Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.09 MB
2008-08-13 10:17:44
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
614
3734
Rövid leírás | Teljes leírás (292.14 KB)

Zalai Közlöny 1887. 023-026. szám június

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGY-HAMSA. 1887. jnnins 4-én.
23-1K BZám
Klifitrtitl ár
cvre . . . I fit 25 kr
Eajea un 10 kr
Huszonhatodik évfolyam
ZALAI KOZLOll
ví itayy-kanizsai t Kereskedelmi Iparfxink', a u nagy-kanizsai onkéiUes tűzoltó-egylet, a 9nagy-kanizsai kisdeánevelii
A lap »«lleni • estét iUotS kosle-
UkarckpéDilirt ép Illet. Rérrei-oiatíea le-rel«>k ¦¦>¦ f(
egyesület', a wnagy-kanz*ai tixzti-uruegélyzö szövetkezet', a , toproni kereskedelmi $ iparkamara'' nagy-kanizsai külváUuztmányáuak hivatalos lapja.
HETENK1NT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
: 6
zárta be május 2G áu u w-tzággyűlést
Tisztelt Ur»k, Főrendek és Képviselők, Kedvelt Híveink!
Midún Önöket három év előtt e
|oly fwilos egészségi ügy érdelében ujabban is czélszerü törvények alkottattak ; a?, őrsiig kulturális érdé
helyről először vaukat fejeltük
üdvözöltük, ki az iránt,
biz»l hogy
töretve «z elözó országgyűlések pél ö
ernyedetlen szorga teendői* ben eljárni. szolgál kijelenthetni bizalmunkban nem
dáját, önök is lommal foglak
Örömünkre ma, hogy ezen csalatkoztunk.
Nem volt agyán lehetséges mindazon kérdéseket megoldaniuk, melyeket azon alkalommal jeleztünk, de megoldatott azok közül mégis :ok és a mellett számos más nagyfontosságn törvény is alkottatott.
A főrendiház újra szervezése
*e>, tz elébb meghozott törvények sikcresitéaére szaic^es pénzügyi áldozatok által elómoiditutuk ; az országos általános kiállítás a ueg alkotott törvény alapján, áldozatién ségük folytán lényes sikerTel jött
létre; ¦ polgárosított magyar határ-jánknak, é* abban az édes magyar órvidékeD feoallou házközta-égi in¦] hazának érdtVeit. tézméovnek megszunteteoéről tÖrTéay állal a magyar állam
és többi részei között fennállott jogi állama között időnként njabb egyez-különbségekból ismét egynek eh seggel rendezendő kérdések barátsá-nyésztetése kimondatott ; aluliban gt-san megoldattak, nagy támaszt a jogszolgáltatás terén, ha a nagyobb nyernek karmáDraÍDk azon törekvést* basa alkotások csak előkészíttet- Bükben, bogy fent tartva a
megtörtént és niucs kétségünk íz iránt, hogy áz, — jelen alakjában törvényhozói teendőit teljes buzgalommal fogja a trón és a magyar állam érdekében teljesíteni.
Az országgyűlések tartama meg-hosszabbittalott és igy áz újra választandó képviselőház több nyugt lommal fogja elintézhetni a megoldat-»nul maradt fontos kérdésekéi.
Az államtisztviaelók nyugdijaxáai ügye méltányosabb alapokon szabály oztatott ; a vízi jog újra alkotta to:t s ez által is egy nagy hiány let t póíolva. a felső Duna szabályozás & törvénybozáailag biztosíttatott, és álta/jában az állam élet minden terén font os alkotások létesittettek.
A vicinális vasutak nagymérvű fejlődése és az állami szempontból oly font os mnniicsstryi vtsut kiépítése által a vasúti hálózat nagy mérvben 't ókéletesbitteteti; a törvényhatósági, a tözségi s a fegyelmi törvény átdolgozása álul a közigazgatás jav ilása eszközöltetett; ai
védelmének biztosítana érdekében voltak szükségesek, kétségtelen bizo-
nyítékát szo gátolták annak, míg velünk együtt Önök is a megőrzései óhajtják. S bármikor nem volna
hogy béke
adSig. ha ez lehető, minden
fia szeretett Magyarországunknak vérével éa vagyonával készen áilana. hogy megvédje a trónnak, monarchi
szóló; Ez áldozatkészségben és azon ezen tényben, hogy a monarchiánk kit
tek is, számos gyakorlat által bei gazolt hiányok pótlását eszliözló törvény hozatott; a véderő tagjainak reményekkel folytathassák arra irány -özvegyei és árvái is a törvényhozás zott működésüket, hogy érdekeink
jo viszonyt, melyben ma összes hatalmakkal állunk, sikerrel és növekedő
áldozatkész jóindulatának vettet bi- teljes megóvása mellett, a béke zonyilékát. vábbra is fenttartható legyen.
Mindent itt felsorolni, ami ezen Fogadják Önök meleg köszöne-országgyü'és tartami alatt történt tünket eien hazafias működésért és nem lehet. Midőn egyébiránt sajna- áltáljában buzgó fáradozásaikért, latunkat fejezzük ki a felett, hogy Fogadják és vigyék küldői nek részint a közbejött közgazdasági őszinte királyi üdvözletünket.
világesemények miatt, részint Ezzel a jelen országgyűlést be-az állami fejlődés gyorsítása vá- rekesztettnek nyilvánítjuk.
gyának befolyása alatt nem sike- -------------
rOit az államháztartás egyensúlyának helyreállítása felé ugy mint óhajtót-'
Népfülkeli harci.
tulr volna, folytonosan haladnunk, I Minden magyar lelkét felrizta ugyan a.kor igái örömünkre szolgál egy muszkaháborn közelléte. A po-elismerésünket és köszönetünket fe- litikai pártok elfeledték az ellensé jezni ki azon hazafias áldozatkészsé- geskedést, félretették a kicsinyes gén, melylyel ezen nem kedvezően egyéni érdtkeket, — és a bonvédel-alakult pénzügyi helyzet daczára, a1 mi miniszter felhívására beálltak Latron és monarchiánk biztonságáról' nnlónak a népföikelői tiszti tanfo-gondoskodtak. ilyambs. Fáradságot nem ismerve
A népfői kelésről raóló törvény gyakorolták magukat, hogy a szak-tetemesen emelte monarchiánk véd-1 séges ismereteket elsajátítsák. Hegerejét,
azon lélekemelő egyhangúság'tanultik egy káplár szavának enge-melylyel rendelkezésre bo delmeskedni azok a nyakas honatyák.
pedig,
csátottak azon összegeket,
nelyek a
vészszel fenyegetni látszó külpolitikai helyzet közepette monarchiánk
kik addig a trónus előtt nem tudtak meghajolni.
Zalamegyében is nyitott Nagy-
Kanizsán a honvédelmi minister 2 tiszti tanfolyamot a népfelkelők részére : egyet április, másikat május havára
iúgyuttal fel bi vast intézett a megye fiaihoz, hogy a tanfolyamokra a városok- és szolgabiróságokgál jelentkezzenek.
A jelentkezők közfii a minister behívott az áprilisi tanfolyamra 23 egyént köztük 3 nagykanizsait. (Ezek kőiül visszalépett 12 behívott, köztük 3 nagy-kanizsai.)
A májusi tanfolyamra á minister már csak 8 egyént hívott be, kik között egyetlenegy kanizsai sem vala. E tanfolyam beszdntettetett, mert a meghívottak közül csak 5 egyén jelentkezett.
Ez a különös história a megyei sajtó figyelmét nem kerülte ki, és' szellőztetése alkalmából a .Zalai Közlöny" és a „Zalamegye* igy írtak Nagy Kanizsa fiairól' .Furcsa, jhogy egész Nagy-Kanizsán egyetlenegy oly értelmes férfiú sem találkozott, ki a népfolkelési tiszti tanfolyamra vállalkozott volna.' — .Nem hittük volna, hogy az intelligens fiatalságban bővelkedő N-Kanizsán ilyen elszomorító esemény megtörténhető* stb.
— A buddha szentháromság legkövérebb alakja, — mely a jelent ábrázolja, — nevetésre húzza szét nagy sziját és jóllakott hasán két kezét ősszeteszi, nyilvános demonstrálására annak, hogy a bölcseség a jóllakásban van, — hin bolondság {lévén minden esyéb. | Ha a körülményeket nem ismerő ember a ,Zalai Közlöny* és a ,Za-| lamegye" múlt heti — a népfölkelő tiszti aspiránsokról szóló vezérczik-keit 'elolvasta: akkor a nagy-kanizsai intelligens fiatalságot épen ilyen j buddha fiának képzelheti, a ki t i. I csak eszik, és azután édes semmitte-j vésben pihenteti kezeit, mintha ké-
nyelméből még akkor sem lenne hajlandó valamicskét felildozoi, ha a haza érdeke kívánná is.
De hát megérdemliii-e ezt a .sanda gyannt.'
Az igaz, bog} népfölkelőnek lenni nem valami kellemes dolog ; csn-íolják, nevetik, mint az érdemes veteránokat Hanem azért Nagy Kanizsa fiatalsága kiáltott a síkra. Kész volt szembeszállni a nevetséggel n* a mi pedig majdnem akkora ku-.ázsit igényel, mint h> 300 maszka ágyú torka elé áll az ember. Ha az édes haza veszélyben lesz, akkor a nevetséges is magasztos erénynyé váJ hátik.
A városi tanács felhívására, hogy jelentkezzenek a népfelkelő tiszti tan -folyamra, a város intelligens fiatalsága mondhatni teljes számban iratkozott fel.
Csak emlékezetből képes vagyok megemlíteni Bereczky Viktor, Ber-ger Rezső, Dentsch Zsigmond. Evell István, Fagyas Lajos, Gózony Sándor, Horváth Bódi, Himfy Lajos, Horváth Pál, Lengyel Lajos. Len-key Károly, Nagy Karoly, Roth-man Béla, Reinitz József, dr. Szi-gethy Elemér, Weiszmayer Ernó nagy-kanizsai lakósokat, kik azonnal jelentkaztek.
Mint közölte akkoriban * .Zalai Közlöny* és a .Zalamegye' : Nagy-Kanizsáról a tisztképzó tanfolyamra 64 egyén jelentkezett. Tehát bizonyosan annyi, mennyi nem jelentkezett az egész vármegyéből ösz-szesen. És mégis gyanusitnak bennünket.
- És mi történt a 64 Kanizsaival ?
Semmi. Azaz, hogy a honvédelmi minister hármat mégis érdemesnek talált meghívni a tanfolyamra, de egyébként maradott minden a régiben.
Az elM szarela-a.
,Novell.) Irta : JPerkont Btau Jdssa.
Kaymuud baboivi állott meg. Irén ki eddig asótlao volt, ect éesre ravé, • u;áj«e«D iainetlé férje aa-gbirti*'.
K«ui » tarembea »¦ öreg Veroey meg mÍDdig mtgiiukott karlatkében fog-Jkil bevet, M>nak» «f tbUkaái himietl. Jeoö pedig oésle elmélyedve & kedre* gyermekei. Te M«rnk». »»Ó..U meg Jeli, meonyn tejteet te m», legjobb lest, ha bim»e«ed a Mrokb* lessed, a elmondod oekem ssvitrod okát.
Mének* elpirult, ¦ le oen vér p ••emelt • hin»«««-'l, • Jeoó e.goudolku-solt ftsoo, vájjon miért oly litko<ódaé e c;ermek, ki máikor oly 6e«iote nokotl
I.DOi
Ai »jtóo kopogtattak, a miDdbár-mio mioLegr akarstlmaul k>4!i:ak: iu-bad. LegeJA«zőr Rarmond gróf lepett be, aiuiáo F«n • Iréoe MidÍD Hariio Bay-moodoi miig iameré, arcsii lásna pír ledé,
• ea oem kerülé ki, aa Qr«g Veroej ör&-k<M ügyeimé , Feri legoldesár VerDeyDflk a J D6oes mntata be a grófot.
Atutia Mtriakibos koaflledett, ki balT.oy.a fáaoo baaódott as ablak mé-lyedeabe Raymood arcsáa mir a parkban ia éaarerett savar tüat fel, a megint ajkain lebegett valami.
De lalilkosott Mariskáiét esdi le-
• ijt«ie»c|,á..,mnlits.m tsílr. meghajii mag.!.
Mariak a oly ssép volt, fehér batí«t
reg-jeli öltönye oly kedvesem-imáit karcsú
¦ ermeiéhrft. A grtH tekintete égő ssenve d élj tje! nyugodott e ssép gyermekin, t Verney figyelemmel kisérte a két ifja lényt, Mariska etl éssre vette, i igyeke seti nyugodt loooi.
M»rassiották Raj mondót oa»onácL,de a gtóf Mariakára tekitnve est el nem fogadba, nomontto távosott, tsivében sson 6go vigygjti: mielAbb vmu térb«toi.
Rtjmood Urosáa*. után, Mtritkt •xobájkbtv sieteti, Verő ej fiái wóhu ni-gáboc, ki elmerül rt) állott rí -tbUknál, *rc«» balráaj Tolt, «lárulu % belső kfU* delmrt.
Éd<* fi.m, eate benélosa kell reléd, jer iibbáffiba, Jinfi asótlsui igent intett, ie •iatve tAvtnut'.
Iréné, Feri ¦ Veroej egjedü! m»-r»dT» ¦> tereasbe.0, beaaélgetteK t\ grófról,
¦ anDdemk elmoodott*. téteménjét róla Veroej \-4«jielen boMKoságár*. ttpui-
Ult«, hogy érére a grófot atgjon me*--rstte.
V.
ZiTatsvroa nyin «at t»d, a UId ut-csáí eotéUk, m nr*>3 tilrfl cteppskben hull •alá, ejj lélek nem litbató, percsnji caen-desstég után lelket rásó menjdorgéa rái-kóduttv meg a légei, a utána, tillám]olt, rémi tő ruáfOMágot i*»rj«MtT« el a ttötét atciábk, he ?a uiank vira.
Egy kia parmtsthis -alőtt mogállaok, négy ablak látható raj;a, katUI afirüen LggoDjösT', ket'6 njiiT* ra.n • balváaj *rit-<.goMs>g terjed el es ablakokból, melj-afk »gjik mlkéjébea egj fiaUl férfiú ül, • bámul ki a aöiéi éjsaakiba.
Mariika vgjaUenem, r«b«fék ajkai,
jtseretlek Őrülten, caak mott tadum milj ' drá|ta T»ffj te Qftkam, múltkor mikor a kent lugMban egjtlit beaséJgettünk kö-BÖDjröa dolgokról, nem hittem rolna. bőgj te leesett elitem miodene, boldogsága, t ah te viasoot atMeiav, est éasre verem, midőn ma rrggel nálatok Talék.
Kajiwood, mert 5 rolt, tovább folj-talá ábriodoaáaait.
Uaaaaaljuk es időt arra, bogy Raj-mond muajiba ¦ caaládi életébe nébánj pilliaDtáai YeMÜok. Kajmood groő caalád egjetlen tigjermeke rolt, ¦ as öreg Borsó gróf minden reménjét fiáb* beljesé.
De magaa vágyait el aem érbelé, miv5l fia aaonvedéljea festő lett, a erről \a nem akart mocds.ni.
Ab apk| dühöa Tolt, aa anva airt, jajgatott de aem mi aem baasoált, Kajmood oem akart ba-ilaoi ason magas hivatalokról, melyeket olj köanven elérhetett volna. Midőn atvgjkoruaágát elérte, lávo-sott a aatllo. hasból, oem tűrhetve tovább ason örökös viaaályt, mely kösle i asalŐÍ kost uralkodott.
Rajtnoad mdt*., hogv Uvosáaa rai ¦esve végsetea l»«oct, ¦ hogy ¦atllait essél végtelan sserenc*étl4nné teaai a ea«n okból aokáig kütdöu ödöd magával, de végre kifáradt, asivo vágyaira hallgatva tiro-sott, bátra hagyva bánatot fájdalmat. Csel nélkül utasott, mígnem e kit falába oiegpibent, • aaáodéka vaia. >«m sokáig idósai itt. De valami kitaoodhatlaa vágy a tovább maradásra öastönÖste a gyö-oyőrü vidék voosotu eleinte ¦ asmáa később Mf-ritka.
A falu egyik jó modo polgáránál bérelt két osinocan bntorosott raobát, ¦ eleiatfl majd tvinden idejét a tsobakban
töltötte, isomorq gondolatokba merülve. Kéaőbb azuián bebarangolta » vidéket, melynek e^sméoji asép feaiíiaóge elragadta ábrándos kedélyét, • elhatárosta magában rcaetjét hutnálni.
Mennyire dobogott aiive. midőn este napi fáradalmai után ¦sobájiban ülve •sem léi te a megkesdetl képet, mely oly hiv másolata vala ¦ festői vidéknek. S esQtán elgoodolkosott, maga elé idéstc a multak asomoru jelenéseit, ssép gyermekkori, jutott *siébe, asoa idő mikor még boldog voit asereive ssü leiíől, midőn mé% egyedüli vágya volt katonákat raj-solgmtni, a mit senki neki sokon nem vett, sót apja as öreg gróf büaske volt fiának tehetségére. S asatán ifjú lett, boldogtalan, iávosott örökre.
E gondulsl. ei emlékeaéa könyeket csali mindenkor K»ymood ssemeiba, asive ssornlt, a kiüoí fájdalomiól.
Irt ssüleinek, bocaánatérl könjBr-gótt, de hiába, felelel soha aem érke-tetí, Így ma lőtt el egy holnap, végtelen saen-vedéaek köse E>gv ssép nyiri reggelen as ifjú gróf, a Verney parkban eétálgatott, saabad bejárása lévén minden idegennek, - tehát ő is élvesettel ragadta meg as alkalmat, melyet neki a asabadalom kitilt. Vágyott a kastély lakóival megismerkedni mert ámbár aserette a magányt, mégis aokasor oly vigaaanélkúlinek töot fel előtte m élet magányosan, s hallva a fala népétől mily sseret*e emiitik a Verney csaladot, feltette magában, hogy keresni fogja as alkalmat megismerkedni velők. Amint igy andtlogva, gondolatokba ülve haladt, as ifja éssre sem vévé •"W *L7 gjöűjörü -a*?** oWu áll, csak midőn egy csengő sói hang üié meg t&lét,
mely egy aaép magyar dallamot enokelt, állt meg meglepetve. Oly mély őrseimet, oly megható asiv fájdalmat árult el e majdnem gyermeki bang, hogy Kaymond érette mint dobog aaive heveeebben, mint hullámaik át kebelén egy édei kinoe meg-neveihetetlen érsés, távosott, nem akarta hogy meglássák, de másnap ismét vistsa tért a logaahot, a ekkor csendes volt minden.
A lugas kUlaeja elragadó ssép volt, b Ktymood vágyott eunek belső réssévei ia megiamerkedm, ^:* hívé, hogy moat aeokit fent nem talált, a aietve haladt fel a lépcsőn.
Dd a miot a folyosóra ért, ijedte* állt meg, egy isóke fejd angyal kösele-delt feléje. Nagysád, aaólt Baymond, mialatt bámulva tekintott as előtte álló piruló gyermekre, bocsásson meg nekem, ba tudtam volna, bogy valaki főn van i gyönyörű lugasban, nem [ettem volna oly bátor ide feljönni.
Marilka, mert ő volt, asótlaa bámult a grófras néhány érthetetlen ssót rebegve távosni késtlilt, de éasre vévé Kaymond kérő tskinte'ét, maradott ¦ még néhány ssót váltott a két ifjú lény, Raymond, miután Mariskától elbucauiva hasa tért, asöutelen a asép gyermekről álmodosott, a föltette magában Verneyéket minél előbb felkeresni, a mi meg ia történt.
Mind esen elmúlt képsk vonultak el ss ifjú gróf ssemei előtt, most midőn a aivaUioa eatea as ablak mélyedésébe hatódott. Most felkel, a hangos bestédét folytstja.
Boatélnem kell veled egyetlenem, elmondanom neked, hogy mennyire aso-rellek, bogy nélküled es élet nekem mitHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JONIUS 1887.1
A kuiiz&iuak perae találgatták az okát a mellóztetésoek.
A szerkesztéség ugy ulilu. hogy a neponkinti 7 tini gyakorlat riasztja viszsza az ari egyéneket. Ezt a theó-riát megdŐDti wod körüiméűv hogy in praií vagyis . vaiúságbao egész sereg állott készc-a a májasi berak kolásra.
Másik azt fc«za fel okul. hogy a jelentkezők képzettsége oem iga zolUtott okmánjokksl. De ez sem állhat meg, mert tia ez lenne íz un, akkor ama bizonyos hármat sem hívták volna be.
Sőt azt is b*llottók, hogy azért nem hívtak be Kigy-Kanizsáról, mert a választókerület ellenzéki lévén ; a kormány igy buiateti fiaiban, és csak jóm való mameliü népet fog tisztek ké tenni. Ezec feltevés azonban majdnem olyan nevetséges, miat az hogy a miniszter kanizsaiakból bolondot akar csinálni —passzióból.
Szóval, ha ssjnmizáljuk &;, oko nat. azt tudjuk meg, liogy t»emmit-sem tudunk.
Ebben szépe: megoynghaiiink. Hir szerint különben a honvédelmi miniszter a. hivatalnokok részére ujabb tiszti tanfolyamot készül nyit&i.
Hanem azért legyen akárhogyan, arról az egyről légyen meggjózódvp a miniszter ur 6 nagyméltósága és a lapszerkesztő urak, hogy a mikor megkondul a vé&r-harang : Nagy-Kanizsa város férfija épen ugy verekednek a maszk»Tal, mintha tanfolyamot végeztek tolna. Sót miuden tanulmány nélkül le is győzzük, mert győznünk kell hí. továbbra is magya-
rok akarunk maradni csillagon." : a
,vtk Hali* István
A fÓQymnasiimi záróünnepélye.
aaoa nésetüakbea, hogy as ifjaság ateg Eaasi pályadijasásokoa kirftl meg-
van áldva senei érsekkel s kellő müve- jiitalssasáara éVdeotajek még a gyakorlólét mellett tsép eredményt lahet vele el- j iskola j«gysője, Dugovich Tiluss, 3. osst. érni, a miat est e sáróuanepély is beijra- tan. as ülések jegy tŐköoy vetnek pontos
tolta. Véjha a fejlődi csirák életerős tává' vesetéseért, egy 1Ü trankot arany jutaU
iát a jer, melynek adomány osója Kuáuit Boldissár ur.
gyökeresednének meg
A senekar Teli Vilmos nyitányával kesdtemeg tsereplését. A haladás a múlt. A taaügyért nemesen érdeklődő t a
évi productumbos képeat itt is nagy ét tanuló ifjaság előmenetelét tsivükön elismerésre mélió. Meadelsoha Seberso a ' " " •¦ •* -L -¦
Capriccio quartettjét a senekar több tagja esabatosan sdta elő; a Sevillai bar-bély Triuj. u határosottan jól aikerftlt.
— Dugovitt Titast 8. oatt. tanuló ssa-vallata több helyt nagy derültséget kelteit. A kösöoség, mely formálisan meg volt lepve a minden old.Írói Unasit.lt haladás állal, as elismerő tapsokkal nem fukarkodott. Teljes elismerés illeti ft. Vörös Mátyás ét Vencsel Rssso tanár urakat, kik odaadó késsséggel ét ssakér-teUmmel teljesítettek nemes feladatukat.
— Kotrich, 8. otst. tanuló, mint a gyakorló iskola jegysóje, a kővetkeső aagr érdekű jelentest olvasta fsla gyakorló itkola ea évi működéséről.
„A fógymoásiumi taauíók. össsesea 102. a jelen tanév elején ia megalkották irodalsai körüket, melyaek 37 működ5 ét 65 hallgató tagja volt. Gyakorló-itko-
bordó jótevők kitebb-aegyobb aj ind é-kokkai leptek meg a fógyma. ig*sgatóaá-got. hogy asukat réstint kitü«Ött szándék — réaaia. tetssés sseriat jutassa érdemet tanulóknak. Et adományok kösött foglal helyet a t. cs. helyí polgári agylet áitai éveakint folyóvá tett 2 db. oaáss. kir. arany inUntiója tiennt a magyar irodalomban főleg a költöttéiben legsstbb haladást taautitó tanulónak Mantuano Re-sőuek, Ítéltetik oda.
A L os. helyi polgári egy.Jt néhány tagja által ajáadékosott 2 drb. cs. kir. aranyat, valamint tekintete* Hirachel Kde uraak 3 db. os. kir. aranyát jó maga viseletű és a tanulásban állanxhSaji ssorgel-
tanulók nyerték el, u.
m. Pab
Ssilárd I. Daai Jóuet II. gcEwars Károly III Treiber Kálmáa IV. és Praager Jó«aef VII. east. Uoalók.
As éoea> éi aeaéban tanositott bus-
láoh es «>beD Ö nsesen 23 üléai tartott, és' góaág és bVadáaért a b. Gro*»mano Ig-pfedig 1 alakuló, 20 rendes és 2 diuuléat. | aác«-féle aiapitvány ex idei kamatjáva] A kor mükodfi t gjai nagy siorgmlmat fej- é% nt. Cserei Jóuef t»nár nmak b irt. tettek ki, a aoDPyibaQ mintegy 60 Öoálló adomáayáral Kotrach Károly VIII. osst. kiaebb-aagyobb mü, u. m: költemények, \ uaalójataimastaUk.HasoolóképpaB mist utirajiok, értekesések, iséptani f«jt«g«-1 ¦¦orgtimes éoekea«k és senéas«k a Saa-
tések, bírálatok stb. adatuk be, éa 80 '• *" ' -*- '- L---------;L1' :~*-'—
ssavalat tartatott ¦ bíráltatott meg. Ha-aoalókep dicséretre méltó munkásságot tuntetn»k föl a beadott páljamÜ'ek. Ugyanis a jeleo Unév elején a köret-keao pilyakérdések tűseitek ki:
,udoi
I. Egy stabadtárgy ú termésHt-
lányi érteketéa. II. Mária Teréa.a
uralko dáaának
llájui 28-áo l if
meg a ÍÓgymo. k
j g gy
tanuló ifjúsága a naiáaek-, asne- ét m-»aJ álból táró-ünnepély ét, A tan Ugy iránti meleg érdeklodésüjak felvesérelt a raji-taramb", hui as ünnepélynek le kellett folynia. A termet igea disüagualt, tulnyo-é bSlgyekbol «.liku!t vendég kosaoru
tölté.«»roiigá.ig mfS?. Pontba* öt órakor | rf, uiatéa -^ „%ktud6i keadetét vette a. tlinoepély a Kia Docior ütiü két%ú[t j<las9n BmkmStl
d.lmü tavusi dalául. Már at első ének-bangoknái örömm*! gyösódtünk meg a nagy fokú haladáaríl, melyet as ifjúság a műit évi sáró-üsuepélyhes hatonlitvs tett • a vegyes-, vaUmint a gyomok kar által elÓsdott kés^obi énntkssámok ágy helyes beosjutis és ssioasés-, mi a ssabatoa haogvélsl és s kar f«gyelme-setteége lekioteiébati osak megerősítettek
sem ér, hogy te feledtetted Telem a »bü-moru multat, ká*eWtli*t nysjt minden egyes ssavad, kiálltét s»envédéseimért.
Jeoo. ah tÓle Uá-ek, mintha .1 is sse retne Mariikat, sieaxni égöen, féltdkanyen oyugodtak rajtam, fiaidon Haxiaka savarát éaare véré, Tajj&n nem e öt saeretl a kedvet gyermek, Miért tekiftintt reám oly eadve, midún étnre vévé, hogy m ismerost akarom ii^.vösóini?
<5 »«ere'> eo
gem, é
De miért p, g
ssemei elárulták ett oekam, s ó enyém leaa, ninca földi halálom, mely őt tőlem elTebeiná, csak lilfealai akarta est mindenki előtt.
Mariskám, b« ajkaidról hallanál ast, hogy snreUi, tdröafllnAk a fold5. megörülnék a bo!4figaágtól. Da hol be-ssélhetnéak egyedi, hol bacb kiaéVaék figyoUmmol miodew egyes navainkat.
Uaymoad ég2 homlokát, a> ablak nedves üvegéhe* táoiatstá, előtte lebbent képseletpea Marískti alakja, amist mailkor teher ruhájába* elöíte állott, pirulra, ssemeit eadve ei»>«lve ai ifjúra. Meg akarta örökíteni e )b«lvas gyermek képét, ecaetjébes uyu!t alt-kor, midóa elhagyta Mariskát, s most *w *éb«a aaOa égö vágy támadt láthatni mUiit.
Raymond a g]T«rtyát keaébe réve át sietett a máaik M^bába, mely tele volt akasatra képekkai, i. scoba kösepéa egy átivány eldtt BAgiilt, ¦ erről agy fehér keadAt akaastott IL#, egy gyönyörű aa-gyali tsép aroc mottgtJygott aa ifjúra.
QyÖayÖrittaaiMi aésie Raymood
Maxit kát, aaaretett vslna földre boralai e
rétnek kép előtt, h* aem lett rolaa saját
ü
gJ) gyi, ábrándosai, ¦ menjünk f*l a kastélyba, a Veraey a Jaoö kosti parbessAiat meghallgatni. (Foly 1. köv.)
udósok itett,
jellemaéae. történeti értékesét.
III. Kgy magy.r törléoe i elbessalés.
IV. Egy Arany Jáuoa féle ballada. 1.) A tennéeseltudomáayi értek*sésre
4 pályamű érkesett be u. m: As erélyról, As állatokoo éi6 aooparasitákról. A ko-¦á]lókról, és as állatok ¦sollemi aajátaága-trol. Esek kösttl ai elad, t. i. Ai eré ly-r ő 1, vagyis a fisikti energiáról, mint oly mű, mely jeles terméssetíudóaok ssak munkáit kú tforrásokul hassnáiváo, esek nyomán a físikai elméletet alapoaap és reodtsereaeD állított* ösase, elég tudományos ét hibátlan irálylyal, mié-t is a Pap János-féle 200 frtoi alapítvány kamatjának jutalomdijára érdemeaittetik: a eserxö nevét rejiÖ levélkének jelif^éje: .B ¦ »»n fejftavr anagymű." SsersdOligaháay Gábor VIII. osst. tanuló. — A második e nemű pályamű, melynek csime aZooparasiták-müvei ˇilágoa
előadással, dicséretet érdemel. Jelige : ,A te ssemöldőköd ronibat és teremthet.' Ssersö: Schwarsenberg Mór, VII. oast. Unuló.Akét utóbbi ériekesés mint gyarló kísérletek, figyelemre nem méltók.
2. A történeti ér lek esésre csak egy pályamű adatott be, mely a legjobb kút-Ifik után; beható«n és terjedelmesen jal-Iemsl Mária Teresia uralkodását világos és ssabaioa történeti előadással; Jeligéje: .Sötét multunknak fénye* oaillaga", érdemes a 10 frtos jutalomdtjra, melynek adomáBTosója Nagyságos Cseresayrs Sándor, törvénTsaéki elnók ur. SsersÖ: Mao-tuaao Res^ VIII. osst. Unuló.
3. A történeti elbesféléspályakérd^are 2 pályamű érkesett b«; ét padig egy Vékony János csimu, mely jól vá-laastotl tárgyát a Rákócsj-korból, helyes sserkeseitel és elég kölifii irálylyal dol-gosta ki, miért is a tek. Ebenspanger LipÓt 200 frtos alapítvány ának kamatjára,
i jl él Jti A é
lay*fé!e aispitTány kamaraiból jutalomban reaseeulaek: Muaikár Ferenci I. Lerco JeaA II Mayr JÓstef III. Zriayí Mikióa III. Zsller Elek IV. Vidoe Jossef V. Kondor J„nő V1L Zakál Ltfos VIII. oast tanulók. A nt. CWei Unár ur álul — u énekkarban jelesen működő taauló
réKére felajáalott 3 frt Vidos Jóuef V. osft. ta'nuló nyerte el.
A kik a disitornásásbtd magokat kitüntetik, ások tekintetes Erdódy Lajos, torTénysséki biró urnák 5 frt ad máayából köoyv jutalmasásban réaso-sülnek.-
As éljenséss«l fogadott pályása U eradmények kibird<itéM atáe J»nky Károly, fAgyma. igtagsto lépett as emel-ˇényre, nagy hatású bestédbe a buosusott el as ifjúság éretségit tett ré*aétöl, a maradókat ssorgaiomra és munkásságra intette s a kösouség bsívm m«gj»le-nése- és érdeklődéséért kösaóBetel moo* dott. — Végttl a sene- és énokkai együtteaen adta elő Ziohrer Liabesbrícf cimü polkáját, melyn Annepély a kösöaaég
kost bafejesodöti, hogy ¦ tornaterem helyiségében ke*Jetét vegye a disstornásás. A rend-, ttsbtd- és steigyakorlatok a
Béia hu
hegyo-
talált menhelyet, á* ft Utár oaordák Erdély béresei kosé is el barangolva, a király menhelyét feltadestéK, a torocaktí vart megostromolták s ugy Torocskay Vendelt, miat a királyi innen is futai kéaytseri-tették. StélvéMként rohant IV D" L* paripája, ¦*•' -ayaio Torda télé rom gori. ' 1*-a, de ttlddsfii folyton ayemá-baa voltak s gyorsabbik lévén,él« meas-sse haagsó huj I huj ! kiáliosások kost hossá egyre kÖMleduk. Midőn már ote-kély híja tolt «anak, hogj a királyt véraxomjas aldösöi Uljsaea t*. érj ék, Torda kötelében meghasadt a h«gy, a király és üldösői kost, megmentre a királyt a bisonyos hslállól. IV. Béla Magyaror-sságoak második alapitója lett, a Torooa-kay osatádnaK pedig a mai napig két ág« van élstben, agy grófi ág Erdélyben éa egy bárói felső Magyarorsaágban. A Torooikóy grófi kastélyt lS48-b*n as oláhok megrohanták , Torooskay Lássló grófot meggyilkolták s mindent felégettek. A múlt nyáron, midőn mi To-roosken jártunk as oatladosó Torocskay kastélyt is msgnéjtuk.a hol minden pma-talásés eor*»Mt képéi burdja magán. A regényes fekvésQ a-jgolken a ronkaUg-épulets^kel s at egéss Turoetkay birtokkal a aagy-eayedi reformatQs oollegtum birtokában van, mely áliiioUg as egéts uroáalmat 60 aser db- araay kamatjai f«jébnn baasonéi v*si.
Törd ár ól kiiQoőorsságuton regényes begyek kost folyton a kanyargó Aranyos tolyó partján barmadfél óra alatt lehet kocsin eljutni Torocskóra. A*t biasem, Erdély minden jelentékeny folyóját láttam. Láttam a Marost, K.őrö»t, Sttmoet, KükÜílÓt, a ssáas föld folyóját as O iot, sőt még a Ny arád nsét is, de egyik folyó sem kötötte le annyira érdeklődésemet miat aa Aranyoa. Gyönyörű tájak, festői vidékek «s«k, mely"k«a as Aranyos ke-resstQl kanyarog. Óriási ssiklák, lejtős hegylábak, termékeny esáalóföldek, dm r«ls«gek ssagélyesik e kies folyó partjait a majd Dtíadecfltt a folyó tükre fölé hajló dui luubjsatú cserjék ktcsérkodnak a játssó habokkal. As Aranyos el nevetést ast bi*sem risének siioétŐl nyerte, mert viae mindenütt egyforma sárga, de aem as a vörösbe ját*só ss«anyes sárga, mely a kellemetlen érsést asttió piwkos habokat je lemsí, hanem atumaek jól ¦ sö üde sárga tsiu at, mint a miiy«QH»k asar»ny-haju tündérek tustafeayu ragyogú b*j-ssioét képseljük. Átért hittem est, mert arany ninosen benne, igy egyedüli aranya a ssios. Legalább arról, hogy at Ara-
megiamersB s nyilváioaaa nyugtásutn, ! egyvsertmind-as egylet as^gényei ét árvái javára tett nseo nemeskeblií és nagy-lelktt adományért a magam és as agylet •erében hálát köesöoetet, mély tiasteiettel {nyilvánítok. Nagy-Kaaisaán májúi 3l-éa 1887. Varga I m r e ma. a Htdsi-tyán egylet elnöke. ^^«w
rg/Irt" aíwpssabálya a^t^^&m. kir. belugyminiasteriurobot feltérpRtetelt.
lelynek végesiével a ssép oyesbuu aranyat mostak volna, i itég tapsai ét étjaméeei; hallottam t tirsaminek nyomát
Ttshát as Aranyos folyó partján haladva Toroctkó felé fellőni egy helyeo,
E« is a tatárjárásból vassi eredőiét A tatárok Osőbe rettek egy ssép
lehető legjobban sikerültek s a legjobb a folyó ptr jáa magánosán álló torony-tor nássók: Fürtt Béla 7-ik, Hoffmaau | magasságra felnyúló vékony esi ki ássál. Agott, Eger Zsigmond éa Betlheim Ala- Ka ép oly kUlöni* itt, miat as Aldunán dár 6-ik. Sampach Károly 5-ifc osst. U a Uuo. kellő kösepén felnyúló b.bagaj nulók könyvvel jutalmaatattak mag.' aevü tsiklatorony. Kardesóeködéeemre Hat tanul ó atornaUDár ur által fele- fuvarosunk ast mondta hogy est „leány-jánlott nemseti tsinu tsalaggal ékesített' kó'-nek nevesik oterkossoruval juulmastatott. Vajha a. I ifjúság oemes és áldoaalkéssbaráiai a test j
edtétérŐl sem fairdkexaéoek meg a a leányt. At Üldösott Isáay b"gytsakadé-pályásat jutalom tételeivel arányban álld kon, tsiklákon kereteiül végro eseo elrej-Ösaseget áldosnáaak a legjobb toraáasók-' lett ssikla ssálra menekült. Bosssas ke-
' resés után itt is reá találtak, mire a leáay üdösoi elŐla mélységben k-nyargó Aranyos hullámaiba v«tetle magát. Asúta nevesik estassiklát „leáaykóaek.' Torooakóra délelőtt 9 óra tájban jérkestünk. Et a regéoyea fekvésű miot-egy 2000 lakossal biró köaség a* pgy Istent hívőknek as unitáriusoknak 9gyik főhelye. At égési köaaéget t a környék-
iek fel!
Uti emlékek.
Irta *¦ a na*?.kanizsai .Polfárt I i évi iBárcm 19-án felolTKi
Györffy János
(Folytatás.)
K.M mit Írtak •! kooiakal, • jn-totiaok baia •¦álláiunkra.
mint jutalomra méltó. Jelige: „At erény nek gyósni kell.' SsersÖ Ressó VIII. ősit. Un. — A második \'úik pálysmunek csimi
Feltüot nekem Totdan a veadéglŐ-ben, hogy a tah'kelner olyan bisalmat aBD0! f«mil,ar„ hunyorgatások kost forgolú-
kórtlttok, miol . ki ul «k»ri» .• l ti h t.domáu tm
S««r»5: Z.kál Zurmoid VII. ont. Un
4. A ballada-pályakórdéare 7 pá-1 HAl itmer lyamu versenysett, melyek kösől »¦! Hogyne ismeraén Arany Jáooa-féle balladái műfajt, annak | bi„ , Koronában sserkesstét és előadását legjobban meg' köselitette a „Kántor Kata" esi ma
maredlAfli fsm ?• kérd.tóm. — mondj.— ; olum ,zj >d«ig. mé^ „ Iölre h
b
,
tragicuaan réf*öd6 lakodalomnak heljftt balladái huif(gal éa népié* atilsjaal Taló elöadiaa, miért ii érdemaasek ulál-Utik aa 1 araay jutalomdijra, malynak adománjocója tek. Wajdiit Jóaaei ar. Saerso Dugorioh Tilun VIII. oaat. Un. — ToTábbáegj máaodik balladála l Al
p
melynek csime: aAsitélet",aainbSn eléggé Italálta .. Arany Jáaoa-Mle balUdák | m;b..i en.leke. j i fk >
ki?* Majdnem a syakába estem örömömben a jó ismerőt nek pedig nem emlékestem reá hogy vsiaha láttam roiaa. Elmondtam asatán aaki .símre előkelő helyseiét, ő pedig tiatteistet küldött tőlem as Imre ssámára, a mit »«oob»n éa máig aem adtam át Beki, de ma talán majd valahogy tserjt ejthetesn. Ktilöttken Lőw Lajosnak hiTjákf t as Imre mm de a bi-
y
kellékeit «e hangját, átért 1 tia frankóé arany jaulomdijat érdemel, melynek adomáayosoja tek Simon <Iábor ügyvéd ar. Saerso: Hantnaao Sml VIIL oest. taa. .Kelemen Brsai* oimQ b.ll.da, mint asiatén eléggé ¦ikerütt, dicséretet érdemel. Saerso:. Zakál Zsigmond. VII. osst. Un —A még fönnmaradt 4 ballada miit aem sikerflll gyenge artrek, elo-dáslalaak.
fog reá.*)
A tordai hasadékról ast meséli a aéphagyemáay. hogy a UUrjiria idejébea IV. Béla a aserenoeétlil Sajó melletti mohi fttkoset atáo maga ia faUtnak eredTéa, meneklllese kösben Erdélybe jutóit ¦ itt Torocskóo, Torocskay Vendel raribaa
•) Tocaa [an jelenlaf .Polfári Esjlet* taáUo kérlije u UskedTeltaafaek örrand.
Saark.
béli falrakat is mind unitáriusok lakják, raa itt Torooskón as aaitariotokaak 4 oesUlyo gymoaaiamok és unitóképesdé-jSk. Vasárnap terén aa egéaa kosseg Ur. népi ssin! ol'Stt. Egy egéss koaség ily vaaáraapi arcsalatát a városi ember nem ismeri, est oaak falun lehet látai.
Bejártuk a falut, a mely különben rá-roa asimba megy. A basákra a tornács teldli oldalon felirják as épité tulajdonos nevét például: .Itten segedelmére! esen hasat épitette Ssakáea Jánot nejével Da-ményi Annával 1871-ben.- 10 ara felé a templomba menetre btb^rtn^ostak, de még a harang koagásában i* as Ia-.aa egysége van kifejet'e; ugyan ia a ba-rang nyeive a harangnak oeak egy oldalát veri, vagy ia a iMjea herangosás helyett oaak is kongatnak. Est a aaabály-ulaa ssekgttott kongataat a tóbbi uai-uriu* konség-ekben it volt alkalmank heliani a mondhatom, hogy aemmi esetre sem uláltuk kellemesaek vagy megha-toaak.
(Folyl. k6T)
Hírek.
