Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.2 MB
2010-01-11 14:01:29
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
965
5410
Rövid leírás | Teljes leírás (319.18 KB)

Zalai Közlöny 1894 005-008. szám február

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
33. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


MY-MIZSA, 1804. Jebroár 3-áo.
Eiöfitetéai dr.* - • forrx fíre . . . 5 fit — kr. (fel em- . 1 frt 50 kr.
:Set;\\ fiit- *re . 1 ut Ss kr
Izyes «law 10 kr.
HIRDETÉS EK bs-*dtiOB petJt*orlisQ 7. má*nd*zor{ [b. í niiuden további sorért 5 kr.
NYlLTTÉRBEíí
^[11 soroulgéot 1U krért Tétetneki . fi tir ritiri illeték minden i\'gyes bírdrt**at*rt 3*1 kr. fizetendő
B-llc szám.
KÖZLÖNY.
Harmloczharmadlk évfolyam
A lap szellemi és anyagi részét illető minden közlemény Bátori Lajost szerkesztő- kiadó nercre czimzítieo Xasry-Kanizsa a Wr-¦ mentve in lé-rendőE:—-
Bérmetitetlea lerelek nem fogadtatnak
Kéziratok vis»zanem küldetnek
„a nagy-kanizsai Délzalai Takarékpénztári .Önsegélyző szövetkezet", a .Kotori takarékpénztár ^vény-lArsaság", a .nagykanizsai- és fityeházi önkéntes tűzoltó-egylet-, a .nagy-kanizsai kisdednéveló egyesület- a .nagykanizsai tanitói járáskor-, a .oagy-kaoizaa, k-reszténv jótékonv ^iet-^o.-.amzsai izr. jótékony nőegylet-, .szegények tápintézete-, a .katonaihadastyán egylet" a .soproni kereskedelmi iparkamara\' nagykanizsai kűlválasztmáuvának hiva\'talos la1
HETENKINT EGYSZER,SZOMBATOM MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP
A n kanizsai önk. tűzoltó egylet kér etil.
A. jí.kanizsai önkéntes tűzoltó testület 1894. évi január 28 án tartotta meg évi rendes közgyűlését. A kiváló gonddal szerkesztett elnöki és foparai.csnoki jelentésből kitűnik, hogy a testűlet 105 pártoló és 112 j nük\'jdö tagból áll, éi hogy a mult éri Uvétel 1658 frt 59 kr. a ki- j adás pedig 1655 Jrt 33 kr. volt, a 1 segély alap összege. 3ft39 frt 84 kr. ! i a jelszerelén alap, 393 Jrt 08 kr. Az elmúlt évben a város te\' : riiletén 9 tüzeset JorckUt elö, melyen mühöJésben állolt és dicséretre méltó tevékenységet fejtett ki az önk. tűzoltóságon kivűl a helyben állomásozó 48. gyalogezred, nemkülönben a 20 lixjnréd zászlóalj legénysége, s külö-/,óVn, az april 23-án kiütött tüz-céstnél, meíy d. u. 2 órától éj/él-lít\'ínig eltartott ember Jöíötti
munkát végeztek. Mint dicséretre méltó tényt említjük Jöl a testület ; lieléletéböl, hogy annak Jöparancs-noka a közös hadsereg és honvédség legénységét a tűzoltói működésben j . szitkszerüleg oktatta és kiképezte. Kliatározfa a közgyűlés egy mentö-ositály Jelállitását. Ezután szolga lati érmeket osztottak ki és pedig Schavel János és Kaczér József 15 évi, Staab Jözsej, Mecz János, Knobloch Frigyes^ Német JózseJ és JAszló Lajos 10\'\'évi, Veisz JózseJ és (fáspár Jözsej 5 évi szolgálati éremmel lettek kitüntetve, Majd választással Joglalkozott a közgyűlés.^ s megválasztotta egyhangúlag szivattyús szakaszparancsnoknak ilo-randim Románt, helyettes parancsnoka nak pedig Brück Sándort. Lengyel Lg> jos elnök és Knortzer György Jö-Itarancsnok, lendületes beszédben méltatták a tűzoltói intézmény nagy fontosságát s a mint egyrészt kö-
szönetüket nyilvánították a pártoló és működő tagoknak eddig tanúsított önfeláldozó és önzetlen támogatásuk és működésükért. Itasonlókép kérik annak jövőben is gyakorlását. A közgyűlés az elnök és főparancsnok éltetésével lön bejejezve.
Az elnöki s Jöparancsnoki együttes jelentés a következő:
Tiszteli közgyűlés !
Testületünk- ez évi működéséről számot adandó, jelentésünket a következükben van szerencsénk előterjeszteni.
Örömmel tudatjak, miszerint testületünk minden tagja a becsületszó és kézadás által teit fogadalmának az ügy felvirágzásához megkívántató buzgalommal tett eleget.
ügy a tagok számának szaporo-, dása, mint a szerek beszerzését illetőleg a lefolyt év a hatadás esztendeje volt testületünk életében; a mely eredmény a jó és nemes ügyért lelkesülni tudó köiön-ég méltó dicséretére válik.
Testületünk a kezdet nehézségein már rég túlesett, de tovább fejlődéséhez, a mely testületünket minta testületté emelje, tetterő, akarat és egyetértés szükséges.
Ezen éltető erő a lefo\'.yt év tanúsága szerint szilárdult s e szerint reményünk van kitűzött czélunk elérésére, mert miként a latin közmondás mondja: „Concordiares parva cre«cunt dis cordua maxrma dilia-buu\'ur" egyetértéssel a kis dolgok is nagygyá nőnek, mig ellenben egyenetlenség a legnagyobbakat is megsemmisíti.
Most pedig áttérek jelentésünk tulajdonképpeni részére.
Testületünk adminisztrationális ügyeit alapszabályaink értelmében a köz-, választmányi és parancsnoksági ülés intézvén; tartatott a lefolyt
évben. 1. rendes, 2 rendkívüli közgyűlés, 4r-»álasztis4nyi és 18 parancsaoksági ülés, melyeken 220 ügydarab nyert elintézést.
Tartatott az év folyamán 2 nagy-gyakorlat, melyek közül az elsó vagyis a tavaszi városunk főterén iskolagyakorlattal egybekötve, a második vagyis az őszi a Honvéd ut-czában vészjelre rohammal egybekötve, azonkhül 14 kis iskola gyakorlat TOlt.
Az elmúlt évben 9 tüzeset fordult eló. — Minőség szerint volt 21 tető, 23 félszer 17 istálló, 15 ól, 5 fakamra, 1 szalma, 1 kéményégés.
Elégett 4 cserépzsindeles, 17 szahnafedeles ház; 23 pajta, 17 istálló, 15 ól. 5 fakamta. 1 szalmaka-üal és 38 szekér széna; bennégett. 2 tehén, 1 borjú és 3 drb disznó; 5 épület kivételével uiind volt biztosítva, az összes kár 15264 frt. .Működésben állott az önk. tűzoltóságon kívül a helyben állomásozó Ernő fóherczeg nevét viselő 48 ik gyalogezred, valamint a m. kir. nagy-kanizsai 20. honvéd zászlóalj legénysége kik a tűzoltósággal karöltve különösen április hó 23-án kiütött tűzvésznél annak teljes eloltásáig, amely d. t>. 2 órától éj-félután 1 óráig tartott emberfeletti munkát végeztek. — Működésben megsérült 1 tűzoltó és egy polgártárs, ki ugyanis égési sebeiben néhány nap múlva meghalt.
Az év elején volt a testületnek 104 pártoló tagja, kilépett 3, belépett 4, marad az év végével 105.
Működő tag volt az év elején 99, kilépett 14, belépett 27, marad az év végével 112.
A kérlelhetleu halál az elmúlt évben is szedte áldozatait a testület tagjai közül, igy az év folyamán elhalt tevékeny és buzgó pénz-
tárnokunk Weiszmayer Mór, 8za-konyi József választmányi és Horváth József működő tag kik iránt a kegyelet adóját lerovandó, egyesületünk temetésükön testületileg megjelent. ; .
Az év\' folyamán az órtanyán mindennap rendes — azonkívül a sziubázban, valamint a czirkuszban kellő számú jól ellenőrzött őrség volt jelen.
Szabadságoltatott 1—3 havi időre 16 tag.
Szolgálat mulasztásáért megintetett 16 tag.
Az országos tűzoltó szövetség XI. rendes évi közgyűlésén,\' mely ez évben Szabadkán tartatott testületünket Knortzer György főparancsnok képviselte. -
Ünnepélyes kivonulásban testül e-tüiik az urnapi körmenet alkalmával vett részt.
Szolgálati éremre jogosultak az év végével 9-en és pedig 15 évesre Schável János. Kaczér József; 10 évesre Staab József, Metz János, Knobloch Frigyes, Németh József, és László Lajos. 5 évesre Weisz József, Gáspár József. Pénztári forgalmunk a következő:
A testületi pénztár
összes bevétele: 1658 frt 59 kr. Kiadásai: . . . 1655 , 33 „ Marad pénzkészlet: 3 , 26 „
1 segélyalap ösz-
szege .... 3039 frt 84 kr.
Kiadatott: . . . 27 frt 90 kr.
2 tag segélyezésére: 27 , 54\'frt 90 kr.
2984 frt 94 kr. 335 frt 18 kr.
Maiad az ér végével: . .
Felszerelési alap volt: . . . .
A VI. és VII ker.
felszer. alapja . 57 frt 90 kr. Összesen 393 frt 08 kr.
Megemlítjük továbbá, hogy a testület részére az év folyamán 100 méter kendertömlő 13, szivattyusi balta szíjjal, 12 drb mászó, 6 drb szivattyusi csákó, 5 pár rohamszij. a testületi zenekar részére 8 emberre vonós/\'hangszer, 2 crintáayér és 1 drb kürTÓsWsen 389 frt 32 kron szereztetett be, — tudatjuk továbbá, hogy nyomó szerkezettel bíró fecskendőt szivó és nyomó szerkezetűre 274 frtért alakitattuk át, mely által egy fontos és igen használható gépet nyertünk.
Testületünk beléletére vonatkozólag e helyütt még megemlítjük, hogy a mult év folyamán a helyben állomásozó 48-ik Ernő gyalogezred legénysége és a m. kir. nagy-kanizsai 20. honvéd zászlóalj legénysége a tűzoltói működésben szakszerüleg testületünk főparancsnoka által he-tenkint a szombat délutáni órákban kiképeztetett. q.
Ezekben kívántuk a lefoíyt évi működésünket egybe foglalni, melyek után a pártoló valamint a működő tag urak fáradhatlan támogatásáért köszönetünket nyilvánítjuk, s egyszersmind felkérjük őket, hogy a testületet az emberbaráti szeretet eme terhes munkájában Hathatós működésükkel továbbra is támogassák.
Ujonczozás tervezet az 1894. évre.
Vármegyénkre az 1894-ik évre az ujonczozási tervezet az alispáni hivatal részéről következőleg állapíttatott meg:
a tapolczai járásban marczius 5., 6-, 7., 8., 9., 10-én. Polgári elnök báró Puteáni Géza megyei bizottsági tag, polgári orvos dr. Maogin Károly kir. tanácsos és megyei t. főorvos;
a sümegi járásban mátczius 12-, IS., 14., 15-áh, Polgári\'elnök G-yöniörey Jé-
TÁRCSA.
Kóstoltam . . .
Kóstoltam én a szerelmet, Mely éltet és rombol; Tudom mi fan terem a meggy, % Mi a méz s a lonkol . . . A mi bánat, a mi kin és A mi üdv van ebben. Tragédia, komédia, hien mind átmentem.
\'¦¦ barátság engemet is Ölelgetett, csókolt, Ittam én is kevés líszta, De sok hamis óbort. Volt barátom kettő három, Kit örökké áldok. De tolt ám sok, a kinek én Adtam pénzt, kabátot
Egy időben inség, nyomor Járt hozzám szaporán, A Sanyarú Vendel ioká Volt az éo czimborám De volt néha, hogy nem tndtam Mit igyam mit egyem, Tejbe fajba fürösztött a Sors kegyelme ingyen.
Mit annyira óhajtottam,
A mi után vágytam,
A hazáért ontani vért
Hoomentő csatában.
Meg rolt a harci, csaknem kudarcz
Ott lenn Boszniában,
Most is érzi, most is sínyli
Szegény sánta lábam.
Sincs nagy- okom sajnálni vagy Dicsérni a mnttat; Hőt örültöm illik, hogy a Viharok elmultak;
Mégis mikor rágondolok, A jó isten tudja, Azt a szeles, zajos multat Elkezdeném újra.
ztELE GYÖRGY.
Női életképek
VACHOTT SÁNUORNÉTÓL. (Folytatás.)
Saját szórnom tapasztalatán okulva, talán uj túlságba esett az apa, ki el-tökélé hát ugy vezetői, hogy az ün-kéiiyieleDül is csak az ész, az úgynevezett, s oly sokfelé hajtható józanság, után indulva házasodjék, s alig győződött meg Teodóra iránti vonzalmáról, midőn aggodalmában jelec lenni goodolá - a. perczet, melyben kötelessége saját házassága e&eméoyeit fölfedezni előtte.
Neje arczképéhez vezetvén tehát öt, mint meglódulása természetessé teszi, éléoken festi, a korán elköltözött anya mint neveltetek, — mily boldogtalan. — a mi !jó "vala,; — azután mint rendesen szokása volt, isinétié, hogy ö nem avatkozik fia dolgaiba, mióta ez önmaga is képes azokat intézni, csak figyelmeztetni akarja ama keserű, elfelé;\'hetleu végóra nevében; kerülje ha lehet Teodórát, — minél inkább érzi, bbgy szeretni tudná, kerülje annál inkább, hogy a kedves teremtményt anyja borsától megmenthesse.
MiüéI igénytelenebb <j háziasabb nőt választasz, — moadá végezetül — annál biztosabb lehetsz, hogy nemcsak magad lész boldog, de boldogítani is képed lehetsz. Mintha maga a goadvi-
selés, vagy anyád szerető szelleme álli— Ltotta volna Teodóra mellé utatba Kör-\' möczy Évát, e boldog, igéuytelen, egyszerű gyermeket, ki arra született, hogy boldogitsoo. — Fiam, ha ön jövőd sziveden fekszik, ha a feltörekvő pályán, melyen megindultál, tovább akarsz jutni, ha nyugodtan, családi viszonyok által nem akadályozva, hatni, tenni, s élni akarsz hazádért, házasodjál józanul, — tanácskozzál, ne csak sziveddel, de\'ened-del is, —maradj, oh maradj Éva mellett.
Ede megindulva szoritá meg apja kezét/ — a még az nap délután vallo-nútt tőn Évának — a meghalIgattaték. IV.
Pest utczáio, mint rendesen, nagy élénkség uralkodék 1859. év ápril 15-én.
A járó-kelők kiki saját dolgait tartva szem előtt, nem törődve egymással, — sietnek czéljnk felé. A falusi ember a megszokott fák és bokrok között sem oly közömbös arczczal, mint itt, emberember mellett, elhalad.
De ha szokatlanabb esemény adja magát elő, vagy ha eszébe jut valakinek az atczán valamely kirakatot, falragaszt, vagy fenn a légben a semmit látszó figyelemmel vizsgálgatni, az imént közömbös előre sietök, azonnal tömegesen összecsődülnek, s érdekeltséggel bámulják a — semmit.
Tudjuk egyébiránt, hogy tömegektől következetességet várni balgatagság, s ki cselekedeteit mindenben a világ véleményéhez szabja, az a legingatagabb fellegvárra épit.
De e napon természetesnek fogjak
találni az utczai nagy érdekeltséget, ha a fényes fogatok hosszú során végigtekintünk, melyek az uri^itczáo át egyenesen az egyetemi templom felé tartanak, telve a legdíszesebb magyar öltö-retü urakkal és hölgyekkel.
Zárday Ede és Körmöczy Éva esküvője délutáni hat órára volt kitűzve. — lm ott áll az ifjú pár az oltár előtt.
Éva pompás menyasszonyi ruhájában I kissé elfogultnak látszék, de a boldogság mégis félreismerhetlen volt arczán s egész lényén.
Ede azonban szokatlanul halvány volt. s feltűnően kerülte az oltárt környező, ékesen öltözött hölgyek sorát, mintha félne a különben oly bátor férfiú, a sok között egyetlen szelíd szempárral találkozni, mintha lelkéig hatna, s égetné öt e szemek sugara.
Teodóra fehérebb arczczal állt az oltárt környező hölgyek között, mint a menyasszony uszályos ruhája volt, lénye nyugodtnak s csendesnek látszék. — de tekintetét nem vehette le Ede vonásairól, — mintha kiv&le sonki nem volna jelen á neki csak számára lennének szemei.
Mintha nem hihetné, mit egész világ mondott, maga akarta hallani a holtomiglan, holtodiglan ünnepélyes szavait, s alig hangzék el a feloldhatlan eskü, s alig monda el az Ur szent szolgája az iíju pár fölött áldását, midőn a fiatal sziv örökre meghalt boldogsága, halk, fájdalomsikoltásban tőrt ki, s Teodóra ájultan rogyott anyja karjai közé.
Miközben Ede néhány hónapi utazásra indáit nejévei, leírhatatlan érzések közt,
b Báohalmy Teodora lázbetegen feküdt, ezaiatt a főváro.sban különböző magyarázatokra adott alkalmat a közel-mult esküvő s a lányka ájulása, melyet minden, módon összefüggésbe igyekeztek amazzal hozni.
Csodálni lehetett volna a találékonyság ezen nemét, mely ott is ármányt gyanita s fedezett fel, hol sajátlag még csak történet sem létetik, s a sok tarka mende-monda bixonynyal véget sem ért volna, ha az orvosok Teodórát némi javulás után falura nem küldik, s távozása a fővárosból eay időre legalább nem szünteti a különböző magyarázatokat.
A szegény leányka azonban, ki legkevésbé sem sejté,.hogy legszentebb érzéseit közbeszéd tárgyává alázzák le, sokkal betegebb volt, mint anyja sejtette, bár hirtelen elgyöogülé*e s a tartós köhögés sokat megfejthetett volna Bánhalmyné előtt.
De szereuc-e, vagy szerencsétlenség volt-e, hősnénk anyja ugy megszokta már, hogy a dolgok roiudeubec tetszése pzerint menjenek, miként föl nem tehette volna, bogy megegyezése nélkül saját leánya boldog tálat:, vagy éppen veszélyes beteg is lehetne, — bár Zárday Ede kedve ellen történt házassága (kit mellékesen mondva, éppen Teodórának szánt) a sorssal szemben némi tájékozással szolgálhatott volna ránézve e részben, ha eddig nem tudta még, hogy létünk eseményeinek e szeszélyes intézöoöje, nem igeo szokta tőlünk kérdezni, mi tetszik, mi nem.
(Folyt, következik.)
HARMINCZHARMADÍK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
FEBRUÁR 3-án.
?08 megyei bizottsági tag, polgári orvos dr. Lakonich járásorvos;
a szent grólhi járásban márczius 17., 19., 20-án. Polgári elnök Botfy Lajos megyei I. aljegyző s tisztb. főjegyző; polg. orvos dr. Mangin K megyei t. főorvos;
a zalaegerszegi járásban roárczíui 27., 28., 29 és 30 án, Zala-Egerszeg városában márczius 31-én. Polgári elnök Csertán Károly alispán, polgári orvos ét. Mangin Károly mWgyei r. főorvos;
a novai járásban április 2, 3.; 4-én. Polgári elnök Defvarics János megyei bizottsági tag, polgári orvos dr. Háry látván megyei tb. főorvos; ¦ az alsólendvai járásban április 6., 7., 9., 10. és 11-én. Polgári elnök Hajós Mihály megyei bizottsági tag, polgári orvos dr. Király Mór járásorvos;
a Csáktornyái járásban április 13., 14., 16., 17. és 18 án. Polgári elnök Cserfán Károly alispán, polgár: orvos . dr.^ Krasóvecz Ignácz megyei tb. főorvos ; í
.a perlaki járásban április 20-, 21., 2Z. \'5b 24-én. Polgári elnök dr. Tuboly Gyula megyei bizottsági tag, polgári orvos\'iif> Böbm Szydney járásorvos;
a letenyei járásban április 2B., 27., 28-áo Polgári eloök dr. Hauser János megyei bizottsági tag. polgári orvos dr. Hajós Sándor járásorvos;
a nagykanizsai járásban április 2., 3., 4-éo. J?o!gári elnök Herteleudy Bála megyei bizottsági tag. polgári orvos dr. Mangin Károly megyei t. főorvos;
Nagy-Kanizsa városában április 5., C, 7-én. Polgári elnök Csertán Károly alispán, polgári orvos dr. Mangin Károly megyei t. főorvos;
a pacsai járásbao április 9 , 10. 11-én. Polgári elnök Baranyay Ödön megyei bizottsági lap, polgári orvos dr. Háry István megyei tbNáőorvos;
a keszthelyi járásban április 13., 14., 16-án. Polgári elnök Botfy Lajos megyei I. aljegyző, polgári, orvos dr. Mangin Károly megyei f. főorvos.
.A sorozásra felhívott állítás kötelesek száma a tapplczai járásban 941, a sü-raeghiben> 597, a szt-gróthibau 451, a zala-egerszegiben 621, a novaiban 387, az al?ó lendvaiban 929, a Csáktornyáiban 767, a perlakiban 616, a letenyei-ben 551, a nagykanizsaiban 577, a pacsaibau 581, a kesztbelyibeu 538, Zala-Egerszeg városában 124, Nagy-Kanizsa városában 280. A vármegye egész területén ö-szesen 8000, kik közül 3664 az I, 2399 a ÍL. 1997 a III. korosztályból.
Hírek.
— Kegyeletes* szép ünnepély ttr-tatott január 27-én a nagy-kanizsai polgári leányiskolában Deák Ferencz oagy-hazáokha elhalálozási napjának évfordulója alkalmából- Hajgató Sándor polg. i-k. tanár hazaüas megnyi ó beszéde után közreműködtek: Berger Lenke, Herényi Kamilla, Reíuitz Zsófi. Szalay Erzsike, Hamburger Irén. Saller Aranka, Schulhof Adel. Zsubori Erzse, Jutkovics Sarolta és HoSmano Lilli növendékek. Szép és dicséretes intézkedés volt. A helybeli polg. fiúiskolában is hasonló hazafias ünnepély tartatott.
— Nyugdíjazás. Molnár Sáudor za-iavármegyei segédtanfelügye löt a vallás-és közöktatáariminiszter 42 évi — részben a| tanitéi, részben a tanfelügyelői pályán eltöltött szolgálati ideje után nyugdíj-illetményének folyósitásával ez évi január 1-töl fogva nyugalomba helyezte. V
-«- A közös hadnereEr és honvédség legénységének a szállásadók által teljesített étkezésekért naponkiut s fpjeukint Du-náutuli országrészben általán 22 krt tizet az állam.
, — Római zarándoklat. Nagy zarándoklat indul márczius 20-án a fővárosi központi pályaudvarról Rómába. A kik e zárándokla\'ban részt venni kivannak, forduljanak tánczosi Nyitrai Gyulához, -Akik: Budapest, papnevelő utcza 10 sz. Még meejegyezzük, hogy a zarándokok április 2-án térnek Vissza.
— Érdekes és szellemes estélyt rendezett a nagy-kanizsai kereskedő ifjak önképző egylete jan. 27-én a Polgári Egylet helyiségeiben, midőn a „ Magyar Hírlap" szerkesztőségének kiváló tagjai körünkben megjelenvén, felolvasást tar-ícttak. Az nap délben volt a vaspálya udvarban az ünnepélyes fogadtatás A város nevében Lengyel Lajos főjegyző, az egylet nevében elnöke Uager-UU-mann Elek a választmány élén üdvözölte óket. A di-ízesitett és villamos fénynyel ellátott nagyterem zsúfolásig megtett közönséggel. Felolvasást tartottak Pékár Gyula, Karczag Vilmos, Benedek Elek és Fenyő Sándor mindannyian rokonszenves szivélyeséggel üdvdzoitettek és zajos tapsot arattak, legkivált Prevost
Henrik a m. kir. opera elsőrangú művésze gyönyörű énekeért a ,Zsidó nő" és a #B»jazzÓk*-ból. A tapsvihar következtében ismételnie kellett; babérkoszorúval tüotettetett ki. II óráig tartott a reodkivüli sikerű szellemi élvfezet. Fogadják ezért az „Ifjú Magyarország" nevezetes irÓi tiszteletteljes köszönetünket, az önképző egylet pedig általánosan érzett elismerésünket. Előadás után táncs következett, mely fesztelen jókedvben hajnal hasadtáig tartott.
— Közgyűlés A nagy-kanizsai ipartestület évi rendes közgyűlését 1894. január bÓ 28-áo tartotta meg. Takáts József elnök a gyűlést megnyitja és a közgyűlésen jelenlevő tagokat melegen üdvözli. — Ezután 1893. évről felvett jegyzőkönyv felolvastatik! A közgyűlés által helyben hagyatik. Az elnöki jelentés egyhangúlag megéljereztetett. — A titkári jelentés egyhangúlag elfogadtatott, — következeit lb93. évi pénztári kimutatás, rendben találtatott és elfogadtatott, beterjesztetett 1834. évi költségvetés előirányzata, elfogadtatott. — Ezután elnök a közgyűlést felkéri, hogy az elnökséget a további felelősség terhe; alól mentse fel, mely egyhangúlag megadatott. Végül a közgyűlés Kaufer József ural szavazó szedő bizottsági elnöknek megválaszja. Ki is felkéri a közgyűlést, hogy a legnagyobb csendben a választást ejtsék meg. — 81 szavazatadatott be, ebből a megválasztottakra esett 46 szavazat, igy 35 ellenében a következőleg választattak meg. Elnök: Samu József Alelnökök: Knáusz Ferenc, Halvax Frigyes. Választmányi tagok: Takáts József, Topolits János, Feigl-stock Adolf, Reithoffer János, Hsrtmano Ignácz, Hilcz Lajos, Mercz Mátyás, Táncsics József, Hernyó vita Bertalan, Stern Károly, Helí János. Hartmanu Károly, Szüts József. Sápringer Izidor. Kilik Béla, Nagy Károly, Farkas Jó/.sef, Bognár István, Szántó János, Horváth József, Lórai Károly Stern Móricz. Számvizsgálók: Rosenberg Miksa,Schwarz Mihály, Gutmann Sándor.
— Meghívás A uagy kanizsai tár saskör választmánya folyó évi január hó 18-án tartott ülésében, a kör helyiségeiben tartaadó f. é. rendes kő/gyűlés haláridejéül február hó 11. délutáni 3 óráját tűzte ki, melyre t. tagtárs urat lisztelettel meghívni van szeren-
j csém. Nagy-Kanizsán, 1894. január hó j 20 án. Dezsényi E\'ek a társaskör el-i nöke. Tárgysorozat: 1. A választmány jelentése, a társaskör mait évi működése és állapotáról. 2. A számvizsgáló bizottság jelentése, a társaskör roult évi száraadásairól. 3. A folyó évi költ 8égvetés\\megállapitása. 4. A mult évi tisztikar és választmány lemondása. 5. Az uj tisztikar és választmány megválasztása 6. Netaiáni indítványok tár gyalása. A t. tagtársak figyelmeztetnek, hogy tárgyaltatni kivánt netaiáni indítványaikat a közgyűlést megelőzőleg 48 órával az elnökségnél bejelenteni szíveskedjenek. Közgyűlés után társad-vacsora lesz. A résztvenni szándékozók felkéretnek, hogy neveiket a kör helyiségeiben kitett íven bejegyezni, illetve részvételi szándékukat a titkárral levé-liieg közölni méltóztassanak.
— A zágrábi érsekségre a horvát fővárosban Matunci kinonokot emlegetik, aki varasdi születésű, Nagy-Kanizsán járt iskolába és jól beszél magyarul. Ez idő szerin: kormánypárti képviselő.
.— A zala-egerszegi ügyvédi kamara évi rendes közgyűlése febr. 10 én tartat ik meg.
— A keddi jótékonyczélu estélyt melyet az izr. jótékony nőegylet rendez, szokott módon kiválóan fog sikerülni. A nagy teremben 3 Ívlámpa alkalmaz-tatik, nemkülöuben a többi terem is villamos világítást nyer. Páholy és karzatjegyek Práger Béla gyógyszertárában kaphatók s akik még meghívóra igényt tartanak, eddig nem kaptak voloa, a rendezőséghez forduljanak, hol szíves intézkedés történik.
— A Polgári Egylet családi jellegű koszorúcskája a mult hétfőn rendkívülien jól sikerült Első eset volt, hogy a Társaskörbeli tagok is legnagyobbrészt megjelentek. Az első négyest 70 pár tánczolta. A kitünö mulatság reggelig tartott.
— A 48-ik gyalogezred derék zenekara tcbb \'napig mutattatta közönségünket, febr. 4-én ujoől megérkezik és az Arany Szarvas díszes kávéházában haugversenyt ad.
— A paliul méntelep ^osztály altisztjeinek a laktanya helyiségében jan. 31 én tartott tánczvigalma kitűnően sikerült S ez eredmény felöl eey pillanatig Bem lehetett kétséget táplálni. — Parcsetich Ottó parancsnok éa Horvátby Géza hadnagy, kiknek protektorátusa alatt a vigalom tartva lón, — rövid ittlétük alatt annyira megnyerték mio
denkinek rokonszenvét, hogy az ő asri-suk álait minden társadalmi mozgalom — még ha alaotiasaik kedveért rendeztetik is. — okvetlenül kiváló eredménynyel létesül. S ez alkalkalommal is az intelligentiának egész gárdája jelent meg tiszteletükre. Maga a tánczterem kitűnő ízléssel és gonddal vala diszitve. A telep bejáratánál nemzeti zászlókkal díszített diadalkapu lepte meg keliame-seo a vendégeket. S mindenütt a telep minden pontján épugy, mint bent a fényesen világított terceikben a nemzeti szinü didzités és trikolor volt az, mi a tiBZiikar hazafias érzelmeit szemmel láthatólag dokumentálta. És e mulatság rendezéseért már azért is elismerésünket kell kifejeznünk, mert azzal a szorgalmas és példás viselkedésű altisztek jutalmazása és buzdítása lőn czélozva. A bálon a szebbnél szebb fiatal leányok és asszonyok jelentek meg. Az eUÖ négyest 42 pár táncolta. — A kitűnő hangulatban lefolyt mulatság csak a késő reggeli órákban ért vé^et.
— Gyászhír. Székely Gyözö uradalmi föerdész Kátuahézán 29 éves korában . jan. 28 án elhunyt. Özvegyet éa egy kis lányt hagyott hátra. Alsó-Lend-váii helyeztetett örök nyugalomra. Béke hamvain!
— Háromszoros akasztás! Ne ijedjenek meg kérem, nem kivégzésről, — csupán eey makacs öngyilkosról van szó. — Weltner Czili és Skálics János ezelőtt 17 évvel összeálltak közös háztartásra. — Skálics a hentesüzletet folytatta, a nő meg derekasan segédkezeit neki és az üzlet virágzásnak indult és a takarékom és jó dolgos asszony mellett szép lendületet vett. — De hát a hosszú évek kemény munkája a nőt kissé megöregitették, — lett belőle Czili néni; mindenki csak ezen a néven ismerte és ekkor bekövetkezett- az;-a mi ilyen összeállásoknál bekövetkezni szokott — a férfi ráunt a nőre és a békés együttlét pokollá változott, a nő pedig elűzetett, — férjnél levő nővérénél Weltner Marinál talán menedékhelyet. — Ezt a dolgot szegény nő annyira szivére vette, hogy minden áron megakart válni az élettől. Ezelőtt mintegy 4 héttel a padláson felakasztotta magát, rokonai még ideje korán észrevették, a kötelet elvágták és az előhívott városi orvossal együtt életre hozták, — keserűen mondta ekkor, miért nem hagytatok meghalni. Mintegy három hét múlva ismét kísérletet tett, ingy magát felkösse, a kertben levő lugasban, ezt is észre vették és megakadályozták, de mivel senki sorsát el nem kerülheti, január hó 29-én orsz. vásár napján délelö\'t, mikor a házbeliek a háztól eltávoztak, felment a padlásra és most már oly alaposan felkötötte magát, hogy mire ráakadtak halva volt, orvosren dóri vizsgálat is már csak a beállt halált konstatálhatta így mult ki szegéty Czili néni, a ki arról volt híres, hogy kitünö sonkákat tudott produkálni.
— Újítások a vasútnál. Többféle újítást hozott be a kereskedelmi mi ?iszter a vasutaknál, melyek az utasokat nagyon kellemesen érintik. Az egyik abban áll, hogy a vonat elindulása előtt az eddig perczekig tartó csöngetést, mely nagyon rosszul esett a fülnek, egyetlen csengeryü ütés fogja jelezni. Azoukivül elrendelte a miniszter, hogy a várótermekben a kézi cseogetyövél többé ne csengessenek, hanem a kapus egyszerűen jelezze a vonat irányát, illetőleg a végállomást. PL gyorsvonat Béc-be a nélkül természetesen, hogy a közbeeső állomá-okat is felsorolná.
— A balatoni halászat kisebb-nagyobb szerencsével foly, s eddig minden veszély nélkül. Süllöt aránylag sokkal többet fognak, mint csak a mult évben -is: a 4—600 mázsa mennyiségű fogasfogás azonban, mi azelőtt keszthelyi és kenései vizeken nem is voít valami nagy ritkaság, — ma már csak a m^sék világba lartozik 3—4 m. mázsa vagy 25—30 drb. fogas egy húzásban ma a legtöbb! Vegyes halat azonban fognak eledet. A halászok nagyon meg voltak akadva a mult hét elején, mert nagy köd volt a viz felett. Tiszta időben a sok halász bokor a jég tükrén ugy tűnik fel, mintha vásáros bucsu volna Keszthelytől fel egész Kenéséig. A Balaton-
mellékí községek férfi lakossága, a kik munkát biraak, majdnem mind a jégen var». Ez a kenyerük," ruhájuk, adójuk, mit itt keresnek.
— Névünnep. Poór János a helybeli főgymnázium közszeretetben álló tanára január 27 én ünnepelte meg névnapját üdvözlésére tisztelői és barátai közül számosan jelentek meg a Polgári Egylet helyiségében, hol is szeretetüknek és ragaszkodásuknak meleg szavakban adtak kifejezést. A társaság, melyhez az ünnepelt szeretetre méltósága adta meg a vonzerőt, — egy kellemes est
emlékével oszlott szét Fogadjs tisztelt barátunk és munkatársunk e helyütt is jó kivánságuoknak kijelentését.
— Meghívó. Kis-Komárom és környékének fiatalsága 1894 évi február 6-án a kiskomáromi nagyvendéglÖ termében Zártkörű Jelmezbált rendez. Kezdete 8 órakor. Belépti dij személyenként 80 kr. A befolyt tiszta jövedelem jótékony czélra fordittatik. A tisztelt vidéki vendégek elszailásáról a rendezőség gondoskodni fog.
— Kotor kézségben^ a tavaszszal az ujonan épült iskolaépület helyiségében megnjilik az állandó gyermekmenhely, melynek vezetésére alkalmas egyén máris pályázhat.- A magyar és horvátnyelv tudása kívántatik.
— Egyesűit községek. Zalavárme-gyébenjekvó Gyepű és Kajánföld községek képviselő testületi közgyűlésükön elhatározták, hogy „Gyepű Kaján" név alatt egy községgé alakulnak.
— JEgy kis félreértés Egy helybeli czipész-iparos polgártársunk a szerdai hetivásár alkalmával hirtelen rosszul lett — Hazament, lefeküdt s orvost hivatott. — A doktor -megvizsgálta a beteget, üterét megtapintotta s megnézte a nyelvét
— Vett be ma valamit? — kérdezte aztán tőle.
— Bizony doktor ur, — nyögte a beteg — Összeseo csak egy forint bet-veröt krajczárt vettem be, nagyon gyönge volt a hetivásár.
— Napi biztosok e héten a népkonyhában: Vasárnap Kartschmaroff Leone Rosenberg Emma, hétfőn Gutmann Vilmosné Rátz Aranka, kedden Janda Károlyné Kronpacher Ilon. szerdán Wusztl Lajosné Darázs Malvio, csütörtökön dr. Neumann Edéné Samuely Olga, pénteken Klein Illésné LŐwinger Camilla és szombaton dr. Rothschild Samuné Kohn Selin.
— A vasúti jegyek megszűnése. A magyar államvasutak igazgatótanácsa Ludvigh Gyula elnökigazgató vezetése alatt beható tanácskozásokat . tartott, több czélszer> reform életbeléptetése tárgyában E*y irányban már nevezetes lépés történt, t. i. határozatba ment, hogy a vasúti személyjegyek megszfluv, nek. Ezentúl már nem kell a vasu\'nál utazási jegyet váltani, hanem minden tőzsdében kaphatók lesznek blauketták, melyekre annyi levélbélyeg ragasztandó, a mennyibe a jegy kerül. Pl. Pécs-Bp. vonalon a III. oszt 4 frt, ennyi értékű bélyeg ragasztandó a bi ankét tára, me y. nek élére az u\'izás vonala írandó Hogy a közönség a zónákban nagyobb tájékozást szerezzen, ugy a tőzsdéken, mint számos más nyilvános helyen zóna táb lázatok lesznek kifüggesztve. Ennek a reformnak életbelépésével a vasúti állomásokon be fogják szüntetni a személypénztárakat és az eddigi személyzet más szolgálati ágba lesz beosztva. A blas-kettás utazójegyek használata a közönségre nézve főleg kényelmi szempontbői üdvös, mig a vasút részéről egyrészt az ellenőrzés felette megkönnyebbül, mert a kalauz egyszerűen kék ironnaf áthúzza a felragasztott bélyegeket, más részt pedig tetemes költségmegtakarításokat fog eredményezni a reform.
— Kotori takarékpénztár mai számunkban foglalt hirdetményére felhívjuk az érdekeltek figyelmét.
— Heti biztosok e héten (febr. 5 —10.) a nagy-kanizjai KisdeinevelŐ Egyesület óvodáiban Fischl Pálsé és Scherz A!-bertné választmányi tag úrnők.
— Heti felügyelő e héten (febr. 4—10} a nagy-kanizsii önk. tűzoltó egylet örtanyájin Fekete József föpa-rancsnoki segédtiszt ur, a VI és VII ik kerületben FleischSker Ignácz szakaszparancsnok ur.
— Gyászhír. Egy kiváló jó magyarnó elhunytáról vettünk tudomást, kí Katona József koszorús költöok közeli rokona volt és mintegy 12 évig Nagy-Kanizsán lakott. Néhai Kemény József neje sz. Miletz Mária kisdedovó édes anyja özv. Miletz Józsefné szül. Belányi Magdolna uroö hall meg Jászberényben szerető leánya Szele Jánosné s családja körében. A dicsőült jó anya 78 évet élt január 27-én temették nagy részvét mellett Két fia Miletz József és János, két lánya Miletz Erzsébet és Ilona, két veje Szele János és Dobolyi István, két menye Paoics Róza és Kukányi Emma, lő unoka ifj. Miletz József. Róza, Ilka, Erzsi és Mariska, Dobolyi István, Gizella és Erzsike, Szele Ambró, An\'onia (Rónay Béláné), Annuska, Andor, Alujzia. Alajos, Andor és Amália és számos rokonság gyászolja elhunytát. Az örök világosság fényeskedjék neki.
— As alma felhasználása a kávéhoz. Az almát, ha már rothadni kezd t». minek utána tisztán kivágattak spró darabokra metéljük, anélkül, hogy a maghüvelyt, vagy más egyebet el távoli tanok belőle, azután jól megszárítva mozsárban
lisiítté törjük. Ha a kávéhoz felerészben dtnUKkávét és felerészben ilyen alma-]isz1et>vesz0nk, ugy a különbséget csakis fihotn izlésü ember ve^zi észre. De lehet hevesebb kévé-bablisztet is használó], .sőt azt egészen mellőzni, vagy cs^0sm almaliszt pótkávéval is használható, mely esetben ízletes kávét kapunk. E liszt, mely bádogsáelenczében vagy agyagfazekakban eltarthVó, olcsóságánál, főleg pedig az egészségre^aló kedvező befolyásánál fogva nemcsak a vegetária-nu-okn.ik. de mindenkinek ajánlható.
— A kereskedő Ifjak önképő egyletéhez közelálló oldalról vesszük a következő sorokat: A „Zala" legutóbbi számában két ízben is szíveskedtek foglalkozni az egylet 27-én tartott ünnepélyével s mig egyik czikkben köszönettel adózik neki.a miért .az irodalom harezosai közül néhányat körünkbe h;-vott s a megjelenteknek szellemi élvezetet is szerzett", a másikban ugyancsak leszállítani igyekszik ezen szellemi élvezet nagyságát No ezt hagyján, mindenkinek jogában ált azon impressíókat venui kritikájának lapjául, melyeket reá a felolvasás gyakorolt s az elbírálásról a saját mértékét alkalmazhatja. Nem is törődünk azzal, hogy a Magyar Hírlap és Nemzet szerkes-tőségeit kifigurázzák a „Zalában", ez Horváth Gyu\'a és Jókai Mór szerkesztö-collegák ügye, de azt az erőltetett „szellemességet" határozottan rosszal uok kell, hogy a nagykanizsai kereskedő ifjak egyletét a tarisznyás versengés vádjával illetik.-Ezen egylet csak egyszer versengett a nagyobb érdemért, akkor is a kaposvári táriegylettet, melyben Pulszky olvasott föl, reáiczitált és helyi erővel a „kígyóról" tartott felolvasást. De az egerszegi társegylettel - nem versengett, hazafias ölömmel tapasztalja annak fejlődését, czéljaival — jövőjével egy-iek érzi magát; de ha igaz is vo\'na, hogy közművelődési téren versenyez, ugy ezen nemes versenyből a hazafias sajtónak szabadna a legkevésbbé gúnyt űzni. De hát van mentség, a sz"edŐgyerek sürgette az „elmefuttatást" s a czikkirónak minden áron elmésuek, szellemesnek kell lenni. ^ X. y. z.
— Félbeszakított vitrioldráma a kapitányság folyosóján. Nóvák Frigyes asztalos legény annyira elhódította Budapesten egy tót szakácsnénak a szivét hogy biz eunek holmi kettős eredménye lett, egy darabig együtt is laktak, de a Don Jüan csakhamar beleunt ebbe a dicsőségbe és egy szép napon Budapestről hivatalos stílus szerint ismeretlen helyre távozott — De a megcsalt nő nem nyugodott addig, mig ki uem puhatolta, hogy az Ő hűtlen lovagja N.-Kanizsára tette át lakását, a hol talán uj hódításokra veti ki hálóját Mikor aztán bizonyos volt erről, kapta magát, és mind a két eredménynyel Kanizsára utazott, itt jelentkezett a kapitányságnál és kérte, — hivassák mpg Nóvák Frigyes uramat, hadd beszéljen a szivére, azt a kis szívességet megtették neki, alig lépett azonban a néhai kedves be a kapitányság folyosójára, hirtelen valami folyadékkal nyakon öutötte a tót Amazon. — Lett erre nbillió, mindenkinek eszébe jutottak a fővárosi lapokban gyakran olvasható vitrioldrámák, rendőr ,és orvos mozgásba hozattak, a Don Jüan szenvedett sértését az orvos könnyűnek jelezte, a mennyiben bal arczán kissé sajgó fájdalmat érzett és téli kabátja járt pórul, a folyadék tehát alig volt vitriol, s mint a vitéz Amazon állította, egyszerű ólomviz volt. — León tője Benkő Mari ellen nem Kívánta a büntető eljárást. — megbüntette ezen drasztikus találkáért azzal, hogy szóba sem állt vele és azt a tanácsot adta neki, hogy jó lesz ha visszautaz oda a honnét jött, a mit e kudarcz uan Benkő Mari meg is tett, sajnálatát fejezve ki, hogy nem sikerűit az általa tervezett boszu. — Hát ezért a kis scenáért ugyan kár volt a fővárosból ily messze fáradnia.
— A galamboki önk. tüzo\'tó egyesület által f. évi január hó 17 én megtartatott zártkörű tánczvigalom alkalmával a következő felülfizetések történtek: Juk József 1 frt 70 kr„ Baao Baraabásué (Pelena) 1 frt 40 kr- Ro-senthal Jakab (N.-Kaoizta) 2 frt. Schrei-ber Samu 60 kr. Tóth György (K.-Ko-márom) 70 kr. Ihász József (Mibáld) 1 frt. Polgár Józsefné 2 frt. Barsó Bódt 40 kr. Szabó Lijosné 70 kr. Joahins-stadt Lujza 60 kr. Mátay Ida 20 kr. B-;ncze János 10 kr. Maiakon > ,i • . 40 kr. Törők János 10 kr. Hönönpöly Gyula 70 kr. Tormási Ernő 20 kr. Rechníczer Ferencz 10 kr. Srámnier Jánosné 20 kr. ös-izesen 13 frt 10 kr.. melyért ez utou mond köszönetet a rendezőség.
