Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
473.77 KB
2006-06-07 11:19:36
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
601
2293
Rövid leírás | Teljes leírás (64.93 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. december 25. 103. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

5AGY-KA STZ8A, 1879. deciejnber 35-én.
1O3-1H:
TtiennyalejutdUc érfolrm.

EMtatMér: 19 &#8222;fa. 4n&#171; .&#9632;<*-(
IB&#171;&#171; k&#171;.i.&#8222;..r.k &#8226; &#8226;&#8226;arkaartgkta.
kiadóból bermvatr*
münntik:
&#9632;A0T-IANIZ8*
WlutktMz.
Birnntatln taraiak. e&#171;&k iiojart mnnkarfr-ukbil
( buiboi patiuorbu
r( naaodnor 6 t niotlas
toTábbi torírt 6 ki.
NY1LTTÍBBER &#8226;rcrakiat 10 kr*rt fi-
&#171;taek fel. || Kineittri illeték minden
Jerre* birietMrt k&#171;lS-30 kt &#171;wt-&#171;
ALAI KÖZLÖNY
Hljetmk.
előbb:
.ZAIiA-SOMOQTI KOZLON
N.-Kanlmvár&#171;&#171; kelThaUaáfásak, ^.-kuizsai Sok. tuzoltó-egrlet*, a ^.-kaaiztai kenskeal&#171;lmi i Ijartamk*, ,L-kaBÍxul takarékp&#171;mztár&#171;, a .lalaaegjei álUlánot tuitétfw &#171;l&#171;t&#171;, > ,n.-k&#171;Bi&#187;&#171;&#187;l tl&#187;í<<í-B&#171;v&#171;l6 &#187;m-&#171;ai&#171;t&#171;, a .nopronl kerMk&#171;d&#171;lail &#8226; iparkamara B.-kaaiz&#171;ai UlTiluitaOar** &#8226; tík&#187; &#171;&#171;&#171;yel &#171;&#171; "*ro&#171;l eíje.aiet UTSUIM &#171;rte&#171;it&#171;j&#171;.
Ueteuklut kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjeleuó vegyes tartalmú lap.
Előfizetési felhívás
a
, Zalai Közlöny"
1880 dik évi 19-dik folyamára.
Daczára az idő mostohaságának, egy jobb jövó reményében folytatólagosan ki-adom az általam alapított, s nem csekély áldozattal fenntartott s 19-dik évfolya-mába lépő .Zalai Közlönyt * hasonló alakban s független szellemben szerkesz-tetten.
A megye minden részében van e lapnak önzetlen munkatársa és azért min-den nevezetesebb mozzanat gyorsan és hitelesen közöltetik s minden más helyi lapot jelentékenyen megelőz azáltal, hogy hetenkint kétszer adatik ki, mi a hirde-tésekre nézve is sokkal előnyösebb és méltán figyelembe vehető.
Bizva tehát a mélyen tisztelt kö-zönség hazafias érzületébe, törekvésemben lelkes pártolásával fog továbbra is buz-dítani s csüggedést nem ismerve, tömeges részvétével, szellemi és anyagi pártfogá-sával lelkesíteni.
EtífeetMt ár:
1880. január&#8212;márt. évnegyedre 2 frt
, január &#8212; június félévre 4 frt.
, január &#8212;decz. egész évre 8 frt.
Az előfizetések idejekorán való meg-tételét kérem, miután feles példányokat nem nyomatok. A vidéki előfizetések esz-közlése legczélszerübb postai utalványon, melyek egyenesen hozzám intézendók.
WAJDITS JÓZSEF
kiadó l&ptul&juono* konyTkere&#187;k&#187;dés&#171;
Karácseny napján. I
1879. dociembnr 25 I
A vallásfelekezetek küiönfélesége sze-rint egymástól többé kevésbé eltérő, kü-lönböző szertartások között az egész ke-resztény világ Jézusnak az emberiséget megváltó isten embernek születését ünnepli e napon; igen, -- ünnep van ma az egész keresztény világon.
Ki a romlott erkölcsökben elfajult emberidet, ki a szellemi sötétségben tévelygő népeket és nemzeteket az isteni hit, remény, felebaráti szeretet, béke és szabadság égi malasztjában részelteté, fel-szabaditá. átalakitá, megválta, &#8212; e napon jött a világra.
Oly magasztos, szív- és lélekemelő ünnep ez, mely megérdemli, hogy a tem-plom falain kívül, általunk is, e helyen is megtartassák.
Hát eljöttél hozzánk ismét, mint minden évben szoktál, te nyájas arczn gyermekbarát s annyi ártatlan s Csendes öröm előidézője, okozója: kedves .kriszt-kindli; a gyermeksereg nevében, kik ka-czagó zsivajjal állják most körül az oltárrá decorált asztalt, melynek közepén viasz gyertyáktól, színes szalagoktól, tarka ké pektól és aranyos dióktól megrakva áll mint a minden ridegséggel daczoló s örökké eleven reménység jelképe, az ün-nepi fényű, &#8212; légy üdvözölve általunk!
Hanem bu fogja el keblünket annak tudatán, annak láttán, hogy a .családok ünnepe* &#8212; mint egy költőnk nevezi &#8212; sok év óta s kivált az idén csupán # gyer-mekek ünnepe, öröme; mert &#8212; nézzük csak! mig a nevető szemű kis lányka s az örömükben nagyokat ugró fiuk zajongva tánczolják körül a családi asztalt: a szoba hátterében a szülök néma sóhajok, és egy-egy elnyomott kőny kiséretébeo gon-dolnak rá, hogy mire nőnek fel ezen örö-mükben ficzkándozó, vidám gyermekek, kik nem is sejtik: mily meddő, bizonyta-lan és Eomor világ környezi az ő öntu-datlan, ártatlan boldogságukat!... hja, nehéz ám ott és akkor, nyájas, vidám arezot mutatni, hol és amikor homlokun-kon az élet gondja tanváz s váltainkat küzdelmek súlya nyomja!
Jól tudjuk mi, hogy az a köny, mely szemeidben szeretett honfitársunk e na pon reszket, nem az öröm fénylő gyön-gye, hanem a fájdalomnak, a szivet rágó. keblet emésztő bu és gondnak komoly ezé-gére, idómutatója.
&#8212; Nézzünk körül!
A haza harezot, a lét és nem lét harczát vívja.
Nagyjaink, mint oszlopai e hazának, mint kormányzói e népnek mindent el-követnek, hogy biztos révparthoz érhes-senek ama sajkával, &#8212; mely annyi mii- I lióval rajta &#8212; remény és aggály között | halad az élet veszélyes, viszontagságteljes oczeáaján ... s mégis... mégis &#8212; vajh ki tudná megmondani sikerülend-e meg-menteni e sajkát az elmerüléstöl s annyi milliót a vizbefulástól. .. Biz emberi erőt meghalandó munkásság, SZÍVÓS kitartás kell ahhoz!
&#8212; Pillantsunk be az egyes családok
szentélyébe! A nyomor, az ínség vagy
legalább is a szükölködés, a hiány ütötte
fel már-már állandónak mutatkozó sáto-
rát a legtöbb helyen; pedig az idén sok
termett mindenből és mindenütt, ki mond-
hatná, hogy az 1879. ínséges esztendő
vok, szánalomra gerjed lelkünk midőn
látjuk, hogy &#8222;őnzsirjába fullad a ma-
gyar," hogy mi ennek az oka s mi min-
denféle, nem e keretbe tartozik azt el-
mondanunk.
Minden jó érzésű honfi homlokán kedvetlenség, aggály, néma keserv ül.
Ily szórnom körülmények között mi-ként, mi módon vigasztaljunk téged tisz-telt olvasó, ki épen talán e czélból ve-szed magad elé a .Zalai Közlönyt?!*
Oh fordulj azon vallásos áhítat és ragaszkodással, mely tiszteletre méltó tu-lajdon dicsó őseinknek miudenha legbüsz-kébb ékessége vala, oh fordulj azon Is-tenhez, akit mi vallásos érzülettel Ma-gyarok Istenének nevezünk s a ki e mai napon kegyesen egy megváltót engede születni e világ számára, fordulj hozzá és kérd, hogy adjon erőt, a jelen bajok között kitartást s öntsön sziveinkbe re-ményt egy szebb, jobb, egy derültebb jövó iránt.
De emellett legyen benaed szent tö-retvég, erős akarat 8 szilárd jellem s ne
feledd, hogy gyáva kétségbeesés, meddő panaszhang nem ment meg.
Csüggedés helyett vigasztalódjál és lelj, találj nyugtot a jelen szomorú kö-rülmények között is a hit, remény, sze-retet hármas boldogító érzelmében ; ápold, szítsd kebledben a hazaszeretetet, nem-zeti szellem és hagyományos nemzeti be-csület, erkölcs és zengzetes magyar nyel-vünk iránti szeretet szent tüzet s akkor &#8212; hidd el &#8212; lesz még, ád a gondvi-selés, amint szívből kívánjuk s kérjük is: adjon az Isten az ideinél vidámabb ka-rácsonyi ünnepeket!
BÉKEFI ELEK.
A katonabeszállásolás é§ a pótadó.
