Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
526.44 KB
2006-06-01 15:40:11
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
556
1964
Rövid leírás | Teljes leírás (73.18 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. június 19. 49. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

, 1879. Június 19-éu.
y y
!&»-£*£. BXÉLXXL,
TUennjolcsailk írfolyam.

HUet"

ElHutttlár i érr* . . ÍU int .
•d írre . . 10
Mrtttta*
p«tiuorb«s
7, májodiior 6 I minin \' loTibbi iorírt 5 kr.
KYILTTÍBBBS (■
■orookiat 10 kriR t*- I
uta*k fel- i
Kioeatiri illeték miadtt
ejjM hirdetőin kolo 80 kr ftMtuidS.
Bermotetl.il l&#171;nl&#171;k. es&#171;k uM&#171;ft mnnhitir* <t&#187;kU\\ fojtdutmk ti
ZALAI KÖZLŐN
IKMntok Tiani na
j klld&#171;tD&#171;k.
elóTjb ,Z A. JL. A.-SO MOGTI
^K&#171;nlMav&#187;roi belvhatéíásának, &#8222;n-kanizsal öak. tfaoltd-egylet", &#187; ^. .n.-kanlzsal kisded-nevelő egves4Uet&#171;, &#9632; .soprtnj kereikedel
keretfoíelml i torkuk*, ,i.-k&#187;lwü takarékpénztár*, t .zalamegvel általános taaitttee- H iparkamara *.-kaaUsal kDlTilasitmaav.- &#8226; több megyei &#171;s társai euretulet Utataln értetiUje.
Hetenklut kétszer, vasárnap- s csutörtűköu megjelenő vegyes tartalmú lap.
Előfizetési felhívás
&#8222;Zalai Közlöny"
hetenkint kétezer megjelenő lapra.
Előfizetési díj:
JuL-decz. félé?re . . . 4 frt. jnl.&#8212;siept. negyedévre . . 2 frt.
Vidéki előzetőknek legalkalmasabb a postautalvány igénybevételével küldeni be az összeget, melynek eszközlését idejekorán kérjük, nehogy a lap rendes szétküldésé-ben akadályok támadjanak.
Hirdetések gyorsan és jutányosa közölteinek.
Kérjük t. közönségünk becses párt-fogását s lapunk szíves terjesztését.
Nagy-Kanizsa, janius 16. 1879. Kiadó hivatal.
WJUDITS JÓZSEF k0a7.kuttk.uv-.
Főutcza Wlassics ház.
AZ onxÁgm kiállításról.
(Folytatás.)
Ugyan e teremben litjnk kiállítva a hazánkban oly uagy mértékben lorrá-&ozo keserű vizeket is. A Hnnyady Já-nos, Hákóczy, Corrin Mátyás és Victoria források, valamiut a hontmegyei szántói I savanyuvizforrás, melyből egykor magam | is öuielteni 2 krjaval palaczkját, jelesen képviseltetik magákat csinosan rendezett kiállításaikkal.
Mellettök a gyufagyárosok, neveze-teden Leitner és Grünwaid Bpestról, Neu-bauer li. B.-Gyuláról, s Neubauer K.. üyórból, szintén haladolag tűnnek elő. Itathatod itt nyájas olvasóm még Upestet is szines gyufákból összeteremtett kép alakjában. De láthatsz itt magyar indigót és a kaposvári Madai János termeséből, gépolajt a budapesti Haez Gergelytől, csontlisztet az első pesti csontszéngyárból, euyvet a losonczi Andravszkitól spanyol-viaszt a budapesti Müiler testvérektől, borsavas méwst a bpesii Kosa ü. K-től, buzakeményitót Uerz és Basehtól Bpest-ról, stb.
Nagyszerűen van képviselve a mező-gazdaság és állatkiálHtás is, hol Gr. Ná-dasdy Fer. dohánynyal, Gr. Zichy Fer. gabnával, Simor prímás gyapjúval, Gr. Uonyady Ferencz sajt és magvakkal, Gr. (Jhotek kendertermékkel, Kovács Pál s Frommer Antal magkereskedéseikkel stb. állottak a piaura.
Az élelmi czikkek között kiválóan a malomipar kelt tig) elmet. Losonczi, velen-czei, debreczeni, s pesti góz- és henger-malmok ugyan csak kitettek magukért Üveg alatt láthatsz itt méterhossza, s vastagságra arasznyi átmérőjű szalámikat is Meduna J. elsó magyar gózszalámi gyárából, tésztákat Topitstól, mustárt Tonestól (Arad), csokoládét Leitner és GrOnwaldtól, mézet Bedről Svaty Ágos-tol, juh túrót Schmör Anreltul Brapesség-bői, valamint pozsonyi kétszersülteket Keszelbanertói.
Ugyanez épületben vidékek szerinti eléd tárulnak az üvegekben oly csinos ízléssel kiállított borok, pezs gők és szeszes italok. Tolna, Baranya Veszprém és Febérmegyék leginkább kép-viatlvék. A tokaji sem hiányok innen. Hiszen melyik lenne itt a király, ha á tokaji nincs jelen! ? Sárospatakról Bódogh Károly állított ki ilyet kíválókép.
A pezsgőkiallitók közül ott láttuk Bpestről Hölle, Srauer, e Prückler, Poisonyból Eich, Aradrfl Ká-szonyi, s Debreczenből Perleskei pezsgő-gyártmányait &#8212; A szeszes italok, kiállí-tói, mint Budapestről Zwack, és Schu-rind, Bevárt, s Brázay, valamint Kraoss Mayer, Pozsonyból Kosenthal, Zágrábból Pokornyi, Fehérvárról Kárl József, a sörgyárosok közül pedig Dreher, nemkü-lönben a kőbányai első magyar serfóző-részvénytársulat ugyancsak dicséretre mél-tók, hogy a kiállítás becsét tárgyaikkal emelni iparkodtak,
De mit szóljonk a butorkiáUitásról, hol az asztalosok, kárpitosok és aranyo-zok oly választékos é> gazdac táreyakkaL műremekekkel ékeskednek ? Sok volna, és fárasztó a figyelemre, ha sorra vennók a számosan megjelent kiállítók tárgyait, hogy azok műbecsét, czélszcrüségét, s tar-tósságát némi hivatottsággal kritizáljuk. Annyit azonban előre is jelelhetünk, hogy a sok kSzőtt lehet, hogy kikerülte figyel-memet, de nem tudtam feltalálni, mi épen az Oppody és Ellenberger úgynevezett bpesti butorbazár kiállított vagy ki nem állított t*rgyait. Pedig e caég ismert a hazában, s magam is birok belőle csinos és tartós darabokat. Nagyon csodálatos tehát, hogy nem láthattam e versenyté-ren, holott, hogy csak * kiválóbbakat említsem, közei 4U oly kiállító nevével találkoztam, kik mellett említett ezégnek hiányoznia nem lett volna szabad. Thék, Komáromi, Fttster, Walnitsek, Thonet, Franki B.. Petsch Ede, Bak G., Winke Nándor, llorl Ede, Svoboda Károly, Du-hany János, Rock István, Bernstein J., Tausig József, Fiáloritg IAJOS, Deutsch Simon, Nagy Péter, Varga László, MoT nár, Liptai, stb. mellett talin csak nem szégyen egy bútor bazárnak is kiállani a versenytérre!
Láttál-e már olvasó barátom oly gyermek kocsit, mely ha akarod fürdó-káddá, ha akarod szánkává változik? Menj Fehérvárra, s kérdezd meg egy jó magyar arain fehérrári menyecskétől, hol láthatnád meg Fey Péter aradi kézmü-iparos kiállított tárgyait, s megláthatod amit fentebb talán miot hihetetlent ol-vastál.
De nézzük csak meg &#187; szép nem kézi munkáit, melyek annyi tfirelnet. s idopazarlást igényelnek, ás mégis igeo gyakorta arra a szórnom meggyőződésre jutunk a türelem gyümölcsének szemlélé-sekor, hogy meg nem érdemlik az időt, s fáradságot,. mit azok a fyöngéd kacsok rászenteltek. Nem akarunk hizelegni, de őszintén bevallják, hogy az 1679. éri or-
azágos kiállítás e tekintetben várakozá-sukat, s véleményünket megszégyenitette, mert nem találkoztunk ott oly kézi mun-kákkal, melyek láttára nevetnünk kellene, hanem igen is találkoztunk olyanokkal, melyek igényeinket non plus ultra kielé-gítették. Ezek legkiválóbb fajait ott lát-hatni a megyeház termeiben, s közöttük senki figyelmét sem kerülheti azon colos-lalis mdremeknek mondható szőnyeg, meiy óriási rózsákkal van díszítve, B mely egy szatmári apátza kézi művéül van bemu-tatva, s 800 frtra becsülve.
A násemoodó rnbák mint szintéi DÓI kezek gyártmányai hasonlóképen jele-sni s nagy értékben képvisclvék. Egyálta-lában a nótanodák, illetve zárdabeli tan-intézetek oly nagy számmal jelentkeztek ez országos kiállításra a többi magasabb szakoktatást reprodukáló tanintézetekkel együtt, hogy küldött tárgyaikat végtelen sokaságuk miatt már a kiállítási tér épü-leteiben teljes lehetetlen volt elhelyezni, a miért az egész tanügyi kiáUítág a me-gyeház tágas termeiben rendeztetett be
ki sem vonhatja meg. Hogy e kiállítás nyitva tartása július 1-én tul is szerfe-lett kívánatos, azt hiszem senki sem fogja ta-gadni, ba tekintjük, hogy a tanférfiak még nem rendelkezhettek idővel Fehér-várra rándulni, s rajok nézve megmérhe-tetlen veszteség volna, ha épen a szün idők beköszöntével zárnák be előttük a kiállítás kapáit.
Midőn a női kézi muakákat meg-szemlélted, értem azokat, melyek a me-gyeház termeiben halmozvák fel, nagyban megragadják figyelmedet egyes tanintézetek | eredeti rajztermekéi s az országos mióta- | rajztanodából kikerült olajfestmények. A rajzok kiállításánál a pápai főtanoda fel-tfiuő haladást mutat, hol egy rajztanaló még a sokat szenvedett, s a monarchia penészes és híres börtöneibeu a magyar hazáért annyi keserű könnyeket hullatott Kazinczy Ferenczet is jol eltalálta, hogy kifogás alig található benne. De ezek mel-leit ha meglátogatod ezt az országos tan-ügyi kiállítást nyájas olvasóm, ajánlom, el ne kertijei figyelmedet a székely-keresatnri Péter müfaragó egyszerű 8 mégis nagyszert faragványai, melyek még magamnak is any-nyira megtetszettek, hogy nem tehetem, mikép legalább némi kiállítási emlékül ne vegyek meg belólők 2 frt 5U krért egy oly tintatartót, mely lezárva két BZŐIÓ levelén egy nyugvó szolőfurtöt ábrázol. Faragta Kristály Balázs tanuló. &#8212; Egyes tanintézetek részéről a rajzkiállitást te-kintve, feltűnő, hogy egy nagy könyvtáb-lába zirvák a bekSMött rajiok, melyeket nemcsak hogy felnyitni nem szabad a benne rejlő titkok (?) megszemlélése végett, de még hozzájok sem szabad nyúlni; kifüggesztve pedig egyetlen egy darab sincs belőlük. Mindamellett mégi&#171; oly sok megszemlélni, s tanulmányozni valót találhatnak otta tan-férfiak még a tOmörmértan s háromszög, mértan érzéki szemléltetése tekintetében is, hogy amely tanferfiu eib*&#187;yagolja azok
megtekintését, csak veszthet vele már mai mikor itt is a haladást kell mérvadónak te-kintenünk !
De térjünk vissza a tulajdonképi kiií-litási helyiségbe.
A czipészek és csizmadiák munkáinak megtekintése következnék, hol 100-nál több kiállítóval találkozunk. B.-Gyula, Tata, Nagyvárad, Győr, Kalocsa, Nagy-Kanizs*, Bpest, Szentes és Felcsuth kiállítói kelte-nek fófigyelmet, utóbbi egy oly szöges talpn czipőt állítván ki, melyet ő maga jég- és sziklajarónak nevezett.
A rabmunkák: fúzvesszóböl fonott kosarak, bölcsök, továbbá esztergályos, asz-talos és kádár munkák, sodronyszövetek, pokroezok, szalmakalapok stb. méltó megfi-gyelés tárgyát képezik már csak azért is, hogy lássuk, mit művelnek a gonosztevők, ha ártalmatlanokká vannak téve.
Ezek között láthatni egy három ajtóra nyíló szekrényt, melynek egy kanász a te-remtője, ki ha kiáltotta a rámért büntetést, s lesz hozzá tejbe aprítani valója, bátraa nyithat múaszUlos-mfthelyt.
A kfttfivKrák. jun&#187;Uf>tt hrxrv n&#187;m lri&#171;
számmal lehetnek a hazában, mégis iges csekély részvétet tanúsítottak, amennyiben 8 - lü-nél többre alig tehetjük a kiállítók számát, kik között látjuk Vass Károlyt Nagy-Kanizsáról, Nagy Jánost Komárom-ból, Juhász Ign. Szolnok, és Kiss Antalt Kalocsáról egykettót Debreczenből.
A szíjgyártók közül kitett magáért Glasz József Bpestról egy csinosan felsze-relt kitömött lóval. Figyelmet keltenek a többi között Csema István Kolozsvárról, Szélig A. Nagy-Kaniisáról, Szeglethy Pi-páról, Szilágyi Békésről és Kreisa János bóröndös Bpestről.
A nyers bórgyártók ugy látszik na-gyobb virágzásnak örvendenek hazánkban, mint az imént emiitettek, minek okát az a pénzügyér ur tudná megmondani, ki a luxua-adót behozta a fogatok és kocsikra, nem pedig a sárban, porban, bálban vonszolt czéltalan uszályokra. A nyers bőrgyártás terén Wolfner újpesti, Deutsch M. kecske-méti, Fríed Bernát simontomyaí s Alesi Lajos matzdorfi kiállítók ragadják meg a szemlélő figyelmét
A kocsigyártók kiállított tárgyai Tar-lóban bámulatos szépek, melyek között, láthatsz, még pedig üveg alatt egy 1000 frtos kocsit s egy-egy darabból hajlított aranyos szánt is, melyek czélszernsége ellen azonban szakértőktől hallottam nyilatkoza-tokat Nem tartozván magam e tekintetben a szakértők sorába, csupán jelezni akartam amit hallottam; de hogy azért egy magyar mágnás nem vallana kndarezot, azt talán szabad gondolnom, a kiállítónak pedig, kinek nevét a azemkápráztaiás pillanatá-ban elfeledem jegyzékbe venni, szabad ugyanazt remélnie, s a magyar iparemej lése érdekében kívánom is, hogy rémé Dyében ne csalódjék.
A keztyüsöt talán azért konknrril-nak oly kevesen, mert ez ipart nálunk a prágai keztyü iránti böbort öli meg. Pe-dig at már bizonyos, hogy e prágai kei-
ZAtAI
W9.

