Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
439.42 KB
2006-06-01 13:15:13
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
535
1904
Rövid leírás | Teljes leírás (62.03 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. június 1. 44. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

, 18T9. Június 1-éu.

EtffKtHlár: egén ívre . . « &t.(
UlMl
narkaartlUs,
anyagi r*«a«l illet!
k&xlemAnysk pedif; a
kiadóboi biroamm
intiuodtk :
NA0YI1NIZS4
WllMtMMl.
Bermantetlta tonlek. i caak Mont aonkatir-
im Í0 *r
6 baaábo* petítaorban
7, B«áiiodx*(tr 6 » min>len
további torért f> BT.
SYILTTKRRKN
:elu«k f.l. r Kiueitiri illeték nindeo
eCT" hirdetéaart k 30 kr fi.eta.idS.
ZALA KÖZLŐIT
Hidrátok vissss ■«■ koldstaek.
N.-K»nlz«»»*ro« heljh»t6aá?án»lr, tfllet", * ,n.-kani««ai kisde
előbb: ,Z AL A-SO MOGYI KÖZLÖNY.1 snizsai önt. tűzoltó-egylet-, a „n.-kan.s*ai kereskedelmi s iparftanfa", nn.-kaniiftal takarékpénztár*, a »r*Umeg7ei általános Unitétes-\', a „soproni kereskedelmi s iparkamara n.-kanixMl külTálamtmánva-* > több megyei éi rárotU egyeaület hlT«talaj érteslUje.
Heienklnt kciszer, vasárnap- s csütörtökön .iiegjeleiiö vegyes tartalma lap.
Nemzetgazdasági egylet.
(Folytatás.) 1. Lélektani sqpmpontbvl.
Az ügy lényege, fontossága és az iránta raló érdeklődés a gyermekded ér-telem és felfngis hatirán tul nincsen. — Ugyanis: a házi kiír viszonyaiba a gyer-mek is már annyira belát, miszeriut ész-reveszi : mikép váltja fel S2Üleinek bos aggodalmát a vidám derültség, mihelyt pénzbeli állapotuk jobbra fordul. — Látja és tapasztalja, hogy uj ruhára való neki is abból jut, a mit szülei megtakarítanak ! önmagáról pedig tudja, hogy ha valami értékesebb tárgyat akar megszerezni, — ingyen bolt nem lévén, — krjait össze-rakosgatnia kell. — Ismerik tehát, sót gyakorolják a gyermekek — a nyalakodók kivitelével — majd mindnyájan a taka-rékosságot, mielőtt ezt az iskola ismer-tetné meg velők: ritka család van ugyanis, hol a gyermekeknek, ha egyéb pénztáruk ueni is, legalább kis cserép-takarékperse-lyük ne volna; az iskola tehát, ezen házi-perselyt g\\ ümölcsüzüvé és igy hasznosabbá alakítandó, rendszeres kezelés alá oly gyermekektói veszi át, kik a takarítás jóvoltának némi fogalmával már birnak és iránta érdeklődnek is; ezen alapon azu-tán a már emiitett mód szerint az iskolai takarékpénztárnak fontosságit általánosan filfughatóvá tenni, és az érdeklődést a többi gyermekben is fölkelteni és növelni nem a leg-nagyobb mesterség.
Ezen intézmény az ártatlan örömök-kel bővelkedő gyermekkor vidám eleven-ségét sem fojtja el csirájában, se ki nem teszi veszélynek. — A tapasztalás ugyanis bebizonyította, hogy a gyermekek ezen
intézmény életbeléptetése óta ép oly vi-dám és jókedvüek. mint annakelötte vol-tak; és krjaikat nagyobb örömmel ad-ják át tanítójuknak, mint ezelőtt a cse-megeámsnak. A különbség csak abban nyilvánul, hogy ennekelőtte az őröm him-pora a csemege lenyelésével azonnal le-törlődött, most pedig a jobblét ízletes gyümölcsének megtermése által állandó marad. Gyermekségéből tehát csak annyi-ban vetkőzik ki, hogy a torkos, nyalakodóból előre gondoskodó, derék gyermek válik.
Kétségbe vonatott még az is, hogy isko-lás gyermek a b irtok és pénzértékről tiszta fo-galommal bir; holott, mielőtt iskolába lép, már tudja, hogy az a pénz, melyet neki adnak, az övé, azaz birtoka.azt még szülei sem veszik el tőle, szabadon rendelkezhetik vele, és ha el nem költi vagy veszti, tovább is az övé ma-rad; — továbbá azt is tudja, hogy 2 krért egy pereczet, 4-ért pedig kettőt kap —* ezen birtok és pénzérték fogalma iskolában a számvetés tanulásával fokon-kint mindinkább tisztább lesz.
A gyermek szellemét sem veri rab-bilincsbe ; azt szabadon hagyja, mert a fentebb körvonalazott tapintatos eljárás a kényszerítésnek még árnyékát is ke-rüli ; csupán atyai tanácsra tehát önkényt és azon meggyőződéssel adják át a gyer-mekek nélkülözhető krjaikat megtakarí-tás végett tanítójuknak miszerint czél-szerübbnek tartják azokat szükség esetérc összegyűjteni, mint hiábavalóságokra el-fecsérelni. — Meggyőződés és szabad önkényre mutat az is, miszerint gymna-siumi növendék is találkozott, ki majá-lisra szánt krjait elemi tanuló által a népiskolai takarékpénztárba tétette be.
Tapasztalás szerint azonban a legtöbb em-bert nem a vagyonosság, hanem a szü-kölködés és az ezzel járó tudatlanság tette mások vakeszközévé. — Erős lábon az áll, ki nem szorul másra; — ezt pedig takarékossággal lebet elérni.
Kérdeztetett továbbá: miért kelljen a gyermek szellemének idő előtt elvénül-nie? - Érteném, ha egyedül nyalako-dásra és játékra volna teremtve az em-ber; — az életkor ugyan csupán e ket-tővel kezdődik; de a szerint, a mint a gyermek nóttön növekedik, szükséges, hogy játékát fokonkint nagyobb hasznos foglal-kozás, végre komoly munkásság, — nya-lánkodását pedig rend, mértékletesség, csemegenélkülözés és takarékosság váltsák fel; mert csakis ezen átmenettel fejlöd-hetik haszonvehető férfiúvá vagy nővé, nem pedig ha iskolás koriban is csupán csemege és játékkal dédelgetjük. — Az ezen fokozatos eljárással eszközlendó ta-karékosság által pedig — miután ehhez a nevelészeti elvek szerint megkedvelte-tóleg szoktathatjuk, szelleme nemhogy el-vénifl, hanem edződik, és mivel önkényt szívesen teszi, nehezére sem esik.
Ellenvetésül felhozatik még, bogy a gyermek most is oly gyarlón, gyamolta-Unul lép a világba, mint Ádám apánk korában. — Éppen azért neveljük élet-képessé, sót élelmessé, hogy a midőn majd a világba kilép, a maga lábán járni tud-jon ; ennek elérésére pedig a nevelés többi eszközeivel az iskolai takaréktár-intézmény hathatósan közreműködik.
Ajánltatik még. hogy .a takarékos-kodásnál ne a szegénységtől és rongyos öltönyöktől való félelem, hanem a belá-
tás, lelkibátorság, mértékletessé* és igu-ság vezéreljék az egyént." Eiec erénye-ket mi is méltatván és u iskolai taka-rékpénztár alapjául vevén fel, még is — miután nem csupa szellemből, hanem test-ből is állunk — legjobbnak Látjuk, ha e kétféle tényező álul egyesülten vezé-reltetünk, s elégnek tartjak, ha anyagi természetünket a szellemi felett uralkodni nem engedjük.
Felhozatik még: ,Hogyan kíván-hatjuk gyermektől, hogy megbecsülje a pénzt, melyért semmit sem kell adnia vagy tennie?\' — De igen, kell tennie, ha egyebet nem, jónak lennie; érdem nélkül a gyermek sem jutalmaztatik. Ugyanis amidőn egy pár krajezirt vagy más egye-bet ajándolml adnnk is neki, előre szok-tuk bocsátani: no mivel szorgalmasan ta-nultál, szépen irtál stb. vágj jó voltál; sót hozzá teszszük: miskor is iparkodjál! Ezen elő- és utómegjegyzéssel mintegy tndtokra adandók elismerésünket a már tett — és buzdításunkat a teendő érde-mért; sót még azt is hozzá szoktuk tenni: .becsüld meg, tedd el emlékül!* Ekként a tanulás és a gyermek minden egyéb iskolai teendőjének teljesítése, sőt erkölcsi jó magaviselete is munka lévén, mintán ebbéli érdemeiért jutalmul kapott kraj-czárokban, mint munkadíjban nemcsak az ismétlő- és felsőbb népiskolai, hanem mir az 1. osztályú elemi tanuló is szokott ré-szesülni, és ezen krajezarjait nem ,in-gyen,\' hanem .szerzett pénz\' czimen ta-karítja meg, az is következik, hogy az is-kolai takarékpénztár nem csupán az ismétlj-és felső, hanem az alsó népiskola 1-ső osztá-lyába is behozható.