- NjI1*«bob kfttsömet. N.gv.á-
got Qelssi Qntnuaa Vilmos királyi Uaá-oaos ur a nagv-kaaisssi „H.da-lyán Egylet" tiasteUtbe.i elnökének történt meg-válantása alkalmából as egjlet alapító tagjai sorába lépett 50 (ötven) forinttaJ, vely óaaaafet, hogj kaaetoitM vettem,
volt május 31-én WsjdiU JÓssef nyomdája alapításának. 1*6* május 31-én déi-elótt történt as első nyomatás a nyomdai cseg kővetkeső jelmondatával: isten t»gi-tett. Isten segit, Isieo segitni fog. E o*#v idŐ alatt tagadbatatlaoul erős emeltyűje volt a kösmíWeJŐdesoek, a helyi visso-nyok gyors átalakítására s iránysete* fejlődésére éiéak hatást gyakorolt. E<y hóval később, vagyis július 1-én 1862-beo megjelent a „Zala-Somogyi KöslÖuy" eltú Stáma, mely íme ma ia a kdtssolgálat ügyében barosol; «s ekkor ültetett fából nőttek ki a megyénkbtli lapok et a ,Su-mogy". Sok ssép önálló mfi jelent meg a leíolyt aegyedasáaad alatt a nyomdában, melyeket sajaálatuakra ninoa módunkban fölsorolni. Midőn e asép idő elé rése lelett a lap és nyomdatulajdonoaánsk gratulálunk, kívánjuk, hogy továbbra Is virn'joo nyomd*)., t - befektetett jelentékeny össseg miséi §*rbb sikerrel ko« ssorútsa a butgalmat és igyakese et, ímelylyel negyedtsásad alatt ast elh.l-mott», saolgtjjoa továbbra is hivan . kös-j művelődés eiómotditáaársa társ-dalom jó-' létére, a tulajdonol megelégedésre, éa fá-i redságod munkástágának mélió jutalmára. | — Á fuvaros kocáik rendet álló-
halye a „Zóídta" épülni eldtti térnek ko-j vésése miatt réatbeu a tütultóajtya eiött> a Bátbory-utcsa elején, réssbea Korona-bercteg-utosáb.u, a Kmiuy ét Magyar-uttuák tsögletén nyitott uj utcsáb.n vau.
— PQnk&»aHs»árn«pján a felső
templomban lélekemelő teoé«mise tartatott, melynél a fógymn. ifjúság működő t köare. Vörös Mátyás tanár ur „Deum omaes agnotoite" soló éneke mély hatást keltett.
— PAiikAadbétfái nagy-gyakorlata a a.gy kaaissat ónk. tüsoltó-egylet* nek kitűnően sikerült, különösen ig^n halyasoek bisooyult S»llér Lajos fÖp.-raactDok-aak aaoa tapintatot mtéskades* hogy ssórakosoi hagyta a lüsoltókat t • lovak befogatáaára sem lévén rendelet téve, hirteUo riadó', fuvatott s néhány mátodperot .latt keat volt a rofiam. A nagygyakorlaton 65 lüioltó vett réatt s a főterén lerfi hercsegí emeletes hason esskösölteteit aj oltás, míg a asák ós kötélmássás as „OroMlán" veodéglő második emeletéről történt. Gyakorlat lU.o seDessóval a ,Sörkert"-be volt kiráodu-lá«, bol ette 8 óráig kedélyesen mulatlak, melj alkalommal falköaaontés moodatot Saller Lajos tóparaoosaokra, Lengyel Lajos elnökre, a város köaöotégére, illetve a város élén álló polgármesterre »at. M«gható volt, midőn es utóbbi pohárkö^söotésre tusképen a lüsollói senekar „Isten álld amg . magyari* bymautt adta elő asa-balOstan, Jéiokemelóeo.
— LskttvÖ Dr. Tuboly Gyula előnyösen ismert nagy-kanissaí ügj véd néhai Bellis JÓssef kedv~s leáoyál FauU kisitaatoayt május 26-án reggel vesetta ohárbot FollegtBleo boldngaág kisérje at uj pár ssent frigyét.
— A keszthelyi uj váiotháaa teljesen el köstül t. Henct Antal jeles Api tea*, épi'.Rtte 23 eser forintért.Felavatás, máj. V6-áo tórteai. A képvisalóiestülat t-gjéi reggel fél 10 órakor ünnepélyes .een. misét hallgatváa, 10 órakor a városhás nagytermében gyűltek öatse di»tOlé.r«, melyet Keischl Venoel várusbiró nyitott meg. Utána Koller Ferenci emel*, tiót, s átadta a ditaes épü'etet a városattk. Lénárd Ernő lelkes bessedb^n emlékesett meg a város biró érdemeiről, bemutatta a jubiláns varQ}biróuak eseo alkalommal leleplesett • a distes terem déli réaséa ki-függessteit arcképét s .oditvanyára Koller F. épi'ésseti bisoUBági ele .nek, Schadl János g.ad. int. tanárnak, mist as ép&let tervesójének és Uenot Antal ópi-téssnek jegyaőköoyví kössönet mondatott. A varos e napon distt öltött. Délután 1 órakor a városhás termében dieslako-
volt.
— Eira.fi Pált Murakö. ssÜlÖttét •sándékosnak a Csáktornyái válasstóke-rületben képvuelő}elöltnek kikiálUni. E végbói janist 5 napjára sotákiorayai ke ruíot válást tói ér.ekesUtre hivatuk egybe. EtutUl ugy látstik Csáktornyán nem less válasstát, mert K>rályi Pálnak nem tévés ellenjelöltje, egyhangúlag kí fog kiáltatai képviselőnek. — E jó bira*« minekünk csak as a megjegysésíUk »¦. hogy jeles publicsistánk nem Mur.kos-ben, hanem Ssepe noken •tuíetett-
— BaUton-Ffired megnyitása. Hasink kies fürdőhelyének, Balaton-Fftrednek megnyílása műit vasárasp délelőtt ment régbe a tsokott ünnopé-lyeeséggej. Regg«l 9 órakor a tseotegy hasban iiaoepélyet „Vési Haocta* volt, %HÜSZONHA fODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. JUNIJS 4-éo.
u<y umrí óescsével A. még kit ügvbusg© ur társaságában • savanyuvis íorrá«ho« mentek é* mÍDd»DoyÍ»Q megisielték a -.ogjviset, • koosiatálták, hogy a
* 4-ylorrás kilünő hatásos vise *s idén "oj vasa-tett erejéMl. Etek után * för-d.'.bo'/ megnyitóim ak "nyilváoittatoU. A moíuyiuvüünepélyt nagjbao emelték a .áseretelbáa' ooveodéke.ből álló dal-éa *«Dekar, as nj tanár vesotése »U'i. A dalárda kórokiul ánnkelte el a .HyaiDUf
• a íenekar lobb nmgJWíl*rabot jássott.
__ Bakról vettük a kövelkető »o-
róka': MéJyn titaielt sserkesstŐ Eer >L•» k«Uen)M mowanalról van ••o-rr.Doiém« úttal érfcsiteoi. Örülök iga-sáu, hogy nekem jut e tissteatég, misse-rjot «ereoc«éi lehetek af alább említett ügjboo küssoaetel mondani, íisekere. Jóisefué, » nemes lelkfi úrnő áldosat késs. nemes l«i kéne te egy ujabb igen ssép ísdu jalét «dti, a meonyiban ssegéuy templomijukat egr igen asép és értéket mis* mondó rabárai megsjáodékosai kegyes volt. Nem es s> el«6. Igen sok mái be-ítélhetne ss ő kegyességéről, de melyr es úttal elhallgatni cséisserflobaek vé-lek, nehogy a tteretet érsékeny (serény* ¦ége esáltai érintve legyen. Adják viassa a oki ai egek ssássioros kamatókkif teeti lelki javakban. A hírek nevében Matko-„c Gyűl. segédlelkét*.
— Jótékonyság Klein Lipót sala-bari földbirtokot ai ottani asegéajrek javára 25 frtot adomáüyusott, GUlaei Gutt-m»u Láuió p*dig 25 frtot adott &i ottani lüsitltócgyletuek egj hydropbor betser-téaere. A segélyiellek es utoo is monda-uak kÖtiódetet.
— Zaiamegyf főispánját Tapoicián
kitúateiő ielceaedéasel fogadták mijai 20 án. Kiienci ér óta ily sáaslódiaibsi nem pompázott Tapolcca, ¦ a aseretve listtelt v«udíg tititelatére pompás diss-kapu is emelielett. Reggel 8 órakor vagy 30 fogaton mentek a várót előkelő polgárai ai ér késő fóispáa ur elé — egéti » halápi osorjésig és itt, — minihogy » Méltóság* DórögdrCI, hol a megelosó éjjnlt töltötte, Árvay Lajoa a varos nevében néhány melegen átértett sióval üdvósolltr. Főispán ur röviden ki-tejesvéo kössooetét, a menet megindult Tapolcta felé, n ide érve taracsklóvések-kel ét lelkei éljentáankkel fogadtatott. A diadal kapaoál * lüsollóság tejes diasbeo képesett sorfalat. A várothás előtt a kocsikról letcáilván, óriási KÖsónség jelenlétiben (» vidékről is ssámoatn sereglelek ide.) Konkoly Ambrus, csi<nseiet ka-DODok üdvü»ölte a foispáat, emnlkadstt lelkes b^stedb^a, mire a tóitpán magvat rövidtéggel köítöato meg a fogadtatást. A rárosbás aagytermében acutáa a küldöttségeket fogadt* d méltóaiga ; amtán p«dig több városi eotabifitis kiséretéb-n meglátogatta as öanei tapoterai taainté-löteket.'a t^pasitaltak lelett miodanütt megelégedésének adva kifejő é«t. Dílu'ác 2 urakor 100 teritékü bankett volt a Mujier-féle vendéglőben, hol mint na-gyuo ter.iiétsetei- a pohárköasóntésekbeo sem vuh biáüj. Lelket fetkössöotóket mundlak : a főispán, báró Putheány, ffit. Üoükoly Ambrus cs. kanonok éa mások. A buDquet a legderUllebb kedvben folyt le. Még as nap ette Ssigligetbe utasott, Veséreije as ég tsertjoctéten !
— Hyineo Schl<«iog«r Benő ssom-b*thelyi lakos májul hó 29-éa jegyeste el i'.HAk Snd.>DH kiaaaatooyt, Fdüák Armm siomb^'betyi lakos leányát. Al-dut kis«rj« frigyüket !
— 4 helybeli L«th fó»jmoí»*i-umbaa « tanévvégi viugálatuk a követ-L.(-i'( rendben iescoek megtartva: 10-kéo lets a bitlani viugálat I-VII 13-káo ketdMtk a saóbeli érettaégi, 1Ü — 23 ig naponként a délelőtti órákban folynak a
viaagálalok három-három osstálybao taa-sasvkok sserist. Kősben 19-é« a gyorsírás é« fr»ncsia nyelvből, 25-én és 27-éo a maíintiomók visat;állatn*s;, 2y én less a Te Déum és a bisosjyitványok kioes-
' tatnak.
| — Magyar nxioéaict Baiog Árpád stinLársulata (Fjeage pártulásban réasetül,
i pedig több figyelmet érdemelne. L'get-
jhyaé jmalomjsUka alkalmával egy k>aaé megtelt ugysa a ssinháa, de mi t-a, a
j többi deficitet előatlásbof. Miután, csak néktáuy előadást jel estek, nem kívántunk
I egyes darabokról aaóloi, de általában ur! igen és ujoUg felkérjük a t. kösönaéget
hogy e diotéretet érdemlő jó társulatot
léllóob párifogásb».a rést«titse.
[ — Zalaincgjében a képviseld vá-
láastások máhos két hétre, vagyis június
' 18 án ejtetnek meg. A nagy-k4mss»i válaaztokerület elnöke Lperj«sy Sándor, alelnöke Flihál Fereoct.
— Vacskiea János nagy-kanissai gyártulajdonoa állal — gÖskasánjának as >iobb>aél több lóeróre történt berendraéve folytán — a gyártelepén épített kémény már képsen áll. A 29. méter magaaaágu épitmeoy imposáasan emelkedik ki a város fölött s a vidékről jövök már Q-elté-i61 fogva folyton láthatják. A hatalmas íé bl lik
Egy hét tSrtéiete.
— Megyei r b. A asentiloua; lóvásár as eaósés miatt nem sikerűben, pótvásár tartására engedély kéretett. — A köveakállaissolAhegyekbeii apkilloxera létesése cooatatáltatott. — Vidéküaköo májoa hóban 26 exer léleknek adatott tel a béranálá* ¦zemaége. — Baláat Lajos ketathelyi ba!á»s a Balatonba ölte magát. Ik Tód áll d fl
y — Iakey
lAé
Tódor áll
tetett
g
reodoraégi fel ki — Zech
|{rheam«ttkna) báo alrokknál, iintsW teg*égek köveikestében gyakran fejlődni svukott ssi» bajok •!hántás* cséljából, valamint asámot betegségnél, egyéb gyógy-hatány mellett igen cséítaeru as ugyne-vesett bedÖTBtoles-kenó-gyuró-gyógyniód (maatage) s nsen müveletoél as Ön által kissitett kiiöoő öassetótelU sósboraaeut miaden esetben igen jó erednaénynyel saoktam hassaálai, a Így alt mindenkinek ajánlhatom.
Viktor náprádúi lakos a novai járásra a ministt-r által gasdaeági tudósítói tiasttcl bisatott meg. — Söjtöri uj plébánossá Tajlby Klek s«gédl*lkésa válasstatott meg. — A sormási újtemplom építése erősen h»Ud, jelenleg a torooy falai ra-katnak. —
— Hasai r. h. Báró Bésáa Jái meghalt s benne a család utolsó tagja. — A nagy-károlyi t&akárosultaknak eddig 33 éser frt gjüjtetett. — Aradmegyébens a Maroavii áradása nagy károkat okoaott. — A murassombati kisdedoroda 260 frt áilsmsegé'Jyt kapott. —¦ Blajkovic* He-lánie, férje av*dveért a saidó bitet vette fel. — Uj sserkesetü hátalusltí hegyi ágyút talált fól egy újpesti ipari
Irodalom.
ja templomba. —A veesprémi ,Pásmány-
WtJ kör" május 30-áa érdekes irrdalmi ün-'nepélyt tartott. — As uj orsaiggyülés ssept. 26-ra van ostsehiva. — S*eged*aa homokban nagvmennyiaégfi 16-dik ssá-sadbeli pénit találtmk. — A „Dunántúl" a válasstáai idő alatt hetenkint kétsser
épitméoy beosBletere 'válik as e nemű 'jLÍppio eskürő alkalmává] ittöt^a villám epiiésaeiaak.
— Vándorló kabát. Pünkösd
tóa vigau ssólt a ¦ aene a »Fehér ga-lambboscsimsett korosmábaa. Ecker Lajos bádogos segédnek erro igen csíkUn-dott a talpa egy kis polka, masurkára búért. — Táncsra perdülni sseritó déssahölgyet hamar talált, de a táncs-terem igen meleg lévéo, kabáiját levetve, aat egy togasra »kásította, és Rowfája tó! illedelmesen bocsánatot, íJIoivo eo-gedelmdt kérve, bogy hát ingujbaa lehet ssépea táacsoiai, jól megforgatta. Kis idú múlva a kabátot fel akarja ölteni, asooban ó fátum, as eliQot. Másnap jelentest tett a rendőrségnél és nem eredmény nélkül, mert a megugrott kabát bisonyos Horvát János rovott előélet ti ssolgs.uaI megulákatott. Ekkor ka-batjat vissaktpu. Horvát pedig a dutyiba került.
- Halálos Ütée Vellák Tamás május 31-éa kissé bepitjókáxva jött a torhéocsi ssőllőhegyrói kocs in. — Lasa-o«k felől ügyen ekkor jö.t Strem Bernát kocüssa RalÉos Mihály; a kocsissal jött egy kmya, mely W*llák csikóját foiy-
ug»ila, e miatt Wellák haragra lobban a kikapta kocsijából • lőcsöt és a
kocsishoz dobta földre ¦
löot nem talált *t, — est ekkor
O4ia felkapta ada saaladt Wellákhos és1 olyat vágo'.t a fejére, hogy as .nyomban élettelenül rogyott Űsass^a- másnapra meghalt. — A fékveeitelt kocsis átadatott a vissgálo bíróságnak.
Kilél
dturnom, —
vagy óriskedjetek a rendkívül udvarias ismeretlen utssoktói. A helybeli vasúti állomási fÓnÖKségbes Z.-S>.-Ivánrdi sürgöny érkesett, hogy egy Körösről utasó Ageoeace Vmcic de Cisefci nevű ur midőo a kanistai állomáson a k'jpéb* ssáílt egy rendkívül udvanai idegen, ki Tel utkósben ismerkedett meg segítette őt és nejét fel, — hova aa idegen is beült, a vonat iadu ása előtt aaonban hirtelen felugrott, hogy tulajdonképen nem is agsal a vonatul megy, mert Zágráb felé utasik és magát illedelmesen ajánlva eliávosott. A vonat eirobo-got éa midőn már Gelsén tul voit vette éssre Ageosce ur, hogy as udvarias uri ember 1200 frtot tarulmasó péna. tárcsáját s^t a köitópénst urtalmasó kisebb erasényét it melyben 30 frt volt eltüntette. L¦ hát drága kocsibaemelés volt. Nyowosás erélyesen foly.
a
jelenik meg — A veasprémi gasdasági egyesület okt. 2—5-én kiállítást rendes. — Külföldi r. h. Haydn saobrát Bécsben m\jus 31-én lepleaték le. — Veronában pedig Gsribaldi lovasaaobrát.
— Boaoiában tartóskodott buaaárjaink felvállaltak. — JUn. 21-én Londoaban a magyarok jótékonycselu bált rendesnek, melyen Kitdolt trónörökös is retet ve«L
— A bécsi postán 150 es«r irtot sikkasx-tást fedestek fel. _ A franoaia oabinet Boulanger néikü! megalakult. — Hirsch báró bankárnak négysaás millió frank vagyona van. — A leég«ett párisi asinhás romjaiból 90 holttestet Utak ki.
Yegyes
— Az én hsütszerem. Gög
(M&gy&rorszig.) Tekintetes úr' Az ön kitQnő, Brmnd R. gyógyszerési-féle svájezi labdacsai heves szivdo-bogisomból s nehéz téfzési bajom-ból teljesen kigyógritottak. miért is szeoael hálás köszönetemet DyiWáni-tom. Sem mulasztom el e jeles hi-ziszert misoknak is Ajánlani. Magam pedig a rendelet szerint tovább is használom. Teljes tisztelettel, Eger-mano Adolf veodégiós. Brand R. gyógyszerész sTájczi labdacsai a gyógyszertárakban kaphatók, egy doboz ára 70 kr. De rédójegyére (fehérkereszt vörds mezőben) s Braod R. oéralá írására figyelni kell.
— A (tjuro Kyós>módsser >as-
sage) ujubb id^b^o legkiválóbb orvosaink ául igoo jó er«dméoyoy«l alkalmastatík MURoruk, bénulások é« csusio* bantalmak elhárítására é* megssünteté«ér« s e eséUra a legjobb hatásúnak nyilvánítják a Bfása*-féle soaborsseast. Krre voaatkosólag Dr. Lórincxy Ferenci or, a k. orvosok orss. egyesületének titkára, tüdÖ- ét asÍT-^4 k
csímfi két k&tetea
franccia fgéoy jeient m»g legutóbb a budapesti SíDger és Wolfnor kiadóctég derék Tállalaláoik, as Egyetemes Regéay-i tárnak l«Lujfcbb köteteiben. A munka aaersője, Delpit Albert a legkiválóbb írók egyike, kí a ss in müvek és regények egy egéss fényes sorosatával tette már nevét nemcsak ismeretessé, de méltán híressé is. Drámaiság tekintetében regéajei, melyek nagyobb réssé a asiopadoo is tapsokat arat, veteksseoek Ohnet alkotásaival, jellemsések tekintetében pedig fölötte is áll nagyaevfl irétársánsk. A külömbséf kdstük fő kép abban van, hogy m Ohnet regéoy-drámái ssélesebbek, jobban rési-letakbe menők; a Delpit elbeszélései pedig rövidebb meaelüek, megrásóbbak ifflu as életnek éa as általános emberi jellemnek ssebb oldalait ssereti festeni nem feled késve mag as árnyoldalakról sem; ameit komorabb tor messe te s sötétebb oldalak fHé vonssa, a ssenvedések ai emberi gyarlóság, sőt goaossság ecse-telé^ére késsteti, tért adva asooban a fény-oldalaknak is, mert ai árnyék és féoy mfl-véssi etosstásában, mely a harmonikus müegésinek legbiitosabb ismertető jele. Delpitvel kevesen vetekedhetnek. A regény meséje, bármily kevés elemből ran is öeasealkotva, felette érdekfessito, jelenetei pedig olvasva is a legtökéletesebb ssínpadi hatást tessik, feledbe lotlenü! vésve be magokat as emlékeseibe. Nyelve határosott, kií^jeaéaei bistosak, erkölosi ssinvooaU magas. Hossátegyük-e méjf, hogy melegen ajánljuk olvasóink figyelmébe? A két kü:ei ára pirob dissas vá-tsookötésben együtt 1 frt.
— „BÓtSa Újság" ciimö évenkini 10 sser megjelenő lap indult meg Pécs-Ssabolcsoa Dr. Ktalmann JLrnő sserkesstó kiadásában. Ara egy évre 2 frt, fél évre 1 frt, Kóssa tenyésslók és róasafcedvelők asakköslönye.
kövotkeső levelet ioiéste Brásáy Kálmánból : Budap-est, 1885. márcs. 12-án. T. Bráaay Kálmán nagykereskedő uraak Budapesten. Ctúsos
Bécs:
Temesvár:
Gract:
Ki nyert?
Husás május 28-án. 82 30 26
21 74
Sztrk. üzenet
— Tdbbiknik. Lapank 25 éves fennállásának .aefünnepléie a kosiobfln Url keprúelSválasxtáai ms«t>lm»k miatt elhaJasc látott. A lap teljes 2ö éves fönnállásának *v
f«rdilója jLt>6D
ki
p j lsa
jalius 1-éo van, ¦•Ívről annak Ül i negemlékesoi
— W. Ss.-tb Örömmel Tettem síivé* soraidat. M«rnvQ(au>m u Ígéretben Sxivélvsi UdvOxlet!
V. KöMönettel ratt0k.
— L. S. A kiránt k&ovvsi mnckOldSM
— Űoriciin. Ai ér<t«kes kaldene-nvekért ksssoset.
— M El sem bacsuxhattuDk, fogadja eí utoo »tiT»t advö«l«tílnket.
Fi sser ke •itA ét kiadó:
, BA TO BF I LAJOS
Laptul ajaon oi: WAJUIT8 JÓZSEF.
3'', lóerejü
gőzmozdonyok
fa , mén- és B*»!m»tü»*!*w<«
legszilárdabb szerkezetű, könnyen illtható s oj szerkezeti
ÍŐZCSÉPLŐGfcPER
zeges dobb&I. kettős tisztító mŰTel irpitokirászolüval és osztáljozó hengerrel. lr» 3150 frt éti azon felül.
MUNKAKÉPESSÉG 10 óra alatt 3000-6000 kéve
jotallái
Az lS»tt-kl
budapesti általános országos kiállításon
agy díszoklevél,
Magyar gözcséplokészletek
GROSSMANN ÉS BAUSCHENBACHtól
BUDAPESTEN.
GROSSMAM és KAI S( HK\H\( II
első magyar gazdasági gépgyára
fcSIséfáexi at f. BUDAPEST JslIsS vácxi it f.
4, 0, 8 luerfjü
gőzc8éplőkészletek
veróléciet dobbal éa vasker^ttel,
legújabb, legszilárdabb szsrkuet
EKÉK VETÖGÉPEK,
rosták, malmok,
MORZSOLOK,
Szecska-és répavágók
iad-D
mezőgazdasági
GÉPEK.
Budapestre felránduló vevők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 percz-nyire az osztr .állam vasúttól) jönni kéretnek.
legtöbb asztali- és ödrtó ital,
kitiné hatátunak bizonyult kohódwnel, (égeliajotaUl, gyomor- w oolyagku-> rútnál.
MatUui Henrik, <iri»w a
i* E rorat alatt kdzlCttek^rt nem vállal felelSiétet a uerk.
PEZSGŐ
FKSSKLHOKER JOZ-EK nroál
Hamburgból Kevryorkba
mind*!-. sz.>r.ián ,-s vátáruapon.
BárreboL N«wyorkbi
minden kedden,
Stettinböl Newyorkba
minden 14 nap alatt,
Hamburgból Nyugatiadiába
havonkii:: háromszor.
Hamburgból Mexicóba
htvoakint egyster.
A tánasig postaifőzhajót kitűnő elütás mellett mind a hajószobákban úgy a fí>-délk.'^hen elhelyezett uur^tuk is a legkelvesŐLh utazási alkalmat arujtanaJu
XX**KXXXXXXXKX
1192|tk. 1887.
Árverési hirdetmény,
A Dagj-kaaiaaai kir. tör'tiík, te-lekvi. oaitálya réssérol köshirré tétetik, hogy Qyőrflj Jáoo« ügyvéd et oeje Goóth Ida D.-kaDtaaai tak. ve>reh*jtatók-nak Koaköoj Katalin férj. Ciioderi M.-hálycé végrehajtást wenvedŐ orotstonyi lakos elleni 230 Ín. tóke, 1876 évi Ja-ouár 28-tól 1877 Július l-ig járó l5*/„ eaentul 8'/0, kamaUÍ, 17 frt. 60 kr. per, 7 frt. 85 kr. végrehajtás kérelmi, 15 frt. 50 kr. ingó végrehajtás fogaDatoaitáai, 9 frt, 50 kr. jelenlegi a még íelm»rülendó költségek iráati végrehajtási ügyébea a featoerosett kir. tőrvsiék. területéhe* tar-tosó orosstonyi 344. tjkvben t 193/c. 5. hrsi a Kis kön Katalin férj: Cunderi Hibályné tulajdonául felvett 328 írtra beoatlt válls*g köteles ingatlan, — f 290/b. hru. a. ugyanannak tulajdoaAul felvett 762 frtra becsült ingatlan, — aa orosito.yi 520. tjkvoen t Hl brsm. a. Cainderi István, Ciinderi Anna, Ciioderi Roai tntnt Kösköny Katalia végrehajtást ¦seovedett jogutód*, éi Ki» Károly Jáooa tulajdonául fe.votl 320 frtra becsült m-^tlan as 1881: GO. X. c>. 156 § értelmében 1887 évi juaiui, 28-án délelőtt iC órakor Oroadooj köaaég basánál Gyórffy János felperesi ügyvéd vagy belretteee köabsjöttével megtartandó nyilvános árveréses eladatni fog.
Kikiáltási ár afennebb kitett becaár. Ír ver esni kívánók tartóinak a becaár 10"/,-át kéeipénibea vagy óvadékképe* papírban a kiküldött keaéhet letenni.
Veri kötele* a vételárt három egyénid réasletben, meg pedig aa elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől esámitandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyaa->tiól 3 hónap alatt, — minden egyes résilet utáo as árvttrét napjától "ámítandó ö'/t kamattal együtt at árverési feltételekben megbatárosott helyen és módosatok nerint iefísetni.
Kelt Nagj-K.an.ssan, a kir. teaék, mint telekkönyvi hatóságnak 1887 évi Marc. hó 5. napján tartott üléséből.
Gr. Eugonnay Hbell
h kir. taxik, ataok kir. tssák. jegj*ö
3051 l-l.HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÓN?
1887 JU
4*a
tlliVEliTE «.
Ai áitalanntao iamert, jd hirs^tnek orrend ¦ ¦ több oldalúiig kituntatetl »6a-borau k4«it»«s.Mi - kdaoabíjéníl (ófra - .ok atiaii.nU líféo ai utóbbi icóbe. k,t*T». elháeicoaiaav kotr "»k»- ev'W'ir'"*" "Mo.iiom . arra Kk njo-mathu ujithii.B kojaJ alatjat ««in föl bíjrpe-tetv.o 11 SfTneramiDc tcí-jecjkéct a )>ad*p««ti iparka«ariail.
SÓSBORSZESZ
o- .1.
bt- ''"Vií-alaMk, annijnntaéiik ttx'iMk .tb
nak bitonrult.
Fogti-atitó mw?*lt is !*•« ajánlható, a m»nnyib"n a íocgak ttaját el..««gm a foihii.t .rí.bit, í. a ni! tiaata. «t •aaftslu iit Cl" ' • iri. flparolga.a u Un T»la-¦nmt aiáolaiO. e laer fejnnáara X • Wto|* •ríailMW « f • j k o r p a-Mpaodei aeg aaaJiljoaaaára í« annak .IliTOlitiaari.
Ar« egy uagv a»«»i.el 8<> kr., »gf ki.i-bb avrK(r| 40 kr
Uaiaiilati atuitii mafj>ar >Mr •*«« mjal-on, bnuminjo.a.. né..ori'«l «IU». m.pd.i mmbei imj.'u ni-IIikrlti-tik
RAKTAKAK NAGY-KANIZSÁN Koarahld A. hrkvul* •• Taub.i r» p> Klrr., FnarlhofT-r, Brlua JÍI..Í, MioHik Gy S. Prealaiavei <^s D.-uUrh. Marton í» (IflW, P'itrf A
Badapmicn. IV- k.rülrt, M.ií-.im aütiit 2S -Um
HapliMtó <'Nákteriijaii s
T>>dor Joaa^f. Strahia toilvt-rek. üfautr t*»iiét Fiók J. U EmmPr J 3O«fi « -S
zilika
RSJEGÍEH.
BT ^ É1NT 3
188J. é> ben tönjerrtnfnjf k :
jnnins l-éi: aoo^ooo [arát 0.2L ért.
Dec2ember i-en 100.000 forint osztrat értét-
Eredeti Jjorsjeftjek » n«pi írfolytmoo.
lgépy-^ 5 ioríjegyr« 24 havi réasletben i forint Í.SO
je»jet,10 , 24 , . . . 4 40
azonnali jiuiaü jogfal már a I«gk5a»lebl>
hütáthom
tOréf ütho
A lagkiHbb njtraaéornyel kihntott aorajeiyek i »7«r«méB7hotá-aok&ü it toribb jiuaanak
BudapeNt, Uorottja-uteza 1-
UTU O
SCHLICK-féle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
részvény-társaság Budapesten.
Központi irod»: VI. Vicii Wrut 57. — G»zd»sá,gi géposztilj-: Külsó váezi-ttt 1696- 1699.
SCHLICK fele tzabadalmazttt
^TRIUMPH"
sorvetőíépek
SCELICK-Jéle szabad, egyes-, rayol-. kéHös- és Itármas-ekék, 2 dsi) dij, aranyérem és még három egyéb kitüntetés. I
SCHLICK- és VIDAJS-Jfk'.
ered. egyes-ekék kapdUí ttlti]ge.tr,. is porhanyitó-ekék stb. "*
artiy tfitz»kaiuy t hatvail Mtuetklil •fctverMByM
Gözcsépiök, járgánycséplök,
gabona-rosták, őrlőmalmok,
takarmányké$zit!> és egyéfi
gazdalégi gépek.
Előnyös fizetési feltételek.
Legolcsóbb árak. — Árjegyzékek kívánatra ingjen és bérmentve.
24-én!
MmnÉl] készpénzben
50.000
II
10.060 n, áOOO_ii2l)%k]l<?88|iÉmriii»f.
A magyar iovar -egylet Mrtjegy-irodija: Budapest, ȇc2i-utcia6 tz.
J kónjvkore.kídMebeo »aroa fm Tanbtr araknál
GYÖGTKtTRDO . . Vaa meBrye i i
vasúti álloiuások SzoitiUatbel; és Anpang ¦ '
hires glau^rsós-vasas-fürdő. Az idény megnyitása május 22 én vstt.
111
446116 T
Arlejlssi M
NagJ-KaOÍeit Tirol taDicaa
állal kSshirri tétetik, hogy a népfölkelő Caspalok résére Blüka^gfa
rattan és iatíauya
helyUégek ts^gépiléM irioti Tállft-lat foljó éTi
jonlun J én d e. 10 órakor.
a viroahái UQácitermébsD Djilri-aoa titi* iriiboh irl-jl*« mjia fog kiadatni
A k61U«g,15,rÍD7,at tj 567 frt40 kr, a tsr«ak, kóluégretéa terr magjára,; t, !»ltéttlok • t. Udíc« termébeD » hÍTattloa órik alaf. megtekialhettk.
A >irt ajánlatok 678 frt ors-dík peoiaei l,8k*a6bo u irloji* megkesdteeig a t. ikUtó hirfttai-nil adandók b«.
M.ról a rállalkoaoi okajtók saenoel «TtMttt«tnek.
Kelt Ktgj-KaaináG 1887. mi-jut 31.
A városi tanács.
3050 1—1

ooaorxxxxxxx
RUSTON, PROCTOfi a TÁRSA
^ li^^^lgl^" nagy raktárukat
uiidor ulc/,ü 41. t-7. alatt
ajinljak
| Sieges gói-cséplőgépeket 2'/, 3 és 4 lóerejü nagyságban. Jarginy csépieket tisztító készülékkel vagy a nélkül
Kettóa
narmaa
Sor é> uéri »«t*J«f«HI, •l«aajyi|takit rntikit ta ka^oriou-atrzwlékat lik 1 ilébt irikta >• kifYti 5 fitetelekku
kivknulra ineyrn és bérmrntvF kOldrtnrk. 30442-8
20 év óta ösraert
fi R G E Kféie orvosi
KÁTRÁNY SZAPPAN
(jttobi tekin éljek által aj>>i>lta Ausitria-Magyarorsságban, Francsia o' uá g, líémetoraság. Hollandban, Scaveicsban, Romínban it b m ár ríj év óa féojrt nkerrel h*isDáltatiLc
mlndennetnü
mint síinte az arczbór mindenfele l.gztíitaiaasgai
ellen kuíöi.ö*oD a rüh, «¦ tdiiU e« pikkely löroör
• koai, a lömjr rtpaáyéay, a faj és itakil ellen, a B
máj folt, ugj 08 vésett resotorr, a fai^^dag, a lábit
a gyermakok valamoonj-i küllő fa;beteg«frgei étien. Eieufelu. mtade-
kioek mint a bfirt ti w ti tó moidóixor »j»olti.tik.
Ára darabonkint hasouUtl utoslt&ssal eg) fit 35 kr
A Berger-féle kátránj szappan 40*/0*« töméaj f*kitriuy tartalmai í«l©ttftbö gondo*«n tid kéentre g leoj*t^«íöo küloob^ió éa mÍDdea egjéb, a keratkedáaekben elAfurduió kátráaj-»Eappaao^tó!, mi*rt er»D svappao 3d°/q ^Iicttio aoyagot tartalmai, fiinorn illatszsrss —
M&eralése Tépett S
a gyógysiertirakban világosan Berger-féle katrányitzappan kérendő s ügyelői kell a zöld csomaoglásra.
szanws eknánnyal kitüntettetett a bécsi nemzetközi kiállításon 1883 ban.
Egyedül helyettes a bel- és küljald részére:
A. HRLL gy*yy Troppau
ng«r Bá* %yÓí
a ¦egbizát«k e« Ud
áúok U ka Idead ük.
Prn
!987 6-12.
I


.Liebig
|HUSKIVONAT|
1O aranréreni és díszoklevél.
Ifsak akkor valódi.-.'
Men doboz arujepe /7 * jm I 'krltníialairáual van t/i-aT ."é1 fi'l I ¦Ilim kik nromúban ^* a>^ |
i „Ltabig Company" központi raktárhelyisége az (hztrák-Magyarbtro-daiom részere:
ál, Bécs. I., lolizeile a.
fnwer kereskedés'
Berek Károly, ositr. csasz. kir. udvari
toT^bbá valamcnvi na(pol>b frisier-cBeinege t Miamist, minden gtúgysicrtárban.
Umratn és Társa
But>na.
Vegyes ekék egész vas es sczéllél
sokkil Urtóbbk i ké
sokkal tartósabbak, mint azon ekék, melyeknek fa fogójqk és laké rektlk van, _ szillitJDk pedif. kdretkeió írakban :
3-7 mélymewtat solya 90 kilogr. . . 33 (nií . *-8 • , 95 .... 35 JÜi
!,—lű • . 100 ..... 37 ,fl6l
Llokés nélkül minden eke 2 írttal oicióbb 8iillitiai tereglajt « eke kímélésére 6 frt. — Minta lapok és irj-gyrfkek -ngren éa bérmentve küldetnek. 2994 12 — 12
l nirath és Táraa országos gépgyira Práea Bubnán M.^-..^..„ főriktár, . Budapest Vácsi-ut 60. «iáin.
WajdUf Jóutf könyvnyomdájából Hagy-Kaniuán.NAGY-KÁMZSA, 1887. Jonios ll-én.
Hnszonhniodik évfoKam
Elöfi'etéal ár
. ,1 trt ÜÓ kr
10 kr
HIKUKTtSKK
MVILTTEB8EIÍ
l 3U k*. fil.-Iri.dok
ZALAI KOZLOII.
A nagy-kanizsai ,Kereskedelmi Ipariunk", a niutgy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a 9nagy-kanizsat fásdectnevelö
A lao szellemi t«s*et
tav«k a ue-k fstSwfhai, gi re»sét illatú ktizlanieiireli [ a kiadóhivatalból bér_ent—»
Uk*jr*kpéoftári
Bérrceotetlem levelek nem fa-g<.c.t_.tu*k •!.
Kézíraltk vitsza
egyesület', a mnagy-kanzsai tiszti-önsegélyző szövetkezet*, a n»oproni kereskedelmi s iparkamara* nagy-kanizsai külváiasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
\eliéz a megélés:
Lépten-nyomon ezen szavakat halljnt ; s ha a dolog Talódi illisit íutatjat. ugj találjuk : hogj ez nem egészen alap nélkül mondatik. Mert kereskedésünk és iparnnk pang, a földmivelés, a meiógazdasig jövedelme az ntóbbi időben — az amerikai verseny és a bennQoket körülvevő vámhálózat által a minimális értékre lett redukalra.
HazinK faldmives állam; erre vagyunk utalva földrajzi fekvésünk által, de ez nem gátolhat bennünket — sót teljes erőnket oda kell irányítani, hogy a nrers termelés mellett kifejlett ipar- és kereskedésünk is legyen. Az állam évenkint sokat áldoz ezen czél megvalósításáért; a társadalom is átértette végre, hogy egyedüli meotségftnk az ipar és kereskedésben fekszik és anyagi viszonyaink rendezése itt concentrálódik ; s ez által az ipar- és kereskedés kezd kibontakozni az^elóitéletek iz-gága járma alul fölszabadulni. Ls ez igy van jól; mert az iparos és kereskedő előtt sokkal jobban nyitva áll a világ mindenQti, mint a fél-képzett .lateiner* ek elótt.
Szomoiu ugyan a dologban -most még mindig, — hogy a hazai ipar nem lesz kellőleg fölkarolva és támogatva, s bog} a fogyasztó közönség jó nagy része szereti a kttl 1 földről .nportálí czikkeket. S a külföldi,, kereskedők, gyárosok és nagyiparosok szinte jól ismerik ezen gyengéuket, s ugy elárasztanak ben u'ünket házaló ügynökökkel, hogy alig múlik el egy nap is, hogy ily rém alck ne kisértsen és be ne * koezog-tasson hajlékunkba, kínálva a kilü-uóbbnél kitünóbb gyártmányt ,mig végre lépre csípnek valakit. S igy nem csoda — mert a repüló Ogy-uökök igen sokát elvesznek tólük — hogy különösen ai iparos és keres-
kedő osztály panaszkodik a megél bélés nehézsége fölött, és sok fiatal tehetséget ez el is ijeszt a kereskedő pályától.
Vallják be Aszintén, hegy a (zabádon űzött házaló ügynöki kereske dés, a terjeszkedő knnkureuezia. az adó s más kiadások, mint ólomszárnyak nehezülnek a pereskedők s iparosok váltaira; s nem túlozzuk a dolgot midőo azt mondjuk : hogy a megélhetés nálunk igen meg van ne-; hezitre, mit különösen a repüló ügy- j nökök grassalásinak köszönhetnek.' Mert míg a szolid kereskedő és ipa-: ros egész nap otthon ül tétlenül a boltjában, és fizetett személyzetével együtt lesi várja a vevőket addig a házaló ügynök hazró-lházra jár, ki-nálgatva a különféle árukat; s minthogy ezen uracsok rendesen bőbe-szédüek. ritkán távoznak cl anélkül, hogy aüzletet" ne csinálnának ; sót sokszor még olyan portékát is rátuit-málnak a szegény jámborokra, mit ö csak pár év mulvi "szándékozott beszerezni, de megveszi, hogy csak mentül elébb szabadaljon a tolakodó verébtől. Ily eljárás mellett nem csoda, hogy az egész országot ók tölti; be különféleczikkel; s a szegény megtelepedett iparoj s kereskedő fizetheti a nagy jövedelem adót stb. Hogy mit mivelnek ezen ágens urak (?) faluhelyen, hogy mikép élnek vissza — igen sokszor a szegény falusi nép bizalmával, azt bajos volna itt elsorolni.
Az ügynöki kereskedés káros befolyása miatt ugy a sajtó, mint a na y közönség már számtalanszor keserű panaszokba tört ki, csakhogy ezen panaszok mindannyiszor eredmény nélkül hangzottak ei; mint a pusztába kiálltott szó. Pedig a közönség, a kereskedők és iparosok szívesen tennének valamit ez ellen ; mert ők jól tudják, hogy ez a kereskedés inmoralizálása, a szolid üzlet
megölúje és a szélhámosság ápolója, de nem értik a módját, és törvényein'.: sem intézkednek erről. Sőt mondhatjuk e tekintetben nagyon is lazák a mi törvényeink: itt sálunk
boldog boldogtalan hat — ha érti
szabadon házal ha nem érti azt
a cikket a mit árusít; mehet szabadon Tárosról Tárosra, faluról faln-ra üzletet csinálni és a megtelepe dett adófizető családapák szájából kiveszi a mindennapi kenyeret.
A. mostani ügynöki kereskedés által előidézett állapot tarthatatlan ! És szemben ezen jogosalt igaz pa-naszszal, oljannetnü intézkedést kellene tenni, mely ba nem hetetlenné ai ügynöki
Nézetünk szerint ezen megszorítás igen üdvös volna. Az állam is hasznot húzna belőle és a községek is ; s mi több, ha a jogbeváltás nagy lenne, nem csapnának fel ely sokan a .gyöngyéletre' nem árasztanák el az egész országot; a közönség nem szedetnék rá oly gyakran és végre a helyi kereskedést és ipart is elő-és a szolid kereskedés kiírtra a szélhámosság
mozdítaná nem lenne által.
Egyelőre csak ennyit akartunk
fóaaiDÜ, »e vtmme! eaifráfl — Uhut mos dani — turökóasu cirtrott c*ipon alul ero bdrkabál — máskép nem tadom neTeani, msrt kűdaeQQflk nem mondható miután attól aaabáa ié kiálliuta tekintetében kfi-loebíe.k.
Ujj* ninoa, luin ae ujjak kwlye lyuka, ngy öltható fo> mint a-nailény, f«l-alló magú rókaprém gallérral. Mindegyiken oeek ralira ugyatTesett penyókára Tatra láttam. A leányok feje babjai a percen áab f-<Tegéhea haeonió párta Tan, melyről 15 — 20 különféle aiiift n»ltg függ alá egéaa a oaipfln alul kétoldalt, áe főkép hatul. A ragyonoa, értelméé, telje-aen ccagyar ajkú napnak term6 fóldje
az ügynöki kereskedésről elmondani.' ke»ée Tan, lobot mondani egyedali fog
Ajánljuk szerény sorainkat ipa-' lalkoaáea a raabányáaaat. rosaink és kereskedőink szíves figyel-! . 3ik" * ">r<x»k°'
oépr61 alt ia
agy ti kiaaré-
lépéseket e ¦^vllíD!,é,J1,B„kklUUa„1 „B .. a teendők fölött ; pu.tal.am. A ko.c_ab- délután többéi
kereskedést, tanácskozzanak _____
legalább megnehezítené, s olyan aka- jsaját érdekük követeli ezt, s mi re' |Lliátogá"ü_k'_-jlk"
dályokat gördítene elejbe, mely által méljnk, hogy a kellő intézkedést ttd-: biionj agy megették a h_n,
sok Tállalkozónak elmenne a kedve tős eredményt fog szülni és végre l>ort *• •""•* •• «r4i kapadobányt, mint
az agenskedéstól. Igaz, hogy keres- nem lesz okuk a megélés' nehézsége *kárL_L_._!'!!„_ o-láa"A'.T**' t
_*__ri ntn_ pa _í_ t__a^A_Kinl*_i_i r,A^ —«- __#• ^x ___*__k________._____.____1 *
g
kedőinkre és ,párosainkra^ meg fölött panaszkodni. a közönségre nézve is legjobb volna : és legkedvezőbb lenne, ha az Qgy-
Doki kereskedés egészen belenne' szüntetve, de ha ezt ma még nem ' lehet — a megszorítás is eredményez valamit.