%&#171; vásári munka ésak. De az még bi-zonyosabb, hogy ha tartfa és flnom kex-tyüárukra van szükséged, hit akkor eredj barátom Ljpinszkyhez Bpestre, vagy Ka-bik Jánoshoz Fehérvárra, 8 nem fogsi ajánJatomban csalatkozni.
A kalaposok e kiállításra szép 8*4m-mal jelentkeitek. Qaentzer, Renitz és Mech-lorits bpesti ezégek, de leginkább Grosz és Weisz ugyanonnan azok, kik a nagy-kani-zssi Lierheim L., debreczeni Kiss Gábor s tatai Tingérl mellett gazdag s verseny-képes árakkal állottak ki a porondra. y A posztógyártókról azt szokták némeiy dandyk kurjongatni, hogy ilyenek Ma-gyarossiagban nincsenek: aiért kell kül-földi posztókból\' dragadérosz ruhákat vi-selniök. Pedig ha ezt Brossek Antalnak, Bein Pál, Fencz Lénárd (Brassó) és Wessd Samtmak (Tata) mondanák, kik épen e tekintetben válnak ki a küllitá-íoD, nem tudom, hatavány, vagy kipirult arczczal távoznának-e helyftfcbul?
A szürszabók között Debréczenból Tóth András, ugyanonnan a gubacsapó-társúlat és Bpestról Boros Mihály azok, kik* neín Mába fáradtak tárgyaikkal az ország szeme elé.
A szűcsöknél Veszprémül Krauzer "Ign. égy oly tarka szőnyeget mutat (81, mely 3000 darab szSrm&b<51 állíttatott elő. Kiválnak még kSztak Telki Mátyás, St\'uk Aftíold, Kell Simon és Osgyányi Pál. &#8212;
A szabók kiállított tárgyai széles terjedelműek, s hacsak a kiállítók neveit sorólnók fet, már az is nagy terünkbe kerülne. Se hogy Ádám és Éberling, KTein Dávid, Sziládky Ernó, Csiszár A., Polonyi J., 8zedlák J., Lallbe F., Áts és társai stb. ezégek munkáin megakad-tak szemeink, az már bizonyos.
Az esztergályosok kiállításán a zay-mrríWi hntrvir. uirv Haver ÍV. pipatar-tój&#187;, Jausz rokkája, Wagner kovasa, Mi mich J., szobrász vázája mindmegannyi feltűnő dolgok.
\' \'. (FoljUtása következik.)
^ JL keresett adtftlgy kérdéséhez.
Tekintetes tzerkesztű ur!
Eagedje meg, hogy becses lapjának fo-lyó hó 8-4a megjelent 4(3. számiban Kovád János ur ,a kereHti adóügy kérdéséhez" fel-iratú csikkére az &#8222;aodiatur et alléra pars* elv alapján néhány észrevételt tehessek.
A kérdéses csikk tarulma á benne foglalt sallangóa frázisokból kivetkőztelve, röviden a következőkben voaható ösaze:
a, hogy aa adó felügyelőség mániában
&#9632;lenred, annak szövevényes eljárását még sej
teni tem lehet (talán megértési V) az adózó pol-
gárok adujának feleinliiesét hmia javaslatba,
miszerint a nagyobb adóképeaség kitüntetésé-
vei tündököljön,
b, hogy az adókivetJ bizottságot magára
nézve előnyösen illitolta össze &#9632; hogy a bizott-
sági helyettes elnök Oízeazly Antal városi adó
ellenőr, mint az adófelügy előtagtól függő egyén
az adófelügyelőeég intentiója uerint gyakorolta
\'&#8226; elnöki szavazatát,
e, a zárt Ülésekben a kincstári képviselő rettt\'vett, dacaira annak, hogy asavaaati joga ninosen.
d, az adók felemelése igazságtalan volt, minek példájakép felhozza a Guttmaun S. H. nagy kanizsai, Ujlaky-Hirschler és fiai dombo-. rai fakeroekedo s Rosenfeld Adolf nagy-kui-méai rövid árukeraafcedók megállapított adó a lapját, &#8226; ezekbei köauvedén boazá teaai, bog? igv vannak több ásás és szisan.
Végül azon reményéi fejemi ki, hogy a kormány az ily erőlködő közegeit a helyett, bftgy jutalmazná, számadatra vosandja.
Lássuk tehát ewn vádakat egyenként: Az a, alattiakra eaak azon megjegyzésem va#, bog? nem ladom miféle mániát érthetett Ssikkiró ar, mert ezt bővebbén kifejteni elfe-lejtette, holott ezzel nem vált volna érdekte-lenné. Azon állitáaa, hogy ai adófelUgyelóeég eljárá&#187;á&#187;ak &#8226;nuvevényesnek kell lennie, mert azt IMOI képez megértési, csak a*i igazolja, hogy czikkiró ur daczára annak, miszerint Szamos éven át működött mint községi jegyző, később mini járási szolgabiró s így az adóke-&#9632;eiésról ttaztalt fogalmakkal kellene bírnia, az adókivetési teendőkre vonalközé &#8226; ai l&#187;7i... XV.
t. cs. 11 &#8212; 34 §§ aiban egész körülményenin és vilájnzWh kifejtett eljárist w T&#187;lt kafMT ke-I I^BI Mfocrni
Ai adók felemelésén vonatkos#jb&#187;v&#187;a?la> tokra aésvo Kovioi János nr lelki msenyag-utisiushogy sértett igaaztfgérzete által fel-háborodott kedélye lecsendeiedjék, fefhozfca-lom, bojr ezek csak olj esetekben tétettek, midőn u almait éri adólal ragv a ténjálUs. vágj az adózók közötti tráorozaágbol nem lát ázott megfelelőnek lenni, &#8212; míg ellenben sok-kal több esetben a\'mnU éri adóalap leatáürUUa szerint már a kincstári képviselő által hozatott javaslatba, réaziht az 4 belenyugvásával eszkö zöltetett az adókiveló bizottság által, miről a város adókóoy veibíl magának meggyőződést szerezhet.
A b, alattira nézve elég megjegyeznem, hogy a kiveti bizottság alakítására nézve a ki-rályi (dófelttKyeM caak fals részben toly-hat be, fele részben pedig a megyei alispán, az alakalis pedig megfelelő volt a törvényiek, mely nézetem szerint Ko-vács János nrnál nagyofb tekintélynek örvend még azok elótt ia, kiknél hivatva vagy hivat-laoul a védaok szerepében tetszeleg maginak.
A magyar kirilyT pénzügyminisztérium részéről kineveieit alelnök és bizottsági tagok szavazatát gyanoaitó azon állításra, hogy ezek nem saját meggySzfldMk, hanem egy hatóság t. i. az adófelogyeUaég iateatiója szerint és a kincstári képviselő preaftiója alatt adták volna szavazatukat, &#8212; vilaazom egyszerűen az, bőgj &#8212; ,oea igaz.11
Nevezett urak as én védelmemre nem szórniuk, sót e minden alapot nélkuloso rifo-gis elleni védelem által megsérteném ókét, de a vád nevetséges voltát leltüntetendó a neve-ket emliten a*eg : Otzeezly Aoul, Hiitehl Ede, Oroazváry Oynla, kiknek elébe nem helyezné Kováoa János irat senki, sem szellemi képes-ség, anyagi heiyset adta fUggeUenaég, sem pe-dig az egyéni meggyózúdéa bátor és férfias ki-jelentése dolgában.
Ozikkiró árnak Osaessly Antul arra tett azoa éazrevétele, hogy aa adófolügyel&ségtól fuggó egyén, &#8212; különös telfogiara mutat egy volt nagy-kanizsai járási asolgabiró s okleve-les ügyvédtől, &#8212; mivel az 1876. 10. t. ez. 6. §a értelmében a királyi adófelogyelA adó-ügyekben rendeletet imtéz ugyan a várost ta-nács és adóhivatalhos, de annak tisstviselfiivel nem rendelkezik s így a vároai tisztviselő a kír. adófelügyelőtől egyénileg véve független, mi ki ttnik onnan is, hogy a városi tisztviselő ál liea nem kormány kmereaéa, hanem válasttáa utján töltetvén be, esek hivatalakbani előme netelére vágj újbóli magválasatásukra a kirá-lyi adófelügyelő befolyást nem gyakorolhat.
A zárt ülésekre vonatkozólag felhozott nehézséget eróltetettnek találom, mért hivatott t czikk 19. § inak végpontja értelmében az előada bizottságnak ezavazaltai nem bíró tagja, de ettől eltekintve ia minő genialia módon kép-zeli magának Kovács János ur, hogy as előadó által kért zárt ülésben az fi kizárása mellett tanácskozó bizottsággal saját indokait kö-zölhesse?
Az igazságtalan adóztatáa példájául fel-hozott esőtekkel sincs szerencséje czikkiró ur-nák, mit leginkább tanúsít azon tény, hogy a Guttmann 3. H. és Rosenfeld Adolf ezégek megállapított adóalapjukba belenyugodtak, mit bizonyára nem tesznek, ha az adókivető bizott-sági végzést magukra nézve aránytalannak a igazságtalannak taUlnák Ezen eseteknél tehát Kovács Jánto ur caászáriabb akart lennie a oaáaaárnál és pápaiabb érzelmű magánilarómai pápánál.
A Uirschler ezég adó alapját pedig még felalbirálat alá veaii az adófelszólamlási biiott-aág, mely nemcsak illetékesebb, de hivatottabb is lesz as Ügyet megbírálni, mint Kovaos Já&#171;oe ur, ki a tárgyalás alkalmival &#8212; mint nevezett tzégnek képviselője &#8212; buzgóságától elragad Utva a fennálló törvényekkel épen nem össze hangzó ason állítást koczkiztatta, hogy neve-tett kereskedői ház oly caég, mely nem köteles üzleti könyvei alapján mérleget kéazitsni.
Az flgyekbe beavatottak előtt azonban a legtomikusabban resai ki magit ozikkiró ur ifjú képzelődő tehetsége által sugalmazott pathetikua felkiáltása, hogy ,igy vannak szil és Slázan &#9632;
Ha faradságot vett volna Kovács János ar a lajstromok megtekintésére, &#8212; a mi min-denkinek azabadsigában állott &#8212; ugy meg-győződött volna, hogy uem volt 50 egyénnél az adó emelve, de több mint két annyinál &#8212; mint a mennyiné) emeltetett, &#8212; mait évi adóalap tetemesen leszállíthatott.
Hogy pedig még jobban megny ugtathaa-aam Kovács János urat, &#8212; megérintem, miate riot Nagy Kaniziról tíz egyénnél több nem nyújtotta be fellebezését s így az elkeseredett hangalatróli hite romlátásnál egyéb nem lehet. &#8212;
Saját intentiómat ezzel láUzik gyanúsí-tani akarni, mintha eljáráaom jutalmazásra való kilátásnak folyománya leuue.
Eddigelé Zalamegyében létem alatt semmi &#9632;sáljatalmaziabu nem rtaesültem, tarra soha nem is számítottam. KMriésségemet aa*n-ban legjobb bitem s lelkiisnuraiem aaerilt tel-jesütettem eddigelé, s teljeaitezn fogom emtin ia, és még aaon vesnély esetében is, ha ezírtoly nagy tekintélyű férfiú, mint Kovács János ur magas haragját indítanám fejemre.
