Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.61 MB
2010-02-13 20:44:08
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
830
3804
Rövid leírás | Teljes leírás (330.96 KB)

Zalai Közlöny 1901. 014-017. szám április

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
40. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA, 1901. április hó G-án.
14-ik szám.

XXXX. évfolyam.
Előfizetfni ár: Eei\'-sx cvre . .10 kor. — 611. Fél érre ....\') kar — fllí. Negyed érre . 2 kor. 5u flll. Kgyen i«4ui 20 mi.
hirdetések 6 hasábot petiUorban H,niAsod»r.or i miodea (OT&tiln sorért 10 fllf
NYILTTEKBEN
petit soronként 2i) fiileró. t fétel-ack fel.
A l\'P szellemi ríaiót illető minden körlnmóoy a ít\'lplőa azerkesitö nevére, at anyagi réait ílletS kö*-leniényfk p-dif? a kl3dó neTéro eímectteo Napj-KR»i!*»ira bér-mc-ntie inté/.cndőlc.
részvény-társaság," .nagy-kanizsai és nőegylet,• „n.-kanizsai izr. jótékony
HETENKINT
zalai mm.
A nagy-kanizsai .Ipar-Testület/ „a nagy-laoizsai Takaréltpénztir résivény-tirsasig,\'"* .Kotori takarékpénztár a galamboki Önkéntes tűzoltó egylet," a .nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület,- a .nagy-kanizsai tanítói járáskör," a ,nagy-k»niz«i keresztény jótékony nőegylet," „szegények tápinlézete," a .katoüai liadastyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai kalváUsztmánj inak liiiatalos lapj?.
EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Rérmentttlen letelek nem fogadtatnak cl
Kéziratok rl»t»r.aneiu küldetnek
Feltámadás.
UljLaalm. UAL ápiUl K.
Hozsánna néked, nagy nap, Húsvét magasztos örömünnep az emberi megváltás dicső allegóriája!
Az egyetemes történet legszebb,, legnagyobb, lélekemelő eseménye évfordulójához értünk el ismét, hogy ünnepelj fink az ünneplőkkel, higy-jíínk a hívükkel és vigadjunk a vigadozókkal őzen a szent napon, a mely nap világra kiható fordulópont. ékes határkő az emberiség változatos történetében. Vetkőzzünk ki egy pillanatra földi gyarlóságunkból s hálatelt szívvel emeljük lói megtisztult tekintetünket a názáreti Jézus szikla-sírja fele. a honnan most ezerkilencszáz esztendeje dicsőségeseit föltámadott az Isten egyszülött Fia, hirdetvén mindenfele az eszme teljes diadalát.
Tizenkilenc évszázad elölt a föld megromlott lakói, a lejtőre jutott emberiség dőre vakságában nem ismerte azaz. hogy réges-régen elfelejtette a kölcsönös felebaráti szeretet és a testvériség szűzi fogalmát. Embernek akkoriban nem volt embertársa,\'1 ja kivel tiszta közösségben éljen, a kinek segítségére legyen, a kit megvigasztaljon s a kihez bizalommal forduljon; de igenis, a hatalmas zsarnok csak azt látta, hogy megalázkodó rabszolgái vannak, a kik az ó kényelmére szillel!ek és viszont az elnyomott alantos egyedül azt tudta, hogy föltétlen ura és parancsolója van. a kitől remegve kell félteni
üres. rideg életét..... Ur és
szolga, gőg és meghunyászkodás..
jís íme, megjelent ekkor o vál-
ságos időben az igénytelen származású. a lélekben Istennel rokon zsidó férfiú, a ki három évi csodálatos szereplésével elvégezte a tökéletes munkát: megakadályozta iszonyatos sülyedésében a nagy világot és odamutatott arra az egyedüli útra, a mely kivezet a veszedelmes örvényből; örökös példaképül egyszersmind odaállítván a tulajdon szeplótelenségét és szenvedéseinek végtelenségéi. A történelem azóta\' fényesen igazolta az ő mogjeiené-aét. hiszen immár az egész világon clterjedettuek mondhatjuk a szeretet isteni tanát, a melynek magvait elhintette közöttünk s a melynek áldásos csírázását a hit nélkül valók is mindinkább elismerni kénytelenek.
Szeretet! testvériség 1 e világboldogító. termékenyítő eszmék most inúr közkincscsé váltak mindnyájunk számára Nincs okunk többé sivárnak látni az életet, nincs okunk többé reménytelenül, lemondással elviselni a nekünk kijutó szenvedéseket, mert magunkba szívtuk ezeket nz eszméket, a melyek fölemelnek bennünket a hétköznapiságból és lehetetlenné teszik nekünk • a lelki csüggedést.
Kesurreiit!
Föltámadott! . . . zúgják fönségesen a harangok a mai napon és ez a harangszó édes,, bűbájos zeneképpen hatol fülünkbe, egyúttal reményteljesen lopódzik a szivünkbe és elönti egész lényünket valami titokzatos, boldog érzettel s ugy véljük ekkor, hogy hasonlatosak-vagyunk Ó véle. az istenemberrel, a ki meghalt, de mégsem halt meg. mert fóliámadott.
Resurrexit! -
A föltámadásban való Ilit, az, ahhoz való naiv r,*íf iszkodása legmegnyugtatóbb vigasztalása az emberiségnek. Enélkül mi gyarló földiek a kétségbeesés kínjainak volnánk alávetve és örökös éjszakának néznénk elébe. Igen, az eszme, az Igazság nem halhat meg s ha mégis meghalásra kényszeritik. mindenkoron föllámad s örökké él . . .
Ezek a gon dolatok juInak eszQ nkbe s foglalkoztatják lelkünket a mai nagy ünnepnap alkalmából, a midőn félretéve minden gondot, tisztán elmerülünk a Húsvét gyönyörű misztériumaiba, a midőn elcsendesül a vásári zaj s helyébe a templom áhítatos csöndje, az orgona szivet átjáró bugása s a hivők nagy seregének a lélek mélyéből fakadó Alleluja 1 kiáltása lép.
Feltámadott í
Az egész világon végigzug most ez a nagy jelentőségű szó, az isteni eszmék győzelmének ez a kifejezése, a mely szilárd alapját képezi a szeretet vallásának s a mely meg-dönthetlen bázisa lesz jövő évszázadoknak s évezredeknek.
Hozsánna tehát, néked, nagy ünnepnap, Húsvét magasztos örömünnepe, a föltámadás dicső emléke I
Tanonc-otthonok.
A tanoncok kiképzésének ügye tudvalevőleg a kisipari kérdés egyik legfouto-sabbja, melynek helyes megoldásától függ igen nagy részben a kézműves osztály sorsa. A kiképzésről intézkedő tételes törvényeink nem elegendők. -Sajnos, a társadalmi tevékenység\' még kevésbbó a messze mögölto marad a jogos várakoiá-soknak. A társadalmi erő megnyilvánulására éa kifejtésére természetesen a legjobb törvény mellett is elengedhetlen
szükség van. Nagy bajunk ma is az, hogy e társadalmi erő szerény erecske módjára csillaiúJik. csak fel: Alig van e téren másról tudomásunk, mint a magyar iparosság egyik jeles vezérének, Tbék Kndrének a lunone-ollhonok alapítása körtll való tevékenységéről, valamint a nagy emberbarát lílllck Frigyes ily célú alapítványáról és az izr. k-jzmüegylet tanoncmenhelyéről.
A tanoncképzés veszélyei a városi életben tudvalevőleg jóval nagyobbak, mint a kisebb községekben.- Előbbiekben az ellenőrzés nehézségei, a nagyvárosi csábító alkalmak, a különféle egészségtelen befogások a serdülő tanpne nevelésére hátrányosan hatnak. Az egykori patriarchaliz-nius épen a városi életbeu szQnt meg. Itt a tauune ridegen áll a munkaadóval szem bein, elhagyott, magára utalt. Könnyen kerülbét tehát a lejtőre.
Es így éf>pec a városokban főgond a tanoncokat ez oldalról is megóvni, mert nincs házi fcgyolem, aom élnek a munkaadóval családi kapcsolatban. Ezek pótlására szolgálnak a tanonc-otthonok, menhelyek, melynek fontos ügyével az osztrák kormány is foglalkozik, összegyűjtötte és kiadatta a vonatkozó adatokat. Bizonyára hazánkban is kell a nagyfontosságú ügygyei foglalkozni, hisz a bajok nálunk e ponton is nagyon égelőek s idejű volna már, hogy a társadalom is megmozduljon és nocsak az ipartörvény örökös reformjától. várja • a javulást. A paragrafusok önmagukban holt botük; életet, lelket beléjük csakis eloven testületi szellem, a társadalom erejének nyilvánulása önthet.
A tanoncuevelésnek lényeges eszközei lehelnek a népesebb városokban létesítendő tanonc-otthonok, melyek a munkaidőn kivül terjesztik ki gondjaikat a tanoncokra. A tanonc-ottbon felügyelet alatt tartja a hozzája tartozó tanoncokat s ez pótolja a hiányzó jó erkölcsi növelést Az Otthonban megfelelő oktatásban részesitik őket, megóvják testi-lelki állapotukra veszedelmes befolyásoktól, művelik a zenét, éneket, illedelmes magaviseletre szoktatják, \'a testi erő kímélésére s fokozására, barátságos együttlétre. A sajnosait tapasztalt el vadul ás ellen bizonyára szükséges és fontos dolgok ezek.
A tanonc erkölcsi nevelése talán még-nagyobb ós jogosabb panaszokra ad alkalmat, mint a szakmabeli kiképzés rossz volut. Bőt előbbinek magára a szakszerű kiképzésre is van, és pedig súlyos kihatása, mert erkölcsi boltartalom nélkül egyetlenegy élethivatásban, tehát a kisiparbán som lehet valóbah alaposan ás szakszerűen nevelni A ki tanonc.korában megromlik, abból vajmi ritkán lesz jó segéd és még ritkábban jó mester, ki hivBtásáuak becsülettel megfelel. És ha nálunk annyi a panasz, oka az. hogy a neveléssel vajmi keveset lőrédnek. A rossz példa ragadós és egy rossz, vásott tanonc elronthat tíz, száz jót, mikor életkorában oly fogékonyak a tilos, a csábos rossz iránt.
A „régi jóvilág" o teron aligha teremthető meg újból, modern eszközökhöz és formákhoz kell tehát nyúlni, főleg olyan tanoncoknál, kik som a mester, sem a szüle családi éleiének melegéi és jó hatását nem élvezhetik. A tanonc-otthonoktól azonban nemcsak ezt remélhelnők, hanem azt is, hogy bz u. n. jobb családok az iparos pályától való idegenkedése is leküzdhető volna, ha a szüléi tudnák, hogy a tanoncok megfelelő ellátásban és nevelésben részeSülnok. Ezt a tanonc-otthon jórészt biztosíthatja. A lanonc-internátüs ügye tehát alaposan megfontolandó, mint a tanonc-nevelés 6 képzés egyik jó eszköze. E tekintetben lehet hivatkozni azon eredményekre, a miket a székely fiuk kiképzésa terén ,az államvasutak és állami gyárak elértok, mely berendezés közel jár a tanonc-otlhonok által kitűzött célhoz.
A tanonc-otthonok létesítésének é3 fenntartásának gondja első sorban az iparos világot terhelik.
Ha mindjárt nem is alkotható teljes otthon, a mely lakást, élelmet is nyújt, a szép munka kezdetét vehetné oly intézmények létesítésével, a mely egyelőre csak a munksszünetcs idők jelzett oltöl-téséro ad módot. Ilyen volna p. o. egy-egy tanitó vezetése alatt az iskolák ép ekkor rendszerint szabadon levő helyiségeinek e célokra való felhasználása, az ipartestület felügyelete alatt.
Ez ügy bizonyára megérdemli, hogy azok, kik a kisiparosra, a leendő iparosok
T A B C Z A.
Viszontlátás,
— (cin : Vajdai Szabó Istvin. — — A ,Zil.ki Kőilöny* eredeti lircaja. —
I
Ugy ült ott egy roskadozó sírbolt oldalán, mint a márványba öntött fájdalom. Merengő tekintete egy lehullt vakolatra tapadt
Nem sirt. Talán már nem U tudott sirni, csak- nézett érzéstelenül, mint a megkövült kétségbeesés. . . .
De mégse I Íme sötét pilláin egy-két fehér gyémántcsepp rezzent meg s pergeli hIií sötét gyászruhájára.
Csendesen zokogni kezdett, s aztán, mikor már féktelenül kitört\' belőle a fájdalom, az a zokogás hevessé, szenve-délylyessé lelt. . .
— Örökre. . . . ! És az a csók még itt ég, itt az ajkamon, — a szobor szép asszony. — Mily boldog voltam, midón ajkuuk egybeforrt, mohó féktelen lázzal és vert szivünk vad erővel^. . . És a szép, édes álom oltüut volna? . . . Hol vagy én szerelmem? . • •
Szinte lázongott a lelke a kegyetlen végzet ellen, a mely lelépte kebléről a férjet, ki itt porlad az ősi sírboltban; és ugyanakkor leszakította szivéről a kedvest, kinek szive fölött kéjjel fogaduá a halálok halálát is
Most már szabad. A jó, de soha som szereíett férj csendcson pihen, s a halál
szétszakította azt a láncot, a mely vele ól egy egész életre össze kötötte.
A kedves pedig hűtlen lett, másé lett.
Igen, igen, a végzet akarta igyl
Es ez ellen hiába lázad fel a sziv, a véges agy. . I
II.
. . . Kiterjesztette szárnyait a sötét éjjol.
A folyó hídján egy magános alak áll.
Alant tompa zuhogással rohan tová sa hab. Hullám, hullámra kél. 1
•-l)da fönn rongyos, tépett uszályu fellegek úsznak, melyekben oly édex, bus zománc van, mintha mindegyik foszlánya titokzatos történetet rejteue, tele édesen fájó, bus sejtelmekkel.
És a hogy az asszony végig tekintett a folyó hömpölygő hullámain, kigyúlt az area, fáradt agyán átvillant egy gondolat: mily édes volna olt lenn a hullám sírban ! . . .
Kebléből egy hervadt piros rózsát vett kii
Ó lőle kapta egykor, drága hát. Megcsókolja a fakuló szirmokat számtalanszor és elrejti újra. Drága virág, egyedül: emlék a ragyogó múltból.
És egyszerre nagyot dobban a szive.
Lassú léptek zaja ijesztette fel. S ime a következő pillanatban maga előtt látja azt az ideált, a kedvest, kiért ég a vérfe, lángol a szive.
A vad őrület hisztérikus szerelem lázában tör fel kebléből:
Te . ..Te vagy itt? . .
És egy két pillanatig égő tekintettel, lángoló arccal várják, hogy megszakadjon a szivük.
A férfi térdre borul. Épp az asszony elé. Szinte zug a melléből, a mély. izzó szenvedély:
— Itt vagyok! Eldobtam magamtól mindent, elhagytam érted azt. kihez az oltár előtt telt uskü köt. . . Ölelni akarlak még egyszer, a csókodért jöttem,\'\' . . Nem birok a szivemmel, a lelkemen úrrá lett izzó szenvedélylyel. . . Az volt a: célom, hogy elhagylak Téged, a legdrágábbat, a legszebbet ós egyedül, a szivemen átveri tört viszem az utrn. . . . Gyenge voltam. Sziveddel minden, szived nélkül
semmi\'sem vagyok,........Te jó,
Te szent. . .
És átölelték egymást.
• Egy he forrott az ajkuk, szenvedélylyel szorosan.
— így. >\'gy — beszélt tovább a férfi, — hiszen több vagy le nekem az Istennél, mert mindenem feláldozom érted . . Megbabonáztál, odanőttél egészen a szivemhez, pedig érzem, hogy ez az őrült
szerelem kárhozatba visz.....Légy az
enyém örökre.
Egyszerre, mintha hideg kéz kapott volna a szivükhöz, elakadt azok verése.
A folyó tükrére bámultak.
A habok soha sem csillogtak szebben. Fehérebb holdfény soha sem tűzött a hullám keblére.
A víz locsogott, fecsegett, édes szen" derbe hajtó mámort támasztott.
És újra egybecsapotl a tekintetük.
Még szorosabban ölelték egymást, hévvel, őrült szenvedélylyel.
Ekkor hirtelen egy éjii madár csap le a folyó hullámaiba, majd vijjongva röpül fel ismét.
Aztán újból beáll valami véghetetlenül tzoinoru, siri csend.
... A habok keblükbe zártak valakit, azért zeng ugy hullám hullámra.
Kipihen az. is.
Es újra zug a folyam habja.
Zúgását nem érzi senki, hullám-hullámra kél. . .
III.
. . . Valahol távol két hulla bukik fel a habokból. Partra veti az ár . . . még most is átölelve tartják egymást.
Sápadt mind a kettő, az enyészet.
Az egyik szénfekete hajú, aranyszőke a másik. ...
Saharet.
—i A \'Zalai KOilöny* eredeti taicája. -Dicséri ói ország-világ, mint Phrynét az ókor. Hirdetik az újságok hasábjain, s a falak kiáltó plakátjain. Minden utcasarok az ő nevétől tarka, minden múkereskedés, fényképüzlet az ó arcát, alakját teszi csalogatónak a kirakatba. —
„Vajh ki ő és me\'rro van hazája?"
Azt mondják, hogy Ausztráliában ringott bölcsejo, még pedig nem is olyan régen, mert fiatal még az istenadta, valóban fiatal. nem amolyan szinpadi a fiatalsága.
Mi van ennek a démoni kedvességü ós démoni vadságii fejérnépnek a testébon?
Valóban hus- és vér mint más közönséges halandónak? Szinte lehetetlennek vólnők, hogy igy legyen, midőn azt a zabolátlan, földi nehézság nélküli táncot látjuk. És arra se mernénk esküdni, hogy tánc az, amit látunk I Inkább mozgásba átment vad zeneütemeknek vagy izomjátéknak nevezhetnék. És mi közönséges, nehéz mozgású halandók iáitott szájjal, csodálattól meredő ezemmol lessük követjük fékevesztett mozgásait, melyekhez képest a legbravurosabb hallett is csak dresszurának látszik.
Ha végiggondoljuk a tánc történetét, még a \' legszenvedélyesebb bacchanálban sem találjuk inását annak a ..művészetnek-melyet Miss Saharet produkál. Az ó tánca szilaj, de kecses, zabolátlan de nem érzéki, erómutalvány, de nem kóklerség. Ha egy „slagvort\'-ba akarjuk foglalni a birálatott, azt mondhatjuk, hogy a legmagasabb tő- \' kélyro emelt mozgási ügyesség. Saharet egyike azoknak a genieknek, amelyeket a „variété* hozott elő, s ha véletlenül nem a mi napjainkban, hanem görög ókorban jön a világra, külön .templomot építenek neki. Lám, manapság a gondo-< latolvasás és jóslás is vásári mutatványszámba megy, Hellasban pedig Eytbia a legmasibb tiszteletbon állott.
Ha vesszük, hogy egy-egy angol ver-senyparipa milyen rengeteg becsülésbsu részesül, akkor nem 6értő dolog 8aharetet némi tekintetben egy telivér turflóhoz hasonlítani. Amit ezen nemes állatok ösz-szö8 testi képességei és fizikuma a lehető legnagyobb futtatási erő képességre vannak trainirozva, épugy Saharet kisasszony tes-
Lapunk mai számához háromnegyediv melléklet van csatolva.
XXXX ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. APRILI8 6-án.
jővöjo iránt érdeklődnek, vele behatóbban foglalkozzanak, ezzel ia bizonyságát adandó, miszerint a jelen súlyos helyzeten teltekkel akarnak és készek javítani, nem csupán szónoklatokkal. A tanonc-otthonok, menhelyek a tanonenovolés és képzés lényeges eszközei lehetnek és ezért meg kell mozdulni a mi társadalmi erőnknek is.
SugAr Ignác.
Vásárokról.
A régl és * mai vásárok.
Hogy a húsvéti vásárban sétálgattam, mulattam s sürgés-förgá«-ou. néztem a tarka kavargó néptömegot, eszembe jutottak azok u régi jó idők. midőn a vásár a kereskedelemnek és a körűjük lakosságának legnevezetesebb napja volt.
Hol vannak a sárus, kátyús utak, melyeken hosszú sor szekér igyekezett a városba, hol a vásár\', tartolták. Lelki szemeim előtt megjelenik ogy karaván, elöl a szürszabó halai inas szekerével, csupa láda az egész kocsi, tetejében boldog mo.solylyal ülnpk az inasok. A másikon az örökös köcsög-kalap alatt ül a csizmadia, poreellán pipájából hatalma* füstöt ereget. A harmadik kocsin a fazekas, portékája zörög, hátúi a saraglyában üldögél a gazda, ebben a tekintetben különbözik\' a fazekas a többi iparosoktól, mert a többi a kocsis mellett\' Dl, a fazekas hátul. Késesek, gyolcsosok, kádárok, s ki tudná elszámlálni még miféle majszter urak jönnek hosszú sor- • ban. A szekerek mellett futnak a vásárokról elmaradhatatlan cigányok, barna purdék hányják szorgalmasan a cigány-kereket, vén eigánytuszo^\'ok harsogva hirdiHik művészetüket A dádé hajt néhány lopott malacot. Odább néhány kolompáros cigány, a vásárok réme. a tolvajok királya, buzgón kémleli a szekereket, honnét lehetne\' egy kendfit. egy *ég szövetet, vagy ilyesfélét elcsenni.
Egyszerre csak megáll az elsó szekér, a többi szintén. A közeli erdőből kirontott egy zsiványcsapat, a puska a kocsisok fejének vau irányozva, rémület kifejezése ül az arcokon, mélységes csenddé válik az előbbi zsivaj, nemsokára a cigányok keserves böinbölós»» hallatszik, kik könyörögnek a nagyságos és tekintetes betyár urakhoz, csókolják a kézit lábál a méltóságos kapitány urnák, csak életüknek kegyelmezzenek, pedig a betyárok. legkevesebbel törődnek velük, inkább kiszimatolják azokat a pénzes embereket, kik a városban adósságot fizetni, vagy bevásáloi akarnak. „Le azzal a csizmával" ordit az egyik rabló, s rögtön lehúzzák az egyik ember lábáról a csizmát, núndi\'n ellenállás hasztalan, mert rá van irányozva néhány puska.
Legjobban kedvelik a lókupeceket. Onnét pénzt is szereznek, s néhány lovat el is hajtanak, hol a lókupec lovaival megjelenik. Kgyszerro lövés dördül el, az egyik betyár véresen hull le lováról a zsiványok keresik a vakmerőt, a zavart •felhasználja a karaván, s az egész szekérsereg gyorsan menekül tova. a betyárok utána, egyszerre elmaradnak, mert a mellékutról egy pandurcsapat közeledik feléjük, a legéuyek visszafordulnak, vadul menekülnek, de a kiválasztott lovakat, hihetetlen ügyességgel hajtják magukkal.
A régi jó időkben gyakran előfordult ilyon kis zeneboua. volt eset, inikor valóságos harcot vívtak a rablók és a kereskedők. veszedelmesebb helyeken csak
katonai fedezet mellett mertek vásárra menni, hazajövet szintén.
Dacára az utak rosszaságának: s a veszélynek, ^melynek az utazók kitéve voltak, a regi vásárokon mégis sokkal nagyobb élénkség uralkodott, mint a mostaniakon, mi lehet ennek az oka, így töprenkedem, midőn lelki szemeim elé idézem a régi vásárt.
A magyarázat az, hogy midőn vasút nem volt, mindenki nem szerezhette meg a neki szükséges javakat oly könnyen, mint ma. a különböző vidékok terményeit a vásárokon cserélték ki. Mindenki tudta, mire van szüksége s a vásárba ment beszerezni, szűrt, kalapot, szekérkast, kereket, rokkát, cifra viganót, szöveteket,, fejszét, szóval mindent egész esztendőre való dolgokat, a háziasszony szintén, a vásárban szerezte be tányérait, korsóit, üvegeit, gesztenyesütéshez való drótos serpenyőt, s e dolgokra oly szükség volt, hogy minden évben ellátogatlak, mert »némely nélkülözhetetlen házieszközt három vármegyében sem szerezhettek volna minek egyszerű oka volt, hogy senkinek sem volt feleslego, s oly iparosok, kik a szükséges házieszközt előállították Ián hét napi járóföldre laktak.
Ma már mindenki olcsón utazhat be a városba s megvehet mindent mi szükséges, a városi egyén árjegyzéket hozat, kiválasztja belőle a szükségeset, levelet ir és néhány nap múlva megkapja Azért a vásárnak ma esupáu marhaöladás és ló-vásárlás szempontjából van jelentősége, a többiek csak kísérők. Ha megnézzük a kirakott tárgyakat, látjuk, hogy kovés a régi időkhöz képcí-t, midőn egy gazdagabb iparos tiz szekérre valót is kirakott, elhozta három négy hónapi munkáját Ma csupán bábosok és pecsenyesütők Tannak sokan, mert a gyomor ina is olyan, mint régen, megkívánja a magáét.
Krdekes, hogy a vásárok is haladnak a korral. Egy ember harsogó hangon dicsérte szappanát, melyet a szegény Dreyfus kapitány talált fel. Másutt az irodalom — a hét és tizenkét krajcáros naptárok — mellett, egész halommal hevertek a képes lovelező-lapok.
lOrdekcs minden tekintetbeu a vásárban sétálgatni, az ember kellemesen szórakozik, gondolkozik, mézeskalácsot vehet magának, főzókanál vásárfiát a tollfuttábau fiatalembereket csipkedő bálozó leánynak, killöuösen érdekes a legényeknek (ez. helyesebb magyar szó, mint fiatalember) mert ebben a vásárban az életet látják a maga valódiságában, nem pedig a bábnak nevezett vásárban, hol minden hamis, rakott fogak, vendég aranybaj, félkiló pud«r az arcou, középen a lemoshatatlan pirosító állal vénasszonyból angyallá, átalakult kisasszonyok, kik nz embernek a természet ellen való sikeres küzdelmét hirdetik.
A kisgazdák helyzete.
(ni.) Nincs a mai forrongó gazdasági életnek oly sokat t&gyalt kérdése, mint a kisbirtokosok helyzetének javítása. A gazdasági egyesületek üléseiben, a kormány programmjában. a közvélemény tárgyaiban alig van o kérdésnél jelentősebb pont és nagy fontosságát nemcsak a vele való szüntelen foglalkozás bizonyitja, bánéra az a körülmény is, hogy nz egész ország, mindofl osztály sürgősnek tartja alkalmas megoldását
A kisgazdák sanyarú helyzetet különböző okokra vezetik vissza érdekeltségük szerint különböző körök. Az agrariusok a gabona és a nyeratermény kereskedelem nyakába sózzák a baj ódiumát vitatván, hogy a tőzsde mesterséges üzletei aspe-culativ erőszakos áralakítása forrása minden rossznak, a földmivelés általános ,pangásának és igy a kisgazdák bajainak is. \'A merkantilismus pedig e vádat visz-szautasitvAn a termelés módszerében keres, hibákat, ae exteutiv tormeléshen, a birtokminimum hiányában stb.
At. egyoldalúság itt sem vezet az igazsághoz. A bajokat ne egymásban keressük, hanem együttesen és bármely ér-j deket sért is. ismerjük be azt, aini igaz. Félre\'kell tenni az ellenségeskedést ebben; a dologban, mert a magyar paraszt sok vidéken oly nemzeti missziói teljesít, hogy hazaárulás volna őt pusztulni engedni. A nemzetet menti meg, aki rajta segít és ez ellen tör. aki kízönynyol nézi, mint húzzák ki a kisbirtokosok lába alul a talajt.
Az okok, melyek e szomorú állapotokat előidézték, vidékenkint különbözők.
Historikus elmék azt állítják, hogy a magyar kisgazda az urbériség eltörlése óta még nem tantét meg önállóan gazdálkodni, készületlen volt, mikor az önállóságra szert lelt. s azt az üzleti szellemet. melyre nemcsak a kereskedőnek, hanem minden gazdálkodónak szüksége van, nem sajátította el.
Azt hisszük, ennek a magyarázatnak ma már kevés alapja van. Ötven esztendő elég idő ahhoz, hogy kiki megtanuljon maga gazdálkodni. S a tények sem igazolják e megfejtést. A kisbirtok eladósodása csak az utolsó tiz évben következett be oly aggasztó mértékben. A kezdet mindenesetre korábbi évekről datálódik, de már ekkor is rég eltűntek már as úrbéri gazdasági rendszer marádványai, s már akkor a magyar gazda önálló gazda volt. Különben is azt tapasztalhatjuk, hogy népünk gazdasági kérdésekben érettséget tanúsít. Az újításokkal szemben nem előítéletes, -leleménye nem hagyja el e téren sem. a jó tanácsokat szívesen fogadja körültekintő, s ha meg nem szorul improductiv kölcsönökkel nem terheli magát.
Nyomósabb és több alappal bíró az _ a> 1 magyarázat, hogy a kölcsöaszerzés köny-j nyüségo. belerántottál a kisgazdát oly ter-! hekbe és befektetésekbe, melyek erejével nem állottak arányban. Kis földje tag tért nyit a dologi hitel érvényesülésének. Földje értéke erejéig kap annyit, a menynyi neki tetszik. S ó balga észszel bízva a befektetés gyümölcsöző roltában. felhasználja helyzete látszólagos előnyeit \'és próbál szerencsét. Telkes cazdaakarlöűni a féltelkes, s a kinek alig van fertály bzessziój*, szintén telkekről s hatókörről ábrándozik. A modern világgazdasági alakulatok azonban a magyar föld sok tekintetben monopolistikus helyzetét megszüntetlek. A közlekedés tökéletességei, a kereskedelemnek világrészekot behálózó usz-szeköltetései, a piacukuak a nagy térbeli távolságok dacára is szoros érintkezése a magyar földnek a mult időkben sokáig élvezeltt előnyeit - kisebb értékre szálli-tottáky le, s járadékát oly annyira csökkentettek, hogy a kisgazda földjéből |ma már csak azt a,létminimumot tudja kihozni, mely a nemzeti jövedelem eloszlásának1 processusában a munkára^ jut s nem nyeri azt a járadékot, mely drága
kölcsöneinek kamatját kifizetné. Még inkább áll ez az óta, bogy a fillckszéra csapása nyakára jött. Mindenütt arról panaszkodik a paraszt ember, hogy uem. tud semmi pénzraaghoz jutni, bogy törleszthesso adóságait, mert az, amit az előző években e célrá tudott fordítani, bortermése, már ma hiányzik. A szőllö volt az ő forgatható] tőkéje, a mivel spekulálhatott, gazdálkodhatott, amire támaszkodva kis tartalékot gyűjtött magának.
Azokon a bajokon, melyeket kölcsönök szereztek a kisgazdáknak homeopathikus gyógyszerrel, ujabb kölcsönökkel lehet segíteni csupán oly módon, hogy meghonosítanák nálunk is a járadékbirtok intézményét, melynél a birtokot terhelő adósságok törlesztésére, a hitelező nem kíván többet,-mínt a megterhelt föld tiszta Járadékát.. Ez által biztosítva van a kisgazda szamára munkájának bére, tökéje kamatja s csupán- azt kérik el tőle, melyet a föld a benne rejlő természoli tényezők segélyével az emberi munkát megillető julalmoti felül, mini felesleget" hoz. Ez által a gazda törzsvagyona nem lesz megtámadva, b hosszú lejáratú, olcsó járadék-kölcsönök a befektetést is elősegítik.
A birtokminimum hiányában is sokan keresik a bajok okait. Mondják, hogy különösen1 a székelyföldön auuyira el vau aprózva, a birtok, hogy megközelíti azt a hatást melyen belül a föld mezőgazdasági művelésre már egyáltalában alkalmatlanná válik.\' E kérdéssel nőni foglalkozunk most bővebben, csak azt jegyezzük meg, hogy korán<jgein oly megváltó hatással lenno a kisbirtokra a birtokminimum megállapítása. mert az örökösödési viszonyok a földet oly aránytalanul terhelhetik, hogy azon, oly terhekkel egy gazda sem boldogulhat. A jogrendszernek különbeu tf gyakran van alkalma e minimum megállapítására, tulajdonközösség eseteiben, a mely kis terjedelmű, törpebirtokok hátrahagyásánál mindig előáll, a jogszolgáltatás határozza meg felosztható-e a birtok vagy pedig erre alkalmatlan-oV
IWi»mi legyen is a kisbirtok ezen elviselhetetlen állapotának oka, imgára hagyva\'azt legyűrni sohasem fogja. Kitenni a szabad versenynek oly egyenlőtlen körülmények közt annyi, mint a pusztulására törni. Segiteni kell rajtaj békéli avatkozni ügyeibe az államnak, a melynek eminens érdeke, hegy fenntartó eleme ki ne vesz-szen. Közelünkben Obornok falu kisgazdái néztek elé a legszörnyűbb pusztulásnak, s áz állam belátva, hogy e magyar telep a környező német faluk közt missziót tel-\' jetiit, 42 évre olcsójáradék kölcsönt eszközölt ki szára uka.
Szabad lett a paraszt, illusorius lenne szábadsága, ha gazdaságilag tönkre hagynák menni az önállóságban.
Szezonképek.
\'•— Atcképlclcplciés. — Kéjjvisclöjelölés —
! Az előkelő vagyonos gentlemanek nagy privilégiumokat élveznek ebbon a szegény, pénztelen társadalomban. A pénznek, a mindenkit idvezitő, reálizmusnak hódol ma apraja-nagyja. Es ha bárkit megkérdezünk <— országgyűlési képviselőket kivéve — hogy, manapság mi szeretne lenni, hát bizony azt a választ nyerjük kilencvenkilencszer sz&z esetben: „összeférhetetlen szeretnék lenni, vagyis vagyonos szerelnék lenni, jó állásosn szeretnék lenni, do gentleman, vagy előkelő, ihit bánom én; akinek pénzo van
ténok minden kis idegét és porcikáját a tánc szolgálatára képezte ki. Az ember nem hinné, hogy eleven lény az, aki ott fönn a színpadon csipke és selyemerdó közepelto ireg-forog, hol a lábán, hol a kezén (igen. a kezén, cigány kerék módjára!). Jól kiképzett marionett .bábunak gondojíiatnád, ha a guinmillgyességll test fölött nem diszleue egyike a legkifejezőbb | s legpikáusabb ttói fejeknek 1 Ebben a kis arcban és őzen nagy szemekben egy csepp nyoma siues az érzékiségnek, csupa finomság, pajkosság, az egész. — Mindennek koronája pedig a száz j»sigába góndórüló spanyolos hajdisz. mely láncközben felbomlik és pajkos fürtökben övezi körül a mosolygó arcócskát. Ez a mosolygás több. mint á ballelhőlgyok stereotyp mosolya Mintegy felszólítja a közönséget .no ugye hogy fenalány vagyok én, aztán szép is volnék, ugye"? Csináljátok utánam ha tudjátok l-
Saharet nem tűnő tucatcsillaga a variété deszkáinak, hanem erős individnali-tAa ugyművésztitóbcn.raintszcmólyébfta.Ko-cses alakja és pikáns arcocskája annyira jellemzők, hogy az arcképfestés jnnnap-xág legelső és legszellemesebb mestere Lenbach többszörösen modeljévé tette.
Kimondhatatlanul finom pasztell képeket csinált Saharetről a bajor művész. Némelyiken csupán egy nagy, elmélázó, acél-
szürke szempár.néz felénk, s az arc meg a hajdisz csak könnyedén, minlegy át vannak odavetve. Másképpen meg a gyermekded arcél van megrögzítve halvány rózsaszínben, az ajkak pirossal aláfestve. *s egy csomó fürt a homlok fölött. Táucoló alakját is megörökité Lenbach olyan pillanatban, midőn spauyol táucosnő módjára | fekete csipkeruhájának szegélyét emeli hajlékony lábával.
Táncosnőkről sok minden kétes dolgot inesúlgetuok, s valóban TVrpischore papnői Véuusnak is nagy hívei. Nem akarok Saharetről erény-ódákat zengeni, de azt hiszem, hogy ez a csodálátos oémber nem is termett a szerelemre. Egész energiáját táncába fekteti s ugylátszik annyiban hasonlít az akrobatákhoz, hogy működésének idejére lemond az összes testi élvezetekről.
Nehézkes nyárspolgároknak azt ajánlanám, hogy ne nézzék meg Sabaretet, mert az efajla emberek hamis erényhösködósével ki sem fogynának a megbotránkozásból. Aki azonban van annyira modern ember, hogy a morált nem keresi ott ahol abszolúte semmi keresni valója sincs az csak a sajátságos művészetet látja Saharet láncában. Valamelyik szellemes ujságiró „koloratur táncosnőnek," nevezte, s ez nagyon helyes jelző. Valamint a koloratur éneket nő széditő futamokkal és csattogó trillákkal fényeskedik \'ugy 8aharel is a
bravúrba vei} egé.-z ügyességét. Éz a legnagyobb bravúr az, liogy nem látszik meg rajta egy csepp megerőltetés sem.
Aki pedig, azt hiszi, hogy én reklám kedvéért irtam ezen sorokat, nagyon rosszul értelmez. Saharet, vagy az impre-sariója maguktól is értenek ugy a reklámhoz, mintakár Harnum. Csupán néhány személyes unpresziónak akartam kifejozést adni, mert jól esik, ha oz ember néha kibeszélheti magát.
XDcf.
Őzegéúy ember tehene.
(Zalai babonák tehénről.)
— A -ZaUi KőíiiJiiv\' eredoU tircijm. —
Nagy sor az, ha a szegény embert megáldotta az Úr Isten egy jó fejős tehénnel. Mennyi munka, mennyi verejték éa nélkülözés áráu szerezte meg! De az-tán mégis becsüli. Ugy vigyáz rá az egész ház, mint a szomevilágára. Mikor reggel neki eresztik, bogy a csordás eló menjen, csak vékony vesszővel meg szépszóval nógatja az asszony, hogy el ne maradjon a csordától De azután a milyen isten áldása a jó tehén a háznak, nincs is nagyobb csapás a szegény ember házánál mintha a teliénnek valami baja esik, ha vért ád, ha megrontják, uram bocsá, elpusztul.
Egy kis buksi gyerek halálát könnyebb szivvel viseli el a szegéuy ember: Jót\' tett vélő az Isten" legalább nem szenved többet ezen a világon. -Így vigasztalódnak, de a jó tehénl ha elvész, irtozatos az Isten csapása.
. Azért van annyi babona, a melyeknek az volna a céljuk, hogy a tehenet rontástól megóvják, hogy jó fejő legyen, hogy & tejet leadja, vért ne adjon stb.
Ezeket a babonákat akarom itt közölni:
1. Két tehén tejét nem jé összekever-nyi, mer megromlik a tehén haszna.
2. Ha föcskefécket-leverik, vaj megölik a föcskét, akkor véres tejet ád & tehén.
3.\' Az este fejt tejet nem kö a házbu kiannyi mar bajja lesz a tehénnek. Ha mégis odadod, tégy 3 csipet sőt a tejbe, akkor nem lesz baj^belülö.
4\'. A tejesfazoka; nem jó meztelen kézzé megfognyi, mikor a tejet es2ürik( hanem kötényesse, mer nem lesz rajta téfő. ;
5. Ha a kis borgyut elagyják az anyja alu, akkor a kisborgyu farka végirü le kö vágnyi ok is Rzőrt, aztán kenyérbe megkö etetnyi a tehénne, akkor hama efelejti, ném bőg utánno.
,6. Asszon ne vegyen üszőt, mer az eeső borgyuja megdöglik.
i 7. A tehén lőgy l Toghajmávo kö mög-kennyi, akkor a rossz nera feji meg.
az előkelő meg gentleman is." Do ismerek én sok pénzes embert, aki nem jótékony, aki könDyon rosszat tesz fel az emberekről, akinek tűzhelye köré nem szeretnek az emberek gyülekezni, aki nem vendég-* látó, aki nem is tudja, mi az: embertársáról való gyengéd gondolkodás. Hát az ilyen ember sem nem gentleman, sem nem \'előkelő. Az ilyen ember született pénzkölcsönző, de nem gentleman. Kutya se néz feléje.
Ha az emberek háládatosak, erre mindig van okuk is, mert az ember természeténél fogva hfiladallan lény.
Mi láncolhatja hát annyira a kanizsai közönség egy jó rószót gelsei G u tt m a c u Vilmoshoz. Az, hogy ó előkelő, vagyonos gentleman Nem lakik tőhhé itt köztünk, de mi nom felejtettük el; sok nyakkendő forma multa divatját azóla, hogy elköltözött Kanizsáról, de mi: véleményünket róla meg nem változtattuk ós ha mostanában oda teszik az izraelita hitközség tanácstormének falára az ó arcképét, ha megörökítették arcvonásait, nem azért teszik, mivel* szenvedélylyel gyűjtenek arcképeket, hanem azért, raivel hilsorsosai-nak hálája, szeretete megörökíteni kivánla az előkelő, vagyonos gentleman arcvonásait, ki ez idő szerint az izr. hitközségeién áll. Ez a megtisztelés sem több. sem kevesebb mint az, amivel az izr. hitközség elnökének tartozik. Tiszteletet és beesülést táplálunk személye iránt. Sokkal többet letl. mint a mennyi kötelessége volt és Ő jobb világot teremlelt
maga körül, mint a milyet talált. *
Ugy látszik, a kiskauizsaiak egy része siacs megelégedve a világ jelenlegi sorával. Körülöttünk mély politikai csend uralkodik és ők folyton csinálnak választási mozgalmat. Ki liitte volna, hogy a kískaiiizsaiak drágán szerzett szerelme az ellenzéki eskedéshoz valaha véget ér, ki tog hűlni? Lázas álmáktól izgatva, a szokottnál korábban kel fel a magyar festő és a hegedűs és elmentek Budapestre.
— Hová mentek, Laci? kérdek a jó barátok.
— Elmegyünk képviselő-háztüzel nézni.
— Komolyan beszélsz? — Egészen komolyan. — Hót mi biz azt hittük, hogy benneteket se halál, se tüz, se büii/so áldozatok nem választanak el a régi szerelmetetektól.
— Engedelmet kérek, felelt Laci, a tévedésnek véget vetni aohse késő..
Es Laci meg a festő csakugyan elmon-tek Budapestre és haza hoztak egy gyönyörű szép kosarat, meg ogy tarisznya ígéretet és egy jó kívánságot — szerencsés visszatérést. Holdog áhítat szállotta meg az atyafiakat, mikor az utasok kipakoltak.
— Rosszul ütött ki az ajándék, monda az egyik atyafi. Nagylelkű ámitás ez, Lacii Gyere, Flumbort, szólt az atyafi a mellette álló szomszédhoz, fordult egyet a sarkán és kiment. Az ajtónál még visszakiabált: Én neiu fogok ugy táncolni Laci, ahogy te hegedülsz.
Laci mérgesen összepodgyászolla a hozott ajándékokat és felsóhajtott: Háládatlan világ, háladatlan világ.!
No, do elérkezik majd a leszámolás napja! Ha majd fegyverbe szólítják a VI. és VII. kerületet, ha kibontják a lobogót, akkor majd meglátjuk, hogy kit buktatnak el a mi testvéreink? Addig azonbau:
Elvednek rendületlenül l.égy hive oh Laci!
8. Ha azt akarod, hogy a tebéiiistálló-ba be ue mehessen a boszorkány, támaazsz a sarokba e magyarófabotot a mellikre kereszt van vésve. Vaj kösd mog a kel-léncset gatyaraazzage.
9. Ha a haragosodnak a tehenéemegy az ablakod alatt, szurkád meg tQve za . ablakot, akkor vizet ad lej Lelett.
10 Ha a tehened nem adgyale a tejet, menny el annak a házábo aki legulollán nézte, huzz ki a háza üstökébü e marok szómát, oztán ha itatod a tehenedet, dobd a viz tetejére: akkor maj leagyja.
11. Ha a föcske röpül el a tehén hasa alatt: véres tejet ad. Lesd meg mellik vót az a föcske, aztán annak fécskíve füstód meg: meggyógyul.
19. Eccer megrontották a szomszéd tehenét. Vért adott. Ehijattya a javós-asszont. Ez megtüzesíti jól a rasvollát, oztán odateszi az istálló ajtóba, akkor, a ki megrontotta azt ugy szúrta a vasvoüa, ho mingyá meggyógyolotta a tehenet.
Van még több is, do ennyi tudomány-nyál is meglehet tartania a tehenet.
Kfizll: Kertész Jónef.
1901 ÁPRILIS 6 án.
Mert, tisztelt uranr, oz elvekbon nyilatkozik inog a magasabb ember. Ez pedig gimnáziumot végzett, a humanizmus nevében vígig VNikntt, vagy jeleskedett, logiro tud gondolkodni. az életet ideális oldaláról tekinti és a görögókét és rómaiakat anyanyelvükön felejtette el.
Ha ón uram, gimnáziumot végzett volna, akkor minden 2ó-ik évben taJáíkoz-liaiuék tanuló társaival, ngv mint tavaly Hal is btván, ugy rilíitt :iz idéu én. Ha kegyelmed históriát tanult volna, akkor kegyelmed tudná, hogy az izmaeliták is bankáruk voltak, inog Pékár Imre is az"; uz izmaelitákat pedig a magyarok gyűlölték ós azért kegyelmednek Pékár Imréi szeretnie nem szabad Ha kegyelmid históriát tanult volna. ;ikkor politikai elvei nem volnának annyi megkisér-tésnolc kitevő, mint mostanában De azért ne búsuljon, uram, mert ha jelöltje esetleg megbukik, kegyelmei! nem fog megbukni, mert neiu jár gimnáziumba, jövőjéért tebtU - ívmegnie :u»in kell.
V—I H -k.
Hl REK.
— Wllsdorf iiáró. Elükelő családból származott Nagybátyja is magas ranga j katonatiszt volt, ö íb mini hadnagy szol- j gált uz oszhák hadseregben. 1849-ben j n hoüvédtíégbez lépett át éa küzdött a magyarokkal. Uop.y került Ivauizeára, ki tudná meymotidani ? líju korában daliá» férfi volt, kitartó és vállalkozó. Később inség es betegség megtörték teát ben és lélekben éa bar kitudódott róla, hogy uiiut volt honvéd 42 koroon nyugdijat élvezett, koldulásra adta tnagál. M-ig vénségére is folytou hadakoznia | kellett, dö nem fepyreras ellenséggel, tunern az utcai gyerekek aeregével, kik \' loauynéwel tisztelték meg a nemes I bárói, Gi/.elláuak hívták. Hogy miért V | A nép pszdiológiát nehéz megmagyarázni, j l!ű Un telhangzott a .Gizella" csatakiáltás, aklior mindeuki tudta, hogy | báró Wdsdorf vánszorgott 87. utcán. I1\'. | hó A é:u halt meg. A város költoégen kellett. oltatnetni.
— Vivő laufolynm. Ugy értedülüuk, hogy V o 1 p i u i Leo fővárosi vívómester a buavcti üuuepek után Kanizsán egy havi időtartamra lerjedó vi vóiaufo\'.yauiot fog oyitani.
— Kliknulzsni viszályok. Kibkaní-zsán a követválasztások közeledése puskaporossá lelte a levegót éa a kertesekben erősen lángol a politika tüze. így köuy-uyen tonénbeiik robbanás éa uz elcő ily természetű kalaszltóla mull vaaároap be is követke/.ett. Áldozata a Polgári O.vuíókör tJnöke. Sloazliu Ferenc, uí duók mtriguált. Lehlet irt Holló Lajos klpvisolóuek, kl Kiakaníziáuak a vároí elluu folyó elválási psrét jeh»n.eg v szi, bügy a pert a választásokig szüneteltesse, tuert ö, t. i. Steszlin Ferenc a választást a nép által reáruházolt hatalmánál foj;va o.y módon fogja keresztül-vmni, mely a per kimeuetelére kedvező lesz. K levelet Holló L^jos megmutatta Hegedűs Lá3zlónak, aki a kiskatuzsaiak uiuitkori küldöttségének vezetésében
, Budapesten járván a per felöl Hollónál ludckozódoit, Hegedűs Lászlóuak a közügyekért buzgó hzivét elöntötte a keserű-Beg, ezen ob.-curus és qualifiká Italian eljaráara és hazaérkezvén ■ a folaéges népnél bevádolta a levélírót. Stoazlio Ferenc hiába elnöke uz Olvasókörnek, polgártársai arcáról még sem tudia leolvasni, mi készülődik i\'líeoe. Vasárnap este elnöki méltóságának büszke érzetében éa abban a tudatban .hogy a ravasz intrika átkerült, dagadó kebellel meut h körbe, hogy onnan csaküaniar dagadó lejjel távozzék. Kevés idő ntuíva ugyauia belépett Hegedűs Láazló és az elnöktől táplált véleményének éB keserű érzelmei-uek a szentekre való gyakori hivatkozással markans kifejezést adván ök ével \' agyot ülött az elnök előtt az asztalra. K jeladásra megmozdult a polgárság b tklével éa oly vehemensen argumeutíi, hogy Steszlio Ferenc ez argumentumok súlya- alatt kilódul!..
— Az Izr. hitközség közgyűlése.
-Az izr. hitközség ni. hó SO án tartotta
meg évi rendes közgyűlését anját tanácstermében. Golaei Gutmanu Vilmos kir. tauácaoa elmarüdiíaát betegséggel kimentette. Helyelto Grüuhut Henrik alelnök vezette a közgyűlés tárgyalását.
A napirend előtt dr. Neumann Ede fő-rabbi inditváoyozta, hogy a beteg elnök-nek BÜrgőnyileg fejeziasRék ki a közgyűlés sajnálata, bekövetkezett gyengélkedése miaf. Az elnök arcképéook le-»leplezése is oihalasziatott. Gtűnhut Henrik általános képét adja a hitközség gazdasági helyzetének. Ez dacára a gazdasági válságunk nem kedvezőtlen éa Bikerült az idén is a község hitéletének szükségleteit kielégíteni. Bariba Lajos titkár évi jelentése felolvastatván, azt a közgyűlés egész terjedelmében hclyealíleg tudomátul volté; t>z elnöklő Grünhut Henrik pedig a község tiikárának űgybuzgó-ágiiért és az iroda körűi tekintő vezetésem kö?zör.etet szava-zoit. Dr. Schwarz Adolf elöljáró elő-terjesztolte az alapszabályokat módosító javaslatát, melyet elfogadtok. Z erko v i l z Lajos bornagykereskedő iuditványozta, bogy a hitközség alkalmazottal éa tanárai az isteui tiszteletet gyakrabban látogassák. hogy továbbá téli templom épit-teaaék. Dr. Rothschild Jakab és I3un Samu iga/gii(ó h0.rzáfczólása után az ügyet az elöljáró.-ánboz tették át. Az ^vi jelenléMhöl a kö«etke/ö adatokat közöljük: A templom tniudkél udvara a helybpz méltó külsőt nyert. A főrabbi 38 hit-szónoklatot tartott. A népneveiéi és közművelődési célokra a hitközség az 1900. évben a következő összegeket fordította: Tanügyre 40558 kcronáL E/en áldozatkészség mellett a hiány még mindig 18222. Az iskola alap 21858 kor. Alkalmazottak fizetésére 18842 kor. Nyűg- és kegydijakra 2G40 „
Szegény tanulók ruházta lábára 1220 „ Könyvtárra 210 ,
Tnnszerekre 321 „
Jótékony"1 célokra 3741 „
Ebben a tetőiben azokban nem foglaltatnak az alkalmi lciosztáBok és a tandij elangedések.
Templomi célokra 2000 kor.
A felekezeti adó 28579 ,
Az izr. hitközség által fentsrtott tanintézeteket 6* pedig ez elptni iakoiát. 309 tanuló, a polgári iskolát 108 tanuló, a felső kereskedelmi iskolát 109 tanuló látogatta.
A thalumd tliora tanfolyamra 215 tanuló járt. A Giflnhut család a községnél eay 4000 koronás alapítványt létesített Grürthut Fülöp és neje Dobrin Lujza emlékére. A pénztári forgalom 347313 korona volt. Házasság feloszlott halállal 22, gyermek született 93. Férfi meghalt 33, nő 36.
A visszalépett eiőljárósági éB számvizsgáló tagok tniüd újból megválasztattak. A lemondott Lőwinger Ignác helyére került R-icheufold Ede, mint előljáróíági tag. A lemondott Heltai József helyére megválasztotta Itotschibl Zsigmondot számvizsgáló tageak.
— A ml csatornázásunk. Kanizsának van egy csatornája, melyről eddig csak annyit^tuilunk, hagy testvéreinket a VI. és VII. kerületben tőlünk elválasztja és a. Fratiz Lajos malmának szolgáltatja a vizet. Ezeu folyóvizén kívül vannak a város környékén mocsaras köntvények, melyeknek egészségtelen k:gözölgéseit már őseink, ismertek, közlük Albauich Flórián is. Kellemetlenebbek azonban a városban szétágazó csatornák, melyek már tavaazkor n patkáoyok holttestének éa egyébb bulludékkonak illa távnl hűaitik a levegőt. Ciak itt-ott képes egy hatalmaazáporeífi a hónapokon Hlágnáló bomlndozó hulladékokat a festői háttérrel biró rétre a király utca végein öblíteni, de ilyen zápor alkalmával, a kövezetünk katlan^zerü süppedéseiben gyüluinlik nteg az esőviz éa ott marad, Hmig az a mindent felszárító napnak tetszik. A mi vizépitészetünk még eddig keveset tett a csatornázás és az álló vizek levezetésének érdekébeo. Hí még ezeket a belvizeket haltenyésztésie fel lehetne használni, hát értbelő volna a lagúnák feulartása; dö mindeddig a diaxuótenyéaztéa bizonyult nyereséget igérő foglal.kozáaaak, aeért csak a mindennapi diaznóbajtá<iok továbhí fen-tartását a város belterületén iiiditTáoyoz-zuk, ellenben a nagyközönség .nevébeo kérelmezzük a pnntini moesarak kiazá-rit\'ásáf, n kanálisok tisztántarlását éa fertőtlenítését, azon reméuyben, hogy kérelmünkkel nem kellemetlenkedüi.k senkinek.
Ez volt ós lesz mindenkor , főtörek-: véeünk.
— TársaBvacsorn. Az Irodalmi és Művészeti Kör íényesen Bikerült társaB-\' vac.-orát rendezett nj elnökéuek Szalay Lajoa tiszteletére. A körnek miulegy: 100 ingja hölgyek és arak jöttek össze, a Polgári Egyletnek ez alkalomra caitto-Ban diszitett nagytermében. Az első fel-j köszöulőt a kör uj elnöke tartotta, éltet-, véu a kör tagjait. Ezután megeredt » toasztok zápora, Horváth íőgimn.| igazgató a vároai értelmiséget, Deák rendőrfőkapitány Vidornét, Lendvai a\' dalárdát éitették. Beszéltek még: Révész Lajos, ifj. Wajdita József, Hajdú Gyu\'a é« Radnai Jenő. Majd a dalárda énekelj Szigeti Kálmán, ifj. FeasBlbofer József szépen hegedültek Böhm Emil kísérete mellett, Sterneck zongorar zoit és oiü/észieseo fütyölt, Vidoa József BzCp tenorjával gyönyörködtette a lársaaágot, végül Karüoa Ede Dobó ezintártiulatának titkára szavalta el nagy hutáapal a „Gyávát" Rudnyáusikitél. Ezekután táncra perdült a fiatalság éd csak a htjnali órák vetetlek véget e szépen nikerillt ösaznjövelelnek.
— Öíigyllkoseág. Kohn Pál gelaeí korcamáros tzerdán este a ezőllőhegyben revolverrel agyonlőtte magát,. — Régóta veszélyes lábbaj, csonlvetősorvadás kínozta és napról-napra fogyott, soványodott ugy, hogy az orvosok Télcménye szerint mindkét lábát lo kellett volna venni, hogy éleiben maradbiBsou. E tölölli elkeseredéíében a nevezett nap délutánján szokatlanul érzékeny bucsu-zásaal váll meg családjától, azzal, hogy a H/.óllőbo megy bort hor.ni a beköszöntő ?-HÍdó ünnep estéjére éa este egy parasztember halva találta a pince plótt. Kohn 55 éves volt, özvegyei és 4 gyermeket hagyott hátra.
— Országos vásár volt folyó bó 1-én derűit idö mellett, a kirakodó vásár a városban elég látogatott volt, de bíz az iparosok silány forgalmat csináltak; aunál nagyol b volt az állatvásár a Bánci vásártéren, mert mint értesülünk 2600 drb. 8zarvaaniarba éa 95U drb.j.ló hajlatolt fel, az adásvevés azonban még Bem volt ehhez arányitva r^agy, inert az árak jó magasak\'voltak.
— Égó emberfáklyák. Lovrencdica Péter éa neje Koliarics Dorottya őrségi lukósok 3 éves fia, amint falun Bzokás, magára maradt a Bzobábao. A azfllők leufooalakat tettek a kályhára azáritéa végeit. A tüzea kályhától a fonalak csakhamar tüzat foglak. A Ezegény gyermek lohuzigálta az égő kanócot, de ruhája tűzőt fogott. A gyermek segélyki-álltásaira berohantak a szomszédok és ott találták a gyermeket a földön heverve. , Lizonyu égéaí sebeibe másnap belehalt.
Nyírö Károly és három éves fia Gúláéiról vásárra meutek kocsin. Az apa sokat talált a garatra felönteni. Pipára gyújtott éa az égő gyufát a kocsiba dobta. A kocbira rakott bolmi tüzet fogott éa a vig uta?.ók«t annyira ős«i.er égette, hogy mindketten 8ebeikbe belelniük.
— !LftIemónyo8 fiúcska. Gelsén a múlt hónap 25-én délután elégett Kovács János údvarában a kukorica-pzár. A tüzet a gazda 4 esztendős kis fia gyújtotta meg. Elpanaszolta, hogy nagyon iázott az akkori nagy hidegben, de édesanyja nem akarta befűteni a szobát. Gyulát kerített tehát és az udvaron levő kuko-< rica-szárat meggyújtotta, boRy a tűznél melegedhessék. Baj különben nem történt más, csak a csádó égett el, 8 a Piata gyerek megmtlegilheltn átfázott toatét, anélkül, hogy erzel másnak kárt okozott volna.
— Elbalanxtott vásárok. Csáktornya községnek a kereskedelmi miniszter megengedte, hogy ott a f. évi junius hó 30. és október hó 13-ikára $só országos vásár ez évben kivételesen I. é. jultus hó 1, illetve október 14 ikén tartasBék meg.
—- Jegyzőválasztások, Wlaasics József oki. jegyző Bzécni szigeti körjegyzővé, — Hegedűs Károly oki. jegyző pedtg becsehelyi körjegyzővé választatott.
— Általánosan tudott dolog, hogy a c?úz és köszvényes bántalmak legjobb gyónyhzere a Zoltán-féle kenőcs, mely még a legmakacsabb Crűz éa köszvényes bajokat is néhány nap alatt meggyógyítja,
mit számtalan elismerő és köszönőlevél bizonyít. Üvegje 2 kor. Zoltán B. gyógytárában, Bpeat, V., Sétatér-ut és Szabadságtér sarok.
— A szerencse. Schwarz Pál, a nagy-kauizsai kero*k. iskola volt növendéke, jelenleg fiumei kereskedelmi alkalmazott oszjtályaorsjegyeken 20,000 k. nyert. Foijtuna kegyeltje megemlékezvén arról, hogy mint szegínyaorflu fiu élvezte a tanitda" jótéteményét, helybeli feleö kor. i*kj)la alapja javára 100 k. adományozott ___
- a pincéje. Mult hó 30 án reggel kellemetleu meglepetésbenréaze-büU Csallóa György 2ala-8zeít-balázei lakös, ki vigan nyújtózkodott 8 jó nagyokat ásitozva beszélte el éppen gyönyörű, agglegény Bzivét gzorsabb dobbanásra bozó álmát ő vele egy szobában lakó hegedüa Péiernek, midőn gyászhir-uöb tört a a/obába a tudtára adja az álom szépségének batáaa alatt álló egy be-gyültoknek, hogy: „Gyuri bácsi, már nem megy ki keo a begyre, ég a pincéje 1"
. S csakugyan. Mire a raeglepefettek kiértek a helyszínére, már csak romjait találták, Csallós pincéjének, melyből azonban a bort az elöb összegyűlt nép nflSgia megmentette. Állítólag adósleveleit Is ott tartotta a károsult b igy nem lehetetlen, hogy egy adósa ezt tudva ily módon akart megszabadulni kellemetlen adósságától.
ANYAKÖNYVI HÍREK.
Születések: — Mírciua 29-től április a-ig. —
Heisler Rozália azakácinö: Pál Reiner Márton puskaművea: Ferenc Metzger Ferenc kereskedő: László Farkas György kalauz: Józaef Kopednár György földmives: Anna Holfert Vendel kádár: Józaef Szalai Károly napszámos: Mária Gödinek László földmives: Ferenc és
József ikrek Kálovica György napszámos: György Tialér István kőmivea: Mária Horváth Kataliü napszámos: László Bolt József napszámos: József Leodvay Lajos lionvédörmcBter: Vilma Golenko Simon csizmadia: György Weioacher József vasúti fülő: Antal Kovács Mihály korcsmáros: Auua Rogádi Juliánná házvezető: Katalin Kellermann József földmives: Katalin
Halálozások: Gál Mari rk. 2 hónapo6: ránggörcs Weisz Ede izr. 32 éves: tüdőgümőkór Molnár Györgyué Kálovjcs Erzsébet rk.
21 éves: tüdőgümőkór Vadász Rozi rk. 10 napos: görcsök Tompa Magdolna rk. 19 napos: kora-
azülöttség Varga Mari rk. 22 napos: ránggörcs Dolmáuyos György rk. 74 éves: tüdő-güiuőkór
Özv. Betíenek Józsofné György Anna
rk. 38 éves: bélhurut Oláh István rk. 42 éves, zenéaz: influenza Báró WiUdorf Arlur rk. 72 éves. magánzó" végelgyengülés.
IRODALOM
— Uj Idők. A .művelt magyar caalá-dok lapja lesz ezentúl ia az Uj Idők, ezt bizonyítja a most megjelent 1. szám is. Hü és igaz tükrét adja a hazai éa nagyvilági eseményeknek, lelkes apostola hazánk szellemi mozgalmainak. Két jeliszó adja meg szerkesztésének elveit: a magyarosi-ág éi a tisztult színvonal. A szerkesztőség, melynek tagjai: Herceg Ferenc, Lyka Károly, Malonyay Dezső, Pósa Laios, Sebők Ziigmond. Tutsek Anna éa Tábori Róbert (helyettes szerkesztői ehhez mérten válogatja a bzö-veget ós a képeket. Az uj évnegyedben tovább folyik Herceg Ferencuek, a szer-kesztőoek Pogányok cimü regénye. A húsvéti ünneppel egyidejűleg lát nap világot melléklet gyanánt MeduyáoBzky László egyik legszebb tájképének művészi 8zines reprodukciója, amely ugyanolyan pontossággal készOlt. mint Valen-tiny Ábránd cimü képe. Éz az utóbbi műmelléklet rendkívül, szíves fogadtatásra talált olvasóinál, at uj műmellék-letet bizonyára épp oly örömmel fogják
fogadni, annál is inkább, mert ez hazai művészetűnk első jelesének egyik legpompásabb müve. Az Uj Idők előfizetési ára: félévre 8 korona, negyedévre 4 korona. — Kiadóhivatal BudapBaten, Andrá8sy-ut 10.
— A Kert a kertészet összes ágait magába foglaló kertészeti azaklap. Fő-ezerkc3ztő és laptulajdonoa Mauthaor Ödön. Felelős berkesztó Igali Svetozár. Megjelenik minden hó 1-éu és 15-én. Szerkesztőség: VI. Andrásav-ut 23. sz. a., hova a lap szellemi részét képező közlemények kéretnek. Kiadóhivatal; VI. Audrássy-ut 23. sz. a., hova a hirdetések, az előfizetési péuzek, a szétküldésre vonatkozó értesilésak küldendők, a reklamációk és a lakásváltozások jelentendők.
KÖZGAZDAS ÍG.
— Az Elbó utugyur áJtulánoH biztosító társaság n.ult hó 30-án tartotta évi rendes közgyűlését Csekonics Endre gróf. társasági elnök vezetésével, ki a napirend előtt kegyeletes szavakban emlékezett meg a társaságnak az utolsó évben elhunyt igazgatósági tápjáról, Scboszberger Zsigmond báróról. Ezután az 1900-iki űzletév mérlege és záró-nzámadása került előterjesztésre. Az igazgatóságnak ehhez adott jelentését Jeney Lajos vezérigazgató-helyettes ol-vaata föl,
A jelentés kiemeli, hogy a mult évi üzlet raindun biztositád ágban oly kielé-giló eredményre vezetett, hogy a tárasság összesen 2,547.690 korona 70 fillér üzleti nyereséget ért el. Ezzel szemben, a pénzpiac pangása folytán a társasái? tartaléktőkéinek befektetésére szolgáló értékpapirokon, melyek nagyrészt macyar főldhitelinlézeti záloglevelek, 1 457.099 koronit 24 fillér átmeneti árfolyamveszteség értei a társaságot. A fönt jelzett üzleti nyereségben, mely a múltban elért tekintélyesebbek mellé állítható, e nagy átmeneti árfolyamveszteség teljea fedezetet talál éa eronfelül még 1.090.501 korona 4G fillér tiazta nyereség is marad, melyből .— az alapazabályazerü levonások után, — réazvényenkint az igazgatóság a felügyelő bizottsággal egyetértésben 168 korona osztalékot javasol kifiielni. A társaság üzletállománya, valamint\' tartalékai tekintélyesen gyarapodtak; sőt a biztosítás üzleti nyereségből az átmeneti árfolyamveszteségre a két utolsó évben visszatartott, összesen 2,702.807 korona 33 fillérnyi összeg ia. voltaképpen vagyongyarapodást jelent, miután a fóldbitelintézeti záloglevelek korábbi jobb árfolyamukat idővel bizonyára itinét elérik és minden körülmények közö\'.t teljea névértékben kerülnek Boraolásra. A jelpntés, mérleg éB záró-azámadésok bemutatása után Lampl Vilmos miniszteri osztálytanácaos, mint részvényes, álraláoos helyeslés közt, a részvényesek köszönetét és bizalmát fejezte ki a társaság kormányzó-testületének, melynek élén Cspkonícs Endre gróf áll és különös méltánylással emelte ki Ormódy Vilmos vezérigazgató kitűnő működését, a mely oehéz gazdasági viszonyok közt is a társaság folylouoa erósödéiére, gyarapodására éa az üzlet 8 üzletvitel jelentékeny jivuláeára vezetett. Csekonics Eodre gróf a korraányzó-testület éa az igazgatóság nevében köszönetet mondott a spontán megnyilvánult bizalomért. A közgyűlés a mérleget és a záróázámadásokat tudomásul vette, a föloszlatásí javaslatokat elfogadta és a fölmeutvónyt az igazgatóságnak és a felügyelő-bizottságnak megBdla. Végül az igazgatóságba az elhunyt Schosíberger Zsigmond báró helyére tagul László Zsigmondot választolták, ki eddig felügyelő tag volt. A választmány .uj tagja lett Batthyány István gróf. A felügyelő bizottság pedig uj választás alá került; tagjai lettek: Berreviczv Albert (uj), Burcbard-Bélaváry Konrád, H«jóa Józaef, Németh Titusz ás Radvánszky Géza báró.\' Az utóbbi négy a felügyelő-bizottíágnak ezelőtt is tagja volt.
SzerhejtxtOs^g : Dr. \\ViUAnyi Henrik, telptö* Ricrlcesztő. Kiadó: !ff. H\'aidll* Jóxnef.
Foulard-selyem 65 ^•-
tói
6 írCcö kr -lg ralamint foljtooo8».n a leguj&bb foViete, fehér 61 gxines Henneberg-selyembea 85 kr.-tól mfttprenkint, 14 írt, 65 kr.-Sg sim«, íítoboU, kockáxott, mintiiott, dam&iitok «tb. Mpnyatsxonj selyem 65 kr.-tól 14 frt. 65 kr.lS.-foal&rd mintázott 65 kr.-tól 8 frt. 65 kr. Seljem-damaistok 65 . 11 . 65 , B&li-seljem 60 . li , 65 ,
ti -b&iztr. ruháuként 8 frt. 65 kc. 43 . 76 „ |9elycm gronadtook EO , 7 . «5 . métereakéot portó éa kóltaégmcntcsea — Minták agonnal köliletnck, kettői levélportó Svájcba.
ZÜRICHBEN C. «i kir. advari-ixlllitó.
HENNEBERG G„
XXXX ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. XPRIUS 6 áll.
I
VEGYES.
— Tartós ^yó^jslker. Fájdalmas csöanál, a derék-, testrészek és a forgó kóiirényea báutalmaínál » ,Mcll-f6lc franci* b<jr8««M ét *6»-ta1 »aliS bedörziölés sikerrel használtatik. Egy üveg ára 1 kor. 80 fii!. Szétküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógyirerésx ca. ós kir. ndv. íxállitó á\'tAl Béca, I. Tuchlauban 0. Vidéki gyógyszertárakban ós anyaíkereakodésekben határozottan Moll-félc kéixitmínv kérendő a* c gyári jelvényével és aláírásával
Nyílttól-
A* e rovat alatt köxlöttíkért nem v<l11b1 íelclósaífct a szerkesztőség
Vcflo, bugyfaőlm, hngjd«ra éa a liOBzrí\'nybóntnlmRk ellen, továbbá a légrő éB eméflztfesl szervek huriitoB bántalmainál, orvosi tekintélyek állal a Llthlon-forrAs
SALVATOR
sikerrel rendelve less. llUKjIiajtó hat Ami!
Kellemes ízül I Kőnnjea emésilhető
kapható áavánjTiakereskedéaekben és
gyígysxertirakban. A SaWator-íorrás igazgatósága Eperjesen
Nyilvános köszönet.
Wilhelm Ferenc syóej«zerén* nrnak Tíennklrcheo A. Ausztria. Feltalálója ití Anllrheumatlkaa é* Anllathrltlkns vértlsxtUó tconak, köszvény <?b rhenmáual.
MiJ\'u ín a n>ilváooB»ág cló Rpek, csakis árért trtrténik, mintán kötelesié-gmcek tartom, Wilheln gyógyszerész umak Neankirchenben legmélyebb ko sz&oetcmi\'t feje»ni aion szolgálatokért, meljeltot a* 6 vérlÍBztitó teája láJdalmAB rheumatikus szenvedéseimben tett él hogy szokat, akik ettól a borzasztó szenvedé-töl fclkcrcstftn<k, figyelmessé tOf?y«ms Nem vagyok képes azön öldóklö fájdalmakat leírni, melyeket már 3 év óia minden időváltozásnál tagjaimban éreztem, b melyektől aím gyógyBxorek, sem a tisdeni (Bécs mellett) kéníilrdök használata szabadított meg Álmatlauul hánykódtam éjjelenkint ágr^mbao, éivágyom tapról-oapr« fogyott, kinézéaem sxrm-látomátt rosszabodott es egész (esti eróm veszített. Négyheti haizniíata utáa fenti teának fájdalmaimtól c» mosak hogy meg-asaHadultam, s vagyok megszabadítva, nuitlia már hat hát óta nem iszom e teából, de egéar testi hogylétem javult. Szoros meggyőződésem, hogy mindenki, ki hasonló fájdalmakban szented cs ezen tea használatához folyamodott, szintúgy fogja Wilhelm Ferenc unt áldani,[míot;éa.
ŐsziDtornagyrabcciOlóssel
But8chin==Streitfeld grófnő
alezredes neje.
Férfiak ingyen kapnak.
1 vlyan vij találmioyu orvosagot, mely nz élvesilell
\' ctüt ujr» meghozza, Próbacsomaj\'ot s egy ixít oldalas könyvet )>ost&ti. jól becsomagolva, infjycr. kapjak mindazok, a kik érte irnak. Kz a lcjjbá-niulatramáltóbU esoilaorvots-ig, utely megment <-ti ezreket, a lik fiatalkori kihágásuk folytán neuii bajokban, srifilUlicn, valamint elveszített fitlifcrü-ben síciiTC\'lnck. Ez okt.C.1 clhali.oxú « li.tízel, hogy egy ingyen orvoságot magyarlxii kdnyvvei cjyiltl mindcnkiuek ingyen küld. tízzel a hiíioi-vossiggil a baj otthon gyógyítható, » mindazok
a kik a fiatalkori Ulhigi^oUlu.l származó némi
bajokban, szellemi clgyöngülfahen, vagy krúnikut bajokbaj szenvednek, olthon gyógyíthatják magukat. Ez a gyógyszer kO/.vcieUciiul azokra a »zcr-vekre bal, n hol a megeröíüiléí •JÜkvége* eüttclá-latos credménvnycl gyógyítja az ívek óta tartó betegségeket. öreg, fiatal ejyaránl irhát State Medici) Inaiituiuak az aJai.1 jelzett ciiutc, a lion-iian a csomagot i^glitii elküldik. Az intézel leginkább azokat akarja megmenteni, a kik kezelés ciljáhól a: otthonukat nem hagyhatják cl. A próbacauuug megmutat; i, hogy mily böiuiycii kigyóíTyithatök ebből a rettenetes bajból otthon. Az intéiel kivételt néni tesz. Mindenki irhjt érette bárhonnan magyarul, mire \'.ito\'ntaitáj mellett jiosia-fordultAval egy ingyen csomag orvon\'Agot. kap tpagyarázó könyvvel együtt. Írjon még uia. A ct9mag oly sz£)>en be van csomagolva, hogy a tajtalnfí/ serjkl. sem fogja aipgluiíui. A levelm igy.
: kell címezni: State Medical Institute, 17 Klek Irón, Building, Tort Wayne, Ind. Amerika
HIRDETESEK,
Ctitt-OM Briitoo-RoaJ. bikS-f.
Tblerry A gyógyutrtu
» i e e s t i v
valódi angol fgyetemefl ét éa emésxtö pora, hatásban mindennemű gyomorbajnál felöl-molbatlan Éivágyfojlesxtő és emésxtés eló-
Minden doboznak a késjűtú aláiráaáva) kell ellátva leuní. Eg; dobozt blngeotre elfire péna bckQldésiel
3 koroutiért fcüt&.
ÍPOTHEKERA- THIERY\' BALSAM-FABRIK\'
in Pregr^tfa bei RohitsohrSatterbfuw,
5 flllcrt \\
ogy levolaső 1ap» éa fi
Um REHffALD SÖHNE
Wien II./8
Reicbenbergi céghez intdzve megkapja ingyeo és bérmentve a legszebb éí l^g olcsóbb nriöltöny 875vetmintákat
CSOKOLÁDÉ
SUCHARD
Párisi világkiállítás 1900
GRAND PR1X
Legnagyobb kitüntetés.
\\t\\Á sárokai látogató
és házalóknak I
Kiabáló pniMfuJók, göm. bölyö és hoaxsxuak, ördö|f-kol-básx, gígtrli éa silrarfujók minden színben. Elcfánlonnátty madárhanggal POlemOlA fuvola, meglepően madárhangot ntánox. Szaladó fcnjrlö<ger<>k ItepQtö gaml-kolbAsc (nagy hecx ) l>ur-rantó labdák, llasmeaö dperlik, hashajtó pilnlákkal: Ezen-kiiul mindenféle legújabb játékok óa mulattató cxikkek a legjobb minőségben kapható
N. Hacker\'a Söhne, Béc«, VII., Nenbnagasne 20.
nagybani árnkercakedéaében, utánvétéi mellett, csakis megelöíőleg beküldött foglaló ellen. Pon-toB és szolid kiszolgálás. Mustrakaldst l kor.
/o/vC
Legjobb a
Dp. FORTI-fele sebtapasz.
Fortl László oredoll gyártmánya.
Legkitűnőbb hatása van é» biztosan segít mir.dennemU sebnél, tgési sebeknél a fájdalma*. rüglin ciillapitja, meguanteti é> i^vid használat után meg ii gyógyítja. N5Í emlöbajoknll,
mindennema gyulaiUsok. megkeményedisek, csúzos éfl, rheumatikus bintabniknil,| daganatok- és sérüléseknél, sőt még a leg:dil!tebb sebeknél is a legsikeresebben hat. A gyűléseket megérleli felfakasztja, és rövid idö ° alatt begyógyítja. Ezeken kiviU míg
számtalan, in (el nem sorolt esetben nyújt bizlos gyógyuliit.
A dr. Forti-féle tapasz mir 8 " év óla nagy elierjedettségnek örvend, mely idö alatt érkezett számtalan bála-elUmervény és köszönSirat mind annak kitOnS gyógyhatáiiról tanúskodik.
Minthogy ax utóbbi időben sok értéktelen hamisítvány is került forgalomba, szives figyelembe ajinloui a cioumgon 14*0 aláiriat, ved-jegyet valamint a pecséten látható F. L. betilt. Csak a Firtl László aláírásul és rédjegyével ellátott tapasz a valódi. Az Háazatok hatzná-
laUH.1 mi^nkiz óva i^tek, B>ett eaci inkilb
kárára, mint hasznára vannak a sicnvedönek.
A ki egy olyon csomagot bekSId, ^nely a fwti aláírással ós védjegy gyei ellilva nlr-csen, jutalomban részoadl, mert a haml-sltókat .folytonosan (törvónylleg Oldö*öm.) Xrak
- nag/ csomag I frL, középnagyságú 50 kr.\', kisebb 35 kr. Kapható a készítőnél a gyárban: Forti László Budapest, II. ker., Ukola-uicza 2-í. Seldl-féle ház. Főraktár: Tőrök JozKíf gyógyszertiza it dr. Eggar gyógysz.. Viczl-körut 17. Kapható további valamennyi budapesti és minden nagyobb vidéki gyógyszertárban.
A leghathatósabb tapasz
rheumatismus ás a meghűlés összes következményei ellen!
■ lián tjáijtárkai kipkatá.
Louis Ritz & Co, Hamburg. Holzbrücko 7-11.
542Jtk. OOl.-íebiuír 19 én
Árverési hirdetmény.
A leteiiyei kir. jbiró^áR raiul. telek* könyvi baió-ég közhírré te.iri, bojij Dr. Tuboly Gjula ügytéd nsgykanirsni lakósoak, ö\'v. 8kodn Jáuo^né ozQl. Kác Rozi t. éa t. Kjám á!tu| képvjBelt kin botu Skoda Méri egyedutai"lakós elleui 31 kor. 20 fi!l. tőke, ennek 1900. évi »7.fptemhHr hó 5 tói járó kamatai, 2 kor. G4 611. per, 8 kor. 25 fiu. végre-bajtáii, 14 kor. 30 fill. e?ullali költségek iráuti véprehajtási ügyében a ti8gy-kaoizsai kir. törvényazék (a letenyei kir. jbirósáfO terüleién fekvő Egyedutai köz-eígi 133. be. tjkvben A i. 2-tj íoraz. ingallanokoak, kiskorú Skoda Márit illeti része 846 korona kikiáliáii árban Egyedutai kötaégtifö bázáoál 1
1901. évi április hó 3Q napján d. e 10 órakor ,
Dr. Tuboly Gyula nkanizsai lakós, felperesi Dpyvétl, vagy helyettese közbejöttével ihegfartandó nyilvános árverésen el. datni fot;. E7.en átverés által a C 1. t<or elölt Skoda Miklós özvegye szül. 8orooíyi Hona javára bekebleielt öivegyi haazonélveiet szolgalmijoga nem ériotetik.
Kikiáltási ér a fentebb kitett becsár.
Árverezni kivánók tartoznak a beccár 1070-át készpénzben vagy óvadékki\'pes papírban, a kiküldőit kezéhez letenni.
Kelt Letenyén, á kir. járásbiróiáK mint telekkönyvi hatóíágoál, 1901. évi ft-bruár bó 20. napján.
Jó ós 0\'csó 5-ak. 3
évi jóttállissil privát rerőkock i
KONRÁD\' JÁNOS r
óragyára araqy, ezüat és ikszer Aruk azálllti h&2> BRÖX (Csehorsxlj) Jó nlckel-rem-órA Irl S 76. / Valódi c*aat-rem.-óca frt 6.80.\' Valódi eaüit lánc frt. I. ÍO.
Nickel ébreaxtŐ óra frt. 1 85. Cégem a cs. és k. birodalmi címmel van kiiQntetTe, számtalan arany, ezQai kiállítási érem valamint ezernyi elisrqe-ró-lcvél van birtokomba. Nagy képes árjegyzéket ingyen ésbéim
(Glasur)
JHP* legkilUnöbb mázold szer puha padló számára. 1 nagy palack ára írt 1 36 kr. — 1 kis palnek ír& 68 kr.
VIASZ-KENÖCS | ARANY-FÉNYMÁZ
legjobb éa lene*.vuzertti>t> lieöre«zló- > kópkerelelc bio. ouftr»i«)ozá.-áf.. konéDj, P«JJ4 siímáru 1 kö- 1 kia palack ára 20 kr.
caög ára 46 kr. |
FEHÉR „GUSUR"-FÉNYMÁZ \'
Lejjjobb szec luosdó-asíUlok, aj\'ók, a^iakdoí^Ák ujjoana^i befestéaáw. 1 doboz áfa 45 kr. — Mindenkór kaphatók:
WEU és KLEIN cégaél HACY.K&atlZSflM.
0440. n.
„1901.
Nagykanizsa város rendereit tanácsa részéről ezenael köihirré tétetik, hogy
1. az összes mezei mugáo birtokon raló vadászati jog.nz 1902. évi májtis 1-tól;
2. sz alsó és felsó erdei vadászati jog az 1902. évi augusztus 15-tól; és
* 3. az . alsó és felső nyircsi vadászati jog ugyancsak az 1902. évi augusitus 15-tól számítandó egymásután következő G évre kalon-kfllon az 1901. évi május hó 4, napján delelőtt 10 Órakor a városház nagytermében nyilvános szóbeli és zérl Írásbeli ajánlatok mellett tartandó árverésen a legtöbbet Ígérőnek a városi képviselőtestület jóváhagyásának fenntartása mellett bérbe fog adatni.
Az árverési feltételek a városi számvevőségnél a hivatalos órák alatt megtekinthetők.
Nagykanizsán, 1901. március 30.
A VÁROSI TANÁCS.
NESTLÉ GTERXf EK LISZTJE
legjobb alpeii tejet tartalmas.
legtökéletesebb táplálók kis gyermekeknek.
Egy dobox 1 kor, 80 flllfcr. Fél dobot megprobálásra l kor. Kem kiván tcjhozzátétclt,
az ányaemlótöli elválasztás ezen rég jóupk bizonyult, már 30\' éviiéi régebben bevezetett és
kipróbált rápszerrel könnyen tortáoik. llasmenéí és háoyáa ktzárvft. — A Noslló gyárak évi gyártása 36 millió doboz. — Naponkinti tej-azükséglet 132 000 liter, pestié sBrüsUett teje cukorral I doboz I kor.
. . cukor nélkül Viking tijd«nság l dobor I kor.
üótpcDli raktár: F. BERLTAK, WIKK, I, ütglergíise I.
Riadása as összes (tyógytárak át drogueriákbao.
HIRDEXMÉKT.
A f. évi március hó 31 én megkezdett
ÉVI RGNDES KÖZGYŰLÉS
folytatólagosan f. hó 7-én, vasárnap d. e. 11 órakor fog megtartatni, miről a hitközség t. - tagjai azzal értesíttetnek, hogy azon minél nagyobb számban megjelenni szíveskedjenek.
Nagykaniz8áD, 1901. április hó 3-áü.
AZ ELNÖKSÉG.
KZ ÜZLETIGAZGATÓSÁG.
gük következtében még gyermekek állal is szívesen bevetettek..
dobott.,
*
Ü Có ki
O.
•25 ^ S CQ ^
tv 2 t:
Co §
Cf s
I fler K\'g"
C)
■K-SSs
S.V-.-W
Cs. kir. szál), déli vaspálya-tirsaBág.
4\'36.q/R számhoz.
A kézbesitbetlen s s2ámlöl0ttes szállítmányok, valanu. t a talált tárgyak [i vasntí ttzletszahályzat 70. § a élteimében
i f. évi április h6 IS-én d. e, 9 órakor
Nagykanizsa illomá-unk \'teheráru raktáriban eladásra korülnek, mihez a t. c. venni szándékozók ezennel meghiratnak. liudapest, 1S01. évi április lió 1-én.
OQOOOOCODOOOOODODOOOODOOQO OOODOO 30000000000
melyek már évek óta jóknak bizonyultak ás hiroeteH orvDwtktót, mint könn>D hMhajtó feloldó «z»r _.jinlutalnali,_
az eméaztéat naro zavarják éa tfiljeBftn ártalmatlanok. Cukrozott minósé-
co v
^ i5-
^ Í: ^^
Cns
^ í
3 *
ki e
S
c ci
Efr 15 pllnlát tartalmazó doboz 15, egj tekerca. mely 8 tehát 120 pllnlát tartalmaz, eaak 1 frt a. é.
íkÉR IIIIJV Kenatetn P. haabajtó labdacsait. C«ak akkor ilMinjUHa valódi, ha minden doboz hátuljár, ml tír«é-Jnyileg bejegyzstt .Szent Lipót" védjegjOnkkal *an eltálva Ivóról fekele nyomással. A mi tSrvényitei védett dobozaink ■ ntaajtá.aink éa csomagoliaainVon PHILIPP\'S NEUSTEIS
|APOTH£KEE aláírásiak kell lenni
■ EUSTEIN F 0 L 61
,SicDt-U(rttho,\' cimieu gjógjaaartáza
WI8S, I., Ptukj»s»aae í. "" □
mkUi Hac^EaaUaiu. BÍULUS Lajos é. rsik 8I8I.A nj-tI.«t..,r>|ilil . n
looooQoaooaaaaaaQoaasoaooooooaDaaaaaaaooDoo