Az 1879. évi 36. és 37-ik törvény-nek mig egyfelől a katona beszállásolást tárgyazzák, akkor azoknak elhelyezése folytán beált terhek megosztását is rend-szeresitik.
Az innét eredő kötelezettségnél fogva Zalamegye törvényhatósága, hogy egyrészt a törvény végrehajtását foganatosíthassa, más részt a katona beszállásolás folytán érdekelt községeket a törvény keretében kártalanítsa saját kebeléMl\\8v&#187;stics Benó megyei alispán elnöklete alatt kiküldött Glavina Lajos, Novak Ferencz, Horváth Mór, Tersanczky Lajos, Bogyay Máté, Szalacsy Farkas, Talabér Zsigmond, Her-telendy Béla, Babórhay György, Plosszer Ignácz b. tagok, és Svastics Károly jbiró urak kiküldetésével f. évi decz. 15-én Nagy-Kanizsán mint a beszállásolás fő helyén kiküldetésükhöz képest az értekez-letet megtartották, hol is a következők-ben történt megállapodás.
Mindenek előtt abban állapodtak meg, hogy Zalamegye törvényhatósága a kato-naság elhelyezésére szükséges laktanyák felépítését saját körében eszközölni nem fogja, e helyett azonban egy a megye összes adót fizető polgáraira pótadónak kivetését hozza javaslatba, mely pótadó-ból azon községek, melyek a katona be-szállásolást teljesitik kártalanittatni fog-nak, még pedig minden brszálHsolt le-gény után 12 krkau, minden ló után 6 krban. &#8212;
Ezeknél fogva azon községek, me-lyek a beszállásolási rayonba osztvák az 1879. évi 37-ik törvény 3-ik §-a alapján ha a hivatkozott évi 36-ik törvényben megállapított beszallásoiási illetéket élvezni óhajtják s egyes polgárait a beszálláso-lás terhe alul feloldani akarják a lakta-nya építésre vannak utalva.
Tekintettel az iránt, mikép a katona beszállásolási törvény intentiója oda van irányulva, hogy a megye lakossága ezen a katona beszállásolás kötelességei fedezé-sében tul ne terheltessék, miután azon-ban azon községek, melyek a laktanya épí-tésére utalvák szinte e megye keretébe tartozók, lehetlen, hogy a megye törvény-hatósága ezek érdekét alá rendelje a köz-érdeknek s ezek tul terheltetését enged-hesse, az volna tehát kívánatos, mikép a laktanyák felépítését mint ezt a szomszéd
megyék törvényhatósága is foganatosítja saját hatáskörében foganatosítsa, mert ez alapon a terhek megoszolvák egyesített erővel e nagy vállalat keresztülvitele lé-tesíthető volna.
Ennyit kívántunk a tisztelt olvasó közönség tudomására hozni, megemlítve azt, hogy ezen terhek pótlásából, mig a ház adó minden forintjára 6*/,, kr addig a többi egyenes adóra 5 kr. pótadó esik.
[A régészetről.
Feloli-uu Dr. Uff Vllatt > ,Tinm&#187;-K5r&#187;-l&#187;&#187; Nagr-Kanina, deci. 7. 1879.
(Folytatás.)
Különben ez érdemben az utolsó év-tizedek óta az állapotok sem olyan szo-morúak már, mint voltak azelőtt. Hazánk több vidékén keletkeztek egyletek, melyek a nemzeti emlékek felkutatását ég fen-tartását tűzték ki czélul maguknak, és igy hármas irányban működnek, u. m. élénken mozdítják elő az általános és kü-lönleges történelmi tanulmányokat; meg-őrzik, fentartják és ha kell, gyűjtik a régiségeket és azokból czélszerüen rende-zett tárlatokat, muzeumokat, régiségtára-kat alkotnak; végre a buvárlat eredmé-nyét hasznos és népiesen oktató mun-kákban, évkönyvekben, évi jelentésekben bocsátják közre.
körretlen mukö-kihatnak a nagy felvilágosodottsá-
Ez ezen egyletek dése. Közvetve azonban közönségre, terjesztik a got, eloszlatják az itt is ott is még a pép között uralkodó balvéleményt vagy egy-egy régiséghez csatolt babonát, a régiség-tárak nyilvánosba tétele által esthetikai-lag nevelik a népet, tanítják a jó ízlést és a mi a legfőbb, ébresztik és élesztik a nép gyermekében a múlt iránti kegye-letet és tiszteletet, felkölti k benne a jövő iránti bizalmat, kivetkőztetik lassankint azon durva vandalismusból, melyet eddig a régi emlékek iránt tanúsított, érdekelt-séget gerjesztenek benne a tudomány iránt és vágyat, azt, ha még oly csekélységgel is, előmozdítani. De a régiségtárak köz-vetett haszna itt még nem állapodik meg. Ki tagadhatná meg tőlük, hogy az iparra rendkívüli jótékony befolyást gyakorolnak ? Elvitázhatlan tény, hogy az ó-, de még a középkorban a kézműipar még nem Tolt elválasztva a művészettől, mint ezt nap-jainkban oly sajnosán vagyunk kénytele-nek észlelni. A régiek azt tartották, hogy a hasznos dolgot is lehet szépen kiállí-tani, és a szerint tettek is. Innen van azután, hogy sokszor még a legjelenték-telenebb régiség, a legközönségesebb an-tik házieszköz is magán hordja a szép^ ség bélyegét, hogy rendszerint vagy a szép mathematikai méreteket, vagy a axer-ves világból vett ízléses díszt mutatja. A A szép iránt fogékony iparosban az ily régiségtárak gyakori szemlélgetése, beható vizsgálása által fejlődik, tisztul az alak-érzet, uj eszmék támadnak benne és az ösztön, ezeket gyakorlatilag is kivinni. És ha az ipar terén, mai napság, némi haladást látunk, az legnagyobb részt a régiek utánzásából támadt uj alakitások

ZALAI KÖZLÖNY.
TIZENNYOLCZADIX ÉVFOLYAM.
Mk, a régiségtirak és az ezek nyomán létrejött iparműkiállitások szorgalmas ta-nulmányozásának köszönhető.
Mindezekből láthatja a t. hallgató-ság, hogy a régészet, valamint egyfelől az elront tudománynak, a történetnek tesz megbecsülhetetlen szolgálatot, másfelől mé-lyen belevág a közönséges életbe is, hogy tehát az igazán a közművelődés egy nem megvetendő tényezője.
Végül engedje meg a L hallgató-sag, hogy a vidéki régészeti egyletekről különlegesen még egyet mást elmond-hassak.
Kétségbevonhatlan tény, hogy a&#163; ily egyletek szervelése, kivált a vidéki mn-zenmok felállítása körül a fentebb jelzett indokok mellett még azon jogosalt helyi pttriotismus követelménye is közreműkö-dött, hogy nem szabad a vidéket a fő-varos kedvéért minden nevezetességétől megfosztani, továbbá az is, hogy a lele-tek kétszeres érdekkel bírnak, ha vagy lelhelyfikön vagy annak vidékén gyüjtet-nek össze és állíttatnak ki, t. i. az ál-talános mellett még helyi érdekkel is. Ezen decentralisatio, mely különben a ma-gyar nemzeti múzeumnak nem volt ártal-mára, az általános hnmanismust pedig nagyban előmozdította, az utolsó évtized-ben hazánk több vidékén sikeresen véte-tett foganatba.
Ámde az ilyen decentralisátiónak is megvannak határai, hacsak általános szét-zülléssé nem akar fajulni. Kérdem önö-ket, t. hallgatóim, mi lenne abból, ha minden város, minden megye külön ré-gészeti egyletet alakítani, külön muze-umot főntartani akarna? Lenne bizony mindenütt valami, ami épen szétdarabolt-sága miatt tudományos értékre nem tart-hatna igényt, szerves egész pedig sehol. A ki, mint én, tapasztalta, mennyi után-járásba, mennyi fáradságba kerül annyi apróságot összegyűjteni, a mennyi csak egy bizonyos irány, bizonyos tárgyra nézve közelíti meg az egész színezetét, az könnyen be fogja látni azt is, hogy az ilyen kisszerű muzeumok csak ideig óráig élhetnek, vagyis addig, a meddig akad valaki, ki privát passióból gyűjt szá-mukra. Azután az anyaggyűjtés maga nem teszi ki, az anyagot tudományosan fel is kell dolgozni és pedig ugy, hogy a nagy közönség is okuljon belőle. Tudvalevő dolog, hogy az egyleti élet mindig pénz-áldozatul jár. Ha az egyleti tagok ta-pasztalni fogják, hogy az egylet műkö-désének közhasznú kifejezése nincs, hogy t régiségtár gyarapodása a tüzes kezdet után lelohad, hogy se tőled se hozzád nem mehet, ilmegy a kedvök a további áldo-zatoktól és az űgy is elalszik örökre, a jóakarat is kárba vész.
