Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
435.68 KB
2006-06-01 10:35:36
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
552
2100
Rövid leírás | Teljes leírás (77.3 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. május 25. 42. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

5AGT-KA5TCZ81, 1879. május 25-éa.

42-iK Míft.TTI.

Tlzennyolezadlk érfolftm.


ElétnUaJar: f
__ aa svrs . . » frt.l ,ÍU svre . . 4 . I I atfved «VTe . . 2 > \' In —ám 10 *»■ \'
A lap i..n.Ȓ resaet
illet! koit«mser«k a
loTifi rsetít HM! 1 kB»lam«DTak padif a j kiaaeaot Mnawn
iathandok :
| MAQT liNIZSA
\' Wlasetataáz
\' Ber*«at«U«D lévaiak, eaak iiaiart mookatir-•aktát fogadtatnak al.
DMltHlt
\' « hasábon petittorbsn 1 7, mUodasor 6 ■ aiod>n \\ további sorétt 5 kr.
NYILTTÍBBEN soronként 10 krért Té-
tetuek fel.
Kiucitári illeték mindéi
egru hiroet4«art kOlo:
3U kr fi<etend5.
ZALAI ROZLONY
előbb: ,Z AL A-SO M OQ YI
ÖZLON
Itairatok viasss aaa[
Mldataak. k
N -KanlMavaron helyhatéHásáoak, &#8222;n.-kanizsal önt. tüzoltó-egylct", a &#8222;a.-kanlxaai kereskedelmi a Iparbank*, &#8222;&#9632;.-kanlzaal takarékpénztár", a &#8222;zalamegvel álUMaoa Unltéteí-t&let" a &#8222;n.-kaninal ki&#171;ded-neieló es;jesölet", a &#8222;nopronl kereskedelmi > iparkamara i.-kanizaai külTalaaztmanxa*1 a több megyei éa városi egyesület hifataloa érteaiUje.
Helenkint kétszer, vasárnap- s csülörtökou inegjeleuő vegyes tartalmú lap.

Neuuetsaidas&gl egylet.
Tekintetes szerkesztőség!
Soraink csatolmányában szerencsénk van Lábos Imre urnák, a szombathelyi iskola igazgató-tanítójának .Értekezés az iskolai takarékpénztárakról* czimü s ö nagymél&#172;tósága a vallás- és közoktatásügyi miniszter ur intézkedéséből államkőitségén kinyo-niatott müvecskéjének egy példányát be&#172;cses lapjában leendő közlés végett meg&#172;küldeni, maradván
Budapesten, 1870. májas 10-ikén hazafias tisztelettel A .Nemzetgazdasági Egylet" választmánya:
KOR1ZMICS LÁSZLÓ,
elnök.
GALGÓCZY JÁNOS,
titkár. I.
Valamint nagyban réve az államok jólétét, nagyságát és hatalmát leginkább jól rendezett s kedvező pénzviszonyaik teszik, ugy kicsinyben egyes családok ré szere, hogy boldog megelégedésben ülhes&#172;sék körül tűzhelyeiket, oly vagyonos álla&#172;pot kívántatik, mclyszerint nemcsak napról napra legyen mit apritniok a tálba, hanem jusson is; sót ezen felül egyéb szükségle&#172;teik fedezésére is kellő pénzerövel rendel&#172;kezhessenek.
Pénzhiányában hanyatlik az ország, pusztul a család, s pang minden üzlet; üres zsebbel kedvetlen, s önkényt meg&#172;hunyászkodik az ember, mert hisz tud&#172;juk : szegény ember ne m nagy ur.
Vannak ugyan emberek, kik fárad&#172;ság &#8212; s többnyire érdem nélkül - is vagy öröklés utján, vagy a szerencse egyéb kedvezménye által ingyen gazdag állapotba jutottak, de az emberiség nagyobb része a vagyonosodásnak alapját kitartó mun&#172;kásság- s veszódséggel maga kénytelen megvetni; feuurtani azonban mindezek, mind amazok csakis az okos gazdálkodás két fótényezójével, u. m. a szorgalmas, ügyes munkásság- és takarékossággal bírják.
A gazdálkodás eme két tényezőjének okos és helyes alkalmazása tette oly gaz&#172;daggá Angol-, Belga- és Francziaorszá-got, mig a Duna és Tisza partjain elte&#172;rülő dus Kánaánban lakozó magyar nem&#172;zet zöme napról napra mindinkább szegé&#172;nyedik, pusztul, s a bukás örvénye felé siet.
E nagy,s hazánkat veszélylyel fenyegető bajnak oka leginkább abban fekszik, hogy népünk keleti nép lévén, 1-ször kényelem&#172;szereteténél fogva nem eléggé munkás, de 2 or könyelmüségénél fogva semmit sem takarékos. &#8212; Irtjuk ugyanis akár na&#172;ponta, hogy még azok is, kik a minden&#172;napi kenyér által buzás-vonás és görnyesztő fáradozásra vannak utalva, veritékök gyü&#172;mölcsét nem becsülik , nem takarítják meg; kevés keresményekből bóren költe&#172;nek és pedig többnyire haszontalanságokra, sót korhelységre; minek következtében számtalanszor megesik, hogy a szükségesre sem lévén pénzök, nélkülözniök, csikorog-niok kell; &#8212; arról pedig, hogy valaha zöldágra vergődhessenek, szó sincs, nem is lehet, mert nincs semmi igyekezet beonök. &#8212; De a világ, &#8212; az&#171; hazánk

színpadán, majd minden községben a köny-nyelmü pazarlásnak ennél még szomoritóbb jelezetei is tárulnak elénk, melynek, t. i. főszereplői ama koldusbotra jutott dúsgaz&#172;dagok, kiknek &#8212; többnyire ingyen jött &#8212; szép vagyonát nem az elemi csapások, s más szerencsétlenség, hanem a sok eszem iszom, oktalan fényűzés és he&#172;nyéléssel párosult tékozlás emésztették fel elannyira, hogy némelyiknek végtére ko&#172;porsóra valója sem maradt. &#8212; Hja! nincs az a sok, mely el ne fogyjon, ha belőle mindig csak elvesznek, de hozzá nem tesznek.
Az imigyen gazdálkodó embereket az eddigi iskola nevelte.
A munkásság és takarékosságnak tehát, mint ikertestvéreknek karöltve jár-niok és - miként egyik kéz a másikat mossa, &#8212; egymást segitniök, gyámolitniok kell. &#8212;
Az iskola, melynek feladata nem csupán tanítani, &#8212; hanem egyszersmind az életnek nevelni, hogy szegényedési ba&#172;junk elhárítására segédkezet nyújtson, a gazdálkodásnak az élet viszonyait szabá&#172;lyozó és a társadalom jólétét legbiztosab-bau eszkőzlő jelzett két főtényezőjét figyel&#172;men kívül nem hagyhatja, hivatási és hazatiui szent kötelménél fogva növendé&#172;keit a munkára munkásság által, a taka&#172;rékosságra takarítással nevelnie kell.
Ámbár a munkásság és takarékosság egymástól elválaszthatlannak látszó testvér-tényezői a gazdálkodásnak, de miután va&#172;lamint meglett emberek néha munka nélkül ingyenvagyouhoz, ugy gyermekek is olykor-olykor ajándékpénzhez jutnak, és ennek becsértéke épen annyi, mint a mit fáradt&#172;sággal szereznek, s ily esetben egyedül a takarékosságnak kell a gazdálkodási szere&#172;pet játszania; &#8212; továbbá, miután az egyetemes tanitógyttlés 50-es bizottsága által csakis a takarékosságnak a gyerme&#172;kekre vonatkozó és az iskola teendőnek sorozatába foglalható iskolai takarékpénz&#172;tár kérdését illetó tételnek előadásával vagyok megtisztelve, ennélfogva további előadásom tárgyát kizárólag a , Iskolai takarékpén.-\'ir* képezendi.
(Folytatása következik.)
Méltósigos főispán art
Mélyen tisztelt bizottsági közgyűlés!
Az 1X70. 42 ik törvényezikk 58 § a állal tisztemül szabott kötelességemnél fogva a tör* vénybalOHág állapotáról és a hivatalos ügyvi&#172;tel körébon tett intézkedésekről szóló jelentése met, mely a legutóbb tartott törvényhatósági bizottsági rendez közgyűléstől, vagyis mull 1878. évi szeptember hó ltol ezen évi ápril végéig terjedő időszakot foglalja magában, van szerencsém a következőkben mély tisztelettel előterjeszteni.
Mindenek elolt általános jellemzésül le&#172;gyen szabad röviden megérintenem, miszerint nem vagyok oly ss**reDCsés helyseiben, hogy e jelenlesem tárgyát képező s a múltév végsó &#8212; valamint a folyó év első felere áteső idossak bármelyik réssét közállapotaink tekintetében kedvezőnek ecsetelhetném, mert szók minde&#172;gyike általánosan érzett nyomasztó viszonyok költ folyt le, melyeknek snlyát a múlt év végsó sáskától Srőklé ál a jelen, anélkül, hogy es egy jobb következőben vetett reméoyask

