Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.09 MB
2007-12-29 12:36:19
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
506
4666
Rövid leírás | Teljes leírás (285.82 KB)

Zalai Közlöny 47. évfolyam 1908. január - 1-4. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


■EOYVEWHETEDIK ÉVFOLYAM, 1. 8Z
HAOTK
ZALAI


5 korona,
ára 20 fitl. i
í
EloAx«Mal árak: Egáu «*r« 10 korona, MUn ___».__ ? korona 60 fill. Egy*a aián
Mgjnadénv 2 korona 50 fill, Egyaa tiám ára 20 fill.
Tanáraknak, tanítóknak, jagyxfikntk 4a állami tiazMaaíoknck
I évra 6 korona, fii 4vr« 8 korona.

Felelő* -inrkei-ilit tw kiadó:
Kálmán Fái.

8iark«»T£i«s 4a kiadóhivatal: Nacykanlxaa.
Ffl-ul 16. Hám, Megjelen minden hétfőn délben.



Újításunk.
A „Zalai Közlöny" mint hétfői újság.
T
— Olvasóink figyelmébe. —
A negyvenhetedik évfolyamot merész újítással kezdjük. Negyvenhat év szokását, formáját, hagyományát ráiiuk le magnókról, hogy minden vonalon, minden irányban alkalmazkodhassunk a raodefn kor követelményeihez.
Újításunk, melyről csütörtökön már értesítettük t. olvasóinkat, abból áll, hogy a ,Zalai Közlöny" megjelenési idejét áttettük hétfó délre.
Ezentúl tehát helybeli előfizetőink hétfó délben, a vidékiek pedig hétfó délután kapják lapunkat, mert * déli rónátokkal minden irányba szétküldjük.
Gsütörtöki értesítésünkben röviden okát adtuk e változásnak. Kimondjuk most részletesebben:
Az újság-olvasó közönség a hétfői napot mindig üresnek érzi. Nem érkeznek meg megszokott lapjai, nem értesni a napi eseményekről, az ebéd utáni olvasást kénytelen elhagyni, mert hétfon miien lap. A szombat estétói hétfő délig történt eseményeket, a legjobb esetben kedden reggel tudhatja meg. Hogy ez mit jelent, csak az tudja, akinek az újságolvasás napi szfikséglete.
Ezen a régi bajon akartunk segíteni, mikor elhatároztuk, hogy a „Zalai Közlönyt" 1908. januártol ketdódóleg hétfó
délben jelentetjük meg. \' ,
Lapunkban tehát már hétfón délben olvasható lesz. hogy ui történt szombat estétől hétfó délig, de azért a heti eseményeknek osak ugy hu tükre marad ezután is, mint volt eddig.
A legújabb eseményeknek gyors közlésénél nerolfttt rfígykaiiizsára és Zalamegyére terjeszkedünk ki. hanem aj égési országra.
A „Zalai Közlöny" u. i. hétfőn d. e.. 10 ómkor telefon- és távirat-értesítést kap Budapestről, melyben tudósítónk beszámol a vasárnapi és hétfő délelőtti eseuienyekról.
Ezzel elérjük, hogy t. olvasóink u helyi, megyei s országos eseményekról gyorsan értesülnek és hétfón sem érzik a lap hiányát.
Igaz, hogy ezen újítás sok áldozatul kívánt, de meghúztuk szívesen, hogy olvasóinknak ezzel is kedveskedjünk.
Osülórtóki értesítésünkre mindenhonnan elismerő én üdvözlő leveleket kaptunk. Olvasóink csakhamar felismerték ai újítás nagy horderejét. Reméljük, hogy lapunk ezentúl is nélkülözhetetlen lesz.
Tapasztalatból tudjuk, hogy a legtöbb és legfontosabb esemény mindig szombat este, vagy vasárnap történik. Városi közgyűlés rendesen szombat késő délután vun. Erről eddig csak egy hét múlva irhattunk. Egyleti s más egyéb gyűlések vasárnap vannak. Ezekről is oeak a következő szombaton vehettünk tudomást. Mulatságok, felolvasások s más hasonló dolgok Bzombat este szoktak lenni. Kit érdekelt a referáda egy hét múlva?
Ezután mindez máskép lesz. Hétfő délben már kimerítő, bő tudósításban számol be a „Zalai Közlöny minden gyűlésről, mulatságról, stbiról.
Mai számunkban már láthatja az olvasó, hogy újításunk célszerű és praktikus. Benne vannak a legújabb események is. így lesz eiután mindig. Már most közönségünkre bízzuk annak megítélését, hogy érdemesek vagyunk-e a pártolásra.
Eláruljuk, hogy az újítások sorozata még nem ért véget. Mihamarabb eljön az ideje, hogy nemosak hétfón kopogtatunk,
Azt hisszük, egyéb programmot adnunk felesleges. Az eluiult év meggyőzhette olvasóinkat arról, hogy lapunk minden irányban független, s így radikális és szókimondó. Ez lesz a jövőben is.


Mindtnnemu hcl- eS kulliildi ertck|iíi[iirt napi iif«ly«mM
oeri6C»m«>iU>ítii«UevöuM7,ek«iWlififei"kiKl lógva legelő
S BUDAPEST. =
Santcfcozpontunk: V\'-> Magy. KIr, ÜP€r»-Ö»iír p«toU|iban.
Bankhalyiiagek: ó-UUa 15. Miitn *s Ueát-uteá 10. *zi,m.
DIJ<*l«nul nyújtunk bárkinek uaktzerü fölvlIágotitáBt.
VáluibélytK "i\'"Jenkor mellekelenJú.

Folyósítunk: " ^^
Jelzálog1
H-«J
Ill-ad halyi beulblázá»fa 5-16 évr«,6°/,.al, eactlag V/.•/,■•!.
Biemély- ég taroaváJtóbitelt \'^ZLtl Í"M""Í """\'[ •■\'•■"in^-M^^^^^Li^Jí
TUztviaelői kölcsönöket ;
~ in.i, tori nyhalósági, kilzsé&i tiKílviselóknek » katonaliMteknck RcaUai alójagyltara
,<* cs cktbiitnsitás nélkül. Ugyanezeknek nyugdijaira ia. -- --- "-
:atek es vállalatok raaivanyalrt értekük 05*,a-áiK kölcaönl nyújtunk u Outrik.Mafyar
mellett TiÍ2sd«mag!>ÍEá»okat a budapesti «*■ ktilfutdi t<Ji»dvkan lelktismordteaan ea ponto.
iiiiKknk.,11 ercűmönynyel, as írfulyarn,>kat naponta díjtalanul köítiljuk. =^=^
llk ka
vihókolc*
lelyi

ily 1
Konvertálunk
selntlunk. l\'ciw.ugyi seukba vi^ó mindan raálii Ogylifat a legnagyobb onyolitjuklo. bankházunk kcpvis«lttcreinegbiihat<iegyéR«k«lf*lvMSUnk.

Pesti Magyar Kereskedelmi Bank
Alapittatott 1841-ben.
BÍKvénytöke: K. 42 Millió. Tartalékok: K. 50 MllUó.
KOipont: BUDAPEST
Nagykanizsai fiók:
Oiengeri-ut 4. »z. »ajit h&E.
Takarékbetéteket t8tíS:rk;
pörlitiirjtsgyük ollftn\'ljt\'ii n legelőnyösebb feltételek
é» módozatok in"llt)tl. Leszámítol knl- ÓK MÍOlilí iáitokat és Itisoroll
értékpapírokat. Vesz és elad értékpapírokat, arany és eítlnt
pénz rki\'t iili\'Kíu bankjegyeket.
Letét éa megőrzés végett alvest értékeket éx okmányukul. (Sala dtiposits)
Hitelleveleket kiállil a M- ós kullüld inindmi li\'lenU\'kt\'iíVfbb piaiéra.
Tőzsdei megbízásokat a budapesti, bécfti és a külföldi i.\'.i-.lvtív l,.f|iii«ini,.liiil,,in I.\'IIBSÍI
Mindennemű felvilágosítással
díjmentesen szolgál. TELEFONSZÁM 20 TEUSPONSZAM
1 liter
Jamaikai rum
90 kr.
1 csomag
Törmelék tea
30 kr
Kapható:
riíi a „Vörös km-szthez"

ZALAI KÖZLÖNY
"Előfizetési falhivás.
té»i dijai
A inai számmal Ul elotizntést nyilunk lapunkra. Vezulí cikkünkbe mendluk a „Kai ai Közlöny" jAvRiidi irányát. MIIIBZ nincs mit liottá tennOuk. Kir.]|i*»talan.\' szókimondó, jó újságot kívánunk «doi olvisóinkuak. Olyant, amely az igényeket kielégítse. Hogy »z( meglehessük, pártolásra van szüktcgtlnk. Kérjük lehat t. olóllzet&inkot, hogy at előflie-ijal hozzánk inielíbl) beknlileni síivoskedionek. A Xalai Közlöny elótizelési ára:
Kgy évre H1 korona t>
1 , .5
V, , i . •>" fillér-Tanároknak, Unitóknak, jegyzőknek »s elinni tisztviselőknek :
egy évre G korona


ISO- JANI Ali 7.
Városi gazdálkodás.
7,7. haszon. Az eladósodott város.
Eszmékkel korgetódzQnk, jelazavakkal dobálod zuuk ÓH reformot hajszolunk mindig <w mindenütt. A lapok telve vaunak pminszezal, sírnak a nagy púiadó miatt, melyet érthetetlennek tartanak akkor, mikor a város ne mini iránybau s«m ínjlódik. A in itt HÍHVH panasznak ás jajgninüiiiik helye. Tenni kuli! Hol yen Vi\'troHÍ, még pedig praktikuH gazdasági politikával kell Nagykanizsa kátyúba rekedt hZökerét előbbre vinni Hogy ex megtörténhetnék, olyan ideál ktll u városi vezeló.ióguek adni. melyet könnyűn megvalósíthat én amelynek valóm válása tényleg anyagi előnyöket hoz.
Ilyen prakliLuB én kömtVfU megvalósítható idea az hlatiti, melyet u városi képviselők szíves figyelmébe, ajánlunk.
Mikor a legutóbbi városi közgyűlés a köllség-I v«té«l tárgyalta, egyetlen llgyelenireméltó, azakérlfl i Elszól Bilist nem hallottunk, Hini Hzoinoni bizonyítéka annak, liopy a kíípviselfik vagy i-i\'m értik, vagy nem akarják crlcin H ilolgtikal. Mi csak afiy léteire liivjuk h\'l u figyüliUOl.
Az 19tH,-ik évi ztirs^ámadiÍB V. létoln nzoríut, L\'\'K»\'ló ós ^rrtfl mi |üvftilflnia :i7,G1 :í kor. HÍÍ f., t*rr« sziiiuútyi kiadás 7-Üiíi korona, maradna tehát :lu,;tl4 korona. Az ingattan érteke 417.08J koronában van felvevő.
MinJcni\'ki\'lfítt mcgnmlitjDk, hogy KagikanizHá-imk -Hiou hold f-)ld|^ van. Mikor tehát az 417082 koronára VHU felviHo, akkor egy Imid csak HHi koronát ér.
Kz az értliiiU\'th\'ti, II isten Nagy kan ÍZMÍQ egy hold fold Mi-ítí liiim-t-.Min korona. Miért vélték í.\'l lihál a yirszámadá^Un Imi koronára?
A valóság tehát &?., hogy a varon lege ló én erdÖ vagyona ti égy millió koroou. Ha pedig es a vngyoii tuinyit I\'T — Aminthogy tényleg HZ m értiíkn :— akkor a 4 ,7nvj korona \'\',"/„ jövedelemnek fc-liíl m(\'g. Ónak termé.szetoK. hogy iíyen gazriátkodiis mellel a vnron nem fejlődhet, mórt DÍUCH mib6l, elli-nlx\'ii u pótaitó folyton •■jindkedik.
K/.i\'ii a szomorú dolgon Hegitmij kell. még \\t»-ili^ oki»au t-s pritktiktisnn. VelcinériyUnk fizerint a k<n.\'i){.\'/.r, I..I1I..\' A lie!).-.s:
Kdiltl-\'tHlk. IIIJL\'V egy hu!d föld úríúke IOÜO -1 Ü\'lU koroiiH. Ha a váron A felnő erdő, békán-tó t-n kis-enliM birtokát parnullriznA az ■ ;\')U() kat. holdunk



Msse a halálról ós a torhelyről.
Voll t\'gyHzer egy ember, akii Benedeknek hívlak, n aki nagyon i.ttpntelén életet éli. Kz a Benedek minden id«)ét a korcsmában Irt | löt te. ahol Imnonlóan istentfleii társaival, literszámra Önlütle magába a xárga. fehér, vöroi és zöld sziitO italokat, atnelvek kózül egyiknek édes. a másodiknak keiért!, a harmadiknak savanykár. jxe volt. de valamennyinek csépjei közéit ott úszkált, bukdácsolt millió !íi« gonosz mellem ; ezek fölmásztak Huneitek agyába, elkeveródtek s vérében éti hihetetlen módon felforgatlak olt tuinrimil. Benedek, akt különben Malid i\'inber volt, ilynkor iiHkivaitult. ordított, károm-kodolt, bt-lekótóll emb-Ttársaiba és ártatlan poharakkal Ártatlan ablakukat /.uzott oHs^e Kgy ideig birta Benedek ezt az óktft de egy nnpnn nagyon bet«\'g lett. De o evvel nem lorídutt. továbbra is eljárt a kori-Kínába H Öntöttéi niHgába a lívílko.s italokat KH mikor az Ur valamelvik bainulon Mekinlett a zengő kék magatifiiig-ból, a beteg He tied eket az llt harábiili látta felrcngeiii. Magihoz iiitetle ekkor h halni angvnlát. igv ozólt liozzá : — Kinn), holnap est« lefízállsz a földre 5 eloltod Benedek gyorlyájál.
II.
Annak u napnak reggelén, melynek estéjén Benfdwk gyertyáJHiink I-ten akarata szerint *>| kellrü aludnia, a konok linnput valami klllon^ti gvengi\'Nét; Bialllu meg Kgéhz inijt nagyon Kzomoru volt és el-h»Uiroita. hogy fhtére nem megy koruHinába. Mi6ta az eh7.ét tudta, ez volt az első éjjel, melyet otthon toltiítl. Belebámult a lámpájába én égvhzerre cwak minden ok nélkül keservesen wirni kezdett.- Mikor pedig elcseiidnht-fjetl, liniát, papirt vett elo én Írni kf/,dl»i a végrendidelét.

.1 g\\ii.sy.<Ulok ki jr, nolié/. luiigjctilM/, s iiixgtíliö
•Miioi-ii (íí\'pi*/.el.\'k vég>ó Inugéseíhez Voltak riZok\\a.
Ks 11 mi\'iivnek M a hivatalnoka, akin.-k az s kötelessége, hogv az emberek élde után pontot tegyen, K akit a költők a hulál angyalának 11.nv7.m-k. ebben a pillanatban elindult az égtiól. L.s/iilll nbba u városba, melyben Menedék lukott és .-gyeih-Ken abba u korcsmába ment, amelynek Benedek a nap é« éj mindet) arájában \\iMnléjrr szokott Imin. Körülnézett de az Üreg korheHl sehol Ht\'in tiilúltu. T.ilán valamelyik Httpszékheu vau. — gondolta a halál
Ks rno-t lálott arcokat melyekre n SÍ«HÍ mámora a t»kéleten initidtuiiúl megfeledkező boldogság kilője-zesél varázsolta; futott rut vonásokut, melyüket a részü*sög nsHZH-^^h/,1 kuszáit s az ellenállhatatlan bá| tnilójrtba igazgatod KlIlonbHl) esunya sZMillekel, ame-lyeklieu u niáuior az érlelem, a szellem villamos lámpáit gyújtotta lel. Hallott vidám, profán dalokat é.s mindez u| voll neki s nem gyóile eléggé csodálni.
émiiltnk K a lámpák lángja lobogni kezdett IV.
\'pén illatos fűszerek égtél
világító lánggal, A lilioui széles medence\'\'fii nótt ki. melybi) a virág száraiból illatos rózsavíz szivárgott. Kgy lilaKülyeni sátorból lialk zene hallatszott 8 it
Kjhiii. — síuinlolia, - lie b-k már bizonyosan hódító dalok ugy líiltrtUék meg a termet, mint a neme^
rrtimi az idt-való italukra, ttligiiuncm a nmsik városban vörösbor u kri^lalykidybín A falak körlll puha szini-.s mulat. A/ZHI ejv viilrini iióuU iiitylilvt>, a halál neki- lfer»)v«i«n lérllak é.s nők hmerészlek s tiözta kfk indult H hzmiisMii városnak Akik találkoztak véli* Mislöt eregelö 8/,iVíirkiikal .dívtak vagy édes gyümől-embt<rek, azok ineghorzadlak s a foguk vacogott m>kul ettek H kábító italokat ittak. Néha (elkeli egy Ö.sszejártii a szomszéil városi is, de Hened.<knt egyik l«ány s körQltáticülti a tüzet Nagy, «rós, bófeh.-r csap szói ben tn>m találta meg. Kkkor már ki\'zdlif bÓrll, nzók« selyemhaju gyónyílrl) leányok gyorsan. boHSzanlani a dolog és tmgíut tovább állt i\'gy város- titemesen keringlek. Vékony si-lyomiugük liozzátapadt SHI I)a olt is hiába |nrt. épp ugv, mini a tjzedik. i testükhöz n kidtHiiborodtak ai izmos idomok 8 a keblek huszadik >iázadjk éh <>zr>-dík városban, fcs amíüt így kupolák módjára biljsíkan koronázták a mellüket
fiurnabiirfl malii) leihiyok Rlmailuzva, lutiláu
mindinkább nokidühüsodu* kntiiltu ni a városokat
liugy vidamelvikbeti lefülelje áldozatát, azon vettA KZemtlkel lubuiiytiík, vi^lag, véroij ajkuk kiusé ineg-
kivilloguk a fogak k\'ar|iik»t kél d
■szre egy nap. liogy az órog Kurópával végzeit, nyílt H ŐSSZ«8
s ázsiai városok utcain barangol. Ks amellett, hogy széttárták a mini u repülni készülő dnrvnk a .szárnyukat
u kötelessége kergette is. nagyban vonzotta a neki nj | lebegtették; testük sulvpont|a lábuk ujjainitk hegyen
élei k n vidámság, a tánc. a zwie. a dal. A komor nyugodott s OK valami c^odálato*. megejló ritinubl>n
halál ai éMtiek tizüket a virágjait netu ismerte. 6 az szédítette mozdulataikat. Jöttek degeuerált apró, diih-
életbAI cshV a könnyeket, jajgatásokul. fájdalmaktól,\' hajú, IIOSÜZU kuni, liossíii uj|vt uók, akik mezitelocnl
Tngy rémüleltól eltorzult arcokat ímuerte. Fülei csak és vadul énekelve járták a tán no í ■ . ■

1M)8. JANÜÁK
vMeln« nifK. Értéke tehát, haimk inoo koronával! \'vBBHiük ennyit púdig prinia volutuál fogva Inltéllo-\' mii megér — >.60U,0U0 korona. Knirak évi 4" .08 kumita 15*1.0(10. (Csak 4"/«»t vettunk, holott 4\'\'° — .\',"\'0-ra is el lehet helyezni.)
Ki a fiO.OOU korona megfelel évi 2(i7„ póladó ctokkeuesnek, vagy pedig viivnelrk, mluruátás, vflsárlór-midezés, htb. stb. építésének.
Véleményünk aierint ennek a tervnek jnegva lÓHÍIflBa elé bemmi akadály sem gördül. Hogy a város évek multán mennyi mindent nyerne az igy befolyó jövedelemmel, sít igy hirtelen kiszámítani srm lehet. Mindenesetre előnyösebb, ttiint u nftiKtani 3/ "/ jóvödelem.
A fold hamar elkelne, mert nálunk nagy u féld éhség Kötött birtokkal vagyunk körülvéve, kisgazdáink liálllsak lennének, ha a város parcellázna.
tiondolkozEanak vezetőink a felvétel) ideán és ha jónak találják, valósítsak meg mielőbb
Újdonság!
A it. közönség szívea ludo mására hozom, liogv iniilerme.met
fővárosi m külföldi fényir\'dák mintájára, & nini kor legújabb vívmányai hzerint, villamos fényreflektorokkal láttam el H igy azon hely-zolbeu vagyok a mni uaplól fogva, a legelőnyösebb világítás mellett, az idÓjáráMól teljesen függetlent)] ünnep- és vasárnap is reggeli B órától e»ti 8 óráig felvételeket ffczkinol-lietlli, előzetes bejelentés esetén későbben Í8. Hálok én egyéb esiélyek alkalmából nuiUTinem a kéhŐ 08ti órákban is uyilva van, ugy, hogy a közönség köivutleu az et-lélyek látogatása előtt is fényképozttiihHtj magái Kzeii uj eljA-ras sztrint (elvett képek semmiben sem különböznek a nappal felvett képektől. Műtermemet & jövőben i» (.zivfs pártfogásukba ajánlva, vagyok teljes tiszteletiéi
VÉRTES ANTAL
fényképész, Csengén ut 1. o Nagykanizsai takarékpénztár épületében foliUziul.
figyelmét.
A halál angyala ezeken a tanyákon mogismerto a szerelem millió hangját. A vágy tióhajait, mi-lyck hoHBZiu, egyenletesen ttzáltnak, 8 a bt!tol|ewedé«eit, amelyek góreHÚHtm szakaduzottak; az On>m sikctllá-saít s a csókok zenéjét. letolt görcsösen dssiofizoruló ujjakal, mulyeket nem a kitiok görbiletlek bolo a párnákba, hanem a kéjek Látott gyrinyfirtíl roRzketö térdeket, az epedés éden kínjában vacogó fogakat (•> egy nagy csóktól el fehéredéit ajkat.
Mindez »ZAtizáció»an uj volt a komor égi hivatalnoknak. Ks mint egy dolios irodában mcgvi-ntllt dijnokol megrészegit egy csodás tavaszi reggel, itiely-nek báját oddig MHI\\ ítíinorie, ugy hzédlllt bele a halál az élűt káprázatos újdonságaiba. V.
Negyvt\'ii évig barang\'dt igy, megfeledkezve ;i ktMeleaségröl im-lyct m iír reá bizolt, mikor egy éjjelen — bin>nvo»au a ióld kertikH\'géiiek okán — vihwaiért abba a viiroaba, nnitilyböl elindult a ittnelyhen Henedbk lakott. Ü* cü»k ekkor jutott eszébe n kóieles-fiégt) é» az, hogy a vén korhelyt a lakáén keresse,
Otthon Benedek a negyven évig tartó brleg.se.g-(Öl 8 a roppan! öregségtől ineggyolorlcii letjiijtó látváuy volt. Iszonyuun Kzenvfdeit s negyven évut-k miudt\'ii percében n min kod ott az ég urához, hogy knldje már érte a halált, aki kia|aitól iiiegvnli.SH, A ni az Ur ezt a legjobb akarattal tscin tidji;silhetie
— mi tudjuk, hogy miért. Mikor HZtiín Henedek látta,
hogy minden hiába, az ég nőin szánja meg szórnyl)
szenvedéíieibHii, n szegény kínlódó agg revolvert vett
elő — kínlódásai negyvenedik évének utolsó napján
— s megmaradt végöó kis erejével agyonlőtie magát
A golyó épp abban & pillanatban ólt.i meg, inelybeu a lialál augyalu végre megtalálta s ;i szobájába tépett.

I K U •/, L O N Y
Csadabogarak.
— A .Nagykanizsa- f. hó 3-lki számából —
„Kérelem, Mint manapság már több vidéki városokban létrejött az a humánus és méltán helyén való érdom elismerés a rendőrség üdvös segédkezének nem nélkülözhető polgárság körében, hogy igy ,« szokásos ajándékozások idényekor, ki ki tetszéséhez éö jóakaratához mérten összegyűjt hizonyofi összegei arra az éremkes célrn hogy t\'f-ak réüzben is megjutalmazzak a közérdekében lelt jó szolgálatokat én H társadalom békéjét fenntartó rendőrség méllán BÜstiiert figyulin.\'B gondoskodását "
II.
Élt 82áz évig Vnro.Mink legidősebb lakója tegiwp hunyta be orokre szemét. Különös é« ritka isteni adomány, hogy valaki, a mai elkoresoHull világban száz évre tekinthet vi^za, hol van az a földi halandó, ki a mai villamos korczakbau .száz évig terjedó uyor-iLsággitl kívánna élni? periig élö példával (most már halott] látjuk beigazolva azon közmodást .lassan járj, loválih érsz\'. Igy lett egész életében özv. Mnrkusz (jiTzsouné született HUchler Nelti 11 Kiraly-utca .i;t. ház szám ulati lakó magánzónk in. ] egész életéu át mértékletes is kimért volt. bár sok [ wsKZonlagságon im\'itl kere.nziill mégis a sors különös kegye folytán, ép elmével óS telje* faló képességgel legnup este fél uyolc órakor s/áz éven korában végelgyengülés következtében lelke, elhagyia porhüvelyét.
éi .Hntnebcrg*-rlyem 60 kt.-lól fel-blu bármentve ét l«>«n. Minin
IckSek I.itmeiy nyelven iméieniliik :
an. SeliinfibriU. Hennebirö In Zürich.
A hét.
— Előfizetőinket tisztelettel kérjük,
hogy az előfizetési tlijat hozzánk raielóbb
boküldpiii szivcHkcilji\'nfk, nehogy a szétkül-
dósbon fennukadás lörlónjók.
Hatrjilckus (\'lófizetöinkut a hátralék szíves bekilldéséro ki\'rjflk.
~ Előléptetés, A vallás- és közoktatásügyi miniszter tlrot Knió i-MÍkU>rnyiti álliimi lauilóképzó-intézeli tuuári a VIII. lizeléM osztály A lokoí.ilába léplettu t\'ló.
— Szolgabin\'ik beosztása, liróf Batthyány l\'ál
fóis|iáti ur óuuillósága Dr Huszár l\'ál smlgabirol a
zalaegcrsregi. Farkas Kálmán tb főszolgabírót a
Csáktornyái, Dr Udvardy Imre sxolgabírót a balaton-
füredi és I\'aál Viktor szolgnbirót a zalutiieiilgróti
járási főszolgabírói hivatalokho; rundulto ki
— EljcRyzes. OoleiH-zky JánoH takarékpénzlári
lisítt^elö i\'|j\'\'gyc/.tf himi] MiiriskH urleányi Nagy
kanizsán.
— Alapszabály jóváhagyás. A belügyminisz
ter a zalüsgántói <mk. UUofló-teslIllet Hlapszabályait
lálaiiloíla.
— Házasság Szívás Aulai nagykunizsaí órás
mii délután ve»zi nólll Némxth Krzsikét Kaposvárott
— Elhalasztott befizetések. A nagykanizsai
takarékpénztár altul ulapitoU önsegélyző szövulkezot a
bélfói luilizetésekt-t [íetileken fogja megtartani.
~ Népies gazdasági előadások. A füld-miveléstlgyi miniszter támogatásával IVrlukon a tél folyamán népies gazdasági előadáfiok lesznek tartva.
— Ami jól ízlik m a hzervHzetnek rendesen
Itasznosnbb, mini a visszatetsző dolgok, klllónoseu
gyógyszerek. A „Seoit-I\'éle Kmulsió" feltéllfiitll jó
1 izü, könnyen omészthetó összeállítása a csukamáj-olajnak, melyet gyermekek is előszeretettel veszimk. Kapható a gyógyszertárakban.

— Itt a hideg tél és relé a hurutok ídej*.
melyekotík különösen átok vaupsk kiléve, akik •
légzÖHzervek ohronikus meg betege déseibeu Hieuredtiek.
Akik Diuctiöiiek ftbbau a kollonmo helyzetben, hogjr ti
enyhe délvidéket fölkeressék, hattináljauak .Sirolia-
Rochteu-t, melynek homabb vétőin feluttu ajánlatos,
I mert kevesbíti a köpetet, szárit ja a légzőszerveket én előmozdítja az étvágyat. Mindennemű hurutban sieu-
j vodök részére vslóságos meutó»zer. Kapható »
i gyógyszertárakbau.
j — Sikkasztás a sO-megi városházán. H a tározót-
\'tan &zer«uc>éllensége vau Sümegnek az adójögyióí-
\' vei. Csak néliáuy évvel uzelött CHukták el Horváth nevü adójegyzójüket, aki nevezete»ebb öt-szeget vágott zsebre, most meg SZÍICH LUJOH nevű adójegyzó lépett\' tilos iilra. Ugyauifi mintegy KOD koronát kitörő adó- , pénzzel nem tudott olszámolni tt mikor kérdőre vou-
Uák. beismerte, hogy Baját cél|aira használta fel a pénzt. A linlóhAg lotarlóztatta én átadla a bunleló biróbágnok
; a rossr ulra tévedett nmbert.
— A bajai milliós főnyeremény pörö* Ugye
, még mindig niuoeD eldöntve A pflr ludvitev&leg. abból származott, hogy tickert Antal bajai lakos « ottani Kereskedelmi és Iparbankot aziBl vádolja, hogy
i réKzletivéi, a mely szerinte eredetileg a milliót nyárt Bváinot tartalmazta, kicserélték és eitel fit a milliói főnyereménytől elütötték Az egész bonyodalom nsra
i keletkcroít volna, lm Kckert Antal sorsolási lapot járatott volna, mert ebben az étiéiben már másnap tudta volna, hogy nyort-e a sorsjegye és ha csakngyao az övé volt a milliót nyerő száma részletivet nem adta volna ki a koiéból. Látni való ubbol, hogy mio-denkirtí nézvti, a kinek értékpapírjai én különösen
\' Hornje^yei vaunak, fuletto főúton egy jó sorsolási
! lapnak a járatása. Ilyennek van el ih mer ve a PénzDgji
| Hírlap a melynek sorsoláai részét alVuiflgyirCtmulató-t a Ifgillolékesebb helyek, jelesül a uagymélt. magy. kir. belügyminiszter mint teljesen inugbitbató stai-
1 köiliinyt, a nagymélt. magy. kír. pénzügyminisiter mint szakértelemmel éa pontosan ezurkesitett lapot hivatalosan ajánlottak. A lap elófiielői a januári atám-
I mai ingyen kapnak egy sorsolási naptárt, további
i kapják a pénzügyi éa tőzsdei évkönyvet, & mely sok más haszuos tudnivalón kivul tartalmazza a kezdettel fogva m 1007. év végéig kihúzott de kiűzetés végett bemutatni elmulasztott sorsjegyek hivatalos kimutatását, ugy hogy u könyvből mindenki azon ml megtudhatja, vájjon sorsjegy ki van-e már huiva vagy nincs ? A Pénzügyi Hírlap elótizotési ára u korona • mely öüszeg postautalványon küldendő bu a kiadóhivatalba (Rákóci-ui -14)., a honnan kívánatra mutatvány-
|számoknt i» kllldenek.
I — Ajándékok a Darnay-Muzeumnak. Kará-
■ CKony hetében sok becses ajándékkal szaporodott Hnntay Kálmán hi)me>>i muzeumu. Kúlvus Károly orst. kejivist\'ii) a iiiiueumuak njáudékozin OMHzefi régis>>gtiit. Kzek kuzótt Szí. Imre herceg koporKÓjábuii lelt dÍHzes
| eziiNt boglárt, inúvészi faragá^iu elefáucHOi>t emt/örl k(i|i»nyát t-s gyöngyhÍmzé»U Öliöoy réti/Jetet, meljr* a liimzé.s négysorosán tulipán ólukban vau felróva. \' Azonkívül egész sorozat régibb középkori aranyozott csalut atiort tlíszü.s szövegekéi nlb A közelmúlt napokban imnét nagy láda érkezed Kötvös Károly ajándékaként a múzeum óslóuv-táráiiídi gyárapitalára.
| Kmmk legbttc«e,K<>bb darabja n l méter bo.izu inamniutb zapfog. csigolyák, lábszár i-HOutok és egy kisebb iiiérotü olt\'fánt agyar Klb. — Teljes épHégbeu fenn- ,
; marudt díszes bronz vorttlü, chiiklós tengelyi) napóleon kon zablat ajándékozott a muzeumunk Aí*bóth Jenó ismert budapuali bajnok. A zabla Krdólybeo kerüU lelhZÍlire.
— Fényképezés esti világításnál. A nagyka-iiir.sai fénykepébZtfl egy bravnroH lépeséről Hzámolha-ttink be. Ma már semmi akadálya sincs annak, hogy valaki magát <-t.te, vagy bármily borús idóbeu is \'. leÍBiiyképt\'zleHbu. — UgyanÍH Vérleti Aulai funyképÓM Caong^ryüti mftlermét villamos rMlekiorokkal szerelte fel os igy borús időben, vagy esti* is eszköszölhet fölvételeket. K felvételek semmivel Kein kütomböznek a nappali világításos képektől. Hok egyébb között van egy érdekes előnye is eiztm uj b«redezésne.k Ugyanis Vérten műtermét bálok, hangversenyek alkalmával kenő entig nyitva tartja és igy a közönség báli Öllö-



Farsangi

újdonságok

Weisz Miksa,
IV\'ifi- és núi dívuiaruliá/tikti

Z A I, A 1 KÖZLÖNY

1908. JANUAB 7.



■ rendezőjéhez, mint az egylet elnökéhez (is megígérte, húgy márciusban feltétlenül öljön Kanizsára -- felolvasni. Rímeljük, hogy akkor nem IKSZ betog. Bizonyára nincs senki, aki érdeklődve nu várná a kilátásba helyezett felolvasást
A mulatság anyagi oldala jóval mögötte maradt az izr. Nöegylel estályének. Erkölcsi részben viszont itt az elsősig. Elsórondu, fesztelen mulatság volt, ahol nnmosak frakk-
lékében meKÖrökittellieti inagnt. — Vérlet hirdetéaét olvasóink flfrjrolmébe ajánljuk.
A kgjobbnn, be*-»1l, n tiet- «■ kullulJ II-KCÍSÓ lekinttlyeit/it cs sok voMáUjnniiitltfliiíüflr «gét<< séROB é* bálb«jb*n sianvadö RyermökBk t» felnőttek icv.ére; nagy UpArlékü, CIÓNCKIII »a liom- . *t ctontkopcúdéat ■nb*lfoii*«i emétzioil cs n h«sr,(i»1ftb«n olc«6. ,A ciscaamO* című lanulsigoa fu-t«l ingyen k«()h«ló«t eláruflitó helyeken, vagy R. Kufek«-n«l Wien U
Klsó kép: Sejtés (ÍVnukl Ilona.) Az ébredi ni tjti a szerelmet és érzi, hogy oljó a szeretett férfi. Mádik ké Vá üló Kí) A J el
tét, mert elkeseredett Állapolbau bement a korcsmába
s ott oly bánatos veraet kezdet szavalni, hogy a
A nJ szerel-
beutlevóktiek a szive caknem megszakadt. A kovésbbé 8eJ
Második kép:
melybon megadva lelkünk vágya, megér
mulathatott és mindenki, hanem másnemű elfogadható öltözékben is. Vagyis itt nem a ruha mán Ítéltek és nem hangoztatták jó házból való olyan egyének, akiknek egyetlen, sót osakis egyetlen szermiosejük. erdeiünk és jogoimúk az.
kóltöi érzllletll korcsmáros azonban nem nagyon
gyo\'uyörködölt a rinémákban és hangos vendégét
kidobta. Kzl a szégyent azonban nem viselhette el
Siczó uram kóltói liévlíl dagadó kebele, miért is I eletei
Vura.)
kidllleszlve mellét, nagv bllizkén perlekedni kezdett. Harmadik kep•• Matkasag (Noiimani
végre pedig foko.il kezdte emlegetni, <l. mégis ft\' M*lk«-gynrO Khnereng a boldog menYasazony. lelket
hozta ki í rövidebbet, mert a vendéglő, „éhán, «\'• « *«P° <«\'" «!• ■■><"\' .«>"< <"> *>«"««\'\'• « ™S<>\'n
vendége sogitségével ugj olvcrte, hogy bizony hónapo "MrBt
Schwan üizi. Singor Mariska, Viola Margit, KIHCIIOI
get erre azzal hívjuk fel, hogy
Klinika és kanica Józelln.)
mini leáuy Bucsuzik barátiéitól és lia sir is a leány, könnyein ét ott ragyog aí öröm és büszkeség : asszony i leszek. Mennyi remény, mennyi bizalom omlik el ,reám egy uj, boldog,
kolompárokat orro a körülményre tegye figyelmessé
ságát kapuuitások is elismertek már, felesleges lehat dicsérni.
Garay Obsitosát Pintér Nándor mondta el.
Hofriuhter Emma hegedű-játéka fénypontja volt az estnek. Zúgó tapsviharral honorálták a mesteri játékot, amit a tanárnő azzal viszonzotl, hogy néhány magyar dalt adott ráadásul. Méltó partnere volt liölim Kmil.
A oelli buosu kitünS elóadója Nagy Matild. Hangsúlyozása, tarlása ás előadó képessége elsőrendű műkedvelővé avatják. Gyönyörű
— A helyi sajtó kOríbíl. A Zala szerkeszlo-jégében szombaton némi változás állott be Nagy Bainu, a lap eddigi segédszerkesztőié átvette a fe elót
izerkoaztést, mig Szalay Sándor, az eddigi folelós, a\' hangján, mikor\' az("inon\'dia
lap fó-terkeszlóje leli kIÍ" ,;iet v4r
ÖrSmmel üdvözöljük Nagy collegánkal ui allé-. Hatodik kép: Anya (Mllnz Jeuöné.) A nó leg-
sabin. Aki hírlapírói tudását és működését ismeri, 8Ii>l)b ),-nMsí, Kis magzatját boldogan szorítja szivé-tiaztában van azzal, hogy e hely méltán megilleti.\' Ue!, e8 „\\m„a\\ al ártatlan kisded nézésébe. Szivél-Miul a lap felelós «zerke«ztó> fontos pozíciót tölt be.. |t»]kúl eltölti a végtelen nagy szereiét s boldogau ám elóro tudjuk, hogy a lap előnyére. Riaórendtl! sollaj1JB. .Mdoggá tett engem bár a szerelem, de vérbeli ujsig.ró Nagy Samu, aki eddig is eredmény- nOTlá „ udvol u, udU(1 llel„m Keblemre szőrit-
lak én kiesi vérem, szived dubbanásáí szivemen meg-
érzem *
teljes munkásságot lejtett ki — nemcsak mint cikkíró. hanem mint belletrista is.
Hctedik kép : Nagyanvó. (dr. Ollop Mórné;
unokái - l.aendler Mimi, U\'oll Mili. Sleiner Mancika és Markó Tini.) (iyi>uyörU, megkapó kép. A liagy mama mesél. Unokéi ábiUttal hall|<utják. KÖICÍI inon-clilsai belejésódnek a gyermek leikébe, ahol lenné-, emlitest. A felolvasás egy részlete Giessveiu
és megkapó volt az élőkép.
l.ukuos József felolvasásáról már tettünk
(Folytatás a C-ik oldalon.)
Szölö a szentgyörgyvári hegyen
kouy lalairn találnak. Azt niondju a iingytuaintt Eiteilet bilrmi siijtju. v^y Itáutju, Nttni érzutl nunak csapáuiii LpRyen A mondáti szivedbü vén\\t> A mig élsr., guiidolj ráiíi hokul: Tiy/.u hífruliiicd iács i>iiil.)ke Nyiictlniiit s holdog.-fjigiii ad!
nu ■ ■■
egy ii iffyobb uiuiikájáiiHk.
Káe N .IHIIOH áltiilános totR/.Ó8 mellűn tárogiitón nétuiiiy mu^yar dalt adott olö.
A vánillnn fordulat, iliiilog dius^mti\'l (M\'dt\'inló szfivplói : Murvai ti iMvánuó ós Törzs Kiilntáii. Miiiilki\'Uö olisniert niúkislvflú. akik
t ös««lm7.l.ik. Am ti tapH imíg M»Mig!szá,lltu|an diiuliiluiUH «BlP« t«l£iinh"t«i*k visswi. voli.nM.l.i^k..MiHirrf»NfcKj,:|MnHli|ni ,,„,,.,,1^^- tIjíl|)b M(ip bab(Vr.
MiVsor után Sárközy -lanosi /.unokára vonult fel a H\'/.inpadra. nliomian csakhamar luiu^zutt u rnpogótt csárdás. A párok ogyniás-Imz simullak én büBzkén Toglalla i\'l helyt Ttii\'psiclioru
Vilngos regiít\'l volt már, mikor a góz-fünló felé .sieló, gyűrött gallóru alakok usen-
i ilutlullik :
Minilcn vágyam, minoVn álmom a tiéd ...
i Patla.l
ELADÓ.
Bővebbel Dr. Etlényi Gíza ügyvéd irodája-1
ban {Deák-tér 3.) megtudhatni. i
r __^ ;
Az izr. Hőegylet estélye.
A nagikanizsai iu, Nóegvlet k«»zája iiiiutegy , "aul«»" »"P >"H az i-l. nilszk.-lehet reá a Kciegy. i ., . : 1SUU koronával gyarapodott szombat este. KflrnlbelOl leL A Iliro i» jó volt. iUi i, „.-Iromolták dr. Holhscllild ! •"""""" ennyi a liszla haszna a fényes és minden tekintetben 8a"lu."ct «» R"1"52 l,a|r,.uéi dk voltak a pénztárnál \'
... A nöl azivot tegnap FIÓIIIIIÍU megismételték.
(K. P.)
kifogáMalan mulalsígnak.
Komszitiu tinláha kellene a tollárnál tnárlaiiom, ha az estélyuek hú krónikása akarnék lenni. Kezdem
A IcHth. iBQényeQylet estélye.
Dagyzolás, tlnin\'iti valiÍMÍ|iO!í tény. Vidnr mama, a ,r
jó-Vidor mama boldogan" mokol\\goti >■■•< dúrztitilgette A/J^ Hinduik ki ;i mámort, mrlycit nx
vehessünk a katb. legcinyngylot sikcrOltnck A gazdag műsor sok élvnzettnl keoseg-
sokak által áldutl kfiéi Uiiuityára kiszA mi tolta hírt?- \'zr Nút\'gytt-t \'\'SIÓIMMI maguiikbii s/.i tutik.
len, bnnjr »t t*st bwétfle liAny MP(ÍCIIV triuWrnek máris frakkot óllöllftiik uira, boiív résxt
jeleut a tólre fát .■« ruliámlot i . _ . . . . J *J