— Rövid hírek. Tapolcráo dohánygyárat állítanak fel. — Kossuth Lijos
\\
HARMINCZHARMADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
„t hazánkBa^Jgésiségi állapota felöl akasztó nirek érkeznek. — Mátjásj
Kaposvár: Buza 6.80—90. Rozs 5 iO—60. Árpa 5 80—6. Zab kolozsvári szobrára ö Felsége 6.20 - 30. Kukoricza 4.36—50.
— Sopron: Buza 7.—7.40 Rozs Í6.-6.10. Árpa 7.75—8. Zab 7.20-60. \'Kukoricza 5.20—60.
«ir»\'J
,oj«bbsn3 ezer forintot adományozott —I Id. Perlaky József ny. jószágkormány;ó\' egykuri leogyeltóti himeves gazdász Si\'eíszárdon elhuoyt. — Rapos József a kwledóvás érdemes nttöröje 82 éves korába" elbunvL — Az Eiffel torony .lebontása 10 millió frankba keroi. iBeooyiben a tulajdonosok 7 millió frank kirpótiáit követeinek. — Pintér József híres airnbalmos meghalt. — Jókai juőaenzábi er-ett. — A levelezőlap is jdbilal. J/n. 28 án volt 25 éve, hogy életbe lépett. — Zubovich Fedor kapitány Kgyptombt van. — Vaillant ha-IjPos ítéletét a semmitőszék helyben hagyta. — Királynénk márcziusban haza jó. - A magyar udvartartás január ¦jj.án életbe lépett. — Jókai Mór tiszteletbeli bólcsészetdoktorrá avattatott. _ Azaranyárkeletpótlék vámfizetéseknél frbruár bóra 24%. — A Hunyady László, opera 1844 jan. 27-én kerü t először előadásra. .
Ki nyert?
Huzaj január 27-én
Bécs: 86. 25. 21. 44. 79. Grácz: 73 22. 30. 44. 46.
Y e g Y e s.
— Tartós gyógysiker. Fájdalmasl oúznál, a derék-, testrészek és a forgó! köszvényes báutalajainál a „Xoll-fele fraqczla borszesz és só"-val való be-dörzsölés sikerrel használtatik. Egj üveg ára í-Okr. Szétküldés naponta utánvétellel
Szerk. Szenet.
- H A. Az olasz szépirodalmi fozetit megkapta ?
— B. M Beékeljük Nem lenetoe mit czi-mct adói? Szeretnők igen; gondolhatja miért\'
— G Tévedés történhetett, válaszig nálunk tartjuk.
- K Gy. Hozzon Isten mielőbb. -.Muraszombat.? Kincs semmi nesz, nincs
semmi zaj, nyugodt aat.
— W L. Két külön illó dolog. Egyikre ¦em tálunl
— A keleti körutazásról mir megemlékez -tank.
- „Polgárbarag; Séma hang. Mikor szól as aj harang?\' Nem közölhetjük
- Si. H. As elején politizál, a régéről mi is megemlékeztünk.
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTORFI LAJOS.
ixrylltitöir.*)
íoll A. gyógyszerész
és k. udvari\'
*zálii\'ó által Béc?, I. Tuchlauben 9. Vi--iéki gyógyszer tárakban és anyagkeres-kedése\'kben határozottan Xoll-féle ké szittuéuy kérendő az ö gyári jelvényével és aláírásával.
— Hideg lábak ellen ismételve di csér..i hallottuk a Pain Eipelier elnevezés alatt általánosan ismert Ttnct. Caps.1 eömp.-pal való benörzsöléseket; már az1 ei:ö bedőrz.-öiés után kellemes melegség áll b-. Meghűlések ellen, melyeket nevezetesen oly időben, mikor járványok pusztítattak, nem szabad elhanyagolni, ezek ellen biztos és gyors hatásuaknak bizonyultak a Pdiu-Eipellerrel való be-«1 orzölesek. Éppen így fájdalomcsillapító hatásúak Csiiszuál és köszvénynél. A
l\'ain-Eipelier, melyről itten szólunk, a^_
.Horgony" védjegygyei el van látva, a Téli gyógymód! miért ia ezen bedörzsolés bevásárlása alkalmával, a _ Horgony" védjegyre figyelendő és másféle üveg visszautasítandó. Ára )geu olcsó, 40 ki., 70 kr. rapy 1 f. 20 kr. üvegenként.
Bili se yeaisioveteket méterenkiat 45 \\ krtói 11 frt 65 krlg valamint fekete, fehér és itinei ¦eljemnövetoket mét«-re.iként 45 krtól II frt 65 krig —\' mmt, csíkozott, fcoczkásott. mintázott, damaazolt ¦tb. toiooségben (mintegy 200 különbőz* ! fajú éi 2000 különböző ssia 3 árnyalatban) j poéta\'-l--" és Támmant«a«R a privátmegren ¦ ! delők lakására acaljic*: Henneb*rg ti. (o>. j é« kir. odr. szállító) selyemgyára Zürichben Minták pnit* fordulóval küldetnek j Svájczba czimzett levelekra 1Q krot é* ¦ levelezőlapokra 5 kro* bélyeg ragaaztandó |
("E rovat alatt közlőitekért felelősséget a szerk.
Gabonaarak:
—$S agy-Kanizsa: Buza 6.80 Rozs 5.90—6. Árpa 6-50—7.50. tj. io —70. Kukoricza 5.—5 20-
— Csurgó: Buza 6.20—30. Rozs 540 -30- Árpa 5.20—80. Zab 6 40—60. Kukoricza 4.10—20.
— Szombathely: Buza 6.70
Hirdetések.
Tavaszi gyógymód! Wilhelm-féle köszvény és csuzellíoes
Yértisztitó-tea
a világkiállításokon az első díjjal, arany éremmel kitüntetve.
Az emberi szervezet legfontosabb eleme a vér, s ép azért arra törekszünk, hogy egészséges testben egészséges lélek lakozzék ; ennek alapföltétele pedig, hogy .egészséges vérűok legyen." 4r vér képezi az életműködés központját. Rendszeres életmód mellett juthatunk egészséges vérhez. De 7voem mindenki képes maeár folytonosan
Rizs 5 40 — 80. Árpa 6.80—7.60. Zab\'az előirt életrendi szabályokhoz tartani 6.50—80. Kukoricza 5 10—50. sem evésnél, sem ivasnál. De még leg-
— Pápa: Buza 7 —7.15. Rozséberebb vigyázat mellett is fordulnak 5 30—50. Árpa 6.80—7. Zab 6.80—7.l0.\'elŐ az egészségben rendellenességek, Kukoricza 4.60—80- melyeknek helyes diagnózisát sokszor az
— Körmend: Buza 6 80—7. Rozs orvos sem képes megállapítani. A ki G. —6.25. Árpa 7. Zab 5.50—6 jbeteg, az\'t szeretné, hogy magáiól meg-
— Mohács: Buza 6.70 — 7. Rozs\'gyógyulna; de hojjy az egészséges em-j,30—50. Árpa 5—6. Zab 6.20-—30 ber az maradhasson, arra keve-en gon-Kukoricza 3.80—4.10- \'dóinak.
— Veszprém: Buza 6.40—90.\' A vér tehát az életműködés központja Rozs 5.20 - 30 Árpa 5.20—7.10. Zab lévén: nemcsak a beteg, de egészségrs S 20—40. Kukoricza 4 10—30. [embernek is vére tisztán:artésara kell
1 Csak akkor valódi, ka a háromszögű pa-| laczk az itt levő szalaggal [vöröi és fekete nyomás | sárga papíron van elzárva.
Eddig fSlulmuihatatlan\'!
Maager Vilmos féle vajedi tisztított
MÁJOLAJ ¦
(törvényileg védett csomagolásban)
Maager Vilmostól
BécLben.
Az orvosi tekintélyek által megvizsgáltatott és kfloy-nytt emészthetősécénéi fogr gyermekeknek is különösen ajánltatik ós rendeltetik mindama eseteknél, melyeknél az orvos az egész testi szervezőt, különösen a mell éa tüdő erősítését, a test súlyának gyarapodását, a nedvek javítását, valamint általában a vér tisztításit elakarja énri. — Egy üveg ára 1 forint és kapható a gyári raktárban Bécsben I1I/8. ker., Heimarkí valamint az o-ztr -magyar monarchia legtöebb gyógyszertárában Nagy-Kaniatin: Rosenfeld Adolf és Fia, Fe»-róbofer József fu«er- ésciemege kereakedé-ében. - Főraktár és föe\'áruaiti. az osztrák-magyar monarchia részére:
ftfaaser Vilmos, Bécs, Ml/3, Heumarkt 3
DtáaiátbirólUg lldíitítlk. _
FEBRUÁR 3-án
törekednie. Ennek első föltétele egészséges és erőtadó táplálék; de ez egyedül nem elég, szükséges, hogy az egészséges ember oly szerekkel éljen, melyek nem engednek ártalmas anyagokat a vérbe jutni s a már benne levőket is kiküszöböli. Az emberiség javát már 50 év óta siolgálÓ ilyen hatású Bzer egyedül a Wilhelm-féle köszvény és r.suz-el lenes vértisztitó-tea, kizárólag Wilhelm Ferencz gyógysz. által Neun-kirchenben (A.-Ausztria: előállítva.
A ki vérének természetes tisztaságát megőrizni akarja, de külunö-en azok, kik c.*uzos fájdalmakban szenvednek, ezen hatásos szert használói el ne mu-laszszák. Betegeknek ezen tea nélkülözhetlek Híres orvo-ok, köztük Oppolzer és Fenzl tanárok. Müller, % beriini ve?y. lab. igazg.. dr. Werner és dr. Janel szerint ezen tea b vér minden betegségeinél, toviSbá májbetegség, altesti bajok febérfolyá* és aranyeres bántalmak ellen csodás hatással bir. — Mivel az idegrendszer szintén a vérrel van összeköttetésben, következőleg ezen általános szer ugy mélakor, ideggyeniie-ség és hysteria ellen is jó szolgálatot tesz. Szóval nincs oly betegség, melynél ez a szer a legjobb sikert ne eredményezné.
Ez okból tehát, a közecészség szempontjából íh a Wi;helm-féle köszvéay elleni tea\' egy háztartásból se hiányozzék.
Egy csomag ára f frt.
Kapható a készítőnél: WÍLHKLM FER. 1 gyógyszerésznél Neunkirchenben (Alsó-Au ztria) és az osztrák-magyar monsr-\\ chia bármt-ly gyógytárában; vételnél határozottan , Wilhelm-féle kösr.véoy- és csuz elleni tea" kérendő.
3556J893, tk.
Á rverési hirdetmény
A letenveí kir. járásbiróság mint lekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy
A t 1 aorsz. a. ugyanazt iliető 49 frtra becsült \'/i része, a letenyei 535 sztjkvben
letenvei kir. járásbiróság mint te 1^ M8°S Üw"^^ ugyaaa7t illetö 18 Írtra becsült */a része,
Zalamegye összesített árvatárának Varga\'49J aítjkvbe,í 1 80"2- a- \'fátlan Jáncs letenyei lakos elleni 281 frt 32 ÍT H^^^b Varga Jánost illető s 2 kr. tőke, annak 1892.*évi január l-tölffrtra beCSÖlt
letenyei
járó G°u kamata, 16 frt 45 kr. per, 13 frt 28 kr végrehajtás kérelmi, 8 frt 05 kr. eznttali költségek iránti végrehajtási ügyében a n.-kanizsai kir. törvényszék (a letenyei kir. jbiróság) területén fekvő letenyei 94 sztjkvben a 1 1 — 7 sorsz. tugatlannak s 122 brsz. ingatlanon levő 58 uépsorsz. háznak Varga Jánost illető 574 frtra becsült % részére ugyana7on tjkvben II 2 sorsz. a. ingatlannak 1 frtra becsült *|3 része, a le-| tényei 651 sztjkvben A I 1—6 sorsz. ingatlanoknak ugyanazt illegő 211 frtra! becsült \'ie része a letenyei 258 s/.tjkvben
/s része, 1894. évi február hő 24-Ik napjának d. e. 10 órakor, letenyei kir. járásbiróság telekkönyv-tárábau dr. Tuboly Gyula n.-kanizsai lakos felperesi ügyvéd va^y helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár. Árverezni kívánók Urtozoak a becsír 10°/o*át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Leteoyéo, a kir. jbiróság mint telekkönyvi hatóságnál 1893. évi de-czember hó 13 napján.
NUNTKQVITS kin alj. biró.
A Kotori Takarékpénztár Részvény Társaság
1894. évi február 25-én d. u. 3 órakor
tartja meg, melyre a
részvényesek ezennel meghivatnak. Napirend:
A gyűlés megnyitása az elnök-igazgató által. Az igazgatóság s felügyelő bizottság jelentése.
A zárszámla beterjesztése s e feletti határozat. Á\'-m_éi-!eg jóváhagyási
Nyaii gyógymódI Oszí gyógymód! Hamisítástól óvat itt!
a felmentvény megadást.
4. A nyeremény felosztása feletti határozat.
5. Iga7gaió, aligazgató, igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok megválasztása.
6. Az igazgatóság indítványa az alapszabályok 24., 26. és 40. §§-ai megváltoztatása érdemében, e feletti határozat.
\\ 7. Az igazgatóság indiuánya az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok illetménye meghatározása tárgyában. 8 Netáni egyéb indítványok.
9. A jegyzőkönyv hitelesítésére két részvényes Unnak megválasztása.
Nyereség-veszteség számla
1893 december 31.
kÖüvv laps\'.
TARTOZIK
Vpgyea költfég . , Betét kamat . .
Betft kamat adó . . . Tőkésített kamat . . . Visszleazámit. váltó kam. Egyenes adó . . Tart. alapra a nyer. o*/s-a Tiszti fizetés . . .
Lakbér......
Nyeremény.....
15 84 105 9 \'
103S 70 22
345 03 80 I — 920 y6 170 i-1519 96
4S37 .71
Fő- |j könyvi! lapsz. j,
KÖVETEL
Váltó kamtt . . .
Kötelező kamat . . " Valló díj .... ! Beir&l&si dij ... 1 Nyomtatránj dij . . I RészTcay átiratási dij
Olttr. én
frt |kr.
1751 líí 1733 58 609 03 701 57
36 ,7Ss
Kelt Kotor. 1893. deczember 31-ea. POLLAK LIPÓT .. k. RÁBENaTEIK SAMU 1 k. KELE GYÖRGY >. k.
:clí:i igazgató. kÓDyrelő.
A oyer-méQy.íeazteaégizimlát itnnxil\'nk a azt helyesnek, a fóköoyTYel megegyezőnek találtok. FISCHER DÁVID a k. BERGER MANÓ s k. POLLÁK HENRIK I. k.
felügyelő. felügyelő. felügyelő.
Mérleg-Bzámla
1893. deczembfr 31.
Fó-
kötiyí lapsz
VAGYON
ÜOsztr. ért.
Válió
Kötelező . . . Pénztári maradvány
TEHER
Osztr. ért
frt !kr
Részvény alaptöke 200 drb 100 I frtos réazvény 53*/0 befizetéssel ^10600 Betét ......... 123591 |73
Botét kamat adó.....i 60 !83
Visssleszámitott váltó . . .112917
Tartalék alap .....: 476 07
Nyeremény.......j 1519 9«
} 4916« 29
Kelt Kotorban, 1893. deczember 31 POLLÁK LIPÓT s k. RÁBENSTEIN" SAMU s. k. KELE GYÖRGY s. pénztárnok. ^ igazgató. könyvelő-
A mérlegszámlát átvizsgáltuk s azt helyesnek, a főkönyvvel megegyezőnek találtuk FISCHER DÁDID s. k. BERGER MAKÓ s k ¦ POLLAK HENRIK s. felügyelő. _ felügyelő.___felügyelő.
Dr. UNCK-f\'ele /.SIHLUííMS/T
az elismert legjobb, legolcsóbb és legártatlanabb mosó- és tisztitó-szer.
Teljesen klrirmentes.
-SSSS S09~ Nincs többé szappanszag. \'QS1
Bagaszkoájek szigorúan a l.öyetkezó használat! utasításhoz: V, tgr-mos csomag 50—60 liter forrd vizben feloldatik s ebbe a mha szükség szerint 2—12 órán, iagczéitzerübnen éjjelen át be lesz áztatva. Szappan, szóda vagy hamuzsir használata teljesen felesleges. Nagyon szennyes helyeit csak egy kevés száraz zsirtugliszttel bedörzsöltndct. Kézzel vagy géppel valő rOvid mosás után tiszta, vakító fehér ruhát nyerünk, s emellett a ruha szine és szövete éppenséggel nem szenved. A mosás jelentékeny idő-, munka- és pénz-megtakarita8sal jár.
Csak a „Dr. LIJiCK-fele zslrlngllszf ment minden kártékony alkatrészektől.
ajBV* Utánzásodtól ovaliodjixrils:. ~W%
Raktár: ^agy-Kanizsán: Ifj Fesselhofer J és Augner János István uraknál.
HARMINCZHARMAÜIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
2 * < 5 g- 3
i<2
O
I
H3 83
Tiroli
DARÓCI
"Első és legtökéletesebb forrása
az e nembeli \'kűlönlegességekvek
B a u r Rudolfnál
Innsbruckban (Tirol)
Rudolfstrasse 4.
Kész zubbonyok, hajósöltönyök stb Vízhatlan esököpenyek, utazó öltönyök és felszerelések.
Legnagyobb választék
Tiroli női daróczban.
Szétküldés viéter szám is történik.
Illusztrált névsor és micta ingven és bérmentve ^ küldetik. \'
QCXXiaOOOOOOOOOOCXXXXXXXiGgOD ??OOOCXJOnDODOO
MOLL«SEIDLITZÍPOR-
Csak akkor valódiak, ha mindegyik dobos Moll A. védjegyet óa
¦* aláírását tünteti fel.
A Moll A.-fel* Seldlltz-porok tartós gyózyhstása a legms.lfacss.bb gyoasr- e$ tl lestbantalaak, gyomorgörcs és gyomorhév, rogzött székrekedés, maj bántalom, vér-Utalás, aranyér és a legkülönbözőbb nöl betegségek ellen, e jeles háziszernek évtizedek óta mindig nagyobb elterjedést szerzett. — Ára egy Icpeoiételt eredeti do-baznak I frt o. é.
Hamisítások törvényi eg fenyíttetnek.
MOLL-FÉLE FRANCIÁI SF3
BORSZESZ E S SO
Csak akkor valódi.ha mindegyik- üveg moll a.
.....i.—.m.i-.—......¦—¦ „A. Moll" feliratú ónozatta! van :
tJjCgyét tünteti fel és ¦rva. A Moll-féle fran-ozia borszesz és só nevezetesen mint fájdalomé í\'lapitó bedörszölesi szer
csuz és a meehülés egyei következménycinéi legismeretesebb népszer. — Eqv ónc-zof t eredatl üveg ára 90 krajezár.
Moll Salicyl szájvize.
(Főalkatresze: ÍUzolyBavas szikse.) A mindcan&iii szájtisztitásnál kinőnúaen fontos bármely kora gyermekek, mint felnőttek •rámára; mert e ltij.il a fogak további épségét biztosítja a egyszersmind óvszer togfájás ellen. - Egy Moll A védjegyével ellátott üveg ára : 60\'krajciár.
(691) FÓSzétküldeS:
Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs: I., Tucblauben 9. sz. Vidéki megrendelitek aapeota pos-áutánvét mellet: teljesíttetnek
A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és
védjegyével ellátott készitinéhyeket kérni. j 5
Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf ÓS Fia. 8
--;---;__15
ücxxjooocxjoaaaaooouQooDaaacaoaaass 333032 3 0
URAKNAK.
Az újkor legszebb találmánya & cs. és
kir. szab. „g alván villamossági készülék őnhas/T!.. mely nemi gyengeségeknél (elgyengült férfierő) kitűnő eredménynyel használtatik . Az orvosok minden államban a legrmele-g-ehben ajánlják.^Potla tanár rendszere A világ legffisebh készüléke, mely a zsebben könnyen hordozható. Kezelése i^en egyszerű és minden veszély nélkül használható. Az állam által felülvizsgálva. A készülék leirasa zárt levélben 10 kroi bélyeg ellenében megktVdeiik a cs. és kir szabadalom-tulajdouos Augenfeld J electrotech-nikns által Bécs I Schulerstrasse 18.
— 3
\'áriaczelli <$fm^
Gyomoroseppefc
cijf ÜT.-:. ::ji:\'.iI gyomor baktLaál. néíkű IO;h»\',i tlrn ét iilolínoi
A BTomorr>«t«tíi\'\'(t tÜnetíi: •tvitjytalintig. g^ornorgjenseaíe, WfaBa leheltt reríujUig. wanyu teibüflogé*. Kasmmtt. gyomo-éníi. fe!**legrt nyálkaklvá-íatitit. lirgatig. undor ét hártyás, gyoniorgorcf. s-UkUiéí. s
ruthiátus (íjtiKviu-raek ..Iiooyuli fej\'ájitnti. » menynyiben ez * kjo tnortol laái-maiort. gyomertülterheletnel ételrkkeJ tt italokkal, oiiltilák. mijbiiok «¦ hamorrhofcáknál.
: Y.:.t. e MnrlmexelH g-y/umoreerfijt^r é*i*k o>* kilünr.knek blionyultik, » mit ezex meg azáz lizo-nrltvinv teuioeiL Vjry kis ára . f uUuitáMtU
•cyütt i kr.. nafry üveic i * ~0 kr. M-^»jr>riziírl főraktár:
Tfirfik Jo/.»cf gyogyatertára
Bti(i.pr«i. Kfrály Dtcxa ÍJ i:
A f. ét -- tüieteaen teaeek mectekla-
tt-nív, Caak nly ceeppeket ii-xsek rí fogadni, melyekotk bor-knlatára lóid nalftg ran racaKitva a keeilto aláJráaáTiJ
»y - ;C Hrady) e,» eieo szavakkal: .Valódiságát bixonyltons"..
g K/t**X2AJJj* A }lar/acIt./// mmamrppeA valodiac kaphatok.
NAGY-KANIZSÁN. Práger Béla és Beus Lajos gyogj szerészekLél. — BARCSON: Eohi\'t Sándor gyógyBzeréezoél-
43 üavi jái« |sorsje/Z-j^kToTélvezcie Ha?MleTllrt99tl
legolcsóbban megszerezhető az általunk alíkiiott
SOlSJÍlGf-TllSlSlGBi
aló belépés által, — k társai ág 50 résztvevőből áll, havi befizetés 1 frt 99 kr. A résztvevő tagok 43 hó alatt
játszanak a
következő
237 eredeti sorsjegyre,
I drb r>nL-o« 1860 ik évi sorsjegy — —
1 drb 4°[)-os Tiszavidéki sorsjegy — — — —
1 drb 4°0-os Jelzálog-sorsjegy nyerem, jegy — —
1 drb 3°(j-03 ISPÜ-ik évi osztrák földhitel sorsjegy
nyeremény jegy — — — — — —
1 drb Bécsvárosi sorsjegy — — — — — —
1 drb Osztrák hitei-sorsjesy — — — — — —
1 drb 186 4-ik évi sorsjegy — .----- — —
Főn vereménr
— 300 000 frt.
— 100 000 , 50.000 „
45 000
200.000 150 000 150.000
Legközelebbi hozások: Február 1-én lS60-ikí sorsjegy. Február 1-én olasz vor.-ker. sorsjegy. Február l.Vén Jösziv sorsjegyek. Február 15 éu líWíMk osztrák földhitel sorsjegy.
1 drb magyar nyeremény kölcsön —
1 drb 3°:e:os 100 frtos Szerb sorsjegy
8 drb Osztrák vórös kereszt sorsjegy
10 drb Olasz vörös kereszt-sorsjegy
10 drb Magyar vörös kereszt-sorsjegy
80 drb Bazilika-sorsjegy — — —
120 drb Jószir-sorsjegy
a melyeknek kamatait is elve/ík, u. m. : Fönyereménv
— — 150 000 frt
— — 90.000 frc.ar.
— — 50.000 Irt.
— lOO.i.OO liraar.
— — 25 00\') frt
— — 20 000 „
— — 20(10 ,
Mii den fél hOnajtban főbb hu/ás.
A befizetések tartama alatt 150 hn/ns történik,
100 millió korona főn)ereménvnjf J.
A 43 h-S letelte után a ki nem húzott sorsjegyeknek napi -árfolyam szerinti értéke továbbá az időközben elért nyeremények és a folyó kamatok összege a tagok közt egyenlő\' arányban elosztatnak. »
jy Tehát a résztvevők játszanak és gyűjtenek egyaránt. ~W
r» , jv "i- 1 l , \' pyanánt minden tag (a 3-ik részlet befizetése otin) INCTEN kap egy 2000 koro¦ aról
KendklVUll ketlVeXllieny ba!eset elleni biztosítási kuuényt Két -részlet bekHHleae ellenébea kiádatik a
sorsjegy-könyv, a melv a játékjogot biztosiija. (Vidéki megrendeléseknél 20 kr. postadíj küidendo-i Egyes sorsjegyek réwlelfitetés
mellett is eladainak.
PélIXelÖleír és e«J\'éb értékpapirokra adatik a legolcsóbb kamat mellett, me\'y kölcsön tetszésszerioti részietek-
B ben törleszt hetŐ.
TÖZSClei me&rllizáSüOk a budapesti és becsi tőzsde rés.ére jutányosán és pontosan eszközöltetnek; fedezet 25 dara-_ i i -,—.i„ B _ rabonként 250 forint
w SKUTS és WDS!
éa váltó-üzlet, Bix<a.aiJetjX, "V*.; DeiVta: Kerenoz-u. 13 H»ris-féle palota. Telefon 1098. sz.
UJ> Já,rtas ügynökök magas jutalék mellett fölvstetnek.
Kathreiner
Kneipp-maláta-kávéja
az egyedüli, a mely a valódi kávébab izével és aroma jávai bir. Ez utóbbihoz kezdetben egy harrnad-J későt*b a fele keverendő. V
Kathreiner
Kneipp-maláta-kávéja
használatban a legolcsóbb vegyület a babkávéhoz, melynek az egészségre károsan ható alkatrészeit egyszersmind elenyészti.
Kathreiner
Kneipp-maláta-kávéja
jelenleg oly kitűnően készíttetik, hogy a babkávéval egy-szeire Őrölhető és minden szokott módon elkészíthető.
Kathreiner
K neipp-maláta-kávé
tisztán élvezve is (tejjel, czukorral vagy mézzel) fölötte kellemes, jóizft és egészséges italt képez.
Minden háztartásban és minden kávét élvezőnek ennélfogva nélkülözhetetlen a
Kathreiner,
Kathreiner
K neipp -m alá ta -k á v éj a
agy tisztán, mint vegyitek aiakjáb?n, tudományos és orvosi szaktekintélyek által a leghathatósabban ajánltatik.
Kathreiner
Kneipp-maláta-kávéja
különösen nőknél, gyermekeknél, vérszegényeknél, gyomor- és idegbetegeknél bir kitűnő hatással.
Kathreiner
Kneipp-maláta*kávéja
mint hazai gyártmány kitűnő családi és egészséges kávé. mely mindenütt kapható. — \'/* kiló 25 kr.
Kathreiner
Kneipp-maláta-kávéja
közkedveltsége miatt sokszorosan utáooztatik. Nyitva kimért áru vagy csalárdságra Rzámitott csomagokban levő határozottan visszautasítandó.
Ónak az eredeti, fehér csomagok kérendók, melyeken világosan kivehető e név:
Kathreiner.
Nyomatott Ifj. Wajdits József kSnyvnyoDadájában Nagy-KanUain.
fVAGY-KAftlZSA. 1894. febrpár 10-én.
6-llL szAm.
Eíőfitetési ár:
5 frt — kr. 2 frt 50 kr 1 írt 25 kr 10 kr.
Etréez évre -Fél érre -Negyedévre . . Egyes *zá:
HIRDETÉSEK Ö hasábos petiUorban 7. másodszor $, s minden további sorért 5 kr.
N YI L T TÉR B E >" petit soroukéiii 10 krért vétetnek fel. Kincstári illeték minden egyes hirdetésért 31» kr. fizetendő
Harmincharmadik évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY.
. Kotori takarékpénztár ¦ nagy-kanizsai tanítói járáskör*
A lap szellemi és anyagi részét illető minden közlemény Bátorfi Lajos szerkesztő*kiadó nevére czitnzetten Nagy-Kanizsára bérmentve intézendő*.
jfiérmentetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok viaszanem küldetnek.
nagy-kanizsai Délzalai Takarékpénztári . Önsegélyző szövetkezet részvény-társaság", a .nagy-kanizsai- és fityeházi önkéntes tűzoltó-egykt\', a .nagy-kanizsai kísdedneveló egyesület- a „ nagy-kanizsai tanítói járáskör*, a .nagy-kanizsai k-resztény jótékony rnkgyletV ,n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet\', .szegények tápintézete", a .katonaihadastyáo egylet" a .soproni kereskedelmi iparicamara\' nagy-kanizsai k ül választ mányinak hivatalos lapja
HETEN KINT EG YSZER.SZOMBATOM MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP
Malomipar.
Veszprém, decz. t8.
Már a tavaszszal a Budapesti JJtrlap-u&a részletesen föitártam a nagy malomipar vállalatok által a rumániaí .buza őrlési czimén élvezett vámvisszatéritési kedvezménynyel űzött nyílván való visszaéléseket, melyekkel a hazai kis malom-ipart teljesen tönkre teszik.
Annak ellenére, hogy állításaimat senki sem volt képes megezáfolni, pedig az egész hazai sajtó nyílt szóvá tette azt; mégis jogos fel-jajdulásom,. fájdalom, a pusztában kiáltónak szava volt és éppen ott, a honnét a kis malomipar megmentését vártam, a kormánynál süket fülekre talált; sót. a legutóbbi költségvetési tárgyalásoknál Polónyi Géza felszólalására, ki ez üzelmeket a maguk meztelenségében föltárta az országgyűlésen, Lukács Béla keies-kedelmí miniszter ur hathatós védelmébe vette a nagy malomipar vállalatokat s jobb ügyhöz méltó buzgalommal iparkodott kimutatni, hogy az exportra dolgozó nagy malmok üzelmei semmiféle káros hatással nincsenek hazánk közgazdasági viszonyaira és a kis malomiparra.
Husiezer szerencsétlen pályatársam, a hazai molnárok, keserves vergődése adja ismét kezembe a tollat, hogy jogos érdekeinek megvédésére felhívjam még egyszer az illetékes tényezők figyelmét.
Kedvezményt nt*m kérünk, csak azt kívánjuk, hogy ne engedjen bennünket az állam a nagy malomipar által tönkre tenni s e gyászos műveletében ne támogassa égbekiáltó igazságtalansággal a nagy malomipart.
Az a különös kedvezmény, a ma-, iomipar támogatásának hangzatos czime alatt, az exportra dolgozó nagy malom iparvállalatokat, az idegen import búzák őrlése után, őrlési engedmény czimen, a helyi fogyasztásra dolgozó malomipar ellenében, vámvisszatéritési kedvezményben részesiti, indított engem arra, hogy kikutassam és leleplezzem, hogyan hozzák az import búzából őrölt liszt GO százalékát nálunk fogyasztásba, a vámvisszatérítés kijátszásával.
Az .exportra létesített hazai nagy malomiparvállalatok, azóta a rövid tiz év óta, mióta Amerika óriási versenyképessége Európa összes nyugati államait vámszedésre, védvámos politikára kényszeritette, nem voltak képesek produktumaikkal a külföldi piaezokon nagyobb nyereséggel versenyezni s a belföldi fogyasztásra voltak kénytelenek dolgozni. Itthon azután az ó, hajóállomások kötelében épült malmaik kedvező fekvésénél fogva, olcsón vásárolhatván az import búzát, ennek keverésével képesek is voltak.a kis malomiparral versenyezni mindaddig, mig az országos agriknltorális érdekében a hazai kormány is kénytelen volt, a többi nyugot európai államok példája utan az importált
búzára vámilletéket kivetni, azaz román búzát 1 frt 50 kr. (aranyban), a szerb búzát pedig 50 kr. (aranyban) vámilleték mellett az országba beereszteni.
Hogy ez a vámilleték közgazdasági érdekeink tekintetében minő fontos, semmi sem igazolja jobban, mint az, hogy a kormány ez évben az uj szerződések megkötése alkalmával, a szerb buza után eddig szedett 50 krajezáros vámilletéket 75 krra (aranyban) emelte föl.
A vám fizetésre kötelezett import búzából exportra dolgozó nagy malom • iparvállalatok az ő méltó verseny társukká kifejlődött, helyi fogyasztásra dolgozó kis malomiparral szem ben megszűntek veszedelmes versenytársak lenni, mert a majdnem egyfor-ma áron beszerezhető bazai búzát a helyi fogyasztásra dolgozó malomiparvállalatok is képesek szép. és jó minőségű lisztekké oly áron feldolgozni, mint az exportra doi gozó nagy malmok.
Ezt világosan bizonyítják azok az évek, melyekben ők az importált búzát nem őrölhetek fel vámmentesen és ennek következtében részvényeik után ez években nem is tudtak busás osztalékot adni.
Ezekben a rájuk nézve sanyarú ! években alakult meg az a hírhedt malom kartei, mely az import buza vámmentesen való feldolgozását a ,malomipar érdekében* kieszközölte és az e téren nem szaitértö kor-; mánynyal elhitette, hogy az import búzának bizonyos mennyiségben való keverésére a nagy malomiparnak kazárt van szüksége, hogy a liszt j produktumai a külföldi piaezokon | versenyképesek legyenek ; holott erre i csakis azért van szüksége, hogy ez-! által ók a két forinttal olcsóbban ¦ beszerezhető román buza keverésé ; vei olyan olcsó lisztet állithassanak ; elő, a minőt a magyar búzából dolgozó kis malomipar előállítani ne legyen képes és igy lassanként menjen tönkre.
Minden molnárnak ki a múőr-lésben jártas, ismernie keli a mű malmok technikai berendezését s a búzának miként való többszöri darálását, hogy ezáltal minél több darát — melyből a finom liszt ké-: szül — nyerhessünk. Az is köztudomású dolog, hogy a nagy malmok a külföldi piaezokra legnagyobb részben csak nulla és egyes számú lisztet exportálnak, ugy hogy a kettős és hármas számú liszt az exportált lisztnek alig 10 százaléka; mivel pedig a múmalmok technikai berendezése folytán, ha harmadrészben kevertetik a vámmentes import-buza a hazai buza közé, ebből csak | 25 százalék nulla és egyes számú liszt kapható, melynek előállítására készített dara a héjas dercze-dará-tól igen erős légáramlata szeleltetek által lesz megtisztítva, ugy, hogy az igy együtt őrölt kisebb fajsúlyú importbuzának könnyű darája csaknem teljesen a dercze dara közé sze leltetik, melyből előállított liszt alig 10 százaléka az exportált lisztnek:
Ezek alapján jogosan állítom, hogy az importba?..\' származékát tevő lisztből legfölebb 15 százaléka van az exportált liszt között, a többi pedig igen szép haszonra — és a mi nyilvánvaló tönkretevésünkre — itthon árusittatik el. Aki külön tomániai importbuzát őrölt, az tudja, hogy lisztje szürke színű s igy az exportképes finom liszt közé még csak nem is keverhető.
(Vége követke-ik)
CSARNOKI.
Jancsi ur, Abeflmo et Comp.
Sztves engedelmökkel egy kis ártatlan huncutéria van" ebben a czimben.
Ha azonban őszinte vallóméit teszek, és nyíltan kijelentem, hogy magyar irodalmunk\' legnagyobb büszkeségének: Jókai Mórnak Ma gyar-ná bob-járól van szó, rögtön be fogják látni önök is, hogy a Magyar-nábob semmiképpen sem szerepelhet csikkemnek é!én, pedig nagy, erÖ3 és régi jussai vannak hozzá, hogy ahol magyar litteraturáról van szó. ott mindig legelső helyen említse a mi dicsérő ajknak. Ugy áll azonban a dolog, hogy elolvasni Jókai e leghatalmasabb kompoziczióját egyképpen nagy gyönyörűség mindenkinek, ellenben czík-kelyt olvasni rója, nem egyképpen gyönyörűsége mraC-cnhínek, még ha csupa szellem, sziporka és láng is az irás. Ha viszont még azt is hozzá veszi az ember, hogy mivel nem akad nagy Magyarországon egyetlen művelt magyar elme sem, a mely irodalmunk atyamesterének e fényes alkotását, ragyogó fantáziájának e minden időkre értékes gyümölcsét legteljesebb gyönyörűséggel ne élvezte volna, mintegy "komoly sértés-számba megy, ha valaki azzal a kétséges sikerű szándékkal lép eléje, hogy beszédet fog neki mondani Kárpáthy Jancsi úrról, Abellino urfiról és társaikról, a Magyar- nábob halhatatlan szereplő egyéniségeiről.
Nehogy tehát olvasatlanul maradjon ez & himnusz, kénytelen voltam egy kis kegyes huncutériával megcsalni az Önök szemét Nagyfokú kevélység bujkál természetesen ebben az őszinte vallomásban is, a mennyiben egy kis jóakarattal könnyen ki lehet hámozni belőle azt a föltevést hogy az, kinek Rzeme idáig végig repült a sorokon, átpattan majd a többiek fölött is és nem fogja megbánni a reá fordított tiz másodpereznyi időt. Higyjék el, mélyen tisztelt közönsége Jókai Mór regényeinek, — hogy ez a dicsérő Írás, mely egy templomi ének igaz őszinteségével pereg letoltam hegyén, minden izecskéjével ugy hozzá simul az Önök meggyőződéséhez, mintha az Önök lelkének házából fakadott volna. Nem arról akarok én itt beszélni, hogy mekkora hatást tett rám Jancsi urnák, e tipikus magyar oligarchának minden okossága és minden bolondsága, hanem az" Önök emlékezetét akarom visszaterelni "arra az időre, a midőn a Magyar-nábob brillians történetével legelső ízben ismerkedtek meg.
Egyek voltuuk bizony mindnyájan az elragadtatás nagy mámoiában. Mohón beitta szemünk Jókai fantáziájának csillogó színeit, — szebb és állandóbb színeit, — mint a mennyi szine van együtt véve erdőnek, mezőnek az Isten kegyelmes akaratából, elitélve már keletkezésűkben hervadásra,— eltűnődött lelkűnk a magyar könnyelműség szomorú rajzán, veszendőbe került erőknek őrült pocsékolásán, mely sok szomorúságot vetett el a \'század elején arra, hogy mí arassuk le majd a s lázadnak végén. — S áhítattal csodáltuk mindnyájan azt a roppant arányú, oszlopos, palotás házat, mely királyi háza az
atyamester talentumának, fényben, hírben, dicsőségben a legelső, a maradandó gyönyörűség dolgában az idők végeiglen. Nincs benne kétség, Jókai ragyogó tehetsége, mely a Magyar-nábob zseniális történetében az Üj fö 1 de su r előtt legerőteljesebben nyilatkozott meg,
— önnön magának szülője, mint az első ember és hozzáférhetetlen mindenkinek. A tolvaj, ha lop, becsukják, — de kiszabadulván, lophat megint Jókai nagy zsenije nebántsviríg volt mindeuitor, s veszélyes mérge mindama kicsiny és középszerű irodalmi .jónevü fiatal\' tí-tánocskáknak, kik az ő palotájába sompolyogtak be színekért, hangulatért, sülért és kaptafáért, a melynek nagy arányaira a maguk vékonyka alkotásocská-ját ráhúzhassák. Pénze, hogy a kaptafa túlélte a csizmát is, a csizmadiát is, — Jókai legjelentéktelenebb munkáját szi-ves-örömest dédelgeti az önök szeretete,
— hol vannak azonban azok a jónevü irodalmi csizmadiák az Ő \'csizmáikkal, a kik á mestert utánozni próbálták, s a maguk fakó portékáját az Ő fényes stíljének népszerű vignettái alatt akarták a hatvanas években forgalomba hozni ? Jelentse be, a ki tud róluk, — hová söpörte őket az idő si, kik lettek légyen hát voltaképpen, mert mi bizony már egyetlen egynek se tudjuk a becses nevét
Hogyau és miképpen ünnepli Jókait a nemzet, arról széles e hazábin mindenki tud. Készül egy nagy nemzeti díszkiadás, melybe az atyamester valamennyi munkája föl van véve. — aránylag azonban csak igen kevés ember akad, a ki ezért a kiadásért 200 forintot fizethessen — nagyon sokan vannak azonban (s gyarapszik, hála Istennek, számuk napról-napra), akik Jókai egyikmásik kitűnő\' munkáját, díszes, ünnepi kiadásban szívesen megszerzik. Ezeknek a számara nyugodt lelkiismerettel ajánlhatom az A thenaeum kiadásában megjelent Magyar-nábob-ot, beáll-ván, ha önök ugy akarjáí, Jókai nevének kürtölésére ünnepi reklám heroldnak is Díszes, szép hivatal az, — ha nagyon sokan nem volnánk hozzá, rögtön magamnak pretendálnám és örökség képpen testálnám törvényes utódaimra is. Hirdetem és vallom, igeni-", hogy JŐkaj munkáiból szebb magyar kiadványt nem ismerek. Pompás, szines illusztrá-cziók élénkítik a nagy, negyedrét nyomású diszművet melynek fényes kiállításával az A thenaeum, ez az előkelő műintézet is, hozzá kívánt járulni az atyamester nevének dicsőségéhez. Ez egyik oka annak, hogy a diszmü ára mindössze 7 forintra van szabván
Sohse kapjanak önök engem vétkezésen : eszemben sincs, hogy ékes magyar nyelvűnk: frázisainak felséges tömegével árasszam el az önök szivét, midőn ezt a diszes kiadványt igaz lélekkel ajánlom megvételre. A magyar embert nem igé\'n \'lehet vádolni azzal, hogy seregestül tolul a szellem templomába s majdnem elgázolja lázas sietségében egymást, midőn arról van szó, hogy legnagyobb talentumai egyikének hatalmas szellemi alkotását megszerezze; meg. lehet azonban vádolni apáinktól reánk származott nagyságos erényeink miatt, melyeknek meg van az a keleti szokásuk, hogy csak akkor neszelnek föl egy kicsit, ha nagyot kiált valaki. Megmondtam tizenöt sorral fentebb, hogy a kikiáltó szerepére szívesen vállalkozom, találják tehát természetesnek, ha tulajdon magamat ismételve, ebbeli jeles - készségemet nagy lelki gyönyörűséggel bocsa t ám a Magyar-nábob rendelkezésére. Dicsősége a mi dicsőségünk, Jókai az Isten kedvező kegyelméből a mienk. Ha elereszteném ezt\'az én tollamat, hogy tetszése szerint rohanjon végig a papiroson, sok idő telnék belé. míg az önök figyelme be tudná érni végét Jókairól és ez egyik legfényesebb művéről írván, a. magyar ember
áradó lelkesedésének teljességével hangzanék dicsérő éneke az elragadtatásnak, mely azonban még igy sem volna képes megközelíteni azt * tiszta és nemes lelki élvezetet, a mit Jókai e ragyogó alkotásának olvasása egyformán megszerez mindnyájuknak. \'
És most boc-iánat mindama frázisokért, melyeket ebben a rövid kikiáltásban elmondtam. A ki igazabban érzi őszinteségüket, jelentkezzék és én szívesen kiáltok ö vele együtt kettesben is. A Magyar-nábob elválaszthatatlanul össze van forrva Jókai nevével,— a ki meg tutija;-becsülni irodalmunk e legnagyobb büszkeségét, az okvetlenül meg fogja szerezni a Magyar-nábob diszkiadását is.
SÓLYOM FERENCZ
H i r e k.
— Hagyományos szép szokását gyakorolta a Polgári Egylet febr. \'-2-án, midőn 58 ik alakulási évforduló napján tarsas estélyt tartott szokatlanul nagyobb számban, közel 200 an vettek részt benne. A pohárköszőntések sorát dr* Bentzik Ferencz elnök kezdette meg, érzelemteljes szavakban éltette az egylet tagjait utána dr. Szüts Miklós viszont az elnököt köszöntötte fel élénken hangsúlyozva a közszellem virágzó állapotát a mai villamos világban. Sümegi Kálmán, Gelaeí Gutmann Vilmos, alelnököt, dr. Schwarz Adolf Sümegi háznagyot, Tuboly Viktor érdekes re-miniscentiákkal a választmányt, dr. SzÖta Dézsányi Elek társasköri elnököt, Simon Gábor dr. Szüts Miklóst, Rapoch Gyula Sümegi Kálmánt, Sümegi viszont az egyleti elnökök nejeit, dr. Schwarz Adolí Plihál Ferenczet. Plihál pedig a legidősebb egyleti tagot Werner Feren-czet, Tuboly V. Sümegit, Svastits Károly a kanizsai többi egyletet, dr. Rotschild Jakab a szabadelvűseiét, Sümegi Tripammer Gyulát és Klein Mártont, Fürst Sándor az egylet, Simon Gábor a főstymn. tanári kart, dr. Ernyei viszont N.-Kanizsa városát, majd Eper-jesy Gábor könyvtárnokot. íd. Bentzik Ferenczet sat. éltették. Tuboly Vjctor általános vidámságot keltő improvizált rytmusokban körülbelül igy köszöntötte fel az est hősét, Sümegi Kálmán háznagyot :
A mióta nemcsak háznagy,
Hanem immár korcsmáros,
Azóta mint búcsújárás
Ugy jön ide a város 1
Nem csoda! jó bort, sört mérnek, S mondhatom, hogy nem drágán ; Mert azt hiven, önzetlenül Ellenőrzi a — Kálmán!
