Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.68 MB
2010-02-13 20:46:36
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
856
4031
Rövid leírás | Teljes leírás (326.68 KB)

Zalai Közlöny 1901. 018-021. szám május

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
40. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA, 1901. május hó 4-én
t;lőfiieténi Art evro . .10 kor. — fill. Ff) í»rc . . . !> kor. — fili. NVgy.détrre . . 2 kor. 50 611.
Kirjo* Rx&m eo mi. hirdetések
8 hasábot pelitaort\'&n l4,mA*oti«*nr 1 -J, b miuilrn lOTlhlii Borért 10 fill
NYILTTÉRBEN
potit soronként \'20 fillérért rétéinek fel.
XXXX. évfolyam.
A nagy-kanizsai ,Ipar-Testület,■ „a nagy-kanizsai Takarékpénztár réslz vény-társaság,\' a .Kotori takarékpénztár
A Inp txellemi réaiét illető minden közlemény a felelöl ixerkesitő ncróre, ne anyagi río*t illciS köx-leméoyík pfdig a kiadó Herére címzetten Nagjr-Kanhaára bér-mentre ictézenüők.
Hénnentetlen terelek nem fogad-Útnak cl.
Kéziratok Tlsszancmkflldetuek
részvény-társaság," .nagy-kanizsai és nőegylet," „n.-kanizsai izr. jótékony
HBTENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,• a .cagy-kaoizsai kisdeáneveló egyesület," a .oagy-kanizsai tanítói járáskCr," a „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet," „szegények tSpintézete," a „katonai hadastyán egylet,- a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai kahálasztmányáDak hivatalos lapja.
Naffjk.nluo, 1901.
Most már együtt vannak a vélemények, a melyek a magántisztviselők torvényére vonttkoznak. A javaslatot az ország magántisztviselői -és egyéb kereskedelmi alkalmazottai egyenként és a maguk szövetkezéseiben, egye-\' sületeiben osztatlan örömmel fogadták. A kereskedők pedig kolöu is és a maguk egyestlleteiveíis többé-kevésbbé állást foglaltak a javaslat ellen. Némelyek B7-t hiszik, hogy a javaslatból nem lesz törvény, de sokan vannak mis véleményen és meg is van a remény rf-á, hogy a kérdés napirenden marad és a javaslnt tör-vénynyó válik.
Nézzük már most, micsoda ellenvetéseket mozgósítanak lönDki részen a korszakos javaslat ellen. Azt mondják, hogy a javaslat oem időszerű, mert a gazdasági viszonyok most súlyosak. De vájjon nem érzik-o az alkalmazónak a viszonyok súlyát legalább is annyira, mint a kereskedők? És jelent-e a javaslat akkora megterhelést, hogy a jelen viszonyok között nem lehet elviselni? Mi azt mondjuk és mindjárt ki is fogjuk mutatni, hogy a tervbevett javaslat különös, anyagi terhet a kereskedővilág szempontjából nem jelent. És had mutassunk itt rá arra a készségre, a melylyel a magyar gazdák —1 ugyancsak komoly gazdasági viszonyok közt — csak nemrégiben megszavazták a gazdatiszti törvényt. A magyar kereskedőkre árnyékot vetne, szegénységi biionyitváuy volna rájuk nézve, ha ók sz alkalmazottaikkal szemben elzárkóznának az olyan humánus rendelkezések elöl, a melyeket jő
szívvel, a méltányos főnök igazságos belátásával szavaztak meg a magyar, gazdák.
Ha sorra veszszUk a tervezetnek főbb intézkedéseit: különös terhet bennük nem látunk. A javaslat ki akaija küszöbölni a szabad egyezkedést. Méltán: meri, a hol kilCn-bözó gazdasági erejű telek állanak egymással szemben, ott nincsen helye a szabad egyezkedésnek. A szerződő szabadság az oka, hogy a kereskedelem alkalmazottai mindmostanáig cselédsorban vannak, hogy két heti felmondással,, vagy felmondás nélkül is kiteheti őket a főnök a kenyérből. A szerződés kötelezettsége anyagi terhet nem jelent A ki jót akart szerződő-kényszer nélkül: a szerződés nem fogja alterálui. A ki pedig nem volt jó szándékkal az alkalmazottja iránt: majd beléje szerzi ezt a jó szándékot a tör.véuy a szerződésnek kimondott kényszerével.
A javaslat kívánja a hygienia szem-ponljain a k figyelembevételét :kimondja, hogy a segédek napi munkamaiimuma 12 óra; hogy éveukiut legalább egy heti szabadságot kell nekik adni. Hogy mindebben anyagi megterhelés nincs, hogy mindezek bölcs és humánus repdelkezések: az egész társadalom megérti, belátja. Hiszen a ki kívül is esik a kereskedelem körétől, részvéttel kísérte a kereskedelem alkalmazottainak kihasználását, munkában való elgyölörtetését. Nem is emberi élet, a mit a bolti segédek és az irodai alkalmazottak élnek. Kora reggeltől késő estig olt fogják őket a polc, vagy az Íróasztal mellett. Ennek az ember-nyuzásnak kiván véget vetni az emberséges javaslat. Ám bozzák be
a kötelező záróórát, ha a kereskedők igy kívánják. Ebtvn a formában sincs kifogásunk a mankaidő maximumának a megállapítása ellen. A közönség az uj rendhez hamar hozzászokik majd. És a kereskedőknek, ha meg lesz az egyformaság a zárás idejében, szintén hasznuk lesz az uj állapotbél. mert ók is több időt szentelhetnek maguknak, meg a famíliájuknak.
A javaslat azt is kívánja, hogy a, boltokban gondoskodni kell ülőhelyek^ ről. Ezt a kívánságot kereskedő körökben kifigurázták és a javaslatot elnevezték fauteuil-javaslalnak. Pcdi^ ez az óhajtás korántsem komikus. Németország és Anglia ia életbe-léptettc ezt az intézkedést. Mindkél országban tudják, — nálunk jó leszi megtanulni, — hogy a folytonos! áldogálástól bajt szerez az eteber. Ezért kell ülőhely, szék az üdetbLn.
Mindez intézkedések — bizonyítanom sem kell — anyagi terhet nem jelentenek. Van azonban , aj javaslatuak két szakasia, a melyekre kigyót-békát kiiltaoaV a kereskedő körök. Az egyik: végkielégítést biz-l tosit az alkalmazott özvegyének a férj lulála esetén; a végkielégilés az évi fizetés fele, 10 évi1 szolgalat után az I egész évi és 20 év u\'láa két évi fizetés. A főnök azonban erre a végkielégítésre biztosíthatja ;azí alkalmazottat és éltkor a biztosijtád díját közösen, egyformán fizetik. pai kézhez veszszük a biztosító-táblákat^ akkor látjuk csak, hogy milyen kia teher ez a rendelkezés. Az oljlanl üzletben pl., a hol 10 nős alkalia-jzott van, a kiknek átlagos életkora! 135 év és a biztosítás összege átlag; IlOOO k., a biztosítás összps qija, jévenkint 245 k. 90 f. és ennek |az:
összegnek a felét az alkalmazott fizeti. Hol van itt az a nagy teher, a melyet a budapesti kereskedelmi é3 iparkamara exorbitáosnak nevez? Számtalan példa bizonyítja, hogy orré a rendelkezésre \'égető szükség van.
A másik nagy sérelem, a mely ellen a kereskedők sikra szállanak, a javaslat 21. §«a. Ez a szakasz végkielégítést biztosit az alkalmazott-nak, ha elbocsátják a maga hibáján kivüi; még pedig 10 évi szolgálat után fél évi, 20 év után egész évi fizetést mint végkielégítést. A fönök ezt a kötelezettséget is megválthatja biztosítással, a melynek diját az alkalmazott vele közösen viseli. A rendelkezés maga nem végkielégítés a szónak valódi értelmében, tehát anyagi terhet, áldozatot nem jelent. Védelem ez az intézkedés csupáu, az alkalmazott megoltalmazása — a kidobatás ellen. A magántisztviselők és az ország egyéb kereskedelmi alkalmazottai minden erejükkel ragaszkodnak a hnmániiR szellemtől áthatott javaslathoz és — támogatva a közvélemény sympathiájától, — rajta lesznek, hogy a javaslat sarkalatos elveinek épségben maradásával tör-vénynyé legyen.
i . > A uj kaszárnya.
Régóta vajúdik tőle a kanizsai magisztrátus. Alig készült el a régi honvéd-kaszárnya, azonnal beállt az njnak szüksége, tehát a löle való vajúdás oly régi keletű, mint a mostani laktanya épülete. H& a hosszú megfontolás! idő elég garaociája az uj intézmények tartósságának, akkor remélhetjük, hogy az uj kaszárnyával nem foguok ugy járói, mint a régivel, b nem fog belőle kiszorulni a hely szűke miatt sok olyan,, aminek bennt van a belye.
Az uj honvédkaszárnya építését még a nyár folyamán meg fogják kezdeni. A szerződés feltételei szerint ez évben még tető alá ia kell kerülnie és a jövő év szeptemberéie teljeaeu készen kell állania. A kormánynyal folyó alkudozások jó résít befejeztettek már és a jóváhagyás kieszközlése végett Vécstíy Zsigmond polgármester és Király Sándor r. mérnök a mull pénteken és szombaton Budapesten jártak a honvédelmi minisztériumnál és a Gromoo Dezső államtitkárral folytatott tárgyalások után el is érték céljukat és a jóváhagyást sikerült megkapniok. Az árlej\'ési hirdetményt az építkezések elvállalása iránt már kiírta a városi lanáca éa a pályázatok benyújtásának terminusát május 20 ra tűzte ki. A laktanya a Haba-féle téglagyár mellett 6 hold területen fog felépülni Rauscber Miksa szombathelyi építész tervei szerint éa két ezred törzs befogadására lesz alkalmas. Az építésre 864000 korona vbd előirányozva éa tekintve, hogy a kaszárnyák jövedelmi források ia, a városra ez az uj teher nem fog türhellen sulylyal nehezedni. Most, hogy rz uj felépQléae — hacsak bazilikai fataliák közbe nem jönnek — bizonyossá vált, felmerült a réginek problémája is. A magiaitratus még nincs vele tisztában, mi legyen a régi laktanyával és egyelőre csak annyit tudunk, hogy majd az uj gimnázium építése idejében ideiglenes iskolául fog szolgálni a jövőben. A kérdéssel részletesen foglalkozni most még korai volna, csak azt az elvet kell hangoztatnunk, hogy az a hatalmas épület és telok parlagon ne maradjon és ugy kell felhasználni, hogy jövedelmével hozzájáruljon a város uj terheinek viseléséhez.
A milyen soká késett az uj kaszárnya, oly rohamosad fog elkészülni ezután. Egy esztendő rövid idő egy ily hatalmas épület elkészítésére, a maguak sem gondoltuk, hogy ily hamarosan nyélbe fogják ütni ezt a* kérdést. Dicsérendő ez a buzgóság annál is, mert mini említettük az uj kaszárnya kérdésének megoldása kinyitja az ajtót, melyen keresztül az ut a többi torvbo volt reformok, uj gimnázium, színház stb. megoldásához vezet.
■ TARCZA.
Tavaszi napsugár.
— A .Zalai Kftílöny" eredet* lArcÁja. —\'
Irta- Vajdai Szabó látván.
.....Ábrándos lelkű poéták izgatót -
tun várják ébredésedet virágnyitó édes
tavasz 1
S mikor eltő hugyos sugara a napnak rátűz e didergő földre éa melegétől bimbóba pattannak a virágok tarka seregei: megszületik a dal szírben éa ajkon.
— Ibolyát tessék I hangzik az utcán fehér arcú kis gyermek-leányka ajkáról.
Rügyfakasztó, ibolyaillatos tavasz, ha első hírnököd, a fehér arcú leány meghozza ébredébedet, áhítat száll reánk és megnyugtató édes érzé? lopódzik bzí-vünkbeI...
A szívben kel ez az érzés, valami megmagyarázhatatlan, titokzatos, melytől újra él a lélek és hevesebben lüktet a vér ereinkben.
fo feledve lese ezernyi baj, elmúlik a csüggedés, felbuzdul a hit, Bzárnyra kél a remény. ,
Csodás a te ébredésed és megmagyarázhatatlanul áhítatosI.... .
* *
*
«... A leány ott ült a nyitott ablak mellett. Szomorú volt az arca és BápadL Mély tüzű, nagy szeme j szinte rátapadt arra a távolból oda szürkülő nagy ódon házra, mely tul n kerteken emelkedik, s melynek erkélyén egy fiatal pár állott, egymáshoz simulva, kart karba öltve....
Kívülről beáramlott a lanfey tavaszi levegő; virágillat csapódott be az ablakon és a bohóká?, illatos napsugár bekacagott a leányra.
Szemközt állt vele a férfi.
Egy darabig csak nézte a leányt, vizsgálta arcát és szemét, mely oly hidegen bámult a végtelenbe.-
Aztán megszólalt lágyan, csendesen:
—- Megint csak őt nézi!____ Megint
és mindig ....
A leány ingatta fejőt, egy pillanatra égő pirosság ömlött el arcán, aztán fehér lett ujböl, mint egy szenvedő Madonna arca ....
A férfi pedig folytatta rezgő, édesdallamos hangon:
— lliába tagadja, látom az arcáról, kiolvasom a szemeiből, azokból a homályos, merengő tekintetekből, hojjy csak érte él most is... Hiába akarja elhitetni magával, hiába velem, egy önfeledt pillanat megcáfolja, lerontja hitétI...
A leány ránézett a férfira. Arca nyugodt volt, tekintete éles.
— Már nem szeretem 1...
— Ámitja magát. — Legyen egyszer őszinte és vallja be, hogy most még jobban szereti azt az embert!
\'— éb ha szeretném? — kiált fel lángba borult arccal a leány. — Lehet e parancsolni a szívnek, mely csak érezni tud?... A mely CBak addig szeret, inig tavaszában él, mert nála később nincsen ébredés .... Lássa, maga oly jó hozzám éa mégis ezzel gyötör örökké ....
— Bocsásson meg Irma, de oly rosz-szul esik nokom, ha látom, hogy az a
pillantás, melyet reám veti— éiiter van ;. . .. Ha az a pár gyöngéd mely olykor olykor ellebben ajkáról \' —j d e k i van szánva .... Higyje el, ez| ia megtudna valamikor őrjíteni. Nem gyötröm ezzel, de jól esik szivemnek, ha kibeszélheti msgát annak, a kivel tudatui mindent — kötelesség!
— Igaza vaol Kötelességünk egymással közölni miuden\'. Nos, figyeljen léhát ide. Nem tagadom, hogy fáj annak a másiknak hűtlensége, hiszen egykor
nagyon, nagyOD szerettem.....De most
már csak a válás keserveitől Bajog a szivem. Hogy múljék fájdalmam, annak eloszlatására maga van hivatva édes, mert hisz szeret... És én rendületlenül hiszek a maga szerelmében. Meglássa, hogy épp oly hdségosen fogom szeretői, min^Azt a másikat szerettem.;.. Szeretem Ákos, de a mély, igazi szeretetemből fakadó szerelem — érzem — csak később jön meg, az idővel. A sziv szerelmének ké&Őbb nyil njra virága, mint a - tavaszé ....
— óh Irma, remélhetem-e ezt valaba? — mondta könnybe borult szemekkel a férfi.
— Szeretem I — mondta nyugodtan a leány, és szelíden tekintett vőlegényére.
A férfi lázasan, szerelmesen szólt:
— Ne mondja még, taláu majd később,; talán BOh\'ae mondja ezt, mert elkábítja eszemet a boldogság.... Hadd érezzem, hadd tudjam Cíak, hogy szorot, de ne
halljam meg eoba.....Mikor látom
hideg arcát, a csodálom mélységes, nagy, szomorú szemeit; csak bámulni tudom
azt 8 nagy őserőt, melyet szivébe lehelt az. alkotó, azt az erős, legyőzbetlen, hűséges szerelmet, mely szivében él s
ereibe forró vért hajt.....Csodálom,
és a:t hiszem, hogy méltatlan vagyok a maga aranytiezta azivéra, a mely még a büuös embert iá ily végtelenül tudja szeretni.....És kétségbeejt a? a gondolat hogy , ezt a nagy szerelmet alig
tudom viszooozni.....Bocsásson meg
édes nem gyötröm tovább az én kétkedéseimmel, mert erős a hitem, hogy — b zeret...,
.....Künn a csalitban felzendült a
szerelem hirnöke, a fülemile édes, párját hiyó dala ....
.... A leány könnyei kicsordultak.
Tekintetét belemélyesztotte a férfi izzó tokintetébe, könyörgő két azemébe, aztáu széles keblére borult....
Az pedig, csókolta szenvedélyes lázban a beszélgetett hozzá a tavaszi Bzellő lágy, suttogó hantján:
— Szeretlek, imádlak a mindörök-flé.gig .... forrón, bálványimádó szenvedéllyel ... Lásd. van a szívnek is ébredése, tavasza.... Édes, balz&amos, virág-
fakasztó tavasza.,\'..
»
.....Kívülről beáramlott a langyos
tavaszi levegő; virágillat csapódott be az ablakon éi a bolondos, illatos napsugár bekacagott a Bzerelmes párra.
A fülemile pedig dalolt, dalolt édesen, szerelmesen ....
Fülemile, fülemile: szerelem hirnöke 1
Gondolatok.
Van kegyetlenség mely igazságszeretetnek nevozi magát.
Kanizsán az irodalom és művészet
csak vacsoráktól táplálkozik.