Elknldte felolvasásának
Hiksa
ajtóban Ügyel, de az i kitQnó
fedeznek fel hibát, mikor a kis zongora-virtouz három kéxiratát, melyet Lukáos .ló/.sof (íimitáziunii
nehéz számát t.Mendelsohn : Frtludium E-moll, Őrien: tanár, egyluti al.\'lnök OS.MIÜÍI baritonja tolnia-
A tavaszhoz. Ole Olsen : l\'appilonsi bálran és zavar- usoll. l^y |,4t ,, 1,^^,, m(.K\' Ichetnlt
talanul elíadja. Az a hatalmas tapsvihar, mely »z elégedve. VcgtÓP
llli-K ttíljt\'si-n mindegy, hogv
Poullian !< órakor im-^lcuzdtólf a gazdag tmVort. A terem ZSUÍOIANÍIÍ t«lvi<. — a levegő forró. — a, vakító hiúp n^i kt-hli-k pillognak, írat kon, szí
KÉPVISELŐT KERESÜNK"
Nagykanizsa éa környékére ma« gánfelek látogatására magas ju» talék mellett. Ajánlatok kimerítő referentiákkal .Munkácsy" fényképnagyitó és festészeti műterem Budapest, VIII., József-körút 21.
előadás nyomán fakadt, legékesebb bizonyítéka a kis - -■• "•\'
mavészuó ludasának az «8KU>ok<»t kinek ia ajkáról halljuk; a fó :
A másoilik szám sikere Nyitrai Margit uevú-\' hojsy jó l"gynn. E ti\'kintnlh(Ml pi\'dig Giesswein hez fllziVlik. Tisztán meugo. beluzelgó lágy hanpjá- Sándor Írói hirnove ki\'lló garancia A 87,1111-»l beférköíötl a szivekb,, llo„y az est sokáig feled- patikus Lllkáus .l,i,.8Bfct mint felolvasót
. h
j ypj „ ft\'V(ífiZtí^ ^ vámon, mogtórOlt a róvun. És ai
Ohamisso hiros ilalKorozatáhóI dolgozta át Pilli("ír* ifiRfŐbb: GieflSWtíui Sándür loveltU irt Soma tlr. oly bravonrral, ami mi.r jelleüiiója e kilQnÖ,\' Eperjessy Gáborhoz, a világ legagilieebb
Kzulán jött az mi fénypontja: „A nói sziv. i hi lltáhóI dl á Pill
„* .. e".."\' r..\' ■, ".\'\'"" D1M«J«r» "«gy ™»ze van ha|lalli. szi,ué„ e|80r(,n(|ü élvnxet. Ami tehát

1908. JANDAB ?.

UL1I KÜILÖMI

ÉPITÓ-IPAR.
A „Zalai Közlöny" állandó rovata.
Borttmotí: MITRÓ J. JÁNOS

Az épltő-iparoiokhoz.
A Nagykanizsai Kpilú Ipiirüsok Szövnl-sege tudvalevóleg közgyül™ tiatúrozutban hivatalos lapjának vallolla » Zalai Közlönyt és elhatározla, hogy a Rzúwtsíig un. den ügyes-bajos dolgát lapunkban vitaija mi\'g.
Hogy t\'« tohossc lapunkból (így olduit boosájlotlunk a szövetség iviiili-llíezeséri!. melyet „Kpi tó-Ipar" oimun Mitró J. János szövetségi titkár szerkeszt.
Ugyanazon közgyűlés Mliivin a tagokat, hogy támogassák a Zalai Közlönyt, a szövetség hivatalos lapját.
Tisztelettel kérjük tehái H szövetség tagjait, hogy elófizeléüi szándékukat es illetve az elófi/.etési dijat (egy évre 10 korona, V) évre 5 korona) vugy kiadóhivatalunkban (Ffl-ut 15.,) vagy a szövetség hivatalos helyiségében jelentsék be. illetve fizessék le.
Jó bornak nem kell cégér, Ez bizonyos De az is bizonyos, hotfy jó cégér alatt sokszor árulnak undok lélöltyöl, különösen az iparban
„Erkölcstelen testület."
— Mondott* dr. Dóri József. -
Feleljen érte a bíróságnál!
A DagykaaiMii kir. jirásbiróváguál nemrég «gy poljtári pert tárgyallak. A Nagykanizsai KpitÓipanwok Szívetségn beperelte bili Liiszló Ugol mi>rl H [áiandó-tíá^okat ü«tu ŰIHIU-. Hali ügyvedet fogadott dr. Dfiri Józaef tízutlifl/ében ulci a tárgyaláson a kuvwtkezó ék«« kiazólást alkalmazta:
— Bolond leiiuti, ha IÍZMUIH ilyeu e r k ó I « H-
tűlonlBötillütiiek!
Lelit;t. hogy fi ía jogászi érv, vagy- riUóraadll Qgyvódi fogán. A hatalmas uiundáa mólyubli érlel inét Döíii iomHrjUk. mert mi mm tauultunk jtigol, Ü«ak aiiujit ériüuk M egészből, bog; dr. Uóri Jót^i Ugyvúil vtj(16í itiiuósvgébeti a Nagykunjai íípttÓiparosuk ÜzŰ-VHtStígét ,nr k<) I CÍ t o I H ii lealü l el ni; k" inneztt). Nmil tartjuk maguukat illtUókeHimk arra, hugy dr Dóri Józsit urnák a vndói iiniiniiiinis határait el-magyardwik. Ha m egyetaiiiMii nem tanulU nn*g, ma már kár vultia » fáradtért. Nekünk elég maga a W£ÖK«fllt tény, bojjy agy uí^y WM siépou fi\'ilfidó testttlölet alap nolktil — és valÓHiinüleg ni-\'ggoiniolat-Unul — erkülciit«l»nu(;k b*?lvy«H\'it
SiOknégesuek tartjuk ciimilfugva ai ügyvéd uruak tn«K m agy arái ni, hugy a Nügykuniísíi K\\>\\ib-ip*nj3ok HzövuUtigti uoin foglalkozik tium paragralux ("Aavarásual, sem Piekucióvat. nem hasonló kalibert) •látgnkkat, hanem — mint az alti|i.szabályok 2. S-a moDűja:
A bzóv^Uéf^ célja: Irtgjui kotus ipari énie-
kmuak «l6tnoídiul-a, minden törvényes űailtazzul.
A ia)fok M munkaijaik kózt Allamlú békés
íitsr.ouy lótrahturitia «
A miinkáíntk [ogosult kiVHiihiigaínak i-lir-miole-U.sv, és jogobulallan kövtiloloseik ollöu védoküzéti
— k<iiö» aljárAíflal - a törvények halárain bulill.
Vódi-keztíts a lisit*í«ai\'gttílou vürst-ny «IIHII.
MariuDNt kérdfíink: hol itt a tisitHHító}:\'*\'\'1"1" 8*8 V Talrtn az nom t-\'Uzik dr Dóri Józsefnek, hogy » munkaadók OH immkiwlí kiíioti a |" uszonyt "bajtják fuunUriani y
Nem, llgyvéd ur, móg annyira IHMII fajullak >•! « visiouyolt, bogy ilyesmit csak ugy l\'ultflóbüúg núlkill

lehessen pníTojítatiji. A Kagylfanimni Epilíiparosok 8r.t)vflMJjí<í nnm a várnttbéia tauáestftrrne, aliol [ág és Kabul lére VII(J - annak idején — »i ön gorombwá-gaii.ík. A SíOvít«é|> ni » ramlmal [mm ha((vja luigau száradni ÓH már mi\'glette a KZIlkMiiges Itiitélekt-t IIÍIIÍV MI5 tUfíMt ka|ijon.
MoüUhut: mivfl Raulja aiou alliláuli. liopy a
Nagvkam/.Hi KitAik 8ö kll
A Nagykanizsai Építőiparosok Szö-
j vétségének rendes tagjai.
A
miizsin Kpiliiipurodok Szövetségének rendes tagjai — »•/. idő «zi!riul — u krtvf tkttzök :
Építőmesterek : Kaiéi Mihály. Momulini Humán (MHI Viktor, Mitró J Ján.is, Sió Károly. Szántó Jáuos, Szántó Lajos, Vugrinee József, Szukimy LajOíi, Moraiidiui Káliul, I>Hrvalies Jó/.tn*f.
Pala- s cscrépfedő Horváth Uy«rjí,v.
Kőm, s cserepes Li\'tu-z Boldizsár, líuídítigor Uyiila.
li»r-
A.\'dffjfVií5 Somogyi Ker<\'iii\\ (iyóri Jéiiun, H fiéza, Krdélyi János, Tőrük Mváu, Vfllák 8ctiiitinly Lajus. SimoiiesicK La|t>s. Hali Lási vátfi István. Pdlkó l\'éU<r Burkus. Hege Marknvics Jakab.
Cserepes Munkácsi József, Gödinek József, Síokulics József. Tibolt Mútjtia.
Ácsmesterek Kilipovies Kttrenc, Botos Balázs,
Asztalosmesterek DatiH Kálmán, Muzikár VÍUCH, Karkas János, Brauiin Józttof Buday Lajos, li i)nser Lipót Soiitiuu^chuiii Mór, Táncsics József, Sclu\'rmau JózsW. Kappel Jánoa, Kilipp Lipót, és fia, Zákonyi UMH. Perlaky Ódon, Wt-lzor Kanatuw, Kauíman fortme Marionesovicö Iraro, üerjavee Uezló.
Kőfaragómesterek ; Weiszberger Kálmán, Kíld Kurtmc. Hna LAs/Jó Ha Jf>t->?f.
Cemetitgyárosok: Hz;irtóry Oslkár, WeiizSarau, líitTaolli Alajos. Selimidt X^igmotid.
Lakatosmeslerek: Kohn 8amu. Sehável Lnjui, Brltll Sándor, Kaliiuuk S>indor, Szántó Géza, Széchenyi lstviin, Szabó JÓZSII!\'. Paizs Józ»«í.
líádogosmeslerek: Székely József, Tórök Nán-dűr, KmhT Lajv<fi>i. llort\'Hth Józsuf. Hirschl tViunc
Festő és mázoló. IVrkó Péter, Szailer Károly, Petrukovici) LH|ÜS, Vajda Ulvrin. Schlechta Károly, Hirschl Lázár. VulUk liyorgy, Siukó József, Wolfrom Károly, Mn/-si István.
Kályhás: Tótti Józ^»f.
Üveges: UuIdsUMti Jakab, Midcer Jakab
Rézműves: Mendleviis Józsii.
Kovács: Tóth József.
Mészkereskedő: H-rgor Hernát
KÜtünfélék,
A tagsági dij Báli László kömives. flz(t"«lségi Ug niPKtugtidta a tagsági dij inetilizeUW\'t. l\'crr* korlllv.\'ii a dolog, a kir. járásbíróság Bálit a tagsági
Megszorít a knmicsau Végre tflljüHon helyre állott » rend muiiknudók >*>s muiikaiok között. Mint illőit a Nagykanizsai Kpit6i(iMrofiok Szüvdfit\'Ke hivatftlo-sau lök\'iiti, a knmieuau Nagykauizsán U\'liesfii itipgeztlnt
A Nagykanizsai ÉpHöiparoaolc Szövetségének elnöksége tisztelettel kéri a szövetség a«m tagjait, akik bármi cinion valamivel hátralékban vannak, hogy fzt rundezni eziveák^djunek.
Közgyűlés. A Niigykauizsai Kpitöiparosok Szövetsége I i.>«. lanuár !>-en d. u. :i ójakor évi rcudtís közgyűlést tart.
Hidhelyreállitás. A ziiliiegtírrizegi zalslövöi Ih. kózuiou liivú 10 6i. hid -176.) K-val ülóiráuyiolt imlyrtíiUlitásiíra a zalaegerszegi államépitószeti hivatal imuAr IVén d. e. 10 órakor árlejtést tart. — A Uuaipétu W/v

Alapisabálj jóváhagyás. A sárospataki Epit6-iparonok sz&vétségének ajapszabályait a kerfhkedöíem-ngyi miniszter jóváhagyta, — t Uj posta ügynökségek Vasvármegjéboa llsó-Ur és Domonkonyha kOzségokbuu január hó l-töl |)oolaUg}i)ök.-éi;i<|f állilatlak fel
Uj iparvallnlatok. Csurgón ízovolketeli alapoa aszUlosgyártr.lepet l»t<>sitt>m>k. Koinárombao egy littkuro.Hti cég acélárugyárat szándékozik léteniteni. --B>-regm<>gyébeii Mmluncti községbeo 500.000 korona •Hlajitókévi-l agyagárugyár alakul — A Charrow-(iirandut ot Voigt párisi automobilgyáros cég Magyarországon atilomobilgyárat lúlenil. A gyár résiére a kfirfskHdelmj iiuniszt<T az állami kedvtzméayektt biztosította
Kivi döntések váltóügyekben A Kúria legu-
lólib kimondotta hogy a \'>nupán knlan tizütóai személy
mfgímvozénévttl kiállított váltó u»m tekinthető tfllepitett-
iH\'k és így az ily váltónál az «lfogadó ulleui váitó- .
kórusét fcnUrtáaára ninos szQkség óváa felvételére.
A kúkoru által nláitt váltóra teljesített fizetés, a \'
Kúria ítélete Hziriut. vis^zaiiéiundd még tkkor is, ha
a IÍzi>tÚH már nagykorúságban t«l|QtiittetuU Ín, minthogy
[a kiskorúságban vállalt viUtókótelozotlség netn hatályos.
I A szentgotthárdi óragyár. A •zentgollhardi
óragyár, mely mintegy két évvel azelőtt leégett, most óragyárat, mely mintegy két évvel ezelőtt leégett, most újból felttpilőtték és azt a mai uapon ismét üzombü helyezték.
Végrehajtó bizottsági üléi, 1907. deoi. 30-4n délután :• órakor Katér Mihály elnöklete alatt ai építőiparosok szOvoUégH végrehajtó bitottulgi Ulétt tartott. Jelen voltak Katér M elnök, Perkó PéUr alt>lnuk, Milró J. J. titkár. Iteisl Viktor púuitárDok, S/iutó Lajos, Sztiknai Lajos Sió Károly, Kohn Samu. Schávtíl Lajos és Kafaeli Alajos végrehajtó bizottsági tagok. A v. k. a négytagú bizottság javaslata ueriot elfogadja a költségvetést. Mnudlavite K. sieizgyan sioro ló mestert rondfs tagul felvette At 11107 évi péuziár megvizsgálására Kohn Samu. Szántó Lajos «• Kataeli Alaiost küldi ki, Az évi rendes öuBittléat január ii> ikére az»z vasárnap d. u. 3 órára tQzi ki-
Aszulosok órtekeziele A nagykamzaai Mitaloe-mefití-rek vasárnap értekezletet tartottak, melyen tudomásul votték. hogy a kereskedelmi miniszter a kér fiiniegmiiukáló gépiikul nem engedélyezte, fii tárgybau az aszialoo mesterek szora.batoD e»te iimét értektjzletra |Önuek öm«.
Vállalkozás.
Utfelemelés. A pozsony-varazsdi állami ut ii.MI—1.6.\'5 km és a pozsony-haiuburgi állami ut O.üoo—404 km. izakaszának az árvíz színe fölé leendő emelésével, valamint a pozaouy-varaísdi ut O.MJIÍ— lf»3:í km. szakaszán szukaégos uj korlátok felállitá»árü & poiíonyi államépitószetl hivatalbao január 27-én d. e. 10 órakor árlojtést tartanak. Bánatpénz & százalék.


Mol.t.iRok ■ Ikalmáv.l ajánlok « legolcióhb árak mot-tett disziié«eket*i lim-plonok*!
IFJ. WAJDU3 "
^^^^= JÓZSEF

■m



ZALAI KÖZLÖNY


Táviratolt és
Talafon-ártesitósek.
i konát
Wien. jan. 5. Ó fülsngo ma reggpl fá! H órakor Sohönbrunnból a Uurgba liujlatolt, hul d. c. li) órakor Wekorlo Sándor ininisxtertilnököl t^y óra hosszat tartó rtínd-kivuli kihallgaiáson fugadia liőgtön ulána báró li a u c h jelviilko/.clt kiluillgiitásrii. aki egy fél órái^ vuit a fetség dolgozó szobájában. 6 felsége 1 órakor visszatért Sobön-brunnba
A kihallgatás után báró Rauch az újság
íróknak kiji\'leiitwti\', hogy Ö felségét a horvát
viszonyokról iiifurmálla, egybi* i-lóierjiaiitnttfi
torvet, dó
gy j
ret, lylycl a liorvái válság uu^oldliató lűnuo. 0 ftds<V(^ meg IHMU dftntóu.
miniszterelnök Ó felségéiifik jelentést telt a horvát válságról, a katonai ügyekről, a kaionniisxlek fizetesrendezéserol és a jövó évi ujonclélszáinról. KitiHllgalás után Wekerle a magyar ininÍH/.teriuuibit uieut. honnan J ekei fal ussy honvédt-lmi miniszter en ii o I g á r államiiikár kíséretében meglátogatta So hónai uh közös hadúgy-
Vátiiztátl nizgtiHik
H u d a jj is s t. január 7. Jiot/.enlii.nU Jánus dr. ó-ljuilai jelöli !. hó 12-iki progranim bet-zédén Apponvi Albert gróf fuiilos politikai; nyilatkozatokat fog tenni.
T roncs n ti jan. \' UHiKürcactlt\'U kcnikuól^n
, Baros.s Jusztin [ Siur Karoly dr |
y tegnap nemzetiségi programmal fellépett.
Mitároitzlrá|k
lí u d a p o b t. A mészárosflegédek sztrájkja
s/.ünófélben van. Csekély kivétellel a (lek munkám jelentkeztek.
SZEZON KÉPEK.
sege-
Bablóffyilkoi katona.
Hirhordónk. aki mint u tishordó — to\'bli-
így mólitju IHÜK ni lii-fN hirlionlól: - Ni), mi ujná^ 1
Hiai i)|ip«u aiort jütlDin — Meli amaz. — Haili, itt nincs üiimini a vil&gou I (KHIÍVHIIC
HireKllnlí vi^iginií ai akták tőme^tín és goiiim
— An li\'uo
■ N.-I2,! ||
rttotl a sztKDHVel.
— Hali 1 Kapitány uruak ralami uvumja a
síivel, v.luini imyr siuutácií.
— Iliit,»..
M<md|a «l.
— Tiluk.
— Az iíjsiuiró ol6tt uiiiM tkok. Ha Blitteni
valamit ellípl.\'znuk, 011 usyia mngtudom a a rendőr-
1 ! I),\' miami újság kellvun
•K a hivatalos lipol! » hunyn-
séget lelepleuni.
No olmonclom raak im lárnnUzúk. - Hallom, — » már kirónia roruzajAl. hogy
\'gOk k\'ilváro!«i cHapszóküii l>umeiit i>gy UHIIIIOII t-|íy (Kon bort. Mivel nőm volt az ikóban. rárontott u vendéglötiro ÓH borotvával Dlvagla a nyakát.
— 8zftri)yű3iÍK . . . Tovább.
— Aztán a knrcamilroH ZMebúbol kiv«ut.i az
osüzes péuzt úti zsákmányával megugrott.
(A hét folytatása.)
— A kereskedelmi szakoktatás A kereskedelmi
Bzakoktatán .aformja ludvtlnvóleg mndnein állandóan
napirenden van az illtítékus Hiakkórókben. Ki indítót-,
ti a nagykanizsai nugÁntiazlvihelók egyesületét, hogy 1
nzakelóadáa ciklusának u^yík eBtólyét ennek az érde
kes témának HZi\'nleljf. A holnap esti felolvasás annál
érdekesebb, hogy erról a tárgyról Halog DBMŐ felső
kereskedelmi inkolti tanár fog felolvadni, olyan társa-
ság elolt, mely A kereskedelmi |>ftIvAn működik, muly-
nek tehát van értéke e kérdén iránt. Az előadás
iránt — melyen vendégekéi szivt-sen lát az agilis-
egyesMet élénk at érdeklődés.
— Bihari azlnlgaagató Nagykanizsán
Bihari Ákos kecskeméti f-zinigaigató tegnapelőtt én
tegnap Nagykauizi-án tartózkodott va ha jól twiljflk,
az iránt is érdeklődőit, hogy bejöhet-e jövőre Nagy
kanizsa. Nem tudjuk, hogy milyen választ kapóit
és niilyt\'ii benyomással távozott. Mint értesülünk,
Bihari téli élloraá«k4pp*u jovfire Szaluiért kapja meg
és ohhez mretDé nyári állomásként Nagykanizsát
Véleményünk szt-rint, melyet már töhlt iiben kife-
jeztQnk. ina még korai a kanizsai színészet jftvö esz
tendejéről tárgyalni. Nagykaiiusa Kövewynuk nem
monopoliuinja, viszont ugy wm aknnitik járni, ahogy
Biharival jártunk Kgyedfili helyen mód az. hogy pl
március végi Kijáratul nyílt, pályázatot adjanak ki.
Nagykanizsa kitono nyári állomás, in.-ly.Vl az ország
lő iói fják étk Uli h vr
első igazgatói fogják érit"im-im<\'k tariani. hogy versengjenek. Kzt igy kell tin\'gcMiiáliií én rrméljuk, bogi n Hzinháíi bizottság is osztja ezt a nézotlluM. Meg vagyunk róla győződve hogy módunkba)) lesz hogy elHŐreudi) társulatok kftzfll te U-sunk szerint válogathassunk. Kgy arninszerli fabódé épitéhét bi-souyára egy igazgató nem fogja Nagykanizsáért nagy árnak tartani. A pályázatot pedig mftr most Ml kiírni, hogy m igazgatók tudják muciikat mibi\'Z tar-Uiií Megjegyezzük, hugy most tiUöl wm koll Utr-tani, hogy az eUörendü igazgató, hinnyos nyári társulatot hozzanak, mert a színészet uj rendje szerint ez ki vau zárra.
— Eljegyzés Kerulu\' líóberl. a Csáktornyái
Kohn Hennánn e»Aktoniy.ii kereskciló cég beltagja
eljegyezte Hochumger Klzái. Huchsiiiger Sándor
likörgyároti leányát CnáktornvHii
• Halálozás Hartnianti Adolf köihégi mok 04 éves korában elhunyt CsiHornyáii.
Kollár PéN-r bellaünd plébiínoK ft-J éves korában meghalt.
— Mulatság * Csáktornyái iparus-ifjak
egyesülete vasárnap este a Irinyi HZHIIÓ nagyterme-
ben sikerült táneaníélyt rendezett.
— írógép kiállítás Siranw-r Márton IfU-
aieréaz január |n—\'Jo kUz-Hli idólmn irőgép-kiálliUíst
rendez. Krro vonatkozó hirdete.se, lapunk \'j-ik olda
lán található
— OBány-linnepóly Szombat i-nte zajlott l«
az a uagyszabasii HiiiM\'pély, anirlvel a CsáuV szobor-,
bizottság rendezettZulaefrt<<rsze(i«ini „Magyar asszony" I
bemutatásival. Nagy é» i\'lókrlo közönség! jelent meg
— ayilkosság vóletlenéógböl .iakúr« Dániel zsidi k(W.M>^i esUnlt dv. oltani <>rdAÓr fegyverével egy tölgyfáim skarl In-le lóni, A golyó célt tóveHzti-tt, az arra IIHIHIIÓ (\'iinondorlju furódott, aki
vendégi\' ben gyilló-st turiottak, megalakulását kimondották.
Szerkesztői üzenetek.
Tudósítóinknak. Lapmik ujitásáni ez
utón is felhívjuk t. tudósitoitik llcyitlniét és
kérjük okot, iiugy » SZUIHIIHI esti i\'s vasár
napi i\'Seméiiyi\'król bnnnflnküt Kyirsan lirlt1-
síteni H/ivoskodjenek A vaHárnapi i>Kf>ménye-
kut (i x p r c s 8-1 c v c I b t> n kiírjak, arról pedig.\' i»gj,-zieu.
ami hétfő il. c. 10 óráin történik, sdruönyileg *•
kérünk aumnnli értcsitést. TiTinésíHlnsiMi lí!\'™\' "•",\'!*\'\' mindenkor 11 mi k\'Mtsétfüukre.

— Hallatlan. De azt csak tudják, bogy ki volt?
— Igen, egy baka.
— tehál katona . . . Nem is került meg az
clnumeknlt gyilkos?

— Dehogynem, én fogtam cl He is hoztam a.
rendőrségre.
— Megnézhetném a gyilkost.
— Nem lehet, mér nics ilt.
— Hát hány órakor törlént ?
— Esle tíz óra uUn,
~ Ez lelietetle-n, hisz még kilenc óra BÍUCS.
— Hát mondtam én. hogy márna történi?
— Ennek a gyilkosüágnak éppen most van 10
esztfiideje . . Hahaha ..
Vórbenforgó szemekkel nézett krtrtll hirhordónk és egy vadonatuj bünjelekalappalszórukozottao elhordta.
eseteiben a ^COTT-félo Emulsío aeonnal használandó. A SOOTT-fóle Kmul«io nemcsak a beleg testrészeket gyógyilja, hanem egéazxéget és erőt kÖlcsöDÖz u egész szervizeinek.
A SCOTT féle Kmulsio specilikua megbízható sier
mindennemű tüdőbaj
ellen és nemcsak biztos szer, haitem a legolcsóbb \\H. Nagyfokú gyógyiló- ét> táp ereje atiuak tulajiioiiiihaió, hogy elő-AliiláKához a Ingfiuomahb, Ingiisztább és leghatásosabb anyagokat, melyek egyAlta Ián bflNzerezhetók. veszik, továbbá azou tulajdou^gáiiak, hogy az ermleti felülmúlhatatlan SC01T (élo flóálliUsi mód folytán mimesak ízletes, hanem rendkívül könnyen eniésztliniö ÍH.
ftdVhlu«i Egy eredeti üveg 4ra a K 50 fillér.
T\'wim Kapható miiideii gyógytárbau
KÖZGAZDASÁG.
A Déli Vasút díjkedvezményei. A magán-rattutak soríibau a KaHsa-oderborgi vauultól eltekintve, nu\'ly »z AllBUivaxulakkal k»inltvi\' publikálja kitdvtizmrtityeil, Ulolfióuak a Déli vasut letté kóítí az lmm. évi diikfdvezmány ji-gyztíM. A Déli vauul az llJnb- évre ÖHsze.scn ■:•{ di]ktiilvetmétivt engedélyezett, de ezek csak olyanok, amelyek köivetlenül VHK)\' közvetve a magyar relációkat érintik, mig a kizárólagoüaii az ositrák vunalakra vonatkozó dijked-vuzméuyeket 11 vadultarsaKág bétoi igazgalÓHAga csupán uémet nyelven publikálta. A Déli v&Mit refflk-cián mint eddig, ugy moai is végighúzódik az a gondulal. Itogy telictólog az OKZlrák ipari én keres-kedflini friiekfkt\'i t>zolgál)Ak, ami túlnyomó rér-zben miuuk tulajdonítható, hogy inig az osztrák kormány teljeu befolyását érvéuyttsíti azok megállapításánál, még pedig nem titokban, hanem teljen njiltMtggal, addig a magyar kormány tuljt\'si-n megligáljt ezt a kérdési m a legkisebb befulyátít K» érvényesíti, holott a Déli vuüut igazgiitÓN^ga ez irAuvhan már több iibca iiigfreiiciát próbált teljus |óindiilaltal gyakorolni. Maguk a kerlvBiitiények n tavalyi keretek között mozognak azzal a lieiye.a intnnoióval, hogy a refak-ciáu rendbittrr/)! lohetólfg áttérjenek- a köz érdekűit jobban htolgáló rovatolási remlsierre A foutoaibb kedvezmények a kÖvu(k<-z6k:
Nyet-Ncukorrft a nagycuiki én bökki cukorgyárak kaplak kedvtiZnlényt dn kedvetrnényt élvez a bécstijb«|)i telfpekról behozott cukorrépa in. Ked-vuzméiiyenen sziillitlialó a magyar dotiáuy, dohánylevél és doliányvágadék HudapHströl Olaszországba, a lialftt\'álloiuáKokig. &i ordei facboiiMék és ftvetó-magvak az ú.Hr-zes magyar vonal ikon, a fatdrztíttk ü»ák(oruyáról Barcsra, a lilluv.-lu és bükkfák az •j-zIrak állomásokról /ialainngyúbe és Weit állomáK-ról ugyanarra, a gabona én hilvBly«H<*k MagyarorHzág-boi a legtöbb osztrák Állomásra, a búza, tatárka, rozs, kolflíi. tab, teitgori és árpa trauaitó Nagykanizsa, a Puiiligatniba m Huvignoba innnó uiagynr gabona, két osztrák robaulóítzer-gyár gyártmányai a (itimei móló építkezettekhez, a IIHIÍHCHCÍ cöoriianyag-gyár cikkei llécnbe, több osztrák ólomárujíyár termékei Biiílitp-\'str.! Hziiitéu szálliláhi dijk<\'dvuzmt\'nyeket kaptak. A magyar ipar céliail molgAljn a rózsahegyi tfxtilgyiira kedvezménye prtinuls/.uvtíl é» paiiiutlouul árukra, ha azok h\'iumén vagy Tri«siteu ál exponáltainak. Ugyan* CÍIUHH «\'*H ugyaaw odációkbao álrez





IFJ. WAJDITS JÚZSEF
AlapilÁil év Ajánlja jól berendezcll
könyvnyomdáját
iniiiilt\'Diii\'Jiiil imnuilai in ii iikák
díszes és ízléses elk«vil.\'Sfii<
lulányos árak iiifll.-fi
Névje^vk, körlevelek, nii-fíliiiók.
Dlnilesok is eluvyzcsi- és e«keteNÍ-kriityiik Mi-mindig a legújabb divat szerint
lampionok.
1I0H JANUAli 7.
JORGO
Alapítási év 1895.
EKSZERGYÁR.
Villámon liziMiin* bt>n-iiil.-zi-tt arany-, ezüsl- és ékszeráru-műterem.
Különleges készítmények \'. ékszeráruk és jegygyűrűk.
Ul foglnlAsoknt rs ála!«tit,ísul«l K>lirsai< cltr.i.iluiif
Kliidiís részlet fizetésre is!
BÉRÉ NY JÓZSEF ÉS Ff A
ék.s7.ttri\'ííí\'\'k NngskHnizsAii (Vrirosbázn AttOlenéb^ti.
IRODA ÁTHELYEZÉS!
cég tisztelettel értesiti m. t. ügyfelei\', hogy 35 év óta fenálló
HIRDETÉSI IRODÁJÁT
linlauk\'g lluiliiiest, [V., Víciul™ \'-\'0. M.I
1907. novouibcr hó l()-(;n
saját házába
Budapest, IV., Molnár-utca 38.
helye* i át.
Hirdetések felvntele a világ összns l&pjui és naptárai rósziij\'B.
Aruj- íi •zfiitimk irokin. miiUlj íj érák kinlléiéri ét ri|li. jiilliiiri, min-
dcnfele ur«hi igT r«|i 40 fcr. V.l.idl svájci nickfll-«ik«r-lukipt-éri, kovckan jlrt
\' — 2 Irt. Valntli ■ rht-riBUtolr-éri 3 frt ,10 krltól Wjcbb. Esustláneofc 1 fttlól ftt-
>«bb. Irllllfii-ijirlk. árny (érd i- nl-érák mint »lk.lm, vételek l.tRn.RVobh r«kiár ftll
■ rihbu 5 írttól feljebb. Kitűnő éb^/V^r., l f„ 20 krllól. Minden veit » J.vitou »{.«"
jótállás. - irtibblit tiljnu kfiárn. J B *
.\'■üM./tk. un?. Krk. novem>M>r C-f-in.
Árverési hirdetmény
A perlaki iíir. jiirAiíbirÓKitK mint ikvi hatóság kíi7,hirré te.sti, hogy Mhrczec/. I\'ul. mint kk Mar-ctwi Mária t. és t. nyomja riouinsiiiflczí |»kónnak Gvurkiu József doniasinec/.i lakó.s elleni véjírehtij-táüi Ugyébfln 17ii kor. Ifik*;. Mi korona szülési, a 4036/11(10 az. jkv. szerint dr. Kemény FülAp perlaki (ígyvednél h>lizntett 140 kor. levonása után Iftimiradó Ifil kor. 10 f. t\'ddipi én ya kor. Árverési hirdetményi költség UeliujtHsii végett a nagykanizsai kir. lörvénytizék, (n p^rJaWi kir. járáübirósógt tcknUtén fukvö kovetkiizó iii^allaiutk u. ni.: a riotna-sinPcii fiíl. 8Z. tjkbpn foglalt Ű\'M brsz. tízántó duge-nvive dQlöbnti H végrctiajtábi törvény Kin. §u alapján, egészben 48 kor.. 14>I7 bmz. szántó dugonvive (ifilöben t végrttbajtási türvény \' \'l(i- §-& alapján, egészben IflO kor. il2!i brí>7- száutó, lödéi diilöbpn a végrcbajtri«i törvény ! 5\'i, §-» alapján, ofíéNibtJii 192 kor., a (tomasint\'czi 1 liMO sz. tjkvbtMi átjtjuyzelt ■.\'l(i4 lirsz. sr.ántó Preszeki\' l\'ntrik dillobfin az lsfil :
1781 lirhí r-t \'i\'ilinczák dnlAbi-n ax 1HM1: ÖO : 15(>. i? a ala])|Hh, t*gi\'K7.ben JIO kor.
IÜ.IÜ brsz Miintó Tilincziík dtllóbeu n I8«l : ».n : Ififi. í;. Hl»p|Án f/csibrii 17\') kor.
A dotnuKiniTzi (115, t>/. Ijkvbt\'ii íoglalt h!t. |ir?-i. bál 2\'J népsorfi?.. ni alt, udvar én Icgeló az i8Hl : fiO: ifiV §-a alapján t>gés7.li<>n .Hit;! kor.
i-zakaRZ ahifjAit, fgéKzbfiti .1.! kor.
A doinatmicczi WMI. ti- tjkvben fnglalt "25\'i a, hr.sz. rét Kakelics dűlőben az 1881: (iu: Mi. §-a alapján, egészben 2:ít» kor.
A domaittiiAREi l"l-l SÍ. tjkvben íoglnlt -if.l hr«i. ozAiitó a Uurnyák diilóben, az IHBI : (iu: I5li. §-a alapján eft&rahttD W!i kor.
(162 hrua. tjzáulóuak a dtirttunyivo dQlAbon
tiyurkín JÓZHPÍ és It. ^4 alatt (iyurkin Tamás nevén \'
álló 3H/-2. fift részw ft4 kor. |
8l\'i lirnz. Híántó » durgti T»rnyo dillőben az 1881: 16(i. íi-a alapján egészben Ui:i kor.
A muráo^ki -l(i<) KZ. ljkvb«u foglalt llfi.1 hrsi. szántó Muiacfcákban az \\m<\\: LX. I6(f/ §-a nlapján egészbiui 350 kor.
. tjkvbfn foglalt H7J ien az 18HI: 6(1:
A d«kánovcoi 1H.1 brez. Hzántó a Kcrtincc df
§-a alapján, egészben 21-.! korona kikiáltási árban. becsárban és pedig a I1<>NIISÍÍI<\'I-Í <-S t> muracsáki ingatlanok az
1908. évi február hó 3. napján d. e. 9 órakor, a Donunsinec községházánál, a dekanoveci ingatlan pedig ugyanazon napon d. u. 3 órakor
Dekancf kötfég házánál dr. Tripmnnifr IWbö nagykanizsai llgyvéii vugy lu>l>eiti>oi\' közben lőttével megtartandó árvcré-si-n » b.-csiíron alul is vladalut fog.
Venni szándékozók Hgy.\'lni.\'7.lctnek. htigy az arrerétf megkeziléM- ebMt a ít-nli kikiáltani ár 10" „-át bánatpénz fejében letenni.
A kir. jbtróság mint tkvi hatóság.
l\'ttrtak. í f>07. évi noventbt-r l-i-én.

Székelyi Lajos
KUü NiijíykanizsHÍ Fi\'liónmiuii mosó-OH vn.suló mir/.rh\' Nagykanizsa, FŐ-ut 23. (aarok) Hnnyady-n.
6. (saját ház.)
Elfoüfl*! uri cs n6Í f<\'íu;rnrniüek«t unik. bá/.nirlások. iniiv/.<>tek ÓK «xál-
loHák IVS/,TI. Vidéki mi|riadiiiiflk postafordultával Intí/tetnik il
A fi\'lii\'íi\'rH\'iiiUck ii\'ikarban mnnuiásá-
n-i ,-,/;iv;l;ll|uk Házi noiás u nn-
lál* -- Kiv.-inaiiii ;iri«\'ify/i;k»\'t sxive-Hün küldök\'.
FREKL ANTAL
EISÜ nagyhanl\'Stl asztalos, kárpitot ti dlt/iti
NAGYKANIZSÁN,
as/talos. kárpitot ét dlt/ltö muhtljinri,
4rKk rticücü i>..\'intlycii aixtalog vs kárpitos munUt KK.^.vtok falak kárpltoxasát,
S.\\ay vaii».íu-ku I.UIU dlvinok é»
KivaiiMok háló, «b«dld, Mkalon, «tS«soba, bolt-helytiig: én Hállodal toljo« ber8nd«s4«tk«t uBT
hílylim, mint vuiekpn \'
J x\'vclekre azonnal válaszolok.
Magúmat n n. c. kox»nscf{ jofndulMlu párlfogásiba haiafiu li.sEteteUel
PREKL ANTAL
im\'tMtltilos- e» kárpiloi.
JTJTÁHTOB ÁRAK! HOUD MT7VXAI

~

ZALAI KÖZLÖNY

IB08. JANUÁR 7. \'


Tüdőbetegségek, hurutok, szamár-köhögés, skrofulozis. influenza
ellen iiimlilan ünir H ocvo« ilt»J niponta >|lnlv«.
Értéktelen utánnlokat Is kínálnak, kérjen minilHilmr
„BMhtf eredn teoUM
„Roehe"
pd orvott rcndd«tit ■ bwt. - An fr*«ccitU*t
V. H>f«»-U Roche * C*. B»Ml (MJe)
Nincs luiiiitóitó arany a torkábao,
de mégis minden úrU\'lniHs ernlicr, úpji ngy mint a legnagyobb énekes, O^yel arra, liogy a légesó és 8 uyak líipghllléstól tiiitgát óvja vagy a már meglövő meghűléstől mugrti nifKHíabadílsa. Kay-fúle valódi |Sodem-r Minertil-PuHztilták mindeaOlt ha^zimltmk, m csodát művelnek, ha az einbsr katurrustól tnt-jiakftr szabadulni. Kiéri világos, hogy az ember minden megbillennél H legközelebbi gyógytárbao, drogurjábao vagy ásvArmiEkerehkedósben i/jr> Kért egy dobot Kay féli* valódi íjodenert vesz és előírás szerint hanz-nálja.
Fóllgyiittksi\'-g
Magyarország és Ausztriára:
W. Th. Quntzert, Wion XII. XII. lieldhoíer-
btrasse (i. a\'/Áin.
Ö421./ÜE. 907.
Árverési hirdetmény.
sí:
A Linimeof. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
Bgr régjónak bizonyult hidaur, mely mar AO« ér úU legjobb fájdalomoiíllapíto ixornok bitonyult hösrvényníl, otúzntí es ■•ghülé-•eknél, bodőruöléttképpoo fauxnilva,
Fl^yelmeitetéH. Biláoyhuniaitrinyok mintt bova»Arlai«lior óvatoule legyünk én co&k oljnn ii»O((ct fogadjunk öl, möly a. „Horgony" VL.Ij.^yttyel óe a RlchUr oiöunyiéörtol ullá-<utt <lol«ib« van cBomugolva. Ara úrpgokbtiu K - Wi, K 1.40 (* K 8.- M úfoüiolYiji min-l.-n ir> ^ynzortArban kapható. — KömktAr: Torok lózsef to^frysiflróflintJ, Bitfapatt
DLHIEMT ííöcrszeriin u „Aniy orowiiiior,
l\'ritpútmn, Kliu)>ethHtr&.%M 6 MinfionnHpí
■POPOFF^
I ICCELÖK FLÜBII ]\'
1 OROSZJ l \' IhAMÁIíKA.i
Kap hat ti fsa^rykani7.sAn : Neu
Kölcsön!!
AriHtokratáknak. mugaHiibb állású szemótyek-nck, földbirlokoaokimk is hithi/.omány-tulaj-donosokniik 100(10 koronától bármily magas összegig M\'/Jgoi\'u diseretió mellett. Bövnbb felvilajrositást ad: I. Klein. Wien, IV.. Mühlgasso No. 20., 4-ik emelet 1B. ajtó. — Értekezni Uihct cl u. 2—6-ig.



