Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
390.58 KB
2006-05-31 11:32:59
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
630
2098
Rövid leírás | Teljes leírás (49.86 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. március 27. 25. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

N.4GT-KAXIZS1, IS79. m&czius 27 én.
TIzennyolc/.a<Hk évfolyam.

% 4.r. .
Í41 *tr&#171; . negyed í&#187;rc .
*r
Hiriitiuk
1 6 lijmáhos pttit*nr&#187;i&#187;n !\' 7, Biá*nA&#187;r.m 6 I min.\'an
S
további torért ft kr.
NYII.TTRKBEN
t &#9632;onittkétrt 10 krért fé-
\'! :etu&#171;k fal
" Kincitiri illeték mioáen
kOIS
30 kr
ZALAI KÖZLÖNY
előbb: .ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY.1

ri&#187;&#171;t in7ak &#8226;
1 A lap &#171;.tl.&#8222;i t ill.-tS kHsl&#171;ro<
rittil illeti Jnyek pedif &#187;
NAGY KANIZ3A
e&#171;ak laraart rannkftti &#9632;aktái fog*dutn*k
Nr-K&#187;nlzmit(iros helyhatéiiáeanak, &#8222;n.-kanizsai önk. tazoltó-egylrf, &#187; &#8222;ii.-kaiiln.ai kereskedelmi &#8226; Iparhank". &#8222;n.-kanizaai takarékpímrir". a ,i>limP5jcl alUlinon tanltAtm. tület", a &#8222;n.-kaniisai kindcii-neidó p^yefirilpt", a &#8222;soproui kereskedelmi * iparkamara n.-kanizxai külTilanztmanj-a" a töhh meityei é&#187; Tárosi ujjesület hiraUlos értenltije.
Heten kim kétszer, vasárnap- s csütörtökön iiiCjgjeleuo vegyes tartalmú lap.
Felhívás előfizetésre!
Az első évnegyed e hó végével lejár-ván, tisztelettel felkérjük mindazokat, kik-nek elOfizctésók e hó végéig tart, hogy azt megújítani szíveskedjenek ideje korán, nehogy a szétküldésben hiány merüljön fel.
Klófizetési ár :
apr &#8212; jon. évnegyedre ... 2 frt.
apr &#8212;szept. félévre . . . 4 ,
apr&#8212;decz. 3 évnegyedre . . 6 ,
Nagy-Kanizsa, márcz. 27. 1879.
A. &#8222;ZALAI KÖZLÖNY\'
kiadó hivatala. Wajdits József könyvkereskedése.
Felhívás.
A magyar nemzetre súlyos csapást mért a sors keze. A megáradt Tiszafolyam hullámai legyőzték az ember fölötti erő-feszítéseket, s zúgva boritik el Szegedet és az alföld legvirágzóbb részét, pusztulást és romokat hagyva a tereken, hol kevéssel ezelőtt még munkás és gazdag nép élvezte boldogul szorgalmának áldásait.
Jí megrendítő szerencsétlenség felett csak a legmélyebb hazafiui fájdulom visz-hangja ébred a kunyhótól a trónig, minden magyar szívben. &#8212; De csügedés ne bénitsa lelkünk erélyét; az elemek pusztító hatalma miatt reménytelen kétségbeesés ne töltsön el bennünket a sújtott vidék jövője felett; mert lelkem mélyében él az erős hit, hogy Szeged felfog: ismét üdülni a roppant csapás után áldozatkész honszeretetünk által, mely honszerzó őseinktől szállá reánk örökül, s melv annyi viharral daczolva egy évezreden keresztül megtartotta nekünk e földet,
melyen kivül a nagy világon nincsen szá-munkra hely. _ _
Áldozzunk a haza oltárára ! A jóté-konyság angyala enyhítse hetvenezer hon-fitársunk nyomorát; részvétünk öntsön le-sújtott telkeikbe bizalmat és hitet egy szebb jövő iránt, adjon kifáradt izmaiknak aj erőt, és kitartást, hogy szétdult tűzhelyeik rom-jaiból emelkedjék ki Szeged és vidéke előbbi viruló gazdagságában, a magyar nemzet örömére és büszkeségére !
Adakozzunk alföldi honfitársaink fel-segélyé-ére ! Járuljon kiki tehetsége szerint a nemzeti szent kötelesség teljesítéséhez, melynél azok részére, kiket az elemek bősz harcza mindenüktől megfosztott, &#8212; a hon-fiúi részvét és emberbaráti könyörületnek bármi adománya a jótékonyság áldásaként fogadtatik.
Kelt Zala-Egerszegen, 1879. évi márczius hó 13-án.
SVASTITS BENŐ m. k.
alinpáu
Hitelviszonyaink
és a kisbiríeki joUUiitd.
- hVlolTXtmott 1 .Tániu-Kór\'-bpn M.rair l&#171;.áo 1879 &#8212;
(Folytatás.)
Nincs e hazában senki, a ki ez in-tézet létesületét a mint ennek czóljával és szervezetével megismerkedett ne óhaj-taná. A létesítő bizottság élén áll majd minden országos tekintélyű férfin. K bizott-ságban vannak Gr. Festctits Pál elnök-lete alatt Somsics Pál, Lónvay Meny-hért, Tisza László, Falk MÍksa, Helfy Ignácz, 1*. Szathmáry Károly és számo
san még, kik a tudomány és politikai élet körében ország, sót Európaszerte ismert és tisztelt férfiak.
Az alkotmányos kormány felismer-véu a mozgalom üdvös czélját az intézet létrehozásán, anyagi segélylyel és erkölcsi tekintélyének egész súlyával szintén buz-gólkodik. Nemcsak az alaptőkét gyara-pítja 500,000 frt segélylyel, banem azon-kívül a megyék főispánjaihoz már a múlt évben körlevélben felhívást intézett, mely-ben az intézet támogatását hathatósan ajánlja. A felhívás igy hangzik:
A magyar kir. belügyminiszter kör-levele a megyei és városi főispánokhoz. Másolat. Magyar királyi belügyminister. 3331 szám.
Méltóságos ur 1
A .magyar kisbirtokosok országos iöldhitelegyesülete\' melynek, központi alaptőkéjéhez Király ó felsége 10,000 forintnyi kamatmentes és vissza nem fize-tendő összeggel járult, s legmagasb óha-ját kifejezni méltóztatott, hogy az egye-sület mielőbb létesüljön, elfogadván azon joggyakorlatot, melyszerint mindenkor a koronázott király erósitendi meg a köz-ponti egyesületnek megválasztott elnökét és alelnökeit, továbbá melynek alaptökéje megalkotása czéljából a kormány nyilat-kozott a maga utján kezdeményezni, hogy aj országos alapból 5iH),000 forintnyi alapítványi összeg megszavaztassák, s az egyesület tetemes kedvezményekben és elő-nyökben is részesittessék :
legközelebb meginditandja a központi egyesület alaptőkéjének beszerzése czél-jából az alapítvány-gyűjtést.
A kormány a kisbirtokos- és föld-miveló néposztály érdekében melegen óhajtván, hogy a kérdéses földhitelegye-sület mielőbb létesüljön s üdvös működé-sét megkezdhesse, hazafiui bizodalommal fordulok méltóságodhoz, hogy ezen nagy horderejű ügy czéljából, eszközeivel éa szervezetével tüzetesen megismerkedvén, az alapítvány-gyűjtés nehéz müvét ugy általánosan előmozdítani, valamint a ható-sága területén levő községeket, a kisbir-toki hitelügy szervezésének ép ezekre s azok lakóira néive reményelhetó üdvös hatásáról fölvilágosítani, s azokat erkölcsi befolyásával lehető számú alapítvány jegy-zésére és minéltöbb mezőgazdasági elóleg-egylet alakítására buzdítani szíveskedjék.