szilárdabb és megnyugtatóbb biztosítékait nyújtaná. Ezen általános s Európa majd min&#172;den államaiban érzett bajon éa hazánkra Sze&#172;ged városát s az alföldet yégpusztilással elbo ritó vizáradáa által még sujtóbban nehezült csapáson kívül, nálunk a nyomasztó viszonyok. nak egyik fő s hozzáok legközelebb fekvő okát kétségtelenül a folyton tartó rósz időjárás ké&#172;pezte, mely habár közvetlen leginkább a ter&#172;melést sújtja, de közretett hatásában viszonya&#172;inknál fogva ai abból táplálkozó összes kere&#172;seti forrásokat apaaztván, oly fellételt érint, melytől a lakosság jóléte elsó sorban függ, &#8212; de érintettnek ily viszonyok által a közrend-tartás érdekei is, s ép ezért a lefolyt idószsk miatt a hatósági teendők is nemcsakhogy szer felett felszaporodtak, hanem kötelességszerü elláthatásuk is sok nehézség leküzdésével járt. Ezzel jelenlésem tüzetes tárgyaira térve át: &#8212;
A küzegéazségi állapot az embereknél a lefolyt év szeptember-novemberi időszakán át általában nem volt kedvező, &#8212; a folyton tartó nedves időjárás káros behatása következtében a hurutos lobboa bántalmak nagy mérvben lép&#172;tek fel, s ámbár a felnőttek közt járvány vagy ragályos kór nem uralgott, mégis a beteg for&#172;galom és halálozások a rendes arányt jóval túl&#172;haladták; szórványos betegségek közül legki&#172;terjedtebben mutatkoztak a légiő szervek hu-rutos bántalmai, a torok, légcső, mellbártya és tüdőlobok éa csúzos izületi bajok, vagyis na-gyobbréazt oly betegségek, melyek rendes gyógykezelést igényeivén, nálunk a népnek etlól való tartózkodása miatt a sürübb elfialá-loa^sokal előidézni szokták ; a d<*ctemberi hi&#172;deg idú beálltával azonban a kötegeszs^gi álla pot jobbra fordult, s a folyó év 4 hónapján át folyton kielégítő volt, kivéve a lendvai járat&#172;nak majdnem folytonos árvislői borilott egyes vidékeit, hol a gyermekek közt a görcsös hög-hurut, hártyáa toroklob &#8212; sőt némely köz é-gekben a dvphlheritia saámoaabb kóresetekkel lépet\' fel, mely mialt a hatósági gyógykezelést &#8212; továbbá az elkülönítés és fertőtlenítés szi&#172;gorú foganatosítását elrendelni kell*, hegyesen felette veszélyes éa ragály.w kór terjedése meg-gátoltasaék ; a mi február hó régével el ia ere tett, miután azóta szórványosan sem fordultak elő ujabb beti-giiléark s egyátalán ai spril hó vegéig terjedő főorvosi jelentés szerint a kóz egészségi állapot a megye egész területén oly annyira kedvezővé vált, bogy az időszaki be tegaégek aráuya is &#8212; a kóresetek sselid és ve&#172;szélytelen befolyása mellntt s szokottnál cse kélyebbre apadt; egyébiránt a közegészség ótalma árialmainak elhárítása s főleg azon eló-vtgyázat tekintetében, mely járványos bajok belimcAola&áuak &#8212; fejlődhetéséuek és terjedé&#172;sének weggátláaa végett szükséges, a szabályos: által előirt orvoarendőri óvintézkedések megye-szeríe raegtéleltek, a azoknak a aiükaéghez ké pest küteleaségaserü fuganatoaitáaát azigoruun felügyelni el nem mulaastandom; végre tiszte lettel jelentem, hogy a közegéazaégi ssolgálat-nak az 1876. XIV ik törvényciikk által elren delt ujabb szervezése megyénk területén is végrehajtatott, a végmegállapitáara nézve azon ban meg foroguak fenn több fontos teendők, melyek leginkább a némely kerületekben nen foganatoaitott körorvoai és ssüléssoói válasstá sok pótláaával, továbbá a némely választások ellen benyújtott felfolyamodványok elintézésé&#172;nek, valamint a haamt kémlésnek a községek&#172;ben és as I-so fokú kösegésuégi hatósági sza&#172;bályos Ügyvitelnek a asolgabiroaágoknáj leendő rendezésével nyerendik végmegoldásukat, a miért ia ez &#8212; mint a pót tárgysorozatba fel&#172;vett önálló ugj &#8212; külön foga tekintetes bízott sági kösgy&léa elhatározása alá terjeastetni.
A lefolyt 8 havi időszak alatt aajnos öa-gyilkoaaágDak 16 eaete fordult elő, esek kőinl 3 esetben önmérgesea áJtal, 6 esetben felakasz-tásaal, ö esetben agytia lövés álul, 1 esetben saáadékos kutbaagráasal, és 1 eseibea késszn rásokkal hajtatott végre aa öakivégzéa; mel-

lőzve a szerencsétlen áldozatok névsseríntif el sorolását tisztelettel megjegyzem, hogy mimd éten eseteknél a szabályszerfileg teljeaitett or&#172;voarendőri víasgálatok által as öngyilkosság conatatáltatván, a gyászos tett indokául élet&#172;untságra éa belső meghaaonlisra gyanitató kö rülményeknél egyéb nem volt felderítheti.
Nem kevésbé azámosan estek véletlen szerencsétlenség ájdozstául, nevezetesen előfor&#172;dult, véletlen sserencsétlenség általi haláleset ösazen 14, &#8212; ezek közül 4 egyén faásáa közben a kidülő fa által agyonüttetell, 1 egyen aj általa tisztogatott táróli leesés folytán szörnyet halt, 3 egyén ittas állapotban vizbeesés és szinte oly állapotban zivatar álul ulon ért 3 egyén megfagyás által, egy 4 éves gyermek építés alatt levő s a folytonos esőzés következtében kidőlt fal által agyon nyomai s végre 2 egyén véletlen meglövéa állal lelte halálát, &#8212; ezen mindannyian sajnos esetek közül még is a két legutóbbit minősíti, legszerencsétlenebbé azon valóban megreuditó körülmény, hogy azoknál a véletlen agyonlövés elkövetője egy apaeattgy testvér volt, u. is: november hó ll-én Bogár litván szent örzsébet hegyi lakos György nevű tiát őrlés végett a malomba küldvén, midőn es ismételt sürgetésre sem indult el, hanem atyja által már többször eltiltott puskáját tiaztogata, esen atyja megboazankodván,nakezébólapuskál &#8212; nem tudva hogy töltve van &#8212; kicsavarta és a pitvar talpfához vágta, mi közben a puska elsült s a véle Bzemben álló 15 évea leánya a lövés által szivén találva rögion meghalt; a másik szerencsétlenség! esetné] pedig Tóth Já&#172;nos oroszt\'jnyi lakos márczius 15&#8212; IC ika közti éjjel udvarán tolvajokat gyanítván, lőfegyve révei azok üldözésére kiment éa nyomozáaköz ben a setétben a ház megöl előszaladt saját nő&#172;vérét agyonlőtte; mindkét lettes az illető bíró&#172;ságnak átazolgáltatutl.
Elmekórnak 3 esete fordult elo, melyekre nézve a szsbályszerü orvosrendőri eljárás foga-natoailtatván, a szerencsétlenek közül ke tó közvessélyes kórállapotánál fogva as országot tébolydába elszállilUUoll egy pedig uyugodt és javulást ígérő állapotához képest házi gou dozáa mellett gyógykezeltetik.
Szerencsétlen szüle*, mely möleges bea&#172;vatkozást igényelt, előfordult összesen 4, &#8212; a szülóanyák miud a négyeaetnél életben marad&#172;tuk, a gyermekek komi kettő nem volt meg&#172;menthető.
Ezen jelentésem tárgyát képeső 8 bavi időezak alatt teljesítetett bonczolás orvos tör. vényszéki tekintetből összesen 12, melyeknél s halál okai voltak: agyhüdés tsjsértéa folytán 7 esetben, megfulú 1 és elvérzés 4 esetben; orvosrendóri szempontból részint boncsolás ré-asint hulla ssemle teljesítetett összesen 30, me&#172;lyeknek tárgyait a fentebb elssámlált rögtöni halálesetek és a véletlen sserencsétlenség áldo&#172;zatai képesték.
Eziel lehetőleg hü képét adva msgytnt köiogészaégi állapotának, midőn tisztelettel megjegyzem, hogy a múlt évi oltási időszak óta megyénk területén összesen 13,052 ojtoBcsou teljesítetett sikerrel a védbimlő oluu, jeientésem esen részének kiegé^zitéseül van szereacsesn a népesedésimosgalom adstaii következőkké* elő&#172;terjeszteni az 1978. évi sseptember há l-t*M f. évi ápril hó 15 ig terjedő időszak alatt.
&#187;&#187;a,.l)ierh.|8zi>
N.-Kanizsa rend. tsnácsu városi 500; 352 148
Z. egerszegi azolgabirói járás
Pacsai
Keszthelyi
SUmeghi
Tapolczai
Kanisaai
Letenyei
Perlaki
Csáktornyai
A.-lendf ai
Novai
806\' 602 203 4761 4171. 59 716! 546\'l70 997 706*291 955 916 39 1335 1191 144
630 734
O901 40 64ll 93
8591 769\' 90 7991 T28j 71 57l| 49&1 76
Owietea
9177, 7&#187;53. iliH

T1ZENNY0LCZADIK ÉVFOLYAM

ZALAI KÖZLÖNY

MiJUS 25-íu 1879.



A hasznos bási illatuk egéssaégi állapot* a lefolyt égés* időszakon it Általában kielégítő volt, mit annál U inkább örömmel jelenlek, mert nemcsak OLáhorsságbi>n,Bossniáuan, AUó-Ausetría és Csehország lobb kötegeiben, de a magyar korona országok területén ia nevesete-sen Horvátországban, a határőrvidéken, sőt Ma&#172;gyarország két megyéjében ia a puBZtitó keleti ínarhavéss terjedóleg uralgott, &#9632; ily körülroé-uyek kösl ac állatok egészségének megóvás* &#171;a a vé*z becsempészésének meggitlás* a legfőbb
&#8212; de egyatersmint sok nehézség leküzdésével
fogan*losiihaló feladatot képeié; erre nézve
megyénkben as általános óvrendszabályokun
kívül a két határszéli járásokban &#8212; a csáktor-
iiy&#187;i és perlakiban a inul. évi szeptember hó
óta niiüdeddig szerencsés, sikerrel alkalmazott
határőrség, továbbá a törzskönyvi nyílvánur
tás, a határszéli belep:i s a vasúti fel és lera
kóiió állomásokon a szabályszerű állat egészségi
szemle viu-gálatok, vaUmiiit a megye egész te
rülelén a vásári kellő ellenőrzés és a községek
ben aa állatuk egészségének hetenkénti meg
vizsgálat* vételeit szigorúan foganatba, s oly
Sikerrel, melynél többet a marha átssállitási
uagy forgalom mellett megyénkben a szarvas
állniuk jelen kedvező egészségi állapota tekín-
telébeo uein is kívánhatok. &#8212; A nemkevésbé
fonton ló nevelés tekintetében, szio\'e némi ha&#172;
laddal, jelenthetek, a mennyiben az énen évi ái
lami fedeztetésre megyéikben afrd*i&#187;>si :UK>rná
sok beosztása és az álUini méulelep i^&r.gató
sága utján eszközölt vizsgálat által oíYMtnyira
czélszerünek igazoltatott, miszerint a fcdexeti
kaixuák száma már april hó elejéi, v úgyis a
a i*d>zési idény közepét) túlhaladta m. előző
évek bármelyikének egész évi fedezési áU\'gát
&#8212; van pedig jelenleg megyétikbeu óssíes<*i, 12
fed ezé* i állomás, nevezetees\'-n: Kácxkaoitsáu,
iSzeut Ilonán, Le tényen, Zala-Egerait-gen, Söj-
tőrön, Pacsin. Tapolczán, Pákáu, Belatinczoo,
Novakovetzeo, Perlakon én Nagy Kanizsán &#8212;
összesen 2\'J drb. ménnel, s itt lisztuUtlel meg
jegyzem, hogy az állami fedecű mének számát
épen az ezeu évi kedvező tenyész eredmény
alapján elégvégesnek nt-rn tartva, a jövő évre
tnég a szántói , tapolczai- és nütnegi járások ró
Btéré 1&#8212;1 állomásnak a azokra lehetőleg H ál&#172;
lami ménnek megnyerése végett a kellő lépé&#172;
seket megtenni tugom. &#8212; Ugyan a lótenjéaz
test érdeklől&#171;g még felemlítem. miszerint az
egyesek és községek tulajdonát képező apa lo-
raknak as 1873-ik evi XX ik törvéayezik ál&#172;
ul előszabott megvizsgálása megyénk terüle&#172;
tén folyó évi apnl hó 9 en teljesiieiett, mely
alkalommal az illető szakbizottságok által meg&#172;
vizsgált apa lovak közül tenyésztésre alkal&#172;
masnak talált 103 drbról szolgáltattak ki a sza&#172;
bályos tenyész igazolványok ; végre ugyan a
hivatkozott törveuy által eirendiii evi lóállo-
mányi összeírás marczíua havában foganatost
látván, annak alapján lóoszlályozás a kiren&#172;
delt bárom ka\'.ouai szakküldöttaég kőiben jöi-
tévef a tapolezai, kanizsai és Utenyei járások&#172;
ban april hó 17-én megkezdve folytatólag a
megye egész területén az e.ővezeieudő lovak
sxámaráDjához kép&#171;wt csoportosított községek
korjegy zóaégi székhelyein még jelenleg is esz-
köaléaben van.
A marha járlali és kereskedelmi forga&#172;lomnak a lefolyt időszakra eső szám adatait van saerenc*ém a kövelkerő kimutatással elö terjeszteni.
187íJ. évi s&#171;piemb&#171;r ho 1 t6l 1819 ik é*i april hó végéig a központból a megyobwli kör jegysok réssére összesen ktasolgáluiott 60312 darab 5 krajezároa és 117ííy darabb* krajcuiros bélyeges marhajárUti iirUp, és pedig járá sónként:

1. Tapulcaai járatba \') kro^. iliVZ
2. SüiiH-gbi &#8222; Lltí4í> 12U0
3. Ke&#187;&#171;h&#171;lji , Ü20U 300
4. K*nia&#171;aj , 8558 22X5
5. Pacai . 5571 44U
6. EgeraMgi m 9280 562
1. Novai 2391 375
8. Leteoyai . 1519 572
9. Loodvai 7408 2887
10. Perlaki &#8222; 2247 1076
11. Ciikutruyaj ,, 2218 1735
11.7S9|
Megyénk küzbízlonsági állapotát a Je ioljrt 8 kavi iH*&#171;*akuak ezen é^re ate&#187;A 4 ha ráa at ki&#171;l>;gíi-"aek j^l^nihetem, &#8212; sajnos asoabau, hugy ngyauezt nem jelenthetem a mait év végső szakáról, mert uovember havá-vábaM 2 rablógyilkowág követtetett el, melyek a kÖ*bátor létre mél\'-án megdöbbentő hatáaeal voltak, &#8212; eiek egyike a sa!&#187;-eger&#187;zegi járás hoc Urtosó Kökényes MindssootkubégsTurda hegy; közti uu>n, másika pedig Taruuk kosség-bon kúvattetutt cl; az elsőnek áldozata Fischer Jakab sala - egerszegi lakos li azt keret kedd voU, ki wveiuber há 11 én reggeli $ óra 4MT 2aia KgeraaegrtU élelmi csikkek beváaár-láaa védett Nagy lengyelbe távozván, ugyan u napon délután 2 órakor A tordabegyt utun

meggyilkolva ét péuétél megfowtva találutott; a Tárnok kOz^égben november hó 1\'5-én elkö&#172;vetett gyilkosságnak áldozat* Pap Dániel ot&#172;tani bognártnester volt, ki éjjeli 11&#8212;12 óra kumú időben éazrevevén,hogyMrivéaeitalhajtani akarják, ast megakadályozandó az udvarra aza ladt s ott 2 ióvéa által találva rögtön meghalt.
Mindkét eseinél azonnal teljes erélylyd foganatba Tett nyomomások folytán as elsónek tette*éüt Horváth latrán licskói ilUtoaégü bör&#172;tönből szabadult hely nélküli caavargú, a másikra nésve súlyos gyanúval terhelt Készei József Saent-Kosmadombjai és Keasei János közép Nemes-Apáti kanááz testvérek elfogattak étt a bíróságnak áFadattak.
Ezen eléggé sajooa kéteseién kivul még Goldaobmidt Ignácz pápai illetőségű j(tggya kornok által január ho 13-án ejj--l aSsi-nt-lean Pózra közti uion elkövuu-tt Öngyilkoaangi ki sérletu keltett nagt megdúbb^nési, miután ne&#172;vezett elsű vallomásában ssínte r^blógyikosaág áMosatáuak tillitutu. magát, do később a vizs&#172;gálat folyama alatt önként berallá, hugy aik-itasziás miatt köröztetvén, öngyilkossági szán dékból revolverre] önmaga lőue m^g magát.
ElkÖvetteteit még a lefolyt H havi idfl-smak alatt 3 verekedés közbeni emberölés, 1 gyermekgyilkolás, és 5 sulyiw testi sértés, melyek közül keitú oxinte habilos kimenetelű vuh; mindezeknek t*;ttu&#187;<íi as illetékes bíróság uak átdzolgáiva lellek.
A vagyon biztonság elWn elkövetett bün&#172;tettek a lefolyt idt\'szakoo át következük voltak :
Sepl&#171;mber havában előfordult állat tol&#172;vaj lásí eset oiwzeseu 4, 2 ló, 11 darab juh és 17 darab seriévt-ltolviajUsával; ít\'itoré&#187;&#171;il páro-Mull lulvajláa 5, egyszerű tolvajlás otóZt-Ut-D 9, melyek kuxül a tetto<tuk 2 állattolvajlási 2 teitörcses é&#171; 5 egyszerű loivajládi esetben nyo-moztaitak ki és ssulgáltalt&k át a bíróságnak. Október havAbau elófurdull: G Bertéd tülvajlás 2 juh tolvajlás, 2 feltörésééi párosult és 11 egyszerű tolvHJaág, melyek közül 3sertéa, 1 juh ÓÍ 8 egyszerű lulvajság tetle&#171;&#171;i &#171;tz&#187;lgittattak át a biróaágaak. November Imüüu elkovutttslett 4 lútulvajiás, 1 tehén, 2 juh, 5 aftvéa mlvajiá^
1 bolt feltörés, melynél 170 trt értékű bolti
czíkkek éa összesen 12 HgysKcrtl tol vajság.
Decz^tulicr lia-ában pciit<; 4 surtv^s tolvaJHág,
2 ló, 2 tehén. 1 kamara, 2 piueze l.-luiréa és 9
egyszerű tulv*jlás; ez-o itt felsorolt büntettek
elkövetőinek leguagyobbréiixe HZouban a kellő
erélylyel fogattatositott uyomozüok fulytáo kí-
tudaiváo, azóta a vagyunbiztoadá^ut sértú bün&#172;
tetlek ugy számra mint jttientóac1;;&#8482; neave
tetemeseu apadtak, n^vezeteaea január havá&#172;
ban előfordult Összesen 8, februárban 5, már-
cziu&#171; én upril hóban együltenen 12 i&#187;K ajsági
eset, melyeknél egy f-hüré&#187;&#171;il páiosult lolvaj-
ságoo kivül c-tekélyebb értékű tárgyak &#8212; leg-
iukább élelmi cxikKek és ruhanemuek képez,
ték az elorzoit tárgyakat, s a tettesek i&#171; a leg&#172;
több éneinél kmyoraortatván, a bíróságnak ál
&#171;zolgállaU*k ; az e^y tellör^aes lolvajnág ápril
hó 10 éü éjjel Zala Egerazegta követteleti el,
Fischer László gubna kereskedő tK.lijinuk tel-
töréaével, honnét a zárvahagyott péii&#163;szekréo\\ -
ból eddig kinem deríthetett módon 1ÜS0 frlnyi
részint kéaspéuz részint értékpapírok t ol vajul-
tatuk el, melynél azonban a teit^s a legsznr
gosb nyomozás dtezára sem voU eddig kitud&#172;
ható. -
Itt nem mnllőrhetem el egy méltán a saj&#172;nálható rosc szándékú hirl.pi koholmányról említést tenni, mely a .Hon\' czimu lap folyó évi ápril 2á-ki rs:i kiadásában a .Magyar La&#172;pokra" való hivatkotáitaal a után na más lapok ban i&#187;, egy borker^skedŐDek álliM&#187;laK Nagy-Ka&#172;nizsával szomszédos f^yik h&#171;ly&#171;ég ielkéttze ál-\'al történt m\'^ííyilknláa.inil közölteiéit. Ámbár e.z a .Zalai Közlöny" cziojü megyei lapban már nyilváaosan megetáfoltatott, mind a m<?l lett én hivatalosan 8 közvetlenül felhívtam a .Magyar Lapok" szerkeszt őségéi, hogy az em&#172;lített közleményt mint valótlaut annak megje lenesére forrásul szolgált saját lapjában is hatá&#172;rozottan megetáfoloi s egyszersmind a kellÓ lé&#172;pések végett velem közölui ssivetkedjek azoo egyén nevét, ki nem tartózkodott ily megdöb&#172;bentő botrányos módon a lelkészt szent hiva&#172;tás iránti köteles tiszteletet a legmélyebben sértő B közbiztonsági viizuuyainktit alaptalanul compromittáló rágalommal a közönség jobiszo mültégét próbára lenni.
A közbivionsági szolgálatot illetőleg, mi-dón megeiolit^oém, hogy megyénknek Itorvit-nrszág felőli 2 határsséli járásaiban a marhavész eíleoi határ őrséget már mull évi *z*pterab&#171;r hó óta tofyton s még jetenben is foglárok állal kell leljeeittetaem, minél lógva az ecáltal is apasztott a különben sem oagystámu foglárrá gunkai a k&ebiatonság tekintetéből elkerülhnt-lenul Bsükseges folytonos; Őrjáratosa & még to-kozottabb mérvben veszi igénybe; eaen kívül még tüzetesen a kösbistontági szolgálatot ér&#172;deklő két tárgyra kell különösen ia jelenté&#172;semet kilerjessienem: &#8212;
ai ogyik azon sajnos de alengedhetlen kn lelesség parancsolta intéxkcdétfemnek bejeién-