TÁRCZA.
Pfinkősd napján.
Hibíirvngort mutat K«l*-t ormán az ig : Axon a Kiudöklű Hajnal világa ég . , . Nem hiÁh* van ma Piros j>flnkö»d napja !
Kgy lingöf.ön terül Keut a liditA «gen ; Vírsniii ragyog ott a* Erdőn é« a rét«n . . . Nem hiába van ma Piroa punkOsd Q*pja!
MiDtha itt elölöm
Ugv te Úrik, ha izem cm Rá*»«ik a tnra . . . Nem hinba van ma Piro» jiflnkóad tiApja !
A rósiták so)ia *em Piro&lottak \\g\\ mi-e \' A Kokon .t !-K«r-[,h Drága riLhio»in íg . . . N#m hiába taa ma PirOM pQakOad napja!
£a a nap, ní»d meg caak, Alik hogy ffl-lir-dt ■ Éken karmin arc«>t Tár IVE a vMl-knrk . . Nem hiába van ma Piros jiűnköid uapja !
VAROST MIHÁLY
La Senora de Galgoz.
A szíves olvasóm* és figyelmes olvasó a czim után ítélve azt hiszi, hogy valami spa-nyol, regényét roiuanzerora gyújtok, p**dig hát édes hazánkról lent szó.
A napokban került keséimbe egy há-lánkban aligha ismrrt igen érdekes könyv.*) Czim a következő: „ Expedíción de maeatre de Campo Bernardo de Áldana á Hungria en 1548. Ederita por frey Jüan Villeia de Ál-dana- —
Ason mozgalmas napok valáoak akkor, midőn a két magyar király I. Ferdioáud és János küldöttek egymás ellen, harmadik ur a hazában pedig a budai pasa volt. V. Károly segéd hadakat küldött Ferdinándnak Sxa-polyai elleo, és ezekkel jött be Áldana tá-bornagy is.
E* félig katona, félig diplomata volt, küldetése föréasa Jánoa halála után kezdődött, és igy magford alt I! al gúciun i&#187;, Tburzo Sándor osvegyénél, &#8222;viuda de un gran aenor IUrnádé Alexo Turso", mint a spanyol f<5 liszt irja.
Azt hiszem az olvasó kcízöuség nem ve-endi rosi néven, ha e íeljegy*é&#187;ekböl elmondok pgyet-roáat.
Áldana Bernát, aki Galgócz úrnőjénél is megfordult, született AlcáoUra városában, mint Villnla Fereocz éaOviedo Mária fia, szárma-zott pedtg ason Pedro de Alcánlara családjából, kit as egyháx szentnek vallott.
Aidanat legeldször 15J9 beo Oltuahon ban látjuk, mint gy*iog&#187;ági századost, 1546-
*> Akikot a kön?* érdekel, ..toknak megjegr-s&#171;n, kogr megjelent: Madrid Ca&#171;* &#8226;ditoriai da &#187;&#8226;-tlio*. CaaponanAs 6-
ban Némeihooban, mint a lova* vad ásítok (&#8226;trcabuceros)(á caballo) vesére, a stáss &#187; hesz steni fejedelmek ellen \\iselt harexokbao. Ké-sőbb V. Károly császár a nápolyi királyhoi küldé, hogy olt is hasonló lovas vadáax caapa-t\'it szervezzen. Magyarhoni hadjárata bevég zése nlán 1Ő56 ban Flandriába ment, hol a csáseár é* annak ti a Don Felipe nagy kegy-gyei fogadták ás kinevezték a tüzéníég íőpa-rancanokává Fiemont éa Lombardiába. Ötödik Károly császAr joggal mondhatta, hogy biro-dalmában nem nyugszik le a nap, mert annyi viszontagsággal küsdve, mégis ki terjes* tó ha-talmát O!aaz , Német- éa Spanyolországra, a mai Belgium, Amerika, Az&#187;ia és az Antillák pgyi>nea birodalmához tartusuk, az osztrák Í6 herczegnt és cseh királyt caak valami bely tartó (élé pek Ukinté még azután is, midón az már magyar király >s volt. C&#171;*k -ha e uem-pootból tekintjük a dolgokat, válik el<5ttüok Bok érthetővé, ami akkor történt.
A horvátok nagy része sok ideig Szapo lytihoz ragaszkodott s egy feliratukban ezt mondák I. Ferdinándnak &#8222;Preferrimo primo essnr turchi che tedeschi" és paoa&#171;zkudUk, hogy a csAszár magukra hagyU őket ém nem teás seg4dhadakat a végvárakba. V. Károly nem is küxdötl a török, hanem % magyarok, Jáoos király é* kétAbbjmoak öivegye és fia ellen, hogy Ferdinándnak biztosítsa, a magyar koronát és Erdély birtokát. E ciélból időzött Áldana is 1548 tói 1566-ig MagyarhonbiLD.
Egy tárcza ezök kerete nem engedi az érdekes napló W ismertetéftét.*) Bejárván
&#8226;) Áldana naplója agr látásik Horváth MiháJj előtt ia ismeretien vala, mert &#8222;Utyeatenich, Frat&#171;r OyCrgyról\' <Marb&#171;aan bibonok) irt kóDjfébea
B<&#187; idill.
Ffllső-Msgyarorsiágot, megtttdt*, kik Mok. kikben bithat Ferdinánd .hacerlo hs de U manera qoe yu íui ioforma4o &#171;a aqtielltu P&#171;r-tea de Persona* dignas da fe* M kik hóduluk meg, igy többek kost a nevezett &#8222;Senaor* d s Galgoz," ki Salm gróffal alkudott, a fette* alek fölött. Akkor János kiráJy özvegye Erdéitjben járt M fetstSmagyarországi hivei lankadni, cstlg-g-dm kezdtek, a Jánoa királyival kötött w&#171;r-zŐdés sem tartatott meg, a tpajiyol kamahlla aljas fondorlatait kesdé a stamboli ndvarsái. Ez időssakban nagy ssorepet jáUsott ,Fn j Jorge obispode V i riái i o j gobernador de Traasil mii* val foglalatoskodik Aidana sokat.
Ga^Uldo ker&#171;sEt&#171;IÖ János előadása &#8226;&#8226;&#171;-
rint Ltppa hawétefo útin Aldata is ármtónak
UrU Fráter^yörgyöt. -. .
A diplomata pü&#187;p*k legji.koltaiáaát igy adja elö:
&#8222;Ugyanazon nsp, melyen Jüan Baptista Gastaldo elutazott, érkezett éjjel Lippára. De Mercsdo Alonso, a király fo Tadassmemtere *4y rendel etek kel, melyek nemcaak Ulimio Mgvt, hanem alkudozásait a szerseteasal (del fraüe alatt Martinuzsit értve) is illették. Áldana Őt útnak indítá Gásta 1 doboz, azon papírokkal, melyeket a királytól hozóit; Andrea Lo^sc de Llanoa**) tsaaadosoak pedig meghagy á a BSar-setest. ha as kilovagol, elfogatni vagy .tegv Tadászsul (cuarlo arcabuzasos) lelöretni. A kapitány ast jegyté meg, hogy ilyesmit tokkai jobban és több renddel (con máa órden) elvé-gezhetni otthon, a lakáaia. Jaáa BspúaU(Qaa-taldo) őt Sforxához ataaitá, nafy kegyeket ét
**) KZ*D Andrea Lopea de Llauoa kapitáa/ f*n fordal el<3 Horváth df&#171;b
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
JÚNIUS 1 éo 1879.

2. Nevelési szempontból.
Javasoltatott: ,A gyermekben gyer-meket kell nevelni és nem komor férfiút vagy u6t.m &#8212; Ezen javaslat imigy mó-dosítandó : a gyermekben a gyermeket életrevaló emberré kell nevelni, hogy mi-kor szükséges leend, soha komor, hanem komolyan gondolkodni tndó, s mind ma-gínak, mind másnak hasznos férfiúvá vagy nővé váljék. Ezt pedig valamint a természetszerű fejlődést, mely szerint egyéb mását is megtakarítja és gyüjtö geti, az iskolai takarékpénztár nem aka-dályozza, hanem inkább egyengeti és eló-segiti. Azon intelem ellen pedig: Ne rak-juk a gyermek villáira azt a terhet, me-lyet előre láthatólag, mint felnótt elvi-selni kénytelen lesz. Épen azért, hogy fel-nőtt korában vállait teher ne nyomja, vagy ha valamelyes ránehezedik is, azt elviselni könnyebben birja, szokjék a te-hernek takarításával eszközlendó el távoli tásához már kicsiny korában. És miután felnőtteknél is nem e takarékosság, ha-nem a bitangolás eredménye, a szegény-ség a teher, gyermekeknél a takarékosság a szegénység ellenszeréül és a jobblét eszközéül tüntessék fel. A gyermek előtt alkalmilag a becsületes vagyonosodásról, ennek eszközeiről és a vágjon fokozódá savai arányban álló kötelmekről való szó-lást is az iskolai takarékpénztár nem hogy ellenezné, de feltételezi.
