Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.73 MB
2010-01-26 08:36:14
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
890
4721
Rövid leírás | Teljes leírás (273.81 KB)

Zalai Közlöny 1899. 005-008. szám február

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
38. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

¦AGYKAH1ZSA, 1899. február hó 4-én.
5-ik szám.
XXXVIII. évfolyam.
ElÖfi teteti ár: Egftx erre . . - S &t — kr. Fél érre . , ¦ 1 Itt 50 kr. Narjedérre . . . 1 fit 3s kr KBje* nw 10. kr-
HIRIl KTÉSKK 5 ttasiboa petitsorfcaa 7, MÁswtuor 6. i minden továMti toron S kr.
SVI I.TTRK8KN ftr petit aoroaként 10 kréxt vétetnek fel. Kincstári illeték minden ".-gyri kirdet**ért 30 kr. !i*etet»<ió ¦
ZALAIKÖZLŐN.
A lap szellemi rétzét illető mía-den közlemény i felelős «serkeut5 nerére, az anyagi re*x illető kfl*-Icmények pedig a kiadó netnro címzetten X»íj-iíaj» íwara hw-
kentra.tok tíki^xabem kQIdetni*k
\'1/ \'| 4 n«Br-k»\'»zsai .Ipar-Testület," ,» nagy-kanizsai Takarékpénztár részrénytársisig," a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság," .nagy-kanizsai és a gaiamboki önkéntes tűzoltó egylet," a ,nagy-kanizsai üsdedocreló egyesület," a „nagy-kanig i tanítói járáskor," a ,nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet,\' .0.-kanizsai izr. jóíékony nőegylet," .szegények tápintézete,\'\' a .katonai badastyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai külrálasztmányának hivatalos lapja.
HETENKÍNT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Hagy-Kanizsa-regedéi h. é. vasút.
IU
üacy-Eulua, 1899. febr. S-áa.
Ha a jelenleg még ugybiszem 1900 évi július l-ig adómente* dunántúli h. é. rasut díjszabását a városunkat legiukibb érdeklő déli vasúti díjszabássá! összehasonlítjuk, mit találunk ?
A rendes díjszabások egység)ételekből és a kezelési illetékekből állítódnak Össze.
A mi az egységtételeket illeti, szóljanak a számok.
Dunárdidi h. é. vasút
gyorsára közönséges 260 fillér. 100 kg. és km.-kint.
I. darabára osztály 1-44 fillér 100 kg. és km.-kint.
A osztály (gabona-bor kicsinyben)
0 64 fillér 100 kg. és km.-kint.
/ külön díjszabás (gabona) 0.54 filiér 100 kg. és km.-kint.
Déli vasút
gyorsára 2-20 fii. 100 kg. és km-kint.
I. darabára osztály
1 20 fillér 100 kg. és km.-kint.
A) osztály
150 kmig 0-80 fillér 100 kg. és kai.-kint.
1 külön díjszabás 50 km.-en felül 0.48 fillér 100 kg. és km. kint. (50 km. alal 0.80 fillér).
A kezelési illetékek Dunántúli h. é. vasút L II. oszt. 20 fillér 100 kg-kint 1 külön dijsz. 10 fillér B és C osztály 8 , Déli vasút I. II. A B 1. és 2. külön 8 fillér.
A mint látjuk a különbözetek akár pro, akár contra, nem oly lényegesek. Nem volnék tárgyilagos, ha meg nem említeném, hogy minikét részről léteznek lényeges különbözeti díjszabások, de ezeket tárgyalni itt alig lehetne, a mint már ezt említettem is.
Hogy magamat a tarifa olcsó voltára nézve eg> szerfiebben kifejezhessem, csak azt állítom, hogy itt mint mindenütt nagyon vigyázzunk arra, hogy amit a réven megnyerünk, ne veszítsük el a vámon. Az olcsó tarifa előnyét már nagynevű .Baross\'-unk előtt kitalálta egy kiránduló helynek vendéglőse, ki ingyen szállított mindenkit saját vendéglőjébe, de sörét és borát felemelt árakon adta, a végeredmény az volt, hogy a nagy közönség bár ingyen átázott, de a pénze elfogyott
Ezekután nagyon röviden végezhetünk ezen h. é. vasú: tervezett Nagy-Kanizsa Zákány-gyékénj esi vonalával is, annál rövidebben, mivel ezen vonalra csak még fokozottabb mértékben áll az, amit már eddig is állítottunk. Utazzunk Budapestre Gyékényesen át, a távolság Gyékényesen át, a tervezett vonal hosszát nem ismerhetvén, a mostani vonallal hasonlóan ennek üzleti hosszát 28 — 35 km. közt véve 289 fcm„ N.-Kanizsa— Bpest directe 221 km., de ez nem baj, ha 68 kmrrel hosszabban is utasnak, tán olcióbb lesz?
Kanusa--Gyékényes (zóna) 50 kr. lesz. Gyékényes— Bpeet - 400 , 4 50 kr.
Nagy Kanizsa—Bpest keleti p. u. direct 4.35 kr.
A közügyek tárgyilagos megbeszé lése sohasem ártott; mig ellenben az ellenvélemény miatti érzékenykedés és 40 képviselő tekintélyére való hivatkozás csak azt matatja, hogy sokan szeretnék a vasutat, de nincsenek tisztában annak rentabilitásával.
A teher szállításnál ugyanez áll még tán fokozottabb mértékben, mint a személyszállításnál, mert 60—80 kilométernyi távolsági különbözet 220—240 kilométernyi összátfutis-nál már -tetemesen számításba kell hogy jöjjön, de eltekintve ettől, a helyi érdekeket tekintetbe réve Budapestről, természetes és egészséges viszonyokat feltételezve, oly ipari cikkeket várhatunk, melynek alap díjtételei már most is olcsóbbak, mint a helyiérdekű vasutak ezen cikkekre vonatkozó díjtételei, mint azt az előző cikkekben számszerűleg is kimutattam. Nyerster menyeink kivitelénél pedig; a Nagy-Kanizaa-gyéké-nyesi vonal 25—35 kilometerjével, 600—800, sót 1000 kilométernyi összátfutasoknál és a már meglevő és esetleg alkotandó köteléki és közvetlen díjszabásoknál még akkor is alig jönne tekintetbe, ha a külön igazgatás alatt álló vicinálisok a kezelést és az ezzel járó díjszabás alkotását meg nem nehezítenék.
Összegezzük most már a mondottakat és feleljünk egyszersmind a .Zala* igen t. cikkírójának január hő 26-iki e tárgybani cikkére.
Szarvasokoskodással nem, de pénzzel lehet vasutat építeni, ha miud-járt vicinális is és az eddigi gyakorlat után minden ilyen vállalat létesítésénél, igenis szükségesek a számszerű adatok még akkor is, ha a „Zala* tiszt, cikkírója nem is kíváncsi rá. Ha az érdekeltség felépíti a vasutat, ehhez agyán senkinek semmi köze és ez mindenesetre csak nyereség Nagy-Kanizsa városának, habár tán nem oly óriási, mint azt némelyek hiszik, de ezt hisz mi sem tagadtuk. De ha egy helyiérdekű vasúthoz egy város 30,000 forinttal járul, ennek jogos, méltányos, vagy közgazdaságilag szükséges voltához, tán mégis csak érdemes hozzászólni.
Hogy Nagy-Kanizsa városa a világ-forgalmi központokkal közvetlen összeköttetésbe jöjjön, feltétlen Somogy-Szt.-Miklős. Surdon és a bükkösdi völgyön át kell ennek az összeköttetésnek vezetnie. Melyek azok a világforgalmi központok, melyek So-mogy-Szt-Bliklós Surd felé fekszenek ? Én elfogadom világforgalmi központnak Budapestet, Bécset, Fiumét, Triesztet, a többek közt., de hát nincs-e ezekkel már is közvetlen Összeköttetésünk? Somogy-öit.-Miklós Surd és a bükkösdi völgy eddig is ide gravitált, ezután is ide fog gravitálni, nem lévén közelébe, Nagy-Kanizsával versenyezhető város, a bensőbb kapocs mindenesetre jó, de hogy megéri-e azt az áldozatot; azt I még csak a jövő matatná meg.
Hogy pedig ezen dolgokat, melyek városunkat anyagilag érdeklik egy helyi lapban kellett, hogy elmondjam, azt csak mindenki természetesnek fogja találni.
iKtvánfl György
Az ügyvédi kamara áthelyezése éruekében*
Üdvös mozgalmat indított meg a nagy-kanizsai Ügyvédi kar Hertelendy Béla elnöklete alatt.
Feliratilag megkeresik az igazságügyminisztert, hogy a Zala-Egesze gen székelő és Zala-Somogy vármegyékre kiterjedő hatálylyal bíró ügyvédi kamara áthelyezését Zala-Eger-szegről Nagy-Kanizsára engedje meg. L megindított mozgalomhoz csatlakoztak Somogy vár megye ügyvédei is. E napokban helyben értekezlet volt, mely dr. Rothschild Samu ügyvédet bizta meg a közgyűléshez beterjesztendő indítvány megszerkesztésével. Folyó hó 11-én fogja a kamara az indítványt tárgyalni. A tisztújítás is tárgyát képezvén a napirendnek, a helybeli ügyvédek Hertelendy Bélát jelölik elnöknek és dr. Rothschild Samu ügyvédet választmányi tagnak.
Az indítvány szövege a következő : Tekintetes Közgyűlés!
Tisztelettel alulírottak indítványt teszünk arra nézve, hogy a közgyűlés mondja ki határozatiiag. miszerint:
Felír a nmltsgu m. kir. Igazságügy-miniszter Úrhoz, hogy az ügyvédi kamarák székhelyeinek megáll api tanára vonatkozólag 1875. évi ok\'.. 25 én 31132. szám alatt kibocaájtott magas rendeletének részbeni módosításában. — Ax 1874. évi 34. t-c 17. §-ában nyert felhatalmazásaalapján a, Zala-" és, Somogy-megyékre\'1 kiterjedő ügyvédi kamarának sxékhelyét .Zala- Égerszögről" .Nagy-Kanizsára" helyezze át.
Indokok:
Mindnyájan tudjak, hogy az összes ügyvédi kamarák közül a zala-egerszegi végezheti és teljesítheti legkevésbé azon magasztos erkölcsi és szellemi feladatokat, a melyek miatt a kamarai intézmény annak idejében létesült.
T ARCA.
Metamorfózis.
— A „Zalai Köxlöar" eredeti tárcája. —
Kereszlury ur unalmasnak kezdte találni életét. Olyasfélét érzett magában, mint mikor nagy lakomák után jóllakva, lu-tán ballagott hazafelé és útközben a vfcüiéglők üveg tábláin át falatozó embereket pillantott meg. Akkor az ételtől undorodott, most meg az élettől.
Bízvást megcsömörödött mindkettőtől, mert bizony aok jó ebédet evett, no meg eleget is élt.
Alig több 35 évesnél s máris olyan pillanatokat vet maga elé, mint egy nyugalmazott őrnagy. — Rendesen 11 óra tájban szokta elhagyni barátait s aztán fcaxa ballag a vendéglőből bő köp-penyébe burkolózva. De szokott 6 rendellenesen is haza térni. Én csak akkor szoktam látni, a mikor rendesen délelőtti órákban a kávéházba megy reggelizni. Itt lesegítik prémes felöltőjét és kérdés nélkül teát és két lágy tojíat hoznak eléje. Mert tudnunk kell, hogy Keresztúr? ur roppant cons^queüs enier, a mi egyéniségének külső oldalát illeti. A ruházattól persze eltekintve, melyben elét; nagy a változatosság. A kávéházi Tartózkodása nap-napatáo ugyanazon időben megy végbe, mindennap ugyanazon Jjpot olvassa, s ha idejében meg nem -kaphatja, nem veaz másikat a kezébe, hetenkiat pedig meghatározott mennyi-
ségű cigarettát bzív el- S a mikor eme konservativ szellemre Sóaknty ur — takarék pénztárbeli kollegája azt meri megjegyezni, bogy Keresxiqry ,kű őnb\' ember, szinte kérdés nélkül kitalálhatják a dolog következményét, hogy tudniillik Arlow lovag vívótermében az ügy fegyvires elintézést nyert — egészen a barckép-telenségig.
Kereszlury ur ilyen ember! Magával szemben kényelmes, má-okkal szemben kérlelhetlek Csak egy kényelmetlen neki — ex a nagy. poros világ.
Éi ilyen lélek állapotban lézengett éveken át a világban; és életrendjében a mai napig valami változás nem állott be.
Sőt ma is meguokott időben 11 óra tájban ballagott haza a megszokott módon elválva vendéglőbeli cimboráitól. S a nagy változás akkor következett be, a mikor a néptelen utcákon a fekete házak árnyékában mendegélt Itt ugyanis kísérője akadt, — a lelkiismerete. Fara jószág ez, akkor szegődik hozzánk, mikor már elkövettük a bolondságot.
És Keresztari ur. a___i Takarékpénztár titkárbelyettese, amint haza felé menve mérlegeli lelkiismeretével az életmódjának, lelki sivárságának .tartozik\' és „követel" rubrikáit, arra az eredményre jut, hogy kezdi bánni éveken át folytatott életmódját.
Kezdi beismerni élete hiábavalóságát, a tivornyákat, a duhaj magaviseletet. Ilyen gondolatok között érkezik haza. Öntudatlanul nyitja ki a kapat; felmegy a lépcsőn; meggyújtja a lámpát s belép
tal fűtött garcoa lakásába. A kéuyelmes lakos kizökkenti aj gondolatait; a régi lett újra. mintha semmi sem történt volna. Lefekszik és egy Boarget regény-uyel a kezében gondtalanul elszenderül.
A következő estéken, haza menet közben cBodáfctosképen újra ismétlődnek lelkiismereteivel való találkozói. — S lakásának megszokott képe a színes porcelánok, kínai sárkányok, szivaros szekrény bronz ajtaja újra eltüntették a magára való eszmélés minden kinját, s kínjának minden gyönyörét.
Hogy a magányos órák gondolatának mégis csak volt eredménye, az kitetszik abból 1 körülményből, hogy Kereszlury ur pár nap ntán szabadságot vett magának és Szegeden férjnél lévő nő testvérét meglátogatta. Nagyban készült útjára. Nem feledkezett meg kényelméről, sőt még nő testvére kis fiacskájára is gondolt.
Napi társaságáról kedves cimboráiról ellenben hihetetlen módon megfeledkezett A kik azt hiszik, hogy félt nj érzelékeny gondolataivá] — igy nevezte magában tervét — cimborái veres képe, nevető szemei, gondtalan ábfázatjai elé lépni, nem hiszem, bögy tévednének.
Csak Szegedről irt nékik. Rutui azt hazudta, hogy egészségi okokból távo-
rott; a főváros ködös levegője nalált-hozó az ő tüdejének.
Cimborái persze nagyban álmélkodtak. S aikor a hivatalon értesítést olvasták, hogy Kereszlury ur saját kívánságára a takarékpénztár szegedi titkárává kineveztetett ki, egyenesen paralisist emlegettek.
Hogy Szegeden minő életmódot folytatott, azt nem tudom. De nem hiszem, bogy sok változás állt volna be életrendjén. A kik látták régibb ismerősei közül azt állítják, hogy arca teltebb lett, haja nincs olyan gondosan fésülve, mint előbb szokta, és bogy homloka is felfelé csúszik.
Ellenben már két hónap óta tartózkodik Szegedeo a még az elutazását bejelentő sorokon kivül nem tudósította árván hagyott cimboráit Ezek, uey lát szik tovább gondoltak rá, mert eltávozta után pár hónappal, kapott tőlük egy Sil-veszter éjjelén kelt levelezőlapot, melyre mindannyian ráírták értelmes aláírásokat
A mit pedig Budapesten hagyott barátai tőle először kaptak, nem volt egyéb, mint hogy eljegyezte magának Rózsa Miklós árvaszéki elnök leányát.
Ezóta is már jó idő elmúlt; Tegnap találkoztam vele nagynéném estebédjén és a mikor a vig társaság közé leültem, épen Kereaztury nr adomázott — ki mellesleg mondva, szélesebb lett jŐval, mellénye határozottan kibővült, ujján
a gyémánt gyflrü ugy ragyogott — s mellette ült felesége is.
Diák koromban igy folytatta Keresztúr} ur — egyik jó pajtásom hónap vége felé szép, ajándékba kapott tintatartóját becsapta a zálogházba. Á tintát egy magas nyaka rumos üvegbe töltötte.
Két barátommal következő nap meglátogattuk őt hajlékában. Egyik barátom megpillantván a rumos üveget, szájához emeli és huz belőle. Fanyar képet vág aztán éa visszateszi az üreget. Csak eooyit mond: Tiuta )Má-ik barátom, szintén azt hiszi hogy rnm van benne, nem adva persze hitelt pajtásunk fiziognomi-ájának. De aztán ó is fanyar arcot vág éa ö is azt mondja: Tinta. Most meg én se álltam ellent Én is ajkamhoz emeltem a már c-tak későn vettem észre, hogy mégis csak tinta volt az üvegben.
Ilyen a házasság is. A házasok azt mondják hogy: Tinta fanyar arcot vágnak. Mégsem hiszi el nekik senki; csak akkor mikor már belekóstolt, akkor meg már késő. A társaság jót nevetett Ke-resztnry adomájának, ő pedig felesége felé fordította mosolygó arcát és nyugodt megelégedéssel nyugtatta tekintetét, felesége mélyen felevő nagy kék szemén.
Spect\'itor
ZALAI KÖZLÖNY
1899. FEBRUÁR 4-én.
Ennek ok& nem a tagok akaratána*: és képességének b\'ányábaa keresendő, hanem az a majdnem 24 éves fennállás tapasztalatai szerint etvedüi és kizárólag a kamara székhelyének földrajzilag a legcéhzerütlenebb é^ leghelyteleuebb módon történt elhelyezésére vezetendő vissza.
Zala-Egerszeg ugyanis Zalamegye szélén, Vaemeeye határához közel fekszik, míg Nagy Kanizsa ugyan szintén Zala* megye szélén, de Somogy-megye hatirán terül el és igy az u\'óbbira való tekintettel a kamarai kerületnek éppen teljes középpontját képezi.
Zala-Egerszeg a vasúti hálózatba csak egy csekély jeleutőségü helyiérdekű vasút által van belevonva, míg Nagy-Kanizsa már évtizedek óta vasúti gócpontot képez és fővonalak által van mindkét megyével nemcsak, banem az egész országgal és a külfölddel is Összekapcsolva, a mely körülmény ezen várost naponta minden irányból posta- és gyorsvonatokkal többször teszi könnyen és közei elérhetövé
A somogymegyei ügyvédek, de a zalamegyeiek legnagyobb része is 1 — 2 napig terjedő körutat kénytelenek megteoni, ha ZaU-Eger-zegeo egy kamarai közgyűlésen megjelenni kivannak.
Ezzel szemben Nagy-Kanizsa mindkét megyéuek bármely járásbíróság) székhelyéről lepfölebb 3 óra alait elérhető.
Zila-Egers/.eg ugyau fejlődő stádium ban levő város, de lakosainak száma csak 7all-re rug í** a város »em elszállásolás, sem ellátás dolgában az össze jövetelek alkalmából az igényeknek megfelelni nem tud.
Nagy Kanizsa azonban 20.619 lakossal bíró varos, tehát majdnem háromszorta népesebb.
Benne már évtizedek óta kifejlődött társadalmi élet van. a mely birja a versenyt a legnépesebb vidéki városok bármelyiknek társadalmi életével. Vannak nagy társadalmi egyletei, nagy szállodái, kávéházai nagy vendéglői szóval külső é**belsó berendezése a váro-nak olyan, hogy benne a legtnlaotUbb igények is kielégítést találnak.
Zala-Egerszegjp mindössze 1G bejegyzett Ügyvéd lakni\'. — Ezek ku/.úi azonban 6 ügyvéd már csak névleg szerepel a jegyzékben és tényleg csak 10 ügyvéd működik ugy, hogy ezek kö/.űl még a tisztikar sem választható mee teljes szambán. (Elnök, helyettes elnök, titkár, ügyész, pénztárnok, S választmányi rendes és 4 póttag, összegen 17).
A tala-egerszegi kir. törvényszék területéhez tartozó és a székhelytől nagy távolságra fekvő: Sümegen 6. Tapolcán 9 és a Nagy Kanizsától csak kél órányi távolságra levő Alsó-Lendván 9 tehát a zala-egerszegi kir. törvényszék területén a nem ügyködő ügyvédekkel együtt ősz-szesen 40 bejegyzett ügyvéd lakik.
Nagy Kanizsa városában egymagában 35 ügyvéd székel. Ezek önmaguk és egy olyan testületet képeznek, a melyből a tisztikar a legmesszebb menő személyválogatás mellett is könnyen kikerülhet, és a mely, ha a k.-imara székhelye Nagy-Kanizsán van, a kamara révén nemcsak a testületi szellemet és az ügyvédi kar erkölcsi nivóját emelni képes, hanem a kar erkölcsi és anyagi érdekeinek előmozdításán kivűl az igazságszolgáltatás általános érdekeinek hathatós, legalább az eddiginél sokkal beosőbb közegévé válhatik. /
Figyelembe vévé még azt i.-, hoiy az alig */, órai távolságra levő Keszthelyen 6 Csáktornyán 5 Períakon 5 és a l1/, órányi távolságra fekvő Letenyén 3, tehát a nagykanizsai kir. törvényszék székhelyén és közvetlen közelében 54 ügyvéd működik, továbbá ezen számhoz hozzácsatolva a kaposvári 34, a csurgói 4, marcalü 5 bzigelvári 5. nagy-atádi 5, tabi 4, igali 3, lengyeltótit 5, tehát a Somogymegyében levő 65 ügyvédet is, már azt látjuk, bogy Nagy-Kanizsán az összes bejegyzett 159 ügyvéd közül a közgyűléseken könnyűszerrel 119 bármikor megjelenhetik.
Már pedig ilyen köiülméoyek között Nagy-Kanizsán éveokint a kar tagjainak különös megterhelteté e nélkül többszőr lehet közgyűléseket tartani, és ott az említett érdekek szolgálatán kívül eax-
mecserét folytatni, törvényjavaslatukat megvitatás tárgyává teuni, és az igazságszolgáltatás minden ágazatában esetleg az ügyvédi kamarának magának és közvetve tagjainak a megfelelő helyet kivívni és a jogkereső közönség érdekeit megfelelőbben szolgáiul lennénk képesek.
Tégül felemlítjük még azt is, hogy a kamara kerületében lévő három kir. törvényszék közül kettő, vagyis a nagykanizsai és a kaposvári a pécsi kir. ítélőtábla kerületéhez tartoznak, tehát a 159 bejegyzett ügyvéd közül 119 már ezen ! körülmény által is jobban van egymás* j hoz fűzve.
Kérjük tehát, hogy indítványunkat ha-| tározatra emelni méltóztassék. Nagy-Kanizsán 1899. január hó.
Mennyi a hamis bor?
A kereskedelemügyi miniszter ur megküldte az állandó borvizsgáló bizottság 1898. első félévi jelentését a mely végeredményében lehangoló képét nyuj\'ja a borkereskedelemben űzött visszaéléseknek.
A jelentés szeriut ugyanis a bizottság félév alatt nem kevesebb, mint 191 mintát kifogásolt, a mi ax összes megvizsgált borminták 48 százaléka. A kereskedelmi miniszter ur hivatalos értesítése ipy szól:
A mesterséges borok készítésének és azok . r.:.. . italának tilalmazáaá-
ról szóló 1893. évi XXIII. t.-c alapján Budapesten alakított állandó borvizsgáló szakértő-bizottság az 1898 év I félévi működéséről szóló jelentését a következőkben terjesztette a kereskedelemügyi miniszter elé:
Az emiitett félévben a törvény értelmében eljáró hatóságok közül 63 balóság küldött fel mintákat megvtzsgáás végett, melyek eredménye az eeyes törvényhatóságok szerint a következőleg oszlott meg:
Törvényhatóság 1 a megvizsgált mintákból
tiltott módon készük a- el-n evetéinek nem felelt meg
Arad vármegye 2 2 2
B ács-Bodrog , 1 Á * _
Baranya \' , 3 9 8 _
Békéi" 1 1 1 _
Bontod _ 2 4 3 _
Qaoogrid . S 4 — —
Eaztergom „ I 1 — —
Fejér 1 - 4 — —
Heres . z 7
Krasió-
Szörény 1 3 — _
I.iptó 5 14 7 —
Sógrid 5 5 _
Nyitra 1 2
Pest-Pilis atb. , U 47 15 _
Somogy „ « 5fi II 1
Sopron , 4 13 1 _
Sraboies „ S 3 1 __
Szilágy 1 2 _
Temea" 2 10 _ _
Tolna 15 74 23 _
Torontái 2 3 ¦2 _
Ung U 14 2 _
Vaj 2 a 3 _
Zala 5 17 12 _
Zólyom , 1 1
Budapest fúr áros 2$ 129 G9 3
Györ th rároB 1 4 _ _
Kasia „ 1 S _ _
Kecskemét 1 1 _ _
Komárom „ 2 4 2 _
>\'.. - . 1 3 1 _
Péci , 6 22 3 _
Pottony „ 6 20 9
Sopron 1 4
Sieged „ l 1 t _
Veraec 1 2 2 —
Usatesen 1ST 495 186
E\'.en kimutatás szériát az 1898. év L felében a bizottság 137 féltől származó 495 különféle bor. illetve mfibor mióta felett mondott szakvéleményt. Ezek közül a bizottság 186 esetben állapította meg. bogy az illető ital tiltott módon készült mesterségei bor, 5 esetben pedig azt észlelte, hogy az illető italok elnevezése az 1893 évi XXIIL t.-c.-be. Illetőleg a végrehajtási rendeletbe ütk&zölt. Összesen tehát a mólt év I. felében 74 féltől származó 191 minta, vagyis a megvizsgált mintáknak 48 százaléka esett kifogás alá.
A hamisítás legtöbb esetben vízzel történt; mert a tiltott módon készült fenti 186 ital közű\'. 103 ecetben a hamisítás csak vizrel, & esetben vízzel és a megengedettnél nagyobb mennyiségű tiszta
szeszszel, 2 esetben túlságos mennyiségű szeszszel, 3 esetben vizzel és szőlló-cu-korraljblO esetben vízzel és borseprővel, 2 eseroen víz-, szesz- és seprőre), 4 esetben vizzel és glycerinnel, 2 esetben vizzel, seprővel és salicylsavval, 7 eaet-ben szeszszel és fuxinnat, 1 esetben keményítő cukorral és salycil-savval, 1 esetben vizzel és saccnarinnal, 5 esetben vizzel, szeszszel és glycerinnel, ebeken kivűl 4 esetben a bor faccharin, 6 eset ben keményít Ő-cuker, 2 esetben kénsav hozzátételével készítve találtatott; továbbá 26 esetben a bor teljesen mesterséges uton állíttatott elő, míg egy esetben az illető borminta mesterségesnek volt kijelentendő azért, mert mesterségesen készült bor természetes boiral és egy esetben természetes bor törköly -borral vegyittetett. Végűi 3 esetben a bizottság a bor elkobzását hozta javaslatba, mert habár az illető minták nem bizonyultak mesterségeseknek, annyira romlottak vol tak. hogy közfogyasztásra való (elhasználásuk közegészségi érdekből veszélyesnek mutatkozott.
A beküldött borok elnevezése 5 esetben adott okot kifogásra; és pedig 3 esetben törkölybor a többi rendes borok közölt a szabályszerű megjelölés nélkül utáltatott raktározva, 1 esetben pedig „pezsgő" név alatt forgalomba került ital csak mesterséges borból előállított olyan italnak bizooyulr, melyet még .habzóbor" elnevezéssel sem lett volna szabad ellátni; még egy másik esetben tokaji jelleg nélkül került egy kö önben is mes-térséges bor .tokaji" elnevezés alatt forgalomba. Ezeken kivűl a bizottság 2 esetben nem tudta kétségtelenül megállapítani az illető minták mesterséges voltát s ez okból felkérte az eljáró hatóságot, hogy a kihágási eljárás folyamán igyekezzék a valóságot kideríteni.
A fentebb elősorolt bor. illetve mübor-mintákon kívül a hatóságok 12 olyan anyagot küldtek be megvizsgálás régett. melyekoek a borkezeiésnél való feihasz-ná\'ása gyanúsnak mutatkozott. A megejtett vizsgálatok eredménye szerint az említett gyanús anyagok közül 4 minta caramelnek, I minta siffiornak. I minta borban feloldott vízahólyagoak bizonyult, továbbá 1 esetben kátrány festék, 2 esetben borkösav, 1 esetben ,rizliDR-booquet", 1 eietbeo .villányi vörös bouquet" és I esetben ürmös essentia találtató1, t, mely anyagok közül az első háromnak borhoz keverése a fennálló rendelet értelmében meg van engedve, mig a többinek felhasználása tilos
TUDNIVALÓK.
— Hirdetmény. Értesítjük ax érdekelt köröket, bogy a Tunisba kivitelre kerülő külföldi áruktól származási bizonyítványok többé nem kívántatnak. Sopron, 1899. évi január havában. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. Értesítjük az érdekelt fxport cégeket, hogy egy belfasti és egy bristoli cég Összeköttetésbe igyekszik jutni hazai cégekkel, a melyekből csalárd uton szándékoznak árukat szerezni. A kérdéses cégek nevei hivatalos helyiségünkben megtudhatók. Sopron, 1899. évi január havában. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Hirdetmény. Az 1897. évi ang. hó 21 én 31.482 sz. a. kiadott keresk. miniszteri rendelet a vendéglők, korcsmák és egyéb nyilvános helyeken kimérésre és mérték gyanánt használt palackok és poharak koronabélyeigel hitelesítetten való kötelező használatát 1899. évi január bő 1-től kezdödőleg állapítja meg. Miután azooban a jelenleg közhasználatban levő palackok és poharak hitelesítése körül olyan nehézségek merültek föl, a melyek az idézett rendeletnek az eredetileg megállapított.határidőben való életbeléptetését, illetőleg annak egész terjedelmében való általános végrehajtását gátolhatnák, ennélfogva a többszőr említett rendelet életbeléptetési idejét a keresked. m. kir. miniszter ur 1899. éri (július hó 1 éig halasztotta el. Sopron, (J899. évi január havában. A kerületi, kereskedelmi és iparkamara.
Selyem-damasztok
75 krtól 14 fit 65 kiig lBtmuilt Ú SBlyBfllÖrOCatOt - Hajít ÖÍItiMl
— Hirdetmény. A m. kir. III. sz. cíendőrtb.\'leti parancsnokság pályázatot hírd?*. a kolozsvári, szegedi, budapesti, kassai, pozsonyi és síéíesfebérYári csendörkerQleti párancsnokságokuái az 1899—1901- években hasznavehetetlenné váló ruházati, szerelvéuyi, lószerelvéoyí és egyéb cikkek átvételére. Az ajánlatok 1899. évi február hő 20-án déli 12 órájáig a pályázathirdető csendőrkerületi parancsnokságnál Bpesten (VIII. Sándorutca 28. sz.) nyújtandók be.. Miről az érdekelt köröket oly megjegyzéssel értesítjük, hogy a részletes pályázati hirdetmény, valamint a feltételi fűzet hivatalos helyiségünkben a hivatalos órák aUtt megtekinthetők, sőt e nyomtatványokat ax érdeklődőknek a megfelelő postabélyeg előzetes beküldése esetében bérmentesen meg is küldjük. Sopron, 1899. évi január havában. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
— Személyi fairek a veszprémi egyházmegyéből. A Kráoitz Kálmán .-.\\-ú-pábokt plébánosnak és keszthely-kerületi esperesnek veszprémi egyházi kanonokká történt kinevezése folytán megüresedett alső-páhokí p\'ebánia javadalom Vida Jő zsef tapolcai segéd lel készuek adomáoyoz-tatott; míg a megüresedett Krsztbely-kerfl\'eti esperesj hivatalra Szabó Antal \\ szentgyörgyvári plébános neveztetett ki. — Továbbá üorváih litván, gróf Forgács Károly fiinak nevelője, Tabra, Stefaits Aladár Tabról Mnra-Keres/.lurra, Cséby János ilura-Kereazturról Zala-Szent-Balázsra és Straasz Antal Zala-Szent 3 . húsról Tapolcára helyeztettek át segédlelkész! minőségben.
— A Polgári Egylet közgyűlése. A Polgári Egylet f. hó 2 án tartotta évi rendes közgyűlését saját helyiségeiben, dr. Bentiik Ferenc elnöklete alatt.
I Knortzer György titkár az egylet ! kedvezőtieu vagyoni viszonyát, feltüntető ; jelentését olvasta fel. A közgyűlés előtt mintegy 60 tag jelentette be kilépését. A jelentés helyeslőleg tudomásul vétetvén, a tagnágdíj újból 16 ínban állapíttatott meg. Nagyobb vitát okozott a vá lasztmány azon indítványa, bogy a financiális helyzet alapos megjavítása céljábói ; az egyiet főúti háza, valamint az Egylet kert egy része adassék el. Epérjessy Sándor és dr. Schwarz Adof az indítvány ellen, Faics Lajos és Szommer Nátán az indítvány mellett szólaltak fel. Nagy sző többséggel elhatározta a közgyűlés, hogy csakis az oteni báx eladására adassék felhatalmazás a választmánynak. Knortzer György titkárnak a közgyűlés Vécsey polgármester indítványára köszönetet szavazott. Az esti lakomán körülbelül 60 tag vett részt. Dr. Bentzik Ferenc a nagy-kanizsai társas - egyletek egyesítése eszméjének megvalósulására ürítette poharát Dr Kiss Ernő az eli.ökre, dr. Scbvf arz Adolf Oszterhuber Lászlóra mondott pohárköszöntőt. A választmányban történt vál ozásokról mindeddig hivatalos érte-sitéj be nem érkezett
— Gyászhír. Somogyi Gyula piliui fő dbirtokos meghalt január 29-én G ir-dooe Kivierábau 46 éves korában. A boldogult Dél-Tirol derűit ege alatt vélt euybülést találni aggodalmat nem keltő tüdőbaja elleti, .de egy szívszélhűdés ugyanott vetett véget egé.-z birte\'en, s váratlanul tevékeny életének. — Halála mély részvétet keltett városunkban, s messze tul a vármegye h-itáraio. Agilis természete, sokoldalú műveltsége, társadalmunk vezéregyéniségei közé sorozták. Fiatalabb éveiben a közpályán működött, honnan, mint Somogy vármegye lőszolga-birája vonult vissza szabás; minta gazdaságába. A gyönyörű pallini birtokot 7 évvel ezelőtt vásárolta meg. s ez időtől fogva nagy tevékenységet fejtett ki. — Nagy buzgalommal működött közre a gazdasági takarékpénztár megalapításában, mely intézet külön gyászjelentésben fejezi ki részvétét igazgatósági tagjának elhunyta felett. A palini méntelep létesítése pedig egyenest az ő befolyásának köszönhető. Valódi példány képe volt az igazi magyar vendégszeretetnek s a szó nemes értelmében vett gentryaek egyesítve magában annak minden jó talaj-
douságait A családtól vett gyászjelentés a következő: özv. Somogyvári Somogyi Gyuláné, született Vasdinyei Vasdényey Klementina a saját ugy kisko-q gyermekei Antónia, Klementina, Gyula, Karolina, Irma és Piroska, valamint testvérei Somogyi Ferenc, Mária, Lajos és Anna férjeiéit Vasdényey Béláné nevében fájdalomtól megtört szívvel tudatják forrón szeretett férjének, jó édes atyjuknak és szeretett testvérjüknek Somogyvári Somogyi Gyulának, folyó évi január hó 29 én fáradhatatlan tevékeny életének 46-ik. boldog házasságának 16-ik évében Gardone Riviérán szivszélhfldésben történt váratlan elhunytát\' A drága halott földi maradványai február hő 3 áo délután 3 órakor fognak a Pallini gyász-bázban a rom. kath. hitvallás szertartásai szerint beszenteltetni és az ottani sírkertben levő családi sírboltban örök nyugalomra elhelyeztetni. Az engesztelő szent-mise áldozat folyó hó 4-én délelőtt 10 órakor fog Nagy-Kanizsán a szent Ferencrendüek plebáuia templomában a Mindenhatónak bemutattatni. Kelt Pa\'.-linban, 1899. február hó l én. A szeretet angyala őrködjék emléke feletti
— Eljegyzés. Ds.ro sy Kálmán az ismert sümegi régész, eljegyezte L in-szer Lenke kisasszonyt Sümegen.
— Hymen. Phitipp Gjula magánhivatalnok m. hó 31-én tartotta esküvőjét N.-Kanizsán Weiaz Matild kisasszony nyal.
— A keszthelyi fógimnnzlum ifjúsága f. hó S-án segitö-eyyesülete javára az .Amazon szálló" nagytermében tánccal egybekötött zártkörű hangversenyt rendez. A műsor zongora, ének- és szavalati számokból ügyesen van összeállítva.
— A nagy-kanizsai gazd. takarékpénztár. F. hó 12-én délelőtt 10 és fél órakor tartja II évi rendes közgyűlését saját helyiségében. A közgyűlés tárgyainak aorreodje: 1. I?tzga\'ó-ági jelentés. 2. Felügyelő - bizottsági jelentés. 3. A számadásak előterjesztése, a mérleg megállapítása, a nyereség hovafurditása iránti httározathozatal és a felmentvény megadása. 4. A 3 tagból álló felügyelő-bizottságnak az alaptzdbályok 36. §-a szerint megválasztása. A mérleg összesen 22.630 frt 57 krjeár tiszta nyereményt tüntet fel, melyben a műit évről 611 frt 94 krjeár átbozat is bennfhgtattatik. Á takarékpénztár tárcájábanfá"váírókészlet 360.940 frt 15 krjoír.