Részemről eleve kijelentem, hogy a községeknek ily alapítványokra vonatkozó törvényszerű határozatait, mennyiben azok a községi törvény alapján a belügyminis-terium elé kerülnének &#8212; ha csak azt rendkívüli akadályok nem gátolnák &#8212; készséggel jováhagyandom.
Az alapszabályok szerint &#8212; melye-ket a szóbanlevő hiteiegyesület létesítő bizottsága méltóságodnak kétségtelenül mcgküldend &#8212; az alapítványok egész vagy rész-aiapitványok.
az előbbiek 5,000 frtos kamatmen-tes, 5,000 forintos kamatozó, és 5UO frtos szintén kamatozó, alapítványok (Ö7&#8222;);
a rész-alapitványok 100 frtos össze-gekben jegyeztetnek, és ntánok 5"/&#8222; ka-mat jár;
az alapszabályokban gondoskodva van arról, hogy a községeknek, melyek az alapítványi töke beszerzésének legtermé-szetesebb kutforrását képezik, az alapit-

TÁRCZA.
Márczius 23-án 4 órakor...
Itt-Yt szelek fajún a>i sóhajtják sírva Éá-n jó aoráinxt m&#171;§t tencik a lirba. A legforróbb ixiv&#171;t, le a hideg főidbe I. . . Szomorít göröngy, hant szelíden fedd öt be Gyengéden ringasd ÜL karodban, Öledben Mintha én, gyermeke tartanám ölemben &#8226;
Tix nap a íj &#8212; itakábarf .könnyeimnek árja Omlott sorvadozó k&#171;ri*re, arciár* Uittem : vitása réppen az &#163;>rt tusira FÁjdalmim láttára... imám huII&#8226;tára. Uh ! hngy a tört virág ús a hervadó galy Élet reménye m*r csali egy fáj.í aób&#187;j. Mit ér permetef se ég réiivét harmatja? M&#187;r csak a haldoklót gyászolja .. liratja! Mit értek fohjuaiai? . . . mit ercek köunyeim ? . . . Éde&#187; jo anyámat temetik ... Oh \' e kin, &#163; kin örQKtre kéiztnf t61e távol Ha lelkem, bonlatira nem vüigol BimtatTa, emelve ntoltó áldáta. Ob! ai aova isiv sierelmenak nme máin!
Hallom a harangok la-nora koDgáiát Testvérem jajjftit, Sliv" zokogását
(ijisxfátyolt borit iám * bánat angyala,
Térdem ronkadoxik ; . . . nóm, gyermekim sorba
torig borainuk uexképed előtt anyán ki
&#8222;Áldáa ixent hamvidon" reb*>gi szivünk, Mink.
HU szerelmed drága emlékére kérünk
Jobb hasidból küldj egy vigasz &#187;ugart
nékflok.
GUOTH GYULA.
Joseffy Kafael.
Ninci olyan állam, mezben a lene fontot &#8226;terepet na jáisiao*; csakhogy ai egyikbeo
rnÜrelik s tökéletesitik, m\\g másutt nem törőd-nek annak haladfUáral &#9632; us;j hagjjik fo eredeti mivoltában, mitseni torod ve az ujabb vivmá njrokkal. Művelt iliamban a zeae is ép ugy, mint bármely más foglalkozású ág, lépést tart &#187; baladással annyira, hngy aooak emelkedési foka, biztos kovetkeitetó&#187;Ul atolgál oépéoek cuhuráHa viszonyaira.
Az utóbbi évtizedben e tekintetben kiváló haladást taouiiitott kedves hazánk &#9632; különösen annak fővárosa. Ma nincs olyan újítás, olyan fordulat v&#187;gy moxeanat, a cene terén, meiy el ne jutna körünkbe, s mily ha ^gés&#187;*gfj&#187; gun dolalokkal itövfidik óh, rhgtöo v&#187;&#171;ihangra nem találna. A franczia ujabb termékei elüt töük ép oly ismeretesek, mint pl. a Wagner irány által irt alkotások ; még az olass s cosm<>-politicuB cene nemcsukbogy nem volna előt-tünk isDieretae, hanem maradaodóaágár* is nagy befolyással van a magyar müveit oettály-nak Ítélete. E ne állitásank bizonyitiaára nem ketl egyébre utaJnak, mint UOD körülményre, hogy Wagner, sót a francsia senessersAk is, nagy horderejűnek tartják ítéletünket s félnek ha elítéljük, ellenkező esetben bizioiitva érzik magukat müveikkei való körÖszlUl batolhatá-sával más nemzeteknél is. Nem egy példa vao arra, hogy ujabb alkotások &#8212; előadása után &#8212; mú államokban elitéltettek s bukásnak indul-tak, mig nálunk ellenkezőleg érvényre emeltet-tek. Ki utóbbi körülméoy a szerzőre örvend* tes benyomást gyakorlott, mert bizto* volt müve fonuállhatáaáa, a minthogy be is következett, mert egy idó után, ha ismét sikerült előadásra hozni a sserseméDyt ott hol bukott, kezdtek némi rokonszenvvel iránta viseltetni, sőt több-Köri b*ll4*r* kedvenci i&#171;ne müvekké is vált.
Ha már most hangverseny termeinkbe tekintünk s félre vetjük az előadott müvekre vonatkozó ítéletet, legyen as most uj vagy ismert uerzemény, hanem egyedül a repródu cálokra vetjük tekintetünket, att fogjuk ta-pasztalni, hogy mindazon művészek, kiket e névvel a nagy világ kritikája illetett, nálunk megfordulnak s ha arra valók fényee sikert is 1 ttr&#187;toak.
De a* gondolj* ám valaki, hogy mi minden további nélkül a világ kritikáját bármely mű-vészre vonatkozólag eltogadjuk, s azt sajiónkba csak átplántáljuk; mi csak tudomásul vesszük az írottakat s aztán játékát meghallgatva önál-lóan bírálunk.
Azért a körünkbe jóvŐ művészek latba vetlés művészetünket ha hatni akarnak. Az ne csüggessze, ha Bécsben, Berlinben vagy a jó ég tudja mictoda városban nem tetszett, föltéve, hogy a valódi művészet birtokában van &#8212; mert a magyar fölfogja művészetét s kellőleg fogja méltányolni.
Fővárosi közönségünk különösen az utolsó évtizedben a világ elsó mövészeit üdvözölhette körében, sót bátran merjük állítani, kéve* város van olyan, hol annyit hangversenyezné-nek, mint épen nálunk. Ili e tekintetben világ-város vagyunk. Nem tűnhet föl a zenevilág egén olyan csillag, melynek ragyogását mi is ne lássuk. Meghívjuk körüokb*, lelt ház előtt mutatjuk be művészeiét s megelégedve bocsájt-juk körünkből. Ha pedig huzváok való, bálvá-nyouuk, dicsőitjük s ragaszkodunk hozzá, mint gyermek anyjához.
Ilyen müvéesszel spedig nagy müvéssaze! állunk szemben sorainkkal. J oseffy Kafael haza okba at, ki körünkben van, velünk él,
szeretettel ragaszkodik hozzánk &#187; boldognak érzi magát hazája földjén, hol vajmi ritkán tölthet néhány hetet.
