Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
422.37 KB
2006-06-01 11:59:19
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
625
2491
Rövid leírás | Teljes leírás (74.38 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. május 29. 43. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

SAGT-KASIÍSA, 1879.májas 29-én.
43-iK szám
Tlzennj-olczadlk érfolf am.

I A lap nsllssü rssssl
f Ul«t2 k6slss»*ar»k s
I sssrk&#171;ut<aSs,
ao;sfi rsssít illet! fcoiUs>&#171;oT<k psdif a kiadöhos bérasatrs
| egén int .
llfíl írre . ..o&#171;d évr,e .
|
Hlrsststsz
4 haaábos p&#171;tiuorban 7 &#187;*.od.&#171;Or 6 1 min.leti I toribhi lorért 5 kr. I NY1LTTKRHEN
I soronként 10 krért fe-
lettiek f&#171;l
II Ki.iciiiri illeték minden
f mii hirdetíiirt kal&#187;
30 ki Saetend!.
NAOT-IANIISi
Bermanteüen leTslek. csak iimort munkatár-saktól fogadtatnak el.
ZALAI KÖZLŐIT
elibb: .ZALA-BOMOGTI KÖZLŐN
Mldstaak.
K i/v &#8226;" UWWUUK. *\\ C1UUU . p ^st-" ^t^ &#9632; &#9632;< -^ ~ &#8226;&#8212;&#8226; \'^^ ^&#8212;.na. &#8212;- ^&#8212; &#8212; ^ &#9632;&#8212; &#8212;- &#8212; &#9632;&#8212; ^&#8212; - ^WSP*^ &#9632;\' UK
tü(Inl&#187;&#171;&#171;táro&#171; h&#187;lv)iaté&#171;á&#165;ának, &#8222;n-kiniisai önk. tüioltó-egylet", &#187; &#8222;D.-sanlraai kereskedelmi &#187; ip.rb.nl,", &#8222;a.4&#187;nlzul takarékpénztár", a &#8222;ulamegyei általános tanitótef-tDlet" i ,n.-kaDÍi&#171;&#171;i ki&#187;d&#171;d-ner&#171;ló egyesület", &#187; .soproni kereskedelmi > iparkamara i.-kanixaai külTálasitmanTa<< &#9632; több megjei én riroftl e*ye&#171;ület hiv&#187;t*1oi értesiUje.
Heten kint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjeleuó vegyes tartalmú lap.
Nemzetgazdasági egylet.
(Folytatás.)
Klüre bocsátva a takarékosságnak gyermeki szempontból való meghatározá-sát, mely nézetünk szerint: a gyermek niiiiden vagyonának, u. m. táplálék, ru-házat, tan- vagy játékszer, pénz, cró, egészség és idejének megbecsülése a végből, hogy mindezt, a mikor a szükség kívánja, részint miga, részint mások javára fel-használhassa.
Az iskolai takarékpénztár, mely kü-lónlfg a gyermek pénzzel való takarékos-súgát czélozza, emiitett egyéb takarékos-ságának fenntartása és ápolása mellett abban áll: hogy a gyermeki felfogáshoz mért rövid magyarázat, s életképek fel-tüntetése álul a takarékosság fenntebb körülirt eszméjének megértésre, felfogására és gyakorlásának megkedvelésére vezetett növendékek nélkülözhető krjaikat, nehogy elveszítsék vagy hiábavalóságra költsék, betéti könyvecske vagy lap mellett taní-tójuknak önkényt átadják a végett, hogy ez valamennyi takarító gyermek pénzét gi ümölcsözésül a helybeli, vagy illetőleg U-gközelebb esö községi takarékpénztárba elhelyezze, és ekként idüröl időre gyara-puló pénzükből egy kis szerény kama-tozó lökét alkosson azon czélból, hogy amikor és amennyire szükségletük fedezése \\alanielv erdek.es tárgy megszerzése, hasz-nusan mulattató élvezet, vagy mások segé-lyezése kívánja, abból ismét kivehessenek.
A gyermekekkel ily szellemben meg-kezdett és folytatott iskolai takarékpénz-tárnak nagy horderejű czélja még a nő-vendékeknek takarékosságához való szok-tatása és közvetítésükkel a szülék, s házi környezet által leendő megkcdveltetése, a családi körben és innét mind tovább to-vább leendő törekvő terjesztése, s ez utón a haza gazdagítása, bnldogitása.
Kzen czél elérése mellett tapaszta-lás folytán az iskolai takarékpénztárnak egyéb hasznai is felmutathatok.
Erkölcsileg ugyanis a növendékek krjaiknak &#8212; a megtakarítási alkalom hiá-nyában &#8212; csemege, néha szivar vagy haszontalan, sót olykor veszélyes tárgyra költése, s többnyire pazarlása helyett, melyből torkosság, cserélgetés, csábítás, csalás, rendetlenség, betegség, s egyéb rósz eredni, s rá a bíráskodást igénylő sok panasz szokott következni, &#8212; az is-kulai takarékpénztár által eszközölt &#8212; takarékossággal nemcsak saját vagyonunk megbecsüléséhez, hanem társaik tulajdon-jogának is tiszteletben tartásához, az igaz-ság szeretetéhez, mértékletesség, rend-, pontosság- és önállósághoz szoknak, sót inunkássigi k ed vök is fokozódik.
Anyagi tekintetben pedig már az, hogy ha a gyermekek akár ismeretüket gyarapító vagy hasznosan mulattat vala-mely érdekes, de értékesebb tárgy beszer-zésére vagy ártatlan öröméivcstetre vonat-kozó igényeiket krjaiknak megtakarítása által saját erejükből kielégíteni bírják, sokkal hasznosabb és előnyösebb, mintha pénzeket a mandoletli vagy gyümölcsárus-sá) helyeznék el, és &#8212; tán éppen ak-
kor szükségben levő szüléiket kellene zak-latniok. &#8212; Valódi áldását azonban csak a jövendő fogja meghozni, amidón a ta-karékosság megszokása által mind maguk, mind mások baján segitni képesek lesznek; sőt a csemege és nyalánkság nélkülözése által lelki erejük edződvén, még az áldozatok-kal járó hazafias erények gyakorlására is alkalmasakká válnak; már pedig csak is ilyenek &#8212; s nem a könnyelmű tékozlók boldogíthatják a hazát.
Mindezen, a fóczéllal egybevetett ál-dásos eredmények vezérelhették I<aurent Belgium genfi egyetemi tanárát, hogy az Angol Penny bankok mintájára 1SRG ban először kísérlet képen két községi, s a gyorsan bekövetkezett bámulandó ered-ményre a többi iskolában is az iskolai takarékpénztárnak életet adott; ezek in-díthatták Francziaországot is, hogy ezen üdvös intézményt iskoláiba behozta ; ezen czél és hasznos eredmények ösztönözze-nek minket is, hogy a külföld példájára melyet &#8212; cultur államok sorában méltó helyet foglalandók &#8212; már eddigelé is sok igen sok félében utánoznunk kellett, s kell még sokáig követnünk, - min-den természeti gazdasága mellett &#8212; fáj-dalom ! - szegény hazánkban annak kis polgárai között ezen áldásos intéz inénvt meghonosítsuk.
üzen dicső intézménynek körülírt üdvös czélja. s erkölcsi és anyagi hasz nos eredményei korántsem légből kapott eszményképek, hanem tapasztalás által bebizonyult valóságok ; &#8212; ezernyi eze-rekre megy itgvanis a pénz-összegek száma, mit a már említett országokban a méh-es hangyaszorgalommal gyűjtögető gyer-mekek ezreinek serege &#8212; milliókra pe-dig azon összeg, mit ezek példájára szü-leik eddigelé összetakaritottak. Nem is más, hanem a nép minden rétegében elterjedt takarékosság eredményezte Francziaország-ban, hogy ezen életrevaló nemzet az 1870-txnrei vetett porosz hadisarc mil-liárdjait a világ bámulatára oly meglepően hamar lefizetni bírta.
Az üdvös eszme, hála! édes hazánkba is átszivárgóit és Weisz Bernát F. ki-rályi tanácsos ur buzgó apostoloskodása által elvben majd mindenütt elfogadtat v&#187;n, némely iskolába már be is hozatott; - és ugyanazon hasznos eredmények &#8212; habár kisebb mérvben, mint külföldön &#8212; az egy szatmári iskola kivételével, &#8212; de melyre még visszatérendek &#8212; nálunk is tapasztal tatnak.
Hogy mindamellett ezen intézmény hazánkban c/cljának megfelelő és kiván-tató gyorsasággal még sem terjed, egyik oka keleti természetünk lehet, melynél fogva az élelmesség és ennek eszközei nem oly rögtön, mint a nyugoti külföld la-kóiban, hanem csak nehezen, könnyelmű közönyősségünk megtörése ntán tndnak rokonszenvet kelteni bennünk. &#8212; Másik oka pedig az, hogy i kérdés eléggé be-hatóan, s minden oldalról döntó érvek-kel eddigelé megvitatva, s kifejtve nem levén, az eltérő nézetek é> különböző esz-mék kellő fol világositassal eszközlendá ki-
egyenlítése és össznangzatba hozatala után annak elfogulatlan megoldása a mai egye-temes tanítói gyűlésre vár.
Noha az iskolai takarékpénztárnak már fentebb kifejtett czélja és előadott hasznos eredményei annak üdvös voltát elég világosan kitüntetik, de, &#8212; nehogy a sajtó utján több oldalról közzétett el-lenvélemények szó nélkül hagyása által ezen intézmény áldásai iránt némi kétely is fenmaradjon, a fontosabb ellen-vetésekre szintén különböző szempontból, ámbár néha ismétlésbe bocsátkozva, de tárgyilagosan válaszolni nemcsak hi-vatás, de az ügy érdekénél fogva egyszer-smind kedves hazafiui kötelemnek tartom.
(Folytatása következik.)
Méltóság&#169;* főispán ur!
Mélyen tisztelt bizottsági közgyűlés! (Fulyt. ét vége.)
A közmunka és ute~pitées&#171;tre oétve, jelen-tésemnek a múlt évre átesó időszaka alatt le hetőleg teljesítetett mindaz, mit a rendkivüli-leg kedvezőtlen időjárás foganatosítani egyál-talán megengedett; itt meg kell jegvesnem, hogy a mait évben oly nagy mennyiségben meghordoli kavics eltérítése körül foganatosí-tott eljárás eltérő eredményre vezetett, mert míg némely egyes útrészeken a kettő időben elterített kavics a folytonos nagy esőzések kö-vetkeztében majdnem kárba veszett, addig más mindeneseire sokkal több utvonalokon a ka-vicsnak ugyanoly arányban és idfiben történt eltérítése tartotta fenn a legrosszabb idő alatt a kdalekedhetést, és ismét mi is egyes kellő töldmunkála\'tal előkészített utszakanzokon a kavics épen a kárbaveszéstőli megóvás végett el nem téríttetvén, azok a teljes felázás követ-keztében járbatatlanokká váltak ; rendkívüli időnek rendkívüli következménye oz, melyet legjobb igyekezettel sem voltunk képesek elhá ritani, de ez &#8212; biztos tudomásom szerint &#8212; más nálunk régebben kiépített szilárdabb utak-kal biró törvényhatóságok közlekedését is ugyanoly mértékben sujtá.