— öngyilkosság. Peitli Károly, alkalmazás nélküii gazdatiszt, látogatáson volt Farkasa Károly német-szemiklósi tanító rokonánál és ugyanott jauuár 29-én főbe lőtte magát — Augeníeld kórorvos beszállittatta a helyi közkórhá\'.ba, a hol a szerencsétlen egy negyedóra múlva kiszenvedett. Mint a vizsgálat kiderítette utóbbi időben, mivel á\'lás nélkül volt, búskomorság mutatkozott rajta és az erős testalkatú egészségtői duzzadó fiatal ember a hala b in keresett menedéket
— Kőszönetnyllránitás. A diákhangverseny alkalmával srivesek voltak felölnzeiui: Karcag István 10 frt. dr. Blau Simon 5 frt 50 kr., KQlley János, Limpel-cég, dr. Pachinger Alajos 5-5 frt, dr. Franz Rudolf 4 írt 40 kr, X 4 frt 40 kr., Sebestyén Lajos, dr. Wollák Rez-ö 4 — 4 frt, Belus Lajos, Scherz Bichárd Reick Gyula 3-3 frt. itj. Wajdits József. 2 frt 60 kr., Blau Lajos, Kőbler testvérek. Mair József. PálfiV Aiajo?, Stierling Sándor, dr. Tripammer R;z-ő 2—2 frt. Szabó Károly 1 frt 40 kr., Brandlhofer Antal, Eperjesy Gábor, Fischel FülÖpoé Ka\'csok Leó, KeHer Mátyás, Kohn L Lajos, dr. Lőke Emil, Lukáci Gyula, dr. Neumann Ede, dr. Ollop Mór. Perger József. Priváry Géza, Ro-senberger Bernát, Rosenberger Ernő. Ro-senfeld Lajos, Schultx Ernő, Schvfartz Sándor, dr. Simon Gábor, özv. Sümeghy Jdnősné, özv. Suták E\'ekné, Szabó István, Suller János. Uferbach Jenő. dr. Vörös Cyril. Tóth György Weias Lajos 1—1 írt, Hild László, N. N. 80—80 kr., Blumen-schein Henrik 75 kr.. Asztalos Béla. Nen Samu, N. N, ifj Hirschel Lajos 50—50 kr., Juhász István, Gross Albert. Fitos Imre, Vidoi Ferenc, N. X J.\', N. N, N. N., N. N. 40—40 kr., K. N„ N. N. 35 -35 kr, N. N., Pikéthy Tibor 30-30 kr-t Mindezen nagylelkű felüiozetöknek hálás köszönetét nyilvánítja a diák-hangverseny rendezősége.
valamint fekete, fehér e* szines Henneberg-selyem 45
fertÓl 14 frt 65 krig méterenként - iima, oikoa, korkiiott, min-táxott éi damaszt ttb. (mintegy 240 külöoböiö fajta és 2000 különböző szia- ét árnyalatban *tb ) ,\\
Ruhák s blousokra a gyárból! Privát fogyasztóknak póstabér-, vámmentesen s házhoz szállítva. Minták postafordultával.
Htgyar levelesét. Svájcba ketaxerei levélbelycf ragaacUDdó
Hemieberg 6. seiyemgyáraí, Zürichben
(cs. éi kir udvari száUitó).
XXXVIII. ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
18ÍI9. FEBRUÁR 4 én.
— Kénbeoszlás Pallnban. Jai.uár 26 án tartatott meg PaiiuDau a ménlovak beosztása, melyen MO^áaahor híven megjelent Zala- éi Vasvármegye nagyszámú elöke 0 gaida közöu.iége; ott voltak: Composcbt Alfonz ezrede-, székesfehérvári parancinek, báró Podmánicky Gyula a löldmiveJéaügyi minisztérium képviseletében, Kiaa Gyula, Chernél György, cróf Arit, báró Szehacü Rezső, Radó Déues, Reiazig Alajot Vasmegyébö , továbbá Zalából gróf Jankovicb László főapán, C>ertán Károly alispán, Koller Ltván lótenyeaztéi bi^otuági elnök Csillag Gyula Bojtyay látván Vizlendva) aándor, Nagy ValeV ezredes, Bogyay János, Győmörey Jáuoa, Parcaetich Ottó, Gruuner Károly, Ruesz Rezső, Lőwi Sáu-dor. ttzáuiOd vidéki jegyző s községi bíró mindkét vármegyéből. Kiosztatutt 160 ürü. mé:i, ebből Zitába jön 113, Va -megyébe 47 drb ; itibon marad 4 dr . Az elővezetett lovak miud kitfluö kondícióban vauuak nyoma aem látazik mjtuk a köilük előfordult iufluenza járványnak. Álla ábau az egész méntelep vezetése a legénység kiképzése a az altisztek képzettsége évről évre nagyobb dicsérelel érdemel, malyért a méntelep ojztaJy közszeretetben alló parancsnokát Pareseticb Ollót inéit in megilleti az altalániM el-j a mérés.
— JÓ éjt. Mull bó 29 én este 6 óra után a nllamos lámpák hirtelen ellv-gyaaxtollák erejüket és az éjnek ölébe vetették magukat, meguu^áu a meddő tündöklést; de K a I o.: ur, minden fi-lakosság féuyforraía Nagy-Kanizsán, bsiuar meggondolta magái és 20percuyi a/üuet uUd isttiét a iágos és átlátszó légkörön at a búidba küidie a világosságot A korzón ezalatt seintni baj nem történt, iué^ felreértés sem, csak a pincérek hoztak szélesebb bordüri söiöket a korcsmában még a sötétben is a ozomjis ven dégekaek
— Színházi hir. Kövessy Albert, a uagy kanizsai közönség kedvence, a KlatmUily színház igazgatója, február tti-au 24 e Óiúasra társulatával N\'eg)-Kani/sarn érkezik. -t-?) e uapukDau személyesen jöu el, b így a szUkséges intézkedésekéi megtegye.
— Köaién ZaUban. A Sümegről Csabiendekre vezető ut mellett.ts uapok-bau kutat ástak, miközben kiadó széu-retegre bukkantak. A talált kőszén eleg jó uiiLÓségü.
— A kocaldézamálók burokra kerültek. Lapunk múlt számában felemlített vakmerő gabuatolvajok című hírünkben megemlékeztünk, hogy a rendőrség nyomon van. — Most arrói értesülünk, hogy rendórsétfünk a tetteseket kézre-keritette, Hegedűs Józaef (üalogács) nely-beli parasztlegéuy és Nagy György facér kocats személyében.
— Bűnügyi végtárgyalás. Szenzációs bűnügyi végtargyalás volt a nagykanizsai kir. törvényszék büutető osztályánál folyó február bó első napján szándékos emberölés bűntettével vádolt Dömötör Rozi kiiitnani illetőségű oagy-kanizHai cseléd-leány bűnügyébe;,, ki gyermekét Ö bó napos korában megölte. A kir. törvényszék vádtauácsa Tólb László kir törvényszéki eluök alatt dr. Kiss litván és Ciesznák Miklós törvényszéki birákbó! alakult. A vádhatóságot dr. Kendi Elemér kir. alügyésx képviselte. A vádlottat Tuboly Viktor ügyvéd védelmezte. A törvényszék ítélethozatalra vonult vissza és a gyermeküléssel vádolt Dömötör Rozit tekintettel a számos enyhítő körülményre, három évi fegyházra itélte. melyből egy hónapot vizsgálati fogságából kitöltöltuek vett. A vádlott az iié-letben megnyugodott — A védőügyvéd azonban ugy a kir. ügyész is felebbezést jelentettek be.
— Léprekerült tolvaj. Práger Béla gyógyszerész lakásának előszobájából ja-nuár 30-án reggel S óra körül egy értékes uj téli kabát és két e^ész\' öltözet ruha rövid pár pillanat alatt nyomtalanul eltűnt. — Práger a rendőrségre sietett és sürgő* nyomozást kért Ezt nyomban meg is indították éa pedig meglepő gyors eredménynyel. — A bérko^in Récse felé iramodó két rendőr ngyanis behajtatott Nagy-Récse községbe, megnézték az ottani korcsmát, és ott lepték meg a tolvajt, a mint nyugodtan üldögélt egy kupica törköly pálinka mellett. Igen jól érezvén magát a fioam selyembéléses téli kabátban, melyet már akkor magára öltött, a többi ruhanemű batyuba kötve mellette volt — A rendőrség azonnal pártfogásába vette az ügyes fickót kiben egy proíesszióuátua tolvaj kerplt burokra. Neve Rosenfeld Mojzes, Fehér megye, nyéki születésű, aki itt néhány hétig Gtíldschmied nevű helybeli ruhatisztítónál volt mint segéd alkalmazásban. —
Mint kisült már a 80 as években 3 évet fiit Lipótváron és ezenkívül hatszor volt lopásért büntetve. Átkísérték az ügyészség börtönébe.
X 25 ér multát: .... Azon tényezők között me yek nagy mértékben hozzájárultak a hazai mezőgazdaság és kertészet haladásához, az e -ók kőzött látjuk a Mauthner Ödön magkereskedő céget, mely az idén ünnepli fennállásának 25 éves jubileumát. E céz működését min denütt és méltánylás kisérte
és hogy többe\', ne említsünk, a cég tu-lajdoi.o-át Ferenc József-rend és az oro-z Szt. Anna-rend lovagkeresztjével és a bo\'gár nemzeti rend tisztikeres/tjével tűntették ki. Ezenkívül a Miutbner cég cs. és kir udvari szállító és évek ÓU szállítja ö felsége kastélyai és birtokai magszük-égletét az egész ositr.- ma^y. monarchiában, továbbá több királyi, fejedelmi, főhercegi éa hercegi udvarnak is szá\'litója. A Mau\'hner-féle magvak különben 27 szer lettek bel- és külföldi kiállításokon első dijakkal kitüntetve. A jubi euroi főárjegyzéke, melyet a cég kívánatra ingyen és bérmentve küld, — valódi remekmű, egy kitűnő növénytermelési utmutBtó. nemciak a beune elő forduló számtalan tenyésztési utasítások, bauem a megragadóan szép és hú nö-véuyfényképek miatt ia. Lenje lemzóbh, hogy e föárjegyzék nem a rendelő rovására ilyen fényes, m-rt a tnag árak, tekintve az ismert kitűnőséget és föltétlen megbízhatóságot, sokkal olcfóobjk, mint bármely másik magyar vagy küllőid i c-\'gnéi, hanem a Mauthner cé^ rengeteg forgalmában leli ma^yará\'.atát és eléc érdekes megtudni, hogy emiitelt árjegyzék költségeit az összes rendelésekre megosztva, egy rendelőre nem egészen 3/t kr. esik
— Meghívó. 1899. évi február hó 11-én Zil a vármegye fiatalsága Nagykanizsán az , Arany Szarvas" termeiben z rtkörü j e I m e z-e s t é 1 y t tart. Személyjegy 2 forint Kezdete 9 órakor. Jegyek előre Bo:us Lajos ur gyógyszertárában, este a pénztárnál válthalók.
— A galambok! önkéntes tűzoltó egyesület sujít alapja javára lí-99. évi február hó 2-án a galamboki nagyvendéglőben zártkörű táncvíg* 1 inat rendezett.
— Hagy. kir. Anj akónyihivatal. Születések: Jan. 28-án Pánovics Ferenc róm kath. lakatot segéd: Terézia. Kovács Lajo, róm. katb. fürdőházi ttzolga : Terézia. 29-én Gozdán Ferenc róm. katb. löldmives: József, Verbovec János róm. ka\'.h béres: József Furdán László róm. kath. földmives: Katalin. 30-án Izsák Fáni izraelita, szakácsnő: Regina, Behák Apollónia róm. kath. napszámos: Boldizsár, Fabini Lajos ág. hitvallású evang. c-t. és kir. százados: L\'lli Auguszte Mutild 31 én Armuth Lipót izraelita, utazó: Ottó. Febr. I-én Perkó László róm. katb. löldmives: László, 2-án Plan-der Boldizsár róm. kath. vasúti fékező: Rozália, 3-án Hollender György róni kath. napszámos: Verona. Halálozások. Jan. 27-én Horváth Erzsébet róm. kath. 4 éves: tfidővés*, Samek Adolt izraelita, magánzó 83 éves: aggkori végkimerü^és, Talafausz Mária róm. kath 12 éves: tűdöhurut 28 án Németh Rozália, Belső Józsefné róm. kath. 31 éves: tüdőgümőkőr. 29 én Horváth József róm. katb. két bóiapo*: tödóhurut. 30-áii Farkas Zsuzsanna, A\'brecht Vilmosné róm. kath 35 éves: külső elvérzés. 31-én Bernáth György róm. kath. 24 éves, ménes katona: tüdőgyulladás, Peitli Ká roly róm. kath. gtzdatiszt, 42 éves:,ön-gyilkosság lövés állal, Gíovanni Olivér róm. kaih. munkás. 82 éves: idült bél-burnt. Febr. 1-én R\'ffieli Rafael róm. katb.-2 éves: agyhírtyalob, 3-án Resács Ferenc róm. kath. órás segéd. 22 éves : tüdőgümökór. Házasságot kötöttek. Jan. 28-áo Jankovicn György róm. kath. kádársegéd: Farkas Teréziával, Koller Nándor róm. katb. cipész Begéd: Braidong Máriával, Dobesch József róm. katb. vatuti fűtő: Barnert Szidóniával, Roganovszky Ignác róm. katb. szobafestő segéd: Magyar Rozáliával. 29 én Kuzs-ner László rom. kath. fő!dmtves: Horváth Annával. Domingó István róm.-kath. béres: Kovács Katalinnal, Farkas Jenő róm. katb. nyomdász és papírkereskedő : L-ickenbach Gizellával izr., 30 án Beokö János róm. katb. földmives: KÖbli Juli annával. 31 én Pbilipp Gyu\'a izr. köny velő: Weisz Matilddal. Febr. 1-én Radics JÓzset róm. kath földmives: Bagonyai Katalinnal, Szokol László róm. Itath. földmives: Bolai Erzsébettel, Gerócs litván róm. katb. löldmives: Kálmán Mária Özv. Horváth Miklósáéval. 2-án Tiszai János róm. kath. sörgyári napszámos: Kender Évával.
A jóhirQ Kozma-féle
korcsma - helyiségek bérbeadatnak, esetleg az ingatlan Örökáron ela. datik. Bővebb felvilágosítás kapható ZERKGYITZ ALBERT
irodájában.
Nagy Kanizsán.
Közgazdaság.
Heti jelentés a gabonaüz;letról 1899. február hó 3 án.
Jelentékeny vállozás a lefolyt héten nem volt üzletünkben. A gabonaáraknál majd néhány krnyi emelkedést, majd : pedig ugyanannyi hanyatlást észleltünk. ! — A váíárlá-i kedv még mindig ezüne tel; a forgatom korlátoltan alakult
Vidékünk forgalma a napokban szintéit lényegtelen volt Csak kisebb köté ek törtéutek.
Piaci forgalmunk a/, elő. ő bét-folytatásul e héten is gyenge volt A kevés ami piacunkra hozatott 5 —10 krral drá-gábbau adatott el mint a múlt hHen.
Piaci araink ma a következők :
HIRDETÉSEK.
Buza:
Rozs: Z l>:
Fehérbab: Tarkabab: Köles: Tengeri
Krl. 9C0—9-70. 7-60 -7.70.
5 60—5 60.
6 20-6 40. 5 20 - 5 30.
, •. 5 50-5-70. 5-20-5 40.
minőiég szerint 100 kRramnikéLt.
Vese. hngybőly.^hQgydara éa a kősiTrnjbiillUIiqpr ellen, továbbá a légzó éa emésztési szervek hiirntos bántalmaJRáTTofTosi tekintélyek által a ^ Llthion-forriis
SALVATOR
¦Ikerrel rendelve lesz. HuKvhaj tó hatásul
Kelta iii! \'w I Köujea eaésiíbetö
Kapható áJTinyriaVeretkeidéaekben éa
gyrt gy íierti rákban. A Sal7a.tor-forri« icasaaUiaaga Epeijeaen
Szerkesztői üzenetek.
— Asazonyeska, Seccaaio cikkeket j6*ö aia-muDkbaa
— K. (i. A terroritijc a francia forradalom azon Tezérférfiai tollak, kik térrel fojtorak el minden elieaTé]emt>nrt »agy elleniramlatot Vaunak modern terroristák ia. kik az elten-Téleménjben leledző lertitkat Uraa\'lalmi éa anyagi hoycottal pahitjak meg. Uiadec Tároabao, hol a klikk-reodizer feibu\'jiniik, ranoak ter-roriaták
— K. J. i-j.iect kioek lenni aagjon balá-datlau éa testedetmea aaeri-p, azért akket ka azönettel meliözak, de tirgyilagi>a megbeaiéléa elöl Dem xirkJiunk el.
— S. 0. Jótékonyáig éa jótékosykodáa közt az a kfllombaég, bog], nrig a jótéknay eaiber aajit zsebébe nyúl, addig a jótékonykodó mindig c.ak a k óz adakozásokra appellal.
Szerl.eit^ttiseg \'. Dr Villányi Henrik, telelós aierkesztö. l>r JPerettyi József Kiidö : Ifi- WnyditJt József.
VEGYESEK.
— Sőmör-betegséget: azáxaz, vizenyóa, pik-ke\'yea sömört jflechten) i az e bajjal egyQtt járó, kiállhatatlan .börriti ki leget* jótállás mel lett gyógyit, bó- azokat ia. kik gyógyulást *e-h 1 aem Utáltak, a ,.Dr. Hebra aómörírtó\'\'-J8. Súlaö haaxaálaU-a raló, nea irUlmas. Ara 6 frt o. é. tíbi- éa poatadijinenteaen (terelj egy ékben ia) utánvéttel S0 krcal tóbb Kapható : St. ílarien-Droguerie Danzig. (Deutichland).
— Tartós gyógysiker. Fájdalmaa caúinál, a derék-, teatréazek éa a forgó kÖszTényea bánta!Lukinál a ,htoll-féle francia borszeas és só--vai t&Ió bedörzaöléa sikerrel hasxoalUtik. Egy Qvejr ár* 90 kr. SrétkQldét naponta után-Tétellel ü^ll A. gyógyazerész cs. és kir. udrari azáJlitó i\'ta-i Bécs, I. Tacblanban 9 Vidéki zyógy szertárakban éa anyagkereakedéaekbeo határozottan Moll-íéie kéazitmény kérendő az Ő gyári jelvényével éa aláiriaival
— Fontos közlemény. Megaértéaek a különféle munkáknál m;nden háztartáaban esnek elő es olyan esetekben siQkaéges a sebeket gyula-dekooyaág és tisztát álangtág ellen védelmezni, }\'. célra, tanácsos leaz, oty azeraket válaszUni, melyek a sebekre hűsítő és fájdalmat enyhítő, tehát a meggyógyuláat előmozdító hatátsal bírnak. A dicaérctesen óamert éa majdoem minden házigyógyazertárba beaorozott „Prágai házike-uöcfl" Fragner B. gyógy azért áráról Prágában épen olyan gyógyszer, mely a nevezett minőaé-gakkel bír éa as itteni gyógyssertárakban ii kapható. Lásd a hirdetményt.
Nyílt tér.*)
Nyilvános köszönet.
Wllkelu Ferenc gyögysserénz árnak: Xeaakireaen A.-Aníztria- FelUtaloJa az Anth hrnmatlkns és Antlathritlkns Tertisxtltó teáztak, kSssvény és rhenmanál.
y.-. én a nyilvánosság elé lépek, csakis azért tórté«ik, mintán kötelesaé-gemnek tartom, Wííbelm gyógyazerész úrnak Neuukirchenben legmélyebb kó .=..-.¦::..¦..¦::.¦: fejezni -;c:. szolgálatokér-trelyeket az ő rértíirtitó teája fájdalmat rbeomalikns szenvedéseimben lett ét hogy ssoks\', akik ettől a borzasztó szenvedéstől fel ke restéinek, ügyei messe tegyem. Nen. vagyek képea azon óld&klő fájdalmakat ie roi, mir 3 év óta minden időváltozásnál tagjaimban éreztem, s melyektől aem gyógyszerek, aem ->¦;¦¦- (Bécs mellet) kéotaHök hasz-szabad tolt meg Álmatlanul hiny-kód\'am éjjelenkint agyamban, étvágyom napról-napra fogyott, kinéznem saern-látomást rocszabodott és egész te*ti erőm vesiitett. Négyheti használata után fenti teának fijdalmsimtót nemcsak hogy megszabadultam, i vagyok megszabadítva, mintán már hat hét óta nem iszom e teából, de egéaz testi hogylétem javult. Szoros meggyőződésem, hogy mindenki, ki hasonló fájdalmakban szenved és ezen U-a használatához folyamodon, szintúgy fogja Wilhelm Ferenc urat áldani, mint én
Őszinte na. yrabecaQ\'éasel
Butschin Streitfeld grófnő
ngyen szederfacsemete. ]
1
A földmiveléáügyi m. kir. mi-niazteriuin országos selyemtenyész-tésí felügyelősége bárkinek ingyen ad 2 —3 évea magágyi szederfa csemetét. Városok, községek, uép-tanitók szállítást nem fizetnek; ellenben magánfelek a szállítási költséget viselik.
Megrendelésnél: vármegye, ntol-ó posta, vasút esetlen hajó állomás pontosan b \'jelentendő-
Ha a csemetéket magas törzsű fákki neveljük, ugy egy katasztrális holdnyi tdiakolába 7200 csemete belyezheiő el oly formán, hogy a sorok egymástól egy méter, a sorokban a csemeték 80 centiméter távolságra álljanak.
Sövény alakításnál e«y folyó méterre 3 drb , egy folyó ölre 6 drb. cfemelét számítunk.
Kik csemetét akarnak, ezt sürgősen jelentsék be.
A fóldmiveiésQgyi m kir. f minisztérium országos aelyem-tenyésztesi felügyelősége . SZE6ZARD0N. Tolna-megye. J
24299/898.
IIlSIfMÍII.
Nagy Kanizsa város rendezett tanácsa ezennel közhírré teszi, hogy a városi országos marhaiásár a belső piaci, és a kutooai gyakorló terekeu az italmérés gyakorlásának az 1899. évi március ho l-től 1902 évi március hö 31-ig terjedő időre való bérbe adása tárgyában az 1899 évi február ho f4 nap ján d. B. 10 Órakor a városi számvevőség hivatalos helyiségében árverés tartatik, a hol a feltételek betekinthetek.
Árverezni kívánók tartoznak 22 frt 50 krt bánatpénzül készpénzben vagy óvadékképes papírban esetleg helybeli takarékpénztári betétkönyvben letenni.
A városi tanács. Nagy-Kanizsán, 1899. évi január hó 27-én.
VÉCSEY ZSIGMOND s. k.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS.
Ö Feuség^e Sulvator Lipót főherceg: udvar-mesteri hivatala.
Általános Asbestiru-gyár. "q* U császári és királyi Fenaége Salrator Lipót Főberceg rendklvSl meg Tan
V elrgedtt! as asbesitalppal bélelt cipőkkel. O Fensége hossiabb gyalog kiránduláson S hossoálu e cipőket és érezte, h)gy lábsí nem fáradtak ugy el, mint más küzönséges S cipőknél KQldók egy pár vadász-cipőt, hogy annak a mintájára készitaenek másikat ^ aabeat\'alpbélétsel, ugyanannál a cipéssoé! s aztán kaldjék ide.
Hls iflk, hogy e radasz-cEpők ép oly Jok lesznek es ep oly megfelelők, | a salat megfelelők roltavk a szaloncipők.
Záajáb, 1898 július hó 8-ia. KRAHL, huszárkapitány.
W Magyaror>zág volt miníszterelnóke, á kósigazgatási bíróság elnóke a követke- *
I sókét írja :
Tisitelt Doktor ur !
Az asbeatbetéta cipők kitQnőeknek bisooynltak, szilárdan és puhán járok ; meg-szűnt minden lábtájásom, ugy, hogy — azt hiszem — lábbajom semmi további orvos-m lást nem igényel.
Szives tonársát kössóni
Dánoson, ]897. évi szeptember 17-én. tisztelő hive
VEKEB.LE SÁSDOR.
mr KIMCS TÖBBÉ LÁBFÁJÁS! ím
\'] Ai e rovat alatt kőzlótt-kért nem vállai (élelósséfet
óvjuk lábainkat hidegtől nedvességtől és meghűléstől. *^ I (i/^^m Sem tyúkszem, sem izzadás lab sem bórkemenyedes, í :~i sem labdaganat, sem labeges. J!
J tó\\ JEJ Rövid idei viselés után megkönnyebbül a járása annak, v
I cipőjét dr. HÖLrjes-f>le, az egész világon szabaáa: S
I matott aibestUlpbéléssel látja el. #
? Kettösvastagságul frt 20 kr., egyszerű 60 kr. homoktalp 40 kr., *| gyermekeknek fele.
LL Az asbesttalpbélés kitűnőségét legjobban bizonyítja, bopy ¦ es. és
* kir, közös hadseretjnek és a ra. kir. honvédségnek eddig 22.500 S pár lUllltUtott.
Saétkaldés csakis utaavéttil, vagy a pénz előleges beküldése mellett. Felrihi\' i>4 gotitosok, pr-.spectusok és köszóoetnyilvinitatok ingyen.
Visxonieiadóknak megfelelő árengedmény. § általáswa Askerstám-gyar betéti taraaaag Bndapest TL, Sziv-itcsa IS.
K^^n^Bsa^zsisssS^aoR Zé&Zmzm&wcaK ^sb^sbÍ
XXXVili. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1 «99. FEBRUÁR 4-én.
A legjobbnak bííomult Hi ZI SZER, — mely aj. emésztést ssabaitozEa, rendes vérkerekedést eredményerl, a megromlott ég hibás véralkatrésst eleltarolitja (a> at ax egészség fd fel te tele), gyorsan ét bisloiac megíiQnteti a gyomorbajt és p. átrigjtiJaDsigot. savanya lelböfögést, Lányáéi ingert, gyomor- és basbántalmat, -gyomorgöresot, ¦ gyomor t alter belesét étellel, nyálkáaodást, vértolnlást, — bimortoidákat, nöi bántalmakat, l é) baj ok at, i már iO év óta jónak bUonyalt
Sinden gyaladá*, seb él kel** ftjdtryl tása birtot sikerrel jár, a sói mell gyula-dásánál, tejreked t-se* kemény édesnél, a gyermek elválsastásánál, tályogok, vérkeléeek, pokol var és genydéseknél, további körtm-geoyedés ai agysevesett köröm méregnél a késen és lábajakon, - keményedétcfcél, — daganatoknál, — mirigydaganatoknv, — holttelem képsodéwknél stöbbi 50 év óta bevált
Dr. ROSA - fele balzsam Prága; h á z i k e n ö c s
a* emésztése minden mnnkájit uj életre : A gyógyuláa fájdalom nélkül bilad a kenőcs
serken és egésrseges és tiszta vért szeres, j bQJi,ó hatása alMt-
különben is birtos és messse földön híres I bevált házlsser.
1 iffgSO lr-TletlosHTfy 1 frl-Postáo201 mJ drig : Doboifai?já35krjml. Postis 6 brra! drágább
FRAGNER B. gyogysz.-tól Prágában 203-111
F
IGYEaVvI EZTETES! Mi
Jenki
csak az eredeti készítményt kérje a prágai Fragner B. gyógyszertárából és figyeljen arra hogy a Dr. ROSA balzsam csomagolás minden részén as itt látható kerek védjegy legyen : as ap raji hasi kenőj* csomagolásán pedig a jobbról látható háromszögletű védjegy.
A ki égy utánzást talál és nekem bejelenti, dijat kap 1 Elismerő levelek ezrei rendelkezésre állnak. Raktárak Budapesten:
Torok Jóiseí pópMf-ríiiibii. Imt A- pópsirrüriba^ TíialmaTer és Sejts. Koeiiristff utódai.
D T7D áPKJPD Apotheke ,Zum schwarzen Adlei • la Prag D. r r\\AUÍNLr\\ Kck der Spomergssac Kr SOS
Mily elkerülhetlt-nüi szükséges A * Ö I. I. O K PERMETEZÉSE
az eimult évadban bizonyult be, midőn csakis a permetezett szölIÖk nem mentek tönkre.
Emek elérhetésére legjobbnak bizonyu\'t Hayfartb Ph. és társa = SZABADALMAZOTT =
ÖNMŰKÖDŐ
J SUCHARD csokoládék -ét kakaók.
Az előfordult tévedések e! :?rfl léje végett, a t. cz. közönségnek tndiol adatik, hogy Suchard Ph- gyára az úgynevezett törmelék c s okoládél sem nem gyártja sem forgalomba nem hozza.
A Suchard csokoládék mind jólállva tiszták.
, , 9 staniolban van
iiak csomagolva.
csokoládéknak még egy
maiik gőngyöletok is van. m m m cimképOkön a
A gyári védjegyet és aláírást viselik
SZÖLLŐVESSZŐ
éa —
NÖVÉNY PERMETEZŐJE, |
mely az oldatot szivatljnzás nélkül önműködően a növényekre psrmetezi E\'en p>rmetezökből már sok ezer van használatban és számos dicsérő bizonyítvány mutatja kitűnő voltát valamennji egyéb rendszerrel szemben. Ábra és ieirás rendelkezésre áll
M AYFARTH ML és társánál
mezőgazdasági gépgyárak, különlegességi gyár borsajtók és g>üraöics értékesítési gépek részére. Bécs, H/l. Taborstrasse 76. sz.
Árjegyzések es számos elismerő letel ingyen, kívánatosak.
Képviselők és ismételadók
5 MaRIA-CZELLI L GYOMOR-CSEPPEK
nagyszerűen hatnak gyomor bajoknál, nélkülözhetetlen és általánosan ismeretes házi és népszer. — A gyomorbetegség tüneiei: étvágytalanság, gyomorbetegség, bűzös lehelet, felfujtság. savanyu felbőffógés, hasmenés, gyomorégés, felesleges nyál ka ki választás, sárgaság, undor és hányás, gyomorgörcs, szűkülés. — Hathatós gyógyszernek bizonyult fejfájásnál, a mennyiben ez a gyomortól származott, gyomortól terhe lésnél ételekkel és italokkal, giliszták, májbajok és hamorrhoidáknál.
tmlitelt bajoknál a Máriaczelli gyomorcseppek évek óta kitűnőknek bizonyultak, a mit száz meg száz bizonyítvány tanúsít. Egy kis üveg ára használati utasítással együtt 40 kr.; nagy üveg ára 70 kr. —
Központi szétküldés Brady Károly által Becs, gyógyszertár a „Magyar Király-hoz, I. Fieischmarkt 7.
Nagy-Kanizsán: Práger Béla és Belus Lajos gyógyszerészeknél. — Barcson: Kohut Sándor gyógyszerésznél. —
HOFF
maláta-
készítményei
gyengék és betegeknek.
Hoff J tíllOH
maláta i#v,\\m itala.
Általános elgyengülésnél* az álba*! Bzervek rendellenes működésénél, mell éi gyomor bantu Imáknál, nemkülönben a lábbadozók-nak legjobban bevált és legjobb izű erősítő hzere.
Egy palack ára 75 kr — Öt palack bérmentve 3.75 kr.
Tis éve, vagy már régibb idő óta bassná\'om as Őu maláta tgész-aégi sörét és egyébb maláta készítményeit Kzek as egyedüli szerek, melyek teleségemnek visasa-ilták as egt-siségct. \'
Bfa,ár, Bécs, flofmünlgasse.
lIofT JáiiON
sűrített maláta tironaia-
Tüdőbajosnál, gégebn -rntná\', úgymint Idilli kőhö gésné ; föle*; a gyermekek légzési szerveinek megbetegedésénél a legjobb sikerrel alkalmaxtatík. Ize nagyon kellemes.
Egy üveg ára 1 fit. — Öt üveg bérmentve 5 frt.
Maláta kivonat kéttitméoyei *e-tóban jó és hatásos esernk. Küldjön tehát ismét 5 ftveg maláta kivonatot, 1 font maláta csokoládét és *!, sacakó maláta kivonat mell cukorkát.
Flsct.tr 6 Őrnagy N-Várad
Hoff János Hoff János
maláta wmíii csotalsőéja.! maláta-JciTocal leli cBiortái-
Gyengeségnél, - ,órsze- elnjáUodásnai, főleg tödó-gern segne1, Ideges segne1,, fcJZL-.«!! l \' ^ álmaLnságnáSétvágyta\'an- Anr" u,°t»brt\'" Ságnál kitűnően bevált Rend- \\ * . "lodl ^I\'cnkor-
kiffti jó izű és táp\'áló. Gyenge z"*r oélkö1
,r«rm,k,k i»„ tó -«riiin;. e.ttzés 8zer,ntl mennyiségben
Köhögésnél, rekedségnél,
gyermekek igen jó eredmény nyel használják.
Egy csomag ára 1 frt
Mslita csokoládéja a legkitűnőbb a mit ismerek. Eien kellemes italt idolt gyomor — illetve emésztési zavarok un!, aápknrntl és általános gyengeségnél mindenkor jó eredménynyel alkalmazom
Of. Nicole! orvos, Triebel
mennyiségbe: lehet használni.
Egy doboz ára 10 kr., esy zacskó 30 kr.
Csodálatos mell cukorkái, köhögésem ell Zad Itz Nesjkiroh tovag.Watdeohurg Cukorkái feleségem köhögésén és asibmatikus bántál maiba a kitűnően segitseaek.
Bascb plébános, WeisrhQt*.
It maláta kivonat t: hatása makacs
Srím é\' -*™«-A P\'uk Mab csemege í, fünerkereskedésekben.
^=28» atagyarországi kizárólagos főraktár t tg—: TOROK JÓZSEF gyógyszertára BUDAPEST, Király - utca 12.
árjegyzékkel ingyen és bórmentve. |—
(SíliSTEIK-íélf ERZSÉBET LABMCS0K-)
E pilóták hasonló készítményeknél minden tekin-tetbt-n feljebb bec-Qlendők; — mentek minden ártalmas anyagoktól, ax altestl szerek bajainál legjobb eredménynyel baazná\'Utván, gyengéden ha>hijtók, vértisztiiók\'; egy gyógyszer sem jobb, s mellette oly ártalmatlan, mint e pilulák a
székszoruiás a legtöbb betegségek forrása ellen. — Cukrozott külsejük védett még
gyermekek is szívesen. Egy 15 pilnlát tartalmazd doboz 15, eg? tekercs, mely 8 dobozt, léhát 120 pHalát UrUlmaaó, e«ak I frt o. é. ¦jjj-J A\\r í Q I Utánsáaoktól kfllönöses óvakodjunk. KérjQnk -
Ha^flH UV AO! soltao Kensteia FBI5p hashajtó labdacsait. Valódi ctak, ha minden dobos törvényileg bejegysett védjegyönkkel piro^-fekete nyomUtásbaa .Sient-Lipót és .Veustein Flliip gyógynxcrésx** aláirásaal vao ellátva- A kereskedelmi lArrényuékileg védett csomsg-jaiok aláírásunkkal van ellátva.
IEU3TEII F ÜL 5 P
„Sacnt-Lipólbos" elmsett gyógyasertára W1KN. 1.. Plaakengasae 6 Raktár Sagykanissán: BELUS LAJOS él BEIK GYULA gjógyss^réaxéknél
; ghasef grow^a <nsg<tga« gw-»*p^»t* ¦-tfavw» —agsaj
A „Nagykanizsai Tárházak Rész?én;társiaság" két, fából építendő 3300 m.1 terjedelmű és 42000 forint építési összeggel előirányzott tárházak építését árlejtés utján óhajtja biztosítani. Az építkezésre pályázók értesíttetnek, miszerint a terveket, az építkezés feltételeit, valamint a költség veiéit a nagy - kanizsai Takarékpéuztár Részvénytársaságnál a szokásos üzleti órák aiatt megtekinthetik.
A zárt ajánlatok február 15 lg déli 12 óráig az alólin igazgatósághoz az ajánlati összeg Öt százalékának mint bánatpénz mellékelése mellett adaodók be. Az építkezés elnyerése után az óvadék tiz százalékra lesz kiegészítendő.
Nagy-Kanizsa, 1899. január 28-án.
NAGY-KANIZSAI TÁRHÁZAK R.-TÁRSASÁG.
MOLL SEIDLITZ POR
Moll
vádjegyát é>
(\'•ak* akkor v*lódia\'<. ha mindegyik dobó* aláírását tünteti fel. A Mii* A. feli Saidlitz porok tartós gyóg/kttáu a legraakacialib flyawsr- es at-tettbáatalstak, gyomorgörcs és gyomorbév, rögzött azákrsktdás, niajbántaloiii, var tolóiéi aranyér éa a legkni^i.bósSsb sil betagiéaek elten, e jelei hásiisernek évtheedek óu miudig nagy bb i-; erjedést szsrsett. — Ara egy Itpaatálilt ara-detl da izaak I frt a. é.
Hamisítások lörvenyileg fe n yittetnek.
MOLL-FÉLTFRAWCfAÍ
BORSZESZ ES SO
I Csak akkor valódi,
I fraaozia bar az esz ás
ha mindegyik iveg MOLL A. védjegyét innt«-ü teli ,A. Ibii\' felirata onosattal van sárra. A Mail-féle ; __ tevesetesen miut rajtfalwiMiillapttá hedörziölesl szer | S kössréov, caua éa a maghalé* egyé\'i kovetkesményein ti legiaraf-retesebh népszer J _ Esjy\'oMielt BredJtl ItrSj ára 90 krajoiár___
MOLL Gyermek szappanja.
Le,fiu»mAl>b, leíiijabli modster izerint keltitek gyermek él hölgy szappau a bór okirerö ípciíiira gyeraekek ét relaittek résíére.
Ara d.rabaakiat — 20 kr. Öt iarah — 90 kr. Hiodeo darab ayermek-sxappaa Hall A. vádj»fyével vau ellátta
Filitlttldíi:
Mait A. gyégytzerész, et. és kir. udvari szállító áltat,
Béc.: Tochlaubeo 9. ez. Vidéki megreadclétek atponu poiUutaavét mellett teljeaittetoek
A raktárakban tessék határozottan MOí,L A. aláírásával fs védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kaniztán Resenfuld Áifülf és Fia.
Xyomatott Ifj. W»jdits József künvTníomdijibin N«gy-K»nUsia.
¦AGTKABIZSA, 180«. február hó ll-én.
B-ilc szám.
XXXV!!.. évfolyam.
ElÖfixeiési ár: LfMx erre ... í frt
kr.
Fél érre . . . . 2 frt 50 kr. Níiped**™ 1 frt 25 kr
Egye* 10 kr.
HfR DET ÉS KK 5 haaAboa petiuorban 7, Báao4s*or fi, i miodea további sorért 6 kr.
SÍI LTTK1LBEK petit aoronként 10 krért tétetnek fel. Kiacatáxi illeték minden egyes hinletétérí 30 kr. fixetendö
ZALAI KÖZLŐIT.
A lap szellemi részét illeti minden közlemény a felelőt szerkeiztő Bérére, ai anyagi retci illető kós-leméoyek pedig a kiadó nevére cimxíuea Sa?y-lCauinj.a a bérmentve iutézeudők
Kérment<tüen levelek u-ra utnak él.
k\'ratratak v ixnetHe» kültlntnrk
A nagykanizsai .Ipar-Testület," .a nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság," a .Kotori takarékpénztár réWny-társaság,* , nagy-kanizsai és a gaiamboki önkéntes tűzoltó egylet,¦ a .nagy-kanizsai kisdedoeveló egyesület," a ,nagy-kanizsai tanitói járáskor," a ,nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet,\' „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet,\' .szegények Upintézete,- a .katonai hadastyán egylet,- a .soproni kereskedelmi iparkamara,* nagy-kanizsai k ül választmányának hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Borhamisítók.
