Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.05 MB
2009-11-25 08:12:25
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
872
4214
Rövid leírás | Teljes leírás (307.06 KB)

Zalai Közlöny 1889 014-017. szám április

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
28. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-Ktfnm 1889. április 6-án.
Huszomiyolczadik évfolyam,
Előfizetem ár
¦sí érre . - 5 ÍV. — — erre . . . ¦ 2 fr 50 kr •yrd^re ... 1 fr.*25kr Egyet SZáB 10 kr
U I K I) K T É S E K SAasái-n" ppüuorbfca 7. aisodsiorj 6\'. t úiniien további sorén 5 kr.\'
NYILTTÉRBEN petit toronként 10 krirt réwta«l< ú-i Kincstáriületek mmiicu hiráetesíTi 30 kr. üsetenaűk-
ZALAI I0ZL0IT.
A nagy-kanizsai „Kereskedelmi Iparbank\'. a ^nagy-kanizsaiönkéntes tuznitó-egylet, a „nagy-kanizsai kisdednevelÖ egyesület", .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet", a „nagy-kanizsai ízt. jótékony nőegylet", a „szegények tdpintézete", a anagy-kanizsai tiszti-önsegélyző szőve
iparkamara\'1 nagj^-kanizsai külválasztmányának hwata^f lapja ¦ + "¦* \'
HETEN KINT EGYSZER, SZOMBAT^ MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
intiíxeniiök : tX agy-Ka nizsá n takarékpénztári éjiül*:
BéTi-eutet\'.Kii\'k\'relA n-m :\'¦>-gadtanuk ni.
Kéziratok vissza nem küldetnek
Eföflzetesi Mm
„ZALAI KÖZLÖNY"
1889- btí másoüK négyeűere.
A második évnegyed kezdetéhez férvén, tisztelettel felkérjük lapunk t. közönségét, az ^előfizetés megtijitá-sára s általában lapunk szives terjesztésére.
Hanyzatos szavakat nem aka runk használni^ífri a tettek embere vagyunk. A t. közönség meg van győződve arról, hogy minden lehetőt elkövetünk igényeinek kielégítésére.
Lapunk lehető élénk, változatos s hirgazdag ; minden számunk ta-imshxHk. arról, hogy \'¦ közleményeink eredetiek. Kivéve a „Titdnivalókata, meta rovaíbeli közleményeink . gyüj-. té/e ózonban nem csekély fáradságunkba kerül, de ez oly általános és -hasznos érdekű, hogy nagyon\' sokan ezt olvassák először, mert ez gyakorta tényleges fiaszonnal jár. A kormányrendeletek s ?ijabb-ujabb ministeri nitézkcdések rövid kivonata általános érdekű lévén, jövőre is kiváló figyelmünk tárgya lesz.
Az előfizetési ár az eddigi : -¦ aprii—jun. negyedévre I frt 25 kr. aprii—szept. félévre 2 „ 50 , aprii - decz. végéig 3 , 75 ,
Mely összeg legczélszerübben postai utalványon küldendő Nagy Kanizsára, Wajdits József könyvkereskedésébe.
Hazafias tisztelettel
Szerk. s kiadóhivatal.
A vidéki magyar szinaszet
Először is tehát alakítandó volna 20 társulat az eddigi 30—35 helyett, mert azt tapasztaljak, hogy a sok társulat egymásnak ütjában áll
s még a \' közönség megerőltetése, úgyszólván kiaknázása mellett sem bír megélni.
Igen, de a sok szerzóüés nélkül maradó szinészszel akkor mi lesz? .
Ez azon sajnálatra méltó kérdés, mely egy izben már képes volt egy üdvös rendszerváltozást (a kerületi rendszert) megbuktatni.
Igyekezni fogok tehát első sorban ezen kényes kérdést megoldani,
Először is az igazgatótanács, — illetve a társulatok szervezésére ki-Küldendő szakbizottság, melynek tagjait első sorban a 20 megválasztott igazgató képezné, a magyar színészet méltóságával -Összeegyezhetónek nem fogja tarthatni, hogy 10—12 tagból "Álló csapatok (a1 milyenek még most is vannak). kóborolják be az országot, hanem igenis a-iakit a különböző .nagyságú városok \' s ázok ! helyi viszonyaihoz méjten I-sÓ, ll-od és.ni-ad rendű társulatokat, de ugy! : hogv Vzek közül a lll-ad rendű is (az Ugy vezető személyzettel együtt, u. m. igazgató, rendező, pénztárnok*! stb.) legalább 30 tagot számláljon | és ekkor az eddigi évente 30 — 32 \' társulatnál működő S-900 színész bele fog férni 20 megfelelően szer 1 vezett társulat keretébe. [ A ^zervezó bizottságnak a szerződtetések alkalmával kell, hogy ér-.dekébeu álljou az, bogy az ajánlkozók közül nem az olcsóbb, de hasznavehetetleneket, hanem mérsékelt fel I tételek mellett a jobbakat s a rendesebbeket válaszsza és ha ezt teszi, jaz ily körültekintő eljárás után szer-lződ:s nélkül maradók sorsáról agg-.ságoskodui nem tartom indokoltnak | akkor, a midőn a ma fennálló rcnd-Iszer mellett is marad évente pár (száz színész szerződés nélkül, a kiről j azjgazg.-tanács ma sem tan hatja kötelességének gondoskodni és nem tártba-]tom indokoltnak a feuii eljárástól tartózkodni, különösen azon föindokokuál
fogTí/Am, mert így á czélt, a mely ntáq^fily rég sóvárgunk, hogy a hi-vatallanul a színészet körébe tolakodóktól megszabaduljunk, egyszerre el
fogjuk érni.
Ezzel az igazgató-tanács még jogtalanságot sem fog elkövetni — mint egy izben hasonló kérdésnél hangoztatva volt, mert nem tilt ei egy színészt sem a pályától, hanem egyszerűen a hívatlanokat nem alkalmazza — és ehhez joga van — így a rostán áthuüotuk Önként el fognak távozni más pályára, a hol ugy maguknak, mint a társadalomnak több hasznára lehetnek.
i& szerződés nélkül maradó színészek kérdése tehát — a kiknek száma minden bizonynyal kevesebb lesz, mint a mostani rendszer mel lett" — azt hiszem így a legczélsze rübben van megoldva.
Fontosabb Kérdés az, hogy i fentiek szerint szervezett társulatoknak kin letörnek művezető igazgatói , Ezen művezető igazgatók lesznei részben a jelenlegi igazgatók jobbjai részbeni zz ezen állásokra" pályázók közül a hivatottabbak, a méltóbbak. Határoztassék meg ugyanis, hogy lesz szervezve 5 elíó rendű, 10 másodrendű és 5 harmadrendű társulat.
Könnyebb áttekintés czéljából lássuk, hogy ezen társulatok hol lennének elhelyezve s hány tag nyerhetne alkalmazást, a főállomásokhoz hozzá értve természeteseit az azokhoz megalkotandó, esetleg csak kijelölendő kerületeket is, illetve azoknak nagyobb városait.
Téli főállomások lennének például eze&:
Arad, Üebreczen, Fehérvár, Győr, Sopron, Ksssa, Kecskemét, Szombat hely, Miskolcz, M.-Vásárhely, Nyitra, Beszterczebánya, Pécs, Szabadka, Szatmár, Szeged, Temesvár, Pozsony, Minthogy azonban a fenti váro-
sok nagyobb szervezetű színtársulata, a kerületeikben levő nagyobb városokra leendnek utalva, nehogy ezáltal a kisebb városok színtársulat, illetve színészek nélkül maradjanak, alakítandó 5 mozgó (ambulánsj színtársulat és pedig:
Dunáninneni, DunAntuü. Tiszán-mneoi, Tiszántúli kerületi és Erdélyrészi színtársulat, melyeknek szabadságában állana kerületeiknek mindazon kisebb városait meglátogatni, melyek a főállomásokhoz nem csatoltattak.
Hogy a fenti állomások közül, meJ\'-jk igényelnek I-só, melyek Il-od vagy Ill-ad rendű társalatot, azt a szervező szakbizottság fogná eldönteni. A mí a tagok számát illeti, állanának az első rendű társnlatok .50—60 működő tagból, másodrendűek 40—45. tagból, a harmadrendüek 30-tagból, lévén pedig 5 első-, 10 másod- és 5 harmadrendű társalat. a szerződtetett tagok ¦száma lenne átlag 850, s ennél több ma sem működik 33 társalatnál, tehát senki nem panaszkodhatnék, hogy épeu ez uj rendszer miatt maradt szerződés nélkül, s ezzel egyszersmind a kerületi rendszer kér dése is meg volna némileg oldva, melyről még késóbb szintén fogok szólani.
A 20 társulathoz szükségeltetnék, mint mondtak, 20 művezető igazgató.
Ezen állomásokra tehát pályázat hirdettetnék, és pedig:
Az I-ső rendű művezető igazgatói állásra havi 150 frt. II-od retidü havi 120 frt és Ill-ad rendűre 100 frt havi fizetéssel.
Már most, ha az illető megválasztott igazgató, esetleg volt szinigazg. a kinek színi kellékei megvannak, kapjon ezekért azok mennyisége és minőségéhez képest az I-ső rendű társulatnál előadásonként 5, másodrendűnél 4, és harmadrendűnél . 3
, a „soproni híres*
frtot D. D. czimen, s hogy az év végén felmutatandó üzieti eredmény minél kielégítőbb volta a művezető igazgatónak kiváló érdekében feküdjék, helyeztessék részükre kilátásba társulataik öászes \'évi kiadásának levonása után fenmaradó tiszta jövedelemből 5 százalék jutalom.
Ily formán egy elsőrendű igazgatónak évi jövedelme leeud — az esetleges jutalmat nem is számítva — évi \'fizetés 1800 frt, 300 előadás után. D.D.. 5 írtjával, 1500 frt, összesen tehát 3300 frt, a másodrendűé, Összesen 2640 frt, a harmadrendűé 2100 frt.
Az itt előirányzott fizetésből az elóadásoukéiiti 5 frt D D. a napi költséget, a havi fizetés pedig a társulat havi gagebudgetjét terhelőé.
Ha már most ehhez hozza vesz-szük még. hogy a színigazgató működő nejének fizetése, mely rendesen csak névleg szerepel a gagc előirányzatban, míg jelen javaslat szerint a« igazgatóué, mini színésznő fizetése ;észen külön alku tárgyát képezvén, szintén a központból fizetődnék — azt hiszem beláthatja mindenki, hogy javaslatommal épen nem törtem színigazgatóink erdekei ellen — s őket nem elbuktatni, — de felemelni volt tiszta szándékom.
Teljes hitem ennélfogva, hogy a fentiek szerint előirányzott tisztességes és biztos fizetés mellett nem fog akadni egy jelenlegi színigazgató sem, a ki e reform, keresztülvitelét ellenezné,- mert hiszen ennél többet ma sem keres, -nem kereshet, s ha valamelyik azt állítaná, hogy átlag többet is keres, ez esetben engedelmet kérek, de azt kell hinnem. — hogy akkor az a sok panaszkodás, melyet évről-évre a színigazgató uraktól hallunk, nem egyéb, mint az igazgató-tanács félrevezetésére irányuló színlelés.
Igaz, hogy az előadások után
Tárext.
Komoly események bolondul csinálva.
— Eredéú elbeszélés. — \' (Nagy-Kanizsa város levelestárában levá> okmányokból.) Irta: HALIS ISTVaN. (Folytatás.)
A gyülekezet pedig derülten vette tudomásul a viczenótárius felvilágosítását "•s miután nem .aka-tott ujabb adakozó: Jeremiás atyának kérelmét elvetették.
Legvégül a város biztonságára polgár őrség felállítását határozta el a gyűlés ; a haza védelmére pedig tiz lovas katonát ajánlott fei. kik darabonkint 450 frtokba kerültek. (Ekkor még az ember drágább \\olt a lónál, nem pedig megfordítva, mint most az általános védkötelezettség mellett.)
A\'gyüiés után azt kérdezte a városbíró: „Viczenótárius ur, miféle furcsa dolgot csiuák megint azzal a piaristával ?"
Szobovics elnevette magát. „Jól gondolja városbíró ur, hogy a dolog fáczitja másutt van mint a hogyan elmondtam a gyülekezet előtt. T. i. a tiszttartóék Lizi-fcéjet azon feltétel bekövetkezése mellett i_\'erték feleségemül, na valami csoda folytán Polay Jeremiás páter ingyen fog misézni a kórházban, Sok fejtörés után iá -csak.oílajutottain, mikép a fösvény pátert egyedül a kapzsiság felkeltésével bírhatom a misézésre.. A szerencse segített rajtnm: a csizmadiák lakozásán 130 forintokat nyertem ferblin Azonnal 100 frt honoráriumot küldtem a gyűlésben olvasott levelem mellett Büky piaristának, ki-néha a kápoluában misézgetetL*
— A batvanosok által választott deputáczió nemsokára elindult vala Egerszeg felé három kocsival.
Az első kocsin az urak, a másodikon a leendő katonák és kisérö hajdúk, harmadikon pedig az ajándékok valának fel-pakkolva.
" Délután ugy 4 óra tájban a pölöskei erdőségben jártak és a magyarok szokása szerint erősen politizáÍtak,\'*midön egy átható kiáltás döbbentette meg őket: „Halt, qui vive!"
Abban a perczben. megállo:tak a kocsik. A kis csapat megrémült: még a kötéllel fogott katonák is megijedtek, pedig azoknak kevés veszteni valójuk volt: tudták, hogy ez a franczia őrszemnek kiáltása.
Egyszerre mintegy 15 fönyj*sászőr (chasseur) csapat bontakozott ki fa deputáczió előtt. A sásiörök között állott egy bocskoros magyar paraszt, nyakán kötéllel és a kötél keresztül volt húzva a feje fölötti tölgyfa ágoo.
Szobovics legelőször ocsúdott föl ijedtségéből „Hát mi vagyunk 1" -szólt nekik franczia nyelven, és pompásan par-Iázott a sászörök tisztjével. °
A tiszttől aztán megtudta a dolgok jnibenállását. T. i. a sászörök a Duna melletti franczia seregtől jöttek a vidék hangulatának kikémlelésére, és most visz-szafelé mennek de. eltévedtek. Útközben a saját szakállukra rekviráltak és egy egész láda ezüstöt harácsoltak össze a védtelen népektől. Ezt a ládát kocsin vitték magukkal, és jelenleg egy Balogfa kizségi jobbágy — névszerint Csondor Istók — volt a fuvarosok. Körülbelül két órával ezelőtt Csondor Istók kocsija feldűlt az erdőszélén, a láda összetörött és
kitűnt, hogy ezüst helyett téglával vánÜ telerakva á láda. X francziák éktelen dühösek-levének a fölfedezésre, és felakasztással fenyegettek minden\'magyart, ha az ezüst elő nem kerül.
(Vége köv.)
Somlyó vára.
Előre megjegyzem, hogy egy szó sem lesz e csevegésben a somlyói várról, csupán a „hangzatopság" kedvéért adtam neki e czimet, mert igy remélhetem, hogy lesznek egyesek (talán a száraz történészek,) kik érdekes fölfedezéseket, leleplezéseket fognak várni a múltról, vagy pedig szerelmes poéták (talán leánykák is.) a kik Kisfaludy szép legendájától lelkesednek e komor vár iránt, s azt reménylik, hogy ujabb adatokat fogok nekik nyújtani kobzukra, respective ábrándjuknak.
Pedig csalódnak, mert magam is még csak kétszer láttam somlyó várát, akkor is kocsiról, lakván a Somlyónak déli tövében, lévén pedig a vár északi csucs-szélén Somlyóvár történetéről pedig itt semmi más hagyomány, vagy legenda nem hangzik a nép ajkán, mint a mi Kísftludyuál van megírva. Ki kíváncsi rá, tessék megolvasni.
És én mégis ezt a czimet választottam csevegésemnek, és pedig azért, mert mint mondottam: olvasókat akartam szerezni
A vonal föle háladatosabb hely, mint a. vonal alatt; mert annak rendszerint megszokott lenni az olvasója, czíkk, vezér-czikk, rettenetes egy hatalom, melyet csupa tiszteletből is olvasnak sokan; hja I térdet
kell hajtani Gessler kalapja QlŐtt. De »z az árva vonal alja, az csak ugy tud fogni egy-egy kiváucsi olvasót, ha a homlokára ez van irva: „a párisi rémek," „a gróf-nő átka," „Bombeszt ur hóbortjai," „a vörös álarcz pikántáágaí11 stb.
Pedig a vonal alatt ép ugy lehet jót. hasznosa:, tanulságosat irni, mint a vonal fölött bolondot, mérgezőt, „mérgeset." vagyjbjgaiább is czélszérütlent, időtlent, vagy „idétlent." \'*
(Mentsen isten a czélzásoktól, vagy a rossz akaiatu megszól ásóktól, éu csak általános véleményt akartamWilvánitani.)
Mert hát ez a közvélemény, a „szent meggyőződés." Ugy vagyunk mi ezekkel a provincziális lapjainkkal, melyek a politikától szü\'íí-. s uem kénytelenek a stíb-ventió nfijaskodására kokeltérozással válaszolni kénytelenkélletlen, — hogy czikkjeinket rendesen a közéletből, a társadalomból, vagy esetleg valamelyik tudományágból kell válogatnunk, vagy müvé-szetágbói; és ha aztán nekünk nem hoz minden egyes nap egy-egy ujabb eszmét tollúnk hegyére, némád egy ujabb dorongot ellenfeleink ellen kezünkbe, mint á, politikai czikkezökuek, kész mindjárt az Ítélet: ez a lap üres, czikkei „siflik," vezérczikke kritikán aluli, száraz, nem élvezhető stb.
, Bizony jól meg kell rágni annak* a tollat, ki egy vidéki lapba vezérczikket akar írni, ha ezt a kritikát akarja elnyerni : helyes és okos, másrészről: kellemes, nem sértő, élvezhető. írj vallásos színezettel, homlokodra sütik a bélyeget: ultra -montán, klerikális 1 írj a társadalmi bűnökről, izetlenséggel vádolnak 1 írj tudományos dolgokról: száraz filosofternek csu-
— Megbolondult édes kollega ? kér-1 J dezte álmélkodva a főjegyző.
— Bolond egy kicsit minden szerel- ! I mes. Nekem az a leány megért volna száz \'
forintot, csakhogy az volt a szerencsétlen- j ^aégero, hogy a lakozás két napig tartott s másnap többet visszanyertek tőlem, mint I én nyettem az első éjszakán. Mit tehettem j mást: elmentem Büky piaristához, bün-, bánó arczczal elmondtam minő pech ért és kértem vissza a száz forintjaimat. Büky tgyanusan nézett rám, mintha arról akarna meggyőződni, hogy nincsen-e bolonddal i dolga. De mikor elmondtam őszintén az; egész dolo;; mibenáliását: Büky hahotázni kezdett. „Haha ha! tudd meg öcsém, hogy tegnap az ebed fölött dicsekedve muto-, gátiam a leveledet és a száz forintot, - i Saa-vén salabakter elkérte tőlem a leve -! ledef. Most már tudom, hogy mi czélból: bogy ennek alapján majd ő követelhessen fizetést a misézésekért. A ginipli ráröpült az anyvre. Szívesen visszaadom a pénze-1 det^jcsém I" És azalatt is kaczagott, mig a száz forintot a kezembe olvasta.
— Hát a vége mi lett ? szólt a főjegyző.
— Czélomat elértem: Jeremiás páter misézgetni kezdett és ennek folytán Lizike feleségem lett.
— De hiszen ez defraudáczió ! hüledezett a főjegyző.
Bizony oiyaniorma: fraus pia (kegyes \'csalás) erősiti a városbíró.
— Ez egész nem más mint: juventus ventus, az ifjúkornak bolondsága, — felelt Szobovics, — hanem azért igérem, hogy többé nem csinálok ilyeneket, csak most fel ne akasztassanak az urak érte.
i így jutott feleséghez Szobovics.
HUSZONNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 6-án.
járó 5—5 frt D. D. kell kikerülni évről-évre a ruhatár és diszletek jó karban tartásának és az uj darabok kellő kiállításának költségei, de hiszen ugyanezen ősz >zegböl fedezik az igazgató urak ma is.a fenti költségeket, sőt még a mi leginkább nehezedik teherként reájuk — a jogdijakat és podgyá-szaiknak szállítását is, holott — a mint az javaslatomból alább ki AVg tűnni — \' ez utóbbi • költségek a központi igazgatóság terhei lennének. (Folyt, köv.)
< Tudnivalók.
— Utólagos anyakönyvezés. A kul-riiizniinisztériumho< ^.ég folyton érkeznek a zsidófelek részéről utólagos anyakönyvezés végett kéi elmek, hogy az ilyen-kérelmeket minél gyorsabban el lehessen intézni, a vallás- és közoktatásügyi minisztérium az eljárás egyöntetűsége érdekében cendeletet bocsátott ki. Eszerint áz anyakönyvvezetők azokat, kik oly születési, házassági vagy halálozási esetről kérnek (bizonyítványt, mely az illető auya-könyvben bevezetve nincsen : tartoznak utasítani, hogy az illető eset utólagos anyakönyvezése végett az elsőfokú közigazgatási hatósághoz (megyékben a szolgabíróhoz, városokban a polgármesterhez) folyamodjanak. Az érdekelt megbízásából az utólagos anyakönyvezésért az anyakönyvvezető is folyamodhatik, mellékelve a kérvényhez a netán arra vonatkozó iratokat és megnevezve a tanukat, kiket azután a szolgabíró vagy polgármester az esetre vonatkozólag eskü alatt kihallgat. Ez eljárás befejezése után az ira-r tok határozat végett a megyékben az alispán, a törvényhatósági joggal felruházott városokban a városi fanács elé terjeszten-riúk, mely forumok a kérés fölött érdemileg határoznak, vagy ha szükséges, az iratok kiegészítését rendelik el. Visszautasító határozat ellen 15 nap alatt a kultuszminiszterhez folyamodásnak v«p helye.
— Kincstári fuvarlevelek kötelező használata, Baross Gábor közlekedésügyi minisztervalamennyi vasutigaz-gatósá^\'áhóz rendeletet intézett, mélynek értelmében a kincstári, bélyegzett űrlapok, a magy. kir. államnyomdában kiállított vasúti fuvarlevelek kötelező használata általánosan elrendeltetik.
— Portonientet* pénzküldemények. A közlekedésügyi maíry. kir. miniszter utasította az összes hazai törvényhatóságokat, hogy 50 fortot meghaladó pénzkiildeményeket ágostai kezelés megkönnyítése czéljából portómentes utalványon küldjék el.
— Az éneklő madarak elfogása, eladása és rétele tárgyában a belügyminiszter rendeleti úton a következő hatáiozatot hozta: az éneklő madaraknak csak a vadászat útján való okszerűtlen és indokolatlanpusztí\'ásavan tiltva, de azoknak tuvábbtartás és énekében való gyönyörködés vagy kereskedés czéljábóii elfogását, vételét és eladását a törvény megengedi: azonban kihágást képez szárnyas egérnek ajtóra való kífeszítése. miután az állatkínzást foglal magában.
— Iparügyekben hozott elrl ha tározatok. A foldmívelés, ipar- és kereskedelmi mioiszterinm következő elvi jelentőségű határozatokat mondta ki : 1. az\' iparossegéd tettleges bántalmazása nem ipari, hanem rendőri kihágást, esetleg a büntető törvénybe ütköző súlyosabb beszámitásubüntetedó cselekményt képez; 2. az üzlet részére bizonyos czimnek választása, ha különben rendőri tekintetben kifogás alá nem esik, hatósági beavatkozás tárgyát nem képezi; 3. állandó üzleti helyül az ipartorvény 45. §-a szerint szétszedhető sátor is szolgálhat.
— Ál la (egészségi ügyekben i íöidrnivelés-, ipar és kereskedelmi minisz terium következő elvi határozatokat hozta:
a körállatorvos vármegyei állatorvosi teendőket végezni jogosítva van ; 2. nemcsak küllőidről, de a Horvát-Szia vonország-bol érkező szarvasmarhák, illetőleg kérődzőt: is a lerakodáskor szakértőileg &ieg vizsgálandók.
— Iparügyekbec a földmivelés-. ipar- és kereskedelmi mimszterum a következő elvi határozatokat hozta: I. általánosságban tartottpanaszosfejjelentés alapján az eljárás rendszerint meg sem indítandó; 2. a gyógykovács a patkolást iparszerüen c<ak iparigazolvány alapján nzbeti. a katonai gyógykovács katona-lovak patkolását iparigazolvány nélkül is eszközölheti ; 3. iparhatóságok a tanonezok szerződtetése és felszabadítása körüli eljárás alkalmában dijakat nem szedhetnek.
H i r e &.
— A király ö Felsége Schwarz Mihály szombathelyi székesegyházi kanonok és alsó-lendvai föesperesnek a Szt.-Jakab-ról nevezett sümeghi czímzetes apátságot adományozta.
— ó felsége dr. Dutzmann József eiiedorvost a 3-dik gy.-hadosztály főnök-orvosává nevezte ki.
— Esküvő. Díszes esküvő volt folyó hó 2-án Kalózon, ugyanis e napon vezette oltárhoz dr. Szekeres gyakorló és nagykanizsavárosi közkórház főorvosa líoda Imre jószágkormányzó kedves és müveit lelkű leányát, Boda Karolin kisasszonyt. Az esketési szertartáson díszes vendég-koszorú volt jelen Zavartalan tartós boldogság vegye körül az ifjú pár házas életét.
— Ö Felsége megengedte, hogy gelsei (iutmann Izidor a spanyol Izabellarend lovagkeresztjét elfogadhassa és visel.-, hesse.
— Heti biztosok e héten a Kisded-nevelő Egyesület mindkét óvodájában a választmány kebeléből Juhász (íyörgyné és Mantuano Józsefné úrnők.
— Tisztújító és évi rendes közgyűlését a nagy-kanizsai ált. betegsegélyzö egylet multhó 25-én megtartván,elnökké: Löwinger Iguácz. alelnöl-ké Fischer József, és Lengyel Iguácz. választmányi tagokká: Bartos József. Berger Adolf. Biczó Antal, Kohn Gábor Ledof-zky Annin, Munkácsy Nándor, MuzikárFeréticz, Ntil-raann Samu, ürming István, Prager Béla, Itechnitz Vilmos és Weioberger Zsigmond; póttagokká : Pollák Ede, Sattler Mór és Strém József; számvizsgálókká Berdin
Márton, Eisinger Henrik és Vucskics Já-noB, orvossá : Augenfeld Fülöp urak lettek egyhangúlag megválasztva.
— A hadastyán egylet márcz. 26-ánítartotta évi rendes közgyűlését Cle-mentr Lipót ur elnöklete alatt Az egylet vagyona 1242 frt 17 krból áll. Betegek segélyezésére 96 frt fordíttatott. A volt tiszti kar újból meg választatott Ez egylet zászló beszerzésén törekszik, melyre eddig 154 frt alap\'gyült össze. Az elnök 300 frt értékű 24 kardot ajándékozott az egyletnek, í *
— Zale Apátiban apáczák által vezetendő leányiskola létesittt-tik, az építkezés már meg is kezdetett. Itadán pedig templomot építtet a főapát paplakkal együtt
— A kártalanítási eljárás keresztülvitelével a pénzügyminiszter Zalavár-m egy érti Liugauer Ferencz pénzügyi tanácsost és Dráváik Lijos nyilvántartási biztost Zala-Egerszeg székhelylyel^izta meg. A kártalanítási igénybejentések az 1889. V. t cz. által meghosszabbított határidőig, vagyis ez évi ipr.-80-ig nyújtandók be.
— Felsó-szemen jel plébánossá Er-kinger István JEerka-szeut-miklósi káplán neveztetett ki.
— A keszthelyi gazd. tanintézetnél nagy mennyiségű füzdugvány van eladásra készen. 1000 drb ára 1 frt 20kr Csomagolási dij ezer drb. után 10 kr. A megrendelések az igazgatósághoz inté zendók.
— Gytiszhir. Dr. Schwarz Adojf helybeli ögyvéö. édes atyja Schwarz Mór pacsai rabbi elhalt, temetése ugyanott nagy részvéttel áprií 2-án történt. Béke hamvain !
- A siimeg-tapolczai helyi érdekű vasút kiépítése tárgyában Tapolczán a napokban érdekeltségi gyűlés tartatott melyen elnökül\'br. Putheány Géza. alel nökül Csigó Pál. jegyzőül dr. Eiső Gyula, bizottsági tagokul- Hertelendy Ferencz, Csendes József, Leszner Sámuel, -Fnsch Lipót Flieg Józsel, Árvay Lajos, Szigly József, dr, Löwensohn Mór, Handlery GuszCáv választattak meg. A gyűlés az előmunkálati engedély megszerzését elhatároz i a..
- A veszprémi pü-pöki megye névtára már elhagyta a sajtót és szétküldetett, melyből röviden a következőket közöljük: Az egyházmegyének föpásztora: ^iáró Hornig Károly ö méltósága ! van 12 kanonoki szék. tényleg 11 káptalani tag, tiszteletbeli kanonok 6 valóságos apát 4, tiszteletbeli apát 14, valóságos prépost 4. tiszt, prépost 10, hittanár 4 papneveldéi előljáró 3^Jíerületi esperes 18, plébánia
1*221, curatia 2, filiális 1508. segédlelkész 80, aggintézeti tag G. Az egyházmegyében van 18 szerzetesház és lő apáczazárda. Az egyházmegyében van 82 kegyuraság. Nemzetiségre nézve a plébániák következőkép osztatnak fel: magyar 172. német magyar és német ,32, német és magyar 12. nngyar és horvát 4. Az egyházmegyének tagjai a szerzeteseket és az egyházmegyei papnövendékeketnem B/ámitva 344.
- A zalaegerszegi Clianuka egylet 1888-ra szóló pénztári kimutatása szerint bevétel 413 frt 52 kr volt, ebből felruházásokra 142 frt 5d kr fordíttatott takarékpénztárba pedig 2\'J6 frt helyezte-\' tett. Az.egylet ekükéRosenberg Henrietté" urnö.
foluak! Fejtegess valami czél- és korszerű eszmét, hívd fel valami hasznos dologra ugy a városi ható-ág, mint a közönség figyelmét, azt mondják rólad: hogy mindenbe bele kotnyeleskedel, s Örülj, ha még meg uem puhítják a hátadat! Szólítsd fel valami adakozásra a közönséget valami jótékouyczélra, teszem a kórház, szegények, templom stb. részére, a legtöbb arcz elfanyarodik, s még örülhetsz, ha a „svindler" nevet arezodba nem vágják. (Factum! megtörtént.) ,
Legjobb csak a vonal aláirní; itt nem háborgatjuk senki nyugalmát wm \'á bánt bennünket senki, még csak nem is kriti záiják czikkünket, mert legtöbbször nem olvassák.
Mégis csak jó egy kis köpönyeg ez a vonal! Itt az ember még a szivét is kitárhatja egész nyugodtan, azért legjobban ajánlanám én ezt a helyet a szerelmesek levelezésére. Ha olvassák is, reá mondják: szép egy regény, s még dicsőséget is aratnának vele.
Mert a közönség már megszokta a vonal alatt a költeményt, vagy helyesebben1: „a nem igazat"
Eu pld. egész nyugodtan fejtegethetem itt a somijai bornak a hatását, senki sem fog rám követ dobni, s azt mondani rúlani, hogy iszákos vagyok. ^f-
Pedig ilyen „nedűért" még az én P . .. gi, barátom is eltűrné, ha valaki azt mondaná róla, hogy hasonlít a h ... ti „aranyitalhoz;" s épen uem „átallaná," ha valaki azt mondaná róla. hogy pityókos.
A somlyai nektár ize, hatása különböző, de mind abban kulminálnak, hogy a fejre és nem a gyomorra hatnak. A mi a koronán és lenta győpünél terem, az egy,
kissé\'savanykás, de azért „elüti* Ennek inkább egy kis savanyu viz kell és nyári iszingyóresznek bevall.
Az ó bor a vizet nem tari, különösen a 8ő-ikí, melybe vizet keverni valóságos isten kísértés volna.
A somlyai hatása (ha tj. nem quater kából isszuk, hanem amúgy mulató mur-czinak) fölséges. Az ember, ha hozzászokott tisztességesen birja, s a bor nagyon kedvelteti magát. Sem .kemény, sem lágy, hanem kellemesen „cáuszó." Aromája, kiváltkép az öreguek kitűnő.
Tulajdonképeni hatását az én B .. . Gyuri barátomon észleltem egész valójá-\\ ban, t. i. ha a nótárius barátunk pinczé-jében bele tekintünk abba a hordóba, melynek homlokzatára titokzatosan eme betűk vannak felirva: G! M. B. Sz. Gy. t. S. 1885.; s ugy a hold szende világáuál ballagunk a hegyről le, gyakorta megtörténik, hogy az én Gyuri barátom feje hamarább letörekszik érni a hegyről, mint a lába. Ebből a biztos következtetés az, hogy a somlyai „nedv" a súlypontot az ember fejébe helyezi a mely nagyon természetesen a nehézkedési törvényeknél fogva iparkodik a foWfelé gravitálni. Az is bizo nyos, hogy a Végnemüek a terjeszkedési törvénynél ffegva folyton nagyobb tért törekszenek elfoglalni; s igaz ugyan, hogy az én Gyuri barátom feje is egy meglehetős territórium, s ha még hozzá üres is volna, könnyen megtörténnék, hogy a bor „szeszi* benne megritkulván, a külső levegőnél ritkább lenne, és a nyomásnak nem bírván ellentállni, előbb-utóbb .luft-ballon" gyanánt a levegőbe emelné Ám de ez nem ugy van I
A szesz nem terjeszkedhetvén ki
— A zala-egersiegi nőegyletnek 1888-ra szóló pénztári kimutatása beküldetett hozzánk. Évi bevétele 945 frt 78 kr. Rendes kiadása 521 frt 85 kr. Rendkívüli kiadása 339 frt 70 krja volt Vagyona 1946 frt 5 krt tesz ki, mely összeg részint takarékpénztárban, részint sorsjegyekben helyeztetett el Elnöke Rosen-berg Henriette, pénztárnoka Policer Józsefné urnök.
— Ollop Imre tiszteletére adott műkedvelői előadás márcz. 30-án igen szépen sikerült a casino dísztermében. Unger Malvin, Pollák Szabina, Rosenberg Adél és Weiss Niua kisasszonyok zongora négyese zajos tapsott aratót. Dr. Rothschild Samuné urnö gyönyörű, éneke gyújtott s szűnni nem akaró .hogy volf-ra több dalt énekelt. Tuboly Victor humoris-tikus költeményeinek előadása köztetszéssel fogadtatott csakhogy „sok volt a jóból." Schreyer Nelli kisasszony nemcsak szép és kedélyes énekével frenetikus tapsot aratott, de mint költőn" is méltó elismerésben részesült ugyanis egy helyi érdekű és saját szerzeményű couplettel lepett meg bennünket Az est hőse Ollop Imre ur szokott kedélyességével mulattatta a szép számú s díszes közönséget, azonban rekedtsége miatt nem tarthatta be a felvett műsort és helyette Jakoby Harms tartott mutatványt sikerült mag\' netizálással. Az előadást természetesen táncz követte.
— A „Kisdednevelő Egyesület" márcz. 30-án választmányi-ülést tartott, mely alkaloménál határozatba ment, hogy Kia-Kanizsáu az egyesület lH-dik óvodája f. évi május 1-éu megnyittatik s mint próba évre Bánotay Matild k. a. okleveles kisdedoevelö annak vezetésére meghivatott. Az uj óvodában h:ivi dij 30 kr. Árva és szegény gyermek 30 ig dijtalaiml vétetik fel hatóságtól felmutatandó szegénységi bizonyítvány mellett. A növendékei egész nap gondozásban részesülnek, illetve felügyelet alatt lesznek. Miután az egye sülét évi rendes közgyűlése ápril 28ard tüzetett ki, ugyanez nap lesz uz üuuepé-lyes megnyitás is, melyre P. Szathmáry Károly kisdeduevelésügyi kir. kormánybiztos ur meghivatott Ur. Fárnek László-né urnö az egyesület rendes tagjai sorába lépett.
— A Balaton egyesület múlt vasárnap az ir ók és művészek, társasága helyi ségében közgyűlést tartott. Megválasztották tiszteletbeli elnöknek Vaszary Kolos főapátot társelnököknek Fenyvessy Ferencz dr.-t (Veszprémin.,) Sza\'ay Imrét (Somogymm.) és Dunszt Ferencz dr. keszthelyi apálple bánost (Zalám:) Az alelnöki tisztségek betöltését függőben hagyták a tavaszszal egybehívandó uj közgyűlésig. Titkár Sziklai János dr. Pénztáros és ügyész Czigler Ármin dr. Ellenőr Mangold Henrik dr. lett A közgyűlés u^ta-sitása szerint az egyesület hivatalos értesítőjének ez idei első száma már április elején meg fog jelenni Sziklai János szerkesztésében. A közgyűlés után igazgató sáiri ülés volt melynek legfőbb tárgya a Balaton és--vidéke teljes monográfiájának kiadása volt.
— ^Eljegyzés. Lapunk tisztelt niun-katársa Guoth Gyula Ügyvéd urnák mű-veltlelkü kedves leánya Guoth Laura kisasszonynyal Győrött Pálffy Pál ur jegyet váltott. Gratulálunk !
kellően, kénytelen a homlok belső falánál megsűrűsödni, s. itt a homlokra teljes erejével fesznyomást gyakorolni, minek aztán természetes következménye, hogy a fej folyton előre bukik, s ha aztán az egyensúlyt mégis fent akarja tartani, ugy kénytelen a két oldali nyakizmok segélyével folyton hátra terelni,miből a lábak egyenlőtlen balancerozása következik be. S miután a bokák egy-két ügyetlen caram-bolt megcsinálták, az egész test egyen-! súlyát elveszítve a földre nehezedik.
Más borok ellenben az egyensúlyt a gyomorba helyeztetik, mely ott igen alkal-| mátlan helyre találván, folyton nyugtalankodik____(de ezt már nem fejtegetem
tovább.)
Még egy jó tulajdonsága van a som-, lyai bornak, s ez az, hogy bármennyit igyék meg belőle az ember, utánna másnap a katcenjammer nem áll be; utánna az ember ép oly üde, nyugodt, vidám, nrnt bármikor.
Van még egy nevezetessége Somlyónak, mely érdemes arra, hogy a krónika feljegyezze. Minthogy azonban még sehol meg irva nem találtam, a szerzői j\'ogtt teljesen fen tartom magamnak. De csak apró betűkkel merem elmondani ezt a históriát, mertá V . . . ek kiüldöznek a világból, ha megtudják,\' hogy titkukat elárultam.
Egyik hegytövi városkájában játszatott el ezelőtt €—7 évvel hírneves kü.földi színészek által az „aegyptomi József futása" eztmü tragi komédia, egy felvonásban, 3 jelenetben és egy „mechanikus eltüntetésben."
Az eset igy történt Egyik nap az a hir terjed el a városban, hogy színészek
jöttek. „Brávó! jut nekünk is csak valami a városi élvezetből." Ki is hordták a szin-lapokat: „az aegyptomi József futása." ,Kiiünö lehet!" összegyűlt a vendégsereg. kezeiK tapsra készen álltak. Az aréna a város korcsmájának udvarán volt felállítva, s néhány költsön kért ponyvával volt elzárva ... Az előadás megkezdődött Kijön egy kétségbeesett alak echt spanyol jelmezben, s félig suttogva, a félelemtől reszketve kiabálja: „futnom kell! megölnek I merre menjek I hová rejtőzzem! Hahl jönnek!" s ezzel a mellék ajtón kirohan. Hirtelen megjelen egy más alak, magyar ruhában, kezébe egy hosszú kés. vállán egy porköpeny, melyet ugy kérek kölcsön egy ottani kereskedőtől. „Hol van ól meg kell Ölnöm 1 nincs kegyeiemi merre menti" a kortina mellett egy kis fiúcska támaszkodott az uradalmi tiszttartó tiucskája, ki ártatlan naivitással megmutatja neki as-atat, hogy: arra ment bácsi! „Ugy!" kiált ez, s az első után rohant. Jön a harmadik, ez már mind a kettőt keresi, kezében egy hatalmas somfa tóttal. A fiúcska ennek is megmutatja az utat, s ő is elrtthán kezével erősen Bado-názva.
Egyszerre néma csend lön, csak itt-ott hangzott fel egy-egy taps, mindenki feszült figyelemmel várta a fejleményeket szinte képzeletben ott látták már a szegény Józsefet átszúrt mellel, pirosló sebbe), a mint bátyjai vissza hozzák. De biz azok csak nem akarnak mutatkozni. Elmúlt egy negyedóra e kínos várakozásban, mikor az egyik vendég^ kiben valami sötét gyanú merült fel, oda szól a kis fiúnak, hogy nézzen be a kortina mellett mit csinálnak a színész bácsik. A kis fiu benéz,
— Pénzhamisítás. Jő fogást tett ta hó 18-án — mint nekünk irják — a zalalövői őrsparancsnok: Nagy Ferencz és vele egyetemben Sára Ferencz csendőr. Ugyanis Zsiga Pétert és testvérjét, Jánost, pénzhamisítás gyanúja miatt Zala-Mindszenten egész váratlanul éjjel meglepvén, letartóztatta s náluk házmotozást tartott. Lett is sikere a kutatásnak, mert a pin-czében ráakadtak egy forintosokat csiuáló készülékre. Ennek megtalálása után nevezettek töredelmes vallomást tettek, melyből kiderült hogy már 3 év óta űzik go-. nosz mesterségüket és mindig oly ügyesen tudtak a csinált pénzen túladni, hogy legkisebb kellemetlenségük sem volt. — Ezen vallomás után & hamisítók megva salva Zala-Egerszegre kísértettek be. — A pénzverő ígen kezdetleges készülék ; áll egy agyaghengerböl, melynek végébe az igazi ezüstforintosnak alakja vannyum-va, ezen nyomásba öntötték Ők, ólom és sárga réz vegyülékböl álló forintosaikat. Jelenleg csak 3 darabot találtak meg náluk; Nagy Ferenc/ Örsparancsnokot valamint Sára Ferencz csendőrt ügyes és_ tapintatos fellépésükért dicséret illeti.
— A gőzfürdő kazán tisztogatás végett f. hó 8-tól fogva egész 12-ig zárva lesz. Szombaton azonban ismét megnyílik.