Ezen megszorítást mi leginkább pénzügyileg szeretnénk; pl oly formán, bogy minden házaló ügynök — akár bel- Tagy külföldi — tartoi-nák iparengedélyt Tiltani itt Kínálunk. Természetesen ezen ipareDge-dély nem egy pár forintért, hanem jó nagy összeg pénzért adatnék ki ; másodszor a házaló ügynök tartoz-
Llib Simon.*) ia a még a reggeli érakb.n érkaeiünk Ta-, autón -.ocaardre, honnan rövid pibeaée
Uti eoilakek.
Iru •< a n»gy kaoiXMi .Polgári _ t ii\ nárcs. 19 ia felolfuu
Gl/örffy János.
411 kóaele^u, uiidl
nék azon város- vagy faluban, hol LakácTe-.ii irait elakarja adni, * Táros- illetve |«, 21. verté: vette fel .lapigékül a átok
_¦_... __„______ .,--------- ----------''alapján igen atép bewádet mondott.
A népöltöaeieaajttiágo* ¦ ahaaában élö oemietiaégek egyikének öltöietéhes •em baaonló, de nem íi magy*
falu pénztárába bizonyos összeget I adó vagy más czim alatt befizetni. Végül határozottan ki kellene kötni, hogy minden ügynök csak oly féle czikket árulhat, mely szakmájába vág; s azt semmi esetre sem volna szabad megengedni, hogy egy személy különféle üzleteket képviseljen; mint ez mostan legtöbb ]esetben dívik.
'¦ után gyalog indaltank el Marot-UJTár : felé a marot-ajrárí tóbánya megtokiaté-Egjleta-bn' tere. Ulank egy lapályot völgyben aMa-roa völgyén leljeaon kifejlett _¦»(*• ná-ru kukoricta. kender ¦ egyébb ówi <«t-
(FolytMtá'.) vények, majd ailppedÓ told pátaitul bo-
Mi it bementünk a templomba. I ritolt do' '«K«l6kon vetetett kerecttftl,
At egétt templom bereodetéie' teje- ""í egyttwre caak eióbakkant t utuakat aen h*«on.it a kálomii._ templomok pu-1 A"1* * Maroa l»i.u bajiatokban, komor ritán e^ytterlUégébet. EgytaerÜ fehér-1 kanyargáw oi«ndet folyáaával. V-lóban re meatelt falak, f_.t_tJ.o keményfa 'í"* ™ * n«pd*l»»k, mikor aat mo»d>*. atekek. SemmiféU ct.fr.tág, ..mm, kép. f hoÍJ ^Marot vite folyik otendeten." Jó aemmi oiiráda aehol, egyedüli f__j(_*é-i D&Sr kerfilő atat kellet, tonnánk a Ma-
roton átvétető hídig, melyen tol már be-jatottunk a marotnjvári báayaépül«'*k( tteralrények <W tóbaJmatok tömkelegébe. áajátaágot, aoha nem iá ott i «JAttilák teljéién itokatlan földtani jelenségek kötötték le figyelmünket A hUion tol olyaa bepe-hupaa, gidrei-gftdröi területre jutót-tuac, mint a milyenek faluhelyen * diianó paakumok, vagy a falu régi líb>-1 egei ók noklak lenni.
Caenevén, félig e<náradt, kopár gv«piég tele gödrökkel, baoam a go4»r oldaláról eao motta tömör aaíkla atm* teíülrte tebérlik el. Kötelebb érve látjuk, bogy afebér atinfi tömött ttikla ¦•<¦ máa min; * kösooaégei kuaybaaó, melyet
iyü*é-:
at orgona, énekök dallama inkább a protMtam féle n_m_t ftfcyh»«i senéhet i at olaatbot. A fiatal 17. réti .
Férfiaknál
ugy mini aaaaonyokoál
legfeltűnőbb, a hófehér, de különféle ki-
*)('rikke Bár a lajtó alatt rolt, mfd -nogtadtok, bo(7 mát lapnak i- aagkQldi. JOv&re k6»anjttk, ily móduu asm kértink.
T í r c x a.
Hegyek kizitt
Mily enyhe, mily tiszta itten a lég.
fjelkemben. szememben orÖmtüz ég ; /^igasb-rnagasbra vonz a fürge vágy, Mig égig el nem ér, nytigtot nem hagy.
Alattam a város komor, setét. Szennyes por teríti rá JÓÜegét; 5 nem tudom, utána mégis vágyom : Nem itt van, nem itt az én világom.
Itt a vihar dühöng, villám czikáz, Oda lenn megvéd a szülői hál; Nincs itt a munkára, érdemre tér: Ijenn vár a küzdelem, lenn a babér. Katikat/ J.
fa elsé tzarelen-
(NorelU.) In. : Perhoné Blatt JÖMsa.
(KoijUÜ--)
VI. Kéa7«!tn«t .l-,siDcsiáT»l batorsot!
•io báb* n Öl •¦ urog Vomey, vcsa
n^tott, • néhisyuor tttrslmetleDtll tekint
ai ajtór*.
Vé^regyeDge kopofii bftlUUsott, ¦
Janó lépatt a tsobiba, atyj* msllatt fog-
Í»!t» hsljflt.
Fi.a, •öbkju Varas/, de tokiig rá-l '
Ne vedd ett tokon atyám, nem jöhettem elébb, Iréoet a Ferit kitértem radiékhos, aaólt Jen..
L^hetaégei-e, — hogy e roatt időben ók lávoitak b*taln_], • hol van Marit ka, kérdé Veroey ?Ö velük ment, f .le é Jeni, kénytelenek voltak elmnnni, de megférlek bogy egyhamar vitait térnek.
Tehát akkor atabadon beaté1-ge.hatunk egymáatal, atóít ítmét Verney, jer t_*m ülj mel>ém, figyelj reám ugy mint egykor, midőn néked atomóra multamról adtam fe.Ti.ágoeitáit, csakhogy moit rólad van «so, atat jővddröl.
,Tenö jól tudva, hogy mit atándéko-atk neki aiyja mondani, hallgatott, t Verney foly tata.
Ltad fiam, Mariaka aaép, kedvet jó leányka, ttive még aenkíért tem dobog, kiaértad meg elnyerni e kit angyalt, ajánld neki ttivedet, aaereltmedet, ba . tied lehetne, akkor én végtelen boldog lennék.
J nő kedvet fiam, egy kérdéit intetek botiad, felelj reá óacmtéo, ttived tu-gallatára hallgatva. Ssernied « Haritkát?
Apám, rebegé Jenő, ki ily nyiit támad át t nem várt, miért e kttlönöt kér-déa? biit kötél étté gem, fit neretni mint rokonomat.
Ab itdla Verney t&relmetlenal, biat nem értett, tehát kénytelen vagyok magamat jobban érthetően kifej«*ni, veled asándékaimat tudatni, remélem et ellen díbci kifogáiod? J«nfi kérte ftyját, hogy ctak foiytaat*, t et mélyen tekintve Jenő Ha>m*ibe folytatá lattu hangon.
A:yám, tiólt Jenő, mig hangja ret-gett at énolomtől, ön nem tudhatja ta*-bad-e Haríikt txire, oem akadt f már
oly férfiura, kiben föltalálU alkotott ett-ményét ?
Kedvei fiam, feleié Vernej, éo arról meg vagyok győsó'dve, bogy Maritka még nem tserelmea, hits kibe lenne, nfll ismer leokit, — e •savaknál Veroey elhallgatott, a apa é* fiu e peresben » grófra gondoltak, de egyikük se atólt •emmit, mintegy titkolni akarlak egy-m&a e!Őtt gondolataikat.
Kii idő folytával Verney folyUiá, látd én ia iterettem Irénét,* ha tán lett volna aJk-lmam ót elébb megismerhetni, mielőtt még Ferit látta Iréce, tán akkor engem tieretett volna, ¦ éo meg lettem olua kiméivé aok ateiivedéatői, tok ke->erü caalódáatól.
Te Jenőm ne várj máara, nyilatkot-sál moat midÚD még nem kéaő, mikor még asabad Mariak- atíve, mond meg nekem fiam, ninc* aiivedben a aterelem-oek egy parányi ssikrája asm, nem dobog e hevea.bbea aion kn batdarab, ba a kedvoa gyermek kőteledben van.
Errenebés lenne telelni, atyám, taólt Jenő, kivánatátteljeaiteni fo^om, mihelyt kellÖ alkalom kinálkosik. Még toh* aem ¦terettem, a et okból félek elhamarkodott vallomájtól, vitui eanék tán régi hibámba, mert ateretem a aiép nőket, a egy alig lenne képet boldogítani, de apim nn egvnnrre elaiomorodott, tán fájdalmasan érintik •tavaim ?
Igasad v«n fiam, atavaid »tivemet tik, mert félek attól, bogy te toha tem letteet képet Maritkát ateretni, a őt boldoggá tenni, mert e gyermek aoba aem .uduá elviaelni aat, hogy te kívüle miit U turetnél, hit ő nem olyan könnyelmű, hogy rigaMt lelhetne ragyottk keretűéit.
Nem,atyám,acakitá Jenő félbe ttyja atavait, oa toha aem tog megtörténni, én Mariakit nem teendem boldogtalanná — itt -.hallgatott mintegy gondolkotva, t atután lk«aa h-vngon folytatá.
Nem akartam neked Mtiiakim nem önnek atyáin, megmondani, bogy én már régóta ateretem őt, ateretem ttivem leg-beatőbb tserel-nével, ctak hogy fÓlek attól, bogy nem találok értelmemre vitson-táat, sí okból hallgattam, ativem mélyébe tártam aaerelmemet, könnyel möaéget asinlelve. De mott midőn atyán) ai ón, aurait haliám, nem valék képet továbbá titkolni értelmeimet, de annyira aaenve-dek néhány nap óta, att histam, bogy Mariaka moit olyan magában tárt olyan Homorú.
Verney kellemesen volt meglepetve midőn 6a előtte értelmeit ec>etelte, de ai utolaó atavak fájdalmaaan érintették, asonban igyeketett etl fia előtt eltitkolni t Így aaólt.
Caaiódol fiam, én nem vettek María-kán aemmi nemű váltotiat étire, légy nyugodt, at 6 aiire atabad, de vigyáit Jenő, ne kéltéi, a te tterelmed Mariaka iránt lattan de bittotan ébredetett, mig ellenben egy gyermekiaaiv egytteiTe lángra lobban et aaaereIen_iitenT«délyei, forró, de a férfiutói függ, bogy a t.erelein ne ctak atalmaláng Jegyen, éleitteni kell örökké e lángot, mert ellenkttŐ eie ben bamtr kialttik. A valódi igát ttereiem, melyei ki nem irthat a raivböl tem mi féle hatalom, oaak idŐt^bb-kaél atokott elő fordulni, Maritka ó még gyermek ntm it-merí a valódi it«r«lmet.
Mennyire oaalatkosott Verney, midőn ily vélemétjoyel rala Mantka fej Őt,
folytatni akarta még, de kocaírobogáa bal-latttoit. Erre Verney gyoraan í»ik*Jl a fiát kebelére ölelve, éten • tavakkai v«latt v^et a pirbraaédnik. Vétd kebeledbe Jenőm Havaimat, fogadd el jó UDáoao-at, ¦ moit vedd atyai áldáaomat. J<toő •aótlanul hajlott meg atyja előtt, a asatán ativében a legkülönfélébb értelmskkel-tietvr lávotott.
K*te at Öattet cialád a nagy terem ben együtt v*3aorált, *b Öreg Veruvw iiu-katlaa jó kedvű volt ma, annyin, bogy Mariik* • Jenő, kik eddig Hömoruaa öltek at mi tálnál, akaratlanul outaní kezdették e jó kedvet.
Iréné férjével örült, hogy Mariikat oly vidoroak látják, ugyii már néhány nap óta aggódtak miatta.
Éjfél alán elbucraaUk egyttiitól, ki-ki tto bájába távotva pihenni, gondol-kötni tért.
VII.
Stegény Mariak*, ki moit ágyadban fekve nyitott ftimmel ábrándosol atived válaittottjáról, nem tudod még mannyí boldogiaUoiág vái reád a jövŐbeo, bogy fognak atép gyermek-álmaid asmmivé lenni, hogy fogat rósiát ébráadjaidbóJ a keterU valóra ébredni.
Még nyújt alkalmat a tort R%ymon-dal találkoshaíni., naég élvea*d majd a viaaont Hereiem bájoló magaattot érteimé1, ab ciak »tért, hogy annál kinotabb legyen a lemondat, hogy ansái aebvteb-ben tudj megküldeni *t élet terheivel.
JesŐ Imi férjed, et majdnem váJto-tatlaa elh*tár»aá»a Voraeyaek, a a ise-renoté len a btlyett, bogy nséf mott «ji-latkotoék, a kiragadná a gyermeket a képselt ábráadvilágból, még vár, engediHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
csak igán vékony rétegben borit i íüvet tápláló csekély téri
cse- ,seae-, ssaralat- és a jutalmak kiosstá-
lőfoid,
Mootu; pedig kesdődik a rengeteg »óvilág óriás birodalma képMilhetlen mélységben és vastagságba*. Itt ép ülj Mftbtdoa ooui a Bsertesséi heverő sóssiklákst a vihar, mint éjssakou tmifuTiln óssse-torlódott óriát gránit vagy mé«kStÖQie geit, osakkogy a hófeberseg Aléok ssiné-ben csillogó Bosiiklákat as idők »ibirn nem vonják be a hajdankori ódonsserü-seg barna foltjaival, hanem inkább hó-és esőié paskolásai eseket egyre fehérebbé locsolják. A a«gykit«rjedesü bányató-lepea megtaláltuk as irodát, a hol ¦ báuyáb*való lessállásra engedélyi adnak ott atunbao ast a kellemetlen felvílágoei táat nyertük, hogy a bányába a kosárban ieere*xk«doi nem lehet, mer: a drótkötél eistakadóban volt ¦ moet javítás alat Tftii, bajiem ha akarunk a lépcsőkön le-mehetünk, ámde az nagyon tárasslo. (Vége követkesik.)*
Tudnivalék.
— 4i oj Binllitáni adó. F. évi
juliut 1-től kesdve as 1887. XIV. t. c értelmében a magyar vasutakon a te heránt küldemények ntan basaedendő ssállitási adó S% 5%-r* emeit«tik fei. Ennek köveikesteben a német-ostt. gyár tengeri kikötő kötelékében ei iafi n«riut tannál ló díjtételek megfel előleg felemeltstnek.
— Elvi határozatok iparügyek-
beo. A próbaidőre felfogadott iparost*-noncsok iskolástatáaa agyéban a kereskedelemügyi miaititer követkesÖ hata-rosatot bőst*: A próbaidőre falfogadott iptrostanoocsok ukolástatást Ügyében aioo körülmény, hogy ai ipartörvény 61. fcj-a értelmében a unonct fölvétele atkaimával kötött Menüdéiben próbaidő tett-e megállapítva vagy nem, mely utóbbi esetben a Ü8.Í5, rendelkesesai lépnek ér-vényba. aem ss iparost, i«m a tanon csőt a 61., b2., O'S , 64., 65. 66 §§-okbao kö-rnlirt köielesetlségek alól fei nem manti, hanem ai idétett ssakassok ai iparosra épugy, mint a tanoncára nésve a felvétel •apjától kesdva, nem pedig ctak a próba idö lejária utáa válnak kötelesekké. Ai idésett törvény 68 $-a osakis * tansaer-sodes kötél eső erejére nés*s tus ki határidőt asoo Ciéiból, hogy ha **f;rsod6<-bao megállapított vagy essn ¦¦ akutban kiiüsőtt határidő alatt akár as iparoi, akár a tanonci, vagy ennek ssulói illetőleg gyámja, a lett tspasstalatok tolytán a tanasersÓdétt felbontani kívánja, est minden kárjsitáa vagy m*s eebésség nélkül tebeeee. Esekbói önként kővetke-tik as, hogy ason iparos, a ki tsnoncsá-nak tol reléiétől kesdve as idésett 61 — 65. §-okban előirt kötelességeit teljesítem •lmulasstja, vagy átok elten vét, es által a törvény 1^7. § ának ¦) pontja Jér-telsseben büntető kihágást követ el.'
sava! egybekötött sáróttnnepely napjául jaaias bo 27-6 tUsetelt ki; ugyanekkor ontjuk ki a bisoayit»ányok*t és as e>te-silót. Miadesekre a t. Molöket é* taaugy-barátokat evenael tus tel ettél meghívja N.-Kaaissán 1887. évi június hó 9-én a polg. isk. igaigatóaág.
— Sormáson a kösös Wgeíóbdl as iskolawék félhold területet hasitott ki és
taoalók ssámárs faiskolául ssolgáló hannálatrt engedte át.
— A Mffy-kanitsai isr. Uninté-setftkbao as es évi sárvísagálatok kÖ«ot-
Borrendben fognak megtartatni: juo 11. d. a. toraa.jaií. 12. d. u sene.juD 19. eV 20. Ker. iskola, juo 21. d. e. 1. ritio«»-Uiy, d. a. l. leányo*stá.ly,jun. 22. d e. 2. fíuosstály d. u. 2. és 3. laányoestály 23-án d. e. 3-ik fiosstály, d u. 4 6oest.
24 d. e. 4. leányosstály, jao. 24. d, q. 5. fiaositály jun 25. késimunka, jun. 26. d. •. 6. fiaoMtályjno. 27. d. e. 5. és leányosstály és énok, jan. Í8. d. e. ii tenitisstelet; anly vissgálatokra 1 t, ct. isfilcket és UDQgybarátokat tiastelettel meghívja as igasgatósig.
— X.mlmmtgjébrn a képviaelóvá-ustis jun. 18-án ej ti tik meg, a kardiét rálásstÓ-bisottságai követkesoíeg nevea-tettek ki: A tapolcsai válasstókerületbea : Bagyay litván rálaastáai elnök, dr. Ehó Gyqla vál. jftgysÓ, Aos Ferenc •savasat-ssedó küld. elaök, Nagy Aladár ssav.
üld. jegyso, Caigó Pál éa Csigány Ki-
oly helyette* elnökök, Lory Miklós 6*
4.rvay Lajos b. jegysók. A kessthelyi
-áiasstó kerületben: Bogyai Háté vál.
lök. Stiéder Lajos vál. jegrso, P*pp
Hírek.
— Iskolai értesítés.
rnisai polgári-is kólában as éi d
A nagy-ka i — 87. Un-
pg
évi rendes viatgálatok juama hó 17>éa vfttsik k«sdelökei és Urtanak e hó 24-ig besárólag. A magán viaagaiatok juniós fognak megtartatni. Én»k-
bó 25-én
ssivében a sserelmat éi lelni aMaVedély< váltosni, s esatán midÓR a' kedves gyermek mar iamari mi a aterelém b es érse-lemnek vissonzia*, akkor sasa* össse ovi latkosatával. a gyermsk reményeit, stirél s egéss életét. ,
Ah! miért teremted mindenható ssivbe átterelem magasztos értelmét, o ért midŐD oly hamar követi kínos ssenve-dés es érséat, mely oJy csalfa ábrándokba ringatja a ssivet?
Igas, van asoű stenvedatben is, me lyet a sserelem stü) kéj, a gyöiiyör, di midőn nemcsak hogy a végiét tiltja asoi férfiút Méretni, ki a ssivnek alkoto.n eatményo, sserotni kell egy oly férfiút kibes a sors igattalansága örök ídöre Ián csol, est parancsolja a női kötelesség sseretni kell legalább külsőleg. sa«kadjoi bár meg a ssiv őrült fájdalmában, es i legboraasstóbb helyset, mely a világoi ¦őre nasva létesbetik, sas várt Mariskára is.
Álmodj hát, álmodj ssép gyermeL fehér párnáidon, elvesd rövid boldogsá godat, most midőn még nem ismered Bserelamnek árnyoldalát.
Képse!et*d egy ismeretlen világbi
— Sxinéaxeink Kessthelyre távos-tak, mul: kedet-n volt as utolsó előadáa. Dicséret és elumaréa kitéri őket, ellenben irányunkban nem mosdhatják jast Méltóbb pártolást érdemeltek volna.
— Jnnlsn 8-an Tolt 20 éret évfordulója ason aagyssertt Ünnepélynek, midőn ó felsége fejéra tétetett Stent István korooájt, letette as alkotmányra as esküt a kiadu a koronásási hitlevelet. Al alkotmányt rnspectálő királynak * bű magyar nemtettel ekkor történt ki békülését öröm lett volna megünnepelni, atonban a basánk U^itebb vidékét, D*mtetünk tősgyökeres magyar polgárait oly módon sújtotta at irvis, hogy a fájdalom elsto-ritjft asivüaket, rest kötő ajkunkon elhal as imádaág; segítség kell, s mssase vagyuak, de réasvé'ÜQk melegével enyhtttttrk a nyomoron, •egiuüok ahogy tudunk., bist saját édes testvéreink ők, a valóban ase-reoosétlenek. Eadő ssóval hívjuk fel t. köaöaségünket a kegyes adomáayesáara.
— Rónaligetté Tált a kö*«. népiskolai gj aKorló kert egy résie, SsidJ L'pól a nepnkolad^rék kertésiéoek ss»k-értő gondosa** folytáu. A virágok királynőjét mintegy 40 féle asia- é* alak valm-satban mulatja itt be, hogy magas nevére méltán érdemes A Marsobaloille, Nybse-tos és Francia-Benetta válfajok képtsík a legssebb példányukat, mig a királynői kíséretben ott látjuk: Kronprint Rudof, Stefajne. Princesse of Walles, Duebesse of Berford. Lord Frédéric Cavendith, Queen of Qumü, Msdam Cusin, Monaiiar Beovit Comie, Ocbarles D*rvin. N«than RothschiJd sat. válfajokat, melyek gyönyörű stiuvegyületben képesnek kossomt
,áüdor uav. küld. elnök, Curke Iván ss. | K tárga, fehér és vörös g'ácsiák kötőt!. . jegysó, Töreky Aladár és Lénárd Er I A fővárosi lapok, mint ritka tüneoiéoy.
ragad, mely von,i.ivoga. . te kéjjel ..-, muTétMt ártoió ted magad ennek k.rj >lbs, ast hissed | rcn ¦ - r hogy saámodra, gyáayórt ter«n. {
Mariska lüsasan suttogj* as ifjn gróf-Bak nevét, b fekete sanmei fényiének as átélt boldog ábrándok mámorától.
Asntán elaiasik, atóke fürlei győ nyörti rendetlenségben omlasak nyitott kábelére, hacoslit egy a»gyi " saált is> egy farcsre a földre ^31 ; (Folyt. k*».)
1Ő h. e., Puiy János és Hoffroann Miksa . jegyső. A stent-grótbi válasstó kerü-itben: Takács Alajos vál. elnök, Bar-
;ócsy Károly vál. jegy*ő, Ssücs István
isav. kül. elnök Glaser Jówef ss. k.
legysó, Ressőffy György éa Pály János . elo., Lohonyay Klek és Németh Z»ig-lond h. jegyső. A kaaissai válasstóke-
ületben: Eperjesay Sándor vál. elnök, .bestyén Lajos vál. jegyső, Plihál Fe-
¦eoc ss. k. elnök, dr. Neusiedier Antal k. jegyső Hertelendy Béla és Baan Kálmán fa. elnök., Lsngye! Lsjob és Gru-er Károly h. jegyső. A saia-egerssegi áiustÓkerÜletben : Btlatoo Jóssef vál.
elsők. dr. Ctioder István vál. jegysó, isjgethy A. st. k. elnök. Németh E. ss. k
jegyső, Itoo ASajoi és Horváth Jóssef h.
elnökök, Boachán Gyala és Udvardi Ig-iác h. jegyiők. As alaó-lendvai válaBStó-erü>eiben: Lenek Ödön vál. elnök, ^eodívsy Mátyás vál. jegyső, Isoo Fe-
-enc ss. k. elnök, Ehrenreicb Jánoa st. k.
j-gysŐ, Varga Boldissár és Kelcs Gyula ilnökök, Pataky Kálmán és Khren-ich Niador h. jegytők. A bsks»i válaw-
tókerületben: Hsjóa Mihály vál. elnök.
Antal Dénes vál. jegyső, Ssalay látván >sar. k. elnök, Fater Jósset ssav. k.
jegyső, Román Dániel és Soós Kálmái tely. elnökök, Babos Ármin és Góco: mre h. jegysók. A letenyei válasstó ke-ületben: Tóth Lajoa vál. e., Békessy
RessÓ v. jegysó. G»dÓ Mátyás ss. kül .Inök, Faics Károly ss. k. jegyső
Schmidt Emil és Folly Be-nát h. a., Vit-
mathy Ferenc és Pichler Imre b. j. A
caáktornyai válasstó kerületben: Molnár. Elek vál. elnök. Bölcs Jóaaef vál jegyio Ssakonyi Zsig. ssav. küld. elnök, ALaseg hy A. ss. k. j., Luperssbeck Jóssef Pécsek György h. elo., Vollák Rasső és Kornfeind Nándor h. jegysők. A válással nök és jegyső as első, s ssavasaU BtedŐ küldöttség! elnök éa jegyső pedig második siav. küldöttségbe* osstatnak be , hogy a válasstási elnököt akadály ot tatása eaetébeu a tapolcsai válasstókerü' létben Acs Ferenc, a kessthelyiben F Sándor, a ssent-grőthíban Stücs István a nagy-ksnissaiban Plihál Ferenc, a sala-egerssegiben Ssigethy Ao tal, as hlsó-lend-vaiban Isóó Ferenc, a baksaiban Ssala U-ria. a letenyeiben G*dó Mátyáa és Csáktornyáiban Ssakonyi Zsigmond ura helyettesitik.
— Jótékonyczéla felolvasást tartoti jan. 5-dikén Hévvisen Stabó János 1849 ki honvéd osstályparaocsnok „Sió-sat MagyarorBság lakóihos" esőmen és pedig: 1. as erdélyréssi ipar ismerte léséről, 2., at anyaorsaág ipara fej les t-tésének akadályairól, 3. a magyar gas-dáról, 4. a magyar anya és gyermekei ről és 5. tavassi visabaogok, költő elbeasélések felolvasása. Nagy-KaaissiB is saáadékosik ily felovasast tartani felhívjuk rá élőre is s t. kösonség figyel mét, kulónöaen
magyar irodalom egyesület felolvas! ssakosstályának busgóiágit. I — Gyáuhlr As aradi vérta;
jpóltenberg LraŐ tábornok nővére Bada csonybao múlt vasárnap meghalt. Bán Pöltenberg Min a alapítványi hölgy uno
báró t nagy károlyiaknak GG65 ftot ado-
áoyo.ott. — ABasüikasorsjegy 200-000 frto* főnyereményét egy temesvári hivatalaidig* nyerte mtp, Ki ast 7 frtért vette egy dijnoktól. — As jj orsságbái tiBstáo hasai erők fölbastnál Isával épül ugy
ipari
mint mfivésti részében is. — A ma-
gyar kir. DostatakarékpéniiárnAl május hóban 1673-íd*] ssaporodott a bétat4k ssáms. — Ujps,oátoo epy 70 év^s ^tnbérnek 25 éms fr-\o*6gt> ^ugyilkosaági kísérletet lelt — Ö Felsége jul. 2-án a kikötőben Iass. bi
Hunfalvi Jéqoe
— A kerMkndelmi é* ig«saágügyi mi-iis-terium p'loUj. eikéssU t, 500 ssoba Tan
g — A bposti eg} e
t a rsetor
kű.juo l
h Rudolt tróoörö, 17-28 ig Angliában lesa.— d ö
áoyosst.
livják aa ,oreg ar deko.ebb réstét kosöini
hireastelték, hogy egy budapesti virág-kedvalönél a híres fekete rossa (Aliaoe Loiraioe) látható, holott es Kanissán már 1883 óta minden tavasssal virágsásbaa van. — A népiskola kertje aTeieki*utcsai iskoiábao van s naponkint ui»gtekÍDrhető.
— Ax nruapi körmenet több éterre
menő ájtatos hívók kegyeletei réatvéte | Uányosst.; d.
tellett tartatolt meg. Katonai diaslővések ás a tüsoltói tanekar műkodé«o emelte a«
kalmas időben történt egy biti ünunpély
aUŐ fényét.
— A nagykatilxaai „Magyar iro-
alom- és múvéaiet-párioló egyesület f.
tó 5-ikéra oa*tehívott kösgyül^st határosatképes nem, 14vén as uj kösgyülés f. hó 26-ára vasárnap . du. 5 órára tütetík ki.
»en uj kösgytilés tekintet nélkül a megjelenendő tagok ssámára határosat képes. — Mint halljuk at elnökség olyan reform •vaaíatofcat fog a kösgyülés elé terjest-;ení, melyek elfogadása esetéo as egyesült cséljának megfelelő nagyobb tevékenységet fog kifejthetni.
— Tolvaj pinrxér- Vig éj után iutyi. Poru Károly • helybeli államáson
vasúti indóhás III. osstályu várótermében alkalmaivá volt pinctér f. hó 9 én este Trebár János főpincsér fiókját feltört*
abból ltj frt kó*2péntt, egy ezllat •' láncsot medaiioDDai együtt és ugy* levő munkakony rét kilopva, elillant. A károsított Trebár est csakhamar é véve, a rendőrségnél jelentéit Jtett, i után tudva volt, hogy a tolvaj a i tokkal el nsm utatolt, nyomban felkeresésére indultak, — és éjféli 12 órakor a _ó madarat meg is találták agy bordély básbwn vig mulatáé kös'. Nem hiába n«m a maga keresménye volt a pént. mert etartóstatása alkalmával a 16 frtból már csak 6 frt volt nála, a többit már el!um-polta. Poru Károly most a dutyiban el-télkedik a vígan lefolyttól éjas^ka fölött,
— A „Polgár egyleti- jóiékony cséla táncxvlgalom jun. 8 áo kevéaaé voli látogatva. Mi e réstvátleoséget a jelenlegi váiasstási itgaiomnak rdvjnk fel.
Hlrteleu halál. Picb. magyar utcsaí lakoa, foglalkosáBra néxve toltosó >bó, tegnap délután 7,5 órakor a gői-fürdőben kádfürdői vett, s hogy hoasabb idő moltán Bem adott magáról jelt, egyik ssolga benésett ai ajtón. A 85 éves öreg asidó ott Ült a kádskélen aláhanyatlon fejjel meghalva. Ssegény embert megütötte a guta.
— Kimutatás. A n.-kaoitssi iparos fjtuág önképsö egylete által 1887. májub
29-éo a polgári egy le*, .kerthelvíaégébei rendesett tart körű tánctvigal mánál
oivsin tett hivatalos látogatást as hitköaség által fentsrtott keresked«lmi iskolában. '
— A „Ha4astyáB egylet" t. bó
rendeseit nyári táncs* igaima — as idő kedvssótlensége miatt — nem volt oly látogatott, mint ast e nemes osélu agyiét megérdemelte volna, mind eanek dacsára, hogy mégis tiesta jövedelmet képei felmutatni, aköretkesŐ lelkes felQlfitetókeek kössön heti: Sonuich L. 5 frt. Tóth István 2 frt. N. N. 2 írt. Ta-labér Zsigmond 5 frt. Pandúr Ferenes frt. Végh Sándor 1 frt. Farkas Ferenes 3 (rt. Kótay Gáspár 1 fit. Lsmbert 2 frt. Orossi Jó*»ef 1 írt. Nagy Jóasef 2 frt. Dirvslica Imre 5 frt. Glavins 3 frt. W»g n-rr Ignácx 2 frt. Klement Lipritné ur-bolgy 5 frt. Wolt 1 frt Cs»cher Ede 3 frt. Blumanschein Vilmos 2 trt. V»rg* Imre asredes 5 frt. Iokey Lássló 5 frt. L«agy«I lgnács 50 kr. Lóbl Mikss 50 kr. Vuo«kics Jánot 50 kr Scheiber Jáno, 50 kr. Hell János 50 kr. Klement Upót 4 tr: 50 kr. Hain Mihály 50 kr. Nagy Jóasef 50 kr. Rimete Gés» 50 kr. Seiler J. 1 frt. M. Gyula 50 kr. Feeselhofer 1 frt. N. N. 10 kr. — At osvgyek és árvák ja*ára tr - e oeme.ielku felQlfise éaértmi-d^n as egy lel nevében hálás kössön elét fajesi ki a rendeióeég, egyidejűleg nem u!ásíthatja el s további p*nolá*ért ía ledfltni.
— A uaK>-baQlxa«I nép- és felaő népiakolákban as érsáró vissgák a kö-vetkető aurrendben tartatnak meg: Június 6-án délelőtt: Hittan as Öasses fin, délután: as üeeses leáayoestályokb»n. — 7-én délután: Teleky-mcsai I. Ftotatáfy (as osstálytanitó snlyo* betegsége miatt). — 17-éa dél-lőtt: I II felső leányo**t. : déluttán: III. fiosstály. — 20 án d. e.:
II in- IV. ie- — A megelégedetteknek koszö-d. e: I. a) I. b)I. le- ni nfcgy elterjedését s foivrast nö-áByosstály; d, u.: párhu..mw, II. Hl-1 Tekszik azok szama, kik s'zivesen bi-
j
Al olaas korminy Sybarys gaxd^g görög várost kiásatja, melyet as ókorban viiár temetett **1, — Sserbia királynéja Odessában sstiletett. — A nihilisták Saeot-Pétervár kornyékén 60 nyaralót gyújtottak fel. — Az Aetna háborug.
— A kalkuttai Öbölben egy b»jó eUö-lyedt a 750 «gy«B * tengerbe tulladl.
— A párissi ssinbáaégésben 70 agyéo halt meg. — Parisban 40 lengyel oő van as egyetemi tanalmányon beírva. — A ¦ 'rajk Belgiumban teljesen magsfQnt. — A* 1889-ki párisi világkiállitáabos erő-•an késiülnok a francnak. — Parisban 6 munkást fogtak el, kik a leégett asio-bás rumjai kost a holtakat fossiog* uák.
— Királynőnk egy angolorssági tengeri fürdőbe megy.
déuán Ili oy
I. II. IV fiaosst.; d. a.: II III" IV.
21-én
Vegyes
fiaosst. — 22-éo d. e-: Arany János-ut-! csai I. fiu< és I. leány- és Petfifi-atcsai I
zonyitják, hogy a Brandt R gyógy-
26-án késimunka kiállítás a köspooti l 8
csai i. bu- és 1. leány- es revon-uicsai x - -
fiuoastalyok.--23-and.-ePetofi-utcsaiI.il., szerész SYájczi labdacsa a legjobb és loáoyosst.; d. u. : tomássat. — 25-én:: legolcsóbb hashajtó szer. Egy doboz VI. VII. ker. oasiea osstályokban. — j ára 70 kr. a gyógyszertárakban. 25-én d. e.: M.gánvitsgálatok. — 24. és J _ A gjurö-gyósjymödsier (mas-
sage) ujabb idóben legkiválóbb urvossíok áital igen jó eredménynyel alkalmattatik t»Qgorofc. bénulások é« ctutoa báatalmak elhárítására él megBxilatalésére a e csélra a It-gjobb ba'ásunak nyilvánítják a Brá-say-féle sósborsseatt. Erre vooatkotolag Dr. Lórincty Fer»nCt ur, * k orvosok oras. egyesületének titkára, tüdő- és ssiv-
p
l 8-
iskolákbaa. — A vizsgálatok regge délután 2 órt.kor vasaik kesdetilket. — Június 29 én Te Döum és as érdenasoro-satok kiosstáfa. Al igazgatóság,
— Érdekes látogatást teás e lapok aserkesstóje Tóttössy Béla b*rátj*val Barcson, hol es idő sseriot egy 129 éves imber él, k> még Mária Tberésia király-iőnk uralkodása alatt lett katonává. Jn liua 12-én leutasnak bosaá s a vasuú lagy vand-^glőben tartandó ebédre meg ijk ' ' '
köv«tkeső felülfixeiések tényi Sándor 80 kr. Nen Augenfeld Ltjoa 50 kr
történtek: Mii
tn Pál 40 kr. Tóth N. 1 frt.
p gy
kaöoscse Fackh Károly oaalidjáná! ált Budapasten. Néhány hét előtt Badacsonyba randáit Faokh Qedöhes, kioék neje tudvalevőleg a vértanú leánya, s ot: é 78 [é káb blái Ál
j g y
ot: érte 78 [éve* korábaa a bálái. dás • jótea-oay yŐ •mlékeaataa t
Ál-
Ssetler AnUl 40 kr. Máller Nándor 20 kr. Kiss Uibályné 20 kr. Fesselhof< Jósset 1 frt 15 kr. N. N. 20 kr. Thuru Lipót 30 kr. Takáts Ltdre 40. kr. Mái köss és Steinar 40 kr. Samn Jóssal 70 Ziisks Jóssef 50 kr. Nentvich Qyul 40 kr. Uertaer osalád 90 kr. Bubik Nándor 1 frt. Ssépe Boldiaeár 1 frt 50 kr. Hil Lj 50 k Pi Ad 20 j y
Káamer Jáaos 1 ír*. P«rkó Péter 50 kr Halvái Frigyes 50 k'. Simon Ersaébei kisaassony 40 kr. Mely nemes lelkű pár tolásért hálás kössuaetét fejesi kí a rendasőség.
p
Hilcs Lajos 50 kr. Poiecs Aodras ^ ifj. Ceemiu Károly 1 frt 40 kr. J í P
— Dr Ruicska Káin
kir.
tanfelügyelő ur június 8-ia Nagy-Ka-
a bessélgetés ér-fogjuk lapunkban. Ugy halijuk,s többen n 4eu;*toak es alkalommal.
— Nagy-Atádun igeo szép ünoe-p«ly<*néggf>i fogadtak Somogymegye tő-• pátijai, a határon Uj'aky József c«ök<>-,yi plébános t*rtutt üdvbsló aessédei, Nagy-Atádon a tőiapAn * S>ent-Fereoca<
gyógyáas, a B Kl
vet késő levelet in teste
gygy
Bráa-y Kalmánboa: Budapest, ISHj. árci. 12-an. T. Brásay Kálmán nagykereskedő urnák Budapeslen Caúios (rheamatikuí) báuialmtlcaál. a« esen b«-legségek kúvetkestéban gyakran fejlődni ssokoit szívbajok eiháritáaa ctélj»ból, va-t ssátnoa oetflgségoél, egyéb gyógy-
hatáay tnelloti igia czélsserü
1 ugyn
vésett bedórssölós-kenő-gyúró-gyógy mód él i áll
g
ssitge) s esen műveletnél titett kitüno ös«setáteiü
mmden esetbed igen JÓ ssoktam hassoáloi, a így nak ajánlhatom.
eredménynynl asi minden ki-
sárdájábassáliván Nagy Bélm St.-Fr. bás-:őnök atép b-Btéddel tog.dta. Jelen volt Stécbenyi Pal minisster ia. Volt bao fáklyás sene a a méntelt>posstály átadása- és átvételénél tartalmas beaté-dek mondattak.
— Emberbarát! kérdéi ét kére-|
II. oem találkotnék-e oly jót-nü, —\ ,KranklÍD társulat, ki*dá-
gyermekuétküli hásaapár. aki hajlandó! »ábsn megjelent a ,Képes Folyóirat" volla egy jól nevelt, csinos 10 éves fiucs-| titenegy«d>k füttite, vagyis a v Vasárnapi kát akár nevelésbe, akár örökbe togadoi? Uj«ág" füsetekben igen érdeke* tartalom-— Bővebbet a lap sterkesstöiégébeo. | mal. Xra csak 40 kr. Előtiteiés utj«o ?A " . Boronkay Aladár | 81ám 7 frt 20 Hr 12 fiUel 3 frl GO kr. bpes'i kereskedő. Buronkay Karoly nagy- ; Kiváu>tra mutálvánjpéidány küldetik.
kanisaaí taoító fi* jegyet váltott a fővá- — „Nevető MAgyarortsag" c<i-
rosban Groag Lipót sseílemdua leánya, mQ0 Qr.cta György és FoüniuEmil leg-Gro-tg Ceciie okleveles tanítónővel. A* ujabb adomaköay vet állítottak össse. — «skü%ó juias hóban tartaúk meg. Ki- | EUfiseiési ára 1 frt 80 kr., mely összeg térje iserencse é« boldogság a gyüket.
ssivfn-' Lampel Ró >ert köayvkeraskedéséba kÜl-1 dendó. — Kevés nép bír as eredeti éss-
— RajlklállUá* nyílik meg e hó! járás, a sajauágost élénk hámor oly gas-12<én a fővárosban, as Andráasy-uti min- dag erével, mint hasink lakossága. —
Unév folyamán késsitett rajs>i as mütár-1 megóvni. Főkép e stempont vesetett ben-
' kiállítás |nünket azon elhatárosasra, hogy .A Ne vétó Magyarorsság" csimu adomás-könys vet kiadjak, egy olyan ssép ét értéke-munkát nyújtván at olvasó kötöttségnek a minő, — legalább as irodalom esea ágában, — nálunk eddigelé még nem je-
y
tarajstanoda épületében. E kiállításon as orsságos aintarajsiakola és a rajtUnSr-képtő intécft növendékeinek as utolaó két
gyai 1 estnek bemutatva. A 12 tói 19 ig lest nyitva.
Kgy bit története.
— Megyei r h. Mihovlyánban egy resseg nő saját fiit konyhakéssel agyon ssurta. — Jai. 22-én Ssent-Iionán pót-ráaár lest. — Zalában assisi papok járnak kér égetni. — Héviaen jun. 25-én nyári mulatság lesi a salamegyei viská-rosottak javára. — Simon János Kerka-Kálócsfán 79 éves korában meghalt.
— Hftiai r. h A fíume-sákányi gyorsvonat bessuntettetett. — As ortsá-gos régécseti congrersas sag. bóbao Sopronban tartja Qlését. — Nagy-Károlyban nyújtogatnak. — Bpest város 2000 frankot saavasott t küldött a parisai ég»Uek segélyeaéaére. — Telscsky Istrán lett igasaagugyminisateri államtitkár. — Erdélyben carrarai márráoyhos hasonló márványra akadtak.— Alföldön a Tin
g , g
Valóságot kincsesbánya as, a melyet, — már kultúrtörténeti stempontból is, — valóban érdemes fekarni s a feledést^!
lent meg.