.\\agy-Sanizaa, 1890. febr. 10-én.
Országszerte élénk feltűnést keltett az utóbbi időkben néhány nagyobb szabású borhamisítás ügyének leleplezése és az illetők megbüntetése a hatóságok által. Nem az keltett feltűnést, hogy nálunk a bort hamisítják és pedig sokan és nagyban hamisítják, mert hiszen az köztudomása dolog volt már igen régi idők óta. Hanem méltán feltűnt az, hogy nálunk utóvégre mégis a hatóság elé kerül, sót el is ítéltetik, mert crrŐi vajmi ritkán volt alkalmunk eddigelé hallani. Mindjárt elöljárójában kijelentjük azonban, hogy nem any uyira az illetékéé- hatóságok lany hasága, a dologgal való nemtörődömsége miatt, hanem jó részben a közönség hibájából.
Ez a dolog különben nem is olyan igen egyszerű, mint első tekintetre látszik. Nagyon sok ember van, a ki igy gondolkozik: Én nem .keresem, vajon valóban szólóbői készfiit itallal van-e dolgom, vagy sem: a fö az, hogy bennem alkalmas legyen amaz érzetet kelteni, a mit a bortól megkívánunk. Tehát a mindenféle surro gátumokkal megjavított, vagy esetleg talán egészben mesterségesen készült italt a felfogás, ha jóizü, kellemes, s nem egészségrontó, elejébe helyezi az esetleg kellemetlen izü természetes italnak. Mások azonban azt mondják: meg kell büntetni a hamisítót, mert jogtalanul akar mások rovására gazdagodni, egészségünk ellen tör, s gazdaságilag is kárt tesz, rontván borgazdaságunk jő hírnevét.
Csakugyan ugy áll a dolog, s ezt
a modern törvényhozások is jobbára elismerték már, bogy a borhamisítási
nem lehet megengedni. Nem, mert a közegészségi rendészet szempontjába ütközik s azért sem, mert az országnak mérhetetlen gazdasági kárt tehet. De a helyes ntat nem mindenütt sikerült eltalálni.
Tudjuk, hogy nálunk törvényes intézkedés (az 1893. évi 23. t-c) tiltja a mesterséges bor gyártását és annak bármi módon való forgalombahozását. Mesterséges pedig a bor, ha nem kizárólag szólóból készült, továbbá ha a borhoz tisztított szeszen vagy cognacon kívül víz vagy bármely más anyagok kevertetnek. Ezen felül tilos a bort minőségének meg nem felelő elnevezéssel forgalomba hozni, oly vidék megjelölésével, melyen az nem termett, oly szőlő megjelölésével, melyből az nem készült. Mindezekre felfigyelni az állandó borvjzsgáló bizottságoknak a feladata.
Nem éppen érdektelen, hogy Németországban, hol pedig a büntetések tekiotetében a miénknél sokkal szigorúbb bortörvény van érvényben most tanácskoznak a bortörvény kiegészítéséről.
Igen fontos gazdasági érdek fűződik a kérdéshez, mert kiszámíthatatlan kárt fog okozni Közgazdaságunknak, ba egyszer az a meggyőződés ver gyökeret az egész nagy külföldön, bogy Magyarországból tiszta bort nem lehet kapai, tehát hozatni se érdemes. Azért mindenesetre meg kell kívánnunk egyrészt minden esetben a hatóságok részéről a legszigorúbb eljárást, s ismétlések esetében az üzleti jog elvonását. De meg hell kívánnunk a fogyasztó közönségtől
is azt, hogy a közigazgatásnak kellő módon kezére jái, jz, tudomására hozván minden egyes esetet. Utóvégre azt csakugyan nem lehet kívánni, hogy a hatóság járjon házról -házra és megnézze minden állampolgár asztalán, minő bort fogyaszt. Szóval az ismert magyar élhetetlen -ségról kell egy kissé letenni.
De véleményünk szerint van még más teendő is. Mindenkinek hozzáférhetővé kell tenni az általa fogyasztott ital hatósági megvizsgál tatását, díjtalanul, minden nyomasztó procedúrák nélkül. Az nem elég, ha a közigazgatási közegek meg-megjelennek egy egy nagyobb forgalmú vendéglőben, bormérésben, s mintákat vesznek az elárusitásra szánt italból.
És hogy minden irányban tárgyilagosak legyünk, rá kell mutatnunk arra is, hogy a borhamisítás szertelen elharapózát-át talán nem elég szerencsés adózási politikánknak is tulajdoni thatjuk. Mert a bort az állami adón felül községi adó terheli, midőn tehát a bortermelési terület lényeges csökkenése folytán kézenfekvő volt a feltevés, hogy a megdrágult ital mennyiségét hamisítás áltat fogják emelni, az adóteher csökkentése lett volna a helyes rendszabály, mint a mely az áremelkedést ellensúlyozta volaa.
Egyébiránt közgazdaságunk érdekében szeretjük hinni, hogy minden meg fog történni arra nézve minden oldalról, miszerint ugy a közönségben már nagyon megcsappant bizodalom, mint a külföld jó véleménye visszatérjen.
A Magy-kaniz&ai-i-egeáei vasút.
A vatmt érdekeltségének egyik szószólójától kapjak bz alanti Borokat. Miután nézetünket a vasairól szakszerű bírálatban elmondottak, t nyitunk az ellenvéleménynek is.
A Nagy-Kanizsa regedéi b. é. vasat cim alatt a .Zalai Közlöny\' f. é. január hó 21 iki számban megjelent cikkre, mintán mint az kérdés alakjában tűaik fel, legyen szabad válási, vagy feleletképén\' megjegyezni a következőket Istváné" György ur cikkében előadott nézetei ellen, melyek főleg oda gravitálnak, hogy egy ily nagyobb sza básu vállalat komoly megfontolást igényel, legkisebb észrevételem sincs, annál kevésbé, mert cikkében maga ia azt mondja.hogyáltalában közgazdasági szemponton! minden h. é. vasút nyereség. | De miután a cikk mint egy fontos kérdésre mindazon fötényezőre nézve, bogy vájjon a Nagy-Kanizsa. Regede közt tervezett vicinális vonal fog e birni azon tényezőkkel melyek azt hasznossá, életképeséé minősítik éa miután a cikk író ur azt is kijelenti, bogy e tekintetben nincs teljea tájékozása, abból a szempontból kiindulva, hogy a vasat kérdése álul érdekelt vidéknek több évtizedek óta lakója s ismerője vagyok és azért, mert épen ily közérdekű ügyekben helyes- alkalmazást ayer atoo példabeszéd, bogy több szem többet lát, szerény nézetemet azon jó szándékkal és reménynyel, hogy a közérdeknek talán valami csekély szolgálatot tehetnék bátor vagyok a következőket közzé tenni.
Elvitatni nem lehet, mert hossza tapasztalás bizonyítja, bogy Zalamegye majdnem egészen Somogy, Veszprém megyék nagy része Stejer, Karintnia és Tirol tartományokkal gazdasági ipar és kereskedelmi tekintetben igen fontos Összeköttetésben állanak ezt eléggé bizonyítja a déli vasútnak Nagy-Kanizsa, Prágerhof, Grác közti vonala mint a jelenlegi forgalom közlekedési eszköze. A ki ezen vonalat ismeri, az tudja, vagy aki nem ismeri saját tapasztalatából, ba a tér-
képet megtekinti, látni fogja, hogy e*en vonal Naey-Kanizsáiói Gnícig egy félkört képez; tehát hossza -s igy nem csak tariffájánál fogva, hanem hosszúsága miatt is drága: hogy ezen drágaság a gazdáazat ipar és kereskedés rovására megy, az kérdési nem szenved- De tudjuk azt is, hogy nemcsak az érintett 3 megye áll a nyugoti tartományokkal összeköttetésben, hanem méz jórészbeu Tolna és Fehérmegyék is. Márpedig ba hazánknak akkora érdekéről van bzó, akkor nem tagadható, bogy a fölvetett kérdésnél egy kis részben már az állam érdeke is érintve van. A tervbe vett vasútnál az állam azzal is van érdekelve, hogy egyáltalán nemcsak Magyarországnak, de minden államnak kell. bogy feladata legyeD, bogy a részvénytársasági vasnt vonalakat a szerződések lejártakor a lehetőség szerint mcgválUa. Tegyük fel tehát azt az esetet^-bogy a déli vasút vonal megváltása szőnyegre kerül, bizonyára a déli vasúti társaság államunktól egy oly mese* árt követelne, amit egyáltalán nem lehetne megadni, mert a voual gazdagon jövedelmez (?) De ha a Nagy-Kanizsa regedéi h. é. vasat ki épülne, agy a gazdasági ipar és kereskedelmi összeköttetés Letenyén, Alsó-Lendváo át majd nem sagár ogye-nes vonalban lenne Stájerországgal s a többi szomszéd tartományokkal; hogy ez egy igeo jelentékeny részére hazánknak hasznos és kedvező befolyással volna b miután nem tagadható mert ezen egyenes és minden tekintetben olcsóbb vonal egy jelentékeny forgalmat venne át s déli vasúttól és különösen oly alakban mint Nagy-Kanizsa város f. hő 20-án tartott képviselő ülésében igen bölcsen határozott, hogy a vonal Regedétől Gyékényesig építtessék ki. mert ugy egy igen nagy ré>ze Magyarországnak tisztán Baját vasutjáa érhetné el azon célt, a melynek elérésére nagytekintetben a vasutak vannak hivatva. Azt pedig bogy a tervezett vasat vonal hadászati szempontból is megérdemli a figyelmet, szakértő egyénektől hallottam. Tekintve tehát azt, hogy ezen tervezett vonal a for- -galom jelentékeny részét átvenné a déli
TÁRCA.
Asszony eskS.
Irta: Zelei Oyözö. — A .Zalai Köxlöny" eredeti tárcája. —
Ha az ezred parancsban azt olvastuk volna, bogy el van rendelve az általános mozgósítás, ez a hir nem okozott volna olyan meglepetést és csodálatot, mint az. hogy ax nj főhadnagy a ki csak két bete érkezett a városba, rendesen eljár a hajnali misékre és ott olyan ájtatosan imádkozik, akár csak a vén asszonyok.
Hát lebetséges, hogy egy ember igy megváltozzék?
Egy felső magyarországi ezredből került hozzánk, s már előre el volt terjedve a bire. hogy mikor asszonyokról van azó nem ismer lehetetlenséget, a legmerészebb kalandoktól sem riad vissza, sót egyszer megtette azt; hogy papnak öltözve szöktette meg egy kanonoknak az özvegy unoka húgát
És most tessék elképzelni, mi várunk egy kaland szomjas Don Juánt, aki némi élénkséget hoz a kis városi egyhangú életbe, kilátásokat párbajsegédi tisztségekre, amikor az embernek száz féle alkalma van a titokzatosság leple alatt érdekessé tenni magát és ehelyett ide jön egy tiszti ruhába Öltözött barát, aki misékre és vecsernyékre jár, szép aaz-szocyok helyett a beteg katonáit látogatja meg a kórházban éa ima könyveket visz nekik.
Hát nem absurdum ez?
Persze ez az egész história boszaaló dolog volt, de hát elvégre azt a jogát senkinek sem lehet elvenni, bogy ba teheti, ne a saját ízlése szériát rendezze be az életmódját.
Ebben az esetben pláne csak Fürész Ferkóának a főhadnagy kutyamosójának lehettek volna alapos kifogásai, mert különbeni kurta vas terhe alatt meg volt neki parancsolva, bogy a gazdáját minden reggel 3 órakor keltse fel, nehogy elkéssék a templomból.
Időjártával azután már egészen megszoktuk, hogy mikor a vendéglői óra 9 et mutat akkor Zalatbnay főhadnagy felköti a kardját, fizet és távozik.
Tavaszsza! egy harmad rangú színtársulat érkezett a városunkba, afféle kis trupp, mely városról-városra jár mindenhol kihúzva egy pár hetet
A női tagok nagyobb része kiérdemesült duemák, akik nem is anyai, hanem nagyanyai szerepekre volnának csak hivatva.
Ezekkel szembea azután végtelen kellemes ellentétet képezett a drámai primadonna,-aki teljes joggal általános feltűnést keltett fiatalságával és szépségével, aminek legnagyobb bizonyítéka, hogy FeUensteín kapitány ez a vén katona, akár hiszik akár nem, de komolyan bele sieretett
Felsenstein megkezdte az ostromot, de a látszólag könnyen bevehető vár erősen tartotta magát, a támadásokat viasza verte, a cseleket meghiúsította,
és a kapitány két bét malva annyit a vitte, hogy nagy könyörgés árán egy arcképet kapott tőle.
A kudarc még jobban élesztette az amúgy is forró tűzet és legnagyobb bámulatunkra egy este kijelentette, ha máskép nem megy ő elveszi azt a leányt Persze a többiek igyekeztek lebeszélni, sokféle indokolással, melyek között világos célzások voltak Tba\'lia papnőinek nem egészea kifogástalan erkölcseire
A kapitány dühösen vette ki a mindig nála levő arcképet
Még ezt a nőt gyanúsíthatjátok, nézzétek ezt a büszke homlokot, ezeket a tiszta szemeket, lehet-e ezekről rosszat gondolái, s kézröl-kézre adta az arcképet
Zalathuaynak is kezébe került, ki azt megnézve majd elpirult, majd elsápadt, de azért nyugodj arccal s e szavakkal adta viasza: kapitány nr! én Zslathoay főhadnagy azt mondom neked, hogy te nem fogod azt a nőt elvenni.
Felsenstein sápadtan kelt föl székéről és nyugodtan, de nem minden guny nélkül kérdé: és miért nem ba szabad tudnom főhadnagy ur?
Mert .... mert .... az a nő nem neked való, és hogy a Utasaira mennyire nem lehet adni,, egy történetet fogokMi elbeszélni, melynek részese voltam, \'f 1
A kíváncsiság mindnyájan kon erőt vett és Zalatbnay látva, bogy kilenc óra még messze van, cigarettára gyújtott éi igy kezdte:
Mint egy hét évvel ezelőtt megismer-
kedtem egy volt iskolatársammal kinek gyönyörű szép felesége volt Dacára, hogy akkor már bárom éves házasok voltak, még mindig leányos üde arca volt, és olyan szende tekintetei és BzemeJ, hogy ha egy festő Madonnát akart volna festeni, keresve sem találtatott volna különb modellt nálánál.
A régi ismeretség révén járatos voltam a házhoz és minden lelkiismereti furdalás nélkül udvaroltam az asszonynak, s mondhatom nem eredmény nélkül. Bensőbb viszonyunk már néhány hónapos volt, midőn beállt a katasztrófa, a férj meglepett bennünket
Képzelhetitek mily érzelmeket táplált az az ember irányomban, midőn haza térve engem bizalmasan együtt talált a feleségével.
Én egy gazscongnei bemesbideg vérével hazudtam és tagadtam, de azért kijelentettem, hogy rendelkezésére állok. Mint egy őrült járkált a szobában folyvást az asszonyt nézve, ki büszkén, felemelt fővel állt az asztalnál, mintha mobdauá, ha bűnösnek hiszesz, itt vagyok ölj meg. Azt nem tette, de oda ugrott hozzá és megszorította a kezét, beszélj
..... beszélj.....mí történt itt,- nem
látod hogy ég az agyam, közel vagyok \'az őrűléshez .... beszélj ax Istenre kérlek.
Alfréd esküszöm, hogy ártatlan vagyok. Kissé megkönnyebbült erre a kijelentésre. Ob mond még egyszer, csillapítsd
le háborgó szivemet, de nem.......
?em. lebetséges volaa ez?
Ismét kételyek támadtak benne. Nézd ott van az a feszület, mely a megváltót ábrázolja, esküdj meg arra, hogy ártatlan vagy.
Én lélegzetemet vissza fojtva vártam a törtéoendőket, lesz-e ereje annak az asszonynak ehhez az eskühöz, s gondoltam magamban, ha most azt mondaná nem, nem, nem esküszöm meg, bűnös vagyok, vétkeztem, mert szeretem azt az embert és férje elől hozzám menekülne, én elvenném.
De az a nő nem habozott, hanem kezébe véve a feszületet nyugodt és tiszta bangón, remegés nélkül monda: Esküszöm a Megváltóra, mindenre ami szent előttem, bogy a hitvesi hűséget nem szegtem meg.
Látva ezt a jelenetet, azt hittem elhagy a józan eszem. Hát erre is képes a teremtés remeke a nő? És láttátok volna mint húzódott bocsánatot kérő férje mellé, kí boldogan ölelte keblére.
Ettől a perctől meggyűlöltem sz asz-szonyokat és vallásos ember lettem, hisz annak a hamis eskünek, melyet jóvá kell tenni, én is félig oka voltam.
És most kedves kapitány or azt hiszem a hallottak után nem lesz kedved egy előtted ismeretien erkölcsű nőt feleségű! venni-
Felsenstein, ugy mint az egész társaság meg volt hatva, de azért határozottan válaszolta: Én a mit tenni akarok jól meggondolom előbb és igy nem fogom tervemet megváltoztatni.
Az óra kilencet ütött.
XXXVia ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1899. FEBRUÁR 11-én.
vasaitól, nem-e megkönnyítené a bekövetkezhető esetben államunknak a megváltást? Ellehet mondani, hogy ha a Nagy-Kanizsa, illetve Gyékényes, Regedéi vonal kiépül, ez az államnak is figyelemre méltó előnyt biztosit *
Vegyük fontolóra ez után a helyi érdeket A helyi érdekekre vo .átkozó véleményem kifejezését Nagy - Kanizsánál kezdem meg, pedig azért, mert Nagy-Kanizsa minden tekintetben megyénknek legemelkedtebb s legelőre haladottabb helye, s mi tette emelkedetté, mi tette ily gyorsan előrehaladottá? Erre megfelel az öt irányból belefutó vasút Szenvedhet e tehát kérdést is az, hogy ez a tervbe vett hatodik vasúti ág ismét elébbre lökné Nagy-Kanizsa haladását? És ezen emelkedése Nagy-Kanizsának nem csak önmagának, hanem a gazdaság ipar és kereskedés szempontjából az érdekeiknél fogva Nagy-KanÍ7sára utalt vidékeknek, községeknek is előnyt, hasznot biztosit De tekintsünk tovább azon a vonalon, mely az uj vasút irányát jelöli, tagadhatatlan az ís. bogy ezen vonal által felölelt vidék a termékenyebbek közé tartozik. Termékeny földjei, rétjei, termékeny szőlői, terjedelmes erdői kiakná?ásra váró kőszénnel gardag helyei Zajk, Budafa és Keretyén. E tekintetben tehát bátran elmerem mondani és hiszem, hogy megcáfolására senki sem válalkozik hogy ez a vidék is ki állja a versenyt azokkal a vidékekkel, melyek már szerencsések a va-ut előnyeit élvezni. Mi különösen a Letenyei járás-beliek egész méltányossággal szólhatnnk fel és joggal kérhetjük a megyét mint a járások édes anyját hogy ha szíves volt, ez ideig minden egyes gyermekét, minden járást kivétel nélkül oda segíteni, hogy ma a megye 11 járása közül 10 el van látva Tárultál, és mi letenyei já-rásbeliek magas adó alá tartozó vidékünk után erősen hozzájárulunk a többi testvér járás vasutainak költségeihez, a nélkül, hogy járásunknak egy községét, vagy csak egy pusztáját sem érinti, sót meg sem közelíti a vasút, ne tekintse a megye járásunkat mostoha gyermekének s a többi testvér járások ne tekintsék mostoha testvérüknek, kérve kérjük a
Zalathn&y mint rendesen ezúttal is távozott, de mielőtt elment oda szólt Felsensteínek: Nem tudom még mit fogok tenni, de amilyen igaz hogy Zalath-nay a nevem, olyan igaz, hogy te azt a nőt uem fogod feleségül venni. Zalathnay mar valahol az utca sarkon járt, de \\ azért még mindnyájan szótlanul bámul-tuok, éa egyik a másikra nézve várta a "feleletet arra a kérdésre, mi űzhetett • ebbe az emberbe, bogy egyszerre ily ! közlékeny lett a múltról, holott ezideig még csak célzásokat sem tett hogy tu-Ujdonképen miért lett az azelőtti világfi egy valóságos remete.
Máscap hajnalban Fürész Ferkó verte 1 fel legédesebb álmából a kapitácyt. ki álmos szemekkel rívalt rá bál te mi i az ördögöt akarsz ilyenkor.
Kapitány ur jelentem alássan a főhadnagy ur meghalt. Ez a hír egyszerre kiverte fejéből az álmot. Pillanat alatt felöltözött és a másik percben már Za-latbnay szobájában volt, ki halva feküdt ágyában és csak a jobb halánté kán levő lyuk mutatta, hogy ott ment ! be a halált boző golyó.
Az aszlalon egy nevére címzett levél TOit a következő tartalommal:
Kedves kapnáuy!
Egy gentleman semmi körülmények között nem árulja el egy nő titkát, éu pedig kényszerítve vagyok ezl megtenni a te érdekedben. Az életnek ugy sincs -reám né/.ve nagy értéke, bát valami nagy áldozatot sem hozok vele, és téged megmentlek. De életedben senki se mondhassa azt, hogy egy Zilathnay nem tisztességesen járt el egy nővel szemben.
Tudd meg tehát, hogy az az asszon* akit az este emiitettem és a te válasz tottad egy személy .... megismertem
az arcképről .......... A kapitány
ki agglegény maradt, pompás síremléket készíttetett megmentőjének, melybe csak ez a három szó volt vésve: Cbersche la Femine.
megyét mint édes anyát, a többi járást mint édes testvérünket részesítsék a letenyei járást is az eddig nélkülözött előnyökben azon szent éa lelkiismeretes meggyőződésben, bogy a tervbe vett vonal vidéke azt megérdemli és megilleti ép ugyr mint bármely másik járást
ZnkAÍ Gyubt figrréd Letenvén.
A. nagy-kanizsai m. kir. csendőrszakasz parancsnokság működése az 1898. évben.
Alig van testület, mely a különböző párt árnyalatok tetszését a nagy közönség becsülését annyira kivívta volna, mint a csendőrség. Hogy eme általános közkedveltséget\'tényleg kiérdemelte e testület, nem kell nagy fáradságot venni, nem kell a memóriát megerőltetni, csak gondoljuak vissza alig tiz évvel a megye területén uralkodott közbiztonsági viszonyokra ; mídőu alig mult el nap anélkül, hogy akár a s/emély, akár a vagyon biztonság terén törvénysértések ne történtek volna. Ma már tekintetbe véve a fentebbi állapotokat, azt mondhatjuk, hogy alig-alig fordult elő évenként egykét nagyobb mérvű eset; nem srámitva természetesen a kapca betyárok, a az idegeuből bevándorló csavargók által elkövetett apró-cseprő eseteket.
Mily óriási megfeszített erőt kellett derék csendőreinknek addig, mig a megye területén eme/ állapotok uralkodtak, kifejteni, azt elgondolni alig; leírói pedig egyáltalában nem lehet.
Hányszor kellett éjt. napot egygyé tenni, hányszor éhséget, ¦szomjúságot tűrni, hányszor kellett a tél zord szele és a nyár tikkasztó melegével dtcolva fizikai erejöket -csaknem túlhaladó munkát végezni csakhogy a hazának, a királynak esküre! fogadót\', kötelességüknek megfelelhessenek, hogy megteremtsék a jelen közbiztonsági viszonyokat, ártalmatlanná tévén a közbiztonságot veszélyeztető egyéneket; a társadalom salakját
Természetes ho;?y még ma is elég dolga akad a csendőrségnek a fentebb említettekkel; miről, bogy fogalmunk legyen, közöljük a tű-kanizsai, letenyei, perlaki ée Csáktornyát, közigazgatósági járások területén elhelyezett s a kanizsai szakasz parancsnokság alatt álló 10 csendőrőrs által kifejtett munkásság eredményét a főbb vonásokban.
Ember élete ellen elkövetett bűntett és vétség előfordult 21 esetben, letartóztatott U egyén, feljeleutetelt 21, testi sértés előfordult 52 esetben, letartóztatott 3 egyén, feljeleutetelt 99, lopás előfordult 237 esetben letartóztatott 66 egyén, feljeleutetelt 208 rablás és zsarolás 4 esetben, letartóztatott 2 egyén, feljelentelelt 6, sikkasztás 6 esetben feljeletitetett 6, jogtalan elsajátítás 5 esetben, feljslentetelt 6, orrgazdaság és bűnpártolás 19 esetoen. letartóztatott
1 egyén, feljelentetett 41, csalás 12 esetben, letartóztatott 5 egyén feljelentetett 8, okirulhamÍMtás 2 eseiben, feljeleutetelt 2, más vagtoná\'iak megrongálása 7 ételben, feljelenteteti 10 gyújtogatás 30 esetben, letartóztatott 1 egyén, feljelenletett 40. hatósági közeg ellen elkövetett bűneset 3 esetben letartóztatott
2 egyén, feljelentetett 2, magánosok elieu elkövetett büneaei 2esetben, felje-ieotetett 31, pénzhamisítás l eseiben, leijelentetett 1, szemérem elleni vétségek 1 esetben, feljelenteiett I. összesen előfordult 452 esetben, letarióztatott 94, feljelentet.elt 482 egyén.
Kihágási esetekben: közbiztonság elleni -kihágás 40 ecetben, letartóztatott 51, feljelentetett 15 egyén, közread és közszemérem elleni kihágás 79 esetben, feljelentetett 134 egyén, szerencsejáték által elkövetett kihágás 6 esetben, feljelentetett 23 egyén, erd i kihágás 8 eseiben, feljelentetett 24 egyén, halászati kihágás 11 esetben feljelenletett 25 egyén, mezőrendőri kihágás 11 esetben, feljelent etett 26 egyén, vadászati kihágás 16 e étben, feljelentetett 20 egyén, jövedéki kihágás 43 esetben, fel jelentetett 59 egyén, utrendőrí kihágás 31 esetben, feljelentetett 68 egyén, megyei szabály-1 rendelet elleni kihágás 329 esetben, fel
jelentetett 1039 egyén. Kihágások Ösz-azesen 574 esetben, letartóztatott 51, feljelentetett 1433 egyén.
Előfordult tehát a csendőrség hatáskörében az 1898-ik évben összesen 1026 büntetendő eset, a csendőrség á tal letartóztattál ott összesen 145 egyén, a csendőrségnél feljelentetett összesen 1915 egyén.
A fentebb emiitett közigazgatási járás területe körülbelül 3024 ? km. mely területen a szolgálatot Hegedűs Sándor csendörfóhidnagy parancsnoksága alatt 56 csendőr (ékesíti, esvén egy-egy c<end őrre 45 ? Imroyi terület körülbelül 1000—1200 lélekkel.
Hogy a fenti területen ico-t uralkodó közbiztonaági állapot oly kedvező az első sorban Hegedűs Sándor csendőr-főhadnagy érdeme, ki vasszigorral, de kellő taptnUttal testest Öl-lelkestől tölti be nehéz hivatását, munkásságával buzgó példát szolgáltatva derék csendőreinek és aki kivívta magának az illető közegek elismerését és megtudta szerezni magának a nagy közönség szeretetét és becsülését.
HÍREK.
— Városatyák választása F. hó 8-án folyt le a sorrendben kilépő \\i\\ városi képviselők helyett jelölt képviselők választása városunk VII. kerületében A délelőtti órákban csak az I. kerületben volt nagyobb mozgalom észlelhető, mert ott jobbadán uj pmbereket kandidáltak. Szerkesztő és tipográfus ott vállvetve küzdöttek egymásért Csertán Károly alispán és Vécsey Zsigmond polgármester rendre járták a bizottságokat felügyelvén a választás szabályainak betartására. Délután már élénkült a város. Kortes hsda járta be a rárost Drága borokat ugyan nem kínáltak, de hízelgő szavakkal igyekeztek kiemelni a választókat Hogy mennyi eredménynyel, azt a következő névsor mutatja: Megválasztanak az I. kerületben: 1. Stolcer Gusztáv. 2. Varga János. 3. dr. Bród Tivadar,
4. dr. Kreizler József, 5. dr. Fried Ödön, 6. Keller Mátyás. 7. Szalay Sándor,
5. Fischl Lajos. II. kerület I. Bartos Géza. -i. Bay György. 3. ör. Fesseihofer Józ«ef, 4 dr. Fábián Zsigmond, 5. Halvái Frigyes, 6. íd. Hirschler Ödön, 7. Krip-pel József, 8- Lövi Ödön. 9. dr. Rothschild Samu, 10. Símoncsics Antal. 11. Tóth László tszéki elnök. III. kerület I. Kránicz József. 2. Viola József. IV. kerület t. Saller Lajos, 2. Sebestény Lajos. 3. dr. Mayer Ferenc, 4. Scbmidt Frigyes, 5. Samu József, V. kerület. 1. Remete Géza, 2. Nith Norbert. S. dr Szigethy Károly, -i. Czapári Ádám, 5. Gáspár Ferenc, ti. Knausz László, 7. Stepanek Albert. VI. kerület 1. Smo-dics László 2. Beck Miksa. 3. Mibálec József, 4. Kálovics László. Pelva 5. Kálovics József, Pelva. Vil. kerület. 1. Plánder János, 2. Faics Lajos. S. !0-Hegedűs László. 4. ifj Steszlin Ferenc, 5. Faics József, <>. Gaal György, 7. Anek György, S. ilj. Faics József, 9. Anek László. Összesen 47.
— Alakuló képviselőtestület i gyű lés. Nagv - Kanizsa város képviselőtestülete, Csertán Károly Zilavármegye alispánjának rendé ete alapján f. bó 11-éo délután 37a órakor alakuló közgyűlést tart.
— Gelich tábornok halála. Ismét az 1848-49-iki nagy idők egyik kiváló katonája hagyott itt bennünket Gelich Rikárd cs. és kir. vezérőrnagy meghalt. Az elhunyt badférfiu és kiváló katonai író Nagy-Kanizsán is volt állomásozva mint a 20. honvédgyalcgezred parancsnoka 1875—78
— Esküvő. Dr. Mantuano Rezső keresk. miniszteri segédtiikár és a keleti kereskedelmi akadémia tanára vezette Kaposvárott oltárhoz Maar Irmust, Máiffy Emil és neje szül. báró Majthényi Irma mostoha leányát, illetőleg leányát A polgári esketést Maar Gyula aomogy-megyei alispán, a menyasszony nagybátyja, az egyházi szertartást a vőlegény nagybátyja, Wajdits Gyula pápai káplán, pécsi szemináriumi spirituális végezte. Násznagyok voltak r^Vörös László orsz. képviselő éa Blaakovich István, a pécsi ítélőtábla elnöke. Az eskPvŐn nagyszámú és díszes közönség vett részL
— Hjmen, Dr. Zerkowitz Imre, ügyvéd Budapesten, f. bó 12-én tartja esküvőjét Pécsett Hintcbfeld I ooa kisasszonyéval, Hirschfeld Sarat: sörfőxó-tulajdonos leányával.
— Eljegyzések. Rosenjfeld Ede az első magyar „Adna* varrógép éa kerékpár gyár helybeli képviselője jegyet váltott S rausz Zsigmond Bedinjai kereskedő leányával Sarolta kisasszonnyal. — Hegedűs Gyula ni. k. csendőr hadnagy a nagy-kanizsai csendőrszakasz parancsnoka, eljegyez. ? narosi Nagy Stefánia kisasszonyt martai Nagy József földbirtokos ieinyát Puszta-Magyaródon.
— Ai brr. jót nőegylet vigalma. A nagy-kanizsai társadalom színe-java egyesűit f hő 4-én. hogy adakozásával és közreműködésével enyhítse a szegények buját és bánatát. Vidor Samuoé, a rokontalan, segélytelen szegények anyja iámét egy babérlevéllel gazdagította azon érdemkoszorut, melyet magának a sze-gényűgy terén kivívott. Ax ö hivó szavára a n.űkedvelŐ gazda felébredt, bogy matatlató előadásaival szórakoztassa a közönséget, mely a Polgári Egylet nagytermében felállított asztalok mellett, vagy a drága pénzért fenntartott páholyokban foglalt helyet, vagy pedig épenséggel egymás hátán állt. Dr. Pillitz balatoo-azetitgyörgyi orvos egy tréfái felolvasással a természetrajz köréből, a bálozok fáját magyarázgatta, hangos kacagásra késztette a közönséget. Blau BéLa, mint gyorsfeslő tündökölt, anglins maszkja kitűnő vo.:. A Clarisson fivérek (Ollop Imre, Radnai Jenő Hirscbfeld Rezi-Ő Csoiosr. Jenő és Major űj u t) jókedvben tartották a közönséget. A tyrolí énektársulat (Ollop Imre, Bö b m Gusztáv, dr. Rothschild Simoné és Práger I ona) festői jelmezekben jelent meg. Ollop Imre el len tál Ihatatlan komikummal jelentette be az eléoeklendŐ s7ámot, mire a négyes kar bájos dallamokban énekelt el egy-egy jódlert, melynek tréfás szövege csak tokozta a derültséget, mely enoek a kitűnő daltáraulatnak fellépését kisérte. A rá következő .Egy kis vihar" cimű drámolettben dr. Schwarz Adolfné és Winkler mérnök szerepeltek. Dr. 8chwa„rzué. mint műkedvelő színésznő minden versenytárs előtt elnyeri a koszorút. Ity nagy szereptudást hiva tásos színészeknél aem igen találni. — Winkler uroak partnere mellett nagyon könnyű szerepe volt Nyelves asszony mellett legjobb, ha a férj hallgat és en-hez Winkler ur kitűnőé a értett 01 lop Imre mint azalonkomikus ez alkalommal is nagy hatást keltett Rutinos és szellemes szójátékokban gazdag elősdisaivai Ollop Imre már régen megszerezte a kanizsai Pautus nevét. Radnai Jenő, nagy ügyességgel és gráciával utánozta Fuller Loja szerpentinláncát és óriási tapsot aratott a bálás kő Önségnél. A vigalomról néhány szóban összefoglalva tudósításunkat konstatálhatjuk, hogy mulatságos volt és a közönséget mindvégig lebilincselő előadásokból állt A vigalom Dyers bevétele 1128 frt 10 kr.. kiadások 368 frt marad 760 frt 10 kr. mint tiszta jövedelem, melybői a választmány f. hó 9-én tartott ülésének határozatából 350 frtot osztott ki szegények közt.
— Az izr. jótékony nőegylet köszönete. Folyó bó 4-ón tartott estélyünfc alkalmából fogadják első sorban is: dr. Rothschild Samuné dr. Schwarz Adolfné úrnők, Prager Ilona kisasszony, Blau Béla, Bohra Emil, Csolosz Jenő, Hirschfeld Rezső. Major Gyula, Ollop Imre, dr. Pillitz Soma, Radnai Jenő, Rosenberg Ernő és Winkler Nándor urak fáradságot nem ismerő szíves közreműködésükért — ez uion is — hálás köszönetünket. Hálás köszönetünket nyilvánítjuk továbbá Franz Lajos urnák önzetlen fáradozásáért, nemkülönbnn a t. felülfizetőknek, adakozóknak és mindazoknak kik estélyfink fényes sikerét bármely irányban előmozdítani kegyeskedtek. — Az Izr. jótékony nőegylet elnöksége.
— Perosi Kanizsán, Perosi Luigi a nagy hírre kapott fiatal olasz zeneszerző legújabb művét leaz alkalmunk a legközelebb megismernünk. Az ora tórium cime .Lázár föltámasztása". Nemcsak Olaszországban, de az egész művelt világon rendkívüli hatást keltett e nagy stilü munka. Perosi igen fiatal ember.
25 éves, pályája kezdetéo áll, e műve után ítélve, a legvérmesebb reményekre jogosít A mű előadása március 7 ére van tervezve. Az énekrészeket előkelő olasz művészek énekelik.
— Zalavármegye törvénybal ísági bizottságának 1899. évi február bó 13-án és folytatva tartandó közgyűlésén félve-eodő tárgyak sorozata: Alispáni jelentés a törvényhatóság állapotáról; — ezzel kapcsolatban a számon kérőszék jegyzökönyve. Az Qresedé&beu levő egy á va-széki ülnöki és két árvaszéki jegyzői állásoknak választás ntján való betöltése. A vármegye alispánjának előterjesztene Zala-Egerszeg és Nagy-Kanizsa r. >. varosokban törvény értelmében elnöklete a,álla megtartandó közgyűléseken helyettes elnök kirendelése iránt. A nagy-kanizsai járás föszolgabirája a gelset körjegyzőséghez tartozó községeknek a ss-gédjegyző szolgálati viszonya s ügyköre tárgyában hozott határozatait 5587/kg. 898. sz. a. beterjeszti. A letenyei járás löszolgabirája a szent-adorjáni kőrj%yzö-téghez tartozó községeknek a körgyámi javadalmazás tárgyában hozott határozatait 2549/kig. 98. sz. a. beterjeszti. A nagy-kanizsai járás föszolgabirája a ba-kőnaki körjegyzőséghez tartozó községek képviselőtestületeinek a körjegyző javadalmazása és szervezési szabályrendeleteik módosítása tárgyában hoiott határozatait 5241/kig. 98. sz a. beterjeszti. Gáspár Árpád oki. gyógyszerész nagykanizsai lakos kérvénye Nagy-Kanizsán 4 -ik gyógyszertár felálltthatása irán!. Nagy-Kanizsa r. tanácsú város tanácsa, képviselőtestületének a város két\'kerületében a kath. köztemető megnagyobbítása tárgyában hozott határozatát tör-vénybató\'ági jóváhagyás végett beterjeszti. Debrecen szab. kir. város, bason-Bzellemű felirattal leendő támogatás céljából megküldi a törvényhatóságnak báró Bánffy Dezső miniszterelnökhöz iutézett bizalmi feliratát.
— A nagykanizsai takarékpénztár folyó hó 7-én tartotta 54-ik évi rendes közgyűlését. A közgyűlés elfogadta, az igazgatóság javaslatát a nyeremény felosztására nézve, mely szeriül a til 192 frt S3 kr. nyereményből, osztalékul rész-vényenkint ötven frt >0o drb részvény után 4ÜOOÜ frt fizettetik ki. A tartalékalaphoz 2973 frt 95 kr.. a külön tartalékhoz rtroo frt csatoltatik. Igazgatósági jutalék 8921 frt 85 kr. Városi közhasznú és jótékony czélokra 1055 frt adományoztatik. 1-242 frt 03 kr. pedig az 1899- évi nyeremény és veszteség számlára vitetett át Az igazgatóság kisorsolt tagjai, valamint a felügyelő bizottsági tagok újból megválasztattak.