—_TÜZ volt ápr. 3-án éjjel a volt „Oroszlán"-fé!e vendéglőben. A kéménygerendák égtek s ha inspectiÓs tűzoltóink gyorsan nem érik, a vihar által felkorbácsolt tűz végzetessé válhatott volna különösen a király-u:czai házakra nézve. Scherz Emil heti felügyelő és Jack Ede napi örsparancsnok 13-mad magokkal ott termettek és gátot vetettek a tüz kitörésének ; Hein Mihály kávés ur fáradalmuk enyhítésére barátságosan mlgvendégelte őket. A parancsnokság pedig másnap tartott ülésében dicséretet szavazott Tény, hogy ha a tűzoltók ez esetben gyors és szakértői segélyt nem nyújtanak, óriási láng-^.engerb\'ín úszott volna Kanizsavárosa éjjel, rettentő szélvihar közepette s nemcsak az. utbzák egész sora é^etl volna el, hanem számtalan haláleset is fordulhatott volna elő. És még mindig vann k e humánus intézménynek guuyolói! Szégyelhetik magokat 1 Mig ők a meleg ágyban alusznak, addig derék tűzoltóink éj közepén egész-ségük koczkázásával czipelték a szerelvényeket és vizet; kezi fecskendőt \\ padlásra szállítva, sikerült áldásos tevékenységűkkel a nagy veszély! szerencsésen elhárítani. Ez érdemben következő rendőri hirt is vettünk: Folyó hó 3-ról 4 re átmenő éjjel iszonyatos vihar mellett tüzjelzési kürthaDg rémülétbe hozta károsunk lakosságát — A volt „Oroszlán" vendéglő épület mosókenyhájában egy mennyezeti gerenda tüzet fogott már talán 24 órán tul is lappangva éghetett a szél ezt folyton élesztve, m.ir igen közel volt a felltf.banáshoz s ha ez még történik, Isten a megmondhatója, hugy abban az orkán:;zerü viharban mily hiogtenger lett volna városunkból. De szerencsére a gyanús égési bűzt a házbeliek észrevették s mig^ egyfelől oltáshoz fogtak, egy része az utczára futva tüzet kiáltott — Éjfél körül lehetett és éppen ekfcoi>bailagott néhány-.tűzoltó a tüzőrségről, igy aztán tűzoltóság, reudörség a helyszínén térmentes 3/i órai erős tusa után a, mennyezetnek teljés szétrombolása által véget vetettek minden veszélynek. A helyiség
s mosolyogva szól vissza, hogy nincs ott senki. A Józsefek pedig azalatt egy komcsin, melyet a város végére rendeltek előre, —: már régen elszöktek^ kellemes utóhatást hagyván hátra a publikumban, a szerzett élvezetekért. .
A közönség pedig Ünnepélyes esküt tett hogy alább egy évig senkinek el nem\' fogják moodani felsülésüket.. .
Az országban egymást érik a tüntetések, ide is elhat az „ősi virtus" ereje, csakhogy itt-1 más tényekben nyilvánul; itt nem „tüntetnek," hanem „eltűntetnek." Nincs hét. hogy 2—3 pinczeföíverősnek a hire nem jutna el hozzánk. Nesze közbiztonság! fizess gazda adót oera bánjuk, ba fiadat adod is el a comprachinbknak. csalr fizess 1 egyébbel ne törődj, mi megőrizzük a vagyonodat I...
Az a „legyőzhetetlen"^ Öukénytes sárga hadsereg már a Somlyóra is bekvártélyozta magát, s ugylátszik, hogy tetszik neki a tőke. Igaz. hogy megindították ellenük a keresztes hadjáratot, de még eddig eredménytelenül. Legutóbb is volt egy szűkebb körű haditanács a „phyloxera biztosok"-ÖÖI alakulva, kik egyhangúlag azt határozták, hogy majd márczius végén lógnak határozni. (De melyikén. ?)
Szegény Somlyó! azaz pardon! mi szegény somlyó vidékiek! mi lesz beülünk, ha azon a szép kis csúcson kukou-czátvagy burgonyát kell majd termelnünk, és e-engő szemekkel tekintünk a zalai jegyekre szomorúan dúdolgatva:
Elmerné:- én, de nem tudom hová, úoví !
SOMLYÓTÖVI.
HÜSZONNYOLCZADIK ÄTFOLTAM
Z A
LAI KÖZLÖNT
ÁPRILIS 6-án.
előbb istálló volt, s mikor ezt mosókooy-, — Begyei r. h. Hévízen uj lakház hává alakították- át, a kéménybe maradt | épül a kápolna közelében. — Május havá-
egy gerenda. Ez gyúlt ki és már több lábnyira izzó volt mikor észrevették.,
— Hasztalan. A marczali szolgabírói hivatai értesítette a napokban rendőrségünket, hogy ott két oly egyént tartóztattak le. kiknek" szeméiyleirása feltűnően ráillik azokra, kik itt városunkban, azt a lapunkban is részletesen leirt bugyelláris elvesztési műtétet, melylyel aztán Lukács József .ujudvari lakost 220 írtjától megrabolták. A kapitányság meghozatta a két egyént és szembesítette Lukácscsal, de ez nem ismerte fel bennök az ő jóakaróit, s így most már á 220 frt visszakerüléséhez Lukácsnak a legkisebb reménye is elveszett.
\' — Hertelendy Béla orsz. képviselőnk rövid indokolással a kővetkező igen helyes iDterpellácziót intézte a földmivelés-. ipar- és kereskedelmi miniszterhez : 1. Van-e tudomása az igen t foldmívelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter urnák arról, hogy Bécsben már a mult év ez idö-s\'akában az úgynevezett ragályos száj- és körombjetegség a vásárra hajtott marhák közt kiütött és hogy ezen ragályos baj a I^engyelországből beeresztett, már fertőzött ökröktől terjedt Bécsben a többi
ban husJÉrok érkeznek Keszthelyre s igy 3 honvédhuszár század lesz elhelyezve. — A déli vaspályán Kanizsáról kiindulva menettérti jegyek adatnak ki május 1-től kezdve. — Zala-SzántŐ község iskolába-zat építtet — TaQplczán ,Balatonvidéki takarékpénztár" alakul.
— Hazai r. fa. ó Felsége a fővárosi szegény gyermekegyletnek 5 ezer frtot adományozott — Arany János szob rát Újpesten öntik érczből. — Báró Bánn": György zeneszerző meghalt — Gyulafehérváron romai fürdőt fedeztek fel. — ó felsége a betegeskedő Haynald bibor nokérseket Bpesten meglátogatta — A bpesti szerb újság megszűnt. — Szigetváron hetilap indult meg. — A pécsi kiállítás 7725 frtot jövedelmezett. — Bpesten közlekedésügyi országos szaktársulat alakul.
— Külföldi r. h. Battenberg hg Hártenau gróf nevet fogja használni. — Ausztriában 17.416 iskola van, 4-ben a tannyelv magyar. — A lublin\'i kerületben Janovban nihilista nyomdát íedeztek fél. \'— Boulangert perbe fogják. — Az Eif-feltorony elkészült — Milán király látogatást tett á zultánnál.
meggyógyítottak egész serege hálásan ismeri el annak kitűnő hatását, és számos orvosi bizonyítvány tanúskodik gyÓgyereje mellett A gyógyszer épenséggel nem tartozik amaz értéktelen titkos szerek közé, hanem egyszerű természetes szer az, a természetben pedig még számos gyógyerő van elrejtve. Minden támadás, mely eddig rosszakarat vagy előítélet folytán eme jótékonyorvosi találmány ellen intéztetett, csak ho?ahozájárult z, hogy a szenvedők figyelme mindinkább reá irányuljon, s a beteg bizalomteljesen használhatja ezen áldásos italt. Miként számos leghasznosabb találmánynak sokat kell szenvednie az emberek rövidlátása miatt, de a benne rejlő hatalmas előnyök folytán győzedelmesen marad a küzdtéren, ugy itt is éi^ vényre jut a közmondás : „Sok ellenség, nagy tisztesség!" Warner Safe Cure ja az ismertebb gyógyszertárakban kapható. Főraktár : Szál vator-gyógyszert ár, Pozsony.
— Sok évi megfigyelés. Emésztési gyengeségeknél és étvágyhiánynál, általában minden gyomorabajnái,a valódi„Moll-. íéle seidlitz porok" bizonyultak a többi szerek fölött, mint gyomorerősítők a legjobbaknak. Egy doboz ára 90. Szétküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógyszeres; és cs. kir. udvari szállító által, Bécs, I Tuchlauben 9. A vidéki gyógyszertárakban Moll A. készítménye kérendő az ö gyár: jevényével és aláírásával. 3
Szerk. üzenet.
1 jbíróság kfSdó hivatalában leendő eszköz " lésére határidőül 1889. évi ápril hó 10-. napjának d. e. 9 órája ezennel kiíüzetik. N.-Kanizsán, 1889. évi márczius 24-én. Fábián, kir. bír. vghajtó. \' \'
— Cs Azonnal postára adtak.
— W. F. Visszaléptünk a bálit] szolgálatától.
— A „Vatiprémi KSslöny\' cserepeldá-nyát már rág nem kapjak kérjük küldésé kai önben ni is kénytslenek vagyunk beszüntetni. . V
— P. K SíiTes vilastódat várjuk.
— Többeknek. Tuboly Victor költeményei húsvét előtt megjelennek és &s «lofizet3k, vagy . megrendelőknek helyben kézbesittetoi fog, Alulirt kiküldött végrehajtó az 1831 vidékre pedig postán küldetik meg. évi LX. t cz. 1012. ií-a értelmében ezennel
, — Ci. \' \'"ösiönettel Tettük. közhírré teszi, ^hogy a nagy-kanizsai kir.
W/W.iS^U^^é.\'r"- Já^birósig 9713 p. 85. számú végzése
által Knszt József végrehajtató \'avara Perkó Péter és neje Tóth Ilona nagy
1169. sz. P. 1889.
Árverési hirdetmény.
— Sx. A j5vS számra maradt.
marhákra tova? 2. Hogy ugyanezen ragá Ivos baj most a jelenleír bécsi vásáron is métlődött és e miatt Bécs főváros hatósá -a a marháknak kihajlását a vásárról megtiltotta és ezeket zár alá vette? 3.
Hajlandó-e a miniszter ur ezen\', a magyar | „ xz emberi szervezet működése löldbirtokos gazdák és a magyar kereske-j S20ros összefüggésben van a gyomor, és a delemre kái os állapotról, magának a bé-1 bélcsatornák állapotával, ugyanezért szük- ,.
esi császári királyi kormány utján sürgős I aéges Ugy a gyomort, mint a bélcsatorna-! elha^fk a P** ****** t meggyőződést szerezni, a mulasztást és LTa legcsekélvebb bajtói is megóvni. ^TV^-^l^J^LÍ^\\l annak okait kideríteni és különösen meg- Mindcn ff, beteges jelenségek kitűnő és :alí*1 " elofi» °k• 8 megrendelőknek ok gyözódéstizerezni arról, hogy a mostani [ JXtós orvossága a 30 év óta/egjobb ^^l^íi^^L^u
ragály isriét i Lengyelországhói beeresz-1 sikerrel alkalmazott dr. Rosa éíetbalzsa-tett marháktól terjed tov&? 4. Szándéko-1 ma Kapható majd minden zik-e az igen t földmivelés-, ipar- ás ke-! tárQail.
re.-kedelemügyi miniszter ur sürgős intéz-1 _ ggy fiidásoa találmány. Bár-kedést teDoi arra nézve, hogy az ily álla-; mennyire elöhaladott légyen is mai nap-potok Bécsben ne ismétlődjenek, hogy gLg a tudomány, mégis ezer, meg ezer em-jövóre idejében meggátoltassanak, hogy a bért ragad el egyike a legalattomosabb jelenleg alkalmazott kiviteli tilalom mi- j betegségeknek, melylyel tebeteUeoül áll előbb messzüntettessék? 5. Végre hajian-1 S2emben az orvosi tudomány. És val21
do-e a földmivelés-, ipar- és kereske - L pusztítások, miket a vese- és májbajok deleiDugyi miniszter ur az erdekeit föld- véghezvisznek és még a legmagasabb kö-birtokosgazdákateskereskedöközönségetlrökben is borzalmasan küzd e betegség teendő sürgős és erélyes intézkedéseinek j réme még királyokkal is, s a tudomány az ország színe előtti kijelentéseivel és . leghivatottabb .emberei sem képesek meg-mielőbb e tárgyban megnyugtatni. Az gyözoj mikéat ezt jelenleg a németalföldi
interpelláció kiadatott a földművelési mi-1TÍa___.„ü^ k/ii...^
niszter urnák.
— Napi biztosok a népkonyhánál e héten ápr. 7;én vasárnap Rotschild Albert-né, Strém Leopoldic. 8-án hétfőn Samuely Henrikné, Rártschmaroff Olga. 9-én kedden BachrachGyuláné, Reichenfeld Leopol-din. 10-én szerda dr. Fárnek Lászlóné,
trónon látjuk. Atalán tehát hálásan kell üdvözölni oly találmányt, mely az embereknek oly iszonyú megpróbáltatását minők a vese- és májbetegségek, tényleg megszüntetni képes. A máj. vese és húgyszervek idült bajainak megszüntetésére eddig pózi\'iv hatású szert még nem ismének, míglen Warner Safa Cure-jában
Tripammer Betti. 11-én csütörtökön Ro-; oly találmány jött létre, mely ezen beteg senberg^ Izraelué, Blan Ernesztín. 12-én ségeket meggyógyítja. — Jóllehet "sokat pénteken dr. Neumann Edené. Rechnitz\'rágalmaztátik Warner Safe Cure-ja, Adél. 13-án szombaton Somssich Lőrincz-1 Ausztria-Magyarországon is mindeuütt né és Cseresnyés Etelka, \' utat tör magának, ugy, hogy ma már a
„Költeményeim0 pár nap múlva
van szerencsém a tisztelt olvasó közönségnek tudomására hozni, hogy a könyv megjelenése után annak bolti ára magasabb leend. Nagy-Kanizsán, 1889. április hó 3-án. Tuboly Victor.
Felelős szerkesztő és kiadó: BÁTORFI LAJOS.
A Szerkesztővel értekeshetni napolta déli 1—3 óra közt lakásán Arany János-utcza 4 íz.
Laptulajdonos: WAJDITS JÓZSEF.
jxry-llttiör.*) Schwarze Seidenstoffe von 60 kr.
bis fl. 11.65 p- meter — glatt und genneten (es,. 180 versch Qual) V
weisse Seidenstoffe von SO kr.
bis 3. 14 45 p.\' Meter glatt und gemostet; (circa 250 versch. Qual.)
Versendet roben- und weise porto zollfre: &S Fabrik-Depot O. Henneberg (K. n. K. Hoflief) Zürich. Muster umgehend. Briefe "kos teil 1Ü kr. Porto, 3529 1— 8
os!111 jegyz. piaezt árak Xagy-Kanlzsaii.
Április 3-án.
Buza 7 frt 20—7 frt Rozs 5-30—5 frt. Árpa 7 05—5 50 kr. Zab 58Ó—5"40 frt. Burgonya 1*60 kr. Tengeri 5 frt 20 kr.
Ki nyert?
Húzás tnárcz. 27 én: Prága: 38 6 75 87 Lemberg: 41 7G 75 12 Szeben : 74 9 3öJ 1
Húzás márcz. 30-án: Bécs : 16 65 69 51 Grácz: 61 41 60 6 Temesvár: 15 33 7 51 Huzáa ápril 3-án : Brünn : 75 7 38 60
47 2. 58.
4.
26. 4.
A n.-kaniziai3689. is. tjkvben A f alatt felvett 28S5. hélysz. száma, & katona temetői dűlőben fekvS, Vogler György yashidegköti lakos tolaj donát képező, körülbelül 4 hold szántóföld í. rétből álló birtok tzabadkézböl eladó. -Bővebben értékelhetni ssÓv-i -r&gy levélben i tulajdonossal VashideKkutoc; — kösvetitők -kitáratnak. 3557 3—1U
•)E rovat alatt köröttekért nem válal felelósséget a sserk.
kanizsai lakosok\'ellen 900 frt tőke, ennek 1S85. év augusztus hó 23. napjától számítandó 6°/o kamatai és eddig összesen frt-perköltség követelés erejéig elrendelt kielégítési végrehajtás alkalmával bíróilag lefoglaltés 744 frt 40 krra becsült házi bútorok, ruhanemüek és egyéb tárgyakból álló ingóságok nyilvános árverés utján eladatnak.
Mely árverésnek a 1169. sz. p. 1889. kiküldést rendelő végzés folytán a helyszínén, vagyis végrehajtást szenvedett lakásán leendő eszközlésére 1S89 ik évi ápril hó I3-ik napjának d. e. 9 órája határidőül kitüzetik és ahoz a venni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy\'az érintett ingóságok e?en árverésen az 188J. évi LX. t. cz. 107. ^-a érteimében a legtöbbet ígérőnek becsárou alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételára az 1881. évi LX. t cz. 108. §-ban megállapított feltételek szerint lesz kifizetendő.
Kelt Nagy-Kanizsán, 1889. évi márczius hó 27. napján. BARTS GYÖRGY Í595 1 —1. kir. bírósági végrehajtó.
HIRDETÉSE K
ÁRVERÉS.
5399
1 — 1
10408/88. Alulirt bir. vghajtó az 1881 60. t-cz. 102. §. értelmében ezennel kőz hirré teszi, hogy an.-kaoizsaikir. jbíróság 10408/88. sz. végzése foltán vagyonbukott Weiss Zsigmond és Tivadar n.-kanizsai lakosok csődtömegéhez tartozó 8508 frt 43 krbói álló activ követéléSelt nyilvános birói árverésen el fognak adatni. Árverési feltételek:
1. Vevő tartozik áz árverés megkezdése eiött 100 frt bánatpénzt a kiküldött kezéhez letenni.
2. Vevő a vételárt köteles az árverés megtörténte után Dyomban kézpénzben lefizetni, melybe azonban a letett 100 frt bánatpénze be fog számíttatni.
3. Az activ követelésekből csak azok fognak árverés alá bocsájtatni, meljek ez ideig bíróilag megítélve nincsenek.
Mely árverésnek N.-Kauizsáo a kir
Gyors ti totós seiitsii fijomorbajot s azot liTsttezmén\'ei ellen.
Aá tgéwtg fen tartására, as életnedvnk s ennek folytát! a vérnek tisztítására év tissta állapotban való fenUrtására ?1 a jó emásztés elSsezitésére a legjobb s leghathatósabb tter a már ii mindenütt ismeretes *¦ kedrelt
élctbalzsam Dr. HOS A-tól.
Esen iletbalssam a legjobb s leggjógyhatásosb gyógyfüvekből a leggondosabban van készítve, a kOlÖDÖsep minden emésztési bajok, gyomorgörcs, ítvigybiány, lavanyns felbaíBgis, vértólnlás, aranyeres bajok stb. stb ellen teljéién hathatosnak bizonrul. Ily kitűnő huá-s\' következtében esen életbaJ-liam egy bsbiionynlt, megbízható básiaaerévé <ífett a népnek. Ara egy M*y üveggel 1 frt, kis üveooel 50 kr Eliwtri Irttek eirel bárkilak kttsUatil * Lo,tf rendelkezésre altiak.
ílvAa \' Samisitisok elkerülése végett mindenkit fi-*jyaü f gyelmeztetek, hogy u egyedül áltaUm as eredeti ntasitás szerint készített „Dr. ROSA-féle é!et-bal-1 itin\' minden üv*gecskéje kék bmokba uc csomagolva, m*lyn«k hosszoldalain ,Dr ROSA élfttbais>ams> a .fekste I saihoa\' csimsett gyógyuertárltól. FRAQKER B. Prága 205—11L" német, cBeh, magyar és franczia nyelven olvasható, széles felein pedig az ide nyomott védjegy láthatd, Dr. ROSA éietbílziassa vaLídiio kaphatft csak t készít* Védjegy FR AGNBB H3. ftraktárikw, fyáfyaztrtir „a fekete tashez\' Prisjabti 205-ltl., és BUDAPESTEN Törik József ir rjyófiyszerésznel, Kiráiy-ntoza 12 sz Budai Emil ur gyógyn.rtárábaii a Virostiás-téren. ,
Az osztrák-magyar monarchia minden nagyobb gyógysiertá-rftban tu raktár ezen életbalzsamból.
Ugyanott kapható:
„prágai általános házi-ken6csJ,
több eser hálanyilatkozatul elismert bistoi gyógytser mindenféle gyoladáaok, ¦ ¦bek «S genyedések e!]eo. Ezen Wenőo bictoe eredméoynyel használható a nÓi emI5 gynUdásinál, a tej tespedésén*! s az emlő megkeményédesénél szAléskor, kelev^nyníl, vérdaganatoknál, genyea fakadékoknál pokorrarnál, körfimgyök-uil, as agyoevezett ksrömférsgnél, elkemínyedéseknéi, felpoffadásoknál, mi-"CTdaganatoknál. sstrdaganatoknál, érzéketlen tagoknál itb. Minden gynlt-dist. daganatot, •IKtményedéit, felpnffadást a legrOridebb idő alatt eltávolít; t a bol már genyedés mutatkozik, ott a daganatot a legrövidebb idő alatt nélkül felszívja, kíériti és kigyógyítja. 3665 S—26
•V Kapható 25 ti 35 krajozirit szelén ezekben. -*m
ÓVÁSI Hintán a prágai általános bázikenőcsöt sokszor ntánoztik. mindeukit figyelmeztetek, hogy as eredeti ntasitás szerint csak nálam less készítve, s csak akkor valódi, ha a sárga ércttzelencze, melybe töltetik, vörös használati utasításokba (melyek 9 t nyelven nyomvák) és kék kartonba, melyen as ide - "nyomott védjegy látható — burkolta »an. Htlláe! balztaa a legbisnnynlubb számtalan próbatét által legbiztosabb* sk elismert sser a nebézballis bgyógjitáaáMi a az egészen elveszett hallási kétség visszanyerésére. Egy iV8g ára I frt.
fidalo
XX%X***XXXXXHX
oooooooooooooo
8TERNBERG ÁRMIN hangszer-gyára-Budapesten, VII.. kerepesi-at 32. (a Rókns kórházzal szemben.) Mindennemű Q15-, von6-éi favó-bangzzrrBk, harmonika- és karmoninm-gyára és legnagyobb választéka raktára. Belföldi és valódi olasz hurok raktára.
A legújabb feltűnést keltő mechanikai sálon hangszerek mint: Aristnn, Herophon, Orphens. Piiöoiz, Símphonion főraktára.
Legújabb ! Harmonika-fuvola 12 billentyűvel, melyek a szipkába való könnyű befuvás. álul kellemes hangokat adnak. Azonn&l meg-tannlható és játszható. Mindenkinek, kicainyV nek nagynak egyaránt alkalmas mnlató-easköx. , ára 2 frt. Mindennemű hangsserok javítása " pontosan és jntányosu teljesitte\'cik\' Ócska ¦ hangszerek ujakra becaeréltetnek. 200 képpel\' dissitett hangszer-katalogns kívánatra ingyen és bérmentve küldetik. Harmonikáról és harmóniámról külön képes árjegyzék kérendő. — Tánczmulatság otthon, könnyű szerrel, még kevésbbé vagyonos családoknál is rendeshető. A legújabb me^hnikai szalon-hangi«er Phönix, mely egész zenekart pótol, kellemes hangra és *r5s zenéje folytán, családi eatélyeknél, tánezzenére különösen alkalmas és valódi élvezetet -nyújt. Ezen hangszerrel bárki, habár zenéhez semmi fogalma sincs, a legszebb dalokat, a legújabb tánezdarabokat birja eljátszani. Össze nem téveszthető az oddjg ismert Ariston és más ilynemű hangszerekkel, melyeket zeneteljesség t>s hang tekintetében a Phönix messze túlszárnyal. Ennélfogva a Phfinix mindenütt kedveltségét vívott ki tnagánaJc. A hangszer bővebb leírása a Phünix egyedüli elárniitója Stemberg Ármin bndapostí h&ng-szergyároi (VII. kerepesi-at 36. SZ) képes hangsxerkaulognsában található. A megjelent zenedarabok jegyzéke kiránatn rendelkezésre áll mindenkinek, a ki esiránt a fennti ereget j , megkeresi.
! xxxxxxxxxxxxxx
II1 Jó tanács ,;7|
aranyat ér! E szavak igazságát különösen betegségi esetekben lehet megismerni és ez okból jönnek Ricbter kiadő intézetéhez a legszívélyesebb köszönS-íratok „A betegbarát14 czimü, rajzokkal ellátott kis könyv elküldésoért. JÍint a szerencsésen meggyógyultak bozzi-nyomtatott értesítései oizonyirják, a benne foglalt tanáe^k követése által meg oly betegek is gyógyulást nyertek, a kik már minden rc-ményt feladtak. E könyv, melyben húszéves tapasztalat eredményei vannak letéve megérdemli a legkomolyabb figyelembevételt ir.iaues beteg részéről, bármi bajban is sven-vedjen. Ki a becses könyvet megszerezni óhajtja az írja egyszerűen egy lcvolezC lapra magyar nyelven ,.Egy* betegbarátot" és pontos czimét s czírc-ezze^a levelező lapot Richter kiadó-intézetébe Lir«iees. A megküldés ingyen történik.
OOOOOOOOOCXXX30
Közvetlen német postaLözhají)zás Hamburgból Newyorkba
minden szerdán és vasárnapon,
Hávreböl Ifewyorkija
minden kedden,
Stettinböl Kewyorkba
minden 14 nap alatt, Hamburgból Nyugatindiába
havonkint nétv-szer.
Hamburgból Mexieóba
havonkint egyszer. A társaságpostagüzhajni kitú\'nO ellátás mellett ugy haji>szobákbaii mint a fo-délközben\'elhelyezett utazóknak is a :•¦ j :¦-:. \' utazási alkalmat nyújtja.
Bővebb felvilágosítást ad Josef Gschirhakl Bécsben Wie-den, "Werriog-gasse 32-dik sz. alatt. 3485
Ügyes ügynökök nagy százalék mellett kerestetnek. ;
EGY UNIKUM!
a legújabban feltalált világi ingaóra- igen finoman fényesi;ett keretben foglalva, ébresztővel és jelzőkészülékkel, két bronz sulylyai és szsbadaimazott számlappal, mely sötét éjjel minden világkóanyag nélkül oly fényesen, mint a hold világit. Ezen nélkülÖzhetétlen ura csakis frt 2.75. A megrendelt óra egy megfelelő postaládában elcsomagolunk és utánvéttel vagy, a pénz előre beküldése mellett a viiág^ár-mely tájába szétküldetik. V
GÜNSBERGER S.
üra gj-árt\'Fabtár. Bécs II. Ther .óiengasse Nr. I.
35S1 1—2
l legfőbb ßtMtetfcet,\' a ltpagjo°b TilágtiáUltásokoH. StU-iti. Mindenkor határozottam
társaság "
hús-kivonata kérendő
A féle hnsklvo-
nat kitünÜ <:s erőteljes húsleves rügtöni el<"áilirásü.ra.
valamint leves, máriás, ÍÖzelek és húsételek javítására és füszerezésére " szolgál. Hílyesen használva rendkívüli kényelmessége mellett, a háztartásban igen nagy megtakarításra is nyújt alkalmat. — A legkitűnőbb erösitöszer a gyengélkedők és betegek számára.
ha minden dobez árujegye, a mellékelt névaJáirással kék nyomásban van ellátva.
k Llebís táraság Lüzporii rutára az ositrü-IifjzxbirodzIOE tzásúra:
Berek Károly, ssztr. îsîsz. kir. tira szülitéisl, Bécs, l, Wollzeiie 9 n. i
Kapható tovibbá valamennyi nagyobb faszer-csemege és gyágyfnster kereskedésben, ( i valamint, minden gj\'ógyszertárban, ~W - _
i legföH ütiítetések, i legnagyobb TiHgUillittsetoi, lSC7-éte.
HUSZONNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 6-éo.
L3
IfltEHEK A. kőbányai serfőzdéié
Kóbanyan.
t. cz~^ v
Van szeivn&st-m Itecses tudomására hozni, miszeiinr
kőbányai sörfőzdémnek Zala-. Somogy i.s Baranyamegyékre kiterjedő képviseletét
„HQWKARN SÍSSA"
iiay kanizsai czegre ruháztam át és Napv-Kanizsát, egvotial egv
SÜRKAIiTÁRT
áHilvún fel. ennek vezetésével ugyanis HOFFMANN MIKSA nml . bíztam meg, skl kizárólag
Kőbányai sörei m & t taríandja raktáros.
*| Amidőu tisztelettel kérem, a bennem helyezett bizalmával nevezett képviselőmet is megtisztelni legyen szivén, vagyok
vkiváló tisztelettel DREHER A.
Kőbányán.
T. cz.
Amidőn\' egy sörfőzde képviiejetének elvállalására határoztam el magamat, mindeoek előtt e sörfőzde hírnevére és sörének minőségére fektetem a fősúlyt. . ,
A Dreher-féle^ sörfőzde világszerte oly hírnévnek örvend, hogy sörei dicséretre nem szorulnak s remélem, hogy a t. közönség igényeinek annál is inkább meg fogok felelhetni, mert a föidény tartama alatt, a midőn a sör vasúti szállítás alkalmával a forróság által legjobban ki vau téve az elgyengülés és romlásnak, ezt kizárólag e caéha készült vasúti jeges kocsikban hozattatandom
Magaaiai szive. jóakaratába ajálnva, telje* tisztelettel HOPF VIMIKSA ¦3-\'67 3-3 Rtktir: Oroszlán tZalioda. Iro<*f: Hsuter-féle ház
SUCHARD
NSJCHAm.(scawoz).
s
o a o o o o
OOOOOOOOD
o • o
o n.i ft ttom xi o
ooooooooo o o
O nin-nrmiiilinv! 0
a
ED
42—50° C. magas hőroérsékü szénsavat tartalmazó forrásokkal. Vasúti állomása a déli vasútnak. Slavonia legregényesebb vidéke. Enyhe égalj.
Heveny és idült bántalmak üdülési szaka-bat, vér és nedvTesztesséceknél a nrmző-szervek bántalmainak eseteiben (tehetetlenség, éjjel- magömlések, ondófolyás), a méh különféle bántál mainál, csúsz köszvény, és idült agy- és
Jmhi-iu:
0 0 0 Q
8
O 0
0 KAKAO
gerinczbántalm aknái.
ByóOToi:
T. cz. ¦\'
SaRv raktára faiKkolípi iiieeengi^i, hogy a t. cz közönség részére a kü vetkező ajánlatot tehessem fezzé :
10U drb. almaszülfa 3, 4, 5 éves. nemes faj 10(10
10.000 100 1000 10.000 100 1000\'
lo.ooo íoo
1000 10-0 100 1110
frt, 20 ¦ . 180. . 1500.
LEGRÉGIBB. ELSŐ és LEGNAGYOBB es. kir. JÉÍÖ szab.
CZEMENTÍRU GYÁR.
Psrlmoseal Portland -cemeat. Knfaleiai vízhatlan nesz. Becsi vakolat gipsz. Bácsi alabastrom-gipsz, Cement-bnrkolátuk, kapu aljakhoz, fcnny-ba elö-udvar Btbbihez, ép ngy
beeresztett Marra, mozaiMrarioM,
finoman csiszolva, és fényezve
TATAROZÁSON
íijillö berendezések, csatornák, pis-soir-b»vendezések, kurkerxetfk Stb. stb.
~- i>t\' i i \'¦ ;:l:
HEÜMOLLEB-JÓZSEF es TÁSSűNÁL
BÉCS,Wleden, WienstrasseS. Áajegyzékek fagyén és bérmentve.
35(56 4—12
Fürdő- és ivógyógymód, tejsavó és Q villanvgvógymód. Massage. f\\
0--, - - - o
..Q Kiterjedt árnyékos park összekötve a kastély és vadas- n
i cnit.u \\,\\*n~z u^^^-tz
kerttel. Fedett sétány, kitűnő vendéglő,
(Cerveny a bpesti rudasfürdö volt vendéglőse.)
x: Kitüiiő gyógjxene,
olVEiaóterem atö. A fürdő közönség kellemes szórakozása ról bőven van gondoskodva.
O O tátsal készséggel ml. Q
O \'\'¦ 3 94 ; •¦ o
ooooooooo
r-. Rendeli fürdJorvos dr. O BUD ER FERENCZ, kl Is
Qproiríbtos ésafSrdúre Q
OOOOOOOOO ~
0 0 0
s
0
o
0 0
\\
kiirle] cseresnje és nieggí
. 20u- —
, 1800. —
• 25a —
l \' , ,. v . 2000. — cjprus és,fenyőfa ilisz a legjobb minőségben 2—3
mKt-r ina^as néldánvok . 80.
- ¦ \' ¦ 5|°- _
. ISlgyitájtns 1 éves......... 10.
, különb ciuolya íemü a légjobb minőségű . • . T diszhajtások .........
30. lü.
Legújabb míg- és növény árjegyzékei* bérmentve áll a t. közönség rendelke-e.
B megrendelését kérve vagyok
teljes tisztelettel
KALLINA B.
faiskola és maekereskedés ZÁGRÁB.
i.ei cpimzlityi ellen
n-k egy s»ert ajánlok, melyet legjobb. eredménynyel
.Kis adagban hatásos nem kellemetlen- izü". Dr. Korányi .tanár. Kéretik a forrás használásakor az egye dül helyes el nevezést .Koródámban a legked véltebb hashajtó víz." Dr, teiársilj tr:
FERENCZJÓZSEF KESERŰVÍZ
.Hatásosai)", mint a tbbbi budai vizek * Dr. GuiarlUariF li asznál ni. Kapható mindenütt. A szélteldési igu-gatúság Bpestei- Kitüntetve, 9 arany és érdem-éremmel. Szétküldés 1888. évben 1 millió palaczk. 3859 7—8 •
\' Egy i» könyv.
,..... A küldőt t könyv óanutasásai
ugyan rövidek < s velősek, de mintha csak a gyakorlati használatra terniettek volna; nekem -s családomnak a legkülönbözőbb betegségi esetekben igen kiváló szolgalatokat tettek:\' így és ha-Sonl(ikOj>en bai^fiznak a köszöuúiratok. melyeket Rieliíe c kiadó-intézete ..A Be-tegbaráfezimf;. rajzokkal ellátott künyr eltüldéfteért majdnem naponként kai>. Hint az ahoz u yomtatort s a szerencsésen meggye gyitottaktól származó értesítések tanúsítják, az abban fuglalt tanácsok követés e által meg oly betegek is gyógyulást oyiírtek, a kik már.minden reményt feladtak. Y. könyv, méhben hosszú évek tanas ztalatainak eredményei vannak letéve, inv^érdemli a legkomolyabb flgyelemb evételt minden beteg részért!!, bármi bajban is szenvedjen. Ki e becses könyv et megszerezni óhajtja, az irja egyszerű en egy levelezi lapra magyar nyelve: ..K^y betegbarátot" és i>ontos cziitiét s czímezze a levelező lapot Ricbter kiad .MntézetébeLipcsébín. * A megküldi s ingyen történik.
MOLL SÉÍÍJLITZ PÖR
Tavaszi gyógyítás
Nyári gyógyítás
Öszi gyógyítás
Téli
pook\' gVVftTi yglrtáf ha minden dobozon a gyár,eL\'y e?y j« L-üdl ÁLLUl ittlUttí é, MOLL A sokszorosa ezée lati Gyors gyógyhatás makacs gyomor- é* altentbaiok. gyomorgMri-s, ny-lk, gyomorégés székrekedéseknél májba-jok Tértolitíás aranyér é* a Iegkfll8üfel4bb női betegné gefcnél. Egy eredeti dobi.i használat; uiAsitass.il 1 frt. Raktárak *i orsr.ág minden nevezetesebb gyógyszertáraiba MOLL A. gyógyszerész cs. kir udvari szállító. Becs Stadt Tucblauben 9.
Szélküldós naponta utáuvét mellett. 2 doboznál keveset"! nem kQldetik Elismerés MOLL A. úrhoz Beosben.
/ fJtü foglxlkozáiumnáli f<igt? .íz Gn Holt-féle icidlíti porai igen jó hatást gyakorolnak ; i&to<
mindenkorra t ez«k » gyomrot jó-
\\ é.s fjt köniiyüvó teisik. StfliaKo P. J. lelké** Hók
íoudülc értt TistteletieJ
ttschiíglíiE
Legjobb bedörzsölő szer f
Mszvéay, esaz
és minden meghülési betegségek ellen.
MOLL - FÉLE. FRANCA BORSZESZ ÉS SÓ
üveg MOLL A. védjegyét és xíáirásá: ^ise ÍSzvény, c«itz, mindennemil testfájd almák é .uatok gjtillidá
Csak akhor valódi ha, mindéi HedBrzsÖténül sikeres használat k bénnlásnál; hurogAtia alakjában mindi soknál. Belsőleg viszel vegyítve hirUlei rosziillét. bán,
\' Egy üveg árt hasznaiitt utasítással 90 kr. c e ^Baktárak az ország minden nevesetea" gyógyszertár és anyag k^resk-d^s-ib tn. MOLL A. gyógyszerész os. kir. udvari szállító Bécs. Stadt. Tuchlauben\'9 SzétkSldés naponta utánvétellet Két .üvegnél kevesebb uem kiild-.tikNí - r. r ¦¦ ?. MULL A. yógyszeréiz llrhoz Bécs.
Kitűnő Motl-féle franczia borszesz ég tója vidékemen nagyszerűen miíkridik véggel, inir<-lvaz emberiség aogiuégére kéazietet óbajto^c
KUldjui magamnál
Mily tiszteleti.-!
3i6^ 21-40 Hornqf. lelkész Micholupbsa
Raktárak Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf és Kesíéíhofer jextif", urakaS
Fol találtatott j
ASOÜLAC-I APÁTSÁG (Fraaaria-OTsaág) Dom MAGUELONNE, prior Főtisztelendő Benedek rendi atyái
FOGVIZE, FOSPORA és F06PASTAJA
2 arany éreu : srússel 1s8b, london 188*
Í\'*>suyA iv: *v«n BormaarjB péter d / O prior \'"¦¦¦31
a A főtisztelendő *tíenedekrondi atyü fogri-zéuek használata, nanoukint néhány eseppet vízbe véve, megakadályozza és ^J\'ó^yitja ft fugák odraaaigSt melyeknek fehérséget éa szilániságot köIoonÖzT,"L mennyiben a foghurt erüaiti a egéeüégeatié változtat)*.
« Szolgálatot teaiöbí tehát olvaaómkiialc., midőn őket ezen régi e» prarticuskéajátrnények-re figyelmeztetjük, melyek a legjobb gyógyszert éa a fogfájás ellem egyedüli óvszert képezik
1"^2SSSSíf^SEeUlNu\'"1


S;
<
a a
1 & 3 55\' íl
i-í

Női
-lot\'t részmi /akorlott fc í. M
3 T
,2 >j p, r\\
2 55 2 O
S-f
MARGIT
CC
GYÓGYFOHBÁS,
„MAGYAR SELTERS"
Vegyeft&exve a b^dopo**: m. kir. egyetemen. Szerattcaát rtfyi Ssezvtitele, kerea scsvbai, ím gazdag, UUg k3tútt szé=sartar*—lm* kJriló batá»;.nak biáonyrolt kolSaoeea tlidSlxiiitaJmaaJínail a bot a stMftadaVieaaaw csekélyebb jelenléte megóvja a beteget a káros, sít veezedslmet izgatástól, eUasbea a ttttg k6t6tt zzSmaav gszdae-•ága a gyógyhatáso allcatréezeknek a beteg tettretscekbe tóíó gyort és biztoa feliÉlelM ecslÜML Xseii Uitajdoo**-gának kSnonheti a Margit-forria azon kiváló előnyét is. hogy a hol s»b*d*sec*STtart«i1orvibs4í ezfieebb s" vizek, mint a szelter-sai-jflolch.enborifl, tti<lSl>oJolLt>axi, siUöno*eo<tÜ<líí*rérxí5»ckn6l már nem alkalmazhatók, a Margit-forrás itt is a legjobb hatás mellett folyton basánál tátik.
A tttcl€Tl>etefi:elL klimátikns gyógy La texeteibea, különóm a leglátogatottssbb Gorlrürs-!\'""^ Imixi, a M«rgit-viz otthonossá vál\'. — Orvosi tekintélyeink Rudapeeten i Dr. ~s.orájxyi, Dr. <3-elv
berg-er, Di*.-\'Dus<.\'liek stb. a >gjobb erodménynyal ili iln»saséi a l*»s-zLi-, «sa»éeB^to- o«
zzutryistseervelc általános huzatot bánta!mainál. 1.
inti YÓ v i z 5!
I>rű»cryaÜT • íyó|ry»^mek ty\\xoayxcit 1ojc*í:*>ib«1«1>*> tvíomt - JFltmtárx" KOLERA m«-íítxítoarellett »
Jffifilf\' borral baszaalva a legegészségesebb ital!
Édeskuty L.
Kizárólagos főraktár
kir. im »Mrb
Tir ;=Li:is^^:.
U93fSziBtén kapbatt ttiniffn [tyíg^sze tárban, fűsz\'erkereskedésbss és »Badejiikbsn.
W»jdits Józser könyTiiyomdijából Nagj-K»nizs4n.
\\A<,Y-KAMZSA. 1889. április 13-án.
ElÖfi*ctes
Egyei szam 10 kr
ií i r; d k t K s F. K
NY1LTTERBEN
petit sornukéirt .\'.0 kréri \' ..¦1 Kin.Stári illeték m.U«» hirdetésért 3il kr. tizrie
15-ik szam
Huszomiyelezadík évfolyam.
ZALAI ROZLONY.
„nagy-kanizsaiönkéntex tűzoltó-egylet, a :¦¦ xgy-kanizsai kisdedite-t nőegylet-, a „szegények tâpintézete", a „nagy-kanizsai tiszti-o
elő egyesületa
A lap szellemi részét i\'flVtS köile-
lények a szerkesztőséghez,, anyagi részét Hl*tő közlemények pedig a kiadóhivatalhoz bérmentve íntéieadök : -V« g y-í>~a Titzsa n takar ékpé.">ztári épíliet
Ho-r
iUllen levelek i p*dmnak el
Kéziratok vissza nem küldetnek
önsegélyző szövetkezet B,a „ soproni kereskedelmi s
A nagy-kanizstii „ Keresé-eiMani Iparhank1 .nagy-kanizsai keresztény jótékony n^egyltít" . a „nagy^^ifzsai izr. jótékony noegyief, a „szegénye/c taptniezete", a \'„nagy-\'- . " \' \\Ljf- *Par fémára" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER7SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TA\'RTALMU HETILAP.
vidéki magyar színészet.
(Folytatás )
A művezető igazgatókról lévén szó — kikötendőnek vélném, hogy ezek mint előadó sziaészek a szin---padon soná ne szerepeljenek.
