Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.23 MB
2009-12-04 15:09:05
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
1044
7271
Rövid leírás | Teljes leírás (300.55 KB)

Zalai Közlöny 1891 014-017. szám április

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
30. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XAGY^KANIZSA, 1891. április 4-én.
14. szám.
Harminczadik évfolyam-
EÍöSii6*»*i úr:
eRÉKi érre 3 . . & írt1— kr. fél 6*n . . . . S frt 50 kr. negyed övre ... i frt ÍB kr. Egyes szám 10 kr.
Hirdetések 8 UmhíHoii petitiorbari 7, mifuxiszor í, » miná»n további sorért 5 kr.
H V 71 .TTT!Tc m p*lít soronként 10 krórt tetetnék fel. Biaclíri ilIeJekmittJen egyei hiráetéiért 30 kr. fizetendő.
ZALAI lOZLOir
A nagy-kanizsai >Kereskedelmi- Jparbank*., a *n.-kanizsai, önkéntes tűzoltó-egylet* ^egyesület*, a »nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, *a nagy-kanizsai izr. jótékony-nőegylet*, a >szegéhyek tápinféfcete*. a nagy-kanizsai katonai >hadastyán egylet* és
> nagykanizsai kisdednevelő-
A táp siellemi é» an»»gi reüxít illető minden közlemény Bátorfi Lajos Jtzerk«.<ttő-kiad» nevére qximrett-n Nagy-Kanizsára.
Itérmentve i&téseúdök.
Kéziratok vissza, hmm küldetnek. T
a ^soproni, kereskedelmi iparkamara* nagy-kanizsai külvál-tsztmányának hivatalos lapja
IfETEKKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYEST ART ALMIT HETILAP.
A Muraközi Kérdés.
E ezim alatt 1872. és 1873-ban élénk mozgalmat indított meg a >ZaIai Közlöny*, sőt egész füzetet adott ki. mely a képviselőház tagjai Közt kiosztatolt. a főpapoknak megküldetett. Az időbeli kormányelnökünk Szlávy József elismerő levéllel tisztelte meg lapunk szerkesztőjét. vMost a vármegye vette kezébe áz ügyet, bizonyára a hivatalos mód sikert is fog aralni. Adja Isten, szivünkből óhajtjuk. Ez , érdemben Zalavármegyének tekintélyes küldöttsége tisztelgett máiT.z.. 23-án déli 12 órakor Csáky Albin gr. közoktatásügyi miniszternél, Svastiis Benó főispán vezetése mellét L/— A küldöttség tagjai voUak^ €sertán Károly alispán,-Dr. Dunszt Ferencz apát, Királyi Pál; Eitn-T Sáqdor, Heflehndy Béla)—Fackh Károly országgyűlési képviselők, - Gadó Mátyás légrádi lelkész, Kis Pál aísólendvai esperes, Peczek György lelkész. Plihál Ferencz, Farkas József, Dr. Czinder István, Hajós Mihály. — A küldöttséget vezető főispán átadván a megye rendkívüli közgyűlésében elfogadott feliratot, a rmn:szlerhez — a •Magyar Értesítő* szerint — a következő beszédei intézte:
^Nagyméltóságú Miniszter Ur ! Kegyelmes Urunk! Zalavármegye törvényhatóságának küldötteiként vagyunk szerencsések Nagyméltóságodnak kegyes szine elől! megjelenni, azzal a megbízatással, hogy vármegyénk. Muraköz részének egyházi kérdésében törvényhatósági közgyűlésünknek feliratát átnyújtva, egyszersmind tolmácsai Jegyünk annak a kérelemnek, a melynek ügye: a hazának ügye és a melynek megoldása nagy nemzeti érdeknek elodázhallan követelménye.
Muraköz ugyanis $0,000-nyi hazafias lakosságával egyházilag a zágrábi érsekség fennhatósága alá tartozik; de mert e kapcsolat merőben ellentétes nemzeti érdekeinkkel, vármegyénk közönsége kötelességéhez képest nem mutasztá el az 1870-es évek elejéig ismételten szavát emelni és Muraköznek a hazai egyházhoz való csatolását kérelmezni. E kérelme legfelsőbb érvéhyt nyert az által, hogy apostoli királyunk ő Felsége 1875. évi r>ovember hó 24-én kelt legfelsőbb elhatározásával. Muraköznek a zágrábi érseki megyéből kikebelezését és a szombathelyi püspöki megyébe leendő bekeb-lezését- elvben jóváhagyva, ennek egyházi kanonizálása és az átke-belezés alkalmából szükséges intézkedések megállapítása végett á tárgyalások megtartását elrendelni méltóztatott.
E legfelső kegyúri elhatározásnak foganatosítása képezi, kegyelmes ur, alázatos esedezésünknek lárgyáL Ismeretesek előttünk a nehézségek, melyeket a megnlditott tárgyalások—alkalmával a, -czélba vett megoldás elé támasztottak, és ha azok az akkori viszonyok közt okul szolgálhattak is a tárgyalások félbeszakítására, ugy hiszszük, hogy a közelmúlt időben ez akadályok ¦részben elhárultak, részben elhá-rithatókká vállak ; de nekünk hazafiúi kötelességünk parancsolja, hogy azokat annyival is inkább elháritandóknak és »z elvben eldöntött kérdés me-goldását elodáz-hatlahnak jelenjük Isagyméltó-sáaod elölt. meri a tapasztalat éríelé meg azt az elutasUhatlan meggyőződésünké\', hogy Muraközben a tényleg létező egyházi kapcsolat alalt a magyar hazafiság légiidvösebb törekvései, az érdekeinkkel ellenkező idegen befolyás
! által ellensu\'yozva^a. kívánt újkert ! nem eredményeznek s így nemzeti érdekeink .fejlesztésének és eulluralis feladataink megoldásának nagy és nehéz munkája, "melyet\' annyi áldozattal és lelkiismeret-teljes odaadáiaal teljesitenünk\'kell, : meddő maraufmiböl a jövő ve-, szélyeztetése önként következik. ; Az ügy, nagy fontosságát álérzo ! e meggyőződés inditá vármegyénk , közönségéi annak elhatározására, | hogy általunk mély tiszteletlel lol-: mácsolt kérelmével Nagyméltó-i Ságodhoz járuljon, és midőn ez érdemben feliratai átnyújtani szerencsénk van. engedje meg Nagyméltóságod, htf^yi megyénk osztatlan közérzetével táplált biza1-I inunknak és abbeli reményünknek í adhassunk kifejezést, hogy Nagyméltóságodnak hazánk érdekei felett őrködő bölcsesége és erélye á kérdésnek megoJjlását eszközölni ! és azzal Muraköznek a hazához " való lörvényes és teljes tartozását egyházilag is megvalósítani fogja, mihez szivünk mélyéből kiváiiju\\, i az utókort is hálára kötelező sikernekáldását.* (Lelkesült éljenzés.)
Csáky Albin gr. közoktatásügyi miniszter a küldöttségei kitüntető nyájassággal fogadta és a főispán beszédére hosszasabban válaszolt.
Elmondta, hogy átérzi az ügy fontosságát és kötelességének\'fogja ismerni az ügyet a legbehalób-ban tanulmányozni. Kijelenti, hogy a kérdést, melyei már ama tár gyalásokból is ismer, melyek*lőde alatt ez ügyben folytattak, a szerzett informácziók alapján és azoknak megíelelöleg egész buzgósággal és legjobb igyekezetével fogja -elbírálni és oda fog törekedni, hogy az ügy helyes, méltányos megoldást nyerjen. Megjegyzi azonban, \'Miogy ma még nem nyilat-kozhalik az iránt, vájjon a kivánt
; megoldásnak a zágrábi érseki szék \\ ürt;üftdr.üe Alatt eszközölhető lesz-e ¦ í Ez is egyik megállapítandó részét ; képezi az ügynek. De kijelenti továbbá, hogy minden tekintetben oda fog törekedni, hogy az érseki ; szék betöltése idejére, már az ügy i a megoldás slád.urnába kerüljön. ; Végül elismerését fejezi ki a mi-\\ niszter azérf, hogy a vármegye közönsége ez ügyet, melynek irás-i beli felterjesztését is szives kész-I seggel foga-dia volna, ily tekintélyes
¦ küldöttség által lette le kezébe, mi által alkalmat nyújtottak arra, hogy az ügy és kérelem iránt szóban teljes ké-zséggel megadja válaszát.
A miniszter e szavait a kül-
¦ dpttség lelkesült, ¦ hosszantaríó él-jenzéssel fogadta, mire a minisz-
: ter a főispán, által bemutaltatta magának a küldöttség tagjail és velők\' ügy e kérdésről, mint különösen Zalamegye közügyeiről hosz-szabb ideig beszélgetett
A küldöttség, mely megelége-; detten távozott a közoktatásügyi \\ minisztertől, d. a •L órakor uíiyan-hez ügyben a miniszterelnöknél tisztelgett.
A küldöttség vezetője a miniszterelnöknek is. átadta a megye föliralát beszéd kíséretében, melynek lényeges része ugyanaz volt, a mii a közoktatásügyi miniszterhez intézett beszéd tanalmaz.
Szapáry Gyula gr. miniszterelnök ép ugy, mint Csáky gr. közoktatásügyi miniszter, kitüntető szívességgel fogadta a küldöttséget s a főispán beszédére hosszasabban válaszolt. Kijelentene, hog>: ő is átérzi az ügy fontos voltát és a maga részéről is oda fog hatni, hogy a kérdés helyes és méltányos megoldást nyerjen. Nem zárkóz-I hátik el azonban annak kijelen-I lésétől, hogy az ügy ugy. közjogi,
I mint politikai szempontból is nagy i.fontossággal bír, és alapos meg-: fontolást igényel az, hogy azon : köteléknek, mely a zágrábi érseket \\ ép ezen terület által csatolja a ! haza egyházához, lazítása czél-i szerü-e ? ">Nem mondom*, folytatá j a miniszterelnök, >hogy ép ez a j szempont a döntő, de minden-I esetre komoly, beható megfontolást kíván. Legyenek azonban meggyőződve, hogy én a legteljesebb készséggel és a legbuzgóbb jóakaratommal fogom az\' ügyet minisztertársaimmal megfontolás tárgyává tenni és a lépéseket oda-irányozni, hogy az emiitett erdekekkel összeegyeztetöleg nyerjen az ügy óhajtott megoldást.* (Lelkesült éljenzés.).
A miniszterelnök ezután a küldöttség minden egyes tagját bemutaltatta magának s mindent kivel néhány szívélyes szót váltott, kérdezősködvén a muraközi lelkészektől és a bizottság tagjaitói az ottani viszonyok felől.
A >Pesti Hirlap* folyó évi 82-ik számában »A muraközi kérdés* czim alatt vezérczikkben foglalkozik^ a Muraköz visszacsatolásának ügyében megindult mozgalommal; kijelenti, hogy Zala-vármegye^ közönsége mindenesetre a hazafiak köszönetére lelte magát méltóvá az által, hogy a Muraköz visszacsatolásának kérdését újra fölszmre hozta s ez ügyben , küldöttségileg járult a miniszter elé. >Ürvendünk*, — úgymond, — »hogy azok az eszmék,-melyekel a dunántúli közművelődési egyesület irt lobogójára, hódítva terjednek. A horvátok jogos politikai, gazdasági és közművelődési érdekeit nem hántjuk. Megmagyarosítani közülök egyet se szándékozunk. De a saját véreinkhez, a muraközi magyarokhoz, jogunk
TÁRCZA.
Szélcsendben
Szélcsöndben erSs 2icatar közeleg. Készülnék ja népek~^t~»zÖr>i;/ii tusára. Lesz olyan\' idü, hogy a sztyjdk>j*tf\' lióz&íit elönti a vérpatai tirja.
Felhőtlen az ég; de vad északi Kzel, Bég hajija feíétik a sö\'él veszedelmet ;. Ki félti hazájt\'U, mind a ki él. Kardot köszörüljön a tűzhelye mellett.\'
Ma béke mosolyg és holnap tán ide jő, Adáz gyűlölettel az ellen e honba ; Könnyen lehet e haza a temető, Hol magyar és idegen rogy össze halomba.
Feldúlja csaták rohanó vihara,
A fészket, a csöndet, az álmot a révben;
Nem jut; koszorúsait oltárhoz ara,
S hőn fial magyar nő nem csókol ez érben.
A rész ha kitör, magyar! meg ne riadj, De ha kirohansz, jól nézd meg a eztgért: Csöpp vért idegen hasznára ne adj. Győzz tagy halj csak a nemzeti ezélért!
Megharsan a jelsző, — gyáva mereng ; Kihagyni nf féljen senki a révet í_ Vitfz magyarok! a jövő a mienk. Kezdjük diadallal az uj ezer évet!
lludnyánszky Gyula.
A Fertőig és — vissza.
— üti j-gyzet"k a nnlt yakitióban tett e^ik ;
kirándulásomra!. — 1
IrU : BÉKF.FI ELEK. ]
. r«$*) - \'!
II;
Másnap utunkat és pedig már kis- ! sö gyorsabb és kényelmesebb jínpűvön folytatva átutaztunk Kis-Czdlen. Az itt elterülő »Kemenesalj« siks\'ig vidék-nek Kis-Czell a szive, kö»p- s egy- ; szersmind gyupontja. E csinos kis vá- : ros mióta e magyar nyugati (most már álfamii rásHthúlozai központja lön. oly | élénk s oly gőzerővel bálád\' és emel- ] kedik, hogy e tekintetben hasonlítást tenni nem lehet. Társaséiele, tübb liiyatal-¦ nak székhelye lévén e város és szépén | virágzó művelődést, társas egyletekkel |
bírván, minden ilynemű kisváros min-T,táj:\'iul szolgálhat; továbbá, mint rnesz-aze vidékről feteresStt lii es buesüjáró ( hely is nevezetes Kis-Czell. A nem épen nagí, dtí csinos va»ul állomás res-(aorfttiöja szebb akár a -szoinbatlielyi, akár s győri, avagy kanizsai éíkezdéií-I nél s érdeme inter alia. hogy j*>. tiszta Ságh hegyit kaphatni itt, a mi a jó bortermő hegyek tövében fekvő vendéglőkről nem mindig mondható el. -j Azonban nem hallgat hatom el a1
feletti csodálkozásomat, és — tiabozás í nőikül kimondom — határozóit rossza-I lásomat. hogy megyei lapot nem tartanak iU: kérve ugyanis a pinczértöl, hogy | »adja ide a legújabb megyei lajwt. e ; választ kaptam : >Kéreni. nem járat-I juk. — »MÍért?Hisz ilyen helyrékéit!* \'
_ Sz\'ia! de ha nép lixet elö reá az
>ur*. ha tetszik, bécsi vaey i>esti újság, azzal szolgálhatok !* . . -Enazl hiszem, a megyei sajtónak a maga megyéjében ép ugy meg van a létjoga, és jogos .
igénye a támogatást illetőleg, mint bármi nagy politikai napi lapnak, és miként leleljen meg mind külalakjára, ugy belbecsére, tartálmára nézve az igényeknek akkor, ha még ityjíelyeken is ajtót mutatnak neki.
Meglátogattam Kis-Czell város metöjét is. hogy felkeressem V\'irtgbalmi Ferencz regényíró és IS-tS-íkf-díoJlvéd\' százados sírját. . Ahány helységen csak keresztül utaztam, lelkem minden-üti elborult, látva köztemetőink elhanyagolt állapotát; tárva nyitva az ut mindenfelől az elhunylak,sírjaihoz sa kesergők közé. kik bánalterhelt kebellel roskadnak Ic szeretteik siihahnain, vegyülnek érzéketlen szívnek is, kik szentségtelen kezeket emelnek, mindarra, a mit polgári tisztelel és hála, megszentesitelt. hírnevet akar itt örö-kiteni magának hitvány karczolásaival, neve bevésésével a lelketlen semmiség : e botrányos kihágásokat növeli, ha i\'a mint nem. egy helyen láttam) hogy a falu kanásza kissé elmélázván, ez nlatl sertései berontanak, feltúrnak mindent, mit a kegyelet oly melegen ápol a si-con. líizonyára azon hely, hol annyi megtört sziv, pihen, hol minden fű és virágszál nemes szivek hamvából nöl._ megérdemli-áz elök kiváló gonrljái. áldozatkészségét: hisz e hely a mi közös kikötőnk, hová az élet zajos, tengerének hullámaiból l^k-\'p.artra jutunk. Bocsánat e rövid kitérésért! de elkel-lélt mondanom, nem csítk minU szomorú uti-tapasztalatomat, hanem, hogy kitejezhessem. miszerint : annyival inkább megörveiiöezteteit itt a szép kőkerítés, a rendezett temető, a közepén lévő szép ká[K>lna. Szóval : .szép e sírkert., a tündérmesék büvös-b:*jos aranykcrije; a holdvilágos égnek ésfl-lagtábora megáll csodálni annak bájait,
angyalhirnök hozza meg annak tetszés szőattát: »K város népe szereti s kegyeli haloUait !¦
Virághalmi sirja azoníían síremlék nélküj van. Kz! nem értem! Két ízben egyszer a •Vasmegyéi Laj>ok<-han. máskor a "Vasmegyei Közlöny-— intéztem felhívást Kemenesalja intVlIigentiájáhüz. azon czélból. hogy körVbcu adakozást inditva meg -egy \' ilyetén közadakozásból készíttetett em-i lékküvet atlitson azon helyre, hol fufelj , maradványai porladoznak azon nemes szívű embernek, ki miként egykor Zrínyi egyik kezeben karddal, a másikban lanttal szolgált és használt; .hazájának. Virághalmi nem sokat irt, de a mit hirunk tőle. nyereség irodalmunknak. Az Ítészét az ö regényeit slyl. | tartalom és irány tekintetében. Jókai müveihez álliija közel. Kis-flzeltben élte
¦ le utolsó napjait. l*usztáha hangzott el szavam, nem akadt — ugy látszik.— az. a ki élére állt volna az ily mozgalomnak : ismerve Kemenesalja közönségét, nem kipzelhetek más okot.
Dömölk és Kemenes-Müiályfa köz-seget elhagyva, telértünk a »Kemeues\' dombra, c hossz;L<an elnyúló fensikot itt .(Iser\'.-nek nevezik. Kgész a kőszegi hegyekig t\'erjedo, másfelöl pedig éppen ^beláthatlan- rónas;igfit lát út az utazó, mely egészen kopár s csak birkalege-löül Jiasználtalik. t fstly-Asszonyfán — mely" csinos közs«\'g, sok tekintélyes-uri családnak szolgál lakhelyül — \' átuzva és Urai-l\'jrahmál átkelve a Rábán, csak-, hamar eljutottunk líé|K-ze-l-akra. ita-
¦ ráíságos fogadtatás, szives vendéglátás t jutott itt kellemes osztályrészül e köz-; ség egyik földes uránál. A háziasszonynak kedves elegáns s igazán lebilin-
: esető modora, a mesterkéletlen, kere-! setlen s nemesén egyszerű bánásmód,
miben itt részesültem; eszembe juttatta az e vidéki gentry-t, hol még találni igaz magyar asszonyokat, bárlia a mai modern nőnevelés mellett már kiveszőben az ily idakok. Iiéjwzc-Lak csinos község, majdnem kizárólag evangélikus lakossággal, kiknek itt papjuk, iskolájuk s szép templomuk v*n s igen értelmes pép: csinos urilakokban is bővelkedik e falu, melyek közül különösen félemlilésre méltó Vasmegye jelenlegi főispánjának - ki idevaló nagy-lrirtokos — Itaiió Kálmánnak gyönyörű kastélya. Hépezé-Lak talQ végén átkelvén a líépe-zéh. Sopron megyébe va-lánk s gyorsan áthaladva a termékeny Hábaköz- néhány faluján.- stáeztónkra, K^zterházáraj^rtünk. Mini\' alfélé zalamegyei emip?-; nem gj\'öztem eléggé bámulni az e vidéken messze elterülő rönaságot,\' különösen feltűnt a gyér lakosság! Alig látni itt olt egyfalú!. Pedig a föld mily termékeny ítl! Ej! — gondolám magamban — haZa-; lamegyéböl kiirt bennünk a fdloxera. még sem kell nekünk Amerikába vándorolnunk, hanem sorsot húzunk : fele eljön közülünk ide, itt még se lesznek sokan, az ott maradt fele pedig tán csak megél a lilloxera ette kopár hegyek található termékeny löldeben.
Elhagyva rövid félórai kapáló után Eszterházát, miután egy kis-varga be-[üvet^körül jártuk a szép és nagyszabású Eszterházy palotát, az Eszlerhá-zyak ezen ősi fészkét, melynek tetején azonban már nincs meg a. hires halastó — csakhamar Mosonymegye területére léptünk és a szépen épült s tiszta sváb falukon át l\'omogy. Válla, Szent-András, megérkeztünk a ezél-pontba : Boldogasszonyba.
HARMINCZADTK ÉVFOLYAM-
van. Nemcsak Zalamegye, —-egész nemzetünk azt követeli, hogy Muraköz mielőbb vis$zacsa-toltassék a magyar egyházhoz <
Polgári leányiskola N&gy-- Kanizsán
Az iskolaév vége felé meg-megújul a szülök (romija, hogy a népiskolából kikerülő leányaikkal mitévők legyenek. — A vizsga ugyan jól kikerült, megvan az a várva várt bizonyítvány: de a -~~féány még fiatal, férjhez még nem mehet, mert azok a kora har\'atíágok idejüket multák Társadalmunk ma - mar megköveteli., hogy az érett \'. physieum mellett legyen éretf ész és belátás is, mely nélkül egy háztartás, vezetése, . egy család felnevelése ^ehetetlen.
A családanya hivatás nem oly könnyű munka, nem oly értelmiséget nélkülöző loglajkozás. mint a minőnek rni (érjek hajlandók vagyunk azt hinni. De hol szerezhetik meg leányaink az élei hivatásukhoz szükséges <máiificaliót, liisz Nagy-Kanizsán lelsöbh leanytati-íníézet ¦nincs? Ali, :i kik minden alkalommal hangoztatjuk, hogy a megyének első. etilt urális tekintetben legelöreha-ladottabb városa vagyunk, mi a leánynevelés terén nem bíránk felmutatni annyi eredményt, mint a mennyit Sümeg és /.ala-Égerszeg mutatnak fel. Méltánytalanság volna e helyütt fel nem említeni azt, hogy a helybeli polgári fiti-iskola tanárai önerejükből fen-tartanak ugyan egy felsőbb tanfolyamot 1 leányok szamára es a mi abban teljesen ki nem elégíthető, az nem a vezetőket terheli, hanem az a szervezet tökéletlenségében Jeledzik. r
Mert a heti tanítás összesen csak tizenhat órát tesz, azután a tanfolyam\' esák* két évig terjed ki, még pedig a polgári iskola 3. és -4 ik évére, tehát épület alapzat nélkül.
De még ily alakban is ez a tanfolyam megtette a magáét, a menny"
ZALAI KÖU ÖNY
ÁPRILIS 4 -én.
számhoz felirattal megjelölve, legkésőbb 189L ápril 23-án deli r2róráig a nevezett üzlet vezetőség anyag beszerzési osztályához betcrjeszteiídök. Sopron, 1891. márczius hóban. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. A szegedi helyi érdekű faipar kiállítás bizottságának értesítése szerint, Szegeden, 1891. évi julius\'12-töl augusztus 23-ig egy vásárral összekötött fa- (bútor) ipari kiállítás fog tartatni, melyhez a bejelentésekét f- évi ápril 15-ig, a.- kiállítási iroda (Szegeden, ipartestületiház. jegyzői iroda) fogadja el. Kiállításra csupán szegedi iparosok készítményei ^fb-gadlatnak* el. de a kiálÜtási bízottság vidéki kiállítók bejelentéseit is elfogadhatja. — kr.i\'litrsra csupán saját ké szitményü tárgyak fogadtatnak el. Erről az érdéklettek értesíttetnek. Sopron, 1891. márczius hóban. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. A nagym. vallás- és közoktatásügyi ni. kir. minisztérium megengedte, hogy a in. kir. technológiai iparmúzeum magánosoknak, intézeteknek és hatóságoknak, az intézet működési körébe vágó. vagyis a cliemiai ipar, az elektrotechnika és fizika, a fa es fém ipar. a gépészet, és - épiiészet körébe .tartozó mtlszaki kérdésekben véleményt adhasson, szak-lanácscsal szolgáljon és e czélból az ipari gyakorlat körébe vágó kísérleteket isnégezzen. továbbá szabadalmi ügyekben felvilágosítást nyújtson. Midőn erre felhívjuk kamarakerületünk érdekelt köreinek figyelmét, egyúttal tudatjuk, hogy a szakvélemények és.szak-tanácsok adására és műszaki vizsgálatokra vonatkozó szabályzattal kívánatra "bárkinek Készségesen szolgálunk. Sopron; 1*91. márczius hóban A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. Freytag G. és tterndt tácsi térképk ido czég iVII. ScJK.ttenfeídgasse 6í) a cs. és kir közös külügyminiszter lir által a ?s. es. kir. osztrák-magyar konzuli hivatalok
veouri aló előadásokat meglialígathasson. Kz azonban csak egy csepp a tenger vizéhez jtépest Mert Nagy-Kanizsán a legutolsó népszámlálás szerint a nőném túlsúlyban van. tehát annak ép Ügy, mint a férfi nemnek alkalmat k<tl nyújtani a mivelödésie. -legalább ezén a [éren alkalmat kell nyújtani a nŐnefeJ aáLé*iaricipalásra Azután magas, tan- \\ dijakat, mint a minőket azemliietí tan---, folyamnál kell fizetni, á legtöbb nem fizethet, de a mi főleg az egész tanfolyamot iliuzoriussá teszi, ez azon körülmény, hogy jogérvényes bizonyai irányt kiállítani nem bir és így azon
"leányok, a kiknek\'ilyen bizonyítványra, szükségük van, kénytelenek Zala-Egerszegre vagy Kőszegre menni vizsgára.
-Már pedig olyan leány sok van városunkban is. a kik a kenyérkereset utalva, kénytelenek vagy priípárandiába járni, vagy más egyéb \'hivatalhoz fogni, a hol arra a polgári iskolai bizonyítványra nekik szükségük van.
Hogy városunkban még felsőbb le-ánv tanintézet nincs, annak okául i. kellő íináncziális támogatás hiányát hozzák fel. Igaz. hogy minden iskola-kérdés egyúttal pénzkérdés is! de az is igaz. hogy Nagy-Kanizsa város közönsége áldozatkész.
Nem rég alakult meg a dunántúli közművelődési egyesület és mennyi áldozatot hozott már Kanizsa közönsége, annak városi képviselősége és egyéb morális testülete! Hát ha saját .városunk közművelődéséről van szó, késnénk mi áldozatot hozni, inegengednök mi azt. hogy közöny, a részvétlenség a maradiság vádjával illethessenek ? *Mcg fogja mutatni Nagy-Kanizsa város törvényhatósága és közönsége, hogy ily kérdésekre tettel szokott felelni!
Tudnivalók.
. — Hirdetmény A m. kir. államvasutak budapesti Qzlélyezetősége a f.
évi május hó l-tül deczember hó végéig felmerülendő szükségletének fedezésére mintegy *10.< 00 m* darabolt kavics. 7000 m1 nagy és kisméretű ter-| ruéskö és 2000 m3 kőtörmelék lágya-\' /.áshoz, utfentartáshoz. partbizlositás-hH* és alapozáshoz) szállítását .nyilvános verseny utján óhajtván biztosítani, arra nézve ezennel nyilvános pályázatot hirdet .A darabolt kavics minőségére nézve az a termésköre nézve a (i. betűvel jelelt feltétfüzet-irányadó, mely az -üzletvezetőségnél megtekinthető vagy az igazgatóság nyomtatvány-tárában megszerezhető. Az anyagok az időnkint kiadandó megrendelések s az azokban kitüntetendő határidők alatt szállilandók és pedig bérmentve az üzletvezetöség vonalszakaszának bármely állomására. A többi pályázati s szállítási feltételek Tel vannak sorolva az ajánlati mintán. Ezen ajánlati min-vo\'A használandó ajánlati iv ?z .üzletvezetőség anyag beszerzési oszt: (I c) Budapest, külső kerepesi ut 2-ik házcsoport kapható, Az ajánlat 11494/189).
don megfelelt és 5 Irt bolti áron megszerezhető. Miután ezen mű a konzulátusainkkal érintkező körök tájékoztatására hasznos segédeszközt képez, az érdekelt -körök arra figyelmeztetnek. Sopron. 1891. márczius hóban A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. A bukaresti esés kír. osztrák-magyar konzuli hivatal értesítése szerint, a budapesti hitelezők egylete az üzleti világot egy körözvény utján figyelmezteti valami .láger Jakab E- Czég "alatt ott iétesitett kereskedelmi
íósitó és pénzbeszedö irodára, az ilíjuna melletti államok, u. m Bomá-,-. Bulgária és Szerbia Összes piaczai számára. A nevezett czég vezetője, ki a külföldi kereskedőnek szolgálatait felhasználja, egy már. több izben tönkrement kekked- ki iilít\'jiag a fenyítő törvénynyel is jött már kolíszióba, de mögötte iulajdotiképen a Bukarestben nem éppen jó hirü Goldenberg Herr man .1. ügynök áll, a ki a szintén nem jó hirü. jelenleg Kustsukban tartózkodó Prausz Lipótnak társa. Az érdekelt körök saját érdekőkben figyelmeztetnek ezen czég üzehneire. Sopron, 1891. márczius hóban. ^A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Megszűnő bélyegek , A rányomtatott bélyegekkel \'ellátott levélbo-ri\'.ékokat és postautalványaikat június végévei kivonják a forgalomból. De-ezemberig az ép példányok még becserélhetők a postahivataloknál.
— Felsőbb hatóság elvi jelentőségű határozata. A m. kir. Curia büntető osztálya 1891. évi 62. szám alatt teljes ülésben, következő döntvényt hozta: Azokban a községekben, a melyekben úrbéri italmérés gyakoroltatott, az azért megállapított kártalanítási összegre a tulajdonjog a volt úrbéreseket illeti. A megállapított kártalanítás összege azonban kölménye-zetl kötvényekben a jelenlegi politikai községnek adandó ki.
Híre k.
— Bekslcs Guáetáv felolvasása Nagy Kanizsán Városunk e jó barátjának körünkben! ídőzése amí\'y örvendetes, ép oly kedvesen eső is Megjelenése szinte ünnepszárnba megy, mert benne nemcsak e lelkes hazafit, láng-lelkti irót, de a szívélyes jóbarátot is tisztelni s üdvözölni van szerencsénk. Felolvasásán, melyet a \'Polgári Egylet* nagy termében tartott, distingvált szépszámú közönség jelent meg s ki-Icptekor zajos éljenzéssel üdvözölte. Az érdekfeszitö íele\'vasmány kiválólag a hölgyekről s hölgyekhez szól,, nemcsak mindent azok eszményies befolyásától vár, de még a \'Dunántúli közművelődési Egyesület felvirágzását is honleányi buzgalrroktól reméli A felolvasás különbe.1 eszmékben gazdag, virágos, olyan, .mint egy ügyes kertész által készített Csokor, melynek virágai s bim-
bói között egy-egy rózsa löviske rejtőzik. Két szép saját költeményét, mint kameliát is bemutatóit, és ezek egyikével fejezte be szűnni nem akaró tapsokkal s lelkesítő éljenzéssel kisért felolvasását, mely után méltó elégült-séggcl (ávozpzúU a közönség. A felolvasást követő banketten mintegy nyolcz-vanan vettek részt; a díszes társaságban városunk több elökeiö hölgyeit is volt szerencsénk láthatni, névleg: Cseresnyés S ndorneí leányaival, Gelsei Gutmann Vilmosnét, dr. Hentzik Ve-rencziid, Eperjessy Sándornét leányával, dr. Hauser Jánosnét.Plihál Ferencz-nét és Uelus Tcrka k. a , Varga La-josnét, Dezsényi Eleknet leányával. Vidor Samunét, Weiser .lózsefnét, L\'nger Ullmann Eleknél és Tuboly Gyulánét. Az első felköszöntCt Hertelendy Béla orsz. képviselő mondotta Heksies Gusztávra Beksics Nagy-Kanizsa város igazi Önzetlen hazaliságát méltatva, elleti ennek közönségét. Tuboly\'Victor rögtönzőn versben Heksics Gusztávra emelte poharát, mely így hangzik :
Sagy-Knnistának ran Ma egy "agy \'.-\'¦itdége, r*rm sziuejae* I^lk/sül is érte .\'
A rendé-/ jelszám : A kSzmüeeJStU* ; Lépttií rezérli Honfiúi érzés ....
A mag i
raT^Xw»vrt tolta***,* cioullit^val meghizal-t.--?L-i,~% hm \'ma«a<il>b ni- : van, ez™ meginzaülsnak kieiegi ó m<>->**^iS&JtSLSL«!lZ ¦ don mifelell is náia az emiilet ma
ti\'f clfetrlt nánt uh-a Gazdagon kiír! már, KSrid idő mtűrú .\'
Xrin szükség mondanom Ki t jdfs férfi, Xcuc kell magyaráznom ; Mindenki mtgiríi,
Köz»ücdöditünk fyt/ik Ap»itoia, Aronymouáat rolt ma áüzídje — ét szam-l fc
J)t — mellesleg mond a — 0 könnyen is faszéi; Ét bátran erezhet : Mellette tan a — Szélt !
Kirónom hoyy útja Ltgycn erlyaii hálás. Melyből a nemzetre\' fakadjon sok áldat.\'
íJí e!Ax\'l a legtöbh \'
Setnzeti ügyiitiknek, így let: tTXM rára .\'
Lf É» folytatta dt<*C*t Az Apot\'.ol utjat .\' A haza jarára
íljtn Bektict (iuszíác ! j,
\'Tuboly Vidor.
HofTmann Mór — Hertelendy képviselőt. Heksics Gusztáv a hölgyeket, Varga I-ajos — Haboehay polgármestert, dr. Szűcs Miklós — Heksics Gusztávot. Simon Gábor — dr. Szüts Miklóst köszöntötte fel. Keksies — Nagy-Kanizsa önállóságáért, Tuboly Victor — 1 libái Ferenczért, Varga Lajos — Cseresnyés családért, Simon Gábor — Gutmann családért, dr: Fried Ödön— Oszterhuber Lászlóért és Heksics Gusztáv a — kék szemekért emelt szót. A zenét Horváth Laczi kitűnően szervezett bandája szolgáltatta.\'A társaság a legjobb hangulatban éjíé.1 utánig maradt együtt.
— í) K. E. Nagy-Kanizsán a Dunántúli közművelődési helyi Egylet megalakult, a mennyiben Heksics Gusztáv ügybuzgalmas központi alelnök ur jelenlétében tartott népes értekezleten egvhangulag kimondatott a helyi egylet\' alakulása s Haboclray György ur elnöklete alatt egy nagyobb számú szervező bizottság választatott meg, feladatául hagyatván, hogy a D. K. E. alapszabályai nyomán helyi erdekekkel összeegyeztethető\' a\'apszabályokat dolgozzon ki, tagokai gyűjtsön, szóval a nemes ügy sikerét előmozdító intéz-kedésejiLt tegyen meg. azt terjessze nfajdjan az alakuló nagygyűlés elé. A népes értekezlet lefolyása különben a következő volt. Beksics Guszláv ur a terembe léptekor élénk éljenzéssel üd-vjüsöt^tetL Babpchay polgármester ur" üdvözlé az értekezletet s miután a Dunántúli közművelődési helyi Egylet megalakulását óhajtja, a város közönsége, felkérte Heksics Guszláv központi alelnök urat, a dolog érdemébem "nyilatkozatra, ki is készségg-1 előadta az ügy jelenlegi állását és ajánlotta, hogy e minden szép és nemesért lángbuzga-lommal viseltető város egy szervező bizottságot alakítson és kezdje meg a ténykedést ugy, mint a központ. Hertelendy Béla, Babochay György, Lengyel I^jos és többek hozzászólalása után a fentebbi határozat lelkes éljenzés közt ki is mondatott Tuboly Victor ur indítványára Beksics Gusztáv ur szíves fáradozásaért s az ügy körül eddig is tanúsított elévülhellen érdemeiért jegyzőkönyvi köszönet szavaztatott S ezzel az értekezlet véget ért.
\' — A húsvéti szent napokat, a kereszténység legmagasztosabb ünnepét áhítatosan ülte meg közönségünk, mindkét templom zsúfolásig* tömve volt. Nagypénteken délelőtt szép tavaszi idö mulalkozolt, délután esett az eső, este íelé erősen havazott, szombaton szép
idő volt ismét. Húsvét vasárnapján délután esett az eső, másnap azonban M* derült.
— Magas katonai Jatogaió id&cflf jelenleg Nagy-Kanizsán.\' Ő PenMiága. Rudolf trónörökös katonai utódja Báró KÖnig táborszernagy ur, Mayer őrnagy segédlisztjével mint gyalogsági főfolü gyelŐ apr. 2-án szemlére idea érkezeit.
— Dr. Fríed ÖÜin Ügyvéd urat a helybeli önk. tüzöUó*egylet ügyészévé
/választotta a parancsnokság apr. 2-ki ülésében.
— Pályázat nyittatott\'a nagykanizsai kir. járásbíróságnál egy jog-gyakornoki állásra.
— Eljegyzés. KavUr Miksa küz-kedvcltaégtl tevékeny fiatal ember el-jegy-ezte magának \'iienjer Adolf helybeli tekintélyed polgár és kereskedő szeretetremél ó kedves leányát Josefint.
Iskola-segély. A nagy-kanizsai kereskedelmi testület által nagy anyagi áldozatok árán fentartott alsófoku kereskedelmi iskola költségeihez a nagyméltósága vallás és közoktatási miniszter utasítása folytán Zalavármegye alispáni hivatala 150 frt segélyösszeget küldött
— Rabló katona szökevény. Lapunk előző .számában röviden emiitettük, de most illetékes helyről vett hiteles értesítés nyomán közölhetjük, hogy Horváth Imre kaposvári illetőségű katona szökevény mult év november havában Siklóson állomásozó huszár ezredtől megszöttött, mert nem tudta megszokni a katonai rendet, ez idő alatt Baranya, Somogy, \'Zala és Veszprém megyékben csavargott: egyenruhából egy zubbony kivételével teljesen kivetkőzött és többnyire pásztoroknál táplálkozott. — lílárczius hó 13-án éjjel Nagy-Récse község határán levő Gáspár ííeg-yen is mutatkozott, olt létét Nemes István szőlőpászlor észre véve, a hegyből kiutasította, azmban az idegen a szőlő pásztornak rohant és egy negyed órai dulakodás után sikerült neki nevezett hegyen a pásztor egy drb. két csövű fegyverét hatalmába keríteni s azzal megszökött, miért a n.-kanizsai, zalavári csendőrség az erélyes-nyomozást megindította, s a garázd-dkodó szökevényt dicséretes buzgalmuknál fogva sikerült a kis - radai kertek alatt letartóztatni, és a N.-Kanizsán állomásozó cs. és kir. 48-ík gyalogezred parancsnokságnak át adni.
— Uj ügyvédi iroda. Dr. Rosen-berg Mór köz- és váltó-ügyvéd Nagy-Kanizsán, főtéren a -görög hitközség házában ügyvédi irodát nyitott Üdvözöljük.
— Dalnok-verseny. Lapunk egyik barátja dalnok-verseny re. hívja\' lel megyénk iróit, az alakuló »ZaIai Helikon^ barátait. Nem tűz ki aranyakat pályadíjul, de a nyertes mö szerzője szép erkölcsi jutaromban.részesül, mert költeménye a »Zalai Helikon* aluku\'ó gyűlésén Za\'a-Egers.zeíen. l\'ünkösd másnapján mint Prolog felírfvastatnise lapban megjelenni fog. A költemény hazafias szellemű legyen, vonatkozással az alaku\'ó Helikonra A versenyművek jeligés zárt levélkék kapcsán május l-ig sz erk esz tőség ünkhez küldendők. A bírálatok és az eredmény lapunkban annak "idején közzététetni.fognak.
— Tandor Ottó műegyetemi as-sistens, építész-mérnök, az uj országház építésének művezetője, Nagy-Kanizsa város szülöttje nagyszombaton Keszthelyre érkezett, hogy dr. Dunszt- Fe> r*ncz apátplébános^, ur meghívására a r. kalh. templomot megvizsgálja és annak restaurálására tervel és költségvetést készítsen
— Heti biztosok e héten a Kis-dednevelö Egyesület óvodáiban Gutmann Vilmosné és Rosenfeld Adolfné választmányi tag urnök.
— Heti felügyelő a nagy-kanizsai önk. tüzoltö-egylel Őrtanyáján e bélen Bodis János mászó szakasz, parancsnok ur.
—\' Zalavármegyé-bdl a kitűnően szerkesztett »Képes Családi I^ipok*-nak következő mennyiségű előfizetői vannak: Also-Lendván 4, Als<\'--Dom-borun 3, Balaton-Füred 3, Bellaüncz 3, Csáktornya H, Csopak 3, Hahót 3, Galambok 3, Keszthely 20, Kis-Komá-rom 4, Kövés-Kálla 4, Kővágó-Eörs 3, Letenye 4, Mura-Keresztur 3, Nagy-Kanizsa 18, Orosztony 3, .-Sümegh 5, Szépeik 3, Tapolcza 6, Zala-Egerszeg 10, Zala-Szent-Gróth 5, Zala-Apáthi 3, Zala-Gógánfa 3, összeseri 119. Egyesekben is mintegy 80, tehát 200 példányra nyilvánul a pártfogolás e -derék lap iránt Zala vár megy ében, mi dicséretére válik megyénk t. közönségének\'.
— Gyászhír Keszthelyen köztiszteletben álló tekintélyes kereskedő Breyer (iyula éleiének 72-dik évében elhunyt Temetése nagy részvéttel történt Béke hamvain!
¦ — Sümeg-h városa az igazságügy-miniszternek legutóbbi időbt-n megjelent rendelete szerint f. évi május 1-től kezdve saját kir. közjegyzővel fog bírni. Eddigelé a közjegyzői\' teendőket Sü-meghen Takács Jenő tapolczai kir. kőz-
j»i(íyz/l íéjíézte,\'még pedig csat kétszer I.Hi-nliUii, a mi azonban, tekintve az otíHhi. járd* Kzároos jogeseteit és biró-Büifi viszonyait, elégtelennek bizonyult, tígf, i»>v.y « mininzler. Horváth Ede Eilinnfhi jiirftnlnró úirnétéll sürgetésére Végffi elhatározta, hogy a sümeginek kfiion közjegyzőt kapnák. Mini hírlik, a p-ilyázat az illető állomásra már ki vun irvit -
A zalaegerszegi kir. törvényszék elnökévé a >Vasvánnjgye* sze-. rint Varasdy Károly gzotnbathely kerületi örsz.-gyűlési képviselő fog kinőne veztelni.
— Az ornlthologial )congressus május 14-én kezdi tanácskozásait Budapesten, ezután kirándulásokat tesznek országunkornithologiailug fontósabb pontjainak megtekinlése végeit, igy gróf Festetics Tasziló uradalmára, a >Kis-Balaton-\'hoz ís eljönnek.