xxxx. évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY

o z> o o
o o o o o o o ©
O ÍD
0 0 ^ n t— CD CO CD 1 2:
C "f t- CO 01 OJ 0: •
O O H "í Ol « eo
00 c; « -í co
© o>o ® c«
őo ® ío S ío o co m
CO — O •
<o o c* •
• _ sü
ü -2 ^ ■ ^ ;
! 2 "21
— ~ — te ^ ^ a " .
^-i. \'Só ^ «c i2 í
üiKmi
: u s ■ » - a •
i-a = .\'3 5 » ■
lal \'Jssl •
\'S | E_ : s~-sp
■1 « "
a it
ölSW s hj; ■ *
E E-2 S\'3
O .e .5 ^ oja.©3 O
J3 —
— öc<5 -
O fcG £ — _ y
"g J- =0 ff
llr:
3
? Js ll I
a B

3=5
H cc -»fa u: w e^cq
2 S ;
H O-S
eo
"qET
•O CO O O
© OC o o
rH O O
I I I I
I I I I
a. . -é 4 (-é II ? I
a S USá\'i
•3 ■ a 5 SS a! . °
a ■ 8>► -
I
17* O 000
í- O cí 0 0 0 -t Cí ^H C5
0 11 -s é II ií\'^ll » II s
1 ^ g 0 I ll15 soióíC3
2 S ! OC
IP
fiS
e -o


*í? • o ? «
- \'"» -2 O U
\' c "s -t °
• SP| 8
.53
-r
l-S\'Sis
33
a ja -o ja
S 3>\'
3 ~
.6
N W Ml
i q
ci
.2 o o
. o < - o >
•o co í


oo

%% a-s
g
m w
— a o" ó
\' 1
S5
= • «.:s ■ | I
1111 e ?lss \'-= 1 -5
■i s6 3 s s = s 11 f i» §
w, c 5 ? ^ CO
s |
"3 o 0 • fái gSS
o ^ " ~
«i S s. í
> 2.^5 J
7 ^ 0 1
S \'ISI2

I f-i •*: 111 =.
I 5 S \'
(D I S í 3
> íifC \' " ^ \'
Is I ^ • £| s |;
| g g lll-1-s
a I * ^ ~ -11
" Ji < < s
-4
N
> z
09 > ^
2J M
Lj H
"Si .
M
6-5.
||
S2 I
3K9
5
■ SS
fj
s
■ «
7-3
3 5
a
) -rt
■ • \' ....
J £ if
5 SS S-s
Jí.s Ss
: c £ -
\' ÜC H "T - UO • - Z7 \'V i*
Ili-Ilii;!;
* C
I =
u
í s
E 6 ! 1

2.2 í a\'-f
js-aj-;
C-< CQ <
! tS h r:
1 = 1 • 5 6
" Q >
l-l
i 9 S > \'
f .5 c^i " : í-\'SS
i\'HSl
IfSsií ( ii.« \'a d :
í az s
5.S2 •
; & : w
I S \' Síi

iri
iroi. április 6-an.
00 « 0 0 Ol « co 05 O l s !N \'
- 3> t- a> OS O 0 \' 0
t- cs « 00 o> co — ca- 0 O 00
0 t- co •0 0 □c « O
:. "4111 Isiss\'l
. .SÍJJJ ■;S553S - slj|á
1 Ül ls-;?J
I -f o\'.Hj | * ö a = S Í j S g\'= ? jl Ü * « S.\'N uü ° ? .S T 5 5 Jí -Hö 3 S W c C 0 t ~ *u •= 1== a- .C 0 £ ,1; íj Ü ü S i2 & a-s í=
5530 2\'S 13 -S -5 £ b 8SSSSI1Í33MS
0 .1 «... . J« .....
I ••ISlS-l-illS-l^
g 2 5 5 uj c oS
; J S -> »1
íssss

Hi
| o ««
U-S v , L- . ; » I i 2 -siS
í ^ 1 ÍJ rí 1 ■"\'-! 5 a I ís-?
:tc:: : : : si \'críiiSisÉ .......p ■ ■ -J|3SÖ3J=£
ígi8SM888l?llS§§IÍl«S88ISá|ÍÉlSJ
! s\'s\'s\'l" s 1113 SS 8\'as" | grfSS8|s°a?S|i
h ■<> -a 5
M ■ .ti á
\'§■ 1
5 - .
5 -a =
1 = a ■ &
_ _ -Ü .s
a « w
J
• n t- ffl O
5 r*^ o_ oo
s\'o o\'f"
5 CD CO N
3 C-> o. rO ^ CÍ «
O ffi W Cft Cl rH co Cl
t*0«MtC003
1-

M s
0
O Jf
S

r ö
1 c
•0
u 2


z V
X E
N c
J,
U —
0

E
>. M
i N
-0
j S
> a
TI
I 1
ő 1
£



= •0
M c
-g 0
í
=
? s
3 ?
s
« 5
co J
1
=
■S £

J: E
0 E z
_J c
>• ^



2.
"5
M
« J
j g 0
iS >. ^
U C í
2-
SD
— T3
i «
•0 s |
c .5 a
••
1
E
Ü
*> M
1 *E s
(0 t 0

21 E 5
lo S Ö
■í=
•Ű V
a
-< 0 • -J UJ U.
i. i
■ a, • .
2. t — .i; • s ü o i
! a S 3 a \'■! ?í ^ •=, \'3 u — a 43 Q
^ M 2 -s 1
i S -g 3 3 ! S 3 3 3S -1 5
ÜS^S
^ -s-s
.2 . ■ i-S
■a\'l
»3s
£ -ts --Ss-g
^.S-2 - - aJ ^ c -a> "S
13\'-*) b
ii
I:
; h "i ! 9 *-i
3 — ~ " — 1
g