Itt léte óta hangversenyeiben legosodá-latosb módon ragyogtatá mÜTészetét; ő ama ritka zongoraművészeknek egyike, ki hangsas-rével ^gygyé olvadt 8 vinuoeitásával a legbá-mulatusabb nehézségeket is oly fényesen le-gyóxi, mint a vadonban élő oroszlán prédáját. Futamai bámulatos módon olvasztják együvé a, hangokat s kábító gyorsasággal játssa azokat. Joaeffynél nemcsakhogy a jobb kéz nr-m törődik a balkezééi s egészen függetlenül működik egyik a másikától, de még eg>ik ujj a azumszédjaval sem gondol, mindegyik a maga dolgát végzi, nem törődve a nyers anyag mi voltával, logyen az most futam, accord, lógató vagy staccató, az mindegy.
Legyőz mindent mi a zongorán repród a-cálható. Staccattójameg éppen csodaazerU; nem olyan az mint a minőnek ismertük, hogy ke meny vagy éli*s, hanem olyan, mint a barsony-szöveien ha tapintó szerveikkel végig futunk, minden hang plasticus szépségű, teli, kerek &#9632; sima, mint gyöngy s olyan a logdinamicusabb erő kifejtésnél ia. Lágy és unom a cantilinák előadásában.azért kivált Chopint, Schumannt a legidkéleiesebbeo tudja értelmezői, Bachot meg éppen az ő csodálatos modorában matatja be; de azért Beethoven , Wagner-, Ltsst-, Schubert-stb. müveit is kifogástalan tökély ly el adja vissza. Zongora hangozt-rével &#8212; ha pt. Schubert, Beethoven hármasat, négyesét stb. játsss &#8212; nem tolakodik előtérbe, mint számtalan DiÜvész teszi &#8212; a többi hangszer rovására, hogy igy csak magának arrogálja a kitűnőséget, haaem izerényan a többi hangszer mellé áll i tzigu*
TIZENNTOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY.
MARCZTU3 27 en 1879.

ványtétel megkönnyittessék, nevezetesén az ÜUl, hogy mint a többi alakító tagok felajánlott alapítványi összegüknek csak 10%-át tartoznak az egyesület megala-kulásakor befizetni, a többi be nem fize-tett részre nézve azonban, egyéb alapít-ványoktól eltérőleg, külön biztosíték: nyúj-tásra nem köteleztetnek.
Ezenkívül amaz előnyt helyezi az egyesület a hazai községeknek kilátásba, hogy mint ilyenek ínség, nagyobb tüz-vagy vízkár, rósz termés esetén közinté-zetek felállítására, avagy közczéljaikra hosszú idejű jelzálog-kölcsönt fognak az egyesület központjából nyerhetni.
Fogadja méltóságod kiváló tisztele-tem nyilvánítását.
Budapesten, 1878. évi febr. hó 4-én. Tisza Kálmán 3. k.
Ezen kivül az intézetet a következő előnyökben részesiti:
Függelék.
,A magyar kisbirtokosok országos földhitelegyesületé "-t és az ezzel szövetsé ges mezőgazdasági előleg-egyleteket a feje-delem, a kormány és a törvényhozás a kö vetke/ő anyagi és erkölcsi támogatásban részesítette, illetőleg fogja részesíteni:
I. Király ó felsége legmagasabb elha-tározásánál fogva
a) a központi egyesület alaptőkéjének
megalkotásához kamatmentes és vissza nem
fizetendő 10,000 frtnyi ősszeggel járult,
továbbá
b) óhaját fejezte ki az iránt, hogy a
magyar kisbirtokosok hitelviszonyainak ja-
vítása czéljából a tervezett egyesület mi-
előbb létrejöjjön, és
c) elfogadta ugy legmagasabb szemé-
lyére, mint leendő törvényes utódaira nézve
azon alapszabályilag neki biztosított jogot,
melyszerint mindenkor a magyar koronázott
király erösítendi meg a központi egyesület-
nek megválasztott elnökét és alelnökeit ez
állasukban.
(Végo következik.)
A szegedi árvízkárosultak
javára a nagy-kanizsai kisdedrievelö egye-sület női választmánya által eszközölt gyűjtés kimutatása.
I. Martinkovits Károlyné gyüjtA jván: Vöneky Pál b frt. Malonyai 1 irt, Orossmann -r> írt, Engliiuder Lajosáé 2 írt, Wohlheim Er-nesstin 2 frt, Zadubaossky Klára5 frt, Thomka Eodréné 2 frt, Mantuano Jóiaefoé 1 frt, Jo-hanna Stern 2 frt, BarU Mari 1 frt, Bei-din
ruan tartja magát az öestjálékhos i igy ai össfr. hangot ai o1 tökéletességében adja vmu mfi-vésztáisaival együtt.
Joieffy ur művészete tetőpontján áll &#8226; ragyog, bűvöl játékával. Bátran a minden túlzás nélkül elmondhatjuk róla, hogy egyike araa műrészeknek, ki a világ első virtuózaival fólveheti &#9632; föl is vessi a kesztyűt.
Eme állításunkat csak támogatja ason siámtalan kritika, mely a külföldi sajtó hasáb-jain jelent meg ssakavatott Írok tollából, mert pl. Bécsben egyhangúlag így írtak róla s Lipcse, Berlin stb. városokban levő lapok sem mondtak egyebet J o s e f f y müvéazetérol.
Legutóbb Budapesten jóiékonyctélu hang-versenyt rendesett, melyben Lisitet, Chopint, Schumaont, Bachot, Beethovent, Wagnert, Brahmiot ^Gobbi átírásában) adott elő; öasse-sen 22 múvet játszott s mindegyiket, &#8212; mint maikor te &#8212; emlékezetből.
Szóval J o s e f f y olyan mtWéaz, kire biiukén tekinthet basánk, mint fiára; s olyan ki anyafáldjét szereti s ragasikodáasal viseltetik iránta.
Eiuttal örömmel consUtáljuk azon pél-dás művészi vonását is, hogy baráti korben ama elhatározását oyilvánitá, miszerint kész-séggel fog a fővárosban ugy, mint a vidéken a szerencsétlen szegediek javára &#8212; ha kell &#8212; több hangversenyben is közreműködni. A mint értesülve vagyuDk Miskolcion e tekintetben már is be fogja váltani igéretét. Reméljük dui-&#8226;ikeru lesz as eredmény. *
Élstfbol álljanak itt mez a kö.etkezo réuletek:
Srtletott 1852-ben Miskolcion. Eisó mes-ére rolt Moschelea, aztán Tansig, kitől teljes
Vilma 2 frt, Bechek József RO kr. Zók Karolin
1 írt, Svastits Károlyné 1 frt, Ö.v. Svastits
Jánosáé 1 frt, Josefic* Alstídtw 1 frt, Eperjesy
Róza 1 frt, B-treer Mór 1 frt, MartinkoTÍtl
Károlyné 5 fn, Blumlein Klára 5 frt, Engel
Adolf 1 frt, Q.rdsteio temvérek 2 frt, Hauser
2 frt, B&#187;chrach Linda 1 frt, Zerk"viu Johanna
2 írt, Wilheim Reg.na 2 frt, Dr. T.mc.ányi 2
frt Qartler 50 kr. Ö&#171;. Unger Lírinané öfrt,
Benézik Ferenci 5 frt, Babos Pálné 1 frt, Ozv.