A ki távol álló dolgok kőzött felfedezi a hasonlóságot: Bzellemes ember; a ki közelállók közt a klllöobséget: mély gondolkodó, o
A genie az igazságot bátran követi, ha sablonnak tetszik is.
A filozofia olyan, mint a só: caak kis mértékben jó.
Hajdan a lányok hozománynl vittek férjeiknek: marhákat; ma otthon hagyják a marhát, b elhozzák a szarvakat.
Mikor a népoek a földön rosszul megy a dolga, ae égbe tekint. y H
Három értéke van az embernek: a gondolat, a szerelem és a pénz. Az elsőt add mindenkinek, a másodikat egynek, a péozedet ne add senkinek, q ^
Az ember ott kezdődik, a hol mog-Bzünnok a szenvedélyek. q^
Lapunk mai számához fóliv melléklet és a Török A. Tsa. cég budapesti bankház osztálysorsjáték körözvénye van csatolva.
XXXK. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
Már pedig épen az uj gimnázium építése elodázhatlBD. Mindent el kellene bárit&oi, ami ennek útjában áll, 8 ha némelyek azt hangoztatják a színház építés szükségességének cáfolatául, hogy előbbre való az uj iskola, akkor uagyon is igazuk van. Oy városhoz, mint Kanizra nem illő dolog, hogy első tanintézete oly skandalozua állapotban legyen, mint náiuuk a gimnázium, a ha valamire áldozhatunk, ennek megszüntetésére áldoznunk kell.
MenoIrK\'-dfHsel konstatálhatjuk, hogy oz .az év elhatározásokban éa teltekben ia Hókkal Razdagahb mint az előző aok-unk esztendő. Szeretnők ha ez az élénkség xokáíg tartana és mielőbb hasonló energiával valósítanék meg mindazokat a terveket, melyek eddig csak elhatározásunkban élnek.
Valamit a gördövényi szöllötelepről.
Jó vb r»»sü bor. — Brt honin ki • zöllő-tolci* lí\'tOSill\'BO.
lia olvasgatjuk a régi folyóiratokat, egy egész más világot látunk bennük lefestve. A vig elbeszélések, a kedélyes hang egészen elbájolnak bennünket, szinte szeretnénk mi is oly őszinte, igaz, nyíltszívű emberek közölt lenni, különösen a férfiak odaadnák egész kávéházban eltöltött életüket, ha oly életrevaló ivókompániában áldozhatnának a bor istenének, mint öregapáink. Gondolkozzunk egy kissé. Keressük meg okát annak a* óriási különbségnek, mely a mai kor kertélyessége és a légi kőzött vau. — Hamar megtaláljuk a baj okit a bor drágaságában. A bor rettenetes magas ára és mai^as ára mellett ro*az minősége mindenkit elriaszt az iváától. Ma kevés mulatság ia aok pénzbe kerül, s a részegség. az isteni mámor tünetei nem azonosak a természetes bor hatásával. Néháuy pohár a mennyei italból és lángeszű emberek leszünk, megoldódik a nyelv és mond vicceket. melyeVnek oly jól " lehet beveiui, később vadulni kezdünk, végre lecsendesülünk, alszunk sokáig édesen, boldogan, ilyen a természetes bor halássvSlatt keletkezett azon tudói állapot, mely járás közben a föld forgását lenulmáuyoztatja velünk. A mai részegség tünetei ax elbutulás, azután jön az álmosság, ébrtdéa után rossz gyomor, fejfájásai egybekö\'ve. A tünetek nem természetesek, tehát a bor sem természetes. De nemcsak a mesterkélt, elroutott bor idézi elő a részeg-ég bijos tüneteinek gálád módon való elferditését. hanem a rossz természetes bor is. Jó természetes bor pedig nisuapsiíg ritkaság. Különösen a nagykauiz-ai s/őllő-hegyekben terem a bornak magasztalt ecet. A öllosera 8ajuos tönkretette a szőllöket. Küzdenek ellene a gazdák és a földművelésügyi kormány erősen. — A 6lloxera ellen a legjobbnak kürtölt szerek ia hatástalanok maradlak csupáp egy mentség v8n: a homoktelepek létesítése és a Bzőllők felújítása. Az országban sok helyen létesítettek homoktelepeket, melyek közül a legtöbb igen jó bort ad. Igaz, hogy nagyon is uj ize vau a bomoktelepi boroknak, de idővel megerösödoek 8 tőkék és jobb bort adnak, miot a hegyi Hzőllők. Nagykanizsán is van egy hocnoklelep, melynek nat*y része Bzőllővesszővel van beültetve és a város tulajdonát képezi. A \\áros olc«ó áron adja el a vesszőket a gazdáknak, miáltal lehetővé teszi a szöllók felújítását. A gördövényi telepet Babocbsy Györgynek köszönhetjük, ki gazdasági ügyekben szaktekintély volt. Hüszke lehet Nagykanizsa szőllótelepére. inert az ő telepe a legrégebbiek közé tartozik az országban. Mikor a Balaton parton megkezdték n telepítést, uálunlc inár készen volt egy meglehetős nagy telep. 11a a kezdet meg van. miért ne fejleszthetnénk tovább, miért ne lehetne e telep nagyobb, kitér jedtebb, tízezer vagy százszur ekkora. Sok minden ju\'ott ebünkbe — de a gördövényi azőllőtclepről egéá7on megfeledkeztünk — pedig pókkal Pontosabb u városra nézve, mint hinnénk. Igw^ hogy évről-évre nagyobb lesz, új vesí-^-K7óket ültHtnek, azonban mind .kevés ahhoz a tervhez képest, melyet a tek. képviM\'lö\'^s\'ület becses 6gyel»»ébo ajánlunk. Tervünk a következő: Ültessen be a város minden szabadou fekvő homokos talajú területet különféle jó fajta szóllő-
ve88zőkköl. Homokos területtel- bőven rendelkezünk. A puskaporos torony felé fekvő nyirestérség, a városi rét egy része mind alkalmasak lennének szflllőtelepek-nek. Különböző helyeken a városhoz elég bözol 1000 holdnyi földet beültetni szől-lővcl és azt eladni magáofeleknok, jövedelmező és basrnos vállalkozás lenne, mert nemcsak fellendítené a nagykanizsai borkereskedelmet, hanem a gazdáknak is jelentékeny összeget biztosítana évenkint.
Tegyük föl, hogy ezer hold földnek berendezése arőllótelepoek egy millió 400 ezer koronába kerülne. Mi boldan-kint 1400 koronát tesz ki. (Ennél többe nem hisszük hogy egy hold kerül.) a földet eladjuk magánosoknak 100 évi rédzlet-fizetésre. Borvámot nem tartunk helyes-i nek, mert a vám temérdek bajnak lenne kútforrása, helyette inkább kamatösszegeket. melyet a vevők egyszerűen lefizetnek a városi pénztárba. Egy évre tehát egy hold után 14 korona tőke esne. 8Z Összeg után 7°/0 kamatot fizetnének a gazdák, mi 98 fillérnek felel meg. tehát minden gazda holdankíut 14 korona 98 fillért fizet be a S2üret jövedelméből a városi pénztárba. Tekintve a díj csekély voltát, azt Benki meg nem érezné, főt biztosan" mondhatjuk, hogy a dijak meg-" fizetéaében hátralék eoha sem lenne. Sőt, ha a város a havonkicti réazlct-fizotéat ellogadja, akkor kilátás van arra, hogy a vételárt még az utolsó koldus is I megfizeti, mert havonkint nem egészen I egy korona 25 fillért tesz ki. Vagy tán | száz év sok lenne. Lehet huszonöt. évi I részletfizetésre eladni a szőllöket. Ekkor boldankint esik 7°(0 kamattal együtt 59 I kor, 92 fillér. Huvonkinli részletekben | fizetve szintén végtelenül csekély összeg, körülbelül öt korona. Ki akarja, a birtokot örökáron megyeheti, ba n hátralévő évek dijait és kuuiatát egy összegben lefizeti. a város ezen szőllőeladásból I befolyt Összeget mint évi járadékot egy I takarékpénztárban kamatoztathatná, mi I jelentékeny jövedelmet nyújtana.
A kölcsönt a város ne banklói. hanem magánfelektől vegye kötvények ellenében. Kibocsát 1400 drb. 100 koronR értékű kötvényt, melyek után kötelezi magát 4°|0 kamat fizetésre. Évenkint bizonyos mennyiséget kisorsol. a tulajdonosok i befizetik a vételárt és 7°|0 kamatot, a város kölvénybirtokosoknak visszafizeti a kölcsönt és 4®|0 kamatot, a 3°j0 kamat képezi a nyereséget, melyet a város iámét kamatoztathat. a 39|0-os kamatnyereség 42000 korona. Sőt a város a s/őllőbirlokokat 10°jD-kfil drágábban is eladhatná, akkor is akadna vevő elég, mely esetben a nyereség jóval több lenne.
Ha a városnak egyáltaláo nem jövedelmezne aszóllóknek telepítése, a mégis belemenne, akkor som lehetne megrópi ezea cselekedeteérl, mert a közérdeknek hozna ezzel nagy áldozatot. A városnak vesztesége nem lesz, sőt nyeresége és a szegénysorsu városi löldmüvelőkön segit, kiknek a atöllők elpusztulása nagy kárt okozott.
Két fontos kellék kell tervünk meg valósításához: az egyik, hogy kapjunk kölcsönt, a másik, hogy akudjon vevő. Bizonyára akBd mindkettőből elég. Csak aláírást kell hirdetni a kötvényekre, biztos. hogy a kötvényeknek harmadrésze elkel városunkban 1?
Kötvények kibocsátását csak akkor • kell folyósítani, ha az összes kötvényekre kaptunk megrendelést. A íerve-zetet pedig mindeufelé ismertetni, a bzőI-löket az összes dunántuli lapokban eladásra kinálni kell, 8 a szőlőtelepítésbe akkor kapjon bele a város, ha birtokvevő annyi jelentkezett, hogy az összes, létesítendő telepeket megveszik.
Ha kölcsönadó és birtokvevö elég jelentkezett, csakis akkor kösse meg a közgyűlés a szerződéseket. így nem rohanunk bele vakon a uagy műveletbe,-ha-, nem tervszerűen készítjük e!ő.
Birtokvevőket mindenesetre kapunk, 8 hisszük, hogy legalább ia négyezer .vagy ötször annyi telepre akad vevő, mint a mennyit a közgyűlés meghatároz. Ha nagy a kereslet, emeljük az árt. A \' közgyűlés egyúttal meghatározhatja, hogy egy ember menpyi birtokot vehet meg. igy megakadályozhatja azt. hogy ejrjesek. szárával vásárolják a telepeket, viszont meghatározhatja a birtokok legkisebb terQletmeunyisétfél, miáltal gátat vet a birtokok elaprózása elé. Az eladásnál
1901. MÁJUS ll-éL. 1
első sorban • ia a nagykanizsai bzőHősk ,gazdák, másodsorban a Bzőllőbirtoknélküíi helybeli birtokosok részesülnek előnybeú. Idegeneknek caak akkor adunkel telepet, hit helybeli vevő nem akad. I í \' A telepitéasel nagyon fontos .szolgálatot tennénk a* közérdeknek, mert a telepítésnél az ásáshoz, ültetéshez vesz-Biő-íuvarozájhoz munkások kellenek,.az, előmunkálatok tehát sok szegény embernek adnának kenyeret, a bzőllőket azután ia trágyázni, kapáloi^metszeni kell. ebből következik, hogy miuden évben szép számú munkás kapna foglalkozást. A gazdák gazdagabbak lesznek a telcpité-aek által, merf tíz-tizenöt év múlva már( jÓ bor terem a telepeken és n telepei b^ort litereokSíil 8—10 fillérrel drágábban vieszik meg. Városunk forgalma emelkedik, a vidéki borkereskedők megbízottjai ellepik városunkat és telepi borunk híre messze főidre elmegy. Több bor után tiöbb a fogyasztáei adó is, a telepi borok fogyasztási adója -jelentékeny összeggel emelné a város bevételét.
Kereskedelmis iparkamara.
[ — Hlrdelmöny. A . magyar királyi dobányjövedéki kö/ponii igazgatóság az 1901 — 1904. években szükséges kész gyártmányládák, : évenként körülbelül 4*6.000 I. oszt. láda, 113,000 II. oszt. l\'áda, 25.000 III. oszt. Inda wváHnásáunk biztosiiásH céljából nyilvános árlejtést hirdet. Az ajánlatok f. évi májuB hó 15 ikén d. e. 10 óráig az igazgatóság segédhivatalánál (Budnpest, V. Kálmán-olca 20*) nyújtandók be. A r^szleles föltételek valnmennyim.kir. dohánygyárnál é* kamaránknál is megtudhatók. Sopron, 1901. évi április hó 12-ikén.
I — Hirdetmény. A mexikói köztársaság {óvárosában. Mexikóban, Garcia testvérek és Bánó név alatt magyar kereskedelmi jjgyuökség alakult. Célja ez ügynökségnek az, hogy közvetítésével a magyar kereakodők ée iparosok mexikói kollegáikkal kereskedelmi és ipnri összeköltetéíbe lépjenek, esetleg cikkeiknek ottani elárusi-Msával, vagy mexikói terményeknek és kereskedelmi cikketek beszerzésével és hazaküldésével ez ügynökséget bízzák meg Az ügynökség, mely minden tekiutetbeu knegbizható és a legmelegebben ajánlható, ^z alábbi címmel ellátott minden tudakozó levélre póstafordultival adja meg a k^llő jíelvilágositásokat: Eugenío de Bánó America: Ciudad Mexikó. V. Alzatej No. 1. popron, 1901. óvi áprils hó 18-ikán. J
— Hirdetmény. \\ m. kir. államvasulak igazgatósága a vonalai arúmára az 1902. és kővetkező években szükséges (feu^ő-, tölgy- és bük) talpfák és váltó talpfák siállitái\'ára pályázatot hirdet. Az ajánlatok jf^évi május bó 15-ikéodéli 12 óráig nyújtandók be a n». kir. államvft^utak anyag-éa leltár- beszerzé i szakosztályánál (Budapest, Andrássy-ut 73 sz. II. em. 44. aj;ó,) a hol a részletes föltételek ismegtudhatók. íSopron, 1901. é*i április hó 15-ikén
— liirdotménj. A ni. kir^ államvasutak igazgatósába a mozdonyvezetői, fülői és kocsirendező ruhákhoz az 19^)1-11905. években szükséges nzerecsonszürke posztó szállítására pályázatot hirdet. Az ajanlatok legkésőbb 1901. évi május !bó 14-ikén déli 12 óráig; ai m. kir. állajn-
ivaautnk euyag- és leliárüeazerzési azftk-osztályápál (Budnpest, Andrássy-ut 73.]sz, ; IX- cm 43. H2.) nyujfflndók bo, a hol a közelebbi föltételek is megtudhatók. Sop-ron, 1901- évi.\'április hó 15-ikén. ]
j — Hirdetmény. A. zalaegerszegi tíir. törvényHzék a területén alkalmazott tör- . vényszéki és járásbirösági Bzoígák .számára szükséges 14 darab sapka, 6 darab atilla,, 7 darab mellény. 7 darab magyar nadrág, 3 darab köpeny, 11 derab csinVat zubbony, 9 darab csinvat mellény, jl4 darab.csinvat pantalló szállítására pályázatot hirdet. Az ajánlatok f. évi május bő 24 \'napjáuak d. e 9 órájáig nyújtandók be. A részletes adatok a zalaegerazégi kir. törvényszék irodaigazgatójánál tudhatók meg. Soprou, 1901. évi április !hó 25-ikén. A kerületi kereskedelmi és iparkamara, ( •
Szezonképek.
A müréíiet. — Rilócy JáooH éa KArpátby Jenő.
Az élet ezerfélo bántalmai éa rontása* ellen hiába koreaüok gyógyító irt a valóságban. A művészet, mely megteremhette az Olympust az 6 Jupiterjével, a legendákat és a meséket, elfoszlik a valóság előtt. A zöld éa bokros erdő a valóságban csak\' zöld- és bokros, de a müvéaz lelkében kedves, bájos hangulatot kelt A művész a lelke hangulatait megtestesíti,ecsettel, vagy zenében, költészetben, vagy raárváoyban. A müvész-Bzel ezáll fel lelkünk a magasba. A művész által beszélünk a szellemekkel, fürösztjük fásult lelkünket a művészet harmatában, rostáljuk meg nemes és nemtelen érzelmeinket. A müvészetkopog-tal szivünk ajtaján é* kér bebocsátást; amit az hoz, azt bizalommal "befogadhatjuk.
Kanizsán mindeddig még nem nyitottuk ki tágra ajtaiokat, hogy a művészet npostnlfiit befogadjuk és a mi bennünket a művészethez kapcsol, az még csak konveníencia, társadalmi szokás, de nem mélyen érzett erükséglet. Napjainkat eléljük a mindennapiság szürke levegőjében, kedélyvilágunkat teleitatjuk a . mindennapi élet apró boszantásaival, küzdelmeivel. Nem létező erényeinket pedig ügyesen takargatjuk, nebogy egymásnak fésületlen barbároknak tűnjünk fel.
A mit az élet tőlünk megvon, azt a művészetbe kellene keresnünk, mely a müveit lélek kie^é^zitő kelléke. A mit a költők mesélnek, a mit a képíró ecsetje elles, a mit színekben a vászonra felrak, annak kellene lelkünket örvendeztetnie. Ila mBgaEabb regiókba akarunk emelkedni, ha repülni akarunk tanulni, lendületet kell vennünk. A lendületet pedig megadja a művészet igazi átélvezése. Elszorult, nehézkes kedélylyel ezt meg nem tehetjük.
Ha a festő művészetet kereaeük, még itt, ebben a kicsi varosban is megtalálhatjuk. El van takarva ez a szerény n.űvészet, de felismerhető. Ciapkod s/árnyaival, hogy felemelkedhessen mint a sas.
Kisérjük figyelemmel a városben fennálló művészi törekvéseket éa kétdezzük meg közönségünket, mennyiben támogatja azokat.
Van a városban négy rajztanár, egyik jobb a másiknál. Működésük talaj hiányában azonban alig megy tul az iskolai falakon. Kálócy János egy alkalommal kitüuő tanulmányt állított ki, aróta sajnálattal nem találkoztuuk vele a nyilvánosságban. Ez a körülmény természetesen uem von le semmit piidagógiai pikereiből.
Amit Kálócy működéséről mondunk, az a vároa többi rajitanárairól is áll.
Egy képiró, aki a közönség elismerésére igényt tarthat és akinek szerénysége nem engedi, hogy a tárlatokon ia nagy sikereket arathasson, aki arra szorítkozik, hogy városunkban a festészeten nagyot lenditaeo, Kárpáthy Jenő. Egy éve annak, hogy városunkbsn letelepedett. tíudapesteD, Parisban éa Brüsselbeo tanult. Kezdetbeu, mikor idejött, nagy szükséggel küzdött, keresztül* tuent a művészek kálváriáján, mint sok
más pályatársa, mint Böckliu, raiut Segontini (tessék csak mosolyogni 1); most pedig megrendelésekkel el van halmozva. Produktivitása hihetetlen nagy. Tehetsége első sorban a tájképfe»tésre szorítkozott, de sikereket tud felmutatni az arcképfestés terén is.. Hangulatos tájképei gyönyörűségei a természet barátjainak. Amit kezéből kibocsát, azt ö maga a legnagyobb lelkiismerettel rostálja meg. És a mi őt igazán mü-vészszé avatja, az az a lelkesedéJ, mely-lyel a lelkében megfogant tárgyakat vászonra veti. Lépést tartotta moderníesté-szettel ÓB a hatást nem a konvencionális rajzolásban, hanem a szinekben és a haogulátban kerosi.
Mi kanizsaiak, akik kicsinyelni szoktuk azt, amink vau, de akik nemtörő-dűnk azzal, ami nékünk hiányos, kétségbeejtő kicsinyléssel fogadjuk az ilyen lényeket i«, hogy a váróiban műterem iu van. Dq aki elfogulatlanul szemlélni éa itélui képes, felül fog emelkedni a kicsioylés tilszurásáin és pgy képiró felmagasztalásában nem fog látni egyebet jól kiérdemelt elismerésnél ama lélekölő kísérletért, hogy Nagykanizsán a festőmüvé-szetet bon\'ossá. akarta tenni. v. JET.
HÍREK.
— Be87áraolő. Gróf Zichy Aladár, a nagykauizsai kerület országgj. képviselője holnap, f. hó ő-én"délután Kiskanizaán tart beszámolót.
— Főigazgatói látogatás. Dr. Schack Béla, a felső keresk. iskolák főigazgatója m. hó 26 án Nagykanizsára érkezett éa a felső kereskedelmi iskolát látogatta meg.
— Miniszteri biztos. A vallás és • közoktatásügyi miniszter K i r c h n e r Béla központi szolgálatra berendelt c. főigazgatót a Bajit részéről a helybeli fehő keresk. iskolához miniszteri biztosnak nevezte ki a f. évi junins b&vában tartandó érettségi vizsgálatokhoz.
— Májns 1. Elhidegüli a tavasz tőlünk, Dem zenghetjük május 1-je dicsőségét. Már kora reggel eürü sötét felhők takarták az eget és bulit az eső egész nap. Csak ugy dél tájt mutatott a külöm-ben Bürüen befátyoiozqtt ég derültebb arcot, aztán ismét levonta a fátyolt és mi földi lények bosz&nkodtuuk az elhibázott májuson. Az iskolák fiatalsága nem ülhetett már kora reggel a harmatos íübe, merengve nézto az eget, de nem látott egyebet eaürkeségnél éa otthon maradt. Néhány gyárnak munkása ünnepelt csak, de amit ünnepeltek, az nem volt vörös május, hanem szürke.
— Előléptetések a honvédségnél, ö felsége 1901. évi május hó 1 vei a tn. kir. honvédség 20. ezredében barnnesi J ó z b a György őrnagyot alezredessé nevezte ki. Ugyancsak ezon ezredben gömőrpanyiti Bodó Pál és Lukács Gjörgy II. o. századosok I o. századosokká lépleltettek elő. A kezelő tisztek állománycsoportjában Kis Arnold kezelő törzs őrmester a nagykanizsai 20.\' honvéd-gyalogozrcdbon hadnagy-kezelőtiezt lelt.
— Névváltoztatások. Kutnyák István csákL lakóa nevének .Kutas\'-ra. Gombért János és József n.-kanizsai lakósok nevőknek ,G y a r m a t i*-ra, Gibic Alajos hahóti lakóa nevének „Garai\'-ra, Mayhen Ferenc és Mária dráva-szent-iváni lakósok nevőknek „M a r g i t a i\'-ra, Piltzer Bernát n.-kámzsái lakóa nevének .Pető* re kért átváltoztatását a belügyminiszter megengedte.
— Ai Idol sorozás eredménye. Az 1901. évi főujoncozás eredménye a Nagykanizsa város Borozó járásban aköveikező volt: az állitási lajstromban felvétetett 369 hadköteles, besoroztatott 60, miot 1 éves önkéntes IC, póttartalékos 11, visszabelyezondőnek osztályozlatolt 160, fegyverképteJennek osztulyözlaWt \' 64, megfigyelés végeit a katonai kórházba rendeltetett 3, eugedélylyel távol 45.
— Halálozás. ö/.vegy Háry Sándorné szül. Nagy Flóra f. hó 29 én bottói birtokán meghalt. Egyetlon Dezső 6án kivül, nagy rokonaága, köztük dr. Háry István és Háry ATital gyászolják.
— A megy ei közgyűlés. A folyó évi május hó 13-án tartandó közgyűlésen előadandó, illetve elintézendő ügyek tárgysorozatából a fontosabbakat felemlítjük és pedig : Két ülnöki, egy jegy?öi, egy pénztárnoki állásnak választás utján való betölté.-e. A vármegye há/.ipénztári és egyéb alapok 1900. évi számadásainak bemutatása. A zalavölgyi b. é. vasul részvénytársaság igazgatóságába a vármegye részéről két tag beválasztása. Űzv. lukey Lászlőné és özv. Parcsetics Oltóné válasza a hozzájuk iutézett részvétiratra. A vármegyei telefon hálózat létesítése ügyében való előterjesztés. A Kea/.thely balaton-3zt.-györgyi h. é. vasút részérő adományozott hozrájirulás után járó kamat oleogodéee. A bábaszabáiyrendelet bemutatása. A nagykanizsai járásban üresedésben levő mezőgazdatiági bizottsági tagsági helynek válaszlát utjáni betöltése.
— Házasság, Musquitter Zsigmond í. bó 7-én köt házasságot Márkus Gizella kisasszonynyal. Polányban.
— Tannlmányl klráudolág. A helybeli izr. felső keresk. iskola 20 növendéke május 1 én Domány Ármin és Markovics Dávid tanárok vezetése alatt Pécsre rándult ki és ott megtekintenék a Zsolnay-féle majolika gyárat, a Litlke-féle pezsgő gyárat éa az Andrásbányái. Az ifjakat a pécsi keresk. iskola igazgatósága éa tanári kara és az ipartelepek műszaki személyzete kalauzolta.
„Henneberg^-selyem"
fekttr, fehér (i illőéi 6S kr -tói H frt. SS kr.-ig ailtnüldlt, liml, il.oiol\', koekáioli, mlmáiotl, dinuttok Hb. (ca aio kolímkois minőségben ii 2000 uioben rajioktu Mii. Meojimony-leljtm efi kr.-tól H fn. 65 kr.|3.-(oul.rd minUxoil 68 kr.-lól 8 frL «5 kr. e.lr.m-é>n..,tok Í5 . 14 . as . ailUtljen 60 , H . «5 .
a-blulr. niUílrént » frt. 85 kr. 42 . 7J . |3elfen.(inntdiDOk 80 . 7 . et . méterenként porli él kOIüínmenlMen — Mintilr tioan.l Hldítmk, kettői leiélportó Br»jcb».
HENNEBERG G., selyemtíároi, Zürichben c.. «. u,. ^.„um.
W Melléklet a .Zalai Közlöny- 1901. évi mijut hi 4-lkl I8 lk szamához.
XXXX. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. MÁJUS 4-én.
__Fótírgjnlisob. 1901. május 6-án:
1. Kosztelj Gvörpy lopá>. 2. Kósa QjfSrgj lopín. 1901. május 8áo: 1. Németh (Cflíil) János baliltokozott testi sértés.
— Énekei nilso. A Dígjkanizsai Keresztény Jótékony Nöesylet körébeo íUkult énekkar I. hó 12 én, lasároap ü. u. 11 órakor a folfő-templombaü a ruiso alatt a kővetkező éneköíámokat adja elfl: 1. ILhainberger: .Cbrislui\' vegyeskor. 2. líheifiberger: .\\ve viveus-hortia\' 3 jzólanu nőikar. 3. Rbainberger: .Salve Regina* venjeskar. Mozart: „Ave Veruni" vegyeskor. Az énekkarban közreműködnek : Lajpczig Antalné, Heimlein Alfrédot*, dr. Fábián Zaigmoodné
• urnűk; üarlos Szidi. Barlos Irén, Berényt Mariska, Farkas Vilma, üofrichter Emma. Horválh nővérek, Kantz Juliska, Krátky Margit, Njuli Marinka, Saller Ilona, 8auermann Julíaka Sebeatény Kata, Segerc Betti, Szalay Jolán. Török nővérek, Zaubory Erzsi kisasszonyok; Erdősay Bálint, Gürtler Ferenc, Incr.e István Krátky IiUáu, Lakatos József. Mágics Fereuc, Szalay Lajos, iíj. Wajdití Józ«ef Vidns József. Viezuer Gyula. Xiiue előtt a íelsó-tcmplom javára eyöjtéat rendez a nóecylet.
— Kómivos virtus. A kőtniveseknek a tavasz beköszöntével van most tnuo-kújuk — keresetük, tehát ioai muszáj I Ittuk is derekasan mull vasárnap a ZuldJa kertben; mikor azián fe.keieke-dett bennük a virtus, Llurvátb István, Luduer Lajoa éa 0 walri Ifmnc kötni ves tegédek oly pofozkodáut vittek véghez uui^uk kö/ött hogy végre beleavatkozott n felügyeletre kirendelt Benkó János rendőr, hogy szétválassza fiket. De vesztére. mert Ilorvnth István döbös vadállatként íoha\'il rá és ké*t rántott ellene, mire ez önvédelemből kardot rántott. E közben egy ik kónmes hátulról átkarolta » rendőri tt igy kicsavarták kezéből a kardot. Horváth ismét késsel rontott
1.eki és menten agjonsznrja. ba ép kellő pillanatban közte nem vetik magukat a jelen volt közöa htdseregtioli bakák, kik k dühöngőt megzabolázták éi az időközben megérkezett recidóri segély-j.iitroilal együtt bekísérték a rendőri őrtanyára, de ílorváfh apnyira meg volt vadulva, bo»y még itt is dühöngött és majilm-m Mlökte a vizsgálatra megjelent városi orvost. A rendőrség áttette az ügyrt a büntető bírósághoz.
— Közgyűlés. A Nagykaniznai Szé-piiő-Egyesülét í évi májún hó 1 l-én d. u. 5 órakor a Nagykanizsai Takarékpénztár Részvénytársaság helyi-égében közgyűlést tart, melynek tárgysorozata: 1. A választmány és a számvizsgáló-bizottság JeleutéBO, ezekhez képest a felmentés megadása.
2. ElnŐk, a elnök, jegyző, inlézöv pénztárnok. valamint 15 választmányi tag választása 3. öt tagból álló számvizsgáló bizottsáü választása. 4. Indítványok
— Hiányos bérmentesítés. A német postaigazgatóságtól uyert értesítés szerint a német muzgópostákhoz még most is nagr számban érkeznek Magyarországból eredő b főleg Belgium , Nagy-Brittania-. Németalföld-, az Amerikai Egyesült Államok éi Cat-adába szóló 25,- illetve* 10 fillér helyett \'20, illetve 5 fillérrel, tehát elégtelenül bérmentesített levelek h illetve levelező-lapok, mi által a cinueltek bizonyára akaratlanul azon hátrányos és kellemetlen helyzetbe hozatnak, hogy a hiányzó réaz kétszeresét kell megfizetniük, ba a levél a illetvo levele^ő-lep birtokába kívánnak jutni. Ezen hibás bérmentesítés ar.on körülménynek tulajdonítható hogy a közönség a múlt évi január bó l»vel életbe lépett tarifális változásokat még •most aem veszi figyelembe. A közönség tájékoztatására ez alkalomból ismételten közöljük, hogy Ausztria, Bosznia, Hercegovina és Németországgal való forgalomban eny egysxetü 20 gr. ig terjedő levél dija 10 fillér, a levelező lap dija 5 fillér, Szerbia éa Montonegróval vaíó forgalomban egyszerű levél dija 16 gr.-ig 10 fillér, a levele?ő lop dija 5 fillér. Svájcba : levél 20 gr-ig 25 fil\'ér. levelező-lap 10 fillér. Végül egyéh külföldi országokba egy egyszerű levél dija 15 gr.-ig 25 fillér, a levelező-lap dija 10 fillér.
— Takarékpénztári kettős könyvvitel-tanra btrdet előfizetési felhívást Balassa Benó, áll. felső kereek. isk. tanár Zala-Egerszegen. A mű f. évi június hóban jelenik meg. Gyakorlati alapon tárgyalja miaden részletet; mert főcél az, hogy a gyakorlat emberének oly könyvet bocsásson rendelkezésére, melynek használatával alapos éa világos képet nyerhessen a könyvelés minden részletéről. A könyv ára 4 kor. 40 fíll.
— Eltűntetett gazda. Zala-Szent-Mihályon az elmúlt vaxármp igen szép ünnepélyt rendeztek a gazda-kör tagjai, az ünnepélyen a tagok nagyszámmal a íóispán b főszolgabíróval élükön meg-
jelentek. Skublica örökösök szolgálatában levő Gorsei Ferenc gazdát, ki lélezázadon át raiutbecsüleless szorgalmas caeléd szolgált, tüntették ki.Elsőben is Thassy Imre földbirtokos szép beszédben üdvözölte az öreg gazdát a átadta a kitűutető oklevelet a 50 korona julalomdijat. A gazdasági ogyesölet nevében Koller látván földbirtokoa szőllott a kitüntetett gazdához, buzditva a további szorgalom, hűíég 6i becsOlHtfHségrp. Az öreg gazda köny-uyes szemekkel hallgatta a beszédeket b megható hangon köszönte meg a kitüntetést. Az öreg gazda éltetésére! az ünnepély véget ért.
— A zalaegerszegi önkéntes tűzoltó egylet lemondott pénztárnokának helyébe Zábomky József pártoló tagot váiaszT totta meg. Ez alkalommal felhívás intézése határozatott a háztulajdonosokhoz, hogy a tagok Borába lépjonek be, mert n tűzoltóság első sorban az ő érdekeit Bzolgálja.
— Halál a templomban. Ángyán János alsó-zaidi lakós április hó 25-én hiraugozás közepett a kóruból olyau BzereucsótieDŰl bukott a kövezetre hogy 2 másod percnyi kialódáB után meghalt.
— Kanyaró járvdny. Perlakoa az iskoás gyermekek között a kanyaró fellépett, miért a főszolgabíró az iskolákat bezáratta.
— Tombolaj»\'»ték. A kereskedelemügyi miniszter meguiiKedte. hogy a nkanizsi Általános Muuká-képző Enyesület saját céljai javára 1901. évi május hó 26-án tartandó búzással a kérvényben felsorolt nyereménytárgvak kijátszása céljából tombola játékot rendezhessen, s e célra 1500 drb. 40 filléres tombola jegyet bocsáttasson ki.
— Nól keresk. tanfolyam. A helybeli felső kerei<k. iskolával kapcsolatban f. é szeptember 1-étől kezdve női kereskedelmi tanfolyam fog életbe lépni, ha kellő számú növendék jelentkezik. Kívánatos volna tehát, ha azon 6Zülők. kik leányaikat ezen tanfolyamba járatni akarják, tájékozás végett már most, é. p. legkésőbb május 15-éig az igazgatóságnál jelentkeznének. Ezen tanfolyamba a szervezet értelmében oly növendékek vétetnek fel, kik a polgári, vagy felsőbb leányi;.kola, vagy leánygimnázium negyedik. vagy a felső leányiskola második osztályát sikerrel végezték, avagy megfelelő előképzettségüket n magyar nyelvből, számtanból és lö\'.drajzból felvételi vizsgálttal igazolják.
— Körjegyző választás. Fuezta-MBgjarodon április 27-én tartott körjegyző választáskor Novacsek Imre okleveles jegyzőt választották meg.
— öngyilkosság. Markotáo János lusztonyni lakós április 25-én Baját lakásán feiakanztotta magát..
— Számtalan ellsmerólevél és azon hiteles orvosi nyilatkojatok, melyeket a fővárosi, vidéki "és külföldi kórházakban folytatott kísérletekről és azok kiváló eredményéről állítottak ki, bizonyítják, hogy a Zoltán-féle kenőcs a csuz éR köszvényes bajok egyedüli biztos gyógyszere. Üvegje 2 kor. Zoltán B. gyógytárában Bpeat V, Sétatér-utca.
— Késelés. Zalaegerszegen a főutcán vasárnap dé:után Re:ch Samu ottani kereskedő háziezolgája az üzletből egy sonkavágó késsel verekedett — egy leánynyal éa egy kocsissal. Szerencsére azonban az utcán Bok nép volt, mely szét verte a verekedőket, a ké-\'t pedig elvették. A verekedő látva ezt futásnak eredt éa az ottani csendőr-laktanyába menekült, honuét rögtön bekiaérték.
— Szerencsétlen ngrás. Szerencsétlenül ugrott ki Jakabffi István zalaegerszegi fiakkeros kocsijából, midőn hazatérőben volt a közeli becsali hegyről. A kerekek alá került és ezek a torkán keresztül menve, megfojtották. Néhány p\'enj aliitt uieghalt.
— Leopold Gyula, az „Általános! Tudósító" szerkesztője törvéüyazékileg bejegyzett hirdetési irodáját megoagyobT bitntta és azt VII., Erzsébet kőrút 54. L emelet helyezte át. örvendetes, hpgy ezen szolid és ágilis irodát Demcsak a fővárosi és vidéki, hanem a külföldi hirdetők is szívesen keresik fel, mert ott a reklamirozást felülmúlhatatlan pontossággal, kiváló figyelemmel, nem sablónos&n eszközlik és ugy a keroslet, mint a kínálat érdekét lelkiismeretesen összpontosítják.
— Fürdók ds nyaralóhelyekről. — Az idéu vau 100 éve annak, hogy a Stajer-tartomány a hires „Robitach-Sauor-brunn" gyógyhelyet, a szép Stájer, ,Karlo-badot" megvette. — Ezeu emiékezetea mozzanat alkalmából a tevékeny fflrdő-gondnokság egy nyomdailag pompásan kiállítóit éa tartalmilag vonzó éa tanulságos monográfiát adott ki a stájer-fürdőhelyek gyöngyéröl, a hogy a kedves
^ohitHch-Sauerbrunnt nevezik. — Mint újdonságot olvassuk ezen brochuriban, melynek elején egy vasút állomás terve-iet van, hogy a sokféle berendezés mellé, melyekkel RohitEch-Sauerbriinn rendelkezik, még egy minden modern segédeszközökkel berendezőit virgyógyintézet. ís fog sorakozó. — A fentemlitett füzetekre érdeklődőknek kívánatra ingyen küld k meiz.
| * DURATOR állal a eipőtalp egyszerű ljiekeuéssel ötször oly tartós és vizát-
Íatlan lesz. E kiváló hazai\' készítmény agyon sok takarékos embernek szerez ^römet és bizonyára kevés családnál tog liiánvozni nemsokára, ^ra 1 és 2 korona. J\'ostáu 1 kor. 20 fill. beküldése után bérmentve kllldi a Duralorgyár, Budapest, Lipólkörut 3. Kapható azonban mindenütt. Faraktár Nagykauizsán; Keleti M. Mór nál.
I \' . ----
KBra8tetifc bórba augusztus hó 1-ótől egy 4 szobás lakás,
lehetőleg magányo3 házban, oset-leg kerttel. — Cim a kiadóhivatalban.
Üzlet Bérbeadás.
A volt Lovák féle házban kél bolt-lelyiség azonnal hétbe vehető- — Bővebbet Marton é^ Huber uraknál.
Sziiiházi hót.
Péníeken a ,Görög rabszolga" reprisét láttuk uj szereposztással, amennyiben Marcus Pompouius praefektust Ivácyi helyett Nagy Imre és Heliodorus ezerepét Nagy Imre helyett Miklóssy Gyula\' játszotta. Miklőssyt ezeu az estén láttuk é őször jelentékenyebb szerepben és valóban meglepett bennünket az a határozott, biztos alakítás, amelyet nyújtott. Styl-ezcrübb-róiíuii bűvész volt mindon kani inai elődeinél. Általában Miklóssy a nagyobb kaliberű vidéki komikusok közé „ tartozik, kár. hogy az elmúlt héten 1 kevésszer volt alkalmunk ót jelentékenyebb azerepekheu látni, "l Szombaton Gécynek egyik legújabb darabja került színre: ,A\'mit az erdő mesél." A dKrab a népszínművek sablonos recipéje szerint készült, mindazonáltal yan benue néhány uj^zerü és hatáso.s jelenet. Kata erűa egyéniségét kitűnően éreztelte Feledi Burisks. Bay (Ficere) erős, érces baritonjával remekelt. Radó (Bacsó Tamás) egy pár hatalmas jelenetet frappans hatdusal csinált meg. Nagy Imre (az öreg Ficere) utánojhMtlan palóc jiialektufávul Fok derültséget keltett. — Szabados Gizi (Zsuzsika) szerepében bájosan tudta kelletni magát, i Vasárnap este egy régi jó népszínművet elevenítetlek fel a „Csikós\'-t. Bay László IriumfuBa volt ez az este. Gyönyörű organuma mintha csak a magyar népdalokra termeit volna é.á ezekben játéka is sokkal kifejezőbb, érzéssel, penaőséggel teli.
! Tordayné (Ruzsi) nagyon szépi-n éuo-kclt, jó\' is játszott Az ártatlanság interpretálására — uay látnzik, — par exoel-lence tehetsege van. Kardos (As/tolf) az lelkényoztetett fiBtiil Don Jüant jellemzően [mutatta be és Dobó az öreg számadó szerepében igen jóizü alakítást nyújtott. Dobó művészetbeu is egyike a társulat ebő embereinek. Ihvas (Bence) szintéc jól megállta helyét.\'
Hétfóu .Ocskay brigadéros"-t isméié ték meg, megiot szép számú közönség előtt.
Kedden pedig a ^New Yurk «zépé"-t láttuk, mely ugylátazik az idei szezonnak kasaadarabja fog lenni. A keddi elő adásban eokat megengedtek maguknak a \'szereplők, s a darab lármás természetével egy kicait visszaéltek; szerepváltozás íh történt, mert Iváoyi helyét Braunsou lerénycsósz szerepében Miklóssy foglalta el. de Iványít ebben a szerepben nálánál bzi»esebben láttuk volna. Egyáltalán rosszul, hatott az. hogy MiklÓB3y rögtönzött szövegével többször kínpadra vonta a közönség-jó ízlését.
Szerdán egy Igen élvezetes estébe^ volt része a kisszámú közönségnek, melyi eljött a .Hófehérke\' előadására. Bród^ Sáudor\' e művét nemrég azép sikerrel adták a Nemzeti Színházban. Atmosférájá telítve van viharos, erős szenvedélyekkel, de szerző biztos pszikológiával uralkodik felettük. I
Redó (az orvos) igazi művésznek mutatkozott ezen az estén. A bQn tudatától gyötört ember vergődéseit hátborzongató hűséggel interpretálta, s minden szaván a gondos tanulmány. » tehetség látszplt Pataki Riza (Heléo) felűlmolta a hozzáfűzött várakozásokat, oly hévvel, annyi
értelemmel alakította Bzerepát, a mennyit kezdő színésznőtől nem vártunk. Fárasztó, nagyszabású szerepében teljes sikert aratott. Havas (Balassa) szintén kielégített bennünket ezúttal és miot az előadás rendezőjét meg kell dicsérnünk. Kardos (Barna segédlelkész) sok derültséget kelteti. Szabados Gizi (Mariska) a naiv leánykát ügyesen adta. Torday azonban színtelen volt egy kiBsé.
Csütörtökön Nagy Imre jutalomjátékát szép számu közönség hallgatta végig. A .Báránykák" került szinre, ez a pikata :izü operelte. Pozsonyi Júlia, Feledi Boriska és Tordayné, kik között különösen Feledi játéka ragadta el a közönséget, ö napról-napra több bizonyítékát adja annak, hogy a vidék első primadonnát közé tartozik.
A zene és ének precizitása Vécsey karmester ügyes kezét dicséri. Tapsot kapott érte.
tíztrkcaxtöséa : J>r. Villányi Itcnrik, telelői »ierkea*t5.
Kiadó: Ifi. H\'njdiís József.
VEGYES.
- KQIsi használatra. Teatréizelc fájdalmai* csútoi t\'\'n kOscW\'ajt\'B liajulc és minden aem Q gjaliidAsuk a .Moll-féle francia borii ze a z\'-szei gyógyíttatnak biztos sikerrel. Egy üvi>gárd 1 kor 80 fill. Sxét^ftldós naponkintutAo vétellel Moll A. gyógysierész c*. kir ndr. szállító által Héc«. t Tachl&ubcn 9 A vidéki gyógyszertár.kban ís anyagkeroakedésekben határozottan Moll-tále készítmény kérendő az ö gyári jelvéujévcl és uláirisival
Nyílttól\'
Ae c rovat alatt kQitött.ltárt nem Tállal
felclőiséíet & azerkeaztfiség
Egy teljes könyvtár,
irodalmi, jogi, .történeti müvekkel; — 1000—1500 kötet; — Pzabad kézből eladó. —"Bővebbet a kiadóhivatal
Yesn, liuej liólyai\', hngydara és a köszví njbiiutnlmak ellen, továbbá a légző és onirsztfcal szervek liurntoa lúiiUlraHinál, orvosi tekintélyek által a Litliion-fbrrns
SALVATOR
sikerrel rendéire lesz. II u n ) li aj tó hatású!
KkIIkiiís izil -wi 1 KŐDDjeo • ítiiésztlielö
K&pbaió áíráayvt2kercskcdé8ekboo és
gyógyszertirakban A SaWator-forrii igazgitÓ3Íga Eperje«en
W1LBELM FERENC URNÁK,
gyógyszerész, Neuoklrches bel WIEN, Níed. Ofitr.
.Minden reklám diciéretuét\' fensége-aebb az ön »oh»ae eléggé dicsérhető Wilhplmtéleantianhritikuaésantirheuma-tikaa teája.
Már több év óti íienvedtem rheumá-ban, s oly rctteactcaen, hogy hétbosszat az áíyban k»-llett Jdöinöm, a legbor-lasrtóbb fájdalmakat els*cnr«dtem, al-váira ét evésre nem íb goadolhattam, a miaden erónzakos sxer mint tiocturák, mixtúrák, kenőcsök és fű dök, fnrdőiók-kal ói stapi anokkal enyhítették bár a tájdalmak&t. dc a legközelebbi időválto-záinil újra elővett a ré<i bajon, még pedig nagyobb mértékben, ugy hogy cróitn Bacmlátomást hanyatlottak.
Ekkorolvastani a . BerlinerTageblAtC-bao *z Ön ajánlását, mire rög-
tön rentieltciíi birou csomagol; exek elbasinálásn után enyhülést kaptam, él l\'|, ér óta ai előirt időtartamokban öt olyan küldemény nyel a kúrát tovább folytalt&m és hála ccca sternek, aooyira helyre» vagyok állitva, hogy egésxea egesziégetnek érzem magamat, ós a visszatért étvágy következtében erős é» életvidám vagyok, ói exca 8s«i*cl ói télen dadra a szilnek és rosíz időnek Otletileg elfoglalva a szabadban tudok lenni anélkül, hogy a fájdalomnak legkisebb Jelét la órezné«i. — Estet igen tisztelt uram. ónnek köszönhetem.
Bárcsak minden szenvedő mioel flőbb éa teljes bizalommal fordulna az 0n csodán batáia leájához, hogy gyógyulást és fríaa életkedvet nyerjen, s hogy Öuuek mint én ia lekötelexettjo legyeu.
Háláa uagyrabeciQléaael
Menzel Frigyes
Mfi erdészeti és irépfeitő, Fiedler Ad. Oottlob utódai poiztó gyára, Opatowclc Kalisch mellett, oroas Lengyelország 189&. Karácsony.
Férfiak ingyen kapnak, olyan uj találmányú orvosijjot, nely a: clvcsített erőt újra mejjhoua, PrObac^omagut 6 egy stái ultlala* könyvet portan, j\'íjI becsomagolva, ingyen kapják mlntlniok a kik élte irn-k. Kz a legbá-nulatraméltóbb csodiurvossig, melv megmentett ezreket, a kik fiatalkori kihágások folytán nemi bajokban, szlfilt-.bcii, vxlantlnt clvesiitett ferfierü-ben sienvolntk. Ez okból elhatárolta aj intézet, hogy c^y ingyen orvoiágot magyarázó könyvvel együtt mindenkinek ingyen kaki. tlizcl a háiior-vossággal a baj otthon gyógyítható, » minJ.vzoVc a kik a fiatalkori kihágásokból ttármazi sémi bajokbr.n, szellemi elgyöngülésben, v^gv krónikus \' bajokl).-,n szcnvcitnek, itthon gyógyíthatják magukat. Ki a gyúgy>rcr kízvctctlcnül azokra a izcr-vekie hat. a hói a megerősödés szükséges csodálatot eredménynyel gyógyítja az évek óta larti btítegsegeket. Orcg. f.atal egyaránt ;rhat State M.«?>!fcnl Iiistitulnak at alaat jelzett cirr.rc, a hoa> nan a csomagot röijtún elküldik. Az intézet leg-inkább azokat akarja megmenteni, a kik kezelés Céljából ai otthunuka; nem hagyhatják el. A próbacs.nmag megmntatj\'i, hogy mtly könnyen tigyógyithatók ebből a rettenetes bajból otthon. Az intézet kivételt nem lesz. Mio^eakl írhat érette bárhonnan migyjui), iiiirc tiluklarláa melleit jiu»la-fordultival egy Ingyer, csomag orvosságot ka;> magyarázó künywel egyilit. Írjon tnig ma. A csomag oly széjien be van csomagolva, hogy a tartalmát s-enki »em fogja megindul. A levelet igy xcll címezi: State Mcdical Institute. 17 Elektron Building, Fotl Wayne, Ind. Amerika.
HIRDETÉSEK.
CSOKOLÁDÉ
SUCHARD
Páriái világkiállítás 1900
- GRAND PRIX
Legnagyobb kitüntetés
Doitor Krlegl József valódi angol
Bőróvó - pomádéja és Boraxszappanja
-■fX A teljesen cnen-minden tiltott, vagy 12. ártalmsa 0 drasztikus anjagtól A
Before. D<g«°miDd^ After,
föle bőrtisztitlanság ellen. — Egy tégely kenőcs egy darsh Boraxszappaonal ^^ 3 korona 30 flUér előre ückuldve ar. összeget Chler-ornce 48, Brlxton-Road, London S. W.
APGTH EKER A.THIERY\' BALSAM-FABRiK
ni Pregrada bei Ruhiuch. Nagybani vetőknek nevezetes engedmény.
Vásárokat látogató
és házalóknak!
K\'abáiö pmnlfuJáW, gömióv-bölyü és hoszscuak, órdög-kot^ bász. gigerli és szlrarfujók . minden szinben. Elefántormány madárbanggsl FÜlemllle fuvola, meglepően madárhangot utánoz. Szaladó fénylő ejjerek. Repülő gumi-kolbász (nagy hecx.) Dnr-runtti labdák. Hasmemí glger-llk, hashajtó pilulákkal. Ezcn-kirfll mindenféle legújabb játékok és mulattató czikkek t legjobb minőségben kapható
M. Hacker\'s Söhne.
Bóc% VII., NeubAtigAsae 20.
nagybani áruVereskedésében, utánvétel mellett, csakis megelőzőleg beküldött foglaló ellen. Pontos és szolid kiszolgálás. MustrakQldet 1 kor.

fürdőhely éa Ylzgyógyltó Intézet-ÍJées.Ujhely melletti >/,óraBécalől.
Aa újkor igényeinek berendezett inté? ret idog betegségeknek, azivbajosoknak. minden étrendi éa tápJáláii gyógymóddal. Az összes vízgyógy eljáráaok, g5z, meleg IcvegS. természetes szénsavas levegő, n«p, és a* összes gyógyfürdők, maatage, vil-lanygyégyászat.
Az iaiézet, csak néhány percnyire a vasutiállomástól. szép és egészséges vi-dékeu fekszik feayőerdóktól kőiülévTC, a nagyon kedvelt égvényea Tasforráaa tan,
Idény 15 májastól októberig. . Prospektusok és tudakozódások ingyen a vezető ory..a és tulajdonos
Dr. Grimm Hermanntdl,
május bó 15-ig: Béc», V|l, Wilden-maong^sse \'2. (2- 3 órakor.)
XXXX ÉVFOLYAM.
1901. JÜJUS 4-én.
EGYSZERŰ ÖSSZEADÁS.
Jó Einyng, 1 Jó pneumntlc, Jó ncci, Jó kcréktnlpnk, Jó küllők. Jó golyók, Jó csapágyak. Jó hajtókák, Jó munkn, Jó szerkezet. <ii STYRIA- G É P 1901.
ÖSSZESEN;

» s
isídie
undí (DIXeisfetfaí
es
TÁRSA, Graz. j^ara^
„ST YRI A"-kerékpármúYek PUCH JÁNOS
Raktár és képviselet Zala- és Somogy megyék részére
IFJ. WAJDITS JÓZSEFNÉL NAGY-KANIZSÁN.
W JUTÁNYOS ARAK, KEDVEZŐ FIZETÉSI FELTÉTELEK.
1
.iMMyJLÍi.\'IÉI\'BJLiP MaMM$!8L
Mulli, Mii míaflBii múih,
Chief offlce 48, Brixton-Road, London S. W.
A legmegbízhatóbb, legjobb és ax égést világon hires keresett háxiizer
Thierry A. gyógyszeres* balzsama.
Fölül múlhatatlan mell, tfldö, máj, gyomor í« minden belső beteg-• ríguól. — Külsőleg a-legjobb
W Sebgyógyiiószer. w®
Valódi csak ar. Csszes knlturállimokban zöld apáca TédJegrgjel és a kapák hQrL\'lycn bepréselt céggel: Allclu echt. Éri készítés l-ebizonyitbatólag 6 millfb üvegcse — Póstán bércoenttp 12 kiiebb, vagy 6 n«gyobb Oveg 4 korona. - Próba-övt\'gcac prospektusai és a világ minden országa raktárának felsorolásával 1 kor. 20 fill. — Szétküldés c«k a pénz előre küldésére!.
Thierry A. Cenllfoliu kenőcse
(raodakonöcsnek neveire) el nem érhető vonxó erővel és gyóayitó hatássa). Operációkat iegtöbfsxór feleslegessé tesz. — Ezen keoöcscsel egy 14 évei gyógjithatl&noak tartott csontszu, ujabban <gy 22 éves nagy rákszera betegség lett meggyógyítva. — Antiseptilciixan
Lat, bCsit, köunyehblt és gyorBan gyógyít mindeunemü gyuladásaál és sebnél. — Gyorsán puhit és szétoszlat, éi megszabadít mindennemű idegen, mégoly mélyen behatolt tárgytól — Egy tégely bénnontve t kor. 80 fill., csakis előre ntalványoxás ellenében. — Najjyobb
rendelésnél olcsóbb. — LU-biioayitbató évi gyáttás 100.000 tégely. Mindkét (zeiről c^y tgész levéltár áll bizonyítványokból eredetiben a világ minden iéfzé-bői rende!koxé».ri>. — Kerttljllk ai utánzatokat én OgyeljOnk a* öss*e« tégelyr* beégetett cégre: Apolltei.e zum Ncliutzengel des A. Thlerrj. Hol nincien raktár, ne bsgyjuk magunkat utánzatok vsgy álliiólag hosanénékC szerek megtételére rábeszélni, baiiem rendeljünk kőzrellrii éB címezzünk:
A. Thierry\'s Fabrik in Pregrada KO&ítSCll-SailBrllrnun melled.
(A ci. kir. osztr államvasutak tisztviseUi szövetségének szállítója.) = (Contractor oí tlie War-Offlce und the Admirally, I.ondoc.) -
áfH
ROHITSCH S auerb runn
GYÓGYFÜRDŐ. Proipfkluaskkal az Igizg Oíll valattlliméi: Pöllmliach. Gyönyörű Nyári Tartózkodási hely.
Elismert gyógyhely gyomor- máj- 63 vesebajokban culeor-betegség
epekő, torok-és gegchurut bántalmakban szenvedók számára.
Ejj, •sSa
bo ;
.5 • S 3
■ "
D =
* :
e i
11
0 c
N .!
HIRDETMÉNY.
ő császári és nposloli királyi Felségének legfelső elhatározása folytán ezennel megindiltafik
a XXII-ik rnagy. kir, államsorsjáték
rendezése. Az ezen sur.tjáték utiii remélhető tiszta jövedelem közhasznú és jótékonycélokra fog fordíttatni.
Ezen sortjáték összes. 760l-ben megállapított nyereményei az nláhli kOvelkerii játékterv szerint
365,000 koronára rúgnak, és pedig: 1\'főnyeremény — — — 150.00\') korona \' 10 nyeremény — — I , • _ _ — 60.000 » J 20 , — r-l » — — — aO.OOO I 50 , —1 —
1 . - —. - 10.000 . | 100 » — — z nyetemény — - — á 5.000 > : 1000 » — — ö . - — — » 2.000 » I 6500 » -- — Az Összes nyeremények készpénzben fizettetnek ki. — A huxis visstavoiiliallnuul 1001. évi Junlua hó 20-ári- Budapesten tOiténik. — . Egy sorajogy Ára 4 koronával van megállapítva. ,
■CQr borijegyek-kiph»tó\'< : a m. kir. lotlójövedéki igazgatóságnál Budapesten (C\'fiopelrakpart, Vámpalota), r, mely hatósighor a megrendelt sorsjejjyek ira postautalványnyal elüre be-kllldendö, továbbá: valamennyi posta-, adó-, vám- é* sóhivntalnál, az ösízcs vzsuü állo-niátukuii t 11 legtöbb dohány-tündében éi viltóllzletben. Huilapesteíi, 1901. <vi január hó 2-in.
A m. kir. loltójövcdéki igazgatóság.
.000 korona 500 »
1U
A KUhlcr-féle
Horgony-Pain-Expeller
Línimeat.Capsici comp.
egvregi kiptijl»áll h\'iziízer, a mely már több iiúqt 30 év ítá megbízható bo-dörzwilésfil idbilmíiztntik k3flrvinynél, caúmál ós mfr-jhüléieknél. IntÓB. Silányabb atünzalok miatt bo-* viWirl;\'isVor mindig figyolom-mol legyünk a „Horooay" Tódjegyre és "a „RÍchtér" czó?jogyzósre.
80 !., 1 k. 40 t és 2 k. árban úgyszólván minden gyógyszertárban kapható. Fóraktár: Tir3k JÓ2tef gyógy-6zeréíznól Budapesten.
Rlcbler F. Ad. íársa,
•iii.fi klr.uJTarliiillltók, 0 Rudolsta<it.
1
Fürdőidény:
májú s-o k t ó Wr:
Ásvány- és iszapfürdS: !
D A R U V A B,
8liAY03ílABAN.
A cs. és kir. szab. déllvaspálya állomása. Vastartalmú forrás- hófo< A2-50® O. , Por-cellán-, Itö-, tilkör-, isznp- és moir- és villanyos fürtjük. Sikeres gyógyhntással bir aj öí«zes n3i bajoknál. Már a római iüök óla réghirU, jóhatisu, fUrdö a -iilavonini köíéphegyek gjrftnyftril vtMgyé-ben, erdős magaslatoktól körülvéve. A gyógyhe-lyiségek egy remek, árnyékos sétány közepén fcASicuck. A fördópark, fürdői szálloda ós •< í összes lakhelyiségek acetylen-légszeszszel világíttatnak. Kiváló, előzékeny kiszolgálás. Az ■j elö- és utóidényi alkalmával tetemes árenged-1 móny. Prospektusokkal óp fSlvilágositiasal szívesen ingyen és bérmentve siolgál
a fürdőigazgatóság-
gOQjipILM 1 riTiTf^g?g
ta r a
I P > ®
Ptí -S
o P.
ü 3 m cq
ÖC o ^
MIÉRT
van annyi utánzat ?
MERT
■ nllil EUElllIílEI-lill URQLEUM padló - zománc
a törv bej, ..latliui" 1 l,|],ll 11 liilirtmlí ;iti prilllnk ái hiihikitiriílik biaárilliárt. .
íi EisdsIiJlfr-fcle Ltnolfoin\'padlózoroanc
, |t ára alatt kiaiij-ri iiánd. háMBlato-111 izáp féiTBjilkli;
ti alirtiiUititH1
latikai iá.l| lilll-1 oilhilitlil Nogy cllerje.lliégíné! fogva külonbűiö baionT hangiisu nevel, alall ínéktelen uiíniio-kat hóinak forgalomba, mlerl Ii kérjaa alaukl Uzárálagl ciak EluiilUlir-
.Voslovag* ,iL,mE1I I
padló-zománcot",
* Iflfr. bej. „lailltll" védjcgrgyel.
Elaenatádter Testrérek
laki- ia f.lték|fára.
KAPHATÓ : Nagyk.nlz.in: Neu éa Klein, Strem ás Kiflin cigiknél.
Vécjejy
101 I 10
Ferenc József csaszar-fürdö Tüffer helység
a déli viliit mellett lOfonronat állonllj 7 órl £écitől. ■V Ecész íven át njitra. "ÉG Lésmeleoibh fsrriia S(á|iroriztjalk (ÍS\'I,\' C) - Egjcrlő batiiu Gal-líla ail. PniTflra-nl ■ Síálo) — Lrgmtjobb kínjelcm - Vlllaiyai világnál — Két T.nnl.zeié hely. ISSI Ifllflnlikfl.y ujiláaok éa |a«itáaok. — Síénaavaa fürdik. — Kil0»5 fakréa hiaiik kw"J"J fürdlkntk.
Fdriií nrvna:
Med. Univ. Dr. Beck Rudolf.
jelenleg, Déci I üaarhof 4
Tulajdonos:
Gunkel Tivadar.
W Jelenleg csakis Therm*l-»izet iizn»k a Ferenc József császár-fürdő forrásaiból. -Legjobb és legolcsóbb histeriummeatei üdítőital. — Közvetlen szétküldés — Rendeléseket a Fvrcflc \'József császárfürdó gondnokságához. Marki Tüffer Inlézttendök.

