Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
420.09 KB
2006-05-31 11:48:01
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
603
2079
Rövid leírás | Teljes leírás (42.18 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. április 6. 28. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGY-KA SIMA, 1879. április 6 án.
széim.
Tlxennvolcxadlk érf«ljr>m.

EKtlItMlár:
af[é« érre . . 8 frt.
fíl árra . . 4 .
nagjed érre . . 2 . \'
Effy tnám 10 kr
HlrditiMk
6 hftaibos patitsorban
7, Dásodaxor 6 I min.laR
további lorért 5 kr.
NVILTTÉEBEN •oronkéat 10 krért vé-
ifluek fel
Kinctliri illeték minden jefjei birdetéaert knlOof i 30 kr fiaetendS. I
A lap ••állami réa»ét
illetS koileméorek «
I •.arkeartShS..
anyagi réasét illetS
koalemanjak pedif a
kiad6hos bérmeotre
í intéaendok :
! NAOY-KANIZSA
I WlaulHkáz.
B^rmeatetlm ievalak. caak iámért moukstár \' aaktol fogadtatnak ei.
lKésiratok Tiiaas Dem
J küldetnek.
ZALA HOZ ONT
eióbb:
.ZALA-SOMOQYI B: O 2. t. O r>ff "X".\'
N.-Kanizuaxíron helj hatósáeának, „n.-Wanizsai ünk. tűzoltó-egylet\', a .n.-kanizhai ki>rf8ked«lmi » Iparbank". „n.-karjlMai Ukxr^kpénilár*, I ,I«J»me?jeI iltaláaos Unltótei tület", a .n.-kanizsai kiadod-nPTeló Peypiülef. a »»oproni kprfiakxdcimi s iparkamara n.-lianiraai külválasztiiianya- » több megyei és Táróul PfrjfsDIet hl tataion érteniUjo.
Helciikliit kétszer, vasárnap- s csütörtökön incgjelcuo vegyes tartalmú lap.
Felhívás előfizetésre!
Az első évnegyed m. hó végével lejár-ván, tisztelettel felkérjük mindazokat, kik> nek elúfi/.etésök m. hó végéig lejárt, hogy azt megújítani szíveskedjenek ideje korán, nehogy a szétküldésben hiány merüljön fel.
Előfizetési ár :
apr- j un. évnegyedre . . . 2 frt.
apr —szept. félévre . . . 4 ,
apr—decz. 3 évnegyedre 6 »
Nagy-Kanizsa, márcz. 27. 1X79.
A. „ZALAI KÖZLÖNY"
kiadó hivatala. W\'ajdits József könyvkereskedése.

A borzasztó elemi csapás, mely ha-zánk második városában s környékében dúlt, kihat többé kevésbbé minden honpol-gárra, l.\'gy vagyunk vele, mint az az ember, ki a tenger mélyóból emelkedett ki, szét néz s látja embertársait ma^a körül. Ily mámorban vagyunk mindannyian. Szét nézünk a világban, látjuk a tündöklő na-pot, a szép kék égboltozatot, de ennek
hatása kábitólag hat reánk. Megvagyunk azonban győződve, hogy ép ezek adják vissza éltető erőnket.
Ma Szeged város polgársága, velünk együtt, szemmel kiséri a tündöklő napot, (a pénzgyüjtést) a szép kék égboltozatot s azon a ragyogó csillagokat, (azon jóté-kony előadásokat), melyektől éltető erőt nyer. A mi a pénzgyüjtések eredményét illeti, tudjuk, hogy még Amerikában is elkövetnek mindent enyhítésünkre, az an-golok meg éppen gazdag összegekkel szol-gálnak ; a mi pedig a jótékonyczélu elő-adásokat illeti, ez sem más, mint pénz-gyüjtés a segélyre, csakhogy ez.ért élvezni kívánnak az adakozók. Ha már mindenki s mindenütt adakoztak, előállnak egy egy hangversenynyel, színházi előadással s az emberek ismét zsebeikbe nyúlnak, vesznek jegyeket, meghallgatják az előadást s így ismét adakoztak közvetlen a sújtottak javára. Ma az ország minden városában, de még külföldön is csak ugy hemzsegnek a fal-ragaszok a sok hangversenyi hirdetések-kel; mindegyike érdekesebbnél érdekesebb műsorral vonja be egyik embert a másik után, hogy adakozzék a vizkárosuitak ja-vára. S van-e egy is köztünk, ki el ne menne filléreivel áldozni s gyakran füleivel áldozatot hozni? No ez utóbbi, ha meg is történik nem csoda. Honnan vegyék elő a legeKbbkelö erőket minden alkalomra? Csak ritkán vagyunk abban a helyzetben a műsort tökéletes előadással hallhatni s igy nem csoda, ha az ily előadást igórő hangversenyek megtelnek hallgatókkal. Az j meg ép a legritkább szerencse, hogy egy oly geniust s utolérhetlen művészt hallhas-son közönségünk, mint a mi ennek játé-
kit élvezhette az utóbbi napokban fővá-rosi s az ide özönlött közönség.
Iiiszt Fercncz a redoute nagy-
termében egészen hozzá méltóan ismét
játszott. __
A kkor midőn még Kolozsvárit volt, hol a város ünnepélyt rendezett tiszteletére s fáklyás menettel, teljes kivilágítással, ban-quettekkel stb. hódolt a királyhágóntali magyar hazánk nagy fiának, akkor kapott sürgönyt az .írói- éa művészi" kör igazg. választmányától, hogy a szegediek javára működjék közre hangversenyükben. Min-den habozás nőikül küld-\': vissza az igenlő választ, sót a hangverseny napját is meg-határozá m. hó 26-ára, mely e szerint ne-künk nagy ünnepnek lön kitűzve.
Azon kevesen, kik vele szorosabb összeköttetésben állnak, jól tudják, hogy nyilvános hangversenyek közreműködésétől egészen vissza vonult, sőt nem egyszer állitá a leghatározottabban ebbéli szándokát.