Grobetti Jánosne 1 frt, Cjvary Illé&#187;né 2 frt,
Kilik Aarele2 frt, Rapoch Jnlia 5 frt. Kohn
Joaeffn&#171; 1 frt, Wucskics Marié 2 frt, Knons-r
Paulina 2 frt, Eogul Johanna 1 frt, Scherj
R&#171;zi 2 fn, Slc.lser család I frt, K&#187;is-r Juli. I
frt, Oiaes.ly Antal 2 tri. Önzésen &#187;2 frt 30 kr.
Bl.u Palné és Vagner Károlyné gyüjií ivén : Waiss Hedvig 5 frt, B au Eugénia 3 frt. Naschauer 1 frt, Bauer Louise 1 frt, Wei&#187;S Jakab 1 Irt N. N. 10 kr, Kirechner Katharina 1 frt, Roaenetock Bíckor 80 kr, Gross Róza I frt, Rosenstock Betti 1 frt, Tuller József 1 frt Némith Péter 10 kr, Özv. Blau 20 kr, Karsay GySrgyné 1 fit, Lflvrv Lina 60 kr, Pollik G. 50 kr, Ö&#171;v. Maratisné\'l frt, K. J. 50 kr, Merseh Sarolta 20 kr, Hofmann Amália 1 frt. B-ttel heiro Kalaliu l frt, Trojkó Péter 25 kr, Schwarz Lina 20 kr, Rine Pál 40 kr. Logir Ferenci 10 kr. .Sle&#171;int-cr 50 kr, Benrdek József 111 kr, Krauss Jakab 20 kr, Petrik és Uogár 40 kr, Petz Lukács 20 kr, Muschils Mátyás 10 kr, íichwart Adolf l frt, N. N. 20 kr. Lnblici Sáli 50 kr, N. N. 40 kr. Böhm Betti 20 kr. Bodrics Mátyás 20 kr. Nagy Itnréné 20 kr. Böhm Jakab 10 kr, Grűnbanm 30 kr, Trauimann Johann 1 frt, Wagner Hedvig 1 frt. Zalhu reciky Giiella 3 frt, Wilber Lina 40 kr, Wolf Mari 50 kr. Hofmann Mária 2 írt, Greioer Th. 5 frt, GodináDé 1 frt, Clement Lipótné 3 frt, Blumenschein Czili 90 kr, Kohn Hnleoa 50 kr. Zápáry Anna 30 kr, Szeitl Jinosné 2 frt, Budai László 30 kr, Schwalb Netti 2(1 kr. Szép&#171; Fe-r&#171;ncz 40 kr, Kripácz 30 kr. N. N. 40 kr, Mé-szelj Leonóra 2 frt Leszner Hermina 2 frt Összesen 52 frt 97 kr.
Laky Kristófné és Chinorány Gézáné gyüjto ivén : Laky Kristófoé 5 frt, Chinorány 2 frt, Kugler Rnza 50 kr, Goldslein Fülöpné 2 frt, Qoldatein Emilia 24 kr, Valbach 1 frt, Scbreyer Lajosné 5 frt, Morgenbeeser Lujza 2 frt, Stemmer Káimánné 3 frt, Kosenb*rg és Welinch 4 frt, Majer Sarolta 50 kr, Pragcr Te.resia 1 frt, Horválhné 2 frt, Jaklitsch 50 kr, Szy Henriette 40 kr, Hugolina Feliciaonerine 20 kr, Honorata Feliciannerine 20 kr, Somogyi Henrikné 3 frt, R. J. 50 kr, Nagy Jozsefné 1 frt, Belus Józaefné 5 frt, Kocsisno 1 frt, N. N. 40 kr, Özv. Hayden Vilma 5 frt, Laky Ella 1 frt, Laky Margit 1 frt, Gerencsér Anna 1 frt, Kacsán Antónia 1 frt, Szalay Anna 1 frt, Auguste N. 1 frt. Ör. Belus József 5 frt, Kohn K*giue l frt, Munzer Anna 1 frt. Bum Betti 70 kr. Rózsavölgyi Ilona 1 frt, Ubál Mihály 2 frt, Farkas János 1 frt, Jung Károlyné 2 frt, Fifdler Terét 1 frt, Cavallár 1 frt, T. Mathild 30 kr, Juhász K. 1 Irt, Juhász K. I trt, .Szalmay Teréz 20 kr, Simay 20 kr, Winhoffer Henrik 1 frt, Neufold Salamon 1 frt, Kulrovácx 60 kr, Gótony Marcsa 2 frt, Baum Soma 30 kr, Uold-
kiképeiteteaét nyerte. 0 ez utóbbinak olyan tanítványa, kire büszkén tekintett a legcsodásb technikával biró mestere. Ebbe helyelte min den bizalmát s ei ragaszkodott is botzá. Mes-tere halála után Bécsbe utazott, hol Bosendorfer Lajos karolta fői első sorban s adott alkalmat neki a müvészekkeli ismeretségre; hangver-senyzó termét pedig megnyitá Mamára, hogy abban művészetét érvényre emelje.
SÁGH JÓZSEF.
Mankómhoz.
K&ovezrs kOssAntlek Balsors jele mankó ! K&#187;ád te.i&#187;a&#171;&#171;k..dik A megtört halandó.
Mihpz eddigelé
Meg nem valék azokra, &#8212;
Rászorultára én is
Támogatásodra.
A sok kosdvlenben A sok faradságban, Nekem is felmondott Hir ai agrik libám.
S mÍK Qehéx fslil.on Lassan lactikátok, Hamarább elér a Nyomor s egyéb átok.
Btts maukú te Tagj az Mit jó remény bvlyett A kL-gjrtlaa *ég*et Üres markónba .ett.
Oh a ki azt mondta : &#8212; Ob, be igaaa rolt &#8212;
EgT anras><hbSI lett A koltí &#9632; koldtu bot* . . .
KELEFI 6T.
schmidt Dávidné 1 frt 20 kr, Kuthyné 1 frt 40 kr, Spitzer Ro&#171;a 1 frt, Dentsch Terez 50 kr, Frirdl Jénosné 1 frt, Ambroiy Viktória 1 frt, Ábrahám Károly 5 frt, Hobinka Vilmos 2 frt, Dietx es. kir. f<*hadnagyné 5 frt. Grosamann 2 frt, Szeits 2 frt, Bertalan 3 frt, Pintér 1 frl. Malnnyay I frt, Mereoyi 1 frt, Farkas 3 frt, Bosnyák Z. 1 frt, Berzay Elek 5 frt, Bettelheim Regina 1 frl. Összesen 11 1 frt 74 kr.