— Bosszúálló gyújtogató. Folyó bó 7-én délután 1—2 óra között Gelse 1 községben 2 pajta és két ól lett a tűz- \' vész martaléka. Bognár István földmíves pajtája ismeretlen okból kigyuladt * sz ép szeles időben oly rohamosan terjedt
a tűz, hogy rövid 1 óra alalt az emiitett épületek teljesen leégtek. Szerencse volt. hogy a nép otthon volt s így a sűrűn épült melléképületeket erősen megszállotta, öntözte, s így a tüzet lokalizálni képes volt. A csendőrség befogta Bognár István Péter nevű 15 éves fiát, kit az a gyanú terhel, bogy szülei elleni boszuból ő követte volna el a gyojtog-a-tást, melyet állítólag már előzőleg ígért szüleinek. Ez alkalommal nem hagyható szó nélkül a ge\'sei öuk. tűzoltó egyesület mely sajnos, életjelt csak évenként az általa majálist rendezés által ad magáról.
— A nagy - kanizsai Casino 1899 február 24 én, saját helyiségeiben zárt-, körű álarcos estélyt rendes. Kezdete 9 órakor. Tagok által hívott veudégek szi-venen láttatnak.
— atSKBlvás közgyűlésre. A nagykanizsai önk. tűzöl tó-testű let 1899. évi február bó 12-éo délután 3 órakor, saját helyiségében tartja rendes évi közgyűlését, melyre a t. cimel tisztelettel meghívja a válasz\'máuy. Tárgysorozat: 1. Elnöki és főparancsnokí jelentés. 2. A számvizsgáló bizottság jelentése az 1898 évi számadásokról. 3. Ar 1899. évi költségvetés megalapítása, 4. Szolgálati érmek kiosztása. 5 Az elnökség, választmány és működő tisztikar, valamint a a számvizsgáló bizottság választása. 6. Netán.i indítványok.
Foulard-selyem
— 3 frt 35 krig Utpnitílt lipJlH líltílil S IWiM —
nitain fekete, fehér t, színes Henneberg-selyem 45
krtÓl 14 frt 65 krig meUr.iik.nl - «ma, \'"í**?"?. !
laaott ét damaasl ilb. (mintegy 340 kQloaMaő íaju Kin- éa árnyalatba, ttb}
3O0O kulönbniö
ft^ L-níÁl ailW* 8 Mossosi» a gyárból! Privát fogyasztóknak Utl arivi póstabér-, vámmentesen s házhoz szállítva.
Minták postafordultával.
Magyar le.elexés. STÍjcb. kétaaerei lerélhélyef ragaaataado.
Heiiueberg €S. selyemayárai, Zürichben
( ce. «i kir. odrai txüliti).
XXXVIH ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1899 FEBRUÁR 11-én.
— A nagy- kanizsai Alt. betegse-gélyió-egylet rendea évi közgyűlését [. é. február hó 19 én délalin 4 órakor a városház tanácstermében tartja meg következő tárgysorozattal\' a) évi jelentés, b) a sztmvizsgálÓ bizottságnak a könyvek vezetésére vonatkozó jelentése, c) a választmányi tagok, valamint a számvizsgáló bizottság megválasztása, d) az egyleti orvos megválasztása, e) egyleti tagok által behozott indítványok tárgyalása, melyek 8 napp.il a közgyűlés előtt a választmány elé írásban fölterjesztve lettek.
— Téres vasárnap. Véres vasárnapot rögtönzött egy kis kanizsai hajadon i hó 5 én délelőtt. Máté Györgygyet vadházasságban élő Szokó 1 Lajosáé össze-zördült a legény nővérével, Máté Jolival. A perpatvar oly elkeseredetté vált, hogy végre Máté Juli konyhakést ragadott és avval ugy szúrta mellbe Szokolnét, hogy ez menten Összerogyott. A rendőrség kihajtatott orvossal Kis- Kanizsán és a súlyosan sérült nőt menlőkocsin beazál-iittatta a kórházba, hol életben maradásához reményt fűznek. A ké.-eó némbert pedig átkísérték a büntető bírósághoz.
— Á világ leghasznosabb újságja a Biztosítási és. Közgazdafági lapok, mert ezen iap minden előfizetője 8000 korona erejéig van biztosítva a Nemzetközi baleset biztosító részvénytársaságnál (Adria bizL társ. által alapítva). Tehát mindenki, aki csak negyed évre fizet is elő. forduló postával megkapja a saját nevére kiállított nyolcezer koronáról szóló kötvényt. E kitűnő szaklap újítása páratlan a maga nevében Előfizetési ára: egész évre 10 frt, félévre 5 írt. negyedévre 2 frt 50 kr., mely a laphoz, Budapest, VI. Aradi-utca 40. szám alá küldendő.
— A kaposvári slketnéma-intéMt céljaira kibocsátott gyűjtő ivek t. tulajdonosai fölkéreinek, mikép gyűjtő-ivüket akár történt azon aláírás, akár nem — elszámolás végett az intézet címére beküldeni szíveskedjenek.
— A magy. kir. anyakönyvihivatal. Halálozások: Febr. 3-án Egyed Vendel r. k. tényleges honvéd 31 éves, öngyilkosság lövés által, Benkő Ferenc r. k. földmives 4\'J éves orbánc. -4-én Mar-lioec József r. k. földmives 52 éves veselob, liodiczky Mária r. k. 10 napos rántások. Licht Mária t. k. 14 eres agy-hártyalob, Hok-er Jozefina özv. Szommer L\'ávidné ízt. bába (!5 éves, szervi szívbaj. 5-éu Rosenberg Rozália férj. Fischer Henrikné izr. 21 éves veselob. Molnár István r. k. napszámos 57 éves hurutos tüdőgyulladás, li-án Aleeker Mária r. k. városi szegény 53 éves tüdólob, Gabrov-sek Bálint r. k. vasúti munkás Gy éves t jdóburut. 7-én Benkö József r. k. 1 éves hörghurut. Benkő István r. k. fél éves ránggörcs. Plánder Anna özv. Horváth tiyörgyné r. k. 78 éves aggkori \\égkimerülés. 8-án Gozdán József r. k. 10 napos vele született gyengeség, Brzoboháty Margit r. k. 19 hónapos agyhártyalob. íi-én Vince Katalin r. k. gyümölcsárus 71 éves aggkori végkirae-rülés, Freiscmied Rozália r. k. l hónapos hörghurut, Líeb uszkár r. k. B hó napos tüdólob. — Születések: 3-án Briher István r. k. vendéglős Erzsébet, 4-én Rathmauu Menyhért r. k. kéményseprő mester Mária. Buráry Lajos r. k. mozdonyvezető Dezső, Simon Mária r. k. varrónő Klek, (i-án Kószák Pál r. k. sodronyos János /-én Herceg György r. k. napszámos Károly, Weias Izidor izr. borkereskedő Ernő S-án Fodor Ferenc r. k. bognár Kornélia. !)-én Raffay Károly r k. kalauz Margit. Kukét* Mór állomás: felvigyázó Róbert 10-én Juliász György r. k. földmives Julianna. Balázs Péter r. k. napszámos Mária. — Házasságot kötöttek: j-ón Sgeiner Ferenc r. k. kőfaragó segéd Heffer Máriával, Bozdai Lajos r. k géplakatos segéd Horváth Etelkával, Andri János r. k. napszámos Kovács Annával, Karafiát Lajos r. k. cipész segéd Máté Máriával. 5 én Sommer Nándor izr. fűszer kereskedő Deutsch Karolinával, Nóvák József r. k. földmives Broz Annával dr Fodor Gyula orvos Wittinger Máriával. f,-tfn Masznyák József r. k. földmives Kálovics Rozáliával, Deutsch János r. k. póstsXzolga Molnár Annával. Korács Lajos r. k. városi rendőr Bognár Veronával, Pálfi Sándor r. k. földműves Halász Teréziával. íi-én Vajda László r. k. földmives Jámbor Katalinnal.
X Az ezredik gózcséplógép. Ipari szempontból érdekes ünnepélye volt vasárnap január hó 29 én délelőtt az első magyar gazdat-ági gépgyár részvénytársa atoak abból az alkalomból, hogy a gyárban most készült el az ezredik gőz-cséplőgép. Az ünnepélyt, amelyen Weis-senbacher Endre alelnökön,és Kelloer Antal vezérigazgatón kívül a gyár hiva-
talnoki kara és munkásai, valamint nagj meghívott közönség vett részt, délelőtt 10 órakor a gyári daloskör oyitotta meg a bymnuszszal. Elsőnek Menyhárt szerelő emelt szót és takaros beszéd mellett adta át Kelloer Aulai vezérigazgatónak a földíszített ezredik caép\'őgépet. Beszédében érdekesen vázolta a gyár fokozatos fejlódéaét Tíz ér előtt alig százan dolgoztak itt, amig ma a gyár 7—800 munkáscsalád cak ad kenyeret. Kelloer Autal ve?érigazgalólendü!etes hessédébeo fölemlítette, hogy tíz év előtt válságos volt az iparvállalat helyzete, de a becsületes, odaadó munka .-. a munkátok összetartása és buzgósága felvirágoztatta a gyárat, mely ma számottevő tényező az ország közgazdasági életében. Beszédét annak a hangsúlyozásával végzi, hogy ipar : e---zi nagygyá a nemzetet. Élteti hü munkatársait. Lelkei éljenzés követte a beszédet, a mely uláo Ráth Károly kir tanácsos szólt kiemelve, bogy a mai ünnep a magyar ipar diadalünnepe s az uj cséplőgép díszére lesz a magyar iparnak a párisi világkiállitá on, ahol közszemlére fogják állítani. Krausz munkás az igazgatónak emléktáblát nyújtott át 1 azután, amelyet az épület falába illesz-| tették. Az igazgató erre a gyárban tíz ! év óta alkalmazott tisztviselők és mun \\ kasok közt ezüst emlékérmet osztott ki. ! A gyári daloskör éneke után az ünnep ! véget ért és a vendégek megtekintették a gyártelepet. Déli 3 órakor a körúti Gainbriuu -sörcsarnok helyiségében tár-; sas ebéd volt, a melyen a gyár igazgatói, tisztviselői és munkásai vettek részt. A lakomán természetesen egymást érték a felköszöntők
Ház vevők figyelmébe.
I
Több rendbeli házeladások a legelőnyösebb feltételek mellett. Megtudható a kiadóhivatalban.
A jóhiru Kozma-féle korcsma - helyiségek bérbeadatnak esetleg az ingatlan Örökáron ela. datik. Bővebb felvilágosítás kapható ZERKOVtTZ -ALBERT
irodájában.
Nagy Kanizsán.
— Korestetnek szakavatott egyének, kik az elet baleset- és ncpbiztositás-ban utaznának. Zala- So.nogy és Vasmegye területén, refiectansok küldjék ajánlataikat Glöckner Dénes főügy-nökh5z Nagy-Kanizsára.
— A gráci országos magvizsgáló állomás áltai ólomzárolt ARAN KA-MENTES STÁJER-LÓHER MAGOT a íegjutányosb nap áron ajánl, kívánatra mintát béru.entve kaid Brüder Latzer Grác, Stájerország
— A jóhirü LAPI CSÁRDA N -Rccse mellett az országút mentén az összes mellek helyiségek kel néhány jó szántófölddel együtt szabad kézből azonnal eladó Bővebbet a tulajdonos Buzgó Sándor ud Sárszeg u p Nagy-Récse. Zalamegya.
Közgazdaság.
Heti jelentés a gabonaüzletról 1899, február hó 10-én. Épugy mint az elörö béten. a lefolyt napokban is lanyha volt üzletünk irányzata. A vásárlási kedv még mindig bzü-netel miután a fogyasztás csak kis mérvű, míg ellenbeo a malmok lisztkészlete nagy. A héten tehát ismételten cak korlátolt forgalmunk volt.
Dacára a lanyha Üzletmenetnek a vi dékünkön áruba boc-áiott kisebb buza-párthik jó árakon adattak el. A töobi gabonacikkekben kötések nem történtek.
Piaci forgalmunk a héten lényegtelen volt Alig hozatott be néhány kocsi a külömbőzö cikkekből.
Piaci áraink ma a következők : Buza: Frt. 950—9*70.
Rozs: , 7-50-7.65.
Zib: . 5 70—5 80.
Tekeri , L\'10-ö20.
Köles: , 5 70 - 6*80.
Fehérbab: , 6 30—6 40. Tarkabab: , 5 20-5-39-minőség szerint 100 kgrammkébt.
IRODALOM
— A „Pillangó* legatóbbi száma ismét bizonyitj*. hogy a azerkesz\'őség feladatának magaslatán áll, a mit igért ez ideig mintl\'g betartotta. Minden szám szebbnél szebb illusztrációkat, humoros elbeszéléseket, adomákat verseket stb. stb. tartalmaz. A aPi!laugóa előfizetési ára egy egész évre csak 4 frt Előfizetni lehet a .Pillangó" kiadóhivatalánál Budapesten, VI Teréz körút 35.
Az e rovatban megemlített müvek megrendelhetők és kaphatók IFJ. WAJDITS JÓZSEF könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán.
Sxei\'kesttöseff :
Dr VUlAnyi Henrik, felelős SterkcsztÖ. Dr Percnyi Józgef. Kiadó; //;. Unjd-Us József.
VEGYES.
— ííL:!o- gjógyhatas. Mindazok kik rossz emésztet vagy székrekedés következtében fel-favódásbtn szorulásban, főfájásban étvágyfaiány-\'"-r; egyéb bajokban szenvednek, a ra\'cdi „Moll Tele scldlilz porok - használata által biztos gyógyulást érnek el. Kgy doboz ára 1 frt. Szétküldés na: onta utánvéttel Xoll A. gyógytzeresz ci. él k. udv szállítótól Bécs, I. Tuchlanban 9 A vidéki gyógyszertárakban határozottan Xoll A. készitméuy kérendő a/, ö (ryári jelvényével és aláírásával.
hirdetések.
116 szim./1899.
hirdetés.
Bolf Kunics László és kiskorú gyermekei tulajdonát képező nagykanizsai 4496. sz. tjkvben 8346|b. hrszám alatt felvett ingatlan és a rajta épült ház folyó hő 25 ón d. e. 10 órakor Nagy-Kanizsa varos árvaszékéoek hivatalos helyiségében (Városház II. emelet - 2. ajtó alatt) bíróságon kívüli Önkéntes árverésen gyámhatósági jóváhagyás fen-tartása mellett eladatik.
Kikiáltási ár 2400 frt, melynek 10*]#-a bánatpénz gyanánt leteendő-
Nagy-Kanizsán, 1899. tebruár 1
halis istván
árv, ülnök.
j^^lsörangu^a^^
I
rész vén j-t ársulat B U D A P E S T.
Magyarország legnagyobb és egyed üli
gazdasági gépgyára,
mely a gazdáik od áshos szükséget
¦j*- ÖSSZES "Wt> laidatágl gépeket gyártja-
I
Rendelések megtétele előtt kérjttk minden azakbe*ágó kérdéssel bisa lommal hozzánk fordulni-
Részletes árjegyzékkel
és tzakszeiü felvilágotitassa] dijmen tesen szolgálnak.
SUCHARD csokoládék és kakaók.
Az előfordult tévedések elkerülése végett, a t. cz._ közönségnek tudtul adatik, bogy Suchard Ph- gyára az úgynevezett törmelék csokoládét sem nem gyártja sem forgalomba nem hozza.
A Snehard csokoládék mind jótáltva tiszták.
, . . staniolban van-
nak c-omagolva. , , csokoládéknak még egy
má-dk göngyöletűk is van. , , fl cimképököo a
gyári védjegyet és aláirást viselik.
5 MÁRIA-CZELLI I GYOMOR-CSEPPEK
nagyszerűen hatnak gyomor bajoknál nélkülözhetetlen és általánosan ismeretes\' házi és népszer. — A gyomorbetegség tünetei: étvágytalanság, íryomorbetegség. bűzös le-helei. fflfujtság, savanyu feiböffógés. hasmenés, gyomorégés, felesleges iiyálkakiválasztás, sárgaság, undor és hányás, gyomorgörcs, szűkülés. — Hathatós gyógyszernek bizonyultfej-fájasoál. a mennyiben ez a gyomortól származott, gyomortulterhelésnél ételekkel és italokkai. giliszták, májbajok és hümorrhoidúknál.
r miitett bajoknál a Máriaczelli gyomorcseppek évek óta kitűnőknek bizonyultak, a mit száz mee száz bizonyítvány tanúsít. Egy kis flvpg ára használati utasítással együtt 40 kr.: nagy üveg ára 70 kr. —
Központi szétküldés Brady Károly által Bécs, gyógyszertár a „Magyar Királyhoz, I. Fleiscbmarkt 7.
Nagy-Kanizsán: Präger Béla és Iíelus Lajos gyógyszerészeknél. — Barcson: Koliut Sándor gyógyszerésznél. —
HOTEL .„NÁDOR"
sziillocia
Budapest. IV. Vámház-körűt 2.
A központi vásárcsarnok
főbejáratával szembea A Ferracz-lizsaf kid ¦¦Hitt
1. nici >;á\'|fri:; Uialás a llmira. SzoÜk I f\'iltii frljfH liliifilis tisznl«áljssil i\'gjú\'í
Figyelmeztetés. Ax^\'ntazó kö-sonsrg becsei tudomására hozzak, hogy a szállodánkhoz a kelenföldi állomástól közvetlen összeköttetés a városi villamos vtsnital 10 krétt elérhető, agy hogy s vssati jegyek csak t Kelenföldi állomásig váltaodók — Kiszállás s szálloda kapója előtt éa esaltal az utazó időt és pénzt ttkarit, mert agyas azon Tonat-30 perccel előbb érkezik a szállodánkhoz, mint a központi ál-lomáira.
Kiváló titzteleitel f HOLSTEIN testvérek.
k földmivelésügyi m. kir. minisztérium országos selyemtenyész-tésí felügyelősége bárkinek ingyen ad 2—3 éves magágyi Kzederfa csemetét. Városok, községek, néptanítók szállítást nem fizetnek: el-p lenben magánfelek a szállítási köit-sécet viselik.
Megrendelésnél: vármegye, utolsó posta, vasút esetleg hajó állomás pontosan bejelentendő.
Ha a csemetéket magas törzsű fákká neveljük, ugy egy katasztrális holdnyi tdiakotába 7200 csemete helyezhető el oíy formán, hogy a sorok egymástól egy méter, a sorokban a csemeték 80 centiméter L távolságra álljanak. (
Sövény alakításnál egy folyó raé-* térre 3 drb., egy folyó Ölre 6 drb. L cremetét számítunk.
Kik csemetét akarnak, ezt sürgősen jelentsék be.
A földmivelésügyi m. kir.
minisztérium országos selyemtenyésztési felügyelősége
SZEGZARDON, Tolna - megye.
Legelőnyösebben beszerezhető k, orvos-sebészi és beteg apaláai eszközök. Gommi-árak ttb stb. Sérvkötők, hasét köldök-kötők saját okazerfl mödasere t*e-rínt szavatosság jaellett grorszn készít tétnek. Újdonság! POLOáK-féle Sutpensoriam írt l.SO-kr.
Valódi francia különlei
Részletes, képet árjegyzék ingyen ét
bérmentve. Utaazás tüm ritrt 16651. sz. alatt
Cs. kir. szab. déli vaspálya társaság.
A kézbesitheÜec és fölös szállítmányok a vasúti üzletszabályzat 70. §-a értelmében nyilvános árverés utján f. é. február hó 13-án d. e. 9 órakor Nagy - Kanizsa állomás teheráru raktárában kerülnek eladásra, melyhez a t. c. közönség ezennel meghivatik.
az üzletigazgatóság.
szabadalmazott drótüveg \\
világos tetőzetnek, padlózatokoak, gyári ablakoknak, legjobb anyag kfilöntéle |
vastagságokban egéti 1 75 aégysz. méter terjedelemig «¦
Kölöaös előnyei; Lehető legnagyobb törési biztonság átütések és törétt-k L
ellen drótrács nem szükséges, tűzbiztos igen nagy fokig, esetleget repedésnél L
áthatlanok. mintán a drótbetét az üreget szorosan tartja, nagyon áttetsző, előbb j*
nem iimert fény hatat Több állami és magán építkezésnél nagy mennyiségb-1> °
a legjobb eredményoyel használtatott. Számtalan bizonyítvány, prospektos es >
minta szolgálatra. í
-4 Öntött Qvegpadlózat lemezek járható tetőzetnek §>
* foldalaUi átjárók éa alagntak megvilágitására rstntaknál. kiadott nagyságosban. ®
tima vagy kaiönlélekép mintázott telúletekkel, febír, félfebér (ca. 30*/,-kal ol- |
rsóbb a közönség** nyert öntött avegnél) és színes, drótfonattal és anélkO\'. *
Oveg tetŐKftindely és Qveg rovátkas téglák \\
a legkalönfélibb alakok és nagjaágokDan. *
Aktlaa-fitatHaokaft fir OlaaMntrifl vem. Fritdr SI»Ma ff
Neosattl bei Elbogen (Böhmen). |
További készítmények: tntndennema Ovegek, nvegzárók, tábla üvegek belgiai g
ét német mód szerint, ttTegöotét ét uregdom\' oritás. ¦?/.sli di>inborQregbetak) ?
XXXVIII. É\\ FOLYAM.
18F9. FEBRUÁR 1] én.
köszönetnyilvánítás.
O Fensége Salvator Lipót főherceg udvarmestert hivatala.
Általanoi ABbestáru-gyár. §
*J* 0 császári éi királyi Fensége Salvator Lipót Főherceg rendkívül meg vaa «fy
Y elégedve az asbesttalppal bélelt cipőkkel. Ő Fémesre hosszabb gyalog kiránduláson m
fi hass:iá!u e cipőket és érette, bigv libái sem fáradtak agy el, mint mis közönséges H
| cipőknél Ktlldok egy pir vadász-ripőt, hogy annak a mintájára készítsenek másikat g i>. asbestialpbéléssel, mryanannal a cipésznél s aztán küldjék ide.
v HIs-zQk, hogy e radász-clpŐk ép oly jok lesznek és ép oly megfelelők, <r
1 a mint megfelelők loltak a sialoncipók. I
Zágráb, 1898. jolras hó 8-án. KRAIIL hussárkapitány. |
^* Magyarország volt miniszterelnöke, a közigazgatási bíróság elnöke a köretke- *B
1 zőket irja : J
Tisztelt Doktor nr I
« Az asbectbetéta cipők kittinöeknek bitouyaltak, szilárdan cs puhán járok; meg- 9
•í^ szűnt minden lábfájásom, agy, hogy — &zt hiszem — lábbajom semmi torából orroi-K lást nem igényel. 8 Szíves Unársit köszöni
Dinoson, 1897. éri szeptember 17-én. tisstelő híre
VERERLE SÁSDOR-
PtT nincs többé lábfájás! "1
« óvjuk lábainkat Hidegtől nedvességtől és meghűléstől.
| [§/^y&\\ Sem tyúkszem, sem izzadós lab sem borkemenyerJes.
^ Bjgj^Bl sem labdaganat, sem labeges.
I lSV Rövid idei viselés után megkönnyebbül a járása annak,
I ki c\'PöJét **r* Högyes-féle, az egésa világon gxabadal-
^ mázott asbestialpbéléssel látja el. | Kettösvastagságu I frt 20 kr., egyszerű 60 kr., homoktalp 40 kr.,
f gyermekeknek fele.
Az ssbesrulpbéiés kitűnőségét legjobban bizonyítja, hogy a cs. és
v kir. közös hadseregnek és a m. kir. honvédségnek eddig 22.500
y pár szállíttatott.
* Szétküldés c«kis otánvétt,!. vagy a pénz előleges beküldése mellett, FeJvilá-
4|» positj>«k, pr spectusok és köszöoetnyitvánitsaok ingyen. I n*=<r.,trt,nt:l.n \'le megfeMS tíreng*ttmr» r
I általános A-bentam-gyar betett társaság Badapest VI., Szir-nteza 18.
Neiistein Ffliöp
CUKROZOTT
hashajtó labdacsai
(MliSTEIN-lflf WMl LABDACSOK-)
E pilulák hasonló készítményeknél minden tekintetben feljebb becnülendök; — mentek minden ártalmas anyagoktól, az ^¦«iiiiiiiiiia»»»aasaaaaBmamBmBajjjjjjjjj« al test i szerek bajainál
l\'.j.nb rremnénynyel használtatván, gyengéden ha.-hsjtók, vértisztitók; egy cyó^yszer sem jobb, s mellette oly ártalmatlan, mint e pilulák a
székszorulás
a Intőbb betegségek forrása ellen. — Cukrozott külsejük végett még
gyermekek is szívesen. Es> lő pllulat tartalmazó doboz 15, egy tekercs, mely 8 dobozt, tehát 120 pllnlát tartalmazó, c-ak 1 frt o. é. ~~ Á\\/ í C | Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk h*iáro-\'/i Aj: tottaa Xen»teln Fülöp hashajtó labdacsait. Valódi c-sk, hs mindeo doboz törvényileg bejígyzeit védjegyünkkel pirosfekete nyomtatásban .Szent-Lipót és „Senstteln Falap gyógyszeréin* alsirással vao ellátva. A kereskedelmi törvényszékileg védett ciomag-jsink aláírásunkkal vsa ellátva.
¦ EUSTEII FÜLÖP
.Szent-Lipótboz" címzett gyógyszertára WIEN, I., Plankengaas* S. Raktár Nagykaaizsán: BELL\'8 LAJOS és RE1K QTDLA gjógyszírésxekoél.
teak akkor
MOLL SEIDLITZ POR
-alódiak. ha mindegyik dobos Moll A.. aliiri.it tünteti feL
védjegyet é*
? SSW".!" s,líilh-»«"« syto-katias . lepMk.ci.bb „„„. ,i.
estbi.l.l..k „.„orgírc. ís ejomorbér, ropott srékrekedé,. m\'jb"talom \'ér
,SS rS^-S-* "•""«¦"•a* »«té..é,ek elle., e jeleV blSernel
Otti dStlSZKSk I frt t. e.
HamiBitások törvényileg fenvi11etnak.
i
MÖLL-FErLE F RArfC1A
ggj akk°r v^1"- tX"a«i2 wtu^\'^\'i\'SSí.^
traiezla Itruesi és ti nevezetaseo mint fájdalssMaillapité tiedftrzsölesl szer
köszvény, csoz cs s megbAléa egyéb következméayeioél 1 égis méretesebb aépszer. - Eiy\'uscutt eredatl ivaa Sra 90 krt|oiár___ .
MOLL Gyermek szappanja,
l.egfiaum.bb, legnj.bb módszer iserínt kéiiitek s^ermek es hölgy ssappss k bor eksiera ápcltsári gyermekek és felni ttek részért.
Ars d.rsbonkint - 20 kr. Öt Bsrab — 90 kr. Minden dsrsb fljermek-sssppso Moü A. védjtfyévsl ... ellitss
M > i é t k 11 j < .. Mull A. gyijyizorész, ct. é« kir. udvari szállító által,
Bécs: -Tnchlaaben 9. bí. Vidéki oesreodelések nsponu pesuatinrét mellett teljesíttetnek. A raktárukban Uuék határozottan MOLL A. aláirátával U védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Ronenfeid Adolf ét Fia.
r% maláta-I készítményei
, gyengék és betegeknek.
Hoff János
maláta ntmm itala.
Általános elgyengülésnél* az alhasl szervek rendellenes működésénél, mell gyomor báni .-Urnáknál, nemkülönben a lábbadozók-nak legjobban bevált és legjobb izü erőii tő szere.
Egy palack ára 75 kr — Öt palack bérmentve 3.75 kr.
Tis éve, vsgy _ már régibb idő óta baszDá\'om az Ön mslála egészlégi torét éi egyébb maláta ké-izitroényeit Ezek az egyedali szerek, melyek teleségemaek visszaadtak az egészséget.
Bígér, Bécs, Hofmönlgasse.
Hoff János
stlfitett maláta tlroiaia-
TQdóbajoknál, gégebn -rutna , neymint Idült költő gésné ; főleg a gyermekek légzési szerveinek megbetegedésénél a legjobb sikerrel alkalmaztatik. Ize nagyon kelleme.-.
Etty Dveií ára 1 frt. — Őt uvei; bémiAn\'ve & frt.
Mils\'a kivonat kéazitiaéoyei va-lóbm jó es hstásoa sierk Knl-I-joa tebát ismét S üveg maláta kivonatot, 1 font maláta caoknládét ét zacskó maláta kivonat mell cukorkát.
Fischer L őrnsgy N -Várad
Hoff János
maláta winw csotoisilíja.
Gyengeségnél, — véraxe-géa)ségnét, Idegességnél át mat tanság ni , ét vágyta an-ságná! kítQnó^s} bevált. Rendkívül jó izü és táp\'áló. Gyenge gyermekek i«en jó eredméoy-nyel használják.
Egy Csomag ára 1 frt.
Msi.i.i csokoládéja a legkitűnőbb a mit ismerek. E*en kellemes italt idolt gyomor — illetve emésztési xavarokuál, sápkornsl és általános gyengeségnél miDdea-kor jó eredménynyel alkalmasom.
D-. .Nicole: orvos, Triebe]
Hoff János
laiita-tironat mell entortái-
KŐhögésnél, rekedségn>\'<i. elnjftUodásnál., fóleg lűdó-hnratnál utólérhetlea hatású A valódi maláta mellcukorkákat emésztési zavar nélkül tetszés szerinti mennyiségben lehet használni.
Egy doboz ára 10 kr., etry zacskó 30 kr.
Csodálatos Tolt maláta bívotut mell cnkorkáioak hatása makict köhögésem ellen. Zed Itz Neaklroli lovag.Wsldenburg
Cukorkái feleségem köhögésen és asthmalikus bántalmaiban ki-tűnően legittenek,
Baiek plebáeoi, WeischQts.
Raktár Nagykanizsám Belus Lajos, Práger Béla gyógyszertáraikban; Fesselhojer JózseJ utfd Neu és K eint Strém és Klein, Ármuth Náthán, Pauk Jakab csemege és fűszerkereskedésekben.
**a& Magyarországi kizárólagos főraktár w
TÖRŐK JÓZSEF gyógyszertára BUDAPEST, Király - utca 12.
—4 Közlemények árjegyzékkel ingyen ós bórmentve. ^—
Kneipp
Evek óta kitűnő pótléknak bizonyult a babkávéhoz. — Ideg-, szív- és pyomorbajoknál, vérszegénységnél orvosilag ajánlva. aeae« Legkedveltebb kávéital a családok százezreinél.
I 5
I
I
Íj
SS
fesa
r—;
NAGYKANIZSA, 1899. február hó 18-án.
T-ik szár
XXXVIII. évfolyam.
Elő fi metéli ir: Egész erre . . - 5 frt — kr. Fél ém . - - 2 frt fio kr. Negyedért* - - - I ÍVt itt kr Ca-ye* ,3:ftBI 10 kr* HIRI^KTKS K K 5 tuuábos petitsorbau 7, mumlimr 6, • minden további sor-rí 5 kr.
SVJ tTTEKBEX petit soronként 10 krért vétetnek lei. Kincstári illeték minden egyes birdetéiért 30 kr. naetend*
ZALAI KÖZLÖNY.
A nagy kanizsai . Ipar-Testület," „a nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság,* a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság," „nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet," a .nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület," a „nagy-kanizsai taniu,. járáskör," a nőegylet,\' .n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," .szegények tápintézete," a .katonai hadastyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai
A lap szellemi részét illető minden közlemény s felelős szerkesztő nevére, az anyagi rész: illető kils-lemétijek peiííc; a kiadó nevére lotica Saxy-kunizia a t>er-nü\'iiive lulézeiidök
nem
.nagy-kanizsai keresztény jótékony k ül választmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER. SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A magyar
borkereskedelem.
Sagj -Kanizsa, 18»». febr. I7-en.
Két nagy táborra oszlik a magyar közönség a borkérdésben, mely a legújabb idők nagy ügyévé nőtte ki magát Egyik tábor tűzzel - vassal üldözi a borkereskedelmet, a másik védi azt. Itt is megboszulta magát a túlzás, a merev és rideg fölfogás, mely* legitim kereskedésről is alig akar tudomást venni.
A hamisítás, kivált közfogyasztást képező cikkekkel elkövetve, szigorúan megtorolandó. Ez nemcsak a fogyasztás, hanem a kereskedelem erdeke is. Vannak hazánkban is szigorú törvények a megtorlásra. Azonban a törvény végrehajtásának nem szabad a középkori inquisitio fokára emelkedni. Nemcsak egyesek, nemcsak egész hivatási s foglalkozási érdek súlyos sérelme kíséri ezt, hanem köz-gazdaságu k is. Anyagi kérdések méhébe nem lehet és nem szabad belenyúlni erőszakos kezekkel. Az erély és céltudatosság tapintattal is elérhető. Kern \'szabad annak valóságos rendőri razziává fajulni minden borkereskedő ellen. Hol a védelem s főként hol a jóvátétel akkor, midőn meghurcoltatik, pellengére tétetik valamely cég jó hírneve, a mi majdnem teljes anyagi romlását idézi eló? Méltán jajdul föl a magyar borkereskedő, mikor észleli, hogy mindjárt és foltétleoül gyanús, ha borral kereskedik. A gyanú otKélösködik üz-leti hírnevén, kenyerén; a hivatalos eljárás ott ólálkodik s lecsap hírtelen. Éppen az a baj, hogy ezt nagy hangosan végzik. Rendőri assis-tentiával, lepecsét élések kel és lefoglalásokkal, olyan zajjal, melyre minden járó kelő megáll.
Az a borkereskedő, kire lecsap a hivatalos, de nem tapintatos erély, eleve el van veszve. A nagy Galeotto elvégzi a többit. A vevők elri-asztvák, az üzlet megakad, a kereset megszűnik. Pedig ebben az országban senkinek sem jut eszébe csak egy árva szót is vesztegetni a hamisítás erdekében avagy nem védeni a fejlődő ujabb magyar bortermelést. Csak az ellen hangzik fel a panasz, hogy az illetékes hatóságok egyenlő elbánás alá vesznek minden borkereske dót. Hozzájárul a vegyészeti tudo mány mai fejlettsége mellett is azon bizonytalanság, mely a bor valódiságának megállapításánál mutatkozik. Ez a zavart betetőzi .De különben is kevés ez országban a vizsgálatra hivatott vegykísérleti állomás.
Ha a bortörvényt tudatosan és a közgazdasági érdekeknek megfetelöleg akarják végrehajtani, mindenekelőtt a vegy kísérleti állomások szapori-taodók, hogy a vegyészeti tudomáuy jelzett bizonytalansága mellett is, termelő és kereskedő gyorsan győződhessék meg a forgalomba hozott bor minőségéről. Mindkettőnek kell a gyors bizonyosság. A jelen hajsza egyik nagy hibája éppen az, hogy csakis a kereskedők kö ött keresi a büntetendő cselekményeket, holott köztudomású, hogy a magyar boroknak magasabb ára a termelöket is ösz töuzí a bor tisztességtelen kezelésére. Egyes borvidékeken nem is képez titkot p. o. a bor „szaporítása" vizzel. Igaz, hogy ez .kisebb" hiba, mint a mesterségesen készített u. n. műbőr gyártása s forgalomba hozatala. De a borkezelés körüli bizonytalanság, törvényes rendelkezéseink kétértelműsége mellett elmosódik könnyen &
határ a borkezelés és borhamisítás között. A bor kezelése nélkülözhetetlen a bortermelés és a magyar kereskedelem érdekében. Ezt tudja a termelő és a kereskedő egyaránt, mert másként a bor forgalomba nem hozható.
Mikor a philloxera által elpusztított szőlőink ujjátelepílésének nagy ügyében folytak a köztanácskozmá-nyok. a hazai borkereskedelem hát Tanyául tudták be, hogy boraink uem egyenletesei, tartalmuk, különöieu szesztartalmuk, évről-évre, az időjárás okozta termelési eredményekhez képest, változó, ugy annyira, hegy e tekintetben pár év előtt csakugyan in natura küldött szölöfürtökkel kellett meggyózni a magyar bor magas szesztartalmáról a külföldi vámhivatalokat.
A francia borkereskedelem nagy előnyéül tudták be viszont azt, hogy a fogyasztók évről-évre azonos bort kaptak. — A francia borkereskedő ugyanis tudatában volt aunak. hogy mit jelent sz üzleti Összeköttetés fén-tartására a megszokottság s bogy mennyire bizalmathn a vevő, ha még jobbat is? de ha ez eltér a megszokott árutól. Nálunk azonban halálra van ítélve minden borkezelés, melyet egyébként legitimnek ismernek hivatalosan is, a vegyészeti tudomány, a borgazdálkodás szerint is.
A bor magasabb árával járnak hátrányos jelenségek. Minden termelésnél a jobb értékesítés hamisításokra, utánzásokra ösztönöz. Dá azért a fürdővel együtt nem kell a gyermeket is kiborítani, a mint ma nálunk a borhamisítás meggátlásának okából teszik. Ez idő szerint Magyarorszá gon a hamis bor találásának ténye
| elegendő az elitélés megállapításához.
| Nem kutatják, hogy ki követte el a hamisítást. Elég volna, ha a legszo lidabb pincébe rosszakaratulag becsempésznek egy hordó hamis bort,
i ahhoz, hogy a pincetulajdonos üzleti
¦ hírneve, összeköttetése megsemmisit-! tessék, a miről a hivatalból közzéteendő jogerős ítéletek szépen is gondoskodnak.