Felhozatott még. .Elegendő, ha népiskolában a gyermeket okossá és jóvá neveljük.\' Ezt minden tanítónak akarnia kell, csak azon különbséggel, hogy min-denekelőtt jókká és pedig oly jókká, hogy másokon segíteni nemcsak akarjanak, ha-nem tudjanak is; azután oly okosokká, hogy nocsak mától holnapig, hanem to-vábbra is legyen előrelátásuk; nccsak költeni, hanem szerezni, takarítani is tud-janak , továbbá az igazságos utón módon kínálkozó haszon megtartásában, sít el-nyerésében ügyesek, szóval életképesek iegyenek. &#8212; Aki pedig nem takarékos, az teljesen sem nem jó, mert mind ma-gát, mind hozzátartozóit veszni hagyja, s nem elég okos mert, 2-f-l, sót 2X2 he-lyett 2-l-hez nyúl.
Továbbá, ha a gyermek betett pén-zecskéje után egypár krajczámyi kamat-hoz anélkül jut, hogy azért külön fára-doznék, ebből nem káros, hanem hasznos következményt látunk, mert ezen kamat mint akármi birtok jövedelme, megszol-gált vagy érdemlett tökéjének csai gyü-mölcse. Itt azonban az is megjegyzendő, hogy az iskolai takarékpénztár ezé íját nem is kamatnyeremények uek vagy a betett pénzeknek összege, hanem inkább a beté tet hozók és azok betéteinek száma biz-tosítja.
jutalmat ígérvén neki. Lopez András jó mód dal és annélkül, hogy a szerzetes neszét vette volna, spanyol katonákat csusatatott a várba, egyenként vagy keltésével. Idikorára ez rag törlést, Juajl Baptista egy titkárát, névszerinl Mareo Antóniát küldé be néhány irattal a ba-ráthos. Mögötte Sforxa é&#171; Lopei András Qégv apuról katonával őrködtek, segítségül leendők, ka vakuni saj törne ki (ai aigun romor sa-ndioM.)
Haroo Antónia (Ferrari) a asersetes***) ajtajáhot érvén, ast nyitva találta, mert ei idA tájt ssokta ai elébe terjeutett iratokat aláírni. Hídon a Menetes as okmányt olvasni ke&#171;dé, Marco Antónia egy tdrrel megasurá, de rostul taialta(hiciese mucho mai), a szerzetes segítsé-gért kiáltott ét Mareo Antoniut öklével leüté. A ssersetes nagy zajt ütött, mire bero haot a négy spanyol katona és három lövéssel földre teríték. Esésközben felkiáltott: .Jézus MáriaI Jézus Mária! t^uare hoc mini!" Sforta Fajavacino adá az utolsó döfést, Meruido pedig megvilte a királynak a hirl, hogy balt meg a .Menetes."
Kedves olvasó most ugy jártál, mint én &#8212; ia a Snnnora de Gaigos által érdekelve, kesdttm lapozgatni Aldaua könyvében és a heljett Msrtinuzsi haláláról uj adatokra bak-
***) A rgtsa BBIMB Martisnszi mindig csak ,Praj Jorge\'. rágj &#8226;&#8226;.! féaile" neveztetik
Vannak, kik ezen intézményt, mint tanítói tekintélyt rontó szolgai foglalko-zást, az iskolai nevelést körébe bevonható-nak nem tartják. Azon tanítói tekintélyt, mely &#8212; amint kell &#8212; kölcsönös szere-teten, nem pedig hatalmaskodás és ezt viszonzó félelmen alapul, az iskolai taka-réktár kezelése által rajta ejtendő csorbí-tástól félteni nem lehet; a gyermek ugyanis a hozzá nyájasan leereszkedő, nem csupán szellemi kiképeztetését és szive nemesítését eszközló, hanem emellett mind jelen, mind jövendő anyagi boldog-ságát is szivén hordozó, s azt atyai sze-retettel előmozdítani buzgón törekvő ta-nítóját nem annyira féli, mint szereti, és pénzecskéjének gondozásáért nem szolgá-jának tekinti, hanem mint szüleinek jó-akaratu helyettesét, még inkább becsüli és tiszteli.
A szülék azon eljárásán vonatkozó lag, nrszerint gyermekeiknek kedveske désül krajezárokat nyújtanak, a kívánt határozott válaszul Kijelentjük, hogy mi az iskolai takarékpénztár pártolói is a paedagogiai elvek szerint krajezárok he-lyett a más érdekesebb tárgyakkal való kedveskedést, főleg pedig a gyermeknek tanulságos élvezetben, például valamely gyűjtemény, panoráma megszemlélésében vagy kirándulásban való részesítését in-kább helyeseljük ugyan, de viszont kér-dezhetjük : melyik tanító bir minden szü-lére oly nagy befolyással, hogy őket a krajczárokkal való kedveskedésben meg-gátolhassa? Miután egysem, nem czélszc-rübb-e, ha a gyermekek azon krajezáro kat fentebb előadott elvünk szerint meg-takarítják, mintha hiábavalóságokra elfcv csérlik? Annyival is inkább, mert a több oldalról ellenvetett erőszakoskodásról szó sincs, nem is szükséges. Ugyanis, mielőtt valaki az iskolai takarékpénztárról csak álmodott volna, már számtalan gyermek krajezárjait összerakosgatta, és pedig nem mások erőszakoskodására, hanem csupán ama belvilágából eredt indokánál fogva, mert felfogni birta: jobb a van, mint a nincs, és többet ér a több, mint a kevés.
(Folytatása következik.)
A szülők öröme
gyermekük helyes képzettségében, roüvelődé-sében tükrözik vissra. Hogy mily magasztos örömet képesek a jé helyes iskolai nevelésben teltUotetni a Unuló gyermekek, szülőiknek, megláthatni minden megerőltetés nélkül s nagy-kanissai községi nép és polgári iskolák niiud--u osztályában, mert hogy igazat mondjak, moo dánom kell, miszerint páratlan a m&#187;ga nemé-ben azon ernyedetlen, szívélyes szorgalom és kitartás, melyet nagybecsü tanító testületünk évek során át haladva tnnu-ii lanoncsai iránt. És megteszi ezt különbség, feheiel nélkül, csak. hogy a gyermekszerető síülék örömeit, gyér.
kantám, de azt hiszem, valamint én nem bán-
tam, az olvasó nem bánt* meg e kis köal.imény
olvasáaát. HEKSCH SÁNDOK.
A ftzabadbiin.
Zaong-boDg miudeD;
Olj jó ittao !
Áldvs légy nabad termettet!
Te képesess csak egeszet.
Niaes itt fesUk;
1 stindrasig
Ssabad képe vagy termésxét !
Saivem bennsd ajrs &#171;l&#171;d
As aoyaíoltl
afindrnt mpgtfllt
L\'i él.ttol, boldogtácgal,
Boldogul haul.\'minal.
Mo.olj&#8222;g itt
8*015, csatit
KirjnntetU szeretetben &#8212;
Ét Mi \'&#8226;\'&#8226;\'<! Hllü&#171;ll&#171;ii
Nincs itt arra,
Nincs elsírva
As aoyafbld ersjjt&l
A fussál is bOnkén kél f&#187;l.
Ks <>ly népen.
Fejlődét ben,
lrjrek&#171;znek QÚni, n5ai . . &#9632;
&#8212; Síromon u igj &#8222;i..k kil
BAT0RK1
mekeik heljes, példaszerű képzettségük, életre-valóságuk "által biztosíthassa, a a városnak ugy, mint a hazának hasznavehetó polgárokat nevelhessen.
A nUM elismeréssel, hálával lenni tartó zik gyermekei nevelői iránt, melyet miután &#9632;era aranynyal, sem ezüsttel nem jutalmazhat kielégitóleg, szellemi elismeréssel iparkodjék eleget tenni tartozásának és ez abból áll: adja jelét gyermeke iránti igazszeretalének részvétsle nyilvánításával ugy, hogy majd midőn a nyil-vános vizsgák megkezdődnek, jelenjék meg a próbatételen. Ne sajnálja idójét, mert azon idő leend legbecsesebb, melyben bizonyítékot nyer-het a mondottakban illetőleg meggyőződik az áldásos nevelés módról.
A ittilok jelenléte mindenfeletti jutalom a tanitói tealül&#187;tn&#171;k, Grttl mindegyike, mert c&#187;ak igy adatik alkaiom arra. hogy a szorgicl-mas tanító fárasztó és kitartó munkájának érett gyümölcsét a maga érdemszerü minisé gében bemulathassa, 8 megnyugtatót nyerjen öntudatának, de egyúttal eliameréanen is olyan ban részesülhessen, mint minőben részesül a jó katona, ki diadalteljesen elismervénynyel tér vissza fáranztó küzdelmei után a harcztérröl.