De nemcsak-az evés, ivás; Még a szellem is halad, Nem huz itt a társadalom Soha chinai falat!
Nem szükséges mondanom, hogy
E férfiú Sümegi!
Elismerés, lelkes éljen
öt méltán megilleti! stb. . Szellemes verses tósztot mondott még t, munkatársunk általános tetszés között gelsei Gutmann Vilmosra is. A mindinkább vidámabb hangulatba jött társaság nagy része Horváth Laczi jeles zenekara kÖzremÜKŐdése mellett a késő éjfél atáni órákig együtt mulatott. —A menu a következő volt: 1. Borjupörkölt galuskával. 2. Czigány sült 3. Malacz. 4. Fulyka. 5 Túrós és káposztás rétes. 6. Gardioet 7. Balatonmelléki asztali bor, Kár, hogy a finom tüzelő bor mellett és a folyton élvezett andalító zene hangjainál sok ember szine világát sem láthatta a czigánynak — sült alakban, de még a pulyka sültet sem láthatta; csupán egy malacz volt az, amelylyel traktáltatott — de azért panaszra ok egyáltalán nem vala!
HARMINCZHARMADIK ÉVFOLYAM.
ALAI
KÖZLÖNY.
A
FEBRUÁR 10-én.
\' — Az Izr. nőegylet jelmezbálja kitűnően aikerQ.lt, melynek Eokadalom czi-met adtak, valóban bozzá sok a dalcm, mert annyi, szépség és választékos elegancia együttlétét még nem láttunk kü iőnben ez oldalról hírneves városunkban. A Polgári Egylet gyönyörűen diszitett termei zsúfolásig megteltek, a sátorok körül csak ugy hemzsegett s, fogyasztók serege. A fiául szépnembőí kikerült fess gyümölcsárusnök, ciigány és czuk-rászlányok, planétások, halász és nem halászlánykák stb. bájos csoportot képeztek. Horváth Laczi kitűnő zenekara az első csárdást teljes- egy óráig húzta. Jókai müveit dr. Fárnek Lászlóné urnő nyerte meg- A tiszta jövedelem közel ezer forint. A szegények, javára rende-\'.-ett ezen kitűnően sikerült mulatság körül legnagyobb érdeme van Vidor Sarpuné elnök úrnőnek, ki fáradhatlan tevékenységet tanúsított; a közelísme-rés méltán megilleti. Felülfizetők névsorát s egyéb számodásokat lapunk jövő száma hozza.
— A nagy-kanizsai tornaegylet közgvülése Simon Gábor volt elnököt disztacul választotta meg. A péi ztári jelentés szerint az egylet vagyona 107o fit 5<J kr., melyből 186 írt a szertári befektetés. A tisztikar " következőleg alakult meg: Elnök lett Unger Ullroann Elek, aldoök Weiszmayer Lipót, mü-felfigyelő Tripammer Gyula, pénztáros Bachrach r3amu, titkár Heltai József és szertáros Weiszberger Kálmán. Az egyletnek 55 működő, 7 pártoló és 2 tiszteleti tagja van.
— A .zalavölgyi vicinális vasútnak Komárváros illetve Nagy-Kanizsára vezetését a miniszter ellenzi és a Keszt-
? helyi vasúthoz való csatlakozását óhajtja, ez esetbei: helyezi kilátásba a kért segélyt.
— Közgyűlését a „Polgári Egylet" febr. 2-án szokott módon tartotta meg. Van az" egyletnek ez idő szerint 304 rendes és 34 kültagja. Tiszta vagyon 22 944 frt. Tagsági dtj 10 frtban állapíttatott meg. Következő 10 kötvény sorsoltatott ki: 83. 134 155. 175.200. 292. 4G2. 469. 508 és 548, melyek 20 frttal váltatnak be. Az eddigi tisztikar és választmány újból megválasztatott, és pedig: Elnök: Dr, Bentzik Ferencz. Alelnök: gelsei Guimaon Vilmos.. Tit-
, kár: Stocker Antal. Ügyész: Szalay Lajos. Pénztárnok: Klein Márton. Háznagy: Sümegi Kálmán. Könyvtárnok: Epeijéssy Gábor Gondnok: Kuortzer György. Vá-Iasztmánvi tagok: Bogyay Ödön, Daots Kálmán, Faits Lajos, Farkas László, Grünbut Henrik, Győrffy János, Keller Mátyás, Knausz Boldizsár, Lengyel Lajos, Miltényi Sándor, Nábráczky Lajos, Oszterhuber László, Plihál Ferencz, Svaitics Károly, Szomrner Náthán, dr. Szüts Miklós, dr. Tripammer Rezső, Verner Ferencz. Számvizsgáló bizottság: Tripammer Gyula, Gogl Lajos, Fehren-theil Gusztáv, Fagyas Lajos.
— Vasutasok bálja. A nagykanizsai állomás vonatkísérő személyzete február 3-án tartotta az Arany Szarvas vendéglő káréházi dísztermében tánczmulatságát. S e vigalom egyike volt a farsang; idény legsikerültebbjeinek; az elért fényes eredményért elismerés illeti az ügybuzgó rendezőséget, az érdem oroszlánrésze ar.onban a vonatkísérő személyzet hivatalos fslebbvalóié, kik megjelenésükkel emelték a mulatság fényét, — s a rendezőség ügyekezetét mintegy felvillanyozták. A bálanyai tisztet Palanek Ferenczné urnÖ volt szíves elvállalni, kinek a rendezőség gyönyörű virágcsokorral kedveskedett. A négyeseket 100 párnál többen táuezolták. — A bevétel 489 frt 9C kr. volt. A jelen volt hölgyek közül sikerült följegyeznünk: Palanek Ferenczné (Budapest), Knausz Boldizsárné, Sauer Jenöné, özv. Lud ¦ vighné, Krippelmé leányával, Adlerné, B\'eck Gizella, Schőofeld Ferenczué, An-haiczer Fanni, Kohn Róza (Szombathely) Gottreich Heién és Kamilla, Graditski nővérek Desgyek Anna, Harangozó Mariska. Hirschel nővérek, Hikadí Györgyike, Galambos Matild, Flesch Gizella, Krausz Mili, Kanász Gizella, Kohn nővérek, Kreíszler nővérek, Klapper Szid\',
\' Kelemen Fanni, Lirheim Szidi, Kristo-foletti nővérek, Krausz Helén, Habn Regina, Kutrövácz Mariska, Major Irén, Mitli Anna, Niedermayer Berta, Neuherz Viktória, Palkó Anna (Egerszeg), Polin Mariska, Pregley Anna, Ritter Gizella, Roth nővérek, Rudolf Juliska, Ríegler Teréz, Szitár Anna, Stern Erzsi, Staab Róza, S eio Helén, Sabján nővérek, Sgeiner Jozefin, Sárecz Anna, Spitzkopf nővérek, Stefanovics nővérek, Szabó Juliska, Stettler nővérek. Stern Róza, Tóth Vilma, YVeisz Malvin Vrabéi Katinka stb.
— Kereskedelmi czégbejegyzés Hlatkó & Ffbér ^.\'agy-Kanizsa, tagjai Hlatkó János és Fehér Pál szabómesterek; bejelentés 1893. decz. 7.
— Mechanikai czlmbalom látható ifj. Wajdits József könyvkereskedésében
Sternberg Ármin szabadalmazott gyári raktárából. E szép szalonhangszer szerkezete a rendes czimbalomhoz hasonló, szilárd vasrámákon, kitűnően előkészített resonancefenék felett dupla karban 54 áczélhur van felhúzva, melyek folytonosan mozgó verők állal hozatnak működésbe. Ily mechanikai czimhalom ára 100—125 frt, a kótalapok ára mé-terenkint 65 kr.
— Felhívás. A nagyméltóságú honvédelmi miniszteriura f. évi január hó 10-én 9629.1. szám alatt kelt leiratával az 1873. évi XX. törv.-cz. alapján elrendelte, hogy a vármegyében létező lovak, továbbá kocsik és szekerek Össze-irassanak. ezt követőleg padig lóoaztí-lyozás teljeiitte3sék. Felhívom tehát a vármegyebsli közönséget, hogy 1894.
I évi február . 10-től ugyanezen hónap ! 28-ig terjedő időben, a községi e\'öljá-róságoknál lovait, lovas fogatait s ökrös szekereit szóbeli vagy Írásbeli bejelentés utján okvetlen összeírássá és a bejelen-\\ téstől az osztályozásnak később tudtul \\ adandó idejéig a lóátlományb^n elidás, ! vétel, csere, elhullás vagy bármi más \\ módon előforduló változásokat, az össze-i Írásról készített és az osztályozás alap-i jául szolgálandó kimutatás ki igazit ha-í tása végett a községi elöljáróságnak ¦ mu!hatlanul tudomására hozza, az osztályozásra pedig lovait hiánytalanul annál bizonyosabban előállítsa, inert az elmaradt lovak szükség esetében kényszer alkalmazása által is. utólagos osztályozás alá fognak vonatni a azok tulajdonosai a legszigorudbban fognak megbüntettetni. Zala-Egerszeg, 1894. január 20-án. Csertán Károly sk., Zalavármegye alispánja.
— Az iparos ifjúság jelmez bálja. A Polgári Egylet szépen díszített nagyterme érdekes tán ez vigalom-színhelye voltfebr. hó 4-én: ugyanis a helybeli iparos ifjúság e napon tartotta minden tekintetben kitűnően sikerült jelmez bálját. A farsang számtalan mulatságán alig volt alkalmunk több szép leányt és menyecskét egyszerre együtt látni, mint e vigalom alkalmával, s a jelmezek is igen érdekesek voltak és kiváló ízlésről tettek tanúbizonyságot. Az első négyest 42 pár tánczolta, mi folytonos jó kedvben egész a reggeli órákig eltartott. A szép hölgy koszorúból sikerült följegyeznünk a következőket: Rasz-tovics Gizella és Ilona, Dümmert nővérek és Tadler Janka Iháros-Berényböl, (Fene leányok) Bódis nővérek. Sável nővérek. Kosztoliez Gizi (szerb nő) Horváth Mariska (czigány nő), Rozs nővérek, Kollarits Teréz (czigány nő). Farkas nővérek. Nagy Mariska (schveiezi nő,), Hafucz Teréz. Sóbár Nelli. Hencz Gizella (liliom), Herkovits Teréz (nefelejcs), StaábRóza. Baezka Kamilla (cöíilág). Ro-zenkranz kisasszony (virág). Heizler k. a. (markotánvosnöi. Rotmann Béláné. Rot-mann Menyhértné, Stocker Mariska. Tersztenyák Paula. Lirheim nővérek. TöllÖsiné. Krausz nővérek (matróz és czigány nő). Szvetkó nővérek, Mautner k. a. (vadgalamb). Stern k. a. (vadgalamb), Steinberg k. a. (postás nő), Grádicsai nővérek. Szommer Berta (paraszt leány), Klein Hermín (török nő). Steiner Regina. Ehrenrath Karolin. Molnár Luíza. Németh Irma. Egyed Anna, Ditrich nővérek, Steiner Karolina (markotáuyos nő), Stein Lotti (czigány leány), Lehoezky Erzse (galamb). Czapet Róza, König Szidi (magyar leány), Roth nővérek (paraszt leányt stb. stb. — FelQlfizetni szíveskedtek : Fesseihofer József 1 írt. Helfer János 2 frt, H. F. 1 frt, ifj. Wajdits József I frt, Kásztner János 1 frt. Szépe Boldizsár 1 frt 50 kr..
I dr. Majer Ferencz 1 frt, Dümmer József (Iháros-Berény) 1 frt, Prúger Béla 1 frt, ; Vécsey Zsigmond 1 frt, Fehér Pál 1 frt : 40 kr., Sölétormos Géza 1 frt. Pintér : János 1 frt. Iszák János 80 kr., Fochl Jakab 80 kr., Sápringer Izsó 60 kr., ; Fagyas Lajosné 60 kr., Roth Mór (!0 kr., ; Fleischner Samu 50 kr.. Staab József ! 50 kr., Perneszt István 40 kr, Morvay | János 40 kr., Kajsza Ferencz csendőr 1 40 kr.. Sráncz János 40 kr., Kukojieza j Mátyás 40 kr. 01a István 40 kr„ Nagy | József 40 kr., Bichler N. 40 kr.. Kanász János 40 kr., Tóth Lajos 40 kr., Pfeiffer Jakab 40 kr., Bódis János 30 kr., Krausz Zsigmond 30 kr., Ditrich Teréz 30 kr., Gráez Verona 30 kr.. Rozs József 30 kr., Czvetkó Tamásné 30 kr.. Páll Gyula 30 kr., Horváth András 30 kr., Ofenbeck Károly 20 kr., Móger Igaácz 20 kr., Turek Géza 20 kr.. Sin-ger Samu 20 kr., Pollák N. 20 kr.„ Vágner Lajos 20 kr, VeberElek 10 kr.; mely összegirt -fogadják a mélyen tisztelt felüífizetök hálás köszönetünket. • A rendezőség.
— Kotor! népiskolát meglátogatta f. hó I én dr. Iiuzsitska Kálmán vármegyénk tevékeny önfeláldozó ^tanfel-gyelője\'s nagy megelégedéssel gyönyör ködött, a limit évben nagy áldozattal épitett díszes és 5 tanteremre s egy
I óvodára berendezett uj iskolaépületben, kíséretében voltak főtisztelendő Hergár István esperes és főtisztelendő Gadó Mátyás plébános urak lelkes tanügy barátok, a népnevelésnek szintén buzgó apostolai. Az iskola megtekintése s a tanulók előmenetelének kipuhatolása után, a mely itt-ott, ha nem is olyan eredménynyol ütött ki, a mint Óhajtották; de majd talán az uj iskolánál tá madt uj, nagyobb, kedv és igyekezet megtermi gyümölcseit a közel jovöbeo, kivált, ha a tanulók és az illető tanító ur is jól a szivükbe vésik a tanfelügyelő ur atyai tanácsait, — tehát mint jeleztem ezek utáu előkerült a község és egyik tanító közti né.-. dÜferencziák kiegyenlítése, lebonyolítása, tiszta elfogulatlan tárgyilagossággal; mind a község mind az érdekelt tanító meggyőződhetett, hogy igaz bírói előtt áll, a kik szivükön viselik egyiknek ugy mint a másiknak jogos érdekeit, mert csak e két tényező együttes harmonikus nü ködésben várható biztos, állandó EÍker a népnevelés nagy nemzet fentartó munkájában, különösen itt a haza határszélén, a hol a községre," de főleg a tanítóra is magasztos missió, az önfeláldozó apostalkodás küzdelmei fáradalmai várnak s a szent czél \' érdekében jogos volt ama szigorú komoly intelme is a tanfelügyelő urnák mikor kijelentette: ha csak két tanító marad is egész Muraközben ; de nem fogja tűrni azt, hogy a legnehezebb, legkényesebb ponton árnyék borítsa a tanitói szép nevet és tekintélyt, „majd megtisztítom én a salakjától a muraközi tanítói kart".
—Említettük lapunkban, hogy ahelybelí SzentFerencziek zárdaudvarából 2 disznó ellopatott, pótlólag most azt jelenthetjük, hogy a szétdarabolt disznók maradványai Horváth-Szent-Miklóson derék csen dóreink által megtaláltattak s a tettesek letartóztatva vannak.
— Meghívó. Tóbb helybeli kereskedő ífju 1894. február 11-én vasárnap, _va-lamint minden reá következő csütörtök és vasárnap a ,Szarvas" szálloda volt kávéház termében egy hatheti jótékony-czélu zártkörű tánezfolyamot rendez, (a helybeli népkonyha javáraV
— A fiatal tisztviselők által f. hó 1-éa (K. Kanizsán) tartott mulatság, ba anyagilag nem is, de erkölcsileg igen szípen sikerült. A jókedv általános volt, mely a késő reggeli órákig együtt tartotta a társaságot. A hölgyek közül részt vettek: Hóíer Ferenczné. Hild Ferenczné,Hiczelberger Mátyásné Knausz Lászlóné. Mágics _ Ferenczné, Márkus Sándorné (Molnári) Mr>ger Károlyné. Németh Gergely né, Poredus Autalné, Pusztay György né (Sormás), Sáringer Károlyné (M.-Szerdahely), Spitzer N.-né, Hófer Szerafin, Hiczelberger Lina, Kon-kplics N-, Márkus Ida, Mayer Giza, Spitzer Lina, Szabó Juliska, Sáringer nővérek, Pickel Leontin stb. Fölölfizetni szívesek voltak: Vécsey Zsigmond, Varga Péter, Minisek A., Franck Igoátz, Ricza Jándor, Móger Károly, Ifj Wajdits József, 50—50 krt, Pusztay György 80 krt, Konkolíts Jór.sefné és Tóth Lajos (Bu dapes.tről) 1 — 1 frt. Natz Frigyes 2 frtot. Fogadják a tisztelt felüífizetök, nemkülönben a szíves megjelenők a rendezőség köszönetét.
— Három ezerháromszáz huszonöt aprószent. Csáktornyáról megdöbbentő
I dolgot írnak A Vasmegye nyugotí részén levő falvakban a dajkálást kenyér-\\ kerese: gyanánt üzi a parasztság. — j A többnyire Stájerországból és Ausztriából oda vitt gyermekek száma a hí vatalos összeírás szerint háromezerháromszázhuszonöt. Képzelhető, hogy a dajkálok mtiy sommásan bánnak el a boldogtalan csemetékkel s hogy a halandóság mily rettenetes nagy e cse-csemőgyarmátban. A megye végre ügyet vetett ez üzelmekre és most szabályrendeletet alkotott, mely szerint ezentúl minden dajkának engedélyt kell szereznie az ipar folytatására; engedélyt pedig csakis egészséges és feddhetetlen erkölc-ü nőknek adnak- Ez talán gátat vet az angyalcsinálásnak, melyet ezen a területen talán még nagyobb mértékben űznek, mint a Budapest környékén levő falukban. Alaposan azonban csak országos iotézkedés orvosolhatná meg ez állapotokat Míg a azüleiktöi elhagyott gyermekek élete tudatlan gonosz falusi némberek kezében lesz, az asztalosok ezrivel gyárthatják a koporsókat; a szabályrendeletek szép iotencziói pedig papiroson maradnak.
— Nyilvános köszönet. A nagy-kanizsai csizmadia ipartársalat folyó hó 1-éo tartott jótékonyczélu íánczmu-latsága alkalmával fölülfizettek: Hein Mihály 2 frt, Kozma György 1 frt, idősb Samu József 1 frt. Trojkó Péter 1 frt. Munkácsi Nándor 1 frt 20 kr., ifjú Samu jJózsef 50 kr. Németh Mihály 90 kr. Weisz Izidor 50 kr. Pintér 8ándor 50 kr. Dreven Antal 50 kr.
Kollarits István 40 kr. Fénuíz János 30 kr. AnÖofer Gyula 20 kr. Keiler Mátyás 20 kr. Topolics József 20 kr., összesen 10 frt 40 kr., mely összegért a fentaevezett uraknak hálás köszönetet mond az elaggottak nevében a rendezőség.
— Hirtelen halál. Feuchtenberger János n. kanizsai lakos ácsmester, ki e minőségben 32 éven át működött a pa-lioi urodalomban — febr. 4-én estve magyar utczai házában levő lakásán hirtelen rosszul lett; s néhány óra múlva alig, hogy mulatságon volt a haza hívott családja megérkezett — meghalt. Halálát szívszélhűdés okozta.
— Következő czáfolarot véltünk: Becses lapjának mult évi 53. számában Németh Imre ipartestü eti tag ur által közzétett nyilatkozatra vonatkozólag az ipartestület elnökség kijelenti, hogy Németh Imréuek Viola József ipartestületi ellenőrre vonatkozó oyilatkozata a teljes valóságnak meg nem felel. S egyáltalában garázdaságot, mint a fent-érintett nyilatkozat mondja, el nem követett Hogy Viola József ipartestületi elIeoőr\\becsü!etessége és tiaztességére világot vessünk, közzé teszik azt, hogy Viola József a nyilatkozat megjelenése után, az ipartestületben elfoglalt állásáról lemondott. S kérte ezen ellenőri állásától felmentését, azonban ttz ipartestület elnöksége lemondását el nem fogadta, mert arra elégséges okot nem talált, sőt ellenkezőleg Viola József urnák egyhangúlag bizalmat szavazott s őt állásában továbbra is megerősítette, a mennyiben a nevezett ipartestületi ellenőr ur a testület fenállása óta, ugy szellemileg, mint anyagilag a testület fenállása é3 jó hírnevének előmozdítását szakadatlanul támogatta. Az ipartestület Elnökség!
— Jelmezbál Bellscén. A beiiscei hivatalnokok jelmezbálja, a mely febr. 1-éu tartatott meg, felette mód igazolja azon körülményt, hogy a hivatalnokok által rendezendő bálokon a jelenlevők nagyon jól érzik magukat, örömmé! vesznek abban részt, mert csakis kedves emlékek maradnak meg osztályrészül. Február 1-én már kora délután robogtak be a fogatok^Beliscére, résztveendő a fényesnek Ígérkező bálon, a melyre a látogató türelmetlenül gondol, mert a tavalyi kedves emlékek is fokozzák türelmetlenségét. — A vendégek legnagyobb részét a vidékbeliek, u. m. Eszék, Míholjac. Valpo, Nasíc, Podgajce stb. képezték, ezenkívül a távolról: Kámzsáról is jöttek. — Alig hogy az est bekövetkezett, a fényes villanylámpák nappali féuynyei árasztották e". az ut-czákat. A főbejáratnál egy gyönyörűen készített és villanyfénynyel világított díszítés — üdvözlégy — lepte meg a vendégeket. — A belső bejáratnál a rendezők fogadták a vendégeket, akiket a tánezterem-felé vezettek. — A meglepetés mindinkább fokozódott, mert. már a belépésnél az előző termek ím-posans díszletei kötötték le a teljes figyelmet. — A nagyterem bejáratánál a rendezőség a hölgyeknek értékes táncr-renddel kedveskedett, a mely szép kivitelénél fogva kellemes meglepetést szerzett. A mint a vendégek a terem küszöbét átlépték, a villanyfénynyel megvilágított és imposansan diszitett terembe léptek, meglepetésük és csodálkozásuknak alig tudtak kifejezést adni, és nem győzték a páratlan fényű díszleteket eléggé szemlélni. — 9 órakor már teljesen megtelt a tánezterem és a gyönyörű jelmezek kápráztató fénye vonták magukra a figyelméét — Szebbnél-szebb jelmezeket lehetett itt látni, a milyeneket képzelet sem igen tudna alkotni. — ^10 Órakor Rácz Guszti pécsi zenekara rázendítette a gyönyörű keringőt, a melyet\\Gutmaan Arthur Czcbák CaroiUancvel ^íánezott és ezzel kezdetét vette a tánczmulatság. a mely csak másnap reggel ért véget szűnni nem akaró folytonos jó kedv mellett — A rendezőség fáradhatatlan buzgőlkodása ez alkalommal sem maradt el, és minden pillanat a vendégek mulattatására lett felhasználva. — Az első több mint 60 pár tánczolta. >
— Szobor-szenteles Sümegen. Gombai Ferencz, sümegi gazda, — mint tudósítónk jelenti, — egy értékes és szép kivitelű Mária-szobortajándékozott a sümegi zárdatemplomnak, melyet Skrobanek FÍóríd Ferenczrendi tartom, főnők febr. 2-án szentelte föl.
— Heti felügyelő e héten (febr. 11 — 17) a nagy-kanizsai önk. tűzoltó egylet őrtaoyáján Weiszberger Kálmán szakaszparancsnok ur, a VI és VU-ik kerületben Poszavecz Ferencz szertárnok ur.
— Nyilvános köszönet. A kereskedő ifjak önképző egylete által január 27-én megtartott jótékonyczélu estély alkalmával a következő felülfizetések eszközöltettek: Ujlaky Hirschler és fiai czég
A.-Domboru 10 forint. Gróf Festetích Tasailo, Unger Ullmano E\'ek, Clement Lipót, id Fesselhofer József 5—5 frtot. Dr Ernyei István, dr. Szüts Miklós, Zerkovitz Lajos, Klobucsár Victor ezredes 2—2 frt, id. Deutsch Lajos 1 fa 40 kr. Dr. Ilauser? Jáno\', Weiszmayer Lipót, Tripammer Gyula 1.20—1.20, Kaszter Miksa, Kaufmacn Mór, Heltai József, Reichenfeld Sándor\'1 — 1 forint. Schwir* Gusztáv, Blankienberg Vilmos, Vécsey Zsigmond főkapitány, Edei-z Bernát, Ledofszky Ernői Práger Béla, Klein Ignácz 50 — 50 krX Lichtscheic Pál, Edeisz Dávid, Nyitrai Ernő. Thurn Lipót, Kohn Ignácz 40—40 kr. Heimler Mór, Grünbaum W., Kaufraanu Adolf. Kobn Ödön, Singer Samu, Kreiner Gyula, Brück Sándor, Schwarz Ignácz, N. N., N. X., N. N, N. N., 20—20 krt., összesen 54 frt 90 kr., mely szíves adakozásokért ezúton mond köszönetet a rendező bizottság.
— Önműködő levélszekrények felállítása Pécsett. Opris Péter posta és távirdaigazgató előterjesztésére megengedte a kereskedelmi miniszter, houy Pécsett egyelőre 8 önműködő amerikai rendszerű levélszekrény állittassék löl a város élénkebb helyein* E levélszekrények praktikus voltát előbbi a fővárosban próbálták ki és minthogy olt beváltak, azok fölállítását Pécscsel egyidejűleg valószínűleg több nagyobb vidéki városban is engedélyezte a miniszter. E levélszekrényeknek azon előnyök van, hogy a levélgyűjtők nem kezökk* 1 szedik ki egyenkint a leveleket, hanem a szekrény egész béltartalmát, mely egy zsákbai van elhelyezve, mechanikus uton emelik ki és helyette más zsákot tesznek a szekrénybe. Az önműködő levélszekrények ára darabonkint 80 forint és pénzügyi tekintetek akadályozzák meg egyelőre az Összes levélszekrények kicserélését, "a sokkal praktikusabb önműködő gyűjtő szekrényese.
— Napi biztosok a népkonyhán: vasárnap Scherz I Mórné Samuely Olga. hétfőn dr. Fárnek Lászlóné Kovács Olga, kedden Maschanzker Mórné Tauber Vilma, szerdán Tauber Alajosoé Weisz Karolin, csütörtökön SchnTidt Frigyesné Mikos Melánie, péntekeu Vucskics Já-nosné Török Rozi és szombatop B!u-menschein Vilmosné Hoch Janka. A népkonyha javára Krompacher Hona k a. 1 frt 30, krt adományozott, melyért köszönetet mond az elnökség.
— Áthelyezés. Az igazságügyminiszter Bolyai Déues nagy-kanizsai kir. törvényszéki igazgatót a gyulafehérvári kir. törvényszékhez helyezte át.
— A förhénczi szölőbegypisz toroktól a csendőrök beszedték a lőfegyvereket.
— BÖvid hírek. — Herczeg Esz-j terházy Miklós Bécsben megbal\'. — i Bulgáriai fejedelmi párnak fia született j — A szabadelvű pártból ki épettek uj | pártkört alakítottak „Pártonkívüli* czím i alatt. — Ciiky Gergely márvány me\'.I-J szobra febr. 11-én lepleztetik le a
Kisfaludy Társaság ülés termében. — A megvakulás ellen biztosító intézet alakul. — A telefon hírmondó meu-szünt. — A bécsi gabona- és magvásár beszüotettetelt. — Vaillantot hétfőn reggel nyaktiiozták le! — Orsován a fekete himlő uralg. — \'Jókai nagyapa lett. — Az orvosi kamarákba minden orvos kÖLeles lesz belépni. — Az or leatisi szűz boldoggá avattatik. — Ko-losmonóstoron a gazd. tanintézet nov. 15-én éri el megnyi\'ásának 25 ik évfordulóját — Bpest V. ker. járásbíróságnál egy tárgyalás alkalmával 200 Ügyvéd jelent meg. -r- Biliroth hírnevei tanár Abbáziában meghalt.
Y e g Y © s.
— Biztos gyógyhatás. Mindazok-kik roszemésztés vagy székrekedés következtében felfúvódásban, szorulásban, főfájásban, étvágyhiányban vagy egyéb bajokban szenvednek, a valódi -Moll fél-, seldlitz porok- használata által bizto gyógyulást érnek el. Egy doboz ára 1 frt Szétküldés naponta utánvéttel Moll A gyógyszerész, c«. ét k. u Iv. szállító tó Bécs, L Tuchlauben 9. A vidéki gyógy-szetárakban határozottan Moll A. készítmény kérendő az Ő gyári jelvényével és aláírásával.
— A. „mezőgazdasággal és erdészettel foglalkozók nyugdíjintézete" igazgató-ága február 1-én Máday Izidor elnöklete alatt ülést tartott. A*z igazgatóság elé terjesztett jelentésből kitűnik, hogy a nyugdíjintézetnek 137 tagja van. a biztosított nyugdíj járadék | összege 157 ezer korona, ennek megfelelő évi díj 25888 kor. 29 fillér, befizettetett dij 23911 korona 63 fillér. Az alaptöke gyarapítására befolyt adományokban 1265 korona 40 fillér. Ez adományhoz járult Meszlényi Gyula szatmári püspök ur 1000 koronás nagylelkű
HABMINCZHABMADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
alapítványa, gróf Majláth József ur 200 koronás alapítványa, Vozáb Kálmán és Ticby Antal """tagtársak közügyben tett fáradozásaikért járó 9 korona 60 fillér dijaik átengedése a nyugdíjintézet alap-tőkéjének gyarapítására, Bálintffy Pál és mások hasonló adományai. Az igazgatóság mind e nemes czélu alapítványokért és követésre méltó példakép tett adományokért meleg köszönetét és bálás elismerését fejezi ki. — A befolyt dijak és késedelmi kamatok, valamint az alapítványok és adományok értékpapírokba és ideiglenesen takarékpénztári betétekben helyeztettek el; gyümölcsözóleg őszesen korona 40 fillér. Jelen-
tetik továbbá, hogy ujabban csatlakozásra\'felhivattak az erdészeti alkalmazottak és az országos állatorvosi egylet tagjai, továbbá ugy az összes főpapokhoz, nagybirtokosokhoz, nagybirtokok haszon élvezőihez, fekvő vagyonnal bíró erkölcsi testületekhez, felhívás és kérelem intéztetett, hogy gazdasági és erdé->zetialkalmazottjaikat nyugdíjintézetünknél biztosítsák és a nyugdíjintézet alaptőkéjének gyarapításához járulni, ala látványaikkal és adományaikkal kegyeskedjenek. A/ intézetnek ez évi kezelésikölt-.ségeiöirányzata, mely részben a segély egyesülettel közös, 5330 frtban áilapit-. tittott meg. — Végül a könyvelés és p ;nztár vizsgálatára Báliotffy Pál és S ántó Menyhért tagok kérettek fel. — Alapszabályok és díjtáblázatok az inté-7e,t irodájában kaphatók, Budapest, IX. Lóoyay-utcza 7.
— A gazdatisztek és erdészek se-gélyegjesúleíe választmánya február 1 én tartá ülését Mádat Izidor elnöklete alatt. — Az ügyvezetői jelentésből sajuosan tapasztaljuk, hogy a tagdijak befizetése igen lanyhán folyik, a vá lasztinány ügyvezetőt utasitá a hátralékos tagdijak szorgalmazására. Egyúttal fe hívás intézését határozta el a gazdatiszti karhoz, hogy a segély-egyesület kört* tömörüljenek, midőn oy fontos fel idatok megvalósítása ügyében fáradozik, melye\' az 1891. évi gazdatiszti congresaus által bízattak reá. — Ezek elseje a nyugdíjintézet megalakítása, tisztán önsegély alapján, mely intézmény már életbe ís lépett s melynek érdekében az Egyesület kötelezettségeket vállalt. A\'raásodik a gazdatiszti qualiücitió kérdésének megoldása. Mely ücyben az egyesület buzgó elnöke Bujanovics Sándor yrsz. képviselő a mezőrendőri tőr-Fény tárgyalása alkalmával tett felszólalása folytán remélni lehet, hogy ezis törvényhozási megoldást és szabályozást nyert. Miért is az elnöknek jegyzőkönyvi köszönet és elismerés szavaztatott. — A harmadik kérdés a gazdatiszti állásközvetítés, meíye^az egyesület ujabban szervezni elhatározott, s mely megbízhat óságáoái fogva és kellő discretió menetr. ugy a szolgálat adókra nézve, mint az azt keresőkre nézve, a legbiztosabb közvetítő iutézménynyé van híva\'va fejlődni. — Elhatározta, hogy mind e tények felsorolása mellett kör-iraülag hivassék fel az érdekeltek figyelme. — Elhatároztatott az alapszabályok szükségessé vált átalakítása, mély az április hó 15-én tartandó közgyűlés elé lesz elfogadás végett terjesztve.
— A gazdának legnagyobb szüksége van haszon ál latjaira. Ennek természetes következménye, hogy már saját érdekében is azokat jó kondiczióban kell tartania, megbetegedés eseteiben gyógy-kezeltetnie és minél hamarabb hasznavehetővé tenni De számtalan esetben lehetetlen a tévol lakó állatorvos ta-ii csat idejekorio kikérni s akkor a gazda kitűnő hasznát veheti egy oy átíalorvosi tanácsadónak, mint a minő a Bornemissza Zoltán által irt .Állatgyógyászai" czimü munka, melynek II kiadása a jövő héten fog megjelenni. Ezen kiváló munka a legnagyobb elterjedtségnek örvend azért, mert benne nemcsak a képzett állatorvos, de a praktikus gazda tanácsát is fölleli min denki Ezenkívül a belsőié1? adandó gyógyszerek adagja és adagolási módja, valamint ideje mindenütt világosan és érthetően van kifejezve. A Bornemissza Zoltán .Állatgyógyászatáénak egyetlen gazdánál sem volna szabad hiányozni, már azért sem, mert az ára mely 264 oldalnyi terjedelme daczára csak 1 frt ?0 krra van szabva, olyan, hogy minden rendű és rangú gazda megszerezheti azt. A most megjelenő második kiadás legjobban igazolja a munka kitűnő voltát, mely Lévai Mór könyvnyomdász kiadásában Ungvárt fog megjelenni, hol 1 frt 20 krért és 10 kr. Bélyeg beküldése ellen kapható.
Irodalom.
— „Somogyi hangok* czimmel 4 er.deti zongorára, két képre irt népdal jelent meg, s kapható Tóth Béla tani-tó.iál, —\' Somogy Berzenczén. Ára a
munkának 1 frt, 1 frt 03 kr. beküldése utáa e mű bérmentve küldelik meg.
— „Kz én Újságom" ajándéka. A
milyen szép, kedves a Pósa bácsi gjer-raeklapja „Az én UJ3*Uom", olyan aranyos kis könyvecske Az én Újságom naptára, melyet minden előfizetője a lapnak ingyen kap. Az 1894. évi naptárt a kiadóhivatal most küldte meg az előfizetőknek. Van ebben a szép kis könyvecskében egy csomó olvasni való, még pedig a javábői, vagy husz kép. aztán sok tiszta meg rovatozott lap, órarend stb.. a hová az apró emberek jegyezheinek. Bele írhatja az apa, az anya nevenapját h születésnapját, kik a tanítói, kik a tanuló társai, melyek a tankönyvei stb. ttb. Nagy öröme van ezzel a könyvecskével a gyermeknek, mely nemcsak szórakozást nyújt neki, de megtanítja Őt egyszersmind rendszeretetre is. — „Az én Újságom" előfizetési ára negyedévre 1 frt, félévre 2 frt — Aki legalább egy negyedévre eiÖfize\', annak ingyen küldi meg a kis naptárt ,Az én Újságom" kiadóhivatala, Budapest, Andrássy ut 10. A naptár bolti ára különben 50 kr.
— A „Nemzett Iskola". Benedek Elek tanügyi lapja alig egy havi fennállása után máris a legkedveltebb lapja a tanár- és tanitÓ világnak. A szépirodalmi olvasmányokon kivül csupa aktuális érdekű czikkeket közöl s már valóságos hatalmassággá lett, melylyel minduntalan kénytelen a közoktatásügyi minisztérium is szobi állani, a mit eddig tanügyi lappal sohasem tett. Legújabban különösen Jancsó Benedek ügyének a szellőztetése keltett nagy szenzátiót. A Nemzeti Iskola hatalmas cikkekben interpellálta meg a minisztert Jancsó Benedeknek, a független gondolkozású tanügyi Írónak az igazgatóságról való lemondása miatt s ugy f**jén találta a s*zeget, hogy a minisztérium hivatalos kommünikében volt kénytelen mentegetődzni. A Nemzeti Iskola ereje nemcsak abban van, hocy fölfelé és lefelé bátor, független és szókimondó, — s közleményei mindig irodilmi színvonalon állnak. — hanem abban is, hogy egyaránt karolja fel az Összes tanárok és tanítók anyagi és erkölcsi érdekeit. Ezt a benyomást tette ránk a lap eddigi iránya s Benedek Elek neve kezesség arra, hogy e mellett az irány mellett is megmarad tántorithatlanul. Épp ezért különösen ajánljuk a Nemzeti Iskolát a tanár és tanító urak figyelmébe. A kitűnően szerkesztett lap minden hét szombatján megjelenik s előfizetési ára negyedévre 1 frt.
— Az 1818—49-iki magyar szabadságharca története czimü illusztrált vállalatból most jelent meg az V ik füzet. Szerző e füzetben a pozsonyi ország gyfiléa működésének kapcsán azt a küzdelmet festi, a mely az 1848. márcz. 15-iki vívmányokhoz vilte a liberális eszmékért hevülő nemzetet. Egyúttal belefog , A népakarat diadala" czimü harmadik fejezetbe, melyben a bécsi titkos kaninrillávnt ismerteti meg az 0 vasát. Szerző e füzetben Írja meg Kossuth tömör életrajzát is 1848-ig. Számos eddig fel nem használt uj adat teszi érdekessé ezt a füzetet is. A füzet képei: Apponyi György gr. A pozsonyi primási palota. Szőgyény Marich László. Jelenetek Kossuth Lajos életéből. \' Az ország területén osztozkodó nemzetiségek. Az 1848—49 iki magyar honvéd lovasság felszerelése és fegyverzete. — Aszeretkezök. Az 1848 — 49-ik: magyar gnerilla-csapatok felszerelése és azok fegyverzete. Az orszá?es küldöttség fogadtatása V. Ferdinánd által. A bécsi kamarítla, — mind olyanok, me lyek eddigelé még sehol sem jelentek meg. Becsüket nemcsak a művészi kivitel emeli, h?tiem az is, hogy egykorúak. Ara füzetenkint 30 kr. Előfizetéseket még elfogad a Lampet Róbert (Wodianer F. és Fiai) c*. és kir. udvari könyvkereskedés Budapesten. VI: András>y-ut 21. sz. a. egy hóra 60 kr. egy negyedévre 1 frt 80 kr. egy félévre 3 frt 60 kr. égy egész évre 7 frt 20 kr. .
— „Katii Egyházi Zecekozlönj"
czimü havi folyóiratot indítottak meg Erney József és Langer Victor székesfővárosi egyház-karnagyok. Kiterjed az egyházi zene Összes ágaira. Ara egész évre 1 frt 60 kr.
— „Ifjúságom6\' czim alatt jelent megFark*ss Károly költeményeinek igen Bzép kiállítású kötete. Szerző ismeretes lapunk közönsége előtt s igy felesleges voma ölünk a tüzetes kritika Csak annyit jegyzünk meg, hogy szerző nem jár a magasban, ismeretlen helyeken, hanem a legkisebb, alig figyelemre méltó, de vele történt esemény, hatás felidézi lantja hangját és dalol érzelgőleg, szenvedélyesen — magának és a népnek. A kiadvíny szerző sajátja ára 1 frt. Melegen ajánljuk.
FEBRUÁR 10 éu
— Uj zenemüvek. „Szegedi boszorkány" uépsainműnek összes kedvelt-dalai, melyeket Bokor József népszínházi karnagy szerzett, jelenleg Blabánénak a legkedveltebb nótái, a „Harmónia" nemzeti zenemű és zongorakereskedésben Váczi ntcza 9. sz. jelentek meg: 1. „Csipkebokor áll az erdő szélén." 2. „Liliom, liliom, sárga liliom " 3. Jogász úrfi." „Ne, ne, ne, ne tekints*. 5. „Befagy aviz." 6. „A német Miska" 7. .A magyar Miska." 8. „El ne fáradj enyhe szellő." 9. „Rigó dal". 10. „Három bokor kolompér." 11. „Rózsa virító rózsa." Ára 3 korona, ugyanott megjelent, .Jókai csárdás" czim alatt talp alá való csárdás, mely az 1894. évi január hó 6 iki Operabál alkalmából Szápáry Pál gróf szerzett. Ára 2 korona.
— „Eredeti magyar mesék és versek" czim alatt csinos kiállítású mesekönyv jelevt meg Zala- Egerszegen Roseoberg HenriHtetől Breísach Sámuel kiadása s nyomdájában! Ára fűzve 1 frt, diszkötésben 1 fri 30 kr. A szellemes és ismert közjótékouyságu szerzö-nőoek nem első müve ez; ezt is, mint a többit nöi gyengédség, szivjóság és honleányi magasztos erények jellemzik s teszik vonzóvá, azért méltán ajánlhatjuk ; ennél becsesb ajándékot nem adhatnának a serdülő ifjúság kezébe.
Ki nyert?
Húzás január 31 én. Brüon: 74 2 80 84
Húzás febr 3 án. Bpest; a 10 23 34
Húzás febr. 7-én Prága: 67 48 71 54
69
Szerk. üzenet.
"— H. A. Jól nevettünk a „Husler ohne \\íertb."-nek. Köszönet és üdvözlet.
— M. F Ugv-nott Megérkezeti m indákét ü. Köszönet értök!
— G. Báliotffy Bálinthoz. Még nem közölhetjük, mert elhalálozásáról bővebb adatokat nem kaptunk.
— B,"\\M A mostani után vona^ alatt jS.
— M. I Bpest. Fogadd ez uton ia őszinte részvétünket!
— I. F. Nincs időnk utána járni
— Daruvár Köszönettel vettük, rendben van
— H. M V Megtaláltuk s azonnal elk áldottuk.
— Az izr. nőegylet kimutatás közlését jovÖ számmkra valánk kénytelenek halasztani, ugy szinte a vaautiak felül fi tetőinek kimutatását is
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTOBFI LAJOS.
JXfyllttör.*)
1 Henneberg U. (cs kir. udvari azállitó) selyemgyara Zürichben privát megrende-
| lŐk Lakására közvetlenül szállít: fekete, fehírs színes selyemszöveteket méterenkint 45 kr.-tól 11 frt 65 krig postabér éj vámmentesen sima, esikos, koczkazoti és mintázottakat, damasztot stb. (mintegy 240 különböző minőség és 2000 különböző szm s árnyalatban). Minták postafordulóval kü\'.detoek — Svájcába erimzett levelekre 10 kros és levelező lapokra 5 kros bélyeg ragasztandó.
\' E rovat alatt kSzlöttekért nem vállal felalösaéget a szerk.
HIRDETÉSEK
| Tölgy/erdő eladás. 1
Lenti (Zalám.) község határában 360 * (háromszázbatv n) drb. átlag egy méter J átmérőjű öreg tölgy folyó *v február 26-án nyilvános árverésen a legtöbbet
* ígérőnek eladatik. Zárt ajánlatok is el-
r fogadtatnak.
S A kikiáltási ár, valamint a zárt ajánld lat lo°/e bánatpénzül leteendő -S Bővebb felvilágosítás a lenti _körjegy-| zői irodában nyerhető. _
Az előljárősftg.
1 Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni szándékozók tartoznak a! becsár 10%,-át készpénzben vagy óva-dékképes papírban a kiküldött kezéhez r letenni..
Kelt K.-Kanizsán, a kir. tvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1893. évi november hó (i.«aapjan.
CSESZNÁK MIKLÓS kir. tszéki bíró.
tf^Miadea !dih.cn hitzaalhita oydflyod IQ
fforáj ellet WÍIllRllll"íél6í Csuí elk. 8
KÖNNYEN OLDHATÓ KAKAÓ
jji fi.ma ¦ lK1 = 200CSesze - TieVclc
7824!tk. sz. S93-
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai királyi törvényszék telekkönyvi osztálya részéről közhírré téte-. tik, hogy Kohn Gáspár orosztonyi lakos végrehaj tatónak. Korcz Vendel és Korcz János végrehajtást szenvedő szabarí lakosok elleui 105 frt töke, 1891. január 31-től járó 8"\',, kamatai, 16 frt 20 kr. per. S frt 95 kr. végrehajtás kérelmi, 7 frt 70 kr. jelenlegi s a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fnntnevezett kir. törvényszékhez tartozó a palkonyai 150. sz. tkben i 232. hrsz. a. telteti borbélyréti szólődézsmavéltság-köteles szőlőnek Korcz Vendel és Korcz Jánost illető s 144 frtra becsült \\ része. — ugyauezen tkvben foglalt f 287. hrsz ! a. felvett borbélyréti váltság köteles szóló nek ugyanazokat illető s 207 frtra be csült *,j része, — és a palkonyai 176 sz, tkben | 239. hrsz. a. felvett s 10 frtra beesült borbélyréti píneze az 1881. évi 60: t. ez. 156. g-a értelmében egész
köszvény- és csu?.ellenes
vértisztitó-tea.