I 2 ; c s
. OCQ
i : j ©
s me
XXXX ÉVFOLYAM.
Z iA L K I KÖZLÖNY
1901. ÁPRILIS 6-án.
Nagy
Balog Nagy
Mondd csak kírlelc Halog, vettél magadnak inár osztilysors-
ilfg nem, mert uem tudom, melyik i legsterenraésekb füáruda. A lagszerftiicsésebb föáruda
BII111 EBE
Budapest Városház utca 14.
Gondold csak kedves barátom, niinó szerencsés ember, rövid idő alatt már ketszer nyorték nála a jutalomdijat! Balog: Mi az a „jutalomdíj"?
Nagy: Jutalomd-j, barátom az a legnagyobb nyerőmén?
000.000 -ws
korona. Én ebben a fóárinlában játszom és mondhatom, hogy nagyszerűen szolgálnak ki. a húzás után azonnal lakásomon van a buzási jegyiek. Mi az ára az első osztályú sorsjegynek?
sorsjegy 12.— kor. sorsjegy 6— kor. \'J, sorsjegy 3.— kor. % .sorsjegy 1.50 kor. De liogy rendeljem meg a sorsjegyei?
Veszel égy 2 kros levelező-lapot, kiválasztó! az alábbi számok közül egyet vagy többet és niegirod, hogy küldjék utánvéttel a dinedre. Ha a pénzt postautalványon előre beküldőd, elegendő. ha a szelvényre ráirod a címedet és a számot, a melyet kiválasztottál. Kz nagyon egyszerű és nem is drága! De no várj soká és rendelj azonnal.
Akkor sietek, azonnal írok és repdelek egy szerenweszámoi
Balog : Nagy:
Balog Nagy:
Balog: Nagy: Balog:
mUAUl EBE
\' föelárusitónál Budapest, Városház-utca 14.
^r; Számjegyzek: —-
28727 \'/. 28632 \'/, 23524 \'/. 534*3 \'/. 98411
25810 7, 57858 \'/.
82336 \'/, 43227 \'/,
34207 7, 14231 \'/>
80501 \'/, 69GG3 \'/«
78013 \'/, 80507 \'/,
Zt/ycfinciMh! ft hl (~es
MAUTHNERFÉIEMACVAX
zacskóin I
rajtáll a MAUTHHER-hev. e
Ajnelyeft nincs rajt.ai
ItísaiBáWISI
K >. /lem HAUTHNIRTOUaJq . t \\ na minlolyant alanyik
, \\ Itnilnimaulatilaiii.
UJ I-w
N •
•UJ
u E
I -1 í S I I 8 S
.30 — o u t «- 00
■lé s g.
5 M
OSSi
f MIÉRT
van annyi utánzat?
! MERT
f -:-
I a rsltdl EISEISTÍDTEI-fila
UROLEUM padló-zománc
a türv bej, „Vulmg" lidjiiyiyil I a ligjobb él ligtarlóssbb pala ( padlóknak ét konyhabútoroknak bipínlissra-
ArEisPDJiIdlrr-í le Llnalrnm\'pa.ili\'zoiRaDC • Dj óra alatt kimiay-ri szárad, bánolito-tan tzip fínjnyíl bir ód alarlciaáttskfa-talibsi addig fölül-nulhatillan Nagy eUerjedtsígóné; fogva kdUnbSzű hn.on-bangzisu nevek alatt értéktelen utinzalo-\' kat hóinak fo:g;ilomba, miért U kérjan mlnanki kizárólag %lrjz csak EUinitadtir-Vedjtjy féj, .Vaslovac; „lholeui
pa dió-zománcot",
H lörv. bej. „Ilílorag" véJjefjyjjyd.
Eisenstádfer Testvérek
lakk- ét futékoTára.
KAPHATÓ: N»erkaníss\'in: N«u it Klein, Strem ás Klein cégeknél.
□ooooooooooooooooooooooocoog
Q
. 8
jegyre
vigyázni
kéretik! j
jobb és megbízhatóbb gazdasági- es karti-n A fi V A li
nem léternek, mint a raluőkcl 27 év ót ti aziiliU
MAUTHNEB ÖDÖN
cs. éa klr. udvari magkereskedés** EST BUDAPEST O\'
Irodák és raktárak: VII. Rotteiiblllor-utca 33. lKézuli villamos megállőhelje ) Kiárusító helyiségek: VI A 11(1 rh,8«y-nt 23 (A m k ír_ operával szemben.)
22<i oldalra terjedi) képes árjegyzékét kívánatra ingyen és bérmentve küldi
o Cf M —
1W
Brády-féle
§ S- MÁRIA-CELLI ü § i jj GYOMOR-CSEPPEK g
| o nagyszerűen halnak gyomor bajok u : g nil, nélkülözhetetlen\'éa általánosan X
g ismeretes házi és népszer. — A g
O gyomorbetegség tünetei: étvápyta- o § lanság. gyomorbetegség, bűzös le- §
§bplet, íelfujtnág, savanyu felböffögóa, g bBsineDéa, gyomorégés, /eloBle^eö u
□ nyálkakiválaazláa/BárgaBáB.audorés 8 ^ hányás, gyomorgörcs, szűkülés. — g u flatbalóagyÓKyrtzernek bizonyult fej- u g fijásnál, a mennyiben ez a gyomor- g y ifel 8zánnn7.olt. gyoniortullerbfilé.inél g
o éelekkel éH italokkal, giliszták máj- u
□ bRjok és bámorrboidaknál. 8 g j Emiitett bajoknál a Brády-féle g a liidrlacelll gyomorceeppok évek ü o éta kitűnőknek bizonyultak, a mit § g cjzáz meg száz bizonyítvány tanuait. g u A bevánárlásnál kérjünk haiározot- u o tan Brddy-féle márlacelll gyo- 8 o morcseppet és ügyöljünk n feuii g 0 fédjegy- és alúiráhra és arra, hogy a g é rég birusves valód! Brády-féle 8 g máriacelli g)omorcseppek ttve g O geukint 40 krba. nugy Üvegje 70 o g krba kerülf> holott a nem valódi, 8 Q hamisított és értéktelenek olcaób- g Ö ban, leginkább 35 krért Árusít tatnak. 0 o Kö/ponti Mzétküldés Brády Károly § g által Bécs,gyógyszertár a .Magyar g ő Király" hoz, I Flei.-chmarkt 7 □ o Nagy-KRhizsán: Práger Béla és g Ö Belus Lajos gyógys/eréazeknél. — g ^ Barcson: Kohut Sándor győgyaze- g
résznél. ^
OOCXX3ÖOOOOOO
A Klchter-fíilc
Horgoiiy-Pain-Expeller
Liniment-Capsici comp.
OKyré^i kipróbált háziszer, a melv mír több mint 30 ív óta megbízható be-j dör/wlósúl iilkalmru\'.t.ifik lioszvénynil, ciümil moghüleselcnél. Intés. Silányabb utánzatok miatt bo-
---n\'isárláskor mindig figyelem-)
mel legyünk a „Horgony" védjegyre és a „Rlehter" czóaegyiésre.
80 í, 1 l. 40 f. os 2 k. árban úgy-! szólván miiiilon pyógysrortáxbau kapható. Főraktár: T5r3k József gyógyi srcrésznél Budapeaten.
Rlcbler F. Ad. is társa,
Cli*z.é* kir. nÍTarl tiállilók, • R udolataüt.
núMM^ Viláscíu, íiFilBl minden miűi
Chief Office 48, Brixton-Road, London S. W.
A legmegbízhatóbb, legjobb és az egéis viUgoa liirfB és korcséit háziszer
Tlűerry A. gyógyszerész balzsama.
Felülmúlhatatlan mell, lüd5, máj, gyomor éa olndeu belső betegségnél. — Külsőleg a legjobb
HT Sebgyógyitószer. ^M
Valódi caak ar. őiízeB kullarállamokban xöld apáca rédjegjsyol
__éi a knp&k hüVelyen bepréaelt céggel: Alléin echt.
Évi kőssitéa bebiioayithalókg 6 millió üvegeae — Póatán bérmentve 12 kisebb, vagy 6\'nagyobb üreg 4 korona. — Próba-üvrgoe prospektusai és a világ minden országa raktáriaak felsorolásával 1 kor 20 fill. — Szétküldéi caik & pénz előre küldésével.
Tlilerry A. CenUfolin kenőcse
(csodakenöcanek nerezTe) el nem érhető toozó erővel éa gyógyító hatással. — Operációkat legt&bbisör feleslegessé toaz. — Ezen kenór.scBel egy 14 é»ea gyógyithatlanDak tartott csontBzu, ajabb&n így 22 étcs nagj rákezerö bctegíég lett meggyógyítva. — Antíseptlku»an hat, hÜsit. könnvebhit éa gyorsan gyógyít mindennemű gyuladásnil és sebnél. — Gyorsin puhít és ssétosalftt, és mrcstabsdit mlndcnnemB idegen, még oly mélyen behatolt tárgytól — Egy tégely bérmentve T\' kor. 80 flll., ctakia előre utalványozás elleuében. — Nagyobb
rendelésnél olcsóbb, — Bebiaonyitható éri gyáilás 100.000 tégely. Miudkét szerről egy cgéiz levéltár áll bízonyiiTányokt-ól eredetiben a világ minden részétől rendelkeiéare. — Kerüljük ai uiánxatokat és ügyeljünk at flssze* tégelyre beégetett cégre - Apothei.e tnra Schutzeugel dcs A. Thlcrry. Hol nincsen raktár, ne hagyjak magunkat utánzatok r«gy állítólag haaonériékö Bzerek megvételéra rábcBzélnl, Lanem rendeljünk közretlen éa cimetzOak.
ADOlheíer A. Thierry\'s Fabrlk in Pregrada RoMtSÍMaierbronn IDBlletL
(A ca. kir. oaztr államrasutak lisztyÍBelói szóretségínek szállítója.) .
-= (Contractor of llie War-Offlce faiid the Adn»lralty, London.) -
o Z. K. Ve 901.
□□□DoaoosoooopoooooaQDaQooooootyiooaoooooQQü
MOLL SEIDLITZ POR
Caak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjogyól éa
aláírását tünteti fol. A Kall A.-féla Seldlltz-porsk tartói gfógyhatása a legraakacsabb^yoraor- 6a al-ttstbáDtalnak, gjomorgnres in eyomorlióv, rftgzAtt si&krakedéa, inAjhántálain, vér találás, aranyér és.a legkftlftnbózőbb nil betegséaek ellea, c jeles háziszernek éivtízedik óta mindig nagyobb elterjedést azerzett. —Ara egy lepecsételt aradit! dobo:na<\'2 kor
Hamisítások törvényileg fenyíttetnek.
Tmoll-féle francia]
Csak akkor valódi,
mindegyik üreg MOI.l. K. réJjegyét tüut^ti fel Moll- felirata ónozattal van zárva. A Msll-féiB fraaozla borszesz éa só nevezetesen mint fájdalomcsillapító bedörrsőiosl szer
kOszvénj, raus él a meghtüléi egyéb kOretker.inéayeiaél legismoretesebb nápsxer. — Egy inozatt eredeti üveg ára I kor 80 flll.
MOLL Gyermek szappanja.
IiCgfiootnabb, legújabb módszer szerint készítek gyermek és hölgy szappan a bór okszerű ápolására gyarnekek éa felnittek részére.
\' ira daraboaklat — 40 flll. Öt darab — I kor. 80 flll. Míqden darab gjermek-azappan Moll A. védjegyével van ellátva
^ FŐszétkOld áV:
Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által, ^
Bécs: Tucblauben 9. az.
Vidéki megreüdelések naponta postauiánvét melleit teljeaittetock.
A raktárukban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és védjegyével ellátolt készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf és Fia. ^
oooooaooGQoaoDaaaao^aaaDQaaoooaQDűaoDíaaüüöo
****U**XX**HH*XXXKXXKH**HX**X
gépgjár, vas- és feraőotode. 20 KITCNTETÉS. .
a Duna mellett
elvállal teljes malom berendesísekot, átalakításokat, mindén reudazer él terjedelemben gyárt és azállit:
HenflBrazékekel minden nagyságban ó« mtn® lég ben, tómöröutéa és porcéi án hengerekkel. Francia malomkóríket legjobb míuöségbea cs inalomjárJtokat, nabo-na-osztályozó heógere-ket és fejkoptatókat saját rendszerűekét. Ksnkolyvilaszti. Eure-ka. Tararek, lis»i ke-vei^ gépek, dara éagÓz-IÍBztitógé.-ek, elerato-rok éB Bzálíító-csigák, tranaEmiisiók, tcngo\'y-
TömÖrönlésüro.HlcIjok
LegoicHbbb drakl Árjegyzék ingyen bérmentve!
wv HengerrováikoKsok leggyorsahbao és olcsóbban, szállítás jótállás mellett
LEGKEDVEZŐBB FIZETÉSI FELTÉTELEK.
Henge-rovátkoló és kószőrQlő-gépek, rillanyoi.világítási telepek.
Tervezetek, kSltaéjvetések éi praktikus tanácsok gyor«aB éa Ingyen.
VeiétképTlaelóség .és raktár a magyar korona orizágai réizére Dénes B.-nél Budapest, VI. Váci körnt 61.
ágyuk, peraelyek.BelUr és gyürükenés rendszerű eket Gazdasági msleaffk kézi és járgány hajtásra. Turbinák és vizikere-kek, keret, kör es szal-lagfOrészck, fsgya\'uló éa C8Í9 o\'ógépek kőtő- , rőkkel éB1 zuzó-gépek miodennfmfl érc és ko- 1 va, bazall, mészkő elti- , motto és gipBz részére. \' Mindenféle szQrke éa féntöntéa aaját ét Idegen msdtllek és rajzok szerint.
tilt.
XXXXXXXXXXXKXKXKXXXXXXKXXXXKX
Nyuiiutoti Ifj. Wajditó Jözsef kOojTnyomdíjában Nigj-Kaoiuán.
NAGYKANIZSA, 1901. április hó 13-án.
i
\'i
15-ik szám.
XXXX. évfolyam.
Klöfiactéai ár; Egfii érre . . 10 kor. — 611. ÍV! érre . . . 5 kor. — öli. Nrgyedém . . S kor. 60 Öli. Egyes szám 20 flll. HIRDETÉSEK 6 hnikoa r>Ptitifirbm 14, máíodiior 13, ■ miodea toribbi toréri 10 311
NYILTTÉfiBEN
jictit goronkáot 20 fillérért vétetnek fel.
I
mm
zalai I0ZL0IT
A nagy-kaniz3ai „Ipar-Testület, •La nagy-kanizsái Takarékpénztár részvény-társaság,■ a „Kotori takarékpénztár
A Up Kellemi réitét illetS min-iJcd köxU-niénj a f«lel5i azerkeiitS netére, az anyagi réazt illető köx* leuiénytk p«*dig a kiadó netéro clniTflien Nagy-Kanizsára bérmentve intfcendök.
HérrafDtetlcn levelek ntm fogadtatnak el.
Kézi rátok Tlgszaneu küldetnek
részvény-táraság,* „nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes .tűzoltó egylet," a .nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület,* a ,nagy-kanizsai tanítói járáskör,* a „nagy-kanizBai keresztény jótékony
• . ... i 1 . " . . . nőegylet," „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,- a .katonai hadaatyán egylet," a lsoproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizaai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP,
A társadalom ébredése.
Irta: Prolovin Géza.
Nagykanizsa, 1901. ápr. 12.
Az év legszebb szaka a tavasz, nem téveszti el hatását az emberiségre. A halandó kedélye ilyenkor eltelve a mindenség isteni berendezésének felemelő érzetétől maga is ideálokat keres, lelke magasabb célok után tör. A köznapiság szürke hangulatából, az eszményi érdekek hivó szózata jut füleinkhez. A megváltás dicső ténye pedig, megható példáját állitja elibénk, hogyan kell az egyénit az általános javaknak alárendelni. Örök intő . szózatul egyszersmind, hogy az emberi társadalmak kicsiny és nagyobb körei teljes odaadással szenteljék magukat az összesség javát elómozditani hivatott működésnek.
A társadalomnak ily nemesb célok érdekében történő erőkifejtése nálunk hál\' Istennek nem uj dolog. Ha csak az utolsó emberöltő fejleményeit vesz-szllk figyelembe, a magyarosodás eszméjében elemi hévvel tört e lelkes buzgalom érvényesülésre. Aránylag szük körből kiindulva, a közvélemény uralkodó eszméjévé, majd eredményében államiságunk legszembetűnőbb kifejezőjévé Ión. A magyarosodásnak hatalmas műve, melyet a régibb generáció tagjai nem győznek csodálni, tulnyomólag társadalmi felbuzdulás nyomán ment végbe.
E korszakos tevékenység huzamosb időn át4 tartá lekötve a nyilvánosság őrködő figyelmét, míg végre a felmutatott bámulatos . siker megnyugvással tfllté el az ügy bajuokait és végre is az-eszme sokat vesztett agitatív erejéből. Az aránylag könnyedén elért sikerek nem elégiték ki a birkó-
zásra edzett erőket és így történt, hogy az első lievesb ostrom után ismét zsibbadás fogta el a nemzéti eszmékért hevülő lelkeket.
A társadalomnak hazafias mozgató erői jó darabig aludták mélységes álmukat, inig ismét egy uj eszme jelent meg, a mely nem is újszerűségével, hanem időszerűsége s a szóban forgó eminens érdekek fontossága által egyszeriben maga részére hódiiá az önzetlen honpolgárok seregeit. E varázseszme pedig, mely társadalmunk erőit újból a tetterős kezdeményezés terére birta szólítani: a nemzeti termelés védelme, jelesül a honi iparnak nyújtandó pártfogás.
A társadalom nemcsak felébredt, de meg is mozdult. Egészséges vibráció észlelhető a hatalmas szervezet minden tagjában. Mozgalom, mjly friss életerőből fakadván, ezt el nem használja, sőt fokozza, szaporítja. Alapjában szervezetlen társadalmunk szinte érzi a szorosabban kapcsoló
eszmék szükségét és ösztönszerű mol
ó-
sággal karolta fel a mozgalmat, mély eleve alkalmasnak tünt, hogy az intelligens elemek zömét egy kö^ös nagy cél iránti azorgos törekvésben egyesítse.
A negyvenes évek iparpártolási mozgalma nálunk eredetileg politikai momentumokon alapult. De egy felszázad előtt nem Í3 volt az ipir-védelem oly életkérdés nemzetünkre. A magyar nép milliói egyszerű igénytelenségben saját szőtt, festett lés házilag elkészített ruhát viseltek, más ruházati cikkek pedig, mint kalap, cipő, szintén jórészt belföldön fedeztettek s révükön a maihoz képest, elenyésző csekély összegek vándoroltak ki.
Napjainkban^ & viszonyok gyökeresen változotiak. Kiépült vasúthálózata hazánkat egyszerre a müveit államok nemzetközi forgatagába sodorván, ezzel természetszerűleg-\' .az igények emelkedése járt, másrészt az olcsó és gyors szállítás az ez idő óta óriá9ilag kifejlődött gyáripar termékeit! köny-nyedséggel szállítja az ország; legelrejtettebb zugába. 8 igy hazánk azon szánalmas helyzetbe jutott, liQgy mig népességének igényei szinte ijesztó-leg emelkedtek, az iparosok ezrei a megélhetés lehetőségétől fosztattak meg. 1
Évtizedek úttörő munkája után ma már eljutottunk odáig, hogy;a köznapi szükségletek jelentékeny hányada belföldi versenyképes minőségben és áron megszerezhető.
E tényből kifolyólag rendlelte el kormányunk a hazai iparnak hatósági és közszállitásoknál való kedvezményezését és ennek alapján történik, hogy az ösazes magyar vasutak szükségleti cikkeik túlnyomó résziét belföldön hazai iparosok műhelyéből fedezik.
A hazai iparnak előnyben részesítése a közszállitásoknál szemlátomást jótékony hatással volt iparunk fejlődésére, de mindez elenyésző parány, ha figyelembe vtjszszük, hogy évente mily mesés összegek hagyják el az országot oly iparcikkekért, melyek itt a belföldön ugyanolyan vagy még jobb minőségben előállíttatnak.
Nagyobbszcrü eredmény a honi ipar pártfogása terén csakis ugy volt várható, ha az egész magyar társadalom veszi kezébe a hazai ipar ügyét s maga a nyilvános közvélemény teszi éber ellenőrzés tárgyává, hogy belföldi termék a külföldivel szemben,
mindennemű, beszerzéseknél előnyben részesittessék.
Igenis, a társadalom művelt rétegeinek kell jó példával előljárniok, hogy lerontassék azon évszázados haszontalan előítélet, mely a külföldi cégér alatt minden silányságot hajlandó elfogadni., de hidegen elíordul, mihelyt „honi" gyanánt ajánlanak valamit, Szűnjék meg ama szégyenletes állapot, hogy magyar gyárosok jeles készítményeiket angol és francia etiqnetle slatt kénytelenek forgalomba hozni. Érdeklődjünk, a különböző portékák származása iránt s ha megtudtuk, hogy egy-egy árunem itthon . Magyarországon épp ugy előál-littatik, ne mulaszszuk el azt kérni, de sőt követelni.
Manapság a honi ipar pártfogását célzó \' mozgalom a legjogosb önvédelem ténye, a melyet a parancsoló szükség és létfentartás érdeke követel meg tőlünk. A legsajátabb tulaj-donuuk megtarthatására irányuló békés, de egyszersmind szívós küzdelem oly javakért, melyekről ugyan önként lemondhatunk, de a melyeket elvenni tőlünk senkinek sem áll jogában.
A honi ipar érdeke szent nemzeti ügy s annak buzgó felkarolása méltán illeti a lelkes magyar társadalmat, melynek tetterős kezdeményezése már is egy szebb jövő hajualhasadtát engedi megpillantanunk l
A mi kikeletünk.
(Kirándultok.)
Tavaszodik a nagyvilágban. A napsugár fényes és meleg. Az ég azúrja mosolyog és a iák kopársága olyan, mint a kezdődő, ifjúság fejletlensége. A tavaszi íriaaesdg lebe megcsapta az emberek arcát és megérezvén közeledését türelmetlenül sietünk eléje délre, hol már
teljes pompájában virul és a babér és olajligetek luuibjni közi hivóau zeug s kikeleti szél felénk, kik az északi Bzé-Icsség 45 ik /oka alatt csuk május ele-jón élvezhetjük azt, mi a délieknek őrökre adva van, a terméazet folytonos tavaszát.
Eléikezett a kirándulások ideje. Kanizsára ez se áll. Kanizsa itt is kivétel. A mi kirándulásunk színhelye a korzó és Palin. Ami tavaszunk Bymptimája a kávéházak kirakodíbb az aszfaltra. A mi természetünk csak az Egylet-kertbeD és a nagy park lombjai közt mosolyog. Ez utóbbiról azonban csuk futurumban lehet beszélni. A Hzegéuység o (éreu vároBunk pechje. Yéletleo szerencsétlensége. A szerencsétlenség tudvalevőleg sosem jár magányosan. Szereti a lársanágot és csapatostul jön. Városunknak pgyebek közt az ia a nyakába szakadt, hogr közeiébea erdőtlen a vidék.sviztelen.Nincsközelben terrecuma a kikeletnek, hol virulhatna és kifejthetné teljes pompáját. 8 nincá terrüDuni az emberek számára, bol al-kalmadtán élvezhessék a terméazet pnö-Bieat. Reménységünk a tömető mellBtti park. Majd unokáinknak olt fog tavaszodni. Olt lenz számukra virág, lomb és sima uiakadamul ia. I-;ftz, bo#y a temető szomazédaiígában tán feszélyezve lesinok, do bo mulató helyet nem is, üdü\'ő helyet csináltunk a Bzámukra. Több bölcsesség természetesen nem ártott volna ezen az utódokról való gondozkodáaban, de nálunk sem kormányozza a világol, miat máshol. Parva sapientia regitur mundus!
Nekünk, jelen generációnak pedig erdő, viz és egyéb híján meg kell olégednünk az Egylet-kerttel. Jó, hogy mikor ennek eladására került a sor. akkor bölcsek voltunk, a megtartottuk magunknak. Általa megmentettünk rgy hasznos kertet, éa egy hasznos egyletet. Az egylet kezdi magát összeszedni, a körtet pedig már kezdik rendbo szedetni, hogy még nz idén átalakulva, miut a város tulajdonát, nagyobb terjedelemben átadhassák a közönségnek.
Fő kiránduló üdülőhelyüuk azonban a korzó. Mennyi fény, mennyi űdebégel Az aszfalt teljes pompában virágzik. A
T ARCZ A.
Szihaflmy Jolán.
— A .Zalai Kőalöoy\' eredeti tiroija —
Midőn egy szép nyári nap délutánján, IjjcsueóuI volt Taraazy Elemér a kedves Jalánkáoál. mert egy vidéki városkába lett áthelyezve szinte megdöbbent, hogy azon rövid pár hónap lelorgáaa alatt, melyben nem láthatta az ö Madonnnazerü arcát, azzal a tűzgolyóként ragyogó fekete szempárral, mely mindig oly különös fényben ragyogott a szem üregében, b tekintete, mely különben oly egyszerű volt, méRh bizonyos komolyaágról tanúskodott a oly megnyerő hatást gyakorolt az emberre, mennyire megváltozott a mily buakomorrá letL 8 kinek, mintha valamely égető gyötrelem marcangolná szivét, érzéaek járják át egéaz valóját.
S URy nézett ki, mint egy bácatruzott törődött, kétségbeesett, a ki lázadásban áll önmagával, nem lud idegeinek pa ranexolni, nem\'hir kibontakozni a rázúdult fájdalom fojtó karjaibók nem képea levetni szivéről a vigRHztalntlnn bánat nyomasztó terheit.
Nagy hosszú pilláktól árnyékolt sze-mében. most az a szédítő, baljóilatu tüx égett, mely démoni kifejezést adott neki 8 a kígyó megejtő pillantására emlékeztetett.
Elemér megdöbbenve az 6 sötét kife-jezéaQ arcától e komor gondolat cikkázott át tgyán.
Ciak nem gondol a szegény leány valamely bűnös telire.
Nom I ahhoz taláa nem volna bátpr-Bága. Oly tettet, a melyet aztán már nem volna ideje megbánni éa helyre hozni, nem hiszem, hogy képes volna cselekedni.
Ámde e gondolat ű ar, ő sötét kifejezési! arca mégis csak Bzeget ütőttl a fejébe. Látva n but, gondot, reménytelenséget éa lelki nyugtalanrágot azon\' u bájos arcon.
S leolvashatta az arcáró1, hogy egy nyomafzló titok hervasztja őt. DeJ ő mind azt palástolni látszott 8 ő őrömmel nyujtá üdvözlésére aranyos kacsóját éa szinte lelkesülve mondá:
— I»ten hozla kedvei Elemér. No mondhatom, ez nem volt szép öntjöl, hogy mégcsak nem is mutatta mag\'át. Hisz tudom, hogy ön nem azoknak az engem környékezni akaró üres fejű, hiu és elámító férfiaknak ogyike kikben eommi szellem, de annál több ravaazBág lakoiik b kik C3upán a maguk szép alkotásával akaroak érdeklődést kelteni, mert jól tudják, hogy sok nő inkább megbocsátja a b$neő érzék hiányát mint o rut külsőt.
— BocaáBson meg kedves Jolán, megkell vallanom, hogy nem tartom magam ennyire érdemesmek viszonzá ax ifja|
Azonban Őszintén szólva folytatá ismét Elemér minden pillanatot kétszeres gyorsasággal siettettem volna, hogy tiszteletemet tehessem. Ámde egy közbe jött rőktöni utazás elszólított, a minden percem kiszámított volt
S most ismét elutazás előtt vagyok hangzott tompán Elemér ajkáról b bu-bncsuzni jöttem, hosszú .időre. Da mégis örveiidenék, ha nem tudnám, hogy ezen jó kedv, a maly mont arcán kifejezve van, egy magára erőszakolt álarc, hogy (élre vezessen, hogy elrejtse | titkát, melyet oly hiven őriz; de az; a két mély redő, mely arcán látható, elárulja, hogy egy titok az, mi elszomorítja kegyedet.
— Oh I hát mindenki elhagy engemet — tört ki nagy keserűséggel — s nem támaszkodhatom éu senkire? — mondá komoran s önkéntelen megsimítván homlokát.
De rögtön fölriadva e káboltóágából, melybe teljes elhagyatottságánalí öntudatra való ébredése ejtette s rncindá:
— I^enl kedves Elemér, egy titok, a melyet most már elmondhatok, de a melyet ciak önnek vagyok bátor egész leplezetlenséggel feltárni, mert Itudom, hogy ön egy noraesszivü jó barátom.
— Tebát figyeljen kérem 1
Boldogult atyám, mint tudja, vagyonos
ember volt, a mig édes anyám, tfár korábban elhalt s igy az ő gondozása alá kerültünk. — Én már tizenhatodik évemben voltam, midőn fivérem, mint huszár-hadnagy egy jó barátjával Tarócy Bélával — igy bivták őt a szivteleot — hazajött két hónapi szabadságra., — ö nagyon kedveB vendégünk voltl mert atyám is megkedvelte, b a mi barátságunk szerelemmé fejlődött; a eserelem lopta magát ezivBmbe, melynek édességét, boldogságát sohasem éreztem —
do reméltem, mert szerettem — b meg-cúalattam! I
Éi mosolyra erőlteté ajkait, de szemében könnyek csillogtak, miket igyekezett eltitkolni. S a/tán folytatá tovább:
— De bigyje meg, hogy én már rég lemondtam a csalóka reményről, az elérhetetlen vágyakról s nem is vagyok annyira idealista, hogy a reményt állítsam e gyarló élet vigasztalójául, mert egy uap, vagy taláu egy óra sem múlik el anélkül, hogy egy keserű tapasztalát*, egy fájdalmas \'csalódás no érné az embert.
S oh mily boldog voltam addig, mig nem ébredtem ama szomorú valóra — hogy megcsalattam; pedig midőn meg-vallotruk szerelmünket ezek voltak utolsó ezavai: — ime, itt a kezem zálogául ama nagy boldogságnak, melyet szerelmével érek el.
S e szavaknál az ifjú leány kebeléből egy fájdalmat! aóbaj tört éló.
— Aztán alig kél hónapra elutazásuk után atyám Bzivfzélbüdéa következtében meghalt b nővéremmel árváo maradtunk; elhagyatva mindenkitől, majdnem földön futókká lőttünk a a legrosszabb sorsnak céilünk elébe . . .
— Ugyani de hát a vagyon, a mely volt, no meg a kedves fivére — mondá Elemér — hogy társa magához térjen a nagy felindulásából, moly efőt vett rajta.
— Addig mig atyám ált — folytatá Jolánka — kinek ugylátsxott jól esett, högy egyszer végre valakivel nyíltan beBzéfbBtett és mindent el akart mondani meg volt ugyan, de ép halálával, lettünk teljesen szegények, mert a
vagyon még a hitelezők követeléseinek fedezésére sem volt elég... Ámde ne bigyje — folytatá ismét — hogy ezzel befejezést nyert a csapások sorozata — ki kellett ürítenem a méreg poharát fenékig ; mert Turócy Béla, miután megtudta, hogy most már nem a gazdag „Szibalmy Jolán" vagyok többé — levelet küldött, melyben leiria az ő nagy botlását, csalódását, meri ő a rokonszenvét irániam szerelemnek magyarázta b hogy máa körülmények között talán büszke lenne szerelmemre, de most nem fogadhalja el, mert nem lenne képes azt viszonozni.. . Látja kedves Elemér, mily kegyetlen játékot űzött velem a szívtelen.
Do követte ezt még egy másik csapás is, mert egy nappal később táviratot kaptunk, hogy fivérem lova lovaglás közben elbukott s maga alá temette urát. Ugyebár m\'»ly kinos éa órjitő helyzetbe jutottunk, melyből megítélhető, hogy mily rettenetes végzete jutott a nagy és gazdag Szibalmy család sorsának.
— Igazán kétségbeejtő helyzetbe jutottak, ámde szerencse, hogy mégis volt ut a menekvésre .. éa uemde felejteti ia már? — viszonzá az iíju résztvevő Bze-lid hangon.
— Felejteni? Oh ezt ép nem tudtam.
— Igazán bámulatra méltó az ön nagy lelki ereje, melylyel mind e Bok csapásokat elviselni volt képea; mert higyja el ez emberfeletti erót kiránt öntőls a martyrok szenvedéseihez hasonló — dB vájjon mit fog most már ezúttal cselekedni a uagy\' levertségében —
Liptmk mai számához negyediy melléklet van csatolva.
XXXX ÉVFOLYAM.
j ZALAI KÖZLÖNY
1901. ÁPRILIS 13-án.
langy Zophyr susogva hordja a szivarfüst andalító illatát, s az oleanderíák virágon din2e a kávéházak előtt ugy gyönyörködtet bennünket, mint Dél minden virága, színe, tarkasága, látványossága fehér a hamburgi molo élete által nyújtott képpel. Az epikus nyugalommal | haladó szénái szekerek, a felvonuló ser- . tésregiment, a játszi fényű villanylámpák | ezrei és a fürge automobil, mely világrekordot akar oléroi a sebességben mikor a Csengerí-utoától a malomig araiad a mindorookivül a lüzvöröa szinü na-rancabéjak. fényes tauuk. A déligyümölcs behozat*Iánál nagy mérvű növekedésére . éti a többi alb. le sem irható számtalan alakjai, tárgyai és reméoyei a kaniziai bires korzó éléok forgalmának.
Sok kanizsai ember még nincs megelégedve e pazar gazdagsággal. Kiszabadulnak a szűk környezettől, b mennek világot látni. Nemrég tértek baza afrikai Utazóink. Mont lenézik a mai büszkeségeinket én Italia kék egét, Afrika forróságát, Pnlaoatioa, históriai emlékeit helyezik Bzembe a mi égboltunkkal, a mi levegőnkkel, a mi emlékeinkkel.
Kisebb kuliberü utazóink Fiumét, Tri-GBitet, az Adria partjait járják, melyek tele vannak észak fiaival annyira, hogy a botolekból kiszcrulnaka később érkezők.
De közeledik a májua. Elhozta dél ragyogását, dél n&peugarait nekünk is éa itthon örvendüok mindnyájan a kanizsai üdülőhelyeknek, amik nincsenek. S ba jön a nyár, mikor kiállhatlan lesz a fény és a meleg, akkor megint mesezo mennek tólüok azok kik követhetik a tavaszt, mint árnyék az utazót a nem kényszerülnek bevárni hogy őket felkeresne. A tavasz az élet, nemcsak, mert friss, de mert nem egyformán osztja bájait bz embereknek.
Az orvosok titoktartása.
Egy orvos azt mondta nekem: A törvény néha kötelez bennünket, hogy turpisságokat kövesaüuk el hallgatásukkal. De lia a lelkiismeret nagyon hangosait beszél, bizony nem kötöm magam a hallgatáshoz.
Ennek az orvosnak kliense, aki lelkiismeretlen ember volt, nősülni akart. Az orvos ellene volt, megmondta kliensének, hogy ha megteszi, az ara szüleinek szólni fog. A vőlegény akadékoskodott. Erre az orvos az ara édes atyját hivatta és minden habozás nélkül azt a fanácsot adta az spának, hogy ne adja férjhez leányát X-nek. A házasság Bbba maradt. A klioca nem lépett fel az orvos ellen, nem azért, mert őt kimélte, hanem mivel az Önmagára nézvo botrányos affértól félt.
Minden orvos persze nem gyakorolhatja a hősiességet ilyen fokban. Értsék meg a szülők, hogy az orvos hallgatása mit jelent.
S. orvos esete ia érdekes. Megtudta, bogy egy fiatal leány, kit születése óta isméit, férjhez megy egy úrhoz, kinek gyógyíthatatlan baja van. Tudta ezt, mert ezt az embert kezelte. Az orvos szemében a házasság bün. Mit tenni?
kérdé Elemér b eddig nála szokatlan érdekkel függeszté rá szemeit.
— Hogy mit fogok (enni s mi fog velem még történői, azt hamarosan nem is tudnám megmondaui; de hogy jó nem, abban bizonyos vagyok.
Éi Birni kezdett, siratta boldogtalan-Hágát; do enyhülés nélkül, s nem ia tudtam siót találni vigasztalására, dny -oyira meghatott az ő fájdalmas zokogása.
— Milyoa uzomoru — mocdá Elemér gyöngéden — és nagyon roBSz kedvében van ma kedves Jolán?l
— S csodálkozik azon — kérdezé el nem birva fojtani keserűségét — nekem sajnos, nincs meg az egykedvüségnek az a szerenc>éa adománya, a melyuél fogva az ember valamely keserű megpróbáltatás után, már egy-két óra multával megint derülten és életkedvvel tekinthet a világba .. .
— De hisz kegyed még nagyon szép és fiatal, ki még egy oly boldog jövőnek séztiet elébe, a minőről még talán nem is álmodott
— Gondolja? — kérdé hitetlenül. — Éq kétkedem benne. — Mit hozhatna nekem a jövő?
Buskomoly hangon ejté ki e szavakat a bosszú pilláit lesütve tartá, talán hogy clrejtaö a Bzemeibe szökött könnyeket.
— Mert ennyi szépség, ennyi báj csak a világ és az örömök számára vau teremtve.
— Ugylátszik kedves Elemér ön nagyon elegikua színben nézi a dolgot.
— Éq kiismerem kegyedet, nem is aggódom amiatt, hogy ne tudna ön a boib intézményeivel szembeszállni a
Az eskü köt. A jövendő férj számit S. orvos hivataloi titoktartására. Az orvos kitör. Jól van, igaz, én nem szólhatok, de ha nem ereszti el a prédát, majd én Blveszem. Ha nem vonja viasza házas-Bági igéretét, holnap nyilvánosan felpofozom. Aztán a többit majd meglátjuk. A házasságot pedig nem kötötték meg.
Van még más módja ia a házasulandók egészségi állapotának kipuhatolására: a biztositás. Az egyén biztosítása előzetes: orvosi vizsgálattól függ. üa a biztosító társaság elfogadja a biztosítást, a fiatal ember egészségen, ha nem, a leány szülei tudják mihez tartsák, magukat. Az eljárás egyszerű, hisz a biztosító tár-, eulatok érdekében van csak olyan egyének biztoaitását elfogadni, kik hibátlanok.
De ismerek egy esetet, mely bizo-oyiija, hogy a biztositás elfogadása ia. milyen viszonylagos dolog.
Egy barátom mondta el a dolgot. Nagy játékos volt at ur előtt. Magába térni akart. Már halottnak képzelte magát Családja nagy Ínségben nyomorgott Hősies elhatározással egy biztosító társulat ajtaján kopogtatott. (
A dolog könnyű volt. Foglalkozása után sok jövedelme volt Egy pár száz koronát kellett csak elvennie jövedelméből. És ha már egyszer biztosítva volt, ismét élhetett szenvedélyének lelkifurdalás nélkül. Azonnal elsiet, gondolva magában, nem jó elhalasztani holnapra, amit ma megtehet A biztosító társulat irodájában előadja azáodékát. A hivatalnok megcsinálja a jegyzeteket és végül kijelenti, hogy az orvos meg fogja őt vizsgálni. A megállapított időben barátom az orvos ajtaján csenget
Most pedig átadom a szót barátomnak.
Nagy magas ember állott velem szemben, aki engem hegyiről tövire kikérdezett, megkopogtatott, megforgatott ós végül azt mondta:
— Minden rendbea van, de még meg kell vizsgálnom tüdejének erejét.;
Ezt mondva, az orvos odavezetett egy állványhoz, melyen valami gíp felo volt olholyezve. A gépezetben óra is volt 0—100 terjedő skálával és mutatóval.
A géphez egy cső vezetett, végén valami tölcsérrel.
ön ebbe b tölcsérbe bele fog fújni. Lehelete mozgásba hozza a mutatót és a fok szerint megmérem tüdejének erejét és aztán a magyarázatát kísérlettel egészítette ki. Belefujt a ceóbe.
• A mutató megindult és 65° jelzett. .
— No most ön, mondja.
Megfogom a csövet. egész erőmmai
belefújok él a mutató 80° jelez.
Sohase felejtem el azt a mérges tekintetet, amit az orvos reám vetett. Tetőtől talpig végig nézett rajtam, aztán hirtelen azt mondja:
»Ez lehetetlen, újból kezdje."
Azt hitte, hogy megcsalom. Újból nekimentem a gépnek, minden erőmből belefújok, a mutató 90° fokot jelez.
Jól van, mondja az orvos, amit tudni akartam azt tudom, a társaság majd rövidesen nyilatkozik. Két nappal később a társaság tudatta velem, hogy sajnálattal biztosítási ajánlatomat nem fogadja el.
mBgát kegyetlenkedéseitől megvédeni, vagy ezen kinoa helyzetből megmenteni, a melybe sodortatnék — mondá vigasz -talőlag az ifju.
— Lehet, bogy igaza van, de éu megvagyok arról győződve, hogy engemet ma,d csak a air fog boldogítani, hol már nem élnek az érzemények a hol nincs már többé gondolat, mert az élet részemre jól már úgysem tart. b hogy csak a sok szenvedés jutott osztályrészül nekem.
— Ugyan ne keserítse magát kedves Jolán, hisz változik minden 8 majdan öröm lép a bu helyébe. Legyen erős és felejtse a Bors kegyetlenségeit, mely ma éri az embert, do holnap rcár jóra fordulhat b önre még annyi öröm és boldogság várhat a jövőben, hogy öröm lesz élnie.
Sötét ,pir borította el arcát a egy gunymosoly játszódott ajkai körül b halk, fájdalmas hangon mondá:
— Köszönöm ezt az őszinte jóindulatot, de tudja, hogy mindaz, a mit mond, reám nézve ki van zárva, mert Hzámomra uem létezik sem boldogság, Bem nyugalom, tisztában vagyok ezzel éa megnyugodtam benne ... .
S e szavak után kezeibe hajtván fájdalmas kilejezésü arcát, mely oly kísértetiesen halvány volt s hangja annyira reszketett, hogy majdnem Ízléstelen lett volna e nagy levertségében valamivel vigasztalni; a az ifju a most pár percre bekövetkezett mély csöndet, mely halálos nesztelenaéggel titkolózott a szobában o annak beboruló homályossága oly nagy kegygyei fogadott, megakarva eza-
fett a híBtóriát egy évvel ezután, hogy a j dolog megtörtént, elbeszéltem egy asztaltársaságnak, hol az illető biztosító társulatnak egy tagja is jelen voltr
Ob, aram, mondja a hivatalnok, nagyon kellemetlen emlékeket idéz fel bennem. Mjért? kérdem. !— Tudja miben halt meg az az orvos? Miben? — Tüdővéizben. Ez a szerencsétlen orvos nem tudta elszenvedni, hogy másnak egészséges tüdője van. Ezeket a boldog embereket rendszeresen üldözte és a mi,társaságunk elesett a jó jövedelemtől.
HÍREK.
— Április 11. Hideg széliéi köszöntött be a 48-as vívmányok törvényes | emlékünnepének napja április 11-ike. A főutcák házain lengenek azok a lobogók, melyek hasonló módon hirdették március lö-ikének ünnepi mivoltát, s melyeknek gazdái igen helyesen e két nap egyenlő megünneplését nem tartják öaszeférhet-lenek. Ha a mi Géza fejedelmünk elég ha-hatalmaa volt két ••istennők áldozni, a ,48 vívmányok elég hatalmas szentségek aj magyar hazafiság kultuszában, hogy két ünnepet szenteljünk nekik. Egyiket születésük, másikat megerősödésük emlékére, egyiket a magyar lelkesedés, cná\' sikat a tnagyar bölcsesség örök hirdetéséül.
I Az áprll 1 l-iki nemzeti ünnepély alkalmából Zalaegerszegen a rom.\' katb. templomban 9 órakor .Isteuitísztelet tartatott, melyen a megye, a váró?, a b pénzflgyigazgatóság, a törvényszék, járásbíróság, ügyészség, tanfelügyelőség tantestületek, kir. mérnökség, a: hely. hpnvéd és csendőr tisztikar voltak jelen.
A nagykanizsai polg. fiu- ós leányiskola e hó 11-én ünnepélyt tartott a következő műsorral: 1. Szózat. Éneklé a| polg. fiu- és leányiskola énekkara. 2L Megnyitó beszéd. Tartotta Jelinek Márk polg. fiúiskolái tanár. 3. Az 1848-kf törvények méltatása. Előadta Tripimmer Izabella 14. oszt tanuló. 4. Szavalat.-Grunner Emília S. oszt. tanulótól. 5. Kossutb-nóta. Éneklé a polg. fiúiskola1 énekkara. S. Szép ünnep. Ábrányi\'Emiltől. Szavalta Topolita Lajos 5. osrtilyu tauu\'ó 7. Szavalat. Kraum Gizella l] oszt. tanulótól. 8. Szabadság tavasza. Ábrányi Emiltől. Szavalta Csordás Rezső é. oszt. tanuló. 9. Toborzó. Éneklé a fiu- éa leányiíkola éaekkara.
— Meghívó. Nagykanizsa r. t város képviselőtestülete 1901. évi április hó 13-án délután 3 órakor kezdődőleg a városház nagytermében rendes közgyűlést tart A tárgysorozat főbb pontjai: Polgármesteri jelentés .a v. képviselők névjegyzéke, a riépszámlá\'ás eredményé, ingatlanok vétele éa ingatlan vételek lebonyolítása érdemében. 1900. évi r. gyámpénztári számadás előterjesztése. <A járványkórbáz épitési (erve, költségvetése és felszerelési kimutatásának előterjesztése. A városházi palota és bérház általánoa javítása\', a közgyűlési terem berendezése, a villam*ilágitá*nak a város-
^ilani, odahagyva helyét, elbúcsúzni ké-BzQlr, midőn ő hirtelen felkelve, kinyújtván kezét, mondá:
— Isten önnel kedves Elemér I — ha nem találkoznánk többé az életben, gondoljon msjd egykor rám is, a szerencsétlen Szibalmy Jolánra...
Az ifju pár pillanatig nem volt képes , szóhoz jutni, csak némán, melegen szorította meg Jolán hideg kékét a testvéri részvéttel tekintett fel reá: ,
— Hogyne látnánk többé az életben egymást, azt nom tudhatni — viszonzá Elemér, ajkaihoz\'vonva a nyújtott kezet-b gyorsan távozott.
alig ment pár lépcső\', midőn valamely balk, nyöszörgő hangot vélt hallani — b megállt figyelve ... 8 ím nem csalódott, mert a fájdalmas, .nyöszörgő hang megint ismétlődött — a ép azj 6 szobájából volt hallható .. .
Lélekszakadva rohant iöl a lépcsőzeten a mint pgy őrült rohant be az ajtón — de már későn.
S tántorogva, ingadozó léptekkel hagyta 1 el a Bzobát, bot két perccel előbb még méla félhomály borongott; de most nagy világosság terjedt ezét, mivel a ibefüg-gönyözetlen ablakokon át égést özönnel 1 áradtak be a lomba felhőkön diadalmasan áttörő enyho sugarak, a melyek teljesen megvilágították ezt a magányos 1 kis Bzobát, hol ö már holtan feküdt a
kereveten ... __ • | 8 az asztalkáján volt a gyilkos méreg-: pohár.
Kttuau Antal.
báx hivatalos helyiségeibe leendő bevezetése, a hivatalos helyiségek uj beosztása éa kibővítése iránti előterjesztés. A nkanizesi tárházak rénzvénytársaeág-nak v. pót&dó-mentesség iránti kérvénye. Az alsó-foku kereskedelmi iskola által 1900(901. évre kért szubvenció érdemében javaslat. A városi állatorvosi állás államosításának bejelentése. A kávéházi ipar-engedélyek számának módosítása iránti javaslat Vajda pálek Jőzsefné Kiss Anna tulajdonát képező ingatlan megvétele iránti előterjesztés.
— Telekszerzések. Városunk építkezésének fejlődésében jelentősége* momentum leBz az o telekmegszerzóa, moly rövid idő múlva ténynyé fog válni. — Amikor a sétateret odaadta a város a közönség használatira, amikor megvette a Polgáregylet kertjét, hogy megmentie a közönség számára, esik a közönság jogos érdekeit tartotta szem előtt. Mostanában pedig a tanács oly\' javaslattal fog a közgyűlés elé lépni, melynek elfogadása mindjárt egy csomó kérdést fog megoldani a középitkezés terén. Már évek óta tárgyal a város az Erzsébet királyné-téren levő uradalmi épületbal-maznak a megvétele iránt. De a vételárért a hercegi intézőség mindig oly magas árt kért, mely a város pénzügyi viszonyait meghaladta. Most végre egyezség jött létre. E szerint a város megveszi az ,ökflr\', „Bárány" és \' ,8ss-korcsmák épületét, valamint az Augmen-táció-raktárt és az Erzsébet-téri házakat Az adáa-vevéshez a hitbizományi lőr-vényszék és Batthyány-Strattman Ödön herceg is beleegyezését adta. Az ügy a közgyűlés e é fog kerülni éa ha ezt az előnyös adás-vevési szerződést helyben hagyja, Nagykanizsa városa olyan telekhez jut, melyen egykor felépítheti állandó aziuházái éa olyan házak birtokába jut, melyeket előnyös áron adhat bérbe.
— Haláloiáa. Gadó Mátyás, légrádi róm. katb. plébános f. hó 5-én 58-ik életévében elhunyt. A gondozására bizott
.\'hírek szerették és tisztelték. A megboldogult rokonsága a következő gyászjelentést adta ki: Gadó Mária, Teréz, Éva és Anna fájdalomtól megtört szívvel jelentik forrón Szeretett testvérjük, Gadó Mátyás urnák, légrádi róm. katb. plébános, Zágráb egyházmegyei áldozár, megyei törvényhatósági bizottsági tag, lógrádi községi képviselő, a légrádi öok. tűzoltó-egylet elnöke,, a nagykanizsai hadastyán-egylet t. elnöke Btb. folyó évi április hó 6 ik napján éjféli 12 órakor, rövid, de kinos szenvedés a a halotti szentségek ájtatos felvétele után, életkora 58-ik és áldozárságának 32-ik évében történt gyászos elhunytát. Az Istenben boldogult hült tetemei folyó hó 8-ik napján délután 4 órakor fognak a légrádi róm. katb. vallás siertartáta szerint őrök nyugalomra tétetni, az engesztelő szent mise-áldozat pedig folyó bó 9-én délelőtt 10 órakor fog a légrádi róm. katb. templomban a Mindenhatónak be-mutattatni. Légrádon, 1901. április hó ő-án. A béke augjala virrasszon hamvai feletti
— Házasság, öir. Neufeld Zsigmondnó szül. Spitzer Jó/.sa éa Boronkay Aladár folyó évi április hó 14-én délelőtt 10 órakor kötnek házasságot a nagykanizsai m kir. anyakönyvi hivatalban.
Wellisch Márkus atoll Kohn Ödön cég tulajdonosa f. bó 14-én vasár-oap esküszik örök hüiéget Krausz Frída úrhölgynek, Krausz Sándor helybeli szállító leányának.
— Állandó válaailmánj I ülés. Zala-vármegye törv. batósága folyó évi május hóban tartandó közgyűléséi) felveendő ügyek előkészítése végett az állandó választmány f. é. április hó 2ö én és május hó 4-én a vármegyeház gyülés-termébeo mindenkor d. e. 9 órakor a főiepán elnöklete alatt ü^éat tart
— Jótékony Alapítvány. Rosenfeld Adolf és neje szül. gelsei Gutmann házasságuk 40-ik évfordulóját ünnepelték
. meg Ez alkalomból a gyermekek 2000 koronáa jótékony alapitványttottek, melynek kamatait felválíva egy házaspár ós árva gyermekek fogják élvezni.
— Gyógyszertár engedély. A belügyminiszter megengedte, hogy az alsó domborai Isteni gondviseléshez címzett gyógyszertár némelyes Qzleli joga Kádár (Kmetylcó) Gyuláról, Katona Ágoston Antal oki. gyógyszerészre átruháztasaék.
— A közigazgatási bizottság. Zalavármegye közigazgatási bizottsága gróf Jankovlch László dr. főispán elnöklete alatt tartotta havi rendes ülését A felolvasott alispáni jelentés szerint & lefolyt március hónapban a hasznos háziállatok egészségi állapota általában kielégítő volt, fordultak ugyau elő a lépfene és veszettségnek néhány esetei, de csak axórványosan, melyeknek tovaterjedése
ellen a szükséges intézkedések meglétettek; a sertésvész is szünőfélben van s jelenleg csak négy község van zárlat alatt. A kir. tanfelügyelő jelenti, hogy a lefolyt hóban intézkedés történt a dráva-vásárhelyi állami iskola negyedik tanterme, a mellinci iskola bebútorozása ügyében. Meglátogatta az iokei, gyulakeBzi, viziszentgyörgyi és kotorí-í iskolákat, a tapolcai állami polgári fiúiskolát, jelenvolt a muraközi tanilói járás-kör választmányának Csáktornyái ülésén, végül jelenti, hogy Tapolcán szőlőszoti tanfolyam rendeztetik a megyei és vidék-beli tanítók részére.
— A madarak védelme. Darányi földmivelésügyi miniszter a mezőgazdaságról éa mezőrendőrRégről szóló törvény alapján rendeletet adott ki, moly népies és tudományos nevükön felsorolja a mezőgazdaságra hasznos madarakat s kimondja, hogy ezentúl a rendeletben felsorolt madarakat (például csiz, rigó, pacsirta, fülemüle, kenderike, Btb.) elfogni, megölni vagy forgalomba bozni csakis hatósági engedély alapján Bzab&d és caakis igazoltan tudományos célokra. A rendelet határozatai ellen vétők büntetés alá esnek. A miniszter meghagyta, hogy rendeletét minden kö/aégben bir-\'dessék ki, annak határozmányaira a mezőőröket külön oktassák ki s azok ellenőrzése az erdőőri és uifeotarlári személyzetnek is JfÖtes8égévé tétessék. Ebhez még csak azt látjuk jónak hozzátenni, bogy rendőrségünk mag kellő erélylyel üldözze a gumipuskázó gyerekeket, mert ezek ceupa passzióból temérdek madarat s köztük sok éneklő madarat elpusztítanak.
— Piszkos város. Ezt a jelzőt adta városunknak mult szerdán egy itt járt vidéki uriomber, ki a oagyforgalmu hetivásár szemlélődésében akart gyönyör-ködoi, ebben azonbao megakadályozta nem csak őt, hanem az összes járókelőket a folyton megujoló heves Bzélroha-mok által felkavart utcai BzeméU moly annyira telehordta a járó kelők, Bzemeit, hogy mindenki félvakon menekült haza b mig a" száraz poros szemetet így összevissza bordta a szél, addig teljes nyugalomban pihent egész napon át három telt öntöcö lajt a piaci kut mellett.
— VUhefalt gyermek, Bosds Fe-rcuc keszthelyi lakótsnak Iitváo nevű 2 fél évea fia urodulmi mosóhátnál as u. n. hévízi gátba esett és. megfulladt.
— Korai jég esett f. hó 10- és 11 -iki éjjelen l órán keresztül Zalaegerszepen hevas mennydörgés közt, a jég borsószem nagyságú volt; kárt a sürü eső miatt nem sokat tehetett
— Nagjon fon\'08, hogy felhívjuk a cauz és köszvényes betegek figyelmét a világhírű Zoltán-féle kenőcsre, melynek páratlan kitűnő hatásáról ezer és ezer elismerőlevél tesz tanúságot. Ipy pl. Laficár ezredes, Zsendovíti József kanonok, dr. Wégh Jánosné, dr. Richnavstky. Fodor Gábor. Stransky bárónő, gróf Nyáry, gróf Keglevicb, gróf Auersperg stb. fejezték ki köszönetüket éé hálájukat e kitűnő kenőcsért, mely 6ket régi csuz és köszvényes bajuktól megszabadította. Üvegje 2 kor. Zoltán B. gjógytáráhan, Rpeat V..*Sétatér-u.
— Erdőégés. Muravid1 község halárában mult bó 29-én nagy erdőégés volt. Svauda Máté muravidi lakós a „Stanya* uevü vágásban cigarettára gyújtott éa az égő gy jtót félredobta a száraz levelekre, melyek rövid p.ir perc alttt lángrakaptak, a a szélbea gyorsan tovaterjedő tűz körülbelül 9000 □ öl területen elhamvasztotta az élő és a levágott fát. Elégett 10000 drarab kőrisfa és 20000 darab egy éves akác. A kár csak 1000 koronára rug. A gondatlan cigarettázó ellen a feljelentést már megtették.
— TÜz. Galambokon folyó bó 4-én éjjol Baan Ferenc gazda udvarában meggyulladt a pajta és a tüz csakhamar, az erélyes oltás dacára, elhamvasztott 8 Bzomazédotf pajtát a bennük levő takarmánynyal és gazdasági eszközökkel együtt 6000 korona uagyrészt biztosítatlan értékben. A tüz oka eddig ismeretlen.
Figyelmeztetjük ezennel t. olvasóinkat a lapunk mai számában megjelent Bihari Ede-féle osztálysorsjáték hirdetésre.
* DURATOR által a cipőtalp egyszerű bekeuóssel ötször oly tartós és vizát-hatlan less. E kiváló hazai készítmény nagyon sok takarókos embernek szerez örömet és bizonyára kevés családnál tog hiányozni nemsokára. Ára 1 és 2 korona. Postán 1 kor. 20 fill. beküldése után bérmentve küldi a Duratorgyár, Budapest, Lipótkőrut 3. Kapható azonban mindenütt. Főraktár Nagykanizsán: Keleti M. Mór-nál.
XXXX. ÍVFOLTAM
ZALA] KÖZLÖNY
1901. Április 13 á».
Színházi hét.
Vasárnap este mutatkozott be Dobó igazgató társulata a kanizsai közönség-uek. Elfő heti működésével bebizonyi-totta, bogy áll azon & nivóo, melyet a jobb vidéki színtársulatoktól megkívánunk, s ezért, ezen nálunk eddig ismeretlen társulattal szívesen kötüuk ismeretséget, mert tagjai majdnem valamennyien képzeli, intelligeaa művészek, sőt eUőrangu tehetségekkel ia találkozhatunk közöttük. Bemutató c\'őadásul a Suhanc került bzinre. Húsvét estéje lévéo színültig tömve volt a terem e régi, már jólormán elkopott darabnál. Par excellence az énekesek bemutatója volt ez eat. A föiter?pben Feledi Boriskát, a tárnulal primadonnáját láttuk. E jóoevü művésznő Kanizsán is bálás publikumra akadt, mely sürün jutalmazta tapsokkal. Feledi hangja kissé gyenge, de kellemes zenéjü, s a hang hiányait bőven pótolj i játékáriak művészete. Berci k\'Mafgit koloratur énekosnő (Elir) nem elsőrangú színpadi alak ugyan, de hangja elég erős, b kelleme". Torday Réla szép tenorjával mén voltunk elégedve.
Vasárnap délután a Náni, s hétfőn délután a Cigánybáró került szinre.
Hétfőn este az Árendás Zsidóban mutatkozott be a társulat. Tán Lukácsi Siiudor ülkésett ünnepléseként, vagy a két Dobó kedveéri? Valószínűleg az utóbbi az oka, hogy e régi szabású históriát fölelevenítették, mert Dobó igazgató Blum Dávidja minden izében atjltzerü zsidó volt. Hasonló dicséret illeti fiát, az 5 esztendős Bandikát, kinek szép jövőt jósoluuk. Színészvér I i Betti szerepét Feledi Boriska adla. Kisebb terjedelmű baritonjával űgyeneu bánt B a y László. 8\'ép batást ért el K. Losonci Etel in, Boris 8ss?ony t.zere-pében.
Kedden (iuli-Rákosi Tartalékos férjének premierjét láttuk. Meséje oly szövuvé-nyeseu bohó, hogy nehéz /eladat kivonatosan ismertelui.
Tímár aiurepében, a főszerepben Kardos Ede mutatkozott be, képzett, tehel-uégea művésznek. Fiatal ember létére oly ügyesen, fesztelenül mozog, mintha örökké a világot jelentő deszkákon forgóit volna. Szerepét teljesen átérti, s igy mindig hűn interpretál. Pataki Ki/a (Eva) lebilinc-elően kedves jelenség a Bzinpsdon. Moat került ki ez iikolábóí, b már bevégzett művésznő. Érzelmes hatigjd és kllleeje igszán pretikuisá teszik játékát. Szabados Gizi (Brencsákné) szintén igen ügyes 8z;néi<znö. Bájos naiva, s ez estén vala-meunyi szereplő között legjobban latiulta meg szerepét. Kiváló komikus tehetség Nagy Imre (Hólyag Tóni). Hogy képzett színész, az*, leginkább mérsékletével árulja el, az által, hogy soha sem túloz, s a jó izlés határai között mozog. Szóval nem a karzatnak játszik. Havas Jenő (Csillám) szép színpadi alak, s elég Kzenilelen t\'ud.itt lenni a tartalékban. Kőszegliy (Popovka) ügyes tót zongoramester volt és Szelényi is (Buko-vítsné) komikus anyaszerepét jól alakitolta. Nem mindennapi tehetség Remete Géza (Oszkár inán), e e darabban kOlö-/ nős érdeméül tudható be. hogy leginkább beletalálta magát a szerzők geurejébe, a sipulusi szellembe. Radó (Bukovic*) e^y kissé mosterkélten alakítóit. Aj előadás Ö3atevág6, s ügyesen rendezett volt.
Szerdán a Kis szökevényt hallottuk. Tipikua angol operett ez is fülbemászó kedves zenével, sovány caelekménynyel és nem szép táncokkal. Feledi Boriska (Gray Vinne Fried) anuyi pajzán eloven-séggel énekelt és játszott, bogy elhittük íieki, hogy nem idősebb egy zárda-növeudéknél. Az fett sikerében Feledi inellettnsgy rész van Remetének (Edvard.) Tordait és nejét már a múlt ezozonból ismerjük. Turday (Leomol o) szép bangu teuoridta, b mintha megizmosodott volna, mióta elkerfllt tőlünk. Tordnyné gyenge hangját ügyesen használja, \'& kedvesen játszik, usak egy kissé tartózkodóan, kevés hévvel.
A rendezés — tekintve, ho&y e darab előállítása sok áldozatot kíván — elég jónak mondható.
Csütörtökön Dolly került színre, egy poétikus tárgyú svéd színmű. A cirn-hzerepben Pataki Riza meghatóan kedves alakítását láttuk. Eleinte kevésbbé volt disponálva, de később belemelegedett, « nagy hatást ért el. Kitűnően alakította Ridó (ScbutlJe gróf) a papucs-kormány alatt nyögő férjet, kit ifjakori kicsapongásai félig hülyévé tettek. Természetes volt b igaz szerepo minden részleteiben. \'Végtolouül kedves volt S\'.abadoa Gizi, s partnerével Kardossal (Delliti); biiró) elragadóan szép jelenetüket produ-
káltak. Havas (Stolpe) nehézkesen mozgott szerepében, de helycokim Bok bootő-Béggel. Altalában.a Dolly elő&dása&jobbak közül való volt, 8 csak az volt a baj. bogy a szerepüket kevesen tudták elég folyékonyan.
anyakönyvi hírek.
Születések:
— Április 5—12-ig. —
Szerec Ferenc fóldmives: József 8ipos György födmives: Mária Urnkler Pál kalauz: Anna -Nováczky István csizmadia: Lajos Bella Juliánná Bzakácsné: János Philip Gyula könyvelő: Mária Kósa I\'ona CBBléd: Ferenc Formán Apollónia szobalány: Erzsébet Uirscbler Miksa poBta- éa távírda ti zt Ferenc
Singer Izidor mészáros: Árpád Imrei József földmives: György Kemény Jakab ügynök: Margit Offsnbeck Károly szabó: Károly Horváth László földmives: József Mátyás Teréz napszámos: Ágnes Szabó Rozália cseléd: Margit Kovács Yerona cse\'éd: József Horváth József napszámos: György.
Halálozások :
- Április 6—1 t-ig. - A Babágh Jóiaef rk. 2 hónapos: rá-iggőrcs Oszvald Mária rk. 6 éven: tfldőbuiut ; Sipos Mária rk. 12 órás: gyenge-iég Miilei Juliánná rk. 1 hónapos: lánggörcs ; Benőik Rozália rk. 1 hónapos: tüdőhurut Scbwőitzer Istvánnó Pos Szidónia rk.
szülésznő, 27 éves: tiphus Horváth Katalin rk. koldu\\ 60 éves:
tüdőburut Bella János rk. \'/i órás: gyengeség Morváib Józaefné Mucer Aq: a rk. 70
éves: végelgyengülés Kovács Imre rk. naj/számo*, GC éves:
Otérelmeszesedda Hegedűs Forenc rk. kovác, 73 éves:
tüdőgümökór Négy Juliánná rk. 17 éves: tüdőgflmőkór 1 Horváth Isjnóc rk. 4 hónapos: bélhurut i Kovác-t JánoH ifj. rk. 18 hónapos: agy- \\ hártyalob.
Üzerkcsttöséff: JJr. Villanyi HenrUc, felelős nerkeaztő. I Ki»dó : J/J. tVajdita József. j
VEGYES, \'i
— Biztos grógjhatűs. Mindazok, kik rossz \' emésztés vagy székrekedés következtében fel- ; fuvódásbsn, Bzoraüaban, főfájásban, étvágybiány, 1 vagy egyéb bajokban szenvednek, i valódi „Moll ! fele holdiItz porok* használata áital biztos gyó- ! gyúlási érnek el. Kgy doboz ára 2 kor. Szét-1 küldés naponta utánvéttel Moll A. gyógyszeréi* j c«. és k. udr. szállítótól, Bécs, I. Tníhlaubsn | 9. A vidéki gyógyszertárakban határozottan | Moll A.(készítmény kérendő-\'az ő gyári jelvé- j nyével és aláírására!.
Nyilttór
Az e rovat alatt köxlötukért nem vállal felelősséget a nxerkcsztőaóg
baihonma magyarul, mire tlloklartii mellettposla-fotdullávil tgy ingyen csomag. orvonágot, kaj» biagyariió könyvvel együth írjon még ma.1 A csomag oly szépen be van csomagolva, Hogy a kaitalmit senki yiegtuduí. A levelet Igy
jkcll címezni: "State Mcdlcab. Imtítutc, 17 Elektron jUiiitdlng, Fnrí Wayne, Ind: Amerika.
HIRDETÉSEK.
CSOKOLÁDÉ -
SUCHARD
Párisi világkiállítás 1900
GRAND PRIX
Legnagyobb kitüntetés
Vese, liURyhóljag, hugjdara éa a kŐBzvénybántalraak ellen, továbbá a légzó éa emészlöal szervek burntos báutalmainál,orvosi tekintélyek általa LIthIon-forrá8
SALUATOR
sikerrel rendel ve/lesz. H n u y h aj t ó hatásul
Kellemet iiül I KőaojeB emészlbető
Kapható ásTányvixkcroskcdésekben é»
gyógyszertárakban. A SaWator-íorrái igazgatósága Eperjesen
Férfiak ingyen kapnak.
olyan uj talilminyu orvo&4got, mely az elveszteti erőt újra meghozza, Próbacsomagot 5 egy sták oldalai könyvet postíuv, ;ót becsoniagolva. ingyen kajtják mindazok, n kik érte irnuk. Es a Icgbi1-mulatraméltóbb ciodaorvosság, inely megmentett ezreket, a kik fiatalkori kihigisok folytán nemi ba;okban, szitillsben, valamint elveszitett férfiero-ben szenvednek. Ez okból elhatárotta az intését, bn6\'y egy Ingyeu orvoságot magyarázó könyvvel egylltt mindenkinek ingyen kUli. tízzel a háíior-voisággal a baj otthon gyógyítható, t mindazok a kik a futaikor: kihágásokból származó némi bajokban, sielleml elgyöogaléaben, ragy krónikus bajokban szenvednek, otthon gyógyíthatják migu-kai. Kz a gyóg)\'szer közvetetienOl azokra a szet-vekre ha\'., a hol a megerősödés szükséges csodalatos eredménynyel gyógyítja az évek óta tartó betegségeket, öreg, fiatal egyarint írhat State Medical instítutnak az alant jelzett címre, x honnan a csomagot rjgtin elküldik. Az intézet leginkább azokat akarja megmenteni, a kik kezelés céljából az olthonukat nem hagyhatják el. A próbacsomag megmutatja, hogy mily könnyen kigyógyíthatok ebl>31 a rettenetei bajból otlhoh. At intéret kivételt nem tesz. Mindenki.írhat érette
8670|tk. 900. Árverési hirdetmény.
A nkauizsa| kir. tazék tkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy a nagykanizsai takarékpénztár által alapított önsegélyző szövetkezel végrebajiáiónak, Kolongya József végreba tásl szenvedő okanizsai lakós elleni 200 kor, tőke, önnek 1899 évi auguazlu-i hó 22. napjától járó 6VI« kamatai, 21 kor. 70 fill. per, 16 kor -ÍO fiiI. végrehajtás kérelmi, 8 kor. 30 fill. végrehajtás foga-catoBttási, 21 kor. 30 fill. jelenlegi és a még felmerülendő költségek, iránti ügyében a fentnevei&lt kir. tazék területéhez tHriozó a nagykanizsai 587.! sz. tkvben f 2196. brjí. a. felvett szabadhegyi szántóföldnek Kolongya Józsefet illető h 158 koronára becsült. része
1901. évi május hó 3. napján d e. 10 órakor
ezen tkvi hatóságnál; — továbbá a nagy-récsei 149. si. tkvben f (4810—4815.) hrsz. a. felveit Gáspár-hegyi Bzőlőnek Kolongya Józsefet illető éa 546 koT.-ra
becsült \'j3 réeze
1901. évi májiii hó 4. napján d- e. 10 órakor \'
Nwgy Réce község házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett bccaár. Árverezni kivánúk\' tartoznak a bfc^ár 10%-át k.éazpénzben, vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Nagykanizsán, a kir. tvszék miut telekkönyvi hatóságnál, 1901. évi január hó 21. napján. J
CMeí-OfBce 48, Briiton-Road, Lanioii.S. W.
T H I E R R Y A gyógyszerész vérképző éa tápláló valódi
hámat1n pastillái
a legbiztosabb ízer a Tfirszegíojség meg-szQn\'.etéaéze, a sárgaság és uiókövctkcxnié-nyeire. — Kerüljük a, gyomoridegeket lat • izgató, kábító nebóz vasborok baszsálatAt és használjuk csak eieo enyhe, könojen hasonulható pastillákat, — Minden dobosnak a készítő aláírásával kell ellátva lecni. — Egj dobott postio bérmeotve 4 korona előre bekoldéae ellenében kaid
AtüWer A. THlGRRT\'S Balsai-pátrit
in Preg-rada bel ltohltsch-Saucrbruon.
A lllchter-féle
Horgűny-Pain-Expeller
Linünont.CapBÍci comp. .
cpy rt\'gi kipróbált háziam, a mely mir több mint 30 cv óta mo^bízha\'A bé-dcrzsMósűI alkíilmaztatik kőszvénynél, csúrnnl ós meghűléseknél. I ntós. Siláiiycbb utánzatok miatt M-== váMrlAskor mindig fipyolem-mol loRjiinlc a „Horflony" vedjegrTe és a „Rbhtsr" czégjogyzésre. 1 80 í., 1 k. 40 f. os 2 k. árban ógjr-
Riólvan mirden fryóscyszcrtárbaa ható. Fíraltir: T5rök iózaefgyógy-8ierésznól Butíapeaten.
M E G H I V Ó.
^Német-Szt - Miklós és Vidéke kereszt, fogyasztási szövetkezet"
rendkívüli pót közgyűlést
tart fol)ó hc 21-én d. u. 1 óraltor a kdrségi népiskola tantermiben,^ melvra a azÖTfitkezel lapjait tiiitelettal megbírja.
A közgyiilésltárgyai i
1. Az ig«7B»töaiig ét felDgjelSbizottság jelentése az Ozlet két havi foljáséról.
2. A felmentvén; megadása.
3 A tiszta njereség hova forditíra.
4. Az áruezikkek fuvarozása.
5. A hátralékos üzletrészek mikénti behajtása.
6 Határozat-hozatal esetleg azon tárgyakról, melyek az alipaz. 21. §-a értelmében i közgyűlést megelölő hároin nappal az igazgatósági elnöknél Írásban beadattak.
Német-Szt.-MlklóBOD, 1901. évi éprilla hó 9-én. _____Az^ igazgatóság.
(Glasur)
legkitűnőbb mázoló-szer puha padló számára.
1 na(ty palack ára Irt 1.35 kr. — I kis pslack ára 68 kr.
viasz-kenöcs ; arany-fénymáz
képkeretek Bib. bearanyozáfára. 1 kis palack ára 20 kr.
legjobb és legegyszerűbb beereaztő-87er kemény padló számára. 1 köcsög ára 40 kr.
fehér „glasur\'-fénymáz
Legjobb Bzer nioádó-asztalok, ajtók, ablakdeszkák bId. ujjonnam befestésáre. 1 doboz ára 45 kr. —-^ Mindenkor kaphatók:
N.EU és KLEIN cégnél NAGY-KANIZSÁN.
liléin ecbttrB&lsia\'
Cl M e<wUi>«ii-t«a(M*
_ ÜH
A. Thiarry íe P.ngHti tüB»*liuS.t«»t->-Wk »
Niltlliizliellea ii felülinnlliallai, HuaraflMlan abalásban.
íiláitl, kiíitel liiflen országöa,
Chief office 48,
A legmegbízhatóbb, legjobb és az egéji báziszer
TV
Brixton-Road, London S. W.
világon híres éa keresett
Thiorry A. gyógyszerész balzsama.
KelülainlhataVlan mell, tadö, máj, gyomor és minden belső beteg-»égníl. — Knlíőlcg « legjobb
SW Sebgyógyitószepi "VQ
Valódi csak ar. összes kultnrállarookban zöld apáca védjegjgyel éa a kupak hüvelyen-bepréselt céggel: Alléin ceht. Évi készítés t ehizonjitbatólag 6 millió üvegcse — Tóstán bérmentve 12 kisebb, ragy 6 nagyobh üveg i korona. — Príba-üvegcse prospektn»gal éa a világ" minden nrizága raktárinak telsorolásával 1 kor. 20 fill. — Szétküldés csak a péoz előre kQldéiétel,
Tlkierry A. Cexilifolhi kenőcse
(caodakenóc8oek nevezvo) el nem érhető vooió erővel és gyógyító hatással. — Operációkat legtöbhsxPr feleslegessé tesz. — Ezen keoöcscsel egy M éves gyógyithatlano&k tartott csontszu, ujabban »gy 22 éves nagy rákszcrQ betegség lett meggyógyítva. — Antiscptikiuan hat. hűsít könnyebbít vb gyorsau gyógyít miudennema gyulailásnál éa sebnél. — Gyorsan puhít éi tsvtoulat, ö< meg«zabad:t niodenoemB idegen, még oly mélyoo hphátolt tárgytól. — Egy tégely bénneilve 1 kor. 80 fill., csakis előre utalványozás ellenében. — Nagyobb
rendelésnél olcsóbb. — BebiKODyitható évi gyáttls 100.000 tégely. Miudkét szerről egy. egész levéltár áll biaunyítványoklól ercdeUben a világ mioden réazé-ből rendelkoiétro — Kerüljük az utánzatokat és OgyeljOnk nt össze* tégelyre beégetett cégre: Apotheve znm Schntzengel des A. Thlerry. Hol nincsen raktár, ne hagyjak magunkat utánzatuk vagy állítólag basooértékü szerek megvételére rábeszélni, hanem reudcljUiik közvetlen és daiezzüak:
ADOlllCíer A. Thierry\'s Fabrik in Pregrada RöllilSCHaiierlirODD melleit.
(A cs. kir osztr államvasutak tísztviselíi sr.övetségétíek szállítója.) ;-:== (Coutractor of tlie War-Offlce und the Admiralty, London.) -
Szöllömivelók és mezőgazdák számára I \'
A szőllőtelepek befecskendezéséhez
a gyümölcs fákat károsító rovarok,
tuvauuii a szegec3 éstormáncs teljes kiirtására
mayfarth ph. és társa féle
P.7.ARADA t .M A7.0TP
valamint a továbbá
SZABADALMAZOTT MT Ö n iu ii k ö <1 ö TX)
ugy hordozható, mint kocsira szerelt
ss
fecskendői, a legjobbaknak bizonyullak, a melyek azlvallyazás oélkOl a folyadékot SanŰkidöleg a növényekre permetezik. Ezen fecskendőknek már sok ezerre raeaá példánya vau alkalmazásban és számos elismerő blzsayltviny igáiolja - ezeknek elii-tázhatlan kiválóságát minden más rendszerrel szemben.
A legjobb vetögépek
Mayfartb Pb. és társa legújabb szerkezetű
„A G R I C O L A"
(lolóvctőkerék-rendszcr) Teőtpépei MindeoDeniű mag-és kolöubözö magmenyi»ég számára,váltókerekek nél« kQl, dombon avagy síkon, a legkönnyebb járás, legnagyobb tartósság és mind a mellett a legolcsóbb ár
__által tttunck ki
A lehető legnagyobb munkt, idö* és pénzmegtakarítást teszik lehetővé. KOIÖnlBQesséflfket széna- éa izalnsprések- kézi használatra, kukorica morztolók, OiépMgépek, JtrQsoyok, gabonarosták, trieorök, ekék hengerek él tioronftkban a legújabb rendszer és elismert legjobb alkotás alkalmazása mellett gyártanak és leállítanak
UKnyfartli Pli. cs társa
CB. és kir. szabadalmazott mezőgazdasági gépgyárak BtCS, 11. Tabarslrasse 71.
több miut 400 arany, ezüst éa broucércmtncl kitüntetve. Kimerítő árjegyzékek és elismerő okiratok kívánatra ingyen küldetnek. KipviaelSk és ismételadók alkalmaztatnak.
XXXX ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
NESTLÉ GYERMEKLISZTJE
legtökéletesebb táplálék kis gyermekeknek. ESJ dobol 1 kor. 80 QtUr.
Fi! dobol inegprobili.ra 1 kor.
Nem kiván tejhozzátitelt, az anjafLulötíli elválaaztáa üzen rég jónak bizonyult, már 30 érnél régebben bevezetett éa
kipróbált tápszerrel könnyen t&rténik. [laajueaíd és hányáB kizárva. — A Neatlé gyárik évi gyártása 35 millió doboz. — Naponkint! tej-azDkaéglet 182 000 liter.
Níillé iDrüaltetf trje enkarral t dobol I kor
, , . ouker DélkOl Viking ojdinatj I dobol I kor.
Központi túlír: F. BEHLÍAK, WIEN, I, Síglerpne i.
Eladása az önzés ftyéejlárak és drogueriákban.
\\3tmicfmcMk! ft hires
MAUTHNERfélemagvak
zacskóm
rajtáll a MAUTHNER-hév. a melyen nincs rajt.ai
JOBB és MEGBÍZHATÓBB
gazdasági- és kerti-MAGVAK
nem léteinek, mint a minőket 27 év óta szállít
MAUTHNER ÖDÖN
CB, él klr. uÜT&ri runglurcskcdéBO C3T BÜDAPKSTIÍN
Irodák é« raktárak: VII. Raltenblller-ntca Sül (KOzuli viüamoa megállóhelye.) Elárusító heljieégck: VI. Anilráaij-st 23. (A m. kir. operával 3 »emben.)
oldalra terjedő képei árjegyzékét kívánatra ingjon éa bérmenlre küldi.
Nagy: MuuiM csak kéri t-k Balog, Wtti\'l injigailir.iK m\'ir osztály >or.S-
jegyet? .
Balog: Még nem, mórt nem tudom, melyik a legszerencsésebb föárinl.i Nagy: A legszerencsésebb f&árudu
JLBI IBI
Budapest, Városház-utca 14
(iondold csak kedtes barátom, minő szerencsés ember, ró itlú alatt már kétszer nyerték nála a jutalomdijat! Mi az a „jutalomdíj- ?
Jutalomdj, lurálout az a legnagyobb nyeremény
600.000
Balog: Nagy:
Balog Nagy
Balog Nagy
Balog Nagy: Balog
fóelárusitónál
Budapest. Városház-utca 14.
—= Szám jegyzék: -
28727 \'/« 28632 \'/. 23524 7, 53413 \'/, 984" v»
25810 \'/, 82336 V. 34207 \'/, 80501 \'/, 78013 \'/, 57858 V. 43227 >/•, 1423* \'A 69663 \'/» 80507 \'/,
korona. Eu ebben a fóárudnban játszom »\'■« mondhatom. hogy nagyszerűen szolgálnak ki. a húzás után azonnal lakásomon van a huzási jegyzék. Mi az ára az első osztályú sorsjegyiu-k ?
l|, sorsjegy 12. - kor. sorsjegy 6 — kor. sorsjegy 3.— kor. \'|„ sorsjegy 1.50 kor I)h hogy rendeljem meg a sorsjegyet? Veszel egy \'2 kros levelezó-Iapot. kiválasztol az alábbi számok közül egyel vagy többet és megirod. hogy küldjék utánvéttel a cimedre. Ha a pénzt postautalványon előre beknldöd, elegendő, ha a szelvényre ráírod a címedet és a számot, a melyet kiválasztottál. Ez nagyon egyszerű és nem is drága! I)e ne várj soká és rendelj azonnal
Akkor sietek, azonnal irok és rendelek egy szorencseszámot
1901. ÁPRILI8 l$-án.
Z. K. 7u 901.
MOLL SEIDLITZ POR
Moll A., védjogyét és
Caak akkor valódiak, ha mindegyik dobol aláírását tünteti fel. A Mail A.-féli Saldlltz-porak tartól gyóerhatiia a legmakacsabb gyaaar- 61 al-tetlbiatalaak, gjoraor^Orcf .ái ^yomorhér, rögxött izékreksdéi, raijbintalota, vér talllit, aranyér éa a IegkrtlftubOaöbb sél betigiégek ellen, e jeles báziueroek évtixodak ÓU mindig nagyobb literjeiéit neraott. — Ari agy Upisiélilt irt-ditl dibirnik 2 kor
H amit i tá sok törvényileg fenyíttetnek.
A leghathatósabb tapasz. j
rheumalismus ós a meghűlés összes, következményei ellen!
Hadin gjéijrtárbio kipkati.
Louis Ritz & Co, Hamburg
BCRQER-féle GYÓGYÍTÓ
Kátrány-szappan
laklntllyai

