Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
475.49 KB
2006-06-07 11:11:33
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
588
2094
Rövid leírás | Teljes leírás (70.27 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. december 7. 98. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

KASH8A, 1ST* de«iember 7-én.
88-LIC
TlMnoyoIcudlk árfolyam.

ZALAI IOZLOIT
«! erre . ■ ♦ .
netr«d éT™ - •
Egy fám 10 fer
1 \' Hlrsstéisk 9 basából petitaorbaa
7, másodszor 6 ■ mindao toTibbi sorért 5 kr.
NYILTTÉEBEN
i •ronktot 10 krirt ti-
I lelnek fel
|| Kincstári illetik minden 7 hirdetésért k«lSi 30 kr
1 A lat SMUszal rátett f
t Uletí koaltmsajsk s l
\'1 ia«rkentSbSa, 1
sajafi részit UlatS kozleatlgjek ptsag s Uadokoi bsrsMsjWS
KtimUii HAOYKIHIMA
VlttstaskÉi.
BensenteUe. Ismlsk.
csak tsaiart atsiifcslár I
1saktol fogadtatnak aü
elSbb: ,ZAL uSL - S O BzX
IKsabatok vissza astsf
N..KaiH«nmTÍr8« helyh.tédifánmi, „n-kanlzsai onk. tüzolto-egjlet« i ^.-kulumi k«rMke4«in,i . |p»rbank«, .»..kanlxasj takarékp«uUr«, .
Bl áluianti tuititai tolet\', a ,n.-kanli«al kladed-neveli egyediét", a .soproni kereskedelmi s Iparkamara L-kaatiaal kílválaíitiBanya" • Ubb megyei és váresl egyeiftlet kintalM érteslUi*.
\'Uetenkiut kétszer, vasárnap- s csütörtOköu megjeleaő vegyes tartalmú lap.
Zalamegye rendkívüli
1 közgyűléséből.
Folytatólag közöljük az 1880-dik 6\\bea leszolgálandó megyei közmunka be-osztásról szóló intézkedést.
A zala-egerszegi járás 11 utvona-lán van 2559 két fogatn, 55 egyíogatn igás és 12177 kézi napszám, készpénz-zel megváltandó az igás napszámokon kí-vül 501 kézi napszám. Zala-szent-György és Kávás községek kérvényei nem telje-sittettek.
A novai járás hét utvonalán van 1203 két fogatú, 43 egy fogata igás és 5275 kézi napszám, ebból 369 kézi nap- í szám megváltandó. E járás szolgabirája j és Késmárky ntbiztos nr különösen meg- \' dicsérendőknek határoztatott.
Az alsólendvai járás tizenegy utvo-nalán van 1609 két fogatn, 814 egy fo-gatú igás és 21192 kézi napszám. Meg-váltandó kézi napszám nincs. A Dobro-naknál elterjedt veszélyes gyepük kiirtása határoztatott, ez érdemben a járás szolga-birája a kiirtás eszközöltetésére utasittat-van, jelentése beváratik.
A perlaki járás tizenegy utvonalán 1218 két fogatú, 997 egy fogatn igás és 20736 kézi napszám van. Meg-
, váltandó kézi napszám nincs. Oorícsántól .Csáktornyáig a Drávagát eszközlésével a \' főmérnök megbizatott s az összes köz-
\'. munka erö ideforditása határoztatott. A légrádi hátralék kipuhatolásával Schmidt
.. Emil pólai birtokos ur bízatott meg. /** A csáktornyai járás nyolez ntvona-
■ !án van 1234 két fogatn, 373 egy fo-gatn igás és 13347 kézi napszám, ebból megváltandó 291 kézi napszám.
A letenyei járás tiz községében 1465 két fogatn 145 egy fogatn igás és 9861 kézi napszám, meryboi megváltandó egy kézi napszám sincs.
Nagy-Kanizsán van 170 kétfogatu igás és 2707 V, kézi napszám, valameny nyi megváltandó.
Zalamegye tizenegy járásában 8 Nagy-Kanizsa rendezett tanácsú városban ösz-szesen van: 20,185 két fogata, 3109 egrfogatn igás és 141.653 kézi napszám, ebból megváltandó 16.675 kézi napszám. A megyei utak összb^pssza: 1055-9 kilo-méter.
A parsai járás utvonalára a minis-terium által adományozott 12.000 forint-ból fennmaradt 3269 frt 29 kr. a zala-apáti atra fog fordittatni s nem 4000 frt, mint azt a ,Keszthely\' közié.
A novai járásban Ínséges utmun-kákra 15.000 frt iog forditutni, mely adomány folyóvá tételét a magas minís-terínm közel kilátásba helyezte és ezál-tal az ínséggel küzdő göcseiek kereset forrást nyernek, mit hazafias elismeréssel veszünk.
Klőirányozva van a tapolezai járás-ban 7830 frt 80 kr. kiadás, sümegiben 5279 frt 20 kr., keszthelyiben 7239 frt 70 kr., kanizsaiban 6664 frt 80 kr. pa-csaiban 4374 frt 80 kr., egerszegiben SÍ 14 frt 80 kr., novaiban 3224 frt 80 kr., lendvaiban 9093 frt 80 kr., perla-kiban 13.328 frt 80 kr., csáktornyaiban 9185 frt 80 kr. és a letenyei járásban 7729 frt 80 kr. összesen 82076 frt 10 kr.
Az árvíz pusztította cserencsóczi, hídvégi, kakonyai, kottorii nagy- s EOt-
tori községi, agy a rempecsi, gibinai, fer-ketinecz). ternoveczi s aügvári hidak épí-tési költségei felvéve vannak.
Bevétel 1880-ra fizetendő váltság összeg 50-745 frt 15 kr. 1879-ről átesí rendelkezési alap 4678 frt 92 kr. és az 1879-ról beszedendő bírságok és hátra-lékokból 6082 frt 86 kr. fedezetet nem talál 20570 frt 17 kr., mely összegnek fele kölesönkép lenne felveendő, fele pe-dig az államtól segélykép kérendó. £ hiánylat a Dráva és Mura rendkívüli áradásai folytán okozott pusztításokban találja indokát.
Kossuth Lajos Iratai.
(Folyt és vége.)
Ilyen volt a magyar emigriczió haaafiui törekvéseinek kareta.
Ma már ez mind caak mnlt.
A némtet máakint határozott.
Összetörte annak a sászlónalc rudját, me-lyet mi a hontalanság göröngyöt atain fennen lobogtatánk.
Alt irUm Deák Ferencinek: hogy a ma-gyar kérdáe saámbavételi ereje egy .nagy vív-mány volt, melyet feladni bün."
Feladatott.
Magyar kérdés lehet, hisaem, van a szi-vek rejtekében, de a világ eldtt nincs.
Magyar emigrácsió sincs.
Fiaimmal spár elvrokon hfl baráttal egye-dül álluak — elhagyott magános vándorok a sivatagon.
Nekem, a sir szélére érkezett öreg ván-dórnak, kinek jövendője nincs, ■ kinek múlt-jában nincs öröm, azt mondja lelkem meggyő-ződése, hogy miként egykor nemaetem ellen-ségeivel nemben, agy most saját nemlétemmel saemben is, én nekem van igasam.
A .világ bírája- ítélni fog.
Hanem mindaa,s minek karatét • lapok na körvonalottam, már caak a múltnak tortsasl-mére tartoaik.
8 mert oda tartoaik, szerződési kStSttaam aa Atheaaeom könyvkiadó tanalattal .Irata-imnak ai emigráczióbói* kiadása végett; mi-hea e lapok ssolgálnak élőbeszédül.
Nem nyújtok tökéletes gyűjteményt — réaaben a diacretio kötelessége miatt ia; de 14-kép asért, mert hibáimhoz tartozik, hogy a mit tettem, annak írásban megőrzésére alig goa-doltam Tslaha. A másokét caak megórisgettem ssimkivetésemban — miként aa olvasó majd látni togja — de a magamét csak nagyon bé-aagosan.
De ast gondolom amigracsionalía irataim még így is nem jelentéktelen anyag lsasnek korunk t3rténés«ének saámara.
Mennyit fogok abból magam eikéaaít-hetni? mennyi marad a maokáMI fiaimra? — as Isten tudja.
Óhajtottam volna aa égésiét fiaimra hagy ai — miként aa, ami több-keveaeDb iadiakröoaid nélkül nyilvánosságra most még nem volna hoshatö, mindenesetre reájok is marad. Óhaj-tottam volna több más oknál fogva aaért ia, mivel ha már lelkemtol a Haaa állapotán meg-nyughatái megtagadtatótt; — napom végai-kony&n életfár^dt agyamnak legalább anyagi nyugalomra volna már ssükaége, — ea „Ira-tok" sajtó alá bocsátása pedig, ha én magam eaxköalöm ast, terhes munkával jár, mert (a mirt majd látni fogja az olvasó) nem atoritko-som hinyt\'Vetett.irataimaak tárgy aserinti osa-saeálli ■ uára, hanem aa események történelmet, melyekké] es iratok össseköttetésben állanak, hiteles sdulok \'alspjáo világosságba is iparko-dom helyesu\'i. s itt-ott s b& anyagot visaontag-ságos életem a^almi reminiscseocsiával ia ki-séiem. —
Nem is tartózkodom bevallani, hogy csak aaért nem hagytam irataim nyilvánosaágra bo-ctátását fiaimra, mer; anyagi körülményeim síigorasága kénysaeritatt, hogy e terhes mun-kára vállalkozzam. Agyam és kesém munká-jával kerestem meg hontalanságomban minden-napi kenyeremet, no még e kenyér keresetet

TÁRCZA.
Nem kérdem én.
Nem kérdem in, Hogj minek élek mtgi Hiu ciélftzerUMl Rendez mindeDt u ág.
Rendszer minden, A caiHag, a viráff; Egy Dftgy etsae, Naffy terf, e* > világ.
Fül nem fogjak, Mert rejt^lv ss aekaak : Nem lát mudent Véges gjoage azeatfink.
S megbalpoto még Tan azért nem le het : Hogy betoltsem Szent kaldettiemet.
MAJTHÉNVl FLÓRA.