Biztos ereden,! KiM íratás 1
Kitüntetve: Sidney-i világkiállítás 1873. Melbourne-i világkiállítás 1880. arany éremmel.
V> ILII ti.>I PERENCZ
gyógyszerészt¦">. Neinkircbea (A.Ausztria) kitűnő eredménynyel ajánlható: Köszvény, csuz, idült betegségek, bőrkiütések, kiújuló genyedéeek, mindennemű támadások, bujakór. idegbetegülések, aranyér, fehérfolyás, elgyengü\'t férfierő, májdaganatok, szorulások, gyomor- és altesti bajoky\'-dugulás, skorfula és minden külső- s belfő fájdalmak ellen — Naponta érkeznek elismerő levelek.
A legutóbbi 18 év gyÓgyered-ményéről szóló füzet iugyen és bérmentve küldetik.
Eey 8 adagra osztott csomag ára 1 forint
— < .,„. ji-miHMiLiwcu tgeM-c «1« a lunui.
ben és pedig ezen ingatlannak kiskorú g Hamisítások ellen, a legtöbb állam
Sörfisi János (ívöro-v Juli ?0 \\T<>n hQ,- lu;»iil,.tt .xj:_____.-.____
Sörösi János, György. Julí és Margitot E illető \'j3 r-észére Oszvald Anna férj. j Sörösi Józsefné javára bekeblezett holtig-1 laní haszonélvezeti szolgalmi jog. fenn-5 tartásával 1894. évi márczius hó 3-ikf napján d. e. 10 órakor Palkonya község [
bar. bejegyzett védjegyre ügyeljünk. Kapható minden gyógyszertárban. Főrak tár: WILHELM FEREMCZ
%y6gjaxeiéianél Neunkirchen (A.AuBztria.
Urtaodó njri\'vfaos árverésen eladatni fog-goooooooooo^g^oooooooooocl
¦2. „ 3
= 3
S 01
á
rlaczelli ggg^ ¦mo& Gyomorcseppek
hi«Tíe^p1«írn*k STBaw "*"-QIOlhtt*U«n é* áltolinoon i*aar«Ut I
ÍSSÍrtí™* \' hiMB^ít. ha«n«íi. S)eme,«,:í, l.le.ie,*, n>iik,kl-rí 1 lMtxU\\, Wr9»««g. undor é« hinyíi. gT0«OrgBrct. í^Ckülíi
í"10* *ynW™ra*\'* \'-finnyi t*j:ija»nil. m. menyuylbtn n ¦ cj-v 1 martól aiArrnkz^tt. sjomortullerhelMBÍi ft,:,:kit.-] -,k.; í :íih»l míib.iDk
^Sl^. tt tilmorrholtiá.nál. 1—™ |
Kmlített baj\'.knll * N«r/nr>rMfwcmrr^p^ \' . ?U "\'tönOknek bizonyult.,k, * mii nil meif az*z biio-Dyltvinv Uzuult Ery kis uvtB kit\\ h»*mila;l ui»»iUsi*I «Kyutt *o kr., nam oveK iiig kr. MMTvaroniáxt förakUr:
T6r5k Jozaef gyofryazertára
lludipc;, Kirlly utexa tl IV WJ^Bjet *• »l*iri»i tOaeteMD >-í-e m«cUkin-
¦iroKadni. inelyéknek bnr- |
r\' 11---5.
NAGY-E. ÁNIZS A !í
teul!! Csak oly t\'s-:
koUtára tóid *iai*# v»n nuía.«7.i ;C. Ur«dy) én ezen auvukkal: .V A Marlmcrttli
>"> kéazfU!\' áliiráaáral I nrtisiKfct l.itonyftom" <ri.sirh i.:¦¦-.<..u. k«.píj*tók. |
PrágerBélaéaBelus Lajos gyógyszerészeknél. — BARCSON: K 0 h 111 Sándor gyógyszerésznél-
-r
MEGHÍVÁS,
A DÉL-ZALAI TAKARÉKPÉNZTÁRRAL EGYESÜLT
iaiigéljií szövetkezet
folyó évi február hó 25-én délelőtt 9 órakor saját helyiségében
tartja
XIII. RENDES ÉVI .
€ 102ITI1,
melyre a t. üzletrészbirtokosokat tisztelettel meghívja
az igazgatóság.
TÁRGYSOROZAT:
I. A szövetkezeti elnöknek a lefolyt üzleti évre vonatkozó jelentése.
II A felügyelő bizottságnak a szövetkezeti számadások és könyvek 1893. évi felülvizsgálatáról! jelentése, s ennek alapján az igazgatóság és számadók felmentése.
III. A társulati közlöny kijelölése.
IV. Az igazgatóság közül az alapszabályok 24. §-a értelmében kilépő alelnök és 6 igazgatósági tag és pedig Kocsis Ferenoz, Ledofszky Ármin. Löwinger Ignácz, Miltényi Sándor, Thomka Endre éa Reicheu-feld Svndor urak helyett ujak vagy ugyanazok, ugyszinte \'A felügyelő bizottsági tag megválasztása.
Kelt Nagy-Kanizsán, 1894. évi február hó 4 én.
JEGYZET A felügyelő bizottság álul felttlTUBgált vigyonmérleg * szövetkezeti helyiségben bármikor betekiotbetS.
A. társulat könyveibe bejegyzett flzletrészbirtokosok szavaíatlapjaikat folyó é,i febr. bó 38 és 34. napjaiban a szövetkezeti helyiségben átvehetik; a közgyűlés napján szavazatlapok ki nem adatnak.
HARMiNCZHARMADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI .K Ö Z.L ö N Y.
FEBRUÁR 10-.
Birtok bérbeadás.
Horvátországban közel 250Q hold
A Irtás föld
azonnal bérbe vebetö*.
KOzelebbi feltételek JAHNZ EMILNÉL Zágrábban. Nikolic-utcza 15. -*z. a. megtudhatók.
Hamisítástól ovati k !
Férfi-s női betegségek,
mint bujakór, fekélyek, börkQtege k, fo lyisok és holyaghuruta Jegidaltebb alak ban is, nem a közönséges, hosszadalmas befecskendezésekkel, haneni
Irrlgátió által saját késxfilékeimmel, s uj gyógymódom szerint,
vagy esetleg belyi endoskopikns kezeléssel ti alaposan s sikeresen kezeltetnek. Stricturák, az aggkórban fellépő vizelési nehézségek; agybeszennye-zés, va\'amint nemi gyengeséggel párosult gerinczbajok
gnlfano-mechanikai módon sikereset gyógyUtalnak.
Orrfekélyek íj.;: orrnak bedugulása, valamint a száj- s orrnak büzössége az általam feltalált s több ICO esetben kitűnő eredményuyet használt
orrcsapkészülékemmeU rörid ido alatt alaposan pyógyittatnak.
Galandfergek, melyek a legerősebb kúráknak ellenállottak. Németországban készült gyógyszeremmé! 8 óra alatt gyökeresen el távoli Hatnak.
Hr. Ffscher A dolf, orvos-sebész-tudor, miitő- s nőgyógyász a .Nyilvános gyógyintézet"-nek rendelő főorvosa, s speczialista 27 év óta.
üadapeste.., Ó-ntcza 5. az. I en>. Rendel d. u 2—5-ig.
Csak díjazott levelekre válaszolok s gyógyszerekről is gondoskodom.
Az újkor legszebb találmány* a cs. és ki-, szab. „galvan villamossági készülék únhasználata", mely nemi gyengeségeknél (elgyengült férfierő) kitűnő eredménynyel használtatik . Az orvosok minden államban a legmelegebben ajánljak. Volta tanár rendszere A világ legkisebb készüléke, mely a zsebben könnyen hordozható. Kezelése igen egyszerű és minden veszély nélkül használható. Az állam által felülvizsgálva. A készülék leírása zárt levélben 10 kros bélyeg elteoébon megküldetik a ca. és kir. szabadalom-tulajdonoi Angenfeld J electrotech-nikus által Pécs I Scbulerstrasse 18.
^Fontosajó háziasszonyoknak l\\
Aki sok pénzt, mánkat, időt é: egészséget akar megtakarítani, az
csak
(cs. és kir. szab.)
„SZAPPANlf-tal
mosson.
A „SZAPP.lMT* nagy mosóerő ve! biró, erős, poralaku srappan, ártalmas vegyülék nélkül, amely mái-több ezer családnál be van vezetve és mint legjobb mosószappan dicsé réttel van elismerve, és mint rem-csak a fehérneműt, hanem a k\'ízet és egészséget is megkíméli. Angol-. Franczia- és Németországban, valamint Amerikában a legfinomabb asz-szonyok már több, mint 20 év óta mosnak vele és nem ismernek jobb mosópor: a flSZAPPAMTö-nál, és nagyon meg vannak elégedve, mert könnyű vele dolgozni; minden csomag kimeriiö leirássa! és védjegypyel van ellátva, minden nagy csomag ára csHk 10 krnjezár és tessék csak „SZAPPAN XT0 ot kérni.
A „SZAPPANIT" minden gyóay tárban és füszerkereskedéaTen. vagy közvetlenül a gyárból is M AYEB ERNŐ Budapesten, Lujza-ntca 20. az összeg előleges beküldése ellenében, vagy utánvéttel. kapható.
SVezér-képviselők a monarchia min . len helységében elfogadtatnak,
PSERHOFER J.-féle
BECSBEN, I. KERÜLET.
gyógyszertár (898)
SINGERSTRASSE 15. SZ. alatt „zum goldenen Reichsapfel."
örveudenek és alig van család, mely-
Yértisztitó labdacsok, ilí"l4,°* i»M«««k ne., »i.tt;M/,bb\\ mí,, joggal megérdemlik
ben ezen kitüno ház s.erböl készlet nem volna találhuó \' ellerJeae«i
Srár -
bői
Vértisztit szán
foly
iusanyerén dacaokat egy
ítJhí. h°SÍÍnk ÍntéCtCk\' l"° - eií" C"tU néh*»y*« omlUOnk meg Wa megje^zéssei, zer használta, meg vagyunk győződve, bog, aaokit tovább fogja ajánlani.
eg vagyunk győ
Schlierback.
október 22-én.
Tekintetes Ur! Alulirt kéri, hogy felette hatznos és kitűnő vértisztitó labdacsaiból ismét 4 csomagot kíüdeni sziveBkedjék.
Neureiter Igoácz, orvos.
Hraache, Flölnik mellet\', 1887. azept ho 12-én. Tekintetei nx!
Lten akarata volt, hogr az ön labdacsai keaeim kőié ke-rtl\'tdk, melyeknek hatását eacnnel megírom: Én gyermekágyban megbnltem olyannyira, hogy semmi munkát sem Toltam tGbbé képet végezni és b konyára már a boluk közt volnék, ha aa Ün csodálatraméltó labta^aai eng*m nem mentettek volna meg. Az \'.¦:<:¦ áldja mai; önt ezért ezerszer. Nagy bizalmam van, hogy ez^n labdacsok engem is tökéletesen kifognak gyógyítani, a mint már másoknak ii egésrségllk visszauyereiére ke^ít*églll szolgáltak.
Knificz Tere*.
Béci-Ujhely, 18S7 november 9-ín. Mélyen tisztelt ni \' .
A legforróbb köaiönelenet mmdom ezennel Önnek 60 éves nagynéném nevében Az illető 5t éven át aaenvedett gyomorhu-kúrtághan. már életét ia megnnta, melyről egyéh-indutt midőn véletlenül egy dobozt kapott az Öu kitűnő vértisztitó labdacsaiból s azoknak állandó hatználata fo\'y-tán tökéletesen kigyógynlt.
Legfőbb tisztelettel, Weincaattel Joaefa.
ratV
ként le is mondott
vit, Qfohl mellett, 1859. márcz.
í-4o.
Szilék!
ralóban basz-egnagyobb el-
1883. okt s ir.
Eicbengrabt Tekii>tet«« nr! Alulírott ismátelten kér 4 csomagot az Ön :. \' é* kitHi>ő labdacsaiból. El nem mulaszthatom , iamerésemet kifejezni ezen lab tacsnk érteke felett éj azok, a ho] caak alkalmam nyílik, a szenvedőknek legmelegebben fogom ajánlani. Eze» hálairatom teUaéásaerinti használására Önt ezennel feí-hatal atom. Teljes tiaatelettel, Rabn Ignácz.
GoUrhdorf, Kolbach mell. T. ur!
Felkérem, miaserint az ön vértisztitó Labdaciatből egy cao-m>got 6 dobozzal kQldsni tcívesk^djék. Caakia as Ön csodálatos labdacsainak köszSohetem, hogy egy gyomorbajtól, uisly engem M éven át győtfirt, megszab dúltam. Laen labdacsok nálam sohasem fognuk kifogyni s midőo legforróbb kSsaSnetemet kifejezem, vagyok tísst-Iflttal, \' Zvriekl Anna.
h-tv-, vértisatitő labdaeaok caakia a Pserhofer J.-feie, az „araay blrada\'ni aiaábti" ozlsizstt gyágyszerlárbaa, Bécsben L, Slagerttratsa 15 az. a késaittetnek valddi minőségben s egy IS tsem labdacsot tartalmasé doboz ára 21 kr. Egy csomag, melyben 7 duboz tartalmxztatik, 1 írt OS krb*. kerül; bérmentetlen ntánvételi küldésnél 1 ír; 10 kr. Esy csomagnál kevesebb nem küideiik el.
As 5a.xeg «lőbbeni bekilldé<éaél (mi legjobban postautalványon eszkSzOlletikj bérmeutés kaidénál együtt: 1 csomag 1 fit 25 kr. 2 csomag 2 frt 50 k-. 3 csomag S trt SS ki;, 4 csomag 4 frt 40 kr., & csomag 5 frt 20 kr. it 10 csomag 9 frt 20 krba kerül.
BV* NB Magy eltérjedettié^ük következtében ezen lab-doeiok a legkilIfiufáléL-b nevek es alakok alatt utinoxtatnak : ennek k5v3tkíztében kéretik csakis Pjerhofír J.-féle vérlts Utó labdacsokat \'¦.\'¦¦¦¦<::¦\',ni éa csakis azok tekinthetők valódiaknak, melyeknek használati utasítása a Pserhofer J. néiaUirásssl fekete színben és minden egyei doboz fedele ugyanazon aláírással-vörös színben ellátva. "VB
biztos ha-
minden köszrényee é« csíkos bajok, o m.: geriacz-agy bántalom, tagsxaggatis. ischisa, migraiane, ideges fogfájás, főfájás, fOlszag-gatáa stb. stb alléd. 1 ftt 20 kr.
Évek
Amerikai kosz vénykenőcs, sríooíi0.
Tannohinitt haj kenőcs
Pserbcfer i.-tít. hosszú sora óta ráta* ennyi hajnövesztő szer koz«tt o voiok álul a lezjobbnak elismerve. Egy elegánsan kiállított nagy szelenczivel 2 frt.
Általános tapasz S5*5tí**
ganatoknal, ujjkukacz, sebes- vagy gyuiadt-mell vagy más ily bh-foknál, mint kitüno szer !őn kipróbálva. 1 tégely í>0 kr. Bérmentve <5 krajezár.
JííHyvhulvaom P<erhafer J-tíl. Sok év óta » fagyos ta> ld»J UttlASaill KokrK és minden idült sebre, mint leg-biztosabb szer elismerve. 1 köcsöggel 40 kr. Bérmentve 65 kr^ TTfífií nű/l T7 l\'?v általánosao ismert kitűnő hásisser, hurut UtUUIlüUV, rekedtség, görcsöd köhögés stb. ellen. 1 Qva-gecske ára 50 kr., 2 üveg bérmentre 1 frt 50 kr.
ílAÍ-.AQQ,7Anr>\'yÍ<l fJ>r4ft*i **Vm megrontom pyomor, rjlrJW333/,t!aL<Aia ro,, emésztés es mindenoemO altesti bajok ellen kitönŐ há«i»xer. 1 üvegcsével 22 kr., 12 üveg í frt.
Általános tisztitó-só ÜSJ*,*.- *.;f.L2L
minden küvetkesmenyei, u. m.: füfüás . SEéddlés, gyomorgörcs, pyomorbév, aranyér, dugnláa atb. ellen. 1 csomag ára 1 frt.
Angol csodabalzsam, !20S«i.kr"ííki\'fl,,g Por a lábizzadás ellen. .Eu^.:TÍLui
képsödS kelíemetl-j szagot, épen tartja a lábbelit és mint irta-matlan szer vau kipróbálva. Egy dobozzal 50 kr. Bérmentve 75 kr
Golyva-balzsam, 40 kr., béj-mentes kOldé\'sel 65 kr,
Helsó vagy egészség-só ÜStócT&Ei
a rendetlen emésztésből származó bajoknál. 1 csomag 1 frt.
1^ Ezen ilt felsorolt készítményeken kivü: aa osztrák lapokban
ptíirdetett összes bel- és külföldi gyógyszerészeti kalOolegességek rbk táron rannak és a készletben netán nem levők gyorsan ét olcsón megszerezi étnek. — Poktai megrendeltnek a leggyorsabban esa-kozOlietnek, ha a péoxöasseg előre bekűldettk; nagyobb megrendelések utánvétellel küldetnek. Bérmentve csakis oly esetben történik a küldés, ha az ősszeg elCre beérkezik, mely esetben a postakolUéf ek sokkal mérsékeltebbek.
Csak akkor Talódi, ka a há-omszö^ü pa-laczk az itt levő szalaggal fvftrö* f*kete DTOm^ sárga papíron ran eízárca.
Eddig folülmulhatatlan!
Maager Vilmos féle valore tiszti to-t
MÁJOLAJ
(töi-Ténylleg védett csomagolásban)
Maayer Vilmostöl
Bécsben
Az orvosi tekintélyek által"mrgvizpgáltatott és köny-nyO emészthetősécéné1 fogva gyermekeknek is kalőnösen ajánltatik és rendeltetik mindama eseiéknél, mclyekoél ai orvos az egész t stí szervez -t, kalötiöscn a mell és tüdő erősítését, a test súlyának gyarapodása\', a nedvk javítása:, valamint általában a vér tisztítását el-aksrja érni. — Egy üveg áSa 1 forint és kapható a gyári rak\'árha i Bécfben III/S. ker., Heamarkt \':{., valamint az o ztr.-magy-r monárcbie legtübbb gyógyszer tárában. Nagy Kanizsán; RosenícltV*\',oIf és Fia. Kes-seibofer József fűszer- éscsemege kereskedésébeu. — - FŐ raktár és főeárusitás a/, w. trák-magyar monarrhia részére:
Hangéi- Vilmos, Bécs, Hl/3 . Heutnarkt 3
Utánzat bíróilag üldöztetik.
MOLL«SEIDLITZiPOR-
ha mindegyik dobos aláírását tünteti fel
Moll A. védjegyét ós
Csak akkor valódia \'<
aláírását tünteti 1 A Moll A.féH Síldlit!por»k tartói gyógyhatisa a legmtkws*!. RWt testbáatalask, gyo.norg.1rcs is gjomorl.év, rtgsMt szekr.kede, mljl,.... a.l..m ver-loluiis arjnyér és a legkülönbözőbb noi bítsjieaek.ellen, e jelei 1> "»»\'\'¦ ti\'eVl\'k óta mindig nagj-obb elterjedést szerzett. - Ara el, lepeoaelelt eredeii do-bozaak I frt o. é. .
Hamisítások törvényi eg fenyíttetnek.
I MOLL-FÉLÉ FRANCIA ..... 1*1
Csak akkor valódi.
öves MOI.I. V. TrJjcgyét ttlnt^ti ft-I és
______bA. mm- leiirato "Eozattal van zár?a\' A Moil-féte fraa-
ozll borazeaz és «4 tiftezetesen tüiiit fájdalsmtt illapiló bedörszölesi iter kosz,ény, esuz és a meehülés égvén koretkezraényeio ;i Icgisnu-reteseiib népszer. — Eay onc-zotl ereditl Svtj 4r»\'90 kra|czár.
Moll Salicyl száj\'vize.
(Köalkatrésze: füzolysavas sziksó.) A mindenna i szájti^ztításná! kftlönösen fontos bármely kom gyermekek, mint fel-nőttek zzámára; mért e szájvíz a fogak további épiégél biztosija a egyszersmind óvszer togfájas ellou. - Eny Mail A yéd|»,yével ellátott u»i] ara : 60 krajezar.
(691) Fószctküldés:
Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs: I., Tuchlaubeti 9. sz. Vidéki Btéorendelések napeala pos aatanvét mellett teljesitletnak A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és
védjegyével ellátolt készítményeket kérni. Raktár : Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf és Fia.
1 a
? ?
a a
Ooooooooooaoonoooooaonaooaaaan aaoaaaaoan Q
Zongoráról külön képes árjegyzék.
CT S=
g.
PT P
3
9?
»
V a a
•<
N CDST
2
9
ero
o
a cr?
s
f>
tv
3
OS
<<
a
a
Harmonikákról kulőn árjegyzék kérendő
Njomatott Ifj. Wajdits Jósacf könyvnyomdájában Nagy-Kani isán.
9945
^4\\fAroár 17-
7«llL szam,
Előfizetési ár:
Egész é*re . . - 5 frt — kr. Fél évre - . - . 2 frt 50 kr. Nt\'ped^Tre - . . 1 frt 25 kr. Veje* szám 10 kr. HIRDETÉSE* S hasábos petitsorbaa 7. másoduzor miudrn további sorért 5 kr.
NVI I.TTKRBEK petit íoronke:it 10 krért vétetnek I. Kincstári illeték minden ogyesj hirdetésért 3<> kr. fizetendő
Harmincharmadik évfolyam.
, a nagy-kanizsai Délzaiai Takarékpénztári , Önsegélyző szövetkezet*, érvény-társaság", a , nagy -kanizsai- és fityeházi önkéntes tűzoltó-egylet*, a , nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület* n.-iamzsai izr. jótékony nőegylet*, .szegények tápíntézete*, a .katonaihadastyáo egylet\' a
a .Kotori takarékpénztár » .nagy-kanizsai tanítói járáskor*
A láp szellemi és anyagi részét illető suiiden közlemény Batórfi Lajos szerkeszio^kisdó" nevére din«atten\'Nagy-Kaalz»ara bér-mentre totézeodölc
Bérmentetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok tlusta nem klIAetuek.
.nagy-kanizsai keresztény jótékony
nóegvlet*. .,n.-ianizsai izr. jótékony nőegylet*, .szegények tápíntézete*, a .katonaihadastyán egylet* a .soproni kereskedelmi iparkamara* nagv-kanízsai külválasztmányának hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MLGJELENÖ VEGY ES TARTALMÚ HETILAP.
Malomipar.
Veszprém, decr. Í8.
• \' (Vége)""\'
Kz állításomat képes és kész vágyik bármikor kézzelfoghatólag bebizonyítani s ennek alapján világosan be van igazolva, hogy az import bnza nem a külföldi piaczokon való " versenyképességre szükséges, mint- azt a kereskedelmi miniszter úrral a nagy malmok fómatadorai elhitették, és a képviselőházban Eljelentették, hanem a kizárólag magyar búzát örl\'j hazai malmokkal való versenyképességükhöz szükséges és ezáltal az állam nekik segédkezet nyujr. a vámvisszatérítés kedvezményével, a hazai malomipar tonkretevésére.
Hogy az őrlési engedély czimen vámmentesen beszerezhető import búza mily arányban befolyásolja a budapesti börzét, a kartellben működő malomigazgatók révén, s hogy az úgynevezett börzei usancz buza közé mennyi keverteíik a két fo riuttal olcsóbb rámmentesen import búzából, azt csak azok a szerencsétlen áldozatuk tudnák megmon daní (kik között mínt Polónyi Géza ez ügyben történt országgyűlési felszólalásában megjegyezte, több országgyűlési képviselő is van), kik a búzaárak 1 frt 50 krral való esésekor a dífferenczia helyett kész áruban voltak kénytelenek a szerencsésnek látszó kötést átvenni.
Az őrlési engí draénynyel való eme . szabadon űzött, senki al.tii nem ellenőrzött vétkes visszaélés a hazai malomipart nemcsak egészséges fejlődésében megakasztotta, hanem létérdekében is annyira megtámadta, hogy ma nap már a bukás s; élén áll.
Igazán nevetségesnek voloa mondható, ha annyira szórnom következ-
ményekkel nem járna, a kormánynak áz az eljárása, hogy 15 nagy malomnak vámkedvezmény czimen, évenként két millió forintra menő állami támogatást nyújt azért, hogy miniszteri fizetéses malomigazgatók részvényeik után busás osztalékot advi, papírjaikat keresetté tehessék és koldussá a hazának több mint húszezer olyan polgárát, a molnárokat, kik a honnak vész idején is biztos támoszlopai, mert nem vethetik ugy a börzére malmaikat, mint a malomrészvényeket, sem pedig külföldre nem vihetik.
Nagyon különösnek tartom, hogy az országban lévő gazdasági egyesületek1, melyeknek tagjai 7 frton alig tudják búzájukat eladni, és gondolkodóba esnek, hogy mi az oka, hogy a rozs 5\'/3 frtért sem értékesíthető, mikor a zab 7 frt 25 krért is keresett czíkfc, — nagyon különösnek tartom, hogy nem veszik észre, hogy hisz maguk a hibásak, mert nem annak a földnek a termését fogyasztják, melyet ok mivelnek, hanem román búzából készült olcsó és rósz barna lisztet fogyasztanak, melynél még az 51/, forintos rozsból őrölt liszt is többe kerül.
Az exportra dolgozó malmok, a vámmentesség révén, 5 és fél frtnál is olcsóbb áron tudják beszerezni az import búzát, holott a kereskedelmi miniszter ur nyilatkozata szerint, a külföldi piaczokon a magyar • buza, kitűnő kvalitásánál fogva,
^csak fél forinttál áll magasabban, mint akár az amerikai, akár a romániai buza; ezzel szemben itthon
\'\'két forint köztük az árkülömbözet. Hol itt az arány ? (Lehet e azt letagadni, hogy ez nem a kormány által engedélyezett monopólium ?) És hol találjuk meg a miniszterei-
T Á RSZ A.
Ne sóhajtozz . . .*)
Szép kis rózsa ne sóhajtozz, Mfl*-git a napsugár, \' Kárba ké*őu is, tavaszt boz, Njári öröm reád var.
. ¦ ?1",, életed szebbre fejlik, \'Msjd bámul a természet. Benned háj és öröm rejlik. Kelre tehát enyészet!
ROSESBEKG HENRIETTÉ.
•i Szerző legújabban megjelent konyréböl, melyről múlt számunk irodalmi rovatunkban emlékeztünk meg. SZERK.
Nöi életképek
VACHOTT SANDORNETÓL. {Foly látás.)
Bánbalmyné tehát nyugodtan indult szép falusi birtokára, s nem kétlé, hogy néhány heti szabad levegő vissza fogja adni egészségét — A mi pedig a méltatlan Zárday Edét illeti, ki egy Bán-halmy Teodóra fölé képes volt Kőr-raöczy Évát emelni, nála az Ö leánya bizonyosan sokkal különb- s gazdagabb férjet fog nyerni.
K gondolat tökéletesen megvigasztalta -őr? midőn hintaja Körmőczyék pusztája mellett elrobogott, csaknem elégtétellel » királynői méltósággal nézett le az épület falaira.
Teodóra azonban egészen . különböző élelmekkel tekintett körül.
nöfc nr által fölemlített ama közgazdasági üdvös eredményekel, melyek a kormány által a nagy malmoknak nyujtott kedve7mény folytán általánosan ismeretesek?
Csodálatos, hogy a hazai molnárok, kiknek létérdeke, a fölsorolt visszaélésekbői kitetszöleg. alapjában meg van támadva, nem tömörülnek ! és mondhatnám, hallgatagon tűrik a kormány által való töukretevésö-ket. Példát vehetnének az osztrák molnároktól, — pedig sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, mégis országos szövetkezetté tömörülve, már ez ellen erélyesen tiltakoztak.
Ha már a kormány minden áron támogatni akarja az exportra dolgozó nagy malmokat, ugy a vasúti szállításoknál adjon nekik oly kedvezményeket, hogy ez által lisztjükkel a külföldi piaczokon verse-I nyezni tudjanak, s vonja meg tőlük a vámkedvezményt, melylyel annyi bűnös és kiszámíthatatlan káros visszaéléseket követnek el és a hazai molnárokat tönkre teszik.
Valóban itt az ideje, hogy a magyar molnárok is országosan t\'ó m\'örüljenek a pusztuló malomipar megmentésére, mely ezer év óta jó ; és balsors közt együtt működött a haza földjének mi velőjével, a mely i ezer éves múltja alatt soha sem | koldult létérdekében magának állami ; kiváltságokat és kedvezményeket, a földmivelóinek káros kijátszására, melynek termését hivatásához mél-I tón, a kor kívánalmai szerint mindenkor hatóságilag meghatározott ; tizedvámórt becsülettel feldolgozta.
A mely malomipar megiudta mutatni \', azt. hogy a jelen század második felében világhírűvé kifejlődött, ex-i portra dolgozó óriási malomiparvál-; lalatok által nem hagyta magát le-| küzdeni, hanem ellenük, a helyi ér-
Im ott áil a nagy kert árnyékos fái | közt a régi kastély. — — Mi sok édesen bús évet élt le falai közt! — De a kedves ismert vidék képe azelőtt mindig oly vonzó s oly nyájas va!». — —
És most--mintha egy rövid fél év
alstt minden megváltozott voloa, még a vidék képe is oly búskomoly, olyan szomorúnak tetszék.
Az orvoFok falusi levegőt ajánlottak addig is Teodóra számára, mig fördőre mehet, s Bánhalmyné a legjobb remény ben érkezett falusi birtokára leányával.
Ismét a régi rendben folyt minden a háznál, — Báohalmyné csakhamar elfeledte a történteket, ét, a történteket, a ismét szokott falusi tétlen életmódjához fogott, melynél leginkább azt csodálhatta az ember, hogy a semmit nem tevésbe belé nem uut, — a valóban beteg leányt magara hagyta, mint azelőtt, hiss régi kis szobájában, vagy szép időben a kertben, elég biztos helyen volt, miért féltette volaa hát?
És Teodóra?
Teodóra mintha hosszú álomból ébredt volna föl, hogy uj álomba merüljön, jött-ment, mint az alvajáró, — mintha szép régi ábrándait keresné, az első szerelem édes álma után — hisz áb-rándai alkották az eszményképet, melyet a valóság oly hamar elrabolt tőle.
Teodórának szeretetre lett volna szüksége- bölcsőjétől fogva, s fájdalom, épen ezt nem találhatta anyjánál ugy, amint kellett volna, csoda-e hát, ha az ábrándoknak e kedveB, tapasztalatlan gyer-
dekek megóvása szempontjából, a korral haladva, annyira síkra szállt, hogy azokban az években, melyekben azok is vám fizetése mellett őrölhették csak az importbuzát, képes volt velük versenyezni, mindaddig, mig azok hamis ürügy alatt a kormánytól kicsikart vámkedvezménynyel, az ország termelőinek évenkiní milliókra menő megkárosítása árán el nem nyomták.
P0Z3GAY MIKLÓS molnár.
Az .Izr. Nőegylet\' köréből
A folyó hó 6-án tartott estélyre beérkezett adományok és felülfizetésekről az „Izr. Nőegylet" elnökségétől a kővetkező kimutatást kaptuk:
Természetbeni adományok: (beérkezés szerinti Borrendben)
Kaufmann Béláné 25 drb. osztriga, Schulhof Adolfné 5 üveg bor, Goldham-mer Károlyné czigaretta, Giünhut Hen-rikné 2 üveg pazsgö. Hoch Edené 2 üveg pezsgő, gelsei Gutmann Vilmosné 3 üveg pezsgő és 20 adag hal, Gstett-ner Vilmosné 5 üveg bor, GitettnerSa-iamonné 5 üveg bor, Blau Lajosné 2 üveg cognac, dr. Rothschild Samuoé 2 üveg pezsgő, Weisz Divídné 2 Üveg pezsgő, Zerkovitz Zsigmond és társa 5 üveg bor, Tauber Alajosné 3 üveg bor, Danneberg Jakabné 2 üveg czitromlé, Hirschel Hedvig 1 torta, Hirschel Árminná 2 üveg czitromlé, Weiser Jó-zsefné 3 üveg pezsgő. Weisz Lajosné 38 drb. bonbooiere, Blumenschein Vilmosné 3 üveg czitromlé, Schönfeld Nán-dorné 3 üveg bor, Kartschmaroff Leone L üveg bor, Rosenfeld Adolfné 2 üveg pezsgő, Sommer Ignác/né 4 üveg tokaji aszú, Sommer Sándorné 4 üveg pezsgő. Özv. Pollák Armínné 2 Üveg pezsgő, Vidor Samuné 3 üveg pezsgő és 30 adag hal, O\'lop Samuné 20 drb. cziírom és ezukrot, Zerkovitz Albertné 10 palaczk bort. Feiglstock Adolf süteményt.
Természetbeni adományok megváltásául készpénzben:
Blau Páiné, Fischl Pálné, Maschinz-ker Mórné. Scherz Richardné, Scherz
] Ödönné, Ledofszky Árminná. Rapocb
; Gyuláné, Ebenspanger Lipótné, Dobrin Benőné és Stern Síndoriié r> — 5 frtot. Scherz M L-né. dr. Schwarz Adolfné, Sattler Józsefné, dr. Rothschild Jakabné. dr. Űerö Józsefné, Engländer Ottóné, dr. Neumann Edéné, Ollop Samuné, Ro-senberg Izraelné, Klein Illésné Strém Vilmosné. Kürschner Ignáczné, Szegő Gyuláné, Grütfbut Alfredné. dr Schreyer Lajosné és L^idngej Ltjosoé 3—3 frtot.
i Dr. Engel Sándorné és Bettlheim Samuné 2-2 frtot Rothschild Alhertné
¦ 1 frtot. Oíszes 103 frt, mely öiszeg a sátrak és hilászat felszerelésére fordit-
| tatván, nem számíttatik a bevételhez.
Felül fizetések:
j Gelsei Gutmann Vilmó-*, Hírcbler j testvérek (Alsó Dimboru) 20—20 frtot. Sommer Sándorné, Vidor Samuné, Ebenspanger Lipótné, Ebensp inger Leo, : Weiser Józsefné 10 — 10 fttot. Dobrin j Benőné 6 frt. Löwinger Ignácz 6 frt | 20 kr. Özv. Hírcbler Jakabné (Alsó-\' j Dcímboru), Stern Sándorné, Plachtené ! Strém Hermina (Várasd), Sommer Ig-i náczné, Blau Pálné, Juslm Adel (Pécs), : Itipoch Gyuláné, Rosenfeld Adolfné, Cle-! ment Lipótné, Grünhut Henrikné és : Löwenstein Emiiné 5—5 frtot. ^Hirsch-i mann Mór (Kaposvár), Ifj. Fesselhofer | József és Weisz Tivadar 3.80—3 80. Löwingerné Zucker Vilma (Marburg) 3 frt 60 Ifj. Deutsch Lajos. Fischer Sándorné, Strém Vilmosné, Rosenberg Ríchárdné, Mayerhofer Henrik és Grünhut Alfredné 3-3 frtot Blau Lajos, Scherz Richard és Krausz József (Veszprém) 2.60—2.60. Scherz M. I.;né, Deutích Józsefné (Kámaháza).dr. LŐke Emil, Oszter-huber László. Ei^inger Henrikné, Breuer Mórné. Rodenberg Izraelné, Weiszmayer Lipót. Kürschner Ignáczné,\' Fischl Pálné, Eisinger Samuné, Dauscha Ottóné Klein Mártonnéésdr. Schreyer Lajos 2—2 frtot. Ro-tenfeld József, Unger Ullmann Elek és Schwarz Gusztáv 1 frt 80—1 frt 80. Práger Béla, Engláoder öttó és Rosenberg Richárd 1 frt 60 —1. frt 60. Dr. Geró József, Klein Illésné és Plihát Ferencz 1 frt 40-1 frt 40. Dr Goldmann Lipót (Zákány) és Gúosberger Penő 1 frt 20—1 frt 20-Mascbanzker Mórné, Gutmann Verona, Vecsey Zsigmond, Goldbammer Károly, Belus Lajos, dr. Neumann Ede, Löwe Adolf, Varga La-
raeke-első pillanattól fogva Edének ajándékozta egész szivét, azon férfiúnak, ki először szólt hozzá a sziv hangján.
Szeretett, mint csak fiatal leányka először szerethet. — arra, hogy érze-ményei viszonoz tat uak;e, talán nem is gondolt, — hisz Ede annyi figyelemmel környezte öt, bárhol találkoztak, — ki hitte volna el, hogy ugy nézni, oly hangon beszélni másnak is lehat, mint annak, ki szeret.
Teodóra ábrándok közt élt, s nem ugy voltc\'oeveive, hogy a valóság első csalódását elbirhatta volna.
Talán ha akad egy hü, egy résztvevő kebel, kivel fájdalmát megoszthatja, ki megérti, mi elhagyott lehet egy fiatal leányka anyja mellett s gazdagságtól^ környezve is, akkor talán lett volna mihez fogóznia, s a fiatal élet nem siet oly gyorsan feloszlása felé.
De ueki, szerelmét vesztve, nem marad semmié, még ábráodai sem voltak többé, vagy legalább nem boldogíthatták szivét
Néha órákon át eljátszott zongoráján, — maga sem tudta mit játszik. — a zenemű szerzője, melynek minden hangja oly összhangzó fájdalomba olvadt finom ujjai alatt, Önlelke vala — Teodóra nem hangjegyek után, hanem szivéből zoagorázék.
Egészsége azonban napról-napra hanyatlott, — végre még anyja is észre vette, b e\'kezdett nyugtalankodni.
A fővárosból megérkeztek a legjelesebb orvosok, — s mire csak ^emberi tudo-
mány 8 jóakarat képesek, — megkísérték, — de Teodóra aggaszío köhögése nem akart szűnni.
Hónapokat töltenek különböző fürdőkön, — s Ősz felé mindamellett épen oly reménytelenül tértek vissza Bánhalmára, mint a mily reményteljesen el indultak.
Most már maga Bánhalmyné is kétségbe kezdett esni, — vádolta az egész világot, — csak azt, kit a véd megilletett volna, csak önmagát nem. S ez volt szerencséje, — Ó mert miként bírhatná meg az rnya annak érzetét hogy gyermeke szerencsétlenségének ó az okai ¦ Hoey maga a leány sejtette-e közel Teloszlását, senki sem gyanithatá. — Mindenkihez nyájas és szelíd volt, mint azelőtt, — ha anyját szomorúnak látta, kétszeresen igyekezett vidám lenni, — szeretettel kérte őt. hogy miatta ne aggódjék, mert hisz neki semmi, de semmi baja nincs.
liy pillanatokban a szerencsétlen anya csak sírni tudott, s hogy leánya észre ne vegye kőnyeit, távozék.
Im ott ü- Teodóra mostan is, szobája nyílt ablaka mellott. Nagy, merengő szemei Körmöczyné pusztáján legelnek, melyen szokatlan élet a kétszeres tevékenység látszik uralkodói
Éppen a kastély kapuját láthatta, egé-Bzen tisztái s világosan nagy karszékéből, melyben hátra dőlve ült. — Kezei lankadtan pihentek Ölében — s leiek-zetét oly gyorsan szedte, hogy ha nem köhögött volna is időnként, már azután
ítélve is betegnek, nagyon betegnek lehetett tartani őt.
Napjai bizonyosan számítva voltak — s ő mégis oly nyugodtnak, csaknem boldognak látszék, — fiatal, átszelle nült arczán volt valami az üdvözültéből
De most, várni látszott valamit, — a feszültség legalább, melylyel Körmöczyné lakására nézett, azt gyanittatá-
Az idő már régen ősz felé hajlék, a a hervad ásnak indult gyönyörű táj kedves bú^komoly színben tüntette föl a két szomszéd puszta képét, melyet a sárga és piros levelekkel vegyült erdőség olyan formán ölel körül, mint az anya kedves gyermekét.
A fekete szántóföMtáblák, helyivel-közzel sárga tarló, vagy az uj vetés zöld léhelietével csíkozva, roppant szőnyegként terülnek el a szőlőhegy lábánál, melyen a terebélyes gyümölcsfák közt festői rendetlenségben fehérlenek a szerény borházacskák.
A. távol hegységről lepátakzó csermely két különvált ágát, ngy nyújtja be a két puszta közé, mint hullámzó ke-, belágyáuak két ezüst karját, mintha szeretöleg ölelné, s lágy habcsókokkal simulna virágos partjaihoz.
A láthatár egyfelől mérnetleo rónaság, még az erdőség mögött bérezés hegyek nyúlnak löl, mintegy arra intve: hogy a róna vég\'elenségéo se feledjük korlátoltságunkat. :
(Vége következik )
HARMINCZHARMADÍK ÉVFOLYAM.
ALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 17 én.
jós és Kerpl Vilmos 1—1 forintot. Ifj. Márk, Radó B. Béla, dr. Rosenberg Mór, Hoch FQlÖp, Weist Isidor, Bachrach Samu, Tripammer Gyula, Deutsch La-jo*, dr. Gallia Béla, Sümegi- Kálmán, Bettlheim Samu, Nádor Soma, Reisenaner őrnagy, Jerkovics százados, dr. Stocker AnUl,\' Grünfeld főhadnagy, dr. Szüts Miklós éa Csesznák Miklós 80—80 krt. Rosenberger Pál, Stettrer Sándor, Klein Márton, dr. Blau Simon, Pollák Lipót, ifií Rosenberg Miksa, özv. Neufeld Ber-nátné, Weisz Dávid, Weisz Lajos és ^Yeiaz Ferencz SO—GO kr; Lendvai Samu 50 kr. Lusiig Victor 40 kr. Pollák Samu 30 kr. — A felülüzetések összege 274 frt *40 kr.
Az estélyen bevételeztetek 1219 frt !9 kr. Kiadatott 991 írt 37 kr., tehát a tiszta jövedelem 994 frt 07 kr. Fo-Kadja a n. é. közönség.az .élénk részvétért, valamint mindazok, kik áiriozat-kczségükkel ezen fényes eredményt előmozdították — mélyen érzett bálánkat
A jelerievő diszes hölgykoszorú kővetkező tagjait sikerült feljegyezni: Adler Móríié, Adlerné (Lukács), Blau Pálné, dr. JBcotzik Ferenczné, dr. Blau Simonné, Örenner Márkné (Komárom), Borockay Károlya\'é. B umenschein VII-mosré, Boskovitz Hermina (Szakácsi), Clement Lipótné, Dauscha Ottóné, dr. Dick Józsefoé, Darás Gusztávné, Englander Ottóné. dr. Fárnek Lászlóné, Fiscbl Pálné, Fischer Samuné, dr. Gerő Józsefné, Gstettner Salamonná, Gózony Sándorné, gelsei Gutmann Vilmosné, Goldhammer Károlyné. Grünhut Alfredoé, Grünhut- Henrikné. Hamburger Leone, (gyümölcsárusnő), Hamburg Miksáné, Heimler Józsefné, Hoch Fülöpué, Justus Miksáné (Pécs^y Kaufmann Béláné (halásznö), Jiaszter \' Miksáoé, Kende Mórné, Krausz Józsefné (Veszprém), Koch Edéné, Kürschner Ignáczné, Koho FüIÖpné, Kohn Ödönné, Löwinger Mórné (Marburg). Ledofsky Arminné, LÖwinger Ignáczné, Lőwy Adolfoé. Lendvai Samuné, Lustig Victorné. Lowe Adolfné (.Alsó-Dom boni), Maschanzker Mórné, Milhofer Ödönné, Nyuly Györgyné, dr. Neumann Edéné, Ollop Samuné, Plihál Ferenczné, Pollák Edéné, Práger Béláné, Pollák Arminné, Pullák Lipótné, Rátz Autalné, Rothschild Sándorné, Rapoch Gyuláné, Rózsai Mórné (Kotor), Rosen-berg Izraelné, Roaenberg Miksáné, ifj. Rosenberg Miksáné, dr. Roth-child Ja-kabné, Rosenberg Rikhárdné, dr. Rothschild Samuné, Roseofeld Adolíné, Rosenberger Pálné. Scherz ÖJönné, Scherz Richárdné, Sauer Ignáczné, Sattler Mórné, Samuely Henrikné, Scherz M. I.-né, dr. Schwarz Adolfoé, Szeidemann Samuné, Sommer Náthánué, Sebestény Lajosné, Sattler Józsefné (horvát menyecske). Sommer Sándorné, Schönfeld Nándorijé, Stern Oszkárné, Székely La-josné, dr. Tuboly Giuláné, dr. Tripammer RezsŐné, Török Ambrusné, dr. Villányi Henrikné, Varga Lajosné, Vidor Samuné, Weisz Jákóné, Weisz Ferenczné, Weiller Izidorné, Weisz Dávidné, Wei-szenbőckné. Wamberger Sándorné, Wen-czel \'RezsŐné. — Adler Regina (Bécs), Beck Gizella (Lnkác ), Boronkay Frao-cziska (kucséber), Brückler nővérek, Brükler Pau\'a (kintornás), Clement Hermance, Darás nővérek, Farkas Vilma, Fischer Fridriks, Griesbach Et, Godner Adel (pórleány) Marczaüból, Goldarbei-ter nővérek, GriVíihut Ilona (B.-Bükkösd), Goldfchmiedt nővérek, Hirschel Hermina (balászleány) Hirschel Hedvig és Sár: (szerelmi postások), Hoch Janka (czuk-rászleány). Hoch .Gizella, Heimler nővérek (pórleányok), Kossanyi Aranka (Barcs), Kohn Ilona (fehéreger), Kohn Szelina, Kohn Róz.-.ika (nucséber) Szom-bathelyrő\', Lobi Józsa (Alsó Lendva), Lőwinger nővérek (pórleányok) Lővy Gizella, Milhofer Riza, Maulwurf Malvin (halászleány), Manhardt Malvin, Míkos .Melani. Mitosh Gizella, Müoz Szabina, Nyuly Gizella, Pollák Linda és Julcsa (czigányleányok) Pollák Szabina, Pranger Károlir., Picii Berta (Győr), Pollák Paula (3elcvár), Roaenberg Emma (szerelmi postás), Ráu nővérek, Rózsai Irén (Kotor). Roih-chi\'d Amália, Samuely Olga, Scherz Jenny, Svastici nővérek, Singer Matild. Sauer Olga (pórleány), Strém Martha (gyümölcsáruraő), Tauber Vilma, Török nővérek, Tóth nővérek, Tasch Gizella, Weisz Berta (haláazléány), WeiBz Melvina. Wámberger Elvira, Wei-szenbűck Iran, Wallenstein Malvina, Wei>z Janka stb.