— Ajánlott könvv A kösoktatiai minisster Kötvös Károly Lajos: ,Kia Világ, legújabb Flóri könyve" csimü paed költétseti kötetét, mely Gyulai Lassló és T»hi Antal 60—70 eredeti rajtával vas illustrálva, mínt „a gyermekek kedély' világábos és értelmi fejletiségéhes »""'' maskodó, magyar népköltési moti>um&-kon alapuló, isivnemesíto élvreete* ver' •ek' gyűjteményét * kiadedovodák és népiskolai könyvtárak ssámára, ugy & tanulók kost kioattani ssokott jutalom-kÖnyTttl ajánlu-a. - A rö»id idftn már II kiad a. t ért ssép kiállitáfú könyv egy példánya 50 kr. - M«gr8Dd*lh(itó * Iii3r' ionéi (Nagy-Bécskerekeo), ragy bármely
kŐByTkareakadó ntjáa.
r-HlJ.S7X)NHArODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. JUNIJS ll-.i
aUKyar "^P^alOlí egyetemei <u\v<"»}" * -MWr l>»l-Album", "L ,nek bá-odik folyamiból épon mu t '.„im-saS-ikfü.-t a. 1141-1160. ..árui küv.tkMÍ érd»k<-« dallamokkal: 1. M.-yar .liTDiindig biv. 2. M«dd>g járok, k iCink még e Yilagban Sf 3. Megáldott a ¦2:L ..remii. 4. MrKkJ.dall.k a ha-Jra.Kok. 5. M.Sko,,nek . Mrtk... 6 M-R»ert ,.kmd a T-r-mH. , M.gy a kis lány .¦ Ulr.io S. M*J völgyet kari! a Ti.... U. Mű""- *kl* l*«7««"' i" ai id«l<-. 10. Mik'"-*" "•¦•"* "agyi-k a rcia«á»li'»- H. Mikor Immq ai »akü-vf.uk K»Uml".ia í 12 Mikor méK a piroa róua virág*'". 13.Mi.deD bokor ríwa-bimbo: l.r-iuju. 14. Mint li.rog a világ bi.l.ili"í ""k '"¦••il!- lf> N"SJ S"d> volt az *u*m. ll'. N-m liliu a lábyt Br*; rfloi. lí- Nom ra"-aa*ire Saeg--d mellett 1*. Nem inmidom, bügy az-retlek lí'. Kvm oémk én mioek oétuék a. égre. 20. N'.-ra vull nekem feloaég de mir lett. — Ingjei fü«et ira ülj kr. Kgy-'ey lolyam ara toogorára alkalmaaott 200 daliam tartalommal 1 frl 80 kr. Elífiaetéa. a jelen folyamra, valamiül megrendelé.'. a már magjelentekre még mindig elfogad a „Magyar Dal-Album" kiadóhivatala Gyúróit.
Üzleti heti szemle.
Kagr.Kauiiaáa, 1S87. jnniua 10.
^ A lefolyt h*''tea pompia, rerőfényea idS-
járisuak vulr. mely e velésak érlflé*ere nóare n^liecsütbetetlen bassonual láil - A telé-sfk á!láa«rúl, phekintTe néhány jégvertc tí-tiektr>l, mtndinLiiunan nagyon kielégítő hírek liallatkaatiak é* ha at idKjáráa «u*Blal ia kt'dvez"> Ip-a, bnxáhan ji. é* árpátian lőleg ninííargr^ nétvt- igen jú tennOi> vúrbató.
i liabonaüzletuok majdnem minden ctikk-bt>n laDJ'ha iran) titot kóvet, és Imzábac ismét
legjobb asztali- és üdíti ital,
kitűnő hatásúnak bizonyult köhögeínsl,
jegebtjoVnil, gyomor- e» hólyagbu-
rutnál.
NattoDÍ Henrik, .iriiW
t*E roi&i alatt kotlettekért *em
Biwa t* W>— •*------- Rou 6bO—6 60 —
Árpa 5—7*0 — Zab 6S5-8-30 _ Tengari C 610 — Cir.juantm 6 40—6 50 K. B.
Gabonaárak Uuuáutulon :
SíéUe^ffhérmr : Buia *70—90 kr. Kot. §-70-K0 kr. Árpa. 6 20-40 kr Zab ti — 6.10 kr. Kokorieia 5 1*0 ti frt.
CsnkUirnyao Ba«a «.75 —9 10 kr. Kun 1,40-50 kr. Árpa 5.50-60 krt. Z.l) C. Kukoricia 580— 90 kr
Szombathely: Bu.a 9 25 - 40 kr.
Kota ti-70 —WJ kr. Árpa 6 40—1)0. kr. Zab 6 40 — tiO kr.
S..pniM Huza U10—50 kr. Rou 7.90 ÖO kr. _ Arp. 6.50 kr. Zab 6 80-7 lrt.;Kukorieia tí"3<>— 50 kr.
Vfíiprini Buia 9—920 kr. Kom 6.80—7.20. Arp. 6jO—7 In.
Ki nyert?
Hutás jllDÍUM 4*^I>
70 78 87 S3 61
6a »4 í>0 33 611
75 fi 72 90 3» Huz4i juDiua ^ ín
U 45 8. 50 58
23 29 lí» 84 70
253l|tkv 188"
Árverési hirdetmény,
A D.-kaoix»i kir. Utték tlcv. Mtti-ij* re»iirói kiisbírré tétetik, oogj* Gold-j-cbmid $hidu l^^rádi Ukoi Tégrefa»ji»ió-a«ik Obojt*ct Mibilj v*4grehajiáat ac«o-vdü l>gridi Ukot rlieoi 96 frt. 3'/j kr. t&ke 1(583 «c-ob-r 28 Dipjáio! járó 6*/« kamaUÍ 9 frt 50 kr. jsieoUgi, még falme-rültDd" köll»ég»-k iráDti végnsbajtúi Üg^ébeo a fenti kir. Uiék területéhflf tartósa létridi 1216 iktwn j 48 brtc. m 55 írtra, t 2965 hm*, a. 67 írtra f 4411 hrn Cl ftra, — f !'43 hr»«. %. 117 frtr» b«-ceütL (>ba.j"c» Mibálj tttUjdaoiul t-i-veu .ogntlaDok. — tigy a légrádi 1335 tkbeo 1 1325 br»«. a. Öl^fgy VarEa András tulajdoaiui felvett 164 frtra brcailh ingatlan >k 1»87 jaliut 22-^d délután 2 órakor L^gridon a köiaég hásáoai Dr. Tripammer Rer«6 felpereai ügyvéd vagv boljelteae kóib<* jöttével megtartuDdÓ ráo^4 irveréaeo eladatni fog.
Kik'liltaai ára feDQebbkitt't b«c«ár.
Árvrreini kívánók tartutaak a badar 10% át kéaipéoibeo. vagy óvadékké-pfS papírban a kiküldött kes^hex ieteDoi.
VevÓ k ói ele* . vételirt bárom ofjen-Ifl ré«tletben, még pedig m eSaít «¦ irve-réa ji>gerőra emvlkedesétói asámítandti 1 bó-nap aiati. maiodikat ugjaDattól 'j hónap •lttr, harmadikat ugyanattól 3 bónap alatt minden (gje» réstlet után as irveré* lapjától liimitandó 6a/0 tt a mattal együtt i% árverési feltételekben megbatározott, bel^eo s módotatok tterint lefi«»tni.
Nagj-Kaniuio a kir. U»fk, mint t-lekvi halótágnak 1887. évi apr bó 23. napjia turtott ülé«éb3i. (ir. llngoDnny Kovács Lajos
h. k. t. eloók .3052 l-l. k. t. jegy«o
Lines:
Trieact:
Friga:
Szerk. üzenet
,Kél
boriasztó row. T. pvl-
l um ¦oiff
— A U-nd.l UegkllldjDk.
— Vettpréra. Kóazsneltel vettük.
_ Knrpoua. KtTinaUt B.m telJMÍthetjtUí
— Nagy Enyed. Ki'jQk. Uti rajtokai kr.düok.
F« m; aier kexllő m kiadó:
IS A T 0 It FI 1, A J 0 S
Lapmi aja „„ o.: WAJDITÜ JÓZSEF.
1947ítk. 1887.
Árverési hirdetmény,
A o.-kaDiuai kir. Usék tkvi ositálya ré*re ól koshirré tétetik, hogy öiv. Mat-kovica Imréné ¦«. Bedének Katalin ^ég bajtatónak \rerb»Dic« Jiooa 6* Caemerik* Katalin légrádi lakótok vógrahajtijt neo. vedúk elleoi 120. frt. t6ke, 1887. janair 1 iöl járó 6"/o kamatok, 33 frl 90 kr. per. 7 frt. 95 kr. végrehajtás kérelmi, 8 frt 0 b. kr. jelenlegi i még felmerülendő költ-•égek iránti végrebajtiai ügyé bon * fenti kir. uxék területébei Urtoso légrádi 1958. tkben. A T 3087. hr». ingatlaanak Ver-banias JaDOfctol megvett B. 5. a. '/i ót 76 frtra b«oúlt része éa a legridi 513 tkbei A t --10 bril- ioe^iaiiak Verbani'i Ji autt illelő 153 frtra bectfllt '/, réssé további a légridi 1098. ikb«o. A T 983 brts. 80 frtra bectüh egéu ingatlan, valamint a légridi 1956. tkben. A f 984- hm. ingatlannak Verbanitt Jinott illető 76 frlra becsüli fele réose 1887. juliiu 22-én délelőtt 10 órakor Légridun a köitég há-iin* Dr. TrÍp«mmer Kesao felperesi ügyvéd vagy helyeUateköibr'jÖttével mögtar-l imdó oyilvinos árvereteo el adatni fog.
Kikiiltátí ár afansebb kitelt btcaár. Arveretni kivioók tartóinak a becair 10*/a-it kéttpéotbeo vagy ó»adék képe« papírban a kiküldött keiénei Jelenni.
Vevő köteles a vétaiirt barom egyeD-16 réaile'.ben, m^g p«dig ai elsftt as ir*e-réi jogerőre rm^lkedététől tximttandő 1 bón»p alatt. — a másodika' ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyan-uttói 3 hónap alatt, — minden egy«^ részlet után a< irveréa napjától sxámi-taodó (>*/, katnat'al együtt as felté'fllekbcn megha<iro>olt helyen éa mú-dotatok ii^rint lefiietni
K<-lt Nagy-Kanissin, a kir. Uaék, mint telekkönyvi batóaágoak 188*7 évi ipril. hn 2. napján tu-tott t
Gr. Urtgonnay
h kir. tw.nk. ftlnr.k kir
/ 3051 l-l.
Huzas m éLT
incsem,
Sorsjegy
készpénzben
50.000
(0.000 'i.5«00 ii2«*.I!í.II_íÍS8 liBiirtmív.
l'A majyar lovar -egylet sorsjegy-irodája: Budapest, »áczi-utcza 6. sz.
KiDtaem toreJegTek kipkatók : N.-K.dímío WajliiU J k8ny»ker»k«Wt<ben . k«r»kedalmi ét ipwbank ríaaríojlánulalnil, Sokwaxo. <• T.ulwr l.or.kni
OQOOOCXX
PEZSGŐ
FESSIXHOFKR JÓZSEF
RUSTON, PROCTOR es TÁRSA BUDAPEST
ntdorolcza 41. sí. alatt
ajánljak
nagy raktárukat
Szeges gól-cséplőgépeket 2V, 3 és 4 lóerejü nsgysí gban. Jirginj cséplóket tisztító készttlékkel vagy i oélkO',.
Elar^ea, kettő* *¦ laéurxaaeba ekéket
Sor- II tziri vltiféfIket, KÍntyiltikit, rtttakat •< k«k«rlei«-a» riniékat >tk > ll^bk irakM »• k»«vn5 fmuitkkt:
3044 3-8 CCCOOCCCCCCCCC'
aÁrjeKyiékek kivanalra ingyen is bt rmrn<VF küldrtnrk [XXXXXXXX3OOO0OO0OOUUUO0 OO CCCOCCC
lOOOOOCXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXT
Euröpának le«dusabb nátrium lítium átványvbe küldetett 1885-ben 715.000, 1886-ban eg,
lH*&"-> eaáizténi. ^i hufras*rr««t«k biat&]B\ibao. KUöaleKM indioittá; kMrxKbsteriác11*^ e« kőit riojbon _ i.iaa.r.aliti ¦ a, «e'r oly nafj taértikben, woüreti eddl« ianert ania;TUb» nt>m taiiltatott.
Borral. KyQaflleaoMlrTel, csukorral fec^itre a legaditlibb ét «lénk«n ralaabaó italt k4pe*. — kotfltt t* félig kötött itialar, melrsek k&vatkestébea kinyitott üregekben !¦ napokon it megtartja
''!• *'• *• 'l liter
13 Ac eredeti alakok l^goieDtaaségi tsltélQk Biatt tokkal azéaaavdaaabbaa ryAgjciélokra miodmkább ajánlhatók
A viz eredetiségének felismerése czéljából minden dugó felületére 0 <-, név van beégetve.
A raieui Hrtíiíeu tart májustól siepteile- um.
Szép lakások,, kitflnö étkezde olcsó árak.
Bívebb iratokkal és birmmely felvilágosítással ingjén és bérmentve szolgál
.A-5E 1 Kizárólagos fórtktárak/Nagj-Kanizsín, MarlOl és Híler uraknál.
Kapható torábbá miaden oerezeteiebb k«r»«ked«ib«D ái TeadaKlüben. 804'
gxxxxxxx^cxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxsooq
X
,51 Legjobb asztali- és üditő-ital.
Hazánk legkedveltebb
avanyuvize
mely nemcaak a polgári kürSkben kedvelt, de utat tört maginak s felsőbb é. legfelsőbb körökben U. *. _
IC O fensége 'Vl
a^ztalÁn x-encle^ italul »zol|fá.l.
Koostantinipolyban, Alcxuidriibaa, legközelebb Fiúméban U ép úgymint h%iánkh^n kiüüiaotan a kol«r% megbetegedés ellea pr&eservfctiv
gyógTSreruek bixonyiilt
Friss töltésben az ország minden gyógyszertárában, tüszerkereskedésében és vendéglójében kapható.
^J^^ Országos főraktár
Edeskuty L.
m. Ur. éi aitrb kir. advarl áiriayvia^uálUtóaáa BUDAPESTEM, Eruttxt-ttr 7. a.
Borral használva kiterjedt kedveltségnek örvend.
Nagy-Kaniaán kapható: Fesselhofer J. Roseofeld Adolf. Schwari* Tan-ber, Martcn 4 Hnber Prezlmayer & DenUch, Mtrion Adolf, nraknü.
3
©
©HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JÚNIUS :887.
3','j lóerejü
ííőz mozdony ok
fk , ntén ét ¦za!mi>tus«le«r-
|s legszilárdabb szerkezetű, könnyen iilthit i s uj sz ¦ ¦;; ¦ i
szi'ges liubbal. kettős tisztító műve) irpalnLkaszolúral és íKztalvozó hen-
Ei-rrcl. lm :!(•"><) írt Is »/,<>n lelfii.
Mr.VKAKÉI'ESSitO KI »ra alán 3O0O -6(»0l» keve
jótállás
Magyar gözcséplökészletek
BUDAPESTEN.
Az 1**5-1.1
budapesti áltajános országos kiállításon
lift ÍJ' díszoklevél.
ÍJ
GROSSMANN és RAUSCIIKKBACII
első magyar gazdasági gépgyára
i« 7. BUDAPEST kaiso fácxí at f.
4, 6. 8 lúerfjfl
gőzcséplőkészletek
verAl&get dotibal <*¦ raakerettal,
legújabb, legszilárdabb szerkezet :]
EKÉK VBTŐtiÉPEK,
rosták, malmok,
MORZSOLOK,
szecska-és répavágók
Ám H.iodnDDAIDÚ mát.
mezőgazdasági
GÉPEK
Budapestrefelránduló ve-vök kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 percz-nyire az osztr .állam vasúttól) jönni kéretnek.
XX K
czignrotta-pupir
t Tilódi
LEHOUBLQN
Cawiey és Henry párizsi
óra fik
K*#* p»|» ,r|t Ur. JJ. P»h
Itr K. La«iif, Ur. E Li|»»«aa» b«cai »«-
fyéaaeti tanárok által, kik « la^iobb ajánlatot
adták, ufj a kitűnő míu&«éf. valamint ai
•géaMagra nem ártalmai ti»xta voltáról, ¦ hogjr
UÍDt iljen, a maga nemiben egyeiUn.
XXXXXXXXXXXXSK
SCHLICK-fele VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
részvény-társaság; Budapesten Központi iroda: VI. Vicii korút 57. - G tzdasig i géposztály: Killsó vácri-ut 1696 - 1699.
SCHLICK-fele szabadalmazott
SCHLICKjde szabad, egyes-,
ayrol-. kettős- és hármas-ekék,
2 első dij, aranyérem és még
három egyéb kitüntetés. SCULICK- és VlDATSjékt ered. egyes-ekék kapáló, toltí^gctü-és frorhanyitó-ekék stb.
„TRIUMPH"
sorvetögépeK
LrKMgJ-obb fcitSutrtn »Ye:6g«pre:
I aruy Aazakaáay a fcatvii ¦
GözctépíSk, járgánycséplök,
Igabova-rcsták, őrlőmalmok,
takarmánykésiitii és egyéfj
gazdasági gépek.
Előnyös fizetési feltételét.
Legolcsóbb árak. _ Árjegyzékek kívánatra ingyen es bérmentve.
3023 7 —S
IIÜVEIHEZTETES
Al általánosan i»m*rt. J" hírnévnek örvcndA ¦ lubb "Idáiul** kiiüntstt-tt iAa-rkíÍlÍlBéllí<B ~ kel*ndí.4fénél to^i ~ *ok i>tiatá.Dak léréo az ntábbi kit*Te, *>lbatiroit»m, hofj aiokon eaimjeg/eimet múdoiiuim « arm kék nyo- «a]átliii-» köl(á aU'ijit T««em f&I bejegyettetvén *ti étT.seraniind réd. a budap#tti iparkamaránál.
SÓSBORSZESZ
an onyhit^ft *
fen jú tikiá*
31ít. é. 3tti. iii
RAKTÁRAK XAGV.KANIZSÁN
Strem ,¦„ ki,ÍPi FeM-lhoffer. Be
él Ijt>nt*rb, Mart
to^-.MÓ ntrUI ii ir.n »jii,lb»t<, a míonyibín » ÍOK.k K.jét eMi.jili > tof'oK •r«"biO 4. . >iá j ti„u. (, i..^ilu i„ ,„r» t««.elpirclii..olio valamint .já-U.o. , „e, fejnoúr, „ i aalMtg* nmiiértre • f .j k o r p • kip.5dé. mn akadilroiúin ti .nn.k .liávoUúiira.
Arn egr n«g< aveicel 80 kr., eg, kiarbb avpSKrl 40 kr
H.siMI.L oujitú m»fT.r t»8j német dj.Ii.o, bii»minToi«i« Dénoráril ellitr. rniodvn üicijhei ingyen mellékeltetilt.
i'nf.ld A. Srhnrtt í. T«i,b«t 'i«f. Mimiik G, S. Pi i HnbT. P.ájrsr A
Bud.pfiien IV k.rOM, Mu _ .. ------
Tx.b«t ¦ Hapliatő C'sáklonij hii :
mlmayer I Todo, j„„,f Slr»hi» ce.tvérek, Gr.ufr tr.tiír ____________|________ Kyilc J. (;. Kmm<" J. SOifi 3 3
......min
1 R«gi hírneves
' KÉN FÜRDŐ
,rasDti allosas Horvatorazai
tüTatalí
| WARASD-TOPLICZfl S
ugoria' vasutnil (Z»>;rab-C«íktorny«). A 45° E- forrú forris •Kés a kéomohí feirilmulliautlan hatissul csuznál, köTtéojnéi, for-<
¦!.»»]" n x"7' "Tg dörMK5'ógymód. Gjógyintézet minden kész-<
' 3027'5—e i
¦M I I I I I I I I
KőretliD poataffóxhajózáa
Hamburgból Kewyorkba
minden trerdán éi ráiárnapon,
HáTreböl Hewyorkba
minden kedden,
Stettinböl Hewyorkba
mioden 14 nap alatt,
Hamburgból NyvcaUndiába
havonkint haromaior.
Hamburgból Mexicóba
havookÍDt f
nek.tln,lod . h.j»„„bikb.. égj . fö. dílk..ibe„ „Ihelyezett ot.«ókoík u . lííkedrbb úi Ik
I4é7|tk, Sr-T dili ti v
Árverési hirdetmény.
A tlAjj kftnisaai kir. t5rrén;uék tolek-könyTÍ o»itály» r黫aröl kOzhiire tstetik, h-^ry Kotiora Jóisef ktcsorliki Uko» T*frehmjt»íó-nak Vcrth Jiooa T6gr«h-jti«t nenT^dő g»l»e-•ítReti Ukoa elleni 60 frt tóke, a* iafikStbea Sietett 50 frt riuW betudáiávkl. 1882. éri február Sl-tfl jiró 8*í, k^muai, 34 frt 60 per. 11 frl 90 kr végrehajtás kéralmi. 9 frt 50 kr jefenleci ¦ més fe merfllendő k<wrek íráott Wfr«b»jtiti Q^yébeo • feat n«rex«tt kir Urvazék t«ral*téh-s i&.toi6 g«la«-iii|teti 31 tjkvhfit ». 80 ¦« tjkvbe átj fy»eU f 33 hru. »latt f.-lr»tt Rem«t« Gé**, ugj BöU Kati fé'j Vírth Ján-iin*, Bint Vérth Jáoo« rigre-bajtáit •ieQf-d5 joeutóda tnl^jdouiul feWett, 406 frira beattt C 1. tlttt Vértb Jáaotné «ül Sehmidt Kft'tlm javua b*ket>l«cett hol-tiglaoi lakás, szolgalmi jofinik ípiéfbea ba*. fjá»áT*.l terhelt ingatlan u 1881. Atí 60. t esikk 156. L d) pontjára t«1ó tekiote««l 1887. **i janiu» hó 23-áo d61eioit 10 órakor G*>l*e-Ssifeten a kósaé( hátinál Győr ff y Já»Os f«lp«reii QgTTéd trrr helyeitea* köihejöttíml megtartandó ujíráno* ArTeré«en •)*d«toi fog.
Kikiá'tási Ar a f«nn«b^i kiutt bectár
Árrerazni kiTioók tartósnak a becaár 10*|„-áC keiipioibeo Tafy ÓT»dékképe« pa-pirbao a kiküldött k«»íhM letenni
Vevfi k^tf^U* a Tételárt három eg/eotS réHleibcn, m«( pedig : ax eUőt ai árteret jogerőre emelkMetétol i«ámitaadó 1 hón.p alatt, — a másodikat ugyanattól V hónap alatt, — ¦ h-nna'.ikat utjanattól 3 bón»p alatt, — mÍQdfn -fvf« réiikt után ax árv**réi napjától •zámiiAodú 6°„ kamatokkal egyUU as árreréai feltételekben megbatározott helyen •*• módo i«tok Hetint l-ficetni.
Kelt Nafj-KaDiuán, a kir tsték. mitit t lekköuyTJ b»totáeo»k \AM. éri márcs bó 12. napján Urtutt Olé*éi-51. 3004 1 — 1
Gr HUGÓNKAT
h kir Uzik'i alnok.
EVP.LL
kir tameki jegyei
1825.[tk. 87. marr*. 21
Árverési hirdetmény.
A Dhgj-kaniziai kir. törvéoyaték
telek köojvi oaitaly* r^asérAI köshirre Etetik, hoKy Jakab Mtbaly fitjehási lakó* vígrehajiatóatk ZabraTeci Jótt*>t »é^rebaj"A#tM0nv«<Í<5 fiíyobiíi lakoa sll-ai 50 frl tőko 1885. é-i mája* hó 5-ik ncp-ja'ó1. járó 6% kamatai, 17 frt 80 kr. per, 6 frv 50 kr. ve.Kr«haj<át kír« mi. 10 frt 50 kr. jelí-ol'-gi ¦ taég felm<irül-fndA kö t- iráou vigreb.4J i«i ügjéb<-n a feot
zőit kir. törvtíéí torÜletéhe* tariotó dy bán U4. »s ijk b-ü t 44/* hr-s. al»tt< 400 trt. — f 44/b hr*s. alatt 88 frt — a fi v-hizi 145. •' ijavbeo f iM/a h-.i -lám 212 frt - t 3UH/a brSi alaiti 174 fr.T __ | 500/» brss al.iti 84 fn, — f 536/a bras. alatti 12? frtra bectült Zadoi Jó«*ef talaj-<ooinl ftlvtt ín-g*ilaook 1887. évi július hó 13. o-pjáo dál«l<Stt 10 órakor FitjehisAo a kőz«éL ¦ bisiaál Gyírffí Jáooa folp^roíi Ü^jv.-d ˇagy b«ljette*e kötbejott^Tsl m^gtartaodó Djilváoos irv«ré«ao elad*tni tog.
Kikitltáai ár a feonebb kiie-tt breair.
Arvarotoi kívánók tartoioak a becair lö/y-at kiaipaosb-o vágj óvadékképe* papírban a kiküldött keté-he* letnaoí.
Kell N*gT-K<ni»áu. a kir. ts.^k. it telekkönyvi batá*** iSgT.évi márc. hó 26-ik Dapi&n tartott Ule^b6l.
3052 1 — 1 Gr. HUGONNaV EVELL
h. kir ti>éki elnök. kir. tutaki j«frzL
:¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦ ¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦
|V 20 év óta ösmert
BKRGEKféi. orvosi
KÁTRÁNY-SZAPPAN
ervoti t«kia «Ijek á|t«! tjnoua Auastris-Ksgyarorsságb&n, Francsia _¦ c amiig, Németoraság, Hollandban, SchveicEban, Bominban «tb mar tü év ö'.a féüje* eikerr«l boicaáitatilc
mint siinte u arezbór mlDdeof^Ie tisxt&Ulansgai
ellen kuioLÖ«eu a rUh. a» idUit «• pikkely aöioör eH#u. j
a kosa, a aömSr repsdvÍBj, a tej é« askkál ellen, a aiepló, I
májtujt, agjoavscatt resfworr, a fa^jda^, a ltbns&dáa.
a gjermekek vaUmannyi kül§<5 (ejbetegtágei ellen. Ex*ufoiui mindo-
kioek mint a b6rt tissútó njo*do»tör ajáoltatik.
Áru daraboakint hasouUtl utasítással e^yQt S5 kr
A. Berger-féle kátránj ssappmn 40*/,-a tömény f*titrioy
tartalmai fi!otl*bb g>>odo**D v»n kédsitT« * léoy ejf **eo külónb'itó ét minden ftgyéb, a kereskedéaekbaa elflfordaló kitriay-atkppaooklól, m-rl er-n itappan 35a/«^'ic/-9r'n aoja^ot tartalmai, fiioom íll»i«»ere» —
S Cnlások Mkeralése végett S5
> gyugyszertiritban világosan Barger-féle kitrányitzappaii
kérendó s ügyelni kell a i5!d csomaoglisra.
tzamtg •kmámyal kitüntettetett a bécsi nenuatkízi ki-
aliiUtan 1883 ban.
Egyedül helyettes a bel- és külföld részére:
A. HELL gyéfly Troppau "" '<*L
AagyKaniMán Prapr Bél. gjigjnermmil.
Jóim/ tónytmyonwiájáMi Nagy-Kamuin.NAGY-KAMZSA, 1887. junlos 18-án.
26-IIe az&m
Huszonhatodik évfolyam
ixetéti ár
Etye* atéss »• Iv
H 1 E I* K T L B K K 8 Laaaboi peUtaorbeti 7. --aáaudasor iadfu további •ortrt & kr
NYHT7CABEN k«Bt 10 kiirt *«l«ta*k M lciek minden effrauir t 30 kr. fidSk
ZALAI IOZLOIT.
A ruigy-kanizs4ii 9Kereskedelmi Iparbank', a Bnagy-kanizsat önkénte* tüii>Ü6-egyUt} a mnagy~kanizsai kisdednevei<>
A lap szellemi retWl tlM5 k'.iL-
któ4
y 7
pedig & kiadóhivatalba* bérmemtrr
énttirí é(.6Ut.
tetlea levelek aem fogadtatnak t-1.
Kezrslftk vissz* lest. kilriaUek
egyesület", a „nagy-kanzsai tiszti-Önsegélyző tzöveíkeft', a ^soproni kereskedelmi » \parkam*ra* nagy-kmnizsai küivdlasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Jubileum.
A JALAI KÜILÜHT,, 26 ÉTi fcliilUullz
K lap, melynek 25 éves pálya-fuliaa alkalmától néhány sort kitá-imhU neotolni, niat , Zala-Somogyi-KBzIony' kezdette meg páljafítisát akkor, mikor Magyarorsiágon »i al-kotuáoyos ország subád szele kezdett fttjoi s Kárpátoktól Adriáig u»ba<labban kezde lélelczeni minden eaibor Mert » magyar alkotmányos élet piros hajnal* árasztá el Ma gyarorszig egét, felébresztve, vig nunkára, pezsgő tevékenységre kelne az ország minden lakosait minden téren, és a szellemi téren is. Akkor Bég nem oly kónnyQ rolt a Tidéki hirltpirasnak ösvényt vágni, r&g5s volt az ut, nem oly csinált, még mint mostanában, mikor kfizel 400 lap mint megannyi világító fáklyája a közműveltségnek, fejti ki áldásos tevékenységét a magyar társaséletben. Akko. még teremteni iellett ezt a gárdát, mely a vidéki hírlap irii keserves mezején emberségesen j megküzdjön nemcsak a külsó akadályokkal, hanem a kSzönyuyel is.
A , Zala-Somogyi Közlöny" ebben a tekintetben dicséretreméltó nttoró mankát végezett. Sok ideig az első, egyetlen lap >oit a megye ben, mely jótékony tevékenységet fejtett ki a társadalom élénkítésére, társadalmi intézmények létesítésére ; késóbb keletkezett a Somogy, mely egy ideig itt nyomatott, azután Kaposvárra költözött ; utáni jött a .Zala4, azután a .Keszthely', a .Zalamegye', » .Muraköz* 8tb.
Azt a hírlapírói gárdát azoiiban, mely késóbb ezeknél a lapoknál oly kitartó munkásságot fejtett kj, ezt a .Zalai Közlöny" nevelte fel' mely lap mindig, de különösen a jelenlegi szerkeszti idejében a legjobb tollakat tudta maga köré csoportosítani. Változatos 25 esztendő az, me
lyet e vidéki közlöny a megye ás a város és ennek vidéke közművelődése, Agjébea és érdekében folytonos munkásságban és levéxeoyaégbea eltöltött Volt idő, mikor a közügy kiváló emberei találkoztak hasábján, éiéo-keu megbeszélve a megye köznűro lódési és közgazdasági érdekeit. C*ak ra keli mutatnunk az e tap hasábjain megbeszélt Uunközi kérdésre, mely országos figyelem tárgya volt annak idejében
Beuaő érdek késztet tehét^ «i-kor mint e lapnak egyik igen régi' munkatársa, e lip ISnállásának 251 érés emlékUanepét egy k<s srellemi ttnnepélylye. urtanám célszerűnek egybeköuetni, hogy a mostani aem zedékre e oap el ne tűnjék.
Alig egy pár hete, és Somogy' megye a Robozjubileum alkalmából megmutatta, mennyire képei lelkesülni ideális czélokért U. Ha a ,Za-1 lai Közlöaynél* ez ünnepély nem is fűződhetik egy személyhez, mert 25 ér leforgása alatt többen szer késztették azt, fűződhetik az ünnepély magához a laphoz, mely habár több szerkesztő alatt 25 ér folytán megállotta helyét a közművelődés szolgálatában, s jelenlegi szerkesztője e huszonöt évből többet mint felét j töltötte mint szerkesztő e lap mellett. | A közlöny évfolyamai tauDlsáffot tesznek arról a buzgalomról, melyet a közlöny jelenlegi szerkesztője kifej tett s csak a kedvezőtlen körülmények roltak azok, melyek egy időben a tollat letétették vele, hogy a társadalmi tevékenység más terén használjon a köznek.
A ,Z»lai Közlöny* munkatársainak régi gárdájából hányan élnek még, nem tudjuk, de bizonyosan vannak ilyenek is, ezeknek kellemes találkozásra nyújtana alkalmat ilyan kis irodalmi ünnepély, egyszersmind kegyelettel emlékezvéu meg azokról, leik oly téren szentelték erejüket,
tehetségüket a kötnek, mely sem anyagilag, sem erkölcsileg nem jutalmaz A magam részérói tdvAzlóm a .Zalai Közlönyt" 25 éves fennállása alkalmából, s óhajtanál*, hogy a szellem u.unkásai ne nag/ják a ki-zelgó jubiláns napot nyomtalanul eltűnni, s ha máskép nem, BzBkebb körben, benső részvéttel üJjéi meg a közművelődés egyik negyedszázadot ért tényezőjének órömnapját, mely tényező, bármely szerény legyen, mint ez a szellemi téren lehetetlen is, hatásában kiszámithatlan.
Egg régi munkat*rm.V
Uti
Irt* éi 4 at-ff kim x«*i .Polcán Kgylef-b* f íri -sarca. Ií*u felolTirt*
Oyörffy Jáno*.
lFuiji.i4,.)
Meg kell itt jegyeinem egy kta kí Uré*aei, hogy as •mbereket ¦ miodeaoe-mft asyagoi • b*nyákba g*pek esiilitjik U éa- fel. Kit naresik astan e kosárban ssállitásaak a miben asonbaa ¦ kocára «k •mosea mBiBi nyoma. A foldsaiBen es aknának c«>k agy ¦égytseglaiQ ayilú-t v»o. K felett függ drátköiélea »%y oly*B formájú éa B«gyaágu koou, mi Bt a atilye-¦ea ¦ »**uti pu«t« állonáa comgti , b>r»ku4**bo« tol->ta«k, erre * koeiira átiunk raá a egyik k9aUakb« fejttnk fölé nyújtva a drótfcóiélliss re*«r.A *g >k egy kótMQ mfl^fu^ddcuDk. Étkor <tgy adót j«lre öliüuüiik » o«gy*>a<^ti ayil&abas • oesitaieo •ub»o*M-ál ojÜqk I~í#l6 íúg^é-lywou fekete, tetet, •¦•dilÖ nelyaagbá, molynk koromamét 6rök éjaiakájiE a máaik knUakbeo tar ott báajáuméc* fld kanóoiK korlátolt koslaéfbeo tt !obo*niaokk.l -MÚlködik míg-
TÍlá^ltABl.
A koaárbaa aiállítii eaea mddjil teaisrra, D«m riadtuok vimi* a lepceóie-jaratiol 27 db. egyenkioi 10 fi>kr> oaf u garád'Caoa le.iflk míg aa utat le «* felteié, mi Bem *uli épan kéuyelmm do
•jTiKUlt ba-itom • kJi*\eméi>rét ké.j t«laa T»|j-ok ejfé.z terjaJctB-itea felt eoui
fj«rel oiyauojira Uaaseforrva íu, •weiény»ígről ] eke He muadaaon.
log, de « ftóbány* megérdemelta a fárad ta ágot.
Tómör »ik!alerQl«t ctekélj földréteg alatt képsolbotlaa vaatagligbftD ét kiierjadéabea > legiiaitabb kfoóból, metj uikrákat háoj a kongató kaiapáca Uté-k tdróM aWu. A mélyaégUea tubb aagy láma Tan m»gvilágitra. A aiabályoa aégyaiógaltka táraik foko>»to> métyadé-•ök tálé foljrtoD •«él««bülnek,igy ai uidsJ-falak lüköraima l«pp»l réumui voanibao ujuloak Idlelé, Ai egéas tára* egy ónaai templom bajójáhui hatoaiit, mslyoak oldalait iiédilő magáiban karolalaku fa-rácaoiatn padló gádor falja körül mailig 4r6 karlAT*!, hooDao a mélyaégbt be o-;int»e a baj j foaekéo dolgoió báoyáatok a *erc»egft kéket rillaoyláng lobogó fényárjában autogv* fold.l-tn guómuk-oak a lermétaelfoldUi lényeknek lilast,-0«k, akik kaUpiCBÜté*«ik «»J4t4 a a koron ki ot lefeasitott aóiiiklik menydörgéie aterü aJeoyáfiBÓ Lompa murájával lóllik^jo a toldalalli kitérietok rémea birodalmát. A körQifuló kartalu', meij » tároa-aljá ól bon«astó m>g»aaágbttB lügg m%
ulfaUkon, bnoayoi-in a lám* ny uán épitették oda akkor, mikor ai volt a tárna alj* V'g/U feaeka. Afóta attáta-dk ptragiek la as idfik m^rhe l«o tenger réba. A báayáasok elődeik nyumia f<sly-haiadtak Uts é asabilyo-i v»o«lb4it mélyi re a igyatsrimÍDt folyton bővítve sKkssdelt lámát ; a« elodttc állat épített kartat pedig mind okább maaasibb elm»r»dt a muat mir ¦•éditő m*g»a»ágl>tin függ folyton m4lyed5 tára* taUj* falett. A karzatról a»ó*«ikláb* v«*att Csiiga íépc«'> vaca- le a tirúa ftijára, a hol a bt-nyittok dolgüiaak orökká tarló munká-b«o régteUu maanyiaégii tókooskákai. ágra éa fejtve k.í a mérh illen Tattagoá-gu MitaUjbol. A aókoc'kák k~ií*'yé*éaé ol/ao mód*4-M-t kóíotoak el a biuyúiok bogy a talajba e*»:ora* malyaég'i kit árkokat Vigoak olyao Komai*gbtn éi letaégbin mai egy fu'óttdayag. — A fu'átiőnyo^ aUku ho»i*u lapbó aaatáü kord**; be rágott C*a tornák kai egy-«gy kocikát folyton kirágaak, — raiotha o/y futótsónyeget v»g7 dalnának kereti'üi apróbb darabokra. Ey aók--csk&nak 52 kilónál többnek ét 47 kilósai koveaabbnak oem ttabad leoni. H* a kocika folfetiilé^énél vagy a felfdtsitett lap asé'd*rabolúa alkaimftval 47 kiióoa.1 kiaebb, darabokra tori* ítét : akkor a bÁoyáit hiába do goiott, mert aséri nem fícetnek. A biayi»iolt ni un ka-
jál ugyaoi* kocika aiim fiiolik, a torma* ék tó k-cilétét pedig kösöa«égea oap-uámuiok oic*óbbért régsik. Egy Ugrw Dáayáas haronkÍDt 30—40 forintot k«-rau. Kég továny jöródelam bia ea, pedig ebbet it Ugye«tég kell, éa éa alight tud-i «sm1 keftywomet negB«rn«BL
As egyetleo k^iiklftnak teta«A aótO-megbe egyik Laroa uldalfaiáa erkélytsor& ágban egy hiUlmu négy¦*«gfl táacitereon van bevágva, melyhoi a ulról ¦óba vágtitl mirváaylépcto reiot fal. Nem hiányuk a terembao a senétiek mamira kéasitett kösépkarsat Y*gJ erkély aem tsmten a aófalba berágra, A talaj valaa mint as oldalfalak ugy a meoyef«l it ti-ára Cíiiiolt ragyogó tólap, mai yen ril-iátnaserii atabilytalaniá^gal csokisra futnak átél miodon irányban as eí5tftn-kék erek agy áriiti világot róuaasia6 marráuyterem képét adra ,hö rónátokba ai egéts ter«aBek. A tartói falába körttl-futó tÓpad it ran berágra, melyen deas-katsálak nyujtóskodnak végig, Talóuinfl-leg asért, bogy a diue* kösűiuég a le-UléMel «1 ne eóscaa báti toilettet. A talajra ogyik poatoB lomhán Beb«aiilt reá egy raaaeiv iróatital alakú tóaastal, ehbec nem m'twe bttüakéo oyalik a magasba egy fnhér aÓdarabból -kifaragott karctu ko-noibuii oastop, remnkművei egr mfiré-aaatk«dvald »óbÍDyá«( fáradságának. L¦ a »4ler«o» báli dtaiitéaaal lelj,** rillaayrí-lágita* mellett u^y néahet ki, miat egy , mM-MtarÜ ragyogó, féayeaea ttiadókld föld alatti L(indérp>lota.Hanayi ábrándot aóhaj lebbant el e földalatti tóüreg aed-*k« lé^körébiD a biny 6 »tal laayts.r jött
herne dobogásba a f«lbaag«o •co*» •cordoKra •* mélyaigea aóniág ragyugó, hideg Ul*i könl. Bstel a goaduia tal rál-iam ti ei Örök éJAi-ik* b rud»lm4oak Qam mijd<s»o»pi bah termától.
Miat>iak tovább, mim »i t*táikoiolt bo'ygó holtaodi. G/alog ?imu K.oc*»rdra oootn vaautoo tovább. Bsjiriuk Síékaly. uraaágot, a tiiiiok kövér tariomáoyát, aautáa Kominiát, melyet régi történél-lmunk barát alföldnek nevei • a vadre-I géoyaa mórotokat, a tomÖ#i, vulkán, t«ur-duk ée vereatorooy tsoroat.
Torit atán Btláuf.lra, Megyét, Se-getrár a magyar u&bada ág harci emlékhelyei egymás u:áo tUntek el robogó ro-Datunk mellett.
S^gearár hegyet, halmot vidékén a Nagy-Kük ül 1-5 partján vittiMiállaakgoa-dolaiaim a múltba. Litona rilágtörtéoel-mi drámt utolsó felroná«át, melyben egy
Tárcx*.
Franoapán Katalin.
Nc* caáaaárja. »«rjea He( ai iaten t Miattad u*D**-dt>-k isaaáái rabbtUacMa
FérjMa éa laat'Anti
B«atkeaf«> ¦«§ »«** «' N*«rt uáaaár
kailoé ?
H6air pallo'ától ártatlaatit caorfa KAataiMio* »*r« »i»4awtt8ii*k fwbi . F*r}*tB ** t^tvéretai . . .:
ll«lr>t.t .ira-tim -«f k&Kálak jobaan ? -BüMI «Í«*^TÜ.ért oly »t7for«iii dobban bl í
Zrínyi Páit*. iiirem tg
Hanvait takarja **ráaott f6föo(j« ii i(i«g«B foldaak .
Niatet etini:' - ¦ ¦ Karjaa griikoaa té hallod ' Hu»7 ba 6t mefOitod .. . UfriasziTd aaaraok ? Síi vemet ii O.d Kífl
Mafíorgatta kea.d a viUofo bárdot b PraDi*pá» K«ra«cc*a«l kidSl Fr.ügej/áu-i Ui-i&t*riea íáj. ... I
Sarja ur eDCiéÜ«o -Mirsu cMládonnak Éa hervadok itt mif. Bibi a -htlomnak Htifah-ir nrága.
Bfacutonai aaresbai) nefSlte as ajlea 8 • rideg- faUk kOtt •gyadAi h-fl lennem Caáktorayai v4r?a«.
Holió flü-taajutom, tBelj >»kiuSn fény Ív tt, lloit miDt a battratoll — •aflaUiiaAvi lett Bol d oftal •o*lffbaa.
fisiiatBet a Téttia boaaaB cf,
taéai aa égaak, amint caaUBffUt}a, MnjkOréX aefkaaai.
S ki ók«t megölte b<éaa asiTérel: A saarnok ctáatárDaa boatauilló késsel A itivére Ci*pni ! .
De megjő idej* a Tissiatorláanak !
ú: Béf majd a aiagyar Aran/trombitája '.
