Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.74 MB
2008-08-13 10:12:21
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
744
5020
Rövid leírás | Teljes leírás (285.39 KB)

Zalai Közlöny 1887. 006-009. szám február

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

VAGY-KAYIZSA, 1887. február 5-én
Huszonhatodik évfolyam.
tetéai d r
. . . 5 frt-------
. . 8 frt AO kr
. . . 1 frt» kr
tt aatá»oa pMitaorbu 7. aátodaxor
miadeD további sorért 5 kr NYILTTEJWEN
Oük^at 10 krért Wt^Uiek M *tÁri illeték mioden ecyeahir-detwért 30 kr fizetendők
ZALAI KÖZLŐIT.
A nagy-k ruzsnt „Kereskedelmi Iparbank', a , nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a 9nagy-kaniLsai kisdednevelö
Dyagi reaiét Í1W4 kozUaléD; ¦dig a kiadóatvaialhoa h^raMi
t*k«ríkpéi.*tári éj-Olc
B«rn.«Bt«U*ra levalek f*4tactiak •!
Kezirats* v ts» ¦*» ki i s«tB
egyesület*, a ,nagy-kanzsai tiszti-önsegélyző szövetkezet', a .joprom tereste/ie/mt íj iparkamara' nagy-kanizsai küiválasttmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
elmélkedés.
Megkezdődött a farsang , a vi dám kedélyü ifjúság örömmel látja a báh saisoDt, hogy kedve szerint mu-Uihas«ra. Ki is venné azt zokon a fia talságtól! Vérében van az neki; apá Njni esőseink is igyszokták volt tenni. De t»jjon mennyiben hasonlítanak a mosia..i mulatságoit a regiekhez? Semmiben ! A régi kedélyes mulatságok, melyek oij hiven tükrözték visz sza az egyszerű családiasságot, a kölcsönös barátságot — ma már di vatszerutlenné lettek , helyét ai önteltség, hiúság s a nagyzái eszméje íoglalja el mindenütt.
A mostaui bálokat nem nevez-be-|Ot lélek és erkölcsnemesitó össze jöfrtelnek. hol mindenki jól érezheti mígál, kinek tiszta erkoli-.se ésjelleme vau; hanem olyan helynek, hol fitogtatni lehet, kinek milyen ékszerei, piperéi és fényes öltözéke van. A fiatalság de maguk a család anyák is azon báltermekben érzik magukat jól, hol igen fényes volt minden és az egy-sze. üségne. még csak nyoma sem volt. A bálrendezó urak pedig heteken át azon törik fejőket, hogy a lánc/rend, a bál minél fényesebben sikerüljön.
Mit használ, ha a sajtó némelykor — de igen kivételesen — fel is emeli dörgö szavát, vagy a jobb gondolkodású rendezők — a meghívó aljára ritkitolt betűkkel oda nyomatják .Kéretnek a t. hölgyek minél egyszerűbben megjelenni.' — Ezen kére lem a rendező-ég részéről, — leizá niitva a jó akaratot igen naiv, i. daczára stereotyppá vált gyisorisieának alig akad egy-két nö, ki ezt figyelembe is venné; sokan tudomásul sem veezik, s elhangzik mint pusztáb i kiáltott szó.
Ha ennek okát kutatjuk úgyszintén a rohamosan tt-rj-dö fényűzését »zon tapasztalatra jutunk bogy ezt
jcsak kis részben a nök, nagyobb rész be i azonban a férfiak és a sajtó idéz-
ék elő.
Igen! mert a selyembe atlaszba őltö-
annak a hozományát a d vatárusok számlája nem fogja megemészteni, és jósága, neme; szive mindenkor nemei tóke, — egy egész család boldogsága.
zött csipsével, gyöngygyei stb-vel fel-j3ha a divat hősnőinktől nem tagad piperézett s talán contóra megrenüeltjjuk is meL a szivjóságát a nemes gon-ItözékQ nö, nem veszi észre sót ie-jgolkodást — bárez igen gyéren for-nézi a mellette lévő — tán sajátke-1 dal eló —annyi mégis áil, s ezt az züleg készített ¦— egyszerű, de csinos jelétből merített tapasztalatok is öltözető leánykát, ki minden síivjó- igazolják: hogy a kaczérság. hiúság sága mellett is, ha nem akarja, hogy és nagyravágyás elfojtja a nemesebb mindenkinek feltűnjek az ómellóztetése, érzést s kinek szivében ez felburján-kénytelen hátra vonulni, vagy pedig zolt az gyakran önmagi és családja végkép le kell mondani a társas élet boldogságána< arán is kénytelen ezc-ről, illetve mulatságról. Pedig mily ket kielégíteni : s kétszeres jaj azon lelki örömmel készitgette ezen szerény szegény családapának, ki neje igénye-*is ibolya egyszerű ruhácskáját, mit it nem tudja kielégíteni, az ilyen csa-szeretett atyja az anyagi körűimé- ládbúl a béke. megelégedés, boldog-nyckhez mérten saját tetszése és ón ság és kölcsönös szeretet Srökre elköl-ként vett neki minden per patvar- tözött.
és családi dráma nélkül ; — smég S mit tesz mindezekkel szemben a e mellett, hálát is ad a jó Istennek, ki i sajtó ? H> némely kivételes ese neki ezt az őrö-net adta. Mindezt a Üknél fel is emelt szavát, tirsadal-felpiperézett bábuk és eiek édes anyja műnk ezen ferdes^gei ellen ; igy farészre sem veszik, csak nem compromi- sang alkalmával mintegy megtértbü-tálhatják magokat annyira, hogy ilyen nös egekig magasztalja, dicséneket egyszerűen öltözött libácskával tár zeng azoknak, kik fénylettek és ra-salogjanak, pedig ki tudja hiny családi gyogtak a pompnban ; s igy mi sem dráma előzte meg azon ragyogó öltő- természetesebb, hogy snkan kivannak zetet. melyben az anya most oly busz a magasztalt bolygók közt lenni, azon kén látja leányát fényleni, — s még reményben, hojy most pár ezren fog hány ingja kövefii art méga tulboidog ják neveiket olvasni-,nva sem tudja. i á 1k véletlenül kimaradtak a
S a férfiak jő nagy része körül névso ból — sokan előállnak azon rajongja a felpiperézttt kisas-ionyká- piperkócz római polgár mintájára, ki kat — mindegyik első akar lenni, s Antonius mellőzésén felháborodva igy örvend ha velők foglalkozhitik. s bol- kiáltott fel : .Micsoda engem észre dog ha er;y pillantást vagy mosolyt j sem veszesz ?• De igen — feleié An-nverhet ; a szerény öltözetüre pedig {tonius — te vagy azon ember, ki ha-
sunk szerint öltözködjenek és cseleked-' jenek ; ne fokozzuk tehát mi férfiak a nők hiúságát — becsüljük meg azt is ami szerény és igénytelen, vegyük észre az elrejtőzött ibolyákat is — ne csak a fénylő csillagokat, mik előbb utóbb ugy is eltűnnek nem hagyva mást hátra mint — bút és keserűséget.
Mnlattson az ifjúság kiki kedve és ódja szerint, de ne feledje a hazaszeretet ápolását — az egyszerűség meghonosítását ; mert csak igy moud-hatjnk : A farsang a tavaíi. * tavasz pedig az élet •lóhirnőke.
LM Simon.
Melveo lieltslt kósgyBlea 1 Tiaenöt Í7 toljt le egvletunk fennál-ta«« óta, . örömmel contLtálhatjuk. bogj a cél TiltoMtUn maradt, mival a kitfl-aött iráoybao haladva «gvlflt&nk j«H«ge mog6riit«tett.
S wl fllőid^Bt« ai, bogr ca^luak folyton •a volt, — bogy polgártáruiak eiols a vagyona a kirt6kony iQa slem ellen 41U-lunk magóvaaa^k.
Iparkodtaok tebit aa aliamerés babérjait férfiaa bilorsig és lálekjeUnle*! álta^ kierdamalai.
HiTat&auakhog mért nemea törek-véaüok eieréaéro waúkaégoa Upioiato. móduBAtok m»gvál>aatá.k paraoctookta-guní belilátir. biutrin mmdn„ haboaia nélkül mondhatjuk, al hogy mnoak minden agyea tagja hiven felelt mog a vára-
rá sem tekintenek, talán azért, hogy ez nem jó parthie
Adologpedigépcnmegfordilva all; mert a házias, takarékos, csinos öltözeti), és frl nom pipi-rézett leány, ki uek szivét a hiu^á- és nagyzás eszméje lucg nem rontotta. M>kkal többre becsülhető és jobb pattliie, mint az, ki tnáat sem tud tnin: csnmsan letoltóz köd ni és szalondámát játszani, mert
ját. togait és körmeit oly gondosan ápolja. - Hugó Viktor, a frinczia költő király — Dupanlonp abbénak, ki vele egy szereiica étien polémiát folytatott, egy alkalommal igy válaszolt: .Monsieur vru szc encsém önt sajnálni." A birlapi kitüntetésre vá gyo t.ökuek ugvan ezt mondhatjnk.
A nök rtMideltetése az, hogy np-künk íérfitk:iak fessenek, hogy izlé>
koaienak.
Örömmé! jelenhetjük atonban aat ia,
Tudnivalók. B»gy Dl»g° °>u«<x|5 tagjai,,,. a,,yban
• lóaegitotlék célunk iránt y.li torekré-
— Ul tiO dnrab ¦yOmSIcofá-|aUnket, a mennyiben igyeiealek minden m«C<-tieiiietél hirdet eladáara a földm. i alkalommal eeép ae*mb*n megjelenni a miuiM-énum. E Ra«m*ték (alma, kórt* j kikápeiteléanek magákat alávetni «B la. aailva, baracsk, megjgy, birealma) a ko-lnuaitoll en^edelme-Jégak által egyle-
oaa-moaoalori, adai, rimaatombati, buda- lünknek diaaére yá|oi.
peati. nagy-enyedi, tarcaali ét kecakntné \ Miodmek oly nyíl*ioulifok, melyek
ti gaedtaági iakoláknál kaphatók, dara- meg'Viaték aat hogy v«aéraiket lőrék uoaként 1— 2 krejeiirjival. A eaillitiai veiéiben támogatják a filcet mindeub'a éa oaomagoláei köitaégeket a megrendelő ' eloeegitik.
vieeli. Koaeegi faiakalak, kellően meg-| Hálái eli.m>ré*eal «• k6aa6nettel Ur-
okolt íolramodaeaal, mely a miniaate- ! toaunk"«4roeuak kOcönaégánek ia, mHy riumhoa tntéseado, ingyen ía kapbatoak . évenkiot aaép öaaanggel járul tntéamé-Ciemetéket. I nyttnk f-nt«rta»áboa a eaenkivü! eliame-
— I reaol adóiik odaadó lerfaea vill.latuokérl.
— KAagyÁmok. valamint Kt árva- ' M>od^cak u'áD áuérve JMlaateaünk aaék által kioeveantt gyámok aa árva- ; tulajdonképeni tárgyára; jileo'iiik, b<it;r aaékhea iatázett j^leaié^etkbea uélyng- i aa évfolyt'n b^lép^t; 7. kilépttt 5, tnri'jl-ánentoeiiójjet é'veanek. vajgyii mindtaon lelőtt atolgálatmulaaatia végett 7 taL ¦ jelenté. — kér.éay — >vaLy aiáma- mindiaek uiáo m>r-dt as év vé«é: el 14 dásra, am«iyet |ryimoUjaik érdekében aa máaao, 47 flivatytyua és 10 r"ndfnntar<6 árvanékbea beQyajtanak, béir^get r>- Cwaaeaen tehát71 működő lat;.
Caastani aen kötelfjeek. A mfikódo tagok k&aül 15 atolgálati
évet túlhaladott van 10, — 10 évet 5 5 évet 16 — a többi 5 é?a>n aluli.
Ab év folytán mindennap aa Arii-nyán rendea, a asonktvUl a aainhátban kellően ell-o'ra'ili oraéc álíott. Af őrta-nyás larlott óraég aiima 365 a Bambiiban ped^ 20
TilBeaet, melynek oltáaít kiláró-'*tt wgy'etilnk teljeaitet-o —'volt 7 — eaek köxUl a vároa területére eaik 6, váró. hattráo tul 1, éa kémén) liia 2, nalmalető 3. aséna- oa aaalraaboglya 2.
tagjainknak ac öaaiea tüz-
A n^y-kaiiiztai önk tűitlté-agylet
tiutojitó kfil
1887. Áv> j.auir 30-áfl
lolyt le.
Elnök i
tartott évi miaaai önk. rendben
T i r c x *.
Deák.
alt .• Ira. U»
Hou»»«.t«tri- Uiit «
Éd.. apáink 6.ha8joiainj», t. drá.a
N..««i ..«»tirá^ K dicaStóf ann
lTai«átekat)Mé!Mta»«tyTét SiywUwmel, Nagv ciodadolgokról t-t* iaau»*(Ot « kftnyT
lvuaatok amiat uir«m ulruU fjakorta, C«ak magy-r *»', kit « kflnyT koit*Eer«ietr
ietre
heTit 1.
onsieretetrf : a* éde» ABjitrt halni v*gj Uni, Ám *oér«é«teleoűl' — igy koMorúama b*bét ejateket, ify U..xt»k érdeme«itve a Hicire : alátok a nmt ¦ jó haza bú fiai ' uk .i ^D»>k, akik cm« kÖoj»be fe i-vák.
A várót ligetben ••g) vé^el^y bif f<ild*«ÍDtjvÍD !éb
j H»gT (>
0,J ;.;^
H.l|,.MÍU>k az Iri. la.g...«.l írj-'—
TsrBr;:í:k TS^sr^'- «
T%L' brf, a- M.k b«i ....«- -»» B»mnl|«U)k a Lunalapitn d»lia« arriai,
H5.i „ro.-lini..k kép- • a.ttt,a "<" ,„ . | „„,.,,-k .M.tja, ..Mtnl.. k« k".r í
t bo-lok. H
Órxa«-lUe. T^lt r.fi h.^áoköak. MéU6 ».r..Lk« : U«,i* öl • «'«?! '
FéDj-i 4***á<n.k 3 r^f oapj* -H»az ÁS- «61 mit ««4xadok .ii»»ta. t
Effllékr-iii. r-a fai.ntiui kH7elet ¦ . S . «.a«7-iok L-oa.dá-árót ^Jj1
Tm ¦ dr*e«iri Mit, ••***
S IíLmIÓ, Slooát ki »•¦ i««^ b'r
Ort MidÖD a falon álkarolA ^ li
fe i-vák.
Kiket a drága honért baD»«*r«l«m iientett. iknek a» <-I-t «ftirt adatOU rala, hogy a ha-
ai^rt
Áldo*aik lobogó hanti *z.*0k erejét. IgJ «*"« roUm i> addig »• éiit-k amigl«a a
n«BCet,
N^m fel«d anDji j«Jett uem f»b*Jendi oir. Ki a baxaer(élt» világát »irja poráig
Sn.m hagyva bolt* otáa mii1, c*ak»n-mx»-
mmott kapitáav. akíaak «r<o stralomvoU gy<in nÍDCS más barátja, mint vegelgjen-^dle\iÍi-D tseuvndó pm^*i kutj?aj«.
MioJakett'', a ^tildia m»f> a jMnc.j ia — *e^~K^aí¦ H«r»gu saak a »sép nem-re! Kácnorduioak tsiodeo krtiíojro — é* ba c*»k enr^pllIrBtjik is as alaó"«ok-nyát, -- ugj tiatuok, mioi bajdao, a jobb id"kbeo — líí>Di«í^'á SO«I; rUaWfi tacoa
Éljrtak u«J, «*i»l éi: a haaáért w«i j mert,
Lígyea boldog t boa, —•« l«g;ei< ajtitalrtm: (;.;,, n t nom kardtl .1 ujerfnx a »íArnyttC«a-Ukbta.
p^r-vérei* rolt*k :j >g»«a»a .iuem^kÖDT* ' Álkolmáuyt níKrfki kö'dék -ii»dalnia»*r5»fl.
S infneTem t hoM»ú mtiiki atan aratim M -rtaliaiT-iírttrarűihan balDt, ha hoob dic*A»eg
Élni aköijóírt — di«t«li hoBMerMct ! ¦
titu it-Dv-d'l básbaD borcaaitó dúljuk ¦ a darabkákat újra fe aprítják ifRkiaebb, ke>«&i>'» imk. | »*abad raAmmftl d«d látbató molekuláira.
N- tiaaek megij^dui k. olvasóm nemi Miodeoki tud róluk Tála mi rosiai.
gyí.ki.lá-ról. lem raUlásról »ao «ati!íí«in! Pav|icsD< ausooyiág, aki egy vén
H.D«tn... törmatisst lábát hét éwno át kaoegette te-
N.í irbu! Haoem — a legvé-j'-bb roncapálinká-ral, kámforos ispirilossazal. hácuiest-rnfi í-.t.astüa ja ha'iliM elleos*- j osgyon paraastoaaD ráo^atja a vállait ás gések á^ollétei A. egy kis tricca-lrsos-ra ' BfWr8to<( (adui, ho|ry épp«o hol «s trnkor " lf a tsomisMaágbÓI barátpÖiL V(J[t „ a kapitá.y kapttáay !
Kívéi késeit. — AaDélkül nem lehel |
— Altáo hol vao ai as ember, aki caak egy piadruskát is látóit a nyugdíj-bjl ?
Lévén ped.g aa S aaobácakaja oljan btrmijlbíl ? aoiét, akár a pokol — mef mint i ni .
. . ,r T=., ... , I — Hm kapitány! Haw ast mond
uic'áiuk, — ha macacn nuldvilág. to . . r '
.ábbá tudomáaáv.l bit ii ann.k, hogy halja akárki ia I
oUk.pitii.y c.ak .a.t-'é lérha.a, hit _- Háaae. a p.pír ia ellíri,
¦ l.«-l a dlaaea kávéirió aoademi ráírják!
1 — Rablók.ptiny talán
•iaárkoaotl.bb ki da.tin. v.ló .alóaigu
uualrap^ldauy. L< toaa-vnaa mindem
halábu D?%) illoli'pár körül Saobájukhoa áv»l iu cO'porn — a aégyülöloa aoibájába [
extra kulcaoL tart, m«rt hal oda caak ak- Vala p-dit;ieii aaatalra ia afftkaég : — At má" lehett-tt! — Tetaaik még
kor Ntabad beir^ie »a orrá', m k.ir aa I enn^lfoRVa dobányaaelencz*', hinaauaaarú ^gy fiodaaával Nnknliné komamaaasuuy ?
,ur«k" h.nVnl elaoiailurdalaak Irucbe I pip .. ko|K>ll uja^guk alb. a.aiokba k«- —¦ Mu. néB egy eauppet caai... ha-
Luft achopfen ! rü'n-a. nem többet nem ám! Aaián aa a kutya,
P.pnca é. al.frok ISla.olr. jut»k. « • P'»»> ». ~ 0'^g tudja a milyu
Aaaékk, ,.««».>«.« m^.a *»«1.-
ha a f.tu
akkor vas uooaulaaa m-t;
«gy »t Ör^g ur, ami b k pj
í acuium
p
quao um aa n. llyepkur a ,N»írti* ,b«le-kdk ü b iábkájb
H..Q«er.tett« t
BáUntjfy BáUnt.
q
C«HDp«a*kedik a uü< mi vajmi ua^y f«Ud* ! b
iábikrájib- véu rxm«mfi
,Vig hi tótíft)
Eit
„őr av*al a
„őr av*al a mK ^y
tO(ír*fii.-<i»..">y"'k » «l^r«..-Ueh, haa.ro ^J •*»•* .4rc».ró. - í. —
ík,.—
tarkig lárj* •» ablakokat — hojcy «liA»t*t*»o •¦ baját. E^yik vaairoapoü a* orní Ur piucsi-l egyetemben sgj „AntHug" ra aaánt* •I (Dat(ál. Tagoltakor mttalára.gr p.-pma«lat«l letL, mtlyen: ,Ai>n»k iciMio-yi állatnak értAmér* nd4iik bu^y caak »«L*fe!4 jövünk háta"
Hig a mi nögydl->lA párunk jók ed K poroulfcált a Tárualij[et| vtwára>pi d t«
yw lakkal ooiöm
íjjfjli aseareay i*, »> ftrog ffigjriádaj. el- ! — A még rn«sabb miot gaadája-
iaozdii« siak rei;i hslyükrÓl. ( Belekarap mindeo aöaek a libikrájáUa.
A nfluyülöló tl-akoj'bnii botiak vi- Miath* cssk rá voloa i»dÍit»!
tci. poh .rabul i-towk, A Néró ágy* Kari. _ lfc00, • labikrAbw... Asláo Oftt-
hag^^éat t'elduia i>c. , ték c*ak 1 aa a Tea m.dánjeai.ő a múlt
Kty •*« mini asáa: aa «|rA*a ss-.u élj' t beles, sóikor mag >s «skll<li«Ba rá, b->^y
ne»íb-c-«i-ilo"'Uk, e*-i»íer«.-n ufgbKCS- •> 6 Nérója ide beleharapott — mag mosi
t«|h-uiuk. , ki n,ut.tb*too> a bolyéi, — tudják aait
.S még a< ukdd hlej;. mondott hZ a véa . .. k<*ps«lj^k u»ak ! as
A uy ni veket iw-goldj* «* fililiteii a ' a Tea. .. hogy a ... lla- me* ! Axt m<>nd-
csikórtáa vissel m^ghi^ttoH lej a mogitea- i ta, ast mcr'e moadtoi: Hiaiera soM*aikk
sinca is lábikrája! blcpfeljík csak óh 1 •aák as ajígle- óh ! — ast meri moodtui nsk«B, aek*m ! hogy dídcs lábikrám!? Haa-m aatáo meg darabokra w^dik stét is oidouos *» • nyalTesBst]
»«aflt;tMi]D iDflgHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÓZLÓNT
1887 FEBKüAB 5 *•
^-aaalekael kiaebb fol.4rli.De komolyabb baja vám «e«lt.
Tarta^'t aa «t folyama, oktató gyakorlat 12 dieagvakorlet 2, t»«ly «tób biek a varekoeáeaak miodeakor ea-gfe
V*l..irm.nyi ill** tarUiott 2, - 10 tteyd*r«bt>.l ; p.r-acaaok.ági Ölé* p*dig 2Í:— 120 tta-.jd-r.bbal, melyek miod - eliaiéséti nymtek.
V-« itnreaRténk végre b-jelealeai, bogy a váUtitmány a p«r*uoaaok«ég )*• vael.ta íftJyián egy uj aserkooti besser-séeéi határvf* el ; mi mellett - Ugörven-dateeebb »t, hogy - vételár (mire ugyan már eddig n bírunk aJappJ) kiegéssite-•ére a jörfl évben kilálBtuak iebet.
A midőn easel j«iei.ié*Ouk«t beírj-
A nagykanizsai > Polgári-Egylet' évi rendes kötgyülése
As 51-tk éli r*adea kosg) dl » 'üli a . Pul gári- Kgj letaak * aaardia Ubr aár H an, meiyun % tagok igra •«*p •eámb«a jelentek míg. De B*at«ik For*M* eiyl elnök . baUroiatképeMégnt kijeltttttvéa a gyti é*t megnyílj., minek .nagi&rtéat* ib Ruuroaer GySr^y'ilkar otva-t. («¦ a tárgy iUgoa*n kidolgosott ét lelke* taav.k-kal sáradó je.eaté««T, melyben kiváló n»e-leg baogoa 6«léke.~U meg F-iC« Lejue bata.gya>k aa egy Int érdekébea kifejten 'e*ékeoy»égér&!. Aa egyletnek jelenlef 363 readea- é* 9 -ttltagj. raa. A kttavv-tar. mely * lefolyt érbca vétel utj ha 69 'd««osáa il'al 80 kötetei ••
; j.,,,, 8,5 k6tolM|
el .ia.iun.,.k a...b« a. o.ok m-gl...- .,,„„, iuUr.
t.lSb,a.l<niértkMm6a.«lDk,lk,f.jVa. ea ,.„,„ _„ . koarrlllaa «Tl.,i.k.:,o.ább, jó akar.mkb. ajá- a"^.,^" bÍMluáf
l é
A .......(áK b.aoHa.g l«l»'*-«
iu.oma.ul ..l,tv... minde. . 1-g.agyobb r-odbe. találtató,,.
A koiueav.taj .gybanjolag '1'^ gediatull.
'udoniáaol vé etrefo, * péuriamokatk m
A( ^..jjaal.,,,.,,.... 24061O2 A .ilMa^yV.I a f.,,ó ..re J....0I. kiSlua,..!.. eg... t-rj.del»e..a elfoged- lacoli. A ¦ alaaatroíoj Tel naafi eerráet
A kö,g,»!»a alkalmával .Ar.»,- „ ,,b„„ ,0 kó„.„/r„|, ki^r.olh.,6 .< • v.gyi. 15 ér» n.lfálal, •"¦-•¦;.„„.., fu<...„»„..tr«., . k6,.l«.,í li.l.llTr.H:aca A.1.1 í>.ll.r „lma kAlr. k .. |eli „,„„„.,1
B L ljá,., o.,4J,.t«,.. 30Í. «í 190,
L.j.». K.,do- »»»<¦-. B«o,fi L.jo. , j
Bod,. Janó., J.ck Ed. •»••'"«« ¦"»»•' 130, 392. 441, •45Ó, 437, 2M. 342.
.-ohKar. Jo„.f, A.í-.WdF«iop Ma.— BibMt ,;Ulló' k u
Hí kBld. ,.„ b .. ,f
A.»taj..a
.,.1 Mj, I.: E.Dök alel.Sk : GrU.hut H-
k«.,k«í
..„.l Lajoa ..tkAr: K..r

^^ ,ár.u,ilb. r4<„.t
W, f j kJll^„u.„
M6r, »laaat. tagok: VAgo.r Karolj, b.,4Y.B ,„|t L I Tkk Ed S'
ld4 ..,r„ k^
Tkomke Endre. >»- '
konyi JÓMet, Ssomaier Sándor, Ebes- ^^ **í'*4Öo*Y"i
Torma Au al mdaglSa >l.p«. iado- 0 f i lé
. — C«ill«g
g
ári bír
Molga pedig l«kia'ail«l d
pg orraadnt«« nap
ager L*ó, KoonS Fervacs, Károly, Györffy Jeoo#, Sági-ita rWbert,
O.,.«ljrA.ul ; pótunk: F^eih.ffr áimir--ŰMl4B fiTUmiiié.t kMmm, Mtad Jó..ef, K.,l«r Ig.aca, &,on»mer J6W ; ké| k<r ^ ^
•«4mvia*rílx u— •----*•¦ **¦"--—• !-«•«• '
Nucaecx
tor fi
,, oa.t. par.oc.ook :.J.ek "'o™"^*
parancanok : Hor»alh ' „í. ' ,,
BoldiMár, tu.védWgi „..thely.l- : ' "' K4'™" ^'uf*' ' I I<náei, KoTtoa Béla,
Suub Jóaaef.
Eale ai .Oroailán* vsodaglob-ia i ^"" tánaa vacaora tartatvan, H<»rvÁlb Jóaaef { y . vondeglia lilctoa ételei és kitllaó jó italai ' * *' melletl ha almaa jó k.dv kerekedett. Po- j JT^^ kirküiiuatéii mondattak : Knortaer¦' "
György. Bnnn-r Mibáiy, B«koa Igatca. L'agyei Uj..., P.rkó Péter, Wajdiu Jóaaef aa Bodia Janoe.
Jól eee;t mégat eat'alyea tapaiatalni, hogy nemi elleotet-M néietekből eredt
kr K*roly, KeHer KitU«i Boid-«.ár,
Pt-ff Jo*Mf, Soauefa
.'adai, Tripa<aoior Oyala.
p 1 -
aturlódáa kiegy«alretTeD a talj^a kibékü-laa magtöréo'. aa igj aa agyaaQletbea moat a lagatebD egymartai uralg. Adja laton, bog? lartóa lágyai 1
ktdatt.
Aa olao falkoaaóslot Qyirűy Jiaoa moodoua at alsókra, aiutáo Plibil Fa-'aoci a laatrériaag éa agjaatAaag.ek aaaa-talva aábiaj aiop aaavat, altatta aa alal-
A napuláa oaak folyt — rohanva, mint a magárad'. íolyam. Utoljára any-nyira beiemelegedtek, bogy aaire aem vetek ax ég egy pár porca ala-.i való elbo-raláaát ¦ hogy al unaten II laapalt.
Heger^dt al eaó. Mar moet nem oaak bent, hanem künn ia moaták a nAgyulólö taatület G lábú tagját.
Híg a legvénebb háimeateraő, mivel neki kemóny ai4k jutott, a kapitány ágyából éppen egy friaa huaatu vánkoai vett ki a rea ült, addig a trice-treca Niaga raja alatt a mi agglegényünk már már elaulyedett.
No, de paat, Nyiiik ai ajtó. A Dórig áaott Nero páratlan caataorditáMal a f.li-jedó aaasonrok aaokoyái koaé rohan.
A künóbön meg — boraaaitó nein ia, — ott áll a cauromvii kátlábu aggle gany, aki kiránduláaat ai aaő miatt kénytelen volt féibeaaakitaji éi gyanulla tért haaa.
A n^gyulrilo, aki amb íj tt haci . megfordult ia benne a háameaterno, már aaelioatette !
0 eaen aipirlyó-táreeiággel ! — annyi vénaaaaonynyal aaambaa.
A aao magakadt a torkan, mely k löoben olyan megindítóén todla kom-roaodéroini: aaaladj !
Saóllaoal bámulta a aaobájába bati lepiili .ördögöket- kik kendéitek meda-•atAkké válni.
Végre magán ,i tért.
ftaaiketo kaaébea a fanyagetolag felemelt botul folfegyverkeive agy l«p*al lelt a meggyalánott aaoba bal nejébe.
Ajkai rángatrhtak. Keble göraaSaen aiháli. Saavakat karaiéit.
— Kobrt auch! Maraoh I ordilotta • éjre a ájadtaa agy aaakbe rogyott.
Eata 8 órakor fára«.7«c«o(ara gyll-<ek öaaa' aa a<ylet tagjai köaftl aiiatagy 120 -n. Aa uj aleUók m*r al elaA alaa-onmll ia m«g!nu<a*t«. bofy tud Uikaai-rai, ki üuö borokkal 6* palagőral kedraa-d
Aa aaasoayok vibogra aaaladiak aaa-n-azét. — Néró uiáouk rob*.', — aaare-ett rolaa tnbbfeié aaakadoi, bogy mind-!gyik aaaaoDy lábÍKiájáa bebieoayite*, ntDDyir« h«r»x«*ik a afli aemre.
MáaDap falmoadta akaaitáay a lakáat.
Haber Samu. Bíró aram b»]a.
Jó bor Uren Bokroa btró uőlajén, Ii,. i. Tan, kién l.o-l,k aok !.(•¦,, Kijik ferj.il, a -iáik baiadoa aab ; Borában, lag; laay» aaaiaebaa tObb U,?
HamU ueao, kAkanj n*aiú nap laá 17, Ctókra táró róiaa „rilik ajakaa. Orcaacakála dorflit tara.a ott ˇtrit. Lilionbol aaryal ázott- karjait.
Bora, TÖje hajad .0 *z*p leán/a, Xáf —*n u-ljea biroak boldo|aá<a. Hat avo, ho(7 ferjhta adtt og; iajtyát, Uálja maaár kikerttlte a báaat —
Biró u'aia a«rát aiindif aa járja, Mért atucaej icai-piCai aaokaja ; Hej ha a aor. mocaldaaá «f7g7- 1 Bt, Vortfaaatböl caiualtatiia kia bAlcaAt.
[>• a lAlra, a roa«a colja aif«aa« jár, Bira uraa >Mt«7< ia ulv^as nár -, Uioi ic boául, v:caaat aioat már atia -¦ k4, Horba fojtja keaeivábea báauát —
Zooa a«adal h>^ uraa azdlejefl,
Oda caSdűl Mik ^aáv, aok deret Ngear :
Biró aram után bora e(rra fue;r,
Birá ama a aok bortol ffldre rogy. —
A ajalauáf aoat kaadUik i(atáa á leftojr kár, caokot ad a ttau loáai, Cdfáa;, bor, láay, ttaba bea a. Ukarit, Kiaek caak eaj caep ver járja etefei
-iro oraw kialadta Hámorát Harafjábao caak űgj tépu a kaját. Eeer átkot aaórt hajadon lányára. Mart ráaaelt a gólja madár háaára.
aokot U- B aoaik alaók aa egyjel 'agjai, Rapoob Qyula a^e.lenae hámorral Kovaoa Ml. járíabiról koa.óelt fal, Hobbi est ujtyaa >'y aiodoa eanaaol TiatoBosvia 41-t>ti a pol{CAri-<>gylotat, miat daoiokralikua iráay. egyletet. K^ra'keaett egy ardeka* . Sinioe Q iDor agy le i llgyeea jeleoti, kay o ataasle vajjoa ki.ek k6lréajei aor«oU«|tak ki a mai koagya'eeeo; raa-hadi, bogy ategrik EbieepaagT Lipóté A kiaoraoli kdtréay tulajiioaoaa aaoaaal ifejaale abbeli ietaakedasa', kagy a 20 Tiat ai agy lati alaAk kaaaibaa fiaet#a«ak ki egy elaaegáayedett polgár aegalye- jbl A le rl
ié«- CM jitKil ért .égai.
A kft>LfDl'*t a« tiraeev«c«orai meg -•loaó >*eiéa tart.ta-.l ai agylati bál. mely miat lálog.totieeg, miat kedélyaaaag te-kinte'éban féay^tae aikerd^t, m»c ia érdemien* eit a fáradhatlaa reedaeoaig mely mindent magtett aa aemmii alaaatett. caakhogj aa agylai b >l
toa. eorekotbaeeak aa ali'e bál. A bolgyak rálaaatákoi elegaaa ti
mél-,k kőié li'Uiebau
jaleatak mag; a kivágot- ruba-d«rék, mely aa idei fereeagben i*oiéi ángyon di-'ik. mag inkább emalta a klpráataió fényt, mely aiigernaa véve nem ajáaaak ¦ tat a köveikeea nép bolgykoaiornaak toasUkotó: Ár'ay idlka. Ban.ikay Maiid, lA.br o Lika. Fal.'p K. .c, Ou. b J>ura B.nm.o L.ur. (B'Mil) B.eay Katinka, Hegidue M.rg.'. J nda H-d.i* tlem-nt Juli.la, !..¦¦¦ Kaliak.. L.rch Tiaka. Lienek Aana. Moaaejak Herm.n. Nagy Lujía (Z.la Eia .ae<) Buu ni.í-"l'.ek Ilka. Sk.la Hermia, Siók
r.k" Sckf.ok Ilka, 3kala Hermia, S<ok» r----------------r-.....---
BSeke (Vem.) Saekere. Ereaik. Sa.l- vigasztalódjatok ' s reméljetek
mav Caaarin, Sr.nila nírar-k, Tnpnm- fent találkozunk ! ! '
- ¦ " ¦ ---=- Söletormos Gy.
y A mula
gy eaaa röggel
fanctorum
MBor szarai, s kezSnk] —
újra imára kulcaolódik össze : Csizmadia Imre meghalt!
Uh jó barát ! mereteit társ, >i elfoglaltad már szent örökségedet, s most a boldogultak hónában, hova szent re-ménytok helyez, a legnagyobb boldogság részes* vagy : emlékezzél meg boldogságodban társaidról is. Imádd a mennyei atyát értőnk is, kik még kazánok s hogy el ne bukjunk a tiszta szív imáira oly nagv szükségünk van. Mi még küzdünk, a szent titokzatos czél után, te e czélt ismered már, s a kitartó küzdelem jutalmát élvezed. Míg éltél sznedet s, sziveddel egész valódat Istenednek áldozád. — boldog vagy, mert ifjú szivedet tisztán s szeplótlenOI áldozád fel, százszor boldog, mert Isten ezt kegyesen elfo-gadá. Légy boldog az uj hazában, s imádd az Istent értÜLk is! !
S ti jó ndlok. kiket kettős bánat súlya nyom, vigasztalódjatok ! — Bnykitse fajdalmatok a mi őszinte részvétünk — Ti szivetek szerelmét Istennek áldozatok, ó ez áldozatot szívesen fogadá tóletek. Legfőbb vágyatok volt fiatokat az Ur szent Z3á-jmolyánál láthatni, i mo«t sze t trónja előtt térdepel, s értetek imádkozik, ott
Felhlva* el3flzciétir« 1
íné. Óé... Sándoma, „.,- , A *&** *&».,¦ XZF/-d,k
Vilmoané, Grunbot Heo- évfolyamára f. évi jaanár 1-tólkezd-
mar B-t., Vagoer Aranka, V.oe. Mária ka, Wajdiu notér.k. Wa.all ki-.
Í.-T.T Stndoroé. Bigyay ÖJonné. Bemzik Fir-ocioí, kinek be épí« kor a rendeaoaég pampái c*okrol uyujie t át, Dweó Bilieé Erdody L.joaaé, Eper j-aai jindorné, FtUp Káam«ra«, lo'ag öerhnaaer Jeaoné, Góa.n.y Sándorné, gel aai Ga'niaaB Vilmoané, GrQnbat Heo
k»é, Gyirfify Jáooiaé, G>gi L.joe.é, .ve elo lehet fizetni:
Hartaa.eé (Bxak.) J.ad. Károlfoé, Lal.»..da Jáoo.eé. Némelb Itaácané, Kaau.i Boldiaaárné. Sav. Kemeotié, Pandúr Fer.ocmé, K. a Ant.lné. Sl6k-< F,-
eacaaé , V.ot.) Ssekeraa Jó«el.é. 5l». Soklickue, Sabm yén Lajoené, Sv.atita Károl/eé Tripamner Gvuláné. Varga
mréné, V.rgaLaj<iaoé. Wajdi a Jóaaefoé, Wit iagar Antal.é Wu«itl Ltjoené — A aói láaoar«nd nem volt ugyan valami isléeease magválalltva, kofly Valakú tükör j igea T.<k .a aiállitaabaa, da a ootil'oaok iá' oaiaoaabbak voltak. Aa el.6 aé-gyeat 52 pár táaeeolu. Hét Ara felé járt
iár aa ido, mtdon a mulalók legtöbbje aabéa aaivvel buoaut vett egy kelleme->na tiltott éjaiaka kadvea ixiahelyétöl.
' — As
Egész évre jan.-decz 1887 5 fr. Fél . . jun. . 2 .5Ükr Negjed . márez. . 1 .25,
Mely 6sszeg a vidékról postau ulványnyal kftldendö
Wafd.it* JóM»ef
konfvker.ikedéiébe
ír/- í iu..ia nk i * lo • !•-¦*- apnut.
CSARNOK
Ci-1 pap«8v halalira.
, Se félj a halál ítéletétől. Emlékezzél meg azokról, mik előtted voltak és mik rád jovealók ; ez azür ítélete linden test fölött1- (Eceisicus) Igen, az Cr ítélete, hogy egyszer meg kell halni! . . . . Ismét egy ifjú élet ha-
Hírek.
miaiiitarium U" fé\t ur„-
tŐr»éiiy«»«ik,
kir.
Murinl c««k kóajfi alb«!jest« ki, helyit elle«b«o as emeleti földt-mi
¦ ielolt-
Uoi réuaa m kir. »b*t p*dífC ••
nyatlott a sírba az egyház örökké vi rágzó rózsatóje ismét egy bimbótól fosztatott meg. Kgv ifjú élet tele re-méojnvjl. vágygyal, lángoló buzgalommal — megsemmisült!
Ki hűlt a kebel, mely érted he-fttll nagy Istenink, megállt a szív, mely szent vágytól és lángoló szeretettől dobogott; kialudt a szemek világa, melyet a szent öröm lobogtatott; mes merevültek a tagok, melyek az Ur b-u egy szolgálatára valának sientelendök ; az Ai igái arez rózsái elhervadtak : a halál fa-jn"dea gyos lehelete érinté ókel. Gyóztél ha- '•'*" l*'J' ¦¦¦ győzelem tied ! Sok szép "k —r'°l
ulánoa uhaj, hoj
hivki.iok, tehá'
tág.a .Zöldía* épülőiben helyei
.Boa compuoalt via.onyokat M
b-játöréai, bogy as igactágtigyi
t'>rvéaya>éic BioaUai helyiségéért a peoi
10 MO-¦ kell*
bonvM tiasti kar •« uj honrj
baa janoár 31-éo ; a helybea^l
oa. kir. kfttöi badeereg tiaitjei
jelentek A baráUágoe eaélyeo 38-aa
vettek réait; a kedélye* malátáig reggel.
8 óráig tartott.
— Palial (irodalomban buldogalt Wieber Ferenc- tAvada« utódául QfloM erdérai méraök oeTecletetl ki.
— Baleset A 48-ik eared .dja-tánaajanuár 31-éod. a, i Kiráij-atoU-b»a lovagolráo.^wik költi •gjM*ilw ki-éré. folytáu egy kocti rttd a
gyébe túródon ¦ ai állatot agyt
— HelyrHfMlii* A aagj-kaaiaMÍ
fogymo. haDgvereeaye alkalmával tortáiat felulfi*e:Ők oéTtoriból kimaradlak : Wuaitl Alajoe 1 frt. &0 kr. é* Bersard Sándor 2 trttal, mit eaeoael beiyreiga-Zitunk.
— tljí-íy1**- Beodekovioa latváo K-Mthely melletu ajmftjori itpéa jaoaár 16 áa tartotta ké-fogójit a bajo. Tbomka Üona ki-mw«ouynyat Zala-St-iaiáa. Aa eakütó a nyiroa iees. Iatea aUáaat kívánjuk • kötendő •»«ot frigyre.