Egy tanár életéből.
Besaély. (FolyUtás.)
Egy másik asstalnál, mely ennek legkö-selébeu áll, két személy ül, az egyik egy ifjú n&, alig 17 — 18 éves lehet, smaragdként fénylő szemei fölötte ssépek, telve szelidségge], ssája kicsi, ajkain olykor kellemdus mosoly vonni el, melyben büszke önérzet nyilvánnlt, legna gyobb figyelemmel hallgatja a fiatal ember be-• azédét, melyet kaciagifa k»ér olykor, e fiatal ember Hold Qgyvéd, tanárunk halálos ellen-sége, s bölgy padig a gazdatiszt leáaya Irén.
9Urara bátyámnak nagyon tér felfogásai vannak e tárgyat illetőleg\' szóla Fé nyessy mo solyogva .ha tekintetbe vessszttk shivatalnoki állásokat, agy azon meggyőződésre jutunk, hogy mindezek között a tanítói pálya a leg biztosabb és egyszersmind legsiebb. Igaz, hogy nagyobb feladattal jár, mint bármely más hi vatás, de annál ssebb jövőre Tan kilátása. Ami hasai tanügyünket illeti, még elég nagy hiá-nyokban szenved, de remélhető, hogy a nép-nevelő caillaga is idővei fel fog tűnni.*
.Meg is érdemelné" vága közbe a gsa-datiazt „mert nem könnyű dolog gyermeket nevelni."
.Egyike a legháladatlanabb foglalatos-ságoknak, mert ha igaz az, hogy a tanító egy egész nemzedék atyja, ugy bizonyos as is, hogy a társadalomban a legelső helyet joggal meg-illetné. De részesul-e a taniuS azon tiszteletben, mint a minőt megérdemelne ? nem, és nem is számithat arra, mint a szülő. Mindamellett asonban annyit mondhatok, hogy a tanítói pá-lya a hivatások egyik legszebbjei közé tar-tozik, caak sajnos az, hogy még sokkal kell majdan küzdenie, míg a néptanító virágzó kor* szakát eléri.
Különben hagyjuk est a sorsra,hanem in-kább urambátyámat szeretném egy kis időre igénybe venni" monda ag orros halkabb hangon. —
.Nagyon ssivesen meghallgatom, édes őcsémuram" felele a gasdatiast és as orvos egy melléksxobába vezeté „különben elő vagyok mindenre készülve, nem lányomat ille-tőleg?" -
„Valami olyas." monda az orvos és egy pamlagra telepedett, mialatt a gazdatiszt egy
közeliévé ssékre helyezkedett „de egyszersmind megjegyzem, kedves uram bátyám, hngy mindas mi beszédem tárgyát képzendi, korántsem ko-moly természetű, hanem csak megjegyzésük le-áaya jövőjét illetőleg, mik ugyan nem hivatásos körömbe tartoznak, de bizom uram bátyám irán-tam jnindenkor tanúsított nyájasságában."
.Csak teasék beszélni, édes őcsémuram" vága közbe hirtelen a gazdaliszt .meg vagyok eléggé győződve, hogy ön hátrányomra nem fogja bkszoálni megjegyzéseit, h s 11 j u k tehát I" —
„Egj férfiul állítok képzelnie elé" kezdé el az orvos éles pillantásokat vetve a gazda-tisztre .egy férfiul, kiben férfiúi erély mellett oemn érzelem honol, egy fér fiat, ki öntudatul hivatása szentsége iránt, elég erős, hogy ma gát ehhez képest fenntartsa, kiben egj szerető férjhez szükséges kellékek megvannak, ki eléggé képes, hogy egy családot bárminő kö-rülmények között uri módon eltarthat ás kinek jövője biztonságot nyújt. Mondom egy oly fér-fiút, ki egy nemes családból .származva, egy életképes nemzedék vérét hordja magában és ha egy ily férfiú kérné meg lánya kezét, minő feleletet várhatnék uram báty ám ajkairól! Meg vagyok teljesen győződve, hogy ön egy oly £érfiu, kiben s tapasztalatok nem egyike vert állandó gyökeret és hogy Ítélni képes oly do-logról, mely egy életkérdéssel függ ösase."
A gaadatisat unalmas arcskifejezésael mutatta, hogy e tárgy ót nem kellemesen érinti, mit as orvos azonnal észrevett, asért igyeke-zett hogy e tárgyat élénkebbé tegye, aaért psr perez eltelte után ismét folytaú:
.A családi élet, mely ifjúságunk vég. catlját képezi, életkérdés s ba meggondoljuk,
hogy hányan csalattak már meg, bányán lő-nek már egy gondatlan pillanat miatt as egésr élet áldozatává, agy azt állíthatom, hogy e kérdés az élet egyik legkényesebb oldala 0 a l\'tgnagyobb óvatosság elkerülhetetlen szük-séges. Nem ritkán fordul elő, hogy valaki lá-nyát egy férfiúnak adá, ki a lsgelső pillanat-ban tetszését megnyeré, mert vsJóssánaleg szép szavakkal bírta előadni, hogy es^y nő eU tartására mily szép kilátásai vaanak, csupa frázis! Az összekötés a legrövidebb idő alatt megköttetik és egy-két év eltelte után, gyak ran rövidebb idő alatt is, a bukás vagy sü-lyedés örvényén áll és hol vannak a szép remények ? — Az egész csak korunk rom-lottsága, de vegyük tekintetbe, hogy agy férfiú, kinek a jövő biztonságban áll, kinek maltja feddbetlen életként szemünk előtt le-b«g és állítsunk egy férfiút, ki fényes állás-ban van ugyan, de nem tadni, hogy egy kedvezőtlen vihar nem fogja-e élothajóját a sziklához vetni, hol reméoytalenfll fog a hol\' lámokban elveszni: ilyen az élet 1"
.Mindenesetre arany mindaz, kedrw öcsémuram" feleié szünet után a gaadatiasí ,mit mondani tetszett és szavai igatnágáról meg vagyok teljesen győződve, de »e feladja azt, hogy ilyes dolgok korántsem tartoznak kizárólag as apa itéletkdrébej a szülő csak olykoron helyreigazithatja leánya tév ítéletét és őt megóvhatja oly lépésektől, mik hom-lokegyenest ellenkeznek józan gondolkozá-sunkkal > így szavsira csak azon őszinte vá-laszt adhatom, hogy lányomon függ egyrészről a beleegyezés minősége."
,Ig«n, s ha lánya beleegyezését adná* vága közbe az orvos a gasdaüsat gyenge ol-
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
DECZEMBER 1M 1879.

is iparkodtam a hazafiui kötelességgel öasse-kötni. így akarom kenyeremet megkeresni éle-tem végnapjaiban is, ha lehetséges. .Mint oua kis állok előttetek," mondim az angoloknak, -*nidőn kereseti felolvasásaimat megkezdettem. Felemelt fővel, nyilt homlokkal matatom be magamat, mint ilyent a magyar közönséfnek is. Ott és akkor e vallomás nem hogy lesstálli-lott volna amaz idegen Demsét jó vélenjényé-ben, de adt felemelt. Most es saját aemcetem előtt emelni vagy solyetsteni fog-e? azt a kő-tfinség ítéletére bizom; • ítéletében — ha nem-kedveső less is — annak tudatával nyugszom meg, hogy ha munkám nem vág is annyira rí Min a k»r irányával hasamban, miszerint je-lenben érdeklődéssel találkozhatnék égessen hassnotalan még sem lessen, mert kornuk ha zai történelmének majdani megírásához némi adatokat fog szolgáltatni.
Meg kell még említenem, hogy ex írat-úm sajtó alá berendezéséi, a különféle ké*ini*.ok Ifrályi ssaUtosságiaak gondosa*at és a correct-ségre felügyelést barátom: Helfy Ignács orsz. képviselő ur volt asives elváilani. Fogadja e szívességéért köszönetemet Szintúgy tartozá-somnak ii merem nyilvánosan köszönetet roon-datti a kiadó őségnek at előzékenységért, mely-lyel ajáalkosásomat fogadta; megbízottjainak pedig ason lekölelesó ssivesaégért, melyet a kostünk létrejött üsiet-viasony részleteinek el iatéséaénél irántam tanúsítottak.
Éa essél útnak éresstem irataimat*
sine me liber ibit ia urbem.
Cftllegno, (sl Baracconn) Olaszország. \' NOT. 5. 1879.
KOSSUTH LAJOS.
Helyi hírek.
— Csengery ^íníaZ országgyűlési kép-
viselőnk egéssségi állapotábao már oly jelenté-
keny javulás állott be, hogy néhány nap múlva
a asobát is elhagyhatja. Örvendünk. Teljes fel
üdülés végett Olaszországba fog utazni. ,
— A műkedvelőt ilöadásra ujolag fel
hívjuk a t, közönség figjr^.nun, mely ma tar-
tatik. Köveikeső felhívás boc.-iáitatott ki": Jó-
tékony csélu mukedvelúi stioi alóadás. A nagy-
kanizsai ssini kör alaptőkéje- k gyarapítására
1879. évi deczember hó 7-en a városház dtas
termében több D. kanisaai műkedvelő által
sziui előadás tarUtik, mely alkalommal ada-
tik: A ni aralom vHgy: A papucs férjek. (100
arany pálya dijat nyert vígjáték, 3 felvonás-
ban Ssigligeti Edétől.) Személyek: tísirtfoky
Jenő földbirtokos Scliáffor József ur. Ilon neje
Berecsné Ilka a. Somkuiy Lajus Ilon öcscse.
Teraánctky Gyula ur. Kozsa Lajos, neje Ter
sánczkyné Ilka a. Rezgeyné fiatal özvegy Za-
lay Gisella k. a. Kondory Fülöp Kázmér ur.