Tapasztalásból tudjuk, ugyanis, hogy a mennyire a mai viszonyok és rendszer mellett még fennállani le het, azok az igazgatók állanak anyagilag legjobban s képesek nagyobb szabású társulatok vezetésére és ősz szetartására, a kik maguk nem játszanak, mig a szintén elsőrendű színművész igazgatók vagy már rég tökéletesen megbuktak .vagy a bukás szélén állanak, a mi elvitázhatlan jele snnak, hogy "egy igazgatónak, ha ágyéit jól akarja vezetni sokkal íöbo a teendője,\'" semhogy deburi-rnzui ideje jusson. A színmű vész-igazgatukat, miután rendszerint\' értelmes és jó színészek, inkább rendezők oek volnék hajlandó alkalmazni, kezeikbe tevén le, illetve lelkükre kötvén az . anyagi gondoktól felszabadult magyar vidéki színészet szellemi fejlesztését.
A mt most már a társulatoknál a pénztárkezelést illeti, minden társulathoz egy-egy 3—400 frt cautio-képes pénztárnok neveztetnék ki. A jegyeket az igazgató a napi bélyegzővel ellátva átadná a pénztárnoknak, a kivel a leszámolást előadás után nem ó, hanem egy hármas tagu választmány eszközölné, a kik közül egy sorrend szerint felváltva előadás, után vagy közben, de* mindig a^j •igazgató jelenlétében, a ki a pénzt átvenné, leszámolna s az el nem : adott jegyeset ,a napi száraadás másolatával, melynek eredetije az az igazgató napí számadás könyvében volna, hetenként felküldené a központba s ezen működéseért az illető leszámolónak előadásonként egy forint napidíj járna. Kötelességévé
tétetvén ezen bizottság tagjainak, hogy ellenőrzés szempontjából a bejött jegyeket (mert itt fedezhető\' fel a legtöbb visszaélés,) hetenként kétszer okvetlen vizsgálják át s a napi számadás illető rovataival hasonlítsák Össze.
Az igazgató a főszámadást és a jövedelmeket hetenként a hét első napjaiban tartoznék fclkQldeni, minden netán rendkívüli kiadást helyesen indokolva s okmánynyal igazolva.
Az esetleg felmerülhető visszaélések vagy hanyag számadásból eredő hiányokért, a külválasztmány tagjai felelősséget vállaljanak.
így s ezekből állanának körülbelül a társulatok vezetőségei, s most térjünk át magukra a társulatokra, illetve a működő személyV.etre.
Elsősorban meghatározandó volna a társulatok tagjainak \\(étszáma. — legalább hozzávehetőleg pl. elsőrendű társulatnál (a műszaki és a hol van a zenekari személyzetet kivéve) 55 60, másodrendűnél legalább 30 ta.
A mi a tagok havi fizetését illeti, ez szabad alku tárgyát képezné a tag és a társulatok szervezésére kiküldött szakbizottság közt, de mindig csak^ az Összes tanács által előirányzott évi gage-budget keretében.
Hogy az eddigi, különösen az utóbbi években felcsigázott havi gagekból a biztos fizetés reményében a kellő indokok, a körülmények, s a kezdet uehézségeiuek feltárása az igazgató tanács felszólítása™, külöuö sen a nagyobb fizetéses tagok egyelőre legalább 20 —25 százalékot leengednének, ez csaknem bizonyos. Ez által az egyesületnek az egész ország színészete sokkal kevesebbe kerülne, mint most az egyes vállalkozóknak (a kik egy-egy tagnál a gage emelésben egymást túlliczitálják, a saját káVukraJ s ez is az itt javasolt rendszer fennállhatása mellett bizonyít.
A mi netán azon felmerülhető vádat illeti, hogy az egys. ez által a színészetet monopolizálni, azaz tudva, hogy az illetők máshová nem szerződhetnek, a fizetésre nézve oly jajánlatokat tehetne, a minő ^epen tetszenék, erre nézve csak azt jegyezem meg. hogy:
1 -ször. Minden elsőrendű szakmakörre meghatároztatván előzetesen a fizetés maximuma, az illető ajánlkozó színésznő vagy színész havi gageja nem a bizottság kénye-kedve szerint állapíttatnék meg, hanem igeni% alapul vétetnék az illetőnek a megelőző években élvezett fizetése s ebből számíttatnak ki az átlag mint megadható legtöbb és ezt télen-nyáron egyformán kapná a tag, nem mint ez ide szerint, a hol nyáron rendszerint a téli gage két harmadára szállíttatik le és legtöbb esetben még ezt is csak igénk az igazg. mert jövedeluietlenségek következtében ótve, mert jövedelmeik nagy része, az ide-oda utazás, a gyakori állo-\' m sváltozás költségei emésztik fél ! — megfizetni nem képesek, vagy a j legjobb esetben a téli idényen át . fizetik meg, a mikor azután, mint I tudva van az ily nyári gage-maradvá-j nyok emésztik fel a jövedelmeket :ini.en van az, hogy az igazgatók ! szubvencziók, jó bérietek stb- daczára \'is télen-nyáron egyaránt bukásban vaunak.
2-szor. A magyar vidéki színészet - valljuk be őszintén — tehetségek dolgában ez idő szerint oly szegény, hogy ha a szervező bizottság az egyesületnek minden, csak egy kissé tehetséges, használható tagját szerződteti, kérdés, hogy egy-egy társulatnál, egy egy szakmakörben nem fog-e hiány mutatkozni s igy nem lesz, nem lehet a szervező bizottság azon helyzetben, hogy a hivatottak közül bárkit is, talán néhány forintnyi csekély különbözet
miatt nélkülözhessen, mert hiszen még a jelesek is oly csekély számban vaunak, hogy közöttük válogatni egyáltalában nem lehet, kitűnőségek dolgában pedig éppen meddő kort élünk. \\
(Folyt köv^h
Egy bom [adózó szövetkezet.
Általános lelkesedés és a jövőbe vetett aagy remények mellett alakult meg pár év előtt a fővárosban az „Orsz. ker. Önsegélyző és fogyasztási szövetkezet." Igazgatóságában a közélet és a magyar kereskedővilág elökelöbbjei örömmel foglaltak helyet, s a nagy közönség készséggel adta oda megtakarított pénzét, mert joggál és .méltán azt várták a szövetkezettől, hogy a czimébe foglalt s a felebaráti szeretetet és a jótékonyságot jelentő „keresztény" jelzőnek megfelelően minden erejét és törekvését ^megszorult tagjainak olcsó kölcsönök által való segélyezésére, támogatására fogja fordítani. Aunál nagyobb örömttfel fogadta a nagy közönség/ különösen népünk e szövetkezet megalakulását, — mely az utóbbi időben gombamódra keletkezett, legnagyobb részben szédelgésen alapuló ily szövetkezetek minden irányban messze eltértek ama nagyfontosságú és szép czéltói, mely a szövetkezetek nagyérdemű alapitóját vezette, s mely minden másoak kizárásával az olcsó és könnyen hozzáférhető kölcsön nyújtásában áll.
Fájdalom, a szojíetiíezet a hozzáfűzött reményeket épeusçggel nem váltotta be. Az igazgatóság több tagja csakhamar észrevette, hogy egyes szövetkezeti közegek az intézetet oly irányba terelik, mely az eredeti czél mellőzésével a nyerészke- j dést tűzi ki feladatául s e czélra oly esz- j közöket használnak, melyek a kÖzöoség j jóhiszeműségére számítva, azok lépre csalását czélozzák, s mindennek indító oka s végczélja pedig az, — hogy maguknak állandó és kényelmes existenciát biztosit sanak —- és miután e veszedelmes áramlat ellen eredmény nyel küzdeniök nem sikerült, kiléptek az igazgatóságból.
A szövetkezet haladt tovább a megkezdett utón, a lejlön lefelé. A mult évben még combinait mérleg alapján nyereséget mutattak ki a közgyűlésnek, roméivá hogy. a következő év helyreüti a csorbát.\' De csalódtak, mert a követett hamis irány
meghozta előre várható áldatlan gyümol-} csét, s az idekkőzjjyülésen kénytelenek voltak a mezteled^alótjei tárni s jelentést enni azon szomory tényről, hogy ez évi mérleg 2532 frt 70 kr veszteséggel zárult.
íme,, ez az intézeti közegek hű sáfár-kodásának eiedménye !<Ha a szövetkezet egyedül hivStásszerü czélját követi, ugy a veszteség teljesen ki van zárva, mert bármily olcsó legyen is az általa nyújtott kölcsön, a kamatnak mégis olyannak kell lenni, hogy ne csak a legminimálisabbra szabott kezelési "költségeket fedezze, hanem némi szerény kamatozást a törzsbetétek tulajdonosainak is eredményezzen. A mely szövetkezet ezt felmutatni nem tudja, az nem életképes, az maga mondotta ki halálos ítéletét
Mi hát oka a veszteségnek ? Az, a mit czikküuk elején már említettünk, hogy a szövetkezet eltért eredeti czéljától és hivatásától s oly Üzletekbe fektette tökéjét, melyek több nyereséggel kecsegtetnek ugyan de a melyek természetüknél fogva több koczkázattal is járnak. Nevezetesen, azonkívül, hogy a szövetkezetek 1 keretét túlhaladó többféle bankszerű üz^_ j letet gyakorolt, még fogyasztási áruraktá-rakat állított fel, majd mészárszéket nyitott, végül pedig-zálogházi üzlettel akarta megcsappant jövedelmeit szaporítani, holott ezekre különösen a fővárosban semmi szükség nincs, mert ez irányban a közönség szükséglete oly bö és olcsó kielégítést talál, melynél olcsóbbat a szövetkezet cs akis károsodásával nyújthatott Ez által az üzlettöke szétdarabol tátott, eredeti czéljától elvönatott s ritkán állott rendelkezésre oly összeg, melyből a tagok hiteligényeit a megkívántató gyorsasággal kielégíthették volna. Különösen érezték ennék káros hatását a fióktelepek tagjai, mivel a fiókok kötelesek a begyült pénzt mindig a központba beszolgáltatni, s ha aztán a tiokegyleti tag kölcsönt kért, csak nagyritkán és sok huza-vona után tudtak a központtól pénzt kapni.
Másik oka a veszteségnek ama már szintén emiitett tény, hogy egyes köze jól a szövetkezetet csakis kényelmes ésgek dotált existeociájokat biztosító fejős tehénnek tekintik. Ha megtekintjük a mérleget, a kiadási tételesnél csak ugy hemzsegnek a számok abszurdumai. Egy a legegyszerűbb hitelnyújtásra hivatott szövetkezet, mely még a szervezés költségeit is törleszti, a mult évben kiadott tiszti fizetésekre S500 frtot. háztartási Költségekre 2000 frtot s vegyes költsé-
T A r e * a.
.Alkonyatkor.
Bealkonyult, — ezer csillag fénye Reszket rózsa felbök fodrai között — Minden isendea. — a madárdal immár Lenge lombok mögé rejtőzött.
Ki» fejecskéd vállaimra hajtva, Sxép szemed egy csillagot kerea C«illag fény a csillag fényt óbajtva Halkan suttog- kérdezve repes . . .
Bibor, fodros bárány foltegek közt Est-hajnali csillag ég ragyog, .Miért ragyogunk a virányos földhöz Oly messze a fényes csillagok?\'
.Miért galambom ? Mert az illataitól ^ Mit-a földnek viránya iehel, Mit a iz.ellő lopkod-a virágról, Ittasodva szédülnének e.\'."
„Caillagoa ég, S a föld két szerelmes S nem lehetnek egymása soha, Meit & felhők árnya* sátorából Les a hold, e sápadt mostoha."
.így a végzet konyvébeD megírva. S ők ezt tudják jól . . . talán azért, — Vagy szerelmük nem merik bevallní, Vagy . . . . at Inén tudja, hogy miért.
Ezért a föld lelke, a természet Minden évben meghal s ojra más, Alig nyit a «z«j> tava*x viránya, Jün a lássa, csendes bervadás,
Így az élet és minden mulandó. Kit szeretőnk ¦ ki minket szeret, S egykor a ni poraink - fölött is Bnian sóhajt at emlékelet ,
.Üh! pedig mily szép ai élet itt fent, S mily rideg letz airnnk ott alant; y Itt aserelmet suttog minden-minden, Ott rideg a rftg ¦ néma a hant"
I . .Egy vigasztal csak és e talizmán 1 Az igaz hit, — a leik\'isme-\'t I E» ez tiszta, mert a mi szívunk, ax j ^iise. remél, és igaiánaseret."
. „Ittllod édes? ah mi lágyan kondul,
I Imádságra int a kis harang,
! Játazi szellő e\'-e! kipja néha —
l Mintha meauybÖl jŐne az a hang."
alígy imára kulcsoljuk kezünket, Az ima, az lelkem, Udvezit," S a míg ajkunk halk imája suttog, .Egymásé Leszünk- táplál a hit.
.Nézd, a zöld mező virága mind-mind Titkosan susog, enyelg, beszél," Szivem érzi szived dobbanását S lelkem olyan boidogin remél
Engeded azeliden megrabolni Ajkid édjét s az a kis kezed Hucant int és csókot hint utánnam Távol tőled is szivem szeret.
NEÜ3IEDLEK JÓZSEF.
Komoly események bolondul csinálva.
— Eredeti elbeszélés. — > (Nagy-Kanizsa város levelestárában levő okmányokból.) Irta: HALIS ISTVÁN. * (Folyt, és vége.)
, Tolmácsuk is volt eddig, ki nem konyított ugyan a franezja nyelvhez, hanem olaszul jő! beszélt és a sáször tiszt tudott olaszul. Most azonban a tolmács elszökött: egy óvtalan perezben az erdőbe illant. Az ezüst elvesztése miajtti fenyegetést nem vette tréfának.
A. szökés miatt még dühösebben kiabáltak a francziák, miből azonban Csondor Istók nem értett egy kukkot sem. Hanem amint őt arezulcsapdosták és a
megesküdtetjük. S ha a vádlott megesküszik, hogy ártatlan, akkor félmentjük. — mert higyje.el nekem, miszerint a legelvetemültebb gyilkos sem merészel megesküdni hamisan, még ha az életét mentené is meg vele. Ilyenre nemvolt eset."
A sáször hitetlenül csóválta fejét, bár a mi törvénykezésünk olyan ismeretlen volt előtte, mint a czethalak tojása.
Hanem midönJSeobovics újra elővette rábeszélő tehetséget, azt mondta a franczia: „Isten neki. az Ön kedvéért megengedem, hogy próbát .tegyünk a kocsissal. Viszonzásul azonban önök kalauzolni fognak bennünket vissza csapatainkhoz, mert nem tudunk senkivel sem beszélni s igy szörnyű kellemetlen helyzetben vagyunk." ^ *"
Mit tehetett volna mást Szobovics, mint, hogy parolát adott rá, hiszen ellenkezés esetén a fwftket koczkáztatja.
Ezután elkezdődött a solemnis^ esküd tetés.
Mogyorófa pálczából keresztet csinált Szobovics és hivatalos komoly képet vágva, Csondor Istók\'elé állott
— „Ide hallgasson" kend, — rivalt az akasztandó forspontosra, — tudja-e, hogy mit csinálnak kenddel ?"
— „Felakasztanak," nyögte keservesen Csondor Istók.
— »Ugy kell kendnek, miért lopta ei
közeli, tölgyfára kötelet kötöttek, öt pedig aláállitották: ennek jelentését rögtön megértette.
. Először rimánkodott. Végre belefáradt: elfásulva. hután állott hóhérai között.
így találta őket a kanizsaiak depu-tácziója.
— „Hát bevallotta a fuvaros, hogy ö volt a tolvaj? kérdezte Szobovics.
— „Az igazat megvallva, mi bizony nem kérdeztük, mert nem tudunk vele beszélni," — mondja a tiszt. — „más azonban nem vihette el, mert már tegnap dél óta az Ö kocsiján volt az ezüst"
— „De hátha már ellopta a tegnapi kocsis és tégla volt a ládában mifcou^ene a kocsira tették. Akkor ez a kocsi* ártatlan."
— „Az lehetetlenség.4
^ — „Sőt igen valószínű. Hát a tolmács miért szökött volna meg, ha ö nem bűnös?"
A tisxt nagyot nézett. Szobovics okoskodása olyan természetes volt, hogy megingatta eddigi feltevését „Mindegy, a kocsist felakasztatom," — szólt kevés gondolkozás után, — „mert ö akkor is tagad, ha tolvaj, akkor is, ha ártatlan, s Így nemtudhatok bizonyosat; már pedig én boszüt akarok állani."
Elég világos logika, — gondolta magéban Szobovics, és éles eszével hirtelen kifundált valamit
— „Azt könnyű lesz megtudni, vitéz uram, csak bizza rám a dolgot Lássa, mi. magyarok műveletlenebbek vagyunk, mint Önök francziák: s e szerint igen valláso-
Esőt bigottak. Nálunk oly esetekben, valakire nem tudjuk rábizonyítani a cselekményt, akkor a szent feszületre
— „Jaj, nem tehetek róla, megkísértett az ördög. Azt gondoltam, hogy nem vétkezem vele, mert a pénzt úgyis mitőlünk rabolták a katona urak."
— „Igaza van kendnek, — szólta el magát Szobovics, — azaz, hogy nincsen
igaza kendnek, hanem azért meglátom segithetek-e a baján."
A fuvaros nyöszörgött.
„Vigyázzon kend rám, — folytatja erős hangon, — erre a fakeresztre ráteszi kend a két ujját és hangosan mondja, a mit én elomoudaiii fogok. Hanem arra figyel mez tetem, hogy el ne nevesse kend magát, mert akkor mindenható isten-legyen, a ki megmenti az akasztófától !"
Mintha bizony valami nag^nevethet-nékje lett volna szegény Istóknak.
A lövegeket mindnyájan levették. Istók letérdelt a földre és meghatottan tagolta SzobOr\'\'ts után a következő esküt:
nSzentV-St.éály községe! — mellette van PölÖskeí\' — ennek erdejében — van egy odvas tölgyfa; — az odúban mukucs-fiak*) — tanyásznak; — azok a francziák
— kik ezüstöt keresnek, - egyék meg a
— műkucsfiak — farkát; ámen!\'
Az esküből megértették a sászörök a „szent — franczia — ámen" szavakat, és tökéletesen meg voltak vele elégedve. Csondor iitók megszabadult Sietett is hazafelé kotródni. -í
Az esküvés alatt Szentgyörgyi András deputátusnak a visszafojtott kaczagás , miatt könyek potyogtak a szemeiből. A francziák egészen megilletődtek, mikor látták, hogy ez eskü mennyire elérzéke-nyiti ezeket a bolond magyarokat Szentgyörgyi András uram pedig eiosont a helyszínéről, és a szekerek mögött levágta magát a fűbe: asztrakán sapkáját rászorította a szájára, és emberfölötti erővel ne-" vetett, amíg szuszogni tudott
•)2*>amegyében a mókust hivják mukucs-
HUSZONNTOLCZADIK ÉVFOLYAM
ALAI KÖ2LÖNT
ÁPRILIS 13-án.
gekre 3700 forint és igy tovább. 7- I!y ¦kezelés mellett, persze, szövetkezet nem existálhat.
Mindeme felsorolt tények a közelebb megtartott évi közgyűlésen élénk megbe széles es vita tárgyát képezték s a ki nem elégítő és kellően nem indokolt eredmény következtében a közgyűlés többsége áz igazgatóság jelentését tudomásul nem vette, a felmentést meg nem adta, hanem egy: Ádáuy Mihály, Czirer Ákos,Gyöogy-váry Antal. Koruiczky líezső és Szalády Antal tagokból álló bizottságot küldött ki azon utasítással, hogy az ügykezelést megvizsgálják s a mérleget az üzleti könyvekkel Összehasonlítva, a tő^bbi teendőkre nézve egy májas hóban egybehívandó rendkívüli közgyűlésnek tegyenek véleményes jelentést
Mint a felsoroltakból jdlágosai: kitűnik, a szövetkezet szervezete nem olyan, tueiy a jövőben csak legcsekélyebb eredményűvel is kecsegtetne^ a kiküldött bizottság előreláthatólag -ji faloszlást és felszámolást fogjfc indítványozni, mert ez-az egyedüli és leghelyesebb mód arra, hogy.a tagok befizetett*"tőkéjüknek még meglevő részét megmentsék. Népünk pedig egy tanultsággal ismét gazdagabb. S ez az. a mire mi is intjük, hogy egyáltalán ne ajijon hitelt a szövetkezeteknek, melyek legnagyobb részt önző" czélokat szolgálnak, tegye megtakarított pénzét taka-: lékpénztárakba. hul« biztos és hoffnan kellő biztosíték mellett ép ugy kaphatnak kölcsönt, nehogy keservesen inegtakari-\' tolt filléreik az ily szövetkezetek kezében : veszendőbe menjenek.
Tudnivalók.
— Felvétel a fiumei tengerészeti akadémiába. Azok a szülők, akik fiaikat a fiumei tengerészeti akadémiában óhajták kiképeztetni, — a fölvétel részletes föltételeit megkaphatják a hadügyminisztérium tengerészeti osztályától, a póJai és trieszti kikötöparaucsnökságtói, vagy :i fiumei tengerészeti igazgatóságtól. A jövő tanévtől 26 növendék helye tölthető be. Ezek közül ingyenes helyre tarthatnak szántót tisztek, udvari vagy állami hivatalnokok fiai, egész dijasok 800 frt, fel -dijasok 400 frtot fizetnek egy évre. A növendékek fevétetuek, ha 14 évesek, de 16 éveseknél nem idősebbek; ha a 4 alsá» reáliskolát vagy gymnásiumot elvégezték s ha atyjuk magyar vagy osztrák állampolgár. A\' tanfolyam 4 év, amelynek sikeres el végeztével mint másodosztályú hadap-ródok lépnek" a had tengerészet be.
— Magyar fiuk a katonaintézetekben. A katonai nevelő- és képzöiutézetek-ben rendszeresített, s az 1889—90-iki iskolai év kezdetén betöltendő magyar állami alapítványi helyekre szóló pályázatot most telte Közzé ^honvédelmi miniszter. Százhúsz ilyen alapítványi hely vans ezek közül az idén a kőszegi; kis-martoní, kassai és sz.-pölteui katonai alreáiiskolák I. és III. évfolyamaiban, a bécsújhelyi katonai akadémia és a bécsi műszaki akadémia 1-sö évfolyamában: végreji fiumei hadtengerészeti akadémia I. \'évfolyamában mintegy 15 hely lesz betöltendő. Ezen alapítványi helyeken tul az akadémiákban félfizetéses helyek is fognak adományoztatni; az ilyen félfizetéses helyet nyert ifjúnak hozzátartozói az ellátási díj felét,vagyis évenkint 400 \'írlut tartoznak félévi" előleges részletekben fizetni.
-- A gyógykovácsokról. A föld--anivelés-. ipar- és kereskedelemügyi ¦ magyar kir. miniszter az összes hazai törvényhatóságokhoz intézett körrendeletében tudatja, hogy a két éves tanfolyamot végzett gyógykovácsok, kik az állatorvosi
A deputáczió 2 napig járt a francziák-kal, kik rendkívül barátságosan bántak velük. Mint régi ismerősök váltak el egymástól. A kanizsaiak bementek visszajövet líalogfa községbe, hol Szobovics felkereste Csondor Is\'ókot. Szegény fstók alig tudott hova lenni örömében:afranctóSktül elemelt összes .ezüstöt reá akarta tukmálni meg-mentöjére.. Végre is megfelezték a kincset, amint a tündérmesékben szokásos.
fakorlátot folytatják — az njabban léte-Ltt 1888. évi t-cz. 117. § a folytán, mely y szól: „Állatorvosi gyakorlatra csak inak van joga, ki a budapesti m. kir. latorvosi tanintézet áltál kiállított ál -torvosi oklevéllel van elalva", kenyér-Tesetüktöl megfosztatná, az ilyen két es tanfolyamot végzett gyógykovácsok; . magyarországi illetőségűek és a ké: _ es tanfolyamot sikerrel elvégezték, ba esetleg katonai kötelezettségüknek eleget tettek és két éven át az állatgyógyászatot gyakorlatilag űzték, ujabb irányú vizsgálatra bocsáttatnak. Ez iránta kérvények bezárólag 1890.-évi márc. 31 -íg beadások. A vizsgálat már folyó évi november hóban, vagy 1890. május és oorember hóban és 1891-évi ipájus első felében tehető le. A kérvények 1 hónappal előbb adandók be. A vizsga tárgyai: Gyógyszertan és rendel -¦•ény szerkesztés. Kórboncztan (az állatok betegsége folytán előidézett kóros vál tozások). Részletes kór és gyógytan. Járványtan mütételek. — A ki csak egy vagy két tantárgyból nem felel meg kellőképen ,-izsgán, egyszer ismétlő vizsgára bocsáttatik, aki több tantárgyból elbukik, az vizsgára nem bocsáttatik.
— Haszonbéri hirdetmény. A n.-kanizsaí kincstári épületekhez tartozó úgynevezett „zöldfákért" 1889. é*vi április 24-tól kezdve három egymásután követő évre 1889. évi április 17-én délelőtti tíz (10) őiakor a nagy-kanizsai kir. adóhiva tálnál megtartandó nyilvános árverés utján 275 frt, azaz kétszázhetvenöt forintnyi . kikiáltási ár mellett a legtöbbet ígérőnek haszonbérbe adandó.- Azok, kik ezen kertet kibérelni szándékoznak, felhívatnak, miszerint a fentkitüzött napon 27 frt 50 kr, azaz huszonhét forint 50 krt bánatpénz-\' zel ellátva a nevezett kir. adóhivatal helyiségében megjelenjenek, megjegyezvén, hogy emiitett bánaípénzzel ellátott Írásbeli zárt ajánlatok is a nagy-kanizsai kir. adóhivatalnál az árverés előtti napja délutáni" 5 óráig benyújthatók. A szerződési feltételek a nagy-kanizsai adóhivatalnál megtekinthetők. Sopron, 1889. évi^április 7 én. . ^
— Az uj osztrák sorsjegy tör vény sok tekintetben érinti a magyar érdeke ket is. amennyiben bizonyos sorsjegyeket le kell bélyegeztetni, különben Ausztriában nem bocsáthatók kereskedésbe, minek folytán értékük csökken. E törvény a mult hó 28-ikán lépett élutbe és a lebélyegzésnek e naptól számított 30 nap alatt, vagyis április 30-ig keli megtörténnie. Az osztrák és magyar államsorsjegyeket nem keíL lebélyegeztetni, ép ugy mentesek a lebélyegzés\'- alól az összes osztrák magánsorsje-gyek. Lebélyegzendök azonban, de illetékmentesen a következő magyar sorsjegyek : iíazilika-t-orsjegyek. JósziV^orje-gyek. Keglevicb sorsjegyek, budai- sorsjegyek. 4°/0-os magyar jelzáloghitel sorsjegyekés magyar vöröskereszt-sorsjegyek.
Ilyen viszontagságok után érkeztek Egerszegre nagy kerülővel. Itt elvégezték hamar a dolgokat mind: csak a kontókért nem tudták megkapni a pénzt. Legnagyobb baj azonban az volt, hogy évek múlva is vexálták. a deputátusokat: vájjon útba kell-e ejteni Mosonmegyét ha Kanizsáról Egerszegre akarunk menni?
Szobovics a kontraktusban kikötött félesztendő után letette hivatalát. A helytartótanácsnál nyert állast Budán, s jól felvitte dolgát az Isten: királyi konzíliá-rius lett s mint pro lektornak, jó hasznát vették a kanizsaiak a herczfeggefíQly tátott
-JirökÖs pereiben. Szép félesége segítségével sok.gyeWket nevelt* hazának. Gazdag kedélye nem hagyta el. soha, bár vaskalapos nliszter vált belőle, ki ugy tudta értékesíteni a jövedelmet, mint valami
i ádófelügyelő.
— Emlékezetes napja Van ma, ápr. 13-áu Nagy-Kanizsának. Ma van 199-ik évfordulója és igy mához egy évre lesz 200 éves jubileuma azon örömnek, hogy a törökök igája alól felszabadult. Batthyány és Zichy tábornokok 60 ezernyi sereggel 3 hónapig körül zárva tartották Kanizsavárát. A törökök többszöri kirohanását hősiesen visszaverték. Campo Has sain hírnökük elfogásakor megtudták a várbeliek szükölködését s igy a vár basáját feladásra hívták fel. Pozzo . császári haditanácsos jelenlétében az egyezség meg is köttetett márcz. 26 án. April 1-én pedig Leopold császár által is aláíratott, mely szerint a törökök szabadon elköltözködhetnek, a keresztény foglyokat pedig 1 kötelesek szabadon bocsátani. Ápr. 13-án egy Őszbe borult aga átadta Batthyánynak a vár háromszoros aranylánczra fűzött kulcsait; a 600 ra apadt török csapat . tutajokra szállva, a Dráván kiköltözött honunkból. Igy jutott Kanizsa vára minden vérontás nélkül a keresztények birtokába, miután 90 évig nyögött a török uralom j alatt. A kis-kanizsaiak közt szóhagyomány I szerint most is élénk beszéd tárgya, mily j busán mentek a törökök, s mily vígan ; szállították őket a magyarok a Dráváig, ¦ sőt a gazdagabbakat egész Eszékig. A . nevezetes esemény napjának kétszáza-I dos évfoidulója mához egy évre megtör-; ténik, melyet bizony a hálás utókornak illő volna lehető diszszel megünnepelni.
— Áthelyezés. A déli vasút igaz-i gatósága Gotdschmid Jákó vasúti másod-
mérnököt Szombathelyről Nagy Kanizsára helyezte át
— lEgy kis csillagaszat Április hónapbahy^sak az időjárás szeszélyes, a csillagod jáiása azonban nem mutat semmi különöstr1! nap 1-én reggel 5 óra 40 perczkorl kelt és délután 6 óra 28 perczkor nyugodott a nap e hó végéig 1 óra 32 perczet nő 3 3ö-án reggel 4 óra 48 perczkor kel és este 7 óra 8 perczkor nyugszik. A hold első negyede 8-án délután 3 óra 3 perczkor van, holdtölte 15-én^te II óra 35 perczkor. utolsó negyed 22-én
délután 3 óra 12 perczkor. — A bolygók 3Zokott időben kelnek és nyugszanak. Kritikus napok Falb Rudolf jóslása szerint április 15-ift és 30-ifca
— Figyelmeztetés. A kik a jövő évben választási jogukat gyakorolni kívánják, azok az 1874..évi XXXIII. t.-cz 12. g. 5. pontja és illetve\'az 1875. évi VL t-cz. 1. §-áb&n foglalt intézkedésekhez képest a megelőző évi adóhátralékukat legkésőbb ápril 15 ig fizessék le, nehogy eme mulasztásuk folytán polgári jogaik gyakoroltatásától fosztassanak meg.
— Az országos iparegyesület vágyó iiának-gyarapitasára kibocsátott 1812-dik számú gyűjtődiv szerkesztőségünknél letétemé nyer ve lévén, kik alapítványukat felemelni; vágy alapító taggá lenni kivannak, nemkülönben egyszer mindenkorra szóló adománynyal hozzájárulni hajlandók, készséggel elfogadjuk s rendeltetése helyére juttatjuk; akití pedig közvetlen óhajtják eszközölni, azok egyenesen az igazgatósághoz Budapest, VI Uj-utcza 4. szám, szíveskedjenek fordulni. Ez érdemben közelebb az egyesületet méltató közleményt hozunk, melyre előre is felhívjuk az érdekeltek figyelmét és pártfogását. Nagy-Kauizsa városa 200 írttal az alapítók közt van.
— Houvédemlék Pápán. A szabad-ságbarczuak egyetlen egy nevezetesebb momentuma folyt Je\' Veszprémmegye területén: az 1849. jun 27-dikí csata az nászi pusztán. Pápán egy kétszáz tagból álló bizottság alakult abból a czélból, hogy az ihászi csata emlékét disfes szobor Örökitse nitfg Pápa főterén, s egy egyszerűbb emlékkő az ihászi pusztáoV A bizottság, melynek védője Esterházy Fereucz gróf, elnöke Fenyvessy Ferencz orsz. képviselő, adakozásra szólítja fel az egész hazafias közönséget Az .adományok Jády Gyulához, a bizottság pénztárosához, kül dendök Pápára.
— A Hl-ik ovodónak máj. 1-én törté-..endö megnyitásáról szóló közleményünkben említettük, hogy a Kisdednevelö Egyenlet P. Szatümáry Károly kormánybiztos
urat is meghívta. Kísdednevelésügyi kormánybiztos ur a meghívásra köveike-zöleg válaszolt: Mélyen tisztelt Egyesület I Nagy örömmel értesültem a mélyen L egyesületnek azon ügybuzgó ténykedésről, hogy tisztán társadalmi utón jeles városa kebelében 14 év leforgása alatt immár Jiarmaáik kisdedóvó intézetét nyitja Nincs kétségein az iránt, hogy lépteit, mint eddig, ugy ezután is e közhasznú téren Isten áldása fogja kisérni, melyet eljes szivemből kívánok is. Nagy megtiszteltetésnek veszem a mélyen t. egyenletnek szívélyes meghívását a kis-kani-zsai óvodának.e*hó 2ö-áu kitűzött ünnepélyes* megnyitására és valóban kellemetlenül érint azon körülmény, hogy miután az órs/. Kisdedóvó Egyesület közgyűlése ugyancsak ápril 2S-ára vau kitűzve; ez évi nagygyűlésről pedig én, ki a tár.-ulat ügyeit vezetem, teljességgel\'el nem maradhatok. Azonban fentartom magamnak a szerencsét, hogy még ez év folytán, na egészségem megengedi, a nagy-kanizsai óvodákat meglátogathassam, melyet azonban akként szeretnék eszközölni, hogy ez alkalommal, h* lehetséges, a vidék értelmiségéhez is szerencsém lehessen, hogy a nagy-kanizsai nemes példát ujabb óvodák és menedékházak felállítása által a környéken is érvényesíthessük. Ez összejövetel idejének meghatározása lehetőleg országgyűlési szünetelés közben, valamint azon alkalom megválasztása is, mely erre legczélszerübbnek mutatkoznék a mélyen egyesület feladata lenne. — A szi-ves meghívásért ujabban is mély köszö netemet nyilvánítva, kiváló tisztelettel maradok Budapesten, 1889. ápril 4-én alázatos szolgája P. Szathmáry Károly.
:— Érdebes ülése volt ápr. II-én Nagy-Kanizsa város képviselőtestületének, mely alkalommal a következő, részben nagyfoDtossáBU* ügyek vétettek tárgyalás I) Az 1888. évi városi zárszámadás.: 2) Azi, 1888. évi gyámi számadás. 3) Knausz Boldizsár városi képviselő véleményes jelentése az árvatári értékeknek Zalamegye árvaszékénéli kezelése tanulmányozásáról. 4) Az 1888. évi kórházi számadás. .\'») A legtöbb adófizető és vá lasztott v. képviselők névjegyzéke kiigazítása, illetőleg a meghatalmazottak bejelentése. 6) A kongó utak gondozása tárgyában kötött szerződés, illetőleg az Ön;, tűzoltó egyletnek ugyan erre vonatkozó ajánlata előterjesztése. 7) Tollár József és érdektársai kérvénye a laktanya építésnél a helybeli kézművesek alkalmaztatása kieszközlése iránt 8) Grünbut Alfréd házbérleti szerződése. 9) -Stampfel Kilik Sarolta lemondása a VL és VH-ik kerületi bábaságról. 10) Bizottsági jelen tés a kéményseprő kerülitek felosztása tárgyában. 11) A pénzügyi és építészeti bizottságok által kiküldött vegyes bizottság jelentése a város v illám világítása tárgyában.
— A balatoni gőzhajózási részvénytársaság iránt a balatonmenti vármegyék élénk-, érdeklődést tanúsítanak.
— -Külföldi r. h. Ausztriában -1819 —1884-ig 7*6 millió frtot raktak a kis lutriba. — A zuhannak 4 lánya: Sza-liha, Muzima, Zekije és Eszme znltánák \' egyszerre mentek férjhez 4 előkelő törofc-hez. — A pápa beteg. — Az orosz hadsereg erősíttetik. — Belgrádban most szentelték fel az egyetlen róm.j kath. templomot — Berliuben Bismarck-mu-. zeumot létesítenek. — Braziliában a sárgaláz iszonyúan pusztít — A roontpellieri uj szinház leégett
mölcsöt igérö virágait, kiváló figyelmébe ajánlja, s kéri öt, legyen e csemetéknek, nemkülönben a tanügynek is oly lelkes pártfogója, mint Alsó-Lendvára költözött előde, Nt Kiss Pál volt Végül Franki Zsigmond fogadja öt az izraelita hitközség nevében, meleg szavakkal tolmácsolva hogy valamint ő. ugy többi hilsorosai is, egy ka-tholikus lelkész iránt, ki híveinek nera-,csak önfeláldozó lelkivezére, hanem atyja és .tanácsadója is* egyszersnjindj csak tisztelettel és elismeréssel adoanak. Megható szavakkal köszönte meg az uj plébános az iránta tanúsított gyengéd figyelmet s a meggyőződés hangján adja tudtukra, hogy egy szent czél lebeg előtte: hiveíuek üdve és jóléte. Az ünnepélyes fogadtatásnak vig poharazás lón vége Schebál István és Tóth Ferencz uraknál.
— Ritka asszony! bátorság. Özv. Nagy Józsefué, Ötvös Roza azon tapasztalaira jött, hogy pajtájából a szé»át éjjelenként valaki dézsmálja Feltet le magában, hogy f. tolvajt megle-d és el is fogja. A gondolatot tett követte és-az 50 éves asszony f. hó 9-én este egymaga lefeküdt a" pajtában. — Nem soká kePett neki várni, — ugy 9 óra körül megjelen egy férfi, szétterít egy jókora lepedő: és kezdi rakni bele a szénát, az asszony hátulról szép csendesen oda ballag és erősen átöleli a szénarakÓdót, ez megijedt, de csakhamar magához tér, mikor az asszony megszólal, kirántja macát a kellemetlenül ölelő karok közül és illaberek, pád a kert — ellá-boit. — Az özvegy asszony azonban felismerte a szénatol vajban ifj. Baj zuzora Ferencz 17 éves suhanezot a ki menekülése közben a lepedőt is visszahagyta\'. A kurá/.sis asszony másnap reggel bevitte a lepedőt a kapitánysághoz és jelentést tett az ecetről.
— Szerencsétlenség. Üeutsch Sándoi Kolcsey-utczai lakosnál nagy tisztogatási tartottak, mely óiéiból minden bútor kihordatott az udvarra. A többek közt egy magas szekrényt (sifonér) a kissé lejtői udvari járdára állítottak a ía! mellé. — Üeutschnak 7 éves Gyula nevű fia elkezdett a szekrénynyel játszani, azt rángatni.
elég ügyetlenül lehetett\' oda állítva, mert egyszer csak eldőlt, maga alá temetvén a kis fiút — A fiu fejével, a kövezett udvarra esett felülről meg a szekrény zuhant rá s e kettős ütés összezúzta koponyáját, ugy, hogy 5 perez múlva kilehelte lelkét. — A vizsgálatot megindították.
— Jótékonyság. Goldstein Fülöpné urnö gyengéd érzelmeinek széfjeiét adá, amennyiben a helybeli „izr. nöegvletnek" 50 frttal alapító- és a .szegény ek*tápinté-zetének" ?25 írttal örökös tagjává lett, azonkívül az ö költségén f. hó 6-án ötven szegény étkezett a népkonyhában.
— Uj miniszterek. Ö Felsége által Wekerle Sándor pénzügyi, gróf Szépáry Gyula feldmivelés-, ipar-.és kereskedelmi és Szilágyi Dízső igazságügyi miniszterré neveztettek ki. /
— Garázdálkodás április 12 én éjjel néhány suhauez a Kinizsy-utczában több ablakot betört A~3nzsgálat lapunk bezár-
f egyes.*)
— Tavaszi kúra. KíváJólag a tavasz első hetei azok, a melyekben a tél folyama^ alatt követett életmód következményeként, a szervezetünkben beállott zavarok megszüntetésére iparkodunk. E czélra, az esetek többségében, a természetes ásványvizek ajánlhatók, a melyeknek jótékony és üdvös hatása az emberi szervezetre mai nap általánosan el van ismerve. Ez ásványvizek sorában kiváló helyetYoglal el Mattom Giesshüblere, mely nem csak mint önálló* gyógyszer nyer sokoldalú alkalmazást hanem -előkészítő kúrákra is. Karls- -bad, Koritnicza, Márienbad, FranzensKtd stb.\' használata e.att, mint valóban meg-becsülhetlen szer külöuösen ajánlható ; hisz már Rendenius (de thermís Curolínís tractatus) is mondotta, hogy e forrás Karlsbaduak legnagyobb\'ÍJTCséretére válik és <^ez utóbbi gyógyhatását nagyban fokozza. *
A meggyőződés hatalma.**) ,
Világos tények győzik meg a közönséget, miszerint Warner Safe Cnrája az egyedüli gyógyszer, melyet sikerrel alkalmaznak vese, máj, húgyszervek s ezek következményei, iu. m. hűtés, rheuma, vizibaj, gyomorbetegségek stb ellen. Legnagyobb része az emberiségnek íént-nevezett bajok valamelyikét sínyli. Mindazon Családoknál, kik szem előtt tartják az övéik egészségét Warner Safe furája folyton kéznél tartott orvosság.
Orvosok használják sikerrel. Warner Safe Cnráját akkor, midőn már más szer nem segit. ¦\' i . \'
Ezerén gyógyultak meg már Warner Safe Curája által s mindenki enyhülést találhat általa. | -
Minden kétséget kizárnak alant álló bizonyítványok s köszönő iratok nagy száma. Bécs IV. Freihaus.
Warner Safe Curája családomnál, valamint más ismerős családnál is nagy eredménynyel használtatott,.szivesen-szol-eálok személyesen is föl vi tagosítással.
* Sild EÁidolf.
Pschery b. Schtau in Böhmen. Kötelességemnek tartom hálámat nyilvánítani Warner Safe Curája -iránt, mely engem gyomor, vese és májbajom-bol tökéletesen kigyógyított, miután 2 éveu át a legborzasztóbb kínokat szenvedem s ezen idő alatt legnagyobb részt e betegség ágyamhoz szegzett ,
A kezelő orvosok nem tudtak tanácsot adnj^ Jan Prazek vendéglős.
Somogymegye legutóbbCsepán Antalalis táig nem vezetetL eredményre.
•1 E közeim ttrtalíaisigaért feleli
nyékért Bem alaki-, sem ¦ ¦eget nem villáik.