A gvanuaitás különben nem valami ne-mes fogU.cozaa a kőén van eazébe jutna a* em bérnek aa a közmondás ,Wie der Sohelza ist, so denkt er auch."
Végül legyen szabad egy jó tanácsot adni ozikkiró urnák. Vilaazszon jöyóben czikkei alapjául oly tirgyat, melyet alaposan ismer, mivel jelenleg emiitett aaikav> toiylia a jogasi közönség azt fogja hinni, hogy mint jnriata gyengének muUtta magit, a falirf a pénzügyek-hez jobban fog érteni, még a pénzügyi közegek nézete szerint jó juriaaa lehat, de aa sxióügyek-hea nem sokat ért.
Zala-Egeraseg, 1879. június 13.
QYÖKPFY GÉZA,
as 1*79 évi n&#187;f7-k&#187;nizaai a&#171;ki-
S afSadója.
Jegyiokönyv.
Sümegh jiráa tanító körének 1879. máj. hó 28-án Sttraeghen tartott kSzgyttléaéról. Jelen volt: 32 rendaa ug.
I. Könnye Józaef elnök érzékeny szavak
kai üdvőzlé a szép szimmal egybejBtt tagokat,
a gyűlést megnyitja, &#8212; ezatin áttér az évi
jelentésre.
Első sorban tudatja, hogy a kör leiolyt évben 8 választmányi uiést tartott, ezeken elő-adást tartottak: a) Skvarenina Józaef r. tanir aa .Eszkimók saokaa éa életmódjukról\', b) Karolyi Jinos a tornáazatújkorának történetét.
c) Bánti Alajos a történelem tanítás módszerét.
d) Németh Bet*: Az óvoda viszonya aa elemi
tanodához e) Könnye József. .Miként fogadja
t tanító az njonoz nSvendéket &#8212; mily bánás-
módban részelteti?\' 2. A választmány járás-
köre nevében a) koronás királyi pár negyed-
százados egybekelés ünnepe alkalmiból legmé
lyebo fiúi bodolaUnak nyilvánítását budapaati
központ utján küldötte b) Beasenyey Ernó ke-
rületünk országyulési képvisetöjénél, a népne-
velés érdekében országgyűlésen emelt szava a
ügyeink méltánylásáért: küldóttaégileg tisztel-
gett. Mindkét eljáráa éljenzéasel, örvendezve
&#9660; 4t&#187;tot4 tnJ&#171;&#171;aA&#171;al. K) A raadea tagokra nézve
mefrjegyzi, hogy a tagdíj hátralék tetemez, d)
Sajnálattal emíékazik elntik: Nagy Lajos Kia-
Qórbón elhunyt tagtararol. e) Évközben kö
rünkta léptek : Dr. Lukonich Gábor orvoa és
Pintér István v. jegy só mint pártolók ; tovibbá
rendn tagok: Fischer Mór, Scbarf Károly,Gál-
lik Mariska k. a. Sümogh, Jóos Anna k. a.
Kendekről. --Végül kéii Iatent, hogy köze-
lebbi müködésüukre áldásit hintse!
II. Pénz és könyvtári jelentés tudomásul
vétetett, kezelőknek fáradozásaiért köszönet
szavaz tatolt.
III. Olvastatott: a múlt Blée jkSayva,
melynek 6 pootjira ujabban kimondatott a
szakosztályok szükséges volta, miért a követ-
kező csuportositáasal szervezketett: Kendekhez
tartozik Nyirád. Káptalanfához : Hány, Sirosd,
Gyepfi-Kaján. Szegvárhoz: Rigács, Hosatód,
Galau. Gógánfáhoi: Ukk, Gyömörő,Nyavalad.
Mihály fához :Obid, áaalapa, Kuváaárbaly. GM>-
hihtz: Prága, Bazsi, Nagy-Görbő éa Döbröcie
IV. Goaalony József Rendekról a termé-
szetűn fejTődéaéről tartott felolvasást.
V. Löb IgnácsRou&#171;áeauról érdekfeazi\'óen
értekezett. A dolgosatok kóny vtárba helyezésre
kérettek el.
VI. Bisfi Alajos a) réasletazveizmertette
Batorfi Lajosé. Huffjiann Mór álul aserkeaztett:
.Szülőföld éa haza Zalamegye ismertetése*
czimü tankönyvet. Mutatványul egy növendék
által mondatta el a süneghi jirasról benn tog
laltat. A jkör örömmel üdvözli ezen hézagot
pótló müvet; mégis azon óhajának ad kifeje-
zést : vajha szerzők jövő kiadásnál figyelembe
véve a 14. §-t a megyék megnevezéséhez honi
tennék minden megye székhely nevét ia. &#8212; b)
,A szemléltető oktatás taneszközéről,\' beható
tanáczkozia útin elfogadta a kör Binfi indít
vanyát, mely után hatirozatílag mondatott ki:
a szemléleti oktatáa segéd taneszközéül &#8212; a
jkör czélszerunek látja az irkák boríték lapjai
folhuználáait. E végből a jkör pilyatételt tüz
ki: .Állítassanak egybe okadatolaaaal aaon ib-
rik, melyek a népiskola I tói Vl-ig egyes osz-
táljában aazemléltető oktatáshoz szükségesek 1
Országos keresztül vitel végeit áttétetik jegysőkönyvilog megyénk központjához. Egy-aaersmind körünk tiaztelettel azólitja fel e tétel kidolgozására hasink tanító egyleteit, c) A la nitói nyugdíj törvény módosítása tirgyiban elóadó hasink mindazon tanító agyletek mS ködéaét matatja be, melyek e kérdést bonczol-gatták, - ezek közül Stimegh jária köre a .Cegléd vidéki tanító egylet* véleményét teazi magiévá, mélyekben a kozSs sérelmek orvoslását üsipontoiulva látja.
Éhez kívánatosnak tartatjai a ÍO §. mi-doaitása, m&#171;lykzzr&#187;z özvegyi segély péMt éf-v&#171;ao anya egy gyírmek at*&#187; nem k&#187;pja neg a 36 frtot, baaem csak egy gyermeken retul. Tekintve a cfMkély öaavegét mondartík ki: a aegélypénzt élvezi özvegy minden gyermeke után külön 25 frtnyi évi dijt kap. &#8212; A kör ezen pontokat megyei gyülea elé terjeutetni határoz ta.
VII. FelemKtetett, ho-7 több tsnrUótól a
nyugdíj járulék már végrehajtás utján ia be-
szedetett, ds erről mindeddig hivatalos nyugtát
senki nem kapott. Evégből _ jkor megkeresi
Zalamegye ta.nfelagyeló*égét, hogy legyen ke.
gyes a V. és közoktatásügyi m. k. minía^riuB
által aa 1875 XXXIL t. ez. értelme szerint ki-
állítandó befizetési ivek ktbocsájtásit az illeti
helyen szorgolni s kézhez jutását kiezzkötölui.
VIII. Olvastatott: PauloviU Pá! sényei
tanító1 kérelme, raaiybea leirvin szánalmas
helyzetét segély adományt kér. A kérőiemnek
tényleges adakozás álul adatott bely.
IX. ElnOt tarzalral egfy&#171;t leklesönvép,
a tisztujitis következőkép ejtetettmeg: elnök :
Binfi Alajos, alelnök: Lob Ignácz, jegyző:
Németit B&#171;l&#187;/p*rrttá*u>fa: Vaf^Jló^f, *önjT-
tárnok : Exner Alajos. A választmányt a aü-
meghi tntaHk
.Int*. -KÁROLYI JÁNOS,
Uelyi hírek.
-r- /. nagu-kanixaai kereskedelmi íf-jak önképzó egyletének e hő 14-ére hirdetett kerti ünnepélye a kedvexőtlen időjárás miatt f. hó 21-ére szombatra halasztatott. Ha az időjá-rás e napon is gátolná az ünnepély megtartaaát ugy ez a következő vaaárnapra t. hó 22-ére vagy pedig a reá következő szép napra balasz-tatik mi a &#8222;Zöldfa* kerti nagy árbociiiszló felhutiaa által adatik a tnzteH közönség tud tára. A reudező bizottaág aaon iparkodik, bogy a t. közönségnek legfényesebb kivilágítás úgy-mint ízletes dissitmények által szép raeglepe téat nyújtson. Miután a láaUa jBcBdeLsm ai egyleti könyvtár gyarapításira fordiltatik, caak kívánandó, hogy e nemes csel tömegéé litoga-tas álul elómozditaazék.
&#8212; HrUumtcm AnUU kir. törvényszéki
elnök ur ó aagyaaga jun. IS&#8212;Iá-én Csiktor-
nyin volt, hivalos állásánál fogva az ottani kir.
járásbíróság működését felülvizsgálandó.
&#8212; Oyúa&#171;A*V. Horváth Lajoakir. járás-
biróaagi igtalé, a magyaraág tárbelien ize
mélyesitője éz vigeaimbvra, befejemte pályafu-
tását, kedden reggel 6 órakor hoaszas szenvedés
után meghalt. Béke hamvain !
&#8212; A etáktornyai nóegylet Ilonán ren-
dezeti 7-ki uvani malataiga kilünóen sike-
rült. Többek nyilatkozata utin mondhatják,
hogy ritkán lehet oly csinos éa kedvez tiraa
ságot együtt látni, &#8212; mint a milyen ez al ka-
lommal együtt volt. Az érkezőket a nőegrlet
kikttldött tagjai fogadták nagy előzékenység
gel. A tineaoló fiatalság kezdetben egy kiostt
visszavonult, meglehet, hogy a nagy hőaég okozta
ezt, &#8212; később azonban a tinczolui szerető höl-
gyek nem panaszolltodhatuk, mert ugyancsak
jó kedvvel jártak a magyart és a &#8222;Deutscbot*
&#8212; Vidéki vendégomk kSifll fölemlítjük sa ke-
rület képviselőjét: Saabé Imre arat ée csalid
jit, a n.-kanizsai nióegjlet tilkirátBátorfi urat,
Oaseazly AnUl n. kauixsai városi ellenőr urst,
a körösi gazd. akadémia egyik Unárát ás 15
növendékét, a kik esetleg itt időztek. (A mura
közi erdőket tanulmányozták.) &#8212; A nóegylet
sorsjátékot is rendemtt, melyre a kür. níogy-
leti tagok voluk esivaaek tárgyakat adomá-
nyozni: t. Varsanyi Róza, Mareovics Irma éa
Sedlayr I. Deurbányi Saly Kiza, Gréez Ala-
josné, Miska Domonkosné, Molnár Józselné,
Molnár Elekné, Nuzay Mátyiné, Margiui Jó-
zsetBé, Zakil Henrikné, Welzer AnUUé, Ko
nyáry Minilyué, (iréaz Lásilóné, Barnyik Fe-
renezné, Szy Sándorné, Tódor Karolíu, Qönez
Etelka, Deák Joasafné, Szilagyi Gyuliné.Zieg
ler Kalmánné, Huszár Hindorné, Szirtey
Györgyné úrhölgyek. &#8212; A betépti dijakból, a
lelülfizetéaekból és sorsjátékokból llufrt)ry*lt
be. Felultiaetiek a következő nxak éa úrnők :
Molnár JJzaefné, Nuasy Karóim, Pecsnrnik
AnUl, Ziegler Kai min né, Szabó Imre. Ceeaz-
nák; Sándor, Neumann Ignicz, Bőlca Józsefné,
Szilágyi Gyuliné, Ziegler L.jwsné, Luberz&#187;b&#171;k
Józaef, Zapletoin János, Ketlay Alajos, Neu
wirth Samu, Oaseazly Antal, Ziegler Laj"*.
Caobót Miklós, Deák Jozaefné, Nemes Ede, Do-
miniczky Kálmán.
&#8212; A. Csáktornyái nóegylet névébea,
mindazon szíves urak és uradkneic, z fcik B\'nó-
egylet által f. hó 7-éa rendezett, kitüeten si-
került tenni mulatság létreboziaibaa részint
felülfizetéa, részint nyeremény tárgyak adomá-
nyozása, réasint egyebek által közre működ-
tek: a legforróbb köszönetét nyflVtniQá e He-
lyen, Dwrbinyi Elekné, egyl. elnök.
TIZENNYOLCZADiá ÉVFOLYAM
ZAfcAI KÖZLÖNY.
JUNTUS 19 én 1879.