Plihál Ferenczné és Lowinger Friderika gyttjto ivén : Sommer József 5 frt, Fesselhofer József 5 frt, Dobrin Antónis 3 frt, Tasch Simon 2 trt, Richter M. 1 frt. Weiss & Ledofsky 2 frt, RoeenMd Adolfné2frt, MaachanziterMórné 2 frl, Uosenfeld Nan*tle 2 trt L/.wy Mathild 1 frt. Scherz Lujza 1 frt, Szűkíts Mathild 5 frt, Löwinger Fridrichné 5 frt, Eger Ignácz 1 frt, J&#187;ck 1 frt, ifj Fmselhofer 2 frt, Dubrovics Döme 5 frt, Farnek Kálmán 2 frt, Friedmann Mór, 1 frt, L.ibl Leopold 1 frt, Weiss M. és Sa 1 frt, Czelszer János 1 frt, Scherz és társa 2 frt, Pollák Füliíp 2 frt, Kellc-r Igoácz 2 frt, Wlsa-sicsné 5 frt, Berger R-gina 2 frt, GrUnhutőfrt, Horschelsky Júlia 2 frt, Pollák Kosina 1 frt, Axenti Róza 2 frt, Guttmann György l frt, Grom Lina I frt, Sauer Lina 2 frt, E. D. 1 frt, Fehér György 40 kr, Krtmter 3 frt, Weber ká-téé 50 kr. Ráky Ferencz 2 frt, Neotwich Gyula 1 frt, Fülöp Kázmér 2 frt, Roaenberg Sándor 3 frt, Fridetzky Hermina 2 frt, Hor-váih Lajosáé 1 frt, Pisikor Szidónia 3 frt, Weüler Róza, 1 frt, S. K. 1 frl Í.0 kr. S. G. 1 frt, Gombásné 2 frt, Saller Lajos 1 frt. Ju-hászné 40 kr. Simoncsics 1 frt, Horváth Jóesef
1 frt, Stojkovits Josefa I frt, Dobrovics Helen
50 kr. Stojkovics Szilárd 1 frt, Lendvsy Jó-
zsefné 1 frt, Lendvay Jánosné 1 frt, L.
Halphon Sohn I frt, Szukite Zsigmond 2
frt, Kümohner Malh.ld 3 frt. M. II :\'.O kr.
N. N. 1 frt, Schwarz Ignácz 2 frt, Kolh
schild Albert 1 frt, P. E. 1 frt, ReichenMd
Ignácz, 1 frt, Milhofer Jórsef 1 frt, Singer
Heleon 2 frt, St. Regina 1 trt, Ifj. Scbwarczen
berg 1 frt. Neumárk A. 1 frt, Szigritz 1 frt,
Práger 1 frt, N. N. 1 frt, Witiinger Antalné 1
frt, Tóth József 1 frt, S. Gy. 20 kr Weiss 1
frt, Ungár B rta 1 trt, N. N. 4 fi t, W-iss Fanni
2 frt, Kosa Dutaeh 2 frt, Lengy-I Sarolta 2 frt,
Milnz Mlna 2 Irt, Varga Nina ő íjt. Oll"p
Betti 2 frt, Bartos J\'noiné 1 frt. Pichler Eugé-
nia 1 trt. Orostváry Lujza 2 frt, Schlesinger
Fáni 2 trt, Máninger Plóni l frt, Ür. Tuboly
Gyula 2 frt, Weiss Sarolta 1 frt, N. N. 1 frt
70 kr. Guttmann Verőn* 2 frt, Brkee Imre
5 frt, Hám Józsel 5 Irt, Malonyai 1 frt, Bos-
nyák Géza 1 frt, Palkovits Károly 1 trt, Plihál
Ferenczné n frt, Blali Pálné 5 frt, Scherz Irén
5 frt, Kirschel Szidi 2 frt, lUruchel Róza 2 frt,
Pichl&#187;r Laura 1 frt, Reichenfrld Janette 1 írt,
S\'ienitz Hermina 1 frt, Báron Sarolta 1 frt,
Öalereicher Lina 1 frt, Kohn Marié 1 frt,
Garai B-no 5 frt, Weiser Józsefné 5 frt, Mil-
hofer Regina 1 frt, ozv. Steiner Fanni 1 frt,
Weiss Hel.na 1 frt, Tuboly Viktor 1 frt\'
Brock Fanni 1 frt, Hild Ferencené 30 kr
Scheiber Teréz 1 frt, Strém Julié 1 frt, Krom-
pacher Katalin 1 frt, Plosser Ignáczné 1 frt,
összesen 223 frt 80 kr.
(Folytatása köveikesik.)
Márezluü 15. 1879.
Talpr* magyar bi a basa, Itt &x idü, most TAgy aoha. retófi.
Harminctegy éve aonak^ hngy a tnagjar o^mzet lelkesülni kezdett, harminczegj éve an nak. hogj a n&#187;miet, a széttapott, töokretett, porbatiport, megvetett a emsét önérzete újra fel-éledt, midöa dicsft kohónk &#8212; s a knltnk régóta Itten avatottjainak tartattak &#8212; eljöttoek látá as ídöt. hogy a nemsetet tettre isólitta, eljöttnek aioo időt, mel) ben Térkereaxteléat tartson a n&#171;mtel önmagán. Elénk vetea kérdést: &#8222;Rabok jegyüok vagy szabadok?\'
3 a nép csernyi torokból, hevÜltén s lel-ke^üLeo elkiáltá feleletét: &#8222;A magyarok iste-nére esküsiüuk, rabok többé nem leszünk,*
S megkezdődött a vérdráma! Egy nemzet jogai a törvényeiért küzdött; melyeket as erő s önkény elveve tőlünk, küzdött a jog s igazság, ssent sasslója alatt. 8 mert a jog s igasaág, ai élet e legfontosb rugója velünk vala, mivel mindegyikünk áthatva volt ügy üok igazaágáról asért as óriáai küzdelemben lankatlan erővel, szakadatlan kiUrtáasal álltunk helyünkén.
De végre is engedni kellé a túlnyomó ha-talom előtt, minden netnzett melyben a nagy s dicső iránti érzelem c*ak részben is megvolt svéttel nézte sEabadságharcxnnkat; caak a zaarnjksig fészke, as orseag, melynek hideg földjén minden szép és nemes iránti fogalom kihalt, csak az orow fugvicaorogva tört ránk, s vad csordái magadak nekünk, szegény magya-roknak, a haldokló oroszlánynak a haláldöfést.
De minek e szomorú visszaemlékezések 1 minek gondolni e fájdalom telt napokra, m&#171;lye ken a drága honfivér pirosra festé tereinket, minek gondolni e korszakra, mely minden igái magyartól vér a vagyon Áldozatot kivan ? Hagy
juk a szomorú multat, hisz jelenünk ia oly sö-tét oly teketel
Miért küldöttünk ? Alkotmányos jogain-kert ! Mért barczoltunk ? fiai törvényeinkérti s mit kívántunk elérni? Nem sokat, csak létjo-got, csak emberhez illő a méltó létet!
Népünk, szabad nép. létünk szabadsá-gunkkal van egybekapcsolva, alkotmányunk eltörlésével nemseli életünk is eliorültetik ; sza-badaaguuk s alkotmányunkkal együtt mi is sirba atálluuk!
Nemsetnnk alkotmányát kivánta vissza! kívánta, hogy sajál ügyeiről saját javára önön-maga rendelkezhessék, reménylte, hogy es által a hazát boldoggá s Qagygyá teheti.
A mit kívánt elérte, nem karddal kézben hanem törvénynyel, joggal, bölcsességgel az alkalmas idd, 8 mód megválasztása által &#8212;.&#8212;. De amit reményeit, oh az, fájdalom, az nem teljesült, hazánk száz aebból vérzik ; önérdek, nyerészkedésvágy által majdnem véginség elé álliitatott. Ehhez j\'rulának elemi ca apások is; minden elem összeesküdött ellenünk ! Nem vá-dolha\'.unk ezért senkit, mert a világrendezés kifürkéazhetlen bölcseaégébe emberi lény nem szólhat, ellene nem tehetünk; bele kell nyugod-nunk, habár e megnyugv nni\\ szünk majd megreped, habár a mély fájdalom, könyt csa var szemünkbe, habár lelkünk mélyében gyar-lóságunk miatt fcljajdulunk is. Tehetet-lenek vagyunk!