Már 1847 ben akart utoljára játszani, abban az évben mondott le a hangver-senyzési szándékról, de hála legyen az Urnák nem teljesíthetett föltevéséből egye-bet, mint azt, hogy nem az ó anyagi helyzetének javításáért büvöit mégis mű-vészetével, hanem azontúl minden hang-versenyi jövedelem jótékonyczélu adomány volt részérói, jótékonyczélokra minden fon-tosabb körülmény között.
Liszt Fercncz már mint gyermek szakadt el hazájától s egészen a 40-cs évekig nem látta azt. Szive azon-ban mindig vonzással volt hozzá, melyet számtalanszor bizonyított be.
Éppen Velcnczébcn volt, midőn ama leverő hír jött tudomására, hogy Bpest,
hazája virulásnak indult fővárosa, vész-teljes vizáradás következtében (1838) az inség és pusztulásnak van kitéve. Mint villámszikra ugy hatott e gyászhir lelkére s rögtön átérzé hazafiui kötelességét Bécsbe utazott, hol Bpest Ínségesei részére hang-versenyt rendezett, melynek eredménye 24 ezer frtnyi összeg volt.
Bécsből Olaszországba utazott vissza, honnan nagyobb körutat tett s igy jött a 40-es években először fővárosunkba. Hogy milyeu volt fogadtatása azt jelen soraim-ban nem vehetem föl, de lehet képzelni, csak annyit akarok ide jegyezni, hogy ez alkalommal is minden hangversenyi jöve-delmét nemzeti czélra fordította. Jóté-konyságának szétárasztása annyira ment, hogy értesülvén, miszerint márvány-szobra fölállítására tetemes összeget gyűjtenek, azt deprekálta s a begyült összeget mű-vészi ezélok előmozdítására kérte fordítani.
Azóta hazánkban adott hangverse-nyei mind jőtékonyezélok előmozdítására voltak irányozva s bátran merjük állítani, hogy ily alapon legalább egy milliónyi összeget hagyott alaptőkéül.
Nemes szive mindenütt enyhítést és balzsamot nyújtott sebek részére. Ember-társai nyomorát elviselni soha sem tudta s ott, hol segíthetett i volt az első, ki a küzdtéren megjelent.
Igy tehát csodálni sem lehet, hogy, most midőn a szegedieket a borzasztó ka-tasztrófa érte, hangverseny teremben talál-kozunk vele.
A redoute nagy termének közepén volt fölállítva két díszes virágokkal elhal-mozott zongora s szék, melynek egyiké-hez pontban 7,8 órakor ült nagy mes-

TÁRCZA.
A zsidó lány.
Tüiiijiáu hangáik a K)ágcpiift Tépi Amram a ruháját Nem halottat temetőnek, MeggiratjA él ó lányát ; A Hr mej Tárja.
A laidúknál rógi szokás. Hogy ki kitért a bitéből. — Így kivánja * tzentiria T»rlik az élat kübSl A sir meg varja
A ■irkuvét kiállítják Ujülekeznck tetemesre, Sírkövére pétiig írják. Mikor veaitettc cl l A s>r meg várja !
GQD\'1 ólában, Velenczébrn Ül, kit élve eltemetlek, Leventéje hű ölében. Kgvmi«« iirókre leltek A iir csak várja !
Egymásé Őrükre lettek,
Igy eakudte szeretője;
8 hogy e nymaié után
Caerbeo hagyta — megejtüje.
De sírja várja :
Haját tépi a megejtett -Mitévő leix t UtagyoUan ? S esiibe jut — mit (Wejtett — Ai elhagyott éd.a ,otthon,* 8 a sir ia várja!
Foazláayokba beburkolva Haxafelé veaxi Utj it, Hazafelé megy kol talva, ]3as*, ugy, hogy ne ia tudják 1 Csak sírja várja.
Kjjtl najlial &#187;xott-lúz&#171;rf. Holt maursAiját eltemette. Nem ia sirt ó&#171; D\'*m in<irott Némán néma földbe letté, M&#171;-rt sírja várja !
8 hasa megyén &#8212; tftnctnbe, H<il a &#187;1rja m<&#187;g T&#187;&#187; ina, Hílnr imát v*R&#187;&#187;* &#8212; végre! S bel.- rt&#187;kad a ijrjiba ! A sir megvárta !
WITT FfLuP.
A sivatag virága.
Bfozíly.
Czumpű I.ajoH-tói.
Szüojél szép gyermekem busuDgm ! Siüo tesd kuojüid patnkzú fuljáait, mely túrként hat jovŐd feioU Aggódó szivemre. A kösiivut ki vérben fürdik egy gyenge lány siralmas panaszai sohasem fogják tn^giá^vitaDÍ. Szünjól, szűnjél szép g^ennekeni ! L^ííy eri\'sielkü! Hisz tudud, ODZtoro keservedet, íájdalmid részese vagyok, de bánatomnak csak egy tanúja vao. &#8212; az éj.
Szerelmem jó szülőm &#9632;\' Csak te vagy egyetlen ürömöm, stavaid vigasza mindenkor édes, bús harmatként hull bánattól hervadó
szívemre! De &#8212; ah most! most re
menyem utolsó virága is hervad ! Míg édesen andalog.am ajkid igéin, midón mondád, b/>gy van egy érzelem, mely e földön boldogít s az életet gyönyörre, hinti bn, s ez a szeretet, s hogy a harezok bajnokát ez vezérli, ez ád erít karjaiba, es önt bátorságot szivébe. Midőn mondád, hogy e szeretet nagyra képes, hogy a miodenséget is ei érzelem hocta létre, hogy a hold, a csillagok a szeretet virágai. Midőn mondád, hogy van egy idó, midőn M emb&#171;ri
szívben ia kinyil e szép virág, &#8212; melyet ax emberek szerelemnek hivnxk, &#8212; oh akkor oly szépek vatának álmaim. &#8212; Liad jó anyára, most ismerem az értelmet kinyílt szivemnek e szép virága; de oh nem csak baldogságot nem hozott, de eddigi Örömeim ía eltűntek. Szá&#187; motora nincs boldogság e földon.
