Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
470.38 KB
2006-06-02 10:08:04
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
537
2041
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. augusztus 7. 63. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

SAGY-KASHWA, 187». augnsítus 7-én.
63-llc
•* *
Tlzennyolczadlt évfolyam.


3 EMttatMi ár-.
[ &#8226;(..< .TT. . &#171; M.[
negyed évre . . 2 . -01 nám 10 kr
.n,T.t, r&#171;&#8222;,t illeti köílemíínyek pvdif a hildóboi ben&#187;Mt*&#171;v
intÍMndfik : NAGYKANIZSA \' Wlmltlkál.
\' Bénneotrtleii lereI&#187;W. lenak ismert noBkaUr* .Mktól fofadutoak
7, i&#187;&#187;ioH&#171;or 6 &#9632; i&#187;in\'1&#171;n toTibbi lorírt 6 kr. \'
NYILTTÍRI1KN &#171;&#8222;o,ik.!>t 10 krert T*-
cettiek fel
Kincftiri illeték ainden, efT&#8222; biraeté.erl kr- " 30 kr fiseteodS.
í
ZALAI KÖZLÖNY
UU&#171;Mk.
előbb: ,ZALA-aouOQTI IBI O hpljVi&#187;)A&#171;iiein&#187;t, &#8222;n.-kaalzsal önk. tüzoltó-egylct", &#8226; ,n.-k&#187;nlM&#187;l keretkcdelml &#9632; lp&#187;rb&#187;nk&#171;
&#187;n.-k&#187;nli(t&#171;! Ukarékpénztár*, a ,i&#187;I&#187;tnegyel ilulánoa Uoltétet-tOlet*, &#8226; ,n.-k&#187;&#187;l&#171;&#187;&#171;i kísdpd-iieTeló e^yeadef, * &#8222;aoproni kereskedelmi &#171; Ipmrkanari n.-kuilual küliilMitm^Uj*" a több negyei én Társai egyeaUet hirataloa értesltíje.
HetenkliU kétszer, vasárnap- s csütörtökön iiiegjeleuo vegyes tartalmú lap.
Egyesüljünk a belipar pártolására.
(Folytatás.)
A belipar s munkának kizárólagos használat* első sorban s közvetlenül gyáros, iparos, kézimunkás tagtársa-inkra nézve volna ugyan haszonhajtó, de másodsorban az ó vagyonuk gyarapodá-sával arányban mindnyájunk vagyonos-sága. kik nem is tartozunk azon osztályba, évről-évre emelkednék, nem csupán csak közterhe inknek évról-évre fokozatosan kőny-nyebbülése által, de és pedig a legnagyobb részben az által, hogy a többi tagtársa-inktól hozzájuk folyó pénz, szükségleteik fedezése végett ismét csak többi tagtár-saik közé folyik vissza s közöttük oszlik szét oly féifr körforgást végezvén, mint a vér a testben, mely annak minden Tészé-böl a szívhez, s ettől ismét a test min-den részébe szét árad.
Ily módon azon százmilliók, melyek most évenkint a külföldre folynak, éven-kint a legnagyobb részben itt bent ma-radván, megszaporodnék nálunk a pénz, a tőke s az ennek következtében olcsóbbá, hozzáférhetőbbé lévén, megszaporodnék megkönnyebbülne a keresetnek, a vagyon szerzésnek minden útja s módja, s álta-lános jóllét honolna mindenütt a mostani nyomor &#8212; s végrehajtó &#8212; teljes álla-potok helyett. Belföldi tőkék szorítanak ki lassankint államunk összes területén mindenütt, a vállalatokba fektetett kül-földi tőkéket, ezen utakon is elzárván a közvagyonnak külföldre folyását. Volna elegendő vagyonunk, tehetségünk közinté-zeteinknek, iskoláinknak s összes közér-dekű ügyeinknek s intézményeinknek kellő gyámolitására, fejlesztésére, fentartására,
s a nép. mely államunk területén egy ál-lamtestületté egyesülten él, anyagilag igy megerősödve, valahdra ezen egyesülésének jótékony áldásos következményeit, hasz-nait is élvezhetné; mig most nagy rész-ben csak terhei alatt nyög, hasznait pe-dig a külföld élvezi: sic vos non vobis melifícatis apes."
A külföld iparczikkjeit munkáját szépség olcsóság ajánlják ? &#8212; Szépség meglehet, de olcsóság, az nem. Lehet e valami olcsóbb az ingycnuúl? Hiszen a belföldi iparczikk és munka nekünk állam-testaletileg ingyen van, mert közvagyo-nunkból semmi sem megy ki érette. Ma-gánTagyonomból meglehet, hogy talán némely esetben többet kell a belföldi ipar-czikkért adnom, mint kellene ugyanazon nemű külföldiéri; ámde ezen érette adott vagyonom oly állandóan kamatozó tőke, melyet habár birtokomból ki is adtain másik tagtársaimnak, <le kamatjai foly-vást tulajdonom maradnak, azokat foly-vást kapom és élvezem; mert azon ki-adott vagyonom hasznait közterheimnek kevesebbségében, a kereset a vagyonszer-zés minden módjának k5ny ebbségében, egyszóval az átalános jóllét és vagyonos-ságnak összes jótékony következményei-ben még azután is folyvást élvezem, mi-után azon vagyonom nem is képezi többé közvetlen magántulajdonomat, hanem tag-társam birtokába ment át Mig a kül-földi iparczikkekért s munkákért kiadott vagyonomat nem csnpán csak én adtam ki, de velem együtt kiadta s igy elvesz-tette államterületem is. Í!s igy egyszeri használata álul mindenkorra megfosztván mind magamat, mind pedig összes tagtár-
saimat azon vagyonnak további hasznai-tól, ez által elég drágán fizettem meg azon nctaláni pillanatnyi hasznot, melyet a külföldi iparcikknek olcsóbbíága vagy használhatóbbra nekem nyújtani képes.
Most azon számos milliuk mellett melyeknek közös ügyek, államadósság és sok más czimen ugy is a külföldre kell folyniok, még többször annyit adunk ki évenkint és pedig önkényt, közvagyonunk-ból. Mint az ős hajdanban a szülök gyer-mekeiket a Molochnak, mi feláldozzak leg-szentebb érdekeinket a külföldnek, oda adván kezünkből az eszközt, a vagyont, melynek segélyével azokat megcédhetnók, állami fejlődésünket haladásunkat előse-gíthetnénk.
Hiába kiséri istenáldás a földmives Terítékes munkáját, a dolgos kezek fára-dozásait, ezen áldás nem válik hasznára hazánknak, csak arra való az, hogy an-nál több jusson a külföld számára. S a szegény nép súlyos időket nehéz megél-hetést emlegetve göruyedez terhei alatt, nem ismervén s tán nem is sejtvén azon egyik legfőbb okot, mely nehéz időknek reá következését igen nagy részben elő idézi; ezen nehéz időket amikor alig merheti magáénak tartam a földet, me-lyet munkája vcritékével áztat s a haj-lékot, melyben napi fáradalma után nyu-galomra hajtja fejét nem tudhatván, mi-kor köszönt be nála is a végrehajtó.
Németország legyőzvén Fraakhont, fegyvere hatalmával mindenek felett va-gyonától iparkodott azt megfosztani, jól tudván, hogy mint testnek a vér, az ál-lamoknak a vágyon áil erőt s hogy a va-gyouafosztott állam, mint a vérevesztett
bős, gyenge, roskatag tehetetlen. Mi nem egy győzelmes elleniéinek fegyverhaulaú kényszere következtében, hanem önkényt, teljesen szabadon önakaratunkból végez-zük ezen műtéteit, a vagyonnnktól meg-fosztást, magunk magunkon és most az igy önmagunk okozta pénzügyi bajaink közepette rettegve kell tekintenünk a borús jövő felé, melynek látterében már-már bukásunk körvonalai kezdenek feltünedezni.
Pedig e hon boldog lehetne!
Megáldotta Isten rónáit gabonával, hegyeit borral, érczekkel, legelőin gulyái, ménesei, nyájai elég tápot találnak; nem csnpán csak maga számára termel, kül-földre is eleget szállíthat terményeibői. Mindene bőven van, mi okazerft állam-gazdászat mellett egy erős fejlett boldog államnak alapjait képezheti, ha szerzemé-nyét meg is tudná takarítani. Ám de mind ez ideig kicsinylő lenézésben részesült ná-lunk éppen azon egyetlen mód a belipar, mely által államunk egyedül lett volna képes évenkinti kiviteléből befolyó szer-zeményét saját számára meg is takarítani s gyümölcsözővé tenni; kicsinylő lenézés-sel lett mellőzve a belipar, azon egyetlen véd paizs, mely államunk vagyonát, szer-zeményét egyedül képes megvédeni a külipar általi kizsákmányoltatás ellen. E helyett azonban gyermeteg gondtalanság-gal vagy könnyelműséggel, mintha nem is ismerné becsét, államunk népe önmaga szórja ki a külföldre vagyonát, szerze-ményét, Petőfink gazdálkodási nézeteit követvén:
.Azért szerezzem a pénzt, hogy legyen?\' ,Azért szerzem, hogy eligyam s egyem.\'

TÁRCZA.