— Eakfivötl- L><•¦ Fri'.t J6««ef me gye. aljegys.*. j.o. 27 éo veieite oltárhui Z»la-E entvgen Bajky lr«o .ia*ai«oojl R*jky Htkló. megye. ^yámiamámveTŐ ar nép e ku leányai. Qootb Aaoa ki.aa-vaoayl P-uby Mikíó* Soprou m. áfTMaéki jüloök
y p
Büköume, f.br, 5-en
iLirbo
egyi l
— A bal«<on-fflredl „^oreiBibÉi* ügyire »ou*tkowi «g örreodete* birröl cy^DU Trefort miaiu.tr ar b*D kijeleotetta, bogy a u»-Düe .¦*er«tethá>w >B?*gi &O*'1 dbe bot ni ki*áo<a • felkérte *¦ íg»«-g»tóí»nác» tagjtit, mik4p jő "őre ia meg- esee miaAsegökel * .••oro'.athá** ügyejoek vesetáWéb^u üg^Moretettel él blommkl ˇ<9|g;-eu<ak rém. A. f. éri áll.mi kChsÁgveiésbeu mir 8000 frl jm- m*sáM»l Tau előir»njo»T» • „¦¦«¦*•- ," L tu.^iv, iaU.k-d4f miitáo amép
«4 dlCtÓ 1
ip.
y
ügyi tárc<áa*k a ktllöobno ia épület u1 *o bén nem fiié', h
p
EÍoc«iá>' aiuabao
ki&ríii kárp6tU«t nem kap- E»t pertaemi »em érljúk. Hiesea a pén*ügyi5r»eg ia bérelt helyiben lakik, de m*g killóu-bea akár réa-ugyi akár igaseágugyí tárca* forog kérdé*b«o, mindegyik as ál-lampéa.tár érdeke. A nagy-kaJ.ir.8ai Ügyvédi k «r kdldöttaégileg tintetgett
¦ a igaaa-ág'tgyi miüiaalernél, hogy ai
¦ gaaság&gyi hivatalok a .Zöldfa" télé épületben h-tlyeeteAanaek el, mely érde<n-
tQv*morandumol ny ojtott-k át. mimaetrr megígérte, bogy né!t<iu}oe ke-
lál
re-
h«tő- elatőv
nécve. íme, a fea-ebbi-ntéskedve ia van. . , , ,. — AdúfljO A vr.tprémi lapok
ményt, iBtem vágyat s láogolo síére |me-do gokll. ir..k „ „„,., me tetet Tivél el magaddal, s acküok is |»dóf-iugyelA «ijár4tárói. ügyaoia a vároe nét cuk a báoat, a vesiteség maradt. |ti««teltebb féffiai m-g-lUpao t«k a háa-
__ A tesitóség ismét csak a mieDk!! bérjövedelmi b«vallááwkat becsületea Ul-
kÜMB^relewéggel, a oyomanlű viatonjok ét a helyi körülmények gondot ügyeim
— Még nincs egy éve, hogy lesújtva álltuk körül K* ravatalát: még nem
ltük le szívónkról S* halála borított reá;
gyászt, még ott
zegnek szemeinken a fájdalom köny-nyfti ; még halljuk a srhaotok tompa dübörgését, melyek a csak néhány hónapja elhalt T* tetemeit födik ; s ime szemeinkben újra kények gyülekeznek, szivfl&k szorul a kin alatt; újra halottunk van' Újból megkoadnlt a gyászharang, s éles hangja ismét a mi szivünkben talál viszhangra. Csak zwat hangzottak el ajkainkon a .Da-
beveielével. A.
flvetet'
moakaJ.tot e* aaját kö««g«i ilul báaró' halár* fiíultiugálj.. Ni4aak Nagy-Kani-
iaáa ai elad aaaker elnnea
nuakálalot
— MefhiV*. A oa-itjutág óoképiÖ-e^,
•egé yaA-péosiára javára 1887. évi íebr. ho 6-án ai . Araoy liorou." v«o"dégifi terében jotékuoycsélu sártkorü t*no»*igal-mal rnodea á^rköii J j«l«a zeaekara köi-Belépti-díj tMinélyeQkiBt 60 kr. Fel ulti setétek koctöoeUel fogadtatnak éa hirl.pilag oj ugiánaloak. Ke»-deie 8 órakor. A jólékooy csel iránti figyeiembdl >• felhívjuk a t. k&*Oeaeg •tttea figyelmét.
ekstrrek. A ffigym
._, __.„ . ^ ia egy esHtt óraláact ét egy grlnát h«jt& laliU.iváo, a tulajdonotok Ctsrei Jóstef fógyao Uaár uroái étvehetik.
— (Jyásxbir Caumadia Imre U-od éve* retaprétni p»poöveadék, lőrék vŐ a Mépl Ikülelö itju, aiütei karjai köat Nmgy-Kanisaán megbm.t. Tem«té*e a agy réttvéttel január 25-én történt. Haláláról egyik tárta kegyelqteseo emlékeseit meg, mely l.pank f,C«.raoka-rovaiibaa ol-vath»UÍ.
— KOst-letlik a boldog emberen
flV.dja : a bankok éa i-karékpéotlárak évi reodee kösgytile*ílket hirdetik. A 0«gy<kaniH«Í lakarékpéailár febráár 8-án d. e. 10 órakor larlja kosgytiiétit. HiDt halljuk .1 oattalék nagyobb, mint | tavalj vult. — A déltalai t.k.rdkpéaatAr* ' nak aUpasabálytsardleg márcima tó-én 'leiz a liosgyíiléae.
— örömhír a •sőllfibirtokuaokaek. ae Dapj- allaud6«n ti**'- éa d^rtt t
vult; a rég) idtSkWl ránk maradt taöbs* gyomáoy flseriat pedig :
Ha lénylik a Viccse,
Meg telik a piOOtw 1
— tj toDgi.raUaár. N*«slubáca öd'io jeies -üugorat-mr Nftgy-K-BÍaaira érkoseu a iti tsaadékosik áll«adó»o lete--jpedoi. Eaelíitt Saékeefehérvaro t <öbb eldkelA bácoál kiváló aikerrel möködött. GyArött, Bal-'on-Fareden, Siótckun korábban pedig a m.gy.vr írok é* oiQ*é-a*ek lánMajráaftkegy >k ettélyéu a _Huu-gáxia" tsálló ditaiermébeo aagr b*t*Va«>i lépett fel. Eiek uyumáa bátran és jólé-1-kK.ci ajlolh. juk .¦ aietfi éruekellek Ügy elmébe, eaa>yivai i« inkább, mert oemoaak a kasdAket, de a ba .dókat ia a> l<agalap*>atabb sikerrel lanitbatj-. Díjfei-'ételei méiUuyo-.k. Bővebb ériMales ajerbeiö e lap aierkeastoje, iieaklilöu-bea Wsjdita Jóaaef köoy vkereaked«s4b«a.
— A tűzoltói se»ekar j*>ouár
23 án a .Korosa' vendéglő éltemébe* aaját Lagj.t j-rára seneeatélyt, illetve
eddig nem kifogaeolla kirűifk a int« figyelmea felmy«i6rtg hanem egreaek taaaaek arilvanoe kolyaken elagiiletlea-aagat laaaaitó lagalmaa aegj^ja*i-<k«t, bolutt tudralevA dolog, hogy aa 1880-ki állapot aaemmal lartáai.al kaaitlt lelkiiameretea alapmunkálat, aa oaak elia-maraa ille.i a viroal hatoaig kuldötijei aek nehaa faladatiL Aaerl ove .aljuk al illatokét, ltog; aem jó, nem belyai ai ör dogot falra feauai.
tánoTigalinst rendeseit
Blynek liaata
j
In 60 k
I ery-ngy s-wkari tagn.fc l . jutott. FeiUlfisetai esiveakedUk
j
Saller L.,0. 70 kr. Pi.lar Sáador 3u kr. Kreeaai N. 70 kr. Meea Lajoa 20 kr. N. N. 10 kr. 6eaae.en 2 trt, melyért a aaae-kar tagjai koesöoetUket .jÜTáailják.
— A Bartú szelt Láazlá m «id.
ónk. tüaoliól altai f. e*t j.bdár 30-áa tartott jOLéko.^Ciélu tánoarigalom jól aikefftll, ai«p Hisu kovlaaag vett bea-aa raeei, kalrba i Ja Tialaki palgárokbMHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖYH
1887 FEBRUÁR Ma
alól
érdemes a meg-
A jó kedvet muta'je as, bo<y a tAacs j muvésatAI
kinlágot kiviradtift tartott. Felúlfisettek: tekintésre. A tintás agg tudh»ib asime Oross Mór 1 trt, Vajda János 20 kr, í- ésslelhetó a lelki fenaég, a ielki asgyság! r köéa&aetét. jHasafias elismerést saavaaank a aeveséit
_____ p. Qlaser Qyala sala- ' réesvény társulatnak, hogy a dioao aagyaak
aseatgróth'i tanítót as ottani oasiao tagjai a legújabb mesteri bűtégfi ara*képével di-j.ouár 15-iki kó:CyQl*s*D tis éves jegy- ' suté kösgyttlési terme', sdi dicséretes mukridéseértériékes emlék- j — Hrlyrs iadiU*Dy tétetett a
gyűrűvel sjáodékosták meg. Sstics Imre ; nagy-kenissai önk. tttsoltó-agylet legalób-oyujtotta á- megható tsavak kiséretében. bi parancsnoksági Ülésen, mely abból áll,
— A sala eperw^gl joiékooy i&- hogy lemcsak a köst&soltók, de a tietli egyiel elnökéül ismételten Bosenberg ' állásra aap>ráaaak is elméleti és gyakorlati Henriette uroÓ válasstatott meg, de újból viaaga alá vétessenek. A saabálysat, illetve lek&ssóat. Jótékonyságot gyakorolt esi* viasga tételeinek kidolgosáaával a« in-e^yesülit a lefuly évben 945 frltal. Va- j ditvány t tevfl Knortser György mkar gyona 1677 frt. | biaatott meg.
— Ujnicn. Proast Jáaos törvény- j — Al idei OJo«ra<>lás> Nagy Ke-sséai jegyaó Z*'a-Ejr.erssef rfll oltárbos ( aiasán aprit 21— 23-áo less. Lapnak jövő veaatte Sumefhea f. évi január 27-én •tárnában at egé" megyére saóió ujoncso-
köstisateletbeo álló sasi kimutatást köaölni tugjuk.
Takách Alajos
Ügyvédnek kellem- és saellemdut leánya Margit kiaaaaaouyt. Feltéttelei L-lJ— ság kwérja a kMótt firieTe
— Tombolával egybekapcsolt tinct-
boldog- . vigalmát a febr. 20-án,
— Sfliaeghen 1Ö87 január 29-én
tartatott * sumftfrhi takarék pénztárnak koagyÜlése. A tis*iujitás következőkép ej-tete;t m-g: elaök es ve*érige*gato Eáner Sándor, alelnök : Takách Alajos, felil-gytö bisottsági tagok : Daraay Kajetán, tíánfi Alajos és Eitner Zsicmond, ígatga- I
ósági tagok lettek : Dr. T-kácb Jáuoa, j jövedelme a* egylet aj s*»rk-. . " ' " d. Mojser | boasersési költségeire fordittaiván as
öok. tttsoltó vasárnap tartja as .Arany
Ssarvas-
sülét kebeléből 4 tüsoitó tag lombolstárgyak gyűjtésére, e talett«t felkéretik as hogy tombol a tárgy aka t
At «gyo
fciküid-Utt TegbAL tÍ4«-
alig 200 Mpéssjira *aa a Drárátót. — Ha valahol, agy eaea a resten kiriuna a Dráva némi •••bályoraM.
Egy sét t5rt6iete.
— Mrpy©. r. fa. Wabofaíob Ottó s. egemagi krt»,^ . iis«tvis«lL Gyaloksy Af&á lia kitas.soiyoyal j«gyat váltott. — A O«ák tornyai jó takony oftagytat alapva-gyooa 1547 Irt 10 kr, — Hajdinyák Gergely megy* biaottaági tag Pwlaknn maghalt. — Ölád Fer«aci Kotoriból N«de-Iic*r<* káotor'anitóeak válaastatutt meg. — A k«*itb»lyi gasd. intssetbeo a fÁIeri visagák fabr. 9-«n vatsik kesdetAkat. — A lentÜ tüioíuJ «gyl«t javár fobr. 9-én iftk-dvelöi aldadás larlatik. — A !¦!» ssent grólbi jótékoiyoséla táncsvigklom 162 frt, 30 kr. tiaata jöv«d«lmei er«dme-oyesett. — Vághó Igaáca boavédhagoagy i ló k" egjelent. Ara
volt. — A modera Sodomtról. — F.lölW és s««ralem. — Kaktasi háaaalága. — A mikor én ¦merkeaste voltam. — Sokféle amber. — Kővári Béla a .Daaáatál* saar-keavtfije,
— Érdekei kfinyrtar oitmmel egy
figyelemre méltó aj irodalmi Tallalat ia-dalt meg, mely a vállalat iltal kiboctáj-tott protpektut tartalma alapján valóban megftrdamlí a aagy kösAnaág pinfugáaát. Legalsó kötata Kleist Henrikaak Schiller mellett a legkitúcfibb ea nálunk még be nem mutatott drámaírónak, Heilbronoi Katicia etimü, nagy atépeégt. atiamftvét tartalmassá, Bevicsky Gyula mftvéeues fordításában. Havonkint egy kötet jelenik meg; »s egéas évi folyamra 4 írtjával (félévre 2 frt. negyedévre 1 frt) kötoteokint tebit kArftlbelQl 33 krjávai elo iahal fisetai, a kiadóhivatalnál (Bb~ dapeiian, Révay 8) vagy Franklin társulat kiadóhivatalában (egyetem utcia 4), de bármvlyegyet fftut mindoo köny vke-kdb h l i
gyeskedjeoek, melyek .s Ar tanyás kóssö- I kiköa[ 22\ nettel fogadtatnak. E lancivigalom tiasta c*áky Lásalti
.katonai olvasó könyve* 80 kr.
— Halni r. h-Irsay smíngaagató neje . Tamáaiban magbalt — Hátiakban a mait újévben 2602 uj ssabadalom levél adatott hasai találmány van. — Gr.
ygy
reskedéaben ktUfin ia kapható leai ¦ mia-daa egyea kötetnek 50 kr. at ára.
- A P«pp fele Anitb«rinsiáj-
— A vá-
BalMita Antal. Fokete Ignács N Ittre, Ka u fin no Jóasef urak.
laastás egyhangúlag volt. Rfeveieaeooei kosiunk a tnéri-g kiayom»tás* ut»o.
— A farsaug Süm«gban elég eg.-h«nguan toty, f, é*i jao. 29 éu v>\i a , Púig ár önképsÖkör" bálja, nincs is kilátás többre es időben. K-itftoőftü sikerül, a aégye«t mínlegy 40 pár táacsoí'a tissta jóv*d«ieai 74 frt. — A ssebbnél ssebb lOlelligena és polgári hölgyek vettek réstt.
— M6ghlTÓ. A .Magyar irodalom-é* muvésset pártoló Egyesület" f. évi február hó 12-en a .Casinó" dinterméb-m zártkörű hangversenyéé felolvasó <wtélyt reodes Belépti-dijak : ülőhely ai eleö két •orbhD 1 trt 50 kr. — a többi sorban 1 frt 20 kr. állóhely 1 frt — Jegyek előre válthalók Grunbaum Pál ur uiletében idei-salai takarékpénstár épületben) éa «ste a penstámil. Kwl«te 8 */i órakor. Műsor: 1.) férfi vom1. négyes *IÓsd*aa. Kösremükr,dők : Geiger Mlkas, Kovács Fereoot, Kalivoda János, Pick Salam urfck JÍ)Couplet, Auber „Fekntedomiiió" c»imű operájából. Énekli Heotaller L«joaoé Aoagysága; zongorán kiséri Pollák Miksa ur. 3.) Párbaj tőrténetek, irta és feio' vasas Hentaller Lajos ur. 4 ) Magyar népdalok ének1,: Heotalier Ltjotoé ooagyiág*. 5 ) Férfi vonó négyes elóedása, A u.u*or be-t'«jesté*el táacs kÓvetkesik.OLy élvesetes esiélyt bis'osit a motor, hogy a nagy kB-sönség bisooyára sietni fog ebbeo r«•*->-süíhetoi. A mini halljuk » vidékról már
' aokao levélileg keresték meg a rendosA-J séget jegyek rezerválás* miatt, haaonlá kivánatokaak, c*ak agy tehet a rendesA-¦ég oleget, na idejekorán érkesask hossá
egysser egy papnak (teraséss tesen hor-rát papnak) kttldStt volna lavelei, mely-aen magirta volt neki, mikor fogja meg-átogatni- A pap a levél vételével nagyon megijedt, de asért nem tá*osott aatulrot, íaaem a levelet a ssoba «astsláD hagyva, almassott a kéménybe. P»tkó a a«veaett
as evégatti
— Mea^iivi*. A .Nagy-kaoiaaai ipartest siet* as elaggott iparosok sopélye-aése alapjának javára, f<ilyÓ évi február 12-én Sárkösi jeles senekara kbtrama ködésa mellett as „Arany StarTat" vea déglo dísstermében sártk&rü táocivigal mai rendes Kesdele fél 8 kor. Belépt díj ssemélyenkéot 80 kr, — c*alidj*gy
2 Irt. Felnlíiietések kóssóneital fogad. latnak és hirlapiUg nyngiáataLnak. Akik meghívót nem kaptak és arra igéJsyt tar unak, síiveskedjenek a testület irodájában jelentkezni * aaonnal intéskedés történik. Ki igen ssépcsélu kiválóan ajánljuk a t. \5*öaaég bui^ pártfogáaába.
— Meghívás. A Zalaaseatbalása •a vidéke C2nnü önk. tüsoitó egylet ss< relvéoye alapja jsvára 1837- évi iebruj bó 9-én a sieatbft!ássi nagyvnadéglfi te mé^lí«n*ártkörii láncjvi^aítnat raodea — A meghivókat pálffy Etek, Dr. V leadvey Jossef, Vehof«it» Adulf boc.á tolták ki. Kesdete 71/, ór»kor. Be lep ti d sseaélyeoként 1 frt. csa1sdj<*gy 2 frt<. M kr. Fal Uiti letésok k>rsöQitiel " aak é« hirlapilag nyugiásiaiai fognak. —
3 sáliatokról good"ck '
— !\yilvánoa
leadj Bsterédi Borta uroó A aagyaág kis leáayáuak pár órai ukU'üáért f helybeli neveld intéseinek kflliött; < viasasalasitott 3 friot, a helybeli népiek liba járó ssegéuy sonu leáuy gyermekek aegélyeaése céljából botsam Altién, — fogadja asea nemes s«ivtlségöiT lamék nevébea k&MÖaet nyílva Knáuas Boldisaár iakolssséki go
— TUitoJlU kö*g> ülését a aagy-kaaiaoai „Tár»*s-kor" janutVr 30-an alap-ssabály sserüt«g, a tagok csekély asáai-beai megje'euésök miatt ntm lartba't* mag. Ujabb '.Ms-hivi. vált isiikségeaaé.
— Kossuth Lajofl o»gy h*sáak6-
áaak legújabb életnagysága arc*k«pe di asiti a , Dfli*al»i takarékpénsiár* nagj taraj el, mely " l —
iség méltó pártfogáaába geo ajáaltatik.
— Ö jÖoí Vagy már ítt is vao. t. i. u Miska kiüofi népsenész iámét a anissai sec akar élére áll. Sár köti Jaocaí -eg vált as 6 neve aUtt működött sen«-artól s helyét D»ráa« Miskának engedte E* újból egyesilb jeles ae*igáoysene-
it o*oda featartáaán goa. — Győrött őrsi. ból Barbss Gábor vi
nét Pariiba
így vandégaae-
ida" (pel-
— Tyaktolvajok, A horvi -ssent-
iklósi tanitÓ udvarából as ösases tyuk-jjj.
y* képViíílflvTUj- iegkitöQŐbb orvosok által, köztölt a asstatoi: meg. — boldogult Oppolcer tanár 41 Ui is. Dra-
Haaáskból :avat 10 550 magyar v»ud<>- sebe Unir is ojabbiD oagy eredméuy-
rolt k< Amerikába —A .Kia-Kun Halaa' nyei alkalmazU a bécsi egyetemi-
eaimfl ^ megasünt. - Bad.peat adója kórhirban URr MÍntéQ SchoiUler U-10.148 201 frt volt tavaly, a.ayi mint agéss BJ *
G
. kereske-
» * «*J-
és SZÍJ-
delmi Ifjusás; bálján u*cs kösben egy p«dlás betegségeinél. — És ezért so-nónek kitörött a lába — HasánkbaD je kak számára a Popp féle Aoatberin lenUir 539 hírlap és folyóirat jelenik m-»g. gjijvjz., mely kapható Nagy-Kani-
___________......„._______ , . . bankjegy forgalom 363 millu olyU bt2tos gyog^ier miDt üélkü-
ílomány ,14 d*rab »gyik éjjel ellop»tott. "400 qoo frt. 8 milióval több, mint 1885- lözhetleo óvszer lett és lesz mindeo-— Ai emelem váltoias. A horvát j b„n_ _ a csepregi oukorgyár bMsQo- kinek, ki azt a száj, torok és foghas
Újévi
i
g foglaikoU*. kössön téteket olvasgatván,
ily oséduiát is volt alkalmaak láüi :
.Boldog aj évet kirán a „Monar-c h i a" kibordója." A jámbor biaonyára as BO<s<rák-Magyar monarchia képekben éa irásbaa" osimfi íösetM vállalatot késbevili.
— Báróaé: Jáaos 1 mit tud fiamról? foglalatoskodik-é ?
— Inas: Igen, kártyásik songora-mest*rév«l. Mikor aaubájok előtt dlmea-tem, hallottam, hogy a mester így ssólt kétaser is : „As ásst Usae mag 1"
Broii
Ki nyárt?
Huzáa január t6-áa:
45. 85. 37. 11 83 Hasán január 29-én:
Budapest 13. 34. 27. 80. 90. Lines 45. 56. 24. 76. 79. Triest 40. 18. 60. 66 84.
Szsrk. űteoeL
— M. Q. ESssOset, h«lyl Ixp ai a>iniattal ¦¦•¦ben nesi Urjuskedbetik aa fit* oratáfra
— B.Á. k kirdasett fisaékMi van A ai-%6 kSnyveket maík0ídSm, adsig >¦ üdrödst !
— R S*jnAlom, hogy nem sikarfilt. Nod* ••b*j ! több is veitett Mohácsnál !
— ó. B. Qy. töi*ooet a »ifa«nali aoro kért
— ,* fájdaJom tntcUiáJa* esáai« saap kfiltaminyt mefkaptak.
— Oráca. Nsm tebMjOk.
— M. Q Bpest Nincs as aéfaáo; *rtise-nem is less.
— Ci. B át illeti naai N -Kanittáa, ne» Z -Ef«rsieí«i HflUutt.
ha-
es vérek irántank' érselmt a hatvanas tette vek óta ittdvalevőleg váhor.tt. Aioq idő- ' aeo midÖD nemsetüak el volt oyumva, a Horvát nép volt as. mely tévedé*«i a csa-ódásai után érseiem tekintatébes mmjd->m teljesen asoooaiU.Ua velünk magát, tlai, vif-Ute, stb. stb. egvesett a m»-r*rév»l Kossuth, Garibaldi, It I a p-. a, Tiirr stb. a horvátok rldtt is a saa-ladságfeakölt alakjai Toltak, söt mí több: akkoriban oly népiseril b«iyároltról ló dalokat i« átvették, s maguk ia kÖl-.Uek rájuk dalokat, tetteikről egéss mDa-k keletkestek. Palkó, Subri h több on id^b^Ü betyárok nivei még most is Bek kösóttük — Patkó P.siáról beiso-(a nótát még jól megOrioaiék) hogj
lűködését. — A supesi püspök és betegiégében hasznilta Egyidejűleg a caornai prépo-t Romába «««•*¦- figyelmertetünk e száJTiz siédeigó és Maakicsy nagybityja Pécsett meghalt. ° . ; •»
- A m. tud Akadémiák 2 miliő &*k™ "r03 hamisitiswra, melyek 23.547 frt vagyon vao. — Arany János gyakran a kezeló or?ost is megcsalják, isobrára 81.380 frt gyttlt be. — Mac-Ma-' Minden eredeti palaczk nyakán ott Verbov«« horvát talobsn idftsik Iá- ' vtn , védjegy, mely az eredetiség-¦ _ A bp*'i egyetemi .fja-ág Gr rfl Uou8iodik _ g gyógygzer read.
•K7
rfrai — "A miíá'aói dom 500 éves
d&re csakugyan megjelent da a papot, ki ilbajt, aem találu oaak as általa küldött ovalet. Lrre vona kosólag saól ama bor 'át dal;
43 magyar látogatja, — Miksa csáasár áruiója, Migual L^pes esredes ] meghalt. — A pápa jövedelme éveakmt .400.000 frt. — A csirról »it hireük. » , hilis^ák, bőgj oem él tóvá' b féiévoél— ¦
laadban egy kéieaer éves fát vágtak le. —
„Patkó písmo Pop 1* t—ro
Magyarul:
,Patk<S olvas lev*]el Pap a ksaéufkan nevet ; Éljan Garibaldi!'
Asola as ,aljen* uámüs^tett Hurvátor->l, még a csárdást stm tűrik. Ste-g«ny ^Saagerek" kik aem régiben W asdoa voll*k, nivnl csárdást meMak t4o csolni. kifiity öl tettek. A Horrát o4p vagy is kolompotai a Magyart, mmt i Horvát nép eltipróját tQntetik fnl a — ájdalom! — nem siknrtaleoÜL A nép mar itt, Magyarorssig határtséle köríil ti mdai véli (hogy honnan? — nyiUán ?*!ó), hogy oekuok as Oro«a«sal háborúnk less t ol m«jdás as orossokul atgi' tik. — M«nnyi viitusást bosott köst%ak
as alig egy pir évtiaad !\.....— c« —
— A Dráva ré^iss-«ss0lyéb1l «it st
>nged c#akas öscssel mait egy éve, hu Varaadnál a bid.koo télül, egyik aggnak D.l partját kikellelt leraA ko^el kö hogy as orsságmat atá ne mos**, i ré^en volt as. mid&sj a vármegye a rég saedrét elhagyni kessftjö folyót Ü aecs táján a kirendelt aapsaámosokka snagfékeani törekedett; — a Dráva asér még miádig rombul! A régi m-dré' el hagy ta s beljebb caioalt maginak Ma^yi ursaág foU, m+iy r^n«^a par j t< «J viodig ödibb-odáüb sseleaiti A h»l olol a kurflánecsi trdfi saálas, o"gy ^Kf f»i bücskélkedtek, — már a Dr lyik; c*ak egyes, kiálló gyökeret tÖrass4 bisocyitják, bo^y, ott valaha (es pedif iihid ié régeo, c*»k egy pár éve) — erd w>, . A Dráráhos kösel »f> fákat as ura dcJum (Grót Festatich Janó b rtok*l I-a, oe bugy a vii iMtseasa. Éveokiai
kivflli tekintélynek és elterjedésnek
eglsvich István intendáns ellen iUnte:é*t
— Küiroldi r b Dr. EUbos Ziltán örvend az oszrák határokon »iYü [onpellierbe — Dél Franesi»orsságba, és egész Earópában sőt Amerika
pbillox.ra tanulmányosasacél- 0M és Ausztráliában
— Texasban nagy inaég van. —
Tannak cso-
pában — Limogeaben
,eg, és ágyábs "
ió éhes balt J- Ö. cs. kir. udvari íogorvosoak koi találtak anatherin fogtapaszára és aövény-
Vasüti menetrend
mm Katusáról.
gg
Pr^gerbuf 5 óra 20 pereikor postavonat
Barcs 5 óra 45 „ postavonat
Budapest 6 óra 28 . gyorsvonat
Budap-st 7 óra 30 „ vegyesvos.
Bécsújhely 6 óra 35 , postavonat
iebruárban tartják meg. 43 lát
j
- A
fogporára, mely igea alkalmas és hi-, res fog tiszti tó szer.
Ptpirszeietek:,
üollandiában gyógysa
obbrésat nÓket alkalmasnak. — Liv- I _ Na
Édei boMMÚ
i értelek téged, kedvet G*u-
Budapeat 2 óra — pereskor postavonat
Pragerbof 2 6rs 45 „ postavonat
Sopron 2 öra 15 . postavonat
c* 2 óra 20 . poatavoaat
Este.
Prágftrhof 11 óra 20 pereskor gyorsvonat Zákány 11 óra 5 „ posatvusat
Budapest 12 óra 5 . postavonat
Béosujh. 12 Ó>e 15 , poaUvoaat
Érteni lm:m.
lám. Te mindig ha.-agadtll Pistára mégis
Irodtloou
— Sxékelj Tlctor könyvkiadásában BSAgjelent Beuicskyné-Bajsa Linko mankáioak füsetes második olcsó kiadásából „M ár t h a" regény esi és második Osete. A kiállítás csinos és isletes. Ára :&selenkint ctimboritékkel ellátra csak 20 kr. ElÓfiáeihe'.ni a kiadénái Natry-ICaoissáa egéss évre 10 fórt, félévre b trt negyedévre 2 frt 50 krajcsarjáral. Min-deo héten jsleoik meg egy-egy fflset. A itüüó iróafi m4veit ajáatjak t. kösftnaé-güok pártfugáatbs.
dk He lén irta Und.u Pál Siegir Aa Wolfoer kiadáaa. Egye torna* RigéDjUr 9 kötete.) Lindau Pál >son k-vft* némot író k^sé tartóstk. akikben ig*sao pesagS, mondhatni frao-csia •»«l)esa » kedély melegével ét as ér salem mélyaé^éval párosa'. Jelen elbesaé-lés nrmeauk érdekes meséje és sikerült jeUamriijaai, h>aem mindenek tölöu vooso rálya alui lunik ki. KL>egéssiié«al «gy niiik b"**élyke is ioglaltatik a kötetben, Lmdui tallából- a ,F»g.dásbóla ein»ii Ebb«B >s ssiporkásó jó kedv é« Ügyes bonyodalom kötik Le mindvégig as figyelmét. Mind a két eibeaséiést fordnolU Tábori Róbdrt.
Ulhvásr*
hívjuk fo. L kitsöaaéguok asives figyelmei, I is inkább, mart a derék esers<'< aselött lapunk igea ssorgaimaa muaka tán* voU. ,VerAléay«s napok" ősim alatt egy kötet hamoressket bocsátók kösre. A körülbelül 15ivre lerjedó, Jiasea kiáttitasu kOtot elfifisetésl ára 1 frt, (a .Dunántúl" eiftfisetA réssére 80 kr.) mely alóhrotth..* Ssoobalhelyra intéaendó- A kötet jövfi bó kösepén hagyja el a sajtói, 9 Uitalm* > köveiaeao lesi: Antiss«miia boaök. — :«rek tragédiája. — E<y ssinháai k
néki ndtad lányodat.
— BoMubol tettem b>rátonc *gy«n as anyósa.
Katonai dolog
hogy
— Etredes: Nagyon sajnálom, hogy aaesarehányást kell Önnek leooem ; as aitisat panasskodott, hogy a
elótt lesssmarasta.
— Kapitány ; Bocsánat eiredis ur, kí-sit heves terméssetü, de jó embor vagyok, valóban sajnálom, hogy ama ki fejesééi haaaoáltam, da aem hittem, hogy
aa a mar
ha ross néven
— ió a thea ?
— Hogyne, mikor csukor vao ben' ne m*g ram.
Bécsujh. 4 óra 12 pereskor posUvunat
Budapest 4 óra 47 E postavonat
Fiume 5 óra 52 , posUvoaat ¦
Pragerbof 6 óra 17 , gyorsvonat
Délben.
Sopron 1 óra 48 pereskor postavunat
Pragerhof 1 Óra 15 , postavonat
Barcs 1 óra 40 . pv>stavuaat
Budapest 1 óra 59 , poatavoaat.
Ett«.
Budapest 9 Óra 42 poroskor vegyea*otiat Bécsuujh. iO óra 26 a postavonat
Budapest 10 óra 55 , gyorsvonat
Pragerhof 11 óra 35 B postavonat
Barcs 11 óra 25 . postavonat
FoMot •i»rk«..tí M kiadó :
BiTOBFI LAJOS
ot: WÁJUIT8 J0Z8KF.
bJ!m! öríf MaíTaih J4-.f«*. A .Driia. AZri.y.-!.. C-^T Zm./í «« T-oa.^^ai. - A balaor. «b«
részére B minőségben, istállók cselédltkoli és melegagyakhoz, a szokásos nagyságbao kaphatók Dalnak, diraboakiot
(az ezeken felüli nngyságuak aránylag drágábbak.)
A táblák » megrendelt mértékak szeríot subáinak ki. LUKAFAI IJVEGSYiR
i948 3-4 «. l> Alna».hea
s
X X
n\
X X X X
X
l i
X
X X X X
ranak aroakap
XKXKXKXXXKKK*K*ttXXXXKK*XXX+XHUSZONHATODIK. ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
Biztos mellék kereset
elárutitátav*!
( 0. m r • ••! > lí . . k) Felvilágo«iláaa«l at tat-vrajsokkal
Bank és válté ház ERNYBI A-.
BwUpe.t üi.rolt\K ul<-i»'»
? I f
I I í
Vidéki medrendelések pontosan
mzkölöltetnek ü»45 4 - 4
Kölcsön míndniaemú Rorejegrkre ju-
Unjcwan; a kulcson miletekbra la
Siethető vl««za
I t i i I t t I t
Vizsla kölvkekeí
4
Ajánl darabonkent 10 forintért
Televér auya poiutor Apa fél vér angol és német keverék
Nevez-teseu: 1 kan, 3 szuka, sárga színűek kevés fehér foltokkal.
Atvehetúk március elejéo, akkor két hónapus korúak. Csomagolás és szállítási költségeket az illető vevő fizeti
BaAn BiruabAw
Nayy-Réese, 2960 1-2 poil. N-K.n.í..
Szakértők egyhangú állítása szerint egyedül az én magyar pezsgő boraim állják ki a versenyt a legkitüuőbb fran-<-/ia pezsgő borokkal, ülfoldiin és föuriköre inkben pezsgőim nagy fogyatkozásnak örvendenek már régóta.
A IwjiI pesti orszá«ros Casinó külön kitüntetésben is részesítette.
Czégem félszázados fennállása a sajtó elismerése és a gyáramat ért számos kitüntetés garanuziát nyújtanak arra, hogy a t. megrendelőim minden tekintetben megfelelő pezsgöbort fognak kapni.
Megrendelések elfogadtatnak POZSONYBA intézve azonnal telj esitettet-a következő árakon :
Országot Ci»sin« pezsgője Gentry Cuba extra drij 2frt 25 kr. Gentry Cuba tripla *ec2 . 25 . Tertar kilőnie jesseg 2 . Neazeti I . 50.
Kaphatók minden uag} faszer és borkereskedésben, szállodák ér vendéglőkben
Huber I N.
Iifcgrégibb nag-.ar pezsgóbor gyár. 2933 5-6 P«zs»ny
¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦ ¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦
LJchi
Conipmiv-fele ___
HUSKIVONAT
1O aranyerein és díszoklevél
Csak akkor valódi. ^asJEE-Sas
----------------------------------------- rlbivj kik im.má.W
A „Liebig Company" központi raktárhelyisége az Oaztrák-Magyarfeíro-daion részére:
Berek károly, osztr. csász. ktr. udvari szállítónál. Bécs. L, Willzeile 9.
Kapható továbbá valamenvi nagyobb fiuztr-csemege ésevíjgyfasier
2955
• ¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦•*¦¦¦¦¦ > 4 ¦¦»(¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦»¦¦¦¦¦«¦¦¦¦¦¦»¦
+
+
+
1
Bérlet tyirdetés.
Alulirt urodalmi ellenőri hivatal részéió! ezenm-1 öz-hírré tétetik, hogy özv. ifj. gr.Batthyány Ferenczné mint íiskoru Krvin fiának természetes és törvényes gyámnak a Batylci határban a Zilán lévő háromkereKes vizitnaltua aho/ tartozó lakás gazdasági épület huszonhat és egy nyolezad hold összes rét szántóföld és házikerttel együtt 1887 evi october I tói hat egymásután következő évekre bérbe adatni fog.
A bérleti feltételek Bogotán az urodalom ellenőri irodában megtekinthetők.
Bérleni szándékozók 51) iros bélyeggel ellátott Írásbeli zárt ajánlatokat 1887. évi márczius 15 én d. u. 4 óráig a bögötei elletiórnek szíveskedjenek benyujtaui.
Az ajánlatokban betűkkel is ki kell irni a malombér melyet a bérlő ajánl, hasonlóan ki kell jelenteni, hogy a bérleti feltételeket ismert és elfogadja, végre hngy kötelezi magát óvadékul lLo<> frtot akár készpénzben akár biztosítékot nyújtó értékpapirban ajánlata elfogadása után nyolez uap lejáru alatt a bögőtei ellenőri hivatalban lefizetni.
Utó ajánlatok vagy a feltétetektől elté.ö ajánlatok el nem fogadtatnak.
A vállalkozó bérlő közötti szabad választást az uroda lom magának fentartja.
Bftgöte 1886. deczember ü2-én.
Pályázati hirdetmény.
A körmendi ág. evang. gyülekezet 30—32 erer frtra előirányzott lemplotuának építési (köioives-, ács-, lak itos . festó-. mázoló-, üveges-, kolompár-, cserépfedó-, kőfaragó-, járdakövező-, villamvezető hih.) munkálataira ezennel pályázat hirdettetik.
A tervek és a munkálatok részletezett kimutatása megtekinthetők az ág. e g. lelkészi hivatalnál, bora az ajánlatok is, 10'/. bánatpénz melléklésével f. é. febr 20-ig ben) ujtandók.
Az ö szes munkálatokra vállalkozóknak előny adatik. 2956 2 2
Körmenden, 1887. január 23.
Az építkezési bizottság
::::¦::::::::::::::
A legjobb kávépótlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Véli mi világkávé
faládáe-ikákban földtektível.
aiivi'u alakban, cs h
legfinomabb esokoládok
DHVU
CHOCOL.A.T VÉLI M
A VELIMI RÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PKÁÍÍÁUAN
W Kapható minden fiiszerkereskedésben. -*%
i
SWADL0 FERENCZ
2933 C-6
am urwbil'nn eMcimri hivatala.
FKKMXHOFF.R JO3S-EF nm«l
j.ulj.
SCHLICK-féle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
róazvóay-tíiraaBag Budapesten
Központi iroda: VI. Váczi kőrút 57. -fitzdasági gé p o s zi a I > : Killsó váczi-ut 1696 — 1699. Ajánlja kitanö szerkezetű GÖZCSÉPLÜ KÉSZÜLETEI!, széu, fa éi szalmafútésre ; szegecses rendszerű járgányctíplöü tiMititó-készülékkel, zsikolóv*! vagy anéUül, gattona-lisztitó rostáit (Baker és VtdffM-rendsz r) továbbá legjobbaknak bizonyult szabadalm .ScWici-féle 2 öt é- 3 ..s ekéit — árak 58 jrttúl kezdve - szab. Sehlick-(é\t mélyítő ekéit kiemel.: szerkezetid méluitö ekéit önvezetékkel (Sack után/ Eredeti Schlick- és Fiijij-féle egyvasu ekéit.
Legújabb szabadalmazott sorvetogépek.
Kzenkivül készletben vannak: ügyes és kettős őrlőmalmok ,Little Qiant" ctnoet tengeri darálók, tengeri morzsolok, takarmány készüő gépek, olajtajtók ttb. Gyárunkban müköiésben láthatók : a leguiabb •aját reudsierü ramie , kender, lentorö- H tisztüo-qépek reodkivüli mennyileges és mioóleges munkaképességgel. -tt»~- -» ~8
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve. M59,_,
U\ i VII. ker-. alsó erdősor ^'K~ij
¦' ' ¦{ 3 szám Vitai
b-"* bad»lm»i(>tt, tKj'ikin, oumuki'dú xárrPfttiDft*Ít balliui-r-w ..r^^llriupzhöl ; lovább* »»»b»d*lm»iott B »¦•<;« < é* Br-cskft-u;r tdltö- é% 8iellüiteté*i knlvh^it, r.li'mnt központi rflté-
ríat, egy v*gj több beljitég wátDár»(-m«ly utóbbiak külöDö««Q uj épületek oél, iikolikoál, kórhíiaknál itb. iial-lfiitetÍMe!, vagy M«!lö«toté* Déikül
igen ct4lH*rUaa M.]k*linft«batóii' Ajáolj továbbá. viUmaaDvi »s építői •*akmábK t»rt>n:o muukáit, ugjmiüt: épület-, oo ft-, ét tierkeceti l*k*to» t*t;U e^t vakolat felhusú K^p«it k«va-
ciolt vmbót munkáit. MtaUk*rtyáU ét ktlttégvctéMh lágyan *•
si)4 36 - 5ö
OQOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO(
Saiat termésű Dalaczt-éreU soilyói ioroilil
¦ ely az Í88.5. évi budapesti országos kiállít íton a
bukj éremmel leit kitüntetve,
100 d«r«b 71 ceuiiliieri* p^ikOikut 50 fruul ajáaUk
Ferenczy Hár»ly
i .](} gyógviterest Vitt p.-é m b« o
OOOOOOOOOO JOOOOOOOtX>0001
Wajdti*NAGY-KOTSA, 1887. február 12-én
Umszonh&todik évfolyam.
1Y
Eltflnctéml ár
Eiyn uáa 10 kr
Hl ED E T L8 E K
8 katáboi petiuorfcan 7. náaoawsor
6. i mi.dm toTár-íi anrért 5 kr.
NYLTTHKII
toronként 10 krért t*
iiurtiiri illeték mindéi
dMÍMr, 30 kr. fi..
uek
ZALAI KOZLQHT.
A nagy-k nt'zsni „Kereskedelmi iparbank*. a , nagy-kanizsai önkéntes tüzoUó-tgylet, a ^nagy-kanizsai kitdednevelö
lap laalleaai riasét BlrtS kr.il.
anyagi réttét y
pedig a kiadóhivaialbos bement?
intésmdSk -Kag y-K anixsán Ukuékpé asiári épület
Bémcatetlt-a lerelek nem (o-gadtstsak #1
Ktzirttak vissza am küldetlek
egyesület*, a mnagy-kanzsai tiszti-Önsegélyző szövetkezet*, a tsoproni kereskedelmi s iparkamara* nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Uol van a baj?