— SzőlŐszeti és borászati vándortanítóvá Zalavármegye\'területére nézve Dezső Miklós ur neveztetett kí Pécsről.
— Badacsonyi cseresnye nevet kapott az a kitűnő nagyszemü cseresnye faj, mely Xrstyánszk; Lajos keszthelyi ügyvéd badacsonyi szülejében fedeztetett fel, melyről lapunk elÖ?ö számában már emlitést tettünk, hogy Farkas Sebestyén gazd. tanintézeti fő-kertész bővebben ismerteti a keszthelyi gazd intézet évkönyvében.
— A sopronkerüíeti kereskedelmi és iparkamarának 1890-ik évről szóló jelenlése a kereskedelemügyi m. kir. miniszterhez intézve megjelent: A kamarai kerület kereskedelmi, ipar és forgalmi viszonyait terjedelmesen és tüzetesen tárgyalja. Világos képet nyújt, melyet tapintatos ügybuzgóság jellemez. A díszes kiállítású könyvet valóban nagy érdekkel lehet tanulmányozni. Méltatására visszatérünk.
— Nyoma veszett. Gáspár Mihály mintegy 60 éves jómódú pŐtréteí gazda márcz. 11-én a nagy-kanizsai hetivásáron 2 ökröt vett s azokat 17 éves fia állal haza hajlattá, ö pedig egy barátjával ennek férjhez meni lányához betért l\'ölöskeíön s ott iddogáltak, estefelé haza indult PÖtrétére egyedül, azonban máig sem ért haza, nyoma veszett A szolgabírói hivatal intézkedése folytán a csendőrség nyomozza E vidéken nagy víz nincs, a kutakat megvizsgálták, noha öngyilkosságra semmi ok sincs A keresés eddig eredménytelen. Legnagyobb valószínűségnek látszik, hogy vándorló czigányok áldozatául esell s a bullát ma^^idékre szállították. w
— A balaton-füredi szeretetházl Köztudomású dolog, hogy a vallás- és közoktatási miniszter ur a szeretetházat évenkint tetemes összeggel, nyolcz-ezer forinttal segélyezi ; így méltán gyakorolja a fölelügyeleli jogot is fölötte ; ezen jogából kifolvólag a mult 1890-ik évi június hó 24-\'én 2272Uk szám alatt kelt kegyelmes rendeletével a szeretetháznak volt igazgató-tanács tagjait tisztségüktől felmentette s he-lvökbe: elnökké főtisztelendő Kovács Xbel sz. Benedek-rendi áldozárt és balaton-füredi fürdő-iiitézeli igazgatót, — tagokká pedig : főt Szkladanyi József, iőt. Fleischmann Jenő, nt. Segesdy Miklós, dr. Huray István, dr. Engel. Gyula. Imrék János. Mórocza Kálmán, Ecsy József s ,Orbán lgnácz urakat nevezte ki, fez utóbbi m. évi decz. l-én elhunyt.) Ezen jó urak gyakorolják tehát a felügyeletet s örködéit az inlézet fölött. Az inlézet növendékei most teljes számban vannak : 60 árva ad hálát az Istennek naponkint
— AJánlkozás. lmoknak, vagy jegvzösegédnek ajánlkozik egy fiatal ember, ki a jegyzői pályán már 10 év óta működik. Nyelvismerete: magyar, német és horvát Szíves megkeresések e lapok szerkesztőségéhez kéretnek
— A gelsei Önk: tűzoltó egylet márczius 25-én tisztújító közgyűlést tartott, mely alkalommal egyhangúlag meg választattak : dr. Vizl.ndvay József elnök, ft. Modrovics János alelnök, Viz-lendvay Sándor tiszteletbeli főparancsnok, dr. Viola lgnácz főparancsnok, Kugler Sándor alparaficsnrok,. Sabján Dénes osztályparancsnok, Sebestyén József pénztárnok. Kereszlury György titkár, Kreisler Miksa szértárnok- — A közgyűlés hálás kegyelettel emlékezett meg 5 lefolyt évben elhalt Stingly Károly elnökről, ki az egylet életbeléptelése és felvirágzása körül " elévülhellen érdemeket szerzett magának; köszönetlel adózott továbbá azon nemeslelkü alapító- és pártoló tagoknak, kik dijaikat az egylet pénztárába miár befizették. Báró Hornig Károly megyés\' püspök ur őméltósága 75 frtot\'^Back Károly ur (Budapest) 40 forintot, gelsei Gutmann Vilmos kir. tanácsos ur 25 frtot, Ebenspanger Lipót ur (Ujnép) 25 frtot, dr. Vizlendvay József ur25 frtot Vizlendvay Sándor ur 25 frtot, Glavina Károly un 25 frtot, Sebestyén József ur 25 frtot, az I. magvar á!t.:, biztosító társaság 25 frtot, Hertelendy Béla országgyűlési .képviselő ur 20 frtot és Stern J. Mór ur iMorgány) 15 forintot juttattak az egyletnek. — Az egylet
HARMTNCZADIK ÉVFOLYAM
kitűnő szervezéséről mi sem tanúskodik jobban, mini a felolvasott titkári jelen-, tés ama pontja, hogy az egylet kebelében 18 tagból álló zenekar alakult, mi ugyan 400 frt költséggel járt, de ez által megszilárdult a tagok közti\'társulás és fokozódott a köznép rokonszenve az egylet iránt, minthogy a zenekar tagjai ezen. szintén önként elvállalt feladatuknak is a legleíkiisme-relesebben felelnek meg. •¦
— Pajor Emília a kitüuö operetté és népszínmű primadonna; közönségünk egy régi kedvencze látogatás czéljából c napokban városunkban időzött. Mim /römniel értesülünk, a művésznő legközelebb ismét visszatér körünkbe és reWljttk, bÓCT ez alkalommal számos liszteíőJ és Pártolóinak sikerül majd nt aira Brrnvhogy az éppen itt működő szín társulatnál vendégként fellépjen.
— Gpris Péter pccskerületi posta es távírda igazgató nr e napokban Nagy-Kanizsán időzött és hivatalos azeni-lét tartott.
— Köszönet nyilvánítás. Lapunk mult számában tévedésből kimaradt Tuboly Viktor Ügyvéd ur neve azok sorából, akiknek a Casinoban rendezett műkedvelői előadás alkalmából köszönet nyilváuittatik, ami ezennel helyreiga-y.itlatik. . \' -
— A pacsaí\'postára márcz. 25-én ívesből 1400 írtnak kellett volna érkeznie, azonban a levélben csak 800 frt volt. Akinek a küldemény szólt, a postán- törte fel a levelet s constátálta a hiányt. A postamester azonnal jelentési tett. A hivatalos vizsgálat folyamatban van. „„
—- Hibaigazítás. Lapunk </iőzÖ szániában foglalt >Nyilvános kdtóönet* hirközleményböí kimaradt Eben^panger
tisztelt barátunk neve, ki/ÍO frtlal volt sziv.es>, a casinoi estékeii ia Ü. K. helyi Egylete javára felüllizetni. E hibát ezennel kiigazítjuk.
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 4-én.
Vegyes.
— Hegyei r h/TöTöskefÖn egyp-tomi szemjjeiegség ütött ki. — X sü-\'megh-tapolczai vasút májusban meg nyittatik. — A zalavár apáthi szék újból he fog töltetni — Zala-Egerszeg a jezsuitákkal folytat tárgyalást fögym-nasiumok ügyében. — Tekenyén 2í ház hamvadt el. — Osopokon savanyúvíz gyógyforrásra akadtak. — A badacsonyi és révfülöpi kikötő építésével Epslein Vilmos bizatottmeg, kí azokat 13310 Mért teljesiti.
— Hazai r. h. Szent-Gellérthegyére fogas kerekű vasutat létesítenek. •- (iörgei Arthiir nyugdíja évenkint 6 ezer frt.— A pécsi tífuszjárvány megszűnt. — A kir. tábla a temesvári lottó perben Farkas Menyhértet 5 évi, Szo-hovics és Püspökit 4\'[.. évre és Tel-fenynét *? évre Ítélte. — Patti Adelina hangversenye ápr. tí-án tartatik Bpes-ten. ~ A Tarnóczy-féle tüzfeeskendö-g**ár részvény társulat tulajdonába megy ijt. — A vámilletéki arany árkeletpót-
Jí\'iraprii hóra 14\'/, 0 0. — Meran gróf •TflWáziában hirtelen meghalt — Re- i irányi hangversenye Veszpréniban de- ¦ ficUtel ment végbe. — A D. K. E. va- ! gyona meghaladja a 30 ezer forintot, -í- A horvát bán az aranygyapjas renddel lüntettetelt ki^ — Fiumében Hús-veikor magyar isteni tisztelet volt. — A déli vasút állandósítását már a jövő évben keresztül vihetőnek hiszik. —- A ; közigazgatási törvényjavaslat tárgyalásánál ha az agyonbeszélés politikáját gyakorolják, az országgyűlés feloszlat- : tátik. — Az orsz. régészeti és embertani társulat vagyona 9072 frt.
— Külföldi r. h. Márczius hő 15-ét New-Yorkban is megünnepelte a Magyar Egylet. - Cris^nijbóllkijelenté^ hogy az idén kiüt a Iiáijoru^^-Aj^tár
a franczia köztársaság elnökének a S2t.-Andrásrend nagy keresztjét adományozta. — Kossuth Lajos nagyhazánk-fia beteg. — Solymosi Eszternek vélt newyorki magyarnöt 1 Szénffy Rózának; hívják. — Algírban nagy sáskajárás pusziit. — A bolgár pénzügyminiszter j orozva atezan agyonlövetett. — Svéd- I országban behozták a vasúti zónarend-szerL — Chicagóban oly erősen dühöng az influenza, hogy egy nap 400 egyén hall meg benne. — Bismarck apr. 1-én 78 ik életévébe lépett. — Lüttich mellett egy kocsit foglaltak le, mely 9 láda\'csempészeit\' dinomitot tartalmazott. Az orosz trónörökös Chinaban utazik.
Előfizetési felhívás.
Lapunk jelen számával a folyó év nxeisoctik, negyedét kezdettük meg, tisztelettel /elkérjük mindazokat, kiknek előfizetésük a mult hó régével lejárt, hf>gy azt megújítani mielőbb szíveskedjenek, hogy a lapküldésben hiány ne merüljön fel. Általában bizalommal kérjük lapunk pártfogását.
Előfizetni *r:
Aprít— juni negyedre 1 frt 25 kr. April -szept. fél évre 2 „ 50 „ Aprtl-öecz. végéig 3 „ 75 ,t Egész évre 5 „ —
Az előfizetési, hirdetési és egyéb közlemények hozzám intézését kérem.
Mély tiszteletté} JBcito-rfL Lajos
tzeríetsió-leiadí.
^ — A »z51dfa kerti* régi jó hir-bén álló nyári mulató helyet legujab ban Merkly János vendéglős ur vette bérbe három évre. Ismerve Merkly ur jó konyháját és olcsón mért kitűnő ba-lalon-szenlgyörgyi borait, melegen ajánljuk öt a közönség pártfogásába. Ugvan-azon kerti helyiségben van berendezve Várbogyai Iíogyay Elek ur amerikai gyors fényképészete is, mely rX,perez alatt elkészülő sikeres és igen jutányos felvételeivel meglepő szolgálatol\' lesz a hozzáforduló közönségnek. Felhívjuk reá a közönség becses figyelmét.
— Uj üzletnyitás. Lapunk mai számának hirdetési rovatában közöli Kohn és Kreiner urak uj üzletnyitási hirdetményére különösen felhívjuk t. közönségünk figvelmét.
— Tavasziv divat tudósitás 1891. évre. Az általánosan ismert zürichi Heh neberg (i. selyemgyár következőket kö/.li velünk: >Habár az előbbeni évadban nem is rendelkeztünk oly -selyem kelmék-kel<, melyek különlegességet képezhettek volna, több évi tapasztalataink után most már oly selyemszöveteink vannak Bengalinbol, melyek efsö rangúak, s kétségleien, hogy a hölgyvilágnak állandó kedvenezévé fognak válni. A Bengalín szövetet készítjük: íekete, fehér s egyéb szinékben.damas/.kban, koczkázva vagy vonulozva, szóval minden mintával, mit csak selyemben előállítani lehet: s megjegyezzük, hogy egyedien selyemszövetben sem lehel oly szép ránczozaiotcjöidézni a ruhánál, mint épen a líengalinban használatba véve pedig csak nem elpusz-tilhatlan. A Bengalinen kívül kapható nálunk: Saten duchesse, Saten meneil-\' leux, Changeant. Surah koczkázott vagy vonalzott, Tailteés a hosszú éveken át annyira kedvelt Taffetszöyel. melyet most leginkább ál-szoknyákhoz szoktak felhasználni Különösen ki kell emelnünk a mi általunk készített s annyira kedvelt End toulandot, minden színben és mintában. A damasinál igen jól alkalmazhatók a virágok, szalagok. Az évad kedvenczei színekben: gyöngyszürke.re-seda, heliotrop. röza, sárga, a különböző szinárnyalalokban. <*
— Mulatságos fogadás. Dfcftbbi időben egy hét köböl álló játék gyakran fogadásra" állott okoL A múltkor is egy asztaltársaság öt perez alalt nem víiÍi képes a íejeltörö köveit a skatujá-ba vissza rakni és egvmásután elvesztették fogadásukat. A fi-jeltörő játékhoz mellékelt füzet oly alakokat tartalmaz, melyek legtöbbje valódi fejtörést okoz. A veres Horgonynyal ellátott fejettörő darabonként 35 krba kerül és a legtöbb játékszer kereskedésben kaphatók. Mi ezen rendkívül mulatságos játékot nagyon ajánlhatjuk.
— A magyar-franczia biztosító társaság előnyős díjtételeivé! e napokban "megnyerte öt pályázó társintézet közül az erdélyi r. katii. status összes épületeinek tüz-biztositását.
— Első eset & fópdstán. A tavasz évad beálltával az élénk üzleti forgalom - igen természetesen — sok dolgol áda főposta szállítási osztályának Az ilyenkor póslára küldőit szállítmányok legnagyobb részét a magkereske-dök szolgáltatják, a kiknek üzlete,, különösen az utóbbi években, élénk lendületet vett. Bármily nagy volt azonban már évek óta -tavasz kezdetén a forgalom, mindeddig nem fordult elő, hogy egyetlen czég egy s ugyanazon napon ezer csomagot adott volna postára. Erre az első eset a napokban következett be. a mikor a Mauthner Ödön magkereskédéséből 1039 postai csomag került-\' egy napon szállításra, noha a postai szállításra nem alkalmas nagyobb szállítmányok száma — melyekel vasúton továbbított a nevezett czég — körübelül 400 volt e napon J2 küldemények egyurésze nemcsak a monarchia legtávolabbi részeibe, hanem a messze külföldre sőt tengerentúlra lett szállítva, a mi egyrészt a hazai mag-kereskedelem örvendetes élénküléséről, másrészt pedig arról tesz tanúságot, hogy a nevezett cz^g már a legtávolabbi idegen földön is jó nevet és bizodalmat vivőit ki a magyar kereskeT delemnek.
i adás folyama alatt ovi!: jelenetben többször ki-: tapsoltattak. Vedrest Gyula (Trast-Saarberg grof) méltóságteljesen definilta a fcecaalet fogalmit. TompaKálmán (Róbert) drámai hévvel, általános tetszést aratva, alkotta meg nehéz faladatát. Kaezér Xina fÁlma) kedves is igéxí veit miDt mindig. Rokonszenves szerep jutott Daroezy Ilkának (Leonóra.) Ki szerepénele igen dicséretesen meg is feMt Elismeréssel szólhatunk 6\'r..VeWf A Jözurfrül (Beinecke) LorsareL-nt : CiscUórúl (Ht-ineckené fíönis Lajosról (Kart ) \' Kai5aben a többi szereplő is egLsx dereka<an megállta lj^lyét A közonréget axelőadas sokkal inkább^kiel^gitettp. mint a darab meséje, melyben ngyan a czimztk elí-g Tan téve, ameny-nyiben a becsttkt kfilönfélo fogalma élénken és elragadó itzépen van ecsetelje,, de egyes fúbb alakoknak nemcsak mulljirót, hanem jövőjéről is ueretne a küzőnség valamit megtudni, de ez 1 irányban a sxerzö teljes bizonytalanságban hagyja a hallgatóságot. — Az elüzdiv>n Sras-tifs Bfttő megj-énk loij-pioja fítkríc.* Git#:tárt\'.i lUrttUmlij Üríti országgyűlési képviselek szintén megjelentek.
Irodalom.
Az .OlvasÓ-Kör\'\' szépirodalmi
nálása, a tüdövész gyógyítása, a tüz-oltószerek nagymérvű tökéletesítéseslb.
A közhasznú foglalkozások leglon-losabbjai közé tartoznak: oly szereket állítani elő. amelyek által az emberi munka termékeit a tűzvész pusztítása elöl védhetni meg; tehála tüzoltöszerek tökéletesitöi. <iyártói az emberiség legnagyobb jótevői közé tartoznak, — ha gyái :e tyaikal megfelelő áron engedik át a Közönségnek. Persze! az említett föltét valódi próbaköve az illető tiiz-fecskénqö-gyáro.s Önzetlenségének, hazat lasságának, émbyi-szeretelének ; mert gyártmányai el árusításán ál tűnik az ku vájjon megelégszik-e az Őt méltán uu-g-illetö ptilgári-keresettel, vagy pedig oly,-^zerfölött drága vételárakat szab tüz-ifecskcndűinekt hogy szinte nyúzza a községeket.
Az artidi ixmipás kiállításon tízezrek győződtek megarróLhogy Tarnőczy tiusztáv * kitűnő gyártmányai nemcsak legjobb tüz/dló szerei az egész országnak
Nyilttér.*)
regény folyóiratban Ponson "du_Ter- I hanem arról is, hogy azok vételárad railnak >Egy király ifjúsága* czimü f nevezett gyártulajdonos oly jútányósokra történeti regény 13-dik "füzete megje- \\szabta,"miszerint aző-gyárlmányaí soklent, trancziából-fordítja Marlonffy Fri- \\ kai olcsóbbak, mint azon néhány műhely gves ára füzeter^nt 2 > kr Kormánvos s ki:;rbb szaru gyírlLlccdj)n rendszerű it. kiadása Bpest, üllői ut 21. sz. " készítményei., a melyek az aradi kiái-— Lakatos Károly kitűnő ornit-^ btájcn a Tarnőczy féle pompás tüzeli -hologistáhk .Vadászati és Madarászat!\' I szerekkel »a.legjobb* dicsőségéért ¦—
Színészet.
emlékeit* rendezte sajtó alá s nyít arra Enge! Adolf szegedi könyvkereskedő előfizetést 2 frtjával, pompás disz-kötésben 5 frt Melegen ajánljuk a, t. közönség figyelmébe.
— Uj zenemű I 1\'áborszky Nándor * nemzeti zenemükercskedésében Budapesten váczi uteza 30. szSm alatt megjelent: Kövér Miklóstól hat eredeli magyar dal énekliangra zongorakisé-retlel, Hiéronymi Blanka ö nagymeltó7 ságáuak ajánlva. Ara -3 frt.
— »A kereskedelmi jog- és ismeretek tára.\' Ezen czim alatt dr. Süth Pál fővárosi ügyvéd egy uj havi folyóiratot indított -meg, melynek már mutatványszáma is^-arról tanúskodik, hogy oly kiváló szakmunka létesítésén buzgólkodik a szerkesztő- kiadó, mely hézagpótló lészen ezen téren Az uj folyóirat fejtegetései körébe vonja a kereskedelem jog és vele rokon jogtudományok minden ágát, rámulat közgazdasági életünk hiányaira és azoknak orvoslására alkalmas jogeszközöket megvitatások tárgyává teszi. A külföld vonatkozó jogfejlődését, törvénykezését és közgazdasági életének nyilvánulásait figyelemmel kiséri és jogviszonyainkkal összehasonlítva ismerteti; mindezt kiváló szakférfiak közreműködése melleit. — A mutatványszám dús tartalmából kiemeljük a következő értekezésekjet: „A mi kereskedelmi jogunk." Irta, dr. Nagy Ferencz budapesti egyetemi tanár. »A valuta rendezés alkalmából megállapítandó relatio jogi oldala \' Irta, dr. Neumann Ármin orsz. képviselő, egyetemi tanár. \'Tengerjogi kér-dések.* Irla, dr. Zarevieh Antal, fiumei kir. törvényszéki bíró. *A munkás biz-lositás jogi és sorialpolitikúi termeszeié, < Irta. dr. Rotü Pál budapesti ügyvéd. — Elólizet\'si ár : fél évre 3 frt. — Egész évre G frt. Szerkesztőség és kiadó hi-vaial Budapest V. ker. váczi körut Ití. sz. — A szép irányú folyóiratot legmelegebben ajánlhatjuk.
— Verhov&y Gyula új napilapja, a \'Független Újság\', a közönség oly rendkívüli érdeklődésével találkozott, hogy a márczius 15-iki számából már a harmadik kiadás is fogyatékán van. Az érdekesen, változatosan s az igazságot bátran, szolgáló lap április 1-töl kezdi meg rendé/
! megjelenését. Jól lehet a lap terjedelíiie a hasonló áru lapoknál nagyobb, sze-\\ dése tömörebb, előfizetési ára mégis \' csak lí frt egész évre, fél évre 7 frt, ; negyedévre 3 frt 50 kr., egy hóra 1 i frt 20 kr. Az előfizetési pénzek a lap kiadóhivatalába (Budapest, IV. Duna-| utcza, 7. szám, I. em.) küldendők. I Tisztelettel a "Független üjság« szer-I kesztösége és kiadóhivatala.
— A .Méhészeti Lapok< 3-dik ; száma gazdag tartalommal jelent meg
Közlemények vannak : Neumann Samu. Neiszer, Binder Iván, Dömötör I-ászlő, Prózsay Albert, és Károlyi Gyula tollából. E havi folyóiratot szerkeszti Binder Iván, főmunkatárs Köhne Ferencz. Ára egész évre 3 frt.
A székesfehérvári színtársulat Nagy-Kani-i zsán Hasvét napján jótékonycz^ln elöadás-at megkezdelte működését Két el>ü nap szép par-; tolat, mntatkozutt, mig a 1 armadik nap csökkent ; pedig Gabányi szelleme* éj mnlatiatö darabfa • m-\'gérdemelta volna.
j Mirczios29-én „Tót Irány1- népsxinmS. 10-án . „Királyíogáa* operetté, 31 -én „Az apósok" víg-: játék k*erül(ek azinre. Egys »z*r*plökről még , nem szólhatunk, de annyit Jólétekkel megjsiryez-I hetfink, hogy a t. kösomég pártfogi-^t Talóban I megérdemlik Kerekded előadás a a nínpadi vi-| azonyokboz mért tapiotalo>^ág jellemzi. Tehet-! ségea tagokkal bír a társalat a igy jól szer-, nézett
Szerdán a bérlat el** napján telt ház alött ¦ „A beewOltt" Sndermann hirn-ve- társadalmi szinmnve kerfilt előadásra. Az clsö felvonás alatt mind a szereplőkre, mind a közönségre igyn zavarólag látott a ké-fin jövfik járók-kalí*e éa Ián ezen körülménynek leginkább tndhaló le, hogy az elefl felvonás a legcsekélyebb l.atiwt sem telte a közönségre. A hatás azonban mindinkább fokozódott éi a ÍÖbb szereplők az
senyeztek. Nemcsak a legolcsóbbak, di a legjobbak is "ezen tüzoltószereli: s a községek legörömestebben azokat vásárolják. Hát bizony ez nemcsak azl bizonyítja, hogy Tarnőczy ¦tiusztáv igen nagy tökét, szakértelmet fekteteti lűz-fecskendögyárába- hanem az| is. hogy ez ügyet spcéiális tanulmánya tárgyává téve. azt lelke.teljes erejével karolta fel. Nagy örömmel várjuk a legközelebbi külföldi kiállítási, hol ezen gépei okvetlenül föltűnést fognak kelleni hazánk iparának fejlődése iránt.
Ezen gyár a vevőknek olcsóbb árak* képes nyújtani, mint az összes többi\' magyarországi tüzfeeskendömühe-Ivek s gyárfélék; s igy ezen körülmény azt bizonyítja, hogy Tarnőczy Gusztáv oly nemes hazafi, aki a közérdeket ez iránybán is buzgón, önzetlenül szolgálja. Mindezt most megállapítani azért is időszerű, mert szükséges, hogy min.4 den község-elöljáróság egészen tájékózva legyen á lüzoltószerek mostani áráról; s igy oly táblázati kimutatás, mely "az"*ország összes gyártmányainak ez Jdöszerinti árait elénk tárja, bizonyára közérdekű. *
Buza
Gabonaárak.
¦— Nagy-Kanizsa 8.20.-40. Rozs 7.30- 40. Zab íi.SO— 7. Knkorícza G.50—70.
" — Csáktornya\': liuza 7.80. -90. Rozs 7.—. Árpa 6.50 - 80. Zab 6.G0-70. Kukoricza Ö.-Í0—50.
— Pécs: Buza 7.00—70. Kétszeres 7.20-7.30. Bozs 6.90-7. Zab 6.80-7. Árpa 6.60-80. Kukoricza 6: 10- 50.
— Szóm hathat bel vt: Buza 8. 15-25. Rozs 7.10-50. Árpa 6.80—7. Zab 7 10-20
—-Mura-Szombat: Buza 7.!»0. Rozs 6.ÍK)-7. Zab 6.75"— 80,. Kukorieza 6.70. Hajdina 680— 7.
c \'." Ki nyert?
IIüta.H mirezins 21-ia. , -Budapest: «7, 79, 14, 40, 1». Huziä mirezios 24-en. Praga: 86, 83, 24 2, 49.
Hnzas märez. 28-4n. Bics : 20, 89, 37, 43, 57.
\\Gries : 6, 48, 76, 24, 9.
Hnzäs äpr. 1-tn. Brünn : 3, 43. 29, 33, 25,
A !>Ji\'-ra.*i>tíl!/n kmii:*<ii mau trautj< lapunk- márcz. 28-tki 13-ik vz&mában roll 1-5-
Szerk. üzenet.
vettük.
V. ü.
Közgazdaság.
Az aradi magyar állami érem
Irta : VAT EÁROLY gró?í -. . (Vége.)
A tízenkilénczedik évszázad mérhetetlenül többet mutálhat lol a közhasznú találmányok mezején, mint az összes évezredek előtte, amelyek a világ teremtése óta iepörögtek. A tizenkilen-czedik évszázad ezer^meg ezer közhasznú találmánya "-közölt a legfontosabbak: a gőz használata, a különféle varrÖgépék, a távírda; a telefon, a vegyészeti találmányok; a villám fölhasz-
F. és Cl. V. Köszönettel
B. Bpest. Sem Egerczeg, sem Gel-séröl nem érkezeit. Szives m»gem]ékezéücért köszönet. űdvbzM miodnyájoknál!
— B. V. Bpest. A lapot rendeten küldend-jük. t"\'dv5zlet.
— B. R. Zzla-Koppány. Január végér* ígéred, azóta két hó olmo.lt. Nos 1
—. K. 11. J. BIró és kiadó" jó czikk, mi azonban nem kózölheljük. cicit kődnyen félreértésekre adna okot. Lapnnk viszonya bií felvl-lágosiiást adhat Önnek. Az érintett vállalat egy időre szünetel. A. K.-nd szeretnénk exerevi-sxonyba lépni. A 3 —Jik évfolyam megunneplé-sébfií alígiia lesz valami, de azért a czikk..-: kützonettel ves.<rziik.
\' —F. J. Bpest. Köszönet szíves megemlékezésedért. Nincs .semmi baj. Szívélyes üdvözlet.
— S 1. Nincs semmi ncfz, nincs semmi zaj, nyngbdt az éj magány.
— Br. Gy. Terjedelmesaégénél fogva csak a xalamegyeteket közölhettek.
— 1!. B. A költemény Pünkösdkor j<>. Többire nézve, nemi tnódoaitás eszközöltetett.o
— H. H. Szires soraidért köszönet.
— K. Igen, f. évi márczius 1-161 kezére még példánvaink kaphatok.
— Sziszek. KöszSnettel veti Ok. Üdvözlet I ~ — K. L. Jöv5 uinm kellé hagynunk.
— T. s, A szép czlkkekirt köszönet, mielőbb közöljük.
— Esztergom. Hegkaptak. Intézkedünk.
A hstmlultoit selyem möTetet fel-ismerhetjak. ha a szövetbSl egy kis darabkát elégetünk, mi által a hamisítás azonnal kitQoík. A valódi selyem ugyani* a meggynjtáz ntán azonnal össze zsógorod ik. gyorsan eJég, s alig hagy maga. ntán kevés hamut, molynek eg\'-izen világos barna szine van. A liamisitoH ae-ly«m_podig meggyújtás ntán lassan ég, (mert^ a szálak egymás után égnek) s égés ntán sötét barna sok hamut hágy, mely azonban nam. zsugorodik össze mint a valódi selyemú, hanem - darabos lesz. Ha a valódi selyem hamuját összedörzsöljük porrá lesz, mig a hamisított i nem. A Heuuebersr Q. (cs. és k. gyár-raklár> Ziiríohben Kívánatra küld mindenkinek valódi selyem mintákat, és szállít selyem és más szövetet e^ész végekben is vám-ért postadij mentesen. Levelekre Svájczba 10 kros bélyeg ragasztandó.
Köszönet nyilvánítás,
A magam, gyermekeim," a gyászoló testvérek és rokonok nevében legmélyebbén érzett köazö-neteiuet nyilváuitom azon mélyen tisztélt nagyszáma résztvevőknek, ugy testületeknek, mint egyeseknek, a kik felejthetetlen férjem néh. Jlirschhr Jakab ur elbnnytá alkalniáből a gyászoló család iránti őszinte részvétükuck táviratok 8 részvétíratok elküldése s a drága elhunyt véglíazteletén való megjelenésük által oly valóban ^megható módon adtak kifejezést s ez által fájdalmnuk enyhítéséhez hozzájárultak.
Alsó Dombom,\' 1891. márcz. Öbv. HIBSCHLER JAKABNK.
•) E roTat alatt közlőitekért nem vállal magára felelősséget a Szerk.
Felelős szerkesztő és kiadó: K.4TOKFI IíAJOS.
HIRDETÉSEK:
A n. é. közönség szives tudomására hozzuk, miszerint
Bartos Béla és társa
N.-Kanizsán i s kola - u t c z a 4 szám alatt lévő fogtechnikai és fogorvosi műtermét átvellükfés minden ezen szakmába vágó munkái lelkiismeretese nés jutányos áron jótállás mellett készítünk. A n. é^-közönség eddigi szives bizalmáért köszönetünké) nyilvánítva, kérjük ezzel bennünket továbbra is megajándékozni. , \'
Nagy-Kanizsa 1891. március 24, Dr. Ditrlohstein Dávid Bartos Géza
fogtechnikai
Melyik laprafizessünk elő ?
Gazdag tartalmánál, nagy terjedelménél fogva a legolcsóbb magyar lap az
„EGYíifÉRTÉSCÍ,
a mely az nj évvel immár 26-Ík évl\'olya-mália lépett Ez g magyar olvasóközönség lapja. Hiteles forrásokból származó - rVííwi/f-ttinek gyorsasága. aUpossága és soka-tán, rovatainak váltouto«sága, kitűnősége, a különböző olvasmányuk gazJag tárhaza tették a/. nE-ryt;tért<\'..u-t népszerűvé. Az </r-hZiiijijijüUsi tátyiitiltimkról a legrészletesebb s e mellett tárgyilagos hü tudósitást egyedül az .t-\'gyetérlés- közöl. Ganlaxági rv-ratn elismert réei tekintélynek örvend A magyar krratkeilö <\'« gtt:tlttkCi:vntfy nem szos rul többé idegen nyelvű lapra, mert a-BEgvetér>és° ictrcáJttdeimi - tSÖdei- tudósi-Uhuinak bőségével S alaposságával ma már versenyezhet más lap. A kcrtfkedö, a: iparos x a mrzC-inziiu megtalálja mindazt az „Egyétérté.^-beii. mire szüksége van Váliozatosan «zerktazlett tárcájában^ annyi rtgeny olrusnuíiii/C ad, mint egy lap setn. Két három regényt kezöl egyszerre, ngy hogy egy év alatt 30—40 kötetnyi regényt, részint eredetit, részint a kll\'földi legjelesebb t rmékeknt jó magyarsága fordításban kapnak az „FgyelértésL olvadói. A ki olvasni válót keres s a riíág folyiináról gyorsan és hitelesééi akar értesülni, fizessen eló az „EgvÉtírtés\'\'-re, melvnek előfizetési ára egy hóra t frt S0 kr, egy n-gyedévre 5 frt s egy évre 20 frt -Az előfizetési pénzek az „Egyetértés" kiadóhivatalába küldendők. Motatványszámot a kiadóhivatal kivanatra egy hétig ingjen és bérmentve küld. (28)
HARMINCZADIK ÉVFOLYAM.
Tieho Bernhar
áruháza Brünnben.
Eiriiimi
posztómaradékok.
egy egész äitänyn 3 10 »»ter :i Irt TS kr.
Bruitili
pos/tó«iaradék<>k,
3 10 tr.eter divatszövet 5 fri-
\' , »éU». \'j-ilih.lnict *I*XOB
6 írt.
H3Z1 V3SZ0S
»zeiew 4 .frt. 50 Itr. . reéiw 5 fri 5« \'kr.
Bruniti
posztómaradékok,
felöltőkre 2lém*m UszU gyapjo 7 frt.
_ 3fjari liammgarn
maj^rféköÍc>x 64ö meter egé-«z óltönyw 3 fri. \\
(¦»
A
__iLl
Selyem kammsarn |CJ<
maradékok,
cty ejisi nxiriLra 110 m.lsr 5 frt.
tCs
\\s/
JÍCJK
W Xjári iingy-koiidö
fT ^ ni raiiv» 1 <l»r»b I frl *0 kr iszta R**pjn darabja
Chiffon
finomabb ruinő>rg. :y .pisi darab 30 röf 5 frt 50 kr.
; frt.
Fiqiie-melleny
maradékok,
divatos mosható egész mellényre t frt-
Kil>»(í,,r,!\'\'"ra
! bojttal
i\'l 2 ágy- és 1 asítalteritöb-j-4 frt.
Munkás-intsek
legjoUj íooíiino vagy hamburgi Mjxfordból
ZALAI KÖZL Ö N Y
StQlid éj praklik .- alkalmi tmJAiidék.
AlJamdijjtJ kilflotctett Irrgnjabb rendwer sierim tét-zült ca. it k.r. nal>. nyert
„Epress" VajiönnlöEsp.
Patent Baltaui, Biar, Sla-M reakfériUk u. m. líirtch-Mfljtn lanár é< jPt. Jw-.ftf* V THrmér-jVi «-rint. Kúpbtű- í gépen a legajánlatwsbb, 1 melvlvel ¦ gycrn.<-k ktreloo \' mf-I\'ttt Í« 4—5 peri/. »Utt cdtü !pj!>ö! tfjsrint í\'n t*j-i . \'\\.r:- oiultb i*» . njiit kéazileái ín\'i-l .í gv,- a legjobb íTcz-anvaglAi] é« a !:-i;i!:ii/:t-i-l.ü kíállitii nioilett vart élként ve, kúnuyen ktöelhel3Lea ti-ziüható és több rendbeli kttllitáaon «r»oy és ezfkal erűtekkel kliftafetTe Int. A kipttlügép kfivetknC nagyságokban van készletben ko-v^tki-ző áruk mellett:
Sro I ."- Uter tartalmú 8 f-t — fcr. .Yro // /\'» liter tartmlmn 11 frt 50 kr. Sírt, III 2» tittr tartalmit 1* frt —/*;: Xro 71
ÁPRILIS 4-én
ív™ r
i íií,.
valamennyi fokmérővel van ellátva) Készpénz vagy utánvét fizetés mei-
¦ lelt kapható a szabadalom tulaj-
1(2") donosánál.
I Babán Ii. Bécs 11. Stefanies trasse 2. (Slefaniehof )
AritgkstM: i\'mrkn i-.- btrmetttre.
Sartöry Oszkár
f ípilő-aippi raktára és cement-árn-c;
tiflrencsém aton lisElel-tte\'j,;\' j\'-lenléat tci^ni, mi»»iint rakiáromban a legkitui.öbl,
iiiiiü- éí vaUohit-gíp-/, rpIn\'szL\'lI iné-/, Ilj.dr. un;s/. román cement la-romaii cement én valódi pcrlmuott portlanil cement
kéMletet tartrk eredeti grári árak mellett ; tOTibba ; a helybe^ berendeaett cement-irn.gyirt.iii ban kitnnO ii ralódi \'portI,and-cementből kéjetalt cement-IemeWket, t«rmé*Keteii vürus é> féket RxtnlMti knl.ír\'Trie najtvíagban küxün-iegw ^ mr*lcr$ljrt* mirvir.yban gyártok mindennenatl Epfllet diszitméiiTeket iiillítók, elvállalok cement-építés, motiki^\'okkt u. m. vi sicziai-temw, gránit muráik padoxat-la\'apiiat. rixvezctö cemínt-cJatorna. fal-k i-rirazíá tétele. vizvfrettkek kelvre állításit szarvasmurl a abraks-jrompók. abraklehülü kádak én vizgyüjtök elkésiitéaét.
Stfverhomokkt\'.t, karsti és karrarai mirvinyt, kelheimi lemezt, tbttieeielfj kátrány01 lemez*-ket^— kub\'.nijseii élőimnek falak »ziraz állapotbaoi meg tartásira, — cbamette kályhákat par qnetlikat a lrjrolc-óbb árak mellett >ctá!litok, üta.-laban minden az épitéwzeti és gépivakiniba vágó megrenilelések a liggorj-abban és lerjittányoaabban teljesittetnek.
Kívánatra tlűlegefl arszabiíokat, mintalapokat, rajzokat lény képeket és mintadarabokat min^ denkor kész vagyok beküldeni.
Kiváló túxteletul ,
(20) KA HTOK Y O.t/kAK
X GEIPLL REINHOLD g
cserélek.
Képes árjegyzék ingyen és bewnentve. — JC
xxxxxxxxuxxx****************
Fesselhofer József Nagy-Kanizsán.
Keil Alajos=fé4L
..wr pnba podbi Fi 1 kis jui.
ViaszJk-lsenőcs
bsjjobti és legegyteeríibb beefítttö^ter kemér.y padló ?zámara. 1 k:-c<g ára CO kr.,
Fesselhofer Józsefnél Naffy-Kánizsán.
Vukovári Spitzer-féle hírneves arczkenöcs
arczkiOtésék-. bizfos gyógyszere. — Kilünű kü!- és belföldi illatszerek es szappanok. , _
es másnemű
Czlet megnvitás!
T ez.
Kzenhc) van szerencsénk becwcs tudomására liozni; miszerint helyben, a hiutezan jevi\'i DobroviU-féle iia/.ban- a .Korona*. Szálló álollenuben
K 0 H N és K RE ÍN E R
törvényszéfcileg bejegyzett czég alatt a kor igénycinek teljesen megfelelő s dúsan felszerélt
norínbergi-, rövid- és férfi divatáru-üzletet
nyitottunk.
FölGrekvésfibk mindenkor oda fog irányulni, hogy igen liszlelt revőinket minden tekintetben teljesen -kielégíthessük, amennyiben minden czikket ;t legjobb minőségben jutáiívos . árun Ingunk árusítani, s kérjük, miszerint SZÍV méltóztassék. ¦ ,
i 2. >t3
el\'g
Ot
7r o
m a-
C CD.
(26)
pártfogásával bennünket szerencséltetni j ^
Kiváló Tisztelettel Kolin (s Kreiner.
Következő czikkekből nagy választékú raktárt fogunk tartani: | L? g-
K"ulő-. himző-, ZLphyr-,. perzsa-, mohair- s haraszt-pamutokban, mindennemű czérnak, varró- és gép-selymek, bársony-, selyem-, atlaszfaille-. gúmmi- s tipsz-szfH^ok; mignárdiszek, harisnyakötők, rü?ők. csipkék, hímzett strafok és betétek, mindennemű zsinórok. válHüzők (MféderJ nok szániára. *
\\ Cárion-, oxford-, piquéV s clwíTon-fngek, gallérok, kézelők ehiffon- és káutscliúkhól,
lábruhák: esernyők, mindennemű gombok, melllük (brossok), gép-, kőtő-, horgoló-s varrólük, csont- s aczélHajtÜk, pénzerszények s lárczák, szivar-, szjvarka- s dohány-lárczák. planclíet-ták. log-j haj-, ruha- s bajuszkelék, övek (szíjak), fésűk, legyezők, nagy választék angol aezél tollkésekben, qralánczók, zsinórok, ¦nadrágtartók.
Nagy raktár férfi- és női glacé, ugyszinte selyem- és ezérna.-keztyükben.
Mindennemű női- .és férfiszabó-kell ékek. . Nyakkendők, zsebkendők és\'sétabotok.
Nagy választék kül- és beltőldi gyártmányú pouderek, illatszer (Parfüm), glycerin-críme, eau tie Cplogne, brillantin, diamanlin, szappanok s fogpépekben.
0 3
"3 t
1 St
!S3 _
2: 5\'
Vrjj3A|3s ozuuq s? -9[o3.ioji inmEtl oztuu^\'s? euj?zo 9|0&oq mzsasjj ipp|Bjv
BJBHEjpj unpaße >|niUBdg;g5i 9|ai-a|!i|0ssnBH
öoo
g Árlejtési hirdetmény. 5
X\' Nagy-Kanizsa rendezett tanóc-u váró-* képviselő leslttlelé- jty X nek 180Ó. évi szeptember .hó Í3 án lartott közgyűlése hala- ^ X rozata alapján a vár. tanács állal közhírré tétetik, hogy N- 7 W Kanizsán a m. kir honvédség részére egy emeteles féthely és X * raktári épülel-, kocsiszín nagyobbilás-, íakamaiák-. tégla keriP^ X lésből álló 1Ö164 Irí 53 kr. líöUségelöirányzáUal felveit épil- V W kezes vállalkozás uljáni megépítésére 1891. évi íípriIN ^ X l>ó 6-»nak íivlcií\'ií í i ÍO óraijára a városház tan^csA^ W termében tartandó szóbeli árlejtéssé! Összekötött írásbeli aján- ^ V laü tárgyalási hirdet. y
Az árlejtésen részt vevők tartoznak az előirányzott összeg ^ 5° o-kát készpénzben vagy óvadékképés papírban külön külön és pedig a szóbeli árlejlők a küitiöllség kezeihez a zárt aján- Q ú lattevők zárt ajánlataikhoz mellékelni * - Q
O Zárt ajánlatok 1891. évi április hó 6-án délelőtt 10 óráig ^ ^.-vagyis az árlejtés kezdetéig a városi iktatóba beadandók, mert ^ . LL5^ v/ a később érkezők figyelentbe véetni nem fognak. ^ ffi&Pfc7.-?