A jelen év kezdetétől fogra pedig, a csak néhinj napi félbenszakitássaJ folyton tartó rósz idő nagy, &#8212; közben zivataros nsfcasek s rohamos árvizek által nagy károk oknzásá val elpusztított töltés &#8212; utréasek és hidak helyre állítása képezte folyton a balaastbatlaa teendők egész sorozatát, mely munkákra a múlt évről a tartós roez idő miatt te nem aml-gálhatott közmunka napszámok fordittatuk, &#8212; továbbá ezen évre, a múlt november ho 18 án tartott rendkívüli közgyűlés ájla! meg-állapitott kosmnnka beosztás alapján a folyó-évi közmunkának felhasználási térre a fenn-álló szabályok értelmében egybeállittatrán, az as egyes községek által a kijelölt arány szak-mák szerint végzendő munka foganatosításával fogja a természetbeni közmunkának csélsserü és eredményes felhasználását lehetőleg biztosi tsni, mely alapon eddig az idő és viszonyok eogedte lehetőségéhez képest &#8212; mit ssonbsn a legszorgosabb gazdasági munkáknak nem csak hátra vetett, de elkéséere kényszerilett fogsna-toeithatása mégcsekéiyebbressoritott &#8212; a tett-Ifges végrehajtás főleg as utárkok tisztítása a hiányzó árkoknak megásatáss, a szükséges visleereutések a fedanyag előkészítése, illető-leg kavics rostálás, termelés &#8212; kitermelés és beszerzés teljesítésével vétetett foganatba; mit most a közmunka ieszolgáláti időszak beállta folytán az útépítés és javításoknál szükséges földmunkák és a kavics szállítás esiltozlése ko vetend, oly beosztással, hogy a szorgos mezei munka időssak beállta előtt természetbeni kös munka sí utak javítására lehetőleg ertékesi-
tessék, természetesen felUtelasvén ennek ki vánt mérvbeoi aikerülhetését az eddiginél ked veaóbb időjárás.
As utépitésseti pénztár időszaki mérlege az -/. alatt becsatolt kimutatás szerint követ-kező:
A folyó 1879-ik évi utépitészeti költség elő irányzat alapján engedélyeztettek april hó végéig osszon *7,006 frt 92 kr. kiadást igénylő műveletek, melyek közül ugyan áprii bó végéig tettleg elkészített munkák &#8212; hidak és leszer-zett anyagokra kifizettetett összesen 3950 frt 12 kr.
Az ezen évi közmunka vállsági tartoiá-sok törlesztéséül az egyes járások részéről eddig következő összegek fizettetlek be a közmunka pénztarba:

forint, j kr.
1. Tapolcza 3tíny\'^3
2. SUmegh 11-M 25
3. Kesathelv 1587 77
i. Pacsa 150 80
5. Zala-Egerszeg 655 75
6. Kanizsa 738 85
7. Nova 2212 25
8. Letenve 817 9Ű
9. Lendva 212U 8U
10. Perlak 3094
11. Csáktornya 476 5
Habár a beiiietie eseo eredroéoye u egyes jiráaok közt fennforgó nagy külőmbaég nél fogva sem tekinthető kielágitdank, de at mégis a múlt évi ugjanesen idóacakí eredmé-nyénél &#8212; mely a múlt évi májas 6 ki közgyű-lés eté terjesztett jeUnléeem szériát 11,000 fo-rintot tett ki &#8212; 5000 8 néhány száz forinttal több leréo, ezen több eredmény a viszonyok-nál fogva ezúttal a behajtásnak eredménye sebh foganatosítása elvárásával elfogadható volna. &#8212;
Essél elértem jelentésemnek már bere-iet5 restében érintett egy oly tárgyához, mely-nek felemiitése háttérbe szorítja Méretett mo-gyénk szűkebb körében az elemi csapások &#9632; idávissontagságok által aienvdett eléggé sújtó veszteségeket, hogy hazafiui mély fájdalmunk és résztvétünk teljességével adóizunk azon iszonyú szerencsétlenségének, melyet a sors kese nemzetünkre &#8212; a magyar terület leggaz-dagabb részének as alföldnek esországuok2 ik városa Szegednek a Tisza árviz állal törtéül elpuszütásával mért. Megyénk közönsége meg tette szomorú kötelességét, &#8212; saját bajai fele-désével sinletl tehetségéhez mérten felfogni sí iszonyú csapás sulyát, adományával enyhíteni a mindenük tói megfosztottakntk ínségét nyo-morát, s a történelem SXOD gyászlapján, melyre s sorskese nemzetün k e szerencsétlenségét jegj*4, az emberi érzések legnemesbíkének a résstTétnek as össses müveit nemzetek álla! ál dósat késsen összehordott gyöngyei közé me-gyénk kösonsegéoek hoosteretö i emberbaráti résztvéte ís jegyezve less. Ezt a mélyen tisztelt kösgy&lésnek jelenteni s kegyes tudomására hotni az e csélra megyénkből szentelt adomány összegeket elengedhetlen kötelességemnek is-ismertem, u. Ís:
A márcsus hó 13-án reggel bekövetkezett szerencsétlenség első rémhirére a tekintetes me-gyénk központi tisztikara, &#8212; kiknek elére fo íspán & méltósága nagylelkű adományával ál-lani kegyeskedett, valamint Zala-&#163;gerszeg vá-rosa ssját és általa rögtön gyűjtött adományát összesen 931 frt 42 kr. még ugyanason napi postával a szerencsétlenség színhelyére elküldé ; as ogyideMlega megye egész területén folya-matba tett gyűjtés fulytán pedig a követkesó össsegek küldöttek lel:
a megyéhez beérkezett s hivatalos utón a nagy méltóságú belügyminissteriumhos fel-lerjeutetett első küldeményül 1487 frt 13 kr. 1 darab araoy és 3 darab ezüst husi**.
Ehhez járultak a pacsai járásból 140 frt 90 krrat. a kesttbelyi járásból 266 frt 92 krral,
TIZEXSTOI.OZADIK feVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
MAHIS 29 én 1879.


ditvsnyossa a régibb hátralékok elengedését. Határozatba megy, hogy az 50 kros befizeté-sek 6 h-ig 1877, 78as 79 re ssátnitia-&#187;&#187;nak b-s a vésjkiegyenlités a Dagr^y&las eíé való lévén, ez ügyre vonatkosólag HofiFmanu alelnök a jövő központi választmányi ülésen írásbeli in ditványt fog ugyancsak a tapolczai nagygyü lés ssámára benyújtani. Kmt -
Jegyeste: Tóth István s. k j5
Andris hidai és a zala egerezegi malmoknál a századok óta létezett zugókat eltömték, miál. tal áradáskor a Zala vize medréből még in kább kiuorittstváaj, a ritbirtokosnknsk tete-mes megkárosításával, &#8212; hogy a molnárok ár-via alkalmival is örülhessenek &#8212; más iráoyba toreltetik; ezen itt említett körülmény minden esetre a megvissgiláat és szabályos orvoslást szükségessé tevén, e végből mély tisztelettel ké-rem a tekintetes k fogy ülést, hi>gy as államépi tjazeti hivatalt a Zala folyón létező malmok megvizsgálására kiküldeni, egyszersmint pedig a m"gyei kösiffasgatási bitottaágot, &#8212; mely-nek közvetlen hatásköréhes törvényssTÍnt % malmok feletti tzabtlyos ellenőrzés és felügye !et tartozik, felhívni méltóztas^ék, hogy a zalai malmok viasgálatáról szóló s h^tsá közvetlen beterjesstendő nérnöki jelenti slapjáu a ma] mok szabályszerű kezelése iránt intéak?djék.
A törvény által a megyei pénstárnok ál. tslam havanként teljesittetni rendelt vizsgálatát az árvaazéki elnök, tisztiügyé-tz, a megyei és gyámi ssámvevó, ugy a hely béli saol&#163;abiró uraknak kösbenjöttével minden hóban köteles-ftégszeruleg teljesitletvén, tisztelettel jelentem bogy a pénztárt mindenkor teljna rendben, és a késelést hiányuilaouak találtuk.
A legutóbb folyó évi ápril hó 30 án tar
tott pénstári havi vizsgálat alkalmával volt.
I a házi pénztárban 1906 frt 94 kr.
II. ulentartáai alapban 235li frt 6(i \'/j kr.
III. az árvatárb.n 1126 frt 80 kr.
A megye törzsvagyona áll gyümölcsöző lökében 23,352 frt 85 kr
Mindezek után van szerencsém jelenté-sem bezárásául a niegyei központi és összes szolgabilói hivatalok ügy forgalmi és teve keuységi kimutatását &#9632;/. >latt mellékelve elő terjeszteni.
Kelt Zala EgerssegeD, 1879. évi május hé 5 én.
SVAST1TS BENÓ m. k.
Helyt hírek.
&#8212; Csengery Antal országgyűlési k<p
viselőnk, mint örömmel értesülünk, betegségé-
ből már feludült.
&#8212; &yilrános köszönet. A nagy ka.
nizaai polg. iskolai ifjuaág f. bó 24-én m*ngtar
tott jóiékonyczilu hangversenyén egybejött
tiszta jövedelem összesen 174 frt 25 kr. Ez
összegből 32 frt 90 kr\', teszünk a felülfizetések
Az alulirt igazgatóság kellemetv kötelességet
teljesít, midőn a szíves pártfogóknak as üdvös
czél előmozdításáért hálás köszönetet mond.
N.-Kanizsán 1879. május 26. Morgenbesser
János, polg. iskolai igazgató. Felüliizet lek :
Wolheim Ernő 50 kr. N. N. 1 ezüst frt, ifj.
Tripámmer 50 kr. Nucs.cz J. 50 kr. N-umark
30 kr. N. N. 50 kr. Özv. Unger Lónnczné 1
frt, Plihál F 3 frt 50 kr Szabó J. 10 kr Kilh
N. 1 fri, N. N. 1 frt, Bicza J. 50 kr. Kovác&#187; J.
50 kr. Komlóssy F. 50 kr. Grossmann J. 50
kr. Hirsoh! 50 kr. N. N 50 kr. Hanny E. 50
kr. Farkas L fiO kr. Vóneky P. 50 kr. Hali
1 frt, Schwarz 1 frt. Kovacaics J. 2 frt, Kroin-pacher 1 e. frt, Mayt-r 50 kr. lí.Tger 50 kr Weiss Manó 5 frt. Hám J. 50 kr. Schultz r>0 kr Ebenspanger fiai 2 frt, Dr. Kátz A. 50 kr. Morg-nbesser J. 3 frt, Hoffmann M 1 frt. Ósz-szesen 32 trt 90 kr.