Borág-koszormtii ....*)
&#8212; 1877 -
UorÁg-konoruitta \\éa begy oldalaim\' Komoran maganük hfín fJáofyiiak vára; bástyája leomlott, kidült a kapuja, k Vitéz tettek helyét &#187;&#171; euyó&#171;i*t dúlja.
Hajdan ig\\t&#187; dörff&tt, kard villugitt ottan, A hol mait * szelíd snúvsák csarnok* van. Hol BaaTft. hangozott bu&#187;ck<- daliáknak Kgykor, - most a tudás apostoli járnak.
Lenn a !i*gy lábánál barit-ágo* várus, Kelül én alul ii fal ural határus; Barátságot város barátságos néppel, &#8212; Áldja m&#171;g &#8226;&#9632; isten saiod a két kezével.
Nyájiuau integet % templomnak tornya, A fehér báiikók moto\'yog-nak sorba; Ablak löggoi>j mögül kaurftkáJö ftrcsrtal R*tp láoyka Ukiut ti; *&#171;t hinnéd, h&#171;>gy &#187;tgT&#187;l.
Amodább rgy nagy híu; megbámult a f*l*; R.\'fc nioiu &#171;* tnfi, as&#171;rt olyxd barna. Barna as oldalt, füstös a kéménye De fénye*, araujos ax 6 lakónép.*.
N&#171;BJ tcíiihitt, B&#171;a t^atplom, roégil sokan járnak Ods, csodájára tgj kis azSke !&#171;&#9632; yiuflc, Xgy kis ír-üke lánynak. k&#163;k &#187;t&#171;ttifl a*jryalnak, 1 Akit meg*ierftt|m masain m magaronafe
*) Mutatvány Korxuuek mo-l megjeUat .Ujabb kotu>mrfiyei<\'-b61. A csinu* kiállítása fíUot ári* 60 kr Ajánljuk a l. k&xSoség m&#163;Uó pártfogásába. Meg-rendelhető ucnönel gzombatfaely.-n
Sierk.
Betekintek hoxxá .... jaj éd>n íst-nem, Egy fotó pprcx alatt mi történik velem V Mámorossá lessek lángtflxfl borat-.l;
K még mámoroixbbá neme varássáiál.
AranyliAJu angyal nef*-lejrfl-s**&#187;me-láyi, Bíbor ajakaddal, lengü termeteddel. Le>y az én őröroöm, as io boldogságom : 8 atiáti h&#187; meghalok : egj csepp**t sem bánom; Édes lesx halálom!
BALOGH GYULA.
Borura derii.
I>.7.^1y
Irta: SzukálN
Miután tette oly rósz következmények szüleje vala, ékkor hogy Palánky urat a szé-gyen annyira ne sújtsa, nevét megváltottatá Padlósról &#8212;.miután ot is igy hívták &#8212; Palán-kyra. Igy lett Padlásból Pslánky miot egészen ismeretlen birtokos ezen a vidéken Palánky ur rokona aaunbun meg maradt a Padlós név mellett. Nem rég\'óta, &#8212; csak néhány évvel ezek után mértékietlen Írásnak adta magát, minek következtében nem sokára meghalt.
Igy tehát Palánky ur minden közelebbi rokon nélkül élt nejével.
Hogy hol voJt Tamás azalatt mig Palán-
ky ur nejével este felé bessélgetetl lom ia s*ük-
régea mondanunk. - .
Hiszen már alig tud la elvárni az édes pillanatot, hogy Tereii-1 ismét lalálkothaWk.
Váralji ur nem volt hon. Éten alkalmat Teréz fel is hassnálá.
Mintha két vagy bároa éve lett volna snnak, bogy nem lettek volna együtt oly bol-
dognak érzék mAgukat, midűu ismét keblükre Kori\'.hatták egymást.
A viszootlátás üruine éám érzelmek asü-|íje volt.
Mennyit bfts&#171;éltek, csacsogtak, mindé mellett még menny i mopdani valójuk lett volna á*t mikor %/. idő gyors tuva haladása megnka dályozá minden forró vágyuk elérését. As sza-bott határt Kgyültlétüknek. Ai inté távozásra a n?,ere-lm*t6t*k\':t. .
Volt asonban valaki, aki a acerelmeaek eg) ült létét irigy asemmel néste. lüz Uu&#171;z<áv rolt, Váralji volt, Váralji ur jelenlegi asoigAJ*. Sehogy sem tűrhette, hogy Tamás a kisaszony-nval uly b^nsA vtaconyban van. Azután már Tamás miatt a kiaaaazonytól is kellett szidalma kai hallgatnia midőn egy aikalomkor Tamás tiszteletét küldé Gusztáv által, őt csak mint szoIgÁDak nevezte. Nu hUsen megállj inas ur majd ki kapod ezért a magadédat! Hogy magát Váralji urnái annál inkább megkedveltease ezen alkalmat felhasználni nagyon jónak látta.
Amint Váralji ur megérkezett, azonnal elárulu Tamás látogatását.
Váralji ur elölt elfojtá haragját, hogy as árulkodásról esalial semmit ae gyaníthasson.
Térésnek azonban faltunt atyjának kiaaé haragos magaviselete, midén kérdésé ? bogy miért oly komor. Egyszerűen acon válasst kaptára: &#8226; \'
.Hogy ne lennék komor, .... mikor bár merre magyek mindenütt csak megharagt-tanak."
No hiszen megáiljatok gondola magában &#8212; majd meg bánjátok esstetenaégtoket. Nem fogtok ki rajtán. Gus*t*&#187; maj4 &#171;i básik veU.
Másnap reggel a mint Qozstáv bejtttt a reggelivel igy azóJt Váralji ar:
&#8212; Gussiáv, ha még egyszer az a senki-*
&#163;a ide mer jönni, mutasd meg, hogy gyerek
vagy a talpadon. Mondogasd neki jól oda a bánj
el vele. Mo*kapod érts tőlem a juulmat.
&#8212; Bisza csak. rám tekiotetes ur. Már éa
ia gundolkoztam effelÖ). Úgyis forr már bennem
a méreg I ...
Érzel büszkélkedve lépegetett kitelő.
&#8212; &#9632; Még aa embert utoljára &#8212; s#óU Vá-
ralji ur s a ozobábao fel s alá járkált &#8212; meg
üti a guta annyiraboszantják, haragítják. Csak
olyankor lehetnék épen itthon, hiszen majd
megmutatnám Ő kelmének &#8212; tudom többet
nem volna kedve eljönni. Hiselegni tod, ast igen,
&#8212; nagyon is érti átért Palánkjaál is hamar
befogadtak. De hiszen csak ismerjék meg majdi.
kiadják nemsokára az uti levelet réasére..&#163;ze-
lőtt még csak a kényszer őség bői is eitndtam
viselni Palánkynak badaraágait, boszantáaaU,
de mióta est a aebonait azt a krumpli csóst ma-
gához vette, azóta végképen ki nea áilfiaiom.
Csak legyen alkalmam egyszer ugy amúgy Tele
találkozni, majd megmondogatom véleménye-
met. &#8212;
A félden mellett elrvzito itat elzáratom. 1 Járjon kocsijával arra &#8212; a merre akar, de asou az utón nem fog többé járni. Csináljon maga-nak földéhez bejárót.
Csada, hogy is emberek már est is meg nem látták, gúnyolódás képen tnondogatba,t-ták volna:
&#8226;Ejnye de nagyon ia jó asivü Váralji ur, még azon az álon engedi Palankyt &#9660;égig farai kocsijaival. Bizony ha mi Váraiji srnak lenénk sorompót hu&#171;nÁok oda, igy legalább m<U idegen
&#8226; i i
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
&#8226;ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 7 ét 1879.

Igaz, hogy politikai okok és befolyá-sok is, de legnagyobb részben az ipar s különösen a mi beliparunk iránti előítéle-tes kicsinylési közöny, mi az ipar állam-gazdászati roppant fontosságinak fel nem ismerésében leli alapját, volt oka annak, i hogy hazÍDkat a külföldnek ipara által teljesen meghódítania s provinciájává nyomo-rítania sikerült. És most a külföld ipara által, mint óriási polyp karok által tartja átölelve hazánkat s szívja ki általak élet-erejét, vagyonát. És mi mind addig hiába vergődünk, hiába követünk el mindent, hogy pénzügyi bajainkból meneküljünk, mig ezen reánk nézve oly végzetes ölelés-ből ki nem szabadítjuk taagnnkat, mi csak azon egyetlen módon lehetséges, ha a kai-földi ipar használatával felhagyva, minden az ipart illető szükségleteinket csak a bei-ipar termékeiből fedezzük.
&#187;% &#9632; \' \' (Vége következik.)
Nagy-Kanizsa, aug 4. 1879. .