Q Az árlejtési tervek költségvetések és féllélelek\' a városi O Q tanácsnál a hivatalos órák alatt bármikor megtekinthetők. v Q .Az árlejtés elintézése iránti határoz-la-városi képviselő 3 gfera
rjej
testületnek van fen tartva.
Miről az árlejténi szándékozók értesiltelnek. Nagy-Kanizsán, 1891. márczius hó 14-érk
(22)
T. fűj«gyzö.
BabochAy
poígármeater.
v3Kxxxxxxxx>otcyxxxxxxxxxxxxxy v i 000
Orvosi bizonylatolt
g-y óg;yforrásról
jMApYAR SELTERS\'
Dr. Korányi Frigyes %
. Ml t »4rk»rtof-u-t rr»i vtV
Or. Geliitardt Lajos
Dr. Poór Imre 3
ír és kir tanlcicrs. talli!ar.; \'i légutak blnialOiaÍBll A S-ltersi-1^1 LÜIíiübör.ól.lj üwkíiv.bh *z*bad-¦ azArt vf rzts^k lebMatKE^níl, \\*gy ek i7C3\'*AÍtöi knU tartani. 3 si^nsa-
nir 1 RAMn-iiuriiiz ;:vAiu.iu ],\', lM:i.iunik ivrk ituni\'u* b*ot«l-ilti.it \'j nun äs*Mcyviz
..iltiurjiik. j vizekEtk h.a>ztiiljta
^¦k^fv-í\'-tt
ss7.s«.ik ¦ 1,iiít>- s.-in bevívc. «-m bel*lcgrzve. 1 áli-n bem Okoz semmi rértorlMáSt,
űr -. ÍArz6; emCsxtS-nervek,
Jnt.ilm.iioll j(. OrpJm^iinyiíl r;i-. OíessbÖbli viKek (litote luiiDi-elLir. .
DK Kétly Lároly j Dr. Bjrbás József SSSifäSSS» K
Dr. Bamberger Henrik \' Dr. Duchek András XSSSAAáSSS
\'ini tartir, nijrarf t UgiA-, pmé.iztűnzcrwk ny l.izoiiyitji. liogy KyöEjha-üembUbli- es Victaj-vizekkel
¦mii -t.-i:«ir. ali.ii kí.l1______
1 lrK«(int»*el>beu ajJolani. Gorbersdocf, IM*.
i»i\'«l:im, hivatva erzen: nsacanial logyjsztott ea jóEJfcrt gyógy
«MARGIT* borral használva a legegészségesebb ital i~
Edeskuty L-i
IW rrys/lntín kapható mind n cyéerszfrtárban, fiiizcrkíTesIípdi^hPn
<•«. é% Itlr. <¦-» aierb kii HdV. . Aav.\'tti} i 11—níll 11-tönAI, Hnrln?r.it»n. Er _ \' ,^ j^bn-lf r s. **-fítt
apható mind n gyeg.rsz.-rlarba.il, fü*zcrli<TesI(odt:s!)en iís vei>dé*I3I*n. -^WS
coo
Nyomatott Fische! Fülöpnéi Nagy-Kaoizsán.
N"A(tY-KANIZSA, 1891. április 11-én.
15. szám.
Harminczadik évfolyam.
Eiéfizctéai ár:
rtöt síre . . & frt — kr. M **r« . . . . 3 frt 50 kr. nsgred Ívre . . . J frt 25 kr. Egy8« uám 10 kr.
Hirdetések S aasá!»>í petjUorl.arL 7,miradsxur •. a Eiind-x továl.tii sorért 5 kr.
aTTaXTTÉBBEV
jwtil sfiroaként 10 krért vé\'elnek fel Eiactári i\'leiúk minden egyes hirdetettért 30 kr. Üzt-lendő."
.. mm
KÖZLÖNY.
A-nagy-kanizsai kereskedelmi Iparbank*, a »n.-kanizsai önkéntes tüzoltó-egylel*, a »nagy-kanizsai kisdednevelő-
A lap szellemi és\'iDyagt Ttazét ÜletS minden küzlemtny Bátorfl Lajos szerkesito-kisdé r=«vére ezimzett-ii ITo-gy-Kanizsára
bérmentve ÍEt*.wiid6k.
Kéziratok vlsais. ncra. küldő tnek. •
egyesület*, a »nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet«, >a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápinlézete*. a nagy-kanizsai katonai >hadastyán egylet< és ^ a >soproni kereskedelmi iparkamara* nagy-kanizsai kül választmányának hivatalos lapja
H-ETENKINT EGYSZER. SZOMBATON MÉGJELENŐ VEGYEST ART ALMTJ HETILAP.
A középosztály erosbödése.
A közigazgatási államosítás kérdéséhez politikai szempontból nem\'szólunk. Nem vitatjuk annak 1 sem "jó, sem rossz oldalát. Elég az ahoz, hogy a régi vármegyék mindennemű előnyös és hátrányos intézményei* fölüti a lélekharang már megszólalt.
A pénzügyigazgalóságok szét- : oszlása, a kir. táblák felállítása, s az összes igazságügyi és közigazgatási tisztviselők államosítása által egyes vidékek oly müyelt tár-sada-mi osztályt nyeraeW mely a 1 középosztály erősbödését idézi elő.
A műveli középosztály erős j bödése állal pedig csak a lársaT | dalom nyerhet; mert mindazon -terveit, vágyaii^ rpelyek a ^Eözmi- \\ velödési állapotokra hálással bírnak, sokkal könnyebben juttathatja a megvalósulás stádiumába.
Az egyes vidékek tisztviselői kara stabillá válik, azonosítja érdekeit azon város és vidék érdekeivel, melynek állandó lakosává leli; s^ méltán várható az ilyen tisztviselői kartól, hogy szellemi elöharczosa lesz minden közművelődési mozgalomnak.
E lisztviselői karnak, bizony-•-nyara lesznek sajállagos érdekei i-, melyek mélyen a családi életben, s a családi összeköttetésekben rejlenek. Ez érdekeknek is foganalot óhajtvári szerezni szívvel-lélekkel fog küzdeni minden oly ügy melleit, mely azon vidék ."anyagi és szellemi előhaládásának ¦r biztositékái képezi.
Eddigelé a tisztviselő igen nagy részben csak ideiglenes lakosa volt azon vidéknek, vagy városnak, hová a sors vezette; meri a le\'ülről jövő parancs kezébe vetélte a vándorbotot, s ment ,keresni egy ujabb hazát. — Vagy pedig, ha a lisztviselő választolt volt, nem tekinthette magát működési terén "otthon; mert vagy családi k kötelékei, vagy birtokvi-
szonyai máshová vonták, s idegenbe vezérelték.
A rövid vonásokban jeleztük változás szerintünk csak a müveit középosztály erősbödését idézheti fel ; s igy társadalmi szempontból csak kedvező kövei kezményekel jósolhatunk.
Igaz, Ijogy egyik vagy másik vidék, nevezetesebb központ nagyon is, sokai fog nyerni; de viszont a-legigénytelenebb vidék: érdek is megfelelő szellemi erőket fog körében üdvözölhetni, akik mindannyian oszlopai lesznek a társadalmi szép és hasznos mozgalmaknak , elevenitőleg fognak hatni a legtöbb vidéken már ex-clusivvá vált társas életre, s hathatós támaszai lesznek az egyes kulturlörekvéseknek is.
Nem kell félnünk attól, hogy talán ők maguk, az uj jövevények zárkóznának el tőlünk. Mindent megmagyaráz az, hogy a_ magyar tisztviselő a bürokratismu^nak halálos ellensége. Buzgó, törekvő, kötelességtudó és pontos tisztviselő, de a bürokratismus békóit nem türi, s igy könnyen olvad bele azon társa dalom b", mely neki állandó otthont ad, simul a lársa-dalrríi és helyi szokásokhoz, s minden körülményeiben azonosítja magát uj, állandó otthona viszonyaival.
Vegyük figyelembe azt, ha az igy állandósított lisztviselő uj otthonában jól találva magái, midőn résztvesz mírrden közművelődési, vagy kuilurlörékvésben ; midőn családot alapítva, vagy már ilyet magával hozva, a vidék törzslakosai közé számítja magát; feltehet j-e az, hogy bürokralismussal vádollassék\'?
Bizonyára nem ; Ha van benne talán egy kis hajlam a pedanteria iránt, még ennek látszatát is eldobja magától, midőn tollát le teszi, s dolgozó szobáját elhagyja.
A társadalomban a magyar tisztviselő semmi más, mint a
művelt közép osztály tagja kivan, lenni. _ .
De visszatérünk oda, a honnan kiindultunk.
Azt ir^Sk szerény czikkünk fölébe ; A középosztály erosbödése.
Nos, mi azt- hisszük, hogy a keletkezendő hazai tiszlviselőkar hatályosan fogja növelni - azon osztályt, mely hazánkban oly jelentékeny szerepet visz; s meg vagyunk győződve, hogy az évtizedek múlva szereplő tisztviselői nemzedék szintén kiváló férfiakat fog felmutathatni.
Corydon.
VII. Nyilvános elszámolás.
A nagy-kanizsai uj evang. templom s lelkészlak építési költségeihez járultak a 6-ik nvilvános elszámolás óta ;
frt kr.
A liszöi hívek adománya . . 24.—
liakó Jolán F. liajk .\' . . . 1.—
Baké Erzsike F.-Kajk . . . 1.—
özv. Bakó Samuné F.-Kajk. 2.—
Bakó István Vágh-Sellye . . 5,—
liakó íiyula F.-Kajk .\' . . . 5. -
Debreczen\' város adománya. . 20.—
Szarvasi egyház..... 5.—
Szász-Régen város gyűjtése. . 7.38
Ágfalva gyülekezet gyűjtése. . 5.10
Zala-Islvándi egyház .... 3.—
Ballahidai hívek adománya . . 4.60 Hontvármegye alispánja . . .. 2.68
Mosón vmegye alispánja gyűjt. 42.— Vajda - hunyadi takarékpénztár „ 5.—
Györ szab. kir. város . . . 20.—
Ríma-Szombat város . . ... 17.40
Körmendi takarékpénztár . . 5.— Jász-Nagy-Kún-Szolnok megye
alispánja gyűjtése .... 20.—
Aradmegye alispánja .... 2.4-0
Szentesi takarékpénztár . . . 5.—
Hódmezö-Vásárhely város . - 5.—
Alsó-lövői hívek...... 5.—
Szakolcza város...... 3.—
Teési hivek adománya . . . I.—
Muraszombati hívek..... 4.20
Somogvmegye alispánja gyűjtése 6.20
Petőfalvi hivek adománya . . 2.—
Bönyí egyház...... 1.—
Marmaros varmegye közönsége 10.—
Losoncz város ...... ő- -
Szatmári takarékpénztár. . . 20.—
GyÖr vmegye alispánja gyűjtése 1 -62 Mélls. Zűber József Komárom
vármegye főispánja Haba József Kis-Kanizsa
Nagy-szalon táí takarékpénztár . 5.—
Sarkad vidéki takarékpénztár . 5.—
Zalamegye alispánja gyűjtése \'. 31.35
A kuezurai egyház .... 1.—
A kuezurai lelkész..... 1- —
A szeghalom-vidéki takarckp. . 7.—
Összesen! 342.93 Régebben elszámoltatott. 2951.02
Fö-összég teszen 3294 55 Fogadják a kegyes szivü adakozók a gyülekezet legforróbb, leghálásabb köszönetét.\'
További szives adományokat e szent czélra tisztelettel kérjük az evang. lelkészi hivatalhoz juttatni.
Nagy-Kanizsa, 189Í. évi apr. 8-án.
Lengyel Lajos S.-A. Thonika Endres.le.
gy\'dek. fclügyilö. gondnok s jiénztárnok.
Hülter Lajos s. k.
h. lelkész
Kereskedő ifjak társulata Budapesten.
Mélyen tisztelt Kartárs ur!
1891-ben 25 éve, hogy Budapesten fennáll a > Kereskedő ifjak Társulata ; ez a társulat, mely több mint két évtizeden, nagy kihatással volt ifjabb kereskedői generácziónkrá és melynek egykori tagjai ma az egész országban szirnot tevő tényezői a hazai kereskedelemnek.
A kereskedő komolyságához legméltóbban ünnepelhetjük meg negyedszázados ¦ lennállásat kereskedelmünk emez intézményének, halezajló ünnepségek helyett állandó nagy alkotással jelöljük meg* pályafutása lezárt ez első korszakát; oly alkotással, mely büszkeséggel tölthessen el minden magyar kereskedőt és tiszteletet parancsoljon kifelé.
Ez alkotása a magyar kereskedelemnek legyen egy ezrekre rugó alapítvány, melyet az ország kereskedő tonükeí és alkalmazottjai \'összeadnak, s melynek kamatjai egyformán nyújtsanak segélyt avagy buzdítást bárhol ott, a hol ennek szüksége legjobban mutatkozik-
Czélja legyen ez alapítványnak :
1. A\' felnőtt kereskedői alkalmazottak szakszerű kiképzésére társulatunkban fennálló esti tanfolyam alaptökéjének gyarapítása; ,
2. Érdemes kereseiképteletiek állandó avagy időleges segélyezése, tekintet nélkül arra, tagjai-e valamely egyletnek, vagy nem.
3. A pesti poig kéresk. testület által alapítandó menházban .alapítványi helyek biztosítása olyanok számára, kik e testületnek tagjai soha nem voltak s igy alapszabályszerüleg elhelyezésre nem számi thaü iának.
- 4. Pályadijak jó és buzgó magaviseletért tanonezoknak.
5. Kereskedelmi szakmunkák pá-lyadijazása és egyéb czéíszerünek látszó segélyezések vagy buzdítások.
A gyűjtésből származott alapítványi összeg az alulírott társulati igazgatóság felügyelete alatt áll, mely őrködik annak sértetlen fenntartásán és intézkedik a kamatok hovafordításáról a fenti czélok értelmében, a minél különösen niegjegyezie.tik, hogy adandó esetben a vidék ép oly mérvben fog tekintetbe vétetni, mint a főváros.
Hogy ez összeg falóban tekintélyes és a magyar kereskedők nagy számához méltóiegyen, szükséges,hogy minden kereskedő-főnök neki tetsző összeget adományozzon és alkalmazottjai mindegyikét szinte rábírja, tehetségeihez mérten tetsző összeggel a gyűjtéshez hozzájárulni
Ha az ország minden főnöke és alkalmazottja csak csekély áldozattal járul is egyszer s mindenkorra e ne-\' mes czélhoz, oly tekintélyes összeg fog egybe gyűlni, mely méltó lesz karunkhoz és sok bajunk orvoslására fog erőt nyújtani aörök időkre.
Bátran hisszük, hogy- kérelmünk nem fog figyelembe vétlenül elhangzani kartárs^-urnál és azért ama remény-nyél küldjük e gyűjtő ívet, hogy kartárs ur szives lesz azt fentjelzelt gyűjtésre alkalmazottjai és ismerős kereskedő kartársai közt köröztetni.
A begyülő pénzeket és \'a kitöltött vagy üresen maradt gyűjtő-iveket kérjük a Kereskedő Ifjak Társulata Igazgatóságának. Budapesten- Gizella-tér 2. beküldeni.
Fogadja kartárs hálás köszönetünket a nemes ügy érdekében, melylyel vagyunk igaz tis/.telöi, a Kereskedő Ifjak Társulatának Igazgatósága: Szávoszt Alphons elnök. Edeskuty Lajos, Frey-berger Pál, Fürst Jakab, Hüttl Tivadar, .lálics Géza, haraszti Jellinek Henrik, Kertész Tódor. Kollarits Jenő, Kreische Antal,Kunz Ferencz, Marton Alajos társ. alelnök, Nádossy György, Rausch Ferencz, Saxlehner Árpád, Schneller Alajos, Seefehlner J. 1.., Strasser Sándor, Szarvas Sándor. Tömöry Károly, Wald-hauser Adolí, Wollák Soma társ alelnök.
TÁRCZr^ Szép Rózsi asszony
(Ilalatonparti népballada.)
Szórnom a szomorúfűz virága, >zutnoru szép Jiózsi asszony világa. . .Ndii-.t űrömé boldogtalan szirtnek, A liliom Irrelénél fehér arcza fehérebb.
Mini a fényét aranya-Ültig az égen,
1 u<i ragyogott a szerelem szírében,
llüfifeu l,tt szeretője hozzája.
Azóta <,t,j blis halovány rózsa jdros orczája.
.flifns ura vigasztalja csókjával.
Átöleli szerető ke\'t karjára!.
-Miért zokogsz drága lelkem, angyalom t .\'•yrre borulj kebelemre én gyönyörű csillagom.\'"
(\'itallá szivü Kózsi asszony csak zokog. Hej, mert szire a legényéri ég. dobog. /\'e a legény fíirza húgát szereti . , . Hőzsi asszonyt a bubiinai sötét sírliei temeti.
~P* fogadom Istenemre.\' Seialeszen Itt\'eza húgom sohse tied, hűtehn! Szerettelek csalfa legény! s tnegrsalál, Válaszsza hát el szerttC sziveinket a halál.\'"
l\'ásztorrxillag búsan ragyog az égen, \'iy\'/ngyös liicza ei legénynek ölé\'^n . .". Szerelemről zeng a madár az ágon . . ¦ ,firos pünkösd napján enyém teszel édes virágom"
„Piros pünkösd napján enyém nem teszel I...1" Üieza helyeit JiÓZsi asszony igy felel. Eldördül a fényes pisztoly kezében .L* a golyó inéig sebet üt a legénynek szivében.
„Csalfa voltál, mást szereltél helyettem, H\'j. pedig én csak szivedet szerettein ! l\'iro* vérem fehér virág harmatja ..." I\'ózsiasszonykebíénj>isztolys*=ipe vérét hullatja.
Búsan ragyog a csillag az ég boltján, \'•:/ői:yi/ös liicza Ott zokog a tó purtján. „Tündérálom volt szerelmem, szép álom. . . !" S egy gyönyörű rózsabimbó ring az ezü\'t [hn Hámon.
Búlintfiy Bálint.
Miczi és Biozi.
Irta : DB. NAGY SÁNDOR.
" Csinos, szemrevaló leányok voltak Miczi és Riczl Miczi imádta a hadna- | gyokat. Riczi rajoilgóll a boltos. legényekért. Miczi otthon volt .szüleinéi, -Riczi árva \'leány volt, gyámja só- , gora, akinél lakott, s nála teljes ellá- ! táson volt. A sógor és gyám, valamint ennek neje nagyon szerettek mulatni, , Rica pedig örült ennek, habár az ő | pénzén történt is. mert igy volt alkalma : vendéglőkbe járni s ott a boltos\'. legé- 1 nyékben gyönyörködni.. Miczi. aki ke--belbarátnöje volt liiezinek, szülői bele-egyezésével szintén velük tartott, hi- . szen fiatal a leány, mondák szülői, hadd mulasson, ha asszony lesz belőle, s meglepi a gond, ugy sem iesz sem kedve, sem alkalma mulatni.
Miczinek sikerült is megismerkedni egyik vendéglőben egy Jiadnagygyal. \'
— lííczim, édes Iticzim, monda Miczi, boldog, végtelen, boldog vagyok, legédesebb álmaim, legforróbb vágyam teljesült ügyé bár, csinos ember ez a hadnagy V Nos, r\'s ő azt monda, hogy szeret. Holnap este.a vendéglőben vár, ugy-e drága Riczím, eljösz sógoroddal ,
és nővéreddel, ugy-e, rábeszéled őket, hogy eljöjjenek ?
— Szükségtelen őket rábeszélni édes Miczim, válaszold Riczi/ csak egy szavamba kerül, s Ők azonnal jönek, hisz tudod, hogy nekik nem kerül soha a mulatság egy garasukba sem. ¦
— Köszönöm, köszönöm ezerszer édes Riczhm jóságodat, szivemből óhajtom neked is. hogy mennél előbb tégy szert oly szived szerinti ismeretségre, mint én, hogy mint a barátságban, ugy a boldogságban ís egyek legyünk.
— Lásd édes Miczim, én nem tudok oly boldog lenni, mint te, nekem ez a mérnök sehogy sem tetszik, óh ! ha ... s keblére borult Riczi Miczinek.
—- Tudom, legdrágább barátnőm, •tudom, miért eped szived, de légy türelemmel, majd neked is akad egy- csinos kereskedő segéded, s azután te is ép oly boldog lész, mint én vagyok.
Miczinek nem a mérnök volt az első udvarlója. Ö már 14. éves korában a. nevelő intézet ablakából láthatatlan telephonon érintkezett a-i szemközti vászonkereskedés egyik alkalmazottjával, s minthogy állítólag az első szerelem rendesen eltörölhetlen emléket hagy a szívben, azért Riczi, bár azóta volt -neki vendéglői ismeretség folytán mérnők, építész, orvoshallgató, kömives, és még egy csomó, nem tudom miféle imádója, akit Riczi valamennyit kímondhadanul szeretett, de még nem tudták ezek lelkét teljesen betölteni. Mindig maradt ott egy kis ür,
mindig hiányzott boldogságához még valami, maga sem,tudta, hogy mi.
Igen ám, mert oly csinosan fésülködni, oly kifogástalan nyakravaló csokrot kötni, még egy millió >kezét csókolom* szóval cs tettel betetőzni, oh azt nem érti senki ugy, mint egy jól nevelt fővárosi boltos legény,
Miczinek időközben kérője akadt ¦egy jómódú iparos személyében. Miczi felháborodva utasította el a kéről. Hogy is merte ö reá vetni szemét egy iparos. Ah ! ha hadnagy volna, hisz az már más, de egy iparos, ha há há!
Riczmek\' is akadt kérője, a mérnök. Iíiezi is visszautasította, hanem, — volna csak hát kereskedő segéd.
Miczi és Iíiezi hűségesen eljártak esténként a sógorával és annak nejével a vendéglökbe.
Miczi egyszer sírva borult Riczi kebelére,-s keserves zokogás közt pa-naszolta el sajgó szíve rettenetes fáj-dal\'jiát, azt t. i., hogy a hadnagyot láttu karöltve egy növel, s midőn e miatt neki szemrehányást tett, az szemébe kaczagott s azt monda, hogy csak nem gondolta örökké tartónak a köztük volt v;szonyt.
— Lásd édes Hiczim, minők az emberek, lelkem egész hevével szerettem, önfeledten borultam keblére, örökké tartó szerelme hüségesküjét suttogta fülembe — s a nyomorult, mily hamar feledte esküjét, feledett engem, feledte boldogságunkat. De megátkozom valamennyi hadnagyot a világon, tört ki
Micziből az elkeseredés, — soha többé rá sem nézek egyetlenegy hadnagyra sem," lábaimhoz borulhat az egész világ -hadnagya, többé soha, soha szivem irántuk meg nem lágyul.
— Uralkodjál érzelmeiden kedves Miczim: nekünk szegény nőknek, osz-táíyrészürL$9 sorsiói a csalódás. Majd akad egy--más, aki \'hőbb, állandóbb lesz, — vigasztalódjál édes Miczim.
— Hiszen az az egyetlen reményem, hogy nem mind oly könnyelmű, haszontalan férfi, mint az volt, hiszem, hogy leszek még valamikor én is boldog újra. De estére elmegyünk valamelyik vendéglőbe ugy-e, édes Miczim, oda. a hol legtöbb hadnagy lesz, hadd éreztessem irántuki gyűlöletemet megvető tekintetem egész sötétségével.
Ls Miczi és Riczi este ismét vendéglőben voltak. Ljra mosolyogva tekintenek körül a vendégseregen, s ha aka\'űt itt-ott* egy fiatal ember, lopva váltának pillantásokat vele, a mi meg is hozta Riczinek rég epedett üdvét A szomszéd asztalnál ült két fiatal ember, Riczi erősen kokettirozott velők, végre azok egy kivételével távoztak; ez az egy pedigfelháboritvaRici bíztató pillantásaitól, felkelt, oda ment Ricziék asztalához\', ügyesen meghajtotta magát, bocsánatot kért. hogy alkalmatlankodik, én Zengeti Gerö ur vagyok, monda magát bemulatva. Riczi és Miczi, a sógor s annak neje szívesen fogadták, leültették asz-, tálukhoz, és Gerö Riczi mellé ült le.
harmwczadik évfolyam.
zalai köz l ö k y
április 11-én.\'
^CSARNOK.
A tubereulosis gyógryi tásáról.
A Koch-féU oldalfal roló gyúqykeztlh.
Dr. MA;KGOLD HENRIK
bal.tocltirftdi fordöorTOstól. -
(Folytatás.)
A Kqch\'-féle lympha állalános hatása mesterségesen előidézel t, löbbé-kevésbbé súlyos pyaemiás jellegű láz alakjában mutatkozik ; a helybeli specificus hálása beteg helyeken fellépő reactióban a mely duzzadás, és vörösség alakjában jelentkezik. Thiersdi fölvétele, hogy a gümőkőros helyeken először lob fejlődik, a mely azután lázgerjesztő anyagokat jutlat a vérkörbe, s csak ily módon okozza a lázat, — hogy tehát a localis lob ha-marabh van jeten, mint az általános láz, — annyiban valószínű, mert e Fölvétel megmagyarázza azt a .gyakori esetei, midőn csak helybeli reactío van, általános pedig egyátalán nincs, — és az állalános állapot javul. Ez esetekből láthatni, hogy a Koch féle lympha lulaidonképeni fő értéke a localis reactioval függ össze; a lázat csak úgy kell tekintenünk, mint ennek következményéi, s mint a mely a beteg individualitása szerint s talán szétfolyt gü-mőkóros szövetek felszívása következtében lép fel.
A minő feltűnően mutatkozik a lupusbetegeknél a helybeli re-actio — többnyire lényegeid tünetek nélkül, — a tüdőbelegeknél természetesen ez pontosabb észlelés alá nem eshetik. — s ezért itt a beoltásoknál azok indicalioja, adagolása, ismétlése fokozottabb gondot igényel, mert épen a tüdőbetegeknél az olfások sokszor valóban veszélyesek \' A reaclio tünetéi- különben olyan sokfélék, hogy ezek sokkal hosszahb időn át való megfigyelésére\' van sxük-ség, mielőtt a szer\'alkalmazásának javallatait s a szer praecis adagolását megállapítottnak tekinthetjük. A tüdőbetegeknél helyi reac-tiöként a következő löbbé-kevésbbé kifejezett lünetek szerepelnek: a lompulat kiterjedése, erős ször-csögő zörej, huzó fájdalmak az egész mellkasban, nehéz, szapora légzés, fokozódóit köhögés, a hígított köpet szaporodása, — esetleg csökkenése.
A reactío \' visszafejlődése is igen különbözőkép történik.- Sok betegnél általános gyöngeség, kis, gyönge érverés marad hosszabb ideig vissza, s ilyeneket csak nagyobb időközökben szabad oltani; Stiller tanár osztályán az ilyen betegeket az első (1 mgrmos) befecskendés ulán csak egy hét, egy esetben csak négy hét múlva vethették alá új, befecskendésriek. A sok, többnyire lupusban szenvedő betegnél, a reaclio alatt a
Kezét esókolommal kezdte, s rögtön meg is lelte. Riczi boldog volt. de még jtem állliatla meg, hogy a legelső alkalmat meg ne ragadja arra nézve, hogy megtudja llerö foglalkozását s midőn líerö pirulva és hebegve vallotta meg. hogy ö kereskedő segéd, azonban egyik budapesti legelőkelőbb kereskedőnél,* aki a legelső házakhoz szállít, a legmagasabb körökből vannak vevői, s hogy minden közönséges ember nem is juthat be hozza segédnek, mert nagyon megválogatja még a nála alkalmazottakat is. Riczi ajkáról egy oh ! lebbent el, a mit (ierö nem ludolt mire magyarázni. Vájjon örüljön-e neki, vagy ^kétségbeessék\'. ,
Gerö kérté reltenlő módon a bocsánatot, fűszerezve minden harmadik szavát »kezét esókolom.-mal. Csak azután derült fel ismét arcza, miután Riczi biztosította, hogy ismeretsége rá nézve nagyon kellemes és reményli, hogy,lesz alkalmuk többször is együtt szórakozva, egymást bővebben megismerni.
(Vííe- Bt.) *
bőrön föllépő változások — roseola, morbilli, vagy scarlatina-szerü pír, egy észlelt esetben kis vérömlenyek — tartanak \'legtovább s ilyeneknél czélszerfl az új befecskendéssel addig várni, mig a reactioval járó bőrkiütések is leljesen elmultak. Érdekes, hogy e változásokat csak a bőrgyógyászali osztályon fekvő betegek nagyobb részénél volt alkalmam látni, mig a belgyógyászán .-osztályon lüdőbaj miatt be-oltásokkal kezelt betegek közölt egyszer sem fordult elő. Iclerust vagy lépnagyobbodást az 50 beteg között egynél sem latiam.
A kórisme szempontjából a Schwimmer tnr. bőrgyógyászait osztályán. psoriasis és syphilis be-\' tegeknél végzett ellenőrző oltási kisérlelek azt mulatlak, hogy nagyobb adag i Koch-féle oldallal végzett befecskendésre is löbb
¦ eselben csak általános reactío mu-lalkozotl, de a psoriasison, vagy a bujakóros fekélyeken localis
„elváltozás rea\'clio, egyáltalán nem volt Feltűnően mutatkozott ugyan ez egy a Stiller tnr. belgyógyászali osztályán észlelt belegnél.
( Folyt. Iöt.)
Híre k.
— Hirdetmény. N.-Kanizsa város tanácsa részéről ezennel közhírré téli-tik. hogy a n.-kanizsai I8Ö1. .évi I. és II. osztályú ker. adó. kivetési, lajstrom az 1^83. évi XLIV. l. czikk 165 36. Ü. értelmében 8 napon át á mai aluliról! \'naptól számítva a városház tanács lenn éhen közszemlére kilételett oly czéJbój, a) Jiogy azon adózók, kik az illető lajstrom tárgyalt adónemmel már a mult étben majrára toltak, a lajstrom kitételének napját h) azon adózók pedig, -kik az illető lajstromban lárgyalt: s megállapított átlóval folyó évben első izben rovattak meg. adótartozásuknak az adó kr,n;/rfc.-\'kil>e törtint l\'tjfffi/CiWl köretíi 15 nap alatt Zalamegye törvényhatósága közigazgatási bizottsághoz intézendő fellebbezéseiket megtehessék : ezen fellebbezések azonban a városi tanácsnál adandók be- N.-Kanizsán, 1891. április hó H-án. A\'árosi tanács.
— A zirczi apát választás Báró Hornig Károly megyés püspökünk ő méltósága elnöklete akiit megtörtént: I-sö helyre Vajda Ödön. Il-dik. helyre Pallér Kelemen és III difi helyre Ham-zus Ildiért lett absolut többséggel megválasztva. Az első helyre candídaít érdemes és nagy tudománya Vajda Ödön elöszállási jószágknrmányzó ur testvér-öcscse l\'ütisztelendő Vajda János kiér-demüit nagy-kanizsai házfőnök és Rendi tanácsos urnák, kihez a leggyöngédebb testvéri szerelet kapcsolja. Midőn az elnöklő Püspök ur Ő méltósága felszólította aí első helyre candtdáltaí, hogy jelöltetésél elfogadja-e ? igy válaszolt: Társaim bizatyiá\\ ragaszkodása esszé; retete alati majdnem leroskadok. Akaratuknak engedelmeskedem : érettök akarok élni és halni.
— Bizottsági tagok. A Dunántúli közművelődési helyi egylet alakulási munkálatok eszközlésére Nagy-Kanizsán a következő urak küldettek ki: Elnök: 1 Baboehay György, jegyző Lengvel Lajos. . "HizotLsági tagok: Dr. Barlha Gvula,
¦ Bún Samu. Bogyay Ödön, Bátorfi Lajo*_. Dr. Benlzik Ferencz. lílau Lajos. Gzjö-nal Celestin, Dolmányos László. Dar/cs Kálmán, Ebenspanger Lipót Ebenspán- j gerl.eo. Eperjesy Sándor, Farkas László, Fábtanich lgnácz, Dr. Fried Ödso, Fábián. Ferencz, Fájcs Lajos, Dr. Fár- \\ nek László, ifj. Fesselhofer József, Fischl Bál, Gutmann Vilmos, Györffy János, i Grünhut Henrik, Hütter Lajos," gr. Hu-gonnay Kálmán. Hegedűs I,ászló, Hába j József, Hir^chel Ede, Hertelendy Béla, i Hajgatö Sándor, HoíTmann -Mór, Hofer Ferenci.\' Dr. Hauser János, Juhász György. Kövessy Kálmán, Karczag Béla, Knáusz Boldizsár, Lőwinger lgnácz Dr. Löke Emil, Dr Molnár Jábó, Mü-tenyi Sándor, Markó Antal, Nith Norbert, Dr. Neumann Ede, Némelh lgnácz Oroszváry Gyula, Oblátb Mór,Oszler-hüber László. Palotai ¦ (Isorba Akos, Plfti der Károly, l\'libál Ferencz, Rapoch. Gyula, Bemete Géza, Sarkady Tilusz, Dr. Szűcs Miklós, Somogyi Kálmán, Sluk Sándor, Szegő Gyola, Dr. Szukits Nándor, Szedelmayer Jözsef, Szalay
\' Sándor, Dr. Schreyer Lajos, Dr.\' Szekeres József, Simor> Gábor, TőttŐssy Béla, Tuboly Viclor, Tripammer Rezső, ünger Ullmann Elek, Varga Lajos, Vidor Samu, Weiser József. » — Pajor Emília színművésznőt illető, mult számunkban kifejezett óhajunk mint Örömmel értesülünk teljesedni fog, amennyiben a kedvelt primadonna
még e hó végén mint vendég néhány estén át lel fog lépni az itt működő szintársulatnál. - Suhancz, Ingyenélők. Nebántsvirág, Szegény Jonathán mind mégannyi kedvencz szerepe a művésznőnek és igy azon ujabb óhajunknak adunk kifejezést, hogy közönségünk neki mindezekben tapsolhasson.
— Gyászhír. Az osztrák-magyar bank nagy-kanizsai iiókinlézelének helyiségére kedden gyászlol>ogó tűzetett ki. mely á bank vezértitkára. Leonhardt Gus2tár lovagnak elhalálozását jelenté. Az elhunyt 30 évig szolgálta a bankot: a közgazdasági irodalom terén nagy-nevet vivott ki magának s különösen/a gyakorlati közgazdasági kérdésekben tűnt ki. Született Bécsben 1837-ben. Két fia és egy lánya maradt utána. Béke hamvain!
— Heti biztosok e héten a Kis-dednevelö Egyesület óvodáiban Matosh Jozsefné és Székely Lajosné választ-mánvi tag úrnők.
"_ HetNfelügyelő e héten a nagykanizsai önk. ü-zolló-egylet örlanyáján Knorlzer György alparancsnok ur.
— Hibaigaziti$. Lapunk előző számában a Bekstcs-esiélyen jelen volt hölgyek névsorából legnagyobb sajnálatunkra véletlenül kimaradt Dr Waj-dils Alajosné urnö neve, mely közleményt ezennel helyreigazi tjük.
— Sorsjáték. A nagy-kanizsai helv. hitv. evang. gyülekezet diszes temploma javára ministerileg engedélyezett 50 kros sorsjátékot rendezett, melynek nyereménytárgyai a legszebb válaszlékban állítattak Össze Berény József jóhirü helybeli aranyművesnél.* A sorsjegyek igen csinosan állitattak ki Weiss L. és F. könyvnyomdájában, ezeknek bekönyvclése érdemében az előmunkálatok javában folynak és május havában ki is hocsáj tálnak, mely iránt már is örvendetes érdeklődés mulatkozik. Megrendelések előre a lelkészi hivatalnál eszközölhetők.
— Birtok változás. Nagy-Kanizsán a kataszteri nyilvántartási hivatalban f. évi márczius hó folyamán 33 hii lokvaltozás lelt keresztül vezetve.
— Beksics Gusztáv orsz képviselő dunántúli komijában, melynek czélja lehető széles körben kelteni érdeklődést a Dunántúli közművelődési egylet iráni, e hó 4-én Nagy-Kanizsáról Zala-Eger-szegrf érkezett A vasútnál sokan várták és Kovács Ku"roly polgármester lelkes beszéddel fogadta. Még az »ap esti 8 órakor^ fényes közönség előtt felolvasást tarlóit -Társadalmi erők* czhn alatt, fejtegetvén a nö hatalmát és erejét a társadalomban különböző korokon és czivilisácziókon át; továbbá a nő állását a családban és annak következményeit az államban és társadalomban. A fölolvasónak Stein Farkas, á kereskedelmi kör elnöke mondott köszönclet Ezután bankett következett, a melyen Sva.-tits Benó föispáii a király ö felségét és családját; Beksics a zalamegyei hölgyeket s a zala-egerszegi kereskedőket köszönt öt te\\föl.
— Bűzhödt nyílt csatorna termeli •már is miasmáit és bacillusait a népes és élénk forgalmú - Kinizsy-ulczában. Az álló vü teteje most még csak sárgás zöld, de milyen lehet ez később! Szerelnök megkérdezni dr. Mayer Ferencz járásorvos barátunkat. Igaz. hogy nem tartozik járásához, de hisz lakása előtt van közvetlenül s igy annak orvoslás módját is a legbiztosabban tudná kieszközölni. A közegészségügyi bizottság t. tagjait kérjüíc egy \' kis sétára ebbe az utczába.
-—•\'Öngyilkos katona. Folyó hó 6-án hétfőn reggeli 2 órakor a közös hadsereg helybéli laktanyájában békében pihenő katonaságot egy lövés lár mázta fel álmából. De a lövés nem ellenségtől, hanem egy jó czimborától származott, ki o.tt feküdt ágyán szétroncsolt fővel. Hartmann Károly Bella-tinc2ról a 48-ik gyalogezred egyik közvitéze megunta "életét és szolgálati fegyverével főbe lőtte magát és azonnal szörnyet halt. A hátrahagyott két kártya egyikében bucsul vesz\'összes ismerőseitől és barátjailól, megmondva nekik, hogy ö megun la már ezt az életet, tehát agyonlövi magát. ,A második kártyában arra kéri az@igyílkos a század Kapitányát, hogy barátját -ki elzárva van, a temetés napján bocsássa szaba don, meri szerelné, ha ez kikiséihelné Öt a lemetöbe. Az öngyilkos temetése a szokásos katonai kíséreltél kedden d. u. 3 órakor ment végije es nem kételkedünk, hogv a kísérők közt ott lehetett az erre kikért jó barát is.
— Árlejtés. A nagy-kanizsai honvédségi laktanyánál történendő építkezésekre nézve az árlejtés mult hétfőn megtörtént 3 pályázó építész jelentkezeti. Hencz Antal 5% felülfizetéssel, Morandini Bálint 8710-ed »>0 engedménynyel és "Saller Lajos 85/j0-ed % engedmény nyel tettek ajánlatot Mint legjulányosb pályázó Saller Lajos építész ur nyerte meg. Jóváhagyás végett azonban még a képviselő testület elé terjesztetik.
— Gyászhíry Egy tevékeny nőt, jó anvát és rokont ragadott ki a halál szerető övéi köréből Beichatfeld Már-kwzHé úrnőben, kit munkálkodása közepette szívszélhűdés ért és minden szenvedés nélkül rögtön kimúlt Haláláról a következő gyászjelentést vettük: Reichenfeld Márkus ugy saját, valamint családja nevében, mélyen szomorodott szívvel jelenti hön szeretett, felejthetlen neje, illetőleg ariyjuk, anyósok és nagyanyjuk Reichenfeld Márk\'uszné szül. Bichler Nanetta e hó 7-én reggelS órakor, élete őfí-ik évében rövid szen- ! védés után történt gyászos elhunytát. A boldogultnak hűlt tetemei csütörtökön f. hó 9-én délelőtt 10 órakor fognak a helvbeli izr. sírkertben örök nyugalomra tétetni. Nagy-Kanízsán, 1891. április 7-én. Áldás emlékére! Reichenfeld Her- | minaférj Steinitz, Ninaférj. dr. Polányi, Frigyes, Róza férj. Blankenberg, Ilka . férj. Krausz és Malvin, mint gyermekek. Reichenfeld Leopoldftie szül. Kobler, mint meny. Stéinítz Mór, Dr. Folányi I-ajos, Blankenberg Vilmos é$ Krausz Jakab* "mint vők.
-/* Szobatiiz volt Kis-Kahizsán , april 3-án délután, ugyanis egy kis gyermek éhes levén krumplit kerített I elő s. a szobában tüzet rakott, liogy azt- megsüsse; az ágy és egyéb bútor tűzet fogott: szérencsére-a városLrendőr és egy tűzoltó a közelben észrevetlék s minden nagyobb veszedelem elejét véve, sikerült eloltaniuk.
— Baross, Kolumbus és Kelén neve lesz annak a három hajónak, mely a jövő hónaptól kezdve a Balatonon közlekedik. A hajók beszentelési Ünnepélyére BárO Hornig Károly veszprémi megyés püspök ur ö méllóságát kérik lel. E szertartás alkalmára valószínűleg Baross Gábor miniszter ur is jelen lesz. :
- Közegészségügy. Miskolczon Dumlsa Sándortól egészségügyi és köz gazdasági szempontból írt mű jelent meg, moly különös lekíntellel a luría, mint alkalmas lekötőszerre, valamiül a magyarországi városok észszerű tisztítására szolgáló eszközök és módok felöl értekezik az emberi ürülékek felhasználására nézve. A mű beküldeteti Nagy-Kanizsa város tek tanácsához is. Á városok tisztaságának igen fonlos kérdését ölelvén fel, e műre felhívjuk az érdekellek figyelmét.
— Szépajándék.Tek. Auerhummer Ferencz földbirtokos, ki csak nemrég kétezer forinttal restauráltál la a somlyó-vásárhelyi templomot, most újólag egy örök-lámpával gazdagilotta\'azl, melynek értéke 100 forinton felül van.
— A zalavári apát jelölésére a szavazatok f. hó lö-éig adatnak be. A kínevezés a pannonhalmi apát jogkörébe tartozik.
— ElsÖ község Zalavármegyében ludomásunk%?erintGelse. hol a megyei tüzrendészeli szabályzat végrehajtatott; minden ellenmondás nélkül az egész község jó kedvvel beleegyezett abba. hogy részint tagjai leszüek az otlani tűzoltó egyletnek, részint megváltás utján évi \'l forintot fizetiíek e czélní~: különben is a tűzoltó intézmény a leg-hathatósb talajra talált náluk Van egy 18 tagból álló zenekaruk, 5 hó óta tanulnak s meglepő eredményt tapasztalunk Mult vasárnap volt egy Tarnóczy Guszláv ur gyárából szállított tiydro-phorral próba, mely kitűnően sikerült. A czélszerű kis hydrophor ára 475 frt Elismerés a derék gelsei tűzoltóknak, különösen érdemes vezetőinek, melyből az oroszlánrész dr. Viola lgnácz kör-orvos urat illeti meg.