3711/1901.
Nagykaoizsa város rendezett tanácsa ezennel kíz-liirré teszi, hogy a vároji hivatalszolgák, erdóórík rendőrök részérő a 1901. évben beszerzendő cgyenru-bázati cikkek szállításának biztosítása tárgyában a helybeli szabómesterekkel 5703 korona 80 fillér költségelőirányzat mellett a f. évi május ho 14-ik napján dólalött 10 Órakor a városháza nagytermében nyilvános szóbeli és zártirásbeli ajánlatok mellett nyilvános verseny tárgyalás fog a megállapított minták, költségvetés és feltétetek-alapján tartatni.
Az árlejtésen résztvevők tartoznak bánatpénz fejében 28C koronát készpénzben vagy évadékképes papirban, esetleg helybeli takarékpénztári letét könyvben és pedig a szóbeli árlcjtö i az árlejtést vezető bizottság liezéhez, a zárt írásbeli ajánlatot tevők pedig ajánlataikhoz mellékelten letenni. A zárt írásbeli aján-latok az árlejtés megkezdéséig vagyis legkésőbb a f.
évi május hd 14 ik napjának délelőtti 10 6rájáig
lesznek a városi iktatóba annál inkább beadandók, mert a később érkezők figyelembe nem vétetnek.
A minta szövetek, költségvetés és az árlejtési feltételek a városi levéltárban a hivatalos órák alatt megtekinthetők.
Nagykanizsán, 1901. évi április hé 20-áo.
A VÁROS! TANÁCS.

XXXX. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1301. MÁJUS 4-éu.
, (Glasur)
■V legkitűnőbb mázoló szer puha padló szániára. "Wt
1 nagy palack ííra írt 1.35 kr. — 1 kis palack ára 68 kr.
VIASZ-KENÖCS ! ARANY-FÉNYMÁZ
legjobb és legegyszerűbb beeresztő- j képkeretek Btb. bearanyozósára. szer kemény padló száméra. 1 kö- > 1 kis palack ára 20 kr. caög ára 45 kr. \\
FEHÉR „GLÁSUR"-FÉNYMÁZ \'
.Legjobb szer ro03d6-a»zlulok, ajtók, ablobdoazkíík atö. ujjoanaiii befostésére 1 doboz ára 4.5 kr. — Mindenkor kaphatók: NEU és KLEIN cégnél NAGY-KANIZSÁN.
IV Siöllömiwelök és mezőgazdáit számára I
A szőllő telepek befecskendezéséhez
valamint a gyümölcsfákat károsító rovarok,
toíálM a szegecs éstormáncs teljes kiirtására
MAYFARTH PH. ÉS TÁRSA FÉLE
SZABADALMAZOTT C37" Ö II III Ü li Ü «l Ö
tigy hordozható, mint kocáira szerelt
BIFI0IH
Í5
fecskendői, a legjobbaknak bizont ultak. a melyek azivailyuzás nélkül a folyadékot finmüködöleg « növényekre permetezik. Kecn focskentlökark toár tok eierre meni péidanya rutt alkalmazásban és számos elismerő bizonyítvány igkiolja ezeknek el?i-ázhatinn kiv.Uóságátmindeu inás rendszerrel ►zömben.
A legjobb vetögópek
Mayfaith Pb. és társa Irgnjabb szorknietn
„A G R I C O L A"
itolóvetökeréfe\'rendszer) vröt?épei Mitideanen<ü mag* ós különböző magmeDyinóg számira, váltókerekek nélkül, dombon avagy síkon, a legkóonyebb járás. legnagyobb tartósság és mind a mellett a legolcsóbb &r
__ által ttlnnek kl
A telető Ifg.agyoWi munkn, idő- és pénzmegtakarítást tcseik lehetővé Ka.ön\'eflssíéo^et széna- ét **alm»préiek- kézi hasrnálatra, kukorioa morzsolók, oiéplfigfepek. jlrgtiyok. sabonaroiták, trieurSk. ekék hengirek és boronákbw a leg-ujnbb rendszer és elismert legjobb alkotás alkalmazása mellett gyárUuak és szállítanak
ifiayfurtli JPIi. c^ társu
cs. és kir. szabadalmazott mezőgazdasági gépgyárak BtCS, II. Taboretraiíe 71
több mint 400 erany, ezüst és broncércmmel kitQnü-tTi*. Ki meri iG árjegyzékek és elismerő okiratok kívánatra ingyen küldetnek. Képviselik és ismételadók nlkalmazUtnak. ,
RENDKIYULIH
»■ tl il I p ni f f; n c li o I » c ni < a |i n h /. t n 11 —h r. crcucse —.
íöelárusitónál. A most betojezvtt eorsjátékban szerencsés föárudám utján ismét ,5 *7» számra a
200,000
KORONÁS
főnyeremény fizettetett ki.
A sorsjáték rövid feDoillása óla 10,000, SOOO és 2000 kor. nyereményeken kívül a követkeió főnyereményeket fizettem ki:
600,000 600,000 200,000 80,000 60,000
69G8G V,
KOR. szátura
28718 Vt
KOR. számra
18145 •/,
KOR. számra
69691 7,
KOR. számra
23772 V.
KOR. számra
A f. évi mnjua 22. ^a 23 IH. 1 oiztály buiásához V, sorsjegy 12.— kor. I \'/, sorsjegy 6.— kor. \'/, sorsjegy 3.— kor. j •/, sorsjegy 1.50 kor.
Kredeli sorsjegyeket utánvéttel vagy az daizes előzetes bekQldéíé ellenében küldök. Minden mecraodeléabez a hivatalos tervel díjtalanul csatolom. A hivatalos jegyzékei hnzés utéo azonnal küldöm.
fóelárualló
Budapest, IV., Vnrosliáz-utcn 14.
5 Aliért
ecy levelező lapra és a
FEANZ REHWÁLD SÖHNE
Wien II./8
IRüichonbergi céghez intézve megkapja ingyen és bérmentve a légBZobb és legolcsóbb uriőltöny fizövetmiotákat.
Jó és olcsó cfrafr 3
évi jóMáUíBítl privát re^öknek
KONRÁD IÁWOS
Aragyára
artny, ezüst ói ékszer áruk szállltvhizt
BRÖX (Ctcbortiig) . Jó niekel-rem-ór* irt 8 1l. Valódi ezUBt-rem.\'óra frt 5.B0. Valódi eatlat lAoc irt. I. SO. . Kickel ébresztő óra ftt. 1 95. < Cégem a. cs ét k~biroáalmi cimcrrel van kitűntetve, stámtnlan ajaqy, ezqtt kiállítási érpm raláínínT^ejffnyi elisraje-. .rö-laíél van birtokomban i Nngy képes árjegyződet Ingyen ésbéiin.
Legjobb a
Dr. FORTI-fele sebtapasz.
Forli László eredeti gyártmánya.
l.cgkitünCbb liatasa
\'lúlcnricmll sshiiiíl. I

van ó* bktosaii ^cjit jcbekiiiil Q fnjdil-ist rrttftJh CilHajiItjs, megszUnteti t\\ rpviij bacznilit i\'Ai\'ii is gy<)-gyitjn.\' Nül einlób.ijtiknil,
niíiideiiuemil jjyuladksuk. incj;kemíiiyc.lésck,c«ii?.Oí éi ilieumstlkus báuialiii.iknilJ daganatok- is sirUlcsekniSt;\'\' sör még n legíilntlcl.li beknél is a legsikercicbbeil hat. A gyüiisckcl megérleli \'fclfnka^itja, ^v^. ct rövid idő ^ aktt begyó- [j V* gyitja. Kieken v/ Uvüt mii,
szAmtslnn, jlt fel i tirin sorralt c<etben n^ujt\' biitos gyógyulást.
A Jr. Ft>ni-félc tapasi^piir 8 \' év óta nagy e 1 terje<toUségn^lc .örvend,\'mely iJv alatt éiftc-zett számtalan háb-cllsmervény és köm"nö|-.it mind annak kitilnü gyógy Katáéiról tanúskodik.
Mlntliogy as uti\'.bbi id(5tón\'\'\'sok irtéklejen hanidiv.Sny ís kcritlt forgA^mlía, >iive» tígje-letabe ajinluin a cswmagotií1év5 aliirást, védjegyet valamint a1 |>ecíctencJimató K. betidt. Csak I Fortl Liiiló »l»[rí|>il if vedjcgvéj-cl
ellitott tajusi a «S,ló(íl. Aifl*fit«/4iU>k h.tr.ír|á-latStól mindenkit óva Intelc&a\'ert- ezek inká!>b kálira, niint^hisznira vamja-íoi sienvedönek.
A ki egy olyan csomagot beküld, mely a fenti alairással ós vódjegygyét ellátva nlh-csen, jutalomban részespl, »noi"t a hmrril-sitókát folytonosan (lörvínyileg Dldflzöm.)
Arak: nagy csuinaj I fft. kötépnagyságu 50 kr., kisebb 35 kr. KajíKífó a készjtMiiél a gyárban: Forti - László \' Budapest, tl. kei;., iskola-ut«a 24. iíeidiriie liéu. Főraktár: Török József gyógysrertáfa és dr. Eggar gyögysz., Váczi-kőtut 17. Kapható torábbi Talainciiriyi budapeiiti es mindén tiagyobi) vj-déki gyógyszertárban. ■ 1
tJzlet megnyitás.
Van Bzerencsém a nagyérdemű hölgyközŐDség begses tuiomásira hozni, hogy a Cseogcri-uton Bettlheim-féle házban, Nemzeti-fttidö átellenében a jelen kor igényeinek megfelelő
VARRÓ
INTEZETET
nyitottam.
Elfogadok mindenféle női muilk&t, melyeknek gyors, jó és ízléses, mindig a legújabb divat szerint leendő elkészítéséért a legtekintélyesebb varró intézeteknél szerzett szakképzettségem kezeskedik. Misrészt abbao a kellemes helyzetben /vagyok, hogy muDkáoi diját a lehető legolcsóbban számíthatom.
Vidéki megrendeléseket az alj hosszmértékc, csípő bőség és egy jól álló derék beküldése mellett a legnagyobb pontossággal szolgálok ki.
Midőn magamat a n. é. hőlgykOzönség oiagas pártfogásába ajálva szíves bizalmával megtisztelni kérem, elöre is biztosíthatom, hogy ugy a legpontosabb kiszolgálás, mint a legmérsékcltcbb dijak által azt minden tekintetben kiérdemelni fótörekvésem leend.
Nagykanizsán, 1901. május hó 1 ón. Kitűnő tisztelettel
lémet h Mária
férjezett öülo Antalnó döí szabó.
y—---;----^Jj
■tegl hírneves kénfürdó IIorvátorAzn^liaiK Q
a Zagorlai vasút mentén (Zágráb-Csáktornya.)
VegyelemeRve Troí. l)r. Lntlwlg ndv. tanácsoH által 181^4.
88 iok Cchius meleg forrás, a kéu uzapuak felülmúlhatatlan hatása van izom és hQlet rhecma, izület betegségek, gjrulladátot éi csonttóréBt ósizehntódátok, köszvény; nearalgiluB bántalmak, mint ischias stb. női bajok, bőr- éa titkos betegségek, idült vesebajok, hólyagburut, gór»élvkór, angolkór, ólom éi higany mérge-xéaeknél «tb. stb.
IVÓKÚRA, garat, gége, mell, máj, gyomor- éa bélbajoknál, araoyérné), stb.
Villanyosság. — Massage. —^
Gyógyintézet minden kényelemmel. Hegyi vízvezeték, Hidegvíz korák xuhinyayal Kcoipp izerinl, egész éves át nyitva.
Idény tarlam májúi l-t61 október l»Ig — Pompás nagy park, terjedelmes ültetré-nyek, azép kiráadulások. — Allaudó aeueltar, a zágrábi kir. operaház tagjaiból.— * Zene- éa táncoatélyok stb.
A Tarazsd-topllcai állomáson naponta táirsaskocíi várja a vendégeket.
Külön fogatok is rendelkezőire állanak, do ezek odaillitása előbb a fürdő inté-zóségnél megrendelendő.
Orvoii tudakozódásokat a ÍQrdőorvDB Dr. LON\'QHINO A ad.
Prospektusokat es broschurálcat ingyen ia bérmentve küld.
A FŰRDŐIGAZGA TÓ SÁG.
r —V"
cA^ao^^c^o
7564. szám.
11101. « |
Árlejtéisi Hirdetmény!
Nag.vkiinizs;i város közansége által a?, ugynevozelt szombatkai dülóben egy ezred törzs és 2 zászlóalj lészéro í\'pitemló honvéd gyalogsági laktanya épilési munkáira ezennel zári ajánlati versenytárgyalás hirdettetik.
Az építés\' összes költsége kerek számban B64,000 koronával van előirányozva.
1. Ajánlat csak az összes munkákra lehető.
2 A sajátkezOleg aláirt ajánlatba kiteendő az ajánlattevő nevo, polgári állása, lakhelye, az ajánlattevő cég neve, bejegyzett cég részérói csatoltatván a liitslesitctt cégjegyzék kivonat is kiteendő, továbbá tisztán és minden kételyt kizáró módon számokkal és betűkkel azon százalék, melynek a költségvetési összegből való leengedése mellett az ajánlat tárgyat képező munkákra vállalkozik. Ezenkívül ifz ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő* aBbcli nyilatkozatát, hogy az építési terveket az előméret költségvetést, az általános és részletes építési feltételeket a szerződési mintát és a helyi viszonyokat teljesen ismeri, végűi csatolandó az ajánlatokhoz a bánatpénz letételéről szóló elismervény.
3. .Minden ajánlattevő köteles bánatpénz fejében az előirányzott összeg 6 százalékát, azaz kerek szamban 43200 karónál, vagy ennek megfelelő alább jelzett értéket Nagykanizsa város pénzlárába letenni és az erről nyert elismervényt az ajánlatához csatolni
4. Bánatpénzül készpénz az állam által óvadékképesnek jelölt értékpapírok, végül a nagykanizsai pénzintézetek\'betétkönyveűskéje fogadtatik el.
5. Távirati utón beküldött ajánlatok nom vétetnek figyelembe; utóajánlatok feltétlenül ki vannak zárva.
li. A városi közgyűlés1 tetszésétől függ a benyújtott ajánlatok közül bármelyiket az ajánlatra való
tekintet nélkül elfogadni, vagy indokolás nélkül visszautasítani, esetleg uj árlejtés megtartását elrendelni1.
7. Az 1 koronás bélyeggel ellátott zárt ajánlatok az 1801. é»i május hé 20-ik napjának d. e. 10 órájáig Nagykanizsa város tanácsi iktatójában adandók be. Később érkező ajánlatok iigyelembe nem vétetnek.
S. A beérkezett ajánlatok ugyanazon napon d. e. 10 érakor nyilvánosan felbontatnak.
\'■). Egyebekben a kibocsájtott általános és részletes feltételek, valamint a szerződési minta mérvadók.
10. E/.en árlejtés tárgyat képező építkezésre vonatkozó műszaki művelet, továbbá az általános és részletes feltételek és a szerződési minta.
Nagykanizsa táros mérnöki hivatalánál a hivatalos órák alatt naponta megtekinthetők, ugyanott a költségvetés nyomtatott példánya ilOO koronáért megszerozheio.
Nagykanizsán a v. tanácsnak 1901. évi április hó 22 én tartoU illéséből.
i
Vécsey Zsigmond s. k.
polgármester.
XXXI. ÉVFOLYAM

8TEVEK
U\'yógy i ut (\'zo f
TÓBEL-FÜRDÖ
GRÁCZ MELLETT. IDÉNY: május-október.
S80 méter a tenger sxioe felett. 2 vastUl üllőmön Grácból kocáival egy óra. rosta- és távírda állomás.
Rég ismert vastartalmú (akrothortne) acélforrás 80 fok C meleg (23 fok R) Mérsékelt kliroa 25 fok C. és 20 (R) erős tő erdóleregö, kiterjedt íenyTescrdök. Gjógy-javalatok, Idegliáotalmak, idcKgycoReaó|r, hMgorinc-bctogoég, hy«tcri», gflrcsök, nouralgia stb. ellen. Női betegíégek-»TértvsegéDység, bél- és kölyagbnrut alb Igen íjánlbató üdülőknek: és gyenge gyermekeknek. Gyógyeuköx: külön gyógy- é« osxóbatin, kádfürdők melegri.rel, fpoyóíQrdÖk. villanyos fürdők, maíSag-\'. tuhanygyögjkezélée lát. Olcsó lakisok és egyei arobák. tillák, gyógyterem, kitQnö étterem, ki*Qo5 zenekar A íürdölgnzgatógápuál kimorltö prospektus Ingyen é« bérmentve.
Jtr. IiL UMA UFAl SÁNDOR, wrroa. tulajdonos
Sfttj\'jctmcitah! i\\ hires
MAUTH N ER FÉK MAGVAK
zacskóin
rajtáll a MAUTHHER-név.
SlÍ melyen nincs rajt.az
-fcESiiB^
JOBB és ME6BIZHATÓBB
gazdasági- és kerti-W A G V A K
nem léteznek, mint a mlnökot 27 év ót\'i sziltil
MAUTHNEB ÖDÖN
cf. és klr. udvari magkereskedés? EST BUIUPESTKN
Irodák és raktárak: VII. Itottcnbillcr-utcR 38. [Közúti villamofl: megállóhelye.) Elárusító helyiségek: TI. Andrünay-nt 23. (A m. kir. operával siemben.) 225 oldalra terjedő képes árjegysékét kívánatra iogyen és bérnicntru küldi.
1901. MÁJUS 4-én.

oDCDDOCQaoDooocoaoDQODDaoaoDoaDnaQDaooaaaaa
Ihashajló labdacsai
cukrosén
melyek már évek óla jóknak bizonyullak és hirneves orvosoktól, mint könnyű lmwbajló feloldó szer
ajAnltatalnak,_
az eméBatéat nera zavarják 6s teljesen ártalmatlanok. Cukrozott minősé-
gük következtében mdg gjermekek által is Bzivesen bevetetnek.
Epy 15 pllalát tartalmazó doboz 15, egy tekercs, mely 8 dobozt, c
tehát 120 pllnlnt tartalmaz, csak 1 frt o. é. C
l/ÍD IMIŰI/ <Nea8to|n hashajtó labdauait. Csak akkor j;
r\\tnuuni\\ valódi, ha mindeo doboz bátnljáo h mi törvé- £
nyileg b.\'je«y/.«it eSzent Lipót" védjegyünkkel vau ellátva c
VÖIÖ3 fekeiy nyomással. A mi törvényileg védett dobozaink C
utasításaink ért csomagolásainkon PIIILIPP\'S NEU8TEIN £
APOTHEKER aláírásnak kell lenni. r
NEUSTEIN FÜLÖP
.SzCDt-Upótbaz\' cimiclt gyógyizejt&ra Z. K. *\'4 r
WIKS, 1., I\'latikciigasse 0. C
Itaktir NagJ-Kiaiuia: IUXUS I.iJOS í« EEIK BÍUI.A gjónlzcréliekiiél. r
noaoopaanaaooaaooaaaoonoooooooooaoaaooopac
□apgaoon.^aoaaooooanoaooöaooaoocoooapDooDQocj □
Z.K. V, 901.
MOLL SEIDLITZ POR
Caak akkor valódiak, ha mlndogyik doboa Moll A.
aláírását tüntotl feL
íódjogyöt és
A Moll A.-féle Ssldlltz-porok tartós grógyhatása a legmakaoubb gyomor. és al-testbántalmak, gyomorgnres te gyotnorhér, lögsött azékrekadéa, raájbáatalom, vér ttlHlás. aranyér és a legkflMnbótöbb raőI betegségek ellen, e jelea hárisicroek évtixi-ilnk óta miuilig nagyi bb ^terjedést aterzcit. — Ara egy lopeooétcll eredeti dauernak 2 kor
Hamisítások törvényileg f on y it t et nek.
IMOLL-FELE FRANCÍA]
BORSZESZ ES SO
Caak akkor valddj, ha mindegyik Qve? MOIiL A. véüjegjét tGuuti fel
---„A. Moll* feliratú dnorattal van lárva. A Moll-félo \'
franozla boraiaaz él »ó nevezetosea mint fájdaloraosillapití ked3rzt2l6«l ezer köszvény, cíuz éa & mefhnléa egyéb következmó(iyoin.»l íegismorotesebb népszer. — Egy énotott eredeti Qveg ára I kor. 80 flll.
MOLL G}rermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb módszer aterint késeitek gyermek és hölgy szappan a tőr okszerD ápolására gyermekek éa fetndttek részére.
Áta darabonklnt — 40 flll. öl darab — I kar. 80 flll. Minden darab gyermek ■szappan Moll A. védjeQyévsl van ellátva.
FínélklU é~ Moll A. győgyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bícb: Tuchliuhen 9. hz.
Vidéki mcgreDdi\'Umk n.pont. pnit.atin.ét mellett tclj.iittelnek.
A raktárakban teliéit liatároiottan ilOLL A. aláírásával (3 védjegyóvol ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán R088nf8ld Adolf ét Fia. ■ \'«
o ooooaoooooaöonooaoa aooaaaooooooooooaöSciBao
^UEABRV & JOHNSON\'S
BeRson-Tapassa
A leghathatósabb tapasz
rheumallsmus: ésa meghűlés összes
I
Pártoljuk a magyar ipart I
Legjobb Csontlevélpapir

??
B TV
cr ha itt orÁnruítn -a íersinjíi a külföld elsőrendű késiltméiiyatvfll
»« ^.rtmy ir*n"-m*i
km«t«tv». K.1S SZ IT1 1
Rigler József Ede
rír;r«1 ■ ü:»^ ntsívtiYTAnsAJ*j ==== BUDAPESTEN. ■
Kapható: tíj. wljdita József, Fucbul J\'QISp 11 Mair Jőisefcígektiél N.-Kaoizííii
J<
<0
: a
s
JEUTZKXE az
50,000 nyereménynek.
Lcmagjotih nycr.mÓQy » legiiercnciéltbl) octlxn
5 1.000,000 korona.
M Korona
~ " 1 jutalom COOOOO ■ njer a 400000
, aooooo
2 " \' IOOOOO " " 0OOOO SOOOO 70000 0OOOO 40000 30000 S5000 20000 15000 ÍOOOO 5000 3000 SOOO ÍOOO 500 300 200 170 130 IOO SO
40
c
u a
N E
•O
o.
■o
a
1 1 1
X 1 3 1
7 3
\' SÍ «7
8
438 763 1238 90 81700 3900 ■ÍIOOO SO 8000 2900
Kiváló szerencse
TÖHÖM-llél
Kagjnn nnkan nr roiir^ö\'p\'. lt\'Llolí általunk.
j]t millió koronánál többet nyertek nálunk nagyraliecsUlt vevőink.
Az egéai tIIír ICKeséljdnsabli soraj&tíka a mi m. kir. pzab. osztálysornjáiékuok, mely oem-sokórs újból kezdetét veszi.
100,000 sorsjegy 50,000
PÉNZNYEBEBÉNYNYEL BOrBOitílik ki, tebít az összes sorsjegyek fele ajer a mellékelt eoraoláM jegyzék ki\'outatása szerint.
& bőnsp diait ösBieüeD Tizenbnrom millió 1GO.OOO koronilt, egy batalmsB öíszeget sursolaak ki. Az egéaz Tájaiét állami felügyelőt alatt áll. Az I-.-S oaV^ly eredeti eorsjogyrlnek tcrrszerQ betétjel a kóvotkezók :
egy nyolcad (\'/, frt. —.75 lagjls 1.50 korona egy negyed C*l.) . 1^50 . 3.— \'SS fél C|,) . 3.- . 0.-egy egéBi C|,) „ 0.— . 12.—
A sorsjegyeket ntáiiTéttel vagy a péni beküldése elleoébeD kQldjQk szét. Hivatalos terrezet díjtalanul. Mecrendeléfleket kérlipb, tekintetlel irra, hogy.a uyeremén»linií80k mór m»Ju« hó 22, és 23 áll leszaek, azonnal, de legkés&bb
f. év május lió 22-ig
bizalommal hozzánk Lfildenl.
50,000 13,169,000
1 & 6 S
~ BANKHÁZ
Budapest,
Hazánk legnagyobb detail osztálysorsjaték Üzlete.
FdltrndáDk oszlályeorsjátét oszltllyal: 1. Uáci.körút 4. 2 Muzeum-kSrut II. 3. Erzsébet-körűt 54.
lu.nd.m.ni! Urtgaadó. TOROK A. ÉS TÁRSA bankháza Budapest.
Kérek részemre--I. oszt. m. klr. szab. osztáljaorsjáték eredeti Borajegyet a
hitalalos tervezettel együtt kaldeui. At Sssze^et — korona összegben
utáaiétcleznl kerem j poBtastal<ánjDjal küldöm ( mellékelem baukjegjpkben (bélyegekbco.)
A DeJLtetsiö lörlendö.
wm
IggSl