&#8212; A stegedt árvitkárosultafc javára;
Sümeg oagykosség IX gyűjtése 75 frt 30 kr.
s egy darab húszas. AB adakozók Derei : Szt.
Ferenci Menet tatyai 5 frt- Haláaz György
1 frt. 5tv. Krtiner Károlyné 5 frt Fekete
Ignác* 1 frt. Dr. Takács János 6 frt. Gedei
Keasó, Baka István, L. Scheiber Sándor, Kell
János 1&#8212;1 frt. Tóth József 3 frt. Vaktler Anna
2 frt. Mang János, öiv. Zingné, Hassák Matyaa,
Tóth József bádogp*, Tóth Jóswif írás t &#8212; 1 frt.
Mojser Jóssef 4 frt. Koréin Miksa 1 frt. Kell
Henrik 1 frt. Lászctik Lissló 20 kr Kell Zsig-
mond 1 frt. Antal János 20 kr. Borky József 20
kr. Filó Imre 40 kr. Németh János 1 darab oa.
busaaa 33 kr. Tolh Ferenci 1 frt. Fandl Antal
1 frt. Ivachinstbal István 20 kr. Perzing József
50 kr. Mátii J 20 kr. Uojser I. faieku 20 kr.
Simon Péter 10 kr. Zót Márton 10 kr. Eisner
Zsigmond 5 frt. Szivet Ferencs 20 kr. Nagy
Jóssef 50 kr. Strucsker Jóisef, Lásir István,
Németh István 20-20 kr. Láaár Károly 30 kr.
Tomor Ferencs 50 kr. Németh Lajos 20 kr.
Zimics Jáoos 10 kr. Kovács Mihály, Balaaits
AnUt N. N. 1 &#8212; 1 frt. Sümegi népbank 20 frt.
Schrótia János 1 frt. Tóth Antal 50 kr. Pfilf
Jóasef 20 kr. Holl János 40 kr. Brioht Bern-
hard 30 kr. Dörnyei Ferencs 20 krajozar.