Bitorfi.
pán elnöklete alatt tartott közgyűlésén elhatározta, hogy a szükséges kikötőket és azokhoz vezető utakat\'kiépíti s a tár-r saságnak 10 éven át 2000 frtnyi évi segélyt ad. Veszprémmegye pedig küldöttééget választott Eszterházy gróf főispán elnöklete alatt oly czélból, hogy a vállalat mikénti támogatása tekintetében a közgy. 1 eléjavaslatot terjesszen. E küldöttség Véghelyi D. alispán elnöklete alatt a napokban ülést tartott, melyhez a társul itigazgató-ságát is meghitták. Az ülés a tagok élénk részvétté mellett, folyt le. Ott voltak a többi között Eszterházy Ferencz gróf, Szabó Imre földbirtokos, ügyvédííBezerédy Viktor or.-z. képviselő. Jánossy Gusztáv kanonok, Kenesey József szolgabíró, az igazgatóság részéről: Nádasdy Ferencz gróf és Szarvasy Sándor, Élénk eszmecsere után határozatba ment bogy Almádin és Kenésén kikötők építtessenek és a társulatnak 10 éven át 2000 frt évi segély nyújtassák. Ezek után nagy érdeklődéssel várják Zalaraegye határozatát mely, bár leginkább volna, az ügyben érdekelve, még nem nyilatkozott ^
— Névváltoztatás. Neufeld Sala-mou nagy-kanizsai illetőségű ugyanitteuí lakos Sóma és Lipót nevű Kiskorú fiai vezetéknevének „Nádor" ra átváltoztatása belügyminist rendelettel megengedtetett
— Plébános fogatatás. A nem rég kinevezett feisö-szemeliyei plébános Nt Erkinger István, tuárczius hó 2G-án tartotta bevonulását hivei/közé. Hajgató La jos körjegyző, a páratlan szivességü özvegy Nagy Istvánné fogatán Kerka-szt-.Miklósra --hajtatott érette, honnét délután 4 órakor értek aJelsÖ szemenyei határba ; mozsár lövéseírj élezték az uj plébános közeledését A határnál az iskolás gyermekek zászlóval s a plébánia intellígentiája várakozott rá. Az adminisztrátor hivatalos távolléte folytán, élsjö sorban is Hajsató Lajos körjegyző üdvözölte a plébáuiai hívek nevében azuj lelkipásztort; azután Tóth Ferencz kántortanító rövid, de velős szavakkal, a tanulókra mutatva, azokat mint a haza gyü-
— A népkonyhában vasárnap, ápr-14-én naptbiztosképen működnek : Ms-schanzker Mórné urnö és Weiss Riza k. a. ápr. 15-én a népkonyha jövő őszig beszün-tettetik. Az ügybuzgó elnöknónek az az _ indítványa, hogy a nyáron e czélra egy nagyobbszerü mulatság rendeztessék, egyhangúlag elfogadtatott És ez a főtéren sétahangversenynyel egybekötött nagy népsorsjáték lesz.
— Köszönetnyilvánítás. Mind- » azoknak, kik felejthetetlen fiacskám — Illetve drága fivérünk — Gyula gyászos elhunyta és végtisztességtétele alkalmával fájdalmunkat részvételükkel enyhítem -szíveskedtek, hálás köszö netüüket> nyilvánítjuk. N.-Kanizsa, 1889. április hó |]
Deutscb Sándor és családj;
— Megyei r.th. Díszeién postámé? téri állásra nyittatott pályázat — Csák- . tornyán a tanítóképezde uj épületébe p tartatnak már az előadások ápr. 2 ka ót ,
— A „Zala" folyam áradása sok kárt tet .
— Tapolczán Essö Gyula ügyvéd irodája* feltörték s 260 frtot eltolvajoltak. — K\\ hidán veszett eb kóborolt. — Perlako i Dragin \'-Simon csendörörsvezető Agyonlőtte magát
— Hazai r. h. Ápr. 2-án Szentesen több helyen leütött a villám. — Kiss György jeles szobrászunk távózni kénytelen hazánkból, nincs munkája. — Vasvármegyében a szarvasmarhák közt száj-és körömfájás járványként lépett fel. -t- , Az orsz. magyar iparegyesület 1891-ben üli Kossuth általi, létesítésének 50 éves jubileumát — Sárközi Sándor zenekara, (eloszlott — Győrött házi ipa rkiállitás létesíttetett. — Mária-Valéria fhgnó kelengyéjének felét Magyarországban készítik.
ÁPRILIS 13-án.
Örömmel tudósíthatom Önt Warner i Safe Curájának kitünö hatásáról, mely
esuz és görcseimtől meg>7,ahaiiitott.
Paks S. Bene J.
Etuzon.
Egy vesebajtól., gyötört betegemét Warnar-Safe Curájával gyógyítottam, meglepő eröiménnyyel.
i Dr. Kirer Gyula.
. . Kralovitz in BÖhmeo.
Warner Safe Curájával rendvQli eredményt értem el. .
Leop. Ser! kir. közjegyző
: i*\'\' . Krakkó.
Warner, Safe Curája. hólyag katha-rasombU i g vógyitott. Stanisríaiis^raiisky k. k. Oberlanders-gericht^m\'lfsümter Director.
Königsb.erg a Eger in Bőhmen. Szükségesnek tartom minden szenvedőt Warner r\'Safe Curájára figyelmeztetni, s azt legjobban ajánlhatom..
Hosszú időn át. szenvedtem májdaga-uat, étvágytalanságban s fájdalmat éreztem a jobb oldalban derekamban, életem csupa kin vala.\'
Miután minden szer és fürdő ered--méwytelen volt Warner Safe Curáját ajánlották.s hála Istennek e gyógymód által lükélesen fölépültem.
- •-• Braudlné divatáiusnö.
Bécs VII. Myrthengasse Xr. 6. Az igazságnak niegtelelőleg bizonyítom, miszerint Warner Safe Curája csodát mi veit, miután minden más szert sikertelenül használtam
Johan Ellichar. Szeged.
Warner Safe Curája kitünö eredménynyel használtatott általam.
jj- Baross László plébános.
*¦ Pilgram in Böhraen. Warner Safe Curája 5 éves gyomor-bajoníból tökélete.-en kigyógyított.
Baruska Náredny háztulajdonosnö.
Belgrád.
Én alulirott legjobban ajánlhatom Warner Safe Curáját mindazoknak, kik fejfájás és szivdobogásban szenvednek, mint oly szert, mely a vért tisztítja s engem fentirt bajoktól megszabadított
Katharina liijevic.
Warner Safe Curája az\' osmértebb gyóeytárakbankaphaiók, főraktár Salvator gyógyszertár Pozsony.
•""Az emésztő s/ervek által minden táplálék feloldódik, a mik íöl nem oldódnak, azok nem bírnak táperővel. Az ily feloldatlan táplálékok okozzák az emésztési zavarokat a gyomorban, t. i. gyomorégés gyomorgörcs stb. Rossz emésztés, valamint fentnevezett bajok hathatós orvossága dr. Rosa életbalzsama Fragner B. gyógy tárából Prága 205. IIIí valamint min-" den gyógytárban.
Á költészet kedvelőinek s irodalmunkra ] uézve is nyereség e könyv megjelenése,! mely kicsiben bár. az idegen költészeti szellemével jórészt megismertet bennün-j ket. s a mi fő: lehetőleg hü fordiiásban aj nélkül, no^y nyelvünk kívánalma ellen\' csak egyszer is eröszakot követne el; — folyékony, gördülők, ny minden sora, mintha csak eredeüt olvasnánk, sőt liczentia poeticákra sem igen akadunk bennök. — Száz Károly ilynemű fordításain kivül manapság alig van hozzá hasonló értékű, bár itt ott a darabok megválasztását ille töleg több igényt köthetett volna fordító azok átültetési becséhez. — Vannak valódi gyöngyök a kötetben, mint pl. „Mama mindig szép marad," — „A vágy," — „A postakocsis" — stb. a satyricusokból : (melyek legtöbbjén meglátszik, hogy a mai viszonyok közt születtek) „Tizet ütött már az óra." — „A szép halászleány," — „Arcz ismeret" stb. melyeknek csak egy része is elég lehetne arra, hogy ne sajnáljuk érte az í frt 50 krt, mely — aránylag csekély árért — megszerezhető Kun. Dániel könyvkereskedőnél Budapesten, IV. Egyetem-utcza I. sz., kinek., mint fiatal, I kezdő könyvkiadónak csak őszintén gra-j találhatunk az Ízléses, finom kiállításért. Melegen ajánljuk t. olvasóink figyelmébe.
— Horváth Antal tanár és műfordító, ki az iháros-beréuyi Inkey családnál\' nyolcz éven át volt nevelő, „Beszélyek és1 elbeszélések" czimen 12 nemzet szépirodalmából két kötetes munkájára nyitott előfizetést A gyűjteménybe norvég, svéd. dán. holland, angol, franczia, spanyol, olasz, horvát, szerb, német és orosz irodalomból vannak jeüemzetes tárgyú és irányú müvek átültetve nyelvünkbe és pedig valamennyi az eredetiből maga a tudós tanár áltní. Előfizetési ára 2 frt 30 kr, mely szerzőhez Deméte, Sárosmegye máj. l-ig postautalványon küldendő. Kívánatra utánvétellel is megrendelhető. Felhívjuk a t közönség figyelmét.és pártfogását.
ixry-littér:.*) Seiden-Grenadines, gK^JKS
ben)295 kr. bis fl 9 25 p. met. (in 18 QuaI )
Schwarze, weisze und farbige Seiden Damaste von fl. I 40 Mi a 7 76
p. Met. (Í8 Qn«I)
Yerse&de: roben- und weise portó sollfrei as Fabrik-Depot G. Henneberg (K. n. K.-Hoflief) Zarich. Muster eingehend. Briefe kos -tea 10 kr. Poito, 3529 1— 8
Nyilatkozat.
Inditatva érzem magam a „Magyar-Frapczia biztosító résivénytársasóg-naktt köszönetemet és elismerésemet nyilvánítani ama gyors és méltányos eljárásáért, meiyet márcz. 19-én Szt-Péteri bérletemen kiütött tűzvész alkalmával felmerült kár felbecsülése és kiutalványozása érdemében tanúsított.
Nagy-Kanizsa, ISS9.áprilisbó 11-éo. LÖWENSTEIN EMlL s. k.
")E rovat alatt köalöttefcért nem válai felelősséget a sxerk.
HIRDET EySE K
EGY UNIKUlM!
a legújabban feltalált világi ingaóra iiren finoman fényesített keretbeu foglalva, ébresztővel és jelzőkészülékkel, két bronz sulylyal és szabadalmazott számlapp*!, mely sötét éjjel minden vdjgitóanyag nélkül oly fényfsen, mint a hold világit. Ezen nélkülözhetetlen óra csakis frt 2.75. * A megrendelt óra egy megfelelő postaládában elcsomagoltatik és utánvéttel vagy a pénz\\elöre beküldése mellett a viiágvbár-mely tájába szétküldetik.
GÜNSBERGER S.
Ora gyári-raktár.
Bér? II. Theresiengasse Nr. I.
7:
Ki nyert?
^ Húzás ápr. G!-\\án.
Budapest: 10 22 85 61
Lincz: 82 21 G3 89
Trieszi : 85 31 51 9
Húzás április 10-én.
Práea: 37 58 Iß 07
Lemberg: \' 03, 76 82 54
Szebeu: j? 33 70 73
4,7. 07. GO.
2. / 11-
WVVWWl VlTTTTT
Egy \\(i könyv.
„----A küldőt t könyv útmutasásai
ugyan rövidek i s velősek, do mintfaa csak a gyakorlati használatra termettek volna; nekem !6 családomnak a legkülönbözőbb be tegségi esetekben igen kiváló szolgálati tkat tettek" így és hasonlóképen hanj. fiznak a köszönoiratok, melyeket Richte r kiadó-intézete ,,A Be-tegbarár\'czimű. rajzokkalellátottkönyr elküldéséért majdnem naponként kap. Mint az ahoz n yomtatott s a szerencsésen meggyé nyitottaktól származó értesitések tanús itják. az abban foglalt tanácsok követés e által még oly betegek is gyógyulást nyi iitek, a kik már minden reményt feladtak. E könyv, melyben hosszú évek tapas ztalataiuak eredményéi vannak letéve, nie^niemli a legkomolyabb figyelemb evételt minden beteg részérói, bármi l>ajtTfiit fs-szenvedjen. Ki e becses könyv ct megszerezni óhajtja, az irja egyszerű en egy levelező lapra magyar nyelvei „Egy betegbarátot" és pontos czimét s czimezze a levelezó lapot Kicbtorkind (\'-intézetébeLipcsében. • A megküldi\' s ingyen történik.
— L\'j könyvek. A Franklin-Társulat kiadásában Budapesten ujabban megjelentek: Olcsó könyvtár. Szerkeszti Gyulai Pál. 250. füzet A protectió. EredetUvig-jüték bárom felvonásban. Irta Bérezik Árpád. Ara fűzve 30 kr. 251. füzet. A társadalmi szerződés vagy az államjog alapelvei. (Du contrat social.) Irta J. J. Rousseau. Francziából forditoita Konig Ferencz. Ara fűzve 50 kr. 252. füzet. Aesthetikai törekvések Magyarországon, í772—1817. Irta Rfldcai Rezső. Ára fűzve €0 kr. 253—254. Hiúság vására. Regény hős nélkül. Irta Thackeray M. Vilmos. Angolból fordította Récsi Emil. Két kötet. Első kötet.ára fűzve 1 frt 40 kr. Második kötet áraíuzve 1 frt f>0 kr 255. fűzet Hajnal után két héttel. Regény. Irta Karr Alfonz Francziából foiditotta W. M. Ara fűzve 20 kr. 250. füzet. Rádai Ráday Pál munkái, összegyűjtötte és életrajzzal bevezette Négyesy László. Ára fűzve 40 kr. 257. füzet Deák Ferencz miért nem ment el az 1843-iki országgyűlésre? Közli Kónyí Manó. Deák Ferencz beszédei I. kötetéből. Ara fűzve 30 kr. 258. füzet. Tisza Domokos hátrahagyott versei. Kiadta édes anyja. Második kiadás. Ára fűzve 30 kr. 25í». füzet. Cid. Tragédia öt felvonásban. Irta Corneille. A budapesti nemzeti színház megbízásából francziából fordította Radó Antal. Ara fűzve 20 kr. 260. füzet. Barnhelnri Minua vagy a katona-szerencse. Vígjáték öt felvonásban. Irta Lessing. Németből fordította Kazinczy Ferencz. Ára fűzve 40 kr.
— „Kis virágok" messze tájról, — átültette Méry Károly. — Ez a czime egy 22S. íapra terjedő, diszes kiállítású köl-. temény kötetnek, mely nem kevesebb mint 104 különféle idegen, régibb és ujabb költőtől közöl kisebb-nagyobb mutatványt, ügyes, fordításban, kikről a függelékben életrajzilag is röviden megemlékszik. —
Hivatalosai, jegyz. piac/J ánxk ^Nagy-Kanl/.sán.
Április 10-én Buza 7 frt 20—7 frt. Rozs 5-30 — 5 fit. Árpa 7-05 —G\'50 kr. Zab 5S0—5\'40 kr. Burgonya 160 kr. Tengeri 5 frt 20 kr.
Szerk. üzenet.
— „Iholyák." Költemények. IllatuUuok, nem k6«lé«relválók.
— „í^zépas*zonyhoz." Csnny*_ sem fogadja ei: -ha ugyan csúnya asszony volna a világon.
— B. L. .Paprikát versek,* a segedi paprika talán tfibbet érne, habár nagyrés/.ben ax is - talmi.
— Dv Megemlékezünk róla.
— Ca. K. Isméüéíbe nem bocsátkozhatunk.
— Hr. Gy. Térstüke miatt maradt ennyire Bocsánat:
— I) Gy. Kö-zr.net a gyors intézkedésért
— ]=. St K Sajnáljuk.
— K. K. Bpeat. Postára adtuk.
— Szigetvár Terjedelmessége miatt nem közölhetjük; kül&uben tem lapunk keretébe való_¦
Felelős szerkesztő és kiadó: BÁTOR FI LAJOS. Laptulajdonos: WAJDITS JÓZSEF.
LEGRÉSIBB ELSŐ és LESNAGYGBB
es. kir. í^fe, szab.
CZEMENTáRU 6YAR.
Perlmosenl Portland-ceneit, KnfEtelni vízhatlan mész, Bécsi vakolat.gipsz. Bécsi alabastron-glptz, Cement-barkoJatok, kapa aljakhoz, konyha, elÓ-udVar atbhibez, ép ugy
beeresztett martán? mtait-linrtolat,
flnomaL csiszolva, és fényezve TATAROZÁSOK
istálló berendezések, eaatornák, pía-¦oir-berendezésék, kutknreeuk stb. stb. megrendelbetók
heuküller József és társml
BÉCS, Wieden, WienstrasseS. Árjegyzékek ingyet és bénaeittv*
3506 5—12
\' ooooooooo oooooooooo
O 42—50" C magas hömérsékü szénsavai tartalmazó forrásokkal. O
O Vasúti állomása a déli TasnlnaU. Klavonla legregényesebb tí- g
O dékén. Enyhe égalj. O
O IPffülUQ TQH\' Heveny és idült bántalmak üdülési szaka- O
Q ddiulf tt rfill. bar., vér és nedvyesztességelmél a nemző- Q
Q szervek bántalmainak eseteiben (tehetetlenség, éjjel, magömlések,onrjó-. q folyás), a méh különféle bántalmainál, —
O gerinczbántalmaknál.
o
csüsz, köszvény, és idült agy- es: q
Fürdő- és ivógyógymód, tejsavó és .Q villanygyógymód. Massage. Q
-- O
_Q Kiterjedt árnyékos park összekötve a kastély és vadas- On y kerttel. Fedett sétány, kitünö vendéglő, ~
g (Cerveny a bpesti rudasfürdö volt vendéglőse ) |q
C Kitűnő gf(tgyzene, O
olvasóterem 3tö. O
q A fürdő közönség kellemes szórakozása- q
O ról bőven van gondoskodva. 2
Rndili firdiarvis dr. _ _ vúatkazi f«lvllá|Ml- —.
O BUDEA FERENCZ. kl is O U ktaziéjial »z«i- %J
Qfrmwtn étalSrcöre Q Q |4I. tm í-J\' Q
ifírtón
OOOOOOOOO
JSL SSM Í_S \'
ooooooooo
T. cz.
Nagy raktári faiskolám megengedi, hogy a. t. cz közönség részére a következő ajánlatot tehessem közzé : . . 100 drb. xlmaszálra 3, 4, 5 éves, nemes faj J000 „ „)
frt
10.000 100 1000 10.000 100 1000 10.000 10.0
1000 1000 100 100
körtel
C8ereanye ed meggy
cyprn8 és \'fenyőfa disz a legjobb minőségben méter magas példányok
20 —\'
180. -
1500. —
25. —
200. —
1*0. —
SO. —
250. —
2000. —
tölgyhajtás 4 éves .... .
különb cibolya fényű a legjobb minőségű diszhajtások
. so. —
500. —
10. —
30. —
10. —
Legújabb mag- és növény árjegyzékem bérmentve áll a t. közönség rendelkezésére^-" L \' //B. megrendelését kérve vagyok teljes tisztelettel
KALLIN^ B.
faiskola és majkerefikedés
3572 - t ZÁGRÁB.
B. kívánatra ninden t, ci. vevőnek egy szert ajánlok, melyet legjobb eredméoynye lehet használni a lóberepuiztité ellen.
4
5gy uj orvosság székrekedés ellen. p.
mely a legjelesebb orvosok s tanárok, úgymint dr. Senator tanár Berlin, dr. -Thompson Paris és dr. Massini tanár Basel, mint a legjobbat ily baj ellen ajánlják a cascara sagradat; ez képe/.i főal-katrészét az uj javított, Brandt A. féle bweiczí labdacsoknak St Gallen (Sweicz,) mely minden nagyobb gyógytárban dobozokban 40 kr és 70 krért használati utasítással együt-t-kaphatók. — Elővigyázatta) kell lennNa. más ily nemű hamisítványokká! szemben s csak is olyat használni, melyen határozottan raj\' áll Brand A., minden egyéb értéktelen hamisítvány. Ezen uj javított Sweiczi labdacsok mi nden nagyobb gyógytárban kaphatók. — Kíván Ura a főraktár is szívesen küld F. Krizán, Kremsier (Csehország,) bérmentve mindén megrendelőnek. A megrendeléshez kéretik az összeget mellékelni, esetleg levéljegyekben.
3564 1 — 40
S?ors és biztos seaitség romorliajet s azoí töíeftezméE?ei ellen.
Az egétiség fetitartására, as életnedvek s encek folytán a vérnek tisztítására és tiszta állapotban való feotartására és a jó emésztés cl»se^itésére a legjobb s leghathatósabb Mer a már is mindenütt ismeretes és kedvelt
életbalzsanv Dr. KOSA-tál.
Eien életbalssam a legjobb ileggyógybatáso*b gyópvíüvekből a leggondosabban van késaitve, b ktllönösenVmitdec enéaxté*: bajok, (-yomorgür<-s. étvágyhiány, lavanyus felbÜfTgés, vért«ln!ás, aranyeres bajok stb\' stb. „ellen teljesen hathatísnak bizonyul. Ily kitűnő határai következtében eten é)<jtbal-zsam egy bebizonyolt. mer bizhaló báiisserévé lett a népnek. Ára egy nagy üveggel I frt, kis üveggel 50 kr Elismerő iratok ezrei bárkinek betekintés végett rendelkezésre állnak.
Óvás \' Hamisitésok elkírü!é.-e végett mindenkit fi- ¦ \\J Vttö . gyeimeztetek, hogy at egyedül általam ar íredeti utasilás szerint készKet: ,.Dr ROSA-.íélc élet bal-:samu minden flyegecskíje kék Luifkba. van csomaRolva; I melynek hosszoldalain ,Dr ROSA él-rliali^ama a „fekete } sashoz" CJimiett gyógysseriárbúl r\'HAüNEIi B. Prága 205—111." német, cseh, raagver és frzr.czia Djclven olvasható, széks felein pedig az ide nyomott jjédjejf}\' láthntii Dr. ROSA életbalzsami valédlao kapbato csak\' a készítő * Védjegy F R A G 3T B B 13. förakti\'ábaa, gyógyszertár „á fekete sashoz\' Prágában 205—111., és^BUOA-PESTEH Törők József nr gyógyszerésznél, Király-úteiá 12 n Budai SmúX at gyógyuzertárában a Várostiá7..téren.
Az osztrák magyar monarchia minden sagyobh gyógjszertá-rában van raktár ezen életbu\'-samból.
r Ugyanott kapható: ¦>
.prágai általános házi-keuócs-,
több eser bálanyilatkozattal elismert bíatos gy^gyaser mindenféle cyuladá\'sok, sebek és genyedés-k ellen. Ezen,Kenőcs biztos ered menj nyel használható a nő\' emlő gyulladásinál, a tej tespedésénél s az wniö tnegkeményedéeúnél szüléskor, kelevínynél, TérdaKanatoknál, genyes fakadékoknál pokolvarnál, kóromgyöknél, at úgynevezett \'köröm féreg-níl, elkemrDvedéseknél, fel puffadásoknál, mi-Hftyd\'gftBStoknál, tsirdaganstoknál, érzéketlen tagoknál Minden gyula*
dást, daganatot, elkeményedést, felpuffadásl a legrövidebb idü alatt eltávolít; S a hol már genyedes mutatkozik, ott a daganatot a legrövidebb fájdalom nélkül felszívja, kíériti él kigyógyítja. \'
W Kapható 25 és 35 krijozárss szeleaczékbea. ~W
ÚVASt \'-iliiíán a prágai általános házikenőcsot solt-saor ntánozeák. mindenkit figyelmeztetek, hogy ar. eredet: ntasitáa sierlot csak nálam lesz készítve, s csak akkor valódi, ha a sárga crczszelencze, melyne &í3&ÍSEB&Síh töltetik, vörös basználati utasításokba (melyek í* W^j. nTe[Ten „yomvák) és kék kartonba, melyen a« ide nyomott védjegy látható — burkolva van. Hallási halíSfiE a legbizonynltabb számtalan próbatét által legbiztosabb, nak elismert aaer » nehéshatiák kigyógyitáaára s az egészen alveszett ballási tehetség vísaaanyerejére. Egy üveg ára I frt.
3565 6-
HUSZONNYOLCZADIK ÉVFOLYAM 36S8
< ZA Li I KÖZLÖNY
ÍÍEIÜS 13
XXXXKKXXXXXXX*
A SOTJLAC-1 APÁTSÁG ( Franczia-0rsxác;}
Dom MAGÚÉI-ÖNNÉ, prior Fctisztelendö Benedek r*adl atyái
F0GV1ZE, FOGPORA és F06P ASTÁJA
2 ARANY ÉREM : ÍSS3, /.ondón íSS-f
A les^il&{%ub\'b kÜúntetíttk Feltaláltatott ik eve: BOÜRSAÜD PETEK
«i I «3 / «3 prior áltai
« A főtisztelendő\' benedekrendi atyák fogvizének haamálata, naponkint néhány cseppet vizbe v*W, inegakarlályr>zza éa gvo^gyitja a fagak odvaaságat melyeknek fehéreiét és sxílardaágot kíiTcsürOi, a. mennyiben a foghuat erősíti . teljéién c_- ¦ -. .v-i.-é változtatja.
c Szolgálatot teszünk fellát olvasóinknak, midőn Őket ezen régi es practícua készitmények-j^Egyeknestetjük, melyek a legjobb gyógyszert ez a fogfisjáa ellem egyedüli óvszert képezik
vcirrifTBii-. gCuuin SOUXAUX
phttQ n/ftOas ns//o5fr illMtUtrttmil, ifieftHrti fUSfl él \'íjtiffD ieretttőitt*
oooooooooooooooooooooooooooc
Q goooooocooooacoo ^^.^^ gpooKJOoqoaoacog q
Alniilttntolt \' \'
/
ü iHís ban.
jj* Jó tanács lT|
aranyai ér! E szavak igazságit kSlS-nösen betegségi esetekben lehat megismerni és ez okból jönnek Richter kiadó intézetéhez a legszívélyesebb kószön*-íratok „A betegbarit" czimö, rsjzoitkal ellátott kis könyv elküldéseért Mint a szerencséséé \'suggyógyorbűt hozzá-nyom tátott érteshéaei bizonyítják, a benne foglalt tanácsok követése által még oly beteget is gyógyulást nyertek, a kik már minden reményt feladtak. E könyv, melyben húszéves tapasztalat eredményei vannak letéve megérdemli a legkomolyabb ngyelembevétert minden beteg részéről, bármi bajban is sven-vedjon. Ki e becses könyvet megszerezni óhajtja az irja egyszerűen egy levelezi lapra magyar nyelven ..Egy - beteg-¦barátot" és pontos cziniét s czímezxé a levelező lapot Richter kiadó-inlézerébe liftiftw. A megküldés ingyen történik.
8TEKNBERG * A RS^IN hangszer-ryára-Budapesten, 711-, kerepesi-nt 32. (a Rókus kórházzal szemben.} Miaderroemfl 016-, vonóéi fuvó-bangzzerek, harmonika- ?1 harmoiriu ragyára és legaagyobb választéka raktára. Belföldi és valódi olasz burok raktára.
A legojabb feltűnést keltő mechanikai sálon hangszerek mint: Aristcn, Herophon, Orpbeus. PIiSdÍz, Simpbonion ffiraktára.
Legújabb ! Harmonika-fuvola 12 billentyűvel, melyek a tiípksbi való könnyű befcvái által kelleme* bangókat adnak. Azonnal megtanulható és játszható. Mindenkinek, kicsiny-nek nagynak egyaránt alkalmas mulató-eszköz. Ara 2 frL Mindennemű hangszerek javítása pontosan ái jutányosáé telje*iPetik Ócska hangszerek ujakra becseréltetnek. 200 képpel diltitett hangszer-kauloens kívánatra ingjén és béreaVntve küldetik. Harmonikáról és harmóniámról kOtön képes árjegyzék kérendő. — Tánca mulatság otthon, könnyű < szerrel, még kevésbbé vagyonos családoknál íi rendezhető. A legnjabb tbechníkai szalon-hangizer Phönix, mely egész zenekart pótol, kellemes hangra éa erőt zenéje folytán, csaKdi estély elméi, tánezzenére, különösen alkalmas es~ valódi élvezetet nyújt. Ezen hangszerrel bácjii, bzbár zenéhez lemmi fogalma sincs, a legszebb dalokat; a legújabb tán cz dara boka: bírja eJját--tzani. Oaixe nwm téventbetŐ as eddrg ismert Ariston Ss mái ilynemű hangszerekkel, melyeket zefleteljeeaég n hang tekintetében a Phönix messze\'tolszArny a 1. Ennélfogva a Phönix mindenütt kedveltségit vívott ki magának A hangszer bSreb_b leírása a Phöniz egyedüli elániiitója Stemberg Ármin bndapesti hanjr-szergyáros (VH. kerepesi-ut 36. az) képec bangiaerkaUlogasában található A megjelent zenedarabok jegyzéke kívánatra rendelkezésre áll mindenkinek, a ki eziránt a fenntí czéget * megkeiesí.
XXXXXXXXXXXXXX
o o o a o o o o o o
S(IIIJ( k-filc vasöntöde és gépgyár részvéoy-íársaság
VÁROSI IRODA és RAKTÁR: VI vaozl körút 57.
GYÁR és IGAZGATÓSÁG : VljKülaö -V áczlut1696.99.
«GÓZ- és JÍEGANYCSÉPLŐ KÉSZt LETEK.
SCHLICK féle Kab. í
" KÉT- és HÁROMVASÚ EKÉK. SCHLICK-féle szab .Haladás\' sorveiö gépek.
í-\' zór vavető-gépek. Sckllck*féle szsb. Kayolekék,
Scíiliok- ésvyiriat8-féle eredeti egyvasu ekék és talajművelö-eszközdk, boronák és röjtSr haagerek szeertavágók, répavágók, répazuzok, tengeri morzsolok, csöves tengeri daráiók, gaborratisztitrj rosták, őrlőmalmok stb.
Az összes ekék tartalékrészei készletben tartatnak. Előnyös fizetési feltételek. Legolcsóbb árak. 0SF* Árjegyzékek kívánatra Ingyen eVbrnnentre. fasj
JEGYZET. V.o Bi.renciénk eiennet t. cz. tl«I~t[i»riuinlt beci tudomá«iir, ho*ni. bftgv „oh. a VI. váci-kőrfll 57. i*. * Iív6 Irodiink lejrn»eyobb réüé; * kalrf TÍci-nton lév« (rvárt-iepfinkre hejyailuk át, min&ionilu] t [ítlotbaritEdnlt kíojelmo érda-t*ben egy rinti trodll tsrtsak fenn, Tatamid, hogy ugyanott éprtéii (erikirehnr és fiiidasigi gópeiukhí! raktiVt réteiitettünk.
Kivild ciíatelettel
3546 6—18 A Schlict-fw-e vaaöatöde ós gépgyár réssvenytársauág ígaigatósága.
Kitűnő szolgálatot tesz az emésztési zavaroknál I
>|20B[ed OQQ\'ooo\'s \'llfzsio IÁ? >jj-98ai zy
gOtXJOOOOOOOCXXX33
g A Iiipitt al oll
I IsSS-hiin.
BBRENY JÓZSEF ezelőtt MilnOfBr S.
ÉKSZERÉSZ, ARAM- í
X N A G T-K A N I Z S A N a városháza áleüeiiébeii.
g Ajánlja
q nagy ékszer-, arany- s ezüstáruk raktárát
Q dús válaBZtélctoan, J-u.tA.ia.yoi3 ár altért
Q Arany női gyűrök 2 frt és feljebb \\ 2 frt éa feljebb tTS
jeg7 - 3
Kyürük gyémánttal KI ffiggSk 2
férfi-óraláncrok 20 nűi-óratánezok 18 n5i-remontoirórák 20 keresetek - 2
médáliók 8
broachok + 1
fagg. gyémántokkal 12
2 írtét feljebb)
& n * Arany karékek iu ,
3 » i . lencsék 2 „ „ erfier nyaklánci 10 „ ín^Eombok 2 . ii fértí\' nyákkendÓtflJ, i ,
EzUst evőkanalak darabja 5 „
. kávó»kcnalak B 2 .
. tejmérő „ 7 „
, levesmérö „ 14 „ .
. 6 pár evóirer együtt 14 .
-j . 6 pár csemegeizer 8 .
:«tsző tárgyak \'¦
Vidéki megrendelések pontosan teljeiiteitnek, \\f alatt viastavététnek.
W Rég: sxsBy-, ezüst vtgy éksz rlárgyik a legmagasabb arsürt megvétetnek Q vagy ujakért kloseréttetnek.
Q flasP" JEtodás rénzletfixetés mellett is.
Q f Nagy raktár valódi Berndoríi chinai ezüstből is.
g% Mély tiaztelettel
- BÉRÉNY JÓZSEF, ezelőtt MLHOFER S.
ékszeré.z , Krairv és eiüstniSves
35 Nagy-Kanizsán, a városháza átellenében.
S 3095
o
OOOOOOQOOOOOQOOOOOOQOOQOOQOC
-a
0 0 0 0 0 » 0
0 0 0
o
0 0 0 o
MOLL SEIDLITZ POR
; ha minden dobor.<
a gyafj«ey ozj s«
Tavaszi gyógyítás
Nyári gyógyítás
Öszi gyógyítás
Téli gyógyítás Legjobb berJorzsb\'lÖ szer
és minden megbtífési betegségek ellen.
Csak a/bhor válö<Ii ba, minden-üveg MOLL A. védjegyét és aláirásit viseli tiedonsoléiUI sikerss használat kŐSavény, csnz, mindennemű testfájdalmak é) bénulásnál; ])uroK*táz alakjában minden eérelem éa sebnél, daganatok gyulladásoknál. Belsőleg viczel vegyítve hirtelei roszullét, hányás, kőtika és haümenésuél. \' Egy\'üveg ára használati Bi«sitái;al 30 kr. o é Baktárak az oraság minden neveaetai gyógyszertár és anyag keraskedés-ib in. MOLL A. gyógyszerész os. kir. núvar! szállító Bécs, Sladt, Taóhlaibén 9 SzétktMdéa naponta utánvétellel. Két üvegnél keresebb nem küldetik. KI is mérés MOLL A. yógyszerész úrhoz Bécs. Kitunó Moll-féle franczia borszesz éa sója vidékemen nagyszerűen müküdik Küldjön nekem 60 üveggel, mivel az emberiség aegitsógére keszletet .óhajtok tarlaci magamuál Mély tÍEitelettel
3462 21-45 Hprnof, lelkész Micholopban.
Raktárak Nagy-Kanieaán\' Rosenfeld Adolf és Fesselhofer József, uraknál
Gyors gyógyhatás makacs gyomor- és altes;ba;ok. gyomorgflrca, nyslk, gyomorégés Bzékreked.-seknél májiis-jok vértolulás arenyér é* a legkülönfélébb női béiejsí-geknél. Eey eredeti dobó* használati utüsítással 1 írt. Raktárak aa orSiág minden nevezetesebb gyógyszörtiraib\\n MOLL A. gyógyszerész os. kJr. udvari szállító. Becs Stsdt T^cblaaben 9.
Szétküldés naponta utánvét mellett. 2 doboznál keresebb nem küldetik Elismerés MOLL A. árhoz Bécsben.
Ülő foglalkozásomnál fogva az öu Moll fele ^eidli" porai igen jó hatást gyakorolnak; ismerem ezt egysier s mindenkorra s sxivélyea ,Isten Siesse meg\'-et mondok ártf ezek a gyomrot jóvá és fót könnyűvé Tisztelettel
StektkS P. J. leikéss ii ....
MOLL-FELE FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ

er
S.
S P
¦si*
< -, %
aoOOQQOOQOOOQOOOOOOÓO
}5 y^20 év óta, jónak elismerve. SS q
o o
o
0 0
8
o
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
BERGER-íéie R-ogy-
KÁTRÁNY-SZAPPAN
orroil UklDUljsk ittil sjuilra, laglcbb ailairsiban Uajm
likeml illtulm-ílalii
L iiiindeniiemü börkütegek
a B«ra;*if.f/U«tí9 *^&J :A-T»trAnynak 40
katr*Bj«riiri^i">litól Kni r^-r-jiT. iií ^nln.nk. Csali\' -ok alkerfltéae vl-jü;; .-.-:>;-.;.. Sorjor-fíli kútráBTazappan h.i-ktl\'imrl,-*« , »i int. UU* kéretik. Idfitt börbetetaég-saaél rinysiappan lnly-lt a
Berger-féle gyrjrjv-kátrá>i!/-kénszappah..
Aoislj -«eib*ii eieH jobwiat wmliaü.w.. oiaX a Berff o--fjlo kát- \'> ri»y-kenBza.ppaa k.\'tonJő ; miuu>. külOMl utitnxatok b*aj-IslaooltMk líiíuavulinlt A fw-tistM- kii-iráuVkappan as •
; arcbőr tísztáí3la.i3á^al
•lUvo1lia\\san. s rvírm.iítuft v.luu.....p : Jhtoesrgei fflat-
mBlbatiBn V^nitttit\'\'> mozadi ii íávdí/szappan míadcnnipl baaználatul .rolsAl a ^
= Berner-téÍB fllyceKn-káiránjjszappan
n W% .ihc* « tjHI.ur.-nU ..\'lin.-r, illMtl.. ^,
írt tslides filtti hisaüiil siasltiital rcrDU Si It.
berax-azappau r
Ses:oe-i:ippai
Stten, oarbol-azappan ; our iiin\\wi» tstlooits iiappin. lobthyol-ááapTtan strepi S-a zappas hathatftil .TiimiTi-aiappan ¦
híjkihdllfc) ollm ^ iof-axappau a lo^jolih r.ijjtiutitö un. A tuLbif Be re er-féle axappánokat ilkwiej utulink « röpiratokra. Cuk Bera;er féle axappánokat kell kirnt, untEiijitii.iatslsDhatOu.lsi \'\'BUutálox/Ttnnak. íij*r ** fCrsktÁr : O. TLoV. A Comp. Troppau aríeajellsl tliaatetr* s. sesueU^zjecxiiertLkilUlus Beásta ISM.
Kapható Nagy-Kanizsán Präger Béla gyógyszertárában.
ÖQQÖOOOSÓOGCöOÖ
Wajdits Jóxsef k6njTnyo*dijából Nigy-Ksniraia.
NAGY-KANIZSA, 1889. április 20-án.
16-lk" BZftm
Hiiszonuyolczadik évfolyam.
Előfizetési ár
géi* éxre y . ¦ a frt — -
él STTe "2 ÍT -ÓO ki
i*fjyedévre 1 frt "25 k:
\' „ínyes »!»¦ 10 kr
H I fi DETEs EK S ii«»atii>* pi*<iuorban.T. aiásudsco i miuü^u\'tovaM>i sorért ."» Kr NYILTTER8EN petit soroltként 10 ki
\'. rtnUil
dok
itXlie
1 Kincstári illeték miatié* birdetesert 30 kr
:észét illctS" közi—
«..k;izt5aéKU-z,
;]l-;ó közi-meny t-k
Kéziratok viasza nem küldetnek
4 nagy-kanizsai „Keres/cedeiv/i Iparbank *. a „nagy-kanizsaiönkéntes tűzoltó-egylet, a „n^i kanizsai kisdednevew egyesületu ,naqy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet* , a „nagy-kanizsái izr. jótékony nőegylet", a „szegények tápintézeteu, a „uágy-kanizsai tiszti-önsegélyző szövetkezet"7a „ soproni kereskedelmi s
¦ . ^ iparkamara\' nagy-kanizsai külválasztmány&nak hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Nurrexif.
Miként az elemek szilaj harczá-tól megzavart terhes fettegek- pár órai rémes fenyegetések után elvonulnak a magas ég lázárja alatt s azután annál nyájasabban, derültebben mosolyog le a megrettent növényzetre a fenséges Nap áldó hó-sugárzatával: ugy hatott a Golgo-thának lelketrázó rémesete és utáua a dicsőséges feltámadásnak ö;Ömhire a népek ezreinek szivére.
Háíleluját zengett minden ajak, őröménektói visszhangozott az erdők rengetegje , s a dicsőség győzedelmi ünnepét üté szárazföld s vizek felett.
Halleluja, feltámadott!
Feiíámadott hallottaiból az Isten-ember, legnagyobb Martyrja e világnak ; s ezzel befejezé magasztos nagy müvét, sőt teljes dicsőséggel be is tetőzte azt ugy, a hogyan mü vet ember még se az eiÖtt, se az után he nem fejezett. Méltán Örül hát e nagy nap emlék-ünnepén a kereszténység. Hiszen a diadal, az Eszme diadala olyan tökéletes, mikép azt emberi eszmének győzedelme soha meg sem közelítheti ! A feltámadással biztosítva lert a győzelmes siker sorsa; mert, bár ugyan daczolnia kellett évszázadok ádáz viharaival, s a barbarizmus legkegyetlenebb ellenállásával kellett szembe szállnia: megküzdött hősies vitézséggel győzött mindenkor és hódított folyton .és folyton. Meghó ditotta az egész nagy világot ! . .
Milliószor halleluja tehát! Üdv a dicső feltámadásnak!
Telistele van az emberi kebel e napon hévörömmel/ Minden a feltámadásra emlékeztet: az ébredő ter mészét és a kedves-piros-tojás . .
Sziveinkben is uj életre kelnek a szeretet virágai. A családapa kedves övéit ilyenkor melegebb érzelemmel öleli keblére; s a gyermekek e
napon még a máskor mogorva, komor apát is bizalmas jó kedvvel ugrálják körül, mert ma az is mosolyog ... .
Megnyilatkozik a szív az Öröm e napjaiban, miként kinyitja a kikelet a virág kelyhét, és a szeretet édességével telik meg, hogy ax. emberi kehei számára részvét-bal vamot gyűjtögető píczi angyalkát, mint virág a kis méhecskét magába fogadja . . .
Legyetek — óh emberek, — mindig\' ilyenek! Feledje a gazdag, hogy \'\'ő nagyobb .ember, mint a szegény ! Ne irigyelje a vagyontalan a dúsak kincseit! Tegye le a gőgöt az észszel megáldott az ügyefogyott felett! Szeressétek egymást/\'miként ha édes testvérek volnátoj/l Hiszen azok vagytok : egy mennyei Atyának egyforma gyermekei! \\
Gondoljatok e szent napon dicső feltámadás nagy jelentőségére hassa át lelketeket a hitnek, a keresztnek győzedelmi ténye!
A keresztény egyház napokon át
A vidéki magyar szimszet- "
(Folytatás)
Meg kell azonban itt jegyeznem, hogy az egyesület rendes tagjának csak az olyanokat értem, a kik folytonosan vagy legalább huzamosabb idő óta állandóan színtársulatnál működtek (s ilyen alig van több 800-nál) nem pedig azokat, a kik 3—4 hónapig színtársulatnál, azután 1—2 évig dal társulatnál és ismét néhány hónapig színtársulatnál és igy tovább működnek, mert ezeket
— a kiknek száma pedig igen nagy
— s a> kiknek úgyszólván asyluma a áá\': társulat, (mert ha a színigazgatónak ki?sé rosszul megy, mindjárt szerződést bontanak, negyed-ötöd magukkal bandába áliva kóborolnak mint daltársuíat) — ezeket bár az egyesületbe\' be vannak még ez idő szerint jegyezve,*) a szervezkedésnél mint\'olyanokat;a kiknek szinészkedését esetrői-esétrea körülmények határozzák meg — figyelmen kivül hagyan-•űónak vélném.