— Tuboly Victor t munkatársunknak lapunkban megjelent >Szózata< a Dunántúli Közművelődési Egyesület* alakulásához, külön lenyomatban is ki adatott Ara 10 kr. Megrendelhető a szerzőnél;
— A • Szabadságszobor« 9 pá-" lyamüve felett döntött a bíráló bizottság. Egyel sem ajánlt kivihetőnek, háromnak első rendű s háromnak másodrendű jutalmat vél kiadandónak Szász Gyula, Nagy-Kanizsa város szülöttjének tervezetéről igy szól a bírálat: >Ha egyáltalában nem tudunk is megbarátkozni a tervezel egészen sajátszerű és téves felfogásával, tartalmává], több-elismeréssel szólhatunk mégis a megalakítása módjáról, bármi vázlatszeröen és elnagyolva történt legyén ez alkalommal a gondolatmenetnek, hogy ne mondjam, eszmefuttatásnak plasztikai formákban való megszilárdítása. Ezt ugyan nem kívánnám a tervezel arhi-tekturájára is érlelni, csak az alakok és csoportozatok ügyes mintázását akarom érdeme szerint kiemelni, mely azt, hogy szerzőben — quand mérne — tehetséges és gyakorlott szobrászt bírunk (ha mindjárt ily nagyobb szabású feladat színvonaláig fölemelkedni nem tudott), újból igazolja.«
. „— Fegyvergyakorlatok. A cs. és kir, közös hadsereg részéről Nagy-Kanizsán a tavasai fegyvergyakorlatók f. évi apr. 23-án és május 4-én kezdődnek, melyek mindenkor 13 napig tartanak.
— Jubileum. A »Kereskedő ifjak társulata* Budapesten f. évi május 17-^n fogjamegünnepelniinegyedszázados fennállását. E szép ünnepély emlékére különféle nemes irányú alapítványt óhajtanak létesíteni s e czélból felhívást bocsájtott ki az igazgatóság a hazai kereskedőkhez. felhívást egész terjedelmében fennebb közöljük, felhívjuk rá az érdekeltek figyelmét s méltó pártfogásukba hazafias tisztelettel ajánljuk.
— Választmányi ülést tartakis\'-dednevelő egyesület ^ma, april 11-én délután a nádor-utezai saját helyiségében, melyre a választmány és igazgatóság tagjait ez uton is tisztelettel meghívja az elnökség.
— Uj vasút Zalában. A közlekedésügyi miniszter előmunkálati engedélyt adott Mandel Fát ügwéd és Hirsch Adolf földbirtokosoknak a keszt-hely-balalonszentgyörgyi helyi érdekű vasút Keszthely állomásától Balaton-Edericsig s innen vagy -^Jiaposkán ál Tapolczáig, vagy Gulács és Gyulakeszr községek határain át Tapolczáig, vagy végre Balaton-Edericsen át Lesencze-Tomajig s mind a három esetben a sümegi ta polczaí h. é. vasúthoz csatla-" kózó vasútvonalakra.
— A chemale-féle Batthyány utczai katonai laktanya f. évi márczius 31 -én tartott birói árverésen idősb Fesselhofer József ur birtokába jutott 5«,0ó frtérL
— Megújított eszme. Csillag Károly- a .Szabadkai Hirlap« szerkesztője felhívást intézett vidéki laptársaihoz egy vidéki hírlapíró egylet alakítására. Az eszme nem uj, ez érdemben Bpes-ten congressus is tarlalott 6 évvel ezelőtt s annyit végeztünk, hogy majd máakor végezünk. Csillag kollegánknak talán sikeresb kilátásai vannak ; örömmel, üdrözöljiik s készségei hozza csatlakozunk. Mi a tömörülésben nemcsak erőt látunk, de sorsunk könnyebbüléséré s .küzdelmeink némi jó eredményére nézve reméqyt táplálunk. Előre!
— Vig élet Keszthelyen. Az élelmes és közszeretélben álló Govoresin • György, a hévvizí fürdő bérlője és keszlhelyi szátloda-lülaidonos, kitalálta, a módját hogy .télen, tavasszal, mikor méjg nem pezsdült Tel a fürdői élet, a közönségnek kellemes estéket miképen kell szerezni. Legutóbb zeneestélylyel egybekötött halászlé-estély volt, melyen — mint a »V. F. H.< Írja-— az egész keszlhelyi in leli igen cz^fcielen volt. Ezen vig estélyekkel vetekeanek Govoresin tombola-estéi y ei, melyeket a jószívű emberbarát mindig a szegény gyenflt-kek felruházására (ordít. Ez a nemes cselekedet nem szorul külön dicséretre, mert önmagát dicséri. - .*
— Alakuló részvénytársaság. A Müncheni *Localbahn-Aklien-GeseH-schaff>-nak Magyarországban eddigelé három vonala van üzemben:- nevezetesen .szombathely-pinkafői (53 kilométer hosszú1, a Ijoba-jánosházaisümegi (26 kilométer hosszú i és ukk-csáktor-nyai izalamegyei helyi érdekű vasutak, 120 kilométer) A sümeg-tapolczaí ( í) kilométer) és a pozsony-szombathelyi il~?6 kilométer hosszú) vasutakat most a nevezett társaság az utóbbi vonalak befejezése után a tulajdonát képező" összes magyar helyi érdekű vasutakra nézve részvénytársaságot szándékozik alakítani. Ezen uj társaság részvénytőkéje 12,326,400 frt lesz, mely 9,328,400 frt 5 százalékos elsőbbségi részvénvre és 2,99^000 törzsrészvényre lesz fölosztva. . >. . -j
— Lapunk helybeli kihordásánál ha késedelmesség, vagy hiány merülne fel, bizalommal kérjük annak szíves tudomásunkra juttatását, hogy azonnal intézkedhessünk s a bajt készséggel orvosolhassuk. A lap minden szombaton délelőtt kihordaíik.
— Rosenberg Ádám zeneszerző, s társadalmunk érdemes, tevékeny tagja, legkivált művészi előadások fáradhatlan rendezője, Belistyére távozott körünkből, hol mint a Gutmahnház alkalmazottja nyert működési tért*;
— , Verekedés, hol volna máshol, mint Kis-Kanizsán ; az úgynevezett kő-teles ház előtt - több subancz szokott Összejönni Apr. 5-én estefelé is botrányos lármát csaptak s Berke György háztulajdonos lecsendesíteni szándékozván, amint az utcza ajtón kilépett volna, Szerecz György fejbe ütötte őt, mely ütés súlyos testi sértéssé minősíttetett
Tolyajlás. A Karczag testvér urak istállójában Lpr. 7—8 közli éjjel ismeretlen tettes, mig -a kocsis aludt, több ruhát, 1? pár csizmát, mintegy 40 frt értében összecsomagolt, a lószerszámmal összekötötte s a hátulsó kérteken át az !Arany János "utczába jutva elmenekülte A rendőri nyomozás megtörténvén, Dávid János földjén löbb ruhanemű.találtatott, mely aL eltolva-joltak közül\' valóknak koostatáltatotL A további\'nyomozás folyamatban van.
— Huszár-bravour. Az >uto!só gáras*-hoz czimzelt korcsmában egy vándorló legény jó evett s iyott, alkalmas perciben a szalvétát zsebre dugva kiosont és Récse felé futni kezdett: a
HARMINCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
„ÁPRILIS 11-én
korcsmáros észrevette az ipse elszökését, hogy elfeledett fizetni, utána eredt, de messze elhaladt már s nem bírta beérni. E közben egy kocsi jött, a kocsisnak elpanaszolja a korcsmáros, hogy miként járt. A kocsis, különben tartalékos huszár^ kifogja egyik lovát, ráül s utána vágtat a szaladónak, ár-kon-hokron keresztül, fülénél csipte az illetőt és a korcsmáros elé állította Ki aztán ki is fizette czechjét, a szalvétát visszaadta, sut a huszár bravourért egy üieg bort is rendelt, de a korcs-Nmáres visszautasította s Ö jutalmazá meg.
* — Véres bűntett. Langvizen april 9 én este a korcsmában Poün két ké-menyseprösegédje szó váltás, köz ben Vida Márton n.-kanizsai mészárost véresre verték, viszont ez és társai egyik segédet ugy összeverték, hogy életéhez nincs rejnény. .BÖvebbi adatokat lapunk be1 zártáig nem kaptunk.
— Tűzoltók gyakorlata. Az elmaradt húsvéthétfői nagy gyakorlata a nagy kanizsai önk. tüzoltó-e^yletnek apr. 12 én lartulik meg. Gyakorlat után zenekarral lesz kivonulás.
—. Végtárgyalás tartatott folyó hó 7-én a nagy-kanizsai kir. törvényszéknél I\'elries József kehidai lakos, hitves gyilkos ügyében, mely bűntettért a vádlott ló évi fegyházra ítéltetett. - .
és fiataloknak. Ezen rendkívül értelmes játék megérdemli a tovább ajánlást, any-nyiban is, a mennyiben nagyon olcsó; 3:: krert t legtöbb já\'ttki-zer kereskedésben kaphatni! Az előttünk fekvő ie-jeiíoró a övm jellel, a verőt; Horgom-nyal cl van látva. . melyet a vételnél figyelmen kivül ne hagyjuk.
— Mirenymentes hordókén és kénevő kupakokról szóló Scbönbeck Imre hirdetésére felhivjqk t. olvasóink figyelmét.
— Megyei-r. h. s*zy-peineken tüz-olló-egyíet alakult. Helyes! — Alsó-Apátiban Török Károly ^rííbahidvégi tanító választatott meg községi lanitónak.j. — Söjtöröh\' postamesteri állásra pályázat nyittatott..— A csáktornyakjc^i indóház epülete leromboltatott — Xala-.Kgerszegen tirünbaum Sarolta 105 éves korában apr. 2-án meghalt. — A ta-polcza-sümeghi vasút mütanrendöri bejárása »pr. \'28-án lesz — Tapolczai utbiztító Hékeffy István lett. — Keszthelyen apr. 19-én nagy lóvásár tarta-tik. — A keszthelyi templom restaurálására 33 ezer forint fordiltatik. — II. Boldizsár nagy-kanizsai kávéson elmebetegség Jelei mutatkoztak s ennél fogva a városi közkórház megfigyelő osztályába szálul tátott.
;-r Hazai r.h. Hazunkban 2.222X132 védkutetes népfölkelö van. — Budapestén-egy örült vasesztergályos lemészárolta nejét és két fiát. — Székes-Fe-hérvárott e hó végén lóverseny rendeztetik. — A Fertöyizi evezöclub feloszlott. .— Jókait Szegeden nagy ünnepélyességgel fogadták. — Pápán villámvi-lagitást létesítenek. — Pasztélyí Kovács János munkácsi püspök meghalt. — Budapestnél a Duna alatt alagutat szándékozik készíteni Krisztinkovics mérnök. — A vasárnapi mankaszünetről szóló törvény július 1-én lép életbe. -- Aradon szabadságharcz-muzeum létesitte-.tik. — A temesvári kiállilást ő Felsége meglátogatja. — Mármarosban a pénzügyőröket dynamittal akarták [fltreb-bantani. — Hévay Simon báró, eljegyezte gróf Szapáry (iyuJa miniszterelnök leányát liona gróf kisasszonyt.
Külföldi r. h. Parisban " egy Geale Eveleri nevü asszonyt fogtak el, kinek 43 férje volt. — Szófiában az a tiir van elterjedve, hogy a szerb batáron .eltogták Bcllov gyilkost — Braziltában egyre, terjed a sárgaláz. — Oroszország\' harezi készülődései nem szünetelnek. FormosaszigeU^anöknek van szakálluk, a férfiaknak nincsT^-Jlencz^rrkusának
egyik csillaga a szép iíéTéedes Smvr-nában agyonlőtte magát. — A czár élete elleni ujabbi összeesküvést fedeztek fel.. — Syriában a cholera járvány megszűnt. _.. Brussel mellett Lessmés-B\'eh a színház leégett, számos egyén ott lelte halálát. — Trieszt- és Mira-mare közt római színházat ástak ki.
Előfizetési felhívás.
Lapunk mult számárai a folyó év TrxásócLŐ^. negyedet kezdettük még. tisztelettel /elkérjük mindazokat, kiknek előfizetésük a mult hú régére! lejárt, hogy azt. megújítani mielőbb sziresked jenek, hogit q lapkuldésben hiány ne merüljön fel. Általában bizalommal kérjük lapunk pártfogását.
Előfizeti*! ár:
April— jun- negyedre 1 frt 25.kr. April- szept. fél évre 2 „ 50 „ April-decz végéig; S „ 75 .„. Egész évre 5 „ —
Az előfizetési, hirdetési és egyéb közlemények hozzám intézését kérem*
Mély tisztelettel
jBálorfi Lajos
szerkesztő-kiadó.
Színészet.
Pénteken április 3-áo 9I\'apageno" bohózatos vígjáték került szilire KitünÖ hangulat a színpadon és a nézőtéren : ezzel te\'jeaen be-?zámo tnuk volna az e!5adza sikeréről, de kötelességünknek vé\'jük a megszorult háziúr [Vedress) porai-ás alakításától, nem kiilünben a két fess és rraa czobaleány Magda (Daróczy lika) éi Vera V Toritay Mariska) dicséretes előadásáról, külön ii megemlékezni. A legkevésbé sem csodálkoztunk azon, \'hogy ilyen két szobaleány torte tudta hozni az óreg Koczor tőkepénzest, kinek szorult helyzetébe nemcsak az epodo Tornai fodrász (Deezkoyi, hanem sok Halai tókrpénzes ís kívánkozott (\'gyesen alakított Vcndrey Fertnrz, Argyellán Tógyer baka szere]\'ében. —
Ssutnifiton 4-én a közkedvelt „Czigány-báró" operette ismét telt házat csinált, melv előadás azonban nem számítható a legsikerültebbek kbzé mert a tökéllek - a jó énekesnők — Hiányzott. Saffiv»l*(\'/\'. Szentesi Vilma/ rokonszenv** frllépéséné-! és ió_ előadásánál fogra még megléti ltunk réraileg elégedve, de Arzénl (CsemSry Inna) nagyon is gyenge minden tekintetben ; so; azt véltük a kUasszonr eddigi fellépéseiből észlelő:, hogy nem is veszi valami komolyan szerepei:, mert ezek helyes fellogá-zára és sikeresebb megoldására vajmi kevés solyt látszik fnktetoí, ó a szó igaz értelmében csak játszik de nem nere pél. Sukkal több jót mondhatunk Loesárrkné Gizella (Czipra) elót adásáról, kinek kitBnfi maszkja, helyes és tetszetős éneke és ügyes alakilása a legkényesebb igényeknek is megtelelt ; ép ugy Sz. Xémeth József (Zsupán) ; valódi müélvezele.t nynjtot-Mezci Mihály (Ilarinkai) gyönyörű éneke. Szerepének (Cannero gróf) V.ndrey szintén teljesen megfelelt
Vasárnap t. ím 5-én Szigligeti kitúni\'népszínműve „A czigány- krult színre telt ház elott. A czimszer-pe: Vedress játszotta, ki nehéz szerepének magaslatán állott.\'\'s a czigánynak majd borongós, majd vidám kedélyét annyi érzéssel rontatta be. hogy a közönség miodun-, talán zajosan uegtaps dta. Ró/-: (Kaczér Nitla) ! \\ közönség kedvencze ixmét teljes di.dalt aratoli : Cserviry Irma (Éri) bár ezúttal elég ügyesen játszott éi én-kelt, nem birt hatást kelteni. Szekeres Lajos (Gyári) »rm oldotta meg < jól feladatát, nem bír kellő színpadi routine al. Locsirekué (Rébék asszony), Vendrt-y (Márton gazdaj) Tompa Kálmán \'Peti). Kövy (Karta : gazda), Bónis Lajos (Ferke) és Ben-óek (Vár-; sz-gi) elég élénken töltötték be szerepeiket, ugy hógy az összjáték általános tetszésben részesált : a balas rasámapi pnbliknmnál.
Hétfőn, april 6-án" Damas Sándor szinmfi-¦ vét „A törvénytelen fint" adták. Distingvált, ; nagyszáma közön-ts tölifitte be a termet. Az előadás teljes siket ira\'ott Follinnszné Et l (Vignot Klára) nagyon Tehetséges szinészoö, i nehéz szerepét Jeljesen átérezé, az anyai fáj-; dalmát o\'y hi reo festette, hogy művészies játékáért tomboló tapssal jotalmaaU a közönség. . Kaizér >\'ína (Ilermia), Tompa Kálmán (Jaqaes) Daróczy Ilka (Stemay) s a többi szereplők is igen hatásosan játizottak.
Kedden a .Koldosdiik" ojerette került színre. Nem igen nagy tetszést aratro, közör.sé-; gnnk látta e darabot Kanizsán már tökéletesebb : előadásban. A zenekar terjedelemben gyenge s az énekesek 1-2 kivét lével szintén. Aa egé*z : estén át csak Mezey Mihály mint Rimanovsky ! Simon birt tetszést kelteni szép erőteljes érczeí i hangjáv»l s érzé>te!jes énekével, mig Szekeres j (Janitzky) minden törekvése daczára nem igen ! bírta magát ervényeai cni. Veiidreyné (Laura) \\ jól iskolázott - hanggal bii, de sajna, gyenge, 1 ugysxinte Cserváry irma (Broniszlava), noha ezúttal a szokottnál jobban elégítette ki a kö-[ zöneéget. A többi szereplök közül Locaarekná i (Palmatita grófm.) és Sémetb József (Üllendorfj ! érdemelnek dicsérő elismerést.
Szerdán .A vadorzók" kitünö vígját.k ! volt a műsoron. A darab felettébb mnlattató ; tartalma, a I**r*pl5k valóban dicséretes, mivé-szíes el6adá.*a egyaránt hozzájárult, hogy BA 1 vadorzók" képezte az eddigi előadások legsikerültebbjét. A legkisebb szerep is jól volt betöltve. \' mi áüal nly pumpái összjitékltan volt alkalmunk .gyönyOrkudhetoi, ir-int mégeddigegy előadáson sem. A társaság általában vígjátékok, társadalmi ! -szinmitvek .\'>rinrehc>zatálára kiváló erőkkel ren-\'. drlkezit\'é* ba\'ároiottan a társaság érdekében Ülana ezen műfajokat cultivalni, pedig az operettet, mely eddig kellő szereplók hiányában vajmi gyengén mntattatolt he. Ugy hisszük, hogy „A vadorzók" újbóli elöadáva ismét telt házat csinálna, mert aki valódi múélvtxetben kivan részesülni és vidéki színpadon rtmek előadást kivan látni, annak legmelegebben ajánlhatjuk ezen darab megtekintését. A jelen-. volt distingvált közönség kitűnően mnlatott és - sokat tapsolt. Az est fényes sikerében egyaránt \' osztoskodtak : Kacaér Xina { Erosa i), Foli iantine (Moller Jul\'a.i. Darótzy lika (Ler-gsfeld Clarisse), ; Benedek Gyula (Során),-Tompa iThllimer), Sz. , Németh (Knöpke^, Bónis (Schadenbeckl, Ven-drey (Panmann báró). Mátray (Brovn) sőt Serfoxy (pinexér) I* dicséretei érdemel.
CsütőrtOkőn ismét operette ..Ne hánts virág" került színre gyér száma közönség előtt, mely ugyancsak elégedette..ül távozott, "niert ezen operetté-előadásról még kevesebb jót :::..-.]hatónk, mint az eddigiekről. Kellő játék és ének | helyett tnlzoH bohocxk od ássál ki lehet ugyan , elégíteni a vasárnapi karzati közönséget de an-i kevésbbé előkelő, n.uízléssel biró psblicu-
mot. Uismerért érdemlő igyekezetet tanssitott : ezen estén Cserváry (Ni.bántsvirág) ; szere-pöknek jól megfeleltek még : Vendrey (Orgonista), Kövy (őrnagy) és Becakoy (őrmester) Ptntektn a színház zirra. )lt.szombatén ohirgalom atyja ! ismét „nagy \' operette: „PeUnd királj1-udvara" adatik.
élénken él a magyar nép emlékezetében, kegyelettel gondol rá s büszkén emelgeti rosz, vagy jó kedvében egy-iránt. Nagyon hazafias eszmét ölelt íe\' Boross Vilmos, e "tehetséges írónk, midőn a népszerű nagy királyt egész életfolvárnában feleleveníti. Valóban a legnagyobb . figyelmet, elismerést és pártfogást érdemel. A füzetek ára v20. kr ; a mü vonzó irálya mellett még képekkel is adatik ki. Melegen ajánljuk t. közönségünk pártfogásába
— „Az Őn világóra" czimü költeménykötetére ""nyit előfizetést korunk-ben is előnyösen ismert szép tehetségű munkatársunk a követke/.ö-felhívás kíséretében : \'Ujabb verseimet adtam sajtó alá. „Az én.-világom" czini alatt, hogy szíves figyelmébe ajánlom.\'annak a rokonszenves körűek, mely a magam fajta Yvidékit" több alkalommal szívélyesen pártfogolta. Azokhoz fordulok akik megetették eddig is szívverésemét s ak" érdeme szerint todják méltányolni a-fiatal lélek törekvéseit. „Az én világom" 8 — 10 ivnyi tartatommal, csinos kiállítással, tetszus köntösben jelen meg s előfizetési ára .1 forint, mely összeg ánril 30 ig nevemre (Veszprém balpiaci 32. sz.) küldendő. „Az én világom- kiadására nem unszoltak a jó barátok. Magam leszek a felelős. A csinos megjelenésért pedig a jóhirti „Petőfi"-könyvnyomda és irodalmi intézet" szavatol. Veszprém 1891. márczius bő ll-én. V. Hnllám József. Rokonszenves érzülettel bivjuk fel t. közönségünk figyelmét és pártfögásáL
— A „Ifiagyar Föld" czimü gazdasági és pénzügyi lap. mely eddig helenkiht négyszer jelent meg. a folyó hó 1-étől kezdve naponként megjelenő lappá változott át. a mit csak a lap pártolóinak íoKózatos szaporodása tett lehetővé. A jelesen .szerkesztett mezőgazdasági lap nagyon megérdemli a közönség támogatásai s mi kész öröm níel ajánljuk e lapot mindenkinek figyelmébe Előfizetési ára egy hóra "csak egy forint, bővebben hirdetési rovatunkban.
— S z o in b a l h e 1 y t. Buza —60. Rozs: 7.20—?0. Árpa : 7-Zab : 6.90-7.20. \'
— Csáktornyán. Buza Rozs: 7.-7.25. Árpa: 7.10—20. 6.70—íto. Kukoricza: 6.50 -60. ,> — Pécsett. Buza: 7.70-Kétszeres : 7,10 20. Rozs: 6.90—\' Árpa : 6 \'80Í-7. - . Zab : 6.80-90. korteza: 6.Í0—50.
— Mura-Szombat. Buza : 8.— Rozs: 6.80-7.-. Zab: 6.70-Kukoricza 6.60 - 80 Hajdina 7.—
— Veszpré m. Buza: 7.50 Rozs: 6.80-7.20. Árpa: 6.50-Kukoricza.\' 6—6.40.
8.50 7.38
Zab :
-^90.
Ku-
7.90 -80.
-80.
Ki nyert?
Húzás ápr. 4-én. Budapest : W. 82. 46. 6S. 2í Hozás ápr. 8-án. Prága : 60. ^0. 16. 24. 61.
A Ilcli-raxpályu kanizsai menetrendje lapunk márez. XS\'iki l.i-ik számában roll kÖ-zölec.
Szerk. üzenet.
— H. K. Cs—d. Nem tettük rá magunkat érdemeséé.
— V. Sz—vár. Elkerült* figyelmünket.
— T. D. Duplicatban is vettük.
— F—r. E. D. Bevált.
— B. L— ó. Bizonyosan nem Ígérhetjük.
— S. 2—n. Szívélyes, üdvözlet.
— E—y. Bpest. El foglalt-iájának örvendünk; azért sebaj!
— R. Keszthely. Hálás köszönet szives figyelmedért
— B. E. A folytatást későn kaptak,, már a mostani szedve toIL Azért belyesb, ba az egész mtinka kezünkben van, mikor közlését megkezdjük, kérem tebil a befejezést is.
— P. L. Sajnálatunkra csekély térrel rendelkezünk s igy nem közölhetjük.\'
— A. Közlési dtj dnkál azért; hova jutnánk, .ha mindent ingyen közölnénk !
— B. Bpest. A „Zalai Helikon" gyűlése Zala-Egerszegen lesz és nem Nagy-Kanizsán • az itteni irók sem csatlakoztak az eszméhez annyian, mint a megye székhelyén lakók. Bizonyára szivesen üdvözöljük, 2.-Egerszegre tó-názhat s Csák tornyától tovább mehet a déli vaspályán Kanizsára jövet pedig együtt utazhatnánk, minek igen örvendenék. Szives üdvözlet!
Nyilttér.*)
Vegyes.
— a „fejettörő" .loggal viseli ezen ne^et egy játék, melynek feladatai, néha nagy fejtörést okoznak. A pom-pas saúnü füzetben foglalt 176 feladat megoldása égy néhány csinosan készült kő segítségével, rendkívül változatos és kellemes mulatságot nyújt öregeknek
Irodalom.
— Boross Vilmostól igen érdekes munka indult meg füzetekben Knóte (ivöza kiadasabzn (Bpest, 1. Atilla-ut-cza 14.): ¦Mátyás király élete, kalandjai, szerefme és hös tettei* czimü történeti regény. Az igazságos, nagy király nagy alakja négyszáz év után is
Közgazdaság.
— Hölgyolvasóink figyelmét már
most felhívjuk a gyümülcsbefözési idény közeledtére s ajánljuk a »gyümölcs-és lözelék-befőtt készítés gyakorIata< czimü legközelebb megjelenő >3muitkát. E műben az összes gyümölcs? főzelék, lekvár és szörpnemek készítése egy-\' szerűen, értelmesen, a takarékossági szempont figyelembe vételével van le-I irva egy oly háziasszony állal, ki 28 éven\'át szerzett bő tapasztalatokat e téren. A műre — mely több mint 200 különféle recipét tartalmaz — csekély 65 krajczárral lehet előfizetni.. Jó lélekkel ajánljuk ezen páratlanul álló munkát hölgyeinknek, mert tudjuk, hogy a csekély előfizetési Összeg már az első belőtt készítés alkalmával is busásan megtérül. Gyűjtőknek 10 előfizető után tiszteletpéldányt küld a kiadó. Az elöíizetési pénzek Nyíregyházára, Tárczali Dezső könyvkiadóhiva-talába külde.xlök be.
A gabonaüzlétről.
N.-Kanizsa 1891
A lefolyt hét nagyor^-niozgaJmá volt a gabonaüzletre nézve Európai\' nyugatról érkező hírek még mindi; nagyon kedvezőtlenül hangzanak s ezek befolyása alatt gabonáink árai rohamosan emelkednek. Tény az, hogy Francziaorszúg vetései sokat szenvedtek a fagy által s legalább is az ösz-szes termés egy harmadára teszik a megsemmisült vetéseket s igy ez országnak, mely jó termés esetén sem bírja szükségletét otthon fedezni, okvetlenül bevitelre lesz utalva. Belgium és Hollandiában szintén reménytelenül állnak a vetések s noha nálunk a buza-vetések kielégítők s szép reményekre jogosítanak, áraink mégis igen szilárd irányzatot köveinek. Az utolsó 1—2 hét alatt óriási mennyiségű buza vásároltatott vidékünkön főrészt Franczia-ország részére s a kereslet még folyton tart, daczára annak, hogy araink máris oly magasságot érlek el, minőt -csak nagyon rossz termésű években szoktunk látni.
Nálunk Nagy-Kanizsán csekély hozatal volt, a hosszúiéi alatt gazdáink igén sokát használlak fel saját szükségletökre s nincsen reményünk, hogy gabonapiaezunk az uj aratás előtt látogatott lesz. Mai áraink: buza. 8 frt 50- 60 kr, rozs\'7 frt 40-50 kr., tengeri 6 frt 60-80 kr., zab 7 frt 10—20 kr , bükköny 5 frt 50— 60 kr., fehér bab 7 frt, tarka bab 5 frt 50 kr. métermázsánkénL
BiyersMelyem B&szlrnb.iik»t 10 frt 50 krért és jobb minőségűeket - küld díj- és vámmentesen Hentteberft 6. (cs. és kir. odrzri szállító gyárt raktára Zürichben Minták azonnal küldetnek. Levelekre Svájcába 1U kros bélyeg ragasztandó. (5)
*) E rovat alatt közlőitekért nem válla! magára felelősséget a Szerk.
Felelős szerkesztő és kiadó: ItÁTORFI LAJOS.
A n. é. közönség szives tudomására hozzuk, miszerint
Bartos Béla és társa
N.-Kanizsán i s k ola - u t c z a 4 szám alatt lévő jogtechnikai js fogorvosi műtermét átvettük éaminden ezen szakmába vágó munkát lelkiismeretesé nés jutányos áron jótállás mellett készítünk. A n. é. közönség eddigi szives\' bizalmáért köszönetünket nyilvánítva, kérjük ezzel bennünket továbbra is megajándékozni.
Nagy-Kanizsa 1891. március 24, Dr. Ditrichstein Dávid Bartos Géza
fogtechnikus.
Pilseni sör.
A közkedvelt pl inéul sör, mely minden világkiállításon kitüntettetett, naponként friss eredeti töltésben
iíj. Rosenberg Miksa
füszerkereskedésében \'Nagy - Kanizsán bazár épület a \'Korona- átellenében) kapható.- l\'alaczkja házhoz küldve 26 krajezár üveg nélkül. Nagyobb megrendeléseknél 5% engedmény.
Újonnan javított mireny-ítT mentes hordókén 1- és kíncrö kupakok
SeüM toréul togoaliaii.
Ezen kénszeletek használata által a borok nem kapnak kénbfizt,
(Einschlag-szagot.) mint a régi ~
kénlapok ntán, mi az egészségre ^>
igen ártalmas, fej- és gyomorfájást LL.
okoz : .-"t oly borok, melyek le- 5
fejtés ntán megtörnek, rosa izQvé =-
fválnak, is kigyógyíthatok: azegész- K3 séges borok pedig eltart:.atótbak és
szál Üt hatóbbak\' lesznek. Aki egy- ~
szer ilyfajta kénlapokat használt, =
nem veaz a régi fajta méregtar- LT-
^ talmu büdös Einschlagból ! ^~
^ A „Sorozati Lapok" 1883. évi =_
% 23-ík számában ezt írja: ~
\'í „Jó kénért legtöbbször a kül- ~Z
¦JS földre szorul ki^gtübb borterme- •—-
]iink. a honnét mindig drágábban ^
^ kapja a ként, mint a milyen áron g_
¦ 5 az kapható : Schönheeli Imre- E3
^ Dél Eszlerjíomban ; ajánljuk ^ tehát olvasóink figyelmébe e mi-renymentes kenneleteket annál i«_og"
inkább, meit ezen kénnek tiszta- ^
^N ságáról már magunknak is voltai- =^
^ kalmunk meggyözödni." ^
•v! A ü i-i \'. minőség üres hordók- ÜF
^ hoz, a 2- és 3-as egészséges bo- g-
^ rokhoz, a 4- e.t 6-ös megtörött, g_
nyúlós, pangott, hordófaizü, \'söt
"t^ penészes borokhoz is jó sikerrel ^
használható. gj-
A xiordókénnek áru - ^
í
2. 3. 4. 5. szám. 15 20 40 60 60 80 kr. 50 dk-grammos csomagonként. A kéneiú kupakok ára : 1 drb. fekete vaslemez vagy sodronyból 8 kr., fehérfényes lemezből vagy sodronyból 10 kr., galván lemez vagy nodronyból 15 kr.,nickl lemez vagy sodronyból 20 kr.
Továbbá kapható az Appert-féle gyor» Jcrlló por, melyből egy adagnak ára 25 kr., ennyi elég \'J50—300 liter zavaros bornak 3nap alatti megderitésébez.Gyenge borok erüsbitése 4s javításához frati caia borrii e ss. melyből egy -literes üvegnek ara frt l.L\'5.
i
cspcLa-js-I
Cleopatra csoda-arczkenőcs az osztr.-niagy. monarchia előkelő orvosai állal megvizsgáltatott, a bőrre^ teljesen ártalmatlannak, de hasznosnak találtatott.
Rövid idő alatt eltávolít mindenféle bőrimjt nevezetesen »zep-^ hit. májtulrokat, pattanásokat, K/.f-möieiököt slb. A/, nrcznak ké-ö koráig eKéswéíes fehér rrtzw\'is s/.iiit kölcsönöz, az arcbőrt puhilja, hoszszabb haszna\' lat után ellávolitja a raiic/.okaf. Csak czimeremmel ellátott tégelyek
a valődíak. Hamisítástól nagyon vigyázni kell.
Ka^J-ató nlánvét mellett:
Budapest,
Damjaiiich-atcza 9-ik sz.
TÓTH E.
v**J asMZonynál,
Esj légely ára: 1 frl 50 kr. Cleopatra-szappan- 60 kr.
Gabonaárak.
. \'— Székes-Fehérvárt Buza: 8.20 - 40. Bozs : 6.90—7. Arpa : 6.90— 7.10. Zab : 6 80--6.90. Kukoricza : 6 20 -40.
Fesselhofer József Nagy-Kajiizsán.
Kéil Alajos-féle
Padlózat-fény máz
(Glasur) Bécsből
logkltdnObb mizoló-szer puha padló számára. 1 nagy pa\'ack ára frt 1 33 kr. — . 1 kis palack ira 63 kr
Viaszk-kenőcs
lesrjobb és legegyszerűbb beereezUI-szer kemény padló számára, I k.-c*őg ira CO kr., 9 \' - mindenkor kapható:
Fesselhofer Józsefnél Nagy-Kanizsán.\'
7662
HARMTNCZADIK ÉVFOLYAM
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
X
sc
X X
%
X X
i
!
X
X X X X X Sí X X X X X X X
«
X
n X
¦ 50 É Y ÓTA IS M É R T
BERGER-féle ORVOSI
KÁTRÁNY-SZAPPAN
orvosi tekintélyek által ajánlva Autztri. orsaág, Jitmetonzég, Hollandion, Sch,
-Magyarországban, Franala-riczban, Rúminban stb. már
tiz év óta fényes\' sikerrel használtatik
mindennemű börSüteE-ek,
n nt szinte az arv*b«r minde-íele (l«.t».aIan«*Ral fl\'ej.
: ellen, ellen.
ktüűaüsen a rüb, az idilli és pikkely \'üymörj kosz, a Bíimíir repedvén/, a fej és a szakái szeplfi, T)ájf.jlt. ngynevezett rezes orr, a fagyd ag, alábiz-zadás,a gyermekek valamennyi kliisíí fej betegségei ellen. Ezenfelül mindenkinek rutát a bőrt tisztító mosdószc
Ara darabonklnt hasonlat utasítással ejryűtt 35 kr A Berjrer-féle kaíranj- o/appan 40%-a tömén; rányt tartalmaz, felettébb gondosan van készítve 8 lényegesen jünbüzö a minden egyéb, a kereskedésekben szappanoktól, inert ezen szappan í finom illatszeres.
$0&~- Csalások kikerülése végett -"8*6
a gyógyszertárakban világosan Iterger-ü-íe kAtrriu v-stzappnn
kérendő s Ügyelni kell szüld csomagolásra. Számos ofemánynyal kitüntettetett a bécsi nemzetközi fcialíitason 1883-ban.
Egyedüli helyettes a bel- és külföld részére: A I íf-II ííTniTV Trnnniil hova a megbízások és todalcozó-.-i. ilCH|(jULJ. I TOppaU dá,ok U küldendők.
PKÁGEi; BÉLA gyógyszerésznél. f!2
fakát-kü-
lűfordaló kátrány-czerin anyagot tartalmaz.
>\'aLv.Kanix«<an
flebo Bernhard
áruháza Brünnben.
Brün i>i
posztó marádékok,
tfj egész öltönyre 3 10 mater 3 fri 75 kr.
Brünnl
pOH/,ióm;irudekok,
310 moler divatsxúvet_^ 5 fri.
XX
e

iivari kamragarn ** ^
Li
a;
«¦i
«i
Kin gMZovés
i 4 fri 50 kr. < S frt SO br
Bruniti
posztomaradëkok,
felöltőkre 210 meter tirata gyapj 7 frt.
Chiffon
.- égési daran 30 5 frt SO kr.
maradékok,
S\'40 meter egész öltönyre 3 frt.
Pique-melléiiy
niarüdéknk,
divatos mosható egész raeüényr I frt.
Selyem kammearu
maradékuk,
HyÁri nagy-kendő
czernázva 1 darab 1 frt 20 kr. tiszt* gyapja darabja 2 frt.
BipMgarn iiura
bojttal
áll 2 ágv- és I asztalterítőből 4 frt.
31 un k ás-inge U
egjobb mollino vagy hamburgi Oxfordból 3 drb. 2 frt-
ii-IH Siétkuldé» ut*nv«ttel. — Jüegcjabb férő és noi ra hau« vetek iL*** minti! ingyen *• bérmentve kőidéinek. — »II itaUaxty&tl »xa-
bók részére berme n tétlen ül.
(6)
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx
X SC X
Ä X

X
n se
GEIPJEL REINHOLD
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 11 én,
Melyik Iaprafiiessünk elő ?
Gazdag (artalmasai, atfy torjedelméni-I fogra a Irgolcaóbb maa-var lap aa
„EGYETÉRTÉS",|
a mely tz nj évvel immár 25-ik évf-ilya-niU lépett Ki a magyar olva>(JkQzon*ég lapja Ilit. le* farrá- \'klói níá-mazo ir.\'tsüU-ttintk gyorsasága, »1 pe>í.»ága én tokaiága. rovatainak változatossága. kitanGséfrr, a különböző ulvaímáoyi.k gaz-ag tárháza tették az ^Égyeterté»"-t népsz-rnvé- Az t>r-x;ággi/Hltxi lárgifnliixottiii a leprrszlot«»fbb * • mellett tárgyilagos bü todúsitást ery\'e-ditl az „Kgyettrtés\' kőz>>l. Gazdasági rovata elismert r>;RÍ tekintélypek örvend A magyar kerr.-l.rila r\'.v .jírztl\'il-GzOnfe\'g nem azoz rnl többé idecen nyelvű lajira, mert *-„Etrretérti-s" kerejiíxdeJmi * tüzrdri tudati-tá •ainak böíÍRi\'-vel s alapossága fa] ma már nem versonyezhe: más lap. A kereskedő/~á= i^mros s a mesSgasda megtalálja mindazt az TfEryetérté!i\'i-b*n, mire tziikyée^ van Változatosan szerkesztett tárcájában, annyi regény olretsnuint/t int. mint egy lap *ri«. Eét hamm regénvt közöl egyszerre, boC ^
_ .1—40 kőtttiiyi regényt, részint a külföldi legjele-
sebb í-rmékeket j» magyarsága fordításban kapt.sk az „Vfi-yetértéí.i olvasói. A ki olvasni Tilót keres a * rritîy Myisarol ;/yor-
, hit
i okai
az -ErvétértS?"-re, melynek előfizetési ara eev- boia 1 frt §0 kr, egy negyedévre 5 frt s orv évre 20 frt. Az előfizetési pénzek az Egyetértés" kiadÉWvataUba küldendők. Mntátvia\\-számot a k,\'*dúhivatal kivinstra epy . hétig ingen esh.muntv.- kütd. (28)
A LEGOLCSÓBB MAGYAR KAPILAP
.MA G Y A R FÖLD\'
közgazdasági és politikai napilap TELJESEN FÜGGETLEN" PROGRAMMAL:
I.öt*herer Andor KoriuoK Al
A Mágvar Föld
negyedévre
\'«
bel és kü lm unka társai kuzta politikai és közgazdasági téren szereplő férfiak egés^z sorát találjuk.
Előfizetési -Ári:
3 írt, egy hóra 1 frt.
a. lap
A
A »Magyar Föld< előfizetői
I rovatát
nagy sikerrel ha«tzná<ják.
KÜLÖNBÖZŐ MELLÉKLETEK.
HQtst\\-ácyszámokat ingyen és bérmentve küld :
MAGYAR FÖLD" kiadóhivatala
Bndape.it, Erzsébet-kOrnt XI. sz.
o 1 e 5
0 -
I « n -0
¦<3
o ™ -- —
E * Sä?
u
8
©
- *
S. il
-i r° L * S
ii\'O s| ! I H il
t-h s s
2 -vit
i L !
Hazánk legkedveltebb
XXÄXXXÄH ?«7/066 asztali- és üditöüal. XXXXXXX S X X X X X
sa vanyu vize
A MOHAI
AGNES
FORRAS,
tiiety nemcsak a polgár subi\') kürükben il.
kOrökben kedvélt, de utat tört magának a felsőbb és legfel-
I fensége József Mercze
- asztalán rendes italul w/ol^ái. —¦
Koii-.taní.iii.\'tpoly biMi. Alexandriában, Icgküzelebb Finméban Is l> nyj núa\\ babánkban általánosan a kolera mcgbctcgcdt\'-? ellen praexerTa-lív ^yógjsíernek blzoiijnlt. — Mindazon lisztéit fogyasztóinak, kik er.en áSTánjvfzel a-ar borral, ^Tog-jcz^lokra, vapv tisztán mint asztali izet előszeretettel ttijftrnaij&k keijiik azt rövidítve ff
ÁGNES
forrás nércn kiszolgáltatni. — A nar» érdemit közönségnek áítánjTÍzünkct sitlrefl Jó indulatába ajánlva, maradtunk teljes tiftl>-Ietiel az A(j\\\'K.S-forriv
kutkezel88éreXoliAii. FriMM töltésben az or>íü„- minden ptytfKj-Kzertarftbun, fUHserkerex-kedés>ebeu Gs vendéglőjében kaphat**. — OX«=á.gro* íóraizrtó-r:
Édeskuf y L.
CK. <"". air. é» ir..-rí;. l!i!-.
udv. AsvAnyvlz-Bzam tenti, BUDAPEST, Em«.
B&SSi bollir S. IS.j
AZ ÁGNES-FORRÁS KÜLÖNÖS ELŐNYEI
SMXXXXXX Li-íijobb asz-lali- és üditötlat. BJ!8!8iaXS!!lX
Teri
. a miért is a venata!
11. — A borunk -Hzluét nem Táltostatja. uéH\'xotes izét kellemessé teszi, js uraknak keverékül \'Sprltzer" elÖnjös szolgála-tol tesz.
I1
Î
(<XXXXXXXXXXXXJXXXXXX!XXXXXXXXAX XXXXX^^XA^XX;^
PATKÁNYOKAT!