Karnare, szép gyermekem! haljad, &#8226; nem feledéd szavaimat, melyeket síi vem adott aj-kaimra, azon stiv, mely téged szeretni tanított, mely mint a serdülő leányka örömeit, ugy a zokogó hajadon bánatát is osztja.
Dr&#171; atyád szive kemény mint a hegyek gránit bérczei, &#8212; s amint ezek nom értenék a cnalogiiny panaszos dalát, ugy ü sem figyel bána-tos HÓhajidra. Knnyüid hiába folynak, csak &#8226;WvasztjAk ifjú arezod szép virágait, d*&#187; haszon-talanok, mert te mégis Tam^z neje lesiesz.
N\'-.m anyám ! &#8212; nem! Hcrvassszák bár kúnrüim éltemet, legyek hnlvány mint a hold, de panaataim nem *iuno&#171;*k, &#8212; s Allah kegyes lesz &#8212; meghallgat engem !
* *
Arabia téréire lépOnk, hol ai fiskor pat-riarchai nyájaikat legeltetve imádák Izrael Istenét, hol örök derű honol az égen, s a nap forró csókjától ég a talaj. Végtelen síkság terül ei a szemléló előtt; látni a messzeségben az eget mint szer*-tű testvért a sivatag ég<3 homok-keblére boruloi. M*jd távol egymástól itt, ott, föltűnnek egyes zöld pontok, mint kisded szigetecskék, a végien homok tengeren.
Egy ily oás történetünk ssinhelye. &#8212; K&#187;jtassép koronás pálmák diazUnek, alul p-dig ; a föld zöld bsrsonyboz haannló gyöngéd füvei van benőve, alacsonyabb mélyedésein a kis bokrok közt, ecust színű forrás csorgedes s
partjait broraelia dracootium, tillaodria, caleo dula, eríca s még sxámtalan apró virág pompa Bzinvegyületben ékesíti s kellemes illattal tölt" el a léget. A Ben-Fay törés iduz itt. A forrás környékét a beduinok ormos sátrai borítják &#171;1 kettős sorban, kissé távolabb áll azemir sátora, mely nagyságén fényre nésve a többieket nagy-ban fölül múlja. &#8212; Előtte bekerített kís térség van, mely tanács helyül szolgál, itt jönnek össte a torra idösbjei, a törxs közös órdek.etr61 tanácskovandók, vagr a hadi tervet elkássiteA* dfik. Lépjünk közelebb a sátorhoz &#8212; épek ssét van nyitva a bejárat függönye, s igy könyeo bejuthatunk.
A sátor belsejét gazdag S&#171;ÖQvégfalak osztják kérészre, az egyik rész az emirnek szolgál lakul, míg a másik a nők lakhelyét képezi. Két aUk tűnik itt szemünkbe. Körép-koru nC> Ül a gazdag szőnyegekből készült kereveten, drága öltözéke előkelő állására mutat, göndör fekete hujfürtjeit fényes gyön-gyök ékítik; a csillogó szempár, a piros ajk. e&#171; a még mindig üde arc* egykori igéző szépségé-ről tanúskodnak. Némán és buaongva nyug-tatja fejét kezén, a bánatosan tekint néha & mellette üiŐ ifjú nőre. &#8212; E nő as emirneje. &#8212; A mellette ülő, halvány gyermekded alak, ragyogó gyöngysor ékíti haját, mely hullámot fürtökben takarja gyönyörű vállait. Arc*a hasonló a nyári viradathos, rajt a hajnal bí-borát a legpiroeabb ajkak képesik, nemet sötétek, mint az éjfél, s ragyogók mint ékszeré-nek drá^a kövei, termete karcsú mint a pálma, mnlynek árnyában született. A ki őt fénye p-rzsa s indiai ruhákban boglár s drága kövek kel ékítve megpillantaná, az ősregének szép ség istennőjét véloé szemlélni twone. E b>jo
TIZEOTÍÍOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
ÁPRILIS Gin 1879.

terünk Liszt Ferenc z. A mint az emelvényre lépett &#8212; lehet képzelni, &#8212; hogy kitört a taps mennyire üdvö-zölték megjelenését. Öröm sugárzott min-den arczrúl s mintha csak mondani akarta volna mindenki: .lm nemes szive nem engedte nyugodni, ki kellett jönnie rejte-kéből, hogy segítsen az ínségesek balsor-sán* A tapsvihart Schubert &#8222;Gyász-indulnj&*-nak első hangjai némitak el. Ekkor az ezernyi tömegben oly csend állott be, mintha egy élőlény sem volna a teremben, ünnepies volt e látvány s Liszt belemélyedt a fájdalmas harmó-niákkal telt zeneműbe s ugy játszotta, mint embernek arról addig fogalma sem volt. Ujjainak bűvereje alatt a zongora hangjai varázsként hatottak a hallgatókra; ily játék többé a nagy közönség füléhez nem ér, legfeljebb baráti köre, jó ismerősei hallhatják a csodaszerü játékot. Tanítvá-nyai is eléggé bámulják akkor, ha egy-egy részt játszik azért, hogy előadási modort tanuljanak, de ezt is ritkán teszi.
Schubert után J ó k a i n é asszony szavalta &#8222;A bölcső"-nek czimü költeményt férjétől. A művésznőt is igen élénken tapsolták meg, mert ő is elrej-tőzve tartja művészetét s csak igen ritkán uyujt szavallatával élvezetet közönségünk-nek. B u s s e éneke is tetszett; három dalt választott Liszt-, Eubinstein- és Áb-rányitól.
Ezek után ismét Liszt ült a zongorához s elhangoztatá a .Petőfi szellem é"-nck irt művét a &#8222;C a n-tique d\' amou r\'-t egymásután. A taps itt szűnni nem akaró volt.