&#8212; A Siót, mint említettük, azuggó mel-
lett elezakitotta a nagy viz,s desikák-, homokos
asákokkal alig tudták elfojtani a rohanó árt.
Nagy baj as, hogy a Balaton évtisedek óta
nem látott magasságot ért el, s a Siót még sem
lehet nagy mértékben neki ereszteni, mert ex
esetben as égési Sió mentét elBnti a vii a
Dunáig, ha nem oaapolják le a Balatont magas-
ságából, akkor meg a déli partok hosasában
elterüli birtokrésieket nyomja agyon a vis,
holott már eddig is iSbb mint 30 eser hold van
viz alatt. A nagy vii tükrén eddig semmi apa-
dás nem észlelhető, sót a kiöntések mindig
nagyobb tért foglalnak el.
&#8212; Balaton-Füred lövegben jun. 9 ón
s következő napjain tartatott meg a dunántúli
helvét hitv. egyházkerület tavasai rendes kos-
gyűlése. Pap Gábor saperíntendens é* Véghely
Imre arak elnöklete alatt. Leginkább a pápai
tamtóképezde és főiskola alapitványaival fog-
lalkozott. A gyUlésen mintegy 60&#8212;70 tag volt
jelnn. A lelkessek felavatása jun. 10-én tortént.
&#8212; KottoriMi írják nekünk: A mint
már e becses lapokban érintetett, zagy Ittivéss
vult e folyó 9-én Kottoriban. A tüi oly gyorta-
aággal terjrdett, hogy fojtani valóságos lehe-
tetleoség volt; mert a midón as egyik Diósá-
ban égett és menteni akartuk a ssomsséd házat,
már több utcsái lángba borulva voltak éi így
fojtott a hőség és fü&#187;t állatot ugy mint embert,
mintegy 500 lélek hajlék nélkül maradott, egy
70 évea assiony egyik háaban és egy 6 éves
gyermek ott, hol a lüs kiütött, megégve talál-
tatott. A legnagyobb segély Dombomból érke-
sett, u. m. Hirschler lestvérek, Stefics biró, tíi-
limek tanít", Misser és Wolf sokat fáradostak,
&#8212; Hirscbler Jakab 10 ácscsal roncsoltatta a
veszélyt terjeszthető kerítéseket. Hirachler
aiiksa lürgönyileg a kaDÍssai és Csáktornyái
tUsoltókat is értesítette a ssereacsétlen csapás-
ról, as utóbbiak eljöttek. A tűzvész után más-
nap reggel már nagyobb számú kenyérről gun
doskodlak Hirtebler testvérek, uút is asoaaal
a mindentől megfosstotuk között k\' is osstot-
tak. &#8212; Nagy a nyomoruság, mind as árvis és
tűzvész hátra hagyott szegény községünkben.
&#8212; A sümeghi elemi tanodában f. évi
június hó 18-áa : as árltmilag segélyzett reál-
tanodában pedig 21-én kezdődnek a viztgála-
tok. As 1*878/9 tanévnek sárünnepélye miud-
két intézetben 28 án fog megtartatni.
&#8212; AUtó-Lerulván 8reg Alsseghy János,
tanitói működésében megószült, köztisztelet
ben álló tanférfin jun. Ili in meghalt.
&#8212; A Csáktornyái áll. s. polgári isko-
lánál ea évi nyilvános (érvizsgálatok jno. 21.,
24. és 20- napján, a zárüonepély jun. 28-án
tartatnak meg. A vizsgálatok rendje a kö7et
kese: jao. 21 éa hitunbói mind a négy osz-
tály, jun. 24-éu-déldótt az I. osztály, és dél-
ataa a II. osztály aiiadea t.nlárgyból, jooius
25-én a III. és IV. ossUly, még pedig délelőtt
a nyelv- és történettudományi szakcsoportból,
délután a mennyiség- és terméssetnd. szak-
csoportból vissgáltatik meg. As elemi iskola
vizsgák jun. 26-án és 27-én tartatnak meg.
&#8212; Tavasai mulatság. A keszthelyi
m. kir. gszdaMgi tanintézet hallgatói ákal fo-
lyó 7 én, Hévvizen rendezett tavaszi mulataág
igen jól sikerűit. A díszei hölgykoszoruban lát-
tak Hetényi Matild (Z. Egerszeg,) Forintos
Irma (Mihályfa,) Csessnák Mariska, WUnseh
Ilona, Gárger Eugénia, Hanny íoVérek (B.
Magyarod), Amberg Tilda (Kétheíy), Stoczek
Doverek (Nagy Kanizsa,) B.jomy Ilonka (Z.-
Egerszeg,) Bittó Ilka (Mesttegnye,) Pataky
Lujza, Kovács Irma, Kosman Mari (Becs), Glei-
man Györgyike, Geyscblseger Emília, Topich
Emília, PécatJyEmma(B. Hidvég), Körmesdy
Emma(Kétholy,)WicberK&#187;rolin (Palin,) Krug
Emma (H.-Szt.-Miklós,) Stocker Vilma, Király
Lujza, Francuk Aooa és Horváth Ida (Tap-
son?) &#8226; Szabó Etel úrhölgyeket A kedélyes mulatság, melyben a négyeseket 34 pár lejté, osak napfsljöttével ért véget.
&#8212; HymeH, Laperssbek János ollári
uradalmi gépész folyó hó 10 én vezette oltár-
hoz Grőber József városi tanácsos kedves leá-
nyát Ilonát. Szerencse és teljes megelégedett
ség kisérje e frigyet.
&#8212; riMSgai értesités A keszthelyi
kőszegi elemi iskolában a f. é. zár vizsgálatok a
kfivetkeső sorrendben tartatnak meg: június
hó 21 én d. e. a 3. 4-ik fi L4ik leányossU
lyokban a hit tani vizsgálatok; 23-án d. e. at
1. 2-ik fiosztályokban a hittani rizsgálatok;
24 én d. e. párhuzamos 1-sőés lein alsó* fiosztá-
lyokban, d. &#8226;&#9632; az 1 só leányosztályban; 25 én
d. e. a 2-ik fi-, d. u. a 2 ik leáayosstályokbao ;
26-án d. e. a 3 ik fi , d. a. z 3-ik leányosztá-
lyokban; 27 én d. e. a 4-ik fi-, d. o. a 4-ik
leányositályokban. 29-én zárunnepély leeod.
&#8212;Rövidhírek. A fővárosi hírlapírók köszönő iratot intettek a párisi &#8222;Figaro" szer-kesztőségéhez. &#8212; A kanyaró dühőségse miatt a főváros több iskolája bezáratott. &#8212;B. Rolkscbild Lyonéi hagyatéka 130 miliő frt. &#8212; PattiSarolta férjhez megy. &#8212; A fővárosi egyetemi könyv-tár jun. 15 tői szept. 9 ig csak az irodalommal foglalkozók számára lesz nyitva. &#8212; Szegeden romok alatt még mindig találnak hullákat, leg-újabban 121 bolttetem fedeztetett fel. &#8212; Szom-bathelyen as állandó színház javára 50 kroa sorsjáték rendestetett. A ssikszói sdópénstár rablói kézre kerültek. &#8212; Kápli Antal Szombat-helyen tudakozó és cselédszerzó intézetet nyi-tott. &#8212;Pápán egy isr. tanitónő egy tanuléra 25, másikra 50 botatést skart veretni, de meg-gátoltatott. &#8212; Jókay Szegeden volt. &#8212; Berlin-ben sikerült egy vasúti gíimosdorry villamos erő általi hsjtása. &#8212; Petőfi-szoborra 24 ezer frt gyttltbe, 1881 tavaszán leplezik le a Duna-parton. &#8212; Bpezten május hóban 24 válóper indíttatott meg hivatalos utón. &#8212; Szegedenasá: vattyuk első bárom nap fél millió akó belvizet merítettek ki. &#8212; A szegedi öthalmi ásatások nál magyar pogány korbelí tárgyak is találtat-tak. &#8212; Parisban orániai hercseg meghalt. &#8212; A biblia egy angol lap szerint 150 milió példány-ban van elterjedve.
KI nyert t
Bpest jun. 14 én : 24, 20, 69, 6, 56. Triezt , . 57, 84, 88, 11,64. Linos &#8222; . 63, 76, 28, 65, 62.
Irodalom.
(E rovat alatt megemlített arankák N.-Kaaiwán Wajditi J koarrkerwketláse álul m&#171;|r&#171;ndelb&#187;t5k.)
Felhivdal A nagy közönségnek írni és olyat írni, ami teasék, nem tréfa dolog. Jól megfontolva est, vettem kezembe a tollat, hogy részint a fővárosi és vidéki sajtóban már nap-, világot látott, részint még kiadatlan bessélye-imet egy kötettéfbglalva,arra előfizetést nyissak. Készületlenül nem talál semmi eahetóség. Ha nem merem is magam dui anyagi siker reményé-vel kecsegtetni, szabadjon hinnem, hogy aki kezébe veszi füzetemet, nem fogja azt elégedet-lenül félre dobni, mert amit Ígérek, néhány gonduzó perczet, azt be ia váltom, ha caak annyit mondok, bogy beszélyeim a kor társa-dalmi viszonyait, a modern ssivvilág életét, az élet rózaáit és töviseit feltünteti tarka kép-gyanánt álUaak az olvasó előtt. Ezen tudatból az erkölcsi siker reményét bizton meríthetem. fisért lépek a síkra, s ha as elaő oaatában talán a szigorú kritika fegyverei keményebben is ropognak, biztatólag int fölém aczél, mely nem máz érdekből vezet, miut abból, hogy amitévek során át a nagy közönség közt szerzett tapasz-talataimból gyűjtöttem, viazaaadjam a nagy közönségnek. Visszaadom neki, megismertető tem vele azon vonáaokMt, melyeket önmagán felfedezni senki sem szokott. Oly árat boetátok tehát piacara, melynek uem azukség nagy dob-bal vevőket gyűjteni. Kiki ciak azt veszi meg ebben szellemi háztartásához, arait a szorosan vett háztartásban tükörnek nevezünk, a társa-dalom képét mulati) nagy tülctirWI netisny darabot, s azért adom bessélyetmnek is e czimet: .Tükör darabok.* A munka f, é augusztus hó 5-én hagyja el a wjtót, terjedelme 5 &#8212; ti ívnyi leend. Egy példány előfizetőt ára K> kr. köWU díszpéldányé 1.3Ó kr. Az el&fiietéai pénaeket, nevemre, as ,Uj BudapeeV po4rttfc&#171;i napilap sserkesztőségéhes^fiudapest, ujvilágutcza 19za.) czimezve jul. 20-ig kérem beküldeni, hogy a nyomatandó példányok száma iráat idejeko-rán tájékozva legyxk. Ssives gyűjtik tíz elő-fizetd ntán tiazteletpéldányt kapnak. Budapest, 1879. május héBáa. Szikszay József.
&#8212; Branknict György lehetséges fiatal
író forditáaában megjelent ,Oriola* reeéoy,
irta Meixnor. Kiadja Lampel Bobért. Ara a
139 lapra lerjid* és caiaos kiállítású könyv-
nek csak 30 kr.
&#8212; Vároty itikdly ssarkesztéaébel meg-
jelent , Hunyady KlMt8m\'3nyek* ssimu igen
csinos könyv, melynek tiaata, correcl kiállítása
ujabba* isBrét dicséretén válik Wájdits J4as. :
mgy-ksniismi oyomáijának. A\' kflnyv a Hunysdy család dicaő tetteit SrSkitó költemé-nyek gondos ösazeállitaaáoöl áll;242 lapra terjed. Ara 1 frt 60 kr.
&#8212; MtgjtUnt Maurer Adolf kassai
könyvkereskedő kiadásában: Magyar nyelv-
tan. Olvasmányokkal, gyakorlatokkal és
ismétlő kérdésekkel. As ellemi népiskolák fel-
sőbb osslályai, ismétlő ipariskolák számára irta
Mártonty Márton. Ára kemény kStésben 60 kr.
melyből példáoyonkint a kiadó 2 krt ajánlott
fel a ssegedi árviskárosultak javára,
&#8212; Ctalddi képű lapok 17-dik füzate is
&#9632;>*gy gonddal ezorkoaatve megjelent kiadja
Mehner VilmM. Ára 30 kr.
&#8212; Stampfl Károly pozsonyi kir. akad.