A tanuló lelkében egy gyengéd érzület éle-dsz, midőn szülőit pillantja meg a hallgató külön ség közt és ez vagy kettöztetendi, vagy ser-kenti a szorgalom és példaszerű haladásra.
Mindenki serkentse a t. ti. szülőket arra, hogy a legközelebb megkezdendő nyilvános vizsgákra minél nagyobb számmal megjelenje-nek. Sterexzenek maguknak öröm ünnepet, örüljenek gyermekükben, és szeressenek ma guknak rendithetlen meggyőződést a tanító testület magas képzettségéről, azon szorgalom-ról és jó akaratról, melyet a gyermekekre ugy, mint a társadalomra nézve igen is áldásosnak jelezhetni.
E nyilatkozatra saját meggyőződésem birt, és kötelességemnek tartottam hozni, hogy eleve korán hossá kerülhessen minden gyerme-két igazán szerető azüló a megjelenéshez.
Nin;) Kanizsán, 1S79. évi május hó 27.
TEKSANCZKY JÓZSEF,
mint. takolaatéki tag
Helyi hírek.
&#8212; O felnége Erzsébet királyné védelme
alatt álló &#8222;Magyar országos segélyző egylet"
részére Nagy-Kanizsán Zlámál Vilmosáé itrnő
ű nagysága aláírási ivet nyitott. Alapító tag-
sági díj 20 Irt. Rendes tagsági dij hat évre ler
jedve évenkint 1 &#8212;l írt. Kddig aláírták Orosz
váry Lujza, Muller Hermina, Fridmsky H-r
mina, Plihál Ferenczné, Kreil. r Ádolt. Laky
Krúttótné, Tomcsányi Imréué, Orossviry Gyula,
(iózony Marcsa éa Uózony Sáudor Akik tagjai
kivannak lenni, június 13-ig szíveskedjenek
Zlámál Vilmosné úrnő ő nagyságához fordulni.
&#8212; A nagy-kanixtmi gabona és bor-
vásár, melyet a zalamegyei gazdasági egyesü
let rendezni szokott, az idén is megtartatik,
szinte augusztus hónapban.
&#8212; VJtlbb gyűjtemény a szegedi árvíz-
károsultak részére: Koch Mihályné és Ter-
aanczky Józsetné kisdedneveló egyesületi vá-
lasztmányi tag úrhölgyek által gyüjtetett 22
trt;óa pedig befolyt a következő nagylelkű
adományozóktól: Zalay Lajos 1 frt, H\'>ify tio
kr. Harnaky János fiO kr. Zatiscliner Mari 1 Irt,
M ill.r ITrmina S frt, Peinivics Mari I frt,
Dausoha Ottoné I Irt, Modrovica Nán<l..rné 2
frt, N. N. 2 frt, A. Schmidl 3 frl, N. N. 311 kr.
Öchiitfer Izidor 1 frt, Szl. Kerenczrendi atyák
ű frt, Martinus Nucaeci :>0 kr. N. N. 10 kr. A
legközelebbi választmányi ülés rendelkezésére
fog bocsáttatni.
&#8212; A kaiilxtuil dnlArda volt tagjainak
egynWe, május 22 es L\':i áll értekezletet tar-tott u abba történt mr-gállapodás, hngy a S tngu egylettől átkérik az egylet vagyonát képeiő tárgyakat s daltársulaltá alakul, vagy ujabb egyesülés kötendő. Az ügy oly kényes, hogy még a jelenlegi stádiumban nem tartjuk he-lyesnek a nyilvános discursiót, azért a bekuU dStt jegyzőkönyvek közlését elodázzuk.
&#8212; Gl/ánhir. Kklér Károly vaspályái
közlistteletü derék tiszt urat it családját ismét
nagy csapás érte, Vicloria leánya, élete 29 ik
évében május 26 án meghalt. Temetése nagy
részvéttel történt.
&#8212; Arvere*é* Zalantegyrben.Stinió
Pál 2712 frtra b. ingatl. Dobnban (alsó lend
vái járá.) I. jun. U.II.jul. 11. _ Setéi János
1812 frtra b. ingatl. Lendvalakoaon jun. G. &#8212;
Horváth Ferenci 1G28 frtra b. ingatl. Zalafőn
I. jnl. 5. II. ang. 5.
&#8212; Nyilatkoíiat. Több oldalról tntlomt
somra jutott, hngy Nagy Kanizsa városáb.n
azon lealázó hír terjesztetik, miként a folyó évi
III. osztályú kereset adó alapjául szolgáló adó
lolügyelói javaslatokhoz kipuhatolt adatokat
titkos ut&#8222;o én szolgáltattam, és ez által a város
"fiyes polgárainak a megadóztatás körül kárt
okoztam volna ; ezen állítást mtnt aljas rágal-
mat határozottan visszautasítom és kijelentem,
hogy én részemről mindazon egyént, ki eien hirt \'.erjeszti roszakaro* s becsületes önérzettel nem üiró egyénnek tartom. &#8212; Ami pedig as 1876. XV. t. caikk 17 íjnak második bekei-désében a községi elöljárókra (polgármesterekre) háromlandó kötelezettségeket illeti, azokat a hivatalos utón megkívánt felvilágosításokban éa hivatalos kimutatásokban, tekintet nélkül arra, hogy azok ax egyes adózókra nézve elő-nyül vagy hátrányul szolgálnak-e, átéreive törvényszerű és hivatalos kötelességemet, hiven és pontosan, a városi tanács illetőleg polgár-mester nevében, ki engem arra utasított közöl-tem és közölni fognm mindaddig, mig én arra hivatva leszek Vegyék ezen nyilatkozatomat azivss tudomásul azok, kik hajlandók egy a város közönségének 14 éven át szolgálatában ál!ó, a város érdekeit lehetőleg előmozdítani szent feladatának tartó köztisztviselő becsület érzetét kétségbe vonni, és ellene alaptalan vádakat terjeszteni. Uszssily Antal vároai ellenőr.
&#8212; Alig van nap, hogy minden reDdü s
rangú át utasok ne keressenek fel bennünket egy ik.
másik ajánlatával, már kérjük szeretet tel: min
dennek meg van a maga határa; kéázaégge-l
igyekezünk szolgálni a közügynek s tehetsé-
günk szerint enyhítjük a nyomort, de minden
jött-mentnek nem szeretjük &#8212; saját nélkülö-
zésünk mellett, úgyis keserűen megszolgált s
felette szerény keresetünket kiosstogatni.
&#8212; VérlátUÓ kegyetlenséget gyakorol-
nak a teherhordó kocsisok lovaikon, roppant
terhet raknak a kocaikra s aztán éktelen ká
romlás közt ütlegelik a szegény párákat. Hát
nincs illetékes szem ezt meglátni? a illetékes
fül ezt meghallani ?
&#8212; Tindornyat lakos özv. Hertelcndy
Lászlóoé magtárából a gabona évről évre lát-
szólagosan fogyott. A tulajdonos a legszigorúbb
felügyelet és kutatás mellet sem jóheteit reá a
tolvajok kilétére, mig végre a mull héten sike-
rült az ottani kovács és Ha valamint as elsó bé-
res és szántói pár személyében a tolvajok kilé-
tét felfedezhet ni. Ez esetről Haksay Sándor csend-
biztosnál jeietités tétetvén a tolvajok elfogadtak s
as illető bírósághoz átadattak. A kovács a vizs-
gálat alkalmával mint uat hallottuk bevallotta,
hogy az egyik kulcs>t a magtárhoz maga esi-
nálla a masikat pedig Keszthelyen csináltatta.
&#8212; A kexxllutlyi polgári fiiskola tanulói
által máj. hó 21-én a kőfej\'ő melletti erdőben
rendezett tavaszi mulatság igen jól sikertilt s a
polgári iskolánál létesítendő .szegény tanuló-
kat segélyző" alapjavaraazépkisünagecskeiDa
radt. A majálison részt vett dissea hölgy koszorú
egyes virágait képezték Magyar Félici Oógántá
rill.Grőbér nővérek, Mester Anna,Klug Viktória,
Üppenheim nővérek Kegenaberger nővérek,
liraun Mária, Weitner nővérek. Beek N. Lu-
perszbek nővérek és Horváth Anna kisasssonyok
mégis Garay Sáodorné, Csatkó Alajosné, Lu-
perszbek Sándorné, Biró Józsefné, Emecz Jó-
zsefné sat. uruők. A kedélyes mulatság a késő
esti órákban ért csak véget.