r........... ájlnliAV
I4nyt» alkarral alkairraci/
Bilndenneuiji bfifkltttéa
llan. miimUik idolt pikkal/-»8mür, kon • -1.---1 ngy»«lnt*o Orr-raiaaitj

- ------- —■—■■ - • - aaa»ai v«f •!■■••lAff,
ét;rar, Upd»c, Ul.iaaadáa, (, „akáfl rja «ll«n. A XJsreai-MIr kilr»nj»i»].n»n .Iriaf--1-
kurpi. «.««,. j, ufiKsi-1 • 1 r aairanyaiat>pan w , „x U Halma as* a r*-kAtrinynaJc 4Q*/rtt é» min- W *A-BJ •t3*t>,» kiratkadalrtxiban llOfordotó kit-T TTTT ránjasappanoktól Unj-parim külöuböíik.
ranjaaappanoklöt J»nr»ff-t<?n külüuböiik.
Omuktou «Uar£léia récett bitárosotUn Barrar-Ul.
uutariunu motr.ndrl*«a a u l«m.rt »Mj«srr.| t»i6
! ARCBŐlt T1MZTÁTALAK0ÁGAI *
,, 0J\'.tíf4r*,- • frarmakakoak vatamronyi (.|b*l«(ii(*l •l^o ralOlaalkauTfaB bCrttaaUló aoili tl torUtUvv+n nhidaoaayl kuullitil iso!«U a
Bsroer-léla gljrcerln\'kátrány-BEsppea
» .» rl/carln tartAlommal Bsom IttatUÍ. | ,
1 Ara ■>!■«•« faja&k kaanklaU effrltl áajraboaklal 3$ kr., « áirtb 1 Crt SO to T7^ ^ri" \'*\'" iMVpaeekb6l\'k01SD8am kl.fnalau-. 1 "*"" •»»»«* ■ bír finomlUaára. klrii ti---
EatUnliok ellrn. saibal-auyyaa a »>5r alm:iá.4r» • t.T.kn*! i, mint UrtOllioltA uapp»n, Darcar-flla i
rir\'ax .---\'•r,ö»l»nl«> ««PPM. Barfar-rUa faajrt-
a«impp»n » uiip kor ré«sér« (35 kr.) \' ■
Bergcr-féle Potroaulfol-ssappaft
\'«•»\' orr, kiüti*. btrTluk4a a(e«9rOaa«| aAlaa, arapia iiajpu ígan hatha:ó», Bargor-félo kénes Ujuappas tar arctlitUUanaác alias. Tuili iuvms lib-iaiadii 4i bajklbulláa illao. "
B*rger«fé le fog szappan kOosAgban
«. rendoi foeaknak. a. fi. dnhánroioknak. Arfc JO kr.. a )a«|obb fo*ti«lilA «*ar. A tt-bbl I.trar aaaapano kai lllatOlof utalnuk a rüpiralokra. Ciak Barfir-fítt ai*ppanokat kall kimi, calotin nimUltu ttlAotatok ratiaak. Qykr 4a iSrtktári Q B«a * Dcmp. Troppan.
irujjij liuiuti* »»«maiu u___
l Hagr-Kaalzian: PBiGER BÉLA ÉJ BELJ5 LAJOS íríoszsrésietiié!.

Legjobb a
Dr. FORTI-fele sebtapas
Forll Liszló eredeti gyártmánya.
I.cjjUitlinőbli hal ás a van liiitu\'ati icjjlt mlndennemíl tebncl. f.gc»i icliekncl mAt rögtfin c>ilh|iiij.i, inegs2Untcti hatznklat után meg is gyógyítja. Női emlöbtjokiiBl,
mindennemű gyuladiiok. mcgtemín/edéscL, cituOs íj rheuinalllcui bántttlaiAknál,| daganatok- ét cirUléjieknél, si5t még a legidUltehb sebeknél Is a legsikeresebbai Itat. A gylile»ekct •megéríell. felfxVatxtja, és rövid ido alatt begyó-gj\'ítja. Hickcn kivttl még
sjimtalaa, itt fel nwn sorolt esetben nyúlt biitos gyógj\'ulast.
A dr. Forti-féJc tí^aii. már 8 > tr űla nagy elterjedettiígnek flrvcnil. tnrly JíIS alatt érkij-zett számtalan hála-ellsmervény és kSszőnöírát mind annak. kltOnö tyógyhatiiirOl tiuuikodik.
Minthogy at utóbbi időber. »ok érttktílca lumlsitriay is kerUlt forgalomba, iilves figyelembe sjinlom a csomagon lévő aláírást, védjegyet valamint a pecséten lálható F. L. betUk. Cuk ■ Firtl Lánlé aláírással ét vidjegyiv«i ellátott tap^si a valódi. At utániatok hasiníl-lafától mindenkit óva Intek, mert ezek inkáig kAtlra, miat hasinlra. vannak n sienvedönel A kf ogy olyan caomagot beküld, mely fantl aláírásaal és vídlogygyol ellátva nln caen, julaloniban réazeaQI. mert a ham ■itókát folytonoaan (törvényileg üldözöm ) Arak: nagy csomag I frt., középnagyságú 60 kr., kiiebb 3S kr. Kapható a készítőnél a gyárhan: Fortl László Budapeat, 1L keri, Iikola-uteza 2i. •\'Seidl-féle hát. Főraktár: Török József £yógyiz«rtAra él dr, Eggeir győgysr, Vácti-körut 17. Kapható továbbá valamennyi budapesti éa minden nagyobb vidéki gyógyjtertárban. ,1
I MOLL-FELE FRANCIA
BORSZESZ ES SO
Caak akkor Vftiddi. ha mindegyik, flreg MOIiL. A. réJiegyét tQutflti lel
- \' • ,A. Mell" feliratú áuoaattal ran Jirra. A Mill-féle
fraanis birazaaz él lé nerozoteien mint fiJdaleaotillapIK bedSrisfiléal izer köatvénj, ratu él a meghálál egyéb köretkexradayeiaát legiimcretoiabb népszer
— Egy óaozitl eredit! övet ára I kor. 80 1111.
MOLL Gyermek szappanja.
L?Kfiauta,bb, legújabb mödirer is.rint kénitek gjermek él hftlgj it.ppiD t bSr ek.iorO ápiU.ira ay.rask.k 6. f.lBlttek rétzére.
ir, darab..kl.t — 40 <11. öl C.r.b — I kar. 80 (11. Minden darab nyernek..z.ppan Moll K. véúj.gyév.I van ollítra
F I ! i ( I H U i »:
Moll A. gyíjgyízerész, cs. és klr. udvari szállító által,
I Bécs: Tucblnubea 9. az.
Vidéki\' megrendeUselc napenta polUatkc.ét mellett teljnittetoek A raktárakban Ittsí.k határozottan MOLL A. aláirálíval és védjegyével ellátott kéizilményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanhsán Rosenfeld Adolf 08 Fia.
□□ooooooQQoooaoooaaooooaaa cxxjooaaooooaooaaa
eustein
asIieytoTabdacsai
melyek már évek óta jólí- Q nak bizonyultak éa hírneves
orvnaoktól, mtní knnn n q
li.ihajtó Moldó azar g
[íjitnltutatUHk, Q
az eniéaetént ueiu zi.ar- S
ják éa leljeson ártalmat- q
tanok. Cukrozott micőaé- O
cflk következtében még gyermekek által ja nzivc.cn bevetetoek. O
F.fy 16 pllalát tartalmazó doboz 15, ejy : tekercs, mely 8 dobozt, j;,
tehát 120 pllaliit tartalmaz, csak 1 Trt o. é. p
]|ftü iflIIV Neii8tolu?F. hashajtó labdacsait. Csak akkor £>
JlVCnuUHIx valódi, ha miodeu doboz bátuljáo ami türv<- g
loyilog bejegyzett ,6zeut Lipót\' v\'édjegyÜDkkel van ellátva ct
1 vöröa fekete oyomáaaal. A mi törvényileg védett dobozaink O
Intaailá.aick éa caomagoUaainbon PHILIPP\'S NEU8TEIN B
| APOTHEKER-aláiráanik kell lenni. g
EUSTEIN FÜLÖP c
.Szenl-LlpOtboz* cimielt g^ógjlzertéra Z. fi. */„ Q
WIKS, I., Ptankeagaaaa 6. □
Raktár »-afy.K»ninin: UELUS LiJOS éa BEIK GYULA gjógjízeréizeknél. g
oooooooaaooaaooanaaaosoaa oaooooaoQooDoooDoao
Ul H LU
N fc
•Ul
u c
S S S c S ^ O
u. It f- Qű
5 2 "Se 2 ?
IW
: r
a Ul z.
oa <j X r 00
JllO
ü«o
• U> 5C O ul: o C a M

