánv*t roallett teljeiULIntk.
A rakUratban tessék határozottan „MOLL A." »Hviri»iT»l
és védjegyével ellátott ItésKitményeket térni. Raktár Nagykaniisin: Roaenfeld Adolf Fiai.
HIRDETÉSEK
FELVÉTEM EK E LAP
KIADÓH1YATALÁBAM.
Nyomatott Ifj. WajdiU József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Divat- is rófös áruk: Kotla i>. Lajoa KA-ut. Bed Bála. Erisílvl kinHyoí\'-tír. Barla Allréil. Kó-ut Stern Jóísef. KJ-ut.
Fűszer- is gyarmatáru: Schwart éa Tauber. Vaauti-utca. Hun Vilmos. Kú-ui. Hirficb és Szegő, KriseM-tér. Neu és Klnin. Kó-ul, II}. KeMelholer Jto.«r. K6-ul.
Kávlhátak- is vendéglők .KOiponl- kívi-Mz, Kí-ut. ,Korom- kávíliái- én nalloda. Kó-ut. .Arany Síinas- karibii* i\'w szálloda, Kri".-t. „Fiume" kávéház, Kriín-liel-tér. nPolgAri Kgylet" vfRil^ló. Sugár ul. Vida Lajos vendéglője a „Jó borhoi", Vasuti-w. Kőbán Jánoa vendéglője. Szeraer*!-utca 31.
Mistáros- is hentes áruk: KeíehenMd Albert, Knséliet-tcT.
Cipészek :
Roaeofeld Miksa, Csengery-utca. MilléDji Sándor. Fó-ul. Keller Maiján, Bmábel-tér.
Borbély mühelyet\'. \'. :
Bród iKnír Vasuti-utca. Kleisobhacker Józsfl, Kruébel tér. PeréDyl JáDOa. Király-utca, Pusofstky Sándor, Csenttery-uk-a.
Mechanikus- is varrigípraktár. Strtuar Márton. Iái- és milazerén. Kruíbel-l Bród Jea6, mecbanikua, varrógéoraktár, Fo-ut.
Órás- is ékszerest. SteiDer Mír. Krzsébel-tér. Szirós Antal, Erzsébet-iér
Elemik miivek: Horváth Oyörgy psla- és csnrépfedi. M»gy.-u. 1.

Épilü is vállalkozó: Szukoay LajoR, Józi^r r^berrei! nt.

Kárpitos- is diszitő: Prekl Antal. Krzsébel-lér. Kefegyár: Kardos és Társa, Vasuti-ulca.
Norinbergi- és diszmű áruk: Ali és Bohin. Kó-ul Weisz és Ledofakr. Fli-ut. Szabadszállás; Béla, Kó-ot.
Hlalkó János, Kó-ut. Kaufmanii Mór. Emébellér. Nemelli (iyOr|ty. Enu-lnt lér. 1,idill Miksa, Mag.yar-uloa -iit.
Fltszer és pipere áruk: IWnfcld Adolf Hm. Kó-nt. Ecelszesz-gyár: Kebér és Krausz. Király-utca \'2J.
Szesz-nagykereskedés : Kloischhacker József Ki». Krzatbet-lér.
Sörgyár: Nagykanizsai Malátagyár és SOrfózde K. T.
Vasken-skedés:
Weiaer J. C . Kö-ut
Unger Ullmann Klrk. Krzrfbel-léi.
\'— Szállító:
ljickeubaclier Kde, timébet-tér.
Mü- is giplakatos: Kolin 8ainu, Magyar-utu.
Kalap kcreskedís:
\\ Wellisch Mártin, Krisúbel-lér.
í Cukrászai:
; Bájer Viuec, KS-nt.
& Drogéria:
I A .Vörös Kcrosit\'-bez. Düák-tér.
[ Liszt- is gabona tiereskedis:
Reichenleld Ignác. Kó-ul.
Szobafestő is mázoló: Kalívr .lakali. Külr-i\'V-illca 1.
Neustein-fóle ERZSÉBET labdacsok

K pilulák liaaonló kísiil-ményeknél minden tekintetben feljebb becttuiendók, Piriitek niiiuleu áiulmas anyagoktól, az allcstitfzt\'r-vek bajainál legjobb ered-méuynyel használtatván,

Fiuykipiszek:
VérluH Antal, C*ungt>r)\'-ulca.
Mülliea Kúiuly. Fo.»l (llazar). . ,
Bornagykereskcdis: Zerlcowitz Albert Kini, Vusuti-ulca. Ni\'ufeld Henrik és lin, Kórház-lór.
Mosó-lisztiló- is vasaló iulizet:
Siékulyi Lajoh. Fo-ut !l. ,
Könyv, papirkereskedis- és nyomda: lí| Wajdils József, Duik-lér.
A megyében:
Szállodák, vendéglők- is kávéházak: Ueralmami kflvébiW.. (\'ssklornya. .Zrimi- kávéliás- és szúllodii. Oaáktornya. llorvilili Uéza, kávéháza m azállodája. Csáktornya. HeiiCí.Liy (iáhor veiidéglojH, Csáklurnya. IVosornik Ottó vendéglője. Csáktornya. Mfidír Mór vendéglője. Drávnváaárnely „Korona" vendéglő, Ki^kfíinároni. Wolf Lajos vemléglAjo. Pulin. N.-ilW.I Lajos vendéglője, Bottornya.
Borbélyok:
Nndasdy Nándor, Onákiornya. Mikk Szibiril. CsáU.irnya Cukrász: Kertész Lajos. U»nkli>rnya.
Füszerktreskt-dis : Mrái Teslvén-k, (Váklornya. Fiuk Ferenc. C*áktonna. Hohwarc Mór, Drnvavá\'sárhely. Weiuzfald Ignáp. Muracsány. Pinzközvelilo: Fteiner Mór. Alsólendva.
Szénraklár: Vaida Elemér. Csáktornya.
Szeszgyár:
Justiis Izidor. Zala-LAvA. -Borkereskeáis : Lessner M. Fiai. Tapolca.

Báttogos mester: MegU (iuszláv. Ctáktomya.

HA0YKANIZ8A, 1807.

NEOrYVENHATODIX ÉVFOLYAM, 13. SZÁM.

MÁK0IÜ8 30.

ZALAI KÖZLÖNY

Eiafllfltí»l irtk: Egé« ívr« 10 korona, félévre 9 korona,
eMvtülvit 2 koron* 50 flli. - Egy«s •iám ára 20 Ilii.
Tifttroknak, tanítóknak, jaffirzoknak é» AlUml li«Hvis«|ökn«k
I évra 8 korona, W Avr« 8 korona.

Felelős szerkesztő fe kiadó:
Kálmán PáL

SzerkMitoaéa; 4a kiadóhivatal: Nagykanliu.
ErzaibaMér (caoporthái.) Megjelenik minden uombaton este 6 órakor.




dolit, bogy a legnemesebb kozd-i vérverítékes mun
kája nem volt hiába, mert ime az ó igazságát meg-
dicsöitetle ai Ur I Resurreiitl Az arinathiai Jótsef
kökoporeójáuak nehéz födele lepsitant. A római ka-
toua őrjöngő félelemmel halló ta megrendülni az
i emberiség megváltását hirdet, angyali sióutot:
; „NÍDOB ii(, mert feltámadott !•
I ?9 a harangok zugása tuft-t, majdnem kétezer
| év múlva is hirdeti ezt az aogfali szózatot. Vájjon [ki 110 értené meg az ércnyelvek beszédét?... És a hivó emberiség templomba tódui. hogy. ujri és újra hallhassa tz igát: Feltámadott! Milyet nagy vigasz-Uláa ez az egyetlen szó milliók Iáikénak. 3 milyen jót CBik ez a vigasztalta azoknak, kik a közjó nemes,
de fárasztó ée keretit viseléssel ját végzik ....
?gybeköWU munka
k kegyelemdöfés.
Rettenetes Hiób-hir futott régig a Taroson. Kiviszik Nagykanizsáról a mozgópostát — hangzott a vrózkiáháa.
A liir, sajnos, igaz. ígyik legnagyobb intézménvétöl fosztják mvg Nagykanizsát. Hónapok óla kiKérielt közettilnk a hír, mig
végre e héten nyíltan is fellett. Hivatalosan m*« tal*n .»««elhetonk A terminus állítólag
titkolták, tagadiák, ami csak lizonyitéka annak, j m4Jus el80Jc\'
hogy a hlr igaz. Tegnap ví ?.re poiiliv torma-, Intézkedjünk gyorsan, oly gyorsan.
—I tan megtudtuk.-hogy nif^.^iv.tk a Itppvjlem-!»?«»>\' ™ak leltei. Monjünk a minisztorhres.
magaiiUw-j döfést onnan. ahonnan érdekeink megóvását, vagy bárhova és magyaráztuk meg. hogy
li gondo N > ««« bl kik ó
y gj döfést onnan. ahonnan érdekeink megóvását, gy gy g gy
t .... To leli gondo- iSiip0|á»át joggal elvárhattuk volna. Nem így »««> » ««« i-mberrel. akik a niozgóposm
nv«d6 un. mert irata U; }f , \' «K "• elvitelével távoznak Nagykanizsáról, mega.l-
^Z^Xnl™^1^\'*- %k»», o. » ni»mW.r város j*k ennek . «.r.»o^.l.n. sorsaWö.ö.t %»-Hogj biuat, hogy érteit lieiiniuikei, kik m íloi ne-\' lünkre fog menni és majd felvirágzik .helyette, rosnak a kegyelemdöfést. Meg kell kérdezni, liéi kerentiál hordouuk, bogjr annak a keretűnek; Zágráb, a horvát fuvaros. Meg is érdemeltük "°g.V tulajdonképpen mivel órdomeltttk ki »«i» őrükké, un a terb«. Hogy oulatja ami lelkünk, Mt tt ,,s„,,á.st. Miért .nem vagyunk loyálisab-! »«t a nagy anllpálhiat, amit lopten-nyoniHi S"HtaÍT.\'Jw5!ÍS !e,/Jktí\\vi°? \'»"? mi..™nitenaked(lnkf1)ly.o,;?Un>;-Z«gráb;íro/..e.nek velünk.
m.jil a mitámadns fényesség.). Ét a köiérdek após-; máaki\'p cselekszik, ott nagyon szeretik a. Nincs vesztegelni való ido. A iélekbu-
ilil kidlót i köii dl flk
ysség.). Ét a köiérdek após; p
i»liinali kiisdelmót inímivirc megkönnviii njon gon- magyart. Meg is vau n julalom
Április elsején nyílik meg
a volt Kövesdi Kálmán-féle helyiségben
Piry és Horváth
újonnan berendezett divat, vá,-
szón es kész fehérnemüek áruháza
a „Szép juhasznö"-höz.
Húsvét.
A megváltói nagy eszme teljesedéseitek migasi-108 ünnepét Qli a keresztény világ. Szerteszéllye! a tüldöti kiugzik az ige: „Resurrexit!" Ks ebbeu az stóbtu benne van at évezredek bünterhét hor-
j ojgó rc y magaiiU
jmlawk h>t)ák át a Mkoket .... To leli gondo
dozó emberiség lelkének Összes vigmtalásfc, beuue *»n ax Ucni kiengf^itolődés IHIJPH nagy Menuji mosolygó arc mindenfelé! Milyei