IeíV/J és mezei
KGEREKET
hangszer és har-gyára FIeis.»eiiben Kger mellett Cseh- „ 1 v>
orsxAgban. BzálHt a legkitönöbb minőségben Yon6haii|;i>ier«ket 5r^^
az iskolai hegedűtől a legfinomabb konzert hangszerekig, régi olasz 4%, ^
mesterek másolatai után, erőé és liszta banggal, valamint tisztán hangzó \\/
Fa és Ré»hanK».zereb.et. Czitorákat erÖB hanggal és kitUnő fogan- w
lyuval. Minden bacgez-erért kezesség vállaltatik cs esetleges kicserélések Sjtö
készséggel eszközöltetnek. Javiiá-sok régi hangszereknél szolidul és ol- #j /\\
cson ttliesiitetnek, szmtngí avii\'í hangszereké; javítanál ryakt,--- aí.- M. X
cserélek. (37) \' ^
\'— Képes árjegyzék ingyen és bérmentve. — j(
Ára ilmtzo tt
patkinyfrp:\'>kn&k 2 frt íjdonsigok tclsjdonosa.
kfTr-i-r és gyorsan minden ügyelet nélkül kjpusxtitbalni
Autó m a t-f óvói m a 1 k a 1 m az.á sa ál t a L
¦gér\'ogúkiiak 1 frt 20 kr. készpénz beküldése vagy utinvél mellett HX.OHH Utal Brijnnbsii
XXXXXXXXXUXXX\'XXXXXXXXXXXKXXX
Hamburg- Amerikai
Gözhajózási-részvény-társaság
- Expre«tN- (7)
és posta-gőzhajó utazás
Hamburg-New-York
ijjk z leggyornabb és I^gnafijobb német posla-^SSL KŰzhaf6kkal
Tengeri utazás 6-7 nap.
- Tovább szállítás közvetlen német gőzhajókkal
HAMBrRtiBÓL \\
Raltfmore-, Canadst-, Keleti adta-,
BrazlllH-, Sjngat Mciieo- éa
I--- J*IaL»-, i Afrika-, Havannába. -
Kövebb feivilágositással ezölgál az ígaxgatúnag Hamburgban Donenfleth IS—21.
ELECTRA.
ytitulvn ií|taml>an waba¦ dalmaxva
Minden zsebtüz-eszközük közt a legjobb döizíöló-fa nélkül Egy a f<-jen eas-közlö\'t nyomás folytán (lásd az ábrát) egy birmoty időre tartó villimj>z-rü -jönyörá láng állíttatik elő. Egy darab 1 frt 50 kr., kéaipénz beküldése mellett, 1 frt 70 krért bérmen terén.
UJ ! CSAK 4 FRT 50 KR.
CS ÉS KIK. SZABAD. H O S Ó 3 E P. Egy vnlkanikn* a forró hőségnek ellentáló cerntrált gommi lemezzel, legnagyobb monási képességgel, elpusztitbailan, a Igen jut ár. K gép
lengyoi\'geüb felöl
. .„ könnyen moshat ve— . . n. nem volna Bzabad eg\\- jó házban biá kiszorítja »z eddigi üstses l«gjot>b gépeket és mindé háziavnwr-y köteles ig;\' ily gépet be.*zerfzni. boKy mosáíi kiadásait ?0 „ kai bökkenthesse. Egy havi lat ntán a gép kifizeti magát, eltekintve a többi ri és egyébb kellemesség^k\'öl. melyek e gép atkáim záa tapasztalbatök. Ára >gy darabnak csak 4 frt 50 k pénz beküldése mellett vagy ntácvét melUtt
i?ljudeaki önaranyzd !
Uj!
Folyékony arany es ezüst.
Teljesen nj és megjobbitva ! Utolirhétlen ! Össze nem tévesz\'endő a verseny silány készitményeivol. Bárki ú pompásan és tartoan Q
j\\ megaranyozhatja, b-^zastözheü\' vagy kijavíthatja egy ecs- ttel a kereteket, ctMarokat, fignrákat, faragványokat, kcswakat vagy bárminő /\\
Xfából vagy fémből való tárgyakat, továbbá Üveget, poree\'lánt, gipsz t, bírt, papirost stb. Mosható ! Küüaö «*p és több évig tartós i W
Fontos mibd-n l.áv.Urtásra és iparra. Kapható üregekben á. 20 kr., 80 kr., 35 kr, 50 kr., I frt., t frt 60 kr., 2 frt 50 kr. Egy forinton /\\
alol nem küldetik. A fent s rolt és egyébb érdekes csikkek magrend«lhetök Kl.089 uabadalmaiett Bj«l«ÉS*sr»m- tulajdono- JC u&aml BRCKKBES (Morvaország). Képes prospektusok a fenti s egyább ojdonitágokrót ingyea és bérmeatve küldetnek.
vixxxxxxxxx xxxxxxxxxixxxxxxxxxxixxxxxxxxxxxxy
Nyomaiolt Fischel Fülöpnél Nagy-Kanizsán.
XAGY-gaanzSA, 1891. április 18-án.
16. szám.
Harminczadik évfolyam-
BUflKsétt ár:
egóaz érre- . . . 6 frt — kr. fél 4*m . . . í frt 50 kr. ntgyed im . . 1 frt 25 kr. Egyes szám 10 kr.
Hfrdbtósek
* hasábos petiUorban 7, raaNodsser *, » sjind.-n toVilbi sorért 5 kr.
XYXX.TTÉ&BEST
petit-sorosként lö\'srért Té\'elnek fel. Eincítiri illeték minden egyes hirdetésért__30 kr. fizetendő.
mmm*.
A lap szellemi és anyagi ríizét ilk-tö minden 1 Jzlemtny Bátorfi Lajos szerkesztfl-kiads Jnavtis csimzett n Xagy-Kanizsára
bérm-ntve intézendök.
Kéziratok vissza dstnek.
A nagy-kanizsai ^Kereskedelmi Iparbank*, a >n.-kanizsai ÖnJiéntes tűzoltó-egylet*, a >nagy-kanizsai kisdednevelő-^gyésület*, a .nagykanizsai keresztény jótékony nőegyleí<, >a nagy-kanizsai ízt; jótékony nőegylet*, a .szegények tápintézete*, a nagy-kanizsai katonai >hadastyán egylet* és
a »soproni kereskedelmi iparkamara* nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja \' \'
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYEST ART ALMIT HETILAP.
Intelligenciánk és a vidéki saj tó.
A vidéki sajtó ma már számottevő tényezőként szerepel nemcsák politikai* de főleg társadalmi éle-lünkben, s döntő befolyást érvényesít összes kullur-lörekvéseinkre.
A vidéki hírlapirodalom az uloisó két évtized alatt oly óriási lendületet nyert, hogy a hatvanas évek közepén ilyenre még csak I távolról sem" gondolhattAok, s még | a legvérmesebbek. ^m táplálták magukban azon reményi, hogy a század\' utolsé\' tizj*dLbéri\'.oly kiterjedt vidéki hírlapirodalom keletkezzék.\' aminő a mai.
Körülfae]ujjiegyedfélszaz vidéki hirlap és folyóirat áll a magyarság s a magyar állameszme szolgála- . Iában, édes anyai nyelvünkön terjesztve a közművelődést még a legelrejtettebb a legfélreesöbb ¦ vi-kek zugaiban is.
És ez minden esetre arra mu- \' tat, hogy a magyar nyelv s a ma- j gyai állameszme hódit s tért foglal mindenfelé, minden irányban.
>A vidéki magyar hiriapiroda-lomnak nem csekély része yan \' .abban, hogy az imént megejtett népszámlálás eredménye: nyolcz \\ millió magyart mulathat fej. :
Amerikában tudvalevőleg nem : csak minden ;város. de minden; népesebb gyarmat és telep saját közlönynyel bír. De míg Qtt a vidéki hírlapirodalom jogosultságát . tisztán csak közgazdászat* eredmények igazolják, addig a mi ví- : dé\'ki hírlapirodalmunk létjogát magasabb indokokból eredeztethetjük, abból tudniillik, hogy nálunk,még a -x-eglösgyökeresebb magyar helyen i a magyarság közepette megjelenő vidéki láp is első sorban nemzeti. missz:ót teljesít.
Hogy ezen hivalásáta fővárosi sajtó is készséggel ism-ri el, annak mindinkább több-több bizonyi\'ékát látjuk; s eredményeiben azt ta- j
paszialjuk, hogy a vidéki hírlapirodalom tekintélyes kiegészítő részét képezi ama nagy hatalmasságnak, mefV epithetohnal minden müveit államban megtisztelik a sajtót- Mert a sajló valóban a nagy hatalmasságok egyike!
Zsurnalisztikával foglalkozó országos képviselőink előszeretettel keresek/fe! a vidéki sajtó hasábjait is, tudva azt, hógy-eszméik gyakorlati aredményt csak akkor mu-iaítnatnak fel, ha "azok a szélrózsa minden irányában elvettetnek. Országos érdekű, s a társadalom regenerálását czélzó terveik csakúgy válhatnak általánosan ismertekké, ha azokat, az ország közlakosságának minden rétegével közlik- S erre legjobb, leghivatottabb és leghálásabb talaj: a vidéki sajló.
Ez elismert szempontból kiindulva véltük kezünkbe a tollat, hogy in teliigentiánk nagyobb mérvű szellemi támogatását .hívjuk fel a vidéki sajtó iránt.
Vaunak vidékek, hol a helyi sajtói az inlelligentia teljes szellemi erejével támogatja, s nem merülhet fel oly köz-, va$y társadalmi Ügy, melynél-ne\'hallatná nyomatékos szavát; vannak ismét, vidékek, hol csak ugy néha-néha veszi fel a tollat az iritelligentia egyikmásik tagja, ez is taián csak oly alkalmakkor^ amidőn nagyon közelről van^Cérdekelve.; s vannak végül oly vidékek is, hol az inlelligentia egész közönyös .szemlélője a2on nemes irányú törekvéseknek, amiket az illető helyi lap programmjábari kijelölt, s megvalósítani iparkodik.
¦ Általában véve azonban azt tapasztaljuk, hogy az úgynevezett tollforgató jnteliígenlia többnyire nem támogatja lapját azon arányban, amelyben szellemi tehetségeitől joggal\'várnunk lehelne. .
Pedig tehetné! De nemcsak\'lehetné, sőt kötelessége is volna
sorompó elé állani mindannyiszor, a mikor, egy-egy megoldandó társadalmi\' sfsrdés felraerül, vagy valamely, a közre kihaló tény megvalósításával foglalkozunk/
In\'lell igen fiánknak mindenha kötelessége támogatni azón lapot, mely érdekeit képviselni hivatva van.
Az in teliigent iának szellemi közreműködése ¦ azon város és vidék műveltségére, s fejlődölt gazdászaíí és kereskedelmi viszonyaira mintegy reáüjí a "bélyeget, s követkéz-; tetesd hagy vonnunk egyebekre is. A müveit inlelligentia közreműködése első életfeltétele á vidéki lapnak.
Minden vidéknek meg van a | maga speezjális érdeke, ezen érdekek küzdfere a helyi sajtó, s a ; küzdtér porondján kell, hogy méllő harezosok jelenjenek meg, mert a csatározás csak ugy lehet érdekes.
S ha a vidéki sajtó, a*helyi lap, mindennemű, a közjóra üdvös j hatású társulási, vagy egyéb eszmét, mely időnkint felmerül, lelkesedéssel pártol; ha a vidék spé-eziálís érdekeinek buzgó harezosa-ként mutatja magái; - ha mindenkor honéit iparkodik maradni: ha a személyes érdekek zsoldjában nem áll; s ha az egyszer hangoztatott helyes elvek következetes* kérész--! tülvilelének feladatai tü^te kí: akkor ez a vidéíii sajtó, ez a helyi lap, teljes önérzettel. szólilhatja" fel szellemi közreműködésre az ; in leli igen! iát, mely bizonnyára nem is fog késni a megjelenésben.
Sjkat, nagyon sokat lehelne ! még az intelligentiának a vidéki j sajtóra va\'ó jótékony hálásáról j szótanunk, de ezt hagyjuk; égy- i szerűen\' csak arra hivatkozunk még,, hogy.az olvasó közönség az i inteliigentia és a. vidéki sajtó fri- [ gyét a legszebb, legdrágább kapocs- j •nak tartja,-inert hozzá^\'s közelebb^ hozza; s büszke öntuclatta! tekint inteliigentiájára, mert megnyugvást szerez arra nézve, hogy jí társi
dalom, melynek körében mozog, életképes, hasznos tagokkal dicse-kedheiik. .:.z.^.....
V Mechr.
Rég óhaj tott tó\'ssdei reform.*)
Kornfeld Zsigmond, a magyar általános\'hitelbank igazgatójának beválasztása ;t tőzsdetanácsba, alkalmasint uj korszakol fog jelenleni a budapesti áru-és értéktőzsde történetében. A tőzsde tágjai valóságos lelkesedéssel fogadták a fairt, hogy Körrifcld hajlandó a tőzsde-tanácsosi állást elfogadni és lelkesedésüknek az által adtak kifejezési, hogy a kik részt vetlek a szavazásban, kivétel Jélkül Korníeldre adták szavazataikat. -
ílir szerint Kornfeld nem tekinti egyszerű méltóságnak a tözsdetánácsosi állást, mert a midőn elhatározta azt elfogadni, egyszersmind számot vetélt azzal, hogy uj állásában mi lesz teendője. Határozottan állítják, hogy Kornfeld kész programmal foglalta el helyét a tőzsdetanácsban és el van határozva azt minden erélyével végrehajtani.
A mi az árutőzsdét illeti, a kötések felmondásánál bizonyos abuzus kapott lábra, mely igen hátrányosan hat és a melynek megszüntetésére különösen termelői körökben már régóta törekszenek. Kddig azonban minden ily törekvés hajótörést szenveded meggyökeresedett formalitásokon. Kornfeld azonban e tekiulelhen ujitást akar proponálni, mely a gabnakötések tekintetében lehetőleg -alkalmazkodni fog a berlini terménytőzsde jogszokásaihoz, de különös .tekintetlel a magyar viszonyokra.
Nem kevésbbé- lonlos a tervezett reforjn az értéktőzsdén, hol az eddigi modalitások* a határídei Hquidácziónál alapos módosítás alá fognak es^ii. Kddig ugyanis a rendezést*bizonyos számú ügynök végezte, kik azért bizonyos százalék tételt kaptak. Habár az illető ügynökök lojalitása és becsületérzéke legkevésbé sem vonható kétségbe, amódus iránt,mégis hosszabb idő óta bizonyos aggodalmak nyilvánultak, sőt a magyar általános hitelbank az arrangemenl e módját elejt tői fogva kifogásolta és rendesen műidig saját, specziális rendszerét alkalmazta.
*) A legnagyobb készseggel adnnk helyet ezen Kornfeld Zsigmond a magyar ált. hitelbank igazgatójának f-s a magyar tád. akadémia nem-zetg. és statisztikai osztálya tagjának érdemeit méltató közleménynek, melyet a „Magyar Fold-\' czimU nj napilap boesájtott rendelkezésünkre.
Ennek következtében az a nézet van elterjedve, hogy Kornfeld belépése által a tőzsdetanácsba, az arrangement eddigi módja is meg fog változni- Nem tartják ugyan valószínűnek, hogy az eddigi kizárólag az általános hitelbank által gyakorolt módozat általánosságban elfogadtassák, de mindenesetre messze-terjedö átalakításokat várnak.
Azt hiszik, hogy a bécsi minta szerint a budapesti piaezon is giro és pénztári egylet fog felállíttatni, melyre az arntngemant-al összefüggő minden feladat fog ruháztatni.
Tudnivalók.
— Miniszteri rendelet. A m. kir.
bel Ugy miniszter az árvaszék végzéseinek pontosabb megtartására rendeletet bocsátott ki és felhívja a főszolgabírókat, hogy a járásbeli szolgabirókat •utasítsa, miszerint a vármegyei árvaszék végzéseinek adott időben feleljenek meg.
— Az erdészeti államvizsgáját a fíjldmivelésllgyí miniszter hivatalos értesítése szerint ápril 20 án és az erre következő napokon lesz Budapesten az* országos erdészeti egyesület székházában. ^ vizsgálat d. c. 9 órakor kezdődik. A\'JelentkezOk fölhívatnak, hogy a vizsga letehetésére nyert engedélyt a vizsgálat kezdete elött a bizottság elnökének bemutassák.
— Hirdetmény. A nagyin, ra. kir. kereskedelemügyi miniszter nr meghagyásából értesíttetnek -az érdeklő körük, hogy a „Zollkompass" .czimlt munkának, melyet a cs. és\' kir. osztrák kereskedc\'mi múzeum kiadott, II. évfolyama megjelent és attól előfizetés utján kapható, (Bécs.*!. Bürsengasse 3.) 5 frt előfizetési áron. Ezen II. évfolyam nem képezi kiegészítő részét az 1. évfolyamnak, hanem teljesen önálló m!i, mely gondosan van szerkesztve és a kivitelünkre fontos államok érvényben levő vámtarifáinak teljes gyűjteményét foglalja magában, valamint az illető államok vám törvény hozásának és vámigazgatásának határozaiait is, melyekre a gyakorlati életben minduntalan szükség van. Miután a magyar nyelven ily hasonló gyakorlati ¦czéln" mü nem létezik, azt az érdekelt köröknek melegen lehet ajánlani. Sopron 1891. ápril hóban. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. A nagyin, m. kir. kereskedelemügyi miniszter ur f. évi 12 30-VI. ke.--a kelt magas rvndel-
___ J j_ .
TARCZ7V
Király hymnus
Az országos dalár egyesület felkérésére irta: JÓKAI MÓH.
Itten tartsd meg országunk királyát. Fény boritta szentelt koronáját ; Trónját boldog nemzet támogatta, ii;r..-e-i-riimlni; rmelje magasra. A\'enuetfk atyja ! Im hozzád kiált Á népnilc ajka: tartsd meg a királyt \'
A királynak adj áldást, hatalmat, Bpldog békét, harezban diadalmat ; Áldott hírét szikla, róna, tenyér, Mcrit na/i jár, büszkén risszazrngje. Nemzetek atyja ! lm hozzád kiált A néynck ajka: tartsd meg-a királyt!
A király a jog S tzalxrdság rértje: Minden honfi, éljen, haljon .érte..\' Karja, lelke győzzön a eitzályou. Dicső nerc, késő korra szálljon. Kemzctek atyja! Im hozzád kiált A népnek ajka : tartsd meg a királyt.\'
V-ik László halála.
Zugnak .kongnak a .harangok
Prága városában, László király, magyar király
Haldoklik ágyában. Iszonyú a haldoklása ~s
Iszonyú de való .... Vérfagyasztó rémképeket
Mindenfelé szornyettget Lát körM a haló,
Ki az\'t Mi az? Én szerelmes
Halaimat Istenem, Nagyot Urtdt szolgádnak, óh?
Kegyelmezz ¦ énnekem." „Barurz tilágl\'lqaz! Igaz!...
Miába mondjátok Meyfogamzik későn habár
Türelmesen sokáig cár A bószu és átok.
Vérpad .. . Halál..\' Iszonyú az
Mit látnak szemeim, Jöjjetek be, ^nertmegölnek,
Kedves cselédeim. Rémesen szól László király —
S tördeli kezeit, Sápadt arczán köny pereg le
rolemeit az egekre Üteges szemeit.
Megesküdtem Temesrárótt
Hogy nem bántom soha; De rátett és kényszeritett
Vjiaky és Gara! Setéitek és az eskümet
Hitt módon megszegem Hitnyadytiak dicső fát
Magyarország kapitányát Megölni engedem.
Megölettem törvénytelen.....
Feledni nem tudom, Ez kínoz és ez gyötör ,ugy
Halotti ágyamon. Isten! Egek nagy Istene!
S rémesen felsikolt • Itleip\'dkozza mindazt, á ki
Miként Gara ésl\'jlaly, Tanácsadója volt.
J&usiedler Jenő.
Miozi és Biozi.
Irta: DB. NAGY SÁNDOR. (Vége.)
Másnap Ricái borult sírva Miczi keblére, csakhogy az ö könyei nem a panasz, nem a fájdalom égető könyei voltak, hanem szive boldogságának tut áradt lengére ömlött ki ragyogó szemein.
— Végre ások volt után eljött a valódi, rebegé Riczi, s össze csókolta Miczit. Boldog, végtelen boldognak érezle magát, hogy lelkének titkon sóvárgott vágya teljesült.
Következő este ismét együtt voltak egyik vendéglőben, S\' ez alkalommal Miczi is szerencsés volt egy nélkütöz-hetlen töhadnagygyal megismerkedni. Megbocsátott valamennyi hadnagynak örömében, hogy főhadnagy udvarlója akadt. Ettől, fogva Riczi. Miczi, a boltos legény és a főhadnagy inisjlen este találkoztak valamelyik vendéglőben, aminek Riczi sógora és neje nagyon örültek, nem azért, mintha met gondolták volna, hogy Riczi Zengefiné lesz, hanem mert ök is szórakoztak.
Egy délután összejöttek Miczi és Riczi.
— Tudod-e mi újság, monda Riczi. az este végtelenül esengett a főhadnagyom egy légyottért.,.
t— Nos, -reményiem nem tagadtad meg lÖler.V. monda Riczi, . .
— Ó, kérlek, csak nem megyek el én légyotlra, jöjjön el-&
.— Igaz bizony, deháthogyan?
— Már azt mi az este megbeszéltük.
— Ne mond, kíváncsi vagyok rá.
— Tudod azt mondtam oofei, este. 11 órakor, mikor már nz egész .ulcza csendes, jójöii el ablakunk alá, megjeleltem melyik ablak alá.
— Tovább, tovább, érdekes.
— Nos, én várni fogom az ablaknál, s ha jön.. .\'
— Ah! pompás, és regényes is. Minden esetre jól fogtok mulatni.
— Kérdé, hogy magas-c az ablak, mondám : nemfü nagyon Ma este tehát, igen ma este, s lapsolt Miczi örömében. . -
Esle a meghatározóit időben hűségesen megjeleni a főhadnagy. Kis kavicscsal megdobta az ablakot, ¦ mire .Miczi azt rögtön kinyitotta a legigézobb pongyolában. Mikor a főhadnagy n>eg-pjHantolta száz csókot hintcll feléje:
— "Egyetlen \'imádott boldogságom, forrón\' szeretett"-Miezim stillogá a főhadnagy; — légy te az én szerelő Íii íLám, s én a le- örökké hü Rómeód leszek. , . - \'
—. Igen, igen édes Romeon , itt van a zsalom monda Miczi. s az ablakon kinyújtotta hosszú téli. zsálját, — majd én ide főn erősen tartom, le pedig iparkodjál felmászni rajta hozzám.
Romeo megfogta a, téli kendő alsó végét,, és, iparkodott felmászni a magasba, hogy az ablakon keresztül bejusson a menyországba.
Azonban Júlia gyenge volt, Romeö pedig nehéz, s midőn már félig -megtelte Romeo az ulat; Júlia nem bírta tarlani a zsált. az kicsúszott\' kezéből és Romeo hanyatt vágódolt a köveze ten. Rögtön felkelt ugyan; de mégis
nagyon htpogat ia a fejét és még valamijét. El ís men t a kedve attól, hogy még egyszer\'- megkísérelje a légi ut nfegtevéséV, hanem leverve ruhájáról a port, sietve s sántítva "távozott; amit nagyon okosan cselekedett, mert mikor leesetl. jEczi ijedtében elsikoltotta magát, ezredig és . a kard csörgését a szomszcu szobában" fekvő atyja Miczi-nek meghallván, sietett az ablakhoz, s elég jókor tekintett ki azon, hogy az ablak alól sántítva távozó főhadnagyot megláthassa.
Azután benyitott leánya szobájába. Miczi még mindig az ablak -elölt állott.
-\' Mi történt itt? kérdé nyersen Miczi tő!
Miczi a meglepetéstől alig tudott szóhoz jutni.
— Nos mi az, felelj, szólt az apa még haragosabban.
Azt álmodtam, válaszolá hebegve Uiczi, hogy\' valaki beákar mászni az ablakon. *
— Látom, hogy azt álmodtad, hiszen most is nyitva van még az ablak, hanem azt mondom én neked, hogy ne merd te többet azt álmodni, mert ha még egyszer azt, találnád álmodni, ugy elverlek mint a kétfenekű dobot, értetted ? ! s azzal becsapta az ajtót s lefeküdt \\
Mégis- ugy látszik azonban, hogy a légyott megtörtént, mert a legke-yeshbé som óhajtott, mégis eltitkolhat-lan eredmény bekövetkezett.
Riczinek nem volt szüksége arra, hogy a boltos legénynek légyottot ad-joo. Az minden fenóakadájs nélkül jár-
HAKJŰNCZADIK ÉVFOLYAM.
zalai közlöny
ÁPRILIS 18-áfl
menyével a kamara kerületben levő érdeklődőket arról rendeli értesíteni, hogy Kunossy Vilmos és fia Hadapesten (VI. Terézkörut 38. sz. a) könyv-, .. kő- és míinyomdai intézetével kapcso->—\'latban, a technikai fejlettség színvonalán álló s a fokozottabb igényeket is kielégíteni képes beiendeíéssel egy hangjegyvésö és zenemtlnyomdát létesített, melynek termékei csinos kiállítás és a nyomás tisztasága tekintetében, a versenyt a külföld bármely niü-intézetéből hasonnemli termékekkel kiállják. Erről az érdekelt körök- azzal értesíttetnek, hogy ezen vállalatot előforduló esetben megrendelések és megbízások által támogassuk. Sopron, 1891. április búban-. A kerületi kereskedelmi es iparkamara.
— Hirdetmény. A new-yorki cs. és kir. osztrák ipagyar főkonzulátus az Egyestllt államok czégeinek hitelképességére vonatkozó tudósítások beszerzése végett hozv.á intézendő megkeresésékre nézve ujabban a következőket kivádja az érdekelt liazai köröknek figyelmébe ajánlani : A főkonzulátus az amerikai kereskedelmi r/.égek hitelképességére és megbízhatóságára vonatkozó tudósítások megszerzése czéljából a .The Hradstreet Company" tudakozó irodával szerződési viszonyban állott. mely_ szerzőfjés azonban m. é. július bávában lejárván, és megújítható nem lévén, a nevezett főkonzulátus jövőre némileg korlátoltabb mérvben lesz csak képes a kivánt felvilágosításokat megszerezni, a nélkül még is. hogy a hozzá forduló feleknek a levélposta-költscg megtérítésen kívül egyéb költségeket felszámitana. Fentartja a Devezett főkonzulátus ez okból magának, hogy a feleket oly esetekben, mid^n neki ilynemű tudósítások megszerzése magán ,ntou lehetetlen volna, a tudakozó irodát, nevezetesen a monarchiában is ügynökséggel f\'Scbimmelpfengi bíró Hradstreet Company limited közvetítésének igénybe vételérc utalja. Erről az érdekelt körök ezennel értesíttetnek. Sopron, 1891. márczius hóban A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
CSARNOK.
A tuberculosis gyógyításáról.
A Koth\'f&t oldallá! roló gm\'yykezelés.
Dr. HANGOLD kir. TaDawo., 1 alatoDÍtiredi fúrdóorvostói. (Foljtatá..)
G. A. C5 éves féríTévek, óla székszoruiásban szenved.-4 hé\\óta alhasában időnkén 1 fájdalmai vannak. Sohasem köhögötf. vért sem köpött. Ereje megfogyatkozott. Kopogtatásnál bal oldalt hátul felül a scapula közepéig terjedő lompu-latot találni, — itt határozatlan légzés van, egyes szörcs-zöreiekkel s hörgi kilégzéssel. A has jobb felében gyerrnekökölnyi szabálytalan alakú, felületén borsónyi-mo-gyoronyi tömött ellenálló dudoro-
kat mutalójiaganat, a mely nyo-\' másra nem fájdalmas; felette dobos I kopogtatási hang van. A kísérletkép adott (1+2+54-8 mgrraos) befecs-kendésekre reacüó nem következett be: csak a két nap múlva ismételten adott 8 mgrmos befecsken-désre mutatkozott rázó hideg, fejfájás, fáradtság érzete kíséretében 40° C hőemelkedés, — de a I daganaton helyi reaktio ekkor sem. j Köhögés és kiköpés előbb sem s ! most sem volt Minthogy az egy : idő múlva újra adott 8 mgrmos í befecskendésre sem általános, sem helybeli reactio nem mutatkozott, ; s a beteg elég jól volt. megerősö-| dűtt, a hasában levő — állandóan egy állapotot mutató — daganat fájdalmassága is megszüot, a beteg ! a kórházból távozott, • \'
Ellenben egy betegnél,; a ki Schwimmer tanár bőrgyógyászati osztályán heregümőkorral feküdt, I már egy milligramm Koch-oldat befecskendésére erős helybeli reactio bekövetkezését láttam, a mely ¦ a here megduzzadása, fájdalmas-j ságában svprösségben nyilatkozott, láz nélkül; a további nagyobb adagok alkalmazásával vaió befecs-kendésekre pedig a helybeli reac-tión kívül általános is jelentkezett, i A kórtörténetből a következőket óhajtom kiemelni:
L. J. 28 éves férfi, előadása szerint egy év előtt bal heréje minden észrevető ok nélkül megdagadt, ezért a budapesti Szt.-| Rókus-kórházba vétette fel magát, a hol több napon át alkalmazott borogatások után heréjén beszúrást és kikaparást végeztek, s 7 hét múlva gyógyultan kibocsátották. A mult év november havában a beteg a bőrgyógyászati osztályra jött a jobb here megduzzadásával, mely nyomásra "fájdalmas, és porczke-mény mellékherével. gf
A beteg középtermetű, sovány. Arcza beesett, mellkasa lapos. Elől jobbra a 2-ik és 3-ik borda között a bimbóvonalban s jobb oldalt hátul a lapoczka fölötti tájon a kopogtatást hang tompa s hallga-tódzásnál érdes légzés van, szörcs zörejekkel. Isméiéit — 9 milligrammig emelkedj — befecskendések közben a herében genyedés lép fel; a beszúrással kibocsátolt geny-beíi sok bacillus. A befecskendé-seket azonban a genyedés teljes megszűnte után is el kellett hagyni, meri a betegnél a befecskendések igen nagyfokú gyöngeséget, a tüdőkben kiierjedt tompulatot idézlek elő, s a gyengeség oly fokot ért el, hogy a beteg egyszer eszmélet-
lenül összeesett (a minőhöz hasonló tapasztalatot Bergmann is említ egyik közleményében), a tüdőlom-pulat pedig mindegyre terjedt.
Hogy a Koch-féle oldat kompenzált szívbajban szenvedő egyéneknél ís, a kellő óvatosság szem előtt tartásával, veszély nélkül alkalmazható, ha a tüdők^ részéről a javallat megvan, világosan bizonyítja a következő insufficientia valv. mitralis-eset — a mely Stíller tanár osztályán kísérlet czéljából befecskendezek ke! kez eltelett.
(V«í» kSv.)
H i r e k.
— Közgyűlést tartott Nagy-Kanizsa város képviselő testülete április 14-én Iíabochay György polgármester ur elnöklete alatt, mely alkalommal a) az árvarzéki zárszámadások elfogadtattak s a megyéhez terjesztetni rendeltettek ; b) % honvéd laktanya kibővítésének árlejtfe utján kiadott épitése ügyébeni intézkedés helyben hagyatott és az építkezés Saller Lajos építész urnák mint Iegelőnyösbb ajánlkozónak kiadatott; e) az utczanyitásra vonatkozólag részben elintéztetett részben pedig a május 15-én tartandó ujabb képviselőtestületi ülésre halasztatott; végül d) a 20-dik bonvéd gyalogdandár parancsnokság azon megkeresése, hogy tömeges elszállásolásra nagyobb férhely építtessék, nem teljesíthetőnek határoztalott, miután\'a város tömeges elszállásolásra is elegendő férhelvlyel bir.
— Az a küldöttség-, melyet a városi képviselő testület Nagy-Kanizsa város önállósítása érdemében megbízott, hogy az emlékiratot a belügyminiszternek átnyújtsa, ápr. 22-én jön össze Budapesten s a déli órákban tiszteleg Gróf Szapáry Gyula miniszter elnök, mint belügyminiszter ur ő exel-lentiájánál.
— Uj bíró. Mint értesülünk Mikos Géza szekszárdi kir. törvényszéki biró ur a nagy-kanizsai kir. törvényszékhez áthelyeztetett, Németh Ignárz-íéle házat az Arány János-utczában már fel is vette lakásul. Ez áthelyezésből következtetve egyik kanizsai biró elő\' fog léplettetnb
— Fáklyás zenével tisztelte meg a hadastyán egylet köztiszteletü . elnökét Oroszváry Gyula urat névelő estéjén. Matkovieh Lajos az egylet titkára lelkes szavakkal üdvözölte, .mire az ünnepelt zajos éljenzés közt válaszolt és daczára a rosz időjárásnak, nagy közönség jelent meg.
— Halálozás. Horváth Boldizsár kávés apr. 15-én az esti órákan hosz-szas szenvedés után az utolsó kenés szentsége felvételével elhunyt. Temetésén a nagy-kanizsai >önk. tűzoltó egylet* és a katonai »Hadaslyán Egylet* teljes diszben, megjelent A boldo gult mindkét egyletnek tevékeny tagja volt. Béke hamvain!
— A kereskedő-Ifjak egylete N.r Kanizsán szép tevékenységéért e na-
hatott hozzá, s midőn már sógora és gyámja is megsokalla a szerelmesek boldogságát és íigyelmezteté Iíiezit az eshetőségekre: Riczi kereken kijelenté, hogy nem bánja, hacsak három hétig fogja i.s szeretni Gerö, Ö mégis hozzá megy feleségül.
Időközben akadt kérője Miczinek egy miniszteri fogalmazó személyében, Hiezinek szintén egy orvos személyében. Ők azonban tulboldogságukban hallani sem akarták ezekről, s kurtán kikosarazták őket
Riczi csakugyan asszony lett. Feleségül vette a csinos . boltos legény.
Hiezinek két háza volt, s minthogy férjhez menvén, önjoguvá lett, azonnal eladtáK az egyik házat tízezer forintért. A pénzért fényes boltot rendezlek be a hatvani-utezában, éltek a a jelennek, szórták a pénzt, élveztek.
Az üzlet azonban el- lelt hanyagolva, Gerö nagyon értett ahoz, hogyan kell szórakozni, nem sokára zavarok fordulta); elő. Rábeszélte Ricáit, hogy adják el a másik házat is, s azzal hozzák rendbe az üzletet. Ez csak pillanatnyi zavar,, nem is csoda, hiszen még uj az üzlet, mégcsak ezután fog az fellendülni, s majd csak ugy dül á a pénz.
,~ Riczi a rábeszélésnek engedett, bár aggodalmának kifejezést adott. Eladták másik házát is. -Újra volt hegyen-;völgyÖn lakodalom. -
Riczi és férje vagyonos emberek hirében állottak, tekintélyes körökkel érintkeztek, szóval Riczi szerepelt A nagy lábon való élet azonban temérdek pénzbe került. Riczi váltókat kezdett aláirni mint kibocsátó és forgató, férje pedig mint elfogadó, s tar-
tott ez jó ideig^mert hitelük szép volt s ők.ezt telj eseulíí használták \'
De bekövetkeztek a szomorú napok is. A váltókat a lejáratukkor beváltani nem tudták, özönnel indult meg ellenük a váltókereset. Az üzletet egyszerié-, ötvenszer pedig felül foglalták. Majd bekövetkezett a katasztrófa, mindent elárvereltek. Riczi iparkodott megmenteni amit lehet: de bizony az édes-~-kevés volt. Egy napon Riczi elment se-tárai, mig oda volt, férje a neje által I a végrehajtások elől eldugott, elég tekintélyes összegeket érő ékszereit Ösz^ szedte, elvitte s értékesítette. "
Riczí hazaérkezte után várta férjét haza : de az nem jött. Vártamásnap ís, akkor sem jött. Riczi nyugtalan lett, aggódott férje ily hosszú elmaradása felelt, de még várt s minthogy harmadik napon sem jött haza, rossz sejtelmekkel eltelve épen a rendőrséghez indulr; hogy férje eltüntet bejelentse, s azt feíkulallassa. midőn a távirat kihordó távirattal lépett be hozzá a szobába. Riczi a táviratol felbontotta, elolvasla. Tartalma körülbelül ei volt: Most ülök Hamburgban hajóra, hogy Amerikába utazzam. TürheteÜen anyagi helyzetünk nem engedte, hogy tovább is Budapesten maradjak. Itt nem ismer senki, s igy nem kellene pirulnom bármiféle foglalkozás miatt sem.: Légy boldog," élj ahogy tudsz. Gerö.
Riczi majd kővé, vált a távirat-elolvasása után. Rögtön^féltet és eldugott ékszereit kereste, de azoknak hült helyét találta. Most fogta fel csak teljes nagyságában a csapást, mely érte, most érezte végtelen elhagyatottságát. Elfogta a kétségbeesés.
Talán szegény a Dunának ment?
Dehogy.
Hát mérget ívott? Azt sem.
Csak nem Jöte fejbe magát ? Egyszer sem. Jí De hát "az istenért mégis mit cselekedett ? . Elájult.
Riczi eltűnt a nagy világ színpadjáról. És Miczi ?
Igaz ám ! Amint a főhadnagy értesült Miczi állapotáról, azonnal hálát fordított neki. Kerülte a találkozás le-Hiába volt minden esdeklés szava, hiába volt a kétségbeesett fenyegetőzés viharja, a főhadnagy visszahódi Iható nem volt, sőt a sok zaklatás után egy izben azt izente, hogy gondja lesz rá, miszerint az élvezett perczekért pár forinttal kárpótolja.
Ez már ünérzelé!:\'sértetle Miczinek, többé nem tett semmiféle kísérletet arra, hogy a főhadnagyot könyörületre indítsa. Meggyülölte, s megátkozta még emlékét is.
Ez alatt elhalt Miczinek. atyja, s igy teljeséén magára volt hagyatva. De tűrt Dolgozott éjjelt nappallá téve, hogy magát és gyermekét fentarthassa. De a sok munka következményei lett szemeinek megromlása. Képtelen volt kenyerét tovább is varrással megkeresni. Tehát máshoz fogott.
* *
Igen máshoz fogott Miczi ís, meg Riczi is.
Miczi ma a Rákóczy-léren gyümölcsöt árul, Riczi pedig a Dunaparton zöldséget.
Ihah!- szűkség törvényt ront.
pókban mérvadó oldalról fényes elismerésben részesült Ebenspanger Lipót ur a »ljíereskedelmi testölet* elnöke 100 forinttal az egylet alapitó-tagjaí sorába lépett, mi a választmány keblében és a tagok körében nagy örömet keltett.
— Értekezletet tart a nagy kani-
! zsai ügyvédi kar ma délután köztisz-\' I íeletü volt tvszéki elnök Cseresnyés i Sándor ur Ö méltóságának városunkból ! történő távozása alkalmával bucsú-ün-1 nepély rerfdezése^ögyében. j — Talált hulla. Bajcsáról jelentés érkezett Nagy-Kanizsára, hogy az ottani malomnál egy férfi hulla találtatott, melyet a 3-ik canáh\'s vize vitt oda- A hullában Gáspár Mihály pötré-tei lakos ismertetett fel, kiről lapunk 14-ki számában emlékeztünk meg, hogy nyoma veszett. A 60 éves jómódú gxzda rablógyilkosság vagy boszu áldozata csakugyan, mert feje össze lett törve s ugy dobatott a vizbe, melyben tovább egy hónainál lehetett. Tárczá-jában nincs pénz, de az általa vett marhák levele még épnek találtatolt.
— Heti felügyelő e héten a nagykanizsai önk. lüzoltó-egylel őrtanyáján Kozhmann Béla fŐpara.icsnoki segédtiszt ur.
— Heti biztosok e héten a .Kisdednevelő Egyesület* óvodáiban Fisehl Pálné és Scherz Albertné választmányi tag úrnők.
— Bányai Károly jeles paedago-gus a keszthelyi közs. iskolák igazgatójául újból 3 évre egyhangúlag meg-válasz tátott.
— Közgyűlését a zala-egersxegi ügyvédi kamara april 25-én tarlja Zala-Egerszegen.
t— Aranytollal tisztelte meg Bek-stcs Gusztávot a zala-egerszegí kereskedelmi kör ott léte alkalmával, melyet Slern Farkas elnök nyújtott át a kővetkező szavakkal: fogadja Nagyságod a kereskedelmi kör hálájának, kitűnő tiszteletének és nagyrabecsülésének jeléül ; e csekélységet emlékül. Beksics Gusztáv megköszönte a figyelmet, a kitüntetést | és azon óhajának adott kifejezést, hogy mielőbb ez aranytollal írhassa meg a dunántúli közművelődési egylet eszméjének diadalra jutását. Tudvalevőleg a képviselő urat a kereskedelmi kör hívta meg Zala-Egerszegre.
— Meghívó. A nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület XVI-dík évi rendes közgyűlését 1891. évi áprü 26-án, vasárnap délután 3 órákor tartandja az\' egyesület nádor-utezai saját helyiségében, melyre az egyesület tagjait tisztelettel meghivja az elnökség. Tárgysorozat: ai Elnöki jelentés a lefolyt évről, b) A lezárt évi szasiadásokról szóló számvizsgáló bizottság jelentése, c) A jövő évi költségvetés megállapítása, d) A sorrend szerint kilépett Fisehl Pálné,, Dauscha Ottóné, Székely Lajosné, -.J^ogyay Ödönné. Gutmann Yilmosné, Nraál Fercnczné, Hirschel Edéné, Dr. Rothschild Samuné. Schmidt Frigyesné és Wiltinger Antalné tíz vá-laszímányi tag helyelt-.uj választás, e) Netáni indítványok. 1
— Báró Hornig Károly megyés püspökünk a fővárosban bérmálni fog, Pünkösd Iáján pedig Somogy vármegyében íogja a bérmálás szentségében híveit részesíteni; és pedig május 17-én Kilitíben, május lí>-án Sigvárott, 19-én Zamárdon, 20-án Szóládon, 21-én An-docson, 24-én Török-Koppányban és május 25-én Tabon.
— Tavaszi közgyűlését a nagy- [ kanizsai tanítói járáskör május )4-én tartja Nagy Bécsén, ez alkalommal \\ Schmíed József ottani tanító gyakor-lati előadást tart, Allmann Mór a tor- \' nászatról, és Trojkó Lajosné, ErdŐsi Kornélia pedig a saját irva-olvasási módszerének elméletéről fog felolvasni.
— Nagy-község-. AIsó-Lendva kisközségnek megengedte a: belügyi miniszter, hogy nagy-községgé alakulhasson.
— Méhészeti előadások. Dömötör László méhészeti vándortanító e hó 20. és 21-én Csáktornyán a tanitóképez-dében, 22-én Mura-Szerdahelyen, 23. és 24-én Lentiben, 25-én Nován, 26-án Söjtörön, 27-én Bánok-Szent-Györgyön, és 28-án Nagy-Kanizsán tart előadásokat és pedig délelőtt 9 órától kezdödő-leg. Az előadások nyilvánosak lévén, azokra az érdeklődő közönség ezennel meghivat ik.
—" Az alsó-domborui önk. tűzoltó-egylet elhunyt derék főparancsnokuk helyébe egyhangúlag Hirschler Henrik urat választotta meg. Ismerve a humánus ügyek iránti lelkesedését az uj főparancsnoknak, bizonyára méltóügyszeretettel tölti-be afelajánli tisztségeL
— Elfogták Zágrábban azokat a munkásokat, kik a kraljeveczi 1176 írtos és a csáktornyai 600 frtos postai rablást elkövették.