A &#8222;Pécsi Figyelő" julim hó 26 iti szá-mában ,Kmbernyuzáa Nagy Kanizsán? czim alatt, bizonyos Zágonyi György ur, egy mél- tatlan, minden alapot nélkülöző vadakkal s al-jai insinuatiókkal, lelt ciikket tesz közié, mely-ben a kanizsai állomás főnökét, tiszti karai éa szolgai személyzetét, a legdurvább, leggalá-dabb modorban támadva meg, oly tényekei sorol föl, melyek nemcsak hogy az igazsággal homlokegyenest ellenkeznek, de melyeknek előadási módja, a lehető legnagyobb aggodé lommal tölth-ti el keblünket, ha a>on ifjú hon-polgárokra gondolnak, kikbe Zágonyi György, nagyharsányí főtanitó, mély bölcseségeinek mysleriumait osopögteli.
Tárgyilagos, illedelmes módon előadott vádak ellenében magát védelmezni &#8212; köteles lége minden jellemteljes embernek, imde oly megUmadUtásra, mely &#8212; mint a szóban forgó &#8212; legjobb érvül, botrányos, durvarugdalódzá sokat használ, az egyedüli mélió felelet; a meg-vetés. Ma ennek daozára Zágonyi ur eget-földet rázó jajveszéklésére válaszolok, teszem ezt fö leg azért, nehogy a t. közönség hallgatásunk okát, bűnös voltunkban keresse.
Csikkiró előadja, hogy ő esti 11 órakor érkezvén meg a kanizsai indóházban, a reggel 4 óra 50 pereskor Trieszt felé menó vonat el indulásáig, tehát majdnem 6 órán át, a hely béli vasúti étteremben vagy váróteremben .várni- akarván, est, az állomás valamelyik közege tőle határozottan megtagadta. A nagv harsányi siralmaknak ez a veleje. Ugy látszik Zágonyi ur, egy indóházi várótermet azonos-nak vél szállodával. E kettó között azonban lé-nyeges a különbség. A váróteremnek nem az a rendeltetése, hogy az uuzók benne éjjelezzenek, hanem hogy azok egy órával a vonal olin.1i] lása előtt ott tartózkodhassanak.
&#8226; vjBeio járhatna kenyejtídve szerint a földekre, hanem az ország útról kellene oda mennie. Nem árért van a mi földünk oli, hogy mások kernss-&#9632; lül járjanak rajta!"
\' _ Jól van, holnap, vagy még ma lesz a napja
. hogy sorompót huzatok az ut elé, legalább IV
; lánky ur az ügyefogyolt Tamásával együtt
i &#9632; megláthatja, hogy tudok parancsolni és tenni
akaratom szerint.
Azután meg az a gémeskut ottan az nt
közepében azért van, hogy nú u basznilja?
Ali sem engedem szívességből elrontani; elke
riteUm. KI én. *"
Ha akar vizet méregetni Palá&#187;ky szóm szed, ásasson magának kuiat saját főidén, ae az enyémbó! nem fog senki sem gazdálkodni. Ez volna csak szép. Úgy bizony. De nem ám!
A mily haragos volt, &#8212; oly bamar ki is adu a parancsot.
Nem báota habár pénzébe kerül is, de leg alább Palánky előtt megmutatja, hogy a mint o akarja esntán minden agy len.
Képzelhetni mennyire növekedett még inkább haragja, midin Palánky urat jó izüen nevetni látta az nj rendelkezésen.
&#8212; Nem tudom ki fog jobb izüt Bevetni az &#8226; ki először nevet, vagy pedig az a ki utol-jára fog, &#8212; gondola Váralji ur, boszankodva. Palánky ur eleinte csak tréfának vette az egész dolgot. De később bizony átlátta, hogy haragos szomszédja micsoda okoknál fog&#187;a zárta el a kutat, valamint földéhez vezető keskeny utat.
Majd elhordatja onnan másnap megint &#8212; gondola &#8212; hogy csillapuljon haragja, majd kiforrja magát.
(Folyt. következik.)
Csikkirónak tehát ama követelése, mely szerint engedtessék meg neki, hogy ő soár esti 11 órakor üthesse fel éjjeli lakását a váró te-remben, ba reggel elatazm szándékozik, meg-lehet, bogy pénztárczájánsk érdekében volna &#8212; amennyiben a .szállodai költségektől\'meg-kiméltetnék, de mi csakis igazgatóságunk ren-deletének értelmében járunk el, ha elejét vess-sjük annak, hogy a Tárótermekben, 30&#8212;100 vagy 200 egyén éjjel-nappal lakjék.
Panaazló csikkében továbbá azon &#8212; gyen géd kifejezéssel élve &#8212; merész állitást kocz-káztatja. hogy mig ő a panaszkönyvbe pina szát beiktatta, a .főnök" parancsára az étte-remben elhelyezett podgyáazai beosukattak, mit czikkiró nagy bölcsen mondva csinált sxe-caturának állii. Ha Zísjonyi nr szokása, cse-kély tényeket költőilsg nagyitaDÍ, semmit mondó dolgok miatt nagy hűhót csapni s egyáltalán magát az ártatlanul üldözött szerepében Nagy-harsánynak s a nagy világnak bemutatni &#8212; ám tegye. De higyje el, hogy vasúti tisztnek utazók üldözésére vagy mint osikkiró oly vér lázitóan toondja &#8222;nyusására" szolgálat tétele alatt sem ideje, sem kedve, sem joga nincs. Az étterem t-hál korántsem a fonók parancsára s Zágonyi ur üldözése ezéljából hanem azért záratott be, mert ez már évek során át minden éjjel a vonatok elindulása után igy tör-ténik. A fólanitó ur azon is megbofránkosik, hogy abbeli kérdésére, váljon podgyáazai a pinczér felügyelete alatt nem forogn&#187;k e ve-szélyben, a fónök ur azt válaszolá, hogy nem, s ennek daczára bőröndjéből esernyő, pipa s szivartárcza hiányzott. Az ember, fájdalom éle-tebefl gyakran csalódik ugyan, ámde nehezen hiszem, hogy a csalódások legnagyobbika az, midin egy fónök valamelyik pinczért becsüle-tes embernek hisz s ez nem annak bizonyai be. Ily csalódás fajhat ugyan, de álért talán Zágonyi urnák sincs eszében a lopásért illetőleg a pinczer gálád jelleméért a főnököt felelősségre
voum. &#8212;
Az se tetszik czikkirónak, hogy egy &#8222;Kopasz pinczértol* azon feleletet nyeré: tUichts ungrisch".
Nem tudom váljon a pinczér fejének ko-pasz voltát, vagy a &#8222;nichls ungrisch" feleletet veszi zokon czikkiró. A mi az elsót ilKti, ez talán ízléstelenség, melyért azonban a pinczért mindaddig nem okoahalni, míg oly szabályza-tok nein léteznek, melyek a piactereknek a hosszú haj viaelését előírják, ami p-iliü a hiá-nyos nyelvismeretet illeti, ugy eme pinczérnól kétségkívül fölötte fontos s sajnálandó körül-mény, mé^ mindig uem jogosítja föl Zágonyi urat annak kikUrtöléséro, hogy a kanizsai vas-úti tisztek nem tudnak magyarul.
Ha már az eddigiekdói is kitűnik, hogy fötanitö ur rendkívüli előszeretettel viseltetik a költíi nagyiláa iránt, ugy azon további állí-tása, mely szerint a fónök gunymosotylya! azt monda: &#8222;a panaszkönyvbe való fírkálások nem ártanak" &#8212; arról is gyózódtet meg bennünkel, hogy Zágonyi ur nem csak nagyítani de szé-piteni is tud. Csak lassan éa higgadtan jó nram ! On a &#8222;főnök" ur erre vonatkozó szavait nem kegyeskedett elég hűen viaszaadni.
A \'&#8222;fouök" ur ugyauil azt -hangoztatá, hogy minden alapot nélkülöző firka-lások nem vé\'etnek tekintetbe. S eme két nyilatkozat közötti kUlombség, napnál világo-sabb. &#8212;
Egyébiránt pajiaszló még egy nagy baj-ban szenved. O ugyanis bámuUndó ügyesség-gel cseréli fol az rg$6* vasúti közegeket. A pinczért portásnak nézi, s ha az gorombásko-dik, Zágonyi ur rögtön boldog boldogtalannak megeugja, b\'igy a kanizsai portás pokrócs dur vaságu ,némeiu, holott a jámbornak teljes né-met nyelvismerete a BHi*r tst der Au*gangö . epithetonrs szorítkozik; a térzzolgálatot tevő hivatalnok állítólagos durva modorát pedig a főnöknek tulajdonítja, holott a főnök ur &#8212; éj-jel egyáltalán szolgálatban nem lévén, &#8212; Zá-gonyi úrral egy tél betűt sem váltott, őt egy fél szemmel sem látta.