&#8212; ,A xalamegyet ált tanitó testület"
.keszthelyi járási köre" ez évi első közgyűlését
május hó 24-én tartotta meg Szent-György várott
ez iskola helyiségben. A közgyűlés egyik tár-
gyát a tisztujitas képezvén ez következőleg ment
végb:: Klnökké választatott Polli Pál Készt-
helyről, alelnökké: Németh Károly Zala-Ilérről,
jegyzővé: lljlaky Mátyás Keszlheíyról: pénztár-
U"kká: Klug.lózs.;fKeszihelyről, kon; Hámok-
ká: Magyar József S\'.ent Györgvvárról, valaast-
mAuyi tagokká: W,e&#187;e Karoly, Btlányi Tivadar
Rrtl Károly és Vörös Jani* urak Keszthelyről.
&#8212; Ketixlltelyi kir. járásbiróság a mu.lt
hét folyamában két rablógyilkos felett tartott
vizsgálatot. A hajmeresstő rablógyilkosáig a
viiidi.rnyalaki erdőben a közelebbi napokban
történt. Harmat György 22 éves mándi juhász-
bojtár és somogyi vagy Pethő Károly 60 éves
helynélküli caavargó Kutasay József vidornya-
laki juhászbojtárhoz mentek s mig as idősebb
ezzel beszélgetett a fiatalabb a háta mögé ált a
pár percinyi beszélgetés után as idősebb rabló
e szavaira ,te meg Gyuri láss hozzá", Harmat
a szerencsétlen áldozatot ugy csapta ÍŐbe, hogy
es összeesett. Asserencsétlen áldozatnak a gyil-
kosok levágták orrát és fülét, végül torkát met-
szették le, ezután a nála levő pénztől megfosit-
ván kerekei oldottak. Biksay Sándor keszthe-
lyi csendbiztos értesittatvén az esetről, as idő-
sebb rablógyilkos kilétét, leírás után azonnal
megtudta a pár aap múlva tanával együtt kés-
re kerítette őt. Kár, hogy a rögtön ítélő bíróság
hatásköre már megssünt. As emberiség közt
élődó ily silány térgek nem érdemiik a kíméle-
tet. A rablógyilkosok a kanissai kir. törvény-
székhez már bekisértettek s itt várják alávaló
gaztettükért megérdemlett büntetésüket.
&#8212; A ketnthelyl m. kir. gaadaaági tan-
intézet hallgatósága juuius hó 7-én .Hévvisen"
tavaszi mulatságot rendes, melyre nésve a
rendelő bizottmány a következőleg válaasta-
tott meg. ülnök, Vértnsay Tivadar, alelnök,
Semetke József, pénztárnok, Zaici Gusztáv,
jegyző, Z&#187;kár Jóssef, további bisoltminyi ta-
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY.
JÚNIUS 1*. 1879.

gok, Székely István, Magiehiii Gjula, La-káca Lajo&#171;, Sierban Gy., H&#171;lrai Bála, Lupersi-bek L&#171;jos, C&#171;eh Aoul, Vágó Béla, Kim Andor és Kugler JánoB. Keidele délután G órakor, Csalídjegy 3 frt, siemélyjegy 1 frt.
Kerti ünnepélyt rendéi e hó 14.
a helybeli kereskedelmi ifjaság, melyre kőrot-keiő meghívók küldettek síét: Ai I. n. kaoi-eaai kereskedelmi ifjak önkípií egylete könyv-tara javára 1S79 június 14-én Nagy-K&#171;ninán a .Zólilfa" csimü kertben fényes kivilágítás mellett, melynél a hatályos Urommondyfény itt cl.Vior alkalmaitalik nyilvánosan, Lánctvi-galommal egjbekölött tártkörü kerti ünnepélyt rendel. Belépii j<"gyek a másra át nem ruházható meghívó el6muutása mellett vilihatók este a péniláruál. Bolépti díj: ssemélyjegy CU kr, csulidjegy 1 frtdOkr. Felüfiieté&#187;ek köszönet-tel fogadtatnak és hirlapilag nyugtáitatnak. Kezdete H órakor este. Kedvezőtlen ido esetén a> ünnepély június 21-ére halasitatik.
&#8212; A balatoni go&#171;h&#187;jó-társaság múlt
évi tisita jövedelme 2600 frt, Közgyűlését má-
jas hó lóén tartá Bpesten. Alkalmilag meg-
említjük, hogy a Cdobáuczhegj vuLkanicua ki-
törése ineró koholmány.
Jlillaloxás. Kiss János szécsi-szigeti
plébános *2 éves korában, áldozárságánaköfi-ik évében végelgyengülés követkeltében május 27-éo meghalt. Temetése 2\\) én reggel n&#187;gy részvét mellett történi.
&#8212; Zala*8zent-Gr6thról írják, hogy
a május 22 íki telbőssakadás megrongálta
mindazon hazakat, mxlyeket a február 23-iki
vihar megkímélt, sz&mos ház t\'aia megrepedt és
beszakadt. A zápur pár peicz aUtt tengerré
váltoilstá a községei, két gyermek a vízbe
hullo\'t; az egyik odaveszett, a másikat kihúz
ták, de ez is aligha felgyógyul. A kisgáti ma-
lomból a víz elsodorta az egész hsztkcszletet.
Jlűcid Ilirek* AUO-Szováthon egy
uzsorás megiojlatotl. &#8212; Jul. 22 én lesz Uyú-röll llurvá\'h éneire emléktáblájánaklelt;plezési ünnepélye. &#8212; Adán földrengés következtében | megrepedt a templum s bezárták. &#8212; Budapes-ten is nagy felhőszakadás volt. &#8212; A szerbek TiTuutálmegyéból kiváudorulnak. &#8212; Uüddllön udvari é[pitkezesek türténuek. &#8212; ür, Szécben Antal ,Ki&#187;faludy Károlyról" tanulmányt irt. &#8212; Matejko Ir-gujabb nagy festménye: A len-gyelek veresége Várnánál ! Nem a magyarokét1
(floeker károly hírneves euyiogi kertész
meghalt.-
A törvén)siéki tárgyaló teremből.
&#8212; Mijoa Z9 I&#171;3. &#8212; Elnök: Wlaasic. Antal. Bírák : Uóxny Ferenc*, Stojkoriia
Szilárd.
Jegyző: Lovak Eda. ,1
Kusvádló: Dr. Laky Kristóf.
Védő ügyvéd: Dr. Fárnek I.iszló.
(Jyilk.maaggal vádlutt N&#171;&#171;y <iy"rBÍ "Ia moa hallgatóság jelenlétében a tárgyaló terembe vezettetett. Aroja halvány, hideg, nyugodt, mit egész nap megtartott, gyakran a legna-gyobb liid-gvéniséggKl pod.irle bajuszát, be-stéd" s&#171;abaliia, hangja tiszta volt mindig, szü-letett Kis Komáromban, 45 éves, Jandrasics Katalint gyilkolta meg sierelmi t\'éltékmiy-ségbfil.
DélelcUt a vádlott pt tanuk kihallgatása történt m*R elnök ű oagysá^aáltül tapiutatos hig-gadt és kiválóan körültekintő ngyeleminel vezetve.
\\
Délutáo e fullasitó hőségben tarUtott a vadbeszéd Dr. Laky Kristóf kir. ügyósi álul, k^megszokott ékesszóláwal, begyfaő érveléssel éa a téoy igazsághű előadásával kötötte le fi-gyelmünket, vádlottnak arccizmai meg sem mozdultak, mikor kütéláJtali halálra ítéltetett kérte; védó ügy véd Dr Fáraek LiUzIé ur YODZÓ szónoklattal, tisztán értheti} csengő hangún tar-totta védbeszédét, mely a jelen esetben inkább theoritikua sziot Ölthetett. A azép és költ*, nyel-vezetü beszédet egész terjedelemboa közölni fogjuk. Míg a vádbescédet, miután lényege ai ítélet s indokaiban szinte beanfoglaltatik, nem köiöljük de az ítéletet s indokait igen. A véd-beszéd alatt a roppant hőség kínzó hatása miatt többen a terem búi távozni kénytelenitettek.
A kír. luiveuvaxék tagjai 20 perez maira visszatérvén, nyomban kihirdettetett az ítélet, mely kötél általi balálra ssól. Elnök ur az in-dokokat komoly méltósággal a érthetően elŐ-adU. Vádlott nyugodt volt. Védd ügyvéd a fellebbezést rögtön bejelenté.
Vódbeszéd : Tekinteted kir. törvényszék.\'
Gyilkosáig, bűntény nyel vádolt Nagy György védelmét leszek szerencsés a tek. kir. törvényszék előtt, miot annak védelmére hiva-talból kiuevezett ügyvéd, &#8212; előterjeszteni.