— A nép orvosa. Van Zalamegye Petőhenye. községben egy Takács István nevű földmives, kinek nagy a híre a környékben. Zarándokolnak hozzá a nagy betegek, de különösen a szembajosok, kiket gyógyszerével csaknem kivétel nélkül meggyógyított. Ne-
vezetes, hogy olyanokat is kigyógyított már, akikről az orvosok kimondották már a gyógyithataÜanságoL Takács a nagy tudományát a bécsi egyetemen szerezte, hol másfél évig gyógyitatta magát, mint szembeteg. Ez idő alatt a betegek különféle orvosságaiból készített egy szert,amely:aztán jó szembetegség ellen épen ugy podegra ellen. Ez az ember, habár a gyógyítást teljesen dijtalánukfteszi, mégis Összeütközésbe kerüjt a törvénynyel s közegészség elleni kihágás miatt vád alá helyezték. A zalaegerszegi járásbíróság Takácsot fölmentette ugyan, de a kir. tábla, hová az ügy felebbezes utján került, a nép orvosát husz forint pénzbüntetésre ítélte. Vádlott ez ítélet ellen a kúriához felebbezett.
— Építkezési vállalat. Hirschel és Bachrach monumentális építkezésiénél fogva előnyösen ismert nagy-kanizsai vállalkozási czég ismét jelét ad;i versenyképességének, a mennyiben a Sagyiáradon épi te ndö.io vaslak tanra felépítését, melyre mintegy fél milim frt volt előirányozva I61/, % engedfnény-nyel elvállalta. Az árlejtés ezen, \'a város közgyűlése által jóváhagyott, eredménye ellen azonban az árlejtésben résztvett egyik vállalkozó czég a belügyminiszterhez fellebezett, ki azonban a fellebezést e napokban elvetette és a város közgyűlésének határozatát érvényre emelte és igya Hirschler és Bachrach czég maradt a győztes, kívánjuk, hogy a nyertes is ő legyen:
— Merénylet. Sz. Lajos teljesen elzüllött és többször büntetett - foglalkozás nélküli mészároslegény folyó hó 12-én vasárnap délután a magyar király vendéglőben meglehetős részeg állapotban rövid szóváltás után egy előrántott éles késsel jobb ezombján oly veszélyesen megszúrt egy szintén részeg Igler Róbert nevű soproni illetőségű szoba-festő legényt, hogy ezt a rendőrség kénytelen volt kocsin először a városházhoz és innét az első orvosi segély nyújtás után a közkórházba szállítani. — Igler ezombján az erős szúrás a legvastagabb eret átmetszette és a sértet oly nagymérvű vér-veszíést szenvedett, hogy a kórházban élet-halál közt lebeg. A merénylőt persze rögtön elfogták és másnap átadtak a kir. törvényszéknek a honnét nem. fog egyhamar előkerülni, mert már többször volt testi sértésekért büntetve, egy egész évig fogva\' is volt; mint kitűnt mit sem fogd^rajta.
— Megyei r. h. A kis-komáromi önk. tözoitó-egylétnek 39 működő tágja van. — Szentgyörgyvárott az iskola és tanitólak leégett. — A községi jegyzők nyugdijalapja Zalavármegyében Í6.766 frL — Csáktornyán april 20-án~ pót-orszagos vásár tartatik. — Gyenesdi^sra tanítóvá Kárpáti János balaton-udvari tanító választatott meg. — Dr. Farkas Manó mint gyakorló orvos Keszthelyen letelepedett. i
— Hazai r. h. Bpest központi pénztárában 10.951.331 frt letétpénz hever. — Trencsén közelében egy har-
. madfé! éves gy érmeket egy sas elrabolt. — Farkasfalván (Vasvárm.i mamin utcson tokát találtak. — Csecsinovics István kőszegi gyógyszerész meghalt.
— Bpesten női kereskedelmi tanfolyam nyittatott. — A nagyváradi casino Tisza Kálmánt elnökévé választotta. — Az influenza Veszprémben járványszerüleg fellépett. — 250 ezer frt alaptökével »Siófok-BalatonfürdŐ részvénytársaság* alakult. — Temesvárott a kegyesrendiek fögymn. május 3-án ünneplik 100 éves fennállása évfordulóját. - AD, K E. nagy választmányi gyűlését május 7-én tartja. — ErŐdy Dániel jogtanár Sárospatakon meghalt — Nagy-Szeben-ben gyermekjátéi gyári részvénytársaság alakult. — Június 14-én Budapesten a körorvosok országos congressust tartanak. — Plachi János "és Matolcsi János zemplénmegyei lakosok saját telkeiken több ezerre menő aranynem üe-ket találtak. — Pozsonyban\' 87 éves korában halt meg Reitrenstein Anna báróné, ki koldulással tengette életét
— Győrökön, Áradmegyében a román gyermekek által rendezett hangvej-se-nyen, a román gyermekek, nagy lelkesültséggel énekelték a ..Szózatot"
— Külföldi r. h. Chicagóban a világtárlaton hölgyekből álló biráló-bi-zottság is működni fog. — Bécsben pékstrajk van — SchweLz megtiltotta a hasznos háziállatok bevitelét. — »Zeitgeist> czimü bpesti német lap Ausztriából kiültatqtt — Székács Gyula zeneszerző s zongorfenüvész Konstantinápolyban telepedett le. — Kéményseprést ellenőrző készüléket talált fel Teischinger Graczban. — Ortli Jánosról az a hu-s Pittsburgban csendes boldogságban. él. — Az orosz trónörökös Szibérián keresztül utazik haza.— Királynénk Ől Felsége\' Nápolyban van.
— Stanley a Kongó-állam kormányzójává neveztetett ki. — Paiiczin tábornok Pétervár és Varsó közt villám vonatot rendezett be. — Kaulbach Frigyes Münchenben leköszönt azakz-
HARMINCZADIK ÉVFOLYAM.
tíémiai igazgatói állásáról — New-Vorkban az influenza teljes erővel lépett föl." — Olga orosz nagyherc\'egnö 12-én szívszélhűdés következtében-meghalt. E hó 11-éü Chicagóban nagy tuz volt, melynek következtében a kár 1 millió dollára rug.
Vegyes.
— Kaplsbadról. Válságos napja volt e világhírű fürdőhelynek múlt év november 24-íke, mely napon romboló árviz látogatta meg azon fenséges gyógyhelyet, hová évenkint a világ len tájáról sereglenek a fürdő-vendégek ezrei. Igen természetes, hogy bizonyos, érdekelt oldalról Karísbad katasztrófáját oly színben szeretnék feltüntetni, mintha ezáltal Karísbad pó-tolhatlan kárt szenvedett volna. Hiteles értesítést vettünk azonban, hogy az árvíz állal tényleg okozott nagy károk-nyk csak annyiban maradt nyoma, hogy a jövő évadban Karísbad még fenségesebb díszben fogja magát reprezentálhatni mint eddigé. mert uj épületek hosszú sora emeltetett, az utczák szélesbittetlek, eladási csarnokok >rŐg-lönöztettek. az ódon fahidak és átjárók helyett vasszerkezetüek alkalmaztattak, tehát Karísbad ffirdővendégei ezen évben is ugyanazon kedvenczü-ket fogják) vtszontiátni. melyből legutóbb bocsát vettek, csakhogy díszesebb ruhában. Mint értesülünk már "is több kitűnőség utrtjá Karísbad kúráját.
Színészet.
.Szombaton íl-íW^píUnd király ud-•"arV czímc operettédiszes kiállitá«ban ;mn-Ututott be- közápszámu közönségnek. A darab sen*ie költői szép, de meséje egy tarisznya legprozaibb ÓMxJtigf melyben csaI~iiV ott villan fel *gy egy^^széilemesebb éles, de annál több benn* az ocsmánynál ocsmányabbkifejezés, mely\'a francai a eredetiben bizonyára, de valószínű, bogy a magyar fordításban ii máskép hangzik, miat minőket ml hallottunk. Ennyit a darabról, melyet sem Petand király (Vendrey), sem a bí>s Alexibus (Sz.-Németh), hanem egyedül utóbbinak fia Leo (T- Szentesi Vilma) mentett rasg, kinek szép megjelenése, érzelmes éneke és élénk játéka osztatlan tetszésben részesnlt Gyönyörű volt az álruhában közelfő királyfi pásztordala, mely észrevehetőleg mindenkire jobbat" hatott, mint arra, kihez épen szólt. Girandole királykisasszonyt (Caerváry Irma) teljesen hidegen hagyta a aziThez szóló ének, noha Pironett* lorag (Beczkoy), leziconjának hatalma annyira nem terjedhetett bogy ha va-lami vsHzaszerfl hang Sti meg a 18 éren át osaze-Tissza trombitált füleket, hogy ezek siketek maradjanak. As cbö ilyen hang hallatára fel kell ébredni Girandnle lelkében s kíváncsiságnak és as érdeklődésnek; az ének folyamiban pedig fokozatosan ki kell fejlődni áz eddig ismeretlen érzelemnek a szarelemnek. Hogy a szereplő mindezen változásokon tényleg át is m»gy est legalább egy arczvonássá I el kel! árclni, különben énheietlen a szerelem bírtelen keletkezése Jóakaró tanácsunk, hogy a még pályája kezdetén álló fiatal és kétségtelent! tehetséges kisasszony szerepeit ne csak leczke paödra betanulja, hanem ezeket tannlmányozza is, mi álul eléri azt, hogy a színművésznő élénkebb, természetesebb játéka pótolni fogja az énekesnő fogyatékait.
Vasárnap, t. hó I2-4n Bónaszéky Gnsztáv mulattató, de drámai jelenetekben is gazdag népszínműve .A betörők" került deszkákra csekély- számú látogatottság mellett, noha ugy a hatásos ssindarab, mint szép, folyékony előadása nagyobb páltolást érdemeltek volna. A darai) maséje s köystkezS :
A Tarpai Menyhért, ügyvéd (Vedreas) hasiban lakó Barnai gépész (Tompa) és neje Mari (Kollinnszaé) a férj hossess betegsége ntin s tönk szélén állanak, A hásinr teknzdhetlen vonzalmat érés Mari iránt, kit szerelmi vallóin áraival egyre üldöa vissontszsrelmeért pompát • gazdagságot ígérve neki. Mari ezen ajánlatokat undorral utasítja vissza, s inkább kész s nyomorba menni, mintsem férje szerelme iránt becstelenné válói. Ekkor megjelenik a vidékről Barnaiék rokona, Vsronka (Szentesi Vilma; kit Péter (Bónis) vicauházmé>Ur. iránti ii-relrn hozott a lo vámba, s pénzével igf röTid ideig enyhiti rokona: nyomorát Kifogyva ezen segélyforrásból, Barnaihoi, ki hiába keresett munkát •1 saár összes holmiját elzálogosította, iszonyo nyomor költő\'.ik be, melyet növel kis gyermekesek betegsége. 3 betörő, élükön Kökiai -(Benedek), BarnaÍn*k"gyenaekkori barátja, ntóbbit felbivja legyen tirsnk, rabolják ki Tarpait s ezáltal vagyonra tesznek szert. Bsrssi előbb felháborodva^ tizi el a betörőt, da nemsokára legyőzi éhező családja iránti szeretete, valamint Tarpai elleni bossuja, ki összes bútorait elárverezteti hátralevő lakbér miatt A következő éj, melyen as ügyvéd nem lesz honn, határos-tatik s betörés idejéül. Barnai ss ügyvéd szobájába betolva, \' épen s pénsszekréayt törte íei ¦ fosztotta ki, midőn s nyitva felejtett ajtón léptek zörejét hallja. A sötét szobában neje jelenik meg, ki minden reményt veszítve, megtörve utolsó kétségbeesésében jött, logy magát ax ügyvédnek feláldozza n igy pénzt szerezzen beteg gyermek* megmentésére s éhségők csilla-pitására. Egy megkapó jelenetben ismerik: fel egymást, férj és feleség, mindketten a nyomor és szülői szeretet okozta büa ösvényén! Időközben Veronks (Szentesi), kibe fülig szerelme** a vén házmester Zajaesek (Vendrey), akaratlanul tar uja lett a betörők beszélgetésének s nem sejtve, hogy rokonsi is közöltük vannak, rendőrségért futott. Ez ép akkor jelenik mig, mikor Bsxnai és neje, mindketten még szennyte-lanül, távozni akarnak. A rendőri kihallgatásnál Veionka élelmességének sikerült rokonait megmenteni, azt adva elő, miszerint azok csak színleg tartottak a betö.-ökke!, hogy ezáltal őket a rendőnég által tetten kapassák. .A rabolni szándékolt értékek kőzött a res*d6r*ég egy végrendeletet talál, melyről kise!, hogy Barnaiék nagyobb Tsgyoot örököltek, a mely végrendeletet Tarpai elsikkasztotta, miért is az ügyészcégnek adatik it Barnaiék tehát gazdagok lettek, Várónkat elveszi Péter. Zsjacssk kibékül nejével, (Loesirekné) kivel a szép Veronks miatt folyton csdvódott A közönség az előadással nagyon meg volt elégedve, Szentesi remekül sdta szerepét, Follinuszné is Tompa, valamint Vendrey és Locsirekné is; ntóbbiak elytoaos kaczagasbaa tartva a közönséget
ZALAI KöZLÖjNY
ÁPRILIS 18-án
Hft/Sn, április 13-án a nagy apparátussal hirdetett .Fenegyerekek, 8iegerlik" életkép adatott oly nagy köxöuség slőtt miat s \'mekkorát a színházban még nem láttánk. A bohókás életkép tetszett, as előadás sxiatén eleven, gördülékeny volt s hs a teremben nem uralkodott volna oly iszonyt) tolongás és fülledt levegő, ugy a közönség igényéit teljesen kielé-gitetteknek mondhatnók. Caer.vári Irma (Bő-káné) ezúttal nagyon kedvesen* mutatta be magát s élénken meg lett tapsolva- Vendrey (Róka) és a hat fenegyerek Vedres*, Tompa, Benedek, Bónis, Beczkóy és\' Németh szintén teljes sikert arattak, melyhez a mellékszereplők i* elismerést érdemlöleg hozzájárultak.
Kedden és Szerdán ugyanaz adatott elő.
Csütörtökön 17-én ífj. Dumas „A bagdadi herczsgnö" ezimíi színmüve adatott Daroczy Ilkával a czimszerepben, mely szereppel azonban csakis kiváló drámai erő képes megbirkózni, mindamellett mondhatjuk, miszerint Daroczy k. a szép látható igyekesetet tanúsított és választékos, elegáns öltözeteivel általános tetszést is keltett Elismeréssé! kell adóznunk Vedresa (Nonvardy) és-Tompa (Jean de Hun) szabató* játékukért Kedves jelenség volt s színpadon a ki* Pribal Valér a 6 éve* Baonl szerepében.
— Pénteken a színház zárvs a „Szép Heléna" operett, mely ma kerül előadásra, előkészületei\' miatt
Kan
A sz.-fehérrári színtársulat
Vasárnap, ipr. 19. Jáárya csikó" Csep-regby kedv<lt népszinműv-e dalokkal és táucz-czal — béplet 14. szám.
Hétfő, 20. Vasgyáros Ohnet színmüve — bérlet 15. szám.
Kedd, 21. Siártha vagya richmondi lány-vásár FVjtow nagy operája a czimazerepben Egry Stejániárid. mint ujonan szerződött taggal. Itt elősiör.
Szerda. 22. A Ilik 16 előadás bérlet megkezdéséül Clemanceau kitünÖ francai* színmű. Itt először.
Csütörtök, 23. Pepita kedvelt nagy operetté. Béri. 2. ss.
Péntek, 24. Pajkos diákok operetté és -Yoí dednnyek vígjáték.
Szombat, 26. Itt először. Huszárszerelem Mnrai kitünű vígjátéka és Szerelmi párizsitól operetté.
Vasárnap, 26. Rebeka Lakácsy Sándor uj népszínműve.
A közönség óhajáuok tett a consortium eleget amidőn az énekesnőket egygyel szaporította még pedig kiváló erővel Egry Stefániával; akt Martba operában lép fel.
A Ilik bér!*t a legkiválóbb franezía színművek egyikével Clemanreaural fog kezdődni szerdán z2-én. Bérelni lehet Veffress Gyula művezetőnél.
Kiváló ujdonsag még e héten Murai vígjátéka, az..általánosan kedvelt Huszárszerelem.
Irodalom.
— A „Vasárnapi Újság" 14-ik száma nagyérdekü tatalommal jelent meg. A mentők Dr. Kpvács Dénestől, Költemények Könyves\' Tóth Kálmán, Zempléni Árpád és Balogh Dezsőtől. Madártörténetek B. Büttner Linától. A vízaknai csata. Feltámadás napján, elbeszélés sat. Képei: gr. Andrássy Aladár. Mentők működései, dr. Kresz\'icza, Mentők háza-pesten, a Gibraltári kikötő, Utópia süllyedése, Natália volt szerb Királyné, Clame, Patti Adlina (iallas tbnok, Belcsov a ravatalon. Divatképek sat. Ara egész évre 8 frt, félévre 4 frt .Világ-Krónika.\' Áradó Duna Bpestnél, Stambulov és Karavelov arczképei, Szófia és a bolgár fejedelem palotája. Ára egész évre 2 frt, félévre egy forint.
— Uj zenemű! Táborszky Nándor nemzeti zenemükereskedésében Budapesten ráezi utrza 30-ik szám alatt megjelent: „Téli Örömük* (Wín-terfreuden) polka, szerzé Neugebaner József. Ára 75 kr.
— Az > Amerikai Nemzetőr\' czi-mü és New-Yorkban magyar nvelven megjelenő hetilap immár VIII. évfolyamát éli. E lap most az uj negyedévben tetemesen megnagyobbodott," ezáltal ama életrevalóságának adla tanújelét, hogy daczára a sok nehézségek mellett, melyekkel a távol tengeren -túli földrészen küzdenie keli; fennáll és hivatását lankadatlan buzgalommal és kitartó erclylyel fogja folytatni. Az >Amerikai Nemzetőr*-ré távol hazánktól nagy szüksége van a magyarságnak; ez a lap az mely a külföldön élő magyarság javára mindenkor sikra száll. Polgártársainkat folyton inti a kivándorlástól és meggyőző érvekkel bizonyítja, hogy Amerika sikos talaja magyarnak*és oda neki nem szabad mennie, ha itthon pusztán száfaz kenyere van is. E lapot^ mely külföldön egyedül áll, olvasóinknak, de legkivált papok, tanitók, megyei és községi elöljárók meleg pártfogásába ajánjuk. A lap előfizetési ára egész évre 5 frt, mely o. é.-ben, ajánlott levél uiján legczélszerübben : Az >AmerÍkqi Nemzetőr* czimére 255. E. 3. rd. str. city Neir- York, küldendő.
— Vettük a következő előfizetési felhívást — \'Kisfaludy Sándor* által alapittolt sűmeghi Casinó 50 éves története czimü munka sajtó alatt van. Alig van hazánkban 4—5 Casinó, mely ötven éves fenállásával büszkélkedhetnék és múltjához hasonló szép .emlékek fűződnének Szolgálatot véltem tenni városunk és vidékünk/ társadalmának, midőn átkutatva a reávonat-kózó régi iratokat, összegyűjtve a hagyományok után reánk meradt emlékeket annak hü képét szerény munkámban bemutatom. A mű mely több érdekes mozzanatot tárgyal nagy kői-
tönk életéből annak arczképével legkésőbb f. évi május hó folyamán megjelenik, midőn azt t. előfizetőim pontosan megkapják. Egy példány előfizetési ára 40 kr. gyűjtőknek minden 10 példány után egy tisztele [példány ada tik, az összeg előzetes beküldése után a könyv bérmentve küldetik meg Tájékozásul a munka kinyomatásának menyiségére, nagyon lekőleleznek a t. előfizetők az aláírási iv mielőbbi v\'isz-szaküldésével Szíves pártfogasukat kérve tisztelettel Darnay Kálmán casi-nói jegyző és könyvtáros. Sümegh, 1891. április hó. A sajtó alatt levő munkát kettös^kból bátran ajánlhatjuk az olvasó közönség figyelmébe, mert először a szerző neve ismeretes nemcsak megyéi lapokban irt czikkeiből, hanem az >Archaelogai Értesítő*, »Mji-gyar\'Sálon*-ból is. Darnay Kálmán birtokában van Kisfaludy Sándor hátrahagyom könyv-, és irattára, s Ő a régész alapos is első forrásból meríthette adj*iÍL Másodszor a kéziratot egyik munkatársunk elolvasta, /az Ö megbízható tolla után irjuk mi is, hogy a csekély áron szabott kiadvány érdekes a\'casinók tagjaira, eredeti képet nyújt a Kisfaludy Sándor szoborra gyűjtött orízágos adakozásról valamint a költőnek megyei életéről.
Közgazdaság.
— Légen -szárított természetes istálló-trágya czimü hirdetésünkre különösen1 felhívjuk t. olvasóink, becses figyelmét Ajánljuk ezen Iegbizionsabb, legjobb s egyszersmind legrégibb trágyát. Kalászos, gumós, valamint minden egyébb növénynél, de különösen a kereskedelmieknél, mint repeze, komló stb: felette hatásosnak bizonyult. A szőlőtermelésnél rendkívüli sikerrel alkalmazható. Tartalmaz a vevőnek számszerűleg biztosított légenyen, vilsavon iphosphorsav) és kálin kívül 50 százaléknál több szerves anyagot, könnyen oldható alakban. A szerves anyagok bomlása által légköneg (ammóniák) képződvén, oly legény tartalmú tápanyaggal gazdagítja a talajt, mely minden mivelés alatt álló vetemény" fejlődését hatásosan előmozdítja. Ezen trágyát mely ezek szerint az úgynevezett >con-centrált (porított) marhatrágyát* minőség tekintetében jóval túlhaladja — még azon nem csekély fontosságú tulajdonsággal is bír, hogy a -talajt kellően lazítja és melegíti, egyesíti a költséges műtrágya és az istállótrágya jó tulajdonságait a nélkül, hogy beszerzési ára aránylag oly magas volna, mint a műtrágyáé. Neumann testvérek a trágya kizárólagos eladásával Magyar-, Horvátország és Szlavónia részére Szá-voszt Alphons jóhirnevü. budapesti kereskedőt bizia meg, kihez egész bizalommal fordulhatnak gazdáink.
— Pártoljuk a magyar ipart. Á tavasz és pünkösdi Unuepek alkalmából, midőn ax emberek komoly reális dolgok iránt is sokkal fogékonyabbak, mint máskor, alkalomszerűnek találjuk ismétetve felemelni szavunkat a hazai ipar érdekeben. .Iparunknak ma mar számos ága ueva csak kiálja a versenyt a külfölddel, hanem azt sok tekintetben felül is múlja, üti van például többek közt a pótkávé, mely ma már minden háztartásban kiegészUfr--rtV Bzét képeii az ázsiai szemes kávénak, mivel annak bevitö és izgtTta hatását cllensuljozza. S a pótkávékat eddig mind külföldről importállak hazánkba ngy, bogy csupán egy czikkért évente 2 és fél millió forintot\'űzettünk a külföldnek. Szafády Antal fővárosi gyáros és kereskedő e bajon segíteni óhajtván „Hun gáría" gyógy kávégyárát ugy rendezte, hogy mindig friss kitűnő pótkávéval szolgálhasson a közönségnek- S tényleg Szaládi gyártmányai jóságnk, tartósságuk, kitűnő zanialjok és szép Bzínök által minden tekigtetben felülmúlják az összes e nemű külföldi készítményeket. Hungária -kávé táp és gyógy kávé ját már régen ismeri a nagy közönség. E kávé gyomorbélés tejbajokban orvosok, mint magánosok által* kitUnö házi szernek van elismerve nemcsak itt benn az országban, hanem külföldön is, hol ép oly elterjedésnek örvend, mint idehaza. Már az 1835. évi budapesti orsz. kiállításon be volt mutatva Szalády gyártmánya s ott kitUnö I minőség és versenyképességért^ nagy éremmel lett kitüntetve. Azóta megje-lent Szaládi .Hungária* és „Szaládi I kávé\'-jával majd minden kiállításon éa kitüntetésben részesült Ez évben U három helyen mutatta be gyártmányait: Lüttichben (Belgium) Bécsben és az aradi kiálitáson. Nem maradt el sehol x jory egyhangú elismerése, mert lűtti-cbi kiállítás arany, a bécsi és aradi pedig ezüst éremmel tüntette kt Szalády gyártmányait. Ily iokiranyn s általános elismeréssel szemben szinte feleslegesnek véljük ekitönö pótkávékat bővebben ajániani és méltatni, de szemben a külföldi nagy elterjedetségévei
s azok ok nélküli, sőt káros dédclgc-
tésérel, hazanas kötelességünk minden magyar embert, különösen a magyar háziasszonyokat felhívni, hogy honleányi buzgalommal karolják fel a hazai .iparnak eme kitűnő termékeit, ne adjanak ki pénzt behorczoltidegen s mindig rosszab pótkávékért, midőn itt van .közel hozzánk a jó hazai gyártmány melyet ha felkarolunk, n.emcsak háztartásunkban érUnk el megtakarítást hanem a házai ipar Ügyének is szolgálatot teszünk.
A gabonaüzletről.
A mult számunkban jelzett áremelkedés\'a lefolyt héten ismét rohamos folytatást nyert. Több gabnapiaczainkon a készletek elfogytak s minthogy a malmok teljes erővel működnek, nagy hiány állott be búzában. Hozzájárul ehhez, hogy kedvezőtlen idő aratási kilátásainkat aggasztókká teszi, nemkülönben a külföld is folytonos áremelkedésről küld tudósítást, minek következtében áraink naponkint-felfelé ezQknek. Nálunk Nagy-Kanizsán a hozatalok ugyancsak csekélyek, a legtöbb gazda már eladta minden készletét, a jobbmödu pedig bevárja mig \'az árak teljes magaslatukat elérik. A kivitel Franczia-ország felé egyre tart. tömérdek meny-nyiségS gabona érkezik naponkint Fiumébe. Mai áraink: buza.9.15—25, rozs 7.60—70, zab 7. — , tengeri 7.— . bükköny 5.25, fehér bab 7.— tarka 5.25-50.
Terménvárak: tökpiag 8. - , köles 8.10-25, dió IX.— gomborka 15:—, napraforgómag 10.—, mák 38.—, repeze olaj 35—37 frL
— E Bpest A czikk kitűnő ; legközelebb
közöljük.
— B.K K-d. Ké^zvéttol vettem s bajok leírását pedig inkább óhajtom : áldja meg az Isten mind a két kezévU. Örömed felett örvendek !
—. K. Gy. K—i. Köszönet becses flgyol-medért A füzeteket . megrendeltem, as iratot bővíteni kellett Megyfink, addig i3> üdvözlet!
Nyilttér.*)
Tiszta Helyem nyomott Fco-lsu-doác műterenkint t frt 20 krtót 4 frt 66 Otríg (körülbelül 450 különféle minőségben) házhoz szállít vám és bér-mentesen darab számra és egész ruháknak valót. Hennebers; G. gyári raktára (c*. és kir. udvari *zállitó). Zürich. Minták forduló postával. Levelekre Sveizba 10 kros bélyeg ragasztandó. (11)
Vasúti menetr\'id
Indul Kanizsáról.
Ki nyert?
Húzás ápr. ll-én. Bécs: 901 43. 76. 14 30. (írácz; 83. 22. 75. 79. 29.
Húzás apr. 15-én. Brüira: 9. 55. 58. 88. 8.
Szerk. üzenet.
— Nagy-Szól lő*. A Marit szívesen viszonozzak. Az ajánlatra azonban egyenlőre nem^ reflectálhatunk.
— A helybeli színtársulat t. müvezetö*é- j gétöl ápr. ll-én szombaton délelőtt kaptnk ahetí i műsort: ekkor hordották ki lapunkat a város- j ban, vidékre pedig már postára\' adatott, tebát nem közölhettük. Jövőre korábban,, legkésőbb \' péntek délig kérjük hozzánk juttatni. Lapunk
t közönsége bizonyára szívesen fogadja a boti műsort
— S—L Légy nyugodt dehogy említem, i A jelzett helyről pénzt kapni, még gondolatnak
1* absurdum.
— Sz K—ott. E héten pottára adatott t Üdvözöljük !
Pragerhof Ö óra 18 perez, postavonat. Barcs 5 „ 28 „ Budapest 6 „ 4 „ gyorsvonat. Budapest 7 „ 30 kevertvonat
Bécs 6 „ 37 „ postavonat. Délben.
Budapest 2 óra — perez, postavonat Pragerhof 2 „ 45 „ „ .
Bécs 2 „ 15 „ Barcs 2, „ 25 „ SzL-Iván 5 „ 20 d. u. kevertvonat. X Este.
Pragerhof 12 óra 35 perez gyorsvonat.. Budapest 12 „ 26 „ postavonat. Bécs 12 „ &i „
Érkezik Kanizsára.
Reggel.
Bécs 4 óra f6 perez, postavonat Budapest 4 „ 20 „ „ 1
Pragerhof 5 „ 54 ,, gyorsvonat Szt.-fván 8 „ 47 „ kevert vonat
Délben.
Bécs 1 óra 50 perez, postavonat
Pragerhof 1 „ 15 „ „
Barcs 1 „ 40 „ Budapest .1 „59 „ „
Este.
Budapest 10 óra 40 perez, kevertvon. Bécs 10 „ 26 „- postavonat Budapest 12 „ 26 „ gyorsvonat. Pragerhof 11 „44 „ postavonat. Barcs 11 „ 34 „
•) E rovat alatt közlőitekért nem villa magára felelősséget a_~_Szerk. 1
Felelős szerkesztő és kiadó: BiTORFI LAJOS.
HIRDETÉSEK :
6925. érk. 1890. dcezember 13.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai k:r. tszék mint telekkönyvi hatóság rés/érül közhírré tetetik, bog-\' a m. kír. kincstár végrebajtatónak Reicti József és érdektársai végrehajtást szenvedő hahóti lakósok ellen 103 frt 41 kr. tőke — 87 frt 57 kr. után 1889 évi april hó 1-től járó 6% kamatai, 10 frt 83 kr. végrehajtás kérelmi, 9 frt 15 kr. jelenlegi s meg" felmerülendő költségek iránti "végrehajtási Ügyében — a feutnevezett kir. törvényszék területéhez tartozó — a hahóti 8.-í0 sztjkvbcn ~\\- 991. hrsz. a. Reich József és kiskora Hotfler Gvula és Holttér Jenő, továbbá Keicb Tstván, Reich Ignácz és Reich Kozá-ia férj. Dcutsch. Józsefije tulajdonául felvett 397 frtra becsült iogatian-
18t»l. évi mája* hó 27. napjftn d. e. 10 tfrakor
Hahót község házáuá! dr. Tuboly Gyula felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog; — még
pedig tekintve, hu-y Özv. HofTIer Sa-mueiné Májer Zsuzsanna karosi lakos javára özvegyi haszonélvezet, ezt meg előzőleg pedig jelzálogos köretelés van hekeblezve, ennéltogva a fenti ingatlan, — a szolgalmi jog fenntartásával bocsájtatik ugyan árverés alá, — de csak ugy, ha a megelőző jelzálogos követelések fedezésére szükségesnek mutatkozó, s 11,500.. írtban ezennel megállapított összeget az ingatlannak árverésen beigért vételára megüti, ameny-nyiben a beigért ár ezen 11,500 frt meg nem ütné, an^\'iban az árverés hatálytalanná válik, s az ingatlan a szolgaimi jog fenntartása nélkül a fenti határnapon cjból árverés alá bocBáj-tatik. —
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók, tartoznak a becsár ,10° 0-át készpénzben vagy óva-dékképes papírban a-kiküldött kezéhez letenni.
Kelt N.-Kanizsán, a kir. tvtzek mint telekkönyvi hatóságánál, 1890. évi deczember hó 27. napján.\'
jLp Gr. JiUGONlUy (54l ¦ kirendelt kir. tvsiéki bíró.
A LKtOLCM\'iBB MAGVAK JíAPIXAP («)
MAGYAR FÖLD"
közgazdasági és politikai napilap TELJESEN FÜGGETLEN PROGRAMMAL.
Szerkesztik :
aLocherer Andor é*t Kormos V\'.ír<-«I.
A. Magyar F öld ne\' és külmunkatársai közt a politikai éskőzgaz-¦r.-í-lj.—J.=___-..____ dasági téren szereplő féffiak-egész sorát találjuk.
Előfizetési ára :
negyedévre 3 írt, egy hóra I frtl
A >Magyar Föld* előfizetői
a lap I3agf37-eail2.ixd.etéöi rovatát
nagy sikerrel hnizn&ijrtk.
KÜLÖNBÖZŐ MELLÉKLETEK.
HutatvAavszámokat ingyen es bérmentve ktid:
A „MAGYARFÖLD" kiadóhivatala Budapest, Lrzsébet-k5rat SÍ. sz.
HARMTKCZADTK EVFOLYAM_
ZALAI KÖZL O N Y
ÁPRILIS 18. ári
797. érk. 1891. február 13.
Árverési hirdetmény.
A ragy-kartusai kir. tszck tkkvf osztálya részéről közhírre tetetik, hogy dr. Tuboly (-íyula ..Ügyvéd n.-kamzsai lakon végrehaj taténak Dani János vég rehajriiáí szenvedő rigraczi lakos elteid •230 frt Wke 18*9. év" január Í\'-tfil járó 6""- i kamatai 22 frt 15 kr. per, 7 frt .;"> kr. végrehajtáa*kere!mi í1 frt í\'5 kr. jelenlegit még felmerülendő kültségek\' iránti végrehajtási Ügyében a feuntoc-vezett -kir. törvényszék területéhez tár? íozó a rigyácz, 739 sz. fjkv&en A I 1 — 10 f-orgz. a. (elvett ingatlannak Dani Jánost illető. 704 frtra becsült ; ,-ed része és a rigyáezi 58 sz. tjkben A — 837 hr6z. a. Dani István, Dani János, Dani Juli férj. Ballá FereDczné és kkora Dapi Józseí tulajdonául fel\' vett 100 frtra- becsült váltság köteles egész ingatlan ez Utóbbi az 1881, év LX. t. cz. 15*1. g-ácak a. pontja alapján :
1891. ért miijiiM 30. napján d. e. 10 Arakor
- Rigyácz község házánál dr. Tuboly Gyula felperesi ügyvéd vagy "helyettese közbejöttévé] megtartana\'\'\' nyilvános ár verésen eladatni í\'og.
Kikiáltási ár a fennebb kitett beésár. *
Árverezni kívánók tartoznak- a becsár 10%-át készpénzben vagy .óvadékképes papírban a kiktlldöt; kezéhez letenni.
Kelt K.-KaEÍzsán. a kir. tvszék mint telekkönyvi hatóságnál ,16S>1. évi február hó 24. napján.
Gr. HL\'GOKKAY (55) kirendelt kii", tvszeki bíró.
Melyik lapra fizessünk elő ?
G4/.\'!»g^?rt»lmánal. nagy terjádeímtóél fogva
k-gulcfóbb mapyar lap a
EGYETÉRTESZ
mely az »j ívvel immár 25-ik évfvlya. al-a lépett Ez x mirvaj olva-ókttzatuég j-ji liit-íus forraáokbóí niinu) éiU*Sfe-
Fyí>i?»sai(a, nlapoifúga i-n lu\'ajága, vatafnaV vált- za indaga. kitanSfég*. akú-i.U\'ZÖ olvasmányuk gaz-iag tárháza let-k „Egyetíit"bepnerfive, Ar, or-•iftyuSUA tárypnlúxt&rúl a legresxleteMbb « :i.î tárgyilagos hu tndúsitáM egyeli az ". KpycteriKjt- köz-jl. Gazdasági ro-t" elIMU\'-rt t-\'-rí ii-kicléivpck örvend. A
kerr*k*rt" Se gnz\'lfd:ú:r>ni\'iu D\'-m azoz I u.bbé idpge:. nyelvű lapra, mert a-ísretí-n.\'*" iir..slt.l.tni Í-7.V-,/,/ /ti./ú./-tiatwtk bőségével f a!:!;.\'?..!;..-,-.;! ma már m versenyezhet mis lap. A serttktdS, az arvt * a mezőgazda megtaHIja mindazt : . Egyet érteaii-biri. mire «zutcéR». van ütozatosan szerkesztet: tárcája bau. annyi
ad.
regén vi ¦ k.zul egj.izerr v alali\' 30— 40 kötetnyi i
Két bároL. ....
kötetnyi regéli*., részint"eredetit, remiin: a kfi\'ßldi legjaje-<c«bi> irraékeket j" magjan-ajn; fordításban kapwk az „Kgyetérté.., olvasó.^ A ki elvágni vál.\'.t keres s a •¦.¦»/ i-lya.-ar-dyy\'f-\'ali \'"¦ liit-\'<!"¦» •\',!¦ «idni, fixeusen élu
az -Egvélénés^-re, melynek epöflzetési ára e~< bora.*! írt SO kr., egy negfedévr*.5frt ,";."V évre 20 fri. A-\'- e!.-rircle?í ji-nzek ac .Kpv\'?tért\'\'--<^ kiadóhivatalain kuIJend»k. lIOtittaBvszamot a kiadóhivatal kívánatra eev fci-ii^\'. ingyen és bérmi-ntve JiJild. |2B)
cf Légen szárított természetes istálló-trágya
Q darabokban vagy zúzott állapotban
>< NEUMAN TEST VEREK aradi czégtői
Vegyi sIsieük: §
30 -iiiil több werré* anyagijai.
8 Ve Ö;n«s tíIbsv (pboupbormav) reennyíség Siervea Jígeny (Organ. Stickstoff^ . .
Sali
3-16 \' 290 1-45 2\'46
Si\'rves alkatréwek Bí
........\\.....t\'i
i oldható vilsav.......1.18 ., ViUavai (pho«p!joriavM) káli
Q Ára: 100 raétermázsánként 160 frt az aradi vasut-állomásra szállítva, zúzott áttapotban 200 frt. X
Q Kizárólagos képviselet Magyarország, Horvátország és Slavonfó részére X
X Szároszt -n^l^la-oaa-saa-áLl\'(52) $
X v. Arany János-uteza 11. BVI>.il»jESTi;^T V. Arany János-ntcza II, X
Q ^ hol minden felrilágositás készséggel megadatik. X
VayXXXXXXXXX>DOCXXXXXXX^
Bitorló
Angol telivér mén
apja Bálvány, anyja csalogány Seleszz.ári. féder:.
l\'tMir/K di j 20 írt. A bekül-
dendő kanciák elln-ljetóKÍ-röl con-dohkodvH vaejon, \'élelmexéM » piaczl
Är sierint MzAmittaük. EI6j«iB»é»teli a zak&nyl uradaloni k e2*Iő tlftxfjéfaex
czlmzeadâk.
tudomá-
A n. é. közönség szíves sara hozzuk, miszerint
Bartos Béla ériársa
- K.-Kanizsán iskola-utczalt.szám alatt ltvu: ftryfecíwikai és jog^rrati műtermét átvettük és* minden ezen szakmába vágó munkát lelkiismeretese nés jutányos áron jótállás mellett készitúuk. A n. é. közönség eddigi szives.bi-zalmáérlliöszöiieiüiiket nyilvánítva", kérjük ezzel bennünket továbbra is megajándékozni.
Nagy-Kanizsa 1891. március \'?4. Dr. Ditrichstein Dávid Bartos Géza
Újonnan javított mireny-^ mentes hordókén ~ és lif-iiczí; kujiakok
Eten kenueletek haszailata álul a iK\'iok nem kapnak kenbtizt. ÍEin.-cblag-í\'Zagoi.) mint » regi ^ kénlaj»>k ntun. mi az egészségre gj. igen ártalma.-, fej- é- gyom>Tfájá.st & - okoz : .->\'t oly Ix.rük, tr.elyek le- 3 f*-j[r." ntán mt-pt.írnek, ro.-« iziivé =-
fválnak, is kijiy\'.pyit!.atek: aizegész- g íigei borok i»-.lip eliarthatoLbak és S~ reáililhatöbbak le.-zi.--k. Aki egy. ^ szer ily fajt* kéaUij-ckat i a.-znalt, — nem vesz a n-gi fajta méregtar- r^-^ taltuii büdös EinschUgtnil ! gr
& A .Borászati Lapok." ItS>3. évi =L ü 23-ik íxámáliao ezt irja : *í .Jó, K-nért legtóblwxör a kbl- ^ ?J f"ldrclízorcl ki !-gtubli bactínne-!6nk, aÍK.nc.-t tmadig drágábban kajija a ként. mint a milyen áron ?3_ ¦5 az kepbito .Schüobeck Imre- = ncl F-íitTL; ou; in.:: : ajánljuk tehát vl var óink ngyvlmébe e mi-0^ renymentes kenneleteket ^nnál is íg" r*t iiikúlib. me-í ez-.-n kénnek tisztv S_ ¦ ságiról már maa.-unki:ak ím voltat-kaimnnk meggySzvdni." ¦sí A 0 és 1 minőség aitr hordók- ^ *J boa, a 2- in 3-a- *-gé?z*ég"ü bo- LT — rokboz, a 4- 5-us megtörött, ^ nyúlós, jiangott. hordófajíü, sőt
j-rnéízeH borvkboz jó sikerrel 3 --s. ttatzxálliató. iz?
A hordúk^uurk ara ¦ ST
0 1 2. 3. 4. 5. arám. — -16 20 4ú 50 60 W kr. 50 dk- gj\' crammOM csomagviikéut.
A kfiifin kupakok Ara
1 úib. íVkate vasfeinta; vagy ^ wnyWl 8 kr.\'. fehérlényes luaeaWl vi;v .sí dronylól 10 kr.,"palva:i .e- ~-aiex" v.gv fodionj-WI 15 kr.,nitkl S lemez vajy ítdroiyWI ^0 kr. g.
TovábLá ím; az Appert-
:Vle t.ior> derílö por, meyt.j egy adagnak ára 2ó kr., enny eleg lL0—St 0 liter zavaros bornak Ünaji aíi-.lii megdeiitiséhiz.Gyenge borok eiosbitése é- ja%itasáto2 Iranrxiu borHic*>x, B«IyL6l| egy \' ,-literes üvegnek ára írt 1.25;
I
Csod.á-lk: csodája!
CleopVra Cíoda-arczkenöcs az oszlr.-magy. monarchia előkelő orvosai állal megvizsgáltatott, a bőrre teljesen ártalmatlannak, de hasznosnak találtatott.
iíövid idő alatt eltávolít mindenféle bőrbajt nevezetesen n/cp-ló\'l íiu\'ijtoilokal, pati;iníisok»t, Kzemölc^ökiií síb. Az nréznak ké-Ö koráig ecé^ése* fehér rÍF/>ás s/.inl botCHÖllöZj az.aroz-bőrt puhítja, hoszszabb használat ulán el távolit ja a ránc/okai. C^ak czimeremmel ellátott tégelyek
a "valód ak. Hamisifástól nagyon vigyázni kell.
Kapható ulán vét melleU :
Budapest.
Oamjaiiicli-iitcza 9-ik sr.. . TÓTH E.
asízonjüál.
Eu\'j tfüelj- Aru: 1 frt 50 kr Cleopatra-szappan 60 kr.
COGNAC!
A párizsi kiállitásnúl a nagy arany érdemmel kitüntetett Salignac és társa, ¦ \'s
. . : " Cog-na.ci gyárából. RéRZvénytArKnlat 4.000.000 ré^zvénytÖkéreK
A jelenlegi raktári készlet 24008 hektoliter. ** Helyi raklár: OSHETJ" sc KLEHT-nál Nagy-Kanizsán.