Liszt Ferenci oly magasra emelte a zongorajáték művészetét, hogy ne is gondoljon arra valaki, hogy valaha utol-érheti. () mint zongora virtuóz s magya-rázó genins hasonlításba sem jöhet az összes művészi noíabilitásokkal, mert ö az egyedüli és utolérhet-1 e n. O nemcsak virtuóz tekintetben utol-érhetlen, hanem főleg azért, mert ugy tudja az egyes zeneműveket magyarázni, mint a hogy eddig még csak sejtelme sem volt a művész világnak s még az a bámu-latos mellette, hogy pl. egy Beetho-ven sonalát vagy más müvt;t számta-lanszor magyarázott más-máskép s mindig szépen és tökéletesen. Orisisi hatalmival leigézó s bámulatra keltő s mellette olyan bfiv erővel bir pl. a pianissiumok játé-kában, hogy hozzá foghatót legföljebb az angyalok énekében képzelhet ember. Ne is beszéljünk róla, mert nem vagyunk rá képesek. Mi csak bámulni tudjuk s aztán hallgatni róla. Ahhoz, hogy játékát tökéletesen ecseteljük, kevesek az ismert szók s legfeljebb bódulatainknak adha-tunk kifejezést.
A hangverseny utolsó száma egy Schubert ábráud volt. (.Wauderer
Bsépaégü nő a mellette iilőuek gyermeke, a törs&#171; emirjének leánya; a siv*i&#187;g virága.
A pár-bencéd atan, mely az anya és leánja közt folyt, csend állott b&#171;, s oémáo fűzik tovább gondolataik fonalát. Az éj már bekö-szöntött, milliárd csillag fénylelt az égen, a hold BUgarai ezüst t\'énynyel áraszták el a szige-tet, melyen miuden mély álomban szundergett, csak a sátrak körüli ezúveiekhez kötözött lo vak horkantásai zavarák néita a mély csöndet.
Kamare és anyja is nyugalomra hajiak le fejőket és az álom csakhamar Ugy karjában ringatá őket.
Édesen piheo gyakran csendes álom ölén, a nappal saklalotl kebel. &#8212; Megjelennek olykor a szunyadü lelkeelött a drága&#171;B/.mény-fcépek, melyek szemlélésében boldogságul találja. Benne gyakran teljesül a sziv forró vágya, a haldokló remény ismét feléled, a a lélek oem háborítva a testtől, sebes szárnyon száll el, s mim a kis méh az illatozó virágokon mesét, ugy gyűjt ó a multak édes emlékein balzsamot a ssiv sajgó sebére, hogj azt csak némileg is roegeoy bitté. &#8212; Máskor tovább fiiaodik az átélt asea védések fonala; gyötrő pillanatok, rémes jeleoetek merülnek fel a lelek előtt, kiszóbbak fájdalmasabbak, mint a való eseményei. Majd a legsimeljetebb játé-
phantasie") melyet Liszt Mi-halovics Ödönnel az ismert nevű zeneszerzővel játszott.
Kz előadásról jobb ha nem is szó-lunk, ugy vagyunk vele mintha az afrikai sivatagra homok szemccskét hintenénk vagy a tengerbe egy csöp vizet öntenénk, hogy terjedelmesebb legyen.
A hangversenynek vége volt, min-denki tapasztalhatta, hogy ujjai alatt a művek oly sajátságos varázst gyakorolnak, hogy felejteni az estélyt soha nem fogja. Örökké lelke előtt lesznek a csodaszép harmóniák, mindenki szivében emelkedett érzést fog tapasztalni, ha a hallott han-gokra visszafog gondolni.
Barátai, jó ismerősei még ezentúl is fogják hallani; lesz még alkalmuk bá-mulni s imádni az égi hangokat.
A hangverseny teremből csak ugy tolongott a sokaság Liszt felé; fiata-lok, öregek egyaránt közeliben akartak lenni s bámulni kilejezűsteli\' arczát.
Ma hála Istennek ép, egészséges, szemei sokat mondók, hajzata dus &#8212; persze majdnem hófehér-, arcza kifejezés teli, minden mozdulata könnyed.
Tartsa az ég igy sokáig hazája szá mára, melyhez annyira ragaszkodik.
SÁGH JÓZSEF.
A nagy-kauUsiil ált. betegségéi) zö egylet,
Alig van városunkban jótékonyczélu egyesület, mely aránylag kevés anyagi áido-zattal oly áldásosán működik mint a n. kanizsai ált. bptegs-gélyző egylet; de viszont alig van városunkban jötékjnyczélu egylet, mfly <la czára áldásos működésének a nagy küz<in&#187;ég részérói oly kevés pártolásban részesülne mint épen az érintett betegsegélyzó egylet.
E kettős állítást boVen igazolja ez egy-letnek f. évi márczius HO ki közgyűlésén fül-olvattolt számjtdási jelentéa, melyből kiderül, hogy az intéz"t kizárólag önerejéből, csupán 232 forintnyi külaegély mellett, betegek se-gélyezésére , orvosi gyógykezelésre. lenint-kezési és i-g.. db költségekre !*:!."> írt 4* krl fordított, mejv oszazrg, ha tekintetbe vesz-szük az egylet szerény jiived>\'lini forrásait, melyeknél ttigva a bevételek és kiadások közti egveosuly fmtartása az ügy kezelőknek nem csekély erőfeszítésébe került.
Kuiliié-. tétetik továbbá azon testületek. röl, melyek az egylet javára adakozva, annak érdekeit előmozdították, és a jótevők, neve-zeleseu Z*l&#187;ine(jvi) németi pénztár l. k-zelő bizoltmáuya, a nrfgy-k*tiiz*ai takarékpénztár, a n&#187;gy kani/sai segélyegylet iránt halas el-ismerését kil-.jezve. méltán megjegv/i, miként az egylet részéről a szenvedő emt>eriseg javára sokkal toub tönéuhetuék. &#8222;ha részvét bittuv", közöny és megbuciáthaüttn Kiaknázást vágy emésztő féreg gyanánt nem rágódnék az intézet életfáján.