Ha van egy vidéknek régészeti köz-pontja, melynek talaja már maga is Mven szolgáltatja a régiségeket, ha a vi-dék hajdani története ezen központtal el-választhatlanul van összekapcsolva, mint pl. Felső-Pannoniá, tehát hazánk dnnnán-tuli réize egész a Száváig, Saváriával egykori fővárosával, ha ezen a közpon-ton már létezik egy említésre méltó mú-zeum és? léteznek, miut a hogy yalóban léteznek is mindazon elófőltéwlek, melyek a nuzeum kihatását a közművelődés elő-mozdítására lehetővé teszik: ugy szerény véleményem szerint a vidék csak erkölcsi kötelességet teljesít, ha a localis patrio-tigmnsát, az önszeretetet a magasztosabb czél elérése tekintetéből félreteszi, ezál-tal az erők haszontalan elpazarlásának, elforgácsolásánsk elejét veszi és vállve-tett szellemi munkával s anyagi támoga-tattál ezen vidéki központ régészeti mű-ködéséhez csatlakozik, annak múzeumát, mint édes magáét gyarapítja, mert soha sem szabad szem elől téveszteni, hogy a gyűjtemények becse és értéke legkivált azok tömegességétől függ; &#8212; föntartváo magának azon jogot, hogy a központi mu-
zeum keretében vidéki igényei szemmel tartassanak, a mi különben egy jól ren dezett múzeumnál amúgy is magától ér-tetődő dolog.
T. hallgatóság! Befejezem felolva-sásomat. Ha sikerűit önöket a régészet mibenlétéről általánosan, a honi régészet-ről pedig, különösen a mint ez a vidé-ken nyilvánul, felvilágosíthatni, czélomat elértem. Köszönöm a türelmet, melylyel engem végighallgatni szíveskedtek.
Tekintetes szerkesztő or!
A 97-ik ssámu .Zalai Közlöny" ben foglalt következő sorok feltűntek:
.Sajátaágotnak tetetik nekünk, hogy Zala-Szent Gróthon a heti vásárok vasárnapon tartatnak. &#8212; Ez ellen sem egyházi, sem világi inteskedések nem történnek."
Felvilágosítással kívánok azoknak ásol-gálni, kik sajátságosnak utálják, hogy a az.-gróthi heti vásárok vaaárnapon tarutaak.
E*1 nnfll felkérem tekintetes sterketstő urat, szíveskedjék következő válaszomat köze-lebbi lapjában felvenni.
Szent-Gróth mezővárosnak ayolct orati-goa vására van,királyi engedélylyel de heti vá-sára nem volt. &#8212; 1833 ik évben, ámbár már több éven át mint arodaluii főtiszt a hasounevü orodalnm felügyeletem alá tartozott, valóságos lakosa lettem, 1834-ben az akkori araaágomnak mgos özvegy Batthyányi Jánoané szül. Her-benatein Antónia grófné astsonyeágoek felter jesitém kérésemet, miszerint kegyeskedjék a mezőváros számára egy tarUndó heti váaárra a királyi engedélyt megszeretni, mire azon óha-jom indított, hogy legyen a mező városnak magának a piacáról némely jövedelme. &#8212; A mgos grófné helyesitette ia felterjesztésemet és ki is eszközölte s királyi engedélyt, melylyl is a nevezett mezővárost megajándékoiU.
A heti váaár megUrtasi napját sserdai napra tüatük ki, de minthogy ennek egy éven sikere nem volt, a helybeoi plébános ur bele-egyezésével, a városi elöljáróság est vasárnapra tette át oly feltétellel, hogy caak reggel 10 óráig legyen szabad az adás s vevés, a Ur-tandó itteni szolgálat alatt mind a boltok zárva legyenek, mind pedig a piaczun a nyilvános áruláa is tiltva legyen, &#8212; melyről szintén a t. járás ssolgsbirói hivatalnak a kellő jelentét tétetvén, helybenbagyatott.
A mint a Közlönyből értesítve lettem, a várat negyven évi szokását jelenleg ia meg-tartja.
Hogy kezdetbrn f&#187;.lvett szabályról a vá-ros elöljárósága eltért, oka, hogy a nagyon ki-terjedett farából vaaárnapon UrUndó isteni szolgálathoz a nép tömegesen jelenik, de még s vidékből ia gyümölcsöt, majorságot a más egyéb élelmiszereket tgabonát igen igen ritkán) hoznak áruláa végett a pisezra, amint is vi-szont maguk sxámára a boltokban vásárolnak, &#8212; nem találom oly sajátságos feltűnőnek, hogy épen a szent-gróthi kis heti vásár mi ok-ból oly sajátságos lett most egytterre, midőn nagyobb városokban ia vasárnapokban szintén formális vásárokat larunak.
TÁRNOK ALAJOS.
JegysőkSnyv,
mely Jelvétetett a .Zalám. Ált. Tanító-testület\' küzp. választmányának 1879. nov 9-én Keszthelyen tartott rendes havi
ülésén. Jelen voltak :
Holcimann Feraoci, Haschpel Jónef , Újlakv Mátyás, Bíró Jóatef, Pslti Pál. Klúg József, B-lioyi Tivadar, Fried Ignáti, Linter János, Kolaakárg József. Ertl Károly ; elnfik Csathó Alajos.
&#8226; . T&#187;rgy:
1. A mait havi ülés jegyzőkönyve olvas
Utváa fel, hitelesíttetett
2. ElnSk jelenti, hogy azon bitottaigot,
melyet mait havi ülésünk kinevetett, egybe-
hivl&#187; ét at elnökéül Biró" Józsefet választott*.
Bíró J. asoobao kijelentette, hogy a bizottság-
nak esés megtistteiő nyilvánítása, mert
a biapttság nem kellő számban jelest meg,
csak ideiglenea minőségűnek tekintendő és ily
értelombea fogsdj* el as elnökséget is; kéri
tehát elnök Biró Józsefet, mint bizo\'tság elüöM
két, adja elo ason határosatokat, melyedet a j
bizottság at ülés elé akar terjessteni.
Bíró Jónef mindenek előtt felkéri akösp. válsaitmáiiyi tagokat, hogy birnak-ehatárosott tadomással arról, vájjon a &#8222;Zalám, tani tó as géiyezéai-alapja" tényleg létesett-e? melynek léteséséről asért is kivan tudomást szerezni, mert as elnökség a hisottsági ülésen egy nyom-tatványt matatott be, o<ilv ,A Zalám. Tanitó-
segély-egyletnek alapasabályai\' t tartalmazza, s mely 1S71 ben 20980. ta. alatt mijlsteri jó-váhagyáaaal láttatott el. Hs pedig as ügyre vonatkozólag jelen alkalommal kelló felvilá-gosítást nem kaphat, agy a központi válaazt-máoy &#8226;&#8226; elnökség ntján oly egyént kérjen fel , . ki az előbb emiitett segély-egylet életbe lé-péséről ét annak működéséről réssletes felvi-lágosítást adhat.
Az elnökség által ea ügyben kibooaájtandó sorokba a kővetkeső kérdésekot kéri felvétetni: létetelt-6 eaen egylet? folyt-e be valami? ki volt a veselője ? hol lehetne eteknek nyomára jutni ?
Továbbá kereste föl at elnökség a Kolozs-Doboka megyei tanító teatületet, hogy segély-egyletének alapaaabályát egy pldban teslüle tünk taámára megküldeni szíveskedjék
Bíró Jőuefnek előterjesztéseit at ülés el fogadja és átoknak kivitelével megbista as el-nökséget azon odaadással, hogy a .Zalám tanítóié segélyesési-alapja" érdekében Haj-galó Sándor, volt testületi &#171;loökh>t fordaljon ét\'a Koloss-Doboka megyei tanítótestület se-gélyegyletének alapszabályain kívül még a badspeati unitok segély tő egyletének alapesa-bályait ia ee*r&#171;sse meg.
3. Belányi Tivadar elfoglalttága miatt
beadja lemondását a mait ülésben ráruházott
bitutltági tagságról.
Lemondáaa nem fogattatott el. .
4. At elnökség a pactai járati kör mega-
lakitáta végett bitalmi sorokat küldött Fried-
rich Ferenci sala-att. mihályi köxaégi Unitó-
nak, mely alkalommal könnyítésül nevezettnek
megküldötte a pacaai kbzigaitgatáai járásban
levő ston kösségek neveit is, s melyekben köa-
tégi és felekeseti népiekulák vannak.
Helyeteltetett.
5. Elnök a járáni köröknek a tMtület
tiattviselói ét tagjai névsorát, valamint a mull
ülésről felvett jkv. oly kivonatát, tneiy a jkn.
rökpok kütvetlenül érdekli megküldiille ; tudn
máfiiil vétetik.
6. Köttndomátul van, hogy t^etülntüok
f. é. Upolcsti közgyűlésén elhatárolta, hogy a
nyugdijbefizetóket feltüntető iveknek a magas
ministerium által valú miolJbbi kibocsátását
és késhet stolgáltatását kérelmezi, s es mégis
történt, a toroogymegyei tanitó egyletnek agy-
mond ftlnök kösel multbin tartott közgyűlésén
felolvastatott a nm. vallás és kösokutásüpyi m.
kir minister urnák f. é. aag. 16-in \'A*X)02 ss.