NCUMCIQ féle ERZSÉBET labdacsok. K pilulák liasonló kétizitményeknél minden tekintetben feljebb beesOlpndók, ment»k minden ártalmas anyagoktól, az altesti fitt1 rvek bajainál legjobb ered-raénvnyel használtatrán. gyengéden hashajtók, vértintlitók; egy gyógyszer sem jobb n mellette olv ártalmatlan, mint e pilulák a
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen Cukrozott kolse-jtlk végett még gyermekek ÍR fiiiveoeu veszik. RQU IS pilnt\'U íartiitmuto dohot 30 fillér. Kgv trkrrm, mely fi dohont, tehát 140 pilulát tar-tntmut, rnak í korunfl. \'4.4H korom* c/Óleffe* de küldf\'tmetlelt egy tskrrc* t>érnnmivc kültítíik. Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk lialáro-zoltau NKU8TKIN FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi ctak, ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatág-bnn „Szent Lipót" >•» HNeustetu Knlöp •■-■—»-^ gyógyszerész" aláírással van ellátva, A kereskedői mi tör vény székiig védeti csomagjaink aláirfaunkkal vannak ellátva.
NEUSTEIN FÜLÖP
.Sííiil-I.lpóthot\' cinucll Br^ííy"*"*1"*
6ÉOÖ, I.. PUnk«ng«ii« a.
K»|\'h*(ó NügyktnUtáu: BELU8 LAJOS 4i REIK QYULA kl
f r
0VAS1
A nagykanizsai kir. történyszék közhírré lesxi. hogy Tuboly János szentliszlói JakÓK végre li aj taton alt Tuboly Pál szentliszlói jakóa végrehajtást (.zenvedetl ellent 188 kor. 70 Ilii. tfk«. H5 ltor. ns 1111. per, VI kör. árverés kérelmi, ugy l)r. Weisz Lajos csalin kozott véflrehujtatónsk 2i.l kuron* no tilt. tóke. ennek I9u6. július 1 utói járó fi" „ kamatai és a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. törvényinek területéhez tartozó H B Bientlisilói jfj. sí. tjkvben A. | \'ll- l<rh7-- ■!•" tfi|-vett házhely a töltelékben ti korona, a »zentliszlói 31. ez. Ijkvben A. f Ulti. lirsi. alatt felvett rét a csörgő réti dűlőben iSC> kor., 1K!1. hrsz alatt felvett szántóföld a Tuboly földekben S kor., 386. brsz. alatt felvett legelő a legelő dűlőben h< kor., aŐ6/b, hrsz. alatt felvett siántóföld a ffbó mezőn "J87 kor., a börzőDcei yfj, bZ. ijkvben A. t 537. braz. alatt felvett sz61ó és présház a kövecsos dIllőben 3io kor.. íitíH. hrsi alatt fel veit Ntőlő a srerelem völgy beu ft4\'2 kor., a bfirzöncoi í)í). HÍ. Ijkvbeii A. t SH8. hrsz. alatt tel vett HZÓIÓ és prúbház a kövecses dűlőben 2U4 kor , &\'>7. brbí. nlalt felvett azóló a szurelem-rölgybeii 51M kor. becsértékben még podig a Hífiit-JÍBIIÓÍ ingatlanok Özent-Lisiló kOzség házánál
igoS. évi január hó 15. napjának délelőtt io órakor
a bnrzöncei ingatlanok p^dig ugyanazon napon délután 3 órakor liürtönca közist^ ))á?-rinAl I>r. Kreí^lfr Jótwf felperesi Dgyvéd vagy liflyelif^ kózbciij^ité-vo) megtart* n dó nyilvános birói árveré»eu el adatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitelt bectiár.
Arceremí kivánók tarlóinak a Itec^ir in\', ál készpénzben vagy ovadékkéui\'K pajiirban a kiktlldoil kezéhez letenni
A kir. törvényszék, mint telnkkitnyvi IIHIÓM^\'.
Nagykaniz^áu, Iüu7. évi október hó H\'-eii.
Szölöoltvány eladás.
"pRTESTTÉS.
Mgei, olosii, szcp af, liiEtlommal forduljon
Vityi Mikiét líí1™;*^
TÍHZtoleUol értt\'tíitem H II. «. közőiiBé^wt, hogj Nagykanizsán Fő-ut 17. 82 alatt illarkáuji-l..|. I1A7.1
a ii-.l tuktáif IIMIÍIÍ I. ruH
Iái, niktrti íi ilaaiiUiJttá •fik. k*r ét ciiMi|iti|ili, uii alul mirikit IÍMI ét iiíkim iiéUmiíik. iiakilíiliii igjai-1111 Ujak II. rtirii ititiljfiit-
ÉPÍTÉSI TAHÁCSADO
irodát nyitottam
|
ét árji|]fiék kltiutra IIIJIII éi kiraiRtn-
Ajánlkozom bármily tervezetek készítésére, valamint uj épitkezések. átalakítási és javítási munkálatoknak szakszerű, gondos és legjutányosabb árban leendő kivitelére.
tlpiliár. Iöü7. II 0.
nyokat kerem annak idején kulón ctmnii- i, hogy tudjam miféle fej, & hová ulitt- kiildi*tl ollvinyok minil megeredtek, bír unnct rciideltím volna. • rcnJcl«t el.ijegytéihe vinni ■. er.4I
Ktvóllalok gyári kémétiy-épitéwket mindenféle alakban, gózkazáti Itefalázasokat H gt\'palapotAaokat, , úgyszintén gázgenerátorokat, izzó, olvasztó, forrasztó, , Martin és Kt\'HKemer-keiiH\'iicéket vas- és acélgyárak i részére, körkemencéket tégla és mésiégetéshes.
Munkáim jóságáért garancia luhet sok ó?i
\'gyakorlatom és jó hirnevem.
I A n. é. közönség wives pártfogását kéri.
Kiváló t
Vécmcy Róbert
Mitró J. József,
épitéss.




[j Kölyök! Mrg most sem jegyeted meg, hogy más ^j^O^M^^f^\'%. ciijarcltapapirt és hüvelyt mint
nem szivok.

1908 JáNOÁK 7. ■ \' \' , \' ZAI. Al KÖZLÖNY


s
0

Végre sikerült
egy ÍRÓGÉP kiállítást rendeznem, január 10-től _ január 20-ig terjedő időre. ^^^

Kérem a tisztelt érdeklődőket, szíveskedjenek üzletembe fáradni, hol az összes rendszerű írógépek szakszerű magyarázattal lesznek bemutatva.
Az egyes rendszerekből kevéssé Használt példányok *mr JUTÁNYOSÁN
- eladatnak. ^^^^

0

Ni
Ojq

Tisztelettel
Strasser Márton
lát- és műszerész
Nagykanizsán
Fő-nt, városházzal szem
ben. „ _ .
(Gyár: Kazincy-utca 8.)


ZALAI EÖZLÖNY

I0U8. JANUÁR 7.





Gr ammop honokat
eredeti gyári árakon nagy választékban raktáron tart
ifj. Wajdits
Nagykanizsán. Eladás részletfizetésre is.
TÖRLESZTHETŐK havi 3 koronás részletekben. — Fizetendők 2 éven belül.

, j
ek le, e jelei híiitnemek V eU. — Ara agy tepeciíttlt •r«d«4l \' 1
6s védjngyével ellátott kÓH/Jtméiiyokfit kórni. , , ,. Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai. „í
_^Xi
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Köhögés, rekedtség és É IJ e III
elnyálkáaodás ellen gyors és biztos hatásúak
az étvágyat nem
rontják ós kitűnő
izttek. Doboza 1 kor.
és 2 kor. Próbadoboz
50 fillér
„NÁDOR" GYÓGYSZERTÁRI Egger mellpasztila
Megfojt ez az átkozott köhögés I ,
Kapható Nagykanizsán: Belns Lajos. Práger Béla, Reik Gyula ÓB Csáktornyán: Petii Jenő gyógyszertarakban
Storm-Slipper hó-cipö.

O.«k . BOSTON HUSBER SHOE OHOMPANY BOSTON-bin, könnyűik, elegánsak e* Urtöiak.
yi\'S


WELLISCH, FRAWKL & Oo., Wien, I., Fleischmarkt 12—14.

:


MOLL-FÉLE
SE\'IDLITZ-POR
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláírását tünteti fel.
•HtttbántaJmak, grutnotgAtci c> «yom.)ili*», iCgi»u li«kr«k< VÍrtolulát. arau/e( ti a lej;küliiuböiöl)b nölbetcgtígek ellen, • rliiedek úta tnliiiHj( imgyolili cltetjediil
doboznak 2 k<
"MOLf-FlÍLE
SOS-BORSZESZ
f<-ii>l<lr<nek.
a. A Mol!-f«le aoi-boraca
kAliTcnjr. CiiU ei a uieghlilíi egyél) kavelkcime leglimerele*ebl> nt^fior.
E|| inozott inditl Bvig ári 1 korom 90 "llflr.
feliratú ánuiiiial
MOLL (iyiHinek szappanja.
I.egMiiom»bb, logujnhb mótlucr nerint kcHiilck Kfermek cí hAlgy iia|>|ian( a b6r okixcrD ápotatira gyarmakvk s felnőttek rétiere. — Ara darabonkant 40 flll. Öt darab 1 kor. 80 ffII.
Mi ii,
Moll A. Qyógjtzerétz" eV. ii klVV udtarl szállító által,
Héra, TuclllBubon ít. HÍ.
Vfdtkl megicti.leU.ek naponla |><MUUIJLIW4I mellalt leljeiiltctnek.
A raktárakban tcssók határozottan .,MOt,L A." aláirásával

HAQTKANIZBA, 1908. WEQTVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 2. 8ZÁM. JANÜAR 13
ZAUIKÖZLÖNY
£lőflz«H*l ir»k: EK*.t evrc 10 koron*, idíne 5 koron* ö ~
ocgJ«,lí„« 2 korona 60 f~.ll. Ég,., ,,.m ir. 20 fiil I\'VIH.\'K «,.| i,-»ilú „, kjj.l,, 8..rk...M.ég !• k,.dohi,.l.l: N.t»k.rl,..,
T\'"árok""V;;f5i7^k\'\'ínil ái. ■ F°"" "■ "im-
Meejelen minden hílf«n dilben




Végre sikerült
egy ÍRÓGÉP kiállítást rendeznem, január 13-től
== január 23-ig terjedő időre.

Kérem a tisztelt érdeklődőket, szíveskedjenek üzletembe fáradni, hol az Q összes sendszerü írógépek szak- s g szerű magyasázattal lesznek bemutatva.

w
kevéssé használt példá
nyok ír JUTÁNYOSÁN -m
— ela.da.tnak. =
Tisztelettel
Strasser Márton
lát- és műszerész Nagykanizsán, Fó-ut, városházzal szemben. (Gyár: Kazincy-utca 8.)

i



döbetegségk, hurutok, szamár köhögés, skrofulozis. Influenza
F. HolTirt.iiiTÍ-I.» ílo-hn A 4o. HÍsel (Slijt
dk" S24mlalj" lan4risj.rvoo4IHI naponla ajínlv...

7, A 1, A 1 üOUÖSI

\\*)Qó. JANUAIt 13.



Kilátásaink.
Ránk köszöntött immár az 1 OOS-ilf eat-lendó. Régi szokás, hogy újévkor az emburok Janus-aroot ültének s mig elkészítik az ol-mult ev mérlegét, vizsgálják a jövőt is.
Nézzük már most: mi volt Nagykanizsának az elmúlt esztendő és mit bozhat a jövő?
Városunkban a legfontosabb esoményt az elmúlt évben az képezte, hogy a közügyek iránt aránytalanul nagyobb volt az érdeklődés, mint bármikor. Dokumentuma ennek a miniszterekhez intézendő kérvények, melyekből kettőt a Zalai Közlöny már leközölt
A törvényhatósági kérdés körül valóságos városi forradalom volt. A helyi lapok heteken át ezt tárgyalták. A közgyűlési terem levegőjét ez a thcma forróvá, izzóvá tette. A kérvény kész. most osak az időt várjuk, amikor vihetjük.
Fontos dolog volt a paosai járás-bíróság ügye is. Jókora eleven húst készültek levágni a testünkből, mikor a hoz-iánk tartozó kerület egy részét elvenni akarlak. Most már hivatalos helyről lörlént nyilatkozat, bogy a paosai járásbíróság felállítását nem tervezik.
Megmozdult a képviselőtestület, hogy egy tisztességes igazságügyi- és p o s t a-palo-tát kapjunk. Ezeknek felállítása tényleg égetően szükséges.
Ua csak ezeket a kérdéseket oldják meg » folyó évben, a városi vezetőség megtette kötelességét. Ám még sok minden van kilátásba helyeive.
Biztos reménynjel tekinthetünk egy nyári fürdő elé. A terv készen van. a lelek vásárlása küszöbön, s igy minden jel arra vall. hogy városunk szegényebb sorsú nép-osztályának is lesz hol menedéket keresni a nyári forróság elől.
Nem lehetetlen, hogy nz uj gymnázium is tető alá kerül l\'.loK-baii. Kzzcl pedig viiro-

sunk nemcsak egy menümén tális épülettel gazdagodna, hanem kulturális lóron is haladna. |
No in szabad u beszámoló köretében
megfeledkeznünk arról a mozgalomról, melyet
a lotanyni és az uj balatonparii vasút érdeké
ben indítottunk. Mindkét ügy megrekedt vala
hol, de hihető, hugy a leányzó csak als/ik
és mihamarabb újra éled. *
A Kaziuey-utoai t^ljrs rendezését elhatározták. A fulyó óv van hivatva, hogy- ez a terv is valóra váljék.
Az elmúlt évnek fontos eseménye volt a villaravilágitáü megváltásáról szóló határozat. A megváltásssl városunk hihetőleg uj pénzforráshoz, jut, ami pedig nálunk nagyon ÍK elkel.
Sok minden történt az elmúlt óvben. Nem mondunk véleményt és nem fejtjük ki, hogy a vezetőség mikép teljesítette kötelességét A nagyközönség hivatott erre.
Kimondottuk a fentieket a tisztujjtás küszöbén. Kezdódik már a korteskedés. Jelöltek tűnnek fel jobbról-WIról. Sokan áhítoznak a mandátumra Városi képviselők óhajtanak lenni Kunéi vigyázzon a polgárság. Ne a nagy hang legyen a dÖntÓ, hanem a közérdek.
A VÁROSHÁZÁBÓL;
Nagykanizsa r. t viros rendőrfőkapitányától.
fi 80 3
Felhívás. <
A u. m. m kir, Ht-lílgyminiszlprutk annak idején kózzétetl 70 UHJ/llI -II iÜO-1. évi rtsndHinta, melyben n vad adás vételét a vármegye, teruktéu csakis azok jog OH Nzérzéxét bizonyító igazolványok rehmitatáíja mellett engedélyezi, iigylátüzik feledésbe in elit
Felhívom a város vadkureskedöít, hogy vadat enak oly eladóktól vásároljanak, kik a vadátizterülrl liilaidixinHától. bérlője\'ól, vsgy ezt*k megbízottjától az illelö kózség elófjárósága által láltamozoll dlv

igazolványt mutálnak feí, melyben a vad neme fajt és monnyisége valamint azoknak jniron szerzési ínódjt miudeu kétségei kizárólag hizonyittutik
Áron vadkereskedók, kik a vásárolt vad származását a leírt módon beitrazolui ne.w tudjuk, a vad elkobzása mellett ható#iiroin állal nz lötli) évi 9\'Mu > számú magas Ii. M .romiéiul <\'>rtulinúben 2ui» koron* póntbUntHlésHtíl buatetiotnek.
Nagykanizsán i\'iOH évi j:mu>ir hó 8 -HU. Deák Péter, rendőrfőkapitány.

majdnciti min ti iá a sitiitek* menye. F. kellemetlen onts elhár •zotgál nz orvosok Állal elÓ8zerciett< löd „tltíHl". Kr ■ kitűnő kellemes i li«jtiisier onyhín, de bislown hal, ke eméüttcst és es álul iok kell
Megterhelt ingatlftnok. A városi adóhivatal közli, hogy a földeket .\'-t Iu1/.ak;il tttrlielő tartozásokat e hó ó-in k.-ll bejelenteni, mert a később érkozÓ bejelentetteket n«tn veszik ludomásui.



Rejtett vágyak.
Az koholt olyan, mint Itatván)-kik s«ly>>m,
(Jstiggt\'dfi vágy nt iniiideniMi A rejlőit, nagy vagyak pihenni Utaznak.
Kénye kél ódon világnak ~ -■
ödoii r«g«kr61 suttog a rúli szél — —
Szomorún, sikorigva beszél ; A tmrvadl, lágy fűvel széjjHlborzolja . . .
S tovább root, miut kod gomolya . . .
Majd a kóvHs, fehér ulra [$h-\\n\\\\ —
Mig ai árok-szélen elül; A vágyak rojtva ... a táj 1HUÍ. elhagyott
LeuyUgzótt álmok bírnak ott ...
ÖZÉCÖEN JÓZSEF.
A telefon.
I.
Egy férj beszélte ni-ketn Kis formájú, üájíidl gnóm-arcu förli, akinek erótt-ljes királynői ttirmetu asuzooy volt a felsége :
— A csúnya órabérek gonosz átka gyfttör. A város It\'g-szobb afiszouya a ftiltüjégem; más férfi boldug lenuti, bugy nz a foldro Mállott szok« csoda az óvó. N>"keni azonban gyötrelem n fiEorímcse. Mert nem mer.\'Qi plhiuni, hogy oi az emberfólölti boldogság ai t-nyém. Kérdozum inagHtnlól, mivel érdoiiitillom meg a sorstól ezt a HHgy ktígyel: IUMH merem i;l-hinni, hogy igazán HZ«ri!HHtui az asszonyom. Kolylono-san azt kérdezem magamtól: „Mi oka vau ounuk az aflíizonyaak arra, hogy tm-lltitted maradjon? Osunya Ttgy. ÜgyHtlen vagy. (íyúmollalan, gyönge férfiú, csak

ii"ni kt\'|>7.i\'l>><l. l)t»íív ijiaz hajhiiu-i szerint %7.<<ri>tlii\'-.K.-n
r)iy lllvHIl USS7.1IIIV. Illíllt .illllUi\'ll HZ? A fllicM\'^cli
li\'tl, nu-rt jó kereM\'tü CIIIIHT vagy, kényelemben, jómódban tudod eltartani. [Vim-n vt\'tted meg, mint altugy a tÓzndéu vn-uirulod a lililái és II gabonái [)e ini\'gi\'Hal az assíouy, egész i>iíonyon, hogy megcsal: leliulelliiil, hogy meg ne csaljon! Nevetséges, o.sloba Itarom vnity. kai1 ágnak rajtad az ulnin ujjal mntattiHk reád az vmhen\'k. Nyisd ki u .s^nmedet !"
Ks ax ogóuz élelem abban telik el. hogy nyitva tarlóm a .szememel; ha elmegyek hazulról, A/, jut az enzpnine vájjon hol van, hova megy moíl az uszony V Kiképzelem, ahogy eröwen elfátyolozva kimirrau hazulról éb bérkocsiha III. LegKDrg^ai-hh munka közben enzombe jut, hogy most ebben a peri-ben wkezik mog az asszony, az i;n asszonyom egy idegen férfi lakására. aki öleléssel, bókkal fogadja. 8 nem birok tovább manatnmitl, mlianok haza. Ifit ni. olt hon van-e ? Ki\'ltuuto óz. rett.-iitó!
Mo.-i ttzonlian tilalállam valamit, ami némileg iiieKiiyuiílat Hevezettettem bikáaomha a telefont. Knésn napomat ai irodlliiibuii k.-tl lóltenmu. klllonWu nem megy HÍ UZIHI, periig az iroda mrasut mk a lakájomtól. Tud|a, a gazda MCMÖ! Manapnág mindou prokuristo, minden alkalmazott, le az utolsó kíliiló fiúig 83!nmiiuaz(HÍt<tl ^n?.Bmbt>r. Kn uom tudom, hová fajul a világ! Nos hál most egész IIU|I nyugodtan illők az irodámban, az íróasztalom riiolleti, ha meglep n nyugtalanság, olt van mellottein a telefon-kagyló, JIHIIÓ! Halló! 34—;»ti!" Kgyszerre inegvan az Ö»SÍ,H-kóttetés íía be szél tik az asszonnyal. Hullom a bnngját. tudom hogy otthon van, HK?, megnyugtatja az idegeimet. H más örömöm in vnn 1 Csaknem mindennap a fülehégem maga szóul fel. az éden! Megkérdi hogyan érzem magam, sok-e a dolgom. Ilyenkor mindig biógyenlem magam, hogy olyan gyalázatosán tudtam gyanakodni, s olyan enunya feltevésekkel báutottam

m*>£ H7.1 nz líftallíin a^Hííiiiyt, nki ilyen gyutiiréd én
jó hozzám \\liliis .\'/, a telelőn burát igniíáldns!
11.
Kgv ic-NZony bitH/.éll\'> nekem. KrMeljes, királynői lerm\'-ü) gy^nvorrtséges szép szóké ass/uny, , akinek kis fmimíjit ^áp»<l!. gnóin-ami ember volt •\' az ura:
No én aztán? Ha már tud|a. bevallom\' iting-csalom AZ iiMiuatl Megcsalom meri nurn szeretem, H jogom van nekem is a szerelőmhez. Azt hissj, írigyleudó állapot m, hogy bujkálnom, nlakoskodnom kell azért, ami iná* asszonyunk U>rmészelen jo^ca u ndfösség-liozó ininnenDapi űrökért ? A férjem egy iúltékony vadállat, örökösön a legnagyobb veszedelem-nek tHSzem ki magam tiddig egy nyugodt percem, nem volt miatta, ha egy órára elmentem hazulról, rohantam visszn, inert az az ember lépten-nyomon hazaszaladt éa kémkedett utánam. Most végre, nyugodtabb letl ni él»te.m, meri tudja mit talált ki az a szamár, hogy engem ellenőrizzél) V Heviuettelte. lakásunkra ii telefont s minden negyedórában ispícíil, otttion vagyok- e V
— Nos és? Kz magának nagvon kellemellen
lehet!
— Dehogy! üli bft rövid eszUek maguk fér-
tink! Ha tentfoHoz az a majom, luiloin bizonyosan
hogy az irodában van. ló félórányira tó Ifin. Kgj
félóra alatt, ha én nem is meliot"k el hazulról, más
eljöhbt hozzám. Hiszen ért eugem! . . . Valóüágoü
áldás ez a telefon, hárulom\' Valóságot. Áldás!

1908. JANUÁR IS.

ZALAI KUZLONY




Muraközérti
tauügyi körök knidelmét, bogy h Murikor bor-: vát népét & magyar müveltbég feinóbbsége révéti elválaszthatatlan kapcsolatba hozzuk & magyar nemzettel!"
Horvtít testvéreink azotT buzgalma, hogy Mura
közt elhódítsák, úléuk visszhangot támaszl a Dráván
iuuea itt. \'
Egyenként mozdulnak meg társadalmunk ténye-1 , * választmány ezen indítványt egybangu elke-
zoi, hogy « „S5» ílwljimnrjci- mozgalomra méltó [\'édessel elfogadván, azonnal ho»AMtoll megvalósítási- \'
választ ndjanak. boz is úti az az indítványban jelzett inlézelekhez és\'
A mull héleu a Csáktornyai Kereskedelmi egyesületekhez a köveikéi* kórleielrt intette: \'
Kasziuó, melynek Borában otl találjuk Csáktornya j KKHKLKM. j
egész társadalmat, a következő imlitványt fogadta el: j .
„Közismert dolog, hogy mióla Horvátország-: Tdtinltles Cím/ \'■
b.u a kulon nemteli lel gondolata "\'^ödik, j .Muraköze mienk !■ har.sogtatják ui.bban foko-
miudig emelkedtek Imngok. hogy a horvátok lakta | Iol, etóve| , Ur,lrfu ,„, , h 4l j ,M MurikM Muraközt a horvát nemzet. egységbe be kell,, lmonkl_ f,.leli „|s,á„„„ e k,« fil.ziKe. magy.ríága
olvasztani, hgy tekintélyes horvát politikai part, j 08 „„„.,,,„( kB!,ii , mozgalmit i a, _AH_ .
isrtg,, ellen intézett
a Slaroeuea párt. egyenesen programmjália i>l.Muraköz horvát népességének haza
(elvette a Muraköznek Horvátor.zágua való be-J |álliadáBok Mfrm ,i8!j„veri;w
keblezesetiíik kérdését és azon elvi álláspontját. I ,r. . , „ . , ,, ,
hogy a Muraköz jogilsg Horvátországhoz l.rlo | k r»rek.é»llnk: h.zaUs „mgyar sz.llemll Impok-
lik"minden hor.á. országgyfllé.i meWilá,kor I utl_-. \', !\',\'.\'\' í"" "W™ "l6 ►»">»■«*>•. « «l»\'»\'
éket verni, a tárnadalom oszlátlau hazalias ér-1 , Ismerje meg a muraklizi nép a magyar milvelt-tcliniségébe, miül Wgult egyée a rés éa oltott ?el5 fensobbsegel. a magyar nyelv ludasának reá nézve egyre nagyobb aráuvokat a bomlás folyamata, "r\'aB\' liasznohoágál!
„ kísérleteken nem \' folt mosolyogni, hanem a *• "l| "h f"»1OT. h°K! Kk«l> miiiJ™ magyar
tett mezejére lép és meggátolni törekszik, hogy SOT"1 •» l"eg"yHJ» ^ \'lldoialkrsjség zsilipleit a haza
a konkoly kikeljen és f.lburjánozzék.- területi épségének es közművelődési egységének
„A Csáktornyái Keresk. Kaszinó, ""ekében! ]
mint kullurlényozó nem maradhat tétlen ily Az alulirt kereskedelmi kaszinó évonkint nagyobb |
törekvésekkel szemben, hanem elérkezettnek látja összeggel {árul e cél megvalósultához. Azonban itt!
arra, hogy azon lársadalmi erók szervezésére, | az ideje annak, hogy az ezen irányban kifejlett
melyek Muraközben a hazaflas szellemet és a működés kereteil kiuígilsuk! j
magyar műveltségei tárnatkilmi utou terjeszteni Kérve-kérjllk a tekintetes Cimet. szíveskedjek a |
igjekesuek, a keidemén/ezéít megragad|a". maga réízéról i< az évenként közcélokra feloszlott
.A Kereskedelmi Kaszinó már ró -i összegból mozgalmunkul anyagilag támogatni, ebuoli
gébben évi száz koronái szavazóit meg magva-1 határozatáról minket érU\'siteui, a megszavazandó ösz-
rositási célra. Választmányi lagiai egyikének-szeget pedig egy o célból szervezendő bizottság utján
másikának indítványára a helybeli takarékpéuz- való felhasználás végetl a Csáktornyái Takarékpénz
tárak ugyatiesak anyagi segítséget szavaztak meg tár címére beküldeni. :
ugyauozen célra - I A nemzet halija fogja megjutalmazni azokat I
, >"lyt»ssuk mlrmosl,miköd,sUuket tágabb ,kil. i,jej« korán gáton teromuek hogy a fenyegetó i
keretben 1 I\'oniuljuiik korlevelekben mss penzni-Í nrt vjSSzaszoritsák\' I
és kóz-
j
Ufáktontyán, \\\',>0«. lanimr havába
.i C.iákioruvtii Kewsk. Kaszinó Víiitiszttmiitya.
r<lv(j&uljl)k n csiikUirnyai „Kereskedelmi Kasziói- kezdeményiüése alkalmáhól és kivuiijuk, hogy, mozgaluiH teljtíH sikert arasson !
lézetekbez, hazafias célti egyet.i)lRti*kh múvelótléai tényezőkhöz azon ki\'relomincí. hogy éveukúut közcélúkra fordított adoinánytiiknól jul-taasaüttk részt mikünk is, liogy folytonos évi adomAnyok utján tert-mti-HHék oly lorrás. mely egynhiinlt. «7.»*rvi\'z>\'tl múködótjuukot a sKiikaége* anyagi eszkóiókkel táplálta!"
„Ha a KZUkséges pénz flóterfintést\' Hkurlil. aiakitasbók a lárEailalum hivaloll egyéneiből lillú bizottság, mely a mozgalmat vt-iosso irrttiyitNa tíNzkozeít KX módjait megnzabja."
1 liter
Jamaikai rum
90 kr.
1 csomag
Törmelék tea
30 kr.
Kapható: ltrogi\'i-ia u „Vörös kereszthez" Nagykanizsán.
„Sikerestit\'k vulnők állfilában a mtirakóxi füldtiiivBs népnek bazaliai újságokkal, folyóiratokkal. — a kel ló anyagi eszközükkel nem biró muraközt elemi ískulákimk, magyar gyermek-njttAgokkal, hasznos miilattaiókkal ingyen való elhiláMtt, a mugvnr nyelv laituíásában ús tauitá-eöbun lognugyoli\'li «IÓiu-netelt tnuunitott taunlók-uak és tauitókiiak iii||al>való jntalmazátiát és kitüntetését. Azon PSHÜIHH pedig, ha ketlÓ ósüzogj AH maid r-ndelkezésr.! leheióleg megvalóitilandó a „Murakor hetilapunk politikai lappá való alvaltozlalA.su. hogy inaityar- és horvát részében, melynek olvan«nához a nép mór hozwUzokntt szabadon foglalkozzék polilikai kérdésekkel is hozzájáruljon a nép politikai fulvilAgositásanak rnunkiíjéhoí."
„BrvéuyesitsUnk kernnkt-delmi összekOlle-téseinket és támogassuk a magyar hatóságok éa,

A ti. kötfinwiíg (tzivefl ludomAsára hozom,
_ __ ■ hogy műtermeiiiet
előkelő fAvárohi én kQlfúlili fényirdák mintájára, a msi bor legujaob vivmánrai azeriut, villamos finyreflektorokkul láttam el s igy azon helyzetben vagyuk a mai naptól fogva. « legelőnyösebb világítás mellett, az idójaráitlól teljesen fOggotlmiul Uuuep- és vasárnap is reggeli 8 órától eati 8 óráig felvételeket eszkozöl-lietiii elÓzeleH bejelentés usetéu késÓbbeu is. Hálok éa t\'gyéli esélyek alkalmából mútermem a késő rtsli órákban ía nyitva van. ugy. bogy ■ kóztiuttég közvetlen az eutélyek látogatAsa előli ÍM fényképeit élheti magát Kién uj &\\}k-rAti szerint tflvi\'tt képek eemmiben sem klllóu-Wznfk u iiapp»l felvett képektől. Múierineiuet it jovólj.ii is híveit pArlfogásukba ajánlva, vg-gvuk teljes tiszlelwltel
VÉRTES ANTAL
fényképész, Csengeri ul l. a Nagykanizsai taka-rékiii\'ii/.lAr épilletében földíizint.
Kintkatmm megtekinléicie felhivom \\. kósunfe-K ÍIIVCS
Színészet.
— Az engedélyt Köveiay kapja. —
Mult számunkban azt irtuk, hogy leghelyesebb lenne, hu a színházra nyílt pályázatot hirdetnének, tízzel cttak a eélt akartuk Bzolgálni, hogy módunk-Ima legyen válogatni é* igy közvetlen tapasztalatból meggyőződni, hogy a jók kóiOl a jót választottunk,
A |óvó évi r-zinészet KŰDIB azerdáu eldőlt, A fizinbnzépilÓ bizottság azt javasolja, bogy az engedély Kóvvusy Albertnek, a mi régi jó ismerősünknek udussek ki. A bizottság határozatával meg vagyunk elégedve. Határozatának indokolásában azt mondja, Kövessy társulata elsőrendű, melynél jobbat még pályAziit kiírása vul sem kaphatunk. Helyes, sió ni 1-szúra aláírjuk, sót megerősítjük azzal, hogy Kóvessy mUvexzi ÍZU-KO a legnagyobb uiztOHÍték.
Pályázott Uihari Ákos is, ámda előrelátható volt, hogy neki semmi keresi valója uític. Bihari társulata iiuihodri>u<ti) a így csuk tfrinészetes. hogy vele bíem ln\'ii KoveM>yiiek kt-lU\'tt győzni.
A ha rmudik pátyAzó Szilágyi Dezső volt. — Harinadrenrfu inrMllat, kár érte szót vesztegelni
KlisnitTésnel adózunk a bizottságnak, hogy halarozalHlfKli kilerjeüzkedelt Htokra a körnlinényekre, lkiifk iin\'gvalótiiiAsik a közönség érd^kéSen történik.
Az érdeken halaroiat a következő:
A bizott-^Ag javasolja hogy a sziii|átszáM engn-dály liluH. február l-tól líius. július hó I.VIK terjedd időre Kfivcsny Albert «zinigazgalu urnák kiadas-sék oly kikötesüi-l, hogy ezen ttngedély hatályát reszti. ba iiüWZHit igazgató előadásait I9tis. májúi hó i(\'-ig meg nem kezdené. Kötelességé tétessék Kövessy szín igazgató uruak, hogy a fennálló éa tulajdonát képezó arénáját oly módon tatarozza, hogy az exü> és viharok ellen tel (esőn védve legyen, — szullóztetlielóségéról gondos kod jók, azonkivill a kó-zőnség számára megfelelő il!emhelvnke,t okvetlenül felállil.soii.
Szilágyi l\'í\'isó és Bihari Ak6s színigazgató uraknak szinját»záKÍ engedély megadneát a bizottság nem javasolja.
Indokolás: A |>>\'<\\sí színtársulat, melyut\'k\' igazgatója Koven^v A Ibfrt nr, az ország )it>t elsőrangú vidéki társulatainak egyike. A niAsik hat elsóruudll liir.snlitl lillauiló nvári állomással liirváu, abstohni)


k n V< Qi VI; IP n ái W F olyó ■ ltunk
Ibyi in. jjtmisiiöíZ Törlesztései köloBönöket ^\'p" ben. -r~
\'- Jelzálog kölosönöket 11 -■ « m-« helyi betűt , ,-•!. - —-— ,-10 évi
Tisztviselői kölosönöket f™- >> nclkul. fttyaii r.rk ««.> ^kBlon lurfekiLek luet«i a
Ó-uic» B.nt.h.lrl.<K.k: Értékpapírokra, „^^rí\'S, k «S" n-«n{ K..U- dvk*n leikiUincteicsci
unni komijuk. « ponto-
... r»ivii«go.ii,ui. KOUVertüUnk b.imtly CellulU. V*nMn\\<* i .Hal nyiy
.11 vegünk \'itiyútcbbcn * claduiiK. t\'cn/. iiinyolitjukU.ttii kht »ínkb« V(»n" m\\n /.link ktpsitíltifi din reál-i úgylatci » irieKbixl.»iiiíny*liektt CB(i«Kr"t-b fiIvMiunk

ZALAI K 0 7, 1.0 N V
Vérszegénység
\'orsau ható szer aS0OTT-fé!i> Kmuluió tegségből származó kedélyteleiiségat, csQgge-ityungeséget is elhárítja. Az a jó hírnév, melyet Kmulsió kivívott magának, különösen vérszegénység eseteiben, aion alapszik, hogy anuak elkészítéséhez azoknl a legfinomabb szereket használják, melyek pénzért egyáltalában beszerezhetők, s amelyeke.!
merni, további, hogy wyi alkatrészek a
"s\'cOTT-féle
ELJÁRÁS
által ízletes, könnyen emészthető Ktiml-aióvá dolgoztalak fel. Hímek eredménye ezen késTitméuy, melynek tápereje felülmúlhatatlan.
Egy eredeti üveg Ara a K. 50 fillér. Kapható minden gyógytárbau.
|
nem tehet kilátás arra hogy azok bármelyike elfogadható időben nálunk előadásokat tarthasson, ily módon még a nyilvánosan kiirt pályázat esetén 8t>iu jelentkeznek jobb éi nagyobb erőkből Álló i aulát a pécsinél. A síinészegyesulet uj rpu_,_ ._, stubáltzau, mely a társulatok szervezését és a mer-1 \' zftdések érrényét szeptember lói szeptemberig mondja ■ * ki. kötelezőié* lehetetlenné teszi, hogy az igazgatók — mint ex ideig szokásban volt — társulataik java | ét drága erőit nyáron át elbocsátják, igy n telies nagy láriulatoi kell megkapnunk. A Szilágyi-féle MiutámuUt teljesen jól szervezett 111-ad rangú társulat, mely közönségünk igényét a legtávolabbról sem elégili ki. A Bihari-féle színtársulat színién csak másodraujtu, kinebh és jelentéktelenebb a Koressy-félénsl. Miudeiek tekinletbevételével a bizottság fönti javaslatot testi énen Nagykanizsa városának színházlátogatói érdekében.
k kereskedelmi szakoktatás.
A h é t.
Balog Dezső felolvasása a magául. egyesitítUben. (Negyedik szakelőadás.)
A knreskedwlmi 6t.kok.alHs reformja lanférfi.k éa a kereskedelmi élet emberei közt mAr évek óta
meibeaiélé» larifla. A reform «iOk.*geaa*Kel »allja — Kirendelés Az utuUKOx.vii slter dr.
lindket Ubor és legfellelili al u|itia kernsitlll viluli- Halon I\'"*6 l»|iolc.i n.y»torló OKJFVÍIIOI a l.pnlcai
járásbíróság mellett alkalmazott ug.vésznégi mfghi .ottnak állandó helyettesévé, nevfite ki.
— Uj bankigazgató. HírschlerSiindor céjíjegyzót 1 NagykaiiizKaí ItaukegyobUlet r t. az intézet igaz-
\'- o,s/,iatlan rokonszenvvel bír. de mindenütt,
nttk módjában vannak eltérések.
A kereskedfslen.rti názve eme fontos kérdési ismertette Balog Dezső feisó kereskedni mi iskolai tanár, a nagykanizsai magántisztviselők egyesülete
mkeitélyéi
shol ismerik, — a kiueveiés hire meg eléged ént keltett.
— A Nagykanizsai Sport Egylet folyó évi
január hó \'1I -én esln \'J órakor tartja saját helyiségé
ben (régi gimnázium épület) II. évi rendes közgyű
lését a következő tárgysorozattal: 1. Klnöki megnyitó.
2- Jegyző jelentése. X. Pénztáruok és fölfigyelő
bizottiág választása. 4. Eluok. alelnök, választmány
és felügyelő bizotluág választása, j Ni-Utni indítványok,
— Kulturkép. Muravíd községben a tanítók
nem lauitauak, mert nincs aki fizessen. \'ATi taukuteles
gyerek csavarog és indul biztató reménnyel a betörő,
tolvaj, gyilkos és hnnonló szép pálya felé. Mindez
azért, meri 117, iskola ^oltmmml kopogójukéul lóg ég
é,n fold között. A köíxéKliL-k uines iniból tartani, az
állam periig a fülét sem mozgatja Ks még vannak
einberak, akik ;t/. iiK\'iik mondani, luigy nem vagyunk
tét kitnaóen ismertette boncolgatta az egyes téve: álliUsokat ás érvekkel támogatta az általa javasoll reform irányát. A felolvasó a kereskedelmi szakoktatás reformját fóbb irányelvükben igy óhajt|a .
I. A kereskedelmi iskolák nyujuák azokat tz ismereteket, melyek a gyakorlati kereskedelmi élet minden ágában közösek.
\'2. Ismertesse meg az td ás-ve vés tárgyait.
\'A. Az iskola létesítsen szorosabb kapcsolatot a gyakorlati élettel.
4. Szükséges a cél aikeres elérésére a 3 évfolyamnak 4-rv emelése.
n. AE elméleti tárgyak csak annyiban tauíluu-dók, amennyire erre az egyes tárgyak megértésére szükség van.
C. 8zUkséges az egyes tárgyak összevonása és ezzel kapcsolatban gyakorló irodák
\'élesítése. Kulin
Kar Rókus
muracsáuyi .K,irk.isra-
7. A felsó kereskedelmi iskolák száma apaK- — Nevmagyaroaites.
Undó. (Ett a gyógymódot azonban maga HZ Hlóadó tlletöségil. uagykaui^ai lalci\'»
U radikálisnak mondja 1 magyaro.siiotta.
h. A tanuló ífjubágnalí, illetve az iskoláknak | — Állami mének Bjcclosztásn A pílini úllmni
p y om
so^i" való HÓIDHCIAHI f-tlyó lió -. 7-én fog^ végbe menüi. . ~ C*»övészet. A nagykanizsai W honved- KJ"*\'\'\')!""*\' « "« \'* «* U-en a nzokott belyeu hare- "er" "I óveweWl tart. - A céllövészet Kzi.iUyé- hn k«^l >alo tartózkodás él-tv^élycs.
— A főgimnázium mulatsága A far-
\'K«\'^rílUbb ltAik ik kéé
kötelező tétessék u kereskedelmi irodák létugatása,\' m«ilHlflp_eu elhelyezett méneknek a fmlextetŰH. állomá-az azokban folyó élei tanulmányozása.
D. A német nyelv intenzivebben lauitandó
(A uémet nyelvi tani ti ■ eredménytelenaégét az ifjak hiányos olóképtetiségében én a mai tanítási módszert, mikor 40 —4r. tanulót egyszerre kell ta-
DlUDI íu. A szaktárgyak anyaga alkalmazkodjék az "»* l«K«\'kerllltebb mulatságainak Pgyi"k« icmegeu
életben olóforduló esetekhez. kivul a főg.muáz.ume. Az idei január IS-án lesz.
II. Az évvégi vizsgarendszer eltöriemló. — Formálandó az érettségi is.
A műsor igazán gazdsg és változatos. Mimiin |el arra vall. hogy a gimnázium mulalmíga mindenképen
, , , , sikerülni fog A kibocsátott meghívó szöveire a
Ezek a pontok csak fóbb vázlatai az ugyeb tel- kóvelkezó.
olvasásnak, mely részletesen tárgyalta még ai alsó- „Meghívó. A nagykauiz«ai Kegyes-Tanító rendi
fokú kereskedelmi szakoktatást is. Lalh. fógiuináziuiu az ifjúság Segitó-Kgyetiulet javára
ulkeuen megéljeneite
Ü a 1 og Dezsó előadót a szép számú hallgatóság
Nagy letHzéüsel szóllsk a tárgyhoz H o t lt-acbild Samu ker^sk^dó é,n Hun Samu, a Msó kereskedelmi iskola jeles szak tekintélyű igazgatója.
január hó 18-án, & „Polgári Egylet" nagytermében ifjúsági Hangversenyt rendez, melyre a t. t-zulókK M a tanügy minden lelkes bnrátjái tiszteletlel meghívja az Igazgatóság. Jegyük ára: páholy Ifi kor., földszinti ülőhely I—IV. sorig Á kor., a többi
• sorban •> kor., karzati ülőhely I k 70 f., állóhely
A legközelebbi felolvaHÓ est január \'J\'2-én lettz 1 korona. Jegyek Kolin L. LHJÜN ur <livatáruktTe»-
wtrz Ottó tart felolvasást kedésében elóre válthalók a fstti a néuztárnál
Kezdete pontban etti .ri és fél ómkor. Keflilfizt\'lése-ket kÖKzonettel fogadunk és liirlapilnií nyuglázunk.