jrSS-il
Nyomafntt Ifj. Wajdits Józtof könyvDj-omdájában Nagy-Ksnizsín.
NAGYKANIZSA, 1901. május hó ll-én.
19-ik szám.
XXXX. évfolyam.
EtőfiBetési ár:
Egí«i évre . . 10 kor. - fill. Fél évre ... 5 kor. — fili. Negyedévre . . 2\'kor. 50 fill. Kpyes »záni 20 (III.
HIRDETÉSEK
6 h.t\'s&boft pt\'tilnorbin 14, ni Asoilwor 12, s minden további lorírt 10 flll
NYÍLTTTR BEN
petit \'sorúnként 20 fillérért vétet-
\\ II t\'» fel.
A nagy-kanizsai ,Tpar-Testűlet," „a részvény-társaság," .nagy-kaoizsai é6 a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,"
agy-kaoiz9ai Takarékpénztár részvény-társaság," a „Kotori takarékpénztár .nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület;" a „nagy-kanizsai tanítói járáskör," a „
A lap ízelleml rétiét ületS Diádén k3*l»mény & felelöt iterlceiitÖ nevére, a« anvagl réut illető köt* lemények jipuig a kiadó cetére címzetten Xagy-Kanlr.»Ara bér-xnentvo iotáíendók.
Bérmontetlcn levelei nem fogadtatnak el.
Kéziratok Tlsszanem küldetnek
nőegylet,\' „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete," a .katonai hadastyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai ki
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALM
A Közigazgatás eoszerüslfésB.
Nagykanizsa, 1901. máj. 10.
A közigazgatást joggal tarihatjuk közgazdasági kérdésnek is. Nemcsak azért, mert a közigazgatás költségeit a polgárok munkája és jövedelme utáu befolyó adókból kell viselni, de — és itt csak e szempontból mérlegeljük — főképpen azért, mert a közigazgatás szerfölölt kiterjedt mérvben nyul és nyúlhat bele a társadalom gazdasági és szociális tevékenységébe. A közigazgatás egyszerűsítésének ügyét teliát nem voloa< szabad az adminisztráció vagy bureaukracia kérdésévé összezsugorodni hagyni. Sót inkább gyakorlati oldalról kell mérlegelni, bírálni és megoldani.
A gazdasági élet a közigazgatástól azt követeli, hogy olcsó, szakszerű éá gyors legyen. Az olcsóság kívánalma általános követelmény. Az általános szempontok közé tartozik a gyorsaság követelménye is. Hisz egyetemes érdek, hogy egyáltalán a közigazgatási ügyek a lehető legnagyobb elevenséggel s sietősséggel bonyolittassauak. Éppen c ponton, hol a pneventiv intézkedések az uralkodók, elengedhetetlen a nagyobb-foku gyorsaság, mert egy-egy intézkedéstől nem csupán az összeség, csoportok, de az egyesek békés és szabad fejlődése, érvényesülése függ. Ha általános követelményül állítjuk is fel a gyorsaságot, gazdasági szempontból mégis lehet hangsúlyozni, mint speciálisat És pedig azért, inert a modern gazdasági mozgás és tevékenység rohamos, napról napra változó, más és másként idomuló, viszo-■ nyaiban csak „a változatosság állandó." Éppen a gazdasági életnek ez a jellege,
TÁRCZA.
Rajz az irodából.
_ • — A .Zalai Közlöny" eredeti tixcája. —
\\z előszoba ajtaja nagy durranással becsapódott és az irodaszeuiélyzat a kellemes beszélgetésből B\'Zétrebbeut, kiki a maga bcljéro és oldalt pislantva fürkészték a belépő főnök arcáu annak hangulatát Azonban Ring ur arca teljesen kifejezéstelen volt és a lefolyt alsósnak uemmi titkát Bem árulta el.
A főnök ur elfoglalta helyét az ablak mellett éa szórakozottan bámult & népe« utcára. Majd egy levél megírásához készült és hátraszólt a gyakornokuak :
.Braun, töltsön tintát kalamárisomba! Miért nem gondoskodik róla a kellő időben."
A kis gyakornok felszökött helyéről, felkapta a hatalmas tintáBÜveget bogy szolgáljon néhány cséppel a főnők urnák.
Ring ur ismét az utca népét arem-lélte, fújta a füstkarikákat, vénre rövid gbndolkodás után a buzgólkodó fiúhoz fordult.
.Mondja csak Uram 1 Maga irta azt bz izét? Azt a vereet az újságba?"
.Igenis, főQÖk nr, én irtam."
Egy percre megszűntek percegni a tollak, a főkönyvelő leszállott hatalmas trónjáról .és igyekezett megragadni a jó alkalmat, hogy & főnök ur előtt bemutathassa irodai mi ismereteit
a kereskedelem és ipai- hullámzása ■ az, a mi különösebben követeli a gyorsaságot E téren ma könnyen válik tegnappá, a jelen mihamar múlttá. Éppen e téren kell a gyors eljárás, ha a közigazgatás intézkedéseivel célt akar érni.
De a mi szempontunkból a közigazgatáshoz és ennek u. n. egyszerűsítéséhez legerőteljesebben fűződik a szakszerűség • érdeke. Ez az érdek hazánkban külöuös jelentőségre emelkedik, mert a gazdasági élet adminisztratív mivolta ez oldalról volt a legszegényebb. A panaszok állandóak. Szaktestületek, magánosok folyton felpanaszolják hogy közigazgatásunk legnagyobb baja az, miszerint nem bir szakszerűig képzett elemekkel. Nincsenek kellő számban oly közegei, kik képesek a gyakorlati élet napi jelenségeibe, ezek mozgató rugóiba, céljaiba és törekvéseibe megfelelő szakszerű gyakorlatiassággal bepillantani. És mivel nem képesek, nem Ítélkezhetnek és rendelkezhetnek akképp, hogy simulhatnának a viszonyokhoz.
A panaszok bizonyára nem alaptalanok. Okát a közigazgatási tiszt-\' viselők képzésében, adminisztrációnk bureaukratikus voltában és társadalmi viszonyainkban lehet megtalálni. A magyar közigazgatást igyekeztünk modern alapra helyezni. Formailag talán sokban sikerült is, de nem érdemileg. Kétségtelen, más országok példája bizonyítja, hogy az adminisztrációhoz bizonyos mérvben jó hagyományokkal s múlttal telt tisztikar szükséges. Bizonyos tradíciók ápolása az, a mi a közigazgatás szellemét, gépezetének olaját képezi. Történeti fejlődésünk szerint hazánkban nem lehe-
,Verset ir Braun ? — Bzólt a piruló Búhoz, ezt igazán nem tudtam. Dicséretes ambícióra vall I"
.Fiatal koromban — mondta a főnök mélázó, lunbu haugon magam is kedveltem, bői, mondhatni, passzióval űztem a versírást éa költészetet elég tökélyre emeltem, de hát az régen, igeo régen., itt észrovette, hogy alantasaival szemben túlságos közlékeny — azaz hogy...eh 1 bolondság ... Nincs véletlenül Bgy tisz-teletpéldány nála?
A gyakornoknál volt véletlenül négy darab tiszteletpéldány is éa egyet boldogan nyújtott át:
.Méltóztassék főnök ur." .Kapott érte valami díjazást?" kérdezte a könyvelő.
.Nem." Netn is azért írtam." ,Nom kapott? Nem is azért irta? Megfoghatatlan I
Furcsa, nagyon furcsái* A íőuök olvasni kezdte a verset. A . könyvelő, liogy ö is lásson valamit, a főnök széke mögé került, a tehetséges ifjú pedig szerényen megvonult az asztal IuIbÓ szögleténél éa onnan vetett leeroaz kedő pillantásokat bámuló bivatnlnoktár-sai felé.
.TavaBzi szellő száll. RQgybontó fuvalom..." olvasta mormolva a könyvelő.
.Elég ügyes, klasszikus verssorok. Nemde, Braun, ezek klasszikus verssorok?"
tett az alakulás ilyen tradicionális. TJjtját állta pnnek a* is, hogy a közigazgatás tetemes részben eltérő alapelveken nyugszik. Az e^Tség, a nevelés, u közszellem azonossága tehát hiányzik. A társadalmi köznézet nem kevésbé gátló ok. Az autooom közigazgatás területe historiailag meg-haiározott társadalmi rétegnek tar-i tátik fenn. Más elemek nem érezhetnek kedvet e területre való lépésre és így olyanok, kik arra hivatottsággal bírnának, kizárvák onnan. Felfrissítés, a mire a szociális fejlődés természeténél fogva minden réteg rászorul, igy be nem következhetett. Az autonom közigazgatás hanyatlásinak és népszerűtlenségének bizonyára nem kis oka mindhez. 1 De a még .jelen viszonyok között elérhető szakszerűség biztosítására sem történtek meg a kellő intézkedések.\' A minősítési törvény - emelte ngyan az általános képzettség niveau-ját, de nem hatolt a szakszerűségre, melyet előmozdíthat bizonyos napi küzdelmek között é|ő rétegekből való származás, de a minek eléréséhez lijégis a gyakorlati nevelés a legfőbb követelmény. Az, I»ogy annak, a ki a közigazgatásban közegévé válik, adassék mód a gyakorlati élet jelenr ségeivel megismerkedni, tüzetesebbe^ foglalkozni. Példaképp hozzuk fel, hogy nálunk a közigazgatás legfelsőbb szervénél munkálkodók az iskolából egyenest a végső döntő farumhoz kerülnek, a nélkül, hogy előzetesen tjzon hatóságoknál tevékenykedtek volna, melyeknél.a napi élettel valój összefüggés erő seb b és általánosabb! a kik a gazdasági élet működését közvetlenül szemlélhették, nyilvánulá-sait megfigyelhették volna. Ezek
ismerete nélkül jó admiuisztráció nem lehetséges és a szakszerűség hiánya képes az egyébként talán jó éa gyors közigazgatás tevékenységét hatálytalanítani.
Elmondottuk, mindezeket most is, bár ezúttal a közigazgatásnak csak egyik szempontból, a gyorsaságéból való reformja céloztatik, a mit a közigazgatás egyszerűsítésének neve alatt tesznek.
Női keröskedelml tanfolyam.
Egy szellemes iró egyszer azt mondta egy női társaságban, hogy a legkedvesebb lény a világon a Bzamár, mert az sem nem zongorázik, sem pedig franciául ucm tud. Természetes, hopy a jeleu levő hölgyek kivétel nélkül találva éroz-lék magukat és tüntetőleg hátat fordítottak. Hogyisne I*Az igazmondó iró egy moudutával csepüvé tördelte az ő egész műveltségüket. mely megkülönböztette őket a műveltség terén a teremtés összes nem uri iényeitőr.
A valójából kiforgatott francia nyelv éd Strausznak egy-két a taktustól és a harmóniától megfosztott valcerjc, ráadásul pedig a legújabb kuplék, ebből állott a legújabb időkig a magyar nemzeti nőnevelés.-Hét éves korukban már agyongyötörték a zsenge leánygyermekeket a francia lendes és rendhagyó igék ragozásával, kitördelték gyenge ujjaikat a ezázféle skála kálváriáján és hogy a mindonnapi munka terén mégso legyonck a löghaszqntalanabb lények, tanultak a leányiskolában háztartástant. Megtanultak 5—10 ezér frt. évi jövedelem alapján budgetet . készíteni, hőmérő negályével megmérni, mikor forr a leveB és tized-•grammig kiszámítani, mennyi bus szük-BégeB negyven emberre, tekintetbe nem véve a gyomorbetegek éa nagyétüeket. Szappant is tanultak főzni. Ez abból áll, -hogy ebéd, után\' nem szabad a zsiros edényeket elmosni/hanem a meglagyoit ZHirt a tányérban állni kell hagyni egy délutánon át, és aztán fel kell használni
szappanfőzésre. Egy műveletlen anya, mikor meghallotta, hogy mint tanul leánya szappant főzni, haladéktalanul kivette az iskolából.
Szóval, a leányok praktikus iráuyn nevelése shoking volt a azaloni életben. És mert a középosztály mindig felfelé tekint (azért botlik oly sokai) a ahokiog volt mindenütt, hol ucm a kapn és kasza a kenyérkereseti eszköz. De hála legyen Amerikának, Angliának, és a sok agglegénynek, mindinkább általánossá válik a mozgalom, hogy a nőnevelés praktikus irányba tereitessék. A tanitó-és ovónő-képzők mindenütt zsúfolásig tele vannak, a nemrég megnyílt leány gimuázium pedig csapatostól bocsájta világgá az érettségizett\'kisasszonyokat.
Az orvosi éa tanári pályán nemsokára \' harcra fog kelni a két nem a kenyérért, a megélhetésért és ha a legbuzgóbb bi-vei lennénk éa^ a nőemancipációnak, a nők térhüditásÜt e terűn aggódva ezem- v lélbetjQk csupán kevés jóstehetség is • elegendő ahhoz, hogy elképzeljük azt az elkeseredett konkureueiát, mely a jövőben a két nem közt ki log törni és azt, hogy mily rohamosan fog veszteni a családi élet mostani beosőségéből. * Ma azonban még távol álluuk e sötét jövőtől. Legalább városunkban még kevés leány ambicionálja az orvosi, vagy tanári diplomát. A melyik rá van utalva; -hogy a kezo munkája után éljen, vagy ezzel takarítsa össze hozományát, vagy azok a leányok, kiknek okos azülei fülébe helyezik a gyakorlati tudás a zongorának és a francia nyelvnek, megelé-geaznek a kevesebb előképzést kívánó pályákkal. A legnagyobb része könyvelni levelezni tanul és kereskedőknél, pénzintézeteknél nyernek alkalmazást. Nem aspirálnak ők üzletvezetői, vagy főkönyvelői álláara. hanem maradnak komptoá-risták, esetleg kiseb üzletekben öná(ló könyvelők.
Ezen a téren Bzociália tekintetben is egészséges a nők térhódítása. Mert eddig e pályára azok léptek, kik vagy kereskedelmi iskolát végeztek és hiva-tásból lesznek kereskedők, vagy pedig azok, kik elvégeztek 3- 4 gimuáziutní, vagy a legtöbb esetben polgáriiskolai
vagy talán a főnök uroak van még valami megjegyezni valőja. A könyvelő folytatta: „...a hiba, mondom, nam az ő részükről történt, hanem nálunk követte el„ valamelyik gyakornok. Ily figyelmetlenség l"
,Ki fakturálta hát a repcét? kérdezte a főnök ily otromba hibák miatt tönkre mehet az üzlet Ki fakturálta?" A poéta fülig elvörösödve dadogta: .Én faktaráltam, főnök ur!" .Maga?" szólt a főnök., .Maga?" ismételte o megsértett könyvelő hm, ugy látszik akkor ia a versíráson járt az esze. Tudja milyen bolondságot irt a számlába? Maga fiaköltő.
„Hallja, Braun, vette át a szót a főnök ha ilyesmi még egyszer előfordul, szigorúbban fogok magával szemben eljárni. Legyen ott az esze, ha komoly munkával foglalkozik és ne ábrándozzék az alatt, nem tudom miféle szamárságok róL".—
.Az Írása is komis* folytatta a könyvelő megtanulliatua már Bgyszer Tjzebbeu írni, ahbelyett, hogy efajta ostobaságokkal tölti az idejét I"
„Éb elrontja vele kereskedelmi Btilu- ■ " sáli" jegyezte meg a főnök.
A kis gyakornok leesettt a menyor-szágból és várta, várta, bogy mikor szakad le rá a mennyezet.
Xagy Samu.
i .Bocsánat Springer ur, tévedni mél-; lőztatik felelt a gyakornok, ez hangsu^ lyo£ verselés, küvetkezésképen nem lehet klasszikus."
I A könyvelő dühös pillantást vetett az | Ünnepelt ifjúra, ki .oly könnyűnek érezte i magát, mint a fiatal gyermek az első j napon, mikor leveti a téli ruhát j A könyvelő egyik szemével a főnökre \' sandított és rosszul paládtolt haraggal bírált tovább.
, ,IIm, persze... persze. Tehát hangsúlyos. Vagyis a hangsúlyra fektette a fő- j súlyt... Hexameter?1" Az utolsó szót \\ kérdés alakjában ejtette ki, de oly bang- j sulylyal, hogy a gyakornok na merészel- I jen ellenmoodani. De a poétát ma nem gátolta Bemmi tekintély, hogy bebizö- I liyitsa szellemi főlloyét az egész iroda [ előtt:
„Hexameter? Hisz mondom, hogy nem \' klasszikus IB
\' A főnök jóoak látta, hogy ő döntse el a vitát. „Eb, kérem, méterről egy-1 általában szó sincs benne. Braun azt! állítja, hogy hangaalyoa és én osztozom, ^bbeli véleményében. A mű különben elég jó, semmi kifogásom sincs ellene.) Elég ügyes.. Némileg ugyan érthetetlen,, de idővel, a praxis majd segít a bajom! Mert gyakorlat teszi a mestert. És az; Ön véleménye, Springer ur?"
; A könyvelő összeszedte minden tudá-j eát éa költészettan: ismereteit, melyeket ezelőtt nyolc évvel tanult éa igyekezett nagyon okosat mondani. t !
Igen, igen, elég ügyes és a mi fő hangulatos. Sőt rimmel is. Fuvalom-dalom, még-ég-rég-ég. Természetes ezzel nem azt mondom, hogy kifogástalan, mert egy Jókai, vagy egy Bródi nem irná alá novét, azonban egy izé, hogy is mondjam, egy fizetésnélküli gyakornoktól II..\'
.Kérem, Springer ur szakította félbe sértődve a gyakornok Jókai és Bródi esetleg még ilyet sem írnak. Azok az urak regényírók és nem költők I"
.És maga? vágott vissza a könyvelő maga talán1..-.
.Ha nem vagyok, hát leszek I— kiáltotta a kis gyakornok é3 arcába szökött mindeu vére.
A könyvelő bámulva tekintett a fiúra és azt gondolta, kogy az tökéletesen megbolondult.
.Költő lesz, Herr Braun? helyes, ua-gyou helyes. Sokkal is jobban teszi, mintha iit lopja napot, a bol ugy eem viszi eokra I"
^kérem, Springer ur .csillapította a főnök a felhevült könyvelőt ön túlságosan. szigorú. A vers nem rósz, sőt kielégítő azaz, hogy Brauntól ennyit Bem vártam. De hát ne fecséreljük urak az időt .... Springer ur, megjöttek már Reich & C°. cégtől a faktúrák?" —
.Igen, megérkeztek, azonban hibásan vannak kiállítva, amennyiben...1
A gyakornok nagyon kényelmetlen helyzetben volt Ott állt a főnök asztala mellett éa nem tudja, hogy már napirendre tértek-e-irodalmi működése felett,
Lapunk niai számához féliv melléklet és a Török A. Tsa cóg budapesti bankház osztálysorsjátók körözvénye vau csatolva.
XXXK. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
Oíztáljt, iparosok nem akarnak loooi, Jeaanck te-hát vagy dijnokok, ügyvédiir-nokok, vagy pedig keroskedőgyakornokok. Kellő képzettség híján természetes nem Hókra vihetik, örökké alul maraduak és szaporítják a proletárok nagy osztályát.
Kani/.,sán nagy azoknak a nőknek száma, kik pénzintézeteknél és kereskedőcégeknél végeznek irodai teendőket és mindenütt a legnagyobb szorgalommal éa precizitással. Az a vélemény róluk, hogy e pályáo ép ugy beválnak, mint a/, iskolából kikerült fiatalombcrok. Élénkül tehát irántuk a kereslet és mind többen igyekeznek a kereskedelmi ismereteket magán uton elsajátitnui Kellő szakoktás híján azoubau oz nagy nehézségekbe ütközik.
Városunkban f. é. szeptember havában egy a felső kereskedelmi iskolával kapcsolatos uöi kereskedelmi tanfolyam fog mognyilni, mely alkalmat fog nyuj-tuni az uxen pályára lépni szándékozó nőknek, hogy a kereskedelmi tudományokat^ nlapostibbao elsajátítsák cs képesíteni fogja őket öjáltó munkásságra. A tanfolyam egy évre terjed és a fölső kereskedelmi iskola tanárai fonnak abban könyvvitelt, számtant, nemzetgazdaság-tant, levelezést, gyorsírást és német nyelvet Laci tani. A tanfolyam az iparoktatás körébe fog tarlozui.
Erzékény hiányt fog a taofolyam pótolni és máris élénk érdeklődés mutat* kőzik iránta városszerte.
Kanizsán különös fontossággal bír ez. ujabb inté/.uiény, mert városunk a dunáu-tul kereskedelmi centruma é;» a tunfo-lyamot végzett uök legnagyobb része előreláthatólag helyben fog álláshoz jutni.
Az öftöclik^kávéliáx.
A „Zalai Közlöny" 17 ik számában pertraktálja a városi kö/ityülésnek a kávéházi iparcngedé.y módosítása ügyében hozott határozalát. A midőn konce-iláloin n sajtónak az ellenőrzéai és kritikai jogát; egyben eugedje meg a t. szer-kc.szlőség hony igénytelenségeai ia, a ki 10 cvo kávét)\'. a 11 éve napykanizaai polgár vagyok, s a ki a kérdéses cikk ál\'al áltulánosságbari érintve vagyok, szintén meglehessem észrevételeimet.
Előre bocsátom, hogy már anyagilag érdekelt fél — nem vagyok.
A cikkíró elitéli a városi képvjéelő-testületot, mert — szerintö — korlátozza az egyéni szabadságot, elnyomja a szabad versenyt, ptotegál bizonyos iparokat és tóként: mert visszautasi\'.ott minden alapos indokolás nélkül, egy ipar üzésére vonatkozó kérelmet I Egyben feljajdul, hogy imo a/, a határozat ellentétbe helyezkedik a törvény szellemével és hogy a t. városatyák többot vindikálnak maguk-nak, naiut a mennyire jogosít v&" vauuak ! (Ne neked városi autonoroial)
Nem vagyok jogász. ;őt még csHk újságíró pem vapyok — a kiH pedig köztudomásúlag mindenhez értenek I — de annyit tudok, hogy a fölött, hogy a törvé yliozási, egyik vagy má^ik törvénynek megalkotásánál milyen szellem vezérelhette, micsoda szempontok irányithnllák, — n.int mociloin — a fölött, hallottam s olvastam nagy — vitákat II
A t. cikkíró c.«iik közrendészeti szempontokat tulajdonit a törvényhozásinak, ti iniíri hogy a kávéházak nzámát korlá tozó, megállapító törvényeket hozott; — igéuyttílenséíiem azonban a mellett más, mesH7i>hhlátő gondoskodást is tulajdonítok neki! Valami olyanféle méltányos gondoskodást a vélelmet, mint p o. az, a gyógyszertárak körüli gondoskodás. Nem kicsinylek Kernmiféle foglalkozást sem, ha az tisztességes; meggyőződésem, ho^y keserüebb kenyér, a csak félig-meddig önérzetes emberre nézve lealázóbb, nagyobb önmegugadást igénylő iparág uinca, mint a korcsmáros, kávés, a — pincér üzleti
Csakis a vendégek intelligenciája a humánus, emberies érzése tudja ezt a nagy munkát elviselhetővé tenni. Nincs az az üzletág, a melynek akármelyik Berki, akármelyik futó b<^#id, nagyobb kárt tudna tenni, mint nekMk I A melleit nincs olyan üzletág, amelyiknek nagyobb terhekkel, minden néven nevezendő kiadásokkal kelleno megküzdeni! Egy szabó cipész, bádogos elkezdheti üzletét 100—200 forinttal, egy asztalos lakatos sat. 100—500 forinttal. Egy kiskerUkedő 1000-5000 forinttal. Ha nem üt bc az üzlet, a beszerzőit HzerHtám, készlet, szin megmarad; vagy másutt kezd el vele, vagy eladja, pénzzé teszi I így van-e ez a kávéházakkal íhv A legközepesebb provinc városi kávéház is öt — tízezer íoriutnyi berendezést igényel.
Budapesten ötven—szízezer forint berendezésű kávéházak is vannak.
Ha mogy az üzlet, akkor ezen berendezések megtartják értéküket; ha pedig pang az üzlet, akkor tízezer forint ára berendezés a piacra állilva egyazáz forintot ér II
A jelenleg még,, vezetésem alatt álló „Központi\' kávéházoak átalakítása és berendezése — számlákkal bizonyítható lag — több. mint tizenhatezer forintban vao. Egy egész sereg ember, közöttük négy családos, keresi meg általa mindennapi keoyerétl Tulajdonosa 11 év alatt upquc, 40000 frt. házbért, 4000 fa. adót és aok ezer forint kereskedelmi forgalmat bonyolított le. Családját tisztességgel eltartja és ha azorgalmaB, józan és takaréko.\', még — félre ia lehet valamicskét I Kisebb, nagyobb különbséggel igy vannak a többi kávéházak is.
Mér most tegyük föl. hogy a képviselőtestület a t. cikkíró szellemétől volna áthatva éa — megadja vala az ötödik engedélyt is; igeu ám, de azután jöhet a hatodik, tizedik, huszadik kérvényező is II
Már pedig a t. cikkírótól ilyetén átöröklött szellem, uem teheti meg, hogy megtagadja a ,Jogállamot", a az. egyéni szabadság és szabad verseny magasztos elveit nyakon vervén, a hatodik sat. kérvényező orra előtt becsapja a korlátol I j Ügye kérem ugy tetszett goudolui, hogy ■ engedélyt kapjon az ö(ödik, tizedik, huszadik is? Vagy CBak oz ötödik? Hisz akkor meg a hatodik nyomattathatná le joggal azt a cikkei I Kitetszett kérem vetni a — tsulykot, mert olyan ember, a kinek veszíteni valója nincs, akadna mindig elégi És sorra buknának azok is, a kiknek van mit veszíteni, a kiknek egyedüli vagyonuk — esetleg — a berendezésük I Kétlem, hogy a t. cikkiró ur, —\' a ki bizonyára jeles nemzet gazda isi — fzivesebbeu látna 8 —10 tengődé, nyomorgó kávést, négy életképesnél! Evvel az életképességgel különben ugy vagyunk, hogy most egy éve egyikünk plakátokon is hirdette, hogy kávéháza egy részét — sörcsaruokká alakítja át 11 Ez a köiÜluiéuy ep)magában véve i& kiállté tanuaág a képviselőtestület bölcsessége éa helyet\' érzéke mellett 1
Nem tisztelt uram, öu nsgy szavakkal játszik a a mellett nem veszi éözre hogy akarat l.-tnul ia, veszélyes tanokat hirdeti A téves szociálizmus lanát. Elveti az irigykedés és ellenségeskedés magvát köztünk iparosok kőzött; elhitetvén egy részével, hogy a másika kiváltságot, jogtalan protekciót élvez! Fáradságának már is meg van á gyümölcse, mert magam hallottam egy külőuben békés a higgadt iparostól, hogy: „Az gyalázat, a kávésokat igy becézni! Iluocut a — világi! Miért nincs a szabók, csizmadiák, a kőművesek és cserepesek száma is korlátozva??!" Éti biz uem lázítottam vissza avval, hogy a diplomás ember adója dupláu számit 1!
Nyugodjunk meg benne, mert toégis csak ugy lesz az t. cikkiró ur, hogy a bölcs törvényhozás a közrendészeti szempontokon kivül valami más, vagyonvédelmi, szociális jtíiémpontokra isftekiu-tettel volt, a mikor\'azt az átkozott, a kávésokat becéző lörvényt hozta II A t. cikkiró azonban — ugy lehet — nem lud a felől, hogy épen a Z. K. az, a melynek hasábjain biz.óuyos időközökben megjelentek a:\'é.!ükorholmányok,a moljek--kel uxyanc.iak rápiritottuk a nagykanizsai fiatalsácra, a miért hogy azokba a bü\'.öí, füstös, egészségtelen kávéházakba járnak! Hogyan\'/ Hát a meglevő kávéházakbél is el akarják terelni a fiatalságot és mégis több kávéházat akarnak??
Pardon, ez a logika sántikál I
Rossz néven veszik attól a legyötört, s reggeltől estig dolgozó kereskedő segédtől, ha este 1—2 órát szórakozik I ÍTa esetleg félfilléres alsósra pdja a fejétII
Ciak lenne az a t. korholó ur reggeltől estig befogva, akkor bizonyára ő is nem idegenkedne annyira a kávéházaktól, aőt tán egy-egy alsósra ia rávinné a lelke I Akkor eszreveoné, hogy hiszen Yagy ötven példány hírlap is van ottan és mindnek akad olvasója I
A levegőnk igaz nem vetekedik a kárpálok ozendU3 levegőjével, de azért, különös képen 150 törzsvondégem közül 11 év alatt — ölen haltak meg. Az egyik ember a Itivieran is megbetegszik, a másik a kávéházban is egészséges II Az pedig épenséggel statisztikailag bebizonyítható, hogy p. o. Schoppenhauer, Kant éa a többi ilyen lángelmék műveinek olvasásába, beleraélyedéaébe, már sokkal több ember — belebolondult, mint az — alsósba II
Tivoli János kávés.
Szívesen helyet adunk e soroknak, mert igazságosak akarunk leani dindeii
véloménynyel szemben. Álláspontunk támogatására azonban megjegyezzük a következőket:
Szerző azzal érvel ellenünk, hogy a törvényhozót akkor, midőn a kávéházi ipart \'a szabad iparok sorából kivette nem csupán közreudésaeti, hanem egyéb tekintetek is vezették. Vezette annak a megfontolása, hogy minden egyes fennálló kávéház, sok embernek ad kenyeret, hogy pagy tőkebefektetést- igényel, tehát felállításához nagyobb apparatus szükséges,\' a prosperálásához nagyobb érdekek füződaek, mint egyéb ipari vállalatoknál. Ezen az alapon azonban protekcióra tarthatna számot minden gyári vállalat és minden vendéglő, melynek piaca ép ug) helyhez vbd kötve, mint a kávéházé. Hogy j miért nem kifogásoltuk a patikánál ezt a|r protekciós reedszert, annak oka egyszérüen az, hopy cikkünk megjelenésének! idejében nem voll aktuáli?. A héifőij városi közgyűlés határozata után azonban <mOst ki ia fejezzük azt a réleml cuyünket, hogy monopolizálni a patikit, mint ipart, helytelen éa igazságtalan dolog. S/erzö azt mondja, hogy nagy sznvakkal játszunk. Természetei, •\'mert elvekírt küzdüuk. Csak ahol tzeuié-lyekéft íoly a harc, ott küzdenek kis-8zerü|lelfogással, kisszerű Hzókkal. Egyébként, [Jiogy a konkrét esetben a képviselő-"teslülblet azok a szempontok sem vezet lék, \'meiytkel cikkiró felsorol, annak bizonyítéka az a k\'épvinelök között uralkodó Inézet, hogy meg kellett voloa^lni azí etigedélyt, hs olyan pályázó akadt YOluaj ki elég garanciát nyújt arra, hogy egy fényes, n mostaniaknál modernebb beroo;dezé8Ü kávéházat fog nyilani. Cikkíró és kollegái tehát ne hálálkodjanak a képviselőtestületnek, mert nem nz ő éidekeiket védte, n vele. szembeu ók is elmopdhatjiik Heine szavaival:
WíRcn allén ihren Protcgiercu\'a*
ll&jtte ich können vor Ilunger kropieren, .
A város közgyűlése.
^ Nagy szdmaial jelentek meg a képviselők! a május G-áu tnrtoli közgyűlésen. A köfügyülé.H epyike volt a legérdekesebbeknek. Délután poutban három órakor a gyűlés megkezdődött. A tárgysorozat eleő pontját a cs. és kir. szab., déli vasút társártág és Nagykanizsa vároa között a vasúthoz vezető ut fentartása ügyében beavatott bizottsági jelenlés és javaslat. Lengyel Lajos főjegyző részletesen ismertette az ügyet, felolvasta a reávo-uatkoíó iratokat, és a kötendő egyezséghez |b közgyűlés hozzájárulását kérte, meitjsziute előnyős n városra nézve, ha az. utat a sorompói tul a vasútig a Sze-morej.utcával együtt 25000 koronáért moRVeszi. A polgármöater névszerinti szavazást reodelt el, melynek erodmé nye az lett. hogy a kötendő szorrŐdés-hez a képviselők egyhangúlag hozzája* rullok.
A Gyár-utca kinyitása és szabályozá-páíól; 87(510 javallatot Dr Rotschild Jakab azóu módosításával, hogy az a telekkönyv be minél előbb bekebleztessék, a közgyűlés elfogadta.
Heves vitára adott alkalmat a város területén felállíttatni kért negyedik gyógyszertár érdekében közgjülési vélemény-catlásj iránti elŐterjea/.tés. A polgármester éa főjegyző elmondták nz. ügyben eddig tett llépéseket. A kö/egé-szíégűgyi bizolt ►ág két szótöbbséggel nem véleményezte a hozzájárulás megadását, ellenben a városi tanács tekintettél a város fejlődésére a lakosság szhporodására, továbbá hogy gyárik alakultak a városban, a javaslatot párlolólag terjeszti a kö/gyülés elé.
Dr. IMschild JakBb szükségtelennek tartja, hogy Kanizsán több patika legyen. Mielőtt a tárgygyal bővebben foglalkozna, kérdést intéz a , polgármeaterhez, hogy kik folyamodtak gyógyszertári engedélyért. sérelemnek tekinti a folyamodók nevének elhallgatását.
A városban az a hir van elterjedve, hogy az egyik folyamodó 20 00*0 koronái igért (kinek?) közc&flkra, arra az esetre, ha a\'belügyminiszteri engedélyt kedvező véleményezés alapján megkapja.
A polgármester azonnal megadja a felvilágosítást. A közgyűlés csupán véleményt, nem pedig engedélyt ad. Jelec esetben tehát csak arról\'vao szó, kell-e negyedik gyógyszertár vagy nem, ennől-fogvja a folyamodók neveire niucs szükség, de ha Dr. Ruischild ui;y kívánja megmondja, hogy Qácpár Árpád éa Háry Rudolf folyamodlak. A 20.000 koronáról ő semmit som hallott a hir valótlan.
Dr. Rotachild Jakab folytatta beszédét. Szerinte csak akkor kell az egyének kenyeréhez nyúlni, ha a közérdek ugy kívánja, a közérdek pedig soha sem kívánta t negyedik ^gyógyszertár felállítását.
1901. MÁJUS ll-éL. 1
Soha sem hallott senki sempaoaazt, hogy a gyógyszertár kevés a városban, vigy pedig egymástól távol vannak. A tanácsi javaslatban felhozott indokot cáfolja, a gyárak csekély számmal járullak hozzá aj város lakosságának szaporodásához. A tfíroaban gyakorló orvos van, egy patikára 4 orvos esik, annyit pedig, menynyit 4 orvos elvégez egy gyógyszertár Mindenkor el tud végezoi. A kórházi orvosnak 70 betegje vao, a többinek annyi sincs. 1883-ban midőn a Király féle gyógyszertár megnyílt, a tulajdonos nemsokára 28000 friért a gyógyszertárt eladta. Ebből a körülményből kitűnik, hogy aj patika nagy értékel képvisel, ő nem akarja, hogy másnak (íb) nyeresége le-gyeo, ha-a jogot megszerezte (?) A mi nisztereltök törvényjavaslatot fog beadni,, melyben meghatározza a gyógyszertárok, számát és minden uj engedélyadáa alkalmával, az, ki az engedélyt kapta, köteles lesz n községi ategényalapra bizonyos összeget li-fizetoi, azért ajánlja, hogy most (ingyen) ue járuljon hozzá a képviselőtestület az engedély megadásához A tidék nem hajt jövedelmet a-eyógy-szertárakuak, mert C-urgóo éa ^Komáromban rendes Iháros Beréoyben Balaton-Szt.-Györgyön ésGelséu pedig házi gyógyszertár van. A városiorvos és főkapilány jelentésükben nem véleményezik a negyedik gyógyszeríár felállítását. Kéri a közgyűlést, hogy ne véleményezze az uj gyógyszertár telállilá*ához szükséges belügyminiszteri engedély megadá-át.
Lengyel Lijos főjegyző a városi orvos éa főkapitány ilynemű jelentését nem iemeri.
Eperjeasy Sándor ajánlja a közgyűlésnek, bogy véleményezze u negyedik gyógyszertár felállítását oly kikötés mellett, hogy az. á Király-utcában legyen, ezáltal 8egiteoéuek a VI. és VII. kerületi lakó-sokon.
HalvaxPrigye8 hozzájár \\i< Dr. Rotecbild indítványához, s bizonyilja, hogy a gyá rak nem ^nyújtanák jövedelmet a gyógyszertáraknak, mert a gyári munkások tagjai a betegBegélyző egyletnek, a beleg-segélyzŐegylet tagjai pedig kedvezményes áron\'kapnak orvosságot. •
Tuboly Vikior véleinéuyeti a negyedik gyógyszertár felállilását, igazságtalannak tartja, hogy három patika meggazdagodjon mások nyomorán. Szabadipar korszakában élűnk, ne gátoljuk a gyógyszeripar fejlődését sem, terjeazszük ki a versenyt, legalább olcsóbb lesz az orvosság.
Mikoss Géaa szerint mindenkinek joga van kenyérkeresetre, tehát nem szabad senkit abban meggátolni, hogy kenyeret keressen. A folyamodónak éppeu olyan joga vau mint másnak. Ha Nagykanizsa Bzülötle kapná meg a gyógyszertárt,ugy ő készséggel hozzájárulna, azonban arról biztosítva nincs, bogyidovaló kapja meg, az engedélyi, azért nem járul hozzi tauácsi javaslathoz, mert háromnak kenyerét egy idegen mi kedvéért nem kell elvenni. A VI. és VII. kerületbe azonbao minél előbb kell gyógyszeríár.
Dr. Dick pártolja a tanácsi javaslatot. Hatezer lakósra esnék egy gyógyszeríár, ez nem sok.
Stíbestéuy Lajos ajánlja, Ldgy a gyógyszertárak" a kö/poniban legyenek. Négy gyógyszertár megél városunkban, magánérdeknek kára nem lesz, mert a netáni kárt a város fejlődése ellensúlyozza. Kéri a tanácsi javaslat elfogadását. Dr. Dick József nem ért egyet Eperje<ay Sándorral. A Király-utcában roasz holyoo lenne n gyógyszertár, mert aki a VI. vagy VII. kerületből bpjön a Kiiály-utca közepéig, az. a központba is elmegy. A hatodik kerületboo niucs szükség gyógyszertárra.
Eperjeasy Sándor szükségednek tartja a Rác vngy felaővárosban egy gyógy-s-zertár felállítását. Körmönd városnak ugyanannyi lakóaa van mint az emiitett két kerületnek, és két patikával bír, miért ue lehetne külsőkerűletekben egyS
A polgármester elrendeli a szavazást. Kevéa szótöbbséggel a uegyeJik gyógyszertár felállítását nem véleményezik. Az eredmény kihirdetése után a.képviselők háromnegyed része elmegy, ugy-látszik, hogy őket csak a patikakérdés érdekelte. / > «
Most már kovésbbé fontos ügyek következtek. A képviselők feltűnően uuat-koztak, igyekeztek mindent a lehető leggyorsabban letárgyalni.
Az ürülék gödrök és a hozzávezető ut megépítése és vállalatba adása iránti tanácsi javaslatot névszerinti szavazással egyhangúlag, valamint a vármegyei telefon hálózat létesítése és költség fedezete iránti javaslatot elfogadták,
Az esküdteket összeíró bizottságba Ebenspanger Leo lett megválasztva.
A főgymnacium igazgatójának, a városi fögymnaaiumi játéktanár díjazásáért beadott kérvényét kedvezően intézték el.
A nürnbergi osztrák magyar segítő egyletnek az adományt megadták.
A Monorgabela völgyi róm. katb. egyháznak a kegy adományt nem adták meg.
Horényi Pál volt VI. és VII kerület-beli kántornak kegydij vagy végkielégítés iránti kérvényének tárgyalását Mikos Géza ajánlja, hogy tekintettel bosazu éa fáradságos szolgálatára, neki kegydijat adjanak.
Hegedűs László kéri a képviselő teatü-letel, hogy kedvezően intézze el Ilorényi kérvényéi, ő kánton kötelességét mindig pontosan teljesítette? vizben, sárban működött a temetéseknél, azért megérdemli, hogy most, midőn szerencsétlenség íoly-táu állását elvesztette, a közönség némiképpen megjutalmazza.
Eperjessy Sándor pártolja Hegedűs indítványát, azzal, hogy" Horényioak végkielégítést adjanak. A képviselőtestület at indítványokhoz hozzájárul és Horényi Pálnak kegydijat adományoz.
A város Iföiiöuségo boléjiett az .Erdélyi Kárpát Egyoi-ülotbe" 20 korona díjjal alapító tagnak.
Kranz Lajos három felebLezését együttesen tárgyalták. Mikos örömmel yo*zí tudomásul a tanácsi javaslatokai, h kéri a városi tanácsot, hogy a legcsekélyebb hibát is szigorúan torolja meg. Kéri a tanácsi javaslat helybenhagyását.
Vécsey Zsigmond polgármester kinyilatkoztatja, hogy a tanács mindenkor szem előtt tartja a közönség érdekeit, és valahánywor a világítás rosnz, lesz n vállalkozót a legazigorubb büntetéssel fogja sújtani.
A közgyűlés a fulobbezéseket nem fogadta el, s a városi tanács mindhárom határozatát megerősítette.
N ivák Nándor városi irnok fegyelmi uton visszatartott fizelés részletéből 450 koronát Hajós Fereuc városi kiadónak adományozott av kozgyülé*, ki szorgalmával és pontosságával méltán kiérdenu-lte a neki adományozott jutalmat. A fennmaradt összeget a városi tisztviselők nyugdijalapjához csatolták.
Az utolsó pontok tárgyalásáuál mintegy harminc képviselő volt csak n teremben.
Hl REK.
— f Hérizy János. Hévizy János, váci piarista tanár, életéoek 46-ik évében Vácolt rövid szenvedés után elhunyt. Hévizyt Ibü2 ben v&lasztotiák meg >Vlassics Gyula ellenében képviselőnek Ugron-párii programmal. Nébáoj uappal a választás előtt gyorsan, diadalmasan vonult végig a kerületben éa minden nehézség nélkül győzedelmeskedett. De megválasztatása után a kerületet löbbé meg nem látogatta .és a hirtelen dicső-ségtek fénye mécsvilágnak bizonyult, tnely a mandátum lejártával egészen elaludt. 1896-ban a Rácskában próbált szerencsér, de ott Zsifkovics Tamás ellenében megbukolt. Ez határozó volt további politikai szerppléséro. Mandátumot többé cem kapott. Ismét tanár-, kodni kezdeti és egy héttel ezelőtt Vácott utolérte a halál férfikorának delében. Barátai szivében van egy kis hely .maradni méltó emlékezetének."
— Halálozás. Egy fiatal asszony, Havaa Artburné azül. Strém Ilonka hunyta le f. hó 7-én örökre szemeit. Alig egy éve, hogy hitvese volt Havas Arthur kereskedőnek és elragadta már ót a halál övéinek köréből. A szülők leghívebb gyermeküket, a férj a legjobb hitvest siratják benne. A nagyközönség pedig egy-egy könnyet fog ejteni a korán elhunyt fiatal viruló asszony airhalmára. Az e\'hunyt haláláról a következő gyászjelentést vettük: Havas Arthur fájdalmas szívvel jelenti saját és a nagyszámú rokonság nevében, hogy lorrón szeretett, felejthetetlen hitvese Havas Arthurné szül. Strém Lonka folyó évi május hó 7-ik napján hajnali \'2 órakor életének 2l-ik éa a logboldogabb házasság 2 ik évében jobb létre 8zenderült. A boldogult halt tetemei folyó hó 8-áa délután 4 órakor fognak a gyásíházból a helybeli \' izr. sirkertben örök nyugalomra helyeztetni. Nagykanizsán, 1901. évi május hó 7-én. Áldás és béke hamvaira I Koszoiuk mellőzését kérjük. Strém Bernát \'és neje szül. Lederer Júlia, Havaa Samu és neje szül. Lengyel\' Róza szülők. Strém József, Síréra Johanna özv. Kohn Ödönné, dr. Strém Tivadar, Strém Carola férj. Keleti Ignácné, Strém Mór, Strém Leopoldin férj. ifj. Kohn Mórné, Strém Károly, Strém Ignác testvérek. Strém Józsefné azül. Feuer Malvin, dr. Strém Tivadarnó azül. Back Berta, Havaa Margitka sógornők. Keleti Igziátz, ifj. Kohn Mór, dr. Havas Hugó, Havaa Bála, Havaa Msnó, Havas Aladár BÓgorok.
Melléklet a „Zalai Kflzlöny 1901. évi májm há ll-íki 19-lk számához.