Midón az 1793-iki báborn után Angliában a tömeguyomor soha sem ismert fokra hágott, akkor Malt-hus a viligot íz 6 .Népesedésalapelvei" czimü munkájával ajándékozta meg, melyből — mint a szerző állította — megérthette mindenki .az alsóbb néposztályok kfizt minden nemzetnél észlelhető szegénységnek
és nyomornak okát", a mely a .tápszer mértéket tulhiladó szaporodás* azaz a túlnépesedésnek tulajdoni taadó.
Ezen téves feltogással még m s gyakran találkozunk, ki nem hallotta a kifejezést: .tíbben vagyunk, mint a mennyit az ország tisztességesen elláthatna, innen a nyomor, iunen az általános pauperizmas.'
Pedig a b»j nem itt kereseudó, ellenkezőleg azon gyászos kftrQlinény-ben, mely szomorú, de elfitathatlan számokban áll előttünk, bogy míg más nemzetek létszáma bizonyos idő alatt megkétszereződik, sőt van nemzet, melynek megkétszereződéséhez kevéssel kell több narmincz évnél, addig náionk a születéseket és ha-lálozájolüt jelentő anyakönyvek eredményeit a statisztikai hivatal feldolgozván megalapította, hogy .Magyarország polgárainak létszáma, legkivilt a magyar fajé. a bílyett hogy növekednék, évről-évre folyton fogy.*
Ezen megdöbbentő jelentésben lévén a baj kutfo rása, vizsgáljuk és keressük, bogy magyrr fajúm miért Bem emelkedik.
Sokan a ragályos kórokban ; sokan az orvosi segély ritka igénybe vételében ; sokan a kedvezőtlen lakás viszonyukban; sokan lálkozásban , sokan
ken, csak arra nem gontfol senki, hogy a nőtlenség is isen nagy .kadálya a népesedés előmozdításának, tehát káros az államra és társadalomra egyeránt, a hazára nézve pedig veszedelem Ezért törte el a pálczát Augusztus római császár a nőtlenség felett mondván: ,A nőtlen ember gyilkos, mert születni nem engedi azt, kinek természet szerint születni kellene; istentelen, mert az istenadta nemzetséget kihalni segíti; szentségt&rö, mert az ősök faját és nevét kihalui ki-
hogy még az apagyilkosoák is meg-kellene kegyelmezni." Mindeiekntán azt
cselekszünk hiábavaló
hiszem nem dolgot; ha
hiányos táp-nagyfokú gyer-melihalálozásbau keresik a valódi okot,
hagyja: tékozló, mert a hazát pusztítja és néptelenné teszi "
Ma nem ilyen a nőtlen ember minósitvényi táblázata, ellenkezőleg
a nötlenség oly kiváló tulajdonság, mely a férfit kapóssá teszi ; továbbá ma egyes életpályán meg ran nehezítve s t meg is van tiltva
nemzeti létünk ériekében azt indítványozzuk, hogy i pápánál esiközöljük ki Magyarországra nézve a papi nótlenség lelfüggesztését. ugyan is tudva via, hogy papjaink nem isteni, hanem emberi intézkedés folytán nem nősülhetnek, már pedig á világegyetem nagy építőmestere által az emberi nem fentartása, szaporítása és boldugitása czéljáből alkotott és szentesitett házasságtól eltiltani senkit sem szabad, de a papok házasságát is csak a XII. századtól tiltja meg az egyház s azóta is aduk a pápák felmentéseket ezen bontó akadály alól egész országokra nézve, így jelesen III. Gyula pápa 1554-
h»tatlan iaeink örökös szégyenére fonnyadunk, hányadunk, pusztaiunk ; indítsunk tehát erős harczot az agglegénység, mint természet- és nemzetellenes állapot ellen, erre int az eleink vérpáráival terhelt levegő, melyet szivünk, ezt parancsolja az ó sirdombjaik felett termett kenyér, melyet aratunk, mert szerintem: az anem-, mely Jaját hány atlani engedi táját nemzeti létéi gyilkolja meg, már pedig a nőtlenség előmozdítja a hanyatlást, leapadt nemzedék pedig sem nagy. sem szabad, sem boldog nem lehet, azért ha máskép nem, tehát törvénykezés utján intézkedjünk mi is e baj ellen mert hol a nemzeti lét kérdésről von sió, ott a etilt aen-testit az eszköz.
Weber Pál.
a nösülés, ellenben a rómaiaknál nagy ben a felsőbb rendekkel megnősült előnyökben részesittrett, n nótlenség'papokra nézve. Mária angol királyné pedig érzékeny vagy >i hátrányokkal alatt, további VI. Pius pápa a sujtatott, ugyanis a lex Papia Pop- franczia forradalom alatt stb. bizo-p»ea szerint a nőtlen ember meg- nyara XIII. Leó pipa megadja a adóztatott (ime egy uj adóforrás) és j felmentést nekünk is, hogy gyarapodjék ájó magyar nép h lő
öröklési képessége korlátoztatott, ellenben a családapáknak (páter ftmiiias) Július Ceasar földeket adományozott, ezen intézkedések áltál a háborúk alatt fogyó polgárok számának szaporítása ctélozutott.
Ma a nézetek megváltoztak, ma a nősdlét az állam által nem gjá-molittatik, pedig a házasság sUpja a csalidnak, az emberi nem erkölcsi és szellemi művelődésének s magának az államnak is, mely utóbbi jólétére és tárára, valamint a népesedés előmozdítására nagy befő lyasa van, tehát kívánatos hogy a házasság senkinek se nehezítessék meg s fóleg meg ne akadályoztasséi, ellenkezőleg mintán .a magyar faj hanyatlik az enyészet felé" miuden-képen megkönnyítessék és elómoz-ditassek és pedig annál inkább,
mely miatt nemzetünk létsiáma csök- jmert ugy is .oly kevesen vagyunk,
nem jutott toIba, • rótt hiva-UJo« Arte-né., illeUe fsjjelenlét u áo ent^k u illett jogoiulukat, bogy uek »árt«U jik édéfe
kel Ifi lépi»«koi
p
melynek hanyatlását elősegíti
leg á papi nőtlenség is már
némi pedig
ez nem kívánatos az egyházra nézve aem, a nemzetre nézve pedig határozottan karos, tehát jókor mikor, még az utolsó pillanat nem tűnt el, siessünk a mnlt idők mulasztását jóvá tenni, mert csak az a jó magyar, ki az ciiőli faját hanyatlani, pusztulni nem hagyja, kövesse tehát mindenki rendeltetését és az utasítást, melyet Isten e szavakkal adott az. embernek: .crescite et multiplicamini et replete terram.'
De midőn egyrészről a papi nőt leoség eltörlésétől vagy felfüggesztésétől nemzeti gyarapodást remél IQDk, addig szorult kebellel látjuk szaporodni az agglegényekel, kiknek még inkább tulajdonithatjuk azt, hogy dicsó multunk nagy gyalázatára, hal-
PttkizlMény*
átok neveinek, kik Sagy Kanizsán
születtek, szűlöjöldjőktöl távol tar.
tózkodva értelmi pályán működnek.
Bakonyi (Btchrtch) Hiktt t P.nuo-
oia gA.m.lom igttgtláj* Bpet'.ea. Cer Jóuftf uoir VcfprámbflD Ftrkta Fersno. járJUofTM Novfcn. Horrálk arult r.f. pred.kitör Kii-
— Ai egyéves önkéntes Bolgü.t. A kősó. bsdügyminia.tir i követktsó rendeletet intéste s katonai térparaur*-iok.4gok.hoi. A. védkőtelesettaéírrdl at,',|ó örreay 68.§-ÍQ.k|l. c. pontja ortelmébnD a. egjevM öokéotnek cak oly fegv^er-aomot Tilanthataak, melyre •]k«'ma»n.k lalalutoak. A palvaaök tehát, ha f^llé-Uie^o alkalma.oknak taliltato»k nem a gjalogaaghoi aoroiandók. be, hanem a 127. 21. §-.. értelmében kérhetik olj caapatba va^ó felráteíüket, melrre alk.lmaaak. H> orr-, vonatku-KÍI»g kérveort lemnjujUnak bearendea •oraiiioál a koroi.tályra való tekintetlel, lm illetolag olr eljirai köretendS, mint a USbbi Tédkotelaaetnél. Á rendo. .o-rmiat követő bmitaK-a aé.re a 68 §. 1. pontjának 2. kikeadoae i
NMob«u«r Vilmot (M4M. Uoámo. » gtboa. táuda eUőfce B4oi6«n.
Plo«i«.r JÓH«f oy. g«*(Uli«st V41-prAmtan.
Scbnil.lor Ji.oi U»4r, • .Utiioimi-»che Wocaea»c&rih' .s«rfce.»t6jo B4c«.
Seidl Ago«ton kg. Et.Krhii; fí-kónr..16j» Kii-M.rtuab.o.
StiUtormo. György III. árét ptpnfi-T«ndék Va.iprémben.
Wkjdin ÍLirit\y köajvksre.k«dfi PápU.__________
Tudnivalók.
— A vadászati törvény elleoi kihágások &KjAben m bolügynaioiuter reo-delelet bo^átott ki & Tsdáa*R<i kibágito k.*l elbirüó oUő f. b*tó«kgokhoi, meljb«B odft u'mtj* aiokat, bőgj b« TkUmelj kibági* hivitt»lo* utOD jut c«»k tadomá-• uir» ¦ at méf vtdÍH»ti jogot élvt>*t> ta>
— A katonai karhatalom igény be-, vétele tárgyibao a honvédelmi mmiiiter I körrendeletet bot»átott ki m. köttörTéay-h»tó«ágokboi, melvbeo,. tudatja, hogy a múlt évben kiadott lorhadi é* hunrédségi karhatalomnak igénybevétele alkalmával a kt»httóft«ok réstérAI kóvetRndr. e járásról nóló atasilások 4liiülgoiá«a ¦sük»é-gesté »ált. Ennílfogv* at addigi érvényben állott utasításukat hatályon kirttl belyaai, « egyúttal megküldi «i uj ut .ti-tált, metyet a kösds hadiigyminititerre! és a m. kir. belügy miuwttirre!, továbbá Horvát>S«iavunorraág b&uJAval egyetérló-leg állapított meg.
— A honvédelmi miiusn«r kor-rendölotbea hagyta meg, bugy mioden honvMtioEtDak a polgári h»ió«águkual való állaodó alkalmaztviását it illető hatóságok jelealték b« annál & bonvédpa-ranc»Qokaagoál, meiyhex at alkklmazutt Urtosik. Et intéikedés azért vált atuk-•egots*; mert gyakran megetik. hug-acok a bouvédiintek, kik polgárt halOsá-goknál alk&lmasást nyerlek és a honvéd-aégoel aaját kérelmükre a tartalékba halyestattek át, ha hivatalukat bármi okból ai ideiglenes alkalmastktás után elvesitették, akkor ,vétetik fel magukat iámét a téQylegns állom oyba. mikor h.-lytfk már be van tőt ive ¦ így t ütemei költséget okosnak. Ai emiitett rendsiet
T í r c x *.
Itthon.
IttbOB KJ. iuho° Oh ' fT Mef is öiol, u«t >¦ ea^kol A* i» kevde* éám jluvíbi.
V*j:g k*rdi: ai«rr« jártsw -Ö bo»7 jó TOlt-o °'y»u ¦•»•¦• f 8 f•leletet nem ia T«rva Re|gf 1 i elksrdexgetse
S • mit «ddi( nem tnoodhatott; — Uoaaso id« - ">sa Ul évif — Saarfctné nokt, b« H7 *•**»! Elmondhatná végea-'eg'í-
fl eo öléb* bájtra f«j^m &JÓUU1 c*Qilf0k kérdő ajkÉD : Mintü* nem ti itthon Tolnik : A laniplocabaii imádkoinám
Kifelejtem, a m eddig t'fj éjet* asiv«a, Ialk«a S asoo ve««m mafim ii»r«, Hofj már Ojra fT«r»»k lettem
As a 'ok bú *• urnve<l«s, 4x & „Wfivap" csak «C7 *'o»; B« jó ia, hoij ftlébrwiten 8 »oit 6jra a réfil járom .
V*fiff térde aurám miadaot, Caak «jet vem; dabefT •*]*»» Hocj kirtüe vaa egv telek, Akit tudok m«ff asaretai.
— Oh' dk taéak. oh! ha tndaá. Ho(y m«rt TagJok olj halóvá*? ; Haragodoik r*ád, tudom, A*ea ktrdvM *d*i ao^ám.
Bátky Lajot,
A zatanagyei vendek életébél.
Iru: OőncMi Ferenc*
A táraadftlooi miodon rétegéa«k a nttaéaek amgvaoDak különlegct tajáiaá-gki, meíyokro a uemietiaég, valláa, kor, rang atb. befolyásoló mértekeinek D*gy-¦ágfti >dják m^g a joliemso kinyonaatot.
Ki mily körben nevelkedik, f él, Biokáaaibitn is ogykno<yíyá l látja • találja i«lki vilagu a Irgtóbbeiór auyagi koruitoényemek i» iegmegfel«lűbb-oek ¦ »*t ia követi. H* áll n altalaaoa-aágban, még jub an áll a népre vooatkoi-talva, mely con»«iv«liv terntéacaienél fogva lóbboyire idegenkedik miodasoo be-folyásoku>l, melyek ret táraadaimi élel-• asukásaiban átaiaknólag háthatoának.
H»aáak kiilAabfiió nemtMiségamek k&uape, beleértve magyar kösaépfioket ts, a kösepkuriól a legajabb időig keveset válioaoit. Nvomtiségeiok 6si hagyomá-ayai jeieptékeny módosuiást aem ssen-védtek, erkölcseik tősgyökeres gondolko-d«-módjuk lényegileg — a régi. A uép aél joagtaláljak ma^ái a aemteiet, gya-lalatlan illapotbaa.
A «*l»i vead-k téra»d«lmi élete a asokssai lóbb Lekiateibeo figyaloaet kel-LÓk.ntlyekaiérdekesaeg többoldalúságával kiaálkosoak icü öu figvelemre.
Caaladi életlik egyasarüiége- a olvo-nultságábsvn oy i lat k« s ó »aJA'.uMáguk ugyanoly irányban • riasuuyla^ae körbon ayervek folytatást tártad*Inti éie üknél ia
A *ead békéa hajlanáaal togTa ee^bi »ri>oiaa>djaival jó -gyiértés-
twa él. Hiaaikat, nelaoaégaiket egymi-«elo ltor.iéí (iórenf) ilt«l kilUUUikel • essél a vi.talkűdaa magrál magában rej-d •próiekoe jogi igények felecigáaitiaak t. útját vágják. No meg a esomasédok bási állatainak aukféle alakban elojöoai aaokott kártevései iám infrerelbetik okét egymáa ellen. A ÍUiemile íüuyók p«<ÜK mit *em vea.élyrt.tetik náluk a béltu TÍHonvt^a
A nomaiédok érdakköiöaiégQknél {fogva .et;ilik Mgrmáct a munkában. A I aaegényebb axomazéd ttlmegy a yagyuno aabbbu. napaaámba; e« meg ristoauiol-g.l.tul feletánlja földjét, haaa bordja jiséuáját alb. Ha a básat kell Iiuppolm. a kertel igaaitani vagy künn meséi munkát végesni, a esomsiéd »s, kit elao aor-ba.i hinak aogédkesai ¦ ki saját jól ftlfo-gott érdekéb&l asivssen ia megj. Éi a , kolcsöooa kiaegitnaek barátságukat ia .beoaőbbe lessik. Ha templomba mennek a ¦.omasédok egymáat resdessn megvárják, bogy elbessélheMé.k aeli dolgaikat, a urméai kilátásokat .ib; m»rt béta6snapon, ba együtt oem dolgosnak, as egymueali érintkeaéa- a bnaamoaabb essmeixerébe. ' ninoa idejük.
| A vssáj-- s Ünnepnapok ások, melyek
j.bbas oassehossák okát, nemcsak a templomban, (bora nagyon aseretnek járni) banem a ktilnnbóco unoiu a e napokon tartatni asokott ünnepélyeik, mulatságaik >a .eseményeiknél* is.
\ A vendükné' nem találjuk asokal sa
| apró, kedélye* l«fol)áau táiaaa oseaejove-' teleket, pl: fonókat, dia.no ort, különbősó láraaajátékokat, a miket magyar beireken ' majdnem mindenütt fellelhetni ; natnek ktvetktseoes s fists'aág két neménak
egymásaali nemes ériotkeséae elöl as at mintegy elvan sárra. A kosaégekbeo nem láthatni, hogy a leáuyok maguk kost, vagy a legényekkel együtt a falu nagyobb terein vidító játékokban kéréséének asó-rakosást; ilyféie ártatlan ¦ a fiatalságra jótékonyan ható id<5;öité*t ók oem iamer-nek. Pedig n«m moudhatnók hogy haj-landóaágUK nem vol-jn rá; — vao, mert asór„kosá«aak » kedé yes, atabad idejében gondatlan kedvű vend — noha ai élet úrömeibul való oaztályrési kivételében tuliakarékoakodű voltánál fogva igen Biegény — a hol teheti * alkalom kioál-kosilt, tán még költséget aem igéayei. — oröm-ai áiadja magát. Mulatságaiban a kö«üa hangulatn.k kt-dilyestégbe meao sm^léééhos egéas aprólékOS*ágig magy.
A nem oyilváDos jellegű ¦ a magaviseletben mindenesetre tisstesebb korlá tokát Bssbó múlanátok aokkaj ritkábban fordulnak elő, temhogy a fiatalság, sot a koroaa>bbak i» mulatosási vágyukat essél kialégitbeinék. A korcsma ••, mely e te-k in létben kárpótlást nyújt, es képest nyilvános mulatságaik egyedüli saioierét bol mindegyik kitombolbstja. ki mulat-halj* oagát esse. isléae, kedve iterint.
H« sene van egyik vagy maaik korcamában. nem kelt aocüg várai a kliaasekre: asen« hivi>g\ió hangja hamar fMssahoasa a fi*t*laagot.
Megjelennek eiósaör ia a koseibeli gyermekek ; aiutáo a legények, a i^áoy-ny»k ; <-»'e i«lé ai öregebbek i« elbalUg-nak egy pobár borra, vagy csac egyase-riieu azáqiát ttnporitaai a miudig bovi-b^o Iev5 jámbor aaemlélókoek. Mert a Vnndaégbei s korcamai osulaltágnak, ha
lene van, rendesen több a néiije, kiket a tene, tincs vagy talán egy kis reményit „poiy»* hot össae, mint a valtaképi a horesaárosok résaéről vendégKámba jovó kósönség.
De asért a koregmásáanak dem'ira-li»áló hatása általánoanak vebetfi, moly társadalmi életükbe ia niélysn bMe-nyul; bár méltatható oldaláról találhatók benne oly vonások ib, melyek egyrést: a kárboatató ítéletet enyhitőleg ellensulyoi-ták.
Elvitáibatlao. hogy a tiatalaág.'A o kUlóaosen a aerdültebb bajadoaokra a korcamai mulatságuk trkolcai tekintel-beo ige a káros kovetkeiméoyüek már annálfogva ia, mivei ő« ikjosabb kedv-töhé*i a táncivágyuka: ogyodul itt tölthetik ki.
A vendeknél, ki tudja mi okból, a leányoknak 13—14 éves koruktól kezdve iakodalmi mulatságakoa oem siabad réstt venniük Pedig ou a fiatalság érmt-koaési módja aokkal Meb&in, oemettnb-6en nyerhetae kit-jeiést, mint a korcamában. De bál at beveti ssokáa, melyen — bármily ferdéaek lumk is fel — miután gjrókeret vart, a ebes váltotutai.
A fiatal nem együttes korcimáaáar lerontja mindaian tiattestég határit jelsA Til.ssf«lkk*t. melyeket > nemi kQ^óob-ség a kötnépnéi ia m^gkiván. A leányok egy résséoél ai oly kedvesen ható ase-mérem — ópin a iiorcsmftsáa fulytáu — Ind éraégbe c*»p át, m»ly ¦ n'nnMégei as érsékiaéí aodro vágyai alá terelvén, — könnyelműségük áldusataj loasnek.
8 bogy anmcaak a liatalaágra, de — mist mindenütt — a meg tettebbek reHUZSONHATODIK gVFOLYAH
ZALA IJ KÖZLÖNY
1387 FEBRUÁR 12-ía
«!j kép «dot.:i mag. ,i,o. h-.ly..M. 952, polg. ola*k Curtáa Karoly, polg. szolgabirajárá egyhangúlag megrá- ihorrátog jelleg sincsenek] a tírfé-»»W • polcéi, aaolgaiaib. lépő aoavad- „r.« D.•¦ Bu|» Károly. tU.k "•".f.lUgttották. g téren ernveietlen szór- nyes téren, igen természetes, hogy » ""llUl"D»> *"or télataek ác . A paca. Jár. Mbirott h.4kotelee.k ...968' .,_. ._._,,_____•.«__,,...,.=__ _/_____,_ ;JL. _,_____i,'_ül.j
i paca. Jár
'¦rtalékba. h. állomáiaket végleg.... j A l.teayei . elayerlék; .ddig p*dig mint >a.b.d.i«ol- A perlaki . ok. lerméaaeteeea járulékaik f.ifugg-aa- I A eaáktor. . iMtel, .rideaoaiábaa larlala.k. Aaa.-laadr..
________ A ke».iaely,
A lapolse.i .
1887-dik «»i ujtnc it z ásIA.tm.ghi.
A leial
ZaUmegyében
i gal ma- és igazság szeretetével bebizo 982. nyitotta, bogy a benne helyezett b<-
Z.-Eg>g
N.-K.aiaea
Aa ujuncaoaáa mngyéakb.o m.raa 1 éa reaai kead.tét éa :.rt if.nl 30-ig éa' A aagy K P <• (t: |
Pactán oiárcama 1-énreaei kaad.tét !WlgOM;i é. i«rl 7-ig. Felbirotl b.dkoteie. •¦ I ki.roa.UI/bol 245, H-ból 242. IH-ból 240 éa IV bol 181 ó..z..e. S08 P.l,.,, •luok Arv.y Iatráa. pjlg.orro. Ur. M.n-gio Károly mi*g}ei tia*ti tó'Tro.. -*
Letawyan marcaiua 1 — 5-éa. I kor-o.a .1,ból 297 Il-ból 2Ó5 éa Hl-bol 16S, <>e.a*aea 717 egyée: po>g. elaok Sobmidt Emi.; pilg. orro. Dr H.JOa Siador já-raai itrroa.
Párlaton m.rcalua 6— lí-éa. I kor-ont.:yból 309, Il-bó 262, III bol 213 ~ IV-bol 198 aeaaea.ü 982, polg. alak. ,
112a
1339.
642. 12' O 1*07
<42.
826.
Iái
396.
95í
tar ra.egyéb»a. Legke*eeebb-ti ad Zal Gg-MraMg rend-aeil taaáoaa rároa, miat ..,r,,iojiria 151 egyéBBel éa l.giöbb«i .d
.l.ó-1-Bdrei jiré., l. I állít .lí.
u 1339 újonc, t
GSARNOK,
Séllay Lászli
A magyar s.itwdaágBarcz és I
talomntk derekutn megfelelt, mer u 1844 éri janias 11 én Unott res Unratio ilka^már&l baaonló minőség ben uegválaetatTín, bivatását teljes odaadással töité be. a l&kossag jóié tét minden körülmény köiött elómoi ditotta, kftztintelet' éa k&nzeretetet firott ki magának, a Karok és Ben dekest látra s tapasztalva 1847. ér
jomu 18-án megejtett rálantás al< kalmáral a főbírói állásról rissialépett Horváth Péter helyébe Uarakoz főbi-rájárá egyhangúlag Sélleyt rálasztot-
Uk meg.
A tisztelet- és bizalomnak e jeies
példányképe mint ragakarat és hon
fiai igyekezettel felfértei-tt bajnok,
szeme előtt a szabadsággal, lelkében síirében a tiszta hazaszeretettel
télre felelt meg kötelme betöltésében.
Uiat buzgó, mint önfeláldozást gya-
küzdelem egvik '»rló tisztviselő a baza iránti buzgal-
' m.rcaiu. 13-21-éa 'ényezó bainokáról khaook megérnie-'mának majdnem áldotta i. lett. I koroeatilybol 347. II ból 302, Ill-ból keziii. zö3 m IV-bo 21H, o^.eaen 1120, pil<. Még friss az emlékezet
•la. Molnár Elek, pulg. orree D'. Kraao-reca Igaica járáai orro.. I
AU6 L—dtán m.rceiu. 22— .pril lén. I koroaalályból 386. H-ból 415, I
magyarok iránt tulyos ellenszenvre! viseltető alispán a letartóztatottnak" szabadon bocsát utasa ellen volt s igj
Gabelícs tározUk.
és társai megtört szírrel
Alighogy a parancsnok szálláfát elhagyták, Mhnancj nevű pap, ki ép akkor Benkónál volt szaladt és Gabe-licset figyelmeztette, hogy az egén küldöttség lehetőleg gyorsan iparkodjék elhagyni a várost, mert kalönben
— GjUések. t
msg.l.kult uj r. S&msghai egTMftl« ; *¦ ^Kji01 sima reedM kúteles«tla«ge mollett
30-ii. k«ra*al
al.tt forin-
too lalQI gyakorolt jót ; rahista . ¦wigéay il kkt í bf
gy j
iskolai gy«rmekek»t, »oií«íj««i« . bafge-k«i,péBS»domáayt .dott » bá.i az^«or«k. o»t, gjUjtótl Győr »> Tirol ármkáro-•alt, TtUmiat a lümcghi idir*.. ili.l tónkra Utl M.lidük rétiére. E uöke lati aa «rd«m«kbao giid.j iientmartoni Dar-aay K.jit.on*, j«gy«5 Stindsr PíHroí, pénatirDok : Raila Jóuefoé, titkár. Bia6 Aij A l ji kik kilé*!
p
Ai.jo*. A« ba Dem jsUotsuek ki Háb
l»gj.i, kik kilép*.! ajabbao i kl
ó
t esi test nem nyajtbattak.
tekiateLaek. Háborúi időnek néaftok elib« U, midin réreink ápoltjáról aaó, mindanki a.ireeen boaaa mag a Ó'T egy forint dijat aldoaatul. Ugyaa-; ea»k Sümsgbea f. éri feór. 6-ki naga.
mindnyájukat letartóztatják. Erre az- ,,, tán szabadsagukat féltve, azonnal ».t visszautazlak és Sélleynek semmi ér "-"kely egy forint dijat aldoaatul. Ugyaa-
Kidos aggálybau teltek a napok. Mlld Míb.i'J, fr*fMl •g'»«»i'á..r. »»-<p .- v«. i °">1 ttrlni J'laui mof a roal ukola tpttle-
(Foljt kor)
Hirek.
— Araar-BBiae. R'tk. ttnaepéljaa-
k l j BMd j
ló j«l«ui meg • rsit ialtolk épitle téban. hol egy jótékony nóeg^iet ai»kah. Kötele»eltség hárum erre cerjnd '»g/ >*gj frt tívgdij, t.^j baleakio-. k«c kr»j-cirt >dn»k . l»<ok jó ikooy celr». pré-po«t ar elaókoek Tivlajat.iott meg, kilőtt ktlld egy jó li
184S évi szeptember harában a fj. Muraközbe özönlött horrátok
rolt t.otij. B.-Magyarod január jó 23-in a .Duóimul* kóalé.. eaerial: xyurceána.ky Marion magyarodi plébi-noa, a ki híreinek ralódi »tyj«, • derék ' .Népb aselid lelkfl aggastyán, Ulle hraaymiaéjét, ig.g|r.i
gy gKyj, ap
bálj lervesetet koasitd bixoiUág. A« kilk tá d kl
vozuért.
Az idő ugyan mindent megorvosol
III-bói 287 éa IV'bol 251, tanuü 1339. csak a nagyok, csak a kiváltságosok poig. .In. H.jó. M.bály p.lg. orro. Ür- \emléke él őrökké, d azért illő meg
Király Mór jiriii orni.. fc**Mtk*lyn márciiui
B-15-éa I.
korontiljbol 218 11-ból 237 ea Ill-ból 187. ö».o.«o642. polK. ala. P.p Sáador,
emlékezni s emlékét kegyelettel megőrizni azoknak is, kik egy szűkebb korben élve, jelentékeny szerepet vittek a közélet barczaiban
polft. orroa Dr. Ma.gin Károly.
Tapolctdn marciiu. 16—26 in I. koro.atalybOI 334. H-ból 3i2. IH-ból •UH éa IV-ból 256 6aa«e..B 1200. polg. cink. Caigó Pál, polg. orroa Dr. M.agl Károly.
8Hm*gk*n naarciaa 27—april 5-éB. i küzdelmekben szirós tevékenységgel, I koro..áir bó! 357. H-ból S26, Hl-ból'éberség- és lelkiui 307, VI. 217 6..aaaen 12U6, polg. ela. Ta dőlt kácbAl.jo. polg orr Dr. M.Dgm Károly.
Ifovin .pril 2 — 6 áa. I koroaelály-
Sélley Laitló Zalamegyének a leg-( rál&ágoaabb időben egyik rezérférfia ,volt. Mint köztisztviselő szorgalmas I és erélyes, mint vezérférfi a megyei
nukö-
A politikai élet hullámaiban meg-
uói 138, Il-bói 172 «• IH-ból 132, oaa- meg ing'tta ugyan hajóját a szórva
ilmi 442, polg. «ln. Arra; Ittr.a. polg. ! nyos visszavoaultsag
orroa Dr. H«rj Utráa laagyai lúa a' .zért egy perezre sew
foorroa
Zala-Egtrt—gtn a járáara oé r» apr. 7 —I6.a 1. koro.atllrb.li 270, Il-bol 280 Ill-ból 273, ouaeua 823. polg.
ndegsége, tévesztette
lelkének vágyát, a haza jólétét előmozdító törekvéseket.
Született Oelsén 1816-ban Sélley
, ea 823.
.in Ciiráa Károly .l|<pán, poiK. Elek és Ciertáo Roialia Dr. M.agin Károly. | Elemi iskoláit Kőszegen régezte ioei
111-ból 41,151, polg. elo. Car áa Károly,
polg. orroa Dr. M.neio ]
tfaay-aT.m'sfán a Tároara
ben tette le. Bárha ügyködő ügyvéd ebbéli hivatásának e .p-'oem élt. mindazonáltal jeles képzett 162. ségének mint biró számos kitűnő |elét
*la. CBertáa Károly polg. 0„J'ftj' á"1*. =»t azon körülmény is tanusit, M.cgm Károly. ' | h°gJ 1841. é. májút 30-án Zalamegye
Nagy-íanittkn a jiráar. B«ar. apr. ! Karai és rendéi az alig 25 éves ifjU
2ö-30-íb L toroestályból 320 H-ból ban a képzettséget felismerve osztat -242, IH-ból 219 é. IV-M1 171, öa....,n l.n bizalommal ót Mnraköz alsójárási
ino. jó b.tásaal a kor.-.m., dinom-dá- L,gT„ Hűn, ii oly általánoj.a tadott .eay, miij fll
, y ja t
föloalagai biaooyng.tni. *
(FolrL kSr.)
¦ oly i. mikui
lOhaMm gyer.kea, avagy n-
épen hivatalos működése közepette Légrádotr elfogatott és Varasdon pa-ranesnokoló Benkó nern katona-parancsnok elé hurczollatván, elzáratott. Kzt Muraköz lakoviága látra, át-érezte azon (sjdalmit. mely az ellenséges indulata csapatok és azok parancsnoka által szeretett fóbirájckon elkövettetett, értesülvén e balsorsu állapota felül, villámg'orsasággal tömörült és Gabelics Imre felsővidéki szolgabiró vezénylete alatt 76 község bői 76 koeiin szervezkedve a fogoly főbíró kimentése végett Varasdra siettek s szabadon hocsátt itását kérvényezték.
Midőn a küldetés okát Gabelics Imre előadta. Benkó parancsnok oda nyilatkozott : na oly kötelező Írást adnak és azt mindnyájan aláírják, hogy a horvát nemzettel soha semmi körülmény nótótt ellenségeskedésbe nem lépnek, ügy a fogoly szabadon bocsáttatását kilátásba helyezi.
Igen világos, hogy ezt a törhet-len húségt és magyar érzelmi fogoly lyal közölni kellett. De hogyan ? Szerencsére egy varasdmegyei tiszti szolgát Gíbeüc-i Imre megismert, »zép szó és rgvebek árán sikerült neki a fogolyhoz bejuttii, ki az .Oroszlán' vendéglőben volt letartóztatva egyedül egy szobában, ajtaja előtt éjjel nappal ór állt.
Gabelics bejutva Sélleyhez előadta neki a parancsnok fentebbi nyilatkozatát, melyen elsó pillanatban meg-botránkozott, mondván : Hogy kívánhat egy parancsnok ilyesmit, hisz ez elvével teljesen ellenkezik, ó ellen-
kálalok utáo rendeaeres I
8flmejth feb. 5-én tartotta a ik' éri aAruléaéi B*nfi AUjo. uuitó elnöklete alatt. A mérleg
ejt
gyorgyi fárák ia, — A« le'eai ti.itfllet et ' réaívéuyre 75 frt __'oaatalék 7 frt A.
ejubilaa. a b. .»! -györgyi plébtno., é. ' ,g.,g.,.i Ep.l.m Vilmo. al-.luök Moja.r KiaaSáadorottaai káplán aagidUte mel-jjö,,,, „r.c r„ud„ én naeiéa. 400 frt. lett FiftK, a a. egyháai aiÓBoklatot n ! _ 100 írtban all.pitalott meg.
maga tartotta. As egyhiai UBBepélyeaaé- __ Kljegyzéa Milhoffer Kálmiu
gek után (iiaae. r.sdégko.zoru gynU'helrbe igyb. a jubilaaa réndégaaerelo asztala-; mn'f. nil, kit Nagy Iatráa eöjton plebáno. eke. , be.aéddil köaaoalött fel. A derék örag ur már 26 ére. pléblnou B.-Magyiródnak,
ai a paplakot éa templomot, a magát .
tomkrfi fi.t.l kereafcedo aaomba-eljigye.tfl magának a kedraa Fieiacbback.r Julc.a kiaaaaaOByt.
Staru J. Mór ur baaibau. A báaiur aaon-n.l attktildött a iQaoltó lakuayára kél
iber, a miat ilyen egéaa Zalame-i iamereiee. Aa latea még aokáig birai a a h... jarár« !
a tili .nyugit adia maa, mint a kéményben öaas-jitt nagy menyiségu korom .uol-
cbeletd Káaaiaa ki . deli ra.uta.l mi.l !hoW awabalo. . 00 fi-*a
1 ""^*" "áb
d'jaok .Ikalmaar. rolt. W, hó 5 éa d»-1 l 0 fil
P""'ájaban
la ott 10-11 ora köaStt firérénél a poata ' °'l")l """*« aéméay itt. volt. hiraulb* főbe lolte m.gá: é. rögtön meg]
lel a.l.i ..- ágra. aa..
l
balt,
g g g
reao*ei:eo fi»lal emb«r ome aao-
A férjtoz awni leányok abeczeje
A ^Sopron" l«br Z-iki 10-dik laaaia ar* «•«••« oítíl nom uxcUt, malTböl anolk • kír.tkc.6 .bicsn
Milyea legyen a ¦Üstlen4i rérB?
Lágyon arra..14,
aé aMyedo b.jó, . bankoói. aaebében ne aialm. fejében,
• csifferblattj..
Be majom ábráaaij. . caókra mobóa rágyó
ae ck b.gót rigó, , daliaa . lelkem
ae aalkk, beteg mellb.a. . elerendí . rágott dobánya.
Aa aByímusaonyfarjet vigyr
el > kánya.
• éber l.lke, bátoráig, luaa,
De a máa M.aoayát maga*-
kórnyékeasel . fiiam a modora,
b. kampó, aa orr., . .J.rBllér . ulpig,
aki becattleiben aoha aeia alku
aaik. . gyémánt a aaeméoek léoye,
aeréa a hibája, anaél több
mbare
Uog, erí, Tér bease
ne f.kadjon mindjárt kouyb.
a kát .aeme. mfirelt lelkt, tanult éa ok-
ne elpuhult, görnyateg,
ty.koa.
ó, fal, m.gaar. lorjöa, benfoglalra lesi, hogy a horvát nenzet
moru cselekedetéaea ok. miat birlik aa«-relmi féiiékeayaeg leou» mert máa ka lőttben, re.det.it ria«onyb.a takarékoa aaorg.lmuan élt, a. illető igsn jó o.a-ládból saármaaott.
- Á< .Arosrr
egyének ig.n elaa.porodoak Nagy-Kani-asáii; . fóutcaákon aem igea tautaikoa-n.k, dn annál inkább » kQl.ó uicsakb.a a egymásnak .dj.k a kiFincant, a. agy é* két krajctárnyi .domtnyt megaa köaaó-aik hanem doraaögne<. Felbirjuk araod-
6r.,'n
kóboriók a.et
ke.a ügyükbe -.ik. bia aat •
f«Ug . déli DQlel t.rtáaár.,
mart .mi
ségével symp.t.alni soha sem tsd stb. Mire köztük elmecsere fejlődött ki, régre abban állapodtak meg, hogy a nyilatkozatot Sélley is aláírja, ha
haragban ia aemaa, Biáakorkallemetaa.
Igaimoadó,
ae máa hirét rontó,
J4I rendeaett viaaoayok ae a hoaoa.iayb«l jiui
hogy relé a. od» jőjjöo. • yill kóay, egéa. multj..
amig a törvényes téren megmarad, | addig igen a viszonyt fentartani és
bogy .aaauon; elölraaaii tudja, ut gTarapitaai polgári kötelességé-
• ko. ueu, oaókra termeit aai,.
ue b.mi. aair. éa b.mu auaája.
• aaetlea, ae olyan ai.t nen-
kiaek kárébáa a korcm.' .
tniadeae. piro. ajka.
gyoogyaor fog.. rátu-ui., buaake,
na auayi pipi.kr, ¦aját lábáa járó,
ne aayjtbos hajln. mép pü'ft, bajuai.,
na boaoatoa, kuasa. titkoa poéu, aragy oumpooiljoa,
cak aa iatMért, lárckot a.
irjoa. ar ó ollnen,
ha .Imént •• aaaauay, •gyréd, ragy akármi máa.
do aattkaége. . foglalk»aáa. zeaabarát »nayira-oieaaTir».
nek ismerendi
Minthogy azonban
horvát nyel-
ven irni nem akartai, magyarul pedig Benkó semmit sem ért, s mivel ; nagy ellenszenvvel viseltetik a magyarok iránt, nem láttak biztosítékot ab ,ban, hogy a magyar nyelvű nyilatkozatot még csak el i- olvastatja, így | abban állpodtak meg, hogy kisegítőül ideák nyelven szerkesztik és irják alá, igy e nézet, mint a viszonyoknak legjobban megfelelő, elfogadtatott.
A latin nyilatkozatot Qabelics a küldöttség élén átnyújtotta Benkónak, ki mérgesen kijelenté, hogy ő latinul ^em ért, s a nyilatkozat tartalmit Bem tudja, magyarázatát pedig Gabe-licstől nem fogadja el. Végre Várasd aejétabálbagyakrabbaB "egye miaod alispánját Osegert hi- Tlt ál
alVigyt. naraokaágot inrí, •aépea ott boa UK.
Csepefaeafe.
Tltt» magálioi. ki azt is Benké BMgUizottjai előtt felolvasta és meg-j ¦agyarázta, melyből azt a köretkez-Itaé vonták le, hogy Sélley e nyilat- álul kijelenté, mitzerlnt 4
— HaláUaás folyláa Oreaedéabe jött Nagy-K.maaa rároai árv.aaéki elo-
>dó taaáoaoa megrálaMtá.. köaalebb meg-törtéaik. Eddi. <el pályáaóról r.a bír. R.meleQ*..ésTrojkóLxjo.ügyvédek ol.
— A grlsel ifjuaág l-br ló éu a .Holcxer'-féie Teadéglöb*u táacakoaso-ruckát ronda.. Kewl.'.o 8 or.Kur, Uilép-tidlj 60 kr.
— A sala-egerazegi kiad.dorod.
ujODnan ör<oao, a kor igénye eaeriati át. lakitiaár. néa*. Koráca Károly polgár-meater leiké* f«;bJraat intéa a köaön.ég-hea. óhajtaudó, bogy a lelke. felbirA. mél 0 riaihaagra találjoa.
— Zala-lstvásei köaaég k»p..aolí le.tnl.te ueiB-. ér.éare r.l'.ó aaép b.táro. a.tot hoi»; : Német György ottani er.ug nepUaitó a koaa. b.tirin kcnaatUI roauló utakaaallékeiaék gyumólcaUkka) r.lo be-fáaitáaaérdecnéoe terjea.tett elú idilrányt, mely.t lelke. ..ar.kban elmondó ( iodo-kolaa alapján, a köaeég képruelj te.tul.ta ogynangulag alfog.dott, él elhatároata, bogy a balybeli er.ng. ukola fuakoláji-baa léteso. r.lamint a köaaég "gye. 1.-koaai által ia a.akeaeruleg nemeaitett fa
*atékei a köaaég köliaégén bsraaá rolutja aaaal aa luk mellékének b-t»-aitáaát aa indiir.ayt terö tanítónak falügyelet, al.tt Bár a folyó ér Ibi megk.adeti i, bttejeaéseig énol-érre oagu.kitáa aélkül lolytatja.