&#171;, a aomogymegyei tanitó-egyletssámára lékül-
kött aton iraU, melyben kötöltetik, hogy .a
tanítók réméről ax orstágot nyugdijintéteire
teljtaitett befixtésekrA! fddi; a konég hivata-
los nyugtája érvény nyel bírónak fogadtatott el,
jövőre asoaban mdr történt iutéikedéa, hogy a
ttemélyet brBietésekről szóló külön .Igaioló
ivek. adatsaoak a Unitóknak.
A magas minítteriamnak esen intézke-dését örömmel fogadja a válasstmány és Biró Jótsefnek indítványára a tanfelügyelőség utján kéri a rm. minitler urat, hogy a nyugdíjinté-zet állásáról a képviselőhál elé, évenkint ter-jesztendő jelentétét t megyei tanitó- testületek nek is kegyeskedjék anaak idejében megkül-deni. &#8212;
7. Olvartatik a a -kauisstj jkörnek at 1879. jnl. 31-én Kaczorlakou Urtott gyűlésé-ről felve\'.t s ai elnökséghez bekü Idött jköve és a korelnökének 37. sz. átirata.
A válaszlmáay elismerését nyilvánítja a jkörnek, a kebelében tanunitott batgó műkö-désért, melyet a jelsn jkv. is bisonyit.
A jkv. 5. pontjában a hátralékoaak irá-nyában kimondott eljárásit a korn-k, at ülét álulában helyesli éa bissi, hogy jövőbon a hátralékosok száma mindinkább kevesebb less, ha minden néptanító meggyőződik a Untestü-let magasztos és üdvös czeljai felöl, melyek-nek elérésére a választmánynak ssivén fekszik és ü.indeo igyekezetét arra fordítani legfőbb törekvő*;.
A jkv. pártoló tagokat is említ, melyre nécve a választmány szeretné, ki ajárási körök (a mennyiben ilyen tagjaik volnának) as esek után befolyó dijakat teljesen benolgálutnák ez id<^ szerint a testületi elnökMi;bet a leendő segély-rgylet alapja gyarapítására, s ily tagok gyűjtése körül még nagyobb tevékenytéget fejtenének ki.
A jkör elnökének jó kivánttai és elisme-rései nyilatkosaucsak buzditólag hat a választ raányra a megkezdett alapon való tovább ha-ladásban.
8. Bánfy Alajos sümegh-jköri elnöknek 18. sz. iratát matatja be elnök, melyből neve-tett jkőri elnöknok testületünk iránti nemet cselekedetéről saereshnt tudomáat at ülés.
Asümeghi közigasgaUui járásban ugyania csak két a esab rendeki és mihálytai község-ben van icősségi népiskola, éa mégis jkör nem-csak fenn áll, hanem munkán nésit fejt ki testületünk folvirágsáaa körül. 8 hogy kebe\'é ben asép asáan tagokat ttamlaJhaasoa, jelenlegi elnöke hat aláírási ivet bocsátott ki t körjegy-zői kerületek szerint, a mely jvekea s feleketeti
DECZEMBEB 35 &#171;* B79.
UaitÁ)r nem kis Mámban névaláírásukkal ma-
gukat i tagdíjnak pontot lefizetése mellett 3
évre kötelezték, hogy a jkőrnek Ugjai leendő-
nek. És a jkör elnöke a befisetendő összeg \'/,-
dának a tantestületi penatarba szolgáltatását
kétségei igéri. Í
Ily tettek önmagukban birjáí. lagszebk j
jataimuktt. \'f
9. A MMiogy megyei Uniti-agy létnek a tanitó-testületek hátit köre tárgyában tett in-dítványára nésve elnök alt a kérdést intézi az üléshez, mily irányban óhajt ez ügyben lépé-seket tenni?
Az indítványhoz többen hozzászóltak, de fontossága miatt hoassabb easmecsere után sem történt végleges meg^llapodta, melynek boza Ula előtt a választmányi tagok beható tanai mánya tárgyává fogják azt toDni.
10 Kessthely-jköri elnök 83 tz. átiratá-ban közli,hogy a testület aegélyegylete ügyét a jkör magáévá tette s egyhangúlag elhatarosu, hogy a kör részére tett, valamint a jövőben teendő adományok a kör alapító és pártoló tagjai után, (ha il yenek létezni fognaa*) befo-lyó öatteg a segély-egyleti pénztárba a kótp. elnökség utján betzolgáltassék.
Felhívja as elnökséget, hogy a körnél letéteményezett 10 frtnyi adomány t a segély-egylet alapja javára felveheti, fenntartván a kór 1879. &#187;kt 29-én tartott közgyűlés jevé-nek 15-dik pontjában erre vonaikoaó határo-zatát. &#8212;
Ugyanassn iratban 2 drb könyvet 3 frt
folyó árban a tanYestület elnökének rendílke- j
sésére bocsát. :
As ülés a jkörnek a segely-efrylst érde-kében tett kezdeményezését örömmel voszi tu-domásai ét elhatározza, hogy minden, e czél-ból beküldendő ötaaeget addig, mig a srgély-egylet valóban létesni fog Csennek pénttárnokaav loaz, a Untestuleti elnök érkezéskor mindjárt a stilamegyei ált. un testület nevére Ukarékpént-.tárba testi é&#187; a betéti könyveoakét pedig őri-zete alá helyeti.
Ha azonban a segély-egyletet t választ-mánynak működése alatt életbe léptetni nem sikerülne, ugy há^om éy letelte után midőn a válasstmány működéséről a teelületi közgyű-lésnek basáimul, at illető járat! kórok a segély-egylet javára általuk b?fivetendA egész összeget ét ennek kamatjaival szabadon rendelkezhet-nek. &#8212;
A jkör álul felajánlott 2 drb. könyv a mennyibea arra a kösp. elnökségnek sttiksége van, köasönettel fogadtatik.
1 1. Elnök felemlíti, hogy a megyei tan-felilsryelősé,; sznpt. 27-én 1206. sz. slatt ludi-sitá, mhterint a hoatá feterjesztés végett bekül-dött módosított alapszabályokhoz, a régit it kell mellékelni.
Kötelességének UrtoiU tehát a jóváha-gyási ráradékkal ellátott eredeti alapszabá-lyoknak azon példányát, melyet annak idejé-ben a magas minisztérium a testületnek vissza* küldött, folkitreeni. Nem találván pedig ail ai elnökség irattárában, érdekelt kózegekht>a for-dult annak kéihesjatáeát kiessközlendő. De fajdalommal kell jelentenie, hogy fáradozásá-nak mind ez ideig nincsen eredménye, bár el-járata annyira előre haladott, bogy nem ém magát jogosítva annak magán utón való to-vábbi keresésére.
Sajnálatát fejezi ki az ülés as eredeti alapszabálynak at elnökségnél nemléte fölött és egyelőre a lapokban felhívja az ügy iránt érdeklőket, hogy erre vonatkozó nyilatkozása ikat közöljék sz elnökséggel.
12 Krób Pál megyei tanfelügyelő urnák okt. 17 én 1330. az. a. k. irau olvastatott fal, mely mellett Zalám, területén levő azon közsé-gek neveit, melyekben községi népiskolák vsa-* nak küldötte meg.
As iratból kitűnik , hogy Untelügyeló " a módosított alapszabályunkat a kőtök tatán miniazteriumhoz pártolólag terj*stetto föl.
As érkesett köztégek névsorát, mint ál-
landót, a válasstmáiy nagyobb sikerrel alkal-
matutja, mint a Unitok névsorát. A tanfttt .
gyeló urnák mindasun kézséget tetteiért, melye-
ket alig pár hó befolyása slatt testületink
érdekében véghesvitt, jkfinyvileg köstönstet
szavaz. \\
13. Elnök indítványára felkéretik a me-gyei tanfelügyelóség, hogy a legközelebb 1890. angusztas havában Keszthelyen UrUndó k&a-gyülésünkön, megyéuk népoktatási állapotára! , felolvasást tarUni szíveskedjék.
A leiolvasás csak emelni togja a tettt létünk iránti figyelmet és sok tanulságot tdtto ktt meríthet abból a néptanító <*&#9632;
U. At alsó lendvai jkor 1879. nov. 6 ás Alsó Lendván tartotu aUkuó gyűlését, mely-ről egy, az elnökségi irattárban levő jkv. tanús-kodik, az elnökség pedig ugy értesült, hogy át aUxWendvai járásban jelenleg ninct jk* ; &#9632;&#8226;". ér*, is határozottá emeltetett, bogy Oózon Inw* Sz-György völgyi unitot, mint aa aW-l"""1 jkörnek akkori elnökét kérje fel &#187;&#187; &#8226;\'&#9632;" \', kellő felvilágoaiUs stives megtételére.
TIZEXNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
DECZEMBER 25-ém 1879



, 15. A Upolczai járási körnutgalakitásá-val Ferk Miklós gazd. felső1 népiskola igazga-tója bizatik meg aa elnökség által. Kmf.
CSATHO ALAJOS m. k.
UalOleti elnök.
VÖRÖSS JÁNOS m. k.
testületi 1! jagrzB.
UJLAKY MÁTYÁS m. k. HAÍ.CHPEL JÓZSEF m. k.