Az lzr. Nőegylet elnöksége.
HTTek.
- A „Mentó Egyesület", mely a nagy-kanizsai önk. tűzoltó egylet egyik uj Bzakas7át képezi, felszrrelési- költségeinek fedezésére márczius harmadi-
kán nagyobb szabású hangversenyt ad, meiyet tánczkoszorúcska követ A hangversenynek nagy érdeket kölcsönöz Pécskai Alajos hegedűművésznek kőzre-| működése, aki 13 évea léte daczára kiváló virtuozitással Lezeli a hegedűt, tüneményes játékáról nemcsak a hazai, de a külföldi sajtó is az elismerés legmelegebb hangján emlékezik meg. Prolog iráát Poór János kegyesreudi tanár ur volt szives elvállalni. E jóté-konyczélu hangverseny pártolására felhívjuk előre is a t közönség méltó figyelmét.
— PŐcsfcal Alajos fiatal hegedűművész, ki négy évvel ezelőtt játékával N.-Kanizsán olyan méltó feltűnést keltett, keresztül utazása alkalmából márczius hó 2-án városunkban az alábbi programmal jótékonyczélu hangversenyt fog adni, mely iránt főkép és kiválóan a növiláK látszik érdeklődni: I. Vieos-terops: IV. nagy hangverseny. II. Huber: R°pülj fecském. Hubay: Helyre Kati. III. Wieniavsky: Faust
! Phantasie. IV. a) Puccinelli: Bercense j b) Raff lavatine. S ezenfölül fényes mü-í sorral rendelkezik, mely képes a leg-1 kényesebb izlést kielégíteni. A hangversenyről, annak idején bővebben fogunk megemlékezni. Fölemiitjük még, hogy Pécskai ezen négy évi időközben ! majd egész Olaszországban kiváló ne-; vet szerzett magának, legutóbb Ber i linben és Bécsben aratott diadalokat, s legközelebb Berlinben tariandja IV. | hangversenyét.
j — Jótékonyság. Gelsei Gutmann \\ Vilmo3oé. a jótékony adakozásairól ál-\\ talánosan ismert urnö, nemeslelküségé-! nek ismét azép bizonyítékát nyujtá, mi-! dőn mély gyásza — édes atyja Megyeri Krausz Mayer halála alkalmából a helyibe! i tűzoltó testület kehalében létesítendő „Mentő osztály" javára 50 frtot adományozott. Ez emberbaráti nemes cselekményért, mely önmagában hordja legszebb jutalmát, — ez uton is meleg ; köszönetét fejezi ki a tűzoltó testület | paraoc;noksága.
— Évi rendes közgyűlését a nagykanizsai ált betegsegélyző egylet műit vasárnap tartotta. Az elnöki jelentést egész terjedelmében közöljük, megjegyezvén, hogy a tisztikar ugyanaz lett; kivéve az alelnöki állást, elhunyt Lengyel Ignácz helyébe Saller Lajos választatott meg. Tekintetes Közgyűlés! Mielőtt az egylet múlt évi ügyforgalmáról bzóIó jejeotésünke: elő;erje&zte-nők, szomorú, de szent kötelességet teljesítve kegyeletes érzülettel megem-lékszünk Lengyet Ignácz úrról, egyletünk volt alelnökéről, kit a kérlelhetlen halál mult-évi november 19 én váratlanul körünkből kiragadott A megboldogult, ki sok éveu át az egylet ügyeinek intézői sorába tartozott, nemcsak anyagilag és erkölcsileg támogatta azt, de annak lendítésén ritka buzgalommal, ernyedetlen tevékenységgel munkálkodott — Éi habár az elhunyt iránti kegyeletünk adóját a gyászeset alkalmával leróttuk, mégis méltónak találjuk, hogy Lengyel Ignácz urnák egyletünk emelése körül szerzett érdemei e helyütt is megörökíttessenek — Az egylet ügykezelését illetőleg örvendetes jelenség gyanánt konstátájuk, hogy az egyleti vagyon s lefolyt évben szintén némi gyarapodást nyert — E szaporodás nagy részben a kamatok tőkésítésének de részben nagylelkű adakozásoknak köszönhető. Nem tagadhatni továbbá, hogy észszerű ügykezelés is hozzájárult némileg; mert a választmány mindig azon volt, hogy az egyleti tagok jogos igényeinek kielégítése mellett az intézet érdekei kellőképpen mpgóvassa-nak és különösen arra ügyelt, hogy az egylet megtakarítóit fillérjei netáni visszaélések és kiaknázási törekvések ellen biztosítva legyenek. — Szükségtelen kiemelnünk, hogy az egyleti vagyon a helybeli pénzintézetekben biztosan és gyümölcsözőleg el van helyezve, a mint azt a bemutatott betéti könyvecskék igazolják. Tekintetes közgyűlés! Már az előző években valahányszor számadási jelentésünket beterjeszteni szerencsénk volt, mindannyiszor egyletünk Lassú bár, de folytonos gyarapodására utalva, annak a biztos reményünknek adtunk kif-jdzé?t, hogy intézetünk, melynek létjogosultságát minden józan gondolkozású emberbarát már \' régen elismerte,,, idővel azon egyletek sorába lép, melyek önerejükből tartván fon magukat, üdvös és az emberiség javát czélző müködésőket az. eshetőségektől függetlenül folytathatják, most pedig megelégedésünkre azolgál^kons-tatálhatni, hogy régen táplált reményünk valósításához ismét egy nagy lépéssel inkább közeledtünk, a mint ezt több évi tapasztalásunk is igazolja, midőn a járványos betegségek következtében fokozódott igényeknek az egyleti vagyon megérintése nélkül tökéletesen eleget tehetünk. — Az egylet mű-
ködésére vonatkozólag a következőkre szorítkozunk: az összes bevétel szám-kimutatás Bzerint 1286 frt 53 kr„ eb bői egyleti czélokra fordíttatott 1069 frt 52 kr; betét a n.-kan. takarékpénztárba 123 frt; pénztári maradvány 92 frt 01 kr. — Továbbá 198 főnjáró beteg díjtalan gyógykezelésben részesült és ingyen gyógyszert kapott; 85 fekvő heteg pedig 420 »apra pénzbeli segélyezésben részesalt, végre 3 elhunyt egyleti tag után tjaecfizetóük a temetkezési költségeket} 3 esitben p-dia a végtisztesség megadásával járó költségeket viseltük. — Egyben van szerencsénk a számvizsgálóknak a könyvelés felülvizsgálásáról szóló jelentését azzal a megkereséssel bemutatni, hogy azt jóváhagyólag tudomásul venni, nekünk pedig a lefolyt évt hivatalos működésünkre nézve a felmeutvényt megszavazni szíveskedjék. — Midőu végre eddig viselt tisztünketleteszszük őszintén megköszönjük a bizalmat, melylyel nagyra becsült tagtársaink eddig megtisztelni szívesek voltak, és vissza . vonulnak azzal a megnyugtató Önérzettel, hogy az egylet lendítéséhez, gyarapításhoz mi is hozzá járultunk, és szivünk mélyéből kívánjuk, hogy a n. kanizsai ált betegsegélyző egylet még nagyobb vi-rulásnak indulva, emberszerető magasztos rendeltetését teljesítve, áldásos tevékenységét a külviszonyoktól érintetlenül még számos éveken át a szenvedő emberiség üdvére folytathassa. N. Kanizsán, 1894. febr. 11. Lőwinger Ignácz egyleti elnök
— Az érdem jutalma. Szép meglepetésben részesítették Kakodczay Pált a szabadkai jeles színigazgatót társulatának tagjai. Kovessy Albert kedvelt komiku3 kezdeményezése folytán ezüst tentatartót és arany tollszárat nyújtattak át neki neve napja alkalmával. A társulat nevében Kövessy lendületes beszéddel üdvözölte Rakodczayt. ki a gyöngéd figyelmet Őszinte szívből eredt szavakkal köszönte meg.
— Veszettség, vagy csak ennék gyanúja. Az uradalmi ujmajorban, mely a récsei határ közelében van. a napokban egy a veszettség gyanújában álló kutya kóborolt, de ismét elszaladt — A vizsgálat künn volt és a kapitányság megteUe a kellő óvintézkedéseket, egy-szersmiut a következő rendeletet bocsátotta ki: A város határában veszett-Bég gyanújában álló kutya kóborol. — Ennek folytán elrendelem, hogy a város területén lakó Összes eb tulajdonosok, kutyáikataz 1888. évi VILt cz.68. § ának rendelkezéséhez képest jelen rendelet keltétől számítandó 10 napigotthon megkötözve tartsák. Ezen rendelet megszegőit a featidézett törvény 154. és pontja alapján megbüntetni fogom. Nagy-Kanizsán, 1894. február 14-én. Vécsey Zsigmond rendőrfőkapitány.
— Erélyes nyomozás folytán derék rendőrségünk esy koldus asszonynál megtalálta azt az ezüst kanalat, mely Gy ügyvéd ur konyhájából a napokban elveszett.
— Kimutatás a nagykanizsai vonatkísérő személyzet által 1894. február hó 3-án tartott jótékonyczélu tánczraulat-ságról. Bevétel 489 frt 96 kr„ mely ősszeghez felülfizetéssel hozzájárultak: Ujlaky Hirschler és fia (Alaó-Domború) 15 frt. Palanek Ferencz felügyelő ur (Budapest) 10 frt. Lovag bárdányi Brám Miksa Üzletigazgató ur (Budapest) Weiss Dávid főfelügyelő ur (Budapest), Eben-spanger és fiai, Maschanzker és Wil-heim, Bogenrieder József és neje. Gran-ner Miksa és fia (Zala-Egerszeg), HiatkÓ János, Zerkovitz Albert 5—5 frtot. Winter J. serfőzde és malátagyár igazgató 4 frtot. Krippel József főellenőr, dr. Schreyer Lajos, Auguszt Conrad, Belus Lajos, Huchthauser Károly 3—3 frtot. Schmidt Károly (Daruvár), Fürst Ignácz, Weiss L. és F., Podhornvi József Rak Bálint (Barcs), Wolleszky" Károly (Barcs), Kaufer József. Jakoby Fülöp, Kri itoffoletty István. Galambos Ulrich 2-2 frtot Petrics N., Kozma György 1.50 —1,50. Loneariß Lipót (Pragerhofl, Mittelhauser Károly (M.-Király). Sulío József (Boglár), Neuhaus Henrik (Boglár), Bihál Tódor, Marton Ferencz, Kollenateiu Koller János (Baus) Erdős Ignácz (Baus), BérgerManó(Kotor-A. Domború),Deutsch Jakab, Schapringer Izsó, Szabó Antal, Weilaodrits József, Kaster Mihály, Mil-tényi Sándor, Schönfeld Nándor, Búzás János, Schiffer Vilmos, Lodner Ferencz, Ifj. Fischer Ferencz, Klein Ignácz, Práger Béla, Pintér Sándor, Sauer Victoria, Focht Jakab, Nöthig László, Hordós Vincze 1—1 frtot. Autried Károlv (Zákány), Bukich J. (Zapresií), Gibs\'ÖJőn, Stanb J., Gärtner Vilmos, Rothmann Menyhért, Rosenkás Vilmos. Irorey Ferencz 50 — 50 kr., Krauss Zsigmond 40 kr., összesen 141 frt 40 kr., mely összegért a legmélyebb köszönetünket nyilvánítjuk. A rendezőség nevébeu Ungár
Márton főkalauz. Utólagosan: Koch J. osztály főmérnök 2 frt Főösszeg 143 frt 40 kr.
— Tüzeset. Folyó évi február 11 én a hajnali órákban a n.-kanizsai tűzvésznek mindenkori keletkezé-i pontján a Petőfi utczáb:iu tüz ütött ki; derék tűzoltóink gyors megjelenése s erélyes működésének azonban sikerült a tüz tova terjedését meggátolni, s így egyedül Szíjártó László földmivea pajtája lett a lángok martalékává.-^
— Major István keszthelyi helyettes kir. közjegyző febr. ll-én tette le az esküt kir. törvényszéki elnökünk előtt s működését másnap Keszthelyen meg is kezdette, A rokooszenves b társadalmi jeles férfiút uj állásában szívélyesen üdvözöljük.
— Heff\' felfigyelő e héten (febr. 18—24) a nagy-kanizsai önk. tűzoltó egylet őrtaoyáján Jack Ede szakaszparancsnok ur, a VI és Vll-ik kerületben Poredus Antal alparanLSnok ur.
— Ujabb kitüntetés érte Stern Farkas ur kis őrsi borait, ugyanis az antwerpeni kiállításon arany érmet és díszoklevelet nyert, s ez már a hetedik kitüntetés. Előbb a brüsszeli kiállításon nemcsak díszoklevelet s aranyérmet kapott, hanem rendjellel is feldisziitetett. ugy szinte a londoni kiállításon is. Stern Farkas ur igen szerény s alig tudja valaki még környezői közül is e fényes és külföldi becses elismeréseket kitü nöen kezelt borairól. Gratulálunk é3 hazafiúi örömmel registráljuk közgaz-dászatunkra szolgáló eme fényes és sikeres eredményt.
— Heti bizlosok e héten (íebr. 19 — 24.) a nagy-kanizsai Kisdednevelö Egyesület óvodáiban Györffy Jánosné és Bogenríeder józsefné választmányi tag őrnők.
— Baleset Herencsics József lég-rádi lakos udvarán az utczaí járda mellé rakott tégla halmaz ledőlt, s az arra menő Kovács János szintén légrádi lakost érve — jobb lábát eltörte.
— Napi biztosok a népkonyhában e héten. Vasárnap Szegő Gyuláné Pollák Szabina, hétfőn Nábráczky Lajosné Rátz Aranka, kedden dr. Rothschild Jaiíabné Tauber Vilma, szerdán Scberz Albertné Wajdits Irma, csütör Ökön Dauscha Ottóné Török Szidi. péntekeu Ledofszky Arminné Hirschel Hedvig és szombaton Lőwy Adolfné Woiheim Fanni.
— Halak pusztulása a Balatonban A halmennyiség a Balatonban az utóbbi időben rohamosan csökken. Halászatunk ez a veszedelme több okra, küi&nosen a halászati törvény kijátszására vezethető vissza. A halászat-bérlők valóságos garázda.kodást visznek vighez, a mit még fokoz a tolvajhaiászok elszaporodása. A tilalmi időt és a halvá-árt sem szabályozza a törvény, a mi sok visszaélésre nyújt alkalmit. A Balaton vizét 34 hálóval (átlag 150—200 méteres) járják, pedig 13 ilyen háló ia elegendő. Ez a hilászás nagymennyí-ségben fogyasztja a halállományt, mely a legkedvezőbb körülmények között sem képes tovább a pusztítás arányában szaporodni.
— Várost képviselőtestületi közgyűlés tartatott febr. 15:én, melyen felolvastatott a városi legtöbb adót fizeíÖk névsorét összeíró bizottság jelentése, mely jóváhagyó tudoraátul vétetett.
— Gyászhír. A géljei .Gutmann családot mély gyász érte. Megyeri Krau*z Mayer. gelsei Gutmaun Vilmosné édes atyja Budapesten febr. 14-én 85 éves korában elhunyt. 7--xKiterjedt rokonság gyászolja a boldogultat A családi gyászjelentést mély részvéttei közöljük. Fájdalomtól megtört azt vvel jelentjük a magunk, valamint az egész rokonság nevében, forrón szeretett atyánk, illetve apósunk, ncgyatyánk és déd.Uyánk Megyeri Krausz Mayer urnák, 1894. február hÓ 14 én d. u 3 órakor, tevékeny életének 85 ik évében történt gyászos elhunytát. A drága boldogultnak hült tetemei folyó év február hó 16-án pénteken d. e. 11 órakor fognak a gyászházbői : (marokkói-uteza 2 sz.) a ke-repesi-uti ha*, sírkertben levő családi sírboltban Örök nyugalomra helyeztetni. Budapest, 1894. február hó 14-én. Áldás és béke hamvaira I Megyeri Krausz Lajos, Megyeri Krausz Izidor dr. fiai. Fürst Ida, özv. Domonyi Brüll Anna, Megyeri Krausz Paula, Basch Teréz, Gelsei Gutmann Róza leányai. Megyeri Krausz Lajosné bzüL\' Dalnoki Gizella, Megyeri Krausz Izidorné szül. Wahr-mann Renée menyei. Schwarz Kálmán, Fünt Jakab, Basch Gyula, Gelsei Gutmann Vilmos vejei. Unokák és dédunokák.
— Uj segédtanfelügyeló. Kőrössy Sándor pest pilis-solt kis-kunvármegyei tanfelügyelőségi tollnok Zalavármegyébe segédtanfelügyelövé nevezle\'ett ki. Csak helyeseljük, írja-a Nemzeti Iskola, hogy ujabban a közoktatásügyi miniszter a
tanfelügyelői kinevezéseknél tekintettel van a taolérfiakra is. De mivel szolgáltak ra a zalai tanítók, hogy nem az ő kebelükből nevezett ki a miniszter ur segédtanfelücyeíőt Zalayármegyébe? Olyant, aki a megye tapögyí viszonyait, a unitok ügyét baját ismeri már hosz-azabb idő óta Mert egy tanfélügyelő még Bem olyan hivataláok, a kinek éppen csak az akta forgatásba feladata. A zalai tanférfiak kőzött is találhatott volna a miniszter ur akárhány alkalmas embert ez állásra. Szóval nem helyeseljük az ilyen tanfelügyelő szállításokat
— Meghívó. Az „Első nagy-kanizsai magyar asztaltársaság" folyó évi febr. hó 18-ánd. u 3 órakortartjagyülhelyiségében Pintér Sándor urnák „Petöfi\'-hez czim-zett vendéglője nagytermében rendes köz- és 4 éves fennállását ünneplő áiszgyülését melyhez a rendes tagokat tisztelettel meghívja az elnök-ég. A közgyűlés tárgyai: s.1- Elnöki jelentés és megnyi:ó beszéd. 2. Titkári jelentés. 3. Számadások megvizsgálása és a számvizsgáló bizottságnak a felmentvény megadása. 4. A tiszti kar lemondása és azoknak újbóli választása. 5. Netáni indítványok. Az indítványok 24 órával a közgyűlés e\'őtt az elnökségnek nyújtandók be. Este 8 órakor társasvacsora: melyen a társaság jóakarói s barátai sziveaen láttatnak. Egy teríték 1 frt.
— Néhány kereskedő ifjú által rendezett tánczfolyam első Összejövetele mult vasárnap kívánatos mérvben sikerült A bevétel 27 frt 40 kr. A tiszta jövedelem a tánczfolyam befejezésekor nyilvánittatik. E jótékonyczélu (ánczfo lyam pártolására felnivjuk az illetők
I figyelmét. „
— Lopás A Simon-féle volt korcsma I épület udvarából a napokban egy bá-j dog fürdőkád ellopatott, ki BÍkeres ut-J baigazitást adhatna, illő\' jutalomban
részesül.
— Uj va*ur. Tapolcza keszthelyi helyi érdekű 26 kilométernyi hos zu vasút építésére az engedélyt Nedeczky Jenő és Csigó Pál orsz. képvise\'Ők, Hertelendy Ferencz és B. Putheáuy Géza megnyerték; 50 Irtos részvényeket bocsátót tak ki.
— A z.-egerszegi középkereskedelmi iskola megttrlása tárgyában tett indítványt Faugler Mihály iskolasz.éki tag az iskolaszék január 30-án tartott Ülésén. Utalva ugyanis ama körülményre, hogy Zala-Egerszeg lakossága egy ré-. szenek nagyon érdekében áll, hogy a
i gyakorlati életre készítő ez iskola a | főgymnázium me\'lett továbbra is meg-- tartassák, kérte az iskolaszéket, hogy ; annak idején a megtartás tárgyában a i szükséges intézkedéseket tegye meg. Az I iskolaszék egyhangúlag hozott határo-I zatáva! kimondotta, hogy az intézetnek ; továbbra fenntartása erdemében tőle r te\'hetőleg miudent el fog követni.
— A marhelevetek kezelése. A főld-! mivelésügyi miniszternek tudomására
jutott, hogy egyesük a marhaleveleknek az állatok leírására szánt rovatába az állatok egészségi állapotát jelző egyes kifejezéseket (pl. kehe<).beíratnak, arra számítva, hogy a vevő vagy írástudatlan, vagy ily bejegyzésekre nem ügyel s így a szavatosság alul menekülhetnek. Tekintettel arra, hogy a marhalevélkezelök egyes állatok bizonyos koros állapotának a marhalevelekben való igazoláséra jogosítva és hivatva nincsenek s ily igazolásnak a marhalevélben egyáltalán helye nincsen, a földmive-léiügyi miniszter megtiltja hogy a marhalevél ke?elök az állatok egészségi állapotára vonatkozólag a marba-levelekbe egyebet beleírjanak, mint a: mi marhalevél űrlapokra nyomatott egészségi bizonyítvány nltal a fönnálló szabályok értelmében igazolandó. A reo-delethe ütköző eljárás megtor\'á<a iránt 18S8; VII t. cz. végrehajtására kiadott, rendelet 17 §-a iránytadó.
— A sommás eljárás. A sommás eljárásról szóló (örvény végrehajtási • rendeletét, mint a Magyar Pénzügy értesül, az igazságügyminíszteriumban már előkészítették s a jövő hónapban fog a\' hivatalos lapban megjelenni. A rendelet a törvényt 1894. május hó I-ére lép-\\ teti életbe. Az uj törvény következtében szükségessé vált kinevezéseket most kombinálják a minisztériumban z a kinevezések márczius hó elsejére\', vagy április hó elsejére várhatók.
— Ogyvedi irodában. Falusi paraszt asszony lép be egy ügyvédi irodába, s az előszobában igy szól: Itthouu vau az a nagyságos ur, á ki a másik szobában irkál? — .Nincs!11 — Hát minket a pap küldött ide, hogy a nagy-sigos urat megfogadjuk ügyvédnek, mert A törvényszéknél megbüntettek egy hó-náci elzárásra: s azt akarjuk, hegy á nagyságos ur piszkáljon ki; hanem r.éat dolgában mi szűkön á luok, s pénzt nem tudunk adni, de a mit kapunk, az legyen a nagyságos uré.
BARMINCZHAEMADEK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
— GaziuiszaJJ/ís kertészeti dlszinu.
Valóban joggal nevezhető ennek & Msut-aer Ödön budapesti magkereskedő ez .\'idei fóárjegyzéke. a melyet gondos és fcitünöen tájékoztató szerkesztésű szövege meliett a számos fekete ábrákat nem is tekintve ragyogó szinnyomalu 90 mülap diszit. Mauthoer a múlt nyáron Amerikában járt és az ottani növénytermelő körök nagy haladotságot lanUsifó munkáját tanulmányozva, rájött, hogy mennyire czélszerü lesz babánkban is természetim színekben mutatni be a közönségnek a terményeket. ;, kápráztató csínnal kiállított tájé-kpztató^niű a növények ismerete tekintetében nagy átalakulásokat van hivatva előidézni. Ha szép növényt is-meiiünk látásból, beszerezni óhajtottuk volna, de nevét esetlegesen nem tudtuk. A Mauthner árjegyzéke alspján azonban a természelhö színezés nyomán ráismerünk és nevét, leírását, sőt számtalannak tenyésztési módját is megtanuljuk e diszmübő1. Mauthner 134 oldalú katalógusa .természetesen csak azoknak, kik rendeléseikkel megtisztelni óhajtják a czéget, kívánatra ingyen és bérmentve meg küldet ik.
— Borid hírek. Józsa Kornél ne-gvedmiüó írtos alapítványt tett a honvédtiszti árvalányok nevelésére. — Bécs már készül az 1893-ki császári félszázados jubileumra. — A hévízi fürdő-telepen gyógytermet építenek. — Az alsóleudvai polg. iskola részére alkalmas épület emeltetik. — A bfüredi fürdőn a-jégzajlas 4 ezer frt értékű kárt okozott. — Beró Kaas Ivor és Eötvös Károly písztolypárbajt vivott. — Gróf Tisza Lajos 1000 frtot ajándékozott a szegedi Dugovics-Társaságnak. — Erzerumban éhínség uralg. — A íudai Sarosfúrdö hídépítés miatt lerom-boltatik. — A nemzeti casinó Széchenyi emlék lakomáján ifj. Gr. Zchy Antal tartolt beszédet. — Vajda Ödön zirczi apát Lipótrend lovagja lön. — Parragi József zalaegerszegi borbély felakasztotta magát. — A német császár kibékült Bismark herczeggel. — A her-czegprimás febr, 12-én töltő: te be életének ü3 ik é\'ét. — Parisban egy kávéházban ujabb dinamitos bombamerénylet történt. 19 ember megsebesült, egy meghalt..— A kalocsai érsek kardinális lesz. — Az orosz czár Abbáziába jő üdülni. — Ápril 21-én a királyi udvar BpMlre JŐ hat hétre. —
fa gyes.
— Egy níp*zer. A Moll-féle franczia borszesz es só- által a betegeknek egy ép oly gyógyhttáátf mint olcsó szer nyujtatik köszvényes és csúzos bántal-itmknái. sebeknél és daganatoknál. Egy üv<-g ára utasítással együt 90 kr. Szétküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógyszerész, cs. és k. udv szállító álla) Bécs I. Tvchlauben 9. A vidéki gyógyszertárakban határozottan Moll A.-féle
készítmény kérendő az o gyári jelvéuyével , «-s aláírásával.
Irodalo m.
Kzen rovatban n.egemliteti irodalmi ter-lupkek kaphatók, illetve megrendelhetők
IQ. W ajciltH József könyv, papir-, hangjegy- és hangszer-kereskedésében. Fő-tér, ótakarékpénz-tár épület.
— Luby Sándor széptehetségü fiatal költő, a ,Pesti Hírlap" belmunka-táraa jj Álmok az üdvről" czim alatt ujabb Költeméoyeit rendezte sajtó alá, melyre (lefizetést nyitott fűzött példányra 1 frt és diszkötéábeo 2 frttal. Az összeg szerző lakása Bpest Ujvilág-ulcza 21, vagy Pesti Hírlap szerkesztőségébe e hó vénéig kü\'dendö. Ajánljuk a költés/eL barátai pártfogásába
— Beleznay Antal jeles zeneköltő Nagyváradon öt ujabb dalra nyit e\'ő-hzetést 1 írtjával, melyet a zenekedvelők bizonyára nagy érdekkel fogadnak.
— Helyes és hasznos könyvecske küldetett be hozzánk, .mint a .Tőzsde* szaklap ingyen melléklete. Czime: A .Tőzsde* irta Klinger Béla. Ara 1 frt. Kapható Singer és Wolfner könyvkereskedése urján. Kik a tőzsdei állapokról helyes fogalmat és tájékoztató ismeretet \'i\'aj\'anak leírni, e csinos kiállitá-u könyvecske tanulmányozása által bizonyára czélt érnek.
— BenlczkjHé válogatott regényeinek második sorozatából Singer & Wolfner kiadásában megjelent a 6 ik füzet, raely a .Családi hagyomány" második kötetéből való. Ara 25 kr. — K füzet KJönyörÜ eaketési jelenetet ábrázoló képp-i
van diszitve.
— Aes Imre (Bpest,!. Vár, Fortuna-Jtcza 16. S7. I. emelef) Egyetemes Kunyvesház czimü folyóiratot indított
el»ö füzet .Apró történetek*. Ára
FEBRUÁR 17 én
— „Zenélő Magyarország0 czimen zenemű folyóirat jelenik meg Csengery Gyula nzerkesztése 6s Klökaer Edé kiadásában Budapesten. Eddig 6 füzet jelent meg, utolsónak tartalma Cavátiu Lortzing Albert „Vadorzók* czimü operájából, melynek első előadása az Operában febr. 10-én volt Angyal Ármánd: Érdeklőit, Vachot Imrétől, igen hatásos dal. Ára füzetenkint 10 kr. Előfizetése e heti folyóiratnak egész évre 4 frt
— Világnapló! Érdekes vállalat élére állott ismét a „Telefon Hírmondó" szerkesztője J- Virág Béla budapesti hírlapíró. „Vílágnapló" czimen oly hetilap jelenik meg szerkesztésében február hóban, mely eddig páratlanul áll a maga nemében. A hírek lexikonja lesz ez, vagyis betenkint összegyűjti a hét folyamán a világsajtóban megjelent összes érdekes híreket és czikkeket. A rendkívül érdekesnek ígérkező hetilap előfizetésiára egy évre6 frt,félévre 3 frt, negyedévre 1 frt 50 kr. A pénz a „Vílágnapló" kiadóhivatalához küldeodő; Budapest, IX., Rákos-utcza 2. Az uj vállalatot melegeu ajánlhatjuk olvasóink figyelmébe.
Ki nyert?
Hnzás febr. 10 én. Bécs: 55 21 G8 7 Grácz: 56 79 78 29
Húzás febr. 14 én. Brünn: 45 3 59 18
51 47
Szerk. üzenet.
— P. N. Sajnálatunkra mellőzni vagyunk kénytelenek.
— Lenti. Hegbíildöltuk
— Szombathely. Lehetetlen rolt. Üdvözlet!
— H-a. Bpest. Igen. V
— Melinda. SaroltaJ YtrAgink tarolta. Hogyan? Mikép?? Miért??? Ahhoz szerelmes ért. Most az a válaszunk - Eevet kihalászunk.
— D. M. Jókor érkezvén, intézkedtünk.
— V. L. Köszönettel vettük.
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTORÉI LAJOS.
Nyilttér.*)
KgL-»z Helyem, mintázott fonlardokat (mintegy 4.ro különböző fajban), méterenkint 75 kr ó; 3 frt 65 kria — valamint fekete, fehsr és i; nes selyemszöveteket 45 krtól II frt 65 krajezárig — siioi, koczkis. esi kna, virágot, damaszolt minőségben- mintegy HÚ féle dup-silió és ?<>00 különbö-ő szin és árnyalatban) szállít postabér éivásaaea-tesM a privataaaa/eodsfok lakására. Henne-berg ti. (cs. kir. ndv. szálli:ó) xelyem-gya a Zurlchber. Minták posta fordul óvá! kuldetc-k. Svájrzba czírazell levelekre 10 kros és levelezőlapokra 5 kms bélyeg ragasztandó
lO^j^-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt N. Kanizsán, a kir. tvszék, mint telekkönyvi hatóságnál 1894. évi • január hó 15 napján.
CSESZNÁK MIKLÓS, kir. tszéki biró.
Válasz a .Zala* szerkesztőségének.
Lapjuk kicsinyeskedő gúoynya) illeti meg-\\hiv6nkbao elÖfoi - ¦.- .\' .: .• am" kifejezést s)e felett sértő megjegyzéseket tetszik tenni, melyet határozottan visszautasítunk annyival is inkább, mert törekvésünk es becsületei igyekezetünk agylátszik ismeretien önök előtt, pedig ki volt nyomatva az is, hogy a tiszta jövedelem a ..Népkonyha- Javára atá Itatott fel. Hogy sértögúnyt alkalmazhassanak, készek a fiatalság nimes törekvéset leszoiitani, ahelye\'t, bogy bölcs tanácsosai él helyes támogatassál segitenrnek. Közbotrány: okozott eljárásukat i-mételten \\isszamasitja ama bizonyos „táncz-fo 1 y a m " RENDEZŐSÉGE.
("E\'sotai alatt kBxilttekért nom villái fei«lősaégct a szerk.
HIRDETÉSEK.
9725/tk. 893.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék tkv1 osztálya részéről közhírré tétetik, hogy özvegy Tóth Antalné garabonczi lakos végrehajtatónak Takács Rozi férj. Tóth Lajosné garabonczi lakos végrehajtást Bzenvedö elleni 30 frt lőke, ennek 1893. évi márczíus bó 1 napjától járó 6,.[° kamatai,18 frt 60 kr. végrehajtás kérelmi, 8 frt 85 kr, jelenlegi s a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett királyi törvényszék területéhez tartozó a garabonczi 221 sz. tkvben 106 hrszám alatt felvett, s 400 forintra becsült ingatlan; ugy a garabonczi 3ó számú tkvben I. 529 hr.-zám alatt felvett . 13 forintra becsült s fele részben Takács Anna férj. Lancsák Ferenczné. fele részben pedig Takács Rozi férj. Tóth Lajosné, nevén álló ;r.gatlao az 1881. évi LX. tcz. 156 §a értelmében egészen s az utóbbi ing; íant illetőleg C 7 alatt özvegy Takács Boldizsáré szül. Mihály Rozália garabonczi lakos javára bekeb-lezve levő holtiglani haszon élvezeti szolgalmi jog fentartása mellett 1894. éri április hó 13. napján d. e. 10 órabor Garaboncz községházánál Remete Géza felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános érvéreién eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becsár
KÖNNYEN OLDHATÓ KAKAÓ
Jót f it«:c - 1KS-2O0 Csesie_\\ - T*pVnto
Wilhelm-féle
köszvény- és csuz-ellenes
tea
WILHELM FERENCZ
gyógyszerésztől Neunkirchen Alsó-Ausztria
minden gyógyszertárban
csomagonként 1 forintért
beszerezhető.
644J1894. p.
Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldött birósácí végrehajtó az 1881. évi LX, t.-cz. 102 § a értelmében ezennel közhírré teszi, hogy a n.-kanizsai kir. járásbíróság I0J886 számú végzése által Szlávi István esztergomi lakos javára, Záborszky József és neje szabari lakók ellen 330 frt töke, ennek 1879. év ok\'óber bó 1 napját ói számítandó 8*/« kamatai és eddig ösBzesen 17 frt 49 kr. perköltség követelés erejéig elrendelt kielégíté>i végrehajtás alkalmával bíróilag lefoglalt és 505 frlra becsült lovak, tehenek, borjuk, kocsi és egyebekből álló ingóságok nyilváuos árverés utján eladatnak.
Mely árverésnek a 644/1894. p. sz. kiküldést rendelő végzés folytán a helyszínén, vagyis Szabarbin alperes lakását: leendő eszközlésére 1894. ik év február hó 27-ik napjának délelőtt 10 órája határidőül kitűzetik és ahhoz a veuni szándékozók ezennel oly meg jegyzései hivatnak meg: hogy az érintett ineóságok ezen árverésen, az 1881. évi LX. t.-cz. 107. §-a értelmében a legtöbbet ígérőnek becsáron alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételára az 1881. évi LX L-cz. 108. § ában megállapított feltételek szerint lesz kifizetendő.
Keit N.-Kanizsán, 1894 ik évi február hó 8 napján.
BARTS GYÖRGY kir. bír, végrebaj\'ó.
Férfi-s női betegségek,
mint bujakór. fekélyek, börkütege k, fo lyások és hólyaghurut a legidülteSb alakban is, v.-.-n. a kőzŐnHégef, borzadalmas befecskendezésekkel, hanem
irrlgálíó által saj.it készülékeimmel, a uj gyógymódom szerint,
T*gy esetleg helyi endosko]>íkus kezeléssel is
alaposan a sikeresen
kezeltetnek. Strícturák, az aggkórhan fellépő vizelési nehézségek: agybeszennye-zés, va\'&mint nemi gyengeséggel párosult gerinezbajok
gnivano-mechaiiikHl módon
sikeresen gyógyíttatnak.
Orrfekélyek s az orrnxk bediigulása, valamint a száj- s orrnak bűzössége az általán feltalált s több ICO esetben kit&nő eredinenynyel ha*zualt
nrrCHapkészülékemmei
rövididő alatt alaposan gyógyitlatuak.
(•alandfergek, melyek a legerösehb kúráknak ellenálluttak. Németországban készült gyógyszeremmel 3 óra alatt gyökeresen eltávolíttatnak.
l»r. Fisciier Adolf, orvoK-sebész-tndor, mütó- s nőgyógyász a .Nyilvános gyógyintézet\'-nek reudelö főorvosa, s speczislista 2" év óta.
Budapesten. Ó-ulcza 5. sz. I. em. Rendel d. u 1— 5-ig.
Csak dijazoU \'\'levelekre válaszolok s gyógyszerekről ürpm\'doakoóom.
^Fontos a jó háziasszonyoknak iL,
Hamisítástól óvatik !
*o.ír . S ~ ° ~- = " *í T-
t i^í\'S Ufi P-líl
S3
« I
Aki sok pénzt, egészséget akar
csak
mnnkát, időt és
megtakarítani, az
(cs. és kir. szab.)
„SZAPPANIf-tal
mosson.
A „SZAPPANiT0 nagy mosóerö-vel bíró, erős, poralaku szappan, ártalmas vegyülék nélkül, amely már több ezer családnál be van vezetve és mint legjobb mosószappan dicsérettel vau elismerve, és mint nemcsak a fehérneműt, hanem a kezet é3 egészséget is megkíméli. Angol-, Franczia- és Németországban, valamint Ameiíkában a legfinomabb asz-szonyok már több, mint ?0 év óta mosnak vele és nem ismernek jobb mosóport a „SZAPPANITa-nál, és nagyon meg vannak elégedve, mert könnyű vele dolgozni; minden csomag kimerítő leírással és védjegy«yrl van ellátva, minden nagy csomag ára csak 10 krajezár és tessék csak „SZAP-PANIT* ot kérni.
A „SZAPPANIT* minden gyóey-tárbau és lüszerkereskedésben. vagy közveUenül a gyárból is MAYER ERNÓ Budapesten, Lujza-utca 20. az összeg előleges beküldése ellenében, vagy utánvéttel kaphaló.
Vezér-képviselők a monarchia min -^den helységében elfogadtatnak, f
Nagymennyiségű
sorsjegy-játékjog élvezete
legolcsóbban megszerezhető az általunk alakított
giGY-TlISiSM-B!
" A társa*ág 50 résztvevőből áll, havi befizetés I frt 99 kr. A résztvevő tagok 43 hó alatt
237 eredeti aorBjegyre,
1 drb 5*L-oa 1860 ik évi sorsjegy — -—
1 drb 4T.-OS Tiszavidék í sorsjegy — —
\\ drb 4%-os Jelzálog-sorsjegy nyerem je«y
1 drb B*[.-Oi 1880-ik évi osztrák földbiiel ^nyeremény jeey — — — —
\' drb Bérsvárosi sorsjegy — — — —
I drb Osztrák hitei-aorsje-jy —
FÖnveremény
— 300 000 frt.
— 100 000 .
— 50.000 „
**gy
— 45 00í> ,
— 200.000 r j 50 000 _
1 drb 1884-ik évi sorsjegy — 150.000
Legközelebbi húzások:
Február 1-én lSGO-iki ao-sjegy.
Február 1-én olasz viír.-ker. sorajegy.
Febrnár 15-én Jnxziv Mornjegyeb.
Február 15-én 18S9-ik osztrák földhitel sorsjegy.
1 drb magyar nyeremény kölcsön —
I drb 3Vos 100 frtos Sverb so-sjegy
S drb Osztrák vörös ktreszt sorsjegy
10 drb Olasz vörös kereszt-sorsjegy
10 drb Magyar vörös kereszt-sorsjegy
PO drh Bazilika-sorsjegy — — —
120 drb Jósziv -sorsjegy
Minden fel hónapban több hnzás.
a melyeknek kamatait is élve/ik, u. m. : Főnyeremény
— - — 150 000 frt.
— - — 90.000 frc.ar.
— - — 50.000 frt.
— - 100 000 lira ar.
— — — 25 000 frt _ _ _ 20 000 „
20 000 .
A befizetések tartama alatt 150 hnzás történik,
100 millió korona rónyereménynjel.
A 43 hő letelte u\'án a ki nem húzott sorsjegyeknek aapi árftlyaai szerinti eriéke továbbá az időközben elért syermeaiye* és a folyó kamatok ösazege a tagok közt egyealŐ arányban elosztattak.
Tehát a résztvevők játszanak ós gyűjtenek egyaránt. "98
Ríirwibiviii; Irni1v<i7mánv BJailáDt rainden ,4« (» 3-ik rtazlet befizetése titán) IN07EN kap egy- 2000 koro-áról XltjnUKlVUll KC\'U\\ eZIIieily szóló baleset elleni bíztositaai kötvényt Két részlat beküldése ellenében kiadaük a sorsjegy-könyv, a mely a játékjogot biztosítja. (Vidéki megrendeléseknél 20 kr. postadíj küldendő-) Kgyes sorsjegyek .-
mellett is eladainak.
sorsjegyekre és egyéb értékpapírokra adatik a legolcsóbb kamat mellett, me\'y kölcsön tetszéssxerinü réazletek-
Pénzeloleg
TÖaSíÍí1! lIlC^ClllzÁSOk * bodipeitl és bee:" tJztde réssére jutányosán és pontosan
-----—-¦¦ - ™ ¦ tabunként 2&0 forint
bea törieszthető.
eszközöltetnek ; fedezet 25 dara-
toanlc- ea -v&ltó-üzlet, Budapest. "V., Deálc Ferenoz-u Haris-féle palota. Telefon 1098. sz.
¦V* Jártas ügynökök magas jutalék mellett fölvétetnek.
12. sas.
HARMINCZHARMADÍK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
FÉBRUÁP 17-én.
Zongoráról külön képes árjegyzék.
!5
<t>
er so c
M
a
70
a w
o
crq
a
os vi
cr
o-
TS
es
ff?
a
(D-
Készpénz fiietéí mellett azonnali megvételre kerestetik
mi nmm birtok
150.000 Cl ig terjedíí értékben
és.egj
500.000 lorlntnrl^esárban
SZÉP KASTÉLI\', jó karban levő gazdasági épületek, termékeny szántóföld és értéke* erdő megkívántatik.
ves ajanlatok a voíiijí szándékosoktól
RICHÁRD PATZ, BÉCS, Margsrethcii-strasne \'rj, »x. a. kéretnek.
í 2.
= 3
á r 1 a c z e 111 ^m^-SY**sáiBfc Gyomorcseppek
uk 9)»n>ar tájéinál UH4
IMIe* ti lltolinosan Jtatsretti
Baayasei
A irrSiií.\'tri\'íftinís-\'tí tünetei: t hányi alsnsig. jíomorjíWgefícf\'Ml/öí lehelet, ttlfuítíÍB. *»*»»T» (•itföltoqK hasmenés, sjomoicéi. llll|ll|H njálkskl.t-tststas. Sbfasa* -rí,, a M-jás. e**.eorp«rcs. s.akUea. _\\
lUlli ¦!<¦\' ív^-v/Tiick i iionyu.i lejtijátníl. » menynyil>«n ez a KJo-niortnl ssárinaWi tj,\'omort.>lterh elesnél étrlVkkH »» italokkitl,Sl!liitik. mijbajak r> • ima • c : nál. V 4
Knililvli itut\'iknAl » Marlnsxcllt tyotnorihtrp&Tr ér-k ¦>\'« kilihiükiiek biionyult-.k. * mit fiai meg sziz blio-nyitvany moitiiL Kgy kis tlve* Ars busnaJzti utaaitáasal fiíi im í" kr., uxfrf üveg a a. "U kr. ¦
U agyar\'irtzA3;i főraktár:
Törül. Ji>7.»rf gyógyszertára üiiiispr.i. Király orezz 12 sz. A vé.IJ*K)et és aistraat tfisetesen tessék mrrUfciii-l>nt!! Csak oly cseppeket l<-asek elfogadni, melyeknek burkolatán, sTOd szálas vart raK«.\'xt»a * készítő alairásAval ¦...-j™* |C ur^yj jvakkal: „Valódiságát bizonyltom".-
f .^WUty A mérémemcMi »mn orni-wk valodlan kaphatók.