A fentieken kívül ezen reformnak
több vendégjátékot után esetleg egy. névjutalurajáték adni, azaz a bruttó\' jövedelem 10 százalékát ez előadásból j részére kiszolgáltatni.
A jutalomj ítéKot — ugy, a mint azok ez idő -szerintN szokásban vannak — egészen eltörülendöknek taiálom Nemcsak azért, mert rendes működés közben ennek semmi értelme! nincs, de mert a tagok között .a jó egyetértést, pályatársi szeretetet rendesen ez szokta megzavarni, a mennyiben- jó sikernél az irigység és rágalonx balsikernél a kárörvendés | gonosz szelleme lopódzik közéjük, aj mi a békés összműködésnek kimond-hatlan kárára van, továbbá, mert eleje vétetnék ezzel azon rósz szokásnak, hogy az illető jutalmazandó már hetekkel elóbl) bejárja — úgyszólván bekoldulja a várost .kegyes párfogásért,* aminekazután rendesen azigazga-tó s közvetve a*(társulat többi tagjai iszszáí meg a.levét, nem is említve azt, hogy az ilyen előadásokra az illető jutalmazandók többnyire valamely hangzatos czimű férczmüvet szoktak előadatni, amely után a közönség kedve a színházba járástól jó időre elmegy.
A jutalomjáték helyett, egyeskiváló tagok szorgalma ésr^^tehets égének elismeréséül tokkal \\czélszerűbbnek tartanám, ha kimondatnék, miszerint az elsőbb rendű tagoknak a nyári idényen át évenkínt 2 egész 6 hétig terjedhető szabadságidőre van igényük, még pedig oly formán, hogy az első két hét alatt teljes gage élvezetében maradnak, a két hétnél tovább terjedő szabadságidő azonban csak ugy adatnék meg, ba az illető folyamodó a további gage élvezetéről szabadság ideje tartamára lemondana.
Talán szükségtelen is megjegyeznem, hogy ha valaki orvosilag igazolt betegség miatt lenne kénytelen szabadságidőt használói, ez esetbe;; a gage-fizetésre nézve a szerződés ide vo
natkozó pontja maradna érvényben. A mit tehit egyes tagok az általános és színi viszonyaink között indokolt gagereductió ós a jutalom-játékok törlése folytán vesztenének, bőven kárpótolná azt először a pou: tos fizetés és másodszor a szabadságidő élvezete, mely egy éven át való szakadatlan és szorgalmas működés után sokkal több értékkel bír, mint egy kétes jövedelmű jutalomjáték, a mely bizony-bizony ritkán hoz fél havi gage jövedelmet, mely a fentiek szerint a szabadságidő alatt az arra érdemes tagnak mintegy jutalmul adatnék. 4
És itt néhány szót a tagokról a tagokhoz.
N Ha vádoltuk a színigazgatók nagy részét megbizhatlanság és kvalifikálatlansággal, a mely miatt a vidéki színészet ugy anyagilag, mint szellemileg úgyszólván á sülyedés lejtőjére juthat, méltán vádolhatjuk a tagok még nagyobb részét lelkiismeretlenséggel, mely a szinügynek emelésére szintén nem szolgál, sót amannál még nagyobb kárára van.
Avagy nem általánosan elterjedt balvélemény-e a tagok között, hogy a^szinész tökéletesen eleget tett kő-telezettségének, ha a szerepet, mely rá osztatott, jól, roszszul eljátsza.
Igaz, ezzel a körülményekhez képest eleget tett szerződésbeli kötelezettségének, de van a tagnak egy másik, ennél sokkal fontosabb és magasztosabb kötelezettsége is. melynek teljesítéséhez a pálya iránti odaadó szeretet, nemes ambiczió és lelkiismeretesség kell s ez hivatásának kötelezettsége.
S valjoo hányan tesznek ennek eleget ?
Nem-e miot a* rosz mesterember, csak .kényszerűségből működik, mint egy léleknélküli gép, sok száz színész s nem örvendenek e sokan, ha egy szerepet valami ürügy ^ alatt
zengi isteni szolgálatai közben az, „álleluját." Ne legyünk közönyösek e közel két ezer éven át meg-meg-1. ujub5\\ lelkesült demonstratióval szemben ! Kivár és kietlen pusztaság az a lélek, melyet be nem tölt a hitnek üde forrástói buzogó „oáz\'-za. A bit a ? léleknek az, a mi a testnek a kenyér: tápláljak hát lelkünket is gonddal; nehogy a meg-ízmosult testanyag leigázza s a sátán hatalmába adja őt . . .
Örüljünk a bit diadalának és zengedezzük szívből a hála-éneket :
„Alleluja, hála legyen az Istennek!* \'
Áldja Isten szent hitében mindig kiválóan szilárd drága Magyarországunkat! .
" G ÖN TÉR G. ENDLE.
egyik legfőbb és leghasznosabb eredményekép még arra is kell( számita-nurk, hogy a vidéki színészet rendezett viszonyok közé tereltetvén, igen sok, ma még csupán a fővárosi színpadokra vágyakodó, vagy a vidéki mistriákba beleunt s a színpadtól visszalépett színész, szívesen el fog szerződni vidékre is és színészetünk ezáltal tehetségek do-lgábyWTSteinesen erősödői, izmosodni fog, aTÍni- első sorban és szerfelett kívánatos.
A tagolt szerződései egész évre s az ország minden színpadjára szólók lennének, még pedig ugy, hogy az egyes tagoknak vendégszerepeltéíése is a központi igazgatóság joga lenne, tartozván ily esetekben, a mi igen természetes — .az illető útiköltséget s némi napidijat fizetni s 5 Öt vagy
*) Mar tétetett intézkedés, hozj > rJjUesaenek.
Tárcsa.
Megbocsátni. mi képen Te:
Melyhez tévelgéi Vihar*
Verte boacQlt hullámait Szilárdabban íll i k « r el f t
Biztatóbban a t i s a t a 11 h i\'t
S hőié, az „emberink fit*
lbtei>a>-gig magasztosult. Mi előtte és utánna
Nagy, dicsü volt — árnyba borult.
Ohaxva a .könyvek könyvét" Figyelem ment lépte oynmít,
Jí-i-UAl, hozsanna között. S mig e.éri a Giltatát.
0
Uyermtkk«rb-i\', a bölcstkuél Tenger zord vibat\'a közben,
Ábito néptől Síelve
8 csábité Ördöggel Szemben
Oit a kútnál — a menyegzőn
A lányka koporsójánál, Olajfák hegyén . . s *b! midőn
Keserv-utjáo es-kélve jir ...
Mindenütt oly n e o e s, n y n g o d t. Szelíd, mégis oly erői, nagy,
Mint nyári éjjel az égbolt,
Ha bőid ¦ csillagok ragyognak.
Ajakán eaak aient ígaa Sió —
S bald — tteretete szivének — Mért könyörg: .atyám irgalmazz, , Ntm tudják mit cselekszenek.*
Van eí van-e ? kit ee eidéi
Ereje meg ne jobbima? Kaján axiv jégkérge, melyet
Melege fel ne olvaeztna ? . . ..
Hiaz\' c. mi ist-íni tökély
Beoltva Lenyéiz & szívben 4 bocsánat drága gyöngyén
Mosolyg, beiz\'él legaivebben.
- S melytől éltdűk boldogsága
A monynyel uy-r rokonaigot, Az ágré! int. bajlik felénk. 4$ Melyen terem a bocsánat .
Ob ! T.
legdicsÖbb \'. Isleai ! Ptldád a porból felemel, :r, kftoy közt is szeüd »rczod L&tts, ajkam igy esduj mer :
H
>» szenvedő1 önts egy cseppnyit Szent erényidbol szivembe. Tudjak iiFtetní, izenve.ini, S megbocüátui miképen Te:
GÜOTH GYULA.
„L\'empereur ia dit!"
B. DON ASZ Y FERENC Z T Ö L Hajdan és most,!
Egyik volt, a másik van ! Mégis \'mérhetetlen a ttilönbség!
A milyen ragyogók, iündériek voltak a Császárság udvari báljai a Tuileriákban, ¦íp oly nyomottak, színtelenek azok a bálok, miket a fraueziaköztársaság feje, áz elnök ad évelik int az ország és a dip lomaták tiszteletére. \'
Ezeken is ragyognak a gyémántok és drága kövek, a tarka őiplomata öltözékek, aranyos egyenruhák, ragyogó érdemjelek, rendszalagok, s a bibornokok bíborvörös palástjai; tündéri hölgyek koszorúja, fény, pompa, ragyogás van mindenfelé, mégis hiányzik valami, mi meg volt a Tuileriákban, de nincs meg az Eiyséében.....a
császári korona és hatalom varázsos nym-busa, mi hatványozza a fényt, a ragyogást, az uralkodói mosoly, mi besugározza a termeket, a trón, mi symboluma a
amazon hódoltak . . . tisztelegtek és Európa sorsát mérlegelték.
Nem oly régen volt.... mégis azt mondjuk rhajdan . .. mert elmultak elvei és Iratfitiúi is; az, ki a kerouát viselte, az idegen AlbW-íjIdjébeu nyugszik, feledve 1 mindenkitől, csak^ryászos özvegye keresi fel untalan, ininiieu utjának vége e sirbult, mint a kor, mely {önmagába tér vissza, bárhoi nau induljon is ki! Csak ez maradt meg neki és emlékei!
Pedig volt idő, mikor ránezbaszedett homlokától Európa rettegett, mosolyából békét, rosz kedvéből közel háborút jövendöltek; egy-egy vidám szavára a börze árfolyama magasra szökött, a diplomaták pedig feszülten lestek, mit válaszol az\'uj évi üdvözletekre; . . . mikor pedig eljött a nagy világhódító nagybátya, l. Napóleon császár halálának évforduló napja, s a ravatalnál ott állt a „győzhetetlen légiók" maradványai élen, alikor egy könycsep-péböl milliók hulló vérét jósolták.
Az udvari bálokon, az ö arcza volt a nap. mely felé mindenki fordult, s a diplomaták ennek derűs nyugalmából, vagy komor merevségéből sürgönyözték udvaraiknak a békés és háborús kilátásokat. A Tuileriák nagy dísztermében I>ar-dieux uj keringője harsogott négy zenekar összhangzatos játékában, a drágaköveit és a tündéri Öltözetű hölgyek uszályai ragyogtak, suhogták; gyengéd enyeigés és hévteli susogás közt sétáltak fel-alá a párok.
A diplomaták és udvaronezok hímzett öltönyei, a tábornokok rendjeles és ra-űynyal borított egyenruhái a pompa
gasabbnak és legnemesebbnek. I fény; minden változatában ragyogtak. Az
Ezeken mulatnak, tánczolnak . . .jelnyomott társalgás egy méhkaszsongásáy
hoz hasonlított s valahányszor elhallgatott, a zene, mindannyiszor várva pillantattak a nagy föajtó aranyrojtos nehéz- kékbársony függönyére, melynek közepén égy nagy koszorúban a császári korona és eN" betű pompázott..
Az aranynyal hímzett kék bársony paiulagok és karszékek s a trónforma emelkedett mennyezet üres volt, az egész társaság fel-alá hullámzott, vagy kisebb csoportokba oszolva, egy-egy pálma és délnövény csoport árnyékában sugdosó-dutt. A legszebb ajkakról _is ép oly megszokottan hangzott a pletyka, emberszólás, mint a bűbájos mosoly vagy epedő,¦ hév-teli vallomások; a,táncz még nem kezdődött meg, s míg az udvar megjelenik, aih-dig legkedvesebb időtöltés a bizalmas csevegés.
Az idősebb diplomata urak a nehéz függönyök árnyékában sugdosóilnak. oly komoly ábrázattal, mintha országok sorsat intéznék, a fiatalabbaknak hagyva az udvarlást és széptevéseket, pedig ők is csak a nőkről beszélgetnek pikáns kalandokat vagy élményeiket regélgetve, vagy pedig a tündéri fényű Salle des Nobles és Salle des Crystalles-be vonulva sugdosódnak, nehogy avatatlan fülek lessék el ez apró veszélyes titkokat.
A zenekarok néhány hatalmas tus után a „Partantpour laByrié"1-! kezdték játszani, a tarka tömeg villámgyorsan hosszú sorokban állt fel, az óriási csillár ezernyi lángjai fellobogtak . . . az aranyos houssiere-ek a föajtó függönyét szétvonva, megjelent az udvarmester, s az udvar ér-| kezesét jelenté!
jj \\ Minden szem hódolat- és várakozás-aeljeXen arra fordult.
A császár fényes tábornagyi ruhában, rendjelekkel borítva, a császárnét karján vezetve, lassan a mélyen meghajlok hódolatát fogadva." haladt a tróumennyezet felé,i követve a páiotabölgyek, az udvari méi-f lóságoktól, kiknek élén a császári ház rokonai mentek:
A császár arcza setét és mogorva volt, a császárné-c ellenben ragyogott a szépségtől és vidámságtól, s bájosyájkain folyton elbűvölő mosoly sugárzott;
Eugéniát uem hiába nevezték akkor Európa legszebb asszonyának I
Ezüst kalászokkal himzett gyenge rózsasziu ind s,t>>ycm ruhát viselt, hosszú uszálylyal. mícJXí domborhimzete remeke volt a hímző művészetnek. -Vakitón fehér nyakán és keblén egy háromsoros brilliánt colliére ragyogott, setét hajában pedig egy remekmívű magas koronaszerű gyémántdiadém villogott, minek közepén egy bámulatos nagyságú zöld gyémánt ragyogott bűbájos fényben szikrázva vissza a rózsaszín gyertyák 3 a csillárok világát.
A felségek helyet foglalva a mennyezet alatt, a császár a táncz kezdetét kegyesen megengedte.
0 maga , nem tánczolt, de felséges neje a spanyol követtel egy polonaiset lejtett. \'
A beavatottaknak ugy tetszett, mintha a császár arcza még jobban elkomorult volna. Keresve jártatta körül szemeit, s merev tekintete egy csoporton nyugodott meg, mely három rendjeles egyénből állt, kik halkau beszélgettek egy lugas formán elhelyezett délnövéuycsoport aláhajló levelei alatt. Nézzük meg mi is Őket!
E három ur arcza érdemes a figyelemre !
Mai számunkhoz egy negyediv melléklet van csatolva.
HUSZONNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 20-án. í
nyakukról lerázhatnak, hogy a pró bák és az előadás idejét az úgynevezett „jó brúderek* közt tölthes
sék?
S mi ennek természetes követ kezméoye ? Az, hogy ha végig tekintünk az Összes magyar vidéki színészeten, örvendve akad meg szemünk több jeles tagou, de kiemelkedő alakot, mely bámulatra birná ragadni az ígaz művészet után szomjazó lelkünket, kitűnőséget, melyben sziuészetürk az aligiuúltban is még oly gazdag volt, hogy,, ha végig tekintünk a dicskoszuruzuttak uévsorán, még ma sem bírunk megfelelni a kérdésre, ,ki volt nagyobb* —művészi — a s^í legszorosabb értelmében — alig találunk.
-Szomorú dekadenczia. *
De hogy is ne, in dón e szép, e magasztos pályán az anyagiasságba már annyira beiemerüitűnK, hogy történt eset, midőn egy fiatal színésznő a neki osztott elsőrendű szerepet nem akarta eljátszani, mert II od ""szere-
pékre volt szerződve s azért a gage-ért — mint oioudá — elsőrendű szerepet nem tartozik játszani.
Hol vagytok szép idők, midőn egy-egy színész egy jó szerepért a2 igazgatónak 2 —3 darabot ingyen kiszeiepezett, egy hétig ingyen körmölte a színlapot, vagy elengedte fél, nem ritkán egész havi fizetését-, hogy eljátszhassa. Ez a nemes ^am-hiczió kihalt a mai színész-nemze^ dékból, nagyra törekvést ma már csak a gage felcsigázásánál tapasztalunk, e téren vaunak utólérhetlen nagyságaink.
De menj Qn k még egy lépéssel lejebb, járjuk be a vidéki társulatok nagy részét s megfogjuk látni, hogy az a sok néyieg színész, mily szégyenletesen kínlódik azon a szent deszkán, melyről a műveltség, a jó ízlés és az emberi szent kötelességek örök s/.ép tanát kellene büszkén hirdetni, hogy 15—20 —25 frt fizetését a kö/.öuségtól kirímánkodja, sót gyakran megalázkodva könyöradományokra szorulni kénytelen.
Színészéhez? Nem! Színészek ezek ? Nem ! *
"Egy ily színtársulat a pályát tévesztett szerencsétlenek asyluma s működésük kínos vergődés, mely élvezetet nem nyújthat s ép ezért a közönség részéről csak szánalommal találkozhat.
Ne okoljuk tehát mindig és minden alkalommal elsó sorban a közönséget, s ne takargassuk hibáinkat a közönség közönyének elnevezett köpenynyel, még, akkor is, midón
melleinkre verve sokszor azt mondhatnók: mea cuipa.
Ha azt akarjuk, hogy a közönségtől becsületes munkák árát meg«-követelhessük s ne a könyörületből
¦ oda dobott konezon rágódjuuk, emelkedjünk fel előbb hivatásunk büszke öntudatában azon polezra, a hol miíidensi nem szánalommal, de )tisz-telettel kcí!, hogy közeledjék (élénk.
De ne többet e sötét képből, j fordítsuk arezunkat a jövő felé. aczé-! lozzuk meg lelkeiuket magasztos hivatásunk kötelezettségének érzetével és. akkor a közöuyt diadalmasan
¦ fogjuk legyőzni, azok felett pedig, a kik nem birván felemelkedni hivatásuk magaslatára, a küzdelemben elhullanak közülünk, hangoztassuk részvéttel, de megkönnyebbülve, h.jgy .jobb nekik is — ueküuk is.*
(Folyt köv.)
Tudnivalók.
— Ai Italmérési jog korlátozása.
Azigazságügyminiszterium valamennyi kir. bíróságnak és közjegyzői kaim rá iák a következő rendeletet adta ki: „Történt ; felszólalások következtében a kir. pénz-| ügymiuiszter úrral egyetértöleg értesítem ; a kir. bíróságokat és közjegyzői kamarákat, hogy az italmérési jog kártalanítási I eljárására vonatkozó beadványokhoz csa-, tolandó okirat-másolatok az 1S89. XXXVI. t-cz. 27. §-a értelmében a kir. bíróságok Lés közjegyzők részéről bélyegmentesen ; bttelesitendök. a hitelesítési záradékban | aionbau miudenkor határozottan kiteendő La bélyegmentes hitelesítés czélja és azon i megjegyzés, hogy az okirat-másolat kizárólag csak a kártalanítási eijáráíban használható. A közjegyzői karaarákat felhívom hogy ezen rendeletem tartalmát a kir. közjegyzőkkel haladéktalanul közöljék." I —Elvi határozatok Iparügyekben. A földm., ipar- és kereskedelemügyi minisztérium, mint harmadfokú iparhatóság a következő határozatot hozta: Segélypénztárak létesítését a békéttető-bizottsái; segéli taüjajuak választására összehívott ülésen a segédek többsége határozza el. A segélypénztár alapszabályait a békéltető bizottság, iparos és segédragjai az iparhatósági biztos által egybehívott és elnöklete alatt tartandó ülésen állapítják meg. Az alapszibályok megállapítás*, és jóváhagyása után a békéltető bizoKság az alapszabályok módosítását saját hatáskörében sem tíszkö/.üibeü. ha az alapszabály módosítása iránti határozathozatal a segélypénztár közgyűlésének tartatott fenn.
Nagy Kanizsa város közgyűlése.
Ápril il. 13b9.
1) Iíabochay György elnöklő polgármester ur a nagyszámban megjeleut képviselőtestületi közgyűlést megnyitván, ttr-gyalás alá bocsátotta az ISSS-ki zárszámadásokat és a tanács jelentését — az összes mellékletekkel kinyomatva, minden képviselő tagnak kézbesítve lévén,
felolvasottnak tekintettek; általánosságban senki sem szólt hozzá, részletes tár gyalásánál Garai Benő ur által nem a számadás érdemére, de a segedelmek czimmeí kapcsolatosan kérdést intézett a szegények mikénti segélyezése tárgyában, erre a polgármester ur által adott felvilágosító nyilatkozatot tudomásul véve, indítványozta, hogy utasittassék a v. tanács a szegényügy rendezése tárgyában! sza bályrendelet mielőbbi beterjesztésére. A törvény- s városi szabályrendelet értei méhen összeállított\', a v. számvizsgáló bizottság által megvizsgált és helyesnek talált, a közgyűlés előtt 15 nappal a városházánál közszemlére kitett eszrevét-llel meg nem támadott 1888. évi városi számadások jóváhagyatnak, a pénztárnoknak a feimentvény szokott óvás fentartásával megadatik. Garai ur indítványa elfogadtatott.
2) Az 1838. évi gyámi számadások, a mérleg és számvizsgáló bizottság jelentése tudomásul vétetvén, elfogadtattak. Valamint a városi, ugy a gyámi és kórházi számadások a megyéhez felterjesztetni határozta tó tt.
3) Olvastatott Knáusz Boldizsár városi képviselő ur véleményes jelentése az árvatári értékeknek Zaiavármegye árva-
zékénéii kezelése tanulmányozásáról, melyet szóbelileg indokolt is, a jelentésben foglalt „letéti napló" és „gyűjtő napló* behozatala és az eddig gyakorlatban levő „összesítési napló" vezetésének elhagyása iránti javaslata helyeslő tudomásul vétetett, Eb^nspanger Lipót ur indítványára Knáusz BoW-izsár urnák Önzetlen fáradozásáért jegyzőkönyvi köszönet szavaztatott.
¦1) A kórházi számadások jóváhagyattak.
5) A városi képviselők névjegyzékének kiigazítása tudomásul vétetett.
6) A kongó utak gondozása \'árnyában felvett szerződés, ugy az öuk. tűzoltó egyletnek ugyanerre vonatkozó ajánlata feiolvastattak.^Varga Lajos ur felszólalására Baa György vállalkozóval a szerződés raegköttetetí; a tűzoltó-egyletnek nagyon czélszerü s a város közegészségügyére, ugy a vagyon és élet tűz elleni biztonságára szolgáló előnyös ajánlata mellett egy árva hang sem emeltetett; pedig nem kelf\'a toroczkói, nagy-károlyi, eperjesi (üzvészekre gondolni, magának Nagy-Kanizsának is kijutott már sokszor e rosz-ból, elégett gazdag levéltára a városházával együtt Egyébként az ez idö szerint elejtett ajánlatra még visszatérünk. 1
7) Tollár és társai kérvénye elutasit-tatott. mert a most épülő laktanyánál számos helyi munkás és iparos fogialkoz-tátva van.
8) Grünhut Alfréd házbérleti szerző-¦ dése tudomásul vétetett.
9) Stampfel-Kilik Sarolta a VI. és\' VII-dik kerületi bábaságról lemondván, helyének betöltése iránt a törvényes intézkedés megteendő.
10) A varos 3 kéményseprő kerületre osztatott nevezetesen I. Kis-Kani^ zsa, Király-, Zrínyi-, Zárda-. Kazinczy-utcza, Városház-utcza nyugati oldala, a főtérből a déli és mugati oldal, továbbá, az északi oldal, Bátori utcza törvényszéki épülettel és a Magyar-utcza nyugati oldala. II Magyar-utcza keleti oldala, Ga-ray-, Árpád-, Arany János-, Kinizsi-, Mezei-. Rákóczy-, Koronaherczeg-utcza. a
főtér keleti, a főutca északi oldala, Sugár-ut, Kölcsey-, Huoyady-utcza, Eötvös-tér, Pe töfi,- Honvéd- ésAtilla-utcza, Teleky-ntcza északi oldala és Rózsa-utcza. IIL Szemere-Fürdő-, Nádor-, Iskola-utcza, Városház utcza keleti oldala, Csengery-, Kisfaludy-. Takarékpénz tár-utcza. Deáktér, Fö-utcza déli oldala, Széchenyi-tér, Batthyány-ut cza, Eötvös-tér déli oldala, Vásártér, Szt-Györgyvári-, Ujvilág-utcza, Vörösmartytér, Teleky-utcza déli oldala és vasuti-te-lep. A kerülek kiosztásával a városi tanács bízatott meg.,
11) Felolvastatott a vegyes bizottság ugy a pénzügyi bizottság indokolt jelentése a villám világítás behozatalára nézve, hozzászóltak Eperjessy Sándor, Varga Lajos, Piihál Ferencz, Ebenspan-ger Lipót, Garai Benő és Mihalecz József
képviselők, Plibál Ferencz indítványa szerint a jelemés pótlás végett ugy a gáz, mint a villa\'mvillágitás szakértők közbejöttével! minden tekintetben! megvitatása és a költségek kiszámítása czéljából egy 12 tagu bizottságnak kiadatott. E bizottságba meg választattak Garai Benő, Varga Lajos, Piihál Ferencz, Hegedűs László, Plosszer Ignácz, Breuer Mór, Rechnitz Vilmos, Dolmányos László, Ebenspanger Lipót és Leó, Dr. Befitzik Ferencz és Mihalecz József,
12) Dr. Pick Albert városi orvos részére ujabban 6 heti szabadságidő engedélyeztetett, ennek elteltével, ha állását el nem foglalhatná, a városi tanács a helyettesítés iránti törvényes lépések megtételere utasittatik.
Jegyzőkönyv hitelest tökül Rechnitz Vilmos és Knáusz Boldizsár urak bizattik meg.
I- * \' \'.
Htf el.
— Boldog ünneplést kívánunk lapunk t közönségének I f .
— Szó I ó v étel. Néhai Gutmanu Simon sz -utgyörgy«ári Il-dik hegyháti szöiöbir-tokát Stierliug Sándor ur örökáron megvette.
— Országos vásárunk a legsiláuyab-bak közé tartozott; sok eladó és kevés vevő volt.
— Csinos kucsmákat visel a fogyni-nasium ifjúság néhánya is városunkban, mely hasonló a "budapesti egyetemi ifjúságéhoz, kócsag vagy sastoilai és nemzeti szín jelvényekkel. — De nemcsak az ifjú ság ad kifejezést nemzeti érzelmének, hanem a felső leányiskola növendékei is igaz bonleányokhoz illő nemzeti szalagokkal tüntetnek.
— Yasutügy. A Jánosháza-L\'kk-Z a! a bér-Zala-Egerszeg-Alsó-Lendva-Csáktornyái vasút kiépítéséhez már május hóban hozzákezdenek; a Körmend-alsó-. lendvai irány kiépítése tárgyában ia sikerrel kecsegtető hatalmas mozgalom indult, meg. ^
— Öngyilkosság. F. hó 14-én a Kanizsáról Keresztúr felé közlekedő 209. sz. vonat elé Murakereszíur közelében^ a 971.sz. kranél egy 16 évesnek látszó leány öngyilkossági szándékból a vonat elé feküdt. A mo/douy a nyakát vágta el és az egész vonat keresztül ment rajta. A leány azonnal szörnyet halt A tényálladékot az esetleg Kereszturon tartózkodó szolgabíró a heiyszinéu íelvette.
— Jutalmazás. A postatakarékpénztári szolgálatban az 1888. év alatt kiíejttu sikeres működésért Zalavármegyébég a következő hivatalokrészesittettekjutalotn-ban: pénzbeileg 20 frttal Alsó-Domboru. Gelse. Zalalövő és Zala-Szent-Grótb; irás-belíleg Alsó Lendva.
— Harcz a czigányokkal. Zala megye Csabreudek községében f. hó 5-röl 6-ára menő éjjel kóbor czigáoyok pinczé ket és kamarákat lörtek fel, mely alkalommal 225 frt 30 kr értékű különféle rahanemüeket tolvajoltak eL A csendőrség által folyamatba tett nyomozáskor a tettesek a Rezi várromokban feltaláltattak, azonban ezek a csendőrség közeledést észrevették, a kiállított őreik figyelmeztetése folytán az erdőbe menekültek > többé feltalálni őket nem sikerült, ez alka lommal íczigányokra a csendőrök 5 lövést is tettek, melyek közül egyik lövés — a mint a vérnyomok muratják, — talált. A sebesültet azonban társaik má^ukkai elvitték,
A helybeli posta hivatalnokai
mint általánosan tudva van — olj. I annyira el vannak foglalva, hogy reggeli 6 órától esti .7, sőt sokszor 8 óráig fénytelenek a hivatalban görnyedni és pihenő ! idejük csak f/3l órától 2 óráig van, ami-hnek részben az is az cka. hogy a pénz és c-omagfeladásokkal még a zárórán tul h ! terheltetnek azáltal, hogy sokan köz vet-\' ! lenül a záróra előtujelennek meg feladui gyakran 30—40 utalványt vagy egyéb küldeményt Bizony egy kis kíméletet megérdemelnének a közönség részéről is : ezek az örökös „póstamuokára" kény-\\ szeri tett igazi fehér rabszolgák. De a pó-iti-j igazgatás szive is megeshetnék ám a hiva-I talnokdk^és közönség közös baján! i — Sláby Ferencz cz. püspök ur Ő ! méltósága, városunk szülöttje, hosszabb [idő óta betegeskede t s betegsége néhányszor aggasztóvá fejlődött; az isteni good-! viselés, a figyelmes és odaadó ápolás azonban helyreállította a nemésszivü a j magasztos lelkű főpap egészségét ugy ¦ annyira, hogy a mult. héten már elhagyhatta ágyát s ha az idö kellemesebbre vál-1 nék, sétát is tehetne. Szivünk mélyéből örvendünk a jeles egy házférfi u fölgyógyul j lásán s kívánjuk, hogy a legjobb egészség-, ben még sokáig, élhessen. Tartsa Isten!
— Meghívó. A uagy-kauizsai .Ki;-, dednevelö Egyesület" XlV-ik évi rendé; közgyűlését lj839-ik évi ápril 28-án, vasú nap \'délután 7*3 órakor tartandja u egyesület nádor-utezaí saját ovodabelyl-ségében, közgyűlés után pedig Kis-Kani-zsán a Ill-ik kisdedovoda ünnepélyes megnyitása történik meg, melyekre az egyesület tagjait tisztelettel meghívja az elnökség. Nagy-Kanizsa, ápril 18.4889. Tárgysorozat: a) Elnöki jelentés a lefolyt évről- b) A lezárt mult évi számadásokról szóló számvizsgáló bizottság jelentése, c) Ez évi költségvetés megállapitása.\\d) El-nöknö és a sorrend szerint kilépett ru választmányi tag (18-ik ^. szerint újból választhatók) helyett uj választás, e) Netání indítványok. \'
— Zala-Szt-IvánrÓI írják nekünk: Apríl 11-éu majdnfiir*hagy szerenc>étlen-iség Jörtént nálunk, Mahler vasúti tiszt megvételre egy másik vasúti alkalmazóit forgó pisztolyát nézegette s azon kérdőiére, hogy m\'-g van-e töltve V választ nem kapván, az előtte álló felé irányzott csövei
Az a barna, furcsa arczu egyén, villogó apró szemeivel, mik oly sebesen tétován járnak ide s tova. Morny herczeg belügyminiszter, egyszerű fekete frakkján ugyan máris mindenféle alakú rendjel csillog, de ö még többet óhajt, mert becsvágya határtalan. A rosz nyelvek ugyan azt is beszélik róla. hogy ő a császár törvénytelen őcscse és hogy előélete a leg-vibarosabbak egyike volt, de most a császár jobb keze és korlátlan bizalmát birja.
Kissé az aranyozott;,rácsozatra tá\' maszkodva, melyre vérpiros virágú gobeák vannak futtatva, egy alacsony termetű, kissé testes emberke áll a belügyminiszter előtt. Ezen ur arczán Örökké édeskés mosoly ül. Ravasz tekintete versenyez a legkitanultabb rókáéval; mikor beszél, hangja lágy. behízelgő. Szintén bőven van csillogó egyenruhája rendjelekkel boritva. Ez Maupas, a rendörminiszter. Ő róla is különböző hírek keringenek. Hallatlan szerencséje van az Összeesküvések és merényletek felfedezésében. Az Orsim-féle merénylet megtörténte is csak órájának késése miatt sikerült, a mennyiben tudva az előkészületeket, a szerint intézkedett, de az összeesküvők és a császár órája 10 perezczejsietett. Pokoli esze és találékonysága van^vádak és cselszövények koholá-sában. az^rt a császár minden alkalommal kitünteti, -legkorlátlanabb teljhatalommal ruházza fel, s minden titkos megbízás az ö kezén megy keresztül. A császárné ellenben ép annyira gyűlöli, a mennyire felséges férje kegyeli, s ezt minden alkalommal érezteti is vele. De Maupas keveset törődik ezzel, mert tudja, hogy a császár semmi csábnak, semmi rábeszélésnek nem enged, mihelyt kegyencze megbuk-
tatásáról van szó; ezért vakmerősége né-; melykor annyira megy, hogy ujjat huz a császárnéval: oly rendeleteket és intézkedéseket bocsát ki, melyek a magas ^óhajtással ép ellenkezöek. s a büszke spanyolnönek meg kell hajolni e rendele-I tek előtt. Ilyenkor^Maupas ur majd meg-\' pukkad a büszkeség és önteltségtől, s ba alkalma van, a császárné haragtól szikrázó pillantásaira alázatos, de diadalmaskodó mosol) lyal fele).
Az a magas, feszes alak, állig begombolt, érdemjeles, aranyvállrózsás tábor-! noki ruhában, Persigny tábornagy, a strass-\' bourgi és boulougnei merényletek és a deczemberi államcsíny főintézője és végrehajtója. A legalacsonyabb sorsból emelkedett magasra, azért dölyfe és gőgje határtalan.
Meg nem hajolna, ha a palota reászakadna is. de a felséges pár előtti hódolatot a csúszás-mászásig viszi. Szörny-tettei collégája, Canrobert tábornokéival együtt ismeretesek a történelemből, s ezek között még a legszelídebb volt az, mikor az államcsíny napján a népcsoportokat az utczákon ^ kartácscsal lövette halomca.
iE^bárom férfin, kik Napóleon Lajos császár /legmeghittebb emberei és kegyen-czei. kiknek nagyrészt trónját és személybiztonságát köszönhette, bizalmasan csevegett egymással, koronként egy-egy pillantást vetve a császár komor, merev arczára.
— A császár ma igen komor és haragos hangulatban van, susogá könnyed hanghordozással Moruy herczeg.
A rendörminiszter titokteljeseo mosolygott:
Felséges neje irányában is szerfelett hideg és tartózkodó volt, bájos mosolyait csak komor homlokránczolással fogadta.
— Pedig nincs nálánál szebb asszony egész Európában, szakitá félbe dörmögő, kemény hangon a reudörminisztert Per-sighy tábornagy, meg kell annak bolon-duiui, akire reámosolyog . ..
— Ragyogó, elragadó szépség, az igaz, hagyá helybe Morny a tábornagy szavait
— Ez már sok 1 dörmögött Persigny, bozontos bajuszát pödörgetve, nézzétek csak a spanyol követet! Hallatlan, a minő szemtelenséggel bámul a c-ászárué arczá-ba .... só vissza mosolyog reá ....
— De nézzétek a császárt, figyelmeztetett Morny. egész sápad: a méregtől.
Maupas ravasz tekintetét társaira emelé, azután sokat jelentöleg csíptetett szemeivel a belügyminiszterre.
Egy hosszú, vontatott „ah" lebbent el ennek ajkairól.
— Ez hát a baj? kérdé azután csu-dálkozva.
— Mi az. mi az ? tudakozódott a tábornagy, ki csak folyton a spanyol követtel tánezoló császárnét -íézte.
— Nos, hát a császárné és a spanyol követ.... »
— Azt látom, együtt tánczolnak még most is, türelmetlenkedett a tábornagy, de azután.....$ ?
— Éppen az nem tetszik a császárnak, hogy oly soká tánczolnak, feleié Maupas gonosz mosolylyal, de istenemre, a császár felénk közeledik.
Valóban a táncz véget ért A császárné bűbájos mosolylyal arczán közele-
1
dett férje felé, s halkan valamit mondott neki. mire ennek arcza még komorabb s még ridegebb lett, anélkül, hogy a spanyol i | követet csak egy pillantásra is méltatta volna, feszesen hajtá meg magát neje előtt, s a beszélgetők felé közelgett j Ezek mélyen hajtűk meg magukat előtte.
— Maupas ur, kezdé a császár, von-, tátott errhaugján, én vagyok a legrosz-; szabbul szolgált uralkodó Európában. |
— Istenem .. . felséged szavai földig sújtanak, rebegé a rendörminiszter ijedten. \\
—- Igen, igen, folytató epésen, alig i pihentem ki az izgalmakat az Orsini-féle j merénylet után, kevéssel reá a Tuileriák( I kertjében egy eszeveszett lött reám, s *a \' golyó fülem mellett sivított el... -
—- Sire, esedezem, térdeimen kértem felségedet hoey ne méltóztassék ama napokon kimenni, bátorkodott alázatos han-gon^Hgyelmeztetni a császárt a rtndör-, miniszter, de felséged rettenthetetlen bá-1 torsága és ... . 1
— Jó, jó, ezeket nem akfírom az ön, hibáiul^felróni, hanem mást, /egyéb köte-! lességeit hanyagolja el, feleié a császár, s haragtólrszikrázó szemeit a trón felé for* dítá, hol a császárné csevegett hölgyeivel.!
Maupas földig hajolt; s halk bűnbánó hangon rebegé: -
-r- Sire, esedezem, a spanyol követ és a császárné, j
— Tehát tudja? riadt rá a császár.
— Mindent tudok, Sire, de a császárné ö felsége -iránti hódolatom, rebegé a rendörminiszter ,í... ¦
— A kötelesség mindenek felett, önnek mindent kell látni, tudni, és nekem bejelenteni, folytatá hevesen a császár,
különben már egyszer emiitettem, hogy a nagykövet viselete nem tetszik nekem____
— És méltán. Síre, fordult Morny herczeg is a császárhoz, hogy barátja fejéről a vihart elhárítsa.
— Tehát ön is tudja?! mJ[rmogá meglepetve a császár.
— Sire, mi hárman tuduck mindent s csak felséged javára munkálkodunk, feleié mély hódolattal a-titkos rokon.
7— Nos, és tud valami helyeset e dologban?! fordult a császár türelmetlenül a reudörminiszter felé.
Maupas lesütött szemeiben pokoli öröm csillámlott:
— Remélni bátorkodom, hogy felséged nem fog hanyagsággal vádolni Ezzel észrevétlenül intett két társának, mire ezek hódolatteljesen engedelmet kértek :i császártól, hogy hódolajukat a császárné n&k bemutathassák.
Napóleon Lajos rövid ké^intéssei bocsátá el őket.
— Beszéljen. Maupas pr!
. — Kegyeskedjék Sire, tizenegy őr* utíú a narancsosban egy rövidke sétát tenni. N
\' — De hisz az most alig va.i világítva .. . .. ¦
— Épp azért és esedezem /elségeii-nek, hogy tüntesse ki kegyteljes megszólításával T.....herczeg, spanyol nagykövetet .....
— Ne javasoljon lehetetlent. Maupas!
"* (Vége köv.)
Melléklet a „Zalai Közlöny\' 1889 ík 6vi 16 ik szAmahoz
)
drb elegáns és divatos
tovaszi íer/í s i övet nadrág,
mi\'ljct egy híres bécsi gyárasiói
féláron megvettünk s elődjük ugy egyes, valamint pártié számra is.
Minden darab finom szftvetból angol-bécsi mintára szabva. Ezen kiiünö férfi szövet nadrág ára 9 lii 30 kr,
mely ár alig felel meg á. munkadíjnak. Hogy ki se kétclkedjók azon, miszerint cz erős, tarlós, meleg tíi egész uj nadi ág linóra szövetből vau. telmt, melyek nem tetszenek szivesen visszavesszük.
Miután ezen nadrágok igen nagy kelendőségnek örvendenek, kéretik a megrendelést idejekorán eszközölni. Vidéki megrendeléseknél kéretik a hosszúságot és a hasböséget megírni, szétküldés vágy a pénzbeklildésc, vagy utánvél mellett.
GÜNSBEI.tGER ZSIGMOND
3009 1 —ti kiviteli üzlet, llécs, 11. \'fheresii-ngsase 1.
! t A kinek ! !
" Biilosilasi tötiwrc vau mm
k-slrsür. bUtoaíiAaa, haladjanak elUiA?* vait> » knjiiitt huaoinAny.ért V»ld hit bér i-m-ljAliél. egyaaoiainifid bladoaodiilt bár.. 6i fili db írtok oa-uak vagyoni vis.oiiyaik \'""•ii.lrnWi-^ továbbá nly l r rKyíliii.kitfh, kik fnlyd tők^ht-t nem lirjn\'b.\'k b«|-yiimAnyoiDf| vógtll háxaaaagoii *i-vilii vágy uláacdJg liA/««**Kll,!l «armalo «yi ¦ n.ekokick agyenj<iKO*Ít*«i"a Ifik no) helyesé* (11, ha a l. c, lilaioalianl laiod^Oitfl fio életévét III 1 t» ha\'ndta («fi éve* honiig), eintleg mihamárjl\'ib bármely Ki-ogröl hia\'tn-itAil kötvényt kaphatnak bficeftlnie" ií» tiaateMOgea módon irt vagy a vtdoitei». -\\ legHlgorübb Htok\'tártai minden éneiben liEatoaftlaiik. — sKrrt néive felvjlago-IgAl díjtalanul naponta \'2—fi óráig
KLKÍN Mílo-ltAaj fí MII gye 18.
Jlf\'C.H,
líOllIlllüSSIM\'KHHHfi
cinciéi.
sz. 4.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOÖOOOOlOQOO
o o o
Poonoaoaoo oaoaaoaoaoo ilCSÖÜa §o§ .Feltűnési kdtö 8 ?ooaaoaaaoooooa ouodqdo
CSAK 7-FRT. 60 KR. 8
30ooootx>oooüoaoaaaoaDOD egy teljes (uvits/i férfl-ÖMOiiy
kabát, mellény és nadrág, finom és elegáns, legfinomabb belga Chewrot-bői," egyszerű és szép, Bécsi minin, elogana és tartós munka.
Az „Union szövettarsaság" bukása, miatt
* 800 csinos öltöny áll szétküldésre készen ,
A leguagyobb ugy mint a legkisebb ara csak 7 forint <>0 kr.
noMaésag, mel\'liüiéK és újjbbBia olegondlí -mértékül. JotAllunk, hogy mindenki meg leaa elégedve \'Hzétkttldés kétüpóitu vagy utánvét mellett. ¦ A az étk Ilidéül r*klár • ¦¦ ^
GÜmitEItaiill ZSIGMOND
ö 0 o o o o u 0
o o
ÖOOOOOQQOÓOOOOOOOOOOOOOOOOOO
- Béoa. II. Thereslengassé no I. kiviteli üzjet.