Eh, no gúnyolódjunk I Itt életbevágó, komoly kérdésokról van szó. Bizonyos, hogy a Nagykanizsa—Zágráb—bródl vonalat már elveszileitak. Valószínű, hogy el fogjuk veszíteni a bécsi, péos— eszéki és a báttaszéki vonalat is.
Beszéljünk magyarul I Arait itt mondunk, azt azokhoz intézzük, akik e szerencsétlen város sorsát Intézik. Azt mondjuk, urat. hogy Önök tehetetlenek, őjjjí nem értenek egy város vetéléséhez és az Önök bölcs vezetése mellett, etébb vagy utóbb, de egészen biztosan tönkremegyünk.
Neni-e abszurdum az, hogy egy ilyen I8ten-osapásról a város vezotósége nem tudott semmit? Mert ha tudott és nem intézkedett, akkor nem érdemel egyet, minthogy elsöpörjék, mint egy kellemetlen akadályt. Ha pedig nem volt róla tudomása, akkor es fényes bizonyítéka annak, hogy nem áll hivatása magaslatán.
g ™>8 niegkendult felettünk. Ha nem tudjuk
A Zágráb-bródi vonalat már nem ment-hetjok meg. Ez elveszett. Hanem a többiről


A kivándorló.
Pap Andris .írí\'koli kis vagyoni Több™ is
voltak az örökséghez, de András kölcsönt veti fftl,
amivel kifizette testv,jreit vs igy a birtokba egyedül
Ilit bele. ?•;.
laneni mikor elérkezett a tlzetés iüeie, akkor
gyermeknek csakis a papi áldás utón szabad születiti. A termé»U\'t p"díg rfinlnn-rjnt az til len kezűjét oselekpzi. Hál mtir moht kinek van igaza: » papnak, vaity t természetnek ? Kzen eldöntetícn kérdés kötött lebegnek a fentebbi szerenosélleu Lacikák és I\'istikák.
KgéKZen meg is feludkeztuk már n férjről, midőn egyszerre osak pénz jölt tőle. (Kz az a bizonyos monykó. mely a deiDtt égből szokott leosapuil) Ez a pénz az első jele s kijeleutéüe annnk. hogy a férj még iogot formál a nőre,, mert nem feledkezett meg ; róln. Mimién egyéb nem hántolta volna az asston.vt, \'ide ez a pénz égeKe a kezét, szívéi, leikéi.
Hu uzt hallja, liogy kicsapongó, iszákos, korbeljr ;tett, hogy nem törődik a családjával, csak Örült volna. I)i« ez a péuz, ez a pénz! Kz beszélt a távolh-vö bz.eretotéről. Kzeuvedéséról, vágyáról, htorgilmáról. Nowa lőtt riadalom a kis (anyán, különösen peilig akkor, mikor levél is jött, melyben jelzi, ho^y ijön haza.
Itusiilás, szomorúság Blötte fel tanyáját a háznál.
Istenem, miért is vau ez igy? Utóba a számos évig
tartó viszony, hiába a gyermekáldás Jiu jön a férj.
ki koll ndui a nőt. /"
Mogjóll a férj, de nem gatyásán, hanem linóm uri öltözetbeu, vastag ulpu cipóben, keztyusen. Araikor belépett, csak néztek egymásra. Sokat változott a férj, a feleség is
: SOOIUS népszínmű, MÍC/JVÍ .7 fclvoiuial\'uii
MIM volna
a feleség i.s.
Nem folyt vér. A férj mtuáii, higgadtan, amúgy angolos tlegmnval vélte a dolgot, i Kzért is nem lebetett o themából uépszinmö.) Fél óra múlva már az utcán volt. IdÓközbeu a keztyujét sem vetette le.
Valamelyik szomszéd gúnyosan kiáltotta utána
lapon a korcsmában iszogi
dürot-
Az esetet az életből merhettem. Nem nehéz\' literkéjéi, midőn a falon (i\'lllllil neki vgy óriási rt bukkanni, meri előszűr (alább köviítkt-zni fug bajó. pompás lekulfl nikotin, alatta sima szép kék : >násoilszorj majiliKim iniiulcn tizedik omuvr kiviu- l«n|ii>r. Igen, ez fogja 01 megmenteni: ki Irhíl orol. Egész bátran njkori iiépvnndorlAsnak in lehelne , Amerikába!
"•"mi, melj kelelról njugol íulé irányul. Ha a S ill kejdMik a tragédiái Mert Ml tmionjMta
muslat niogbosszabbitjuk. azt tesszük éüzre. liogy az is vnn u háznál, aki pedig inimii\'ii lelietd és lehetetlen emberiség elóbb-utóbb oda log visszakerülni, ahonnan alkalommal sírásra fogja a dolgot.\' Nem akarom a
\'\'""hllt, t. i. Ázsiába. (Vannak emberek, akik álliliák, kétségbeesés fázisai! most sziiii\'S és gyászos \'
\'"ti közigazgatásilag máris Ázsiában vagyunk. Kit ecsulolui. A beelhoveni érzelmek ogyszerO fi
"" inegeáfolja a földrajzi ludomány, ahol vili- vei. lépjünk át néhány esilendtokél. hogy e nagyérdekü
S°MH az áll. hogy nálunk a Kárpátok vannak, míg. elbeszélést folylulhassam.
^ui(u«l „ Ura| ,lra|ja 0 |,alárl.| | Több éven ál hirépsn\'i! hallották Pap Andrásnak.!
Mondom, kounjll Ihéinát találni, mell, másodszor Bizonyosan meghall. -\'- moiidollák, mely kijelenlésrOi
"•"Hb talárja > mindig nyájas ntvasó il: i\'lőfczör.l.) az otthon hagjitt" gvímge asszony (az asszony u. i.
1"l\' mindegyik kivándorló egy kia tragédia hőse., bizonyosan érdek-esetekben mindig gyenge!) ilj! támasz
\'«\'«. hős a kivándorló is, hiába vindikálják Tusunknak uláu nézett. Nagyon csalódik, aki azt hiszi, hogy:
(" a címet a gorOg mylholoitiabeli alakok. Aki. nem loláll. A szomszéd gazda, aki agglegény, szemébe
^"iBdjál, houát, kis megszokott fészkét olhagvja. az nézett a menyecskének, aztán ... nos aztán megjött
\'"• «• szenved, midőn a száguldó vasparipa viszi a kis Lacika, egy évre rá pedig a I\'istika. (a történelmi
\'"\'Mu-meaaie, az ismeretlen végtelenbe. Ah, az hűség kedvéért megjegyzem, hogy a még Pap Audrás
"Jennek osszeszortil a szive, midőn szemei elíl el- ? nevére bejegyzett Mariska időközben meghall.)
"""« a kis falu fényesre csiszolt tornya Tragédia ez, Kzok a házasságon kivllli gyermekek a leg-(
\' \'*k tragédiája melynek kQlsó megnyilvánulása a l azcrcnesétlenebb teremtményei a világnak. A morált
"*«i ts könny. I azl parancsolja — igy prédikálja a pap! — hogy a:

2AUI

1907. MÁRCIUS 30.


elhárítani ezt a osapist, akkor Nagykanizsát j
sora a mai. sem a kósAbbi foltiiroadás nem\'
kelti többé életre. !
Törvényhatóság.
Amig mi szépen alszunk, addig a megyei la- j
pok szépen agyonverik azt a mozgalmat, melyet az j
önállósítás erdőkében megindítottunk. Üunyos bangón |
tfnak az egész mozgalomról, amil csakis eunek aij
/«l le umonítal ómnak kószöuhetünk, melyet néhány lehe- í
/tetten akaruok indilutt. Ország-világ előtt nevetség
tárgyai teuzünlí ha az ügyet gyorsan bo nem fejez-
i(lk. Miuden erőnkkel törekedni kell, hogy a nagy
községi mosgalom leszállít taasék n kellő értékre. Kgy \\
orvosfágot tudunk: ha a kiküldött bizottság gyorsan
beterjeszti a memorandumot. Tegyük ezt meg, hogy;
végre riiltt7.nl>Hduljunk a lidércnyomás alól. (
Ido iktatjuk laptársaink véleményét* A ,Zala-megye* :
„Törvényhatóság vagy nagykösaég Itt*gi kcli-in mo/.jfaloiii az, bugy Nagykanizsa r. L. város Ónálló tör vény ha (ósággá fejlesztenék.. Az indokokat ismnrjnk. A rendezőit tanáctni | városok fölött a vármegye ellenőrzést én fel-! Opw;lft«t gyakorol 8 ei. ha nom is a város\' egébz kóztuiáégéuek, de talán egyet köröknek terhére volt. Sokan ait hitték, hogy a város fejlődéséi akadályozza, aznbad elhatározását meg bénitja a vármegye, ami\'tynuk szemére hányták ait íw. ht.gy animozitassál viseltetik a megyti legnagyobb város a iránt; m-m tudj* megérteni annak kulturális e* forgalmi igényeit. Most már békésebb éti tárgyilagosabb hangon beszélnek ugyan a kérdéarÓI, dt- a mozgalom még mindic élénk hullámokat vet A .Zalai Közlöny egyik márnában dr. F. Ö.. akiben Nagykanizsa egyik tekintélyes Ügyvédjét sejtjük, s a ki a nagykanizsai törvényhatósági bizottsági tagok rendes szokásától elléróleg a vármegyei dolgok iránt la érdeklődik, igeu érdekesen fejtegeti a törvényhatóság kérdését.
A törvényhatósági párt mozgalma azonbau reakciót is keltett 8 többen komolyan foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy Nagykanizsa uagy-községpé alakuljon ál. Komoly számítás tárgyát
lEppui - irja ür Swker** Jó«ef tb. in. fi- érdekeinek megvédj K célból «akértekeilfit()kel
orv.* - hoiran állanak ogym.1ssnl swraben « Url, melyen a kar .\'nlek«i bm.\'ltotnek meg. A U-
ouá ÓWrvSlZ* iiS*wtt ..náe.it rfro.. gok képzése coljából k..mk«Mmi é* idegen uy^
Tt^^SSnSá^i WrdAw admini«tra- tanfolyamokat létesít, .gyosüleli könyvtári alapi, ,-.,
cionális én eevéb kiadások szempontjából; ha a ellátja az egyesületi Myitrijpt újságokkal, szaklap,*.
kiIkDlu* mioden esbeftw «*<»»* vérrel a kai, miáltal ?iiiigAottatriiwIókiiek egy régi 6hi,a
nagjkOs^g resz.ru olónyosen Qtne ki ös fa* it megy lelienadtwbü -
nh-ctakaritás által nagyobb amortizaeimiAlia köl- Az egy**nUl mnnh-n olyan irányú inozgaln.«i.
os«>n volna ujabb meatfirholűs uélkfit folvehutő, j mely a magántisztviselők helyzetének javítását céloÍIa,
melyből a város sok hiányzó kulturális intéz-! támogatja. Tekintettol arra. hogy eme mozgalmik a
inínve lét^ilhetó volna, akkor HÍ ugynoViwtl fónökök érdekeivé] mindig őHszhnngzi^bBn vaunat,
vÍM»z"afejle«ztéfil nu<g kellem* cselekedni. az egyoínlnt méltán mr-gúrdomli a főnökök tAmu.
Azt nisszDk, hogy *i a moigalom coak dáA
h h k
céloz, hogy a törvény hattin-íg híveinek toruk vesét
É,dakozzun|, Csány szobrára!
A 4S-u zalai hfis
Annvjt azonban bizonyít. hojry ax önálló tör-
vényliatófiiigúrt nem nlyfli) osztatlan C-s egyhangú
n lelkesedés, amint előbb lialoltuk. N»*m min-1 A 48-as zalai hús s/.ohr» nemsokára dittiiti-ní
dütiki hajlandó ctiupáu liiumígból ujabb :.ldoza-; fogju Zalaug^razt^\' főterét. A közönül iiK\'giiviio!i;i
tokát hozni. Az h bizonyos, hogy Nagykanizsán eruz-íuyét. hogy lilléreivel huzzájáruljon antmk aí
U vallják nzt a nézotüt. amit mi már évekkel (embernek »z umlritélitu, aki vi>r<tvi>l piicNéLt>lu> ni^
t>z«lűtt fejlügpttOtak: hogy a törvónyhatósitgi jog, hazadzarötolót.
\\3|ÍV ri\'ndoznti íamiorf még nom jelentenek f«j-[ Olvasóinkat itjólaa Mhivjuk, hogy SZÍVRS ad-
lódi\'.»t én haladási Ü a nagyközségi Hzervezet uitm mAuvHikat mielóbb knldjék ))•• hozzunk Szivein I.I
jelent visü&areflódiwt. Az a jó jgazgaláxi forma. I guduuk minden (illett
amelyik a helyi vinzonyoknuk n a rendelk«zűsre ; K hiit«n szép ilti<fzegg<!l járult (ívíljlósfiokiiíií
álló anyagi és nzt\'llomi örőknuk megfelel. A Szabadszillátiy Ií*ih». n huzitlin* nsgykanizHai k*r.^-
törvényhnlósá^i adininislriició pedig annyira drAga,: kedó, letevőn a szent cúlra r> koronát. Kereskedünk
hogy nz még a l^ntgyobb megvarnrszflgi váró-1 vegyenek példát lóle.
...!? .._....\'i j.« j._JV ** LÉ».^.I>I«X [i^ SJ..in in tAaM\'djiit**.! L^ Li\'ii.1. >? **íivfilai4*70 ft\'loilláli VCtkllt ktlltillV m
b) IMHOII
SzabAdsuillásy Hélu . . , . . 6 k. — i.
Kárpáti Siludornti iKa(iosviíi) . . — k. UO i".
.StrusHor Mtirtim — k. Un f
hok erejét is OrAsen kipróbálja. N«m u) törvény-1 haió-ágokm, hanem jobb vároHÍ tOrvényre, azé-\' lesi\'bt) körn atitotiomiiíra, eirvsZiTllbl) iguzgaiásra volmi Hzlik^gftk a mi városainknak".
k. Hfl 1.
k -- i.
A „K.\'tzthelyi Ilirlaji" igy Ír:
, mull heti kimuiAtáaiinkat
gyniténnuk . 7 k no í.
Szociális mozgalmak.
„Mi le«z a jut?",
„Különös város. Nagykanizsán sokan ne-lívzU\'lnok a vármegyére! Való^á^os elnyomójukat látják benuo. Kiért többek mozgalmat indítottak, hugy NaicykniiizKa Óuálló tórvénybató-Í-IÍJÍ ltffrye.ii kIllői\' fóiitpánnal u^y. hogy ott no párancHolliassni) idbbú a nemvn Vármegye. Sót (Obbuket arra ragadta a\' képzelet szörnyűi, hugy Zala- és Somogy ejry részének kikorokitésévi?! Nagykanizsa vármegyéről is álmodoztak. Ezzel szemben valóságos operettbe illd fordulattal most " ; meg, hogy a város
, , , ,. ,, lábunk alatt. Lám. csak jó nekllnk, kik émuüi
Ax önálló törvényhatóság híve! a bizotUágukba ón,ziuk l(l|álVa „.„gu,,^,, inW6n „ ^„lalialt j
— la H-n hozott, András! Hát hazajöttél bagót puui ?
András egyet legyintett » kezével <is csak ugy a bajusza alntt mormogta:
- <J»ak egyetek ti bagót?
A következő vonattal már utazott vissza Amerikába.
A fcleM.>gvmm>k idmmidUm a tbúmat, Ó az én Ingigatságosabb publikumom. Igat^gus. rósirtíhíjl-luUtlan és M\'mmí twm tetszik neki.
A végén elkezdett sírni. Ah, u meghatottságtól, — gondoltam. De csakhamar rájöttem, hogy csalódtam. A airás nétuuiy válfaját ^zertmcséBon kitHitiilmányoElun nála. Nem, ez nem volt meghatottság) sirás. *^—<- Miért sírsz? — kérdem bölcssu.
Házi gépecském csak sin. Végre nem türtőztethettem magam b Kzokallau botorsággal keidtem a nagj kíszólást:
— Aki ok nélkül uir
beválasztották Hffrt«.endy Béla ngyvédet la. ki wkm a Ta(Zyonus Mllínr u||4.n ^ónokolnak
i a túztségról KUI az indokolással le- KlljUaI UJ n)otJvU;tlok murOlnek I
lomlott. liogj amelyik .áro.nat uly piMkonk nos kavarodásban. Kon.talalliaté. LÖKJ- a munU«.>
ííríf\'iiff ltaati\'"é»\'1»\'»M.SÍn" -Iád "íy \'M óla\' h"\'m\' \'\'*rc\'011 """\' b«káat ImrokoDiú\'.
Juiliorllian - K külOnfe hnnyucUtniulian Najt.v- |)an magmniM. Ám a Irnyóiölto\'k. - raort uoi.
kaniuan a városi palltma iránt ensauirr l«l- viasiakilvntolik azt, ami az livik volt óa moit 4í
nikkeot »z erd..kloj«. hnii»k, a mint Nw-; uiM[ M , háborul i|eS(,b|) it h,Ujollbb fw„.
ka|ilí»al lainflijnk, l)!s,.iiy,ír.i mW la l"«i az rokke| llliu, ,,,llék e|olll) , in,„lMsok |jM„ ,hé,..,
aida.0* ko»tk«min;«: mindnn marása rfglbeu.- ? „ épitoiuan.üok kölOltxk kriiniuaaut él az aliapán eg,
Akirmtljrikal olvasmk. lálekecn-ilő. Ks mind I azidmervrai\'l rnúkúdúMl ralfllgiienuile. Minrieii\'k a
enn.\'k mi vágjunk az okai. h»n:k«vorí, t.m.vuk a már lnHgn)U|i<idiii konzuli inun
„„„,..„ . ...jkámikat órlík. Tollal ui harc. ni f«|iyveriikk»l. Mar-
Munkaprogramm.
— A mtiXtinliS2lvisci6k cgycsilktc. ~
aullaiii l),\'lyt\'lt a toké himmma. BtrAjk li<>lyütt kn-iniusau. lUuttitA kórmtiuulek liolyutt rundóronki\'iiv <?•> csondómurony. Kuves»bb kUlMziu. du több tartalom 3«mini liaugntat, de vastag lÁnypg. h\'AA\'t« távolodlak ai oroszlán k.\'lreciSt6l. most maguk piszkálják in\'í Mull szamunkban már jeleztük, hogy a hely-\', ellmy6káló állalkirálvl
béli inaBánlÍBzl(isiil6k egyeiOleti\'t alapítóitok Ezúttal I Hogy lesz. mint lesz? Ki murné jósolni a/, igy
az Bgyenület colját óhajtjuk rövid korvonalakban is- • • \'
— Jól van, Jól, — mondja végre — azt liiazod,! mertetni
nem értem az egészet ? Te ki akarsz monui Amerikába.
Az egyvilllet a magántisztviselők gzociália érdekeinek megvédésére és azok előmozdítására alakult. A kartársak jogos kiváltságait pártfogolja, közbelép erdekakbeu minden alkalommal, ba a szolgálati vi-
itt akarni hagyni en, Mmmil
Persze, a házasság neked
Pokoli kacajjal akasztotUm meg beszéde további, határtalan áradatát.
De, éden, hiszen akkor is itl hagyom neked mazédt
feltorlódott eaeméuyek zavaros viharában Nem intaolt csendre és békére. Kuuek a mai hareuftk be kellett következői, mert ez fogia lecsapolni a zavaron vizeket. A nyugodt zajtalan tó vize ugyan biztoudágosabli. de gyakran egészségtelen, romlásnak induló. K ni*i dorgé<ek és villámlások után talán tisztább írsz •
szonyból vagy fiihoz hasonló ügyekben vitás kordé-! levegó sek merülnek fel, mikor i« jogi unácaol, esetleg\'
— a 8zomazédot.
— Igeu ám, de az mosékben van.
Többel nem szóltam
Mozgalmas hóiról kell beszámolnuuk. Az elmúlt hetet bátran szocialista-hétnek lehet uoveiDi. VogyOk sorjába az eseményeket:
A f. évi Tebruár 23-án megjelent 8-ik számunk-bao mi adtuk elsőben hirol. hogy a rendőrség megindította az eljárást a „ Magyarországi kómlves munkások őrse. bizottságának helyi szakcsoportja" ellen.
ingyenes ügyvédi védelmet nyújt tagjainak.
a szomszéd csak — a
Jegyzetemet bedobtam a kandallóba, melynok fel volt szítva melege és azóta tollasam emiilom a kivándorlási thémát.
Állás nélkül levJ tagjainak állás keresésénél segédkezik és ha a körülmények ugy kívánják, a tagokat anyagilag is támogatja. Az elhalt Ugok özvegyeit és árváit segélyben részesili.
Az egyesület ment minden felekezeli és politikai iráuytól, főcélja . magáLtisztviselői osztály


Flck-lUat:
ruk-aalet: E»tr5.-t*t 10. sí.
Fleischaker József fia
üílet: Erzsébet Királyní-tér i. »z.

Ajánlja: 8aját főzésű oognao, ajzilvórlum, borovioska íi »eprft-pillnkilt; — nemkoldraben hollandi rondszor szerint készitett
liqueur különlegességeit
i» angol mm-bebozatsUit. —:

19O7 JJ A KOI US 30.
m«rl Simon Samu és Simon János piukafoi komiresHket megakadályozlak abban, bogy Nagykanizsán dolgomnak. Ai alispán a rutirfórnég iWlal leljn>itett vizslat alapian » «»kegylet möködétét o titMcn felfüggesztette,
Éppen jókor jött a felfüg^eSLtÚH. A mesterek és munkások hónapok óla tartó harca e héten volt a llMbb A rouukaadók u i uyilaikozalot sz
OS olUnKOOVK uounjiu* um MI ív unii\'a e uuicu VOll A
legélesebb. A muukaadók u. i. nyilatkozatot szerkesz* lellek is azt kívánták a munkáitoktól, hngy írják alá, elltmesetbon -a munkából kizárják okét A nyilatkozat. iigy — mint a munkások eluevw.t^k — a „bárcik" iltirAsát mindenki megtagadta. K tárgyban kedden jjjQlés vott a „(jÓzlUrdó" helyiségében, ahol a inun-kawk újólag megtagadták az aláirtat, K Bzeríut ma Nagykanizsán i7i) kizárt épitó-muukás «étál.
A Déli Vasút munkáüai vaniíntap (ártottak jijQlébt, mviyt\'ii aít határozták, hogy "zurgalmas munkábau várják be az igazfíttlúfág viilnhxát Ha azouban ei elutasító lesz, akkor teljes erővel kitör a po>siiv rexUzttiucIa, amihez a Már. munkások is utatla-koináilflk
* «
Zalaegeruzcgim a ÍŐldmiinkáMik szakegyletének működését a rendőrség ideiglenesen feltŰggeHztetto.\'
Tapolcán a& épitű-mesterttk kizúriák a munkáKO-
Ut. mert az eléjük terjesztett nyilaikozalot nem
írtak alá. ^ |
Megírtuk, hogy a szocitilisU-párt íel jelen tel U, Farkas Kereuc reudorkapitányt é» Fürcdi Júuo.s re\'ndór-tihziviin>l6t, mert náluk házkutatást tartottak. A uugy-Icattittiai kir. törvényszék vádiauHc«a az eljárást m>vi\'-1 n-ttek ellen megszüntette, ellenben az iratokat lel ttirjesztüttö a budapesti btlnleto törvényszékhez, inert a uúpgyOlés eugedólyozvt) tiem roll, a inuukiisok u meghívókat mégis kíbocüájtollak, »mtvül bilutetHiidó! m<k\'kméuyt kivettek el.
RTESITES.
\\»it fczeroiu\'^iii a ii. M. vttvükozönhtífíiH ii»/.ii.\'-
ífifef tírleíiiteui, hogy toljon ni iiru\\al dúsan fel
szerelt üzletemet megnyitottam. j
Raktáron tartok: női- és férfl kész fehér-?emut, börgalanteriet, szappan- és illat-; aaert. aainden kötött- és szövött árut, nyak-, kendő, keztyü- ós diezjá Lók árul.
i
/ liivt-n rn NzigoniHii
bt*.
a, jó i\'irnt, iirakul v^zciti
Bzabadaz&Uáay Béla
l-Vi-lll I.
itG8 1007. mim.
Randalet.
A foltámadás, a r. bttth. egyházi ktirmenol ?Ikulniuvnl a trivok áj(ato»ságiU móly.-ii üértö bot ni-ujns tulongán ftlkprRl«.Ht> céljából, egyuti-rl^Ieg » rúm kith. iilebiiuiu hivatajlal a kövtHkezo intézkudötifk ••irfudt*lését tartom sznksi\'gnnok.
Nágyazombntou d. u. ftil li úrukor tarlaudó Istent lÍHitelftfii u templom nzeutély^ben a febér rulms leánykák, polgári gyertyáit kUérók és a katouai kiüúrütfii (npalér) kivfil inasnak helyet foglalni nem »iabad.
A purluorok .\'i i\'Uó padja lOulnrtitlik a hutófiá-)iok részóre, még podig a lu-iáratlól \'\'»lra esó .1 pad l\'ulgán Imtóságok. n jobbru e.só \\i pad n kutonai hitóságok nÍHzér*
A padKorok közölt lévő küzé|> b»)nrat u tQzidtó! \'HtQlel, liailastyén VH aggbarcosok Niámáru Utrtutik
t"00 !