xxxx évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. MÁJUS 11 én.
— Énekes mise. Mult számunkban megemlékeztünk arról, hogy a helybeli Kereaztény Jótékony Nőegylet körében alakult énekkar holnap, vasárnap d. e. II órakor mise alatt énekel. E hírünkhöz. pótlólag megjegyezzük, bogy az egyes karokat ilr. Purényi József Jőgimn. tanár tanította be és ő is fogja azokat dirigálni. A mint halljuk, ezen miae iránt igen nagy az érdeklődés, mert már a tavaly rendezett hasonló mise fényesen sikerült.
— Érettségi vizsgák. A helybeli felső kereskedelmi ihkolaban az 1901. évi érettségi Írásbeli vizpgálatok május 10—22. és 28—30 napjain tartatnak meg.
\' Képvlselőjelöléiu Holló Lajos, a t Magyarország\' főszerkesztője és orstdugy. képviselő, Bartók Lajos, a .PcMőfi* - társaság elnöke kíséretében Sümegi Vilmos 48-n.s és függetleuségi képviselőjelő t érdekében bejárván a letenyei válaszlókeiületet f. hó 5-én délután egy pir órára Kiskanizsán megállapodott és ott a nagyszámban összegyűlt nép kérelmére bet<zédet mondott. Holló Lajos dr.-t Tuboly Viktor mutatta he. A függetlenségi eszmék dimlalácak kivívása kedvéért jöttek Zala-vármegyébe, mondja a ezónok, ezek ar. esimék a kanizsai kerületben nem vesztek ki teljesen soha, csak néhány év óta alszanak. Utána Bartók Lajos mondott\' hatásos besiédet. Nem busás díjazással akarják a kerületet megszeretni, hanem a 48-as eszméknek megakarják \\a derék kiskanizsaiakat hódítani. Tuboly Viktor általános derültig köz.t hu/.ditotta a VI. és VII kerület választópolgárait összetartásra. Hegedűs László végül a választópolgárok nevében felkérte Holló Lajost, hogy a jelöltséget h jövő képviselőválasztásra fogadja el, amit Holló Lajos, a jövendő győzelem reményében meg is lett.
— lUmasBottcr emli-ko. SümBgen f. évi április 27-éo Ramassetter Vince szobor alap javára tartóit korcert minden tekintetben azépeu sikerűit A kitűzött célra 319 kor. 87 fillér tiszta jővödelmet eredményezett, melyet a eümegi Kaazltó májusi 3-án számolt el, a választmány k közreműködők és felülfi/eiőknek mély köszönetét fejezte ki\'
— öngy llkoság. Ifjú Cinderi József rezi1 lakós saját lakásának padlásán ;felakmtotta magát.
— Kifosztott utas. Karakás Pál pimtamaityarodi lakós f. hó 4. d. u. I óra tájban bánok-szent-györgyi vásáról hazafelé vette útját; útközben két egyrn megtámadta és a nála levő 253 korouától megfosztotta.
— Tombola játék. A m kir. belügyminiszter a nkanizsai szegények tápintézete és kisdedóvó ogyosület kérelme folytán mpgengedte. hogy faját céljaik javára f. évi május hó 26. esetleg jitnius 2 fin tartandó húzással tombolajáiékot rendezhessen a e célra 4000 drb. 40\' filléres tombola jegyet bocsáthasson ki.
— (Jaadaságl kiállítás. A legmelegebben ajánljuk a mezőgazdasági kiállítás megtekintését Budapesten. Hat hétig díjtalanul nyitva áll a közönségnek, az alatt mindenki, aki a szépben gyönyörködni szeret, aki a maga ismereteinek gyarapításra súlyt fektet-, alkalma lehet egy napra a fővárosba rándulni. Különösen helyes dolog lenne, ba a gazdasági egy-lptek küldöttei megnéznék, tapasztalataikat elmondanák a gaz.dák előtt és feljegyenoék azokat az adatokat, melyekben oly gazdag a kiállítás, a kiállításon százával levő grafikonok adatait, megannyi mezőgazdaságunk fejlődésétől adva számot. Leszűrnék a tanulságokat, ezeket közismertté Lennék: igy ez a kiállítás széles körben ériékei-ülne a gyakorlati élet céljaira.
— Barnum éa Halley. Hallottuk már a csalogányt dalolni és csörömpölni a rabláncokat, de olyan pokoli reklámot, mint Barnum és Bailley e napokban kifejtett a mi városunkban, még nem láttunk és Isten csodája, bogy áll még a város. A város fiatalsága alig volt képes betelni a sok szép, színes falragasz nézésével. Barnum és Bailey azabad. reklámkirályok, alaposan felverték a nagykanizsaiak közönyét. Bizonyára áhítattal fogunk zarándokolni a látványosságokhoz, miket az amerikakiak Ígérnek.
— B»rnnm bóhocal. A mit Bailey , J. A úr, & Barnum és Bailey a föld
legnagyobb látványosságának Igazgatója észreveszi, hogy a közönség egészben vagy rérzben bizonyos irányú újdonságokat kiván, ugy. azokat rövid időn belül műsorába fölveszi, éa ezen előzékenység biztosítja a látványosságnak nagy sikerét. Ezen oknál fogva látjuk ama bohócokat is, a kik képesek nagy apáinkat nevetésre bírni és a bárminemű szomorú, komor hangulatot elfelejteni. A valódi Sbakea-peare-féle élceló újból megjelen a közönség
előtt meghajolva azt kiáltja: .újból meg jeleulünk •; vagy pedig kérdezi,„van nagy-sádnak még valami óhaja?4\' feltűnően észrevenni a régi és uj iráoyu tóhócot, az utóbbiak uagy számmal vannak képviselve, kpztdk sok a női bohóc is. éa valóban tömérdek Bikerűlt élceikkel és tréfáikkal a régi irányaiktól nagyon külöubözuek. 3 lovarda, 2 szinpad, 1* versenypálya szükséges, hogj az uj látványosságot feltüntesse, miben mindenféle foglaltatik; — a lovászat és trapéz művészet azép mutatványai, akrobaták, tor-nászók ésRokmáB művész előadása. Tizenhat champion lovász művészkedik nyerget-len lovakon. Az egyéb ez.idei különleges-ségekből kiemelendő a 70 idomított ló egyszeri eiővezettetése, úgyszintén más gyakorlott és idomított állatok előadásai. Az állatsereglet sálorábau látható az élő emberi furcsaságok óriásokésliliputanúsok kiállítása, ugy azintén a természeti ellenes-ségek gyűjteménye, a szemfényvesztők, bűvészek, és a különleges zenészek előadásai. Az egész látványosság, mely május 27 én ide érkezik és\' határozottan mondható, hogy ehhez hasonló aföld kerekségén nem található. 50 év óta ezen látványosság az amerikaiak büszkeségét képezi éa mint minden a mi ezen országból ered, túlszárnyalja az ó-világ legmesszebbmenő követelményeit is.
— Halálos végű verekedés történt á napokban éjjel Felső-Vídafán a korcsmában. Legények és lányok mulattak"ott javábau és különösen Nóvák Balács és Belorica Lőrinc járták igen hangos pzó-val. Addig lazardiroztalc egymással, mig komolyan össze nBtn kaptak éa .Nóvák Balázs Beloricsot ugy szúrta meg, bogy azorvoái vélemény Bzeriut életveszélyesen megsebesült, 8 nincs remény felgyógju\'á-pához. Aszurkátó pajtást pedig aicaendőr-Bég feljelentette
— Névváltoztatás. Noitra Márkus csabrendekt lakós nevének .Nyitrai\'-ra, Feiner József, Endre, Pál, Elemér és György bal.-magyarodi lakósok nevének .Fenyő" re kért átváltoztatását belügyminiszter megeuuetle.
— Koszorulpétló adomány. F. hó 6-án elhunyt Havas Arthurné szül. Strém Ilona úrnő iránti kegyeletének- jeléül adakoztak: Klein Illés, Strem -Bernát, Lengyel Bernát, Strem Dénes, dr.\'Havas Hugó. Havas Samu, Piachte Sándorné 20—20 kor., I ona testvérei 15 kor., ö/v. Kohn Ödönné, dr. Strem Tódor 10 — 10 kcr. h\'auftnann Béláoé ,6 kor. Samuely család 4 kor., Sauer • Ede 3 kor., Sieiner Mihály 2 kor. összesen 190 kor. A nagykanizsai Chevra Kadisa.
— Gazdasági tudósítói kinevezés, A pacsai járásra nézve a földmiyelésí miniszter Bosnyák Oézát kinevezte.
— Knnyaró járvány. Alsó Domború községben a kanyaró fellépetr, miért az iskolákat bezárták.
— A tizenhárom aradi vértanú gyönyörű csoportképe fekszik előttünk művészi szinbatássai, remek korEűséggel megfestve. Az aquarell münyomatok ezen példánya meglepett bennünket, mert még nem volt alkalmunk a szabadságharc vértanúinak örökké dicó alakjait ilyen gyönyörű csoportozatban, ilyen iqsgjaros motívumokkal megfestve szemlé.betni. £ képen ugy a megdicsőült tábornokok arcvonásainak feltűnő hasonlósága, miut az ogyenruhák korhűtége és a plasztikai szépség, melylyel a tizenhárom alak egyöntetű jBlenetté van csoportosítva, a festő művészetének tökéletességét igazolják-; előrelátható tehát, hogy e kép egyike lesz a legnépszerűbb és legkedveltebb képeknek, melynek minden mBgyar család szobájában helye leiz és minden lakáansk diszére válik. Kapható Székely Aladár képkiadóvállalainál Budapesten, Í4V11. Klauzál-utca 6. sz.
— Elégett egy diszuó mult hó 2STén a Csapi hegyen. Bor János faháza, melynek zsupp volt a teteje, kigyulladt és benne égett a disznója is. Karácsonyra szánták a hízót és igy a vörös kakae 7 hónappal megrövidítette moslékoa életét A gazda kára körülbelül 1600 korona, ami nem volt biztosítva.
— Beszámoló. A nagykanizsai választókerület országgyűlési képviseltje gr. Zichy Aladár 1901. évi május hó 12-én d. u. 2 órakora budapesti személyvonattal gr. Zichy János, Rakovszky látván és Kálmán Károly országgyűlési képviselők kíséretében Nagykanizsára érkezik és délután fél 3 órakor a kiakaoizsai templom előtti té;en beszámoló beszédet tart Ugyanezen alkalommal a néppárt nevezett vezérférfiai politikai beszédeket fognak tartani. Az ünnepélyes fogadtatás d. u. 2 órakor lesz a nagykanizsai pályaudvarnál, onnan a menet az ünnepély saintoréro fog felvonulni.
— No mulasszák el a köszvényes és csúzos betegek a hírneves Zoltán-féle
kenőcsöt használni, mert o páratlan kilünő sjser még oly betegeknél is. kik évek ó!ta szenvednek és különböző s/ereket, gyógyfürdőket eredménytelenül használtak. pár nap alatt gyógyulást idéz elő. Kapható Zoltán Béla gyógyszertárában Üvegenként 2 koronáért, Budapesten V. Sétatér utca.
j — TIz helyett ötven korona. Horváth János mihildi lakós a kanizsai szent györgynapi vásáron Koefán János eszteregnyei embertől vett egy tehenet lj04 koronáért. Ahogy leolvasta a pénzt, egy b forintos bankjegyet 50 koronának qlvasott éa az eladó ezt nem vette észre. Gsak később jött rá. hogy 104 korona Helyeit csak G4 koronát kapott. Reklamált tehát a vevőnél, de Horváth pem ismerte eil igaznak, amit Koefáa állított, de hogy Bajba no kerüljön, elvitte a pénzt az. ügyészséghez éa ott letétbe helyezte. Annyi bizonyo-», hogy Koefán János nem szakember a valuta terén, ba az 5 forintosról elhiszi, hogy az ötven koronás, a mi nincsen.
! * DURATOR által a cipőtalp egyszerű b (.\'kenéssel ötször oly tanús és vizát-hatliin lesz. R kiváló hazai készítmény rjagyon sok takarékos embernek szerez űrömet és bizonyára kevés családnál top hiányozni nemsokára. Ara 1 és2 korona. Postán I kor. 20 fill. beküldési* ntán bérmentve küldi a Duratorgyár, Budapest, Lipótkörut 3. Kapható azonban mindenütt. Főraktár Nagykanizsát). Keleti M. Mór-nál.
* Oly szépen iió/.uek ki az. összes ■fémtárgyak arany, ezüst, nitkel, alfenid, sárga és vörös réz stb.-böl, ha azokat az ismert .Glóbus fémtisztitó kivonaf-íal tisztítjuk, mintha ujjak lennének. Exen kitüuőnek bizonyult készítmény ezelőtt körülbelül 8 évvel Fritz Schulz Jun Leipiig cég tulajdonosaitól lett feltalálva és forgalomba hozva. Eizel gyorsan és fáradság nélkül pompás éa tartós tükörféuyt érünk el. E mellett a .Globua fémtisztitó kivonat". nem ; karmolja a físztitaudó felületeket, nem keny és a-fémeket legkevésbbé sem támadja- meg, és három törvényszékiig megesketett kémikus vé\'eményg Hzerint nem tartalmaz káros anyagokat. E\'.en kiváló tulajdonpk első sorbau abban lesznek igazolva, hogy ja Glóbus fémtisztitó kivonat fő alkotórésze kova kréta, mely Neuburg a D.-ban ;a cég saját bányáiban les* nyerve,, mely a kz int ón saját nagy gőztiszutó telepekiben alspoa megmunkálást nyer. Nem ;csoda, ha ezen szer folytonosan emelkedő elterjedésnek örvend, körülbelül 200,000 doboz lesz a gyártól naponta az összes világrészekbe szétküldve. Nemcsak a háztartások, hanem a csász. tengerészet legtöbb katonai konyha, vasúti ,gondnokságok, városi vasutak, nagyobb |ipari telepek stb. rendes fogyasztói a kiváló tulajdonságokban egyetlen Glóbus Ifémtisztitó kivonatnak, mely as előbbi kitünletéBekou kivűl a Párisi 1900. világ-.kiállításon az arany érmet vitte el. Hogy jmily jeleutősége vau ezen tökéletes tisztító szernek elképzelhetik olvasóink, ha I megemlítjük, hogy a Fritz Schulz jun | cég tavaly egy részvény-társulattá ala-I kult, melynek törzs betéte. 5.1 millió márka; még egy ilyen jelentőségű fém-; tisztiiószergyár seholsem tótezik. ö ját | pléh csomagoló, doboz és rekesz gyár egészilik ki a Fritz 8chulz jun részv.-társ. Lipcse és Egerben cég verseny-\' képességét, mely a fémtisiíitószer gyártásban nttörő é3 hangadó lett. Mintán azonban minden jó éa vulódi utánzókra i lesz szert, ugy elővigyázatot ajánlunk a I bevásárlásnál, mert többé és kevésbé \' rossz utánzatok még a „tisztító kivonat" megjelöléssel is ujánl tatnak. Ne hagyjuk az B.avult éa kenyő vörös tisztító pomádét reánk erőszakolni, haoem kérjünk minden drogueria, fűszer és azapp&o kereskedésben csakis .Globue fémtisztitó kivonat"-ot dobozokban 10, 16, 30 fillérért, meg-r ismerhető a Glóbus védjegyen vörös rézsútos mezőben. \' ""
— NagjTároal kép. Dél "vau. Az utcák igen élénkek és a takarosan öltözött kis leányka alig képoa magának utat törni a hullámzó emberán»d*lban. A fialal teremtés halovány, hossrukáB arca elárulja a nélkülözést, de egyúttal nzive nagy bánatát is. Váljon érti-ehogy az,\'\' akit egykor szeretett és akit szive teljes melegével szeret még moBt is, nyomon követi? Lehangolva mérsékli lépteit a kővető férfi. Az utóbbi hónapok eseményei jelennek meg a férfi lelki világában és hideg borzadály futja át egész valóját De mindhiába, hisz nem szabad imádottját feleségül vennie. Két koldus, bogy kerülje ki a biztos nyomort! Most az Erzsébet, körútra fordult a leányka. Az 54. számú ház előtt Törők A. és Tsa. bankháza kirakatában levő sorsolási jegyzéket nési a leány. Do ah mi történik? Szivéhez kap, ingadozik,
egy bangos sikolyt hallat és majdnem hanyatt esik, ba hü kisérőjo fel nem fogja. Az ájoldozó uőt beviszi Török Üzletébe. Itt nemsokára magához tér a leányka, megpillantja imádottját és öröm-kiáltással a férfi nyakába borul és csak annyit tudott mondani: .óh Károly, most már házasodhatunk, mert megnyertem a főnyereményt I4 Éa igy is történt A pénzt Török A. és Taa bankháza, mely előzékenységéről ismeretes azonnal kifizette és hálatelt szívvel köszöntve a bankházat, boldogan hagyta el & Gatal pár a ezereucso tanyáját.
Színházi hét.
Szombaton operett-premierben volt részünk. .Kleopátra" került színre, Verő GyÖrgynok ez ujabb keletű, kevés sikerű szerzeménye. A főszerépet Feledi Boriska játszotta (Cassia grólné) a tőle megszokott bravúrral és könnyedséggel. Azonhan szerepe háíátlan volt és nem érvényesíthette egész, tehetségét Szab a dou\' Gizi (Niotla) bájos Bzobaleány volt. Remete (Cassia gróf) jól játszott és tisztán éookelt Nagy Imre (Jtra) és MiklÓHsy (Regnard de Boisboc) szép sikerrel mulattatták a közönséget. Nagy Imre megmutatta, bogy jó szerepekbéu felül tud emelkedni a vidéki komikusok átlagos niveauján.
Vasárnap a régi, jól ismert .Arany Kakas\'-ban mutatkozott be a tárwulat. Dobó pompáB Daxelmayer-ja óriási hatást keltett A többi szereplő is ambícióval igyekezett helyt állani ée ennek az. előadásnak enaemble-je a jobbak közé -tartozott.
Hétfőn a .Bőregér" Rosalinda szerepé-, beu veudégül mutatkozott be földiák, Huckstedt Irén. Ez a vendégszereplés kevés szerencsével jár:. Huckstedt bo volt rekedve, s igy terméazeteaen nem számíthatjuk bo néki o balsikert, különösen a keddi előadáson a .Koldus diák\'-ban érte utol e kellemetlenség. A két előadás egyébként jól sikerült A .Bőregér*-ben Feledi Boriska (Adel) nagyon kedves, , sikkes szobalány volt. Miklóssy (Eisenatein) kiképzett művészetének ujabb tanújelét adta. Úgyszintén Nngy Imre is a tőle megszokott , Ügye3 alakítást nyújtott. UavaB Frank fogbáz-igazgató, Torday Alfréd énekmester azerepében jól megállták helyüket.
Szerdán- este 8ardon Fedorájában vendégszerepelt Gazdy Aranka a kolozsvári azioház drámai művésznője. Kanizsa közönsége még abból az időből ismeri őt, mikor a művésznő mint egyik vándor társulat tagja játszott a kanizsai színpadon\'.
A szépszámú közönség Bokát várt ez estétől és várakozásában nem csalódott. Gazdy Aranka (Fedora hercegnő) erŐ3 naturalizmusával és erőteljes játékával frappana hatást ért el. Magas művészi intelligenciája különösen a uegyedik felvonásban lünt ki, midőn a borzalmas végjelenetben épen mérséklőiével vált igazzá. Pártnere Havas (Ipanoff) volL Szerepében ugynn sok helyen akadozott, de az erősebb\' jelenetekben elég jól megállta helyét. Fataky bájos. Kar-doB egyszerű és természetes volt
Pénteken Gazdy Aranka Laurence nehéz .szerepét játszotta a „BölcBŐ\'-ben. Ha Gazdy Aranka nem is bir azzal az elementáris erővel, mely egy színház közönségét magával ragadja, de szerepelt bensőséggel és azzal; a nemes nőiességgel adja, mely neki rokonszenvet biztosit.
Vendégszereplés. R. Réthy Laura a vidék e neves művésznője, ki a napokban t budapesti Operában vendég-ezerepelt, bárom estén fel fog lépni Dobó társulatánál. Kedden .Szép Helenában,* ezerdán .Hoffmann meséiben" és csütörtökön a ,Vere8hajuban.u
TÖRVÉNYSZÉK.
Főtárgyaiéira kitűzve:
1901. május 16.
Czom látván s társa, lopás.
. Horváth Mári, lopáa.
Jes Cecília, lopás.
1901. május hó 17.
Vadlya István, lopán.
Lőrincs Péter s táraai, lopás.
§ Anyámért meg is hnlokj ba kell, mondta Németh (Oafit) János Bándor-majori gulyás e hó 8-án kir. törvény-székünk előtt, mikor birái előtt állott Kovác* Péter nevű társának életétói való megfosztása miatt
Németh (Gafit) János ugyanin amiatt, mert özvegy édea anyját Kovács Péter
fejbe ütötte, földhöz vágta s megrugdalta, Kovács Pétert az istálló előtt megleste a botjával ugy fejbe tágta, hogy a sérülések miatt harmadnapra a kórházban meghalt.
E tetteért Németh János 3\'/, évi börtönre ítéltetett
Az ítélet ellen ugy a kir. ügyész, mint a vádlott 8 védője felebbezéssel éltek.
SxcrkesttöaéQ : Dr. ViUányi Henrik, telelői uerkesitö. Kiadó : ///. IVajdit« Jbxaef.
VEGYES.
— Megbtzhatri ffjögjkezelé* 2avart\'emé»-téosol ellitott egyének tik étiigyhiáoyban, a íflíuvódfcsban, gyotnorgörciökben és rendetlen szókelíobea szenvednek, a „Holl-félc neldlllr. por1- h»BZDÍlaU által rövid idő multa vlBBtanjre- . rik egészaégüket Egy doboz ira 2 kor. Síét-kuldés naponta ntiovéttel Moll A. pjAgyaie-rész, C8 és kir. udr. szállító Alul Bécs, I. Tuchlanben C, Vidéki (tyóiryixerUrakban határozottan Moll télé kéizitmény kérendő az ő gyári jelvényével és al&iris&val.
Nyílttól-
rovat alatt köal-lltckért nem rillal fetelSaiéget a axerkeastStéz
Yese, hugyhólyae, hugydara és a kŐ8zrénybnntaIniak ellen, továbbá a légzó és omésztősl szervek hurutos bántalmainál,orvoei tekintélyok általa LlthIon-forrn8
SALVATOR
sikerrel rendelve lesz. Hunyhajtó hatósul
Kellenifí izül I KiDnjea ensésitliető
Kapható áarAujrizkereskedésukbeu és
gyígyíxertirakban. a SaWator-forris igaxgatósAga Eperjasen
MATTONI ERZSÉBET SÓSFÜRDOJE
gyigybely Budapsst (Budin), Idény április hé 15-tól október hó 15-lg.
Klv&lö gyógyhatásaal bfr
nöi bajokban és altesti bántalmakban.
Rendelő orvoi dr. POLGÁR EMIL Egéizaégai fekvés, iitinyoi lakások ié veadégll Vlllamai-vainti öa»zekött8lé» a riváronal.
I \'
Férfiak ingyen kapnak.
olyan uj talMminyú otvosiigol, mely ox elfCJitett c:öi ujii ucgliuxzx, Pióbacstnnagoc s egy uíi oldalas könyvet postán, jól becsomagolva, ingyen kapjsk .mindazok- a kik irie irnu\'s. Et a legbi-mulatraníéllóbb Cioilaorrossig, n-.ely raegmer.tett eirelet. a kik fi.ValUori kihigisefc folytA" nemi li&jokban, irifilisben, valamint elveszített ftrfierö-l>en szciíve.lnek. Ex okból elhatiiozta nz Intézet, hogy egy Ingyen urvosigot magyarizó könyvrei egylttt minitenkineV Ingyen küld. Kz-el a hi/.jor-vassággal a l>aj otthon gyógyítható, s mindazok a kik a fiatalkori kihigisokból szirmazó némi li.ijoll>a;i, ncllcuil clg^OugUlishen, vigy kiOnikUs bajokban szenvednek, otthon- gyógyíthnljAfc magú-kit. Ez a gyógyszer kósvetetlenül azokra a ster--\\-ekre hat, a hol a megeröiődés izilkséges csudi-lato< eredménynyel gyógyilja az ívek óta Urtú betegségeket, öreg. fiatal egyaránt Írhat Slate Medical lnstitütnik az alant jelzett címre, a honnan a csomagot rógtón elküldik. Az intézet leg-iiik&bh azokat akarja megmenteni, a kik xecelís ctljiból a: otthonukat ivein hagyhaljik el. A jiróbacsom.ig megmutalj-t, ho gy mily kónnyen klgyögyithatók cbböl a rettenetes bajból utthon. Ax Intéiet kivíielt nein tr«. Mindenki irha; érette hürhonnan magyarul, mire titoktartás niellett poHa-fordultival egy ingyen csomzg orrossigot kap tr.ngyarizó könyvvel-egylltt. írjon még , ina. A csomng oly szépen bc van csomagolva, bogy a tartalmát senki sem fogja megtudni. A lovelet Így kell címezni: State Medical Institute, 17 Elektron UuIIJIng, Fort Wiyne, Ind. Amerika
Egy a közjót, illetőleg még min dig keresett, ismert gyógyszer gyógy-erejéről a következő bálanyilatkozat bíÓI legékesebben:
Bizonyítvány. — Altdlrt köszönetet moiid a Wilbelm Fereoc gyógy-aceréat nrtól Nennkirchen Bécs mellett kért ■ póila utján kapott Wilhelm-fóle antizrthritikai és sntirheamatikaa teát. Éi teljes halált gyakorolt, él pedig midőn a felét elbaixD&ítam, körülbelül 8 nap után csillapodott ai a borzaíttó rhenma-tlkui lijdúom, moly a bal csipCm és\' lábamban volt, o mely már maidnem S hónapig tartott, álmatlan éjjeleket okozott éa minden orvosi szernek dacolt ugy hogy én ax ágyot olhajybatUm s házi teendőimet végezhottem. — Minden ily betegiégben szenvedőnek ajánlom tssen olcsó és batáíos WiJbelm Ferenc gyógysxeréBx ur Neunklrchen - Bécs mellett vértiiztiió teáját.
Tiutelettel Hnber Barbara aiazonj „zurn Röiili," Aesch Neatenbach, Kaatin ZQrich. ■ 8chweix, 1S01. febrnár hó 10.
ialai közlöny
HIRDETÉSEK.
1901. MÁJUS II-éo.
HIRDETMÉNY.
Ü csisiiri ós a;tos:oli klrilyl Felsígínck IcgfeliCí ethaUroiiaa Mytln etenuel megindillatlk
a XXIl-ik magy. kir. úlkmsoivsjátók
rendezése. Az cicn sorsjáték után remélheti! tiszta jövedelem közhasznú ís jötékonycilokra fog fordíttatni.
Kien sorfjitík fiíszes. jóyl-bcn megállapított nyereményei su alább kSvelkeau játékterv szerint
366.000 koronára rúgnak, és pedig: 1 Kinyerraíny — — — 150.000 korona I 10 nyeremény- — — — A i.0.0 korona 1 . — — — 50.000 , 20 . — — — . 500
1 . _ _ — ao.000 » 50 . . — — — . 100
1 , - — — 10.000 . 100 • — — — » 60 » a nyeremény - - á Ö.OOO » , 1000 . — — , — » 20 » 5 . - — — . 2.000 > I 0500 » - — — » 10 » Az összes nyeremények készpénzben fizettetnek ki. — A húzás vissjavonhallanul 1901. évi junius hó 28-án" Budapesten történik. — == tgy sorsjegy ára 4 koronával van megillapilva. = BOT Sorsjegyek kaphatok: a m. kir. luttöjövedéki igatgatöíignAl Budapesten (Ctepelrákport, Vimpilota), a mely hatöcighot a megrendelt sorsjegyek Ara poslatilalványnyal előre beküldendő, további: valamennyi posta-, adó-, vám- és sóhivalalnál, az összes vasúti állomásukon s a legtöbb ikihány-tőzsdchen és v&ltóQzletbcn. Budapesteu, 1901. évi janu4r hö 2-Sn.
A m. kir. lottójövedéki igazgatóság.
Szóllomivelók és mezőgazdák számára ! \'W9
A szollőtelepok befecsk\'endezé^lie/ ,
valamint a gyümölcsfákat károsító rovarok,
továbbá d. azegeca ós tormáncs teljes kiirtására
MAYFARTH PH. ÉS TÁRSA FÉLE
SZABADALMAZOTT
QW « 11 iu Ü l> ö (1 ö *W
ugj hordozható, mint bocsira szerelt
»
feo«kendil, »le,jobbaknak biaonyuluk, « melyek lltvatlyiria ntlkűl • rotjailík.t SimGkidoltg a n0iényekre permeteeik. Eien f«e.keodíknek mkr >ok nnrrs néni példanya alkalmaatabau 61 iiá.o, ellimgr* blinnyltvíny isizotj. eteknek et.i-liihatlan kjTilúBágtt minden maa rendszerrel izemben.
A legjobb vetögépek
Mayfarth Ph. él láría lejtujKbb lierkezeta.
„A G R I C O L A"
ftolÓTCtökerék-rendszer) vfötpépei. Mindecuen Gmag-ia különbőzé magmenyiség siámirs.vÁhAWwpkek nélkül, dombon avagy silcon, a legkönnyebb járás, legnagyobb tartósság és mind a mellett a legolcsóbb ár
__által tonnek ki
A lehető legnagyobb munka, idő- éa pénzmegtakarítást tesr.ik lehetővé KQl5a!eoestéoeket széna- éa sralmaprések- kézi kiazoálatra, kukorica morzso\'ók, cséplőgépek, Járgányok, gibonirották, trieurök, ekék hengsrek ét biroaákbao a legújabb rendsacr Cs elismert legjobb alkotáa alkalnaiAaa mellett gyártsak éa szállítanak
MnyfnrUi I*h. és társa
C8. és sir. szabadalmazott mezőgazdasági gépgyárak BtCS, 11. Taborstrasse 71
több mini 400 sraoy, ezüst és broncéremuiel kitüntetve. ,
Kimerítő árjegyzékek és elismerd okiratok*kiránatra ingyen küldetnek. Képviselők és ismételadók. alkalmaztatnak.
A Iflehter-féle
Horgony-Paia-Expeller
IMment Capaiei oomp.
egy régi kipróbált hdziszer, a mely már több mint 30 év óta megbízható be-dörzsölcsül alialcnaitatik kSszvéityaél, csúza ál és meghűléseknél. Intós. Silányabb utAnzatuk miatt be-s= vásárláskor mindig flgyiilnm-mel legyünk a -„Horgony4\' védjegyre és a „Rlchter" erégjegyzesro.
80 f., 1 k. 40 t. és 2 k. árban úgyszólván minden ryógy8iortárban kapható. Főraktár: Tírök itoef gyógy- ■ szoróamél Budapesten.
RichicrF.Ad.íi lirsa,
ciim.ii klr.udx»ri»sUUt<Sk, • RudotitAdt.
Bizományos Ügynök
egy elsőrangú ku vállalat részérő ásványvíz raktár éa képviselet átvitelű vegeit szerződtetik. S?.ivoa ajánlatok referenciákkal
„forrás-igazgatóság* jelige alatt Mosse Rudolf hirdetési irodájához, Budapest, Vn Dorottja-ulca 8. iütézeudők.
mW^k

MszhTo kivonatai Ksztitsunk
Arany éremmel kitüntetve PirlBl vllágklállltáa 1000. Kapható minden falragaszokról
felié merhető Qzletben. Doboza 10, 16 és 30 fillér.
APRÓ HIRDETÉSEK.
Két egész nj Habits-Féle pedál -
CIlHBALOItl
|Olcső árért eladó, vagy havi 4 forintért bérbe vehető. Bővebbét ifj. Wajdits Józsefnél, Nagy-Kanizsán.
Pedál nélküli cimbalmok Ara G5 frt Havibér összeg 2 frt 50 kr.
Thomka Endre
litván néhai Miklós, llooa lérj Gjfli ffyué nevére tjkv. felvett Sínbfldhefcy, Kétágú, Látóhegy éa Elás dűtökbon fekvő ozáoló fóldek, rétek, szS!ó r. i. niájns hó 20-in és 21 én bírói árverésen eladatni fognak.
STKIKB
gyógyintézet
TÓBEL-FÜRDÖ
ÖBÁCZ MELLETT. IDÉNY: május—október.
880 méter a tenger stine felett. 2 vasúti állomás Óráéból kocsival ogj óra. Poata- és Uvirda álloait.
Bég ismert rastartalma (akroiheratí) acélforris 80 fok 0. meleg (23 fok R) Mérsékelt klima 25 (okC. éa 20 (R) erős tő erdöleregö, kiterjedt fenymerdők. Gyógy-javalatok, idegbintalmak, ideggjengeség, bltgerinc-betegség, hjiteria, görcsök, nouralgta stb. ellen. «ői betegié.gekr vérszegénység, bél- és hötyaghurut stb. Igen íjánlbató odalöknek: és gyenge gyermekeknek. Oyógyeaiköz: kölön gyógy- éi aajtóbaun, kádfürdők • \' • ----""rdok, »*"------- ---
mélegvUxel, feoyőfQrdok, vilUnjoi iardők, maisag«>. tubanygjögjkexelé« »at. Olcsó lakáaok é» egyoi szobái villák, gyógyterem, kitűnő étterem, kiiüoő xentkar.
A íttrdAlgasgatöságn^l klmeritő prospektus Ingyen in bórnientvo. Iir. BLVMAUEB SÁNDOR, orvos tnlajdonoi.
Ferenc József császar-fürdö Tűffer helység
a déli vatat m«)l<U (Oycimonkt illomál) 7 Ara Bíátél.
■V Egén éven it njltro. Ltgnln\'Hi r.rréu Sti|tr«rull<ak (SS\'I • 0) - Eijenlí kamu Q» ttfa Hl, Pnffírl-fll tBválo) — Lepiaijolib kínyetem. - Vlllatjal »lia-
|ltáa. — Kit Tnatueii hely. IileilékMy alltiaak éi ImviUuk. — Sziauvaa Őrük ■ KÍ10.S f.kvéa Koa.i tlrdtiá.
TllUjdoDOI:
M«d. Univ. Dr. Beck Rudolf
jeleoler. B6cs I Hazuhof 4
Gunkűl Tivadar.
Jelenleg caakii Thermal-vixet Isznak a Ferenc József ctiszir-lOrdö forrásaiból. — Legjobb és legolcsóbb histeriammentos aditőital. — höxvetleo szétküldés. — Rendeléseket a Ferenc JózsePcaisxirfürdó gondnokiAgáhoa, Marki Tűffer Intézetcndök.
OOOOCX
Kcgl hírneves kénrUrilé Horválorsyiylmn.
a Zagoriai vasút mentén (Zágráb-Csáktornya.)
Vejyelemi\'zve Prof. Dr. Lndwlg ndv. tanácsos által 16M.
58 tok Celsius meleg forrás, a kén iszapnak felülmúlhatatlan hatása van izom éa izQlet rheuma, ixQJot betegiégek, gynlladásos él esnnttöróai összehúzódások, köuvény, nenralgikus bántalmak, mint iichias stb. aől bajok, bór- és titkos betegségek, idolt vesebajok, hólyaghurut, .górrélykór, angolkór, ólom és bigany mérgezéseknél stb. stb.
1VÚKURA, garat, gége, mell, máj, gyomor- és bélbajokaál, aranyérnél, stb.
Villanyosság- — Massage. (S^-^
Gyógyintézet minden kényelemmel. H«gyi vlzvmték, Hidegvíz korák zuhanynyal , Knoipp szerint, egész éves át ayltva
Idényt tartam május I-től október l-ig —• Pompás nagy park, terjedelmei ültetvények, uép klrándn|Asok. — Állandó aenekar, a zágrábi kir. operahá* ugjaiból.— Zene- ita táncoitélyok stb.
A varuisd-toplicai állomáson naponta támskocsi várja a vendégeket.
Külön fogatok is rendelkezésre állanak, de ezek odtállitáta előbb a ÍQrdŐ inté-xőségnél megrendelendő.
\' Orvosi tudakozódásokat a fQrdőonos Dr: LONGHINO A ad.
■V Prospektusokat és bronchurákat ingyen is bérmentve küld.
A FÜRDŐIGAZGATÓSÁG.
i^L