D<s ne ! ne vádoljuk az istenséget, hogy szivet s érzelmet adott, érezni felebarátunk fájdalmát, érezni kedves hasánk salyos, nehes csapásait; de erőt azt eltávolítani, nem!
Az ég adott valamit, mi a fájdalmat eny-hitheti, mi felebarátunk keservét csillapíthatja, mi az embert valóban emberré teszi &#8212; 8 ez a ttziv. Helyesen mondja Stte!, a jeles franczia iróníi: ,üu u\'est grand que par le coeur" &#8222;Az embert csak szive leszi nagygyá."
Kónnyü kitalálni mire ezélzunk, s hogy is ne, hisz miról szólunk, azt minden magyar szive mélyeben érzi; hias az egész mivolt vi-lágba elhangzott a szó: &#8222;Szeged" e név hal-latára a magyar keble sóhajtva mondja: &#8222;elveszett"&#8212;.
Igen, elveszett, a legmagyaroab várost a viz árja elsodrá. Boldogok, kik az első vésski-álltásuál szörnyet haltak, kiknek e rémes lát-ványt átéiui nem kellett.
De a Tiszának boropölygú vize, hány em-ber, hány család boldogságát, jóllétét temette hid\'-gölébe. Hány ember éle\'.ei szívott magába, hány özvegyet, hány árvát, hány nyumorultat csinált a viz; a hullámok zugásából ezereknek JMjKiálitaaa hangzott. Szörnyű temetkezés! !
S mi csendesen, nyugton hallgatnék pol-gártársaink jwjtzavát; nem tudnánk mástuyuj taui, miud szánalmat ? Nem, az nem lehet. A magyarnak azive van; tudja mi kötelessége, belátjuk, hitgr Szeged árvái a nemzetnek árvái. Gyámolitsuk. segítsük a haza árváját!!
A szabadsáf^harezunk harraioczegyedik évfordulóját ez évben nem ünnepélyek, nem vigalmak közt töltöttük, mint ezi tan a nagy epochára való emlékezés megérdemelte volna, hanem könyesve, airva hasáok enyéaaeta fölött.
Ds ne veszítsük reményünket, a nemiét, mely még sirni tud nem veszett el; enyésze tünket csak tökéletes közönyösségünk bozná eló.
Márczius 15. emlékeztessen minket aton kötelességekre, melyet a haza ró ránk, s melyet vállaÍDtcra vettünk akkor, midón legelőször nemes büszkeséggel, szép önérzettel e msgasztos szót: &#8222;magyar vagyok" elmondottuk, s e nent kötelesség abban áll, teljes erőnkből oda töre-kedni, hogy hazánkat viruló\'á, nemzetünket "\'gygy* tegyük.
Hogy mi által érhetjük ezt el, már Szé-chenyink monda: A nemzetnek valódi ereje vadságon, fanatismuaou vagy tökéletes Wimii-veltaégen épül".
Elmúlt már a Wbarijmus korszaka, a történelem e gyermek kora, middn dühös ha-raggal ember-embernek rontott, ölve, gyilkolva a mást, pusztítva, emésztve ami a másé. &#8212;
Elmúlt azon idó is, midőn faj,nyelv vagy vallási gyűlölet, fanatiamus embernek kardot, gyilkot nyomott kezébe ember ellen. Esztelen-ségnek tartanák, ha mai nap egy állam hatal-mát, egy nemzet erejét erre épiteni akarna &#8212; csak a harmadik, a kimütelódés van hátra.
Nagyságunk egyenes párhuzamban áll közmüve\'.ódésinkkel. Haladás korunk jelszava, s helyes jelszó, mert nélküle időnkben a mü-veit Európában megállani lehetetlen, mert ha-ladaa nélkül korunk embere gyámoltalan, oly valami, mi a korszelleme, ez örökké haladó ke-rék, útjában állva találja s összetapad.
Az ember nagygyá ssive által, a honpol-gár műveltsége által lesz ; boldog a haza, kinek fiaiban e kettd egyesül, ott a jóllét, as egyen-lőség, a szabadság k testvériség örömviragai virulnak. &#8212;
Emlékeztessen márczius lő. e szent kö-telességeinkre, törekedjünk oda, hogy teljesüljön
TIZENNYOLCZAMK ÉVFOLYAM
Z A I, AT KÖZLÖNY
MARCZIÜS 27-ío 1879.

mielSbb n&#187;gj köHóok szavai, aion költJé, ki Térét aMozá házijának, kinek sirhalmára a hálái nemzet egy virágot eem tehet, teljesülni fog akkor Petflfink szava:
,U&#187; majd a bCaég kosarából Mindenki egyaránt vehet, &#8212; Ha majd a jognak asztalánál Mind egyaránt foglal helyet, &#8212; Ha majd a széliem napvilága Ragyog minden háx ablakán, Akkor modhatjuk, hogy megálljunk Mert itt van már a Kauaán" Vissza nyírtuk alkotmányunk, meg van adra az eezköz, hogy hálánkat dicsövé, nagy-gyá tehel:ük, csak kiki honfiai rendeltetését blíjöMjíW
Helyi hírek-
&#8212; Meghívás. A oagy kaoiraai ti&#187;t.
önsegélyző sióvetkezet ig*zga óságának t. tagjait
l87lJ. esi miictiiiB hó 20 &#187;u este 6 órakur sa-
ját helyiségébeu tartaodó igazgatósági reudes
ülésre tisztelettel meghívom. Tárgy. 1. Múlt
ütem jegyzőkönyv telolvasáiia és hiteieaitéso.
2. Kántor Fii igaigatósági tag ur lem ndasa.
3. Klooki jelentéi*. 4. Kérveoyek elintétéae. b.
NeuUui iudiivánjok. Ivei: Nagy-Kauiwáo,
1879. évi márcsiui hó 23-án. Uanhardt elnök.

&#8212; Nyugta üO írtazai hatvan foriotról,
mely összeg tek. Kováca Jánoa ur által S^egfd
vimárkárosultjai segéiyeiéeére &#8212; v. pénztárba
beiueuetett. Nagy-&#163;anizaáo, 1879. marca. 20.
L>aog pénsiárook.
&#8212; A helyi gőzfürdőben a naponta.
gflzfürdó már szombaton, marcziue 29 tői kezdve
megnyittatik &#187; t\'ulyton minden délelőtt reggeli
7 órától déli 1 óráig gőzfürdő veWő. Az első
osztályú káüfurdö 80 krról 60 krra asállitta-
tott le. Óhajtandó, hogy minél többen vegyék
igénybe.
&#8212; A &#8222;zalamegyei általános tanitó-tes
tulet" központi válaszimánva folvó hó 29 tn
Híonibaton délután 3 órakor az uj iskola épület
iskolasséki h-lyiségében ülést urt, melyre a
vidéki korelnökök és választmányi Ug<>k is
ezennel meghivatnak. Főtárgy : a upolc
nagygyűlés el.\'.készitéíe. Az elnökség.
&#8212; Sajtóhiba, A 23 azámbiD me(íjelent
&#8222;Sándor halálára* cxiinu költemény utolsó
vera&#171;zakában : Ki hosszabb álmot alhatol" he-
lyett NI g y hosszabb almot alhatol" értendő.