Pista Somkutiék Jancsi Szirtfokiék inasa Guoth
Zoltán ur. Krátky József ur. Vendégek, ina-
sok. Történik Ssirtfoky falusi lakában. As
•lÓadás kesdete 7 órakor. Helyárak : Körszék
a 2 első sorban 1 frt 20. a töobiben 1 fn. Zárt-
•sék 60 kr. Földszint 40 kr. Eatoaa és deák-
jegy 25 kr. Karzat 20 kr. Felii fizetések kö-
■sönettel fogadtatnak és birlapílag nyugtástatni
fognak. Jegyek előre válthatók Wajdits Jó-zsef könyvkereskedésében, Tersancxkv Gyula urnái a kir. törvénynek 9-ik szám helyiségé-ben és as előadás napján d. a. 5 órától k esd ve a péo« tárnál.
— Dr Grés* János megyei főorvos
or a napokban tartott a kanizsai gyógyasertá
rákban hivatalos vizsgálatot.
— aá fÖgymnOMiwM ifjúság évről-
évre fokosatosabbaa pártolni ssokott hangver-
senye január 21-én lem. Elnök Bosnyák Géaa,
titkár Csorda Andor, pénztárook Töttösy Imre,
Ellenőr Topolics György. A bizottsági tagok
is meg választattak ugyan, de mivel még telje-
sen kiegészítve nincs, (ujabb iotéskedésig nem
köböljük
— A vadalmokat — már t. i. a nagy-
kanizsaiakat kiválólag érdekli as a bír, hogy
a közelebbi város erdei vadássatoa elesett as
a régóta üldözött dsbak is, mely méress ugrá-
sokkal vetett gyakorta cselt.
— A felső templom, csillára pénteken
éjjel leszakadván, teljesen össze tört. Szeren-
cse, hogy nem isteni tisztelet alatt történt.
— Halljuk, hogy a közraktárak ügyé-
ben sári ülések tartatnak , nem értjük
a sserkeastóség mellŐsését, holott es kösügy
Meghívásunk által a nagy közönség iránt ta-
nusittatik figyelem s nem kell mende-monda
aserint írnunk.
— Fülön fogtak as alkussok már a
vasúti indóháznál mind ason bor vevőket, kik
e osélból vidékünkre utasnak s oda vesét tét-
nek, hol nagj mennyiségű bevásárlóit borok
létesnek, ez álul persze hihetetlen nyomás
gyakoroltatik a kisebb eladók készleteire.
Leg^ssintébb tanács es ellenében nem lehet
más: mint minden bor tel meló fogadjon egy-
ssertmiDí.alkusst is, hogy boraiu túladhasson;
különben igya meg "naga; es talán még ns ídÖ
szerint a leghelyesebb cselekmény.
— A tél beálltával rendszeresen hangot
emelünk a rendőrséghez, bogy a járdákon bá-
oyattassa el a havat a hanyag háztulajdonosok
költségére, aztán hintéssé be hamuval, vagy
homokkal. Biz es lasssn megy. Less is lábtürés,
lábficzamodás és egyéb kisebb-nagyobb baj
quantum satis.
„— A honvédség köréből nyagtajanitó nirek terjedtek el a kösönség körében. Leg-közelebb mintha egy közhonvéd i^rée követ-keztében halt volna el; utána néztünk e saj-nos körülménynek, jalenthetjflk, hogy a téoy-állsdék nagyítva terjedt. As illető nem a verés követkestében, hanem thyphusban halt meg. Annyi azonban igas, hogy M. hadnagy menthetlenu) durván bánt a legénységgel s emiatt hadbíró érkezett Nagy Kanizsára, ti mint halljuk, az illető fenyitve lett és más zászlóaljhoz tétetet át. A hullának a temetőbe éjjel történt kivitele pedig abban leli magya-rázatát, miszerint ragadáiyo* kfitegek észlel-tettek rajta.
— Meteorológiai észteletek a nagy-
kanizsai fógymnasiumaál 1979. évi november
hóban. Koz-ip légnyomás; 747*60 milliméter;
a légnyomás maximuma : 760.90 mm. 9-íkén
délután 2 órakor; a légoyomás minimuma:
734 90 mm. 30 ikan estt kilenM órakor. —
Kóiép hóméraéklet: 0\'93* C; a hőmérséklet
maximuma: 15.0*C 2-ikan délután 2 órakor;
a hőmérséklet minimuma: — 12,8«C 29ikén
reggel 7 órakor. — Kdiép páraiyomia: 444
mm. — A levegó kösép nedTeaaege •»ia»lé-
kokbaa: til.6\'/r — Kínép falh«aet (Ótól 10-ig
•aámitra:) 66; eftmm derüli ée ée.lelte-
letl lOsaer, teljesen borult 34 aaer. — Köaép
néleroaaég (Ótól 10-ig >iámit»a): 2-0; 5-oé
er&sehb aiel éeileltetett 2 aapon; 90 éasle-
let kőiül j-^ye.telelt öMseaeD 33 «el, 4*
pedig: énaki 11, é»aak kol.-ti 11, keleti
3, délkelen Íj, déli 13, délnjugoti 9, vya-
KOti 9, éiaakujDgoti 14; nélcaend pedig
7 snr. — A légköri csapadék (eso,hó, jég,
köd) havi összege: 78 25 mm. Legtöbb
csapadék (2* 30 mm. eeó) méretett 3 in. E)<3
esett & napoa, hsvaaott lüaapoa, kod Tolt 10
napon- B.
gfgy . Gerócs nevű kis-kani zsni égvén szent györtcyvári szőlejében a prés hasban megfagyva találtatott, decs. 2-án te mették el.
&#8212; A* orsmágháxból Molnár Aladár: T. hás 1 A földreiveléai, ipar és kereskedelmi miniszter urhos akarok egy lot^rpellatitit in-
tésni.
&#187;
, A Balaton nyugati oldalán levű vidéket Zalumegyáben as a hír rémitette el, hogy a phyTloxera as ottani ssőlőkben is mutatkozott, különösen Keszthelyen. A veszély, mely e ro-var pusztításai által f^nyege\'i asoo v.dóket, annál nagyobb, mert ez basánk egyik legsü rübb népességének területe és mert az OUHQÍ lakosság r-xiateotiája tulnyomólag a scolő és bortermelésen alapul És abban külöobözik ezen vidék sorsa más bortermelő vidékektől, a hol a pbyliox>ra pusztításai álul okozott kár lehet ugyan caapás, a lakosságot ideiglenesen aiegéoyiti éa nyomort idéz elő, de mégis a !a-koAságnulc marad egyéb vagyona, melyből megélhet, vagy pedig a kipujzcalt szőlő terü-letét más nemű elelemszerrel vetteti be. Mig pl-a Balaton mentén H zalai oldalon 15 mértfóld-nyi hosszúságban es két ménfőid szélességben egész continuitáahnn több. mint 50,000 kutass tralis holdnyi terüJet^n kizárólag szőlő termel-tetik, de aoaak\'jal-íutékouy ré*ze oem is vooa más egyéb termelésre fordítható, pl. a hegyoldal ugy, hogy h^ e rovar pusztítása következtében a szőlők e^usEiuIoán k, m nemcsak a lakos-ságnak elszegényedését idésoéelfl és a lakosság nagy csapást volna kénytelen elviselni, hanem a lakosságnak fele v^gy ké\'. harmada kényte-len volna kivándorolni, mert ugyanazon a te-tületen, mely e területből gabona termelésre fordittatnék, nem volna képes megélni, ennél-fogva bátor vagyok a kormány figyelmébe ajánlani azon veszélrt, és esftíep az annak el-hárítására szükséges intézkedéseket, mely ve-szély esen vidéket fenyegeti, s mely nem csak köz^asdAsági csap is, hanem valósággal a lakos-ság nagy részének fenntartásai \'eszi kérdésessé és pmnek kr,vetkestében a fftidtnivelési ipar t* kereskedelmi miniszter úrhoz a következű in terpellátiót intésem: (Olvassa)
In terpellatió
a földmiveléw , ip*r- és kereskedelmi moisz terarhoc.
Z*iamegyében a Balaton-vidékén állító lag több helyen találtatott volua a ssőlőkbeo phyllox&#187;ra: névssennt Keszthelyen.
MIULAU a Balaton mentén a zalai oldalon mintegy 15 mértföld hoassuaagban és 2 mért föld esélességben nemcsak, hogy a föM legna-gyobb része szőlővel vaa beültetve, denagyré aze főleg * hegy oldalakon alig is volna egyéb termelésre használható;
Míutáu ezen vidék sürü népességének ön fentartasa oly nagy mértékben függ a borter-muléstői, hogy annak megszűntével s a ssólók elpusztultával a mostani Iskosságoak tele sem volna képe* ugyanazon terű leien megélni, ha-nem tonkrejuuUa mellett onnét elvándorolta m kényszerülne ;
miután ezeknél fogva e vidéken a szólók elpusztulása nem csupán nagy nemzetgazdasági kar, és a lakosuk által bármily nehezen éa va-gyoni csökkenéssel, de végre is elviselhető csa-pás lenne : hanem oly veszedelem i<-DueT mel^ a lakósok nagyobb felének talán nagyttás nél-kül mondhatom majd két harmadának ott fenn m&radhaiását s megélhetését egyenesen lehetet Jenné tenné:
ennélfogva tisztelettel kérdem a t. mi-niszter arat:
1-Ör van-e tudomása a phylloxerának * Balaton vidékén mutatkovús írói V*
2 or ha ígun, mi intézkedéseket tett ed-dig, vagy &#8226;zándéfc.osilt esutáo tenni a fenye-gwtű vt*Bzedeleennek idejekorán a mennyire le bet tílhári\'.ádára V
Igen kérem a lisztéit miniszter urat, hogy intetpelfmióinra minél etűbb válaszolni méltoz-tassék. Anuak, hogy niterpellatiumat nyilvá-nosan terjesztem ele, s uemcs&#187;k maganatoo in-téztem kérdést a miaiczter urhüí, &#8212; egyik tú oka az, mert a lakosság nagy része ott annyira\' ál vau rémülve, hogy nemcsak az ssükséges, bogy az laieiKodéaek megturiénjunek, haoem, hogy egyszersmiud a küzünség meguyugtatUh-sék. (Elénk holyesléssel.)
Elnök: Kózülte\'ni fog a miniszter urrai.