Lé#e, múserint a Upolcsai alcaendbiztosolj BZOI-gáUü hanyHgság &#8212; kötelesség eértés és vili-ssaélés tén\'yeir~l terheltet vén, melyeknek meg-türése a mind*űkor teljes és megbízható pon&#172;tosságot igénylő k&sbistunsigi szolgálat érde&#172;kével Össse tiem egyeztethető, e miatt ellőne az 1876. VII ik törvényezikk §-a alapján a fe&#172;gyelmi vizsgálatot elrendeltem, és >\'t állasától felfüggesztvén, fegyelmi ügyének törvényszerű Tégelinlézése most van folyamatban.
jelentésemnek másik tárgya; as ürese&#172;désbe jött zala egerszegi alcseodbiztosi állás betöltésének kérdése képezi; a* emiitett állo&#172;más ugyanis Caismadis, Jútsef volt sicsendbit-tos elhunyta által üresedésbe jővén, miután a megyei főerendbictoa rendes hivatali állomása ssinte Egerszegen Tan é* 6 itt tAoend biztosi kötelmei mellett az állomási f-iügyeleti teen&#172;dőket is teljesítheti, amért én teijnsen ss&kség teléno&#171;k tarlom s olyannak tapaa*Ultani Zala-E&#163;"raz&#187;*gen 2 ca^ndbiztosnak létezését, s ép e* okból a m^gürrsütt sala egerszegi aloMBdnis-tost állás betölt&e hetyett aanak megszünte&#172;tését s as ass*l járó ü<JO trt évi illetmény meg osztásával kél rendőrmesteri uj állomásnak &#8212; egyenkint 3üO frt évi tixctéssel &#8212; sservesésúi vagyok bátor javaslatba hozói, és pedig egyí ket Zala Egerese^iv, a másikat Pacaára, mely által a nevezett kél járáabt-li öss<esen i foglár álló ma*, k f.-letú felügyelet* ezxel eg) útla kS*-bixtonsAgí szolgnlali nljásás is pontosabb és si&#172;keresebb lenne, mert biztos rnrggyőcódésem szerint ast a foglár állomásokat nyaing Őrjára-tosással s így rendes nsolgálati eljárással fel&#172;ügyelő két reodőrnitMtt:r alkalmazása, az el látogatással kocsizó alc^endbiztotiaál inkább bizlosi\'ani k\'-p^s l-wnd ; ugyanazért a közbiz&#172;tonsági szolgálat s enn-\'k mindinkább fokozódó feladatai ordukében mely tiostelnltel kér<-ra a tekioteteH bizottsági közgyülrát, hogy fentebb előterjudElell javaslatom elfogadásával a zala&#172;egerszegi alctteudbuioai állá* megszüntetését és a helyeit 2 uj r-adörm^teri AIUS szerv eré sét elhatározói kegyeskedjek.
A mull évi szeptember hótól folyó évi april hó végéig előfurdilt a tU\'*gye területén oüsxeseu D lüz eset a habár ez, számra n&#171;\'/v&#171;; sokkal kevesebb az el<\'\'Z<\'> ug^ au ily tartamú időszakok alau elófordul\'akuál, de kozülók az október havában a tapolczai járashoz tartozó Szent- Antal fa, a pacsai járánb^li Urosztouy én Csáoy, én a sala egerizegi járáshoz tai tozo C&#187;áca községekben, továbbá oovrmb^r havábau Gyűrűd községbea, végre mirrsiun hó U1 éu Podturen községbeu lorteul tüzesetek, az uko-zolt kár nagyságánál fogva eléggé sújtó szeren-esetlenségül tekinthetők, B külöaóseu áll ez a Podiureui tüze&#171;etre nézvi, melynél 42 laklúz, B&#163;ámo&#187; niölleki-pulct, takat utáuy é&#187; gazdasági eazaotokkel 20 ezer torintra becsült értékkel lettek a láugok marialékÁvá, s ez&#187;o azereucsét len&#187;ég Podturuu kózaég lakosságának, lagste géuyebb részét érte, kik. vagyonuk mégsem mi nulese által véguyoniorra jutottak; miért m rénzuitre a kóuyoradomáuy gyűjtést folyamatba teuui, s egyazersmint segély esésük végett a nagy méltóságú belügy miuisterumhoz ftilterj-íz-té*t iutézui kötelentiégemn-k Urtottam, s itt hálás kószöueLtel említem fel, hogy a magas belügy minisierium a lüzvéss által leginkább sujiotiak segélyezésére a közpoutí állampénz&#172;tár konyöradományi alapjából 400 frtot utal&#172;ványozni kegyeskedett, mely iwszeg kiosztás végett as illető járási szolgabiró úrhoz már ki is küldeleli.
(Vége következik.)
hírek.
&#8212; Királyi adomány. Említettük la&#172;
punkban annak idején, hogy Gerőly Andor de
rék itzittigazgató ő t&#187;luóg&#171;?tk exüstmeuytigzóje al-
k^unábul Nagy-Kanízaáu disKelőudánt r^ndez-tl,
s az erről siói ló Wajdiia Jóssef könyvnyom&#172;
dájában késsült díszes selyem &#171;*ialapot legfel
sőbb helyre is felterjesztette. Ki alkalomból &#8212;
ő felségeik legmagasabb elhatározása kövelkes-
lében &#8212; a napokban 30 frtuyi adomány érke&#172;
zett a neveseit színigazgató ur kezeihez.
&#8212; Érdekes bünü^i rég tárgyal áj a
nagy-kanizsai kir. tvszék büntető bíróságnál.
fc\\ evi Qiájuii hó 2Ü én lesz végtárgyalása Nagy
György hel> béli lakos elleni gyilkotwági buu-
pernek. A bűneset Jandrasiis Kalaliu cseléd
leánynak meggyilkolása, mely annak idején oiy
nHgy izgalmat keltett városunkban s melynek
rés&Jeteit olvasóink már ismerik lapunk kösle
menyéből U. Mint halljuk a kir. tvazék védőal
hivatalból dr. Fárnek László helybeli ügyvédet
nevezte ki.
&#8212; GÖMféirdönkOen igen csélszerünn
készített uj padok alkalmaztattak. A köpülözé&#171;
azinte kezdetét vette, akik haasuálni kívánják,
rendszeres felügyelet mellett már igénybe
vehetik,
&#8212; C&#187;Öd. Bauer Miksa n.-kanizsai lakos
ellen, bejelentési határidő jul. 24 25 26. idmg
lenestiimepgondnok Eperjesy Sándor. Pertigyelő
Lengjél Lajos.


&#8212; Meghívás. A aa(ry-ksnÍMai tiszti
önsegélyző uAretkezet igazgatóaágáoak t. tag&#172;
jait 187\'J. ÍTÍ május hó 28 án este 6 órakor,
saját helyiségében tartandó igaxgatóságí rendes
ülésre tisztelettel meghívom. Tárgy : I. A múlt
ül esi jegyzőkönyv felolvasása és hitelesítése. 2.
Elnöki jelentés. 3. Kérvények elintézése. 4.
Netalánt indr.ványok. Nagy-Kanizsán, 1879.
évi május hó24. Mashardt, elnök.
&#8212; Zenés mitte. A pünkösdi* ünnepek
alkalmával vasárnap és hétfőn, fél kilencs óra&#172;
kor a városi templomban a főgymnasiumi ifjú&#172;
ság zene éa énekkara közreműködésével wnéi
mise lesz.
&#8212; Országos vi*ir tartsuk hétfőn máj.
26 *n Nagy Kanizsán.
&#8212; Az önkéntes tüzoltó-egylet kösgyü
lése szépszámú résztvevők jelenlétében múlt
csütörtökön megtartatott; a közgyűlési jköny
vet s as érdekes elnöki jelentést lapunk jövő
száma hozza.
&#8212; Áldozó csütörtökön délben *n>-i
jégesővel felhőszakadás vonult Kanizsán keresz&#172;
tül, a fuuteza egéss foly óvá vált, ennek követ
köziében a .Polgár Egylet" kertme^uyitása
május 25-re halasztatott.
&#8212; Ismét öngyilkosság. Németh J4
nos ki&#187;komáromi itltítőscgü vasúti fűtő május
2^)-án reggel egy árnyékszékben nadrágszíj A n
felakasztott* magát, mire észrevették meghall.
Bonczoláa végett a kórházba szállíttatott. Tel-
téaek indokát családi viszonyból ered^ u>k
mondják.
&#8212; Erélyes rendőri nyomozás köveik&#187;/-
lébt u G ügyvéd szolgálójának eltolvnjolt 13
inge megtaláitatott, as egyik tettes fogva, má-
HÍIC nyomoztatik.
&#8212; Megfagyott május 10 én H salom-
vári erdőben egy 10 \'íves gulyás gyerek.
&#8212; A *alamegye4 köiegésesétii bizott&#172;
ság határozata folytáu a bévvízi fürdőben gyógy
Hzertár állittatik fel.
&#8212; Várasd-TopticxAról írja n.;küuk
Keleti György munkatársunk: Számtalan bal-
dsoreocse a vittzout^gság után végre itt 7agyok
Tupliczán hauyatló reményemnek utolsó meu-
liulyéu s megvi^M^ztalödva mondhatom, hogy
napról napra jobban érzem magamat itt a szá-
nakozó természet gyógykestfle** alatt: e meleg
forrás ugy ia talán as a uy a fold szivéből fakad,
mnly sfteretetois euybülá.t &#187;ú^ roz beteg gyér-
uiekeiru; miutha cjjak érozné s osztaná uí^nv&#171;
(lenünket; m&#171;tgkere&#171;i H c^-idatevó vis a testnek
uiind\'-Q fáji\'i részeit a csontvelőig, jótékony
eseppjei behatnak a megromlott sejtekbe B
hangyft az\'irgalommftl hozzák ki azokból a meg-
tomlott, mérges u-dveke.1, hogy a jó vér utat
nyithasson imtgáuak s a megzavart élei folyam
i&#187;nwst a rendes foi gásb* juheAaen, megHzivJM,
megszűri a gyógyvíz a testet r.^y mint mikor
a npongiál kifacsarják; rnudws uio\'mód, egész
ségea, liszta, virágillatos hegyi levegő pedig uj
erőt öinlesztenek a ro&#171;z nedvekt\'il megttsztituit
sejtszövetekbe &#171; véredényekbe. De nem csak a
test, hanem a lélek is megfürdik naponta itt &#187;
vadr-\'gényrts lerraé&#171;tel Virázshatalmu szépségé&#172;
nek szemléletében, mely szelíden elringat a
remélni tanít. &#8222;A tarasz rózsás kebelét kt-
tártH." Oly üde, oly szép, oly ifjú ut a
természet, mint vitözöii után lehetett, mikor
a kiengesztelt Isteu mosolygána njra terem
tette. Mind a lélek, mind a test erős, meg
rázó, de mégis fölemelő a kellemes behatás alatt
áll, melynek eredménye a megrongált egész&#172;
ségi állapotra csak júkóvelkeaniéuy ú lehet,
amint e/l igazolja sxás és SZÁZ teljesen felüdült
sokszor a legsúlyosabb t*-sti betegségtől felsza&#172;
badított ember hála szava, melylyel dicsérik s
áldják a természet &#171; bámulatos hatású gyógy&#172;
helyéi, honuao ha talán néha nem is egészeu
meggyógyulva, dn miodaoeselre megkóayeb-
bülvii távozik a beteg; így megvigasz aludva
várom éu is lőle nyouittsxló bajom jubbra tor-
duIá-iát A mi máskülönben a fürdői életet íl-
Inti az most még cs*nHes, egyhangú a vendé&#172;
gek ssáma még ígen csekély, mert a mostoha
időjárás az utakai soká elzárva tartotta; első íz
ben a Mura kíáradása engem is visszaterelt
uiumról a kötél egy hétig kellett a&#171; indulásra
várakoznom Az életfen tartási szükségletek sem
épen drágák ; mindent Összefoglalva 2 frt s né-
h-iny krujczárt tizetek el naponta, sat.
A Hzéke&#187;felhérvári orsaágos gazda értekezlet jtiuiua 2&#8212;5 én lartatik meg. ZaU-megye gazdasági egyesiilele részéről megjele&#172;nésre felkéretlek: Svastica BentS ur elnökié le alatt Modrovica Gergely, Baán Kálmán, Belu&#171; Jóasef, Bessenyei Ernő, Háczky Kálmán, Zala&#172;bért Horváth Mór, Koaigniajer Jáno&#171;, B. Pmfae-ány Gesa, Skublicslstván, Skublics Jenő, Sze&#172;keres József, Ssily Dezső és Ziegler L&#187;josurak.
&#8212; Említettük. h&#171;gy ar. iparos ifjúság
vándorgyűlését a miniszter alaki hiáuy miatt
be ti luAla. Hogy a vándorgyűlés megtartható
legyen, Benkő István é* &#8226; vesaprémi ipáros-ií
jak egylete tisztikarának aláii ásával ujabb
meghivás bocsáttatott ki, a küldetett szét a ha&#172;
sai ssaktestületek hes, s így a vándorgy ülés
Székesfehérvárott juo. 2 án megUrtstni fog.

TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.

ZALAI KÖZLÖNY.

MÁJUS 25 fa 1879.



- A cxákturnyal fiókbörtöohei bur-
lónraeitorré & lúUgyíií Által .H&#187;n&#187;&#171; István bőr-
töuör neveltetett ki.
&#8212; löléledt vulkán. A Balaton irá
njában íjsiakkoletró! délnyugatnak Oíapí kúp-
hegnek ígj\'ke, a CoMnci ujabban gJÖDgén
(Ojtulog. A többi &#171;ok közt 6 hogy i&#187; a kialudt
rulkiouk noribaa emlittetik. Egy aradi lap
hirMiteltn wt magán leTÍl nyomán.
_ A Z.-Szt. Gróth járá&#171;i Unitó egy&#172;let f. é. raájo&#187; hó 29-én reggel 9 órakor Zala&#172;bérben a rom. kath. népiakols helyiségében tarlandja wokott UT&#171;SIÍ kotgyuié&#171;ét. E gyü-Ifare ai egyleli tagokat és a nemeskeblü tao-iinybarátokat tiaítelftttel meghívja. Sl.-örólhoo, május 20-án 1879. Elnöki megbiiásból: Békefi Elek, egyleü jegyio.
_ A budapesti növoadókpapiiag ma-gyár eg) házirodalmi iskolája által a növeldei énekkar kiSzreroükadéséval 1879. május 22-én alapítási ünnepély tartatott. 1. Hymnus ment Alajoehoí, éneklő a kar. 2. Elnöki megnjiló beaiéd. T.rlá Vogl Márton. 3. Ima a siúz Anyáhol, Sengerlíl. Éneklé a kar. 4. A keresl&#172;tén" vallás a költésiéiben, elóadá Homicskó Jenő 5 iBten mind.nható, Lachnertöl. Eueklé a kar. 6. Az elsí oáz. Költemény Kiss Jóaüef tói. 7 Emlékezés, Kirchnertöl. Harmoniumon eliail* Káuzli Dezsí. 8. Jegyzői jelentés. Olvasá Tolhfalussy Béla. !). Utóhangok, Sehnaubelitöl. Éneklé a kar. 10. Eluöki ifrsxó. 11. Huségfo-gadaa, Sengertól. Éneklú a. kar.
- Heghlvás. A keszthelyi m. kir. gazd.
tanintézet hallgatósága felerészben a .Sfgély-
eeylef, felerészben pedig a &#8222;Deák-köny?tAr&#171;
javára 1S79. évi június 7-én &#8222;Hérvizen" lárt-
kúrü tavaszi mulatságot rendez. Kezdete dél&#172;
után 0 órakor. Egy családjcgy 3 frt, Bieraély-
iegy 1 frt Jegyek előre válthatók ai in\'ézeti
olvasó-teremben naponkint délelőtt 11 &#8212; 12 óra
között. Kéretnek a l. bolgyek lehető legegysze&#172;
rűbben megjelenni. Kos&#171; idő esetén ugyan e hó
14-én fog megtartatni. Fclttlfiietétekkobiönetlel
fogadtatnak és hirlapilag nyugiáztatnak.
Jleyhitátl. A muraközi tanító-kör
kiifgyülcsút május hú 29 én délelőtt U órakor í.\'aákioruyan a polgári iskola helyiségében fogja megurtani, melyro a t. tagtársaké, tanügy ba&#172;rátai tisztelettel megbivatnak. TárgyitiTozai. I. Kluüki meguyitás után a mull gyűlés jegyzö&#172;könyvének hitelesítőié. 2. Túulujitás. 3. Gya&#172;korlati elÓMtUs asámUnbú), előadja Csumadia János ur. 4 Ugyaucsíik gyakorlati előadás ter&#172;mészettanból előadja Walló Vilmos ur. ö. Bu *dapesl k\'-lellcKzésfínil, értekezik Szántó Károly ur. ti. Fala Mihály ur bemulatja a Ulephonl. 7. A tnmiuegyltiick urazágua szövetségének alap-Bsabalyai megvitatása s esetleg elfogadása, b. ludilváuyok s -g_\\ éb kebli ügyek elinté/.ís&#171;. K&#171;ll Csáktornyán, I&#171;7U május 21 én. Jeuey liusz\'ftv, korelnök.
&#8212; A Mlirtl folyón való halászat
Stájerországban >z oltani halászati egylet állal
egészbea kibérel.élni száuiiékululik, töleg az
okból, bogy annak nemes haUkkal való bené-
p>-sitésél eszkitzölje s okszerű eljárást terjesz-
szen t-zen reményteljesnek tekinthető halasvis
vidékein oly módon, hogy a halászatot nagyobb
területekre az éeuzerü halteuyéWési és halá&#172;
szati szabályoknak míndeub^n eleget tévő al&#172;
bérlőknek adja ki. A Mura lolyó jxleulegi ha
laszali jogbéi lóivel a tárgyalásuk már folya&#172;
maiban vannak.
&#8212; RövUl hirek. Németh Keresztúri esperet) Ki\'Váea József lu.-ghitll. &#8212; Orosházán t&#187;gv gazdug tiu. méazszcl él. &#8212; Szegedeu Jóiset fóberczeg palotát építtet. &#8212; Soldosué i\'árisba megy harmadlél havi szuuidőre. &#8212; Konslauti nápolyban nagy a drágaság. &#8212; T>>ponáron, Kaposvár mellett, postahivatal lépett életbe. &#8212; A horvát tartomány gyűl és jun. 1U re ötsaehi-vatik. &#8212; Váczolt a tauitók márc2Íua 1. óta nem kaptak fizetést. &#8212; Gyöngyösen Vahot Imre és Sándor születeti házát emléktáblával j-lülik meg. &#8212; A ai*. N." május 21-ig ÓH ezer frtot gyűjtött a vizkárosullaknak. &#8212; A tehérvári kiállítás július 15-igtart. &#8212; Bulgária tejedelme juu. 17 én lép Váruáuál a bolgár földre.
Kinyeri?
Síében, máj. 21 én: Ml, 47, 62, úi, 68. Prága, , . 4\'J, 71, 35. Gó, 4. Lemberg , , 39, 43, 23, 73, H9.
Irodalom.
iK ruvat aUtt mt-gomliutt munkák Na^y K&#171;-Biuia Wijrfito JA&#187;s&#171;f k<>ii>vkpre*krdéie álul m*-g-rendel li <-tŰk )
&#8212; &#8222;ütdzftdok* május havi fű/ete meg
jeleut Th*Jy Kálmán nJJu&#187;4ululi hadjárat
1707 ben* caimá aagyérdoka II. küsleméoyé
vei. Károlyi Árpitól: Adalék Dobó István
és bal ássa János összeesküvéséhez sat. Szer
keszti Szilágyi Sándor a magyar törtéoelmi
társulat órdtnadoa titkára. \'
&#8212; Üj zenemű. Táborszky é* Parnch arak
aeueroükereak* désében m-g jelent, Nászén&#171;k&#171;k*
keringő, zoogorára ssercé itj. Fahrbach Fülöp.