Czikkének végén a főtanitó ur szent áhí-tattal fohászkodik : &#8222;Isten őrizzen meg-Nagy-Kanizsától, drága vendéglőjétől és mindenétől (Ipsissima verba). Engedje meg Zágonyi ur, hogy az én szivem is hő imában áradozzék a magyarok magasságoa Istenéhez: Uram, bo-csáss meg oagyharsányi Zágonyi György uramnak, hisz ő nem tudja, hogy mit beszél. Czikkirónak ama kitételét pedig &#8222;a kanizsai tisztek valami schloifer országból valók* a fő nök nr s kartársaim nevében a legnagyobb indignatióval visszautasítom, nem tartva érde-mesnek ily aljas, népnevelőhöz vajmi rosszul illő szavakra felelni. Ily megtámadtatá* ellené ben legjobb paizaunk azon öntudat, bogy oly főnök rokonszenvét bírjuk, ki egyike a legtiss-teletre méltóbb egyéneknek, ki ernyedetlen munkában és munka által keresi a hervadhat-laa elvei, ki nehéz és felelős kötelességeinek
teljesítésében találja b<ldr.gságát is kinek leg-nagyobb becse önzetlen hszafiságában rejlik. A nagykanizsai tisztikar megbízásából.
STEINITZ HENRIK Tssnci tíast
Bflnflsyi tárgyalások Jegyieké
a nagy-kanizsai kir. törvényszéktől, 1819. atvjusztu) havában.
Augusztus hó 7-én.
1760/a 1879. Blagos Pál közhatósági közeg elleni erőszakkal vádolt elleni ügyben vés tárgyalás
1761./B. 1879. Vértes Antal és Mari ha-mis esküvéssel vádoltak elleni ügyben végtár nyálas
1592./B 1879. Kanizsai József jövedéki
kihágássai terheli elleni ügyben ítélet hirdetés.
1Ö93/B 1879. Hajdinák Mátyás jövedéki
kihágással .vádolt elleni ügyben Ítélet hirdetés.
I63I/B 1879. Hencx József tolvajlással
vádolt elleni Ügyben Ill-ad bírósági ítélet hir
detés.
188t/B 1879. Hegedűs János lopással vá dőlt elleni bűnügyben II.-od bír. ítélet hirdetés. 2070/B 1879. Szenyén Anna lopással vá-dolt elleni ügyben Il.-od bírósági ítélet hirde-tés. &#8212;
Augusstos hó 8-án.
1759/B 1879. Horvatics István hamis ok-irat készítésnél terhelt elleni ügybon végtár gy.lás.
1594/B 1879. Bárdos Jáoosné jövedéki kihágással vádolt elleni ügyben ítélet hirdetés.
1652/B 1879. Wagner Sándor és neje sikasztássai vádoltak elleni agyben vég-árgya lás. &#8212;
1H58/B Iü79. Hegedús József s tártai súlyos testi sértéssel vádoltak elleni bűnügyben Ii-od bírósági ítélet hirdetés.
Angusztus hó 14-éo.
1859/B 1879. Hajszám Francziska és társa birói zártöréssel vádoltak elleni ügyben II.-od bír. ítélet hirdetés,
1860/B 1879. Petz Alajos tolvajlással vádolt elleni Igyben III -ad bír. itélnt hir-detés.
líll.VB 1879. Kis Pál Istvin s. t. lopás és orrazdasággal vádolt elleni ügyben vég-tárgyalás.
1Ü12/B 1879. Doiezsár Antal s társai be-töréses, tolvajlás, Bgyujtogatáasal vádoltak elleni ügyben végtárgyalás.
Augu&#171;zlua hó 21-én.
1763/B 1879. Stsrn Zxigmond csalással vádolt elleni ügybea végtárgyalás.
1523/B 1879. Kreiazler József s társa házárd kártya játékkal vádoltak elleni ügyben ítélet hirdetés.
1969/B 1479 Benkó István lopással vá dőlt elleni ügybea végtárgyalás. Augusztus hó 22-éo
1724/B 1879. Kuts József s társai hamis okmány késziiéM-J vádoltak elleni ügyben végtárgyalá..
1838/B 1879. Adorján József s társai hamis okirat készítenél vádoluk elleni ügyben végtár-gyalás.
2O8t:/B I8\'l9. Persorics István hamis es-küvel vádolt elleni ügybea II od bír ítélet hirdetés.
Augusztus hó 28-án. 1682/B 1879 Fischer Ferenci sikasztás-sal és közokirat hamisitássnl vádolt elleni Ugy bon vég.árgvalás.
2023/B 1879 Tim-ir Istváo csalással vá dőlt elUni ü^ybea III. bir. ítélet hirdetés.
1933/B 1879. Kod-la András lolvajli* sal vádolt elleni ügyben Ii-od bir. ítélet hirde tea. -
1962/B 1879 Simua György tolv.jlásssl vádolt elleni ügyben II od bir Ítélet hirdetés.
AujcUHStua hó 2^ én.
2020/B 1879 Mezga József s Ursái l.e törése* tolv.jlá.sál vádolok elleni ügyben vég-tárgyalás.
Kisdia: WLASSICS EDE,
iroda ig*vcgxi(S.
tárgyalások Jegyzéke
a zala-egerszegi kir. törvényszéktől 1H79. évi augusztus 5-én.
19Ű3./B. 1879. Sz. 1. Lov.s Pál súlyos t sértéssel vádolt elleni ügyben. 3 ad bir. Ítélet hirdetés.
Augusztus 7-én.
1631. 1636/B. 1879. Sz. 1. Hohos Pál sikkasztással vádolt elleni ügyben 2-od bir. ítélet hirdetés.
165O./B. 1879. Sz. I. Kis József súly. t. sértéssel vádolt elleni ügyben 2 od bir Ítélet hirdetés.
1759./B. 1879. Sz. I. ifj. Kankó István és társa súlyos t sértéssel vádoltak elleni ügyben 2-od bir. ítélet hirdetés.
Auguszus 8án,
895./B. 1879. Sz. I. Tóth KataJin szülői bántalmazással vádolt elleni ügyben végtár-gyal ás.
1932./B. 1879. Sz. I Rozsos Mihily súly. t. sértéssel vádolt e\'leni ügyben végtárgyalás.
1961./B. Í879. Sz. 1. Vadász László sik-kasztással vádolt elleni ügyben végtárgyalás.
1981./B. 1879. Sz. I. Cnancsár Juli em-beröléssel vádolt elleni ügyben végtirgyalás. Augusztus 14-én.
1628./B. 1879. Sz. 1. Németh Fprencz és társai súly. L sértéssel vádoltak elleni ügyben 2 od bir. ítélet hirdetés.
1649./B. 1879. Sz. I. Török János súly. t. sértéssel vádolt elleni ügyben 2 od bir. ítélet hirdetés.
1788/B. 1879. Sz. I. ör. Bedó Mihály és társa emberöléssel vádoltak elleni ügyben 3-ad bírósági ítélet hirdetés.
Augusztus 16-án.
2037./B. 1879. Let. Horváth Háté és társa tolvajlással vádollak elleni ügyben vég-lárgyalás.
Augusztus 21-én.
1368./B. 1879. Sz. 1. Deutsch Ignácz és társa birói végrehajtásnak ellenszegüléssel vá-doltak elleni ügyben 3-ad bir. ítélet hirdetés.
1499 /B. 1879. Ss. 1. Barkóczi Ferencz nyilvános erőszakoskodással vádolt elleni ügy-ben 2-od bir. ítélet hirdetés.
174O./B. 1879. Sz. I. Olasz József és tár-sai súly t. sérténse! vádoluk elleni ügyben 3 ad bir. ítélet hirdetés.
1866./B. 1879. Ss. I. Vizsi Pál súly. t. sértéssel vádolt elleni ügyben 3 ad bir. ítélet hirdetés.
Augusztus 28-án.
1533./B. 1879. Sz. 1. Redler Mihály súly. t. sértéssel vádolt elleni Ügyben 2-od bir. ítélet hirdetés.
1536 /B. 1879. Sz. 1. Marton János sik-
kasztással vádolt elleni ügyben 2 od bir. ítélet
hirdetés. &#171;
1651/B. 1879. Sz. I. Kamarás János és társa tolvajlással vádollak elleni ügyben. 2-od bir. ítélet hirdetés.
1(162/B. Ih79. Sz. 1. Kovács Vendel sik-kasztással vádolt elleni ügyben 3-ad bir. ítélet hirdetés.
1855/B. 1879. Sz. 1 ör. Gelencsér Péter és társa végrehajtás tettleges megakadályozá-sával vádoltak elleni ügyben 2-od bir. ítélet hirdetés.
2005/B. 1879. Sx I Bencze János es tár-sai erőszakoskodással vádolták elleni ügyben 3-ad bírósági ítélet hirdetés.
I951./B. 1879. Sz I. Hermán János és társa tolvajlással vádoltak elleni ügyben 2 od bir. ítélet hirdetés.
2O49./B. 1879. Sz. I. Kulcsár József és társa csalással vádollak elleni ügyben 2 od bir. ítélet hirdetés.
Augusztus 29-én.
1857 /B. 1879. Sz. 1. Eisinger Miksa csa-lással vádolt elleni ügyben végtargyalás. Z Egerszegen 1879. évi július 31 én.. MUZSIK KÁLMÁN
Helyi hírek.