&#8212; A polgári-egylet megnyitása má
jus &b én toriént meg 10 kr. belép\'i díj mellett,
befolyt 38 frt a könyvtár javára. A kwth.-lyiség
díszesen átalakíttatott, a táncttér asphalt bur-
kolatot nyert, mely éjfélig Urtó tánczczal avat-
tatott fel T -rpsichore csarnokául.
&#8212; Országos vásárunkról aunyit írha-
tunk, hogy in-,; olt, de nini-s benne kös/öuet.
&#8212; isairMŰe tárczarovatálsürgóeb közln-
ményeiuk halmaza miatt a múlt és* jelen szám-
ból kihagyni kény leleniltxle\'nk. Szépeinktől
bocsánat!
&#8212; felhívás a hazai községi.körorvos
urakhoz! A legiöbb szaklapban, de a politikai
sajtóban is többek álul a mostani kör éaküzség-
orv.&#187;i inté/méii} ily alakhaoi tarlhatlansága.
de a koz&#187;géazz.\'-giigy rendezésében mulhatlanul
szükségessé vált reformok polémia tárgyát ké
peztek, de egyhangúlag egy országos e^y esület
létesítése szükségesnek isme,teteti el. Sajnos a
legnagyobb erőf.-szilés mellett ez eszme maradt.
Több oldalról hozzám intéze\'t teihivásnak en
ged\'-k, midőn a szüségesek megbeszélésére, egy
országos községi és körorvosi egyesület léleai
tésu czéljából is a közajgi és kórorvosi urakat,
de ro.nd-n az ügyet pártoló kartárs urat Szé
kesfehérvárra f. évi jun. 8-án tartandó értekez
létre meghívni szerencséi* vagyok. Székesfe-
hérvárou most az országos kiállítás helyén a
haszn &#187;t a kellemessel összeköthetjük, de az
igazgatóságok is ide minden vonalon mérsékelt
árujegyeket adnak ki. Kérem részt venni szán-
dékoló karlársakal ebbéli szándékairól " MM
vas megjelenésétől számítandó nyolcz nap alatt
engem értesil-ni sziveskedjenek. es ez idöallait
kellő részvét mutatkozik ugy bátor leszek a
gyülekezési helyet és órát e Upokban köztudo
másra hozni. Hazafiui és kariárai üdvözlettel
Devecser, Veszprémmegye 1879. máj 19 Dr
Pollák J.Wf, körorvos.
&#8212; A* elad majálist megtartotta a polgári iskola novendékségn ranlt szombaton a szépen elrendezett .Zöldfa- kertben, daczára a kedvezőtlen időjárásnak &#8212; ssép ssámmsl, &#187;&#187;\'&#187;> B°gy &#187; \'&#187;&#187;*&#187; jövedelem 74 frt, nohs a belípti díj oaak 50 kr. volt. Az előadott dara-bok hatást idéztek elő, mind az ének, mind a zene összhangzatos betanulása általános elis-merést vívott ki s Berecz Imre zen-tanár ur firadlmtlan tevékenységének sikeres eredmé nyél lanusitá. A szavalatok figyelmes előadása szinte tapsot aratott. Éjféli" tánczolt az ifjúság kedélyesen s jól mulatva.
&#8212; Gyengéd kezekből kaptuk a követ kező sorokat: A mily üde és kellemes a főgym előtti zöld tér, ép oly szép jó és kellemes lenne ha néhány ülést adó nyugpadok alkalmaztat nának. Kérjük szépen az illetők becses intéz kedéaét.
Jegyzőkönyv,
a rza\\atnegyei általínos tanítótestület\' központi választmányának Naijy-Kani -c&#171;ín 1819. évi márrzins hú 23 én tar-tott üléséből. Jelenvolták:
Schmidl Károly, Hoffmanu Mór,Horváth Pál, Németh Ignátz, Metszi Henrik, Pongrácz Adolf, Liaztuer József, Rózsavölgyi Antal, Ko-seublüh Lajos, Juhasz Péter, Váry József, Sza-lay Sándor, Berecz Imre, Kéwy György és Tólh István.
Elnök üdvözölvén a választmáoyt, az ülést megnyitottnak nyilvánítja.
I. A múlt ül&#187;s jegyzőköay ve. &#8212; miután
már hirlapilag is kótolvevolt, felolvasás nélkül
hi.e.ealltelik.
II. Elnök az országos tanítótestület szö-
vetsége tárgyában felhozza, mikéül a központhoz
beküldött indítványunk elfogad al..ti.
Tudomásul vétetik.
III. Inditványoztatik. hogy az egész
nemzet álul hőn szeretelt felséges apostoli ki
rályunk 25 éves ezüatmenyegr\'jere disz-ok
mány terj-szteswík fel a fels.-g elé, és ezt i&#187;-
kulailag i. ünnepeljük meg, továbbá az Kötvos
alapra vonatkozólag fuzelke adntnék ki.
A diszokmáoy &#8212; miután ezt harmonicus összhangzatban csak az országos Uuitó szóvet ség teheti meg. elmarad, nem különben az Eötvös alapra vonatkozó fűzetke is: de a ke-gyeletes ünnepélynek megtartása közhelyet-1 -ssel találkozik.
IV. Elnök felemlíti, miszerint a nagy.
gyűlésnek Tap..lczán tartása miatt l-vclileg
megkereste a város tek. iskolaszékét, a honnan
szíves fogadtatási válasz érkezett.
A központi válaaztmáuy, a .zalamegyei álulánoa tanító testület- nevében Tapolcia vá-ros tek. iskolaszékének, a nagygyűlésre meg ejsslott ssives vendégszeretetért &#8212; elólegesen \'&#8226; jegyzőkönyvileg &#171; legószintébb hálás köszö-netét nyilváoi ja.
V. Elnök felhívja a válaszmáiiyt ti nagy-
gyűlés mikori megtartása kitűzésére.
A nsgygyülés megtartása augusztus 26 27 ére tűzetik ki; megelőző nap 25 én előérte-kezlet leeud.
VI. Felszólittatnak a választmány tagjai,
nyilatkozzanak akar e valaki a nagygyűlésen
gyakorlati előadást &#8212; vagy valami felolvasást
tartani.
Abban történt megállapodás, hogy eonek bejelentése későbben is eszközöltethessék. Ju-hász Péter és Mntzl Henrik azonban azonnal jelentkeznek.
VH. Ajánltstik, hogy as országos tanítói uévúr, mely füzetekben fog m< gj-lenni, sz egylet részére hozatutnék meg.
Elfogadta tik.
VIII. Venczel Kezaó pénzláruok előadja, miszerint a tagokhoz havanként kiküldött nyűg ták rendetlenül váltatnak be &#9632; ugyanazért in
&#8212; felhlrás étkérelem A jelen szám ián közölt jegyzőkönyv V. és VI dik pontja-ak kapcsában a .zalamegyei ál alános tanitó-lesiülef mindazon tagjai, kik a T&#187;polczán tar tandó tanítói n.srygyttléa-n önálló munkálattal kívánnak fellépni, akár as országos érdekű &#9632;api kérdések, milyenek s házi ipar s az isko Isi Ukarékpénz-árak. akár elméleti neveléstani kérdések vagy végre gyakorlati előadások tár-
ban
m
a Csák tornyai járásból 284 frttal. lendvai járás bál 96 trtul, kanizsai járásból 459 frt 6 kr. és 1 darab sranynyal, aümeghi járásból 20 frtlal, perlaki járásból 43 frt 10 krral, novai járásból 57 fri 20 krral, Szemenye községből 20 frtlal, ét Mihályovecz községből 3 darab ezüst húszassal.
A másik hivatalos küldemény kitett 695 frt 7 krt., melyhez járultak zala-egerszegi já-rásból 618 frt 18 krral, lelkijei járásból 76 frt 89 krrsl.
A harmadik hivatalos küldemény 810 frt 15 krral terjeszt.telt fel, melyhez járultak a novai járásból 51 frt 77 krral, Upolctai járás, búi 513 frt 93 krral, sümeghi járásból 244 frt 45 krral.
Eien kívül pedig községek, egyesek, tár-aulatok, intézetek adományából ée e csélraren-d-zelt előadások jövedelméből megyénkből még a következő összegek küldettek fel közvet len az illető adakozók állal:
Zala Egerszeg városából 400 frt, zala-egorszegi járánból 174 frt, keszthelyi járásból 1275 frt 43 kr. Nagyméltóaágu gróf Festetics T.Süiló ur adománya 1000 frt, Nagj-Kaniisa város p-ozlá\'a 5000 frt, ugjan Nagy Kanizsa város gyűjtése 2221 frt 03 kr, a tUndri.i gróf ó fenségének pulini uradalma 600 frt, csáktor-nyai jirásból 1151 frt40kr. pacsai járásból 360 Irt 32 kr. novai járásból 74 frt, én a Upol-Czai járásból 1055 frt 88 kr. s igy oaszea.u a megyénkből adományozott összeg meghaladja a 20 ezer frtot, mi a megye lakosságának mar valóban több év óta jövedelem szükséggel küídö Borsánál fogva is, "légg* igazolja a szent ctél iránt tanúsított áldozat készségét.