a £ .
— n .
S ° « o
o - g ti
^ xi "f;
.E: -o .2. "
E-. tao J ~ o, a
< M
I
im
Nyomatott Ifj. Wajdits József líóüjvnjromdíjában Nagy-KatiUain.
NAGYKANIZSA, 1901. április hó 20-án.
16-ik szám.
XXXX. évfolyam.
FAiirizcttKl ár.-JSgíit érre . . 10 kor. - fill. FVI crro ... fi kor — fili. Ki-gyed »re . . 2 kor. 50 fill. Flfjrpn Klánt 20 011. HIRDETÉSEK Bh.uál.oí i\'Ctllsorbtn 14, má^oihzor 13, i rotnili-u tovfcbl.i anréri 10 fill
NY I LTTÉ fi B t N
petit soroukont 2U íillöré t vétetne* fel.
zalai iozloit.
A nagy-kanizsai .Ipar-Testület,*■ na nagy-kanizsai Takarékpénztár rééivény-társaság," a „Kotori takarékpénztár
A lap ezellemi réaiít illetS min den közlemény a felelős BzerkesitŐ nevére, az anyagi réait illető VBí-leniények p«\'díg a kiadft nwéré citnzet\'.cn Xag-j-KaiiIxMárn bér-mentve iutézendök.
Bérmentetlen levelek nem l\'oRiid-tatnak cl.
Kéziratok vissza nem küldetnek
részvény-társaság,u ,nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,* a .nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület,■ a ,nagy-kanizsai tangói járáskor," a „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet,* „n.-kauizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények t\'ápintézeto, * a „katonai hadastyán egylet,u a "soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKI-NT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Az alkoholizmus ellen.
Nagykanizsa, 1901. ápr. 19.
A legáltalánosabb társadalmi kér-1 désről tanácskoztak a mult héten Bécsben: az alkoholizmusról. A bécsi kongresszusok\' rendes körülmények közt nem aktuális témáink nekünk, ezúttal inegis Bécsből keresünk témát, olyan általános érdekű, olyan nagyjelentőségű az alkoholizmus ügye. Az egész löld kerekén nemcsak általáuos, de aktuális ez a téma, mert, sajnos, nincs olyan zugoly a földön, a hová az alkoholizmus be nem vette volna magát. Számtalan alakban jelentkezik. Németországban a sör révén, Oroszországban a wutky révén, Angliában és \'Amerikában a páliukaspecialitások révén, Franciaországban az absint révén, nálunk é9 sok egyebütt különféle italok révén vegyesen.
Csodás meséket olvasunk a kinai ópium- és hasisélvezókról s nem vesszük észre, hogy a mi alkoholizmusunk c*ak az eszközökben különbözik a messze keleti szokástól, melynek a kínaiak hódolnak. Csakhogy míg a kinai ópiuma enyhébb formában hat, az alkoholizmus durvább megjelenése ugyanazon jelenségnek.
Az alkoholista végcélja az elmámoro-sodás. Ugyanezt a mámort kábulat alakjában szerzi "meg az ópium élvező keleti, vagy a morfinista nyugati ember.
B szenvedélyeknek élő keletiek és njugoti&k a perc .gyönyöréért áldozzák fel* bízvást mondhatni életüket. Az alkohol aláaknázza az egészséget. A betegségek egész sorozata fejlődik ki az alkoholizmusból s az orvosok hirdetik, hogy az alkoholista legjob-
ban inklinál a legveszedelmesebb betegségekre.
Nem célunk itt orvosi kutatások eredményeit ismertetni, ez a téma Bzinte kimerithetlen volna. Csak sz elmeorvosoknak arra a tapasztalatára jj utalunk, hogy az elmebajok .java- \' részét vagy okozza, vagy előmozditja I az alkoholizmus. E nélkül az\' elme-1 gyógyintézetek beteganyíga tizedrész- j nyire apadna le.
S ha hétről hétre olvasunk lapjainkban az elmegyógyintézetek túlzsúfoltságáról, önkéntelenül is azokra gon- j dolunk, a kiket az alkoholizmus áldozatainak tudunk s szinte várjuk az időr, mikor ez embertársainkra kerül a sor, hogy a társadalom temetőjébe, a bedlamba kerüljenek.
És sajátságos jelenség, hogy a mikor minden módon arra kellene törekeduünk, hogy a jelen és jövő nemzedék mennél iukább erősödjék, gyarapodjék, akkor épp az állam az, mely az alkoholizmust nemcsak, hogy nem visszafojtani igyekszik, de abból üzletet csinál.
Pedig az alkoholizmus immoralitás. Legalább immoralitást szül. Az erkölcsnek legelvadultabb arculcsapásait j alkoholisták követik el. Az észlényt i érzésétől fosztja meg az alkoholizmus,) mely az állam címerével kérkedveI folytatja romboló munkáját.
Mindezek tudatában nem is csodálandó, hogy a modern gondolkodók hivatásukul tűzték ki, hogy az alkoholizmus problémáját megoldják.| A feladat nem könnyű. \'
Van legalább is olyan nehéz, mint| egy-egy avult politikai vagy bölcseleti! fogalom definiálása. Érdemes erről a témáról is könyvet irni. a mint könyveket irtak holmi filozóftémákról.
Hogy azonban a gyakorlati haszna több lehet e probléma megoldásának,
az is kétségtelen. |
.Csupa rokonszenvvel kisértük hát a bécsi kongresszust. Tárgyalásain kivételes érdeklődéssel csügtünk. |Neic mintha gyakorlati eredményt váru&iik kongresszusoktól, de azért, mert napirendre hozla ^z alkoholizmus liétbe-vőgó kérdését. A kongresszus, a hogy Összeült, szét is fog oszolni. De azok az eszmék, a melyek e kongresszuson kipattantak, termő magokká lehcjtnek. Mikor a kongresszusról tudósítások jelennjek meg a lapokban, lehetetlen, hogy számos emberben gondolatok ne támadjanak az alkoholizmusról.
Az a tiltakozás, mely az \'antialkoholista kongresszuson elhangzik, kell, hogy visszhangot ébreszszen azokban, a kiknek a szivén fekszik a társadalom erkölcse, s ha c visszhang feltámad; lehetetlen, hogy\' meg ne szólaljon a nyomában a lelkiismeret.
Vajhá mi is hallgatnánk ez ! egyszer a .bécsi szóra 1 Fogadjuk be legalább kontemplációjába azokat az eszméket, melyeket az antialkohplista kongresszus hirdet. Mi ennyivel beérjük; mert az alkoholizmusról gondolkodni annyit jelent, mini az alkoholizmus esküdt ellenségévé sze-gődoi!
Ilunga \'Us.
A telekvásárlás. |
A mult szombaton tartott városi közgyűlés egy régi ábrándot váltott falóra, midőn elhatározta, hogy a Baltuyáuyj Strattniauu hercegi uroilslouj épületeit, azt a nagy épülettömböt, mely a S^arvas-azálló és a törvényszék közt törül cl, a város számára megvásárolja. AÍ vételárat 140000 koronában állapították meg,
ide nem GzámitYa a Schérz Jakab félő házat, mely összegbe nemcsak az említett épületek, de i Bárány-, Ökör- és Sae-vendéglők vételára Js belo van hzámitva. A város ugyanis kénytelen volt ezeket ia átvenni, mert az urodalom szabadulni akart tőlük és átvételüket feltételül kötötte ki.
Kz\' a közgyűlési határozat Kanizsa fejlődésének történetében, örökké kien.ei-kedŐ mozzanat fog lenni. Ujja fogja alakítani a város centrumát, s szinte amerikai izü, rohamos változásokat\' fog e\'öidézni. Elpusztul az az éktelen épület-hal maz,. mely eddig csúfította legszebb terünket és .helyén — tán a közel jövőben a díszes színház fog emelkedni, majdan városunknak egyik fő éke, büszkesége.
Az alkudozások már körülbelül öt esztendő óta folynak, de nehéz volt a megegyezés, mert a város olvisnlhetlen terheket nem akart magára veuni. ez urodalom pedig a telkeknek teljen ériékét kérte. A hosszas tárgyalások végre most eredményre vezetlek. Kanizsa minden esetre nagy köszönettel tartozik herceg Batthyányinak azért az áldozatkészségért, melylyel ily olcsó árban átengedett egy oly nagy területet, mint h megvásárolt telek és moly által lehetővé tette, hogy a város külső fejlődése akkora lépéssel előrehaladjon\', uiinl a milyent annak az ékteleu épülelhalmaz-nak elpusztítása és az uj építkezések megengednek. Az állandó tmnhaz ügyo is nagyot ment olőre azzal, hogy ezámára o!cíón telekhez jutottunk. Egyik legnagyobb és legnehezebben megoldható probléma, épen a lelek kérdése volt, a mit, ha kisajátítás állal kellett volüa megoldani, beláthaflan időre elodázta volna a terv megvalósulását, míg igy, az olcsó leiekszerzés következtében jóval messzebb távolodtunk az ábrándtól ós közelebb jutottunk a valósághoz.
Jól eső érzéssel gondolhatunk aria az időre, mikor mind megvalósulva látjuk azekut a terveket, melyeket az Erzsébet-tér átalakításához fűzünk. Ut:y kontempláljuk, hogy a tér sürün bo les/, fásitva és a piac felbozataék a Deák-térro. S valóban nincs Kanizsán fásilásra alkal-
masabb hely az Erzsébet-térnél.. Nagy területénél és szabályos alakjánál fogva természet által praedeHtinálva van arra, hogy Kanizsa utcai forgalma feléje terelődjék éa hogy egykor azzá legyen, a mi ma a korzó. Sajnálhatjuk, hogy eddig is fel nem használhattuk előnyeit és nem teremtettünk magunknak oly impozáns parkot, mely ott, ép a centrumban valósággal áldás lett volna városunkra, büszkeség, amiíyenuel csak kevés vidéki, város dicsekedhetik.
S hogy a jövő perspektívája ily ezép látványt tár elénk, abban igen . nagy része van Batthyányi Strallmann hercegnek. A telekvásárlás a városra uézvp nyereség, mert olcsón, kevés áldozattal nagy előnyhöz jutott Az urodalom kétségkívül áldozatot hozott, midőn "14000Ó koronáéit, majdnem kétszer annyit éró telkeket és épületeket eugodett át a városnak, s Kanizsa őzért az áldozatért hálád lehet.
Különben ia inmert igazság, hogy városunk fejlődésének épületéhez a legtöbb követ és a legsúlyosabbakat a her- 1 cegi család tartja kezében. Ha valamikor 1 majd akadna egy tagja, aki életcéljául 1 tűzné ki Kanizsa felYÍrágoztalását, akkor a\'város szinte rohamos fejlődésnek indulhatna. Micsoda kép tarul elénk, ha e\'gondoijuk, hogy a herceg nálunk rendezné be rezidenciáját? Egy ily reod-kivüli háztartás, az életszükségletek akkora sokaságával, a személyzet nagy számával valóban egész városuuk iparában és kereskedelmében érezhetően jótevő hatást gyakorolna. Jótékony intézeteink, egyleteink hathatós pártfogóra lelnének és egy ily rezidencia fennállása, ba nem is szabályszerű formalitással, de tényleg a azegényügyet is egy negyedrészben rendezni szokta a városokban. De ne altassuk magunkat azzal, ami jó időre lehetetlen, azután pedig nem . valószínű. Hanem van nekünk egy másik, kisebb-Hzerü óhajtásunk, műinek leljasitéee a/in-tén a herceg kezében van. Legszebb utcánkat, a FŐ-utcát, már ombcrcmlé-kozot óta ékloleuiti az a viskó, mely a , hercegi épület mellett kuporodik. Szemben a városházával kiáltó disharmonia ez a kunyhó, mely Kziute Bérlőén, ki
.TARCZA.
Lola megnőtt.
— A .Zalai Közlöny\' eredeti tárcája —
Lola sínylette meg azt, hogy Hona huszonnégy éve dacára Hein tudott még magának férjet szerezni. Mert amig Hona nem jut főkötő alá, addig Lola csak kis leány számba mehet, kinek számáramig uem készít a szabónö hosszú szokuyát.
Ha Hódi bácsit, ki igtató, vagy mi volt a megyénél, poharazás közben ismerősei mogkérdeziék:
,No, öreg, mikor iszunk már egyszer a Lolr. lakodalmán?" — az öreg mosolygott jóságosan, titokteljeseo h miután egyet-keltét szippantott pipájából rendesen ezt válaszolta:
,A Loláén?. . . Soká lesz az, gyerekek, nsRyon Boká. .. Talán soha. A kis Lola nem fog férjh«z, menni. Itthon marad 8 esténkint, vacsora után ó törni meg a pipámat."
Szóval Lolát nem akarták nagy leánynak elismerni. Édoa anyja, ha tekintete kisebbik leányára esett, szerette volna visszafojtani annak rohamos egészséges fejlödéaét, Hódi bácsi pedig igy hivta az egész város, észre sem vette, hogy a kisleáoy ma-holnap a fejére nő. Megszokta már évek óts, hogy a kis Lolát néba ölébe vegye, bogy táuyérjára csúsztassa a jobb falatokat, uieg, hogy pipáját va-c-iora után a Lola kis kezei tömjék meg. Eszébe sem jutott elképzelni azt az állapotot, hogy Lola valamikor máanak is fogja
a pipát tömni, hogy kinek a tányérjára csúsztathatja akkor ó a csibeszarnyát.
Azt azonban természetesnek találták Hódick, hogy Hona, a nagyobbik leányuk: miuél előbb férjhez menjen. Már tizenöt éves korában kezdték részére a kelenJ gyét kéjziteui a készítették, varrtákj szabták kilenc éven át. Hona már véq leány, tul a huszonnégyen és a kelengj(j még egyre készül, cstk éppen a vőlegény nem jelontkezik. De azért Hód:ék uzeu-j tül megvaDuak arról győződve, hogy Hona férjhez fog menni, Lola pedig kisleány marad. ( •
Hódi bácsi tisztességes szorgalmat ember volt, de megvolt az a gyengéje:, hí ugyau nevezhető auuak, togy vacsora után netn szeretett otthon maradni. Á .Fehér ló\'-nál együtt ühek cetépkint a hivatalnoki kar idősebb tagjai és barát-ságoa poharazás közben néha éjfélig íb elemlékeztek ifjabb éreikre és erősen kikellek az ujabb rendeletek ellen.
Egy szép, holdvilágos este e kedályejs társaságtól elbúcsúzva, hazafelé ballagott Hódi bácsi. Sem többet, sem kevesebbek nem ivott, mint rendesen szokott és nyájasan mosolyogva, elégűlteo monologi-zálva haladt a világos ulcán. .Lépléi frissek voltak és a lelke vidám. Felnézett néha a tölét azúr Bzinü égre, megfi gyelto a bárányfelhők kergetőzését, régi ismerősként köszöntötte a teli holdat, a ragyogó csillagokat és ceodálhozvja b&llg&lta a hársak alatt a lomb susogá-sát, a tavasai szellő sóhaját. Ha valaha poétikát tanult volna Hódi bácsi és Ismeri vala a költészet illemkönyvét, bt-\'
z.ony megállott volna a sarki bollj elölt és hdrsány ódáknl zengett volna ja természet megnyilatkozó bájaihoz.
De Hódi bácii nem lóvén poétfe deociák helyett valami rég elfaledett népdalt dndolf, vigan boldogan: „Elmentem a szőlőhegybe,
1 Kapát vittem a kezembe". . j. i_> Mikor belépett házának kapuján, még mindig dalolt, most már hangojabban, lelkesebben, anuyira, hogyha tolvaj lett volna a kis kertben, hamar észrevehette volna a gazda közeledtét.
ügy látszik, a kis kertben volt is tolvaj és meg ia hallotta a nemes barátom, mert mikor az öreg ur elindult a kert felé, bogy körülnézzen házatáján, a holdfényben egy kardot látott a keritéa lótején megcsillanj éa ezeb kivül látóit még egy katonasspkát is. ^
Hódi bácsi okos ember voltéi röglön kitalálta, hogy a kard, meg a Bapka rendes körü\'mények közt nem tudnak kerítést] mászni. Közeledett a keritéjs felé, részint hogy megcsípje a tolvajt, másrészt pedig, togy akadémikus (beszélgetést kezdjen a hatalom emberével.
Óvatosan, nesztelenül lopózottja kertbe és mikor a nagy diófa alá ért,.... hirtelen megállott, mozdulatlanul, mereven, mintha odafagyom volna. Öblös pipáját elejlelte, lába és keze pedig kinyújtva maradtak, mint ahogy a leguloltó
pillanatban voltak éa.....következett
ogy percnyi .kinos csend"* | \' Lolára nézve mindeuesetre kinos lehetett ez a perc. Ott fllt Hzegény rémült arccal a kerti kis padon, kezében egy
lebzakitotl rózaabimbót tartva é3 mel lette a padon egy katonaköpeny hovert.
Midőn atyjára tekintett, vi&RZHhorzudt annak rémes arckifejezésétől. Az öreg szémfli bámulvf\\ meredtek ki és arca a holdfényben kiséMetiesen halaván.ynak látszott. E percben Lolának legforróbb vágya aa volt, hogy nyíljék meg alatta az anyaföld és nyelje el őt szégyenével és a katonaköpenyeggel együtt. Nohéz könycseppeket hullatott a kert porába és bánatosan hajtotta kebelére fejét.
Az öregnek .megmozdultak ajkai és mintha álmában\'! beszélne, nyögött egykét szót: ^
„Lolul... Lólal... Meg a katona." Aztán lassan,gondolkodva régi helyérő húzta visuza kinyújtva feledett lábát és karját és szomorúan leverten megállott a piruló Lola előtt. Nem ia annyira a a bánat, mint\'inkább a hirtelen meglepetés éa csodálat volt az, ami ennyire kihozta sodrából Hódi bácsit.
„Lolal Milyen hirtelen 1.... Istenem,
hogy megnőtt, hogy megnőtt.....nem
is vettem észre"!..."
Lola egy ideig illendően lesütötte szemeit és ábrándosan szemlélte egy János bogárka izzó fénypontját, mikor azonbau az öreg már, vagy negyedszer is kifejezte csodálkozását afféléit, hogy mily hirtolon nőtt meg a kis Lola, a leány hozzálátott vódőbeszédének elmondásához. Felállott és miközben kezeivel idegesen foszlányokra lépte a rózsabimbót, akadozva és kissé duzzogva mondta:
„Iíenis édes apára, megnőttem. Már rég megnőttem, rég nagy leány vagyok.
Mindenki unnak tart, míndunki észrevatta c*ak magák nem, csak maguk netn akarják észrevonni Hona miatt, pedig éppen őmiatta kell, hogy nagy leáuynak tartsanak, nehogy . . nehogy én ie . . nehogy én is..—" itt elakadt Lola\'haugja és zokogva borult apja vállára. Az Öreg tehetetlanQl tarlotta leányát karjai közölt, azőszetneí könnybe lábbadtak éa igyekezett gyengéden kibontakozni Lola karjai közül.
,No-nó, Lolal — motyogta .— no, édes tubám, ne légy gyermek,.., ejnye, no kis virágszálam I .
Lolán azonban erőt vett az olkcsero-dés és az öreg nem tehetett jobbat, minthogy Bzépen karonfogtíi és a házba vezette lázadó leányát, ki ily eklatánsan tüntetett a családi politika ellen.
Lola ezen inridenB utáu tudatára ébredt aunak, hogy milyen hatalmas fegyver van a kezében. Szüleivel szemben kezdett követelően fellépni, az követelte, bogy ismerjék őt el teljes méltóságában és respektálják előrehaladott korát. Mikor pedig látta, hogy szónoklatainak nincs eredménye, egy Bzép hajnalon meg-Bzökött régi választottjával és imadójával, Mramorák János megyei kiadóval, egy szőke baju fiatalemberrel, kinek mindig tiszta volt a kézelője éa aki ezenkívül még jól oknrinázolt is.
Lola szökése az ágyba dönlöttt Hódi bácsi és teljesen lesoványitolta édesanyját. Az öreg nyögött, sóhajtott egész nap, még a cserebi sem ízlelt neki, mert nem a Lola kezei tömték a pipát, Hódi néni pedig a nagy szégyen közepette
L&punfc mai számához fdliv melléklet van csatolva.
XXXX ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. ÁPRILIS 20 áo.
álljon, b az adót ablakon át fizesse, hivóan néz szembe azzal, aki a város szépítéséről ábrándozván, a pokolba kívánja onnan, a város legelső helyéről. Etát, ha Qi a kuuyhó elpusztulna és jbeljén egy impozáns épület emelkedne a herceg jóvoltából, akkor a városnak egy igazán régi vágya teljeaülno, s a herceg igazán a közérdekébon elismerésre méltó tettet vídoo végbez.Nem türelmet-lonkedünk, caak e reformDapok lázában fel akarjuk hívni a rigjelmet lehetőleg minden hiányra, mert ilyenkor legjobb b talaj a figyelmeztetések megfogamiisára.
Nagykanizsa fejlődése már régi idő óta stagnál. Az elmúlt évtizedben alig történt olyan intézkedés, mely & város fejlődésének szempontjából említésre méltó volna. Az uj század azonban ime nekünk is uj életet hozott, a haladni végyáa ime élénken felébredt bennünk, a ha az elmúlt tiz esztendő arra szolgált, hogy erőt gyűjtsünk a jövendőre, akkor való-bao semmi sem jobb biztosítéka n jövő haladásnak, mini épen a staguációnak talán már lejárt korszaka.
A város közgyűlése.
Nagykanizsa város képviselőtestülete f. hő 13-án tartotta meg szokásos tavaszi közgyűlését a ■ polgármester elnöklele Blatt. A tárpyBorozal első pontja a polgármester jelentése volt. A képviselők nagy érdeklődéesel hallgatták a polgármester részletes, kimerítő jelentését az ingatlanok vétele iránt. Eperjessy Sándor a Teleky-utcai Thomka-féle háznak megvételénél ellenzi azt, hogy a tartalékalapból fizettessék ki a vételár, mert a tartalékalap a jövőbeni utcarendezéare és kisajátítására kell, nem pedig katonai célokra. A polgármester EperjesBy megnyugtatására kijelenti, hogy a tartalékalapot csak kölcsön veszik, az ingatlanok jövedelméből pedig néhány év alatt vissza fonják fizetui. A képviselők egyhangúlag tudomásul vették a polgárme.-ter válaszát. Ezután a polgármester elmondta, hogy érintkezésbe lépett a herceg Batthyányi Strattmanii-féle uradalom igazgatóságával a nagykanizsai épületek megvételére vonatkozólag. Neki ezt a szabályrendelet értelmében tudatni kellelt volna a képviselőtestülettel, ő azonban a képviselők nagy részét magánúton értesítette, inert nem akarta, hogy az Ogylot hire elmenjen éa igy valaki kedvezőbb ajánlatot tegyen, mint a város. A tervezett szerződés Bzerint a város az Ökör, Fekete-Sa*, Bárány és a VI. kerületi cagy vendéglőt, továbbá a törvényszék fa Arany SzarvaB.
nom tehetett egyebet, minthogy elküldte Honét szerencsét próbálni egyik pesti rokonukhoz. E«y hét múlva Lolától a kővetkeJÖ. tintafoltokkal felszerelt levél érkezett:
Kelt levelem Bödán, 1900. jitniui 18-An.
,Szeretet kedves szüleim kívánom, hogy ezen pár sorom A legjobb egészségbe találja maRukut én tudatom, hogy éu íh Hgéazséges vagyok éa ké rcm ne haragudjanak, hogy búcsúzás nélkül jöttem el, de nem tehettem egyebet, mert a Jani nagyon sürgetett és azt mondta, hogy elveBz és el íb vesz. Igeu boldog vagyok ős nem sokára haza megyek éa othoo megfogok esküdai Janival mert én nem akarok vőn lány maradni maguk meg édes szüleim éppen ezt akarlák éa nem akarták, hogy meguőjek pedig édes szüleim a lány nem olyan ám, mint a dinyehajtáa, hogyha nőni kozd mindig lekol nyomni megmeceni, hogy ne nőhesen. Éo már nagy lány vagyok és a Jani elvesz. Ne haragudjanak édes apim és kedves anyám éa bo-- bocsátanak meg nekem. Kezeiket csókolja a sirig hú leányuk
a kis Lola."
Mikor Hódi bácsi felolvasta a levelet Hódi néni sirva fakadt és köuoyea Bze-mekkel mondta hiteitáreának:
.No, édes öregem ha [a Mramorákot Lolának rendellő az Isten, hadd legyenek egymásé."
Hódi bácsi a pipaszárra] SEéttörülto bajuszéi és csodálkozva, jÓ3ágoa moeoly-lyal dörmögto!
.Ebadta, hogy megnőnek ezek & gyerekek I ?"
Nagy Samu*
szálloda közötti épületcsoportul együtt megvenné 140000 koronáért, tekintve a város fejlődésének szempontjából azt a tényt, hogy az emiitett épülotek megvétele elkerülhototlenül szükséges, bogy as épülotek kécőbb még drágábbak lenz nek, s az ár nem nagy, kéri a javaslat elfogadását .olyformán, hogy a kötött szerződést a képviselőtestületnek be fogja mutatni. A közgyűlés egyhangúlag tudomásul vette a polgármester előterjesztését és meghatalmazást adott a vároBi tanácsnak arra, hogy az ügyben belátása szerint intézkedjék. A határozatot dr. Schwarz Adolf indítványára hoziák, aki kifejtette, hogy a tanács kezét nem kell megkötni, mert tekintve az eddigi intézkedésekre, reméli, hogy a tanács e nagyfontosságú ügyet a város érdekeihez méltóan sikeresen fogja előbbte viqni.
Nitb Norbert soron kivül szólal fel éa kérdi a polgármestert, hogy van-e tudomása arról, hogy a róm. kath. lelkészek a képviselők által megszavazott,\'az iparostanoncok hitlani oktatásáért járó tiszteletdíjat nem vehelték fel, mert a városi pénztárnál a fizetést megtagadták, 8 ha van róla tudomása, mily alapon helyezkedett a városi pén?tir a képviselőtestület hBlározatával , ellentétes álláspontra? A polgármester azonnal felel a kérdésre, azzal, bogy a köllnégvetéa még uem jogerős, mert még nem lett jóváhagyva, a addig 6zetnj nem lehet, mig a költségvetés jogerőre nem omelkedik.
A számvizsgáló-bizottság állal az 1900\'. évi gyámpénztári méreg megvizsgálásáról felvett jegyzőkönyvet; mely szerint a BzámadáBt belyeRnek, a pénztárt ét álledékot a tényeknek megfelelőnek találták, a közgyűlés egyhangúlag tudomásul vette 8 a felmenlvényt megadta. Ugy a városházi, a g)ámpénztár és a rendőrkapitányság kezelésének féléves megvizsgálásáról felvett jegyzőkönyvet, menynyiben a kerülést a számvizsgáló-bizottság teljesen kifogástalannak találta, a képviselőtestület szintén elfogadta.
A bebajtbatatiaoüá vált községi pótadó hátralék megvizsgálására egy öttagú bizottság lett kiküld ve, ennek tagjai: Simon Gábor, Ebeuspanger Leo, Stirling Sándor, Garlner Vilmos és Plander György. Eperjessy Sándor indítványozza, bogy a bizottság szigorúan vizsgálja meg a tényeket, vájjon valóban képtelenek-e az illetők pótadót fizetni, s nem lerhel-e valakit a felelősség éa intézkedjék a bizottság, hogy a póladót valahogy behajtani lehessen, nehogy a város közön cégének kelljeu a pótadó bátra\'ék folytán előállott különbözőtől id megfizetni. A felszólalás figyelembe vétele után a bizottságot megválasztották.
A járvány-kórház került azután szóba A tervezet Hzeriol a sörgyári iparvágány lói keletre építenék fel. ápoló teremmel, külön fülkékkel, egy azobávnl és konyhával az őr részére. Néhányan a helyre, távolságra, élelmezésfe és odavezető utakra nézve kérdéseket lesznek, végre a főjegyző felvilágosításai után, a járvány-kórház építéséhez a képviselők hozzájárulnak.
Nagy vitára adott alkalmat a városházi palota és bérház javitáuáoak, a közgyűlési terem berendezésének, a villany bevezetésének, a biv£ta:os helyiségek üj beosztásának éa kiböyitéaéuek kérdése A főjegyző felolvasta- n tervezetet, a polgármester részleteeeo ismertette azt. Eperjessy Sándor ajánlja, bogy ne csekély, hanem nagy ás lényeges változtatásokat legyenek a hivatalos helyiségek elhelyezésében, bővitsék Bzokat ki. nehogy néhány év múlva a hivatalok ügyforgalmának növekedése miatt, újra válloztatni, bővíteni kelljen azokat, b ezáltal tetemes költségeket okozzanak a városnak, melyeket mont egy kiB körültekintéssel el lehet hárítani. Reinitz József különös figyelmébe ajánlja a közgyűlésnek a városi pénztárt és Bzáaivevőséget, ereknek a hivntaloknak uagy helyiség kell. A városi könyveié* nagyoa bonyodalmas 18 főkönyv és 48 azaknapló van, ezek minden alkalommal kellenek és nagyban hátráltatja a gyorsaságot az, ha egy könyv kell éi arról huszonöt másik kön/vet kell levenni róla, a újra. viaszatenni. Szükséges oly tágas helyiség, mely lehetővé teszi azt, hogy a könyvek mind külön legyenek. Mikoss ellenzi azt, hogy az uj helyiségben a közönség a folyosón mikor a nép alkotmányos jogát gyako-
rolja, hozzájárul a kőzterhekhezj nőm lohot a folyosóra kiazoritani és ablaktól-ablakhoz küldeni. Dr. Dick kívánja, hegy az anyakönyvi hivatal nagy legyen, mert áz nem felel meg a törvény méltóságának, hogír bujkálva és szorongva menjenek a (elek az anyakönyvi hivatalba, az egész országban mindenütt b célnak megfelelő szép anyakönyvi hivatajok Vannak, miért legyen éppen Nagykanizsa kivétel. Dr. Schwarz pártolja dr. DÍck indítványát, annál- Í8 inkább, mert tűrhetetlen ar, hogy e»küvő alkalmával j— mint vele íb egy esetben történt ~j a Dászuép kinn & rekedjen, ő nem kivánta a nagyterem kinyitását, mert a törvény előtt mindenki egyenlő, ha valaki! a nagyterembea eaküszik, esküdjön akkor minden polgár ott, hogy e aérelem megszűnjön, kéri az anyakönyvi hivatal minél tflrgősebb megnagyobbitáBát. A számvdvői és pénztári hivatalra nézve egyedért Mikossal. Eperjessy Sándor a tervet megváltoztatni kívánja, a célszerűbbnek tartja a pénztárnak az első emeleten 1 való elhelyezését, mint a földszinten az épljllei délnyugoti aarkábiu. A polgármester felel a beszédekre, b ismerteti részletesen a tervezetnek eddig még meg nem világított pontjait, az anyakönyvi hivatalt a tervezet szerint meghagyják, azonban 1* moatani polgármesteri szoba, előszoba (szintén anyakönyvi hivatal Ibbz, olyképpen, hogy az előszoba és az anyakönyvi hivatal közti falat lebontják. ^Lengyel Lajos főjegyző az ablakok nagyságát oly nagynak tartja, bogy azon át a felek a pénztárnokot és a hivatalos személyeket szinről-s\'zinre láthatják és velük közvetlenül érintkezhetnek. Vécsey polgármester szerint a pénztár tűzbiztos elhelyezése az emeleten sokba kerülne, ;Ő az építészeti bizottsággal és Király jSándor mérnökkel hosszasan tárgyalta ,az ügyet, de alkalmasabb helyet nem talált, mert ő a lényeges változtatásnak és célszerű elhelyezésnek hive ugy, hogy azért sokba ne kerüljön, (Eperjessy megnyugszik). a pénztári és számvevői hivktal jnem ablakokon érintkezik a felükkel, hiuem ugy mint eddig, korláton, aszal ja különbséggel, hogy a korlát nem iából, jhanem falból lesz, (ezt a képviselők megértették.) A főjegyző, a képviselőket megnyugtatja azzal, hogy nem külBó folyosó, hanem a szobának kiegészítő része! az a hely, hol a felek állni fognak. A polgármester elrendelte a szavazási, a a képviselők — dr. Dick Józaef kivételével ,— elfogadták a tanácsi javaslatot. !
A nagykanizsai tárházak részvény-\'táraaság pótadó mentesség iránti kérvénye, melyet még tavaly tárgyaltak, b az ügy felebbezéa folytán a belügy-Iminiazteriumhoz került, most újra Vita tárgyát képezte. A közgyűlés egyetlen egy szavazattöbbséggel megadta a nagykanizsai tárházak részvénytársaságnak a tiz évi pótadó mentességet. .
Az árvatári tartalékalapnak építési (jelokra leendő fölhasználáséba beleegyezlek, áz Erzsébet-téri közkút építésére a kifizetetlen összeg utalványozásához hozzájárultak, az alsófoka kercökodplmi idkoláaak a szubvenciót megadták.
Lőrincy Jáno9 rajztanárt fizetés föl emelése iránti kérvényével e:utaaito ták. A városi állatorvosi állás államosítását tudomásul vélték Maar Nándor vájroBi állatorvosnak a vágóhídi Bzolgálat atáö járó díjazást megadták. \'
özv Horváth Károlynénak férje után
halotti negyedet és állandó Begély iránti kérvényét kedvezően intézték el.
SíBÍtl Jáooanak a városi tanács 4244/1897. számú végzése ellen beadott felebbezését nem vették figyelembe, mert H közgyűlés helybenhagyta a tanács határozatát. . j
A kávéházi ipar engedélyek Bzám^nsk módosiiása iráuti javaslatot a közgyjüléa elvetette, s ezáltal az ötödik kávéház felállítását megtagadta. Vajd* Pálek Józsefeié született Kiea Anna ingatlanának megvételéhez a képviselőtestület hozzájárult, Fonciére biztosiló társáság és Milhofler Ödön lakbérleti, Vojkovica György és Gudlin György földbérleti, ugy Horváth Géza gabacsazed^si bérleti szerződését elfogadták.
A közgyűlés érdekes képet nyújtott, mert a képviselőtestület háromnegyed része az ülés elejétől a közepéig Urtó időközben, miként a kiömlött éther — elpárolgott.
„Henneberg-s
Szezonképek.
— Aa Adria \' partj in. —
Akinek zag a feje a mindennapi küzdelemtől, az felhasználja az alkalmat, hogy szabaduljon a mindennapiság nyomasztó igájától. Mi, akik b Dunánlul medencéjében lakunk- és a szélrózsa minden Bzelének, förgetegének és orkánjának ki vagyunk (éve, hoTá mennénk máshová, bogy lelkünk zűrzavarát lecsendesítsük, mint a toogorre vagy hegyvidékre? Haa-vétkor ezrivel vittek; a zsúfolt vonatok idegeneket a Quarnéro partjaira vagy Triesztbe, hol Bzükas szobákat kaptak a hajlákkerasők drága pénzen.
Mikor a vonat zakatolva kirobogott a kanizsai pályaudvarból, útitársaim, fiatal emberek, meglepett moáolylyal nézték a visszamaradó közönséget. Ok ezt az utazást a tenger felé végtelen nagy boldogságnak érezték. Hogy aztán később álmuk eszményképeivel háromszor is megbotlottak és a löldre estek, az csak a kiábrándulás törvényei azerinl természetes. De tény, hogy inikór a vonat megindult az éa útitársaim boldogokvoltak. Mi féle képek örvényleltek az agyukban ? Álmodtak a meny-országról és angyalok Beregeiról ? Vagy a hirtelen beállott korlátlanság tetszett a korpafejQéknek ?t
Már öreg este volt, mikor Trienzlbe érkeztünk. A kikötő felől langyos izei lő fújdogált * Hotel de la Ville felé, hol egy OJyu< ushez illő tévelygés után végre Bzobát kaptunk. Ledobtuk bőröndjeinket és Biettüak ki a Mólóra, hol a felárbo CQZOtt hajók százái bilincselték le tekinteteinket. Messziről a világító toiony lövelte ^ugarait a leDgerre és sokáig legeltettük szemeinket ezen a légtüoe-méoyen. Az éj nyugalmát egy-egy a ha. jókról leloc9anó tárgy zavarta meg, vagy egy egf hajónak messziről hangzó zakatolása, mintha csak vizi malom kotyogna. Lövéetávolból lantverők pengették a bu rokat. Valami megmagyarázhatatlan vágy azált meg bennünket, mintha caak a mákony mámorító hatása alatt álltunk volna, bogy bárkába vescük ma^u kat és kimeDjüok a nyílt tengerre. Lesiettünk a lépcsőkön, a hajó megbilleni és néhány evező csapással megindítottuk déli irányban a narancs és citrom hazája felé. De a tengernek inogható végtelensége C6akkamar megingatta bátorságunkat és a félelem batáia alatt egészen meglágyultunk. Előttünk egy hajó ériáa, azt hiszem az .Árchiaduce Maasimiliano1 horgonyzott, melynek fődélzetőo a matrózok el8£OQytyolodtak. Csak a vörös lámpa pislogott és egy női alak körvonalai mozogtak a capenyéazett éjben. ^ .Signorioa, kiálltja fel az egyik társam, hajókalauzt keresünk, nem tudunk kibontakozni ebből a tömkelegből*. Kezdődött a némajáték, ö, a signorioa, nem tudóit magyarul, mi nem igeu tudtunk olaszul.
Signorina, non poasumua in avanti feleltünk viasza. Adja nokünk kezünkbe az Ariádue fonalát és mi hű Theseuaok leazüuk. Sempre peuBera a te" Valami megható káromkodással válaszolt, megfontolatlan szavakat moadhattuok. Da hiába, meg kellett nyugodni Borsunkban, mert futásra nem gondolhattunk.
.Tonio, Tonio kiáltja a nő, pupa, la pupa." ■
— Ördög vigye el a papádat meg a papádat, róvkalauzt adjatok nekünk.
Végre Tanio megmozdult a billentvén egyet a kalapján, megkérdezte, hogy mit akarunk?.
Elkezdtünk káromkodni, a lobbanékony olasz TisszafeleU.
Néma játékkal próbáltuk vele megértetni a dolgot, kivettük zsebkendőnket és i lengettük a part felé. Aztán koronákat csörtettünk a markunkban.
Ezt a nyelvet mogértetlo az olasz-Lassan leereszkedett a hajó lépcsőjén és bárkánkba ugrott. Nagyokat lökött az evezőlapáttal a bajó bordáin és sajkánk kitért.
Közeledtünk a moló lépcsőjéhez. A palazzo del municipio tornyáról már éjfélt ütött az óra. A cafá .degli 8pecchi« piccére még egyre kiabálta öblőa hangján, un capucino, uo gelató; de mire a Hotel de la Ville kapujához értünk, az utcaié lecsendesedett. Csak a távolban felvillanó zöld lámpák intettek jó éjszakát.\'
k trieszti kirándulások fénypontja Miramare. Ki ne ismerné ezt a tündér
szép várkastélyt, mely a tengerre ki-nyúl? Itt, hol a virág soha el uem hervad, Jmőtte a királyleány álmát a szerelemről. Itt élte boldog napjait a királyi herceg, kinek életét győztes lázadók oltották ki. A hétköznapi lárma ide el nem hatol soha és ba az ut&zók tarka kíváncsisága nem háborgatná az ünnepi csöndet, azt hinnők, hogy Mimimre a Grál-lovag vára, melybec a boteg Am-fortáaz várja a Ryógyulá«t hozó kérdést.
Db a kastély lakói közül ki érte el azt, amit remélt? kinek adták fel a gyógyulást hozó kérdéat? Nem-e teljesedtek be a költő szavai:
.Minden felé, minden feli. De miadenQtt a régi látominy : Dult arcok éi 4ngy:lftUal Csupán ctak a lij él nx ég tnoioljoff.*
V-i. H-k.
HÍREK.
— Sxemélyl hír. Zalavéri Z u r n a Károly altábornagy, a székesfehérvári honvédhadosztály kerületi parancsnoka f. hó 17 én hivatalos Bzemleutra Nagykanizsára érkezeit.
— Templomépítés. A zala egerBzegi
Í7r. hitközség a város középpontján levő Wlaasica Gyula utcdb«n vánároll uzép telket a közel jövöben építendő templomjuk azámára, az építési tervekre kiirt pályázati idő lejárt és több B7ehbnél-Bzebb terv érke7elt be.
— Szabályrendelet jÓTdhagyösa. A m. kir. belügyminiszter Zsla-EgerBzeg rend. tan. városnak piaci elárusitás tárgyában bo^otl Bzabályrendeletét jóváhagyta
— Gazdasági előadás. F. hó 14 én Gyuloy Károly caáklomyai gazdasági szaktanár az iskolai helyiuégben rendkívül érdekes éa tanulságos Bzakelöagáat turtolt. Ismertette az egyea talajokat, a ázántáa, fogasoláa éa hengerezés hasznát és azokoak helyoB alkalmazását atb. A. mintegy 2 óráig tartó előagást körűibe-. Ifll 200 egyén hallgatta végig a legnagyobb figyelemmel. Az elóadáB befejeztével Szondy László az előadó tanárnak a köznég nevében köazŐnetet mondott b megkérte, hogy több ily dlőadáat ia tartson, mint nevezett előadó szívesen is megígért
— Elkésett boljrelgazllái. Egyik februári számunkban megírtuk, hogy Butkievicz Tivadar a nálunk ia ismert lengyel festő Székesfejérvárott valami vendéglőből botorkálva haza, a Yöröa-marthy-szobor (alapzatánál elálmosodva leült és megfagyott. E közleményre vonatkozólag dr. Kéréesy ügyvéd űrtől\' most helyreigazítás érkezett, amelyekben azt irja, hogy a közlemény tévedésen alapul, mert Butkievicz nem halt meg, sőt a legjobb egészségnek örvend. Készséggel adunk helyet e helyreigazító soroknak és a magunk részéről még azt a megjegyzést füziük hozzá, bogy mi Í8 örfllQak, hogy az áprilisi melegebb levegő felolvasztotta azt a jeget, amely Butkie-viczet februárban megfagyasztotla.
— Nyugdíjazott hivatalnokok. Mayer János megyei árvaszéki pénztárnok éa BrauoBieiu Pál megyei árvaszéki Ülnök saját kérelmük folytán f. é. május hó 1-től Dyugdijba helyeztettek.
— Torok lelet. Ságvár községben a minap egy polgár ember szántás közben érdekes leletre bukkant. Ugyanis az ekevas megakadt valami nagy kőlapba. Midőn a polgár megnézte, hogy mibe caorbult el az ekéje, nagy kőkoporsóra lelt, melyben emberi csontok voltak. Ez már a harmadik- ilyen eset. A talált régiségek valószínűleg a török korból valók.
— Megszökött bérlő. Ií\'uchvald Lipót dőbrétei bérlő, ki Skublics Jenő 1000 holdas birtokát bérelte, a napokban bérletét elhagyva megszökött és körülbelül 120—130 ezer korona adős-Bágot hagyott hátra.
— Egy emberi szörnyeteg. E<y H&vauinő nevü szegény özvegy asazooy Fonyód községbe járt éa olt keresto meg mindennapi kenyerét; nyolc éves kia leánykáját podig Lengyeltótiban hagyta, hogy olt iakolába járhasson. Midőn a napokban haza ment. kis leányát haldokolva találta; a megioditolt. vizsgálat kiderítette, hogy á kis ártatlan teremtésen Karsai Lajos egy facér legény követett el egy gyalázatos tettet. A kis
elyem"
tektlp, (elír él ulnn 6S kr -ló] U írt 6S kr.-lj miloresklnl, Hal, ilioiot\'. kocliio", mlnlfaott, dimititok Hb. (cl- 240 kílOniMiS mioíié|ben «> 2000 ninbtn rijtokbio Hb. Monj-.nioDj leljem «1 kr.-tilH írl. 65 kr IS.-loullrd oiitHloll 65 kr .161 1 In. «5 kr-Sdjeni-dim.iiiok «5 . 14 , el . BUi-íelrem 60 , 14 , .
S -blaitr. rubinként 8 írt. SS kr- 43 , 76 . [Seljem grcn.áinok BO . 7 . 86 . raélerenkínl porié 4. ktluígmemeieo — Mlnlik uoii.l ksld.u.k, kelt6. l..41porti Ht^rbi.
HENNEBERG G„ selieBiiiro^ Zürichben c..kir. .<1.^-1.111114.
1301. ÁPRILIS 20-»m
kány * a aérlllcsek következtében már meg is halt; a szörnyeteget pedÍR elfogták és most a börtön falai között várja tettének mélló bönleiését.
— líozlndoiiiúsu, hogy a Zoltán-féle canz és köd/vény elleni kenőcsben egy oly kipróndll szert esmero ek orvosok és betegek, melytől még azok is, kik 15 20 év óta üzenvednek,. « fürdőket éa különféle «zerokel frfUriitíiiyteleuül használták, uéhányszori bedörzeölés után meggyógyulunk. Üvegje 2 k. Zoltán B. gyógytárában Bpest. V., Sétatér-utca.
— Koros fővel n másvilágba. Ne m esünk k kft/ségben a kü/ségi korcsmában ii íi.\'ilal legények Baehu.-nnk áldozlak és mikor már sokul felöutőflek. őssze-verekodlek ea az Öregebbek a fiatalokat a korcsmából kiutasitották, dulakodás közben Kása József éa Kiss Gergely ojtani legények Kim (Laci.) Józsefet ugj megszurkáltúk késsel, hogy lüglön szörnyet halt.
— Körhinta áldozntn.\' Vasárnap a zula-egerseeyi Fö utcában n köibinláuál ösRzeHzólalkoiiott néhány kőműves éa egy mészáros legény, minek az lett n vdgo, bopy a kóinilves legények megakarták verni a védtelen mészárost csakhogy a mészáros mészáros, nempedislen kómilves és egyet közülök ugy az aszfalthoz vágott, hogy lepedőbe pólyálták és hár-mati elcipelték a kórházba.
. A
zéa. got,
Színházi hét,
Ki a hét abban különbözik n többiek lói, hogy csak 5 napból állolt. Hétfőn es kedden este sötét maradt u terem éi a Bziiíészek a kávéházban játszónak én uotn a színházban, de ott is a maguk mulatságára. Erre vonatkozólag megjegyezhetjük, • hogy íeladaiuknok mindnyájan\' kifogástalan müvéí/eltel feleltek meg.
A lefolyt hét vditozutosü\'ág tekiuteté-ben is igen szeréoy volt, mindösBze három kiilönbö/ő darab korült szinre.
Pénteken a ,I.ili"-t látmk, n címszerepben Feledi Buritkával. Hogy játékniüvészete mily kiváló, azt ebben tárta lm tis szerepben fényesen bebizonyította.
S/.ombalou került rzinre először az „Oc.-kuy brigadéros." Eunek a nagy apparatust igény ló darabnak szinre-hozatala — bizony — meiíhaladta a táríu\'at erejét. Az a benyomásunk támadt ii7. előadás láitára. hoity a darab szépítéseit inkább élvezhettük volna olvafás-l au, mint ilyen előadásbau. A tökéletlen ség ugy a szereplők játékában, mint a technikai részben erőien megnyilatkozott. A csoportjaién etek gyarlósága minden iilu;\',lót megrontott, n kis ter.\'edelmü színpad hiába utánozza a tábor méreteit, h a hol látványosság lelt volna a hatás főeleme, otl íemrait sem láthattunk. A •szerepök játéka épen nem pótolta e liiányokHf. Havas (Ocskay) kétségkívül impozáns alak n színpadon, de hangja nem elég érces, r hamar fátyolozoltá válik, az Ocskay brigadéros energikus aluliját nem sikerült neki hatással interpretálni. Partnere Dtrócy. I.ka (Tisza I\'.oau): nemcsak, hogy kevés hatást ért el. do túlságos seiitinieHtútiz-iiiu.mú sokszor nsszatet*>ő volt. Szerepé-nfik poiízinat nem értiítto meg. Egyebb ként gyakorlott szinésznönek látszik és azetivedélyesebb alakításokban jobbal tud na uyujlaui. Papír (Oc-kay Sándor) játékában löbb volt a komikum, mint a komikuséban Groteszk volt az. egész alükitás. RvmeU\' Géza (Jávotka) sem jniszott ugy; mint máskor. Pataki Ili/a (Dili), Tordüy (Szörényi), Kardos (TurjcS), N ig) Imre (Paióc parasil), Iváiiyi (Py\'ber)-ca Itidó (Ozoróczy) igyekezete m-iii n,t\'tiihetie meg az est eiliölcsi b ikeréi.
Vaniiniap éd csütörtökön az „Ocskay brityul^ros- reprlse-it láttuk.
Szerdán eato egy soxkal EÍkerlil!ebb, SDkkal magasabb nívón álló előadásban mutatkozott to a társulat. A .Görög rabszolga" az a minden izében azeilemes operoti került aziure, muly minden lekiu-teibt-n kiválik a lucaioperettek kö/ött. Valamint az elüadia miigasau kivált a vidéki színpadok operelte-elöndásai közül. A szereplők valamennyien ambícióval játszottak. Nagy Imre (Heliodorus) folyton derültségbe a tartotta a közönséget. Általános tetszésben részesült Bay L. (Diomedes) erős baritonjn, mely e darabban kitűnően érvényesült. Külön meg kell emlékeznünk Szabados Gizikéről, ki Irídt croálta játékát üde természetessége éa nni vitása művészi nivóra emelte. Feledi Boriska (Asp3sia) szép játéka mellett brillians foilettjeivel is hatott. Kardos (Archias) játékát a tóié megszokott könnyed, minden géno nélküli természetesség jellemezte. A többi azera-I"?k Iványi (Promponius). Bercik Margit tAutonia) és Szelényi Emília (Melanopis/) kflzébeo voltuk. A reodezéa éa a zene
kifogástalan volt minden tekintetben, villany kezelésében járatlan a rendi: mely tollaséin ideje\'bcn pjujl yü vapv sötétít el.
Heti műsor: ■ lléifő liptilia- 22 ZóiiRelőadás, fél lielyárakkal „Kia szőkév#nj" oper^lte, béiletszflnct.
Kedd 23. „Bölcső* színmű ujdor ság, bérlet 10. szám.
Szerda 21. „Sulamilb" opera, bérlet 11. szám
Csütörtök 25. „Arauvapszony\' vigjílék ujdonnág. bérlet 12. e/ám.
Péntek 2C Zónaelőaddü, félholysiiK tkal „Görög raha/oléa^ nperette. hérletaziinet.
Szomb.it 27. .Kleopaira" opetiette ujdoníííg, hérletszü\'iet
VaMiinnp 28. d. u. „Suhanc" opt.-relte, félhelyár.Ukal, este ^Csikós\' népsziilniű, béllel 13. szám.
ANYAl(ÖNYV[ HÍREK.
íj/iiletéfiek :
— Április 12-*—19 íj. —
Beccik Katalin földmivos leány: Ajuna Popovics Lajos fpgházör: János j Singer Itínác mészáros: Aranka 8teger Rozália uapízámOB: János Bölf Károly földmives: József Szollár György földmives: Ferenc Marion József földmives: Katálin Harsay György postatiszt: Gizella Salamon Gjörgy kocsis: György ijylig L\'vjo.s szi Ryárió: József Koller Lijos ^z.1bó: Juliánná Ilonái h M iri c-eléd: Janka Hoiváth Teréz cseléd: Lajos Tóth Rozália esőléd: Gizella P.ijp Lnjoy vasúti hordár: Katalin Fromrner Jakab ügynök: Erzsébet I , Ilnlálozások:
— ApriliB 12 - l»-ig. —
Vizeli József rk. kolilus, 63° éves: végelgyengülés Dani János rk. földmives, 78 évjes:
végelgyeiigüics Bor.-: András rk. zenés?, 57 éves: nyelvrák P.tttidcr József rk. 15 éves: vese lob Császár Józsefné Bella Eva rk. napsránjoá,
35 évet : szülési ránggörcs | S/Ücm István rk. napszámos, 3G éves: tüdővé.sz
P^osenfelii Albert iir. magánzó, 85 éves:
végelcyeiipQ\'lés H\'r-chl Vilmo-ii/r. cipész. 05 éves: nyel venk Sr.ijártó Liszló rk. nip-zinioi, 70 évp: tödögllinókór