A való életet ismerő tudja nagyon I jól, hogy a borkereskedő a rendes ; kereskedő gondosságával sem képes mindig megállapítani a bor valódi voltát De másfelől nem is szava-\'¦- tolhat a pincéjéből kikerült bor azo-i iiossága és minősége iránt, ha a vevő : átvette és beraktározta. Számtalanszor fordul elő azon viszásság, hogy az, ki a megvett bort .szaporítja* vagy másként „kezeli", tetten éret-j vén, arra hivatkozik, miszerint .így" i kapta a bort a kereskedőtől. Ily j puszta állításra, melynek jogi aggá-; iyossága szembeötlő, olyan eljárás | illően ál tátik a legrégibb, legjobb hír-i nevű borkereskedők ellen, a mi a zaklatással, jogoélkülí állapottal egyenlő ; s elég, a jefen viszonyok mellett, egy ily jelentéktelen ok a cég megrontásához. Egész hivatalos eljárásunk más alapra volna fektetendő. Nem kívánunk kevesebb erélyt, sem a kíméletlenség kisebb fokát, de föltétlenül több tapintatot. Legyen szabad egy \\ hisoalattal élnünk. Vajon mit szólna
¦ a köztisztviselők légiója ahhoz, ha minden egyszerű pénztárhiány lat, a mely minden kezelés mellett előfordul, s a melyek tu nyomó nagy része hibás avagy öntudatos elszámolás, elkönyvelés folyománya: nyomban nagy apparátussal teljesített vizsgálat tárgya
I volna, ha minden ily eset, mely a
hivatalos eljárásban milliószor előfordul nyomban hírlapokba kerülne. Vajon nem tenné-e tönkre a hivatalnoki kar reputatióját ? Vajon nem zúdulna e föl az egész ország ? A kereskedelem nem kevésbé kényes szervezettel bir. Soha boszulatlauul nem maradt, ha erőszakos kézzel nyúltak bele. A magyar borkereskedelem, a bortermelés, gazdasági életünk összessége érdekében nélkülözhetetlen. Egyénileg, terjedelmileg s forgalmi érték nagysága szempontjából egyik legnagyobb kereskedelmi csoportunk. Ennek fentar-tása nemzeti érdek, melyet meg kell óvni s meg is óvható még akkor is. ha a visszaéléseket erélylyel és következetesen ki akarják irtani. Csak abba a túlzásba nem kell esni, hogy a gyomot irtván, a hasznos növényeket ís kiirtjuk.
A mikor szenved a magyar borkereskedelem híre idebenn, súlyosan szenved az külföldön is, a melylyel való összeköttetésünket, exportunkat a kereskedelem tartja fen. A magyar bortermelés sínyli meg. ha nélkülöz-hetlen szervét: a borkereskedelmet sújtják porba.
A zalaegerszegi ügyvédi kamara közgyűlése.
A zala-eKerszegi ügyvédi kamara t. hó 11-én Zala-Egerszegen a városháza gyüléstermében tartotta Herteiendy Béla kamarai elnökhelyettes elnöklete alatt évi rendes közgyűlését, amelyen mintegy ötvenen veitek részt.
Elnök üdvözölvén a megjelent kamarai tagokat, a közgyűlést határozatképesnek nyilvánítja, s indítványára a közgyűlés a jegyzőkönyv hitelesítésre Boscbán Gyulát, dr. Kele Antalt é-i dr. Czinder Istvánt rendes, dr. Szigethy Elemért és dr. íier-ger Bélát póttagokul megválasztotta.
TÁRCA.
A világ uj sora.
t.Seeeasió.") — A .Zalai Közlönye eredeti tárcája. —
Tisztelt Szerkesztő url Felelősséged azt üzente elfogyott a .. kézirat s .jöhetne" már az uj sorozat 1 Sorozaton alól nem is adja? Azt méltóztatik tán hinni, hogy magunkfajta nagyvárosi szemlélődök csak belebökűnk tollúnkkal a levegőbe és menten ráakad egész raj théma?
Hát igaz, valami van e hiedelmében; amott lent a Tek. Szerk. örül még a rezzenésnek is mert az is ujdonságszámba megy a végtelen csönd közepette. Mi pedig keresve-keressök négy falunk relatív csöndjét, bogy megpiheatesaük elménket, idegeinket a szünetlen zajongás s örök váltakozást! képek után, melyeket naphosszat észlelnünk kell .... És, nozy a théma-le lésre visszatérjek — tényleg csak ugy röpködnek körülöttünk. D<j.a toll mely iölfoguá őket nem elég erős ¦ megragadásukra,
Míkor az a mai irodalom meg az a ..is; olvasó olyan sokat követel I A részetek részletét apróságok legapróbbját, az életet a legpiríoyőbb porcikától a legnagyobb — atomig. Mert még a leghatalmasabb tárgy eszme, szellem is csak atom a roiadeasézbeo s a — tárcarovatban, hol kicsinyítő, de éles üveggel néz/ük a világot.
De hát apage bölcselkedés — farsangkor nem illik prédikálni. Ilyenkor a/, emberek vagy mulatság előtt, vagy után vannak. Mindkét esetben kevéssé fogékonyak a fontoskodó beszédre.
l\'iy tehát ne bírálgassunk, hanem meséljünk.
Hát, kedveseim, volt egyszer — azaz hogy van ez egyszer egy bolond téli idő. Híre hamva sincs hónak, hidegnek olyan az idő járása, mintha a vén század már nem tudná teljesíteni életfunkcióit s nem volna elég ereje az évszakok kHomboltat&ára. Az emberek is bolondokat követnek el ha az idö meghibbant; különösen itt, ahol oly sokan vannak együtt bolondok, a nagyvárosban.
Fejükbe vették, bogy a divatnak meg ke1! váltc.nia. Mindentéle dívó szokásnak, anyagnak, eszmének éi ruházatnak- E\'ő-ször csak egy-ketten — majd százan, utóbb csaknem valamennyien, az emberi dőreség mértani haladványa szerint No, i> fogalom megvolt, de hiányzott a jelszó; r divatnak pedig nem láthatlan fogalom, banem megragadható jelszó kell.
Ecco: volt szintéi egy, majd száz, utóbb csaknem valamennyi, aki ajkára vette azt a jelző Bzót, mely hangzik imigyen: secessio.
Ti boldog vidékiek, nektek még magyarázni is kell ax ilyent Annyit jelent, bogy különválás, és önmagában bírja értelmér. Külön váltak az uralkodó eszmék minden néven nevezendő eddigi .irányzattól". Ami eddig el vo:t ismerve, régi lim-lom lett, történelemnek átadott
régiség. — éa most tehet kiki amit akar, mind igaz jó, szép mind beválik, ha különválik.
Megértették? Nem. — Természetesen én is külön váltam, mint a többi, és
: azt kívánom, hogy megértsenek, mert ez minden egyénnek a saját joga, úgymond a „secessio"általános logika uem létezik többé. Mindenki magának csinál
: logikát és a többinek kötelessége, azt
\' megérteni és elismerni.
Azt tartja a .secessio\' Máóácb-csal, bogy
.Kiben erő van és Isten lakik,
Müvéből fog kéjzitni uj- szabályt", — tehát erősen egyéuieskednek minden téren.
Remélem kiérezték az eddigiekből, : hogy itt művészetekről van szó; ezek | iráut érdeklődni illik, de őket aem ér-j leni — nem szégyen, különösen ott, ahol ] egy óriá-i vaskalapformájn kupolán kívül „művészi alkotás" közel-távol nincs.
Emberemlékezet óta művészi mozgalom ugy nem foglalkoztatta e város egész közönségét mint ez a „secessio*. Midőn az első mütárialot állították ki e néven ¦ mult tavaszszal, jő magam is dörgedelmes birálkozást követtem el ezen lapokon; de azóta beleszoktam, beleszerettem, éa most hívőket toborzok aeki. Azt moudá valaki, midőn e szándékomat közöltem vele: „mit firtatod azokat a jámbor viűékieket hisz Ők még a régi művészetet sem ismerik, hogy érdeklődjenek az uj iránt!" Szerénységem szóiban jobban vélekedik a „rojnlathn ke-
délyek" felöl és ezennel megpróbálja azt a magot elvetni, melyből az uj irányzatnak lelkes hívei támadnak.
(Tisztelt Szerk. ur! ön maga is ugy véli, bogy nem érdekli olvasóit e théna, vagy legfÖJebb egy-kettőt Kérem legyen kegyes, mint az Ur akart lenni Sodo-mával és az „egy-kettő" kedvéért . . . olvastassa el a többivet is.)
Sokan már abban a meggyőződésében vannak, hogy a XIX. század végét épugy fogja jellemezni a „seceasio" müirány-zata, mint az újkor elejét a „renaia-sance", a mult századot a .rococo", és e század elejét az .empire1. Csakhogy ezen hasonlat annyiban sántít, a mennyiben a mondott müirányok hatá-j^zott stiluít jelképeztek, mig a mai Mozgalom épen a stílust, az egynemű alkotási formát száműzi és mindenkinek szabadjára hagyja a maga modorát. Minden uj ötlet megállhat ngy amint a művész megteremte, minden fölfogás el-ismerőkre talál éa a legbonyodalmasabb kiviteli módszert elfogadják a műértők és megérteni igyekszik a nagy közönség. Az itélőnek nem csupán mutatnak valamit, hanem a látottakon gondolkozni is kell és behatolni a művész intencióiba: A műélvezet ezen fokozott szellemi követelményei felébresztik az újdonság ingerét, és kiki az uj tanok megismerésére vágyik.
Eíért tódul seregestül a közönség abba a .fura" külsejű épületbe, mely tiszta fehéréégével és eredeti kupolás alkotmányával kiválik a tömör pilotasorok közül. Létezése első id -jáben .bolondok
tornyának* csúfolták, mert kihivó originál itása sehogysem illett a környékező épületek .józan" modorába. S ha ebbe a mázsatempiomba belép az ember, ; oly érzés fogja el, mint Aladdint, mikor ; a Sesambarlang kincses csarnokaiba hatolt. Minden oly csodálatos hatású oly titokzatos ujdouszerü és ünneplésen eredeti odabenn! A képek sientélye ez.....
Járnak bele az uj irány buzgó hivői, hogy lelki áldozatukat hozzák a megújhodott művészetnek. Odamennek a bitet lenek, a kétkedők és megbódult fővel jönnek ki — miként a tömjénterhes templomi csarnokból — de kezdenek hinni, kezdenek belehatolni az uj színek, uj formák és festett gondolatok nagyszerű megnyilatkozásába.
É- ez a mozgalom uem csak a kiváltságosakat éri, kik bővelkednek a jólétben, — behat a népbe, megfészkel a növendék gyermekek agyában.
A múltkor egy műkereskedés kirakata | előtt elmerültem Klinger .Krisztus az Olympnson" festményének rézkarcába. (E hírneves alkotás eredetiben látható a .secessio" jelen tárlatában.)
Előttem két egyszerű iskolásfiú állott, nem valami jómódú házak szülöttei lehettek e 14 — 15 éves gyerekek. Az egyik odamutat a rézkarcra s kérdi társá\'ól .miféle rajz az ott*; a másik eleven* szemű, okos arcú fiu erre elkezdi neki magyarázni, hogy „tudod ez is olyan .secessio\' amiről annyit beszélnek; azt valami nagyon-nagyon híres ember fős -tölte." É-i a maga egyszerű eszével elmondogatta a másiknak, hogy, mit is
Lapunk tnai számához egynegyed iv melléklet van csatolva.
XXXVIII. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1899. FEBRUÁR 18-án.
Szalay Károly indítványára a közgyűlés tárgysorozatát megváltoztatták - utolsó pontul a választást tűzték ki.
Az 1898. évi február hó 28 án tartott évi rendes közgyűlés jegyzökönyve felolvastatván, a közgyűlés azt tudomásul vette.
Felolvastatott és tudomásul vétetett a kamarának az 1898. évi működéséről egybeállított s az igazságügy miniszterhez felterjesztett jelentése.
Előterjesztetett a kamarai pénztárái-lapotáról szóló jelentés, amely részletesen beszámol a bírságpénzekről valamint a kamara egjébb jövedelméről, s megállapítja a pénztármaradványt. A közgyűlés a jelentést tudomásul vette, s a kamarai pénztárnoknak az 1898-\'k évi számadást illetőleg felment vényt megadta.
Felolvastatott a kamara választmányának javaslata az 1399-ik évi költségvetési előirányzatra nézve amely s/eriot a 600 frt tiszteletdijhitrálékot i« fistye lembe véve a választmány 3552 frlban állapította meg a kiadások összegét a melynek fedezhetése végett, figyelembe véve a tagdíjhátralékokat, valamint a pénzlármaradványt a kamarai tagsági dijat a/. 1899-ik évre 16 frlban kéri megáUapiltatni.
Ezzel kapcsolatban felolvastatott Ma-tolcsy József kaposvári ügyvédnek a ka-kamarai tisztviselők tiszteletit íjának, s ennek alapján az évi tagsági díjnak leszállítása tárgyában beadott, s a közgyűlés tárgysorozatába felvett indítványa.
Iiy értelemben adott be a közgyűlésben indítványt Szalay Károly, mig dr. Ctnder István a választmány által egybeállított költségvetés elfngadásit aján!o:ta.
Szalay Károly indítványa mellett szó laltak t>; Varga Lajos. dr. Rothschild Jakab. Máuyóki G)ula, mig tlr Czinder István íudiiványa mellett dr. Obersohn Mór, dr. Kele Antal, Hajik litván, dr. Grünwjld Samu.
Ezután az elnök előterjesztette a költségvetés egyes tételeit, s minden egyes tétel Bzavaíással állapíttatott meg melynek eredménye lett a következő költségvetés: titkár tiszteletdija 200 frt, írnok öltése és lakbére 520 frt, kisegítőnek 120 frt, szolgának 120 frt, lakbér ét fütéa 170 frt, irodai szükséghtre 150 frt, fegyelmi eljárásra 100 frt, országos kiállításra (hátralék) 200 frt, előre nem. látott kiadásokra 100 frt, összesen 1.680 frt, melyhez a 600 frt 1898 ik évi hátralékot hozzáadván, az összes költség 2280 irtot tesz ki, amelynek fedezéséül szolgálnak az 1898. év végére megállapított tagsági díjhátralékok ..: a pénztár-maradvány s az ezek levonata után megmaradó összeg fedezhetése vételt az 1899-ik évre a kamarai tagsági díj 8 frtban állapíttatott iv.e--.
mutat az a kép! Ennyire jutott már az uj áramlat.
Milyen ügyesek, ötletesek ezek a mai művészek!
Szemük ellesi a termésret legkisebb mozzanatát és a vásznon njra éleszti. Csupa idegből látszik lenni az uj művész. Mintha összes érzékeik a szemeikbe mentek volna át és rendkívül kiélesedtek volna ottan. Kézbeli ügyességük meglepő. És képeik, arobraik egészen megkapják az embert. Hát még az apróságok, művészi csecsebecsék és használati tár-gyacskák mily .eredetiek!
Van egy bölcs életregula, mely azt tartja, hogy .akkor hagyja abba az ember az evést amikor legjobban ízlik." Ezt a szabályt iróféle embernek is meg kell tartania oly formán, hogy akkor szakitBa félbe szavait, midőn legjobban fölbuzdult.
Ed is máskorra hagyom a folytatást és ezúttal kérem Ont Tisztelt Szerkesztő ur, hogy a .secessio" iránt netalán érdeklődőket ne zúdítsa rám, hanem — küldje egyenesen ide, mert biz\' Isten megéri az útiköltséget!
Bécs, január végén.
Xiltf.
Az ügyvédek és ügyvédjelöltek névsora előterjesztetvén, a közgyűlés azt felolvasottnak tekintette a kinyomatását s s tagokkal való közlését elrendelte
Baboss László nagy-kanizsai ügyvédnek ügyvédi nyagdij egylet létesítése tárgyában beadott indítványa felett a közgyűlés napirendre tért; mivel mozgalom indult meg egy országos ügyvédi nyugdíj egylet alakítása tárgyában.
Előterjesztetett Sebestyén Lsjos nagy kanizsai ügyvéd és tanainak indítványa, hogy a kamara székhelyének Nagy Ka-] nizsára való áttétele tárgyában az igaz-I ságügy miniszterhez felirat intéztessék. J Az indítvány későn adatván be. az ügy-í rend értelmében azt a jövő évi közgyűlés | tárgysorozatéba veszik fel.
A közgyűlés utolsó tárgyát a tisztviselők és a választmány megválasztása képezte volna, de a tagok a kellő szám-; ban nem voltak jelen s igy a választásra ¦ egy rendkívüli közgyűlés kitűzésit ha-1 tározták el.
Végül elnök a tagoknak az ügy iránt : való érdeklődését megköszönvén, a köz-\' gyűlést bezárta.
Délben k .Bárány" vendéglőben társasebéd volt, mely alalt Tuboly Viktor, Szalay Károly, Hertelendy Béia. Hajik Ittván, Mányoky Gyula stb. lelkes lószt-jaikkal emelték a nap jelentőségét.
A vármegye közgyűlése.
A közgyűlés meglehetős néptelen volt. a hangulat álmos és unott. Már 12 órára vége volt a gyűlésnek.
Hertelendy Ferencz indítványára az árvaszékoél a pőtülnöki állás egyhangúlag rendszeresítetett a tartalékalap terhére.
Koller islváa interpellációt intézett az alispánhoz, hogy az árvaszéki ülnöki állásáról lemondott Dr. Bárdió Ferenc lemondását a tárgysorozatba iniért nem vélte fel, miután a lemondott tisztviselőnek felmentést csak a közgyűlés adbaL Utasíttatott az aiispáu, hogy jövőben az interpelláció értelmében járjon el.
Árvaszéki ülnökké Dr. Kráhk Dani, jegyzővé Várhidy Lajos egyhangú ag megválasztanak.
Az adófelszó.amiasi bizottságba Csiliagh Gyula és Hácky Káimáu rendes, Szily Dezső és Hajik István póttagokul beválasztattak.
A községi jegyzői vizsgáló bizottságba Hajik István és Farkas József beválasztattak.
N.-Kanizsa városnak az alispán elnöklete alatt tartandó közgyűléseire Eper-jessy Sándor helyettes elnökül kirendelteiéit.
A szülésznői körök újból kikerekítettek s a községek felhivattak, hogy oki. bábák megélhetését tegyék lehetségessé; azon községeknek, amelyek az: teoui nem tudják, a tőrvényhatóság 60 frt évi segélyt helyez, kilátásba.
A nagy-kanizsai 4-ik gyógyszertárt a megye nem pário\'ja, mert a város népességében oly nagy mérvű emelkedés nem tapasztalható, hogy a gyógyszertár felállítása indokolt volna.
A hevesi átiratnál Bogyay Máté indítványa fogadtatott el. mely szerint: A megye Heves átiratát, mint hazafias tényt örömmel veszi tudomásul, de bízva a béketárgyalások sikerében, a felett ezúttal nem határoz, de arra az esetre, ba a parlamenti béke létre nem jönne, rendkívüli közgyűlés lesz összehívandó, a melynek egyedüli tárgya a hevesi átirat lesz.
A balatoni gőzhajózás mostani állapotaival a megye érdekeit kellőkép nem látja kielégítve. Hajlandó ugyan a társ. subvenciót felemelni, ha több hajót szerez be s a zalai érdekekre nevezetesen Keszthelyre — kellő súlyt fektet. A megye határozata felsorolja azon hajó-járatokat, amelyeket bevezetni kíván, s amelyek által a kirándulóknak a Keszthelyen hosszabb ideig való tartózkodás lehetővé volna téve.
I
HÍREK.
— Hjmen. LTeutsch Lajos, bocskaí földbirtokos, f. hó 19-én vezeti oltárhoz Pécsett Schwarz Vilma kisasszonyt, dr. Sdbwarz Frigyes pécsi közkórházi föorfos leányát.
-f- Eljegyzés. Hermann Adolf : nagykereskedő Károlyvárosban f. hő 12-én jegyet váltott Leitner Irma kisasz-szonyoyal, Leitner Gáspár tótszentmár-toni földbirtokos leányával.
— Halálozás, Kohn Ödön, kalapkereskedő f. hó 16-án délelőtt 11 órakor hosszas szenve . - után elhunyt. Az elhunyt kőzbecsülesnek örvendező kereskedő volt. F. hó 17-én délután 4 órakor temetlék. Halálát özvegyén kívül bárom gyermek és kiterjedt rokonság gyászolja.
— Hamvasé szerda. Caroeval herceg becsomagolt és elutazott Idén a naptár csinálok szűkre szabták az ó szezonját. Alig köszöntött be ő hercegsége az első báli meghívóval, már is útra kelt De e rövid itt tartózkodása annál kellemesebb volt. Az idei farsangi évaduak sok emlékezetes napja volt Egyik sikerült mulatság váltotta fői a másikat. Ugy tetszik, mintha a mulatási idő rövidségéért nyertünk volna kárpótlást ily módon. Egyszóval a mulatságok sikerű tek ugy, a mint azt a legvérmesebb reményű báireudezök is csak álmukban képzelik. Arról nem szólok, vajjun azok az óhaj -tások, melyek a szőkék és barnák fejeiben motoszkáltak, megvalósultak-e? Ez kényes dolog! Carneval herceg matriku-láját lapozgatni érdekes foglalkozás, de nem éppen hálás. Csak gondoljunk vissza arra az ádáz küzdelemre, a melyet a néhai Dorottya kisasszony vívott az ő elszánt hadával! Venus istenasszony segítségével ők lettek a győztesek. — A Polgári Egylet, CaBzioó, Szarvas termei gyakran megteltek városunk szépeivel és fáradhatatlan táncosaival. Volt igazi müvéizi élvezetben is elég részünk. S ha nem is fejeződött be a mi farsangunk oly sikerült farsangi mulatsággal, miot a M Tud. Akadémiáé, méltán meg lehet elégedve vele mindenki. Csak a február 15-ike köszöntött be egy kissé korán. Ez a nap, mely a mulandóságra emlékezteti a halandót, véget vet a zajos mulatozásnak. Olyan ez, mint vaiami
hamisak. — No §m a szép arcszíne? Az arcszíne részit* cinkfebérböl, részben anilinből áll és a ki az ilyenekért 150 frtot ígér, az — a bolondok házába való. Uram, ön itt maradi
— Az Önkéntes tűzoltó egyiet közgyűlése. Február 12-éa tartolta városunk egyik leghumánusabb iotézete az önk. tűzoltó egylet 28- évi rendes közgyűlését. Lengyel Lajos v. főjegyző egyleti elnök betegsége folytán akadályozva levén a megjelenéshen, a közgyűlést Grűohut Henrik slelnök vezette. Az elnöki és főparancsnok! jelentés, melyet a betegsége miatt távollevő Réti Lajos titkár helyett Juk István szakaszparancsnok olvasott föl tartalomdus visszapillantást vet az egylet mull évi működésére. Az érdekes statisztikai adatokban bővelkedő jelentésből megtudják, hogy az egyletnek 100 pártoló és 99 működő tagja van, az egylet vagyona 13063 frt 09 kr. Mindkét rendbeli jelenté:
jóváhagyó
Végül a közgyűlés a tisztikart következőképen választotta meg: Elnök Lengyel Lajos, alelnök Grüohut Henrik, titkár Réti Lijos ügyész dr. Fried Ölön pénztárnok ifj. Fesselhofer József, orvos dr. Szigeti Károly Választmányi tagok: dr. Bencik Ferenc. Lóvinger Ignác, Eben spaager Ercő, Thomka Endre, Vécsey Zsigmond, Vagner Károly, Juhász György, Ktlrschner Ignác, Szommer Sándor, Un-ger Ulman Elek, Bílusz Lnjos és Deák Péter. Számvizsgá\'ó bizottság: Eperjessy Gábor, Plosszer Ignác Bódis János. Főparancsnok Knorcer György, alparancs-uok Rafií Ittváu, segédtiszt Brük Sándor, Bzertárnok Sível János, szakaszparancsnokok: Morandini Romáu, Sável Lijos, Juk István, Weíszberger Káimáu, Poredus Antal, Franz Lsjos, Nóvák Jutván és Tiszai Mihály. Ríjvezetők: Meskó István. Heffer József, Handrik János, ^László Boldizsár. Mátés Jó/sef és Kubát József. Mentő osztály parancsnok: Brandl-hofer Antal és dr. Oilop MÓr. Zíszló-tartő Staáb József.
— A nagy-kanizsaí Polgári Egylet vígalomrendezó bizottsága közkívánatra folyó évi február 14-éo. húshagyókedden az egylet helyiségeiben zártkörű családias jellegű kis-calicot-estélyt rendezett.
tarka poutpourrit dirigáló karmester, a j mely ép oly jól sikerült, mint a L hó
mikor a végső akkord után leteszi karmesteri pálcát. Egy-két taps hangzik fel, s minden csöndes lesz.
— A férj káröröme. Éppen a hering-lakománál Ült az a bátor fiatalember, s felhörpintett egy pohár sört Beszélgetett asztaltársaival a szép időjárásról, az elrontott korcsolyaévadról, a nyilÓ ibolyákról, a városi választásokról a a kanizsai sör kelendőségéről, midőn egyszerre valaki megérinti a vállát és nyájasan igy azóí hozzá: Ide telefonáltak, hogy méltóztassék a vasúthoz kimenni. A vendég azonnal egy kocsiba vetette magát és kihajtatott az indóházhoz. Ott egy első osztályú kupéból intett neki egy jó barát. A vendég beszáll. A barát igy szól: Lész szíves velem jönni. — Hová? Budapsstre. — Minek? — Egy igen fontos üzletet kell együtt lebonyolítanunk. — Majd az utón beszélünk. A vendég, kinek küiömben évjegye volt, hamar elhatározta magát erre az útra. Az utón miodenfé-e jó üzletről, nyereségről csevegtek. Mikor a központi pályaudvarra érkeztek, a jó baiát két embernek, kit ott a p.-nónon vártak, integetett Ezek közbefogták az ezelőtt néhány órával még heringet lakmározó urat, egy kocsiba tuszkolták és hajtattak. Mit akarnak önök tőlem? — Kérem méltóztassék csendben l*nni ? Hová YÍsznek? Egy szanatóriumba, őrii\'-tek vannak ott? No, nem egészen. Egy fél óra múlva megérkeztek. Az ügyeletes orvos azonnal meglátogatta a vendéget, Egy szívélyes üdvözlet utáa a következő (megfigyelés céljából) kérdéseket intézve a jövevényhez: Ismeri ön X-né asszonyt? Hogyne, hisz ez annak a sviháknak a felesége, kí miatt ide kerültem, ön egy bajfürtért az utolsó zsuron ő nagyságának mit igért? Egy haj fürtért ígértem 100 frtot, egy csókért 50 frtot. Épp ezt nem keliett volna tennie. — Miért? Nem tehetek én pénzemért amit akarok? — Nem, mert a szép asszony baji űrijei
Henneberg-selyem
— csak akkor valódi, ha közvetlen gyáraimból rendelik —
s igy — .szenzációt\' kelt Ha „másképpen* vesz bucsut ettől az árnyék-világtól : egyszerűen napirendre térnek fölötte/ F. hó Il-én lázas izgatottság szállta meg a légrádi lakókat Az a hír kapott szárnyra, hogy Korén Jakabot, a különben általán vivőroek elismert, gavallér molnárt, agyonzúzta a malomkő A tények igazolják a hírt. A molnár a malom belsejében dolgozott az orsónál, és valamit babrált a kerékfogak közt. Olyan lényegtelen tatarozást eszközölt rajta, a miért nem volt érdemes treg-állitani a malomkereket Minthogy a hegyes fogak csak lassan fordultak tengelyükön: ő. hogy jobban hozzájuk férkőzhessek, egészen belebajolt És ott felejtette szegény fejét A fogak halántékát érték, belehúzták s egy momenium alatt összeroppaot fejjel és összezúzol: mellkassal, csüngött a fogak közt. Kiszenvedi egy jajszó nélkül. Dr. Gross körorvos elszállíttatta hulláját az anyja (és ugy a számvizsgá\'ó bizottság je-jpí ^"ására^ majd onnan a temetőbe. Dr. lése jóváhagyó" tudomásul vétetett?! Mayer járasorvos és Dcnes kanizsai szolgabíró megejtették a hullavizsgálatot. Hétfőn elvitték tetemét a templomhoz s onnan kisérték utolsó útjára Temetésén részt vett a uagy-kanizsai veterán-egyesület és tűzoltó-egylet.
— Fegyelmi ügyek. Gombás Aladár dr. z--egerszegi aljárásbirót, aki egy éve fegyelmi vizsgálat alatt állóit, a Kúria 200 frt pénzbüntetésre ítélte de álllásába viaszahelyezte. — Skublics Antal fegyelmi uton elmozdított gyámi könyvelőt hivatalos sikkasztás míalt négy havi fogházra ítélte a z.-egerszegi törvényszék.
— A vármegye elhatározta, hogy az elmebetegek befogadására a z.-eger-azegt és nagy - kanizsai közkórházaknál 10—10 elmebeteg elhelyezésére alkalmas megfigyelő osztályt létesít.
— A felhócslnálók. Mekkora hala dás; ilyen is van már Kanizsán. Az ég oly derült, hogy azon a legjobb távcső vei sem lehet egy fellegecskét észrevenni és mindamellett csütörtökön d. u. 2 óra körül a Csengery és Iskola-utca sarkán mikor a legtöbb gyerek haladt az iskola felé, ott akkora felhő kavargott, hogy alig lehetett a prüszkölve siető csemetéket meglátni. Keresvén a nagy felhő eredetét, o;t találtuk a város kocsiját, a mint arra két ember kényelmesen hányta fel lapáttal az ősszesöpört utcai szemetat. Igaz, hogy ezek az emberek nem tehetnek arról, hogy febru -árban hó helyett szemetet kell felrak-mok. De a mérnöki hivatal más időt is választhatna a felhőcsináláa mesterségére, nem éppen az iskolába járás idejét.
— Kézre került gabona tolvajok. Még Dobrin Benő volt a nagyrécsei uradalmi bérlő, mikor már tolvajok garáz dálkodtak a récieí uradalom magtárában, elannyira, hogy az 1897-ik évben 100 métermázsa, az 1898 • ik évben pedig 147 mm. tehát Összesen 247 métermázsa gabonának hiányát konstatálták. Rifog\'ák. hogy beszáradott De a kasznárnak fúrta a fejét a dolog és tolvajlást sejtett. Uj kulcscsal és lakattal látta el a magtár
| ajtaját Sejtelme valónak bizonyult, mert mult év dec 9 ére virradó reggel észrevették, hogy a magtár egyik ablakénak keresztvasa ki van feszítve, a földön pedig kívülről el van szórva a gabona. Rögtön jelentést tettek a csendőrségnél, kiknek erélyes utánjárással sikerült is a tetteseket mind elfogni. Tizen vannak a jómadarak és pedig: Salovec György a főcinkos Nagyrécséről, Káldi Simon Nagyrécséról, Magyar Antal kocsis Nagyrécséről, Császár József Nagyrécséről, Csizmazia Antal Nagyrécséről, Filák Ferenc uradalmi béres Nagyrécséről, Balog József Szt-Jakabról, Varga János Sand-ról. Harangozó Lukács Gáspárhegyről, Horváth István Bakónakról. Sálovec volt a főcinkos, a lőiotéző, ki mindenik lopásnál jelen volt. Három kompániát alakított 3—3 emberből a fent nevezettek közű). És érdekes amint beva\'ják, hogy ők maguk közt is meglopták egymást Amint ugyanis az egyik kompánia javában működött és már körübelül 30—40 zsák gabnát hordtak kí a magtárból, a többiek kiket az nap Salovec mellőzött, meglesték a működőket és tövetekkel elriasztották a pajtásokat. Akkor aztán szépen az ö kocsijukra rakták a kész
1-én rendezett ctlicot-estély.
— Kegye bál. E hó Il-én tartatott meg az .Arany Szarvas\' szálló nagytermében az idei megyebá!, melyen a megye előkelőségei szép számban jelentek meg, de még sem mutatkozott az idei bál iránt oly érdeklődés, mint az előző években. A bál különben elég kedélyesen folyt le. Kanizsáról csak mintegy 6—7 család vett részt. A helybeli tisztikar különösen a honvédtisztek szép számban voltak képviselve. A négyest körülbelül 4? pár táncolta és a Bzem szebbnél-szebb jetmezekben gyönyörködhetett. A bál Horváth Laci zenéje me.lett a kora reggeli órákkal ért véget.
— A közigazgatási bizottságban Koller István szóba hozta a borhamisítás ellenőrzésének Ügyét azzal a tapasztalattal kapcsolatban, hogy a vevők a bort vegyelemzés nélkül átvenni nem aksrják. A bizottság e vegyelemzési dijak leszállítása iránt felir a miniszterhez.
— Tragédia. A mai félszeg, ohscéa társadalmi .nézetek\' mellett megenged-hetö-e, hogy nekrológot irjnuk egy szegény mo\'nárrÓl, a kí csak azért tudott herosstratesz-féle szomorú nevezetességre vergődni, mert nem ugy mut ki, mini más. hozzá hasoolószerű egyén, t i. természetes halállal, h&nem valamivel különben: a malom orsói zúzták össze a fejét meg a mellét A titkos drámaírók kora lehanyatlott, igy hát nincs vállalkozó szellem, a ki ilyen zsámru jelenést örökiteue meg színművében, mert Ábrányi a kére!hetetlen kriükas lesulkolná, agyon -dorongolná . .. megint ... De vájjon a modern, a .fin de siecle"-beli szociológus szemet hunyhat e az ilyen véres azeéna előtt, vájjon elnyomhatja, elfojt-batja-e a lelkéből feltoluló keserűségeket arra a gondolatra, hogy az ember csak akkor lesz emberré, ha a szeszé lyes sors kegyelméből valami különös balállal szenved ki, olyannal, mely megdöbbenti az egyest, megrázza a lelkét
fekete, fehér é. színes 45 krtól 14 frt 65 krig méterenként — urna, csikót, kockaaott, mintázott ét damaart stb. {mintegy 240 különb©** fajU ét 2000 különböző aain éa arnyalatban rtb.)
Ruhák s b!ouzikra a gyárból! — Privát fogyasztók sak péstabér-, vámmentesen s házhoz szállítva.
Minták postafordultával.
Magyar levél ex és- Svájcba kétaxeret levélbélyec ragasztandó.
Hen Héber* G. saiyeingyárai, Zürichben
Let. ét kir. udvari taaUitö.)
XXXVII. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1899. FEBRUÁR 18 án.
zsákmányt és illa berek, nád a kert A lopott jószágot többnyire a kanizsai piacon adták el. Megemlítésre méltó körülmény, hogy a tettesek közül, hét vagyonos gazda ember; — van köztük ki 10 — 15 ezer frt vagyonnal rendelkezik. Most a helybeli fogházban őriztetnek.
— Lemondás. Dr. Frommer József
pacsai
körorvos állásáról lemondott.
A badacsonyi park kiirtása és a balatoni víz és jég pénzért áramlásainak híre ugylátszik port vert megye szerte jónak láttak ezért sz ügynek atánna járni. mire.is illetékes helyről azon értesítést vettük, hogy a hír minden komoly alapot nélkülöz. „A hercegi uradalom tisztikara — igy szól tudósításunk — sokkal tapintatosabb, udvariasabb, az utadalom pedig fokkal áldozatkészebb magatartást tauusiiott mindig a nagy közönséggel szemben, mint, bogy e váddal lehetne fellépni. A badacsonyi .Hableány* vendéglő parkja tényleg a herceg Eszlerházy-féle uradalom telkén létesíttetett, azon áll egész terjedelmében ma is, a hercegi uradalom ezt a nagyközönség érdekében lüri minden ellenszolgáltatás igénylése nélkül s így az ura> dalmtt oly vandalismussal vádolni, — mint aít a „Tapolca és Vidéke" a mult napokban tette, igazságtalan, méltánytalan és hálátlan dolog. A badacsonyiak különben ismerik a „T és V nagy banga cikkének bálterét, tudják bogy az csak egy kifogásolt borjuszelet bo-szuja, azt kellő erkőlc-i értékére degradálják s nagyon sajnálják a „T és V" t, mely alapnéiküli íusmuatióra egy rosszakaratú pletykáoak vezércikket szán.
— Jég-gyár. Igen életrevaló eszmét pendítettek meg a napokban. Egy jéggyár létesítéséről volt szó. Ha sikerülne a helybeli ét közeli környék fogyasztóit, a vendéglősöket, kávésokat, cukrászokat, mészárosokat, henteseket és magánfo gyasztókat, az eszmének megnyerni, ugy a terv keresztülvitele nem okozna nagy nehézségeket. A gyár fölállításához 10,000 forint szükségeltetnék. Az üzem 2 hónapig tartana évenkint, mely idő alatt az Összes fogyasztók megtölthetnék jégvermeiket.
— A kls-kauizsat polgári olvasókörnek január 22 én tartott közgyűléséből a következőket vettük utólag: Elnök ör. Steszlin Ferencz fájdalmas érzéssel előterjeszti, hoey őt, bár az olvasókör többségének bizalma választá az elnöki székbe, s mégis találkozott egy, s es Szedlmayer Ferenc tag és városi tanácsos, ki őt nyilvánosan, s a körben is sértegette. Ez oly tett, mely nem csak őt, hanem kővetkezésképen az olvasókört is sértette; miért is kéri a közgyűlést, hogy e kihágási ügyben intézkedjék és neki elégtételt nyújtson, különben az elnökségről lemond. A közgyűlés megbotránkozással és felháborodással veszi tudomásul az elnök előterjesztéseié rövid tárgyalás után Szedlmayer Ferenc tag és városi tanácsost az elnök a polgári olvasókörre szórt gyalázó és sértő ki fejér ésekért, a közgyűlés az olvasókör kötelékéből egyhangú h itározattal kizárta, illetve kitörölte, s abban élvezett minden jogától megfosztotta. Ezea vészesről Szedlmayer Ferencz értesíttetni határoztatott. Kiadta: Horényi Pál, a polg. olv. kör jegyzője.
— A niagy. kir. anyakonyvhlvatal. Halálozások: 10-én Preisz Szidónia férj. Sebestyény Józsefoé róm. kath. kocsis neje 33 éves: csuz, Vukics János róm. katb. 5 hónapos: hörggyulladás. 11-én Imrei Ferenc róm. kath. 4l éves vendéglős: tüdőgümőkór, Tirbusz Katalin róm. kath. 2 hónapos: bélhurut. Vizeli Ferenc róm. kath. 2 hónapos: veleszületett bujakór. 13-án Ötvös Erzsébet özv. Flumbert Györgyné róm. kath. 84 éves: aggkori végkimerülés, Káutenbaum Ede izraelita 14 hónapos: agyhártyalob Gombos Antal róm. kath. tényleges állományú szakaszvezető 25 éves: öngyilkosság lövés által, Horváth Mária róm kath. 3 éves: agyhártyalob, Márkus Auna férj. Weroer Ferencné róm. kath. 79 éves: aggkori végkimerülés, Paics Gábor róm. kath. kocsis 22 éves: tüdőgümőkór, Tichi Miklós róm. kath. 3 hónapos: hörghurut. 14-én Kuketz Róbert róm. kath. 7 napos: hörghurut, Stepnitschka Tódor róm. kath. 2 hónapos: hörggyulladás. 15 éa Kslik Katalin róm. kath. koldus: szívbillentyű elégtelenség. 16-án Tóth Anna özv. Simon Jánosné róm. kath. 74 éves: aggkori végkimerűlés. Kohn Ödön izraelita kalapkereskedő 49 éves: gerinc agysorvadás. Németh István róm. kath. 2 hónapos: hörghurut. Dwar-zaák Flórián róm. kath. koldus 60 éves: tüdőgümőkór. Házasságot kötöttek: 11-én Váldinger Sándor róm. katb. vasgyári kovács: Prakker Mária özv.
