Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
4.26 MB
2009-12-18 14:06:21
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
851
4341
Rövid leírás | Teljes leírás (570.46 KB)

Zalai Közlöny 1893 049-053. szám december

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
32. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Miií-KLTOA. 1893; deczember 2-ao.
szam.
ElofixeteMi ár: Egész évre . . . 5 frt — kr Kél etre ... 2 frt ftO kr Negyedévre . . . 1 frt 25 kr. Kpje* »am IO kr. HIRDETÉSEK . iia.-alios peti tiorba a 7. másod «ori *>. j miotico további sorért 5 kr.
STILTTÉRBEK
petit soronként 10 krért vétetnék tei. Kincstári illeték mi uden egyei hirdetésért kr. ti re te odo 1
Harmloczkettedlkévfoj^ans
ZALAI KÖZLÖNY.
A lap szellemi é* anyagi résiét illető ainden közlemény Ila torit l*jo» sterkesílö-kíadó nevére czjjnz,>ttea NaYj-K»tttz»ara bérmentve intéienddk.
Bérmentetien levelek nem f.igad-tatnak el:
Kéziratok vlsHíaaem küldetnek
nagy-kanizsai malátagyárés serfőzóde\', a nagy-kanizsai Déizalai Takarékpénztári „Önsegélyző szövetkezet-, & .Kotori takarékpénztár részvény-társaság*, a .nagy-kanizsai önkéntes tflrolt^*€t«>t „nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület* a „nagy-kanizsai tanítói járáAör*, a „nagy-kanizsai k-resztény jótékony nőegylet\' ,,n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegényej?* tlpintézete*, a „katonai hadastyáa egylet* a „soproni kereskedelmi iparkamaA* nagy-kanizsai külválasztraányáoak hivatalos lap^a
HETENKINT EG YSZErf/SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Elhagyott kisdedeink érdekében.
Most. hogy a lelenczkérdés, job-li.íii mondva az elhagyott kisdedek ellátásának ngye ismét napi renden van, és reméljük, le sem kerül, míg valami igazán hasznosat és czélsze-rüt nem teszünk érdekükben — jó lesz kissé szemügyre venni a dolgot, nehogy a közvélemény lelkiismerete íijolag. néhány jó hangzású közmondással és látszólagos cselekedettel fiszendered jék.
Ldes hazáuk a frázisok hazája, a ki ilyenekhez ért, azt megbámulják, s ha kellő kitartással üzi, akkor nagy ember lesz belőle. Két különösen zsíros termo földje van a nagy kongásu szavaknak, ezek a morál és a jótékonyság. .
Kihagyott kisdedeinknek, sajnos, még ezeknek szalmáján kell nyomo-ruguiok, az igazi, tiszta humanismus búzájából még alig jut nekik néhány szem.
A morál knruez vitézei azt mondják, hogy a kisdedek elhagyatását a szülók bűne okozza, tehát nem szabad a bünt istápolni az által, hogy a gyermekekkel való ügyet-bajt a társadalom a szüléktói elvegye, mert ezzel csak a bűnözést megkönnyíti, illetve pártfogolja.
A mióta kétségtelen számadatokból tudjuk, hogy mily rosz behatása van a szegénységnek a családi életre, a házasságkötések, születések és gyermekek elhalálozásának számára, ugy, hogy akár csak egy ily kedvezőtlen körülménynek, például a kényé megdrágulásának is kimutatható rosz hatása van — azóta az erkölcsiség frazeurjei kissé elcsendesedtek, és nem tiltakoznak az ellen, hogy leg-. alább az elhagyott gyermekekről gondoskodjék a társadalom.
Ó mikor jön el az igaz szónak, a\' való beismeréseinek az ideje, mert
csak akkor fog megkezdődni a segítség. A helyzet megítélésére első sorban jó statisztikára volna szükség. Pedig ez éppen a gyermekek dolgában a legmegbizhatatlanabb. Az elvetélések statisztikája (kivéve a fővárosban) nem ér egy fakovát, valamint a gyermekek elhalálozásának okairól való sem. Nem csoda, a mikor nagyon sok helyütt harangozok, meg tanítók „kémük* a halottat. És hogyha még száz oly rendeletet ad ki a belügyminiszter, mint minap, mely az idevágó törvények és reudeletek szigorú betartására utasítja a hatóságokat (ez is eléggé Jellemzi az állapotokat), hát biz az csak íJibuszra való papir marad. Míg az emberek is természetesen a gyermekek életét és egészségét hathatósan védő törvények és intézmények hiján vagyunk — legilább olyanok hiján, melyek az állatokat tényleg megvédik. Szociális viszo...

Insert failed. Could not insert session data.