i:n)» JANUAK \\A.
Műüor. 1. Nyitány n lluuyadi Lássió c. operából. Krkel K.-tól.» Klóadja a fógimoátiumí zouekar. •>. Nászkar a hohengiin v. operából. Wagner K.-lól, A fógimn. zenekar kísérete melleit énekli a fógimu ! énekkar. 3. Haliadé de Polouaise. VieuxtumpsLól. Hegedűn előadja Jeliuek hajós VIII. 0. t. Zongorán 1 kíséri Lengyel József V|]l. 0. t. 4. Szép Ilonku [Melodráma Vörösmarty Mihályiul. Zenéje Krn.-y , JózNert&l. SzaTnIja Horváth János VIII. 0. t. Zon-Igoráu kitiéri Lengyel Józseí VIII. 0. t. A. Potpourri 1 a Boccaccio c. operából, tjuppé F.-tól. Klóadja a ! fógimu. zenekar. 1;. Váudordal Abb-lól, A fógimu. \'. zenekar kísérete mellett énekli a fógimu. étiekkar. 7. Quintette des truits. Zougora őtöe. Schubert K-tól. Klóadják SzigRit Sándor VIII. o. t (zongornj líreslraayer Tibor V1U. 0. 1. (1 hegedű), Sieiuber-H-T Károly VII 0. t. (mély hegedD), Bauermaiui Béla VI. 0. 1. (gordonka), Laubheiraer Aláu V. 0, i (violon). s. Megbuktam. Monológ Köldes Imrétüi Htavalja Wolf Imre VII. 0. t. u. Iutermezzo a Pa-raszlbecsQlet c. operából. Muscagnitól. Klóadja .1 <rógim». zenekar, 10. Hunyadi Induló. Krkel F.-iül. A fógímn. zenekar kísérete mellett énekli a fógimn. énekkar."
— Vivő és Torna-Klub alakult Csáktornyái,.
Elnöke dr. Bakos Üézu kir, aljárásbiró.
— Megeröaités. A pécsi ügyvédi kamara
Hzebényi Lajost, néhai Zíegler Kálmán volt kir.
jköziegyzó helyettesét dr. Hallá Krail közjegyző ur állaláaos helyetteséül nevette ki.
— Tancvjgalom. A usáktornyai ínk, lüzolto-
testnlet február i-én táucvigalmat rendez.
— Mulatság. A dák tornyai keé. Nóugyl-U
szombaton uzépeii aiknrl.lt uiulatságot rendezett. .V
láncot tea estély olózte infg.
— Pénshamíaitók Nagykanizsán. A csentlór-
ség tegnap délután a rendőrség közreműködését el
letartóztatta K 01 ta y Lúszló volt községi iegv/ó,
jelenleg ügyvédi írnokot. A környéken 11. i. Itafnis
:> koronásokat találtak i>« n nvomozátt szálai Nfigykani-
ziíára, Kollaihoz vezetlek. A nyomozás sikere érde
kében többet nem írhatunk. d« még ma szenzációd,
letartóztatátjok várhalók.
■ - Vasárnapi csendélet KÍHS Jóisef «ámtí kovács mester az este 10 órakor gyanútlanul ment haza felé, mikor a Teleky utou H—KI kocsis rncg-támadta a fejéi beverték Á* még több súlyos aebet ejteltek rajta. A rendőrség a nyomozást meginriilniu.
— Duhaj katonák. Az éjjel egyik líákófv-
1 u\'.oaí nyílt IIÁZIIHII ré^zi\'g bakák duhajkodik, tnogin-
! madták a gazdát UH az ott levók testi épiégét in
veHzélyeztették. A?, érlelett rendőrség gyorsan kiv<>-uult, (i« n bakúh <>ll>!.i.s/.t.\'gQltek és bajonettet rántottuk A rendóntégnek nagy nehezen sikerült a reni bukókat leftlMui
— Kiállítás Keszthelyen. Az \'üilli-bou Ki-szt-
liety<-ii i-t\'ii(1i\'/,.\'iul(\'i ki;iliítái céljaira Kossuth Koreiiu
( kt\'rüfekfdelmi és Ditráityi li<iiác lóldmivHiéhOgvi iniuisz-lerek közel 100 ezer korona lnuzájárula>>i lielyeztt-k kilátásbH.
— Hatralékoa előfizetőkhöz. Hátralékos u|Óli:
zetók gyöngéd llgyelnmzleliíséru eszelte ki i\'gy vidéki
laptársunk a kötvlkezó tréfát. Legutóbbi tszámi,htit.
a következő kin „tauulságOH meséi- közölte.
A tnenyország kapujában-tíiöiit Péter: Ki vagy?
Az elköltözött lelke : Nagybllrgözi polgár vagyok. Szent Péter: Voltál előfizetője, az ottani heti í lapnak?
Az elköltözött IMke: Igenis voltam. Szent Péter: K» migtlzetled pontosan az olöli-: zetéísi dijat V
Az elköltözött Mke : Nem, arról megfeledkezii-ni.
Szent Péter ; KatonHuyelven : Mmmars !
; — Köhffgéa nem betegaég. Oyakrau hallani
ezen megjegyzést. Du mily káros tévédén Iga;, vannak I emberek, akik köhögnek s mégis megöregednek. De mily gyakran tánisduak a köhögés elhanyagolttsa folytán súlyos betegségek, nevezetesen Uld fi betegség, hololt kelló idÓbeu aiiuuk keletkezésű és terjeszlt-se meggátolható. A köhögés !>>liát soha MBUI hanyagolandó el, hanem vegyük nzonual az ismert „Sirolin-Koclie"



Farsangi

újdonságok

Weisz Miksa,
trrli- t^ Tn\'.i i|i\\a1.irMlii)/.;il<;iii



Szölöoltvány eladás.
A ki egc&KMgc*, olcsó, *tép
s tó (ót akar, bU*lomm*1
forduljon
lltjí Ilklii \'£"?."£*
lllf<l]íl*lipilll •l-Ciaiálll (ToronUImegyt,> *>>\'•! mkiáljf ■llMÍ|l I. rilll In. |*H«m ái ifaa i|lii|tii-i]f»t. í»r- ti itiBi|irijik, TIU-■lit aMrlkiI •!■» íi iilkirH ti*!iiliiitk,i*Mhl!likiii|)*i-nti (tjik II. r#iil •utáljial-III • lejíolciobb nibin k»ph»-tuk. liililaiaaiali külön e céirft viduitotl fajok. ~ FíJ él ár|i|iiék kliáiilra Hír" éi kiraiitu.
^\'- !■ 9.
golvi küldanl, hogy ludjtm mlfclc faj, s hová ültethessem. — A küldőit oltványok mind megeredtek, bár eredetileg ii onnét rendellem vtilne.
Kéteni » rendelési eloJegVJtéBbe ve-ini * erről értesíteni.
Síivel udvóílellei
Sanatogén!
\\i ,iss/c^ inuvcll álluiiiokban lóbb mini 100(1 iuvi>st.indr is otvns «j4nl|a, mint a lcykiv.il<>bh errtsitó KÍ fellrisstlö «ert.
Erősíti a testet, edzi az idegeket.
PREKL ANTAL "
Eliö ni|yk>al/iil nzliloi, kárpitot íi élt/Mi
NAGYKANIZSÁN. Ilirail Illfarlail. al ■lIitlii||>í lt»lii)
\\ n. é. ki>£i>nscK h. Itnyclmct felhívom Nigykeniisán
•i/Uloi. kárpitot it dii/llő
ahol hármikon itntfelcsie leglinoiri«h!\' kivitelben Jatáayol áTftk melleit barn»lyen MSUloi t- káipitOl munkát
Ki(uK1a.>k fftl&k kárpltOKtUit, ntyfOn
•>.íi«v«t, r>jimjfelc kéílmankik montiroxávát
N»i:v r-iL^jík., ctku, dlvinok 4« gtrnltarákban. Klvtlblok háló, •bófllő, iialon. oiöaxobA, bolt- •■ gsaUodkil t«lje« beread»sé*«k*t »&
iik
Levelekre azonnal válaszolok.
1 csakis ).< immm-gu >zí<*i i.h.\'l kcssitem. -il * n, c, kóxón^K joinJulíUi yirtfagitábt
Mag*>
ajánlvi
h»7,»IUji iifeKleteitel
PREKL ANTAL
JTTTÁWTOB AKAK1 SZOLID MüSUI
1908 JANUÁR
bttísos bzort, melj- nemcsak a köhögést H?.ün(eti. de KZ étvágyat is elíinotditj* és a testeröt fokozza. Kapható fcyAgjutPrtánkban.
— Mindnyájunknak kell imlm egy orósitóir.er.
inert a folyUmos munka fárasztó. Kitüníl nrftsitó hZ«rnet(
biiimjult ft „ScoU-íiilu KIIIIIIDÍÚ." mely ífileg csukamíj-
olijból Ali, esnkhogr igét) j6 iill ÓH H luf£Kyttngébb
gyomor is kíinny»?ii (*nuW,.lieii A „Srolt fólw Kimilsjó"
ininiien (íVf\'igyszi-rlárl)aii kapható.
— Az országszerte ismert leni\'mllfolyóirat a
„Xenélfi MagyarnrKing" M újévi ÍÍ.VMIÍ liir.fióvol,
ift-ik évfolyamai kezdi meg. A. magyar zonokedvoló
közönség oszUtlan Hieretolében megiimosoclott egyal-
len leiifimUfolyóiralunk ezután Ín — mitit programja
kif\'-jti havonta kétszer mpgJBl*>nÖ 14—14 oldal ter
jeitolmll fflZfh-iWnii mindig tilsÓ kúzból húzza azon
legjobb f> lt-g8ÍlcnrnlUbb magyar én külföldi hiniova-
hf>bl> imenmnbV. komponitióit — melyek n mngyar
dal. népdal, opera, opernlle, múrial, Tigilal, IÁIK; és
malonmrio torén, óiinkretongorára, s liHllyd közzel
hegedürt> niegi«lennek. Munkatárnai a logtivvoHolib
maiiyar és külföldi zeneszerzők. ElötiielÖi tuljenei.
inMkÜlöiiietik a drága zoaemtWeket, inert mindeu
«7.AmottPvóbb itíiieiijíionsAg elotitör a „Zanélíi Magyar-
orsiág, bati lát napvilágot. NeveietoH ujitáKa, hogy :
ez ávi 1. félévi elöfiitMÓi a páratlan UrUtlmu —
Hinváti xonefllbiimot az egész óvt>» ülótizetók ait ós
még hozzá a Karácsony zeueallMiinot díjtalanul kapják.
Az ÍHOH évi 3.r.o-ik fUzftt tartalma:!. Két uj magyar
dal: t). Ablakomra ráha|lik a szomorufüz ág» -2)
Inl.\'itein, mikor lem óunnktun ötforiotoi kmiveiii ?
1[. Lányi Krnölfll «gy pompás „Intermezzo," 111. Szoul-
(iály (.ív. Kfviczky (iy; „Httngulat* cimu miídala.
IV. HofTtmiiuttr Jeromt1 n]n Msroccó" moór Mtri?nádja
Kl<\'ifizeténi nra a ivgi: V^é&i évre \'24 füzelrn 1 •> korona.
fólévrft 12 füzeim fi korona. Kgyp* íllzt-tek Arn I
korona. Eli\'lu.\'l^ck H „Zeiiűlű Magyarország- (Klítk-
mr Kde) zetiemúkiaiió liivataliUioz. ItudapuNt, VIM.
Jóí^HkŐriit \'^4 intézei.dök, honnan megisnutrésro
mutatvánvwiámot is ki)lden>*k A inanynr zentilnrmé-
kfiinnk külföldön Í8 hecsüliil^t sznrzo érduruea vállalatot
minden zugi barátnak tigrolméb* ajánljuk.
— Lázadás egy tanító ellep. Muracttány
község lakóiksága fal lázadt DergovicH György kántor-
liiititó iilli\'ii, muri ez u mÍHékori nem liorvMul ba-
ii«>m in agyar ni énokel. A falni ii cycndArM\'>g tartia
ini\'gRzállva. A hatonágnak u legorélyescbbcn kuli
di\'j.i nyulni a darázsfészekbe, inert — HJÍV Inl.szik
— itl isméi n „za Mi\'rljimurjt\'" dolgozik. A innra-
4\'Kftuvi ifíkola kÖ7.Ai\'gi, u tanító nifgvfllaHT.tásÁt a köz-
itiiirgatáüi bizottulg bclybiMi hagytn. > zágriibi értifk
ko(nyeleük>.\'dését p>\'dig halliatóüán kvll vitt^7.n nUiMirtiii
— A .Divat Szalon.-t, Magyarország i\'gyct-
Icn komoly m hasznos irányn n6i lapját uiániiJjillc
olvasóink figyelmébe. A mai súlyos gazgasági viszo
nyok között, mikor f«ltútlt>nnl nifgkovi\'iníjijk ti <>slád
ininilfi) asszoiiválól, llogy a dolgozó férli mcMtt állva-
a maga bátíkrirtibeti szorgalmával. Dgycsxt\'gi-vul meg.
takarilsa a nehezen szerzült lillérekct ti\'lji-N mt-gliyug-
vrisnal vihetjük be otthonunkba a Divat Szalont, ttu-ly-1
ni\'k minden törekvése odairánvnl, hogy leghaszuo-
sabb formák közütt fejoxze be a leanynevplést és álljon
támoszul a fitleség^k é» anyák melleit, Tanít >zabni-
varrni s n állal hatalmas fpgyyerl ad a nfi kfziíbH
a divat ellen, melyet niflIÓzní, megtagadni ug.v »em
lohei, liain-m vele kiogyeici auuionyi kötelesség
Kedvet ébreszt, eszközöket nyújt arra. hogy Halai
anyák a ityiMiu ekeik kel foglalkozzanak : készítsék
ruhácskáikftt, játéktereikül, kézbe adhansák az olvas
nivalóinkat és rendezhes»ék a játékaikat. Ugyauigy
foglalkozik a liáztartás vezetőiének kérdezőivel. az;
otthon Ofiiuosilásávul s fóképpeu azokkal az ottlion
végezhető liáziaa munkákkal, melyeknek ■•reménye
tekintélyes inogtak ár Ms. Szórakoztatás céljából pfdig
egy, a divatlap fogalmát lokiütélycseii fölülmúló
Hzépirodalmi résst is ad, melynek válogatott közle
ményeit kiváló írók szolgáltatják. Szerkesztői postáját,
pedig, o női lapnál oly fontos, szinte életkérdéssé i
bensfi összoköttetésséi gondviaeléssterö vezetéssé fej-
Jeti rovatot, maga a szerkesztő: fciztibóné Nogiill |
Janka intézi el a kihez igazi gyermeki tszerMeltel
járujoaü 1IOS>KI\\ év»k óta liajban, gondbau, tanács- j
talftnságban .szutnedó hívei, lio;.\') azokat folylon,
vigasztalja. bátoritsH. feivilágo.sittta, ,s asszonyi köteles- >
Hegeiben tnegtiéÖKilse N^mes értékes házibarát a|
Divat Szalon, melymik kiállítása k pazar pompával
bizonyítja ne. hogy az előkelő magyar uri hölgyek
kezébe való. Befizetési ára: egÓKa évre II\' K., melíék-
letfikkel. szabásivekkel, zenemüvekkel, szinti* nyomámi
képekkel egybeni Mutatványszámot ingyon é» bérmentve
kOld a liiv.nl Szalon kiadóhivatala Hudapr^l IV.,
Kxkil-ut .\'. sz

ZALAI
Táviratok és~ i
Telefon-értesitésak.
Az óbudai választás, lludapeat, jan, 13. liolienhardt rlr. program-beszédét a Korbái-utcoi tornateremben tartotta. Kel-\' szólalt Apponji Albert gróf aki a fttgectlenségi pártot védelmezte » sok támadás ellen. Kijvlunlottx. hogy a válásitól reformot, az IH1R. XX. tcikket feltétle-unl beterjesztik ii» a középiskolai tantervet re\'ormál-|ák
Be»t«lt még Nómetb Imre és dr. Kallaci Aladár.
Gyermekek szerencsétlensége.
London, jan. 13. A tegnapi katasztrófát «i
okozta, hogy a mozgókép síinhái Mufolva roll h
a rohamos menokBIcsnél pg;má»t tiporták lo. 11
I gyermek meghalt
Szocialista tüntetés.
an seitSüfabmi. HKNSEBERö >u Ztitcb.
ÉRTESÍTÉS,
Hurlin. jan. 13. Tegnap itt 12 népgyuléy volt a válaiulói jog érdekében. A rendőrség tapiu-1 latláu leiepése Térés lavargan! ideiéit elí. A Spilzel-markton a rondórség a töinugbd lótt. de ez a rendAr-ségre támadt. Igen soknn mt>gHebesQltek.
TÍHIIUIHUÍII <<r luxi lem a u. é. köiöiin«K«l, hogy I Nagykanizsán Pő-ut 17. ez. alatt i HarL-njvj-■f«l« ház)
ÉPÍTÉSI TANÁCSADÓ
irodát nyiUiUtun
AjátilkoEoii. IMrmilv tervezetek készítésére, valamint uj épitkezóaek. átalakítási és javi-tási munkálatoknak szakszerű, gondos és legjutányosabb árban leendő ki vitelére-
KJVHUKIOLC (íVfiri kém^11y-ó|>itésnkot ii.inili\'iili\'lc alnkfbnti. %t>ik&iÁn líefaJazánolínt u jíApalapoíá-ukal, ugyniinlén íáip^nprátoroknt, hib, OIVBHMÓ, fi>rrflN7.ló, Msrtin én HfstiiMmir-kiMiiencéltel van- és HÍM-IJÍvárak < rtWi\'(rn. körkf\'iiietioi\'ki\'i M\'iils é& m^szójfcU\'shfz
M u likaim jósrigtSrrl Korancin Intiot .-ni; t\'vi gTalorlatom ÓH jó hirn<>MMt).
A 11. »\'• líözöii.Ht\'g SÍÍVCH pártfogásai kéri.
lIKitró J. József,
épitész.


Mulataigok alkalmával ajántok a legolcsóbb arak m«l-
pionokat
\' JÓZSEF
i

ZALAI KÖZLÖNY
EPITO-IPAR.
,Zalai Közlöny" állandó rovata.
RoTilTKutA: MITRÓ J JANÓ
Kisipar Lo
Meg kell emlékeznünk arról a mozgalomról, amely a kolozsvári kisiparosok között CJÍV idő óla dul. Ugyanis ai oltani kisiparosak egr ji-lenlékeny része Htociáldüinokrals alajiuu kívánnak sztirvezkediií. s ügyökben KOSHUIII Ferenc kereskedelmi miniszterhez néhány nap élőit küldöttséget in menesztetlek.
A harc elóeslélyéu TflbhZük a kolozsvári „Előre" e.imü lapból a küvelkezó birt:
,December ati-áu, karácsony másodnapjáu lösz u ipartestület elöljáróságának a választása." Kzeii alkalomból szereztünk egy levelel, amely igazán eléggé tanúskodik arról, hogy a szocialisták csakugyan arra torekednek, hogy a kisiparosságot tönkre tegyék. A evél a következőképen szól:
A kisiparosok szervezőbizottságának
Kolozsvárt.
Nagy örömmel értesült a nemzetközi szociáldemokrata párt központi vezetősége, hogy Önök NZifveMélukkel mellettünk vannak és a mi elveinket vallják.
munkások, akiknek első és főfeladala. küzdeni a tőke elleni
Ha sikerülni fog a választás, a központ önöket szervezni fogja ti majd megmutatjuk az iparosoknak : vagy pusztulnak, vagy a követeléseket megadják.
Nagyon helyesen tették, hogy n mi potatiilló katonánkat Klein Jakabot választották meg vezérnek, mert igy .eredményesen" munkál kod hatnak.
Neküuk fó céluuk a tőke e igy ni iparobuk teljes tflnkretevéMs; éppen azért tartsanak velüuk, hogj céljainkat megvalósítva és iit-inzeikózi szooiál-iiemokráciú diadalát az iparosok és tőkések romjai felett megillhessílk.
Hokit n yi N. k."
Khhez nem kell kommentár.
Különfélék.
Erkölcstelen testület dinen az „Kpiló-fpar" rault számában egy cikk íelent. mely — utólagos információ alapján — helyesbítésre szorul. A meg-
dűtla, hogy az Építőiparosok Szövetsége erkölcstelen,
a testületek, melyek a gyengébbek ehiyomáoát céloiiák.
Hogy az Építőiparosok Szövetsége ilveu-e, móhl nem tartozik idu. Hizonyos azonban, hogy ilyeu alak-, ban megdől imtlt cikkUuk egész teudenciája. *
A cikk helytelen magyarázata folytán szükié-geanek tartom megiegyezui, hogy abban dr. Dóri József urnák csakis az eljárása tétetett bírálat tárgyává. Tiltakozom annak a feltevése fi k-n is, hogy személyében akarták dr. Dóryt megbántani. Ha igy lenne a dolog, liini\'iyara nem ndtam volna a i-ikkm-k helyet. Kzl nem engedte volna ttz a tisztelel és UHUVI-I becsuléti, melylyul dr. Dőry úrral szemben vise-kelVin. Cikkírónak teuli nyilatkozata egyébként is helyreigazította a tévedéseket. KátmAii Fái szerkesztő.
Végrehajtó-bizottsági ülés. 1 !)<>>-. lanuár hó 7-én l\'erkó l\'.-lt-r ali-lnokleie alatt ai építőiparosok szövetsége vef{n<liti)tú-)iÍ£otl)>ági Uléttt tartott, sinelvou joleuvoltak l\'erkó l\'et.-r alelnök. Mílró J János titkár, (ieisl Viktor iiéiulűrnuk. Sió Károly, SzálUó Lajos, Szuknai I.UJOH, líaíaeli Alajos, Kohn >Saimi. Horváth üy. é» l\'etrekovits Lajos v. b. tagok.
Elnök megnyitja az Ülést & l>lolvastatja az l!)l)7. deo. hó -■io-án megtartott v. b. tilúsrÓI lelvetl jngy/.Őkünyvt>l.
Klsfi tárgy: Ax itsztulosmosterek ügye: .1 központtól érkezett levelet felöl vastat ja az elnók, itniclyet a v. b. ttidomáíul venz, u határozatot pedig a Ifg-kozelnbbi illésen hozza mug. j) Az üssnülus \\i\\rny-

sorozatának megállapitására a v. h. Fetér M. elnököt, Ciliül Viktor péiiztárnokol, Mitró J. János titkárt és Horváth György v. b, tagot küldi ki. Számvizsgáló-bizottság bejelenti, hogy a pénztárt rendbe találtí és ]yiiy. évre maradvány 241 kor. y- íillér.
Posu palota építés A soproni posta palota
b&n állapitolta meg a ker. miuisíter mely ösuzsghez a kormány 3(tO.(Juo koronái ad. A hiányzó \'>U(U<oo koronát a város vi-.szi fel kölcsonképen. A kölcsön annuitást a kormány és a város viselik, ugy hogy az eddig (Tzetctt bérösszeget \'» kormány tetem énen emeli, de a még in feimmuradó törlesztésem kamat, biinyndnt az állam véglegeheu leszámoljon s visaia téríti a városnak.
Magyar építőiparos országos szövetségünk jauuári nagygyűlése Budapesten *■ hó V(i-An a város-
h érdt\'Lfink megvédéséről kell tanácxkoz-
ép nem is lehetséges. — A közgyűlési
vamint a nagy gyUlé* tárgyai részére
fel kell emliteuüuk a vasúti kedvezményt a Máv.. a kíisaa Oderbergi vasút és a Deli vaaut üsszes vonalain kedvezményes elszállásolást és ellátást
A végrehajtó bizottság, kedden este 5 órakor Diéta lurt. Kéri HZ elnökség a r. b. tagoknt, hogy ininiiel nagyobb nzátiibnn lelenjetiek meg.
A keszthelyi Építőiparosok szövetsége dec. :>5i-én Osszülést tartott, melynek egyik nevezetes pontja voll. ho^v Herényi Béla ni elnök liüzUégé-
lestuleti ülé.su 11 a szövetség azon kérvénye ellen álhÍNl foglalt iiniplyhen azt kérelmezték, hogy a varasí építkezések csak sióvetitégi Ugoki\'ak adassanak ki. Kzeit Uléseu magát lierényi Héla még a szövetség uleluökéuek nevozte, holott már erról lemondott.
Örömmel vette a\' összliles tudomásul, hogy Xjttlumegyr* dec. hó ii-\'u tartott megye illésen Hunyad-vármegye átiratát egyhangúlag elfogadta.
A ljudapehti jan. \'2O-án Uituudó gyűlésre :iz nsszülés Hchadl János eltiuk vezetésével Friszuyák István, Veháp Imre m Kutáni Imrét küldi ki. áz évi tisztnjitó közgyűlés l\'juh. jan. \'26-ún l^sz.
— Uj paezománygyár Nagyatádon. A Sfhon Jakab utódai <\'i> Heii\'h Adolf «\'» lia budapesti cégek H nagyatádi Wolhik é» Herkovics céggel kü-
telt — uj ipartelnpet létesítenek a Bomogymegyei Nagyatúduii. illetőleg H Wolhik és Herkovics cég meglevő pHuzomáuvgyártU kibővítik. — Az uj gyárunk, mely ziinórt és paszományt fog gyártani, a kereskedelmi miniszter az állami kedvezményeket az Stien.helyez.vH napjától számitandy III évru előzetesen biztoBilotta.


IFJ. WAJDITS JÚZSEF
AUpitát) év 1832.
ét Ajánlja jól berendezett
könyvnyomdáját
m indt\'titx\'mű n y Hindui munkák diazes vs ízléses ülkészilósére Iti lány os a rali mullett. Névji\'fívt\'k, kórli;vcliík, meghivók,
mindig a jt:guJHÍtb divat nzeriut k^7.itt-ui.-k .■!.

1 üu8. .IANUAH 13.
"SZEZON KÉPEIC_
Életkép.
TOrtéiiik: egy kin dunántúli váronbau. Idö: jelenkor: télen, amikor a legaktuálisabb az állat-I védelemről gyűléseim.
(iyUlútteii vagyunk, sok luiudeutéle rangú ó» Irendu úriember között. Vau itt uagykereskudü, uigy-jparori, (ókepúun\'s magánzó, niagawibl) tisztviselő, wöt a várod együtkui gyároBa, a vastag araiiylúticotf, uok-gyllrüs Nyápic ur is ott van. Ó szerepel ma olÓadú-kéul. A tárgy: „Hogyan védjllk meg állatainkat."
Az eiuitk feláll a zóldpouztóü asztal mellől a a gyDléul Uimtjpélyesen megnyitutluak uyilváiiitJH. Mondván :
— Üdiózlóm öiiók>it, mélyen tiüztelt uraim,
akik az állatvédőiért) iiemes szolgálatában állanak.
Igazán mondom, örül a lelkam, amikor azt lapasz in-
lom, hogy körünkben in-in pu»ttábau ultinugiott «zó
a regény állatok védelméről benzélni. Öuök megér
tették egyenletünk igazán nemen célját a belátták,
hogy H üzolgálatuukra tervinlett ütegéuy állatok meg-
védt\'lmezéRO — ni éhség, a téli hideg és dima
bámiümód ellen — legfóbb koluteuBége minden e\'rzö
embernek. Amikor a gyűlést ezouuel megnyitom,.,
átadom H aiót előadó uruak.
A gyáros úron vau a sor. Lölörlé izzaduágoi... homlokát, i\'gyat-kfttót kOhint, arisztokratikui lej-mozdulatokk»l végighordozza tekintetét a hallgatóság sorain és besiélui kezd. Többek Ltízött eit mondja:
— Kitűnően hangoztatta az elóltein »zóló nJuOk
ur, hogy az állntok védelme legfóbb kötelessége
; mindeu érző embi-rnek. Isten az állatot az ümhertrk
| szolgálatára tureinté, tehát mintegy rabszolga gyanánt
: adta ntikünk. KiUriDöHen igy télviz idején kell fokoiutt
buzgalmat kifejtenünk az Allatvédés terén. Amikor a
fagy, az éltthmihiány legjobban nujtja. lgyekeznllnk
kell, hogy az állatvédelem UÜIIIGS i\'8/méje áttiaxson
I minden egyes embert .
| — Éljen ! Kljeii! Ugyvan I
«
A gyáros ur kocáiba vété mugát és hazafelé hajlat. Gyára előtt nagy népc*ódl)leU)t talál. A mun-kásail, sok-hök lcszáradt cuontváznt, >;gylÓI-egyig.
A liticfi megáll a gyár IÍapuja előtt, likkor kiválik a sok muukás közül ket hároiu ember és odalép a gyáros HIÜ. KH .szól HÍ egyik:
— - Nagyságos ur! (tsszes munkáttaiiiak » m*)g-
hizásából Hzólok. A kiülünk pusztító ferlelmes nyomor
kicsavarta kezünkből a szersztimot. (Jsaládmtk éhezik,
lYiUtlen A Rzobáuk, ninos már amit a zálogba rákiunk,
muri HÍ r>n krajcáron napíbe. csak az élienbaláhra
t\'lég. Hárum évvi*] eielőtt. mikor Hí.inléii ft-ltáriuk
Nagyságos ur elóit rotteneU-N nvomoriinkat, azt aján
lotta, hogy krumplit cgyiknk, íia huxra nem telik.
Ma a krumpli olyan drága, mint akkor a hu* volt.
Kenyéren és vizeu pedig nem bírjuk ki a )3 órás
munkaidőt. Ko^zabb a sorsunk az állaténál. Ha letiua
sziveit egy kis hérjavilást , . .
— Mit? . . .
— Hogy megtudjunk élni!
— KH ha Utíin adok V
1 — Kénytelenek leszünk másnak a szolgálaláb*
állam.
! A gyáros ur rettenetes dühbe gurult. Habzott
a szája s ökölbe szorította a kezeit. Sokáig nem bírt
szólni B amikor nagy nehezen feloldódott a nyelve,
odadőrögte a gyárvezető felé:
— Az ón felelősségemre lójje le a kutyákat\'
Az én felelősségemre . . .
. . . Pont. Niucs tovább.
Mit kivan Lili ajándékba:
Kgy babát, mely beszélni tud; egy babakocsit éa egy egést rakás Fsjr-fále valódi Hodener Minerál-paszlillát. Kzért ugyanis a kicsike bolondul és ennek köszönhető, hogy mindig élénk. Látta már Lilit valaha betegnek? Vagy köhögött vilaha?.#Mtjfc, ni műveli a Kay-féle valódi Sodener rendszeres használata. Kísérelje meg ÖÜ \\S, egy doboz csak 1 K lif> f. Minden gyógytárbnn és drogériában kapható.
Kőtlgyuökség
Magyarorazág és Ausztriára: W. Th. Guutzert, Wien IV, iir.is>,- Neuguw) \'J7.

19HN JANUÁR is.

2 A U I K 0 Z I, 0 N





Grammophonokat
eredeti gyári árakon nagy választékban raktáron tart
Wajdits József
~— Nagykanizsán.
Eladás részletfizetésre is.
TÖRLESZTHETÖK
havi 3 koronás részletekben. — Fizetendők 2 éven belül.


\'.legjobb iegrápláló.bb
Tiszta
Kakaó «czukor
! Kölcsön!!
I Aristokratáknak. magasabb állásu s/,eniólvok-tiftk, földbirtokosoknak és hitbizoin»n.v-tulaj-
\' (Ionosoknak 10000 koronától bármily niaeas
I ősszogig Hzi^oru diserelió melleit, llövobb f(ílvilA?08Ítást ad: I. Klein. Wien, IV..
IMühlgasso No. 2ü.. 4-ik emelet 10. ajtó. —
Értekezni lehet d. u. 2—5-ig. ;

Neustein-fóle ERZSÉBET labdacsok K i\'iliilák haHnitt/i li\'\'-,zitiii<;]<)ekiiiJI inimipi] trkin-telii.Mi fcltphli b.\'cstil.\'tiilAli, mi*rth*k iniixltui ártalmas anyaguktól, a?, altesti sz.-rvi\'k bajainál legjobb ertMl-in.\'iivnvfll liHK7.náltatvHii gymipédun lianhajtók. vi>rtÍKzlitólf; i-íty ftvóxvsv.ft wm jobb s mntlnttn olv ártalmatlan, mim >- pilulák a
SZÉKSZORULÁS
legtöbb liotiyht^ek forrása i\'IN\'n. Cukrozott klilsn-jllk vé^nlt még gvi\'tiTU\'ki\'k is síiifson vuszik.

OVAS!
BÉO8, I., PlankangMl* 6.
K*philó NngykunUiin: SELU8 LAJOS él HEIK QYULA gyógy t)«r+ticknél.
t-\'gv lü pilnlnt tartnlmttta dohot HO fillér Kgu trkrrr», meiv 8 dohout, tr/nit 120 pUuiót tnr-t\'itmat, rxnk 2 korotut. 2.4H koronn tlöleytn l>e kttldt*emrltett egu tekert-* htrmentve kWdttik-Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk határozottan NKU8TKIN FÜLÖP Ii4nlisjtó labdacsait. Valódi caak, ha niiridcn rlohoz tórvt\'iiyilt\'K bi\'jegyzetl védífgyDiikkdl jtíroH fekete nyomUtán-buii „SINII \\,\\y(Á\' >\'■* .NmibiPH) Fülöp gyógy»zer^iu aláírásai van ellátva. A kereskedelmi ttirvényKKÓkilpg védett csomagjaink aláiráünnkkal vannak ollátva. NEUSTEIIÍ FÜLÖP


Könnyen megemésztheti
Kakaó,
oldódó,
egy-kettöre készen van.
SUCHARD
Csokoládé
főzésre és nyersen való
evésre egyaránt
a legjobb
: Grand Prix \' Paris 1900


(il.lU/lk
Árverési hirdetmény
kdzliitrtt
lalrÓH
A iia^vk»niztiui Lir tm v
hogy h\'dliii (iAs|i«r n >>i> kuuizh
[ Lnkni\'n Ishán ki-rtTMMiyi lakott VL^mhajlást ntenvedult
| elleni -Mi kur. tr.k>\' <Miiiek üinn. november hó 11 iM
1 járó ü" „ kainsttii. i; kor. ■\'<() tilt. vigrehajUs kérelmi,
i 10 líur 3n lltl. ár\\iTiV kérrlmi ós a még fttlrnnrU\'
lendA kÖllsé(f«*k iránti vi^rehagUii flfíyébeu a uagy-
kanizHui kir. u>r\\ i\'iívszék (iiru>ti<h<>z tartozó M a ker«-
í>*enyi H. *■/. uksltfii A. i s hrhZ. alalt fölvett 4a
Me rvs/.l>i\'ii 1,nkács Istviín. TCIH réhzlit\'ii nuje Palkó
Anna iulajih<niit ki-pfíü t>. tirpKorhzámn bál, udvar
és ktriti-l IU issl 1,\\. t.-i-. i:>(i §-a ponljáu egészben
hKi; kor., a k<i>\'e>-i-n>i -.\'4H. bt. tjkvbfii A. t 712/a. ,
:. lusz. elutl |V-Ivett >\'s fi\'lc n\'-Hzlicii Lukáctf István.
íi-lo ic&zlicii \\\\v\\<> Palkó Anna tulajdonát képezd stíilö
és piiu\'o a t»ruk cHajm-\'on nz iHftl. LX. t.-c. lótí. §.
H) j-oíiijH HU|)JIÍII c^^xlx\'ii .H<;U korona bec«értékbi-n
igo8. évi január hú 29. napján délelőtt
10 órakor
Korem-ny iúmt-g hálánál |)r. Mikin* Deisö l\'elpon\'tii ügyvéd vagy linlyeliead koibvnj ott ével m>gt«rUndó nyilvános bírói árverésen fladatui foft.
Kikiitlláoi Ar a intőbb kitett bet-cár. AniTüini kívánók tartozunk a brostír 10" ,,-át I kti»zpÚDzbeu va^íy ótadekképes papirltan a kiküldött ,kezéhet letenni
A kir. lórvúnvtizék, mint telekkönyvi hatóság. Na<rvvkiinizsnn. l\'.MiT. évi november nó 11-én.
eaakeron
Ka|iliau>: Mih.i.vi
Vegyenek csak

7, A I. A I K ft Z L 0 N Y

lilKO. IANUAR 1.1.




Klje ni
itlt )»J !
KöhSgis. rekedtség és
elnyálkísmláa ellen gyors
és biztos hatásúak
l|»l kikii-irák. 7 Irl il krlíl Mj.bb. IHljrfí ini-IANN «««u>. >. ii k.r. hltta-bacsite, Ilii
JUKL.U JUI-1A1N1N in.;*, l.iw.t Ir. 7í.
, Ir.ij él niilirik irikiK. aikilj i| irik .unitién í. rtflik j.rlláiári, min-denfelc órába ti; ri|i 41 kr. Valódi svájci mckel-nnker-lllkipt-iri, köveken jiíro \'í írt. Valódi Ilill-riHllttlr-éra 3 fíl 30 krll<>! feljebb. E-:zuslláncok 1 fruól U), •l>b. lrllllil>-|;irlk. UUJ- Itrl •• lüt-érik mint alkalmi vételek. Legnagyobb raktár flll-írákkf.. 5 fntól feljebb. Klturm ebre^zt^\'i\'.rn | lit 21) krttól. Mmilen veit és javított szigorú Jóuliás. — artikklit tlljiltl kliaril.
az étvígyat nem
rontják és kitttnó
iztiek. Doboza 1 kor.
(l ns 2 kor. Próbadoboz
- 60 fillér.

fi- í. ntlkUdtil nkltr:
.NÁDOR-GYÓGYSZERTÁR
Budupett. VI.. Vtct-köruC 17.
1 HIRDETMÉNY.
Eggcr mellpasztila
A nagykanizsai VI. — VII. kerületi Keresztény Fogyasztási! Megfojt ez az átko-
Szöveiknzet. (Ráo-utoa) f. évi január bó 2ti-án délután 2 órakor a- . ,
Kác-utoai iskolahclyiségben tartja zo" kolioí:esl
n evi
• < Kapható Nagykanizsán: Bellis Lajos. Pruger Bnla, Reik |i Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban.

SEIDLITZ-POR
V Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll ^A.
\'. védjegyét és aláírását tünteti fel.
!.__ A Moll A.-r«la S.MNC-porok U,tó> tvogyhiuo .1 >eKniak>oal.b gyomor- la \'
hUÍ..«nl«k V l*lt sr«d«tl M
a t, tagokat és érdeklődőket tisztelettel inegbivjuk.
Az igazgatóság.
Tárgysorozat:
1. Klnöki megnyitó
2. Az igazgatóság jelentése. •\'
3. A fclQgyi\'ló-bizottsá(í jelentése.
4. A mérleg bemuiatása.
f>. Felügyeló-bizottsáíí. esetleg igazgatósági tagok választása j* altcatbántairr
«• V- flw-k- ! f .tS£"«\'
7. Indiwányok. j <*i

■>r>-o<::
MOLL-FELE
Ara egy\'l«peci4
dobosnak 2 kor.