Simon Imrénével, Takács Gyula. róm. kath. csizmadia mester: Hegedűs Juliannával, Varga Gyula róm. katb. lakatos segéd: Hálák Rozálián!. 12-én Tóth litván róm. kath. városi csikós : Barbély Erzsébettel.
— Figyelmezlés. Mindazon áru melyet eladóm Schwartx József Alsó-Lend-vára nevemre rendel, csakis előleges kifizetés, vagy utánvét mellett szolgáltassák ki, mert ellenkező esetben fizetési felelősséget nem vállalok, Rosenfeid Jakab, mura-szerdahelyi lakos.
X Különös szerencse as ositálysorsjátek-ban. Olvasóinknak még élénk emlékezetében lesz, hogy a most folyó Ill-ik sorsjáték 3 ád osztályú 80,000 koronás töay ere menyét a tze-rencse sikereiről oly előnyösen ismer: Torok A, és Társa budapesti tÖelárusltoknál nyerték és ma már újból jelezhetjü*. hoíy a 4 ík osztálya 90,0t\'0 koronás főnyereményt ii ugyanezen cégnél nyerték a S3.S.0 száma sorsjegy-gyei és ezen tőnyereményt ugyancsak e bankház Űzette ki poal\'isan Ezen fSny ere menyeken kivul Toruk A. és Társa bankházában más, szinti jeleatékeny Összegek egéss sorozatát nyerték és ezen lények, kapcsolatosan azon kórdlménynyel, hogy a fenti cég nemcsak pontosan kifizeti agyfeleit, hanem különben is izo-lidnl és jól szolgálja ki őket. tnár maguk is ajánlják, ugy, hogy majdnem feleslegesnek rártják tisztelt olvasóinkat ftgy el mez telni, hogy csakis saját érdekükben cselekszenek, ha bizalmakkal a minden tekintetben jó hírnévnek örvendő Török A. és Társa bankházit Budapesten Váci körnt 4 sján tékozzák meg.
— Kerestetnek szakavatott egyének, kik az élet baleset- es népbiztositás-ban utaznának. Zala- Somogy és Vas-megye területén, reflectansok küldjék ajánlataikat Glöckner Dénes főügy-nökhöz Nagy-Kanizsara.
— A gráci országos magvizsgáló állomás által ólomzárolt ARANKAMENTES STÁJER-L.ŐHERMAÜOT a legjutányosb nap áron ajánl, kívánatra mintát bérmentve ktlld Brüder Latzer Grác. Stájerország
IRODALOM
— Felhívás előfizetésre Irodalmunk egyik önzetlen ét lángbuzgalmi munkásának emlékét nyitja Jot a legközelebb megjelenő Eodrődy János életrajza című munkám. Az eredeti forrás-müveken és levéltári kutatá-ion alapuló életrajz kiterjeszkedik Endrődy életének minden fontos mozzanatára és hü képét adja annak a sok oldalú szellemi munkásságnak, mely areddig~alig méltányolt férfiúnak egész életére kiterjed.
Az alábbiakban közölt rövid vázlat szolgáljon tájékoztatásul a munka tartalma feiöi.
I. Eodrődy születési helye és éve. Gyermekkora. Iskolai pályája. A mult századi nevelés és oktatás. Kecskeméten a keeyesrendbe lép. A kecskeméti novi-ciatus. Tanulmányai. II Eudrödy tanárkodása Kalocsán. Kolozsvárt bölcseletet tanul. Pappá szentelése. A kolozsvári convictus praefectusa. Kőszegen. Tbee-logiai tanulmányai Nyitrán, Kalocsán ét Egerben. Nagy-Kanizsán aaynlaxis tanára.
III. A piaristák nevelői működése lő* urainknál. Endrődy Ciákj János gróf nevelője. Kurzgefasste Geschicbte des altén und ueueu Testaments — Kasscha 1788 című munkája. Temesváron. Pesten. A magyar színészet történeti és irodalmi előzményei. Endrődy buzgólko-dása a nemzeti játékszín ügyében. Az Arany perecek. A magyar játékszin és az erdélyi játékos gyűjtemény.
IV. A piaristák, raiut tábori papok. Endrődy Barkó Vince báró lovasezredének tábori papja. Külföldi tartózkodása. Mészáros báró ezredében. Munkái : Der Freidenker. Költeménye;. Csak egy-két szó erkölcsi meftvesztegetietésönkről.
V. Eodrődy Eszterházy grófnál. Nagy-Kírolyban házfőnök és gimn. igazgató. Szegeden házfőnök. Endrődy az eudae-monistikus bölcselet híve. Az ember boldogsága cimü bölcseieti munkája. Keresztény meggyőződésből. Deák grammatika, á papirendnek érdeme című művei. Latin nyelven tartott beszédei. Apróbb cikkek.
VL Eodrődy a kalocsai házfőnöke és a gimn. igazgatója. Betegsége. Halála. Jellemrajza.
Függelék: EndrÖdy kiadatlan epig-rammái.
Az életrajz csinos kiállításban jelenik meg. E ófizelési ára 80 kr., mely ősszeg az alant jelzett címre küldendő. Gyűjtőknek 10 példány után tiszteletpéldány jár. Az előfizetési árnak előre való beküldése után portómentesen küldjük a példányt.
Nagy Kanizsán, 1899. február.
J>r. Perényi József :ögimn. tanár.
üxerkesttSaéff :
Dr- Villányi Henrik, felelős aaerkesztő.
J>r. Perénii Józrxf.
Kiadó : Jff. Ifajdils Jótsef.
VEGYES.
— Egy atpazer. A moll-féle franciaborszes és só által a betegeknek egy ép oly gj "igyhatása, mint olcsó szer oyujtatik köserényes és csúzos bántál mákban, sebeknél ét daganatoknál. Egy Qt- g ára utasítással együtt 90 kr. Szétküldés naponta utánvétellel Moll. A gyógyszerész ci. és k. udvari i-.állító ál\'al Bécs I. Tocblau-ben S. A vidéki gyógy szertárak bao határozottan Moll A. féle készítmény kérendő ax 6 gyári jelvényéve! én aláírásával.
— Fontoi. közlemény. Nehezen emiszthetŐ ételek csak mértékletes élvezete is, gyakran kQlönféte gyomorbajokat vonja maga után, — melyek — ha figyelembe nem vétetnek, köny-nyen nehéz betegségekre elfajulnak. Oly bajok elhárításán a dr. Rosa gyomorért! balzsamának kitQoö hatása bebizonyalt és tanácsos, hogy ezen készítmény egy háztartásban sem hiányozzon. Valódi kapható az itteni gyógyszertárakban ét Fragner B főraktárában, Prága 203- III. Lásd a hirdetményi.
— Káréi tálunk, amely nekünk oly nélkü-lözhetlennek látszik, a valóságban csak a dívát es megszokottság készítménye, amelyet történelmileg kötetnünk elég érdekes. Mint ismeretes a törökök a .fekete italt", mely náluk az elt Itott bnréWczet pótleka volt, hozták be a Nyugaton és a-^Páríson el Bécsen át a tizenhetedik azáxad végén lassankint divatba jött. De csa-c lassankint, -aert ezen főzet sokáig nem intett, sőt eleinte, .visszataszítónak" találták És mit nem visz kefírsztül a divat! és végre is ai idegízgató kávé élvezetéhez való hozzászokás nem volna olyan sajnálatos, ha — fájdalom — róvideien nem mutatkoztak volna annak nagyon szomorú következményei. Már a mult század közepén hírneves orvosok a bab-kar ; hatása Lépen az ideg- és szívműködés hé-nutási jelenségeit mutattak ki; és mióta 1820.
\' a coffeint felfedezték, biztosan tudják, bogy ezen jelen-egek a habár wak kis adagokban reudszeresen a kávebabbal bevett kávémeregre vezethetők vissza. Azonban dacára minden or-vo-i, gyakran a legsürgősebb óvásoknak, a rendszeres kávéivás szokása mind jobban el-: terjedt, főleg bizonyára azért, mert a már kéznél levő izlet-szokás helyett nem tudtak tettes \\ értékű pót ékot nyújtani Ez csak a legnagyobb : eredménynyel ki-ért Ksthreiner-féle Kneipp-malátakávé bevezetésével történt és mondhatni az emberiség általános javára és valódi áldására. Ugyanolyan ize es illata vsq, mint a babkávénak, annak sz egészségre ártalmas tulajdonságai nélkOl. A Kath einer-téle maláia-: kávé most még többnyire á habkávé mellé i pótlékul használtatik, amelyhez félig, vagy \\ azonfelül is adható. De ha egészen tisztán I iszszuk, erősen elkészítve, akkor is kitűnően ízlik a Katbreiner-féle Kneipp-maláta-kávé ét ; agy családi asztalnak sem lehet elég sürgősen í éa melegen ajánlani. De csak a „valódi Kath-; reiaert* használjuk az ismert eredeti csórna-; gokhan és óvakodjunk a csekélyebb értékű ; utánzatoktól, vslamint a .nyitottan kimért" ; árutól
Nyilttér.*)
Bektiir-t <am*kt-ív nagynevű publicistánk e* országgyűlés; képviselő ur, kt városunk iránt már sokszor Írásban es tettleg is megmutat\'-, jóindulatát ?1 rokonszerctetet, ennek njabban U (inycs bizonyítékát adta. 1891. er tavaszán történt, — hogy kerületünk akkori képviselője Ilertelenily Béla kíséretében lejött hozzánk s ltt jötékonycélu felolvasást tartott, mety 78 frt bl kr. tiszta jövelelmet eredményezett; ezea összeg akkor egyik itteni takarék pénztár bas tSkésittetett s ma kamataival loS írtra szaporodott fel Pár zi.-i-il-.il ezelőtt, midőn Hertcleuuy Béla ügyeimét hívta fel ezen összeg feletti. rendelkezési jogára, nagylelkűen ¦kijelentene é* beleegyezését adta ahhoz, hb|y |2ta III trt 1 lafvkaiiztal flllí
ttllllr íjjilljtllj lt ttllliti: ctltlltlltll, i
egyúttal titztelelél kdld\'e a kanizsaiaknak.
A lemjiloui építő bizottság )>e>ltg BekMls ü^sztáv uroak ezen nagylcllű adományáért fonö köszönetét nyilvánítja s melegen üdvözli.
Nyilalkozai
Több rendbeli olyan eset jutott tudomásomra, hogy velem semmi néven nevezendő ótszekóltetéiben nem álló kereskedők gazdasági- es egyéb magféléket, kQlönösen répamagrakat mint átantbner-téle magvakat hoznak forgalomba.
F. miatt kötelességemnek tartom, p-t-réazt a gazdaközönség taj-kori\'aul, másrészt a msgszűkségletanket ú ic bevásárló kereskedők érdekeinek roeg-TédeseBl kijelenteni, hogy a vidéki ismetela dóknál csak az»n gazdasági ét kerti magvak tekinthetők valóban ősegemtől származóknak, melyek vagy
az én olomzarammal
vagy egy á]ló
medvét jel Képező
törvényszékileg bejegyzett védjegyemmé I vagy mindkettővel ellátott zacskókban vagy zsákokban vaunak
Mauthner Ödön
ea. éa k odv. száll, magnagykereskedét Budapest, VI, Andraasy-út 20. sz.
üiáitéiik\'
116. szim./189S.
hirdetés.
Boll Kuoic-1 László és kiskorú gyermekei tulajdonát képező nagykanizsai 449C sz. tjkvben 834G/b. hrszám alatt felvett ingatlan és a rajta épült ház folyó bő 25-én d. e. 10 órakor Nagy Kanusa város árva-zekének hivatalos helyiségében (Városház II. emelet 2. ajtó alatt) bíróságon kívüli önkéntes árverésen gyámhatósági jóváhagyás fen-tartása mellett eladatik.
Kikiáltási ár 2400 frt, melynek 10°/Y» bánatpénz gyanánt leteeudő.
Nagj-Kanizsán, 1899. február 1.
hal/s istván
*} Az e rovat alatt kösióUekért nem vállal felelősséget a szerk.
SUCHARD csokoládék L és kakaók.
Az előfordult tévedések elkerülése végett, a t. cz. közönségnek tudtul adatik, bogy Suchard Ph, gyára az úgynevezett törmelék csokoládét sem nem gyártja sem forgalomba nem hozza.
A Suchard csokoládék mind jótállva tiszták.
¦ . „ staniolban van-
nak csomagolva. , „ csokoládéknak még egy
másik göngyöletiik is van. , . . cimképükön a
- nyári védjegyet és aláírást viselik.^.
j Elsőrangú hazai gyártmány. I
1/ / Pottts oisa : H
/^^/^EIsÖ magyar H //Gazdasági Gépgyár
L MÁRIA-CZELU 5 GYOMOR-CSEPPEK
n.i<--s/i-rft-n Itatnak gyomor hajuk-liái rn;: k:i!>\'/.ln\'tf[ii-:t és állaláuosan ism-ti-tfi linzi és népszer. — A gyomorbe:«\'gség tünetei: étvágytalanság, átyomorbetegítég, bűzös le-IMl\'I. fflftijtíiág, savanyu felböffógés, liasmt-nés, gyomorégés, felesleges nyál kaki választás, lárgasag. undor és hányás, gyomorgörcs, szűkülés. — Hathatós gyógyszernek bizonyult fejfájásnál, a mennyiben ez a gyomortól származott, gyomortu[terhelésnél ételekkel és italokkal, giliszták, máj-li:>)ok és hümorrhotdáknál.
\\ mlltett bajoknál a Máriaczelli g-yomorcseppek évek óta kitűnőknek bizonyultak, a mít száz meg száz bizonyítvány tanúsít. Egy kis üvog ára használati utasítással egytut 4d kr.: nagy üveg ára 70 kr. —
Központi szétküldés Brady Károly, által ¦Bécs, gyógyszertár a »Magyar Király\'-lioz. I. Fieischmarkt 7.
Nasy-Kanizsán: Präger Béla és Itelus Lajos gyógyszerészeknél. — Harcson: Kohut Sándor gyógyszeréinél. —
í
résívéu)-társulat BUDAPEST.
I Magyarország legnagyobb és egyed öli
gazdasági gépgyára
¦\'• mely a gazdálkodáshoz szükséges %m~ ÖSSZES -%m gazdasági gépeket gyártja.
I I
I
Rendelések megtétele előtt kérjük inden szakbavágó kérdésié! biz; tal hozzánk lorJuln:
Llommal hozzánk fordulni Részletes árjegyzékkel n s szakszeiO felvilágositással dijmen- ama teíen szolgálunk. ,
ajj~.l i. tvag.ikj Mori»f>lok~^yjg;0|f
Polgár] Sándor
egyet, gyskor-lott kötszírész.
BUDAPEST.
VII Enssbet-kflrnt 50.
Legel őoyöieb-1 ben beszerezhetők, orvos-sebészi éi beteg ápolási eszközök Gummi-áruk stb atb. Sérvkö\'ök, hss-és köldök-kötök saját okszerű mödsze-e ! rint száíatosság mellett gyorsas készittetnek. | Újdonság! POI.GÁR-féle Saipensorium frt 1 60 kr
Valódi francia különlegességek!
Utáazát elles védve 16651. ti. alali.
JVeiislein Fülöp
CUKROZOTT
hashajtó labdacsa!
(HlCSTEIS-féle ERZSÉBET LABDACSOK.)
E pilulák hasonló készit-ményeknél minden tekintetben feljebb becsülendők; — mentek minden ártalmas anyagoktól, az altesti szerek bajainál gyengéden hashajtók, vértis7.titók; ártalmatlan, mint e pilnlák a u I á s
legjobb ereuménynyel használtatván, egy gyógyszer sem jobb, e mellette oív * x é k s
a legtöbb betegségek forrása ellen. — Cukrozott külsejük végett még
gyermekek is szívesen. Egy 15 pilulát tartalmazó doboz 15, egy tekercs, mely 8 dobozt, tehát 130 pilulát tsrmlmaxó, e««k 1 frt o. é.
t | Utánzáfo\'itol kölnnösen óvakodjunk. Kérjünk b.taro-__._>! zottar. Seusteiu Fülöp hashajtó labdacsait. Valódi csak, ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros-fekete nyomtatásban ,Szent-LipÓt ét ^Seosteln FDlóp gyógyszerész1-aláírassál vart ellátva. A kereskedelmi törvényszéki leg védeti csomagjaink aláírásunkkal van ellátva.
F 0L Ö P
ÓVÁS!
Raktár Nagykaniz
E U S T L
.Szent- Lipót bo;
WIKS, 1. Plankeng-ass* «. : It ki.l\'s LAJOS és KEIK GYL\'LA gj ógy az .részek nél
I M
címzett gyógyszertára
t*ssatas*stl ivisii c
XXXVIII. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1899 FEBRUÁR 18án.
Mily eikerülhellenül szükséges
SZÖLLÓK PERMETEZÉSE
az elmull év»db»n bizonyult be, midőn csakis a permetezett siöllílc n mentek tönkre. \'
Einek elérhetésére levjobbnak bizonyult Hayfarth Ph. és lirsa —=== SZABADALMAZOTT 33=-
s*r önműködő -mm
I
I
HOFF
maláta-
készítményei
gyengék és betegeknek.
Hoff János
maláta mnm itala.
Altalános elgyengülésnél* &7. a I hasi szervek rendellenes működésénél, mell éi gyomor bántnlmakná), nemkülönbeu a lábbadozók-nak legjobban bevált és legjobb izQ erösitö szere.
Egy pBlack ára 75 kr — öt palack bér meni ve 3.75 kr
Tíz éve, vagy mar régibb idő éta használom az Öu maláta egészségi sörét és egyéhb maláta készítményeit Kzek az egyedüli szerek, melyek teleségeranek vissza -adtik az egészséget.
Bágér, Bécs, Hofmünlgaasc
Hofr János
\' sűrített malála tirosaia-
Tfidóbajoknál. gégehn • | rntoái, úgymint idült kohó" ¦ gésné ; fölea a gyermekek I légzési szerveinek megbe-I tegedésénél a legjobb sikerrel alkalmaztatik. Ize nagyon kel-: lemes.
Egy öveg ára 1 frt. — Öl I üveg bérmentve 5 frt.
Malin kivonat készítményei valóban jó és hatásos szerek. Kaid-jón tebit ismét 5 üveg maláta ki-: vonatot, 1 font maláta csokoládét tél \'jT zacskó maláta kivonat mell \' cukorkát.
FilOher 6 őrnagy X -Varad
HofT János
maláta BzészsgEucsotoloieja.
líjenijeségnél, — vórsze-génységnó1, Idegességnél, álmatlanságná\'.étvágytaiaa-ságnü kitűnően bevált. Rendkívül jó i/ü és tápláló. Gyenge gyermekek igen jó eredménynyel használják.
Egy csomag ára 1 frt.
Maláta csokoládéja a legkitűnőbb a ismerek. E*en kellemes italt idait gyomor — illetve emésztési zavaroknál, eápkoroal és általános gyengeségnél mindenkor jó eredménynyel alkalmazom
0\'. N. colei
, Triebe!
Hoff János
fflaláta-tironat mell enkorkái-
Köhögésnél, rekedségnéi, elnjálaodásQál, főleg :üdö-hurntnál utólérbetien hatású A valódi maláta mellcukor kákát emésztési zavar nélkü tetszés szerinti mennyiségben lehet hisználni.
Egy doboz ára 10 kr., egy zacskó 30 kr.
Csodálatos volt maláta kivonat mell cukorkáinak hatása mskscs köhögés.-m ellen. Zed.ltz Neaklrefelovag.Waldeiiburg
Cukorkái feleségem köhögésen és asthmaiíkus bántalmaiban kitűnően segitseoHf.
Buch plébános. Weiachötz.
Raktár Nagykanizsán : Belus Lajos, Prágcr Béla gyógyszertáraikban; Fesselhojer JózseJ utód Neu és K ein, Síréin és Klein, ÁrtntUh Náthán, Pauk Jakab csemege és füszerkereskedésekben.
Magyarországi kizárólagos főraktár: tf?^-—,
TÖRÖK JÓZSEF gyógyszertára BUDAPEST, Király - utca 12.
—<§ Közlemények árjegyzékkel ingyen és bérmentve. $>—
.•liliali! Ubdíeiak- ,
J-
YERTISZTITO LABDACSAI,
wkagyan alig
mciylwi
:ly utóbbi nevel teljes joggal megél .laoiK csouas oaiasmtal ezerszeresen !.c nem bizonyítottak volna.
v .1», „,.», , l^rUIt1 "U "CH *M*»»s elterjedésnek Örvendenél; «* alig van család, bkItIw, ezen ki.8no h4it*ierl«-.l készlet nem
>a M vaiiiuk lirs;t|«|rsi|. * a, abl.,,1 eredő bajoknál i* ; ,gy tilsánál, idegesség],;;] wa,„,ar„ f liláját ¦¦¦ál síb l-zm vA.ii -¦- ¦-¦----¦-
oly könnyen halnak, hogy a lege sekély ebi, fajdalma *™ L í..,^.^ i _ K. . liJIljasiHll sll.. l-.zen vertw
Ezen vérti.zliió labdacsok csakb, ttrasat IS. «. a. közinetnek valódi tmti3<cgl>c
tátik. 1 fit 00 krí
ajokuál i,; igy Mskirtál. idegc*ségl>„ fajualmat sem oko«zk és ennek folytan meg a leggyengébb egyenek, de még gyermekek aliai is bevehe.U.
PstrWtr J.-fili ar .Iraiy tirtialai ilstáisz- naz.il lyóiytrtrtárkai Itemi, f.. lüiar-
. egy l5 »«m labdacsot Inrtalnwzó doboz ára l\\ Lr. Egy csomag, melyben 6 doboz latlalmai-
i labdacsot t
kerüt. Ai Ssszcg eluseti* l-eküldésénét bérmentes küldéssel egvült I " \' \' 1 \' \' kr. es IO - ¦ "
labdacsuk
>maK 1 itl ti kr., 2 csomag j frt t|
Sl^íf^T laWa^k aT^aionfctób? nlTclc "/Ílakok alatt ulánozia.nak ; , vért.wmo lalKlac-okai koveielm c* oakis azok tekimbcök valódiaknak, melyek hajnala., 3 cl m,.",lc" eX>-=- J"boz fedele u-.-yanazon aliirással, vOrös uinben van ellátva aiaatah. aab^tU... melyet a lahdacok fogyasztói a IcgküIW^Bl* és legnehezebb betegségek utón- egységük v^zanyc. helyen c«kM néhányat emlitünz azon megjegyzése, hogy mindenki, \' \' ¦ ¦
csatit pKcrbofer J aláirássaj, fekete * A
folytán honink intéztek,
vagyunk győzöd ve, azokat tovább fogja ajánlani. Tisztelt Pccrbofer
Legyen oly „ives ^ felúlmulhatatlan vén
inek kövei kell étien kt sitisa d. Puerhofc: J.
Köln,
. 1S83. ipril. hó 30. tr> küldjön ickcm Ismét 5 tekercsel az ön íiitó labdacsaiból Winvétéllel. Fogadja ez uton legmélyebb köszönetemet Ubdacsai csodahatisaírt. Maradok teljes : Pawlistik Ferenc. Köln, Lindenthal.
Tekintetes ur: TIraschc, FölUnik mellett. 1«87. szepL hó 13. isten akarata volt, h->gy az ön labdacsai kezeim közé kerültek
olyanny.ra, hogy .emm, munkát «m voltam többé képes végezni és ~y ^ 3 Wt,alC Ult Yülnék\' "aazönesodálatraznéltó fcScsS engem nem mentettek volna meg. Az Isten áldja meg önt ezétt ezer-hogy ezen talxlacsok engem is tökéletesen másoknak ti egészségik vUszanyc-Knific Teréz.
szer. Nagy bízz ki fognak gyógyítani, résére segítségül szolgáltak.
,MÍ!fJL ,!íte,\'w: »ccs-Ujhely, I887. szepL hó 12.
lcKf*--róbb köszönetemet mon-lom ezennel ennek 60 eve* illető o éven át szenvedett gyomoriiiznitbaa let is megunta, melyről egyéhként le is mon-
""íí SFÉS"" "ÍV"-, *¦ »"»••»... \'. «.«a
•gatás, iichiás, migraine.
I frt 20 kr. "
geriaczagy bántalom, tagszag-gfájás, főfájás, falxzaggatás. stb.
Failialitaa, fstrktfir J.-tül. Évek ¦ \'g
idült sebri
: 65 kr.
Icgbtziosalib
fagyos tagokra és minden elismerve. 1 köcsög 40 kr.
b >-sliilr vaiy Ut, , liter 3 frt, fél li
, bérmentve 65 kr.
Ellt-MSZtiHia. (prágai c-ö,.pök). Pse.hofer J.-tü!. megrontott gyomor,
1 ds-eg az"? 7,min,ieonc"»* 3Íl«*t" ">ajok ellen kiiílno haziszer. Itifilrtl. Wrhoie\'r j\'-Í^y L j„
ked.seg görcsös köbOg*. >,!,. eUel
minar és bél betegségeknél. 1 frt 60 kr. \', liter $5 kr. golyva ellen, 1 üveg 40
kit üiiö báziszer hnntl, iKtrgec»ke 50 kr.. 2 üi
labdacsokat egyszer használta
dott, midőn véletlenal egy dolwzt kapott az ön kiiünö vértisziiló labdacsaiból s azoknak állandó használata folytán tökélcicsen kigyógyult. Legfőbb tisztelettel Wcínzettel Josefa.
Kichengraberamt, <;föhl mellett. tS93. mire »7-, Tekintetes nr!
Alulírott ismételten kér 4 csomag-t ai ön valóban ha-zno. et kitttnö labdacsailsól. KI nem mulaszthatom legnagyobb ^isn.eiesrmct kifejezni ezen labdacsok értéke felett és azokat, z^ hol csak alkalmam nyiiik, a szenvedőknek legmelegebben fogom ajánlani. Ezen halaiiatom tetsxés szerinti ba-sznidásira önt ezennel felhatalmazom.
Teljes tisztelettel Hahn Ignác.
Gotschdorf. Kolbaeb mellet, Szilézia, 1SS6. okt. K-in. T. ni 1 Felkérem, -miszerint az ön "vértisztito labdacsatból egy csomagot 6 dobozzal küldeni szíveskedjék. Csakis az ön csodálatos Izbdacsainak köszönhetem, hogy egy gyomorbajból, mely engem öt éven át gyötört, megszabadultam. Ezen labdacsok nálam sohasem fognak kifogyni, s midőn legforróbb köszönetemet kifejezem, vagyok tiszteiénél Zirickl Anna.
TlaaiCliall aajktlics. Pserhofer J.-töl. Évek hosszú sora óta valamennyi hajnövesztő szer közt orvosok által a legjobbnak elismerve. Egy elegáns nagy sselenczévcl 2 frt.
általilll Ufllir. Stcubel tonortóL l\'tés és szúrás által okozott sebeknél, mérges daganatoknál, ujjkukac sebes vagy gyoladt mell vagy más ily bajoknál, mint kitűnő szer tön kipróbálva. I tégely 50 kr. Bérmentve 75 kr.
íltlláatt tiSZtÍtl->Í. Bullrich A. \\V.-től. Kitűnő báziszer a rossz emésztés minden következményeinél u. ni. főfájás, szédülés, gyomorgörcs, gyomorhev, aranyér, dugulás stb. ellen. 1 csomag ara 1 írt. Ezen iu felsorolt készítményeken kívül az osztr. .lapokikan hirdetett összes bel- és külf. gyógyszerészeti különlegességek raktáron\' vannak és a készletben netán nem levők gyorsan és olcsón megszereztélnck. Postai megrendelések a teggyoriabban eszközöltetnek, ha a pénzösszeg előre bekuldeük; nagyobb megrendelések utánvéttel küldetnek.
last.takaak csak aztk ttkiithttek. ailjtk basziálati itasitita a PtEniFEI J. léialáirászal ti Biam i|ytt dotoz hitit ujaaini aláírattat térit tzlikta iaa cHátra
PSERHOFER J
Védve védjegy ábab Védjegy utánzása 3
Ijtirtitritz,
.na iilaetti taicbtaiftl- IIEI, tli|trtlr»tt IS.
szöll0vessz0
NÖVÉNYPERMETEZÖJE,
mely ar »idatot szivattyúzás nélkül önműködően a növényekre parmetezi E/eo parmetezőkből már tok ezer van használatban és számos dicsr\'ro bizonyltTány mutatja kitűnő voltát Talameonji egyéb rendszerrel szemben. Ahra és leírás rendelkezésre áll
M A.YF A RTH IJH. ^ társánál
mezógazdtvtágt gépgyárak, kDIÖnlegesaégl gyár borsajtók és gjümöle* értékesítési gépek részére, Bécs. I11. Taborstrasse 76. sz
Árjegyzékek, éa azátvos elismerő lerél Ingyen. — Képviselők és í-n. icir.iiok ktvanatosak.
mely ax eme!>xtéiil (tiabályozza,\'reitdrt« n-i\'.; erek i-d r>1 eredményezi, a raegiom- I lott én hibás Tét alltat: észt elelUvolllja : (a ail az etjésuezg- fi.ft\'llfícle., gyorsau ét biztosan megszűnteti a gyoroorbajt ét p. étvágytalanságot, savanyu lelböfíJgétt, bá-njáai ipgert, gyomor- ét haibántaJmat, -gyoraorgorctót, a gyomor tnlterheTOt étellé\', nyálká-odáat, vértolulatt, — nSmornoidákti, nói bántalmakat, l élbajokat, a mar 40 év ?1« jói>ak bizonyult
Minden gyaladáa, »eb én kelés gyógyítása bifloi sikerrel jár, a női mell gyula-dásánál, tejrekedéses kemény ed esnél, a gyermek elválasztásánál, tályogok, vérkelések, pokohar ét genydéseknél, továbbá korom-renyedét az úgynevezett körömméregnél a k^zeo ét lábajakon, - keményedésekoél, — daganatoknál, — mi rigydagana toknál, — h\'ilttetem képződéseknél ttöbbí &0 év óta bétáit
Dr. ROSA-fele balzsam Prágai házikenöcs
FRAGNER B. gyegysz-tol Prágában 203 Hl-
Ki az emésztése minden muakáját ui életre A gyógyulás fájdalom nélkül halad a keui»
VSLI H é" »\'«t»,T*« "C"E- I boaitö batita alatt
kaiönbea is bixtoi és messze földön bires bevált R Szisz* r.
lareg 50 kr-. kettős Bveg 1 frl-PoiüigO hnj irit
íjc\'s 35 itimi- hstit 6 trrclinfM
FI
ti \\~ ELMEZTETES ! ,ml:
denkt
Ctak az eredeti késaitmécyt kérje a prágai Fragner B ajógyazertá ából és ügyeljen arra bogy a Dr. KO-SA balzxam csomagolás minden részén az itt látható kerek védjegy legyen: az ap ráyl bázl kenő.-n csomagolásán pedig a jobbról ________ látható bárom szöglet Q védjegy. _
-— ¦ A ki egy utánzást talál é.< nekem bejelenti, dijat kap ! !====-
Elismerő levelek ezrei rendelkezésre állnak. Raktárak Budapesten:
Tűrök Jóisff flójysztflirilui, Egger A. gTÓgrsierUrá&ait ThlMjtr es Seiti. Kocbmetster Btójai.
lm B. FRAGNER
Apotheke .Zam schwarzen Adler" in-Prag Kck der Spo.nergassc Nr SOS
Poataka dés azonnal.
DOOOCXXXJ5ÖÖO
íQOOOOtX^JOQQQQOQQSC
MOLL SEIDLITZ POR
Csak akkor valódiak.
ha mindegyik dobos aláírását tünteti fel.
atoll A. Tédjegyát én
A Hal\' A.-féla Seldlltz-porok tartót gyógyhatása a legmakacsabb jjyoraor- eE al"
testbántalsak, gyomorgRrct éa tjomorhév, rAgx&u tiékxakadéi, majbántalotn, vér taluláB. aranyér ét a iegktiiotibözöbb Ml heta|tás«k ellen, e jeles bázitzernek évlixedak óta mindig nagy. bb elterjedést szerzett. — ára egy lepemétalt ara-detl Sábának I frt •. e.
H ami s i t á tok törvényileg fényit tétnek.
MOLL-FELE FRANCIA:
BORSZESZ ES SO
\\ Cacalr akkor valódi ba miodegvik Qveg MOLL A. védjegyét tnotKi tel} \' tW*T Yt»uui, ^A ¦j.ai" (eUiBtB dntwattal van zárva. A slsJl-ftll , ^ trasezla baraztsz és só nevezetesen mint fájdalomcaiilapító hedörzsölesi azer f köszvény, csoz és a meghűlés egyéb következményeinél legiameretesebb népszer. EBy oacittt ertdatl ivtq ára 90 krafciár.___
MOLL Gyermek szappanja;
Legfinomabb, legújabb mödizer szerint készítek gyermek ét bölgy szappan a Mr okszerű ápolására gyartiakek kt ftlsitttk rétiére.
ára darafesskist — 20 kr. Öt darák — 90. kr. Minden darab gyermek-szappan Hsu A. vMjsajytvil van ellátva
FószétkOldéa:
Mail A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállité által,
Bécs: Tachlanben 9. ez.
Tidéki megrendelések naponta poiUutánvét melleU teljesíttetnek
Á raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeid Adolf és Fia.
NyomatoU Iii. Wajdits József köoyrnyomdájAbau
N agj-Kauizián.
Melléklet a .Zalai Közlöny 1899 február hó 18 iki 7-a számához
XXXVII. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1899. FEHRUAB 18 ii>
[il.
y i (. v i: i. B Mi
gvlAGY-iiANIZSAN ^LŐSZÖH-
A „POLGÁRI EGYLET" NAGYTERMÉBEN
excelsior kim emu tqgraf
ÉLÖ FÉNYKÉPEK V Npnnjol blkii viadalok .NADKIDBi.V
12 KÉPBEN.
SzombatOO, február IS- á n. vasárnap. 19-én és hélfön 20-án
rendkívüli nagy előadások.
JPénztárnyitás 7 órakor, kezdete fél 8 órakor. Jegyek előre válthatók a pénztárnál déiuláu 2—5 óra közt. Vasárnap délután 3 órakor nagy családi előadat.
PéDZtárnyilua fél 3 órakor.
ELVÁRAK: Páholy 2 frt Zirtszék 50 kr. Ülőhely 30 kr. Földszinti ülőhely 25 kr. Karzat 20 kr.
(NT KEDIÍKY UJ TUSOK. -fN|
Szíves látogatásért tttdti
AZ IGAZGATÓSÁG.
H
F I t; V E I. F. Tii
Die jeinsten Sänger, Versand u. Garantie des Wertkes «. gestunden Empfang nach allen Orten ä. 8. 12. 15. Hark u. höher je nach Gesangtleistung Stamm vielfach mit höchsten Ehrenpreisen, silb. u. gold Medaille pr\'d-miirt. Preisliste Jrei
W- Walter St- arfreaiberg i/Hin 76-
GrosözOcblerei c. Versand.
erőw öltönyöket Stikarovszky János, Budapest
\'" -«éf 1«. *xA»n)
lid HiJrtvewt.\'-** krzr-krdil a ti -Ir-fitö kiaiol iáiul *V-rt-
» S-m in*f" (jlmtlok. sem múfrl* natív laitaptiLixk alul nem jrvr-itttDi-k vevők, - Siailap aubókimk iaryuu.
HOTEL „NÁDOR
szálloda
Budapest, IV. Vámház-körűt 2
A központi vásárcsarnok
főbejáratával szemben A Feret.cz-lézaeT hid ¦illett
1. rangú szálloda; UláUs a Dunára. Szobát 1 frllól feljebb TiiigiÜs és kiszolgálássá! egriit
r:,-rr::iii-;irir-. Az UtaXÓ kö-
zöns-g b«ciea tudomására hozzak, hogy Szálloda tikhoz a kelenföldi állomásiéi közvetlen osszekbiti-iéa a városi villamos vasműi 10 ktett elérhető, ugy hogy a vasúti jegyek csak a Ke-leuföld állomásig vaJiaodók — hiszalláa a szálloda kapuja előtt es ezáltal az utazó idői e> péozt takarít, tutrt ugyanazon vonat-30 perecéi <. . érkezik a szállodánkhoz, taiii\' a kö/ponti állomásra
Kiváló tisztelettel
HOLSTEIN testvérek.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS.
O Feuséjce Salvator Lipót fölierces? udvar-mesteri hivatala.
ÁS talán os Asbesta.ru eyár. Ü császári és királyi Fensége Salvator Lipót Főherceg rendkívül meg van elegedre az asbesttalppal bélelt cipőkkel. 0 Fenaége bosstabb gyalog kiránduláson használU e cipőket és erezte, h igy lábai nem fáradlak ug/ el, mint más közönségei cipőknél Küldök egy pár vadász-cipőt, hogy annak a mintaiára készítsenek másikat asbeittalpbéiésse), mrysnanoál a cipésznél s aztán küldjék ide.
Hls-xttk, hogy e ladasz-cipök ép oly jo< lesznek ¦*< erj oly megfelelők, a mini megfelelők rolUk a HZ&lonclpök.
Zágráb, 1898 jnlíus hó 8 án. KBABL. huszárkapitány.
Magyarország voii miniszterelnöke, a közigazgatási biróiág elnöke a következőket irja :
Tisztelt Doktor ur \\
Az aabettbetétft cípök kittinöeknek bicooyolUk, szilárdan ca pohin járok ; roeg-szQnt minden lábfájásom, ugy, hogy -- azt niszem lalihsjom semmi további orvoslást nem igényel.
Szíves tanácsát kösröui
Dánoson, 189?. évi szeptember- 17-én. tisztelő hive
VEK EB. LE SÁSDOB.
mr mimcs többé lábfájás!
0 \\
s
óvjuk lábainkat hidegtől nedvességtől és meghűléstől. Sem tyúkszem sem izzaüos lab sem bórkemenyedes, I sem labdauanat, sem labeges. M
ROvid idei viseleti után megkönnyebbül a járásit annak, ki cipőjét dr. Högves-lVie, az egósi világon szabadalmazott asbesttalpbél^ssel latja el.
Kettösvastagságu I frt 20 kr., egyszerű 60 kr. homoktalp 40 kr.,
gyermekeknek fele.