N EST LE GYERMEKLISZTJE "Wm
legtökéletesebb táplilék kis gyermekeknek. Etr dohot 1 kor. 80 Hller. Fél dobni megprobálAtr. 1 kor. Nem kíván tejhozzátételt, az aojaenilótóli eiváladzláa ezen rég jóaak bizonyult, mir 30 évnél régebben bevezetett és
kipróbált tápszerrel könnyen történik, llismenét é> hányás kizárva. — A Nastlí gyárak évi gyártása 35 millió doboz. — NapooKÍiti tej-szflkaéítlet 132 000 liter. Nlatlt lOrDaltttt tej* cakarral I diin I kir.
, , . cukor nélkül Viking n|don*ig
I dobtz I kar.
Kóipoiti raktár: P. BEBLTAJ, WIEN, I, Kijltfgiue I.
Eladáia a7, ös.tzes gyó^ytárak és droguoriákbao.
EGYSZERŰ ÖSSZEADÁS.
Jó anjng.
Jó pneuoiattc, )
Jó acél,
JO- keréktnlpali
JÓ küllők,
Jó golyók.
Jó csapágyak,
Jó hajtókák,
Jó munka.
Jó szerkezet. >
ÖSSZESEN:
STYRIA-
G ÉP
ÍQOI.
„STYRI A"-kerékpármÚYek PUCH JÁNOS és TÁRSA, Graz.
Raktár és képviselet Zala- és Somsgy magyék részért
IFJ. WAJDITS JÓZSEFNÉL NAGY-KANIZSÁN.
--1 m~ JUTÁNYOS ARAK, KEDVEZŐ nZETÉSI FELTÉTELEK. |--
XXXK. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY

m
mm
1901. MÁJUS ll-éL. 1
A PALLAS
kész!
i ■ Megjelent 16 díszes félbörkötésü kötetben;
n teljes mü ára 96 frt. — Díszes fali állvány hozzá csomagolással együtt 31 frt.
A magyar lélek mindennapi kenyere a PALLAS NAGY LEXIKONA; el nem lehet nélküle senki, rfy*—
Keik . a gazdagnak] szegénynek, tudósnak, tudatlannak.
Kapható: Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán, esetleg havi 8 koronás részletfizetésre is!
t.rSESjJn Menti
• MM)....... V
NMztiílen is felltlnalftalian. ti«rajtallai .a talWaii,,
Vilíítitt, Ml ián múii,
Chief Office 48, Brixton-Road, London S. W.
A legmegbízhatóbb, legjobb és az égési világon hírei én kereseti báxíszer
Thierry A. gyógyszerész balzsama.
Kt-lűImnlbaUulan mell, tüdő, máj, gyomor ét minden belső beteg-légnél. — Külsőleg a legjobb
B^"-, Sebgyógyitószer. 1K3
Yalódi csak ar. összes kulturállamokbac zöld apáca védjcgygjel és a kupak hüvelyen bepréselt céggel: Allelu eclit. ív: készit^s l.cbiionyithatólag 6 millió üvegcső — Póstán bérmentve 12 kisebb, vagj 6 lugjobli flvrg 4 koron*. — Próba-üvegcse prospektussal és a világ minden országa laktárinak [elsorolásával l kor 20 öli. — Szétktlldéa caik a pénz előre küldésével.
Thierry A. CeuÜfollu kenőcse
(csoilakenócsnek nevezve) el nem érhető vomó erörol éa gyógyító hatással. Operációkat legtöbbször feleslegessé tesz. — Ezeo kenőcscsel egy 14 érej gyógyIthatlannak tartott csontsiu, ujabban egy 22 éves nagy rákszcrQ betegség lett meggyógyítva. — ADtiseptiku«ao bat, búsít, könnyebbít és gyorsan gyógyít miudennemü gyulsdásnál éa sebnél. — (jyoreac puliit é» cx^-tosztat, és megszabadít mindeaucma í-lcgcn, mégoly mélyen lichatoll tárgytól - Kgy tégely bénnm.lve I kor. 80 fill., csakis elfre utalványozás ellenében. — Nagyobb
rendelésnél olcíóbb. — Bebizonyítható évi gyáHás 100.000 tégely. Mindkét szerről egy rgéez levéltár áll bizonyítványokból" eredetiben a világ minden réizé* bői readelkezéhre. — Kerüljük ac utánzatokat éi ügyeljünk a* Cssze* tégelyra beégetett cégre; Apotheke znui Schntzengel des A. Thierry. Hol nincsen rakiár," ne hagyjuk magunkat utánzatok vagy állítólag hasonériékü szerek megvételére ribeazélni, hanem leuiIt-IJUiik közvetlen és címezzünk:
ipillltter A. Thierry\'s Fabrik in Pregrada HolilSCll-Sanertiraill! I
ci. kin Olxtt álltm.Muuk tiulTtielfii BríTCisígínfk szállitojl.) _ " \'•«&♦ " " ... ........ " "
! (ConlmllOr ot (lie W ar-Ofílco and the Adnilraltr, London.) \'
. CSOKOLÁDÉ
SUCHARD
Párisi világkiállítás 1900
j. GRAND PRIX
Legnagyobb kitüntetés
tmmmmmm
Jó és olcsó órák. 3
évi jóttálHssal priiát vevőkoel
konrad janos
óragyára arany. ezOst éi ékszer ára) szállító hiza BRŰX lCsehország) Jó nickel-rem-óra trt 8 76. Valódi czüst-r?m.-óra frt. Valódi eaüst lioc frt. 1.
Nlclcel ébresztő óra frt. 1 Cégenpa cs ós k. biroi van kitüntetve, számtalan arany, ciQs: kiitliUsi érem valamint ezernyi elisiue-rő-levél van birtokomba. Nagy képe3 árjegyzéket
Széchényi téren Hérics- 8 Ilác-ház között
egy ház eladó
10 szobával, udvarral, istállóval; bővebbet BabO0S Liszló ügyvédnél (Bátori-utca 12.)
CUíí-OM- Briiion-Rtűd. LonJoa. S. W.
Thierry A gyógyszerész
DIGESTIÍ
-*tlódi angol egyetemes ét éa etnéjztó pora, bitáiban mindennemű gyomorbajnál felQl-niulhalliiu Étvágyfejlcszlő éa emésztés elősegítő.
Minden doboznak a készítő aláírásával kell ellátva lenni. Kgy dobozt bérmentve clőfe pénz beküldéssel