M OLL-FELE
SOS-BORSZESZ
Cuk akkor valédi,
HIRDETÉS.
rí> Ulnleti [el, *A. Woli*
[eliratu 6iioill<iil v»l \'Árva. A Moll-ttle lÖS-borizeai neveieleien mint fájdalomc«lll>plld b«d6rxtOI4li tiar
tcbl>
Egy baoiotl íreditl ÜTIJ in t korom 90 (Illír.
vb. l\'ollák IliTinanii alsúiluinliarui koreskedó oiSg, esóiliunirgi\'brz tartozó a i-súdlullárbaii 1 — H2H. tt-li-l szám alatt fi\'lvi\'tt bolii borf\'ndi\'/.i\'si-k, fílszer, gyarmat kt^zmű és egyébb vegyes árukból álló 41)11 korona 48 llllcrrn bccsOlt ingóságok ajánlati nitm itladiunak.
(iyonuek hzupjiiinja.
Lcgi1nomnt)I>, leguj»l.li mó.lí/cf uerint ltí>filck j-yenneH ei lu\'iby *i^t\'llA"1 * bör okizvrO ápoláaára gyermakok ■ fetnöttok ranére. - Ara darabonként 40 flll.
öl darab I kor. 60 flll. Mln.len dai.il. gyermek v[ai>|rnii Moll A. vf.ljCLjyfvei van cl)i.lv.i.
■ell A. íiéiyiiiréiz\'Vi/ii\'kír. udvari szállító Utal,
Kécs. Tnctitniihoii u. HI.
ölitek na|>unta iiosiaulitivcl tuellcll icijolilclnek.
A rak tárakban tosst^k lutlározoltjui .. MOI.I, A." :.IÁÍni.SHval
Ó8 vódji\'uyiivpl ellátott kós/.ilmónv.\'ki" knni. Raktár Nagykanizsán: Rosenfeid Adolf Fiai.
A/, írásbeli lt\'|jí\'es(\'\'h\'lt /.art ajilnlalok h\'gki\'sóbli 1908. évi január hó 22-én déli 12 órakor a beoi-érték 10\' „-amint óvadékkal i\'»nm KoibsoliililKainiidr. nagykanizsai figyviMl osüdválaszinniiiyi elnöknél nyújtandók bt*, bol a c.si\'idleltár és a közelebbi feltételek betekinüie.tók.
Az ingóságok (.iyórtTy János tómeggondnok nagykanizsai ügyvéd közlioiíJDth vei ;iz ajánlatok benvujtánái\'a renileli liatáriiló elölt az a Itala neláii niegliatározaniló iilóben és 1808. január hó 21-én délután 1 órától 4 óráig a belysziiién Alsódombünilian megtekititbetók.
Nagykanizsán. 11IDS. évi január lió 4-én.
OR. FRIED ÖDÖN
isódválasztmányi jegyzó.
Alapitasi év 1895.
Székely. Lajos
KLsó Nii^vkaiiizsiii Ki-I.ón.i\'iiiti NKISU-ós viiHiUo iuió/.i-if Nagykanizsa. Fö-ut 23. (sarok) Hunyady-u.
6. (saját ház.)
Klfu^ail uri cs iiói f«ili(\'irn<iifiúi*kcl
urak, házliirliisok. inU\'/.i\'ii\'k cs s/itl-
lo<lúk rés/ére. Vidéki migrindslétsk
pottiforduttávil Iríté/tstnik fll-
A fi\'ln\'rncmiUík jókiirlian in»rarl;isH-ói\\ H-/,aviilolok Házi motál 81 VIII-
Iái. — Kiviiimtra íirjc^v/.i\'ki\'i s/,ivr? .
ÉKSZERGYÁR.
A Liniment. Capsíci comp.,
a Horgony-Pain-Expeller
óiiik
Villamos tiiiMnrt* brroiulnzott arany -, ezüst- és ékazeráru - műterem.
p
»gy régjá&ali bÍJionyiilt hárisior, mely míx HOIC tv óta logjntiH (ítjJaloiTioiíillanitú sieniulc bizonyult köménynél, osuinil 00 mtBbM-aekníl, bwJóríi((Hcfikcr.|-on hníiuíilva.
Figyelmei te 16*. Silány hajniHÍtrányok miatt bovásArljuíkor óvatosak fogyunk m csak olyan üveget fogadjunk ol, muly a „Horgony" vfdjujíygyel én H Rlchter cógjügyió«j(ol ella-d\'tt iloliüibíi vaji cHOiinigutvu. Ara (Wogoktxm K -.tUK K 1.40 6s K 2.- ós únyeidhia min- yi;zortarl«ui knj.btttó. — Főraktár: nef ól Bdt
különlogvs k<;szitinónyok i ókszoiViruk és jegygyűrűk.
l\'j lo^litl)ir>()kat i\'s lUulnkitiisokHl ^jorsau elkésziuiuk.
líliidús í\'i\'szlctfi/ott\'srfi is!
BERÉMY JÓZSEF ÉS F/A
t!ks7.t;rvK/,ok Niigykuiiizsóij i Városhiiza Ati\'UouébtMi. oti Ifj. Wiijdit.s József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Nyomul

NAQYKANIZ8A, 1908. HEGTVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 3. 8ZAM. JANUÁR 20.
ZALAI KÖZLÖNY



Még három

w
9
Ni
i
\'J
f
• H
í
I

Végre sikerült

egy IROGEP kiállítást rendeznem, január 13-től — január 23-ig terjedő időre. > Kérem a tisztelt érdeklődőket, szíveskedjenek üzletembe fáradni, hol az összes rendszerű írógépek szakszerű magyarázattal lesznek bemutatva.
Az egyes rendszerekből kevésssé Használt példá-JUTÁNYOSAN -m
eladatnak.
Tisztelettel
Strasser Márton
lát- és műszerész Nag-ykanizsa.il, Fő-ut, városházzal szemben. (Gyár: Kazincy-utca 8.)






Tüdőbetegségek, hurutok, szamár- köhögés, skrofulozis. influenza
ellen nároUlan lanir é» orvai Állal naponla ajinlva.
írlíklclcn ulániatolíal Í3 kínálnak, kérjen mindenkor u -\\*.
il, váUdfkot. *||dl liMdí*L . tltn ~ Ali DvcneoklBt 4.— katona

\\

ZALAI KÖZI, 0 N Y

l!ll>8. JANUÁR 20.

Kétszeres megadóztatás.
Várjuk a főispánt.
— Nem mehet a deputáció. — Lengjél Lajos városi fójegyíö fiókjában
p
való ujraadóiás, tehát a kútsíoreg ad07.au
t«rliél6l megóvja. A kamara H fáradozását aránylag
kól d kíé ét
Itt van pld. Batthyányi Pal gróí, vármegyénk főispánja. A kormány iiiubere, a belügyminiszter helyettese. Kcresvn sein talál-! A soproni kereskedelmi és iparkamara évek óta hatnánk alkalmasabb vezolót. És 6 Mohóságai fáradozik azon, l.ogjr az üzletükéi Ausztriára i« ki-unert ne tenné nteg nekünk ezt a szivcssé/fet? W«« keruloibeli ker,ske>loke. és ip.rosokst «
° ..... Aiic7triiihn.ii i-ol/i nir«a(ln7.Aft tahiti, n Iintn7.f\\rfín miínin
ügy kis bökkenő van a dologban. Nem
k h bé láljk főiát
pi\'rj<W.edni kezdenek a kérvények. Meg- gy g
csak cmjkóly > eredmény kisérln egyrészt muri magyar és o.sztrák körmitny közt a gazdáéi én pénzügyi inögiigyf7,t\'\'s dulgnbau folyó tárgyalásuk véjí*t nem ériek s igy a kétszeres megadóztatás kiktlazobölébére alkalmim és egybevágó rendelkezést a kőt kormány nem adhatott ki, minrvsit azúrt, mert * ránk ed ti é« iparos az osztrák pénzügyi ható-szenvedett zaklatásokat kamaráit k kai nem igy !it\'in Alit módunkban, hogy az érdekelteknek logaliíbb em-leiikéul járiuuk kezllkre.
Az Ausztriával létrejött gazdasági és pénzügyi egyezmény, mety j ftfiM évi január hó l-ével lépett ~ életbe, a vázolt visszás állapotuknak véget vet a ezért a soproni kamara kötelességet vél tnljesiti-ni, midőn a létrejött egyezménynek n kétszeres rnt<gadózlat<ia elkerülésért) toiimkoz" határozatait. nemkülönben ax e tárgyban kiadott kormányrendeleteket az alábbiak* ban közli s ezzel az érdekelteknek oly tájékoztatást njujt, melynek birtokában bárki idegen migitség nélkül ! is megvédheti jogúit, *ót or VON Ifim k o re H 11 f l az adóziU
osinálta szépen, gondosan és most hevernek, I tudjuk, hogy mibép találjuk meg n főispánt,
belepi ókat a por, nem lehetetlen, hogy aj Sót nem is ismorjílk. És ogy kiüsit Mellen
fi\'lptli\'8 pora. \'dolog idegen embertól szivessi\'gm kiírni.
Pedig azokat a kérvényeket eredetileg Furcsán hangzik, ile mé«;Í8 ugy van,
más célra szániák. Azt bittii mindenki, hogy j hogy Nagykanizsa .nem ismeri saját főispánját.
áhala rukkol Nagykanizsa — elóro. Napról-\' ValószinO, hogy Ú Móltóságánuk is rossz a ^^
napra szép lassan azonban arról kell meg- memóriája és elfeledte, hogy mi ÍK vagyunk, magoktól
győződnünk hogy hiába minden, rajiunk a\' Pedig azuk a bolond geográfusok azt mondják, kóziilte
jó IstenerT kivül már senki és semmi nem hogy Zalavármegyt\'nek legnagyobb városa:
J . .Nagykanizsa. Ha pedig ez igy van, akkori
g Milyen sok reménynyel és mennyi ked-I Méftóságos Uram, a kötelesség ugy hozná l vozö auspitíium között indult ji-eg a kérvény- maxival, hogy egyszer moKtiuxteljoii benniln-l halmaz gyártása. A kurmáii) programmjában ket magas látogatásával. Vi\'gni i« nz isteni bemio volt a városi politika, u kerúletok újra nép éljenuzni óhajt éa nagyon kiváncsi, hogy
való beosztana, «tb. Gondoltuk: talán nekünk
hogyan is néz ki a mi szi*r<!t«u főispánunk.
18 jut v;i!ami a Kok mannából. És aulán olt És, tetszik tudni Méltóságos uram. ti jó nép van a mi ké|pvianli\'mk : gróf Ziűhy Aladár, icsak közi\'lról akar
Méltóságot* Fói«pá n U v ! V ár-
i i v a t a I o 8 1 )L t o g ;Í I ;i s l. Ne in- azt
leréu A ninliban
Hiirlt sérflmt\'iro in. Mihe ftlizuk mé>í, hogy kamaránk
j u k
érdekelt ipkroaokuak én kereskedökuek ez illftöleg a juvAbeu is kész seggül nyújt torátihj információt és ail iithnigtizitást, nmemiyititii] nziráut bozzi fordulnak.
<r *
Az Ausztriával kőlóU némely gazdasági és péuz-
iról öióló 10-7. évi L1V.
c s a k a 7, o r t, m o r t <l.» p u t á <■■ i ó z n i akarunk, hanem azév t iH, mórt a vármegye legnagyobb városa joggal ni ogkö ve t el h et i. hogy u főispán n o a d j o n példát ;w, i g n o r á I á s b ó I. A látogatást saját érdeke is megkívánja.
Jól felvitte az Iston a dolgát, Miniszter. Kegyplnius ur. bársonyszékben öl. Kell-o ugyilnknek nagyobb és eró.subb szószóló? Csak amúgy eollegíálisan odiszól Andrássy-nalc és az ílgy rendben van.
Mert mit fog Méltóságod mondani küldőjének:, ^\'T*!1\'?* föl\'lftUll"fl?" B •»■ kjr ko™*"?*. h°g/
, ,. . . , , ,,.. , , i ■ a kölcsönös kereskfdi- un I<H forsalnii viszonyok
a belügyminiszternek, ha azt találja kérdexm : j BZa|„ilyoi*Ha. a kétszeres nu-gadozUlABok »lk«ruléM* — Mi újság
iránt a magyar szent korona országai és a birodalmi tanácsban képviseli királynők és orstá^nk közölt I9u7. évi október hó H-An kötött wnM*--\\, illetőleg egyezményt és pót egyezményt iíM)8. január hó l-éto] kezdődő hatállyal életboléptotlu^su.
K ftilbütalinazáH Blapján n m. kir. kormány <il21 l\'IOT. szám nlatt kibiji-MÍlolIti uz élotbclép^lé.sj ri\'niii\'letft. mely U\'Iit.s Kziiv.*(jél foglalja magában a kel lUlam kDZI létrejult szerződésnek, egyezménynek és pú(eg\\f/.Miéiiy].fk.
A/. i)7.lt;tnk<\'t mindkét államra kit«rjenzt6 TAIUU-idózlalithánuk el kerülése végeit kötőit egyezmény 7. §a a kfiretketönn röiidelkezik :
A dolog vége azonban az Jött. bogy Ziohy Aladár elfelejtette, hogy mi is a világon vagyunk, igaz, hogy .sok a dolga, másfelé van elfoglalva, am azért illenék megemlékezni azokról is, akik lépusök voltak a magas polcra jutásnál.
Kölcsön!!
Aristokratáknak. magasabb állású »/,emélyek-nck, földbirtokosoknak VH httbizomáuy-tulaj-donosukimk 100U0 koronától liúnnilv in»gas
Ám hagyjuk ezt. Nagy uraknak rossz a memóriájuk. Nem lehet kívánni, hogy minden osekélységre, vissza emlékezzenek. Majd ha a mandátum lejár, a Kegycimes ur sok dolga is elfogy és akkor valóazinQleg eszébe jut, hogy merre, fekszik Nagykanizsa.
Nekünk azonban mégis csak cselekedni í összegig szigorú discreiió melleit Itóvnlib
kell. Azok a kérvények ne penészesedjenok felvilágosítást ad: I. Klein. Wien, IV .
a fiókban. Ha Zichy Aladár cserben hagyott\' MulilgaKf,u No. 20.. 4-ik emelőt IG. ajtó. - tok kétszer
bennünket, nézzünk más után. j Értekezni lehet d u. 2—6-ig.

Névtelen virág.
fiatal umber bélt-piit .-iktlell, mikor ke/.t>t
1 többet ért ó mindazoknál ni\'ifra. drágti ktTti növónyek-, lem magamban, nnkozbi\'ii
i nél. melyek félló uxertHet, ápoló duat é* óiií\') bival- Sápadt éh i/.gntutt voll.
erők cwlekede emek magyaraiéval töltöttem el, nem tereinllisl h börtönből kiszaLudUottHin feluü^Ql ki Ináuv és kit gyermek^vilko^áKgal vA.l..lnak
,gen azoktam elerzokenHn. Kletemen át «ok«oraz\' k y . Tlirii)1(jat|lli A,|áh0|lh||1 kjvft| t* _■_ K.k vád,,lják e^it v«dEk\'\' - érd.m
bSSiü™0™1^ ,ill r 13Í .: "w™- » ™: a ■\'-\'«\'- ««* p^\'í ^ - A ^>-«-« w ^i„;" rá,-J£d.-S
unui; iráni tuljeseu eltompult
Valahányszor Szegfű Vilma történetére gondo-
oepiMaoUuutu. Hogy ^ní»m a itútOitH. geimüü bzereu-, ^.^ mh|l ki|WIjWl árva rBmóuy ég 8egjUég voi, hüzunkunl Anyám és nóvérem gyerm.-kgyilkos-
Az
n a ííVi
néliífl! állott a bizonytalan lövó kopiir Hzirtfokán: t>ággal vádollak.
> azt foltítle ajú ni alomra. IIOIÍV lia jóbáiíomérl,

íCny
\' lopó (kik tizemumbe.
Megvallom: nagy érdeklődéssel kutattam ennek a szegény núvteleii virágnak a lelki világát é.s soha még igaz ÜjiVel oly Iclkcsfiléssel nem vedleni, mint Miegfn Vilma árUt!an»ái;ál.
Névtelen virág volt Bíf\'^ény, egyike azoknak A teremtésfikin\'k. kikről H«uki Kein tudja: selyum Agybtu , Milrnr ,«,.,„ <
% , I Jl\' , 1-rAil "1 IftUI lUivIll Cl
8sQlett«k-t\\ vsgy rozoga viskó szulmatörekjeii. Azok .< . i __ \\ kfllUl az apátlan-aiivátlaii termutésak közül való volt kozét OflHZ(^Vp
\'•J°?4«<>"»\' W««l5««™leiwl «k«ro..i tnlMui t>«™lll.lB«rt i,« kiváujiu köteles váltéul
d 1
\'"W11""11 J"". «» ■»» ""K""\' ™m ludom: mii hijtv- jak. mil „„„.loij.k {, luis(i[ tH- óta VMI hAxuuknál. ,„retHm {t Í8 „„„ ,,„,„„„ A||„, ho eMMom < llÍl ^ 6t nndó.. . ntr\'ivn KVami
a szivei. BuoHül, de hZ«relni ÓHzinto feleletti, melyre <• ItAvy
tÓlülll.
CsoilAlatos. hnszk-,- és ii
nem tudna: oz volt (!||Hllfln, ._ ._.„
örökre buovut veti ft,|()ll|U boldogságomai.
. i,rimt- ■ ii ~ Kunélfogva bUnónnek hiszi a kisasszonu ?
1!íd.» l»Z fértu
,,1 I « S.f,lot kXT íog
.ziob uruinii-!, tön. _ Ni,||( fmu , u )tíl|eteUt)|) , ,)e g gytíri,ut.
iZIruk Ílíj "
ket elásva niHgtuláliák; a kiBaatszonyt elfogták és 6 nem lud|íi. iit\'in akivrja magát igazolni. Inkább megbal.
«...
v,,mtl
ban, tinztu.-^gábiHi unni hilt és nem volt erttJH a világgal SMIIIIIK sziíllni írlw. Hibáját kész. voll iu/.al ti\'itiií jóvá, hogy most hocsánatoi kér
bizonytalanságban
tehertől szépsége nain tudott megválni. De nwl tiszta, angyali jó maradt a gyötrelmek, m egál ázások, csaló-dánok golgotha-utján végig: In ICHUAU roskadnia a "Ivánján kereszt alalt éH uévt<\'l»ii(U íutotl vissza az anyafóldbu, ahonnan egy s?ép nyári hajnalon, mint névUtlen kid virág fakadt
■ Kn «<lz«tt bzivtl férli vagyok, de hiratoin\' őt, val»hány»zor euzembe ]ut. K liralmaü földi lét gazo» kertjében v?. a nó*telén virág arra
t ilma fájdalmiis pillnutáöt vetett szive.
nzl felelte: szor^ti, di> liecsílliii nem : és elhagyta őt i.s drokre. Ilyen leány volt Szegfű Vilma! Ku a börtönben ismorki-dlftin meg vük-. Kegyetlen hózivatar volt egy decemberi délutáni tkor inasom látogatót itilenliUL. Rppcn ogy
tudná
— Hol toilént az álliliiUgon Ky^riDekgyilkosbiig?
— Ziombori kastélyukban -A nyáron
— Még a nyáron \'.\'
— Igen.
— Ki most derült ki ?
— Anyáin KH húgom gyűlölték a kiNtuJszouyt
é« amint H kertben az nlAsott tetemet megtalállak,
rögtön öt gyanúsították és inft reggel letartóztatták.
»"r — - "■■■■» ■iraíí arra leheteti volna gyilkosl-védö btw.édeimm dolgoztam. irnOyeV másnap
méltó, hogy hódolat és boldogság adjon noki caodáll kalleit elmondiuom. idegoson pillantottam as átnyuj-
üevdt. loti névjegyre. „Znmhori Szondny Hohestyén- Ugyan
Ue, bár a bána! nevtelentll sirba temetlo, mégin mit koros nálitm uz a nagyvilági gavallér"? dllnuyög-
— Kisápadt, reazkotnlt. sirt és folyton ártatlan-
Hágai hangoztatta, engem pedig könyörögve kért :
mentsem meg e rágalomtól, ha szerelem.
- Ks ön V
— Mii lehettem volna, uram? A kisBubiouy


I 08. JANUAB S0.
ZALAI (iil I, o N y
- 5?
"".■*?a
nkkéul szabályoztulik. hogy a rendes az a látogatása, mely tartóitaii reudelkezésro bocsátott ttiÍHit«|pp nélkül lórténiK, adómentesen, ellenben a vásároknak az a rcndsiereá látogatása, mely llzleitelepekiiek, *agy egyéb berendezéseknek ivágóhidak, istállók) t\'arióa habiuálata melleit lórlénik, adnkötelesiu lesz kezelendó.
Az említeti kedvezményben a vásárovok c«ak «z éneiben részeBÍItetiIBk. lia a vásárok alkalmával u állandó lakhelyüket képezi államlian lórtént meg. megjelelő okmányokat elómutalják
Erre nézm az egyezmény III. $-a a küvelkezó rendelkezést tartalmazza :
Ozlellelepek gyanánt kllliiuiiun elárusiló-irocbi-kal éa gyári raktárakal kell tekinicni.
Elárusito-irodául lukililrniln a vállalatnak a saját gyárltuáuyai eladásának könelitésérn szolgáló irodája vagy állandóan e célra tartóit alkalmazottja, raktárul pedig sa|át helyiségben mrtult olvan áruraklár trkiu-lendó, melyben az árukai a vá\'lalat saját alkalmazottai ad|ák ni.
ÍJzletlelep gyanánt ellenben nem tekinllietó, lla -
a vállalat áruiból valamely önálló ügynök az általa ^ magyar iparosokra é* kereskedőkre Ausztriá-
kiliérelt helyiségekben tart raktári, vagy lla az áruk Ilm" kir"lt kelszeros adó lórlése iránt az osztrák akár bizományosként, akár s»ját számlájára dolg«zó \'P«"»»gji halóságnál beiiymliuidó kérvények elbírálását Oualló kereskedőnek liizományba adatuak. végre ba\'UI <">aM c»- bír. pénzügymiiiiszl.\'r magáuak tarai eladás a szállítási intézetek ós szállítmányozók I\'""» \'"""• raktárhelyiségeiben larloll raktárakból történik, íol-teve, hogy ezt az elulást nem a vSllalal sajál eladási irodája közvetíti; ugyancsak nem vonja maga uliiii a keruseli vállalatnak abliaii az államban való megadóztatásai, melyben az illetó vállalatnak llzlellelene nincs, ba akár a vállalat InUjilmio » maga akár pedig
adóztatásuktól
Sopron, IÜIH. évi január lió v-án
A kerületi kereskedelmi e» iparkamara.
szolgálatában álló kurnkedolmi utalói, uta?isnk alkal. lilával iin cflakia árnniintltkuak magukkal vitele melleit uiegrmidulcsekel gyűjtenek ra ezek alapján u vállaU-lok árukat Biállitauak; ugyanez áll megrendelések alapján eszközölt olyan áriiszállitAbokni in. melvekel oualló Ugyuókók kuzvelilenek, — még ha árumintáik, vagy a lenti fogalmaknak megfelelő raktáraik is vaunak — vagy anielyek kózvetiléa nélkfil, a vevó és az eladó kOjólt lunvellraUl lionyolitlatnak le.
Az egyezmény 21. j>-a loltlatalmazza minilkét peuzügymiuisiterl, hngy ebben az egyezményben bzabályozott OHetukben kivetett adókat a megelőző évekre vonatkozólag i» tóröltetlie-MP, amennyiben olyan adókról vau &zó, melyek a jelen egyezmény alapelvei értelmében nem is lettek volna előírhatók.
A lu. kír. pénzügyminiszter ur az üzletüket mindkét államra kiterjesztó vállalatok kétszeres meg-adóltaujsájiak elkerülést! végett lélre|ótt éa a fentiekben ismertetett egyezmény végrebajtáim irnnl I!H)7. evi december lió ;il-éu ll\'íitll. szám alatt körrendeletet bocsátott ki, melynek befejező imiiiilaliiliiin kijaleuti, hogy az egyo/.mény 21. $ ábaii toglalt halározuiAuybol folyó ariólúrlések viKszalntlóliig itz ls!>^. évi január hó 1-éig foganatositliatók.
Ugyancsak a m. kit*. péuzUgyuiiuibZter az :!n>7.
gÖrc*ÖHcii kajxiszkoduii liftem, zokugvu kL-rdi-xití. lioyy én hÍHinlt-ü tirtiilltuisAjíilbnii. Krru Múlni in*in liKltuin, igent uum ,merti;iit inundatii; ni^zon a kúriilnn-nyvk, a bizonyitiikcik . . . oh i\'i irtóztató liclyz-et. És i>|vittük ?
— Igon,
— Uram ón FUNKZUI os.-lckfdptt. Önnek egy
percig som Imt vulnn winhw\\ kéi«lke<liii a kisasszony
ártatlan sáriiban. On sz.\'rultti a kisash7,onyl ; ismerli;
életéi. Tőlem U;lhcl6l.(í mindunt elkövetek a kí^as/.-
szony me^meutttMJrt!.
Zombori ur nyugodtabban távozott, én pi\'ilig bnfejoztnm vvdöbi^zéduniHt tls siettem a fogházba,
Szt\'gfQ Vilma a fájdalomtól tnoglörvi-, ki-irt azeinukkel, halottbulviinyan Olt a rabcollánun. Mikor bnmntattam néki mugumal, kétségbeosvo kapaszkodott | belém.
— Uram, ártatlan vagyok és önnek «zt be kftll
bitouyítaui. Nism az*>rt, mintlm az engem bo\'ttogun
tenne, hanem bu akarom bizonyítani ártatlanságomat.
Klfittom a világ c^nlc liörhiu leltet és én már élni


Újdonság!
A u kiuOnség eziíes
tudomására liozom,
_ bogy műtermeméi
külföldi fényirdák minláiára, ii mai kor Irg ujabb tiuiiiínyni weriiil. villamos fényreflektorok Ital latiam ■■! « így aion bfly-tetben vafí><ik a mai naplói fogva. « legelőnyösebb világítás mellett, az irtöjánUlól t<<l-\\pM-.a fuggattniinl iinnop- «s vahárnap ÍH reggeli 8 órától esti 8 órAi^ iWvi\'ítulekt\'t eszkdzól-hitní. elAzptfK hviflnnU-K i-wti-n k.\'söbbi\'ii w liálok és fgyéb Chtóly^k nlkalmából mútcrmein a késő puli órákban is nyitva vau, ugy, hogy
g y
«lfitt is fénykípt-ztclheli magái KÍ?II uj BIJA-ró(* szpiint felsőit kópok semmiben sem költin-bözuck a [iap]ial felvett LépektA). MúLerniemet h jövőben ÍH ,HZÍ¥fcM pértfügüitukba ajáulvn, vagyok teljes tisztelettel
VÉRTES ANTAL
fé[jyk.\'|n?sí. (\'SPIIKITÍ ut la Nitfívkaiiizsai laka-r>\'k|iÓll/,tAr rpIll^U-InMl ful<ÍHZÍllt.
Kirakutaiiu mcgtcklnlcstie fölhívom i. kotonseg ulvtl ngydmcl.
akarom
vább
m ukuruk. C-HÍC ártatlaiir.^
kit-rt (•Itfi
lluild litHsii nt a fértl, kit H£or^Lt«m vs i-hiiltain mily ^yávn volt. bogy n"in mert
A b\'ány t-£Után IIIÍIHILMII uliiminlult; én nmgis-(lUTttMii a vád titkos illáinL 11 gyíllulelét és bouziit, a caoiiálalos Ii-ány im^y lel kút. IUIKIMH jóhiigtíl, önfelál-1
(lozO fÓn84iff0SHUiftíL. !
Ki>t>óbb már koíftnbi-n tartulUm a bonyodalma.^\' blUipfr óüHttm szálait es még jobban megismertein a leány li\'lki\'-m-k vé^U\'b\'ii mólyht\'-gcl. — Okiratok, VHlloniánok aliipjáu. jjs süját kulntáinim állottak rpndal-kt\'zérii\'inrti. llolfinernltum m Ugy alapus tanulmányozásába ós ki-lüőgli>l«n1)l ImbitonyitnltHin ártatlanságát, orvosi víiKgáial núlkUl is. Szugíu Vilma hallgatott;
titkot örOkru szivObo zárta, Imgy kintil a bünéúrl\'
sziüivt\'dett ártatlanul. j
Itt firzúm iróaszUloinon a fttnykópét és gyakran | elmerengek báualos arcának tQndérazép vonásain.

A régi jó Időkből.
— Egy okirat. -
Krdekea okiralot küldött bn hozzánk egyik olvaaónk. lJrivilegiált Nagykanizsa vároaa adta ki 18^3-ban özvegy Kompoa Mártonuénak, bizoiiyitvmi vele, hogy uevezell a berekben levó egy liold földjét 6 évre bérbeadla i\'lauder Uyörgynek.
Az érdekes okirat, mely egy elmúlt világot tár elénk, szórul-széra a kövelkezó:
111 KANISAI T. N. ZALA-V.lllirnStiVií-UKN KKKVO i\'KIV\'ILKUIALT VAKUSNAK H1UA.IA KS Ti uáUa ezeS UvelOnkuek rendiben Miudeuiktiek a\' kikuek illik adjuk Tauuaágára. hogy Miliokulánua e\' mái alolirt napon \'a Ktz-
Polgáraink elo keló tlgyuiuek elimézéaek legelt úszvegylllekezvéu reudes Tauátsuakal llllük volna, akkoron Koinpos Uárlon Özvegye KUIÜEÍ Anna szeuélyeaseu eloltunk meg)elenvéii éli) Nyelvével bevallotta hogy a Derekben egy Darab egy holdbul álló Hétlyél mellyuek egyfeilll Koluugya József, más leiül liorzó Tiaztarlu Megyéé Hzonmódjai. hogy azt Ki tisztogassa, és Ol esztendőig az iK-.\'4-ik Kszlendollll fugvu iniinl háborgatás uél-klll liaíznalja l\'láuder (jyürgyiiek, éa Iliteaaén.\'k ugy ennek miiiil a\' két ágon lévő \'a leendő maradékiuak, Ivadékiuak, Orökósseiuek. és hagyo-iiiHiiyuhsainak \'>. eaztoudóre, é« ineginásolhaUl-lauul adta Mely általunk helybe hagyatutl adái vetésről,, hogy a\' megvevő a1 mondott Berki Kelnek Ut esztendeig használáhában, és Kirasábaii meg maradhasson, ugy orökíssei is maradliaala uttk. adluk néki a\' fóllobh nevezett Plánder (iyorgynek, és Inteaaek ezen Városunk hiteles petséljével megerdaitelt Levelel a1 kOz Igazság ugy holváu magával. Killt Katusán Kia Asszon Havának r.-ik Napján iRia-ik Ksztendöbeu lartatotl Illénnuktnl.
Ki adatult Kálóczy Imre N. N. liiró éa Ta&átB.
hites Jegytó által.
Ha valaki a mai egyeierOsitetl kozigazgatálí világban egy bérleli szerzódést kol, legalább 4 oldalai iráal kap.
Érdekes, hogy fennli eredeti okiraton bélyeg ainca.
Egyszerre két helyen.
- A megdöntött fizikai tétel. -
Mindi-n elhalt li mi is Iuri1ut)<<n meg n oirjában. buijoii el»irtgvtni«btíii, k«rjen bncsánalot a világtól, mind-\' azoktól, akiUi úv^zázadukon kurosztul botolnia tu.liak tartani Ki\'hUlitották a letelt, bogy „egy h-nt ogysterro kél lit\'hen ifin lebvl." Kditig elbíttllk. do ezután num l\'ogntik bemiiihkut lóvá tenni. Mert napnál világottab-ban bo vau bizonyítva, bogy pld Wi\'korlp Sáudor miuihiitTt\'lnök egy irióbe.11 volt HuUaposten éa Nagykanizsán. Aki nem bimi, olvassa amint következik:
A Zala I. bó l:i-án, btítlftn obtu megjelent uzámábun vz áll:
_A delegátusok Nagykanizsán. A lvgköz«-l«bb össztiUló magyar delegáció tagjai Wekerle Sándor rniiiÍ8zterolnÖkkt)l nm utaztak íitidapest-ról Fiúméba, bol a liaditongeréKzet kórébo rágó .ulvilágositá»okat fognak ezerezni. A di^legáluuok ma (Iliiben utaztak kemsztül Nagykanizsán. A pályaudvaron csakhamar híre terjedt, ht>gv uz étkező kocsinak kik a vendégei és csak hamar nafv lómeg t!tnb<>r nÁUa és könzóntötle az étkeíŐ ablakáuál ebédolfi luini.szttjrphió\'köt "



Both Bankház
BUDAPEST.
i in l.miir-utca 1 l.
fölvilágodtiit.
V«l»*ibely«g mindenkor mellékelendő.

Folyósítunk: s^s^
Törleaztéaefl köloBÖnöket ^ kölosönöket n-J ^
ll|.aii helyi bot-ibláKánr* 5 -15 évre 5#/,-«l, Mellig ö1/,"/,^. —-r-r;
Személy- és t&roav41t6hitelt ;^;t;;ts;;kni;Bs kút! Tiaztviselöi köloaönöket •"•mi,1 t%«i""""
reskedók rés/éro, vaUniinl minden hUelkcpea egyénnok 3\'ÍI—\'0 év.
IÓMJÍ, kójwtgi Uííivisolt\'iknek ú katonatt^tteknek dzet»i olöje^yicsre tb\'iílositá* nílkul. UgytncKcknck nyuKdíJ"1\'* "*■ --*
mellett. TőzsdcroigbisáaokBt ■ buJipcsii us külföldi tóxsdckan Iclki^merítescn e> punlo-
Tiintlcnlíon eíedmónynyel, az áríuly«im.Ut noponU dijUUnul köeflljük. ~--jr--—.
.. lóílesílcses-, s^emcly^-í» váliókolesúnt, =-=-.=.-
~~ ~~ »an-ielj«iionH, yy,
Konvertálunk birmely beiruUli pcnsiiitéaet által nyújtott jeliálog
*len*|.!nyi>tebbeiibtinj-..[iijukl(. B»nkbt

l A I. A I K 0 /, I, 0 N Y

11)08. JANt\'AK 20.



Ám i kedden ide 4Hteí6" Pesti Napló-banj
olvassuk :
„Wekeile a Unnál. W e k <t r I c. Sándor miniszterelnök ina deli egy órakor a képviselőház Ülése után fflikorestf! az Angol királynő-szállóban báró Kauch Pál horvát liánt & közölte- vele, j. hogy a király már tegnap aláirta az uj horvát! osztályfőnökök é» főispánok kinevezését. A kinevezéseket a hivatalos lap holnapi szíma közli." Ugyanakkor At (;jnAg ifi)\' ir:
„Ma délután ot órakor a képviselŐhAi elnöki lermoVn bizalmai) értekezlet volt Justh Gyula hívta öst>ze, rníg pedig azért, mert a kormány \' ut at állánpontot foglalta el, hogy a házstabály-j ■ revitió kezdeményezésének, legalább formailag, uem szabad a kormánytól kiindulnia, lianeii) a. pártoktól, vagy a pártok fölött való elnökig koréból Ült voltak Wekerle Sáiidor, Darányi
„. Ignác, Zichy Aladár gróf, Apponyi Albert gróf,
Návay Lajofl, Holló Lajos, Hoitsy Pál, Ugrón QAbor, Széli Kálmán, Nagy Ferenc. Tóth\' János sib.
Ha tehát Wekerle Sándor déli V2 órakor Nagy-k a ni teán ebédelt (és ebben bizonyosak lehetünk, meri hiszen — a Zala szerint — sokaa köszöntötték és ■ rév * mafryír azok fin hzeriot, bizonyára jó étvágyat is kiviiutak neki) ÓH 1 órakor líudapesten a bánuál tett látogatást (holott igazság «zerinl Fiunkba utazott) di> meg a képviselőház illésén is részt vett hétfőn, akkor vagy a fizikai tétel van megdöntve, vagy Wekerlének ordőge vau.
Mi az clóbbit hisMtnk és csak annyit mondunk: — Pfuj tizikai tudomány!
1 liter
Jamaikai rum
90 kr.
1 csomag
Törmelék tea
30 kr
kereszti
Kapható: l»ro(ít*
Öngyilkos tanár.
Szerelem, vagy mellözét?
SZÍVÓS szerveset
— Saját tudósítónktól. -
Csáktornyának szomorú én megdöbbenti) HDasációja van Oiltörtoköu nsttí főbe lőtt^ magát, ZsebÓk Jáua-s [lolgnri i»koUi rajztanár, a Csáktornyái Uiraadalom kedvelt alakj*. Hogy mi kergotte nt életerős fialat embert a két*t*gb>\'>»ht>8. a pusztulta karjaiba, biztosan tudni nem, - d>- eejtuni l«bui. Mondják, hogy öngyilkunüAgát azért krtvtitie t>\\, mert uej». akit a rajongásig szunHutt, ott hagyta: mámk verzió bieriut egy képűt festftl a mútárlatra. IÍH a jury uem fngHdta el és ezen raló ulkusHri-d^ubégében nyúlt a fegyverhez
A legModálnloünbb. hogy Zneböknek. aki atlétx türmötQ, hatalma alak. a golyó keresztül rnPiit n fején, a kél lmláiiték.-M>iiU>t ker>>*ztut ütvu, a f»ll>» furódott ÓH dacára i- rmidkívul súlyos »érült>Mi«k. nitga kelt fel és ment u menlókocsiig, melyeii ii virasdí kórházba szállították.
A megdöbbentő ebeiről u kOvelki^ő uidósilásl, vtiUUk :
/sflbók Jánost ^ évvel ezelöit helyezte a miuisz-ter Csáktornyára. A polgári iskolában a rajzot inni-totU. Küllő Tifiefked^ébeii is elárulta a mtivéhil

Családi élete azonban n»m volt teljesen kielégítő Második neje, aki Hzintéu tanárnő a leány-polgáriban, nemrég elhagyta. Állítólag a budapesti mútérlatrn is festett. Av képéi n |ury UHUI fogadta I>1.
Csütörtökön d. u. Meségélól hosszabb levelet kapott. Mikor elolvasta gondolatokba mélyedvu járkált a tanteremben és * kulónbou szigorú lanár nem törődött a növendékekkel. Négy órakor biulvo elmmit, majd lálogalán tett Htuinann Zsigmond takarékpénztári Iftkonyvelfintíl, akinek (iát ,rt óráin a festészetre, tanitolta Onnan a líind i» r-féle viskereske-dósbe metit, »hoi megvelte a pisztolyt. Haza ment és 1 \\C> ómkor főbe lólte magát.
A lövís zajára berohant a házmester, A e/.ob» közepén feküdt Xnehők. mellette a füstölgő fegyver, de vér fwbol nem volt látható, A golyó kereuztnl ment a fejen, heleOiródott a fiilba. de a fejből egy e»epp vér SHIII jött. Mikor Ziebók a házmestert meglátta, kissé [.■lemelkídistt éj elhaló hangon rizóll:
-- Háiiűestor. ad|a ide a revolvert. Hadd lőjjem nteg niagamat mégngy»zer!
A ffgyvurt terméBzeteseu nem kapta meg. Néhánv perc miiha megjöttek a mentők Zsebók a?, orvos "karjára lAmaítzkodva ment a koc-iig. Ekkor már égés* Csáktornya az ajtó elolt szorongott. Az orvoshoz így szólt :
— Milyen nzerencsélten is vagyok én! Első Meségemiol elváltam, a második itt hagyott; mikor pedig Öngyilkos akarok lenni, nem birok meghalni Üldöz a baUzereiitse!

A kilifotniui édes fÚRcneJvbcil cs mns ismert }<> gyÓK/hutisu fiivck kivnn«lából késíiill „Clllll" igen »lk«lm«s u«y Bycrmekeknek,
mini fcln/itűknek Minden gyugysiarliithitn
i. K., kis uvcn 2.— K. Török Józtflf gyóttyHícrtárii, Hutlapcst, VI,, Kirilyulc* 12.
Z.sebók a varaxdi kórházban fekszik. Hogy felépül-e, csak a jó Isten tudja.
A h é t.
Vidor Samu
\\
lígy mindenki által lihztelt éH becsnlt pol-fíái /.áriu fii Örök álnnini sTeineit kpddfii reggel. Viiim Smnii hnlt meg Hl úves koráitan. Az <>lhunyl ugyih mint városi képviselő, ugyíe mint a Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet elnöko ó» a Sörgyár alelnöke széb-skóru és eredményttíljee munká«ságot fejtett ki. Tpmelésü cslttörtökön d u volt. \\z az intpozáuH részvét, amely itt megnyilvánult, bizonyítéka »z elhunyt népszerDüégéuek és közkedviOlnúgénok. Olt volt i-geí.z Nagykanizsa, sót viilékról ÍK nagyon

sokau joltek el. Özvegyének, sitii, gelsei Quttmann Hedvig úrnőnek az ország minden részéből kl)ldt<-k réazvétláviriitAkHt.
— Közgyűlés. A Nagykanizsai Altalnnus
Ifjuságképiő KgyesQl«t i 08. február .\'-án il u :i
órakor lart|a reudes évi kÖzgyQlését a következő
tárgysorozattal: i. Jegyzőkönyv felolvasása, -i. A zár
számadások tudomásul vétele és a ÜHtlikar felmeuivé-
nyének megadása. II. Uj tisztikar választása. 4. Indít
ványok.
> — Kljcgyzés. üút Béla Csáktornyái könyvnyomda-
tulajdonos Tljpgyezltí Ht-inrich Tildát DarAnyban.
— Jubileumi zarándoklat Lourdesbe. Na^y
ünnepségük nzinhelytí lebi a kies fekvóaU délfraucu
Lourdes városa T. i épen ön év mull el azóta, hn^y
a kis Deruedeitu olÖtt SíiU Márta megjelent. Kz évlor-
duló atkHlinával a világ Összes kalbolikunai nagy
i tömegben keresik fel Lourdeiit. hogy ai Hnnepélv«-kun részt vehessenek. MagyHror^zAgból március . *ÍHU indul egy országos jellegű zarándoklat Ulastor.víAg érintésével Lourdi^be, melynek fövezetője: Nagyn és főt. Dr. GieH^wöiű aámior apái kanonok, a .Szt. István társulat" aleluöke. o>*z. képv. ur louz. Kinti taráudoklatra vonatkozólag Fehér Ferenc plébAtms Kbed, (Esztergom m.) siivosen szolgál ielvilágtjsitáss.i!.
— Előrehaladt idény miatt pltlsch-kalnp.»k
3()u/\'. árengedmény mellett adaluak el — WelttHi;!)
UJárkiiRiiál Nagykuniisa, Kriftúbet-lér.
— Ingyen könyv. Aki életerejéuttk fulvinig<)-
ziÍMábau örömét leli. olvassa el H niott megjelent
HModern villamos gyógymódról" szóló értekfr.é»i.
Abban el van mondva, hogy mi ukozza az erők >•!-
> gyöngllléHét é.s ugyéb bajokat, de az is, hogy luik^p
I lehel a teljes erót vit>sztt»zeruzui villamouHág ul|áu.
i Kieu érdekes kónyvut külön a nők és külön a frrííak
részéru lapunkra vnló hivatkozáti mellölt ingymi és bérmuiitve küldi zári bontékbau az „Klektro-Vilulizer" orvusi reiidüló-iuiézHt Hudapust, Kúroly-kőrnt i.. tVI-; einnlet .)(>. Hzám Á ullamos gyógyital, mint ittnierH-(es, a legtökéletesebbül! *i Elektro-Vitalízur készulfk-I kel e.szközolhetÓ. Ezen ké.szltiék egyenlőién villaino^it-\' got ad, mely inegszuululi a fájdalmakat éti uj életet nyújt a Ríerveietuek-
— A farsangi mulatságokra ajánljuk t. olvadóink
nak n InirlapeHli Mazyar Színház fényes opercttruba-
1 tárából alakult .A Víg Özvegy"-heE címezett jö|m.-z-kol>-bun/.o inlézetut, (liudape^t, Vili., Józüűt-körut ól ) ahol olcsó kolcööniii) uielletl inindeuféle jelmez<k, dominók. Kiép magyar viteletek, modern ebtiruhák, báli belopok. iiUMiy&Mtzoiiyi ruliák stb. köl(!Köuöztieii>k
, nmgfelöl■> biztottilük mulíutt ••Itiói\'nngu kivitöllicn, Mindezt rendelésre ÍH kénziti az intézi\'t.
- Telefon a Balaton körül. A Halálon kör-nyékem-k li-llenilitétiére sok áldozatot huzult inni\' t :iiagviti" tarsudnlom, melynek |óvolUthol u mi gxiiiyuMt KaUliiniink i>kt\'s kt-rt-let nyert, a lllnló- o nyarttlo-l.\'lűpi-kkiH A balatoni l\'Urdókut Eiitogaló kózounég rógoU MUgeli már a kiireskeilcItíiiiUftyi konnáuyuál u Itainton kóztelefoujátiak kíegúszíténüt s inuHl ez uz óbajlás h\'l|n.-,ül. ameiinyibeii Kosauth Ferenc ker. N-ki\'dt\'teiiiugyi miiiisztor elhatározta, hogv a Halaiou köiteleluu|ának kiépitóbét biztosítja. A i alutoni SzOvei-s(ig iiuir óvok óta fáradozott a köziuiefou érdekébuii, fiiiadüZiisninak azonban útját állotu a nuiiitöródöiiibég H az a kórul meny. hogy a kelló üzámu elölizutőt álluniH.suk nem voltak biztusithalók. Most uzuiÁn a Itulatoui Szovebég i-imitoJl érj alaposan megíudokult J«U%frJBí<-£té«iúrti a keresködHUmilgyi miniszter elbal.i-rozia, hngy a Halálon mentén fukvó fürdőhelyükéi a távbeszélő hálóimba uz el&tiielűi álloináhok biztosiiHHá uélkOl is bt\'levunal|a. A munkák végrehajtása uzunbau, lekiutuilel az évenként roJtdwlkoiéhrtt álló hittilossztig. nagyságára, csak lokozalosan történhetik. A folyó évben Aliga, U>4>iu\'»űiá8. Balatou-Kerenztur in Bzánla kózségok k»puak távbeszélő berendezést.
— Ha a gyermekek köhögnek, bükkfakátniny-
propitratuniut adjunk nekik. Mivel azonban a legtöbb
ily preparátum bututylaían ósKieillitáuu és num inéri\'g-
t«lon, d« még undorító izQ is, B8irolin-Koche--l
hmiiáljunk. mely vízben künnycn tiIvad és mindig
egyforma tjnszelélt-m. nem iz^al és kolluiups izzel
bír. (iyógyszi\'i tárakban kapható.