Ily viszonyokkal tizemben onkényteienül kerdcziik, mi t>ka annak, hogy oly egylet, mely ni .g.isztoa Iliva\'ánáitKk megfelelve, szám-talan siegéuy *orsu beteget ápol és gyámolit, ii) utuort és ínséget i-nyba, és a sors ü dozu-bó^klo^ia.uuokuak nyomasztó helyidét lür-he\'övé, elvmeibetővé tenni törekszik, mi oka
kot iizi, a legrémesebb, legrérfagylalóbb jelene-tekből -gyszerre az üröm karjnioa viszi az al-nmdót. Min\'egy kárputláat nyújtva naiti az okozott szenvedésért
KaiuHre is elszunnyadt, de a lelkében dúló vihar még álmát ÍB megzavar1:!. &#8212; K-d ves szép ligetben járt, hol a legszebb virágok terj\'-sztek kellemes illatukat; ő gondtalan Bzakitá a legszebbeket, míg egyszerre a közeli bokrok közül, a gyűlölt Tainer lép elő, jobbja ban vértől ázott kardot villogtatva, s felé ro hant, megragadta kezét, B a bokrok közé vonta.
Jer &#8212; ugymood &#8212; 8 lásd meg eltorzított hulláját annak, kit élőmbe helyeztél. &#8212; de nincs ő már, neked eqyémnek kell lenned! &#8212; Kamare ereiben megfagyott a vér e rémhír hallatára s csak alig tudta Tamert kö-vetni. &#8212; Alig hagyták el azonban a bokrokat Fetrab deli alakja lünt elő villogő kardjával kezében, pár perez és Tamer élettelen dőlt a púba gyepre. &#8212; Kamare öröm könyek közt
borult a holtnak vélt d\'-li hóa kebelére,
Hagyjuk a kedves lánykát, ss édes álom ölébe pihenni, hogy belőle erőt meríthessen a jövő nap szenvedéseinek elviselésére.
(Folyt, következik.)
annak, kérdjük, hogy ily egylet a nagy közön-ségnél oly kevés, vagy legalább nem oly mérvű pártolással találkozik, a milyent az emberszerető irányánál fogva, nagyon is megérdemel ?
E kérdés megfejtéséi az eg,\\ let vezetői-nek azon sajátságos eljárásában találjuk, mely szerint azon elvből kiindulva, hogy &#8222;a jó bor-nak oem kell ezégér* föladatának megfelelni vélnek, ha szerény igény telén működésükkel öntudatukat és lelkiismeretüket megnyugtat-ják és a helyett, hogy más hason irányú in tézetek példájára ember szerető polgártársunk nagylelkűségéhez folyamodva, pártoló:Rgokra szert tenoi iparkodnának, azt biszik, hogy az egylet czimének varára-rejével sikerül majd a keblekel meghódítani, és az egylet zászlóját lobogtatva azt vélik, hogy a jóakaró pártolók &#8226; inként CHoportosuiaudnak körötte.
Mindezt nem roszalásképen emiitjük, mert gáncaolásra illetékesek nem vsgyuuk, de az egylet lendítése érdekében melegen ajáljuk a propagálást, mely mai világban minden vállalatnak leghalalmasb emeltyűje; tisztelt polgártársaink pedig megbocsássák, ha becses figyelmüket oly intézetre irányozzuk, melyet eddig tan még névről sem ismernek, de mely kellőleg támogatva, idővel városunk legüd vösebb kozin\'.éz-tévé válhatik.
Helyi hlr.t.
&#8212; Atlóklretö bizottság megalakulása
ügyében következő hivatalos irat érkezett
Nagy-Kanizsaváros polgármesteréhez: &#8222;A ma-
gyar királyi ad ófel ügyelőtől. 1694. síim.
Tekintetes városi polgármesteri hivatalnak
Nagy Kanizsán. A magyar királyi l\'énzügy-
miuisier ur ó nagy méltósága f. é. február hó
13-án kelt 7i)44 számú magas leiratával az
ottani adókerületben illetőleg: Nagy Kanizsa
városban működő 1X79. évi adókivetö bizott-
sághoz az 1M7Ö- XV. i. ez. 19 §-a értelmében
elnökké: Hirlus József házbirtokost én gyógy-
szerészt, &#8212; helyettes minőkké Oseeszly Antal
várusi adó ellenőrt: reudes tagokká Wajdita
Józíef éd TIsrdchi Edét, póttagokká KulUricw
János és QjidpÁr Ferenc/ét kío&#171;v&#171;*rni méltós-
talott; mírúl azon felhívással értesítem, bogy
nevezetteknek hivatalos eljárását támogatni
sziv(;skiídj&#171;\'k. Zala Kg<:r&#187;z^g 1 H"í\'- miírcziilf*
2(>. JlrandniUttcr 8. k. kir. Hilúfeliiiíyeló
heljettfíB."
&#8212; KÖxtpyiUé*. A d.-Izalai takarék-
pénztár kebelében alnkult gyüjiö-egylet kóz
gyulám* &#171;pr. !4 én lesi.
&#8212; y^\'ífy t\'ttUiftztékn ki*4bb-nagyubb
imákíinyvt-k vutinak Wajdiia Józsof kóny v-
kereakedésében elsdá-ra kétt/en, melyeknek
már megtekintés ís érdeke*; áruk p\'\'dig
rendkívüli olcsó Uvén, hunvéti ajándékul a
kath. hivtikotok méltán ajáolható. Fnlbirjuk a
lelkészek, tanítók s általában mindHZok H^yel- ,
inét t-i imukrkiiyv r.tksár nvglekintésére, kik j
öveiknek emléket nyujuni kívánnak A közelgő
ttzrut ütni-pt"k alkalináv.tl.