könyvkereskedő kiadásában megjelent folyta-
tólagosan Jókai Mór legújabb hírneves .Rab
Ráby\' regényéből as 5 és 6 főzet szinte képek-
kel. Ára 50-50 kr.
&#8212; Dr. Bibáry ÍVrencs .Képes világtőr
ténetének* 8 9 és 10. füzete megjelent, mely-
ről a &#8222;Pesti Napló- 1879- május 9-iki számá-
ban, Hunfalvy János európai hirú tudósunk a
következőleg szól: ,Az egyetemes történelem
egyike azon tudományoknak, melyekkel eddi
gélé nálunk vajmi kevesen foglalkoztak tüze-
tesen s melyekből irodalmunk alig tud mást
felmutatni, mint vázlatos tankönyveket, ezek
pedig az iskolai kívánalmaknak is alig felelnek
meg, annál kevésbé elégíthetik ki a müveit
közönség igényeit, rlisztorikusaink leginkább
osak a hasai történelemmel foglalkoznak, s ezt
nem ÍB gáncaoijnk, mert mindenesetre legelső
és legfófelsdatunk, hogy a hazai történelem
mioden moszaoatait és idóssakait magunk de-
rítsük fel : mások idegenek, azt nem lehetik, s
ha még hozzájárulásunk nélkül megtehetnék
éí tennék, az szégyenünkre válnék. Amdu
nemzetünk tejlödése, állami és társadalmi éle-
tünk alakulása számtalan látható és láthatat-
lan szálakkal össze van szőve a környeso hem
ze\'ek és államok fejlődésével, s a hazai törté
nelem egyes változatait kellően nem lehet meg
érteni és méltstni as egyetemes történelem is-
merete nélkül. Azért kell, hogy s hazai törté-
nelem mellett a világtörténetet is miveljuk,
hogy ennek ismeretét is terjeazszük a müveit
néposztályok között. Igas, a világtörténelem
oly széles körben mozog, oly sok és oly külön-
böző, még virágzó z az események színpadáról
már letűnt népek viszontagságait, oselekede
teit és szenvedéseit foglalja magában, hogy azt
egéss teljességében eqyes tudós alig képes fel.
karolni s kulSnflsen nem várható, ho\'y a ma-
gyar ludóa képes legyen teljasen önálló saját
bnvárlstai alapján a világ törtéoelom egész épü-
letét fölépíteni. De beérhetjük vele, ha oly ha-
zai iró találkozik, ki az egyes szaktudósok ál <
tal tett vizsgálatok és tanulmányok eredmé
Dyeit áttekinteni, kellően reud-szni a közönsé-
günkkel közleni képes. Mások buvárlatait csak
as lesz képos méltányolni és értékesíteni, ki
maga is a nagy tudomány egyik-másik ssaka-
szában önálló kutatáaokat tett, ki a kútfőket
és segMeszközot itmeri. Dr. Ribáry Ferencz
egyes monográfiák által bebizonyította, h^gy
önálló kutatásokra képes s a kútfőket ismeri és
használni tudja, s azért érezhette magában a
hivatást, hogy oly nagy munkára vállalkozzék,
milyen a világtörténet megírása. Az egyetemes
történelem tág mezején több, mint hunzonöt év
óla telt tanulmányainak eredményeit már évek
előtt szándékozott a müveit magyar olvasó
közönségnek bemutatni, de akkor nem találko-
zott kiadó. Örömmel fogadta tehát Mi-hnar Vil
mos felszólítását, kinek elég bátorsága volt, a
nagy költséggel járó munka kiadására vállal-
kozni. A munka, mint az eddig megjelent fűze
t&#187;k mutatják, igen dissesen van kiállítva ; mind
a papiros, mind a nyomtatás igen szép s a képek
is csinosak. Őreimmel jelenhetjük, ho^y a mun
kanak nemcaak diszns alakjáén küUeje van,
hanem hogy tartalma is teljes elismerésünket
megérdemli. As emberi nem ama legrégibb tár
sadalmi és állami visszonyaira oly érdekes
világosságot vető kutatásuk az újkori tudomány
legbecsesebb vívmányai kosé tartoznak, s a
világtörténet eddigi füzeteiből meggyőződhe
tünk arról, hogy Ribáry Ferencz azokban tel
j"sen jirtas és tájékozott. M&#171;g vannak benne
a hisstorikus ec;yéb kellékei ia: a tárgyilagos-
aág, as önálló ítélet, a tnrtéoelmi ea kritikai
érzék. Nyelvezete is egyssertt, rilagoa, aa elbe-
szélésnek raegMelő Méltán reméHntjnk lenát,
hegy neki sikerülni fog oly munkát megalkotni
mely hivatva vaa irodalmunkban raár nagyon
is érzett hiáayt pótolni. Jó lésekkel ajánlhatják
azt a közönség figyelmébe, 4 reméljük is. hogy
a mivelt közönség meleg pártolása, melylyel a
megkezdett munka már is találkozott, nem fog
&#171;5kkeni, hanem inkább fokozódni miad az
írónak, miod a kiadónak méltán megérdemelt
buzdítására."
Vejryes hírek.
At Aetna tiioVssa, nun* a folyton érkeao jelentések matatják, egyre tart. A kráterek &#8226;záporodnak és ugy látauk, nsiatsaabegy agasz
északkeleti oldaláo meghasadt volna. Alávanagy tömegben és peresenként két méternyi gyor-sasággal folyik. Minden jel, ami akitörést ki-séri.annak tartósságára mutat. Közben nagy tus. golyók répáinak ki a tölosérből, melyek éjnsk idején vakitosogarakat lövellnek szét ét régül, mint a rakéták, elpattannak. A láva eddig a csollebsssoi erdő egy részét söpörte magával ét nagyban fenyegeti Lője köztéget; a legnagyobb volna a veszély akkor, ha a láva beleomienék az Alcaanttra folyóba, miáltal vizzzükség áll-hatsz elő.
&#8212; A fidiimt szóeredete. Mikor a dohány-
zás még tilos volt, a németországi egyetembeli
deákok estéli sörivásra és titkos dohányzásra
egy czédulával hivattak össze, melyen e betűk
állottak: "Fidibus" azaz ndflibui fratribus.
E ezédulát azután pipsgyujtásra használták.
8 így maradt rajta a pipagyujtó papíron a fidi-
busz név.
&#8212; A utgtdúk javára a pariai oagy opera
termeiben rendezett hangverseny fényesen
sikerült. A termek zsúfolásig megteltek, a
párisi társaságnak színe-java volt ott jelen.
Látni lehetett a kóziarsaasg elnökét, Lepere és
Furry minisstértiket. Metternich hg.-et, Lesse-1
ét Hausmaot, a születési és a penzariszlokrácziát,
a képviselőház és szenátus tagjait. Az operaház
kívülről fényesen ki\'volt világítva. Austtrí\'a-
Magyarorssag es Szöged színeivel, fellobogoava.
A hangverseny zenei réssében legjobbau tet-
szett Massenetnez. egy magyar-induló átirata,
Faure éneket, Gououd, Krauaz Block és Verniot
nagy tetszést arattak. A bevétel már * pénztár
megnyitása előtt 100,000 frank volt. Ai ünne-
pély második részénél a megnyitott termek
gyönyörűen vajának tuldiaailve. Koroskorul
csinos árucsarnokokban árulga\'lák a farisi
színésznők választékos tárgyaikat. A walesi
hercseg t Izabella királynő nagy bevásArlá-
sokat tetuk. A terem kozépeu különféle játé-
kok mulattattak a közönséget. &#8212; Éjfél utau a
a ballet személyzete egy táoczot lejtett el. &#8212; A
rögtönzött árverezés és tombola gazdagon jöve-
delmezett. A magyar zenu mindenki figyelmét
lekötötte s valóságos tapaviharokat idézett elő.
Az ünnepélynek reggel öl órakor lett rége. A
tiszta jövedelem meghaladja a 200.000 frankot.
Bpest. \' &#9632; -&#9632;\'
&#8212; Sihilúták kivigtiw. Máju&#187;2ti-áu dél-
előtt végezték ki Kievban Astonoff BrasWtaer
és 0<zinizky nihilistákat. &#8212; Az oiitéttoket
kozákok álul kisért zárt kocsi vuie a vesztő-
halyre, a börtöntől mintegy versztnyire. Két
góróg a egy lutheránus leikéss is ment velük,
bar a foglyok minden vallani vigasst durván
visszautasították. Az. utón az elítéllek aggodal-
mas pillantásokat vetettek a vesilúhely felé,
melyet egy ezred gyalogság, ngy tárulok zász-
lóalj, t egy ezred tosstk. Kermitébe. Hifcor az
eliltéltek a kocsiról letéptek, mhájukat lehúz-
Iáit s osuklyával ellátott lehér vaszonöltozetet
adtak reájuk. Fololvastáz. eióttük az ítéletet.
Szó nélkül hallgattak. Megengedték nekik
hogy egymástól albuesuzhaaBaaak, mire átkorál -
ták egymást. Fojókre ráhúzták a csuklyát, kezö-
ket, hatrakutotlek a az akaatlófák ala vezették
őket. Antonotl* laaaao, lugadozó léptekkel melii
a hóhérnak kellett lamogalui. Második volt
Brandtner, harmadik Oszinssky. A. kivégzés
7 &#8212; 8*perczig tartott, lluláik félóráig függlek a
bitón, azután levették és elásták.
&#8212; A török megyta llipaasár hazája. Séé
lm Magyarországon csak igen kevesen indjáK,
úgymond az .Esztergom éa vidéke" ez. jelesen
szerkesztett lap második azátua, hugy Luauél
kerülnek világhírű kerezkedesekbe a saebbüei
szebb, vastagabbnál vastagabb ugyuevesett caV*
bukssárak, vagyis aina sxeluió iak, melyek a
tórók pipák szarául azolgálnakV Nagy ea bála,-
datoa iparüstet ez, mely az egész világon VI
tudta vívni as eliameréd koszorúját. E megyta
pedig itt Esztergomban terem s innen lerjp^
ssét a fold mindttu réazébe ; foldolgoaáaáiiaK
legelaő alapítója és mivelóje: Oltoasy Pál, hely-
beli polgártársunk, ki megérdemli, hogy oeyeL
mint egy honi jövedelmező iparág alapítóján
megörökítsük ét ebbéli érdemeit hasai kósönsé*
güuk tudomására hozzuk.
&#8212; H\'iny kalooai bibornok volt* Saata-
szerint ót éa pedig Várday István, (1457&#8212;
1470), ki Frigyes ciászartöl Muyáa királynak
a koronát 20 évi távollét uian viaazsvk-oiUJH
Draskovich György {1512 -15Ü7), ki mint a
győri püspökség adminiitratora egysterumTnd
kanozellárja éa királyi hely tartúja volt Magyar-
országnak-. Kofronieh LrpUt (ló\'Jl &#8212; ltiaö) ki
a mohácsi véss után első jött Kalocsára, I kitől
a Oonvenozió Kolloaicbiana azarmazis;, gróf
Cháky Imre (1710&#8212; 1782),ki a kalouaai jelen-
legi székesfőegyház alapjait letette, s ki 17.10
ban XII. Kelemen választása alkalmára! ép
ugy papajelólt voli, mint elóbu Bakács Tamás
s a biuornukl testület egy réaze azavaaalával
őt tisztelte meg, &#187; végre dr. Hayaald Lajoz.
&#8212; Egy mtgköveiüU erdü. Éjszak Amerika
Yellowstone államnak .National-Parknak oeve..-
tetl vidéken egy megkövesült erdőt találtak.
Ezen" körétek a Y&#171;lluwstone-folyó keleti ágáoá
TEHBNNYOLCZAIMK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
r-;v3
19 é&#187; 1879.