FÖraktáruok az osztrák magyar birodalomra nézve: Slendl Henrik és társa Bécs I. Scbottcnring 33. ez.
tbct, rom éu cgODae-azállltók. (51)
kK Idény áprilistól—október vegéig. X
: ^orv-átcrszág-Tosiii. (53) Q
:\' ^> Z»goriei vasnti állomaalót Zabok—Srapina—Topulk egy Óraí távolság. Jnnitu ^
l-ig és axíptember 1-töl lakáa árszabály 25%-ot leazáliitw .Hatalmai 30— S5 Re heT- *
, vizek. Kitnnü gyógybatas: görca, merevöléa. rbenmaiíkns bajok, bór ht seb betegségek-
nél. Cronikns Horons Bríghitti sat. Nagy basaicok. Kíiioo- ea kádfürdők, izzasztó _j5^
Mkamrák. Masrage, villanyos gyógymód. Legnjabb bercodezea. Olcsó árak. Fortio orvos: W
. Dr. Weiningcr József. i.* \' ^5
Ticbo Bernhard
áruháza Brünnben.
Bru n ni
posztómarad&kok,
egy egéíz öltönyre 3 10 méter 3 frt 75 kr.
szélen, jobb mint vászon egy egész dar-b 3U röf
6 frt.
gyÖgryíorraasröl
,MAGYAR SELTERS1
Or Korányi Frigyes \'
.J.L t.„, ti, - U(tU
n(E. kftt&tl uen.nl tnrt.ttii».
M?lt.-r^^ aleiclHMb
Úr. Gehhardt Lajos
wsearvli * !•<<-». «mm«» -«.ni: ,«l7*enttr*. I-um H\'
-;,•»"»: ri..-»."..!\' AaaMtMrM., ti—l.ue: >*l*t*<e«U; 1-*"\'- ioi,.\'
Dr. Navratil Imre :\\ Or. Poór Imre
Dr. Ketly Larofy
ilkalmaaian. ^r-..;-.e.iri. kiMbbsaetKtv uti\'niiiil I
Dr. Barbás József ;
¦î k «!¦ ríni ¦ f.sr.
¦l.iiüi Klóuje. beer a bete-
jo -i :¦. , ,
előnnyel Ur.
Kui* ¦ Uotliazi tiorvus : t-i-r»^. ¦f-zt-; viaeli-MCcrvea Unnrtu!
Dr. Bamberrjer Henrik Or. Duchek András IV;
Il ta Yi-.b) i.î.kk^l
iJr, udvari UntitO) vi trlMnr* liíoíl tog ifl;»ll»iwn»iiiil
:<-Srk la Ilm ni Ikaa E ) AK> • l\'Jielf :
G-ÖE3SS3DCEF
i „Mm<-¦;(!\'• íofrUf^-i^ihiUiJrúli— Sokoi-ljla lí^Jí^Jwr.y.-\'j \'•---*-•¦: il\'! ,11.,f:.- \')---- ¦ \'¦ ;!•¦\'->-\' l-:í- :«(!¦.!.-n „J ., ^.ir-
< íf..n,.k i\'liiü hn.
itvjtva i!i malmit ; esjöl türl gyógyvizet
MARGIT borral használva a iegegéf zaégesebb ital
™r Edesgfufy L.
Wfi pfry8J,tntél1 kapható mind ri rrdcruertarban, fii\'/erkoresVedtShiien és
î kapható mind ri zy
c. c. kir. î . .n.1. kir. ndír. «.v.n7rl>.sz.lll. lön.\'.l. i:iu!ni>i-.lo!i, Ár O i.^L.-l.ífr S. ...
fii\'/rckoresliçdrslien és rcfdeslöhf».
» S ce ^ i .S I
M s î -€ s
0
gl Bl
05
a) j
t ai
r0! *•>>
-viviti
oll!
"2-§!>
S s *
11
s!
z il
Kriiilll i
^.oszióiiiiiradchol-,
3*10 meter divatizôvet 5 frt.
Házi
* t széles 4 frt 50 kr. */« nilM 5 frt 50 kr.
ISrUiin i
posztómaradékok,
felöltőkre 2 10 meter tiszta gyapjú 7 frt.
JVyári kamtngarn
maradékok,
6*40 meter egész öltönyre S frt.
l»ique-melién.y
maradékok,
divatos mosható egész mellényre 1 frt.
finomabb minőség *K7 égin darab 30 röf \' XX_S frt 5Q kr.
V ^ X.rári nafry-krndff
ff ^\\ czérnázva 1 darab 1 frt 20 kr. k^ ^ tiszta gyapjn darabja 2 frt.
4H) BípHgarn 11 ra
SS
bojttal
ájrj- é« 1 aaiutleritöMI 4 fr«.
Selyem liammiiorii |Of
maradékok *^
egj\' égési ntdrágra 1-10 meter 5 frt.
Munkás-ingela
legjobb molliso vagy hamburgi oi:ordWil V. -8 drb. 2 frt.
Saílküldés nt*oi*tteI. - I>»«J.bb férfl *. .«1 rnh~i«T.t<,U mlnt.1 lotjen é. b-rmenHe lUHdet.ek. - lll»t^itet>-*U ««-bök rí.»ére bérmentetlenöl.
W
•0 *Ä
d^*I
Fesselhofer lőzs^NjtrjyJKajiUs^
Keil Alajos-féle
Bécsből
lcgkitdaübl
Padlózat-fénymáz
(GlaSUry *f- .
Lzoló-szer puha padló sximára. 1 nagy palack ára fr 1 kis palnek ára 68 kr.
Viasazk-lxexxöcs
legjobb éa legegyszoröbb beeresztő-szer kemény padló rxatnára, t köcsög ári GOfcr. S mindenkor kapnat/j;
Fesselhofer Józsefnél Nagy-Kanizsán.
Kyomatolt Fiscbel F ülepnél Ajgy-Kai.izsán.
NA6Y-KANIZSA. 1891. április 25-én.
17. szám.
Harnrinczadik évfolyam.
BMz etési ar: ea*** min - ¦ ..Sto— kr.
erra . . . % h\\ W kr n*«r*d *>« . ... 1 ir* -li kr. ¦gyrs sea-sa 1» hr. -
Hirdft!**sok.
8 k*silos p\'iitu->r:<\'i\'i ?, raa-inda*er K, k fcii.J a Wv..\'\'»i -orsi t kr.
petit boroakist TO krert vé-«Jaek fel. K ioti tari illeték minden \'\'créa nirdetesért 30 kr.. fizctendó.
egyesi
A nagy-kanizsai -.Kereskedelmi Iparbank«
,\\ lap szellemi és anyagi rtüsct Mieto minden kózlemeay Batorfl Laj03 \' írerkesztíi-kiads Qnsvér* ezimwit n JTajry-Kanizsára.
Urmvntvc vÍnUzei.dök.
icntyilen level, k r.em fogadtál nati-ol. ^
Kéziratok vissza nem küldetnek.
n.-kanfösai önkénte, ¦ tüzoHó-égyléU, a * nagy-kanizsai kisdednevelőegyesület*, á *nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, »a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet«. a »s2egények tápinlézeter. a nagy-karfízsai katonai. >hadastyán egylet* és
-a »soproni-.kereskedelmi iparkamara* nagy-kanizsai külvál*sztmány á nak hivatalos lapja
TENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYEST ART A LMU HETILAP
Emlékirat
Nagy-Kanizsa rendezeti tanácsú tárosnak önálló törrényhattísáyi nívóssá Uendíí f átalakulása érdemtlrtt.
Nagy-Kanizsa városa már a legrégibb időben is országos fontossággal vbirt, — a keléiről akkor jött pusztító veszély ellen egyik védbástyáját képezte az országnak.
A törökök kiűzése .ulán pedig Nagy-Kanizsa nemzeti hivatást és cullurális missiőt nyert és ez okból már 1G95. évben teljes törvénykezési és" közigazgatási jogoké kai felruházol! szabadalmazott várossá emeltetett, .bár/akkor még ¦ lakosságának, száma\'\'csekély volt. - Mára régi időben Nagy-Kanizsára jöttek Horvátországnak és á 75.000 horcálajku lakossággal biró" MuraköznekTiai magyarul lanulni.
— .-Horvátországban a politikai téren szereplők legnagyobb része,
— a muraközi papság és\'intellí-gentia a nagy-kanizsai gymnasíum-ban nyerte első neveltetését, itt szivta lelkébe a magyar haza iránti szeretetet
De kereskedelmi és forgalmi tekintetben is az ország egyik gőczpontját képezte Nagy-Kanizsa már akkor, midőn vasutai még nem voltak, — utóbb azonban, midőn az ország szivét, a tengerrel ossze-j kötő budapest - prágerhof - trieszti, illetőleg zákány-fiumei vasútnak nevezetes állomássá váll, a város,
— akkor kereskedelmi, forgalmi és stratégiai tekintetben is jelen tőséget nyert.
Városunk jelentékeny gabona-, bor- és fakereskedő czégei nemcsak a szomszédos Steier és Krajna tartományokkal és Schveic-czal, hanem Angol, Olasz és Fran, cziaországokkal is élénk kereske dést űznek.
Mindezek daczára a város az 1848. év előtti időben az akkori viszonyok miatt nem fejlődhetett, az ez után bekövetkezett és kevés megszakítással 1867. évig tar tolt szomorú idők alatt pedig a hazával együtt a város is az el nyomatás keíeTvelt-szenvedte; — mégis, közigazgatási szempontból már akkor oly jelentőséggel birt, hogy itt volt nagyon sokág a pénzügyigazgatóság, itt egyik láv-irdai igazgatóság és igen sokszor szóba hozatott illetékes körökben azon körülmény, hogy megye köz-
. pontjává tétessék.
De midőn az ujabb alkotmányos aera. a cselekvés terének sorompóit megnyitotta, midőn a-közügyeknek nyilvános tárgyalása, a szólás szabadság életbelépett, a községeknek pedig az autonómia
-megadatott, akkor mozgásba jött és fáradhatatlan tevékenységet fejtelt ki a város mindazon eleme, mely intelligenciájánál fogva hi válva van arra, hogy a város fejlődéséi előmozdítsa és a várost missiőjárjak és hivatásának betöltésére serkentse.
Rövid idő alatt a város saját erejéből főgymnasiumot, polgári iskolát, négy óvodát létesített, — 32 különféle osztályokból álló elemi i«koláitakor színvonalára emelte,
— mely közoktatásra évenként 54.000 frtot fordít; továbbá a közös hadsereg és honvédség; részére
lakianyákat, az égesz vidékre jótékonyan ható közkórházai építtet ett; — utczait. szabályozta-és kiköveztette, szóval mindent megtelt, hogy a város fejlődésnek induljon, és így"orszúgosV\'iivalás;inak megfeleljen. •• "
.Igaz, hogy ezen tevékenységnek lett annyi eredménye,.hógy a város 12.000 lakossága; rövid idő alatt 21.00o,re \'szaporodóit - - hogy a már ítészekéit járásbíróság, íőszöl-gabiróság, adó- dohány-raktár és, sóházi hivatajö\'k-mellé törvényszéket, osztrák-magyar fiók-bankot és illelékszabasi hivatalt kapott — továbbá hogy; rövid idő; alatt\'bét takarékpénztár,: kereskede\'mibank, bankegyesület és még néhány .-kisebb pénzintézetek alakullak.
Egy időben tehát azon remény" kecsegtethette, hogy egy közigaz gatási kerület központiává vagyis, megye székhelyivé válhatik
Legközelebb muli időben azonban a közigazgatásnak időszakonként történt reformálásl? alkalma val Nagy-Kanizsa jobbari és jobbat; háttérbe szoríttatott, — a közi
\' gazgatási hivatalok, a vármegyék székhelyeireösszepontosiltatván, ez okozta azt, hogy a táviroda igazgatóságnak már előbb elrendelt megszüntetése után az illeléksza-
. bási hivatalt elvesztette és a .posta igazgatóságot nem nyerte meg, — utóbb pedig még az állami állal-
| orvosi állomás is a megye székhelyére Zala-Egerszegre tétetett át; de még azori>. megyei épület is,
: mely a város\'területén volt és a
i városnak némi előnyt nyújtóit, —
¦ a megye által a városnak adatott í el és a vételáron a megyei épület ; Zála-F.jjer szegen kibővittetelt.
Mindezt tétlenül kellelt tűrni azért, niert Somogy és Zala halárán, két megye közé ékelve, egyik megye központjáért sem léphetett i a siker biztos kilátásával harezba, \'[ miután azokat a tényleges állapot j mellett a multak emlékei is hatha-. tósan támogatják, i Ily viszonyok közt azon szo-
¦ moru állapotnak nézhet elé, hogy ; a fejlődésében már itt és olt mutatkozó pangásnak tökéletes visz-
\' szaesés lesz a vége, minek elejét I venni nemcsak a. város közünsé-; gének, Jjánem magának a kor-! mánynak\' is nemes hivatása. \\ í*"enki sem veheti tehát rósz \' néven, ha a város közönsége to-\' vább téllen nem j marad; hiszen erkölcsi kötelessége a város érde-i keit előmozdítani annyival is inkább, minthogy- tétlenség esetében még attól is lehetne tartani, hogy : a magas kormány által kilátásba ; helyezeti reformok öleibe léptetése alkalmával még nagyobb hátrányi szenved. — Teljes erővel oda kell I törekedni, hogy a jövő á várost I készületlenül ne találja, mert"- bizoj ! nyos az, hogy Nagy-Kanizsa városának jelentősége a jövőben ís ! előtérbe fog lépni; — majd ha az 1 ország szivét Budapestét a magyar ; tengerrel Fiumévalösszekötő déli-. vasút államosittatní fog, — majd \' ha az éjszakon és keleten folyto-\' nosan mutatkozó terhes felhők I villámai hazánkra .lecsannak; — ! akkor szükségkép kell, hogy itt az ! ország határán egy oly város áü-!jon fen, mely intellectuális erejénél
fogva minden tekintetben a köve-lelmériyeknek megMefj-en •
Mindezt pedig-^másként nem, hanem egyedül csak ugy- és akkor éri el,Ilié/ónálló törvényhatósággá emeltetik, inert jelen helyzetében Nagy-\'Kánizsa városa más ezélok-nak kénytelen adózni és nem fejtheti, ki az! "az erőt, niely nemes hivatásának\' betöltésére. okvetlen szükséges. ¦ . >
Ezen nyilatkozatot nem phrasi sokkal, hanem az alábbi hileies adatokká! bizonyítjuk\':".
ZalavSSraegye körülbelül háromszázhatvanezer lakost számlál és fizet egyenes állami adókban mintegy LhOti.OÖU frlol, melyből az egyenlő- teherviselés elvénél fogva a ¦ 21,000 lakost számláló Nagy-Kanizsárakörulbelül 105.000 forint esnék. — Tényleg pedig (izét a város 150X100 írt egyenes állami adiH és így az .egésznek ¦\' \\; részét, holott ha a megyének i\'-l közigazgatási járásában levő 349.000 lakos számarányát Nagy-Kanizsa városához viszonyítjuk, csak Vis részét kellene fizetni. —: Ez eléggé tannsilja Nagy-Kanizsa város vagyoni helyzetét; de fizet ezenfelül a város hadmentességi adó Tejében 13 000 forintot, fogyasztási adó czimén Kő.OOO.frloí. és italmérési adó fejében* .34.000 frtot, összesen 2(55.000 frt külön-: féle adót. — Xovábbá-^izet me gyei pótlék czimén 7029 frt 93 krU közmunka fejében pedig 11.150. frtot, összesen tizet a megyének 18.179 frtot.
Mindezekért a megyétől annyit sem kap, mint a mennyibe kerülne azon állatni és megyei közigazgatás, .melyet a város rendezett tanácsa és árvaszéke illetőleg általa fizetett saját tisztviselői által a vármegye helyett láttát, el.
Ezen állami és megyei közigazgatás — ha azt a megye eszközölné, — legkevesebb 4000 — 5000 Irlol-igényelne a megye költségvetésében. — így tehát iPvá^ ros az állami és megyei^kozigaz-galáshoz 23000—24\'0ÖOfrtlaí járul, ¦— pedig maga a város tisztikara ís évenként 4CC15 frt kiadásba kerül akkor, midőn a 12 közigazgatási járásra feloszlott egész varr\'-megye tisztikarának költségei csak 96,750 frtot tesznek ki.
Hol van ill az igazság ?! 11
Kénytelen a város mások érdekeiéri áldozatokat hozni és ezzel a maga érdekeit megrontani. \'
Mindent, a mi előnyére szolgálna, a megye absorbeál,
Nemcsak a- város közönsége. mondja ezt, hanem mondja ország világ, elölt jeles publicistánk Bek-sics Gusztáv, kinek köszönettel és hálával taitozifnkazért, hogy .Közigazgatásunk reformja és nemzeti politikánk c czimü könyvében.Nagy-Kanizsa városáról oly jgaz és\'nieleg rokonszenvvel emlékezett meg..
Könyvének minden szava egy igazság mellette és ily szószólókkal nagy reményünk .van arra nézve, hogy bajunk orvoslást nyer.
Szabadjon tehát e könyvnek a városokra s különösen Nagy Kanizsa városára vonatkozó téleleit itt megemlíteni. - -
»a városokban van az ország
jövője és, pedig netn csak gazdasá\'-gilag. hanem némzetileg is.« - ¦
-.,---A..v^Wö-\'^Kpaaftosie~a. kultúrának, gazdaságnak. • - Itt halmo zódik fel a nemzet két nagy kincse:
.az értelmiség és vagyon.*
• A város okozza a műveltség és gazdagság terjedéséi, de \' egyszersmind a műveltség és gazdagság hozza léire a várost-.
•A hói város nincs, olt .-nincs kultúra és vagyonosság, de viszont áll,a. hol njnes kuUura és vagyo-nös-ág, ot! nincs város;«
.Pásztor,- vadász és földmivés népnek, nincs városa. Csak az ipar és kereskedelem leremü azt meg.\'
»A gazdasági és kulturális fejlődés siettetése, ezek útjából az akadályok elhárítása, a polgári elem életre keltése, politikai és társadalmi súlyának növelése : ezek azon eszközük, melyek segítségé-ver Magyarország gyorsabban átmehet iej\'ödési fokozatán, mint átmentek a nyugati néj)ek.«
>A város az összeolvasztó tűzhely, meri a kuliura zászlóját tűzi ki — És összeolvasztó ereje csak a kultúrának ,van\'<
> Demokratikus "kormányzat és alkotmány nem képzelhető*városok és ezek polgárságanélküU
3 Városi szervezetünk lényegileg a jelen alaponfejlcsztendö.¦— Csak is -néhány alapelv szorul megjavításra.* -
>A dpminans. szemj)ont és állandóan követendő irány az, hogy ; városainknak minél inkább ineg-könnyíífessék az* önálló törvényhatósággá való \'átalakulás.-
• A\' megyei szerkezet csak igy iarlliató fejű! a . modern fejlődés thellcttf ¦ \'
•Megye és város összeférhet--lenek. — Az a községi\' mely a megyei; - önkormányzatba \\ van ol-4\'asztV3, nem lehet .város.*
Város csalí az,-nie!y önmaga a -meg-í. i1 fiiggtiü-r-ul c^vidii! cSak a közponli kormányzatfal érintkezve, ennek felügyeleti és ellenőrzési jogköre alá helyezve ügyeit
I >Az önálló lörvényhalősággá j való átalakulás útjából el kell hárli
¦ tani min,lar|jjía*ljlyl .
i .Városaink a nemzeti ügynek i\'.nem csak nem gátjai, hanem való-í ságos előharczosai, vezetők és nem hálramozdilók. — Úttörők esnem , akadályok.*
•Egy sereg városunk van, mely
¦ nem fér el a megyei szerkezet kere-j tében, melyek eddig is szépen fej-: !ődlekvde fejlődésük még nagyobb í m\'érveket veti volna, ha .nem vol-; nának a megve járszalagára kötve* i -Egyre Utalok, ott van Nagy-j Kanizsa. — Minden feltétele meg ; van arra, hogyxtfinmaga intézze I saját ügyeit. — Cullurailag előrehaladott s gazdaságilag fejlett né-
I pességileg bámulatosan megsza: ; porodolt, és mégis a megyébe van olvasztva. — A megyével választ I országos képviselőt. — A megye ; felügyelete alá helyezve, kormányozza önmagái.*
• Lehetséges az ily állapot fen-larlása az ország érzékeny kára nélkül? — Fejlődhetik szép és nagy város *ekkép a nemzet\' érdekek-\\ nek meglelelöleg ?*
Mindezekre azt mondjuk hogy j sohaT
Ezt a kormánynak a közigaz-| gatás reformjáról szójó törvényjavaslala is bizonyítja, mert olt a kormány maga beismeri, hogy Zafa-! Egerszegnek mint megye székhely-: nek és Nagy-Kanizsa városnak ellentétes érdekei vannak. \' * I . Nincs más mód tehát a kibontakozásra minthogy Nagy-Kanizsa városa önállósiltassék.
Az erre irányuló lépések megtételénél azonban még az is co\'n-stalálandö, váljon az adózókra az | önállósítás mennyível több ler-\\ lict ró.
Az alábbi kimutatás, mely Győr Székesfehérvár, Pécs és Sopron szabad királyi városok és Nágy-Kanizsa rendezett tanácsú város tiszti karát tünteti elő, és fénye-
sen bjzonyitja azt, hogy önalló-bléxi-\'l\'sitas "esetén Nagy-Kanizsa város adózó-polgáraira semmi féle több A kélszerkezel annyira\'ellen-teher, nem .háramlanék, mert ép-tcles, hogy megegyezletésük lehé- : pen akkora tisztikara .van, mint tétlenség.-* . •\' bármely szabadkirályi városnak.
OsMcelmhoiilltii.. ¦
A t !s Et lka r f e t száma"
i iif.n-; í i ii
i I
i 3Í Si I\'-- t|—i 6, .);—t li 4|—
o i:_ its;— »lií is I* il i
ivi VI
li ti li 11 11 -I I
Nem hiszi, nem hiheti Nagy- \\ ily anyagi és szellemi erökket
Kanizsa város közönsége, hogy a < rendelkező- s előretorekvő várost
magas kormány mindezeket figyel- ; fejlődésében megakadályozni akar-
men kivül hagyhassa és ez ájjal : ná, mert ez politikailag hiba,ma-
harsűnczadik évfolyam*
zalai közlöny
APHILIS 25-én
gyár szempontból pedig majdnem bün lenne. Minden nemzeti kormánynak legfőbb kötelessége oda működni, hogy itt az ország határán, a szlávok tő-szomszédságában egy °Jy magyar város létesüljön, melySrifelligens, gazdag és minden izében magyal—érzel mü lakosságával "azon végvárat képezze, honnét egyrészről a magyar nemzeti cultura assimiláló vonz ereje fényesen ki sugározz ék, másrészről pedig otf mindig készletben legyen azon erő, mely a vész és viharnak ellentállni és azt visszaverni képes; — s ilyen város leend Nagy-Kanizsa, ha önálló törvényhatósági! várossá fog felemeltetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a városi képviselő testület 1891. évi márczius hó 12-én tartott rendkívüli közgyűlésében.
Lengyel Lajos Babochay György fífajxZ. polgármester,
April^ 22-én délután 4 órakor fogadta Szapáry Gyula gr. miniszterelnök, mint belügyminiszter Nagy-Kanizsa rá-ros küldöttségét, Herielindy Béla nagy-_ kanizsai kerületi országgyűlési képriselő vezetése alatt a ráros önállósítása, vagyis törrényhatósággá emelése tárgyában. A küldöttség tagjai voltak Hertelendy Béla országgyűlési képriselőn kivül Babochay György polgármester. Lengyel Lajos főjegyző, dr. Benézik Ferenez, Eperjessy Sándor, Plihál Ferenez. Ebenspanger Lipót, Győr ffy János. Gutmann Vilmos, Hirschel Ede, dr. Lóké Emil. Varga Lajta,, dr. Neuszidlcr Antal és Bátorfi Lajos. A- küldöttség vezetője a város Jeliratát a következő beszéd kíséretében nyújtotta át:
rC Nagyméltósága miniszterelnök s bel-ügyminiszter ur.\' Kegyelmes urunk.\' Nagy-Kanizsa ráros képviselőtestületének küldöttségét van szerencsém kegyes szint elé vezetni és ennek egy létérdekében álló kérelmét előterjeszteni. Nagy-Kanizsa ráros már régóta törekszik az előhala-dás természetes fejlődése keretén tul is önmagát a közművelődésben nemcsak ^kitüntetni, hanem tbben a dunántúli városokat bizonyos szempontokból felül is múlni, s Ha tán nem minden tekín- -tétben érte is el ugyanazt a szinvonalat, a mely a többi dunántúli városokban meg- ran. bátran elmerjük mondani, bőgg-^hazafiság, nemzetiség $ közművelődésiH eszmék és eszközök ápolása s fejleszted seben felette egyik sem áll. Az a serjtít-sáyos s k\'trétehs geográfiai fekvés, amely Nagy-Kanizsa városát két nagy megyének széfére közi* ékelte s c tekintettéii ¦ még egy ily várost az országban találni nem lehet, alig adhat reményt arra, hogy egy megyének székhelyévé tétessék s énen ez a körülmény S kivételes állapot indokolja és juttatta a várost arra a gondolatra, hogy fejlődésében csakis önállósítása — városi törvényhatósággá emelése — vezetheti hazafias czéljait eredményre; csak mint Önálló ráros. mely dolgait minden beavatkozás nélkül vezetheti, fej\'het ki oly törekvéseket, a melyek nemcsak saját polgárai, hanem az általános állami érdekek és közjó emelését vannak hivatva előmozdítani. X\'em lehet czélom most nagyméltóságod nagyrabecsült figyelmét a város közüf/yei. közintézetei és közművelődési eszközeinek statisztikájával — lekö\'ni, eléggé alaposan és hitelesen ki van mutatva az ezennel hódolattal átnyújtott felirat s emlékiratunkban s ezekből is kitűnik, hogy városunknak, jelenlegi helyzetében is, ugyanoly számú tisztikara ran s azt ugyanannyi költséggel tartja fenn, mint amennyit a törvény a vártisi törvényhatóságoktól megkíván. & statisztikai adatok minden esetre el fogják oszlatni azt a netáni kéte\'yektt, amelyek városunk fejlettsége s műveltsége ellen volnának s meg fogják erősíteni ama törekvés jogosságát, mely iránt kérelmünket előterjesztjük, s amelyek következtében részére még kivételes állapot felhívása is jogosultnak ffjg bizonyulni. Nagy-Kanizsa város itt van hatra feladata nagy-tógától, hazafias kötelességérzetétől s ama küldetéstől,\'amely öt az uj alkotmányos szabadelvű alkotások óta ott az orszáej szélén ugy szólván s nemzetiség eszméjének hirdetőjévé s a magyarság végiá-/ rjm- tette. Nem is kételkedett soha s nem Ís kételkedik abban, hogy hazafias törekvéseiben mellett*? és mögötte áll az ország szabadeli-ű s üdvös intézmények 1 alkotásától áthatott kormánya, amely eddig hatalmas támaszt semmi nemes ¦¦ törekvéstől meg nem iont s mm foe/ja az\\ megvonni városunktól, attól .a rét-, rostál, amely hazafias, csendes munkál-hidasát azzal az öntudatt.d végzi. hog>, a nemzet szellemi és anyagi jóléte emeléséhez, habár, mint szerény napszámos \\ épít egy parányit ama kincsen, amely ] nek gyümölcseit boldogaU> jörő fogja élvezni. Az a lántorithatlan bizalom, j melyet Nagy Kanizía város lakossága \\ x&má/tyvnkba és Nagyméltóságod sze- I
\\ mélyébe \'htlyez. bátorít fel bennünket \' most, midőn a megyék újjászervezése alkalmából a községek s városok rendezésének kérdése Ís küszöbön van azt reménylein, hogy Nagyméltóságodat, — a kért önállósítás megtörténte idején tul is — mint kormányunk vezérét éltethetjük és üdvözölhetjük.*. \'
•Szapáry Gyula gróf miniszterelnök, kt\\ előzékenyen fogadta a küldöttséget, válaszában kijelenté,\'hogy Örömmel látja, mily szépen fejlődik Nagy-Kanizsa városa ugy- kereskedelmi, mint nemzetiségi tekintetben és jövőre is kiváló figyelemmel Usz e városra. Nagy^Kanizsa váró-fának kérelmét, akkor, mikor, a községek szerrezéseről szóló törvényjavaslat szőnyegre kerül, kellő figyelemre fogytt méltatni s\' tanulmány tárgyaiéi feszi a kér-rént/btn felhozott adatokat, a kérdés el döntésében a dolog természete szeriül az \'ál/aiáno* országos szempontok fognak irányadóul szolgálni.
Ezzel a miniszterelnök akŰUlöttség tagjaitól szívélyesen •\'(búcsúzván, a tisztelgés réget ért.
Zalavármegye kereskedelmi-, ipari- és forgalmi viszonyai az 18t0. évben.
Előttünk fekszik a \'Soproni kerületi kereskedelmi és iparkamara- jelentése, melyben számol ad a kereskedelemügyi m. k. miniszter urnák a kamarai kerület 1890. évi közgazdasági víszdhyairól.
Őszinte öröm tölt el bennünket, midőn": ezen jelentésben közgazdasági - fejlődésünk hivatolt öre, a kereskedelmi I kamara által oly szép színekben lál-í juk ecsetelve mult évi közgazdasági vi-| szonyainkat. Még nem ragyogók ugyan i azok,; de biztos kezesség fekszik ben-j nök az iránt, hogy a megkezdeti uton | haladva, forgalmi, kereskedelmi s ipari ! törekvéseink a teljes megvalósulás kü-¦ szöbén állattak. Kétszeres örömmé! látjuk, hogy épen megyénk az, mely közgazdasági fejlődésében a legnagyobb eredményekéi érte el.
Lapunk szük tere nem engedi, hogy a kereskedelem, ipar és forgalomnak a jelentésben foglalt összes ágaira kiterjeszkedjünk s igy csak azokról kívánunk beszámolni, melyek megyénket, illetve városunkat érdekelik leginkább.
A mezőgazdasági terményekkel való kereskedés az előző év eredményéhez viszonyítva kedvező képet tüntet fel.
Termett ugyanis megyénkben métermázsa kban J
}feH9-Um 1890-ben növek. ¦iS\'2,iU\'ó 790.1Í7
rcz^kitsz. V) 4*>\' 768 607 ^4.018 árpa l-t í .131 :-X)í>.427 162.2516
\'repeze 5.994 13.253 7.559
96.147 111.53H 15.089 125* 2541984.070 726.616 énk 1890. évi Össztermelése tehát óriási növekedést mutat fel.
A főbb gahonafajok árai Városunkban következőleg alakultak 1890-ben, krajezácokban 100 kg.-kint:\'
Jao. Ffk iáit Apr. m Juo-
Buza 810 815 82» 815 820 800 Rozs 810 800 790 8tK> S20 830 Árpa 700 720 780 800 800 750 Zab 700 710 770 790 860 880 Tengeri580 600 6l0 620 630 6\'0
Éri
M tag, Szf-pt. Oki. hi Deci. áüag
Buza 780 750 720 750 780 800 788 Hozs 780 650 66" 680*700 720 753 Árpa 720 730 710 75S8Q0 800 755 Zab \'880 740 680 680w*) 720 759 Tengeri640 í>40 6-10 650 650 660 629
Ezen táblázati kimutatások után áttér a jelentés azon akadályok tárgyalására, melyek a gabona-üzlet fejlődésének és a kivitel növekedésének az elmúlt évben útját állották.
Itt mindenekelőtt szomorú közlekedési és forgalmi viszonyaink helyzetére hívja fel a miniszter figyelmét, melyek kutforrását a déli vasul forgalmi politikájában látja >Sajna, — igy szób a kamarai jelentés — a cs. kir. szab. déli vaspályatársaságnak; nincs érzéke a hazai kereskedelem és forgalom jogosult igényei iránt, a mini hogy magyar vonalait s azok forgalmát szemmel láthatókig elhanyagolja. K/.en közlekedési váljalal kereskedelmi köreink jogosult kívánalmait, forgalmi érdekeink parancsoló követelményeit teljesen figyelmen kivül hagyja: az utolsó évek során a m. k. államvasutak keretében megteremtett s ép oly áldásos mint hazafias forgalmi politika .elől n ereven elzárkózik mint Shylock, kérlelhetlenül ragaszkodik megállapított, de a hazai közlekedési ügy terén életbeléptetett ujítástík következtében elviselheüen díjszabásaihoz s csakis annyiban hajlandó engedményekre, a hol és a mennyiben a Nagy méltóságod bölcs vezetése alatt álló verseny vasutak díjszabásai ilyenekre kényszerilik. Csakhogy\\ ily kedvező helyzetben kamarakerületank nyugati részének csak igen kís része van minek következtében a fenti panaszok az elöltünk fekvő üzleti jelentések majd
mindegyikéből ki-kihangzanak s általános azon \'nézet: hogy ezen tűrhetetlen közlekedési és forgalmi helyzet további fennállása esetén, a cs. k. szab. déli vasút magyar vonalai mentén fekvő megyék és városok termelése és kereskedése az elkerülhetetlen tönk felé haj-tatík, melynek bekövetkeztét minden ujabb kedvezmény, minden érezhető könnyítés, melyet "Nagyméltóságod kegyessége s bölcsessége a m. kir. államvasutak mentén fekvő megyékben és városokban székelő boldogabb verseng társaknak engedélyez,\' csak siettet. E tarthatatlan és visszás állapoton segíteni kel! s erős bizalmunk, hogy Nagyméltóságod jóakarata meg fogja Ulálni a gyógyirt ezen leplezetlenül feltárt sajgó sebünk behegeszlésére.*
Egy másík évek óta érzett akadályát gabonaforgalmunk fejlődésének a vasúti szállító kocsik elégtelen volta képezi s ezen hiány 1890-ben még érezhetőbbé váll, minthogy a külföldi, készleteiből kifogyott, vevők az aratás után rögtöni szállítást követelt, a mi kocsik híjában lehetetlenné vált s igy kereskedőink és termelőink kedvező eladási alkalmaktól elestek. Növeli ezen bajt, hogy a feladásra került gabonákról ily esetben a w.sut nem ad ve-vényt, hanem csak igazolványt s minthogy a feladó rendszerint a vevény ellenében szokott pénzt kapui, az ügylet lebonyolítása hosszadalmassá s nem ritkán óriási kárral összekötötte válik Ezen általános panaszok mellett több helyi jellegű panaszt tartalmaz a jelentós. Englítnder Lajos ur, a helybeli \\ Schercz Alb. és EngJander czég bei--: tagja megnyitja azon már mult évben emelt panaszát, hogy a cs. k. szab déli vaspálya társaság a nagy-kanizsai piaczczal szemben helyi díjszabást léptetett életbe s perronilletékel széd; másrészt Nagy-Kanizsa város utvámja ellen emel kilogüst, mely körülményekre a kamara\' újból felhívja a miniszter figyelmét.
Mindezek alapján azon kérelemmel fordul a kamara, a miniszterhez:
lször, hogy a m. kir. államvasutak keretében inaugurált hazafias s az ország összes termelő s. kereskedő körei által osztatlan lelkesedéssel fogadott forgalmi politikának, a cs. kir. szab. déli iásut ne vethessen gátat a magyarországi vonalat által monopolizált, illetve uralt, területen ;
/2-szor, hogy a m. kir. államvas-utűk által q. gabonaforgalom érdekeien teendő intézkedések megbeszélése végett évenkinl megtartatni szokott értekezletbe á vidéki kamarák képviselői is meghívassanak s ilyetén módon eleje vétessék az érről évre megújuló szállítási kocsi hiánynak :
3szor, hogy a vasúti üzlttszabály-zat \'55. §a a kiviteli évad idején ne alkalmaztassék eddigelé szokatlan szigorral ;
4-szer, hogy a félek által eddig saját költségükön teljesített gabona felillette lerakás továbbra is megengedtessék a cs. kir. szab. déli tasut magyar országi állomásain ;
5-szőr, hogy a fentiekben részletesen előadott helyiérdekű panaszok gyökeresen orvosoltássanak ; \\
6-szor, hogy a Németországgal folyamatban levő tárgyalásoknál gabonatermelőink és kereskedőink jogos követelményei kellő figyeletnben \' részeltes senek ;
7 szer, hogy a Nagyméltóságod által a m. kir. államvasutak belforgalmában tervbe vett reexpedicionális eljátás a cs. kir. szab. déli vasút vonalára is kiterjesztessék.
(Vége k5v.)
k
i r e k.
— Beksics köszönete. Beksies Gusztáv-orsz. "képviselő ur a lölolvasá-sát ifendező bizottság nevében^r. Szüts Miklós és dr. Fried Ödön urak állal hoz zá idézett köszönő levélre igen szívélyes Wlaszt küldött, melyet, mivel az. egész-közönségét érdekli, egész terjedelmében közlünk. A levél igy szól : Kedves barálom! A felolvasást rendező bizottság nevében irt levelet ugy veszem, mint nem csak a bizottság részéről ért megtiszteltetést, hanem, mint személyes érzelmeidnek kifejezését Fogadd, valamint fogadja érte köszönetemel a bizottság. De kénytelen vagyok kijelenteni, .hogy tévedésben méltóztatlak lenni, ha azt hiszitek, hogy Nagy-Kanizsa varosa nem nyilvánította volna, ki tettekben is lelkesedését a D. K. E. ügye iráni. Valójában hálás vagyok Nagy-Kanizsa iránt, s örülni fogok minden alkalomnak, midőn há ámat tettek által is meg fogom mutathatni. A t. bizottság tágjait, melegen üdvözölve s neked baráti kézszorilásoraát küldve vagyok Bpest, apr. 20-án 1891. Kész szolgád tíeksies Gusztáv.
— Fáklyászenéyel. tisztelgett Babóehay György szerétett polgármester űrnál névnapja előestéjen a nagy-kanizsai önk. tűzoltó-egylet, s zenekara né-
hány darab eljátszása ntán lelkes éljenzés közt Knortzer György alparancsnok úrhoz táVozott, hol hasonlóan fáklyászenével tisztelgett
— Héveatély. fvHertelendy Béla szeretve tisztelt országgyűlési képviselőnk névelőestéjét vidám körben tartotta meg Bpesten. a »Vadász kürt* éttermében ápr. 22-én. Jelen voltak : Babochay György, dr. Bentzik Fer. Beksics Gusztáv, Bátorfi Lajos, Ebenspanger Lipót, Eitner Sándor, Eperjesy Sándor, Filipovics József, Gutmann Vilmos, GvŐrfTy János, Hagara Viktor, Hirschel Ede, Kovács Béla,íj)r. LöVe Emil, Lengyel Lajos, Makay Dezső, Dr. Neuszidler Antal, l\'lihál Ferenez, Svastics Benó íőispán, Svastics István, !0- Svastics Benó, Dr. Tuboly Gyula, Varga Lajos,
^\'észter Iníre éé Dr. Wlassics Gyula urak. A vendégszerető házi gazdát főispán" ur ő méltósága köszöntötte fel megszokott ékesszólással s virágzó nyelven, viszont Hertelendy Béla képviselő ur a megjelenteket üdvözölte. Dr. Wlassics Gyula, Beksics Gusztáv, Makay Dezső, Plihál Ferenez, Kovács Béla sü). szikrázó elmeéllel füszerezeít toasztokkal lelkesítették az együttléteit, mely csak éjfélután oszlott szét, kívánva újból, hogy ünnepélt t. barátunkat a gondviselés éltesse!
— Kinevezés- Tőttőssy Béla nagykanizsai kir. törvényszéki biró a pécsii kir. ítélőtáblához biróvá neveztetett ki. (iratulálunk!
— Kirándulásra alkalmas helyei szaporodni fognak Nagy-Kanizsának. Eddig Lazsnak és Sáncz valának. most Blau Pál ur szentgyörgyvárj kies szőlejénél fürdő helyet létesít az ottani patakban, Keller Ignácz ur pedig második hegyháti szőlejében, a kápolna átellenében uzsonna-idényt nyit, hol ser, bor, aztán lej, vaj, turö s egyéb hideg ételek kaphatók lesznek. Az eszme szép ugyan, de nem, tudni, mit szól hozzá a szőlő birtokosság, ha ott gyümölcs- és szőlőéréskor is állandó s mulató gyülhely létesül bent a hegyhát közepén, hová pénzével mindenki eljuthat.
— Egy \' apácza zárdafőnöknő 35 éves jubileuma. Klavszky. Berta a keszthelyi irgalmas nővérek főnöknője április hó 21-én ünnepelte 25 éves jubileumát 2-1-én mult 25 éve annak, hogy a rendbe lépett s az ünnepélyes fogadalmat 24-én tette le Működésének kél harmad részét, tehát java idejét Veszprémben töltötte el, hol mint tanítónő kiváló buzgalommal s a szülők általánds tetszésére működött, Amidőn a keszthelyi zárda 1883-ban felszenteltetett, mint főnöknő ide helyeztetett át s azóta állandóan Keszthelyen működik mint a zárda főnöknője, >s e szép és diszes állását kiváló tapintattal tölti be. Keszthelyen áldásdús működésével igen-igen sokat létesitelt, a zárdát, melynek majdnem puszta falait vette át, miulaszerűen berendezte s kitűnő gazdálkodásaitól annak jövőjét — anyagi lekintelben is teljesen biztosította. Az ünnepély a következőleg folyt le: 2Ö-án d. u. 4 órakor \' nővér társai a fehérbe öltözött bennlafcó\\ növendékekkel az óvoda tágas termében üdvözölték az ünnepeltet s egy csokrot nyújtottak át neki, melynek széles fehér szalagján gyönyörű hímzéssel e fel-iratállott: „Sokat tettél, ki sokat szerettél!" ezután a bennlakó növendékek kiválóan sikerült csoportosított fényképét adiák át a jubilánsnak. Ezután hangverseny következett, melyet a növendékek zongorán és czimbalmon rendeztek az ünnepelt főnöknő tiszteletére. Az ezen alkalomra a város lakói adakozásából rendelt s Demecz Demjén szankt Ulrik grődeni szobrász által Tirolban készített kiválóan diszes „Jézus szent szive\'\' szobra a kápolnában volt felállítva, ugyanitt voltak elhelyezve az ezen alkalommal a kápolna részére küldölt szebbnél-szebb aján3ékok Js. A szobor gólh süllü- állványból kereszt-, oszlopokon s gólh stílű mennyezetből áll, mely alatt Jézus alakja szent szivével élet nagyságban láthaló. A kápolna részére adományozott diszes ajándékok közölt van egy aranyozott ezüst kehely, a nővérek állal kiváló "ügyességgel hímzett misemondó ruhák, csen-getyöhuzó, oltártéritő s igen sok egyesek álla! ajándékozott értékes tárgy. 21-én d, e. 9 órakor ünnepélyes szent- \' mise volt, melyet Dr. Dunst Ferenez apátplébános fényes segédlettel végzett Mise alatt a nővérek és növendékek Kriszt Jenő káplánáltal belanftolt Hauss-mau egri főszékesegyházi karnagy .miséjét adták élő, Vaszari Mihály gaz-dász pedig urfelmuldtás ulán hegedű szólót játszott. Evangélium után Dr. Dunst Ferenez apát megható alkalmi beszédei tartott 20-án\'d. u. Vaszari Kolos pannonhalmi főapát kővetkező sürgönye érkezett ez ünnepelt főnök-nŐhöz : „Mindazon jókat, melyeket szülővárosom a főtisztelendő\' főnÖknSnek25 éves jubileuma alkalmából ÜSszóvaVóhajt, én is igaz szicből kívánom. Voszary Kolos, főapát.