1 a és Be \'u s L a j o * gy. Sindnr gyógyszerca/.oé!
NAGY-K.VNIZSÄ^: Präger II« SzcrésxekrÓl — BARCAOV: Kab<<
Harmonikákról külön árjegyzék kérendő CX3DQÜQCQCX30rXX30OOOOOO0OOOO0OrX30CX3DDODa0O
.-,--. Q
Q
a
8
?
MOLt«SEIDLITZiPOR-
védjegyét éa
(•aak akkor velódia\'í. ha mindegyik dobos Moll
aláírását tűnteti fel. A tíz:\'. A.féle Seid\'itz porok tartós gyóiiyrr&tása a legm ika.es ihl¦ gyoatsr éa al teatbáatalniak, gyo iiorgítrcs és gynmorliév, rögzött székrekedés, májban talom, vér-lelnlál. aranyér es a legkQlöaböxőbb sfii betegségek, ellen, <* jeles hizisxeroek év-tir.edfk óta mindig nagyobb elterjedést szerzett. — Ára egy lepecsételt eredeti doboznak I frt o. é.
Hamisítások törvényi eg fenyíttetnek.
[MOLL FELE FRANCIA]
ÍS SQ..
Csak akkor Valódi. •» mindegyik, »reg MÖLTj_A. vwJjegyét tili .........______--.A Hall\' felirjtn öno«attaií*ati zárra. A Mail
tílnf\'-ti fid és ill-féle fraa-
Oíia bors/psj és sá ¦¦..¦•.•¦.:<¦:•¦*¦¦-.¦. mint fajdalomn ÍUmpito bedörszolesi síéi* kddXíéoy, csuz és a DWirMlés egyé > knvétkezraéjiyein il legismereteielib népszer. — Egy ¦\'¦ne-iítt eredati üveg ara 90 krajezár.
Moll Salicyl szájvize.
(Főalkatréáze: íiizolysavas szik«ó.) A rainiienD»:Í szájti^xtitásnál különösen fontos harmely knru gyermekek, mint felnőttek srámxra; mert e szájvíz a fugák toválibi épségét biztosítja h egyszersmind óvszer logfájás ellen. — Egy Mell A védjegyével ellátott üveg ara : 60 krtjczir.
(691) F ó s 7. é t kO 1 dfes:
}io\\\\ A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Iíécs: I.. Tuchlauben !>. sz. Vidéki Megrendelések atpoata pos anláavét aieüett teljesíttetnek
A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásánál és .%
la
védjegyével ellátott készítményeket kérni
a
Rpktár : Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adülf ÓS Fia. §
ÖcXXXXXXX300OO0O3QQrJ3ODQD0a0 OCX3QO0aC3OO30a O
Csak akkor valódi, ka a bá-oroszö;fl pa-]ac/k az ítt leiö «rata?zal [vftrfti és fekete nyomta sárga papíron van elzárva.
Eddig foiülmuthatatlan!
alaager Vilmos féle valódi tisztító\'t
lelholer József főszer-
MÁJOLAJ
(tŰrTényilec védett csomagolásban)
Maager Vilmostól
líécsben
Az orvosi tekintélyek által megvizsgáltatott és köny-nyii emészibetőségéoé\' fogva gyermekeknek is kölönöien ajánltatik és rendelletik mindama eseteknél, melyeknél a* orvos az egés= t sti s*ervez-t, különösen a mell él i erősítését, a tért snlyabak gyarapodása\', a di dvk jarilisát, valamint általában a vér tisztítását elakarja érni. — Egy üveg ára í forint és ^stepbató a gyári rak\'árbao Kécxben ül \'¦\'>. ker., Heamarkt 3., valamint az o xtr.-magy»r monarcbia legtöbbb gyógjsxer-tárabsn. Nggy-Kanixsin- Bosenteld Adolf és Fia, Kesén rsemege kereskedésében. — Főraktár és föe\'árnsitás az osztrák-magyar részére:
IMaager \\ ilmos, Bécs, W/3. Heumarkt 3
1 \'. a r. .- a ! blrílU? Dld5ztetik.
Dr. ITXCK-fólo ZSÍRLUGIJSZI
az elismert legjobb, legolcsóbb ós legártatlanabb mosó- ós tisztítószer. BW Teljesen klórmentes, \' m fjajr* Nincs többé szappanszag. "Ojt
Ragaszkodjék szigornan a kAretkező hasznalati ntasititshoz: \'/, kgr-mos csomag 50—GO liter forró vizben fcloldatik s ebbe a ruha szükség szerint 2—12 órán. legczélszerübben éjjelen át be lesz áztatva. Szappan, szóda vagy hamuzsir használata teljesen felesleges. Nagyon szennyes helyek csak egy kevés száraz zsirlugliszttel bsdőrzsölendók. Kézzel vagy géppel való rOvid mosás mán tiszta, vakitó fehér ruhát
nyerünk, s emellett a ruha szine és szövete eppenssgge nem szenved. A mosás jelentékeny idő-, munka- és pénz I
megtakarítással jár. Csak a JOr. LlXCK-fele zslrlngliszt" ment minden kárlHony alkatrészektől.
W TJtánzásolitól ó-wafcocajixrili:. Raktár: Nagy-Kanizsán: Ifj Fesselhofer J és Augner János István uraknál.
PSERHOFER J.-féle
gyógyszertár (898)
BÉCSBEN, I. KERÜLET. SINGERSTRASSE 15. SZ alatt ,z u m goldenen Reichsapfel\'
ez utóbbi nevet teljea me\'yb ín ezen \\
ál [alános elterjedésnek örveudenek és i
joggal megérdemlik
k caodás r. Ji1
Üg van család, mejy-
Vértisztitó labdacsok, ^fiSSfe «Ík°tt
ereraser.-\'aen he nem bizonyították roina. KvtJBfdalc óla eien labdacsok l>»n ezen kiliíaö" bíz SserbŐI kéa*!«t nem volna található. • S7á>..ul.n «mi által ezen UbJacsok háaiazerül ajánltatnak és ajiultattxk minden oly bajoknál, melyek a roaz eméaztés-
bfil es sz.-hrekeile.höl erednek: mint epe-íavarok, májbajak, kólika, vértolnlások, aranyér, béltétlens-e s hasonló betegáíge\'.tiél. Vértisztitó tnlajdonMgiiknal fo(,v» ktUln.^ha-áísal vannak vérazegény.ég, s abból eredő bajuknól is: ;Ky rápkórnü, idegessé31.51 Síarmarn fej fájások ni I stb. E*en vértiaititó labd.c-ok oly könnyen hatnak, hogv a legcsekélyebb fájdalmakat sem okozzák és ennek logR-angébb egyének, d- mig gyermeke álul is minden aggoda\'om nélkül b-vehctSk.
timtalan halairatbAl, melyet « labdacsok fogyasztói a IegkQÍ«ubözóbb és legnahszebb betegségük otín egészségik iyeres0 f-lytán hozzánk intéztek, ezen helyen csakii néhányat említünk meg azon megjegyzései, hogy mindenki, aki ezen Ub-«nkat epyszer használta, meg vagyunk EySz^dve, bogy azokat tovább fogja ajánl&aí.
Tekintetes Ur Alnlirt kéri. hogy Mette
Scblierback, 1S3S október 22-én.
Iab-
i baszuos és kitűnő icsaiból ismét 4 csomagot küldeni szíveskedjék.
"Nenreiter Ignácz, orvns
Hraiche, Flödnik m^Het\', 1S87 szept no i\'2-ia.
¦¦¦ lír!
Ijen akarata volt, hogy az ön lahdacsai kezeim közé ke-milyeknek hatását eaennel megírom: Én gyermekágyban BBegfaQ\'tem olyannyira, hogy semmi munkát sem voltam többé képes végezni éa bizonyára már a holtak közt volnék, ha az Ön caodálat\'améltó Iab lacsai engom nem mentettek volna meg. Az Iátess áldja meg Önt ezért ezerszer. Nagy bizalmam van, hogy i",-.-;. labdacsok engem is tökéletlen kifognak gyógyítani, a mint már másnkn.k is egéWaégfik visazaiy -réié -e le^itiégfll azolgáltak.
Koificz Teréa.
Bécs-Ujhe\'y, 18S7, novomber 9-én. Mélyen tisztelt ni! A legforróbb km:ir>tetip: ni .n-\'ínm ezennel Önnek G0 éves :;a.".¦¦:;>;¦::: nevében Az iilet6 öt éven át szeevedett gyontorba-i:-, é.i virkúrsigban, már életét is megunta, melyről egyébként le is mondott, midSn véletlenül egy dobozt kapott ax Ön kitűnő vértisztitó labdacsaiból ¦ azoknak állandó használata folytán tökéletesen kigyógyult.
Legfőbb tisztelettol, Weinczaitel Josefa
Eichengrabtiramt Gföbl mellett, 1859. márcz. 27-én. Tekintetei ur!
Alulírott ismételten kér 4 csomagot az Ün valóban hasznos és kítanS labdacsaiból. El nem mulaszthatom legnagyobb elismerésemet kifejezni ezen Iablacsok érteke felett éj axik, a hol csak alkalmam nyílik, a szenvedőknek legmelegebben fogom ajánlani. V.--1 ¦¦¦¦ hálairatom t\'etszéigzerintí használására Ont ezennel fel-hatal i aiom Teljes tiszteiette), Hahn Ignácz.
Gouchdorf, Kolbach mell-tt, Szilézia 1888. okt. 8 án. T. or!
Ft-lkérem, misseriot az Ön vértiaxtitó labdacsaiból eey csomagot t; d ibosxal kQldeni szíveskedjék. Csakis az Ön csodálatos labdacsainak köszönhetem, hogy egy gyomorbajtól, mely engem öt éven át gyötört, megszabidultam. Ezen labdacsok nálam sohasem fogn-tk kifogyni s mtdón legforróbb kössönetemet\' kifejezem, vagyok tiszti lettel, Zvrickl Aona.
Kzea vértisztitó labdacsok csakis a Pserhofer J.-féle, az „arany biredalni alatáhai\'- cziazett gyógyszertárban. Béeabea I., Slagerstrasee 15 sz a kéizitt-tnek valódi minőségben s egy IS szem labdacsot tartalmazó dobo< ára 21 kr. ügy csomag, melyben 1 duboz tartzimaztatik, 1 frt 05 krbi kerül; bérmeotetlen utánvételt kQldésnsl 1 frt 10 kr. Egy csomagnál keveasbb nem küldetik el.
Az összeg elóbbani beküldésé tél (mi legjobban postautalványon eszközöltetik] bérmentes küldenél együtt: l csomag 1 fit 25 kr. 2 csomag 2 frt AO kr. 3 csomag 3 irt 33 kr., 4 csomag 4 frt 40 kr., 5 csomag 5 frt 20 kr. és 10 csomag 9 frt 20 krba kerül.
W9~ NE1 Nagy <*lterjedett;égük -következtebei J*t*sok a legkülönfélébb nev^k es alakok ala^t útinottatoak : én-vértisztitó lali- | nek kBritkextótvM k\'tretik csakis Pserhefjr Jóféle vértia-titó lab-dacs.ikat követ\'lui és csakis a^9k tekinthetők valódiaknak, melyeknek használati utasítása a P^nrhofer J. nétalL.i-á*«sl fekete színben éB mínd.m egyet doboz fed-le ugyanazon aláírással vörös szinben van ellátva, -mm
Amerikai köszvénykenőcs, $LtLj*FLi
miuil\' \'
köszvftoyCi tagszaggatis. iacbi gatás sti. stb e\'li
zis bajok, i , raigrai^Tie, ideg\'! 1 frt 2(F kr
geriacz-agy bántalom, fo^f.jás, főfájás, fillszii{-
Pserhofer J-1*1. Évek
Ütés
Tarjnoliiniu hajkenőcs
mennyi haJnSveatttó\' azer között o vosok álul a 1 ismerve. E<y elegánsan kiáll.tott nagy szeleiével
Általános tapasz V^Í^\'L^
ganatoknal. ujikiikacz. seKes- vagy gyulsdt-mell vagy más ily lm-.lokiál, mint kiiOnr; szer lőn kipróbálva. 1 lé ely,50kr. Itérmentv.-krajezár.
FílŰrvIfAl\'/SllITl p»ernofer í Sok év óta a fagyos ta-A.ttgJUttl/»atuU goUa és minden iflük sebre, mint legbiztosabb s«er elismerve. I köcsöggel 40\' kr. Bérmentve 6"> kr. TTi-i f\\\'5 fiLk /I tt *Í7 ilteláaoaan ismsrt kitön5 bázísaer, hnrut UIUUUCUV, rekedtsée, görcsös köhögés stb. ellen. 1 Öregecske ára 50 kr., 2 üveg bérmentve 1 frt 50 kr.
tí,.Ai\'.ilQQ\'7aT./» /ífl ÍPri*tAÍ «r\'PPek) megront-.tU ryoaior. rjlCl#5öLcUt\'L»il rosz emésztés és mindenoemü aitesti baj<>k elten kitűnő hiziszer. 1 üvegcsével 22 kr., 12 Üveg í frt
Általános tisztító-só _ E22,*.
minden következményei, rj. m.: főfájás, tzédülés, gyomorgörcs, gyomorhév, aranyér, dugulás stb. ellen. 1 csomag ára 1 frt. -
Angol csodabalzsam, iü\'lffi\'-"""""" Por a lábizzadás ellen. XB»rr2SS
képiödő kellemetl- 3 szagot, épen tartja a lábbelit és mint ártalmatlan azer van kipróbálva. Egy dobozzal 50 kr. Bérmentve 75 kr.
Golyva balzsam, iít,5, fcSS&S&Vfe, Helsó vagy egészség-só
a rendeilen eraésztiabíi saarmazó bajoknál. 1 csomag 1 frt.
Kien ilt felsorol; késsitményéken kivQl az osztrák lapokban hirdrte:; i\'uszes us!- éa külföldi gyógyszerészeti kfilö^legességek r*k táron vannak éi a készletben netán nem levók gyorsan és olcsón vmegszer.-ztétnek. — Po*&aJ megrendelestk a leggyorsabban ess-köcöüetnek, ha a ptnttBémM előre bekOtdetik; nagyolib megren-de:ésck utánvétellel kölde\'^iok. Bérmentve csakis oly <¦;\'(>¦¦:.¦\' lénik a küldés, ha az iiassf.- elCre beérkezik, mely esetben a poaUk\'ilUégek sokkal mériékeltebbek.
Njomatott Ifj. Wajdits József kőoyvDyomdájában Nagy-Kanizsán.
i-KASIZSA. 1894. február 24-én.
Eié fi teteti ár: Egész évre . . . 5 frt — kr (.\'él ém 2 frt 50 kr
jiefVedévre . . 1 (n 25 kr ¦ Egyen szám 10 kr.
flIKDKTF.SKK basáitól petitsorban 7. másodszor; s minden további sorért b kr.
\' . N Y I I.TTÉBBEK j-lit soronként lü krért Tétetnek "i; Kincstári illeték minden egyesj hirdetésért 3" kr. fizetendő
Harpilnczharmadlk évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY.
& lap szellemi és anyagi részét illető minden közlemény Bátort) Lajos szerkesztő-kiadó nevére czimzetten X&gy-KaDÍz»ara bér-mentre intézendök.
Bérmeotetlen levelek nem fogad -útnak el.
Kéziratokrisazanem küldetnek.
I _ .aDagy-kanizsai Déiza]ai Takarékpénztári .önsegélyző szövetkezet*, a .Kotori takarékpénztár
réssvény-támság*, a . nagy-kanizsai- és fityeházi önkéntes tOroltó-egylcf, a .nagykanizsai kis^rWLÓ egyesület* a .nagy-kanizsai tanítói járáskor\', a \\ nagy-kanizsai k-resztény jótékony Vegyiét\'. ..n.-ianizsai ,zr. jótékony nőegylet*, .szegények tápintézete- a .katonaihadastyán egylet* a .soproni kereskedelmi iparkamara\' nagy-kanizsai & választmányának hivatalos lai/a
HETENKiNT EGYSZER, SZOMBATOM MEGJELENŐ VEG Y ES,TARTAIjMU HETILAP.
Megyei tanügy.
A korszerű reformok létesítése után valódi — és nem talmi — szabadeivüséggel áhítozó honfiúi kebelnek mi:: Jen Kor jólesik, midőn tudomást -szerez arról, hogy hazánk tanügyének még sok tekioteiben tailóu hagyott mezején — egy, vagy mis irányban- —- a civilizátió és cu.turalis "viszonyoknak megfelelő reformtörekvések vétetnek igénybe. Nem politikai czikket írok és nincs e közleménynek legkisebb indoka arra, hogy a jelenlegi politikai re-formharczok elkeseredett küzdelmeire :¦. •! ¦otiljak ; husz éves politikai pályámon követett következetes magamtartása — és a néppeli folytonos közvetlen érintkezésem azonban jogosultan számithatnak arra. hogy senki ne kételkedjék ez iránytűn: nyilatkozatom tiszta és valódi szabadelv őségében akkor, midőn e helyen is, minden politikai reflexió nélkül nyiltan véleményezem, hogy hazánkban minden néven nevezett reformtörekvétnek állandó és egyedüli szilárd talpkövét megvetni csakis a népnevelés van hivatva. E nélkül félúton maradunk a baladás lobogójával, s megeshetik, hogy ugy jár balunk, mint a Bíbel usrnyát építők, ugy, hogy egyszer csak azon vesszük észre magunkat, miszerint hasztalan firadtnok. építettünk annyit; ime most sem kész a — torony! ¦
Kétségtelen, hogy nálunk Magyarországon első sorban a népnevelést kellett volna már a mult évtizedekben promoveálni! De hisz ez az ötvenes és hatvanas években nem is ¦ volt effectuálható ! s ha felszínre került is valami, legfeljebb „pium .desideríum" — maradt!
Annál több — habár nem is minden — történt már azóta e téren, s annál inkább örvendetes a haladás
egy idö óta a tanügy terén Zala-vármegyében. Ha c*ak a muraközi reformokat tekintjük is, nyugodt honfiúi lélekkel nézhetünk vissza a közelmúlt napjainak azon erkölcsi vívmányaira, melyek nemzeti nyelvünk, a magyarosodás propagandája érdekében a Muraközben tanügyi szempontból — néhány év óta — történtek! Á megye főispánjának ismert tevékenysége és tanfelügyelő jenek szakavatott erélye előtt rész-rehajlatlanul, minden párt és feleke-zetiség nélkül e tekintetben kalapot kell emelnünk.
Midőn f hó 10-én megyénk közügyeinek e két buzgó elóharczosával Svastits Benó főispán és dr. Ka-zsicska Kálmán tanfelügyelő urakkal a keszthelyi vasnti állomáson találkozni szerencsém volt, s midőn onnét Nagy-Kanizsára velük együtt utazván, arról szereztem tudomást, hogy ők eiuttal is a megye egyik fontos tanügyének érdekében fáradoztak: kétszeresen örültem a találkozásnak s az együtt utazás folyamin kétszeresen növekedett irántuk táplált tiszteletem. Idót és fáradalmat nem kiméivé tették ők meg tengelyen a hosszú ntat — Japolczáig — és ott a tanügy érdekében üdvös és eredményben hasznos intézkedéseket eszközöltek. Tapolczán ugyanis, a balatouvidéki bortermelésre kiterje-iV.egegy a gazdászati tanfolyammal összekötött felsőbb népiskola létezett eddig. Ez a felsőbb népiskolának nevezett tanoda a népnevelés tekintetében nem bizonyulván czélszerünek, dr. Ruzsicska Kálmán tanfelügyelő ur azt hozta javaslatba, hogy ezt a czéltalan és végeredményében sikertelen felsőbb népiskolát be kell szüntetni s helyette nyomban a rendes polgári 4 fiúosztályt felállítani; mely annál inkább, kívánatos volt, mert
mig a beszüntetni javasolt felsőbb népiskolából kikerült tanonczok semmi néven nevezett biztos életpályát nem helyezhettek kilátásba; addig a pol-gárijia iskola végzett növendékei a ho-noratiorokhoz tartozó valamely pá-i lyára biztosan alkalmazhatják magukat.
K:e«. a balatonvidéki iljuság jövőjére nagy horderóveí bíró javaslat közörömmel fogadtatván, és a megye főispánja által is támogattatván. — annak. — és a szorgalmas tanfelügyelőnek személyes közbejöttével f. február hó 10-én Tapolczán fényes sikerrel létre is hozatott.
A tapolczaiak e * felet.i öröme a megye fenntczimzett két tevékeny fótísztvlselöjének tiszteletére ugyanakkor rendezett díszebéd által nyert őszinte kifejezést.
És a megyei tanügy terén ezen ügyes sakkhúzás! mi is állandó örömmel üdvözöljük! annál inkább, mert manap — a mindinkább elharapódzó anyagiság közepette a polgári és kereskedelmi iskolák szaporítását a nemzeti jól felfogott kulturális érdesek a szőnyegen levő hazai reformok emeltyűjének, sót életfeltételének tartjuk és azoknak minél nagyobb számban felállítását a practicus életpálya után vágyódó magyar ifjúság érdekében még — a különben is aránylag kellő számban létező gym-Dasiumok szaporításánál is szükségesebbnek ismerjük!
TUBOLY VICTOR.
A nagykanizsai takarékpénztár közgyűlése
(Iíazgatósáíí jelentés.) Tisztelt Közgyűlés! A lefolyt 1893-ik év, melyről ezúttal a m. tisztelt közgyűlésnek beszámolunk, a változó és bizonyta lan pénzügyi viszonyok daczára in-
tézetünknek eddig elért \'legnagyobb forgalmú, eredmény tekintetében pedig legkedvezőbb éve volt.
A mérleg és forgalmi áttekintés, melyek az alapszabályok 15 -ik §-ának megfelelóleg az intézet t. részvényeseinek a közgyűlésre való meghívó kapcsában kellő időben kézbesítve lettek, intézetünk tetemes anyagi gyarapodásáról, a forgalom, nagymérvű emelkedéséről tanúskodva az egyes üzletágakra vonatkozólag következő adatokat tüntetik fel.
Az év folytában betétetett . . 1447 ar. 710 frk. 1.565 732 frt 78 kr.
Visszafizettetett......
1628ar. 1010 frk. 1.673.330frt64kr.
Apadás.........
181 ar. 300 frk. 107.597 frt 8G kr.
Állomány 1893. deczember 31-én 6608 ar.9765frk.2.378.373 frt 12 kr.
Ezen apadás nem a lefolyt év első felében nyilvánult pénzbőség befolyása alatt eszközölt kamatláb leszállításának, mind inkább az év utolsó negyedében váratlanul beállott nagyobb pénzkeres\'et, sót helyenkinti pénzhiánynak tudható be.
Hogy betevőinkkel szemben ezúttal is ngy, mint korábban a lehető legnagyobb előzékenységgel jártunk el, igazolja azon körülmény, miként a lefolyt évben felmondás nélkül 700.000 frtot meghaladó összeget fizettünk kívánatra azoonal vissza.
Jelzálog üzletben a már mult évben jelzett, mindinkább fokozódó verseny daczára forgalmunk tetemesen fokozódott.
Az év folytában kiadatott . .
3000 frank. 383.148 frt 37 kr.
Visszafiíettett 262,081 „ 98 „
Szaporodás .......
3000 frank. 121 066 frt 39 kr.
Állomány 1893. deczember 31-én 6570ar.9109frk. 1.548.968frt^9 kr.
E helyen fel kell említenünk azon
körülményt, miként jelzálog kölcsö-neinket nemcsak a szomszédos társ-intézetek, de a? ország távolabb vidékén székelő pénzintézetek is. leginkább tőrlesztési^kölcsönök nyújtása folytán mindinkább elvonták, miért is ezt ellensúlyozandó, — tekintetbe véve azt, hogy a Magyar takarékpénztárak központi jelzálog bankjának megalakulása és működésének sikeres megkezdése folytán módunkban áll jelzálog kölcsöneinket szükség esetén engedmény utján tovább adni, illetve értékesíteni, az igazgatóság különböző pénzintézetek tör-lesztési kölcsönei feltételeit figyelembe véve,* bevezette a törlesztési kölcsönök nyújtását, és ily módon sikerült jelzálog kölcsöneink egyenlegét nemcsak fenntartani, de uj kölcsönök szerzésével még emelnünk is. ^
Jelzálog kölcsöneink utáni kamat hátralékok egyenlegénél azon örvendetes változás eonstatálható, hogy az ... . 15.609 frt 67 krról 10.649 frt 35 krra vagyis . . 4.960 frt 32 krral apadt.
A váltó leszámítolási üzletnél tapasztalható a legnagyobb emelkedés ugy a forgalom — valamin: a tárcza állomány tekintetében is.
Az év folytában leszámítoltunk 1.960.381 frt 10 krt
vagyis 846.000 forinttal többet mint az előző évben. Beváltatott 1 779.826 frt 29 kr.
Szaporodás . 180.554 „81 „ Tárczaállomány
1893. dec. 31-én 481.1 Í4 frt 28 kr. . Jóllehet a váltók leszámítolásánál a lehető legnagyobb óvatossággal és elővigyázattal járunk el, mit igazol azon körülmény, hogy a lefolyt évben veszteséget nem szenvedtünk, mind a mellett a leszámítolási üzlet
_T i E g 1 A,
Üzenet.*) *
Kicsi fehér házunk Ké>z yan már egészen. Tarka galambdo\' zrzal A ház en-szébec: Oszlopos tornácza Messzire ellátszik, Kert fut le alóla A Maros partjáig. Éppen ugy, ahogy én Megálmodtam százszor, — Szép. szolid galambom, Még rzak te hiányzol.
Téged is elhozlak - Kózsa nyilasára; ti ász muzsikánk k-sz majd Vadgalamb bugása ; Bokrétás kísérőnk Útszéli fa lombja. Kihozlak, elhozta* Ölelő karomba1, Ha az ölemben is: Ugy is elhoználak, Nem nehéz a virág A maga ágának.
Kihozlak, elhozlak, Két szemem fényetek. Kertem virágjának. Lelkem gyönyörének, Hidegtől, melegtől
Ili megóvlak\'
Maradj te ugy, az én
Kis ábrándozom ak.
Dalokkal áltatlak,
C-okkal ebr.-sz.tgeilek, ¦¦.\'.<¦- anyádnál is
Édesben szeretlek! ________ 62AB0LCSKA MIHÁLY.
•J K szép költeményt mutatványa! közfiijuk ¦zeninek most megjelent .Haogulstbk* c*imű \'".kötetéből.
Női életképek
VACHOTT SÁNDORNÉTÓL.
(Folytatás.) ,
Az égen könnyű, játszi lelhőc-kék lebegnek, egymással kergetőzve, 3 a hegyek fölött mind sűrűbben kezdenek torDYOfUloi.
A lég lenyomott, csaknem tikkasztó.
Az ünnepélyes meiy csendet, mely eeész vidék fölött uralkodik, s oly jótékony hatást gyakorol a beteg leányka kedélyéré, olykor egy-egy c*oport menhelyet kereső madár gyors repülése s meg-meg törölt, rövid, légi — csicser-gésOk szakítja meg.
Aztán ismét csendes Liinden, mintha egész természet elnémult volna.
Egyszerre azooban a vén bükkői, meiy sürii erdejével a puszták egybeolvadt hátterét képezi, tikezdi lombjait helyenkint sodorva suhogta\'ni, mintha az üres levegőt jóslatokkal akaroá betölteni, — rázza és sodorja, mig nem minden bokor. —• minden fii, s egész erdő-ég fellázad s megindul, mintha tőreimet vesztette volna, hosry századokon át kellé egy helyben maradnia.
Az imént cwtk alig borult ég, ekköz-ben sötét é* sötétebb lön, — boltozatán barna felbők tornyosullak hömpölyögve, — a kődfátyoiba burkolt hegyhátak, nem látazan.k többé, b a sötét rétegeket meghasítva, czikázó villám nyargal át az égen, a rengeteg fölött
E pillanatban szállt ki uti hintájából Zárday Ede fiatal nejével Körmöczyné kastélya előtt, — s Teodóra arczát
túlvilági mosoly dicsöité meg . . ..
V.
Mig Teodóra mind inkább közeledik végórája felé, s magát mégis közelebb érzé ahhoz, kiért életét vala feláldozandó, mint a halálhoz: — az alatt Zárday Ede családélet! jövője is kifejlődött* annyira, hogy biztosan tudhatta már vájjon helyes volt e választása, melyre nézve főkép az ész és tapasztalás által hagyta magát kormányozni.
Zárday mint máshol is emliténk mér, buzgó rés2t vön a közügyekben, 8 miután minden, mi hazai intézményeinket, az irodalmat, s más efélét illeté, élénken érdekelte öt, lelki szükséggé vált rá nézve bázikörábeo is el elmondani, mi éppen elragadta vagy lehan-golá őt.
De fájdalum! bár Éva kedves jó asszony vala. fogalmai annyira korlátoltak e részben, hogy még csax annyira sem bírt felemelkedni, hogy legalább férje érdekeltségét igyekeznék méltányolni, ha már maga egyáltalán véve nem volt is képes s< mmivel törődni, mi a gazdasszony i kötelességek körén tul terjedt.
Ha Ede az érdekeltség hevével belépett nejéhez, s közölni akarta, mi azon perezben egész figyelmét igénybe vette, Éva közömbösen dolgaivá^ mentegetődzött, feledvén lisztet, kenyérsütéshez, vagy más valamit kiadni, — ˇagy egyenesen megtámadta férjét, miként képes ily haszontalan ságokkai annyira elfoglalni magát, mikor az
afélék a konyhára mit sem hoznak be, s a jó papa, Isten segítségével, meg is öregedett már mamával együtt, és soha ilyenekről még csak szót sem váltottak.
Ily beszédek által eleintén fájdalmasabban lépetek meg a mennyországból leesett férj, mint hogy felelni képe1, lehetne, — később azonban szép módon más nézetekre igyekezett nőjét bírni, ismereteit — s fogalmait szélesíteni törekvék, — de hasztalan! Éva egyátalán véve el veszti fogékonyságát minden nemesebb iránt, minden, mit anyja belé nevelt, minteey vérévé vált már, s Ede önKorán tapasztxlá. hogy uj vért önteni belé, a szerelem minden hatalma sem képes.
Hogy ily szomorú csalódás után a férj házi élete boldog nem lehetett, ki. ha az jutott eszébe, mint nevelheti majd ily anya gyermekeit, kétszeresen érzé a szegény asszony minden fogyatkozását, — mindenki előre elképzelheti; — de viszont Éva sem vala elégült A fiatal asszony jól érezte, hogy férje kiváoatainsk nem képes megfelelni, s azon gondolat, hogy Ede oly haszoota-lanságok miatt idegenedék el tőle, csillagtalan éjszakát. kezdett borítani a vidám lélek örökös kedély derűjére
Ily viszonyok közt érkeztek Körmöczyné látogatására, hol Teodóra veszélyes betegségének híre fogadta őket.
A fiatal házasok, csak egypár napot1 töltöttek még Éva szülőinél, midőn egy estve gyors lovas érkezik Bénhalroyék
pusztáján)1, s Ede számára sürgős levelet hozott.
Zárday átfutotta a sorokat, holt halványon ugrott fel helyéről, s a nélkül\' hogy okát adta volna szokatlan felger-jeőésének, paripáját nyergeltetni paran-csolá, s pár perez alatt sebes vágtatva Dyargalt a szomszéd puszta felé.
Gyönyörű őszi estve volt. A telő hold szelíden önté el finyét a nyueodt vidék fölött, s a csendes szellő, mint nyájas tavaszfuvalóm, meg-meg lengeté koronkin: a sárga s piros levelekkel vegyült fákat.
Ede mire sem ügyelve vágtatott, lovának patkója szikrákat szórt a kövecses oton ¦
S mégis, soha még ily rövid ut oly hosszúnak nem tetszők előtte, — hisz ugy sietni mint a lélek vágyoék a viszontlátás nagyobb pillanataiban, madár szárnyakon sem lehetne.
Végre elérte a kastélyt
Kivüi mély ünnepélyes csend -uralkodók, de az udvaron levert szomorú ar-ezokat, s benn, a kastély folyosóját zokogó nőcselédeket lehete látni, s nagy zavart, lótást-futast, a fájdalom hangjaival vegyülve.
Ede azonnal bebocsáttatott.
Bánhalmyné magán kivOl feküdt szobája pamlagán. — Zárday Teodóra szobájába vezettetek.
Ott feküdt a leányka dagadó fehér párnákon, — zárt szemei, s átszellemült, s még e pillanatokban is mondhatatlan szép arcza, márvány képhez tették őt hasonlóvá.
Lapon- mai számához fél iv melléklet van csatolva.
HARMINCZHARMADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
FEBRUAR 24 éu
koczkázattal jár, miért is az igazgatóság időszerűnek tartja a lefolyt év nagyon kedvező voltát felhasználandó, az ez évi nyereményből, netán előfordulható váltó veszteségek pótlására egy külön alap létesítését javaslatba hozni.
A leszámítolási és jelzálog üzletágnak élénkülése — melyek átlaga 300.000 frtot meghaladó szaporodást mutat —; értékpapírjaink keveset jövedelmező állományának apadását vonta maga után.
A mult évi 858.312 frt 00 kr. egyenleg ez évben eladás és kisorsolás folytán - , 512.101 frt 25 krra vagyis . . 346.111 frt 25 krral apadt, igy nemcsak az eladott értékpapírokéi elért 19 463 frt árkü-löobözeti nyeremény, de a jövedelmezőbb elhelyezés is hozzájárult az üzleti eredmény kedvezőbb alakulásához és ennek további biztosításához.
Az értékpapír állomány eme csökkenése folytán figyelembe vételével annak, hogy meglevő papírjaink nem a deczember 31-iki árkeleltel, de a sokkal alacsonyabb beszerzési árakkal vannak felvéve; mi magában véve is meglehetős tartalékot képez, az igazgatóság nem tartja szükségesnek a már 75.000 frtra rugó külön tartalékalapnak túlságos növesztését, inkább kívánatosnak unja, hogy az értékpapíroknál elért nyeremény jórészben az intézeti házak felvételi értékének csökkentésére for-dittassék, hogy az a városunkban túlságosan alászállott házbér jövedelemmel kellő arányba tartassák.
Ezek előre bocsátása után a nyeremény felosztására nézve az igazgatóság következőket ajánlja,
Az 1893. évi zármérleg, ugy veszteség- és nyeremény számla 173 arany, 65 frank, 69.265 frt 69 fer. nye eményt tüntet felT
Az alapszabályok 76. §-a folytán az igazgatóságot 15% jutalék, vagyis 26 arany, 10 frank és 10.389 frt 85 kr. illeti.
A tartalékalapra az alapszabályok 7S. §-a szerint a
nyeremény 5%-a 3507 frt 24 kr. helyezendő.
A nyugdíj alap növelésére . . . 1000 „ — ,
A külön tartalék alapra .... 10.000 „ — _
Jelentésünkben már kifejtett okoknál fogva a felszaporodott váltó tárcza és nagyobb
terjedelmet nyert leszámítolási Üzletre való tekintettel egy II-ik külön tartalék alapra . 10.000 , — „
Az intézeti házak 118.000 frt felvételi ára csökkentésére . . . 5500 , — „
Osztalékul részvényenként 45 frt, 600 db. részvény
után..... 27.000. , — „
fizettessék.
At. Közgyűléseié terjesztendő jegyzékben felsorolt városi köz és jótékony czélokra . . 1130 „ — , adományoztassék, a fennmaradó . 738 „ GO , valamint a 147 ar. és 55 franknak osztrák értékrevaló átszámításából eredő ..... 879 , 20 „
Összesen 1617 frt 80 kr. pedig az általunk létesített jelenleg 12.338 frt 12 krt tevő városi közhasznú és közművelődés czélu alap gyarapítására fordittassék, mely ez által 13.955 frt 92 krra szaporodik.
Jelentését zárva kéri az igazgatóság a t. Közgyűlést, miként az előterjesztett felosztási tervezetet elfogadni, az osztalékot részvényenként negyvenöt forintban megállapítani és a felmentvényt a lefolyt 1893. évi ügy- és ^számvitelre vonatkozólag ugy neki, valamint a felügyelő-bizottságnak megadni kegyeskedjék.
Az igazgatóság.
Jegyzőkönyv.
Felvéve Nagy-Kanizsán, 1894-ik év február 13-án a Nagy-Kanizsai takarékpénztár részvénytársaság XLIX-ik évi rendes közgyűléséről.
Jeleulevök: Hertelendy Béla igazgató elnöklete alatr, Ebenspanger Lipót másodigazgató, Tripammer \'Gyula jegyzőkönyvvezető, Blan Pál, Blau Lajos, Danneberg Jakab, Ebenspanger Leó Ebenspanger Ernő, Eisinger Henrik, Fesselhofer József, ifj. Fesselhofer József. Fischl Pál, Fischer József, Grünhut Henrik. Grünhut Fülöp, Grünhut Alfréd, Heimler József, Juhász György, Löwin-ger Ignácz, Löwy Adolf. Maschanzker Mór, Nucsecz József, dr. Neusiedler Anta\',jlfeosszer Ignácz, Práger Béla, Rosenftld? Adolf. Rosenfeld József, dr. UothscWtd Jakab, dr. Rátz Kálmán, dr. Schwarz Adolf, Schwarz Gusztáv, Schertz Albert, Schcrz Richárd, Sommer Sán-\\ dor. Sommer Ignácz, dr. Szukits Nán-\\ dor, Sartory Oszkár, Stirling Sándor, Unger Ullmann Elek, Wagner Károly, Vidor Samu és Weíser Józsr-f, összesen 41 részvényes, kik 306 darab részvényt képviselnek.
I. Elnöklő igazgató ur szívélyesen üdvözli a szép számban megjelenteket, konstatálja, hogy a részvényesek az alapszabályok 17. §-ában meghatározott határozatképes számban vannak jelen, kik az Összes részvények egyharmadát meghaladó számát képviselik, ezzel a gyűlést megnyitottnak jelenti ki, megbízza Tripammer Gyula intézeti tisztviselőt a jegyzőkönyv vezetésével é8 az alapszabályok 22-ik §-ának értelmében kijelöli éa felkéri Nucsecz József és dr. Schwarz Adolf részvényes urakat jelen jegyzőkönyv hitelesítésére, kiket a közgyűlés hitelesítőknek megválaszt.
Minthogy a lefolyt üzletév ismertetését az igazgatósági jelentés foglalja magában, felkéri elnöklő igazgató a közgyűlést, miként a felolvasásra jutó jelentést figyelemmel meghallgatni és az abban foglalt javaslatok, valamint fel osztási tervezet felett határozatot hozni szíveskedjék.
II. Felolvastatik az igazgatóságnak -j. alatt csatolt a lefolyt üzletévröl szóló jelentése, a felügyelő-bizottsági jelentéssel kapcsolatban, mely utóbbi tanúságot tesz arról, hogy az 1893 ik évben kellőleg ellenőrizték az intézet üzletvezetését, valamint arról, hogy a szabályszerűen vezetett könyvek alapján készült és a közgyűlésnek előterjesztett zármérleg, ugy veszteség- és nyeremény számla a valódi helyzetnek hiven megfelel, miért is az igazgatóság által javaslatbahozott részvényenkinti negyvenöt forint osztaléknak kiadását ajánlja és a lefolyt 1893 ik évi ügy- és száravitelre vonatkozólag az igazgatóságnak, valamint a felügyelő-bizottságnak a felraentvényt megadni kéri.
A jelentések felolvasása után dr. Rothschild Jakab ügyvéd szólal fel és indítványozza, miként magasabb osztalék fizettessék, ez állal a részvények forgalmi éitéke emeltessék.
Ebenspanger Lipót Il-od igazgató ki raeritÖ válaszában kifejti, miként az igazgatósás javaslata felel meg leginkább I minden irányban ugy az intézet, mint | az egyes részvényesek jól felfogoit ér-| dekeinek, a miért is az igazgatóság javaslatát kéri elfogadni.
A közgyűlés erre az igazgatóság javaslatát fogadja e1.
III. A tárpysorozat 3 ik pontja értei mében előterjesztetik a részvényeseknek már a meghívó kapcsában kézbesített
I zármérleg a veszteség és nyeremény-[ számla kapcsában, melyekből kitűnik, j hocy a következő veszteségek, u. m. Behajthatlan kölcsön
¦ tőke.......391 frt — kr.
Behijihatlau váltó 350 „ — „
Veszteségingatlanoknál 21G , 84 ,
Bevehetetlen ügyvédi
költség......_89 , 17 .
Összesen 1047 frt 01 kr. leírása után az 1893. évi nyeremény | 173 arany, 65 frank, 69.265 frt 69 kr.
Az igazgatóság fenti nyeremény fel-osítísát a felolvasott jelentésben következőkép javasolja.
Az alapszabályok 76. §-a folytín az igazgatóságot jutalék czimén a nyere-
¦ meny 5n/o"ka Vf)íí>\'Í3......
: 26 arany, 10 frank, 10.389 frt 85 kr. | illeti.
A tartalékalapra az I a\'apszabályokTS. i; asze-
rint a nyeremény 5\\ ka helyezendő.
A nyugdíj alapra . .
A külön tartalékalapra
Az igazgatósági jelentésben kifejtett okoknál fogva a fel szaporodott váltó-tárcza és nagyobb terjedelmet nyert leszámítolási Üt!->re való tekintet tel egy m ásod ik külön tartalékalapra esetleges váltó veszteségek
fedezésére .....
helyeztessék.
Az intézeti házak 118 000 felvételi ára csökkentésére . . . leirásba vétessék.
Osztalékul részvényen-kint 45 frt, 600 darab részvény után . fizettessék.
Városi közhasznú és jótékony czélokra u. m.:
1. Keresztény házi sze-gényekoek.....
2. Izraelita házi szegényeknek .....
3. Községi iskola czél-jaira .......
4. Községi iskola sze-génysorsu növendékei ruházatára .....
5. Izraelita iskola sze-génysorsu növendékei ruházatára .....
6. Izraelita iskola czél-jaira.......
7. Kereskedelmi iskola segélyezésére .....
8 Önkéntes tűzoltó egyesületnek . . . .
9 Népkonyha javára
10. Gyermekbarátegyesületnek . . . .
11. Vörös kereszt egyletnek ......
12.Ingyenes népkönyvtár javára . . -. . .
13- Betegsegélyző egylet javára . . . .
14. Keresztény jótékony nőegylet javára .
15. Izraelita kórház
3507 frt 24 kr.
1000 , — , 10.000 , — »
javara 1G.
5500 „ —
.27 000 „ —
150 , -
150 „ —
140 „ —
60 „
60 „ -
140 „ —
100 „ —
50 j. —
50 „ —
20 . —
25 „ —
25 „ —
25 „ —
25 n —
70 „ —
20 „ -
20 , —
1130 frt — kr.
Polgári iskola
czóijaira......
17. FögymnaBiumi múzeumra ......
Összesen adományoztassék.
A fennmaradó . . . 738 „ 60 „ valamint a 147 arany és 55 franknak osztrák ér \' tékre való átszámításából ; eredő ...... 879 „ 20 „
; összesen 1617 frt 80 kr. pedig az általunk létesített, jelenles 12.338 forint 12 krt tevő városi" közhasznú és közművelődés czéiu alap gyarapítására fordittassék. mely ezáltal 13955 frt 92 krra szaporodik fel.
A közgyűlés megelégedéssel veszi tudomásul az örvendetes eredményt, valamint a felolvasott igazgatósági és felügyelő-bizottsági jelentéseket és felolvasottnak
1 fogadja el a mérleg-, valamint veszteség-
j é3 nyeremény-számlát is.
Jóváhagyja a tartalékalapnak az alap. sjeabályok értelmében 3507 frt 24 kr. és a nyugdíjalapot k 1000 frttal tertént javadalmazását.
Helyesli a külön tartalékalapnak ..... 10.000 frttal
való növelését és az eset- .
leges váltóveszteségek
pótlására egy . . . . U 000 fitos
H-ik külön tartalékalap létesítését
Elfogadja a házak felvételi értékéből java.tollt 5500 „ — . leírását, valamint a jótékonycíélu adományok és a közhasznú és közművelődés czélu alap gyarapítására vooatkozó indítványokat. 4 Az osztalékot részvényenkint 45 frr, [\\izaz negyvenöt forintbiró állapítja meg és az 1893 ík évi ügy és számvitelre vonatkozólag ugy az igazgatóság, valamint a felügyelő bizottságnak is a fel-raentvényt egyhangúlag megadja.
IV. A tárgysorozat 4-ik pontja értelmében az igazgatóság előterjesztése folytán a "helyben megjelenő .Zala" czirnü hetilap jelöltetik ki intézetünk hivatalos közlönye gyanánt.