A Eala-szem-grótlii ag. ev. Imaház és Iskola
felszentelése alkalmával mondott szeatbeszédek:
IL DÜBOVAY BÉLA zala iatvándi eT.
lelkésztől. (Folyt.ti&#171;.)
2. Kitűzött czélja Jelé, amely cz& a lelkek tökéletesnél.
.Ái egész épület iiép renddal rakatván nevekedik, hogy legyen ai árnak Ment temp-loma.* &#8212;
Alapigéink eme Havaival as apostol egyeneaen rámutat szeretett hallgatóim azon csélra, mely minden templom építők és tem-plom látogatók elé kell, hogy kitflive legyen, a mi nem egyéb, mint a lélek tökéletesítése, még pedig olyan értelemben amint est a tem-plomaink Meglelkövéal választott üdvezitS Jézus kívánja emei utaiitást adva: .Legyetek tökéletesek, mint a ti mennyei atyátok as Isten is tökéletes." &#8212;
A lelki vagyis erkölcsi tökéletesedést meghagyó törvény magában gondoitatva ta-gadhatna] oly nehéz szereteti hallgatóim, hogy ast minden kívánalmaival betölteni &#8212; emberi termésaetünk gyarlóaága folytán &#8212; nem vagyunk képeaek. &#8212; Aionba* megszűnik ez reánk nésve képtelenség lenni asonnal, mi-helyt gondolkodó lelkünk világító fénye felfe-dezi előttünk ason igazságot, melyuerint maga a világ megváltó Jésus sem a tiszta hiány nél* kttli tökéletességet értette ama fentebbi utasí-tás kiadásakor, hanem csak a vágyat, a busgó törekvést, melytől ösztönóaötten a felséges Is-ten ujj* által elibénk kitűzött szent és nemes czélokat tehetségünk mértéke szerint a meny-nyire tolunk kitellik, elérni, vagy legalább is megközelíteni igyekszünk. Ugyanazért eme kö-telességet felállító törvény alól senki, de senki siucs as emberek között kivéve, mert Pál apostol szerint még annak is, aki magának ugy látszik, hogy áll, vigyázni kell, hogy el ne es-sék azt mondván : .nem hogy a c.zélt elértem volna, de törekednem kell &#187;nnak megközelí-tésére.\'
.Ismerd meg magadat" hangxik aff intés a régi világ egyik hírneves bölcsének Sokra-tesnek ajakáról, ki jól tudta, hogy az önvirs-gálatból származott önismeret képezi egyedüli alapteltételét minden emberi tSkéleieebülés-nek, ezen alapon juthatván oda, hol egyéni gyengeségeinket, hibáinkat fogyatkozásainkat tisztán meglátva, javulási szándékkal lépünk a haladáa zászló vivőinek dicső sorai közé.
Beismerem szeretett hallgatóim, oh mert a mindennapi tapasztalat kényszerít erre, hogy még így érteimesve is nagy és nehéz feladat ama fenntebbi utasítás szerint járni éltünk minden körülményei között mindaddig míg sa-játunk lenni meg nem szűnik az a velünk szü-letett természeti gyengeség, mely szerint ember társaink szemében a szálkát is meglátjuk, ma-gunkéban pedig a gerendát sem vesszük észre. De legyen bár ez így, töltse bár el őszinte fájdalommal tökéletesedni vágyó lelkemet eme gyengeségnek kinos érzete, mégsem mulaszt-hatom el e pillanatban ssivem, lelkem teljessé géből hálát adni azon gondviselő istenségn* k, ki &#8212; hogy az ő képére és hasonlatosságára te-remtett ember mint ilyen hozzá mind közelebb juthasson &#8212; nem felejtett el oly csákótokról gondoskodni, oly intézeteket alapítani, melyek segítsége áltsl az ember valóságos koronájává fejlődhetik ki az egész teremtett világnak!
Ilyen eszkötök az ő kijelentett szent akarata, a lelkiismeret és a teljes szent írás; ilyen intézetek: a családi életnek csendes bol-dogságot termő meleg tűzhelye, ilyenek az is-kolák és as urnák szent templomai. &#8212; Ily lel-ket tökéletesítő1 intézetnek nevesem én szeretett hallgatóim különösen a templomot, hova elhec-hatja világ fájdalmát a nagy tömeg által nem méltányolt, félrevetett érdem, itt megvonulhat az irigységtől üldözött szeuterény,saüsies ártat-lanság, itt anélkül,hogy kigunyoltatístél kellene félnie kiairbatja, kipanaszkodbatja szivkesorvét a családi élet boldog otthonából száműzött apát-ián anyátlan árva; itt beszélgethet Istennel szis, ki iskolai nevelés nélkül kénytelen végig futni as életnek sikamlós és tövises pályáját. A tezzv-plom as as egyedüli hely, hol minden rang és rendkulönbség félre tétetvén mindnyájan test-véreknek sEÓlitatunk, butditva, aerkentve oly erényes cselekedetek gyakorlására, melyek Is-tan és emberek elolt kedvességet eszközölnek \'számaikra. Itt nem kedvezünk a bűnnek rej* tőnek bár selyem, bibnr, bársony öltözet ali a kiemeljük, felmajfaazisljak az erényt, az erde-
met, habár koldna rongyok takarjak is ast; az itt kimondott igaz Ítélet ellen nincs felebbe zés, hamis tanuknak pedig is pénzért nem ada-tik itt igaaeág senkinek ! Itt az igének világító aaövétneke középen áll, hogy láthasson nála raisd az, ki ide jővén éhezi és axomjuhozsm az igazságot.
jaj aaért oh ezerszer jaj azoknak, kikhez még mai napság is eme jezuai dorgáláasal kell fordulnunk : &#8222;meg van írva az én házam imád-ságnak háza és ti azt latroknak barlangjokká váltói látjátok", kik a könnyen félrevesethető tanulatlan, kellőkép nem iakolásott ingatag jel-lemü nagy tömeg elől még a templomban is elzárjad mintegy véka alá rejtik az igének vi lágát s érthetetlen nyelven beszélve szemkáp-ráztató dolgok színhelyévé változtatják aa ár-nak szent hazait, melyek ily ntódon fenséges czéljukkal &#8212; a lelkek tökéletesítése cxéljával &#8212; ellenkezőleg majdnem egyedül csak a külső érzékek gyönyörködtetésére vannak kárhoz-tatva s lealacsonyítva.
Vajha, oh vajba ily asomora sor* ne lenne: osztályrésze e kisded templomnak soha, vajha ellenben magasztos rendeltetésének mindenkor megfelelve örömére, dicsőségére állana fenn Is-tennek s kire alapítva lőn as üdvestitö ur Jésos Krisztusnak és vajha aa itt hozzátok intézendő s telketek tökéletesítésére czélozó unitáa soha ne lenne kiálló szó a pusztában!! Igaz ugyan, hogy nem várhattok tőlünk, tanítóitoktól csen-gő-bongó, virágos kifejezésekkel felczifrizott világi bőloseséget, de hallhat\'ok tiszta, egyenes igazságokat, melyeket minden külső feuy és pompa nélkül evangeliumszerü. egyszerűségben hirdetünk, köveivéu ebben is a mi mesterünk-nek Jézus Krisztusnak szép példaját. Jöjjetek azért ide mindenkor lelki szükségtől indíttatva, jöjjetek tanulási szándékkal az igaz tudomány éhezésévet és ssomjuhozásávsl, hogy midAn as árnak szolgái hintegetik köstetek az igének magvait, a ti lelketek legyen hasonló a jó termő földhöz, mely minden viszontagságos időjárás mellett is megteremje a töké leteeedéenes:, a szellemi és anyaga haladásnak óhajtott édes gyümölcseit.
így asután biztosíthatlak benneteket ar-ról, hogy kedves temploma leszen Istennek e kiadod hajlék az idők végéig, mert így tehe-tetlen, hogy hiánjossék róla erre nézre a végső kellék, mely
3. a vaüásbeli sielid türelem, mint legszebb
ékesség.
&#8222;Kgyütt épüljetek a megvetett alapon, hogy istennek temploma lehessetek a szent lé lekben." Ekép szól alapigénk végpontjában a nagy apustól S7ent Pal, liogy értésére adja nem csak aa efusnsbeli gyülekezetnek, de egy-szer mindenkorra aa egens világnak, miszerint bármely téren, akármely ügyben a sikeres együtt müködhetéshezmegkivántatóeaeJid, bé-kés türelem termi meg ason kedves virágokat, melyekből a hív munkások a lelkes küzdők homlokára hervadhatatlan koszorút szo a mél-tányosság és as isteni végetlen kegyelem. (Vége köv.)
Helyi hírek.
&#8212; fíolfloq ünneplést kívánunk lapunk
tiastelt pártolóinak és kedves munkatársa-
inknak!