— MeghJví. A. 1887. február 19-én Csurgón a .Daru* vendéglő nagytermében a Caurgón felállítandó k'adedórode alaptőkéje gy.rapitá»ár. reodeaendő aárt-körü lánoarig.lomra. BendeaAaég: Dr. Hocbreuer Kornél r. b. elnök. C>ák Sándor, Caouka Ede, Caonk. Gyűl., Hám Forewja, Kaaaay F. Móaea, Payar Géaa, Plaohaer Manó, Dr. Rajnai latrán, Schóa-lailnar Károly, Dr. Vida Károly r. b.a. tagok. Belépli-dij: Saemély-jagy 1 frt. 50 kr. - Caatádjagy 4 frt. Keadete e.t, 8 Órakor. Felulfisatéaek köaaöBettsl fo-gadUtaak a hirlapiiag ayurtáaUtaak.
— Toraabál. A ..elküldött
lo^hirók náo itélre, elóaeteaea i« mag rohuuk gyo.ódre, bogy a lornabál, maly folya bó &-éo larla ott, elit« bá j*-iak köat méltó h.lycl fog .ltogUlai. Lt roltuok kéaitllv., bogy téayoa terembo lépünk mégu meg lepett beoatnke: aa igeian fíaom ialé»röl laauakodo elökalu di.suéa, mely mindenben mag.n hord* a loara-agylet: .Épeég, eró, agyelérté.'' jellegét; de nemca.k a diuilé. árulta aat el, b.n.m még inkább meggyoaódteteil oenoünkat a jeligq ulolaó asararól a pooa-pá. jókedr, mely lankad.tl.aul laTLOtt .. egea. rigalom a att. A bolgyek a rigaion kereléh'a mérten p.a.ríényu eiagáacai-áral öl ö.kódlek; . buagó r.ndoaóaég láa> aojive aat. oly gyönyörű, murésaiea fcivi-e Itt lánoar.addel leptt mag . hölgyeket, bogy .a valóban a legelegaoaabb óltosék-nek i. — diezére, TálL — A tán-coanók aoráb.n ott láttuk: Bre:er Frigyeake, Dautacb Jótaa, Fu H»imler Teréa, Kauaer Anna, Kohn Hed-ig, Klem Fanni, Löwioger nővérek, Heicbaofeld L^opoldin, Roaeufe'd Ilu-ua, lloaenfeld Vilma, Scbeiba.r Kau-ny (Verócte) Schera nörérek, .^Iréa Uermin, Tnpammer BetU. Uager Mariak a (Gyékénye.) Weiaa Karolta, Waiaa, Aaa», Wolbitm FÁntka. Woiaa Gisella; toráb-bá: B.lckiy Ir.nué, Dr Blau Himoanti, Bogennednrué, Dou acb Hennkne (Saom-b.'bely) Fiacbor Ödönné. Fiacber S.-muué, Dr. G.ró Jóa.«foe, Grsahut Heu-rikaé, felaei Gutmann Vilmoué, Ueimler. Mauóaé, Heimler Móroé, Hla^ko Jánoané Krauaané (Vesaprém) Milhofar Ödooué Dr. Neum.nn Edena, Pollák Lipólue. Roucbild Samuné. Rolacbild Zaigmoadnéf Reicbeafeld Edené, Dr. Ritaehild Jak.b né, S.ltUr Jóaaelné, Shrreiaaurgaé, (Zágráb) Weiaa Diridaé,. Ott roitak még: Engiiader Lajoané. G.ray Beaooé. Ma-Mhanaaar Mórné, DeulKb Benáiaé, Klein llléané. Kobn Hearikaé, Laagvel BerBátné, Livi Adolfné, K.iaer Sá-nloi.*, Roaenfald Adolfoé. ifj. Siager Samum. Scbera Zaigmoadné, TripammerGyuláié, Wei.a Adolfn-i. Weiaa H. J.-aé. A. elei két oégyaet 46 pár táncaolta. A joleoTol--k bnoayára aokáig kellemeeea fognak riaiiemlék.aui aaen kedélyes rigalomra, i loroaogyletnek pedig kiránjuk, hogy Dinéi tobboa aor.ko.aaaak báljaik alkalmával aáaalojuk alá, mart irva léréa eaoa: .Erői taetbea orós e»a, edaedt tehát éa aróa laaa.
—Petnl éaa _______......_
ősimen boaoit birk öa.oményaokre von koeoleg több fórároei lap aaon kéraéat lotéste hoszáak:hogy mi okból k«~-batta mag a hadagyaiaiatarioam a aagy-kaaiaaai katou.i irodát a Pattóra voaat*HÜSZOSflATOCHE ÉVFOLYAM
Z1UI KÖZLÖNT
te«6 sdfttek é*d»m«be«? Utáaa kérdi s&akodtünk ¦ att it tikerült megUdnun hogy elaÖ itb«o a anprooi iycaum ig«a.,--ioj» tudakozódott es ügybeo, de sikert*-lesül, má*od isbaa egy budapesti egyetemi tanár, kértn a Petőfire voa»lkos*4 .d»ioks:, de eaaek kéidéaét elfoglaltság* miatt válaas aélcül bagy ták: Nagyon vaioss.no lenit, hogy ulóbbioak megkeresésére lett-s a hadügy
miaitteriam mg kiöl igy«k»iüak még
g;
»« ügy«'. Egy«b b k
y gy
lüteub kuU'Aa
— Dnráu Ml«ka ujabb hiruarin — febr. 19-én érkesik Budapestről N Kaaissára a leaekar vnetéséeek átré-táléra.
— KoTulinyay Ottti tiiBiettete
iw » Munkac*y télé 6000. franko* pAlyi djjal. Aa ors*. magyar képtÓmavésse tártalat aa fiasi tárlatoa három odú vei ajánlott, esek kőiül Munkácsy as al»piUj levél értelméb-B vilaastott, t a váUtsláa Koroknyay sJ*vi.hatatlan* Ca.io.ii mü ' véro esett Kurok ay*y boatsavbb id< Ukoll Ntgy-Kaniisáa aKatincsy utczai Dobrisféle hátban * aluláb-o kedve* tár-hcdmJmi jalantéggel bírt. Kiképesteté* Somaaich LArinca ar mosditotta elő, fel mervén beaae a stép tebaiseget, m*ndan fél kép busditotta, é* pártfogolta. A aae rény vistonyok kott éJŐ iljat állandó* vtodégtseretó asstaiához invitálta. Ai kosbajirátára kéasitatte Korokoysy dijta lkául Frőbel Frigyet arcsképét, mely nagy-kaniisai kisdednavald egyesület aá dor utcsai óvodájának munkatermét d tuti. Örvendünk a méltó kiiüotetéaen. l.ien éltesse!
— Kis Komarambas, fsiáliiuad templomi kársat javára., mAtedvilAi «lí •dáatkv! egy bekötött iá idkotsoruc*k» »r utoitfabr. <>.áo, mely tekintva agy as erköl' ö.i mmt «yaxi tikért, úagyon sikerultoek muudható. Ssmr« kerÜU Tóih Edének VA tuioDOt* caimn vígjátéka, mely ily uamftmak-MlvelAia IA»dáa tekimel-t * be sv .lóban rtlkitj* párját. — K.MÜ cAatkert aratott ttsép játéka rm\ P*j> U«riakft kiaaMSony, mint L ¦ • ¦ k isobalaáay, Tóib Hibály ur ..pest métsáros sierepébeo. K.itAaften «dia Farkas Jáoos ur L6Vii.cs gavallért, ne kevésbé vt>it kitűnő ifja Lerch A&u Urttwoták öreg vándorló tserepében. A -öbbi is jelesen oldotta mag saerepét. A Utati* jÖredele.m ¦ ÜOO forintot jóval meg lialadja. A ssiai előadást táaos köve te, ttmiiy folyt rmod végig vigio, még csak » k*k«a kucorikulása,
laioil a hajnai h>s>dtái
— AUo-Di.mbora ifjúsága as alakuló oakeotu* lüsolLö-egylet j»vár* a bó 5-éa a a agy vaadégia termában .tártkört, :ánct sstély t rendezett, mely a vsrs ko-táaon falul sikerült. m«rt fest telessen- és jókedv ur*lkodiit kiviíágoe k.vir-dug a aaép WámbkB m«gjal*ot kösóuségaél. — lg.t, bogy abbói u oroM,Uc rét* • izép u-mat tlt«Li, mert egjMorü, d-< liléi"* ól' ttwotlik meg jobbaa novella ssépnégake^
¦ így nem oaod*, bogy a fiatal emberik vaiódi jó kedvbeu vi>li»k, a> ms-y kedv
¦ r-t osak reggel 7 ór«.kor tsslradt *«ga Ua a maiatsag aeaa csak a jo kedvat, h»-uem « aenaiM ciait i* 'lásignetU, m-vt a reodesŐ urak öl -frt 94 kr. ttssta joredvl-met mutattak k<, m Owly ówsag, mimáo még *s egylet meg*Ukul*a ainaa át«da-tutt tek. Újlaki Hitt>cbl»r ét ti* cségnek megorsés végatt.— A jslen -olt hölgyek éa kisaMtooyok kosul •» alább kövaikn-KŐket tikerü.t t« jogyatu.. B>-ck NíHa k. .. (Kesslbelyj, F.'c* Fofencsué, F«ict lloua és Pttula k. ¦- Freund K.arolio k. >. Alto-Duosboru, Uruber Ho«« Bad-p^t Birtcbler Lipót Jánosáé Alsó-DomUuru, HochTaidué «- Hoohvald Juliska N.-K»-aissa, Kerbar Jáaoané Alsó-Domború, Loncaarics Auat, Piwlbresxt Lbos»riű*i Vilms k. a.UvaAdoltné.Misserayorgy-né, Ntmfeld AdolfDé, Meuf Id Haarikne ét leánya, N*afeld Malvin k. •, Picbl«r Imréné AU-Dumboru, P<ck Igoáciai és pick Ilka Bnd«p«at, Rówai Móoé, K >-ssai Irán k. a. Üott'-n, Slirkl Aut«lt»é, ^chvaros ^imonaé Aiaó D^mbum, lor*vg Ssaborettioé Koiton, Soaaevk|d Ser-mmaué, Salaméit Jó**, foe, Ui»<i Jót^faé, Ut.ü Arunk* k. .. Also-Dombora, W«tsi Lá«slóné, és Weiss M-th.ld k. .. Dris-kofsci. Továbbá felQlfietai szívások voltak : Bunos latrán 1 frt, C*ae«oá^ Jó-sstf Perlak 'l frt, Cttmmvmii For«ac< 1 írt. Fischer Qodeon és Fitoher ünoiáv-SsL-Uári« 1—1 frt, GoiubJáaoi éa Oad-Iib Biiroly A;só-Vidov«ct 1 — 1 ir\t ijr«g
Hirscbier Miksa 9 trt, H>rtchler Lipót J'Bos a. H.rwklar Jakab 3-3 trt, HirtchUr Beohk 5 trt, Jakupák Jjss«í 1 ft. Korbor Jisos 50 kr, Keagy*! Fa-i ranoi. 2 trt, Koha Károly 1 frt, Libo* L«jo» Sst.-Iván 1 frt, Lova Adolf 1 f . L-niC-tar.es Lipót BSi.-Maria 1 frt, Makai' BodapMtÖO kr, Mi
F p, ^j
1-50 kr. Neufeld Hennk &0 kr, P,cc lg-! itácio* BadapMt 2 50 kr, Ptbaier Imra 50 «r RabaotMia Gyóto totton 50]kr, | Hó«..( L«joi Kottori 1 frt. Sobl'<iag«ri Glyula N«|J-K*aiai» & trt. áipoa Karoly Pwlak 2 trr, áohleaiager lodor 3 fri. 8i-rkl Aot.l 260 kr, Sief,c. Imre 1 frt
| Scbletiager Károly 1 frt, Sohvaroa jmoDŐO kr, SchÓafeld KotH>ri ifO kr, italai György tüiolió aiparaocanok Kus-miaeci ÖO kr., es ugyaa asoa egyéa, ki magát Alsó-Domborabao tÖrtéoi kélaaeri lúsvéas alkalmával kitQotette ; Soam vald Hermán 50 kr, SiUmtk Jóssef 50 kr, Ssáató Zaigmoad 1 fr . Uia.. JómoÍ 50 kr, V«rii Fareaos Perlak 50 kr, Vráti Tivadar 1 frt, amel yo«aBag«kért köatóne-lét nyiUánitjaé* ayogtán* a readacAeég
— T«>«Be«lelaiM kéjeon f hó
6 »Q egy 68 ére* atnoay jótt Hibáidról Kaoisaára gyalog, a midoa a vároii ar dóo átjött molerle egy PéterfioeTü23 évos ¦ubancx vó\í beszélgetésbe eredt éa »égr« Demi eró*sskra akarta kényH^riteai, aa anyóka aioobao elleofsagllll, mire a su-h«oc» tolhagjo t isáudékával. — A read-tVaég, h<A a feljeioBté* télniett, áttette as Ügyel a bíinfonyito birósághus.
— Pótkö ilemén y A d^ák-kon-caTttel Ösaseffiggoleg a fógymo. doikte-gélyso-egyiet j-tvára fila>6«»ttok még: Haneleady B*l« 10 frt. Kihler Igoáci 50 kr. Mocsáry Jáao* 2 frt. Ngi. Etlényl I apát ar 3 frt. Bernát Sándor 2 frl., Gyömöroy Viaoie 5 frt. Vóröa Uáyaa1
1 frt. 50 kr. Beihy Fer^c* 2 frt IC I.
2 frt. Wuiatl Alajoi 1 frt. 50 kr. .Té,-y kiaoeddel a Fólaé^gee paraocsai ••eriot, a
b h l
1887 FEBRUÁR 18-*.
ba u olTa*ói»k alapoa tájékoiUtáat ki-Tánaak asérvsii a cség kiváló ttsleti r»:d él b k
eserérol, bot
meg a caég idei
g g
jegysékét. ose y kívánatra bárkiaak k
TSrvé&ysxéfci esarnok.
Jegyzek
A a.gj-K«oi«M kir. ttsék mint bünteti bíróságnál 1887 -vi február hó 2-ik felé ban megiartaadó *égtárgyalás s ítélet hirdetésekről.
188? febr ló éo
25/687 Lopá* uüulir.evoi vádolt Brill Jóstaf ellaoi bUaiifjbeii végtfcrgy.
5O79/8C4O Hatóság elleai 'eröasak-kal vádoli Horváth János s tirma elleni
5/G87 GScst Jáoos elUai bfindgybeB III. bir. i-. hirdBtés.
27/87 Podtiiriot Iván s társ* II. bir it. hirds.V
trS87 febr 18 •¦.
42/87 B-Uli okosó tulyot testi sértéssel vádolt Savi.moa Pál elleni bUsügy-bnn vég tárgyai át.
Dt)37'Ö8C L>páa bűntettével vádolt Rab* Aadrás s tar*, i e.leoi büo&gybeo Tégiárgy.
43/87 Fülöp Vendel • társa alleai bQoacyb«n II.it. hirdetés.
53/87 Kociián Iatváaaé alleai bda ftgybeB IL bir V- hird.
11/87 Bokrosi Jóstef elleni baBugy-
•b II. bír. it. bird.
12/87 PoU bir. it. hird.
Ft-br. tt-én
D125/6Ö Lopá4
Kati eileai b&a&gybea
s tln. elleai bUoUxybeu
okibb húsnál naked »s araeynál." (Jéaus Sir. F. 29,14 ) Hálás kössöaat ase-g«ly««ttek D«vében! Egyúttal tö!kéretik a m. t. kósonaég, h« netalán bec»es felül-fisetéjaét tévndosbAl *tddi« nyilvánosba oem nyűg ástuk, aii Catrei Jósaaf fÖgyma. tanárnál jeleQteoi.>*iveskadjék.
Kimatatán. A B.-kaDiaaai íparoi ifjoság öaképtA egylete által rendtsat 1887 éri február bó 6-án erauy koruoa '.arlott sártkórü táDOvigft'tnat. .1 össsns bevétel — 127 f-i 20 kr. Ai öasset kiadá- pedig 78 frt. 60 kr. A jövedelem 4H frt 60 kr. A mélyen tistlelt fölül &i-u',k aév ,<>r*: Újlaki Hi'schler é* fi- AlnóDombiru 3 irL H a.
Béla 40 kr. Schvarcs M<hily. 40 kr. Mii-! 4949/686 Lopii buatettével
tényi Sáadiir 60 kr. Uu»kár Vm<<.se 20 Gerencsér Ojorgy • tár*a kr. Goldbarger J*kab 40 kr. Sburo L-pót! bea regiárgy 50 kr. C<etner Aooa 20 kr. J.ugblm N. i 13/87 S«
40 kr. Pilrg«r Miháiyné 40 kr M^r, u ügyben II. il hird Ede 40 kr. Koitimann Manyiién GO krj 55/87 Gr^beBt Fereacs ellani
Gerta*- V lm ¦« 40 kr. Aufnfeld L»j -,' Ugybea II. b. it. bird. Ü.íay Jóstet 40 kr. Sia«'»o Örss- I fri 40 87/887 C*igli Fareaes ellem
kr. ScbvRrcs nővérek 40 kr Boguir 1. U»;> b^n III. b. it. bírd.
50 kr. Wiitner Jáooa 20 kr. C*űk* Niodur 1 fr; 20 kr. Fesgelbofor Jó»at
rádol
B.lá
vegLárgyaláa.
5004/86 Hirataliiikkantáe bll.tel-térel vádolt K'>váce András ¦ tárea al Ugyb-n vegtárgyaláa.
949686 L bl ládo.t
13/87 Salaviceek l.áe elleai böc-
bUa-
baa-
elUn
87/87 Jurovics István ügyben III. b. it. bird.
Febr.t&éo
61/87 Lopáa büut«ué"»l vádolt Horváth Jóss«t • iá™*, elleni bdaügyben vég tárgy.
os teȟ
40 kr. P. a 30 kr. U^im MihÁly 40 kr N. N. 40 kr. Hudmchefc Mihily 10 kr M*rk..*a» Farauci /Ü kr Fullér Mihály 20 kr. t&ássiaer Jáaos 1 frt. ó«s«*en 16 trt. 60 kr. A j-leo vuli hölgy ko.iorubo.
k6vetkea6 h<>)gykr*t jegyashettük fel: Brodorici Jó«»-f társ*. »tleai bttatt ybna Ssalay Ilka, Jt!<fBak Malviotv, KardiM végtárgy.
Mar., G.>l-uc«ky M.n. Lt*k? Voroo« 158/87 S.kk»v.*tá* v'tségéval vadait Lírhaim T«rés. Si-hg Fám é* K-sa. M>1 Ziegior Lkjj- alleai bluügybm végur-Cs«miis Gis»lk, Körte* H< Kyolis.
89/07 Sld-r Iáiváa eUui bÜaÜ^v-b b II. bir. it- bírd.
111/87 Ja-kaably György «ll««> büa-Ügyben 11. bir. v. bird.
140/87 Pram Aot»l ellem bűnügyben 11 bir. <t. bird.
, Kia Varoua, Musiksr Hri*»iia», Ke-csey Z%óü* Ganuir Jow-í é« M»n, Wia-a Mari éa Jósinl. Simoo Öru-. S«il-( Viktória. P.oh -r PauU, C4>-*glor F.m ;^k Hermm. e* B rt.. W.rg« Imr-íaáagel Törés, Hrscbler R'ica, .Sohv.rc. S.onq. és GiseiU. Pürgor M-n 6, Tnr«< idlor M*rt atb ki«-««»uuy0*, tov*b¦>* Horváth Boldisaaraé, Mutéayi Siódéra" Wiliunr J^oané ifj Wat<n«n>i M >é, Schr-rca Mmtlyoe, C*ók> Fa di é, W-ld Mi vuu^ (iöriu-r Vi m io-.
A dalegati^ febr. 26-ár* Bpestre össa«L< ratik. — Aasstria-Magyartrsmág hádere j«nak mosgósitható léusáou Öt milí hassoQDyolcs ttser ember. — Essékeo ssámos kolera eaet fordalt slJJ. — A ló-kiriUlMooardiiáakbólfebr. 5-tál kasdra betiltatott. — Ssombs,th«lysn .Irodalom ¦ mttTéssot pártold kör" .likait. — Budapest katonai er&ditést nyár. — A fővárosi kir. aJatorvosi Un intését 100 érss fennállásit annep«lte. — A nanseti ka-tsino Sséche&yi Ukomájáa Gr. Tissa Lajos mondta a pohárkos sós test — A „Kisfsldy Társaság- vagyona 103 748 írból áll. — Ssltanhofer Frigyei soproni gyáros nyugalomra vonult, fitu i ették át a régi gyárat.
~~ h Varsóban hat es
red doni komik köspoatosittatott. — A oémei hadseregben a velociped is alkal-mcstklm fog. — Egy prág.i csukorgyár ©égett, kára hatasáieser frt. — Lipcsében aemsetkftsi ssakácskiálhtás »aa. — As aagol trónbesséd fájdalmát tejesi ki Sándor bolgár fejede;em tátosU fölött. — Thompeoo angol ivrméssetbuvár ki-issmitotls. hogy s világnat 10 miliő év iuItb vége lest, addig tehát békén álhs-aok. — Atustráliában iiket* néhak ¦destettek fel. — Triosstban Mateovicb , Hearik sserkesstot m atosán kegyetlenül t ¦)í«rték. — Béosbeu 634 ügyvéd ran,| ig Bpest->n 700 nál több. — A lalián : impa*> gyürü. küldött barátsága jeléül pápának — Három uj tbnökö* tűnt f-1 »¦ ég boliOsatoo, de osak telsskoppal láthatók. — Liistinmayer festő haiánifi ásál MüDcbenben a priicis a Iád menekvése Egypiotnba" képet readalt meg. — Brüsnben keroaiBárost foglak el, ki 11 gyilkosságát követett ei. — Nápolyban Paatear-iate-sotet állítottak fel.
nir&U.OH plaon arak
Nagy Kaoissán t-.br U-én.
— B B Iateskidtuna A. Ígért koltíi epirtolát rárjnk. Olrasta .s .íródnom' csiaia aj lapot T Önrfil népen nTÍlatkoiik.
— W. L Bm*l lev.lér. váUssoltaek.
— G. F. KSssonet, a máaikat i» kérjak .
— Q. A. Hegk.ptBk, QdToclet:
— K. E. ÖrGiamel srteaaltSDk.
— A.. 0. Keuönet as érteeitéiért.
— N M Lapunk unk tere foljtia hoMaabb ko.t.méavek.t nem fog^idbstank f>'; lebatalef belyi dolgokra kell iriüroui 6CT.I ¦ ~e^aet
— 0. A. Sajtó ktb. volt bis i.
— A tílosaak fel*< végén atb. Lehetetlen kSaolai ia7 amint írvajvan.
— K S Anűt tebstnak, saivesen,
Felelős aaerkeaslo és kiadó '¦
BÁTORFI LAJOS
Laptalajauno. : WAJIKTS J'IZSBF.
NyUttér*)
Ezennel felszólítom Reint-mail X. idegen nyelTt»QÍrt, szi-Teskedjék 5 frt. tartozásit melylyel 1886. szeptember hóban Papán lé-:e alkalmáTal kositpénzben adós maradt, megküldeni, ellenkező esetben kénytelen Írnek azt per utján be-
hajtani.
Papin 1886 Februir 7. ősre. Kraun Johanna.
2964 l-l
sseatcsa ea. nsgy
Van szerencsém a nagy érdemu közínséget tisztelettel értesíteni, hogy a >"en és Grflnbanm czégböl barátsági ntnn elváltam é$ folyó évi marczius í-én helyben J-"ttér Bab6-chay /éle házban egy nórinbergi. nüi, fehérnemű, uri divat és rövidáru üzletet nyitok. Nagy salvt fogok miudenkor arra fektetni, hogy t. vevőimnek bizalmit pontos és jó
"•»' ¦»««—•¦¦»¦¦ »»¦"»¦ | ki»zolgilis által, valamint jó áruk-
Basa 9 frt. 8 fri. 50 Ross. 6 Irt 40 6 frt. I,._, ^^.___,,.
Árpa. 7 fri 6 frt. Z.b. 6 frt 40. 6 frt. Tengeri. 6 frt. 20. Burgonya. 2 frt 40.
Gabonaárak Dunántuiun :
mm
Csáktornya Bui. 8.60-80 kr. RossC.10-80kr. Arp. 6—7 frt. — Zab
6 20—50 kr.Kukoncza 6*10 kr.
Székes fehérvarott; Bu>* 850 - 80 kr. — K-m Q'bO-70 kr. Arp» 6.50-60 kr. - Zab 6.80-7 fn- Kuko a 5.50—60. kr
Siombatorly: Ba<a 9 10-15 kr Ro». 6-45 -70 kr. Árpa 6*0-60 kr Zab 6 45 -50 kr.
Moháét : Baaa 8-50
KeiSur-. 6 30 kr: Rosa, »rpa, seb 6 frt. Kukoricta
kr.
kai kiérdemelhessem.
Kérve a 2 agy érdemil közönség becses pártfogását, maradtam mély tisztelettel kész szolgája z*3 i-2 Seu Józtef
rjlOkr.
PéracU :
Bus. 8-60-9 frl. Kéta
bün-
jóráhagyia. KiaBiriio Ludo>>itsjt ia-uoi j'i-ó >»ám*\ba>n hinuok.
— ftmHthner OdAa fAvarosí m«g-•kedó ctég >d-Í f ¦'•rj«gysékéaek l»-í ma. asamavftl «»é kü dott kivoa*-oolegan ujtaijut t, olvuió.nk figyol 4. E cség elvit*xb»'Uu«l a magyar
: a réatletekre terjedő minuursus tjoodd*l való vasa 6<e agyrMiról ast iga-hogy M»gy»ror«a.ágoa i* »*«p f-jlú-tabat MTt m m>igkere*)kedti-m ba •lapokr* v«u fektatve, mtaréssroi nek n»gy ttxáayei a maliéit tudtuk, hogy »s érdeket g*adak&-; tudj* mél ányuiai tórokvéaeit é* megérdemelt flliamerésbon ré«se<eii jjy termelés egy fnnt<»s érd-kének li ia>.kavKiolt munkáját, örven-bogy o caég b^situ é>ek aorán >oyitoit» •. magyi
127/87 H.rváih Jó»ef «I-q. Ü4>beoIII. bi it hird.
A aagy-*aaiaski kir. usék ív** büntaid birósagaái 1887 évitobrnir H-«a. naud-- K.iadta :
Plánder György
ktr toivénytiáki iro4«tint
t tel.
— A DJmy-kNaii tt«i l>k.ré< cpous- _______
iréftSAg folyó hú 8' -eudeé kiiagyulété:, >D ttriola •noiy^o b'i XL1I : ró,.-; Kgf bét története.
aa 305 u>v*»ti»l volt képv isei ve.
giamgaioa^ alial íbi inváuyb * hosott j — ifgjei r . h B.adi.. K'ui
•'tál •
iakaak a ktUf6di oagyb.a «I3-
tal. hogy i pi»CMitrft moaditjv
i«sog»sd«>ság asftmpoiojábál fölötte h««m ioaa«k tartják. Ajánltsra a őség i«a éa tekintélye* *llás« » leréa ssele* körben el „sort tubát c«ak f»l kell k ficjelatét a itpaak-i msly
roaak t. oar
jg7 y
iut miodoo érbea, ugy mo.t w otas lő- fMdsa dolgok**, tl«
— A psrlfcki tavkarékpsn r febr 26-áa Urlalik m-g. a caáktorayai pedig febr 20-áo. — Németb Elak v. fójagyio a SkU-egersse^i polg. iskolásak
magb^t. — A B*laU>auQ 1—2 taOnyi ˇaatag jégkáruk vaa. — Br*ua Igoáci nej), kit a bpeiti köipoati ra*pályaji aae-ra0caeUeo»ég ért, latsa jai MülatéaCt, niva Schmart Hermina.
— Hazai r. h. ó M^g-> fúb.d«e<éde
B. Beck aitab>ru«gy le.t. — A bp-» i b»-saí *.)•*; takarekpeaitatr áU*l ko«i t péoi* o«si«íg tn-gba *d|a> a 106 tnilto lonuiot. — N*Ky AadrAt-Jáaot, ki a bódmesdrá-•árbe.yi mf ét«i ku:a> faraita ar*ay ér-dootkartMstet oyer'. — A Koglevicb-Koaijáthy ügy feletl a bpot i Ügyvédi kör Oavp reűdre tart — S»»Uier Aolul gór Ct>ooyi pí*b*n<J«Q*l rabiók jeieBtkasiek, dt a lé ok«rA« férfi a«m rstalstta bá;o'-¦ágát ¦ a rabiók tikertelra láfostak. — h b L
rea 7 — 7 20 kr Rom 610-60 kr. Árpi
6 20 - 50 kr. Zab 6 20 -40 kr. Kakor.-ci. 5 40—80 kr.
Pápna: Basa 8— 80 9 30 kr. Kt* 6-60 -70 kr. — Arp* 6 40-80 kr. Zab 6.1Ü -70 kr. Kukoricia 5.&0 -6-30 kr.
S»»r«B. : Buaa 9 frt, 945 kr. K,«
7 fn. 7 30 kr. Arp. 6*50-7 40 kr. Z.b 7 10—30 kr. Kukoricsa 6'30—50 kr.
Ki nyárt ?
HataJU frbr |fl ?
P.ág. 60. 72. 30. 87. 1. Lemtwr* II. 76. 55. 80. 77. lluá* fefcr. *-ra
Bee. 9. 12. 3ö. 73 53. T«»o.v«r 71. 25. 67. 29. 2. Gráci 13. 31. 89. 18. 60.
Hirdetmény.
Somogy-Aracs községben Babóesa mellett, wgy egész határában gyakorol-Iható regálejoj;, korcsma-lakás, mészárszék °s guzda sági melléképületek, valamint a belsőséghez tartozó sa háznál lévő 3 hold, a csokonyai ut melletti 1 hold szántóföld szabad kézből örök árbaeladandó. Venni szándékozók, ha több földet igényelnek a fentieken kiviil '. kültelket is kaphatnak.
Bővebb felvilágosítások megtudhatók. ttrausz Ai
Szerk Ozwit
. P Miodaokor uireaao látják. Ai t méltányoljak.
tultjdtnM, babocsai "lakosnál.
g A ho
1L>-«b
20
artoiaáoygyüle* tebr. — A aépf«lkalé>irói hóIó atuitM péidtoybftO k&lde^u isét as or-g. — Trofort mio.»t«r 70 irt*. — A CMglédi mm- klttdötusg résére Dobot Judoi r«f. lelkest m«gba!t. — Ipolyi p.Upok h»gy» ék» 200.000 frt. — O' O ófó j Db
p O'
y pp gy
Ojbbbí grófió operettja D^bre
it tikrrt aratott. — Vanprémb fé
p
kOabtatoBaág aauinora lábja ru, féayea ¦tpptvl i* rablogyilkaMág kOrattaUtt el.
A Csáktornyán székelő
Euratözi Taíarstpétóár Reszvéay Társasai
1887 éri februir 26 an délután 3 órakor sajit helyiségében
Yl, reuáes töíjyalését
tartja meg, melyre a t. részvényesek ezenuel meghivatnak NA PIESND:
I i íz igaigat'Wig és felfigyelő bizottság jelentése.
2| a társiimlt beterjesitéie. , e fölötti határozat. A mérleg jóváha.yisa. Az o«talék m^gnitározása ti a telmeot-Téoy megadása.
3) Ai alelnök, az igazgató és aligazgató. 4 igazgatósági tag és a felílgyelö-buottsig megválaiztáaa.
4 ) Bgy gyt|tó egylet létesítése tárgyábin megbeszélések esetleg megállapodások.
5) Az igazgatóság jutalékának meghatározása.
6.)Netáni iaditványok.
"!¦) A jegyzőkönyv hitelesítésére két részvényes tagnak megválasztása. 2957 2-3
JooooooooooooooooooooooooooöHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. FEB
13-4*.
M< ti• 17.
Árverési hirdetmény.
A a>gv-kanl<aai kir te»«k táluk a t. "e*tálya répáéról koabirré léte'ik. bogy Burka Jáoo> bajcaai iaköa v«grrhej a ó-
bajcan l»koe r!i!,n! lü trt tíke, 1MÍ6. évi m.rcaiua 1 1-1,11 járó 6'/, kamaok ÜS Irt. 90. kr. vécrrbajiáa kérelni éa togauato-loaitiai 10 frt. 30 kr jeleil'gl a n>«< felmerDlmd.' koitaéKrk iránti v*gr"h»j-
: kerülfltéh-i tartosó bajuai 44 i t 5t>. hrai a. Pialer Jánea .fgr.. BajUtáat áaeovedo agy Pintér Jó«W é« PiBtér Imri, Ikvi lalajdonya Uraak tu'"ji doniul f.lvetlei 1881.60 ker 148. § aUpjéa 450 írre beoeSM tagállac at 1881 60. k*r. 156. § c poatja alapján 1KH7 évi .pr'nn 28.áa déielótl a háaáoál Dr Nroaiedler Aulai falpere.i |
vánoa árveréeep eladatni fog.
Kikialtá., ár afemaabb kitett baceár
10*,-át keatpilnibea v. óvadék kepaa papírba! a kiküldött k«aábea let«noi.
\%v(t kAtflloaa retolárt bárom *gyeB-
rm jogarAr« 1 hÓD«p alftlt. » máaodika* u^jaaaitót 2 b<Í**p bUtt. barmadikmt ugjftDittól 3 hón »p »Ut<. mniden egJM rí#«let után ai árvoré* D«p á'ól í'Hnit»Bdö 6*/a k«-mattal e^yün ai irTeréai felté'alakbaa me^batárotoit bolyán éa módoiatok aseriot l«fíiatDÍ
Nagj-E«ni*#Ao » kir. töfTe^jsv^k r.lokkn. baióUgn.k 1887 éri jao. bó 16. oapjáo '.artolt 'éébl
Gr. Bugonnay k kit. tűik. d>sk
Eoell
kir uiik. j^c?1' 2962 l-l
Szakértők egyhangú állítása szerint egyedül az én magyar pezsgő boraira állják ki a versenyt a legkitűnőbb fran-c/ia pezsgő borokkal, ülfoldím és főuriköre inkben pezsgőim nagy fogyatkozásnak örvendenek már régóta.
A bud pesti országos Casinó külön ki.üníe.ésben is részesilelíe.
Czégeni félszázados fennállása a sajtó elismerése és a gyáramat ért számos kitüntetés garancziát nyújtanak arra, hogy a t. megrendelőim minden tekintetben megfelelő pe/.sgőbort fognak kapni.
Megrendelések elfogadtatnak POZSONYBA intézve azonnal telj esi tettet-a következő árakon :
Országos Cassint pezsgőjt Gentry Cuba extra drij 2frt 25 kr. Gentry Cuba tripla sec 2 . 25 . Tartar különít jetteg 2 . Neazati I . 50.
Kaphatók minden nagy fűszer és borkereskedésben, szállodák ér vendéglőkben
Huber I. N.
Legrégibb magyar pezsgőbor gjái. 2933 6-6
A legjobb kávépótlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Véli mi világkávé
faládácokákban földiekével.
FftGKKÁYÉ
czukorsUvpg alakban, cs a
legfinomabb csokoládok
DATÜ
CECOCO1L.A.T VBLIM
A VELIMI RESZVÉNYTÁRSÜLAT GYÁRAIBÓL
PRÁGÁBAN mm Kapható minden füszerkereskedesben. -mm
EDDIG MÉG FELÜLMULHATLAN
a MAAGER W.-téle
cs kir. sith tdioi/.oit, valódi, tisítj,
Z- C s u k a in a j-olaj ^
Maager Vilmostól Bécsben.
Al orvrui tnkiDtéijek által megviMgálinlo l ea könj-BjeaeejléUthetAaélce folytán gyerm«krkaak ia ajáolbaio mtrt ¦ legtiaetabb Uftjobbnak eliamrrt Mxr: mell- Ukdö
bajok, gSrTély. daganatok, kelesek, börklS létek, mi
— kapható gyiri ra.tAr'ti.n : Becöen, Ueumarkt 3. imám »lau, va amist aa Óaitrák-Magyar birodalom l^tóbb ea jobb oevl gyócyazer-táraibai. N
<a Mai oo Adolf ker~k»d« uraknál. 2S9S 0-12
Dr. IlkolaBcta Károly-féle
Ch >¦ab tr Dr. likolaach Károly féle
spanyol
Dr. ¦ikelátch Károly félő
papai ¦ btr.
Dr. UkoláMta Károly fiíle
p tptiiber Dr. Mlkolaaeh Kroly féle :
A legjobb aier trjutnor-gyeogeaé^ekbeo. hi-deglelei, ideg bantalmak a utóbetegeé^ek
•li.n ».|7 Oieg ára 1 frt 50 kr
Kitüno bataau atoo bfit^gaégokbeo. me!y«k
véraaegéayaéf;, v«gy roaa veVtol aaármatoak,
tg. o.íj ára I frt 50 kr
Resdkivüli aaer mérgfa d«Káaatok. a gyomor laaau m&kfjdéae • af abbfii aaármató b»-
teiiigak .11.» Ejj Ov.j ára 1 frt 50 kr. A legbialoe.bb aaer a gyomor maiödeaeYe neji ba'ó aaervek felüd'eae&l Egy Sveg
ára 1 trt M kr.
A legjobb taer gyomor- ét bél-katbarua valamint egyéb betegaégek etlea. Lgj Qveg

\izsla kölykekeí
Ajánl darabanként 10 ftrlotart:
Televér anya pointer Apa félvér angol és német keverék.
Nevezetesen: 1 kan, 3 unka. ár ni innü'k kevés fehér fotókkal.
Átvebetök március elején, akkor két hónapos kornak Csomagolás és szállítási költségeket az illető vevS fizeti
Bnán Bírna liás
Nayy-Réem,
•2960 2-2 poat. h . 1 y b e n
tt X
IC X X
)C részére B. m io őségbe d, istállók cseléd la kok és melegágyakhoz, ¦ «t . azotáaos aagyságbao kaphatók nálunk, darabookiot
x
X
X X
árai frt 50 kr.
Füralter Ansrtria s lairarorszaira i6:re 'Saliciia es Enkonna .iTlelérel Yilmösaár, Bécs, Hl. Heonarfct J-
x x
X
X X
(az ezeken felüli nagyságúak aránylag Z :
A táblák a megrendelt mértékek szerint szabatnak ki.
4-4
LUKAFAI QVEGfiYáR t
. f A lmam<.ll«k
X +
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXKXXKK <XXX
PEZSGŐ
KKNSKI.IIOFKB JÓI-EF nrual
|
áV
SWADL0 FERENCZ
BlIIAPEKTEV
SCHLICK féle UASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
részveoy-tóraaaaí Budapesten.
KSzponti iroda: VI. Vácii körűi 57. -Gizda,ági gépo sztá ly : Külió íáoi-ut 1696-1699. Ajánlja kitttnó szerkczelú GÖZCSÉPW KÉSZÜLETEÍ!, síén, fa éa raalm.fúiésre; szegec-es rendsierú járgányctéplöü tisztitó-késifilékkel, zsákolóvai vagy anél.al, gabona-íitztitó roitáit (Baker es Kidacj-rendsz r) továbbá legjobbaknak bizonjnlt szabadalm Schlick-íéte 2-öt és 3 -íj ekéit — árak 68 Jrttólkezdoe - aab. ScUick-Ue mélyítő ekéit IcUmeU tzerkezettel, mélyUö ekéit öwezelékkel (Sack utánj. Eredeti SchUck- és Vidai^téle egyvavi ekéit. .
Legújabb szabadalmazott sorvetőgépek.
Ezenkívül készletben vannak: Egyes és kettős őrlőmalmok .Little Giant" cimet tengeri darálók, tengert moruolók, takarmány készüd gépek. olaJMajtók Ub. Gyárunkban működésben láthatók! a legújabb "íját redaerü romié-, kender-, Imtürií- és tiatitó-gépek rendkiyttli mennyileges és minóleges mnDkaképesséKgel.
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve. í969 a^
ker-. alsó erdő-sor 3. szám
j nl|. ••-bad.lia.iott, aajtalao, önmUkndS iárrreli>avt-il Ii » ti aráéilemnbél ; továbbá aaa badalmaaott Biaaicek éa Brecika Ifle I»U4- é« aaelléiteU-i kálvháit, valamint kSiponli rúté. brreniraraeit, aajat ..abad.lma aae ríni, e^y «»gy ttibb belyiaég asáiiiárá^ mely utóbbiak kUloaf*»a aj «pliletek nél, iaaolákoal. kórbáiaknál alb. ¦>•!-lutletéuel, vagy aaellAaletea nélkül
igen ctélaa-rü-n alkalma.batók Ajáolj továbbá valamennyi aa épitéi a.aknub. lartotó muukitt, úgymint: épület-, mft-. éa aaerkeaeli l»k*lua té^U ét Vakolat felblisó gépeit ková-
ca»|t vaaból munkált. ¦atakartyili •¦ UltaáivltéMa tofrae »a Mrmael...
2«H 38-56
ooooooooooooooooooooooooo
a ' ely az 1HH6. évi budapesti országos kiáilitáíto* a
n*«y éremmel lett kitüntet ve,
100 darab 71 centiliterna piiac«kot 50 frton ajáalok
Ferencxy H.ár*ly
2907 »—10 gjOgyaieréai Veupramban
ÖOOOOOOOOOOOOJOOOOOOOOOOOO(
Jáut)
Na&JCaimtá*NAGY-KANIZSA, 1887. február 19-én
Q-llt
Huszonhatodik évfolyam.
Kitfiteliti Ar
\tn iwe . . . 5 f„-----
>' *¦«• . . - . 2 í.-l *O kr •Syéivn . . . I trt tb kr
Eayta uaa II ar
a i b n k t t s k i
t>aiáh»»p<.tíDorb»n 7. má^odatoi ¦ i wiwli-n toT«(-hi aurtrc ft k>
NYurrÉmai
,..r„,kint 1(1 ktirt ril-t: .k fi
t 30 kr
ZALAI KÖZLŐIT.
A iMgy-k niz&ii „Kereskedelmi lyarbaiJc*, a w nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a 9nagy-kaniz$ai kisdednevelo
tak«rkpei«iiri
rí.