S miut legDrult feje Zrínyi • FrAngepinoak : Ll tejéről a aaarnok csatárnak V«r*< koronája ! —
Bálintfy Bálint.
Az élté szerelM-
irta : Perrkoné Biau Jdasa.
VIII.
Ás esti siralarl gJÖnv1. ii raggal kő-le, s Mariska könnyu pongyolában a P*rk lekerTéayet ut*m seiálj-atott.
Gyönyörű tejét lahajirajaasaa o»éJy gondolatokba merülve haladt, — oly vsép tolt e gyermek a pilleualbaa, taidda mi ad ínról megfeJ«dkesv« ssabad f.lyáet engedettéraelmoinofc, miadea rooáat riaa-as* líifcrodsle a asirébea dúló értelmeket.
Vele tsetnkoau ai itju gróf J6lt Já-
__ab dobogó saifTel, s aiídÖB már egéss
kűset ért Mariskáhoi a oéikül, hogy •* rU essre rette rolaa, haikaa re bégé.
Jó reggelt Marit ka kisasstony ! arre a gyermek hirtelen f«lkapU íojecikéjét, mély«a elpirult a%ert aaoa férfiú állt el Öt te, kiről mindes ideig gnadolkeaott, s a gr*4í-aak jól esett, Mariska savart pirutáta.
Miodketten esótlaaul Aaiadlak U-bb. p«d'( aieanyit eeeretiek Tolia bein i( mindig beljebb jawtiak a parkba,
mígnem találtak egy aürü lombokkai ta" kart kia padot, hol helyet foglaltak. — It; rala most «son pillanat, a nol teljétftlt Kaymood asca ób»ja, hogy Mariskára! egyedül tanuk oéikül beasélbeaseo.
Mariska egyetlenem! bocsátea m«g •tavaimai ét engedje magragadoi as al* kaimat arra, hogy ssireme* oo előtt kitárjam. L ts*v»knal Mantka dlött térdre eretskedett t folytatá.
Sseretem Maritkim orütt tserelam-m-l, t saóljon egyetlenem, remélhetek? vitel let. k e irántam ctak egy ctekély ro koa MeBvral it, aem fog e elüaai magától, oq tséljoo ne kinnasa ssíremnt. Mariska kdaddti, • fel ugorva távosni akart, K*ymund kéuégbmsettea kapott tairé hat, és így tsólt, ah <í aem sseret!
Mariska nem ballga.hattá tovább e starakat Kaymoadaak kesét nyújtva lattan tuttogá : nem, elóbb nom tarosom, mielóti meg ne iudná»it, bogy •¦ereimé vittoBotv* van, öaé akarok ianai örökre.
Kiymood mint egy örüit ugro.t tel, t taorita Mariakat karjaiba: traindanem! rebagé, többet tsólni képaa uem rala.
Ah mert a tsereleninek nincaeoek asarai, ctak néma csók, o.elés, tekintet magyarás meg mindent. T<9 enyém le-•seas, ssóla asutáo, midőn Maruka sseli-deo fajlett ki karjai kosul, aayém mindörökre, ki foglak léged érdemelni, nem caak átvet, de vagyoni ii bosok, a lába-idhos rakom le.
Meg kttsdök érted aiadea reesél«-iyel, aaembeasállok as elet riharaiva) érted, caak érted Mariakám.
Egy mát karjaiba borultak ¦ örök hlUégtt esküdlek. Ah mily boldogok r óluk e perosbea as Ifjú léaytk, aeai foadoltak
a jövőre, melyet ép oly rostás aiínben képaeltek amint a jelent élvesték. Eiatáa eibuaeasuk,ördlveei6re a viseoatíáláanak hits annyira tintán t önsetleoül ttorelék egy matt»tsegéoyek. IX
Pwt egyik ódooabo kinéiéstt palotája előtt hevetea rángatj* egy fértiu a ctenystyüt • máris botsaakodik, hogy oiy tokáig nem jón aeoki, a kapát kinyitni. No de rég'.ere baiülrüt caotcogó léplek, hallalssottak, t a kulcssárba lett dugva.
A férfiú oldalán függó tátkáját elő búsra, egy p«stételt levelet adott át as öreg kapus noot»k, ki egy ásót t«m atóíva állt a kastély k>puján belül. KésbeaiUe e levelet Berso grófnak, Bitói jü.
Aht tsó a at órag n5, miatáa a levelet átveré a kapül 6gyalwmmel bazarta, tsegéoj- Raymood ast hiasem megint hiába irlál. Már at harmadik lerele, mormogott tovább a bü atssony, a hiáb* vár feleletre, caak es a Tink> kitaasoay tóba ide n« jött rolna, at( hiasem akkor R*y-mood mégia buldog Ieb»(ne.
E nŐ, aeretiúk Z*usaáaak, RtJ-moadot mond hatatlanul as«ratie. Mikor még pólyát gyermek volt, as ifjú jjróf, 6 hordót a, c-iitiiuita Ixgtóbasör, Rijmood is tseretettel fügott a véu axolga aaeso-nyon.
E kosban Ziutaa falért a folyoaóra, t épea as Öreg gróf asobij* leié íuléste lépteit, hogy neki a levelet átadja amía' egy magit asikár már nem egéiaen fiatal aő, feiéje köseledett. Z<u»*-v, tsöa édes hangoa, mÍDŐ levél a kisében.
KÚaasseoy a levél Berso grófot il letti. Ah ssóla Tiaka kényaserilelt édes kaBfOB, ián Hajosoadtól jó, ah Istenei*
hogy fog jó bictim Sríilni, adja csak Zmssa hadd fussak átadai, s gyorsan kikapva Ziusta keséből a levelet, elfutott. A* ereg oŐ fejotórálva nésett atán-na, t astán ij*obajiba távosott.
Tinkaa heljett, hogy fierső gr6fbos aietett volna, a levelet átadói, le a parkba futott — t ámbár már ( "sötétedett, ai egyik padon helyet foglalva gyorsan felbontotta a levelet. Ah! tsiazegett fogai kötött amint ennek tartalmival megismerkedett, tehit mégia jó, hogy keséim kosé kerültek « Borok, tán mégia megpuhult volna at öreg gróf tsive, a akkor latea rt*-|ed nép örökség ssép álmák.
Tiuka még egysser olvasta a levelet, jerüak lestük el egyet tssrait. Ah 6 bocsánatot kér ujboi apjától, astán sse-relemról abrindosik, t Verney Mariskáról e ssép gyermekről kit egysaer vé-lelieaül láttam a mÍJit Po4:«d egy elegias kocáiból kinétett.
Említi mellék esea, hogy gasdag, tudja, hogy as öreg gróf est meg ia kívánj*. S ami a legborsustóbb lemond a festettedről, ah Istenem es megöl hits csak est akarja. R*ymond apja Ó mindent késs as^áo meg bocsátani.
Ki relad, tusba! kiáltott felugorra s a kaatély felé sietre, oly ctunya rolt • pereiben, midőn asemai égtek a boessu-tól, a egéts tette remegett as isgatotttág-tól. Ue »h! ssóU tsohájahos érve t a lére let a lüibe dobra otendesülj ssivem neos tsabad Örömödet elárulni, külöoötea Ztu-na előtt, ah es aesiooy alöttem mennyire utálatot, mindig figyaleTDmel kísér s foly-too Kayaíondot emlegeti,
Tik a tükörbe vetve még egy le- umíl f-Iköroaendi sieutt, g aaHIJáZONHArODIK ÉVFOLYAM
ALII KÖZLÖKt
1887.
h4i nemiét bukott el, de nem nyomorultul nem gyáván, hanem bukásában találta meg nagyeágát a eleatének méltóságára a.Taate meg a bámuló világ népoinek rokoaexeavét.
1849 július 31-éo küldte itt a ma-roknyi magyaraig éUuh«lát harciát. A Tameei, rareatorooy, dukl-i éaboexte ¦<oroaokoa Paakievios, Lildars éa Gr< bjalm vesetése alatt beosÓaloU 300.000 uroasaal itt Utköaott m»g a csaták féltat. Bem 6 eeer honvédjei ¦ 14 ágyújával.
Itt hullottak a boa honvédek a 0a ei a asabadeág d.lnoks Petőfi Sándor. de él >i erdélyi nép béresei köaött Pei/fi és Bem imádat aaelleme: mert ast a faalal-m*« nemaeti ériületet, aat bkiaaierateteta a asabadtágbaros emlékei iránti ima'dataserü kegyeletet, t. milyent Erdély lakóinál Upaectaltam. ai oresáf egyik reccében aem tudtam feJtalá'ai
Haroaváaárbely vároa f&uréa van f-lálliiva Bemnek broaiból featöu melt-atobr« márvány talapsaton «««¦ ecysM rü f«lir.tt». : aBem Jówf IMS/9 d"k honvéd altábornagy" Sepai-Saeat-GyArgy fnteiéo pedig «gy asllrke márvány esa-badaágaiűbor van fölállítva déli old.láa . kovatke«ö felirattal : ,A sé; jog éa öa álló háta vértanainak emelé eseo esob rot » háláa utókor', s kelet) oldalán P'-d'g a kövétkes4 WUr-t vas : ,Hirom**ékbea éa HáromssékbM elvérseit huaredek léke.' Végülaa éjaaaki Udslus •¦ bevéave : .Ök a ai»b«4ságért a a kü«dv« esének ¦ él örök emlékük mig él u>sgyar, éls atab>dsá%js. (Vég.)
CSARNOK.
Részes ki irata
Aaoa Kegyelme* Királyi P«r*nUU-Utóknak, ée máa egyébb largyokaak, mellyek e*eo T. N. Z»l* Vára»ea;y«B.k 1820-dik Eesteudei 8ep ember Hén»paek 18-áu Zila-Egerstaghi M«saő Városban folyváat UrUtoit Kösöneégea Gytttekes*-lébea L•! vétettek, ki birdttteitek, és j nyomtat** álul ii Kos fairré botsájteiai readeitettek. 1959 ik Máoi aiall.
34. A' folyó Las'.endobéli Juliu. Hónapnak I-eó és következett napjain tartóit Kiaaebb Gyülekeset Jegyaó K'.ny-véuek 1544-lk nini aialt bosott abbél< Vernét, bogy a' N«mtaUi>«knek SaOre-iriil, b« átok laifrikoak leooi apuiul' tataak, a' Cutraaáffok le fejteMeaek, «s«nnel ujabban ia meg eröeiuetveo, Ssolga Biré Urak oda uiaaitiataak. hogy *' Uo»-tw Embflr*kael találandó Cttírm Stürók-rUi u a' C*ifra*ágot 1« fojtaaaek, «gja»ar*-miad p«dig aaokat, bogy a' NeoiM Vár-megjének ei érdembea bosott több raud-béli Végséaeit álul hagBl bátorkodtak, ba N«aoM«k 12 forintokbaa, ha Nemi«-leaek pedig 12 pálca atéaekkel Bt( b(iu-letleuék, ét mind arrul, bugy kiknek Saüreikrül fejtettek le a' Cufr*Mágok, mind pedig árral «, bőgj aae« ki ••öké-•ekén kik bQoteftatiek meg. idórül idAre Tmti TudótittáMikat a' Nomea Várma-fjéuek m«g
üj előfizetést
nyitunk t „Zilti KOzISdv' 1887 évi jnliu3—decjemberi foljunárt 2 frt 50 krrtl, illetve jnlias—szeptemberi évnegyedre 1 frt 25 kr»j czirjival.
ebédlőben találta magit, emiol es* hí Ult terítette.
Jó Ziussam, aaila Tiaka Mee Dragon, Ujdalooi miodkettea eaalatkostuak a lefél nem Rijmoadill jött, ab A nem goadol mi ráak, oam esaret tőinket oLj a tniot mi őket.
Ziiisea taótlaoat nőseit Tiokára aam hitt neki. Tiaka flaTartaa etttele Mamáit, foijteta. Higyje »l, eeukiitk aaajire-aem Uj miit aekea, bojj B>ymoad kí-rllakhjl taroaott, ab Zmsaaa bias ea Sí sseretaaa.
L s*arak olj fesiitaa ejtenek ki a hamis laanj által, hogy Zmeea akereris-' »al binai kosd«tt Titkának stmeg Tigats-taloi ia igyeketatt.
Ne isomorlcodjék edei kiauaaoa;, í viaaaa fog honiak térni, oem tartás örökké, de aa iiUooVt kiaasesoay törölje le a ¦semeibe tuiuló itöojeket, nert a grófoé uagyoo fog nebtsteloi, ha látja k6oj.il.
Zauaea ailán elhagyta a asobat, • ¦aidda Tmk» egyedül Toll, Uaeaa alig érthetően aaiaaegte. Tehát eikerD.lt e réa orködó sessoayból boloftaet tenaem, oh hadd játsaam aserepam »égig, ¦ akkor gaadag irigyeit BÓ leeeek.
E parcsben lep.it be Benő grófaé, • aleí látáara kelUmea benyomást gyakorolt, oaak a méiy bánat, mejy egáaa ar-caárol TÍauuvtakrödaött, terek ö'. öreggé.
S ami a grotnéa leginkább feliaaó ˇ ele, a bárkit ie bámalatra ragadott, er, koromfekeU aarkig erí kaja Tolt, me; moat ia, sartoa a fiatal koroa rog lolaa-lUxmér, Were***. riM>M.tta0*U-
Tinteletlel felkérjik mindazokat kiknek előfizetésük e hó régével le jir, bogy azt mielőbb tnegnjiUD azirstkedjeDek, nehogy » >?>uüldés ben hiány mcrftljftn fel.
Kgjsienmiot égési bizalanntl felkérjül a hátralékosokat is, hogy Urlozátaik lerovásáról gondoskodni
¦ ál elófisetéai hátralék bekdldéaét eszkAzftlni uireakedjenek. Ttstt.
WAJDITS JÓZSEF
H i r e k.
— Ma as > a balén, juaiua 18-án v-i Zalává-sa-gy«bea sa orasiggyltlési képvi mIÖ vá>.aaláar> . aa.vaaaa. ób-j juk hogy m.doa e iegsaabb boapolgári téey kedé* saikösöheiik, >a alkotmáayoa ér
¦ tlletei o« aértee meg aemmi .uleröet.k tegyen ai OModea, ayagodt éa
J gj
a magg^ozAdéa tistta elvét «• ae vit»»sék it a gjQ. ölködfanek mif láUtaU tan a oa>l*dt ¦loDiéijM, rag/ a polgári áll áj ker<iUbe. L •loilembea UdvozotjQ •sarawí polgárokat alkotmán) <* raökó-dé
. Egy bécsi b.ak»r moat teljesíti a oyomjelaé*. maa-kálatokát a Sí íván-Ztlaegerase^-L'eH-a-Caákioraya>90 kilométernyi tervésett uj vaam érdokéoeo.
— Hymea. Samodita Viktoroltárhoa iseue Öi-vioa Bős. kie»a*aooyt Ö'laéa ult tió 30 -e-; j«leo vul;„k as örömasü
lÓköa kivUl : Tbasay Miklós föasolgabiró, .turecsky Z-igiuOüd )i>s*ág-igas|(ató,
/ilma, Zstureosky Zitgmondaé,
, — V.il'Bdvay. Jó«ae. v&fély, Gi»via-JLmilie koas»ru leány, — továbbá i*viaa Kóta, osv. Nedecaky urnó. A it*l u] háaaap.raak sok aserAnosét ki-áauok !
Lapank előbbi aaámáaak sár-takor vettak a követkesö artesitaet: — „Ss-kolt hivataloa illemmel érteai em a [ette* cziaet; mitseriitt a tettea bud»-paati tártid* tgasgatóaáK mai uspon eh 4485 as. a.readelflW folytáé a megye sékbalyenZala-Egerax g<n mától keidA-doleg éa a többi vslaaiiaai belyekea illetve a legkÖa«lobbi távirda állomásoknál v*i.esiaai m«g-*löaó 2 aapoa, a vál»as-Láa napján éa aat követő n-pou rend«a )•> i aso gálatol fog taruai' Altó-L»nd'a G*-k:oroy., L^tenye, KLaastbely. Nagy-K..aise-, fapulcaa, ZtU-ast. Qr6 boa. M. k. iáv>rd.íU.l"muN«gy-lC*u>a*U 1837. juaiua 11-eo, Q^bhardL
aaai malalsáfs alkalmival folalfi*el«ti veakrdtek : Hir^cbier teetvérek 10 t\ Jlemeat L>pót 9 frt, lakey Lássló & írt, L»joa 4 frt, Z«vodaik Alajoa 2 frt. líóanay Jeromot 2 írt, Oiseasly Aa-taí 4 fn. KUia Illéa 1 frt, Faica Lajoa 1 frt. |l«ly adományokért hálás köeeöaetet 1 a reodesoaég.
— afcghlvB) A kesstbelyí msgy. kir. gasdmsági isaiateset ballgs ói által a aa-lamogyei taskáxoealtak javára Üéwisea, 1387. évi juoiaa hó 25~éu readesendo ayári makiságra. Horváth Jósaof elnök. Qaym Lvjoa alelűftk. Kórösay Láasló pénstáro«. Bucéányi Kálmáa elleu6r. H-h-ii--h Károly jegysA. R«Dd«so-bi*oiisavg : Balaae. G/ula, B.logb Tódor, Bjguar
i, Caurda Oes», D.vaid Qfta», D^r-
aer Béla, P«j4s Jáaoa, G.-»s<.r Jáaoa, Hára Péter, Karáoaoay Liailó, Marea Qyuls, Miháiyi Imre, Ru«hieii Lajo., Scbveitar Jáno*. Somogyi ÚJ** StokiQKer Lajos, Torko« Imre, Vaasary Doasó. Keadete 3 ór.kor. Ss-.mélyjef(T 1 f ¦ naaládjegy 3 ft.
- A ISI <-VN N*gy Fereocasi B.ro*uo mngláiogauuk múlt vaaárnap SoaaBdJ Mibáiy dali vaapaiyai veedeg-!&e ur asivea volt beattoket értaeileai s ugy iaiéskedai, bugy utasáauak caéilé-vaaetett a- legyea. Toitósy BeU b*rá-t«ak aaár ittr«lmetl«»ttl várta as orsg arat, mig végre 10 óra tájban repaeó örömmel jelesé: már jó a valóbaa as egykor sróa, iamoa F rkó báryáak Össsepóa-ty őröd Olt állapu'b.o előttiek á.lott a mohó kiváaoaiaac.;.! b.llg.ltuk a 131 ér óta aausgó .jk.krol egordailigetet E«»t-caloa.k rovideo íruak rÓl-, aztvodékuuk vele tüsetesabhaa ia fuglalhoani, Lovy H féayképéas ur 8*ig«t*árról asívea vol: baenanket Jól t-l-u e<biaelslakB áras-képévei meaj ia sjaadékosai, ily aroa-képek 50 krajcaárjáv.l asia kaphatók. Egy pobár -ört tudtaok as öreg árba diktálni, de többit n-m Sokat btaaéli, d« sagyré«se utankoiaiánt igényel, mit m*g ia testünk; elég sí hoiaá, hogy 1756-b.o aiulelett állítása aattnnt Caok-oy*B, Somogy megyéb>*a, íaülméae aayja halálába k*rliU, kit 8áBt« Év.uak hir-t.k a enank apjáaál Sást. Iatóknái ae-v..lk»dett lel. Apját Nagy Jáooaa. k hir-ták, ki sej" btlálá után aiiniéa hamar Hhalt. FerkÓ 3U évig katoaa volt, .«-tán kocaiakódolt, Nötbig péknél 30 évnél tovább eaolgált l»5lí-b*u . baroai Qagy tQaben miedap*. elégett Most kö-Byorütetból éldegél, lömoti tujt v*o még
¦uat ii, j'tbb aasmére aem iá:, balaae-
lében is tajdslmaa aiú^áat érés. 1824-ig dobánysoit, de asot. aam. 1809-bea a lipcaei castában rá*al veu, a > francai a fogaágba eaett a ast álinj., hogy Napóleon Bmapartéval MuaikaorssaWb^a ia voli. Bieaél Kóma orsságról. S-cilia vá-roarói, BÍOBaWBiiaápolyról, aói Betlehem és JerussálemrÓl ia, d« még L<yptoairól ia, de miBdest már oly sivaroa. bogy a leiróaak bővebb t.aalmáaiyt okoa. Rafur-
tatua vslláau a álliláaa aaariai as Öreg ur még moet .a boldog agglegény; igértftk aeki, hogy b* bosai illő a haaoa.ó korú
leayecakéi lalálaáuk, uóül veaoé-é? Da
köabea mogérkesetl Dr. Piaaár Antal kös- | tisattsle Ü Ugy ved a iii»n volt beunüaket | koueia a vidék aaveseteaségsivel megia- j pserleltii, Így • Kr«m<irfél« ».e«agyárt é* KÓbölyhislaldAt meglekiutnitúk M«tria j Mór ur as.k«Vneini«c k.lamolsa. m el telj asutáo a pájf*lui asép aépkerlei a végűi a aerléabialaló lelspai, mely valóbaa meg-epo ritka éa eajáutgi* Uiráuyt Byajl. Jelealet; 8 eaor diaauú hiaUltatik beaoe.a napunta 20U mélermássagaboD. fogyass-ga alik ei. Tele áiménynyoi lértttak viaa-• «», de .bub rlb.iároiaauukusk nem fe-lelheiüak m«g, bugy N«aiul lOU éven Ulttli ngyésakkel áliuukaaób. ; aaasonb.u lény, hogy a 131 eves tVkó báoei aem kiváuta Bekuak aaa.k a koraak eléréséi, metyaek ked*«értoimi meglátogattak.
- Hy DtCa. Webor Károly nagy • ai kir. aljáraabiráak ttaloievárt
vesette ultárb»a Plihal Vilma knaaaaonyt oii.ai a.gybirlokua Pnh.1 For«uoa kedve, iványat, A boldfg uj pár már körUakbe ia érkeaett, midóu asivélyea .lateo bo-EOtl'-íal l.dvi>aójj(ik, Óesialéo kívánjuk, kogy a Uofldvi.«iée áldássv.l tartás bol dogaág koesoruita frigyökoi.
weMtett gyöoyörfl fonatokkal a grotné l é ala, a haj megtagadta éveinek
Tmkát nyájasan fidröaölve helye foglalt a terített asttálnál. Nem jött mi ívéi gyermekem, kérdésé agrófoé ayájaa hangoa Tiokától?
Nem, kedvea aéném feleié a hamia leány, mi kőiben a gróf oé baját igaagatla, nehogy a mellette almesó raja tiporjon.
L kúabea Borsó gróf ia b-jöit aajé-n*k keMt oeókolt, Tinkát aseretfltuijeaea karjaiba ssorítva 6 ia ieaUt.
Ép moat mondja Tiaka, hogy levél niaca asámankra kedrea férjem.
Vajon ki gondolna miránk, taólt a gróf aöUkeB, ki iraa nakuak?
Ne légy ig<atalan Hugó. egyedül te vagy annak oka, bogy bossáak levél nem jÓ, biaa mm ia feleltei őamsak kél levelére, a nekem ia megtiltottad ai iráat___
Ah kérlek, .lakni a gróf ttirolmet-leuül félbe nejéi, hagyd abba a mindnyájunkra n:sve oly kellematlen tárgyat, 6%m, aem érdemel tálam falalelet. S ka-lömben itt van Tiaká bogom, kínok aae-retete kárpótolja Ktymoad roeeaaságál.
A gróiaé asivét e tsavaknil iassoaya fájdalom loltfltte ba, i ta esivedel jégkéeg borítja, ssáil bidttgea férjóhea, melyet még egy es«gAiiy afl igss asoretoUt aam képea tefulvuataai, aaegéay fiam, la-tes veled örök< e, de mi a* Tiaka ? la atras, aaegéoy gyermekem, ne redd sokan agy aukat ia«Bved«lt aaya kito>e>eait, bisa miadesn*k dácsára éa tigeal ia igasáa tfmmim antfnUkt jet kattjia* gjer
— ^i tezl lovaasigf badgysk lat Kaaiasán tog megtartatn-. Ugyaoia terep m.<v urasára heroaeg Cr»y-IH1-
d*d alUboroaey, 'ovaseáfi teltagy el8.
.gy vesárkaryalosredei, a ao pro ni haasár-eu-ad alesredaae és egy reséVkari ásása doaból álló katonai öisottság már h4«fo vároevokbin időnk a napoaia kiráa-daláaokat teaa a vidék kAloabóso pontjaira. A bíaotuág jelenleg as iránt ia ta-dakosodá«ok.[ t«es, bogy ó ietaéjf^ . ki rály éa kiséreie aaámárs hol Ishetas meg felelÓ asállAat ulálai. E tekistotbM ed-digelé m kövAtknso halyefc*t hallottuk logetoi: Csáktornya, Kesslh«ly, Ri-gyáca ^lakey-ka-tély) I.iieeye.
— Nyilatkozat Njomdámbao aieiftólyeketsértó kortess6ták jelentek meg, ;melyek- felett megbotrinkori-somDmk midőo kifejezést adok, min den félreértés éa bal magyarázat elkerülése érdekében kijelentem, bogy akaratom és tudtom nélkül jelentek meg 3 miután egész nap kereskedési Qt le lem be a vagyok elfoglalva, a felelősség terhe nyomdavezetőmet illeti. Nagy-Kanizsa jan. 16. 1887 Wajdits József.
— %apa«k Diai asámábaa ss aj vaauti meueireudetkösöive, ast jegyeasük meg, hogy léayagea váltoiát más niooa,
iatbofry a Zíkásy fiumei poitávot illetve gyoraitva volt poaavonat réssvét-hiány miatt beaattntetre lett, é« a aoproni poéta vonat Béoaujbelyig bosasabbitt.tott meg.
— Klrán«uláa Városunkban as időo a „jAsmío lovagok" — (a helybeli fiatalság néhány tagja) — egy ki ráaduló Ursaaagot alakiuili.k. Ki időig oaak Homok Komárom-. Ltaau.k-, éa ááncab- rándultak ugyan ki.de moat «^y nagyobb atabáau kiráodu.á«t rendsanek Kessthelyra. A kirándulás juaiu* 29-áa less, éa egy napig tartasd, Induláa vasú ioo r*ggH, visasaérkeséa máanap reggel, L1** fürdés, asiabásbamenes éa aok oióre nem tudható élveaat. A kiráodaláab.D réiatveaai aaándékosók B.boaa Lássló elaök vágy Eborbardt Aatal p4aitaroe uraknál jeleatkeahetaek. a hol ta a költ-aégsk íeámméiér« 10 frt liietendó le. Kö-söa jelvény egy kia jásmm osokor lees a, melyet minden kiránduló larioiik via«loi.
— Öasrllkosaági kluérlet. K. J.
vaauti járulnok f. hó Iá-én a vaauti raktárban öagyiik.tsaági asáadékból egy bot-tórrel balmellébe ssurtr eauklójáa p^dig vágási aabet ejteit, as literek aaonbao át-meuave aem lettek éa így ei nem v*aie-lyes, da a m»Uébe törtéül asuráa a ttldot érintette éa vessélyesaé válhat Mindamellett aa orvotok oyilatkosala aserint fal-gyógy ulásábos níaoa reméoy. Tettének tíka silált •uyagihelysei.
— Sl6rtl»r»*'t**n$«g. Varga peoele 'atváa kia-kaaisaai hüle I. hó lÜ-áa eate i haaa lérfi caurd. kóaé vegy Ult, mikös->in egy tebéo tellökte ia rátiport. — A
sxegény asttreaoaétlea ember aulyoa aérb-létekül esenvedeU.
— 4. aiacy-kaaixaat ípar.akulai évi
viasgálalok f. hó 26-án d. u. 3 Órakor tartatnak meg. Ugyanekkor lesznek ai ipar-tanoncsok által késsiteit tárgyak kiállítva. As igasgatóság.
— IsfciilaJ inr-hangversenf. A
aagy-kannaai kereskedelmi lakola seoe növeodékni íjterneck Zaigmond uaár ve-setéae ea soagera kísérete mellett jud m hó 12 éa délutáo 3 órakor a kereekedelmi
Tmks örömmel eagedett s grófné kivánságáaak, de mídön ei a leáayt kebelére asoritotts, a forró osókot ayomott homlokára, Tinka isawnyu eróvai tipor " 'a'uggo hsjtonatra.
A grófoé f.jd.lmasaa felaikollott, férje gyora.o fel ugorva bossája, aietett. Te nagyon ögytllenv agy Tinka, asölt aa táa in^erülteB a gróf, boeaáae mag neki kedvesem.
Hiae ö aem tebet róla moadi a gróf-aé, de mikor «íy aagy fájdalmat okoaott ¦ekem.
Tinks aajnálattit ssinlelve, térdre ereszkedett a grófaé alŐit buceáattul kérve.
i>«m haragisom rsád T.tikám, légy ayttfodt fogUld el ujrs helyedet. Zmu> belépte véget veteti e kiaoa heJysainik, sÓn.nul vsc*orált a barom iéay, c»a* aa reg aaaaony aóh»j.i a.varták taog oiy-;or s cteadet.
V.caora. uiáü a grót uejévaj lávoaott, Zsusia kiaareiében, T.uka a teremben egyedül maradott.
0 aaivematsebaé mag, euaogá tasaan, midÓa fiát emlegette a a gróf aai vét akarta iraatam elhid-^neai. a éa Ujdsim.t okot tam aeki oaerébe, ah, ha tudná, bogy as nem véletleuaégboi lordot.
Ua aeaki, de «¦ a nó leaa oka aaaak hogy ba vágyaim aem teJjwQinek, de nem, majd atre asm marad ideje.
Tm ka megi j »d t dnmafrá tol, oly at gondol hatott, mi borsaasió tehetett eréea isaut h,d*g totmmdilj f,totU mtf , ]tJ(W. i*aMrst uin «gy penun taisaáiajt heaas,
de már egy kia idomul va, a gasdag^ágJatáD vágy, elfojioita » esivébeD íolébred vádat.
D« miért ia aseret egy háláilac gyermaket, keadé magát Tiaka vigasi-tálai, bis* hsasULsjt pasaroijs res voDsal-mát a aseretetét.
De a lövél, es még mindent jóvá tehetett vuina, lolytatá borsongva, nom, aoha, euyémnak kell leoni mindennek, R^ymond asurvlinéral ralisa visaaa kia-osaut, fi érla kéu v-gyok onudeaíe.
Tiaka fáradtaa tért aaobájába, a fél éjét ébrea töltette, gondolkodva, hogy mikéat boaesslja meg m.gat. X
Három hónap múlt el asóta, a bogy Ktymoad Mariakáoafc •tereimet megvallotta, a már óas tele kóieledeU as íd'V Uasstalao vari teieíetet ason levelére, aeiyet esüióiboa in, «aoknak buoaa^atáért esedasve, ¦ oaen esonény mélyea halott Kaymoad kedélyére.
Végtelaafli táj: a»ki, bogy esftidí róla vAjfkép megfaledkaatek, arr. egy paroaig ««m gondon, hogy Hu lorelét m«g nem Kaptak.
Aat képselc, hogy édes atyjm nem akarja, a kit»gadytt tini ujrs aáaáhuc renm, i Hi/mond sokkal bUaifcéba voli taiaUem hogy túayórgőtt toIb*.
Még Mariska irájti mély aserelme aem volt képM httaakeaégat iegySani. Mait gondolatokba merülve ült aaoat ia egy riepiai, délutáa Haymoad atwbájában. (Foljt. kar.)
iakoU n agylermében aJj^Af versenyt tartottak ea eddigelé neaB^^^kokssos, de a
irdakftdalmi iakola a mVJnftDintéaelek által felmutatott asép ei*dmény által öss-töodsve s lefolyt évben asintéa nyitott ¦ene tanfolyamot, melynek veaetésére sikerült neki (Stei-neck Zaigmond aokoldalu aeDéast éa iamert haugveraenysói megnyerni. Sterneck saakavatotuága, melynek már oly aok eredménydua biaooyité-kát láttuk, iámét megmutatta, bogy helyes, ügye* tanitáai módaserrel mii lehat ugy a»ó!ván e^y araeanyi idő alatt létre-boaai. Végig hallgatva as érdeke* motort caakía Üdvosölbeljük a kereskedelmi t«-kóla veaetóaégét esen uj beveseiéabet, ason óbajunkal füiva bozei, hogy a mint a látását muiatj*, terioékeoy taiajra talált mag további müvelésára sikerüljön neki mindig ily ügy busgö, értelme* vesetőt megnyerni, mint a jelenlegi, mert oaakia jó taoitúnak, lehat já aradmétiye. A aaü-lők padig, kik uegyecámu, na e^óaa termőt txutoláaig megtöltő inielligena kösön-seg jeleulétébeo m«ggyóiődtek gyermekeik előmeneteléről, a hallottak által t>>-sooyára caak a«rkente:ni lógnak éfeasteoi gyermekeikbea a asép éa nemes iránti erseket. Mi pedig a Böveodékeket illeti ae oaak érdemül tudják be ¦¦ elhaogsott tapsoka', baaem Bgyasermiod óusditáaul a jövőre; d (Meretükre legyen mondva vitaga tételük méltán volt nevexhatő bsngrarseayDek, melynek m&eora s kft-vetkesó volt: Gavotte, Sebillt W., vPuur toia, előadják begadiin: Fiaober Alfréd. Uranitt Karoly, Hoffmfton Q-uastáv) Neumann Artbur, Seberi Károly, Wílhaiqi Gr. Waas I A.; fuvo'án Hoater B. II. Ábránd. Mayerboer „Róbert le di*ble",krge duo előadja Neumann A. IJI Sr*uta J., ,C<igáay-báró.s előadva aa osases tsou-lókalul. — IV. Ábránd, Verdi .Troba-dour*, hegedUu előadj* Graoits ICároly . V. Vunó-nógyiw, BM»gyar Ábránd', eló-
jti : Fiaeber Alfréd, Wilhaim ÖyuU, Neumsau Artbur a* Wuasil Alajos. VI. Bítibyiuyi-ioduló, alAadfák »¦ Öeix-*s tanulók.
így hét f grtéaetd,
— Mrgyei r. b. Sialoiosan petrole-umforráara akadlak. — A Uuráü prób«-bajóaáa tórtéat juu. Ö éa 9-éa Grácáig. — Ellő Ferenci Sftla-egsrassgijbiróaági jegy-só albiróvá aevmietatt ki. — D>nkó b>-
aí aeoetáraulata már Bfurad^e eVkeivtt.
— A btttredi viDCZellér-képMdéí végaoLt 19 évea árva tiu alkalmtiást keres. — Kovác* Kálmiü ny. mmia'ert uiuáoaoa 500 frtot adott m aala-agereiegi Kiaded-ovodinsk. — Lengyel Kiről j «. -eger-asegi ügyvéd Ti évea korábao maghalt.
— Mondacbmm Ym\ és Hertouu .Ma-gyár"-r a váltosiaták vesétek oevökel. — -Sármelléken 35 ház égett el.
- Uaiaf r. U <3* Budavár védfa-Iáinak laboatáaán erőaeo dolgosnak. — Ó-Budán binkóbamisitó bandát fisdestak fel, — Sopron vidékéé a jég nagy károkat tett. — A nagy-karolyiak: etela-rinmot kértek a gyujtogstókrá. — Gr. Festetica Taaiüó a nagy-károlyi lüská-roeultakaak 200 f-tot küldött."— Átlag egy ember egy évben mintegy 4 millió lépést test. — A leloiyt oresággyüléeeu 70 törvény hu»ato:t, 44 sseoteeitve leit.
— A Hasai asilipaiakadáa belömalvéo, a risveesély iiücÓfélbeu van. — A Win-diachgrü • féle dr.gonyoa eired aöld kabátot fog viselői. — Kassal püapok Bu-bic* Ziigroood lett.
- Kűiraidj rh.A. angol királynő csemege bora a tokaji. — Sserbis ujabban 40 miliő trank kölcaönt vett fel. — Aa ulassok Abiasmia ellen uj hadjáratra kéaKÜloak. — A T<mea ée Preaae gyüjtéet reodesnek a magyarorasági túi és tiská-roeultak javára. — Bulgáriában a rá-lasatottsk H0*/« " kormányé.
— Váratlan ajanslek Körblbelól egy év élőit két fiatal ember, egy fővá-roai kereskedő éa egy hivatalnok egy tsép ioány kesét kérték meg. A leány a ke-reekedAt váiaettolta. — Januárban a kereakedu a hivatalnoktól kóveikasó levelet kapott : „Kedves barátom ! Névt»-li*o soraidat, mind padig a küldött sorsjegyei, miuíáo még menyssasonyum maca viaasa kiiidöm, jobban fog ennek i»fát meuyaauonyod Örüloi. — Tiastel igas baritid N. N." K levéih«a egy Kincaem-aurejegy aa oiíbbi busáiról ea kővetkesó aorok voltak mejlékalv^ ; Küldök egy KiüOtem-eor.jegyet meoy-asesonyod asámara. — Egy nérteJea barát."— A kereskedőt e küldemény meglepte, miután essébe sem jutott a Likusarasott barátjával ily tréfái Uaoi és , so raj agyat m Uvéllel asonnsl viissakttl-Leai saánta. — Kivánoataágból előbb negkérdesta, oem-e ujeel valamit a kérdéaee aorajegy. — Mily a*.gy voil msglepvtaW, midea ut *xt aftosdot-ták, hagy a sorajeg/ 2000 fonatot Bjart. — Kemény próbára vall ifM.HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
jmnus
tag»sera!«te teve ; k&ldjo-e . meay ujának a aorsi«gy»t, a kit a nyeremény juhosán illet, mintán 'a névtelen bek ü -ii ott ir.sb-n neki sjindékosta, vagy .lindékosss S maga neki ée ballgasss el . Dé>tel"n levél tSrl«a«lét. — Végra „l.santa magit, a sorsjegyet barátjának r,.etaaiild«ni. — A bi»elaln«k a visssa,. rítelról tudni sem akart ée aal bisaik, bugy '•! rllk* "ódon akarla hajlamát . .einy iriul mttj-ao'.
_1 Nem iMMtonkimk van módjában sok pénzt költeni, épen ezért idejekorán legyünk elÓTigyázok. Mind
azok. kik íúrúvérüek s e miatt bór-Lntegekben, vértorlódáíban, vany-eres báuUlmakban stb. szenvednek, ne mulasszák el a tisztító kúrát, mely által testok friss egészségben tartant föno s az egész kiadás naponkint csak kevés krajczárba kerül. Szerezzék meg az erre való le:jobb szert : Brandt K. svájczi labdacsait, egy dobói ára 70 kr. a gyógriiertárak-ban. s figyeljék meg Brandt R. név-alliri.it.
— Budapesti Hírlap A. .Budapesti Hirfap" ujeastindokor pályafutása h«led'fc é'éb« lépett. M«e»rós4dve, ti-massaodvaa M«gyarorsságon addig hal-lailao aikerre, melyben réetesult. A „Bn-dapeiti Hirlepu-nak a hasai müveit olva-sókösoBség vetette m«g alapjár. A lap eleitol fogva megértette a magyar kösön-¦é|f sieiieasét; mind*u pirtérdik ruallö-séeév*! kundólt nemsetünk- ée fajunkér', es egyetlen jelsaóval: magyaréig! Vnsont at orssig legkiválóbb intelligenciája is astmosilotle magát a lappal, tőlsarolva .sl oly módon, m»ly psrall.n a magyar uujgiráa történetében. A hai.i sajlob'B iniig a Ufelenyesebb eredményt » .Budapesti Hírlap' éne el; lejnépisernbb, l.gelterjudallebb lapja as orasagnak. A killso dolgosolirssk égési seregén kívül, a sserkessloaegnek anayi belső tagja »an, a mennyivel egy magyar Up s«m dolgo tik; minden rovató: külön vwsetfi goado»
CXXX3000COOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
n €^t&ágg&*í Volyi M 29"én O
Péter és Pál ünnepel.
alkalmából
helyi Untokon kivUJ. . kik . n*p UoBtát írják. Miodie fontot^bb bal-gy kalfóldi Manéo; ialdl r»odea l«v»-Ös kívül uját külön tudósító ériasit iTSttfliiill; a Urir-ti .»olei »¦. immár oly tökéloiftteo »m b«readesre, hogy Imoodbktjak: nem tftrtéoík a világos •emmi jelantékeBj dolog a néikai, bogy » ,Bnd»potti Hírlap" arról rogiuo ie »d-juo hü ^ kimnnií tudósitáct. A ,Bud»-dmú Hirtap' politikai cikken Ktu I»uc b4ró, BákMi Je»6, Bal^h F.i írják mát kiló kuú publictatákk.l hiveii a Up K, m&gyar, pártérdekeket o«m i*-5 tsaliemélies. Politikai hírei Miié** körtt ÓMieköttetéftek alapján » l«^weg-bithatóbb forraaokbói Ks«ra>«¦¦¦:. Á« .ud^eitáaokftt a gyárairól jgj slapjáa iierk««ltik. Mtgjaroo
atág politikai «• kóf^lele felől távirati ertesüiAMkkel látn«k •! rendet Iev«t«c6fc, minAkkBl minden viroabaa, i5t aafyobb kös»egb«D i» bir a Lap; a sBadapeitÍ tiiriap" távirati tudóeitáaiti maoxp már .eije«>u egy fokon illaaik a viiagaa)t^ legjobban aaerveiatt hii-CMjlgálatáraL Európa oast«t tnetropoUraiban Looduotól Konstantiflápolyig ••ját tudó«itök Tannak, a kik ugj ai ott történő nannuiaye-ket. mint a* elektromcM drótos oda fűti híreket rőgioo megtáviratosiák. A. kQl-foldi riodm tudóaitókon kirül minden ,00-toa»bb oaflméoy tdlol a ¦¦erkeaitonéc; kQ-lao kikü deté'Ü tagjai adnak gyön it bA „Budapesti Hiriap* « célokra bavuokioi oly öauego*. fordít, mint a onyi ecelAtt 10 ervei még eKT-«gy birUp «ge*i köiUégvetewe rolt: de iik«-ult u liírnio, hogy ma a lerjobban, l«g* gyo'aabb'Q érte*ül5 orgánuma a •¦JL^Dak. A .Bud.pf.il Hírlap- TárAarorata Telek: Sindor gróf, Tóth Béla, Kákoci Viktor (Siputut>) aa ifibb kiraiö írók kömi^-rotikodéie ranllett, a Upn^k '-gyík arAa-L • miodig goudot furdtt rá, hogy mag* maradjon etőkelfl •«iovooal»D. A oapíro-vatokat kítttofl uaraaliaiták »aarka»«tik • a helyi érteiül©• iámért legú^yesahb tu-dóaitókra v*a bura. lUndürségi e# tör-véuytieki rov*t*i külöa-kllíön aaerkMi a fflvár aaöté Memiayait ii mindig uly
a»mtt
Hírlap helyet foglalhat minden család aastaíáa. A ko*gaaaaBBfr» »va*B>»n a ma-(yar gaWa, birlokaa, tparoi. kereskedő ' " ainabat, a m> tajtkoaiséri
•*•»•
oélkU.
gj alkotó •Itiu aif aao
koak
ar*-.