&#8212; Ixmétefre ri^yplmeztfitjük a t.
k&#187;xöDBégt-t H IIIHÍ, tiütavidéki árvixkurueulmk I
javára iar:and<> nagy hiingversenyre, melyen
Joat-ify li.itüi-1 ur hkixánk hírneves zungora
müvénie, ki már városunkba érkezett, Kartsch
mureff Le &#8226; ur, Borunk*y Amália k. a. éa
&#8226;Stern Ign^cz ur szivesMégbűl kozretiiük<HÍnek-
A zon^ura *-z alkalomra B\'wendorf-ir mütárá-
ból sxallittaiik. A liHngvertx\'nj t táncz kövoti.
Jegyek váhh*tók a dohány fótoz^déb-n én
eatt- u penzlaruai. A ktizooaPg láu>g&#171;tása által
ritka élvezőiét nyer és a mellett ily nemes
czélr- mor.dit elő.
&#8212; .Sxegeil pnnztul<Í8(i* czimen End
rényi L^-joa és Tárnánál megjelent Kakay
Ar&#187;ojos N>* 3 (Mikéaaih Kálmán) í^en érdé
kos íuz-t, mely a r*-tUjntü calastr\'pbát híven
és kúrUlményeseo irja le. Ára ? &#8212; Kapható
Wajdi\'s J<l7&#187;et kony*k\'ireHkííd\'idébfii is.
&#8212; Őtxtnte Őrömmel értesültünk,
hogy I)r. M&#187;u nt-r Kudolf j-lea trh-tíégü és
ulapos tudományu orvostudor varosunkban \\>:
t-^p-dvén, kiválóbb orvosHÍnk számát nagyob
bitolta Dr. Mnulner, ki szép mutttal és gnzd:*g
tapasztalatokkal bír, a gyógyászát terén jó
hirot-vet szerzett magának, minél fogva eddigi
működésének helyein kozbizalnmbun és általá-
nos elismerésben méltán részenült. Múltjából a
kővetkezőket tartjuk kiemelendonek. Bnld.
Miksa császár kíséretével miot katonpi főorvos
Mfxicíba ni\'-n\', hol rövid idd alatt törzsorvoxi
rangig vife; atntun Törökországba ment, hol
elfinte alUmH/ulgátattixn áll van Konstantiná-
polyban a katonai kórház s-bészeti osztályát
vezette, később több éven át azotUoi vjmutUr-
salat részéről főorvosi miodiiégbea alkalmazta
tott, végre az ntotsó orosz-torfík háború alat a
vor5&#171; féldboldnál mint osztályfőnök mÚködrén,
e minőségében ernyedetlen tevékenysége és
ügyet műtétei által különösen kitüntette ma-
gát Törökországot, hír szerint caapán hon vágy
ból és avoo indokolt óhajtás* folytán hagyta el,
hogy M tapasztalásait ét jales orvosi képsett-
ségét hon Ursai javára értekesitbesíe. Bizton re-méljük, hogy Dr. M. ur, ki mellesleg említve ki-tünö művelő w, kösőnségünk bizalmát rövid idő alatt nemcsak nagy mérvben kiérdemleodi, de fényesen igazolandja is, és megvagyunk győződve, miként mindazok, kik a derék orvost közelebbről ismerik, e reményünkel teljesen osztják.
&#8212; JSépnevelesi előrehaladás. FÓtiaz-
telendő Papp Károly kis-komáromi esperes ur
teljes megelégedését fejezte ki e hó elsején tett
látogatása, alkalmával szomszéd rárosank Kis
Kanizsa gyermekeinek oktatása fölött. Külö-
nösen megtetszett neki az alig 6 &#8212; 7 éves leány-
gyermekek kézimunkája, s ezért köszönetét is
füjezie ki Horváth Vendel tanító ur kedve*
n**jének; s egyszersmind megkérte, hoery aa
egyházi ruhák késeitésében is adna a tiatal
lánykáknak oktatást.
&#8212; Az olasz királyság és a franczia
köztárn&ság közt f. é. január 15-én létrejött
ideiglenes kereskedelmi szerződésnek életbe-
lépte következtében az osztrák-magyar mo-
narchiából érkező áruknak Olaszországba való
bevitelnél eddig megkívánt származási bizo-
nyítványok többé nem követeltetnek. Mi ezen-
nel közhírré tétetik. Sopron, 1879. april 1 én.
A kereskedelmi és iparkamara.
&#8212; Az éxxak-amerikai egyesült álla-
mok kormánya elrendelte, hogy f. é. január
1 tői fogva az osztrák magyar monarchiából az
említett államokba kivitelre szánt áruknak a
vámozás ezé Íjából megkívánt érték megha-
tározásánál, nem mint eddig, az ezüst forint.
hanem a magyar v. osztrák 8 frtoa aranypénz
tog alapul vétetni, és hogy ennél fogva jövőre
az illetú áruUjstromokban a p*pir péuznem-
bn kitett ériékek az amerikai CODÖUII biva\'a-
lok részérói az emiitett aranypénznembe fog-
nak áÍKíámittatni Mi ezennel kö2tudomá*ra
hozftik. Sopron, 1879. april 1-én. A keres-
kedelmi én iparkamara.
&#8212; Kotoriban f. hú 2-án tartott tánez-
koHtoru jüvcdüliue 33 fit, mely összeg hozzánk
b<\'küld\'Hvén. rendeltetése helyére Szegedre
juttatjuk. A nemes iutentióju tánczkoszoruról
jóvü számunkban bővebben.
&#8212; Hymen Kunzl Tibmcz 4-ík inuuár
eznulbeli fóhndn>igv folyó hó 2 áu lépett örök
frig\\ re Gárger Károliu urliftlgygyel. Gárger
Vida umdalmi állatorvos BZ^llemdushiányával,
Keszthelyen. A féuyee nászkisérut tMgjai vaiá-
n&#187;k C^eeztiák László királyi tanácsos mint
násznii^y, a menvHuszuny édt-e auyja és nővére
EU^CIUM, herczeg Kuhuu Jenő 4 ik és Heinle
lő-ik hu^rárezr\'dbeli füludnagyok, &#171;* orgróf
Püllavicdiny H -la íb ik hun zárezred bel ihüd nagy.