f A tl\'tl.
APOTHEKER A- THIERY\'BALSAM FABRIK
In Preor.ilt bek R.tiilioh.Saueíbruflii
Fürdőidény:
m áj u s-o kt ó ber:
Ásvány- és iszapfürdő:
D A R U V Á R,
SI.AVOXIAIIAW
A CS. és klr. szab. déllvaspálya állomása. Vastartalmú forrás hőfok 42-50" 0. Por-Cellin-, ko-, tUkür-, iszap- és moúr- és villanyos íilriiuk. sikere* gyúgyhntásíal bír ax oíucs nCi bájuknál. Mi: si római idők óta régbiiü. jóhztásu, fUrdü a nlavoniai középhegyek gyönyörű völgyében. erilöt magaslatoktól körülvéve. A gyógyhe-lyiitgck egy tetnek, dmyikos sÉiiny köiepin felüzenek. A fűrdőpark. fürdői szálloda és az összes lakhelyiségek acetylen-légszeszszel világittatnak. Kiváló, előzékeny kiszolgálás. Az elő- éa utóidény alkalmival t«tom«* árenged-méoy. Prospektusokkal és fölvllágositással i/tvoicn ingyen én bérmentve stol^ál
a fürdőigazgatóság.
rördóhely és ^Izgyógjitó lolóret Sopron-megye lVj óra Bécstől. .
Az újkor igéoycinek berendezett inté-xet ideg betegségeknek, azivbsjoioknak. minden étrendi éa tAplAJisi gyógymóddal. Az összes vizgjógy eljárások, gőz, meleg levegő, természetei axéusavas levegő,nap, 08 aa Oíseos gyógyfürdők, mataagp, viU Unygyógyáazat.
! Az intézet, csak néhány percnyire a Tasu\'iállomáitól, atép ** egéstségea vidéken fekszik fenyéerdők«ől kó tllévve, s nagyon kedrelt égtényci vasforrása van Idény 13 májustól oktoberlg. Pro«pektusok és tudakozódások ingyen » vezető orv ia és tulajdonos
Dr. Grimm Hermanntól,
májas hó 15-ig: Béc«, V|l, Wilden-manngusa 2. t2-8 órakor.) 3 óra után távol van.
4 BCRQER.fAI« GYÓGYÍTÓ
KÁTRÁNY-SZAPPAN
UklnUlyM orrcaok 4J4nt|lk. Kurópa UrtObb 41lamalbas Unjrn alkarral aUalmuxák mlndennemA !*6>*klAtféa
*lUn, "ri«vMet«i»n Idolt plkk«ly-s3mür, kon
■ ilö«Jl kUt«(«k, uj7»«iüt<n orr-ioio«»Air.
ótvar, la.ydag, I4blsaad4(, !aj- 4s stakáll-kutya allén. A Barfir-í4la k4tr4ny*uppan tarutmaua a f* kktrknyvlLk 40*/,-4< 4« cnlo* daa »tr*b, a taraikadaUmban alOIVirdald k4t-r4nv«»ppannhldt l*nj»r«i«n kUtónböatk. Oaal4«ok alkarBtéaa véfatt hatiroioltan B«rc»-Ula
AlltUŐn TISZTÁTALAüSÁGAr 9
•lUvoliU«4ra> a cyirm«k<kn«k allan f.lUImnlhaUtí.n bBrUaaUt« mlcdannapt haazn4]atal isot(41
Borger-félo glyoarin-l
B6*/, (lyearlu tarlalomccal »• Bno ^ Ara mindoD fajaak.^ ka ara 4
dökt BaasaaVááyyaB a*bSr BnomltAa4r», bor*
rartJt-«s*|>p«B *• r»nyü plo.ri;n»bp»n, "-rxei caak szappan a tMQng* kor riasira (38 to.) ^ Borger-félo
lütéi. bör aaapli aa Beroer-Ulo kónoa íojaro
(nltisiiar is arctia(UUans4c allan. Taaali lita<!4i 4a hajklhiilUi állati. Boraer-féle foaoinppon köomöeben
I. rendra logaknak, 8. •». dohknyosoknak. Ara M kr., a larjubb ruRllaa-.iti> a«»r. A tDbbt Sa*r*r-f41a aaappauo-ka* illot6\'.e« utalunk a röpiratokra. Caak Bararar-r"-
■ xappanokat kall kérni, miután aaSmtalan Uaiiwta
ut4naatok vannak. Ojir 4a Kraktár i O. Hall * OóJaj. I«ll»« t\'<fmj«nd liUiUtii s itnvUíii rtífjrMrtjátli\'Ai\'i MaVa KO.
Wagy-Kanlisán: PBÁQEfl BÉLI is BELU3 LAJOS ííóiuzereszetiÉl.
ROHITSCH
Sauerbrunn
GYÓGYFÜRDŐ. Prtiprituiokkil >z Igug Dili vamtlllcaát: ríll.oh.oh.
Gyönyörű Nyiri Tartózkodási hely.
XXXX. ÉVFOLYAM.
zalai közlöny\'
1901. MÁJUS 11.én.
haGYKAMZSÜ ! U>aK w
HÉTFŐN MÁJUS 27.
BARNUM & BAILEY. A VILÁG LEGNAGYOBB LÁTVÁNYOSSÁGA.
Óriási
AMERIKAI MULATÓHELY
50 év óta amerika büszkesége.
JELEMLEG A COHTINSEN KÖRUTAZÁST
T USX.
G7 óriási, saját külön c czélra épített vasúti kocsijával, írely 4 teljes vonatot képez. A teljes „Enscmble" 12 hatalmas sátor-pavillonban lesz kiállítva, meljoknck legnagyobbika
körülbelül 12.000 kényelmes ülőhelyet foglal magiban. Naponta 2 előadás, délután 2 éa este 7,8 órakor. A megnyitás
I\'/, órával az előadás elbtt történik, hogy a nagy közönségnek alkalma legyen az éló csodaombereket, a három elefánt csordát és a kettős állatseregietet megtekinteni.
Számtalan, Összehasonlíthatatlan és utánozhatatlan, vakmerő, félelmet nem ismerő mutatvány. A fellépő művészeknek mindegyike mester a maga szakmájábau. Minden művész egy csillag. Az arénában bemutatott mutatványok mindegyik egy-egy meglepetést képez. Minden valóban egészen uj, tökéletes é> eddig
- mén sohasem lett bemutatva. Emberi e!ma által elgondolható leghatalmasabb és legnagyobb látványosság. 3 nagy lovas mutatvány bemutatására szolgáló „Manége"-ban, 2. hatalmas színpaddal és egy majdnem mérhetetlen hosszúságú futópályával, 3 óriási terjedemü légtorná-szati térséggel, egy egész állatsereglet, idomított vadállatokkal. Miudenléle fajtu versenyfuttatás, erómövészeti mutatványok, légniúvészet, a löldöo és levegóbeu való tornamúvészet bemutatása és uj meglepetések. A bajnokok erejének megfeszilő igyekezete az ügyesség által elért recordok megdönlésére.
70 gyönyörű lónak egy .,Manege"-ban való elővezetése. 400 kitüntett lónak kiállítása. 3 csorda legkitűnőbben idomított elefántnak, 3 porondon egyidöben való elővezetése. 20inemzetközi nemajátékos bohócz.
Egy igazi világkiállítás modern látnivalókkal. Czirkusz Hippodrom. Allatsereglet. Idomított állatok kiállítása.
1000 férfi asszony ■ ló
Törpék, tetováltak, kard nyelők, egy hölgy\'hosszú hajjal s teljes korszakállal, egy ku,lyafejü gyermek, kéz nélküli emberek, jooglörök, 1000 eredeti különös dolog és csodálatra méltó előadások. Egy majdnem végnélküli sorozata a legujjabb prodakozióknak, merész félelmet megvető mutatványok, melyek eddig sehol sem voltak láthatók s melyek most legelőször lesznek a közönségnek bemutatva.
lleljártik Hr. ülések fekvése szerinti
Bolépós-ülű-helylycl 1 kor. 20 fill. és 2 kor,
! i
50 fill., zártszék 4 kor., fenntartott-hely 5 kor., páholy-szék 6 kor.
A helyek mind számozva vannak az 1 kor. 20 611., és 2 kor. 50 fill. helyek kivitelével. A jegyek megnyitáskor a bejárónál kaphatók. 10 éven aluli gyermekek az összes helyeken kivéve az 1 kor. 20 fill. helyen a felét fizetik, elővétel csakis az 5 és 6 kor. helyre, az előadás napján, a jegyclárusitóuál szintén kaphatók: Fischel Fnlop könyvkereskedésében Kmínczy-utcra 1.
EGY BELÉPŐ-JEGY, AZ ÖSSZES HIRDETETT LÁTNIVALÓKHOZ Éá EGY OLŐ-HELYRE ÉRVÉNYES ELŐADÁSOK SZOMBATHELYEN MÁJUS a6-án. ZÁGRÁBBAN MÁJUS a8 és ag-én
Kerestetik bérbe augusztus hó 1-étől egy 4 szobás lakás,
lehetőleg magányos házban, esetleg kerttel. — Cim a kiadó hivatalban.
5 fillért
eey levelező lapra és a
FRÁNZ BEHWALD SÖSNE
Wien II./8
Reichenbergi céghez intézve megkapja ingyen éa bérmentve a legszebb éa legolcsóbb uriöltöny szövetmintákat.
OOODOaODJODOOOOOOOOOOOOOOQCXX3C3gt30 000POQOOQOÜ
Z.K. s/n 901.
MOLL SEIDLITZ POR
Cenk akkor valódink, ha mlndogylk dobox Moll A. vódjogyót éa
alAirAsat tünteti fel. A Moll A.-féle Saldlltx-porok UríAi jfvópyhxtA.* » legmakactabb gyomer- ét ml-teitbánfalmak. gyomoriiiflrea r» ?yoranrlié?, rftjfzrtu azékrekedas, mkjbímtalom, vér tolulái. araayér éa a lcgke.Hubözűbb női betegiégek ellen, c jeles báaiaiernek éviitedek óla mindig nagyt^b vMerjetlúal atenirtt. — Ára egy iepeoiételt ere-d«tl doboznak 2 kar
Hamisitások törvényileg fenyittetnek.
MOLL-FÉLE FRANCIÁI
BORSZESZ ES SO
Csak akkor Valódi, h* mindegyik MOLL A. réJjegyét tűnlrti lel
---,A. Hall* feliratú ínozattal van sirTa. A Moll-féla
franozla borazeit éa aé onrexetesen mint fajdaloraoiillapitó bedörzaöleal azer köi*»Any, c»ux éa a meghüléa ejyób köretkermóiiyeiaál lcgiímereteiebb népaxer. — Egy 6«ozot» eredeti üveg ára l kor 80 flll.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfleuoabb, legújabb mödsier iierint kiüllek gyermek éi hölgy aiappas a bír akezerQ ápolására gyeraiskek él feliének rélzéra.
Ara dirabonklot — 40 IIM. Ót darab — I kar. 80 flll. Minden darab gjernjek-aiappao Hgll A. vádjegyivel vau ellátra
F 5 i z é t k 0 I d Í7T Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs: Tocblaubeo 9. az. Vidéki megrendeMick naponta pa.tiuiko.ét mellett teljeiittetoek. A raktárakban tessék határozottan MOLL . A. aláírásával és védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf 8S Fia.
3000ooaaoooao300.aaoaoaooooaoooodni5öoooo
Üzlet Bérbeadas.
A volt Lovák fele házban két bolt-lelyiség azonnal bérbe Tehető.— Bővebbet Marton és Huber araknál.
T
MIÉRT
van annyi utánzat?
MERT
a valódi EISsISliOTER-íála
LINÓLEUM padló-zománc
a túrv l.cj. ..Vailoiag" ndjigjcyal a I• |jobb ii lagtartóubh pcha padlóknak it konjhahutsroknik kiaá{Qliiira.<
Az EwuslaíJliT-frle LinolfünrpJdíóznniánc
ijyíraalalt kiminy-ra iiirad, bámalito-laa azáp fiayiyalblr íj i tártánál takla-tatában addig lilil-□ ulhiUllu Najjy e\'.lctje<it*é;{én*! fog-va lül5nl)tJt(ih.uoii-hangzásu nevek alall írtiktelcii utfinzatu-kal hoinitk forgalomba; miért i« lérjci alaaikl kizárólag Eliaaitidtar-Vedjeyy (áli
„Vas löveg.\' ..uilLEli padló-zománcot",
o tarv. bej. „|atlavai" vitljegygycl.
Elsmládtsr Tettvirek
Ilik- ái failikiiira.
KAPHATÓ; N.g,lt.anliián: Neu éa Klein, Stram éa Klalr, cégeknél.
acooaooaoDQOoaoooaooaooaoaooocnooaooi □
□a
melyek mir évek óta jóknak bizonyultak Ih hirnevrtH orvonoklól, mint könnjC haahajlö feloldó szer »jánlut«lllali, . az eoiéBztéat cem zam-ják éa telje:en ártalmatlanok. Cukrozott minőségük követkeitében mé? gyermekek állat is esívesen bavaletnek.
8Efy 15 pilótát tartalmazó doboz 16, egy tekercs, melj 8 dobozt, .léhát 120 pilnliit tarUlmaz, cs»k 1 frt o. é. l/rQ II IMI/ Neuatelu F. hashajtó labdacsait. Csak akkor rVtndUNÍV valódi, ha minden doboz bátaljáo a mi tOrvé-oyila^ bejegyzőit fSzeut Lipót\' védjogjünkkul vao ellátva vSrös fokoltt nyomással. A mi törvényileg védett dobozaink ntasitá.aink éj cnomagolísainkon PHILIPP\'S NEU8TEIN APOTHEKER aláírásnak kell lenni.
NEUSTEIN FÜLÖP
.Sieot-Llpöthoa1 clmaett ijógyttnnirt. Z. K.
WIEN, I., riankengaeie 0. Raktár Nanj-Katiliiáo: RKLIIS IAJOS él RKIK OTULA gjópaieréliekoél.
aooaoaQoaaoaaaaooaazjoacjaaaoaQaaooaaoooooi
(Glaaur)
W legkitűnőbb mázold szer puha
1 nagy palack ára Irt 1.35 kr.
VIASZ-KENŐCS
legjobb és legegyszerűbb beereniiö-ster kemény padló számára. 1 k5-
cbök ára 45 kr. „
FEHÉR „GLASUR\'-FÉNYMÁZ
Legjobb szer mosdó-aazUlok, ajtók, abltkdeszkák stb. njjoanani befestiléro 1-- doboj ára 45 kr. — Mindenkor kepbatók: r
NEU és KLEIN cégnél N AG Y-K AN IZ8Á H.
padló számára.
. — 1 kis palack ára 08 kr.
! ARANY-FÉNYMÁZ
I képkeretek stb. bearanyozására. | 1 kis pulack ára 20 kr.
Nyomatott Ifj. Wjtjdita Józaef könyvnyomdájában Nagy-Kanizsán.
NAGYKANIZSA, 1901. május hó 19-én.
20-ik szám.
XXXX. évfolyam.
Etófizetéti fir: Égéit érre . . 10 kor. —1 fitl. Kft Övre ... 5 kor. —í üli. Negyiutívro . 2 kor. íinlfill. Kfc-yoK .H/ám 20 1111.
HIRDETÉSEK
5 h&srtlir» pHitgorlmn 14,miVnod»z«ir 12, • mMiden iovMiM aoréri 10 lill
NYÍL ÍTÉ R BEN
I«eti* soronkcut 20 filléré. I étetni\'l. fel.
A lap szellemi ríiiót illető minden kflrlfméuj a felr.lőí nicrkcBitő nevére, az *ny«gi réar.t illető kBt-leméoypk p-\'dig a kiadó nevére cimzettcn Nagy-Kanizsára bér-•mcntve intézendók.
ZALAI I0ZL0IY.
A nagy-kanltsai .Ipar-TestQlet,* „a nagy-kanizsai Takarékpénztár réizvény-társasáíi," a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság,0 , oagy-liaoiisai és a galamboki Önkéntes tűzoltó egylet," a .nagy-kanizsai kisdednevdő egyesület," a .nagy-kanizsai tanítói járáskör,1 a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet," „o.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,\' a „katonai hadaslyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara,* nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
. IIBTEXK1 NT 1GYSZER, SZOMBATON . MEGJELENŐ VEGYE8 TARTAL M Ü HETILAP.
nérraentetten levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok vlxszanem kUIdetnek
(Az állandó színház.)
Nagjkanlzaa, 1001. máj. 17.
(Mg. JJg.) Pelyhedző állu ifjakra szokták mondani: megvan a bajusza helye. Nekünk is megvan már a helyünk a színházhoz, j\'obban mondva egypár viskó, a melynek romjaiból majdan a .díszes" múzsatemplom fog életre kelni. De nemcsak helyünk van, Imuem nagyon élénk fantáziánk i«, s ennek segélyével épitünk gyönyörűséges légvárakat. Ez a legolcsóbb épité3i mód, mert nem kell hozzá még azon „első garas" sem, mely az igazi színház építésére — nincs meg. Szóval van lelkesedés, hely, „szent önzés," óh de kitől kölcsönözzük azt a durva anyagot, mely a \'színház, s hasonló jók létesüléséhez az elsó föltétel? Honnan vegyük a pénzt! Tetszett már ezen gondolkozni nagyérdemű közönség? Vagy talán azt hajtogatjuk az ismert közmondás nyomán, hogy busuljon a tanács,- elég sok a feje.
Valamit hallottunk már emlegetni egy bizonyos „alapu-ról. Hogy is beszélhetnénk reális alapokról, midőn még a sokkal szükségesebb középületekhez is az árvák pénzét kérjük kölcsön! S tisztelt közönség, amig ilyen elevenbe vágó pénzügyi műveletekkel bajlódunk, addig ne Í9 álmodjunk olyan luxusról, mint a színház. Tekintsük csak kissé józanabb szemmel ezt a szinházügyet. A könnyelmű beleugrás minden esetben mpgboszulja magát, s ne abban nyilvánuljon a mi nagyratörésünk, hogy minden áron „circensest" akarunk, mikor még a „panís" sincs meg. Olyasmi ez, mint
mikor az úrhatnám ember divat-szeriülöllözik és sültkrumplit vacsoráz. Ha gimnáziumot kell építenünk, meggondoljuk magunkat és beleinternáljuk a tanuló ifjúságot egy kiszolgált laktanyába, melyet „cum benefkio inven-tarii" (t. i az összes poloskákkal\' együtt) máról-holnapra iskolává alakítunk át! Hát a gimnáziummal rai lesz? Talán a uáluuk megforduló idegeneknek, mint .katakombákat" fogjuk azokat a középkorba illő termeket mutogatni? Szinházat akarunk építeni, faragott kőből és egy tár-házuuk van ácsolt fából? Ki nem érezné ezen ellentétnek vérmes komikumát! Színészeknek akarunk otthont adni és a saját viszonyainkon tönkre-, ment koldusoknak táblát akasztunk., a nyakába: „városi szegény 1., 2., 3. stb. szám" menjetek, könyörögjétek össze a betevő falatot, testrevaló rongyot! Színházat épitünk a piac helyére és az egész piaci zenebonát át akarjuk helyezni a város kellő közepére, hogy ott örökös^ legyen a szemét, hulladék!
Mindezt pedig oly paradicsomi. ártatlan arculattal akarjuk mivelni, mintha a pénzszükség nálunk ismeretlen fogalom volna. Tervről-tervre haladunk, de a pénzeszsák üres. Hja • uraim, még a legideálisabb helyi patriotizmus is csak közönséges álomkórság, ha nincs meg a nervus. — Nem a mi feladatunk itt e hasábokon jó tanácsokkal szolgáiul", miként szerezzük, be az anyagiakat. Hanem igenis megkritizálhatjuk azt a modort, amelvlyel édes álomba ringatják a jámbor közönséget „tente baba tente lesz ám színház, meg sok más szép dolog,* hanem aztán amikor arra a kérdésre ébredünk, hogy hol az —
első garas — akkor elhallgat a szép dal és a jósarcok komolylyá válván, imigyen szólnak: kanizsai ember küzdj éi bízva bizzál.
Sok a fiskális, de kevés a fiskalitás. A [gyöngébbek kedveért mag>arázattal szolgálunk: hosszú a beszéd, rövid a bugyelláris. Ne azon tessék összeveszni, hová építsék azt a nagyon isj jövendőbeli színházat, lu»uem azon, hogy mily módon\' kaparintsunk pénzt —r — nem a színházra, hanem sok egyéb szükséges dologra.
INcm azért hajtogatjuk ezeket, mintha a színháznak ellenségei volnánk. Qh sőt! Hanem föltétlenül szükségesebbnek tartjuk a többi „zsúfolt házat" reformálni, t. i. az iskolákat, kórházat, templomokat, egyebet. Ezerszer fontosabb, hogy a gimnázista gyerek, meg a polgárista lefiny jól épített, jól fölszerelt iskolában tanuljon, mint az, hogy a színházi zártszékek kényelmesebbek, az öltözők tágasabbak legyenek. Minek építeni, mikor annyi rombolni valónk vánl Rontsuk le a patkányfészkeket, rojntsuk le mindenekelőtt azt a spiszburgér szellemet, mely oly nehéz •átok gyanánt sulyosodik e városra.
| Közzétettük e sorokat, melyek idj;geu városban élő kanizsai ember tollából erednek. Az iró nagyon sötét színben látja a viszonyokat. Tagadhatatlan, hogy nagyon sok még a teendőnk más kulturális . téren, de czjért előkészíthetjük a színházépítés ügyét is, mert előzetes tervezgetés "nélkül színházunk későbbi időkben sem épülne fel. Tervezgessünk tehát, du ne ugorjunk bele az építkezésbe könnyelműen. Van már helyűnk a színházhoz, megér ez a telek a
kisajátítandó házzal _ együtt vagy 60000 forintot, szinházat építhetünk felszereléssel együtt 120000 forintért. Van hozzá 45000 forint. Adakozás utján talán összehozható volna 1$000 forint, maradna még törlesztetlenül G0000 torint.\' Ezzel szemben csak a városnak 1000 forintos szubvenciója szerepel, holott anuiitásra 3700 iorintot kellene törleszteni. Addig tehát, míg 2700 forint törlesztési összegről gondoskodva nincs, a színházépítéshez hozzá nem foghatunk. Ezek az aggályok lohasztották le bennünk eddig a lelkesedés tüzét az épités kérdésében. Mert mi bizony nem tehetünk ugy, hogy
Ö.tzöm; iszom kedvem szerint rovásra,
Ö!égaéges hitelem van énnékem,
Megfizetek becsületem nem sértem.
- (A azerk.)
Los von — Nagykanizsa!
Kiskanizaa válni akar (ölünk. Megunta velünk a házastársi viszonyt, a férjet, akit ö tart ki, a sok pótlékot, amit <3 fizet be, a sok baezuot, amit nem ö Fzod ki. így mondják legalább a kis-kanizaaiak. Pananzkodnak, a ezt az ő nagy-nagy grávamenjüket még a politikába íh beleviszik. Miatta összeverekszenek egymással, miatta egyleteikből kidobják az elnököket és miatta szűkebb és tágabb körű deputációkat szoktak meneszteni Budapesire.
Európai "jelentőségű kérdéssé tudják fel puffasztani a Principális csatorna fiai az ő ügyes-bajos dolgaikat Az európai diplomácia azonban hihetőleg a legridegebb be nem avatkozás politikáját fogja\' kőretui e téren és nem valószinü, bogy ezeresztendős állami létünket a kiukanizeaiak törekvése képou volna más alapokra fektetni ^— reánk cézve mégis van annak \' annyi jelentősége, hogy objektíve ismertessük az ügyet. Véleményt nem lehetne mondanunk hirtelené-
ben, mert az érvek oly boga kuszálódik itt össze, hogy hosszú időbe, 8 gondoa tanulmányba kerülne a megoldás. Össze-bogozott csomókat pedig ugy megoldani, a hogy Na*y Sándor tette, csak Nagy Sándoroknak ezabad.
A mi házasságuuk Kiakanizsával sohasem volt szerencsés. Örökös perpatvar, gyakran ellenségeskedő*. A íaiemdíe-füttyért is összeveszünk Harcaink palaost-rája a gyülésterem. Künn köBzörülŐdoek a kardok — egyenea értelemboa a torkok — künn gyűlnek a gázak, innen éa tul a Kanális szőke (?) vizén, 8 a terem viszhangos falai között kitör az ádáz csata. Aequs Marté folyik a küzdelem; — változó azerencséval. Gyakran a kÍB-kanizsaiak dühösek, gyakran - mi. S ez árt mindkettőnk szépségének, mert táplálékot ad a további veszekedésre.
Körülbelül 1870-ig együttesen kormányoztuk egymást. De Kiskanizaa már akkor is fészkelődött. (A kiskanizBaiak miként a korcsmában, ugy a gyülés-tBrmekben ia mindig fészkelődnek.) Szakítani akart. S meg kell adni, amit ö el akar szakítani, az előbb-utóbb elszakad, így szakadt el az akkori kormány türelme a kiskanizsaiak kitartó ostroma következtében éd igy megszakadván a kormány türelme, megszakadt a viBzony köztünk ia. Azonban bizonyos az is, hogy & kid-kanizsaiak nincsenek oly tisztában a céljaikkal éB a -\'szándékaikkal, mint, pld. a jezsuiták. 6 {ebben a tekintetbeh ök pompás komikumokat tudnak teremteni. Akkor is, mikor kinyerték a kedvező döntést, bogy Nagykanizsa választassák el Kiskanizsától, megállt a vezető férfiak eBZe és azon gondolkodtak, hogy vájjon oda értek-e, a hová menni akartak. S ekkor rájöttek, hogy nekik tulajdonképen ostobaság volt végigcaioálni est az egész . heccet, inert ki tudja, javukra volna-e az elválás a földek miatt? Az ő földjeik tudvalevőleg Nagykanizsán tul terülnek el nagy részben, a féltek, hogy ha az elválasztást gyökeresen keresztül viszik, a jó földek helyett, rossz földek fognak kioaztatni nekik. ,Igy aztán a hozott határozatot nom hajtották végre teljesen, 8 igy 1870—1882-ig együtt Í3 voltunk, meg nem Í9. Balkéti volt a házasságunk.
T A RCZ A.
Nirvána.
— A .Zalai Kóalöny" tárcája. —
Kelékiáltom reszkető ajakkal A zsibbadt, kéjes, lázas éjszakába, Nirvána jöjj ell.....
P
Elült az élet, éj van mindenütt .. . A csillagfény C8ak révedezve eüt, S a( barna éjnek ködjén átrezeg .. . Imbblvgcak árnyak ablakom alatt, A lámpa lényén egy-egy lobbanat. .. Eh mitl... Hazug az árny, a bamba fény, Kihalta hit! Nincs, nincsen több reményi
Nyomasztó, néma est ... .
. .. Majd sirva, búgva kél Éjszak felől a rugó esti szél, S a tikkadt éjbe vércseként lecsap .... Te zugaz belőle, hallom szózatod, A mint az orkán mélyén hallatod . .. Nirvána jöjj ell ...
Epedve várlak... S itt vagy, eljővél: Lebelletedre uj világa kél A néma, bágyadt, csendes éjszakának .. Temetni jöttél... temetni várlak ... Tedd jéghideg kezed Bzivemre itt, Oltsd el emésztő, izzó kínjaitI... Borítsd.\' rám láthatatlan lepledet, -Mely embert, átkot, mindent eltemet. .
Mosolygok, nézd, a a nem-lét éje vár. Ölelj magadba! .. Érzem, mit hozál ..
No Jöjj I Még itt a lázas, rémea éjjel, .. Nirvána .. . hívlak 1 ... Nirvána jöjj el I yafda Béla.
Varga István.
— Irta: líolla István, t-
— A .Zalai Közlöny8 eredeti tárcája. —
Az e hó 8-án elhalt Varga István legrégibb tisztviselője volt városunknak; 1861. március 1-től állott Kanizsa szolgálatában.
Tulajdonképen volca régebbi .]tÍB2tvi-selő kollegánk is, csakhogy nyugalmazott állapotban. Ez a boldog ember, ki teljes fizetését kapja nyugdíj gyanáui-, Bolfi Károly volt erdőmeater. ö még 1851. julius 2-én lépett a város szolgálatába ö 1896 április 1-én nyugdíjaztatott.
De nemcsak boldog ember a „Bol6 vet-tor," hanem szerencsés iá. Mert azt at embert, ki olyan .alkalmas" hivatalban volt félszáz esztendeig mint Botfi bátyánk. • éa ennek dacára B2egény maradott, a szegények házában kellene elhelyezni, nem pedig nyugdijat adni neki.
Ámbár nagyon valószínű, hogy a szegényházban sem tűrnék meg, mert .Sflthal* az ilyen élhetetlen embert rövid uton „kilakoltatná."
— Gyönyörű tavaszi napsütött,mikor Varga Istvánt temették. Bugyáca Ignác a kiskaDizsai kántor elbúcsúztatta (holott ez nálunk katolikusoknál nem divatos) feleségéiül, gyermekétől, atyafi-áltól, nászaltól éa szomszédaitól, — sőt, a tisztviselői kartól is.
|Én pedig összeállítom Kanizsa váro9 azon tisztviselőit, kikkel együtt szolgált Varga Istváu, d^ akik ó előtte költöztek el| „Józtafát völgyébe."
Midőn az elhalt tisztviselők neveit felsorolom, mintha néhány százévdoho3-Bá^a Bzállna felém. „Die Todten reiten. schnell." Az ember alig hiheti, hogy caiupáu 40 évről van szó.
[Ami nevezetes esemény történt ezidő alatt, azt majd elmondom máskor, ha kerül rá idő.
•lAion idő alatt, míg\' Varga István iisztviselősködött, a kővetkezők haltak el Kanizsa város tiszti karából.
1. Albanich Flórián városbíró
2. Albanich Kálmán rendőrbiztos
3. Babochny János városbíró
4. Bartos János külsőtanácsoa
5. Bay György .
6. Belus József polgármester
% Berényi (Bernritter) József közgyám Ő. Biba Ferenc irnok 9. Biaztricsányi Ignác jegyző 10. Ciemiti Károly külsőtanácsos Uj. Darái Farkas tanácsos
12. Dolmányos Jónás György városgazda
13. Eklér Vilmos számvevő
14- Fenusz József mázsálómeater 15.. HalvBx József polgármester 16, Hoffer Ferenc jegyző
17- öreg Horváth János nyilvántartó
18- Horváth Károly tanácsos 19,. Horváth Mihály közgyám 20l Juhász György orvoj
21, Juhász György számvevő 22- Koch Mihály közgyám 23,. Kollarita Jáuos külsőtanácaoa
24. Kovács Jáuoa árvaszéki ülnök
25. Kriazt János főjegyző
26. Kutby Emil iktató
.27. Lang Heorik pénztárnok
28. Lampel József erdőispán
29. Lillik Ágost pénztárnok
30. Neuatadl N. külsőtanácsos
31. Oszeszly A tal adóellenőr
32. Pál Sándor külBŐtanácsos
33. Pick Albert orvos
34. Pigmond Ferenc alkapitáuy 36. Pintér Pál tanácsos
36. Piichta János ellenőr
37. Piichta Károly szállásmester 28. Radoca János irnok
39. Rác Antal orvos
40. Rózsa Ferenc Tárosgazda
41. Rnesz Jórfseí alerdész
42. Sanveber József külsőtanácsos
43. Szabó Ferenc irnok
44. Szakonyi József főkapitány
45. Szeidl Ágoat könyvelő
46. Szekeres József, gyámi ellenőr
47. Szivoa Líiváti jegyző
48- Szokni Jáuos külsőtanácaoa
49. Táncoa Gergely városgazda
50. Táródy József alkapitány
ÖL Tbeodorovit8 György tanácsos
52. Tóth Fereac városgazda
63. Varga Makár Ferenc külsótanácnoa
54. Weiss Manó ,
55. Verhás Kristóf szálláabiztos
56. Vlassics Antal városbíró
57. Vla8sic-1 Ede tanácsos
58. Zauscbner Heorik kamarás
59. Zob József erdőispán.
Vájjon ujabb 40 év múlva hányra fognak még emlékezni?
Gondolatok.
Fiatal embernek támaaz: a házasság, parádé: a bot; öregnek támasz: a bot, parádé: a házasság.
A házasság olyan, mint a rántott csirke. A férfi sohasem tudja, milyen darabot vesz a tányérjára.
A szegénység nem büo, de százszorta
roBszubb annál.
Orosz közmondás.
A föld megesküdött az égnek, hogy semmit ae tart előtte titokban.
Sxerb közmondío.
Az ötlet olyan, mint a csökönyös ló: ha erőltetik, nem indul el.
A pénzzel nő a vágy több pénzre; a szerelem növekedésével csökken a vágy több asszonyra.
*
Ha hibáktól mentek volnánk, nem találnánk annyit felebarátainkban.
Az önzés az a mozö, ahol mindig vannak még felfödözetlen területek.
Lapunk mai szamához negyediv melléklet és a Török A. Taft cág budapesti bankház osztilysorsjáték körözvónye van csatolva.
XXXX ÉVFOLYAM.
Közigazgatásilag külön éltünk. de közös volt a határ, erdő, legelő, szóval gazdaságilag egyek valánk. Mint a sziámi ikrek, kiknek a fejük kettő, tehát ketten gondolkoznak, de egy a gyomruk, tehát pgy ült táplálkoznak.
Ekkor. 1882-boa mégis csak megtalálták a kiskaniisaiak az eszüket, miután 12 évig keresték és ismét baráti jobbot nyujtoLtak nekünk, fia mi elfogadtuk a jobbot és megbocBájtottunk szomszédainknak mondván: .szegények4 nem tudják mit cselekesznek." Azóta nem vá\'tunk el egymástól. Azóta városunk ügyeit együtt intézzük az ő bölcsességükkel, az övékkel, a kik szerint azért nem koll negyedik patika, mert akkor egyikben spra fogy az orvosság. Boklesz az állott medicina, h bizonyos, hogy azt nkkor nekik kell elfogyasztani nem az uraknak. Kz a kristálytiszta kiskaniisai logika (talán a kanális vizét iezszák, hogy olyan kristálytiszta a logikájuk) bizony ntár nem egy dologban ártott neküuk, hanem .ízért mégis csak megvagyunk valahogy, sót míg színház-telket is tud-luuk venni, ami pedig alighn találkozott legmagasabb tetszésükkel.
Most ismét, ezelőtt körülbelül 8 esztendővel kiadódott a jelszó, hogy „Los von — Nagykanizsai" Külőuöseu az idén merült fel szokottan vehemenciával. Minden jelölt elé a megválasztás coodilio sino qun Donjaként állitották az apOB-tolkodást h különválasztás politikájában. Nem mondják ugyan: in hoc.Mgno vinces, de sitié hoc signo — e jel nélkül aeutmi esetre Bem győzhetsz.
A vélemények azonhan az elválás terjedőimére nézve különbözők odaát. Vaunak, akik teljes elválást akarnak. Külön községet, külön határral a mit tagosítással kellene keresztül vinni. Mások a hetvenes évek állapotát akarnák. Ismét néhányan csak annyit, hogy az erdő és legelő külső illetményeket a váro6 adja\' át a biriokossátinak, s abban ne legyen része a háztulajdonosoknak. Ezt a Kani\' zsának a föld adó után fizetett pótadó ellen«zolgáltiitásakép kívánják.
A mostani állapottal azonban senki j*incs megelégedve a mi tisztelt szomszédaink között. Reformokként égnek a szivek odaát a hü velyes vetemény ek hazájában. Nekünk nagyon fáj, hogy az ő bölcse-ségilket majd nélkülöznünk kell városunk igazgatásában, s ha elérik céljukat sajnálattal bucsuzunkel 20 eszteodös együttlét után, de bizonyára meg fogunk majd vigasztalódni, s nem fogunk (óhajtozni az együtt eltöltött szép napok utáo.
Szezonképek.
- A negyedik gyógyszertár. — A* ötödik kávéház — Hamum. — A néppárt bora. —
Motto : Miről nem zengett már ének Mióta laat és duda szól, Hallottunk bjrmnust a parajhoz Pali a íólszem búbájiról.
(Tompa)
Kontra: Kl csak téged halbatlanitlak Gyönyörűséges Kanir.sám, Hagy miat uborka, rothadsz egyre Igaz, — de nem az én hibám.
Mint a vizbedohoít kó, mely gyűrűket von n viz tetején, upy a gyógyszortár-k érd és is városunk társadalmában mozgást idézett elő. A kör.öcség megmozdult, az első hangok erősek voltak, azonban mennél lovább terjedt, annál gyengébb, félénkebb lett, végre ~ miként a viz tükre — lecsendesült. Május G ika az idéo ,a három királyok napja" volt városunkban, azzal a különbséggel, hogy a januári bárom királyok napját, azon bárom napkeleti bölcs emlékére üljük, kik megmentették a kisded gyermeket a haláltól, mig ezen a májusi napon véleményezték a negyedik patika meggyilkolását. A gyógyszertár olyan hely, olyan ipar, olyan üzlet, hol a betog emberek egészségének helyreállítására készítenek szereket. Ebből azt következtetjük logice. hogy mentül több a gyógyszertár egy városban, annál több beteg ember gyógyul meg. Ha tehát a fennálló . gyógyazertárakat még egygyel szaporítjuk, annyi beteg- ember fog meggyógyulni, hogy végül mind egészségesek leszünk és akkor egy gyógyszertárnak se Iobz dolga, ergo nem kell negyedik patika, hanem inkább ötödik kávéház. A fiatalságot meg-
rótta a Zalai Közlöny, mert a füstös kávéházakba jár, mi nehezére esett Tivolt urnák. (3 ellenzi az ötödik kávéházat, pedig a fiatalságra nézve jobb lenne, mennyiben egy-egy kávéháznak kevesebb vendége lenne, kevesebb vendég, kevesebbet dohányozna, kevesebb dohányzó, kevesebb füstöt csinálna és kevesebb füst sokkal kellemesebb hatással van az emberre, mint a sok
Atsózni szabad, miért no szabadna, mindenki ugy tölti idejéi, miként neki tetszik. Ez elótt raeghajluuk. De furcsa állítás, hogy többen megbolondultak a tudományos müvek olvasásában, mint a kávéházban. A női zenekarok, nő pincérek a tUzesvérü fiatalság piócái. A festett angyalok, kik ártatlanok, mint a fehér liliomok, szerények, mint az ibolyák, (?) ragaduak, mint az enyv, olykor csípnek mint a csalán, még sohasem csavarták él egy pénzesebb egyén fejét, mert ők csupán a munkában kifáradt emberek felüdiiésére vannak hivatva. Miattuk Bikkasjztás sem történt soha. A fővárosi lapok hazudnak, hiszen azok éppen olyan ellenségei a kávésoknak,\' iuinl u Zalai Közlöny. Múltban és jeleuben a fiiial-aág tudományos müvekre adja pénzét, a a sok gondolkodásban megbolondul, de kártyaadósságot nem csinál, sok pénzt senkisem vészit, hamis kártyások nincsenek, ilyen névvel megtisztelt egyének nem léteznek, ezek épp oly alkotásai a képzelötehetségnek, mint az angyalok, ördögök, manók, tündérek, törpék, kísér-\' tetek és garabonciás diákok, azzal a különbséggel, hogy ezeket a nép alkot la, ellenben a hamis kártyások fogalmát a kávésok haragosai gondolták ki.
Egész birtokokat a kártyán még senkisem vesztett el. Miért elmélkedjünk, hiszen nem vacyunk a fővárosban. Nem vagyunk a korlátlan versenyszabadság hivei, mely n gazdagot gazdagabbá, a szegényt szegényebbé teszi, hanem & versenyt addig kell terjeszteni, a meddig lehet. Igenis legyen ötödik kávéház, mert az még megélhet, de hatodiknak nem adunk engedélyi, mert az őt is 1 tönkremenne és a hatodik is szegény | maradna, vagy megbukna. Sokkal jobb a jómódú, mint a dúsgazdag- kávés. A dúsgazdag kávés lassankint paradicsommá ! alakítja át üzletét, melyben túlságos sok 1 az Éva a 6/.egény ezt nem teheti.
Az egész város tele van a Barnum és Bailey cég hirdetéseivel. Színes képek vannak az üzletek kirakataiban, az egyik 1 h négy vouatuj. ábrázolja, a másikon j jtpáui légtornászók, a harmadikon a I Bátorváros a negyediken az elefántcsorda . láthátó szóval mindenütt más-más kép bilincsel le bennünket, lla a nttgykani-zBai sörgyár hazánk minden városában ugy hirdetné magát, miat a Barnum és Bailey cég, a részvények értéke csak-, hamar nagyobb lenne névértéknél. A i közönség türelmetlenül várja a mulatóhely megérkezését, mindenki kíváncsi a csodadolgokra és a képzeletet fölülmúló mutatványokra. Bizonyára megkedveli | városuukat Bailey ur és szerződtetni fogja vírusunk rendezőjét Halvax Iuván urat. ki .sülllialut nyomat névjegyére. | tokintvo azon neinea vért. mely az ő 1 ereiben csergedez éa a melynek határa alatt kiváló ialéxt tanusit a nemzetközi 1 divatos öltözködés iránt, remélhetjük, . hogy ö világbirüvé tesz bennünket. Piris I vagy Gigerli Lajos ur élő burgonyaszasz kazán, általánosan ismert rimkovács, ha I Bailey ur szolgá\'atábj kerül, felkelti a j müveit világ csodálatát, az ő nevét fogják i suttogni a yankee kisasszonyok, elragadtatva emlegetik a híres költőt és szerelmi dalait énekelni fogják mindenütt, külő-I nősen Ausztráliábnn. A féröak kővé-merednek, ha hozzáfog a szeszipar pártolásához. ök ketteu íugják megszerezni j a dicsőséget számunkra, t. i. ^Amerikában Megtudják, hogy Európában, Magyarországnak egyik városa az a Nigykanizsa, moly e két nevezetes férGu bölcsőjét ringatta, ók kelten fogják megszerezni a bibért homlokunkra, a világhírt számunkra, mire sem a közönség, sem a képvisalőteutület, sem a gyógyszer éa kávéház lovagok, sem pedig ezek ellenlábasai eddig nem voJtak képesek. ■
A kaszárnya szele már fújdogál,\' a színházat emlegetjük, ezek igen jó jelek. Mutatják az ébrenlét nyomát. Sájika-országban május 12 én vasárnap ittak a néppárt egészségére, oz volt a harmadik
LAI KÖZLÖNY
1901. MÁJUS 18-áu.
mozgatás, mig velünk, a nagy várossal senkisem törődik, pedig mi is szívesen leöblítenénk azt a port. mely néhány szeles (májusi nap alatt garatunkra rakódott.\' A faluk döntenek a\' kerületben, mi kevesed vágjunk, nem sokat adnak ránk, holott értelmiségünknél lORvamegérdemel-nénk, jhogy a jelölt urak ide jöjjenek először^ Nagy előszeretettel járnak az urak.olya"n-vidékre, melyről a költő monda:
Virágozzál\'dicső orazág, " S. Nagyra termett uátió,
, S móg soká no báborgasion
. -■■ [\' A civilizáció i
Egy munkás véleménye.
\' Tekintetes Szerkesztii ur!
A Szerkesztésében megjelenő .Zalai Közlöny " nek szorgalmas olvaBÓja lévén, arra az örvendetes tapasztalatra jutottam, hogy küzd a közöny ellen, moly a város fejlődőét, gátolja. Figyelmezteti a város Önkormányzatát arra, hogy mi való a modern városnak a mi hasonlít a sötét Afrikába való Fzomoru jelenségekhez.
Nincs szándékomban ezúton a tek. Szerkesztőségnek dicshimnuszokat zengedezni, csak egy kis tért kérek, hogy az illetékes ifőrum figyelmét lelliivjam misaeriut m(Sg egy pár igen fontos intézkedés a kérésziül vitelre vár.
A város tisztántartása s áz avval kapcsolatos utcai öulőzés még azon nivon áll, ahol körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, állott, külörösen a kül-utenkban.
Mikor a tavasz beköszön, mikor szerencsében elkerültük télen a lábtörésekot
— beköszön u .számum" it». Fojtó port és szeméibuckókat hord széjjel.
Iunun ezármazik az. hogy Kanizbán » a halálozási esetek többnyire a légzési szervek megfertőzésétől erednek.
Apropos... hiszen nem is akarok annyit a porról irpi a tek. Szerkesztő urnák, mortlazt hinnők o lapok tisztolt olvasói, hogy i port akarok a szemük közé hinteni, miért is áttérek egy szintén komoly s fontos ügyre. Ez a komo\'y ügy pedig volna : a háztulajdonosok s lakók közti lakbérvÍBZony reudezése. A háztulajdonosod legtöbb esetben, különösen akül-utcákban ki vannak téve a lakós önkényének. A háztulajdonosok, kiknek kétszeresen kell adózniok a városi adtai* nlsztiáció fentartásához. szükségeltető költséghez, legtöbb esetben kénytelen feladni jogos pozícióját, mivel a kellő jogorvoslatot nem kapja meg a városi tanácstól. Sokszor a panaszló háztulaj-\' dooos oly végzést kap, hogy örökre el roegyen kedve hártulajdoiiOKmilí lenni. A háztulajdonosok fizessék a hüzbérjö-vedelmi adót, kőzmuuka- ut- és pótadót, s mindezek lejében pedig a nemadozó jövevények elbánhatnak az adózókkal égési, kényük-kedvük szerint. Télen netn szabad hurcolkodtatni. még nzokat sem ,kik Hná\'r 4 havi árendával tariozuak Hitelezni meg ugy mondják a tanácsos urak
— tisztelet a kivételnek — nem szabad többet, uiinl ciak két hónapot. Ez két oly intézkedés, mely minduntalan egymással bajba kap a a rövidet rendesen a a háztulajdonos húzza. Ezen segíteni
*kell és pediglen alsposan. Mivel a háztulajdonosok kétszeresen hozzájárulnak h várót közös háztartásához joggal elvárhatják, hogy azok ezen a téren kiérdemelt jog-védelemben részes ülj ének azoktól kiknek életfentartásához szükséges anyagiakkal ók adózásuk révén hozzájárulnak.
Dolgozzon ki a városi tanács egy sza-. bálykatot, mely hivatva voliut, a háztulajdonosok a a lakósok közti viszonyt békésebbé b tűrhetőbbé lenni. Kanizsa^ mint rendezett tanácsú város, ezen a téren egy rendelettel iiiega/.üutethetué h millió s millió pwaszokai. Föltétlenazük-bégesek a kővetkező iotézkedések: a líét \'heti lakás felmondás — az egyes szobákra— Híünjék meg mind a két részről.
A hár.hér előre fizetendő. »
Abban a reményben, hogy a tek. Szerkesztő ur mindezeket szintén szükségesnek, tartja, maradok egy uj intézkedés reménjében kiváló tisztelője,
, Nagykanizsán, 1901. május 12-én.
F.gu tnuntída háztulajdonos.
Fonlard-selyem
HÍREK.
— Törvény hatósági közgyűlés. A törvényhatósági nagygyüléB a főispán elnök-lote alatt nagyszámú birottaági tagok jelenlétében 1901. május 18-án éa.14-én tartatott meg. A főispán a megjolont tagokat üdvözölvéu, sajnálattal emlékezett meg, Rozmanich Richárd, Balaton József apátok és Rajky Lajos földbirtokos bizottsági tagok elhunytáról, a vármegye fájdalmát jegyzőkőny vébe iktatuihatározla. Következett azután az üresedésben levő tiszti állásoknak választás utján való betöltése, de ezt megelőzőleg Králik Dani volt árvaszéki ülnök és Fapp Ferenc volt árvaszéki jegyző állal beadott lemondás elfogadása képezte megvitatás tárgyát, Králik Dani lemondása elfogadtatott, de Fapp Ferenc ellen folyamatba telt bünvizsgálat miatt a lemondás ugyan tekintettel nr. árvaszék cs a közszolgálatra, elfogadtatott azzal a kikötéssel, hogy a büavizsgálat eredménye a vármegyének annak idején bejelentendő lesz. Ezek után következett a választás, mely szerint , az egyik ülnöki állásra Czebe Károly^tb. ülnök, a máaik ülnöki állásra pedig dr. Ábrahám Eruő alsó-lendvai járási szolgabíró, az első jegyrői állásra Ilann János aljegyző, ennek árv. aljegyzői állására Végess János szegszárdi lakós, az árvaszéki pénztárnoki állápra pedig Vörös György árv. intők választatott meg, mig\' alsó-leudvai szolgabírói álláera Molnár János tb. szolgabíró választatott meg. A központi választmányban ürosodés-Den Yolt két tagsági hely, Glazer Sándor tapolcai és dr. Czinder István zala-eger-szogi lákósokkíl töltetett be.
A Nagykanizsán felállítandó 4-ik gyógyBzertár ügy is tárgyaltatott, de minthogy oly viszonyok, moly a városnak kedvezőbb fordulatot adott volna nem fordult elő a Jtételem elutasittatott. Zalavölgyi h. é. vasút részvénytársaság igazgatóságába gróf Batthyányi József és llaudek Ágoston dr. választatott meg. A közigazgatás belső ügyvitele éa pénzkezelésének f. évbeu eszközölt megvizsgál ása alkalmával észlelt hiányok megszünto-téséro kiküldött bizotságba Dr. Haudek Ágoston éa Szily Dezső, mig az alsó lendvai tapolcai és csáktornyai járásokban és/.lelt hiányok megszüntetése végett pedig Hertelendy Ferenc és Viriusz Vince, illetőleg alsó lendvára Isoó Ferenc és Hajós Mihály biz. tagok küldettek ki. A vármegyei járás orvosok fizetése 150 koronával, a főorvos lakpéoze pedig 400 koronával feljebb emeltetett.
— ZalaYármegye közlgazgalisl bl zottsága. folyó hó 14-éu gróf Jaokonch Láfzló főispán elnöklete alatt tartotta hivi rendes ütését.
— Arckép Io\'oplezés. Az izr. hitközség tanácstermében f. hó 19 én délutáu l|,4 órakor ünnepély lesz. Az elöljáróság egy közgyűlési határozatból kifolyólag leieplezteti -gelsei Üulmtnn Vilmos kir. tanácsos hitk. elnöknek arcképét melyet Kárpáthy Jenő festőművész festett meg. A beszédei az ünnepelt elnökhöz Rtpocb Gyula ügyvéd és elölj, tag mondja.
— Beszámoló. Zichy Aladár grőf, a uagykanizsai választó kerület országgy. képviselője f hó 12 éi gróf Z\'Chy János, Itikovszky István, Kálmán Károly, Buzáth Ferenc. Major Ferenc dr. és Faikaa József országgyűlési képviselők valamiül
, nagyszámú papság kiíérelében Nagykanizsára érkeztek. A pályaudvaron a párt helyi vezérei Sebestyén Lajos ésOroszvári Gyula ügyvédek. Ktlcsolc Leó piarista főgim. tanár, pgy lovas hanrleriuin és sjámó.s kiskanizsai választó fogadták. oKiskanizsán az iskola előtti téren beszéltek gróf Zichy Aladár, gróf Zichy János, Iinkovazky István és Kálmáu Károly, fejtegetvén a néppárt eddigi működését. Este gróf Zichy Aladár választóit alaposan megvendégelte. Uachus varázsitala hatolt mint Oberon kürtje.
— Clm adomány ozíh. A király Weiss Gyula, a zágrábi gözmuloui igazgatójának, városunk szülöttének, a kir. ker. tanácsosi ciraet adományozta.
— Tavaszi mulatság. A holybeli keresztény jótékouy Nőegylet választmányaelhatározta, hogy a jövő hó folyamán műkedvelői előadásokkal egybekötött tavaszi mulatságot rendez. Műsort a jövő számban fogjuk közölni.
— Eljegyzés. Remete Géza, volt orsz. képviselő eljegyezte Maghot Józsa áll. elemi isk. tanitóaőt Nagykanizsán.
— Értesítés. A Délzalai Takarékpénztárral egyesült önsegélyző szövetkezetnél a Pünkösd másnapjára ető befizetések, uláca kővetkező csütörtököu, azaz folyó bó 30-án fognak meglartatni,
— Halálozás. Dr, Fábián Zigmond nagykanizsai ügyvédet mély gyász érte. | Édes atyja Fábián Zsigmond I. hó 12 én Mária-Besnyőn elhunyt.
— A dohajkodás v6ge. Mull vasárnap széles jókbdvvel mulatott néhány iparos segéd a királyulcai Bayor-féle korcsmában, Sipos Gábor, 19 éves cipészsegéd, mulatozás közbeu oly erősen kocintott egy Bőrös pohárral, hogy ez ketlé törve, elmetszene kezefején az ereket. A vér csurgására valamennyien megbökkentek, elvezetlek a rendőri őrtanyára, hol a rendőrség elkötötte az ereket, az ügyeletes orvos pedig bevarrta a látougó eebokot, do az ilju annyi vért vosztett hogy még azon éjjel ájult állapotban pzáüilották a kórházba, hol már javulófélben van.
— Boszu paugaiiéttal. Meggyesi Á?osLon 61 éves Mzentandrási földmivBH bejött Nkanizsára katona fitiuak látogatására és ezzel együtt elment múlt vasárnap a gőzfürdő vendéglői korlbo. \' Miközben ott a kazání^ővel beszélgetett minden előzetes bevezetés vagy vita nélkül odaugrott hozzá Balázsi Euok közös hadseregbeli baka és nzuronyávnl ugy váglu fejbe, az öreg földmiveat, hogy ezt menten elöntötte a vér. A rendőrség beszállította az élotvoszélyes sérülést szenvedett öregembert a kórházba, e katonaparancsnokság pedig szurouyok közt kisértette be a brutális kAtonál. Mint hirlik a dolog még a községben félbemaradt leszámolásból eredő boszu müve. Az öreg Meggyeei még mindig élet-halál közt lebeg.
— Gare aux voleursl A Barnum és Bailey cirkuszt minden városban tt nemzetközi zsebtolvajok is elkhérik. Ezek az urak szerelnek a legsötétebb Afrikában lurkílui, az arany és gyémánt hazájában. Miért is felhívjuk n közönséget, hogy vigyázzon Afrikára meg őrizkedjék a zsebtolvajoktól.
— Köszönetit) llvánltás. A folyó hó 12 én megtartóit zanéstnise alkalmából kedves kötelességünknek tartjuk, hogy a Keresztény Jót. Nőegylet választom nyának a mise rendezéséért Dr. Perényi Józsuí k. r. tanár urnák az énekek bo-lauilásáért. valamint az összes közreműködő hölgyek és uraknak szíves fáradozásaikért a legmelegebb hálával telt köszönetünket ezúton is kilejezzük. A nagykanizsai róni. katli. folsötomplom építő, bizotteága nevében Mikos Géza elnök
— A Szépítő Egyesület közgyűlése A nagykanizsai Szépítő egyesület f. hó 11-én tartotta közgyűléséi Tripammer Gyula az egyesület intézője elnöklete alatt. Azeluők meleg szavakban emlékezett inog az egyesület elhunyt elnökéről, Piihál Ferencről.
A sétatérnek valamint a város ösbzos tereinek gondozását az egyesület ezentúl is főfeladatának .fogja-tekinteni.
S z o m ra e r Náthán indítványának tárgyalását áttették a választmányhoz.
Ezután megejtették az tj választást a kővetkező eredménynyel:
Eluők: Tripatnuier Gyula. Alelnök: gelsoi Gutinanu Vilmos jegy/.ő: dr. Fábiáu Zsigmond. Intéző: llosifovics Milivoj. Pénztáros: Grür.hut I|cnrik.
Választmányi tagok: 1 Bettlheim GyŐ2ö 2. Eöouapauger Leó, 3. Eperjesy Sándor, 4. dr. Lőke Emil 5. Oszterhu\'iör László, ü. dr. Szekeres József 7. Szo nmer Náthán 8 Varga Lajos 9. BIau Lajos 10. Waíser József 11. Winttenberg I?nác. 12. ifi-Fesselhofer József 13. Uűger llllmauu * Elek 14. dr. Tüboly Gyula 15. Elek Géza.
Számvizsgálók: 1. Kuortzer György 2. Rauschenberger Adolf 3. Ötvös Emil 4. Ilalphen Mór 5. Rapoch Gyula.
— Egyedüli biztos gyógyszere i" csuz és köszvénynek a híres Zoltán féle kenőcs, mely már uéháuy napi használat után a legmakacsabb csuz és köszvényes bántalmakat is meggyógyítja. Üvegje 2 kor. az egyedüli készítőnél. Zoltáu Bók gyógyszertárában Budapesten V. Sétatér u.
— Vívó tanfolyam. L o v a a Gyula, fővárosi vivóme8ter május 20-tól julius 20-ig terjedő vivő tanfolyamot nyit a CáBÍnó nagy termében. A jó hírnévnek örvendő vívómesternek már mintegy 3ü. tanítványa vao. Jeletkozni lehet Üoger Uilmann Elok urnála tornaegy let elnökénél.
« írt. 65 kr.-ig valamint folytonosan a legújabb fekete, fehér áa színes Henneberg-aelyembni 35 kr.-tól méterenkint, U Irt, 65 kr.-lg sima, aávozott, kockázott, mintázott, damasztok Menyaasznuj-selyem 05 kr.-tól 14 frt. 65 kr.lS.-loulard mintázott 66 kr.-tól 3 írt, 65 kr Belyem-dainasztok 6*1 . 14 B 65 . Báli-ífljem ÜO 14 „ S.r> ,
B -bá»ttr. rahAnkéat 8 frt. kr 42 „ 76 n |3elycn« grenadinok 80 p\' 7 B 66 , míteronként portó éí költségmentesen — Minták azonnal küldetnek, kettős lorélportó S»ajeba
C«. és kir. udwi-irállitó
HENNEBERG G., selyemiyüros, Zürichben
xxxx Évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY
i
1901 MÁJUS 18-án.
* A Kristály Szt.-Lukácsfürdói hegy-lorrás kutvállalat folyó hó 12-éo tartotta
övi közgyűlését. Az Ozletév mérleg eze-rinli eredménye ugyan veszteséggel járt, de miután a Kristály ásványiizet a legtöbb ^európai államban, Amerikában, Ausztráliában, Délafrikában éa Ázsiában bevezették, továbbá a lefolyt évben 5 nacy külföldi kiállitáson magas kitünteté-nekbun részesült, tokintettel ezen kiváló eredményekre a körgyülés tudomásul vette a jelentést és az igazgatóságnak köszönetet szavazott.
— Csöd alattV A gyermekek már pihenőre térteit és a P.-ék kicsike lakószobájukban az est békés nyugalma uralkodott. 1\\ asszony egy regéoy olvaaásábau volt elmerülve, mig a férj, amint látszott, egy kevésbé kielégítő számolásba mélyedt, uiert időről-időre mély tóhajok törtek ki belőle. ,D«! kis uram, mi bajod van?\' — „Kedves angyalkául, most már neked is bevallom: nem vezethetem tovább üstle-teru; a végére jutottam I* Megdöbbenve kérdi az asszony: „éa nincs mentségünk?* -\'.Nincs, holnap délelőtt csődöt kell magam ellen kérnil" — A kinos nyugalmat, mely ezen nyilatkozatot követte, élénk csöügelyüjelzéa zavarta meg. P.-iié ajtót nyit: „Az. esti lap 1\' —é« az újságot az úsztatni té.vo, hozzáteszi — .talán nyortUnk o.sztály-Borsjáték mai húzásán ?„ — ,Acnál rosszabb reánk nézve I" — »zól közbe a li\'liHngolt férj, „mert midón a legutóbbi huzuson nem nyertünk, nem ujitoitnm meg sorsjegyünket!" — „Dd én igen, \' macskám I" — „Te?\' , Igen, a háztartásban megtakarított pénzemből*. Hallgatagon nézi át 1\'. a lapot, de midőn a sorsolási jegyzéket átnézi, eihalváoyulvs újból kérdezi feleségét: "Ei -valóban iiiegujitoitad sorsjegyüket ?„ — Isjen, ternié.szetes, VTörök A. és Taa bankházában. melynek bárom üzlete (V. Vúci-körut •1, IV. Mnzeum-körut 11.és VIL Erzsébet-körut 04.) álilólag uaity szerencsével ját-«7Ík -- " Ó, te aranyos asszonyi — fis éu szemár, majdnem eldobtam magamtól szerencsénkeil Sorsjegyünk Töröknél főnyereményt nyert 1*
Színházi hét.
G Iláuptm&nn .Takácsok" cimü híres drámáját kis számú közönség né/te végig szombaton este. Pedig a szinrehozatal komolysága nagyobb érdeklődésre \'árthatott vo\'na szamot. Dobó igazgató a rendezésben ügyesen el tudta simítani a nehézségeket és néhol pld. a 11-ik felvonásban igen gondos ensemble-t hozott Össze. A szereplők dicséretes ambícióval és szép sikerrel játszottak. Remete a reuiteus vörös Í3flcker, Iványi a megtört, nyomorgó takács Jüaumer apó é» Dobó m becsületes öreg llilcz Bzerepében aok igazsággal alnkiloiLdk és nagy hatást értek el. Ilavas (Jiiger Móricz) nebéz szerepének igyekezett megfelelni. R»dó iDri\'issiger) ügyesen, jó psychologiával adta a kapitalistát, ki folytonos okoskodással akarja csitítani az önvádat, mely a nép nyomorának látásán gyötri. Miklóssy (lloruig) pompás zsidó volt. Centruma volt n szereplöknek, amíg a színpadon láttuk. Daróczy likát (Lujza) nyilt hzinen kitapsolták egy viharos jelenetében. Tor-day (Pfeifter és Ausorge) gyengéu játszott, tanulmány nélkül.
A darab erős szocialista vonatkozásai nagy tetszéssel találkoztak az elvbarátok között.
Vasárnap ugyancsak a .Takácsok" került szinre máBodik elöadiíRbaii, hétfőn pedig az „Arany Kakas" repri^e t láttuk
It Réthy Laura énekéoen gyönyörköd-liotlünk kedden esle a »Szép Helená-ban" Az ő éneke felül áll a kritikán. Azt csak elemezni lehet, nem bírálni. Hangja tiszta, mint a kristály, terjedelmes, biztos, erős. Az országban alig akad párja énekművészeiének tökéletességében. A mieink nem igen igyekeztek mellé állani. Torday különben is gyenge tenorja indispozicióval küzdött- Csupán Nagy Imre és Miklóssy játékát dicsérhotjük mep ez estén.
Szerdáu este Hoffmann meséinek hármas szerepében hallottuk Rétby Liurát. Itt előkelő, képzett játékművészetének is tanújelét adta. Azonkívül hangjában íh több alkalmunk volt gyönyörködni, mint „Szép Helenában." Zajos sikerű estéje volt; 5-szőr egymásután hívták a lámpák elé. Az előadás különben a leggyengébbek egyike\'volt. Jó hangok hiján a társulat nem is nytythat elfogadhatót oly műfajban, mint Ho mann meséi. Sem Turday (Hoffnaon), sem Tordayué (Hoflf-mann barátja) nem elégítettek ki bennünket. Ugy látszik a vendég nagysága nyomta őket Iteiuete ügyesebb alakítást "yujlott. Maszkjaival jól hatott. A karénekek, a a zene gyarlók voltok.
Csütörtökön este a ,Vereshaju"-ban mutatkozott bo Réthy Laura, r ezáltal, mint kiváló népszinmüénekesnót ismertük meg. Blaháuénak legkiválóbb tanítványa ö a népszinmü terén.
Az est sikerében kirite Nagy Imrének van a legtöbb réazo. Hálás ezerepe clő.-nyeit igen ügyesen használta ki. Pozsonyi Júlia is találó alakítást nyújtott a bÜRzke nagyasszony (őzv. Salgóné) szerepében. Day Lászlótól néhány Bzép nótát hallottunk az e.»te is. Különösen elemében volt Kardos és Iványi. Szabados Gizike is bájós jelenség volt. Havas benBŐséggel szépen játszott. Darócy lika kisíészaloniaa volt, b uem elég népies. Sokat kacagtunk Szelényiuek, Általános hiba volt a ezerep-lók részéről, hogy énekelve beszélnek, mikor népiesek akarnak lenni.
Nyílttól-
Az e rovat alatt kflalflttetfért nem vill&l felelösiéeet a izerkcsztőiég
4 ii(3r is yeszedulmei a csccsemo torra!"
Mialatt íi HMcj: i.los/akban a hányatl ingereli niánylag lilkák é* jóformán véyélylelenck, aonál inkább ícllcpnek a nváii meleg ke;<lcfén, a legmcb?gcb\'> !.önaj»«.klijin n:tK>-..n jyaLoiiak é-. lefolyásuk gyakran oly gyors "í-1 cí, bogy ,
ily Műben a nieMerscge»en tá|ilált> gyermekek & \' kr.<l a lml.mMiw^x ijcssií* míMloit »."».\' K«n ««»-niOrtl tény.\'mely lrgkirivnbb.ni a nagy?őn>>b:>it jits/úilii Ir, ilf nagy mertekben a falusi gyermekek Mit i* £-«*lelliclö, kel fonti* tluli>ggál fiigg r«.*nn egybe, iicvoícícscii klsgyerniekekiuk .1 Amiví-ság Által Csökkentett ellcii*llok4|>c*ié£cvcl és h Uhciilejlien elöiiltrclt gyor* liakteriimi 5.:aji.iro!lás. «.-.! es a lejnek kémiai fell.oml.».ival.-
A/ eU.\'.l.bcn említett árlnlniasságtül a; anya gyermeket könnyen megóvhatja, ha íít a forró iu|)S>uktun a IcghUvOüalii* <h> 5ieliü>elili »/uliAjál>aLi bigyja c* a kánikulában c«ak kora reggel, \'lajjv e»le kítón vU»| a leveliire. MiulAii a nyAri forró-n.ijJ nemcsak a/, ajj"yhu/i verlohilás »el»c£ jelen-, icgeil okozza, (nap^urás) ilc a hcllartalom fel-;
A teliénlej mineni!W£g<* a r»yilvin<»í órAslian egy Meit dacára a liygiciiikusok
é> orvosi lutóvAjjok elismerésre míltO f.irn.luzásaik-1 iiiík. tcjg«*>las\\gi.>kt>án (níliAny mii taj;a^.k»sá^i6\', eltekintve) ígcti a» állapotok. A tavalyi |
lernicsietlnivintk uapjin, mely Aachcrt>cn lelt meg-tartva, ar egyik elöa-.ltl a ty|.lin>. ejinleiniák ejjé-z í-oroutdról cmlíkeieU incj". a mclyrkuck kl»elil\'l |>ata«l^.wtlasij;okl>ól s/.irnu/.ú kutak:..! é< Iragya-1 iloml.tól inficiiilp tej volt ar. oko.-ója.
N\'írheny is hasonló inútlon lett lejjel egyes «alA.lokl.a hurcolva. l^l.oiraji2|öbb Ocouiluin a ]
le(jujahlian hehfcrtnyilnU luhcrkulttshacilasnk. me- I
Iyekd sorva.lasus tehenek tejihen tahltak, lla1 most ho£iAve>>ntk a sok kiscl\'h istilMban lélezii | ti.xtállaiuáj;At n lejclö állaloknak, at aloimtaluiá-j nak, a jiAillónnk e* a fejG s/cmélyeknek. a rovarok-1 ( lót hemzsegi* levegői, a rojijiant na»y Ulilló-| |il>tkoi, melyet <ok lej tartalma;., a ho«zu $ialli-i lá»i "Irtöl, melyeknek a tej ali "van" vetve és a tömege* hacterinm szaporodásim steriliíitlan lej- | ben, ugy arra a tapasztalatra j&vünk, lujgy hazink igen -."k viilckén a tehéntej a gye:ntck résrére 1 Ártalmas.
Oiven lelcs elleatetben van az egészséges svájci tehenek tejr, melyek köztadoniAsiila^ aienlesek a I tiliIMiajokl.il c. aí ív Icgnagyul.b rc»/ét a -.zdliW 1 é-. balzsamos he^ylejtiíkiVit töltik. Kzen .svijei! I alpesi lej. mely comleniAlt (cukorral silritetl)! \' Aljap.itlun a Notle-fele gycrincktipliszt fii alkatul | résre, iiiiiiksm kiiüníi, hniiein iitiiulig egyformaf ; mlnövcgii, — s a ilirlléH küvclkezlélien, mely nagy hihnéiseklet melleit töiléilik l-etegscg csiiák-i ól teljesen mentet és határtalanul tartós. | Mt-legvi/íel yegyitye, niiniUn lovibl-i nélkül isméi iható lejét "szolgáltat.
A Ne-lle lisztben finoman megtört Intra kétszer-1 sUUtel, mim anni)atikusaii illatozó, nagyon kel le-1 mesen iilclheti. világos barna |».r for.lul el,"., mclj friss lej nélklll, egyszerűen vízzel jiompAs iiatM vagy pemjiüt a.l.
Több mint -\'lO éve sok u.Vzezer esetben, lelt a kiiilnö emészthetősége és^Uipci ejeezen tej — ketsrer-sillt pornak, alaposan kipróbálva.
Folytonosan egyforma, minőiig kész állajioihan,, folyton chsigel oiltnpiir. c- folytonosan kapható, kéznél fekvő, sohasem mirigy vagy bilrhAnlalmikal okozó, sohasem megsavanyodó, vagy felbomló,! n Ne-tlí ll-^i a gyermekei a, legrosszabb hlószak-
Vese, lingyhőlyag, hugydara és a koazvénybántalmak elleu, továbbá a légzó éa em<?8zti>al szervek liurutoa bántalmuiníl, orvosi tekintélyek állni a Llthlon-forr»»8
SALUATOR
sikerrel rémiéire lear.. 11 n K y h aj tó hatáan!
Kellemes izy! ^ I Küodjcq eméstllielő
Kapható áB»Auyvi*kereBkedé»elbeu és
gydgyucrtárilcli&n A Salvator-forrii ifazgalisáía Eperjesen