Farsangi

újdonságok

Weisz Miksa,
férfi- tis iiói ilivataniliHzalian.

, JANUAB 211

ZALAI U) U 0 H


— A csabrendeki állami népiskola. Egy csab-rendeki lakos aláírására! a következő sorokat küldték \' be nekünk közlésre: A „l\'nsii Napló\' folyó hó -i-iki hziiinábau a nagykanizsai Huiskola mizériáról egy közérdekű cikk jelent meg. Sajnos, a nagykanizsai\' nem egyedüli eset Zalavarmegyében. Caabrendeken, hol már 30 év óta állami iskola van, nem kevesebb, mint nyolc tanítóval s H.\'iO-üél több tanköteles gyermekkel, ugyancsak több mint 30 éve vaiudik az ihkoluópités flgye. Az egye.i onztályok a kóitHégbeu, elMÓna, gazdasági épületekben, sót volt iulnllóbau vauntik elhelyezve, többek közt olyan .lanUremu-nek nevezett egyablakos xugban i.s, amelynek ti>rülole nem több, mint tizennyolc négyzetméter! K* ebbeu 41 gyermeket zsúfolnak össze! A kórorvos hiába telte meg múlt ijvben is az iskolahrtlyU«K«k ellen egészsség-Hirvi szempouiból kifogását, a kiküldött bizottság aií.al. hogy .egészen csinos kis tantcrniHk
ÉPÍTŐIPAR.
„Zalai Közlöny" állandó rovata.
Kovmvezfcló ; M1TRÓ J. JÁNOS
malomipar
koluliránával; továbbá a meslorjognak külön m*gl»- , taroioti képesitóetól való függővé tétel*., mely vinom
g RéK konstatált és ismételten felpauasiolt tény. feltétele lesz ax ioaatartán jogosítványának. Tekintélyes
azokat hogy az Ausztriával kötött kiegyexé-ben a vtmili ] T^ne a jtvaslatnak a munkásvédelmi rész, mely ai
álk kdé hák kdőtl dé M tig6BI munkáavédeltimre vonatkozó anyagot felöli.
\\ f fkkők Fi
A délj vaau(
yg
fiumei fakereskedők panasz É. Fiúméból
A fii fkkdók kldé i
jónak találta. MiLt a kanizsai fiúiskolánál, u«y nálunk kérdés hazáukra kedvezőtlen rondezést nyert. Mo
ÍB egy tauitói állá* már a tanév elejétől lógva nincs, klasszikus példa illusztrálja ezt a szomorú valóságot _. ( .„«»„„,
g j
Vagy tán azt várják, hogy
eg valakit a helyettesitéssl
ééb á i
beii\'hve a az összevont 4 íi. és li-ík leányosztály\' A szerződés életbetéptfltéaének már elaó uapjáu rácáfol- jelentik: A fiumei fakereskedók kttldölUége, mint a ~ ÍVUállva njer oktatást Fali, hogy az illetékes körök- UAÍ a tények a kormány ama kijelentésére, hogy uiocs, munkaadó szövetségének szakosztálya, ma tUxtelgett ~ "\'■\'■ -iák a tanév végén jut eszükb« uj taueróról. oka fellételezni Ausztriából, hogy ex nem fogj* lojális j gror Nákó Sáudot kormányzónál s ex alkalommal
gondoskod ió biz
átadta neki az érdekelteknek a kereskedelemügyi, belügyi és igazságügyi minisztériumok,\' valamint a miniszternőkhöz intézett beadványokat, | melyben a j rakodóhelyekeu uralkodó
ismét az módon betartani a szerződés azon határozmányát
„ utólagos melynek értelmében a monarchia miudkét államában
jóviUingyáj reményében s aztáu, mint a múlt évben a szezrödés tartamára a vasúti áruosztályoiás közös
:-i történt Németh Anna UnitónÓvel, a iit-lyeltesitöHÍ marad.
h Ana Unitón, ye marad. ! rakodóhefyeken uralkodó aparkiku/állapittíkVmi
di| kiutalását meKiagadják? Mindenesetre valahol uagy. A déli vasútnak a napokban közzétett di|kedvez-|a személy- és vagyonbiztoiiHág teljes hhiújának m
szüntetését kérik. A kormányzó ki|ulenlelte,^ kérdett támogatni fogja én hony a jelenlegi állapotok, melyek a fakoreskedelemnek nagy károkat okoznak, róvidesen meg fognak sztlnni.
1 A Gyáriparosok Szövetsége Poprádon. Pap-
I rádról jeleulik : A Magvar (iyáripitrosok Orstágos Szövetségének szepeaségi fiókja Müuiiích Kálmán fóbányatanácsos eluóklésével uagy érdeklődés közben tartotta meg tegnap évi közgyűlését, a inetjou a központot HegedUs Lóránt dr ügyvivő-igazgató kép-visulttí. A kÖKgyllltí* tagjai UíUh konkrét ewot kedvuiÓ lintézéséért köszöuetot szavazlak a szövetség igazgató-
mitUHziiaok történnek n igazán itt leaini BZ ideje, hogy j méoyi jegyzéko alt biwnyitja, hogy Ausztria lojalitása- j óé k ká k
* talláti úu kÚKoktatátiitgyi miniszter ur közbelépjen,
t lbt kát ék iklék é
gyi
lábat kát sem érnek a lk
iMkolatörvénvek és
p
rendeletek, lm a?.olt csak papíron maradnak, de vég-ehjták iöló kéik
p rehajtáauk (ivröl-óvre kéhik
— Megbízás A íoldmiv
Aldá ák k
ban nem lehel bizui. X budapesti kereskedelmi ét iparkamara most nagylerjadelmü H alaposan megokolt elóturj esz léssel fordul a kereskedelmi miniszterhez, kérve a sürgős orvoslást.
ílésüjíyi ininitzt«r Meste láki
g jíy
riéit Aladár cKáktoruvai lakóul ZülavArtnegyeCsáktornyái
i a gazdasági tudósítói tiiztlel \'mt
— Fizetésk-iptelenaég. Sehwarz Márkus
ti kereskedő tut-tésképteieuaé^et JHlenlelt
— A villinviláftltáii ügye. Ha a ielek
kap-
A déli v&sut említett jegyzékében ugyauiu hiába keressük azon kedvezményeket, melyeket a déli vasul a budapesti állomásokról Dél Tirolba irányuló liszt-küldeményeknél mindeddig engedélyezett. Kimutatja a kamara, hogy a déli, tehát közös vasút, a jelen esetben Ausztria közgazdaságának szolgálatába Altott
nvílágitá*! Nagykanizsán. A
izeriát nemsokára mejj- j H ezial nagy csapást mért a magyar malomiparra, hizotuág Hzerdai [gazolja ezt a refakuiás gabona tarifák szembrtállitá-ja,
indult meg az uj adómformlavHHlatok tekintetében in, a melynek KUI-AH tillakozlnlt a tnlmagan adúhule-s elli-n. —
Kossuth Lajos Tivador, s győri vagongyár igazgatója. Többször fül merdll már az a terv, hogy KusHiitl] Lajus Tivmlart. linznhivják, hogy mtlismkr tutiját Magyaroruzágon érvéuyesithuaao. Tóbbxz^r emlegették azt hogy Kossuth Lajos Tivadar az állain-vnMiuk elnrtkiiíazgalója lesz. A lervi\'7.geté,Kt>k uzoubun i>ük tervt\'zgHié.sek maradlak; meri Kossuth Llioa Timiim- kit Ü!ii.szor.«zA£b>iii nvugiliiaztuk, m-m akart ililiún ál lanti szolgálatba lépni. .Most — bcavat«tt . forrás vEnrint — ismét fölmerült Kosulb Lajim J Tiva.lar httzaliivatá-átink t<>rv« Az uj terv nteriot a miniszter ÖCHC*" a gyóri viiggongyár igazgató ja len i>*. A tervei — áltitólng — a győri \\ajrgoiigyár ffiréHB- -vényeHH n Wiener Hauliverein vette föl. A győri
g ! métermáz^ánkéut ösM/Aíson !— i..r>0 koronát t.»sx ki,
— A magántisztviselők eiíyeaöleti\'bcn f. hó ily tarifálÍH disparitáu prohibitiv védvám üxáuiba megy
i2in\\ Schwmz Oltó gyáros tart fululva^iifit. melynek Kimutatja továbbá a kamara előterjesztése, hogy
í\'ime: ,A kereskodÓi tiszteaség és a tiöZtwsKégleien Ausztriábiin mily mértékben f«jli»Mlik a gabona és
vornftnv.\' A felolvasás iráni-kereskedói körökben is liazt kötött a tarifaparitást s erósitik m ottani inalom-
íli\'fik érdeklódés nyilváuul. ipar verseny képessegét- Utal arra is, hogy az okku-
— A főgyimnárium ifjúsága szombaton este púit lartomáuyokból az abnormális tarifálís támogatás
réiiTPKi\'ii KÍkerOlt hangversenvl rciHinzult. A snk kipi- saintéii ki.iioritjH a in igyar mnlnmípArt 8 igy «z utóbbi
mit ami ifjú oíllogó szemekkel bánni 1 In u tiu^y >>ál- iiiiliuiunr i\'lv»*t>íti légiont.isalili pia>-«it, A ksmnr.1
termel, smelyet egy kin idóre az fi Hiiiinikrd \\A meg- "lí-re látja, IIOKV az main\', hit a kitnnátiy «£ «*llen
nyilottak. A hangvnrseny ktalégilhette a legkényesebb, a legerély«»ebben fel nein szólal és y/.llkség rwi»~\'ii
idényeket h. Horváth György igazgató én Lukács, H relorziókhuz néni nyúl, az osztrák állumi és itiagán-
vasutak kövelondík a példiit, Icholnileui magyar malomipar versenyét Ausztriában
i l»vén Utóbbiak
joggal lógnak hivntkozni n bosziiini-herccgovi államvasutak é» a déli vaspálya társaság Által meg-
József tanár rend»zfii és tanítói gpnitilitiiBa uaKVHzerü eredményt produkált. A zene- és énekkar precizilisa nfinkülomben az előadók Dgyesa-\'-ge a fáradliaiutlan merterekel dicsérik. Aki ott volt. a telj i
ik^taritapolitiká|»a ^oi^^mt Int,|y mm[ kétezer munVáNl foglalkoztHl.
.. „ jrzetévi-l távozott. Az iftusrtgi M\'gitó-i\'gyehtllet, teremtett pree«densre, mely vnsui
péztára szép ö-sszeuKel nyarapodoli magyar kormánynak is befolyás alatt dll. » kéi^rowrfl kibővítenék ^ a vaggongvnr a kormány
gy y ,
nMezked^eket InhelAI^
- Igazságügyi ktnevezé«. A m. kir._ igazig- _ ( ^ kamara végül ken, hogy a kormány aLjelzell lím((((ll,á8)ivil| tiu-rieazlané iizletkönit a\' külföldr.* i*.
hot knlölibeii. — különösen Angliában. — már ismerik A tcvá? vaggonjnit. A niegímgyobbitotl gyárlelpp-nek. — iir.v K«udolja a Wituter Hankvereiu, — széln-»fbb látókörű ét> nagyobb tudáhii Igazgatóra mn szllkhéjii- éh »irru az állásra legalkatma^abbuak Kossuth La|oK Tivailart tarlJH. Forrásunk szerint az állásai iuir meiíkináitiik KobMtth LUJON Tivadart aki báUja
QgymiuiHZler Gumítár Mihály tele,könyvi di|tiolct>t a bajok elhárításain nlkal oagykauizHai kir. (örvéu.vt.zékhuz iuokká neve.Kto kÍ.,míolŐbb tegje meg.
— Névmagyarosítás. Fli\'iner Mór gyékéiiBöi |
Különttlék
Iparoaok érdeke. Az uj ipm törvény javaslat HKHI hzak&iizbúl áll. Kzz<>l a hazai kisiparos-
illotósúgü csak tornyai lakos saját, vnlumim kiskorú gyermekei: Krzsébel, József és I.sfviia családi nevét .Földes"-re .magyarosította.
— A vasúti tisztikar, f.. hó Só-én este a vasúti
világnak több miut busz év óta élÖ és egyre égftöblnt hL>zz«járuláHiiiól telte függné
váll kívánsága áll kózvellxu teljesülés elótl. Az ii| A munkásbiziositátu i
ipdríorvény terveztte már a közelebbi időben nyihá-
a étteremben) zártkörű mulatságot rt>ndez, a következő
rta ó: zongo-
\'/,ö órako i-r. \'.\')
l) Prolog Khapsodi
A munkásbiztositatti törvény végrehajtási --
rendeletei A kereskedelemtlgyi miinsEtériiimban, ax
ke>vJB«lojn#k és a\'makénő pénztári köze-
kk k d
mÜBonal : Kezdet, mondja : Conferenci
rán eíöadia; Nnun.ark Ilonka kiHuatonj. H> Józfli"az j {Í[}SH6 k\'ort), A ,ervezftt j lwjedB,ftlM miink„_
un gyerek kuple clóadia: Horviilh Kndre ur -1) / \' ■ • ■
koldus asszony előadja; l\'átkai Inna kisnsszmiv é Ríticher Marcel ur. ( Kurucdulnk éuukli. Hutllcy
(g ortll A gn j > p
g
A leriezHtnek husztmól l»>|i-%p|i\' s/.aksszt tartalmaz, már UVOIIHIJÍ
gy y
. miniszter a inunkáNbizlosiió péoilá- h/Hmvit«>lének, valamin! stutmílikai ^n egyébb
ur -1) A ] Mftga a lörvényjavanUi, mely köze! inon szakaszból, gekiiek a bevonásával, nirgkezdték annak a reudulet- rtM^ ,%;m; vaskor k«tPl: <l« emetlt-ll igen részM.— iprvcwlnok a tárgyalHsát, melyet Kossuth Ferenci
| lesz az indokolása löbb mint
kklli ii
rak
Mátyás ur. ü) líizu nótája Magyar dalok
jeli-iiili. n.viháiHftrlHssiitak lárgyábnn ké^ziltetett. K reudetet
január közepi\' tá)án
kÍHérelU\'l: RitH\'ber Markel ur 7) Ferde. Világ elÓHdjak : i,"a"j,v
lióiiHj\'ban a iniitiká»bizlosÍtáNÍ választolt rve/.eü tK \'■ljárrt~i Mabályzata kerül tár- t^/on MUI <-7.eken kivOl a hittositátira lex\'ki\'l síiliályoíó reudelelterveZft, a iri.-\'i hivatal llKyviteit és fegyelmi, vala H/.Hbályiitliiiiialí, iigyBzint\'m az á éi áblák
Második része azután ejt) hónap múlva kerülhet ki , a nyomdából ugy, hogy február végén már az ege^z ipartörvéuylervezet a u\\ ilvánossag elé kerül A miniszternek ax az óhajtása. Irnuy a tervezet tilóhti a tniniv/. teriumbau, azuláu pedig minden kereskedelmi és iparkamara székhelyén »z ipartest II In te kkrl tartandó szak- mim kettile;
után
.gynláx nl/i K való bejelenl
: Sglytm/t^r1
« Hiatii cs iáa-
Mlltliii. MmU ))»st*fordulUv*l. — Megrendelések bármely
nyelven intéeondók;
an Sildufabrlkt KiMibirg in Zürich.
LlllllM
Tlfllt
y g
lsó veszély estiégi táblázatának lerveKei*>-\'£a \\ait kernleli, vállalati m magán egyes H leli uj nlftftszHbtUvainak lervezotr is.
y p
tanácskozás nté kvrtil|ön ugy. hogy a hazai \' a legszélesebb alapon foglalkozhat ezzel a r ! rendkívül \\ foutoN kérdésnél A törvényiervitzet 1 pontjai: ai kisipar védelme — a jogoknak SZ
piMJZlitr
niuukáli..!
Horváth Janka úrhölgy és Horvrti Kndre ur.


ItlOK JANUAI! -J0.
ZALAI K ö Z 1.Ö N Y
háborgást csinál a magyar politika vizein. Sokat foglalkoztak a „Népszava" tegnapi leleplezésével. Hangojtattak, különösen Usiz-
öngyilkosság a rendőrségen.
Budapest, január 11*. A budapwsti hatodik kerO-leti kapitáiijtíitgou ma éjjel tíiöáJJilottak egy Hutti ; Amiiáa UDVÍ. harminchat i\'üztuiidúri embart akit a | ruudórflég khlüubözó bűnei miatl, umíkor a börtöaWl nitígíizabadult, órőkru kitiltott a fóviiros U-rUlotérúl. 1 Buttit Uiráruk egy CflUU Oéluift.., üinikor a kapi-\' tány kiaUrli hnllgutni, Kuliit u celltt uhlakrachAu fll^gte holtan luliilu ni ói.
Halál iiz országúton.
írl o h A c a, jau. 20. K^lz^it.•^ tVrunc banuiya-tuludi toldbiríokoü un reggel koc«iu Moliácsra igyekezeti. Az iilot) ulsludt, H kocsiljól kibukott és a kerekük koreaitlil mtmlnlc a fejűn. líöglüü meglmlt.
Értesítés.
Vau Bzarencsém a uayyérdemQ közönség becses tudomására hozui, liogy a LOXUÍIII «» liel>b«li W»«iaa-Teld éx FÍHcher cég közúti t\'enállott tUluti vwn>i\\</ kózi)8 niL>gtfgyüzt\'H»tíl, — barátí^o« utón a mai u«jn»n teljesen megszűnt H Qzlfteinet ugj mint eddig,
i Steril József,
törványszókileg bejegyzőit ceg alatt fogom tovább vezetni.
Mi dón er alkalommal is a u&gyérdumü Itözon^eg további hiives támogaUibát kérfiu tnuraduk.
kiváló liailolellul
Stern Jóacaef
dvial, válton- éa kitt nöl felOllűk karokedáae Nigyk»nliián.
KÖZGAZDASÁG.
PREKL ANTAL
Elió ingjk«nl/ul asztalos, kárpitot it dli
NAGYKANIZSÁN.
(tírtil Eioiirtiái, it i|jiizii||il mahia.)
\\ n. c. koionscB t>. linytlrntt felhívom NuHyka
as/Ulos, kárpitos és dls/ttö muhfllyerare,
■hol hármikun rí.iJelíiro kftlinomnbl? kivitelben jatánjTOl fcraic melleit tiarnulycn MStaloa c- káxpltOB rmmkAt
lv!fokulok falak ktrp.toifcfát, föggönyök dkt-ititísét, bitmiíílu k4slmnnkak montiroíáiit
NnKy váU.tteku un;,, dlvánok 01 garnlturáJlban. KlvMkl.\'k haló, •bédiö, isalon, elöixoba, bolt-< aiállodai teljét ber«nd«iftiek«t uicr
Levelekre azonnal válaszolok.
záraz iá búi kuszitwn.
ji\'.inJulatu
Áruimat cuki Magamat a
PREKL AGITÁL
mÚBMtniini- » kHipilos. MZOXAD HüHKAl
JÜTÁHT08 Á&AJKI
; s-: i-: t~; i—: i—:i
Alapítási év 1895.
Székelyi Lajos
Klsó Nagykanizsai 1\'VlnTneiiiu uutsó-és vasaló ini|./...|r Nagykanizia, Fö-ut 33. (»arok) Hnnyady-n.
6. (»aj»t híz.)
Klfogad uri és nói ri-liérneiiiAckel
urak, liázlarlások, intézitek r« szál-
loilák részére. Vidéki magrtndlltllk
postafordultával Intá/telnak il.
A frhériieiiiui\'k .ii\'ikurbiii iradásá-
ért szavatolok. Házi mmál ás VIS1-
Ul. — Kívánatra árjegyzéket, szive-
üen kilidók.
kit nllniuruutnk budaposl
és mások is,
niadia Kndre, Marjay Péter
tívbeu sitllíséges
hogv a belügyminiszter oáfolatti éppen nem ^ \'íí\' uafolalai «■ szocialista lap ismertette tervezet \'\'részletes lényegének, hogy igenis lesz plurális választó
Hirdetmény. A in joblrjarli Ullt-\'tvi-lutJsi-ge u l\'.U JO\'J inétfriiiazsit faggvu. üu nifUTináita trliér inonó alappai! és ífOOll drb eirtkwprri szállítására hirdet pályazatot. Ai ajiinlslulc bfin ujliísi baláridej
évi január hű ■J-J-iki-nt-k deli 12 óráin. A re.- _
feltétalekn tartalmazó hintáimén; kamaránk hivatali Jog. Többen azt hangoztatlak, hogy ezt nem
heljisísíbHn megtekintheti. Supron. inon. évi lanuar j tartják öaszwgyezbetónek a függetlenségi ha-
lió J-ikan. gyoináuyokkal. Ugrón Gábor, aki épp ekkor
A ,.,. k. államvasutak burfanoaHobbparti °«lp*-,érkezett a klubba, közbeszólt:
SSSflS «£ S-TkhS, páS/ lZ - A függetlenségi hagyományok a ,„a-
tjúulatok tí.UH. évi jniiuár hú ai-ikéueK déli lüórá- gyár nemzet s/iiprcmáüiójat kövi\'teiik! hs »■/.
jáig nyújtandók b,-. A résalftes föltételfket tartslmsió n u-rvezet ezt biztosítja!
hiókA hivatali liplyisé(íüb*TimfgtekintliHtA Ilyenformán valóü/inü, liu^y a lölibCB
l lri b> f k d
ti lUftt. ,
„emosak
Olasz irredentisták Barabásnál.
/Wa, január 19. liarabás Béláról, a magyar delegáció elnökénél érdekes küldött-1 ség járt tegnap. Amikor a delegáció magyar] tagjai az Adrián végzett hadgyakorlatokról visszakerüllek l\'ó\'ába Olasz irridentista po-,
Az imw. évben való eladásra M*O*iileU fau H?ftvftyiltjoi njigokról a rúlmivelésDgyi iiiinirtti-r «r által Sima- Hiftva/-atJ°l Állíttatott kim;ttütés kamaránk hivatali ln>lyisú>tt>beD megtekinthető. Alig a csekély póMAnyszAmból futja, kiváuatra meg is kühlillk Sopron, t\'iuH. évi jauuár hó f-kü. A kvritleti U^r»k>>dulmi es iparkainarn.
Gyengesóg-et,
akár siervezeli
nolyet litikttsok. akik tiuÍvalov<Vn 117, onztrák terü-
tökúletís táppjófOHzernelt It-liet npveuii. muri rendíti- Itíten ó\\6 Olasuágot akarják anap01aS7,or8zággal, Tül halisoti ai ereje, s emelőit ieletes éa könnyen ilpjteni, tU\'puláoiót DiontiHzlettok Adria mellett J
m«nék, (ty<ir»an elhárít a SOO\'lT-fiiln Kmulsió. kél ál lh \'vezui
. aiíiir b.íteg»üftliól eiiir- lTfil Klió l
emészthető. A Iffíinakaiihii.ilj is gyorsan hozzászokik a
SCOTT-féle
EMULSIÓ
hoz, mely a leggyengébb gyomom okoz nehézségeket.
Egy eredeti Dveg Ara
Kapható minden gyógyHíerüirban.
Seljw
LMIIIII Talilf
iururtiulü\'
in 8flidiBfabrlkt Hinnibirfl In Zürich.
;*l. - Mcgrondelc
llUlll. Mi
Táviratok és
mulató magyar uolegáoióhoz, hogy az auszt-olaazok köreiméit rlottiik elpanaszolják. Círani-butiista Knriuo, tv köldőttseg vezetője arra körte Barabáfit. hogy a magyar orazággyfllós fűggetlonsógi pártját vegyo rá, foglaljanak \'állási az olaHz irredenta törokvi\'sok mellett. im I (irambatiuta a kövntkezó indokolá.ssal kisárta I furosa kérését: — A?, osztrák képviselőház K. 50 Hilér. •osa*í a niinap mondott ki olyan határozatot, \'amelylyel durván és illetéktelenül beleavatkozott a magyar állam belügyébe. Határozatul hoztak, hojty az osztrák kormány követelje a magyar kormánytól a magyar nemzetiségi törvény végrehajtását. A pándi pset twlott az osztrák urak Hótt aktualitást ennek .1 tciváiiságnAk. amelyet Weisskircliuer elnOk még rclbáboi\'itóbb elnöki nyilakozata kíséri. — Nos, mondotta az olasz szónok. — az osztrákoknak is van egy végrehajlallan nemzetiségű lórvúiyük. Követelje a magyar országgyűlés, hogy Ausztria hajtja végre c/.t
_ - * --* ., , 1 |A törvényt. Barabás egyelőre határozott igti-l8l8l0n-6n8Slt8S6K. r\'t nélkül boe&ájtotta cl a kOldötLsóget
Az Ó-budai választás.
Kumjátli)\' Húla ma tnondutla nagybntáijii prug-rainbeuzédút m 6 Ijudai Koratia vvodé^löben. Kiléfi 1 a poroudra, mert a nép Jogának az általános titkou választó*) jognak uhikkaNZtáMval, az adórefüriunial a még mi\'g]»v6 c»Bkéljkcgazda«idi ús politikai hatalmat
A politikai helyzet.
(Mcftfíihiiak u luizszilbálptt revízió köríti. — Az óbtulai válítszU\'tsi harc )
í hazájukat nereU) l)«csoi«iM huali.kiiak védolmi li.r- , «4l a sotíisíg Mrcge «liuu. Az iKni i«-a» kiitdelem- t>l>11 a gyAiit-sük cgak az igazak a buc^nleteutik leliei- nek- ltllró l!áuir> I)«Ia5 \'»« «ríi» nyilitkosaiot. Kije-
Budapesti tudósítónk jelenti: A tegnapi nap esoiiii\'tiyei inára is elég nagy közönsó-gel gyíljlöltok 0S87.II a piUkörökhi\'. Különösen a függeilmMúgi párt kiubjábuii voll mozgal mas ólol. nliol foltanó izgalommal tárgyalták azokat a bonyodalmakat, aniKlyelttit Andrássy szigiini állÁKpuulja a házs7.abályrcvÍ7.ió kór-dtitjubiíii (3lóidÓ7.ittt
1 Mzszabaljrevizót ANdriissjra. ráoklroialtik. 6 jól tudja, I I|OW Audrássj is kitart » házszabály as a vala»zuíi l"l< \'u»g«tó»iU»«kur lilwralia ölve inellmt. A l>etvK
Ül\'" T""^, "\'t 0,á/i6v*\'J°«"iM, ^ ^^X \'T utLt^o^\'^S eluöku rosszul buxál. Ilta — mondja Vézsouyi me«l már usra éu bánom valaki más csinálja a beszédeit. „ Ho rvá i h katiioliltua lolkcszt, PotóSáudor és
— Andrássy több izben tanujolét adta annak. — mondotta egy eTókelőbb Hutai képviselő, hogy a függetlenségi párt nagy majoritását abszolute senjniibo sem veszi. Megmutatlak ezt a l\'olóííyi-liocuek idejébun .és máskor is. ón elég eklatáns bizonyítékot szolgállat az 6 despotikus észjárásáról a válaüzlójog és most a házsjabályrnviziók dolgában tauusitotl megapaszlá.su.
wnével kisérték • kepvisílíjlltét zuglói I.Lfoári
l>o neniüsak a Halálok, az „öreg" negyveiinyoleasok is ugyanezt a véleményt vallják. Wöreluthntó. hogy a lex Dániol fől-.támaszlása éppen a koalíció által még sok

ISiiH. JANUÁR .\'u.

Z 1 U I KÖZLÖNY









tRTESlTÉS.. BERÉKY JÓZSEF ÉS F/A Nwk«i»toW7ii w\'\'«üItt",H..k
irodát ii)\'it\'iiiaiii |
AiAnlkozom baimily tervezetek készítésére, valamint uj építkezések, átalakítási és javi-táel munkálatoknak szakszerű, gondos és
Legolcsóbb
llOUaeQrlQCI tíirPÓe I leautányosabb árban leendő kivitelére
DB inScli letol IUI I CIO ! Klvéllalok Jiyftri k«ménj.«pil.\'spk.-t II I vle
alakban. KÓzka-íán befalazásokat 8 KL>í\'öla|ll"-áv«kat,
Legalkalmasabb ajándék egy óra.
Miitrlr-iiiie.mil fiili. él rcsitú. ós i láncok óriási vdlasztókljan kaplialók
STEINER MÓR \'
óráKineBternóI, Magykanixaán.
Javítások gyorsan, 1 Ikiisinerctuscn és; jótállás mellett esíközoltfilnel;.
(íáigttnflrálorokat. iltö, olvasztó, forrasztó Sfarlin is llvsEKmar-kemoneékat vas- én BMlRyárak részíro. karkiimeDCfkut tígla é« im;iiz>;g»t4ahri
Munkáiul jó»agátirt garmcia Inhdt Nnk <>v fívnlvurlalom £a jó l)iroov«m.
A II. »> közftlispg Hiiven pArtfngftsAt köri.
Kiv.il.i tisztelettől.
Mitró J. József,
épitéss.
^S^S^ Jól jogyo/d meg: estik
fiuurortu-pttpiri, vagy liflv«lyt. hozz ós IM> <MI-
ííódd magad hasonló kinézóstt silány ir:-\':■\'-"
K\'^ utánzatoktól tévútra vozotni.
Szölöoltvány eladás.

ínrdulj""
Vltyé Mtklii iíí1\'*;"",^
(i írni iitkiánjr Klaiii|í I. ntii Hl. irikirei ii H«i léldijl.É-■;ok, kir- ii titvi|ifi|tl, 11U-■lil imrUtl ilai ii uihiri* uslémsiak, ntnkílinhiiigrta* mi fajik II. miB iiililjul-fcll • lexolciúbb Árban kaphatok. tiülflli|liiik külön e célra vJUsztott fajok. — Flj ii árjiiiriik klTinlri li|jii ■i kíratittr
■\'•vél koxul illeti cuk egy: Iiiltlár, 1007. II 0.
idejéi
tudjnr
míiolc
íredetileg is i>nnct rende Kéi cm M rendoteíl
> hr.vá úllct-
sgyíésbe e* udvoílcUcI

EKSZERGYAR.
Villiilll\'i-
arany . czüsi- cs ckszcraru ■ műierem.
Különleges koszit monyok\'. ékszeráruk «s jogy^yfirük.
Uj foglsláeokut i« átalakilásokat gjorsan plké«iilOnk.

Eladás rószlctti/titt\'sn; is!

Ifeusteín"
ti ieukposon r «•
jló labdacsai]
Ncustcin-félc ERZSÉBET labdacsok. K inlulftk IIURDUIÓ készítm^nyekn^l minden (.-kin telhnn fflifbh bfr«Dli>ndAk, minink minrfpn ártalmas anvH^okl^t, «z altfltití smrrelt bajainál legjobb crt\'d-miinrnyel KssiriiilUtvin. íjm^éAm haslmjlók. vijrtJifZtitók; i\'jíy fryngyH7.IT KPIII jobb n mt«ll«t(« \'tiv ilrtaliriHtlari. mint P pituIAk a
SZÉKSZORULÁS
lej(töbli b.\'t. jnk Téi(i*M
ipck lYirrása nllnn. Cukrozott k»Nt
pyfrmokek id sziv>hen vi-siik.
»iWf/ X iltthott, tehüt l\'-ÍO »J/MMI fdr-».,t 2 korún*, i.ilf i»r»„„ eléltg" I" rlltát eyu le/terra hfrmetUvr kolíttítk. \' \' UtinuUokiíl knlltnfln-n ó-flVASI kujjunlc. K.Tjiiuk halni W I «W 1 MU<n NBUSTKIN KOü
diMi (IOIIOE tflrvénvilw beip ^yiluLkel pirots fokote iiyom „Szent LijiÁt" ^H .Neuatcin i VSI(irtÍNi- aláiráfiHil van f
KÜI.ÖP
j jniuk itláiriUitnkkal Tannak ollfUvn
NEUSTEIN FÜLÖP
: 8tLU8 LAJOS ás HfcIK OYULA

A Liniment. Gapsici comp.,
a Horgony-Pain-Expeller
ogv ré(g/jn»k biionyuit báiiiuer, moly már HOI év &U legjobb fájdal\'rrncnillapító siernek
leknél, b»<lórintí)<;ftkój>|>oD huiaálvt.
KIRJCImeitelé*. Silány h«ni«itrtnyok n>utt buvá-sArUbkor Óratouk igyunk « cuk ..lynti iiveg.i (^ujjunk el, mely a „Horgony" WMlj1\'fVKyi>! ta • Riohtw oéKJegyiáaMl ftlli-lott \'iiH\'ííb* T»n cwtn^ülva. in ttromkbuf! K-h\'K K 1.40 é» K 2,~ M úgri»Ólrii, min-di ii ír?.1-.-vMitrUrhan k.j(tt»ió. — Fdrkitár: T>>ruk Jiiraef ^yó|iynu<rn>ii>«l, Bldapeit
íi i,k" r oyogyszerlári u „Artír úroszliilor.

Mit kivan Lili ajiindékba;
Egy babAt, mely I-É-SI^IIIÍ tud; ?ay .talialíocsil és fgy fü^z i-okAs Kny-félH valódi Softetier Min«T*l-pMElillAt. Ki^rt iigyHiiitt a kicMJkn bolondul én cintpk kfifliön-hf-tí. liofry immun élénk Látta mir Lilit valaht betegnfk? Vafiy köl)6g(MI valaha? Latja, eit nn^Hi H Fiiy-f^li\' raíútli SodciiPr r«iid»i«TPH liamonlati. Kistírcljo mfK un i«, t*(íy dnboi f>ak I K 26 f. Minden jívójívii\'irliaii ÓK drofiyriAhiui kiphatA,
Magyarország éB Ausztriára: W Th Ountzert. Wien IV , lirn-s.- Neugasne 27.
-=■ - -»
ü\'íii/\'.HiH szám. " i
HIRDETMÉNY.
NiiL\'.vl\'inii/.-;* város tíiniícsa n\'Hisérül köz/.ií-tf\'itHtik. liojjv it ti\'lsó erdőn a gyórilósnól 102 rnkím f» 1U0S. január 21-ón d. i>. 9 órakor n IH-IVSIÍIHM. H lis/.lil.\'isnál (Jíl rakás fn IUU8. janiiul* 2:1-án il tt. !l órakor a hclys/illt\'ii li>\'ilv;uiuK árv(>rós<Mi a legtöhhot igiirúnnk kéf-zpi1!!/. lizi-ti\'s nii>llctt cladalik.
XHcykuiiiiwilii. l\'.mti jiiiiuár 17.
Vécsey Zsigmond a. k.
liolgÁriucsti\'r.




lilSM. JANUÁR 2(1.
iir|. IMI» •• árjegyzékemet i\'iííi^r ii\'úVr\'iek8«iit.iiiVrTir«™I!IL
\' l.iil litil-.rál. 7 Irt ti Iritl ftljcbb.
JORGO JOHANN " ^ii^TtT"-fl"
Inai ■■ lllllink ctr.bin. aiiklll i| irák llilü.l.f. 4| r.|!ik jlillil.ra, mm. dtnl\'lc „i.r,. III ri|« «» «r. V«l,.ili svájci iiickal-ankar-MlaOMrl, Mvtkan járcí 2 I,I VaW.li iilil-rMliUlr-ara 3 I" 30 kntul reljtbb. Eiuallincok I íntól f.l, IHllliii-Kirii írui- féri ■> i.l-iráí nini .Ik.lra, vcltltk Legnagyobb cklír Illl-!■ " "l" íaljabb. -.lliinc. éb,«»«l.-..cra I Hl Hl krlld. M.ndar. vau .. J.vlloll a.ig.ru >. - irtilhlal Uljim illáru.
7, A I. A 1 Itl! 1, 0 N V
H IJ C II !
Köhííjcs reteiltüég és
elnyálkásodás ellen gyors
és biztos hatásúak
gy
roiiljiik és kitünö
tzttek. Doboza 1 kor.
na 2 kor. Probadoboz
50 fillér
Fa- <i tiilkülJtti rAkttr:
..NÁDOR
Egger mellpasztila
Megfojt ez az átko-i Gy Ó\'G ySZERTÁ R
ZOtl kflhőgésl
nil I;.
j Kapható Nagykanizsán: BHIUS Lajos, Práger Béla, Reik j Gyula ós Csáktornyán: Pető Janó gyógyszertárakban
MEGHÍVÓ.
iiMiiploiiiUíri ken-s-/.ii:n.v Kogynsz
A imgj-kiiiiiísui VII tási S/.űvt iki\'y.i\'i a
évi rendes köngjülését
február liú %■&«. <l. u. 2 órafcur a „1\'ulKári Ulvasú-liór" lieljisi;gijbeii tartja meg. mi\'l.yre ii i. c tagokai ez.-nm\'l uicgliivjii
az igazgatóság.
Tárgysorozat
1. Igazgatósági és fi\'lügytiló-bi\'zottsági jt-loiuósek az 1907 évre.
2. Az 1ÍJ07. évi zárszámadás megvizsgálása, a mérleg meg-
állapítása, a mutatkozó n.yeiWg hova fordítása iránti liiitározntliozala
én a felnieiitvény megadása.
3. I.i\'iiioiiiliui folytán mcgflresedolt igangalósigi tagok, igaz
gatósági póitajrok választása 3 ívni i\'s 5 felngynlA-bizoltsági lagimt
1 évn; leendő válaa/.lá*a.
4 Kgyéb indítványok.
Kelt. Nagykanizsán. 191)8. január hó 12-i\'ii.




