Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
432.78 KB
2006-05-31 13:01:37
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
567
2009
Rövid leírás | Teljes leírás (48.82 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. április 20. 32. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

5AGT-KA7ÍTX8A, 1879. április 20 in.
32-lk
Tlzennyolcndlk értőin


Elsllttesl ár:
liűp •••U.ni
f iUi>tí kosiam
rnrtetéssk
« bsnibos p.tiuorban
, _.... n««or S ■ min,!.n J
tovabhi sorért 5 kr. (j
NV1LTTÉRBEN
ukéut 10 krért vé-
1 :eu,ek fel
| Kincstári illeték minden \'gyes hirdetésért koloi 30 kr fi.et.ndS.
ol-adó.

sarsk s sasrk.svto\'hos, anyagi részét UletS soilamények p«dlf • kiadóhoz bsrm.atre
intéuadok : tUGT-KASlZSA
negyed évre .
Egy sswim
7, m
Bérmantetleo lévaiak. csak ism.rt mnakaiir saktol fogadtatnak el.
Ksiirslok ristaa ssa klldsto.k.
ZALAI IOZLOIY
elíbb ,Z ALA-BOMOOTI KÖZLONT.1
N.-KanlzaRTftroa helyhatóságának, ,n.-kanlzHal öni. tüzoltó-egrlft", a ,s.kanlisal kerc8k«delml ■ Iparbank*, „n.-kaniual takarékpénztár", a ,ulamegyel általános taaltőtes tDlet", a ,n.-knniiaal kisded-nPTelo egyAaBlet", a „soproni kereskedelmi • iparkamara ■.-kanizsai kulrálaxztraanys" t több megyei és városi eiryesalet hivatalos ért««IUje.
Helenklnt kétszer, vasárnap- s csütörtökön uiegjeleuő vegyes tartalmú lap.

Egy aj épület.
Bombán hever 8zeged városa, hogy omladékából fölépülve fennen hirdethesse a király és a magyar Demzet szeretetét, hogy üdvözölje Európa rokonszenvét Elmond-hatjuk : a mily gyorsan jött a veszély, oly sietve özönlik a segély. Nincs szándékunk e tárgyról elmélkedni, ez most ugy sem fogna czélhoz vezetni!
Mielőtt azonban a föltett czim sze-rint uj épületet mutatnánk be, azon óhaj-nak adunk kifejezést: vajha meg sokszo roztatnék a szeretet és rokonszenv tökéje annyira, hogy ezen emberbaráti vonzalom-nak legszeb gyümölcse mielőbb testvéreink enyhét, a snjtott város épületét lehetővé tehesse!
íja valaki uéhány év eltelte után ismét nagy városba tér vissza, ahol az elútt minden zeget-zngot ismert, nem gyóz bámulatának elég kifejezést adni a törtéut változások felett; mire az ott lakozó egész büszke tuosolylyal válaszol: .haladunk!"
Nem ily gjors a fordulat kisebb he-lyeken, kivált ahol sem mozdony, sem gőzhajó nem működik a forgalom eme-lésre közbe. Ily városkákban egy nj épü-let, már szembe ötlö valami, különösen akkor, midőn ez a közjónak szentelt asyl.
Lassan, de biztos alapra fektetve emelkedett nálunk egy közszükséglet igé-nyelte hajlék, - megkezdetvén a boldo-gult alapítók, a berendezést befejezek hagyomány kötelem szerint az örökösök, s igy adva át a város elöljáróságának, kinek felkérte és megbízása folytán ft. Fehér József helybeli plébános által nyit-tatott meg f. évi márczius 16 án Silmegh
és vidéke uegény sorsa betegei számira épített kórház.
A megnyitó beszédet előzőleg a kath-vallás egyház szokása szerint az épület be lón szentelve, illetőleg az ég áldása kére-tett ily üdvös czélra cmelendett házra. Ennek végezte után számos jelenlevő előtt emelkedett hangon kezdé beszédét fönnt nevezett lelkész; hivatkozván a történe-lemre, midőn még a pogány vallás ápol-tatott — már azon időben, az ókorban éló népek fontosabb cselekményeik kezdé-sekor isteneiknek áldoztak, nevezetesebb intézményeiknél rólok emlékeztek; az em-lék az óta ápolva ma is él hívőkben, él a 19. század vallásos érzelmű lakosokban, kiknek óhaja folytán ma is Isten oltal-mába ajánltatott a diszes ápolda.
Hivatkozott szónok a kórházak ke-letkezése idejére, a kereszténység t...

Insert failed. Could not insert session data.