árverési hirdetméfí^
A nagy-kanizsai kir. törvényszék telekkönyvi osztálya részéről közhirró tétetik, hogy Fujii Magdolna Végrehajtató* rmk Sárkány.József-végrehajt-ást szenvedő ujlfiki lakos elleni öli fit (11 kr töke, beszámításával az 18811. évt január 23-án kifizotelt 64 fit 41 krn.ak, 25 frt 5iB.hr után 1881. évi október hó 24-től, 31 frt 05 kr után 1873. évi szeptember 27 töt -járó, G°/n kamatai és 12 frt i\')ö kr per, 4 frb 50 kr végrcliajtáskerelini, !1 frt 50.\'kr árvoréskérelnii, 8 .frt 15 kr\'ujabb yégre^ hajtási, !i frl 50 kr ujabb árveréskérelnii. 13 frt 40 kr ál vtiti\'-s inegkisérlési, 3 frt 7,0 Itrjelenlegi s még felmerülundö költségek Iránti végrehajtási Ügyében a fent-nevezett kir. (örvszék területéhez tartozó a ftaapí 1(12. sz. íjkvbeii A. f 475. hrsz. h, felvett váltságköteles\' ingatlannak Sárkány ¦Józsefei illető 3G2 frtra becsült íés/e ÍSHÍÍ. évi május hó \'-iö. napján\' d. e. 10 órakor Csapi község házánál Darázs Zsigmond felperesi ügyvéd vagyhelyetteso köz-bejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ára fennebb kitett, becsár. Árverezni kívánók tartoznak a bocsár 10%-át készpénzben- va^y óvadékképca papírban n kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteleb a vételárt báróm egyenlő részletben, még pedip.: az elsőt az, árverés jogerőre emelkedésétől- számítandó 1 hónap alait, — a másodikat ugyanattól 2. hónap alat\', —- a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, -~ minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6°/„ kamatokkal együtt az árvorési feltételekben meghatározott helyen és módo-zalok szerint lefizetni. : Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. tszék.
mint telekkönyvi hatóságnál !889. évi | febr. hó 22. .napján. Gr. IIL\'UONNAY I 3G03 1 — 1 kirendelt Kir. tszéki bíró.
A Pibersteírfi s\'/ciaháiiya
Radecky ut 12 szam GRAZ Ajánlja altafánosftn olösmert kitünö minőségű darabos .szenét, gyárak, háztartásra stb, Esetleges ajánlatok kéretnek
PESSERL FERENCZ Gráz
•iáim alatt.
f.:
k Gyors cs biztos imUi inüúM s azok - kőratkszményei ellen. ~
Ab Ogé(*«en futitartAeAra, i,e élntnerivek n ennek inivtán a vérnek tlsa-titÁnAra éi tinaia Állapotban va lé fontánúnára oi a jó emésLtén cl^ae^iténére a legjobb s logliathatóís hb sr.>r a már irt inindeiilltt Iimeretei 6n kedvelt
(Ictliul/.NiHii l»r. HIÜXA-tól.
Kten élotbalon diiHabbnii van kéítitvt étvAgyhlAliy, Bavanyun felbflffjjés, _. teljexen hatliatéeiiak bizoiiytrf iiy-k^ininii KSam egy bebitonyult. mevbizhnlÓ liii\\i!if
legjfibh li irgg; AgyliAtAtO*.b gyógyfOvekböl a Infc-gnn-klllüuiioeti mlcdeji emésiíté*1 bajok, gyomorp^oroB, értéin]A«, aranyerén luiiok stb. stb ellen Y\'in"TTJ>S|fJltliijS liHtA-.nl követkeaiébpn erén életbal-bízhalÓ lNÍ\\i,!iierévé Int a n.\'nn.k. Ára eoy n«Qy
Üveggel I frt, kis Üveggel 50 kr ElismeYő Iratok "ezrei bárkinek betekintés végett rend el kézé a re Alinak
Ov.Ó e \' HamialtéBoh elkerülése vógott mindönkit 6-\\JX-a,B p gyelmestotck, hogy aa egyedül általam n« fitteti uUiilái izeritil hJKitctt „l\'r HOHA-félc éln-bal-\\ antiti* miiiticn llvegi\'i Kkéju kék bmi-kliit van csomagolva, plynek \'ho&Mflldftlain ,Dr UOSA élniliali>ama a Pfckete ibIior\' crimxetl gydgyíiertarból FKAGNEH B. Prága OS 2OS—MI." üémot, chi ti, magyar éa fraiinita nyolvun oivaa-\\y*~-> .kk^ luto, nüéli s fölein jii.ilig ut, iderfhyomott védjegy látlisté.
Dr ROSA éietbaizaama valódlan kapható oiak a kóantö Védjegy\' F B. A\'C3-\'W S R B. főraktárában, gyógyszerlár ..a fek-tn sashoz P\'-ágAban 205-111,, és BUDAPESTEN TÖrök József ur gyógyszerésznél, Kl»ály-uteia IM nr. Budát finii! ur gyégynzertárAbnii a V:ir cm t.A\'.-(órt-n.
Az osztrák magyar monarchia minden uagyobb győgyszertn-rábau van raktár ezen élötbaUsambóI.
Ogynnntt k,i]ili,i\'i\'> :
.prugni itiliiláiioH hiazl-kcnőüH",
löbb CKor liálaiiylla.tkozattal elismort blttof gyógy**cr ntinilüiifúle uyitladások, nebok és gi\'iiyi\'dé* k q\'len, Kkoii kenfice\' liir-ti)» ered mén Jiiyel Iingiii elható a női einlö gyiil.dií^inál, a lej tespedéséiii\'l un?, emlő inogkoményedéaénél Büllléskor , kelevény hót, vér daganatoknál, genyea fak»dékoknAI noknivurnnl, korOmgytik-nfil, ar. ugynóvozott kiirilmféregnél, olkoménypdéaeknél, felnulladáanhuit, ml-rittyilaganivtoknál. rainlngatialohná], érséketluu Ingóknál atb, Minden gynla-dtlut daganatul, vlku<iu;iiyodéat, felpulTadást a legrövidebb lilS alatt pltAvolit ; a a Imi in Ár ^i-ii> i iI.\'m niiitnlkoi>.jk, tilt a tlnganaiot a. legiövídebb id(i atntt léjdalom nólkfll folazívpr, kiériti ói kigyógyítja., V 3665 7—26
flafT Kapható 25 és 35 krajozáros szelenoz\'ákben. ~W
ÓVÁSI MiuiAn a prAgal Altalánoa bAslkonőcatlt aók-SEor ntáuVzaAk, mindenkit ligyclunv.icii\'lt, Imgy «/ en\'doti utnaitáa aicrlnt essili imbuii Ica/, kéar.itve, a ¦\'if.inlt akkor valódi, ha a targa ércKBr.eltMiCZC, uielylio ATiiga tBT^^-* ll,lut\'hi vórita használati iitasUfíarikbii (melyek !> .
yj&iwm&mjm&BmeMiR^ „ye|ven nyomvik) éa kék kartonba, melyen ac ide nyomott védjepy Ját hat "> — burkolva van. Hallási balzsam a legliixmiyultabb flíáni\'alan próbatét Által legbistoaabb-nak clísmort aior a nuliér.balliih klgyOgyítáiAra a a/, «gésuen elvctabu ballésl :ebetaég vieiznnycrénére. Egy üveg Ara ( frt. J>
¦ : ¦ li, cz.
Natty raktárit l\'iiiskolniii nieReiigerll, bogy a t.\'cz. közönség részére » k vétkezi) ajanlatot tehessem közzé-:
100 <lrb. aliiiasziilfn 3, 4, 5 éves, nemes luj JO00 „ -
t
fri.-
10 000 100 1000
lo.ooo -
100 1000 LO.OOO 100
1000 10110 100 HlO
20 \'— 180. — 1500. —
kiirle
esoresiije cs meggy
„ Cyprus és fenyőfa ilisz a legjobb minőségben .\'2-meter magus |iéUliiuyok
„ tiilgyliajtiiH <t éves ........
., küliinb cilinlyit fenyil a legjobb minőségű . . . „ diszlitijtások
200. —
1800. —
30. -
2000. --.
80. —
500. —
10. —
30. —
10. .—
Legújabb miig- és növény árjegyzékem bérmentve «11 R t. közönség renilelke-
1I megrendelését kérve vngyok
teljes tiszteletlel
RALLINA 15.
iaiskola és magkereskedűs
zagkAb.
Egy jó könyv.
A küldött künvv útmuln".á.sai ugyan rövidek < h velősek, de miiitki esnk a gyakorlati használatra torinoUefi volna; nekem .* családomnak a Icl:-ktdnnbözobb he legt-égi tisoiekoen igen kiváló szolgálati )kat tettek:\' Igy ós hu-soiilókiaikjn bunkóinak a kösíóiiíiivabik. mulyekot lüVliti\'t kiadó-intézete ,.A Ht-toubRrát"ozimfi. lajíokkalollútoltkoiiyv olküldósoórt ma jdnom\' napoukéin kiip. Mint a/, (iliua-ii yujiilatnU\'-s » ncrert-citéaen nteggyó nyitottaktól\' ¦ Jmrma/ó-értositűsek laims iiják. as alibim falait ínuiiaiok kovéle* ti által mégoly hetinek is gyógyulást k\\. -i lek, akik mur minden reményt feladták. K könyv.; nielyhái liOSsjtúOviík tiij-as Ltatataitiaií(.\'iviliii.-!iyi\'i vannak letéve, n legéidemli a legkomolyabb figyelemh evetéit minden heten részérő), bármi biijhnn is szenvedjen. Ki0becsüs könyv el meszei e/ni óhajtja, nz írja egyszerű en <\'\\:y levelezi, lapra magyar nyékei ,.1\'V\\ W\'loiíhíU\'áud" éti pontos i.\'/.inii\' k {-/.imf/./.v a levele/ó lapot liichter kiad .\'-inlézeiéhe Lipcsétien. # A megkötik s ingyen történik;
3572 ^
• II, ^r"vMiintru iiiinlen t- <it, vevóuelt ejty síért ajánlok, melyet legjobb ereilméiiynyn lohet bastm\'iltii a lóliorejnm/.titií ellen.
Cs. Kir. szaMaloi. tiyciouiki^s «cszilniciif a száj-i)s fogak észszcrO ápolására
XJ1-. ÍViBHH o. SI.
Miksa ,-«ásiár ö t\'olB6|rűtic^o\'lv«tI\'foiíorvOflitól, a bocBlllatrW lovagja atl,
HÉCSliKN.
Különleges szajssappan „PORITAS."
A rfigen hirea él egycdllH már 18Í2. Londoni: !kiiillitilni.ii az érdem-éremmel kitiluttteil, iikiH leggyöngédebb ét leghathatósb készítmény a azá| ápolására és a fugák jókarban tartására. Egy doboz ara I frt.
EUCALYPTUS-SZAJ-ESZENCZIA :|
Pariéban 1878 ban killintetve.
A l ágé*** tértibb, lartáloindiiB t78\'/,, halható* itlk»tnWz"k) ű* «lisin >rt liygienikiti bzit a asáj Ápolására,\' ¦ kellemetlen ezag legyőzésére a (agak óptégb\'on Ur-i . óvszer minden nyakba) ellen. Az orosz csi\'ihz. konuAuylól
1861 jmniir 28-?0 kvlt 061 ¦*\' mlniaitorl ruint«lfti\\ izÁrint mlvari ói inas k.\'.rimlftkkun bov8Mlt«(etl Egy Üveg ára frt. 120 kr. o, é
PÜRITAS-FOOKEFÉK jótállás mellett.
Sajtolt puiKpingfAból ói vAgyásaatrlng í«irtal«nit.>it idctubfll. Egy^darab 50 kr Y& isdikltldiai i-i-kiár . lírcH. I. kor. ItiibornmArkt Ü. sitim. Raktárak Nagy-Kanizsán Etoi«nfe!d Adolfuál, Kapunvir: ffaíget /. / ti 1 a-K i; c i a i. v \\; Kaaner A. KJ\'iinyss- Ke t h «1 y : K. Laikay. .h528\'1
Bitriüidaralios s/h
vagon számra 111,000 Marnili si iv«.
Vasúton ajánl Grazból
Pesscrl Ferencz
3005 1—2 ti rí ¦/..
s
KONNYEN OLDHATÓ KAKAO
jQltiZ\'eiO • IKí\'íOO Cípsze . • Tt-itlfito
M
¦¦o
M
10 a
60 ít3
e
MOLL SEIDNITZ PÖR
é« MOlll. A «()kn7.0MiiiI.i i-zég látbatii Oyora .gy^gyfiatAs makaca gyomor- e* alleatbA^ok;, f!yoiiuiri;,,r<iii, ny lk._i;yiimiin\'\'i{i>5 KKÚh r<>Vt ti<t>>n<ik nú 1 máj Imink virliilíjláa arenyér in n lt>ek(ll>>nfAI(íbl> nííi Iioiuksií eokilól. liiry eredeti tUib-% liaiRiiAUti\'iilaaitáasal 1 frt. tlaklarak un orB«át( inlmU\'ii iieve/cte.hi.l.li yyAj(y^xyrlArjiílcni MOLL A gyó\'jyszerész os kl> udvari szállító, Beos Stadt • Tuchlauben 9. ,
S/.\'-iliillil-\'s naponta utánvi\'m nii\'llott. 1! dobóinál kevosobh nem ktll.r.tik \' Elismerés MOLL A. úrhoz Beosbeny \\\',,\'ú rngialkoZiiM\'niiiál (unva i\\7. fi 11 Mull porai igon\'jü lia.Ust gyakorolnak j isiuefem uiiiiilenkorra s .niivJly s ,l*tmi li/,«s»a müg\'-ot i-enk a gyomrot lóvjí.óá í.it kfluiiyli Sleinko P, J. 1
.Vei dl 11« n oil tigyasor\\ -01 mondok érti; k. TUítelettol IlouHOtacblaglián
Tavaszi-gyógyítás
Nyári gyógyítás
Őszi gyógy itás
\'leli gyógyítás Leujpbn bedörzsölő szer
ós minden megh\'Jlési Im tegségok ellen.
Csuk akllflr Wltótlt Ka, minden (IVl\'K Mol.I. A. veiljeK)ls. HlAirásiít vig„ll ¦ lle(tlii«s\'lUitlll »lker,.« liaaxiiKUt kiiBBVÍnv, c*„k, mliidotiiiuinU teatfájdaliniik .<>. I,,\'iiiilnnii,,l ; iiliruKIlA* nlttlijiUtan iiiinilri, «úru]c,„ <a .„IjiíiíI, tUuniiutuk nyitll ,,1 i eokiiAI. ll.,l.h,\'iti\'ü vikíel vug)\'.i(>(i lilrtojen ra.kiillát, li,uiy«.. Iiálik, )iA.manéB»4l, Egy ilvso ára haszna ali utaBitáslal 90 kr. o\\é. !i.,!ii.u„k hz Orsiin niiinlon nevoseass gyogyslflriár ú. anvan k,t„sk„(l,-s ik,n. MOLL A. gyógyszerész os. kir. n,lv:irl szállító Bécs, Stadt, Tuohlauben 9. SsétkllliUs napolná utánvétellel líiit- ¦gndl korcsabb unni kiilduük. I i h ni ¦-¦ i » Mni.t, A. yágysseréat urböa lléei. Killino Moli-lóto fjrjnoicta boraieaz át iája vldókouien nagyaiertleD mllkddik KltLdjÖn nekem fii) Qveggul, mivel nx üuiburíiég Bfgittígéro k-itKlelet óhajtok turiani iii!ii:aiiiinil Mély tiskti\'lntli\'1
:j*cy 22-43 Hornof, ltjlkéss Micholupb",
Itakiárak Nagy-Kaniiiriáii Itoionfeld Aduit éa Kuaaelhofer Jéssef, uraknál
MOLL-FÉLE FRANCIA
borszesz:És sö
HUSZONNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 20-án.
— azon hiszemben. hogy a pisztoly megtöltve niucs. — e\'sütötte. a következő pillanatban az elölte álló vasúti alkalmazott melléhez kapva, irtózatos sikoíylyal összerogyott — A segélyére síelő munkások konstatálták, hogy a 7 m. metres golyó a köpeny fémgombján ellapulva, a vastag ruházatban megakadt és a testen égy kék ütödési foltnál egyebet nemV gjott, a szerencsétlen ember csakhamar tríagáboz jött s a következő legelső vonattal .tovább is utazott.
"— Heti biztosok e héten s .Kisdtd-nevelö Egyesület" mindkét óvodájában a választmány kebeléből Fischl l\'alné és Scherz Albert né úrnők.
_ Orvosi jubjleum. Dr. Maiigold
Henrik balaton-füredT fürdöorvos az idén ünnepli fönlöorvosi működésének har-mincz:dik évfordulóját. mely alkalomra ba!:ito;i-iüredi monographiájáuak negyedik bővített kiadása jelenik meg.
— A balatontavi gőzhajózási részvénytáraság igazgatósága által érte-ülünk, ho-iy az uj balaton gőzhajó, mely Siótokon épül. már annyira elkészült, hogy húsvét után vízre fogják bocsátani. A vízrebocsátás ünnepélyesség nélkül történik meg-A közlekedés júniusban kezdődik. A hajó neve „Helen," mely név Fáy András „Sió a líalatou tündére" cziinü regéjének hőse.
— Első telephon \'/. a la vármegye ben. Az alsó-domborui Hir.-chler ház kiterjedt fakereskedésükbeu Alsó Domború és Kot-tori közt telephon-vonalt állítanak fel. melyre az engedélyt meg is nyerték.
— Feltámadott! A zala-szeut iváui mester uram disznaja, mikor már a kertek alatt a ropogó rozsszalma p> rselte a hátát,
— a mit leöltnek vélt hatalmas sertés -a hátán lobogó szalmabáglával. eszeveszett futáMiak eredt s c-ak alig. hogy fel nem gyújtotta a falut, mely éppen aznap este aztán úgyis nagy veszélybe jutó; t, nevezetesen Grünhut vendéglőjében egy víg társaság kedélyesen főzte a krampampuli!, melynek lobogó lángjától- a függöny tűzet lógott s csak a Vigadók lélekjelenléte tartóztatta lent a veszélyt, kik azután ugyan -csak oltottak.
Y — A népkonyhában megnyílásától kezdve 188"fc. dec\'z. lG-tól bezárta-ÍsS9. ápr. 15 ig 4072 adag ebéd szolgáltatott ki; tekintve, hogy több esetben egy adag ebédet kél egyén fogyasztott el, mintegy GOOOre tehető e négy hónap alatti napi éikezésbeni részeltet és.
— A zala egerszegí kir. I örvény-szék bírái,.a kik az utolsó időben annyi ügybu&galoiiimal és tapintatossággal indították meg a\'bírói ^Javadalmazás javítása iránti mozgalmat, meleg hangon irt levélben üdvözölték Szilágyi Dezső uj igazságügyi minisztert hivatalba lépése alkati inából.
— A miniszter köszönete. A kultuszminiszter gróf Deyrti Nándor kamarás leseucze-touiaji birtokosnak, ki Lesencze-Tomaj községben 3800 frl költséggel óvodát épittetett, továbbá gróf Esterházy Pál lesencze-istyándi birtokodnak, ki az ottani római katbolikus elemi fckola felépítéséhez hétszáz frt értékű adományával hozzájárult, végre Herteleudy Ferencz lesencze-tomaji birtokosnak az -építkezéshez adott kőanyagért elismerő köszönetét nyilvánította.
— Engedélyek. A közmunka- és közlekedésügyi miniszter a következő vasúti előmunkálati engedélyeké\' adott ki: Kitner Sándor országgyűlési képviselőnek Sümegtől Badacsonyig, gróf Batthyány Gézának Sárvárból kiinduió Zalabér, esetleg Zala-Szent-Ivánig. a müncheni Localbahn-Actien-Gesellschaft\'-nakakör-mendi állomásból kiinduló a zalai va-utak rédicsi állomásáig vezetendő vasutvonalakra.
— Időjárásunk zord, fc&ies. Ápr. 17-éo virradóra hólepel takarta a házak tetejét, azonban csakhamar elolvadt. E napon délelőtt 4 fok volt a .hideg. Hét vége felé enyhült az időjárás. A kadarka szőlő elfagyott a téien, most meg a gyümölcsösben esett nagy kár.
— Miért esik húsvét ünnepe egyik évben korábban, a másik évben későbben V— Nagy Konstantin Kr. u. 325-benNiceában egy zsinat álul elvégeztette, hogy a keresztény húsvét sohase essék á zsidó husvéttel egy napra. (A zsidók tudvalevőleg Egyptomból lett szabadulásuk emlékére ünneplik.) A húsvét megünneplése a tavaszi éjnapegyen első holdtölte után következő vasárnapra hatá-roztatott el. Eszerint ha márczius 21-ére esik a tavaszi /éjnapegyen s a holdtölte,
/es>a nap szómba^, akkor a következő vasárnap, azaz máfcz. 22-ére esik húsvét. Ha a holdtölte máiczius 20-ára esik s a nap szombat, a húsvét nem tartatbatik meg a következő nap, mert megelőzte az éj-napegyent Ilyenkor be kell várni az éjnapegyen után eső legközelebbi holdtöltét, mely ápril 18-ára esik, 3 ha.a holdtölte épen vasárnapra esik: ugy a niceai törvény értelmében csak a holdtölte után következő vasárnap lehet a húsvétét megünnepelni, vagyis ápril 25-én. — Ebből láthatjuk, hogy a húsvét ünnepe márczius 22-ikénél hamarább és április 25-ikénél
későbbre nem eshet; tehát 35 nap az, amely között a húsvét váltakozik.
— Uj találmány. Lenkey Károly nagy-kanizsai távíró főtiszt által" feltalált villanyos lüvésjelzőt folyó hó 17-én a^ közös hadügyminisztérium meghagyásából eiy katonai bizottság vizsgálta meg a Homok-Komárom ala;t levő „sistndt^-on.* Az egy.-zerü, de zseniális találmányt a bizottság a minisztériumnak elfo-íadaMa ajánlja praktikus hasznáérí. A sikernek mi is Örülünk csak azt nem értjük, brt^y zádorfalvi s lenkei Lenkey Károly a magyar nemes, a 48-iki hires honvédezredesnek édes fia — miért nyújtotta be találmányát a „Kriksz"-miniszterhez és miért nem a magyar királyi honvédelmi miniszterhez V
— Rúmer Flóris irodalmi hagyatéka. A miuap elhunyt kiváló tudós. Korner FJŐris hagyatékában esy becses történelmi müvet is találtak. Ez a „/alavári-Szt-Benedek-recdü apátság története." Ez apátság törtéueie a Szt.-István előtti időkbe nyúlik vissza, llómer müve a Zalavármegye közönsége által kiadott „Zaiamecye monográfiá"-jának egyik k;j-tötében lát majd napvilágot.
— Parasztméreg. Kummer János kis-kanizsai füldurives folyó hó 11-én hazamentében a Nagy- és Kis-Kanizsa közötti országúton összeveszett Behák Anna U\'jyanottani növel és itt csak különféle válogatott kis-kanizsai gramatikai kifejezések repültek egymás fejéhez, — tettlegességre az uton a dolog nem került. — Hazaérve azonban, Kummer uramban még mindig forrt a méreg, este órakor elment tehát Behákék lakására, mikor ezek éppen vacsoránál ültek, felkapta az elöltük levő tálat és azt mindenestől földhöz vágta, azután még több tányért, széket ésA mi csak keze-ügyébe akadt Összezúzott Ebben a nemes kedvtelésében aztán a házigazda megakadályozta és erélyesen kiutasította öt. — A dolognak folytatása következik a bíróságnál.
— A népkonyha köréből. Ujabban dr. Schreyer Lujosné urnö lépett a népkonyha örökös tagjai sorába.
— Betöréses lopás. Fiiak László többször\'büntetett kis-kanizsai sz.ületéxü bádogos legény f. hó 16-án felmászott \\ Vasúti átlomás-épület tetejére behatolt a padlásra és onnét Bogenrieder va-uti vendéglősnek egy 55 frt értékű bundáját ellopta. Onnét szeieucsésen lejutott, azonban az eladás kísérleténél rajtavesztettig a rendőrség nyakoncsipte és átadatott a bűnt. bíróságnak.
— Megyei r. h. Bánok-Szent-György és IteFkakutasoii kántortanítót állásra nyittatott pályázat. — Meszes-.Győrökön Balassa János gazdaember felakasztotta magát. — Du/snakon egy tehén és egy szamáron veszedtség jelei mutatkozván, lehuukóztattak. — Salamon N. pénzügyőr Tapolczán agyonlőtte magát. — Csáktornyán uj indóház építtetik. — A sümeghi tanítókor május 4 én tartja tavaszi ülését. — Szabó György átvévén Kardos G. nyomdáját Al>ó Lendvan könyvkereskedési is nyit. — A balatoni balászszövetkezet Keszthelyen ápr. 28-án közgyűlést tart.
— Mázni r. h. Klauzál Gábor neje meghalt— Gulya:-. Gizella Bécsben a Jankó zongorán nagy diadalt aratott. — ISSS-ban 701 névmagyarosítás történt — Haynald
melyben a költészet virágai nem kedveltéinek, de tudom azt is, hogy a nemzeti izellem s a magyar dal ápolása és terjesztése mindenkor, de ma különösen hazafias kötelesség. Lantommal nem ostromoltam az eget, költeményeim egy érző szívnek az egyszerű szülöttei, melyeket a hon -szerelem, a hit. a remény, a szeretet nemzett. 3 hogy daczára ennek, mégis a nyilvánosság elé merek lépni velők, a fentebb hangsúlyozott kötelességen kivül oka az, hogy meggyőződésem szerint a büszke kamélia mellett, a szerény hóvirágnak is van létjoga s vannak idők, a midőn az ember jobban örül ez utóbbinak, mint az előbbinek. Nevem nem először jelenik meg a nagy közönség elótt. Tizennégy, önálló munkám\'forog közkézen, de azért mégis tisztelettel esedezem barátaim, ismerőseim, az általam szerkesztett lapok előfizetői, olvasói s" a nagy közönség kejjyes pártfogásáért, esedezem különösen hazafias hölgyeink kegyes támogatásáért. A „Hóvirágok" kötete 12—15 nyomatott ivén, elegánsan "kiállítva j. é. május hó 1-én fog megjelenni. Előfizetési ára fűzve 1 frt, diszkötésben 2 frt. Gyűjtőimnek minden 10 példány után egy tiszteletpéldányt adok. Az előfizetési összegek legkésőbb április hó 24-ig c>.imemre (Újpest, Károlyi• utca 25. sz.) postautalványon küldendŐk^Tisztelettel Brankovics György, a „Képes L-saládi Lapok" szerkesztője s az „Újpesti Ellenőr" felelős szerkesztője.
Ságh József BZenelap"-ja mel lett Varady Lajostól „Tűzoltó induló\' jelent meg, mely a magyarországi tűzoltó egyesületnek van ajánlva. Ara 50 kr. Kapbató Sáiíh József szerkesztőnél Budapest üllői ut 4. sz. Ajánljuk. A szaklap legutolsó száma Angster József orgouaN készitő arcképét éséletrajzátközli. Angster1 Nagy-Kanizsán 1871-ben Ili változattal, 1875-ben pedig 15 változattal, Balaton-Füreden 1884-ben 12 változattal állított fel orgonákat.
— Az Építési Tanácsadó czimü vállalatból, Gonda Béla műszaki tanácsos e közérdekű müvéből megjelent a második füzet három képmelléklettel. E füzet tartalmazza az épitési_és mérnöki munká-j latok díjazására vonatkozó adatokat és ; útmutatásokat s tájékirást nyújt ugy a tervezet, mint az épitészvezetés és felülvizsgálatért járó díjazások iránt. Külön .vannak tárgyalva az épületek tervezése, \' a földmérői munkák ut- és hídépítési, vízszabályozási, vasútépítési, vízvezetéki és csatornázási s bányamüvek tervezése és végrehajtása fejében fizetendő tiszteletdijak és jutalékok kapcsolatban a teendők részletezésével.. Építészeknek, minden szakbeli mérnököknek, vállalkozóknak s maguknak az építőknek különösen fölötte hasznos íájékizást és felvilágosítást nyújtanak ez adatok. A füzethez mellékelve van az Orsz. erdészeti egyesület budapesti palotájának távfati képének alaprajzai. (Czigler Győző műegyetemi tarártól) egy igen díszes, stylszerü kovácsolt vaskapu rajzaf— A füzet ára 30 kr.
nevetése között anélkül, hogy lehajolt volna, olyan csókot ezuppantott arczára, hogy mindkét fülecskéje piros lett tőle.
Hivatalosan jéí?yz. pIac/,1 árak -Nagy-Kanizsán.
Április 17;.-én \\
Búza 7 frt 20—7 frt Rozs 530—5 frt Árpa 7-05—tí\'50 kr. Zab 5-80—5*40 kr. Burgonya 1-60 kr. Tengeri 5 frt 20 kr.
Ki nyert?
Húzás ápr.- 13 án.
Bécs: 48 55 35 79 24.
Grácz: öG 83 64 7 73.
Temesvár: 52 39 36 66 34.
Húzás ápi1. 17-ér.
Brünn: vx 57 88 82 24 8SL
Szerk. üzenet.
— P Sz Köszönettel vettük.
— ü. Gy. Kapóra, jött ÜdtöaUt I
—~M S. Átolvasás után szólhatunk: hozzá
— P. F. V. Mi is agy vágyónk.
— K. h. Intézkedünk.
— Cs. P. A. Keletté sajnáljuk, mind a két szám teljesen elfogyott. Talán »ik.-rHl nd ég visszaszereznünk, habár rúgtón nem is.
— X. K. Köszönet.
— S—r. Nem hiába hogy tavasz van, a költészet mezejéről sok szép virágot küldel.
— F. K. A betegség gátn\' szolgált.
— Csáktornya. Átadtuk & kiadó bitalal-
nak.
— V. Az^emlitett lappal nem vagyunk cserevíszonybau.
— M. S. P. Megkésett. Üdvüsl«t I
— S. Z*. Kóáaöoettel véltük a képet : az igért mutatványokat szívesen fogadjuk.
Vasúti menetrend
bibornokéisek Abbáziában tartózkodik üdülés végett — Számos csángó visszavándorol Bukovinába. — Bpesten szob-lászati iskola létesittetilf"— A persa sah szeptemberben Bpestre jő. — Dr. Wolafka Nándor cultusminiszteri osztálytanácsossá neveztetett ki. - Az ujonezozás május 10—jun. 20. közt történik. — Temesvármegye főispánja Ormós Zsigmond lemondott állásáról. — Tabi gyógyszerész Vés-sey József lett — Lang Lajos pápavárosi orsz,. képviselő pénzügyminiszteri államtitkár lett. — Rónay Jáczint püspök jeles hazánkfia elhunyt.
— Külföldi r. h. Chevreü! tudós 103 éves korában meghalt — A czár ellen Gacsinában bombamerényletet követtek el. — Az olasz király májusban Berlinbe utazik. — Haiti szigetén földrengésben egész házsorok összedűltek. — A német császár a zuitáu látogatására készül. — fával 13.0 IS magyar vándorolt ki Amerikába — A czár meglátogatja a p iri.-i kiállítást — Rónia városi pénztárából egy miíltó lirát sikkasztottak el.
— Gyomorégés, gyomorgörcs és vérto!ulás s fejben következményei a megzavart emésztő szervezetnek, ezek szabályozására legjobb eredménnyel használható a már ösmertté vált dr. Kosa Élet-balzsama B. Fragner gyógytárából Prága 205. iU. Raktár majd minden gyógytárban.
*)E rzim aJatt kBilöttekért sem alak\'-, sem tartalmiaágiért felelősséget uem Tállalok.
Eitorfi.
beszélni; bámuljuk lelkesedésükét és cly ügyben való szenvedélyes harczaikat, mely mar senfcit sem érdekel, de mely- akkor nemcsak a rózsahegyi zsinaton, hanem egész Németországban is nagy mozgalmat idézett elő. Ez volt az úgynevezett vallási pietismus, mely a keresztény élet föl frissítését czélozta. Zsilinszky a zsinat tárgyalásain és határozatain kivül "közli azokat az országgyűlési tárgyalásokat ia, melyeket a Rákóczy-párt legyőzése után j Pozsonyban a rózsahegyi zsinat határozatainak megsemmisítése felett folytaké É-i\' müvének ez a része rendkívül érdekes. — Ott látjuk azon kornak parlamenti szokásait és küzdelmeit A kiválóbb szónokok | előadásait, közbekiáltásait, szenvedélyeit j és forradalmi hangulatát, ugy amint azt j az akkori naplók megőrizték. Látszik, hogy Zsilinszky nagy gonddal tanulmányozta az e korra és targyára vonatkozó adatokat. Nem elégszik meg az általános frázisokkal. Egészen uj részletekéi beszél el, melyek elevenséget és valódi becset kölcsönöznének müvének, me:yben van szellem és vannak oly érdekiiszitö jelenetei, meiyek erősen emlékeztetnek a mai OTszágyülés tárgyalásaira. Ä nagy közönség, mely szeilemi élvezetet keres, épigy gyönyörködhetik benne, mint a komoly tudós, a ki az alaposság és igazság után kutat. Ajánljuk ez érdekes kötetet, melyet kiadója: Hornyánszky Viktor, a saját nyomdájában csínnal és ízléssel állított ki, a nagv közönség figyelmébe. Ára 1 forint 40 kr.
— Fölhívás előfizetésre Bfanko-I vics Györgynek 3Hóvirágoku czimü költe-ménykötetére.Ára Ifrt .Amitgyülöltemés szerettem : E hóvirágokba temettem!" Jól tudom, hogy az anyag korát éljük, a
Tűnődés. Jogász: Különös ! elmegyek kölcsön pénzt kérni, s egyik helyen azt mondják, nem adhatnak, mert nem ismernek; a másik helyen azért nem adnak, mert már ismernek.
A kapitány ur csókja. Egy víg társaságban a véletlen egy magas növésű kapitánynyal egy kis termetű hölgyet hozott össze. Kedélyesen teltek az órák. Mulatáskönben egyszer a katona kötekedve így szól: . ^
i— Nagysád, csókoljon meg engem anélkül, hogy lábujjhegyre állana.
— Az semmi, kapitány url/— válaszol nevetve a csókra termett bőlgyecske, — szívesen megteszem, de éTőbb ön csókoljon mejpugy, hogy hozzám le ne hajoljon.
A kapitánynak sem kellett több, fölemelte a bájos hölgyet, s a társaság zajos
Kanizsáról.
Reggel.
I Prágerhof j óra 2(5 perczkor postavonat I Barcs 5 óra 43 „ postavonat \\ Budapest fi óra 10 „ gyorsvonat I Budapest 7 óra 3,0 ^ vegyesyoní [Bécsújhely G óra 55\' ~ postavonat Délben.
Budapest _2 óra — perczkor postavonat : Prágerhof (2 óra 45 „ postavonat Sopron 2 óra 15 „ postavonat j Barcs 2 óra 25 „ postavonat
^ Este Biagerhof 1*2 óra 27 perczkor postavonat Budapest 12 óra 14 „ postavonat Pécsujh. 12 óra 25 , postavonat,
kuúl Kanizsára
Reggel.
Bécsujh. 4 óra 19 perczkor postavonat, Budapest 4 óra 44 _ postavonatv* Prágerhof G óra 02 „ gyorsvonat Délben.
Sopron 1 óra 44 perczkor postavonat Prágerhof 1 óra 15 n postavonat Barcs 1 óra 40 „ ^-^postavonat-Budapest ,1 óra 59 B postavonat Este.
Budapest .10 óra 45 perczkorfvegyesvonat Bécsujh. 10 óra 2G _ postavonat^ Budapest 12 óra !3 „ gyorsvoifat Prágerhof 11 óra 39 „ . postavonat Barcs fi óra 2;> _ postavonat
Felelős szerkesztő és -kiadó: BÁTOR FI LAJOS., Laptulajdonos : WAJDITS JÓZSEF.
-.-
jNTylit/ter.*)
Farbige Seidenstoffe von 60
kr fl. 7 65 P- Met-r — glatt oüd gemustert (circa 2500 versch. Farben und Densins.)
Versendet roben- end stüsekweise por-to- und zollfrei des Fabriks-Depot Q. Hennebergi K. K. Hoflief). Zürich. Mu«-/.er umgehend. Brife koaten 10 kr. pono.
•)E rovat alatt közlőitekért nem vállal felelősséget » a. szerk.
3538
a
ASOŰLAC-I APÁTSÁG (Franczia-Ország) / Dom MAUCELUNNK,-prior / Főtisztelendő Szedek rendi atyái
FOG VIZE. FOGPORA és FOGPASTÁJ A
2 /.FiAHY ÉREM : Bmssel 18S0, London 1881 Feltaláltatott f
« A fütiezteieiido bencdekn-ndi atyák fop\\-i-zénck lmszti:iíata, naponkitit iK^iany cseppet vizbe véve, mefrakadályozza v? ^p^\'ósyitjli a fa^ak. <>dvasságát melyeknek fuhersetret és szilárdságot küTcöíínoz, a meiiiiyibi-u a foghust críi^iti íteljesen cgéBZségC8sé*\'v:lltoztatja.
« Szolgálittdt teszünk tehát hívásúinknak, midiin okot ezen régi es nracticus L<\'»zitint:nyek-re figyelmeztetjük, melyek a leirjobb pyi\'igy-azert és a fogfájás ellem egyedüli óvszert ki
1 iú M|il«ptaUAt IEí; kM. Orr* II IIU l*f fc !lií, rsnr: i-di iíjit; Veaéröfynélt oUuUIH Büeeeact
mnűta^erobbillitwtrtotnét,l&Jíz&tirbxn ét U<4ít0 ¦¦¦t.:"-.r.l~-
Barbár gyógykezelés
ha. ki reumatiztnnst él k&azvényt eröí bedör-Kf\'oléssel, flastronimal 3 egyéb külső szerekkel akar gyógyítani, mivel e b.-tegségek egyei-egyedül annak tulajdonitliatók, hogy a vérben sok a «av. A vémek ez a »ó* állapot* a nem Y*a».imilált ét mej nem em én tett táplálék erjedéséből származik a gyoraorbsn, a gyomor, máj éi vesék megzavart nifíkódése követke*-t-M\'a. Az egyedüljbelye** módszer köszvény! és reumatizmuit alaposan kigyógyítani abból áll, helyreállítani e szervek egészleges müküdését « eltávolítani a sót a vérből.
Ai eddig szokásban volt gyógyítási mód nem igen díc>ekeilhetik kedvező errdraéyuyel. miért is az említett betegségek azíutc gyógyít batasja a oknak tartattak.
De be vau bizonyítva, hogy Warner Safe Cure-je a reume és köszvény legmakacsabb Meteit is kigyógyítja, az által, hogy helyreállítja Jt igyom.ur, vese és máj megzavart mükö-dé-iét, a gyuladáat eltávolítja s & vér sós állapotát neutraliailja.
Warner Safe Cura-je az ismertebb gyógyszertáradban kapható. Fórak ár: Szalvator gyógyszertár Pozsony.
— Tartós gyógyslker. Fájdalmas csúznál a derék-, testrészek és a forgó köszvényes bántalmaznál a „Moll-fple franczia borszesz és só-val való bedörzsölés sikerrel használtatik. Egy üveg ára 80 krl Szétküldés naponta utánvétellel Moll a\' gyógyszerész és cs. k. udv szállító által Bécs, I. Tuchlauben 9. Vidéki gyógyszertárakban és anyagkereskedésekben határozottan líoll-féle készítmény kérendő^ az
ö gyári jelvényével és aláírásával. 0
firoáaífcia.
— Zsilinszky Mihálytól uj könyv jelent meg „Egy forradabni zsinat története" czim alatt. Már maga a czim is sejtenüiik engedithcgy nem valami közönséges csöt.des eseményekről van benne szó. Szerző — némi vonatkozással az ev. egyház mostani állapotára — hazánk történelmének azon lölötte tanulságos korszakából merítette tárgyát, melynek felderítését Thaly Kálmán jeles történetírónk fáradhatlaii buzgalmának köszönjük. II. Rákóczy Ferencz korában nemcsak az állami és politikai, hanem a vallási és egynázhügyek is nagy változásnak voltak kitéve. A mit a vak szenvedély és a nyers hata ómra támaszkodó elbizakodottság tenni képes, azt mind megtette az akkori bécsi kormány és szövetségesei, ugy, hogy a külföldi hatalmak is kénytelenek voltak beavatkoznia dologba. A rózsahegyi zsinat, melyet 11. lttkóczy engedélyével a hozzá szító evangélikusok 1707-ben. köz-velleuül a véres ónodi országgyűlés előtt tartottak, igen érdekes episodját képezi e kornak, /.iiinszky Mihály, a ki alaposan tanulmányozta az e korbeli országgyűlések tárgyalásait, most ezt a zsiuatot írja le tanulságosan. Szemünk elé varázsolja először az akkori politikai és egyházi viszonyokat, a zsinat összehívásának okait; megismertet berniünket élvezetes, tanulságos modorban a zsinat helyével és kiválóbb egyéniségeivel, (minők pl. báró Petröezy elnök, — kinek egykorú arcz-képe a köetet díszíti -r~ Jánokí Xsigmond, Szirmay Miklós. Radvánszky János, Pri-lesifky Pál, Okolicsányi Kristóf, Pilárik István, Krmann Dániel. Zábler Jakab. Bodó András stb), ugy. hogy szinte ott érezzük magunkat azon sokat küzdött és tapasztalt férfUk között a kik a mai kor ban alig ismert önzetlenséggel és buzga lommal küzdöttek a nemzet és az egyház szabadságaért Litjuk Őket cselekedni és
HUSZONNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 20-án.
jpoapoQOoooôoiocx»ooexvx:
[
VI. évfolyam.
- , x
A Csáktornyái takarékpénztárral egyesült „Önsegélyző szövetkezet" t. cz. tagjai f é. április hó 28-án délután -1 órakor Csáktornyán, a Csáktornyái takarékpénztár részvénytársulat helyiségében tartandó
K Ö Z (í Y ÜLÉSRE
hivatkozással az alapszabályok 20*) ^-ára, tisztelettel meghivatuak.
T í R G Y I K : •
1. Az igazgatóság jelentése. \'
2. A felügyelő bizottság jelentése.
3 Az ISS8. évi megvizsgált számadás fölötti határozathozatal és a felmentvény megadása.
4. Az igazgató, aligazgató, négy igazgatósági tag és a felügyelő bizottság megválasztása.
5. Az alapszabályok, 22. §-Lnak az iránii módosítása, hogy a szövetkezet hivatalos közleményei jövőben a helyben megjelenő „Muraköz* czimfi hírlapban jelenjenek meg.
0. Az igazgatóságnak az alapszabályok 38. §-án alapuló az iránii indítványa, hogy a II. csoportbeli veszteségek részbeni pótlásául 300 frt .a tartalékalapból legyen elvehető.