És itt eugedje meg a mélyen tisztelt köz-gyűlés, hugy felíogva az örörauek egy sugarat, mely áttért az érintett szerencs.sk-usóg alul hazánkszer e támasztott bánaton, jeluuléseinbe foglalhassam a felséges királyi pár cstládi ün-nepét, melynek ovmzetüuk benső lelkeeedésscl hódolt. O felsége a császár apostoli királyunk s tt császárué és király ué felséges aaszouyuuk f. évi april bó 24 én boldog házasságuknak 25 évi nászünnepél ülték. Egy szívvel és a magyar ősi eréuy liemőségével osztozott ez üsn-phen nemcetünk s nékem kötelességem jelenteni, hogy a folyó évi niárcziua hó 10 éu ártott rendki^Uli közgyűlés határozatának foganatosi tásaul &#8212; a törvéiiyhatóság egyetemét képvi &#187;eló bizottságnak üdvözlő feliratát legalsóbb helyre leendő eljuttatás régeit a nagy méllósigu belügyministteriumhoz fel\'erjesziém.
y , y gy
foganatosított védmttvekre fel\'is h.rznál Az erre vonatkozó ma^as niiuiszter i
Közvetlen megyénk területét a lefolyt időszak alatt az elemi csapások .-léggé sújtották igy a február hó 23-án délután lámudt s res&#171;-ben felhöazakadásos esővel, részben p*dig jég záporral dühöngött rendkívüli vihar lobbjara sok egyes vidékein tetemes karokat okozott i\'ginkaob bedóuuitt, elromooit epületekben, sói gazdasági &#187;.iaiu&#171;.o..u is. N-iu ke.eabéérzékeny károkat szemedéit a Mura és Drávának maj.l nem folytonos áradása álul a lendvai és a muraközi 2 járás nagy vidéke, de főleg végve-szélyessé vált többször Alsó-Domboru község helyzete, olv annyira, hogy e miatt a mag** közlekedési minisztérium utján :t tuluó parti horvát hatóságokkal együttesen teljesítendő szabályozási es parlvédmüvek létesítését kell kieszközölnöm, s itt hálás köszönettől emelem ki, hogy az említett müvek biztos aik-rléjéhez Al&#171;ó-Domboru község megmentése érdekében a nagy méltóságú minisztérium 10 ezer forint kegyes segélyiaz országos szabályozási alapból u\'alványozm méltóztatott, me|y segély ossz.g foganatosított védmttvekre fel\'is hált
tott r&#171;rn-ielt<t
ben egyuiul feihivalolt a megye közönsége hogy a kegyesen adott országos segélylyel léte sitendó védmúvek foganatosításához "szükséges közmunka er.U kirendelje, s minihogy ennek foganaL^ilása a j&#187;len közgyűlésig halas/ia.i nem .z uvedbi-tatt a nélkül, hU(1y &#187; tízezer lo rint segély összeggel megépített védmüvek si-kere Alsó Dombom község ujabb végveszély ez-teliéivel ae koczkástassék, ugyanazért köte-lességemnek tartottam a mérnökileg elő irány-zott közmunka erőt Alsó Dorobornval szomazé dos községek oek s azok közi Kottori községnek is ezen évi közmunka napszámaiból kirendelni, mely ezen intézkedésemet a f&lhozott indokból utólag kegyesen jóváhagyni, mély tisztelettel kérem.
A Zala folyó rohamos áradása is &#187;z&#187;n idő-szak alatt többször ukozoti nacm-s kárukat s legutóbb folyó évi ápnl hó 29 én a nevezett folyó oly rendkívül nagyra áradt, hogy Zala-Egerszeg városának is több mc/áját teljesénél bontotta, és s zalavölgyi több községben utak, hidak, töltés és útrészek "elrombolásaval nagy károkat okozott; az illetó járási szolga biró nr erre vonatkoró j-len.észben felemii-i
jén Wemiii
azon körülményi, bogy &#187; Z..U folyóink ily gya kon áradását reudkivüli mérvbeo fokozza a lé teió malmoknak rondetlen kezelése, amennyiben a molnárok malmaiknál áradáskor a vizleeresz-tésére, szolgáló szabad zsilipeket fel nem húzzák sít több helyen _ neveieteseo a Peskiudi
gyában, valamint azok, kik valamely indít-ványt tenni szándékoznak, tisztelettel felkéret-nek: Bziveekedjenek indítványaikat irásbelileg formulázva az indokolással együtt épen ngy mint munkálataikat vagy legalább azoknak ejjéV rzim4t legfeljebb június hó 13 ig alulírott-hoz beküldeni. Schraidt Károly, a .zalamegyei általános tanítótestület" elnöke.
&#8212; Kinevezések a pénzügyminiszter II.
oszt. pénzügyi fogalmazókká ideiglenes
minőségben Jenvay Géza ügyvédjelöltet
Sümegiről Kaposvárra, Bánó Imre végzett jo-
gászt pedig Nagy Kanizsára nevezte ki.
&#8212; JPótvásár. A fóldinivelés-, ipar- és
kereskedelemügyi miniszter megengedte, hogy
Zalamegye területéhez tartozó Tűrje községben
a f. évi április hó 24 éu elmaradt országos vá-
sár helyett, f. évi májas hó 30-án pótvásár tar-
tass.ik.
&#8212; Villám ütött be Szeot Király köz
ségben, Csurgó mellett éi két pajta az egy ikben
egy szamár is elégett.
&#8212; Merenyéröl vésniük a hírt, hogy
Humor nevű erdős holtan találtatott meg az
erdőben.
&#8212; Galambokról írják lapunknak : Folyó hó 19 én este agy 8 órakor történt, hogy egy magát a közeli Bakónak község lakosának B Horváth János hogypásztornak vall.) egyén tnegj-lenik Galambok plébánosánál, fótisste-landű Farkas György ez. kanonok urnái, s azt állítja, hogy ő bakonaki b.)ífypásztor, 7 fegy-veres csavargó által kényszerítve, kenyt-l-o volt nekik útmutató szolgálatot tenni, fa a rab lók, kiknek egyike pap lett volna, künn a be-gyen maradtak, s tőle a pébános urnák a kö vetkező szövegű levelet küldöttek : Fönt tisz-telt Fóisztelendő ur! Kérem síiv-skedjék iera-berr.s 7 kenyeret, egy darab szalonnát, egy pint pálinkát és 80 frtot kiküldeni; ez nem sok, én nem vagyok rabló, csak kéregető, s ha nem si-kerül, akkor bosznt állok. Én arról nem tehe-tek, hogy a pápától föl &#187;lá hán; atlatám. Ne féijea fótisztelendő ur, minden hiba nélkül elme-gyünk, hanem kérésem teljesedjék! &#8212; Azért kívánom, ho^y .Verbum christi habét et in vobis abundator in omni satpienlia d>>centns et comentes vosmet ipsn psalmis hvmois et (Janti eais spiritualibus in gratia cantantes in cordi-buB vestrisDen.\' Elt azért írom, hogy higyjen. Páler András, moBt erdei atya.- A plébános ur a levelet átvéve, a 1-vél vivőt, polgári köteles-ségét teljesítendő, a községi elöljárósághoz 6t követui hívta föl. Azonban ha ép akkor amuti káról hazatérő két galamboki földmivessol nem találkozik, agg létére alig tudta volna aztkövn-t-sre kényszeríteni. A fóldmivesek segítségével mégis el kísértette a galamboki körjegyzői iro-dába, hol a község elöljárósága áital jegyző k. nyvileg kihallgaltatott, s miután a jegyző ur kérdésére a jegyzőkönyvben többazóröa ellen mondasokai t-lt, bár az! biztou allitá, hogy s. jelzett 7 fegyveres rabló, kik igen erősen lenné-nek felfegyverkezve, általa a hegyen hagyat-tak, B bár kérte is az elöljáróságot, hogv őtet bocsássák szabadon, mert különben ót a rablók bizton agyonlövik: az elöljáróság által mégis csak letanózUtott és az ott épen helyben volt R.ff*i István uagy-kanizsai járási csendbiztos urnák át adatott A csendbiztos szintén kihall-gatta, kinek ismét csak azt állította, hogy a 7 fegyveres csavargó a h-gyen van. A nevezett cseudbizt&#187;8 urnák azonban más dolga volt, s ugy látszik kedve Bem lévén, nem tartotta ta-nácsosnak a hegyben állítólag t-vrtózkodó 7 fel-fegyverzett rabló elfogására kiindulni, s igy erő hiányában, a Kis Komáromban székelő 15. sz. közös hadseregbeli hussárszázad parancs-nokságot, lovas postával segítség küldésre kérte fel A parancsnok ur dicséretére váljék, hogy 11 huszár alig egy fél óra alatt egy őrmester vezetése alatt Galambokra érkezett. A lovakat bekötözték és a csendbiztoe ur vezetése alutt jelzett hegyen reggeli 4 óráig gyalog czirkál-tak Senkit sem találtak; de nem is Ulálbaltak, mert mi lőu a czirkálisból visszatértek, a csend-biztos a leurtózu-o-t egyíut .íjból kihallgatta, ki isakkor^töredelmesen bevallotta, hogy ő nem 1 orváth Jan.xi, nem is bakonakí lakos, .is nem hegypásztor, hauein neve F&#187;rkasJános, nemes-dédi lakot, ki ifjú korában ü latin osztályt vég-zett Nagy Kanizsán, és a Ferencziek zárdájá-ban Segesdeu 3 évig tanult thoologiát, s a latin nyelvet még ma is bír ja. A fentebbi levelet iső ir-ta, és pedig cs.k azért, mert egy krajezárjazem volt,sót kenyeresem. Azakasztófáravalóáltal ter-jesztett bir az egész falut fellármázla, s ha mást nem is, de egy éji nyugalmat mindenesetre elrabolt. A caendbiz\'os ur pedig szépen elvitte Nagy Kanizsára s átadta a járás szolgabirájá-nak, ki őt azon nal a k ír. Ugyéazsé> pártfogasába ajánlotta.
&#8212; Sxéke*tehéreároU fokozódói! an nagy az érdeklődés a magyar ipar e versenytere iránt mind szélesebb mérvelölt, s egymást érik ott az előkelő és legelőkelőbb vendégek. Na-pokban Klotild fóherczegnö és Coburg bg lá-togatták meg a tárlatot. A király július 1-én jó le &#171; amint halljuk, két napot tóit S&#171;, Febérvá-
TIZKNNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY.
MÁJUS 29 4. 1879.

r&#171;lt, hol a püspöki lakban lesz szállva. A főrangú világ, a hasat sportkörük a janin* első napjai-ban tartaadü lóversenyre eí\'-ri láthatólag telj.;s számmal m&#171;gj elunnék. &#8212; A tárlat a látogatást telje* mértékben meg is érdemli; bár a kiállí-tott tárgyak még koránt sem érkeztek meg mind, kunvil mar most ia konstatálhatni, hogy e kiállitiaogy terjedelemre, mint kiállított tár gyak miuüuégére nézve messze felül múlja az eddig tartuit hazai tárlatokat. Érdemesnek tart-juk e helyen egy külföldi ssakértö nyilatkoza-tot túljegyezni, melyet a kiállitá* megtekintése után mondott. Schuttlevrorth hirea angol gép gyáros napokban konstatálta, hogy Székesfehér-várt a gazdasági gépekből 26 darabbal több van kiahitva mint a b-^í világtárlaton Ha&#171;ai koBunségüuknek nuin köphetjük eUggó lelk-éro a kiálliláfl raeglitngatisát. Nem tekintve az is meretek gyarapítását, melyet ily kiállításszem-lóleto nyújt, a h*zai ipar állásról s féjlettné^i fo káról Összbenyomás, általános tájékosódáa seer-&#171;<5&#187;ere oly alkalom kínálkozik itt, melyet el-szalwzUni prftrtlhatlan vstt.-sfig mindenkinek. &#8212; A bécsi tárlat FÍlágTásárjára óriási tömegek-ben tódult U\\ a magyar kúsónség, vivén akkor iő óöi n&#187;okás&#171;erÍQl külföldre* pénzt; most mi-dőn a magyar ipar ünnepéről van stó, szeretjük remélni, hogy nem les* kevesebb az Asm agyar azékvaroaba zarándokló magyarok száma, mint v.Wi &#187; Béciüc meuÚké ezelőtt 6 évvel. A magyar-iu.ir, melylöl az állam caak adót tud követelni deFédelmet neki oyujtani nem akar, a magyar közöoségtnl, e társadalomtól nr&#187;g vrlrhat lega-lább annyi érdeklődést, a mennyit idegennek lelhivatlanul is tanúsítottunk.