Mielőtt annak fejtegetésébe bocsátkoznám, hogy a szőnyegen torgó büncs^lekvéoy hogyan minŐeithatő, s annak alanya ahhoi minü vi-tizuuyban áll, s hogy mennyibeu lobét és kell az itélő bíróságnak az enyhítő és suljfusitú kö-rülményeket tígyelembe venni, &#8212; egy szóval: minlőtta lulajdunképeoi védelmet előterjeszte-ném, engedje meg a t. kir. törvényszék, hogy mini ember a nem mint védő ügyvéd egjéni fajdal mámnak adhassak néhány szóban kifeje-zést azon megdúbböütű hír felett, mely váro-sunkat f. é. raarcíiua hó IS ik napjának reggeli óráiban, mint villára futotta át s hozta lázas iz-gatottságba a kedélyeket azon büncselekvéuy miatt, melyre vonatkozó tény vázlatot a t. kir. ügyész ur oiy stakavatultan, oly tárgyilagosan, de egyszersmind <>Íy részvétet kellő színekben ecsetelt.
(Folyt, következik.)
\' KI nyeri ?
tirüim, május 28 áu: 24. 55. 25. 4 40.
Vegyett hírek.<
&#8212; l\'iócza mint id&jíí*. Kégóta ismeretes, hogy uok alsóbbrendű állat reudkivüi érzékeny az időváltozások iránt 8 rnagokviselelével jó-val előbb jelzik a mérsékleti változásokat s a levegő nedvesség! állapotának ingadozásait. A pióczáuak ez ax időjósló képessége ssinlén már ősidők út* ismére tea s a gazdák sokszor fel is használták a pióczák ebbéli jÚBl&#171;het.utgél. Ilyen piócza időjóst mindenki igea könnyen készít-het a küvetkeső módon. Egy nagyobb fajta or-voseágos üveget miult*gy félig roegtöltüoit vis-zel &#187; b&#171;le teszünk egy egérzséges pióczát, ai üveg száját term^trzeteaen elxárván egy vé-kony^ritka tüll darabbal, AZ üvgbe nyáron minden héten, télen mioden két hétben tiszta, friss vizet leli ftnteni. Ha sz^p, derült időre vau kilátás, akkor a piócza óísicetekerídave az uvg teuekéu pih^n, a mint azonban <*sÓ6 idő van késsülőbeu, kimátizik a vizből a fol-megy égés/ az üveg szájáig * ult mar&#187;d, a mig ismét kinem derül; fenyegtő szél idején a pió
cza rendkívül gyorsan moigolódik; livatar és eső kSzeledtérel csaknem állandóan a viien ki-Tül marad s kéjelmetlen érzetének erős, csak-nem görcsös rángatódzás által ad kifejezést. Fagy, valamint derült nyári idő alkalmával a piócza mindig az üveg fa ne kén nyugszik, hó és eaó idején ellenben kimászik a vízből.
&#8212; 73 i&#187; 19. tiok bajt okozott már az Öreg
embernek a fiatal feleség, de egy Panner nevű
vasmegyei Öreg ember nem tanult a mások ká-
rán, maga győződött meg e szavak igazsága fe-
lől. 73 éves Jetére egy 19 éve&#171; leányt vett el, s
s még nem is multak el a mézes hetek, máris
oda volt nyugalma, mert a menyecske pajzán
ssive nem ilyen boldogságról álmodott. De nem
is soká törte fejét állapota javításán; rá vetette
szemét a falu legszebb legényére &#8212; és össze-
adta magát vele, a hogy csak lehetett. &#8212; Bíult
az idő &#8212; a menyecske szerette volna, hogy
férje elhagyja már ezen árny ék világot, mert a
legény megígérte, hogy elveszi. De hogyan,
miképen ? Hát ai asszony azért asszony, hogy
még ily helyzetben is föltalálja magát: revol-
vert vett B e hó 7 én éjjel az ablakon át rálótt a
férjre. De gyilkos szándéka meg hiúsult. A
férj él, a gonosz menyecske börtönben várja
méltó büntetését.
&#8212; Dr. C. M. Farber cs. kir. szab.
Paritás *sájszappao, as egyetlen oLsierü
fogtiszt- és fenntartó eszköz, 20 ív éU igen
híres; dijasuft London Iti62. Paris 1U7Ö.
reá vonatkozólag az alólirt nagy-kereskedés
ben ; előlegek minden nagyobb gyógyszertár-
ban és illatszer kereskedésben bel- és külföl-
dön f. Griennteidl Bécs, I. Sonnenelsgasse
Nro. 7. (Ü4S3-6)
Paplrszeletek.
TuiAr : (a viiigio vgyik uiiló tauitrányibo*.) .&#9632;mered sgvptomi Józief t4rtén*tet, kis barátom ?
Igiiácx: Oh, igen !
Taiiift : No*, hát akkor meg fogod tudói mon-riani axt is, micsoda báotalmat követtek el rajta te*t-vérbátyjai ?
Iguács: Igeo olcsón adtak el.
Uraci (virágcaokrot t levelet ád a hordárnak) Vifjre &#171;&#171;t mruraau, í* kéxbesitM1 a czimzett uülgyaek.
Iluruar: !.&#187; cutn<ft megnézve) Üoc&#171;áuat, de ext a megbiküt p| oem Téffeshft^m, mnrt megftakUdt^m, hugy lutiMent raegfek többé ahbox a köny&#171;lmú, hQte-leu t&#171;r&#171;nitui&#171;uyb&#171;xl
&#8212; Az uzaoráa egyik ad&#163;&#171;át többször kereaven,
mt*el aóhaaem tnlálU otbun, pgju^r busiaiágbol est
irta aj Ujára: &#8222;caajá, huncxut!\' ax adó&#171; megtudván
ki járt has* körül legott fülkei-&#171;ttt&#171; aa iiz*orá*l
&#8212; Hát n- b&#187;j ? &#8212;kerdí dühösen az adóa.
&#8212; Se-w te-mmi &#8212; vilaaa.flt a megijedt nzioráa.
&#8212; Pedig iit hitte*., &#8212; hogy valami baja tá-
madt e* aaeért irU ífll ajtómra Bevét!
UHUI. tii e ii e t r e n <1.
A buda-pesti idomuUtó óra szeriül.
indul K&#171;tiizi&#171;Nrál
u&#171;i hóra :
ti, Uufa4&#171;a,L>Uinki.*át
215 *Vl
2U4
31 iB Sül
bs 4 48 refgai i .11) délül
. 4 58 refftJ ?<> dalát.
. 11 30 &#187;alv*

> Sopronba
i Tr.es.tba Ai. . ._fc
Gracz &#171;&#8226;&#8226; lí&#171;c&#171;l.* l Trieatbe **a Pfág
űrica és B&#171;cabe

Pr.g^rhofuo kereaital
t4)Ü ti r&#171;aj&#171;.i . 11 48 wtve J 38 dóiul.

kere&#171;stal
4 58 reggel 2 47 delat
Érkctik KanUsára
on
216 Essek, Moháca, DonboTÁr a í\'maibdj 1 41 dílut
306 . . . . 11 11 .stre
201 &#8222; j 5 dffit.
SÍI &#8222; 9 44 ajajfM
8l4Reeab8KS&#187;oaikatb. B<&#171;J Ujhei^felá 10 27 mtf
316 floproDjb6l " . . . * . . ." . 11 n* tUcböl Oric, MarbnrCl Praffwkof
f*18l 4
201 Tríewt- ea Búiból lfmrburg, Prac&#171;r-
bof feJRl J í| MA&#171;t.
2O4Triea&#171;t-*i Villacbbdl Práferbof feJBI 11 &#8212; eatv*
&#9632;farbnrgba eaaüakomii Vill.rh iá PranoMfeatböl
Hó- et heti- Kath 22. A ki enfen awírtt, megtartja btnAdemt.
. ea prot- á
ÜSrt | aaptár
iHhj* l-t&#171; Jutat 7-l| 1879.
a mm
3 Kedd
4 Sierd*
5 CtllWrtök
b Péntek

ti Ptlnk. r POnk. h.
Ödön. Kántor f Bonifaci Norbert Oóbert
Felelős szerkesztő: Bátorít Laj&#171;&#171;.