Az asbesttalpbéiés kitűnőségét legjobban bizonyítja, bogy a ca. éa kir, közös hadseregnek éa s m. kir. honvédségnek eddig 22.500 pár azállltutott
Szétküldés csakis utánvétül, vagy a péuz előli-ges beküldése mellett. Felvilágosítások, proipectusok és köszönetnyilvánítások ingyen.
VisxotUftadóknaJc megfeleUi árengedmény. általános Asbestaro-gvar betéti társaság Budapest VI., Szlv-ntcza 18,
XXXY1II. L¦• KOLYlM
zalai közlöny
1899. FEBRUÁR 18 ín
ÉG SOHASEM
LÉTEZETT!
lehel iiz tjsájriró-sohsjeíryelí utolsó im/asanal. mely már holnapután
litafÉMr 21-én foi Btetleil lüilertaH
i
boronát
EGY KQRQNAYAL NYERNI.
100.000 Ina, 10.000
Egy sorsjegy ára <§| ^orsjegyek kaphatok; az összes bankokban, váltóházakban, dohánytőzsdékben
es ezen lap kiadóhivatalában g
egy korona,
I!
V
NAGYKANIZSA, 1898. február hó 25-én.
8-ilc szám,
El6fix*!t+%i ár:
5 frt — kr.
2 fn 50 kr.
1 frt 26 kr
EfW «TT»
Fél érre . K tfjwiéTT*
Rgyen »«»«* lfi *r-
HIRDKTÉ3BE
NYILTTKKBKS j.L-til soronként 10 krért vetetnek lel Kincstári illeték mindéi; agyes
hirdetőiért 30 kr. liseteudö
XXXVIII. évf olyan
A lap aieUeai rétiét illető minden közlemény a felelői szerkesztő nevére, sz. anyagi részt illető közlemények pedig a kiadó nevére
rimz^tten N\'a>?y-K.a>B) ixita-a b«*r-
tnentve iotéaendnk
kéziratok visaxaaetu kBIdrlnnk
nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság,* a .Kotori takarékpénztár a „nagy-kámzsái kisdedneveló egyesület," a ,nagy-kanizsai tanítói járáskör,"
, nagy-kanizsai keresztény jótékony
" | A nagy-kanizsai ,Ipsr-Testület,\' „
részvény-társaság,* .nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,\' nőegylet," .u.-kanizsaí izr. jótékony nőegylet,* .szegények tápintézete," a .katonai hadastyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMI! HETILAP._
A gabona-uzsora.
Xn«y-KaV*ian», 18«. febr. Si-éav.
*-(— 6) Két kérdés szerepel mostanában, melyek ébren tartják a közfigyelmet. Az egyik a bortörvény végrehajtása, a másik az úgynevezett gabona uzsora, másként gabona-elővétel, helyesebben határidőre vásárlás kérdése. Mindkettő pár excellence agrárkérdés; az egyik, helyesen alkalmazva, a bortermelók érdekeit, a magyar bor jó hírnevét és a fogyasztók egészségét igyekszik megvédeni, a másik kérdés pertraktálása pedig egyfelől a mezőgazdák szorult helyzetének-kizsákmányolása miatt emelt panaszokat, másfelől a terménykereskedők törvényben gyökerező jogainak fentartás t telte az aktuális jelentőség színvonalára.
Mi a gnbona-elÖvéteH ügy\'et, s mely -.esetben keletkezhetik ily ügyletekből színlelt rag) valódi vétel . álul álcázott uzsora, azt Sándor Pál terménykereskedő most megjelent .A gabona-elővételek\'\' cimü röpirata megközelítő objektivitással és közérthetően fejti ki. Kivált a Délvidéken uem 1897. óta, hanem már évek hosszú során át szokás volt és szokás ma is, hogy a pénzszűkében szenvedő kisbirtokosok, de nem ritkán és pedig e ónyösebb árak elérhetése végett, nagybirtokosok is februártól aratásig előre eladják lábon álló termésűket, nevezetesen a búzát és zabot, illetve annak egy részér, ez alkalommal előre felveszik a kereskedőtől a kialkudott vételárt, s az ügyletről szerződést állítanak ki, melyben az eladó a megvett termésnek a kikötött határidőben, s a kialkudott árban szállítására kötelezi magát s kikötik rend szerint a szabadon választandó bíróság, sót expressis verbis a budapesti !<~>zsdei bíróság illetékességét.
Hogy ez formailag ós idők Óta áivó legális üzlet, azt kétségbe vonni nem lehet, lényegileg azonban két esetben válhat] k nem éppen illegálissá, hanem hátrányossá. Az egyik eset az, ha a vevő az eladó szorult helyzetét és az árak tekintetében! tájékozatlanságát kihisználva, oly áron veszi meg a termést, mely nem áll paritásban a budapesti árakkal, vagyis, ha az ennél alacsonyabb ár nem csupán a szállítási és egyéb költségek, valamint a megengedhető kereskedői haszon levonásba hozása utjáo állapittaük meg, haoem a vevő által jóval alacsonyabb nívóra önkén} üleg nyomatik le; a másik eset az, ba az eladó több gabonát ad el, mint amennyit eladásra termelni képes, s ba ennek következtében a hiányzó mennyiséget, .hogy a szerződésnek eleget tehessen. — mint az 1897 ben sok esetben tényleg m<\'g-törtéut — drágább áron kénytelen harmadiktól beszerezni. Mindkét esetben az eladó károsul, a különbség csak az, hogy első esetben a vevő furfangos eljárása, utóbbi esetben az eladó rövidlátása, olykor rosszakarata szüli a károsodást. De a gabona-elővétel tényleges uzsora-vétség elkövetésére is felhasználható; meg-I történik ez akkor, ha az elővétel I csak színlelt ügylet s az eljárás célja . mindkét részről a hitelezés s a hitelt adó fél részéről a hitelezésen való I meg nem engedett nyerészkedés volt. Törvény értelmében csak az esetben lehet szó uzsoráról, csak akkor lehet szó büntető eljárásról, vagy uzsora miatt való büntetésről, ba kiderül az, hogy a gazda nem is akart gabonát szállítani, a kereskedő nem is akart gabonát venni, a gaz(a csak | hitelt akart s a kereskedő e hitelt csak
azor adta, hogy majdan a pénzeért arányulan ellensznlgálUtáat kapjon.
Igy deüüiálja ezt Sándor Pál röpirata, de képzelhető, sőt 1897-ben tényleg elő is állott oly eset, melyről a röpirat nem tesz említést. Ez évben ugyanis a tavaszi gabona-árak még a korábbi évek alacsony nívóján állottak s ha például akkor valamely délvidéki piacon a termény kereskedő elővételi ügyletet kötött a termelővel s a buza métermázsáját 5 frt 60 krral szabta meg, ez az ár az akkori budapesti tőzsdei árral paritásban állott, tehát nem mondható, hogy az ille:ó kereskedő az eladó szándékos megkárosítására törekedett volna. De mi történt? Először is a termés sokkal rosszabbul ütött ki, mint tavasz-szal remeitek, s az eladó, ki 100 mm. búzát adott el, csak 50 — 60 mm. terméssel rendelkezett; másod szor a buza ára mindjárt az aratás után Budapesten 10—12 frtra szökött fel, mely — Sándor Pál ki-számitása szerint — valamely délvidéki állomáson mintegy 8.54—9.54 frt oapiároak felelt meg. Az eladó tehát veszített összesen 204—394 frtot, sót, mivel saját termése nem fedezte az eladott mennyiséget, s a hiányt harmadiktól kellé bármi áron beszerezni, esetleg többet is.
Ezt az esetet különösen kiemeljük és pedig azért, mert az ebből származó anomália az. melyen leginkább segíteni kell. Bizonyos, hogy a gabona-elővételt megtiltani nem lebet. De általános gazdasági érdekek is ellene mondanak minden ilyen tilalomnak, mert épp azáltal, hogy a mezőgazda lábon álló termését illő áron előre eladhatja, szabadul meg a legkegyetlenebb pénzuzsorától.
Ettől a károsodástól kell a kisgazdát meg"^alma>r|i de nem a gabona-elővételi Üzlet eltiltásával, ami jogtalan, sem gabona-uzsorává minő sitésévei, ami igazságtalan dolog lenne, hanem oly hitelintézmények létesítésével, melyek szfi>\' ségtelenué teszik, hogy a kisgazda elővételi ügyletekbe bonyolódás utján szerezze be azon pénzt, melyre tavaszkor szüksége van.
Jórészt ezen feladat megoldásának állanak szolgálatában már most is a vidéki takarékpénztárak és hitelszövetkezetek, de ezek mai szervezete még sem mentheti fel mindig a mezőgazdát termésének előre eladásától. Mert há a gazda már kimerítette hitelét a takarékpénztárnál, nem marad más hátra, mint vagy uzsoráshoz fordulni, vagy remélhető termését előre eladni. Épp ezt a remélhető termést kellene tehát az uj hitel biztosítékául elfogadni, illetve oly hí elintéz menyeket kreálni, melyek szintén megveszik napi áron a lábon álló termést, de azon alternatíva fen-I hagyásával, hogy a termelő jogosult azt vagy természetben szállítani, vagy ha ezt tenni nem tudná, vagy nem akarná, a vételárt, a kötvényben fixí rozott kamatokkal együtt visszafizetni Szóval, a kérdés a gabona raktárak. illetve raktár szövetkezetek létesítése felé tereli figyelmünket, melyeknek náunk akként kellene szervezve lenni, bogy lábon álló termésre is adnak eiőieget majdnem a teljes napi vételár erejéig. E szövetkezeteknek aztán kötelékbe kellene egymássá! lépniük oly központi telep felállítása végett, mely a konjunktúrák és napi árak tekintetében az egyes szövetkezeteket mindannyiszor gyorsan tájékozza s a gabona nagybani eladását közvetíti.
A művészi oktatás érdekében.
Midőn Wlassics Gyula első ízben bocsátotta ki rendeletét a középiskolai növendékek művészi ue veiéi ét és oktatását illetőleg, elmondottak nézeteintet Különösen hangsúlyoztuk, bogy a vidéki tanuló ifjúság mennyire el van szigetelve azoktól az eszközöktől, a melyek e nemes célt a leghathatósabbau előseRithet-nék. Rámutattunk azokra a művészi szempontból valóban szomorú állapotokra, amelyek külöDÖsen itt Kanizsán olyannyira megnehezítik az ideális cél elérését.
Most, hogy ujabb rendeletet bocsátott a volt közoktatásügyi miniszter a székesfőváros, miut a vidéki UDkerÜletek tó-igazgatóihoz, a melyben hangsúlyozza a fontosságát egy esztétikai műveltségű társadalom nevelésének is ojból serkentve, rámutatva a módokra, a melyek legal kai masabbaknak- látszanak a tervezett célok elérésére, ismét foglalkozzunk e szép és nagy jeleotőségű kérdésael.
Bodaár szerint most legjobb volaa az egész kérdést elejteni. Ha tiz év előtt vettetett volna fel ez a kérdés és kívánta volna a felsőbbség, azt hiszem, országos elismerés lett volna jutalma; moat azonban a szemérem, az erkölcs, az ébredő idealismos gondolkodás tiltakozik az ellen, bogy fiatokat, leányainkat a tanárok vezessék az érzékiség szemlélésére és a reális aeaztbetika alaposságával részletezzék testünk eltakart részeinek helyes vagy helytelen kivitelét- Tndjuk, mily kiváló helyet foglalnak el a muzeumokban, képtárak- és tárlatokban a meztelen alakok, erősen érzéki jelenetek: azért nem csoda, hogy sokan aggasztónak találják az ifjúságnak a serdülés kamasz éveiben ily tárlatokba vezetését. Napjainkban nem annyira az aestbeticaí, mint a valláserkölcsi képzetre kellene fordítanunk a házi és iskolai nevelés figyelmér. Az egész társadalom nemcsak külföldön, hanem nálunk is fel van háborodva a romlottság, a sok csalás, hamisítás, az erkölcstelen és érzéki szabadosság, a szerelmi tragédiák, a sok Öngyilkosság és őrültség miatt, mindenfelé sürgetik az erény és becsület viaszatértét, az ifjúság keblében való föléb-
A világ uj sora.
(„.Secessio*) — A .Zalai Közlöny* ered<-ti tárcája. — II.
Kár, hogy e l. lapok csak hétről-hétre jelennek meg; bajos dotog ily formán aktuális dolgot, sőt divatbavágó tárgyat folytatásokb-tn megismertetni, mert a megsarkantyúzott villamosság korában rémes gyorsasággal változik a ,világ sora". De hát, ha elkezdtük folytassuk is azon veszély dacára, bogy már nem járja a ki nyomatáékor az a módi, me\'y a megíráskor járta.
A múltkor a .secessio" nagyobbszerü ujtláuiról, általános szelleméről adtunk bírt, most pedig kisebb, de életbevágóbb reformjairól szálúak.
Az .örök művészet teréről" lépjünk a mulő ipar mezejére és nézzük, hogy aiit termel ott ax ügyes kézműves-égben dolgozó művészember.
Igaz ugyan, bogy Ó csak u jól fizetőknek dolgozik és alkotásait csak dua lakoknak diszefll készíti, — de .nem birókmk" is meg van engedve, bogy élvezzék művesek hatását sőt talán, bogy jobban meg becsüljék azt műértéke sze-riur, mint a .fizetők" ax ára szerint Arra való a sok kiállítás, hogy a művész világgá vigye szellemalkotását, mielőbb a pénzének, polcaira kerülne, és
arra valók a fényei, ízléses kirakatok, hogy ezren megtekintsék a müvet, mielőtt egyvalaki magához váltja.
E\'ért hát neküok is szabad itt be-azéini modem müiparról, bár csak .látásból" ismerjük alakításait és nem mint alkuvők becsüljük meg értékeiket.
Tudják Önök mi az a „nippeti". Oyan tárgyscikák, melyeket szobacsinositoknak használnak. Tucatjával szokták őket Összevenni éa pohárszékekre tü-őrasz-talokra, egyebekre beiyezik. Vagy példán! a vázák, gyertyatartók, ékszerlá-dikák, — ezeket meg jő ismerősöktől ajándékoztat magának az ember.
„Fődolog, hogy érjeo valamit, és mutatás legyen* ez a jelszó a vételnél.
Az ízlést —.se azt az eladóra hízzák 1 Etekben az apróságokban és a nagyobb fajta dísztárgyakban már most a „se cessio* forradalmat csinált El a gyári áruval I El at értékes kontármnnkával! Kezdjük ott, ahol az Ur kezdette. Sárból, ércből, cserépből alkossuk meg gondolataink érzéki tett képmását, melynek értékét ne az anyag, hanem a gondolat és kivitél a művészi eszme adja meg. Nem* kell ezüst, sem porcelián sem kristályüveg, hanem ide a bronzot vőröi agyagot azines űvegsalakot! líajd megmutatjuk, hogy ebből is nemes drágaság válik kezeink alatt — csak bízzátok rá -k a munkát ugy, amint mi akarjuk, nem mint nektek, a nagv, gyatra publikumnak tetszett eddigi
Igy sxóltaoak a művészek ifjai, és — gyönyörűen beváltották szavukat
Parisból, a ,bric-á-brac" hazájából indult ki e mozgalom. Egy Charpeotier egy Valgreen minden kis csecsebecsébe egyéni művészetüket vitték át, és még a legközönségesebb használati tárgyat is artificiáiták. (Pi. sótartók, szivartárcák, könyvtáblák csatjai.) Ilenvenuto Cellini a kicsiséget is monumentális művészetté emelte, mig ezek a maiak mindenütt aprólékoskodnak pepecselnek, de geniális módon. E-t bogy bánnak a leg szes/éiyescbb formákkal! Mint tudják a pillanatnyi ötletet megörökíteni végtelen ügyességgé1.
Számtanin bájos apróságaik közül csak emeljük ki pl. a nöi akt ezerféle vál-tozait, meiyek minden képzelhető formában hi rdeiik mintázóink szubtilis ügyességét. Amióta művészet létezik a födetlen nöi alak minden művész alkotásvágyát felserkente.
(Akik pikantériákat várnak, szakítsák félbe az oivasait, valamint az áls/emér-meskedök is. A természetnek és művészetnek semmi köze" a modern farizeutok beteges képzelődéaaihsz.)
A milói Vénástól e^y Valgreea-féle női akt-szobrocskáig az egész műtörténelem tükörében visssaadatott a formák legkecsesebbje, s a színek legfényesebbje: a női testé- ^#
... Alig-alig arasznyi sőt ujjnyi nér#íly művészi ^aprósáj, melyben női akt-moti-vumokat dolgoztak fel és a legsajátosabb, legpoétikusabb remekművecskék készültek belőle. Természetes, hogy rendkívül finom technika kell az ilyen ötletes apróságok megteremtésébe!, nemkülönben
az öntési és anyagelőállítási (bronz, ta-nagra, müagyae stb.) módszerek igen fejlődött foka. Ugy a művészi, mint az ipari technika ma már napról • napra tökéletesebb egyetértésben halad a művészek intencióinak megvalósítása felé.
Ilyformán az alakok és színek sohsem látott változatosságot boznak létre a modern művészetben. Pajkosan gracióíus bableányok, gyöngykagyló — tündérek, virágkehelyBöl fakadó üde nemtők és száz meg száz más alak dicséri a női test kifejező báját és a művészek képességeit Minden hajtásra, mozdulatra, érzéki kifejezésre tudnak ők testet szabni és hol vennrnek ehhez jobb eszközt mint a női test természetes kecsességet!
Egy Rubens kép virító testszioei előtt mfivészértékü embernek csnpán műéi-vezeti és nem buja szenzációi támadnak; épngy a fölvázolt apróplasztika láttán i*. Ha még oly körmönfont módon is érvéoyesité a művész a női bajokat azokon a jóérzékü szemlélő művészetnél egyebet nem lát
Azt a finom határt, mely az .art du ou" és a .cochonerie* között van a szem lélő értelmisége fogja kellőleg megvonni.
A klasszikus ókornak természetesebb, tisztább fölfogása volt, mert a szépség tanaiban nem ismerte a szégyent Ami akkor kultusz volt és a művészetek legszentebb célja, azt manapság a szabad szellemű művészet csak nehezen tudji keresztülvinni az álazenteskedés ellen. Ami akkor világnézet volt, ma csak divat:
„Zwar lind wirauch Tom Ilerzen unantlKodig*, .:>:.•:\'.: daa Antiké xa lebendig\',
„Das m&sste man mit nenem Sinn betneisiern*, „Und :-: modiseh überkleisterQ".
Igy szól Goethe Mephistophelese — és vele együtt sok mai képmutató.
Azért nem győzzük eléggé dicsérni a művészek korlátokat törő eszmeiráay-zatát. Talán siketül nekik a nagy tömeg szabad lelki nevelésére befolyást gyakorolni.
A .secessio" révén sok olyan alkotás kerül most hozzánk közelebb, melynek létezéséről itt a művelt nyugot halárat felé eddig mitsem tudtunk. Nem is mutatták be eddig — mert nem érdemesítették a .hátramaradottakat" arra, bogy róluk tudomást vegyenek. Csodátva-cso-dálják jelenleg errefelé az angol bútoripar modern termékeit, melyeken kézművesi rointne, művészi találékonyság és praktikus használhatóság oly szépen összemüködött Hja, az angol tudja mit vesz a pénzén 1 Az ő kárpitosa, asztalosa nem. avult minták után tákol össze, drága aayagokból gyarló munkákat, hanem majd ralnden egyes darabját külön ízlés és külön minta ntán készíti: amel-lett nem csinál szobától teleket, mely a szemet kápráztatja, hanem olyan bútorzatot mely szinte hívogatja ülésre, fekvésre nyújtózkodásra az embert. Az újszerű müirányzat dekoratív elemeit mindenütt helyesen tudja az egyes tárgyak céljához idomítani. Könnyű neki — mondják Önök — drága fizetség mellett jól dolgozni — De hát először nem is
XXXVII. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1899. FEBRUÁR 25 én.
resztését Ezt támogassa a felsőbbség és hatalmával segítse elő szokat, kik az ébredő eszményiség nyomása alatt szívvel-lélekkel fáradoznak rajta.
Hallottuk ugyan több felől mondani, hogy az aesihetikai képzés által nem csupán a szép érzést, a szép iránti lelkesedést akarják az ifjúságban fölkel-le«ii, hanem erkölcsét is megnemesiteni. A mint láttuk, az erkölcs tisztaságát, az erény, a btcsület, a tisztesség meghonosítását keblünkben nem aesthetikai. hanem valláserkölcsi nevelés által ér-taetui el. Harminc—negyven év óta fokozatosan gyarapodott a? érzéki aesthetikai képzés s vele együtt szemlátomást halványult, pusztult a vallásos és az erkölcsi éné*. Tudjuk ugyan, hogy az. egyik nem volt a másiknak oka, hanem mindkettő az uralkodó realismui természetes következménye. Most azonban közeledik a valláserkölcsi fö\'ébredéa kora. Illő tehát hogy felejti forduljunk és egy tűzessük sz útját, hogy a magyar ifjúság szive mindjárt he fogad has*a.
Az ujabb rendelet szerint a művészi érzéknek a fölkeltése és a művészetek iránti érdeklődés erősítése komoly nemzeti feladat és elsőrangú paedagogiai eszköz. Nemzeti jelentőségű, mert közműveltségi és közgazdasági jóiétüuk elö-mozaitója. Kiváló paedagogiai eszköz, ! mert megváltoztathatja egy egész nem- ; íedék világnézetet, megnehezítheti jellemét és gondolkodási módját.
Ezek a szempontok mindig irányadó-kul szolgáltak a lelkes és hivatásos középiskolai tauárojkuak — Megragadok , minden alkalmat és minden célravezető eszközt, hogy ezt az ideális célt szolgálják. A nyelvek, az irodalom és történelem tanárai mindenha azoo voltak, hogy tanítványaik ismereteit a művészi irányban is kiegészítsék. A rajz- és \'¦ énekokiatás pedig egyenesen ennek a célnak a szolgálatában áll.
De a tapasztalaiból tudjuk, hogy a puszta szó után szerzeit inmeretek sohasem ragadják meg annyira a lelket no-hasem keltenek a* emberben oly nagyfokú érdeklőiéit, mint. ha azokat, a szemlélet én közvetlen tapasztalai is elősegítette. A szemléltető oktatást mindenkor sürgették a paedapogusok. Csakhogy e léren, különösen a művészetet tekintve — rendkivüi sok és nagy akadály gördül a tanítók elé.
Ezeket az akadályokat akarja az ujabb rendelet legyőzni. A vidéki tan kerületek főigazgatóinak azt ajánija figyelmükbe, hogy a tatikerüleleikhez tartozó középiskolák részére útmutatásokat készíttessenek, a helyileg hozzáférhető vidéki közgyűjteményekről, műemlékekről, közép (kori templomok röf, várakról.
szerfelett drága, má.-od.-zor ha drága is, megéri az árai mert derék munka. Szól-hatnár.k még sok sok újításról, melyekről errefelé eddig annyit tudlak mint akár a papnak a Wagnerzenéről. — de szűk a tér és az „aktualitások" mint Szerkesztő ur mondja kiszorítanak bennünket.
És aztáo — lehetnek akik e cikkek olvasása után azl kérde/ik, hogy „ugyan mit törődünk mi avval, ha egynéhány nyugtalan velejü müvésztéle ujit, és másít! Hát keil nekünk ujiiás\'r"
Ezeknek a status — quo — idealistáknak fejére olvas.-uk azt az önérzetes mondáit, melyet Montaigne (régi francia író) után félicien Rops pírisi erkölcs-gúnyoló fe.-tó irt cartonjai előlapjára: (eredeti helyesírással.)
„Comme on luy demandaii a quoy fairé il se prenait si fórt en un Art que ne pouvait vei.ir á la cognoissance que de peu de getis: jVn ai assez de pen, respandíet it j\'ea ai assez d\'un, j\'en ai assez de pas un."
Magyarul:
„Midőn .kérdezték tőle, hozj minek erőlködik annyira egy oly művészetben^ melyet csak kevesen tudnak fölérni észszel, azt feleié: megelégszem kevéssel, megelégszem egy gyei, — megelégszem akár senkivel is.,
Bécs, február elején.
és ilyen módon gondoskodniok kelt arról, hogy az iskolák lassanként jó esztétikai muieu-mot, jellemző szinalkotásokról jo fényképeket, gipsz öntvényt éb gyűjteményes müveket szerezzenek ne. Uy módon jobban elérhetnők a kitűzött célt De mindez nem csekély anyagi áldozatot kíván. Ezeket az anyagi áldozatokat első sorban az intézetek föntrrtóinak kellene megbozoiok. A művészeti gyűjtemények számára megfelelő helyiség kellene és azután igen eok pénz e helyiségnek czélra vezető berendezésére. A mostani viszonyok közt aligha lesz belőle valami.
Helyi érdekeinket nagyban előmozdíthatná & Balatoni Múzeum. Üe ennek megfelelő formában való létesfilésé-hez még sok idő szükséges. A Balatoni Múzeum ügyet a vidék lakosságának kellene fölkarolnia és minden tekintetben gyámolitania. Míg ez intézmény ügyében a mozgalom nem lesz általánossá, míg mindenki tehetsége szerint nem járul annak létesítéséhez, addig csak pjum desiderium marad egy minden tekintetben hasznos és tanulságos mű>ryÖj-temény. > /)
Kereskedelmi s iparkamara.
— Hirdetmény. Ujabb értesülés szerint a Japáni vámhatóságok a Japánba vitt árukra vonatkozó azon származási bizonyítványokat is érvényeseknek elfő gadják, melyek az elküldés helyére nézve illetékes kereskedelmi és ip.-trkartiarák ál\'ai állíttattak ki. Az o\'y küldeményekhez pedig, melyeknek értéke száz yent mec nem haiad, valamint a postacsomagokhoz, származási bizonyítványok mellékelését egyáltalán nem köveielik. — Sopron, 1899. évi Február havában. A krü\'eti kereskedelmi és iparkamara. j
— Hirdetmény. A japán kormánytól nyert ujabb értesülés szerint amaz in-lézkedés hogy a származási bizonyítványokkal el nem latolt, vagy a nem szabályszerű bizonylatokkal kisért árukra nézve a szerződéses vámtarifa alkalmazása szempontjából megkívánt származási bizonyítványok, az 1897. évi okt Vo 27. kelt Japán rendelet III. cikks. értelmében, a Japánban való bevitelüktől számított hal hóosp alatt pótolhatók, a mely e>etben a beszedett vára\'öbblet vissiatérittetik. ama küldeményekre nézve is alkalmazást nyert melyek a folyó é. január hó 1. előtt indíttattak útnak, ha azok e batáridő után érkeztek Japánba. A Japán vámhatóságok megkövetelik, hogy a származási bizonyítványokat valamelyik magyarországi hatóság, vagy vámhivatal állítsa ki. Miről az érdekelteket ezennel értesítjük. Sopron, 1899. évi február havában. A kerfl eti kereskedelmi éi iparkamara.
— Hirdetmény. A francia kormány által mult évi november hó 21. a francia képviselőház elé terjesztett törvényjavaslatnak m évi november hó 22. kezdve ideiglenes hatálylyal életbeléptetett rendelkezési értelmében a Franciaországba bevitt bor után a követke:Ö vámok fizetendők 1 Kizárólag friss szóló erjesztése után előállított oly borok ameiyek sze.z-tartaima legföiehb 12 fok. hektó:iterenként az álta\'áoos tarifa szerint 25 frank, a minimális tarifa szerint pedig 12 frank vám alá esnek. Azok a borok mán, a melyek 12.1 fok, vagy ennél nagyobb szesztartalommal bírnak, sz el-ő 12 fok után agyaoezen vámok fizetendők, azután a szesz fogyasztási adójával egyenlő vámpótlék járni. A 12—15 foka boroknál minden tized-fok után a szesz fogyasztási adójának tizede fizetendő vám gyanánt, míg a 15 fokon fölüli boroknál minden foktöredék Qtán a vám a legközelebbi magasabb egész fokra nézve megállapított összegben fizetendő. Miről az érdekelt köröket ezennel értesítjük. Sopron, 1399. évi febraár bávában. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
HÍREK.
— A sala-egerszegl ügyvédi kamarának áz^ Jjífl9. évi" február hó 11-én tartott közgyűlésében a kamarai választmány megválasztható nem volt, mert a kamara tagjainak fele nem szavazott. E/. okból a második választás elrendeltetvén, ezen ujabb- választó közgyűlés megtartására Hertelendy Béla elnökhelyettes 1899. évi márc. hó SO.ának dé-Intáni 3 Óráját Zala-Egerszejjre, a kamara hivatalos helyiségébe kitűzte. A közgyűlés egyedüli tárgya a választmány megválasztása. A meghívók már szétküldettek, fj.
— Kinevezis. Zala vár megye alispánja a zala-egerazegi kőzkórháznál megüresedett alorvo3Í állásra dr. Thassy Gábor zala-eeerszrsgi gyakorló orvost nevezte ki.
— Áthelyezés. A m. kir. kereskedelemügyiminiszter Miltelmann Aladár kir. mérnököt Zala Egerszegről a besztercei áilamépitéBzeti hivatalhoz helyezte át.
— Eljegyzés, Lnria Sándor könyvelő, f. hó 18-án j\'igyet váltott Keszler S/.elina kisasszonynyal Nagy Kanizsán.
— Hiáuy rajztanárokban. A szépművészeti nevelés ügye siralmas állapotban van jelenleg Nagy-Kanizsán. Egy tényleges szolgálatban működő rajztanárunk van. Uferbach Jecő Szamos-Újvárra, Neubrunn Tóbiás Mohácsra, neveztetett ki. Papp Miklós — fájdalom — beteg és igy a rajztanán testületet most egyedül Schultz tacár képviseli. Rettegés fogja el a kanizsai műpártolókat arra a gondolatra, hogy a tanuló ifjúság rajztanár nélkül maradhatna. Vájjon ez az ijjedtség a nehalókat is leveri, az már más kérdés.
— Nagy-kanizsai Izr. hitközség köz gyűlése. Az izr. hilkö\'.ség február bó 26-án,. vasárnap, d u 3 órakor a hitközség tanácstermében évi réades közgyűlést tart. A közgyűlés tárgysorozata:
1. giőljáróságí jelentéi az 1898. évről.
2. Az 1898. évi zárszámadások előterjesztése. 3. Netáni indítványok tárgyalása. 4. 12 elö!járó.-ági és ÖBzámvizs-gáló-bizottsági tag \'választása. Az évi jelentés és zárazámadá-ok a hitközségi tag urak által a hitközségi irodában be-tekinthetők. A közgyűlésen csak azon indítványok tárgyalh itők, melyek három nappal előbb irásbin beadattak.
— A Chevra Kadisa egylet f. bó 17-én tartotta 1898/99 évi rendas közgyűlését Az egybegyűlt tagok nagy figyelemmel hallgatták a titkárnak szép lendületes, évi jelentésit melyben legelőször megemlékezett. Magyarország véd-angyalának Erzsébet királynénak haláláról. A választmány mult évi szept. 19 iki ülésében elhatározta, hogy a megdicsőült „Erzsébet királyné alapítvány", név alatt 1000 fitos alapítványt tesz, melynek ka-kamatai elhalálozása minden napján szept. 10-én segélyre szorult özvegyek közt szétosztassanak. Fájó érzéssel emlékezik meg az egylet főorvosának dr. S<okits Nándor urnák eliialá ozá-sáról és jelenti, hogy az ekként megüresedett I. orvosi helyre dr. Pollák Ernő ur eddigi II. orvost" II. orvodnak pedig dr. Goda Lipót urat választották. Következett a pénztár 1898-iki kimutatása, melyből emlité.-re méltó azon körülmény, hogy a kiadások közt a jótékony segélyezési számla ösz-xzepe 1056 frt 56 krra r.övekedett fal. Ha ehhez hozzáadjuk a temetések alkalmával azonnal kiosztásra kerü t 440 frt, ez oly összeg, amilyent az egylet még eddig sohasem oszthatott ki és ebből látható, hogy az egylet mennyiben felelt meg azon feladatának, hogy a szegényeket tőle telhetőleg támogassa A közgyűlés tetszéssel és megelégedéssel fogadta a jelentést. A szent egylet tény ieges vagyona 1156 frt.
— Koszorutpótló adomány. F. hó I6-án meghalt Koho Ödön kegyeleté nekjeléül adakoztak: Koho Ödönné azonnali kiosztásra 25 frt. Özvegy Kohn Fülöpné 5 frt, Kohn Jaqaes és neje 5 frt, Klein illés és neje 6 frt, Kaatel Jakab és neje 2 frt Kastel Fülöp és neje 1 frr, dr. Strem Tódor 5 frt, Kürsch-ner Ignácné 3 frt, Rothschild Samn és neje 5 frt, dr. Oberaohn 5 Irt, Strem Vilmos 5 frt, Strem Tivadar 3 frt, Neu-feld Adolf 1 frt, Piachte Sándor 5 frt,
Sirem Bernát 3 frt. dr. Dick József 2 frt, dr. Rothschild Jakab és neje 5 frt, Rothschild Zsigmond és neje 5 frt, Kastel Szidor 3 frt. Összesen 93 frt.
— A Kereakedó-IHak önképző egylete Nagy Kanizsán 1899. évi március bó 4 én. szombaton, a Kaszinó dísztermében saját segélyalapja .javára Beeth Lola úrhölgy t bécsi cs. kir. odv. opera világhírű művésznője, a párisi nagy opera volt tagja közreműködése melleit jóté-kouycétu estélyt rendez. Kezdete pontban \'7,9 órakor. A hangversenyt tánci követi Helyárak: L sor 3 frt IL sor 2 frt 50. kr.. Ml és IV. sor 2 frt, V, VL éi VII. soi frt 50 kr. a többi sorok 1 frt 20 kr. állóhely 1 frt, kar zati ülőhely l frt 50 kr. Jegyek előre válthatók Alt és Böhm urak üzletében. Miikor az es\'élyen adatik ki.
— A régi és mindig nj nóta. Hivatalnok volt egy takarékpénztárnál. Tizenhatszáz forint volt «s évi fizetése. Nobilis szenvedélyei melleit fizetésének nagy részét azonban elkótyavetyélte, — Nem csoda, hogy a takarékpénztár péuze is odatapadt a kezéhez. Egy pár év molva a felügyelő bizottság kifundálta, hogy a pénztárból lassankint 50,000 frt eloszolt. Egy pár héttel a katasztrófa előtt, B. szomuruan, leverten ment haza.
Egészen végünk van, mondja a feleségének, aki halálra ijedt és sápadtan bámult férjére. Feb/uár 15-én a komissiő a takarékban fog rovancsolui. Felfedeznek mindent Alig, hogy hire terjedt a nagy sikkasztásnak, már ott termeit az Ügyész az épületben két rendőrrel A-egy biztossal.
Uram, nekem parancsom van Önt elfogni, szólal meg a biztos. Elfogni engem? Hisjc nem szököm én a pénztárral?
Uen sajnálom, nekem efogatási parancsom v.tn.
Ezalatt az egész lépcsőház megieiett emberekkel, többen és többen jöttek végnélkül, kik folyton azt kiabálták: megcsalt bennünket, elrabolta meglaka-: ritott filléreinket.
Bent a pénztárnál pedig B. téli ka-bátjához nynlt hogy a rendőrbiztost kö-; vesse. Alig nyúlt bele téli kabátja zae-\\ bébe, mikor a rekesz mögül egyszerre j nagy durranás ballatszik, amely a terem \\ ablakait rázta meg.
Füst ömlött széjjel a teremben ét las-i san patakzott a sikkasz\'ó vére a ki a : pénztár e!őtt a padlóa elterüli.
A szegény pénztárosnak más vége is ¦ lehetett voloa — az uj viágrészben.
— Gyermek vadászat. Méltó felhá-I borodásl keltő eset tőrtént e hó 10-éo I a palmi határhan levő Somogyi Gyula : tulajdonát képező erdőben — Három
10 — 13 éves kis leány galyat szedett, ; mely cselekményükön Tóth Sándor isp in ; által tetten éretvén, futásnak eredtek. Az ispán lelövéssel fenyegetve, megállásra szólította fel a futókat de eredmény nélkül. Ekkor az i pán ur elkövette ama lelketlen tettet, hosy 50 j lepényi lávolságró kétszer rálőtt a 1 gyermekekre, kik közül Furat Anna nevű leánykát találták a lövések A serétek I mindkét lábát megsebesítették. E bru á I lis tett e-követése miatt külömben Tóth \' Sándor ellen feljelenlés tétetett az ille-| tékes helyi hatóságnál, a hol majd e c anya dologért fejére mérik a kellő i -büntetést
— Nagykanizsai pénzintézetek 1898. \\ m :rlege. I. Nagy-kanizsai lakarékpénz-j tár részv. társaság: Részvénytőke számla; 1 80,000 frr, tartalékok: 348 949 frt 56
kr„ betétek és kamatai 5 510 arany 7920 frank. 2.006 269 frt 76 kr., váltók 490,386 frt 55 kr., jelzálogkölcsönök 4213 arany, 3600 frank. 1.904 037 frt 24 kr., adósok 84 569 frt 69 kr. Kész-péoz: 51 arany 54 288 frl 9^ kr. O szülék : 50 frt — 2. Ziiamepye: gazd. takarékpénxrárrészv. társaság: Részvénytőke számla: 250 000 frt, tartalék: 7763 frt 33 kr., betétek: 416 276 frt 20 kr., váltók: 360 940 frt 15 kr., jelzálogkölcsön: 442,062 frt, adó ok 51,691 ftl 70 kr. Készpénz: 26 392 frt 37 kr. Osztalék: 4 frt — 3. Kereskedelmi > iparbank: Részvénytőke számla: 200,000 frt, tartalék 17.916 frt 28 kr., betétek: 125050 frt 15 kr., váltók: 330 509 frt 60 kr.. hitelezők: 95.503 frt 25 kr. Készpénz: 13,185 frt 48 kr.