cb
Db
Szollár Ferenc rk. 5 napos: ránpgö Selig József rk. 5\'nnpos: ránj:gürcs Cíiikovic:\' Jgnác rk. urod. gazda, Gí) év gutaütés
Farkas Karol)né Poss Zsófii rk. molnár
neje, 48 éves. tifusz IIalá.-\'7. Mária rk. 17 hónapos: a^ybártyal Buy György ifj. rk. 7 hónapon-: ránggor llílznsságot kötöttek : Április 12 —13-ig. Welisch Miirkus kalflpkereskeflö — Krati Fridával
Boronkay Aladár kereskedő -- Spit?
Pauláv.tl . KáTovics Lás/ló földmives — Mari Il.vzál iával.
KŰZGaNZDASAG
Iílsö Lcánykihazabitási Egylet m. tiz Leány éa fiu bir.tositó intézet Ezj\'ll intézet "x-ik L»-zi\'i«.-si év»»..im;Iyiu»k j«\'h\'li-lési! Srhwanv, Arnrn ciiióklésr és »7.áin|«s Isig h\'-s/.v ét éje riii\'H\' It mái\'e- \'.\'»\'-t\'n !ar!>|tt kii/.i:vuíi\'s-i\'M i-I.\'ii\'rjr.-zteti it. i>»iét trtihtiiii.\'
trkiiiti\'lbi\'ii \'keiivező i\'-f! sikeii-s ndt. |
A j •lentésliól a ktiviíl\'keíó. lisiyi\'hunre uiVHó iiilatck.il ktvu\'s».7.ri:k: lütiu\'b.tii íj
b.\'iialk,)Ziis Vi»lt thiiiHi jnlalékré.-z, ti|l-iiyouió rós/.bi\'ti a fi.ualabli koroszlúlytikbaji, ami tekiiitellel a mull i\'szli-inlóbt\'ii ált i-IiinosiTn uralkodott r\'w.isz keresi-li visz i-nyokrii igen tekintélyes erodniényin k novczh \'it\'i. Núszjiiialúki k és visíszaluetési k lV\'jébi\'ii kiutalványozlatiUt: k. 5u!).2.i 4-»t,S.
A ilijlartalék iu I!.liií)rast eredmenybi 1 való k. í .271.!»17*1 I átutalásával i*.7Sll ti\'»p — koronára emelkedélt, a töldii t;»rtaíi|-kokhoz k. Il5.f)17si rsu\'.uliatoU. ugy hogy azok összege: k. ?»2ö4lu-2!i. A hivatalnoki nyugdíjalap nisz&rc k. 4ij(iJj szavazlato\'.t meg és ennek összege immáir k. ti l,r.S.V2«J. 1 levétel Veit k. 2.125,992-40.
A mérleg végösszege k. ü-717,2őö*2l!, - uu\'ly a következő tételükben nyeri fedezetét: Intézeti épült\'lek - k. 15.tMGU§ leírása után k. 1489,022 16. Elsőrendű •1 Vitl-o.-> állam- és egyéb ióvadékképei érLékpapir.ik, k. 2^104.092\'—. Takarékj betétük k. •JJ7l,:i92\'Ol. Kölcsönök sajá kötvényekre k. 2G0t0&3*IJ.I Hálraléko.-l dijak k. 429170-21. Szerelvények — k.1 0335 leírása utáu k. lo.uoo-—. Hivatalnoki nyugdíjalap betétei, k. (10,510 97j
Készpénzkészlet: k. 123,304"75. A jelenlés és mérleg hclycsléssrl tudóin; sul véte-ett éá miután Ciri\'ímvali^ Mór, i\'árosbisó indilvútiyára Sebwnrcz ■Arnun nlnókmtk. Kohn Ariúdil vezórigiizgatönak az ogész igazgatóságnak és felügyelö-bizo tsignak valamint nz intézet malhemal kusátiak. Bogyó S. a budapesti kejreskeile mi aka détiiia tanáráiiuk köszönet és i Iisuíorés szavazUtlik. újra nu\'gvi\'dawtalial a lel-Ügyeló-bizoltságba egy év lariau ára: Dr Alexander B ruát tanár, Dr. Simonyi Zsigmond tanár, lleger ijúzsefj Seifen-Medér .luzsef. WeriU"iiiu\'jr Allwri és Wel J. lia.i I. A küzgyliléő jegyzókrjnyvrnok llitole&ilésére kiklVldölk-k: lliazek J. Antal és jelitai AViheii\'i\'liiiWszkv Viltnoja inagy. Je^zániitülö é> péiizváltólifiiik fő liszt viselójé.
A jeieul\'-s kapcsán kf»zölteli\'l|t, hogy 19u!. nnircitis 2ti-áii Dr. Stalnberger Ferenc" kir. közjegyz*" közbeiljár^sával 7 darab egyenként lixjí)—10l»j kpronáról szóló dijmeutes uyoieménykötvéjiV kisorsolás;! megejieU-ttr Kisorsoltiitiak .u krtt\'Ot-"kezó nlapkönvv.sziimok: i :í:?7. Tcéli Samu ur Budapeht, 4545. (ii\'ii|icic Vlajlto A. ur Hjeliua, G8&. Brtwk Vilmosné uriíű Nyir-Uativr, 31811. Lakatos Gyula itr Szil-Némeli, 54\'T). (iuttmann tierson nr Pée-:-17;Iii i;7-^0 Kéioi tli József ur/Székesfehérvár, 31115. Ltndi\'tiliáittn József ur Budapest
A tricsti általános biziosit-i-tarsaság
IAssicurazioni Generálij f. é. április hó 1 -éu larlott ÍjU-Ji*£ közgy ilésé.u rje.szlet-(ék be az. Uioo. évi mérh\'gok Az ••iMUiuk fekvő jelentésből látjuk, hogy .17. l\'xm. (lecímber 31-én érvényben volt életbiztosítási tőkeösszegeit 525.S-94 S,l3 kor éi5 \'Mi tiIIélt (ettek ki é> iir, év fi lvaiuáil bevotl dijuk •Í2.\'i8\'.),431 k-»r. l\'.» iilbriv rliglak. Az. életbiztosítási osztály dij-tnrtaléka 10.300,434 kor. SO" jliilérrel 134.5110,731) kor. .(19 ül érre enujlkeilett.
A tllzbiztositási ngtan a ilijbevétC\'l 11.3"«7,8l)0.l»^\'i korona biz\'.ositasi összeg után 1S.U4 1,775 kor. «.5 lillér volj, miliői . 7.923,074 kor. 12 fillér vi.^oiit-jbizhM-l t.isiHj lordiUatC\'tt. ugy, bogv a listui dij-lióvé.tel 10.71^,701 kor. 53 lillérrej rúgott, mely ősszegből i;.97l.2<í kor. utini ilij-lart.dék ntitulen tebi\'t\'tiVl inonten jövő évre Viteléli át; a dijúrtídék. lebnl .| tiszta ■dijbevétel \'.öu;„-át \\f*iX ki. A .jö\\«J évek-, bon esedékessé váló .lijk"i<,!ozvéiiyek ész-szege 77.3 19,1112 kur. !ií úlér \'
A szállitmánybiziositáai ágban a díjbevétel kitett B-111 kor. 2 .1 lillérl. mely a viszonlbiztosilások levonásfi mán 3.3U3.312 k«ir. ü\'.i lillérrfi rugolt.j Tiszta dijak és kártartalék dinén 2.72(1,1)77 kur. 61 lillér helyeztetett larliltklnv. ,
Károkirt a társaság t9C(o-ban 29931,463 kor. 16 fillért folyósított. J\'ilihe/. boz/iaiiva az flóbbi évokbjii ad-jesitett kiirliz-eié&ekit 11 nlr.sasig ivlapitása óta károk l- jétien l»Ö3.59:5v3l\'1 kirr. és 06 lillérnyi ig.\'u tfkinlélyes összeget tize-lotl ki Ebből a kúrtéiiil\'Vi összegből hazánkra 128 644,0x5 261 kor. osili nieiy f\'összeget a \'.ársitütig 186,920 káresetben lizeUií ki. •
A nyereség-tartalékok köziil. melyek ŐSsm\'írtíU X3 754-975 kor. 135 f.l érije rug--uuk, k-fitóu\'isuir^kii\'iiiüleiidók: a/J alapszabály szerinti nycrescg-tartalék,! mely 5.2•"O.oiiO köriíiiiVt lesz ki. az értékpapírok árfolyam-ingadozására ajakitolt tar-, tlilék, .uely a 2.920,i).*.^ kor. Új lillér killiin tartalék, ugy szinléu az évi.jiye-rc.-égböl kil.asit\'itt 158,Ií:í:» kor. i;.*afillér-rel, S,:U I,07ó kor. 35 llllérre \'enujltetott lel ; továbbá felemlítendő még a li!i«,0(!0 k\'»r«\'tiára-rugó\' kétes követelések ^tartii-leka. Iv/.i-k-.\'ii kivl\'.l letijn.ill még <gy . iii.uuiji koronát kitevő külön alap.\'utely-iiek az :i rétidiMti-téjii;, hogy az óIi\'*biz.to->r,á>i\' (i-\'/jálybaii a kiuujitláb i\'sífiii\'ge.s i-.-okkt-né.-éi kiegyenlitM\'. |
A :ái>aság ósszi-.s turtuiékjai é.- iila|»;ai, melyek elsí- r.uigu értékekben vaunak edlu.yt7.te. :i\'. ido^ liiutiilibjok lidyláll 1 ií.\'.iíus,\'.) 10 ■ kur. 1 ís fillérről 173.453.451 kor. 60 fillérre enielkrdléki melyek kvvet-kuy.t>kéjieii v unnak elhelyezve :
1. Ingatlanok és jelzálog követelések "(>.741,137 kor uj ílllér. Életbiztüiitási kötvényekre adott külisönök l6.28:t.l*<0 kor. 3u lillér. .3. Leiéteuiényezetl érték-\' pajiirokra adott kólcsöuók 2 378,490 kor. -.0 lillér. J. 1-lrtékpapírok 110.85-1.705 kor. 67 lillér. ."». Túrea-váltók 1.155.170 kor. 3j fillér. (>. A részvényesek bizlo-Miott adóslevelei 7.350,0,0 kor. i. Ban-keknál Jövő rendelkezésre | álló követelések, készpénz és az intézet követelései, a hitelezők kov eteléseiuiik levonásival 5.195,767 korona 79 fillér; összesen 173.458,451 korona GO j fillér.
Ezen értékből.43 millió korona> magyar értékekre esik.
A mint a\'jelentősből látjuk, dr. Laudi Vitális ur elhalálozása foivtán megfjreső-df\'tt. vezertitkár liolyettes állása Ltizzati (lioberti úrral (ültetett be.j_1
Ur. l\'iU/ini/l Urnvilc, lelelői Síerktujítő. Kmló Ifi- irajditM JöiHet.
VEGYES.
— Ejy nepszef. A S!"l!-fél.i francia borisc-sz és fó által a •betegi-knek ecj\' ^p oly eygjba-tilsu, mint olc«ó va r njujtalik köszviínjrrs és csúíon liAi)talaiakli.\\ii nebiknül ós dnRimáinknál, Fsrr flv g -irn i»ta*li.wsal opyütt 1 kor. SO fill. Szót-kOtdés naponta iitánvíti-ll. I Moll A. ^^pyszerí-az cs. és k. udvari ss.Olitó Al-nl Ht\'cs I. Tiicblaii-ben 0. A tidi\'ki |:yí|tji!r.rriAialil,inn üítiArriZoirati Moll A féli- ki\'izitniéuy k.\'-rpnitö az . <> Ari jelvényével és alivin\\Rú>:0
Rohitsch-Saucrbrunn oiszágO\'; gvőgr-intózet (Slá|eror^iigbair) l\'idi ben lepii-/dbi-MÍu;ik 100-lk évében. Már nagyanyáink ,idejében áltnláiios. knzkiul\'veloésrtiík örvendett a kies Stájerország gyöngye, a njint Ifohitseh-Saiieibruiii-t joggal ueve/.ik. — .Azon óriási lendíile!. melyet, a tnrtomiiny gyógyhely, az. ni iííazgiiló. Trotter nr vezetése alatt mt a uiiill évben nem esak n filrd\'ivemlégok nagy számán. Int-uem inindi.\'Hi>kelölt a folyton nagyabb tért liódiló roiiit-rlii savanyiivi/.ck kfdí>u-dő\'srgéiiek iiiiiidi\'U várakozást luliiluiuló ( rpliamos növekedésén volt észlelln-ló. A \' lákások ole-ósága még a k\'-véíbbé júmó-duaknak is leliejfivé les/.i. Iio^y a nyái" fidraináii iieliány |u\'tet esa.líuljiikkiil Sauer-brunnl au töltsenek Azuukivíil. bo^y a délvidiikuek emu KarLbad\'jji gyumur- és |.)élbet.gségiiknél. briglitkóri-s vesegynla-. öásilál slb. sll.i a |IiTilcelöld) orvosi .szaktekintélyek által ajánllatik, az \'tyész-ségcsekmk is változatukban gazdag, kellemes szórakozásokat nyu i. Az egészséges és poinpiíis leuni.^.-jiiték-ver^enyi-!c ren le-\' zésp által gyaki-roltatik. iitiudj-uHeniii liMiig-: versenyek. f\'-loKasó és Inm or.i- r.sirlwk. i velenci\'i rmro\'fiélyek iu.u:ie-iiiin-léuv inel-• lett. .színielőadások és tár.-as iiv.zi-|öv.«iidi\'k a párját íilkitn .v.ép gyógv i.ureiubtru. mely még néhány év elölt is ajeün.iigvidili voii nálunk. A ki egyszer volt SAUiTbrUtlubaii. mindig öróinest lér ezen elragadó helyre vissr.a.
N y i 111 é r
ab c rovat alatt klizlattfkért nem Tftllal felelősséget a nnorkesztfaéií
Hv.Pi lewpl!
10 hu 2j-ái> -.tUt^\'it, A.\'ii»wiuiJil>.t Bar/ium ós Balllíj
hlDÍZSa v.vr««- i« lö;íii-,:c«ni
romiul viu.k. u.\'kT-.i, u\'eoi ntiil.i>/ili..ljill, él -/iive.-li<yc.«K-l l\'clli\'í i l. I, -y l.\\tv.u»y«.\' .ta.itViamnnV
hirc- kájsházuakal é: sjcessíj sörcrönkal m.---iatomiul ko;;yc4l-ájck.
Víilasíieko. cliCíin l, .cataiiiint. kiLilm" «itcl>iilröl ijs«n>li>-Icr.n!in>:il,; ■ t-.ynjtvn ai fiiyciiciiSg lci"vil.ijj;i-totutbl> \'J\'ütlíckcii. lpiirkti>lui fo^uiik, huny ut:y a lij;yc\'incH ki-ml^.o.\'i.íal, v.-il.unlu! s^Araio.-inlO crgAiiy/.iMiC-xt\'l Scl!eui«>fc leuyíiU fenyes li-jicndc-/.cvü |lclyisí;;i\' nvlicn :t tniii\'i/kixl^iit.
MictiJr, még cg5-/ ,iuoiia;clil.il.rii |v.i\'nilaiiiil ítiuv tűndarias diszdljcllásra és gabdin u-riiii>iki« s-iivc- líjjyelmri .cíliivjuk - Uju!.lg kij«kiUjiLk, hogy kíllüiiü. ».-.<:rciíc-.i-nkiicl< i.injiu, ha MaQy-
kailizia város intelligens koiünsigét nilunk (ldvO-züllicljllk.
Mnr.l.lmU **:>lg.il:»«r.-i VeMCii
mély tisilclcUcl
t\'ccs, 19111. ftpr. híj.
1 BEOÖ TESTVÉREK.
Vese, húgyhólyag, hugydara és a köfi/.v.\'uybántalmak ellen, továbbá a légzó és eméfiztftfil ezorvok huratos bántalmainál,orvosi tekiatélyok általa íillblon-forráa
SALVATOR
sikerrel renilclve lesz.
11 u « y li n jtőhalá h u !
\'Kellémes izü 1 üöanjfii ciiuszllictő
Kapható &nváii)-vi/,|(^ri-Aki-di!S«\'klH-ii ri
Cj\'^gyaroriArfiklmii A Salvalor-forríii inaznatúsága Kpi-rji^en
Férfiak ingyen kapnak.
líly.ui uj UilAluiaiij-ti <tvimily az clvcV£tctt i-.i.i\'t .újra liio^h.ii\'n, flr«ltl,aiSniiia|»ul v é^jj-iiíiMlaS könyvet im-t;in, Jót. Iieo-tinin^olva. ingyen ItalijAk iuliob/"k, ,v kik ette Írnak. I.i a kRl>á-, iniil:Oi:mi"-h.il-li \'c»<nLiorv\'»s»:ij», moly megmentett ezrekel. a kik fi.iiutkori kibáfjások fnlylrin nemi ba;okl»an, s/ifilMxui, vabimínf elvesiiietl féilierö-iicii MenveU.ick. ka uklml elhaiifO/in at. in lázét, Ínijíy cny. ihfiycu jrviíSA£iit rnaj-yirijA könyvvel cgyilti ininilcnklnek li.gycn köht. lúíet a há/.ior-voss.\'iun-xl a liaj oiihon gyógyíthatú, .-: niinJazyk a" kik a lialnlköti »«üímRÁ némi
lialdkhiiil, szellemi clyyöngQlévl tn. vagy kr.jnikiis bajiikiúil v.citveiliick, ulllion cyúgyitl\\-.ttj.:,k uiagu-kal. I./. n gyógyszer kőivel ellenül a/.okia a ster-vckic lial, u liol n luugeiü .<iilt> »ívlk-cge\\ ouili-\' l.no-í eiéilméiiyayel gyOgyiija a/ éve\'< ,iia tano beleg-égekúl. Oiej;, liníal egyaiinl írhat Slalc Me-lienl tiiViíiubiak w álam jelicl,! ci:ine, a honnan a c>ii!ivngiil r."VgI0n i\'lk,il)>\'l!k. A/. i»!t/cl leg-iukál>!i .inikat akarja megmenteni, a kik kezelés céljai>M a/, nuhit.iukal nem liugyh.iljíú cl. A prúbae-miiag, megmutat ji, ho^y mily ki\\nnyen ki^yOgyilbatyk ebből a rcttcneles bajból ti-lhon. A* iiiíciet kivételi nem le>«. Ntindsnki irbac érette tVáiljonnan magyarul, nme íiloktartis mellett posta-I fordnlinval egy ingyúu e-><>mag ojv«%ságot kap magyarázó kOnyvvei egyilU. lrj.m még ina. A cn\'in.ig «:lv síé.icn be van csoiuagnlva, \\ hugy a | laiiálmát --i-iikr >ein l\'ngji niegtiiilnl. A levelet y kell oiini-.-ní.\' Smti; M.-.liv-al Insihute, 17 Elektron | ltuihling. l-\'uii VVaync, Ir.d. Amerika
APfíO HIRDETES.
Kft i\'iíé-z uj Habits-félc pcditl-
f i u ii A i. o n
o!csí árá t eladó, vagy havi 4 forintért bérbe vL\'helü. Bővebbet ifj. Wajdits Józsefnél,
Nagy-Kanizsán.
Pedál nélküli cimbalmuk ira fi5 frt. Havibér összeg 2 frt 50 kr.
f HIRDETÉSEK.
c <1 il I g in (• sehol se ni I n p ii n t. I n I 1
c^^gp. .n z e i- e n c « c
Bl\'MMMt
föelárusitór.ál. A most\' befejezett orsjátekban . szerencsés löárudám utján ismét 18445 7a fi/áinra a
200,000
KORONÁS
főnyeremény fizettetett ki.
A sorsjáték rövid fennállása óla 10,000, 5000 és 2000 kor. nyereményeken kívül n kővelkező főuyereir.én.vekel fizettem ki:
600,000 600,000 200,000 80,000 60,000
KOR. KOR. KOR. KOR. KOR.
09G8G ■/, számra
28718 V,
számra 18-145 7.
számra (iítliOl V.
számra 23772 \'/.
A I. éri nmjna 22. In 23 IH 1 o.ztiily huzásShnz \'/K sorsjegy 12.— kor. j \'/, sorsjegy G. — kor. \'/; sorsjegy 3.— kor. | \'/, sorsjegy 1.50 kor.
Eredeti nomegjekot ulánnHtcl vsgy ez 5i«zec előzetes bcküldífe ellenében küdök. Minden mesrendeláibe;. a bivataloa tervet dijtal.nul csatolom, A hilatíloj jegyzéket busái után áronnál lüliiöm.
rüeláruáltú
IIiidnpest, IV., Viírosliíiz-utcn 14.
XXXX ÉVFOLYVM.
A L A I KÖZLÓK Y
lilOl Al\'RlLIS 20- n.
0B- A LEGNAGYOBB!
Confectió- és divatáruház a Monarchiában
ZWIEBACK LAJOS és FIVÉRE
BÉCS, VI/2, Mariahilferstrtóse 111,
dacára az elismert verseny-nélküli ojcsó árainak és kitűnő áruminóségelíDek, minden rendelést
|M,
10 KORONÁN
s felül Ausztria-Magyarország Bosznia és Herczegovinába
Bérmentve síétkiildünk.
i i Í Teljesen portómentesen lesznek az összes áruk, árjegyzékünk és mintakQldeményeiuk szeriot miul Confectió, toilsttek, kalapok, szövetek, szőnyeg, vászonáruk slb házhoz
szállítva, ha a megrendelés 10 koronát túlhalad.
Megnézésre méltó mintagyüjtcmények a legszebb, modern és legolcsóbb jótállva kitűnő gyapjú, mosó- és selyemszövetekben és divatfüzetek a legutolsó újdonságokról ingyen és bérmentve


Cö • ;

s -g ;
CÖ m s ° •íSia = -2 - l B g S 1 " -3 = Z
-41 \'2 O « £ o
*S ®
\'ő> e* S
t
^ O 10 -o „ s
\'i tt-Süx-sl|2
® r * -
?
i "2 55


05 — CB — I
O - ^
a
" 3
u
= 2
O *> L 3
N JS -s
"í!
■o«3 s - H „ •B .2 > 2
Cí I I a i — I || I 3
. a o ■
í > JT 2 \'Sí
E x
CB
— ro
3\'B"
o o o
0
10
>.
01
a ■ ^
a
L
o
a g|
o «
- K
_ O w o £
m a \'\' i; s:
ír 9
2 a
za
, co ~
. S; 1
\'a s^J
§ I. I. I. "s i
wMOíi ** -a \'
„ - alj
— »<
ss 1 1
00
GV -©

n
-a
.■5 1 =3
;

« © «
5 £ ►
u ^S "S S o g s-
■o -o » ■ & -
OO _ •
s-
Cl
w — H O U ® " " ® "
» <■ :
fii
-C3
í>
-CD
z
I ^í!
a
3 ió t-a
N «
T « = •■2, «
® ™ ffl £ 3
™ S ® s fc
*\' a = = ■«
4 H « Ó 0
a s | >
« ü
l|
■ff 1
E_£
3
u
" N = 2 Su
" O - MM
m
® 1«
I1 £
c 5 ?
•5 g L
3 E í O
SS Í5
- O I » 0
- =0
O 50
"> 1.:
B
"tí
l
.Ifssssgssseseíssssssssssss lesesooseoeeeeooeeeiattftiixrtrt
m
3 d
1
.« ÍJ « r< fc. » .«
-ifopuaiazíj uaqzu^dza^i| 09
tBU|51[D!J0JU |]B15 1B0QI[ 9 W«JtlIJMií HKSJ Jí
t> w R n <8 ne
V
$ s
b
M
©
>4
5 « *
M «
O
a
10
a
0 t a s
R
■a -s
3 ^
a £
©
(9
H ~S
X i Jt %
= 3
S ^ -0 »
<
<fl
K ?
0) -u
"rS
M ^ a
B 0
4>
311
•O GC lO H
3 i
: ta|3 loitioj
/A.K. EGYETEM V/ECYTAfíI IMTÉZETE
SZT.LUKACSFÚRDOI !f ^j^HECYIFORRÁS
ICEM TISZTA ^ BICARBOflAT
Ásványvíz
KAPHATÓ: FÜSZERKERESKEOÉSEKBErt
vendéglőkben
ÉsnitiDEn VASVÍTI ÉTKEZŐ KOCSIBAN.
XXXX fcVKOI.YAM.
1501 ÁPRILIS 20 án.
üliazalokiól omoJjankl
Elismert gyógyhely gyomor- máj- cs vcsebajokban
cukor-betegség
epekő, torok-és gegehurut bantalmakban szenved ő^k számára.
ROHITSCH S a uerbrunn
GYÓGYFÜRDŐ. Proipektuiokkal &z Igazg. Déli vatulállemáa: PSItaohaoh.
Gyönyörű Nyári Tartózkodási hely.
Uono|«zn«»n ^aHioxt»o
BEVÉTEL
ASS1CURAZ.0HI GENERÁLI. Nyereség- és veszteség-vamli ez A. mérleghez. Elemi bt^tosUáal Aq Q9D0)
korona
korona
k blatoMUal aia?ok átkoialala a mult 4ir5l\':
1. Diiiarialft (levonva n vlízcnibUtosUók rísiö)
2. Tökésilcti: lírcructOJrI&Uk.....
J, Ertílpapirok Árfolyam lurtaiéks .... *. Ketes követelések taruléka.....
9669884
lastua
8^8
170. I..9
tlMil
I. KiriHkr* blzloiIUiok éi Ursdíkok IUMmc :
I Halálesetre siéliS é< vepyej hlztosltások. J; vonva
a vUzontblztositö-* részét.....
I, EléHa eaelire -irtlo biztosítások, levonva ■ »!•
szonlbirtosiUk részit......
3. Járadékblatosltiaofc . . . . , . II. l\'li*t««*ki tUuatiairoll kőtréa/ektrl, levonva ■ vi-
szoOlbiitositók reaze:......
II>. ni/ia!4k-fla*t4aSk Hztoiltutlaknak
IV. 1\'ztetl kladüok (levnnvi «viszontblzt. tcritminycit):
1 .Szerreztai kOJlséx\'li 1 ■> folyó számlAo tcl-Szerzési kfliuisfek | jestn tirlesztve)
li. KolyA kezelési költségek.....
4 Hrhajtiii lutsltkok.......
f., Orvosi kölué/rek.......
0. AJiWt lUetífrelr ... ...
V. l^lrax\'i\'M r*j>>. Uadiaok:
1. I.citAsok kiles kfrvelel.\'Eckre <s Ingatlanra
- k\'Mekpapirokon vald kCnyvazeiü áiíolt. veszteség \'3. Aifolvamveszteseg pénznem. t* külí. valtukban VI rr»mn kiről Urt.KW
1. HalAlm. szólóé* vejcy. bizt-lev, s rUzún-b. részét
2. K!(íi.«l biztosítások, levo«»a a viKionlbizt. rcsxct í. Járjdekhiztositasok......
VII. A Llit>«lta«i alapot álláaa s azama.li.1 it rifiu: i. ;j.juralek
Cl lial.tle-.. stöló cs vcrj. tlzt.
hí..* vlsánntbisl. résxél Kor. 1!».\'0-I.7Í7 M A. Kláltsl bírii>si!»m>"c, Icv.
a viwunlb!»lo*.u*k Unit „ Ö.W.INJ ( S
c> 3aradekbiztosita*ok . . M?36.3 ••rrX i |)ijl;:vi:ílck
a, lialajo. szóló cs vckt- birt.
Jev. a viszoiubizi. részéi Kor. 5..\'38.ÍM\'51
h ViúléM bt*1»»í«i«.>k levonva
a viszontbiztosítók részéi „ .\'(M.OlJ-aS
11MI0MÍ &3J0139
Hli-uil Virul tiilaiika i
buWsití* részit)
i&inn
llUtt!
IW607
Töbh száz kiváló orvos által ajáulvö A legizletesebb éa legolcsóbb ásványvíz Kapható mindon jobb fűszerkereski\'déabeo éi vendífilfibeo.
Kor. S1.2M.1P1-3 í.
I 47.t/H< 17 Kor. l.l</:«.7Sl-S»
ititn
uiym
S1I«7S7>
3 Jirüjj<!l.t\'jxt;íSitisoll
iOLrlxi-nlinia.ok horiitrl)
976WI IÜII!
jigo:.
t211110
1. K.-.!,\'.-.ii v, l-íAraU..!..-; kanMrk.
luKl.iuvvcifI.rul <» ukarik^iuiáruiii.i;
N-tliik Uaioi.nl.....
í. Kötfútirck\'iv ajou kölcNflnök kawaiai
3. Jc;/!\\l..cliiiiiiV; rámául .
4. Krti&rii|<i("k kanuiiai .... 6 li.KMla.K k Ii5»u hoaoiicka .
üpjrb blirtrlfV:
1. K\'\'trciiril:elrl:«k .....
2. K«)tt> kCZCKil bcvctclei
3. KfWkpai\'irok ulan folrcsilótI Arf«!yaTi\'n>(
Wellsyrup
[/^^wSrftjH\'\'8^ kellemes iiil szer lel-V - »,",\'llclt i.^ycímckcU ic-
\'v^voÍK^A^ll^\' s/c,c- \'lörcs, (ullmtó
v\\ KÍNÍfi: C> zihilo köhögi*, tUilij-
\\ \\f^nof ug fSáS htrut, clnyilkaso«ias és
OjUI] ellBP\'í\' inimlcii mcl.ljctegtég cl-
JJIM 1 1 Köpetet clöiegiti.
\'^újcil UÍENl / \' ilveKci 3 kor. 30 III.
VJ1 ■ " mmm\'y_ bckUllle^c cllcntUcnkUUl (í>\\ScíiullMjrlf.r ApotSeksr
WV T H I E R R Y\'S ^ Balsam-Fabrik
In Pregrada bei Rohitscb-Sauerbrunn. Vlgyit/unk a kupak eráhAsra, beéjjclclt cégre: k. Thisrr/\'a Schatzongsl Apclhsks.
vistontbiztcsituk rchict >s.-.T.t-4>
3. Kulin larukk s lamaiUo e»cilcK« JumuiU-sának klc(!>enHté»cre ......
4. li\'ikcsileil nverctoíturlalít.....
6 Kcapai-i\'i\'í flifoixam tartaléka és kieg.-larialék 0. Ktlrs követelések larlalcta ....
T. A hi7lávs>tol. Mz:alvka!ap;a ••» kanattkkal ej^ii:\'
VIIt Ktl fizlelt •/(:»»« ......
Összesen
MOOOO
i alíts-
144437978
180t.-v.14
A Trlestl alta1a-o-> blztojltó tá-sulat (Asslcurazlonl 6eneral!) »a;ycn«Vlása IgQO (loczeirbnr 31-cr.
VAGVO.N
öaaztaén
korona 11 i.l
A tótól novo
A tótól
korona | fii.
korona 1*1
korona | >il
lovnooo nsoooo
WS.-W
1 | A rfsiTénjeselc ailóslevclcl s x.\'<ic te nem fizc-Iptl részérd.......
I Kéizpéntkistltl ar. in\'. íkici^iósíko\' s fiúkisjiiiil ■ kci\'Jclltexesrt pénzek hitslint. c» lakaréVpuál < Ingatlan birlok :
a, VétoM.injjallanoli.....
6> MejÚKazdas.igi liiitok-\'V . . . . e; Uiwman J.sctac.1 liifiollan Tricxilbcn
6 cl Állami i> más citckpapirnlc.....
I íi Folfi kamaiok.......
s \\\'alií.k a lártziban,.......
7 ! JcItAlftR-kAlciönúk.......
S I KívlcsOnilkertékpapirukra.....
9 KOÍctZnOk saját eleihlztcsltásl kfiivinyelnkf.\' .
10 Msradvinjr s visiMiihlzusltik wámlAibai . U MernilvAr.v ai liuétel liikiairiak azímlAlból
:» Marad»-anf at A mffl^R fölró ST^DrUjálH\',1
!8 AdosuL kül6r.b6i6 ciirnck alatt .
U Lelítcr. k»ici«éK >x blalositík nyanánt
16 a) Uiéi: O (e!»tne jubileuma alkalmátV. ir
alat-iiTAny.......
b) Lelet : Be»so Jót»ef alapítvány
c) Leiéi : Calabi U. iU|H(tárty . , l.cUt: Goldschm::di alapítvány
is Duiorsai és vas»zei.ren;ek a Ursaaáí r-^u* hivatalaiban, czéfiiHAk. papír- és nvo i,látvány az éssxes nkurakban . • \' .
II EIAIefcu:! jutalékok éa worvezisi köluégeJí .
34730 »I35J«
735^01 1300*33 Cl 04Í9
C Taii.ilélal.ip j; crt. kpapir 7.Wiri4k fi-jejcsúrc ■
é\' Kaiicsülóuun.ék az cil iiitaJ-izáv\'.r.ak íeJczestr "laraU-oUp ketes »üvcidc> a, IIGl»n„Mí fílyú bi
89>0\'86 1»M