Ktziralak vita bmi kiláttsek
egyesület*, a wnagy-kanzsai tiszti-önsegélyző szövetkezet*, a ,soproni kereskedelmi s iparkamara* nagy kanizsai külválasztmányának hivatalon lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Megyei birtokotok mozgalma.
Több elúkelú birtokos, a gazdasági reformot mellett mindenkor nagy buzgalommal harezoló Skublics Jenő ur dlhivására. mozgalmat indított azon czélbúl. hogy a megyében a gazdasági egyesületnek s a jégbitto-sttáM Követségnek együttesen tagok gyűjtésiének $ igy a gazdasági egyesület jövedelme közvetlenül ét közvetve emeltessék s a jégbiztodtáti szövetség, — mely minél naqgobb lesz, a tagokra néxve annál előnyösebb len — terjesztették.
Az et irányban tartott értekezlet jegyzökönyvét i a megyei gazdasági egyesület ez agyre vonatkozó felhívását alább egéiz terjedelemben olvadják birtokaink.
Nem BQksége, azt bővebben kommentáln,. Deh»ng.sUlyo«>.k, hogy u .lap, melyből birtokosaink . a gazdag egvesület k.indülnak, igen belve.. A .zámitás praktikus. Mert qazdasám egyesületünk rendkívül nagy lendületet nyerne, hí a ktsbirtá
[terheit gazdák heiyzetén könnyíteni voltak buatva.
Ily reformnak ismerte fel az elsó magyar általános biztosító társaság álul alakított ^magyar gazdák jégbiztosítást szövetségét', melyet első rangú bazai társaságunk azon czélból léptetett életbe, bog? iehetóvé tegye az edmg magas jégbiztosítás dijak leszállítanál s ez által mód nyojtassék agy a nagy- mint a kisbirtokosságnak terményeit évról évre jatányosabnan biztosithatni jégkár fllen.
A jégbittositási szövetség, melyet a zalamegyei gazdasági egyesület még a mnll év szeptember hó 30 ik napján tartott rendiivoli közgyűlésén tárgyalt, érdemleges vita után egyhangúlag elfogadtatott, or-L s így Zalamegyében is je-I arányokban terjed. Az elsó magyar általános biztosító társaság és kitár:
; minél oagvobb s lej az
ns i ezek a tagok egy forint évi tagsági dijukat a tűz- és jégbiztosításaik után nyerendő jutalékból bőven Jedezhetnék I
Miután az elsó magyar általános, biztosító Ursaság az orsz.ig igeo tok gazdasági egyesületével szerződési viszonyban all. remélhető, hogy birtokosaink mozgalma más megyékben is felkölti az érdekelt körök ügyeimét s ha országszerte ily mozgalmak inünlnak meg, a gazdasági egyesületek s a jégbiztositási szövetség emelése nagy arányokban eló lesz mozdítva.
Fel hivat
„ ,5J ... ...
,S ,h*. te'JCSen "Ttt'"'* ¦»¦> és gyakorlat, szempontból „élünk ezen ügyben, be keil ismernünk, hogy a szövetség sorsa ezen fordul meg
ZalameKie birtokon
A zalauitgyei gazdasági egyesü-U-t mindenkor szem előtt tartotta a foldbirtokosság érdekeit s alkalmak adtán melegen üdvözölte azon re-Inrniokat. melyek a sok oldalról neg-
Bogy pedig nagy Ügyen empán a gazdaközönségtfil függ.
Ebből tehát világosan következik az, hogy első sorban magának a gazdaközönségnek kell odahatni teljes erővel, hogy az minél nagyobb s igy minél előnyösebb legyen.
Mert mi ezen szövetség lényege ?
A birtokos, ki a szövetség tagja lesz, kötelezi magát arra. hogy ter menyeit 12 egymás után kövatkeiő évre az első magyar biztositú társa tagnál biztosítja jégkár ellen. (A bérlő csík azon idő tartamra, amed dig bérlete tart.) A nöteiség jég-
biztosítási üzletéből eredő összes tiszta nyeremény a szövetségi tago kat illeti. A nyeretlen} összeg fele tartaléktőkék képzésire fordittatik a másik fele pedig a dijak leszállítására nolgál akként, hogy minden szövetségi tagnak at ót illető nye-remény,4sz a következő évben fiié tendó dijából leiratik, agy hogy abban az évben annyival kevearbb dijat fizet. A 12 évi időtartam lejárta tán a tartalék tőke a uöveuég tagjai ktzött — befizetett dijaik aráoyabia — felosztatik.
Ezzel szemben a szövetségi tag évi átlagos biztosítási értékéhez képest egy évi díjösszeg erejé;g készfizető kezeatégl nyilatkozatot «d. De eien lekfttttt tazeg befizetése a szövetségi t>goktól csakis azon estben kövcteltetik, ha a szövetségi üz letból netalán >redó vesztesének a díjbevételből s a tartaléktökéből fe dezhetók nem lemének. Különben az egész 12 évi biztosítási idő uruma! alatt még nagyobb vesztesegek e^e-1 tén !>em kötelezhetők a tagok a szabályszerű biztosítási dijak kivételé vei. további fizetmények telje-i'ésére, mintán az el-ó magyar általános biztosító társaság a >-zö^etsé^gel szemben azon kötelezettséget valalta, bogr mindazon üzleti veszteségeket, melyek a 12 ávj iaótartaei alatt, az évi díjbevételt, a tartaléktőkék s a szövetségi tagok által lekötött biztosítéki összeget túlhaladják, sajátjából fogja fedezni.
Ha már most a legkedvezőtlenebb esetet vesszük is ; azt hogy a szövetségi t. gok kényszerítve lesz nek a lekötött biztosítéki összegek' b< fizetésére, az az 12 érre nem 12, hanem 13 évi dijat fizetnek, — a legegyszerűbb számítással ki lehet mutatni, bogy a szövetségi tagok ez esetben sem veszítenek, hanem nyernek.
A példa ez:
Egy zalamegyei birtokos 10.000 ífrt. értékű kalászos terményeit jég-
kár ellen biztosítván, fizetett ezen biztosítás után egy évre 125 forint dijat. Most ez a birtokos beállt a szövetségbe s a törzsbevallás 8. § alapján, mely szerint a szövetségi tagok jégbiztosításai után számitan-dó dijak legalább .s 20%-kal szállitatnak le azon díjszabályhoz képest, mely az 1885-ik évben az elsó mag ar általános biztosító társaságnál érvényben volt, fizet csak 100 frtot s ugyanilyen összegig vállal kezességet a netáni veszteségek fe- i dezésére. Mint egyszerű biztosító 12 ér alatt befizetne 1500 frt dijat,! mint szövetségi Ug. ha nem ia lenne nyereség, mely a dijak évról évre való leszállítására szolgálhatna — befizet 12 év alatt 1200 frtot. Ha már most még a lekötött 100 frt. biztosítékot is megkellene fizetnie, fiiét összesen 1300 forintot, tehát 200 frttal mégis kevesebbet, mint üzeme akkor, ha be nem lépne a szövetségbe.
De azon kedvezőtlen körülmény, bogy a szövetségi tagoktól a biztosítéki öüsrrgck is beköveteltetnek aligha fordul i'ló, különösen nem ak-tor. ha a szövebég nagy terjedelmű lesz. Újra azt kell hangsúlyoznunk tehát, csoportosuljunk a szöve'ségbe minél többen, s akkor biztosan sza-mithatnuk ny reségre.
A zalaniegyei gazdasági egye sölet elsó sorban éppen erre, a szövetség lényegére és gyakorlatiassá-gara fektetett súlyt s mert azt határozottan előnyösnek találta s az el«ó magyar altalános biztosító társasággal S'emben bizalmának erős alapja a régi összeköttetés. — a magyar gazdák jégbiztositáti szövet aégét a legmelegebben alánlja a bir-tokoesig figyelmébe.
A zalamegjei gazdásági egyet a let tagjai a szövetségi dijakból 4% illetve 87t engedményt élveznek. Aznk, kik 100 frtnál kevesebb dija fizetnek 4',,-ot, azok pedig, kik 10'
fttial magasabb dijat fizetnek 8%-o S az első magy. általános bizt. társaság az egyesület tagjainak biztosításai után juulékban részesiti a gazdasági egyesületet, melynek évi jövedelme ezen a réven jelentékenyen gyarapszik
Ezen előnyökre való tekintetből is. Zalamegye gazdaközönségének figyelmét felhívjuk egyrészt a szövetségre, májrészt árrá, bogy azon birtokosok, kik még nem tagjai a zalamegyei ^ gazdasági egyesületnek, lépjenek be az egyesületbe s erre vonatkozó szándékukat jelentsék be az egyesület elnökségéhez.
Az összetartás nagy erő.
Ez az erő adhat baulmas lendületet ezen agmek is.
Hunok szerint, fog is adni
Ha a szövetség tagjai országszerte buzgólkodnak a szövetség térje ztése étdekeb^n. az üdvös eszme ' fényes diadalt arat.
Rajtunk áll, hogy könnyitsonk terheinken !
Kelt Zala-Egerszegen 1887. febr 8 án.
A zalamegyei gazdasági egyesület nevében és megbízásából.
Haczt? Kalnan snietlu Aita>
elnök. ütkár
I
, A szövetségi Qgyre Tonatkozó-lag az elsó magyar általános biztosító társaság nagy kanizsai fóügy-nőksége készséggel megadja a rész-
i letesebb felvilágosításokat.
A íi.-kanUsal takarékpénztár
XUi. évi rendes közgyűlése.
I évi jelentÁs-
Tisztelt közgyűlés!
A lefolyt 1886-ik éri üiletér-rói készül t zárszámadás, i lletóleg mérleg és vagyon kimutatás ugy a forgalmi áttekintés, — melyek az intézet t. rész Tény esei ne k a mai közgyűlésre való meghívó kapcsában
Térext.
A zaluMgyei vontok tártadatai eleUbéi.
lrU: Gönczi Ferenci.
• (Foljutá*.) A V
A VodwgW g7 j
oea nátodik, ii»riB*dik *»tár- r. ttnoep-¦•poo Máét tari»aftkT togy lőbb reodé-g9i AdeikgeMaosk omu. Búcsak »lk»l-miTftJ még ig«sái elm»r«dhati.n » Moel e D«lküi - búcsak »ligh» leoB^a«k o\y keilTeltek & ti»i»l»ft|; elAtL
A búc*un*p b«*ár6j* aiiak i« * korc*m»i rouIaUág, tneljen » bortól msg-BftT&rt fejű terfiuem «iJ«j c*«poag*»»i t«jult jókedveitek — miat mMutt '¦ — * hfoiM Tarekedái »«okl» tn^gadoi » o**t-\»dú* balüjetut.
De * i«ae c**logt ó bsogj* usmouk t boisa ÖMt9 • korcwoiib*, avb«Ji >pró*ágok*t u, kik-1ŐI íclf«lé -i Öreg «ag^«p* • o*gj»ojáíg, b* műkor oom i«, Ieg»l«bb liixonu n»pján, foiodeo kor- • uembeii vas kepriMire. llyiakor a küloabeo jó»«o életft • korat-rnib* a-m }»\rö -njéuok n elb*ÍUgB*k, ¦émeljok ot.i.doílól 9gj ki* üémtfgaliáiá aiben*1 g-tM t otrada* §MÖrp6lgv6*re, \t óragebbek naár dmb iíbcstm rmlók, Ak bát a boMiu X Ub« msuI m«IM tal«p*d-oek le, oiaíd «Bemié<ók, * f-lo^g, ki-CtlMJÜK, t+-U*g BOokájak
Hallejük caaijakotik »aamoljik bitalmaa esomased. ismarAs, sógor, koma T*LJ D)** rokon, (kiket megpillantAsuk hlkalai**l 1 -5 kötilaaaétükDok lartaaak borral gkioiloi), meij uUd, «gj kia táriuá-
Jgot alkotva, *igpob>rasá» költ megárad a betséd, ai ártaliao dérajkOtlás , m«KJÖB • jó kedr, molyet a vig seoe még fokoi; ¦ ba már elég májasra nő s hajigula', ss
' ének, dal sem bián^iik, ni oem egjssar as egéss fond^jaer»g«t magárai ragadja.
A múlnotok leguiboogóbb, '«g*Í-(f*bb • legfi<yelemr e méitóbu ré**9 tar-•Sfll^*«o a fi*(*t»ig.
A leiajok oíídos, jlj«okortgi>sáu vá-
__Ziákoa dhoseie. ftrömai eláruló vidor
arcza *'.é% bituo^aa^ok «rra, hogy kodvoa oapjak Tan. BúcaQ alkalmival miodo-gjikleácj bátran migv mulatni, s-m íéi a meg\té'Á»tf>l, hogj .korcamáa' mir« tusa alkalommal ellehet k**iüUe. D» «mo indát i*o tessi elég bátorrá aboi hogy a .láacilorsm" rágj láBOibelyiwig-beo foglaljon helyet; hanem (egy réssé rsiodi taáa réss<« áj-) isenérembol, ssérüt, s Uocs helyiségei körülfogva aldogsl. várva éa remeayWe, hogy m seae megasó-lsláaáral valamelji* legény — tán éppen as, kit óhajt — táocsra hi*ja; mit ssokásos vunakudasssl, d» leg óbbuftr titkolt űrömmel, el t« fogad.
A nagyobb leiayuk háta m6fött — aorOekörtl. — vaoB»k 'agfii álmák ss ere Iro-bb 13-14 svea laáojkák ia agyik-májik mar aaos reatéoyb^o, hogy öl ii érheti valamelyik l*géay figyelme.
Ai iosorfó gy.rmrkak örökké ber-
¦eokedó caoporj* • m biáoysik, kik kOat a ¦iheder ¦¦árnba menÓk araijak a tért. , Esek * korduoon kivQI mQlataak, itt táac*oÍDak f^l>g pajko«i*gbul atáaosva a aagyokat.
A legények oiagalartita adja meg lóbboj.ro a muUuág jellegét. Ök aem-osak a táooe, de a kQ ek*Aó m<gaTiae^t-bea ii •loretaak l«géuyk<«(loi. A veud ter- | mé««Ktébio Bioci ra*g a Ternkedéai vágy | ilyenkor mégis abban iparkodaak egy-májt tallictitatni.
L• mvq dioo* mit ctodilkosaaak ! A fia>alaágaak — egyeatkoél egéas bántó av«tyke««g'g i«, matt 6nt-iiuéguked*telé-rsiban i« ¦ mret fcitüooi ¦ «lto lenai oli, bot ebbali vágtát legtJábo esié^eMégs-10«k kellenn korlátosoi*. At alkalmat miivoitaégi fokábot mert d, l*hil oty
• lakban haagQÜja fel, aanat uuí, a vele gy goodolkodMBak iái resp-ctáló hathat
ˇál tenni.
HAtivikedéaUK leg&ad'"nősebb tárgyait a mát falubeli legényeit köpetik, kikkel ueiDbea kalóafteea »ereuk meg-matatai, bogy ,ki a legény a csárdában". Egyik búoaao •• x. lalabehek gyötik le
• ná*p*Dgolják ni aa y. faiubelinket; eaek a •aégyeot n«m akarva magukon bagyni •«áradni: vá« >lkklommal torolják viaa-•aa. l^Cya helyeken ei igen aoksaor i*-métl6d>k.
A kiaebb, koroamti «in»4 muUta-gok lelolyáaa baeoaló a búc*a aapiehos, oaak bogy ott niadea kisebb kiadása.
Malatosáti kedrak tervéaMiasea a Uaotfbaa tMégiti ki magát legiakaba-
A fíatalaág rendkivat ssereti a (áo-esx) , a ait hévvel, ügyb—éggel ¦ sok keoa-cael járja. Táoosak a polka. Vau egy aa-játaigoa táncsas ii, melyei a polkából faragtkk ¦ lényegileg polka is. L táaot-oál, a aeoe ueiiot négyei (magokat gyen-géo jobbra hajtogatva) helyben tipegnek, asitán polkáral ugyaaanoyit Eorább lej-tenek ¦ ismét megállnak, isme el ve a li-psgést, asután a polkát. E két réesbol áJl as o ,n e m s e t i" táoosak, melyet asoabaa inkíob c a nótámból, iem-míat asenvodéiybö: járnak. A csárdást csak birból ismerik,, a mi —ismerve táeos kedv&ket • ason k.kUlméayl, bogy keleti szomssédságUKbao magyarok laknak, — ssinte C5SudaJ»njaDak tüuik fel, külöüosea akk'jr, ba meggoodoljuk. mias«rint még Hurakót jó otgy rétiébno it a csárdái a fótáacs. T*ac« Kőiben h legények aaját- ság^s kurjantaeokat t«t»D«k. TtnososnA-jftket, míg a sene egyfolytábao tart, nem leesik le, s letenni illctUaaégnek tartják. mely n<tm egyébb, miat a leány megisé-gjeaitéee Ha táaeikösb<tn mégia ou kívánják hagyni, at eaetbeo >nU táncaott kertem* t*acso« nójük ssamára. A tan-ctok kÖiti stÜnidíi vigpobarasaa s énekléssel töltik.
Téli időben gyéren látogatják a korctaaát, osak akkor mennek oda totm-geeebbea ba .massika" van, de ilyenkor i« — kivált a fiatalok — inkább a táaes kedveért. Bort kereset fogyaasta-aak, ed*, bisoayoe ajkaimakkor — a koroemároaok aem kis bosaóságára — egy eaek még eaai-valót is viasnek ma-gnkkaJ (hőst pogáeaái) bogy aaárt m kell-
kÜlöD kÖhekeiDÍÖk; s magok • Ütötte étetekbe bátrabbao ia hsrapbs'oak, ¦ igy a bor jobban wutsik. A veadsk kúst kevés ember m»gy vagyonilag tdokre korca-- 'tás által.
Ha otthoojukbsD keressük fii fiket • kutatják egymás kSrti taajdonképpeDi tiraadtlmi éíetOket, — att nem találjuk kaiöoos figyelmet kellőnek.
Hé'kömapokoo, még télen is, dolog-gsl vajtnak elfoglalva; aíaca elég i>sabsd idejük a kölcaÖBO* ériotkeiásre; Ugfölebb e«:elenkia>. Iljeokor a isomszédság agyos osalád tagjai ia átráodalnak egymáahos; ii Oregastfooyok egy kia pleijkira, a I fiatalok dérajkodáars ragy egy kit uy\l-vfoot légyottra, melyen c*»k a stemek s ixívekoek tinbid tuko*»o boaséloiök.
-s üonepinapuk déiutáojain a mikor legalább is *gy pár óráig a o»»l A minden lagjának van ssabad ideje ; a h eiötti kapu, ajtó, hajcai koriii tel^pedue 1«, vagy a rendesen gyepsa. pátsiioi udvarra beveréssoek, a hova a ssomssédbe-liek i» áiasálliogótoak s morzsolják as iddt, legtóbbasar éléokb-ttélgetés. tréfál-kodáss novatpeiés kösöt'.
A salai rendeknél oas:aJy különbség niics. Vend iolelligonlia nem létesik; a müveit osttály (mely pap, tanító, jegyvó i gasdatisztekboi all) magyar. Kosiak csak anD/iban találhat kalönbség, bogy egyik gstdagebb, másik siegéoyebb. Különben ind köt nép ssámba j6.
(Folyt kflv)1IUZS0.NHAT0DIK gVFÜLTAl.
ZALAI KÖZLÖNY
kéitxaitve lettek - h4 képét nyújtva A múlt évi egyenleghez képest . lelolyt évi forgalomnak, egy az:83 frt 81 kr. aptdás 9 arany sza-elózó években még el nem ért rend- porodást tüntetve ki. jelenleg 20 kivd;i kedvező eredményt tüntetuek ki. .'arany 60 frankés 9413 frt 40 krt
Jóllehet a forgalom az előző évit az üzlet minden egyes ágában meghaladt., ebből azonban nem származhatott azon tetemes nyeremény
többlet, mely az 1885 ik és a letolj t évi üzlet eredmény között nu-Utkozik.
Az intézet működése azonban nem csupán az elért nyeremény ös.szeg alapján bírálandó el. teha nem tartjuk feleslegesnek, mtfcéut a felületes elbírálás alapját képezni szokott üzleleredmény u igyon kedve zu volta diczára is. kyneritó jelen tésben megismertessük az intézet t részvényeseivel a lefolyt évi múkő dést és azon irányt, melyet az ció-terjesztendő, a nyeremény feloszlá sara vonatkozó tervezet elkészítésekor követtünk.
Betétüzletünk fo.galna a mege-lózó évit meghalad', annyibai tüntet iA kedvező eltérést, a mennvib-n betéti tőkénk gyarapodott, mig 1885. évben tetemes összegééi apadt.
Megemlitendóuek tartjuk még itt. mikén* az év folytán a felmon dásnak lU uím vetett 100 frton alóli összegeken kivül 474.000 frt betéti tokét fizettünk vissza felmondás né'kü.: valamint azt is: miaéat a pustatakaré- pénztáraknak a lefolyt évben megkezdett működése nem volt káros b hatássál betét flzletüdkre Jelzálog-kölcsön és váltó üzle-
lünknél szinte élénkebb volt a forgalom mint a megelőző évben
Jelzálog-köleőneiDk egyenlege 57093 frt 92 kr. váltó tárezánk 6S.925 frt 45 kr. szaporodást mutat.
Mérlegünk vagyonroratabin intézeti házak czimén 126.500 frt van kitüntetve, az elózó évi mérlegben szerepelt 82.OUO frtUl szemben.
Ezen változás okát a t. részvényes urak bizonyára ismerik.
Ugyanis az intézeti házzá', szomszédos Whusics féle ház tulajdonosa bá -zát eladni szándékozott ez alkalom mai az igazgatóság elérkezettnek látta az időt. hogy egy reg táplált óhaját megvalósítandó ezen házat megvásárolja.
A megszerzett ház tágas és az intézeti ház szűk udvarát egyesítve megszüntette az udvar elégtelensége folytán fenforgott és oly gyakran ismétlődő kellemetlenségeket.
Lebontatván a főépület közvetlen közelében levő épületeket, ez álul világosabbi és l.kálvosabbá téve a lakhelyiségeket, mind ezekkel az intézeti házértékét emelte . nélkül, hogy ebből nagyobb meg-terheltetés haramlott volaa az intézetre.
Nyert pedig még ezen kivül ti intézet, egy az iskola utczára nyiló tág»s házi telket^ mely akár építkezés, .kár eladás' utján lesi értékesíthető.
A érintett ház vételár. 45.000 frtot tett. Vétel illeték, átalakítás és taurozási költség fejében költetett arra 2225 frt !5 kr.
Öiszesen: 47.225 Irt . 15 kr ehhez számítva az intézeti ház értékegyenleg 82.000 fr. eszközölt beruházások 355 frt 18 kr. Űssze sen J 29.580 frt 33 kr.
Ezen összeg apasztására az évi nyeremény összegből 3080 frt 33 krt ajánlunk fordítani, melynek levonása után 126 500 frtban marad két ház felvéve, ezen összeg kellő kamatozást nyer a házak bérjövedel méből.
Egjéb ingatlanaink egyenlegénél nea találunk lényeges eltérést Oly jelentékeny jelz«log üzletné minő intézetünké, idónkint szükségessé válhatilr egyes ing»tlanok, megvétele, de azok isméti eladás* nem jár nehézséggel, és töbrnyire veszteség nélkül eszközölhető. , A k»mathátrtóiok egyenlege »lig mut»t emütéare méltó változást.
összeggel rendelkezünk. .
Az év folytában eladás és kisor solas utjin értékesített pipireknál,
minthogy azok a beszerzési árakkal negjale.'.akei. konstatálja miként a réai-v-lt.k felvév . az árselet kUlőmbö-zetból oly tetemes nyeremény szárma zott. hogy ez által az 18S6 évi nyeremény egyenleg »z 1885 évi egyenlege- ma|d 5¦)'/, lólival meghaladja.
tesz-.
Kzen öíszeg jelzálogkölc<öneink kel szemben nagyon csekély és reméljük miként a kellő izigor alkalmazása mellett a jövőbeu is sike rulend annak felszaporodását -egaka düvoznnnk.
" Crtékpapirjaink állagánál tápásztaljuk a legietetnesebb változást. Azok állomány* 18X.r> deczem-ber hó 31-én 968.150 frt névértéket tett
A lefolyt évben vásárol tatott 128.000 ft. ellenben eladás és kisorso-lá. utján értékesítve lett 275.800 frt
tékouy czílr* 1000 ftt adoaunyoz-tanék; a még rendelkezőre álló
924 fi 66 kr. pedi^ a városikban ( u . hti™k,\j\.tu.k (mmt
építendő sziohn javár* adoainyo- .iapji4 tutiig járulék)
zott 10 000 frt fedezetére szolga-' 15 ¦ -ka.n.ii róróe ker«i egy-
landó, jeenleg 4992 frt 02 krt. •¦' j"«™ tevó alap gyarapítására forditiassék. mely alap ez által '.916 frt 68 I
11 « ««vi"i«'«i«««7~«l«'J"irm *
12 u uk. tasolií •»Tl« j"»r> f*
13 . ketagMgélr.4 agyiét}""" *° ¦
25 Í6
«domá.yotla.aék ; ri66 kJ ^^ ^
Öatuien 1000 fn. fea.mar.dó 924
emelkedne. ! dJ íiianái rétiére adüminyoMH 10,000
Jelentésüuket zárva. kérjük . federteérc taolgilandó, jelenleg 4992 IrL tekintetes közgyűlést, miként abban i kn. t..o .lap gyarap.iitára foglalt
és a lefolyt
,<i tervezetet elf.tg.dui i 1886 ki üzletvezetésre! nekünk valamint . fe-
P fj
5916 '"
k'*
>nuoiti»( mikém m
vouatkozóiag
ügyelő bizottságnak a felmentvéoyt .-k már korább-negadui kegyeskedjék. '," »• •• folyta. m»giaa»rol' ,\V.m-
l«m féla hii. értékegyenláge ap»aiia-
Jcgyzékönyv. ' >«. 3080 ín 33 kr. f»rdi uu.t. Tor.bbá
, , I miké.t -i al.pasab.irtaerü, . múlt éri V-'"'" - ¦"í'-k"'"".A*W."<.k:íkö.gyü:é..H.I50OO0 fr.r.
FEBBCAE 19-é. i tagok agy
Dint
idíurlamra: Juhira György Lj
Englá.der L.joi 262
- - '¦ bitotleagi póttag: S ram V.lmoi 60 tt.VM.tot.
mely or.dménv tudomíaul vé eilk.
VI. A targytoroi.t 6. poo ja érel-lébeu a jelenlevők elook ur állal nelám iditránjok teleiéért bírállak fel.
Minthogy ioditrány télalra ki lem ilaatkekett, aloók • tárgyaoros.toi «,. i«ril«ttDeh él a kÁ.gyüléat beí«j«a»etinelt jalaaii ki.
Miről j"l-o jngy.6ko.yv felvétetik éa liiretik.
K. n, f.
Sfila Toíö Lajos
'•x«lo rlnfta
r hk-léul
tacz Joisef-
Jcl«o j -^
6arai Beió
így ai állomány 147 800 forinttal pénrtir réuTéüy-.ár»aá.n.k 1887. febbo^ Uri.lék.i.p ,r:,
apadt jelenleg 820.350 frt uévér-,8-U tartott XUl-.k én readaa koagyü m |.(J|T, érboa 260l"trii 63 krr.l, a hm:.
*«« ' k*pri»í! Lenlevok - T-I. L.IO. iga...,....;' V^ ^^ '[' " *"" '"' 'J^
Bbhez járul még . urulékj.p-'.,.,^',^,.". .,.„, B.DJ,cn.r Q^W^ffi'^"^?" k""*"' i.k már korább*n kitüntetett 36.000 j3»é.yiJö«ef B.u P.I.B.au L.j«, Dr.l Ako.gyü.e. ¦»-s„léj-de.a.i reea .'rt és . lefolyt évben njabban be- B«ió Béla, Br.«sh Ado.f. Danocbarg J.k., wdl>mátl «|.fo[Tlé, »edr.,i eredue-
szerzett 18,000 frt v.l.mmt .nyűg-
24.000 frt.
•unk, t •-.Ibofár Jji»f, F
összestn 78 000 fr: névértékű B<l{ Qíltmi Qalmtz. Hsor,k, 5° ,-os magyar papirjáradék kötve- tiu m.nn Vilmái. Gjtm.a S m>n
:«• L-ó, -r L.joi, Fe^ JÓSMÍ, Qarai Oel.^i GrUu
A Mgy-kMizui itír
Ogyforgalni kimutatási 1886. evrol.
1. általános :
¦ l<">a * évró báraé<ti.u m,radl
nál j«'
ber hó 31-iki.u általános kedvezótln Bé.a, K««.faid Adu.f. KoM.nerg Iar.a,
viszonyok, de különösen a folytonoi Dr. Kitluoh.idJ.o.b.D ,S«h^«.^L.j«,
háborús hírek folytán nagyon al. ^.'r* * m" .sonimer Sandór Xmma'r
csony árfolyammal számítva is 62.000 is.,cl Dr Síuk.u Nuidor Tlub.r Al.-
frt árkül:mb»zet mutatkozii. ez által j.„, Uajer U ima.m Elak. V.gn.r Ká-
az esetleges további árfolyam csöíke .o y. W.H«uie.a Fr.gyea, W«» Ma.6. néssel szemben tekintélyes urulék L*» «•?». W...-r J6...Í. W««m.y.r
Móré. Wahacb L.JO. oai»sen 52 rali-véoyna, kik 403 darab réesvéoyi képvi-,»lo-k.
I. Tóth L.j.,a eloök fidrötal
.t al-patabalyok 52-ik körülírt batárotatképea izimDao j.ien, a kotgyuléat megnyitja.
T-ki.leitsl arra miként >• ó igasgaióaigi elnök, három éri idolért oyert magbiuláaa. mai oeppall?j*r •tóoalel mond a. irinyáoa t-
ábaa nnak
mikéut • j-leo gyUléj »«»eté^re eloókő:
Kzen nyeremény azonban nem »aai.l.t «a bia.lomér., kéri t. köagrüiéat tekinthető Szleteredménynek. tehát
nem is képezheti a felosztási terve- ... .,-.-.,. i-_
r , . A köigyö éa To b L»io< elook a at
zet alapja', miért isazon szempont- Wri ,., ., ,uö«, úattiég baioltéaér.. k,
ból indulva ki : miként csak az üz- u as: e fogad-.a, jmI«. gyuléa j«gvtó-
létből eredő nyeremény fizettessék ki köoyré.ak hí el»ti:é<é>e (i.r»i Bi.í «a
osztalékul, mig a »z értéipapirokból Numo.. Jó-ef ur.t kéri fel. eredő nyeremény, daczára hogy
ér-ma
II. A
tékpapirjiinknál az esetleges, már tényleg bekövetkezett árfolyam csökkenéssel s/erob -n a fentebb már jelzett összeggel rendelkezünk, tartalékaink gyarap tására tordlttassék
Al^p^zabályszerü tartalék alapunk, mely a múlt évi közgyűlés által 50 00O frtra egész ttetett ki. az évfolytában értékptpirjai kamatai
tántyauroi»t II. ponlját f«iúgy^lú-b.io-.uag
all.^ba éasérö
által 2601 frt 63 fcrral gyarapodott, raigfe.il, miin i. ai jelenleg 52,601 frt 63 Kr. Nyugdíj alapunk egyenlege 1885 deczemb r hó 31 én 23.278 frt 42 kr. volt. az v folytában ugyancsak értékpapír jai kamatai ált.! 1197 frttal szí-
lenéaaatimo* .dv. .
tenett-e a mérlege-. anyer*maur t<*Iontáaáre nésre n .lább köveikesű teloaiULai tarraaetet .ji.lja
A UHítjeii biao'.tiág )eleutéae tanu--iKut t«ei arról, miként at elóierjoMteit a atabalyaterü^n rez«te:l kónrvek alapján kéaiU't mérleg a valódi helytalnak
ráiuij.
búiul oaatalék 0aeLáIl.pilAa4t a "jáolja, a«;bea .1 1886 ik fBtlaare roaatkoaó.ag néki va- ó
amiot at igaz^«'ó va telmeoUéa;t m-g da
kén.
aul elfogadja ai igjiaK.lólág f>unti \l9tl oaa*e.en.......
falou.áai tar.asaui, at onlaleko: rMivé- 1886-ik évbeo bIio énét. ti lye.kint 48 furmiba al.apiij. mag «• aa '¦ hátralékban m«-adi.....
• ' 11 réulete, :
A.) Polgári.
a. k öí. polgári ngy: #-|.W, érrM hiira'étb .n mar^d. -1886-ia erbesérkeieu . . .
lett oaatrte........
1886-ik évbas. eimiéi a att . . bá r.lékban maradt . . . .
U<v-k 10ÓD 18696 19.3 1
as igug.ióaag el.ök l é
g miwd-l.ök.ak
asuo bua^alum éa olenk érdt>kiöd-í«ért a melrlyel .1 iD-éxot erd^kébea oaQtud.ak é« aaaak érd keit parifogoitak, j^<raú-koDjrilag kniaouai H«ra«tai*éii. Dr. R>lbacblld Jakab ur pártolva a i. elót a •sjló iuduv.ujrá', ax igaggato ' alaas -m-iUJ oavsea tagjainak ia e.iame'é»*el k<-vaj) adéatti bua^ó éa tapiowcoi mQ&öde-•aért, aalyst aa oIook éa isaaoddlaokk»l agyeiembto at iuiéiel g; arapilá"a éa dua korul kifejte
b. lomuiái per: el fl»ő érrAl folyamatban marad'. 1886-lk évb<<B érkeiall . . . l.u
1886 ik ávbai aliatéitetatt
i i telelte] . égiéaaal gyaaaéggel
. 762i
562? , 4O2J
856
57
11518 11635 lloOó
30
512 1698 ÍÜIO
1727
c,örbkúi6dési ügy :
A ko*g.üéah.ljeili ü .r.i li.uöés c|0«í évriM folyama b.» uiar.dt
D . K..b cbi.d J.k.b urak iod i
1886->k évben érkna l
fJ gg |etl »<•. H ...
rálua aiior MM lagjuaak bujgó ét I8(j6 ik érbso elioléf.ol. 1 erodméuydui milkódéaear: kbasooeiet luj
»"»a'.
IV. A la g/lorotat 4-.k pontját U yok 11. §-á.ak tnodotiláaa ké-
bau maradt
d, folyó ttry: eiAi3 érr6l folyamaiban mar d^ 1886-ik írben ér. a,tt . . .
potl- leltöaaaaeen......
A apinb.iy.iuk U §a ekkéntaiól: 1886 ik érben el.üteatatatl . „A hó alti lolabeo túrién balelek foly.maiban maradi . . . u:án a .amauk ato. no 16-ik n.pjitél é., kilebb polgári üg
a bó miaud « fal.beu torto.Uk ulan pa- .Haó irrM hátralékban m.r d. prdig a kor« ke<S bó 1-ao o.pjatól • ,á- 1886 k érben érkeielt . . . mt l.laak. A vitaaafiae éaek felasumi'á Utl oatanen aáoal tigy*n ateii tdOar.or lariaiik m-g " l,?86-'k erb^n eliu.eila^tt
Ai
b-.r»ujro»ni.k tal
-Z-41 D traleabai
iOTeik-nCiktip módo-
f.,
m.r»dt. büoTádi U (f j :
B.i Bűnügyi:
.A bah
té.e.i kora^ó
raiál megelöad i A
i tikét i.p Ói r
§ Ktm.tosÁM » b«
«i kasdsM. «a ur
1886 ik érben érke.*tt ; lelt oai<aa«a . . eliolealeltlt .... háiralékb.n maradi . . g, btiu viaagi
j , g
¦ -.bftlvok 11 § áo.k jnlio.t leesdd módot,t.t*i.t, eífug-dj» l-g, mind a a vA.to» -táj néXÜ
*t •j*
porodott jelenleg 24,475 frt 42 kr Kzek után a mérleg tehei lapjának két utolsó tételébe mint már megadóztatott delem ezimen felvett 6406 kr.. adómentes szelvényekben
III. A mérleg teberiapján.k két utol- iag helyett ujak, eaetla^ aaok ian aó laiele a. m. már magaaóiuioit bátbér- raiasxtáa*.
V. Kö»eikex éa at -i»p»i-bil_j-ok lalépA «>ouk ét muodelsók. Iotó 10 4. elh.it »gj ig.tga-
3 faltig/«lő g
l ét< m«g-
b.o
ik érbjo arastetl . . leli öM..iau . . ¦ . . .
1886 ik évben „l.utéllete'.t . tulyemelbu mu-*dt . . . .
b., ki bágát: tt«} : évről fulyam.ib-u m>rHu 1886 ik évben érkatelt . . lett öaeMeau ......
•linté«te itt
6406 trt 06ír.
E nök .a/.r.t.iai i
tetett 110 44.553 frt
frt 06 kitüu-
.rany és 237 frank 47 kr. átszámítva
Ötaieaen : 50,724 frt 66 kr. all . kóágyaléa rendelkeaé^re.
A jelentéében kifejtait ladokokail
110 arany és 237 frk. papirértékre f°*" "* 'í«agaióOg " .jimij. mikém
-------- - rx>n nyereméuy oittegből eli6 aorbal
66
, ^ ??. *0-7** frt;.W..l«..ri...k.l.P,a n-ndelkezésre álló *nzeg fel ¦; ba.y«t(»ék.
30,000 Ionul
osztásra nézve . következő javasla-
tot tesszük.
On.aié.ui tebát3 írttal tóbb i
tréoreakiat 48 fr',
Tekintettel, hogy .z értékp«pi- «W™ 600 drb. réwvéoy
frt fiaeltM^k. Váróéig
elóeo évbei uLáu 28,800
.okból eredő nyereményt, mint
jeleztük urlilékaink gyarapítására io±r*x
óhajtjuk fordítani ajánljuk miként az 1
ez évi nyeremény összegből 20.000 2 , „ _______, ...
frt egy külön Urulék alap léte i3 ' kotaégi bkola etéljair. sitésére fordittassék. ' " t*~'- ;L--------'--
Oszulékul részvényenkint 48 frt tehát 3 frttal több fizettessék arm múlt évben, vagyis 600 drb részvé után 28.800 frt.
A korábbi éveknek megfelelóleg
jóváhagyás czéljából előterjesztendő
jegyzékben foglalt vároai kit- ét jo-
ét >6ibauiiu oé-
ny
ma..iuml muteumra i iikola eaélj*
4 . koatégi iakO'a s.-géay aono oórudakei atámára
5 ai iiraelila ittola cȎlja.ra
6 aa iaraeliu iakol. iBegéoy eorau aöveodékei rub^aatár.
7 aa iiraaUa k<irb««ra
20fri. 20 . 140.
60 .
140,
60 70
Vidur 8amu urakat jelölvén ki, . gjü-
lút a Találatát larumara fefüggeaa i.
A iiaveialaMdo-bltoliaág b^fejea-
v«. mü<udéaét, a gjü éa tolyta óleg ra-g-
nyitlatik. tlbeoip^nger I» pói ur . bito't-
aág réaaéTÓl köretkesoeredményi jaimti:
B'ad.tou oilieto. 309 iu'u.1
Kbool Dynek : mitt igatg.tóaági
elnök Tóth Lajol 309 laáv.tatol. mini
H-od el.Sk gelaei Gu man Haorik 309
folyam.'.ban maradit . . .
i., f o I y ó ügy: toérröl folyamatban maradt 1886-ik árban érkeiait . . .
a't öanaaan......
18-6-ik évbao alinié. aioii folyam.tb.n nviit
k., al nóki Qgy : 1886-ik érbao érka»il . . ali.téaéat nyírt mind. . . .
IUTI14 Ol, O1ID'
idoianamra Vidur SanlB
L
igatgatótági tagak 3 éri
ker*e»téor biti ii-géoye .n«k 160
9 l:
10 a. ipai-oa legédek
énak
itraalil. há>i ttaginyekaek bitegee-
160 20
302 aaa.
299
üoanpr Ignác. 29o
Weiaa 11.00 28&
Gelt.Gu io.oo Vilmo.273 P'oaatar I^aáea 261
Uoger U> "¦•un E -k 267 II). F ai.lboffar Joaa.f 2JÓ Roaeab-rg I.r.e, 230
W-Uer Jiaaef tili
^y éri időtartamra Lowager lar.-l 219
Vi.iatini.y! polUgok : F.aohl Pal 134 ...
Klaia Illaa 115
T.abar Al.jot 79
1886-ik
140 310 450 4OU ÖO
8 91G
37
169> 1732 I69J
33
96 i 54.'3 6384 5591
793
123 192 315 211 104
533 741 1*14 7Oi 569
20 234 254 211
43
934
Jagyzikinyv.
Felvétetett Z.la-Egerttrgeii. 1887-dik évi február hó 6-dikáo . talamogrei gaadaaági egyeisNt Uláctkotán te-mo-
be°.
Tárgy ét jelenlevők, mint követk/szik\*
Situblioa JeoA ur, . aaJaneiTTsi gat-da^ági egyeaulet miaud alelnöke Zalana-gye .aon fóldbirtokoa&it, ki« a jégbiatu-¦itáli H6vete«g tagjai, a mai Dapra^ne-keilelre .rége;t h:rta meg, bugy teg7*a: t..Aoako.ia lárjryáva, hogy m-kéai le-betaa u elao m.gyar áliil.aoa btitoa*io táraaaia: il al alakítóit niacyar gazdÁk jé«hi«to»lt.»i i>a«VFUésén«k tömmé-ayéi — iáéi lágub mérvbe, nae.um-rleini a aKórelaé^oec minél toob tvgoi *a»-•aa. — k-gj,l.ol-k al eriake.lay.re
gj,l Zal.-Lgeriaegro|
Je.«, HáoikyHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. FEBRUÁR, 1«-.,.
L laaio, Dr. Gyömürnj Vmcie, Saigetbj A.atal. — (Jógtnfiról Gjomör-J Gaapar.
Kiillej Jósa.f, C.«b-B«odekríl iljabu Hicskj KjÜmia, Botfáról Hallj D°»»°, Andriahidsxol Farkas Feroacz, Farka
Hirefc.