&#8212; Iszonyú gyilko&nág követteteit el a
napokban K.u Kanizsán. Dulmányoa Lásslo
kÓmivesfltígéd. kiszulgá.t katona heves itsóvái-
tas közben több szúrásai aie^öletett. Előbb
e%j 14 éves oura hartttatott a szörnyű tett,
mig később a másik testvér is elfogatott. A
visagálat folyamatban van.
&#8212; AKötuteg vidékén felmerült mérgező
társaság létezéséről ujabban követkeső közle-
ményt kaptunk: A mull hó lG-án Torok Jó j
zsef II ud orvus álul impfényre hozóit mé<-
gtizési eset napról-napra nagyobb dimenaiót
olt, minek következménye az, hogy &#187; Szerda- [
hely, Doroszló, Czák és egyéb községbuli pol-
gárok mind felbőszülte*, dolgozni egy sem akar,
haoem dsspiratiójakbiuivalamenny. mind iszik,
a nők. pedig karjaikat \'teszetéve ögyelegnek az utczákon, várva a szomorú esetet, hogy K.o-ssogrÖl u foglár most már u^ryan melyiket kí-séri be közülök, minthogy az eddig bekísér: uűk száma már elérte as egy tucsatot. Ugyanis

dalát tekintve, fogna e ellene raólui vagy őt akaratában gátolni?*
&#8222;Ax csak a jövő titka" felele a gazda tisst, helyéről felkelve, .de nem akarom, hogy oosémuram r*&#187;raé&#171;ytelenül távozzék s csak azt jogysem még mag, hogy a dolog miképi eredménye egy kis énekesiét tárgyát kép-s&#171;ndi, melyről Mentül még b\'iv<>bben fogunk beszélni. \'
.Hát remélhetem , hogy urambátyám nem fog akaratával ulamban állói?" kérdé az kíváncsi azumeket vetve a gazdatisztre.
&#8222;Részemről som !&#8226; szóla határozottan a gazdatiszt és megazoritá as orvos kesét.
.Fogadja érte kedveturambátyám" ssóla as orvot, miután látá, hogy csélját érte ,szi vasból fakadó legháláaabb kössönetemet."
ÖrÖmtől sugárzott as orvos arcza , midóo láiá, hogy rohama sikerült, hogy * gasdstias-tet saámára megnyeré, asért nem is vévé énre a sajt, mely a szobából füleikbe hatott, mig a gatdatiszt őt rá nem figyelmezteti.
&#8222;Neszünk be a asobába ! szót a a gasda-tisat a ajtónak tartva. , miféle zaj tehi&#187;t szV*
&#8222;No hát menjünk &#8222; felele Fényessy ka-reafogva a gasdatisstM, .de számíthatok e pártfogasára ?&#171;
.Mindenesetre!" és eszel mar mindkét tei a terembe értek. A vendégek mind egy asstal körül halmozódtak; as asztal előtt lát-juk az ügyvédet, kinek ssamei vérvörössé válva, tÜMiikrákat látasottak szétszórni , tel jóson fel van indulva; tőle kis távolr* a ta-nár nyugodt arcsczal tekint as ügyvéd sze-ne; kosé, ki nagy kiabálásokkal liprrfdik &#9632;siacUnfelé. A hölgyök elvonulni látssottak a &#8226;&#9632;intérra\'i, sugdosva és Bevetve távogtak a torem távolabb fekvő rétiébe*.
&#8222;Ezért meg fogom boszulnil" kiált az ügyvéd, mialatt a tanár mosolyogva nés es arcára, mely viharoktol Bzét van dúlva. .Én önt elvárom!" folytatá a tanárhoz fordulva &#8222;tessék választani, én a pisztolyt váiasstom, holnap délután 2 órakor a mulatóhelyeo.*
&#8222;felfogadom!" ssóla a tanár hígadtaa és eszel eltávozott.
As orvos és- gasdattsst megrémülve te-I kintettek egymásra, megfoghatatlan volt előt-tük minden é* asért kérdoleg nézett &#187; ta-nárra, ki őket megpillantva flébok sietett, a tanárt bevezették a mellék szobába, kit Emma is követe.
VII.
Nem ritkán fordul elő az ember kedély-életében, bogy &#171;xivunket vágy (ölti el , hogy akaratunk ellenére érzelmek gerjednek ben-nünk, melyek valamely esemény bekövetke-sésének hírnökei.
Ily vágyak tolték H tanárunk szivét azon pillanatban, midőn as ügyvéd arcsán a vih iroe felhőket tornyosulni látá; nem <*gy-I szer vágyódott bostut átihatni ason, ki élte boldogságának akadályozója vala s midőn az Ügyvéd végíatteljes szavai ki mondák az íté-letet, nyugodtan és higadt lélekkel fogadá el as ajánlatot, mely uláa életébe keruleod És ha meggondoljak, hogy e SSAvakkal vala két ember élte kócskára téve, ha meggondoljuk, hogy mindes a boszasag és &#171;nnv*dély gyü-mölcse vsla, önkénytelenül arra a gondolatra kell ébredőnek, hogy mi emberek mégis csak tökéletlenek vsgyunk.
N&#187;hés*f.g4kkftl és tajdalroakkal küzdve jő létre as ember, mennyi fárad (Írnak és gondos vigyésat roellntt ln&#171;s a gyermek fel-nevelve, mennyit kell küzdenie, hány vésst-
hozó vállalatba kell kapnia, mig azon km t eléri, hogy a társadalom és állam hasznára lehessen és most midőn cséljáhos közel érve, egy véletlen eset, egy szenvedélyes pillanatban
késs életét f.-iáldosni.
Feláldozás az emberiségért, a hazáért vagy egy nemes eszméért elismerést érdemel, de feláldozás oly dologért, m<*ly egy bossuló pillanat vagy heves szenvedély nuUményr migrováflt juUlmaK. !>&#9632;! tehetünk e róla, ho^y Ü tHrméhZ\'-t, a szenvedély és bossuság érzel-mét alteté keblünkbe?
Könnyelműen fogad* el a tanár az aj in latot és nyugodt szívvel tért baita nővérével, kinek szemeiből könnyek peregtek olykor, mídón arra gondolt, hogy azt in, kit még e fuidön bir, el fogj* taUn vessteai. Nyugodt szívvel ad4 át magát a Unár f.z álomnak; álma szép vala, mindamellett olykor felébre-dett és az ügyvédet képzelte maga előtt, midőn a golyó őt leteriti. azután ismét ilntn jő sspiniírf ,s csak a kelő nop nugara> . me lyek szobiba hatuak, keltik f>>l álmából.
Felkelt és gyönyörködni kosde a reg kellemrsségéb^n , as éltető nap hatásábnu , a csiripelő verebük és fncskék r^pd-sésében melyek ágról ágra ssálnak. Nincs tol),mely ecse-telhetné hiven tanárunk érzelmeit, szivének é* kedrMyének állapotát; tarka képzalmek halmozódtak agyában, a jövő él<fnk spinek-ben muUija roagÁt s semmi sem tolté be ni mejét más, mint a tal képsete. És egy tér-fiu eMtt, minő Kákay vala, egy férfiú, kiben a remények egy idő óta állandó gyökeret látszottak verni, pgy férfiút ki élt*- nyarát BPRI lépi* még át, furcsának letszelt ez.
Leolt asvtalaho* éa egy levelet krsdn írni; érzelmeit hu képekben irá le, oly ér-
zelmek ti-szitek kebiét, milyei még soha él tébnn, azután felkelt, felnyifá ablakát, mely a szabadba uyüloti, kitekmteti A kertbe, hol mind-n virágzott és as üde lég, mely az ablakon a szobába hatott, kellemes hangú latba hozák és fij?észéo ftilndni ktízdé áliap&#171;) tát; kepzeiint: elmerült a természet szépségén. melyet Roht^^m Ut&#171;U még oly nagyssnrünek é# r*zépo\'-k.
Hindin tökéletes mi a terméusdtkese alól kikerül, cs;tk ^B ember, kinek a legel só szerep jutott a földön, *i Lukpletlenség bélyegét hordja magán. Tökéletlen állapotban mondom van a termés*\'!t emb.irc , mígnem a nevelés jótékony hatása őt lassankint a természetiesaégbŐl ki-vetkósteii, de akkor is csak a tökély legal-sóbb fokán v*n, mert as ember szenvedélye é&#171; indulatai a tökéletlenség körébe tartoznak
Sokáig elgondolkodott így a minden mu landóságán, mig nővére belépte őt képrelm-álmából felkelté ÓH mosolyogva tekintett arra. k inek arcián a fájdalmak halovány nziot rwj*olán>tk.
.Hogyan aludtál, kedves Aladárom?" kérdé Emma Aladár mellett helyet foglalva.
,Nim is képzelheted édesem , milv jól aludtam, mily er.ép álmaim voltak S midőn felébredek as ablakhoz Qltem, melyet felnyi-ték és a természet pompáján lebegtetem *se meiraet, nagyszerű müve mindez as alkotó-nak, mindenben as isléatelit a fenségeset csudálhatjuk. Nem ia gondolhatod, mily jól érzem magamat ma, p*dig végzetteljes egy nap Hs, mindamellett ugyérz^m mintha ürökke élnénk; É* t&#171;, kedves Emmára, hogy érzed magadat, nn Hggódjál nem ni;, hiss él még egy, ki feleltünk őrködik, *z m-^r f&#187;g en&#187;em is TnQatf>ni, átért kérli-k oe buralj, mert la-tom, hogy ig"n szomorú vagy!"
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
DECZEMBJSR 7-4a 1879.


1 lirjSlíf nerint:
Bau .... 12-30 &#8212; ÍJ &#8212; kr
Boss . . 9.80 &#8212; &#187; 60 &#8212; ,
Árpa ... 7-60 &#8212; 8.60 &#8212; .
Zab ... &#171;80 &#8212; 7. ,
Kukoricást S.8Ű - 7.30 &#8212; .
GnqoaatzB) . . 7-14 &#8212; 8 &#9632;- .
Bab (feber) . . 11-Í5 &#8212; 11.40
Bab (tarka) . . 7.80 &#8212; 8 &#8212; .
E. B.



Papirszeletek.