ZALAI KÖZLÖNY
A körmenet u(j» a templomból a Nádor-otc«n, Csengery-utcán. Főutcán, Városhíz-utciin én cintó-\' riumou át a templomin rezet.
A köriuenetbea való részvétel a kővetkozó nor-rtuidben történik :
A zászló vívók után az aggharcos és hadastyán I
egyeli let. a tűzoltó U\'6tl)let, Tél diaz-üzázad katona- j
aéfl. ix íVliLT ruhás |t>áuykák, kántorok, fUuldacbim\'
i(meD.vw.i>t) a papsággal. Wríll a polgári gyartyAs ős.\'
katuim (liszkisi-rottel. A bajd*chin (menjetel)\'után a,
jhatÓKitgok kt\'pvt8<\'toi, (él disz-bzázad katona.súg é*
végrt? ti hivó közOoHÓg. . I
Kültmom nzou utcák lakóit mutyt)(>ii a körmenet i-lvonul, hogy ai ublakon fultott kalappal, égó szivarral való kiuűzegelúst6l év- egyéb, u njuio.s kO-lOiist\'pft tiifgbolránkozlato cselekniénytól driikedjunek. \\ f&wn röiidek\'t he nem tarlói elten uz 1 ö 1 íí. | évi XL. t.-c. in. §. log ulkalmttztatni.
Nk.sHii, JíHiT. évi inárriu.i hó 27-én. Farkas Ferenci s. k. f/i\'kapiunj1 hclyeite*.
Nagyságos asszony,
Ud|a-», hogy a ?•UUkÁvé vfa\\r lilánál mlírl kall Öanok i .K«i raloar* átvet htnamiyíml 7
Mtt kiUmbett outiak a* Nk nek itui ki mayát, ^^ \'-n t> téka ultin-
tatot ktij>, tttety a *Ku(h-
reiner-t* kitüntető, minden
előnyt nétkülúi.
Caakla a
Kathrciner-fiíe Hneípp-
;\\ maláta kávé
bírja, kUlönUt** •IfiálllMil módszor* révén, a gyár-mithívo («ét *« xamatját




vrani.

n v»l

? K
uilirc-i
IIIIT. r«a
Mi ?/.&•
lOTO
l.\'ii 1
no-
m.i.
:....!J.:,
Í, kr,|,l,:,
,f.i -K
mhre
nmr-

Kn

111 út!;,
kiw.;.
l\'clii\'

ia
Kn

j\'&tor
•roM
,|„Wol
1. u
Ilill\'
A hét.
— A mai lappal letelvén & nog.vcil
év, lis/tcletU\'l kérjük tu.oti (^ófizctóinki\'t. líiíc-
nc\\i elolizote.se lojdri. hogy a nipgtijitásról
iilojébon gondoskodni sziveskedjonok. fillen-
i\'8i>tl)on a Inpot boszüntetjdk.
Kjíyben értesitjílk n/.okat, akik az elő-ll/.t\'tt\'s Jb^kÜklését csak igórtók, hogy — amennyiben az plóflzetós o héten bn nőni érkexnék — a lap küldését beszOntotjilk, &•/. eddigi előfizetést pedig bírói utón bájtjuk bo.
— Kinevezéa, A zalaegerszegi kir. tőrvóny-
üzuk Hnfikt* Szekúr Pál zalat\'gorkugi kir. törvenr-
Nzékí fogházVt at aluóleudvai járáubirÓHágtiox hivatal
szolgává jiev*»ít** ki.
— A honvédség köréből. A hourédelmi mi
niszter DukiÍHí JenA nagy kanizsai 20. honri\'dgyalog-
ozredbeli tartalékos hadaprójelöltet tartalékos htd-
apródHá ncveztt\' ki.

— Eljegyzés. Pintér Lánló ttlsketíientgyörgji
tflititó eljegyoztu Goleaár Ilonka urleáDjrt TQske-
szentgyörgyőn.
— Névmagyaroaitasok. Kiskorú Hirsebler
lutván nagy kan ixsdi lakóit „Horváth"-™ kiskorú Pol
lik Rezső nagy karnisai lakos „Lévárdí\'-ra, Slern
Móric zalattzentgróti lakó» ,8ugár"-ra, Stern Ignác.
— valamint kiskorú gyermekei János éi Irén xala-
szetitgrótt lakosok nevnket „Sándor" -ra magyarosi
tól tak. — Kihkoru RexKuberg Mikaa nagjrkaoiuai
takóu JfsrlIiA\'-ra. — (iútzendorfer recto Öruko Tó
dor zalaegorssegi lakón n0sende8--re magyarositotla
vezetéknevét bitiOgyminiszteri engedélyivel.
— Házasság Somlyó Zoltáo, alsódomborui
illetfiségQ budapeflü hírlapíró ndfll vutte Krdélri
W\'aldmanii Rózsikat Kudapeütim.

— Áthelyexéeek. Hrancták Kmil tapolcai azam-
ellfnírt a pénzügymiuiszter »aját köreimérn Nyiregv-
ttázára httlyezta át — A közoktatási miointer Mol
nár Itéla perlaki tanítót Pilisszántóra helyette át-
— Zala György ünneplése. Szép Üütiep folyt
10 kedden Zala Ujürír Nzobráezuak városligeti mü-
lermében. Az Alsúlendvat Iparos Olvasókílr disztag-
JHvrt válai>7.tntlu ót, miül Alsóh\'iidva szülöttét. At
erről HIÓIÓ diAKokletelet, amely Faragó (Frejrer) M.
fí-Htő km alól kurdit ki, Nváry Béla, a kerület or-
, S7JÍI;K\\IIII-SÍ képvieirlAjénnk i* Pataky Kálmáu kör-I elnöknek vt\'iolésn alatt vfiy az ottani t«kinl«lyea pol- [íiirokliúl alakult kulduiu^g adta át a mesternek. N.iiiry ki\'pvisflfl «dvözló szavaira Zala Ojrrtrgy mejr-Imtöitan mondott líÜBiöiielL\'l. Nyáry képviseld bemu* intía uíiidiu a knlriöitség (agjail. kiket a mester végigkalauzolt múlennében. bemutatva nekik a inillvnária iiulékmü fKoborafakjáinak én egyéb müveinek min-init. A küldötiüég H/nrnára azután Nyáry képviseli n Uiijülbait pbédi\'l ndott.
— Alapszabály jóváhagyás. A balogymini-z-
tvr az athóletidvüi Dalkör atapxzabályait jóváhagyta.
— Ismét hamis tej. Tegnap reggel iámét
w)k liamit* teiet ivott be a told. ReudÓrségauk dicsé-
n\'trornéttó buzgalommal nldiVzi a pancsolókat. Hajófi
Kerencz renddrbixtoN a Telrky-uton 3 liter, Füredi
János a kÍHkauizt<ai utou ]V2 liter és Jutási lBtván
11 CMt-ugery-nlon ioo liter hamis tejet öntetett ki
tpftnnp. Csuk lovábi, a megkezdett utón. Kérlalhe-
ifitt\'unl kuli üldözni a iné reg ke verőket. Tanuljanak
ogy kir, lÍNzti-Hüéget.
Ut eniliijOk img, hogy azokat a szeutmiklósia-kal, akikel a mull kor HlcMiptek, tvj ham jutásért t> Itt én ÜO koronára büuU>tiék.
— A munka gyümölcse az elért eredmény,
mi\'lvi-t kuckám tenni köfmvvImllMÍií A gyermek
t>vi>sz«0gti a szolok gondorkudii^áiiak a gyámok-^,
oieKcl állimdÓHittini nz által Miol, hu a gyernmk a
i hid>^vl)b évszuk uluit ÍJsiikunuiiolajat én púdig t-íukis Zolnúi félét Hicd, mt\'ly azért örvend oagy kp lem, ó-Néguek, mert Mm kcUeimV-vn szaga, sem rossz Íze nincsen és lápereje iguu nagy.
— A Csáktornyái határ rendőrségi kirendelt
ség áprtliü l-i\'n koidi meg inúkAdését. Vezetője egy
rendőr felfigyel 6. tagjai; <!gy readfirbizloíi, kót egyen-
mháa é.s két polgár! readór.
— BeHzetéaek. A délzatai takarékpánztárral
egyesült űiistigélyzó szil vetkezetnél az április hó I-ére
L\'60 bellieh\'tiek az ünnep miatt 5-én délelfitt eazkö-? zöllietók.
— Mai lapunkban Sternberg Ármin és testvére
irüs ctiász, én kir. udv. hangssergyároü cég egy
1 diipáljázatot hirdet, melyre t. olvasóink íigyeiuiét foliiivjuk.
— Déli vasút. K évi mArohiH hó ifj-étot
ki-zdvo tt budapí\'st— c«iktornya—határsiéli vonalon
fekvú SzArezó megállóhelyen » MOfi, 3IU, áOö. és
.\'iili. ,-i vonatok ^tasok fel, illetve ki^zálláHa céljá
ból ppész éren át feltiHeleseu meg Tognak állani.
Kzt\'ii megállóhelyen menetjegyek utak június hó
i&-t\'lol bezárólag szeptember hó Ifi-éig adatnak ki,
egyébkor a munetil letekül pút lék milkül a vonatokban
» kalauzok szedik be, az ulipodgyáaz pedig ezen meg
állóhelyről egész éven át u tán ti /.elééként továbbittatik.