V. A tárgysorozat 5-ik pontját az alapszabályok módosítása képezi.
Erre vonatkozólag elnöklő igazgató ur előterjeszti, mik int alapszabályainkban az igazgatóság elnöke és alelnöke mint igazgató és másodigazgatÓ vannak jelezve, ezen elnevezést az igazgatóság nem tartja megfelelőnek, másrészt pedig az egyes szakaszokban már is az igazgatóság által helyesebbnek tartott elnök megjelölés fordul elő. miért is az igazgatóság az alapszabályok 24. §. és ebből kifolyólag a 25. 26. 28, 29, 30 31, 34, 42, 73. és 76 §§-ainak módosítását ajánlja és pedig oly formán; hogy a 24 g. következőleg szövegez-teseék:
24 §
A társaság igazgatósága az elnök és alelnökkel együtt 26 tagból áll.
Minthogy azonban az igazgatósági tagok jelenlegi száma huszonkilenc/, póttag mindaddig be nem hívható, mig az igazgatósági tagok száma 26-nái kevesebbre nem száll.
Jelen alapszabályok mindazon szakaszainál, hol .igazgató" vagy „másod igazgató* áll, előbbi helyett eeloök", utóbbi helyett .alelnök" értendő.
A közgyűlés elfogadja az alapszabályok L4. i-a fenli szövegét és hozzájárul ahhoz, hogy ebből folyólag az alapszabályok 25, 26, 28, 29, 30, 31\', 34, 42, 73. és 76 ik §§-aiban ahol .igazgató" vagy „másodigazgató" fordul elő, előbbi helyett „elnök", utóbbi helyett .alelnök* megjelölés alkalmaztassak és a czég-jegyzés is a 24. § uj szövegének veg-felelőleg eszközöltessék.
VI. Következik az alapszabályok 27. és 43. §§-ai szerint a sorrendén levő 10 igazgatósági tag, valamint a három tagból álló felfigyelő bizottság helyett ujak, esetleg ezeknek isméti megválasztása.
Elnöklő igazgató a közgyűlés hozzájárulásával a szavazatszedő bizottságba dr. Neusiedler Antal, Scherz Richárd. Löwy Adolf, Unger LM mann Elek és Sommer Ignácz urakat jelöli ki, illetve kér;
|f Folytatás a mellékleten.
Edét észrevéve, azonnal intett környezetének hogy,távozzék.
Zárday nem mérsékelhetve érzéseit öt igy látva, térdre borult a haldokló angyal ágya előtt.
Teodóra nyájasan nyujtá neki kezét:
Éva élni fog érted, s boldogitand is, — én csak meghalhatok. — Susogá alig hallhatólag :
Sok- pillanat mult el azután szótlan hallgatásban; — mi leikökben véghez ment, azt sző ugy sem fejezhette volna méltóan ki.
Később beszélgettek. — Teodóra csak végérájában sejteté tlöször, mi elhagyott volt ifjúsága, hiszen, ha ábrándjai nem jöttek volna segélyére, örömet nem is ismer
Hogy mi mindent mondtak még egymásnak, - miféle vallomás volt az, mely oly boldoggá tette a leánykát, hogy ízép arcza még a halotti ágyon is megtartá az üdvözültek szelíd mosolygását, — nem fogjuk elárulni. — Vigye magával sírjába a szent titkot, s álmodjék felőle, — hisz más szépet s boldogítót innen ugy sem vihetett.
Edét mélyebben megrendité Teodóra halála, mint maga is hitte volna. Soká alig birt fájdalmán uralkodni.— Hiszen mindig őt Bzerette, — s csak anyja emléke bírhatta őt reá. hogy házassá . gánál az okosság szavát elébe tegye a szív szavának.
De nem vádolt senkit, — hisz ki tudja nem volt-e apjának igaza, — ki tudia boldogítható lett volna-e Teodóra?
ö éppen ugy mint Éva, ártatlan ál-
dozata lön az ellenkező irányban bár, de mindkét részről szélsőségig vitt hibás nevelésnek — egy csuda finomság és szellem, s igy nem ülhetek az élet prózájába, — a másik csupa anyag, s igy nem képes semmi nemesebb szellemi lét megosztására.
Zárday nem vala boldog — de hogy Éva legalább az legyen, s ne érezzen örömünknél egyebet, — minden kitel-hetőt elkövete, s ha szándéka fájdalmára, még sem sikerült, ha nője fiatal arczát halványulni látta, s azon fájó de igaz gondolatra, hogy minden efféle visszonyok s szenvedéseknek többnyire maguk az anyák okai, — tulságig telt szive egyszer-másszor kicsordulni vá-gyék, fölkereste az elköltözött angyal kora sirhalmát, s ha ott szelíd, vigasztaló szavak helyett, csak a sirkövet beárnyékoló szomorúfűz halk suhogását hallotta és ott ragyogott legalább ked ves neve annak, ki azért, mivel Öt szerette nem szenved többé, — sőt szépeket álmodik mély ágyában, még csak nem is sejtve, hogy fiatal léte e tö\'dön éppen mint Éváé, intő családi árnykép vala csak.
A magyar közönséghez.
Nir.cs a földön nemzet, mely oly gazdag népmesekőltéssel dicsekedhetnék, mint a magyar. Tanúskodnak erről különféle mesegyűjteményeink, — melyek azonban alig fordulnak meg a nagy közönség kezén, s melyek, minthogy több-
nyire az illető vidék tájszólása szerint vannak közölve, inkább a nyelvtudósokra becsesek. S ami legfőbb érdek volna pedig: ezek a gyűjtemények alig adhatók a gyermekifjuság kezébe, mert a gyűjtök, természetesen nem vették figyelembe a nevelési szempontokat Maga a müveit nagy közönség csak hírből ismeri egyik-másik mesegyűjteményt, akárbány csak nagyobb könyvtárakban kapható. S hány szép mese van eltemetve folyóiratokban! És hány szép mese forog a nép ajkén, melyek egyetlen gyűjteményben sem találhatók!
Mind e körülmények számbavételével határoztuk el., hogy az összes java népmeséket, mondákat és regéket köz-kincscsé tegyük; hogy a meseköltő tehetséggel olyan igen megáldott magyar és székely nép meséit jó népies irodalmi nyelven megírva, de igazi karakterüktől meg nem fosztva, újra, egyelőre Öt nagy kötetben kiadjuk, hogy a magyarnemzet az ő ezer éves ünnepén elmondhassa büszkén: íme itt van együtt mind az a mese és monda, a mit a magyar nép poétás lelke ezer év alatt békében és bábomban, annyi viszontagságoknak közepette, teremtette. Közzé bocsátjuk ezt a nagy munkát, abban az erős meggyőződésben, hogy midőn ezt teszszük, a nemzeti irodalomnak, a nemzeti nevelésnek teszünk szolgálatot s egyben ápolni segítjük a nemzeti Öntudatot
Hogy ezen értékes nemzeti kinci ne csak gazdagnak, tudósnak legyen hozzáférhető, hanem, hogy a Magyar Mese-és Mondavilágot a nemzet minden ré-
tege, apraja, nagyja, szóval minden magyarcsalád megszerezhesse, elhatároziuk, hogy füzetekben, még pedig a legolcsóbb áron — füzetenkint 25 krajczárért — bocsátjuk közre.
A ki a Magyar Mese- és Mondavilágnak első füzetét mely most jelent meg 64 oldat terjedelemmel, gyönyörű szines borítékkal és 18 szövegképpel, figyelemmel átolvassa, hitünk szerint, meggyé ződik arról, hogy míg ez a könyv egyfelől a családi nevelésnek és az iskolai oktatásnak nélkülözhetetlen segítsége lesz, másfelől maga a nagy közönség is, az irodalmi műveltségű ember s azirot-olvasni alig tudó ember is egyaránt lelki gyönyörűséggel olvashatja a magyar népköltés e remekeit, melyeket a falusi mesemondó hangján, de irodalmi nyelven, irodalmi Ízléssel s pedagógiai gondossággal igyekezett megírni a magyar föld népének egjik fia.
Nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy Magyar Mese- és Mondavilágban, mely az ezer év egyik szerény emlékének készül, nem innen onnan összeollózott mesék gyűjteménye lesz, a miről az olvasó upy a most megjelent, mint az ezután megjelenendő fűzetekből meggyőződhetik. Történeti és helyt mondák, lehető elevenséggel megírva b vegyítve népmesékkel: ez a terve az egyelőre öt kötetes munkának. Minden kötet c. 30 nyomtatott ív. S két hetenkint 3 íves füzetekben jelenik meg, gazdagon és szépen illusztrálva. Egy egy füzet ára 25 kr.
\' A Magyar Mese- és Mondavilág első
füzetét kívánatra bárkinek ingyen megküldjük.
A Magyar Mese- és Mondavilág előfizetési ára 10 füzetre 2 frt 50 kr., s azok, kik ezen összeget a kiadóhoz előre beküldik, a füzeteket pontosan megjelenés után postán bérmentve megkapják.
lm ezt kívántuk elmondani az első lépésnél.
Hazafias üdvözlettel: BenedekElek, n.int a „Magyar Mese- és Mondavilág" irója. Az Athenaeum irod. és ny. r.-társulat, mint a .Magyar Mese- és Mondavilág" kiadója.
Budapest, 1894. január hő végén.
A „Magyar MeRe- és Mondavilág" czimü uj képes füzetes vállalatot legjobb meggyőződéssel ajánlhatjuk t. olvasóink bizalmába és pártfogásába. Az Ath-" naeum kiadó-társulat, mely mint Kossuth maga számtalanszor nyilvánosan előadta, a nagy száműzöttnek munkái kiadása által aggkorára foglalkozást ad, mely Petőfi műveit a legnagyobb diszszel éa egyidejűleg a legolcsóbb kiadásban is kiadta, s mely a nemzeti irodalom minden ágát folyton ápolja és fejleszti, ezen vállalattal méltán fordul-\' hat a magyar nemzet hazafiságához és bizalmához és szívesen is közöltük a^ő szózatát e hazafias vállalat Ügyében.
Benedek Eleket, ki e mű megírását magára vállalta, széles e hazában mint kitűnő meseirót eléggé ismerik, a felesleges volna, az ő hivatottságát a n»»" í?yar közönség előtt dtcsérőleg kiemelni.
pj«r Melléklet a .Zalai Köztdny- !894. évi 8 ik szamához.
íiARMIKCZHARMADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
fel és a választás tartamára a gyűlést felfüggeszti.
A szavaratszedö bizottság befejezvén . működését, a folytatólag megnyitott gyű !é<nek a szavazatszed ö bizottság részé-\' !Ői ÜQger l\'tlmann Elek ur a következő eredményt jelenti.
Beadatott összesen 280 szavazat.
Ebből nyertek 3 évi időtartamra mint Vazgaíósági tagok:
1.. 9anneberg Jakab 270 szavazatot.
2. Práger Béla 270
3 Sartory Oszkár 270 „
4. Wagner Károly 2G5 „ Ifj..FesselhoferJózseí 260 „
C. Fiscbl Pál 257
7. Masehanzlrer Mór 251 ,
8. Stern I- Mór 243 <>. Scberz Albert 227
10. Sonimer Sándor 212 , Mint igazgatósági póltasok: 1. KbeVispanger Etíiő 127 szavavatot. ¦1. Dr. Szekeres József 88 , 3.Dr. Rothschild Jakab 88 „ Mint felügyelő bizottsági tagok:
1. Juhász Gvörgy 235 szavazatot
2. Heimler József 220 , X Schwarz Gusztáv 201 H Mint felügyelő bizottsági póttagok:
1. Weisz Tivadar 77 szavazatot
2. Rosenfeld József 47 „ üiHy eredmény tudomásul vétetik és a ki soroltakat az elnök megválasztottak-mik kijelenti.
VII. A tárgysorozat 6 ik pontját ne-t.íni iodiiványok tárgyalása képezvén itiditvány azonban az alapszabályok 19 i ának megfelelvén bejelentve nem lett, a jelentések közül pedig indítvány tételre kí sem jelentkezik, elnök a tárgyai rozatot kimentettaek és a közgyűlést h fejezettnek jelenti ki.
Miről jelen jegyzőkönyv felvétetett és aláíratott.
K. m. f.
Tripaiuigr G?nU 11 Herteieudy Béla s. L
iegviökönytTezetp. igaz ató.
Jelen jegyzőkönyv hiteléül:
Mm József. k Schwarz Aiolf.
FEBRUÁR 24-^n.
A honalapítás ünnepe-
Hogy gyors lépésekkel haladt volná eddig előre a nemzeti ezredéves ünnep ter7e, azt nem mondhatni. A rövid idő daczára a tervelés hosszú, vontatott és meglehetősen meddő Vala. Da végre még is csak itt van. Az ünnepi terv vázlata a következő.
1. Az állandó jerTégü alkotások, a melyek a roilleuiámmal összeköttetésbe hoz&atók:
Négyszáz nj állami népiskola. Iparművészeti muzeúra és iskola. \\. l\'j képzőművészeti csarnok. Igazságügyi palota. Két uj dunai hid.
A K::roIy kaszárnya és Uj épület) eltisztitása. A ceilérthegyi citadella lehordása. A Vaskapu megnyitása. Az uj OTSzáírház részbeni megnyitása.
2. Hazafias emlékek és jelképes alkotások :
Obeli:-zkek vágy mis műemlékek az ország több olyan pontjáo, a hova honfoglalásunk egy-egy nevezetesebb emléke, fűződik Igy: Munkácson, a nyitraí Zoborbegyen, Dévényvár romjai helyén. Pannonhalmán, a zimonyi várhegyen, Pusztaszeren. Deés^n vagy Esküllöt és % brüí-sai Cenkhe^yen.
Ezekeo kivül két -nevezetes alkotás a JÓyárösbnn, t. i.:
A SíiépmŰvészetek magyar történeti mnzeúmt.
Egy najy országos honfoglalási emlék : \'monumentális diadalív, tatán a Városligetben, Árpád lovas-szobrával ékesítve.
Idé veh-tjflk még Munkácsy nagy festményét, a mi egyébként már kész.
3 Napy ünneplések, rouló jelleggel és pedij;:
Az őr-?., ezredéves kiállítás, metlék-kiállii ásókkal.
Az országgyűlés két házának üune-pelves eg.üttes ülése.
Hódol is a király előU.
Hálaadó isteni tisztelet.
Történelmi felvonulás.
Ezekből az elemekből áll azon hatalma?, szinte szédítő kép, mélyet a bizottság egybefoglalt s a melyet most az orszácg} ülés két házából kiküldött 60 tagu bVzottság javaslatai és ellenőrzése mellett a kormány feladata lesz foganatosítani. Mivel a parlamenti procedúra iámét heteket, ha nem hónapokat vesz igénybe, tisztán előttünk áll az a helyzet, hogy a raillenium elő készítésére legfelebb másfél esztendei időnk van, tehát sokkal kevesebb arra, bogy jól kigondolt, jól kitervelt és jól megbírált technikai és művészeti alkotásokat lehessen 1896. tavaszán, vagy nyarán a viH\'.\'nak bemutatnunk.
ipartestületi közgyűlés.
KESZTHELY I89l. febr. hó.
K keszthelyi ipartestület február hó 11-én Nagy István elnöklete alatt tartotta meg ez évi közgyűlését.
Elnök a közgyüié3 megnyitása ntén bejelenti, miszerint néhai Unterberger Ferencz állal tett alapítvány 513 frt 19 krt tevő kamatai január hő 7-én osztattak ki, oly képen, hogy 20 segélyre jogosult ipartestületi tag egyenkint 25 frt, euy 8 frc 19 kr. és egy 5 frt segélyben részesittetett. Tudomására hozza továbbá a közgyűlésnek, hogy dr. Illés Ignácz ezredorvos ur „A torokdifteria elleni védekezés" czitaü müvéből 400 példányt adott át a tagok között leendő kiosztás czéljából az ipartestületnek.
A közgyűlés elnök jelentését tudomásul vévén, dr. Illés Igüácz ezredorvos urnák az ipartestület s illetve annak tagjai irányában már oly sok izben tett meghálálbatlan szívességéért jkönyvi köszönetet szavazott.
Az 1893 évi közgyűlés felolvasása és tudomásul vétele után Pőltz Pál jegyző terjesztette elő az ipartestület 1893. évi működéséről általa szerkesztett jelentést.
A közgyűlés a felolvasott s lelkesült éljenzéssel fogadott terjedelmes jelentést Uliman Jákó indítványára kinyomatni s a tagok részére megköldétni elhatározta A felolvasott jelentés szerint az ipartestület elöljárósága az 1893. évben ló ülést U-rtott. Elintéztetett 187 ügydrb. Elküldetett 378 hivatalos levél.
Az" ipartest ÜJ étben nyilvántartatott 482 mester, 514 segéd és 232 tanoncz.
A békéltető bizottság tartott 10 ülést, melyekből jogerŐ3 határozással 9, — egyezséggel 2 panasz nyert elintézést Az ipartestület könyvtára áll 720 kötet magyar műből. Olvasás végett kiadva jett a könyvtárból 2672 kötetkönyv.
Elnök beterjeszti az ipartestület 1893. évi pénztári és egy névtelen alapító által tett 500 frtos alapítványról egybeállított zárszámadásokat.
A közgyűlés a számadásokat helyeslőleg tudomásul vévén, Bognár István pénztárosnak a felmeotvényt kiadja.
Nagy István elnök saját maga és tisztviselő társai nevében is leköszön.
A közgyűlés Nagy István lelépő elnököt, s Keszthely város ez idői bíróját UUman Jákó és Pöltz Pál jegyző által beterjesztett indítványok alapján általános lelkesedés mellett az ipartestület tiszteletbeli elnökévé választatott meg-A tisztújító Fizáry Alajos körelnöklete alatt következőleg ment végbe.
Elnökké: Lang János, — előljárősági íendes tagokká: Salamon János. Horváth György, GerstI i Károly, Vehip Lajos, Hajdú János, Bucbberger Gusztáv, Braun Rudolf, Károlyi Gábor, Bognár István, Boksa János, ids Pintér József, Nagy József. Póttagokká: Ull-mann Jákó, Beroáth József, Regeos-ger Ferencz, ifj Szabó János, Steg-müller Károly, Scheiber József, — szám, vevőkké: Fizáry Alajos, Hofman Arnold, Vehip Ferencz,
Az 1894-évi költség előirányzat, mely szerint a bevétel 2029 frt 96 kr. a kiadás 568 frt és igy a remélhető pénztári maradvány 1461 frt 96 krban van megállapítva jóváhagyatott.
Az ipartestület elöljáróságának febr. 13 án tartott ülésében alelnökké Braun Rudolf, pénztárossá: Salamon János választattak.
Felhívás előfizetésre.
Vasvármegye levéltári anyagának kiválóan érdekes és értékes részét képe zik azon genealógiai, család-történeti, heraldícai és á taláuoi történeti adatok, melyek vármegyénk nemei családjaira vonatkoznak.
.Évekmunkájával összegyűjtöttem ezen adatokat a „Vasvármegye nemes családjai" cáimmel -*gy műben dolgoztam föl, részint azért, bogy a felsorolt tu-dómáoy-ágaknak szerény-szolgálatot tegyek, részint pedig azért, mert ugy vagyok meggyőződve, hogy kedvesen veszi a jelén nemzedék, ha megújítom emlékét az o üknek, kik iránt haló porukban i- kegyelettel viseltetünk.
Adatatta a I3-ik századdal kezdődnek.
Muukám két részre oszlik.
Az első rész magában foglalja vár megyénk főrendü oemes családjait, azon nemes családokat, melyekről régibb jegyzökönyveina s levéltári okmányaink emlékeznek, továbbá azokat, melyek a mult században megejtett nemesi vizsgálatok alkalmával kétségtelen nemei családoknak találtattak, a birtokadomá-nyos és nemesi birtokot birlaló .nemeseket, s végre azon nemeseket, kikről forrásaim, mint armalistákről szólnak, de kik idővel kihalván, vagy a vármegyéből elköltözvén, czimeres levelük
itt fönn nem maradt. Minden családnál, ahol az adatok rendelkezésre állottak, föl van tüntetve az idő. amikor a család kérdéses tagjai éltek. A mennyire az adatok engedték, az egyes családoknál azok nemzedékrendjei is található. Hogy az egyes családok elterjedéséről is áttekintést nyerjünk, s ez által a kutatónak mintegy vezérfonál nyojtas-eék, ugyanazon családnak több tagját is említem, kik kűlömböző időkben külömböző helyeken tartották iaká-iukat
Ezen családok száma 172 l-re megy.
Munkám második része azon családokat tünteti föl, melyeknek czimeres nemes levele vármegyénk levéltárában eredetiben vagy másolatban föltalálható. Minden egyes családnál előadom, hogy ki adta, mikor, s ki kapta a nemes levelet? Ezt követi a ezimer pontos leírása, s végül azon családtagok neve, éve és lakhelye, akik az okmányt a nemesi vizsgálatok alkalmával vagy a nemesség bizonyító pörben felmutatták. Balogh Gyula vasvármegyei fő levéltára ok.
CSARNOK.
A Riviéra rózsái.
(Rózsa-TJjBig Temesvirott. — 1891. éri ja-nniri ftzet )
Egy negyedév század előtt minden kertben helyet adtak a mi virágkirály nőnknek és habár még akkor nem is foglalkoztak oly hálás fajok tenyésztésével mint ma, mindazonáltal mégis számos faj volt, névszerint az egyszervirágzó úgynevezett provínczrózsák(Rosagallici.) további a moha és hónapos rózsák (Rosa muicosa és rosa indica semperfioreoa) fajából nagy választék volt már és jó tulajdonaikkal m\'iuden rózsabarát örömére BzVgáltak.
Míg ama időben Au3itria-Magyaror-szág és Németortzégbau az első jelen-tékenyehb tenyésztési kísérletet tettük a finomabb, nevezetesen a remontant és thearózsákhoz tartozó fajokkal, addig Euiópa délvidékének lezáldottabb részein és külöuösen az elragadó Riviérán a rózsamüvelés még a legkezdetlegesebb á lapotban volt Ennek oka főképpen abban rejlik, hogy a délvidékek lakossága kevés érdekkel viseltetelt a virágok, különösen pedig a rózsa iránt.
Néhány rózsabarát érdeme az, hogy a rózsát e vidéken megkedveltették; ezek ugyanis a Riviérát meglátogatván ott kerteket ültettek. Mégis azonban 5 évig tartolt, míg a rózsa értéke tényleg érvényre jutott, azonban még megjósolni sem merték volna akkor a legtávolabbról sem, hogy a rózBának a Riviérán a jövőben oly nagy szerepe lesz. Ez annál csodálatosabb, mert a logikai következtetés is bizonyíthatta volna, hogy az eredmény semmi esetre sem marad el.
Mig É-zakon többnyire szilárdabbakat ültettek el. addig itt kizárólag a helyi klímának megfelelöleg csnpáa a thearó-zsák müvelésére szorítkoztak. Ezek között első sorban a régi pompás Beaure-gardöól 1839 ben nevelt Safranót kell felemlítenünk, melyet eleinte óriási mértékben tenyésztettek. E fajnak különösen kitűnő tulajdonainak köszönhető a rózsa-/kTvítel oly jelentékeny és hatalmas fellendülése és e régi jó faj a mai napig is a legjelesebb kiviteli rózsa maradt, különösen a téli hónapokban. A többi fajok között egyes újonnan behozott rózsákat is találunk, melyek az ottani klímának megfelelnek és ezek közül első sorban emiitjük fel a Marié van Houtte npvü rózsát, melyet 1872--beo Ducher tenyésztett, továbbá különböző Nabonnandféle fajokat: Papa Gonthier, Paul Nabonnand, Izabella Nabonnand. Tranziska Krüger, valamint a következő fajokat is: Glorie de Dijon, Limarqne, Comte de Paris és Maréchal Niel Mivel itt csupán sajétlagosan kiviteli rózsák tenyésztéséről lehetett azó, ennélfogva csak oly fajok jöhettek tekintetbe, melyeknek gazdag virágzatuk, különösen pedig szép alakú bimbóik vannak.
A nagy mérvben való rózsatenyésztést Karr Alfonzonak, az ismert franczia lángeszű köitőaek és nem kevésbé jeles kertésznek, a ki San R&faelon Cannes mellett lakott, köszönhetjük és a kinek a 60-as években ott a Riviérán nagy kertültetvénye volt.
Et a nagy természetkedvelő kisérlet-képen számos virágot küldött saját kertjéből Párizsba barátainak és e szerény kezdetből fejlődött ki később a nagyobb mértékben való virágkivitel szerencsés eszméje.
Az eredmény nem is maradt el és Francziaország délvidékén, különösen pedig Nizzában csakhamsr nagy kiterjedésű rózsakertek iüakLtak. melyeknek terményeit mind északra, különösen Párizsba küldték. Ez az eszme Francziapr-szagból Olaszországba származott át, a hol már a camélíák szállításával nagy eredményeket értek el.
Itt is csakhamar rózsakertek keletkeztek, melyekben, azonban 2—3 fajnál többet nem tenyésztettek; jele ez annak, hogy a müvelés alatt álló fajok tökéletesen megfelelnek czéljukoak.
A forgalom kiterjedése különösen a S .t Gotthard vasút megoyitása után m"eg nagyobb mérveket öltött és jelenleg még előre nem látható, mily óriási kiterjedést nyer majd a kivitel. Mivel az ottani parasztok az olajfák tenyésztésével már kevés eredményt, illetve hasznot értek el. az arra kedvező helyeken rózsateoyéaztési kísérleteket tettek s mivel a kedvező eredmény minden előítéletet leküzdött, az uj mivelési ág ellen, nagyobb kísérletekhez fogtak és keletkeztek a nagy kiterjedésű rózsaül-tetványek.
A rózsák művelése lényegesen eltér az északon szokásos műveléstől. Habár a gyökérnemes, valamint az oltott példányokat itt. is alkalmazzák, mégis e művelési ág kezelése alapján véve teljesen elüt az északiaktól.
A Riviéra természetes virágházat képez és földrajzi fekvéséhez képest kedvező éghajlata van. Az ottani telek többnyire enyhék, meglehetősen magas nappali hőmérsékkel, a mi a rózsabimbók kifejlődését bizonyos fokig lehetővé teszi. Az ültetvények mindenesetre különbözők, fekvésénéi fogva kü önösen kedvező a Sao-Remőtól Nizzáig terjedő rész e helyeken is deczember és január hónapokban nem ritkán fordul elő, hogy az éjjeli hömérsék igen alacsony. Ennek folytán előfordul,\' hogy a rózsa bimbók néha megfagynak, habár azok sokkal ollenállóképeséggel bírnak, mint északon. Azért a rózsaültetvényeket sok helyen óveszközökkel biztosítják az ilyen éjjeli fagyok ellen és egyes halyeken, az üyegfedelek is igen jól megfeleltek e czélnak. Az utóbbi berendezés folytán sikerült csupán az ottani kertészeknek az, hogy tél vége felé különösen farsang idején is virágzásban levő ró zsáik vannak. A szabadban való virágzás többnyire október közepén kezdő dik, már a szerint, a mint az alkalmazásba vett nyesési rendszer, magával hozza és ritkán tart tovább \\eb-ruár közepénél. Ez idöbeu fejlődnek ki a rózsák tavaszi hajtása és ekkor oly dúsan nőnek, hogy a bimbók csak április hó végén jelennek meg, de ekkor csapatostul.
Nyáron át a rózsák a Riviérán a nagy forróság és hosszantartó szárazság miatt nem hajtanak és ez a természetes pihenési idő felette kedvezően hat az őszi eső beálltával kezdődő téii virágzatra, hasonlólag a hidegebb égalj alatt beálló téli nyugalomhoz.
Végül még azt főzhetjük hozzá hogy itt is mint északon, különösen a száraz helyeken inkább az oltott rózsákat kedvelik, mig a nedves helyeken ugyanazzal a jó eredménynyel a gyökéruemes rózsákat nevelik.
Nemesitési alanyul itt kizárólag a rosa indica major-t a mi thearózsáak egyik törzsfaját alkalmazzák és ez alanyokat dugványokkal szerzik, a melyeket nem nagyon zsíros talajban mindig a szabadban nevelnek.
Hogy a iÓzsák kivitele Európa hidegebb vidékeire és az ottani virágkötészeti üzletekre kimondhatatlanul uagy befolyással bir, azt nem lehet elvitatni és csak kivánaios volna, hogy a délvidékhez fűzött remények egészen beteljesedjenek és a forgalmat ne zavarják a vám és egyébb kényszereszközök.
BRÁUER J. San-Rem-;-
Hírek.
— Bikodczay Pál, a vidék legkitűnőbb szintár&ulata ápril 8-án kezdi meg előadását Nagy-Kanizsán. Az előleges intézkedések megtétele ügyében Fehér"áry Ottó ur e héten körünkben volt. Lelkesültséggel üdvözöljük a derék társulat idejövetelét. A társulat tagjainak névsorát íme előzetesen már közöljük: Elsőrangú erők: Nők: Kö-vessyoé Mariska, Parma Henriette, Nádor Irén, Kövesdi Lujza énekesnők. Hahnel Aranka, Solinszky Olympia, Szabó Irma, Lásziné Etel, Kantay Teréz. Férfiak: Kövessy Albert, FehérváryOttó, Pesti Kálmán komikusok. Rácz Gyula tenorista, Antal Imre baritonista, Ra-kodczay Pál, Könyves Jenő. HeveBÍ Gábor drámai színészek. Nádor Béla, Endrei Ödön szerelmes színészek. Liptai Lajos énekes és vig apa. 9 női-. 9 férfi kardalos. Delin Henrik karnagy éa saját zenekar. Előadásra kitűzettek: operettek: Don Caesar, A sátán fia, Nebántsvírág, Fatinicza. Szegény Jonathán, Koldusdiák, Király fogás, Suhancz, Trapezoid her czegő, Kornevillei harangok, Q\'Ltterás. Operák: Zampa, Granadái éjji szállás, Remete csengettyűje, Trobadour. Szín-
müvek: Dolovai nábob leáDya. Sarah grófnő **Serafin&, Odette Dó\'ra, Allaí-szeliditönö, Mongodtu ur felesége Keleti Utázáa, Ó-budai ruhafestő, A baba, A primadonna. Az asszony verve jó stb.
— Örömmel jelezhetjük, hogy Knáusz Boldizsár, a községi iskolák és egyesületi óvodák fáradhatlan gondnoka betegségéből szerencsésen felüdült s tevékeny munkálkodását újból megkezdheti.
— Tisztújító közgyűlését az első magyar asztaltársaság mult vasárnap délután tartotta. Elnökké újból egyhangúlag Rothraann Béla választatott" meg nagy lelkesedéssel, alelnök Keller Ignácz. jegyző Galambos István, pénztárnok Pintér Sándor lett. Utána az asztaltársaság helyiségében Pintér Sándornak Petőfihez czimzett jöhírü vendéglőjében társas vacsora volt; a kitűnő ételek és ita\'tok lelkes pohárköszónté-*ek füszerezésével a legjobb kedvet idézték elő s a szépszámú társaság éjfélig mulatott együtt. E hazafias s/.ellemben működő és az árvák pártolása magasztos érzetének tényleg hódoló egyesület méltó elismerést érdemel. Mulatságos összejöveteleiket a nemes tények gyakorlásával dicséretes buzgalommá! kötik össze.
— Uj balaton-parti birtokos. Freystádter Jenő lovag febr. 15-én megvette Balaton-Csopakon a 60 holdat tevő volt Ranolder-stőllŐbirtokot, a pompás kastéiyiyal, összes berendezés, felszerelés és instruktióval. Pongrácz és Bezerédj-örökö köktől, kik csak az emléktárgyakat vitték el a kastélyból. Az örökösök a házi kápolna oltárát s egy pompás miseruha: a palotnakí r. k.
\\ templomnak ajándékozták, miket ft. Szkladányi ur már át is vett. A szép birtok összes ára 25.000 forint volt s az uj tulajdonos az egész nagy birtokot 2 év alatt egészen újjá beültetteti amerikai oltványokkal, mi annyival könnyebben lesz eszközölhető, hogy a közvetlen szomszédságában vau Sáner János nagy amerikai anyaszollőtelepe. Örömmel jelezzük e hirt, mert az ifjú lovag-birtokossal a balatonparti szőllő-kultura is sokat fog nyerni.
— Az nj vasúti üzletigazgatóságot Szombathely kapja meg. A budapesti déli üzietvezetóséget feloszlatják és vonalait a Budapest-jobbparti és a szegedi üzletvezetőség közt osztják meg. A szombathelyi uj üzletvezetőségnek a györ-fehriugi, a kis-czell-sz.-fehérvérí, a zalai helyi érdekű és a szombathelypinkafői helyiérdekű vasútvonalakat fogják alárendelni.
— Mezei munkások kerestetnek. A foldmivelésügyi minisztérium a következő felhívást bocsátotta ki: — Minthogy az orazáe tö:>b vidékérő! munkáshiányt jeleznek, te hivom az állandó gazdasági tudósítókat, hogy a mennyiben mükodésök területén — a jövő tavaszra elszegődni hajlandó munkások volnának^ tegyenek mielőbb jelentést.
— Tüzek- Bottornyán közelebb 5
I ház s melléképületek. Szabarban 4 ház. s melléképületei lettek a tüz által felemésztve. Nagvobbrészt biztosítva voltak.
— Gyümölcsbor. A mult évben hazánk felső és keleti megyéiben megpróbálták a tiyümölcsbor készítését. Első kísérletük 4200 hektolitert termettek. Habár a feldolgozott anyag nem volt e czélra alkalmas, mindazonáltal a bort 7-50—7*20 frtpu is el lehetett adni. Tekinteitel a kedvező eredményre a földmrselésüiryi miniszter elhatározta, hogy a jövőben több gyümölcsmalmot hozat Bretagneből, ezek egy részét egyletek és községeknek ingyen adja ki használatra, egy részét pedig a szállítási és vámköltjég elengedése mellett adja el magánbirtokosokoak.
— Éhen Gyula szombathelyi ügyvéd, a „Szombathelyi Lapok" tevékeny szerkesztője sajtó alá rei-dezte ujabb költeményeit „Elfeledt Dalok" czimen. melyről Szana Tamás, hazánk elsőrendű mübirálója is elismeréssel szól Ara 1 frt. az érdekes mű Húsvétra jelenik meg. Éhen Gyula, a családi öröm és fájdalom kedves dalnoka e kiadványára felhívjuk a költészet barátainak figyelmét és pártfogását.
— Milliomos komorna. Barcstelepről (Somogym.) jelenti tudósítónk a következőket: A szerencsés örökösök száma ismét szaporodott egygyel s a mint teljesen megbizhaló helyről értesülünk, a jelen esetben nem csak örökös van, hanem jelentékeny örökség is. Az érdekes örökségnek különben ez a története: A közelmúlt napokban Hirsch Lajosnak, a szlavóniai.Szankovcíe puszta bérlőjének komornáját és ennek anyját hivatalos leiratban arról értesítették, hogy Londonban elhalt rokonuk után hatmillió forintot örököltek. Ezelőtt tizenegy évvel történt ugyanis, hogy a feotemlitett komoradnak egyik nagybátyja jelentékeny vagyon hátrahagyása után meghalt Londonban. Végrendeleté-
HARMINCZHARMADÍK ÉVFOLYAM
Z A I. A I KÖZLÖNY.
FEBRUÁR 24 én
ben egyetlen fiit nevezte meg örökösül, a azonban még atjja életében
nyomtalanul eltűnt a BzQlei házból s azóta-hire veszett Az »?ya ezután ugy rendelkezik, hogy vagyonát tiz esztendeig az árvaszék kezelje s ha éz idő alatt fis megkerül vagy jelentkezik, az c-rökség őt illeti, ha azonban tiz évig sem jelentkezik, akkor az egész vagyon Magyarorsiágon élÖ fokonára száll. Januáríusban tizenegy év rault el a nagybátyja halála óta s\'miután a hu nem jelentkezeit, a londoni árvaszék értesítette a szenkovczepusztai komor nát, hogy az Időközben hatmillióra szaporodott vagyont átveheti. Az átvétel iránt az intézkedéseket már megtelték. Sőt azt is ténynek beszélik, hogy egy gróf a szoba-eányt már nőül is vette.
— A Balatonba fnlt halász. Csizmadia Ferencz tihanyi lakos a tilosbau halászott, de mikor már tele volt pontyokkal a N tarisznyája, a vizterületet bérlő halász, odatévedt és a partról rákiáltott, Kbgy tilos halászatért megbírságolja. — Csizmadia erre nekiiramodott a jégnek, mely leszakadt alatta. Mire segítségére mentek, belefúlt a vizbe.
— A ^Társaskör0 tisztújító közgyűlésének következő eredménye volt: J)ezsényi Elek elnök, Schmidt Frigyes alelnök, dr. Piihál Viktor titkér Unger UHmann Elek pénztárnok, dr. Neusied-ler Antal háznagy, Dezsényi Árpád ügyes?., Makara Iván könyvtárnok. Választmányi tagok: Clement Lipót Dauscha Ottó. Hertelendy Béla, Klobucsár Viktor, Mikos Géza. Püb-ál Ferencz, Rei-senaner János, dr. ^Szekeres József, Tóth László, Varga Lajos, Számvizsgáló bizottsági tagok: Ebeospanger Leo, Merkly Antal, YVilde Ferencz.
— Biróválasztás Eger-Aracsán f. hó 7-én volt a\'bíró választás. Hat éven át Wölf József viselte a birói tisztet, ki most lekö^zönvéo,. egy évi birói öze tését alapítványul tette le szegénysorsu iskolásgyermekek számára tankönyv bevásárlás rzéljábóí. A megüresedett birói tisztséget ezentúl Gyárfás János viseli, kit közfelkiáltással egyhangúlag választott meg a község.
— A magyar balneológia! egyesület i márczius 12-én tartja Bpesten (Szent- j királyi utcza 21) közgyűlését s következő napjain országos congreszusát.
— Heti biztosok e héten (febr. 26 márcz. 3.) a nagykanizsai Kisded-nevelő egyesület óvodáiban dr. FölÖp Kázmérné és Komlóssy Kálmánná vá lasztmányi tag umök.
— Heti felügyelő e héten (febr. 25 marcz. 3.) a nagykanizsai Önk. tűzoltó egylet őrtanyéján Scbavel János szertárnok ur. és a VI és VII kerületben Fleischhaker Ignáczszakaszparaucs-ook ur.
— Andrásffy Gyula cs. és k. altábornagy a m. k. V. honvéd kerület parancsnoka f. hó 22-én váro.-uokba érkezett a m. k. 20 honvéd gyalog pzered megszemlésére.
— 400 forintot határozott kiosztani az izr. jótékony nőegylet febr. 6 ki vigalminak jövedelméből és pedig a szp-m érmes szegények, között. Valóban a legszebb érzetre Xa\\\\ e határozat és még ha hozzá vesszük a lelkes választmányi hölgyek nemes ténykedését, hogy a segélyösszeget mindeeyik segélyzendőhez elmenve személyesen kézbesitendik, igazán többszörös ajótétemény e gyengéd figyelem s fáradhatván buzgalom tanúsítása által.
— A nagykanizsai kereskedelmi és iparbank 1893. évi .zárszámadása beküi-detvén hozzánk, — mérieg-számlája 40G 141, frt 41 krt. veszteség- és nyereség-számlája 27 205 frt 52 krt míg
"forgalmi kimutatása 12.958.146 frt 9 krt tosz ki. Osztaléka 6 frt.
— Egyházpolitikai mozgalom Nagy-Kanizsán. Varga I/fjos ügyvéd e hó 19-éo délutáni G órára értekezletet hívott össze a Szarvas vei.déglö éttermébe. Az értekezlet főczélját annak megbeszélése képezte, váljon minő állasrontot foglaljon el a város a Budapesten márczius 4-én tartandó liberális katholikus gyűléssel szemben. — Erre nézve elhatározták, hogy a gyűlésen leendő részvételre deputatis küldését fogják az összehívandó városi képviselő testületnek indítványozni.
— Csőd. Molnár Lajos, a Csáktornyái villám világítás vállalkozója s az
ottar.i gőzmalom és gőzfürdő tulajdonosa 70,000 forint passzívával csődöt mondott. Tömeggondook dr. Hajós Ferencz ügyvéd. A vállalat zavartalannl működik tovább. Az egyezkedés :s -megkezdődött.
— E lap munkatársainak helyisége f. évi márczius 1-én délután 5 órakor nyitt a tik meg az „ Arany Szarvas" szálloda Il-ík emeletéo 25 sz. alatt, miről az érdekelteket tisztelettel értesíti a bizottság elnöke:
— Szakáll Antal hírneves recitator ma, szombaton a Polgári Egylet nagytermében érdekes előadást tart, melynek programmja a kővetkező: 1. „Az ibolya álmai" virágrege Tompa Mihály tói. 2.
; „Falu végéo\', — Petőfitől. 3: .Három . a daru", Tompától. 4. „Monológ ellen*, Monológ: Ábrányitól. A „Kisfaludy-Tár-saság" által 200 forinttal jutalmazott pályamű. 5. .Julius Caesar\'. — Sha-kespearetől. (A fórum jelenet.) „Brutos-nak a néphez, — majd: Autőniusuak Caesar holtteste felett tartott nagy szónoki beszéde a „népjelenettel együtt" (recitátió). — Tiszteletdíj személyenkiot: 50 kr. — Ezen, magas művészi niveaun álló előadást ajáoljuk az i »teil igenli a I figyelmébe és pártolásába. — Kezdete este pont 9 Órakor.
— Az izr. hitközség közgyűlését márcz. 4 én lesz a bitközség tanácstermében; az izr. nöegyleté pedig márcz. 18 án. —
— Keghlrő. A nagy-kanizsai hadas-. tyán egylet folyó évi márczius hó 4-én | d.. u. 3 órakor tartja évi rendes köz-: gyűlését, melyre kívül czimzett tag - társurat tisztelettel meghívja az eluök-i ség. Tárgysorozat: 1 Titkári jelentés és I ezzel kapcsolatban az évi számadások
beterjesztése 2. Alelnöki választás. 3. A választmáay kiégés riteße 2 taggal. 4. Számvizsgálók választása. 5. Uj tagok felvétele. 6. Netáni indítványok.
— Zalavármegyének az 1848 —49-iki szabadságharezban mi szerepe volf, s minő események színhelye volt a megy* területe? A ki ezt tudui óhajtja, részletesen leírva megtalálja Nóvák Mihály könyvében (kapható a szerzőnél András-hidán, u. p. Zila Egerszeg.) melynek terjdelme 17G lap és ára — bérmentesen küldve 1 frt. Ajánljuk e könyvet megyénk uri osztályának szíves \'figyelmébe. Egy történeti munka sem tárgyalja oly részletesen a megye akkori dolgait és sok eddig ismeretlen történeti valóságot derített fel a könyv irója. A napilapok is elismeréssel szóltak róla, a milyenek pl. Budapesti Hírlap, Egyetértés, Pesti Napló stb.
— Tüzesetek. Festetích Jenő grófnak Majorlak községhez tartozó Újlaki gazdaságában a szérüs kertben egy széna kazal kigyuladt s erről több takarmány az ottani lakosok kárára elégett; a tüzet a cselédség gyermekei okozták, kik a széuakazalok közt játszottak. — Mátyás István helybeli csizmadia udvarán — ismét a Petöfi-utczában — 20-ikára virradóra hajnalban tüz ütött ki,—szerencsére azonban idejekorán észrevétetvén, nagyobb veszélynek sikerült a tüz elnyomásával elejét venni.
— X.-Kanlzsin a „Polgári Egylet8 nagytermében vasárnap, 1894. február hó 25 én visszavonhatatlanul csak egy előadás a világhírű illusionista, spiri-tista, magnetista és hypnotista Annetelli ur Annetelli k. a. mint Medium közreműködésével.
— Ujabb jótétome-nynyel enyhítette fájdalmát gelsei Gutmann Vilmosné ur- ! hölgy, midőn édes atyja elhunyta al- I kalmából az izr jótékony nöegyletnek 50 frtot és a Nagy-Kanizsa városi szegényeknek is 50 forintot adomáoyo*ott. Nyilvános köszönetlel adózunk e ne-messzívü jótéteményért.
— Napi biztosok a népkonyhán e héten: vasárnap Stiém Vilmosné Lő-wlnger Kamilla, hétfőn Knánsz Boldi-zsárné Boronkay Francziska, kedden Bachrach Gyuláné Hirschei Hedvig, szerdán Rosenberg Izraelné Weisz Ka-rolin, csütörtökön dr. Fülöp Kázmérné Mikos Hedvig, pénteken Grünhut Al-fredné Hoch Janka és szombaton Polák Arminné Kohn Szelina.
— l\'j zenemu. Huber Gyula ger.ialis zeneszerzőtől (Gulács, u. p. Káptalantóthi Zalavárm.) 4 eredeti magyar népdal jelent ineg euekhangra zongorakísérettel. Nagy a világ köröskörül, A falu árvája Temérdektől- Édes anyám szülődajkám és Minél szebben ragyogóbban.. Maroshalmi Gyulától. Kováts Kornélia úrhölgy Ö nagyságának van dedicálva. Ára 1 .korona 20 fillér.