IMIIUL macánál minden bett*^f. aki ■avult IIUHKZU során ál il.rí az ideg-g>e[lgtj«é|í reltent6 líinjait, ski inin-(iHiilélH szert mi*Kpróbtilt inAr é« ruinéiiyvisMK.Htli\'ii néz a jöv& olébn, a nélkül, hogy az ílyeu báíilalüin li-kilzdóíit\'rtf HZ Kgyellen .gozi g)\'6gy-uiüiJol : a Mlltumi.HMHKOt lil\'^kisv-ívllio. Ihiin .-inlirl L-llu\'lllf lim Imi-
korfii. IIH IK-IH voliiii iiii-f4 In-mii- HÍ az
rrihvl.\'lk\'ii i\'ll\'u^nllság ii villamos ÍÍ)\'ú^yniiiii inUil. umt-ly |i»ílig leg-tolihüior csodával liultini^ tiredint\'-nyt\'ktit szokotl lioziii. Az Eleklro-Vititlizfr ki-MUlfkni-k nitt ntiir Ma-gtarurs/ágon amiyi tiivi- \\an, Imgy nincs i\'flrus A\\- nincs lalu NIMH a lumnaii ií<l(lig flisiiMTÓ norokal im kapuit volna az inltW.fi <<s mégis óriási •zok estima, a kil ntrii ÍHmerik fZfn AMáhus pycgymóilol
Mién iifin alkHlmazzu a villamosKágul ? HA pjtíiige i*s ilern>odl. ha a nemi ^vn^rt,^\' ,-s az áltuUnon i.f^^vcng.\'M^ bániulmai fipfik, ha fúj u fejű, La csiu, lm kószveny támadta meff, ha álinatlaniíA^bai) oziMived, ngv saját etftVsmegének tartozik az/nl. hogy legalább megtiíiii^rkedjék .íxel a gyógyIIIÓIMHI, krttfifhsí\'w (tnin-k, hugy «7 Klfklro-Víializcr nagy halasiról magának fonalnial MITI\'ÍZI\'II
WW INGYEN KÖNYV Hogy pt^diic «\'it iiiiadunkinvk tehetővé tegydk, i iitíyc ii t-s berinentvö kükljllk mtig ziVrl borítékban az üzen gyógymódról »zóió Imráht. a JiMJkUl. tiogy <!zz<>l bármiféle kötHleztmsőgt\'t vállalna az illetó magára Kz az ingyen kóuyv kun«ritÓ uéptsiorl) leiráslisn. gazttugun illusitróll li-ini-tbttii ÍHintirleli HZ Kk\'ktro- Vilalizer kósí.iU(íki-t HS az azzal kövelemiu gyógy.iliáráM. Klllün kötél áll férfiak éa kulim nÖk rvmitdkezúiiéra.
Az „ELEKTRO-VITALIÜtR*\' orvosi rend.-int., Budapest, Kéroly-körut 2. félemelet BO.
ElÍ3merő-levél. : Szelvény epy inyyen könyvre.
Hiklti kuun, linhailtia, Iirm inlK L1, ELEKTRD-VIT1LI7FR"
NB^^romomK^éflMllhatem, )u.&y én hála , r8nd■ 10 1RtÉZStnBk
bfldulluin nilnűon hnjomto], fílájástim meg- \\ Budapoat, Kiroly-kűrul 2., fílom. I
kÍrj"űiiaKin fi^Sk!>m«JjKÓvB«í cn* ÍM júí. Kcr<rm \'««">^ lll\'\'*Unu\' I\'"1"1"11"1
vagyuk, A kesEuk-k kir«K«8ialánul múkíidlk ■ I8fl b"riltl\'t""i elküldeni
és én mcB h«Nenáloin naponta. Gyomor- i ■ .I00EII IILUIOI ITDBIIÍIIÍL1
pufr»Jt«inorn cl Ion jobban hnSKiiiill • kcsiii- j -,■ .„-..,.
Itk, intnt «£ oss/.es fürdő, melyeket eddig \\ \' L
íclkcrcatcm. As én ncietcm oz, hiígy n kcs/.u- !f(rfi»k / . A nem kivínl t
lók n<lk rcHiúro tokkal lonluxabb n fürdők-!\' nök í tazK\'c- turlcndü
g.-in ismotó-scimnek ajiinlnin. Még egyszer Nev: ÍQg.iJja kedvűit Doktor l\'r hu!Ás kiríni- \'l

V


M OLL-FELE
SE\'I DLITZ-POR
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-Mla 8«ldlllí.porok U-t.iv ^yít^yltíla-a ■ lej(nial(i»cn.l,t> gyomor- i» ■ItvatbinUtmak, ({yoniOfK^tci in Kyurntuliét, [AKKUI ixékrakniJia, mijb*m»lum . vértolulaa, ttiuyir <■ ■ Icükillanlifii^lji. nölb*(«giíg«k ellen, « jele* htiin évtUedsk iji* mliulij; nnj{yol)l] clterjedéti *ferici(. - Ara «gy lapacaitalt • dobóinak 2 kor.
Ciak akkor ulódl. ^^^ TLí
felirttu ónomul van Utv... A Moll-féla ■óa-boraien noíoteleton iniiti fijdatomcslllapltó bedörnölíil ner
E|y oiozott inditi flvig ára 1 korona 90 flllér.
MULL (iyenuok
llMiiilsHii<«fiU loi*v<
okaxarű ápoUaára gyarmekok • folnöttak raaiéVe. - Ara darabonk4rtt 40 flll.
öt darab I kor. 80 flll. Minden d*tab gyermek tta^n,. Moll A. vt.lieKyével »an ellátva.
■•II A. lyéoywflntz ci/éikirVudvirl szállító áltat,
Htícs. Tuclilauhcii ü. sz.-
VidíW inagranaeléiek naponla |Wiat)lfcnv4l mellett\' teljealltfllnak.
POPOFF
ICOtl OKEIOBU
„ORQSZJ
IEAMARKA.
A raktárakban h\'Kwrtk haiArozaHnn „MOIJJ A." aláírásával vii(lji\')jv(\'\'Vf\'l pllátoti kiis/itmriiivp.kftt Wrni.



Nyomaton lfj. WajiliiH Jozi

t könyvnyomdájftliftu Nag.vkHnizsáii.

NAGYKANIZSA, 1908.

NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 4. SZÁM.

JANDAK 27.

ZALAI KÖZLÖNY

ElAflactéai Arak: KK*.i ívre 10 korona. íílé.re 6 korona,
negyedévié 2 korona 60 fill. Egye! aiam ára 20 flll.
T«n«rokn«k, Unitoknak, jegyzőknek «• állami tltitvl»«lÖkn«k
I *vre 6 korona, fal avre 3 korona. ,i

KI-MIM sz^ilífuílí. és kimiú: Kálmán Pál.

erk«*Mdaég la kiadóhivatal: Hagykanln
Pö-ui IS, •iám. Megjelen minden hétfőo délben.



URANUS
mozgókép-szinház
li|)kuli«áa. Erziéhit-tir 20. íz. I. IHIIII.
Nagykanizsa egyetlen látványos és kelli\' mes szórakozó-helye.
Naponta két másfél órás előadás.
Klsó előadás: d. u. fi - V,8-ig Második előadás: esle_ \'/,!> — 10-tií-
Vasár- és ünnepnap folytonos előadás. Kczdeh\' d. u. 4 órakor.
NAPONTA VSt RENDKI-
YÍ>L ÉRDEKFESZIŐ MŰ-S©í^. KOMOLY, HUMOROS, TANULSÁGOS ÉS KÉPEK.
Helyárak: I. hely 50 fill.,
Ilik hely 30 fill., Hl-ik hely 20 fillér. Gyermekek szülői kísérettel 20 fillért fizetnek. — Katonajegy 14 fillér.
Kgy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áron a pénztárnál kapható.
A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres oég igazgató-mérnöke rendezte.


Városi tfsztujitás.
tudjuk ajkainkat soha harmonious füttyre összeosuosoritani, inert a személyes torzsal-
Március hóban letelik a ti évi ciklus, következnek a községi választások.
Városi tisztviselőink. ujra»az urna elé
kerülnek. \'
Ujabb 0 évre ilónt & város képviselő
kodás, fóltékouykedós és hiúság, nem kevésszer a titkos felekezeti gydlólség luiatt nem birunk hasznos dolgokat alkotni.
Nagy baja képviselőtestületünknek, hogy nincs egyetlen eay tagja sem, aki valódi
testülete u városi közigazgatás sorsáról. Kér- tokintély volnn. jdés: megtalálja-e a helyes utat. hogy életbe: 0)y ,ekintó|yt kj Me|iemi tehetség, társa-
i vágó érdekei a városnak he veszélyeztetesse nek könnyelmű kísérletezéssel.
\' Meg lesz-e a képviselőtestületben a kelló higgadtság és bölcsesség, hugy egyesek sértett ambíciójú, iiidokolat\'an ellenszenve miatt, nem fog-e a választásoknál elviselhetetlen terheket
dalmi állása és független vagyoni helyzeténél fogva igazi vezető szerepet vihetne, ki a város\' iránti önzetlen szeretete mellett rendelkeznék azon tulajdonsággal is, mely szükséges a polgárság bizalmának megnyerésére és azok akaratának irányítására.
zúdítani az úgyis agyonpótlékozott város | Kzen tekintély helyett van 3 - 4 takarók-
közönscgi.re. ...... , \'pénztári igazgatóság, egy humánus társaság,
A bekövetkezendő lisztuji.ásról meg csak jj^ sajít1((l,4n %„,«{«(,, gvakran kerest
elvelve hallani itt-ott megjegyzéseket, szervez-1, jk .,„„,,,;,., • j ". io,4r. „IA
ist pedig sem miféle irányban sein reg] hatunk.
Ítészéinek ugyan polgármester válságról. [ Kgy volt országgyűlési képviselő és egy volt
kedestpedig8emmifeleiranyban6cinreg,8Zirál-!ha8zn08 egya,tniűkjdésre bi?,0„TJ nem |ehet
őket egy kalap alá hozni.
Városunk Messiást biz\' nem fog Bem i
országgyűlési képviselő-jelölt nevét emlegetik,le*»"k\' H,linl a "m8lli polgármesler-je ölt lenni; kik álliiólag hajlandók volnának Nngykanizsalf1 cöbílefs körletezésnek - bár nem
város mindennel - csak nem rózsával ki- hl8I8z,0k\' hoW »\'kfirfl^" ~ egy eredmény*;
j
kes nyugdijak állal legalább 5 — 6 V.-os pótadó-
bélelt polgánnesteri székef elfoglalni. lazzonban mar előre sej**^ t. i. az esed*- :
| Az eddigi régimmel elégedetlen eleinek
A muraközi horvátok izgatilait a vér-itin itt targyaltak a ntipokl)8D. A kúzixaigatáai ltosnynk (téza bizottHagi tag sióvá ttítta az ügyet, miudjarl a gvQlés olajén interpellHlváa. A murarsányi inegválfluztott kHtitortanitót, Derguviu
j sértett egyéni ambíciójuk mellett a város vezetőségének fó-bünéül rójják fel, hogy nem volt képes az elmúlt li év alatt nagyobb szabású intézményeket létesíteni, hogy nem reprezentál kellőképen uz egyes casinókban és egyletekben, hogy nem siet minden városatyának már lu lépésre előre köszönni
hogy uem tud a kiskanizsxi homokból aranyat, ciyörgyot magyar érzelméért ki akarták dobni a\'falu-
a csorfői sárból gyémántot gyártani! w)i , „ Ieu(|0|i,| u,k , C4eudors6g tudia ellojtaui.
A nagyszabású városi intézmények: viz- Ártay alispán jelenti. hogj a törvényes intuzkodések
vezetek, csatornázás, vicinálisok, gyártelepek- már folyamaiban vannak. A Imtória Sasieíllgg iMgráb-
hez slb. ti\'rniészelesen pénz is kellene. Ára bal és Pecek Uyórgy címzetes kanonokkal, aki egv-
pénzzel a bolond is tud teremteni, de tessék falol magyarnak hirdeii magát, miafelol veceli a
pénz nélkül alkotni ! küldöttséget Zágrábba, hogy ".Időzzék a magyarságot.
s Városatyáink egy részi\', szerencséro uróf HmtUyáuy l\'nl f6i«páu podig szóvá tetn a raura-
. kisebbsége, még ugy látszik hisz csudák- toii tiiltani lankon^veket, melyeket ujabban a zágrábi
í ban is 1 ogyházi főhatóság délszláv nyelvre fordulaton. Egyutlal
Midőn stagnálásunk okait kutatják, azon »zi i„ mdhil ad|a n (óispán. liogy o már nz ngybra
naiv hiszemben vannak, hogy egy uj polgár- j,.|Hntréi ion » vul!á->- és közokisiásügyi minisiierhoi
mester összes mizériánkat egy csapásra meg- Továbbá Jmirik Kvuinimir viziszentgyórgyi lelkész]
szüutelhetué és amikért mar évtizedek óla »kii izg«i»s i.naii egyszer már lomlőero Ítélték, uem ,
hiába sóliajtozunk. egjellen szempillanlásával engedélyozelt tankOuyiekből tauit s aíószékliil izgat
luegvalosilja ! a már szenlesilett törvények ellen (l\'Ju7. XVII. 18. 5).
Ne a vc/etóségben. hanem magunkban A kozigaigatis a bíróságnál keres megtorlást Jourák-keressük első sorban a hibát. A város tiszti- tai Membeu. kara. élűkőn a polgármesterrel, a mi souverein
ukaraitiiik végrehajtói, kik ugy láncolnak, . ,. ^
\'amint mi fütyülünk, de — sajnos — nem



Sirclin
ttstiiilyt, <u*fnou*
ti ttvlfrlt (■ a UMfcfat,

Tüdőbetegségek, hurutok, szamár* köhögés, skrofulozis. Influenza
ellen KimUUn unir és onroa által naponta ajánlva.
fcOnöiogy értéktelen utinx^tykat is kínálnak, kérjen mindenkor „Uoche" eredeti e*omagi>tá»t.

tf

Roehe"

/. A I, A I K Ó Z I. 0 N Y I008- JANUÁR 27.

I .<£»« „m^.u.L vei ; ...árt kapuik hát Pozsony. Sopron, Szeged es tele»ba lepnünk a tóvárosi .portegyletekkel ez es/m,
LBlOll rBliiBlilBa. liyór városok tisztviselői kélszoranuyi ílzetést mini | tostet dltbatuv. A teli Halstou nem lenne löbbe Inka-
Hódmezővásárhely, Komárom, Versec és I\'ancaova lis jelenl5attgll szórakoióholy, hanem > fővárosi sporl-
Szoruoru karácsonyi Qunepe Tolt a városi tinit- |,as*ntr«ngu városok tisztviselői egyeuló inuukakötele-j közönség reklámja révén az, ország jobbinűdu téli-
TÍselőknek. Az uj eszlendó ssm hozott nekik semmi „u,,^ m,||elt Holvan itt az o«iló igazság ? hol van | sportot üzó, közönségének hazai olcsó ás felséges
reményt arra, hogy kétségbeejtő anyagi helyzetük ^ M „„„„ij^gj A néhány szegénysorsu törvény-1 siépségü téli szóiakozóhelye. De neklluk uem sopán.
valaha javulni fog. Nem kerülne egy millió korona- „„^„j virostisttviselöi melelt nyomorognak majdnem kodnunk, hanem cselekednünk kellene már
jába az államkincstárnak a városi lisilviaelák fizetés M öiBMli relul„M„ t,„,rau városok tiszlvisolói is, F J
rendezése, még sem akar feltnuui a segiló kéz, mely vinJ a szsb>l)|,|ás ónSji| me|y valószínűleg caaii,
a városi tisztviselőket kétségbeejtő anyagi helyzetéből \' |la|á|ial fog bekövetkezni, inert az országnak minden 7o|ailáriI10IIIIPÍ Kft7ttiÍÍValríHócÍ
kimentené. Sok ezer tisztviselő éhezi caaládia miacl- t,K„,,,j,,u,„(^ ,|llluKra ,,,„,,„,, ,„t u szegény városi CBIaTOi IMByjUl AUllllUVOlUUBSI
kozna anuak a segítő kéznek a boldogságáért, sok ij,Ilvjlil,|Jk „„.gmentésérc „mcsen. Esrveifllet
ezer ajak áldaná azl a neinos érzéstl embert, aki a ■ • ■ i/i ^*
városi lisztviselí* jogos és igazságos érdekeinek meg "-IT v"rosl ii"""\'"10- Már rMÍ „„p^ V4|a»zlanak il bennualri-l a
védésére szembe merne szállni az eddig tapasztalt .Dunántúli Közművelődési Egyesület" uj fiókjának a
kegyetlen nembáiiomsággal. A városi tisztviselők T.;|; il^i a Dalaffan ianán „Zalavármegyoi Közművelődési EgyeiUletu-nok zás/.ló-
becsllletesen kivették részüket ai alkotmányért vivőit |Q|| BIBI 8 D3IHIUM JOyBII, hántásától I
küidelemból és mikor a nemzeti kormány vette át A lelkes szózat melyet a .Dunántúli Közmüve-
haiánk sorsának iutézésél, az általános diadal mámo- At ulmlllt héten isinol a mar megszokott elénk íiiM (,;gJMU|(,f elnöksége, a magyar faj nemzeti
rában mi városi tisztviselők reményteljes lélekkel vár- élet uralkodott a jégen. Korcsolyázok nagy tömegben, é|.te|mi éa |,rsadalmi ugységének mcgiznioiiodisa
luk egy jobb jövő megvalósulását. Ki a reményünk lepték el délutánonként a jégpályát, apróbb társaságok | ir(|íyDen jotczett a dunántúli főispánokhoz — ternú-
laasan-lassau elrniill s ma már öamenQk a rideg ostort, fogózsdil iálszoltak, inig a hölgyek partnereik- , kenJ u^n u|a| Batthyány Pál gróf szivébnn
valiságot. Az orsiág tisztviselői közölt egyedül a városi kel pompásan iveitek, Egy-két bravúros korcsolyázói Komárom. Sopron, Somogy, llaranya illán immár
IUll?iselók érdekeivel nem törődik senki. Ki vagyunk remekeit mutatta b» a néióközöiisoguek. többeken z,iB»armegye i, ogyesületi sierveieltel kapcsolja lie
tiszt gy
pedig a leendő korcsolyaversonyre traioirozták, sebes futásákkal ijeszgetve a jámbor kezdőket.
nugát a kóimiívelÓdóaí célok nemeit g
mely kell liogy behálózza a Dunántúlt 8 annak fonin földrajzi területével együtt a rajta élo lelkeknt i«. dl kl lháákl é
Unitra a kétségbeesés világába, melyből nincs sia-
biduláf.
A városok nyomorúságos llzetésset alkalmazón A pályát estéokint szorgalmasan lesüprik, de
liailTiselói a tisztességes megélhetés reménye nélkül :jéggy»lulásról vagy alaposabb fulönlesról szó sincs. A dolog komoly elhatárolásokhoz méltó c-r
hullák az igát; a város lakósága joggal követeli | \\ fakulyézók é« lávkorcsolyázók a parlmenti falvakat |,,,u |,UI|IIM szóiwklatok, értekezletek és hoxszii tana-
tőlünk érdekeinek megvédéséi, mert hiszen íizeti őket, „ágyszámban keresték fel, tőbbekeu a Zala torkolata- ^ kodások nélkül érlelődött meg. (J*
a magaa államkincíUr pedig egy Illlérnyi javadalma- j hoz\'igyekoztek .csak a balászok tlgyelmeitetésóre tér-\' Hisien mindnyájan éreizünk « tizenkeleiíik
Ua nélkül is, a hatalom eszközeivel kényuzeriti érdé- |„t |a ,,re,leli Htjukról. Ugyanis a folyó torkelala körűi ora közeledését,
keinek megvédésére, aí. elvékouyodott |ég miatt veszélyes az ul. Az északi Mindnyájan éreziük, hogy szent István koruná-
Pedig ezek az érdekek igen gyakran szintibe- országok nemes sportja a skizés (hóUilpazás) itt nálunk f jan8k li^sla ragyogásáért, országának nyelvben » érzé*.
kerülnek egymással éa a szegény városi tisztviselő a még gyermekkorát éli. Az elmúlt héten láttunk botor- U(HI magyarságáért nemcsak kötelességekre, de áldó.
Sfljilla éa Charydis sziklái között táutorogva, bármerre kálni egy-két embert e hosszú fatalpakon, de bizony : zatokra is kéazen kell állnunk.
hatirozia is el magát, ki van téve a megtorlás azok a akizés kezdetén vannak, ehhi\'z a sportághoz Mindnyájau érezzük, hogy ezt a hazát nemcsak
vessélyének. nagy gyakorlat kell. elfoglalni kellett, de meg kell azt tartani is.
A városi lisllviselők már ismételten fehratkol- KllzdOuk, harcolunk » nyári Balatonért, hogy Megtartani pedig osnk az birja. aki tud és akar
tak a magas kormányhoz anyagi helyzetük javitAsa felfedezzük a magyaroknak, de ne csak a nyári magyar leuui e földön.
érdekében 4a több város képviselő toslülolo is párllo- Balatonért legyük ezt. mert a téli befagyott Balaton Aki tud hőaégesen résen állani eszével, szivével
gásába vette ezeket a leiiratokat. Nagykanizsán azou- ix természeti csoda, mihez hasonlót csak az észak- f és keze munkájával a magyar faj államalkotó erejét
ban alt vetik a szemünkre, hogy vasárnap d. e. egy európai államokban találhatunk. Szerintünk a téli l és rendeltetését eldöntő nagy kulturális én közgaida-
pohár sört merünk iuni a Polgári egyletben, llogy Balatonnak az ország szivében Budapesten kell bará- *ági válságokban.
az eredméuy mégis semmi annak legfőbb okát abban tokát szereznünk. Aki tud testvér lenni testvérrel; du tőből lehirja
találhatjuk, hogy éppen a legbefolyásosabb lómódu Hogy miként? ez a kérdés. Valamikor Szék- vágni a kezet, melyet gonosz vagy megtévelyedelt
városok jól javadalmazott tisztviselői nem tartották réttyessy Kálmán njságiró többszörösen átúszta a gyermek emel a drága, édes anya ellen
érdemesnek szegénysorsu lisztviselótársaik érdekében Balatont. K \'.agy hravur arra bírta & sport-egyletekel, Már rég eldőlt a vita az állam és társadalom
városaik képviselő testületének pártoló határozatát hogy a Bdlaton áluszás bajuokságát írták ki. Azóls kfllnn hivatásáról ebben a létlentartó küzdelemben
kiesiközölui. illetve azokat egyöntetű eljárásra bírni, már van .Balatoni Uszóegylet\'-tlnk is, de miért nics , Magyarország legkiválóbb államferliai ktiziiiúve-
A magas kormány jóvoltából l\'esl-l\'ilis-Holl-Kis-Kult, Jtalaloui Korcsolyázóegylet" ? miért nincs kiírva a lődési egyesületek keretében teltek és tesznek hitval-
Báca-Bodrog, Torontál és Bihar vármegyék tisztviselői Balatoo átkorcsolyázásának bajnoksága? Keszlhelytól liisl uz állam és társadalom egymásra utaltságának:
mindenbeD egyenlő és azonos javadalmazást élvezitek Aligáig 7c>—7-2 Kin. jégiulon milyen nemes férliaa elengeilhetlen s egyedül célhoz veietó szüksége.sMÍ-
Turóc. Árva Liptó és Ugócsa vármegyék lisitviselöi- sport volna a Balatont átkorcsolyázni! Ha összeköt- géról a magyar nemzeti állam kiépítésében.
AT anitctnl ll*r" "I"1" e"""ni"\'L akivnl együtt ragadta e1 látták a maguk rongvos. nehéz életkiiulHmrl . . .
R£ H|IUalUI. ökel a hideg, kegyetlen halál. Aztán lik is próbálkoztak. Mindjárt ni erőszakkal
ír ih Lehorgasztolt feje néha megi-suklott. kóiinyes, kezdték: letelték a kaszát a pesti ur szavára. I)
luki) smnifjre kimondhatatlan fájdalom felhője borult, használt. A uugyfágus ur orósehb voll. Nagyon »\'l-
Néhány napja v.mk, hogy bezáródott inó\'gotlt) A halál mellett a nyomor uu-redt rá mindunuil. keseredtek, ftititknr egy napon ott termett egy ser^g
ÍZ ajtó: a börtön ajtaja, llazaeresztették. MO.HI otthon Sokat szenve<lett az öt év alatt Kic-.i lújja, hogy dologra kés/, ember, hogy ókét helyettesiét!. Szörnyű
Hit egyed 111, a bőiét, hideg szobában. ul uem pusztult bele Ks mégis jobb lett volna, ha dühében n i\'*aL hosszura gondolt. ÉR keresztül is
N«m volt már fiatal ember. Rendelten haja, olt veszeti volna a börtönben. Mi hsszna van most vitte I Felgyújtotta a* éreti kalásztengert. Kgett! . .
üm)o- az eimDOl f Hemmi, éppen semmi. A mégoei^egzelt UKudAlutos szcp tllztenger voll. . Amur re a s
)váuv, cmbertÓl, akin megérzik a börtön tevegóje, elfordul ellátott, mindentUt égett . . . Odaveszett egy cszle
-otl \'a mindenki; az számkivetettje a becsületes társadalom- szorgalma, gyilmrtlcse, áldása s orlaveszelt vagy i
1 nak és nem törődik vele senki, senki . . . caalád szeróny. de biztos keresete, kenyere, is.
melynek fele otl lehéredett meg a bt.rtöMbeii, homlo- *7\' élwtbÓl? Semmi, éppen semmi. A megbélyegzett Csudálatos szép tllztenger voll.. Amerre
kára lógott; fésületlen szakálla majd elfedte . sovány, -~v-\'--\'*1 "\'•■- \'■ - \'--<-■-■■ i * ir„_j..i
csootos ATCÁÍ, amelyen mely nyomokat hagyott
penéstes börtön l^vegóJH. . „ —^„.. .„.
Measoványodott alakján lazán esüngím alft ■\' llVac„°«oU a ío** H, l\'ilk\'«t,01:. nem voU *** A bofiz" kétélrfnBgjverírel önmagái seb<-/io
régi kopotl rongvus ruházat darabka fája sem, amivel bemelegítsen; nincs egy meg leginkább.
Kara.-s.niv "este Volt olvan hide* doí-mberi ^^ rulja(ÍBrallJa\' Bmit \'""K^9 h""on. hog.V föl- A zsmidáruk három napig nldöí.ioli. Ó fUt.>(l,
r J~r^ f:5 X T5s -\'^.^tir dtlrtáíir1\';. a ,ikét, \'r^^t^r™\'-- "-\'•""■ a£HS£ tfSSr SS ^-vzrxtts "-rr ■:• ^r^;;z ;■£■, SCÍ* ,,.
föLe mefvek Eeódl.k az abíako. bevEották in«rll"lkl" Kl<l«lmtl. amely kínozza lepi\'* szivét. telten, cl min, l! Mindent! ordított f„l fájdalmában.
ágyon, aztán elnyelte ókét egy másik felhőd.rab KrfT\'k .\'"l/VneTl ,1\'í íi ","MV"M \' , " T , , K" M" \'**" \'"* f;"él é" """\'"" "lMU
. II, T LI -. \'orodlek vele, megvetettek, kinevetlek. Most, amikor lőtt, reményvesztett ember lokoiíolt
. , , \'\'"1 " P Sl," " .í?1"""\'"\' elvesztette mindazt, amil » világ nem tudott\' neki Olt fuldokolt görcsös szakadoiolt iaiítatással a
Uak néha vetődön az arcára egy ki. világosság, vissiaadui: a foleaégét. a gyermekéi. ronda szalmazsák™ amelven feK lei íl Ihii™
amint kínosan hajlongott, vurgódoll a leste. Miattuk vesztette cl őket; igen. mig 6 akileritve. \'
Beszélt, vagy jobbau: morgóit valamit a terem- börlőnben Olt, ai ő lobblélllk előmozdításáért sien- Sirt
lésről, ai istenről Tébolyodon pillantásokkal nézett védte a mártírságot, ok megfeledkeztek, nem nyújtottak Siratott egy osaládol: a feleségét gyermekét éa
körlll a szobában Körötte caendos. é« hideg voll segélyt, nem ápolták ,i szugéuy. beteg, tehetetlen Önmagát, kittek ai élet egy megondolatlan tétedéa
minden, mint a sírban. Maga ele bámult hossiau. asszonyt. , ,„|,. ,.g). rnsm á|onli ,ne) lef0 vo|, ,\'lrtelrnetK,n
melyen. ISelutemelkezelt a súlyosan ránehezlllő gondola- eszmékkel lázas küiködóssel
A levegőbe,, mintha neszleleu szárnyakon suhant lukba. Kkounll lelki szemei előtt a multak képe ... Künn aí utcán megcsendüli a betlehemeik
volna meg vaUmi: ket !el„k, amely a,z emlékezés Miutl.a must is hallaná annak a pesti iimak a ielzfi-cseníetvllie a szomszéd házból kibsllalsioll a
„lárnyánéair^tlen titokzatosan- szállt S„l„f be „ szavait. (W ,n, ,sn, ^ „.torepás az gyér hí í.!,^ ZZ^J^I , p \' tor"
elhagyóit, hideg mobába, urakra... Hogy felmeleg ti bennük a vér. „mikor „yab.n megkomlullak mély n„„epéltw-hangon a
d .Tl^kkT\'^r\'",\'7\'i\'16" \'f\'"™ """"^ \',"""\'" """at " ""\'•""""■k\' a"""k « h»\'»"l-\'«kKo,,iolv.,nes,zireÍ,»,o,„U^
megdermedi tagokkal ,i lelcseget. kar|án aual a szomorú, nehéz sorsunk a tükrei, umolybou ők meg- _ Jöjjetek, ■"" \' \'

JANUÁR 117.

■ SS A I; A I K U l L 0 KI

c




Mindenesetre Bz^rencnéanek mondható a szándék magyarázni felesleges, A magunk részéről ezt a nép-bogy a „Zala vár megyei Köiművelődési Hgyestllet"1 szerűséget fokoini kívánjuk. Ámde e munkánkban alakuló gyűlése a vármegyei törvényhatósági bizottság. pjjjúu Hegílségünkre. Ü Méltósága azzal hogy látogatá-egyik legközelebbi gyűlése kapcsán tartalék meg. sával bennünket is menlíszlel. Kzállal nörolwdoe a
Impozáns egyesüléso lesz ez a megyei élet szeretet én nép&zerUhég.
keretében, és keretén kívül tevékeny társadalmi erők- , _ * _ , ^_
oek egy kozós, szem. elhatározóban. \' £**" "
Vármegyénk már a .Dunántúli Közművelődési
Kgyesüh\'t" első riadójára is egy uagy én leiken csapat
tal jelent meg. |
Saját zászlója alatt — hitünk szeiint — ott
li**x egédz Zala ! . . . . j
Addig ÍH tehát, mig a „Dunántúli Közművelő-! dosi Kgyesiiliíi\' eluükségének megbizá>ából bzerkesz-! t«tt alapszabniV-UTvezet a uiegliivókkal együit hzétkül- j delik, lelkünk mélyéből üdvözöljük a ..Zalavármegyei Köimiivelődéhi Kgyesület" szép és áldnzow gondolatát, K uiivbeli örömmel kéiízülQak — a uszoullátásral... 1
Újdonság!
A n közönsúg szivPfi tiidomáíiára hozom,
Várjuk a főispánt.
Mull heti ily ciniü cikkünknek nsszhangja támadt. A Magyar Paizs, oinoly igen kóze.1 áll a főispánhoz, felel nekimk ilykér>en:
Tévedés. A Zalaí Közlönyben olvatisuk, hogy
várjAL a :óispánt oda Nagykanizsára! WITI még
ne.ni idmeiik. Kz a cikk vagy tréfa vagy tévedés ;
de uiiudukettőnek nagy. Közönségesen ugy tudjuk,
hogy a zalai főispánnak IIÍIICH szüktiegu véde;
■ lemre. Legnépszerűbb főispán az országban.
Azért mégis megmiilitjOk azt a tévedést, minllni
Nagykanizsán nem ismernék Uróf Batthyány l\'ál
főispánt, Általában tudja mindenki hogy csuk
lőispánsága óta is a számtalan bivatalvizí-gála-
tokon kivtll a társadalmi jótékonycélu egyesü
letek Ünnepélyein nagy kísérettel jelent meg
mindannyiszor: pl. a jotvkony nőegyeslllotnek u.
a dalosegyesUletubk ünnepélyein, mely utóbbinak i
védoóku ÍH volt. Sót nem hihetjük, hogy maga- i
uftk a Zalai Közlönynek a szerkesztője is szemű-j
lyeue.ii no ismerné a a főispánt. i
Krre csak röviden reflektálunk. Hogy tévedés vau a doldgbau, az igaz. Unakkogy t. laptársunk téved. | Mi világosan éa ttilroériliuleMtHiUl azt irtuk, hogy „várjuk a hivatalos látogatást" — Mi ÍH tudjuk, hogy privát minőségben már megtisztelte. vároKUiikat ó méltósága, de mi a hivatalos fóiüpáiit nom ismerjük. Lapunk szerkesztője tényleg ismeri a főispánt, esüu ismoretséget nagyra becsüli és kellólog értékeli is, do még ez sem bizonyítja, hogy a vármegye legnagyobb varosa hivatalosai) fogadhatta volna a, várniegjti f«jéi.
llngy Uiillhyáuyi Pál gróf néps/erti \'■/.! ut-künk
Ks az emberek Műinek egymábuián a templomba, Imi felleli lelkűk a gyógyító nyugalmat, H szerető békét. Az Hpostol ínlugroti az ágyról, roKHi.ul liuiott idegeiro H harungszó, a gyermokek üroinp. a bellülm-mesek meghaló, szont éneke.
Az Ó szivében még mindig a gylllolet lakott a hit éti szeretőt Istene üllőn, Lázongott bemu* ujra a régi érzelem, melynek hüvetisége egykor veszedelembe Hodorla.
Nyugtot keresett. Ment, futott ki, ugy ahogy volt, fedetlen fővel n hideg, havas éjszakába.
A templom mellett rohant el, ruelyufk nlilakni-ból kisugárzott a gyertyák lényf, a nyitott ajtón kihal-látszott a hivók éneke :
— Menybúi nz angyHl , .
Vad, /.iliilt vonásain valami kárh.izatos felelem villant kenvsztiil. Sovány, nagy test\'1 megremegett a Bient ének ImlluU\'irH, s mint az üzott vad rohant tovnbb, tovább.
Az emluirek. akikkel útjában találkozott, ijedten tértek ki előle, én ulAua liámulva momllnk :
— Egy elkárhofcotl lÁluk . . .

%0 fy
rlőkelő fővárosi én knlíoldí féuyirdák miulAjára, a mai kor legujabh livmrtnyiii S7x\'riut, villamos fényreflektorokkal Uttum >-l s igy azon hely-v.üttien VHnyi\'k a inai naptól ingva, a legelö-nyöBebb világítás mellett, az időjáráKtól tul-jesen l\'Oggullenül ünnep- és vnsárnap is reggeli 8 órAtól eati 8 óráig felvételeket ^közölhetni, előzetes bejelentés esetén kéBÍbbou is. Hálok és egyéb estélvek alkalmából mfltarmftm a késő ctiti órákbtui is tiyiha van. ugv, hogv a közönség közvr-ileii n .-stélyi-k IntogatáHS előtt is réuyképcsteih.\'ti magát Kzvn uj eljárás szorint li\'lv.\'tt képek semmiben Ü.MII kliUin-l.Oznok H ríHjipal fflvett képektől. Mrttermemet a jövŐhi-n is szives pnrll\'ngHsiikbH ajimlva, vagyok teljes tiszli\'lflti-l
VÉRTES ANTAL
fényképész, (tengeri ul l. » Nagykanizsai luka-rékpéuztát\' épületében iVililsiinl.
Cigányaink.
Irta : FÜREDI JÁNOS.
Kgyik legégetőbb frluitaia a közigazgatásnak a cigány-ügy rendezési*.
A cigányok ellen a panaszok egymást kOvolik. Lopáu, belörés. rablás, gyitjtogatás, sőt még halósági közegekkel szemben való fegyveres ellentállások h napinmdeti vannak. Sokat olvastunk az oruágos baj [ektudéso tekintetében adott jótnnáoHokról, melyek k()?Á\\\\ a ti fi vált h<- t\'dilig egv is.
Nem lehet & cigány-tigyet papirosou elinU\'zni. gyakorlatilag kell n\\ m<-goldiiui.
Az én nézeltim Mzerint liHrom irányban szabad é« kell eljárni, hoiíy u cij;iiity-ügyel alupohuu, gyuraan rendezhessük.
Először U Ífthf?.kmini kell a gyermekek ússze-3/,edé8i! és a gyi\'jmi\'kmciihelyro való szállitáiiH iránt. Kx a legbiztosabb módszer » jóvű nemzedékül at-idomitani. a je,lmilegi«,et niegfi\'>kezui. A ei*ány ép ugy, mint minden teremtett lény. imádja n gyermekeit és mint ho^y azt \'-kegyek tóíe. mindenre, még IICÍ-HU-letes utia is terelhető.
Az i\'lnnilt évben s rendőrség i cigánygyermeket a S7,oinbalh«lyi gytírinekinenlielyre szállított. A cigiii\'y-szulók, hogy a többit magukunk inegtarthaKtták, gyermekeiket azonnal iskolába küldték, hol a gyermekek már is szép eredményt értek «l; írnak és olvasnak. Kz a legérzékenyebb ponlja a cigányoknak, mert minden jó érzésük között H gyermeki szerelőt van náluk legjobban kifejlődve.
A másik az egyszerre, egy időben, egy ét ugyanazon napra való Összeírásuk országit tor to, ugyau-ekkor egy állandóan ellenőrizhető helyuek részltkro való kijelölése.
Itt azonban egv pillmiatra sem tévesztbiítjuk .szem elől az igazsiígiit, lintr.v a kóbor cigányok ügyét csakis az ö észjárrtsuk és természetük llg>elembe vételével s/.nhiid reiiilcziii és már akkor is el kell fogadnunk a másik igazságul is, hogy a cigányt letelepíteni, HZ Ő szukáival i-gyazerre minden átmenni ih\'lklíl ellenkező hely/etltt\' hozni lehetetlenség. Kzt

i logikán kívül, tapasitalat ia beigazolta már. így voltunk a mi eigány-caaladjainkkal is. Mig a hatóság . szorította Őket rondas letelepülésre, lakáBra, a cigány tniudíg ellentállt, mig most, mikor a városi kApviftclö-teHlíllot a cigányok részén; oly helyet jelölt, itn-ly me»eze a ^zabadtermészeltől a városhoz közel állandó ellenőrzés keretébe, került, minden erőszaktól menien, hazát béreltek, lakást vettek fel.
Harmadszor a cigány- ügyet az om be rezén-lei szent törvényével kell megoldani, nem bilincarlos, boloztalás, hajleiiyirás, lótariái>i tilalommal, DI>\'IV törvénytelen intézkedések a cigány termeszeltél os szokásokkal homlokegyeuesl ellenkező próbálkozások.
A vándor cigány azért vándorol örökké, n»Tt mindenhol ellenséges indulatra talál, létfentarttsi uszkozeit is csak bujkáló csalárd utón kell meg-szereznie, A közönségnek embert kell bennük Ütni s módot uyujtani nekik a tisztességes megélheté>r*. Nem sokkal jobbak a mi cigányaink, Lakatos é» Uafaelék, mint az ország bármely más cigánya, m>-gis liUhfltluk cigáuyninkat szántBiti, markot szedni, je^et hordani, perzselő napon és didergő hidegben dolgo/.uí. Most pedig házról házra, gyárról-gyárra munliáért koldulni. Kddig egyedül a sörgyár felvilágosult igazgatója alkalmazott közülök egypárat.
Adjunk ueki minél több munkát, biztosítsuk a imU\'tuiégfH megélhetésüket, mug lesz akkor oldva a cigánykérdés.
1 liter
Jamaikai rum
90 kr.
i 1 csomag
Törmelék tea
30 kr
Kapható: Drogorta a „Vörös kereszthez" Nagykanizsán.
Mozi-világ Nagykanizsán,
vagy: Egy kétségbeesett nyilatkozat,
avagy : ». Örülj magyar, kesereg a német I
.Mmiii-ii oldalról haugrik a jelszó : pártoljuk • hazai ipart! Helyes, minden jó érzést) magyar ember- . nek kötelessége, hogy pártolja a magyart és kergesso a p\'ikolba s németet
Ha a magyar ipart pártolni kötelesség, hatra- -nyozolt mértékbuu kötelesség ez a helyi vállalatokkal szemben.
Hogy periig u dolog velejém léritlnk: Nagy-
, kaiiiisán vagy !> hónappal ez(d>*i(t letelepedett cgj
^lúinot vándor-mozis. A -le fokos mozi-láz Nagy-
I kauizttára ÍH oljutván, a német alaposan kihasználta i
várost és zsebre vágott vagy tíz ezer forintokat.
I .ini a dolog olyan fordulatot vett, hogy egyik
ujüágiró collttgáuk Összeszedte minden pénzét felutaiott Hudnpeslre és a világhírt! fal hú Kréros cégnél megvett egy elsőrendű mozi-berendezést,
A plakátok megjelentek, az érdeklődés óriási fokra liíyoU és a német vándor mozis azt vette észre, hogy iu baj van, Kz a bolond, vnk magyar közönség kezdi észre venni, hogy mi is tudunk olyant/ előállítani, mint Ó hogy többet nem járhat (ul ai eszünkön. Kétségbeesne akkor érte el tetőpontját.



Roth Bankház
^ BUDAPEST. ^
Bank-kfiipontunk: VI., Mitgy. Kir. Opcra-Hniír p»1oU|ib«r
Binkhoiyiiégek: ó-utc* 15. stiim és LÁzÁi-utc* I\'). »zám
DIJUUnul
fűlvilágoiilisl.