&#8212; Névjegyxéke azon jótevökoek, kik azéihüdéaben anenvedő Horváth Ferencz hely-beli polgárt köuyöradományb&#187;n részesitették, hogy fürdőre mehessen: Sz. J. 50 kr. Albanich Kálmán 20 kr. Sommer József 1 frt. Ebeospan ger Leo 1 frt. Varga János 50 kr. Dr. Laky Kristóf 1 frt. Egy valaki 30 kr. Gutmann S. H. 1 frt. Nucsecz József 50 kr. Blau Lajos 50 kr. Knortzer F. 50 kr. Danneberg és Weia* 50 kr. Sirem és Kleij 50 kr. Wucskics 50 kr. Lőwin g<<r Izrael és fiai 1 frt. Kosenberg Izrael 1 frt. Grebencz Henrik 50 kr. Tasch Simon 50 kr. Wen. és I^adofsky 50 kr. Ko^eufeld Sándor 50 kr. Fárnek Kálmán 1 frt, Belus József 1 frt. M. Weiss és fi. 40 kr. Rosenberg ErnS 50 kr. Slemmer Kálmán 50 kr. Eisinger Sándor 50 kr. Pollák Ármin 50 kr. Keller Ignácz 40 kr. Wajdiu József 30 kr. Grüohut 50 kr. Karczag 1 ín. Ssigricz 50 kr. HJjphen 20 kr. Milhofer Ödön 40 kr. Márkus 20 kr. Pollák E. 20 kr. Szukitsch 20 kr. Weiser József 1 frt. Eger Isnácz 30 kr. Dobrovits Döme 50 kr. Milten-berger Sándor 20 kr. Práger Béla 30 kr. Zim mer 3\') kr. Fischer János 30 kr. Fleischaker József 10 kr. Lendvay 50 kr. Kovács János 50 kr. Pfaff 50 kr. Benczik J. 40 kr. Dr. Bsnczik Ferencz 1 írt. Berdin Márton 50 kr. Horváth Jóssef sas 30 kr. Lőwinger Ignácz 1 frt. Tóth Lajos 1 Irt. Unger Alajos 30 kr. Egy plébános 20 kr. Thomka Endre 50 kr. Iteumark A. 20 kr. Varga Imre 1 frt. Knáusz Boldizaár 50 kr. A. E. 40kr.Berényi József 30 kr. Önzésen: 31 frt 90 kr. Hogy ezen összeget, mint jótevőim által ajándékozott könyöradományt köszönettel átvettem, megismerem. Nagy Kanizsa, július 30. 1879. Horváth Ferencs mk.
ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 7 éa 1879.

A Portiunkultii nagy bucsu &#187; "&#187;&#171;7-k anizsai szent terenczreodiek templomában >i idén is erősen volt látogatv.. A szerzet vendég szerbi asztalánál ai ioulligentia számos tagja m.g jelent. FS&#187;. Letlinger Kelemen quárdián urltlkes szavakban üdvörölte vendégeit, szebbnél szebb pohárk őszön test mondottak Dr. Laky Kristóf, P.pp Karolj esperes, Dr. Horváth Antal, Gyu-rom Antal, Kovács Béla urak &#171;tb.
&#8212; Ener hotivéd érkezik aag. 10 én 5
heti fegyvergyakorlatra városunkba, elleobea
a Q&#187;. kir. 48. tarialéki-zred &#187;ug. 15 én 14 n.pi
&#187;&#171;gy gyakorlatra Sopronba vonuL
&#8212; A vaspályái disz tekéiéi fényesen
nikerült. Az eltí nyereményt Krigir ll.ikat
Tersánczky Gyula, III. Bertalan Al.joe. IV
Tersánczky Gyula V. Viczenti, VI. Bertalan
Alaju&#187;. Vll. iket ifj. M arkó urak nyerték meg.
\'&#8226;*&#8226; A"malataig éjféli % óráig tartott. \'
&#8212; Műkedvelői előadás tarUtik aug
UO-án; tiszta jövedelem a polgári iskola réaaére
szerzendó zongora vételére forditt&#187;tik. Szigeti-
iiek eg) ik éléuk duabja adatik elí ,A falu-
siak". EdJig ugy b&#187;lljuk Bereczné urnö, Bá-
torfi Emma k. a. Teraánczky Gy&#187;la éz Zaiai
Lajos urak lépuek fel. &#163; oeme&#171; crél pártolásara
felhívjuk előre in a t. közönség figyelmét-
&#8212; Lapunk mai hirdetései b%u foglaltatik
a trieszti Azienda Aaeicuratrice &5-ik évi zár-
számlája. Felhívjuk lapunk olvasóinak figyel
mét e jeles szolid intézetre.
&#8212; Badacsonynál Bruck Géza tehet
Béges, fiatal zoogora készítő fürdés kőiben\'a
Balatonba túlad;.
&#8212; Hévízről tudósiiuak beaaüuket, bogy
utt egy vakmerú rablási eset tartja izgatottság-
ban a kozoaségct. Egymagyarodi izraeliia h&#187;-
lenként Kendekre járt mészért. Fogatát már
jol ismerték a gyöngyösi csárdában, képzelhetni
tehatakorcsmároe meglepetését, midőn ni. bő 23-
au a berobogó kocsin kezdetben senkit sem
lat, majd egyszer csak izraelitánkat pillantja
meg a kocsi feliekén vérébun, látszójag agyon-
verve. Gondos ápolás azonban magához téríté, s
gyönge hangon elbeszélte az izraelita, hogy
amint Kendekről hazafelé Urtana, Hévízről
nem ineazire para&zllegéuyekkel találkozott,
kikel illudi-lnicb ;u köszöntött. Kzek azonban
> *fugMdj Isten* helyeit neki estek s botokkal \\ agyba-fóbe verték majd, 45 frtnyi készpénztől megfosztották, s ismét üttöték míg össze nem ntg) ott kocsiján Kkkor az egyik megszólalt.* .Hagyjuk már úgyis megdöglött 1* mire aztáu eltávoztak, s *5 eszméletét vesztette. Lovai azonban a szokott utón a csárdába elhoz-ták, hova reudesen betérni szokott. P. L.
&#8212; A csáktornyal tanitóképszdébe
igazgatóul Bárány Ignácz, rendet tanárul Dr.
Lásár György neveztetett ki. Beíratok szepteni
ler l.r>-éu vr-iik kszdetoket, az előadás pedig
Bzepi. 20-án
&#8212; Héelz 1879. jul. hó 30 in. Tisztelt
szerkeszt-\' ur! Eugedje meg kérem, hogy a f.
hó 29 én M-ihiár János ur keszthelyi kántor
által a &#8222;keszthelyi kuzkórház*1 javára reudeaett
hangversenyről pár szóval megemlékezhessünk.
A hangverseny, melyuek miisorozata a követ-
kor,: 1. .Hóvvizi emlék." Zongorán játssa
Molnár János ur. 2. .Magyar darabok." Hege
diin zongora kísérettel előadják Oavallár Jó-
zsef és Molnár János urak. 3. .Az utolsó ala-
mizsna." Petőfitől. Szavalja Zakár ur. 4. .Ma-
gyar darabok." Négykézre zongorán játszák
Cavaílár és Molnár urak. ;">. .Mohácsi koldus."
Énekli üirsik U; ula ur, zongorán kiséri Mol-
nár ur. 6. .Praxi csárdás.* Zongorán játsza
Molnár ur. Ezeken kívül igen n*gy tetszést
nyert Meinliald Hubert többszöri cttera játéka
anyagilag bár n<-m.de szellemileg kitűnően sike-
rtilt. A hangversenyzok egy kedélyes és éivi-
z<-idtis estélyi szereztek nekünk részint kittlnő
játékuk, részint pedig szép t^Gadásaik által. A
hangverseny végével a It-lkea fiatalság táuczra
kerekedett. A díszes hólgykonzortt egyes virá-
gait a következő úrhölgyek tevék: Keylermayer
Mariska (Szombathelyről), Marion Ilon ^Oatfi
asszonyfárói), Lenhard Kornélia (Keazlh-lyről)
Uoth nővérek (Budapestről), Payer nővérek ét
Dorner Mariska (Győrből), Fraoczik Anna
(Tapsonyból), Wolf Berta (Budapestről), és Ro-
senberg Vilma (Zala Egerszegról). A kedélyes
tánczestély reggeli 2 órakor ért véget.
&#8212; A kesxtlieiyi .jótékony nóegylet"
alaptőkéje gyarapítására folyó évi július hó 26.
évi tombolával osstekóto\'.ttánczeatély trendezett.
Az estély tiszta jövedelme mint hallottuk 180
frl tesz.
&#8212; Nyilvános köszönet. Alulirt a leg-
mélyebb köszönetét fejezi ki a nyilvánosság
terén Vértessy Iván, Polácsek Máié, Dr. Si.nger
ii. Lakossy József, Manovill Dávid urak.Özv.