A zenemű Ó csásxári és apostoli királyi fel&#172;ségeik esküvőjének 25 évfordulója Íratott. Ára 1 frt.
&#8212; Slampfel Károly pozsonyi kir. akadé&#172;miai könyvkereskedő kiadásában megjelenő ,Hab Kábyu regény III. és IV-ik füzete bekül&#172;detett hozzánk. Ára 50&#8212;50 kr. Jókai, e jele* magyar regény izersője. Pozsonyban Urtott belőle nagyhatású felolvasást. Ai első kötet e 4 füaettel betij&#171;sve van.
hírek.
&#8212; Anyagi helyzetünk iüusxirátlójához.
Aradmegyében, Világuson egy bel telek bíl s
egv ssfilóbÖl álló ingatlan, melyre egy aradi
hitelező par évvel eielÓtt 400 frtot kölcsöosÖtt
a bírói harmadik árverésen 4 frt 90 kron va
gyis négy frt kilenciven krajcsáron kelt el.
Az árverés helyszínén, a jegyzői irodában mint
egy huss világosi lakos, köztük a segédjngyső
is jelen volt s es utóbi a bel telekre csapa
tréfából 10 krral Mbbot Ígért, miot eMtte v*
laki, as as 70 krt Nem csekély volt astán
meglepetése, mikor leütötték &#8222;hogy senki töb&#172;
bet harmadssor" és a beltelek hetven krert
tulajdonában meat át. Ugyanígy lett as 1130
öle* szöM 4 frt 20 krtfrt, egy másik árverelő
birtoka. Biz esek valóban ssumoru viszonyok.
Ausztriában sincsenek egyébiránt másként,
Stájerországban a mait márcsiushó folyamá&#172;
ban napunkint átlag két parasstcsalád iisetett
el végrehajtási utón házából éa telkérül. A
hivatalos lap ra&rczius havában 207 végrehaj&#172;
tási árverési hirdetést közölt. Ti* esetben maga
az államkincstár volt kénytelen adóhátra&#172;
lékok miatt árverést kérelmeim, hogy hány
más esetben okosta a túlságos adóteher as il&#172;
lető család romlását, ast a kimutatásából, fáj&#172;
dalom, kivenni nem lehet. Hogy a végrehajtá
sok minő folyamatot vesznek, ast megítélhetni
a következő valóban elszomorító esetről: Már-
Czius 31-én tartatott egy kráoichsfeldi nagy
birtok harmadik árverése. A birtok becsára
145.U00 frt; az árverésen egy árverelő, dr
Borzé ugyíéd volt jelen, aki többet ígérő hi&#172;
ányában a birtokot &#8212; száz forinton vette meg.
&#8212; A itegedi zenhzek erdőkében Czapik
János dttitni senetaoár fnlhivást tesz kösse a
.Szeg. Hiradó**ban. A zenészek nem bírtak
IUÁS vagynunal, raiut Mollcmi tókéjokk&#171;l; leg&#172;
nagyobb rémt nem volt biztosított Hietésuk, s
éj uuppalí verejtékes munkával tartották fenn
magokat és családjaikat s munkskörliktől as
Arvi* fulytáu elesvén, a legsujtabbak kőié tar&#172;
toznak. Ea asosztál; Sieged&#171;n, ali^ pár kivi\'--
túliul, tnngyar, s épen mert as, nuin tud ala-
missuát kérni, h&#187;p-m kétes retu-iu^ D^&#171;Í, batl-
gutva tűri nefiés aomát. Az t-mli\'ett rfuetanár
st hazai zr* nem ii vénztík, tanárok s általábau a
teoeburálok B^yelmét felhívja e körülroényr\'*,
a kéri őket, hogy addig is, niig a szegedi zené*
szűk Ás zenetanáruk újra keretiétforráshos jut&#172;
hatnak, szükségeik euyhitéftér^ haogversenye
leet rcodexzi\' "k. A b*^g^ Ul**iid*> aiiományok a
pS\'-tt^edi Híradó" sz>irkes2tűt>é|réhez Szegedre
küldendők.
&#8212; ílnynald Lajo* kalocsai érsek fogad->ládáról a kuvetkesőket írják. Üaynald tiib-^r-jk-jt a gócba jó álluinásou üanepélyeaen fo&#172;gadták Kalocsáo, a iliadalkupu essmejét azoo-bno, melyet terveztek, a r>>*% íitó miatt i.^m le-h>\'tt^tt megvali-titani. tV &#8226; kucai s 1\'iO bandéria lista vonult ki a bib>Tuok elé; a azékeskápta-lau részérói oaegjelantrk: L.chtcDsteignr éa tíendtí kanonokok, a politikai hatosaguk és a község képviselő, s osek élén üajari lorvéuy széki biró, szóaok. Az érsaki paluta előtt egy diadalív volt felállítva, melynek e^yík oldalán: n L^ííy üdvözöl ve kaluctiai bi boros főpáazto runk", a másik oldalon : &#8222;Isten dus áldása ki sérje lépteid* felírásukat viselte. Az iskolák nö vendéket s a tűzoltók képezték itt a sorfalat, a lé pestiseié u apacsait a &#171; a&#187;ctDÍuárium nÜreodé-kei állottak. A lépc^ófőuél a bíbornokot, Antu novics püspök a klerns nevebea, továbbá a kir törvényszék, járásbíróság testülete, vesetve Nyers tor vény&#171;zéki eloök által, az ügyvédi kar Hoffinaoo ügy veddel élén, a jó<ékr.ny nő egylet küldöttsége &#9632; as apacsak üdvözöllek. A nemen testúr, a ki a biborooki kalapot h<>zza, lő éo érkezett Kalocsára s mnléa ünoepélye sen fogadták.
&#8212; Ujytukák. Amint jól értesült körök
ben beszélik, máris elbatárustatutt, hogy as
osztrák-magyar hadsereg uj lőfegyvereket ksp.
E*en uj gyilkoló esskost Kropacaek őrnagy ta&#172;
lálta fel, tizenhat töltényt lr*hol egysserre belé
rakni és két parcz alatt e^ymá>>uiáo kilóm. A
lövegek Kétezer méternyire visznek, A (ölté&#172;
nyek egy reserv cső boa r*nt>ak el hely esve,
honnan a putkacrfőbe Hítélnek ál egy nyomás
álul minden lövés niaa\'.
&#8212; Lulu a ítiluk között. Napóleon Lajos
herezng Afrikába érkezett april 1-énjB min
Ltarbtabót as aofot íapoknsk tár írják, iáidéi
az ottani kikötőben a , Üaoube" fedélcetről
partra ssállott, az oda sereglett nagy nép tömeg
lelkes éijensésbwa tört ki, míg as otthorgonyozó

íajók mindnyájan ünnepelyeteo lel voltak lo&#172;bogózva. A csánxári öokónytes igen frisea oó-sett kí s megUtszott, hogy nagyon tetszett neki a szívélyes fogadtatás. &#8212; A hercseg Dúcban ban marad mindaddig, míg Chelmaford visasa nem tér Kkoweból, amidőn Wood ezredes fő-íssál\'iiiára megy B e hadosslopnál marad. &#8212; Less tehát alkalma ő fentégének élvesni as afrikai hadjárat egész éleményeit; mert Wood hadoaslopa a legmeréssebb hadműveletekbe fo-
ott a agyaocaak zaklatja a zulukat.
&#8212; Dr. C. M. Farber cs. kir. izab.
>uriiá&#187; májszappato. as egyetlen uksserü
fogtisst- és fenntartó easkös, 20 év óta igen
hiree; díjazott LOOSIOB 1862. Paris 1&#187;78.
reá vonatkozólag as alólirt nagy-kereskedés
ben; előlegek minden nagyobb gyógyszertár&#172;
ban és ülatsser kereskedésben bei- és kulföl-
ön F. Grienateidl Bécs, I. Sorjoenelsgasae
(ro. 7. (848 3&#8212;6)
&#8212; Kaufmann 4* Simon hamburgi cség,
hirdetésére hívjak fel s figyelmet; isó van
abban eredeti sorsjegyekről, melyek főnyere&#172;
ményekkel bőven el vannak látva; esen sorsje&#172;
gyek nálunk is gyanithatólag kelendőségnek
örvendenek. Ezen villalat méltó a teljes biza&#172;
lomra, miután állami jótállással keseltetik s a
cség szolídiUaáról országszerte hires.
&#8212; As oro$tok legújabb átka. Legújabb
jelentések szerint most Orossorsaág több részét
láskssereg lepi el, mely a vetéseket és fákat
tökéleteean elpusstitja. Jelisawetpol kormányzó
varosból jelentik, hogy a Kúra folyó mentén
TertértŐl egészen Akastafaíg a táskák *gy láb
nyi magasságra lepik el a mezőket, réteket és
kerteket. Nemcsak hogy esek elpusstitják a
füveket es csemetéket, még fa kergét is lerág&#172;
ják. As illető helységek lakói kétségbe esnek
és közel állnak as éhhalálhos. Jelisawetpol
kormányzója táviratilag pénzsegélyért folya&#172;
modott a kormányhoz. Folyó hó 4-én a Poti-
Ttflisi vasat sín vonalára a sáskák oly sürü tö-
>egekben szálltak, hogy a Pottbol Tiflia felé köslekedÓ vonat megakadt és csak öt órai ké&#172;séssel a vasúti tér megtisztítása után, folylat-hat\'a útját.
&#8212; Hurczoiok tegilyetiüré. As osztrák
hazafias segélyegylet, elbatárosta, hogy ason
invalidusok, kik a bosniaishercsegovioaíoccu-
patio alatt kapott sebek vagy betegségek kö&#172;
vetkeztében keresetképtelenek lettek, továbbá
az itt elesettek özvegyei és árvii részére egy
egy 140.000 frtnyi tőke kamatai évenkénti se
gélyezésére fordiltsssék. Ennek következtében
132 alapítvány állapíttatott meg. As ilyen éven-
kinli segélyezésért való kérvények a követkeső
bizonylatokkal szereUndÓk fel: bizonyitváoy
arról, hogy folyamodú a búsmai etc. hadjárat
alatt megsebesiltetelt vagy megbetegedett; ur
vosi bisonyitvány a megsebesités v&#187;gy beteg&#172;
ség minősegéről, annak követkesményéról, nem
különbeu a kereset képtelenség alant jegyzett
fokairól: szegénységi bizonyítvány; as illető
katonai vagv polgári hatóság megerősítése s
ajánlata. Özvegyeknél : a vagyoni viszonyok
s a gyermekek asáma, valamint bizonyítvány
arról, hogy férjök az occupatio alatt elesett,
vagy as itt szerzett betegség következtében el&#172;
halt. A kérvények .egkésóbb 1879. május
3l-éig az osztrák hazafias segély egylethez Bécs
uri-utcza 7. sz. alá nyújtandók be. A 132 ala&#172;
pítvány következőkép állapíttatott még: 6 e
littzükar ré&#187;zére 100 Írtjával, 18 köz vitéz ín
validusok rásére 80 írtjával, 27 közvités inva&#172;
lidus részere 60 frtjával, 31 kösviléz invalidus
részére 40 frtjával, katonai özvegyek és árvák
részére 12 alapítvány 100 frtjával, 9 alapít&#172;
vány 80 frtjával, lö alapítvány 60 frtjával és
14 alapítvány 40 frtjával.
Czleti szemle.
1879. Május 24.
A* id<tjáráfl e h&#171;t*?o &#187;em volt álladalos. De röit mrl*>g uapok homs ?&#187; azoktól lőttek felváltra as e*t4jn idűjárú atoobao az uralgd volt.
A vasnti forgalois urnát miadaa iriaj feU nyit&#187;a TIU, &#187; amiut el<5re látható vala a k*zl*lce d^sí ak&#171;d*lrok véffre hetek óta pangó üzlet imAl újult eríWet ft-léledréu, e hétaO már rég ót H nem ta paaztalt elénkségat fejtett ki A foljioa a&r&#171;k&#171;4fi vétel kedv etl.-n&#171;h&#171;n a kínálat c*ek*iy volt es több&#172;nyire alártadelt fajokra t&#171;rj&#171;dt.
Az áluUánoa haufulat sulárd Árak emel keduek.
Buxa iránt uafV\'io élénk kereslet fejISdöli árak 20&#8212;*) krral feUbb gaállUk.
Rozi if jó vétBUaJraek firrsoiiett a f*la&#171;rtth menuyiiiíyok legnagassbb irakon keltek el.
Árpa éa sab cs&#171;kilj AUtM ft?jtettek , árak Táitoaatlaook maradtak.
TeDgeri szilárd irinytatot Uvatatt s jó vátst kedvnak OrvendMl; árak sxoobao fcsvet&#171;t kOlÖnbflc
s&#171;k a