8i. 87. Hlrdrtmfov,
lakiale M alatpáojáaak
- HÍJ
^______ _ Z*Lvármegje
Lsanó N.-T L«nrp~bJl átrauss Sándor 2191/87 as. a. kell fajdalaié alapjai k6a-Bocsfödríl Bonc András, Vissy J.aos, birr. lél.ck, bőgj . halóéig l.rttlelén PlS«Q< r'™' "P''«16 ftttlt k b.l.WI
írtaiméban
Bocsfödríl Bonc And, y , gj g
Uo»po.j4i.o.,V«/P*l,S—»«jQj<xf, r'™' "P''«16 ftttl.t k
urak Skuolioa J«»« «r •' *K*«l-«« • 1886 ir' XXI1 '• «•• 41 §-»
l.nlebb jels.tl tergj ressleleeeeé.e: mag. k.lépí tagok bolyainak - rálas.'ó k-rü-
iketiel »e«etee«re elnókUI le:enk*eu rilassls* utján leendő bilMlaM
j e g p g y
iel »e«etee«re elnókUI le:enk*eu rilassls* utján leendő

__ w . Aalai
7iürtUtia« «• kérettek fel. ( „ --------
Ai ügy érdeme felett megtartott | •* •lakuió kötgytiiéa ráaalsiM bebaió unacskosa* f oly la a «t- 22-ée délelőtt 10 órakui
pján: a Táros
basánál reggth 9 órátóí délután 4 óráig; ' ........ '" február hó
y gy kÓTetkeaí határos* tok ho-
gy
termében Tekintete* CWtáa Károly Zala-
várm-gye meg tar 1*1 ¦•
sáliak :
1.) As értekesiet kimoudj*-, missori nt • asö vétség erdekébnn asukaégeanek aija,' K»nns*a bo«y a $tövef«g mindegyik tagja erk&l- \ üabocbaj
.l»p*»ja i. A váró | 1887 év,
ctu 4öt«í««iíyTt«fc
y gj
a uövéUig tá-
eouéifogva a azOTe^aég intés* mennének ismertetésé:, lerjeas.é»é> a ason tarek*«*t, bu^y a ¦zövetségbd való belé-páare uj tagúkat mcgnyerbstseu.
elnöklete alatt í>g taaáos Keit N-gy-február hó 14 én.
r.
cé*tftlDek
Caéktorayán a
» megyei fóiaplo é* » iapáa téuj e* fog*d-áá fi 25 é d
gy p
Ulátár.. f-bmir 25 -
> kem-k itáfl M adi
kább
er*>sbndÍK as a bír. bugy att
2 ) Mi
gatda- íarj«.íii4t'
raságos k«p-
.x JoUrf aém.ikaári
i kérje f«' >i ngyesme *ia t.j^taa éa auao.k e busditó fé kivii ki s anno* t«rju*té*éré a ka
alkalma* kötegeké, k rj* fél. á) A )«tü ci ai »al asovi
közöntegyet ú it a .bb> a tömeget
j
« m.oi.ter ált«l ue.e.ietetl ki. *.i
t 6oc«iMOtt '
vendünk a j-ile* ¦
m*goc*i plé- ri.t előbbi pl bin.-i ur
* leréo, ör- ubb kdrbsoi
f iá é»-gasda-
lépÁaro meguj«r«se j j énekeltetek tariM-
•*uak, mojnk » kiTÍteli módosatok ir*ot, » hojji korulmö'uyekre ittkioiallel, Icg-jubb baiátáau k asttriat, ca«ira*esetóleg h»taroii»D»k.
A j*ri*i értöiteaí*-ek eloökeiüi egy-haugul.g ojr-g** %«ai»ti»k é* foikér^u**:
g , Gjooaöroj' (iáapir
Ö»i.-grólbi a P*l/ Jáoü*
P«caa. • Zi'hurecaítj Z«íg.
N.gy-knii8» „ K.oliei luraa
Liteojei • T»m*» Ád*a Perkki » Eueoji Jáuoa
C)*kioroy»i , Ö**6Óla»ra
Aiió-ieüdvfti , L-<ak Öioo M^v«! . D;«k Mib*l;
Z. egeraxe^i , tjkablioa Jono
uruk. kiHDök errii é>lMiUoL<M6rni Skub 1 c, Jodó ea Sllgothj Aatal bjs»tuk meg; ugy »xa»l ia bőgj »t elj4r4*b»o »k»dA-lyusutt )»r<i«i ériokoaloti eloókók beljatt íuiijégre m^a "gjéni kérjaoak fel.
4 .. A j*<¦¦»•¦ elaokök arr. u falkérot-u-k b>>gy •• ér.akexletAk »lk»lto»F» a
yaxdatngi eyyexület érdekét in
DnDántDli koitnü -elödési egy-iftli •i esések essoiéji p»ad<>« -eti m-g P. id -igl. si-rvezó b z >tuag
Sseraó lehető óvatossággal iiedte &ssse aa felderítése. Egy egyes fsliünö régibb eseteket és vjnsö tot árult a pi.osx egybe. T-bbea aégnak s ké-dörn
u,#y»u a«m ˇett«k a pedig é l
imaa telolr»aáai ^ aagyoi caalcdtak, é
gyéa caupáo két kábánk es fsltftat a readÓr vették ai <oaét. Lend
g
épea il» f*rde easméktűl koll leh-suStef; a^jjaé volt. A társadalmai megtiaatiuai. Ai orvoaaág Kt<s«*bíl»
areaoi murskereasiuri aeg m«rt n«k oereste oa»g*t a hogy a két kabá;
St jé l
g
ha keaerú n, gyógyít nig ai édeake* laaa é é Tl
randdn biraulbsa már «|IotTs, magát * l
g méreg és root.
-poUto* kereistkérdétek toly t*o kido ÜU i b
p y d
eiumeréa; asarasUDk rÜU as is bogy tQakeaseDtmánoa Tidék k illj k ilJé
a lelkes felolvasónak ¦ tiasteletteljes kő- illetöaégü a műit év ayárán asabadalt-
asftae.et a anvea köaremakodfikoek. Mi- ki Aradon töltött három evi fogtigábó].
hályfyaé amo asép dVaíaál a songora- Audatott a bíróságnak tovsboi eljárás
kiaéretet K-neoberg Adása seneUoár ea>- végett.
kösölte. A kitűnően •ikerüli előadást a —
vendég mQvÁaisk tiasteletére banqaeite ^
követte, melyen « lelkes pohárkössonté- pÓ jelenlés jött a helybeli Meat-forencs
m hiányosuk, a B*g? teremben rendünk aárdijábé! a rendLr*égbes, hogy
Éjj madár folyó hó 16-ról
17-re átmetiAéjjeii 12 órakor•sooiapgle
•ak gy j g
pedig tánci rögióBúatatstt, meljeo a* el- * beamrt foljosóo «%j isoi'reiieo ^yéat só oégyeei 78 pár lejletta. A jelenvolt laialtak elbújva, egyslóre el u BiaUk bÖlgyko«soraból kovetkesó aerek^t sike- \ ve:« táfibaa, hügj besarlák egy cellába f B — As éjjeli t«!Qgvel«ut teJjesiUl roodór-
rögtöo ki- p«odárt kttldfitt > siókat- b
gy e \
rflll fsijogjeaaaak: Beiaa Paula, B«ok
E la
Br'ter Frigyeske. Bei-Etelka, Dottria |aa .aóbeai sard»la!ogatóért, k>k astáa Fischl E-nma (Boglár) Fílr«- n«< is hosták öt Síabó János foglalkosás " "'" kiKMigyartó legésy ssemélyében.
Kamilla, Qo d«tem Emília, " Grünb.um
gy A kikalga.«suaj
tudjs, b
gy y
állt elő aogj őne áiiá Tk
gj
beruga:t áiiapo:áDtn mTkéot dtlói U
j, gy g p
bolurkált a iárdat»lyo«ójira egy átaUi
H
K-^rÍKí J Kemény f*l
Vilma, . „. _ ____________
Vilma, R-icbüW* Adél, R-ticbeufe.d Mai- Tallumáaask nem tok hite l adlak bsaem
rioi, K>aenberg Adél, Öcheibne- Fánny bek'irtél/osták a várothás bőrtöaébe.
Verűc««) Scble ter H-tgiaa (Pac*a) Scbers — A sárdaf'nó'k jelentése sseriat, egy nővérek Wtiii B-íbska, VViatör Térés, idí óta kisebb nagyubb öaasegek reggelre
nler Jalcca, Kaiser Aao«,
laa (Bpt«i) üirsehl P.uln. Ci*. Liw.ogor oöverek, Pá . . „,
Koaioí-ld lka, K>*eofed tudj* bogyao ju o t oda. Pergse ennek a Adél Hhfd M llák k b
, gy g g
Wortoi*on P*u • — Alkata tar Lipótae, el el i&atek a plebáoia hivatalból • így
B iuer Hiksáoé, Bolc4k?y Iráaaé, Breu->r most as a gyanú hogy Ssabó aram már
Jáó'tié, U". B »u bnnDQ«, Biobrsohaé há*amosb id'i ó'a járhat be élkulcacaa . Eilii* (B<id) tí-írger Adódóé, Cicreaayea Gáh B
| tíaodürae, Lr>eaap*oger L potné\Fúr»t L^- bíró Gelsé D F L F
j c
— GyáSlhir. Boros Jóasef kUiség Glé áll
^»w, •• id-igl. sx-rvexó b z *tuag eí r-^ | tíaodürae, Lr>eaap*oger L potné\Fúr»t L^- bíró Gelséa, általánosan sarrstelt jómódú Percsel Hkló* f^isp4o áll . A végrehajtó jMDé, Dr. Faraek Lássiuoé, Farnek Kai- g*id», rövid beiegeakedéa mán íebr. 9-én biso.t««g febr. 27-ea ttié«t tar;. A ,PecaJ miaué, Fuchl Páiaé, G.üabat Heankaé, este Vj 7 órakor meghalt Temetése nagy-Htrisp" élesea ki kel * tsomasédmegyok QrüDb»um F*loé, D.-. Q*r6 Jóasefaé, | résivéitet történt febr. 11 én a u^ysaas elleníeg1** eralleia mit botrayot léb""
i enlleia miat , botrányos léb« aágaak rováat érdem.5 békaverú«éguek miaAaitTéu »¦ easme iran i mosöbt*, amennyiben s f<*lssólitá«t kellől-g nem k, tnsrt ugymood Pécs után
sseretuek mdulai, ai
gg k**iüiiek. es, foioloénk
p-d g nem
g p
Egy vw»e orÖ ra »soau«í, de ag tlgy
bdépéire — »s<ju korúi vény eluiei-jeBse»evt;i buzdítani «xi ««aK«dj-9uek, bsgy
a.J i gatdaé&gi egyesületi tagok jég-bizlQ*il*t-iikn*l a* aílaínno* 2O*/O dij-U»t*.LUt tso/i felili, mint tgyléti tagok, meg külön díj leengedéti kédvaMménybén i» re»tewU.n*k a
d.) a yaitiaiáyi egyesület a ¦sÜMi-légi tagok aUal btfitettndü dij>ikból mlg
komolysága es n»gy«serüsegr* m arra as időre, mikor a péosi jeiseit ü éa eredményei indni fogjuk.
— AlSÓ LeadvÁB tartotta tuenyfg s&i Uunepé ye. tebr. 9 éa H >rvá b G/orgy mu a-as Jtnbati ügyvéd Mikony KamiUa kia*s>iouyay»l Gyu]. kessib&l. káka kísérje frigyükéi.
— A nmgy-*táál Ukarékpéostár fobr. 24-én .»rtj* éri read-M kösgyttléséi A bosiAnk k bidölt sánsamoda* ea jeieo-té* sserint mait ér forgalma 1.145 578 fr. 40 kr. vult, uj9T*taéa$ ea VMSt'ae|r asam-laja 36.978 trt. 52 kr^. a vagyoo mAriegt 440 639 fr. 91 fen tlin •« fel. uaslalek 15 trL városi ket > ám párat 30 frt. u er delyi kosroüveiöd-íai erylntoek 10 fr' ¦ a n agy a ad t «iru»i as ¦gduy-ntDtfk 8Ü frt 19 ír.. »d. A i*rt*lék lúkéhes p*dig 900 fr . csatolUtik.
— Magyar mlnésset Si^hj Z-í<
mond asin társulata f«ur. 22-én tartja , bac«uelŐ<da«ál Zumburb«n a tunen N *gj-I ICan.saár* árkituck.
duti a* utoubi nap >kb.in * ne msen hű"-um ré^iaégUra Gróf Ssécbényi B«>a 18
i brouionréuyt aj tadakuiuLl,
dara
Heitnler Maaóaá, Hot fi Sománe, Kaaits Heankaé Kaiser Sandoroé, Krausz M. J«kabn«, Ko.oadi Jeaóué, L^aaaer Hen-rikoé, Lűws Adolfué ^A>só Djmburu) Lüw.oger I^aácsoé, Maschaaaker Horae D . Neumaaa Edeaé, Nsu Jósaefaé. P.i-bal Fcroocioé, D.. R >tscbild Samuaé, H*pocb Gyuláaé, Kmmí L>*adoraé (L^-icaye) K chter Ueonkaé, Ktseníeid Adoltaé, I>r. R'-ichud J.k.bué, K l-child Samuoé, KoseuOerg Adamaé, áoher* K khardoé, Scbori Zugot >ud»e, S^h ff :r blamauaé, 1).. ácbreyer L-j^né, »tj. L
d>rem Adaaaae,
ísidorue, Waieir
— UaDRvc
sereakedO
g Vidor Samune,
ifjak egyioie 1. ho 2ö-au bang veraenyDTe. egybeko.otl tanc*e-iey« r«o des. A faaagTr»«nyaa K'jseuborg Ataa ar VoSitOaO alatt iobu clúkelú o-m adu-i uó agjai asivesti^daek kóaromii>odui. m •W.«l ai egtély tg>>o erd"k«aa-rk «• iá<»g* .jtioak igerkf«ik.
— Lapunk m*i ütváuiahui mai éf* •telve vau iSi>l'iUg Vll3lt>* tü magkere-kodő c*ét arjegy»éi«. Aj>n juk a kos >us9g ss-to* fi<yolaiebd.
— KimoUlá* a nagy k»uisa« ip^r.ea Ú o •vu.i t bó 12 Áll lar o.i ynt-ko <ys« ú láaczvigal^m oredméojeröl B'•
épu j-gyekér. b«folyi I3í ír, 40 -r.Ad-m*oy kflpea b :kü-dateit domborul Hu seb-ler toatverekiűl 2 Irt. Bkuuchay 1 frt. L^ugyei L.j
kényen timogoUatik,
á.) Ai erLakeslet je ea j»gys5tóuj ve
• >a* tuegy«i lapokban köisé té otik. —
at «'r»»4goi lapokban livOUatilag, érde-iü l-g kos Itetik.
6.) Gj mörey Gáspár urnák, ki a stóvelSAg oa gatdaasgi egy-tűiét érdeké-bea oiy buzgalommal járt el, bogjr Gó-H*DÍ*rÓ! <** vidékérői 47 l*go nyort m-g > stoveUégbe és gasdasági egy •aü lei be való belépésre, u értakealet t«lj«s elismerést ssarasoti.
Essél as énekesiét beffjestetréa. a határosatok végrehajtása véget ti tMadfik-kel tilaök éa jegysó urak bisatuk meg. K. m. f.
Skubüci Jenő *. k.
ZiU megye gaiduáft egja(öleti alelnök,
Sagethy Antal s. k. aa értek«sla< j*|vs2ja
Felhiviw elvflzctésre!
A .Zalai Köilöny- XXVI-Ait éTfolyamára f. éri j»nu4r 1-iőlkeid-'e e!ó lehet fizetni:
BgészérreJMi.-deci 1887.5 fr. Fél , „ jub. . 2 ,50kr Negjed , mircz.
; . p>oek.i (Z.laas.) bn.nal-1^; ki-1 lr, Taas S.mon 2 In. Fo.iirfii,it.'k."Öroa« 5 reas^l íy,„t , epaa as«rt kulS- ,ary (iiula 4 Irt. 20 kr. Siomm.r l.,u-J saesu-' 2 frt. Milteaf i Sándor 1 fn. 4ü k
Mel
1
összeg * vidékról ,-aJ tQldendó
Wajdit*
.25, poatia
c*ok, tokos é« «t*ruyaa véaúk, ont->rűgök stb. As egdss lelit e.{T 75 cm. m>gae ur-,ban Tolt eirt^ivs. Valóasinüieg óakori toratiheiy marad'ánja.
— Meghívó A Bucsu Stt.-Liealó és vidéke önk. tüsolto-egrlet asortár épi-......fedoséséie 1887. ét, foo-
ruár bó 20-íd k k<»b:rioKos«Agi ^ d^lA termébeo működre.di ¦¦'ui el6adá«t raad«s. UiáoDatáDcavi^aJom Íme. Keadeta 7 órakor bslépli díj: l-*í holv 80 kr., H-dik bal/ ÓU tr., S-ik halj 40 kr., alló-b.ly 30 tr, lütolld j«<7 26 kr FalA!fi>a-taaek köasóaattol to|Fkd'a a»k • kirlapi-Ug DjOf táatatai fogaak.
llaagTeraeii) ¦) rl p
oaolt íölo v»*ó Mieljet a „Hagjar iruda-lom 64 müréazat-pAr o^ó agjeab:a." f^br. o^ao termeibsa kiluoS alkarral oagjaaamu t di«aa« kösösleg joloolátabaa it* mag — A uftaorotat » kúvet-kasó volt: l. J«all A.: ,NoriDA-aurfcadtt. ¦oaforaa «lí»dj. Pollak Mikai ur. 2, Tbumaa A.rKsmaoct vUigtioou dalmű Ml. eaakii Mibklyt^aa Liaár M.ntia iroo ö aagjt'ga, soogoraa kiaari Ko«eo-bsrg Ádám ur. 3. .Parb>j-t6rt«aaiak*, .rla «a falolvaaaa Haatallar Lajoa ar, 4. Népdalok, aaakli M.biljfjaí Liiar 11.-riaka arao d aftgjaága, aoogQrájl kia«n Ruaaoberg Ádám ur. Pollák ur jel«a boo-gorajálekaaUotapaTibkrrkl adroaol'.eteC, Mibal;f/ilé I.aaar Uanata urai, kioak kellemsa baogja batkrosott er^datiattgfi «a baaao «raéal TiaauiakrAai altaliaoa eliamereat kaltatu G/ujta a>«p aikgjv d*l»u lamételoia ia ke.lec. Qjoajorfl ¦zap CiOkurral LIMlaiieLaU m^g. meljal fick 9.1.H.Ü, ai rgyeadirl a boagó pari togojki* lalkaaiagja nyujluu »t Haatailar LÍ falolTkkkak usntcaak 4rdafca«, d<
. W
uagor AbuI 1 fn. 20 kr. Oiioaili Abu 1 In 20 kr. Tólb Aalal 1 fn. 26 kr iliu S.nu Jóaaaf 8U kr Caam.la Kuo'.J 70 kr. ifjo C«m.ta Kirolj 70 krajctan. Zirs.af ForcDCi 70 kr. í'i.cbcr Am.l 70 kr. K.6h»r te«iv*rck I frl. 40 kr. D-bro-»u N. 00 kr. St ub liu„i 50 kr. Rot-mall M>a;béri 4u kr. Sn-pin,k KatMia 40 kr. Ü>aca Kalmaa 40 kr. Hiiar Jó-aaet 40 kr. Kucboé ka«iuuj&ig 40 kr Caöka Kardiaaod 40 Hub.uka Vilmua 40 kr. H^jikka l.traa 40 kr. Tó.b K.á-rolj 40 kr Koau.i F.ttuci 40 «r. Tílb Jo««I 40 kr. Peraecn IgakOí 40 kr. Ab-rabam Zaigmuad 40 kr. Hilti L»jo« 20 ifjú Gi'lacr Vilmoa 20 kr. Horritb Pi. 20 kr. Tincota Igaici 20 kr. N. II 20 kde 20 kr. Qrabeaci Hoank 20 (iárioor Caalad 20 kr. Koba N 20 kr. Turm Lipót 20 kr. Harci N. 20 kr. Pollik JÓBMl 20 kr. K>rdoa Slodor 'M kr. Aübalaar N. 20 kr. N. N. 20 kr. K.b ar Faraaoa 20 kr. Scacrn Ziídmaad 20 kr N. N. 5 kr. Haia M.bi'j 20 kr. C-ra-pe,» Ka.a.«o 20 kr. ifj Botoanodw N. 20 kr. B.jor Laatió 20 kr. Daaaa N 20 kr Tóih Mibalj *J kr B.uu N. 20 kr <V.o. bovaiel 165 fn. 65 kr. k,.d«i 103-40 kr. Tiail. jOradalsm 62 frt. 25 kr. Amld&e o.t a a. é. kuaüoaégaak tu-dmftaara buaoi aaeraocadak Taa, egrat-tal ó.aiate koaaöoeiü ikat ajilvánitjuk aiiadaaukaak akik adomaujaikkai éa I<ilufii>t6aeikkcl » jotécotoaa boa jiruini BitvaakadLak, «a megjelaaáaukkQl bea-k l V
b*UU »gj
nuoket megnsaieltak. Valamiut bö*aoaatUokat • t. BOegjlilan vigalom klkalmár^ a diaaitaab-j aott (OggoBjokat átesgadai »iraakadait. A reod«ioaég
— .%a)B>paJi madár. Raadóret'gttok eb«rl«Ktaak koasoaketl a koTatkaat saat
osp * boldogult lelke üdvéért megun* tO't a frrlsei fara templomban as eagear tetlő ssentmise álduast. Béke hamvaira
— A baaizsai ssülottek koileiének köiié.- alkalmából értcaiiüok, hagy GaiI György bon védd Imi miniatari •aim-n.at Heran-Tirolban még l$8ő-ben megh.lt.
— CatrtAs Károly aliapán ar
tiallele;ére fabr 2L-éo oSie 8 órakor as .Arany Ssarvat* t«rméb^a dm -atély readeateiik E<y téritek 'i ír', b*J kr.
— Mulatságok t-*t>r l9-«n a kía-
kaaissai pj.gari o<TasÓkÓr tajál beljiaé-gébon a kAayviar gyar»pit*aara lőtt jövedelemmel táacsvig^lmat t*rt B-lepti díj csaLdlő 40 kr, családtagok asemélytnkia 20 kr. febr. 20-anl as öak iu«utóegy.ei lumbolaval egybek»pc«oa lánCS vig.imtl tart Uuabagyó kedden pW g a B.-kauii*»i .PuigárKgjtei' res-d-s tumboUval egybekapcsolt tánczes-
— llallamáa mnot a a.-kaoisa*i
óak .
fó .
naulió «k^ lest á tal rendea«ti lo ia^grA a U!*bJ érdemü koa t>«.ui 200 .krg)ai ajaudekusu
boi.
7
. U^j biaiuk b>>gi « tumbt>i»-eaiél latug.tuu le.t d« k.uil la, b.>gy » t asep erdakoa lagjrat el njerbe aék éa a kitiUo t oemea oaél, bug; »g alkalmaa akerkocai mielóbb baaaora eaa<^k, elérbeLo l^g;flo.
iga
uj, b
Egy Inét története.
— legyei r. h. Doiuby Lassió csá-i kórjegyaó aóül vette Bftorévy S.ruha lataaonyt Bpestről. — A dákioroyai
daUrdi íobr. 2l-áu daleatélyt un. — aniaaaaak 3o rendőre Taa. — Ta-febr. 9-«n Tolt a titsiajiiá*, Táros bíró Mojnr Ferenc* lett, este táklyaa-asteU«teu meg. — Ssenigróitii járás orToaáTá Dr. HisBar Antal D6Tex-Hett ki.
— UaX*Í r. h. Körmendi jegyi-Ívé jó$ S*adur fáiassuum meg. — A toron-Jmc gyei ipukiálliát marcs. 27-én nyit-i ik mag Magy-raent Miklóeou. —, M*-
jua i-éo Bpeatea baromfi kiállitáa Imv.
— A péo.i asm hasat Somogyi Károly síid lársttha a nyerte el. —Déván Hoóa Jáoos seae tanár .Magyar dalUr" csimű folyóiratot indu meg. — Vag fiasaenyón egy * taaasouT aju asos es saakállaa leányt
ült.— RöDh Frigyet tftsoliói érdemei-t arakyerdemkersastet nyert. — Tur-BTéo tebéahimld iniéaet njittstott, el»fi . — >'emea-Dóm6lkön(Vasm) agy isr. t« atstaiott meg késség bíróvá.
— KossatDo.t ajsbban asentea, Má r maros-Ssigel és Kaa-*sont-Hárton Tálassioda meg disspo gárra. — Bráiay Kálmán a Weakheim-lC.indery téie baraoj.i 3000 holdas nemes/ birtokot megTette. — A maros vasárival y i katonai péaitár kiraboltató a, 8 eier frton felül vittik el.
— KilfAldi r h. HUacheoból apr. 15-én nagj ssrándokmonet mdoí a sseat-fóidre. — As orgeaünsi k&slársaságban
kolera kitórt. — Hubai Jenő tanárt * b^lg* király a Lipót K
grend b
g y p g
k*r*»ai)ével diasité tel. — Zicbj Mibáiy festőnk a caAr napWjáhos késsit iliaitra-üókatSseDipétc.-Távro.t. — Jacksoo Dániel angol tAkepénses 2 miliő ragjoaát a londoni Koibscbildnak bagyta Tégr<*Ddeie-
Irodaion.
— .4 .Torna" Ssombitheljeo megjelenő nagy elterjedésnek órveadö
p múlt asámabaa Fefteüca Tassilo 6 tikerült arcuk épéf, egy oaiaos kis j-lleoaraji kitére:éh«« k&sü. — Ajánljak es agyssea sserkesstett lapot olvasóink ssÍtos figyelmébe. — Ara egéas é're 6 frl. félérn 3 frt. évnegyedre 1 frt. 50 kr.
— Franklin Tarsolat kiadáaábaa
tileg, rokonai ügyi* elpocsékolnák as jféor intéseik pédif neai a aseg**;*** nek adoák. — Rómában és Nápolyban olj aagy bavasai állót, be, aiaÖ 40 ér óta nem volt. — Bismarck kntyáj« saob-rot kap. — Frsue»i.»orsság 116 aiilio frankot aaaratott meg katonaosélokrs. — MoakAoay .Krissiat Pilátns elAtt" képét N«w- Yorkban egy filadelfiai mö barát 120 cser dolláron megvette. — O.oasor-ssjigban ujabban repabliaánua ÖMsee-küvést fadeatsk fel.
megjelenő .Képes folyóirat'
\y elég
tspiatatosaa a .Vasárnapi Újságul" adj
tüsetekbeD a 4------ .......
sáok. Ara a tof 30 kr^jcsár.
- PülI*-résiTénytáraaaageál i
i beküidetett has-füsetaek c«ak
iroda mi
é« ayos it 1886:.
utasiiaa korúi setékkel
»k a „Népfelkeiétrő-l" Talamio. a népfóUelésrs Touatkotólag a a or«igáiban, magy.rásó jsgy-ellatv*. Ara 25 kr. Kapható
miudea köoyrkeroakitdéaben.
Ki nyert?
Brüoo: 23. 82. 84. 79. 78.
Hmá* febr lt-eo
Budap-st 2.. 35. 16 65. 26 Liucs 27 22. l. 72. 3. esst87 12.56.66.35.
uíohásba
ácsoljak.
Szerk Szenet
Banuaáf él taerelam" SEtDbásbÓl ki
bj et as ejéai Káért pedif nem
. I Köufiuet az érdakM advtok^rt
— G (ij. Kélttárfal intéxked'aak.
— G. K. Mfffkaptuk; tiatteletteljea k»-tiBost- Örraadank, hojy beiamaréuel van Í(j»-t#ietöok iránt.
— E Qj. A ki*4ó kÍTatalbaa iat**k*d*> Artéot
— P A A nafjcrűlés fop* «l^atáro*ai.
— S t S. N»« lfb-t
— Ss- A Ama erikkat több lap ii hoata. EonéJfofTa o«m rt-nectálfaaltuik rá. Többit 1x0-
— B. fi Ama lappal nrm vagyunk cier*-vissonvban ,A saámlliSu magyarból' fieofft.
A caatadal* korai .A Dáriaa- asonbao jj.
Vasúti menetrend
Iiiinl Kaoizseral.
Besgel.
Pragerhof 5 óra 20 pereskor poatavooat
Barcs 5 óra 45 „ postavonat
Budapest 6 óra 28 „ gjoraTonat
Budapest 7 óra 30 „ vegyesvoo.
Bécs aj hely 6 óra 35 . postavonat
Délben.
Budapest 2 óra — pvoakor posuroeat
Pragerbof 2 óra 45 „ poataroost
Sopron 2 Örs 15 » postaronat
Barca 2 Óra 25 . puitaToust
Este.
Prágerboí 1 1 óra 20 pereskor gyoraToaat poaa.rouat postaToaat postaTOaat
Zikáuj 11 óra 5 Bud.poat 12 óra 5 Becaujh. 12 óra 15
Érteni Kannára.
Reggel.
Béoujb. 4 óra 12 pereikor posuvonat Budapest 4 óra 47 , poatavoaat
a 5 óra 52 , postsroaat
Pragerbof 6 Óra ]7 , gyorsvonat
Délben.
1 óra 48 pereskor po«taTOBa:
Sopron
Pr.gerbof 1 óra 15
H.rc-Biid
.apaat
I óra 40 1 óra 59
postavonat p ja tavon a t postavonat.
Este.
Budapest 9 óra 42 pereskor vegywvooat Béasuajh. lO óra 26 . postavonat
Budapest 10 óra 55 , gyorsronat.
Pragerbot 11 óra 35 B pastaTOpat
Barca 11 óra 25 , postavonat
Fsiolóa aiarkaaato ea kiadó :
BÁT0BFI LAJOS
Uptulajaooo.: WAJUITS JOZSKF.HUSZONHATODIK ÉVFOYLAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 FEBBUAR -19-
3418/tkr. 886.
Árverési hirdetményi kivonat
Aa alaó leadv»i kir. járaabiróaig miat talekkoayvi batóeig kosbirra taaa' bőgj Haroaa Foreaca. út íoim Jáaoa aagedméayre lakoa, vegrebaj-alóajak Zaálek Mirkoé aalll. Zaiaaek Katalio k. paliai 1. végrebajláal aaenvedl ellem 41 irt Só kr. tokakóvelelée éa járulekai iráati *é*rebajuai Ujryébia aa alart-leadvai kir. janatarüUtén leró kia-paliaai k6aaé(r.bea tekví a p.lia.i II n ijkben A 1. 1. 4 — 7 anraa, a. felv.tt á '/. réaabea. Ztiaaak Kai.ha alp rfa o.véa. álló ug; eaeo tjkvból idokoai:ag a 212 aa. íjkvbe átírt aa olt A 1. aoraa. a. Mvatt aa '/, reaabea. aa .Iparú aevan álló; továbbá » 1 I. aa. tjkrt.1, • 219. aa tjk.b- tttirl é. ott A t aoraa alatt feltett éa '/,-ed réeaboo alparea nevén álló uivábbá a II. aa. tjk'ból a lián. aa. likvbea átírt ott A + 1 aoraa. a felvett éa '/, reaab-a Horvátb I.tváa, Horva h Jósaef ujlulajdoaaok a«7ea álló. aa v»glll a 11. aa tjkbM a a S59. ar. tjkbe áttirlaott. A f I. 2. aortia. a. talvstt ¦/, r*aab«e Qlaváoa Mártoa aa a-je Zaerdla Kllalin uj tulajdoooaok aavén álló aa aa adó alapjáa öaaaaaaa 1211 frir. b.caüll logatlac reaaakre aa árrrr«at 1211 (rlbaa neoeel masállapiiott kikiiltáai árban tlreodeltr «a bogy « fanlebb ma^jetőlt iaeallan aal«87. «"i mareaiua bó 12-ik napián del.lóti 10 órakor Kia-Paliaa k6i»rb«n • kotaagi bíró báaáaal megtartaodó niilvánoa ár<«-ea<-a a mrgállapitott kikialtáai ároa alul n aladatai fog-¦ ii ArTereani aaáüdékoaVk lartoanak aa ingat'an bonáráaak 10*/, ál vagyia 121 Irt. 10 kr. kéaipénabea vagy aa 1881 60 I. ta 42. g-ábaa jela«<t árfulyaiaimal aaámitott él aa 1881. eri november 1-ao 3333 aa. .i.tt k.it na. kir. ig.aaágttnymi nii-iter rrndelrlr 8 §-ában kijelölt ó»ad«kkípaa ertakp.pírban a kikn'dott kaaé-b>a letenni a»agT aal881. 60. i. ca. 170 §-a ertelmoben a báaatpeaanek a biroaágaál alólegaa elbelyeaeaarol kiállított aaabályaaerd oharairieatl auiolfál >lii
Kir iáráabiroatg lalakkvi batóaág AU*;L.ndTa 1886. ívi. aov. 21. 2970 1 — 1 SZIRMAY BÉLA kir. alj, biro
•st O-r Jtbon
» fóutciio a városház átellenében fekró, Steioer Adim féle hiíbtn egy ilháoj és szekrényekkel felszerelt boltozott üzlethelyiség, l»káss»l együtt arinviag igen olcsó árért bérbe adandó.
A helyiség legiDkább róíői és divat kereakedéaoek alkaltua és bármi tor átvehető. Bővebb ttdósitást ad HŰIiLEB ILKA Z. Sít. GrúthoD. 2965 1—2
Vio sierencsém » nagjérdemü közönséget tisztelettel értesiteoi hogy a Xea és GrQntuum czégböl barátsági utnn elvállam és folyó évi marcalit 1-én helyben jötér Babóchay file hátban egy uj őrinbergi, nőt, fehérnemű uri divat ét rövidáru üdelet cvitok. Nagy salyt fogok miudeakor arra fektetni, hogy t. vevőim oek bizalmát pontos és jó kiszolgálás álul. valamint jó áruk kai kiérdemelhessem.
Kérve a ?agy érdemü közftLSégbecses pártfogását, uiaradiam mély tisztelettel kész szolgája
4 ++ #¦¦¦ *++*
INGYEN í
á leiszetili msl iW szálára :
A t»rl&* ru» Ötletek é* kiTitel hiáoj* nti*tt kéoyK-íülT'- v»frjok 3000 1qci»' Ic^sebb oitleg kfndíimoi & leKOlrxúhb ar mellett oUdDi, b«-f; mrg a p-muí ára nu?- rni-göítrtve, «ooil keretbe a muok. é« dÍT*t A m-ddig • k«"*l«i tar', -dok : 1 Biép divatos nöifejLrudák 70 krért, 1 inni finom divMo-naicy nölkriidót 1 frt 40 krért \«10di b-rliDi ptvmmbó ¦ Irgpnmp sabb síi nekbenés árnyalatitkbaa, mioi : bordó, graná?.
Madár, dr.pp, b.r,)-. 1>U, fekote, TÓröt, f«bér' •irga. tiürke, tőid. ¦citt, 'orfík stb. 60 lífrf. fvoo-b»D. E« » l(*selesaii<«abb vUelés mmd-0 bol^j-nek, bauioálható tv btiban, bilbao itb. ét ép oly kedvii mini gyakorim rah*d«r»b öszr- ¦ t«41ra meleget tar-ó.
Huzailjt. fel nindeDki mielíbb a kinálkosó alkalmat, majinaa in^en ily nép Grjom éi oiM>f fej f>t tntUéáS kcndSt b«*saresDÍ, m«rt a Tiairliii kedr igen ntgy le»x, ¦ a kéuUt rfirid idö »l«tt •lfo|jhat. Mfgr«üdéiénél ¦ r»ár« pootoj meojel étix kér«», agy a aiint L• mínÓié|ct HsétktÜot»i az »ce«i vilifra 24 Ar» alatt uti Tét mellett Tafj- az ert^k flól*re. békeidő* atáa a béesl kM«4|yíra raktír által |2«u 4_«
GANS A. Bécs III. KoJwnts-utcza. 8 67 %z
10733 aa./1886.
Árverési hirdetmény.
Alulin k,küld«ti <«gr«b.j ó •¦ 1881 • •i LX- t c>. 102. §-. crulmébmi ».«a-¦«1 kAakirra twai, bo^j . n.g7-k.aln.i kir. járiabiriaai; 10613 aaárnn TÍgaé.-álul Orp.p-<1 Hufró tmddp-ati i;epk-r«a-k^dA r^grek»it^ j.Tár. HorT.th Jóaaef *-* Tord.y Juii.on. hahóti l.kó.os -IUa 744 frt ISka waek 1886 é- oklótxr hó 1-aA j*pjáliW námi'.iidó 6*/v k.m.i.i. é. Mld.p Saa><<a«D 43 frt 56 kr. p-rkl.ll.^ kövaifllÁa er«jéifr elreodel kip|«|rit«ai ˇefrsbaaUa alkalm.T.I biróil.g l«fn|;i.lt «a 650 frtr. bccalilt Haracball fi e ca*plo f;ép. noadoey aniadaa f.iaa*reléatal, ayil-váao. árrer^a utjáo alad.ta.k.
Mflv irrersaodk • 10723 -a. kiklll-déal read*t)A régté* folytán . h»lTaaia*a ˇ agriv Hahótno v^grfbhjtiat aMDTPdatt lakiaáa Innd^ raakoalaa-rc 1881-ik eri fabruár hó 24 .k aapjia.k dalelftit 10 órája batárid.'ul kittkaeilk és ahua . t«buí aaáodéknaók eaeaa*! oly vgi.lTT-aéaael hirataak m*-g, bogy aa ^rioteit in-góUgok oaaa irvereaea aa 1881. e'i LX. t. oa. 107 §-• értalmabaa . Uttöbb.t igarŰDak b«oaároe .lal lael.d.tai foga.k.
Aa alarTereaendö iajróai^ok vélalár. .a 1881. ari LX i. oa. 108. § ában m-|-állapitolt teltétaifla aaariat leaa kifiaa-t«adó.
Kall N K.oitaáü 1887-ik «'i (ab-raár bó 14-ik napján.
Bartoa Gy^rsj
kir. biróa.fri TÓfrrehaJtó
2968 1 — 1
Hirdetmény.
Somogy-Aracs községben Babócsa mellett, ugy egész határában gyakorolható regálejog, korcsma-lakás, mészárszék és gazda sági melléképületek, valamint a belsőséghez tartozó sa háznál lévő 3 hold, a csokonyai ut melletti 1 hold szántóföld szabad kézből örök árba eladandó
Venni szándékozók, ha több földet igényelnek a fentieken kivül '8 kültelket is kaphatnak.
Bővebb felvilágosítások megtudhatók
Hrausz l,i|t<>(
•ulajdtnoa baboctai Uksinai.
2M1 í-3
vtD-JK ,V PEZSGŐ
fp*fi Hl \tkU
akUr KKT-Kaaiaaáa
FF>Si:i,ÍIOFEB JÓZSEF tirnil
SCHLICK féle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
róazvéay-tór saaa k Budapesten.
Központi iroda: VI. Vácii k6rut 57. - G azdasági géposztály : KüU várai-ut 1696 - 1699. Ajánlja kitünó szerkezetű GÖZCSÉPW KÉSZÜLET EH. síé*, fa és szalav. fűtésre ¦ szegecses rendszerű járgánycséplöit tisztító-készülékkel, zsákolóval vagy inélktl, gabona-tisztüó rostáit (Baker és Ktoocs-rendsz-T) továbbá legjobbaknat bizonyult szabadalm 'Schlick-iéie 2-ös és 3 as ekéit — árak .58 Jrttol kezdve - szab. Schlick-féle mélyítő ekéit kiemelő szerkezettel, mélyítő ekéit ónvaetékkel CSack után) Ereden bchHck- és FtVioÍj-féle egyvam ekéit. '
Legújabb szabadalmazott sorvetógépck.
, Eienkivol készletben vannak: Egyes és kettős őrlőmalmok .Little Gianf csöves tengeri darálók. tengőt morzsolok, takarmány kéaitö gépek, olaj sajíók sth. Gyárunkban működésben láthatók: a legújabb saját rendszerű ramie-, kender-, Untoro- és tisztítógépek rendkívül, men.iyileg.-s és minóleges munkaképességgeL
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve. »59»-«
A legjobb kávépótlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyel
Vclimi világ kávé
f'Hlácláckákbnn földiekével.
legfinomabb esokoládok
A VELIMI RÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PRÁÍUBAX
•» Kapható minden füs/erkereskedésben. **¦
2958 í-10
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOÓOOOOOOO
o o
O A Csáktornyán székelő O
Maraközi Ta^aretBénzlíir Részvény Társasai 8
1887 évi február 26-an délután 3 órakor saját helyiségében g
Yl, reaáes ^Sigyalését O
turtjA meg, ujeljre a l. réázvéuyeiek tííeiuiei <ueghiv«tiuk ií
NAPIEBND: Q
1) az igazgatóság éi felügyelő bizottíág jelenteié. Q
2) a zirszámla beterjesztése, s e fölötti határozat. A Q mérleg jóváha^ yása. Az osztalék meghatározáu és a leimen- Q vény megadási. O
3) Az alelnök, az igazgató és aligazs[ató. 4 igazgatósági. Q tag és a felügyelö-bizottsig mejválautás i. ö
4 I Egy (tyajtö egylet Létesítés-- tár»yábm megbeszélések Q
esetleg megállapodások. O
5) Az igazgatóság jutalékának meghatározása. Q
6.) Netáni iaditványok. O
7.) A jegyzőkönyv hitelesítésére két részíéayns tagnak Q
w u.eg>álasztasa. 2957 IS - 3 O
OOJOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCC
SWADLO FERENCZ
BI-O.4MÍWIÍV
VII.