— Rövid hírek Baross-szoborra 17 mintaszobor pályamű érkezett be. — Királyunk a francziai Reviérára utazott, hogy visszatérő Királynénkkal ^átkozzék. — Bülow Jáno3 zongoraművész Kairóban meghalt. — Munkácsy Mihály „Honfoglalás" nagy, festménye Bpestre érkezett. — A történelmi társulat törzsvagyona 43.900 frt. — Farbach Vilmos ) Bécs leghíresebb kstonai karmestere és zeneköltő elhunyt. — Pécs vasúti üz-letvezetöséget kap — Olaszország a steyri fegyvergyárban másfél millió fegyvert rendelt meg. — Gróf Majláth Kálmán, a történetíró fia Bécsben meghalt.— Hg. Eszterhásy Pál Sopron- ; megye és város főispánaágárőt lemon-
dott. — Báró Jó=ika Miklós a kitűnő regényírónak szobrot emelnek. —- Koszorús irÓnk Jókai Mór* február 19-én avattatott doktorrá.— Munkácsy Mihály és neje pár hétre Bpestre érkeztek.
Y © g y e*s.
— Sok évi megfigyelés. Emésztés-gyengeségeknél és étvágy hiánynál által Iában mindeu gyomorbajnál, a\' valódi „Moll-féle seldlllz porok- bizonyultak a legsikeresebbeknek a többi szerek fö\'ött, mint gyomor erősítők és vértisz-titók. Egy doboz ára I frt. Szétküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógysze rész cs. és k. szállító, Bécs, I Tuchlau ben 9. A vidéki gyógyszertárakban határozottan Moll A. készítménye kérendő az Ö gyári jelvényével és aláírásával.
Papimaletefe.
Akkor. Kis fiu: Mama, igaz az, hogy feleségül mégysz az olasz gróíhoz? Szép özvegy: Igen, édes.
— Akkor kapok egy falovat, ugye?
Maliciosus tanács.
Szerkesziö: Hányszor mondjam még önnek, hogy verseit nem használhatom. Ugyan kérem mondja meg, miért is versel öu tulajdonképpen.
Költő: Nagyon szeretném nevem nyomtatásban látni.
Szerkesztő: Ez könnyen elérhető, esi náitasson magának egyszerűen névj: ¦ gyeket.
Nem tesz semmit. Egy részeget kidobtak a korcsmából, mire egy ismerőse kérdi:
— Hé, hát kidobtak?
Részeg (dadogva): Ki pajtás, de nem tesz semmit. Úgyis nemsokára haza akartam menni
Sir irat. Mit ételnek utált szegény öreg Csorba, Jusson belé lelke a paradicsomba!
Irodai o in.
Ezen rovatban megemlített irodalmi termékek kaphatók, illetve megrendelhetők XQ.\'WaJc&lts József
könyv, papír-, hangjegy- és hangszerkereskedésében. Fő-tér, ótakarékpénz-tár épület.
— „Pénz Öa Föld" czimmel vettünk egy Budapesten megjelenő, Magyarország jelzálog- és földbirtokíorgalmának érdekeit képviselő uj szaklapot melynek első mutatványszáma közjegyzőileg konstatált 65.000 példányban jelent meg. A kiváló gonddal szerkesztett szaklap bő és változatos tartalmából kiemeljük a következő czikkeket: „Beköszöntő"; „Mátyás király mint szántó"; „Föld és Hitel", irta dr. Dobránszky Péter; a „Király hágón tuli országrész (Erdély) birtokviszonyai"; Valutaszabályozás* sat. Állandó rovatok: Törvényhozás, Lap szemle, Törvénykezés és Közigazgatás, Szakirodalom, Közgazdaság, Hitel és Pénzügyek, Vasúti ügyek sat — A lap felelős szerkesztője ;^dr. Báttaszéki Lajos. A lap négy pályadijat tűzött ki, összesen 500 ezüst korona értékben, mely összegét a beküldendő pályamüvek tnegbirálá^áig, Steinbach István, budapesti kir. közjegyzőnél helyezett letétbe. Előfizetési dija a lapnak egy évre 3 frt, félévre 2 frt. Megjelenik minden hó 1. 10. és 20- napján. A lap előfizetői Magyarország térképét, az egyes megyék termelési ágait hitelesen és remekül kitüntetve, hátlapján Magyarország eladó birtokaival, díjmentesen kipják. Az előfizetési dij a kiadóhivatalhoz czimzendő, váczi-körut 39. sz. alá. •
— „Az 1848—49-iki magyar szabadságharca története0 czimü illusztrált munkából a szokott pontossáagai most jelent meg a Vi-ik füzet Gracza György .e- füzetben az 1848: márczius 13-iki bécai forradalom keletkezését és lefo lyását mondja el. A könyv e része oly érdekfeszítő, mint egy regény. Kossuth híres pozsonyi beszédének forradalmi hatása, az utczai harezok, a Burg ostroma oly élénken, mindazonáltal a történelmi hűségnek megfelelőleg vannak elmondva, hogy az olvasó szinte maga előtt látja- az alkotmányért küzdő, forrongó Bécset. — A fŰTet képei: Áz ellenség tábora. Pompás szinnyomatu kép. egykori jelmezek u\'án festette Kiss L A pozsonyi országgyűlés küldöttsége. (Arczképcsoport.) — Részlet a prágai márczinsi forradalomból. (A diákok fegyverkezése.) — Az orsz. küldöttség elindulása Pozsonyból Bécsbe. — Jelenetek az 1848 iki bécsi forrdalomból. — Metternich bukása 1848. márczius 13-án. Metternich futása (gúnykép.) — Az 1848-iki bécsi barrikádok térképe. —
- 4
A magyar orsz. küldöttség bevonulása Bécsbe 1848. márcz. 15-én. — Részlet a magyarok bécsi fogadtatásából 1848. márczius 15-én. — A pozsonyi jurátusok Bécsbe érkezése 1848. márczius 16-án. A képek becsét nagyban emoli az, hogy egykorú eredetiek után készültek. Egy-egy füzet ára 30 kr. — A legközelebb megjelenő 7-ik füzettel uj negyedév veszi kezdetét Előfizetési ár egy hónapra (2 fűzet) 60 kr., negyedévre (G fűzet) 1 frt 80 kr.. félévre (12 füzet) 3 frt 60 kr., egész évre (24 füzet) 7 frt 20 kr. Előfizetni lehet Lampel Róbert könyvkereskedésében, Bpesten, Andrássy-ut 21. sz. a.
— A szép Nevllle kisasszony. Regény, irta Croker B. M. Angolból fordította Cserhalmi H. Irén. Az angol regényirodalom egyik legkitűnőbb terméke ez a regény. A szép Neville kisasszony nemcsak „szép", de bájos é3 szelleme.* is. Olyan érdekesen, olyan ellenállhatatlan humorral tudja elbeszélni az Ő történetét, hogy magával ragadja az olvasót, miként lebilincselte a környezetét. Finom megfigyelő tehetsége, psicbologiai éles látása és a társadalom komikus alakjainak sikerült pillanatfelvételei, melyeknek terét eleinte egy ódon ír nagybirtok szűk köre, később a színdús indiai társaság képezi, érdekes és élvezetes olvasmánynyá teszik e regényt és méltó helyet foglal el az Egyetemes Re génytár megválogatott, kitűnő kötetei között. A fordítás igen síkerf\'lt. A két kötet éra csinos piros vászonkötésben
1 forint.
— A „Regény „Szalon0 5 ik száma fekszik már előttünk, ami ismét alkalmul szolgál nekünk arra, hogy a kiváló tartalmú, pompás kiállítású és füzetenként 80 hasábra- terjedő szépirodalmi folyóiratról a legszívesebben emlékezzünk meg. Hogy~1nilyen híven teljesiti Zempléni P. Gyula a lapja s maga elé tűzött programmot, mely szerint az idegen nemzetek legjelesebb irodalmi termékeit mutatja be hazánk nyelvén, azt az eddig megjelent füzetek óriási anyaghalmaza igazolja a .legfényesebben. A lap előfizetési ára negyedévenkint 2 frt. Mutatványszámok báihova szívesen küldetnek.
— „Lelki Sebek" czimfl elbeszélések Söiétormos Györgytől igen szép \'kiállításban 1 uzárovits Gusztávnál Esztergomban megjelentek. A 201 oldalra terjedő mű ára 1 frt 20 kr. Tartalma: A .kevélység, fösvénység, bujaság, irigyság.
torkosság, harag és jóravaló restség. Szerző mély és tiszta érzelemmel megkapó történetekben tárja fel e vétkes gyengeségeket, miotegy az életből merítve. Irmodora igen kellemes, szép és vonzó. Méltáo ajánljuk t közönségünk bozgó pártfogásába, mi által a szépte-hetaégü szerző bizonyára ujabb lelkesedést nyer a további munkásságra. A jeles és valláserkölcsös mű Vorglics Ágoston felsőőrei prépost plébánosnak van ajánlva.
— Benlczkyné válogatott regényeinek második sorozatából 7-dik fűzet megjelent, mely a Családi hagyomány
2 dik kötetének végét tartalmazza. Ara 25 kr. ^ .
— Zeníló-Stagyarorszsg- 7-ik száma következő tartalommal jelent meg: Gyöngyvirág csárdás Lakatos Lajostól, Légy enyém, dah-JD\'Ámaot Leótól és Az Isten se tiltja Kondor Elektől. Ara egyes számork 10 kr.
i — Az Atlienaeum „Képes Irodalomtörténet"-éböl megjelent a 16-ik füzet, melyben Négyesy László 1 XVIII. századi szépirodalom rajzát folytatja, ezúttal Amadé Lászlóról, a mult század legkiválóbb lírikusáról szólván részletesebben. A második czikkben Takács Sándor az iskolai drámákat ismerteti, sorba véve a csiksomlyói raysteriumokat a pálosok, jezsuiták és piaristák iskolai színmüveit, miközben számos, eddig ismeretlen adat-talbövitiaz irodalomtörténetek e szakaszát. A 3-ik czikkben Marczali Henrik értekezik: „A magyar történeti irodalom a XVIIÍ. században" czim alatt; részletesebben szól Bél Mátyás, Bod Péter, Pray, Katona, Kollár s mások élete s tudományos működéséről AszÖ-vegillusztrácziŐk közt vannak arczképek (Benyák Bernát és Pállya István piarista drámaírók. Bél Mátyás és Bod Péter), kéziratok (Amadé hírős katona dalának első versszaka, Pray és Katona névaláírása) továbbá a Magyar Athenes czim-lapja stb.; külön mellékletül pedig : Pázmány levele Tburzó Nádorhoz hasonmásban és Koháry István arczképe. A füzetet tartalom-mutató zárja b\'e, mert e füzettel be van fejezve a nagyszabású mű első kötete, melyhez azonban— mint a borítékon olvassuk — még több színes és feketeoyomásu mümellékletet fog adni & kiadóhivatal. Valóban a szerkesztőség a dolgozatok és illlusztrácziók megválogatásában annyi gondot s izlést
tanúsított, a kiadó Atheoaeum czég a mü mell ék letek kiállításában oly anyagi áldozatot hozott már a mü első felének kiadásánál; hogy azt nemcsak^ hézagpótlóvá, hanem egyszersmind páratlanná tette irodalmunkban. Ezért szívesen hívjuk fel az irodalom barátainak figyelmét e díszmunkára, mely füzetenkint 40 krértbárraelykönyvárusnál megrendelhető,
— „Hét év multán" czimmel uj regény jelent meg az Egyetemes Regénytárban. Szerzője Delpit Albert, akinek a mostani fraoczia regényírók között meseszövés és jellemezés dol&ábjn alig akad párja. Legújabb regényének az is kölcsönöz különös érdeket, hogy egyik fejezetében a franczia expedicziót Ton-kingban tárgyalja, s^ ez által exotiku.s szokások és emberek leírását adja mesteri tollával. De nem e^, a regénynek főérdeme, hanem a pompái mese, mely egy szerelmi históriát tárgyal olyan költői színezettel, hogy az olvasó figyelmét pillanatig se engedi lankadni. .Nem könnyű dolog Delpit szép nyelvét magyarra átültetni, de a fordító: Szígethy-
| né Szalay Erzsike nagyon ügyesen ol-| dolta meg föladatát s Delpit regénye ! csaknem ugy olvassa magát, mintha ; eredeti volna. Kapható a regéLy minden 1 könyvkereskedésben és ára két csinos - piros vászon kötésben 1 frt. Kiadja Sin-: ger és Wolfner Budapest.
— Ébredés" czim alatt Kereske • delmí és közgazdászati hetilap indul meg mát-czius 15 én Bpesten Kalívoda Ferencz szerkesztésében. Ara 6 frt, 3 frt s negyedévre 1 frt 50 kr, mely összeg Szentkirályi utcza 30 sz. alá küldendő. Az éietre való ujlap főczéljai közé sorozza: eszméket termelni, elveket szolgálni, jogokat védeni és irány; képviselni.
— „Csendórségi Közlöny" 8-ik i száma a következő tartalommal jelent
meg: Csendőrség és sajtó, Cserháti erdő j titka, vegyesek, Könyves ház, hirek. ) adomák, szerkesztői posta. Tárcza: Éle-; tem öröme vers Várossy Mihály tói, Cserme kútja, beszély. Ára negyedévre i 1 frt 25 kr. Teljes számú példányok-kaphatók.
— A magyar opera története. A
Zene és Színművészeti L3pok szerkesztői dr. Váli Béla a magyar színészet pályanyertes szerzője s dr. Gönczy Mór i kitűnő zongoraművész befejezték a szép j múlttal bíró magyar opera történetének [ megírásához szükséges előmunkálatokat. I Ez előmunkálatok révén tömérdek igen I becses szieészettörténeti anyag került napfényre a mult századi magyar fó-} rangnak teljesen Ösmeretlen színészet cultuszából, azaz a magyarországi olasz franczia stb. színtársulatokról, s a magyar opera zsengekoráról. E nagybecsű történt)ti mü két részből fog állani. A szinészeti rés*t dr. Váli, a zenei részt dr. Gönczi irja meg az Összegyűjtött anyag alapján. E mü az 1896. évi zene és bzinmüveszeti kiállítás megnyitása alkalmából fog megjelenni.
— A Zene és Színművészeti Lapok i legutóbbi számában Bihari Nándortól I nagyon érdekes eszmefuttatást találunk j a budapesti nemzeti színháznál urai-! kodó elégületlenségrő\', mely a rendé
j zÖség tévelygéseit van hivatva szellemes satyrával ostorozni. A vidéki színészetről Sziklay Jáuos ír néhány égető baját fejtegetve a vidéki színészetnek. Utánna Adorján Jenőtől egy Párisi levél, dr. Gö:ic/.:tÖi szellemesen szerkesztett „Hazai Siemle" & uiánna egy igen becses történeti essayí közöl dr. Vály egy mult századi magyarországi opera sziotársulat történetéről. Ezen egyetlen szakszerüleg szerkesziett szinészeti és-zenészeti szaklap előfizetési ára félévre 5 korona: Kiadóhivatalába Bpest, Ke: repesi-ut 81. sz. alá küldendő.
— Ifj. Nagel Ottó könyvkereskedésében Budapest, Muzeum-körut a. Nemzeti-színház bérházában megjelent Knorr. Alajos „Önügyvédje" V. kiadásának 15-ik füzete. E füzetben közli a szerző a magyar földhitelintézet ügyeiben; az osztrák-magyar bank ügyeiben végre a kisbirtokosok országos felhiteljntézete ügyeiben követendő eljárások szabályait. Ezután áttér a szerzői-jog bitorlása esbtében követendő eljárásra; e tekintetben első sorbau ismerteti a közigazgatási hatóság elé tartozó beigtatás körüli T-ljarás szabályait; az után ismerteti a szerzői jogot tirgyazó ügyekben
| a birói eljárást nevezetesen: a birói i hatáskört, az illetékességet, az eljárás megindításának feltételeit, a keresztiévé, kellékeit, a peres feleket, a keresetéi kártérítési kötelezettség tartalmát, az elmaradt hasznot; a kiadó követelési jogát a kereszt levél felszerelésének módját; a tárgyalás kítünesének módját; szól a tárgyalásról, az alperesi védelem ről, a halasztásról, az eljárásról fel veendő jegyzőkönyv tartalmáról, az írásbeli eljárásról, a $erlarnok teen#iró,T a birói újításról általában, különöseo
jarminczharuadik évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY.
a ui\'tikrúi szakértő bizottságról: az Ítéletről, a szerzői jogbitorlásának bűnjeleséről, a pénzbüntetésről, elkobozá*-ról, a. zárlatról, a zárlat elleni jogorvos latról\'a zárgondnokról, zárlati költségekről, perújításról, semruiségi perről, végre a Fiume városában szerzői jop bitorlása körüii eljárásról, és mind fel világosítva, Bzámos iromány példákat ia.-iiV Kzekután következik a házas-sági-váiópereket tárgyaló czim, melyben
1 szerző ismerteti házassági válóperek kükimbözŐ nemeit, nevezetesen:a katho-üku-iok hizassági üeyeir. az elválást « Körög egyesült egyházban, a háias tép elváhUt a görögkeleti egyházban, $ tiragyaiorezági protestánsok válópereit
\' az erdélyi evang. reformátusok válóperein az erdélyi ágostai hitvallásnak válóperei:, az unitáriusok válópereit: a vegyes házassági válópereket, a ma-gy;\'ror.-zágon a vegyeeházassági válópe reke\', Erdélyben az evanf. reformátusokra : az ágostai hitval!á?uakra, az unitáriusokra, az izmaeliták váló ügyeit és mindezeket számos iromány példákkai felvilágosítja. Végül - ismerteti a kisebb peres ügyi eljárás szabályait, különösen a községi bíráskodás szabályait. Az önügyvéd kapható füzetekben egy egy füzet ára 30 kr. és kötetben ára-3 fit. Ifj. Nage! Ottó könyvkeres k?désében. Budapesten, Múzeum-körút
2 Semzeti-szinház bérházái>iin.
FEBRUÁR 24-én.
Ki nyert?
Húzás febr. 17-én.
Bpest: 24\' 2 33 40
Húzás febr. 21-én.
Prága: 79 -7 2G 68
41
Szerk üzenet.
— 1.. V Küzöiui fogjuk\' araint teríiuk engedi.
—, P. Keszthely. Telje* nevét ujabbi kóc* iemenjedtŐI tudtuk meg s az érdekelt számot Li.aí elküldöttük.
S —í. Mint ievi-lezö lapon megírtuk -Kerettel 7 frt 50 ir keret nélkül 6 frt ivenkint.
— .Pénz és told , .Ébredés", „Olvasd*, t. íierltc«7t<i«égeink a ctercpéldanyt megindítottuk
— .Paprikás paprikataa." Nem a mi lápunkba rato, megsemmisítettük.
— I\'. és K. Irodai:! ; megrendeléseket, fzí-Ti-st-u k .líctitöi.k há azzal lapunk barálainak »7(ilealatnt tehetünk. _
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTOttFI LAJOS.
Nyllttér.\')
Heimebere (i írs kír. udvari szállító) »fl)enijr;ara ZÜr Jetiben privát inegrendc-, lók lakájára közvetlenül szállit: fekete, feh*rs ; színes selyemszöveteket méterenkiut 4b kr.-1 tói 11 frt C"> kng postabár és vámmentesen sima. ettkoa, koczkázolt és mintázottaket, damasztot stb imintegy *io kű.ö.ibözö minőség és 200 J különböző szín s árnyalatba in Minták postafordultái küldetnek — Svajezba*czimzeo levelekre 10 kro* éj le-vetető lapókr* 5 kroa bélyeg ragasztandó.\'
¦*K roya; a att kBziSttekérl naa vallai if .clöiséact a kzerk.
HIRDETÉSEK.
10*/, ít készpéniben vagy ósaJékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni Kelt Letenyén, a kir. jbiróság mint telekkönyvi hatóságnál 1894„évi jannár liü 21 oapjáa.
NDNKOVITS kir. alj. bíró
Hamisítástól óvatik !
KÖNNYEN OLDHATÓ KAKAO
329/894."\'tk.
Árverési hirdetőién}-.
A letenyei kir. jbiróság mint tekkvi hatóság köhirré teszi, hogy Révész Teréziának Patkovics Rozália elleni közösség megszüntetés iránti ügyéből kifolyó végrehajtási ügyében a naey-ka-jiizsai kir. törvényszék polg. osztályának 7.071 [p. 893. sz. végzése értelmében a nagy-kanizsai kir. törvényszék (a letenyei kír. jbiróság) területén fekvő a béczi 147 sz. tjkvbea A f 1 sorsz. váltság köteles ingatlan s az azon levő présház 770 frt hecsárban a C 1 alatt líévész Terézia Hoiváth Mihályoé ja iára bekeble/ett özvegyi haszonélvezeti "zolgalmijog érintetlen hagyásával Bécz Itözsérf biró házánál 189* évi április hó 31-|k napján d. e. 10 órakor Zikái Gyula\' ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becsár
jFonlos a jó háziasszonyoknak :L
Aki sok pénzt, mnnkát, időt és egészséget akar megtakarítani, az csak
(cs. és kir. szab.)
„SZAPPANir-tal
mosson.
A „SZAPPANIT" nagy mosóerö vei bíró, erős. poraUku szappan, ártalmas vetülék nélkül, amely már több ezer családnál be van vezetve és mint legjobb mosószappan dicsé réttel van elismerve, és mint rem-csak a fehérneműt, hanem a kőzet és egészséget is megkíméli. Angol-, Franczia- és Németországban, vali-iiiInt Amerikában a legfino nabb asz-szonyok már több, mint 20 év Óta íjiiosnak vele és nem nnieniek jobb (kcsóport a „SZAPPANIT-\'-nál, és Bag\\o:i meg vannak :elégedve. mert könnyű vele dolgozni; minden csomag UíimeritÖ leírássil és védjegy»yel van fellátva, minden nagy csomag ára csak 10 kr*jczár és tessék csak „SZAP-PAMT" ot kérni.
A „SZAPPANIt** minden gyócy-tsrbau és füszerkereskedésben. vatrv közvetlenül a gyárból is MAYER ERNŐ Budapesté;), Lujza-utca 20. az ö-szes előleges beküldése ellenében, vagy utánvéttel kapható.
Vezér-képviselők a monarchia min -wden hely-égében elfogadtiitnajf. ^-
Férfi-s női betegségek,
mint bujakor, fekélyek, bőrkütegek, fo Ivások és hófyaghurut a legidüítehb alakban ia, nem a közönsége?, hosszad aí-mas befecskendezésekkel, binem
Irrig-fttíó által saját készülékeimmel, » nj gyógymódom szerint,
vagy esetleg helyi ecdoskopikus kezeléssel is
alaposan s sikeresen
kezeltetnek. Strictorák, az. aggkörban fel-.lepő vizelési nehézségek; ágybeszencye-zéa. va\'amint\'nemi gyengeséggé\' párosult geríncsbajok
gnivano-merhanibal módon
síkcreeeE<g7öLTlt*aínak.
Orrfekélyek s az orrnak bedugulása, valamint a száj- s orrnak búzössége az általam feltalált s tAbb ICO esetben kitűnő eredménynyel használt orrcsapkészülékemmel
rövid Idő ,\'aii alaposan gyógyíttatnak.
fíalaadférg-ek, melyek a legerősebb kúráknak ellenállottak. Németországban készült gyógyszeremmel S Óra alatt gyökereden eltárolittalnak.
Dr. FUcher .uíulf. orvos-sebész-tndor, reíiiO- s nőgyógyász a .Nyilvános gyógyintézet*-nek rendelő főorvosa, s ipeciiilista 27 ér,óta.
llndapesteai, Ó-ntcza Ó. sz. I em. Rendel d. ii 2—5-ig. " Csak díjazott levelekre válaszolok s ^rT^^vp^r^^^^j^t^^^^k^d^m^^^^^^
Mindenféle
KÁVÉHÁZI
felszerelések,
u. m. Csillárok (lusterek), lámpák sat.
helyiség változtatás miatt
jutányosán eladatnak. Értekezhetni velem
HEiN MIHÁLY.
Téli gyógymód! Tavaszi gyógymód! Wilhelm-féle köszvény és csuzellcnes
Yértisztitó-tea
a világkiállításokon az első díjjal, arany éremmel kitüntetve.
Az emberi szervezet legfontosabb eleme a vér, a ép azért arra törekszünk, hogy egészséges testben egészséges lélek lakozzék ; ennek alapföllétele pedig ho?y „egészséges vérünk legyen." A vér képezi az életműködés központját. Rendszeres életmód mellett juthatuok egészséges vérhez. De nem mindenki képes magát folytonosan az előirt életrendi szabályokhoz tartani sem eyésnél, sem ivasnál. De mén leg-éberenö vigyázat mellett is fordulnak elő az egészségben rendellenességek, melyeknek helyes diagnózisát sokszor az orvos sem képes megállapitani. A ki hetet;, azt szeretné, hbgy magától meggyógyulna: de hogy az egészséges ember az maradhasson, arra kevesen gondolnak.
A vér tehát az életműködés központja lévén: nemcsak a beteg, de egészséges embernek is vére tisztántartására kell törekednie. Ennek els föltétele egészséges és erőtadó táplálék; de ez egyedül nem elég, szükséges, hogy az egészséges ember oly szerekkel éljen, melyek nem engednek ártalmas anyagokat a vérbe jutni s a már benne levőket is kiküszöböli. Az emberiség javát már 50 év óta szolgáló ilyen hatású ezer egyedül a Wilhelm-féle köszvény és r.suz-ellenes v ér tisz ti tó -1 e a, kizárólag Wühelm Ferencz gyógysí. által Neun-kircheuben (A.-Ausztria) előállítva.
A ki vérének természetes tisztaságát megőrizni akarja, de külÖ[;ö-en azok, kik csúzos fájdalmakban szenvednek, ezen hatásos szert használni el ne mu-Itszszák. Betegeknek ezen tea nélkü Öz-hetlen. Híres orvo ok köztük Oppoizer és Fenzl tanárok. Müller, i beriini vegy. lab. igazü.. dr. Werner és dr. Jaoel szerint ezen tea a vér minden betegségeinél, továbbá májbetegség, altesii bajok fehérfolyás és aranyeres bántalmak ellen csodás hatással bir. — Mivel az idegrendszer szintén a vérrel van Összeköttetésben, következőleg ezen általános szer^ugy mélakor, ideggyenge-ség és hysteria ellen is jó szolgálatot tes^nfzóval nincs oly betegség, melynél ez a szer a legjobb sikert ne eredményezné-
Ez okból tehát, a közegészség szempontjából is a Wilhelm-féle köszvény elleni tea" egyháztartásból se hiányozzék-
Egy csomag ára I frt.
Kapható a készítőnél: WILHELM FER-gyógyszerésznél Neunkírcheuben i (Alsó-Au ztria) és az osztrák-magyar monarchia bármely gyógytárában; vételnél ha-tárező^tan „Wilhelm-féle köszvény- és csuz elleni tea" kérendő.
Ferencz és neje Sioger Janka ellen ekbázioál Remete Géza felperesi ügyvéd rendelt biztosítási és kielégítési végre-;vagy helyettese közbejöttével megtar-
.-JMtasok foMniirnsihía.. i,;wi;J*-^x__:l_z__. ____/ . . P.
hajtások foganatosítása alkalmával bírói lag le és felülfoglalt s 750 frt 70 krra becsült különféle kenyhaedények, borok szeszes italok, butotok és különféle ingóságok 1894. évi- mártius hó 5-ik napján délután 3 órakor alperesek lakásán Nagy-Kanizsán CyUvínos birói árverés utján eladatnak.
Ezen árverésekhez a venni szándéko zók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az említett ingók Ja legtöb bet ígérőnek becsáron alul is elfognak adatni.
Az elárverezendő ingó ágok vételára az 1881. évi GO. t cz. 108 §-ában megállapított feltételek szerint lesz kifize tendő.
Kelt Nagy-Kanizsán 1894 évi február hó IG-án.
BARTS GYÖRGY bír. végrehajtó.
Nyarl gyógymód 1 Oszi gyógymód*
9365 P. 893.
Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldött bírósági végrehajtó ezennel köxhirré teszi, hogy a nagykanizsai Casino javára 670 frt tőke s jár., Berger Adolf javára 587 frt 16 kr. tőke Ripper Jakab javára 22 frt 80 kr. tőke s jár. Fortunate Romano javára 69 frt 03 kr. tőke s jár., Zwack J. és társa javára 104 frt 05 kr. töke s jár. a baranyai bor nagykereskedő czég javára 105 frt 40 kr. tőke s jár.. Marton József bpesti czég javára 150 frt 40 kr. tőke s jár., Weinberger Mór nagy-kanizaaí iaiíos javára 92 frt 82 kr. tőke s jár. és a nagykanizsai polgár: egylet javára 300 frt tőke s járulékai erejéig Szi\'.ár
jtaodó nyilvános árverésen elariatni fog. Kikiáltási ár a fennebb kitett .becsár. Árverezni kívácók tartoznak a becsár lOVát készpénzben vagy óvadékképes jpapirban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt N.-Kanizsáp, a kir. tvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1894. évi január |hó 24. napján.
CSESZNAK MIKLÓS kír. tszéki biró.
!8303/tk. 893.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék tkv josztálya részéről közhírré tétetik, hosy i m. államkincstár vé^rehajtatónak Bö-^öndy Mihály végrehHJtást szenvedő jegeraracsai lakos ellent 71 frt 94 kr. töke. ebből 29 frt 55 krnak 1892. évi január hó 1. napjától járó 6"„ kamatai, ;6 írt 50 Kr. végrehajtás kérelmi. 6 frt ;95 kr. előző árverés kérelmi. 4 frt 50 kr. jelenlegi s a még felmerülendő költségek erejéig a íentnevezett kir. tvszék
10054. tk. 893.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvszék mint kerületéhez tartozó a palkonvai 256. sz. tkvi hatóság részére közhírré tétetik.itkvben f 224. hrsz. alatt \' foglalt in-iiogy Fuksz András és neje Fischl Mária;gatlannak Bóröndy Mihály t illető s 312 s-zepetneki lakós-vé\'grebajtatóknak Fuchsiforintra bec-üll fele része és az ugyan-János és neje Himler Borbéla végrehaj-jazon tkvben j 295. hrsz. alatt foglalt tást szenvedő szepetoeki lakó-ok elleni ingatlannak ugyanazt illető s 218 frtra 115 frt hátralékos tőke, 200 frtnakibecsült felerésze 1894. évi marczlus
1892. évi deczember hó 31. napjától Uó 19-ik napján .d. e. 10 órakor
1893. szeptember 6 ig 115 frtnak pedigpalkonya község hazánál megtartandó, 1893. szeptember hó 6 tói járó 6°!0-o-|nyilvános árveré^-en eladatni fog. kamatai hirdetési díj nélkül 8 frt 15 kr ! Kikiáitáii ér a fennebb kilett becsár. jelenlegi s a még felmerülendő költse-; Árverezni kivánók taitoznak a becsár gek iránti végrehajtási ügyében a fent !l0°\'o-át készpénzben vagy óvadékképes nevezett kir. törvényszék területéhez pap-rban a kiküldött kezéhez letenni, tartozó a szepetoeki 614 a tkvben f54. Kelt N. Kanizsán, a kir tvszék, mint
•hrsz. alatt végrehajtást szenvedettektelekkönyvi natóságnál 1893 évi no-tulajdonául felvett a 400 frtra becsült.veaiber hó 20 napján, insiatlan 1894- évi április hó\'19. nap j C3ESZNÁK MIKLÓS,
ján d. e. 10 érakor Szépeinek község1__kir. tszéki biró.
Csak akkor valódi, ka a ba-omszo^Q pa-laczk as itt levo szalaggal [vö.-öj és fekete nyomás sárga papíron van elaarra.
Eddig felülmúlhatatlan!
Haager Vilmos féle valódi tisztított
¦eiboíer József ffl*;
MÁJOLAJ
(törvényileg- Tédett csomagolánbani
Maager Vilmostól
Bécsben.
Az orvosi tekintélyek által megvizfgiltatott éa köny-nyü emészthetösézéné fogva gyermekeknek is különösen ajánltatik és rendeltetik mindama eseteknél, melyeknél az orvos az egész t sti siervez-t, különösen a mell és tüdő erősítését, a test súlyának gyarapodását, a nedvk javítását, valamint általában a vér tisztitálát el-akarja érni. — Kgy uv^g 1 forint és kapható
a gyári raktárban Bécsben 111 S. ker., Henmarkt 3., valamint az Oiztr.-magy»r monarchia legtöbbb gyógyszertárában- Nagy-Kanizsán: Rosenícld Adolf és Fia, Fes-és csemege kereskedésében. — Főraktár és íöe!árusítás az osztrák-magyar motiarchia részere:
Vlü-.iifcr Mi.....Bécs, [II 3 . Heumarkt 3.
I Isüíil bin::!.::i:i.iUllt.
MOLL^SEIDLITZ.POR
Csak akkor valódiak, ha ralndógyik^ doboz Moll A., védjegyét éa
aláírását tűnteti fel. . A Moti A.-féla Seidlltz porsk tarlós gyógyh&tása a legmikacsabh gyosttr- it al testbáqtatatak, gyo norgírcs és gyomorhév, rögzott székrekedés, mijbántalom, vér-tatilát, aranyér *és & legkülönbözőbb PÓi betegségek.ellen, e jelei hiziszernek évtizedek óta mindig nagyobb elterjedést szerzett. — Ára egy lepecsételt eredeti de-bizaak I frt ¦. é.
Hamisítások törvényi eg fenyíttetnek.
MOLL-FELE FRANCIA
BORSZESZ ES SO
Pftak akknr valódi \'nr- niindegvik tlveg >I0LL A. védjegyét tünteti fel és uaa* bA. Maii\'\'feliratú onozattal van zárra. A Moll-féte frae-czia borszesz és tó cevezetesen fájdalone illapitd bedcrszölesi szer köszvény, csnz és a meehülés wgyéi kóvetkezrnényeiu;l legismeretesebb népszer. — Egy ozelot» eredat! Svefl át^i 90 krajezár.__
Moll Salicyl szájvize.
{Főalkatrésze: fuzolysavas szik«ó.) A mindenna:-i száiü>ztitisnal kQlönöien fontos bármely kora gyermekek, mint felnőttek számára; mert e szájvíz a fogak további épséget -biztosítja s egyszersmind óvszer togfájás ellen. — Egy Ntlt A védjegyével ellátott Bveg ára : 60 krajozir.
(691) FószétkÜldés:
Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs:. I., Tuchlauben 9. sz. Vídékt megrendelések aapéata pos aatáuvét Kellett teljeslttetzak -
A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeíd Adtllf és Fia.
¦ UÎMINCZHAKMADIK ÉVFOLYAM.
irmomkakról külön árjegyzék kérendő
Birtok bérbeadás.
Horvátországban közel 2500 hold
A irtás föld ^
azonnal bérbe vehető.
Közelebbi feltételek JAHNZ
¦ EMILNÉL Zágrábtnn. Nikolic-utcza 15. *z. a. megtudhatók.
ártmányai orvosi czéiokra
használtatnak és a következő egyetemi tanár urak által ajánltatnak:
Ángyán, Kétli, Kézmirsxky, Keráap, Kovács, Miller, atoy, Stillor és Taaffér.
Kapható Nagy-Kanizsán:
ifim és llilaniíl
PSERHOFER J.-féle
BECSBEN, I.
gyógyszertár (898)
KERÜLET, S1N8ERSTRASSE 15. SZ. alatt .zum goldenen Reichsapfel"
VórHa-7titÁ l\'ihrl*if>«nlr "előtt általáao, labdacsok Rer^tUn;
» Ci. LlOAtltU *a-UUUL«3U]\\* mtvA csikugyan alig létesik betegség, me\'yb-o erőn labditjik csodás hatásuk
\'----iltaíi---¦"-i"JÍ—L -.....*™
i oknál
utóbbi revít
.... M csikugya
er.cmieresen be nem bxonyitották romi. Évtizedek ól* esen tabdicsok b-\'ii ezen kitűnő ház sserből késxlet nem volna t&lálhttó
. Sxamtalsn orvos által ezért labdacsok hat szerül ajánltatnak és ajáultattak m böl és szóurckedéiből erednek: miut épe-íavarok, roájbajok, kólika, vértolulások, aranyér, béltétlen Verttsxtitó tulajdonságuknál fo^va kitnuS 1iaiá-ts*l várnia* vérszegényig, s abból eredő bajoknál is: szírmaró fejfájásoknál siti. K«eu vértisztitó labd-ic*ok oly könnyen hatnak, hogy & legcsekélyebb fájda Un rn^g a ieggyengébb egyének, de még gyermekek által is minden aggods\'oa nélkül b\'vebetők.
\\ vr.ámtalan bálairatb >1, melyet e labdacsok íogyasxt-ii & legkülönbözőbb ?3 legnehezebb betegségük után H» f\'Iytin hotzáak intéztek, ezen helyen csakis néhányat emiitünk meg asoa — igysier használta, meg vagyunk győsSdve, hogy azokat tovább fogja ajánlani.
joggal raegérdem\'ik .„ k csodás hat* ilterjedésnek örvendenek és alig van esaláJ, melymelyek a rósz eméhZlés-1 hasonló betegségeknél, rápkórnal, idegességből ;atsem okozzák ús ennek
folyt
; acsók a
—~»..-......¦¦ og*a»iég«-k
!egjegyzés*el, hogy mindenki, aki ezen ljb-
Schlíerback, 1SSS. október 22.én. I
Tekintetes Ur
Alnlirt kéri, hogy felette hasznos és kitűnő vértisztító lab- I dácsáiból ismét 4 csomagot küldeni szíveskedjék.
Keareiter Ignárz. orvos
Hratche, Flödnik melletr, 1387 szept. ho lí-é-a. Tekintete* nr!
I-ten akarata volt, h.igy as ön labdacsai kezeim kosé ke-rü\'t-k, melyeknek hatását ezennel megírom: t\',n gyerrn tkágyb tn meghűltem olyannyira, hogy Semmi munkát sem voltam többé képes rigézni és buonyára már a holtuk közt volnék, ha as ÜO csodálatraméltó lab Iácsai eng\'m nem mentettek volna meg As Isten aidja m*g Önt ezért ezerszer. Nagy bisalmsm van, hogy ez-n labdacsok eDjem is tökéletesen kifognak gyógyítani a mint már máinknak ia egészségik vissza-iy rré.ére segitségttt < • .• . . .
Knificz Térés.
Béca-Ujbely, 1887 november 9én. Mélyen tiixtellni | _ 1 ¦
A legforróbb kössAaetemet mondom ezennel Önnek 60 éves nagynéném Nevében. As illető* öt éven át kserivedett gyca-iomu-imbin ét YlikórsAgban, már életé: is megunta, m*iyr»f egyébként 1« is mondott, midőn véletleuül egy dfltott kapott as Ou kitanő tértustitó labdacsaiból ¦ azoknak állandó használata fo\'y-tán tökéletesen kigyógralt.
I.egföbb tisztelettel, Weiuczatt?! Josefa.
Hichengrabtframt, Gffthl mellett, 15Í59. márcs. 27-én. Tekintetes ur!
Alulírott itméteUeQ kAr i csomagot az Ün valóbsn hasznos é* kitai\'ü Imbdac&aib&l. El nem mulaszthatom legnagyobb elismerésemet kifejezni eaen labdacsok érteke felett ét azok, a hol csak alkalmam nyílik, a szenvedfiknek legmelegebben fogom ajánlani. Kse» bálairatom tetscéisserinli használására Ont ezennel fel-hatal . aiom Teljes tisstelettel, Hahn Ignácz.
G ¦tschdorf, Kolbacb melUtt, SzÜésia, 1888. okL B án. T. nr!
Felkérem, misseríot az Ön vértisztitó labdaetaiból egy csomagot 6 d.pbo-.zal kaideni sxivesk*djék. Csakis as Ön csodálatos labdacsainak köazönhetrm, hogy egy gyomorbajtól, mely engem ot éven át gyötört, megstabidaltam. Eaen labdacsok nilam sohasem fogn >k kifogyni. s midőn legforróbb kSiaönetemet kifejezem, vagyok tisztelettel, Zwickl Anna.
t.-.-• vérttsztitó labdacsok csakis a Psflrbtfar J. - Te I e, ai „arany b..-:da m. aatbo:- ciimzelt lysfiysztrtarbea. Becsben I , Slaserstrasss 15 SZ a kéisiit -tnek valódi minőségben s egy 15 szem labdacsot tartalmasé dobó\'* ára 21 kr. Egy csomag, mely. ben 1 doboz tárta]maztatik, 1 frt OS krba kerül; bérmentellen otánvételi kQIdéaaél 1 frt 10 kr. Kgy csomagnál kevesebb nem küldetik el.
Ax os ¦¦¦.-í előbbent bekQldé<éi^l (mi legjobban pattá utalványon eszkSzfiltetik) bérmentes kfildóisel egyOtt: 1 csomag 1 frt 25 kr. 2 csomag 2 frt 30 kr. 3 csomag: 8 irt SS kr., 4 csomag 4 fit 40 kr., & csomag b frt 20 kr. éi 10 csomag » frt 20 krba
kerül.
NBVXágy eltérjedettiégflk következtében es:en Ub-•1 ácsok a legkíllOufálé^b nev^k es alakok alait ot&nastatnak : ennek kor.- k • k>retik csak s P^erh-f ír J.-féle v^rlia litó lati -dacsjkat ét csakis atík tekinthetők valódiaknak, me-^ ¦ használati utasitáas a P^erhofer J. né *aliirásssl fekete5 színben és minden egye* dotiox fed-le ugyanazon aláírással sBrSsJ színben van ellátva, ^ssj
Amerikai kösz vénykenőcs, STÜ^"".*,
\'.minden kőszv/nyes és ciusos bsjok, U m. : frerinex-agv bántalom, tagszaggatás. tsehias, migraUne, ideg\'s fojfjjás, főfájás, ftllsztg-| gatás stb. stb e\'len. 1 frt 20 kr
Pserhofer J.-tíl. É»*k hosszú sora ota vsín-ennyi hij&»veastd szer között ovojok által a letjobb iák el-Egy elegánsan kiáll.tott nagy szetenczével 2 frt.
Steidfll tanári;:. Ctés és szúrás Ital okozott sebeknél mérges daganatoknál, iijjkukact, sebes- vagy gyuladt-mell vagv más ily ba-áS. mi\'lt kita°3 !5n kipróbálva. 1 lé.ety&Okr. Bérmentw
uo krajezár.
Kii0\'vhíllr/Q\'l m Pwrhofer J -ti). Sok óv óta a fagyos ta-
j.t*5 j uíiiAsam gokr)t és mindeil idüU >ohre mi(lt leg.
bistosabb sser elismerve. I köciöggel 40 kr Bérmeut.-e 6?) kr. TT1" 1 t\'ií tiAii V áltslánosan ismert kitQno báziszer,
U111UUCU>, rekediség, görcsös köhögés stb. ellen, gecske ára 50 kr., 2 üveg bérmentve 1 frt 50 kr.
í**1aiLJjCtQ\'7áVnn /ÍO (Pr*K*» etappek) megront..ttt pyomor. rjlCLCSSZjCUtjZíia ros« emésztés es mindennemű altest? b*j«k ellen kitűnő hixisaer. 1 üvegcsével 22 kr., 13 üveg z frt
Általános tisztitó-só SrSÍT* A Ki
Tannoliiniu hajkenőcs
mennyi hajnövesztő szer között » ismerve. Egy elegánsan kÜtl.tott i
Általános tapasz *L
1
minden követkesményeí, 1:. m. : f8fá: gyomorhév, aranyér, dugulás stb.
:Qnö
rossz emésztés ás. ssédQlés, gyomorgörcs, 1 csomag ára 1 frt.
Ai^ol csodabalzsam, ^Sr^*\' Por a lábizzadás ellen. f^^UTSú\'i
képződő kellemet^. 1 >zagot, épen tartja a lábbelit és mint arra-matian szer van kipróbálva. Egy dobozzal SO kr. Bérmentve 75 kr.
kitűnő szer golyva ellen
Golyva balzsam,
40 kr
1 üveg
, hérmentes küldéísei 85 kr.
Helsó. vagy egészség-só SU»nt ;,
itünő gyÓgyiter, gyo
a rendeUen emésstésből ssármAzó bajoknál. 1 csomag 1 frv
Ezen itt felsorolt készítményeken kivdl ax osztrák lapokbar hirdetettösazeabel- éskölföldi gyógys^eréssett különlegesrfé.íek rak táron vannak és a készletbea netaa nem lerók gyorsan és oksón megszer.rátétnek. — Postai megrendelés k a leggyorsabban «ss-közDltetnek, ha a pénaössaeg eiőre beküidetik; nagyobb megren-de ések utánvétellel küldőik. Bérmentve c<akis oly esetben történik a küldés, ha az ösiüieg elCre beérkezik, mely etetbeu \'a postaköluégek sokkal mérsékeltebbek.
Nyomatot^ Ifj. Wajdits József könyvnyomdájába a Nagy-Kaaizsia.

Insert failed. Could not insert session data.