&#8212; Hymen Givcgj Matm<h Józsefné
bájon és művelUelkü leáuyH, M^toah Vilma kis-
AsszoitnyHl Székely Lajon m. ktr. távirdai épi-
tésaeti tÍBZtviselű ur m&#187;rctiu8 25 én jfgyet vál-
tott. A* wtküví májusban lea*. Kisérje teljes
boldogség fngyóket!
&#8212; Angol öngy Síkon Muraközben.
Marcz. 21 én ente PekleoiczKn az erd&#171;"b**n
Marahall Kudnlt volt ca. kir. főhadnagy, a
Jóreméarsé? fokáuál birtokos, angol ssarma-
2áau alig 42 CVHB ember fnbe lőtte magát. Te-
metést* marczius 24-én toriént. Az eseméuyrő)
jövő számunkban bővebben.
&#8212; Patti Sarolta április 9 én ad Nagy-
KUnissán hangversenyt.
&#8212; Vedxter Imre AIBÓ leodvakerüleli
országgyűlési képviselő az igazságügyi admi-
uistratió ügyében nun:i. 21-iki országgyűlésen
hosszabb beszédet tartott, melyet a &#8222;Magyar-
ország* és &#8222;Egyelértéi" czimü fővárosi lapok egé&#187; terjedelemben közölték.
&#8212; Afőgymnarttimt köny vtár számára
megnsertendó .Vasárnapi Ujsag* ra ujabban
adakozni srivoskedtek: Simon Gábor ügyvéd 1
frt, Fürst Lajos 1 frt, Thomka Endre 1 Irt,
Kosenbergés WeÜBch 1 frt, Gutmann 2 frt,
Farkas L isi ló 1 frt, Berkts Imre 1 frt, Kn^rtzer
Frigyes 1 frt. Varga testvérek 1 frt, Milhoíer
József 50 kr. (Wesen 10 fit 50 kr. Előbbivel
együtt 65 frt.
&#8212; Liedl Ferenex hegedű muvósi hang
versenyén kevés közönség jelent meg, melyet a
hirtelen beállt rost időnek tulajdoni tünk. A
alttal művész elragadd szép játéka büv erővel
hatott a jeleovokakra. melyet Oilop Ernő ur
JÖUÜ kúzruuiüküdéae ia emelt. Berecz Imréné
úrnő Jókainak egyik mesteri müvét átérzett
költőiséggel, rokonBsenves hanghordozással adta
elő, melyhet Liast Ferenci zoogorakirályunk
által irt zenét férje B*recs Imre tanár ur aio-
kott szabatossággal kezelte. A fiatal művészt
óhajtjuk, hopy mitlőbb &#8212; más körülmény kö-
cött &#8212; üdvózölht^sük körünkben, s elismeré-
sünk adóját leróhassuk.
&#8212; A trümegi-népbank VI ik évi zár-
ssámadását vettúk, mely szerint múlt évi pénz
tári forgalma 621 929 frt 51 krt tesz. Vagyon
számlája 136.614 frt 99 kr. Nyeremény t 30.6
frt 20 kr. Odstalék egj- részvényre 5 trt.
&#8212; Kotoriban apr. 2-án a nagy vendég-
lőben a tiatalBág zártkörű tánczwélrt tart,
melynek tiuzU jövedelme a szegedi árvízkáro-
sultak javít".* fordtttatik. Bulépii díj 80 kr.
Cnaládjegy 2 frt 50 kr. Felaifizetésefc köszönet-
tel fogadtatnak- A készületekből itélve fényes-
nek ígérkezik, óhajtjuk, hogy jövedelmező le
gyen, min nem is kételkedünk.
&#8212; Szabó Imre, caáktornyakeriileti
országgyűlési képviselő ur márczius 21 én a
következő tndiiványt nyujtá be: &#8222;Haulmazza
fül a képviselőház a vallás és közoktatási mi-
niszter urat arra, hogy még e folyó 1879 ik
évb*n Csáktornyán, as állanap.inztárn&#187;k a
mennyire lehetséges, minden ujabb mejrterh-1
tetése nélkül egy tamtóképazdét állíthasson U\\
a czé.lból, h&#171;>gy ott oly ifjak képezt^ssenfk, kik
a horvát nyelv mellett a magyar nyelvben ia
k^peeok oktatni." Az indítvány elfogadtatott.
&#8212; RŐvid hirek. Szegeden 6K0O ház-
ból 31A ház maradt meg. &#8212; A &#8222;V Ujaág\'szR-
gedi képeket kösöl. &#8212; Arvay József zempléni
tanfelügyelő meghalt. &#8212; ZepcsénÁl ezüstbá
nyara bukkantak. &#8212; .Zuhany" szerkesztése
a kiadáiát l.Kui*a Kálmán vÍMialépte folytán^
Peőcz Sándor ügyvéd vette át. &#8212; Bp^ati tör-
vényBréki alelnökké Kri*et győri tvszki elnök
neveltetik ki. &#8212; Mohiluv vároeföldszorulánban
megsemmisült. &#8212; M<>Bt meg Titnl van árviz
veaiétyben. &#8212; Vahot Imre irói emlékiratnii 6a.
Vahot Gyula tajtó alá rendezi. &#8212; Odesaában
egy orosz herceg éh-n halt meg. &#8212; A győri
.Társas-Kór* feloszlott.&#8212; Hunig Júzscf kapós
vári postamester meghalt. &#8212; Az országgyűlés
a füldmivelés emelésére elöiráoTzotl 50 éter
forintot 100.000 frtra emelte.
KI nyert?
Budapest, márcz. 23 án: 52.38.63. 38. 85.
Liucz, , . 68.32.00.69. 5.
Triest, . , 31.32.71.33. 65.
Irodalom.
&#8212; A iMngyor Lexikon" 23 és 24 füíeta
megjeleni. Somogyi Ede által e nagyszorga-
lommal szerkesztett füxetek , arany pénznemek"
és &#8222;néhány jelesebb idegen tyukfaj* rajtával
látvák el Terjed a Beatrix szóig.
&#8212; Uj zenemüvek. Táborszky e&#171; ParBch
senemükere&#171;kedésébett magjelentek : Ágnes
M*sony. Lukácny Sándor legújabb népszín-
művének összes kedvelt dalai. I. Egy virág
volt . . 2. Ki-ka árpa. 3. Találják ki . . 4.
Fehérváron szép az él&#171;t. 5. A kis leány kertje
ben. Bácsitól. 6. Ezerével terem nyáron. Saent-
irmay Elemértől. 7. Ez a kis lány éti világát.
8. Hogy el csaptak. 9. Jaj de busán jön. 10.
Eszem adta . . Énekhangra zongorakisérettel
(vagy zongorára), külön alkalmazta Erkel Elek.
Ara 1 frt.
&#8212; FélhivtU el8juét/$ré. .Ujabb Költe-
mények" czim alatt ai 1870-ik év óta résiWn
már megjelent, részben előscor csak most meg-
jelenő költeményeimet szándékozom egy fület-
bea kiadói. Hogy kiadásukra vállalkoxom, erre
bátorít azon becses részvét, melylyal a t. közön*
&ég költeményeimnek as 1870-ik évben meg-
jelent kötetét fogadta. Kiadom, hadd legyen e
fizet is egy sserény poraiéin a magyar iroda-
lom épületében. Megjelennek az ujabb költemé-
nyek 1879. évi május 15-én. Egy füzeiára 60
kr, diszfüzeté 1 frt. Gyűjtőimet 6 egyszerre be-
küldött előfizető után egy füzettel, s 10 előfizető
után egy diazfüzettel tíaztelendein meg. Hogy
magamat a nyomatandó példányok Bsáma iránt
tájékoshassam, az előfizetési pénzeknek 1879.