Gyára ker- alsó erdő-sor 3 szám
bad.lmatntt. a.julan, AmoUk^ó >árrralönyrit nnböl ; továbbá aainadalm»»ott
í« siellöitetéal kályhnit, >.'!¦ berenafeaéaeit, aajai aiabad«lmi aae-rint, egy vagy több helyiaeg aainára-msly atóbbiak különöann uj épületek' nal, iakolákaál, kérbaaakoál atb. aa-1-lSateléaael, vagy aaelloalataa oílkü
igea caelaaRra-^D alkalmaabalók' Ajánlj továbbá TaUtneonyi aa epite' aaakoiáb* tartoró munkáit, ngymiut: épület-. mQ-. ét •zarkeaeli lakfttoa tégla éa vakolat fellmai) gépeit kuv^.
oa»lt raaból munkáit, ¦iatakarlyik aa keltaát«alaaak tafyaa «•
2804 39-56
í
OOOOOOOOOOOOCXXXXX3CX30000
ely az 1885. évi budapesti országos kiáüitásnn a
nagy éremmel lett kltQotetTP
100 darab 7L oaatilitarM páiaoskot 50 frton ajánlok
Fereaczj Károly
-0—10 gyógyaaeroBa Vtsapramban
öoooooooooooooooooooooooo
WajdUt Jiutf köttymycnddjáMl Xagy-KanUiá*MGY-KAXIZSA, 1887. február 26-án
©-Hs:
Huszonhatodik évfolyam.
Etyti uáa ia kr
111 K l> K T t. 8 K K I aitaboipelit.orbftB 7. aÁNodkxu !. s Kiadón io»»t.l.i »>rfrt Fi kr
NVIl TTOMÉN
¦•¦, ,l|,.„..
rt .ít-li-k f i
ZALAI KÖZLŐIT.
-4 nagy-k nizsai 9Kereskedflmi Iparbank*, a
önkéntes tűzoltó-egylet} a 9nagy~kaniz$ai bUded7i€vel<i
A lap scellemi réuét illető" köd miit ve li n n-'k'itllűiégh«t, .Djafi mut iJletL kflzlaméuyek >edif a kiadóhivatalkor bérmentve
tjüt»f>kpcnitiri
Brra.rotí-tl»-« levelek t g*dtatiiak cl
Keziraltk vi*iu ¦» kikdctaek
egyesület", a ,nagy-kanzsai tinzti-öruegélyzö aövetiaet", a ,$oprmi kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai kiUválasztmányának hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Az alispán Nagy-Kanizsán.
A megye első tisztTiselóje az alispán hagyományos szokás szerint hivatalos látogatása alkalmával kiváló fénynyel fogadtatik, fóleg, ha e látogatás az első.
A képviselő-testületnek tudomá sul adatott a városi tanács részéről, hogy Csertán Károly ur Zalavármegye újonan választott alispánja február 21-én Xagy-Kanizsára érkezik.
Úgyis történt. A jelzett nap délelőttjén a 9 órai vonattal megérkezvén, a pályaudvarban Babóchay György polgármester ur rokonszenves szép beszéddel üdvözölte, mire az alispán a fogadtatásért köszönetet mondott s mint egy 50 kocsival történt a bevonulás a nemzeti zászlókkal disziiett városba.
Délelőtt az alispán a különféle küldöttségeket fogadta.
Kste táklyás zene volt. mely alkalommal Lengyel Lajos városi íő-jegyzó ur tartott a város nevében üdvözlő szép beszédet, tolmácsolván a város közönségének tiszteletét és ragaszkodását A városház erkélyéről alispin ur köszönetet mondva hangsulyozá, hogy Kanizsa mindig büszkesége volt a megyének és ó mint a megye őszinte szolgája minden tőle kitelhetót megfog tenni, hogy Kanizsa tovább is viruljon és megmaradhasson ami volt. a megye büszkesége és a kereskedelemnek gócz-poutja: a megtiszteltetést, melyet még eddig semmivel sem érdemelt ki, re-ményli a jövőben kiérdemelhetni.
Szűnni nem akaró éljenzés közt lassan oszlott szét a nagy közönség. Este a .Polgári Kgylef-ben diszestély tartatott, melyen az első pohárköszöntést Babóchay György polgármester ur mondotta ó felsége s uralkodó családjára I'lihál Ferencz az alispánt az alispán Kanizsa vá rosát. Simon Gábor a polgármestert,
Kovács Béla szintén az alispánt él tette. A többi pohárköszöntést már alig lehetett hallani a jókedv kitörése következtéiében.
A diszestélyen 9 7 en vettek részt.
Másnap az uj képviselők nevei felolvastatván, alispán úr szívélyesen üdvö zölte és a képviselő testületet mega-lakultnakjelentéki. Az árraszéki előadó tanácsos megválasztása és a képviselők választása elleni netán történő reclamatio határideje marczius 5 ére tűzetett ki.
Az uj képviselő választás eredménye a következő :
I. kerület. Rendé* tagok :
Oeiesnyés Sándor, Garai Benő. Fischl Pál. Holczer Gusztáv, Danne-berg Jakab. Hoffmann Mór, Dr. Tripammer Rezső. Berger Adolf. Kohn Gábor.
Póttagok .
Dr. Xeusiedler Antal. Fleisch-hacker József, öreg Samu József Lóbl Miksa, Faics Lajos II. Kerület. Rtudu ,
Lengyel Ignácz. Ditrichstein Dávid. D utsch Sándor, Dr. Ben-czik Ferencz, Xucsecz József, Fagyas Lajos, Dr. Gerő József. Knausz Boldizsár, Unger Ullmann Elek, Dr. Kotschild Samu Mtschanczker Mór, Barts György.
Póttagok :
Weisz H. I., Trojkó Lijos. Kel-ler Mátyás, itreg Merkly Antal, Scherz M. I.
III. Kerület
RéwUi tagok :
Matkovich Sándor, Krumér József.
Póttagok:
Simán István, öreg Ács József. Trojkó János, Horváth Pista János, Dómján Ferencz.
IV. Kerület.
Ktindéi tagok :
Miltényi Sándor, Somogyi Hen-
rik, Dr Blan Simon, rencz, Saller Lajos.
Pittagtk Fábián Ferencz,
Benczik Fe ¦
Varga Lajos.
Halphen Mór, Szalmay Károly, Ber-
din Márton.
Kranicz
V. Ker. Rtni. tagok : János, Tóth
.magyar tájt' — a kihalás veszélyével fenyegetik, s a többek közt a papi nótlenséget hozza fel.
Örvendj Hunnia! örvendj jó magyar nép: nem fogsz már kihalni, mert Wcber ur feltalálta az orvosságot, mely téged az enyészettől meg óv. s ez a papok házassága.
R-. pTíkT' 7 MAhil-v-i Örüljetek magyar kath. papok, mert
Hilei Pal, Ábrahám Zsigm., Varg, nek' :„,..?•„,„, LLi,'<.„n]
I Ferencz, Stepanek Albert, Staab József.
Póttagok :
Viola József, Babics Antal. Mu-raközy József, Horváth Mikula István, Fischer János.
VI. Ker. '
Rndu tagok :
Fülöp Péter András. Dolmányos i Uszló, Varga István, Smodics László, Plander Károly KallovicsJózsefpelva.
Póttagok :
Mihalecz György Mátyás, Knausz Káro.y, Varga Ferencz Maitár. Smo-
dics Gyürgv, Varga György Makár., szives olvasóit szellemes ötletével " VII. Ker
R«nd«M tagok :
Öreg Hegedűs I.á-ízló, Anek j György, Gaál György, Anek László, jifj Hegedűs László, Imrei Ijászló, | Faics Lajos. Ánek István, líózsa I Károly.
Pvttapk :
Jámbor György Ilona, Horváth József Johanecz, Bulf Muczes György, Dolmányos Ferencz, Milles József.
Hol l« ran
Megfelelt erre a
a baj? t. Weber
PȒ
ur egy hangzatos czikkbea. melyet jelen lapok 7-ik szamában volt sze rencsém elolvashatni. Daczára a hazafias lelkesedés szülte .jó száudék* nak. mely a. czikkezó ur tollat vezette ama czikk megirasánál, egy kis .vakolat* szagot attól a legjobb akarat mellett sem tudnánk elvitatni.
A cxikk t zerzóje. azon okokra
akár erkölcs, akár a fegyelem körű , az isteni tekintélylyel bir. De meg ha nem restelli, fisse fel Matéevange-umat a XIX. fejezetben rá fog ta-talilni Jézus Krisztus szavaira, a melyekre az egyház támaszkodott, midőn a coelibatus törvényét hozta. Krisztus urnnk ott a nőtlen állapotot nevezi az igazi töKéW alapjának; - már pedig kinek kell szükségképe!! a tökélyre törekedni, ha nem a papnak, az Isten szolgájának ? Tehát az egyház igen bölcsen rendezkedett, midőn papjait a tökély ezen közvetlen ntjárr. szorította.
De Weber úrtól, mmt volt jogásztól megvárhatnók, hogy a házasság fogalmából megtudja Ítélni, miszerint a pap, mint nem szabad < személy, a házasság kötésre törvénytelen (irregularis). Mert a felszentelés szellemi képmás* a házasságnak, mennyiben a földi házasság osztatlan életközösség két különnemü személy között, ép ugy a felszentelés erejénél fogva a pap, osztatlanul tartozik magát átadni a mennyeieknek, mint a nö férjének s riszont.
Nos, kell-e ehhez commentár ? Legyen meggyőződte Weber ur, papi nem
papjai lakodal-vófrig tanczolni,
hanem az egész egyházat s a kiknek egy-egy ilyen Uktdaloui uagyon ur, (a ki alkalmas helyink kiná kozott volna tudtommal katholikus). midOn izt'egy uj prosramin megalapítására — mondja, hogy: .ugyanis tudva van, j az egvház kontójára. De valamint hoey papjaink nem isteni, hanem:az.»kuak mm sikerült a coelibatust emberi intézkedés folytán nem nö-'eltöröltetni, ugy önnek sem fog sike-sülhetnek" Ha olyan szörnyű pban- rulni még csak fölmentvényt sem tasta nem volna, beismerné, hogy kieszközölni, ha midjárt a pápához biz ó előtte nincs iudva, s előven- állít is be folyamodványával.
Valóban praktikus ötlet! Nem félne Weber a pápához be-
nek te k jutott egyedül osztályrészül az a magasztos hivatás, hogy a jó magyar népet ne csak vallásosságban s erényekben, hanem számban is növeljétek. Örüljetek, s mondjatok Weber urnák forró köszönetet, ki kétségtelenül a Hymen karjaiba fog benneteket vezérelni, mert hát — folyamodik a pápához ! ! Köszönjük t. Weber ur szives érdeklődését, de nem kérünk belőle.
Weber ur szörnyű jó kedvében lehetett, mikor ama czikk megírásához fogott, hogy a Zalai Közlöny
a"'U u-IASUIb 36C11CU1C3 UUCkCVCI
mulattassa. Eit kell feltennűak, mert külAoben nem tudjuk magunknak megfejteni, hogy komolyan ilyesmi* ket összehordhasson vtlaki. s még badarsága kedveért a történelmet is hamisan interpretálja. Ha pedig ko
mit irt, ugy csak tudunk azon obseurusság
moly volt
sajnálkozni
fölött a melyben Weber ur a kath.
egyház istensége a papi állás szentsége,
s no — meg az egyháztörténelem
iörfll forog.
Igen téved t. Weber
hogy nem ön az első, kinek a nótlcnség nem tetszik, s akik oupáu egy nemzet már szerették colna
ne egr dngmaticát és abban azt találná, hogy az egyház isteni eredetű,
s isteni tekintélylyel ruháztatott fel lépni olyan elvekkel, melyet az Is-
A. cnwt i zerzoje. azon okok r a isteni alapitója által, és mint ilyen t'-m .építő mester-'nek vallják? igyekszik rámutatni, melyek a jó| bár minó tőrvényt hoz akár hit, Mit gondol, mit felelne a pápa fo.
T i r c x &.
Fájdalwn tragotfiája.
Kék!., bárczek! ort.an»>. Kinek aljit eltárjaUib, Ki ld«K a fcs-.lj alatt K*raa, * u«m t»IAJ uyaf«.lm*t Ki, DK-rt u&crobb a tobbiuéi. Slimflífté* • enyerioél, Ki, hogy Í9i*i)eu ... í^ledjen StelWmet*! itt, ou J«l«n —
Itt erdók e»ead«i aélyebt-n Jár-kíl Klóra tUp kart]4beu-A n*-ai»tif Dtut gaozdui A Bitit egjtSI mátuos tordal Uegdre L(U túrUuetét
— 8 bir a>i yn rrjti köunt»it -A kis wiág mind, ¦ •tyeakivt t'M hajol — részvétei int, And»hij» Ulklirral
Kini/ja bim«« paro***l ¦ • 9 fllir mar álooir* nugk'ja A ciand-élrt puha ka-ja De o:t beuo« a axiv krtiefeu
— Melj a mólt rail6kex-i o, Gyult»dcitt ki — ég • P*ri*»,
8 e kin lefjSi ¦indeo wásat. lükovvl kot ft>jaJ«!m»t P«lv<li>i Q«ib fog, n#m ií«b*d '
Ott meg liafM«éD*k rBpt* Honn^t »r#d«at f«tw — As íg eaillag tuamokára MerAatru benyit, feiasáilTa.. Boldog útja od& TM«t l^ol trgajon ¦ t M«retat
8 kitirva t fájd b«)7*t
Oda «r»m «fy kit ci«pjj*t. —
Od m De •¦ ¦«!¦
De •¦ ¦«!¦ &d rigatxt Ob'-mert örökké elftttr A haldokló *or» kef>« HidSo áldott ja imiv«iM Ki»i ftyilkot reoéavk,— ú valón It kosiig Ult lángja elriiáfil
enyliat.
A MffTojtott ultiroka&k. á oda 'hallasik nilliákDak Á.k«, f.háau, tit»i« — Oly örjittS b&agji . jaj» ! — S mint aa iaxoovtiok Mj* Síivé mn«U tApía ¦a&rjt Caak act f-ni böfjr D*m».|f Boldooi<ft. b*caaieU
S már már Isten m »«(idi«t !. .
KékIS bircirk ocieinok I
kiaek utjit el&árjátik
A legD*iBu«bb asáaimAU
Uéiy ketft'VekLó! üidAsöit
Ki mondbatoá ? ' — aine* *rr» »sá
T>lio cuk i M.oJ-ok.li.
Ai ii itt utt •! kadBK
S no bslyeu kADjr- r,kadoa'
O—íh Gyvia
A zalamegjei vendek tártadalai életéből
lrU: Goncal Frreaca.
Házassági s eiküvöi szokások a zalamegyei vendeknél.
A. bái««aag » r«Bd«kaéI — ke*é« kiv^tailel — a MÜlík va^y r koouk óhaja, akarata asAriot lor i»nik. E végből uét-oek a legénybe* Tngjoot allAs ateriat illő DŐt ¦ att magkéfttik. Ai iám ritka, bőgj a dJ, illetva liánj hősi* valmmel; lgíojnek tudt-ra, miastna férjili óhaj-taoá; ds o •sáod^nát maüékuukoa ¦ ÓTatoaaa tMtí.
A leányt a l««ndó nittoagyok kérik m«g, raadt«aa a legény kiaéreUbst. H* lAnj" ivülisiiói h»t»ro«o\t >g«nlő Talaast
Bjeraek,/ — fttt ia »«Kb«ai<lik, mikur Uttcn » késfu^ó vagjU mikur moonek • < papüo* .uemre.* A B«sem"-r&l déif«l«
pp a
1 batatorA JHgy^-k (
j, Djoaaotjó-aMSooj)1 ba fíualia bt úkb ll
(aás* l
t, útkotben val*molyik korcs-
g ' mába n bánéinak ;
sik « magukkal k d
g ' vilt kbl&caul, oazoek, ittoak, vigadaak
p-dtk, b
lakodalom. A uúaaép laiele- Ók rábuiuak ¦ — megvan á k bdb
p
a btvese'é* Esután kia vártaira
rÁgeitével táoctra ke- i dé!utáni idűt aual
Iának, loelynik rektKlu<-k a az '¦tc töhik.
Lakodalmatkoál «géas valláai asertar-táaok honcraultak mag, melyeket ¦sig fbb
me^iNrtcDKk. A fűbb asert&rtáfok ÜDOpp^-A l.kod.lom m-gb.UroiiUü.k ide- j |Jes kor.««tiil »il«li>« B«8.n«gyok timého.
g
jj', a birdetéai idotartmo alatt batárui-
i ták meg. A haraadtsori kihirdetés utáo
ék 23 hi kk Ukdl
I
g
éka 2—3
keaoek a Ukudala
al, hugj
kellőleg óiké-
A ¦ ftkiivii Ugiukább Tasárnapi n.p-iD tartják. Mieiőu i-tkíiTor^ indulnának a násso^p . ft'ibbjiiból (a vöi«-géaynu
klVul 2 Da*«Q«gT, 1 DVO«tüljÓ->MSUO),
1 ay<>Bao!yó-lt>auy és fgy vöf^l) a me-DyaMsouyubáibus meuaek,ott megr-gg^-lílOek. «*u iü t^l- é* KID iltr-í 4*ff . gy«-lug iDdaluak a temp nmba. (Biimily r<M«idö Tagj át van ¦•, K}"-lug mnnoek : — igv bottá ait oagáVKt a lauka*.)
ÉtkttTÚrói b>t«fsl« lérTfl, künn a ta-larégéa már várjak Akn * i«oé» k a riwodwre valami iadnlulél«>, » ná^taép eddigi kumolyabb h»ngaUi»i ia egyaserre a vigabhoak ad b<5 j-t É áuk kurjan-táaok, kiabalfttuk. ugráodusaaok kfiit tu-DDDik a m^nyatsiuayi hi»hot, hol ki Öaaieeyillt vendegek mar vi-jilc ők-l.
Ugjanefa idfl alatt a vólegéuy re-•té*ól meghívott veodígek míg a vAI» , géajr ¦lü'eiui'k bisákoi measak ó*t*ic
U-Likodalmi szokásaik.
EUküvéarai Taó buatéré* atáo kat-
tartotik; eseK köiöl egyiket kiil»ij, máai-
yk nev«iik.
Mintegy két órával Tac«ora elfl t a b (bl é
¦cnbába g«ket
(bwla<'-;Qf»l*n*g> a veudé-
mitik,
(kü art-) uÚEQagy, éri ve a ceeuűre oté« jfll-ot*»ei, mmt as aj bacm«p*r kép-
i»«iAjg. Icucxo^tatanSal as mJUo, m ko*c-.-•¦', ..„v-kkal lép a aE«báb>:
.D>C'ér'naa«K a Jé tus K*"i*t'Uit! Bé-
j?e: h->tu<uk V
Ku'«ö u4*iqígy : „Mi olj»a békea-»i»ge( bonauk. naiut Kruc u« aa apOdiola-
ÍD»k."
Erra » bvM cíuu>kj> feUró i j» At, h %\ taoDdja -). mii mo!i Jmqa tauii-
váoyailtot, midü . 1
t hatu:t?
A k.
• vaog*liUrani isó-ót-atóra.
atután a f-he"-vasárnapi mondj* el k <my vuólnul.
táua a b. a. beméi o^y »'S«a «*ep ¦s«v» vább kérdi út:
minit elmondta
m-pj-igy-t«*»elT
t b^xott j" é« to-
BMtc*od* vaUáttiak vagytok?*
IC n. „Kőidkí kaili.liku-.ok."
B. c. .Mi »• roo>. kath. vagyunk;
de hát muudja t°«g> miről 'a iamerj&k meg a róm. Kkth. hitet V"
K n. .A ateot keriaitröl," * k«TMt> tet vet magára.
A Dr-la.'- u. még kűlöotéle apró fogó* kérdetek*:- íuiei a k. o.-hot, melyeket miod buuiu I«dq*i rrpruducalni a (a kér-deso j<lrt>aa4ga, s»eilem«a«ége aieriai) aioo kérde.r-K különfélék ia. (Koljt köT.;
A .Nyílhegyekéből
A lea^yet«koek
Bátborynmk oc. de poi<armesc eretek a *k a tzob-
rot
M«rt a reaxélytól nen «i,d« ez óra magám I
Bcztta Hay
Uipyűi már konijü* unni sokan; kin ap«Uál, Mert mire itiltik. Téli : ket*a naga is!
Efy |*(«aak t
Sok nagy »i'j»t mo«t bőven kouorusnk; amíg élt,
Néki nem »d m.k am — •> j[ y kuiioriri-ra!6t.
Férjem araMak
Nőd airjá> 1- h.lalnm t-jk3t mért .- .-m*-lt*l fi FÜM t4o: feltámad ¦ vágja iitQ db> bUnod ''
Egy lattá eiéfc4«tla«Mk
Hsadba r«pun<- galamb, még as aeai volna imyedr . •fért nioca meg<.UW« • í.-ldir^bolfa, agy-e?
Tudjátok: Ij.-íji Hogy megláaia
Itt bjurvtai »rre
Árnd* ai itt ipo
aa nr mi t bitU magákos ? ea a Maee«n>a, ba ¦ a-
II
: te UJaUi a a««yba «k-aoalot liakiUlam ii kereaflnk '
Habét Samu.huszonhatodik évfolyam
ZALAI KÖZLÖNY
1887. FEBBUA
lyamodványára. ha ama véletlen kér- nes arányban áll a uaporodánal ?
y
désre, hogy: mi az Isten ? ön így felelne : épitó mester ? ! (talán nagymester valamelyik páholyban ?) Meg lehet róla gyóiódTei hogy azt felelné: tanu'd meg édes gyermekem, hogy Isten nem épitó-mester. hanem Teremtő, és ha ezt tudod már és sok
p
tli ez igy volna agy csmpa következetességből megkellene engednünk a soknejasegetés az ágyasságot is mint a szapora dás legfóbb előmozdító elemét De ne higyje azt Web-r nr. s győződ jék meg Montesqueú szavairól, ki pe-
ha elgondolja, hogy a nemiét e csenevész népségtői kénytelen remélni faj featartisái ? Nea ébred fel benne az undor egy neme, 'agy inkább a szánalom, ha látja egyikét
¦él, 4a általiban u aaakkal -aló ar.ntka-aéaaal aam tartja .aam alött •• agyaajo-(oanhlif alapalral." Hogy Wl paa.aa
maaayibaa jogoaull a* látható; tai •• iadito ok
a f-a-cbbiokb.il ilyen
amaz ifjúságnak, melynek vérét má.-1 be tskát m.gát a a buja kór, az erkölcstelenség timonuma megmérgezte ? S ettól reméljünk ép. erós. életrevaló mag-
lomra alapotaak D«a unjak, mé; kavéa-
más egyebet, csak akkor avatkozzál dig az egyházi intézményeknek nem az egyház ügyeibe. Qagy barátja s a papi nötlenség e'ött
Hogy ön az Istent nem ismeri még is meghajol igy szól: a nyil jjajdulunk, hogy, pusztulunk veszünk! •
nem csodálkozunk rajta, hisz régen .befalazták', hogy .humánus* (?) elveik kivitelében ne akadékoskodjék. Ha Weber ur máskor a történelemből idéz. csak azt idézze mit biztosan tud, s ne értelmezze önkénye szerint, nehogy önmagát másokat is tévedésbe ejtsen. Mert éhez ugyancsak nagy ígnoraatia kell, bogy valaki a coelibatust XII. századtól mondja következőnek, holott már az elvirai (305), uj caesareai(314) és anciraif.i 14) zsinatok megtiltják a püspököknek, áldozáruknak és diaco-nusoknak a házasságot. Siricini római pápa megparancsolta, hogy a fölszentelt papok és szerpapok nőtlenek maradjanak, a nós papok pedig nejeiktől elváljanak. S miután a papok lasaaokint a coelibatust elha-
zatokat? Eitlátjnk, tudjuk s még fel-
vános önmegtartóztatás terméiiet sze rint egyik helyesen választott est-az emberi nem szaporodásának " Igazat kell adnia Weber árnak az angol oépgazdászok szimitásának is, kik tapasztalat inomin állítják, j miszerint : .egy államban az gyedek bizonyos számának kell nótlenal élni, hogy a többiek házassága a termékenység természetes százalékát mutassa fel.* Ha egy államban egy része a házasulandóknak meg-ttrióztatja magát, ugy a többiek — abba a kellemes helyzetbe — jutnak, bogy ki-ki szabadon választja meg nejét a sok közül, kit a
j Szomorú kép. de való !!
i S mi e baj oka ? Nem a papi nótlenség t. Weber ur' hanem t .modern babylonismus* Nem biában mondta a költó :
Jfy aÍDaan onsáf taaiaaM, talp k.fir. A [¦¦*(*- araőlea m.lj ha ¦eg»aaa, Roma l*dSi ¦ rabifiba (Orb«d !*
! Silétormoi Gy.
nyagolni kezdették, erélyesen lépett fel.
VII. Gergely s .iHörözités
térbe alatt megtiltotta a híveknek a nós papok miséjén való megjelenést; a nős papot pedig hivatalától meg fosztatni rendelte." (I.. Kazali: Egy-házjogtan.) E szerint a mi már évszázadokkal előtte kötelező törvény volt, ó sanctificalta s végül az I és II. laterani zsinat törvénybe igtatta.
Ez tehát története a coelibatus-nak, a mit Weber ur hibásan tud. .De a ki nem tud arabul, m> akarjon beszélni arabul *
Weber ur nem elégszik meg ennyivel, tovább megy, s adatokat hoz fel a történelemből. Azonban ezen adatokat egy kissé alakítani kellett, hogy hasznaihassa. Nos miért habozzon ? ü neki igy tetszik ezt értei mezni. « mindjárt segítve van a bajon. Kinek mi köze ahhoz ? — Hogy nemes eszköz-e, az nem tarte-zik a dolog lényegéhez !
Weber ur azt mondja hogy : III. Gyulapápa 1554-ben felsőbb rendekkel megnősült papokra nézve, Mária angol királyné alatt továbbá VI- P,us a franczia forradalom alatt felmentéseket adtak ezen bontó akadály alól. No ez nem áll. A pápák feimentvéuye-ket soha sem adtak sem az angol, sem a franczia clerusnak, hanem csupán a coelibatus ellenére házasságra lépett papok házasságát tekintve a körülmények suhos voltát, érvényesnek elismerték, de őket a
papi functiók végzésétói eltiltották.' nótlenségben keresi Nem ott a hiba, S kik voltak ezek a házasodó papok? hanem má-utt -. Isten legszentebb Az angoloknál — kiket az uj val
A Mtjy kuiaa. „CitiM-
Miod.o f*v«« "íTlil maksdaailrol idSröl-idore magjaleaik raUmaly koile-maaj a halyi aajlonaa : agyadal • Caaino aioo táraaaafrylat. malyrlSI mii vaj ritka* hallható mint hogy akkor mag
házasságra — tekintve testi és Szel- akkor Tigalmat raadaaett, maly igy vagy
iBgal
Inak. Igaa. hogy mac. miadenki aaoo kedveso viasooybáa, bo<y 5 forint baira-lási-és 16 forinl évi tagsági dijat fiiol-bataa, d- hiai itt van a .P ilgiri Egylet* mely mind aaon •sórako.a.i ayuj ja tag-jaiaak, mint a oaaiao. asaal a kttlönbtég-gel, bogy itt a lagaági díj oaak 6 toriut. Miad.u ka>«<bM jómódú, de liestessé gee k«-ra.kedii vagy iparoa ide beira'.kos-h«ti«. 'rhát .»ert mart a <agsági díj . ca-.mob.ö magaa. nem kall egy másikat a)_ l.pitaai. hi.a 51 ev ó:a fennáll mar a da_ tnokr.liku* iráayb.o mllkodo .Polgár. Egyle'..* Ai ea<tr« pedig, b» bi«unyoi egyének o.akis m.gukbos basoslókkai kiviuoak énutkesn' ét eaakis eaek lár_ aaaafábaa aaarelnek forogni, vagy tán lataa tudja mi okból ai addig (ea-aella Uraaa-agyletekat a-m látogathatják, ht vasaak iága« kávéhás.iak, hol mindig vji -onyi ilr-»s h*ly, hogy 20 —25
emb-r, de 50 II, lemses aierin' rtasieulhet és kény kedve s*"riai vitaiko.ba ik.
A vaeárn-pi ériakailat -gy 16 l.gu
lemi tulajdonait —
legalkalma-
sabbnak tart. Az pedig az életszerv tanból bizonyos, bogy a hajlamból kötött házasságok, a népesség szaporodását tartva szem előtt, sokkal szebb eredményt mutatnak fel, mint a kQlsö kényszer, vagv e*etl-g létre , jött házasságok. :
A statisztikai adatok is halomra döntik Weber ur állit\sat. Ugyanis, ép a kath. Spanyolországban, ép az egyházi hitalom legnagyobb fejlődé sének korszakában a nemzeti élet, a néposedés, virágkorában állt; s hogy Francziaországbau a népességben apadás állt be, nem a coctibatusnak, hanem az erkölcsiség lazuláságának { tudandó be. De ne menjünk messze. Megdönthetlen bizonyíték hogy ha-!
agy aiker<. Jogos tebát asoa kérdés magfalal a a .Casino- céljának? Ml aaaa kordáéra határoaott igaaaal válasaolnnk, mart tudjuk ast, hogy aaaa egyletnek csalja nem máa, miatkereekedoiBkat aaet-l-g iparosainkat efy kalap alá hoam ; aa oaaaas táraaa egyletek koaül padig a ,Ca-• ino" legkeveebbé panaaakodhatik. hogy
nyilvánosan a tajió utján megemlékezni teleelage* dolog, mart miodaaki elStt tudva van, hogy a caainóoak termei legkorábban élénküli
p
Vagy k
zánkban, épen azon helyeken, hol coelibatust nem ismerik, tehát a protenstáus és egyébb vallásfeleke-zctü vidékeken, aránylag sokkal csekélyebb a népesedés arány száma, mint a listán kath. vidéken. Vagy mit szól Web r ur az erdélyi szászokhoz ? vagy nálank a protestáns lakta vidékekhez?, pedig ott a papi nótlenség nem képez akadályt
Míg egy egy kath. családban annyira bőséges »/ Isten áldása hogy nem ritkán aggodalmak között tartják lent a családitrák családjukat, addig a protestánsoknál csak 1 — 2 csemetét látunk, ha már 3 van az már nagy numerus. Nos honnét van ez ? feleljenek meg erre ók maguk az örök Biró itélószéke elótt.
Téved tehit t. Weber ur. dón a .baj* egyik okát a
lás liberalismusa kecsegtetett; s
törvényeinek lábbal tiprásában, erkftl-ajcseink romlottságában, mely ellen
. n°g.v
francziáknál Fousché-, Chabot-félék, nem elég védbáítya a családi küszöb kiknek nevét vérbetükkel irta be szentsége. »z ártatlanság erényének Klio Franciaország rémnapjainak angyali fönsége, , az isteni büntető történetébe- A szerencsétlen Gobel igazságosság fenyegető szigora pánzsi püspök, kiben több volt a Valljuk meg csak Weber ar, gyávaság mint a gonoszság, és hir- a modern Babylonoan élünk ! neves clerosa, kik elsők voltak a Nem a papi nótlenség elleni forradalmi alkotmány aláírásában, harezra int bennünket az .eleink vér-VI. Pia?, mint tndjuk kárhoz- piriiv.l telt levegő* nem eztparan-tatta .Caritas* bullájával a for- csolja az ó sirdombjaik felett termett radalmi alkotmányt, illetve azt a kenyér*, hanem rettenetes vádlóként részét, mely a derűst polgári alkot- fognak egykor föllépni ellenünk kik mányra helyezi, s megtiltotta a pa- romlottságunkkal, feslett erkölceink-?!La*m.' *í- *r" V*'0 meKe8küvés' tel az ó szent emléküket befertőzni JS.ésobb Napóleon erőszakoskodásai elég vakmerők vagyunk Mi még folytan kénytelen volt elismerni a kérkedni merünk d.csó eleinkkel ? s háza-ságr. lépett papok házasságát nem ébred fel bennünk a „zégven ríntT* ™tóleltiU°«» *• ko érzet urd n önmagunkra tekintünk? rántsemadott fölmeutéstcoelibatas.lól Mi merjük magunkat egy szt E .gy nem fog adni XlII. István, szt. László unokáinak vall.- ÍV ked'éért' "Í?- ' • Tek
emad Epén
. h. e|y
Weber ur! . h. e|y serege jön «'ébe azon nyomorékoknak, kik kiélt, ir Zott tag-
mint íz
midőn a papi nítlenséget jaikkal, poda rás lábaikkal
x
gy-fj aaeo
logy miedao egyes kereskedőt vagy befödheaaea. ki ei alán vágyódik? általabao iilik-eily disses drága kalap kevésaé jómódú egyéfl'kaek? Lsea kérdésekre határolóit oem mai kell vála-¦aolnunk. A válasstmáay jósán balstá-eitöl függ tehát csakis olyanoknak helyet adni eaen kaap alatt, kikra ei belá-táaa avarént mindeo oldalról ráillik Hogy a jóssá belá-ás aok esetben as iiléeeo is llapixik ai el vitáebatlan leoy. ea aaart aeo-kioek aaamreháoyáat nem tehetünk, hogy i% vagy amai nnm lalálkoaik te du ha valaki felelt a n*mtataefta nyíl áD<t-tatik, faltéílaa aaüka^Kea, kogy alöbb aa illatot iamarjQk i«. Est aaért emlitjak meg, mert u'óbbi idobben előfordultak eaetik. hogy a oaaino vilaaatmáaya csakis aaórt, mart aa illető bejelentett a vá-laactmány tagj.ia nagy réite elöti isme-rellea voll, a t.gok asriba fel Dem ve'a-telt. Már pad g as ily>.n eljárás semmi-kép nem belyaaelhato, mart ha mag oly ritkán is kövtlntik el iljta biba vajmi nahasen tehető jó'á. Mioak agy embert magbélyegesai, kit oem ismirüsk; mart birmikip gondalkodj.onak is asoo fake-lén golyóao urak — as biaoayoa. hogy a kilUilág ilyen felnamvétalt elilélasnak tekint; inkább hiesi ált, hogy a viassa-atasitás asért történt, mart as illatot ismerik, mintsem asért, mert a-m ismarik. Jóakaró taaacmok tebát bogy as üyen nam iameri j~]entkeso felett, kinek társadalmi álláaa a la^sigra jogosítja, a ssa-vaaáa ne ejioasák meg miodaddig, mig -I illoló f.lol a 'álaasimáay ka loleg m.-gát nem informálu. Nnn saQkaégaa valakit oly gyoraao „tüntésai* bias >s ki f.lréttonk kasibb is tudomásai vmsí fal. vételét, aki pad'g viassa ataaittatik, a asivesen várt v Ina még tovább is aa 6 .tliotéatetésére.' Sok esetbea aaoobaa . vis»auuaitás oem asért történik, mint-ba as illetó jelleménél fogva aeoc Qtoé m*g aaon mérteket, maly egy ^casiooi tKg'ól megkiráotaiik, banam csak/a asérl mart nem férkei miudaaki agy kal.p alá s nem minden ember oly annyira haeonló agymáahos, hogy egyeolo aarelft k-!ap alá lehetne (ket houi anélkül, hogy as "í.v'k vagy másik fej meg ¦• sértődnék, Dogy el'ossempootbol egyik vagy máaik jeleaUeao fel a^m vétetik as as illetort* oésve kellemsllaa lehet ugyan, de jel-lemeii semmikép foltot nem «*}t.
Termassatas doiog as bőgj m*ndan ambarbea mag vau as ambicsio, bsc«ak a napnak ca>kély réasén ia, egyenrangú lehelni egy diss-s palota legnagyobb arairal. de aa nevataégas nagyaási bóbort, mart sCasiDe alapsssbályal sseréat a tagok ugyao agyeaj'gi.k, de a lársadalmi
aaokáaok saarén .....
caaico sam taasi
Es as uralkodó'helysei ¦ casicobaa, malyrol as alkalommal aaért amlékasdak meg, mart a mait •a.árn.p délutáajáa 40-45 agyén értekaslelat tarlót: egy második caaino léiaaitése oaéljábol.
A kaademényeaók által aaéíkUldóU
meg étele «•» Ugok Ha már kal'ó jeieotk*s<\k a ié
b it*1**í óié ji » naaban 1-rttask a tagsá }bi fog hiraiai ai ai-kt
gy
F«lt«teU»ak ait. b ' uj Óléi
V *»lob*B aikerai
j biss * sa«galapi-
tá^bus k---r*< omberii-legeod^.de a fena i-trtáahus mir öbb ¦sdi-.sagft-.. A t. k->t-d->aéuye«ők regyéx takiatetba, bőgj
jg
- ki*tk->reskedÓt még &
kklAé
h«lyb«li i
I ason alapsaik .hogy a la tagúk
világ mindaaokst, kik aaea uj egyletbe belépnéae* jogossa-« vagy jogtalaaal (aajooe as már nem igao mérlegelteiik) olyanoknak tnkint.né kik a fennálló 10-aiárdek agyle' egyikébe sem vatettik fel, már padi^ meg vagyunk arró! gy^aodva. bogy vajmi ceté. ember találkosik, ki saját S'-aadékáb'il eaeo látssatot magára öltene Ha valaki m.jd aat kérdendi tó-lüak, mely osalbol aiakalt esao egylat, kik esan "gyletnek tagjai, b«c»ule éráé-, lüok par.Qoso'ja, bogy ast váiassoijak : >em eiéjit a**m tagj.it nem ismerjük; ro*aakaraiot Iá uának abban, ba oisin-' tén megmoudanok: bogy aaan ügylet J asokbol ali, kia a ié eso ssám»s egyla-! ben balyet oeto találtak.
Mou már ait kérdjük talalkosik-e' ósan gondolkKiiásu férfié., ki ilyen sse-géayaégi bioayitványt kiváa magának
tolyai
klbaa maradt B) B fi b a , btt a t i i
gálát:
1885. évrdl folyamatban maradt
1886. érben erkesett . . , . Utt össseaea
37 128 165 140
25
282
702 4&U 243
i
688 69U ÜSS 2
1886 ik évben befajostalett . . tolyamatbau maradt.....
1885 évről folyamatban maradt . 1886. évben érkeaatt ....
latt oeeaeaen ......
1886. évben betejeatetett . . .
folyamatban maradt.....
c) f o I y ó ügy: 1&85. évr.il tolyamatbaa maradt .
1886-ban érkeaet .....
latt öasaesen.......
1886. évbao eliotésteta't
tolyamatban maradt.....
C) Telekkönyvi agyak:. a), telekké ny vi pára k :
1885 évril folyamaiban marad . 1 1886. évben érkasatt .... 22
latt öasaeaan....... ÍV
1886. é'bsn bafajaatetett ... 17
folyamatban maradt ..... 12 b. telekkönyvi tolyó Qgyak: lo*85. évről folyamatban maradi . —
1886. é'kea érkaaatt .... 5ii53 latt oaasasaa.......5053
1886 evb-a eliaiavatátt . . . 5UÖ0
folyamatba maradt..... 3
D. valló askereakedelmiugy- k
»)*aitoparek:
1885. evril folyamaiban maradt . í 1886-b.a arkaaatt . ... 607 latt öaaaaaea....... 614
1886. évbao bafajaaiatali ... áü-' folyamaiban maradt .... 22
188Ö. érröi folyam*tbaa taaradt
1886 bag «rk«a«tt.....
Utt óaaaeaen.......
1886-baa bafajastatill . i . -
tolyam«iö«a marad.....
E)Fegve.)miUgy-.k. 1883 é>ril f.nyamaibao maradt . 1886. arbeu étka/ott . . . .
Istt riaaiet -a.......
1886. á'b*e bafajastaiett . . . fuljam .tb , maradt.....
17 36 03 23
20
Sélley Liszlt
i>'otyiatá>. i
Tudvalevő dolog, hogy
i u ..¦ .l. r. v" " Mórnak győzelmes seregével a pi-
n^-^*ntrLL»:X k~di dóntóü.özet uun Muraköz-
.ttlna. bis uaiibaijuk a kasdeméayaeoket. ben kelie megjeleuiue. Győzelem gyo-
bogy farad<i;ia Voanksjakai siker nea ieliuet ért, a magyarok fegyverének
fogja ki>rou*<B, mart umo. pé.d. rá a kedvezett a hadi sze^enc^e. Ezt
bogy v.laki aásslókéot kibintott ssegénységi bisonviiványnyal as ur.t jatashatna, még kevésbé lehet igy araioi. L(t tartottak csélsse-
gzerenr^.
Beakn uii'ghalliitt^, sót bíró Kneze-vics érteaité öt liugyha áélley fóbi- rót azouual szib^dou nem ujcsatj*;
üaek a megindított momgalom elloa^bao Perc«l gyózhetetlc
ji j
ingy kaniztai Ur. ttrvénytzék
f kiantttáta 1886. évrél.
173
1 áUaláw ttadvdnyk. évról há ralékbaa maradt
aaáma........
1886-ik évben érkeaett . . .
1888-ik évbanalintestete t . . . hátralékban maradt .... II. rüslatas üfj itnwialats
A. polgári, a) kosaoigiri per
1885. évrói tolyamalb.a mar.d- .
1886. évben é.k.aatl , . . . latt •
seregével Va-mindazokat
felkonczolja kik otai inunk, hogy a Maraközi küldöttségnek áélley ki uem adatolt.
sélley azonnal szabiddá tétetett és báró Kuetevicsné uját hintáján érteiéit Maraközbe a nép leírhatatlan örömére. Ggé^z Muraköz hozsannával fogadia szeretett vezérét ánjsi az igazságos főbírót s minden teoip-»5 lomban bála isteni tisztelet Urtásal követelte a nép.
Hivaulat átvette és 1849. ét-végéig híven és pontosan teljesített*
1886. árban baf<ja<lataU . . . folyamatban maradt ....
b) bűnügy: 1885. errSI folyamatbaa maradi .
1886-b.a érks att.....
lati óaaaaaaa.......
bafqjaalatait . , .....
foijamtabva maradt.....
c) ftrOköiódaii Qiy 1885. a.ről folyama b.a maradt 886 b k
264
10
polgári -ötelesséjét. A nóp szeretete egész éktén át kísérte ót, egy sza vára talpon vult egénz Muraköz.