- Heltatincx, május 23. 1879. Folyó hó 20-án keit levelemben aiaal fejeztem be tu tlwnusuraat, hogy uieg>* püapüfcüuk önwga iy én bérmaláai körútját fulytalandó, Uobro-ü^kra utazott el, a mi egyebaránt meg i* tör-tént, csakhogy o maga utiprogrammjától némi-l&#171;g eltérve Dobronakról, valamint másnap is Turniscaaról, &#8212; hálásra vUa*ajótt elóbbeui szailására b. Sioa Simounú illeni kastélyába, a mi mÍDdüDuatitre bárónő ó nagyméltó<**gára uézvo aouyibúl is hízelgő, miuthogy püspök ő méltósága ezen intézkedése által tényleg is b\'íbizon) illattá azt, bugy as iránta tanúsított fogadtatással teljesen meg van t-lé^edve. Fur-uiscsárúl lett vnwzaerkeíte ulÁn ö m&#187;ga kor uy<:zuiévei együtt tízinnay tinzlt&#187;rtó ur há-zat linziéit-- uieg Iá-tollasával, és a háxiur, háziawsoiiyiiág, éa Mocsár/ János, mint Szir-ma} Józs&#171;t Aladár n*vü, &#8212; ó msga által Mto-Wu KZ alkalommal meguérmáit, &#8212; a uagy-ka-uiuai lúg) uinasiuiubun lauuló s&#187;eretétre méltó, a u niA^h a.ul itt megkedvelt és kituu\'eteU üá-uük béruiaapja által fogadtatott, kiket aziíiu ő maga is viszont *"gy nép beszéddel a legwí vrilyi-sebbeii üiivú/.ult, &#8212; Külöob^n remek volt ama U>&#187;szt is, mt-iyet ó maga a béruiálási napún ebétiu^i a k-ut-bL) neszeit bérnákra, uuu*k saül&#171;ir" és b^riua&#187;pj ir&#187;, &#171;-gy biinn-ilbe líBSzeíoglalva valAiii\'-oiiyiokel, mondott el. &#8212; Mintegy egy órai kedélyes itt mulatás uiáu visszamentünk a kastélyba, hol aztán vacsora alkalmával ő msga, a másnap sziutéii, rendes lakb&#171;l>ere Bécsbe visszaverő Juannuvita jó&#171;zag-kuriuányzó ural lugiuéljcbb k<i*&#163;Ünt:iéiiek bá-róoő ő nagymcltusága előtti tolmácsolásán, uj- bul éa ismételve fölkérte, ezután p&#187;*lig a jelen- vultakat rendében felkÍMSiöutve, miodnyájuk tói érzékenyen elbucauzva, és másnap reggeli 8órükorC4erenc&#171;ocxraf8 0Uuau hálásra L&#171;ndvára Utazott el, állandó szép emlwket hagy va leeraaz-kedő oyájhs modorával esrek siivébeu. &#8212; Fo-gadja érette háUs kössüne-ünk&#171;t, n?m külön. ben b. hiua tiimnnnó ö nagy méltósága is fő pászlorunkaak ily fényes és kitűnő fogadtatá-sáért, &#8212; fogadjak küetúneiuukel Juannoviis jóazágkormányzó éa Szirmay liszttartó uruk éa ennek igen uszi^lt nejtt, mint kik e fogadtatás-ban, bárónő ó nagy maga távolUtébeo megbi-sásához hiveu oly tevékeuy részt vetlek. &#8212; Tiszteljük as egyházat s igyekezünk nmeim te-kintélyét, inert ba egyswr a vallástalanság a nép szivében rést üt magának, olyanná válik az, mint a bőseáradat, mely féket attva ismerve tor és rombol, &#8212; gyászt és nyomort hagyva, mindenütt maga után.
&#8212; AIHÓ Leiidva 1H79. május 23 án
Ssabú Imre ssouibatholyi megyés püspök ő méltóság* leguapelőtt május lió 21 én esti G óra tájban barangzugika közben vonult be vá-rosunkba díszes bandérium és sok kocsi kiaé-. (etéb-o, m^gpiheoés után fogadia a városi tce-tületet, az izra<*liLa hiiközsé^ elöljáróit, ezek közül a rabbival több ssút vallott, intette, hogy egyházukban magyarul tartsák arzÓDoklatots is-koláikban magyar nyelven Un-.isanak, &#8212; azu-tán fogacHa a kir. járásbíróság biráit és sze-mélyzetét, ulánna a polgári iskola tanárait s a különös hangzású nnveket, mint Karabélyos kir.jbiró, Trombitás, Káposztás és H&#171;nc&#171; polg. isk. unárok, n&#171;-m hagyhatU m^gjegyz^s n^l-kui a a külöu.&#171; nevekre nézve íelhoata, hugy \'\' s pu*pök társai lobbuy*re ke\'xuiüvus*k mes térségük utáni ciimükHt, ill&#171;tvo uevcikel vise lik, Jgy fi tíí.bó, a kassai pttipuk Schaster, a
veszprémi püspök Kovács sat. s igen örömest éit víg kedélylyitl bessélgetett miodunkiv*]. &#8212; gp május 22-én reggel mintegy ü\'/j óra-kor vette kezdetét a bér mái ás, a bérmálandók as egyházban s esés kirfll voltak fölállítva, czifrAbbnál-ciifr&bb neveket hallott as ember s a nok Biiake, Zsuzsi, T rész ka közQl mnglepó-leg hangzott f&#171;l a Leona, Berta és Beatrix név. &#8212; A bérmálás hefejesése után diszebéd volt, mintegy 43 vendég volt jelen. A méltósága a pü&#171;i>ök kiválóiag társalgott Molnár Pál volt óra/agg^ ülósi képviBfiíővel, &#8212; esté p*d>g a pös pük tiszteletére a varos fényesen kivilágitta-tott, azonban az egész illasiót elrontatta azon baleset, hogy délután mintegy 2 órakor meg-éred ett a záporesó és eltartott estig s igy 6 mé\\-tóa-ga nem ssemléiheite meg a számára tisz-telői részéről rendezett kivilágítást. &#8212; Ma Ő méltósága meglátogatta a kath. felekezeti is-kolát B daczára anonk, hogy abban bixony oa-gyon döczögoseu halad eJó as oktatás, minde-nik tanítónak egy-egy aranyat ajándékozott buzdításul. Telünk holnap reggel távozik Ő méltósága, hogy a csesstregt os scentgyórgy-völgyi plébániák kath. híveit réstasi tea a bér-málás ssentségéuen. Vezérelje Isten e tudomá-oyo* műveltségű és tiszta honfiúi értéoü f\'pA-pot! Veleméry.
&#8212; Kéjmenetek,rendk.ivii\\\\ Ustállitottme-net-arakon, akrtzelgöpünkösd-ünnepekkor, Ka-DÍzsa-, Zákány-, Csáktornya és (VarazsdrólJ valamint a déli minden állomásáról közlekedik, Bocs , Fiume , és Triestbe, (onnét külön a Lloyd gőzhajón Velnnczébe.) Trirstbe mnnet kfiit látogatás tétetik a 20,000 fáklyával kivi-lágított adelsbergi barlangban. Triestbe n gyönyörű kirándulás a tengeren Miramareba. A kiadott m^ne. jegyek umnetjö-vetre, rendkívüli leszállított árakoo kaphatók, melyek a vissaajöret alkalmával 14 napig, egy-szeri félbeszakítással akármelyik állomáson tet-szés srerint tartható meg. Esen jegyeknek ára Kanizsától a következők: Kanizsától Bécsbe II. ií 70 III. 6-50 Fiume vagy Triesztbe II. 14 30 III. 10 20 Triesztbe és a Lloydgózh&jon H Veiéncz.ibe II. 26 30 III. 18-70. Kani-zsáról Bécsbe máj na 31. este 11 óra 48 pereikor, Fiume-, Triest- és Velenczébe azonban június 1. 4 óra 50 perczkor reggel. Minden közelebbi értesítést e menetekről, a minden állomáson kifüggesztett falragaszok és épp<:n az itt in-gyen kapható ré<zletfts értesitvények.
&#8212; Rövidhírek Az akadémia főtitkára
Frakuói Vilmos lett; Arany János tiszteletbeli
főtitkári c*iramel, teljes tís&#171;té&#171;sel nyugalomba
lépett &#8212; Köszegwn a télen dandár tiszti iskola
],.M. _ M*rtonf&#187;lvi Izidor gyilkosa kötél ál
tali halálra ítéltetett. &#8212; HeU^ceiában nagy
havává* volt a múlt héten. &#8212; <) felségeik ju
lius elején jöonek Széki^sfnhérvárra. &#8212; Jókai
100 kötrt könyvet küldött a párisi magyar
..jíy|&#171;i&#8222;.,k. &#8212; Az 1SSÜ ki népsíámlál
(Tére 3iH)(XX) fri irányo&#171;&#187;at&#187;it el.V &#8212; Talmud-
h"xik\'>n j-knik m^g Pécsett. &#8212; EötvöVssobor
leleplezése nagy ünnep^lynseé^ge.l történt meg
mull vasárnap Budapesten. &#8212; Oioitstirsxágbaa
11 Kzer ember tógalott el ujabban. *
Kinyert?
Bécs, május 24 &#171;n: 8:">, 18, 23, 17, HS. Urác*, . , 2!&#187; Hl, 9*1, 73, 40. Temesvár . . 44, 74, 9, 62, 45.
Irodalom
(K rovat al*tl rocjfomlit#n munkák X*gj K&#187;-aUvin Wsjdita J^u&#171;f ki>iiívkfre*k&#171;Jéso Álul m<-g-reudeth-tGk.)