Paplrszeletek.
&#8212; Egy darab kenrerat dngoU a*ebre a kis
fia ii aK7 maJMolt a noba tsOgUUbsév Anrja lát-
Tán ast, kardi t3U.
&#8212; sitt ssael Pistik* ?
Uo-or-aaát, felelt ij&#171;d&#187;&#171;
&#8212; Mutasd meg ? faggatódsik tovább as ura-
&#8212; Nem bírom kir enni, (t. L a ss&#171;&#171;l&#187;6l) taW
tiolt Piatiks riva.
Egy maraakereskedS elmsat aasnlril s lafks ssUbbi raiuti állomásig, bőgj ott még as nap egy tkállítmáoyt faladjoD. Miután ssonban o&#171;&#171; vdtt arhajKállitJ kocsi, várnia kellett, &#187;aD&#171;lfogrs aeie-iek nicfoyagutásul azt tárírta: .Mistáa s&#171; a vonat iám vita niaglTaJ ökröket, tehát csak holnap J4&#187;ak t*
E^r Drftca t icinbái m&#187;(syitáa&kor &#8226;{/ ari ÜÓ elé n/onuit ét <lStte h&#171;ljel fofUlt. .Tadjm-f ondja a DŐ, Bbog;y netrexik u iljreo Tuftleut fB
Ho&#171;jne tadnim, elSiikeojiégiuk mondják- &#8212; U.tta a iQa moiolyorft
Kiaslt a ui(ia; falamU OJjoUen maJackij*. irt ritt il a falamia apraja nagyja, bibor(TÍs aaonbao a fdlbjugató iiria-rÍTá> a dad* délutáni álmát, ig; ni\\:
&#8212; H>ll(>uuak Bár ti bibáuk, hiau íut lik tudhatnátok, hofj innák diglik kin.k rU.
Saierkeaztől Qsenet
3477. B&#171;ci. Nem közölhetők. F T -oak HÓMI
poitailag itkaidoUQk.
3478. 8a). Alsó-Donborn. Lapunk májaa 4 ki
36-dik Bmánábao megjelent. A vig.eazáaioláit ktafibb
sköiöiiietjük. H* tia nem kapták volna mag a Izett szamot, Kivojea megkQldjük ajolag.
V i 8 u t 1 meuetreatL
A budi-pesti idómutató óra szériát,
Indul KauUsiíról
Vonat hotm:
&#8226;**>&#187; Ora Pira. IdS
306 KM4k, Ifohitu.Uombovár &#8226; Fiuaiba 4 48 rHfl
11* . . . , lí 30 délat
212 Hnd* P&#171;U&#187; 4 *8 r&#171;vrt#i
30^ &#8226; 3 6 dttst.
304 u 30 u&#187;.
31HB*eabe (Ssombathelr, Bies-UjbaU (&#9830;14,5 8 reffnl
301 . 11 48 eme
310 Soprooba S 3&#187; <l&#171;liu.
203 Triestbe ei PrágerfaufoD kere-ztfll
Grács é- B&#171;cabe 4 50 reggel
Triegtbe él Frágerhufun keresztül
Urácz éa Becabe 2 47 délat
Érkezik lüuiizs&ra
honnét:
21ti üWzék, Mohács, OomboTár a F.uaóból 1 41 del&#171;l
\'&#8226;ftW , &#8222; , . 11 11 estvs
Huda-Peetrfil &#171; 30 reff&#171;l.
S 5 delat.
.&#8226; 9 44 sátra
3M H&#171;,-.brtl (H.omb.th. Beoa-Ujbelr>f&#171;>lSl 10 27 estre
^&#9632;i ,. &#8222; . &#8222;45 r&#187;gnl
316 Soproojból U 63 dilsl.
&#8226;2\\A H&#171;csb5l Orá,., Uarborg, Pragerbof
f&#171;16l 4 U rsgfsl
2\'U Tr,&#171;.&#187;l ** Bécaból Marburg, Pragei-
i.of felSl 1 31 delat.
ií<>4 Tri,&#171;t- *&#8226; V.llaebból Prágerbof f&#171;46t 11 &#8212; eet*e
Uarbnrgba otatUkoxái VilU&#171;b ia Kr*af&#8226;&#8226;!%&#9632;&#8226; tbftl
. . &#8226; Ptano-&#187;íe&#171;tMl
Felelős szerkesztő: Batorfi
Aviso!
A n. c. közönséget és igen tisztelt vevőimet ezeuoel érteaitem, miszerint mobt Bécsből a legújabb és divatosabbat, ék&#172;szerekben arany és ezüstben hoztam és a legjotanyosabb ár mellett árusítom.
Különösen alkalmasak menyasszonyi és bérmálasi ajándékul.
Nagy-Kanizsán 1979.
HELFY B.,
ekueréu.
VÉOELáDÁS.
Alulírott tiasUletUl értaaitem a a. é. kfota-aéget, mialartot Bllttaal fÍMaHaf,yfc.aa. régatt a b&#171;&#171;D-tajállatú mindenféle férő oltöojOkre raló gyapjú, móló él nV kalnaka. aagiDU ia róí aaiaira ia V&#187;lamiir< a megtaTt kiaa nkákat, friri ároa alól 20 &#9632;ii.-lekk&#187;l olcaóbbao régeladáara nooijtom- Ugyatiata *ian kelőiéből, nrindanaefJQ férfióltODjkétiiteare ugyao ily árleéngadés mellett megrendeléseket elfogadok, e att agy mint edéig asoltdan a pontosan elkeauttetni igerem Aately tate-mes sngadminyoél fogva a n. é. köiönaig ssáaaol megrendeláaét aiáutul kérve.
Nagv-Kanissa, mijul bo 1879. (S49 3&#8212;4)
Tiszteletül ÓIT UATT0SB Ó
&#8226; I rovat alatt koaiOtUVt relal&#171;Mé&#171;el in
válall &#8226; Saark.

PILEPSIA
t"bb mint Tl^OOO &#8226;ÜterTel gyó-
gjitutott- 888 6&#8212;15
HIRDETÉS

ÉVFOLYAM

ZALAI KÖZLÖK Y.

MÁJUS 25 eo 1879.



xz

p




Unyomva.
30 ív itt > legjobb ,iker&#187;k mellett fennáll mlii.l.iiu-ml) sysaar setsiléftk f. saienttsl aksislysll. Inint étvátjkiiny, l.uuorulú). vár. találás ói araayér rllen Klllsnm.n olr éjjeneknek ajánlva, kik niS el-t módot folvuttaak.
HsailsitiMk tsrvesytlsi siatettttaek
Egy lepecsételt eredeti doboz ára I frt. o é.
CRANCZIA BORSZESZ SÓVAL.
W^ A legi,ir-(;l.ixhati>l,b flll8*jrély*ö &#171;&#187;er&#171; &#187; &#171;envedó &#8226;mberiaegnek
I mindeo belid e> ktitsS gynllmdájnil, a |&#171;el0bb bet&#187;fief ellen, nin-denoemO >el>eaaleaek, fej-, fül- e> fogfájáa, refi lervek és ovill &#187;ebek, rákrekéljsk, lUxök, iceragyalladás. miodeoaema benolái éa léraléa atK b
Ovegakbm használati utasítással együtt 80 kr. o. é
Moll A. gyógyszerész, ca. kir. udvari szállítónál, Bécs,,
Tuchlaaben.
Rftklár %% Állam mindet. hiroeTes tfógj%x*,rtkríh*.n &#187;a&#171;y fflimor ker&#171;sk&#171;déB^b&#171;n K&ktár nílküli helrai^ekhen magincgyánek nagyobb aaecreudttleieki.il mAgfetalü árleanfedúsbeu ré.acüluok.
A t. el. kösőD&#187;&#171;K kéretik faat&rozotUn Moll-t^le kéBiiUnényt reodt\'Iní éa cuak oljanok*t rtfogadüi, melyik faját óvja^jen óm *láiri &#8226;ómmal ranoak ellátva.
legujabbaD javitottsaögecsreDd-ster 1&#8212;4 vonó marhára alkal&#172;mazva, ssalmaháuyóval, rosta é&#171; tisititó, l&#187; és i-pe&#171;t vas állvinyon li-gnjabb s<&#171;rkeselA, Urlóa, éa felette olcsó írókon átallnunk a rasdq kivitslnek Béca- ét Pattról j6tállas mollett.
PjaV* Jíravaló ügToSkök kereatntuek. *^BJ
lltyftart Ph. ét társa gépgyáruk Frankfurtom
a Maj.a mellett. (852 3-H)
ttmsiimmmmmimt
Különösen figyelemre méltó a hírneves
Dr. Forti-féle
SEB-TAPASZ,
mely rendkívüli grógyereje, elvllaaitó, érleli t fájdalom csillapító hatás* álul leggyoraabb, legbiitosabb &#8226; egy-siertmind gyökeres gyógyulást eaiköiöl kulönaemtt bt)-jókban. &#8212; Ilj- bajok a torokgyulladás, légcsíhurnt, k 6 r k i a-barnsság, hartyáagyik (Croup, angina) min-dennemfi megsértések, harapás, sinráa, vágat vagy égés iltal támadbatii sebek, megforráiások, darán- Tag/ méhmorások, konok fekéíjek, tuutok (contanók) meg&#172;lepő gyors fájdalomcsillapítással &#8212; rögiöU daganatok, gttmok, táljogok, pokolvar, (carbunculua piutula ma-íigna), megkeménykadétek, genyedések, vérkelésak, minden mirigybetegségek, görvélyee fekéljek, fagyda-ganat, ujjféreg, kQrftnnné>eg, Tadhns, ta^nivacs, ctoot-&#9632;IU, ki6csamitás és megránduláank, helyi oam; továbbá a szüléé folvtáni lábfelfsk.dáaok éa sebek, fájós, íekély-lett vagy már geayea BOÍ mell. &#8212; Sok nó mar csirá-ban volt emlőráktól, &#8212; a különben elkerülhetlen élet&#172;veszélyes sebészi műtétnek mertetésével &#8212; egyedül esea j^lea aebtapasm használata Által menekült meg.
Végre a testbe teljesen Wmélyedt bárminemű szálka, vagy darázs és méh fullánkja csupán ezen ta&#172;pasznak rövid idei használaU folytán annyira előtűnik, hogy azután a testből közönségeim ttznbad kézzel, sebészi műtét és fajdalom nélkül könnyen kihúzható, mire a aab gyógyulása nem sokára bekövetkezik.
Ezen megbecsülhetleo gyógyszer, melynek jelessége leghitelesebb egyének számos s különös kívánatra bár mikor felmutatható bizonyítványai által már régen Á legfényesebben elismertetett &#8212; rendkívüli s legkülönne. mübb esetekben megpróbált hatásánál és felt&nü sikeres eredményénél fogva, melyek használata által még elavult bajokban is eléretnek, jól megalapított birét kéuégbe-vonhitlann) igazolja.
Egy csomag ár% 60 kr, nagyobb csomagé 1 frt használati utasítással együtt, postán küldve 20 krral több. Egy forintnyi csomagnál kissebb szállítmány nem teljesittetik.
Központi küldeményezo raktár: Pralin TÖKÖK JÓZSEF gyógynerész urnái, király utcza 7-ik &#171;z. a. N a g y K a n i z s á n: Práger Béla gyógy&#172;szertárában, Belus József gyógysaer-tárában, AlsóLendvánl Kis Béla gyógyszertárában. Sümegen : Stamborszky L. Szombathelyen Pillich P. gyógyszertárbaD.
A t. ez. gyógyszerész urak, kik raktárt elvállalni hajlandók lennének, filszólliltatnak, miszerint e részbeni ajánlataikat ezen gyógyszer kéasitojéhez FOKTI LÁSZ&#172;LÓHOZ ciimeive: Budape.1 (Ráciváros, Bocskay tér, 719. tsám) bekfildeni szíveskedjenek, ki megrendeléseket is pontosan teljesít.
&#9632;9* Vidéki bérmentes levelek általi megrendelé&#172;
sek az árnak késipénzbeni beküldése, vsgy postai utalvány,
vagy utánvét mellett tüstént és legpontosabban tel
jesittetnek. (,668 44-50)
ooooooooooooooooooc
O Villám-háritók.
Alulirt ajánlja a természattani tudomány által legjobbnak bizonyult fémekből összeállí&#172;tott, üzleteben kapható villámhárítókat, mely elkészítés után vülanygép által megróbálva a legjobbnak bizonyultak.
SZABÓ FEREHCZ,
lsvk&#187;to* meiter, S*omb&ikiely&#171;a.
Umrath és Társa Prágában. Mezőgazdasági gép gyárosok
ajánlják a. aulára kivitel, kAnya jiri*, nagy mtinkjiképttaég, ea
tftila c&#187;épl.ar*1 legelóovOMbbm i.m*rt korllmtaja, ngy rámáo
állí, BÍnt kerekek&#171;o ji.ro
jifgány-ctépl6ké*z0leteiiret
- MI. 8 H, na Mttr sr^ekj
Tavibbá kasain** ksJ4oi.lt &#187;>&#171;v**a &#171;s tli&#171;aí&#171; )&#8226; BioSiéií ttntfc* r&#171;Mikat, katotkn atornoliikat é&#187;
á (836 13&#8212;25)
) Képe* iry^jt*t&#187;k Waai nyelven infyen es dijmentean.
(858 3-4)