- a% K- E. nagyválasztmányá- ¦ nak tagjai Zalavármegyéből: Balaton József Zala-Egerszeg, Barcza László Csabrendek, Babochay György Nagy-Kanizsa, Dr. Berger Ignácz orsz. képv. Baksa, Csertán Károly Zalavármegye alispánja, Csigó Pál Gíulács, Eitner Sándor orsz. képv. Sümegh, Fachk Károly orsz. képv. Alsó-Leftdva, Fejér Miklós orsz. képv. Letenye, Hertelendy Béla orsz. képv. Nagy-Kanizsa, Királyi Pál orsz. képv. Csáktornya^ Koller István Alsó-Rajk, Kovács Károly Zala-Egerszeg Dr. Mangin Károlv Zala-Egerszeg, Mar-| gitai József Csáktornya, Orosz Pál, ] Bonczodföld, Radocza János orsz. képv. | Zala-Egerszeg, Dr. Ruzslcska Kálmán j Zalavármegye tanfelügyelője, Rezsőffy ] György Sümegh, Svastits Benó Zala-j vármegye főispánja, Szily Dezső Ollár, Thassy Imre Zala-Lövő, Unger Alajos orsz. képv Keszthely, Vadnay Andor orsz. képv. Tapolcza, Vurglics\'Guszfáv FelsŐ-Eörs, és^ Ziegler Kálmán Csáktornya. \' \' )
— Gyászjelentés. A m. kir. 20. honvéd gyalogezred tisztikara ízomorö szívvel jeleoti a szereteti bajtársnak Huber Ferenez főhadnagynak hosszai szenvedés és a halotti szentségek felvétele után f. hó 23-án délelőtt 9 órakor életének 34. évében Nagy-Kanizsán-történt gyászos elhunytát Holt tetemei 1891. évi április hó 25-én délután 3 órakor fognak Nagy-Kanizsán a róra«í kath. temetőbe Őrök. nvugalomra kísértetni. Nagy-Kaniz3án 1801. évi április 23-án Áldás, békesség lengjen porai fölött 1
— Zalarármegyében 584 honvéd él még 1848-49-ből, kik állami segélyezésre és nyugdíjra igényt tarthatnak, összesen 29.930 él hazánkban.
— Andrásfy honvéd tábornok Nagy-Kanizsára érkezett.
— Bevonulás. Azon honvédujon-ezok, kiknek már mull évi október 1 én, illetve f. é. márczius I-én kellett volna szolgálatukat megkezdeni, de a Pécseit uralkodott tífusz-járvány miatt bizonytalan-időre szabadságoltatlak mint értesülünk május 1-én kell bevonulni, minthogy a járvány hivatalos jelentések szerint már megszűnt
— A \'blróság-i végrehajtok küldöttségeszerdán apr. 16-"án délután tisztelgett Szilágyi Dezső igazságügyminisz-ternél. A küldöttség nevében Fábián ¦ Ferenez nagy kanizsai bir. végrehajtó köszönte meg a miniszternek a 20 éven ál mindinkább ejhanyagolt testület iránt való jóindulatát s figyelmébe ajánlotta azt a sajnos körülményt, hcjwL á leg-méltányosabb dijszabályzaltar^m lehel segítve a testületen, ha egyszersmind munkakörről is nem lesz gondoskodva. >Azért — monda a szónok — első sorban megbízóink nevében is arra kérjük nagyméltóságodat, hogy ameóy-nyire az igazságszolgáltatás rendes menete megengedi, a kinevezéskor biztosított s később tőlünk elvont munkák hacsak egyrészét is újból hatáskörünkbe visszabocsájtani kegyeskedjék. Másodszor pedig kérjük az 1871. évi 51. t; cz. módosítását olyformán, hogy á hatósági végrehajtóktól nagyobb qualifi-catio követeltessék ; mondassék ki, hogy azon végrehajtójelölt ki legalább is egy évig bírósági végrehajtó mellett működött s a vizsgát kiáltotta a bírósági végrehajlót helyettesítheti, a vizsga utaitassék a kerületi kir. Ítélőtáblához. A bírósági végrehajtók kötelesek legyenek kauciót letenni, — továbbá kérjük
a végrehajtói elnevezés törlését, munkaképtelenség esetén részünkre szerény nyugdíj megállapítását, az 1871. évi 51. t czikkben szabályozott eljárási cs napidijak oly módon emelését, hogy a jövőben a bírósági végrehajtók megélhetése biztosítva legyén s végül még kérjük az 1881. évi 10. t-cz. módosítását is, mert ezen törvény több §-sa az igazságszolgáltatás gyors menetét hátráltatja és megakasztja. < Az igazságügyminiszter a küldöttséget kegyesen fogadta.s megígérte, hogy ügyükkel alaposan foglalkozni fog.
— Ibsen Henrik a lángeszű norvég irónak Budapesten létekor adott diszestély alkalmával derék színtársulatunk Nagy-Kanizsáról üdvözlő táviratot küldött.
— Palin eladva. A nemes Inkey család ősi helyét, a kies Palint Somogyi Gyula szabásí, somogymegyei^birtokos, özv. Vssdinnyey Antalné úrnő veje vette meg örök áron mintegy háromszázezer forintért Somogyi ur szomszédmegyénk egyik legkitűnőbb s legértelmesebb gazdásza tevén, Palin a mintagazdászat egyik szép példánya fog lenni. Annak, hogy ily jéíés gazdász jutott Nagy-Kanizsa város közvetlen közelébe, Dauscha Olló t 1 iratunknak kiváló érdeme van.
. — Részvéttel vejtük a szomorú hirt, hogy Dolmányost Ferenez tanító ur, a kis-kanizsai - önk. tűzoltóság szakaszparancsnokának szőlőből jövet kocsija feldűlt s jobb karcsontja eltörölt, balkeze -pedig kificzamodOtt \'\',
— Lazanakon Back Károly uradalmi intéző, ur mintegy 80 holdnyi
HARMINCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖK Y
ÄPRTJS 25 én
birtokot magánali szerezvén, azon an-¦fioikertet létesít és gyönyörű nyaralót építtet. -
— Öngyilkosság-. Major Sándor volt nemes-vitai körjegyző aprii hó 14-én este 5 óra tájban egy forgópisztolylyal halántékon lőtte magát s szörnyet hált. Major Sándor régóta foglalkozott váltóhamisítással s így legközelebb tőrtént ilyféle manipulációja kiderülvén, ellene a vizsgálat megindtüalolt, melynek folyamán kiderült, hogy az általa mesteriig hamisított váltók összege párezer írtr-a rug. folyó hó 14-én a keszthelyi kir ^járásbíróság vizsgálóbírója vizsgálati fogságba iielvezte s a midőn . a börtön ajtaját\'élötlé felnyitották, s abba belépett, abban a pillanatban eldördült a lövcs s Major szörnyet halL
— Lakásváltozás határidője Keszthelyen az eddigi szent György és szent Mihály napok helyett május I. és november 1-je leend s ezen a megve által jóváhagyott lakbér szabáivzat már életbe is léplettetett
— Zalavári apáttá Hozmanith Hiehard pannonhalmi íömonostori perjel választatott meg 127 szavazattal 21 ellenében.
• — Közgyűlést tart a keszthely-balaíon-szent-györgyi h. é. vasul részvénytársaság május 14-én Keszthelyen.
— Heti felügyelő e héten a nagykanizsai önk. tűzoltó-egylet örtanyáján Kaffay István szivattyús szakasz másodparancsnok ur.
— Heti biztosok e héten a nagykanizsai kisdednevelö egyesület ovod/.i-bán .landa Károlyné és Kisingerlies^jltné választmányi tag urnök.
— Dr- Hangold Henrik^,királyi \'anáesos íürdöorvosi működését (ez idén 32-tedszer) megkezdette Balaton-Füreden.
— Öngyilkos katona* Fárics J>>~ zsef a helyben állomasŐzÖ~\'cs. és kir. 4S-ik gyalogezred egyik alkáplárja. szé-csenkuti /Muraszombati járás) illetőségű, f. hó 2i-én a déli órákban a katonai árístomban- nadrágszijjával felakasztotta magát. Tettének oka, melynek íolytán az áristomba" is került az. hogy egyik társától néhány forintot elidegenilett, mi kitudódván, szigorú büntetés várt Fáricsra ; ettől ö jobban félvén, mint a haláltól, az említett módon végei vetett 24 éves éleiének. Temetése az ezred parancsnokság utasítása folytán egész csendben, a szokásos katonai kísérel nélkül f. hó 23-án esti 8 órakor ment végbe.
— Jutalomjáték. Színtársulatunk egyik sziíptehetségü drámai alakja Tompa Kálmán kedden tartja jutalomjátékát ..Bankban\'- classikus darab előadásával. Kétségtelenül szép loie, hogy ez
\'örökbecsű magyar miivel választotta, ¦fel is hivjuk t. közönségünk figyelmét s ajánljuk legmelegebb pártfogásába. ¦fi Fürdőnyitás. A baiaton-füredi gyógyfürdő május 17-én nyittalik meg, a gzfpezdi pedig május ló-én; utolsó postája Kóvágóörs.
— Tiz év utáni találkozásra hivja fel társait dr. Rauch Zsigmond közkórházi orvos ur Nagy-Kanizsán, kik az íSbO—^Sí-iki tanévben a nagy-kanizsai kath. fögymnasiumban érettségi vizsgát tettek le.
—: Gyászhír. Hevey Flóra a maga, ugyszinte a többi távollevő rokonok nevében mélyen szomorodott szívvel jelenti drága\'felejthetetlen nagynénje, illetőleg nevelő-anyja Rauch Antóniának folyó hó 20-án reggel H órakor életének 69 ik évében rövid szenvedés után történt gyászos elhunytát. A őrSgaijaloUnak földi maradványai e hó 21-én délután; 4.órakor fognak Batthyány-utcza 634. S7. saját házában a róm. kath. hitvallás szertartásai szerint ünnepélyesen be-szenteltelni és Hild E. h. a .Részvéthez* czimzett temetkezési-váilalala által a helybeli róm. kath. sírkertben örök nyugalomra helyeztetni. Az engesztelő szent mise áldozat folyó hó 23-án délelőtt 10 órakor fog a helybeli szent Ferencz-rendüek plébánia-templomában a Mindenhatónak bemutaltatrJ. Nagy-Kanizsa 1891. aprii hó 20-án. Áldás és béke hamvain !
Lapunk mai usanza nyomdai hnr-«Ulkodal oliati rctsliéwtl. T. kiírön-legODk szivta «la****** kér|ük.
Színészet.
Szombaton t. hó I8-in Offeabach kedvelt zené;ü operettje „Szép Heléna" lett bemn-Utva a meglehetős számban megjelent közönségnek. Ez volt as e,;.j operetté, mely legalább fel sikert birt elérni, mi első sorban Szentesi Vilmának (Heléna és Mezev Mihálynak (Paris) köszönhető. Szip, érzelmes isekökkel, nemkü-lótiben kifogástalan játékokkal s legszigorúbb kritikát U kiállhattak Cserrirí Irms (Orestes) is nagyon jól felelt meg szerepének, melyet — Ián jóakaró tanácsunk folytán — érzéssel ¦ Beadhatják sikerrel is töltött be. A többi szereplőkkel is meg vagyunk elegedre, azonban határozottan el kall itélntink ast a szokást, hogy ocsmány kifejezésekkel ^fűszerezzék" egyesek szavaikat. Kár a mait szombati előadáson önkifejezések használtattak, melytk hallatára megbotránkoztunk ¦ sajnálatunkra ilyenek ma fa-uéüodtek, mely körülményt jdakardtag a színház vezetősége figyelmébe ajáaljuk, raméMve, l-ogy nem less oknnk sjfadli felszólalásra.
Vasárnap t. hó 19-eu Csepregi .Sirgi Csikója" fcerfilt ndurs. Az előadsz szépen folyt, a B*si nagyi-sáiil köajeset; s ssereplő-
j ket élénken megtapsolu. Szentesi Vilma (Er-f zaike) mint mindig, esnttal «a remekelt játáká-val. Vedrsss mist Csorba, Kémath mint Öele-caéri szintén kifogástalanok voltak. Szekeres : (Laczi,) Benedek (Peti,) Vendrey (Iczig.) Yala-mínt a többi szereplő ii egyt&l-egyik jól megállották belyeiket
B&jbn f. hó 80-án Ohnet remekművét a „vasgyárost" adták. Valódi műélvezetben részesült a nagy számban megjelent közönség. Minden felvonás, minden jelenet fokoats-as) előadás hatását s nem késünk, a ssereplök\' \'mindegyikének jól megérdemelt dicséretet szavazni, Tompa Kiírnia (Derblay) oly biven és \'természetesen vázolta a Ta.-gyaro* feniCIt jellemét, &aczér Nina Cleire nehés szerepének is oly sikeresen felelt meg, hogy a magas színvonalon álló Mtinmú nemes iránya teljesen érvényre jut-| halott, Mindketten a nyilt szinec valamint fel-vonáakösben Ötször-hatszor ki tapsol tat tak. Be-nedsk mint Bügoy berezeg, Daróczy \'mint At-benai* ügyesen oldottik meg ollenssenvei szerepeiket, TordaiYárukafSuzanne)BónÍi(Oetave) Vendrey (Moolinet.) Vedress (Prifont,) és Fol-. linuszné (Be*xlieni marquisnö} a mellékszereplőkkel, mindnyájan teljes sikert arattak. Kívánjuk, hogy mentül gyakrabban legyen alkalmunk ily sikerült előadást rígisztrá Ihatni.
Kedden f. h\'j j\'.\'-ói ke t!«m >.-.-< me^lepatésl-cn részesült a szépszámú közönség. Amit oly kevesen mertek hinni, megtűrtem .Mariba" « szép zenéjn nagy opera őly előadásban került színre, mely a közönséget nemcsak teljesen kujlégítette, . har.em valódimntlveíetben isíészesiteltÍB. ííyenge oi>eretto eluxdiítok titán egy nagy opera fényesen sikerült bemntatüja c/.ic;e kihctetlea valami és,hogy ez megtörtéchetett. első iorban is a fsintársnlat vezetőségének kufrzönhetü, mely a közönsí-g kivan atioak^elegat teeniJö az Énekesnők hiányát pótolni ipa.rkodoti.Ezen köralmény ; folytán üdvüzólhettök E-jru Stefánia kiissazon-yt : iwnét az itteni ssmnadon, melyen mar a mólt J évben is diadalma.tkvdott és örömünkre szolgát . constatálbatni, hogy Egry k. a. ez iilé «U csak is
¦ baladott : üde c*engö és iskolázott harjg|a erös-; bödőtt játéka pedig élénkebb lett. i\'.zw kiváló | tnlajdonokkal és rokonszenves fellépésével ! Egry k. a. Martba Kzerepi-ben teljesen meghó-
¦ ditotla magának z kün!::iég«t. melyiit nemkülön-: ben minden tekintetben méltó partnerét\' Mezei/
Mihályt (Lione\'.) lelkesen megtapsolta. Ugy íit : szik ezen légkör jó hatással volt Ctertáry h-\\ mára (Nanczy). ki ngyaa nem ínckelt opera-; KZernleg, de e helyett igen kedvesen csicsergett 1 és elég szabatosan jatozott. Szekeret IjSjos :. .(Plnmkettj szintén bevált, de az iocselkedési I túlzásokat, nem tartottak helyén valónak. A
¦ zenekar ZnojemFzty Gynls vezeléee alalt ki-: fogistaiannl, művész; színvonalon állóiig működött, mi az est sikerét uem kis mérvben
\' mozditotta elö. Az énekkar szintén megtette a magáét, kiemelendörek tartjuk azonban Dqrsny t.iát, ki a legkülönfélébb kisebb szerepekben mindenkor jól betölti helyét. C
Szudán f. hó 22-a, kevé*. de válogatott
j közönség előtt Dnmag szinmnve „Clemenceau" a közönség tartós feszült figyelme és nagy.-tetszése mellett adatefl e\'lö. A darab meséje felelte
¦ érdekfeszítő és a benne rlöfordnlo alakok meg-| teremtése mesteri mü, miért is izgatottan várja
a szemlélő a kifejlődést. A czimszerep egy örülésig szerelmes művészt állit elénk, kí egy elszegényedett, de fényűző és nagyravágyó, jellemtelen grófnőnek leányát veszi nőül. A nö megcsalja férjét, éveken át viszonyt folytat egy dcsgazdag fiatal orcwzal, hogy ettől kincseket csikarjon ki, mig lérje msgtadja x őt slfizi. A nö anyjával az oroszhoz költözik, de később .visszahívja férjét, ki még mindig szereti s : ajánlja férjének, hogy mint bitvestársak válja-\' nak el. és ezután szerelője f»g lenni. A iérj ingadozik, küzd Mzerelméve!, de látva, hogy a nö I ismét megcsalai kívánja, egy tőrrel ledöfi. Tompa (Clemanwau) minden talzá.i/nélkü;, helyesen . fogta fél szerepét, költői ejafe volt, tele lüktető | élettel, iV-rtías méltósággal és idealizmussal. Ka-: czér Niaa llza) fényes sikert Ért el : szebben, 1 jobban nem tuttbette- volna be nebés szerepét \\ Daróczi Ilka (Dobromnka grófnő) nem volt ily
¦ szerencsés helyzetben, ellenben a negyedik f«-I szereplő, Benedek (Consiantin) knlönösen jól j volt disponálva s cemcsak szép játékáért, ha-; nem az előadás főleg pedig a sikerült álarezos i menet. N agy szakértelemről és ta pasztáját ró 1 ! tanúskodó rendezéséért a dicséretet méllán megér-1 demli. A kisebb szerepek is jól voltak betöltve.
¦ Follianszné mint Clemancennné, Bonis mrot
¦ Sergej, Tordai Mariska mint Niederieldné tet-l szést keltettek.
CsütSrtSkSn f. hó V8-áa „Pepita" operetté ; volt a műsoron. A darab víg szövege és szép : zenéj* kellemesen szórakoztatta a megjeleni ; kis közönséget, mely az előadással teljesen meg volt elégedve minek több. ízben zajos jelét is adi; az ajtiil meg njból felhangzó sürü tspi-bol érdemileg legtöbb jntott< Egry Stefániának \' (Beatrist), Szentesi Vilmiaak (Pepita) és\'(He- j j zeynek (Don Pedro). Németh József (Don Gis-^.^)ár). Vendrey (San Linar gróf) Vendreyné ; ^ (királynő)és Cserváry Irma (Gyalus) játékáról ! is dicsérőteg emlékezhetdns: mog.
— Téntrken f. hó 24-én „Xöí KönnyekE ; vígjáték ús „Pajkos diákok" operetté adatott. Lapunk zárta miatt az egyes szereplőkről sajna-latunkra nem emlékezhetünk meg, és csakis \' általánosságban dicsérhetjük" meg mind sz elő- ¦ adást mind az ügyes rendezést és asép kiállítást. Közönség középszámban.
Szombaton f. hó 25-én „Haszárazerelem" vígjáték.
A sz.-fehérvári színtársulat műsora Naoy-Kaniz.á*.
Vasárnap april 26. délután fii 4 órakor felirati:-t! nép- és gyermek-előadásai Lumpá-ezius ragabundus vagy; a három jó madár életkép dalokkal knplikkal. Bárlet szünet
Este 8 órakor bérletfolyamban itt először Rebeka a szép zsidó Uány Lnkácsy Sándor uj I népsziemeve, Dankó Pista, nj dalaival. Béri. 6. i Hétfő apr. 27. Czifra nyomorúság Csiky
¦ Gergely kitünö társadalmi színmüve. Béri. 6.
Kedd apr. 28. Tompa Kálmán jutalomjá-tékánl Bánk-bán Katona József remek tragődíája. I Szerda apr. 29 én Nap és hold kedvelt nagv operetté. Bérletfoiyam.
\'Csütörtök apr. 30 Nagyzás hóbortja. Eosen Gynla Kedvelt mulattató vígjátéka, Bérletfoly.
Péntek május !. itt először bérletszfinet-ben mérsékelten felemelt helyárakka! Ssegény Jónaihán az njabb operettek legkíváióbbja.
Előkészületen t.ijel az erdőn nép*zinmfl nidonsár. KrtJÍ szépe. Ftnilllet Oktáv jeles
¦ Smuve Párisi élet, Kassai diák. Titkos esók, \' operettek. Téeedt nö (Traviata) opera.
Közgazdaság. .
A g-abonaüzletroi.
N.-Kanizsa 1S9J. április 24.
Az utolsó idők haussemozgalmát a lefolyt héten az árak folytonos, ro-
I
hámos \'bukása követte. A kedvező időjárás és a külföldről érkezett olcsó árjelentések élénk eladási kedvet szüllek, melynek folytán az árak több mint egy forintot veszítettek mull heti állásukból.
Mai áraink; buza 9 frt 25. rozs 7 frt 50- 60, tengeri 7 frt, zsb 6 frt 80, bükköny 5 frt, fehér bab 7 frt, tarka 5 Irt 2ó kr.
Ki nyert?
Húzás apr. 18-án. \' Budapest: 56. 66. 4.27. 87.
Húzás apr. 22i-én. l\'rága : 85. 78. 23, 77. 49.
OOOOOIOOOOOOOO
Ház eladás.
Kisály-ulcza 661. számú s-a-ját ht\'r.jáal szabad kézből elSnyös feltételek mellett eladom.
Tisztelettel ifSzivos Imre (59; háztulajdonos.
000000040X0000
Bitorló
Angol telivér mén
(apja Bálvány, anyja csalogány) Selegrká,n f&í&a&> %
Fextcztet&il díj 20 frt, A beküldendő kancz&k ellielyezéaéröl (OS-doskodva vagyon, élelmezés\' a plaesl ár azerlnt azAmittatlk. ElöJogyEésess: a iákányl nradalom keiélö tisztjéhez cilmiendók. (66)
Szérk. üzenet.
— .Fertőig és vissza" megkaptak az ősszöí kéziratot. kJzléséro ".Ürelmet kérnnk.
M. Az első és az utolsót közöljön
P. P.
;iun .k^íok. A pénteki reggeli ttek nWg felvehetők. Lspunk
postával érkezettel péntek éate kiuvomatik.
— Sz. A. Helyes! Megkísértjük.
— P. Hetes. Magán levelet irtunk. Szíves üdvözlet !
Nyüttér.*)
Selyem Grenadfs aziivetek,
fekete vagy .színes minőségben (a legvi-lágusabb szinbeu ia) 96 krtól 9 írt 25 kr. méterenkitit (18 féle .választékban) szállít vám és bérmált ava riszeokint és végen kint in Ilenneberg ti- (cs. és kir. ndvari szállító) gyári raktára Zürichben. MiEták forduló postával. Lave-Ickr" Sveizba.10 kros bélyeg ragasztandó.
-___1 (7)
*) E rovat. alatt közl&ttekert nem villa , tnagára felelősséget a • ¦ Szerk.
Felelős szerkesztő és kiadó; bAtorfi LiJOÍ*.
Hamburg-Amerikai
Gözhajözási-részvóny-társaság
E\\pres»- (7)
éi posta-g-Őzhajó utazás
Hamburg-New-York
a legxvor.saUh cs legnagyobb német posta-, cOzbaJóKkal
Tengeri utazás 6—7 >Pap.
Tovább szállítás közvetlen német gőzhajókkal UAIIBI\'RGBÓL
Raltlmore-, ! (anada-, KeletisV^ía-,
Hrazllla-, * Xyagat Hexleo- és
La Fialta-, Afrika-, Havannába.
Bővebb felvilágosítással szolgál ar. Igazgatönág Hamburgban DonenOetli 18—21.
Melyik lapr» fizensuiak elö?
Hirdetések.
I
Újonnan javitott mlreny-
mentes hordókén <-n béiiezff kupakok
SchúDbeía Imréiéi Eszí^rgombaD.
Kien kénszeletek baszaálala által a borok nem kapnak kénbűz;, (Einschlag-szagot.) mintha régi ~ kéolap^\'k ntán. mi az egészségre igen ánalmas, f-j- és gyomorfájást g» okoz: tét o\'y borok, melyvk le- S fejtés mán megtörnek, ro-z izové =-va^ak. m kigyógyiliiaiok; iizegetz- A fégss Iwiok Jiedig e.tarti;atóbbas; és sraltiibatóübak leaznek. Aki egy- ^ ,azcr ilyfaj\'a kénlapokat Lasználl,\' a nem vesz a régi fajta m t reg tar- \'^T-\'.almu büdös Einsci.lagből ! ~
A BBo-áizati Lapok" 1883. évi S-23-ik számában ezt írja : .—^
„Jó kénért legtöbbször a kai- ^, földre szőrül ki l\'globb borlerme-lőuk, a boncét mindig drágábban kapja a ként, mint a milyen áron az kapható : Schünbeck Imre =b nél Esztergomban t ajánljfk tehát olvasóink figyelmébe e mi- "~ renymentes kéaízelet-k\' t annál i% og\' inkább, mert ezen kénuek tiszta- s sagáiól már magonknsk is voltai- ¦=í-kalmnnk meggyőződni." ^
A 0 és 1 miuö.ég üres bordók- g hoz, a 2- és 3-as egénz-éges borokhoz, a 4- és 5-Ö< megtöiött, _
nytilóe, pangott, hordófaten, sőt pené-zes borokhoz > jó sikerrel _ használható. í^f>
A hordók énnek ara \' g7 0. 1. 2. 3. 4. 5. szám. — -15 20 4 0 50 60 80 kr. 50 dk- & grammos csomagonként. «jg
A kénexő kupakok ara: ~~ 1 drb. fekete vaslemez vagy aod- 9 ronyból 8 kr., febérféoyes lemezből ^ vagy sodronyból 10 kr., galván le-mez vagy sodronyból 15 kr . nieil lemez vagy sodronyból 20 kr S
Továbbá kapbitó az Appert-féle gj ora derítő por, melyből egy adagnak ára 25 kr, ennyi elég 260—300 liter zavaros bornak" 3nap alatti megderitéoéhez.Gyenge borok eiösbilése és * ¦ :i.• /. francai a borszesz, melyből egy 1 .-literes üvegnek ára frt 1.26.
i
Gazdag tartalmánál, nagv terjedelménél fogva a legolcsóbh magyar lap az
|| EGYETÉRTÉS
•JtJ a m«Jy az nj évvel immár 25-ik évfolyamába lépett. Ez a magyar olvaí(közönség \\
AJ lapja. lüteies forrásokból srármazó értesüléseinek gyorsasága, alapossága és sokasága,
2 "vatain.ik változatossága, kitűnősége, a kntonbözö olvasmányok gazdag tárháza tet-
•JtJ túk az ,EgyelértŐK*--! népszerűvé. Az országgyűlési tárgyalásukról a legrészletesebb
AJ s e me\'lett tárgyilagos íia tedósitíst. egyedül az .Egyetértés" közöl. Gazdasági ro-jj i r"\'" elismeri tigi \'ekiníelypek ön\'end. A magyar kereskedő és gazdnközönség nem azo-
•V rol tcbU idegen nyelvű lapra, mert az „Egyetértés" kereskedelmi s tőzsdei tudósi-
ti fásainak bőségével s alaposságával ma már nem versenyezhet más lap. A kereskedő, az
rl ipT/os x a m\'ZŐ.jazda megtalálja mindazt az „Egyetértés"-ben, mire szüksége van
eV Változat..san izerZísztett tárcájában, annyi regény olvasmányt ad, mint egy lap sem.
AJ Két bá-om regényt közöl egyszerre, ngy hogy egy év alatt 30 —40 kötetnyi regényt,
<TI reczhn eredetit részint a kü\'löldi legjelesebb tt-rmékeket jó magyarsápn fordításban
eV kapuk az „Egyetértés" olvasói. A ki olvasni válót keres s a világ folyásáról gyor-
jH tan ,\'s hitelesen -kar értesülni, fizessen elő az „Egyetértés"-re, melynek előfizetési ára .»
7> egy hóra I fit 80 kr., egy negyedévre 5 irt s egy évre 20 frt. Az előfizetési pénzek az fT
«V - ^gytériés" kísclóhiva\'ii^ba küldendők. Mutatványszámot a kiadóhivatal kívánatra SÍ
51 egy hétig ingjvn és béraientv- kuld. (28)
/CXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXX5ÖÖOCV
Q legrjoTolo Trilá, g"li.ir-ü. szá,j"vlr2. Q
Q Orvosilag megvizsgálvn és rendelve! Q
X40 éves jó hírnév ! Száj- és fogbetegségek, ú. m. : a fogak tágulása, fogfájások, gyuladások, daganatok, /\\ kellemetlen szaga, vérző foghtis. fogkö lera-W kódát: legbiztosabban meggátol-^ tatnak a világhírű valódi cs. és kir. udvari fogorvos
--¦ - • -,-
óvszeroleg szolgál mindenféle fogfájás és szájbetegség ellen ; eS6Ti V***\'^* j^n»k bizonyult torok-oblofretű az idült
9^Stt^^ torok-bajoknál, s nélkölözbetlen az ásványvizek használatinál s a dr. POPP-féle fogpor vagy fogpasjzta egyidejű liasznilata mellett mind.nkor egészséges, szép fogak nyerhetők. — Dr. POPP-fele fog-plomba, az odvas fogaknak kitumesére, dr. POPP-fele növényosappao min-dennero-.i börküteg ellen, különösen fürdők számára, dr. POPP-féle napraforgó Tlras;ola|-fixappan. VéansHssappan, a jelenleg legjobb s l-gfiuomabb pipere dlTat-szappanal s a bór finomítása tekintetében fölűlmalbatatlfj---{k.
Á K A K: Hé"
Anatherin-fogpaszta izeienezekben TO kr., illatos fogpasata 35 kr., fogpor 6S kr, fogplomba 1 frt, növényszappw SO\'kr, napraforgó virágolaj-szappan dO kr.. Vénns-szappan 50 kr.
A hamisított Anatheríü- szájvíz megvételétől, mely a vegyelemxés szerint a fogakra káros hatással van,-mindenki határozottan óvakodjék.
Kaphatók Nagy-Kanizsán : Beltu Lajos, Práger Béla és Szöresöky Béla gyógy-izertáraü>aD, ngvszinte U\'riss és Ledofszky, Baehrarh h. 11., Prezlmayer és Deutseh, Rosenfeld Adolf, Üarton cs líuber, Somwcr József urak kereskedéseiben
Kérjük határozottan dr. POPP gyártmányait és ne fogadjunk másokat.
___ VUOOCOCXXXXXXXXXXXXXXXX)
az alanti árakon (melyekhos csomagolás önköltiégen számittutik) a Sxolészetl cs borasiaU Irodalmi nakmnnktw. 1ZŐI.fcsZETl én BORÁSZATI í \\ KÖ\\ . V . Szerkeszd : Dr. I.ónyaj- Ferenci, min. fogalmazó. A szőlőtermelő közönségnek kezébe e mnnka által egy régi asabséget képező mű adatik, mely minden modem szőlótenselö Íróasztalnak nélkBlöxbétlen eszközét fogja képezni. Ara postai küldéssel I frt.
SZÓLEIHK ÚJJÁALAKÍTÁMA. Irtat Baross Károly. Ára 1
frt. 4 tajrajz a térkép és több ábrával illusztrálva. Tárgyalja as omz magy. gozil. egylet által. Peer, N.-Várad, N.-Károly, Arad, Panlis. Baracska, Ménes, Kucin, Világos, Muszka, Magyarád, Pankota, Ver-seez Fehértemplom, IXrliblat, Pantsoeo, Szeged, Kecskemétre rendezett szőlészeti tsnnlminy-nt tapasztalatait.
.Borászati Lapok1
iPEBOXOSPOBA VITICOLA rohamosan fellépett és veszedelmes Ä és ellene való védekezést behatóan 9 táblával illusztrált mű A 150 lap:
kisül óni Tataidnál Bodapest, Köztelek
Irta: feajó Károly Az nj abban
i terjedő gombabetegség fejlődését tárgyaló, több ábra és egy szinet terjedő munka tira J frt. Bolti
: 1 frt C.0 kr.-
Francaiaorsiagi- tixoloMett tannlmany-nt. EgybeiUitva az orsz magy g>zd. egy<sblet által 1889 lwn rendezett tannlmanytrtról az összes hivatalos j^déstk. Attél Péter, Dr. IJnyay Ferenez Dr. Horváth Géza, Molnár István, Kosinszly Viktor tollából. Ara .-.0 kr. SxAlÖlelepltéfieink homok területen; tekintettel a fll-lozera ellen Tédekezéar*. Irta; Sáez Sándor, a bndai lér-iskola tanára. E szakban az első magyar munka. Második kisdia.
Ara I forint 50 kra|cxar. l60)
szoléezeU tannlmány-at UpasitalaUtL ^ __.^.^~_^^^.^^-^W>^-í-f-*ef*W
HARMINCZADIKEVFOLYAM.
ZALAI. KÖZLŐ N^Y
ÁPRILIS 25-én
Ki szereti az életét igyék Hungária-kávét.
Ttcho Bernhard
ár.háza BiLußben.
Kin gpty.ö visi
Rríin ii i
posztómaradékok,
egy egecz öltönyre 3 10 niatiT 3 frt 7.T Ur.
Kriiiuii
poszióniantdckoíí,
3\'10 méter divaiw.uv.-t 5 frt.
Brümii
posztómaradékok,
felúltökre 2 10 met^r li.-^la SWÍo 7 frU
3i>ári kannigarn
maradékok.
640 méter ^eísz Sltönyre 3 "frt.
Pique-mellény
mnr.-Klékok,
Selyem Uamm^nm
mjiradékoií-
egy ezíra nadrágra l\'ÍO meter 5 frt.
XX XX
f\\\'A XX M 18 5K
r ^ ±4
\' 3!
, mela*, jobb :.\'iint vámon \'ÜJ\' epénz darab rítf ti frt.
Házi í3s
, HÚto 4 frt 50 kr. , szélei 5 frt 50 kr.
€isifti>l.
.1 frt .V» kr.
>>árí naLy-keii«í*f
nap?
i^térnizva 1 darab I frt "Jü kr tí«u.gy*I>jn daiabj» 3 fri.
I»Í|»«gnrBiiíur«
bojttki .
?11 2 ágy- éa 1 aszta I térítőből
Munkás-ingei*
leijóbb mollioo vasy Ramarri /oxfordWl
Légsi szárított természetes istálté^tráfya
darabokban vagy zúzott állapotban
HXUMAN TESTVÉREK aradi cs*égtöl
5« -iiál több szerve*.anyaggal.
i I Szerves alkatrészek
Összes Tilsav ([tbofipborsav) mennyisét . 3 16\'
Szerves legény (Organ. Stickstoff; .... 290
Kali.............. 1 45
1.28 -, Vilsavas (iihosphorssvaa) káli....... 2\'46
i t
S i /\\ öj Yost.ea oldhat,; viHav -. ».—•~ t*"—i-w——/ —.......z-w „ w
lg X Ara: 100 métermázsárcként 160 frt az akad! vasut-állomásra szállítva, zúzott állapotban 200 frt. X
H X
Ki\'ztírólago,
llorvéwrszág és Slave
részé
Q Szávoszt ¦^.lph.on.sná.l (52,
K V, Arany Janos-utéza 11. Bl\'DAPESTES V. Arany Jánoá-ntcza 11.
X. hol minden felvilágositás készséggel megadatik.
i GLLT 8«*<kÜIdéít niftnvi-ítt-I. I «3*- ret.i&í ingyen *• bérn
Mk részére berme n te Heu ül.
Legújabb ferii e» nói roj
Fesselhofer Józssf Nagy-Kanizsán.
Keil Alajos-féle .
Padlózatfénymáz
Bécsből
Fesselhofer Józsefnél Nagy-Kanizsán.
A I,I-:»,(JI.< SOlílí MAGYAR NAPILAP (49)
„MAGYAR F 0 LD"
közgazdasági és politikai napilap TEDESÉN FÜGGETLEN PROGRAMUL .
Szerkesztik ¦
í,öch<TtT Andor én Kormot* Alfréd.
J\\ Ma.fifX\'íir I\' öld l\'e\' és kfllnHinkalársai közt a poliiikni és közgaz-.\' , -. dasági léren szereplő férfiak egész sorát találjuk.
EUIbeUn :ira :
negyedévre *t trU egy hóra 1 frt.
A »Magyar Pfild* elöiizetői a, lap lT^.g-37-en.iiird.etésx rovatát
na^j Hfkerrel ha«ziiittjíík.
KÜLÖNBÖZŐ MELLÉKLETEK.
MntatvánvüzámokEt inryen fca bémentT* kdld :
A „MAGYAR FÖLD" kiadóhivatala * Budapest, Erzsébet-kflrut 2.1. s-t.
SKTS^X^;-/:^ Laj.ohb asztali- és űtit<,tttű. KXXJCXKS^ Hazánk íegkíjdvelisbb
X
0 fensége József foherczeg
ia/.tnl/in rendre* irnltil íavoljrAl. KonstnntinrtTtolybftn, .11-xiinríriftbnn. IcffkSzelebb Fttrmébán tf
• I\' "jrx.mtnl Iia^íinkban alt-ianoian a kolera mtirlietw-dfe ellen praeserva-\\\\\\\'vrAjfjMeriick bizonyult. - SlnrtHzcn ifwtelt fopya-rt Inak, bit ezen ástányrlzet aijir borral, gyo^jCEÍIokrá, rair> titcüán rabit ft«rtalTli«t előszeretettel hasznllják kérjük azt rStiditve. r/ . . s
forris nércn tis/ol \'iltatni. — A nagíérdemfi k\'ííönM\'jnck »S\'*ityTlr.finket azfWjd Inddlatába ajáiilia, maradlnufe teifis tlszieleHel az .4G?rE5-forra!»
kütkezelonéjre Hohán. Tri*» tOttf-Kbcn ;tz ornxag minden crrfRy»7.erlni-Äbnn, faaKerk^rei-ked^x^ben TendíjrírtJCben kapbatn. - OrssapOi f^yairttfcri
ea kir. C« »trb. kir. BAI, III IilJ\'EST. Er«í-
AZ ÁGNES"-: OR RAS KÜLÖNÖS ELŐNYEI:
íiaida: <.7.<Sil^»Ttnrla?mn. — A honink Hzinét nem v.-Utozt.itJa.
.a rai^rt is.a Tc»ííglös crakiiak^líercréböl »Spri!zcr< elönyr* Kole^i]: lot tn>. . \'
KAXKXKÁÜ Legjobb asztali- és fidilöüai. HXSXKiHil
X 20"ÉV ÓTA ISMERT X
x. BERGER-féle ORVOSI x
x
X X
Cleopatra csoda-arczkenöcs az X I osztr.-magy. monarchia előkelő or-X ! vosai állal megvizsgáltatotl, a bOrfe I ii orvosi tekintélyek által ajánlra Aufztria-Magyarfir^á<jb<iit, Fratíe^ia- X i teljesen ártalmatlannak, de hasz-
J( orxzáy, Németország, Hollandban, tichtcekzban, Rominban stb. már ! nosnak találtatott \'
KÁTRÁNY-SZAPPAN
tíz óv óta fényes sikerrel használtatik
mindennemű TDŐrküteg-eIzl,
- mint szinte ai arcxbtfr mindenféle tlnztátalantfAgal ellen
3 r 4% különösen a rtlli, az idillt és pikkely soruör ellen, a
kosz.
repedveiiy, a fej és a szakái ellen, a
&» szeplő, máj folt, n^ynevezett rezes orr, a fagy dag. a lábiz-
TT zadás .1 t>"V(»rnii»tr(>lr vnlnmfnm-I Ir Ilici*! ÍaÍKiiÍ bh-u/.o-íi! alla.i
A feineren királyi c hu Iád kedverj« mzAsII Itala.
KRONDORFI SAVANYÚVÍZ
a t. l : ¦ V,: mint a IvtezÖ legkitQntjbb iiiiinjuvli,
KIT 5 X 6 B O 11 V 1 Z. -33»
w-\' ¦ \'• eyöryiul a légzési/ emésztési és vizelő szervek humtos bán
ta.lma.inal. általában mindazon \'Metélten, melyekn*] orvon; rendelet -ztríni 9 AVA SYÜVIZ huxa.ll jdö.
BAUER LAJOS TESTVÉRÉ
BudapeMt, V. Arany-Janoa-iitcza 9. hz.
Nagy-Kanizsán kapható : FESSELHOFER JÓZSEF urnái;
Kapható minden foaxerüzl.
? én TCndéglőben.
X X X X X X X X X X X X X X X X
zadás,a gyermekek valamennyi külső fejbetegségei elleu. . Ezenfelül mindenkinek mint a bört tisztító mosdószer- ajáuitatik. ^ Ára darabonodat hasonlati utasítással együií 35 1 ^
x
X
X X
&S3~ Csalások kikerülése végett "Wb
a gyógyszertárakban világosan B«rger-fcle kAtrAiiy-ttsappnu W
kérendfi 6 ügyelni kell a 2 ö 1 d e so m a g 0 I á s r a. X
Számos okmánynyal kttüntettetett a bécsi nemzetkőzi kiállításon 1883-ben. X j Rgycdüli helyettes a bel- és külföld részére:
A. Hell POP. Tr
egytttt 3S kr.
A n>rx;«r.réle k&trAny Mzappan 40%-a tömény fakát-rányt tartalmai, felettébb gondosan van készítve s lényegesen kll lönöíiző a minden egyéb, a kereskedésekben előforduló\' kátrány szappanoktól, mert ezen szappan 35"\', a glíczerin anyagot tartalmaz, finom illatszeres. \'\'
X j Rövid idő alatt eltávolít minden-X féle bőrbajt nevezetesen "ep-X töt. mAjtoltokal, p»ii»n»sok:it, X i «7.emOIe«6It6t síb. Ki. arexnitk késő kor/tlg- cné.«/.»éKes fehAr rtízift" síin! kölCoSnriz, azarcz-bőri puhilja, hoszszabb használat ulán eltávolítja a ránc/okul. Csak czimeremmel ellátott tégelyek\' a valöd\'ak.
hova a megbízások és tudakozó- X
Siaj-y.Kanlxt.au: PRÄGER BÉLA gyógyszerésznél.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
¦ Nyomatott Fischel Fülöpnél Nagy-Kanizsán.
Hamisítástól nagyon vigyázni kell. Kapható utánvét mellett: Budape\'st,
Damj»uicic-ntcza 0-ik sz.
TÓTH il
asszonynál.
Esy tégely ára: 1 frt 50 kr. Cleopatra-szappan 60 kr.

Insert failed. Could not insert session data.