„OTTOIBÁH"- ciprettapapirt vagy hüvelyt.
mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált

— Válicta pattk szabályozása. A földmiva* |
lésügyi miniszter Dobrovíw Milán képviseld kőiben- i
járására, a letenyei kerületben leró Válicka szabá
lyozását harmadfokulag Kirendelte.
— Siőlővesazők. BanoksteulgyOrgy rósiére.
15000 drb, Várföld részére 12000 drb. Borsfa ré-
f,iére BOOO drb gyökeres *zólőveBsiŐi engedély utolt I
a foldmiíelósugyi minisztur tio% áreogedménynyel j
— Az idő elvitáuhatatlan vagyona minden
wmbernek. Az idő beosztása pedig a Itke melynek
1 lamatait okos ki baszna lássál mindenki élvezheti, I\'on-
iba beosztást pedig wík ugy érhetünk el. lia az idö
/gyík lBgnél<fülöuözhatetlen»<)b tintái, az onlt vesszük
/aetfiiségtll. Ám az óra berterzósénél is óvatosan jár-
\' junk el. Csakis mafthizliató céltól szerezzt-k be Kiök-j
ségleteinket. Ilyen SZÍVÓD Antal múórás Nagykanizsán,!
Erzsébet tér. Magyar-utca harkifu.
— Siketnimnk felvitele. A Hiketuémák áll. P.
kecskeméti intézetébe az l!)i)7—19u*. Uuévre nem
es valláskQlömuség nélkül lelvétetnek olyan 7-tói lu
éves korú siketntima gyermekek, kiknek a BÍketségen !
kivOl máH t«»ti vagy szellemi fogyatékosságuk uiiux.
Fölvételért a legszegényebb stQlók is folyamodhat
nak, mert az iutézet igazgatósága módját ejti annak, |
hogy a vagyontalan hiQlók gyermokei is bejussanak j
az intézetbe. Rendiw eltartáudij évi KiO kor. Módo-,
eotib szülök gyermekei megegyezés szerint helyeztet-1
oek el. Felhívjuk még a H 7.0 lók (jgyeimét arra a |
körülményre ia. hogy az intézettel kapuHolatotiau ejry \\
országos jellegi) kertészeti továbbképző it>kola fnl-
állítatta terveztetik, amely valóstinQlog már a f év
őszét) megkezdi működését, a amelyben intézetet vég-
wtt növendékek a kertészet minden ágában is a
ufilogyüroölcsteny észtéiben és selyemtermelésben lóg
nak kiképeztetni. Bővebb felvilágosítással nzivesén
szolgál az intézel igazgatóitága
— Ma már .uein szfiksúges dzep!6 va mán
arcfoltok miatt szégyenkezni. Teljetton tiszta én üde
arcbőrt nyer az, aki a liliom angolt eremet hasz
nálja. Kapható a Vörös Kerestt drogériában Nagy
kanizsán.
— Egy jó karban levő, 45 kg. sulyu motor
kerékpár, azonnal eladó. — Felvilágositással szolgál
Szabadsiállásy Béla, Fó-ut.
— Magyar Otthon. Elsőrangú penzió. Családok,
hátHpárok 4H magános urak részére. KlegAusan be
rendezett ku Ion bejáratú szobák. Rézágyak, furdók,
lift. Olcsó árak. Budapest, Fóherceg Sándor-utca
3u. sz.
— Elhalasztott befizetés. A Nagykanizsai
Takarékpénztár álul alapított • ni.egélyz.A Szövetkezet
nél a hétfői befizetés, tekintettel az ünnepre csülür-
tfMtÖD lc«z megtartva.
— Tüz. Sierdán délutáo tuz volt Nagykani-1
zsáo.\'— A Kinizsy utcában leégett Uáspár Fercnoj
istállója. A kár nem nagy, ha Icüzámitjuk az elégett
négy disznót.
— Viaeza a sümegi járáaba. KÍA«Örbó és
YindornynxiŐHÖB környék képvÍ8olíte«tQletei a la
kosság közóhajtáKáuak engedve kérvényt nyújtottak!
be a vármegyéhez, hogy a sümegi járásba csatoltas-l
tannak. Ekként az egész kisgorbói uj jegyiöség a
iftraegi járásba tartoznék. \\
— Kalapkirály Nagykanizsán. Uajóásoleso
kalapot, vagy sapkát óhajt venni, ugy keresse fel
Wwltisch Márkus kalapkereskedését (Nagykanizsa,
Erzsébet-tér), hol 3, 4 és R koronáért kttunö min6-
ségtl kalapot és sapkát kaphat.
— Rendőrségi hirek. A szépetnoki urodalora
cselédjeitől a f. évben Vajda Ferencz, Dömötőrfy
Jánes és Cxikóx Samu József hurdi lakósok 32 drb.
tyúkot lopuk «l Tegnap a helybeli piacon felismer
tek a lopott tyúkokat és lefoglallak. Vajdát már le-
UrtóztatU a rendőrség, ki a lopást beismerte.
Bukovecz József csavargó kőművest tegnap a Kaiincy-utcAban lyuklopáson érték. Az eljárást megindították ellene.

ZALAI K Ó 55 L 0 N í
— Blxtoa »6»lulái. MliicUioli, kik IOIU «.*«tfa, ngj iiikroJ-cdt. Vöv«)««t<l«n folfurtdtabui, .wrul4.bui.fO-riifcftian, ttvájtxhUnylwu »«KJ- WYih I>»J«^\'"\'> ««*»"•*. » **lAdl .MolLHIa »«WUi*i*roL. I.*»«-UI»U llul W«o« gyó-^..IW írnek «l. K«y .lot.o. *» * koi. S«iWd*. ««po»U "t*nv«iall«l Moll A. grW"\'*"- «• ** kit- "^ •»álllWl*1 Dics. 1. Tiuhlaabaa v A »M*kl gyó,{jritwUr«kUii hatánMot* tűi Moll A. kéMllmínye o« » RY*\'Í jelvioycyol t» »l*lrtav«1
?bc,g<-
lyem 60 kr.-lúl feljebb, fcir-
mli* ÍJ iia
Fuliri Ilin lati -
(Éllé
UH
SELYEM:
?•alllll. Minta |>uiitfor<tull&vftl. — McifienüoJitek harmely
ii Sildiifab7li.tr Nsinibiro li Zlrleb.
Húsvéti gondolatok.
ltl«; NAOY LAJOS.
Megismétlődik a história.
óh nincsen semmi uj n nap alatt!
M.ilrttit régente az Isten Fiit:
A llDCSfilet rögös utón halad
„FesiiUW. meg!"-et orditnak a gazok
8 a nemesnek keresztet hord a válla....
Történelmünkben a nölét lapot
Vérrel jegyzi a mártírok halála.
A Poaiius Pilátusok ketóu Messiások vére tapad ma is, S míg porba döntve gftrnyed "az erény: Háuy koztt.uk ÓI6 próféta hamis ? A koronás Herodesek atutt A népszabadság csak múltját kesergil.. Nép! Sorsodon Hegits önnönmagad, Mert rabláncodat nem Teri le senki!... II.
Duna Tisza ta|áu
lemerünk egy népet.
Mely a rabszolgaság
ösvényén? li-peit.
Miként a Megváltót.
Ót is arcul verték,
Most is él lelkében
A t>ok gyésios emlék
()i\\ szabadságai Kirabolták tóié, özibariu vázat Cstnáluk belőle A pusztít lelkét h Meg akarták ölni, Hogy ne tudjon többé Az ég felé törni.
Kinlódotl vunaglolt
Kgy nép linldoklt.su De tfzomoru látvány!
De hogy in <>iifre<)tr, Hogy hi*tárul|oh a Koporsó felette.
Bár JudAsok miatt Leszakadott raja A kiusienvédésnek Nehéz (iotgotája. Bár töviskoronái Tettek a fe]éb»: Uj életre ébredt Duna Tisza népe
Uj életre ébredt.
Ledobván a jármot,
Pilátusaival
Bátran harcba uzállott.
Egyetlen fegyvere:
Kvezredes joga,
Mely bokazor kícsorbult,
De ol nem tört soha!!

1907, MÁKCILS
PÉNTEKVÁR.
A takarékpénztár.
A póuWkvári IVI^koreskudelmi iskola hamudik osztályának érett bég i dolgozatul a következő köigaí(ja sági tételt adták föl: „A takarékpénzürakv h;,,T \' uaiv maiurátts H következő dolgozatot nyújtotta he j melylyel — ezt lalAu felesleges \\A mondaui, — ^w,^. \\ rát bukott, mekkora Montblauu.
.TakarékpóuzlArnak — irta a diák — llOh
j gasdasági intéiméiiyt uevezzQk, melynek ha egyik
oldalán bedobunk MÁZ forintot, az Agy év múlva 4
: másik oldalán t-ziunégy foriutot dob ki < VaiJDa^
1 azonban olyau takarékok, mely«kben n tízáz forim
jobban is inognövekszik. Esek aztán olyau reklámot
! csinálnak, melyet csupán az a németországi juaním
! érdemelt volna meg, melynek ha egyik oldalán be-
, dobják a szflllót, unnak másik oldalán korrekt részeg,
emberek jftnnek ki.
I Mi a célja a takarékoknak?
| A takarékoknak az a célja, hogy minél több
vároui képviselőt hzolgtiItassanak a szenvudó emberiségnek
Mi a takarékok rendeltetése ? A takarékok rendeltetése az, hogy igazgatósági ligoknt válasszanak
Mi az igazbatósngi tagok célja? Az igazgatósági tagok célja az, hogy csupnii ; iftsink tetemes súlypontjával minél több pénzt sic :rezzenek.
I MÍ a rendeltetése az igazgatósági tagnak?
; Az igazgatósági tag rendeltetése az, hogy ri-
| rosi közgyűlésen oda szavazzon hová a lobbi ig
tag m a kávéházban ne képviseljen kntönvelemén.u.
Minél tart jobban össze az ig. tagi mivolt?
Az ig. tagi mivolt még a Felekezetnél is job
ban öme tart, összefűz, inert a felekezetből mar
leptek ki Önkéut, de az ig. tagságból még nem.
Hál hogy Bznnhet meg ez a tisztség V
Ugy. hogy az ig. tagot kibuktatják.
ÉK mit csinál ekkor a ki buktatott tag?
Takarékpénztárt
Ks még mit csinál ?
Tengerre megy. hogy bánatát felejtse.
Milyen meggyŐződfaQ az ig. Ug?
Tör vény hatÓHági, vagyis szab. kir. varoai.
És a nem ig, tag ?
] Nagyközségi.
I Kzek után, más meghatározás szerint mi -i
[takarékpénztár?
. Egy be u<>m j«leiiU-U szahadk<5inuvt>M páholy, mely annyi bari köm ti ven, liogy házat épít- De mim mondtam, pénzt is fogat] el betétre.
SZEZON KÉPÍÍT
Aktuális strófák.
Az inas ur
\\)Kib tiazniii iftvö rtiinénj\'i1, Az ina* ur üzókin ragad; [légi igazság B fcnébt*!: <juod licft JOTÍ, - oeki is Mabud! Ha a lanitója meginti ót, 0 Tisszaadja azt kamattal; Jó fegyver egy iuas kezében Az iskolai ifzrik. az atizlal.
Ss hallj csodát Juslilial
A bnnt a bouliidés követte;
A salamoni »öle» itelet
Valóba\' méltó kószSnetre.
A bODÓs inas nyugton albatik —
Be léazeD zárra — kél napig.
OMIKRON




-Forrás.
Mindan ItOIWdlt foldlmul A milktti hMHDk termemmé- ü UlOiial
MIT IGYUNK?
hogy ogiiuégOnkat magóvjuk, mart ctakla a t«rM黫te» aHénsav**
i«vinyvii «rr« ? legblitoatbb óvóittjr.


Millenniumi nagy *r
mai kltant«tv». KI tan A MIUII. bor-«r«(yvli, a »\'»•»
Kedvelt borviz! Olcsóbb a szódavíznél! Mindenütt kapható!

1(07. MÁRCIUS 30.