Lenhárd AnUlné és fizv Szabi Jánosné úrnők-
nek ama szí felségükért, mely ben óta keszthelyi
gazdasági tanintézetben eltöltött 3 tanév lefo-
lyása alatt részesítették (ingyen ellátásban ré-
szesítvén ői). Adja az ég hatalmas ura, hogy a
íenntebb eitlitett felejtbetlen kedves családok
még soká élhessenek s több szegénysoron mté
zeti hallgatót réssesithesseBok ama szivei ven-défrizeretetben, melyben engem réasesitottek. Győrött, 1879. aug. hó 1 én. Hatsinger m. k. okleveles gazdász.
&#8212; Rövid hírek. Sióiokon egy izr. nó ét egy uzipészle-gény a Balatonba fuladt. &#8212; Zirczi &#9632;pattá Supka Jeromos neveztetett ki. &#8212; A Tuil-leriak nem építettnek fel. &#8212; Grerófy Andor ocU 1 én lemond a szinigazgatoságról. &#8212; Kómában több forradalmárt fogtak el. &#8212; A philloxera Oroszországban is mutatkozik. &#8212; 100 éves hu-szár halt meg Nikolán. &#8212; Gr. Zichy államtitkár lemondását <> felsége elfogadta. &#8212; A zultán a nagyvesiri állást ehörü.ie. &#8212; Hernyén egy em-bernek keséin s lábain összesen 26 ujj van. &#8212; B Kemény helyeltesiti Péchy miaistert. &#8212; A m, orvosok és természetvizsgálók nagygyűlése 1880-ban Kurytmczán lesi. &#8212; A szini tanoda aligazgatójává Szigetby József neveztetett ki. &#8212; Gsmbetta oósül- &#8212; A karczagi postát kirabol ták. &#8212; Esztergomban egy harmadik lap is meg indul. &#8212; A pestis Oroszországban teljesen meg-szűnt. &#8212; Az aratás elszomorító képet nyújt vi lágaserte. &#8212; Losonczy Lásaló kói teményeíre u előfizetés meghosszabbitatott. &#8212; Franczia or-saágban üveg bordók készitéaét találták tel. &#8212; Drentelen gyilkosa elfogatott.
Egy Bzttiuogató reflexiói.
Aratás után következik a csépléa, .zt minden jóra való ember tudja, &#8212; azonban, hogy mily cséplésiiuk van az idén aki azt nem tudja, hogy fogalma legyen róla, elmondjuk, hogy megverte a hirom Isten a mezei gazdát és vele együtt a nemzetet is; Jeremiás próféta jajga-táaához hasonló jajveszéklési hangok, a pokoli kínokhoz hasonló fogcsikorgatásokkat méri a gazda, a gyalázatos eredményt a melylyel meg-büntetve lálja lenni hosscu évi munkáját! Vidékünkön illetőleg Zalában több heiyeken a hol el csépeltek azt látják, bogy az elvetett magút nem kapták meg, &#8212; a Zala völgyében hol mondhatók, bogy I-só osztályú földek van-nak, megtörtént, hogy 800 kereszt 1H ával 32 m. mázsát adott rozsbau, &#8212; nálam pedig 360 kereszt busa 21 kévével 41 mázsát.
Szomorú nipokat élünk ez idő szerint, és Isten büntető keze mind inkább végtelenül sujijp a búban bánatban haldokló nemzetet. Az égről oly keményen süt &#8226; nap alá, mintha Saharából tévedt volna horzánk mintha a bána tos gazdák kiinuyeit akarná felazárogatni, &#8212; éa igy mi csak szántunk velünk, a magas kor-mány pedig arat, mi pedid reflektálhatunk mint az angol a jó remény tokánál, &#8212; adj uram osőt és kitartást e megbiiohodöttnemzetnek!
ki nyert ?
Bécs, aug. 2 án 82. 53, 69, 66. 9, Gracz, . &#8222; ~&i, 31, 18, 64 77, Temesvár . 27, 32, 18, 54, 88,
&#8212; At 1861-xhi sor^jjíi aug. 1 &#171;o tör-tént búzásán a következő sorozat számok hn-z-ttak: 272 751 7ti3 936 10í>7 106ti 12<>5 1460 1555 1937 238&#171; 2393 2718 2&#187;54 3<&#187;>1 3144 332<i 3414 3477 3C67 3837 3?5I4173 4334 4411 4440 4550 4844 4860 50&X 0285 5412 5446 5(149 56X6 6025 (ÍOH2 6I50 (1174 71KX 7I;IH 7X36 7*4* 7!ilí> &#187;27f> H4U6 H3O4 !(491 !I5<>3 9723 9750 9945 10250 1026(i 1(|41!I 11142 11210 11335 12OÍIC. 12201 12523 120110 127*7 12801 132*1 13427 13054 13x0* 14173 14284 14415 14444 145ÖU 14Ó82 14646 14791 14807 15032 lf>501 15577 15610 15K59 16303 10403 10547 16*47 10ÜI3 17557 Í7630 170*0 1*148 1*435 18453 18737 19150 1Ü345 1H437 19565 19624 19905.
&#8212; A herezég CLary$or9Jég§ék aug. 1 én megejtett húzása alkalmival a 25,1)00 frtos fő-nyereményt a 21.208 sz. nyerte, egyenkiu^ 100 fnot nvert.-k a 422 973 4*71 7130 14660 1548Ó 16023 17259 1H0S3 1*932 22073 23130 25720 20745 27261 27813 2*081 30527 319O7 33205 3320! I 33272 33398 35O04 37227 376S&#187;3 39499 40035 41474 számok.
Irodalom.
(E rovat aliU megemlített munkák Nafy-Ka-Diiaáti Wajdiu József ksuyrkereakvdése álul mug-renJeibetSk
* &#8212; Aiyner. (Abafi) Lajos szerkesztése és kiadásaiban megjelenő .Nemzeti könyvtár" 28 29 és 30 dil füzetei beküldőitek hozzánk. Tar taJma: Kasinczy költeményei 7. Vitko^jics Mi hály müvei 5. Mikes Török országi leW&#171;i 2. Ára egy-egy öt ivos kötetnek csak 30 kr/*&#8212;\'
&#8212; tíahner Vitmtu kiadásában megjelenő
nagybeosa munka: .A föld és népei" vállalat
5 és (- füzete bekűldetett. Ara 30&#8212;30 kr. Dr.
Toldy Lászlónak e nagygonddal átdolgozott mfi &#9632;
vét melegen ajánljak a t. közönség figyelmébe.
&#8212; BtküUUtett: .Magyar Honpolgár\',
magyar folyóirat német közönség számára. Szer-
\\ keszli ét kiadja Koder Adolf. Előfizetési ára
egész évre 2 írt, mely a szerzőhöz Szombat-helyre küldendő. A 7. ss, tartalma 1. Egy kas-tély at erdőb&#171;n (l\'.lffy Alberttól) 2. Érdekes eseménvek július hóban, 3. Kisfaludy K. egy költeménye (Stttlőf-jldem) Roder Antal német fordításával, 4. Virágfüzér (Kisf. S ) 5. Iroda-lom. 6 Szótár, Tárgyi és nyelvtasi magyará-zstok stb.
Vegyes hírek.
&#8212; wRiunione Adriatica di 8icurid.á
Esen hazánkban négy évtizednél tovább mű-
ködő biztosító társaság múlt hó 16-án tartá ren-
des közgy ülését és ugy az élet- mint az elemi
károk biztosításáról szóló zárszámadásokat elő-
terjesztvén , a kö retkeaő érdekes adatokat
szolgáltatta: I. A társaság vállalatai 1878.
január 1 tói decsember hó 31-ig (ai életbizto-
siiát kizárásával). Biztosított lókék 982.101,673
frt., biztosítási díj 6.936,267 frt 07 kr., 13063
biztosítottnak kifizetett károk 4.287,974 frt
05 kr., biztosítási dij-tartalék a folyó tüz- és
szállítási biztosítások 6.321,089 frt, különle-
ges biztosítási díj-tartalék jégkárok számára
300,000 frt. II. Életbiztosítások 1876. január
1-tíl 1878. dcezember hó végéig. 1878. deci.
hó 31. napján 18614 személyre 23.693,856 frt
esett 50,021 frt járadék, biztositáai-dij és kamat
bevétel 3 366,233 frt 21 kr., 1145 haláleset
tejében kifizettetett 1.293.627 frt 07 kr., elért
életbiztosítások fejében 386.507 frt 45 kr. po
lice-viaszavétel fejében 213,052 frt 64 kr. biz
loaitáaidíj-tartalék folyó biztositások számára
4.Ü2S 669 frt, az életbiztosítás behozatala óta
elvállalt biztosítások összege 73.081,175 frt, a
járadék összege 173,841 írt. A társaság fenn-
állás, óta azaz 1838 évi július 1 je óta 1878.
decz. hó végéig 86.389,031 frtot fizetett károk
fejében éa biztosítéki alap fejében bír : alaptőke
3.300,000 frt, nyereség tartalékalap 363,064
frt 42 kr., biztositásidij.tartalék folyó biatosi-
tások számára 11 259,758 frt, évi biztositásidij
és kamatbevétel 8.200,000 frt, összesen
28.123,422 trt 42 krral. Nyereség részlettel
életbiztositottak száraára 01,797 frt 30 kr.
esiK. mely összeg a Kiunione illető képviselői
által pontosan kiszolgálutik. a Kiunione, mely
tavai fennállásának 40 éves jubileumát ün-
nepié, fejlődésében mim akadt meg, ét megtilt-
telő bizonyítványául szolgál ama bizalom,
raelylyel mindenütt találkozik, hogy az idők
kedvezőtlensége daczára 1873. óta az összes
biztositáti ének 146 millióra rug, és a biztosí-
tási díjbevétel 1.722,000 frttal emelkedett. E
rendkívüli eredmény titka Kiunione közmon-
dássá vált pontosságában és fizetésképességében
ben rejlik, melynél fogva a biztositolt összegek
a K&#187;rd&#171;a alapokból pontosan kijárnak és a
szilárd alapra fektetett összegek teljes biztosíté-
kot és megnyugvást uyujtanak.