7. A II. csoport folyó évben felszámolás alá kerülvén, indítvány egy IV. csoport létesítése iránt.
8. A közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítésére 2 részvényes kijelölése.
Az lgazgatÓBág.
>0 OOOOOOOO O O
X X
I
X
X
X X
v:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx^
*)Hogy a Stíl így ütés érvényes határozatot szövetkezeti tagnak jelenléte szükségeltetik, kik
Ha a kr.zeyülés cem válhatnék határo aőbbre egy uj közgyeiéi bivandfl össze, mely.
tagok vagy törzsbetétek számára
loahaeson, arra legalább 20 00 törzsbetetet képviselnek.
képessé, akkor 15 nappal ke-
tekintet nélkül j
kegyül, jogérvéhyei
a tárgya:
batár oza 3604
fölött
• k-it
ooooooooo oooooooooo
8°° DARüVAR0°^°oSlaYDHiáua. °8
42—00° C. magas hömérsékü szénsavat tartalmazó forrásokkal. O
O Vasúti állomása a déli vasainak. Slavonia legregényesebb vi- L3
O dékén. Enyhe égalj. O
O IQiiqIiiQ UQÎ1 \' Heveny és idült bántalmak üdülési szaka- O
Q uűVdJVd. Vüli, bar., vér és nedvvesztességeknél a nemző- Q
q szervek bántalmainak eseteiben (tehetetlenség. éjje\\. magömlések, ondó- éw\\ Se folyási, a méh különféle bántalmainál, csúsz, köszvény, és idült agy- és Q gerinczbántalmaknál. O O PiinOIIini. 1 Fürdő- és ivógyógvmód, tejsavó és Q . O llJUgJlllUU. villanvgyógvmód. Massage. Q
o---- o
_QKiterjedt árnyékos park összekötve a kastély és vadas-
O kerttel. Fedett sétány, kitűnő vendéglő, O
q (Cerveny a bpesti rudasfürdö volt vendéglőse.) q
O Kitünö gyógyzene, O
olvasóterem stio. O
O A8 fürdő közönség kellemes szórakozása- q
O ról bőven van gondoskodva. O
STERNBKRG ÁRMIN hangaaergyára. Budapesten, VII., kerepeai-nt 3i (a R..kiii kórházzal szemben.) Mindennemű Illó-, vonó-és fuvó-hangszerek, harmonika- é» harnioiiinm-gyára ét legnacjobb választékú raktára. Belföldi és valídi olasz burok raktára.
A 1,-gnjabh feltűnést keltS mechanikai sálon hangszerek mini: Ariaton, Herophon, Orphens. PhQDIX, Simphonion főraktára.\'
Legújabb ! Harmonika-fuvola 12 liilleiítyü-vl, melyek a Itipkába való kftuoyll befovaj által kellemes hangokat adnak Azonnal megtanulható és j Itatható. Mind«nkiotk, kicsinynek nagynak egyaránt alkalmas inul»tó-eszkiiz. Ara 2 frt. Mindennemű hangszerek javitá.ia pontosan éa jntányosan tel|e«it etik óct-ka hangszerek ujakra becaeréltemek 200 képpel dissitett hangszer-katstoeo* kívánatra ingyen és bérm-ntve küldetik. Harmonikázni éa har-. moniumrol külön képea árjegyzék kérendő. — ( Tánczmnlatság otthon, kSonyll aierrel, még\' kevéibbé vagyonos családoknál is rendezhető. A legújabb merbnikai szalon-baoa»*er Phönix, mely egész zenekart pótol, kellemes hangra él erői zenéje folytán, családi ratélyeknél, tánczienére különösen alkalmai él valódi élvezetet oynjt Kzen hangszerrel bárki, habár zenéhez semmi fogalma aioci, a legszebb dalokai, a l-gw;abb tánczdarabokat bírja eljátszani. Uiize nem téveszthető az eddig ismert Aristori* éa más ilynemű hangszerekkel, melyeket zeneteljeaaég ts haog tekintetében a |
.\\ messze tnlszáruyal. ennélfogva a Phöuix mindenütt kedveltségét vívott ki magának A hangszer bővebb leírása a Pbönix egyedüli elárusítója Stemberg Ármio bmlapesti hangszergyáros (VII. kerepest-ut 36. sz) képes hangizerkatalogusábaD tatáható A megjelent zenedarabok jegyzéke kívánatra rendelkezésre áll mindenkinek, a ki eziránt a feonti czéget megkeiesi.
<r*ooooooooooooo
Van szerencsém becses tudomására hozni, hogy üzletem végfel-oszlatása végett hatóságilag engedléyezett
VÉG ELADÁST
tartok és ennélfogva üzleteiubeikii&ndenneiiiQ
~\'érfi és gyermeköltönyÖK. férfiruha szövetek férfiingek, gallérok, kézelők.
nyakkendők, eső-, és uorköpenyek, esernjok slb.
MT leiiöíll Icszaliitott í\\$m kaptató.. ~9B
A bolti állványok s üzleti felszerelések szintén eladók.
Tisztelettel
3i;i0 1 — 3 w elsmayer O
férflrnha üzlet a „Korona" átellenében-
r
ORendeli fürdóurvos dr. - vonatkozó íelvllánosl-
BUDER FERENCZ. ki I. . O O U.»l k.„.So,.t íz.\'- O
Qpro„«oi»> " t türdöre Q Q g»l. 8594 3-3 Q
ooooooooo
ooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooo
O d-k
LEGRÉGIBB ELSŐ és LEGNAGYOBB
CZEMENTARU G Y R R.
PerlmoBeat Portland cement. Kufsteini vízhatlan mész. Becsi vakslat gipsz, Bécsi aiibastroDi-gipsz, Cement burkolatig, kapu aljakhoz, konyha elő-udvar stbbihez. ép ugy
leeresztett lartan? mazaik-barialat.
finoman osiszolva, és fényezve TATAROZÁSOK
Í.-tállü berendezések, csatornák, pis-, aoir-bereudezéiek, kutkörsetik stb. stb. megrendelhetők
HEUMÜLLER JÓZSEF és lÁBSÍSÁl
BKCS, Wleilen, H\'ienstrasse:!. Árjegyzékek ingyen és bérmentve.
35CC ti —12
o o o o o o o o o o o o
§
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
REISSENZAHN A.
praira-lmlíitiii
gazdasági gépgyára BUDAPEST,
váczl-Körut &Q. szam ¦
keres e szakmában jártas, megbízható
ügynököket
előnyös jutalék feltótelek mellett :!Cf"
Egy orvosság székrekedés ellen.
meiy a legjelesebb orvosok s tanárok, úgymint dr. Senator tanár Berlin, dr. Thompson Paris és dr. Massini tanár Basel, mint a legjobbat ily baj ellen ajánlják a eascara sagradat; ez képezi föal-katrészét az uj javított. Braudt A. féle bweiezi labdacsoknak St Gallen (Sweicz,) mely minden nagyobb gyógytárban dobozokban 40 kr és 70 krért használati ura-sitásíal együtt kaphatók. — Elővigyázattal kell lenni a más ily nemű hamisítványokkal szemben s csak is olyat használni, melyen határozottan rajt áll Brand A., mindéi! egyéb értéktelen hamisítvány. Ezeii uj javított Sweiczi labdacsok minden nagyobb gyógytárban kaphatók. — Kívánatra a főraktár is szívesen küld F. Krizán, Kremsier (Csehország,) bérmentve minden megrendelőnek. A megrendeléshez kéretik az összeget mellékelni, esetleg levéljegyekben.
gOOOOOOOCOOOQOGg
LAliipittaloIt -ban. oooooooooooo§
OOCX33QOOOOQOOOOO
o
s
o o o o
0O3O Q
o o o o
ÉKSZERÉSZ, ARANY- és EZÜSTMŰVES
X A G Y-K A >\' I Z S Á N a városháza átellenében.
Ajinlji
nagy ékszer-, ara,íy- s ezüstáruk raktárát clviis ¦véi.la.BastölElDari. Juta.nyoB áralcért Q
2 frl é> telj. bb O
¦ o r o o o o o o o o o o o o
any női gyilrük
Érfi
2 frt és feljebb
jegy „ S
gyQrQk gyémánttal 1(1
függők 9 féití óralánexok női-óratánezok női-remontolrórák
keresrtfk 2
medáliék 8
broschok 1
függ- gyémántokkal 18
20 . 18 , 20 .
Arany karékek
. lencsék 2
, colier nyaklánca 10 " n inggomhok 2 .
_ n férfi nyakkendőtűk i . Ezüst evőkanalak darabja 5 „ , kávéskanalak _ 2 . „ tejméro 7
„ levesmérő , 14
. 6 pár evöizer együtt 14 . . 6 pár csemegener S „ ér
tetazS tárgyak 8
Vidéki megrendelések pontosan teljesiteltnek alatt vitszavétetnek.
Ré„l .r..,., „a.t, »,„ ék,2 Hl,,,,, le,.„.„bb árakért .egvelel.ek _ »>gy «i>kert klojeréltetnek.
W Eladat ritzlelflzeté* mellett U. "®g Nagj- raktár valódi Berndorfl chinai ezüstből is.
. , Mély li.ít.lettel
BEKEN Y JÓZSEF, ezelőtt MILHOFER S.
erqr . íkizeréi, , »r*ny éa Müstmfires
Nagy-Kanizsán, a városháza átellenében
§
°j?°POjf>ojooooooooooooooooooooo
» iz!
— r is i.s. &
E 3. O-
- o
co B 5 S"
S o" a
o-ES S3
M AR G
33
GYÓGYFORRÁS,
MAGYAR SELTERS
Tegjelmaare a bnda^atM c kár.\' agjaeamen. Baeaesiaeéi va«TÎ («azrtétalo, brrfe csabaa, d
kőt5tt axénsartartalma kiváló haUson^ bkonynlt^BloaŰM tUdCbAntalmwlfXaaÜ a hsai a
r gttadaf-
esekélyebb jelenléte megóvja a betege* a kiroa, aOt Teazedelmei izgatástól, ellenben a foüg 1 aága a gyógynataan alkatréaxekcek a beteg twaraeaeko* vaió gyors 4s biatoi ieirétrÁJ* ttssMsstl ; gának köszönheti a Hargit-forráe aaoo kiváló dOayet is. hogy a hal aeilisilaei\'ssw i .iiaelnail^si artaébb irréxtr-Tizek, mint a a»oltez-ail-|z;letclieiibesra;I, tUdSbejolcl>aia. ktUfintati tüd6vűr3=áccÍíDí\': már nem alkalmaz hatók, a Mai-gtt-forráa itt la a l*gjo*b hatás meU*ct folyton baaanáltaaik,
A tüdőbetegek klimitikns gjóc^atUMUfbesi, kfilonoasm a le^UlDgatotssabb Gb\'rl>ors<lo.í-ban, h Manrit-Tja otthonoeeá vált. — Orvoei tekiatályeink Budap»wten : Dr. SoraW\'ií !>«"• <i«b-lííírOt, X>r- I\\\'n.vi-atll, X>r. Poór, I>r. Kétly, 13r. Barbáa ; Tlti 1 11 : Dr. **asa-borger, I>r. I>ua«cliék evb. a legjobb eeedménynyei alkalraasaák a ~Á&-x6-* *mmAmctJÍ- **m ht*grys»2:ez-velí általános huxatos béntalauKnál.
í Elt ÍYÓ VÍZ?!
priiKorvativ - gryóíryszcrn^k bizonyult le(rUÖa5©l\'et>t> 1Va«»t- JS*lmax6*>mJi KOLERA Micfifftx.-t^ar«aóa3 elleaa M
IARGIT" borral használva a legegészségesebb ital !
Kizárólagos faraktár
Úgyszintén
DESKUTY L.
tó minden gyógysze tárban, fuszerkeresketíésbefl és vsoSaglSkbeR.
Wajdits József könyvnyomdájából Nsgy-Kiniisin.
NAGY-KANIZSA. 1889. április 27-én.
17-ik; 3íza.jaa
Huszoiroyolczadlk évfolyam.
Előfizetési ár
Egyes szan 10 kr
!I IT.DK T f. S K K b basába* pontsorban T. másodszo 6 i minden további sorén n ki
nyiltterben pettl- soronként lO krért vét-t»*l l,1 Kincstári illeték miiiden «yw birdci.-s.Ti 30 kr. fiW«n<-5k.
ZALAI KÖZLÖNY
A lap szellem! részét illető" kS«l«-lények a sr--k-sztÔ*éjrhez, _ if-i ré-zé: ill.\'iö közlemények pedig a kiadóhivatalból bérmentve int zeiidSk : Xagy-Ka nizsa n t.ikirékpéiiiiári épület
Bó-tr.*ot-tlfii .levelek nem í..-
Keziralok viasza nem küldetnek
nagy-kanizsai „Kereskedelmi Iparbank*, a „itagy-kanizsaionkéntei tűzoltó-egylet, a „nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület" naqy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet" , a „nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet", a „szegények tápintézeteu, a „nagy-kanizsai tiszti-Önsegélyző szövetkezet",a „soproni kereskedelmi
iparkamara" nagy-kanizsai küíválasztifíftnyának hivatalos hipjá
HETEN KI NT EG YSZER^SZOMBAÍ 0N MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP,
A vidéki magyar színészet.
rryiytat-ii)
És.itt eljutottunk odáig, hogy a magyar színészet emelésének egy harmadik íótényezőjéról — a közönségről, illetve a városokról szólhatunk.
Midőn a kerületi rendszer évekkel ezelőtt eltöröltetett, sokszor hallottam megjegyezni, hogy az nem volt életre való rendszer már csak azért sem, mert utóvégre is a városokra igazgatót vagy társulatot rá octroyáiui nem lehet,\' a választás joga a közönségé.
Igaz, ez ellenvetésben vau sok igaz ság és méltányosság, magam is, ugy vagyok meggyőződve, hogy az a. gazda, az rendelkezik, a ki fizet.
Mintán azonban javaslatomban én is a kerületi rendszer felé gravitálok, megkísértem a gordiusi csomót ugy oldani meg, hogy a javasolt rendszer behozatala által a közönség, illetve a városok szabad választási joga meg ne szoríttassák.
Először is tehát, a mi a. városokat illeti, azt hiszem hosszas bizo nyitásra nem szorul, hogy azok az egyesület garancz iájában inkább meg fognak bizui minden tekintetben, mint bármely magánvállalkozóéban s örömmel fogadnak «gy a fentien szerint biztos alapra szervezett társulatot falark közé ¦ oly művezető igazgatóval a társulat élén, aki ezen fontos állásra egy országos egyesület szakbizottsága által választatott meg.
Fókérdés tehát csak az volna, hogy a társulatokat mikép helyezzük el, úgy, hogy sem a városok jogai, sem az egyesület érdeket csorbát ne szenvedjenek?
Kényes kérdés, melypek tapinta tos elintézésétől függ ezen javaslatomnak sikeres ke reszt ülyezetése.
A varosok részéről eddig szokásban volt pályázathirdetés igen természetes, hogy elesik, mert pályázó
lulajdonképen csak; egy lehetne, a központi igazgatóság.
Hogy azonbau a városoknak a szabad választás joga mégis megmaradjon, ezt a következőkép vélem kivihetőnek.
• Az egyes városok illetékes közegei a központi igazgatóság megbízottjaival előleges tárgyalás folytán megállapodásra jönnek, hogy X város például ad a színészetnek ingyen színházat, fotóanyagot, ennyi és ennyi városi, esetleg megyei segélyt stb. s ezért viszont kíván bizonyos meghatározott időtartamra égy, a közönség müigényei s a nyújtott,előnyökhöz mért s megfelelően szervezett színtársulatot.
A két szerződő fél igy jflöleges megállapodásra jutván, a központi igazgatóság kijelöl miden ily városra pályázni 3 igazgatói, illetve színtársulatot.
Hogy hova, kiket s mily erős társulat\'ál küldene pályázni", cz a szakbizottság bírálatától függne, melynek alapját az képezné, hogy valamely város mily előnyöket ajám* fel annak biztosítására, hogy Közönsége müigéuyeiuek megfelelő társulat ott a legnagyobb valószínűség szerint tisztességesen megélhessen. ^
A három kijelölt s miniszteri eugedélyiyel ellátott igazgató ezután benyújtaná kérvényét a városhoz társulata névsorának kíséretében.
A szakbizottság bírálatára lévén bízva, hogy mely városra kik pályázzanak, ez fog annyi tapintattal birni, hogy előlegesen informáitassa magát a felöl, hogy egyik vagy másik városban melyik igazgatók örvendnek személyes érdemeik vagy ismeretségeiknél fogva közkedveltségnek s már csak az egyesület jól felfogott érde kében is ezeket fogja kijelölni, miután pedig az egy és ugyanazon városra pályázók társulatai művészi erőben a lehetőségig egyformán kell,
hogy szervezve legyenek, a pályázatok eldöntése a városi szinügyi bi zottságok részére nagyon meg fog köonyittetui. -í «
Ezen pályázat módozati kivihető volna nemcsak a téli főállomásoknál, hanem a kisebb mellékállomásoknál, valamint a nyári állomásoknál is.
Hogy egy példát hozzak fej, mely az e^ész eljárást megvilágosítja, fel--j említeti, pl. Nagy-Váradot, öiely a nyári állomások között ez idő szerint a legtekintélyesebb. Ide pályázatra kijelölendő volna a debreczeni, az aradi ős a szegedi sziutársulat és pedig részint az okból, hogy a város bármelyiket\' választaná, az! egyesület *útiköltség tekintetében ¦ nyerne, mert mind a három társulat meglehetősen közel fekszik, részint pedig, mert-mind a három társulat művészi erőben a lehetőségig egyforma lévén,, a választás a város részéről igeu könnyen megeshetnék.
B.-Füredre pl. a székesfehérvári, győri és pécsi társulatok pályáznának és igy tovább. Míutáu pedig uem feltételezhető az, hozy ezen ajánlatokat el nem fogadva, Nagy-Várad csak azért is a pécsi társulatot kívánná, a b.-füredi pedig a szalhmárit, mely tőlük csaknem a legtávolabb fekszik s nagyon valószínű, hogy az ily széles alapra fektetett r^rjÜfeíjL;^ rendszert könnyebb leend 4R|Pmatóvá, tenni, mint azt, mely épen a szigorú határolás által vált több helyen kivihetetlenné ugy any-nyira, hogy alig egy fél évi fennállás után, mint czélszerütlent, törülni kellett.
Különben a mennyire visszaemlékszem a -volt kerületi rendszerre, a kivitel akkor: sem a főállomások elnyerésénél akadt meg, hanem a baj az volt, hogy a főállomás mellé beosztott kisebb városok nem akarták elfogadni az egyenesen oda utalt kerületi társulatot.
Javaslatom szerint ezen kisebb városoknak\' is fennhagy a tvár a szabad választásjog a közelökben fekvő három társulat közt, több, mínt bizonyos, hogy az ily kerületi rendszer kivitele; akadályokba ütközni nem fog.
Hogy az ily alapon rendezett színészet működésének mily előnyei volnának a városokra nézve, egyelőre csak px emlitem fel, hogy az egyesület azo:i helyzetben lenne, hogy egy-egy nagyobb városba évről-évre más és más társulatot küldhetné be, a mi- a varietás deleotat elvénél fogva míg egyrészről a városi közönséget igen kellemesen lepné meg, másrészről a jövedelmekre is előnyösen hatna, valamiut az egyes városok kedvenczeinek időnkénti\' vendég-szerepeltetése által is a műsor a mily élénk, ép oly vonzóvá volna tehető, a mit a jelen rendszer mellett tenni uem lehet, mert egy igazgató sem szívesen nélkülözi elsőbb rendű tagjait, hogy más városbau vendégszerepelhessenek, míg ezen javaslatban foglalt szerződés alapjáu, a mely az egész ország minden színpadján vaió működésre kötelezne, ez, az egyesületi pénztár minden nagyobb megterhcltetése nélkül kivihető volna.
A mennyiben pedig a vidéki elsőbb rendű, tagoknak szabadságidőre volna; igényük, a fővárosi színházak művészeinek\' vendégszerepeltetése sokkal alkalomszerűbb és. gyakoribb lehetne, mint most, a mi ugy művészi, mint anyagi tekintetben kiváuatos, s ügyünk emelésére igen hathatós befolyással leendene.
¦ Hogy a pontos fizetés következtében az egyesület tagjaitól ugy a társulat kebelében, valamint a tár^ sadalmi életben szigorúan megkövetelhető rend és illő magaviselet mily kiszámithatlan horderővel bírna a
színészei erkölcsi hitelének emelésére,
\'ez inag^arázatra uem szorul.-^___.,\'
\\ A sziuész név, mint biztos exis-j teutiával bíró honpolgároké, a tisz-j telet és becsültetés oly magas fokára .léonc, a hova magára hagyatva, igen soká, talán soha nem fog emelkedhetni. Sót tovább megyek. A megyék és ¦ városok látva a színészet ezeu szigorú rendszerét, nem képzelhető, \' hogy annak fentartása érdekében ; minden lehetőt meg ne tennének, sót joggal remélhető, hogy ebből\'kifolyólag évről-évre több szubvencziój-1 val járulnának a színművészet eme- -léséhez, látva és tudva, hogy a mit \'adnak, az á színészet egyeteméé b. a" szubvenczió nem egyes direktorok kénye-kedve vagy talán épen nem is roszakaratből származó téves számításának van oda dobva, hanem áldozatát a közművelődés egyik hatalmas emeltyűjének megerősítésére hozza. "x
Végül, hogy a rendezett viszonybői, eltekintve . az esetleges^ tiszta jövedelemtől, mily előny báromolnék ;az egyesületre, illetve a nyugdíjintézetre, elég legyen felhoznom, hogy* ! a közgyűlések rémé, az évről-évre \\ szaporodó hátralék az általam java-\' solt rendszer mellett egészen el j enyésznék, mert hiszen a központ ; fizetvén minden tagját az egyesületinek, alkalma volua a törlesztési rész-; leteket ugy a volt igazgatóktól, valamiut a hátralékos tagoktól pontosan levonni. \'v. \'
A mi azon méltán felvehető kérdést iDeti, vájjon a központi iroda jelen szervezete mellett el bírná-e végezni az adminisztrácz ouális teendőket, mielőtt áttérnek", hogy a -felügyelet, számadások átvizsgálása, ellenőrzés stb. sokoldalú teendők el -j végzésére mily közegekkel volna a központi igazgatóság személyzete szaporítandó, már itt előre megjegyzem, hogy az ügykezelést nagyon
T i r e x t.
„ L\'empereur la ditl"
Ü. I) O N A S Z Y F E R E X C V. T Ö L. (Folyt és vége.)
— A császárné o fejsëge aggódik felséged komorsága utiatLí\'Sire, kegyeskedjék a császárnét megnyugtatni, hogy főfájása van, s kissé derültebben társalog-ui a tbeánál.
A császár komoran hallgatott, s mereven né/.eit egy ideig a rendörniiniszler ravasz, csillogó szemei közé :
— Maupas ur!
— Sire !
— Jaj nekik, ha ugy leend! Kérlelhetetlen leszek.
*
A császárné derült hangulata környezőit egészen elbájolá. Hölgyeket, férfiakat keg* teljes megszólítással tünietett ki, s minden vendég kapott ajkairól egy-egy szédítő\' bűbájos mosolyt. A felséges asszony szeyetetretnéltósága és kegyes-s sége rniudeákit meghódított, csak|ugy sugárzott arczácól ez- estén a fenséggel vegyitett bűbáj és szeretetreméltóság, szép szemeinek észvesztő ragyogása pedig versenyzett gyémántjaiéval.
Csak a rendörniiniszler Argus szemei vették észre, hogy a császárné ragyogó, tekiniete kelleténél többször keresi fel azt a fülkét, melynek egyik oszlopához, egy dé\'.c/eg, feltűnő szépségű barna férfiú támas/.kudik, s ilyenkor szemei még szédítőbben, még bűbájosabban ragyognak, s e két tekintet keresi, keresztezi egymást
folytonosan; a férfié fel fellobbanó, elperzselő szenvedélylyel, a uöé epedve, vágyó-lag lopott boldogsággal.
Mikor férje, a császár karján kürül-j lebegte a termet, a visszavonulás előtt i mindenkihez ujolag volt pár kegyes szava j és mosolya, csak mikor a mélyen meghajló rendorminiszterhez ért, komorultak el gyönyörű vonásai és bűbájos szemei fagyosan, megsemmisítő hidegséggel néztek el felette, s anélkül, hogy csak egy szóra is méltalta volna, tialadt el előtte.
Maupas ural ette a méreg, ilyen nyil-\\ vánosau nem sújtotta még a császárné \' haragja. Első dühében alig tudott elfogulatlan mosolyt mutálni a körüláFóknak, noha a császár kegyteljes mosolya és kézintése kárpótolta a kegy vesztésért.
A spanyol nagykövelet a császár szívélyesen szólította meg, — mi a csá-^ szárrjét látszólag kellemesen érintette. — E^ry gyors, fürkésző oldalpillautast vetelti a rendönniniszterre, ez azonbau mereven nézett maga elé, mintha e jelenet legkisebbet senferdekelné.
Az^dvar távozása után a fényes termekj* nemsokára kiürültek, s csak a számtalan fogat gördülő robogása hangzott DÜhden irányban, s a kivilágított termek eiset ét öltek.
Mikor minden elcsendesült, az alig világított uarancskőröodben két férfi alak árnya mo/got; és suttogott a süni lombok között.
Itt-ott égett csak egy-egy láng a magas, hosszú narancsosban, minek kupolája, lecsüngő ritka kúszó növényzetével elveszett a setétségben; kábító illatárt lehelitek a fakadó narancavirágbimbók; az erős félhomály, a balzsamos levegő kéjes izga-
tottságba ringatták a lelket. Itt-ott egy-egy könnyű fonatu bambuspamlag támja fehérlett a setét-zöld bokrokból elö, merengésre, álmodozásra csábítva.
— Mily setétség van itt! Ez csakugyan megrovandó hanyagság, mormógá az egyik hang elégületlen hanghordozással.
— Felsőbb parancsra, Sire, suttogá a másik alányoiiiott, hízelgő hangon.
— Mióta itt várunk már, egyetlenegy őrt, vagy gondozót nem láttunk ! Hallatlan! liárki is elrejtőzhetik a legrosszabb szándékkal.
— Ez ís felsőbb parancsra történik, Síre !
— De hát ki merészel igy\\endel-kezni V kérdé szikrázó szemekkel a császár.
— A császárné due^nája, Sire .... de esedezem, kegyeskedjék csendben lenni .... zajt bailotuni, susogá a rendőr-miniszter, s szemei szinte szikráztak az örömtől, mint egy leső macskáé.
Valóban könnyű lebegő léptek alatt zsuriódott a fehér, ezüstfényü homok, s egy uszály lassú cserget^zéssel suhogott az utakat szegélyzö cyclamenek- és tropicus Orcbisok széles leveleit érintve.
A császár és minisztere fürkészve előre hajoltak.
Egyik bambuspamlag feletti láng kissé megnagyobbodott, hog}\' bevilágítsa a környezetet.
« A pamlagra egy karcsú bölgyalak ereszkedett. Arczát nem lehetett lát ií az aláhajló gályáktól, csak ruhájának halványkék sinai selyemszövete fénylett át, mint a uyári ég, a .setétzöld leveleken, a I bágyadt világitásnál. /
Egy ajtó lassú csikorgása hangzott, s a hölgy várakozva előre hajolt.....
A túloldal bokrai és fái zörögték, s egy magas termetű kertészlegény lépett elö bő blouse-ban, lehajtott gallérral s szenvedélyes elragadtatással borult térdre, a hölgy parányi kezecskéit ajkaihoz szo-
rítva.
A két leselkedő\' óvatosan előbbre osont.
— Odanézzen. Sire, susogá a remlör-uiiniszter izgatottan; s minden illemet, etiquette-t feledve, niegérínté a császár karját
A császár szemei izzottak, s halotthalvány arczából minden csepp vér eltűnt, inert a hölgy csudaszép karjai az előtte térdelő setét, barna fürtös fejét szoriták keblép©rs bűbájos mosolylyal uézett ennek arczába .....
Hévteljes, gyengéd suttogás hallatszott . ..
— Bizonyos ön, Maun&sV kérdé rekedteit a császár, mig reszkető ajkai iszonyú mosolyra torzultak.
— Síre, vigyorgá ez elégedetten, a férfiú a spanyol követ, a nő ... .
— A nöpedigacsászárné...Maupas, tegye ön kötelességét kímélet nélkül, csi-korgá a császár.
Ezzel anélkül, hogy hátra fordult vol-\' na, eltávozott a köröndből.
E kettős zajra, s a rendőrminiszter mozgó árnyékára egy halk, elfojtott sikoltás s a bokrok közt tovairamló férfiléptek és egy távoli aj tócsapás- zaja hallatszott....
A császárné haragtól szikrázó szemekkel mérte végig a rendőrminisztert; keble hullámzott, ajkai remegtek a nagy
felindulásban, midőn sértett, megvető hangon kérdé:
— Uram, micsoda hallatlan merészség ez V . . .
— Madame, mosolygott ez iinperti-nensszemtelenséggel, Nizzában a czitroin-és narancsfák virágtól fedettek, az olajfa mámorítón illatoz, a lég balzsamos, a tenger csendes, mosolygó . . . minden előkészület meg vau téve, császári felséged holnap udvarával elutazni kegyeskedik . ..
A császárné] gyönyörű vonásai eltorzullak a szertelen indulattól:
— Hogyan hier ön velem, a császárnéval igy beszélni? riadt rá dölyfiel, kinek a meghagyásából merészkedik . .
Maupas ur feszesen kiegyenesedett s csaknem durva hangon- feleié:
— .L\'empereur la dit."
A császárné gyülöletteljes és megvető tekintettel mérte végig a diadalát teljes mértékben élvező és pöffeszkedő reedör-minisziert azután egy tekintetre sem inél-tatvíft, büszke, fenséges léptekkel távozott a narancsosból.
Másnap a hivatalos „Moniteur* a következőket közié:
„A császárné ö felsége megrendült mellének helyreállítása végett, egész udvarával, hosszabb tartózkodásra, Nizzába utazott."
A^spanyol követ pedig sürgősen visszahivatott. \'
Elutazása előtt Maupas ur látogatta
meg*.
0... . berezeg fagyasztó hidegséggel fogadta, s még üléssel sem kínálta meg. De ez uem gátoíta a rend orra inisz1-^ tert, hogy stereotyp mosolyával bizalma-.-sau meg ne súgja neki, hogyha bár mint
HUSZ0NNY0LCZAD1K ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 27-én.
főparancsnok űrparancsnoksága alatt az összes tűzoltói tisztikar tartja s egybe-hivatik az összes tűzoltóság. Ez emlékezetes tényltedést bizonyára vidám együttlét füszerezendi annyival is inkább, mert ez országszerte szokásos ezrednapos örséget a nagy-kanizsai önk. tűzoltó-egylet most tartja először s ez ünnepélyességet a 6000-uéT kezdi meg.
— Nagy fontossága ülést tart holnap április 28.-án délelőtt N.-Kanízsavá-ros képviselő testülete a királyi táblának ide helyesése tárgyában.
— Eljegyzés. Pollák Gyula csáktornyai kereskedő ápr. 21-én jegyet váltott BÉtrger Julcsa kisasszonynyal, Berger Bernát kedves leányával N.-Kauizsán.
— Heti biztosok e héten a Kisded-nevelő egyesület óvodáiban a választmány kebeléből Janda Kár oly né és Eisinger Ilenrikné urnök.
— Kinevezések. A zala-egerszegi törvényszékhez aljegyzővé Tapolc iányi Imre békés-gyulai joggyakornokot, a ta-polczai járásbírósághoz telekkönyvvezetővé Szita Elek alsó lendvaí seyédtelek-kőnyvvezetőt nevezte ki az igazságügyiminiszter.
— Svastits Bt*nó főispán ur vezetése alatt Nagy-Kanizsa város nevében a múlt héten Hertelendy Béla, Babochay György, Eperjessy Sándor, Plihál Ferencz
megkönnyítené a szigorú rend melynek következtében az i, „\'tanács nem lenne ugy elhalmozva apró-cseprő panaszok, perlekedések feljelentések stb. elintézése által, mely jelenben anynyira "igénybe veszi, hogy valódi czélja, a szinészet általános érdekeinek védelmére alig tehet valamit.
(Folyt, köv.).
Tudnivalók.
— Elvi határozatok Iparügyek-ben. A földmivelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztérium, mint harmadfokú iparhatóság következő határozatot hozta : Buc>uk alkalmával, a mennyiben ezen búcsún helybeli kereskedők is sátorban vagy szabadban árusítani szoktak, az idegen helyről jövő viaszgyertya-árusok is szabadon árusíthatják áruikat.
— A kémények tisztátlanul tartása a belügyminisztérium által legutóbb ho /.olt rendelet értelmében az 1S79. évi XL. tcz. 141. ü-a alapján elbírálandó kihágást képez és igy az abban való eljárásra az iparhatóságok nem illetékesek.
— Ujonczozás. A honvédelmi miniszterinra a folyó évi ujonczállitást elren
Ebenspanger Lipót, Hirschel Ede, Garai Benő és Varga Lajos urak tisztelegtek az uj ministereknél, kik által szívélyesen fogadtattak.
— A Társas-Körben ma, ápril 27-én theaestély tartatik. f
— A feltámadás magasztos ünnepét kegyeletesen ülte meg a keresztény világ. Az idő igen kedvezvén, hullámzó néptömeg kereste fel Á templomokat s áhítatosan rótta le kegyeletes adóját.
— Bncsu. Szept-György nap után következő vasárnap^ a szent-györgyvári szőlőhegyen a kápolnában egyházi szent beszéd és szentmise szokott tartatni a nagy-kanizsai Szenl-Ferenczrendüekáltaií\' azonban az idén nem akarták megtartani, mint az a horvát-szt.-miklósi templomában tartott húsvéti predicatió alkalmával kijelentetett. S erre okot az adott, hogy a hegygyülés ápril 17-én a szo\'.gabiró jelenlétében zord időjárás miatt e kápolnában tartatott meg s bizony nem igen épületes kifakadások hangoztattak egyes birtoko-( sok részéről ily gyülésezéseknek épen nem: való kegyhelyen. Mindazáltal, mint hall-\' juk, a szokásos kápolnai isteni tisztelet megtartatik s igy a szokásos hegybeli búcsú néni halasziatik el.
\' [/— Lopás a templomban. Hát már ilyesmi is megtörténik ? ! A húsvéti ájta-tosságok alkalmával a szent-Ferencziek székes templomában hullámzott az ájtatos hivek serege: ily tolongásban egy kisasszonynak zsebéből pénztárczáját egy parasztnö kilopta. — A kárvallott érezte ugyan a babrálást, de templomban lopásnak nem merte minősíteni, honn azonban észrevette, de már későn volt.
— Ilüntetésre méltó vakmerőséget követett el a napokban egy S. Zs. nevű kéményseprő-segéd, amidőn ápril 24-éu a sáflezi gödörnél levő 12 öl mély s vízzel telt kútba ugorva néhány másodperczig a viz alatt volt. szerencséjére ki tudott mászni, és semmi egyéb baja nem történt, minthogy veszedelmes kurázsiságának melegsége lehüttetett.
• — Névváltoztatás. Maxi Károly türjeí illetőségű szepetki lakos vezetéknevének „Magyar" ra, Kohn Vilmos alsó-lendvai illetőségű ugyanottani lakos Ar-uold és Jakab kiskorú fiai vezetéknevének „Keményrel\'-re történt magyarosítása engedélyeztetett.
— Ujabb adat. Nagy Ferencz, a barcsi 134.éves ember korához. Ugyanis Szinotics András babocsai születésű 105 éves korában a mult héten halt meg Barcson, ez azt állitá. hogy menyegzőjén, mely IS 12. történt. Nagy Ferencz már1 mint élemedett ember tánczolt, annak pedig 77 éve, s ba akkor 57 éves lehetett, kijö a 134 éves életkor.
— A gőzfürdőt használó közönség tudomására adjuk, miszerint az mostantól
magánember, Párisbatalálna jönni, mihelvt franczia földre teszi a lábát, azonnal elfog-1 ják . . . . stb. stb. ;
— De kinek a meghagyásából\'merészel ön nekem ilyet mondani, riadt reá a nagykövet.
Erre aztán Maupas ur is a sarkára ágaskodott; ^durván, dölyfösen felelve : „L\'empereur la\'dit."
W. emlékkönyvébe.
Mosolygó szemedben miuha könny ragyogna A^dor, a moholy mintha fagvva volna, K*;rajod zokogás, sóhajtasz, de hányat! bziveden liderctké„t egy — eltitkolt bánat. No ni. rengj, n aztrucd elérhetlcn képen, Nyugodj meg közöttünk, maradj Telünk azé-„¦ . [p»n \'
istzarr i.tgyak, á?mok nagygyá aohsem tejz-[nek,
t-sak l."Idogaágodnak siráiói lesznek.
NEUS1EULER JÓZSEF.
kezdve naponta isénybe vehető. A rend és tisztaságról kellőleg gondoskodva van.
— Évi rendes közgyűlését a ker. jótékony nőegylet május 5 én d. u. \'3 órakor tartja a polg. iskola rajztermében, melynek tárgya: titkári jelentés, 4 választ-mányi tag választása és indítványok. A kiosztott számadás szerint 1888. évben bevétel 1249 frt 77 kr, ebből a kiadás 782 frt 74 krt tett s készpénzmaradvány 407 frt 3 kr. A tagok létszáma 525.
— Baromfiak közt uralgó járványról írnak a lapok, mely Zalamegyében erősen pusztít Amint egy községben kiüt a betegség, elhullanak sorra a baromfiak. Nagy.csapás ez a földmivelő népre, mely eddig 40—50 forintot szerzett a tojások eladásával s ugyanannyit kapott a piaezra hordott baromfiakért, hatósági intézkedést sürgetnek:
— Zalavártnegyei önk. tűzoltó szövetség Húsvét hétf. tartotta alakuló rend. közgyűlését Képviselve volt megyénkbeli
12 egylet. A felsöbbilee jóváhagyott alapszabályok tudomásul vétettek, 1890-ben a megyei gyűlés Nagy-Kanizsán lesz megtartva. Elnök Kovács Károly zalaegerszegi főparancsnok, alelnök Lengyel Lajos (Kanizsa.) titkár Háríts N. (Egerszeg.) pénztárnok Stefanits N. (Egerszeg.) Vá> Usztmányi tagok: Saller Lajos kanizsai főparancsnok, Seivert Antal csáktornyai, Puli István söjtöri, Kookoli József légrádi, Puli Gábor sormási föparacf-snokok, Pöltz Pál keszthelyi és Miklics György bucsu-szent lászlói h. parancsnokok. Póttagok : Koortzer György (Kanizsa,) Morandíni Bálint (Csáktornya,) Grünvald József (Egerszeg.) Brüll Károly (Z Lövő.) Vincze Árpád (Nova;) Hollósi János (Egerszeg,) és Sers József (Keszthely.) A költségvetés és pénztári kifizetési szabályzat elfogadtatott. A söjtöri főparancsnoknak \'szóbelileg tett egy indítványa irásbelileg terjesztendő a választmány elé.
— Véderő törvény. Éppen most jelent, meg, s Wajdíts József könyvkereskedésében kapható a véderő törvény, jegyzetekkel és magyaiáz:itokkal ellátva. Nem ajánlhatjuk eléggé e kis füzetet, különösen a hadkötelesek figyelmébe. Ára 30 kr.
— W Tisztelettel felkérjük mindazokat, kik lapunk előfizetési árával hátralékban vannak, szíves beküldésére. Nekünk is kötelezettségeink vannak s ennélfogva kintlevőségeink bekivánása szükségessé vált. ~M
— A lazsnak I kert megnyitása ápr* %8-án vasárnap dé:után történik meg- Jó ételek és italok, ugy pontos szolgálatról gondoskodva van.
— Egy veszélyes tolvajbanda elfogatása. Nagypénteken délután néhány kis-kanizsai leány a palini fenyvesben galyat szedni volt, a szedés közben nagyobb halmaz galy alatt egy köpeny, katonasipka, összefűzött kulcsok és több ily gyanús dok-okra bukkautak, mire megrémülve hagyták oda az erdőt. — Városunk, rendőrsége esti C óra körül értesült a dologról és azonnal tisztában volt a feleit, hogy ezt nem rejthette más oda, mint Török György helybeli illetőségű rabszökevény, a ki még a mult Őszszel a csurgói járásbirósági börtönből megszökött és azóta ugy a vidéken mjnt városunkban a vagyonbátorlétet ugyancsak veszélyeztette.
— Mozgósított tehát nagyobb számban rendőröket és a csendörséget is felkérte segédkezésre s igy egyesűit erővel még azon este kisiettek a helyszínére a gyanús hely bekerítésére, hogy ha Török netáu a kulcsokért vagy egyéb holmiért oda megy, kézrekerithessék. — Az éj igen seiét volt. Török meg is jött, hanem alighanem jókor észrevette a czélt és idejekorán visszavo nult, ekkor néhány lövés dördült el és egy golyó Kozári Ferencz rendőr balkarját fúrta keresztül. — Török a setélség leple alatt tfmeuekült és az üldözök megtudva a sajnálatos balesetet, visszavonultak, Kozári rendőr a kórházban ápolás alá vétetett, a golyó csontot nem zúzott és igy a seb nem veszélyes, 10—12 nap alatt meggyógyul - ; Másnap nagyszombaton aztán 8 rendőr és 3 csendőrből álló csapat indult a főrhénczí szőlőhegyre, a csend-Örparaucsuok és egy városi rendőr tisztviselő vezetése alatt s ifiig a szölö-hegybelí épületeket végigjárták, addig a szöllöpásztorok épületét megszállva tartották, Balog és Gyuritz közös pinczéjében aztán rábukkantak a már régen csavargó kapezabelyárra. Török György a piuczé-ben Takács güzü József hírneves tolvaj társaságában volt elrejtőzve, Török mellett egy dupiapuska és egy 5 lövetű forgópisztoly volt, de valószínűleg érezte az erös puskaporszagot és a legkisebb eilent-állást sem lejtette ki, mert mikor a présházba behatoló rendőr és csendőrök a pinczeajtót belükve, felvont sárkánynyal szegezték fegyverüket a pinczenyilásnak, mindkettő szépen megadta magát. — Mire a csendőröktől rögtön ékes karkötőt kap-U k kezeikre, a két szöllőpászttírt is letartóztatták, mint bűntársakat.*—/4Í0st már mind a négyen illetékes helyén vannak.
— Meg kell vallanunk, hogy rendörségünk ezzel inen jó és dicséretes fogást csinált, mert Török György et Comp. kik nem raboltak ugyan, de élni mégis csak kellett, hát ugyancsak veszélyeztették a szélső utczabeli lakosok éléskamaráit, baromfi állományát és egyátalán a mi csak kezűi ügyébe akadt — A minek most egyszerrt vége szakadt.