A .Zalai Köilöuy" f. évi 4l-dik &#8226;aamábaa emlit*e volt, bogy ta a &#171;om&#171;*ediifomban Iev8 1 a för. kel. bitkoneg tulajdonit képe&#171;6 épületet a ki-Tehiual együtt kibéreltem a Étvtttesi, igaa; de faj-dalommal kelt coDititalnoio, bogy exea a heJybeii éa vidéki aagyérdemü közonatjg kényelmire asolgáló törekvésem filre mag,yarásiatik némelyek által, niutaa éa ez álul mÜDik kart okozni óhajtanék t valakit kenyerétől igiekexném megfontaai - &#187;ió ginea róla. Én ez Ualett&#171;l megkínál tattavi s mi útin minden to-rekvé*em, egiu. életem oda irányai, hogy e neme* &#9660;irot diiaet, J<f hírnevét emeljen, netn kiméi** aemai áldozatot, lem fáradaágot, ebbéli cselom kiviteléi, exennel batirosottan kijelentem : hogy és aenkinek ir-tani netn akarok, de táját Hitetem feivirágitaáho* járulói &#9632; ainden becadlei.e&#171; uodot alkalmazni az&#171;at kstelcaaegennek ismeren. Azért bizalommal felM* r&#171;m a tisztelt kttiöoaegtit, ilyfele lealizo htreknsk hitelt &e adjon:
Valamint eddig, agy etutáa it iegfSbb tor&#171;k-TU&#171;O leaz kiérdemelni a nagyérdemQ kozdn*éj( bi-aalmát i&#171; üzletem iránti becaea ngyelmet, pari/itgi-&#171;át. Hiszem, hogy nenkinek jogot panaasa et ojab-ban nagyobbilandó ü&#171; létem bén iem le&#187;E, aot a na-gyon ütaielt gdr. kel. hitko&#187;ég erdeaaea elSljiró-&#9632;ínak lem fogok gemmibea lem okot isol<;altaloi panaszra, hanem a legnagyobb megeJéyedést igye-kezem állandóan nmg\'ierexni &#8226; megtariaui. Miud-* mellett, ha ai igeo ü&#171;U-lt bitkOuig elóljáróaiga* kivioja, illő kirpöüi* éa költségein m&#171;gtArite*e &#9632;>&#8226;*-lett vtfcUa lépni ia bajlauüú **gjok.
alagamat és Ü&#171;letemet a mélyen tiatteH kö-
%öaMÍg méltó figyelme- *&#9632; párt/ogáaiba ajánlva
vagyok örök UasteleUel
KMTtzer Frigyet,
NKi
* E rovat tiatt kömlotUrt
HIRDETÉS
Ügyvédi irodámat.
Folyó éri juniiu bó 1*5 napjától eddigi lakáaomról u ug;oe>ssett Majsr Jóuef fela hasba (rároabái &#171;lcu 5. as. a.) Utítom át, mirAl t. cs. ügjMöinidt exaaDal érleaitem.
N. tCanisiu 1879. május 31).
Dr Fárnek László,
(866 1-3, k&#171;s- &#171;&#8226; Tiltó S(jrM.
Különösen figyelemre méltó a hírneves
Dr. Forti-féle
SEB-TAPASZ,
mely rendkívüli gyögyereje, elválasxtó, érlelő a fájdalom csillapító hatáaa által leggyorsabb, l&#187;gbi*t<n&#187;bb 8 egy-szersmind gyökere* gyógyulási esskösól küÍÖoo&#171;mü ba jókban. &#8212; Ily bajok a torokgyulladás, légcsúhurut, b ő r k é s-barnaság, hArtyáagyik (Croup, angina) min-dennemű megsértések, harapás, szúrás, vigi* vagy égée álul támadható sebek, niegforrisiaolt, darázs- vagy méhszuráaok, konok fekéíyek, tuxatok (contusiók) meg-lepA gyors fáj dalom csillapítással &#8212; rngtftt daganatok, .gumók, láiyogok, pokolvar, (carbunculus pusfula ma ligoa), megkeménykedések , genyed^sek, vérkeléank, minden mirigy betegségek, gÖ\'vélyes fekéíyek, fagy da-ganat, ujjféreg. körnmméreg, vadhús, Ugwivacs, caonf-&#171;iu, kifícaamitás és m^grándulások, helyi caux; továbbá a Bziüéa folytáni lábfelfakndáa<>k ésseb\'-k, fij&t, fekélj-sett vagy már genyea női mell. &#8212; Sok nő már csirá-ban volt emlőráktól, &#8212; a különben elk&#187;>rüllictlen élet-veszélyes sebéssi műtétnek mellóiésérel &#8212; egyedül exen j-iles sebtapasz használata által menekült meg.
Végre a testbe teljesen beméiyedt bárminemű ssAlka, vagy daráss és méh fatlánkja csopán éten ta-pasznak ryvid idei használata folytán annyira elfitüoík, hogy azután a testbAl közönségeseo szabad kvízei, seb^n műtét és fijdalum nélkül könnyen kib<ixb*ió, miri- a aeb gyógyulása nem sokára bekövetkezik.
Exen megbecaülhetlcD gyógyszer, inel_vn&#171;k je!&#171;as&#171;*g&#171; leghitelesebb egyének saámoa s különüs kívánatra bár-mikor felmutatható bizonyítványai álul már rég->n A legfényesebben elismertetett &#8212; rendkiviili s l&#171;gkül<mne. mübb esetekben megpróbált hutásánál **e feliünü sikeres eredményénél fogva, melyek hassuálata által m<Lg elavult bajokban is eléretnek, jól megalapított hirót kétHé-jb-;-vonhütlauul igazolja.
Egy csomag ár* 50 kr, nagyobb csomagé 1 frt hasxnálati utasításnál együtt, pugtán küldve 20 krral több. Egy forintnyi csomagnál kissebb ssállitmáuy nem teljeeittetik.
Küzpoati küldeményexo raktár: I*r*t<-ii TÖKÖK JÓZSEF gyógysxeresi urnái, király utcza 7-ik sz. a. N tg y-K anizián: Práger Béla gyógy-szertárában, Helus Józsefgyógysser-tárában, Alsó-Lendván: Kis Béla Ky<Jgy&#171;&#187;ertárában. Sümegen : Stainborszky L. títombatbelyen Fillich P. gyógyszertárban.
A t. ez. gyógyszerész urak, kik raktárt elvállalni hajlandók lennének, felazóllittatnak, miszerint &#171; részbeni ajánlataikat esen gjógyszer késsitojéhes FOKTI LÁSZ LÓHOZ czimezve: Budapest (KáczvAros.iWjkay tér, 71U. ssára) beküldeni szíveskedjenek, ki megrendeléseket is pontosan teljesít.
IV Vidéki bérmentes levelek általi mKgrflnd&#171;lé
sek u árnak készpénzbeni beküldése, vagy postai uulváoj,
vagy utánvét mellett tüstént éa ]egpünt&#187;*Rbban t&#171;l
jesittetnek. [tifiS 4.") - fiO i
||üLL SEIDMTZ-PORA.

\\ aioui, it,. ,;&#8222; &#8222;)k&#8222;&#8222;,o,i,&#8222;u o^*. &#187;>
X iv ii&#187; . Ircji.hh .ik.-rtk mí-llni fr,,&#187;íll nin.^-i.n&#8212;B 0tBar-
|t|&#171;k \'&#9632;< métititl iki&#171;ály&#171;k. tnint ^ivirvh,i&#8222;v. buunruu.i. tér , Malit *&#8226; aruyir pllm Kul.n...-n ,,l, .-^^.kn.-k .nulv.. k.kal.".-I.H módot fiilj-tAtnak
Hillik HH MatetMMk \'
Egy lepecsételt eredeti doboz ára I frt. &#8226;- é.
CRANCZIABORSZESZSOVAL^l
nU&#187;,ii,(i&#187;l,
<1pnnsina p&#171;h&#171;iiai*&#171;>.k, ffj-, ífll- in í..jfaiá&#187;, régi "&#171;&#8226;*&#8226;!( &#171;&#8226; nj\'1* &#8226;&#187;b&#171;k, rákfckélyrk, tUn.ik. &#187;iamg)\'9lladaa, miuiieonnnQ liAi.uli* ** léről*\'" ath
Üvegekben használati utasítással együtt 80 kr. o. e
Kroli 11 M. i-s társától lícr^cuhou
OORSCH-FISCH,
Ura egy üvegnek használati utasttassal I frt o é.
Pö BtáLlitáa Moll A. gyógyszerész, cs. kir. udvari szállítónál, Ué&#8364;s,
l*rxl>iiti v*gy füxxer- áne^úní\'k n*gyolih
Hn&#171;k.
oil-I^le kt-8&#171;it.UI&#171;i<yt úvje^yatn v* nliirá-
K.ktir a. állam n.linl.i. kerr\'keilén-lieii lt.klur uélkuli m*ffT&#171;li4al&#171;flektiál m&#187;i[felei&#171;í *\'\'"
tik h>itár&#187;7.ott>ii
A t. <&#9632;&#187;. ko&#171;:in&#171;ftf kt>; rendrlui ti i Mik otj-iuukat * al rittinak Állatva
| llaktÁrak : &#163;.*Ksuix*a I\'rA^er B^la KJ &#8226;\'&#8226;KJ- Köteti ti-rg Kerenrx
I Kcaseihaf&#171;r Jú^Anf. Kos&#171;tif&#171;1tl Adolf. &#8212; Z xl *-Ü g e r &#187; x e K -Oy.lgy-&#8226;inrtir a 8at. li-lekhex &#8212; H &#187; r &#171;&#8226; &#187; Uoruer S. (.\' n á k t " r-- &#171; - Í:.^&#171;... I ., .-...\'...&#8222;..&#8222;,*._ k -,.&#171;... i. , k\'..i,&#8222; i s,-hr.;.l..r
Nyújtsunk kezet a szerencsének!