A 1/ A I K Ö K L Ö N Y

1



A mozgóposta agyé.
Dapat&oió Budapestre
A keresbodik küldöttsége ma dílelolt felkereste Sebestén; Lajos kir. tanácsos, pártelnököt, it im kérték, hogy lépjen ériullteiésbe Zichy Aladár gróf minisithr, őrei. képviselőnkkel, hogy esikö tOlje ki egy deputáció fogadtatását a kareik". minisi-térnél. Sebestén; atounal irt Zichy Aladárnak. Való. * aiinO, bogy kedden, vagy ttrnrdén már itt len?, a tálast.
Lehet, hogy a jöró htM elején a duputáció Budapestre megj!
Lapzártakor értesQlQnk, hogy jövfi sionibaton lárosi kozgyoléa lesi. melyen a Menyei vauul, — éa a moigóposta Ogyet tárgyalják.
Déli vasutasok mozgalma.
Megadták a követelést,
A magyar stent korona országos ?asuti xtuvet-ségének helybeli kerülete ez utón ertositi tagjait, bogy a déli vaspálya Üzletigazgatósága, méltányolva az altisztek, szolgák éa munkások nehéz megélhetési viszonyait, f. é április hó 1-érel életbe léptetendő drágasági pitlékkal igyekszik helyzetükön javítani; hogy mily mértékben történik ez, egyelőre még nem tudjuk, de u intéző körök kijelentései szerint kielé-gitt lem.
Nyilttér.
Az a rovat alatt közlötlskért nem vállal felelósségel a azerkentoaég.
Vesebajoknál, a húgylirtlyflR bántalmainál és kCszvénynél,
a csakorbetegségnél, az emisxUsI és lélegzéBl szervek
hurutjainál • 2ít te ?lthton tactdmn
Salvator-forrás
UIIUI ?Ikm.l tuunillatlk. Ebrria királi

Kelleme. l»0.
Vaamentei. Kflnnyen eméaatbetfi.
Telleaea tls»ta-Allaadö Összetételű.
B1.6 rangú
41
dlaitetlkui Ital.
KUlODÖsan oly ggvtnekmk
ajanlatoi, a kik M tlclinújjuk
folytán aranyeréé bántal-
makban, haal vtrb<segben,
máj- éi T«aeliK*lomban vngy
liúgyaaraa lerakúdáaokban,
reaehomok \'» veaekovek
képződésében sxenveilnek.
Oniui sMkiileaiinvsk, grígymiimsnfakríl a/614 biionrlil»k
i rgjeci (orríiliirliok inften, biramrit állnak mttHuim
Szlnye-Llpdozl Silvator/orrés Villant
Budtpelt. V. Rudot/rakpart e.

10\'2,S5l/l907./végrh. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott bírósági végrehajtó az 1881. évi LX. t.-c. 102. §-a értelmében ezeonul közblrro teszi, hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak I9OG. évi V. 1190,1. V. BU5.4. — I9(i7. V. 129/1. számú végzése\'következtében Dr. Lieht»cheio Lajos. I)r. Prűd Ödön. Dr Zala Imre ügyvédek által képviselt Ón és Társa, Dávid Hózea, Lusitig és Heck javára Bergor Károly szepetneki lakos ellen 441 kor. 44 HU.. lOrt kor. 90 ?111. és II íi kor. 35 flll s jár. erejéig foganata, sitott kielégítési végrehajtás utján le- és felQlfoglalt és 760 koronára becsült giobabiltorok stb-bÖl álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak.
Hely árverésnek a nagykanizsai kir. járáabiréaág 1006. évi V. 1199/1, 9O.V4. számú régzéaa foljtáu 441 kor. 44 Cili, 105 kor. ín flll és Ui kor. 35 III. tőkekövetelés éa járulékai ereiéig Szepelneken a helyszínén leendő eszközlésére 1907. évi április hó 3 napjának: délutáni
3 Arája
batáridtul kilüzutik 4s ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az 18ttl évi LX. I -c. 107. és 108. §-> értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet igé-rónék becsáron alul is el fognak adatni.
Kelt Nagykanizsán. 11107 évi mároius hó 10. napján.
Maiimovits György
kir Ur. ..„ri-bijló
Okleveles épitő.
Aluliról! liszleli\'ttcl van sziTcncaóru óricsiii\'iií n nagyérdemű közönséget, hofry Magyar-utoai lakásuniHl, Hajit házamba József föherceg-ut, bplycz-tetn ál.
Midőn niagamiit\\a nagyérdemű kö-
ZUH.HÍ\'K SZÍVOM ligychm\'lii\' és jóimlulalába
ajánlani bátor vagyok, k^ron) nagybeosQ
mpgbizáSHikHt 8 mari^dlam hazafias
liszliOeltol 3
Szuknay Lajos
építő •? vállalkozó Nkanlzsán.
HLATKO JÁNOS
uri szabó,
Nagykanizsa, Fö-nt(Korona szálló raellett). Raktáron tartok mindennemű hazai és angol legjobb minőségű szöveteket. — A ruhák sziibáaát magam fszközlöm. pjiinok kifogástalanságát\'1 rt garantál 40 éves praxisom. Kitüntetve a »Magyarországi Szabásiok
Országos Egyesülete* által. Egy lovelezólup ellenében vidékra szakértő utazómat a/onnal küldheteoi. Püntos H győri áliáó kezeskedem.
Kiváló tisxtfllettel HLATKO JÁNOS uri íitbó. SZILI! IIIZILliUl I
Alapítási óv 1874.

Tavaszi vásár. Magyar munka.
Mindennemű uri, női és gyermeklábbeliket kizárólag S8J4t készitmónyek nagy választékban állandóan raktáron tart és mérték után készít
MILTENYI SÁNDOR
cipészmester Nagykanizsa, Város-
ház-éptllet. Arjoqyzék ingyen és bórmsntva.

liiilll, riliilHi (? tant illu Hm |ak> a
Réthy; ^ cukorkánál
Vásárlásnál azonban, vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félet kérjünk, mivel sok haszontalan utánzata van.
I doboz 80 fillér. Cl*. lÉTIT-filit dilijük •! I

k Liniment. Gapsici
típellíf pstiéii
nvjúuak liiíutiyult biiiaxer, melj btt mint M áv4U Iccjobb lájrJtlorn--ító UL-rnrk biunyult hAuéél ál M atQlilfl*tPtioél hil
V\\Kje\\int<ttoié, Slioy ttiniiíltíoj-ot mijili iMviniHúkoT ÓTktoauk lágyunk «• i>!«l ulyaii úvt>ft*t fopavijjiink Q], a mdy ? ..Horiionjr v«ljpiíyj{Tol ón * RtoMer «.?<-jfuyÚHMl ellátott dobogta YM OtoirA^lv*. Ain ur»jíckl«>ö m fillér, 1 kor. 40 f w \'i koroo* én útyuHria Diiadco pyóey-i/cn^rUD k»jíh»tú, — Fórek.ir: Tlrík Jóilíf Í^AI
Bickler jyj „imnj »rouUmb«xu, Prágái** D,
bbt MlJk

FEREMCZ JÓZSEF KESERUVIZ
AZ EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES IZÜ TERMÉSZETES HASHAJTÓSZER\'.

\\
\'Figyelem!
NOVAK VINCZE
I ozipészmater. Nagykanizsa, Erzstbet-tér 16 (Kinizsy-utcza sarkán. I
Készítek mindennemű úri, női és ?gyormek-czlpóket a legjobb anyagból, a legizlésesebb kivitelben, mindig a fóvárosi legújabb dival szerint. ?alaminl teljesen vízhatlan vadász-czipűket és csizmákat.
A fővárosban több óven át szeneit tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a n. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A II. e közönség szíves pártfogását kéri kiváló tisztelettel
KOVÁK VIMCZE
cipéi s-meater. — JtiiUiok RTorau s« pontosan ntkoitlutnek. —
VUtkl mef >«n4eUeael ilefeodu egy humlll dpS, raf y a Ub korrajiáuk UHUI...

ZALAI KÖZI. ÖNV
Urak fígjelmébe!
Van szerenosón] a n. i. közínsoget értesiteni, hogy nagymennyiségű
AMOOL SZÖVETET
vettem, atnelyból táját ?iklljiakll a legújabb divat szerint készítek éri Miit llllífl-t kkd áké
j ?It a következd árakért:
frt. 18-tól feljebb. . »Mol .
Oileli OltSnj Kiment OltOnr
Feloltok í(i-i*l .
Ferenc Jómét 8ltony . 28-161 .
A n. é. kftzönsKg szíves pártfogását kérve, vagyok
teljes tisztelettel
LIDITT MIKSA
úri szabó. Nagykanizsán. Magyar-uloa 2».
Vidéki moiireridelé.ii.l iilvgoodi a mfllbóség, a k«Mt hasra, n ujja hoaeu i\'s i nadrág belsí MArhouii. Kivioatra uuméljeHeu ia inegjeleDhetek.

1907. MÁRCIUS JO.
EÖTVÖS LAJOS ÉS TÁRSAI
kereskedelmi kert»íszete ás magkereskedése Taré*! (Zemplén-megye.)
I
luOO dara IÚOU dara 1000 dara 1000 dara
ftledluch.* wmeta 4 koron...
2 éves akác csemete 10 i* 16 korona.
I eves nkic ciemetc 4—6 és 12 korona
vadalma csemete 12 é* 20 korona. 1000 darab v«dkörl« csamotc 14 é§ 2fi korona. Kagyvirigu kerti di»MMg(ü tuvek 10 db. l\'íü korona 100 darab 10 korona
3 éves bokor ráisik 10 drb. A kor., 100 drb. 36 kor. 1 eves hónapos róz*ák 10 db. "i kor., 100 db. 36 kor* F.lsírondú kerti maKvak, viraithaRymaI(, dinnuvényeli lcaöbb draknn. ISO oldalas l/\'árjeg.vie\'kUnk ^ivdnalra btirmenive.
T>RTEÍ
RTESITÉS.
Van szerencsém b. tudomására adni, hogy Csáktornyán olm- ai uobafuti,
továbbá mácoló múlielyt nyitottam.
Minden e szakba vágó munkát elvállalok, divatosan, gyorsan és jutányosán elvégiek.
Szíves pártfogását kérve maradok teljes tisztelettel
Csáktornya. 1907. maroius hó.
Vldoviov János
festi.




ül 77/1906.
Hirdetmény I
Nta;kauitsa város Unácsa ezeDnel Icfízliirre lesii, bogy a rároahit II. emeletén eddig Kövesdi Kálmáu álul birt 8 utcai, l udvari i» tartoiekaiból álló Ukáa. IS07. május 1-1(1 további H évre bérbe-adaadó. Bővebbet a városi stámvevöi hivatalban.
Nagfkannsán. 1907. január 12.
A városi tanáoa.

Mindenkiaik fontos!
k mMtímtuU ,^ri>tály" ixArő niiigtiiikuk, . liilieénkiik kartirailikiik. út ugiikk kázUrtiiititk ii
lélklllzkltltllllé iáit, minthogy szerkezete oly szembe-tOníen egyszerű, hogy kezelésével bárki is mogbizható.
Nem kell aabest. nem faszén, usak egy vászonzacskó. Ezen zacskó kis térfogata mellett is eddig elérhetetlen ineiiuyiségol dolgoz fel s emellett még rendkívül olcsó is. KrUtálytUitán »nr, Igen enrnartt keielíal
A legkisebb szíró is naponta legalább 150—200 litert dolgoz fel.
A koszalék zouisnoozott pléból készül s oly erós, bogy bosszú évekig eltart.
?BT* Ar» 30 korona. ~*W Egy drb. szűrő-zsák 7 zacskóval a korona
A szétküldés utánvéttel történik.
•V Kazeléil nUaltás maUékeltatlk. ~mt
A ktnnlék jósigáról számtalan Harozog Sándor,
eliioiero levél tanúskodik. varnili vondeglós, Caiktornyán.