évi ápril 20-ig való beküldését kérem. Szom-
bathely, 1879. márcz. 21 Hazafias tisztelettel
Balogh Gyula, a Vasmegyei Lapok i&#187;r-
keaztője.
Vegyes hírek
&#8212; Vérét c*6k. Ctákberényben két ember, Páncsél Jáoos és Páactél István össseveMtek. azután megint kíbékültek, &#9632; hogy a béküléa mégis legyen pecsételve, békecnókot kírtek *gy mástól. A békecaók axonban Judiacnók lett, . meri csók közben egyik a másiknak ajkából kikarupott egy darabot.
tt egy darabot.
A királynak egy nyilatkozatát emlí-tik a Szegedről visszatért képviselők. Midőn as uralkodó Szegeden a Tisza töltésén tanyázó nép közt végig ment. többeket megszólított az oda menekültek közül s tudakozódott vesztesé-gükről. Az emberek levett kalapptl fogadták a királyt, a ki hozzáférhetett kezet csókolt neki. Midőn a töltésről eltávozott az uralkodó, azt monda a vele. volt uraknak: csodálatos, hogy annyi innkr**m&#171;ol ember knzÖtt egyetlen t*gy sem találkozott, ki a koldulásra nyújtotta volna kí kezét, ti\'t még csak egv kérú siót eem ejtett ki egy sem. Ex valóban igen jellemző a magyar népre.*.
nálunk AirorikAran iokkal bmna-rabh mopy &#187;&#9632; é;nt-\'i, miat önöknél EurApábacl &#8212; &#9632;&#187;AU ngy amerikai egj frunczüboi, &#8212; Én tgj^ier reggel kiindaltatn T&#171; Ussntra &#8226; elhaladtam #gy korcsma mellett, mellnek épt*n alapkövet tutik, le, l i mire &#171;at&#171; arra mentem, már as aUS r4&#187;et&#171;t dob-ták ki a korcsmából.
&#8212; ^*K7 raiimailia inai egy (Omfortablere kit paeakodott; a kocata rákiált :
&#8212; L&#171; m*jy onnét te izsmár! nem latod, már kett5 ol leuDe.
Valundy ebédníl egy nuoril ét mÍBBÍ0aarius k&#171;>tlit&#171;k egrniáa mellé kt inas kdrfllhoHotva a pa-radicwmmártáti, OgyeüeoBégbdl slejU, &#9632; &#9660;éftrönté a két &#8226;&#9632;omsséd Sltöoyit. A miuioparias frre QT&#171;-godua kérdi aisorit szomttédját :\'
&#8212; UitU-&#171; öo, hogy m&#171;c ma veUm láss a
paraoioc o m oan.
Egv TÍ&#8364; tiraaiágbaa valaki kérdé:
&#8212; Miért ninet a nőknek saakálak ?
&#8212; Alt kflnnytt megfejteni &#8212; válanolt &#171;fT
tr&#171;íis ör.g ttr, ki a manó bírná Őket megborotTáloi,
mikor egj peresig aem uyagiuk a izájuk I
Piaczi árak.
100 kilót. isimitTa.
Smtatlnly : Bm 8 60&#8212;8.8U Bou6 6O&#8212;6 &#8212;.
Arp&#171; 5- 6 10. Z&#187;b 5*0-5 60. Eakoricu 2-60&#8212;
2 80.
Bl<ipmt: BO.Í 8 90-9-85. Bou B 90&#8212;&#171;&#9632; 10. Arp> 5-25&#8212;5 50 Z&#171;b 4 75- 4 80 Kakoricu 4 65&#8212; 476.
Péo&#187; Bu&#187; 7-20--75O. Kon 5 5 20. Art>&#187;
4 20-4 50. Z&#187;b 5 10&#8212;5 30. Knkoricu 4 4-30
6y5r: Buu 8 40-8 70 ROM580&#8212;6 10. Arp&#171; 6 70-590 Z&#171;ii 560&#8212;505. Kakoricu 4-30&#8212;4 40.
Bée> : Baji 9-25&#8212;9-10. Rou 6 30&#8212;6-90. Z&#171;b
G 10-615. Kukonc&#171;&#187; 5 30-5 95. Reixricolaj &#8212;&#9632;
S&#187;eM &#8212;&#9632;&#8212;.
MokáOt: Bum 7 60&#8212;7\'90. Rou 5 30-&#8212;. Árpa 4 50. Z&#171;b 4&#8212;60. Kakoricu 4 20.
SapTM: Bal. 8 40&#8212;9-. Kon 630.&#8212;6 60
Arp&#187; 5 80&#8212;6 10 Zib 6- 6 15 Kukoricia 4 70&#8212;5&#8212;.
Szerkesztői Üzenet.
938B. 8 Rpaat A D-nek mejirttm
3389. G. Bpe.t &#171;&#9632; K. Debre..en Nem l&#171;h.t; a uiiuok eifugjuk.
3390 8.. L&#171;joi ,\\ rák teojíi.té,hem.\' K0-toloi futják s óhaját uljesitjak.
:)3í)l 8cb. .J&#171;Ulum- Ueg fo| jelenni.
3391. .Apolló &#8226;&#9632; Dtphne- rominelot konO-
nettel veuBk.
3393. Ö. II. Oj Hm lehat,
V ii K u I I menetrend. A budapesti idómutató ón szerint,
Indul Kaullnnról
I V\'&#187;&#171;l hava:
[ laáia Ura Pere. idS
*)6 E..ík, Hobá<sa,l><iaibo<ir &#8226; tinaaiba 4 48 raffal
215 , . . 2 10 dalul.
2|2 K&#187;í. Pealr. ...... 4 58 r.&#8222;,l
fii 2 6 dalát.
Sf>4 . 11 30 eai&#187;&#171;
3H Bí,-.b&#171; I S.o,&#8222;h&#171;ih.l,. Bim Iljbal;hl4l5 3 r.If.l
301 . 11 48 mii
315 Soptonyha 3 S8 dilit
203 Tri*axtbe ea Pragerhofon kpreastal
(in,, és Bécel>&#171; 4 50 reggel
2<U Trieislbn éa Pragprhofon keretatlU
Gráti ía Hér.ho 2 47 délut
Érkeilk kanUsára
honntt :
216 Esi. k, llobice, Dombóvár a Fiúméból 1 41 delat
206 , . , . 11 u eatra
203 Hiirta-PealrSI 4 20 regga
201 s 6 delnt.
211 9 44 eitve
314 HírahSI (Ssombath. Be<-a.U)hM;ir>ISI 10 27 éltre
302 .. &#8222; . .45 reggel
318 Sopronjhól 11 63 delel.
Ili B&#171;eab3l Orá<s, liarhnrr, Pragnrhof
\'&#8226;131 4 12 r.gg.l
301 Trieatt í. Récabdl M.rb.irg, Pr&#187;g&#187;i-
kof f.lSl 1 2| íilot.
&#187;<HTrii-.it *&#9632; Villachbol Prágerhof f.Hl 11 &#8212; tini.
Marharfba. eaatlako&#187;áa Villaeb ea franc..featbe &#9632; Fiajic.afeatbol
Felelős szerkesztő: Bátorfl LaJM-

Insert failed. Could not insert session data.