&#8212; iíeyrenáiiö etet. Mazumel Pál gyön-
gyösi polgárnak 16 éves I^uácz nevű fia, a
Kulin Bernát tulajdonát kép-ző és jelenleg a
fauctali pusztában működő cséplőgép körül tett
szolgálatokat. F. hó 18 áo a gyenge testalkatú
fiu a kévéket adogatta a cséplőgép agynevezett
etetőjébe, midőn a gépnél működő munkások
egyszerre idegrázó sikoltást hallanak és erre
észreveszik, bogy Mazamel Ignácz az etetőben,
melybs a kéve súlya belevonta, tUlyedni kezd.
A munkások segíteni akarnak a szerencsétlen
fiúnak, de már kéaó volt, mert a gép a kéve
helyett a szegény gyermeket &#8222;ette" meg és
dirib darabra suttá testét. Ezen borzasztó etet-
nek azoobün még borzasztóbb vége vau. Amint
a gyermek bulla rdsaeit a gépből kiszedték, be
csomagolták szalmába, szekérre tették éa anél-
kül, bogy valaki a stttlók kíméletes értesítése
végett jónak látta volna szintén a kocsio el-
helyezkedni, maga a kocsis behajtott a hulla-
darabokkal Gyöngyösre, és bekopogtatott az
elveszett fiu szülőházánál. A gazda szőlőben
volt, as anya pedig betegágyban feküdt. S
mivel a kocsisnak szive nem volt épen különös
lágy anyagból gyúrva, vagy talán mert más-
ként nem is értette, beköszöntött a szegény
anyához és e szavakkal: .Hazahoztam a fiát*
kezdte a szalmából a lábat, a beleket ét a test
többi részeit as anya szemei előtt kitárni. A
különben is beteg asszonynak, természetesen,
ezen szörnyű és vérfagyasztó látványra állapota
oly roszra fordult, hogy ninos remény felgyó-
gyulásához. A jelzett esemény óta agóniában
van és csak némelykor tér magához, mind-
annyiszor fia hulladarabjait képzelve szemei
előtt. &#8212; Hogy a gyermek elvesztenek bűne
kit terkel, azt a vizsgálat hivatott kideríteni,
Mi csak annyit jegyzünk még meg, hogy ide-
jén volna, ha a belügyminisler ur egy rendele-
tet bocsájtana közzé, mely egyáltalán eltiltja a
gyermekeknek a cséplőgépeknél való alkal-
mazását" Vana-ak évek, h.>gy tnczatjával
hozzák a cséplésről haaa a megcsonkított, meg-
sebesített, vagy mint épen jelen esetben is, a
gép áhal teljesen ssétiépett gyermekeket.
Usletflnk pangása.
Dacaára máf U vannak vidékek, melveksn a toroknak élig J6 ai ára. Jo ára volt a jó borijai nilodeg marad ia, d* ne csodálkozzanak a borűalst pansása fel.it OIT riditek, melvekben a szSUSs faa-dák beesik a rots i&#171;511tf*jokksj, a rost munka és borfondozástaL Sioljiljmak például éa BazttnU a koTetkesS
Bor árak:
66 Utarenként
üj-bor fehér Toros
7.60 8.&#8212; 11 -%&#8212; 1&#171;.&#8212;
8.S6 &#8212;.&#8212; 11&#8212;14.&#8212; &#8212;.&#8212;
Ó-bor hMr vll,
Pozsonyvidiks
Balaton mellék
(élénk heti osletttl)
Badaridáke 6.&#8212; 8 &#8212; 8-14.&#8212; 18&#8212;15
igeo ros> flzlet mellstt
Ssátzfold (Érdél;) 8.75 &#8212;.&#8212; &#8212;11.50 8&#8212;11
Nesamély Esztergom-
vidéke 3&#8212;4.-4-6.&#8212; 8&#8212;10.&#8212; &#8212;.&#8212;
Somlyovideke 6 50 &#8212;.&#8212; 11-80.&#8212; &#8212;.&#8212;
FertSmelltkt J.26 &#8212;.&#8212; IS&#8212;14.&#8212; &#8212;.&#8212;
Sailágvság 8.50 4.&#8212; 6&#8212;9.- &#8212;.&#8212;
Saegssárdvidíke >.&#8212; 6&#8212;7.&#8212; 8&#8212;12.50 12&#8212;20
Piaczl árak.
100 kilo,, számítva.
Pás*: Bsza 10- 10=40 Boss 6 20&#8212;&#187; 40 Árpa
6 . - .6 50 Zab 510&#8212; 6 50. Kakoricaa 4-60&#8212;5-80.
Sztstkatksty: Bnza 9.40&#8212;9.60 Rozs 6.&#8212;-6.40 Árpa 5 20&#8212;6 40. Zab 5 60-6.80. Kukorica 5. 40&#8212; 660.
6y3r: Busa 11 10&#8212; 1120Rozs680&#8212; 7 40. Árpa b.90.&#8212;&#171;.&#8212; Zab 6.30&#8212;6 60. Kmkorioa 5.J0-&#8212;6-.80
SlékMftMrvár: Buaa 10.60&#8212;11&#8212; Boss 6 30. 6 50 Árpa 5-.V>&#8212;&#8212;&#171; Zab 5 20&#8212;6-60. Kukorieaa 4 WJ&#8212;*.&#8212;.
Pest Bnaa960&#8212;10 &#8212; ttosa 6.60&#8212;6-80. Árpa.6. 40-&#171;.6O. Zab 6(0&#8212;6 40 Kakorioza 5 80.-6-
Badapett Basa: 109J-U-55. Rozt&#171; 90-715 Árpa 6.10&#8212;620 Zab 5 4)-5 70 Kakoricza 5.70&#8212;5 75
Vetzprisi : Baza 10.60&#8212;11-20. Bozi 6 50&#8212;7.&#8212;
Árpa 6- 6 50 Zab 6.10&#8212;6-20. Knkoricza 5 40-6 60
&#9632;ctin : Baza CJ 60-10.30 Boss 6-80&#8212;&#171;-40Arpa 6 50.&#8212;6 80 Zab 460&#8212;5 30. Kakoricza 6.25-5JO.
KatMtvár: Baza 1030&#8212;1050. ROM 7 30-7-40. Árpa 7 80&#8212;8&#8212;. Zab 5.20 - 640 Kukoricás 4 90&#8212;5 20.
Bécs: Bozall 30-12.15. Bozi 6 90&#8212;7 70.Árpa 6 10&#8212;6^0Zab 6-40-6-44. Kukorieaa 650-6 60.
8aerkesztől Dsenet.
S569. B Tapson;. A kadarktiti bistoria nem a mi lapunkba való.
3570 T. E. Szombathsl;. A beazilrt siefkap-tuk t k5sQljük.
3571. L. Ujabban 3-at küldöttünk ismét, utánpótlúls^ kérem felemlíteni.
3&72. B. Ujabb kolteméoyeidet megkaptam, mutatványt küzlök a ctinoi kiállitáan fliz&#171;tból.
3573. Nyiregyhiii. lutézkedtSnk.
3574. N-r. Megkaptuk rendesen sf. álul
kézbesítve.
3575. Kr. 8. &#9660;alamennvi kulteméuye greage
még a kosléare
3576. A kámáocai vadászat leírásán nem
tndank eli|razodni.
8577. U. Uv. .Akkor lesiek . . &#9632; jó, d. a többi gyenge.
3578. Br. Mainz. Épen ékezett meg.
3679. .Ha fé.fi vagy: légy firfl" Sem szsre-tem ai egi&#187; dolgot. Bevárom az nj lap megindaltát.
3o&0 L Ott leszfiak a tala-eg&#171;rtz&#171;gi UnD&#171;pé-lysketi. A czikk J5 annak idejében. A lapoz Oanae-ó Ivadssáról nincs semmi tudomásunk. Örvendünk a találkosAmak \'
3581 M Valaki ast irta a aaalagra: maghalt Orrenddnk, bogy O&#171;T igaz; a lap küldés* iránt intézkedtünk.
3582. P. Korozheity Azonnal poatára tettflk.
Vasúti menetrend.
A budapesti időmuutó óra szerint,
intial Kauináról
Voaat hova:
nim Ora Psro. ldí
305 Ea&#171;*k, Mokaoa,Duoibo>ár a t\'i&#187;eba 4 48 raggá
215 &#187; . . . 3 90 dtlut.