MEGHÍVÁS.
A .BÁNOK SZENT GYÖRGY ÉS VIDÉKE KERESZTÉNY FOGYASZTÁSI SZÖVETKEZET- múlt Ló 26-re egybehívott
KÖZGYŰLÉSÉT,
miután akkor a tagok kellő számban nem jelentek meg, újból a f. é. április i\'-ro a szövetkezet holyiségébe, d. e. 11 órára nz elóbb kfizlött tárgysorozattal kitűzzük éa erre a t. tagokat azzal a figyelmeztetéssel hívjuk meg. hogy ez a közgyűlés a tayok számára való tekintet nélkül az alapszabályok 18. §-a szerint határozatképes lesz. Bánok-Szent-György, 1907. mára. 2rj.
AZ IMZQATÓtAa.
Kakaa*
oldódó,
egy-kettöre készen van.
SUCHARD
Csokoládé
^főzésre és nyersen v evésre egyaránt a legjobb



Tekintetet Herciog Sándor uruakl Osáktornva. Orümmtl értMftuoi, hogy u önlól veit boiiiiiróvtl annál !? inkább fliig-v.ttyok .Hgidvt, mart », .1 áluUm eddig Ismiil üutn HUrók kOlkU, > lehald ligegyeurúbb ku.lt. t. n.jy munkiképeauge melleit li minden m.ll.k Ii n.lkul lehelen \'.UUifenyeere ulri meg • bon «. Julinyoi ári. mellel! le, mlndm lekln. leiben bitmily Igényekéi U klelégll.
Teljéi Uulelelul PITTNEH OVÖRÜV i Som. m. vendl. el elnöke.


Kakaó

19U7. MAIiOlUS 30.

ALII KÖZLÖNY



Alapítási é» 1889.
fórtl szabó,
Nagykanizsa, Erzaébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan fölszerelt szövet-raktárát. Mindennemű, legjobb minőségi) hazai és külföldi szövetek.
l*r N/.oílil klN/.olKiil»N! ~M ??T E I fi ?? y ö tt ánih! ~V*
Megrendelések csakis merték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelőezándókukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.

Nagy díj pályázat.
Hogy cégünkre, áruink jóságára a nagyközönség összes rétegének figyelmét felhívjuk, elhatároztuk, hogy egy általános
nagy dijpályázatot
rendezünk olykópp, hogy ubbi.n hazánk Összes lakói résstl vehetnek minden fáradt Kiig és köllnég nélkül.
Cégünk ölvén ólú magyar kituiióspgnek. úgymint: swinénznő, éne.kesnfl, KZÍDÓ.SZ, Író, fustó, zeneszerző, szobrász, stb. nevét m szülelési évéi. hónapját es nupjfil boriit:klm zárva én lepecsételve
Béla dr.kir. közjegyző urnák,
(lakik Budapest, VIII Bálvány-utca 4.)
megőrzés védett átadott minden egyi-s borítékra egy-egy értékes nyereményt, összesen tehát
ötven nyereményt




küztQk

Oh |uj I
Eljenl
KOhGgéa. rekedtsig ía
elnyállc&aodás elten gyors

éa biztos hatásúak
Eee.Br mellpaszlillái
az étvágyat nem
rontják és kitűnő
izilek. Doboza 1 kor.
HB 2 kor. Próbadoboz
50 fillér
Fö- 4a iiítltnMttl raalir:
Megfojt ez az átko zott köhögés I
Eggermellpasztila
., NÁDOR-GYÓGYSZERTÁR
lludapeM, VI., Vici-kóiui I7.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos. Práger Béla, Reík Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban
EREDETI
hVARRÓGÉPEK
minden elképzelhető célra,
nemcsak iparosoknak, hanem a családban előforduló össxes varrómunkakra, csak általunk Bzerelbetők be.

Os.--.zes fióküzleteink ezen védjegy által ellátva ismerhetők meg.
Kéijük arra figyelni, hogy a bevásárlás csakis fióküzleteinkben történjék.
SINGER Co. VARRÓGÉP
RESZVÉMr-TÁRSMSÁO
Nagykanizsa, Deák Ferenc-tér 2. szám.


nagyon
értékeset is jegyeztünk fel és pedig:
1. di]
300 korona araayban.
2. „
1 jrammolon 6 drb, linozzal.
3..,
1 fonográf 6 drb. lintozzol,
4..,
1 kltllno hsrjedU, lókban.
E. „
t kitűnő harmonika
1 ,,
1 li«n flnom fuvola
7 „
t kitűnő cltora
8. „
1 kitűnő arlilon 10 hangjigygyil.
9. „
1 klllnó Inlom 10 hangjogygyil.
10 ..
1 madárutánzo
át nig nogyvon darab igán irdikis njirimiiiylárgy.
Azok a fjálya/.uk. kiknek MZületesi éve, hónapja és napja az ötven kiválasztott kitűnőségünk bármelyikének születési idejével teljesen egyezik, iizun nyereményre tarthat igényt, amely nyeremény a lepecsételt borítékokra jegyezve van.
Akik tehát a pályázatban résítvenni óhajtanak, nem kell mást tenniök, mint pontos címüket és születési évüket, a napol egy levelezőlapra írva lehető leggyorsabban hozzánk beküldeni és pedig azért, mert az esetben, ha több pályázó nzüle-tési napja egyezik, ugy az részesül előnyben, kinek felelete előbb érkezett be. amit a poslabél.veg kelte bizonyítani fog. Az ötven-kitűnőségnek születési ideje
II. ilrmiilicr :||, közt vií
1841. január l-töl I
A pályázatok beküldőiének határideje 1907. április hó 26-lke. n piílvii/at eredmények klhirdetéie éa a dijak kioutaaa 1907. majn* hó 2-án lesz eszközölve.
Hazafias tisztelettel
Sternberg Ármin és Testvére
ca. és kir. udv. hangszergyárosok Nagy zongora-raktár és zongorakö\'lcsb\'nző intézet. Az összes létező hangszerek dúsan felszerelt raktára.
Budapest, VII,, Rálióczi-ut 36. szám.
Árjegyzék mindenféle hangszerekről bérmentve és ingyen

ZALAI

1U07. MAR0IU8 so.





i mlaoaa rrAnrUrbaa ai aaaoadd <UMb«^ „jf : O. H«a *. Comp,, Wtea I, Bibor-triTi.
Raktár Naeykiuiiz»án: Prá«er Uela nyy valamint MagyarotetáR több gyópytárában.
Eladó ház.
Egy hál, ini\'lyiK\'ii koroima, mé-
ÜZLETNYITÁS.
Timtelettel érlmiwm a n. i. körön-
BígPt, llOKV
Csáktornyán
(Vlassics Gyula utca,) egy. a mai kornak egfelelő
epüUt- és diszmü-badogos
/műhelyt «s
zománcozott edény
.inikiaíit iiltillan.
Midóii szifes pártfogást kérek, megemlíteni, hogy ugy a bel-, mint a külföldön sok éven át szerzett tapasztalataim munkáim megbizliaiósigára elég garanciát nyújtanak. Tiszteletlel
Csáktornya, 1007. márciim hó.
OORMER SÁKDOR,
Micsoda...? A papa megongodto, hiixon ex dicobl-fél* ANTINIOOTIN GIOARETrA-HÜVLLY.

Távirat!
Megnyílott a Furmen Imre orihopéd cipés/.niíibelyc Nagykanizsán, u po.slji-vul szemben. Király-utctt 38. sv.. ultiii.
Kh»l!al»k és j.\'i-ii.ík mindennemű íctlí. n<".i ts nyíriiK\'küij-\'iikct tn c<i|«mákal. ugysimtc fój.is vagy hiba* Uhukra — ..nhofed cipőket és csiimúkal ajánlok, a melyei hotíiu evén lit a f\'ivilt útiban is kulíolddn sccriclt tapasztalataim mtllelt késiitck. -(iyor* javító- «• foi\'1 ittlétemet a nagyérdemű kuxutitcK b. piirttog*Mibn MjÁnlva iiiarudtam hainllas lijtztcletle\'
FURMEN IMRE
orthopéd cipész.
Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
Alapítási év 1895. i
SZÉKELYI LAJOS
nizsai Feliérneind mosó- is vasaló\' intézete Nagykanizfa, Fő-ut 18.
FJfogail uri e.s női ftihórnenitSekot urak,
jókarban m
?fel ?itat ti oiiiii
Kiv4n»tr» árjegyzéket ezivoaen köldök.,


Oledltschia. élőeOveny. Bármily talajban gyorsan fíjIMik. elirO. usgy loriiwivel fmbtrink és bármily állatnak ullonláll. kitart 711—80 Mg. n»relhct6 oly aO rllu, hogy apró csirke malac slb. uom moliel at ez a Icgtilcsóbb örökS« ilUiollan kerités. -Kíclínyti míg sí is, lipg.v \'\'Rési "\'«)"" kíl»\' péig a legjobb eredmtajnce! OUHbelS. m«rt a csemeték felásva jegc» pintében tartatnak. Kiér darab 12 korona, rendesen Oll»l»e r>0 mBlor kerité.bM elég. Nyomtatott nllelósi is kozelesl képes utasilásl minden rendeléshez adok. Akinek élókerités nem felel míg, Kiallitllalok sod-mnytzavan, a .IcglSkélelesebb gyártmányt, olcsón 100, if.O és \'^110 cm. szelénét. Süőlőlugas
?miijén há/.natí legsKChb tlisze, egy gvujleincny H fajbul \'Ití tű, egy ti ü 30U futtot leiem.
Szőlőoltványok
tibUi ulietéBOk i* hiányok pótlásira, 01) legkiválóbb bi>r- es caemefte-faj, SRigoiuán váloga. Ittl, tukcleteii r»tnda*u él TsJ. li«Ete, ilúHgyokem péMányuk.
Delaware
?ima veMKÓ, minJen «2ál meg-c&ak ac a legnemisebb faj, melybúl cn 18 év tü huldat ültettem. Hb hoklot terem hdldank.nl,
schcí semmi tu.lomáiiy aem kell. ciért ellenacse s"k
Bövtbb leirást és KÉPES ÁRJEGYZÉKET tanulságos tartalommal és mindenhez teljes tájékoztatóval.*ingyen és bérmenlve küld:
ItVSY BÍBOR -íílUn.g)M\'Uiko>, NAGV.KAi.VA.
1868 ötn fonrnlomban.
Berber-féle
Ktfti
bőrkHtc?ck
• .ttn. A l!»ri n.-h 4A- .Él
kiítrtíny-kénM/appnii.
Ifi* ,-|jc*ri»-<*!t«lotliinai, (( iinuoi ll\'.ill.l, Mlat k t*ib W.fti-ol.\'i --«r inaD<< Ni^mi.i)nit> bittn
liergcr-félo bonix-szai>imn.
iiini**»ii, napaataa, aavplft, n.lt*a*rr tm xitb
h*t ah «ilvii.
Ar* ailD4«n l«Jo»li Timii.r Imamifilxli ?<ulM*Mi •cyiill. A ritidifiil baUiuuilUu H*raiap«au kttitofiuppml *» bl
a^tan^t Jlad*. dt
*--!,, «. (,141, .-,1^. (jaj *{c«i*a)f| lMop.0, m«l| B«r|(«r.M«
^inMi), a BieJM tiappaaW n*ll*k*A bacuiltli ula)lU*aa W
KBRC8MA ISTVÁN
Szigetec, u. p. Drinya.
*ta* ?>* 1. imu