Mtiúuterheft ment a kérvéojwS utn tíjeten k0njírv;oi T5rtin&#187;teMn iok&#187;o róluk nál&#171;, a m&#171;(-dsbbent WrlayttS pedig asm iamert* m minisxtert &#8226; ig; zaruibao a rilág mind a üigr tája f&#171;lé aif. hajtotu magit, ejodilkoiran, hojj itóbeli elíK mar nnttiuk.
&#8212; Nagfobb linj: BUon kedret baritoím
B adrarlú reu tair kOrfi) aofemet.
&#8212; Kisebb lány: No éo anoak Bem Orreode-
nék, La saimoi odrán ló Taaae kQrlU \' ~
igen fll&#171;k a lo ragaaatil.
bserkeszt^tl üzenet.
3797. T. M. Bpeat Aoaak idejebea M iUer-peUitiót köiSltQk. Sikert óhajtunk mi U.
37S8. A bécai akad. magrar ohuó- éa lárau körnek. A aserluwtSieg aem uheti, itattak a kiadó &#8226; laptaiajdonoaoak
3789. A bellatiacti tanitó eUeoi feltailalái
caak DTiltterben kSiSlhetS. Eg;ébkéiit a tanfelOgrt-
Kiég utján jobb ast orroaolni.
3790. Somegtu-e. A ezikk igen J6 &#9632; atáaa bi-
soolú jónak igérkeaik a többi is ; caakbogy indiacTe-
tionalis dolog bnoi belSle addig kösleaéDyt, mig a
paljáaat Ogye el aam i<5l. Eitettok.
3791. &#8222;A neveleeaeti értekeaéaek" agrébea in-
texkedtOnk Az eredmény mieidbb tudatra len.
3792. AlexAfidriába. A legnagyobb nemfl
tisita, &#8226; rálasltott aaaalt nilva kilója 28&#8212;30 kr.
&#163;>ecz. 6-ig meg\' semmi sem érkezett
3793. B. Helyben. Igen kSstSnjflk, jOrtre is
kérjük a&#171; flgy érdekébeni becses mankstssgodat.
Felelős szerkesztő: Báttrt LajtS.
y) Zenélő művekről.
K lap hirdetési résaében a t. olrasók megint,
miut miod.n érben, H.Uer J. H. or (BeraboL) ri-
lagbir i leoélS müveinek ajánlásit taligák. Aa oly
általánosan kedrelt mdreket bámulatos tskéletessé(-
ben siolgiltatjs; e&#171;ért mindenkinek a legmelegebben
ajánlhatják egy-egy seaélö mú besgersését s erre a
köaeledS karáoonri id5 a legsaebb alkalmat n/ujlja;
semmiféle tárgy, bármily értékes, ily mlret nem
P*\'ol 95* II. 1&#8212;S
Mit ajendíkozoat ugyan a férj a nSuek, a rSlegéo; a menyasuonynak, a barát a barátnak saak-bet es kedresebbet ? As e:ohaladottabb koruakaak boldogon átélt idSket raraisol ela- vigasstalja, aki sserenesetleuU sieret; panaszol, nevetés remél relé; a ssnnvedönek, a betegnek a legkellemesebb ssóra-kosáit nyújtja; a magányosnak bn társ ! a bili k&#171;r-ben bosósa teli estéknek kedélyeuégét (bkosaa itb .
Meg kalOa-Oten kiemelendő ama rejdég!3s araknak die-séretati gondolita, a kik ily marét ren-dége.k mulatt>tAU.&#171; megsxerestek Esek ai illé költséget, mint több oldalról megerősítik, nem bán-ták meg; igy esjkaek gyakorlati haaana is iismme1-látbatolag kitűnik s minden rendégISs oraak tana-csolba:6, hogy haladéktalanul egy senéiS marét sas)-rezzen magának, mert a r >ndé(;ek viiíxatérnek. oda a hol ily mulatság kínálkozik. Megjegyenak még, hogy u egyas darabok választása jól megfontolt j a legnjabbi valamint a legkedveltebb régibb operák, operettek, tiaciok és dalok, rig és komoly fajoak a legsze^W egyesítve Ulálbat6k s Seller-féU müvekben. Ssoral nem fejeihitank e lap t. olvasói elStt őszintébb es jjakaróbb óhajt, caint aa, hoiry maguk-nak m.nél előbb egv Heller-féle senélómüvet inni -senek; dus tartalma képes árjegyzékek mindenkinek bérmeutve kaldetnek.
A mint érusalank, elárositók kosSnsegesen egyéb müveket Heller félék gyanánt ajánlanak j as 5 mflveinek és sxeleucxéiaek mindenikén a neve raju van: minden egyéb, idegeit, az irott aévrel ellétottak is. Taoácaoljok mindenkinek, bőgj kSsretleuIl a ezégbes forduljon.
&#8226; E rov.i alatt kosIStUrt felelouiget nett
?" I
&#8226;s.*§
eddig nyolcz merszé*, eset és vagy 15 le üiytül aa erőszakos ábortiltata <t* kmutatálutott. Etzal asoabtu még kur u-eincieD eDO\'A végű, a többi még üje&#187; tsámta l&#187;n ewtet a Uirveuyíiéfcnek tesiea felad *U napfényre hosni. A mórg&#171;é&#187;ek arteuik.u.i.mal történtek, a meljet réasint pogáctaba gyúrva, rráiiot borba es kávéba töltve adtak a túlvi-lágra küldendő aiegény férfiaknak. Elég as boicá, exeo fenti hajmerassto ritka gaitett as ttfrésf vidéket a legnagyobb izgatottságban tartja. Kieo amlitatt négy kouégtől szokták az ott takó asszonyok a kőszegi éa &#8226;s-m bal* helyi heti vádárukat tejjel, túróval, vajjal, ba-> &#9632;mtival málnával, eperrel sat. elárasztani, ai . iúforduit inérgeióe óta azooban mindenki óva-kodik t<51ük barmi: is bevásárolni s igy a fóbb pénzforrásuk ez által terméscetas egy jó darab időre fenn akadt. Mindebbez járul még ai is, hogy JÍÜBzeg SE. tir. városnak város kapi-tánya Schaeid-ir Náodor ayoicz eser forint árva pénzt elsikkasztott, kinek befogatáaára e hó 1 én erkeiett meg a megyétAl a rende-let, mit aximban oszkózolni azért lehet len, mi-vel a börtönük tolvu &#187; méregkor :ró nfikkel.
&#8212; Gyászhir. Egy atép kort ért ritka
y, &#9633;(*> elíiunyiáróí értesülünk, a családi gyá&#187;*-
jKinatétt igy sxól. Dervaric* Akoa, Dervarica
iture, Dervaric* Jánue, Dervariea Hósa fér-
jttzett riziiy Káimanoé és Bogyay Pál szomu-
rt>d&#187;ti szívvel jelenük anyja, öreg anyjuk és
núvéréuek Bogyai ]&neébet özvegy üerva-
r.icd JánoBué atnzonrnak 1879. évi november
24 reggel 7 órakor élete 85 ik évében vég
elgy^ngüléa folytán történt gyásson ^hunytat.
Az elhunytnak bűit telem*. Duvember bó
20 *n délelőtt 10 órakor tétettele a sŐjtóri air-
kt-rtbe örök nyugalomra, az vi-geBitelő (&#171;ent
mi.*e áldozatok ugyaoat nap tartattak meg. Ai-
dát* é$ béke hamvaira!
&#8212; Sxinésxet. Sumegtaen Balag Alajos
társulata által a kóvetkesó darabok kerültek
szúayegre: f. ev nuv. 23. &#8222;Két drótos tót" Irta:
" Kempeleo. Valóságos bobodat. 27 én, Bárdi Lajos ju\'alum játékául: &#8222;Boldog hsazony t<;nup ]i&#187;ni barangolója," Előadásban íamet kitüuik lUlmay (Quaaimódó) Ualmsy C-rné. (Essma, ralda) küsnnség nem nagy ezámoan, mtf\'rt\' ju talmazaudutt Fhóbus szerepbtín mutatott érees telje* játékáért inkább caak tupaju-&#187;lmat uyert. utolBÓ eiőtti előadás 29-én és utolsóul nov. 30-&#8222;A kornevilli harangok* vig operetté 3 felvo: nás. Fordi\'otta : Kákosy JenÖ. Zenéjét szersé : Kőben Planquette. Kl&#171;o nap felemelt, máaodi-kon rendes helyitak mellett. A hossva* elóké-özülúdde megfelelt a várakozzanak. Altalános vél-méoy nyilvánult élűre, miként fng ily kor látóit ktirülménypk közt Kornevilli tikerülni ?
- Elóadatvan iemét a tiibbséff vála*zol: csakugyan sikerült! Az érdem a tapintatos igazgatón ki-vüi a társulat összes tagjait illeti, kik törekvú üg^ ease^^el igyekeztek jó biruévben maradni uáluok. hul több élvcseieB esték 6zersfii vnlá-nnk. Dica^reitel kell azonban tirnlékeznünk Balog Árpádról, ki a kimeriiitsé^i-; fáradozott tiszta hegedű játékával az egészet betanítani
.Miért ne leunék nzomoru" szóla Emma felsohajtva &#8222;midoo azt ia elvesztenem, kit m&g e földön birok, m t csinálnék, ha egyedül á! nék a világon, senki által segélye és oltal-mazva.
Uh édes anyám, ki ott a sírban nyug-szol B ki bennünket látsz, imádkozz érettünk és ne engedd, hogy ánrio éa elhagyatva e föi dön maradjak!"
Sürü köny zápor követéé szavakat, Emma bátyja nyakába borult és a két testvér so-káig ülelgité egymást; hisz a fájdalmasaknak oly jól esik, ha bajukat könyökben vélik el-meritbetni. Könoyü\'t szívvel hagyá el Emma a szobát és magát azsal vígasztala, hogy * mindenható meg fogja Aladárt menteni.
Szabadban vagyunk, a terméssel diszöl-tösetében, viruló szakában van, Biemeinket mindenfelé a zöld iepé n&#187;pg, a fák rügyedze nek, lombj&#187;i küsöit vig madárkák hirdetik a tavasz bejöttét; sÜrü tölgyesen keresztülha-ladva egy szabad zöld térre érünk, melynek kerülete szép fákkal van körül ültetve, es S. városka nyári mulatóhelye.