&#8212; A keszthelyi gazdasági tanintézet
.Dalköre* által rende/ett jótékonyczélu estély a
lehető legszebben sikerült, mint egyátalán
mindnx, mit e városunk minden jó és szépért
lelkesülő iíjai a jótékonyság szellemétől vezé-
reltetve &#8212; rendezni szoktak. Hét óra után
már (elt páholyok é* padsorokon legeltetheté
szemeit az ember, ttHzta szívből örvendvén ot-ro.
cs&#187;k a remény.llietö jövedelmen, de azon édes
tudaioti ift, hogy városunk és vid-\'ke íntelligeu-
liíiJH mindig a l\'-gnagyobb készséggel gyülem
lik össze olt, hol a nyomor enyhítéséről van
szó. Miuden arezon a részvét fajú vonása kéve
redett az öröm közé, részvét országos csapásunk,
öröm azon iparkodás föititt, melyet intézetünk
érdemdús iíjuí kif&#187;-jtettek, hogy a nyomor eny-
bilésétiez hozzájáruljanak. A függöny felgördült
a előttünk álltak a dalrakész ifj&#187;k, keökben H
jól megforgatott hangjegy köny vec*kti&#187;el, mel-
lükön j"Ivénvny*-l, kozbül véve szeretett kar-
mesterüket &#8212; M<>lnár János helybeli mentért,
kinek etjy kézmozdulatára gyönyörű összhang-
ban kezdek énekelni, &#8222;Ns húzd, ne húzd azt a
vígat" magyar egyveleget, mit eajoa taps és
éljeozés közt végt-stek. Ezután C&#187;vallár Emil
ur tette ker-BZtbe nyirettyüjét gyönyörű hangú
hegedűjén, s Molnár János ur zongora kiaéreta
mellett mfivészi íelfo^áastHl h^g^dülé , Kom ló
kerti emlék" magyar ábrándot, mit lábizga\'ó
c-*árdá&#171;okk&#171;l főzett be. A műsor harmadik, s
egyszersmind legszebb pontja Gírsik Gyula
III. évea gazdnsz magán dala volt. Magyar
népdalt énekelt oly *zép&#171;n csengő hangon, hogy
ismételnie kellett. Kzutáu Wünsch Ilon k. a.
és Gamy Sándor ur zongora játékának kellett
volna következnie, mi azonbttn, a közönség
sajnálatára &#8212; W I. k. a. gyengélkedése miatt
elmaradt. Őiödik pont Witte ,Köny" négyese
volt, énekelve a &#8222;D-dkör" által szép öszhangban.
Euü\'-k végeztével ZukÁr Jtfset 1. éves gázdás*
szavalta Petőfi .Szobor\' czimü magas roptü,
köheméojet, szép felfogáas*1 és meleg érz<-lem-
mel. Jött ismét egy Bzép része az estéknek.
Girsik Gy. és Horváih Aladár III- éves gszdá-
szok duettje, mit élénk tap^vihar kfiit fejeztek
be Végül az összes kar által ,B >ru-t az ég ha-
tára" csimü népd&#187;l adatott elő. És \'i . .
És azután az , A mázon* °*gj termében as
U\'olsó felvonásra gyűltek öasse, ahol azonban
a dicsőséget a vidám ifjúság minden irigykedés
nélkül a &#8222;Fekete gyerekeknek", liUtve bufe-
lejtő Bzerssámaiknak adta it régi jeluara.

ZALAI KÖZLÖNY.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
mallctt: &#8222;Kivüágos vin-ndtig!* A kedélyes mu-Uta&gbau ott láttuk: Weltner nővéreket, Tö-reky n&#171;v. (Vitáról) Haany uúv. (Magyarodról) Kég<*niip*rger növ. Lakner Autika, Pat&#187;ky Lujza, (il-Mman Gyürgyi. Király Lujxa, (ialba Kmilift. Hitel Matild, Samornil Antónia, Kollár Jolán. Kohn nővérek, Sípos Ilka, Geischlpg^r Mili. Iircít\'.r ízidi. Hoffmann K*gicza, Stocker Vilma stb. k. a. továbbá: Osaa u.yn.íf Viliágy né, Garayní1, Hantynéstb. urhnlcvRkpt. &#8212; v &#8212;r&#8212;. &#8212; 1\'acHán 1679. évi april hó 1 én Minhn^v a &#8222;Zalai Közlöny" 23-ik ssiíinál.an. hftlyi hírek rovatában az orosztunyi tentvér- gyilk(fB8ágra vonatkozólag egy oly &#8222;picant* kotUmÓDy t\'ogMuiik, melynek éie csakis a kuc.gRZgat.tti ftzulg&#187;birilság.e]l<>n irányul; s a tényállad\'-k oly ssinbt-n luntutietik fe), raiulh* a ízolijabiróság muU*2táaa vagy hanyag el-járása miatt ttirtCDt volna a tetiea megazokéne; mely közlemény ujabb bizonyítéka annak, hogy a körülmények összezavarhatok ugyis, &#8212; hogy a Ii\'gbnlciebb sern tájékozhatja magát, 8 végr* ía az ártatlanból lesz a otdlott fél; &#8212; tehát: &#8222;fiat justilia" ! &#8212; mely sterint kérjük a tekintetes szerkesztőséget, méltóziaMékhecaes lapjában a következeket közzé t&#171;nni: Az orosz t<>nvi leetvCTgyilkossá? bűneseté né! a l.ínyáll:.il<:k &#171;ÍZ: A \' Kyilkiwsáfr &#8212; mihelyt a közigazgatási szolgabirúságn&l bejelentetett, nevezett luvatal rögtön erélys imézkedóat tett B keílü utasítással rt;nd".ri kozegi-ket küldött a helya/iném a tettes elfogaUsa végytt, a mi