Lakást Pusztakuvcczeo volt.
A szomorú Bach korszak beáll-lával mint sok más visszavonult teljesen és a gazdfiszatoak élt. a gazdaaág m^g akkor két nővérével egytttt Tolt egésí 1856-ig, amikor
1886 évben érkasatt . . . 3c
eti osslasao ...... 46
1886 óvbea aliaiostatett . • i7
:olyamatban m.radl .... 1L
d)cség bajagyaés éaoséi lorl éa
1885. évről folyamatba maradi 5
1886-b.n érkaaetl .... 31
nt összesen ..... 36
1886-ik évbea alintéstatatt . . 31
lolyamatban maradt.....
a) nrbéri aa rokoa Így : 1886-rol tolyamatban maradt
1886-ba latt
y érkaMII
befaja«t>t«tt.......
folyamaik.a maradi.....
f)sgy« b fo ly ói gy. 1885- ávrol folyamatba! maradt 1886-ik évbsa árkaa.tl . . . .
latt óaaaaaaa.......
almtáslaiatt ......
törzsvagyon telosztásában meg-^g Pn-ita'>orecz Sélley Emi-
46'lia. férjeié.t Nárai Szabó Iroréuének, a söjtöri pedig Sélley Magdoiu* férjezett S 0 m e « h y Fereoczuén'ek jutott osztályrészül, maga Sélley László pedig gelsei birtokába vonult viasza. De békében nem lebetelt, mert a megye és vidék tanácsadásért folyton fel kei este.
Ez idő alatt gyakran találkozott Deák Ferenczczel Puaztászent Lász lón, Söjtörön és Kehidán s egymást vifaattaltik egy jobb jö'ó reaé-
40 346 386 359
nyével.
Aí octóben diploma kibocaátá-
sakor ott látjuk t tettek
wjén.
Nigy szerepet v tt a tnztujilámk álktlaural.KUSZOJIH A TODIK É VFOYLA.M
ZALAI KÖZLÖNY
1887 FEBRUAB M-i>
Sógora Sümeghy Fcreocz Kapor Dtaf' f)b>ró Kanizsa kerölefi ország gtfllési képTigelófé válisitatván be ivébe a föbrót állas elfoglalására o választatott meg mit nagy nehezen elfugad>ilt iifvao. 1861 qot. 11 .-q a Schn^rUiig kobzuk beálltával visszalépett és isméi a tnagíuéleibe vonult s g.-l&ei gazdaságának élt.
A p.zds-agi é» egyéb egyesületekben u»éáeny részt vett.
A koronázási időszakban- erős Deákpám vL.it, de később Tiszapárti lett, utóbb üz&badeUQ s legutóbb egyesült ellenzéki, némelyek szélsó-báli, illetőleg függetlenségi pártinak is vallják.
S honná"i. van, bogy e különben jelletn&zilárd. tevékeuv ember politikai valtáaatuu ennyi szint Öltött ? Nehéz lelki barezot kelleti vívnia; honnan? mért? Az idők és egyéb körülmények nyomásában leli főleg megoldását, de határozott nyilatkozatot adiiii'ia' gyengeség volna. Tény az, h»gy emiatt időszakon kint nin deo part bel í látszod;; kerülte s csak akkor Leretteteu fel, ha pillanatnyi hatást akarlak ilula serezui. Akkor vette, igénybe hajdani erélyét. mely azonban inindiukabb öasze^zorúlt.
Tagadhutlaa. hogy megy éjét ra jougasig szerette dii^óíégeért fáradságul utai ismert, johirueveért sikn szállt és buszaién vallotta magái z*l»
inak.
Élénk emlékezetünkben van,- ni kor Herteieudy ICalmant Zala-Eger szeg halárában üdvözölte mint ujou-aau kiuevexett főispánt, mily odaadó lelkesültséggel, hazaszeretettel tarlót-la beszédét; ÖrÖ-nének ihletett tanúi valaoak azou örömltönyek, melyek ekkor üzemeiben gyoD.gy6z.et, hogy hőn szerelett megyéje oly lelkes fő ispánt nyert, ki siját szülöllje, ki bölc- kortoauyzatával a biztos jólét poíczara emeif ¦ di.
Nemcsat ez előtt, de fóleg ez idó ti|bAu minden megyei bizottság bau, kiküldetésekben éléoit részt veit. Zala megyét minden részében ÖSite-uiazta s uiiDdcuiitt a legszivélyesebb fugád ¦ aiasbiu rc-zesült, miüt oly itmerl tényező, ki saját ügyét mel-,'lózve egyedül a megyei s közvetve ~ a hasa jóié eért küzd.
Tudomány iránti meleg érdekló-déséucií . dóit az álul is maradandó jelt. bugy e horot irújaval együttesen bocsaia ki azt az ivet, mely a iiagv ••a'iizs*! f igym lásíamnál ala-pitutt lüUÜ f;ius áümeghy-fóle ösztöndíj létesítését czélozta, é- a zaia-m íyei nagán alapítványukat kezelő választmány lelkes felkarolásával si-keresitette is.
Barátja HerLeiendy Kálmán kora elhunyt., vai emlegetve volt, hogy Sélley lesz utóda a főispánt .székben, politikai ingatagsága azonban elmosta a kőzohaj leljesülésit
Kő/.hisznd xevékenységd és ba-zaszeietetével ugy a megyei közélet teréc te t vezér-működésével biztosította magának az elismerést és köz becsüléjt. Ennek tudatával szállhatott sirjaba, mely fölött őrködjék a nemzet geniusa hogy nyu ^odjék békében s :egyeu áldva emlékezete ! Bátoré
J4»rf*, N.k.káa:) latot 5 fnjár.1
1887. február 10 «... aroekedelmi é* ipar-
Hirdetmény.
A B*tBe; brod« mi k-rmaöy 1886. évi doczemb-rr Sf3-ao Kait l-gujubb r«u-delete Saeria; a mu.lra m mmt* uliaUm,
i«n <il 1887
vkép- é j
tuuir 1-U'il k^sdve »s ul latouuiolt tniudiu «Kjr-. tau«ira. miat' rag; comó ka lón •urasémot fu» ttapai h bogy a v*d^im ji>gw8aH«á.í kihirdo esések rmaden aor*ért 30 tillér, iBiadei melléké ér; 10 tiilér j*r, mely dj** a: 6n<Mitéi p'>r.uk.ól ¦l«setiaég'> nt»tleit .
,D'UUcbe
asan ájaaak
u áa fisa.eadd.
VL'iy körülményre eseaue fslhivjai néonel birodalom lerüelé1. iletdleg véd JRgyoit«lomeri folyamadók fi^vdonit.
K«í< Sopronban ifcÖÍ fooruár 1-éo.
A
kasa ara,
kereskedelmi és ipar-
Hirefc.
- Tftae«etek t*..
rci Ül-re aisaeaé éjjel <
baa Jevő fiiam féle I
ó febrair hó 20- C*«B<«rj aicsá ác udru-án o&y
ellátott fobás gyuladt ki reggeli 3 órakor a Ubások baa felkslntoaott é* k&aséa bó lápat oyajion a lütaek és es csakhamar m-gas LaagokbaB csapol Ul mire a Ssemere Biciai barakakaa álló kaioaai ör togjvérét jeladásra e. sQ-lótie. — A básbao alig voll férfi ulhűo, m*rt övek mtai vasallak levea Bagyobb r*4St utufl voilak. Csakhatnar megj«laoi asoobao ai égé* ssiDbelyéa mintegy 1U vagy 11 leodór es esek oébáov s*oo>-•séd lakúi sagé-je^ei ugjaactak derekasan hossalái akt as uiisshos, •egükre vull Hlaiko Jáaoc ur kead^je, mely balalmasaa lov» s su:erg6 fa- és k6*j -odji okoson agy ki« udvart laképdi
^énelb Fereacs a „Soproa" aaer keastÖje • aeje Bardossv Jaiiifa sMretatt
eáoyokaí a ssaIísob- és kBlíemtlfts Sarolta kisaassoByt. FeüegUsleo bo>dogaág kLaéVje frígjüket!
a kir. kuriáo. A kir. fcaria 1 büutitó Uaáoaa mail aétea a Ko-vaaaLajos borvéovsaéKi j«gg?akorBok é» Hucb seaetaaár kösl Nsgj-K.»ms«áti vág-il is foglalkoso:.
boraeat pari L.csa JÓssrf referál! kannaai tör'éaysséft Hock s«Be:aoárL.
aját és igyekei&ak a kör mftködáaérdl tAttek as egylet tagjai és esek asia4j*>-r*ad«s iBdoailáwkai b*ka<deai, mely uláa Voll táacs és tombola. A ¦yeraméay
••tarbük
riaUmrnt t«tél iado
miatt, egveBktat oyolcs-Byoict napi al-Untfogbásra ítélte. Kovács megoragod sb as itélatbea, Caupie Hocb fölebbesou . kir. Ütgvésx. A k.r. tát>l S kir. kúria, as elsűuiróaftg it«-iaa! fogva b-^'yt>eat.agvt»-
N»-
rai Saabó Imra volt orasággyaieai k«p .iaalfi éi földbirtoka, bájo. loanyat Ssabó Hilicza kiaaftasua;! fabr. 14 eo *eaatM ullárhot Hudáa.j Mia)&« bu.tarfíh.á naf^j. \. ai;vbáti .aerlarta«t Paosek Qtyötty ttukeaaaotgyörtEjri piabaau. vé-Kaata, aalf alkalommal magb.tó r»»ek baaaMal larlott.
— Ip«rtaUaá»l aagbiaotlak : Magy-KaDíxa* várea rendosatt uaacaa, mint I loka iparb,4U^aig melle megTála.a-Uttaa: Knik Bata, Taaioa Jóuef, B.i,-..o. Jóuef Witiiogor AnUi, Taaeb S.-ivóa iaire, Oar^aar Vtlmoa, ilor-uaf, PaUÍUM (iyöigí Tói. Jü-
llett. A a*gi - | ulj agjaaldl, ki mtadea L«jo.t. ! üá: oelkftios. A.t auuji treu«ge ! Saudort. rümlú keiiiletfl
1 Sam-gi Vi.- gfak, aa agyiat tagjai iltal ajáadékosra lagjao. ; oiy aaép«k Tnluk, bojey a tomboi*j*gjak
layaakaak : ctakhaaar alkaltek. A lagftkb aj.-»-méajt Dr- Baacaik Faraaca M afjUt dara* el.öke artaiaa ajiadaka (*4a ibi.cmiojc. aar>ioa a.aUlkái.1; kápaatc Sokaa aaa-alottaca mi- r«u«k rolaa aláverni, da cAk égje laba-booaajtbai ki »gj l.p kóileuiecjl uu; • fortuaa eaea kagyelijtaak ug;aa
al-look Kurd. Üju .
f Ei»ó aorbaa
f. é-ri jaauu- 30-aa
caoa, »aib
«4«f, Vokua AbmI Z
gy
Inat, 8cbl<uia- Jf
«4«f, Vokua AbmI Üo ,
Ker Üyua, Zfllinger Lajua, lrmisr Jo*4«f,
fc L*jü4, á.eaimar Kai mán, Kil-
"»^ M-A ki
lapoa .Dtorina. | tü,f ,. voltak irigjei, de taek nini bogv E. oor „ MteI1 biaoayára jóval •a.pO'odott. A. , ul .lloo.o.r Bl8Í négveat 48 par láociol a. A vigalom "¦ aii, """t miotaaeo ogjieiaaUaokáaoaalagaagjobb Ó Z.-Sstgrótboa aji.l.u muodá : *(7°- f.eaieleaaeffb'ia reggelig tartott. I6re pariuokivan allaat tog.al, aa Biat I llyea tosadia el m.Bd.maai. Uicv lát-
-¦-¦'-¦ bét törtéaet*.
pet. U.ri.pa-bóij
asoku a-lampulr.,c». t-passiaiai*!- sseri- J leoi, — Bak.1 .S ajáaiulB a hallgatagáig polinomjai! Ha olvasta voiaa as ^Jligjot-, ér;és* f. é'i ja&aár 28-iki ssátsaDan m«gj«leai boasedéi Kimernek, a mtdda o miHdeiiek elölt a i«karékos*águt aj áa Íjai O'ke«dv« asi a képvisa.óbásoo. bol a kép-vtselók egy Bogradreaaa is aUg Stokou o*asajAflBt, t"b*t a inognom jiieat téft>~ ¦e át aapid'jaiBi.& oiagvOBáaával ssas*-ser furiatua fati UbaUt« magg*adálk.vda, éveatiéoi. luaét atiér a kóuayea aelkU-loabati biva.»iea bassüa.eiéaére atb. stb. b« moa4<iB w.ras>» voiaa e osikket, — miBdaa bisoaajal nem ulál okot a de-
aapirai (a
aaakat:) • uek. klK dijai ka
— Etrére
tói
ba képTÍael6a«gre
iu iá <g Utaa hi- a többi ke~pT.to.6k- 4 a»pi
ter Henrik
leit.o meg aam mutatott >aj<*
a rwaade.Daet
,.ios, o.< . .
lor „wim Zerkuv.u Alberi, é« K.6hle.- akaruk elhárítási
Gvu.a A saolgabicóság mellé: ÁOrahám tolől. Nagyon char*c.arisiicus as, hogy ZÍ Kasiner Jáoos, Öcbaprioger A. Qroas ' asa dda S.iaar áaBdur bess«dé^ vég* e,
Jóasef,
literből m L>ajus,
Abra-
Svrém
617/83T
Hirdetmény.
évi iaouár hri folyamsB B*--
Fy j
y.i Öd5o, a .Köipo
««»r-
g j
.Ctégak Ké.ik.oyTc" c«im alati. larje d«!me« iutini>> bugyla ol • »aj'6t malv • raagyír koroQa irrttloléa I6r»éoy ékU
b'jrgy
seit k*re*kede!mi oségek-ról beiUaoros, a feOBáliÓ oségek jugvisao D/ait iíitíiuietö adaiokal is magában tog Is'ó la{«:rumot njajt.
Míd'ű aseo, a ,KotpofllÍ Erio«ÍlÖ-Cíirníi h vatalos UpokmáDytáraBak fel-bassnáláMáral saerkesslett ssakmaukira felhívaóx as érdekelt körök, fukép padig a péosifl.esetek, keraikedfik, gytruiok és ügyvedek figjümé' ; •g/utiai luda'ju t: hogy sana 40—45 ivart terjedelm-M i
»»gy
k-ni
a tabásak
aek Iei6ssiodilyai Bkár issók vuilak és a iflto as&rafak ei ós«a füstölni keddiek, mire oéhanv reud'ir a padlásra halolt és létrao egymásaalC adugatva fet a vísas •ajls.ro ka l a gor»>ndmal ki gyulladásai megskadalvostft*. A t&io lóság késdu .aaúit a lliaröl, mart mir« a helyasiaére . mir Bt lokálisáivá 6* m. nagyob ve-tly elhárítva vou. — Mig est as ijod-ge; kiaeio bever.e « laKOaasg mir f. hó l!3-aa delutlBi ü órakor ismét tűsoltó kil. tbaag hirdette, bogy ti*s vao; as Ha utstbol hatalmas t&s.osslop oibiI-kedeti égfoié, hol egy pajta gymadt ki f« osakhamar még kei öl laagba bori-toit, saereacsére a lakosság mind o-hun t és a ttUoltóság is elég jókor megje-laat, a katoaasag is segédkeset njujiott
Jaoos, Simon &.á.m*o ham liároly, Boolslk Ferei.cz, Viimus, Sárion Usskár, Armulh Náiháa, Henrik, Haba P*i, Auspils Mór, Varga JáBOS, Vioi. JÓ^ef, Tóth M.hsly, és Blaa PáL.
— As lp»r«»bál ssAmodását s a felüifiiolŐk aev-orat lapaak elös»5 sstvina már k&sö.te- a jeeavuitakbói öasseá.ii-tott Bévsort' asoobao lapunk beaáriakor elkésve kaptak meg. «aert ut utólag kö-sóijük: Tretter Lujaa, KreBB Marisa.. Uabinka Bjrta és Julcsa, Urbeitn T rés. Ssel.g Faoi és Ko«*. Trojkó Mar.ska, Tadier Ssidoaia, K+táo* Mari. Girwer Mari, Jeleaek Miivma, Mniikar Ürus-.ma. Kiager nfivérek, Bajor Térés, Pread-er al*r^ Csissar Mari, Snergu* Mari, Tiednk GriaeiU, Viucse Una, Harmalj aist>!U Ssep«tk«r«0 C.O«>U Öiselia Péteri nővérek stb. Ábrahám Zaigmoad-.... itj.SaaiuJóssef-Be, Tidnk Miiyás-né, TakáU Jóssef oé Wit»ag«r Aalal-né,
így
g g j
a ida caakb-mtvr lokaliailva roll.
Ha ssélctend aiaoa a ssomtsédos tauppos báBik mealhiiieaúi odaégoek. — Es alkalommal aagjoo érésbelÖ volt as Atilla utsábaa s. visbiány; voll fecueudo és muokaerő elég do sz egjellen kerekes-kutbol csak igeo lasssa lehetett a viseL felcsigisai, pótolták tehát est hóval ; i—60 gyerek hordta a kertek véges rő saáatófóldekrfil a havat a iQire, melyei es sutaregvi ayell el. — Este 7 ra a tüs ei von oyomva.
— Yakmerö disiaótolvajok Vaj-d* Fotoqc* kis-kanissai lakosaak egy kövér dissaaját t. hó 21-r5l 22-re itmead éjjel elhajlottak. A hajtásba aioobaa bamtvr oeleuohatak, mert ait alig 10— 10 lépésnyire a hsstol, egy kasai tövében
eölték, húsát asooban godosao elssi litotuk, — hátra hagyván Vajdának vér OCsát. — A rendőrség erélyesaa kesdte a nyomosáat és még asoa oapon felfedes-tete>t Kelets Fereocs kis-kaas»ai csikos-aál a leolt sertés húsa. Ugyanakkor ér-kese tt je'entés E»nregoyéról bőgj as otiam kaaáss elól 5 diasuót loptak a, és es alkalommai as eiávistgála oál kiderült hogy Kel "la Ftrooci es móbui tol-vajiáaban is ciinkoatára. — Keleia, per ¦se bűesel és c*ait egyre ast hajiogatji hogy es bisoo n-sat valami adissuósseren-
ose."
— A farsang temetését hajhagyó kedden dé>utaa k-délyes cbinai menettel ábrásolUUa Horváth Jóssel „Oroasláo" derék veadégl&*« A foatosá-
egy, a csikturóiiail miDdanuitoa&yai ia-puaiahabü aiUiBÍorliu (Jókai Hó :) *s-a»l » megjegyséMet torűull képviseiÓBk-iú*: B0OMmar«m, asm laaaiwdmég a«g : ló Íj ig*tat, Oetorik a fajed." Lgy vá-aasUi.
— A kerrtkedelni éa íparbaak-
Asavéay iá' sulat Nagj-tCanisaaii fabr. 13-áo u.ioti* kosgyuie»et, melynek ha-tarusaU alapjaa a 13 öÖi* in. 74 kr. tissla haaauouöl 12 e*or trl. illetőleg miadeo réstveay utáa 6 írt. ustUlék fejébsn ki-
5á>el J*
óssef Dé Wg Ssodor-oé, Musikar Fereacsoe, Vioese Kálmán né, P*r-
C
l
kóPéwr-ué, Táooao. KLalmán-B*, Jóasefaé, Jelenek Jo«*»f-aé, S« ;LllikBáláé\
Ferenc-saé, Németh Gergely-aé, msa Menyhért-Bé Hobmka V.lmoa-a*, Knauss Ferencs-né, Ö*riner Vilmos-né, L.rhe.(B N.-nA Trojkó Péter-aé, CaeDiiu ííárnly-ne, Kardos N.-fte, Aogyalos N-aé, Vainovits N -né, uraök. stb.
- M. i. V. B. D- Z- bstttk olvaahs lók néBMly vasu.i kocám, mlajdoakép .Magyar AUam. VasuL Bálas^, Düm-bovár, Zákány" kitejeBésl j«'«l- f-" vasuii áliomssfÖaÖk a kÖvei*«ok* fejtette meg: Kein Armes Vsle""* daare D-^ioe Zukuott.
— A „Balaton-vidéki kör" •
A „B.Ut
5-an » lagok n»g; oid.klMeae ma dkli kí tt A koig
ll«"
r. h. TurfaiCia S a odor kassth*tyi fa var o* tálak a#itotta magit, megaenieitéfc ¦ ¦staa ayakít aaelaaatie be. — Bo<aá<- Siador elóbbi j"g7*s« menyegsAjéa »gyoalö"e magit Tapole«á mellett, ááakáü. — Wiadsriiaaaa íttváa tiastbelyettes S.aaisstvs saephalt. —Ziag-ler K^roliaa férjts^u KrO*u-»ci Adulfaé Csáktornyán meghalt. — GiéslÓ Jenő éákt'xoyai áll. képesd. gy. UaiM jegyet álto i Poriakon H*r á b Blaaka kianss-ssoayayal — aveituri plebáaw ado»ta>B-tratoravá Vogna Jaaoc hel/MtoMit ai Páriákról. — A osákiorayai tüiol óbál 50 Irt 13 krt jóvedelaiese L — A saia-egerSB«c óvoda vagyoat 10.8^3 fr oi képvtaeL — Zalh-Egersiegea „Kenyér-
p
egylet* aUkult.
g d>o*o!
rl>ól
hely ea tavslj 40 ssaieié* éa 310 halálo-sás tériéot.
- Haiti r. H As„Ettvcí*-alapa ll éves feaaaltas* Óla 261 taaifcói csaladot s«géljeseti 20.490 fnal. — Ko'okoya-yaak pályanyertes „Javith .tatlaa" os. f«* ménje 6 felsége tulajdona. — So-mogy-ssobbi ifju«ág febr. 22-éo batyubált l*ctoll, mely alkabmmal Hasai'Hugó á táocsról ér.ekftseif. -— A Dépssiahásbaa doaep é« vasára->p két előadás Urtátik. — A delega io március 1 ére hívatott oasse. — A posaoayi aj ssiahiz 330.500 fr.ba kerül — A királyi udvar e hó végén Bpastre ér késik. — Aradon esiváf-ványt láttak a mait béten. — 3sen.«sea megmaradó 1689 frt. 74;. kath. har.ngosói aüssrs 120-an palyás-
ára rendkívüli dutatik, a 297
g
frt 4á kr. a tartalék-alap ja f
beTuhasás gyaos.nl for-trt. 29 kr. maradvány pedig uj ssansiara 1 ralik. elő. A bank mull forgalma 10 910L40 fri 68 krt. less, mérlegasám.aja 297 455 frt. 57 krt, * veasieaégi és ay«reségi ssámla pedig 28.706 fri. 44 kr.. tUaiet fel.
— .\}livánua kftasöuet Asoa t. hölgyek éa urak. nk a polgári egylet által bushagjó ncddtiu reudostítt wmboía jaiékbos oyeremény targysaai voltak ¦siveeefc ajaadékosoi, togadjik a legmélyebb köttaoo»iüakei. A vigalom rendes6 kHSoltság aevébea Kovács Lajos rb.
tak. — N. Dém köiaégbea kanj-ró inait as iskolsk btsáraUak. — Puts A a tal kótsegi koajvkareskedd meghalt.
— Külföldi r h A laibachi asia-hás leégetv. — A béc«i rotuadsbaa méJBS
— A népfelkelő sáulósljak be-osatasanat a honvédelmi miiiusier.am utasítás* ss«riu> Zalamegy ében Nagy-Kantaaán iess két sáaslóalj felállítva kó-vetaesó omimiael „m. kir. Bagy-taaissai 156 és L&i-óUk oepíelke ó gyalog s\asió-aij.' Kesstbolyeo pedig a 31 éa 32-dik aéptölkelö hu«>*rsaasad elneveaaa alait.
— A -flmfgkl népbank 14-ik évi
iialetéfiek sarssamadssa b"kQldetett hos-saak, mely ssermt turgatmi kitBatalása 699 360 frt 78 krt, vagyon kimuiatása 176 369 frt 68 kr. nig nyerésé* és veaa-leaégasAmlaja 13*943 frt 45 krt. ltUte. föl.
..-----------i kósgytiésl tartott. A
lés at alapsaabályokat módos.lolta és • tiastikart a követkasoképeu egéasit«t e ki: Dr. Fenyves*/ Ferencs orasigoa kép- j

alaókké Stto
aci
......
kMHMaHi ^Thgg B.l.b.kU f. M 19-6.
Vilmo. a kor adrtigi lit- ; taruaoiélrl r.Bda..it,.malyaa a ISrttT.o-aári. alaloóké, Maod, Ea.il tit«ir- degak oa.lidja.kk.1 oagy »amb.» J.I.Q-rt, Korda Gyula - M.ade Bal. j-gy- t.k mag. A., mtüj B*P»«t »J»I» zokké »4la.autotl ».f. A k_.gytll..M jgjTM ar »ua.°'O. !
ialanvoluk .Ih.UroaUk ugy l».l» ••, T..a«l.l Talla kaidalal. -a,j a ballga-.16.5 .rokbeo, a. .daü \. tio i
ugy l».l» ,
tioc.nal.ua.; loikjoi kattnö h.Dgaia.ba hoala, m, fl ó taao.
lartó taaca al.lt
got rendosDi. mely m*rcia* hó 10-én fog | mésseteun • reggelig
a vigadóban megtarut&i. A kor ajoo« | nagy ban fokosódotl.
megválassuk elnökével e bó 13-áa t.ss- \ - AX 6ük. tttiolto egyUt v.sar
tolrett » kiír
tisatikar* és mju áo Dr. nap f. hó ÍO-an as Ferenci a» etnóksAget elvai- | diaslermdben egy
ikosolt, egyaser«miod. ctéljabol toabolavai ogybekoioit
,Araoy •ser kocsi bea>sarsés«9
lókiáilitás less Iósor*öl4ss»l egy-btkapesoltan — Dr. Pebal egyetemi la-nárt Grácsbao egyik segéde bossubol agyoassarts. —A Holub-^xpedí io viassa-térl kösép-afrikai u'jából. — Zorilla spsüyot kö«társasági meaekUltaek a királyné megkegyelmese-t — A béosi íl e-tóségü aépfelkelők ssáma 60 eserra rag.
— As aja Sofi* aagym«cse'. Konstaut. pusstolóbaa van. —(Gfftn Károly aemet törtéaess Béo*ben meghal'. — A sserse-tes rendek visssaérhetoek Porossorsságba.
— Bolgaria occupatiöját as aroaaok snres. 19-re lÜstek k>. — Parisban tCkoyik-Aufusta orvotná, kór hasi orro«n6ve ae-reststott ki, es as etsÖt as«U
Ki ¦yar t?
Haús fobr. 16a.
Prág-. 58. 30. 64 9. 22.
Lambarg Ü9. 43. 78. 44. 11.
Saebea 57. 3. 76. 70. 71.
Haii> febr 19 te.
Béoa 53. 90. 52. 46. 79.
Gric. 4. 40. 12. 9. 50.
Tameavir 86. 36. 40. 71. 24
Szerk. OzeNt
— E Mp T. .-nral m« uem roadal-kesüak. Ha^áo 1 erei ön k megy.
— V Qy Bilái kö«önet.
— -ELT aaá*ad *ty pare* alatt' köMO-nettei T«ttOk. mielőbb kosöljllk.
— A .Veadés^ivot" besorocXnlc.
— V. 8. Ha eredeti kö«le nénydnk aiaci, csak akkor aassoalbatjnk, kttlSnbea félreUss-
— Q A". Helyei.
F. J. Ha l«het, intértedtlak. Néháar nap ÓU a ss«rkesstő aéuTteleo a nobat 6mai, mert
kon végig báwulója *olt. H
y
ár«mi 2-án
g l élénk c*oportos«ln*k sok
B Mór f. éri oliarbos baj^s aráját Viló
'ealelH Sarolta kisastsonyt Vaisiló-A ssép avass kesdeiéo ami.y „alkalmatos" •> ssivboldogaág róssalánoaá-oak m<-gkóiés^, op anayira kívánjak, bogy éle ük f oly ionos rós.sk kost "
ialB) késsnetc oyi
igérte, kogy a kö-- Ügyeit, mely iráo dig érdeslAdéssel vneiuie-*-, ssivéo l^íj' visalai s tőle telh«t»leg csélj»ibaa lamo-gatai fogja ét egyssersmied • ttálbosi-aági elaftksegel is elvállalta. A vigalmi bisoll-ig m hO 15 éo felolvasást reodeset , m«ly Ddkivúli láioíaloltságnait örvendaf. > a .Pesti Napló' beUő d
; céjb ?«>.
- . estélyi rendemet., m-ly kőahaasna kö raerö
,p
tarsa olvms a fel .Dudus as elasiot" Csi-mQ elesik humortól pessgL Bov*lett»-jé , melyei a jelenvoltak sajos t^tasesoyilvs-aiLsaokkal fogadlak, A kór a«0Bállá4a óta oly m4kodé*t meg bem fejieit ki, mist jeleBDea, a saiadea takiflteibea igyeksaik kitfloö hírének megtelelni. Hidoa a Uk.
Ok totyvonós rom«ac Kon isijvb |».iiu U 6
— tú'is oé'kül ZikaByból is erla*ölünk ssarkess Utcaik eddigi érdeklődéséért és bőgj as ottaai os. kir. sa, déii vaspálya tár-' jóiodulatáért kösiöaotttokot f*josstik ki, ssssg egyik derék tvÍMij Jakabkarjuk egytsorsmiad további ssives tá-
y
Jakab
egytsorsmiad további ssives tá
á d
demié.
Ti » B»gyg agy mérvvi párlolatl mag is ér ai l-bei ra«)(feledaesüünk «r-
ról sem, ki eaeo saép sikert nagy mérvbea elomosditoiea s ea Jssk Ede ar, ki ifjú lelkesÜltségg 1 társdhaiUnul mŰ-kodÖit kosre a öbbi reade s ő v « í agyait. Bevétaleatetett: helépvi-jegy<*k aiao U3 fonn>, feúlfiaeiések — é* .da-kosásbói 69 toriul, lomboia-jegyek u^ao 94 frt. 25 kr. Kiadás 83 trt 69 kr. lévéa, a tissta }0*<»de.am 186 fri 56 kr. A ssi-»sí adíkoiók, VaUmÍQt feialfi«ei6k oe vait lérssülce asiait oaak jövő tsámank b«n kosAihoijttS, addig is fogadják as illető* a rendes/Vég hálás kössöneté1
— A .P»l»arí-Egylef-ken na. [hsgyó kadden aagrs« * '
Ftielos sserkeasto és kiadó:
BÁTORFI LiJOf*. Laptalajauaus: WAJ1HTS
A múlt bét tolyamáa egy alóttea ^ máig is isméreilea egyén agy be-osure.eai, mint üsleti hitaleai elíea tá»a-dist intéieodö, s anaak rovására eagem több oldaíoa akávaló rágalmai á!Ul vélt károiitaai, ¦ miután ót litkas léte miatt jogaserüleg faUlóssegre nem Toakatom, aa «toO vagyok kénysserüive öt, miat egy alá való pimaas rágalmaid, kinyíls-kos tatai.
Z Kis-Ktnissa 1887 febr. 24-ée. I
Í976 1 — l
8 n«-ít*l,haekrr I*s..
*) K rovat alatti koslouekin »*m valUl ét aaerk.UUZSONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 FSBRüiB
A rvérési hirdetmény.
A ¦ ¦*j kvoitui kn-. törv*»yt«»k
ieleltkíiojvi otsiáijk által kftskirrá iét«-t.k. hogy Németh Burbát* a»gY-kati,iaai »k... v^r.-t.»n»'ún»k H^rtáb Jánosiie Hfiil. K'tvaca AiiDn »é-reb»jl'-»t tieuvedg ii^t;>-k«u>s—t itkoi ->l«u> 160 fr ló'--, 1884. évi májú. 1 lói járó 6#/, ka«»Ui, 3i frt 5 k<-. p-r, 9 trt 70 kr. végrehajts kérelmi, 9 frt. 50 kr. ártere* kérelmi s a meg felmerUleadfi koittégek iránti végrehajtáu ügvebso n t«»t Beve-teii királyi tArréDjasék :»rüle<4hea t#fr-i'<só » n»gy-kan)t»»i 125 ¦t*m. tkb«u f 135. br-.r. »i.t- főfalt ¦ 479 frtr» be-csá'1 673. vÁL.orti*mu bá* udvar éa ken 1SS7. ápril hó 6-án ÚéM&tt 10 Örskor 61-d kir. tkvt b«c«ag hiv«-
•.»)<'• helTÍ'égében iCatiDg-li U'. HqOOI
bás) dr. F a r u e k L á > i I 6 Mpsrati Ügyvéd v. h*lyetteae kö«b«j<>.lével Úji\ »áuc» ár»eré»en eladaioi fog.
Kikialtá-i ár »f-Do*bb kit« l b«c*ár Arvnvgoi ki'anók <».r.o*ij«1c * beeaar lO^-at kétipéatbes v. o*»<i«k képei papirbaD a k küldött k«*4he» leto*ai.
Vevt» kmftle't r^i^lárt h*roui <*gyeo-lil rémiéiben, még p«dig ¦¦ el»5t »s ártéré* jugerúre <>mfllke<té»ét6i isámiuodó 1 hiiu-p alktt. • máaudikk- ugy»o»ttél 2 hón*p nlfttt, * h«.rm»dik»l ugjaa>ttól 3 luWnp klati. miad«*B égje* réaxlet a tán *i xrvoréi napjától i*ámÍt»odA 6*/« k»-oint ni •'íjüti a« irver«*t felté'slekbíD menb-i Ar<,tott haljon éf módosatok u«rÍDt
iefiie-oi
kir.
'elekkel, hatóaágaak 1886 én HOV t 27 napján ¦•riott üléaébol.
Gr. Btigonnay Evtil
h. kir
kir. tuak.
2973 l-l
Hirdetmény.
Somogy-Araes községben Babócsa mellett, ujjy egész határában gyakorolható regálejog, korcsma-lakás, mészárszék és gazda sági melléképületek, valamint a belsőséghez tarto/ó sa háznál lévő 3 hold, a csokonyai ut melletti l hold szántóföld szabad kézből örök árbaeladandó.
Venni szándékozók, ha több földet igényelnek a fentieken,, kivül 's kültelket is kaphatnak.
Bővebb felvilágosítások megtudhatók
tulajd
Lipót
baboctai Uketnál.
37, lóerejü
iííízmozdonyok
fa-, i«éo- év aaatmatüaeiéare
legszilárdabb szerkezetű, könnyen siállithátÓB uj szerkezetfi
es dobbal. kettAs tisztító múie »rpttokly»8zolóv»l és osztályozó hengerrel. tra S150 frt és azon felül
MÜSKAKÉPES8ÉO 10 ura alatt 3000-6000 krve
jótállás.

Az
budapesti általános országos kiállításon
nagy díszoklevél.
Magyar gőzcséplőkészletek
BUDAPESTEN.
flROSSNINNésRADSCHOBiCO
első magyar gazdasági gépgyára
kiUsS6ic*ivt f. BUDAPEST
4, 6. 8 lóerrjü
gőzcséplökészletek
ié dobbal t*a Tatker^tte
legújabb legszHárda^tzerkezet
EKÉK VEIMNEK,
rosták, malmok,
MORZSOLOK.
szecska-és répavágók
és rninci''nníniű mis.
mezőgazdasági
(ÍÉPEK
Budapestre felránduló v vők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 percz-nyire az osztr. állam vasúttól) jönni kéretnek.
A legjobb kávépőtlék Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Velimi világkávé
Taládácakákban földtekével.
FÜGKKÁYÉ
czukorsüveg alakban, és a
legfinomabb csokoládok
ne»u GBOCOXj.A.1* VELIM
A VELIMI RÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PRÁGÁBAN. 3* Kapható minden fiis/.erkereskedésben. "••
11 I I I I I I I M
INGYEN!
A (artöt roat U«I«t«lt é* kÍTÍlal hiánya miatt Hoytwriilve vagyok 3000 tucaat legvsebb meleg keDdóimet a lexolrsóbb ár nmll«lt eladói, hof^y még a pftmat ára - ídc« megfíitetve, aDoál kevésbé » munka éa dÍTat A ntddig a kéailet tart, «dok:
1 nép divatos nöi fejl.i-nd.ili 70 kr»Vt, 1 igen Bsom divalO«D>ny nölkeiidót 1 írt 40 krért, valódi berlini pamuibó a iegpomp.isabb sxi* Bekbra«fl árnjalatnkban, miot : bordó, gránát, aaodir. dnpp, b«m., bla, tVarle. vtiraa, f-kér. aárgk. eaarke, sold. tcét. '.nrfik *ib. 60 legf. faitoa-bao.Eaa Irirrlegaiiaabb vl»rlé» mind'ii bólgy-Dek, baasaálbató a hiibtD. bálban alb. é« ép oly Dint gyakorian ruhadarab őstr* t téJm melftget tar'ó. Hauoálj. fel nÍDdenki atriíbb a kisálknt alkalmat, m.jdn.n .n|j.o Ij nép Soom t. m«, fej •. un,fd5 kendít baiacireaili< mert a xá.árláii kedr .geo nafy le.i, ¦ a kéiil.t rövid ido alatt Jfoivhat M-grendel»a»íl a oá.- pooto! neojelé^t ker.n, ,a a .i,m i. ninóié|;et SaétkOHii ai -fíti ¦¦la»ra U ór. al.tt uta rét m.llett vacj ai érllt elütni bikáidé., után a •éd tméi |,ára raktár áHal M14 4-'
GANS A. Bác*
J
k-dr
KtlMits-irtcza. 8 67 u.
.&,
SCHLICK-fÉLE VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
róazvéay-iAraaaág Budapesten
K"P°"" irod*: VI. Vic«ik«rut57. - 6.id»,ági ^positily: KQl.é vicii-ut 1696 -1699. Ajá"'ji.kitllf ****** GŐZCSÉPIÓ KÉSZÜLETEIT, szél, f. fc sz.lm.fűtésre; ..egec.es ^^^ ii6é zUkolóv.l vag,- .„éUQI, gabouo-tuztité romáit (BoL és
reDdz
ti«ti.6-késiaiíkkBl, !'p'bb*tn«'[ W«»í"l« *=aW<^m ácWicMéle a-a, és a.« dk«l
árak 58
Legújabb szabadalmazott sorvetógépek.
KZe°Ü/?' kéfzletbe" ™™k: ««?•• és kettós *Zdna.moi .Little Giinf c*ive
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
SWADLO FERENCZ
Bl MAFESTEV
jaalja
oyara : ker-. alsó erdő-sor 3. szám.
badJmaaott. aajtalau, ónmttkodi i«rredöl]yi-i
VII.
aott af*ié|lfinezből
lile tSit

hullim-
tovibbá Bmabadalmaiott Biasicek éi Brscika-..^ Rsellöiteténi kályhnit, v.UmÍDt közpoa.i rfltéx berendeléseit, tájat svabadalma bis-rint, egy vagy több helyitég ¦*imára. mely utóbbiak kdlöDÖteo aj épületek' né;, itkolikaál, kórhisaknál ttb. bz-- * lő*teté«el, VHgy saellAstetét aélkü
igeo ciéUaerüeo alkalmasbatók' Ajánlji- további valameaayi »¦ épiiéi tiakmibi tarto*ó munkiit, úgymint: épület-, mfl-, éa aserkeseti lakitoi tégla éa vakolat felba»ó gépeit kova-oaolt vasból mtiokáit.
Mlataktrtyik ét ktlttéfvatiMk \m&m •• Mrnwtvt.
2804 40-56

EDDIG MÉG FELÜLMULHATLAN
a MAAGER W.-félo
c« kir. sabadmazott, valódi titzta.
S^Csukama j-olaj
Maager Vilmostól Bécsben.
As orvoai tekintélyek által megvisagáitatott éa kÖBr nyeneméSzthetoaege folytán gyermekeknek ii ajánlható
IDell-
i
mert a legtiaitább legjobbnak eliamert a»e
l daganatok, kelések, bórkiícé.ek. mi-j gg tb. ellen — egy uvog *ra 1 frt
— kapható (r»iri raitárb.o . Béében, Heumarkt 3 mám alatt,
vaamiDt a« Ó«lrák-M«?yar birod.Dm táraibau.
bajok, görTély, rigybajok, gyengeség
noob é. j..bb nevű gyóiryazer-
Bapttató: Roaenfeld Adolf éa M.t o7Á7oTí"ker^kedö ttr.knál. ___ 28" 9-12
Dr. IlkolaMh Károly-féle A legjobb .«r jtyomor.gye.g-ég.kb... hi-
Dr.
.paoyol Caialktr
¦IkolaMh Károly-Kle
.p.nyol
vavtá'-talaw ekfna-ber. Dr ¦ikoláseh Károly -f«le
ípaoyol
¦ •¦¦iifea r.
Dr. likolásek Károly féle
apaoyol :
ilitnkar. Dr. aikolaach Krolyfíle
paoyol
A gj yg
deglflléi, ideg báotalmatc g
«l!.o rp a,eg ára 1 M M kr.
Kit&oA batáau aEOD betegaégekbeo. melyea
vérasagéayaé|r, r*gy roaa vér^A) aaármaiDak,
Egy Irej ári I frt 50 kr
RendkivQli aser mérgei da^mDatok, a gyo-.nor laaaa miük6da«e a aa. abból amármaió b«-
epift «IUo. Kg, Ovag ári 1 trt 5B kr. A iflRbiaioawbb asar a gjumor mfik6d»»9r« men ha'ó aiervek lolüdi'élíül ErJ üreg
ára 1 frt SO kr.
V legjobb »«r gyomor- é* b^l-katbarui
vmlamiol egyéb b^t«g»égek ellen. Egy üveg
árai 1H. SO kT.
Amffia s lanarorszatra liiu (6sliczia es BUotíií Yilnosail, Bécs, III. Eentaarkt
Jímf
Nagy -Kmáuá*

Insert failed. Could not insert session data.