A iap már a zenithen Áthaladni látszott, langy zephír in pata meg a fák lombjait, mely a május kellemp&aégeí közé tartozik, mido\'n két férfiú lépi-u a térre és a zöld pázsitra tele-pedének. Sokáig takio^éuek némán a zöldre, mintha fájdalmuk számára reményt keresné nek, mígnem az egyik halk szavakkal toré meg a csendet:
.Sokban igaza van a költAn&#171;k4 szól a as egyik, kiben Fényessyre ismerünk .tapaszta-lat és mély belátás vezérlik tollat, eszményi ruhába öltözteti a valóeággt, miben a laikus csak a képzelem vak szüleményét látja, va-lami ideális dolgot, pedig a mélyebb szakértő a dúsé* öl\'.öny alatta czáfolhatlan valóságot is-, meri ffl. Tapms\'alatait &#187;z életből merítt&#171;, megható érzésssel fe*ti le u élet sorsát s jaj
és az érdem koszorúját emelni ! A tánulat
távostakor nem bor-sájtkosank az egyes apróbb
réssletekbs, melyuek figyelembe vétele csak
fokozhatta volna a sikert; záradékul nyíltan je
gyeihetjük aap, hogy a társulat, eltekintve
egy két\'segód szereplőt, akkint van szervezve,
amint kisebb városok igénye várhatja és egy-
általában követelheti. Zord as iá& ; le van rontva
Thaiia oltára, papjai &#8212; a barátságos meleg
szobában pihenés helyett &#8212; utasnak Sár-
varra ! C .. .
- JDT. lÁpp FÍ/W>skee3thelvi gymn.
igazgató, jeles légészüuk ma, decsemb. 7 én a
társas körben felolvasást tart a .Kégéeset\'röl.
Felhívjuk a t. közönség Ügyeiméi.
- AlftóLendvánH írják nekünk:
Brül Lipót alsó-lendvai járás állatorvos, ki vi>
deklinkben több évek óta köslisa telet ben áll,
ugyancsak e vidékünk határát tenyegetö Mura-
köz szélén jelenleg uralgó marhavész alkalmá-
val tanúsított és tisztéhez mérten tulszorgal-
mának erélyes fellépése által személyének
egéaz odaadásávnl tanúsított közreműködésé-
nek kószőnhntjük, hogy vidékünk megkímél
tetvén e veszélytől, a midőn ó későn korán hi-
vatalosan a veszélyt meggátolandó utón van,
megérdemli, hoey ebbéli tettét dicsérd elisme-
rés áltai a uyiiváDOSRág elé hor.zuk.
- Borid hírek. Tóth Kálmán jeles
költőnk teijes-n f-lÜdült. - Félegyüásio &#8222;Kis
Kunság* czimü uj lap indul meg. &#8212; Horváth
Döme min.szieri tanácsos * járdán lábát torta.
&#8212; A &#8222;Magyar Hírlap- beleolvadt &#171;2 &#8222;EUm-
Őr\'-be. &#8212; Az ésiakanrki utazók közül nem
Payer, hanem Bayeu hadnagy halt meg. &#8212; A
Ti*za kprmány sorvad. &#8212; Nagy-Váradon uoi
kaszinót létesiteuek. &#8212; Aceél Péter aradi bir
tokait Klein bécsi bankár vette mng 1.876 000
írtért. &#8212; Szini Károly nKöztársaság* czimü la-
pot indított meg, &#8212; Kaposvárott nov. 3-án
meg n*?m tartott orsz. váasr helye;t deca. 15-en
pótvásár tar Ütik.
Ki nyert?
Prága, decc. Lembprg, m
52. 70, 64.
31, 38, 81. 8f 84, 49.
3-ao 21. 7, 80, 89, , 58, 39, &#8212; 1$64 ki állam sorsjegy kölcsön decs. 1 én történt 73 dík húzásában következő *o rozatok nyert-k : 111. 819. 1179. IIUO. 1231. 1527. 1763. 1812. 2064. 2288. 2480. 308b. 3121 és 3778.
Irodalom
lE rovat alatt megemlített munka Nagy WJto JSf knkkdé alil
rende!h :ttf >
&#8212; Üj lftp j&#187;*lent meg. A &#8222;Vadi*z újság* k< p-s szakkÖziiiny a vauasiat, iuvesset, bulft-sznt é&#187; halteuyérfstés köréből. Szerkesztik Gróf Zichy Imre és Mersstú György. Kiadja az .Országon ki\'rcpoo\'i hirdetés fölvételi iroda" Bud&#171;pestm V. fürdő utcza 4. a*. A lap ára: fél évre 2 frt 70 kr. egész évre 5 frt. Megj* lenik minden hó 1 én, 10 én és 20-au. As el&#187;ő
auuak. kinek esek valósigáról meg kell győ sődoi és tapasztalni. Ifjúságunk főkép tele van a tapasztalatok különféle nemeivel és ni ne* semmi, mi életünket annyira boldogít-hatja, de egyszemmínd kr-aeritheii és szeren-csétlenné teheti, mint épen a szerelem." &#8212; ROSENBERUER IZIDOR (Folyt következik.)
BíiiiluMitGnfc már eleget.
I;&#171;h sokat U azenvedeU Árpá<i nemzedéke : Hullott miot &#171; íagó ár, K.ainak fér*. Sem is tudom: e bonban Porszem vagy víres&#171;pp több ?. . ,MegbÜah5dte mar &#171; nép A mnltat s jOvendüt?\'
Sóba &#171;-m les* feledve Mohi jtjiaT.pniwWJ* : VórflnktSl piroklou agy \'Sajónak rímig a. Várna mellett ia ötött Ránk ax ég rettentőt .. .MegbdnhSdte már r n.\'-p A nnltat s jövendőt!"
A nnháesi sirkeriitel y^y-il-b csap ÍJ kHl-e? Nyögjük a világoti Bttntoté*t igy tgyrv. Halkcz>der Üttök csak Még e Idig. Teremtőok .. . &#8222; Megbánhfidte már e a>-P A multat &#8226; jorendőt!"
FosatitotU sorunkat KAI é* bel ellea*ég: Rablánci atán rabi in ez órt ^ halilnnkat lnték. Üril el. I.ten, &#171;r&#171;nkrSl. Üsd &#8226; 1 &#8226;> vé-xft-ll.Öt\'.. . .Mpgbflnbődte aar e iwtp A mult<t a jÓv-ndűLl\'
VÁBOST MIHÁLY.
&#9632;zámnak tartalma: 1. Hajaali kürt, vars Arany Jánostól. 2. Töredéksk a régi és ujabb kon vadissat történetéből, irta gróí Kr&#171;ith BoU. 3. Habért a vadászok védssentje (kép-pel) 4. Vadásmat gepárdok kai kelőt India b*o. 5. Gazella vadászat Prrzaiában (képpel.) 6. A uyol (képpel.) 7. Vadássati és erdősseti te^r,dÓk\'-t tartalmazó naptár november hóra. 8. Vadászati műszavak. 9. Fogó készülék ra-gadozó madarakra (képpel), és vadássati hí-rek. A lörésseti rész tartalma : 1. A lövésset-rőt ál tatában. 2. Bagardas üveggolyót röpitő gépe (képpel). 3. Szabályuk as fiveggümb lö-vészetnél. 4. Egy világhírű czéllovö : a ,pra-iriek rósz sseileme". 5. Újdonságok. A h&#171;Iá-ssmt és halteoyéutési réss tartalma. 1. A ha-lászatról általában. 2. A halak fogása 4s as ivarzis alatti halászati tilalom. 3. Látogatás egy pisztráng tenyésztőnél (képpel). 4- A salzburgi haltetiyéazderol K^tiewy K. jeles röpiratáról. 5- Halászaú hírek. A lapra vaiű eldfizetéaek a .Vadász újság" kiadóhivatalá-nak Budap-ai V. fürdő atcsa A. ss. cxítn zeodők.
&#8212; Üj zenemű Táborazky éd Parsch arak
nemzeti zenemű kereskedésében megjelent .Em-
léklap" szeretstt anyámnak ezüst menyegsó-
jére 1879. jun. 27. átirat magyar népdalok
fölött zongorára Bserkeazté Kövér Jolán, Ára
60 kr.
&#8212; Robot István a &#8222;Somogy" szerkesz-
tője &#8222;A tükörből" czitnü müvére nyitott előfi-
zetést. Tartalma vegyes cxikkékből áll, mint a
felhivÁsból kivettük, s tüzetesen A Dunáutuli
megyéket illeti s igy bennünket is közelebb ér
dekel. Ára 1 frt 50 kr. AjAuijuk t. közönségünk
figyelmébe.
Vegyes hírek.
&#8212; Stoicu* hérotomué, Mauthaasenben a
uapókban egy paraszt sihedernak a kesét tövig
elvitte egy göscséplógép. A legény hasavitte az
elszakított kezet, g e szavakkal tette anyja elébe
as asztalra: .Moada, do hobt\'s mer Hand!" *ir
z&#171;l DyombHn őuzerogyott.
&#8212; Qalvinn hir*$ természettadósnak, a
galvani^muB felfedezőjének márványszobrát a
múlt héten állították fel Bolognában A stobor
költségeihez az olasz király öiazás Urával járult.
A szobor &#187; híres természettudóst azon helyset
ben ábrázolja, midón a hírnevét megalapító
kísérletet teszi.
Üzleti Hzemle.
V -Kanizian, 1879. deciember. 5.
Időjárásunk &#171; hiten na?y>hbrós*t zord és hi-deg volt. Ktrf prCg bófergeteg folytan orieifatainkoo a krtzlek.-d.is *&#171; e^ési tiötiín át tirva volt, s csak utolsó u.ip.tkban átlőtt balyre ng/ meglehetSa Blín-at* Lrgyaa es okból a hozatal piacznnkra nagyon jelentéktelen vnit, mig mnlt bétfSn UrUtott orB&#171;4go&#171; v***rű!)k t>ljaa&#171;&#171; balul tilcerQlt.