&#8212; Vettük at Iskolai Emlékkönyv ciimü
képas könyvecskét; nserk<sttelte Dolinay
Gyula K mű arra van nz-tnva, hogy az iskolai
sárvizs^álatokun a tanulók közt jutalmul osz
taMék azét, s e cselből 20 példáuy ára 5 írt 80
kr. 50 pédány 14 frt. 100 példány 27 frt. 50
kr. Ha tekintetbe vészük, hogy a füzet a lehe-
tő legdíssesebbon van kiállítva, színes nyomású
borítékba füxve, hogy Öt ívre terjed, 18 képet
s 2S önálló kozUményt tartalmaz. ^Többek
közt: Váradi Antal, Kisfalud! Atala, Lauk*,Guss
Ur, Köoy ve&#187; Tolh Kálmán, Májer MiksÁtúl v)
ugy R könyvet rendkívül olcsónak mo adhatják,
s kívánatos hogy ily gondon szerkesztésű gyér
roek könyv minél nagyobb meny iség ben oiistassék
szét a cárvizagálatokon. Töbtiftt ér ez a pénzzel
való jutalmaxártnál. A konyvecikéból egyes
példány 35 kr, &#187; megrendelhető Bud&#187;p&#171;*tin kő
faragó ulcza 1. sz.
&#8212; Somogyi Ede által sserkesttett Raut-
m*nn Frigyes kiadásában megj-leoő .Magyar
Lexikon" 27. 28 és 29-dik füzete m-gjeleai,
terjed a B-trlhnt nsőig. A 27*:k füzet mellék-
let&#171; : Magyar népképviselőt: magyar parasztok
és felvidéki tótok. A 28-Ík füzet melléklo-e: a
a kik<;lé&#171;i^. A 29 ik tűset mel
j ^
|.\'klet.&#171;: Svéd mátka pár és feUo gailrölgyi U-roliak. Ára *gj-&#171;xy furatunk M) kr.
&#8212; Az nlföid-jtkimri vasút o&#187;t(ry várud-eszéki rédze részvényna^ÍDek május 2ti án Urioti oyolciadik reodas köagyüléaéo előadott jeUu
téa, mely szerint a bevétel többlat 1 109.09 1 frt 8fí kr. Noha 50 esar frtra tétetik a Szöged éki-u Msen védett árvízkár.
hírek.
&#8212; Fúrtta &#171;M(. Egy budapesti &#171;legao&#187; eh érne mii kereskedésében a napokban c&#171;ino Kan öltözött ifjú ember tett nagy értékű meg-rendeléseket &#8226; többek kost ingeket is s a meg-r*nd&#171;&#187;lési könyvbe e csimot jegyeate be: .Gróf V... Sándor Pestmegye N- N.- A kerekedő a megrendelés után kér le őt, hogy as inghes mértéket vehessen. As ifjú ur zavarba jött s ki-jelentette, hogy a mónékvéteí neki nagyon kel-lemetlen. A kereskedő a*onban erósködött, hogy e mértékvevé* szüksége*. Mi volt mit tenni, as ífja levetette rokját s mellényét. De alig illés a-tette oda a kereskedő centimeterjét, midőn sa varba jött s egjik kissolgáJó leányt wóllitotta föl, hogy as idegen &#8212; kisasszonyról mértéket vegyen. A zavar még nagyobb lett volna, ha szerencsére be nem lép egy ur, ki magát mint a V. gróf ca*lád szolgálatában levőt mutatta be. Elmondta, hogy a fia\'al Sarolta grófnőnek ason sajátságos bogara van, hogy csak uri ruhák-ban jár s átért öt biztak assal, hogy mindenütt kövesse, hogy ezen különösség kellemetlen ko vetkezményeit lehetőleg elhárítsa.
&#8212; A nihilisták nyomdája. Pétervarrói je-
lentik: A nihilisták titkos nyomdájának, illető-
leg azon helynek föltalálásáról hol a forradalmi
iratok titkon nyomattak, a köveikesó adatok
ismeretesek : A közlekedési minisztérium nyom-
dájának béri új e li. év óta egy Bónke nevű né-
met, ki a legjobb érzelmű ember, a ellene suha
semmi gyanú nem volt. A rendőrség valami
feladás következtében e bó 5-én hásmotozást
tartott Bőnkénél és valamenyi betüssedöjénél,
szintúgy a minisztériumban levő nyomdabelyisé-
gékben. A kutatás sokáig eredménytelen volt
Heggel felé végre egy Kors nevű Öreg szedő
fiánál megtalálták a forradalmi bizottság prok-
lámátióját, mely a nyc indában és annak betűivel
volt nyomva. Koratzal együtt 9 compromittált
szedő is elfogatott. Bon ke maga, valamint a többi
személyzet, mit s&#187;m tud\'ak a dologról s nekik
nem is lett semmi bántódásak.
&#8212; Miért volt oly törd mijnnmk. K&rfil-
belal három h<!te Bosztonból Liverpolba utazott
valaki. Az illető beszéli, hogy a gőzhajó, melyet
utazott, útjában egy csoport uaxó és as éj
&#8226;zakí jeges vidék felül jovó j/ghegygy&#171;l találko-
zott. &#163; jéghegyek oly nagy tömegben jöttek,
hogy a hajó alig tudott rajtuk keresztül törni.
Nem l\'h\'ít teh-U csodálni, hogy ai uralgó sze-
lek enyh" tavaszt idő helyett zord hideggel ör-
vendeztetlek meg.
&#8212; Oyiimőlc&#187;tsnyU*tb\'kn&#187;k szól a külföldi
lapokban köröztetett asoo hir, hogy a hornyok
írtáaára a fának tUztnlésn egyazarü é* hathatós
szert képes Eczélraizzó &#171;zéanel t&#171;lt serpenyőbe
kevés porrá tört gyantát és ként hintünk s a
fákat megfüsUiljük, mi által as ason lévő her-
nyók vagy megfulladnak a tűnt ben, vagy el
bóditva a földre huJInak ; raen eljárás mindad-
dig ismétlendA, tűig csak férr>g látható a fán.
Megjegyezzük, hogy a füstölés eszközlésére a
szélcsendes napok alkalmasak.
Paplrszeletek.
-- A völ<*g\';|>y tiviratnX\'ttt muijawconyákoa.
bogy jR7S7
nKeJvi>&#171;#a &#9632; g/urü ro é r t é k í t röf-tr>u kaiJ.-
Mily n*íj lett a mftnjaMxnny meftep&#171;t^ae, mid AD a táviratot igy kapta :
.Kodveaem ifjürBn írtékét rügtAo küld.\' &#8212;
g^: Mikor Írattak be KQ1&#171;Í<1 SÍ i&#187;-koUba ?
Tanitvan? Kikor pirítás kenyeret ettünk reg-gelire.
Kevélység **a bdukátig. &#8212; <>a n*fjon k&#171;rély. kiaanMony\' &#8212; mond &#9632;&#9632; nrnö a nerelftnAnpk
&#8212; T.tUn raak hüi\'.k*>, &#8212; TÜa^zola emn
&#8212; Mi kill.imbséf van a k^ttrt kö*t, h* &#171;zah&#171;d
, sy yff2 ,
p*\'lÍR önmagánkat véssük 1 - rolt a
&#8212; No Pi*ta )A lakodaloai volt 7 &#8212; kérdi &#9632;&#9632;
ss
&#8212; A kapoHtiig tudom tekiat&#171;t&#171;* urtm
&#8212; Hát atutan?
&#8212; Axntan kivetrUPk.
rauaasrs mí&#171;j a i&#187;aka kapíUnjbwi.
Baka: Jrttltoai ali*.n kapitány, uem állom ki to*ibb a kTirtályfliai
Kapitány: De roar mi írt Mihily ?
Baka: Riw* a ko&#187;it, nund.gaiai átkn*ott ka larábé
Kap.- De histen, kalarábé jol beráotra nem
Uaka: i&#171; 4*1 kapitánjr &#8226;&#187; raakbogy nálank s kalarábé akkur k&#171;|ja a rintáat, mikor a foldbíl ki-

&#8212; Hány akó bora lt>tt ? kérdi sxQret oti&#187; a
gazda vidéki komáját.
&#8212; Lett há!a liten tii, d* háromba beUtsori-
Mi nOkaégea a &#187;ép kilátáshoz?
&#8212; Bankár: Hogyan, Oo leányom ke&#187;ít &#171;&#171;4o-
déko.ik megkérni? Mi roKlaIkosá&#171;a vaa öonek?
&#8212; Moit még csak diornutt ragyok, de igen
acép kilátásaim Tannak.
&#8212; Bankár: Jaj barátom, a nép kilátásaos
litcaŐ kell, nem feleség
&#8212; Asszony (férjéhez ) Ai mégia borxautó a
milyen lump vagy te. Tegnapelőtt !uuajőu&#171;l tagnap,
tegnap baxajottirl ma, áa ha ma uua -u uál itthon,
akkor bisonyosan holnap hozoU vulua hasa a&#171;
SrdOg.
&#8212; tJgyan kértek, hogy járhatai ily kopot*
t kalapban ? t
&#8212; !("> egysserQ okból, a feleségem kyelen-
hogy míg tnia kalapot nem veeaek, ki oem
jön relém ai utcaára.
Vftsutl meuetreuU.
A budt-pesti idomutató óra szerint,
ludul K&#171;nl&#187;iir&#187;l
Vonat hova :
&#8226;*ám Or&#171; P&#171;ra. Id8
306 Ef.éV, HubkratnomhováraFÍaméha 4 48 regg*l
ÍIS . . . . 2 30 dél.t.
212 Bada-Pwu* . 4 69 reggel
2&#171;i 2 S díl.L
204 li 30 eetre
31! Béeabe (Haombathely, H*&#171;-&#171; Ujhely Mé)5 8 regg.l
301 . li 48 értve
315 Sopronba S 3tí déluc
203 Triestbe és Frágerhofoo kereastfll
Orács é- Bceabe 4 58 reggol
201 Triettbe éa Prágt>rhofoD kerentQl
Grács éa üécabe 2 47 dét&#171;t
Érkezik Kanizsára
216 Essék, Mohács, Dombóvár a Fiomébol 1 41 délat
2O> , , . , 11 11 eetr&#171;
203 K.ida-PMtrSI 4 30 reggel.
aoi s G delnt.
211 9 44 estre
314Uéc&#187;bft!l8&#171;ombath. Béna-Ujb&#171;ly)felSl 10 27 estT*
i(ri .. -> . . * 5 reggel
316 .Sopruujból 11 W Jélal.
214 Bécabűl Or*c&#171;, Marba rg, Pr*g&#171;rliof
felől 4 12 reggel
2 >l Tri&#171;Mt í, Bécabal k(&#171;rbure,Prag*r-
(&#8226;of felni 1 21 délat.
#HTri&#171;e&#171;t-és Villarhbol Prágerkof fel51 U &#8212; M&#187;&#171;
Marbargba osatUko&#171;u V.ü.cb éa Krautf&#171;fvatbSl Kfb
Felelős szerkesztő: BitOTÜ Lajflt.