ni t* földön herwó ra&#171;gk&#171;Testtlt hlfinukst tartalmat. Egyes helyeken olyan sfirfio talál-hatok e törzsek, bogy eleinte valame)? uj erdő maradványának tartattak, ügyei 50&#8212;tiOlébnyi hotasüsággal bírnak átmérőjük pedig 5 &#8212;6 láb, Tan agy olyan is, melynek átmérójo 10 láb. Néhány levélből, melyek itt találtattak, ait követkelhetik, hogy a fák a kihalt Aralia, Maj-Bolia, Peraemon stb. fajokból tartósnak. A tör-isek jó karban vaunak, &#8226; a csalódásig hason-litanak a levágutt fikhui. A fa olykor opállá vagy agáttá változott, és a bennük rolt üregek pompát pnarcxkristályokkal vanfiak betöltve.
Plaezl árak.
100 kilof. számitTa.
SlMktOMly : Bo.a 8 8.60 Ron 560&#8212;6-&#8212;
Ar|>a 5 10&#8212;6 40. Zab 5 10&#8212;ő 50. Kukoricsa 480&#8212;
Peűl Btna 7\'70--810 Rn&#171; 5 90&#8212;5 30. Árpa
6 2O-S4U &#163;ab 6-60&#8212; 5 70. Koaoriesa 5 fr-SOj
Byör: Bu<a 9!5.-S35.Eu&#171;.64O.&#8212;660. Árpa 6*1).&#8212; 5-60 Zab 6-50&#8212;5 90. Kokorici&#171; 5 15&#8212;5-25
Stsrsa Buxa 8 60&#8212;8 70 Rosa 6\'60.&#8212;7.40
Árpa 5-60&#8212; 6-10 Zab 6-50&#8212;6 70 Kukoricsa &&#9632; 6-80.
SlekatMérrár: Baia 8 70&#8212; 9 80. BOM 6 80.
a-9U Árpa bbv&#8212;t 70. Zab &#187; &#8212;&#8212;6 30. Knkorlcaa
4-20-4 40.
Pasa . Bosa 8 80-9 60 Bo&#171;i 5 60-6 &#8212; Árpa 520&#8212;540 Zab 510&#8212;&#187;"iO. Kakorkaa t\'iO&#8212;4-80
Kaaesvir: BOM 8-30&#8212;8 60. BOM &#171;íO-5--. Árpa 5 1O&#8212;6-20 Knkori<*a4 &#187;0&#8212; &#8212;. Zab &#187;&#187;_5tB
&#9632;&#8226;káOS : Bum&#187; 7-SO&#8212;8&#8212;. ROM S IdMO, Ars* 4 90-510. Zab 510&#8212;iSO. Kukericaa *80 5 &#8212;
Paplnuseletek.
.Zsindfljetik a .Eoroiia1 tetejé
Ott mérik a legjobb &#8226;írnek el&#171;jét.
Ha b.lSl. két pohárral i
Harmadikra, dk
Apa : Hai, hm ... egoaa nap agy érzem tee-gamst, mintha valamit elfeledtem votaa.
Ki> fia : Apao, fa tódon, anyukat ma meg A nen&#171; vártad.
A asabadbaa.
Kisasszony: rettenetet hSség, valóban, aa em-ber csaknem megolvad beone !
TJdvarló : Tegye te kérem, mautilját is kalap-ját is. &#8212;
Kis &#171;u: Ok, Aiolf Mcai, K&#171;.Sn akír a kaját ii leteheti
É&#187;ekdarab viaárUtáaiL M
Kiaassaonv : Héháuy esiaot éiSJdarakot óhaj-tanék. Less oty &#187;ives ajánlani ?
Segéd : Tsláa .Ismeri-e a szerelem vágyait ?" Kisaanonr : art rég ismerem Heged : <s ,&#171;!s&#187; esokof-et szinten r Kiiaasiony : KótsSiiM, aat U KMIHL Segad : Taiáa ,J&#171;r velea f Mg; aenyaai. uonyoml\'
KUasssonj : azt tartam, as nekem való.
&#8212; Bnnin. egv. megbokett Wrrwsaekulá&#171;s as irodalomra ndta magát. Élczeskedó barátja a klivet-kes>> megieg/xéet tntto; &#8212; Miután megrontották ót a papírok, most visaont 6 rontja a papirtt
Saerfaesztői Qaen&#171;t.
3496 Kaposvárra. Sikerült kapnánk nal m.gknldSt&#171;k.
3497. 8. BaattrgoB. SoeaSset, ntJ
8*98. .Topliezáa- Amint terünk eagaji, kSxSI-jak. A Urél tartabnaaitottan, ai MoUó 50 frttal postára adatott.
3499. H. Ö Bpert. Magán sorokban irtnk meg, mindent birlap utján nem aaabad kösoloüak.
3&OU. Z. Kesithelj. Mjod a két kstteménr jö
3501. 8z. OrSr. Mmt látja ké&#187;r.<íggel fogadtuk.
nOl 1
3502. B aamftgb. A jegraokanyvet áronnal
kotoltak.
3M)a. Koloasvárra. Baiveekedjenak a kiaao-b-os fordnlni.
3504. Z. Dekreesen Amit lehet, kaaafixi késs-séfgel megtesettnk.
8506 .flonantó helyset*. Valiban ai ránk nézve ily ro&#171;s Írást olvasni. NPIO iSsftlnetS.
860&#171;. .ÍUreTvadt", .Bselid galamk- gyim***.
160?. Moh saámban ktXJt saent-gréui r. 1
válaasára viasonváia#at kaptunk, esonbaa /a faiv^eu
targyiól eltérvén, nem közöljük a at egész Qgvet r \'e-
jezettnekJelentjük ki
Eladó gőzmalom,
&#8226; flrMkti 132 é.
Felelős szerkesztő: Báttrf
. aaám alatti terül it, melyen
157. nj.
as épület Ül, 283 Q nagytágon. Van raju egy két korejiro és öt ló ero biró, jó karban leví goamalom, &#8212; 3 fflrdo szoba, &#8212; 2 lakiioba, és egy konyha. &#8212; Van hoMá, egy hasi gvfimSl-ceoe kert is. &#8212; Szabad kéibíl 5000 forint kési. pénzéri tsladatik.
Tudakozódhatni személyesen, vagy \'eré-lileg Probtt Antal szatócs mint tulajdonosnál
Budapesten Lipót Tára Vadiai ntoaa ^ ...
alatt. _;j/ iv _ ___&#9632;; _. íjL_ __ .ui.!-.-. &#8226; r. TmVkl "\\ÍittL m>a&#171;tsM\'<ÍsUs<ías<íé\'\'
Jöl