\\ gabonaüiletbea utoUó ta>16ji\'á>uiik óta va> lóiágoa csendélet uralgotL Folytonos bágyadt hangalat mt-1 fl-t * k roslet minrien jcleniSaégft nétkaióx. Mig a specalatiá fislrt egémten pihent a fograjtxtú csak ntpjaflkséíletének fed-í*-íwe &#187;oriLko*ott.
Huxa h.inymtlü iriuyzatot k3?et. Arak teteme-ften nyomódtak.
Rozs kedvezőbb irányzatnak indáit; Arak ja-vultak
Árpa éx sabbao caekély fo-^nlom volt: utóbbi czikknek csakis a belfogyaaxtjU tsauiára volt keWn-d6a<>ge. Árak változatlanok.
Kakoric**. 0 árában A kéazlet&#171;k loaidaam egé-&#171;ie&#171; kivannak merülve, mig Uj ára irdot % kereske-delemre m<íi( keveset ajlulmai atinősé^s *ógett. cae-kely a vctelkedr, a miért U kötéiek ebb#e nehesen &#8226;\'&#9632;a c&#171;ak elaiók aluli jelentékeny engedmearek mel-leti letpsaibetoek.
Babnak még mindig mt\'glehetŐt kelendSsege van. <i* ctek&#171;iy tételeknek felianaré-e következtében jelentékenyebb Qzlet nem fejlődhetett benne

&#8212; 4J _M
O N3 o
! &#9632;* í ~ jt 4 § .9- st-S,
-" &#8212; "* &#8226;/"-. 5C
i-S-l\'
5Ő S

c
TIZENNTOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER 7-io 187&#163;k


Vendéglő megnyitás.
Tudtára adom a t, ez. közönségnek, hogy én a Nádor- és Kazinczy utcza sarkán, átellenben a Ferencz-rendiek templomának, egy egész ujonnaa berendezett Tcndéglót nyitottam.
Egyúttal tudtára adom a t. utazó közönségnek, hogy több szobákat újonnan és kényelmesen a legolcsóbb árak mellett berendeztem.
Jó és Ízletes ételekért, valódi jó borokért és solid szolgálatért gondoskodva van,
Számos látogatásért alázattal e&#171;l
OOOCOOOOOOOOOOOOOOOOOO |(OLL SÉIDLITZ - PORA.

valódi h* "iui" dobo&#187; cmimi \\aiotu, e, &#8222; 4n ,ok&#8222;or()iitott
lenyomva.
30 év óta a legiobb sikerek mellett fenaáll miDdeDnemu |y~MMr Mtfifct M mitílétl akldályak, (mint étragybiány, huinlli &#187;i-atrafit él iruyér ellen KSlönBeen oly événeknek ajánlva, kik SIÓ életr módot folytatnak.
HaaUHasak tirvéiyllei siHetiek tta
Egy lepecsételt eredeti doboz ára. I frt. o é.
CRANCZIA BORSZESZ SÓVAL. -*&#9632;
&#9632;^ A legmegbiiliatóbb AaaegéiyxŐ axere a azenvedS embdriaégnek
| mioden belső i* külső jryulladásiiál, a legtöbb betegség ellen, min. dennemü &#9632;elie-fiUsek, fej-, fül- és fogfijis. régi iérvek éa nyílt sebek-rikrekéi vek. li&iők, szenigjoIUdia, mindennemt) béoaláa 4i sérflléa atb, tb. ellen.
Üvegekben használati utasítássá] együtt 80 kr. o. é.

Hal-májolaj.
KrohnI. és társító B&#171;rgenben
(Norvégiában).
Etán halmij z&iroUj valamennyi, a kerMk edelem ben előforduló faj kBaOU *&#8226; egyrdaii, mely orvosi caélokra najtiialhatö
Ara egy üvegnek használati utasítással I frt o é,
F6 Bullitu Moll A. gyógyszerész, cs. kir. udvari szállítónál, Bécs
Tuehiaubeo.
Raktár a* állam miniien hiroevs ff;&fr.jnertaribaa vagy ftlner-k&#171;reakedéa&#171;Vben Raktár nélköli helyesekben magán^fTÚnek nagyobb uegreodeléneknél megfelelő árleengedrstx\'n réaceadlnek.
k t. ti kúzSoaég kéretik határoló Ua&#171; M<jll-t&#171;l&#171; késxitménjl rendelői éa csak olyanokat elfogadni, melyek aaját ÓTJegyem éa aláíra-tom mai Taooak állatva
Raktárak: Nagy-Kanixna Práger B*1* gy^KJ&#8482;- Bosenberg Ferenc*
Famlhofer JdtW Roaenfeid Adolf. &#8212; Z*U-Égfnimeg &#8222;Gyó(fj&#171;ertár a
aseot lilfkhei\'. &#8212; Barca Dorner 8. Cnáktoroya Gönca L. v gyógyaxe.
ré&#187; Kapoirir Kobn J flchröHer ftán-ior gjógy. Th. Kecskéaiy/ gy*gy
Kaproocia Werli M ryógy. Kííixeg Csacfinovirii lit. fj-igy. KQttel Int
gjOfTJ. KoMthely Schleifer A Watuch P. KCrmeDd Ráu Ján. Ssombat-
bclr Píllieh Ferenex gyógy. Sopron Meioy And. gyógynerén Báaok-
neotQyOrgy A. C Fihicz gy&#187;|rr. Zagrab Hittihach S. gyógy. Ir.t-lmaj-
bot gyógy. SzaJóuak S*-hvarcs Otmtáv gy&#171;\\gy. (765 49&#8212;62)
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
fejjel
1 óra alatt veszel/ éa fajdalom nélkül oltaroliltatik.
4 frtoak beküldése vagy utánvét mellett a gyógysser bérmaotei elküldésit esikössltetik §yUwa8efay gyógyaie réai Kasáéiban (Hesseo).
*) Eredmény föltétlenül bistositUlik, és sikeuelenség esetén as öasseg vissaafiseltetik, ugyssiotéo mÍDden elö én rbrirái gyÓKtbanáfi valamint &#9632; rieians olaj bévé tele naerenHtél filfulegen és a legkisebb gyermek is kiiiinőeD haaználbatjs.
E gyógysier nem tartalmai kamala, konss éti
graoát KySkért. (958 Ü&#8212;12)
Sérv-szenvedőknek
bérmentet megkereaea útin mindenki költséggel éa ingyen ki-
hatja aa alulirt cieg által, a aaauálati módját, ai Hiraaui, a
Sraicxi Sturvenegger féle ártatlan aitesti-kenócaneki &#163; haasná-
lati módhos van temérdek bisonyitvánj Talamiot köeaönő irat
oatolva a kigjógyaluk Által a aaétkuldéa egv rdén;ban törté-
nik, a melynek ára 3 frt 20 kr. (926 4-8)
Kapható: TOBM.ÁOTI FEHENCZ,
a Ssila Háriáhoa csimaott gyógyszertárában \' Budapesten
Van szerencsénk a n. é. közönségnek tisztelettel &#9632;\' tudomására hozni miszerint: NAGYKANIZSÁN LOVINGER féle háiban Knortzer szálloda mellett
bwlapetti- bútor- gyári raktárt
kapcsolatban egy papirkárpit (Tapeten) raktárral
ELLENBERGER és TÁRSA
ezég alatt Dyitottunk
Ajánljak ezen mindennemű fa és kárpitozott
butOTOk &#8212; butorkelmék, valamint fali szőnyegek
(Tapeten) és éhez való diszitményekl>en gazdagon
felszerelt raktárunkat, :94&#171; *-"<
Mindennemű kárpitos munkálatok ugy helyben mint vidéken az általunk e végre felállított kárpi-tos műhelyben jutányos árak mellett pontosan eszkö-zöltetnek.
Ellenberger és Társa,
budapeati- bátor gyárosok
o
Valódi! csalás nélkül!
Haláleset t-íi ;irűkűs<éR régeit kéuylelenek vagyunk
Chinaezüst gyárunkat "M
; ú hi kié
k\'-siilméuyUiiket fele áro tt&#171;küldank.
gy dm. BÖTebb irjeny&#187;&#171;kekí-t kívánatra
előbb most
kis tani 5 - 3.70
levesmerS 5 &#8212; 2.50
1 ", tejmerc! 3 60 1.60
1 &#8222; cxukorcsipó 2.20 1.&#8212;
1 &#8222; vajtartó 5&#8212; Ü.oO
1 pár gyertya tartó 9 8 4.&#8212;
übh BOSt
6 drb
6 drb* kávéskanál 3 50 1.80
6 . etkeaSkanal 6.50 3.&#8212;
6 &#8222; aaatali kis 6.50 3&#8212;
U ö &#8222; asauU vilU 6.50 3.-
ft 6 &#8222; csemege kis 6.&#8212; 2 70
X 6 ,. csemege vili. 6 &#8212; S10 . ... .
V Legújabb manchetta-gombok géppel 1 frt. 1 drb cigaretta dohany-
Q tai\'4 2 frt 20. (961 6&#8212;S)
T aL4. kosonség figyelmessé tétetik, hogy M én áruim
y nem ng/ neveaett britaaiaeaOat, mely nem más mint rzimesett Q pléh, baQem a legfinomabb esflstlapos fém, kitűnő szépségében vs-
§
lódi fítüst"] meg nem kOli\'inbnateto. ^^^^
&#9632;kft. Karacsonri ajáoáétnl legjobban ajanllak "W*
íj drb evőkanál 1 &#8222;.^ a ^ drb j.^ (okhan
M <&#8226; \'. vilU ! t* frt helyett esak 10 frl 70 kr.
0 6 . kávíakuál 1
Q Megrendelések utánvétellel gyorB es pontosan eszküsnltetnek
THÓT JÓZSEF
ud.gl.\'
0 PREIS E. Bécs, Rothenthunnstraíse 29. oooooo
iixiin.
H65 1-3
Nyilvános magyarázás.