&#8212; A kaninaai dalárdának első nagyobb
fellépése &#8212; mióta njból szervezkedett &#8212; múlt
szombaton este tartatott meg díszes közönség
jelenlétében, Kaortzer Frigyes ur izlésteljes
szép termében. A programmszerü dsrabok sza-
batos előadása sajoa tapsokat aratott s többet
ismé<e!nii>k kellett. Dietrichstein Ilka
k. a. sengsetes, kellemes hangja büvölőlog ha-
tott s kiváló elismerést érdemel, hogy a leg-
újabb magyar dalokat &#8212; Nótás Kata színmű
ból &#8212; mutatta be. Ollop Imre ur jak, mint min-
dig, agy most is humorteljes előadáaa kedélyes,
vig hangulatot idézett elő. A fáradhatlan kar-
mesterek: Borecs Imre és Ollop Ernő arak ugy
a dalárda összes működő tagjai fogadják elis-
merésünket ! Hangverseny utáa táncs követke-
zett, mely a hajnali órákig fesztelen kedélyes-
seggel falyt Horváth & Orünbaum zenetársulat
kedvelt zenedarabjainak élénk előadása mel-
lett. A bevétel 180 frt volt.
&#8212; A nagyhanimaai társaskör 1879.
deczember hó 31-én saját helyiségeiben táncz-
ozal és tombolával egybekötött zártkörű Sylves-
ter-estélyt rendes. A meghívás másra át nem
ruházható éa a jegyváltás alkalmával elómu-
tatandó. Jegyek válthatók a társaskör helyi-
ségében deczember 31 én délután 3&#8212;6 óráig.
Belépti díj: Tagoknak egyéoenkint 1 frt,Nem-
tagoknak 1 frt 50 kr. ügy toatbalajegy ára 20
Kosésta 8 órakor. A tinta jövedelem a társas-
kör alapvagyona gyarapitaaára fordittatik.
&#8212; lelohxuáaok. A kereskedelmi if-
jak önképző köre által rendesett felolvasások
mindinkább nagyobb figyelmet gerjesztőnek,
mely csak dicséretére válik s tevékeny körnek.
Múlt vasárnap Hoffmann Mór irótársunk asa-
baios, helyezési átgondolt s vonó modorbaa
tartott előadást a kereskedelem és tudomány-ról, nem kevesb tetszést aratott az ifjú lelkü-letű ősz Lőivy Jósaef ur humorgazdag felolva-sása as uzsora és uzsorásokról. A zsúfolásig megtolt termekben pezsgő élet uralgott^zépeink ía nagy svammal jelentek meg.
&#8212; Megtekintettük Wogrinosics János
songorakésaitö urnái a Teleky-utcaai 41 az.
házban lévő uj zongorát, mely kereszt hurok kai
van készítve. E gyönyörű kiállítású kicsiny s
mégis erős, kellemes hangú zongora a legújabb
találmány s méltán figyelmet gerjeszt. Nave-
aett jeles zongora késsitO ur elismerést érdemel
hogy ezen amerikai kettős scáiával bíró zon-
gorát városunkba szállította. Ajánljuk magte-
kintését s bizonyára nemcsak ez, de több is el
fóg kelni vidékünkön.
&#8212; Újévi ajándék iparosainknak.
A fehérvári kiállításon nagy kanizsai iparosok
által elnyert érmek és emlékokminyok termé-
szeti valóságakban csak a napokban érkeztek
mag a hely béli általános ipartársulathos azon
felszólítással, hogy azokat illető tulajdonosaik
közt üonepélyeaen oaaza fel. Külön nagyobb
szerű ünnepélyt azen csélra rendezni viszonya-
ink kost nem mutatkozván lehetségesnek, fel-
használjuk a Polgári Egylet szíves előzékeny-
ségét, melynél fogva a kiosztás alkalmas helyi-
ségben kellő nyilvánossággal mehet véghez,
még pedig Karácsony másodnapján f. hó 26 áo
esti 6 órakor. Ugyanezen estén a polgári egy- I
let díszvacsorát rendez, melyen az érmek és l
okmányok tulajdonoaai, habár nem egyleti t
tagok is sziveeen láttatnak. (Egy teríték ára 1 \'
frt) A nagy.kanizsai áh. ipartársulat elnöksége.
&#8212; NyUatkOMOt. Több oldalról hamis
hirt vettünk arra uésve, mintha egy oly club-
bot akarnánk alakítani, melynek feladata lenne
a városi képviselőtestületben ellenaéket ké-
pezni, erről szó sincs; de igen is van alakulóban
egy oly kör, mely e lap munkatársait tömöríti s
nemes intentióból eszmecsere utján fog a tollal
harczolni, melyről egyébként bővebben is fo-
gunk nyilatkozni.

&#8212; Meghívó. Keszthelyen alakítandó
&#8222;önkéntes tusoltó-egylet\' alaptőkéje javára, a
folyó év Sylveater estéjén, Keszthelyen, as
.Amazon" szálloda nagytermében tánczkoszo-
rucaka rendestetik. Belépti díj 1 frt. &#8212; Csa-
ládjegy 3 frt. Kezdete 8 órakor.
&#8212; Tapolatáról írják, hogy a vaaut
kiépítése ügyében s napokban értékesíttet tar-
tottak ott as érdekeltek. A vidékiek ugy ase-
retoék, hogy a vasút Jánosházától Sumeghen
át Tapolciáig vezettetnék, Bazterházy Pál gr.
ellenben azt aa ajánlatot tette, hogy a vaspálya
Pápától Devecaeren át Tapolcaiig építtetik ki,
5 késs ingyen átengedni az erre szükséges te
rületet. E tárgyban megállapodás végett egy
12 tagú bizottság megy a jóvá héten Pápára
Enterházy grófhoz.
&#8212; Rövid hírek. Déván egy 116 éves
nőt temettek. &#8212; 4626 Ugy véd van Magyaror-
szágon. &#8212; Kralics Pénes honvéd ezredes meg-
halt. &#8212; Francziaországbsn 17 ezer irónő van
&#8212; A travniki kasaárnya leégett, a kár fél
miliő forint &#8212; Valéria fbgnőnek több magyar
könyv vétetett meg karácsonyi ajándékul. &#8212;
Egy pozsonyi hivatalnok nejével 6f&#187; éves há-
zassági ünnepélyét tartotta a napokban. &#8212; A
párisi .Hurcia-ünnepély" kévédbe sikerült. &#8212;
Bosnyák földön elhalt Trefort Ervin tetemei
Bpestre szállítanak. &#8212;
ki nyert?
Bécs, deca. 20 án: 24. 78. 16. 47. 37.
öracz, . . 57. 80. 75.58. 90.
Temesvár, . . 14, 62. 11. 27. 74.
Irodalom
(E rovat alatt zMfaztBtttt aranka Kan-Ka-nizsán Wajdit. Joasef k5avvkere*k&#171;M&#187;&#171; sltslzsef-rendelheti.)
&#8212; .Komuth\' oiiaft háti képes lapot fog \'
Brankovics Oyürgy szerkeszteni és Wodiasw
F. kiadni aj évtől kesdve. Ára egész évre 4 frt. -
&#8212; Somogyi Edt szerkesztése és Raut-
mann Frigyes kiadásában meglepően szép és t
tartalmas képes heti lap első száma jelent mag f
.Ország-világ" czimen. Czélja egy tókéletam I
eredeti magyar képes házi á> családi lapot ala- f
pitani. Ara a finom kiállitásu lapnak negyed-
évre 2.50 félévre 5 frt.Egész évre 10 frt. Egyes
tüzet ára 40 kr. Malagán ajánljuk.
Piaezl árak. f
100 kiloc. számítva.
Vsstartai : BaaalS.60-14-20 Bsaa 9-80-1090
Árpa B. 9 -. Zab 7.60&#8212; 7.60 Kukortczs 7S0-T.5a
SsfrssB.ua 13.90&#8212;14 50 Ros.lO-50.-tl--
Arp.8 80&#8212; 9.40Zab 7-70&#8212; 7 86 Knkoricia &#8226;&#8212;
Bvór: Basa 14 14.25. Soai 10 S5 &#8212;1040
Árpa 9.50&#8212;10.. Zab 7.40&#8212;7.65 Knkorieza 6 80&#8212; 7&#8212;
ttsszsslaaly: Baaa 13.80&#8212;13.sO goza 10.-l\'(r&#171;0
Arps 8. 8.40 Zab 7 7.40.Kakorkaa 6-40&#8212;&#187;&#171;0
PsssBma 13JO-1S7O R-&#171;i970&#8212;ló Árpa
7.70. 8. Zab 750&#8212;7.80 Knkoricaa SJO&#8212;7 tO
Béas : Bnza 14.90&#8212;14.95 Bosa 10.40&#8212;Í<W5
Árpa &#8212; .&#8212; Zab 790-7.95 Knkorícaa 8.9IV&#8212;
Slikssfakérvir: Busa 12 30&#8212; liSO Bozs 940 .
9-50 Árpa 7-60&#8212;8-&#8212; Zab 7 &#8212;. Knkortasa, <
&#9632;saáCS : Baza 12.80 .-. Boas 10.50 &#8212;Árpa *
870&#8212;.&#8212; Zab e.bO&#8212;.&#8212; Knkoricza S.70&#8212;
PáBS: Bnza 13 13 60 Rozi 860&#8212;9 50 Árpa
8 9-&#8212; Zab 6*0&#8212;71- Knk. 5-60&#8212;8.20.
Paplnieletek.