Folyósítunk:
Törlesztóses kölcsönöket f
lelleg fi\'./^-il. ■^===r- - -üinden hitelkepe* egyénnek 2\',—10 évi
Jelzálog kölosönöket "■■■■•■ a m-n<! ticiyi bci«bii Személy- ég tároaviötóhitelt JP;;;;;^^ kCÍC! Tisztviselői köloBÖnöket M™I, M™\\WÍ*Ó,Í*Í,
nyugJijair* i 5\'kl
ntézetek cs hn melldt.
Ba(lk Kamnt
illnlalok réiivényelro crtckuk fl£>\' ,-«ig kuicsont nyu lur zsdemeKbisásnkat ■ budipe.sti ct kulTuldi kusdokcn t<
Konvertálunk
lkon or«ilménynyel, az ifíolysnioktt mponU ilijUt.tml kn.
;et állal nyujlotl jei£ril.)8os-, t<lrle*íleseii-, szemtlyi- c> w.ll
Mindtnncmii bel- é» kullutdi crUkpaj>iM n«r\' árfolysmcn vesíunk CÍ eladunk. I\'c\'neugyi M*kb. vágó mlndon reális ügylolel a legnigyubb

7, A I. A I K 0 /. I. 0 N Y

1!>OR. JANIUK 27.



mikor > helyi lapok ini\'Rirlák, hogy ai ni mozi, u ,1\'ruius- elegancia e« kény«l»m dolgában vélelmük Budapest bármely inoiirósziiiliáiátal. > megtűrtön próba pedÍK igaiolla. hogy a néillul maxija rak panoráma a liramis látvflnvossánáhor. képest.
Ks akkor tlkeidelt \'jujgalni. Ki pedig, (claiik tudni Bit julonli, liogy a magyar lirDljUn. Ks köuéiml a Zala nyilttureben valami örthatnllvu germán c»«ila-bogsrnl. amiből kórltlbelul megérthi*tlllk, liogy gratulál őniiinsának lliogy eltiheti a péniünkel Sieclíl. litigy a?, Uranus .síinhai ljerond«zése nem kernl öi\'Ou koronába, mert ennyibe nem is kerülhet. ll*e ugyanakkor a saiáljál fioofio koronára buputlli. Hát « leheti Szeilö.) VégOl kijelenti hogy fll pártolni kell
Hit itt meg kell illani Tulajdonképp!! mi joge.iinen kéri a iiémel. hogy pártolja a nBgykanizsui kíiönsegV Kit megfejteni nem tudjuk. Kllenbeu az llranus siinhái tulajdono»a igenis reflektálhat a partolajra. Helvlibli adoió polgár, njuigiró. aki nomcBak firad és dnigolik a váro« és polgársága érdekeiért, nemcsak a köilerhekhel járul, hanem a kereseti pénll ilt ia forgatja.
Ha padig el Mim elég, akkor m mondjuk, hogy nem megylluk hidasba, miknr paliililiui is mehetünk. Az Urautis színház berendezése pedig nem besiélve a kifogástalan és preeiz kopekról — magában réve is lilfányomág. aminek csodájára jár a város LózőnM-ge.
Kzek után ide iklatjuk azl n rendkívül sikerüli válásit, amit az UranllK szinhár. a Zalában közíételt;
Köszönetnyilvánítás.
Misztiik I. urnák hálás koszonelet mondunk amiért a .Zala" tegnapi számában uj vállalatunknak reklámot csinált
URANUS
(EmibcIKr 20.
I ,-lt-lít\'íí.s I
17j erőt ad
a SCOTT-ÍÖIP NIIHIIHÚ akkor is. mikor más szer mar in-in használ. Miudig veszélyen kétes értékű szerekkel kísérletezni, amikor az ember egészségéről van szó. Gyengeség esetében különösen lábadozók-nál, tagy vór«zegénynég, tudóba), t u 11 e r h e 11 mánkéból származó begfiégi\'k U-lytftn az flóvigyázatos ember nzounar ahhoz H szerhez folyamodik, rtioty szAmtalnn esetikA wffi) buu, kivétel nélkül megbízhatóan hat. Kz a szer a
SCOTT-féle
EMULS1Ó,
Ai Emul.lú u->i
líí-mM,\',^^: E*y eredeti üveg irí 2 K. 50 fillér ktrju Aoíkmu Kapható miiiiii\'ii gyógy tárban.
A h é t.
— Koszorutpóttó adományok. Folyó hó 14 én elhuuyt Vidor Samu 11 r iránti kegyelet jeleli! kosio-rulpótló adumány ciiuén adományozlak : Vidor Samuné 950 K. Báró Uutmanu László, báró (iutmanti Ódon én Ödönné, IIT. Szeutegylet, nagykanizsai segélyegy-let von—20u K.. báró (íutmann Aladár s neje, Izr jót. nőegylet választmánya lim—1M> K.. báró Gnt-rntno Arthur s neju. báró (iulmann Vilmos, Izr jót -noegylel, Kluin Linn uiO— mO K. Radnsy Károly és neje 100 K , ürilnhui Htínrik s nejp cn K madarasHT l\'eck (iyula bárótié, Klek Lipót. Malátagyár és Rórfózöde r. t. Kmtmt Pollák Uutmann. Ronant\'eld Adoltné, Kapocn tiyula s nejo. dr. Stcrn Károly K nej«, V«r6 Henrik N IIHJC. ;\'IO MI K.. DeuUch Hnlamou (Slatiua). Klek Kruó, Kadnay Jtinó, Ronenfold .IÓZHHÍ «a nnjf, Hosenfuld (llgi én Kmíl 30—30 K.. (irllnhut Alfréd s neje, fiteríj Sándor

és ueje 25—\'i.1 K., noldliammiir Károly, Kbumipan-ger Leó, Klek íiízn. KosfiiMd Kd»* s nejp, ROJ-PD-börit Kicliárd N itp|e. Szíki-íy Titadar, Soinmer Síiidor • Haja VOKI Albert s Kaniiv. Zsikcniu LajoK H nojrt Iío--\'JO K , Lendvai Samu n ne|f, lAvry Adolf a ui\'JB. dr. Olloji Mór s nnji-, dr. Rotiischild Jakab, Uotti.siiild Samu, Slfiimr /^ifímond, Weisnr .IÓZNI-I ^S [icjp 10—iu K.. Korts/.t.-uy Jót. Nói\'K.vli\'t választ inauya 3fi k»r., Déiií-s Lajos éh nejt; l\'O korona, ütiszest-n LíSifi K. uziiz k•\'Uóeíernv01rs7.Aztiteitöl kur. Izr. Szeii(»gvlci.
- A vándor mozi> boazuja. Sxombaluii nyi
tották meg Nagykanizsa Ifxlialulumtalili. IcgeleguiiNabb
és lugolcHÓbb l«tvrtuyoSí.Si)íHl. ni „Iraniis1- tnuzgiik^p-
Hiinliáztfl. Az Krxftóljnt-lvr -jo sí. alatli najíytereui
ZhUtoltíniK incRltilt. A Cözfinotii; Kvinyörl.Öítvi\' H/.OHI-
lélt» a ri-iii«k. abbxolul IUZUSÁÜII kupékat. A \'■ajtó
és kóíöiiftíg ogy«rtint t\'l volt ragadtatva • nem nnn-U
kHll«me« szórakozástól TfgiiKp a utiiietü t«tf.zcs-
nyilváuiti^ok ibiiiHllódt.iL A/. Uraun.s t.zinliftz
hatalmat) m páratlan siker.- nagyon fájt Mix/.trik Lftjos vaudur nmzitinak. uki vagy > hónappal ozt-lótt Nngykauiz.idii tltolle fal .-iUoríiijHt. Kmb^rei L.liHl a iimn.ia jellemző borzul kuwH.-k t>l. Lt-tepdcMók uz Uriíu u s gyünyürlleu M.ÍIK\'ZI.*II. »aj{? mé-r«tí) liil-ragjsí.ait melyek l\'áns \\ri:rl-l. miJintézHiibeu kúszlll-tek BH (irbja .1 korona. A tiszifhüt^tiflpt. ví-ravny vinw szokatlanul durva és ••r<Wuk<is nte>;iiytlatknzH.-Ai;rt Mi.izlrikiiuk a n>ndArHéyK<\'l gviliik nifg u l-aja A magunk rébzérAI exak kivai]i1>tuk vu^yiink, \\\\«ií\\ « leiidóraúg niiki\'ji <"gJH fgv lii-lybi1!! Hdózu polgiir érdakeit és In\'lyi vállalatát tncgvédtMii <-gy jiHt-meui iiMUml i\'rőszako> lolnítetli-iiségn I\'IIÍMI. Kieu-iimn kuli koppintHiii a vándor osztrák truppunk, hogy •\'liiu\'njtMh 11 kedvo idegpii oi^záglian lifitc-gni Örliljóu, hogy a jó boluud mugyar kiizduü<>K kenyerei ad Ifgltajíyobli clIeiiHégéni-k, aki H pénztlit^-. t iiívihzi majd Ausílriiiba.
— A gyermek szarnárhurutos. Ne kohi\'ii
tubát niu^kf nlp/ni az orvoslói, houy mit turt a „Sirolin-
líocbe" npvii SZIMTAI S?.Htiitnluii ononi vizsgálat
ered menyeként ifiogállnpil tatot t, hogy ^zarnnrliiirui
gyógyitáxánHl rsemmifélt* luáh */,ar nem iillja ki a
versenyt a „Sirolin-Roclic-al. A köhögést HzUnteli
é.s gyorsan egeszbeu olmulik. A gyógy szertárakban
kapható „Sirolin-Roelie" iflji^fii Hrtalmatlau, ni*m
izgat KH n gyi\'rini>ki-k kolleitif.s jó ize miatt KZÍVÜSUU
veszik
— Vidor Samu öröké Néhai Vidor Samu
halálává! mt-gürHlt a Nagykanizsai Hi\'gélyegyhttSzo-
viikiízt\'l fliiöki széke KITH — mint értusnliink — »
tagok egy kis töredéke dr. Szabó Zsigmond onost
kan<lidálta K ji>lob>ns«l migyon i-okan nincienyk intsg-
olégedvH, ttiljljpn olvflnok in akik Szabó dr. i\'gyt\'ni-
MÓgél tíf, közéleti múködéfcé-1 nagym bceslllik- Mert
hiszen az való igiiz, liogy dr. Szabó minden LÁrsuriulinj
•"> i\'iíyt\'b köziigyhfii d.<níkabaii kiveltf 11 résiéi. K/.<;rt
környezi ól ombcrlArMií szi-rüti-tf ÓK ttszlfli-lc. !)>•
iga/, SÍ is, hogy tHj\'1* i\'ltMt\'uen gtudag. vagyonos
t-iiiln\'r volt, tollat HÍ\'m iud|H, hogy mi a kist-mben-k
baja Iliilotl a Ki-gélvi\'K.vlftft é)i|H-n a kisftnibcri\'k
éidtíkóben alapították. MiUrészt kóítudomáMi, hngy
Szabó dr. egósz nap annyira el van loglalvn. liogy
köttilfriségfiitiri) munkait is c^k UgvgyRl-baiJHl. m>\'g-
TobzilVB tudja elvégezni. K miatt már több hasim Iu
megtisztelC állásról kénylBlnn volt leköszönni. Miiid-
«7.eí alapján mi h ngv véljftk, hogy t-z a/, nllá^ iii\'in
dr. Szabónak való. Mt\'tr H\'íóUi-k is t\'gyel, aki válostig-
gal predeBztinálva van a ticgélyugylel plnőki múltó-
ságéra. Kz Pollák József borkereskedő, Bticstllntes
munkájával, két közével khzdötte fel magát. Jótékony-
uága köztudomábii ismeri az iparosok, kereskedők
helyziítét, hiszen uapról napra érintkezik velük. Tal
pig korrekt unemberr. llyt-n ki\'ll a tególye^ylel
élére Kgy depnláció már járt h nála ÓH kérte, hngy
vállalia HZ elnökséget. Am I\'ollák nenu\'sak. hogy
biztató ígéretet nem tutt, liannm km-sle az ulat-
módot, umolylyul az Riúulai M\\ kitórhüttie. Vfli>iné-
uyilnk szerint ez nem helyen. HA a polgárság bizalma
valaki felé fordul, akkor ezt, ha áldozatot krtvelel M,
elutasitani nem l«ht-t. nem -szabad. Hisuztlk, Impy
Pollák József iu így fog gondolkodni és elfogadja ii
fel]i|ánlőtt ülnöki mellúságoi.
— HochBinger M. ós Kiai likórgyár, (\'itikluniya
Muráké; készíti a hircs „(iloria- HÓsborszeszl.


/.a/.LSiink n IcRluhb vs7., mtil oniűütlil-siiorveink, u. gyomot •, máj- *• béLrendsíci mük.i-
(lésűkct num VÓKCÍ-
halik icnJeitcn. Hogy c sicrvi hinUlm*
kit fájdalom nitkiil cl htBtosan elkcrúl-
hos»uk, h*sin«ljuk * kípníbált és orvosok
állal előszeretettel ajánlott világhírű
„CAUFIG" haziszert,
melvet ■> „Clllftflil Fl| I^M Cl \' ■ leK-i»kéletescbh móJon kisiii * a mely viliig-
KKy nngv üveg ára 3 K. kis uveg \'_• K,
Fnraktur: Tlrik Jílllf gyógyszei Urn.
liitMil- TI.. Ilfilj-ittt tt. 11.
Táviratok és
Telefon-értesítések.
A helyzet.
Hudapusli Invelezónk irja. \'
Hudapeht, jammr \'itt. Pénicki-ii hikerhlt t-U vetni a giiúd|At a disszidtmsek obtjtrukciúji.iiak. Így hikerdlt olyan békés csönden vu,sárna|iot cujmilni, amilyeu csak nvári szilnidóbe jnt egy-ej^y. A bizoit-hágok i-^ szitnfti\'liK\'k. 11 párlkórok fllésén. Az emberek kinn vminak n keritlcllicn n,lnkiiiii van iigvnnis int^t ii hnlvíet Mllv|nnitja. MHIIII\'H a Inintinlattol fOgg.
A di-lrgái-iúk bétfún ó^zi-ühii\'k, ■ jelrnl-^ liécttból. A programul nagyon ékes, de nem sok )otv sejtető. Hétiót szánják a külügyi tárcának. At\'r.-ntli.il hétlóu iiiuiidJH t-i t>iporáját s vulósr.inH. hogv itt mtm lesz megHlliis Kcddfti a ln/.olUtiguk dolguznak kn/,-bi\'ii hzavnzuHk u küliigyi<k tolütt Szerdiiu etiuléiik a teugurérszeiri. A huugtilatot .-liluz a témalioz iiit>g\' adttik a ruih.i Özeken. Oüiitöitokóti áll elo HcbttnuVli. .Scbonwiii ncii) tgiT sok jót. A magyar delogátnn<\'k kozótl el VBII határozva hogy intvrpellárió U-si: A létszÁmemeléb rémet akarják <-llie»hegetni uz aggodalmaskodó magyiir delögállnk, Kllt-nben a hadügy mi-uihzier sióvá fogju tenni a tiszti (HtitÓM-k fölemelésének a lervél. Kz a bir ma jött Iiiic*hdl a (Üggetlen-cégiek páriklubjAlia éu nettek azonnal informálódni. Kgy jólértebült politikus ~ a delegáció egyik vezató tagja, — kijelfntutte. hogy a tiszti tizeiének javitiha ülöl nom lőhet kitérui, tehát lm btidztté emelé.s. Hogy milyen formában hbi, nem ludui. Barabás némi uemzL\'ti köviiielé-sek teljeNitéiébez köti a HzeUM-emelóbt,
Hornig püspök lemondása.
Kiró Hornig Károly vfnzpritmi ptlöpok 1«-mond.m fórendiházi tagságáról. Néhány barát|áuak "\'Imoudta. hogy mi készteti erre: ó kötelességtudó embur volt világólelében. Azért püspök, liogy egyházmegyeiének liiven gondját vi«elje. Aki fórendiházi tag, az politikus. 0 csak ngy lehut politikus, ha az ország ngyoit VÍNUIÍ szirtii ón átokban becstlletes Ítéletet mond. A fó rendi házban — mondja — nehéz becsli-, letcs Ítéletet moiidniii >-gy pilspökm-k. Kiért lembndolt



Farsangi

újdonságok

Weisz Miksa,
fírli- cs nói divniaruhazában



P
alk l»g Mulattá almival a otoöbb * 5ok ánlok rak n
p Ono at -mm
JOZS
Nagyk.nl ""■
i
Sanatogén!
A/ oss/cs nulvelt államukban (óbb mint 5000 mvostnnar él otvos ajánlja, mini a lcnkiv.ilóbl> crósílfi cs fclfrissilíl üícrt.
Erősíti a testet, edzi az idegeket,
Kaphlli. «
Kaphlli. «)V,i;rrUr»kh.fi í, d
íuos. JANi.Ai: J7. ;
Japiin kinai hAboru ? I
fi u fi ft p <* -t t jauuar ■>(!. Peii\'rvarról Inviratozák, lr>í<y aa Irkntski orosz vudászuzrodnt xiirgősen a .lapun niaudisuriai határra r«tnitjllHk Az iiitiizlcttilús uka az, liogy Péter váró ii kuiiioly»» tartanak atlól, liogy A japán-kin&i vnsut kouíliklui komoly huir/.od:ilinakat hoi k-\'letíi/,HÍArn. - - Kína igtinvt tart & dúl mandzsu riai \\ nsiilakra. Amiji\'tl valaniikor nr, oroszok t>pilt<tli*k ;iinf>ly most jápiin kiken vun. A Japán IIAIII hajlandó !.-mondani Mandzsumról a Kína mo*l iwrjíiknsan k.iv«ioli, liogy Jüpaij tmitna vt\'gn\'B Í orosz-japán •\'^Vfzint\'tny nznn pontjai, ain^lv símini MatidzKáriát :> jnpánok átudják KiimiiHk
Influenza iárvánv Bécsben és Pesten.
liiulapi\'-st, (unuár -j(i. A; iidlih\'iiza jArvAny litks-^\'"ii olyan vfNziMlHltni-H im\'iftnki\'i uh, hogy a városi íRiiáííH sllrgosi*!! Llllön orvosi tiivalult ri\'iidt>7.i>tt he a pifvány i\'límiórn\'.sori1 KUlonot.cn nz PIM\'I kfrük\'tbeti JAlentkHzik a járvány tvczccUlmoti formában, nbut t\'<\\(li(i 1*27 IIHIIÍI.\'M\'I WrWid iiillui\'Uiiis
N v i 111 <í r.
Nyilatkozat. i
A uZitla" oimii hflyi nupiiap I. hó áU-án luegjoluut K/iuniiliiUi r%y cjjrli iitcui tánmdáHt i özölt, mely közlemény bon neveket is emli-1 i"tt. Mink aluliniiink c/.utuii is kinyilatkozUt-. ■iik. hogy azúii sajnál.ito.s támadÚHban részt1 IHMII voltunk i\'ü mindiMi o/. ügyre vonatkozó "gyébli — bciinilnki\'t koinprumittáló -- hi-rtisztfiléscket nyuuodt lelkiismerettel vissza-atasitunk.
Nagykanizsán, IÜ08. jan. 24.
KirHiknopr Károly, Taschnor Károljr,
fi-\'inwnlii Ki\'irolv

X A 1, A I K i) 7, \\, 0 N Y
SZÁLLODA
egészen újra javítva.
WIEI, II. Tihirtlnm 11. UiMitl IiMéi
Automobilisták figyelmébe!
Onr&lfv 6v cbftiiffour-lftlíÉ^iok & b&ubfcD, A p^ro-
A vIIUnion *• omitlbuaa nieváliohvly* mlndaa irkaj felé. Modorú polgári k«ny01001111 *1 b«r«nd«»«it hi» RrobAáriik: *■ 1-MÖ ttmnlaton 1 MS»mAlyii*k 1B0 Irt
•> tt-itt
a Ill-ik vllátTUAina.1 4» kin
ni»m«lyaok 1-00 rrt >me1oten t •ioru*lyD«k 1-40 frt OI«AIA»(IB]. - Tttloron 10(178.
HLATKÓ JÁNOS
UPI szabó,
Nagy kinizsii, i\'ó-ut. (Korona szálló mellett). s*x. liükiiron tartok uiinili\'ntK\'nin hazai és angol "39$ legjobb minSscgU siöveiflki\'t. — A ruhák *4*\' uzuhásúl inHgBin i\'KzknxIóni. Kunok kifogás-; Dilíinságáórt gai-antál 4U övps praxisom. Kitüntetve a ..Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete" által. I Kir.v li\'vclpzólap pllitneben vidékre szakértő iiInzóiiKit azonnal küUlhotnni. Fontos < szállilási;rl ki\'zi>»k(\'(|pni
Kivíló limleleUel HLATKÓ JÁNOS
Jllillll ilil I
IZ1LII lltllllilil I
.AlH|jilá
K»|illHló Nmiy
1874





Grammophonokat
eredeti gyári árakon nagy választékban raktáron tart
ifj. IVajditss József
Nagykanizsán. Eladás részletfizetésre is.
K
TÖRLESZTHETÖ havi 3 koronás részletekben. — Fizetendők 2 éven belül.



lónyok ! óks/ci\'únik ós jegygyűrűk,
Uj foglalásokat és Átalukilásókat gjorHan elkt\'.szimnli
-^^•(iszyti/(\'";sn> is! FKEKL ANTAL
BERÉMY JÓZSEF ÉS FIA Első nagy.inl/iai asztalát, kárpitos és dis-lto
CksiMÓsiot NagjkaniisHu (VdrtiBliáza AlelWuiilwii. NAÖYKANIZSAN,
(íiriil ciopirllii, II i|jiitii||il IIIHIIH.)
\\ "■ e- küionscK h. (iKyefnu-t felhívom Nnjtykiui^.^nn
LUQOIGSOUD as/talss. kárpitos is dlt/ltő muhiljemrj,
koif QCQIMQCI tni*l*QO I 4p\'*k*»"i|«" bTimii\'yo\'n .I.t.íoi1\',-1 kii^Hoíut^°."
ucidbdi la öl IUI i ab i "—„fümií\'stíi..^^^ «ííönyök lt
Legalkalmasabb ajándék egy ora N,B» „I,.,.,,!,,, ,.,>.,„ di»inok.. g»r»it»tákb»ii.
Mimlminomtt fali. ét.rmlo. .\'■« zsebórák, h.i^4Í\'ltok,lffi^"^:"i«.0Í.V.Mk.l\'!1^
lánuok óriási válaszliiklian kaphatók \' \'"\'\'\'""■ mM vUíken-
, ■ Levelekre azonnal válaszolok.
STEINER MOR vi ter^-sa,-XKI:r-b.
óráHmostorhél. Nagykanizsán. h»an>a nsncieiie!
Javítások gyorsan, 1 Ikiismoroti-sen (is PREKL ANTAL
ótillás mellett oszközölletnck. , JDTA»YO» AKAK i "»»£ID ínnniTi
Jól jegyezd meg: csak
ciííiiretta-papirt, vagy hüvelyt hoz/ (is ne engedd magad hasonló kinézésü silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.

Neuatein-félc ERZSÉBET labdacsok. K pjlulált hsBunló készítményeknél minden tt\'kiii-tetbfln feljebb beestHpndfik, mentek mimlni, ártalmas anyagoktól, az altpsti Biurvek bajainál legjobb eredmény nyel liaszn Altatván, gyöngéden hashajtók, rértisrtitók; agy gyógyfiíer TIPIII jóhh i mallett^ oly ártalmatlan, mint P pilulák a
SZÉKSZORULÁS

ÓVÁS\'
legtöbb belogsógok forrása elinti. Cukrozott külsejük végett még gyermekek ÍB aiivaaen ve»xik. Kgv tü pitntítt tnrtahtutto dohot 80 flltér. Kyy tekercs, mely N dobott, tehát 120 pititfAt tar-tiUmtin, mnk 2 korona. 2.46 korona előlege* be friUdt*emrlMi eau Ukercn htrmentve küldetik-UUozáiioktól klHöuűsen óvakodjunk. Kérjünk hatáVo- NKUSTKINFÍÍLOP hashajtó labdacsait. Valódi csak, ba nnmlei) doboz törvi-uyileg bejegyzett vt\'djfgyQukkel piron ffköto nyomtatásban „Szent Lipót" KS „Neiistéin Fülöp gyógyszerész" aláirtanál VAD ellátva. A kereskedelmi törvény Kzpkiliy védett c.tomag-
jaitik alaira.sunkkat vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
.Síent-Lipólhoi\' cimieli gyógyttcrUiB,
BÉOa, I., Plankingu>« 6.
ÉKSZERGYAR.
Villamos tizemre bt\'r^itdcz^U
arany-, ezüst- és ékszeráru - müierem.
K.phttö N.gTk.nü.án: BELU6 LAJOS *• REIK QYULA gyógy ii*r«uckn«l.

ZALAI KÖZLÖNY
ÉRTESÍTÉS.
Tiailalellol ürlesitnra » n. é. íiiimifut, hoftj Najfykanizsán Fő-ut 17. oa. alatt (Harkányi-lílfi luki
ÉPÍTÉSI TANÁCSADÓ
irodát nyitoltain
AjAiilkozom bármily tervevetek készítésére, valamint uj építkezések, áulakitási és javítási munkalatoknak szakszerű, gondos és legjutányosabb árban leendő kivitelére
Klvállaluk gyári kémiiny-épiUStekct mindeuUlo alakban, xintiiAu licfalaiíKoUl s fiépalapazáaokat, ugyuziutt\'n KlizgemTátorokal, iuö, olvaszló. forrastló. Mariin és Hi-nxciinnr-kemencekei vas- és acélgyárak rúszér». kiirkKineticéket téglu h mü&ityatíoihvz
Munkáim jóságáért garancia lellft sok éli gyakorialom OH jó liirnevom.
A n. é közönség ÍIÍITS pártfogását kéri.
Kiváló lisztalolliil.
Mitró J. József,
építész.
Szölőoltwány eladás.
A ki cgésiücges, «1CSÜ, siop
szilül akar, bizalommal
forduljon
í Mikiét !;lnkii~etS;
ÍmiuYcronm"\\mciy*t) a hdl iKiiilf allllili I. rilil tát, íjrikirti ii liai lílJiJiií-
«lil iKtrlkil ■!■■ ii níkirii iziiliiitiztk, imkitlikui|)ii-
■!•■ d|ik II. r«i*S iiili[ji«i-
luk li*itli|*ilik kulon íi árjiffitk kliánlri li|M*
Illlllír, 1907. II l.í
ollvi
COIVR küldeni, liogy ludjom r.ifele faj, » liuvá ulle!-he*seni. — A kuldutt ultvin ok mind megertdtek, hit credulileg is unntl tcndcllcii volna.
Kérőm n rendelést olőjegy lésbe venni s ctn\',1

11108 JANUAK a7.
| Érteiitea.
Van siereiitístíiu a nagyérdemű közönség becses tudomására hozni, hogy a Lözt.ui) ú» helylioli Weisz-feld étt Kischer c»Jg közölt l\'enállott üzleti viszony közös Diegegyozésst\'l, — hunit.sAgon u,ton a mai ntpoa teljesen jneg.HZ.Onl H tlzMeinel ngy mint eddig,
Stern József, *
lörvóny«z«kil«g bejegyzett et\'g alatt lógom towild>
\' vezetni,
i Midón t\'2 iilkalinnmal is a nagy érdi1 mü küziiiiscg
további hzivt>» láiuűgalÁsát kúntm maradok.
H
kivtili\'i li-
Stern Joi»ef
Vegyenek csak

Valódi /«Jg\\ háromszögű
" védjegygyei
dvlit, vászon- i» kész nűl felöltök
Ksjiliuló : Miltfnvi .SándiiriiiU Nagykanizsán.
IFJ. WAJDITS JÚZSEF
AUpití.l 1832.
Ajánlja jól berendezett
könyvnyomdáját
miiidt\'iiiu\'md nyomdai munkák díszes t\'H Ízléses ulküszitéstíru
jutányos urak nmllett.
Núvji\'gyt\'k, körli\'vclek, meghívók,
Dliíítítek ét
lampionok.
eljeKyzt\'Hi- ÜH ctí kelú HÍ-kártyák slb.
iniudig H It-gujabli divat nzerint
készületnek cl.
IRODA ÁTHELYEZÉS!
n.
cég tisztelettel értesili m. t. ügyfeleit, 35 ev óta fenálló
HIRDETÉSI IRODÁJÁT
(jelenleg Hudapest, IV., Váci-utca 20. ss.)
1907. novcinbor lió 10-ón
saját házába
Budapest, IV., Molnár-utca 38,
helyezi át.

Hirdetések felvétele a világ összes lapjui és nnptárai részére.

11)08. JANUAK 27. f

ZALAI miHOH

M EGH_[V 4$.
A „GAZDASÁGI ÖNSEGÉLYZŐ SZÖVETKEZET Nagykanizsán"
X. RENDES ÉVI KÖZGYŰLÉSÉT
folyó évi február hó IB-án délelőtt 10 órakor a .Zalamegyci (iazdaaági Takarékpénztár" helyiségéhen tartja meg,
melyre a t. ez. szövetkezeti lagokat tisztelettel meghívja
AZ IGAZGATÓSÁG.
TÁRGYSOROZAT:
!. Igazgatósági- ós felüKyoló bizottsági jelentések az 11107. iivi üzletimmel- (to számadásokról.
2. Az 1W07. évi számadások előterjesztése, a mérleg megállapítása, a nyereség mikénti felosztására vonatkozó határozat-
hozatal ős a folinonivp.ny megadása.
3. A szövetkezet hivatalos közlönyének kijelölése.
4. Az alapszabályok 35. §-» értőimében n működési sorrend szerint kilépő (Jsóka Ferdinánd. Uartner Vilmos. Leowy
Arnold. Österreiolier Iíernál. Reiulienfcld Ede es Dr. Szigcthy Károly igazgatósági tagok helyett ujak. — vagy ugyanazoknak 3 évre;
mégis Ji7. alapszabályok 40. §-a érlebnében felügyelő bizoltsáui ;i rendes és 2 póttagnak 1 évre megválasztása.
Kelt Nagykanizsán. 1908. január hó 14-én. JEGYZET: A felőjijrelő bkomig Által follllviis|<*ll 6a hitoiesilelt niamuMtok ■\'■» mírlng ugy n Uilnli jeleníts > »z8»otkeiel helyiségében • hiratlloa
órák alatt Itutukiutbelúk. Hiavazati-lapok ugyanott iebmar bó ]4-ón és 16-én átvehetők.

VAGYON

MÉRLEGE

TEHER

korona


számlában " «89u6 f 160089 187922
1 130737
II
Ufill B897 2(503
12580 4501
24234
1904 11107. évi. kötelezó 1905—1908. „ 19O0—I\'.MIH. 1907 - l»l(i . Ideiglenesen elhelyezett u\'ike Kinllevó kamat Feloszlott evt. íngtíó Pénztár

számlában \' tH)4u2 í -
!l 99621 ; -
159086 ; -
I8001B I -
; 125673 i 2fi
4016 I «3
♦ 1029 17
4239 III

1904-1907. ovt. üzletrész 1905-1908. , 190(i- 1909.\' .
1007-MIKI
1904- 1907. ,. lAkéfiitelt nyiTem. .
IHOR--IH08. ... ...
MI0(i—11)09 .
Tartalékalap
c\'DKgó kezelési költség
Tiszta nyereség



Ö34083 4B

634083

46


N
Hertelendy Béla - k Paioi
.leien y.árruérleget a Schmídt Frigyes s. k.
felugy. biz. UR.
agykanizsán. 1!)07. december hó 31-én.
s Lajos 8. k. Knortzer György s k Lányi Lásíló ». k.
•leintik, dlon.ir. kunyvotö.
bemutatott fő- es uiellókkönyvekke.l megegyezőnek találtuk. Nagykanizsán, lítus. január hó 2fi-én.
Rothschild Samu *. k. Waligurazky Antal » k.
relügy. bií. tag. f«lu({y. b". inR.

■fM t-: i~: K i~: w i-t t-: i-: t-: w w s-t M»-: w !t
X X X X X
Alapítási év 1895.
Székelyi Lajos
KIMÓ NÍIJÍykíuu/siii KflHTin-inü mosó-
(is vasaló imó/cic Nagykanizsa, X
Fő-nt 23. (sarok) Hunyady-n. X
6. (Baját ház.) C
Hlfojíiiil urí és női fi\'ln\'nu\'inüoke.t IX
urak. hji/,!;irl:i.sok. inh\'Zi\'lí\'k tls sxái-
lodák részére Vidéki magrendslénk
poiUlordulU«al Inti/tatnek el. A felienii\'inuek jiikitrlian uiiirudttsá-él\'l s/.avaliiluk Házi IHOlás 81 »«l«-
lát
Kívánatra :trje(íy/.\'<ket szive-sen küldök.

ffl

Védjegy: „Horgonyt\'
A Liniment. Capsici comp.,
a Horoony-Pain-Expeller
1Uly mAr
ugy régjónak bizo k é ót ll
biíonyult köí/vénynél, OSuinál uc meghülé-•eknAt, iMidörz^oli-Ali\'i^toti hus^nftlva,
Fl gyc. m c»111 ís. Silány haniiwtvijiyok
iniutt bovástírliislíiti óv»tOB»k logyunk ős csuk olyan uri^xi lo^ndiimk ol, moty » „Horgony" M\'djncygyol wt A Fttcllter cégjogyuVw>el t\'lln-td(t ilol<azba van wjm^olv*. Ara iirogvkbi\'ii K W». K 1.40 í* K 2.- cw út-ywólván tmit-■ (■ii :v. ■..■> ^/.ciiArliiin Ls|ihntií. — h"m\\lüir: Turitk lozsef Kyi\'^\'yxiorótixiii\'l. Duilapext,
DLi;i;aiEr BMrs/trlJn n „Arany oros/liiBor,
l\'riiKiUinti, >-.!ivAl»\'tl.hUii>HO f< ueu. MII1OMH.IV1 HEiitkul\'!^.

! Mii kivan Lili ajándékba;
Kfty huhát. im-ly Ijobíi\'lni * ml: <>#y linbakoosit éa offj t\'Súsi rakÍH Kny-fi\'li* valóni ííodoner Minerál*puztillát. Kiért ugymiih n kichiko Ijolonfliil I;H fiimk köszön-Md, hofiy tnimtig rlnilí UlU már Lilit vslatit , bett\'tíiifk y Vaj;v k(il]«KÖtl VAIHIIH? l;iUja. ott milveli u Kay-lélc valódi Sodi\'imr r«iidtizerfö haszuAlnU. Ki.M\'ri\'lji\' iiifg <)n is, Vgy <luboz r»nk I K 25 f. Mimlfii irv*<j;yrrtrlmii i\'\\s (irom\'-iiiU\'ati kaptinlA.
KrmiívnókM\'n
Mttf?yaiürözág ós Ausztriára: W Th. Guntzevt. Wien IV , iin>>.-.- Ni>ii)[asM) 21
Kölcsön!!
Ai\'ishikr;U;ikni.k. mii^asalib lüliisu s/.riutMyi-k-in\'k, l\'őlilliirtokosoknak i*s liiiM/.iiiiiúiiy-tuluj-(louoKoknitk lOii(H) koronálnl bármily tnagjis (isszi\'^ri^ szigorú discreiiú melleit. Hövolib fi-lvilit^oMiáíU ;i<l: I. Klein. Wien, IV., gassi* No. ao., 4-ik cinciét Hí. ajló. — jíko/ni lehel ti. u. t—5-ig.

7i A l. A I K Ó /. L (i N V

MII-. JAXI;AR



7AILKA SUCHARD

Csak ...
alpesi tej •
kakaó é- czukorból al1
Páratlan különlegesség.




KIJ <• n !
Nyomatost Ifj. Wajdita József könyvnyomdájában Nagykanizsán.


A Nagykanizsai Takarók|i(inzlár Ríazviiny-liirsiiság I!K)8. évi február hó 8-án d. <•■ 10\'.\', ómkor larlandja saját helyiségében
63. évi fente koigjülésétt,
melyhez a I. ez. részvényeseket liszieletiel meghívja
az iga/.gatóaág.
A közgyűlés tanácskozási tárgyainak sorrendje:
1. Az igazgatósági és felügyelő bizottsági jelentések
2. A mérleg előterjesztése, az osztalék megállapítása, az
igazgatóság Ó8 felügyelő bizottság (elmentése feletti Imiározathozatal.
3. A hivatalos közlöny kijelölése.
4. Az alapszabályok 25. §-a értelmében lelopó elnök, továbbá
m alapszabályok 27. g-a szerint sorrenden lévő 7 igazgatósági tag,
úgymint Ujnépi Elek Ernő. Eb-nspanger Loó, Löwy Adolf, fionimer
Ignác, Dr. Szekeres József, Ungnr UÍImann Klek és Weiser József,
valamint a fe\'Ogyeló-bizotlsági tagok helyeit ujak. esetleg azoknak
isméti megválasztása és peilig az elnök és 7 igazgatósági tagnak
S évi, & 4 tagból álló felügyelő-bizottságunk 1 évi időtartamra.
5. Netáni inditványok.
Jegyző l. A t. vi- niszviíiiypsea" figyi\'lmeitetnek, miszerint gzavazó-lapjaikat 1:)()H évi február hú T-ik napján il*lólt !i— VI. délután »—6 óráig u Wtélet helyiségében sztirnélyi\'Nen, vagy mr-gliatalmazils alapian Atvnhetik. — Megjegyeztetik, tiogv az alapszabályuk II -ik íj-a Menm H2uvn7.aU JIIJIOI oa«k az grakurolhat, kim-k IV«ZVÓIIJ-I- a kózL\'yiHéül niiifHózoleg 4 liéllel IU-UTI\' litiralotl.
v JOO:V
M OLL-FELE
ti
SE1DL1TZ-POR
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll védjegyét és aláírását tünteti fel.
r.d.ll ■ J
A Moll A.-fiU SaidlIU-porok uclAi gyúgyh.t^i a )oKtiiMkac«at.l> gyom ftlt««tbinUlm*k, gyoinorgörca í* gyumuihiv, íügnnt •íikrakedia, májba virtolulál, aranyér ci i .egkUton.ioiii.ib n6.t>0.«gség«k ellen, e jele* hUi itlUedoV út« W.IIIHK naVgyuliti ellefjedtti uei/ell. ~ Ara egy lepectiUlt < dobóinak 2 kor.
M OLL-FELE
SOS-BORSZESZ
Cukikkír valódi. h>° \'•«\'"\' ű"« M\'"i *
_ .. ... . fíiljcgytl liluleli fel, \'A. Moll-
folltítu ónoKlln! vati lirva. A Moll-félo »ót-bor»i«(i
aevoieleteti mini ffJd»!omc»HUpitó bedSrzifllifl si«
k<M**tnr. ciui íí « meghillti e^ytii küvelkcínieuycintl
|aKitM«ele»et.l> nc|pucr.
E|j éiozotl inditi üvig ára 1 korona 90 fillér.
IIUIIIINIIIÍNOU
MOLL tíyérmek *>
LegHnnulabl>, lcKujahb mAils/cr ireiin! kíiiiiek Kyt _ „, —, , ..
Okazarü ápoliaára gyermekek a felnőttek reaiere. - Ari darabonként 40 flll.
Ót darab I kor, 80 flll.
Mindoi
Kyci
Moll A. vidjcgytvel v
■oll A. flfóflyizBríiz. cV/ii\'hir.\'udurl t.allltó által,
IttVs, TtifhlniiboM it. sz.
ViJíkl mc)-ici.d«!ésck najionla |ioM*nlinv«t mellel! teljctillclnek,
A raktárakban tessék liatározottiin „MOIJ, A." aláírásával
ÓH vi^ljt\'K.v^vi\'l \'-llátott kós/imióny.-kta kérni. ^
Raktár Nagykanizsán: Ronenfeld Ado:f Fiai. , f

KOhSgélt. reketltség is
elnyálkásodós ellen gyors

és biztos hatásúak
&Í. étvágyat nem
rontják és kitttnö
izllek. Doboza 1 kor.
és 2 kor. PróbadohoK
50 fillér.
Fö- «i MCtkaldetl raklár:
Eggermdlpasztila
memnirvlnii
..NÁDOR" Meg Fojt ez az atko-1 nxr t\\ nv ti v x» D \'f* & D
ZOtt köhÖgéS! Buiia|i«»l, VI.. V*cl-kftrul I7.
Knpható Nagykanizsán: Belns Lajos, Práger Béla, Reik Oyula és Csáktornyán: Petó Jenő gyógyszertárakban.

tuh«t nniKiuink inintlt\'ii tti\'ti% HIÍÍ óvcli IIOHUZU soriiti út tűrt a?. itUm-gVcngHSÚg rftlU\'Dtó kínjait, aki niiu-ilcultWtó szi-rt in<>t?próbAlt már i-s n*ni>Mivvi\'?.?,ti\'tl\'1li néz u jilvA «léln\', a in\'ILliI. lii>gy HJ. ilyi\'ii báutnlotu l.-kii/iit-s.\'if a?, i\'ííycili\'ii i««zi gyógv-IIH\'XÍÜI : 11 v j!lttino.Hsit(;ui Dti^kise-ti-liif. Unnv embt-r élliettm IIIH bul-11 at:Ín 1 u?. ú fiielt\'g cualtidi tllzhi\'lvt\' konil. liu in-iu volna inog iicniH\' at. :iz crtli.\'t.\'llrii .\'Ifonnl tíág -A vilhuims ny.\'íjfyniód iráni aniuly pt\'dig It^-tí>!tti.-íu[- csmliival hiiliíros i-reílnir-nyéket siokutl hozni. Az Kleklro-Viiüh/rr kt\'H7.ült\'kni>k ma már Mn-(í>arurs/,flgi)u annyi líjvu vari, hogy nincs város. (\\\\\\ nincs ulti KÜIII. H honnan eddig «lit>meró sorokat iu> kapott volna az intézpt és mégin óriiUi azok sitáma. n kik \\wm ismtrik ■•zt^ii Aldaton gyógymódot.
Miért nem alkalmazza » villatnoNstigot? Ha gyenge és elnroyedt, ha a n.-mi gyengfHt\'fí «B az allalám^ irh\'ggycngHM-g hiluiHlmai gyölrik, lm fáj n fejií, h» fBux, ha Itoszvéuy lámmlta infg, ha Almsil«iif>áf(ban Mftnved. ugy Bajái c)t^sifi^>nrlc tartozik azzal, h"gv h-galábh mngisiiicrkcdjók i\'zzcl ii gyógymóddal, kölcltisst\'-gii Önnek, hogy" az Ktcktrn-VitaJizi*r nagy lialAt-áról magának foffiilmnt .sznrezzcii
■T INGYEN KŰNYV. Hogy pedi« er-l iAÍnd«iikiDtik Inhelővé
t«gyt\\k, ingyt\'u ó« biiritiuiitvB kQtdjük meg ztirt borítékban az ezen gyógv-
módról s/.ólú l.-iráhl, a nélkül, hogy őzzel bármirélu kötelHze(ifiég-t válUliia
az illető iiiagáia. Kz az ingjei, könyv kimeritA mípüzerll h\'irnaban. gazdagon
illu»ztráll leiczHibon úinerteli az tih>kLro-Vilaliz«r kósxtttékM «a az azzal
követundo gyógy^ljárá-Ht. Ktllon kotei áll férfiak é» koldn nők rendfilkezésérc
Az „ELEKTRO-VlTAUZtlt" orvosi rend.-int.,
Budapest, Károly-kÖrut 2. félemelet 5O.
Szelvény egy iniiycn könyvre.
iz „ELEKTRO-VITILIZER" orvosi
Elismerő-levél.
Hiblli aiai, Iiirkiilna, Iirmiiá
Budapest. Károly-kÖrut 2., f4lam. 60.
r-árt boriinkban clkuldtni i .ISDEM IILUIOÍ IT68TIÓDR0L\'
1007. sKcpiember Ti. \\^n lisztéit Duklor I Nagy uromomrc iftísiiheiem. hugy én ti a jti Istunnek, júl érzem magamat, rncgs tiadullam minden bajomiul, főfájásom nt\' */.ünt, szivdobugúaom nincsen, lábalni karjaim sem frijnak, egyszóval cn igen jól1 vagyok. A készülék kilonástalanul múktiülh m. ón meg tiaNználimi naponta. Gyomor-puffadlságum ellen jiibban husznált a kcsiú-fúrdii, melyeket: eddig
>L kés
m. Az
lók nök téntite sokkal lunlosabb\'a fürdök-lyiit tökm [ülik. legjobban fo-

Insert failed. Could not insert session data.