A t8me&#171;rgondnok aton nem rég tönkrement nagyjátékaitergyarból átvett tárgyakatfólváltái ú&#171; takaritaa tégeti tóhb rsktár&#187;kban negyed remén a valódi áron AÍul eladatnak. 2 frt 9S fcrért kaphat mindünk. következő 58darab gyönyBrÜ játékot, alkalmasuk &* leányoknak j\' minden időben, JA csomagolva otáji vételi el küldetlek J-i pedig: Q I párisi vartéU aminháa igeagyRnySrü, 4&#171; &#171;óiK\'n ü-k"rálva
0
1 líÜTéaatkatyalya, egy elfogott baaát Urtalmaava, mrly belőle megiaOkoi akar.
Q t Nikolo rcodkiTfllt ntp karácaoni ember, ki egyszersmind rsii-
A koraselenexe. (&>&#9632;&#9632; 4-6)
V 25 ta4p karácaonfadilftitá, legújabb múdaseriut. Q 1 Cbíoai firöuni. micdiK saorgaimas ói igen nevet^égf*
12 népcyertyaXartúkaráeaOQfa taámira.
1 JKp kioak, műmanka, tgj moagií éneklő kolibrit tartalmazva. 1 Hajaaio.mOteljea, mely a legnagyobb mövémetotcsinálja. 1 ErdSSrdOg, aiia jelaaóra nyelvét mataja.
13 sx*p kirilágitó gyertya.
\\ baba koeaibas, tsApen OlUMetre mi a bazmanál moadal, T&#171;rgd-
dik ét kiabál. 1 <S-ró&#187;nai kocsi fogattal,
6K drb. é* ÖatseMn 3 frt 99 krha kerül. AaoakivQI egenAD i n g y &#8226; &#9632; kap mio\'lenki ráfiaetét nélkül a játékok átrúteieuél 1 jntalmat, áll
4 da/rab finom arxélmrtwm képhvl.
Eaen képek reodkivíll sikerait máaoUtok, ixlp látványokat terjeas-tenek éa leccailaaerübbek Wrmekbe, vajry felnötttkn :k ajándékul. Kéretnek a .nefrendeleieket követkexóen irni
An dat Exptrthaw intenationaler Waaren. Wien, Stadt, Heinrichsbot Magaziné 8 9
J&#163; Majdnem ingyen ^J
Saámolas k9vetkpitAh&#171;n a nem rée bnkou nagv briuooia-cxOrt g>árban a következő *9 darab rendki.ll] tissta hríttaaoia-e&#171;0rt tárgjak osa* 6 frt 76 krba karfllnek, p.ak nem negyei re-sxe aa clSallitasi árnak, tebat csaknem ingven eladva, és pedig :

&#8226; drb. kitOsS jó taztmH-két Britiaia exlstnyél ea ^ M J &#8226;
valódi *n(jol e&#171;Qat&#187;&#171;éI pengevei. * S,~^
6 . laiFfínomal,)- vWai Bntáoia -lOUbői cjy Hrbba
6 nebóa Briiánia &#171;aafct &#8226;vékáiéi
ái
6 . britaoia estist kávéskanál legjobb imnSség.
1 , eroa Britiaia eaOat tébjnrl
1||S3
1 . nebéa Brítiriia esdtt lermMKri
6 &#8222; Brítánia estUt kéttarté
6 . angol Viktória déaie finom véiStetel.
2 . hatáaot Británia ezöat QTCrtyt ÍMTÍÉ.
1 a Británia ezQst éttermi asztali ctengetrQ eaQst
hanggal. -o " j>
1 &#8222; brittania e*(Ut thea&#187;&#171;ttr3 füllel vagy fogóval. ---&#163; ~o ^~
42 drb. (955 4^-12) *"° S *
Mind ezen 42 drb. a legfinomabb Británia ezüstből vannak kéazitve mely egye.Oli a világon létezendő érc, mely örökké fehér marad és a valódi esfistAl 30 évi haazcálat otan küiömbőthetS &#9632;eg. miért }étálva laaz.
Csim éa egyedöU rendelési hely a cs. kir. otatrak magyar
városoknak. Generál-Depót der I. eagl. Británia Sflbcr Fabrtken
Blau & Kann, Wien, I. Glisabethstrasse Nr. 6.
SzétkiVdéfl gyorsan atán vételi el &#8212; Po&#171;tadij mind a 42 darabén Aoatria-MagjarorsxJtgbm Oaasesen >6 kr.
Férfi ingek
legfinomabb ADgol-ChilTuii Oxfurd es Cretonokblil
4-raern mell gallér éa kéielíkkel
darabja 2 frt 50 kr.
Nyakkendők arak és holgvek restére
ReWdkivili szép választékban keityik, zsttkratfk. haiinyik. slsé tafek -t aadra|sk aal.
feltűnő olcsó árakon kaphatók
(936 6-8) LA TZKO F1TS A.
Fehérnemű, éa uri ivat OzletébeD Badaprxlrn vácai nlcxa 22. sí. .Nemseti aaálloda* épülőt.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
30 éven kipróbált!
Anatiierin-szííjviz
x>r. i* o i* r* J. G^.
cs. kir. udvari fogorvos Béocben, l>elváros BognergHaso 2.
MiiicJfii más ft>gvisnek elibe tenndö mint úvmer\' fog éa
&#8226;m&#171;jb*?uip&#171;tt(;.k ellen, a fogaknak romlana é&#171; lukaaaága ellfii, kel-
lemet ize és azaga által, #ró*<tí a togbuat *&#9632;* ft-lülniolUaUtUu me-
rül haj&#171;iiáibat6 a fogak üttxtitáaárA. ^787 1. 12-12)
&#9632;JV Kat&#187;n kedvelt * nélkül&#171;zht>tlenn-\' lett kéaxítmények mpgaúnépért* mindsnk in&#171;k megk5DQVÍtessék kütöubSao nagyiigu Üregek, u. m I nagy flvee 1 frt 40 kr, e&#171;y kOxépnerfl Dagynágu
1 frt é&#171; <-gy ki* flv&#187;&#187;g f&#187;O kr^rt kaphatok.
Anatberin-fogtapasz,
a fogukntk t,-isuUsár&#187; ^< Aji-iiUrtisár*, Hltártijitja a rosa i&#171;agu
éa a fogküv.-: Ára 9fy ivef adassak I frt 22 kr. A Popp-féle szagos fogtspasz legkitanöbb -&#171;er &#171; uájgreg es fafak áptlÉia ét fen tar tatért Egy
darab Ara 35 kr íiúvény fogpor Megtiasitja A fogakat, e.lávulitja \\ fogköínt éa timta fehér
ényt ad a foK&#171;knak. E§y d&#171;h&#171;z ara 63 kr
Popp-féle fogplonbe .
luka^ fogaknak mapnnk általi jnegtaftéaére.
Faxirre- &#171;v&#171;Ky(&#171;nÍ
növény s z a p <t n j a
vegytanilag vixiiRálva &#187; a etiszári arvtsl f&#171;d&#171;BMykar által &#9830;>* méff sxánioi (TycS^yUni UrmilaUik &#171;s kitünS orvosi cgyénisefr&#187;k által Kurópábaa mint m
legiobb f* UgOtstábö leér iaaifrtelett el a t\'ör ápolására. Efy dvak ára 30 kr
SZÍTBS Iweineztetesiil!
A ham is itártól vált1. ÓT&#187;koiiasra 6cyplrne*ri*- t&#171;sssük a ti*t-
t.-.i k.>Xl-.nséK"t. bogy &#171;K AMtberU uájvii aJadn iref ayakte efy Vétf]&#171;|y VU (a Hygra (&#8226;* Auatherio kétKi.mény cz^jel) vala-tuint m\\m4m ivef egy köUí hórukkal van körülvéve, mely atáa latható- vxinyom-tban a birodalmi ftaat (Va cséjfpt tnaUtja
Kapható : Nagy-Kamzitán : Prayer Béla gyiígynxerÍM ornal R-a-nb-rjt éi Feawlhoffer J/.tneí rQiaerkereskedéaakben. &#8212; Pk-pin : Tihepea J , és BerműlUr J -rtél &#8212; Kenstlielyett : PfisKie-
rer (EjAgyaanr-\'rix. &#8212; Zala-K&#163;jer&#171;&#187;efen : 1*66 F. jrjiígja&#171;eréii
Raproncmin : Werli rj^frynntrfmt, &#8212; Varaaíon : Halter jrjog^i.
&#8212; Bt.n.&#171;(fh<>ii Dorner Kajet. &#8212; SMmbataeiyen; Pillieh Kerenoi
&#8226;a Rudolf íJ<i>lU">*&#171;r. &#8212; Határ3rTÍd*Uii 8&#187;.-Gjrörgjön : Viliié E C
\'&#8212; V&#171;-&#171;&#187;premben : Tuaxkvn éa Tina, Qathtrd TÍTadar &t fixinii, njy Ffrenrxi gy*ffy"*er^8* &#8212; fiBékfafeliér&#187;irott: fíraan J., Broit nann, éa l)ieb*)la gyógyn &#8212; LOY&#187;S-Rer^n/hrii: Heinlr-r gjbtjui
&#8212; KaJocaAfl : Horrat\'i K. g/\'>C7&#187;Mréea, &#8212; Pakjon : FlorUn J.
gyófjaeria*. &#8212; Körmenden: Horváth J. Sonixeurfml Bj^fytnt-
r*§a &#8212; Kapotvárott: Kokn J. SchrSder *a Daria gy<>tyn*. HEVK
Ixird Brahiar %jí<tT** ~ Booyádon : Kramolin J. &#8212; Baján:
-MidiiUrfa St, Herafeld fiai, éa Bonak &6gjt%. &#8212; Pécsett- Z.ol-nay W. -&#8226; E., Zieb, KoDa, Kovaa, &#171;&#171; Sipóea fjógj**. &#8212; Ká-radon: Zadnbánsaky gvtS^yn. &#8212; IfarcaiUiban : K.M g
Tolna Fícht! 8 mr\'.(ryw &#8212; DnnaíBldvarott Lak4&#171;
&#8212; 8&#171;eot-GjrOr|fjön: Nnlhig &#8212; AM L&#171;dTao Kiaa *
Rftbonrxon Mim..a fv&xymz-Tf-nx araknál.
nyouutott a kúdó Uptaltjdonos Wajdits József gyorsaajtóián,

Insert failed. Could not insert session data.