Dslben négj fel* msgv a vonat a a.-kanizsai
indóháznál. Septeban jS eg? otss és káros a tiszt-viielít: mikur m&#171;py az utolsó VOBSt?
Ax ntolio vonat indnláaát valamint On, agy en i&#171;m tadom. .
nokolt.
r képviselS s megve kikeraUtesérSI sas
Erre &#171;tv német kanati veadis; igr szólt. &#8212; Was tant dar H&#171;rr kikeriairsn T
&#8212; Ksria n.m irtl uoku mondani Sári aszú.
Kgytzer a láurát kadvesérsl találja. Bjk, ejk Uá
nyom, retteaet&#171;a, oaksd saeretfiil vaa.
&#8212; Hii.en édn ai;in, csak eij van, eaael
k&#171;TM*bb nem lakat, s te mondod, hon kevis aaai
árt meg. "
Cserkesztől üzenet.
3832. B. E ToljeiOlt. Az id5 némi változtatást
idézett &#171;I6.
3833. 8z. S. M-saiget K3&#8222;oo&#171; a magsaié-
kezinert Vajha jelen Ubstnék \'
&#8226;SM Oj. A. üjévr. 1.61Ó ksltemiart kSaao. nettel vettem Sajnálom, hot? nem ulálkuahattank.
3835. R. L. Sopron Tüzetesen fogunk m.j.
emlékezni róla.
3836. R Tszzprem. Csak később válaszol-
hatok.
3837. S. A. Budapest. KSnDnet, inteskaMnk.
8838. 0. Keastbelr. TárcsaroTataokst a eaik-
kek aokasáfa miatt n idei k&#171;t laámra alhajjní va-crnnk ktnvtalenek. ! &#171;n JA a bekUdott elmeratta-tás, csak tovább-tovább; mindig aalvea&#171;n látjuk Kint nincs baj, csak One várják.
J839 L. K Bodapm. Ea ido tájban lalnal-moióilnak a sserkssstSi teendfik. Levélirásra sasa jot időnk. Janoár vsgén &#8212; igán
8840 &#8222;KéeS eats" megzsmmizalt.
3*4 V &#8222;Gondolatim". Atkoiott roaaak . Bneti,-dsbb hang illik z nrájas mázsához.
3842. Eger. Sár a papírért.
3843. Fr T. Átadtok a kiadónak.
Felelős szerkesztő: BatOrfl LajOS.
n
TIZKMNTOLCZADIK ÉVFOLYAM
ALAI KÖZLÖNY
DECZEKBER 25-4&#171;\' Í879.

XX X
8 B K



Bécsi Wald8tein systemája szerint a távol-rövid- nem különben a gyengeszemünek lát-erejéhez szorosan illő szemüvegek nynjtatnak.
A szemüvegek és csiptetók különféle fog-
lalatban, nem kevésbé egyéb a Iátszerészetbe
vágó czikkek valamint javítások is jutányos
áron kaphatók <96&#171; 6-&#171;i
HELFI B.-nél N. Kanizsán a &#8222;KORONA* átellenében.
Zongora.
Egy Pikolo zongora (Stntzflügel) fekete kereszt hurokkal
amerikai dupla scálával egészen aj találmány, cs. kir. ki-
tüntetve megtekinthető, eladásra kiállítva 5 évi jótállással
és 1 évi hangolással eladandó. 970 2-2
Wogrincsics János
zongorakészitónél Teleki-oteza 41.
Van szerencsém tudtára adói a L hasi ganonjokaak, hogy eu
kisebb mennyiségben
diót, aaaalt tsilvát, Talamint boszniai, saerbiai és isufryar. to-vábbá Márai körtet igen jatánjoa áron eladok, én rnegrendelé-seknél nagyobb kényelemre bázboz szállítok.
Tiralelettel
(967 3-3) Kreisler Samu,
Dr. Pres&#187;burger-féle halban.

WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán
megjelent cs minden könyvkereAkedésbea kapható :
Halljak: a szép szót!
Szegényből lesz gazdag
&#9632;agyar felköszöntö ltoast) könyv, szerkesztették: Wajdita József ói Bátorfi Lajos. Harmadik javított és te-temesen bővített kiadás, mely kötött és kötetlen minden-nemű felkössöntést tartalmazrán, diszes kiállítása és tö-mött tartalma, ngy basznoz és mulattató voltánál fogva mindenkinek, de különösen az ifjnaág figyelmébe ajánl-ható 380 lapra terjed s diszez kiállítása. Az I-iő kiadás 1500 példány egy év alatt, a második 2000 példányban rövid idöa kait ej. mely eléggé bizonyítja e könyv életreralóságát. A ketaénykötésd könyvnek ára 1 frt. 80 kr &#8212; Tartalom kivonata Előszó Költemény. A tosszt eredete. A bazár a. DiszSnnepélynél. Diazebédnél Hölgyekre. Családi ünnepélyeknél. Keresztelőben Születésnapon. Névnapon. Eljegyzéskor. aCeoyegaébea. Baigtatáanál. Egyleti onuepélynél Yegyea koszöntések Oaszesen 243 felkMsöotést tartalmas.
, Kiért emeljük a pohárt!
zfagysr felköazönto ksoyv. Szerkesztette BajgatO Sándor. Ára díszes kemény kötésben csak 1 frt Esaa eredeti felköisöntéaeket tartalmazó kötetet ajánljuk &#8226; n. é. közönség kiváló figyelmébe.
Csokor én billikom
magyar köazOntS és felközzöatg eredeti költemények. Ina: Tárosy Mihály. Második tetemesen bővített kiadás. 0 félaége által 10 sranynysl kitüntetett mO ára igen diszes kiállításban kesainy kötésben csakl frt 40 kr DlszkUdáa arany meusisben 2 frt 40 kr.
Rajta Bak vigadjunk!
Köskedvessigu dalk.^oyv, ötödik bővített kiadás. E nagy szorgalommal összeállított mo köcel 1000 válogatott dalt taltalmaa : ujjonan faltalálható magyar opera is operetté dalokkal bővített mi, azines borítékkzl kötve, csinos kiállításánál fogva is kitQnff. mondhatni: a maga nemében páratlan mű. mely már több mist üzennyolcsezer példányban forog a közönaég kezén. Ara a 800 lapra terjed; könyvnek 1 frt 80 kr. aranyssetssiaa ditskötéa 2.&#187; kr. Gyűjtötte Wajdits József. Tartalma: Honfldalok, katonai dalok, indulók, tormészetdalok, románezák, ilcz- és gunydalok, sssrelsmdalok, bordalok,tánczdalok, rab- és duhajdaiok, idegen dalok, opera is operette-dalok sat
jó számvetéssel, gyors is biztos segítő minden
adás- és vevésoél, \'/ krtól keave 10 frtit. Évi jövede-
lem 1 frttól IOIIO frtij. Teli és üres bordók megmérése
kissámitása A i&mbölyd fák knbik tartalmának meg-
haUroztatbatásáróli táblázat. A a\'ulvmértékek vámsulyra
>aló átváltostatásáróli táblásat. Cselédbért és árendat ,&#8222;
mntato tábla Ellesi és kotlási ido számítása Törvényszerinti bélyegrovat Táblázat a faMns kiasámitáaáhos. A lovak fedeztetése-, s birkz Ozetese-, ÍM S góbék görgetésének eredmenyéréli táblásatok. Ára kötve e díszesen kiállított zsebkönyvnek 90 kr.
Vedd ailvcntet nilvrdrril
Szevelzti levelező könyv, alkalmi levelezések változatos gyűjteménye, szerelmse párok szá-mán, Kzivélyeaitol Csinos borítékba kötve, ára 1 frt 3O kr.
Irta: Fonqnet Js^aes III. Napóleon ndvari fóaxakic* nebány étkek k~aiitéii titk.iral. Ára 60 kr.
Egyiptomi almoskönyv
Nagy legnjabb egyptomi álmoikönyv 192 lapra torjedS, SU> képpel, tartalma Álam zsagya-rázau. Titkos ksballa. nagy mívessel. Haltai keresat. LépesSi kabalU. Magy kereszt Son-jáUk-árnabály, Ára 5U ka.
Lenorraand
A hirea czifányno igazmondó kártyája, M saiaezett kártyával, magyar aláírással és szö-veggel, ára 60 kr.
Egy tarisznya ostobaság!
Bumorisstikns eszmék, ötletek, élezek egyvelege. Ojíjt Neveti Vilmos több felfedezetlen tndoaaány professora, ára di&#187;zesen kötve l frt 40 kT.
Ungarn im Spiegel dentseher Oiehtmig.
Magysrorzzág a néaiet költészet takrébei, diszes kiállításban fosve 1 frt 80 kr.. elegáns diazkötésben aranyosva 2 frt 80 kr.
Dr. Krirgler Mór : .Öararntö\' vénymintékkal mindkét nembeli betegek számára, ára 90 kr.
Dr. Krirfler Mór: Al elvpsielt isleurrinrk viaaiapa>llá&#171;a, vénymintákkal orvosok éz betegek számira, ára 90 kr. Mindkét fazet egy kötetben, díszes kiállításban, 1 frt 60 kr.