. A rr
tk ki
rilú irtSk •lífi.al*..
di: Egéas írre 14 írt, lélí.r. 7 frl, negjadérre 3 frl 50 kr., bó 1 í 20 k \ lü*k í
«wtk| aitm ccK 41 ^ miatt k<pTia*l<nak HU ÍMái/ti bec«A«Mló illatra prograt d Pd bi
*. tlomri
d«t.
bit
g K7
»oBa4gaek • »•• »ki«l«tb»u li bk
olvaaókö- talin kilo-
ali nen rebaló-kftafto^a a-jeleo «a«t- Alk it il dó d
•gy hóra 1 frt 20 kr. As elo&aetBsek vidékről lagcéiaseriibben posUutalványByal
esskösólhetok követkasó csim alatt: A i batárosolt udvariatlanság is. Rideg viss-.Budapesti Hírlap* kiad/hivatalán <k, I saaatasitáaa oly káisággol felajánlót
b«a BAlBCaak mint iljfls
ó, de
•aaJáaál
IV. kaValet, kai.puloa 16, Ilim
- Kéjvsnlak á>i oeoeM^
B^oake, Fime-, TriMal-. Valeociébe — a jó birü nobrtkl uUsast kdljtetiti cs*g-alUl, — Péter is Fii úaaepe "alkslmibíl. Bivebban a hirdetés. --*"
Irodalom.
Jókai Mtir legújabb regénye : fj K
saolgálatnak, mely ép as eilenkeafit ér-
Jókai aevét * nevet Maorik,
j ert te mert ei
ét',
(Budapest, IV. viciiulcsa 11.) elofisvtBÍ. K inialéK «r. agéss év»«4ÍO ítaeue) 6 frt.. fél fmtr,\a fuwíf»)a ín.)
Vüshíí menetrend
lidl Kanizsárci.
Reggrl
wfafaf b ora Í0 pSrcikor postavonat
Baros ' 6 óra 43 . ' poalavoo.i
Ba4ap«st 6 óra VS n gyorsvonat
^uáapaat 6 ára 40 „ vegyeavont
B#B«aVajaly 6 ara. 06 n pÖB|avonat
tudó amberralah* megfordult,— 4 1 d h
»a «i dtatet kepesiék a»0 k aemetak a g»s-dagok ÜTegajtÓB, ébenfa, aranyoailiogáiu ftsekrÁByeaeK, de ragyogéniból aohatem reatiti diaset a legaiegíinyehb ember pol-ctáfl ki hlhl kl ll
. halhatatlan k<o langel-iermékeit ott tBSfJW.MnakAnyve laW.t áa.ahUI hiwt, «^»«—
biaaimat. u
BA három mirványfej' a Hevai -esi által megtndiiott füietes kiadásn tatáakép ép mos: kead. ,aog^Un kiadóhivatal, mely fáradh\tlaBai kodik aS'in. hogy irodalmunk j
lékeibe* mind-nki .legkisebb áldoiat- I hasiját megBBéfiüÍFe, a költéssel fényével tal juthasson, aserltewta.Egünknek átkjil- j Bl-g- arsnyavottsa laiaa. Jókai mltvBir ler-dőtte ss 1.2. tttse'.et. Ha a< ajánlatot a jesat ve,sa|át oamsvli büsakeségünket isri-kiaiíuásOB. keJl ' ' '.........
bubij.ii
oaak azért teatsúk, mnrt as iró aeve ma- dicsőségét éireiiuk. Müvei1 esren és usren ga Mmeat aa akW. hagy a tartaisBal is '• tm»k e«ai|, -iá, — jissBMavk ntest bt,-, a ajánlanunk kelljen. — nos lehit a kiiM- | legss'erényebb Dajlékokbs. — Hass kraj-léses ét e mellett elegáas —J csárot füset^kb^l kínosét gyűjt msginak Jókai Kóaa illusl racsióival dtist!ve. I ai sBjysssri iou? ká»|a-éi a háti foaHsiko-
Ssintn fáj nekünk, bugj
aia ttio piheoíarB Tágyo
Jik.tí
kösonségciak talin •¦ csittünkül vesm( müfiasbea a* é! vsaait ki»p i^hatiaa fiorri-ludotnást a r«fé»yral, sneiy »gy kasupav sat lagja (eNalálai és vi«sstBkró»v« lát-aicaiójánál, miatt hajavros tartalmánál ja beonók Demse'e mu tjst éa jal fogva a DMgy iri^gyik legkiválóbb, leg- Ajánljuk s Kérai testvérek e füielBa Ardekasebb múve. Ha FraBCSÍaursságb«B Ib^Ui JrlIhBBBna sbbh, Bajlllti., egy Usmdel, egy Ohnnt uj regénye jele'-'nek legújabb és kisárílac ason
BÍk meg. elég es alsó példányt mejlatni jele»B«Bt ateg. ' aislyak Unyral____
valamelyik kónyvkeresaMdai kirakata- hb, haaem csak alapok tárcsa hasáb ban, hogymeg ea aap este asrekre tnnn. jain láttak nsp'ilsgot. Ajánljuk e válla-jen as elfogyott példányok ssáma, hogy ; latot, mert BreU, itarses. kll&nó és a nagy majdnem ór*ok'nt uj és uj kiadásról kósúaség érdokébea. állónak taBtjak a kelljen gondoakodoi. —Mi padig a re- fijyalm-sieto.t, hogy leggséleaBVisbb agye-

Barci
í >fc 59 Ü úra 40 -2 ára 15 2 Óra 25
ükor p^atarooat , postavonat
, pocUvonat
, postavonat
Eatr.
Pragerkai Hóra 20 porcakor gyorsvonat Budapeat 12 óra 9 , postavonat
BítSSTljh. 1L óra 15 . postavonat
Érten. Kanizsára.
Bécmjb. 4 óra 16 pereskor p.»U' ~ íspent ío'r'fc 40 „* posta Frjgnrlwl G óra 17
gyorsvonat
Délbea.
Bécaajbely Budspeat
1 óra 44 pereikor uoitsveaat
1 óra lő t postavenat
1 >'>ra40 . postavonat
1 üra ŐT „ postsvOB.t
rKsie.
Budapest lOóra 4Dpaipjak#vvegyesvon.t mt~ íjh. 10 ór. 26 , postavonat
pást 11 óra 7 B gyorsvonat
Pragstasiis 1^419,3? . postavonat
B>rcs 11 óra z? > postavonat
Feielói sserkeeato es kiadó:
XOOO
Naíí-Sannsarol Bcsbe, onnét Finis-, Triest- fa Yíleüczébí. Menetíirak oda és visszautazásra:
........ ¦ ¦¦>-•" m „.». r un
Kanizsáról Bécsbe II. Fiamébe Trie&it Velenczébc
o»zt. 10 10 . 14.50. . 14.50. 17.50
III.
oszt. 6 80
. 10.40 . J0.40 . 12.40 . 11.20 p. reggel. Érkezik
„ franci 17.40
lódul Bécsbe janius 26 án, 12 óra 15 Bécsbe június 26-an 8 óra 55 p. reggel
Indul Fiume , Trieszt és Velenczébe junins 26 án 5 óra
20 p. reggel.
Érkezik Fiúméba június 26-án 11 óra 48 perczkor este Érkezik Triesztbe június Ü6 án 6 ór» 30 p este.
Jegyérvényesség 14 napig. Szabadpodgyász nem enfied tetik. Gyermefcekér az egész menet dij fizettetik.
Bővebben a falragaszok- és programotokból, mely utóbbiak >z indóháznál kaphatók.
Nrliroekl fi. özvegye. 5
— 1 1. bécsi utazási irodája. 1
tOODOLOOOOOOOOOOOSOOOOOC
1 u
20
A GLBICHENBERGI
JÁN'OS^ORRAS
nagy mennyiségQ ízletes kettős szénsavas nátront,
azonbtn aránylag k«?vé-< konyhtsót, dd annál több vasat
tarulmaz é« a világ te*hirv<«Bi iait«-ipáii( arflatHirtiak'
, szerint chrouicuj geg-ihn.ru:. ctir>kaK;«f lágc^tarit. diront-
! cus tadolob- éi a Ijgattk Jmavrh luiiil, végre a mall-
| hártyalobb utta Utruuiudt laCMIrtiti i«»*niíy^t«ál-; hi
egyszersmind a vasnalí erósitó é^ vévképsó tat-isára ref-
lektáiutik,<« la^jobb er^alaaéitayat kasuáltayt.. sCWSidt
alkalmuáit.iiyar a ü>4»t áí bauliM: AfwaatAi niaW
gazdag tarralraínál fi)gv* nagyin alicalinis b irral vagy
gyümüic-i szörppel Fegyitve.
KELLEMES PEZSGŐ UDITO ITALOK
készítéséhez, agyszintc tiBUság* s fendkivQli oltsósági fnívtán legjobban tjáilkatój ^1|d4r.,of (xüs.tílt^leí >l h'aiu V mágyarsrezáti'fsVrittárban : ' '
SCULKLNi ^iaOLV és.
Itudapvtl, III karaiét, atácsió- tcia i't. ¦
Városi oslet : V Harmincasd-atcsa ( bol ¦ÍCr.oJíle..k a Minőt lailli-tii i«(M sl '----^-a-.^ . .
asztali- ei Mitó ital,
katáaun*^ okooyuJt köbögesnél, MáU amtr tt bólyaahu-nrtaál.
RatttDi Beorik, UiM t» s..<?ttt
{*L rora^ alaltyosISttskÁsI aem rallal *T-\lá 1 ll.'l I '. ""'¦
TED-JEGV PEZSGŐ

dltKxüU
Ej )Mdb 'iktir t :aVj[V-KaVniI.«Áli
OZ-EK nniál
3", lóerejü
nő/mozdonyok
fa , >aén- és nalm.tüselesrn
legszilárdabb szerkezetű, koanyen ilthító s nj sz3r;evtü
Ő
zeges dobbal, kctlús tisztitó müvei rpatOftlyászolóval és osztályozó hengerrel. ra 3150 írt (* a».»n felű .
MUNKAKÉPESSÉG • ára alittl 3000 -6000 krve
jstallás
budapesti általános országos kiállításon
nagy díszoklevél.
Magyar gözcséplökészletek
BUDAPESTEN.
GROSSMANN és RAISCIIK\B\CU
első magyar gazdasági gépgyár^
t r. -BUDAPEST kW8«V*«i«tr.
4, tt, 8lácrcj*
gőzcaépldkéiuietek >
aerólécses űsűbai tu vstksrettel^ S.
Isgujabb. legszilárdabb szerkezet
EKÉK VETÖGÍPÉK, .! rosták, malmok, MORZSOLOK'
U Ú l> E K.
HuriapeKtrefelrándiiló v vők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 perez [íiyire áz oeztr ^iam ras úttól) jönni kéretnek.
KÖzretlin postafrőzhajftiis
Newyorkbt
aűötuit hartimj/or,
Hamburgból Mexicóbm
A tánaaág )>OBta^őxhajói kitiinü cllát&a ¦sfl>M4 amd a h ajóu ébikban kfrj a fft-dílkitihen elhelyezett utazóknak in a J«Hk«dr*;zabi>iitaxáBQ alfcalmtf urujtanak.
Bővebb f'-WilLgosit.b;i nvujt P
115. Ai lAttnrbtt JáiO3 szállító Oéer-HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
jnsros isrj.
táré ; kllldje-e meaj j sortjngyet, * kit » nj«remáuj
jogosan illst, miatáa * uér telén bel. u -JA «it irAibio o«ki •jáodékoil*, v»gy .jáod^koM* A mtga neki é« htllgutt el » 0<Wtel*D levél i<Srtéa*t*t. — V«gre eliskiU mtgtt, * ¦onj«ej«t btráijiaik viMs»KÜid40). — A hivktalook r viuit-T«ieiról tudói iem »k*rt *« ut b>Mik, hogy ily ritka módon kkarU bajiamat . i«4üV iránt kiípj««ni.
— Nem mindenkinek van módiiban sok pénzt tölteni, épen ezért iáejekoriH legyünk elóyigyárók. Mind azok, ki*' súrúvérüek s e miatt bór-kütegekben, vértorlódáaban, arany-eres bintalmakban 3tb. szenvednek, De mulasszák el a tisztító kúrát, mely által testók friss egészségben tárta-tik föna s az egész kiadás naponkint csak kovés krajczárba kerül. Szerezzék meg az erre való le :jobb szert : tírandt K. svájczi labdacsait, egy doboz ira 70 kr. a gyógyszertárakban, s figyeljék meg Brandt R. nér-aláírását.
— Budapesti HirUp A „Budapesti Hírlap" uJMBt«ndokor p4y»tuti»» hetedit evób« 14p<stt. Mig-trfa&iva. ti-matikudvav a M-gyaroriEi^ua <tddig hallatlan ¦ikerm, melyben ré«te»Ült. A „Bu-d«po«ú HirUp"-nmlc a hasai müveit olv.,-aókötüaség vetette mng alapja'. A lap elei l í I fogva m nyertet te a magyar kösöo-aág ¦cflllemét; mi adna pártárdik mii 16-
1 s^««vnl kUsdöti D«m»etiiok- H fajimkéf, ©•afryetlni j«l«*Wal: magya-aajr ! Vistuot •i oraiág legkiválóbb ÍDteliigeoaiáj* is i asootwiloUa magát a Upp*l, fölkarolva : ast i>lv módon, milj pán.tUo a magyar ¦ aj«Agira« törléneléb-o. A hutai aajtttbtB ' miig a l*t;f*oye«flbb ereHméoyt » BBu-; dap«ali Hírlap" írle el; legarfptserÜbb, , legelterjndetttrbb lapj» *• uraságoak. A \ kltUft duigutóliri.k egéts aeregéa kivül, ) A s«erketilőtégn*k annyi b «!•<!> tagja fto, [ a mennyivel egy magyar Up t«m dolgo ; tik: miodeD rovatom külön v««otíi goodui
a boiyi tudóaitökott kivftl, a kik a. oap tftrléaatft Írják. Mind-u foatoaabfc b4-»agy külföldi Mflmanj f«lől reodee leve-eson kivül ,»ját külön tudóailó értaait Eüivatlaattl; a távirati atolgáiat immár »ly tfkáleieaeo »aa b«rendeivc, bogy • Imoodtutjuts: aem történik a rilágoa' ommi jelentékeny dolog a oálkt.1, hogy a „Badapeati Hírlap" arról rög ion ae adjon bt. óa kimamÖ tadóaitáat. A „Bu<U< dnati Hírlap- politikai cikkeit Ktvu Ivar biró, RáltOai Jenő, Balogh P*i irjik mia
¦i publioiatákkkl hivea a Up
ifcgyar, párUrdtksket aam ia-5 asellemóhes. Politikai hírei aaaiea-körtl óaasekölteláaek alapján a lnfineg-' bishatóbb forráaokból asanaa*Qak. Át' oraa*ggjtLÍ6«i tudó*itáaok*t a gjarairáí jegyietnk alapján aaerk«aiLik. M»gyaror-«*ág politikai é* kősélete felól távirati ar.MttléaeÍLkal látnak •! rendé* levnleiötc, minőkkel mind ad vároaban, iőt nagyobb kJuégben ia bír a lap; a „Budapatti Hírlap" távirati Ludoaitáaai m*a«e> már leljeaeu agy fokon állanak a rilágaajtf. Ugjobban taervesatt hinaolgálatával. Kuróp* oasi«a metropoliaaíban Londontól
tpolyig ttját tudéaitók vannak, a kik ugy 1.2 ott lÖrteuA «•* mélyeket, mist ai elektrorao* dróton oda fúté hirak«t rögi5a mogtáviratossák. A. köl-Idi rtadaa ludÓdtókoD ktvill miod«a I»b-toakbb eurnnény tölftl a aaerkeaitAw^g ktt-loa kikü delé'Ü tagjai adnak gyors éa bó
. .Bud.poati Hírlap' •» cilokra havoitkint oly öaas«gflt fordít, mint a yi eselótt 10 évvel még «gf-»g7 birUp egé*t köiUegveléae volt: do aikar rült .¦ eiérnii, hogy ma a '.egjobban, leg* gyo'«abb*o értesülő orgaauma* tijttioak. A .Bad-piiu Hírlap' Tárnarovata Ta-lekt 8*nJor gróf, Tótb Bála, Rákosi Viktor (Sipulusi) ét több kiváló írók köare-
ratilleti, & lapnak >-gyik erAa-idig gondot turdit rá, hogy mng-eiökftlA aiinvoaalán. A oapiro-vatokat kitűnő iaaraalis*ták iserkaaitik ¦ % h"lyi srteiüte* ismert leedgyesehb ta-dó«ítokra van btsva. KendiVségi ria tör-vénytlflkí rovatai kti.öo-küiÖQ aMr| s fővár a söté- eteményait is miudig uly
HirUp helyet foglalhat minden család aastaién. A. kte^anáaaigi r*va*4»n a ma-
mftgtal41J4 aimdaat, a mi iájéko«Mra ••ükte^ee. A r^g^ayasafiiokbtn csak kiváló írók l«»*uj«bb vttvatt kós4l>ű*. As' elÓfiaeteai fólteielei: Egea» <vre 14 frt, fólévre 7 ín, negyedévre 3 frt 50 kr., egy hóra 1 frt 20 kr. Aa elófisetések ví-dékról lagoéluariibben poaUuiaJváayijal
utód nalkú! ál,ó aacT iáf ra. naStó •4v«u «ti| iléaaei iáén vétyai -*ot tsatleg k^rom évm át i
p
Pedig bit s m.KT. ek • BU tekittt«tb4Q
talán kífo-
:köiólhmik ,Bud.p«4U Hírlap IV. k«rfll»t, k.í.pul* Iti.
j
Banké, Kirae-, Uriewt-, Veleoeiebe — • jó hirU Schftkl uUsaal ka^jetitt cxif-álUl, — Péier «. Pál liunepe alkalmából. BírebBso a birdetéa. ¦¦"'
gás alá nem veb«lL k&a&iiY« a> jelen aaet-b«B nemcsak mint ilyen m»groveiidó, de Xt: A j batárosoit udvariatlanság is. Rideg visa-áo>k, Isaaataai'iaa oly kÁ**a4gg«l fel.jánlott aaolgálatnak, raely ép aa ellaakeaót ér-
Iroddom.
Nem JÓkaí nevét tenni ismertté, mert e*i • mevot Umerisi nftiodaaUt^ ^til iroi éa olvasni tudó ember Talaba megfordult,—
B»r» ' & 6>a 43 8
6>r% 40 6 4f« 55
sa éi duset képeaxékasok nemcsak a gai-dagok üvegajtós, ébenfa, araDycaüiogásu aiekréayénak, de ragyogásából sohasem veaaiii diasét a lagssegényabb ember pol-c«áa Bea, ki tt halhatatlan költő láagel-jermékeít ott Uajg>',ÍKQ*kjtnyve il«u ¦¦•-¦-- ;-—»
kda«p«tt» bisalmkt. ugy
creNébon Mereteit magyar
böbij<)
— Jókai Mér legújabb regénye-: . A három márvánvfe}' a Révai ieatTfc«k áítai megindított futaiaa kitvdásaak í»4y-tutáakép <tp mi>«; kasd> .laogj-Uoai' 4i a ki»dóhivaial, mely fármdb^UsDii Iwtfél-kodtk aiun, hofry irodalmunk i«i-« ter-
méknibes miod-nki w, Isgkiinbb áldoiat- hatájái megaaépül 7«, a koiténat fényével tal jutkaasoa, laerkaMtoségttnkaek átkUl- •^f-armay«ültaa láaaa. Jókai mftveif ler-dötte as 1.2. íiiietet Ha a* ijánlalot a ' jssat ve, saját nemteti but«ke«é<Unket istá-kAiaA kiaiiitáavB keil kmámmikmk, ott jpaAjmk aa amníiágá: aa—Uáva.-a^amaa^**. o*ak azért te«súk, mert ai író nőve ma- dicsóeégét elveasttk. Murai' osreo és aaron ga Maaaat aa altW. hagy m karlatialU is'b«rnák «4i>| ia, - jnaWali t»oat be. a ajánlanunk kelljen, — ooi lábát a kiálÜ lagsierényebb liajUkokb*. — Hat. kraj-tás csmofl, isléaes ét e melUu alegáas —[ csáro* füsei^kbói kinoaet gjtijt magának
Jókai Kosa illuax riiciiótv*! ditir.va.í as s^ysierft nounkátSifrét a háti Ssintf fáj nekünk, hogy m»g* • .nnfqR-'sás «táa pibsoésr* Tigyó felko: köaöaaégctak talán • cilhküokfcH vf^^fí^OfD a^éi vatMÉt kJ>p^btttlkA; fcrrá-tudomáat a r^géayrAt, aaely agy kampev ait wéfcjt. feKalálají «%. •rítwaattlkröxra lál-
loiójáaál, raijit b»is»ro« tartalmánál ja bennök nemsele mu'tját és jaleuét.
)(fv» a n-agy irA ogyík legkiválóbb, leg- Ajánljuk a Révaí testvérek e füietai ^rdakaanbb miWo. Ha Francsiaorsságb«n fi*í»i»t ktioaiann aaart, Mart itta k egy DaVdat. egy Obnst uj regeoys jelé- nek legújabb éa kisárólag atun müvei nik meg. ei^g e> el»o példányt meglátni jaiöaasé neg, aisryak kónyraiftkbai valamelyik kooy vker«astad4i kirakata- nem, hanem csak a lapok tarosa hasáb ban, hogymág aa aap este »srekre min* j*in láttak napvilágot. Ajánljuk e vália jen as elfogyott példáoyuK ..ámív. hi>gy . latot, mert *toa«\ dmei, k.iQnS éa a nagy m.jdnom órínkint uj ét aj kiadásról kóaöoaég érdakéb^a. állótuk . itatják a kelljen gondü«kodaí, — M> p«dtg a re- Ü^ycJs-slaU.t, hogf lagasélaaM-abb «g7«-
)OOOOOOOOOOOOOOOQOOOOOO
Folyó hó 29-én
Péter ét* Pál iiimepek ^íjj M^njnmir-^^ alknhuátMil
k § j T 8 B i t 8 k
- A GLEICHENBERQI
TANOS:FORRAS
. J0.40 . 12.40 . 11.20 reggel, fifkeiik
Körttlb olti.1
Máíf-Kíiiussriil Bcsbe. <>nnét Fiüic-. Tricsl-
Menetárak oda és visszautazásra:
Kanizsáról Bécsbe II. o«t 10 10. III. o«t. 6 80
. Fimnébe . . 14.50.
-, Trieat . . .14.50.
- , . Velenczébc . 17.50
„ francs 17.40
Indul Bécsbe június 26 án, 12 6ri 15 p Bécsbe junios 26-fn 8 óra 55 p. reggel.
Indul Fiamé-, Trieszt és Veleiiczébe jumas 26 án 5 óra 211 p. reggel.„
firkezit Fiúméba június 26-án 11 óra 48 perczkor este Érkezik Triesztbe június Ü6 án 6 óra 30 p este. JettférvéDyesség 14 napi?. Szabadpodgyász nem tetik. Gyermekekén az égési menet ilij üzettetik.
Bővebben a falragaszok- és programaiokból,. mely utóbbiak az indóháznál kaphatok.
Mrhroekl U.
nagy mennjiaégU ízletes kettós szénsitas satroot, azonbin arány tat; Icnrés konyhtsőt, de annál több vasat tartalmaz á* a riláf >ei{hire<«k'i aattorifaiil szerint chrootcu- gág-iRaruc. chr.wien lágciibarit, ellroai-ca-i tadólab- éi a i-i^uttk Jitwrrhnaiuíl, végre a mall-hártyalubb utii kitruuradt iWlUrt Ji iti*fmíni„*»i\. b{ ¦ egyszersmind a vasnak erósitó é-, vé^lcépíö harisára ref-lektáitatik, a
3058 1 — 1
I. becsi utazisi irodája.
OOOOOÓOt30COOOOCX)OOOOOSOOOOOO
t>M~ baűlbajóln
3O03O3O003Oa3a0O3DCX3OOCXK>00O3OaX
Budapoat, IV. ráciiutctt 11.1 eldfisitoi. KUtiidlte in a^éia ivt»(iü Ciliéire) 6 frt, f»l ítn (16 »üiatr») 3 frt.)
m
Vast.il tnenetren
liinl Kanizsáról.
Beggfl.
P»»V«Hk)Í 6 óta 20 p«rc«kor poal.yon.t Br» ' & 6> 43 (mUTODat
Budaptitt' 1 ór» 59 peruikor pjatavooat
Phf ^ úri 45 ,* pOBlavftaat
2 óra 15 , poaUvooftt
2 óra 25 j, poitavaoat
E«lr.
Pragerhtti Ll óra 20 |^f-oakor gyorarODat Budap«at 12 ára 9 , poaiavooat
Bferajh. Itör. 15 , poataTaiat
Értezit Kanizsára.
Bftciajb. 4 ára 16 parcikor p>4taV0Dat Bf^t 4* iJr'h 40 n poitavoDKt
Délbea.
Béciujhely 1 óra 44 pereikor pottaruat
Pf^rbut 1 óra lő a poitaraoat
Baroa * rirs 40 a poatavooat
BudapMt 1 óra Ö7 v poctKTOiiat
Budapaat lOóra 45(MBWkorTegyaaToaat
"'jh. 10 Ara 26 , po«t.TOnat
pMt 11 óra 7 a gyariTOuat
i
S»l^,3» . poitaTOiiat Barca 11 ór» 29' , poatavoaat *%___________________________________
«• kiadó:
l A J 0 8
J0Z8KK.
' lMiobb asztali- é* Mitó ital,
gazdag t&rrairaiaál fogva nagy'm alKalmis birral >'igy gvQmötcs szörppel vegyítve.
KELLEMES PEZSGŐ ŰDITÜ ITALOK
készítéséhez, o»vszinte tivUságk s fendkivali .oltsósigi foryl*n iégjobbta ajáfliató; Ifildin^oc friss. UllMeii 'tip . ' -; liatü-Vmigytrirazi^i fíra*tárban : ' • "
és
III kerület, .Uciió- tcsa 4?
Vároii üslet : V , lUrmincsad-atcu ^ hol B^f rend elétek a, b»ih*l imálli-Úl t^e««......
IS
.int) ameietílíiiel nen ¦ reszM.
30000000X>303000DCa300a
.kttOaí hatúuntk Uzsnyuit tHttaál, um«r- it hólyankii-nrtnál.
3'A lóerejü
gőzmo^donyok
f»-, i»éü- éi tia'.m<Uoldt™
legszilárdabb szerkezeti, kSanyen illthitó s uj szjrcc. !tl
GÖZCSÉFLŐGEPEK
szeges dobbal, kettős tisztító művel árpátoklyászolóviJ és osztályozó hengerrel. Ara 3150 frt fe a/.on felO
MUNKAKÉPESSÉG 0 ll) ára »l»tl 3000-6000 krte
jétállái
1 lSSA-kl
budapesti általános országos kiállításon
nagy díszoklevél.
Magyar gőücséplőkészletek , i ., ;.
l,lt(»SS>H\\ is IUI NI IIK\I!U II
elsÖ magyar gaadasági gépgyár^
t í. á
: ¦ V «. 8lMrfJ« -
gőzcséplökéazletek.
l^ bl k
sjujabb legszilárdabb szerkezei
EKÉK VETÖqÉPEK, .; rosták, mahnok, MORZSOLOK', szecska- és'répav'a^ók*
Bndai>8strefelráa(lnló te vők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 perez hyire az osztr .áUara Tas úttól) jönni kéretnek.
..1 n ,d.i ..'
ISirethn r- -
-H^atknrcböl
Hiir«böL Seffforkba
. minden keiiiien,
Stettlnbil líewyorkba
niuden 14 nap &UIC
Hanabilrttböl Nyugati ti diáb» Hamburgból Heiícóba
A tanatáf; pottaf^thaiói kitanö Htát4*
,: DBlWtmiad a hajémkikbao'á(rj « 1*
dflkr.íl.ri, (.ihrlTriett utaiókmk i. a
-. i»aa««*eLibt»alaiáü alkalaMt ayiutauak.
Bóiebb f<-l»il^gosita«t nyujs » .éj*MGsí)r Prtgtban Wenzelpluz ' 15. ém Wiiartwi- Jiios willitó O*r-HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JUHIUS 18R7. ,8-á»
ugrterstste tá« , küldj e-e m< „ytnU » ->or«j«gyet, a kit . Dyeremeoy jugoaaa »!*•*• ™»»láo a. névtelen bek ü -ái nt iniabWn oeki ajáodékoita, Tagy . iod*ko«i* fi mag'a neki és hallgaata el . ní'teUn l*To1 tttrtea«t.*t. — Vegra "9fABl» magát, a •orti«Ky«t barátjáoak flf».i»tül(i«QÍ. — A hi-alalnok a viMta-ré.elról tudai aem »kart «• mit h.M-k, bi>gy i'J ntk* ™ó(iun »k»rU bajiamat akaáoy iráut k^r™1-
_ nm ¦íMtonkimk van mód-jfcbaa sok pénzt költeni, épen ezért lütjekoriH legyünk e.ÓTigyUófc. Mind azok •** sűrúvérüek s e miatt bór-kiitegekben, vértorlódiaban, araor-eres báotalmakban stb. szenvednek, ne mulasszák el a tisztító kúrát, mely által testük friss egészségben tárta' tik fóiia s tz egész kiadás naponkint csak kevés krajczárba kerül. Szerezzék meg az erre való le:jobb srert : Brandt R. svájczi labdacsait, egy doboz *r» 70 kr. % gyógywertárak-b&D. s figyeljék meg Brandt R, név-alairáaát.
— Budapesti Hírlap A .Budapesti H.rkp" uj««it^Bd6k«f p»-y*fatÍ8. hetediL ««éb« lepett. Mig^riaödve. tá-m««lí»d7-» M-gy*rorM*iíOO «ddig hal-Ittlip ükeire, roölyb^n réaieaült. A „Budapesti HirWpu-nak » haaai miirelt oWa-•ókbsöae4g vetette meg alapja'. A lap ,, elén fii fofVA megértene a magyar köaőn-t ««V ¦«•! lemet; miodnu párterdik roollö-§ i«i«t^I küsdött nemsetílak- *• fajmikér', ecsgjelleB jalBiófftt: magy¦-•ág ! Viaaoot az untig legkiválóbb intelligenciája ia Mogwailutla magit a Upp*i, tölktvrolva ».t utf mód-m, mely par-.tl.il » ¦•MÍ7W> újságírás törtéoeiéb'Q. A h**»i •*jirib»« - miig * Ut;fAnyásabb eredméo/t - „Bu-ívd»p««t< Hírlap' érMal; l«goep.i«rilbb, 1 l«g«lterjftdett«bb '»pj» *• orMÍgnak. A ij| kiiUA duigocóiártak égett lemgéa kirül, *í ft«««rka»«tfliéfp<ik .ouyi be!»5 t«gj» -ao > a Meooyivel egy na»gyar l«p •«m dolgo sik; míndao rov»io: külön v«setA goodoi
a faeiyi tudóútókon kivftj, a kik * "-fi ^infi _ ._
tórténeUt írják. Minden foatoflabti bet-tHirUp betje. foglalhat miadea canlád
ko«/ * ..Zvmtmt+métrm^mmmém.mH*,.**.
vagy kútfőid. Metneny íelöl raodat Uv» inAs kivQl uját küídn tudódó erte.it köiTelleoUl; a távirati wolgáitt inmir
ily tAkáleteaea limoadhatjak:
bereDdeive, hogy
történik a világos
aaitaién. A gyar gaada meftaiálja. k
biriokaa, ndaat.
f»Tt»m a ma iparoi, fcareakfdo Bai tájakoaia4r kb k ki
imrai jelentékeny dolog a oélküt, búgy a .Badapeati Hírlap* Brról ríkgióo Be adjon hii ea kimentő mdóaitáat. A .Buda-detti Hírlap' politikai cikkeit Kaaa Ivar Mii, Rak0.1 J<ia«, Ba.le«k V.- írják mái kíváU kaaai publioutákk.l hivea, a lap fl d i
függetli-
p p
jv, pártérdekeket D«m ia< h Pli hii l
•MÜeaébes. Politikai hirai «*<4le«-kórtl óMseköttetéaek alapján a ltfnieg-bishatóbb forrásokból Hárnataak. ai orMággyü.l6.Í md^aitaaokat a gyonirái jegyaauk alapján uerkoastik. U»gfaror-•>ág pohtik.i, «¦ kösélete felóí távirati ftr'.eatileaekkel tiloak •! rendéi levoletík, mioötkel tniodnn vároabao, afit nagyobb köaaégbeo •• bir a lap; a cöad*pMtí liirlap" távirati tudóaitáa.\i man*a) már teije«eu egy fokon állanak a vilaavajtA tegjobbaa «*«rTet«tt binaolgáíi Európa óatcea naetropotiaaiban LoDdunttM. astanliaápolyig «»jál tudÓaiuSk vao-;, a kik ugy as olt történő a*«iiuÍnye» , mint ai elektromoe dróton oda fatai Kimk»t rbg¦¦ Öd megtáviratotsák. A kö 1-fuldi rnadns ludúsi'ókon kivUl míod«a |aa-bb Mtimeoy MAI a ¦¦erketstAaég kü-kikü doié-ü tagját adnak gfort éa bí> artoaiiéat. A ,Bud>peati Hin.p' - célokra n ú\y öaasegat fordit, mint a ocelAtt 10 avvel nég egf-«gy hirUp egé«i kölUégvetétM voli: de >ikv Ült ia eiéroin, hogy ni a lefjobbaO, legv ^jorsabbao érte*Üloorgaamna a ••jlínak. A .Bad-piiii Hírlap" Tárnarovaia Teleki Sinior gróf, Tóth Béla, Kákoai Viktor (Sipuluci) e« több kivalö írók kosra-mtikódéie mnlUtt, a lapnak '-gyík eróa-¦égo • mindig gondot ferdít rá, hogy U*g* m«rk(tjun elflk«lfl tiinvosalán. A oapiro-vatokat kitttno Haroaliasták uarkaaitik • a btlyi érteiüle« ismeri legdgysaeWb ta-dósi'.ókra vaa bnva. Kandúrségi éf tör-
tód oolku álió i«a;ra>
í
alkotónknak
4rd"t
;Budkpeat IV. vácsiuleim 11.)
•Jiail
if **")* 4rd"
j^iDt « ^artBaiaer
naatlea; a*i«ia évan Al anaikaaajli a^ reiatk képvia«lóoek bl iÁ b
;-l. t«i évre 'ifi *uMtca>) 3 frt.)
e) 6
. A rrgénv««anrokbin caak kiváló irók Uguj.bb *ttv«t ktMtjük. ^«' m«5fi.Méa. föltételei: Egéas «vre U frt, félévre 7 frt, negyedévre 3 frt 50 kr., egy bóra 1 frt 20 kr. Ai elolisetétak vidékről lagcélMerubben ppaUutaJváayayal
eMkőiőIbetok köTetkasá aim alatt: Aj batároaoit udvanatlaáaig u Rideg vin-,Bud»pMU üirlap* k)Ml4hiv»talán>k, jasaataailfca oly ke«**«Sg-! fftlajáalott
; é« Üotnra
be«s4a.oióilia«ra prugrata- ••«*. det. — fedig bát a magvir okvavókó-löii^aek « d4i tekintetbe tatáa kifo-gá« «lá nem vflb«t&kjU6ny* a jelen aaet-baa aemcaak mint ilyen megrovandó, de
IV. kerület, kaiapulfla 16. Ilin Kék i>l
Béoake, K.me-, Tkjeul-, Veleacsébe — a jó birű >cbrAkí HUtut k9vT.etit0 caég-< által, — Péier éa Pál Ünnepe alkalmából. Bővebben a hirdetés. -*M«t *
Irodalom.
áitsi
fővár « aoté' eaaméa/eil ia miadlf
— Jókai MaSr legújabb r
bárom márvány fej* a K^rai < ,i megindított fd»et« kiadáao áakép Ap mxi k«sd> .aiogj"'"0 adóhivatali, nwiv fá\radh^Uanui. kodik a«'io hogy irtíd«lniUDk j«i>« ter-mékeihes mind-oki a Jag kisebb áldó tattal jutaaaao*, aaarlcoaai&aégilnkaak álkJll-
ksolgálatoak, nely ép ai ellankaao't ér-
Jókai
B
j e^é* teoni iam»rtt<i, soerl est
aándMO^. k«t iroi éa amber r*lab> megfordult,—1
4Íúk
•& éa dueéi kaparnék aaok aemcaak a d«gok firegajtúa, tíbaafa, aryig •aekrénjéoek, de ragvogáMLbtJl gohaaem veaii'i díaaét a lagaaejrényobb ember pol- kí » halhalatlan kőltí Uagel- erméíoit ott gL^fe
uat&ó.< Wt-
menetrend
Ii.d1 Kaniuarol
t» óra 20 parcakor pottavonat 6 &r% 43 „ poatavonat $ 4ra V6 r gyorsvouat 6. ira 40 , ragyeaToot 6 ór» 55 „ ^oatavoaat
Budapctt 1 áru 59 pereikor pjataroaat
FvajeVbf 2 ór* 45 a- poatav«nat
ü óra 15 , poaUva>űAt
2Ór» 25 n poaUv«Dat
11 Óra 20 pproakor gyoravenat
12 óra 9 , poat&voaat ]?<Sf. 15
basájit m
f4.
Djolrébea Ma
BadapaMt Bí&rajb.
t költén«t fénrével
----f/L.: -_a»_-_ í -
- •rmvf «utUa kteaa. Jókai m&T«t? ter
dőtta ai 1.2- tatv'.et. Ha •« ajintatot a I jeatt TB.aajit oemteti btuakwétíünke L6 ki l kákk \%ké U'é
Ottak azért teusúk, mert ai író neve ma-T dioaóaégét Álvesxtlk. Müvei earen éa
g» Mumi u tW. h«fy # tartamai i»|Wn*k e*«n m - jiMmk mon m. i
ajánlanunk kelljen, — Bot tehát m fci&tO'legasflrényebb í)»jl^kokb*. __ Hass kr»j-
táa caiooc, iiléaea éi e mell«tt elecáaa -— . ciároi futainkból kiaoae. gyliit magának Jókai Kóaa illoax ráotióiva d:»x;-vQ. j ai agjAtsra muakátfaéi a bati fugiaiko-SiíntA fáj nekünk, búgj pa»gi a "*L?-, iu ttao ptbeaetr* Tágyu iei&n Jókni köaöaaég ciak talán » ctíttuui-W vea> | művaibou a« é< raaaM Iu-p*Jhaua^ farra-mduroMt » rofáavr.y, nely ugy kamp*- att fttgja f-Raialaá át vi«s»tQkrorr« l»t-¦ictiójioáí, mij»t b«,ia»ro« tartalmasai ja beannk nemsele muitját ea jnleuel. va a n«f r irt egyik legkiválóbb, l«g- Ajánljuk a Kévai teatvérek e füielas riU-
K t. gy g, g jj füle
•írdakeaebtt mii ve. Ha Fr«ncaiai>raiágb>« Laí%tái jrllriiitn. uart, a«t fcOa k*itj egy DMdat. egy Obost tij regénya jelégnek legújabb f» kiaáríjlag aauo maré! oik megr elég es elao példányt meglátni jel**¦««L BMg, ' «a)y«k WÍkl> lk k kidi kk b k
valamelyik köny rkereak«d4t kirakata- aem, kanom caak alapok tárcsa haaáb ban, hogymég aa aap eate asrekre min- j«in láttak napvilágot. Ajánljuk a rálla-jen ai elfogyott péidáayuk t«io» hagy : latot, m»rt a4flU, tíiatea, kitQoi éa a oagy majdnem órAokmt uj és aj kiadiaról kútonaég érdokéb^B. álloiuk tajatjak a
kelljen goadoakodai, — M p«dig a ro-
bogy l«g«aéÍa.KrUbb «gye
OOOOOOOCOOCXXXXJOOOOOOOOOOOOO
Folyó hó 29 -én 3t
Pétrr én Pál iiiiiieprk Q alknliuából
fel me
Kanizsáról Bcsie, onnét Fiamé-. Tríest- *s Meneb'irak oda és visszautazásra:
III. O'
15 p.
;t. 6 80
10.40
10.40
12.40
11.20 reggel. Ér kelik
Kanizsirúl Bécsbe II. ont 1010 , Fiumébe , . 14.50. '„ Trieait . . U.50. , Velenczébc . 17.50
, francs 17.40
Iodul Bécsbe janiun 26 in, 12 Ara Bécsbe június 26-«n 8 óra 5ft p. reggel.
Indul Fiume-, Trieszt es Velenczébe június 26 in 5 óra 20 p. reggel.
ÉrkMik Fiaméba június 26-ln 11 óra 48 perczkor este Érkenk Triesxtbe június 26 in 6 óra 30 p este.
JeRyérvényesség 14 napi*. Szabadpodgyisz nem enced telik. Gyermekekén az egész menel díj lizettetik.
Bővebben a falragaszok- és programmokból, mely utóbbiak az indóháznál kaphatók.
. Mrlirofkl fi. öztes;je. J
_ 3058 1 — 1 . I. Wesi nUzisi irodija. J
OOOOOOOOOLOOOOOCX>OOOOI:00000(
DOOa003D0000000000 3CX10300000CXXXJOO
X)0303CO0JOCX)0003DO3CJOa0O0OODO00a
A GLEICHENBERGI
JÁNÖS:FORRÁS
nagr mennyiségit ízletes kettós szénsnai nátront, azonbin ariiiylaf k«Té-i konytitsóc, do annál :9bb nu( tarulmaz é« a rilaj te^irdMk^ taHorifiíií ay«atlr«rtt9k' szerint cliroüicuí gég^hamt. chr.MicK lájc<4bar(t. etlroni-eus tadólob- é< a l^auk Jutarrh nainil, végre a mell-hirtyalobb uta kitriaaatudt nwlHrt ati irtataínyatnU^ hi ' egyszersmind a vasnalc erMitó éi Téfképc6 h^t-isira ref-lektiitaiilc, a lOKjubb er*i«éaay«l »»smaltigt. af«»»B>-alkalmaiaM -ttj'er a ti»*»t it b«c#lMaá>. á*«««i.Aa niéar gazdag tartaiminil fogva nagyun tUalmií b).-rai ragy gyflmőlcs szörppel vegyítve. f
KELLEMES PEZSGŐ UDITO ITALOK
készítéséhez, ogyszintc titttasig* s fendkitllli jltsósi foIytAnitgJobblii ljá«lkatóí Iflaojnjoc friss.Ulttsieii 'ka . ' -: liatü a- iniigyirirs'zigi ¦ f4ra*tirban : ' :
Ériezit Kanizsán.
poaUv*oat
Bécinjb. BtKfipeaí Pr-gorhof
Praa?jrhi.l
Bún
Hudapeat
Bud.paat
¦jh.
üyd.
4 óra 16 pereikor p«Uvooat 4 iSrt 40 „ poatavouat
6 óra 17
gj-oravonat
D«lb«o
1 óra 44 pereikor po»tavaaat 1 óra 15 B postaraoat 1 •'•r*4<) . poatavonat
1 ura ;>« „ poatavonat
B.rc.
10 Óra 45 püsjikar t egy ea vonat
10 óra 26 , ' poataronat
11 Ara 7 , gyorav«nat
a pottavonat
s poatavonat
FbÍ«íó« aierktMato ea kiadó :
TORSAINÁL
Bndap«»t, III kerület, •tácsit.- tcu 47.
Váron Üilet : V , Ilarmincsad-sncxa ^ hol a)efr»tid«lés«k a. aáaaoz laálli-tál téc«u öl fogwfcaU** ' ' . ' ¦
30CX300000000300O3003003
»»ztali- ét Mitó ital, hatiaufiak blzopyuit kíbögMnél jii ét bolyaohu-
t nrtiál.
lattiBi Heorik,
aktir ISaey-Kacinívi!