— A Balatoni Mnzenm-Egyesülét igazgató-választmányának ülése. A Balatoni Mu enm-Egyesület igazgató-választmánya, dr. Lovassy Sándor elnöklete alatt, mult vasárnap, a keszthelyi városház nagytermében tartotta második Ülését, amelyen az ifja egyesület több fontosabb ügye nyert elintézést K tárgysorozat megkezdése előtt az elnök bejelentette dr. Szukits Nándor nagykanizsai orvos, igazg.-választmáuyi tag eh hunytát s azon körülmény, hogy az elnökség az igazgató választmány nevében az elhányt Özvegyéhez részvét-iratot intézett. Egyben bemutatja az özvegy válasziratát, amely a levéltárha tétetni határoztaloti. Elhatározták ezzel kapcsolatban a: igy megüresedett igazg. helynek a jövő közgyűlésén leendő betöltését. Elnök jelentette, hogy Festetics TaBsüo gróf a Mogentiaua területén uj utat készíttet és pedig oly területen át, ahol a római épület-maradványok törmelékei a területet dombossá tették s amely dombot a tervezett uj útvonal szabályossága szempontjából el-bordanak. A megkezdett munkálatoknál római épületek alapijaira bukkantak amely falmaradványok kiszedését elhatározta az uradalom. Hogy e fal -maradványok Mogentíána történetére vooatko ólag nyomtalanul el ne tűnjenek, az elnökség megkereste a kiváló főárat, miszerint engedélyezné az egyesületnek, hogy a fal maradványok leföl-delését azok térképezése céljából az egyesület végeztethesse; egyúttal jelenti, hogy Festetics Tassilo gróf az elnökség kérését készséggel teljesítette. Ezek alapján elnök kéri az igazgatóválasztmányt, hogy az ügy fontosságára való tekintetből a lefőldelési és térképezést rendelje el, a azok költségeiről gondolkodjék.
— Állami mének. A kiadott 5 állami mén 1899 évi március hó 1-töl kezdve a fedesztetési időre a temető melletti fiók laktanyában lesznek elhelyezve.
— Honvéd póttartalékosok. 1899. évi március hó 15 én 600 m. kir. 20. honvéd gyalogezredben póttartalékos 3 heti kiképesztetésre vonul be.
— Halálos kimenetelű baleset Tőrök János kiskanizsai lakos február bó 20 án háza falát akarta felemeltetni, ezen munkálat közben a meglazított tető lezuhant és az ott foglalatoskodó Török Czike László 15 éves fiút agyonsújtotta. A tiu ott nyomban szörnyet halt Rózsa György uevü földmives pedig súlyos rú\'.ódásokat szenvedett, melyek azonban nem életveszélyesek. A vizsgálatot megindították.
— A u.-kanizsai ált belegsegélyző egylet f. évi február hó 19-én tartotta XXIX. rendeB évi közgyűlését Löwinger Ignác elnöklete alatt E jelentés első\' sorbau konstatálja, hogy az egyleti vagyon több tényező Összemüködése folytán némi csökkenést szenvedett nevezetesen, hogy a betegek segélyezésére a lefolyt évben fordított összeg oly mayaeságra emelkedett a minőt az előző években még soha el nem ért, melynek következtében a kiadások a rendes bevételekből fedezhetők nem voltak, és Így kéuyte\'en volt a vezetőség a bevételek és kiadások közti egyensúly helyreállttátára a műit évi kamatokon kivűl a tőkésítetett kamatok, ámbár lényegtelen részét folyósítani, hang;ulyozza azonban, hogy a kedvezőtlen jelenség az egylet fönnállását korántsem veszélyezteti, a mennyiben a jelzett vagyoncsökkenés oly elenyésző parányiság, (összesen 28 frt 67 kr.,) mely az egylet magasztos és nemes inteotióival szembeu számba sem jöhet, másrészt pedig az egyesület még
j mindig oly tökével r. odelkezik, melynek 1 kamatjaiból rendes körülmények között a netáni testkiadásokat mindenkor fedezni képes. Áttérve az egylet mult évi működésére a következőket hozza tudomásra: 38 fekvő betegnek 1012 napi segélyt fizettek; 300 esetben fönnjáró betegek díjtalan gyógykezelésben részesültek és ingyen gyógyszert kaptak, gyógyszerekre 285 frt 97 krt aduk ki, szóval egyleti célokra, beleértve a temetkezési és kezelési költségeket 1609 frt 81 kr. lett (ordítva. Végül kegye-letteljesen megemlékszik a jelentés az egyletnek a mait évben elhányt két
Selyem báli szövetek 45 krtól
14 írt G5 krig méterenként — saját gyáraimból —
valamint fekete, fehér é. színes Henaeberg-selyem 45
krtól 14 frt 65 krig méwrenlént - linn, ctikot, kocUioU, min-táxott ét damuzt stb. (mintegy 240 kQlOnbftiő fajta él 2000 kül&abüiö stin- él áraviktban stb )
Ruhák s blonsokra a gyárból! Privát fogyasztóknak póstabór-, vámmentesen s házhoz szállítva.
Minták postafordultával,
Higytr lerelexei. Sríjcba kéttzeret le.elbéiyeg ragaszünáú
Heiiiiéber* ti. salyemayarai. Zürichben
(«. és kii. udTiri nillitt).
XXXVITL ÉVFOLYAM.
za.hi közlöny
1899. FEBRUÁR 25-én.
pártoló tagjáról. Betdio Márton és Hein Mihály urakról, kif az egyletet az évek hosszú során át nem csupán éri járulékokkal anyagilag támogatták, de mint \' választmányi tagok az egylet lendítésén buzgón fáradoztak. A közfölkiáitással megejtett választás eredménye a következő: Esíyleti elnök LÖwinger Ignác, alelnök Siller Lajos, 11 alelnök Weisz-berger Zsigmond. Választmányi tagok: Balázs György. Bartos Géza, Füszt Sándor, Hild Ferenc, Horvát Mihály, Lenkei Zsigmond, I<ówiuger Lajos, Munkácsi Nándor, Orming litván Pá!fi Sándor, Scherz Rikárd és Zollner János. Egyleti orvos Augenfeid Fülöp.
— Jég a wörtbl tórŐL Az idei enyhe télen alig volt néhány nap, melyen a hőmérő zérus alá sölyedi, következménye a/, volt, hogy sem a korcsmárosok sem a város, sem a sörgyár nem láthatták el magukat kellő mennyiségű jéggel. — Markbreiter helybeli ügynöknek támadt az az életrevaló eszméje, hogy Karintiából importált jéggel segitaen a hiányon. Tegnap érkezett meg az első jégszállitmány a wörtbi tóról. Tizennégy centiméter vastag kockában azállitotiák a városba, hol a kristálytiszta hasábok nagy szenzációt keltettek
— a szabóm inkátok mnliUágán fizettek : Grof Zicsy Aladár Budapest 5 frt,
n • Lajos 2 írt, Veítestein Lipót «0 kr, . - >ui is:var. 20 kr.. Zinger Irma 30 kr., Skeriik Janói 40 kr. Godiaa János 40 kr., Hto Nándor í frt, K. N 40 kr, s K. 41 kr., Schvarenberg Ignác 2 frt, Bocskai József 40 kr., ^rödör Jenő 3j kr, Fitos Imre 60 kr, Kobn L. Lajos 2 írt, Balazai Ktmly I irt, Cvetkó Ferenc 60 kr., Tivoit János 2 frt, Ofeobek Károly I írt, Savetei Lajos 20 kr, Csiliac Béla 1 frt 60 kr , Taugner 40 kr , Ormsj 40 kr, ElJek Lipót X frt Ebenspaoger Leo \'2 frt, Dobrovics .Milán 2 frt, BráodlL 3 frt, Vind Janói 2 frt. Vt-iszisten Zsigmond 10 kr., özv. Hasa Hihizné 2 frt, N N. in kr., Horváth >Vrenc 2 frt. Torma Lajos 1 Irt 50 kr., Novak Nándor 6u kr.. .Németh Józset 20 kr , Steiner Márkást 40 kr , Lanpe! Adol! 20 kr., Kaofmaa .Mór 25 frt. Modern és Breitoer B est I frt, Mas Scblesmger Bic 2 fit, I L. Pohl Prága S Irt, Alexander é* Berobard 2 irt, Skn\'ecky Kde Bécs Augnst Doonel Londoni cég képviselője 2 frt, Farkas István 50 kr., Zinger itndor 1 frt, Bogár József 1 frt, hománovns l\'al 60 kr. Szépe Boldizsár I frt 50 kr., Aiz-ulos Méla I frt, Bódi. Béla «0 kr., Tóth Lajos 1 frt. Az összes felülfizetes ss frt 20 kr.
— Hotelen inas. E hó ll-én Kier&ch Károly k.-komáromi lakos azzal az utasítással Ktio-t át Tőrök Lsjos aevü iua-ainak 80 frlot, hogy- azt a postán fel-
\\ adja. A> inasnak ekkora összeg csak ; nagy ritkán volt a kezében; nem tudott \\ ellentállni a kisártésuek és a pénzzel i megszökött — Erélyes utánjárással azoo-: ban Szanyi István csendörőrsvezetőnek | sikerült a tettest Balaton-Szent György állomásáo a vonaton elfogni. A aikaaz j totl pénzből 51 frt 58 art még meg-találtak nála. Átadatott a helybeli ügyészségnek.
— Nőegylet! 14tjx. Az Izr. jótékony NŐogy et vasárnap folyó bő 26 án nem tartja meg szokásos zanrját. A legközelebbi zsúr vasárnap március hó 5-én lesz, mint halljuk igen érdekes, szellemi élvezetet nyújtó műsorral.
— A magy. klr. any akőnyvblvatal. Halálozások: 17-én Pintér Juli-
: anna róm. kaih. házi cseléd 24 éve*: mébkörülilob, Mrázovics Huoika róm. karh. cigány 38 éves: agyhártyalob, Horváth József róm. kath. 3 hónapos: hun;-gyulladás. 18 án Baiázs Mária róm. kath. 8 napos: börggyu íadás, Stankó I tván róm. kath. honvéd 23 éves: influenza, . tűdőlob, Kieiscbmann Ignác izraelita ke-: reskedő 78 éves: bánaing elzáródás, j Sípos Mária róm. kath. 14 napos: hörg-! hurut. 20 án Farkas Erzsébet férj. Go-! dinek Ferencrté róm. kath. 73 éves : I aggkor: végkimerülés, Kovács Dénes róm.
kath. napszámos 28 éves: tüdővész, Sne( : József ifj. rom. kath. l/a éves: hőrg gyulladás. 21-éo Horváth Anna róm. kath. 1 hónapos: veleszületett gyengeség, Bogár József róm. kath földmive* 61 éves: rák az arcon. 22-én Szmodics Károly róm. kath. 9 hónapos: bélhurut. 23-an Gerencsér János róm. katb. béres 44 éves: lüdővész. Házasságot kötöttek: Rosenfeld Márkus izraelita ügynök Kransz Karolinával.
— KlnematOjraf- A Polgári Egylet nagytermében tartott kiüematografisi
\' előadások állandóan nagy látogatásnak i örvendenek. Már több tanintézet növendékei testületileg is megtekintették az előadásokat, melyek nemcsak tanulsá gosak. hanem igen mulattatók és szórakoztatók is.
Sz.crt:rsztöS\'-ff :
Dr. Villányi Henrik, felelős szerkesztő.
Dr. Perényi József.
Kiadó : Ifj. Wttjdits József.
VEGYESEK.
— Sok évi ¦eftgyalés. Emésttéagjengeté-geknél és étragyhiánynal általában minden gyomorbajnal. a valódi .Moll féle seidlltz pt.rok" bizonyullak a le g ti kereb beknek a többi iterek fölött mint gyomor erősítők és vértisztitok Egy doboz ára 1 írt. Stétkü\'des naponta utánvétellel Moll A. gyógyíréit cz es kir. azáliitó. Béca, I. Tachlauben 9 A vidéki gyógyszertárakban határozottan Moll A. készitméoye kérendő az 6 gyári jelvényével és aláirásásal
Nyilttér.*)
Vese, huírj bólyat-, hngydara és a köszvény bántalmak ellen, továbbá a légzó és emésztési szervek barutos bántilmtinál, orvosi tekintélyek által a LHhion-forrás
SALVATOR
sikerrel rendelve leaz. Hogyhajtó hatása!
Kelltaics ízi! f*».4sf-» föiTti CBcatoelő
Kapható átványvizkereskedésekben és
gyógyszertárak ban A SaWator-forrás igazgatósága Kpcrjcsen
Töbh reiidb-ü i.iyan esel jutott tudomásomra, hogy té>m semmi néven nevizeudi: üiszeköuete.ln n jen álló kereskedők gazdasági- es egyéb magféléket, kü óBOSea répamagvakat mint Mauthutr-tele magvakat boznsk for-galomha.
E miatt kötelességemnek tartom, egyrészt a gazdjkózóuiég taj-koza-ianl, másrészt a mtgsiOksejr.letQnket uá\'am bevásárló kételkedők erdekeinek megvédésein kijelenteni, hogy a vidéki ismételadókoal ciak a.; .:. gazdasági és kerti magTik tekinthetők valóban - czé-getntől szárma óknak, melyek vagy
az én ólomzárammal medvét jelképező
törvény széki) eg bejegyzett védjegyemmel vagy mindkettővel ellátott zacskókban vagy zsákokban vannak
Mauthner Ödön
cs és k ndv. száll, maguagykereskedés Budapest, VI, Asdráaay-út 23. sz.
•j Az e felelősséget
jvat alatt közlött-kért nem vállal a txerk.
YERTISZTITO LABDACSAI,
- J"KK^\' megér
niliL, utivcl csakugyan alig ; alig van csalid, mely!>cn
dk lx
i tab-
cxdöM .általálls laaáaCHi\' név alatt; mely oióbU tioct dac-ok CsodSs liati\\ukat ncnwreson )>e ueni hiiunyiioliák
Évtúcdck 0!a ezen laliilanok áll.-ilanoi. clierjedésnek örvendenek cs alig van család, mely]>cn ezen kilBnü háztaxerbíil kculct nem volna UÜalhatO. Siámtalan orvon által cacn bbdacaok hazüzefUl ajinllaliak minocn uly bajoknál, melyek a rsltz tretsHiiSDi és lílkrtkiéitbíl erednek, mint ifi-zstartt, aijiijik, kaliba. lirttlilásak, iraijtr ¦•1iátlmé|. • baaonlö beteg«cgckoél. Vertiatlfló tulaj.lunúgiiknal fogva kitUnö hátával vannak mtll|tiytt|, s az alibúl atedS bajuknil is; igy síakéraál. iiSBgaatCgbSl ttírmuu fajfájállklál atb, fjen .¦ UbiUcwk • ily könayen hatnak, hogy a lcgc>ekélyclil> fájdalmat icw okoizak ís ennek l\'.ilyuu még ± ll ||) llMSjfllli egyének, cíe még gyermekek altat U levehetők.
Etea vcrtiutkö la\'-dacw>k caákia a Fsirbaftr J.-filt az _ira»j kfrsrialani alaákiz" ciauitt |yt|jmrtárkai léctkli. )., Siiftr-Itrattl 11. SZ. a. kéuittctnek ralödi miaOiégocn • egy 15 sicm iaUUcsot tártaimajo uolm ira 21 kr. Egy csomag, melyben 6 dolxu tartalmaz-titik, 1 frt 05 krba kerül. Aa összeg elüietei l>ekaluésénél bérmentes kulUésscl eyyiUt t oumag 1 frt 2S kr., 2 csomag í frt 31 kr., 3 csomag 1 frt It kr. 4 cwmag 4 frt 41 kr., 5 c.oaag í frt 2D kr. fa 10 ctomag I írt 2H krl>a kerül.
II. Nagy eherjcilé&ük köv elkeltében ezen labdacsok a legkülönfélébb nevek és alakot alatt utanoztaDaak; ennek kövei kot ében kéretik Ctaklt INerhofer j -Télé vértliztitö labdacsokat követelni és csakis azok tekinthetők valódiak Bak, melyek haszualaii utasitiu a Fscrhofe; J. nev-atáírá«ul, fekete sziuben és minden egyes duboi fedele ugyanazon aliirissal, vörök *itnl>cn van ellátva.
A számtalan hátairatbúi, melyet a labdacsok fogyasztói a legkülönbözőbb cs legnebezebb belcgségck után egészségük visszanyerése folytán hozzánk intézlek, ezen helyen csaki* néhányat eznlitün* azon megjegyzéssel, hogy mindenki, ki cien ial>dacsok.il egyszer nasinilta, meg vagyunk győződve, azokat továl>b fogja ajánlani.
Tisztelt Pscrbofer ur ! Köln, 18s3. ápril. hú
Legyes \'ily szíves és küldjön r.ckem ismét 5 tekercsel
30.
fclilltnulhatatlan véitisztitú labdacsaiból utánvétellel. Fogadja is a legmélyebb köszönetemet labdacsai csodahatáaáért. Maradok teljes tiszteletid Pavtlistik Ferenc, Köln, LiudcnthoJ
Tekintetes ur! Hrasche, Földnik mellett, 188;. szept. hó 1 Z. Itten akarata volt, bogy az ön labdacsai kezeim közé\'Kerültek, melyeknek hatását ezennel megirom. Én gyermekágyban meghűltein ¦ ilyannyira, hogy semmi munkái sem voltam többé képes végezni és bizonyára már x holtak közt volnék, ha az Ön csodálatraméltó labdacsai engem nem menteitek volna meg. Az Isten áldja meg önt ezért ezerszer. Nagy bicalmau van, bogy ezen labdacsok engem is tökéletesen ki fognak gyógyítani, a mint már másoknak is egészségük visszanyerésére segítségül szolgáltak. Knífic Teréz.
Mélyen tisztelt ur! Bécs-Ujhely, I887. szept. hó 12.
A legforróbb köszönetemet mondom ezennel önnek 60 éves nagynéném nevében. Az ílietö 5 éven át szenvedett gyomorhurulban és vizkórságban, már életét is megunta, melyről egyébként le is mon-
dott, midőn véletlenül egy dobozt kapott az ön kitűnő vértiszutó labdacsaiból s azoknak állandó használata folytán lökclclcscn kigyógyult. Legfőbb tisztelettel Weinzettcl Josefa.
Fichengrabemmt, <;fmclletl, lS93. márc 37. Tekintetes ur!
Alnlirott ismételteit kér 4 csomagol az ön valóban hasznos és ki Uiiő labdacsaiból. El nem mulaszthatom legnagyobb elismerésemet kifejezni ezen labdacsok eriéke felett és azokat, a hol csak alkalmam nyilik, a szenvedőknek legmelegebben fiigom ajánlani. Ezen hálaiiatom tetszés szerinti használatára önt ezennel felhatalmazom.
Teljes tisztelettel llahn Ignác
Üotschdorf. Kolbach mellet, Szilézia,: 1S86. okt. S-án. T. ur! Felkérem, miszerint az ön vértisztitö labdacsaiból egy csomagot 6 dobozzal küldeni szíveskedjék. Csakis az ön csodálatos lal>dacsainak köszönhetem, hogy egy gyomorbajbóL mely engem öt éven át gyötört, megszal atiultam. Ezen labdacsok nílxm sohasem fognak kifogyni, s midőn legforróbb köszönetemét kifejezem, vagyok tisztelettel Zvríckl Anna.
BtribirÍL alpltl-fi liqmr. Birs sírd ff. l.-tél lr*|IIZkll. 1 , üveg a fn 00 kr., \' . üveg t frt 40 kr., | üveg 70 kr.
áBirikll kitZIIIjklIÍM. győri és biztos hatású, legjobb szer mimlcn köszvényes és csázos ttajok, u. m.: gerinczagy bán talom, tagszaggatás, ischiás, migratne. ideges fogfájás, főfájás, fnlszaggatái, stb. stb. eUen I frt 20 kr.
Isi*! csiiahílzsaa. Fttrksftr J.-től egy üveg 50 kr.
Faiykllztia, Plirklfar J--;.;:. Évek óta a fagyos tagokra és minden idillt sebre, mint legbiztosabb szer elismerve. 1 köcsög 40 kr. Bérmentve 65 kr. -;z - \'ti IcilEritpiritlO.fi., kilOnŐ szer gyomor és bél betegség éknél.
Itla-sJilir fí|]T Ur, I liter 3 frt, fél liter 1 frt 60 kr. \' , liter 85 kr.
tllrva-balziaa, P»rklf*r J--töl ktlünö szer golyva ellen, 1 üveg 40 kr , bérmenti e 65 kr.
Éltt-ttsZltCZla. {prágai csöppök), Pserhofer J.-töl. megrontott gyomor, rossz emésztés és mindennemű ah esti bajok ellen kitűnő haziszer. I üveg 21 kr, ll üreg 2 fal.
ttifíetir. l\'serborer J -löl, egy ált. ismert kitűnő haziszer hurut, re-kednég görcsös köhögés stb. ellen. I üvegecske 50 kr., 2 üveg bórmentve I frt 50 kr.
Tuiickilíl kajkaiatt, Pserhofer J.-löl. Evek bosszú tora óta valamennyi hajnövesztő szer közt orvosok által a legjobbnak elismerve. Egy elegáns nagy azclenczével 2 fru
Utálatai tapasz. Stenbel tanártól. Ülés és szúrás áhá) okozott sebeknél, mérges daganatoknál, ujjkukac sebes vagy gyuladt mell vagy más ily bajoknál, mint kflunö szer lön kipróbálva. 1 tégely 50 kr. Bérmentve 75 kr.
általáaas tisztit s-t i. BuUrich A. W.-töL Kitűnő hézfszer a rossz emcsz-té* minden következményeinél u. m. főfájás, szédülés, gyomorgörcs, gyomorhev, aranyér, dugulás s[b. ellen. 1 csomag ira 1 Irt. Ezen itt felsorolt készítményeken kívül az osztr. lapokban /hirdetett összes uel- ét kuH. gyógyszerészeti különlegességek raktáron vannak éi a készletben netán nem levők gyorsan cs olcsón megszereztetnek. Postai megrendelések a leggyorsabban eszközöltetnek, ha a pénzösszeg előre bekOldetik; nagyobb megrendelések utánvétlel küldetnek.
raléJiakaai csak izst Ukfithitta, ati;<> haaziálatJ itatitáaa a fSEMIFFJ J. atfsláiraatal át altltt tiyit áahai tta**\'i* iijuazti tláiráittl virít tzithti M altatta.
Védve védjegy által. Védjegy
zigoruan büntettetik.
PSERHOFER J.
»t|Ttztrítz, ,z»" fjaidiaer Itlcktapfil\' fflEt. 1^ Sliitrstrasn 15.
hirdetések.
Hangok a közönségből.
Eoizöoetnyilvanitái Amerikából. Az e.redeti levél másolata szórói-szóra németből fordítva.
Tek. Wilhelm Ferenc urnák.
Neutikirchen Nied. Östr.
Legjobb Uram 1
189ö. évi november hó 12-én rhenma-tismusban annyira megbetegedtem, hogy kényszeritve voltam ágybi feküdni. — Nyolc hossza bónaponküdnöm ét ugyanazon helyen kellett fe etágs nem vol-tam képes etty pirányit sem mozdulni. — Testem súlya 175 Ibs-ról 130 Ibs re ment vissza, — jele azon borzalmas fájdalmaknak, melyeket keresztül kellé szenvednem, éveken áL Egyetlen gyógymódot sem hagytam el. mindenre hallgattam, p. u. Electric törökfürdők és minden lehetetlen foglalkozásokra és orvosokra, de nem éreztem magamat jobban, a az utolBÓ kezelő orvosom már több pénzt tőlem el sem fogadott, miután a pénzt ugy is hiába pazaroltam volna. — És ez időben találkoztam eey barátommal, ki azt mondta, bogy a Wilhelm féle autirheumatlkus Tértisxtitó teája biztosan segítő gyógy-
szer rheumatizmus ellen.—Elbeszéltem néki kísérletezéseimet máa szerekkel és nem volt semmi bizalmam. — Ugy látszik a sors keze diktálta nekem, hogy írjak önnek én szivem gondolta, hogy létezik még egy segítő, mely engem kigyógyít — És csakugyan arra a tapasztalatra jöttem, hogy ily segítő létezik.
Szavakban nem tudom kifejezni azo° borzalmas fájdalmakat az utolsó 3 években, most azonban már semmi sem zavarhat többé és azt hiszem e pillanatban ugy érzem magamat, mint egy újonnan Bzületett gyermek a a világ Össszes kincsét semmi tekintetbe sem veszem, a Wilhelm - féle antiarthritlkus anli-rheumatikus teájnért.
Legyen olyan jó uram ? küldjön nekem azonnal 1 tucat (12 drb.) csomag az Ön Wilhelm-féle antiarihritikus antir-henmatikus vértisztitó teájából az E. Q D. által.
Önnek egészségben és hosszú éleiben a legjobbat kívánva miradok lekötelezettje
J0SEF M. GORDON 174. oschard
ht. New York.
Vereingte Staaten.
Minden gyógytárban kapható.
kqszqnetnyí lv án ftás.
Ö Fensége - tor Lipót főherceg udvar-mesteri hivatala.
Általános Atbestárugyár.
Ú fsászári éi királyi Fensége Salvator Li^ót Főherceg rendkívül meg van elégedve ax asbesttalppil bélelt cipőkkel ü Fensége hosszabb gyalog kiránduláson. haaználU e cipőket és erezte, h >gy lábai nem fáradtak ugy el, mint mái közönséget cipőknél. Küldök egy pár vadasz-cipőt, hogy anoak s mintájára készítsenek másikat asbesfalpbélétsel, uz-yanaonil a cipésznél i aztán küldjék ide.
Hitt zak, hogy e vadász-cipók ép olj Jo< lesznek és ep oly megfelelők, a mint megfelelők voltak a szaloncipők.
Zágráb, 1898 július hó 8 án. KRAHL huszárkapitány.
l közigazgatási bíróság elnöke a követke-
Magyaxorfzág volt mini tőket irja :
Tisztelt Doktor nr I
Az asbeitbeté:tt cipők kitűnőeknek biionynltak, izilárdan és puhán járok ; megszűnt mmden lábfájásom, ugy, hogy — azt hiszem — láhbajom semmi további orvoslást nem igényel.
Szives tanácsát könöui
Dánoson, 1897. évi szeptember 17-én. tigstelő kire
. I EKERI.E SÁNDOR.
nincs t0bbé lábfájás!
óvjuk ládáinkat hidegtől nedvességtől és meghűléstől. ^ Sem tyúkszem, sem izzadós lab sem bőrke menyeden I sem labdaQanat, sem labeges.
Rövid idei viselés után megkönnyebbül a járása annak, ¦ ki cipőjét dr. HŐgyes-féle, az egész világon sxabadal- S mázott asbesttalpbéléssel látja el. Kettösvastagságu I frt 20 kr., egyszerű 60 kr., homoktalp 40 kr., gyermekeknek fele.
Az asbesttalpbélés kitűnőségét legjobb.tn bizonyitja, hogy a es. és klr. közös hadseregnek és a m. ktr. honvédségnek eddig 22.500 pár szállíttatott
Szétküldés csakis utánvétttl, vagy a pénz előleges beküldése mellett. Felvili-fOnlÚaok, pr spectusok és köszönetnyilvánítások ingyen.
Viszonteladóknak megfeleió árengedmény. Általános Aitbextárn-gyár betéti társaság Budapest VI., Szlv-ntcza !8.
-í~
excelsior kinematograf
g\\|AGY-_rÍANIZSÁN.
A „POLGÁRI EGYLET" NAGYTERMÉBEN
S/ombatod. február 25-én, vasárnap, 26-án és hétfőn 27-én
rendkívüli nagy előadások. SB«r l J M t S O K it A I. tSSBJ
34 ÉRDEKES KÉP.
Rendes helyárak. Jegyet előre válthalók délntán 2—5-ig. ^Pénztárnyitás este 7 órakor, — kezdete 8 órakor. Vasárnap 26 án délután nagy családi előadás.
Mérsékelt helyiírak mellett. Piholy 2 frt, zirtszék 30 kr., ülőhely 20 kr., földszinti állóhely
15 kr., karzat 10 kr. PéaztárnyiUs 2 és fél órakor, ki előadás kezdete 3 és fe órakor.
Tömeges látogatásért esedezik
az igazgatóság.
7. A I. A I KÖZLÖNY
1899 FEBRUÁR 2r, ,„.

3í3í919
i»U -

•eros öltönyöket
uUnyo* iron akar ritt mini, al tubomntcre a\'.U. cuk a
Stikarovszky János, Budapest
Kien ri\'-rn-i >\'i:
. Ei Burt tt-Mr ie, I
mrt\\\'csilr[rtrnck aitai n
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY,
Az esztergomi Méltóságos FÖkáptalan által gondnokolt „Pesti központi Papnevelde" Kis-Komáromi uradalmi Tisztsége közhírré teszi, miszerint Miháld községben levő fentebb címzett Papnevelde tulajdonát képező 422. hiteltelekkönyv-ben foglalt ökörhizlalda, pálinkaház, a hozzátartozó bei-telekkel udvar, kerttel együtt f. évi március hó 28. napján reggeli 10 Órakor a miháiöi kas/.nári hivatalban tartandó nyilvános árverésen a legtöbbet ígérőnek az Uraság jóváhagyásának fentartásával eladatni fog, zárt írásbeli ajánlatok megfelelő bánatpénzzel ellátva elfogadtatnak és az árverés befejezte után felbontatni fognak és az árverési jegyzőkönyvbe szintén felvétetnek.
Kikiáltási ár 4500 frt, mely összegnek 10*/i-ja ^!«1 bánatpénz az árverós megkezdése elóit az uradalmi Tiszt kezeihez lefizetendő. Az árverési feltételek a kis komáromi Rendelkezóségnél, a mihéldi kaszuári hivatalban bővebben megtudhatók.
AZ URADALMI TISZTSÉG.
983. szim./Polg. 1899.
IIEDITIÍSY.
A néhai gróf Festetics György és Légrád mezőváros" volt úrbéresei között 1868. január hó 18. napján létesült úrbéri egycszség végrehajtása elrendeltetvén a szükséges nyomozat megejiésére, s az érdekelteknek meghallgatására, s végre a működő mérnök megválasztására 1899. Óvt már-cius hü 29. napjának d e. 8. órája Légrád mezőváros községházához kitűzetett, mikorra az összes érdekeltek azzal idéztetnek, hogy az eljárás további folyamán személyenkénti idézés vagy értesítés bevárása nélkül érdekeik kép viselésérői gondoskodjanak, s hogy meg nem jelenésük az eljárás foganatosítását akadályozni nem fogja.
A kir. törvényszék, miit úrbéri bíróság, Jíagy-Kaniz*á\'i 1899. február 16 án.
TÓTH, SAMUELY OTTÓ,
kir. tvszéki elnök. t jegyzi.
2238./899.
HIRDETMÉNY.
Nagy-Kanizsa város rendezett tanácsa ezennel közhírré teszi, hogy a városi felső erdőben összesen 441 forintra becsült 152 halomfa a helyszínén az 1899 évi felruár hó 28. napján d. e. 9 órakor, az alsó erdőben pedig a helyszínén az 1899 évi március hó 2. és 4. napján d. e. 9 órakor összesen 738 forint 50 krra becsült 340 halomfa nyilvános szóbeli árverésen a legtöbbet igérö részére azon ?ali készpénz fizetés mellett eladatik.
Mire venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy a becsértéken alól a halomfa eladatni nem fog.
a városi takács.
Nagy-K»mzsin, 1899. február 17-én.
VÉCSEY ZSIGMOND s. k.
polgirmrsler.
HOTEL „NÁDOR
szálloda
Budapest, IV. Vámház-körűt 2. A központi VHSárrsarnok
főbejáratával szemben A Fereaox-lézief bid aeitett
I. rana siálloda ; Malis a Itoiiárj. Szobák 1 frtlól feljebb lilagiüs cs LisznlMlással mill
Flgyelmexteté*. Ai ntazó közönség becses tudomására hozzuk, bogy a\' szállodánkhoz a kelenföldi állomásiul kösvctien összeköttetés a. városi villamos vssuttal 10 kréit elérhető, agy bogy a vasúti jegyek esik > Ke-lenföldi állomásig váltsndók -kiszállás a szálloda kapója előti és ezáltal az utazó időt éi pénzt takarít, mert ugyanazon vonat-30 perrcel előbb érkezik a srál-lodáokhaz, min* a központi ál lomásra «
Kiváló tisztelettet HOLSTEIN testvérek.
lasas t±v> nanu sg n
szabadalmazott orótöveg \\
\\ világos tetőzetnek, padlózatoknak, gyári ablakoknak, legjobb anyag kfllönféls
* vastagságokban egész 1 76 négyes, méter terjedelemig , i Ku\'önös előnyei: Lehető legnagyobb törési biztonság átütések és törések í % ellen drótrács nem szükséges, tűzbiztos igen nagy fokig, esetleges repedésnél * 5 áihatlanok. miután a drótbetét az öreget szorosan tartja, nagyon áttetsző, előbb
* uem ismert fény hatás. Több állami és mágia épitkezésaél nagy mennyitlégben 8
* a legjobb eredménynyel haunittatott. Számtalan bizonyítvány, prospektus és * B minta szolgálatra. í
-«$ Öntött üvegpadlózat lemezek járható tetőzetnek $*• ^
L földalatti átjárók és alagutak megvilágításira vasotoknál, kiadott nagy tagozató, :\':
? sima Tagy kulöntélekép mintázott lelaletekkel, fehér, félfehér (ca. 30\'/.-kal ol- \\
8 rsóbb a közönséges nyers öntött üregnél) és asines, drótfonattal és anélkül. . <
\\ Üveg tetözséndely és üveg rovátkás téglák \\
s a legkülönfélébb alakok és nagyiigokban. \\ *¦
L Aktlesj-GeaeU sokért für GUsladastrie varai. Frltdr. Siesse** B
olgár Sándor
egyet, gyakorlott kötszerész
BUDAPEST.
VII Erzsttot-törnt 50.
Legelőnyösebben beszerezhetők OTT os sebészi é> beteg ápolási esxko zök Gummi-áruk Stb. stb Sérvköiök, hatéi koldok-köiök uját okszerű módszere szerint szavatosság mellett gyonan készíttetnek. Újdonság! POI.GÁK-fi\'le Su»ppn8oriuni írt 1.60 kr
Valódi francia különlegességek!
Részletes, képes árjegyzék ingyen és
hi\'nDtutve. Utáazáa elica védve 16651. sí alatt.
6s»^íSr** &5tíLJ- :Ovír*: \'OvíTS OrfT*\'
védjegyét
MOLL SEIDLITZ POR
Csak akkor vutódiai. ha mindegyik doboz. Moll > sJáirását tünteti fel.
A Kel1 A.-féle Seldlltz-perek tartós gyógvhatása a legmakacsabb gyomor- és al-
testbái tálnak, gyoroorgnres és gyomorhéT, rögzött síékrakedéa. majbintaloin, ver talaias aranyér és a legkrur-nbózöbb »11 betegségek ellen, e jeles háziszermk évtizetlak óu mindig nagy. bb >terjedést szerzeit. — Ara egy JapftQlételt sre- . dctl dóiéinak I frt a. é.
Hamisítások törvényileg fenyíttetnek.
Tmoll-féle francia]
BORSZESZ ES SO
Csak akkor valódi,
indegyik Qveg MOLL A. védjegyét ll\\nt»*ti lel/ Mali\' feliratú ónoz«ttsJ van zárra. A Mali-féle
^ traaezla barszesz ás só nevezetesen mint fajdaloncsj.iapitó badarzsllasf szer 1
l köszvény, esni és a meghűlés egyéh következményeinnl legismeretesebb népszer, j - Egy fczsttr arastaM ivtj ára 90jjfajezár.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legnjabh möds^er szerint készitek gyermek és hölgy síjppan a bor okszerű ipolasárs gyermekek és felnittek részéré.
Ara d«rabonkmt — 20 kr. Öt darab — 90 kr. Minden darab gyermek-Bzappan atoll A. védjegyével vs,a ellátva
Moll
Ffinét kBidéi: A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Béc«: Tnchlauben 9. az.
Vidéki megrendelések naponta post^utánvét mellett teljesíttetnek ktáriikh»n tessék határozottan MOLL A. aláírásával vétJjeoyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf 6s Fia.
HOFF
maláta-
készítményei
gyengék és betegeknek.
HolT Jsúion
maláta müú üaia.
Általános el^yengülesuélt az alhasl szervek rendellenes működésénél, mell é< pjomor bántnlra-iknál, nemkülönben a lábbadozók-nak legjobban bevált és legjobb izü erősitö >terc
Egy palack ára 75 kr — Öt palack bérmentve 3.75 kr
Tia éve, vagy akár régibb idő óla használom az Ün maláta egészségi sörét és egyéhb maláU készítményeit Kzek az egyedali rek, melyek telesegemnek visszaadták az egesiséget.
Bégér, Bécs, Hofmttnlgaase.
IIoíT Jáiio**
sUniEtt inaiala tiyoa.ia-
Tüdóbajoknnl. gégehn -mtnai, utfymint iilflh koho g^sné ; főleg a gyermekek légzési szerveinek meghe-tegedéiénél a legjobb sikerrel alkalmaztatik. ize nagyon kellemes.
E^y üvex ára 1 frt. — öl üveg bérmentve 5 frf.
Maláts kivonat készitményei »a* lóbzo jó cs hatásos szerek. KQbl-jóo tebát ismét 5 Qveg maláta lei- ] vonatot, t font maláta csokolá-iét ét \' , zacskó militi kiróna: mell cukorkát.
Fischer 6 őrnagy N -Várad
11 tiff János
maláta .....
Gyengeségnél, — vóraze-] cTén>Régnél, Idegessegné\', ál nutianaágná\', étvágytalanságnál kitűnően bevált. Reod-kiv&l jó izü és tápláló. Gyenge gyermekek igen jó eredménynyel használják.
Egy-csomag ára 1 frt.
«y _
Maiit* csokoládéja a legkitűnőbb a mit ismerek. E>cn kellemes italt idült gjomor — illetve emésztési zavarokat, sipkára*! és általános gyengeségnél mindenkor jó eredménynyel alkalmazom.
Dr. Ni coléi orvos, Triebel
IIuíT János
nUta-tinnt mell cüio;tüi-
Köhögésnél, rekedségn^i, elujjti odáznál, főleg t&dö-hurutnái ntólérbetlen hatású A valódi maláta mellcuktt-kákat emésztési zavar nélkül letszés szerinti mennyiségben lehet használni.
Egy doboz ára IO kr., egy zacskó 30 kr.
Csodálatos volt maláta kivonat mell cukorkáinak hatása, mskics köhögésem ellen. Zed Itz Neaklrcklovag,Waldeoburk-
Gukorkái feleségem köhOgésén és astbmatikas bioUlmaiban ki-tQnöen Kgitsenek.
Basch plébános. Weitchtt\'z
Raktár Nagykanizsán l Belus Lajos, Práger Béla gyógyszertáraikban; Fesselhojer JózseJ utód Neu és Kein, Strém és Klein, ÁrmtUh Náthán, Pauk Jakab csemege és fiiszerkereskedésekben.
Magyarországi kizárólagos főraktár i rffr—
TŐRÖK JÓZSEF gyógyszertára BUDAPEST, Király - utca 12.
4 Közlemények aljegyzőkkel ingyen ós bérmentve. í>—
Nyomstótt Ifj. Wsjdits József köoyvnyomoijábaD Nagy-Kanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.