Jubáai: Kaépiráai miatalapok,
közép, reál, polgári éa felsőbb iakoiák használatára, magyar és német, ára a 15 iratlapnak csak 18 kr.
Gyönyörű magyar kat\'n. imakönyvek min\'.: sjjsaáskert MvllHf Isvénye. lerkl vsiér riM-fsls kiaááaaaa 40 krtsl keidvs 12 frttj, ssalr bér selysai as &#8226;irstay zitésajtkeu
Magyar dalkönyv olcsó kiadása. 96 kr.
Rajta lányok múlásunk!
mulattató kézikönyv, magyar hölgyek >zámára,gyajtotteWajdita József. Ajánlható mindkét nembeli malat-ni vágyó közönségnek, mind béltartalmára, mind pedig külsejére figyelem fordittatott, ára as 500 lapra terjedő, szinnyomztu borítékkal ellátott könyvnek 1 frt SO kr. Axaoymelaaésu dizzkiadásnak 2 frt 60 kr &#8212; Tartalom kivonata: Hölgyeinkhez. As egéssségrSl. Pipere asztal. Ültoaékszobz Illemtan Jeles mondatok. Sóneiek. Virágnyelv. Sdnnyelv. Szavalmányok Adomák. Kérdések s feleletek. Kártya-vetés Emlékkönyv Névrejt* emlékversek. Társasjátékok- Tréfás mnlataágok. Tánczkönyr éa záradék.
Rajta párak lásiesoUsiBk!
Lskatoa Sándor Uncakönvre, mindkét nasnbeli iOnság számára. Kiadta Bátort Lajos. Lakatos Sándor arczképével s a Boveg zözé ayomott táncaábrákkal, iizsea cziaboráUal. KezséajkötásO mn ára 1 frt 40 kr.
^ ebelhaniok.
Újévi, név- éz aznletéanzpi &#9632; aa élet egyéb viszonyaira alkalmazott köszöntések, kötött <a kötatlra kaasédben. Irta: Hoffman Mór, diszes nyomatú keaséay kötésben, ára 1 frt.
"Vldéld. 111 na. i fi nii &#171;\'i1 &#171;\'<anili jpoata
Van szerencsénk t n. é. közönségnek tisztelettel tudomására hozai miszerint:
NAGYKANIZSÁN LÖVINGER-féle bájban Knortzer szálloda mellett
budapesti- ftwíor- jr&#187;/rir< railet<írt kapcsolatban egy papirkárpit (Tipeten) raktárral
ELLENBERGER és TÁRSA
czég alatt nyitottunk
Ajánljak ezen mindennemű fa és kárpitozott
bútorok &#8212; buterkelmók, valamint fali szőnyegek
(Tapeten) és éhez való diszitményekben gazdagon
felszerelt raktárunkat. t946 1+-17>
Mindennemű kárpitos munkálatok ngy helyben mint vidéken íz általunk e végre felállított kárpi-tos műhelyben jutányos árak mellett pontosan eszkö-zöltetnek.
Ellenberger és Társa,
budapesti- bátor pj áronok.
&#8222;THE GRESHAM"
életbiztMité-társatág Londonban.
Magyarot-siágl Bók: I Anititriai Bók:
Bniapest, Fer. Jözsef-tér 5. fl Bécs, Ojenrii&#163; 8.
frcs 62.319,848.&#8212;
A társaság vagyona
Évi bevitel biatositások is kamatbél 1878.
jnnins 30-án : frcs. 13.060,747.15
Kifizetések biatoaitási éa járadéki saerzodé-
frcs. 86.000,000 &#8212; frcs. 54.738,060.&#8212;
sek s visszavásárlások atb. ntán a társaság
fennállása 6u (1848) több mint .... A legutóbb tizenkét hónapos Osleti idő alatt
a társaságnál
értékig nyojtattak be ajánlatok, miáltal a
legutóbbi 26 év alatt benyújtott ajáalatok
össsértéka több mint frca 899 451,175 &#8212;
értékre megy. &#8212; Tervezetek &#8226; minden közelebbi felvilá-gosítások as osztrák-magyar birodalom minden nagyobb városában az ügynök arak &#8226; a magyar éa oaitrák fiókok által adatnak.

(914 6-12)
GYÖNYÖRŰ R. KATH. IMAKÖNYVEK.
karámoui és ujévl njándikakol nlknlnmfi.
Van szerencsém jelenteni, hogy a s-özlisztelelil Heke Krixtóf vörőe b>r&#171;nyi róni. katb. plébooa és hírneves magyar író által 6gynlemm.il sze.\'keaxtelt harmadik és negyedik kiadáat ért, az hitatossugot előmozdító, a kath. bivek szivét nnmeaito, káromféle kiadám: . MVanyri MansiÁHkerf. ÜdvzWaéaj &#187;&#8226;-véayc", &#8222;Hilton lelki vezér* csimü és már lilénkét esrr példányon felül a katb. hívek közt elterjedt
y
a tetjea írói joggal örök áron megvásároltam.
Beké Kristóf plébános ur, a kath. hírek jobbléteért lel-ke*! n k&idö lelki atya böleaen belátá esen imakönyvek Mükaé-gaaaégét, és oiek iltal igyokeiett a Dyelretrontó ée bibis ima-könyvek kiküszöbölését előmozdítani.
Ezen imakSnyvek megjelenések óta mindenütt síivosen fogadtatuk és eddig a vrazpréani, péci.i és siombathelyi &#9632;AxpOki katőiágok jóváhagyánát kinyerték, s eUltal ki-fejesést adtai, miarorint e szépen kiállított hibátlan imakönyvek terjesztését a kath. hírek közt szívesen látnák.
frt 1 30 frt 1.80 frt 2.70 frt 4&#8212; frt 6.&#8212; 7&#8212;10.&#8212;
&#9632;ssaytl Basaálkert vagria tgljas Urulmo ima- *&#8226; énrkSnvr kerul-KDJ kiiuoliku.ok busnálsUm. hin&#187;&#187;dik kiadás, 6t ntriai arxélDat &#9632;seto képp&#171;l B-rétS, félbSrben, kQtre tokban . . . Egész bőrben, tokban és finom aranTmetssáatel . . &#9632; Egúax 1 Sr araDTmfcttsés, eaat i&#187; ker&#171;txt .... Zerg.Mrbeu, csat is dinitUuel . . ... &#9632; &#9632;
Finomabban késritve
(teljem- v&#187;(rj bir.onjkBtí. annTnKtnisral di&#171;&#171;itv&#171; . frt
&#9632;essyt auiazéskert, ) Bnom p&#187;pirr&#171; nyomva IS-réta, &#171;at kiinal!
Űl\'lsség asvesys. / a&#187;&#171;lmeUieta káppi-1. Ssinoyoaiatu citmlappal.
Biltos Islklvaisr ) NeitjeJik kiad*..
frt 1.20 frt 1.80 frt 2 86 frt a 60 6&#8212;&#171;.&#8212;
Fél bőrben, tokban
Egén bor, (DOSS aruijsHtaa*! t&#187; tokban .
Aeaal ksrestt &#171;&#8226; eaattat .
ZergebSr diauiéssel
frt frt
irt frt frt frt frt
Finomabb kiállitott ...
Selyem- vagy báraooyk dissitmény
&#9632;atiayel auaaátker 3!-r<n, temérdek
papirk. tokban AraQymetsxésa,l, tokban Acaél ksreast, caattal
1.50 S5O étieket kis vásaoD
Zergebor. disseaen
Selyem-bársoBy finom diifsitmsnyuyel .
Kit rsiaásksrt. *agy a kath ker>sttéay ifjuaig >mü ás csinos araayny matt papirküteaben, tokban ; ara 30 kr. ; aK esüat ayumaasal 40 kr., agéaj börbeo v^Iinp&#171;piritraDyuifltMeaafl, tokbao SO kr. ; ad&#171;lc&#187;atra 70 kr ; egén borben telin pipir waoym.lxasssl ét aoél csatra, ^ereasttel 80 kr.
t^yMH (MkkliyV, 115 egyháli éneket I&#187;italmal6, Il-lk kiadáat irt esioo* Aranynirtitésa&#171;l késsitett kooyveoike, ara 60 kr.
HoMkksaaáraal SSjltSy, a bold. U Máriát kegyelstteljesen tisztelő maKTtroknxk ajáalfs, ára 30 kr.
Nagy alskial, irta Tóti H<ke Jirns Uruaigi ta( IV. kiadk&#171;, otinoa könyv képekkel ára fairé IS, kötve aranynyom*a&#171;al a*S kr.
A zisrt kereutitl ijt.tssaat, kíp&#171;. kiadáa irt> Su-máut. Aeo.ta..ot-
Fereii<-X r. ildoair, kemény kstéa. aranvnyomiesal 28. kr
fjsy Míniira megrenileUs poata fordulUTal e..ko.n]t.tik -ajaj
Tisatolatul WAJDITS JÓZSEF,

i József könyvkeretkedi NaQy Kani&#187;áB.
konyvkixdo N.-Kanixaíin.
ujomMiott a kiadó talíjdonoe Wt]diU József gjorssajtójan.

Insert failed. Could not insert session data.