Vyujtsauk kezet a szereucséoek!
||OLL SEIDLITZ - PORA
400,000 marin
rAa>&#187;r&#171;méD7t nyojt krdvető &#171;s&#171;tben a lef&#171;|attk np pttp2.ifs.irM-
lát, nelj a majái tt&#171;TBÍay *1U1 )6iíh*gjvt. én bistoeftva v&#171;D
Eien aj tervétet clönjf abban Ül, hogj níhaay btinap lefuly.ua alatt 7 Mnoláabao 44.000 myvtmémyMk okvetlen ki&#171;or-&#8226;elái alá kell kerülőié, kttitdk Lalálkouk 400,000 ítiayi íouyt-remény, réailag pedig:
1 nyerem, i m. 12.0U0
S4 nyerem. 4 m. lO.tXM
6 nyerem, i m. 8000
M oyerem. 4 DJ. 5000
71 nyerem. 4 m. 3000
217 nyerem. 4 m 2000
531 nyerem. 4 m. 1000
S73 nyerem. 4 m. 600
95t) aycren. 4 m. 301)
í4,76O nyerem. 4 m. 138
&#8226;nvhuxi is eiet. na ar u :ium
t Dvetem & m. 250,000
1 njorem á m. 150,000
l ayprein. i &#171;. 100,000
1 nyerem i m. 60,000
Csak akkor valódi, J; ^"J
1 DTerem i m. 50,000
2 nyerem á m. 40,000
2 nyoi-em. i m. 30,000
5 nyerem. 4 m. 2ö,000
2 nyerem 4 m. 20,000
12nyer&#171;m. 4 &#187; 15,000
A legközelebbi cl&#187;ő nyeri y
által biztosított peax-kúorsoláj bivaUIoian ilUpitUtott meg és
már t. ért június hó 11- és 12. lesz
% kGvetkexS öMXPfbe kerül;
1 &#171;gésx eredeti tonjegjotk ára csak 6 márka vagy 3 frt &#171;)kr. o.é.b.
1 Tél . . . . 3 , . 1 . 7.S . ,
1 negyed &#8222; , . . I\'/T . &#9632; &#8212; . *> &#8226; &#8226;
j alb. ellen
Valamennyi megbizas as Qtneg elQ1<"gei beküldése vagy poBtaaUlvány mellett aconaal éa a legnagyobb gonddal eeskŐxoJ-itítik, miud&#171;Dki magát as állam csimerevel ellátott eredeti sora&#172;jegyet kapván tőlünk ke*ébei.
A ncgrendeltíarkhes * mt>gk>T&#171;Dtat6 bíraUloa terrezetek dij oelkQl mellékelt\'-tiji k minden huiáa után pedig feUsólitáa uél-kQI küldjflk reasUeTdinknck a hivatalon haxáji jegyzéket.
Hal-májolaj.
KrohoM é&#171; társától

A ayerem^nyek kifizetése mindenkor pontosan aa állam jótilláiiA mellett történik a akár köxvt-tlen megküldéae ragy ki*á-aatra érdekeUjrÍQkaek Ausztria minden nagyobb piaexato fennálló öMsekütf>t&#171;Wink iluű kézbeaittetbetik.
Vállalata oknak mindenkor k ed teteti a szerencse, aok más tekintélye* nyeremény köxött gyakran u elaŐ fBnyere&#171;nényekD&#171;k nrvendten a&#171;, m&#171;lyek ai érdekelteknek kt* vétlenül fi tettettek ki.
(Norvégiában).
Az ily a ipgn.lárd.\\bb alapon nyugvó villa latnál, elürelát-bat^lag miuiieDÜtt bíituusággal & legélénkebb reaztvctelre axátoit-hatváu, kéretik mir a kQzeti húzás miatt is miudm megbi<iat miuél előbb köxvetleuül a)ulir&#187;Uhox inttjxni
|ra egy üvegnek használati utasítással I frt o é
Kaufmann & Simon,
Fő aeáll i tát
bank- és váltó üzlet Hamburgban,
beváaásláaa, és fladá&#187;a miiideunemö iltJunkötTéuyek, vaauti rész&#172;vények é&#187; kölCíÖnBOríjpgypknPk.
V i kriezűrtetuuket f-jr&#171;vf ki PKt>nnnl tríntunk eriilig taun-
sitott biaalODiért, felkérjük u uj kitört)la&#187;uáli rénzvételre, fóifl-
rt-kvéaünk exental is oda iráojrulaml, miod-ukor pontot éa ssijárd
sxolftálat Által tUttelt érdckeltjfiiik tpijes megf égeilé-t-t kiérde-
melui. Fűnubhiek. *>V.* II1. 1&#8212;4

Raktárak: N.-Kinizt &#187; Práger Béla Ity^g)". Kuwuh&#171;rg P\'e
Peeielhofer Jóuef Ku&#187;&#171;>nfo]d Adolf. &#8212; Z ai &#171;-E g e r &#8226; x e g y
azertár a Sxt. lélekhez &#8212; B &#9632; r c &#8226; Dorner A. C &#9632; á k t o r-
n y a Göoet L &#9660;. gyónysterei* K\'ipo*&#171;ir Kuka J ScbrCder
Sándor fjogj. Ta. Kec&#171;kéuy gyógy. Kaproncxa Werli M. gyógy.
K 5 g a e g Caaceioovic* isL gj6gj. K Öttel Iit gyégy. Kenlbel)
ftch.eiftr A. Wűna&#171;b F Körmend Kátt Jio Stombathely Pillich
Ferenc* gyógy. Sopron Mfxey Au4. gyágy Biio k-3 * -Q y a r g j
A. C Fihie gv6gy. Záttráb MitiUach R. ej.Sgy lrgt>lmaaho&#171; gyógy.
Hiilonk Bchwan O.txti* gyógy. {165 21&#8212;52)
oooooocxyoooooooooooooo
&#8222;ÖNSEGÉLY
A pünkösdi ünnepek alkalmával
| felére leszállított menet-árak mellett I
(779 21-52)
hú taoác&#187;adó térfiak ssámára
gyöngeségi állapotokban
Oly égjenek kik magömlés-, némi KJFAugPtég huj ki hulla*-, ralamiot idüU bajuea/vben ezen vednek, ezfB m maga nemrbrn egyetlen mfl által taná&#172;csút és K>5krr*8 srgrlyt nyernek. Megrendelhető a következő helyeu .
, KaDizsa-, Zákány, Csáktornya- éj (Vaiazsdrol) valamint a déli vaspályának minden állomásáról
i kéjvonat
közlekedik, Bécs-, Fiume-, és Triesztbe, (onnét külön a Lloydgózbajón Velenczébe ) Triestbe menet közt látoga&#172;tás tétetik a 20,001) fáklyával kivilágított
Dr. EBMST L,
ADELSBER6I BARLANGBAN. Trieetben, gyönyörű kirándulás a tengeren Miramareba.
Budapest, két matcu 24. (Ara 1 frt.)
Ki e hires mü értéke. 61 meg akar győződni,
kívánatra egy érdekes, képekktl ellátott Irironatot
kap abból díjtalanul megküldve.
Szállítási dij az od&menet és visszajövetért: Kanizsáról Bécsbe H. oszt. 9 70 kr. III. oszt. 6 50 kr. Triest v i
Fiúméra!11 oszt\' U\'30 kr- UI 0Mt- 10\'20 kr\' , Triestbe
és a Lloj dgózbajÓD
II. oszt. 2630 kr. III. oszt. 18-70 kr.
Velenaébe
Cséplogépeket
Kanizsáról Bécsbe, iodul 31. május 11 óra 48 p. este, Fiúmé-, Triest-, és Velenczébe pedig 1. június 4 óra 50 p. reggel.
A visszamenet tetszésszerint egyenkint 14 napi ér&#172;vénnyel minden személyvonattal eszközölhető.
Kimerítőbb sorozat, a déli vaspályának minden állomásán ingyen kapható.
Schrökl G.,
(860 1 &#8212; 1) I. bécsi utazó irodája, fennáll 1866-tól
I. SonneDfelsgasse 15. Bécsben.
&#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830;&#9830;&#9830;&#9830;&#9830;&#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830; &#9830;

N&#187;gy-Kaniö4n, nyomatott a kiadó Iaptulájdonos Wajdito József gyorssajtóján.

Insert failed. Could not insert session data.