1MA8487 *2M00«! S7 ooO
K.lczí*il nút.isokrx
CTflií\'in Z-A1I4ÍS6 ta.WOl
9M0t03
i) Ihintriiel s l« mérUyen . | ^ ; <) Külön alap a kamatlih esctl:ce% . S • hanyatlásinak klekyeolilcSéfC . I « -
Tartalék rqWdbcn levikárljxtleMelrrvJrc í -
3Íjon az K nttrlegtn . . . J \'
Osttalckatup iz ckiblztositisban nyínímínyny,\'
biz(i>xil<4tak javára .... a, A liivalainnkok ell.itA.ll pénztiran.ik vai{v,»! éi A hivatalnokok elüt. pén*\'"1\'- laruic:.
{, A hivatalnokok ellát. pélAülf. ">f|:J\'j a!ap
JelziíU-Khijelezfik . . • • ., • Ksycn\'ej: U vUzonlbijlo«\'»ók az.Smlni In Kicvrislejr laz ialézel (lukjainak seámlilj i i . K^wntcK (a II mérlej; fol;ó «iniU|.ai . IlilclezőH küH-nbízi\' czimeken lic\'Cick kfiessee és bi»l..«iuk KVAn^ii . o) 0 Fcl.si\'xe jubileuma alkalinAM Ul\'. .\'liirü\' Ai: 4) Bpsko .Márk alapítvány .... c> p<kz«cf alapilvánv ....
J) Ca\'sbl K. alapítvány.....
t) ColiiKChniie.tt alapítvány ....
f) Cidsnilslapitvin* .\'....
g) GlrarJj alapi tvAr.y.....
o) .N\'nrcaít /IhoMl a mult év;r.i (.vificic?) . • kor. 2iLi.:-r.
1IW170 9I6Í5Í Z3784W
115S-7-I 11 KM*0 t378tWO
858881 V9I5 46 &II3V IÍ.S837Í
1844 33 129(134
146777 87134
146777 S7IM
Í.-JIW i-»4
, lítóttO
Z97S8
61IWJ K0107 1Í583S64 100000 2BÍ00 1« 00 occ
Í31U) MIS 0
481997
5I..UV.8
£3800 1JK>0 60&J 6000 V4f3 Ö953
XXXX ÉVFOLYAM.
7, : A L A 1 KÖZLÖNY
1901. ÁPRILIS 20-áo.
fíláiffi,
Chief Office 48.
A legmegbízhatóbb, legjobb és az cgéai báziszer
Brixton-Road, London S. W.
világon híres és kereiett
Thierry A. gyógyszerész balzsama.
Felülmúlhatatlan moll, lüdö, máj, gyomor és mindeu belső betegségnél. — Külsőleg a legjobb
l^/ • Sebgyógyitószer.
Valódi csak ar, ösizes kulturállamokban zöld apáca Tédjegygyol
__és a kupak hüvelyen bepréselt céggel: Alléin ceht.
Évi kéiíites Iebiianyitbat&lag 6 millió üvegcső — Postán bérmentve 12 kisebb, vagy C nagyobb üveg 4 korona. — Próba-űvegcso prospoktutsal és a világ minden országa raktárának (elsorolásával 1 kor. 20 fill. — Szétküldés csak a pénz előre küldésére;.
Thierry A. Ceiillfolia kenocsc
(moi\'.akenöcanek nevezve) cl ncta érhető voueó erővel é» gyÓRvitá hatással. — Operációkat legtöbbször feleslegessé tesz. — Ezen kcnöcscsel egy 14 éves gyógyitbatlannak tartott csontszti, ujabban rgy. 22 éves nagy rákszerü betegség lett meggyógyítva- — Aaii»epttku-&c Ilit, bűnit. könnyebbít es gyorsan gyógyít mindennemű gyuladásnát és sobaél. — ÍJyorsaa puliit éi arí (oszlat, és megszabadít mindenoomtt idegen, még oly mélyen behatolt tárgytól — Egy tégely bérmentve 1 kor. 80 fill.. csakis előre utalványozás ellenében. — Nagyobb
rendelésnél olcsóbb. — Bebizonyítható évi gyátt&s ÍOO.UOO tégely. Miudkí\'t szerről egy egesz levéltár áll bizonyítványokból eredetiben a vili* minoen réjzé-bői reodeIkcsé»re. — Kerüljük az uUnntokat é« OgyeljQnk az 6ssze« tégelyre beégetett cégre: Apotholc znni Scltutzongfl des A. Tlilerry." Hol nincsen raktár, De hagyjuk, magunkat utánzatok vagy Állítólag hasonértékü szerek megvételére rálieszóloi, haaem rendeljünk közvetlen éa eimeczQnk:
AuatbBJcer A. Thierry\'s Fabrik in Pregrada Rollí[SCÜ-Saüerl)rüUl
(A ca kir. oaitr. illunutaUk ti3Et.il.IS: 8*5Tetlégfnek ailllnója.) --(Coiilract.r of tlte IVar-Ofílcc and Ihe Aiinilralty, l.oudou.) -
aDOooooaGtxiooaootxaQoooooooooooüooaooooooooü
~ Z. K. \'/„ 901
MOLL SElDLITZ POR
Csak akkor valódlak. ha mladogylk doboa Moll A. vödjogyót és
aláírását tünteti fol. A Moll A.-fé!o Seldllti-pírok tartós gyégyhatisa a legmakacsabb gyomor- és al-testbáotalaiak, gyomorgörcs és gyomorhév, rógzCtt BZÖkrtkedés, májbántalom, vér tslulás. aranyér és & legkülönbözőbb nJI beteglégek ellen, e jeles báziszernek . évti*ed»k óta mindig nagyobb olterjedést szerzett. — Ari egy lepecsételt ers-detl dobsznak 2 kor
Hamisítások tör vén yil eg fen y i 11 a t n a k.
[MOTT-17 ÉL efr A N C IÁ j
Csak akkor valódi,
ha mindegyik üveg M01;Ij A. védjegyét tüntet! lel „A. Moll* felir&tu ónozattal van zárva. A Moll-féle nevezetesen mint fájdalomcsillapító bsdorzsíleil szsr
Hégl lilrneveskénfürdő llorriili>m/.iíitliiiii.
.Varsussd-Toplics.a
P6sta- é« távírda
frasozta borszesz és
köszvény, csuz és a meghűlés egyéb következmónyeinól legismeretesebb népizer — Egy ónozott eredeti Oveg ári I kor 80 Ilii.
MOLL Gyermek szappanja,
. LeRÍiu\'jmibb, legújabb módszer izerint készítek gyermek és hölgy szappan a bir okszerű ápolásári gyermekek és felnlttek részére.
Ara darabonklnt — 40 fill. Őt dirab — I kor. 80 <111. Minden darab gyermek-szappau Moll A. védjegyével van ellátva
FószétkQldéu: Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs: Tuchlauben 9. 87.
Vidéki megrendelések naponta. postautánvét mellett teljesíttetnek.
A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával át védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf 08 Fia.
U1 ___ ___w
oSDöaöOTCöaöDDaQO □ op aao □ipaooooa ooo a o aíőbo dqo
(Glasur)
|T legkitűnőbb mázolő-szer puha padló számára.
1 nany palack ára frt 1.35 kr. — 1 bia palack ára 68 kr.
viasz-kenöcs i arany-fénymáz
lepjobb <?a legegyszerűbb beereaztő-srer kemény padló számára. 1 köcsög ára 45 kr.
képkeretek atb. bearanyoznám. 1 kis palack ára 20 kr.
fehér „glasur"-fénymáz
Logjobb szer mo.nló-aM7.talok, ajtók, ablakdeszkák slb. ujjonnani befeatésére 1 doboz ára 45 kr. — Mindeukor kaphatók:
NEU és KLEIN cégnél NAGY-KANIZSÁN.
nestle gyermeklisztje
legtökéletesebb táplálék kis gyermekeknek.
Egy doboz 1 kor. 80 MIít. Fél doboz megprobiláira I kor. Kem kiván tejhozzátételt, * az enyaorolőtőli Hlválaaztás ezen rég jón&k bizonyult, már 30 évnél régebben bevezetett éa
kipróbált tápszerrel könnyen történik. Hasmenés és hányás kizárva. — A Nestlé gyárak évi gyártáaa 35 millió doboz. — Naponkinti lej-szükséglet 132 000 liter. Nestlé sürüiltett leje cukorral I doboz I kor.
Cukor nélkül Viking ujdomág I doboz I kor.
legjobb alpesi tejet tartalmai.
Központi ríllár; F, BEHLTAK, WIEN, I, Naglergatíe
Kiadása az ösi-zes pyóüjlárak és droRueriákban.
^UEABHY & (TOHNSON\'S
Benson-Tapasza
A leghathatósabb tapasz;
rheumatismus és a meghűlés összes következményei ellen!
|liidia gyógytárban kapható. Louis Ritz & Co, Hamburg.
Hclzbrücko 7-1 x.
CSOKOLÁDÉ
SUCHARD
Párisi világkiállítás 1900
GRAND PRIX
■ Legnagyobb kitüntetés
Vásárokat\'
látogató !
és házalóknak I
Kiabáló gniriruj&l\', gömbölyű és boazsznak. órdög-kol-\' básr, gigerli fa ^zlrarfujók,1 minden színben. Klefuntormányí mad&rhanggal Fülemüle fnrolo, meglepően aiadArbangot utánoxJ .Szaladó fénylő egerek Hepülilj jruinl-kolbász (nagy becz ) Durrantó labdák. Haxmcno glgerj lik, hashajtó pilulákkal. Ezen; kivOl mindenfélo legújabb jáJté^ kok és finilnttaté fzikkek a legjobb minőségben Icaphitó |
M. Hacker\'s Söhne,
Bécn,.VII., NeubaugaBKo 20. ragybani árukercskcd\'-sélien, utánvétel mellett, cfnkis megelőzőleg bekHMött foglaló ellen. I\'orl-tus és szelíd kiszu-lgáláa. MuatrakQl.let 1 kor.
Legjobb a
Dr. FORTI-féle sebtapasz.
- Fortl László eredeti gyártmánya.
Legkitűnőbb hatása van é<> lmtos.m segif mindennsintl scbncl. f.gcst sebeknél n fAjdal-in.it rögtön c>illa|»itji, megszünteti és rövid \'használat után tnctj j»yö-jD\'i\'ja. Nüi cnilübnjukn&l,
miudetiiiemil ^nyulaillsok. megkcintnyedésck, esu/.ot és rheumatikus bántalmaknil, daganatuk- é-> .scíüjcíeknil,1 >.öt még a legidliltcbli sebeknél a lcjjsikercíehbcn bst. A (jyillésekct megérleli rclfakasttja, éJ rövid idö ^ I ^ alatt begyó- ,) j gyitja. Eteken C/ -\\j/V A.
kivUt még
sjimtalan, itt fel nem sorolt esetben nyújt biztos gyógyulást. ;
A dr. FortMéle tapa*r mir 8 1 év úta nígy eherjedelt&égnek örvend, mely idő alatt érte-lett számtalan hMa-elKmerViny és köszönő Irat mind annak kkünÖ gyójjyhatájitél tanmkoJík.
Minthogy a: utóbbi Időben sok éittktqlcn hamisítvány i$ került forgalomba, szíves figyelembe ajánlom a csomagon lévü aláírást, \\jíd-jegyet valamint a pecséten látható F. L.\' belül. Csak a Fortl László aláírással í> védjegyével
ellátott tapasz a valódi. At utánzatok -haszná-latátiil mindenkit óva Intek, mert ezek inkább kárára, mint hasznára vannak a szenvedőnek.
A kl egy olyan csomagot beküld, mely a. fenti aláírással ős vádjegygyei ellátva nincsen, jutalomban részosOl. mert a hamisítókat folytonosan (törvényileg öldöztjm.)
Arak: nagy Ciomag I frt., középnagyságú 60 kr., kisebb 36 kr. Kapható a kéwhönél a gjAilian; Fortl László üudapest, II. iker., Ukola-utcM 24. Seidt-féln ha*. FBrairtár: Török József gyűgyuerlára és dr, Egger gyógysx., Várzi-körut 17. Kapható lotjábhá valamennyi budapesti és minden nagyobb vidéki gyógyszertárban. j i
Zagoriai vasút mentén (Zágráb-Csáktornya)
, VepycIemPXTe Prof. Dr. I.ndwlg uJr. tandcaos által 1891.
58 lok Celsius meleg forrás, a kén Iszapnak íelülmnlhatatlan hatása «an izoai és izOlet theumo, izQlot betegségek, gyulladásos és esoottörésí összehntódások, köszTény, neuralgikus bántalmak, mint isdbias atb. női bajok, bőr- él títkes betegségek, idalt veiebijok, bölragburut, görvélykör, augolkór, ólom és higany raér<e-7 éseknél stb. sth.
IVÓKÚRA garat, gége, mell, míj, gyomor- éa bélbajokoál, aranyércél, stb.
Villanyosság. — Massage.
Gyógyintézet minden kényelemmel Hegyi vl2ve;elék, Hidegvíz tarák zuhanynyal Kneipp szerint, eQisz éven át nyitva
Idény tartam május 1-töl oktiber l-ig — I\'ompás nagy park, terjedelmes ültctví— nyék, szép kirándulások. — Állandó cenekar, a zágrábi kir. operaház tagjaiból.— Zcne- és táncctélyek stb.
A Tarazsd-toplícai állomáson naponta társaikocsi várja a reudégekut.
Kotön fogatnk is rendelkezésre állanak, de ezek odaállitása előbb a fürdő inté-zőségnél megrendelendő.
Orvosi tndakozédáiokat a fördőorvos Dr- LONGHINO A ad.
E?" rrogpelitusokat t\'s bröac/turáh-xti Ingyen é* t>ér)netifvc killd. -^a
A FÜRDŐ/GAZGATOSAG.
£>CCOCCCOSXXXXXXXXXXXXXXXXX2f
W Sxóllőmivelök és mezőgazdák számára ! IS
A szőllütolepck bcfecsliondozéséliGz
valamint a gyümölcsfákat károsító rovarok,
lováblid a szegecs és tornmnes teljes kiirtására
mayfarth ph. és társa féle
SZABADALMAZOTT HT Ö II III Ü li Ö <1 Ö "89
d ey hordozható, mint koeBlra szerolt
JJ
feoskendé\', a legjobbaknak bizonyultak, & melyek szivattyúi ás nélkül a folyadékot önmQkidőlog a növényekre permetezik. Ezen fecskendőknek már sok ezerre meni példánya van alkalmazóban és számos elitmeri bizonyítvány igázolja ezeknek clri-tázbatlan Jmálóségát minden más reudszerrel szemben.
A legjobb vetögépek
Mayfarth Pb. éa társa legújabb szerkezetű
„a g r i c o L A"
(tolúvetökerék-rendszer) Teőtjrépei Mindennemii magéi különböző magmenyiség számára, váltókerekek cél* kQl, dombon aragy síkon, a legkönnyebb járás, legnagyobb tartósság és mind a mellett a legolcsóbb ár
_^ által tűnnek ki
A lehető legi ajtyobb munka, i<16- és pénzmegtakarítást teszik lehetővé. KGt5n?808SBéQftket azéoa- és szalmapressk- kézi használatra, kukorica morzsolók. csépifigépek, Járginyok, gabonarosták, trieurSk, ekék hengtrek és boronskban a legújabb rendszer és elismert Ir\'gjobb alkotás alkalmazása mellett gyártauak és szállítanak
1Huj fiirlli Pli. cs társi*
cs. és kir. Bzabadalroazott mezógotdasAgi gépgyárak BtCS, 11. Taboratraase 71
|ölib mint 400 arany, ezttst és broncéretumel kitüutetre. Kimentő árjegyzékek él elismerő okiratok "^kívánatra iogyeu küldetnek. Képviselek él ismételadók alkalmaztatnak.
JOBB és MEGBÍZHATÓBB
gazdasági- és kerti-VI I <- V A K
nom léteznek, mint a minőket 27 év óta szállít
MAUTHNER ÖDÖN
C8, és kir. ndrarl raagkereskedése BUDAPESTKN Irodák éi raktárak: VII. Rottenblller-ntta 83. (Közúti villamos megállóhelye.) Elárusító helyiségek: VI. Andrássy-ut 2 8. (A m. kir. opcrárkl asemben.) 2S6 oldalra terjedő képes árjegyzékét kívánatra ingyen és bérmentve
küldi. r
Nyomatott Ifj- Wmjdita József kfir^vnyomtlájájjan Nagy-Kanizsin \'
NAGYKANIZSA, 1001. április hó 27-én.
17-ik izám.
XXXX. évfolyam.
Előfizetési ár:
Erísi étre . . 10 kor. — fill. Fél érre . . . 5 kor — fili. Ncgyi-dérro . . 2 kor. 5l» fill. ügyen szám 30 flll.
HIRDETÉSEK
ö hasábos pftiiiorbao li.misoilaxor 13, • tninilcu tDTibbi aorért 10 fill
NYÍL T TÉ RBEN
petit soronként 20 fillérért vétót-nek le 1.
A lsp szellemi részét illető minden közlemény a felelős szerkesztő nevére, ax anyagi résst illctS közlemények pedig ti kiad6 nevére címzetten Nagy-Kanizsára bérmentve intézeodők.
Bérmeotetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok rlsszancm küldetnek
A nagy-kanizsai .Ipar-Testűlet,\' „a nftgy-kanizgai Takarékpénztár részvény-társaság,■ a -.Kotori takarékpénztár részvény-társaság,■ .nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,\' a .nagy-kanizsai kiBdedneveíó egyesület,* a .nagy-kanizsai tanítói járáskör," a „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet,* „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,* a .katonai hadastyán egylet," a .aoproni kereskedelmi iparkamara,* nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A képviselőtestület.
\\sRjlauli.a, KOI. ápr. 2(1.
A legutóbbi közgyűlés alkalmával elhangzott éljenzések azt bizonyítják, hogy a város közönségéből nem veszett ki a saját ügyei iránti érdeklődés, hogy még pislog a szülőföld, i szűkebb értelemben Tett haza iránti szeretet és ragaszkodás szikrája; remélhetjük tollát, hogy nem is fog kialudni soha. Pedig az eddigi tétlenség, a folytonos elégedetlenség, panasz, fóliajlozás megdöbbentett mindenkit, mert a közöny úgyszólván kővé termesztette.az emberek szivét, csak az orr lett nagyon érzékeny, a gyomor háborgott vihartól korbácsolt •.enger módjára, az Önérdek kígyója UtCtic föl fejét, sziszegett, vicsorította méregfogait a képzelt ellenségre, ly körülmények között npm maradt más bátra, mint lemondani arról a reményről, hogy az éjszakát, mely a láros közéletében oly hosszú ideig tartott, a nappal — a sötétséget leg-alábbliajnali derengés fogja felváltam.
Most azonban nyugodtan nézhetünk a jövőbe, mert van e«y kis érdeklődés, ha vnn, lehet azt növelni is, mert semmiből valamit alkotni lehetetlen, de a valamiből még nagyobbat alkotni lehetséges. Szikrának neveztük az érdeklődést, helyesen, bizony csak szikra, kicsike, nem lángol, hanem pislog, szerencse, hogy a szikrából tüzet is lehet csinálni. először is anyag kell hozzá és jó kályha.
A kályha a képviselőtestület, a tüze: a közöoség gyújtotta benne, anyagot is az adja hozzá. A kályha a közönség testéből épült föl. A szikrát a közönség fújja erőseo majdnem a tüdeje kiszakad, de föl-
lobbanni^ nem akar, szidja a tüzet, kétségbeesik gyeugu melle miatt, niocs megelégedve a fütő anyag minőségével, elfeledve azt, hogy rossz kályhában nem lehet tüzet gyújtani, elfeledi, hogy sok a hamu, kormos a kürt, niocsen elég huzat, s az erős fúvás oem éleszti, hanem lehűti és eloltja a kis szikrát.
Megvan a baj. Vájjon elbontsuk-e a kályhát. Minek bontanánk el, hiszen a szalma már kezd füstölögni és hátha még rosszabbat _ építenénk helyette.
Vakmerőség némelyek szerint a képviselőtestületet okozni a bajokért, sót rossz kályhához hasonlítani, pedig nem mondunk hazugságot, ha a közgyűlést képtelennek tartjuk a város sotsának javítására és a város fejlődésének előmozdítására. A képviselőtestület a város parlamentje, ellenőrzi a kormányzást elhárítja a bajokat, oly intézkedéseket léptet életbe, melyek a város fejlődését előmozdítják, gazdaggá teszik, sorsáu könovitenek, a művelődési olósegltik, talajt terem-lenek a művészet számára és mint a parlament törvényekkel a v. képviselőtestület szabályrendeletekkel kormányoz.
Van e gyönyörűbb, szebb joga egy városnak a szabályrendelet alkotásnál? maga a nép alkotja meg a szabályt, melyhez alkalmazkodik, viszonyaira való tekintettel intézkedéseknek ad életet, ha beteg maga gyógyítja magát, nem korlátozza senki és semmi, mert mindent tehet, mi az ország törvényeibe és érdekeibe nem ütközik. -
Vajjoo mennyiben használta ki a képviselőtestület a uekí törvény által biztosított szabályrendelet alkutási jogáti Sehogy. .Talán nincs szűkség intézkedésekre? Közegészségünk ,oly
kitűnő, hogy nem kell velo törődni? A város tiszta mint a színarany, por, piszok, szemét nincs az utcákon soba, a világitásunk mindig kitűnő volt? A piacon., csak engedélyivel szabad árulni, s a közönség olcsón első kézből kapja az árukat? Köztisztasági szabályrendeletnek már régen kellene leoui. A fák, ültetvények,! a sétatéri bokrok rongálásának megbüntetéséről gondoskodva van? Vámosunkban nagy a vízhiány, s a tűzvészt megakadályozandó külön szabá-lynk lettek-e már alkotva? Nem. Miért nem? Talán azért, mert j a városi tanács és a rendőrkapitányság Jjem adtak be javaslatokát? Szép. Á közg)ülés megvárja, hogy a hatóságok vegyék észre, mire van szűkség. mi hiányzik, mi kellene és terjeszszék azine elé, hogy megvitathassák, minlha a közönséggel a Mp-.viselők nem érintkeznének, s ()k jmaguk nem is tndnák hol van jayi-tani, helyesbíteni való. A képviselő éppen ugv tehet javaslatot.. mtnt akármely hatóság, Írásban beadhatja indítványát, előadást tarthat róla,; s ha elfogadják inúitTányát, az 5 dicsjó-sége lesz. Nálunk ősidő .óta nem volt egyetlenegy városi képviselő sejn, ki indítványt tett volna. A közgyűlés mindig tanácsi javaslatokon és rendőrkapitánysági tervezeteken rágódott, Bzerzödéseket hagyott helyben, tudomásul vett egyet-mást, felebbezési ügyeket intézett el, szóval oly dolgokat végzett, melyek hozzája kerültek. A közgyűlésnek azonban nem ügyeket lemorzsoló szavazógépnek kell lenni, hanem tervező, gondolkodó, számító éa alkotó testületnek, mely mindig és minden körülmények köztjtt a kOzOnség érdekelt tartja szem elölt,
maga kezdeményez és alkSc. Ha a képviselők mindazt, mit a kávéházban terveznek, a népboldogító és városfölvirágoztató eszméket az illetékes helyen, nem pedig az alsózó társaságban pendítenék meg, mindjárt máskép alakulnának a viszonyok. Próbáljon csak valaki a képviselőtestületben indítványt tenni, viccelnek, kigúnyolják, megbírálják a beszédét, utánozzák, ügyetlennek találják taglejtései!, unalmasnak, kiállhatatlannak és tolakodónak bélyegzik, de a tdrgygyal, az eszme helyességével, annak gyakorlatiasságával nem törődnek.
A hivatalok tnl vannak terhelve munkával, a tanácsnak különösen temérdek dolga vau. A tisztviselő, ki egész nap el van foglalva, mikor munkáját elvégezte, gondolkodjék, hogy mi is kellene még. A rendőrség munkája közben és azután is azt forgassa lejében, hogy jó lenne a köztisztaságról is gondoskodni, csinálni tervezetet és dolgot adni magunknak. Hiszen minden kanizsai ember, minden képviselő fél télen a sikos járdákon végigmenni, hóolvadáskor éppen ugy jár a sárban, mint más. A szél a szemetet éppen ugy a szemébe fújja, mint máséba. A- képviselő és nem képviselő éppen ugy szereti az egészségét, mint a városi elöljáróság tagjai. Ha az élelmi cikkeket a kofák megdrágítják, megakadályozzák feleségeinkét a vásárlásban, s arra kényszerítik, hogy tőlük vásároljanak és ráadásul még gorombáskodnak, (a minisztériumban alszik a szabályrendelet) nekünk éppeo oly kellemetlen, mint a városi tisztviselőknek. Miért hoztuk divatba, hogy ők vegyék észre azt, mit a képviselőknek kellene. A képviselőket a közönség választja,
s ha a közöoség érdekeiről van szó, miért nem érintkezik a képviselőtestület közvetlenül a néppel, & miért választja közvetítési éppen a hatóságokat?
A város számára uj jövedelmi forrásokról kell gondoskodni. Minden erőnket a város szépítésére fordítani. E két feladat a közönségé, ezt rábízza a képviselőtestületre. Igaz, hogy jelen viszonyok között úgyszólván semmit sem leliet tenui, az azonban minden körülmények közölt kívánatos, hogy a képviselők testületi tekintélye a közönség előtt szent legyen, nem ugy, mint jelenleg, mert a 18 éves önkényuralom alatt egészen elveszett, s ma is meglehetősen stagnál.
Igazán szolgálatot tett a közönségnek dr. Dick József, midőn a tárházak pótsdómeutességének kérdésénél kíméletlenül szemébe mondta a képviselőtestületnek, hogy Bok köztült a részvényes. Hát nem egészen kompatibilis, hogy érdekelt egyének-saját ügyükben döntsenek.
Közérdek szempontjából elkerülhetetlenül szükséges lesz intézkedni ilyen ügyben. Mi seukire sem teszünk célzást, a tárházaknak barátai vagyunk, senkinek a jogát bántani, csorbítani nem akarjuk, s. ba jelen cikkünket érdemesnek tartja * nagykanizsai alkotmány iránt fogékony szabadlelkü közönség elolvasni, bizonyára arról fog meggyóződoi, hogy jót akarunk tenni, nem pedig egyeseket megvádolni.
Azzal a reménynyel fejezzük be cikkünket, hogy a tekintetes képviselőtestület eszménket nem hagyja ügyeimen kivDl és igy lehetővé teszi, hogy függetlenül saját akaratából intézkedjék mindenkor.
TARCZ A.
Idöjóalási jegyzetek.
— A .Zalai Köilöay" tárcája. —
Svó. szót huz, mondja a közmondán, közmondás l Igen, éa szép pétiig ar, mit manapság nagyon t-okan oly gyengén fognak fel, tebát nem akarják elbioui és meg-érteni. Jó magam is ugy voltam azz.nl, hódolva a jolenkor bű bájos mosolygó szavainak éa könnyedén mondám a többiek után „közmondás* .régi stó az már* ! evvel az uj generáció soh\' nem fog megbarátkozni.
De mint a világi lapok között ia a vicc, apróság, Bt. különfélék, név alá bujtatott moudások adják a legtöbb esetben az igazat, éppeu ugy ez a közmondás, ia a legtöbb esetben ha?ooló szokott lenni a valóhoz, az az, a. mire célozni akartak.
Yajjon kinek nyílik nagyobb alkalom a köznép közt lefolyó viszonyokról, azójá-rásról meggyőződni, mint egy kertésznek^) Ne hízelegjek, a \'midón azt állítom, bogy mi kertészek Bokfeló megfordulunk, aokat látunk, sokat hallunk, do cokscor eokról meg ia győződhetünk, nomeaak a . kertészetet illetőleg, banem közélet több oldalú viszonyairól ia. Megtörténik az az eset, hogy ■ vezetésüok alatt lévő munkásoktól sok oly dologról hallunk beszél-gotéat, a mit esetleg még nem ballotunk, vagy talán nem is olvastunk, de főkép az idő jósárai foglalkozó egyénektől lehet a legtöbb esetben szép és tanulaá-,Roa közmondásokat hillaol
Iuiy például, egyidőben édes hazáuk dnnántuli részén voltam alkalmazásban, bol a sok időjósiáit beteljesedése után, arra határoztam magamat, hogy a mennyiben. mint a kertészetre fontos tényezőkről egyes adatokat jegyzetembe foglalok, határozatomat tett kivette, a melyről tanúskodjon itt h szerényen összeállított rövidke kis Htatimikai kimutatás:
Egy kerti uiunkás, ki életének hetvenegyedik évét élte éa mintegy harminc évea begyógyult lőseb volt teatén, azt moudjit: esőt kapunk. — Honuan tudja? kérdém. — Mert a testemben lévő árét hBlye nagyon fáj, feleié. De mivol az égboltozaton a legkisebb jel sem engedte és/.lolni az eső közeledtét, kezdtem ta-máskodoi mondott szavaiban.
Ehhez ha80uló egy másik, szintén éltes egyén azon kijentése bogy esőt kapunk, ennek szintén az előbbihez hasonló nyilatkozata jósolta az időválozást, a mennyiben ennél a vágási felületek ós az úgynevezett tyúkszemek fájdalmas nyilalásaí szolgáltak barométerként. Többeknél például, a nyomott hangulat, kedvtelenség és az álmosság jelozte az időváltozásának közeledtét. Nem Wésbbé egyesekuél a/, ingerlékenység, szórakozottság éa az ügyetlenség, valamint másoknál az iszá-kosság és a játékszenvedély, mind nagyobb mérvben jelentkezett ily időben.
Ezek pedig utóbb teljesen megyőzód-tettek engemet, mert az ídőráltoiáa rend-. , szerint, ha nem is közvetlen, de rövid idő\' elteltével ba ia következett, tebát a közmondásos jóslás, (bár nem a Falb nézete Bxerint) beteljesedett.
Érdekesen meséli egy volt gulyás, hogy miképen tudta bz időváltozást előre mejg-állapitaui magának. Ha pl. künn a Bzabajd-;ban az állatok veszekedtek. nyuRtalankód-tak, ö biztosra vette az e?ó közeledtét, vagy ha folyó mentén legeltetett éa a rákok, meg a csíkok zavartan úszkáltak, szintén eső közeledtét jelezte, s ha a vízből is kijöttek, akkor már rövid időn be ia következett az oaő Ugy szintén a r.ord idö után bekövetkező jó időt ia az állatok nyugtalan viselkedése, mely leginkább azoknak erős forgolódása (keringése) I 8 fickándozása jelezte.
Egy más alkalommal pedig, a költök állal oly sokat megénekelt szép magyar alföldön voltam helyben, hol szintén a fentiekhez hasonlóiig, de legtöbbjénél az állatok voltak az élő barométerek. Igy pl: ha a gólya másod- vagy harmad magával voit látható a szántóföldeken, ez határozottan az eső közeledtét jelezte éa ez b népnek oly időjósa, a miben csak elvétve, tehát ritkán csalódnak. A földi giliszta is, mÍDt időjós ezerepei, például, egyea gyalogutakon, tisztásokon, megnyomott vagy letaposott területeken éa másutt is lapaHztalható,. hogy idóközőnként nagyobb mennyiségű gilÍBztaturás van^ a gyalogutakon szokott ez a legfeltűnőbb lenni és tényleg mondhatni, hogy a gi-lisztaturáí a legjobb eaőjelzók egyike. Ezekhez hasonlólag van ez a hangyáknál is, tudva, hogy a haugyák ilyenkor égy rakásra (»gy csomóba) öístemennek \'éa nyugtalanul sürgölődnek s forgatódnak, tehát nyugtalankodnak, vagy ac egész család egyik helyről másik helyre költöz-
ködik, a nép ily,eukor azt mondja, hogy a hangyák mennek a búcsúra.
Hogy mi abban a hasonlatosság? az, hogy olyankor, mint emlitém is, az egyik helyről a másikra költözködik, vagyiB vándorol, de nem egyenkint, hanem egy csapatban, néha látni, hogy 40—50 cm. szélességű éa 20—30 méter hosszúságú uttestet foglal el menet közben, tehát ezt a menetet hasonlítják bucsui menethez, a tanulság az lenne ebből, hogy ha lapályos helyről dombos helyre teszik ál a lakásukat,akkor az esŐ3\'vagyífi nedven időjárás bekövetkezésnek a jele, ha pedig megfordítva vagyis dombos helyről lapályos holyre vándorolnak, az a jele, hogy száraz időjárás következik be.
Úgyszintén a pók is időjósként szerepel, ezeu állatka, hü a; általuk megszőtt bálónak valamely sarkába visszahúzódik, Bzintén eső közeledtét jelzi, ellenben, ba a hálón ide-oda szaladgál, ez már nem az esőt, de a jó a szép időt jelzi.
A szúnyogok és a legyek is biraak ily előérzetes" tulajdonsággal, mely leginkább nyugtalan viselkedésével Jelzi az eső közeledtét. Nem kevésbbó a pávának és az énekes pintynek a nagyobb mérvű nyugtalan kiabálása is, szintén az eső közeledtét jelenti.
Nem csekély örömömre a hegyes, jó levegővel telt, (kivéve mikor nem az,) felvidéknek is vannak időjós emberei, kik hasonlólag a már elmondottakon kívül bizonyos napokon történő idő mikénti viselkedéséből moritik az utána következő napok, hetek .éa hónapokban jó vagy rossz
idő lesz e, de mivel ezzel szintén jól megkellene nyújtanom szerény keretű soraimat, azért annak egy más nlkalooira való elhalasztását látom jónak, csak kettő rövidke eshetőségét említem fol imo ; ha alulról, a Bodrogtól fuj a szél, lágy, (meleg) időt a esőt remélünk, ba a parkban a szoszna fák (fenyők) zúgása hallatszik, akkor kemény (hideg) időt várunk, melyre ha nem ia teljes értelemben, de rendszerint a jósolt oldaláról áz időváltozás be is következik. De mivel 1899, év András napján jó időnk volt, azért az évben, a hideg állandó nem volt, de 1900. év András napján ro33Z idő volt, fejezé beszédét egy ősszbevegyült, a gyerekek által nagyrabecsüU megvénült egyén azért a folyó év telén állandó éa erősön hideg az időjárás.
Éi igazáo lépten-nyomon, haladva a tél rideg ölelései alul a tavasz várt karjai felé,mindinkább meggyőződhetünk a .közmondást" illetőleg.
Az utolsóelőtti jóslat után ítélve,szerény kívánságom az lenne, hogy télen inkább hallassam a szoszna Iák (fenyők) ijesztő zúgását, nyáron pedig fujjou a szél gyakrabban alulról, a Bodrogtól, vagy, bol, kinek, mitől, a minek a kort terményein kivűl azt hiszem, hogy a legtöbb kertész a kertészkedő ia örülne, de még a kert munkásai is ám, mert, hej I de sok vizet kell hordani, ha nem esik az eső.
JUfij/t-l ,föxarf.
Lapuik mai számához féliv melléklet ós a Török A. Taa cég budapesti bankház oaztálysorsjiték körözvénye van csatolva.
XXXX ÉVFOLYAM.
Egy közgyűlési határozat.
A városi képviselöteatalot legutóbbi közgyűlésén elutaaitott egy kérvényt, mely egy ötödik kávéház felállítása iránt folyamodott. A határozatot egyhangúlag hozta a közgyűlés. Senkinek rb volt kifogása ellene éB azon indokolás ellen, hopy mert nincs pzflkség ötödik kávé-hárra, azt ne is lehesseD felállítani. Mindenki természetesnek és magától értetődőnek találta, bogy hiszen ha elég a meglevő kávéházak száma 8 a közön-. Bégnek többre nincs is szüksége, akkor • a városnak nem érdeke, hogy fennálljon még egj. Az okoskodás egyoldalúságát senki sem Yetie észre a gyűlésen éa senkinek aeui jutott eszébe, hogy itt nem csupán a vároa érdekeiről van bzÓ, hanem egy élni akaró vállalkozó érdekeiről is, aki a?, egyéni szabadság adta jogait használói akarta 8 miután megfelelt azon feltételeknek, melyek a kávéháti ipar üzéaéhez szükségesek, bizton remélte, hogy ezen jogait haszuálhatja-is.
Tudjuk, hogy az \'egyéni szabadság erósen korlátozva van mindenütt -a rend által. Az emberek társasegyültélésének legelső feltétele, hogy az egyeB társaság javára természadta egyéni jogainak egy-ré8zéről lemondjon. A korlátozások szük-aégesek, mert vége határokon belül nem létezhetik féktelen szabadság. De axért, mert e korlátozások szükségessége néhol nyilván való, nem következik, hogy azokat minden alkalommal, feleslegesen kellene alkalmazni. A párbajnak csupán ott van hnlye, ahol eikerülhetlen, ahol más expediens niticseo. ahol végső eszköze becsületbeli konfliktusok elintézésének. A7. egyéni jogok kikorlátozása a rend érdekében Bziatén csak utolsó ♦ xpedien*ként használható, ellenben ott, ahol az egyén s a köz jogainak colliaió-jáV más módou, más eszközök segélyé vei is ki lehet egyenlíteni, olt az ily korlátozás jogtalan éa sértő. Jogállam területére ntiui való, mert a közérdeke nélkül foszt meg pgyeneket a jogaiktól.
Nos, midőn a városi közgyűlés visszautasított minden alapos indokolás nélkül egy ipar űzéséro vonatkozó kérelmet, ily felonlegcB korlátozást gyakorolt b bár alakilag nem követett el jogtalanságot, hiszen törvéuyadta jogával élt, de anyagilag igen, mert az egyéoi szabadság érvényesülését szükség nélkül meggátolta. Elvégre ia az, hogy Kanizsán van elegendő kávéház, még nem ok megtagadni egy kérelmet, mely még egy kávéház felállítására irányul. A törvényhozó előtt, midőn a kávéházi ipart engedélyhez kötve kivette a szabadon űzhető iparok sorából, nem oly szein-peutok lebeglek, mint a kanizsai várói-atyák előtt azon a közgyűlésen. A törvényhozót közrondészeti okok vezették ezen intézkedésnél. A nyilvános helyeknek különös rendőri felügyelet alatt kell állitii. Legalkalmasabb fészkei lehetnének a botráoyoknak, zavarói lehet-t tjének a közrendnek, ha nem volna felettük szigorú az ellenőrzés. Szinte hihetetlen módon meg változta tja a kávéházi élet egy egész város lakóaságának életrendjét és a\' kávéházak Bzáma a városnak külső képér. Ezért van értelme, s ezért jogos a kávéházi ipar űzését bizonyos mértékben megszorítani. De épen, mert közreudészeti szempontok *fzptték a törvényhozót, midőn a községek és városok képviselőtestületére bízta n kávéházi ipar feletti ezen tápkörü jogok gyakorlását, épen azért ezen végrehajtó közegek ellentétbe helyezkednek a törvény szellemével éa többet vindikálnak maguknak, mint amennyire jogosítva vannak akkor, amidőn joguk gyakorisában más tekintetek által is vezettetik magukat.
A képviselőtestület határozatát a város érdekeinek hangoztatásával indokolta meg, hangsúlyozván, hogy elég Kanizsának négy kávéház és az ötödikre már nem jutna közönség, vagy, hogj valameuuyi közt mego.«laDa a közönség, de egyik som élhetne meg. Minden téren érvényesül a Bzabed verseny éa ahogy nem protegáljuk a kereskedőt, a kézművest, n földművelőt, az orvost, az ügyvédet, h mérnököt, ugy a kávéházi ipar Bem igényelhet protekciót.
Magántisztviselők figyelmébe.
A, Magáotiaitviselök Országos Nyugdij-egyeaQlete" Budapeaten f. hó 21-én tartotta 7-ik évi rendes közgyűlését.. Az egyesület jelentéséből, mely a legszebb fejlődés képét tárja elénk - kitűnik, hogy az a bénitó közöny, mely nálunk minden üdvös iránt uralkodik, átragadt városunk magántisztviselőire in. mert mig más hozzánk hasonló kaliberű városokban a nyugdijegyeaQleioek már önálló vidéki választmáuyai vannak, addig KanlzBa e jelentékeny kereskedelmi gócpont, hol legkedvesebb ia 259 magántisztviselő és alkalmazott níüködik, csupán 2 taggal szerénykedik az egyesületben.
Azt hisszük azt bővebben nem szűk-\' ségoa fejtegetni, mily szükséges és mily hasznos minden magánalkalmazottranésve ez egyesület, melj lehetővé teszi, hogy csekély évi befizetéssel megszabaduljunk a kétes jövő nyomasztó gondjaitól, mert hisz mindeoki ludja mi vár 8 magánalkalmazottak túlnyomó részére keresetképtelenség esetén.
Vagy tán a kötelező nyugdíjbiztosításról ábráudozunk? Az még a messze jövő megoldandó feladata, mit legjobban bizonyít az a körülmény, hogy a magánalkalmazottak szolgálati viszonyainak szabályozásáról szóló törvényjavaslat tervezetébe ezen fontoa életkérdés fel sem lott véve. De ha már tervbe ia volna,, véve a kötelező n)UgdijbÍ7tosiláa behozatnia, annak áldásait már mi a mostani generáció alig élvezhetuők, mert a nyugdíj kötelező biztosítása csak pontos btalisztikai adatok alapján történhetik, melyeknek összeállítása évekbe kerül, de ia együtt vannak is már az adatok, következik egy máaik nagy feladat a dijnk pontos kiszómilása a biztosító technika segítségével, ugy. hogy maguk az előkészületek beláthatlati időre kéa-letnék a kérdés rendezését. I\'y fontos élotkérdések megoldásai pedig nem bir.-haljuk tisztán mánok jóakaratára, mert a ki magát elhngyja, mit várhat mástól?
Lehet az íj, hogy magáutiíztviselőink nagy része nem is tud eMmánus egyesület létezéséről, melyne^célja a kölcsönösség alapján tagjainak njugdíjat, elhalálozásuk után özvegyeiknek özvegyi járadékot, te\'jesen árván maradt gyermekeknek nevelési jírulékot biztosítani. Rendes tagja lehet az egyesületnek minden a magyar szent korona országainak és a megszállt tartományoknak területén Bzékelő péuz, biztoailó intézel, kereskedelmi vagy iparvállalat tisztviselője éa egyéb alkalmazottja (kereskedő segéd, művezető, mérnök, orvos, raktárnok slb.). valamint külföldi cégek alkalmazottjai, a mennyiben azok állandóan Magyarországon tartózkodnak éi 50 évnél uétn Idősebbek.
Miuden egyébről , bő fel világosítást adnak a leghumánusabb szellemben szerkesztett alapszabályok, melyeket minden érdeklődőnek szívesen megküld az egyesület vezetősége.
Tekintve, hogy az egyesület társadalmi utou, a kölcsönösség elvének alapján létesült, szükséges, hogy a/.l a társadalom, elbő sorban pedig a társadalom azon része pártolja, melynek érdekeit szolgálja, mórt igazán csak akkor lesz képes felemelkedni az egyesület feladata taljes magaslatára, hfl áldáson működéséi az ország mindeu részére kiterjesztheti.
Szezonképek, " \' \'
— Telelrazerzéaelr. — Kanizaa 50 ér mnlr*. —
Barnum lemondott. Megb&llotU, hogy a váron ,Sas"-l, .Ökröt" éa ,Bárány"-t készül venni. Minek hit állatsereglet Nagykaoizsán? Siéltibon beszélik, hogy1 az uj telekvásárlás kiforgatja az egész várost a sarkából, mert az állandó szin-háznak már helye is van. örüljenek azok, kik élvozni fogják az állandó színház előnyeit. Mi régibb nemzedék már porladozni fogunk, mikor majd lerakják a Thalia palotájának alapját. Mi azonban nemcsak magunkért \'szerzünk, hanem utódainkért is. Ezek fogják élvezni annak a fának a gyümölcseit, melyet mi ültettünk.
ZALAI KÖZLÖNY
Képzeljük el magunkat a 20. század közepébe. Minő csodálatos helység lesz akkor Nagykanizsai A pályaudvaron nem ácsorognak a bérkocsisok többé. Elektromotoros kocsik várják a vendégeket Kis-Kanizsát a várostól a Dráva-Balaton csatorna választja el és a rajta folytatott gőzhajózás életet ad a városnak. A napy csatorna mindkét partján a vendéglők egész Bora modern berendezéasel, líft-tel, gőzfürdővel éa légfűtéssel. A vendéglők tulajdonosai a jogfolytonosság érdekében a Bogenrieder utódok lesznek. Az utcák a legszolidabb aszfalt-makadámmal lesznek burkolva. Az Erzsébet-téren nagyszerű színház emelkedik, melyben operaelőadások felváltva tartatnak drámai előadásokkal.
Az utcákat nem öntözik többé lajtok-ból kifolyó vízzel, hanem magas nyomású csövekből szökell ki a víz, melyet motorok hajtansk a Dráva-Balaton csatornából a csövekbe.
Pótlékot a polgárok többé nem Szelnek. A beszerzett telkeket éa a katonarétet a város oly drágán adta el, hogy a befolyt vételárból a vároa reudea kiadásait fedezni lehet
A köznép minden héten kétszer tart vasárnapot A fogyasztási éa Bzeszadó már rég eltörölve, a polgárnak pincéjében bárom bordó bornál kevesebb nincs. Borozgatás közben éneklik a nótát:
H&rota hordó borom van, Mind a három csapon van; Olyan édes, mint a méz, Ki mit azeret arra né*
A város heti lapjainak nyoma sincs. A fény, az Őröm a városban oly oagy, hogy a lapok biráloi valót nem találván, anyag hiányában megszűntek.
A régi városatyák közül caak dr. Dick Józseí maradt életben:
"Vénült, kibalt a azolga nemzedék, Uj ncmiedík jött, mely apáit Arcpiruiiaial emliti 6a axokn&l Jobb akart lenni éa az is lett
De már ő Bem ellenzéki ember, hanem aceretetro méltó mameluk A polgármesterrel karon fogva jsr. Mint a polgárság Ncstora bölcs taoácscsal szolgál és azavát követik.. A haragnak ostora rég eltűnt minden gyülekezetből, hiBZ a kövezeLvám megszűnt, a tárház ia állami kezelésbe ment át, az ö9Bzeférhetlenség tüneteit tehát már nem lehet észlelni a közgyűléseken.
Nagyjairól aem feledkezett meg a város. Akik dicsőséget és nevet szereztek neki, azoknak eiobrai ékesítik a köztereket. Más világ ez minden tekintetben, mint a letűnt korszak világa. Csak az aBazanyok járnak még két emeletes atructollas kalapokban.
V. H.
HIJREK.
. — Sst-György napja, Szt. Györgykor kellene igazáa véget érnie a télnek, mert ezen a napon, van a falu népének hurcolkodás! napja. De hiába keressük a tündérszép tavaszt. Erdők, mev.ők még nem zöldülnek, szél pusztított minden felé és az ég is nagyon fátyolos volt, fátyolos mint azoo trombiták hangja, melyek 0 napon a Györgyök \' dicsőségét fújták. A zenészek kitartással keresték a Győrgyök ablakait és meg is találták azokat. A György-tallérok pedig hulltak bőségesen.
1 — A központi YálRSztmdny. A vármegyei központi választmány f. hó 2ő-én tartotta ülését, a melynek tárgya volt az 1902-ik évre Összeállított omzággyHIéBÍ képviselő választók ideiglenes névjegyzékének felülvizsgálása, továbbá elhatároztatott, hogy ezen névjegyzék miaden községbe május 5 tői 15-ig közszemlére kitétessék és a felszólalások, valamint ezekre májú* 16—25-ig bezárólag beadhatók az észrevétetek, tehát nézze meg a névjegyzéket mindenki éa tegye meg felszólalását időben.
— Esküvő. Stern Vilmos május hó 5-én tartja esküvőjét Kann Mór leányával, Regina Irisaaszonynyal.
— Eljegyzések. Lányi László Nagykanizsán eljegyezte Anders Hermin kisasszonyt Sormáson.
Borbély József a VII. ker. templomtéri fogyasztási szövetkezet Üzletvezetője eljegyezte Jakubicsek Matild* kisasszonyt Nyitráról.
| — Baraassetter emléke. A Sümegi Kaszinó a Ramassetter-azObor alap javára 1901. évi április hó 27-én a Kaszinó helyiaégeiben hangversenyt rendez, i — Találkozás 25 év mnlvt. Minden évben az érettségi vizBgák után széjjelmennek az érett ifjak, Bzéjjelfoazlanak áz élet Illúziói, melyek az iskolapadon még oly rózsás színben tűnnek fel. Egy-egy lépés előre a* életben egy kis távolodást jelent az iskolától. A mi még megmarad,az ifjúkori emlékekből, az a barátság kedves emléke, mely a kor és laaulótársak közt fennállt.
A f. évben 25 esztendeje lesz annak, hogy 23 ifja 1876-ban t nagykanizsai gimnáziumban az érettségi vizngát letelte ős kilépett az éleibe. Az egyik nyert, a másik vesztett, mindenkU ott hagyott egy-egy ideált az élet országútján, de bizonyára visszaemlékeznek azok, kik még életben vannak, a régi barátokra, a közös törekvésekre éa szenvedésekre. 1 A .Zalai Közlöny" szerkesztője, Dr. Villányi Henrik, felhívja mindazon társakat, kik vele a nagykanizsai gim-ááziumba jártak vagy ia lá76-ban Nagykanizsán éretaégiztek, szíveskedjenek vele címűket egy f. é. augusztusban tartandó találkozás előkészítése céljából közölni, i — öngyilkos földbirtokos. Ifjú rajki Rajky Lajos felsőrajki földbirtokos és bérlő, folyó 20 án délelőtt 11 órakor {jillanatnyi elmezavarában haláutékon lőtte magát s rögtön meghalt Temetése 23-án d. u. 3 órakor meut végbe. A vármegye intelligens gazdaközönsége kisérte ez érdemes s az agráriusok lelkea bivét az utolfó útjára. liogy mi vihette e végzetes teltre, el Bem gondolható. Neje, árvája, éiles atyja p nagyszámú rokonság gyászolja.
|— Májusi kirándulás. Májue 1-én a szűk Bzobából kikívánkozunk a szabadba, hogy gyönyörködjünk — a májusi szélben, vagy esőben. Pedig május 1-én alighanem nagyobb lesz a boldogság a meleg szobában, mint oda künn. De .édes a szabadság levegője* éa ba már nem is ismerünk rá az idén a mi jó barátunkra, aj szép természetre, mégis kimegyüuk hozzá hődolatunkai bemutatni.
j Május 1-éu az írod. éa Művészeti Kör dalárdája reggel 6 órakor kirándul a vasúti vendéglőbe.
A felső ker. iskola növendékeinek egy részo Pécsre, túlnyomó réaze a 8örfőzőbe rándul ki.
iAz iskolák előszeretettel keresik fel a, városi erdőL
A munkások az idén nem ünnepelnek. \' L- üj villamos világítás. Megirtuk már egyszer, hogy ha a perzBa Bah Budapestről Trieslbe Kaoizsáu át vette volna útját minő siláuy világítást talált vqlna a kanizsai pályaudvaron. Ez az állapot logközelebb meg fog szűnni. A dái vaépálya igazgatósága apályaudvart éa) pályatestet villamos világítással fogja ellátni. Eltűnik a lampista bódé, melynek kellemes szaga uetn fogja löbbé háborgatni a vaíáruapi kerti kirándulók szaglási érzéket éa kapunk helyetto viliágosaágot. szagtalan, szép világosságot. De mit íogoak mondani az éjjeli utasok? Ha felhangzik a kalauzok kiáltása: „Btanizaa, 20 perc,* álmélkodva fognak a kupé ablakokhoz sietni, de az állomást nem fogják megismerni. Pedig a madarat tolláról, a várost állomásáról ismerheted meg.
- 1_ PrOfcrtmmbeszéd, Nem lévén poli ilikai lap, a dologhoz kommentárt nem fű Vünk, c->upáo regisztráljuk, hogy mult vasárnap, miot szt már előre falragaszok \'is I hirdették délután 4 órakor Hajdú iöyula ügyvédjelölt a Itiakanizsai templom téren a liláméról kiözönlő nép elölt valami programmbeazédet mondott, me-.lyel aok asszony hallgatott. A lörfiak \'pedig éljennel honorá\'ták a hösazu be-jazédet Ennek elmultával meg a nagy jkorcama kötelében levő Horválh Laci ikofcsmája előtt képződött uagy c-ioport Sebestyén Lajoa ügyvéd kocsija kö-rül. ki tudatta a kiskanizsaÍ8kkal. hogy |Gróf Zichy Aladár oratággyülési kép-\'viutelő f. évi május 5 én lejön kerületébe és \'első látogatása Kiskanizsa lesz, buzdította a lakosságot hogy fogadják ünnepélyesen. Szóval Kibkanizsa megmozdult, illetőleg mozgatják.
•j- Prtlyázatok, A vármegye törvényhatóságánál választás utján a folyó évi májas hó 13-án tartandó közgyűlésen
1001. APRILI8 27-éo.
két árvaszéki ülnöki, egy árvaszéki jegyzői és egy árvaazéki péoztárnoki állás lesz betőltTO, a pályázati batáridő május 10-én jár le, a kérvények a főispáuboz cimzendők és ax alispánnál adandók be.
— Méhészeti elóadAs. Zalasrent-mibálv éa Pölöake községekbeo f. hó 15-én méhészeti előadást tarlott AbaffyJózsel II. ker. méhészeti szaktanár. Előadta a méhek tavaszi, nyári mikénti kezeléiét, azok szokásait a (erdőségeiket, beszélt a fa kaptárok hasznáról és könnyű kezeléséről, meggyőzve hallgató, bogy CBak az okszerű méhészkedésael szerezhet a méhész magának hasznot s vele együtt őiömöt is.
— Meghívó. A kis kanizsai Polgári Olvasókör f. évi április 28 d. u. 6 órakor saját helyiBégébeu közgyűlést tart, melyre tagjait ez uton tisztelettel meghívja.
— Vérea bncau. A sümegi járásban levő Dabronc községben bncsu alkalmával korcsmai verekedés közben Somogyi Mihály dabronci lakós Gyukli István gógánfai lakóst hasba szúrta. Gyukli az ortoai ttyógykezelés dacára a súlyos Bebben l hó 18-án meghalt Somogyi Mihály ellen a bűnvádi eljárás folyamaiba tételeit
— Csodás eredményeknek nevezhetők a gyógyitás terén azon sikerek, melyeket a csuz éa köszvényes betegek érnek el a hírneves Zoltán-féle keoőcacsel. Oly betegek, kik évek óta különböző azerekot éa gy ógyfűrdőket eredménytelenül használtak éa kísérletet tettek e c-.odá<nak nevez. hetŐ bterrel, meggyőződtek arról hngy a Zoltán-féle kenőcs manapság a csuz éa köazvényea bajok egyedüli biztos Rjógy-azere. Városunk lakósai közűI is m ár sokan eldicsekedhetnek azzal, hogy e ezer adta vissza nem remélt egészségüket, s meleghangú levelekben mondottak köszönetet e szer készítője Zoltán Béla budapesti gyógyszerésznek, kinél mint egyedüli készítőnél kapható,üvegenként 2 koronáért
— Tesztegetó tolvaj. Landi Tamás Oltárci lakós a kanizsai vásároknak is jól ismert tolvaj alakja. Folyó hó 17 én az oltárci erdőben csendőrökkel találkozott, s midőn őket megpillantotta, ol akart szaladni. Viaolkedéae gyauut keltvén, a csondőrök üldözték s ol íb fogták. Kisült bogy számos lopott tárgyat hordoz magával, sok kapát, ásót, melyeket vásárok alkalmával a kanizsai vaskeres-kedéaekben lopott. Válságos helyzetéből ugy akart kiszabadulni, hogy a csendőröknek 20 borona jutalmat ajánlott fel, ha szabadon ereszlik. Ez a tolvaj taktika aztán azt eredményezte, hogy már most a csendőrök megbilincselték és elkísérték a helybeli kir. ügyészséghez.
— A ludomány győzelme. Az orvosi tudomány a mait évszázadban bámulatos módou fejlődött bz élettso és kórinmerot terén, mig n szorosan vett gvógjiláa — ki,érén a műtéteiéül — aebogyaem akart előrehaladó). Most Talahira ezen a téreo is beállott egy áldásos fotdolat, Dr. Kovács J. fóvirosi or.os (Budapest, V., Váci-körut~ 18.) uj kórtati olnélolÍTel és enoek alapján alkotolt uj gyógymódjául a lérgyógjilással, indította meg erén hatalmas válioiást. Tiseonégy év óta alkalmazza ezen uj .gyógykezelést, melynek eredménye, hogy aok ezer beteg; gyógyult meg oly .ulyos bajból, melyet az uralkodó orvosi irány gyógyíthatatlannak mondott, l\'jen betegségek az astbma, kSsívénj, szív-, vese-, gjomor-, idegvér- és börbajok. Mindazon betegele figyelmét — kik e feltorolt bajok egyikében szenvednek éa bajuk ellen enyhülést, vagy gyógyulást nem nyerlek — ezen gyógymódra felhívjuk és onLok alkalmazását legjobban ajánljuk.
- Gazdasági elóad.ia. Oícsej keleti határvonalához, közei esó köxságek, mint P.-Msgyaród, SiL-Liszló, Buuuta, Ollárc ás Bórzónce lakó.ai rendkivOl érdekes és ssakavalott gazdasági előadás hallgatlak folyó hó 21 -én a bürzóneei azélóhegyen a srőlöbirtokonok tulajdonát képeió llg>-nevoiett .helységhátban.\'
HugauS Ede zalsszentbalázsi ii Németh JenS zalaszentmibályi ÍSianitók, senki által sem befolyásoltatva egyedül Baját ioitiálivájukból elhatározták, hogy QScaej eme falvaiban idóról-idóra tartandó gazdagig! éa egyéb gzakelóadátok által, a mezőgazdaság, szőlőmivelés a gyümölcs termeiéi atb. iránt az érdeklődést (elköltik. S ezt el li érték, mert at előadásra ai
__ C _ ___ _ _ « gs: , , lrt.M kr.-ll rataW íolvtojoiln* lepjabb fekeu, fehér éa!uli»< Heao,W,-Mly»ben
K uuiaru-seivem OS tr.-töl skr.j-^sr
^^------mm ■KB® ^^P* vSgy 8-biailr. niUnkénte trt..«5kr.4J . 74 . Istlyempeaadlnnk 90 . í . «5 !
___taátsreaként portó ás költaécmsfltMes — Minták .ionnal kftldetaek, kettős l.vélportó fiv^Joba.
--HENNEBERGG.,
líljeilíjirtl, ZÜRICHBEN C.. <> klr. d.ul-saállné.
m- Melléklet a „Zalai Közlöny\' 1901. évi április hé 27-lki 17-lk izámához;
X.XXX. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. ÁPRILIS 27 én.
Ösbzos községekből jelentek meg hallgatók,%inég pedig annyian, hogy az épület kicsinynek bizonyult befORadásukra.
— 8z.9l£»blró. Molnár Jánö3
caáktoniftfí - fefc&Jt a főispán tiszteletbeli BzÖfgabj$$\'iieYezte ki és szolgálat-
tételre ■av-flráWpfoyai szolgabírósághoz osztotta be. ^^
—\'Öngyilkosság. özv. Rein Gjuláné. bzü1. iüeicbt Teréz gyüinölcaármnő f. hó 14-ón éjjel Szigelráiott lakásáról cltant. Mindtiuíeí^ -Iceteato r rendőraég, mig végre f. hó lÖ^án Aodrássy Aladár gróf urodilmi\' majorjának kutjában találták meg holttestét/ A hulla 4 nap és 4 éjjel feküdt a kutbac és csak az 5 ik napon akadtak teá.\' A "hullát falboncolták és miután rajta semmiféle kölerőszak nyo mai nem Játszottak, kétségtelen, bogy öngyilkosság"esete forog fenn.
* A KIADÓHIVATAL KÉRELME. Miután lapunk folyó évi 15. száma teljesen elfogyott, tiaztelettel felkérjük lapunk igen tisztelt előfizetőit és barátait kegyeskedjenek a fenti számot a kiadóhivatalnak beküldeni. Esetleges költségeit kézséggel megtérítjük.
— „Gyermekáldás — Istenáldás/\' Ezt tartja t-pyrégí közmondás. Márpedig a közmondások az élettapasztalat példáiból keletkeznek. Éh csakugyan bebizonyítja a mindennapi élet, hogy Hhol aoka gyerek, olt közel van isten áldása is.Egy családapával. kinnk klleocz leánya van, történt meg az az eset, hogy — bár nagyon szegény&sen é.lt — mégis összekuporgatott egy osztálysorjegy vásárlásához szükséges pénzt J átázott egy-két 08ztályou keresztül s mit sem nyeTt, mig végül beütött a — főnyeremény. Még pedig egy nagy főnyeremény. A családapa, midfln a nagy összeget felvelle, öröméljen miod a kilenc leányát\'díszbe öltöztette és képzelhető minő fel tünést keltolt, midőn kilenc szép leány eljött a Törők A.ésTársa bankhátába bálájukat leróni a nagy nyereményért, mely bo\'doggá tette az egész csalAdot. Több ily meghaló jelenet játszódik le a Török-bankház üzleteiben (Budapest V., Vhczi-koruL4., Muzeum-körut 11\', Erzsébet körút 54) ami természetes is, mert a Tőrök Ai és Társa vevói ritka\'szeren-csévél játszanak, éa a czég országszerte ismert pontos, diecét és előzékeny kiszolgálásáról." Azért vásárolja bizalommal e czégnél sorsjegyeit.
Üzlet Bérbeadás.
A volt Lovák féle házban két bolt-lelyieégazoonal bérbe vehető.— Bővebbet Marton és Huber uraknál.
Színházi hét.
E színházi hét három újdonságot hozott közönségünknek. Fényes hizonyité-k»ul annuk, hogy Dobó éa társulata dicséretre méltó ambícióval dolgozik. Szombaton és vasárnap .Ntw York szépe* került bemutatóra. Igazán bravúros do\'og volt, amit ebből n komplikált, nehéz techuikéju darabból csinálni tudtak. Az ulőadás elejétől — végig, jókedvű, derűs és élvezetes volt. Különösen ügyes reprodukálókra akadt Kerker Szabados Gizi -és Feledi Boriska személyében, Fifi és . Kissi szerepeiben. Mindkét alakitált, de főleg Szabados Gizié ceupa tfla éa temperamentum. Az erény csősz Brauntion alakját aok leleményességgel jailta Iványi. Jó volt még Remete Géza s Horry szerepében, bár a vége felé hanyatlotl.\' Kardos rs HavaB a két portugál gróf, Itadó a bolond német szerepében rejlő komikumot ügyesen éreztették. Egyáltalán az énekszámok lürhetők — a tőénekeaek ugy látszik epytől-egyig indippozicióban szenvedtek — a táucok kifogástalanok, az előadás mintaszerű volt.
Hétfőn félhelynrakkal rsufolt ház e\'.Őtt másodaz or mllik „A kis B/ökevényt." A darab ugyanazon repontással került wtinre, mini o!ö*7ör. C-ak Napy Imre, a^J zsoké I0V11 kerüli elő Nyitráról és k\'eltett vele hangon meglepetést, főleg a;? karzaton.
\'A másik ujdonsnp, melyik kedden került színre, Brimx Eugéje xzintnüve: •A bölcsé". J£gy. a/.ok közül a fraucia KÍiniiifl-ir^aJprabaQ annyira ismeretes tém.is darjfoíc kÖzOI. A téma az: jogos-e a;biza»társak elválasztása, ba a házasságból már gyermek született. Brieux ügyi oldja meg, hogy a gyermek . azét-Hzakiihmlan kapop-t a házaaiársak között. Az ilyen darabok.megjátezása a *zerrp<k KOüdoslanulmányöZíiát igényli. A batános j«Ienetekérl a dialogusok finom természe-teWgénokkoJI kárpótolnia Daióczy lika Lsurence ""Bt&repében kiválóan gondos alakítást , Tiynjtott. Kár, hogy az ebö f\'>lvonáaban ki»aé hadart. A harmadik
felvonásban Chantrellel való jelenete meglepően bravuroB volt. Havas Jenő Girieu szerepében a második férj alakját finom eleganciával, de kevés bensőséggel játszotta. Leginkább ellaposult a harmadik felvonásban, aminek valószínű szerepének hiányos ismerete volt az oka. Kardos Cbantiel Raymondja nagyon rokonszenves alukitás volt. Haugjáuak meleg tónusa nagyon illett a megtért első férj kiasé szentimentális alakjához. Radó és Helényi — mint mindig — jól egégaitették ki a millient.
Szerdán a „Szulamitot" elevenítették fél. Berczjk Margittal a címszerepben. Gyenge, de a finomabb és érzéses modulációkra alkalmas orgatjömával jól megérdemelt sikert aratolt.- Jól, volL disponálra a Torday család és Torilay Béla meglepő precizitással, bár keyés áhítattal énekelte a „Kol nidreht.1 Absolout jói■ énekelte, do kevésbbé jól játazotta Remete. E darabban mutatkozott be az újonnan szerződtetett Mik\'óüsy Gyula is Náthán főpaphelyeltes szerepében, ügy látszik hasznavehető opereite-bufTó lesz, bár Náthán alakját kissé túlságosan elkarrikaluiázta. A közönségre határozottan jó benyomást gyakorolt,
E hét harmadik újdonsága az .Arany assíony." A darab szép számú közönséget hozolt össze, mely azonban caaló-dott várakozásában. Az uuatom lassankint aláereszkedett a hallgatóságra, s el tem is távozott ez előadás végéig. A darab meréje igeu sovány, inkább operettnek, mint vígjátéknak való, cselekvéíiye lustmu halad és itt-ott, legalább a csütörtök esti előadás szerint, homályos is: F. hiányokért a szerzők és fordítók, ugy látszik, kárpótolni akartak néhány idillitus jelenettel, a mi azonban 6ZÍDpadon ritkán hat. A szereplők tólűk telhelően igydVeztek megfelelni az .Arany asszony-hoi\' fűzött várakozásnak. Darócy I. (Éva) szerepét átértette és szellemesen játszotta a nagyravágyó polgárleányt. Kardos Edének hálás szerep (Péter) jutott és ő ki is használta annak miudeu előnyét. Néhol azoubau rá is elragadt a közönség unalma, a kellellenül játszott. N agy Imre alakítása és játéka cgydzerü éa ügyes volt. Szel ény j Ij, Szubados Gizike szinlén jók voltak. Havas éléi|k előadása azt a benyomást keltette bennünk, hogy ő jobb jellemszinésr, mint drámai hős. Pataky R<za (Ágnes grófnő) előkelő és elegáns volt.
Műsor:
— 1901. április 20-töl májul »-ig: —
Hétfő április 29. bérlet szünet, .Ocskay brigadérot." szinmű, Zónaelóadáa félhelyárakkal.
Kedd 30. bérlet 15. sz., „New York szépe" operette.
Szerda májúi 1. bérlet 16. sz., .Hófehérke" 8*iim.ü, újdonság.
Csütörtök 2 bérlet szünet. .Báránykák* operette, újdonság, Nagy Imre jutalomjátéka.
Péntek 3. bérlet szünet, „Svulamil\' opera, zónaelőadás félhelyárakkal.
Szombat 4. bérlet szünet, .Kleopátra* operette. újdonság.
Vasárnap 5. d. u. „A mit az erdő mesél" népsz., félholyárakkal. Este bérlet 17. sz. .Arany kakas" én. vígjáték.
anyakönyvi hírek.
Születések:
— Április -19—26-ig. —
Vellák József váltóőr: halva született fii Czofal Józ.-ef kádár, balva született fi* Néhai Horváth Józaef földmives: Er/ae Tóth György napszámos: Géza Bagó György napszámos: József Nagy József szabó: Mária Berkes Jakab kereskedő: György Tarabó Apollonia szobalány: Anna Varga.Jó/sef napszámos: JÓZhéf Kamper Ferenc kőmives: Gyu\'a Borsfai Anna cseléd: Teréz Vudlya István törvényszéki írnok: Béla Ötvös Emil adóellenőr: Tibor Ütő László posta- és lávirdaliszt: Líszló.
Halálozások: j
— Április 19 - 20 ig. —
Barbáa Vet.del rk. 48-as gyalogos, 22
éves: bélburut Csatlós László ik. 1 hónapos: ránggö ca Kovács Ferenc rk. nap\'Zámo?, 50 évos 1
tüdőgümőkór Öev. Pék Pálné Simon Ksta\'du rk.
magánzó, 80 éves: agylágyu\'ás Fülöp Teréz rk S éves: torokgyik Milei Katalin rk. 1 hónapos: ránggőrcs özv. Gerócs Fern cné Kis Katalin rk. fö\'dmives, 72 éves: vizkór
Iván Ferencné Pálfi Rozália rk. 40 éves: 1 bélcsavarodás.
Házasságot kötöttek : j
j \' Április 19 — 2fl-íg,
Báiiut Józ8eíföldmivea — SetökRozáliával Gnstofuleltí Fereuc gépész — Táaczos J Annávd
Samu György földuiives — Vajda Kata-| linnal
Fajezer Lajoi cipész — Beck Ceciliával Jámbor György földmives — Mátés
| Annával Matés Láazló földmives — Lengyel
• Rozáliával Boíll József földmives -— Pofái Julian-
Jnával
dl in László földmives — Furdán Annával
Papp György földmives — Nunkovics Máriával.
Szerkesttfiafo : Dr. Villányi Henrik, felelős Kerkesttö. Kiidó : Jfí. Wajdits József.
/VEGYES.
-j- Sok évi meoflBye;é»- Emésztésgyengísé-goUnét ítTágyhunynAl ilialAhán minden gyíjmorbajoál, a valódi „Moll-íéls seidlitz porok" bizonyultak a legsikerebbeknek a többi szerek fölftti, mint g)-omor rrositök is rériisxtitók. Egj-dolio* érA \'2 kor .Siílküldi\'R usponU ulánrétellel M«\'I1 A. gyógyszerész c». és kir. udr. szállító által Eécí, I Tuclilauben 9 A vidéki leyógy-aeö tirakbao határo#oltan Moll A. kíszitroéii/c kérendő at d gyári jelvényére! és aláírásával
Nyílttól-
Az e rovat alatt közlőitekért nem jtállal | felelősseget 1 szerkcaztíjség
tese, húgyhólyag, bugydara és a bioszvénybnDtalmak ellen, továbbá a légzó és emésztési szervek burutos bántalmainál,orvosi tekintélyek általa
LlthIon-rorni8
ALVATOR
sikerrel rendelve les*, lluujhnjtó hatású!
Ki\'lleiies Ízül I Köoajfo emii>illielö
Kapható\' ásványvi^kereskciiésekbeu és
gy így ezer,Urakban. A SaWator-fcnás igizgatótága Epci^eien
s
WILHELM
uliirslirililiü! ét intireuniatiLus r 1 /
egé92 csomagokban 2 koronáért az Oasses gyógytárakban kaphatók
hirdetesek.
Nagykanizsa és környékére kerestetik dgy a füszerüzletekben jól bevezetett
14FPVINELÖ
vagy egyedüli elárusító, egy nagyon versenyképes olmüczi quarglí sajt gyáros által.
Ajánlatok referenciákkal H. P. .1807 alatt Rudolf Mossc. Bécs intézendök.
Savanyúkat
fürdőhely és vlzgyógyltó Inlézet lléeg-Ujhely mellett IV,éra Bécstől.
Az újkor Igényeinek bérondezett intf\'--*ct idc\'5 betepsegekneV, ítiibajoto• mk tnindeu étrendi és táplálá«i gjógymódiUl. Ai fixszea viz^jógy eljárások, gőr, meleg luvegS. terméscetcB ixénaarasleregö, n»p, és a» ös«xe» gyógyfördAk, mMisoge, vil* lanygjógyiizai. 1
Az Intézet, csak nóbánj percnyire a vasu\'iállqmáatól, szép ^a egéiaBÓgra ri-dókon feksiik fenyőerdfik\'31 kö alórve, a nagyon kedrcll égvéuyea vasforrása vsn Idény 15 máju*tól októberig. Protpektasok éi tudakozódások ingyen a vosetö oivts és tulajdonos
Dr. Grimm Hermáimtól,
májai bó 15-ig: Bécs V|l, Wildoa-maaDg\\ise \'2. (2p8 órakor.)
915/tk. 901. szhoz. Árverési lilrdetvuény.
A | nagykanizsai kir. tszék tkvi osztálya -részéről közhírré tétetik, hogy a nagykauizsai takarékpénztár vdgrehajtató-nak Thoraka Endre végrebajtáit szeu-vedől nagykanizíai lokós elleni 1D894 kor. 40 fill. tőke, ennok 18Q9. évi febrtjár hó 1. napjálól járó 7°|0 k«matai, a lejárt kamatok 7°j0 késedelmi kamatai, 3°j0 kötbér a kincstár részére fizetendő illetéjk, 192 kor. őO fill. per, 120 kor. 90 ÉJI. végrehajtás kérelmi, 8G kor. 30 fill. árverés kérelmi. 10 kor. tárgyalási éa ajmég felmerülendő költségek iráuti ügyében a fentnevezett kir. törvényszék területéhez tartozó a nagykanizsai. 4293. sz. tkvben tele részben Thoraka Endre, 10|J4 részben Thomkrf Ilona, részben Tliontk.i István és «|M részben Thomka Miklós tulajdonául felvett f 21G5. hrsz. éa 205 koronára bcchült bcsooyei dűlői rét, tjovábbá u. azok tulajdonául felvett 4879.J hraz. 373 koronára becsült mélyvízi ^ét az 1881. évi LX. t. c. 150. §. a) jponijának alkalmazásával egésiben; mégis1 u. azon tkvben 2522. hm. rózea-ufeai Szántóföldnek Thomka Endrét illető és 52p koronára becsült fele ré^ze
1901. óvi mdjus hó 21. napján
j d. e. 10 órakor ezen kvi hatósáí hív. helyiségében dr. Tuboly Gyula felperesi űgjvéd vagy helyelteBe közbejöttével meRtartandó njil-váuos!árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becfár.
Árverezni kívánók tarloznak a becsár 10%-at ké8zpén/.ben, vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelj. Nagykanizsán; a kir. tvazék mint tölekkjöoyvi hatóságnál, 1901. évi február bó 7. napj/ín.
.1_;__
i *3185]tk. 1901.
\' I
Árverési liirdc<inéiiy.
A nagykanizsai kir. lörvéuyszék, míut leiekkönyvi batőság közhírré toszi, hogy a n.-kanizdai 767. sztkbeu \'|j részben LOwíager Mór (Mídri), \'|5 részben Lőwin-gerltfczaférj. Rechnitz Vilraosné, 1|j részben Lówingcr Fáni férj. Dr. Samek-Manóné éa J|s!réa zben Dr. Rothbcbíld Samu nevén álló 86 l.hrszámu 31 500, koronára becsült ház, ]udvarral, továbbá 888 hrszámu 34,BGG koronára becBÜlt ház udvar és kerttél a tulajdonjog közönségének meg-szüutetése céljából
1901\' óvi július lió 29-ik napján j d e. 10 órakor
ezen \'kir. trszék, mint ikkvi hatóiág hivatalos helyiségében Dr. Rothschild Samu ügyvéd vagy helyettese közbejöttével meg tartandó nyilvánosárveréaen eladatni log.
Iiiiiáltási ár a fentebb kitelt becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10°|0 át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
A {kir. tszék, mint telekkvi hatóság.
Nagykanizsán, 1901. évi ápril 24-én. -1------
2/t.k. 901. Árverési hirdetmény.
Alulirt -királyi, körjegyző ezennel köa-hirré teszi, hogy a zalaegerszegi királyi járásbíróság mint hagyatéki biróságáltal néhai Balaton József zalaegerszegi apátplébános hauyatéki tömegéhez tartozó 19015 kor. 20 fillérre becsült szarvasmarhák, gazdasági eszközök, takarmány, gabona, borok, bútorok konyhai éj hegyi felszerelésből álló ingóságoknak ezek között 42 darab szarvasmarha és 65 hektoliter bornak nyilvános árverés utján loendő eladatása elrendeltetvén, en-uek a helyszínén vagyis Zalaegerszegen a plébánia épületében leendő eszközlésére határidőül:
1901 évi május hó 7-ik és következő uupjuii ezennel kitüiöin és ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéstől hivatnak meg, hogy az érintett inRÓíágok ezen órvrré.ien az I881. évi. LX. t. cz. 107 § a értelmében a legtöbbet ígérőnek becaáron alul i» elfognak adatni.
A vételár azonual éa készpénzben lesz fizetendő.
Az árverés mindennap d. 0. 9 órakor fog megkezdetni.
Skublics Imre
királyi körjegyző, bjroi megbízott
250ö[tk. 1901. pzám.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék telekkönyvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy a nagykanizsai lakarekpénztár és társai egyúitBS véerehrtjtHtőaak Kis József végrehajtást szenvedő nagykanizsai lakós elleni követeléseik kielégítése iránti ügyében a leni nevezett kir. törvényszék területéhez tailozó a nagykanizsai 115 azlkben f 4280 hraz. alatt felvett 934 koronára becsült gondótai szántóföld Sebestény Lajos üayvédulóajánlata folytán
1901. óvi Május hó 30. napján " c d: ti. 10 órakor
ezen Ikvi hatóság hív. helyiségében hiva*-tálból megtartaiiiió nyilvános árverésen eladatni fog,
Kikiáltási ár 1727 korona. -«
Árverezni kívánók tartoznak a becaár 10°|0 át készpénzben, vapy óvadékképea papírban u kiküldött kezéhez letenni.
Kelt N. kauizsán, a kir tvszék mint telekkönyvi hatÓK>ígiiál, 1901. évi ápril hó ö. napján.
CSOKOLÁDÉ
SUCHARD
Párisi világkiállítás 1900
GRAND PRIX
Legnagyobb kitüntetés
; N\'fEYEIt
gyógyiiitózGt
TÖBEL-FÜRDÖ
GRÁCZ MELLETT. IDÉNY: május— október.
330 méter a tcogvr színe felett, j 2 vasúti állomás | Grácból kocáival egy óra. Posta- és távirdi úllumií.
Ríg ismert vastartalmú (akrotherrae) acélforrás 30 fok C. meleg (23 fok R.) Mérsékelt klima25 fok (J. és 20 (R) erős tőenlőlcreKÖjkilfrjiilt fenjTíscrdök. Gyógy-javalatok, idfljfbáotairask, iilpRgyriwíuséí.\', líAtgrrinc-bctegséR, bystcrii, pftresök, aenralgia slli. ellen. Női betegsé^fk vérazegf-nység, bel- és hölyaghurut atb. Ipen ajánlható Udttlökut-k: és Kyciigo gyermekeknek. Gyógyoazkóz: kalön pjógy- A* n^eóliazin, kádfürdők mclegviizcl, fenyöíürdók, villanyos fürdők, tnaswgp. rubaBygyógykezeléí sat. Olcsó lakások és egyei azotiák, Tillák, gyógytercui, kilünö étterem, kiiQaö zenoktr.
A fUrdOlgaxgatóx&guúl kimerítő prosi>eVlus ingyen és bérmentve.
I>r. BLVMA UliJl SAXDOll. orvos tulajdonos
ai f-UJ
N -
•tű
u c H „
gc
o< I Uh!
ő a a -o 5
m:

XXXX. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. Április 27
egyszerű összeadás.
Jó anyag, Jó pneunmtic, Jó acél,
Jó kcréktalpak. Jó küllők, \' Jó golyók, Jó csapágyak, Jó hajtókák, Jó munka, Jó szerkezet.
mm:
A
STYR IA-
G É Pí
ÍQOI
ísídjej/vari^aersneíiner und (DKeisferfjaf
„STYRI A"-kerékpármÚYék PUCH JÁNOS és TÁRSA, Graz.
Raktár és képviselet Zala- és Somogy megyék részére
ILVT. WAJDIT6 JÓZSEFNÉL NAGY-KANIZSÁN.
JUTÁNYOS ARAK, KEDVEZŐ FIZETÉSI FELTÉTELEK.
laasawuanaiKKBvi
A PALLAS

kész!
LfMV©
íMegjelent 16 díszes íélbórkötésü kötetben;
n teljes 11111 ára 96 Irt. i— Dlzses fali állvány hozzá csoiungolással együtt 91 frt.
A magyar lélek mindennapi kenyere a PALLA8 NAQY LEXIKONA; el nem lehet nélküle senki. —
Kell: a gazdagnak, szegénynek\', tudósnak, tudatlannak.
Kapható: Ifj. Wajdíts JózSef könyvkereskedésébe.!! Nagy-Kanizsán, esetleg havi 8 koronás részletfizetésre is!
......CBDBBflI8C^W88MW]MBSBflWfl8PBBpB8W8í
Fürdőidény:
májú s-o k t ó ber:
Ásvány- és iszapfürdő:
D A R U Y i R
SLAVOXIA«A>.
A cB. ás klr. szab. délivaspálya állomása. Vastartalmú forrás hőfok 42—50° O. l\'or-celláo-, kö-, tükör-, Iszap- moór- és vlllanyot. fUrdük. Sikeres gyógybatAssal bír az összes női bajoknál. Már a római idí<k óla réghirü, júlutisu, fürdő a szlavóniai középhegyek (jvőiiyöiU völgyében, erdus magaslatuktól körülvéve. A gyógyhe-lyiségck egy remek, irnyék.K sétány közepén fekszenek. A íűrdöpark, fűrdöl szálloda <s az összes lakhelyiségek acetylen-légszeszszel világíttatnak. Kiváló, előzékeny klszolgálá*. Az nlö- ás utóidén? alkalmával tetemes árengedmény. Prospektusokkal és fölvllágositással síiv.esenv ingyen és bérmentve szolgál
a fürdőigazgatóság
Doktor Eriegl Jdzsef valódi ang6l Tannochininpomádéja
4 megakadáljos-*\'za a haj éa szaki! korai kibul-lilát éatzflrkn. lését és elősegíti r|._ , ezek nöréaét. /
_ Egy tégely ára
BclOfG bérmentve éa MlGV. költség nélkül a pétt előre beknliiéaíel GST 3 korona Chief-Offlce 48 Brixt«n-Road, London S W.
Ar utalvány caimxendő: APOTHEKER A. THIERRY\'3 BAL8AM FABRIK
ia jPregrada bei Rohitscb-Saaeibraon. Nagjbani vetSknek nevezetes eagodmény.
legjubb alpesi larlalmai.
nest le gyermeklisztje
legtökéletesebb táplálék kis gyermekeknek.
Egj doboz t kor. 80 flllér. Fél doboz megprob&liara 1 kor. Nem kiván tej hozzátételt, az anyaeralőtőli elválasztás ezen rég jóník bizonyult, már 30 évnél . régebben bevezetett é3
kipróbált tápszerrel könnyen történik. Hasmenés és háoyás kizárva. — A Nestlé, gyárak évi gyártása 35 millió doboz. — Naponkínti tej-azOk\'églet 132 000 liter. Neallé aOrOaltett teje cukorrol I doboz I kor.
„ „ . cukor nólkiil Ylkinfl újdonság
v I dobex I kar
Kóiprali ntlú: r. BERLYAS, WIEH, I, Higícrjme I.
Elstlása az összes pyónyiársk é. drogueriákbnn.
30QDDOQDOODcaocooa oooooaoa oooQooaoaooooaooo
-r
molyck aiár évek óla jók. nak bizonyultak és hírneves orvosoktól, mint konnjQ hashajtó feloldó azer
ajánltaUtflak, az emésztést nem zavarják éa teljesen ártalmat, iaoük. Cukrozott minősé-
gük következtében mén gyermekek által is szívesen bevetetnek. Epy 15 pllolít tartalmazó doboz 15, egy tekered, mely 8 dobozi, tehát 120 pllnliit tartalmaz, csak 1 frt o. t. |/£() IMftlI/ Kenetein F. hashajtó labdacsait. Csak akkor IVUnJUniX valódi, hu minden doboz hátulján a mi törvényileg bejegyzőit ,Szent Llpóf védjegyűnkkel van ellátva vöröa fekete nyomással. A mi törvényileg védett dobozaink utasításaink éa csomagolásaiokon PQILIFF\'S NEU8TEIN ArOTUEKEIt aláírásnak kell lenni.
HEUSTEIM FÜLÖP
.8ieat\'L[pótboz\' ehatMt gj6gj».erti:» Z. K. \'/„
Hlt.V, I., riankomraaaa 0. Haiti.- Nap.K«»U.in: BELUS LAJOS BEIK OJULi fyí0"ert«"kn4l.
>Q03ao33333Dan303a3330DaQoooaoDDaaoooooao3
FONTOS MINDENKINEK!
Kiváló hazai készítmény, -w
Törv. .védve.
DURATOR
által a cipStalp egjBxerQ bekenéaiel ötször
oly tirttfa és vIcátkntlMi leiz Ara t bidorpalacknak bwználatJ ataiitáasal erjoit 1 korona, nagyobb palack S karant. Platán 1 kor. 20 flllér békáidéit után bér-mentre.
Kapható minden fQaurkereakedéibeo, droguó-rlákban, clpéizeknél stb.
\'FáazétkQldé*: DURATORGVÁR
Badapeat, T. Lipót kdrnt 8. Kánt.
Vlsionteláraallök
—----mladennil kercletuek.
FSr.kltr X\'.gjli.nis.ái,: KelFtl M U6rail.
apró hirdetés.
Két egész uj Habits-féle pedál-
CIMB&LOU
olcsó irért eladó, vagy havi 4 forintért bérbe vehető. Bővebbet ifj. Wajdita Józsefnél,
Nagy-Kanizsán.
Pedál nélküli cimbalmok ára C5 frt Havibér Összeg 2 frt 50 kr.
u _
\'" \' o. ■«—\' —
Ói _
> irí
Legjobb a
Dr. FORTI-féle sebtapasz.-
Fortl LJszlö eredoti gyártmánya.
l.egkitQnőbli hali«a van 4» l.lzlo^an

^itj
mindennemű sebnél. r.j{é»i sebeknél c f»jJul-j mai rúglAu Ciíllai-Hj^.. megsittnleti éi tOviJj haunálat után meg is gyógyítja. Noi c\'ntlobajokiiM, miiiJenuenttt gyubdlsoV.-me^kcményeilétek, eiutOá cl rheunutikus l>Xntilmakníl,l daganatok- *érillé«kn41,l süt még a IcgfdU\'.tcbb >e-bclnél a legsikeresebben hat. A gyillé-ekot megérleli felfakadj! a, és rövid i.13 ^ ( alatt l.egyú- A gyitja. Ezeken
kívül még szimtalan, itt fel nem torolt c<
bizlos gyógyulást.
A *lr. Forti-féle tapasz mic 8 év 6ta nagjj elterjedeltségnek örvend, inely idü alait érk«s» telt síimlalan hila-clliaiervtoy éi kö«x0n8 iist mind annak kitinö gyógyhalásiról lanusiodilrl Minthogy az utöbhi időben sok értektclrit) hamisitviiny is kerldt^lorgalomlia, izlves ilgyc-lembo ajinlom a caoíbagon lévő alürltí, véili-jegyet valamint a pectéten lilbitó F. I.. LietUI. Ctak a Fartl László alálráital és védjegyével elUtoit lapaiz a vzlúdl. Az utánzatok hanxnS-latttól mindenkit éva Intek, mert e»ek inkálih kiiára, mint hasznkra( vannak a srenvedönet.
A ki egy olyan csomagot beküld, molyja fenti aláírással és védjegygyei ellátva nli)-cson. Jutalomban részesül, mert a hamisítókat folytonosan (törvényileg OldSzöm ) Arak: nagy csomag I frl., kösépnugys&Rii 50 kr., kisebb 35 kr. Kaphalö a készítőnél\' a gyárban: Fortl Liuló Budapest, IL ker., Iskola-utcza 24. Seldl-féle ház. Főraktár: Török József gyógyszertára és dr. Eggor gyógysz., Yácjí-körnt 17. Kapható továbbáj valamennyi budapésti és minden nagyobb vi-f dékl gyígysiertárban.
RENDKÍVÜLI
eddig még seliol sem tnpnsztnlt szere ii esc JT—
föelárusitónál. A most befejezett sorsjálékbao azerencsés fóáru\'dám alján ismét 1844.1 •/. számra a
200,000
KORONÁS
főnyeremény fizettetett ki.
A sorsjáték rövid íenoálláaa óla 10,000, 5000 éa 2000 bor. nyereményeken kivGl a kővetkező főnyereményeket fizettem ki:
600,000 KOR 600,000 KOR 200,000 KOR 80,000 kor
60,000 KOR
m*Jn
6968G «/.
számra 28718 7,
számra 18445 \'/,,
azámra 69Ö91 •/,
számra 23772 \'/. számra
A <• <»i m*Jn8 22. 23 Ikl I osztály bázisához V, sorajegy 12— kor. I >/, sorsjegy 6. - kor. \'/. sorsjegy 3.- kor. j •/. sorsjegy 1.50 kor.
ellenéLC<lkeBirf»l°r\'i°8yJ,k0t nWnTéttel <HJ ■■ ös.zeg előzetes bekOldé-e A h ,.t.!„i i x?\'.°dv ° Jm<X\'rÍBH*\'"" > tervet díjtalanul csatolom.
A hivatalos jegyzéket hnzás után azonnal küldöm.
fóelároslló
Budapest, IV., Városház.utca 14.
xxxx. byfoltam.
A LEGNAGYOBB!
Confectió- és
divaíáruljiáz a Monarchiában
ZWIEBACK LAJOS és FIVÉRE
BÉCS, JVT/2, Mariahilferstrasse 111,
\'V: A*
dacára az elismert verscnjnélkQII olcsó áraknak és kitűnő áruminőiégckoeli, minden rendelést
10 KORONÁN
s íelül( Ausztria-Magyarország; Bosznia és Herczegovinába
Bérmentve szétkttldünk.
Toljeson portómenlesen lesznek az összes árult, árjegyzékünk és mintakcldeményeiok Ezerint mint Confectio, tollettek, kalapok, Szövetek, szőnyeg, Vászonáruk atb. házhoz szállítva, ha a megrendelés 10 koronát tu halad.
Megnézésre méltó mintagyüjtcmények a ligszebb, modern és legolcsóbb jótállva kitűnő gyapjú, mosó- és selyemszövetekben és divatfüzetek a legutolsó újdonságokról ingyen és bérmentve.
0- ..
ÜIBllIIT,
I
Ezernél közhirró tétetik, hogy miután a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium cllenórzft közegei ff Magy. Kir.j Szab. üsitólysorsjáték (VIII. sorsjáték) I. osztályúra szóló sorsjegyeket felülvizsgálták,!azok a főelárusitóknak olárnsitás végett, kiadattak. — A Magyar Kir. Pénzügyminiszteriura által jóváhagyott sorsolási terv itt következik:
A Magy. Kir. Szab. Osztálysorsjáték Sorsolási Terve!
Nyolcadik Sorsjáték.
ioo.ooo I sorsjegy 50.000 nyeremény.
El s□ osztály
Betét 12 korona Hitit: 1101 HÍJ. 11. • ■ 21.
IjlMB.II
1 á I á I á 1
:io 4 50 i 2900 4 :íoimi «í
á
á \'2000 á 1000 500 303 100 40
Uroia
BOOOO
20000 10000
5000 0000 6000 4000 9.000 5000 llcono
i". ü400ii0
Második osztály
Betét 20 korona Hiti,.\' ISII. in. II. ét !1.
Itir.il,
1 ÍL 1 á 1 á I á
3 á 3000 5 á 2000 8 i IOOO 20 4 500 60 4 300 3t>00 4 80 4O0O "Jir. Iif.
Kirita
70000 25000 1001)0 5000 8000 10000 8000 10000 18000 312000
477000
Harmadik osztály
Betét 3a korona Imi: 1801. J1II11 II. 17. Ilii. Ijiriiíif
1 á U 1 á
1 á 3 a 5 á 8 á 10 & 70 á 4000 á
10000 5000 2000 1000 600 130
Kiriai
80000 30000 20000 15000 30000 26000 16000 10000 36000 037000
6000 "Jir. iir. 898000
legnagyobb nyeremény szerenoaée esetben
Korona
ÍOOOOOO
(Egy millió)
Negyedik osztály
Betét 40 korona liiii: 1)01. >i|. 13. ii 14.
Ijiri.il,
1 \' 1 I
1
3 6 8 10 70 390(1
10300 5000 2000 1000 500 170
Iirni
\'JUOOO 30000 20000 16000 30000 25000 16000 10000 35000 663000
4000 tjirtmiij tinn 934, 000
Jtödlk osztály
Betét 32*korODfl Inát: 1001. nipti.bír 4. ii I.
Ijiri.uj
1 a
1 i
1 á
1 d
3 á
6 á
8 á
10 á
70 á
3900 á
10000 5000 2000 1000 500 200
toron
100000 30000 20000 15000 30000 26000 16000 10000 35000 .
780000
4U0U Iiiri.ii; lirin 1.001,000
Hatodik osztály
Betét 24 korona lazái: 1101. izipt. ZS-til •kteler 22-l|,
1 jtitii. Kor. uyvr. COOOOO 600000
1 400000 400000 j
1 á 200000 200000
J 1 á 100000 . 100000 j
1 á 00000 60000 ■
1 á 40000 40000 .
_ 2 á 30000 60000 1
— S á 20000 60000 |
so . á 10000 200000
50 á 5000 250000
400 á 2000 800000
720 á 1000\' 720000 "
IOOO > á 500 600000 ;
2" 600 4 200 5660000
3U.0ÜÜ «j«r- k,r- Ü.ö&Ü.OOO
Az I. osztály húzása 1900. inájns hó 22. ós 23-án tartatii meg.- A húzások a Magyar királyi ellenőrző hatőjság és királyi közjegyző jelenlétében, nyilvánosan történnek a huzási teremben (IY., EfikC-tér, bejárat a Duna-utca felöl). — Som-cgyek a Magy. Kir. Szab. Oáztilysorsjáték valamennyi elárunitóinál kaphatók. \'
Budapest, 1901. évi április hó a 1-én. \'j 1 < I
Magy. í^Sr. Szab. ■ Osztálysorsjátek igazgatiósá.ga.
Lónyay. Hazay.
Ferenc József császar-fürdö Tűffer helység
. a déli-Tasut mellett iGyoraronat állomás) 7 óra Bécstől. Egész éven át nyitva. Letmeltgebb forrása Stájarorazijjnak (33M," G) — EgyonlÓ batfisu 6aa-leln nel, PfifTeraaol (Svájo) — Legnagyobb kényelem. — Villanyos vllá-
Qitáa. — Kit Teoaiazezi hely. Jelentékeny ujilíaok éa Javitáaok. — Színaavaa fürdők. — KitCaS fekvéa honok fürdőknek.
Fürdő orros: Tulajdonos:
Med. Univ. Dr. Back Rudolf. Gunke! Tivadar.
jelenleg, Bícb i Haaihof 4.
C7 Jelenleg caakii Thermal-?ixet isznak a Ferenc Jóiaeí cí&ai&r-[ürűö íorráaaibftl. — Legjobb éa legolcsóbb hiateriummcDtot öditőítal. — Kflsvetlen seétküldés. — Rendeléieket a Ftrenc Józaef csAixárfQrdő gondnokaiéihoz. Marki Tűffer intéxetendók. U3
Nagykanizsa város rendezett tanácsa ezennel közhírré teszi, hogy a városi hivatalszolgák, erdőőrök és rendőrök részére a 1.901. évben beszerzendő egyenruházati cikkek szállításának biztosítása tárgyában a , helybeli szabómesterekkel 5703 korona 80 fillér költségelőirányzat mellett a f. óyí május hó 14-ik napján délelőtt 10 Órakor a városháza nagytermében nyilvános szóbeli ajánlatok mellett nyilvános verseny lárgya-, 1&3 íog a megállapított minták, költségvetés és feltételek alapján tartani.
Az árlejtésen résztvevők tartoznak bánatpénz fejében 286 koronát készpénzben vagy óvadék képes papírban, esetleg helybeli takarékpénztári letét könyvben és pedig a szóbeli árlejtők az árlejtést vezetó bizottság hezéhez, a zárt Írásbeli ajánlatot tevők pedig ajánlataikhoz mellékelten letenni. A zárt Írásbeli ajánlatok .az árlejtés megkezdéséig vagyis legkésőbb a f. évi május hó 14 ik napjának délelőtti 10 órájáig
lesznek a városi iktatóba annál inkább beadandók, inert a később érkezők figyelembe nem vétetnek.
A minta szövetek, költségvetés és az árlejtési feltételek a városi levéltárban a hivatalos órák alatt megtekinthetők.
Nagykanizsán, 1901. évi április hő 20-án.
á VÁROS/ TAHÁCS.
IXXX. ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
NMIzleto^
rilígcítt, wm minflen rniúi.
Cbief offlco 48, Brixton-Road, London S. W.
A legmegbizhatóbb, legjobb és ac egésa világon blres és kereaott hátiater
Tliierry A. gyógyszerész balzsama.
Felülmúlhatatlan m«ll, tüdő, máj, gyomor é» minden belső betegségnél. — Külsőleg a legjobb _.
BV Seb gyógy itószer.
Valódi mak ar összes kulturállamokban zöld apáca rédjegygyel
__éi a kupak hüvelyen bepréselt céggel: Alléin echt.
Évi készítés l\'ebizoayilbalólag 6 millió üvegcse — róstin bérmentve 12 kisebb, vagy v 6 nagyobb üreg 4 korona. — Próba-üvegcse prospektussal és a világ uundea oraeiga raktárának lelsoroláaáral 1 kor. 20 Üli. — 8zétkUld6s csak a péoz elo»e küldésével.
Tliierry A. Cciitlfolla kenőcse
(csodakrnócsnek nevearo) el nem érhető vonzó erővel és gyógyító hatással. - Operációkat legtöbbször feleslegessé tcar. — Kscn keoőcsceel egy W éret gyógyitbatlannak tartolt ciontszu. ujabban «uy 22 évcB nagy rákszerü betegség lett meggyógyítva. — Antiseptiknsan bit. hűsít, könnyebbít és gyorsan gyógyít mindennemű gyuladásnál és sebnél. — Gyoraao puhít é« szétoszlat, és mfgs*absdit miDdenoema Idegen, még oly mélveo behatolt tirgytói 80 fill., csakis előre utalványozás ellenében. — Nagyobb
Egy tégely bórmoi.tvo l ----- ----- „„„ ............1--------------
rendelésnél olcsóbb. — Bebizonyítható éri gváttás 100.000 tégely. Mindkét szerről egy egész levéltár áll bizonyítványokból eredetiben a jílág minden részéből rendelkezésre. — Keraljiik az utánzatokat és ügyeljünk \\z össze. tégelyre beégetett cégre; Apothoic znm Sehutzengol des A. Tliierry. Ilol nincsen raktár, ne hagyjuk magunkat utánzatok vagy álliiólag basonértékü szerek megvételére rábeszélni, hanem rcndeljllnk közvetlen és címeztünk:
ApolMcr A. Thiarry\'s Fabrik in Pregrada RcÖilSCll-SarierÖmnn uellelt.
{A CB. kir. osztr államrasutak tisztviselői szövetségének szállítója.)_
-(Contraclor of tbc War-Ofílco and the AdmJralty, London.) £=-
ooapoDaaaDooaaooooooooooocxaoooooooongsoooQogJ
B
Z.K. •/„ 901.
Csak
MOLL SEIDLITZ POR
Moll
vódjogyét éH
okkor valódlak. ha mindegyik doboa
aláírásét tüntotl fel. .
A Moll A.-féla Seldllti-porok tart6s gyégyhatása a legmakacsabb gysmor- és al-testbántalnak, gyomorgörcs ía gyomorliév, rögzótt székrekedés, inAjhántulnin. vér toluláa. araujér és a Iegkiihnbözőbb níl belaa«ég«k ellen, e jeles hátiszernek évtixedek óta mindig nagyi bb elterjedést szerzett. — Art egy lepeoaélall ers-detl doboznak 2 kor
Hamisítások törvényileg fenyíttetnek. fMOLL-FÉ LEFRANCTÁ]
BORSZESZ ES SO
Csak akkor valódi. mindegyik ttveg MOI.L A. véJjegyét inteti \'tl
--„A. Moll4 felirata ónozatt&l van zárva A Mell-féle
franozla borszesz és só nevezetesen mint rajdalomosiilapitö bedörzsölésl azer köszvény, cbdz és a meghűlés egjóh kóvetkceményoinál • legiomoreteiebb tépizer. — Egy óeoiott ersdell Ovsg ára I kor 80 flll.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb módszer szerint készítek gyermek és hölgy szappan a bír okszerű ápolására gyermekek és felníttek részére.
Ara darabonklnt — 40 AH. öt darab — I kor. 80 flll. Minden darab gyermek-szappan Moll A. védjegyével van ellátva
FŐazét küldés: Moll A- gyógyszerész, cs. ós kir. üdvari szállító által,
Bécs: Tuchlauben 9.
Yidéki megrendülések naponta postautáuvéc mellett tcljcsittctook.
A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával ét védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf és Fia. \'
□ oaooaooGQaaaoQűoaooaoaaooooooaaaüaoa föoaoao
5 fillért
ecy levelező lapra és a
franz rehwald so
Wien II./B
Reicbenbergi céghoz intézve mwgkapja ingyen ás bérmentve a legszebb és legolcsóbb uriöltöny szövetmintákat j
ni
:ne
MIÉRT
van annyi utáníat?
MERT i
i illiíl EIIEUlilTEI-íill
LINÓLEUM padló-zománc
a tórv bej. ,.Tnloil|" Tédjl|j|jil a ligjibb is li|tartéiabh pihn padlóknak tt konybubetoroknak1
II
Ai Eiscojláiller-Íílf Liooleomlpadlózoniáii:
s|j jraalit! kinijj-
rs szárad, kiailitt- _ sas sisp féajayslklr
is aisrtissi| fskli- - I
Islsksi addig főlil- !••
J-§L 11 ■■Ikitatiai g.
rn H eltei jcilliigini". fog- I s. 1 II va kUlönbözü h»»on- - 1 bangzÁMi nevek platt értéktelen ulánxato-kut búznak forj;i»loin-ba, miéit it kírjta ■lisikl kizáró)a| esik Elsssitidtir-féla
„LIIOLEUI!
pa dió-zománcot^\',
l.cj. „VksUvai" Tivljegygycl.
Vc őjegy aVas lovag"
* tör
Elsenstádter Testvériek
lakk- is fistikirári. |
KAPHATÓ : Nagykanizsán : \' Neu és Klein, Strem ét Klein cégeknél. 1
BERGER-félo QVÓGYtTÓ
KÁTRÁNY-SZAPPAN
UllnUl/M ortosok ájialiik. Boróps UitBbb SlUmaibas
Un,; .Ik.rr.l »!k.lm«..Ar
niindennema bfirLIAféa
•ll*o. n«r*(«uaaa Idalt plkk«ljr.i5mör, kast » 4lfsdi küt»c«k. nc7*>lDttn orr-reiM.i7. ótvar. t»iyJ«f, li>,lt««das. Isj- ssakill
korp*\' «ll«n. A Ber«*r.UU k.iny..»Pr.„
l»rt*!ni«»i« a fe kátránynak 40«/,-it 4$ mlo-d.n «gr*b, • k*raak*d«Uab«n alSfordoló kit-réo.Tisappanoklél lin/srrsto kaiöot>0s(k. 0«al*aoh vlkarBUa* ri*.tt baUr&ao«Ua B*ra«r-Ut» kstrányiiappan tn»f rard<-l«a« « as Iimsrt v*4j.fvfa tálé
Oij.tawi.ll, k*ratlk. ItfCkll kérbat.^nkail stkSTTal
alkalmastatlk a kAlrkny-m^ppu, hal/.UaT
Barger-fAI* oyóay-k*trány.kén»jeappa»
ARdtŐK Tl«,7TÍT»l4\\«*eAI *
•lUvollUsára. a cyarmakakBtk vataixtonyi • ll»n f«l al mn I K«t «tl»n bOrlJjilltó mcafli 4m \' nlnSannapl haasnklsttJ iaclCU a
Bertjor-féla ------—\'
W\'/.^tyíariB tarlalc
♦trt«
ltli«u«Ma
la alyoorln-StAtrány-oaaBBfflO
/.-.•j^-r.n .ártalommal it Suotn IHattalI
Ara mtr.rtou fajnak basaailatl atasitAMal
4arat>eukiul 36 kr. * \' " \' - ------T
t lobbi ilaiy.
Szollomivelok és mezőgazdák számára ! \'
A szőllőtolepck bcfocskondozósélio/
valamint a gyümölcsfákat károsító rovarok,
továbbá a szegecs óstormáncs teljes kiirtására
mayfarth ph. és társa féle
SZABADALMAZOTT
tt 11 Ifti Ü It 5 (1 Ó
u gy hordozható, mint kocnira flzereit
hstfiöiilmi
feoakendől, a legjobhakoak bizonjultak. a melyek azlvatlyazáa nélkül « folyadékot önmüködiilBB a növéuyekre prrmetrzik. Kzen fecskendőknek már sok ezerre menó példánya-vau alkalmazásbau és számos elismerő bizonyítvány igtzolja ezeknek elvi-ázhatlan kiválóságát minden más reudazerrel »zcmbcn.
A legjobb vetögópek
Mayfartb Fb. éa társa legújabb szerkezetű \'
„A G R I C O L A"
(lolóvetökerék-rendszer) veótsépei Miodenaemű mag-és kQlőobözó magiöenjiség számár*, váltókerekek nélkül, dombon avagy síkon, a legkönnyebb jarái, legnagyobb tartósság és mind a mellett a legolcsóbb ár ,
__álul tűnnek ki
A lehető legnagyobb munka, idő- és pénzmegtakarítást teszik lehetővé KGiSoleaességsket azéaa- és tzalnapréssk- kézi hssználatrs, kukorica aorzsolók, cséplőgépek. Jkrgáayok. gabonrosták, trieorlk, ekék hengsrtk és boronákbaa a leg-njahb rendszer és elismert logjobb alkotás alkalmazása mellett gyártanak és szállítanak \'
IVKnyfiirtlt JPh. és tnrNii
c*. és kir. szabadalmazott mezőgazdisági gépgyárak BtCS, 11. Tahoratraaie 71.
több mint 400 arany, ezüst éa broncérenmel kitüntet™. Kimerítő árjegyzékek éa elismerő okiratok kívánatra ingyen küldetnek. Képviselők él ismételadók alkalmaztatnak.
« darab 1________
.........^anpanokból Jtttl&nSiaa kisaalra-
coa: naiiot iiappaa a hl)[ OnonlUilrt, iborii\'iuvfu
paUaoi.ak .lUn. carbol asappan a bör sltnUAstra hltrlö-41 *\' m,"x í"t.\'ti«nttA Kappan. O.ra.r-fll* fanr*, rurae-.sappan i* íanrO rjoar. icaopan. l\'»r»ar-£ál. msk ssappaa a *sc.c(f« kor r«<aára 136 kr.)
Horgor-félo Potrooulfol-oeoppon . ras.s orr. kiQlés. btlrvlsskttaesés é> ardvirösaág alias, axaplő szappan l[*n hathatós, Bergar-féle kdnss tejaxappan isltessio; él arotlíititlao.tc alton, laulgt tujpu Uk-issadii és bajklbnllás .llaoT | B^rger-félo foaazappan kdoafiebon
I. a». randai logaknak, 8. aa. «loh4nyo«oknak. Am SO kr., a U(iobb fogtiiatllö ti.r. A többi Borg;ar-f4U sxapptno aai illotóict u\'aluok a röpiratokra. Csfk ■•rgat-rilt asappanokat kell kérni, cniutin aximtáUn halAsUIar ntioLatok vannak. UyAr 4s t&rsktar i, O. Ball A O.mp. TroppaaJ Irí.ajtlld ütiiUtrt a iiawÜiii c^iurkiillitlM licáa 1XSL \'
Haif-EaniüSn: PRÍ6ER BÉLA És BELÜS LAJOS £Tti£íSiereszelD61.
1901 XPRIUS 27 éo.
ÍX5COCOOOCO!J
Kcgl lilnievcs kénfiirdö llorvritors ágban.
Vkiqií Ulomil
M-l
a Zagoriai vasút mentén (Zágráb-Csáktornya)
Yegrjelemure Trof. Dr. Ludwlg ndr. Unácaos által 1891.
58 (ok Celsius melei forráa. a kén iszapnak felülmúlhatatlan hatása van Izom és Ízület rheums, Ízület betegségek, gyulladásos él esonttörési összehúzódások, köszvény, neuralgikui bántalmak, mint iscbfas stb. női bajok, bőr- és titkos boteg-ségek, idalt veseosjok, hólyaghurot, górvélykór, angolkór, ólom és higany mér«e-séseknál stb. stb.
IVÓKÚRA garat, gége, xnell, máj,1 gyomor- ós bélbajoknál, aranyérnél, stb.
Villanyosság. — Mas&age. ------
Öyágylnlózsl minden kéay«lsa«sl. Hejri vlzvazelók. Hlde«vlz kirák zahaayoyal Koeipp szerint, »géiz évii át ayitva.
Idéuy tartam május 1-től oktíber l-ig — Pompás nsgy park, terje.dolmea ültetvények, axép kirándulások. — Állandó senekar, a zágrábi kir operahás ugjaiból.— Zene- és táucestilyek stb.
A varazid-toplicii állomáton naponta társatkocsi várja a vendégeket.
Külöu fogatok is rendelkezésre állanak, dc ezek odaállítása előbb a fürdő icté-zőségnél megrendelendő-
Orvosi tudakozódáiokat a fürdőorvos Dr- LONOHISO A ad.
Prospektusokat éa brcachurAkat ing ven t* bérmentve kW tl.
a fürdőigazgatóság.
^xxx-xxxxxxxx

(Glaaur)
BSP" legkitűnőbb mázold szor puha padló számára.
1 D&gj palack ára írt 1.35 kr. — 1 kia palack ára 66 kr.
viasz-kenöcs | arany-fénymáz
legjobb éa legogyozerílbb beeraazló- í képkeretek Bib. bearanyozáeára. szer kemény padló számára. 1 kö- | 1 kis palack ára 20 kr. caög ára 46 kr. \\
fehér „glasur"-fénymáz
• Legjobb szer mosdó-aazUilok, ajtóit, ablakdeszkák atb. ujjoanaiii befeatésére 1 doboz ára 45 kr. —
Mindenkor kaphatók: .
NEU és KLEIN cégnél NAGY-KANIZSÁN.
szabadalmazott drótüveg,
LegjoLb és legmodernebb Uvegeiö anyag viligo» tetőzetnek és olJal-jbUkoknak vasúti inlóházaknM, rilijos udvaroknak, gípb*za<nak, rakUrhizaknik, verandáknak, mindenfele IU bilim éi emellett viligosságoi átercuta, airthelyisígneV, jcUö-tibUUnak »«b. stb. -• Kéiritieiik ca. 4—HO mméter v.tstagiágban. égéit 3-5 méler terjedelemben. £IÖIJll: Legnagyobb töréíl biztonság, cl nem ért ellenálló képessé);, tUthUtos\'igen riftjy fokig, kitlinö viligosiígi átereiztét, könnyű tltztithatás, vasszerkezet, megiakarltls stb. stb.
Legjobb etcJmíiiynyel és nagy terjedelemben a legtóbb &llami és privát épületeknél használva van. Sok vasumil bel- és külföldön kötelezöleg hasinállalik.
ÓVÓ TOKOK DRÓTŰVEQBŐL vkállominyiartóknál, locomotNoknál (s gö:ka:ánoknál.
db9~ OYiflkeinéHyöntós-padlózat-lemozik járható tetőzetnek "OT
meghatározott nagyságokban, sima vagy mintázol\', felillettel, fél és és nélkül.
Orsi iilozslRdilj éi lisiriTátlái téglák
nélkül, legkülönfélébb alakok és nagyságokban. \\
Aklisn-Besellschaít ÍOr Glaslndustrle vorm, Friodr. Siemens.
Neusattl bsi Elbifta (tiltása.) További íjártBásjrok: Mia.lenuemil üveget, Uvejjiiriik, Untött, dUz- és (iouthor.ilvrg. (stabatlalmatotl uve^bctlk) stb.
egésx fehérben, drótbetétlel fél vagy -.egész fehérben, drútbetéttel vagy..
A Trieaxti általános biztositó-társaBág (Assicarasiooi Generáli) és az Első 0. általánoa baleset ellen biztOttiló-tárBapág nagykanltiial fóügynökaége.
. FőűgjDÖkaégünk réaxére keresünk egy teheteégea, megbízható, szolid éi szorgalmas
üzletszerzőt
fizeléa éi jutalék mellett. Kölcs^oös megegyezés létrejöttd enetéo biztos állái később & táreaBág nyugdij-péuztárába való felvétellel.
írásbeli ajánlatok ax eddigi alkalmajás éd igény megjelölésével hoizáal intázeDdök. - SCHERTZ ALD. és ENOLANDER.
KKttKttttKKttftttKKKttKXKKKXXXKXXX
ROHITSCH;
Sa uerbrunn
GYÓGYFÜRDŐ.
I Prospektusokkal az Igug. Déli va&uiállonáa : PSItsohaob.
Gyönyörű Nyári [ Tartózkodási hely.
Elismert gyógyhely gyomor- máj- és vesebajokban cukor-betegség
epekő, torok-és g é ge h u r u t bantalmakban s z e n v b d ő k I számára.
számára. , i
zsCZ^J]
Nyomatott Ifj. Wíjdita József könyenjomdájábau Nagj-Kaoiiatn

Insert failed. Could not insert session data.