H:hst:i,hofkr József nn.ái
31', lóerejü
fa , Btén- ét tma';matüaeiéar<
legszilárdabb szerkezetű, ktanyen íUth&tó s uj szít :q: :ta
ÍŐZCSÉP.LŐ6EPER
jszefres dobbal, kettós tisititó müvei irpatoklyasznlóval és osztilyozó ben
gerrel. |Ara 3150 frt «n axuii felfl .
MVSKAKÉPESSÉO •r« «Utt 3000-6000 kr\e
jétallái
.1 188A-UI
|budapesti általános országos kiállításon
i&gy díszoklevél.
Magyar gőzcséplőkészletek
GK0SSM.4NN és R.4DSG0EKBAGU
első magyar gazdasági gépgyára
i at t. BUDlPEST kílsS véexi ot F.
Ji, ft. 8 Jáertje
gő/"*)pl<3kÍ8zietek. ¦
verölécse* daDbal *% vaak«r*ii«], }
sgujabb Isguilárdabti tzsriiezít"
EKÉK VETÖGÉPÉK, : rosták, malmok, MORZSOLOK
s répavá^ók
eiirt k.
HndajteKtrefelrándnló te< vők kizárólag és- egyentf sen gyárunkba (5 perez [íiyire az osztr <áit«m ra» úttól) jönni kéretnek.
i Hiiftbiil. Ke«;orkba
. minden k-.ld.-n
S-tettimbol Newyorkb*
14_nap aiau,
yc
tiivotüuut butimunr,
Hamtirtból Hexicóba
A tanaÚK IK>stagőzhajói kituaö i-II aaeJteci mind a hajétiobikban 6^7
dflk'il lhltt ókk
( laKtaévccabb alazáai alkainai ovmuuiaa.
Bővebb fc'Lfilágositast nyújt a kép*Móség Prigiban Weuzelpialz 115. éa itrtKrtltlt Jáar.s szállító Odtr-HUSZONHATODIK IvrOLTiK
tllAI KÖZLÖNY
1887 JÚNIUS
SCHLICK-fíle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
r4MST«ay-tá.raaaLiK BuaapoBten
KArpoi.ti iroii: VI. Vádi kftru 57 -Caidasági (ép os.lály : KOirf fáczi-ut 1G96 - 1699.
SCKLCX fit* uakaattaarttt „TKiUMPH*
SCBLlCK-jéU éiabad. tgyts-, r/jrro^-. ie((,)»- és hárma* tkék,
2 eUö dij, aranyért*) és még három egyéb laíümtttii.
SCHLICK- is VlDATS/4e
¦red. egyes-ekék kapáló loltúgctö-
és jxrrhanyitó-ekék stb.
Legolcsóbb árak. — Árjegyzékek kívánatra ingyen és bénnentve.
Göxcsépiűk, jdrgdnyctéplők,
fyaIxma-rosUUc, iriömalmak,
takamdnykéiátli él aggéb
gotdosági gépek.
Eltarfl Itelési teltételét.
cxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx?}
X
l k*f~, - kOlöll |
X
X
X
X
X
umkánttn
U veg alakok: 'í .'"• * \ *" M"«4«« *»««j<i»í««»«i»«
A. „Un* ^.kok Ufauuattii UMiDk Biui ukkal niouTiuHklMl ,j4ijc<*i«ki. Bi»auUbb •jáolkuU
A víz eredetiségének felismerése czéljából minden dugó felületére Q van beégetve.
i raisiu Hrtóiieu tart májait*! uuteiker
S*ép UkátMk,. kitiné étkeule ölen* árak.
iratokkal és báraiuely falvilágaiitissal ingym h béroKutve »zolgil
Kizirólagot főraktárak Nagy ICanixtiD, 1AKTO\ és HIBEH órainál.
»M7 8—•
xxx>oo<xxxxxxxxxxxxxxS/
7275 sz.
É|)itesi árlejtés-hirdetmény,
A nagy-kanitsai m. kir. dobányáruda-raktárnak telepén a következő építkezések, a. m.
I.) egy régi raktárnak, utczai kerítés-falnak és a hivatalház egy részének lebontása 363 frt 23 kr.
2.) egy uj emeletes raktár épületnek felépítése 17049 frt 32 kr.
3.) egy hivatml-háanak átalakítása és megtoldása 2906 fr. 85 kr.
összesen 20.319 fr. 4ÖTF.
A költségvetésiteg megállapított ár mellett, melyből azonban a bontásoknálnyerendöanyagoknak 104T írtra becsült értéke lcvonatik, 1888. évi májú* hó 31-ig akként eszközlendők, hogy az uj emeletes raktárépületnek f. évi október hó végéig tető alá kell jutnia, mig ellenben a hivataUbáznak átalakítása csak is annak 1888. évi márcei-us hó első felében történendő kiüríttetése után lesz foganatba veendő.
Ezen építkezések biztosítása czéljából a nagy-kanizsai m. k dohányáruda raktárnál f 1887. évi június hó 30-án. csütörtökön versenytárgyalást fog tartatni, melyre az ajánlati határozmányokban előirt kellékekkel ellátott Írásbeli zárt ajánlatok az emlitett napon déli 12 óráig a nevezett in, kir. dohány-áruda-raktárnáí benyújthatók.
Az ajánlatokra vonatkozó határozmányok, az ajánlati minta, a vállalati és szerződési feltételek, valamint a tervek, a műszaki leírás, előméret és s költségvetések nevezett áruda raktárnál a hivatalos órák alatt betekinthetek.
Budapesten, 1887 évi juaius hó S-án. A m. k, dohányjövedék központi Igazgatóság. mi
O N F ü R D Ö
Jrasmi atiomás HorvAtorszag:nan sin
liégi hírneves
i WARASD-TOPLICZn
»gorU' vasútnál (Zágráb-Csáktornya) A 45" R fornii forrtál, < »és > nénmoht felül malhtUtlln httissíl ciumál Wiiréoyro, for..i • >góbajokuil, syphilisnél görvélynél stb. I«ó gytyymóé melll-iáj <S, ' 'bél bajoknál, villanyosság, dörragyógymód. Gyógyintézet minóde kéíij. 1 'lettel. Orrosi értesítési ad Dr. LoDghino A Jegyxékett öld 4,
1 fordógtigatósáf;. , i
3027 6—68 i
• -M-M-M- M H
SWADLO FGRKNCZ
Budapesté n.
€¦,) ára :
VU -, aUó-ardfiur 3. iiám.
Ajáalj* •t*b«d«iiaa*oít i.nwüködá •árrodAojeit, bullámtott mc mubAl ; íotabbá atabadaliauoU Bl*i>cek é* Bfftcik»fíl« stp«i kaljbáit, valamint kbspuati ííiló«b<iraodé*«L!, •« d>lBft wariot e^y V*ÍJ lóbb helyi*^; •¦ámára, maly utóbbiak kUlÖuo««n uj 4pU)at«kD«l, iiki Iáknál, kórbásakoil i '
vagy
nélkül
igen
klkalmailiatók.
Ajáalja további vaiameanyi it épltAii ¦zakmiba tartasd munkáit, ugjotiot : épület-, ajü- é» ksarketuti takaloa légU ^« vakolat telbutó gép«it korácault »»»bÓÍ
munkáit. MiatakártjU ** k/>lU^Rvet^aak \ogyen

M
1 i
nnnr^nryfrxKym
RUSTOH, PROCTOfi és TÁRSA BUDAPiSlf
41. s»
•jiolják
nagy raktáruibt
¦piiizpjpiat fa-, széi- és szalmafntesre.
Lollit ÍHSííKKíII HUtlliill) 1ÍM.
Szeges göí-cséplógépeket 2", 3 és 4 lóerejtt oagysigbíin.
csépieket tisztító készülékkel vagy a nélkül. Bcyei, kettő* é>m lxéurxxxm.n otötest
1' Sor m uiré vetiflépelict. aiéugyijtiltflt. r«at«ki! ei kKktrlcii'a«rzM*-éfcla*th- 't l^ilnUI intMii ktanió fitttalakki:. Árjr»,«ek,k ki>kiinira illRíeli is brrlln-u t\ <- kfllilftnrk. StXM-*—lg -----------------------------------twwwwVYTn~rnfvf
HUK&B -mL».T- >vő béte » !
J^incsem Sk>rs|egy llsor^Jegjl^ •ti
FfiiTsrei W késiDéniben L_ _1
501 DOO '1
10.000 ft, 5000 n2< )°ois7.|| 47S8 pmiyer;1 ilílí.,
A magyar lotar -egylet Mriiegy-irodáia: BiiapMt,*iezi-iitc» I.M.
Tek k.pkaták : N-K»ni«4n W*jdiU J k ét iparlwafc réwT^jUnaitUkil, SohwaruNAGY-KÁMZSA, 1887. juniiis 25-én.
szám
Huszonhatodik évfolyam
tlöfi *rt érni ár
. r.re- . 5 fr> -
rvvr ¦ . - lt 'lO
rj.dit- . . 1 irt 2.i
Eiyn atM 10 kr
H 1 r. i> y t c s k i
HYILfTEfUEM
ZALAI KÖZLÖNY.
.1 ii<!.jij-kanizs.ii „Kereskedelmi If.arbank*. a „nagy-kanizsai oukriUe* tűzoltó-egylet, a 9 nagykanizsai kisdedtievdö
A lap *s«llrm> löszét illeti köti-
a kiaaáhiva.alttot
Xatv-Kani*MÍt
Ukairkprnnán é| Qls
B«T«.eH ell.-n Itffalek Bem fe-g.Utjtaák al
Kéziratét, vissza ae* ki'aVtaek
egyesület", a mnagy-kanzsai tiszti-önsegélyző tzövetkezet", a „soproni kereskedelmi s iparkamara* nagykanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
T
Királyi P*l ujr* mienk!
A lefolyt or&uggvQlési képviselő választásoknál a győztes féluek öu érze'.es öröme szép és magasztos ; az egész országban legszebb jutott Csakiornja városinak, illette a csak' tornyai választó-kerületnek, mert Za lamegye jeles szülöttjét Kirilyi Pált urszagg> Ölési képviselőjévé választotta meg és így ez által a kipróbált hazafi újra mieak, újra szüló-földje a szép Zalamegyéé, az országé, a tőrréo}hozásé.
Az egyhangúlag törtéat választás még inkább emeli az érdemet. Hajdan a költészet egyik fény. csillaga tüudÖKlött e helyen : Zrínyi a költóé, —
HajdaD nagynevű hósöí gyűlés lakó helye volt e kies vidék. — Iit született a honleanyi bós erényekben is ünnepelt dicső hölgy : Zrínyi Iiona.
S most a hazaszeretetben test tériieg egyesült választók egy szívvel leiekkel az édes szülőföldnek nyerték vissza kedves fiát, hogy szivének lángszeretetével s szép I ikének ma-gasztos érzületével koszoruzza boldogult 9zuleinek bemohosult sirhal-nait, mely körül nem ismernek személye iránti tiszteletnél egyebet, megszűnik mellette a pártvUzály, az egyenetlenség, a győzelmi vágy. egyedül edzett házafiságra, mindon szép, jó és nemes ügyért láagoló buzgalma, nmideiiKi iránt tapasztalt jóindulata, tetterejében rejlő s mindenre kiterjedő buzgó figyelme iránti elismerés nyilvánítás volt a czél s ez a polgári eréuy legszebb jutalmazása !
Üdv a csáktornyai választókerület derék polgárainak, százszoros üdv !
Szép, és fenséges érzelem villanj ózza át az ember lelkét, szivét, midőn ázt tapasztalja a mai rideg-
nck nyezett korban, bogy a népben, i a uér# szülöttjében a drága, tiszta gyöoly fulismertetik, megbecsültetik és érKke^ittetik. Igeo egy szenve-! dé^be\ dos, de kitartó munkásság-1 ban is gazdag életpálya deléa élő' uépeaibcréuek oyujut k át az örök I zöld babér, a bizalom hervadbatlan; babéra, hogy a késő utókor is lel-! kesedjék benne, vele és általa, hogy a tudományszomj fokozódjék a nép fiaiban, bogy a polgári erény iránti tiszteletérzet tórülfcetlenné válljék.
Ily alak Királyi Pal! Zalavar-inegye szülöttje, Budapest főváros ünnepelt s általában tisztelve szerelett, érdemeiért közbecsUésben álló 1 polgára.
Midöo mint országgyűlési kép viselő újból a tettek mezejére lép, lehetetlen őszinte örömünknek kifejezést aem adni s kérni a Mindenhatót, bogy minden testi lelki jóval áldja meg. hogy kerü'etéaek 30 ezernyi lakossága felett atyailag őrködjék, az egyetértés szelleme leogje át a szép Kerületet s nyújtson a benne helyezett bizalomért cserében hazafias ö-ömet, közboldogságot ! | A Csáktornyán megjelenő .Muraköz" derék ifjú szerkesztője gyorsan és híven következőleg irja le a szép és emlékezetet ünnepélyt: , A csáktornyai választókerületben június 13-án ejtetett meg. A választási küldöttség reggel 7 órakor letevén az esküt. Molnár Elek el ! nöt pont 8 órakor megnyitotta a választást s fal kilenc: órakor min-, tán csupán egy jelöltre adatott be \ nyilatkozat, Királyi Pál budapesti lakost egyhangúlag megválasztottnak nyilvánította. Ezalatt r. kerületből, mintegy ezer választó a közs isko. Iánál gyűlt össze s innét zeneszóval és zászlókkal a megválasztott kép viselőért mentek, aki a reggeli vo nattal megérkezett s Ziegler Kálmánhoz szállott. Királyi Pal a vá
lasztók le kes éljeaiése mellett a kőzs. iskolához ment, ahol Molnár Elek választási elnök átadta a nemzeti szalaggal átkötött mandátumot. Kirahi Pal a felállított emelvényen a választók éléuk éljenzésé-vel és tetszésnyilvánításával kisért hazafias beszédet mondott. Megható jelenet volt, amidőn kis Sárosy La-czi díszes selyem zászlót és a kis Tódor Linka gyönyörű virágcsokrot nyújtott át a képviselőnek. — Molnár Antal tolt o.'sziggyűlési képviselő a népnek Királyi Pál beszédét horiatnyelven tolmácsolta, Ziegler Kálmán és T.Siér József plébános pedig a választóknak a szíves megjelenését köszönték meg. Végül Molnár Elek vál. elnök a közönségnek >ondott köszönetet, hogy elnöki tisztében támogatták. Az elmondott beszédek hazafias iránya általában, pártkülömbség nélkül jó benyomásnál volt a hallgatókra. A megválasztott képviselő a nagy néptömeg lelkes éljenzé^e kíséretében visszavonult lakására, ahol tisztelgéseket fogadott. A hegyvidéki választók trom-bitaharsogassal a nagy távolság miatt csak 10 órakor vonultak be Csáktornyára. — Délután 1 órakor Szeivert Antal jóhirü veudóglójébeo társasebéd rendeztetett, a melyen pártküiömbség nélkül mintegy ötvenen vettek részt. Az első felköszon-tőt Ziegler Kálmán mondotta Királyi Pálra, Királyi Pál a választók s Molnár Elek egészségére, Szilágyi Gyula „iegler Kálmánra, Ziegler pártbarátáira, Királyi Pál Ziegler Kálmánnéra és a csáktornyai lelkes hölgyekre. Ziegler a képviselőre, Királyi Pál Molnár Antalra, Mol nár Antal megköszönte a fel köszöntést Molnár lilék az egyetértésre, Kollarits Mihály versben tréfásán Sárossvra Zakál Lajos a képviselő 're, Séra a bizalmi férfiakra, Ziegler ' a muraközi népre, Pruszatz ezt meg-
köszönte, Zitái Henrik Apponyira, Királyi Csáittornyi varos polgárba gára emeltek poharat. A társas ebéden jelenlevők e sorok írásakor bent. a nép lelkesülten kint kiáltja. .Éljen Királyi Pál !
Mindezek utáu teljes elismeréssel vagyunk Ziegler Kálmán kir. közjegyző iránt, ki fáradhatlan boz-galommal, szívós kitartással s ernye-detlen munkássággal sikeresitette társai és barátai által a diadalt, mely Zalamegyének s az egész országnak méllö örömet okozott.
Bdtorfi.
Sünegh juniut I 2. 1887.
M.ld Mihály prépost ur, Sümegb város érdemes plabanoaa — kiről a.t mondják, bogy nevét magával hordja — oráVmeÍDek kosioruját akkor ujolag i. agy bervádaibailao virággál gyarapítót-t., midőn a •ümeghi k&áönaeg, de különösen a ssegények legusg/obb örömére a .vörös kereasl" mellett, ateratetiöl láDfro-ló ..ive lankadatlan buEgtlmának, fi-rádbatlan tevékeny égének 1887. ftbr. 6-»n egy uj .jótékony noegylelet" aike-rUlt felillitam.
As egyesület megalakulása körül kiviló érdemeket sserseit msgának köa-kedveltségben álló reál isk igasgatóuk fot. Ádám Iván ur, kinek tanügyi és lár-dálmi ma«-ode«e D*in lévén városunk Ui kosé sárv-á, eléggé ismerete, e lapok olvasói olött. Hála. eli.mere.ifi adó-.uok ugy nekik, mint Süm»L varos le -kes hölgyeinek, kik a felebaráti náeretei buigó gyskurlása által, életei lehettek e magasító, inieiménybe.
A munka nem ve«set kárba,i|*,. igyekesell nem Toll putilábso ki'ltó .zó, mu'aiják a kóvetkoső adatok. As egyesületnek van: 142 évidijaa tágja 33 he idijs. tagja 3 alapító tágja Ot.ae.es : 228 reodeá tsgji Pénsbeli vagyon : 180 frl 64 kr
a takarékbao
A bási penrárbain._________3 . 25 .
Ö.sse. : 183 frt 89 ír
Ai egyesület f. h. 5-én adott maga ról ssélesebb körben éle'jelt. Homeroul köslésam megiié eaébe. Vágyók bálor
ls.t«Ieil»l m-gi»^y»sni. bogy nem köU6i. b>'jcm egysteru ludóeitó .secepre vái-lálkoitán, tütfa laulot áilass-ot'ám. N*m is a szép a»- mik ba'.Aaa alatt írum e eo-rukat, bauem ketemim került bia'.onai .idatokböl,. így aa r-at-Urgea figyelmeién-sfla vagy muless'.ás nem engem, baurai maal teróe1.
A. egyeiüUl í. 5-éa á belybeli ,L3-vólde keri.-ben Siék«!y Quastávoé ö nagysága elnöksége alatt, as esós id'*> d«-(»4ra ia saépen sikerült basárt reodesett.
A basa? telasereléeére kegyesen ada* kosták: Orbáone, Scbulciné, Bükbelyné, Kondomé, Fóldiné,Leilnerné, Kovácsué, Faludiné, Wiltm.noé, B.iiené, Vfriloé, Balaaitané, Kóssásné, B-jominé, Mojaer. né, Surgólhné, Tbó ai, B.oderné, Fi-seberné, K<janné, Caigo Mariska, Ssé-kelyoe, Ged-yoé, Gombámé, Posaoayioé, B.boané, D-raay Emma, Q.llik Maiuká, 8ümegÍDé, Helyemé, Tákácb Vilma, Sáido.tné, Kubánriné, Takáosné urook é. Mird Mihály, C.h Láislo, Sümoghl 1 ivádar, Stamborasky Lsasló, Uukonita Gabur, Riuaa István urak.
E»lmLs»uek : D.rnsy Emma 1 frt. Pintér Lsjo. 2 frl, Ssékely Emil 1 frl, 50 kr., Tóth JÓssef 2 fi, Bánly Al.jo.oe 1 frt, Siántó Istvánné 1 frt, Mang JánOá 1 50 frl, Viertl JÓssef 1 frl. Sümegi Ti-v.dar 50 kr., S.alay Li.sló 50 kr., Sooa Poagrács 50 kr., Takáoa Jáoo.né 1 Irt, Bukhelv Antal 50 kr., Ádám Iván 50 kr. Gl.ser Sándor 50 kr., Forinux Kálmán 50 kr. Apfel Qess. 60 kr , Bacbar JenA 50 kr., Nyera Imre 50 kr., Hladai János 50 kr., Psocser Guactávilé 1 frt FlUik Gyűl. 1 frt, Édeekuti Sándor 1 írl. —
A mu!.Uág hely.sinén ügybusgo köiremakodésilk által kitűnőnek ¦¦¦ Ifukat. A péo.tárnál : Kj*.as Jsoosd«, Bajomi Ilona, A virágcsarnokban : Bajomi lsa, B.rkócsi Iréo, B nder Lili. Kurs-ter Pepsá. A csukrásdsbao : ^ur|íÓ1b Miksáüé, Takács Zsigáne, Babos Mari.ka. Bajomi Oisellá, Febér Cailli, Takács Vilm.. — A csárdában: Kaile Jóssefué, ^Wittmán I«lvánné, Bajomi Laura, Dar-oay Emma. Aa élke>ob«n : Vieril Jó-siefné. Hladnj Hermtn, Kovács iülvirá, Mojser Magda. Róssás Katinka é. Vid Ann* urnok.
As oláru.uáaból bef. yt 122 frt. 24 kr j-gy-kbM 48 . 5ll .
fellillis.le.bol_______21 , 50 .
Ös»«e. bevétel 192 Irt 24 kr
T á r c x a.
Hozzá
E*. as*US halkan ieng*ti » fi*«t I *t DTomia telkemet #cy ke»«rd_baiiat; f"«d.«r, taÍTwl, rímé^oílWül jirok. _____U«gmu»i<«d «'•" « •«••« «!»!•*¦
Oh mikor .aaretiél. 4« miakíp roit akkor.. — Eotttt ültttak ketteu. nwtem alkon játkor — 8 ^.t. h^y .ih.ptil bit 6röa«i«»«iÍD»k. Kié aiedn'^D1 •¦!*«*1 » ¦«»tn»»k-----
Itt tgj ki* le>«lko. ott egj fú bokréU. Hiod c*»k arra mulat, bofj ecT^or t»erettél Ob ie a válásig e* a Tea Pjtlua **
Ast latja, bojy ; Bíp^*o olj könnjen feledtél."
Ntm voltam ixi*edb»n maradandó *ml«k, — Miotha kis cMpp visflt a tenjet bafo^ad — Ssired >• csak akkor vált mx enyém, mikor Uiaoak hiiuyibsui, Tclea onud magad —
Emléked Dtán i«ílt rS»i<l boldotaá^otn
"b csak vidd majáddal, ridd el bárhová
— — Kíbos lenne Dekem c*ak agy lenni
boldog, H°(7 ^ s nái< Tijy, s e&(«n •limbao te
Tán ta emlékemet aec8rs«ü íot^ Pnhább less a fittogj, «de*ebb a« i)«m, Bárbogfao le«, cinpan riak Tég d *¦ Ut<*l Áldjou meg oly bamar iétüuk-IdeJom -
1*87. juoim 1.
Emmáiméi Gy>>z<>
Az első szereJea.
Not^IU )
Irta : Perhoné BUtu Jöxsa.
(Kolyutá. ;
M-gl*>pő váltósait lehetett rujta éasr* v«ooi, arci* h<álTÍaj volt, ¦ nemei 4. •teiiv- de jé** tQi lángolt, lürainietienüi h»gjia ei haljrét, 'á^odv* fri« lavr-gfi
UtftU.
A kasléij Mi ÍBtAste lépteit, elakarta M*n»ic4o>it moodaoi ttivéDtik fijd*lmát ifju*agáQ»k •sooooru titkát, ti^uii k^nj-ojrebtiie«t i emel?**.
Már egéai íötil ért a kastélyból, ¦ •i-tve haladt fii a lépctéa, a teremben Hftnsk&t ogyodül itlaln.
A. miotai líju gróf belopott, Mariak,a arcsáo *s öröm kif6Jiseí«<vel men' elib«, de a taiot éa«ro vstts, milj stotnoruai udvötli ót Rtytnood, ftgjsserre eltűnt e ki tejotéi, • ktirdden eme!é taáp fskete ise-mflit &¦ v'6tu álló ifjúra.
R»ymond ajkaiboa tnelra Mariska kos^t igj saólt.
Egyedül ra^j itlhoo keavAaem. be-•«élhetünk-e isabadon taTartalanal ?
Mariska barnáira hallgaUa Raj mond liiaaaD kiejtett ¦saTait, * asutáo a ker«-reteo helyet foglalva maga mellé ín'é Ől
Gyoraan mond el k<-dve«eLti a miasi-Tud-D fekasik, mert rövnl idő alatt jíio Jeuo * V>*rn-y b c«i s már tn*g*nj n ré^yuni exumora^águdoak oka niegia-
IO-TDI
R.vro-iod raé»{ habosatt, f*jt aéki, bu^y e vseode ked*s< gyirmoknak tAj-dWmat okosioo, meri Manaka aem ib
kepiné. búgj oterblnük elé akadályok ia górdülj-uek.
Maj-iakám, egjfltleaom, bailgaa* meg ojugodtao, elmondom oeked jovotAlorj. okit, « etavaknál RajrmoDd 4toI«U ft fiatal lein^ derekát,! ei as ífjuoak kebeléra hiuódott, atép tssmeit égó i»ere-lemmel fliggesitra r«á.
S Kajmoad eímuadott miodeut, UC^ ttéii U»riak4Dak múltjáról a jeleorftl • aggodalmai fej^ito ki a fóloti, hogy IsTe-lére válaa l httulról oem kap.
Hariaka bámulva h*llg»tt* u líjo MBOTedéiyes beatedet, o miodarrfil meg •«mmit aam tudóit, Raytnond vagyoni állapota ói karáaa^ erdokelto, a legke-réfbb* i«m goodolta, bőgj ép 01 leai oka boldog'alaBiágukoak.
Még aokiig voltak egyedül, • Mariska kedvea c*eveg«a«vel eloetialta aioo f«lhÓt, mej Haymood bomlokin eUbb támad<, midoa a saomoru muliról metélt Mariak ájáoak.
JeoA belépte savará boldog egylill-létQko*. s atoo pillanatban aidöa es hos-tájuk koteledflU miodketteo eihallgairak ;
JeoŐ éaire vévé e .arart, ¦ végialeo fajdalon nyíl alá it aaegéov tiivit, ds igyekesett kültoleg nyugodt lenui.
A táraalgavs kí'iooyÖ* dolgokról folj l, de megiá siou mindeniken, hogy táját gondolataikkal vaunak elfoglalva.
Rivid >d'> múlva a» öreg Veroey ii a ttreoibe iépett, a akkor valamivel élénkebo ImU a táraalgá*.
A gróf u jobb kedefl lett, jól eaett s«ki. bogy Mariskának elnoodbatott mindeot.
Verney fel köré hugit, hogy j
. énekelj aa valamit, • Mariaka kéataég-gel eogede'.t báciij* kórétéaek.
Zoogoráhoi tilve atoo dallamot ket-í éuokelni, mely lyel egytier a p*rki igaabao oly megbatóao fnjeste ki **> vének énela.eit.
A teremben mély cceodMtég boooh, á midóo Mariaka elhallgatoit bámulva látta minő ei ragad atáaaal c*üggött a három fór ti u éaecéo, •Bemei R«y mondót k«res:ek, ki gyöoyörrel faggeaité aton-vedÓljtíl ég6 Bsemoit Mamkára.
Hol van auyám ? tőré meg v gre Mariaka a nagyon ia bowsura nyúlt csendet, már oly régóta nem latiam.
Jenő aaótlan távoiutt, ¦ nem tokára Irénével via^ia te. t.
Iréné nyájasan üdvőilé a grófu', ¦ igy nólt, jó bogy itt találom ügyit már irm akartam öouek, m^r- oly keveaet láttatja magát nálunk.
E aaavakat Iréné ¦semrehányú hangon ejté ki, * Kaymoadnak jól eae t ti, hogy távol léte feltűnik.
Da hallja c*ak, folytaU Iréné, má-hot 8 napra M*ritkáoak névnapja !«••, férjem mel elhatároltak, hogy "ieu iaíTa «jy Qna*pályi toguak rendfltni.
S erre legjobb barátainkat megbiv-juW. Miután Ön ia et«k köcé tanosik, re. mélem D-m fog hiányozni.
A* itju mélyen megn-jot t Iréné elit', t megindulva fel-!é. Nagyoo m^gTiat'elvc ér*em magam m«gbiTáaa állal Nag) «ád. t miodin bitonnyal réatl veatek ai üo-oapéiyen
A« oreK Wa»y ¦ J^no kelleme^e-nQI érnsték magukat e jelenetnél, M«rit-ka pedig nerette Tolna anyját minden
>váLrt, melyet a gróf bot intéietl meg-ctókolni.
Raymond bactut Téve a Vero^y ctaladtól távocott, • «kkor ai öreg Ver-n>-y n«TD tadá topább fékezni iodulalát, •semrebányó hangon igy >»ÓU Irénéből.
Nem tudom mi okból báois Iróoeoi, B-nő gróffal oly elosékeoyoo, kinek muhja nem iebet épen roindsn fultlal lent.
Iréoe megemlítve em-í'é ragyogó at«m«it aógorara, a Mariaka halott halvány leit, Jenő ai ablakmélydéibe bu-' ;uf. h^iUl a bMtélókhös.
Éa nem értelek isólr *égre Irén-, miért ne fogadjam Borsó grófot hasunkban tslvélyeein, a mi múltját illeti ugy as tökéieteaen iimeretet elóitem, a inkább ré»vét ÖaitönŐi arra, bogy a aaegéoy ,aa. rencaétleo ifjul oltalmam alt »egye no, • kulömben János mi kiíogi*od van illene?
Nekem lenni, feleié savartan Ver-ley. — Feri belépte vetou végett e miid-nyájukra néave kínos helyseinek.
A parkban találkoztam Bermó grófra), moodá Feri, t nt'gbiv-.ixn az ilooe péiyr«, vitlóasinül-g el ia jön.
Senkitem felelt ¦ Feri meglehetve oéste a txomoru arccukat, asután itofla-¦ul o is leüti 'udva ait, hogy rálátni történt.
S kü'fimben is minden megvál:osott » Verooy kmielybun •ióü, a mó'» B«r*'t i;róf'.eti a háti barát, a mioi el-*bi) tia-rolték miodnyájan a bizalma gyakori együtt létet, agy mott *Üt; váriák, hogy saját Mohájukba távozhaasaoak szabad folyást enged-ndÓ gondolataiknak.
Marit ka m-*g nagyon is gyermekITCSZONHAPODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. JUNIJ3 25 én
1.fonva a kii.dast 47 . 83 , >«(t, míoú nehéz helyietban van a buda- (
Mar-dl Maii. U4 frWfYr P"*" áruknreakedŐ bécsi vnrseny -íivel
Enenal az egyrtQlet pénibeli va- sa?mb*n. A kftrea«lvain Becuben egyá-
jvoaa alul.ro t D«p>M al< a f*oi kiiüo- '»l*n B6m létezik, a ei már edd-geié több
¦¦ott |K3 |r| g9 írból .""gykereíkedöt arra iod'to:t, hogy ran-
•ikt inu a>s«g tia.-U a»«l„->!
tárait BJcib*n arlaa, Ct*b — *a M
144 írt 41 krbói <T»sigt>»u, Y<n*i-Á.a*M riában ói máa o44 ¦ 3'8 ti~3Q~«ri gyártelep ken váaárolt armt Bécabnn raknia b» éa a megrond-lt árui vevőinek
NniCa édesebb, maca bu dogttóbb ér- ,
cm boo*1, mintha az emb-r mii bajaa i ni md, míu:b» • mintád** áltai kl-*art kooyÜKit le:Ör»Jha i. L igyon •*
rjídi
Lrtzve l*oiil béoai raktárából küldj
ga'ói, egy kia kirápduliM*! báoyagyakorlatra meotek il (ih
vei hal-
bekÖ'öt* VichoyéV-
'elnökükkel. Greczmacher Gyula bá-ayalanácaoa úrral, -hogy tap*azia!*iB*l as^rsett ismereteiket gyarap tsák.
Eug-délyt nyerréoelAie. h'.gy v«lók lartha«a«k, meg evén a attikaié* ülokr •¦liléteket, mely egy — ho^y ia divatban *'¦& néi
*,**»., hogy — a vasúti kocsik legprimitívebb alakjaiból haaoaló, de sokkai kiaebb mér*lü — lóvunatu bánjakooaik, x nvlléak rendelt két muokásaal, kitQiott utunk irányában voltak saáilitandók a bányábt, a termelt anyagok kihoia'ala cséljából.
,ém-<t ü-v-Kk-1
ca»k kiért, ! t-rbe alól
hogy a kóveielTámayomaastÓ j"k : — Grübenfock (bánjaing.)
Íjon. A iulajdonkép*ni forral ami minden nagyvárosban a kerea-
(ciu»é b<V), báDy>méct, aipk> ¦ egyebek ,u! irányiban.
Felültünk, illetve beültünk mocaktw -- _. „étikbe, ¦ vese!fiók iotdssavára m*g-l«r [ indította ai egyik munkás a lovat, a aÖ-
állt.
Ez 'mlileit dolgokat ooll-gáii könnyen beterelhetvén, a kitűzött
Abáojáuok
-i !- uG.
auU- aMr
.$**-
minden pereiét
gitáaára. Ef ér-a egyik
_____ azivesita magunkévá teaazük
— Hjllien. Ür. Viola Ignácz g«Í-set kororvosnak június 21-éo történt meg egybekeéai üiD«pélye Dióakálbao QrOli Lajo* földbirtokos ar kedves, éa biép je.
áoy
p
kiiat4ionynyal. i kák
oybit«ni — Oly l^ke ei i aob« meg a-m ¦¦iimkl
,6 hely- mely ka-
c«»k élénk, tevékeoy kereskedelem te
rem é*e áiial hozható létrn. A fd varos kfi
telnssége tehát, saját érdekéb-n. nemcsak hettem a p'ontoa
k-vilim miadiot, a mi kereskedelmet kor- I nónkbau, h>noé raji
láLiilná, hanem "gysiersmind ez o'-óbbi | dőlt at a busz tagból
UN US- ; em-léiére miodeo Jehaít i
!*.
- A ¦váje: bouéé »k. A m.gy.r
királyi b-iagyfuiainiier » kórstkMA kör-r-nd^leitu iai«t- <i|.(d(iid|i lürvóűjh.-t(»»»j(h«« A tí^^fi Cv ét k'r, usft.-Ulagy. ti^ uí»k»é^ne* r. e. ípnli* tió 23-áa X
:
¦ tluyok.. H.
l
kérdéabeo a fö'dn
dűllek e S> T b.ru
SvájcbaO
Dltt r.riU
......-„-------------- ,A .*¦«-
h-i^v oly iMiirák-m ¦- * i lak'ü.ok. kik a fraocia Jl'?1**11 lh-ly«sÓ Jótétetekben }16- S
^kuldéae vege t fordultak es egyaaefsmtod a i,»-rtöilétt éa u'-i kö lseteket iá megk&l-ilotték, nem o»ekély megkároaitást aieo-as által, bo|(y ezea ia esetek aoél-
fele*)
Unok felaég-. vala !
páros- és iparigAZul- j A kelij oap a begyek kötül elokan- vala
valamely iparin ip*rig-io!- dikilvan, eoybn au^araiv.l üdvozolai hol ¦ isti, körözendő éa m-gaem- látssoU kia ciapatuatat, mely éí*nk , mioi a muakakooyr, vagy salgaa kósntt halad' a kitűzött iraoyb >gixolvany adbató-eki? E ...... M-redek, tar ssikUk
- éa kereek. ro - majd gyönyörű í'eoyv-»s. erdő aó et-a .-rosatoi hot a : lombj*i »Uti vm«i« t muuk ; • r-tmik. irjogoaiiTanyok lálvaay tüot siomUuk elé akkor, midóu itméb'O ''iréot » fenj»e* nagyobb 'érre a*ói valiváo. a »r*éay i 77. é* f:*tói f-kvÁai rozgruudi tó par játhoz ér-ilapJAa vezetett iparUj-tramba lúuk, hova a véu sziklák. — elv*.ve trés nyilvautariva i^véi. az el- nyufavaí caucaaikoa, —> mim e^y egy v*a*eti ipar.g4sol*áoyt>k éa >p»reng-dé- ritka hajú ur«g b«i>ámuloi lataioliac a lyek körözése éa a ra-g^ommtaiié. kimou- krdv-a tó aaep kékeazöidasiuü vizébe. dáa> o»m azükangna; »zooban *z >p roa . . . 0 ákig o^iem e rr-rotk képe ,
kivárni iára neki ac ip*rtaja'rof»bÓI ¦> rávn- ha a kilülitt idő tov*bb a«m pnraocaoi évi
haladtuok a láruába, hol a nép d* lamu
. _______, ___tj _ , báoyáaz dalok éu-kléae mezeit Altüo
időre akadémiai c<ai- nemsokára h-ttuak meg«tt a napvilága ! ^g<eli hat órakor in-' Ac örök éj taujája halvány méc*e
Hó caapat Vihnye | iokkel megvilágítva, sokáig baUdánk
illetve viteiiÜak, a visenyöa lucakoe, i
cleDoek látasó uioa, mert mecaiire
b-JT
cikk «i megjárandó,
hely
rUen
ip.r
ivetxeao ba1 szene't tp váoy t-kit iparti
ár- ab*nyaroáaakáláa*-nHk moodbató utunk in. megknTdo'dö'.t!
— D- eljö'i mtoa ido ís ! — Kocsiaunk
it-a megálhu a lovat, a mi elhagytuk kényel-iek mailen iiily»#iü, fin.lkoiU illé«eiakrt ; — a a kia koc*ik némi robogiiaaal egy máa ráojban tűntek el a löld beleiben (Foljt.kuv)
Uj előfizetést
„Zilai Kö/IOny* 1887. s — dpezemberi folyamára.
megbízásnak alkalmilag elegei (esznek,
mi reodeaen aoba aem kov^tkerik be. Az
ujabb idfibeo kü.öaöseo M«gy •rarszag-
b»l érkesett azamo* liyféie p«na*i az elöl
emütetL ügynókaégbei; d' min hogy az
iiCy elaajAnoit péu<ö*«i<-g k bírói u ou
valÓ megtérné* auk kollaéggei és idóv«l
jár. még hoizá maa .ntétet^k többnyire
tiíDléaképtoloDek, a megbízók majd oem
mindig kár: aziuvediok. Hogy t-hát ily egyuebAovazo
uiegkarosodaaoknak a jovűbop lebetőíeg iá ama oémieg érdekel
Kép a bduy.i
Kaan KárolyUI.
Sieretteimlol, a azü>o vároaom falaitól messzire, a lar bi^yek ka'lanáo ¦, asai Silmeczbáuya me«éd vöigyéb-« jutván, kedvea időtöltésemül asolgama, b* — T ősséged uectea lapjában tért nyerve, iiolbe'aém ío,di;mm«I kalandokat,
t üielmekrAl a müt éa a hatósága teriileés az --Ibelyezé* '*&*•', vetítésével foglalkozó iu ézeiek vagy ' -gyének I
uk. A
ku
'án, egy a h-jlyiaéí e.ej-íu épüh, egy
>j. Ti:^.. f.lhi»oi,. .ír.M/h.li'im.ií.k.. ¦»." .i..d.a,,ku.ok .,er,(iok '""M" bi..c.k. k.puj«i; lud.u.k »B.l, bW ..-Hk-ijik. m,.,«riül . f.»- I m.ga.k».k . >Ml. o><»gU é. <!»..!, d. "'«¦"• htW "cl"T" b»ny.h.r.Ll .tóu ....... ,hebb körok'ls. inkább » i.puit.L. c.éljiból I ',"*7li ¦, , A, t
iGdul.t.b.o aittfu kér<..mr. W,,.-.,, ny.hir.t.1 .,.,.,„..1, —jd p-diK .
8 - |.„u_ lórii- k,..i^*r.J!«l-..m. .lí-....ttl-.lekv, „,lj.k . »*»,.(>,
— M*K)ar krreiikedelilM cwiir- \ At ordásieii Kk«d^mi« htllgtuss "ata
ugjaiitMi *dó pótlékD^k i» « c»«lj»bói. — mat em.itém — Sflmoctm,
iin:r&miiKk K fóeiruB által Ctélbft ' » rég: ¦ Oerasele* OADy>TÍrut6« jillváu, . .
v.ti l.i.m,*.. ., írdek»k k>ro.k«l«liiii:«(?y1ke o.gy óh»j»oi.i kép-»8 kí«d»Ilöi ' mt"*} »»«»<:.« j .t>ol
ra.ej.r .Or-k,d«l-i crüok III. ...k- |?A,6d(S« c.íljábó: .M.k, bőgj m.«t c<ál*'0;1 le ¦* Ui.." í'"1" 4b*. l" *k"
<»itii7« (il^tl tartott, malj beo slLi>tárost», i»>B*k«i iltmlkto kil:ouö«ea BituOk mi«lt
hogjr » .s*«l f<tgy»aslMÍ »d >n»k cs^tb* m^g.^jna!', ¦ valóban iiáDaiomra ¦• inél-
vetl trl^Beléae olieo ^1 Irt 60 krról 3 tó b*o;.munk4soK oiy m^tyeo, wlaitupk
frtra) a ióv. t.oac«bus k«rv^uyt njuj: a tó d gjooirabaa, toinl f'j ik hí uraiig
b«. m«ljb«o kitVp, hogy es okvsLlooüi ^ sjU.i tarLalmu érctet, melyekből a j.>l
i'davass'De, kogT a tórartM a magaaak'b lam-rt, c*hos(i baDgu, a »a rüm.gukiiD
tAiei mojHt kerucbb jovedrimat fog valu tuladaláa — aukaxor klallhat&tíaD
riéroi. miot a jelenlegi ado-té.el rael.elt. — vírzke egt^get eloid«so .aárgA ctikók-
A magjar kereakedelmi caruok 1. atak' tallérok alb. veiatoek.
2 frt 50 krrj.1, illetve jolius - s temberi évoegyedre 1 frt 25 kraj-czirjával.
Tisztelettel fe'.kérjab mindazokat.
agj b«;vt-:on v,i)- kiknek elúfi/.etésü. e hú végével le-egj-b-kot, mik a fa, hogy ait mielőbb mi'guiitaui »agUak ugy.a, d* !Sziíeskedjeiiek. nehogy a szétküldés-éfdV.U.k*"*" U'kl"1 "°b"í" °leí8'ibcD hiány mcrttljön fel. " "B."ek'iidík, kiélje. b.«eig-.... I Egyszersmint egész bizalommal <rd-fke« <nagy.rí«a.ok • mit -gjebb mu- felkérjük a hátralékosokat is, hogy laitatti du.gok tú*t»Tetvéa uiuukat, é«zr«' tanozásaitc lerovásáról ,-m *ftém, h,.s; ,.i, ór. óia j.inü.ik ; . I, a2 előfizetési hátralék beküldésé:
bámalt.m -.dia t»r.„m m.gill.p .d- I eszk8zdlnl „jvcskedjenek. Tiszt, gy a Q4lyiseL e.ej^u epuh, egyaieru j
oka-, ennek b« ye iát id«jét, — ¦ bányaaiaii asftkb^
y, y
¦lép Irigyre latén áldásit kívánjuk !