212 Bnda-Ptstro ....... 4 58 rsggtl
202 2 6 dalát.
204 . . 11 80 astvs
3nBárs&#187;a(fk<&#187;btU>&#171;ly, Bsos Ujhaly f&#171;l&#171;)5 8 rtgfs1
301 . 11 48 estre
315 Sopronba * 38 &#171;>ttd
203 Tristlbs is Prágerhofon kérésztől
Qrácz &#171;< Béeabs 4 58 reggé
201 Trioitbe éa Prágerbofon keresztül
Gricz ia Bicsbe í 47 detnt
Érkezik Kanizsára
\'216 Estik, Mobáoa, Dombovai &#9632; F.uBÍból 1 41 dálnt
206 , . . .1111 astvt
203 Buda-PattrOl 4 10 Ngg*
201 16 dalol
211 , . 9 44 estre
314 BfosbSI (8*oabatk. Btes-iqiiely)(&#171;lin 10 27 tatm
301 &#8222; &#8222; . .45 rafjel
316 Soproniból U 53 s&#171;l&#171;l.
214 Bicsbol Qráct, Harborg. Pragarbof
f.líl 4 13 rtffti*
20> Triaaat- <&#8226; Rieabil alarburj, Prag&#171;I-
bof MII 1 at dilit
&#9632;ÍIH Trirsst- ás Vülaebbol Prif&#171;rfcof falSl 11 &#8212; ettrs
liarbnrgba &#171;saüakoaaa ViU.ck <&#9632; FraseufestbO
p . . . Fiane&#171;sfestb t
Felelős szerkesztő: BátOrfl LajOl.
TIZENNrOLCZADIR ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖN T.
ms:


A cs. kir. szab. triesti Azienda Assrcuratrice vagyoni állása.
elfedott ét kimulalUtott a rmivénveaek közgyűlésén a keraak. törv. kunjr. 223. §-a szerint.
Vagyon.
3,368,100
1,442,879 88 8,012,800
10,850,&#8212; 8T3.4Í7 64 373,751 07
134,049 15
22.83133
879,105 266,66783
86,!50 (-531,718 84
915,839^9 10,38&#171;,25172
Josef Wajdits Bacbhaodiung übernimmi
PraenümeratiOneD aUf DftCtlBtehende MO- nyelemmsl bertsdMteieU, f. ir\\ augoaataa hó lén átTottem. &#8212;
denzeitangen pro Jtüt&#8212;Sept.&#8212;Dezember
Mtdenwelt pro \'/, Jahr 0.75 fl. pr. Post 1&#8212; fl.
Frauenzeitung , , 150 fl. ,
Bazár \'&#8222; , 1-60 fl.
Budapesti bazár &#8212;
Zeitung für dia feleganteWelt 1-80 fl ,
La mode illu.tree &#8222; , 1-80 1 ,
Berliner Modenblatt &#8222; 0-60 fl. ,
Nagj-Kioiaán, nyonwtott i kitdi Uptnltjdonos Wtjdits József grorswjtójin.

RAYISSANTE
Dr LEJOSSE á Parit.
íDBtlen ártalmatlan bórczéflitő szere,

\'\'&#187; &#187;*<m jeUt" luujdon&#187;*ffiíml bír, hogy a b."rsx*>rv&#171;
^ihlta 1|, fttfrUsUŐ.t&#187; h&#187;t innak-mfllcöd.-^;:.- fok&#187;-
IÚ éltető befolj&#187;ia&#187;i bír. A I&#187;gdiei6bb ioUeU&#171;-M&#171;r
"min-ieii hölgy &#8226;"imára. m*&#187;T mladen bórbetepér\'t
eltávolít s * bor m.n-t fiaUlitja te tcépiti. Mint lá-
Kj\'itó--, bSrfejletztf!-a&#187;cr ttiodca Mtrtayagot é* ol&#187;j-
ft-lel fölülma), mintán &#187; bortrendk.TlU hajiékonynyA,
ev,"ng^ddé élfehérrí teaii N&#187;(fy*Tpg *r&#187; 2 frt. 50 kr.
kis öve* I frt. 50 kr.
SAVON RAVISSANTE
a iejktdvíltebb plpere-uappai a bSrula szépítésért ét Javltátára
Hssinálati után s bér bársonyaiba less él igon kellemes illatot
(891 4 -&#8226;) l&#187;rt <o<.e.
Hi
Kánly nrák ^JÓe> uertáriban, "JÉBIÍÉCZÉSBKN : Qöll Nán éi Dr. Rntschnek V. Emil nr&#171;k gyéeys&#171;ort&#187;ribsn. KOI-OZSVARTT Yalentini A. svógyuz. és nafjobb gyígvtárakban.
i. %* &#8226;&#8212; ^ U e* ítTi ,.. . 1 T(d 1! Ü^Ű.OLU
Egy <lobo&#171;sal <3 drb.) I frt SO kr duraeonkint 50 kr. .Valódi nmőségb&#171;n kapható a koapobti főraktárban, Scbwars Hriknél Budapest, mucwujn korút 10. ss. Nagy-Kanissán : Práger
g j.s.rtiráoao. Siefeo<a; Ktvtot Albert ét Bareiay
á EBRECZENBKN Qöl Nád
ÜTTO FRANCI, exég.
különlegességei Bécs. Mariahilferstrass&"llr. 38.
királyUag
szabadalmazott
kizárólagosan
PURITAS
haji f j i t ó -1 ej.
A Pirjttu nem hajfesték, hunéin (ejszerü toljad ék, mely majdn&#171;m ason csodálaton hatásnál bir, ho^y f>h4r hajat raefrif|ttaui, asxx l*ji*aakint még p&#187;diK ItfkiMbb tizenegy wp alatt ama Kint fiaizaadja, mclylyfl
Kpy paUczk &#8222;Puritii" ár* 2 írt (elküldésnél 20 kr. költség.)
1_IÍVfrAg. Egyetlen Biépitögifr sem versenj\'e&#171;het kitűnőség és jú hatásra &#9632;íl* &#8222;híiTÍrieg*lu. Olajos aditő *lkattéi&#187;ekb&l &#171;lf>*.litv&#187;, eltifo.it ea*o &#171;*er rövid idő matt &#171;iepl5t. májfoltokat, böratfcik*t, btij-patUoiaokat atb. és az arczbőrnak fAnyl5 fehérséget, üde ét Bnotnságot kölcs5n&z. Legjobb védscer &#9632;* Sáii ÍR tel. noM lt-vegS behatáM ellen, azért nél-kftlöihetlen n5i B épitSazer ktliftuOsen a farsangban, ára 1 forint.
"DéOti pipere risptr Hzftnt-Oyörfry virág, febér ú róua axinhso, a bo--^röa t*rtns &#187;a látbatlaa, jóságára a legkitűnőbb min&séfrfi A rimaport leginkább a folyékony axent-gyftrgy-vinig haaxaál&ta után ajánlhatjuk, mi ÍME ftrczaztnnek feltfloö gyengéd Baomaágot kölcsönö*. Kgy dobó*
B
rlIaitiH ac egyedüli txer a azakál axepiUae &#163;a pahin tartáaára, BÜa-deu wirosíig báuabagyáax oclkül, ára egy palacxkaak 30 kr.
^) x&ld diábéjböl gondosan készítve, azon kitünó Ulajdooááf-\'R&#187;1, hogy a febér, Sss és rffroa hajnak egy tennís*&#169;tétnek ÜUsó Botét azíut köIriÖDÖi, ára egy nagy palaczknak 1 frt.
T a Jnae igen jeles sxaltál-isfíveíttO, melylyel a KI*kait igett ssép -^ffíkete, barna, Tagy ssőkerc lehet fett&#171;ni. Fekete Tagy aStétbaxna liaj
nil a L&#171; Jenné igen c&#171;éÍB*erüen alkalma*li&#187;tó, ára egy léteikének a hoxxi tartozóval 3 frt.
TTn&#171;ta (hajseesz) kitűnő hatásul a haj és haj bőrre, a kigfiafilfest &#171;lő-^&#8226;egili, megSriz a korpa k^psődé*t31 éa fakadúokttSl, előtnosditja a hAjnövést kniunöaen kiáll ott betegségek után, a. m. tyhas, bimlS, gjer-tuekigy stb., ára egy oagy palaexknak 1 frt 50 kr.
Uippakrwt -Q-tevS és O
jQ tiijvit rótt scag eltiroutijára, cendkiTftl jól-
OdiVö batkSflil, ara eg; falaeaksak 1 frt 20 ki.
r-Eaoisaái. valódi minSaé&#171;beD PráQOr Béla
n
elniaa stu-vasmarha-faajketiSDi orroai ntaaitáa azerint kessítve, a haj &#187;s4pitúare és fennUrtisára, megór a hajhullás, korpákóp&#187;odíitol éa erőiili a hajbSrt, ára egy nagy tégelynek 1 frt 50 kr.

Insert failed. Could not insert session data.