Végeladás.
Alulírott tiazielftul ért.-sitem a a. é. kO&#171;0n-s.-líft, mitzeriut Izllttal rssatuayási v*Cett a benn UlAlutú minJcnfélP ferö öltönyökre vajú KJ*pju, moió H szSr kelmekrt nagyban ea róf aaAmra ia. Valamint a meglevő k*\'&#171; rutiákat, frjiri áro&#187; alól 20 irinlekk.l olcaóbban vejeladá.r. boraájtom. Ujryaxiote **en kel miből, mindeunamfl fórfiÖllUOTkvtzittfere ugjrau i\\j árleeogedéi mollutt melrendeléackot elfo(t*dr>k, &#8226; a&#171;t ajj- mini PIMÍ^ Bjcnlidan a pootoaan elkesvittet*\' ígérvm Anety u*u-mei enfedmiuynél fuícv* a o. é kÖKÖatég &#9632;&#171;á>nu&#171; mPfrrendelesJt aiáuttal kérve.
Na^y-Kaoissa, májob hó 1879. (859 3 4)
Tisztelettel ÖZT. MATTO8H JÚZ8KPNÉ.
* K rofat alatt k&#171;&#171;iíítcArt f&#171;l&#171;!Cna<&#8226;&#9632;;&#8226;{ u&#171;ut

rállml &#8226;
H 1 R D E T É S
Orsona
Ai &#171;U6 kr&#187;!jovec&#187;i (IUUI állomáM) ká-
poloán.k T&#187;O egj jó k.rbm levS orgonája el-
adáira. At orgon> kőretkeit ré>tletekb<Jl áll:
1. Copel 8 fuu
I
FUta 4
Ziu Zis Ziu ZÍB
4. 6. 6.
Priacipol 4
Oot.y 2
Quiat l1/, Octiv &#171;uper\'/,
Vei
Metti
idékosúk jalnatkethetoek, fi. IC!) Gábor plebáaos urnái
Hirdetmény.
A n&#187;ny kanii^ai Bolgari rgylrl la
Isjilouit kipiui bérbál, kart ét iUlm4r4ai jog bárom egymásután követkeio évre f. évi ok-lober hó 1-lAI bérboadandó.
AjánUuik í. evijuoim hí lóéig btuáró-
Isg u agylnt eloökébo&#171; iráibelileg ajujua-
dók b&#171;. (8Ö4 1-6)
Bérleti feltélelek u egylet elnökének éa titkárának l&#187;ká&#187;áu, v&#171;]&#187;miol &#8226;&#8226; egylet b&#171;lji-&#8226;égébin bármikur uieglekiathuók.
N>g) K>u>u>, mijm 25 én 1879.
Az elnökség.
TIZEN>íYOLeZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJUS 29-ÍQ 1879.


^ tryfigysxrtárában kaphat.
oooooooooooocxxxx
y


Nyújtsunk kezet a szerencsének!
400,000 márka
fé\'.iyer-iiiráyl nynjt k-d.n,ó nrlb-n &#187; laaaiakb aajy aípíklsarsa-|áS, mrly a maja. korauay által j<&#187;aliagyva <&#187; liilloaitvs tan.
Ksen uj tervezet i-lKnyp abban áll, hngj níhány hónap lefolyása alail 7 aorsolaahan 44.000 ayrreattajraak °k&#187;elle>u &#187;i&#187;or-soláa alá kell keitllme, körtük i.l&#171;lk.&#8222;.ik 400,000 frtuyi főnye-remény, rénsleg pedig :
12,000
10,000
8000
&OU0
3000
2000
KHW
5IX)
1 nyel em. á m. 1 nyerem, á m. I iiy.-r&#187;m. a m. 1 ny&#171;rem. á m.
1 nyerem, á m.
2 nyerem, á m.
\'2 nyrn-ni á m.
í> njerem. a m.
a i.y*r&#171;n,. á as.
ltínyerem. á m
250 000 150,000 lOO.IXH) 60,000 &I.UUO 4O.U00 *I,(KJ|| Sft.OUU
ao.iioo
1 nyerem, a la. 24 nyerem, á m. 6 Dyerem. A m. 54 oyorem. á m. 71 nyerem. A ID. 217 nyerem, á m *>31 nyerem, á m. *73 nyerem, á m. 9fH> uyprem. A m. S4,7/.O nyer.m. k in.
1 ülj\'Cl VUI. áfc ua *..&#187;T"W il,MU aajcavm. -&#171;* tai. &#9632; >J*J
A IcRkösaUbbt eUű ny#T m-DJHU.HÍ e*en nagy *&#171; álltun álUl bi>tositott l>*as kisonolM ...&#9660;aMU.f.fti. ál.ftpitUtott meg ís
mar í. évi június hó II. és 12. lesz
a kijvetkrxo OiHffli* kerti! :
1 &#171;gése eredeti iorijejjDfk áru ctak 8 mirha. T*gy 3 frt 50 kr. o.é.b.
1 fel . . . . 3 , . 1 &#8226; 7i> . .
Valamennyi megbifAg *i n&#171;jt&#171;>(( &#8226; !űt\'*g&#171;l h*kflldés&#171; T&#171;Ry
postautalvány mrlleit . xooutl KI a l*\'(í" itijiibb giViddal f>fttk<t*ol [-tik, mir.<i<-Qki magát ax ni la in nime,.*. I ffUlott nr ti deli ion-j&#171;V)*\'1 kapváu tőlünk kt*.é!u-í
A lucgrendeltMrkUí a BiígliivHuUtó luvnUlon tfr?exflrk díj nélkül mellt-kelt. tu k tnindtu bmán ul&.i f&#187;-dig frl&#187;&#171;.\'. lilán nél-kill küldjük rruivevóinknett a hivatalon buzAsi j&#171;ifyiwk&#171;t.
A n)er&#171;iiir-ny*>k kifizeti-** muni&#171;tik-.r |>..U!U&#187;&#187;II ax áll K-M otxll.ua melleit L-niéuik &#187; akár kiijjvi-ileu &#9632;..&#8226;&#8226;itküldésp vagy kui-latra ^idnkeltjrtnklleit AussLiia mintJ< n nH^y>lii> piaczain ffnnitllú isMíkottt-tMi ink álUl kéxhi-flittfthctik
Váilaiatnokuak mindenkor kedv&#171;c&#171;tt a &#9632;>&#171;r&#171;ncs\'\'t M>k mái
mind&#171;n
Aa ily a leg&#187;ki|árd*bb alapon nyugvó vullalaiaál. c\\in lát-hatólag mindenütt hictonsá^ai a l>>g&#163;i**nk*-lili r<-Httvét\'-li\' ~ ~~\' \'\' hatván, kéretik már a közeli huxá* in raiué. flőbb köxvetlenül nlulir-ttbo* mi
Kaufmaim & Simon,
bank és váltó üzlet Hamburgban,
beváiárlúa és eladaia n.indeiinemU áll&#187;mkQtvér>y&#171;k, VAbnti r*&#171;i-
U. i knsiniietilnkft f-jczvc ki e**>nD*l irántunk eddig l*nn-
eitott bimlomért, felkérjük az aj kiaoriniasnáli rószvctelro. fótO-
r*-kTriiÜnk exentnl is oda irányulaud, miud-nknr pnutOB in Siilárd
sMlfilat állal tiutelt &#171;rdek&#171;ltjf>ink iclj&#171;s ox-gi- ég^áé^í kiérde-
melni. Póntebbíek. (839 111. \'2 4j
ooooooooooooooooooooooooooooocooo
Sok orvos és mégis egyenlő itélet.
A fehér mell-SyrupG. A.W. Xayertól Boroszlóhan
&#187;ok iuKA kottit.t a küvetkeen urvosoktol *J*iiit&#187;Uitt, randáitr t*U. &#171;&#9632; legkitűnőbb aikcrrel atkalounatott Dr. Kalntsch Drei daban, Dr. J. N Auerbach Bukarestben. L>r. Wober H&#187;aieli--i., Dr Lt-hn, kir. kerületi orrúi Birt.bauinb.ui., Dr. Fioktsnstem I.orosil&#171;-I>&#187;n Dr. Koruer NVul^nstb^n, Dr. K bso, Dr. Heanler Konig&#187;wartt.a[i (Cauhoraság.t Dr. C. ( n, Dr. L&#171;ng Schwdr-.wa.a&#171;rban sib
Umrath és Társa rrágábun. Mezőgazdasági gép gyárosok
ajánlják a xtiláid knitt-1. k .nUi gárá\', na^y n.>ink*két>e&a&#171;g, en
ii-ita c*é|.lé&#171;r"l lege|5nyt\'5&#187;bb&#171;>n iam&#171;rt kötUlmcnyo, ngy rámán
4ttó, mint krrt\'kvkan járó
OTTÓ FRA.XCZ, CIP&#171;.
különlegességei "VI
Bécs, Mariahüferstrasse Nr 38.
CMátmár *& <&#177;*+t^x királyUag
kizárólagosan
szabadalnuzott
PURITAS
haj i fj i tó-tej.
A PiritM Ufm hajfesték, bao^m tejszerfl (..ly.id^k, moly majd nem azoii csodilato* liaUsial l&#187;ir, bouy ft\'h-ír i.*j*t ra^ginitAuí, &#187;z*x &#8226;.&#9632;wcutkiut < ig p*-áig lefketith tizauéty Wp alatt ama mtint Tiim*a.!j&#187; mflvljvl &#8226;rtwj&#171;tile|[ bírt!
palaexk .Puritán- ára 2 frt (f>lkt.l4>sné1 20 kr krtlt^g.)
H
M>áf KgyetUn tit-pit^vsT s*>m ver-eny&#171;.lift kítQaŐat\'g ^a jó hatásra a &#8222;hávirácsal- Ülmjoi üditó alkattésí&#171;*kl.Öi előállítva, .-lUT-lit -... o 1 Mer rrtcid idö *.\\\\t nseplőt, májfaltukat, barátkákat, bŰr|iattanál&#171;kat j &#171;tb. J"i a. arc&#171;h&#171;rn*k fénylő ffhéméf^t, ödí> és finomsifot kölcj&#187;ftnfl&#171; \' ">gjobb véd&#171;&#171;&#171;r M Siti {<n trli tufi lavefR behatása pllen, azért nél-lö-betleo női &#8226; atpit&#163;n&#171;r kfll<\',.i)i&#171;en a Canaiitlwn. ára 1 forint.
léCti pip&rt rltpM" Sxt>nt-<lyör|ty virá(r, frh&#187;-r é* ro&#187;üt* &#8226;.zinl.en, a hft-\'rdn Urt-\'.- ^i lüthatUn, jó^áifára a Ugkitflnűbh nínőiaégt. A ritsport ;inká.bb a t*i>iy&#171;\'ki>ny &#9632;&#9632;(&#8226;iit-gy>ri{y-viráff haaanálata után ajánllialjilk, ax ari-íRziniiek ffltiluŐ gyvogvA nnomnájrot kíiU-attnös. KíJ dob&#187;i
llt.M ax r-fjjPilíili &#171;ier a uakál sialpitdae na pnliá" fartáaára, min-i i-Ír..*i*ág bátrai-ngya&#171;a rrlkttl, ára <%y palaczkuak H&#187; kr.
iitt-^rn i-n f-t.nlirtáftára, n><?|{ÓT a hajhul-áüt korp.
hajtőit, &#171;ra egy nagy tfgalyoek I frt ?*> kr
hogy a fehAr, <"&#9632;** és vttr.",*. bajnak -g,y t*>rmós&#187;&#171;ti\'3Dfk tái^KD nütét szint kúlriduüx. ára rKy nagy paUrxknak 1 ftl.