— A máBodik balatoni eStb^c
ügy*. Említettük lapunkban, hogy , „B*TÍhíD-Egylei" alelnöke, V+ayr^v Feaenc*na köimuaka, éa köilekedéaügji miniisterhei kérvéoyt njajtutl be a Ba-latonoo léteaiteodö máaudik gőzhajó ügyében. E kérvényben kérelmeivé volt a köittégvetéi megkéaiitéae a kr, mér ij kól B
DÖk által,
g
oa:.kocólag BabuM '
C*«patunk *<iraolá*aal ké; ré*sr l a Jaaillliiáa tn^gkuuuyobbitáa-» b j bá
ba), f^le — köztük éu «a — b*<i/*hiv»-talnok v-»e éao aUtt ngy t4rua nyi'á ínié vette utji1. auly e^y id-í'g a f. vzin4v^l -gy kozuun votei . 6«.ay*ba.**
helv
t-.emeléae ellen foglalt állast. Kiemelte- kedvei
kua felfogta azTÍL.i, — ai utóbb e litett tárna ai akiiátW ; mert az a*
éb. „„ A .*, JM kielégítőre „olgi., .g, ^"^ÍSl'í."^.""™
— i aUalum. amidon ia akadémiánkba* emberek
les fürj;;
Llíbt, I; ilitetl ei iá a k ul lilyébe, a il-üifik Ír
állott, hogyan kérhorett nejéül egy
vaia arra, hogy képes lett volna viharoa b érielraeit lekuzdoDi, a kliiai'leg nyugal- gasdag leányt. mat acmlelni, a ki fit fi^yelemmii kisérte Folyton e gondolatok kinoiták, unna
razre vette minden motdula án a tekm- talált aebol nyugalmat ,végtelenül aier^tte 'pien azt. bugy Haymondot ik ati. Az Mariakat. ró<a iemondaai, balála lett vol-"<-«g Verney a fia titokban folyton b'gytl- na, « még a mily kovés reménye volt a nem tokáig tartott mind- leányka birAianak eiéréaéh-rz.
juiut', hogy a ; E'baiározta mnp^ban, hogy haza
•gy-1 megy rövid idóte azüiúibn, azerelme gyó-' ' adott >emondani Mariskáról
t-k Mariskára. 1 kettó ato két ifjú íéay
j, uerelemmel íúgf
1 w'-t.
Jcnó "églelen lukat aieDvednlt, aae- ! L^gÜBgJ hb töprengései közben c
retteép agy mind Haj mond Mariakat, daaasiony* *gy levelet boiotl hozz*, a nem akart oyilatkoioi.
Félt attól, hogy még uiak rukoa-tieovet aem talál, a ámb-ir tudta, hogy csak aaaváua kerül z alan*k« aa ő nejs lesi, fájt oéki Mariakat boldogtalanná
je-
A* öreg Veruey titokban, elhatá-rosta, hogy iiál mielőbb rábírja arra, b'igy kérje meg; M-riikát.
lréo« a Feri uem iióltak aemmit, (f(k ép oly kevéasé aejte.lák Mar>aka ste-lé mint Jead ¦ Verney uaodécat. lb l
iealve, hogy «gy iaaa hozta Verney-
éktől.
Kaymond gyoraan a levél után ka-. pott, a lálava aiei««ggti*l bon otla »•: fel, I Mariaka ól j<>U, így hangzott. N?vn.p<j
reggelén kérje meg kezemet zzü.Aim /- y
sondja meg, hogy szírem már aa Öné,
]iy helyseiben á
¦ caalád m*gaoj lé ké
y , alád m*gaoj
u án vágyuduU, a aiig lévén kéai a va-coravai, mmd'*uki oroo>m«1 tért ¦¦obijába.
Kaymond ambar csak akkor éV^ce magot jol, ha Hariaka konléueo lebegett, xitikáo m«nt a kastéíyba.
Nem keiülitf ki figyelmét a* öreg Veroej nek Mariaka miatti örokoi aggodalma, # nem akarta a aiegány gyermekei kitenni kellametlitaaáfakaak, inkább laaBOodutt hud élveaetról, m^Jjet akkor érteit, oiidÓa Mariaka ssép fsk*t« iiaae-ma nélheteti.
Rajmund nagjoi aokat asearedeti, (adta, hogy aaon eseibaa Uhet Mariska neje, ha ti&lóivel k'békül, a erre kevés kilátása volt.
l ft«c|tw rosu iá-
KtymoDd meglepetve olvaaá ujr« a újra ¦ le*"let, nem bi t átemelnek, vaj mie i awueti, M -ruk* az e'j-gyvéat, i dou 'Udja, hogy Kayaaond mily oehéa belyze b«o *ao ?
Váiaasolm akart, de a aaolga már lavozott, eleimé e« buatian otta az ifjU', de végre ai a gondol*t, b»gy maga vismi el • feleleiet megnyugtat*.
Még bél nap vala b*tra M-riska »n«pjáli-.1, ei-<0 idó a^att a gróf mínd^o P lalaJkoioU a leánykával a p r*i lugasban, a bal meg aaámtalanazor iamé-lelték azerelmi esküjüket, s végre azon aeggyAaddéara jutottak, hogy egymáa-aéiküi nam é:he-nek.
Saegéayek ha tudták vo!«* sí vár
koeyvéb-: megírva, mennyi küadéa meny-égd gyö relém arán vásárolhatják
f f Í7 á
»jd meg boldogságokat. U td
g
Ua nem tedie voln «lt v«laa
titokaatoa lepel M I
»iy Mm
ajkukon, nem dobogott volna isiv:jk oly hallható.ag a Hereiem mámon o érzel métol
De hisz uk aem mit aem udiak semmit aem sejiettnk, m<tat ia amint a lugai érkéiyén egymást azorosao á ölelve álltak, azwaieik ragyogtak a boldogság tó'.
Holnap! *uUogá az <fju lázaz*o, Mariaka mio'.egy amudvt lam^Lié: holnap, mikóaöec szép arcza jobbaO a gróf v*l iára hajiot'.
A*után elváltak, MÍ.Qkben a leg-rózaásabb reményei • a legmélyebb ase-relemmel.
Holnap igen akkor fogjátok megtsd ni mi ai lemondani arról a léuyröl, kit a v.Ugon l**gj' buan szerolüak. megfogjátok ismerni a .Rinondas kínjait, z a gyű-
lölet értelmeit.
XII.
Végre el*rk*sett * mindenkitől uly thezen vart n*p, Mariika névnapja.
A kaatéyban aü göit torgott a auk cseléd, miodeoek a maga dolga utao oea-K>»ra re^g-il volt, még vudftgek oom érke*i«k, de a kaa'aly urai mar nvnd fóuo voltak.
Az
g ney fi*v .1 oÁs<-g^t*;t ki >i ablakon, Iréné férjével aeialgatott a
ri-g I
parkb»u, MVri#k» toeg aiubajába O lérdelt ima uámo^io
asemeü mondhatlao aier<
azép
fugeanve egy képre, melyet kesében tartott.
1* lenem invek lateoe! re bégé M«-laka halkan maga eiá, mikóibin vágj. tói sugársó aaemeit ai éghaz emelt«, — iégy velünk h*Hga»d mag ei előttem tiejlt napon ssivemaek egyetlen imáját egbeoaóbb óhaját, add a ekem fit, kil annyira Meretek !
Felkait • u ablakhos m«at, a ra-
WAJDirS JÓZSEF.
Hírek.
— Zaln\ arm«Kyei képviselők ht trtk: N.gy-Kaazsán : Her.elaody Bel aaolöbbaéggel Iakey Luzló ellenében L^teuyén: Apiihy laiváa azóiö^baéggel Tubo.y Vic >t elleuébttii, Csáktornyán Királyi F+l egyhangúlag. Alsó Liodváo Fackh K*ro.y egyhangúlag. B«kaáu: Dr B-irger Igoácz xiólnbbaéggel tíngedi I»l-vao nlleuebeo, Z«U-L^erazege<i: K*docza Jáooa siót. Saemoeca Emil «ll«nében ZiU Sít-n'g ó hon: Kitner Sándor «z<^-többséggel t^ul'»p György eMeuébia, TV pi. czan V*dn»y András ázó'. Horváth Sándor »,Íea«b'n és Keaihelyen: Uage Aiajoj •*•>;. Kleberab-rg Xlenku gró
onrurtbeo.
— Vége a TálAHitáMUiikl Csend óa beké liouuijot ezuiau a vármegyében. Kzaniul teslver-ikkéut oleijük egymást és
dökot kw»é fölre húzva kinézeti, látia szülőit a ptrkban sétálgi
Még ino*t at jou, íaeuem pedig már
otvan kénó
in, d« mégis dobogó aiivvel
*f»lga köieledik
to g»ja, egy ie^elet ad
uy szól mondva aietve iá-
mjével a kaaiélj felé intézi
K.'ymoud amlán -iéh* vonk
Vorn««y
it, a M-riska nem látja lobbé ok keziit szivére sfOriiva áll a né> miothi azemei mist keresnének, vájjon miért irt, a nem jött személyesen, e kérdést 10-té«t oaagahoa hangtalanul a gyermeki*
M<»1 bIfiszór, hogj érzi mitU siállja meg aitvét aótét kínzó sej elem, a kere-dU.* hangos zokogáaba lor ki, oh Uj! ugy autioirja untalan V Eialalt Verney a Iréné aa ebédlőbe léptek, a hol márregelire tol volt ttritve. Senkiaem vult kívülük a teremben. Verney uyugodao bofltá fel a grót levelét, de alig, hogy néhány aort olvasott, igiepetve monda,
Iráné jer olvasd el i« nekem 0 leve-e1, ovtu biaaek wemnimoek.
ilve révé át férjéiül a finom papírra irt túrokat a hango*ao olrasá. ! Egyet!no jó barátom ! 1
Meg leasrai I epet ve D} ilatkozatom ált»l, de szivem uem képes tovább ellent-állni a viharos érxtlmeknek, ateretem a legigaiabb •zereUmael leányodat, s ma oévospján i*ját kéráie folytán 1 szivem vágyára hallgatva, megkérem tőled kesét, aioB megjegyzéssel, hogy ba kéretem teljesíted két léoyt leazeai végtelen boldoggá. Egyedül tőled függ a mi boldogságunk, jegyeid el nekem a mai aapon Mariskát, légy meggyoaddvt, hogy houá méltó |«Mek, legbivebb barátod
U»y mond. | (Folyt. köT.)
bor kösmuoka éa koilekedésügyi mtniai-ter a köveik'lő leiratot iutéite Fenyvea-ay FereBci urhos, miot a „Bsl«ion-Lgy-let, aleluokéh-c : b'o'yó éói május 18-án boizám »D ézet kérvényére ert^aítem az ai igasgalóaágo-, mizierint egyidejűig keli rendeletemmel utasilottam a raU-, aomogy- és Veszprém vármegyei kir. épi-téizo1.1 hí vaiitlokat, hogy a balatoni hajó-kösl-tkedéa érdekében kiazemnleadó ki-köiő Velyoknn a kiálló beiyek i«lwué*é-e éa az odavezet utak építésére s feutar-táaára nézve azükaéges- kóltiégvetéaeke. aa igasgatóaag reazer^l veendő m^gkere-¦é*eKtifts képest a kóllaégek meg érttÁae melleti eUéazitteisék. Bud.p-ai, 1887. taájüH 26-án. B.roas.
— GjáSihir. WeissJoel nyűg. kő»-ségi isk. igatga ó tauitó, at araoy érdem-kercazl birtokosa juo. lS-»u, életének 82-dik évében hoMtaa betegség u án ehuuy. Temetéae Z .lapgers»í-gen nagy
é-tcvélipi lóridul. Beké hamvam.
— A vnrawd (oplictal birnevea iurd .hau jno,u> 11-ig 201 tolyónámb n 7-10 íürdovendég j-leu:kezetl.
— Mily hoaMZU a uap jumúaban V E hóuapbau v-u a Inghosozabb nap es * legrövid-bb éjjeí, meg pedig lií-éa. Ad-di< még a nap tokozaloa«n bo.asabbodik mintegy 18 p-rccciel. 18 én a nap 4 Óra 2 perczkur k<*i h órakor uyu^stik, tehát a uap hosa*a 15 óra 58 perei, eileubeo as éj csak 8 ór* 2 p-rci l-s«. Ettől fo^v« azQ án a uappai ismét rivjdibb rövidebb less 1 a hó végéig 5 percictel fogy.
— EljfKJléi C*«mi a Karoly N -Kanizsa vároAijtaDacsoa ur kedves éa as->p leauya, CiemiU (iixe.la kiaaa-touyuyai a a napokbau váltott jegyet Btat-adorf Sandur mura-kereszt un vaapá:y«i tisit. Kísérje fell*gt->]ou boldogság a koteodJ szent Irigyei.
— K&X((yÜlé»ét a heyb«li .Ma gear irodalom é* móvéisetpariu ó egye aülei" jumua t!-*n délután 5 órakor tarting sajai belyiaégebm (Délsalai ta- -
karékpéoztár 1. udf.r lUdik emereT.) Ei alkalommal t^kiuiel n»Uüi a m->gje-leoeudo tagot lé Kámir. nézve, órvé-iy««ea fog határozói. Azért kivánatua a a tagok miuél D»gyobb aiáubttiti megje-aéae.
— DÍSEei«t«5ly rsndeztetett Her-eody ti* a képviselővé történt megválása tása oroméra juniua 20-án as
y Szarvas' termeiben, melyen 360-eo ve.>k résn. Vidám kedélye«ség éa elkeailő pahárkossuoiéBek fűszerezték a • Dagysiamu társaság egyii^lié'.él.
— .\yárí mulatságot tart a nagy-
isai ouk. tűzoltó-egylet juliua 3-ia
a „Z-ildfakert "beo. B^lépti-dtj 3o k-r. —
fÓ téren
Az egy le ti Een-^kar délu
játaiik.
AifilváDOS köszönet T*kint-.tas Ferejcané őoega a magyar«aer-dahelji népiskolában négy ssag^ny sonu legazorgalmaaabb tanulót asivnt volt taukónjvekkel m-gitjándékosai ; ért a nemeslelktt urnöoek a asefénj nulók n*véb->u, a ojilvánoaság elolt •• klMlOnetet mond a taoitó.
— Eskuvó. Vághó Igaáos honvéd-nagy juniua 20-án délelőtt H órakor
tl« oltarhoa Ssalmaj K.ár<)lj kedves ítányát 8>almay Cüianoe kiaaasioajt. buaérje boldogság a a/.eot frigyei !
— VálasiCiuányi ülést tart a lagy-kaoizaai nKisdedae?elu Egyes&let*1 iumas2 8-án délután 6 órakor Nádor ,'csai kiadedovod \ban.
— XfvflÓDÖ Egj jó bálból való üvelt kiaaatooj ajáolkostk beljbea
agy vidéken valamely uri családból [yermekoevelóoek, ki mint iljoo, már 'olt ia alkalmazásban. — Bővebbet a
:erkes«tő"ég.
— LelliDKer Kelemen nagy kan:-# iái Sient-Ferencsreodi háífötok ur há->m évre iámét tartományi lőnökké rá-^altatott meg Udvőiöljük!
hijé Knáuai Boldiasár ur
aéplelkli a kedves leánya Knáuas Katinka cisasMOoynyal Sommer Károly erdéai. nérnök ur jagyet vallott. Ssivüokböl gratulálunk, kísérje őrök boldogság a kö-teadö saeat trigvet!
— A „KJnesem »orp.jat*k* haaáa július 22-re halasstatott.
A aagybajomi izr. Udíióo* ft-Caikotai ,SiHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
26 hál égetta!. — I)r. Lipp b kh
Európa iiwt'i metropolisaiban Londontól
-A helybeli kath f*»syra«n-lum
pp
n a kotsthalji gymoisium-
Konstantinápolyig saját tudósítok van-
b»D F«rk»B Mik'(,i lett
s ott történd ea«méoy«-
saia-eger8s*-gi ivsséki
Uktromus drólun od* fauS megtáviratossak. A kül-
dea tudósítókon kivül m
tosabb ©•«mény ti\6l a seerkeastA*ÁL k fi
nyújtott*
•1A (
érettségi g
el'iit Flsl«n bassád'- y jobbját, e hó 1<3 táncskoi*oruc*kát reo dotittt. mé? *fiy««r akarta él vésni •¦<.n nagyérdemű kósöDség jelenlétet, floaly if-ju-á2" rrolekii k<>*t uiy i>lAk<*lL beiv«t ' toU:>1' *'¦ ^ riÍT>d 'd3 daczára, mely mi-* k •reméiye* m-ghivók adhatták'
ribb óhajaikat a. körülméojí'k- b*i kép-*' elég *sép atamm*! j«l»olek nr^ ni „Ecylet-ken" andali-ó fai alatt. ]?,tei rVié a kör.«lgő vihar nim bírt aka-diJyul ntuigálui ¦ habár olv*lte ax éji büc airt-teléi, villámlásaival ¦ dórgAeeivei .-sak in->L éléukabbé t«tte a lőrémben umtkodó, küi'töb 0 ia balártaiaD jó k«dvet, A kn-dé'vi. családias mulatságot még -k«!le-iDeaebbé varaMol1*, a *sép fiatal taaBjok kotíiiirúj*. miot: D*rá«* M»lvia ét Vilma, My Joiáa. Eidéiyi Vilma, Ma;»s ., Spfirer M«mk»^ Frid» Thoiika e. Vetflkéoyi H-rválh L>1U. A közül j«leu voltak :"Barlo* Bé
- Kp-
! ' Ilon 1
J«gJ»ő . __________
túri k«rj>gyi4vé SiemiA Gyu'» vála»t-tatot! mejj.
~ Hasai r. h. A vidéki •xtoé*t-CuDBOrtiumokat a Uelügymioittereltürül'©. — Kossuth I,ajoat Arad város disapol-gárra választotta. — Bptstea „L« Piti', fraocais* cs gyermek ap adsiik ki. — Ú felsége kx árviskároaullaknak 20 eser forinio, adományomon. — A dobainai jégbarlangot vilUmo* világítással látták el. a komp felfordult «¦ 255
Ion kiküdo értesítést. A ,Bud»po«ti Hiriap" e célokra havunktól oly Öassags: fordit, mint a mennyi nselAtt 10 evvel még egy-1**?/ hírlap egét* költségvetése voit: de sikerült is tlérní", hogy ma a l*LJobb*n, l"g-gyo-s»bb*ü érte-'illá orgánum* a sujtóaaK. A ,Bad-pesti Hírlap" Tárcarorata Teleki Sándor gróf, Tóth Béla. Rákosi Vik-
egyéa hall a Dunáb*. — T>máaajr Jo*i«t! tor (Sipuliur) és több kiv*lö írók kösre-jl inevs aggustóao bflt*g. — Hatáok- ' mftk^déie mailett, * lapnak «gyik erö«- idén 847 216 Mnvasó plá vn ~''' J >-i--j.
bao
idén 847. 216
Uoé
polgár van,' Bég" a miudig gondot fordít rá, bog/ á* hamvftdt el. — 10 m»r*djon eiötcolo színvonalán. A. oapiro-as akár mit aiti>!döo vatokat kiltino ssuraitliaslák szerkesztik L-ps.*nybeB meg- s a helyi értesülés ismert iegügjeaebb tn-
Btüot a járvány s ki iskolák újból míg-1 dóíitósra v»o bisva. Rendinégi és tör-nyittatlak. j vénysseki rovatai küiÖa-külön sserkesztöi
Külföldi r h- A b-^lga v*euton!a íötárus sótéi tweményoit n mindig oly
— Moaonybao 4 miliő írtra .ehetA at arviz okoson. —
Fcrencsue, D»r iss Quit-1 o^gyedmilios l»p*s történ*. — Szerbia' bangón tárgyaljak, bogy a .Budapesti " Hírlap b-ilyet roglalbat míüdeo család
. A kúigaadassgi rov»M)»n a mi-
, rjp«rj«i»y Sáodoroé, Erdélyi Vilma, J S
pjy y
M. <>« Jóu-l^. SíékeiyDé Mato. V.lma, Sprórcr ILarulj ué, Thunk.i Eudréoé • Vetek^nyi Horváth LÜ'a Tobbeo tekio-ten^l h jrttékuay csélr* ativncik voltuk *dak.tin óé pedig: Hirechel Ed- i Irt Sp>"u«r Kirolyné 50 kr. C--Br^i Jáz* í 4 frt., Zók Jut.-i 50 kr., H>iuaei J nos I trt., Kaimár N. 1 ín., C«iu'.al*ii P-l L frl., Matoí JÓEaet'aé 1 frt. A b-ful_, l b%t-k*t-gb6i 10 írt. vaUmniy jótékonyctélra f»rdil»tik. A r-odozö ifjak hklás ko«n-ualuk-t fiíjoiik Ilí a Étiv-í* raegjpl»Qéftért és oapyi Ikü adakoiáx^n..
— Meghívó Ai a só-domborm •>!• vuiiknr hűit évi fdoállaB« alkui miből 1H87. évi jnaiui hú 2H-áo a L>grád leU voietó fuiÁab^D •¦jn.t köuy vtár« j + vára táucz- és tutiJAt<*kk»i kapcsolatos zártkörű uyári mu!*'Bág<it reudes. Hir.chlir Jakati r. elaök. PicblT Imre r. aklnők. SiRfcmk Jów«f r. titkár. N-ufald H-.urilt
örokú
— Budapesti Hírlap. A „Budapesti Hírlap"1 ujjast-odúkor pályafutása betedit evéb* l^p-it(. Mr>g»ro»ödve. ti-m«síkodv* » M*gy*rursng(ni rdd-g h«l-aian sikerre, melyben ré«c»Miili. A „Bu-d«ps*ti Hiri»p"-n*k a h«zai raüvrlt olva-!Ókö>[)Dit<'g v«tmte tofg alapjai. A lap ileilói fiiévá megéneue « magyar kósiin-
p iiEtáruiik )w-; AdOf. K
K.orb<*
Zugtnoad, Sch<*io-
-rKer
g ly. Vrafl Tivada
. tagok
p gy y . K«lül-
liieté-«k ki)Kniidi«l fogitdtatouk ét, h r-ltipiU{{ oyu^fax^ataak. Aj ulvaxók'ir tat;-jkio.k kivoDuíiUn 2ó-*k»t l«ez. a muUt-oát; A Órakor k«zd'd>k. i K-df-kSlIbu id.'; ttaetéu a mulnts&g at ylv»e<jko> h^lyiaé-géb-n r»to ti érakor veuaé kadétét.) J-gyck el.'.re v»llhatók juomi Ü7 éa éa 28-áu dÁiiga péuHirook ur lakánáo >ioo ¦ tul a höljníioen » péűt[árua<. Éldlak- 6* italokról as JÍ"**<Skör Teodégio«e g^u-dutkodik.
— Gyászhir L punk peiárrakor vettük « kova kniú gy*«hirl : Ifj. Hnofy Jiza-f. I-m* Á« GéiA,' nzDiniwid'i ¦ *.z-v-v*.\ j iioiik. h-iuy t'f'ó¦» >ior-:«.l fídií Htjj.k )d. Hiraty ^Óu-f 184H &¦ honvéd, (töt- és vahótigyTéd, a*;. 1887 juu
feUé'eln utaa,
*ár<fB koxtiaf'elitii
i tjének
torlén', v a i d !
dtí t»mlétei-íéu ! B-íks liam
üét
— S|< nyel r h. A«
uroatbarái lett. — A bolgár
jul. 3- ára össaehiv«tnt>. — Assiába my I i , 120
árosát a told." oget &m**> a rnronk kost lt*|;
rcn-
i ha-
Illát. — Túrr uboruok fraociis ropira-lot ifi : „iCtbékQléj a papival' ciimoo. — B.'.u.ADü-n 800 ház éfi-l; el — A
ráiy 14 tailio tűnőiért m«gv-u« urodalmat s veje Rudolf Iróo
ik idumiorusu.
m fajuukér', V
vi-i kuiduli n^mi j
-»«gy«tl«n jsiaziival ; magra-Big.' ViBSiint onttíg legkiválóbb intelligenciája i» aüíitoaa magát a l»pp*l. tóUarolva oiy miid tn, m-ly p4r»tUu h mtigyar ujiágirás t<>r:éneiéb'U. A b»ia. Bkjtób** máig a U;;fjny*í*ibb errf^ményt » .Bn-
-xti Ilí-lap" é'-t lp
giterj'tdntttfbb l*pj« ai »r«ságaak. A kúlafi dulgoaótártak; ogéas aurigéa kivül, é b
gyár g«zda, birtokos, ip iro-, kereskedő megtalálj* miodact, a mi tájékosá«ár* Btükaéges. A ffgényc»»rDokb»n csak ki-' váló írók Iflguj-'bb müven koíitíjütt. Ai , «löasetrtai fuiieieíri: E^éss évre 14 frt, ' félévr«'7 fr-, negyedévre 3 frt 50 kr., egy bora 1 frt 20 kr. As elCázeté«<>k vidékről legcélss«rübb«a postau-aiváavnyal osíkrttólbiiók kövitkeió csim alatt: A .Bud-p-ui Hirl»ptf kipd.ihiv.t.láo^k, IV. fcnrüiet, kal-pu:c>i lü. szám
— As Egyetemen Hegénytár ^g-
uj«üb kuttHs (niAflodik évfolyam, XV. ko .) Turgenyev Wánntik, a oagy nrj«i iróo.k » n-cév«l éknskedik. As a v*lla-lat. mciy feladatául iftde ki, bogy > btsm &i kuifoldi legj-ílfiíobb alb-»t^lŐk művnit f 'gja kotoui, nmn hagyhatta kí suroi*-lítból Turgnay^vei, ki valaTneooyi orníi pró«*iró kosi nemcsak » Ing ismertebb, di a Ugj"|na«bb is. Suvoéco l.tgadjitk h-*t \ Woltö ......
heti
As utolsó tietek íöl&tt* ke<Uexü ui já-ása nelle:t vetései ok pumpáaan f*-jlűdu*k s nőtt teljes ér*aoek indulnak. Ax uj aritá* ránt táplált reuéojsk tahit a lagjobbak, ¦ tacsak a jó i dú benuAnket a tisenkettt^lik ~ába& cnerbeo nem hágj, az ü&t«e« gabita-;m«kben igen kielégítő ti'nnúire uániith&-' tünk.
Bnza as Vfégi ornííbiu nagruu jó-űdöu ét ka itt-ott dOle* é* roitd* tekin-.v^ben merőinek is föl pausjiuk, exe< csak helyi jvlentósáf-űek. Egétxbeti véve a t rníi 'éajetatk if^rkezik.
A roz*vetétek sok helyütt gyéren illuak
jgyao, de annál jobban képiűdteka kalászok
L¦ ha as ^redm^oy mennyiségre nézve nem is
less valami dm de annaJ szebb Itat a bídó-
*
A< árpavetéseknek natyou hinsnsra
iluk a májúiban idajekorio be<C«elk«st;U
iSséssk, • ufrj mennjiségre uésve kitÜuo
rnéare tzánitbatunk, mij a miu&Bég k le-
kintetébea persze most még1 it lelet uen
aratál *• b«tak*ritéi alatt uralkodó idójá-rástol
A tabvetújek ii míudenflit kielégítően iiinak.
Czletaak a kedvest aratási kilátások okiból egyre lanyhább irány tatot követ, *« a forgalom részint kes*letet, de még nagyobb r*üt vvtelkedv faiinyábao a lehető legiio-kebn keretbe van sí ontva- Kiritfli üil elünk majdetm tssjassu nHnet«l, ét belföldi ¦&«!-
csak napi ssPjraé^ltKtket fedeiik
'b&*í j«íj«teink:
Bnsa 8 70—8 90 írt Rozi 6 2U-6-40 írt. Árpa 5 :>O— 7 frt. Ztb 9 4<>-t;5O frt. Tengeri 6 — 10 frt. Cstuquantio 6 SU—tí 4U frt.
, 1^ Lapunk mai száma nyom-
dai ttdterheltség miatt késett meg. Szives elnézést kérünk.
1R87 JÚNIUS 25 éd
ralékui loko 1883 évi jajg^S? tói jsró
ü% kamatok ló f.l. i fi írt. árv-réa kérelmi,' árverét foganatoailájit s meg' felmerülendő költségek iránti végrehajtási Qgyé-b&n « feot nevezett kir. törvseék. területe hes tar.ocó egyedutai 71 tjkvban I. l-» *or *Um alatt Mvett .DgatlaDtwSL SsaUy György ille-.fi 542 írtra boestlU V, resB m árverés vevL kés^delmas físe-.fi 8iftlaí (lyorgyné biűL tísarjts Kosália --ydutki Ukos költségem és vescéfjérs 1887 évi juíiu» 19 éa délalott 10 órs-kor Egyadotáo *.. község hasinál Eper-je«y Sándor folperesi ügyvéd vagy heljret-sbejót^év*! megtartaudó nyilvá-eréreu el adatni fog. — JeldB árverét kérelmi köluég S«alaÍ Qyfrgy u . Si.rja* Rosili* ellrn » írtban állapitalik meg.
Kikiáltási ár afennebb kitett becaár Arvtren.i kivanók tartoznak a bsesár 10°/v-at készpéatben vagy óvadék képet papírban a kiküldö.t kesébes letenni.
Vevő köteles a vetelárt három "g/oo--
részletben, co>g pedig at elsőt as árvn-
i jogerőro flm«lk«désétöl eiimitnodé 1
bóuap ttlatt. — a másodika: ugyanattól
2 bóuap alatt, — a harmadikat ugyan-
t ói 3 hÓDnp alatt, — minden egyes
ró-telei után az arv«ré* napjától <t>ámi-
taodó G",'o kamattal együtt *s árverési
feltételekben megha'árosott helyen és mo-
dinaiok ís-rini lefitetoi.
K.rh N\gy-K.aniu<in, a kir. tszék. m.at mlekkonyvi ha:ósign»k 1887 év: apr;l hó 2. napján tartott üié«éböl.
Gr. Hugonnay E/veü
h. kir. tszák. elnök. kir. utek. jegTtfi
3060 1-1..
batokfi l 4 j o
a meno/ivel egy magyar Up atm dolgo-sik: miüdno rovalu: kü'ön v^sató giiudoi, * helyi tudóoiuíkoD kívül, a kik a nap történetét írják. Mindtu fontosabb belvagy kiiifoidi ot-iníDy íilói rnudns Iflve-itssón kiviil najá' kd Ön ladómó ér-t^su ki»í"i;l-DÜ-; a távirati ssoigá at iinilir oly t6tóí«»o*Bn vau b Tendezve, ho^y •timondhttjuk : nem tör<óai< a vílágoa semmi j&entekiuy dolog a néikü:, hogy a „liinl*pai»ti Hírlap" arról nig öu nn «d-jou h.i és k in-irnO ladásitátt. A ,Bud^-diBii Hírlap* politikii c kkea K.**# Ivor báró, R*.koii Jeti, B*l<>gh P .i írjik ra** kivái'i h*i*i puu iCMtÁKkal híven a Up fügipti n m-igywr, pirtérd fcnke'- nem i*-
a S'D^-r éi Wollner cié^ derék vállalat láo*k je eo kote:é annyival inkább, ro-r a binua'kóíöít Gikq szerelem ctimü km r-jj^ny Tu rg-myav kisebb művei kiüt h**ruíiKi*n * '^gki üm'ibb. A »<iv érz -rn^iu«k fnkitdÚAt a a HZr-iiveiiéiy no^va-i-gát oly 14 ntóiag -n^éuytMinDui * m •* s J | oly iD»g^yöfA e UnÁllhat-tUo orővoi éa Kasiággaí alig t<Mlett« m«g valaki, iniat Targioyev es tgyezsru elbaazé és folyamin. Mmt TurgaQre*atsk mmd-tu le^-kisibb r»ji*b*Q o^y--gv d »•¦ ib O '>i»or-
Arverpsi hirdetmény*
— A nHgy-k»oÍia»i Kir. Uirvény--z^k teUkkóayvi o»tály>i r^a^r.',! koe-h rré tétetik, hogy Gyrgyák AodrÁM BEent-bnUisi Ukos végrph»j:aiónak — Sz»tay György véfjn-haj'aat »Ztíuv.-d ' «gyui«i \*kói elleni ]4T» írt. !¦ kr. hal- |
PEZSGŐ
Ayala & Co
iey K;y.-dUH KKSSKI.HOKKU Jl)l»KF
LAEHNE-INTÉZET.
unk itt i* as i
»da omaak
korii
alap} 4a
i»< se köt '.eté^ak tóbö f >rrin )¦L'»)! ^yU é<i tudósításokat
pj
puli tik 4i éa k titiio e f ¦*!<')! távirati k! U d :U'
p
Külön maii ill>k ec, m ko.Hib-u f >g!*it oodk e beuéíiWr.i, k K.p-k<ipp C4im m-i y Ú^y*i6-váa egy inxlalmi kurstak divatjtt rou:*tjt be a I^irmjotoc sseriat t.ulHtá'i-k a-v,Iöli hifj«:>eu. A ligm-ie-gnbbia ftjiüh* jak olv»BÓiaicaak a koio-t«t, melyet as iróa*k ege aiép kicii-iii arczkép? i« ékit. M n- A« E;v- -m-i K-gÁnymr muj'i kiiii«, it Cíitioa piroi *E>n<')'.as, s 4r* 50 kr.
4 elemi-, 0 re il én H ^imiáciAli
A taiti erők f-je.W-at- A* fgr.-.ii n'vei.', m^ieu u katoaa-intézetekre, twtf <ré aeti- kerejk -<ie ui »ktdé n:ár& vizsgára. A 35 tan-tv it(>pteiah<>r 5 íu v-i'*i ke'lelít- Uj u bdoapDo ii t»láluvk f^iríteft.' B >v«bb f«lriiág<>ii;«4 4 iniitt 3U59 1—8
o*zltly ¦
itit'Ht ftlSlcédíit a c*. kir. éi *» .„ivi-1.k-Dtes.egi it.aiik«i a kíi siflnidSi , i'í'f k*<í
az litézet ifszaatisiaa.
Ki nyert?
II <ma j 1: 1. IS- La
69 23 «i 77 6<
L out 7li 24 57
Tr,..<: 7'J 4S 39
Hirdetmény.
A nagy-kanizsai takarékpénztár részvény társaság 4*J2 számú bérházában a Ll-ik emeletén egy négy szobából és uieiléktbelyiségekból ál ó lakás azonnal ; a postahivatal által bérbe bírt helyiségek pedig 18?7. notember hó 1-tól bérbe vehetők.
Bérbe adandó további azonnal fa Wlasits féle háziban) egy a Deák Ferencz térre nyíló bolihel^iség.
Bővebb felvilágosítás a nagy-kanizsai takarékpénztárnál nyerhető. 3061 1 — 1 Ax iifatgaióniig
ooooooooooooooooooo 3o jooooooooosoaooooooog SDiicTnu DDnr»Tfto « TÁRSA RlinAPFST 8
RUSTON, PROCTOfi e TÁRSA BUDAPEST
•detmény
Az V-ik Kincsem-sorsjáték kisorso-
lása a Nag}méltóságú nidiiyiir királyi pniz-üg} minisztérium engedélyével
f. ét július ií 22-ére üalasztatott el."
A magyar lovaregylet sorsjegy-irodája.
3062 1 —
ulca 11. hz. Hinti
nagy raktárukat
ugv rom' '.
*pizpiiptó, fa-, széi- és szalmafütésre.
S/.-ges kóí c<épj,''p.knt 2 V, 3 iliierejtt nigysigbii. Járí cséplöket tisztító készülékkel vagy » uéUBl. s T&.e>X.*&* es hdrmaii ettétet
S..r át Miri «
iyj
V :W44 4 -HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM 3' , lóerejtt
gőz mozdony ok
s legtíilárdabb szerkezetű, könnyen illtuató s uj sxerwwtQ
GŐZCSEPLÖGfiPEK
s dobbal, kettős tisititii müvei írpitr>fclyá8zolóv»l és osztályozó hengerrel. tni 3150 frt és »7.<>n felül.
MUSKAKÉPESXÉ3 IU óra »l«tl ÍOOO-ÖOOO krv»
jótállás
ZALAI KÖZLÖNY
Magyar gőzcséplőkészletek
BUDAPESTEN, ff
A I SS4-ki
Sudapesti általános országos kiállításon
n%] díszoklevél.
GR02SSMANN.es RAGSCUKNBACR
első magyar gazdasági gépgyára
MísáTéexiat r. BÖDiPEST
4, 6 8 liierrjA
gőzcséplőkészletek
*e!>>l4<'i'pt (lobbii '. T«.kec-fel,
ligujabb legszilárdabb szarkezet
EKÉK VETŐUÉPEK,
rosták, malmok,
MORZSOL () K
szecska-és répavágók
GÉPEK
Budapestre felránduló vevők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 perez-nyire az osztr állam vasúttól) jönni kéretnek.
JÜNIUS 1887 2b-**
KttKftttXttttXXKXKX
A leujolib
czigaretta-papir
1 valódi
LE HOUBLQN
Cawtey és Henry párizsi
óvatik
apír Id
»etrTÍx»jralla1<ttt IIr. JJ. l*uh
»d[ák,
i Lati árok ilul, kik » U<jol>b ijáulatut ugy a kitűnő mioó»éc valamint U O«« irUlnaa ti»it* Tolláról, i k
XXXKXXXXXXX^XX xxxxaacoaoooaooogcn joaoaooo
Legjobb asztali- és üditő-ital.
Hazánk legkedveltebb
savanyuvize
8.8
HGNES—
mely nemcsak- a polgári körökben kedvelt, de atav tört mag uus felsSlib körökben is. _
|^~ O fenségbe ~Wt
' I ffi t n f i r ifi t
U
asztalán rendéi ituiul w
Konstaiüiiápolybaa. AUxaadritbaa. leg«öi«lebb Fiaméban is ép jgvmitit haxáakbvXa' általánosan a kolera megbetegedés elle.i praoaarrati
;TÓg^6rerj»k bixoovult
Friss töltésben az ország minden gyógyszertárában,
füszerkereskedésében és vendéglőjében kapható.
É Országos tV>i*a.Utúr
DESKUTY L.
m. kir. ás sierb kix. udvari asványris-asállitÓBál B JDAPESTEN, Ena«b«t tar 7. az.
Borral használva kilerjedt kedveltségnek örvend.
NiRT-Kiniisin k»phati: Feswlhofer ,T. Rosenfeld Adolf. Srhwjrri- T»o-ber, Jíartt n 4 Hnber Prezlmaver 4 Dentsch, Mtrion Adolf, nrtkail.
rpoooocxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx:
legdusabb Mtrium-iitium a«ványy/»
Étrend
TSajbes — .1 taifcrii l iti v m, ás!? oly «af7 laértakb*!!, ¦ea talilutou.
Borrmi. |jaa>sleasdrvt>l, ezukorrsj Terjiare a l>gaditőbb é« á!*ak«Q fólhalx) it*lt képe., — kstött • a félif kstötE iitiltr, mailnek köv«tkestib«B kiafitotl Qvflfekbuil ia napoktin it a^ter tjft
A. er^leü .Ukok léfneausaéfi tQHétak bía» Mkkai ueaurduskbbak f7<i|r<^lokrs taiudiaktbb ajiulAatók.
A viz eredetiségének felismerése czéljából minden dugó felületére /t> 0 <¦ név van beégetve. * . ¦ 1 rateiii iriíiiéi; tart tajutil \nim\w reieit
Szép Itakánok^ kltfiuö étkezde lecsó árak.
-____^Bcvebb iratokkal és baroméi? felvilágosítanál ÍDgjeo n bérmentve szolgál
! 5
ocxxxxx
Kiiárólagos főraktárak Nagy-Kanizsán, MAKTO\ és Hl BEK araknál.
kapható torábbá minden HrueUMbb k.rMkedftab.a .a Teadé(l(jb«n. 8047 4—'
cxxxxxoocxxxxjooooooooocxxxxxxxxxxxxx
OO X3D03OO:0OOO XXDO3DO3OOCXXXXX300OO0
A GLEICHENBERGI
JANOS-FORRAS
nagy mennyiségű ízletes kettős szénsavas nátront, aionbin aráiylag kevés konyhasót, de aoaál több vitat tartalmaz és a világ leghíresebb aaktoritásii nyilatkozatuk Bzerint chrouicus gégeharut chroniem légcsőhurat. chroní-cui tldülob éj a légutak kvarrhisainal, végre a mell-hártyalobb Dtán hátrimaradt mellürbili izzadmányoknál, ha egyszersmind a vadnak erősítő és vérképző hatására ref-lektáltatik. a legjobb eredménayel használtatik. Kdlöntis \T alkalmazást nyer a fövény és hugykóaói. Szénsav és szóda gazdag tartalmánál fogva nagyon alkalmat borral vagy gyümölcs s/őrppel vegyítve.
KELLEMES PEZSGŐ UDITO ITALOK
készítéséhez, Qgyszintc tisztasága s rendkivQli olcsósiga fo)ytán iegjobban ajánlható. Mindenkor friss töltésben kapható a magyarországi fóraMjirban :
SaHLSÍNi KÁROLY és TÁRSAINÁL
Baiapeht, Hl kardiét. aü'.i&- t«a 47.
Vároii Qalet : V, Harmtnoad-gtcsa 4, bol Hefraadftiéaak a bá.lios a.alli-¦ ' sl ¦" ¦
•856 1-10
ooooooooocx
r* 20 év óta ösmert
lURGEKféi. orvosi
% ÍKATRANY SZAPPAN
tnkia e jek Áht>l aj-oiva Ausstria-llagyarorssagban, Francsia ;, Kémetorsság, Hollandban, Schveicsban, Romínban a u mir in ev ö'» téujra sikerrel h .nr.iisvlisitik
minaennemű.
mint 8<iote az arezbór mindenfele lisztiiUlausgai .
6llen kulÖDiMQD » riih, ki idillt e« pikk«lj •omör •
• kon, • iöroir rnpidvéuj n tej és tEkkál eliea, a ¦>
májtólt, ugjiíev«*»et; reinsorr, » fagjdag, » Ubir*
a gjsrmekek valnnoQO^i kültő Íb; bet«g»égei alteo. Eioufelui miuuo-
kioek miut » bort titsuió muadóaser kjaaltutik.
Áru darabon kiüt hason lati utasítással e^yüt 35 kr
A Uerger-féle kátrán} szappan 4ü*/k-a xöméay úkitráay ttvri»lin*s t-i'itiébu gondosan t»o tcMciivta á iÍdja^ -lua kulooboió é» miodfo egyéb, • keretkodásakbea sMfurduló kiiránv-imppsooktól, rí tr-u aiMpp tn 'db*fn t»l:c*r.L nnyag>n mrulma*, tíiaum iii«rrti«ret —
tikeralése végett SZ
a gyógyszertárakban világosan Barger-féle katranyjtzappan
kérendő s ügyelni kell a zöld csomaogláBra.
tzanw* okmánnyal kitüntettetett a bécsi nemzetközi kiállításon 1883 ban.
Egyedül heiyettet a bel- ét külföld részére ¦
A. HELL gy'gy roppau
ttagy-Kanimán Pragtr Hala
k«va s asftlzass* «a l.íaa.ia lássk Is kil IsaMk
Vas meirye vrmiU állomá.Hok Noiuliathely éa A
híres glaitbersósvasas fürdő. Az idény megnyitása május 22 én vált. 3016 4-6 Fürdő fele
Y1 II III III II I I II-
WmjéUt Jtmtf könyrmyondájdbái

Insert failed. Could not insert session data.