— Halálos kimenetelű elgázolas.
Karos községben f. hó 19-én Német (botos) János ugyanottahi lakos 18 éves fia egy jól megrakott trágyás szekérrel sebe sen hajtott a falun keresztül, e közben elgázolta Fájli István 6 éves leánykáját és pedig oly szerencsétlenül, hogy a trá gyaval mégrakott kocsi kerekei keresztül mentek a kis leányka mellkasán, mire az rögtön szörnyet halt. — Á könyelmü suhanezot elfogták.
— Hohenfels Stella kisasszonyt, a bécsi burgszinház elsőrendű tagjátflesz alkalma városunk közönségének májas nő 2-án csütörtökön a „caninó" dísztermében a felolvasó-asztalnál üdvözölhetni. Váro-
sunk müérlő közönsége tehát ismét egy rendkívüli élvezetdus estélyre számithat. Jegyek előre válthatók Prager Béla ur gyógyszertárában.
— Megyei r. h. Keszthelyen a nyári évadban Polgár Károly színtársulata működik. — A balaton-felvidéki néptan. egylet május 23-án tartja tavaszi közgyűlését B.-Füreden. — Romancsek István halápi bfeitó özvegyének az orsz. tanítói nyugdíjalapból" 84 frt évi segélypénz utalványoztatok — A balatoni uj gőzhajónak nem „Hetén," hanem .Kelén" lesz ajieve.
— Ha/.nl r. h. József fbg. május 15-én ünnepli Fiumében há/.assága "25 éves juhileumát. — Az aradi kereskedelmi és iparbanknál 350 ezer frt eisikkasz-tását fedezték tel — Törökbecsénél a Tisza 4 ezer holdat elöntölt. — Veszprém határában savauyuviz forrást fedeztek fel. — Népfelkelő tisztképző intézet nyittatik Bpesten június 17—jul. 7-ig. — A „Ma-gyar-Franczia biztosító társaság", mint a „Kaposváréban oldassuk a válság, szélén áll. — Rónay Jáczint 140 ezer frtot. osztott ki életében prépostsága szegény papjai közt. — A magyar irók segélyegyletének alaptőkéje 273.679 frt.
— Külföldi r. li. A monakói bank nyeresége 18S3. decz. 1-től márczius végéig 1G millió frank — Románia erődöket épít. — A párisi világkiállítás sors-jeíye 1.200,000 drb. 25 frankjával mind •elkelt, s így a kiállítás költsége fedezve van. — A párisi világkiállítás május 6-án délután hivatalosan megnyittatik. — A bécsi lóvonati kocsisok strajkja vérengzéssé fajult. — Boulanger Angliába utazott. — Milán exkirálynak kolo.-torba vonulásáról írnak a~Tupek. — A pápa húsvéti arany rózsáját Rudolf^ trónörökös özvegyének küldötte meg/— Serajevóban földrengést észleltek.
<--
— Tuboly Yictor költeményei megjelentek. A díszes kiállítású könyv Fischel Fülöp könyvnyomdájában készült egészen uj betűkkel, vastag velin papíron; elmondhatjuk, hogy hasonló diszkiállítású könyv eddig még Nagy-Kanizsán nem jelent meg. A vaskos kötet 322 oldalra terjed, 114 költeményt,foglal magában, szerzőnek kitűnően ^sikerült arczképe díszíti. A szépszámú előfizetők névsora is közölve van. Bolti ára fűzve 2 frt, diszkötésben 3 frt Az előfizetők s megrendelők részére a szétküldés, helyben pedig a kézbesítés folyamatba vétetett Fischl Fülöp könyvkereskedése áftal, hol az ujabb megrendelések is eszközölhetők. Tisztelt muukatár-sunk költeményeit közönségünk igen jól ismeri, s igy felmentve érezzük magunkat azoknak kritikai ismertetése iránt; a költőnek csak gratulálni tudunk s óhajtjuk, hogy mielőbb második kiadást érjen.
— Fáy Andris összes müveit sajtó alá rendezi rokona özv. Fáy. Gusztávné. Füzetenkint jelenik meg s ára Megrendelhető a „Havi füzetek" kiadó hivatalában Bpest. Dnnáti-utcza 3. sz. A magyar irodalom és közélet egyik legnemesebb alakjának müvei ajánlásra\\iem szorulnak.
— Az „Olvasó KÖr* szépirodalmi regényfolyóiratban megjelent „Uj párisi titkok" cz. társadalmi r^géuy 5-dik füzete. Rendkívüli folyamában pedig megjelent a .Remete Király" (U. Lajos bajor király) történeti regénynek 20 dik füzete. Ára 25 kr Szerkeszti e folyóiratot Fülöp Gy. Előfizetők kedvezményben részesülnek.
— Méhner Vilmos-kiadásában megjelent „Garay János összes. munkái"-nak 33. 34 és 35-dik pótfüzete. Ara egy-egy füzetnek 35 kr. a pótfüzeté 18 kr. Disz-táblák mind az 5 kötethez píros, kék vagy barna színben 90 krjával a kiadónál, vagy bármelyik hazai könyvkereskedőnél meg-, rendelhető. Most már Garay koszorús költőnknek összes müvei teljesen megjelenvén, együtresen is kapható. Uayancsak Méhner urnái megjelent „Vas Gereben" Összes munkáiból a/. 59 60 és 61-dik fűzet, Gyulay László rajzaival. Ara egy-egy füzetuek 25 kr. Mindkét remek kiadványt
sitetfc E füzeteket Zípser és König fővárosi zenemükereskedése adja ki s előfizetést Tiirdet zongorára alkalmazót tan ti frital, vegyes karra, orgona vagy harmónium kiséretteMO fit.
Y©§?<§§.*)
— Az emésztés czélja mindazon étkek földolgozása, aelyek a test táplálé-káj, képezik. Ha azonban működésében valamely körülmény által akadiilyoztatik-. ugy émelygés áll elő hasfájás, koliku s dugulással együtt. Mindezen bajokat megakadályozni hivatva van az évek óta kitűnő hatásúnak bizonyult dr. RosaÉler-balzsama B. Fragner gyógytárábÓI Práüa 20ö. Ili. és minden nagyobb gyógytárból.
Borzasztó felfedezés tétetejtt
a egutóbbiévekbör., liogy t i. a haláleset leg. nagyobb százalékát vesébetegségek okozzák Ennélfogva igen fortos feladat ezeD szervr-kiváló figyelme: fordítani « ennek roúkíidesét és betegségeit nagyobb mértékben tauuJ/ná. nyosni, hogy így a halálozási esetek\' fo!jIon keveredjenek. Fáj dalom, az emberek igen kevés figyelmet fordítanak arra, hogy ezen szerv egészségen állapotban legyen.
Az aizkórbetegségek, hírneves p.t ügykezelője Dr. C. Th. Thompson Londonban az el- 1 hálözások nyo.uán kimutatta, hogy az aszkó-rosoknak 52 százaléka, akik Bromptonbau a kórházban haltak el, vesebetegségben szenvedett éi kétségtele lül az aszkör betegség tulajdonképem oka ez volt. Éppen ugy bebizonyíttatott, hogy a szívbetegségek l-gnagyobb része a vesék beteges állapotán uyugacik. Ezerén és ezerén halnak el naponként és az ok minden létező betegségnek tulajdoníttatik) holott a ttilajdoaképeui ok a vese betegség. A veséknek van a legfontosabb szerepük : a testből a mérges anyagokat eltávolítani- és igazán megmondva, a test méreg anyagának elválasztó szervei. Ha ezen működés hiányos, akkor & test okvetlenül rósz, megmérgezett vérrel lesz elárasztva, amely kifutásában a test minden vészét érintvén, ezá.tal egy vagy tfibb szexr beteges állapotoa jut, ebbel következik, hogj egy szerv sincs oly könnyen és annyi betegségnek kitévs, mint a vesék. Ezen ténykörülmények minden embert meggyőzhetnek am>i, mily fontos, hogy a veséket egészséges álbv potban taitsuk és időről-időre egy szert has<-n&ljuuk. mely ezeket erősíti és egészséges állapotban megtartja.
Számos orvosi tekintélynek egybehangzó véleménye, hogyBa""\'\\Varuer-féle Sjfe-Cure a legbiztosabb ós egyedüli orvosszer, mely \'3 vesékre Czen jó^kony befolyást gyakorolja it a veséket, ha &Kok beteg állapotban tannak, sikeresen kigyógyítja. Egészséges vesék nagy nyereség, míg ez -n szerv beteges működése betegség és fájdulom.
A Warner-féle Safe-Cure minden ismert gyógyszertárban kapható. Főraktár Pozsonyban a Megváltóhoz czimxett gyógyszertárban.
— A gyógyszerekkel való visszaélés oly -általános elismert tény, mely az ember természetéből s életföntartási törekvéseiből könnyen kimagyarázható. Csak is az e téren való túlkapások ellen irányulnak jogosan az orvosok támadásai. Mindig meg kell különböztetni, hogy mely gyógyszerről vau szó. A már évek óta fölmerült szerek "közt bizonyára még megközelítőleg sem dicsekedhetik bármelyik oly sikerekkel- s ajánlatokkal, mint a Brandtliicb. gyógyszerész-féle svájezi labdacsok. Első rangú orvosi tekintélyek, magas állású személyek, gazdag és sze-
40 kr. Igény egyaránt kiállították azt a bizonyít-\' \'ványt hogy a valódi, Bandt Rech.-féle svájezi labdacsok kellemes, biztos, ártalmatlan és olcsó házi szer, a mely jogosan megérdemli a legjobb ajánlást. Egyes irigykedők által tehát ne engedjük magunkat visszatartatni attól, hogy kísérletet tegyünk velők. Brant Rich. gyógyszerész svájezi labdacsai dobozonkint 70 kr. Ka;.-hatók a gyógyszertárakban, mindig figyelembe veendő a „Rich." Brandt kereszuév.
— Biztos gyógyhatás. Mindazok, kik rossz emésztés vagy székrekedés következtében, felfúvódásban, szorulásban, főfájásban, étvágy hiányban vagy egyéb bajokban szenvednek, a valódi *wMoll-féle seidlitz porok" használa^íítal biztos gyógyulást érnek.el. Egy dölioz ára 90 kr. Szétküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógyszerész és cs. kir. udv. szállítótól Bécs íl Tuchlauben 9. A \\ idéki gyógyszertárakba^, határozottan Moll A. készit-ményétWz ö gyári jelvényével és aláírásával kérendő. 1
melegen ajánljuk. , 1 — Beleznay Antal nagy-váradí ének-és zenetanár „Népdalai" Iíl-ík fiV zetére nyitott aláírást 1 frt\'20 krajezár-jával. 10-eredeti dalt foglal magában. A jeles szerzeményeket méltán ajáuljuk a zenekedvelök figyelme- és pártfogásába.
— „Sárosy-Albuma-ra nyitott előfizetést, — illetve megrendelést Ná-ményi Lajos szerkesztő Aradon. Az „Arany Trombita" lánglelküköltője iránti hazafias lelkesedés létesité ez albumot, számosan irják küzdeményteljes életrajzát és költeményeinek méltatását Ára a költő arczképével s szülőházának fényképével ellátandó kiadványnak 1 frt mely Réthy Lipót és\'fia könyvnyomdájába kül-
dedő Aradra
— Kiss József ,Ünnepnapok" czjm alatt megjelent vallálos költeményeiből Major J. Gyula 24 dalt 12 füzetben zené
Hivatalosan jegy/,, piac/,1 árak Niigy-KauUs&ii-
Aprilis 24-én Buza 7 frt 20—7 frt. Rozs 5\'30 —"> frt. Árpa 7 05—6-50 kr. Zab 5 30—5*40 kr. Burgonya 1*60 kr. Tengeri 5 frt 20 kr.
Gabonaárak vidékünkön.
mm.
— Szigetvár: Buza G 60—65. Rozs 5*20. Árpa 550. Zab 5. Kukoricza 4-50.
— Muraszombat: Buza 7 — 6-80. Rozs 5 20 -30. Zab 5-30—50. Kukoricza 4\'70— 5 frt Köles 5*50—60. Hajdina 540—50 kr.
— Pécs: Buza 640-7. Kétszeres 5\'90—610. Rozs 5*40—6., Árpa
\' jK cxim alatt közlőitekért sem alaki-. Sem tart*.!miságaért felelősséget nem váll"\'"11 Bátorfi-
delte az uj védtörvény alapján és pedig az I!<6S..\'lSG7 és 18ü6-ik évben született védkötelesekre nézve. Az lS69-ik évben szülöttek, kik a régi törvény szerint az idéu az első korosztályba kerültek volna, csak a jövő évben jönnek sorozás alá. Áz idei sorozás-alkalmával a rendelet értelmében azok, kik a mult évben a IlNdík korosztályban családi tekintetből ¦^ideiglenesen fel lettek mentve, tartoznak \' újból rekiamábti, miután teljes számban a lajstromban ujoól felvétetnek.
— A regále-kártalanltási telekkönyvi másolatok bélyegmentesek.C — "Az igazságügyminiszterium a pénzügyminisztériummal egyetértöleg arról értesítette á
. telekkönyvi hatósággal felruházott bíróságokat, hogy az italmérési kártalanítási eljáráshoz szükséges telekkönyvi másolatok bélyegmentesen adandók ki.
\' — Hirdetmény. Dr. Ballagi Lajos miniszteri fogalmazó és tinódi Varga Sándor számtanácsos a földmivelés-, ipar- és kereskedelemügyi magy.\' kir. minisztériumban, ezen minisztériumnak, mint harmadfokú iparhatóságnak az ipartörvény, valamint a vízjogi törvényre vonatkozólag hozott elvi jelentőségű határozatait összegyűjtötték s ezen gyűjtemény első folyamát: „EIví Határozatok Tára" czimej alatt közlésre bocsátották. Minthogy a legvégső fokban eljáró hatóságok elvi ki-, jelentések tartalmazó határozatok ni\'íg-\' ismerése az ipar és a kereskedés terén működökre tagadhatatlan fontossággal bír, ajánljuk ezen gyűjteményt érdekelt köre-; ink figyelmébe. A mű ifj. Nagel Ott j bizo-mányában Budapesten jelent meg s 1 fo-\' riutért kapható, hol a további évfolyamokra is előfizethetni. Sopron. 188\'j. ápr. 11-éo. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. A nagyméltóságú földmivelés-, ipar-, és kereskedelemügyi magy. kir. minisztérium f. é. április hó 13-áu lS9yö/IX.b szám alatt kelt leirata szerint megeogedte, hogy Zalamegye te- j rületéhez tartozó -Szt.-Békálla községben a f. é. márczius hó 27-én elmaradt országos vásár ez évben kivételesen május hó 1 -én tartassák meg Mire ezennel felhívjuk az érdekelt körök figyelmét Soprop, 1889. április hó 19-én. A kerületi keres- \\ kedelmi és iparkamara.
Kir efe..
— (iOOO-diL őrségi napját a nagykanizsai önk. tűzoltó egylet május 1-én ünnepli meg. Kora reggel a tűzoltói zenekar az utczákon zeneszóval vonul keresztül. Este i edig térzene lesz a tűzoltói laktanya előtt Az örséget Saller Lajos1
________ . . _^_______ I
HÜSZONNTOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
Április 27-61.
5\'70—6.Zab 5-20—50. Kukoricza 4 80—
.V20. \' :
— Székesfehérvár: liuza 7-20-30 Itozs5-r>0—60. ÁrpaGM)—GO. Zab .V50— HÓ. Kukorícza 4-70—80.
— K ü r m e n d : liuza 7\'10 —JO.1 Itozs 5-00—6 Árpa G-.\'iO—7. Zab 6 frt c; 20. \'
Ki nyert?
Húzás ápr
.Budapest : Lincz: Trieszt :
Prága : Lemberg : Szébeii:
20-a«;.
84 \' 81
2S 59 8 22
am apr 34 fn. ¦.i\'JsUl 04
Pagirs
Megkóstolta.
Úrnő:, Julcsa, vigye el ezl ahávét hiszen hideg-!
Julcsa: Dehogy hideg, nagysága, hisz \' megkóstoltam én ... .
L\'rnö: Micsoda ! ma^a az én kávémat megkóstolta? *
Julcsa: Nem, kérem, csak az ujjamat dugtam bele.
N é\'m használt semmit. Egy társaságban ugyancsak panaszkodnak a világ gonoszsága felett.
— Valóban csoda, — jegyzi meg egy koros hölgy, — hogy az isten ujabb özönvizet nem bocsájt a világra.
— Van jó dolga. — válaszoltak többen, mikor látja, hogy az első sem használt semmit.
Felelős szerkesztő és kiaíió: Ií A T 0 K F I LAJOS. Laptulajdonos :
kanizsai 1954. sz. tjkvben A f 396?. hrsz. a. Kiss József tulajdonául felvett 185 frtra, f 4806. hrsz. a. ugyanannak tulajdonául felvett 87 frtra, f 91 Íir*z. a. ugyanannak tulajdonául felvett !0(12*frtra, f 935G. hrsz. a ugyanannak tulajdonául felvett 127 frtra beoült ingatlannak a nagy-kanizsai 3899. sz. tjkvben A f 45S5. hrsz. a. felvett ingatlannak-ugyatia/.t illető 111 frtra becsült része és \\ nagykanizsai 82. sz. tjkvben A f 4559. hrsz. a. fellett ingatlannak ugyanazt metö 111 frtra becsült \'/a része 1889. évi május hó - :n: délelőtt IU órakor a nagy kanizsai kir. törvszék tlkkvi hatóságánál dr. Bentzik Ferencz felperesi.ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ára fennebb kitett becsár Árverezni kívánók tartoznak a becsár lt>°/0-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételárt három egyen lő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt. — a másodikat ugyanattól li hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjai Ól számítandó ..kamatokká! együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. tszék. mint telekkönyvi hatóságnál !889. évi jan. hó 2. napján. Gr. HUGONNAi 3618 1 — 1 kirendelt kir. tszéki biró.
alatt, — a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet után az árverés najijától .számítandó 6% kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni
Kelt N.-Kanizsán, a kir. tszék mint telekkönyvi hatóságnál 1SS9. évi jan. hó 12. napján. Gr. HUGONNAI
3614 1—1 kir. tszékbiró
wajditsjózsef
Schwarze, weise und farbige Seiden-Damaste von H. 1 40 bis fl. ~\'b po. Meter.-(1S Qual.)
Versendet rohen-- und stüsckweiso por-to- und Zollfrei des Fabrus-Depot G. Henneberg) ü. K. Hoflief) Zürich. Hn». -er umgehend Brife körten 10 kr. porto-
•)K rov.i »UU közlott.ké.t nem vállal
348 tkv. 188*9- \'
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék te-lekk. oszt részéről közhitre tétetik, hogy Reich Ede és dr. Tuboly Gyula mt. al-ügyé-znek mint kkoruKeicli Samn, Teréz, Háni és Száli ügygondnokának vhajtatónak Csereukó Imre vhajtást szenvedő hahóti lakos elleni 300 frt töke. 1886. évi nóv 1 l-töl járó S\'Vo kamatai, 15 frt 75 kr per. 9 frt 50 kr végrehajtlskérelmi, 9 frt 50 kr jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett kir. törvszék területéhez tartozó a hahóti 744. sz. tjkvben A f 120. hrsz. a. lelvett ingatlannak Csereukó Imrét illető 5G8 frtra becsült 7a része 1889. évi május hÓ 14.. napján d. e. 10 órakor Hahót község házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog. *V
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár; Árverezni kívánók tartoznak a becsár-10Vu-át készpénzben vagy óvadékképes papírba? a kiküldött kezéhez letenni.
Vevó kötelQ3 a vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hó alatt: a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjátófszámitandó 6°/o kamatokkal együtt sí árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. tvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1889. évi január hó 18- napján. Gr. HUGONNAI 3615 1—1. kirendelt kir. tvszéki biró.
Kikiáltási nr a fennebb kitett becsár..\\g, Árverezni kivánók tartoznak a becs-| ár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött ke/éhez leteuni-
Vevö köteles a vételért három egyelő részletben, még pedig: az elsőt az át verés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt. — minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6% kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Nagykanizsán, a kir. törvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1889. ó\\ január hó 2G. napfán. Gr. HUGONNAI
3617 i — I kirendelt kir. tvszéki biró.
zala-istvand
köreiében Zala folyón lévS Oilári
uradalomhoz tartozó 4 kerekű .> köre járó x részlten van-szerkezettrl ellátott VIZI-MALOM 1890 január I 10! kívánat szerint több évre Is
haszonbérbe kiadandó.
Bértcui szándékozók * qtaaxon-béri féltenetek iránt felvilágosítást nyerhetnek én Faerződést köthetnek SZIti\' DESZÖ urnái Oltárban. Zala-Szent- Iván.
CU
. :¦: *
il4. jk. 1889.
Árverési hirdetmény.
H I lf,D É TE SE K
12630—2414. szám. 88/1889\'
Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldött b. végrehajtó az 1831. évitLX. t cz. W2. j$-a értelmében ezennel közhírré te:>zi,\'hogy a nagy-kanizsai kir. járásbíró.--ág 12530— 12672/88. számú vvgzése álul dr. Tersánszky Gyula mint Weiss Samu meghatalmazotija és özvegy i Blumenschein Yilmosné javára Weits Mátváséineje nagykanizsai lakosok ellen 600* frt, 210 frt töke és ennek 1888. év1 május hó 18- napjától számítandó G%\' kamatai és eddig összesen 83 frt 20 kr! perköltség követelés erejéig elrendelt kielégítési végrehajtás alkalmával bíróilag le és felül foglalt és 302 frt 80 krra becsült szobabútorok, ágynemüek s egyebekből, álló ingóságok nyilvános árverés utján eladatnak.
ftely árverésnek a 12030 -2414 sz. 188S/89. kiküldést rendelő végzés folytán a helyszínén, vagyis Nagy-Kanizsán alperesek lakásán leendő eszközlésére 1S89. év április hó 2ü-ik napjának délelőtt 9 órája határidőül kítüzetik és ahhoz a venni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg: hog^az érintett ingóságok ezen árverésen, az 1 SS 1. évi LX. t cz. 107 Sa értelmében a legtöbbet Ígérőnek becsáron alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételára az 1881. évi LX. t. cl. 108. §-ban megállapított feltételek ?zerint lesz kifizetendő.
Kelt Nagy-Kanizsán, 1889. évi ápril hó 141 napján." FÁBIÁN
3619 I — 1. kir. bírósági végrehajtó.
\'i. tk. 18S9.
Árverési hirdetmény.
A . migy-kanizsai kir. törvényszék telekküiiyvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy Nagy Kanizsa város árvaszéke végrebifitatúnak Kiss József végrehajtást szenvtdöViiaiív kanizsai lakos elleni 200 frt töke. 1887. évi május hó 1-töl járó 7% kamatai és ennek 7% késedelmi kamatai. QgJ 296 frt I23/, kr töke, ennek 1887. evi május 1-től járó 7% kamatai és ennek \' U késedelmi kamatai, 9 frt 50 kr jelenlegi s mé« felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett kir törvényszék területéhez tartozó a nagy-,
204. tkv. 1889.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvszék telekvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy a délzalai takarékpénztár végrehajtatónak Tóth Miklós és neje Billege/Katalin végrehajtást szenvedő sormási lakos elleni 300 frt (öke, 1SSG. évi november hó 10 tói járó S°/„ kamatai és ennek 8%, késede\'nii kamatai. 16 frt 50 kr per, 9 frt 95 kr végrehajtáskérelmi .9 frt 50 kr jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett kir. törvényszék területéhez tartozó a sormási, 301- sz. tjkvben A l. 1—2. sorsz. a. Tóth Miklós tulajdonául felvett 446, frtra becsült a sormási 263. sz. Ijk^ben A. I. 1—3. 5. 7—9. 12. 15—20. 22—28. hrsz. a. felvett ingatlannak ugyanazt illető 674 frtra becsült Vs vésze, a sormási 263. sz. tjkvból a sormási 389. sz. tjkvbe A I. 549. 1062. 139G. 1496. hrszT"a_ átvitt ingatlannak Csepregi György. Csepregi János és Csepregi Istvánt illető 221 frtra • becsült \'/i része, ugyanazon tjkvből a sormási 382. sz. tjkvbe A f 1156. hrsz. a. átvitt ingatlannak ugyanazokat illető Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár. Árverezni kívánók tartoznak a becs-1 ár 10%-á\' készpénzben vagy óvadékké-j pes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles avételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat .ugyanattól 3 hónap alatt. — minden egyes részlet, után az árverés napjától számítandó \'G°/o kamatokkal együtt az árverési feltételekben megbatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy Kanizsán, a kirí tvszék. mint telekkönyvi hatóságnál 18S9. évi | jan. hó 26. napján Gr. ÍIUGONXAI í 3G13 1 — 1. kirendelt kir. ívszéki biró.
51G. tkv. 1889.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék telekkönyvi oszt. részéről közhírré tétetik, hogy a kir. kincstár vhajtatónak Deli János Sándor végrehajtást szenvedő eger-i racsai lakos elleni G frt 56 kr tőke, 1881. évi szeptember hó l-\'Öl járó (>% kamatai, 3 frt 70 kr vbajtáskérelmi, 5 frt !)5 kr jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fcntnevezett kir. törvszék területéhez tartozó a palko-nyai 194. sz. tkben A f 323. hrsz. a. Deli János Sándor tulajdonául felvett 462 frtra becsült váltságköteíes ingatlan 1889. | évi május -lik napjának d. e. 10 qrakor I\'alkonya község házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog. 43 frtra becsült \'/i része, az ugyanazon tjkvböl a sormási 395. sz. tjkvbe A t 21&7. hrsz. a. Iftvítt ingatlannak Gaál ; Györ&yöt illető 49 frtra becsült 7a része \' IS:-\'! éri május hő 9-lfc napján d. e. !10^órakor Sormás község házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog. I Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár. I Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap
A nagy-kanizsai kir. törvszék telekkönyvi osztálya részéről közhirré tétetik, hogy a kir. kincstár végrehajtatónak Csöndör Juli férj. Bagarus Ferenczné vhajtást szenvedő bakónaki lakos elleni \'231 frt 12 kr töke. 10 frt \'31 kr vhajtáskérelmi, G frt 85 kr árveréskérelmi, 4 frt 30 kr jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti vhajtási ügyében a fentnevezett kir. törvszék területéhez tartozó a bakónak! 477. sz. tkvben A f 18S6./b. 19. hrsz. a. Csöndör Juli férj. Bargarus Ferenczné tulajdonául felvett váltságköteles 547 frtra becsült ÍDgatlan 1889. évi május hó 18. napján d. e. 10 órakor Bakónak község házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog. — Az árverés az előzőleg végrehajtási zálogot nyert s csat-lakozottnak ^kimondott Balogh István bakónaki lakos 48 frt 39 kr töke, ennek 1879. február 19-tól járó 70,-,, kamatai, 21 frt 35 kr perbeli, 9 frt 55 kr végre-hajtáskéreimi költsége behajtása czéljá-ból is meg fog tartatni^
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becsár l<j°/0-Át készpé«ben. vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni. Vevő köteles a vételári három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — c másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, á harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6"/o kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. tvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1SS9. évi jan. hó 26. napján. Gr. HUGONNAI. 3616 1 — 1. - kirendelt kir. tszéki biró.
515. tkv. 1889.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvszék telekkönyvi osztálya részéről közhitre tétetik, hogy Zalamegye összesített árvatára végrehajtatónak Pető Bódi .és l\'etö János végrehajtást szenvedő orosztonyi lakosok elleni 40 töke, 188G. évi január hó l-töl járó 7% kamatai, \\ frt 20 kr per, 4 frt 56 kr végrehajtáskérelmi, 7 frt 95 kr jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett kir. törvszék területéhez tartozó az orosztonyi 4G1. sz. tjkvben A f 195./b. l.hrsz a. felvett ingatlannak Pető Bódi és Pető Jánost illető 310 frtra becsült váltságköteles 3/3 része 1889. évi május hó 20. napján d. e. 10 órakor Orosztony község házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
1000 drb elegáns és divatos •
tavaszi férfi szövet iia(Irá«;,
melyet egy híres bécsi gyárost ói"
féláron megvettünk s eladjuk ugy egyes, valamint pártié számra is.
Minden darab finom szövetből angol-bécsi mintára szabva. Ezen kitünö férfi szövet nadrág ára 9 frt 30 kr,
mely ár alig felel meg"a munkadíjnak. Hogy ki se kételkedjék azon. miszerint ez erős, tartós, raeleg él egész uj nadrág finom szövetből van. tehát,-melyek nem tetszenek szívesen visszavesszük.
Miután ezerK nadrágok igen nagy kelendőségnek örvendenek, béretik a megrendelést idejekorán eszközölni. Vidéki megrendeléseknél kéretik a hosszúságot és a Iiasbóséget megírni, szétküldés vagy a péczbeküldóse, vagj\\ utánvét mellett.
GÜNSBERGER ZSIGMOND
3G09 1 — 6 kiviteli üzlet, Bécs, II Tuepesienyasse 1. »
A Pibersteini szénbánya
főképylselőaéaEy Badecky-nt 12 szám GRAZ
Ajánlja általánosan elösmert kitűnő minőségű darabos szenét, gyárak, háztartásra stb, Esetleges ajánlatok kéretnek
PESSERL FERENCZ Graz
2606.1—2 crim alalt. \'
ml iiniiti^mi elisi.
, vérnek tísz-^ae*itéséTe a . kedvelt
Gyors és biztos sesitséí sromarbajojt
At egészség fen tártáéira, az életnedvek 3 ennek folytan i ittasára éa titzta állapotban va 16 feutartására és a jii emésztés t legjobb s leghathatósabb szt-r a már is mindenütt ismeretes i
életbalzsam Ur. HOSA-tól.
Ezen életbalz»am a legjobb a leggyogybatásosb gyogyfQvekbSl a leggondosabban van készítve, s különösen minden emésztési bajok, gyomorgörcs, útvágybiáuy, savanyíts felbttftgés, vértólulés, aranyere* bajok stb. rtb. ellen teljesen bathatúsnak bizonyul. Ily kitünö batásai kfivjetkeztűben ezen öictbal-zsam egy bebizonyult, megbízható bárísicrúvé lett a népnek. Ára egy nagy üveggel i frt, kis üveggel 50 kr Elismerő iratok ezrei bárkinek betekintés végett rendelkezésre altnak. A ílváft I HajnUHtéadk elkerfltfse végett mindenkit d-\\J\\tlS) . cyelraeztetek, hogy az egyedül általam\' , eredeti utasitás nerint kéaíKert „Dr. EOSÁ-féle élet-bal-tKant" minden üvegocskéje kük botokba van csomagolva, melynek hosszoldalain ,l>r ROSÁ. él«tbaU*\'»roa a~ .fi-kete sasboz\' csimzett gy(JgTSzertártnj!. FKAONER U. i\'r:(ga 205—III." német, cseh,\'magyar és frant-zia nyelven olvasható, nzílts felein pe-lig az ide nyomott védjegy láthatd. Dr. rosa életbalzsama valódlan kapható csak a készítő Védjegy J?" h. g n ej r b. főraktárában, gyógyszertár .a fekete sashoz- Pvagában 205—111., és BUDA-. pesten Török József ur gyógyszerésznél, Király-utcia 12 nz Bn^dai KmII ur gyogyizertárában a Vároaná(-téred.
Az osztrák-magyar monarchia minden nagyobb gyógyszertárában van raktár ezen élelbalzsamból.
Ugyanott kapható: » ,
.prágai általános házi-kenőcs\',
tübb ezer hálanyilatkozattal cliümert biztos gyógyszer mindenféle gyitladáaok. sebek és genyedéstk ellen. Ezen kenűes biztos eredmény nyel hxsznúlbató a hói emlő gyuUdásiuál, a icjj te&pedésént\'l s az emlő megkeniényédesénél azílK-skur, kelevénynél, v.\'rdAganaUknál, genyea fakadékokzuU, i pokolvarnál, k\'ürömgyüknél, az ogynevezett kürömféregnéí, elkeményedéneknél, ful|iuiTadásokuáI, nii-rígydaganatoknál, zsihJaganatoknál, érzéketlen tagoknál stb. Minden gytila-dáat, daganatot, elkeményeJést, felpotfadást a legniridebb idú alatt eltávolít; s a hol már genyed^s mutatkozik, -ott a daganatot a legrBvidebb idő \'"alatt faj<lalom nélkül feleziTJa, kíériti és kigyógyítja. ! - 356\')
W/kJ- Kapható 25 és 35 krajozáros szelén ezekben. -&n
óvási Miután a prágai általános házikénöcaOt/sok-,azor uiánuzxák. mindenkit figyelmeztetek, bney ar. I eredeti utasítás szerint csak nálam lesz készítve, s I csak akkor valódi, ha & bárga érezszelencze. melyi
töltetik, vörös használati utasításokba (melyek §gí nyelven nyomvák) és kék liartonba, melyen az. i lyomott védjegy látható — burkolva van. Hallási bálzsaat a legniaonyolubb^imtáiao próbatét által 1" ii!___. __« ki ff víW vitás ára
nak eli-amert szer an eh é«h al lát. ktgyógyitására tehetség .viíszaoyeréaóre. Egy üveg ara i frt
az égésin
¦iztosabb-
tt 1:..:\'l:ÍSÍ
?2
HÚSZONNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
APRÍLlS A7-ÉH.
Idény I áprilistől október vécéig. %
K R A JP I X A-T Ő P L I T Z. Horvátország. Ztgóriat vasúti állomástól .Zabok Krapina TttpliU" egy ítrai vUvoJaág. Jonftw 1 ig és szeptember 1-tÖl lakáaámabály. 25"J0 kai leszállva Hatalmas 30—35 R° hévvizek. Kitünö cv.\'^\'vh.uás. gurcs,\' mereviüé*, rh-umatikiis bajok, bór- éi s-hbetegségeknél Kronicua M"r-bús J\'iiiibitt.í stb Nagy iiaíinok. Külön- és KádfürJÓk, izzasxtÓJcamrak. Massage, villanyon gyóivm.Sd Legújabb berendezés. o!rsó árak. FOr4Sorv©s": Dr W« inger) JAaa- f ; 3612 1—3
3538
ASOULAC-I APÁTSÁG ( Fr^anczia-Oraxág) Dom MAÜl\'ELON\'NE, prior Főtisztelendő Benedek rendi atyát
FOGVIZE, FOGPORA és FOGPASTÁJA
2 ARANY éREM ; Brússel 1880, London 1S84 A loGrmafr&s&>b adltittte\'tések
Foltaláltatott | igi
« A főtisztelendő benedekrendi atyák fogvi-zenek használata, naponkint néhány cseppet viy.be véve, megakadályozza és. gyógyítja a fugák odvasságát melyeknek . fehérséget és .¦¦zilArdsúgot kú\'lcsönúz, a mennyiben a íbghust erősíti s teljesen egészségessé változtatja. « Szolgálatot teszünk tehát olvasóinknak, "ket ezeü.régi es practieus készinnénvek\' - -- -Ivek a \'
¦e figyelmeztetjük, melyek a legjobb gyógy ¦zert és a fogfájás ellem egyedüli óvsze ¦a bú mtjileeiuisti 1187 Veié rurynftk
kép.
1Jí/ou^ a.
triizr.il. tsaattertirban it f/úíjfű kerttitdiitieri,
Barna darabos szén
vagon számra 10,000 kla-ram »4 frt.
Vasúton ajánl Grázboi
Pesserl Ferencz
3600 \'-—2 i; rí:.
o o o
8
o o o
S) o
Z3 O
o o ? o o
18SS
CF3 É-\'Cg-i
O O ?
o o
Q
o o o o o o
o
MOLL SEIDLITZ PÖR
Ta
vaszi
o
e
Nyári gyógyítás
Őszi gyógyítás
Téli. gyógyítás
Csat attor rali
ha minden doboson a gyarjetraegy »** ¦ és HOLLA sokszorost14 czSír látható. Gyors gyógyhatás makacs gyomor- és altestbaiok, eyomoreorrs, oyaiít, gyomorégés si\'ékreked^sekné! májha-jök vértolulás arenyér és a lcgkülÖDfélébb_ nöt betegségeknél. Egy eredeti dob-.z használati utasítással l frt. Raktáriak az ország minden nevezetesebb gyógyszertáraiban MOLL A gyógyszerész cs. kir. udvari izállitó, Becs Stadt Tochltoben 9.
Szétküldés naponta utánvét mellett. 2 doboznál kevesebb nem kOldetik Elismerés MOLL A. úrhoz Bécsben.
Olő foglalkozásomnál fogva az ön Moll féle SenlHts porai igen jó hatást gyakorolnak- ismerem ezt egyszer s mindenkorra s szívélyes .Isten ötesse meg\'-ei mondok érte ezek a gyomrot jÓvá és főt könnyűvé teasik. Tisttelettel Stelnko P. J. lelkész Hoonetscblagban
Legjobn bedörzsölő szer
fcCszvény, esas
es minden meghülési betegségek ellen.
Csak akhor valódi ha, minden üveg MOLL A. védjegyét és aláiriiit BedCresBléaOI sikeres használat köszvény, cs»z, mindennemű testfijdalma.. . bénoiáaiial; bnrogatáa alakjában minden sérelem és sebnél, daganatok gyulladásoknál. Belsőleg vízzel vegyítve hirtelen, ronullét, hányás, kólika és hasmenésnél. Egy üveg ára basználiti^ssitással 90 kr. t é.
MOLL-FELE FRANGIA BORSZESZ ÉS SÓ
Bak
uk
ítea gyógyszertár é. anyag kereíkedés.ib id MOLL A. gyooyíierész 01. kir. odywl Izálllt. Bécí, Sladt, TuotaUnlitsn 9.
Szétklildé. naponta otinvételhl Két Qvcgoíl ke.ej.bb non, küld.tik. K, " unnf™."4* M01-L A- J«gí>"ré« urho* Béo. Küldjön oekLlS "*i h°*""" <• ,6J" ««k«.u ¦»«J««aru.n működik
nagamnil SP \' " e»b«\'"e8 »puíiíre k^let.t 6h.jtok tartani
MM o, M\'y ti.it.letlel
3iW 23-45 H,rMfi Míéiz Micholupb,a
R»k,i„k S.ey-K.ai„4r. Kcafeld Adolf é, FWtboMr «i«f, ur.koil
Van szerencsém becses tudomására hozni, hogj üzletem fégfel-oszlatása védett hatóságilag engedléyezett
VÉG ELADÁST
tartok és ennélfogva Üzletemben miiiiK-nneinü -
férfi én flyermeköitönyb\'k, férfiruha szövetek, férfi-ingek.
gallérok, kézelők, nyakkendő!:, esíi-, és porköpenyek, .esernjok sll>.
wm~ rsndtívdl leszállított árain kaplatol;. *VfJ
A bolti állványok s üzleti felszerélések szintén eladók.
Tisztelettel
3iilo 2—3 ^Wolsmttyer O.
férfiruha üzlet a „Korona" i\'itellenében\'
REISSENZAHN A.
práa-n-Iiuhnat
^g-azdasági gfépg:yára BUDAPEST,
vAczl-Körut BO. azam.
keres e .szákmában jártas, megbízható ügynököket
2-"\' előnyös Jutalék feltételek mellett M0"
I
............. - o
o
o o o o o o o o o
Q
o o o o o o o
oooaotxxxaao gooorxxxuoog
s ...ESfiSZEf
?ooaaco
D
g°| ViláíGsoúáia ö s.
ataoocoooaaoocjöoa
g CSAK 7 FRT. 60 KR
Boi
Feltűnést tel..
gOQOOCX]
egy teljes tavaszi lé r O-c 11 ö ay
L,rS»,S "f "z &aT & e1esw- >««fi»omabb belga Chewrot-bol, egyszerű és szép, Bécsi minta, elegáns és tartós nWnka.
Az „ Union szövettarsasüg" bokasa miatt
800 cslio, 5l,5Dy 4Ii attUMé«n Utm A legnagyobb ugy mint a legkisebb ára csak 7 forint 60 kr.
.i^,\'"?L\'ÍS íiSiuT- \'^-^ mérték°\'\'.h0íy
A «étkilldési rcktár
i készpénz varr y ntánvét mellett
GÜNSBERGER ZSIGMOND Bécs. II TheroOengassé M I. kivitsü üzlet.
9??OOOOOOOOOOOOOOOGOOOOOOOO<
oooooooooocooo
\'. ! í kinek !!
Biztosítási tstTÉmre van szUseee
kölcsön bíttositása, családjának ellátása\' vagy a kapott hozományért való hitbér ctéljiból, egyszersmind eladósodott ház- és földbirtokosnak vagyoni viszonyaik rendezésére, továbbá oly t c. egyéneknek, kik folyó tökéket nem képetek hagyományozni, végül házasságon kívüli vagy másodig házasságból szirmaió gyermekeknek cgyenjogositására tokeelhelyezésül, ha a t. c. biztosítani saándékoaó 60 életévét tol is ha1 adta (¦ ¦¦ éveskoiáíg),esetleg mihamarabb bármely öszegról biztositasi kötvényt kaphatóak becsületes ti tisztességes módon itt vagy a vidéken. A legszigorúbb titoktartás minden esetben biitosittatik. — Erre nesve felvilágosítással szolgál dijtalanu! naponta 2—5 óráig KLEIN" biztosítási főfelügyelő.
Bécs, I., KohlmessergassA 7. sz. 4. 3607 emelet.
OOOCOOOOOOOOOG
Egy uj orvosság székrekedés ellen.
mely a legjelesebb orvosok s tanárok, úgymint tlr> Senator tanár Berlin, dr. Thomjjaor. Priris és tlr. Massim tanár Basel, mint a lepjobbat ily baj ellen ajánlják a coscara sagradat; ez képezi föal-katré.szét az uj javított, Bramlt A. léle bweiezí labdacsoknak Sl Gallen (Sweic/,) mely minden nagyobb gyógytárban dobozokban 40 kr és 70 krért használati utasítássá] együtt kaphatók. — Elővigyázattal kell lenni a más üy nemű hamisítványokkal szemben s csak is olyat használni, melyen határozottan rajt áll Urand A., minden egyéb értéktelen hamisítvány. Ezen oj javított Sweiczi labdacsok minden nagyobb gyógytárbau kaphatók. — Kívánatra ,t főraktár js szívesen küld F. Krizán, Kiemsier (Csehország.) bérmentve minden megrendelőnek. A megrendeléshez kéretik az összeget mellékelni, esetleg levéljegyekben.
3564 3 - 4U
»
Baaäsaal
Kitűnő szolgálatot tesz az emésztési zavaroknál.

< n tu
ea^
3 55"
< OQ PT es -
S s= <3 p
< 5T er
C3"
CD CfQ
o\'
CT CT
SO (/> N
Q5
¦Hezs|a ia§ >ü-q881 ZV
Wajdit« József kSnyTnjomdijiból N«gy-Kinii8án.


Insert failed. Could not insert session data.