^tVk-t.-, barna, HKT s&#187;okírf leh&#171;t festeni. Koketc &#187;&#187; y &#8226;r.títb&#187;ru&#187; Imj nál A La -Mim- ífe.i &#8226;&#8226;zt-litT.<Til**t* alkaluia-li.-itó, ára rgy l&#171;\'íélk&#171;lH\'k a hot** UrtoziWal 3 frt.
TJrtUl* (hajaxeax, kitilnÜ hará>Ml a baj &#171;>, hnjbűrre, &#8226; k1-.\'ű>t<".lff&#171;sl &#187;l<".-
hajii^v.\'íit kair>n<i&#171;-n kiállóit Kfl&#171;|fjégek után. &#187;. n. tyiimi, biml&#187;, K7&#171;*r-n<-ttágy atb., ára e^y nagy palacsknak l írt íifl kr.
Olpp&#171;krM&#171; Ry^gy-f-jil aaáji-ix rntx *iag pllá*..lit.i&#171;ár4, rmidkivOl júl-
Práger Béla
*i-U&#187;ö é- (Jd.t" ..atá&#187;S*., ira egy paUrxknak 1 frt &#187;&#187; kr.
Na y-Kaninaán valódi mii
rét* arai.
Vendéglő megnyitás.
Tisztelettel érlesitem a t. ez. liöiönségct, hogy Terézovác7.on (Suhopoljo, Veröcze köze-lében, vasúti állomás Barcs a Regattákat má-jus 1 -tői kezdve bérbe vettem és az ottani
VENDÉGLŐ- ÉS KÁVÉHÁZAT
w
K
a vendég -szobákkal t\'gyüti egészen újonnan, igen szépen és igen j&#171;l berendeztem, jo kony-háról, azaz: jól fözésról gondoskodtam. A mi az italokat illeti, kijelentéül : hogy folyton a
legjobb pécsi asztali borral és friss sörrel
fogok szolgálni.
S
A t. c.i.. ut-izó közön-égnek magamat a
legjobban ajálva maradok mély tisztelettel
Labrentz Qaszt&v,
Einladung zur Betheiligang
an dcnGflwinn-Cbancen dfr vom St&#171;at&#171; Hial\'irf garanürten Kros-ncn íipldlotte\'ir, in welcher
8 Mill. 177,600 R.-Mark
vom 11. JUQÍ 1879. bis 12. November 1879. tíefeer gewonnpn werd*&#187;D matsen.
Dor n-n.\' in 7 Clasapn eioretheilte Ppiclplan eothilt ante\' fft,000 IXIOBCD 44,000 6ewl&#171;M und zwar cv.
400,000 R-Mark
spéciéit at>fr
(831 II 1-3
M 250.000
M. I5O,&#171;OO M. 100000 M 60.000 50,000 40,000 30 000 2..000 20.000 15.000 12,000 10 000
r. Ofw. i M. 8000
2 . i M 6000
r.l . i M. 5000
ti . a M. 4000
M. M. M. M M M M U
21 . i M. 3000
217 . i. M 2000
2 . i M 1500
5
1
24
2 . &#187; M I2~O
611 . á M 1000
673 , &#187; at 500
910 . á M 300
24650 . i H 138
etc. et-.
iat amllicl) uad uuwijer-
Di et-íte Oewioziehuog rufl.ch aiif deo
11. and 12 Jani 1879
lestgaMtit und kcmlel liivriu
daa naitKf (í.iniualious unt ti Mark oder Ú ii1/,
,1.. ball.e . . -I - .&#171;&#9632;\'!<
daa ...rtel . . 1\' , . . W) hr
unj w&#8222;r.l... dieae na Stuts garantirtm Orijiaalloost !.&#187;nie ,<rh..i.nen l\'r,.m..&#187;.-,.i &#8226;&#171;&#8226;&#8226;&#8226; EwsMdug d&#171;&#187; Betr>|n &#187;der Patt EfUalilwiS nádi d^n r.i.tternieoten U<Ke<&#187;l<\'ii von mir franko v&#171;r-&#8226;aii\'lt KlHue B.\'trage kruineu aurli in PoaUnarkfn r,uC&#8222;&#187;n.ll w.rd-n.
l>a&#171; HŰI Slel&#171;d&#171;ek&#171;r liat biiin&#187;n knra.T Z-il |roaw 6ewilM > .\'U M.trk I2\'UOO 80.000, 30,000, 20.000, m\'I.M-rr vitn f0,000 li. s w an ^.>io^ intert^i.i>IIL(><i aiial\'er.alii und dadnrcli VK-I &#171;um Cililaka xalilr-icher Kamilieu heigfUrj^fn.
ilie &#163;inlag<>n sind in Vtírhattuisfl d<T gro-isen l\'kancen tinUr ii&#171;l-<>d<-ul>*n 1 und kami aia Glackveraarli aar enpfuklcn wíVd-n.
Viler Il.eÜD.Iimor erbalt bii Hmlilllllig lirn amtlicben Plán n&#187;d aar.h dpr /ifhnn; die nftiriellxn (;ewinnliat*n
l&#187;:e Aii^z-ihliiní &#171;der Vriaxiiiliiiii; .ler (iewinno erfnlfct planma^^i^ nn<l n*ri Wiumcb di>r Klll<.klirh"n ftr-wiuiirr.
AM!triii(f
30 taa dle&#171;et allé Firau
li>-l>o mu umtfheud uoil jrHenfaIN var deM
alaa vrnraoen.voli &#171;n ricbt^n &#171;n di.. ktwahrte
M. Steindeeker, Bank & Wechselgescháft Hamburg.
nl> mll u. aolid aail reell
ii\'ltt u.vithiK ; em mtt^rbleibeo n<ifmerknam üi\'niaehl wírd
P S l\'i\' Haaa Steiaaecker
bekaaat - li.it Ix-sondert, HtrlxneR
X
íOCXXXXÍOOOOOOOOOOOCXXX^ X
Alulirt ajánlja a természattani tudomány által legjobbnak bizonyult fémekből íiKszeálli-tott, üzletében kapható villámhárítókat, mely elkészítés után villanygép által megróbálva a legjobbnak bizonyultak.
SZABÓ FERENCZ,
lakaton mester, Sionb*tb&#187;iy&#171;n.
(856 4-4)
j, ( )
GXXXXXXXXXX


NINCS TÖBBÉ KÖHÖGÉS!
Egpar Codeoa m&#171;llpaatillái a legkellen&#171;aelib lagbiitoaabb fjógy- nnr|fl<krl
aa&#171; köaOgéi, rekedtig, torokbioulmai &#187;l..;alká>odi. í. miuüeunemil """ul "
katarua ell&#171;n. Kapható eredeti caomagokbao baaxaálatt nu&#171;itáaaal S0 kr
(a 1 írt-írt, EGGEE A.
Rndapetteo, Erzsebattér 9. tz. a sailliUa naponkeot gaakadatlan pawta ntalvanyra vagy utánTetelUl. &#8212; Aaonkir&l eradeti áron raktáron
Hoiio.y J4a..r &#171;76,,..e,&#171;.. amai Zala &t&#171;aae&#187;&#187;. ezen lapok kiadó hivatalához intézendök.
kézi és iirgány-cséplőkészOletaiket
11&#171; 8 lé, vagy ikar era|&#171;l|
Tovibbá keasitaak különféle nagyiiág és eliümort jo ntinüavgll
liaililó rostákat, kukarina niiiniialókat ém
uecakavágókat. (836 14&#8212;25)
Kép^a árj^gjaékek bazai nyelven iogjen éa dtimeoitfaeD
Sz. 794 T. Cm. fcgger A. urnák \' Rndapoaten.
Mintán a&#171; OH mell paatillai knbSgéit ellen kitfiaS jú batáaaal Ta aak kerek belSISk 6 frt irat otla <et m.llntt küldeni.
Ef*aa tiaa elattcl KARDOS GEROELY
857 3-6) lelkiaa.
Szerzők.
Kerestetnek egy régi jó hírnevű biztosító társulat számára, a biztosítás
Ajánlatok &#8222;A.. A. 24" jegy alatt
(862 1 - 3)
jutalék

BUDAI RÁKÚCZY
KESERŰ-FORRÁS
EI.-II forrrsuak TeLóségp ki!(\\iu<tvt: m/. aasztrtal császár, ajagyar király R fel&#171;&#171;ge iltal A. m. &#171;:r irsiagos akaotaiiatól. ai arvasi akadeaalátál Párisbaa. uiv.i,m.-,i aa ela4 kul- <&#9632;&#8226; beif.-.J.I. arvaai taklatiUytil, mint gvógyaavbao a legtaa-iiagahh és |i-gh&#171;tásnsabb minden eddig ixmert kp&#187;&#187;rO&#187;;ji&#8222;-l, iS7 1 1H0 rfcah.n) m.ly a Ipgma-ca*jilíb elt&#171;nirr.-t!s<-l l\'-lt kilünlptve. &#8212; ***ly
saani ajás keaeraWizlal elért lavaaytariaian,
Favas siíkiiAl (kösaféuy, itolyagkS) át^Ui\'nb&#171;a
minden ma. kenerilTiuAiK\'l fnlOlmolhatlao- i\'
&#9632;ik.-rdmabli. (858 *&#8212;r>>
&#9632;V Mint readCH anyag elipieg*!" agy aardal Haár át.\'llenban agy nagy pohár nál keaorll forriaokbiH.
Elílegek minden gyógyaienirban ía füiierkersa kedéaben.
A Budai Rákóczi forrás igazgatósága Budapesten
Nagj-Ktüizsin, nyomatott a kiadó laptulajdonos Wajdits József gyorssajtúján.

Insert failed. Could not insert session data.