p RÁKÓCZY
KESERŰ FORRÁS
j

Wajdits József
könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán, egy jól oskolázott ifjú gyakornokul, kedvező feltételek mellett felvétetik.
UTTO KHAMZ. né&#171;;

különlegességei Bécs, llariahilferstrasM Nr. 38.
Cnáazár Hu.^^rs^t királyilag
kizárólagosan
szabadalmazott
PUR1TAS
hajífjit ó-t e j.

A Pgrftas nem hajfesLélí, hanem tojszera folyadék, mélj mA)dD&#171;m msoo etodilfttot hatáss&l bir. hojor f&#187;&#187;h&#171;r hajat meeifiiUui, a&#187;s las-ankiat mig p&#171;dig lafkétékk tiz&#171;Mé|y Mp aJttt *m&#187; mim TissKudja, meiyiyel &#8226;r&#171;ai&#171;úleg birt!
Ki7 palaczk &#8222;PuritA-* ára 2 irt (elküldésnél 20 kr. -öiu^g.)
E
kvirifl iigjetlen 8xépit5sE>*r sem vernenytxbet kitűnőség é| jó hatisra t &#8222;hóvirággal". Olajos üditö alkatiétiekhfil e|5á)litva, elUfulit **-n Mer rövid idó alatt sseptot, máj tol Lókat, bV*ukákat, bCrpatUnásokat Mb. is a- arc^büruek léurlü lebéra^ot, üde es auiomsáfot kölc.&n&x. Legjobb véd*&#171;er AS ös*i és uli törd levogü behatána tílleo, azért uél-kfllSsbetlen női siépitSsxer kQ]8uönen a faraangban, ára 1 forint. 1>étt&#171; litere riftr Sseat-Oyörgy virág, f&#171;her ém rócsa umben, a W-

l&#171;fi&kibb a foljékooy &#171;ent-Jj"rgj--Tira< kiuanálata után ajáoliiatjak, Bi a&#187; arcinxinnek feltooS gjvngi>& fiuom&#187;igot kÖlcaSnüa. Kgj dobói ára 60 krajnai.
T>rtlUtln a* egyedüli H&#171;r a tiakil uti^iUm éi pubán larUsára, miu-
&#9632;^*deu &#8226;&#8226;irog&#171;ig Hátraisagvúaa i;tjlkül, ára egy paiacxkiiak\'dO kr.
k k^
**üaj Biépitfesr* és fennurtáíára, megóv a bajliulÜai kürpjtk&#171;p&#187;."&#187;désnil &#8226;b er&#187;*nti a hajbirt, 4ra egy nagy tégflyuck 1 frt M) kr. TT\\lé-ol&#171;J xSld di^hAjból gondosan ké&#187;xitT&#171;, aa*n kitünÓ ttüajduuaág-- &#9632;^\'gal, hogy a febúr, őn* én vüröa hajnak ug; larmúüzetcscek látnsá &#8226;Ötét tavint Ítolr&#187;üüO*, ára egy nagy palxcxkuak 1 frt.
T t itMe igen jele* gxakil-iiÜTenatű, melytyei a -unkát igán axúp &#8226;"fekete, barna, vagy asSkére lehet festeni. Fekate Ta|[j iölétbarna liaj &#9632;ál a La Jenné igen cséliserQea ilkalmaebato, ára &#171;*gy leTélkéa&#171;k a ki tartóéival $ frt.

U
rtata (hsjs>&#171;t<) kitűnő hatással a haj &#171;&#171; hajborre, a kigozfil^st elS-&#8226;dfiú, K&#171;(8ri* a korpa képsüd&#171;stöl éa fakad^aoktiíl, eiömoiditja a baJB4v&#171;st kaiúuós&#171;u kiáiiolt betegségtik után, a. m. tyoa*, oimlfi, gyér-&#9632;ekigy &#187;tb., ára &#171;gy aagy palacxknak 1 frt 50 kr.

Hlff
Práger Béla
, gjrógyerejQ tújvix rűs* waf el távoli lávára, rendkÍT&l jól\' 6 *&#9632; Üdítő hatás&al, á/a eg^ jjulActkcnk ] frt 20 kr.

Na*y-Kaoi*nán valódi minőségben r**z araál.
NINCS TÖBBE KÖHÖGÉS I
Egg>r Codcoo meilpaatillai a leekeiíeineseüb legbiztosabb %j6gj-
ner köhögée, rekedtig, torokbantal^i&k elnyáJkisodá* M miodennemfi
kataros &#8226;Iten. KaphattS eredeti caoreagokbac haasa&#187;lati uta*it4ssal M) kr
&#171;&#9632; 1 frt-*rt, KUG&#163;K A.
Hadapenten, &#163;rxséb&#171;ttér 9. &#9632;&. a asilUiás naponként szakadatlan posta utalványra Yagy atáavétellel. &#8212; AaonkivUl &#171;r&#171;d&#171;ti aroa raktáron Hotlosy Jóxs&#171;f gyógytseréss nruál Zala-Eg&#171;rnefftn.
bok elismerési irat megtekinthető.
SK. 794. T. ca. Kgger A. urnák 1 BadapMUa.
Mintán a* CD Bell putülai kOhÖgé* *llto kitftnS jú hatással van-sik kárek belílök 5 frt árát atio vét iB&#187;lI&#171;tt külileni.
Egin tiax.sleuel KARDOS GERGELY,
&#187;7 5-6)
rJa^it forrrBink fel&#171;fiiiéfre kitüntetve aa
eáaazar. siatyar király ö feUvge alul A. m. kir. srstanss sksdeauatál, u ervati ikaaessiatel Páriataaa. utívicintéo xz alsi kill- és balfMdi orvosi teklrtélyttl, mint gvígymíban a lenra>-ilaga\'i.b 4& U cliatasoaabb oúnden ttddif imart kr&#171;*ril&#187;unnl. (57.1 1U0 ribabfl) m&#171;ly a legina-
ámi\'ssti""luMrlvlztÍI elírt raviaytirtalsM,
meirmatatja továhbá enn^k hasaaálatát. esaxM
betegHegekacl, k&aarény-, rakodvány- és hogy-
tariu snknál Ik5s&#171;véii). liolyackK) álellenben
aiindeu n)á< kp&#171;erÜTÍxt\'ku>\'l felillmulliatlan- Is
jiktrjiuabb (8M 6-5)
&#9632;ay Miut rendéi anyar vlipége* &#187;{y kardé! r, átellenben egy aagy pohár má* keaerfl forrá&#187;okból.
Előlegek minden gyógyBz<&#187;rlárb;<n és föszerkeres-kedéeben.
A Budai Rákóczi forrás igazgalósága Budapesten
orvoNí
KATRANY-SZAPPAN
ei:ls&#187;or&#171;&#171;4sx, &#187;#&#171;&#8226;&#171;!ormsAv, Hollnndbn. - MvrlimbAsu KwsmA-
mindennemű börkütegek
mint sxlnt&#171; az aTfibür ldfM (iAtI
kü1í&#187;&#187;A&#171;.n &#8226;> rti. n i-lQH *. *\\\\ fan w> f*nkU lafit* CÍIAO, a M*p ilitiiulv, &#187;a rjortwk\' 4*aki&#187;k wt*t &#8226; Mrt ÜM
Ára dartbostént hismélati aUaJtásul atyitt 3S kr.
v.. , i.,JPe.*.&#187; kBlaub*i>k anlM &#8226;!&#9660;&#8226;&#8226;&#187;, s,
aukpr>ari<&#171;iol.
kiLcl-nir-so Tísrtt =
&#9632; Sgjflni keli a 1IW eao&#171;a&#187;ola&#171;ni
1
védjegyre.
cr r<M a hF|. &#171;&#171; kttir&#171;ld r*n**r*:
&#8226; BELL nm TllsB*s\\ll &#9632;">&#8226;" &#8226; "&#8226;^&#187;i&#171;a&#187;&#171;k M taas
KapLatn Nagy Ksilitás. Prá|sr Béla m gjráayszertárákai, é Zala-Efer&#171;zB9&#171;i Hslltsy ír lyéfyszertarabas. {^2 t &#8212; ÍJ
Dijaztatott 1867. évben Parisban I
Feliér mell - Syrup
Mayer G. A. W.-töl Boroszlóban és
Bécsben.
Miután különféle feUi**niilt sxerek és g;ógyitisok aehéz-ket káh&^éstfmnek vem anyiiüiéit, s&#171;ra tsa.t&#171;daiást uyujtQttmk, tahit a WoiUohenau. fyirtuls.jdoooi Ui>ács4rti u tU*m Soiir-hakl Jusscf raktárából T&#187;ló U. A. W. M &#9632; y e r-íéle neil-Sy rnpo t vettem igénybe ét eooek k6ssönb&#171;l&#171;iB a végké-[j&#171;üi mttg\'fxfl>btulaUsJt rogs köbiS^e-.omtoi- ** s*&#171;rt mittden bA-soalö H&#171;uTe<ivkuek Iftgjubbau ajinlbatoni.
tLuSstein, lir&#187;lb&#187;Ji. 1) i t \\ &#171; r . b a r ger, sörfőxS.
AG.A. W. Majer -fit&#169; feliér m e 11 --S y r 0 p valudi
mioősegtíeu Nagj-XantuáD Prágtr tí é 1 &#187; gjóty.iertári-
twii kapható. {Itó IX. 2&#8212;*)
^ Keskeny
Utiiíí-mellczukorkák,

a tüdő és meUbftjok, kwho^s, fojtóköhö^és seg és tOdóhumt biztos g) ógysterrel.

|) J utiiTí
A teraszét áJul a eseovedó ember
^ára turemtettmegbec"ülb&#171;rleD ketk&#171;ny|
*on mar eddig fel &#171;(-&#9632;> derített trt
foglalj!. mag;ib*n, miüT.eriüt J&#187; gége és lég
rendsser j^riiiUdt nyakhártyájára vald aaoa-,
nali gyors és eaybito hatás gyakorlásával
&#187;> ÍÜL-IÜ beteg sserrek gyógyulását minden
tekiatetbco lt-hctCleg elősegítik, I

&#8226;e&#171;J(llékr6t keiaakxlIUk, kttlOiiSa Serateab* ajanljok bat6aagilat
b*Íe*;7E\'>\' vétljegjüuket, sau dobusuu levü aUiráaankja, mert
caak ea&#171;k igaioljik anoak TaJódiságát. (867 4 &#8212; &#163;>0j
Schmldt Ylctor & fl&#187;l
es. ür. <soi. gyúrótok Bici, Witden,
Aí k#


Kaphatók: Priger Bíla gj6gys&#171;ertáriban Nagy-KanisaáD, Kaliroda J. Letnnyén Kiss Adalb. gjógy-&#9632;jertaribau Alsó Lendván, Dornar Kaj. vas- és fUszerkerea-ksdMbao SUmeghan Worli M. gjógjsiertáiaban Kap-ropciio. éa Id&#171;ab. Moiolt F. Vasvarorj.

Prágában.
Urarath es Társa Mezőgazdasági gép gyárosok

ajánlják a ti&#171;ata Caej.la.rH
álló,
jari<, Dag; i.m.rt ktrOl ÍDt ktrtrk.\'keii járó
kézi ét járgány-cséplokészülettfiket
I Ul 8 Iá, vas* ituir srejeif.
Torábbá k&#171;Rsitiiuk kttluulüiu oam^ftág és tiiismert jú ninöiegü
liititilá r&#187;>lákat. kuknriraa W(iru*l*kat é&#171;
merBkavsigúkat. ^3ti 20&#8212;25)
árj<!gjzéliek ha&#171;ai njelvpo ingyen m diimenutacn.

Itt helyben megszemlélhető egy Claytön én Shuttlewdrt gyarbéli haszuált 8 ló erejű gőzmozdony cse\'plögéppel njonnan febzerel^e ugy, hogy azonnal használatba veeudö, jutá-nyos áron eladandó.
Bővebb tudósítást

vaskereskedésében Clayr.011 és Shuttlewort gépraktira
Nagy-Kanizsán.
(874 1_3)
N*c-K&#187;nizsáo, &#187;yom&#187;tott a kiadó laptulajdonos Wajdits József gyorstajtójáa.

Insert failed. Could not insert session data.