meg is történt. A szolgabirói hivatal egyúttal intézkedett, hogy a vizsgálat megejtése A hulla bonuzolása végett a kir. törvénystéknek mint a \' törvény értelmében egyedül illetékes hatóság-nak ai eset színien azonnal b&#171;jfilentess<>k. E> is megtöriéut. A törvénysrék megbízottja és orvosa a hely &#187;zinén Orosztonyban megÍBJ&#171;lent, az elfogott bütiöst átvette, &#8212; a vizsgálat meg ejtett, a hulla honczoltatott, a tettes tehát már ax illeték"* hatóéi* kezében volt. E köz-bon mÍudani\'\'llett a közigazgatási járási szol-gabiró óvatosságból maga is a hely színére m*-ntr és midón a j--lz itt körülményekről tudo-mása lett, &#8212; raelyBEtriot az o &#8222;míasiója" ott továbbra feleslegessé válf, csak akkor távozott; de a rendőri kbiegek, habár a kir. törvéoyBték kikuidúitjci maguk is hoztak magukkal fog-lárt, &#8212; az illetékes hatóság rendelkezésére továbbra is ott h&#187;gy&#187;ttak. Azt kérdezzük te hát: az illetékes hatóság a helyszínén ha már működik, intézkedik, &#8212; akkor a közigazga-tási szolgabiróság mint illetéktelen hatóság bár mely irányban, ha intézkedéseket akarna még teoní, nem bermáluinét e ez tolakodás-nak vagy hivatían beavatkozásnak; továbbá azt kérdezzük: ha a jelen volt rendúri közegek i)!y vigyázatlanok voltak, hogy ar elfogott s a kt\'ziik közt If\'vó tetteit megszökni engedték, a vád e miatt a közigazgatási szolgabiróságra hárithatú-eV! Méltányos v&#187;gy lovaginseijárás-e egy hirlapi maiamban elmarasitólagicy sopáu-kodni, hogy: .országos kózrendészet éa köx-
igazgatis bol kÓJel az éj homályban!\' Való-ban a nyilvánouág terén igy vádolni vagy védekezni akarni, csak homályt vethet átokra, kik igy akarnák kezüket tisttara mosni &#8226; a bajt más nyakába akastlaoi. Egyébként a józan közönség ezekből a logikai következteté-seket levonhatja s igazságosan elbírálhatja, hogy tulajdonképpeu hol fekszik a nyúl a bokorban. Ennyit a tiszta igazság érdekében. Picsái járás szolgabirósátja.
&#8212; Sajtóhiba. Múlt számunk &#8222;Biblia búi" oimü költeményének ezen soraiban:
&#8222;S ellenedbe népjog és a
Szellem é g o véderúk helyett é g i véderok olvasandó.
&#8212; Kéj menetek. r?vdíi\\\\l\\\\ leszállitottme-net-árakon, a közelgő húsvét-ünnepekkor, Bécs , Fiume , Trieat- és Velenczébe. Esek a húsvét-ünnepek alkalmával fognak megtartatni, ét pedig: Kanizsáról Bécsbe április 12 én este 11 óra 48 perczkor, Fiume-, Tne*t- és Velenczébe azonban április 13-án 4 óra 50 pereskor reggel. A kiadott mennt jegyek menetjövetre, rendkí-vüli leszállított árakon kaphatók, melyek a visazajúvet alkalmával 14 napig, egyszeri félbe-szakítással akármelyik állomáson tetszés szerint tartható meg. Ezen jegyeknek ára Kanizsától a következők: Kanizsától Bécsbe II. 970111. 6-50 Fiume vagy Triesztbe II. 14 30 III. 10 30 Trieszt és Veiénczébe II. 26 30 III. 18-70. Minden közelebbi értésitést e menetekről, a minden állomáson kifüggesztett falragaszok és
APRILIS6án 1879.
éppen az itt ingyen kapható resilatna ir-teáit vények.
-Rövid hírek. A kép. hás szünideje apr. 26-ig tart. &#8212; Remisek Antal tircii apát meghalt. &#8212; A .Fertőben" nagy halbóség van. &#8212; Mosonymegye uj főispánjának betgtatási ünnepélye már ez. 27-én volt. -&#8212; Csanád-megye főispánja Kávay Tamás meghalt. &#8212; Passanante kegyelmet nyert &#8212; Olaszország-ban ai Összes köztársasági egyletek f eloszlat-tatnak. &#8212; Msnter Zsotía Szentpéter vár ott a szegediek javára hangversenyt ad. &#8212; Hol-landiai katonatisztek ló vásárlásokat t&#171;sznek hálánkban. &#8212; A &#8222;Rendészeti Közlöny" ezen-túl hetenkiüt jelenik meg. &#8212; A Boszniába küldött adományok nagy része még most is Bródban fekszik. &#8212; Martonfalvay gyilkosa Aradon elfogatott, tettét bevallá. &#8212; Ghyczy Kálmán leköszönt képviselői állásáról.
KI nyert?
Brünn, apr. 2 in: 7. 6. 67. 64. 43.
Hit&#187;Uor$jegy&#171;k apr. l-én történt házasá-ban következő sorozatok nyertek: 425. 462. 731. 905. 997. 1253. 1728. 1946. 2191. 2257. 3100. 3900. 4025 éi 4035.
A Béca váro&#171;i köloSnnél pedig: 37. 862. 1664. 1773. 19S9. 1968. 2218. 2333. 2453. 2642. 2044 é&#187; 2993
Egyeli közlwtiyelik ktly &#187;iSke &#187;l&#171;tt HindUk. Felelős szerkesztő : BatOrfi LajOS
Nagy-Kanizsán, nyomatott a kiadó laptulajdonos Wajdits József gyorssajtójaa.

Insert failed. Could not insert session data.