400,000 márka
I&#171;S,
rnnrayt njajt kedvnó &#187;&#171;tbeil &#8226; l&#171;f&#187;ljabb M(l> (tazkittrM- ríy a magú kanMty AltAl jAv&faAgJrVk &#171;a bixlusttvx vau. Kaeo uj terT&#171;i&#171;t előnye ahb&a áll. liog> n4báii7 bóuap l^folyáia alatt 7 ionolúbm 44.000 Byer6iléRyR0k okvetleo kinor-idi..&#187;li krll keralnia, k.i.tnk i.ülk >,.ik 400.000 frtnji Rnyt-reinéoy, ráacl&#171;g pedig :
860,000 190,000
11)0,000 611,000 60,OU0 4O.0U0 3U.UUU 26,000 SO.IKIO
1 &#171;7er&#171;ai. i &#9632;. 12.0U0 S4
10,000 9000 6000 3000 2000 1000 &00 SOI) 138 &#8226; ll&#187;m
njerem. A m. nyerem. A n. nyerem, á m. nyerem, á m. nyerem, á m nyerem, á, m. nyerem. A m. nyerem
54
TI
217
531
&#8226; 73
, á m.
ny.r... á m.
oyr-m > m
&#187;j.c.&#171;. i &#9632;>.
njnaa. i &#9632;-
ajira i m.
ní.r>&#187; i m.
&#171;j.r-&#171; &#8226; m.
&#171;j.r&#171;&#171; i m.
t 4
I iijraren]. á at. i ssen
> 1&#171;1 hiwt""i*&#171;tt |i*a&#187;.kiAorao]&#171;ii hi^atalOMii állapíttatott mrf* is
&#9632;&#171;r t. évi június hó 11. és 12. lesz
l hS%&#171;tk&#171;SÓ :<assffft>&#171; krrül :
1 *t^&#171;s *r*d&#171;ti *or*j ff^n\'k ára csak 6 márka vagt 3 frt 6<> kr. o.é.b.
IM . . . - 3 . . 1 - 7b , .
l&#187;&#171;wl # . . . Vjt . , - &#187; 90 &#8222; .
Vtlamentiyi ncgbi^ág &#171;s &&#171;&#187;&#187;ej elöli*g&#171;s beküldés&#169; V*RÍ pu^uutalviiiij m*1 IIott uiunoal é&#171; a legnigjubb gunddal &#171;aikii&#171;öl >tik, mindenki magit A* állam cximerével ellátott &#187;r&#171;deti torn-ffyi\'t kapván lülilnk kc*.rbi>i
A mt-g-iujfl<;*<-kii&#171;x a mfckivAaUtli liivat*lo&#171; íerTc^clok iij DÚlkíil ai&#171;Uék&#171;lt<-tQi-k minden hűti* otán pedic felwáütáj nél* nú! kuliijük résxtv^vöii\'knek n hlvstjiloa hazáni jegyieket.
A iijfr^m\'-nyok kifiietvno mindenkor ponfotau *K állam ,.U;tIU*a meli^U tiirt^uik s akir kÖ&#187;v,ÜPi. mr-KkUldt-xt- vagy kívá-natra éid-keltjrinktipk Auaxtria mintlfn uagyobb {jiacxaia feuuállú js&#171;t&#171;kutUté&#187;t-tak Utal kéxbesiltelbeük.
Vállalatunknak mindcukor ked&#187;e&#187;*tt a Hecrviicse, tw>k más :i-Xint(>lyei njen-míny kn^ött gyakran ax eln6 főnjeremányoknek r>rv*ndv^n &#9632;&#187;, mellek ac érdekel leknek kr.xvetli-nUl ti r&#171;l tettek ki.
Az ü>\' a If^siilárdabb alapon nyugvó vallaluluál, cfűrelát-lAti-lag n>ind&#171;DUtt biatoiitiá^gal a li^plétikeltl) réazLvfteIr&#171; s&#187;ámit-mtván, k^r.\'tik már a k5z*>U huzá-i miatt \'&#9632;" mindm nK^ghitist

iiill *liilir.-tthi&#171; Intézni
Kaufniaiiii & Simon,
bank és váltó üzlet Hamburgban,
bi?vá*i>-latul; ;&#8226;* -latlátu n>ind&#171;u..&#171;niU. állatukííts .\'-nyék, vnsuti ríaz-
Yvn^fk fi* kölc*ön&#171;ir&#187;jpjíyekii>>.
Szerzők.
ÍJ. i. kn<>it<>>ifttlnki\'t f-jetve ki Pirimül irántunk eddig tann-
sitott bUalom^rt, felkérjük &x nj kiaornriláiiitli r^nzvételre, fótö-
r--kv<\'nüuk oxeutul is oda iriujulaud, miud-nkor p&#187;uu>a éa &#187;&#187;ilirii
nnolifA\'at á\'tal tinxt&#171;lt érdek el tjt-ink teljes megél éged énét kiérde-
melni. FÖDtehtiipk I-S39 111. ."i&#8212;4:

oooooooooooooooooooooo
MILHOFER JÓZSEF
éksierész, ;
Jöuttza a városház át ellené ben. \'
Ajánlja dúsan felszerelt gyémánt, arany és ezust ék-
szer raktárát jutányos legolcsóbb árak mellett. I
Nagy választék gyémánt s más küvü gyűrűkben,
úgyszintén jegygyűrűkben, úralánczokban, garnitúrákban.!
medallionok s keresztekben, ugy szintűn ezüst álványok,
jfjer&iurtók s egész ezüst készletekben. !
! f Itfeszlctflzeícsre is eladiük!!
Minden nálam vásárolt ékszertárgyak a kir. fémjelzú hivatal ellenőrző próbájával el Tannak látva.
Vidéki megrendelések pontosan eszközöltetnek, nem tetsző tárgyak készségesen kicseréltetnek. (777 5-12)
oooopoooQooooooooooooo
)OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC
Cséplőgépeket swrísr-TS;.
tiutité, fa- éa egén vas allránvoa legújabb merkfzoiü, tartós, &#9632;
<&#9632; felelte olcsó arakoo uillituak a rendes kivitelnek Becs- és\'
Pestről jótállás mellett. _ ]
tf^~ Jóravaló ugjoökök kerestetnek. *^B
&#8222; jpyfahrt Ph. ét társa gépgyáruk Frankfurtban j
&#8226; . a Majna mellett. l S52 4 - UV
5OOOOOOCXXXXX5OOOOOOCXXX
Unirath és Társa l\'rúgúban. Mezőgazdasági gép gyárosok
ajáitljÁk a Hxiláii kiwtel, k <uju |áfk&#187;, tí*+&#163;> iu>.ukAktf^>&#171;MÜt(, ti*xta ciéplé&#187;ri">l li*((elünyrtii&#171;blieu iámért kiirülmóiije, agy rám aiU, mint k*-rekek*-n jár.\'>
kézi ós járgány-csépl&kéizületeiket
I til 8 l&#171;, vaay ékir ere|&#171;<&#171;
rostákat. kuLorirs* luursttolúkat &#171;&#171;
HierakavAgúkAl. (&#171;36 15&#8212;2r>>
Párisi világkiállítás 1878 2 arany és egy ezMt-erw&#187;nff kitüntetve
GANZ é8 TARSA~
Kt>pe&#171; ár
vasöntöde én ^pscyár-részvénj-tárfiulat, Boda pesten II. ker.
A j ánijik Í9W 7-ÜOi
kérgontetü hengerekkel ellátott hengerszékeiket,
melyek iicliauv év óta a bel és külföliii malmok-ban eddig használatban levő köveket mindinkább X hittérbe szorítják, és a kisebb malmokban is, az ffr
úrlés kitünöbb minősítése végett igen előnyösek. &#9632;V Ezenkívül miiiitpnnpmü ^ep és öntödei mon-
kálatokat, kérsönt\\enjű kerekeiket bányászati niunkklatokat Htb. *Va
Kerestetnek egy régi jó hírnevű biztosító társulat számára, a biztosítás minden nemére nézve, magas jutalék mellett.
Ajánlatok &#8222;A. A. 24" jegy alatt ezen lapok kiadóhivatalához intézendök.
(862 2-3)
Hirdetmény.
A nagy-kanizsai polgári egylet tulaj-donát képező btriiáz, kert és iulmérési jog három egymásután következő évre f. évi ok-tóber hó t-től Derbi-adandó.
Ajánlatok f. éri június hó 15-éitr bezáró-lag az egylet elnökéhez irá&#187;b&#171;lilc^ nyújtandók be-Bérleti feltételek az egylet elnökének és titkárának lakásán, valamint az egylet helyi-ségében bármikor megtekinthetők.
Nagy-Kauizsa, május 25-én 1879.
(864 i-6) Az elnökség.
Nagy-Kanizsán, nyomatott a kiadó laptulajdonos Wajdits József gyorssajtóján.

Insert failed. Could not insert session data.