Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
104.15 KB
2008-05-11 16:23:53
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
705
3728
Rövid leírás | Teljes leírás (6.16 KB)

Zalakomár - Ki kicsoda Zala megyében 2000 498-499old

A részlet a következő könyvből származik:


Cím: Ki kicsoda Zala megyében?
Alcím: négyévkönyv
Közreműködő: Rikli Ferenc (1957) (szerk.) ; Halassy Gábor (1955) (szerk.)
Szerz. közl.: szerk. Rikli Frenc ; szerkbiz. Halassy Gábor [et al.]
Kiadás jelzés: 2000
Kiadás: Nagykanizsa : Ász-Presz : M-M Bt., [2000]
ETO jelzet: 929(439.121)"2000"(03) ; 06(439.121)"2000"(03) ; 908.439.121"2000"(03)
Szakjelzet: 920
Cutter: K 45
Nyelv: magyar
Oldalszám: 777, [3] p.
Megjegyzés: Lezárva: 2000. nov. 1. ; ISSN 1416-5864
UK azon.: 200101172




A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:


ZALAKOMÁR


Zalakomár Nagykanizsától 18 kilométerre fekszik, a települést az M 7-es főút szeli át. Noha régóta lakott hely, "csinált faluként" Kiskomárom és Komárváros egyesítésével jött létre 1969-ben. 2000-ben 3188 lakost számlál. Huszonhárom kilométernyi úthálózatából 20,5 kilométer szilád burkolatú. Vasútállomása a Zalakomár - Budapest, Zalakomár - Nagykanizsa villamosított vasúti vonalon fekszik.

Közművesítettsége megfelel a kor követelményeinek, a teljes villamosítottság mellett a háztartások több mint 90 százaléka vezetékes vizet használhat, 42 százaléka pedig a csatornázottság előnyeit is élvezheti (Dél-Zalai Víz- és Csatornamű Vállalat), lakások kétharmadába a földgázt is bevezették. Minden második családnak telefonja is van.
Zalakomár legnagyobb munkáltatója hosszú ideje a Zalakerámia Rt. (üzemvezető: Hegedűs László). Üzemegysége, mellette azonban 40 kisebb-nagyobb vállalkozás folytat jobbára kereskedelmi tevékenységet. Mivel a helyi munkalehetőségek száma korlátozott, az emberek Zalakaroson és Nagykanizsán keresnek megélhetést. Az elmúlt négy évben - ha nem is jelentősen - de nőtt a munkanélküliek száma, arányuk ma 8 százalék fölött van. Az önkormányzat 2000-ben csupán 15 közhasznú munkást tudott foglalkoztatni.
A településen számos önkormányzati intézmény szolgálja a helybéliek kényelmét: a nevelésoktatás a napköziotthonos óvodában (vezető: Lakner Lajosné), valamint az általános és zeneiskolában (igazgató: Lakner Lajos) folyik. A szabad idő eltöltéséhez a művelődési ház, a könyvtár és az idősek klubja kínál programokat. A településen védőnő is tevékenykedik. Emellett van postahivatal és körzeti megbízotti szolgálat is. A gazdajegyző Borsodi István.
Zalakomárban a rendszerváltás óta több civil egyesület is alakult, miközben természetesen a ré-

gebbi szervezetek is tovább folytatták tevékenységüket. A sportegyesület (vezető: Anfer Lajos), a tűzoltó-egyesület (vezető: Szántó József) és a vöröskereszt mellett (vezető: dr. Józan Istvánná) létrejött a kertbarátok egyesülete (vezető: Hegedűs László), valamint a polgárőr egyesület is (vezető: Harmat János). A község fejlesztésének társadalmi ügyét a Komár Közhasznú Közalapítvány karolta föl (elnök: dr. Mihalics Tibor, számlaszám: 75000112-10050666), a községi és iskolai könyvtár pedig a személyi jövedelemadók felajánlható 1 százaléká-



ból szeretné gyarapítani állományát (számlaszám: 11749015-15432247).
A római katolikus egyház helyi képviselője Szi Márton János.
A falu 1772-ben épült, gazdagon díszített, műemlék jellegű, barokk Szentháromság-temploma az idegenek számára is megkapó. Szentélyében Péter és Pál apostol búcsúja látható. E faliképeket Dorf-meister alkotta. A természetbúvárok számára egyedülálló látnivaló a kápolnapusztai bivalyrezervátum, valamint az ősi élőhelyén megfigyelhető madár-kolónia.
Az elmúlt évek legkiemelkedőbb fejlesztései közé tartozott a szennyvíz-csatornaépítés, de jelentős erőfeszítéseket követelt az óvoda, az iskola és a tornaterem építése, illetve bővítése is. A közeljövőben a szennyvíz-beruházás befejezése, a belvíz-elvezetés megoldása, lakótelkek és ipari területek kialakítása tartozik az elsődleges célok közé. Mindemellett - a helybéliek komfortérzetének fokozására - új lendületet kap a parkosítás, a köztesületek csinosítása, az egységes, esztétikus falukép kialakítása.
Az önkormányzat a Nagykanizsa és Körnvező Települések Területfejlesztési Társulásában
igyekszik érvényt szerezni fejlesztési elképzeléseinek.
Zalakomár polgármestere Varga Miklós, alpolgármestere Bedővári Pál.
A képviselőtestület tagjai: Bali László, Boda Gábor, Fodor Ernő, Hatos Tibor, Hegedűs László,
Lakner Lajos, Marton Józsefné, dr. Mihalics Tibor, dr. Niklesz Tibor és Szabadics Zoltán.
Az önkormányzat több bizottságot is létrehozott.
Ügyrendi Bizottság elnöke Fodor Ernő, tagjai dr. Niklesz Tibor és dr. Mihalics Tibor.
Pénzügyi Bizottság elnöke Lakner Lajos, tagjai: Boda Gábor. Hatos Tibor, Szabadics Zoltán,
Hörcsöki Józsefné, Sipos Ferencné.
Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke Marton Józsefné, tagjai: Hatos Tibor. dr. Mihalics Tibor,
Kátai Istvánné, Hozensteiner László.
Oktatási-, Kulturális és Sport Bizottság elnöke Niklesz Tibor, tagjai: Hegedűs László, Bali László,

Fodor Ernő, Boda Gábor, Já-noki Dezsőné, Németh László-né, Hozensteiner László, An-fer Lajos.
Foglalkoztatáspolitikai, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke Szabadics Zoltán, tagjai: Fodor Ernő, Lakner Lajos, Németh József, Druskóczi Ferences Várhelyi Nándor. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke Bogdán János, képviselők: Bogdán Ferenc, Bogdán Lajos és Kőszegi Géza. Megbízott jegyző: Termecz Marianna.

499

Insert failed. Could not insert session data.