PREKL ANTAL
Elti nijjktnl/.ul nzUloi, kirpltu it i\\t,nt
NAGYKANIZSÁN, (lírul itiaartaii, at ?néniéiiil uiaaia.)
\\ n. é. kilionség b. ngyclmét felhívom NagykaniE.tn a varotl csopoilházban levA
uztiloi, Urpltoi íi ílt/ltő Mübilyisre,
ahol birmikurí rendelésre legl.nomabb hiviteiben JuUnyoi
ÍT«k mtlletl biirmilycn UfttaÜOI ét kárpitos tnunkit
gyorsan és pontosnn k eszi tik.
Elfogadok (klavk k&rpttoiiaát, resíönyök e\\kt-; ültéül, bármiféle késlmiuűcik montíroiáiit
Nagy váUsitcku raktár dlvánok é* f*nÜtttxikbiuL Elvállalok hUó, cbédlS, Maion, «18«sobt^ belt-tég éi ssilloAaű t*IJ«K bir*ad*iéHk*t uSy
helyben, mint videken.
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis jó mínósísú szitn fából kétzitem. Magamat a n. •? kifsl>n>cg ji>lndulaiu páMfugátabi ajánlva, maradiam
haKaftas tiszleletltt
PREKL ANTAL
mű Mutatós- cl kárpitot.
•TüTÁJTTOl ÁJUKI S»ZJD MTHÖU!
Egy liter háztartási rum
Egy csomag finom törmelék tea
30 .iraicá
,,Vörös Kereszt"
Drogéria; Nagykanizsa.
Mindenki, aki bágyadtán és
rosszul érzi magát
iil<;:<-* és akarat kt\'pMen. Saiiatwii liltal tir tilntkvdi\'el m lilulnről kap. Több. mini ftoüt) tunár e» orvos kitnno ItatasiU tílismerte — Kapható mindiMi gyógyszertárban és drogmában. - bnwrldtést ingjon é« bérmenlvo küld llauer 4 Co., llerlin, S. VT. in.
VH a vezérképvist\'lo C. BRADY, WIEN I.
*JW^ SAJÁT MÚHELY.""ygg?iü
kur nagy valasitékbai kaphstók.
NAGY RAKTÁR gy"rDkbe"
ziam
NAGY RAKTÁR fér»- ™ n6i »r"" "™
- láncokban.
NAGY RAKTÁR "nom ei08t élkéM"-
Ükben.
Eladás részletfizetés mellett i
JtTlUank tn nj mnnkák WOI-KM kéMllUU*k
ÍBERÉNY JÓZSEF És FIA

,907. MABOIUS 80.

\'i A I. A I K ii 7. I. ii N V


El ne mulassza
u. * - r - - -* tekinteni! ?
r

STRASSER MÁRTON


Motor kerekek!! f Szabadon futók!!
lát- és műszerész
(Nagykanizsa,
Erzsébet-tér.)

KERÉKPÁR-OSZTÁLYÁT.




Nagy javitó-mühely és alkatrészek.

ALAI
Ajánlhat?cé^kíagykaiiízsán és a megyében:
r

JO
Nagykuiizián:
Divat- és rö/Os áruk: Kohu L. I.nji» FS-ul. Beck Béla. Erzsébet királyné-tér, liarla Alfréd. Fó-ul. Steril József, Kóut.
F&szer- és gyarmatáru: Schwarz és Tauner. Vnnuti-utea. Haas Vilmos, KJ-ul Hirecb é» Szegi. Erzsébet-tér. Neu es Klein. Fó-ul. Ifj. Feuelbofer József, Fó-nt.
Kávéházak- és vendéglik: „KOzponf kívóbál, Fó-ut. .Korona* kávéház- cs szálloda. Fó-ul. „Arany Smvas" kávéház- és szálloda, Erzs.-t. ,Fiume\' kávébáz, Krzsébet-tér. .Polgári Egylet\' venrfpgia. Sugár-nt. Vida Lajos vendéglője « „Jó borhoz\', Vasuti-u. Kőbán Jáuos vcndéglójo, Bzemeni-utea 21.
Mészáros- és hentes áruk: Reieheofeld Albert, Krzsébet-lér.
Cipészek :
Kosenfeld Miksa. Cseogerj-ulea. Miltényi Sándor. Fó-ut. Keller Mátyás, Krzsébet-lér.
Borbély múhelytk: - Bród Ignác. Tasuti-ulca. Fleisobhscker József, Erzsébet-tér. Perényi János, Király-ulca. Pusofszky Sándor, Csongery-ulu.
Mechanikus- és varrógépraktár. Strasser Márton. Iái- és mSszerén, Erziébet-I. Bród Jenő, mechanikus. Tarrógépraklár, FC-ul.
Órás- és ékszerész. Sleinor Mór, Krzsébet-lér. Szirós Antal, Krzsébet-lér
Etcrmt müvek. Horváth tiyőrgy pblft- és cwrépfedó. Magj.-u. 4.
Épití és vállalkozó: • SíukDav Lajos, József f

Kárpitos- is disziló: Prekl Antal, JírzséM-tór. Kefctyár: Kardo« és Társa, Vasuti-uloa.
Norinbergi- és diszmü áruk: Ali és Bobra. Fó-ui Weiíi és Ledofszky, F6-ul. Szabadszállás; Béla, Ki-ut.
SzabM:
Ulatkó János, Fó-ut. ?Ksufmsun Mór, Ensébet-tér. Németh lijorgj, Krzséliet tér. Liditl Miksa, Mag;>r-utca 29.
Fűszer és pipere áruk: Kowiifold Adoll fiai. Fi-ut. Scelsusz-gyár: Fehér és KHIISZ. Király-utca 28.
Szesz~ttagykereskedés: Kleischhaoker József Fia, Kruébet-tér.
Sörgyár: Ntujrkanizsai Malátagyár és SOrtode R. T.
Vaskereskettés: WeUer J. C, Fó-ul. t\'nger Ullmaon Elek. Rrzsébel-lér.
Szállító: Lackenbacher Ede, KrzNébet-tér.
Mfi- is géplakatos: Kotin Samu, Magvar-utca.
Kalap keresktd s: Welliscb Márkus, Erzsébet-tér.
Cukrászai: Hájcr ?inc«. KS-ut.
Drogéria:
A „VSrts Kereaif-hez, Deák-tér. Liszt- és gabona kereskedés: Keicbenfeld Ignác, Fó-ul.
Szoba/esti és mácoló: FHIC(T Jakab. Kölwvy-ulca 1.

1907. MAR01DS 80.
Fényképészek:
Viirli-\'H Antal, Csengery-utcB.
Mitlii\'ii Károly, P6-ut (Kazár). \';
Bomagykereskedés: Siprkowilz Albert Fiai, Voauli-utca. Neiifi\'ld Henrik és fia. Kórház-tér.
Mosó-iiszlitó- és vasaló Mézet: Székelyi Lajot. Ki-ut !). Könyv, papirkereskedis- és nyomda: Ifi. Wajdiu Júzsel. Deák-tér.
A megyében:
Szállodák, vendéglők- és kávéházak: (lerstmann kávéház, Otáktornya. .Zrínyi" kávébál- é» szálloda, Csáktornya. Horváth Unt. kávéházi ás szállodája, Csáktornya. Uencsey Ciábor vendéglője, Csáktornya. Pecsornik Utló veudéglóje. Csáktornya. Mnii.-r Mór veudéglóje. Drávavásárbely .Korona" vetldégló, Kiskomárom. Wolf IÍBJOK vi-ndégldje, Palin. Neufeld Lajos vendéglője, Uottornji,
Borbélyok:
Nádandy Nándor, C«*ktornya. Uikk Szilnrd, Csáktoruya. "
Cukrász: Kertész Lajos, Csáktornya.
Fnszerkereskedés: Mrái Tuslvérek. Csáktornya. Fink Ferenc, Csáktornya. Schwarc Mór, Dráfavásárhely. W\'eiszfetd Ignáo, Muracjtány. Pénzközvelili: Fleiner Mór. Alsólendva. Szénraklir:
Vajda Elemér, Ctáktornya. \'
Szeszgyár: Justus Izidor, Zala-Lövö.
Borkereskedés: Lessuer M. Kiai. Tapolca.
Bádogos mester: Megla Gusztáv, Csáktornya.




Neustein-file ERZSÉBET labdacsok

K juhilAk hasonló kószit-ónyokur] minden lekiit-teibnu foljobb beeső Ituidtá, minden ártul.-iias inyagoktól, az alléul! 8z.>r-*-k bajainál legjobb ered* mt\'nvnyfl liasznAlUtvi.ii.
gyengéden hashajtóit, vérlisstttók; egy gyógyszer Jwm\'jÁbb s mellelUi oly ártalmatlan, mint *• pilulák a
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott külsejük végett még gyermekek ia szívesen veszik.
KgU IR pUnlál tártaimmá tlobmt ,SO fillér. Kgy tekrrrh. mríy 8 iloboxt,
tehát ViO pilitlát ttirtiilmiUf rntik \'4 kortmti. í.*5 korona *íőíí»e» l-rknldt*e mrlltll tgu teker™ Wrmenlve küldetik.
Utánzásoktól ktllumís.\'i, óvakodjunk. KérjOnk haláro-zollau NKUSTK1N FI/LOP hashajtó labdutail. Valódi csak. ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „8zeut Lipót" ís „Neusteb Kolöp gyógyszerész" aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvényszékileg védett csomagjaiuk aláírásunkkal vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
BÉOS. I., Planlcengatte 6. S>K>k\'«úun: BELU3 LAJOS íi REIK OVULA <:,.,cv.,t,t.«k,,tl.

yyorx\'3-p
M OLL-FELE
SE\'IDLITZ-POR
védjegyét
A Moll A.-f«l« 8*idll«-porok u<i<,i gro^yhuhti o. logronkAOkabl. gyomor- at \' alttatbántalmik, xyuinoiKArc» t* Kyoinoili4v, tagiliU »4hrttt«d4t, mljbiaulom, ,
vlrtolulU, aranyér U a IcKkUlűnböiúhi, nOlbitogUgek i
ivll»(Uk úlk mindig ingyulili ellerjeilíM MOlieti. - Ara i dobom.k 1 kor.
^ Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. \'J
V védjegyet és aláitását tünteti fel. y
ellen, e jele. hftiliiamek i? i agy lopectéult ertdatl \'J
SOS -B0RSZES2
\'Á
Cuk akkor valádl, h* -1\'1""""1\' *•"« »""•\'• *•
... vi,ltegyél lilnieil fa], >A. Moll*
feliratú únotattal van iliva. A Moll-féltt 9Ó»-boriieií oevotttaien mint fájdilomctlll»plt6 badoVisfllétl »i»r
Egy éiozott inditi flvig ári 1 korona 80 (Illír.
\\\\
%
MOLL (jyormek szappanja.
a d»r»bonk«nt 40 fi". \'
I.egHm>ni»hb, io|(uj»bt. midstet uoriut kí.iliek Kyeiiuc oksitfrO ipoláiára gyermekek • felnőttek riaiére, öl dirab I kor, 80 Ali. Mlnjtn tUruli gyermek ><a|.|.tir> Moll A. Mjájtj



HIRDETÉSEK
FELVÉTETNEK E LAP
KIADÓHIVATALÁBA*.
?oll 1. i;igiizariiz\'Vi\'.\'iii\'1kír.\'\'adurl izillltb áltil,
llérs. TlK\'lllHIltli-n !). |ÍZ. (
Vidtki mci{ieii>laléiel( iift|>ouia i.uiiauUuvd melleit teljcilttctnek.
A raktárakban tes»ék határozottan „MOLL A." aláírásával
éa védjegyével ellátott készítményeket kérni. p Raktár Nagykanizsán: Roaenfald Adolf Fiai.

Nyomatúit Ifj. Wajditii József könyvnyomdijiban N»gyk»nií8»n.

Insert failed. Could not insert session data.