/lillvl
emészlö szerv, kllapdtbaiiilailj Teli A l ha a; itliiszjkun átesnek kösiöiiík
cs Hiiikö.lé>öt folytonosan jói
gjennekek a legmelegebb y n«t c.-ak a Xeitli liszt-1
IRODALOM
— A Kert n kertészet ősaze3 ágait\' macába fog\'nló kertészeti ezaklnp. FŐ-j szerkesztő és laptulajdonos Mauthner1 Ödön. Felelős szerkesztő Iitalí Svetozár. Megjelenik minden hó 1-én és 15-én.! Szerkesztőség: VI. Antlrássy-ut 23. sz. a.,1 hova a lap szellemi részét képező kőz-1 lemények kéretnek. Kiadóhivatal: VI. Audrásay-ut 23. sz. a.-, hova a hirdetések, az előfizetési pénzelj a szétküldésre! vonatkozó értesítések küldendők, a reklamációk és a lakásváltozások jelenteudök.\'
Sxcrkcsxtöaég : Dr. Villányi üenríA:, felelős nerkesxtö. Kiadö : Jfj. ]Vajd.ita Jóxaef.
VEGYES.
— Fi-iijkt\'pezö készületek diletánsok gxá-niárft. rMir)deukinck, kik ft fényképezés ezen kellemes és 1 irki által Ifflnnyen megtannlhitó sport iránt érdeklődnek ajánljuk u 1854 év óta fenAlló kíllönósen fényképexő késznlékekkes foglalkozó A. Moll c«. óa kir ttdr. jzállitó Béc-TucUtichen 9. cé*et a pnnek llluwtrá tárjfgy-j eékéuek Átnézését, mely kiráuttri ingyen knldel tik atíg.
Tisztelet a tiszteletreméltónak l
Wlhem Fereno gyigyaztrisz urnák Nsuaklrchen, Béoi mellett.
Alulirt mir 70 é*fg vagyok és tix év óIa liülct.csuzéi aranyert8 goróaokl\'en szenvedtem oom tudtam gyógyulást találni — Csakis az Úu Wlihelm-féle antlarthrltlkus antirhaumatlkui lheája győgyilnll mtg anen-vedéseimtöt teljesea. — A legforróbb köszönetemet nyilvánítom Önnek, ugysiintén a grófnőnek, kinek nyilatkoratát\'az ujságok-ban olrastam. Kitűnő tisztelettel i Aokermann Kereszt,
jiradék élveié AltonAbin Hiraburg mellett Ueicbenatrassc 6.\'
Minden gyógytárban kapható.
HtRDETESEK.
Fürdőidény;
máj us-o któ ber:
Ásvány- cs iszapfürdő:
D A R U V Á R,
8LAVOX1A.RAK.
A cl. ós kir. szab. délivaspilya állomása. Vastirtalmj forrás hófok 42—60® O. l\'or-celláti-, kő-, lükül-, iszap- é\\ tnoúr- vs vill.myos fürdők. Sikeres }jyögyhatás»al l>lr ai összes nöi b.ijotnfttr MSr r> r.\'.mif fdök ót& rij-hirll, jóHaláMi, filrdö a txlnvoniai kör.íjihcgyek gyOnyOríl völgyében, erdys magaslatoktól körülvéve. A gy-igyhe-lyisígck egy icmck, ímyéko* setiny körepén fessrenek. A fürdöpark. fürdfii szálloda és ar összes lakhelyiségek acetylen-légszeszszel világittatnak. Kiváló, előzékeny kiszolgálás. Az elő- ós utóidíny alkalmával tetemes árengedmény. Prospeklusokkal .és fólvllágositással sjive<eii ingyen é* liernicntrc Kidgiil
a fürdőigazgatóság.
1901. évi junius hó Ő. napján d. e. 10 órakor
megtartandó nyilvános árvorésen eludatui fog.
Az árveréi által a C 2. a Kaczeu3! Mária őzv. Vlaaici Mártonné javára be-J keblezett szolgalmijog nem érintetik,1 hogy azonban e/.en árvorésnek n C I.a. a lutenyei tskarékpénztár javára bekeb lezett Í00 kor. töke él 100 kor.költség be nem igértetnék, akkor az árver^ hatálytalanná nyilváoittatlk a C 2. alat Kaczeus Mária \'őzv* Vlasics Mártouni\' javára bekeblezett szolgalmijogra vált tokintet nélkül íog árverés alá bocsájtatni , Kikiáltási ár a fentebb kitett becwár. 1 Árverezni kívánók tartoznak a bec-<ái 10°/o-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni. {
Kelt Letenvén, a kir. járásbiróiág mint, telekkönyvi hatóságnál, 1901. évi április hó 20. napján.
155;/lk. 901.-
Árrerésl hirdetmény.
A nagykanizsai kir. tszék telekkönyvi osztálya. részéről közhírré tétetik, hogy Ludillo József iháros-berénvi lakós v<?g-rehajtatónak Pécsek Katalin férj. Lodillo Józsefué végrehajtást szenvedő virághepyi Inkós elleni 57 k. hálrult^kos tőke, 12 k-ingó végrehajtás megkisénédi 17 k. in-gütlau végrehajtás kérelmi. 3G k. 30 fill. olőzö árverés kérelmi 10-k. jelenlegi éa a még felmerülendő költségek iránti üuyében a fenlnevezett kir. törvényszék területéhez tsrtozó a naeyrícsei 120 sz. tjievben f (423G—4233) lirsz. alatt felvett s 828 koronára becsült virághegyi szőllő pré8ház( ős rét-
1901. évi május hó 3! napján d. e. 10 órakor
•Nagy-Récso községházáuál GyőifTy Jáno3 felperesi ügyvéd vagy holyetteso közbejöttével megtartandó DyiIvánon árverésen eladatni fog.
Kikiáltási át a fentebb kitett becsír.
Árverezni kSváoók tartoznak a becsár 10°|o-át készpénzben vagy óvadíkképea papírban a kiküldött kezéhez letenni.
A kir. tszék, mint telekkvi hatóság.
Nagykanizsán, 1901. évi márc. 21-én.
I3l8|tk. 901. • Árverési hirdetmény.
A letenyei kir. járásbíróság mint tkvi hatóság közhírré teszi, hogy a kir. kincstárnok Kaczeus József éa neje Vlasics Apollonia tótazentmártoni \'lok\'óaok elleni 118 k. 34 611. tóko, ebből 111 k. 54 fii), után 1900. évi ápril 24-tól járó &°/0 kamatai^l8 k. 30- fill-végrehajtási, lök. 60 fill. előbbi, 12 k. 80. fill, ez.uttili költségek iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai tőrvényszék (a letenyei kir. jbiróiág) területén íekvő.Tó\'.szentmárton község 231. sz. tkvben A f 12öfo brsz. ingatlan éi a rajta épfljt 61. népsorszá-niu liá/. 932 k.kikiáltói nrlmn Tóts<out-uiárton községhiró házánál
t Itli\'hter-Me

Horgony-Pain-Expcllcr
Linlmont.CapBici comp.
"\'k\'.vn\'gi lj|núlh>Mi:Í7.i^7.or, a mely már több mint 80 óv óh» mojíbtjhaló bo-ilürzS\'jir-.-úl nik.-ilmiizi.itik köszvénynél, csúfnál és mciih\'iilcaeknél. Irités. üüiuiyrtbb utinzaiok miatt be-
-----\'- vás.írliMkor iuküIí>r tlpyolem-
mnl legyünk n „Horjony" n-djegyre és a „Rlohtcr" ezégj«"e,yz<sri\'.
80\'f., I k. -10 í. és 2 k. Árban úgyszólván niimlcD gyúgvszTiárban k6p-ható. Fíraktár: fírök József győgy-s?eré>7.n61 Budapesten.
Richler F:-Ad. ts Iiria.|f5^
r« Ur.a&vftrlaiklb\'iiSV
Rudolstaclt.
is
•í
pOKAH^V & jTOHNgON\'s
Benson-Tapasza
A leghathatósabb tapasz
rheumatismus esa maghülés összes köYetkezményei ellen!
Mind l n gpoiytárban kapható.
Louis Ritz & Co, Hamburg.
Holr.brücko 7-11.

SZABADALMAZOTT DRQTÜVEG.
I.vgj.ibb-Ci lieginu«tem«M» [ivcgc/5 anyag vlUgtis tciy/clnck (t oblal-aMakóknak va<uti iiulr.lii/aknúl, világos tulvaroknak, gephitaknak. raktirhÁraknak, vcrnn.ISkmk, mimlcnfi-lc bi/lo<-c* cnicllctt világosságot átcrc-/iö, /.ártbclyiségnck. jcltü-tabiáknak Mb. s:t<.
, Kcs/ittetik cá. -I— .".u nimélcr vastagságban, égés* 2*j inctcr tcrjcdcicuil.cii.
Etsayil: legnagyobb törisi bűton-^g, cl nem ón cllenállú kíj.csjí-g, ta«bi*losjgcii nngy fokig, kiliinö vlligossígi átcrcxitéSj könnyű tteftitlúit&s, vas-/cikcict, megtakaritis stb. stb.
Legjobb crcdnicnynyel és nagy terjedelemben a legtöbb állami és jtiivAi. épületeknél lia-.tni.Jvn van. Sok vasmiftl bel- fes klllfüKlün -kotele/.oleg haszna Hátik.
ÓVO TOKOK DRÓTÜVEGBÖU vi/illiMnánytarti\'iknil. locomotivóknál és \'gíWka/ánoknál.
ctsr Üvegkamónjföntés-padlozat-leniezek járható tetőzetnek "©o
nagyságokban, sima vngy mint ár otl felülettel, tel
vagy Cfiésí
rgúst fehérlicn, ilrOtlirtéttcl felicrbcn, ilr.\'illietéttel vagy
UfBQ titözilndiljr ét fitagrovitkás téglik Kél
uéUül, legkülönfélébb alakok és nngyjágokb.in.
Aktien-Gesellschaft fúr Glasinriustrie vorm. Friedr. Siemens,
Neusattl b«l Elbogia (Bchmm.) További gyirlminjok: Min.leimenia ivetek, Uvcfi/ár.\'.k, öntött, ilis«- és donibot-Uvcg, (-./al.a.lolaiaiott Qvegbulill) .-(!.,
ROHITSCH Sauerbrunn
GYÓGYFÜRDŐ Prospcktutokkal az ig«zg. Déli vasutillom&a: Pöltschioh
Gyönyörű Nyári,
Elismert gyógyhely gyomor- máj- éa vesebajokban
cukor-bctcgség
epekő, torok-es gégehurut bántulmakban szen vedök

lp^nhb alpnii tpjpt tartalmat.
N EST LE GYERMEKLISZTJE
legtökéletesebb táplálék kis gyermekeknek.
Egjr doboz 1 kor. 80 ílllir. Fél doboz megprobálásra 1 kor. T^em kíván .tejhozzátétele, az anyaemlotöli etváldaztás ezen rég jón&k bizo-uyull, már 30 évnél régebben bevezetett és
kipróbált tápszerrel könnyen történik. Hasmenés és hányás kizárva. — A Nestlé gyárak\' évi gyártása 35 millió doboz. — Naponkinti lej-szflkaéglet 132 000 liter. Netllé Bűrüsltctt teje cukorral I doboz I kor. „ . ^ cukor nőikül Viking ajdonaág
I doboz I kor.
Köiponti raktár: F. EERLYAE, WIEÜ, I, Saglergns! I,
I\'2lnild<a az öí<<zes pyógytárak éd drogueriákban.
XXXX. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. MAjUS 25 éa.
IIOTIIESI CSAK EGY HP.
HÉTFŐN MÁJUS 27.
BARNUM & BAILEY. A VILÁG LEGNAGYOBB LÁTVÁNYOSSÁGA.
Óriási
AMERIKAI MULATÓHELY 50 év óta amerika büszkesége.
JELENLEG A CONTINSEN KÖRUTAZÁST
XESSK.
fi" óriási, fajit külön c czélra épített vasúti kocsijával, trelj-4 teljes vonatot képez. A (eljes .Enscmblc" 12 hatalmas sátor pavillonban lasz kiállítva, melyeknek legniRjobbika
körülbelül 12.000 kényelmes ülőhelyet foglal magában. Naponta 2e\'öatlás. délután 2 ós este 7,8 órakor. A megnyitás I\'/, óraval az előadás elútt történik, hogy a nagy közönségnek alkalma ipRjcn az élő csodaembcreket, a három elefánt csordát és a kettős állatseregletet megtekinteni.
70 gyönyörű lónak egy „Manege°-b&n való olövozotéso.
Számtalan, összehasonlíthatatlan és utánozhatatlan, vakmerő, félelmet nem ismerő mutatvány. A fellépő művészeknek mindegyike mester a maga szakmájában. Minden művész egy csillag. Az arénában bemutatott mutatványok mindegyik egy-egy meglepetést képez. Minden valóban egészen uj, tökéletes és eddig
még sohasem lett bemutatva. Emberi elme által elgondolható leghatalmasabb és legnagyobb látványosság. 3 nagy lovas mutalváuy bemutatási" szolgáló „Manége\'-ban, 2. hatalmas színpaddal és egy majdnem mérhetetlen hosszúságú futópályával, 3 óriási terjedemu légtorná-szati térséggel, egy egész állatsereglet, idomított vadállatokkal. Mindenféle fajtn versenyfuttatis, eröművésieti mutatványok, légmúvészet, a fBldOn és levegőben való tornamüvészet bemutatása és uj meglepetések. A bajnokok erejének megfeszítő igyekezete az ügyesség által elért recordok megdöntésére.
400 kitiintett lónak kiállítása. 3 csorda legkitűnőbben idomított elefántnak, 3 porondon egyidnben való elővezetése. 20 nomzotközi némajátékos bohócz.
Egy igazi világkiállítás modern látnivalókkal Czirkusz Hippodrom. Allatsereglat. Idomított állatok kiállítása.
1000 férfi asszony s ló
Tdrpék, tetováltak, kard\' nyelők, egy hölgy hosszú hajjal s teljes,, körszakállaí, egy kutyafejű gyermek, kéz nélküli emberek jonglörök", 1000 eredeti különös dolog és csodálatra méltó előadások. Egy mojduem végnélküli sorozata a legujjabb produkezióknak, merész félelmet megvető mutatványok, melyek eddig sehol Bem -voltak láthatók s melyek most legelőször lesznek a közönségnek bemutatva.
Ilclyiírnk «/. ülések fekvése szerint t
Belépés-iilő-helylyel 1 kor. 20 fül, és 2 kor. 50 fill., zártszék 4 kor., fenntartott-hely 5 kor., páholy-szék 0 kor.
A helyek mind számozva vannak az 1 kor. 20 fill., és 2 kor. 50 fill. helyek kivételével. A jegyek megnyitáskor a bejárónál kaphatók. 10 éven aluli gyermekek az összes helyeken kivéve as 1 kor. 20 fill. helyen a felét fizetik, elővétel csakis az 5 és G kor. helyre, az előadás napján, a jegyelárusitóuál szintén kaphatók: Fischel Fülöp könyvkereskedésében Kazinczy-utcza l.
EGY BELÉPŐ-JEGY, AZ ÖSSZES HIRDETETT LÁTNIVALÓKHOZ ÉS EGY ÜLŐ-HELYRE ÉRVÉNYES ELŐADÁSOK SZOMBATHELYEN MÁJUS 2G-án. ZÁGRÁBBAN MÁJUS 28. cs 29-én
5 fillért
ecv li\'velpyö lapra a
FRANZ REHWALD SÖHNE
Wien II./8
Reichenberni cénbez intézve megkapja ingyen én bérmentve a legszebb éa leg olcsóbb uriőltöny S7ővetmintákat. .
Thomka Endre
István néhai Miklós, Hona férj Győrffyné j nevére tjk?. felvett Sznbadhepy.\' Kétágu. Látóhegy és más dü\'ókben fekvő szántó földek, rétek, szőlő r. é. mrtjun hó 20-íln ós 21-én | bírói árverésen eladatni fognak.
aanqaaqo i :oooaooooooaooooQ ooocoaaoooroaooapr
Z.K. 7„ 901.
MOLL SEIDLITZ POR
(\'■ak akkor valódiak.
ha mtndogyik doboe aláírását tünteti fel.
Moll A.. vódjogyot és
A Moll A.-féle Seldlltz-porok tartós gyógyhatása a legmakacsabb gyeraor- él al-Ijslbánlalmsk, gyomorgörcs és gyomorhév, rospsött székrekedés, rafcjbintalotn, vér tslulás. aranyér ób a lcgkalftnliósöbb nil betegségek ellen, e jeles .báziszernek évtizedek óta mindig nagyi.bb eijedést szerzett. — Ara egy Ispoasétclt ere-ditl doboznak 2 kor
Hamisítások törvényileg fenyittetnek. fMOLL-FÉLE FRANCÍAl
BORSZESZ ES SO
Csak akkor valódi,
ha mindegyik nrcK MOIiI, A. védjegyét tn\'ntotl tel „A. Moll" feliratit dnozattal tan *árva.\' A Mail-féle
frnnozla borszesz és sá nevezetcsen mint fájdalomcsillapító bedörz«5fe»l azer köszvény, csuz és a meghűlés egyéb következményeim! legisraoreteiebb népszer. — Egy ónozott oredell Dv«g ára I kor. 80 <111.
MOLL Gyermek szappanja.
Lcgfiaumabb, legújabb módszer szerint készítek gyermek és hölgy szappan a bfir okszerű ápolására gyermekek él felnittek részére.
Ara darabonklat — 40 (III. öt darab — I kor. 80 flll. Minden darab gyermek-szappan Moll A. védjegyével van ellátva.
FŐBzétkOldén:
Moll A. gyógyszerész, cs. ós kír. udvari szállító által,
Bécs: Tucblaaben 9. »z. Vidéki megrendelések naponta postautánvét mellett teljesíttetnek. A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és védjegyével ellátott\' készítményeket kérni. Ifaktár: Nagy.Kanizsán Ro88nfeld Adolf és Fia.
"___ _:____ 3
00000000000joaaaoaoa QoaaoaoaaaaQoaaaoicooööo
Vásárokai látogató
és házalóknak!
Kiabáló guirlfujót, gömbölyű éa hoszszask. önlöjj kolbász. gigerli és ízirarfujfik minden sziohen. Elefántoruáuy madórhanggal Fülemüle fuiulu, meglrpS»n madárhangot ntánr,z Szalndöfénylő egerek KepBIö gumi-kolbász (nagy heca) f^H a » 111 d II ü glgerlik, hashajtó pilalákkal. Er.en-kitül mindenféle legajabb játékok és mulattató czikkek a legjobb minőségben kapható
Hacker\'s Söhne.
Bóca, VII., NenhaugaRMe 21).
nagy Laci árukereskedésében, utánvétel mellett, csakis megelőzőleg beküldött foglaló ellen. Pontos és szolid kiszolgálás. Mustrakaidet 1 kor.

Nagykanizsától 3 órányira
furdóhely^éa Tlzgyógyltó intézet Sopron-megye l\'/x óra Bécstől.
At újkor igényeinek berendezett inté-zc^iücg bclcgsegeknck, szitlajosoknak, milden étrendi és táplálási gyógymóddal. Az összes tizgyógy eljárások, gÖz, meleg letegS, természetes szénsavas levegő, nnp, éa a> összes gyógyfürdők, massage, ril-lanjfyógyáazai.
Az intézet, csak néhány percnyire a vasútállomástól, szép "s egéizsóges vidéken fekszik fcnyöerdök\'ől kö alótre, a nagyon kedrelt égvényes vaafordLsa van.
Idény 2« májustól oktoberlg.
ProspektuBok éi tndaltozódásoV ingyen a főigazgatóságtól.
HIRDETMÉNY.
(J csis/ári íi apostoli királyi Fclséuének legfeUG elhatározása folytin ezennel megimlilt^tik
a XXll-ik íuaay- kir. állainsorsjátélv
rcmleiése. Az ezen sorsjitik ulin remilhetö tiszta jövedelem közhasznú jólékonycélokia fog fordíttatni.
Kzen Rort.jiték óssies, 7691-ben megillapitott nyereményei a/, aübb kővetkező játékterv sieriiit
365,000 koronára rúgnak, ct pcitig: 1 ríinyererfiény — — — 150.00\') korona 10 nycteméiiy — — — A 1.0 0 kofona t \' — — — 50.000 . | 20 , _ _ , 500 l ■ — — — 20.000 » 50 » — — — , IOO
t » — — — KW\'OO » 10U > — — — . 50
a nyeremény — — 4 5.\'K)0 » | 1000 ■ _ — — . 20
5 » - — — » 3.000 * I G500 . ~ — —*» IU Ai összes nyeremények készpénzben fizettetnek kl. — A húzás visszavonhatlanul 1801. évi Junius hó 28-án Budapesten történik. —
- Egy sorsjegy ára 4 koronával van mígállapltva. ■ Sorsjegyek kaphatók: a m. kir. lottójövedéki igazgatóságnál Iludapesten (Csapéirakpa.it, Vámpalota), a mely hatósighoz a megrendelt sorsjegyek ára postautalvinynyal előre be-UUIJondö, további: vatamonnyi posla-, adó-, vim- á^ söhtraUlnM, öiaics vasúti állomásokon s a legtöbb dohány-tőzsdében és váltóOaletbcn. | nudapesten, 1901. évi január hó 2-án. \' I
A m. kir. lottójövedéki igazgatóság.
Nyomatott Ifj. Wijdiu József könyvnyomdájában xNagy-Kanusán.
21-ife szám.
XXXX. évfolyam.
Elöflxeti-ni Ar; évro . . 10 kor.. — fill. Fél évre ... 5 kor. — fili. Nrgyedúvre .2 k«ir. f>0 fill. K^jík nzáiu 20 flll.
HIRDETÉSEK
6 hiBálioBpeuunrliíri I4,má*otlazor 12, s minden további sorért 10 (111
NYÍLT TÉRBEN
petit üDniiiktíiit 20 fillérért vétet-ne* fel.
ZALAI KÖZLÖNY.
A lap Bzellcmi részét illető minden közlemény a felel5a izerkeixtö ne?ére, ar anyagi réa*t illető köx-lemények pedig a. kiadó ncrére címzetten Nagy-Kanizsára liér-uienlvo iutfarendök. *
nérmíntítlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok yIkszii nem k II Illetnek
A nagy-kanizsai ,Ipar-Testület,■ „a nagy-kaoizsai Takarékpénztár részvény-társaság,11 a „Kotori takarékpénztár részvény-társaság," „nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet," a .nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület," a .nagy-kanizsai tanítói járáskör," a „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet," „n.-kanizaai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete," a „katonai hadastyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETEN KI NT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Pünkösd.
Nagjkanltsa, 1501. máj. 24. Viruló természetben, ragyogó napfényben fürdő harmatos rózsák ékességében jelenik meg a tavasz teljes pompájával, a keresztyén világ lélekemelő ünnepe: pünkösd.
Ar. ftrök isteni igazságok hirdelője, a kereszténység magasztos eszméinek | diadalma ez a nap.
Az emberiség érzelem világát szeretettel, lelkét nemes gondolatokkal töltötte meg a Szentlélek eljövetele; hitének bizodalmat, reményének erőt
adott .....
így lettek az engedelmes tanítványokból lelkes apostolok, kik az eszmét diadalmasan hirdették, s nsűggedetlenfll, ezer veszély és üldöztetés dacára kitartottak mellette. Csodálatos átalakulása volt ez az
emberiség történél ének..... Az
apostolok szava, mint az orkán zúgott végig az emberiségen, az eszme Jióditó erejét többé semmiféle emberi hatalom meg nem akaszthatta, hauem kétezer év után is győzedelmeskedik !
A Szentlélek világossága feltartóz-hatatlanul rohan előre, egyaránt bevilágítja a szegények és gazdagok szivét. Azok az örök igazságok, miket a Megváltó hirdetett, ledöntötték a bálványokat, az emberi hiúságok templomait, szétszórták a zsarnokok trónját, az ember és ember között felállított különbséget a vallás
Lauaival megszüntették......
Hiábavaló volt a zsarnok kényuralom erőlködése, hiába hurcolták az eszme hirdetőit a kísérteties börtönök fenekére, a láncok csörgése onnan is az exzmél hirdette ....
Hiábavaló volt a máglyák felcsapó lángja, megemészteni ez sem tudta, mert a felvilágosodás . minden erőszakot legyőzött!
Ilyen a magyar szabadság eszméje is, a honfiak szikében lángoló hazaszeretet és a szentlélek erejével küzd.
Századok küzdelmei sem tudták megtörni, mert ha már érezte Az idegen szellem nyomását, a honszabadságinak eszmélye újra meg újra kitört és lerázta magáról bilincseit, a felvilágosodás fegyverével íiyomult előre az emberiség nagy társadalmában.....
Neküuk is voltak martyrjaink, a kik a hon szabadságáért, a magyar nép függetlenségért áldozták fel életüket ....
Voltak, a kik a szabadság eszméiért Golgothára jutottak, a kik az önkéntes száműzetés keserű kenyerét ették, a hontalanság fájdalmait szenvedték, de megrendithetlea meggyőződéssel, büszkeséggel hirdették eszméik diadalát....
De vannak még a magyar szabadság eszméinek apostolai is, kik csüggedetlenül harcolnak s hirdetik\' eszméiket, s mint a tüzes nyelvek világosan szólnak . . . Gondolatuk, akaratuk egy: a haza jóléte, a nemzet boldogulása ....
Ezen a Pünkösd ünnep.en a Szentlélek erejével legyen velünk a hazaszeretet lelkesítő szava ....
Merítsünk erőt az apostolok hithű példájából, legyünk egyetértők, testvéri szeretettel öleljük keblünkre mindazokat, a kik a hazáért igaz lelkesedéssel küzdenek, hogy így annak az eszmének, melyet hirdetünk — apostolai is legyflnk!
Ne a csüggedésnek érzése, hanem a hitnek ereje legyen velünk; akkor igazi keresztényi szeretettel ünnepeljük meg Pünkösd ünnepét és ar. eszme, mely ezer éven át megőrizte drága hazánkat —: diadalra jut!
?*. Ss. í.
A város közgyűlése.
Elénk érdeklődés mellett folyt le a május 20-án hétíőn délután 3 órakor tarlóit közgyűlés. A képviselők nagy\' számmal jelentek meg. Lefolyása a követ-1 kező volt: \'
Vécsey polgármester megnyitotta a közgyűlést, azután Nagy Dezső előadó tanácsos olvasta föl a városi tanács részletes jelentését A jeleotés kimerítően lárgyalta as ügyet, kezdetétől egész a mai oapig. A bel ügy mi misztérium rendeletet adott ki, melynek értelmében & kaszárnyák a városon kívül építendők, ezen rendeletre hivatkozva a honvédelmi miniszter leirt a városhoz, hogy a kaszárnyát nagyobbítsák meg, mert kicsiny éa szűk, egyúttal utasította a várost, hogy micél előbb gondoskodjon egy uj kaszárnya .építésről, mert különben kénytelen lesz\' felmondani. Ez hozta létre a laktanya épilés szükségességét. A pénzügyi éi közegészségügyi bizottság együttes ülésében véleményezte a laktanya építést. A képviselőtestület a bizottsági ülések alapján elhatározta, hogy az épitkezésre a versenytárgyalást május hóig tartsák meg. Az összes költségekre 1,933.000 korona 5 fillér kölcsön szükséges. Az építési alapíöltételök szerint az uj kaszárnya lényegesen fog a régitől különbözni, a folyosók negyohbak és szélesebbek lesznek, az ágyelhelyezés más lesz, töltény-raktár külön, az épületet villámhárítókkal látják el és nagy házi lövöldét létesítenek. Forgalmi szempontból a Sugár-ut folytatását meg kell hosszabbítani a Gumi utca felé, a Huuyadi-utcát pedig a Vörösmartyrutcáif, a Sikátort meg kell nyitani, a laktanyához egy utat kell vezetni, hógy a várossal akadály nőikül érintkezhessen a katonaság. A: építési
és utcanyitási munkálatok a városi mérnököt nagyon igénybe veszik, meri csak hivatalos órán kivül végezheti el az óriási munkát, miért ia méltányos Király Sándor mérnököt negyedévi részletekben fizetendő 2000 kor. ősszeggel megjutalmazni. Délelőtt járt le a versenytárgyalás, ekkor felbontották az ajánlatokat, melyek a következők: Kocáin Lajos 6 — 10%-al hajlandó olcsóbban elkészíteni a laktanját. Erdélyi és társa cég Saller Lajoa hely-heli építőmesterrel 0-7°/0-ot, Grand Lipót éa fia cég 6,8°/0ol, Morandini Román 8\'7V0-ot, Königaberg és Deutuch ö\'GVo-ot. Harkányi Ede 10\'1%-ot hajlandó leengedni az építésre szánt összegből. A városi tanács ajánlja a közgyűlésnek elfogadás végett Harkányi ajánlatát
Dr. Lőko Emi! tiltakozik a városi tanács eljárása ellen, mert a községi (örvény értelmében a rendkívüli gyűlésen csupán azt szabad tárgyalni, ami a tárgyBordzatban van. Ajánlat elfogadáát nem tárgyalhat a képviselőtestület, mért •a tárgy sorozatban csupán jelentésről van a?ó. A képviselőtestületi szabályrendelet szerint az ajánlatot előbb mog kell vitatni a pénzügyi és építészeti bizottságnak, csakis akkor tárgyalhatja a közgyűlés.
Dr. Fried Ödön nem osztja Lőke nézetét, szerinte legjobb ha az ügyet minél rövidebben intézik el, a közönség türelmetlen, azért ne késleltessük az építést. Ilyen sürgőa esetekben a formaságot mellőzni kell. (A képviselők zajosan helyeselték Fried érvelését.)
Dr. 8chwarz Adolf ajánlja a közgyűlésnek, ho*;y ar. ajánlatokat és az egész ügyet alaposan vitassák meg a bizottságokban és azután terjeszszék a képviselőtestület elé. A meghivó csupán jelentésről tesz említést, holott a tanácsi javaslat véglegesen dönteni akar. A meghívó e szerint félrevezeti a képviselőket, mi egy oly alkalommal, midón millióról van szó, nem helyes, annál íb inkább, mert — mint Löke is mondotta — törvény és szabályrendelet elleneB. Egy délután ily fontos ügyben dönteni nem lehet.
Dr. Dick József dicséri Scbwarzuak szónoki tehetségét; azonban ő nem hajlik
meg a Bzépség előtt, hiszen a képviselőtestületben nem szép besíéd, hanem tárgyilagosság és nem alakszerű intézkedés, hanem jó és célszerű alkotások szükségeltetnek. Azért vagyunk ilt.Nekünk az a célunk, hogy az építkezést minél előbb elvégezhessük, nem pedig, hogy egyik bizottságból a másikba tegyük át éa veszekedjünk az elintézés mineműsége fölött. A "városi tanács helyesen járt el, olyan részleteseu ismertette az ügyet, hogy mindenki megérthette. A versenytárgyaláshoz pedig nem kell magyarázat Igazságtalanság lenne, ha az Qgy sokáig húzódna, s emiatt a vállalkozók máshova nam .pályázhatnának. Harkányi vagyoni felelősséget vállalt, mi oly biztosítékot képez, hogy egészen nyugodtak lehetünk. (A képviselők zajosan helyeselték dr. Dick beazédét és lelkesen megéljenezték.)
Eperjesay Sándor hozzájárul dr. Dick indítványához éa figyelmezteti a kép-vieelőket arra, ha a kitűzött időro nem készül el a laktanya, a minisztérium más várossal köt szerződést. Ne húzzák balaszazák a dolgot, hanem minél előbb végezzék el.
Hertelcndy Béla kéri határozati lag kimondani, hogy az ügyet a jelen ülésen tárgyalják-e, vagy pedig elmenjen a bizottságokhoz r azután újra kerüljön a közgyűlés elé.
Vécsey Z?igmond polgármester a községi törvény 59. §-a értelmében elrendeli a névszerinti özavazást oly módon, hogj azok, kik az ügynek jelen ülésen való tárgyalását helyeslik és a tanácsi javaslatot elfogadják igennel, kik az ajánlatokat bizottságok elé akarják terjeszteni nemmel szavazzanak. A jelen volt 99 képviselő (egyhangúlag elfogadta a tanácsi javaslatot.
Az építés ellenőrző bizottságot válasz--tották meg, melynek tagjai Eperjesay Sándor. Hertelendy Béla, Elek Lipót. -Morandini Román, Halvax Gyula és Plosszer Iguác lettek, Plosszer helyett" azonban, ki betegsége miatt nem jelenhet meg az üléseken, Grfiobut Honriket választották meg. Ezzel az üléa nagy éljenzésael véget ért.
T A R C Z A.
Pünkösdkor.
. — K .Zalai Közlöny* eredeti tárcája. —
Feltáviadott.. s hétszer hét napra rá, Mikor kinyilt a rózsás kikelet, A Szentlélek a JÖLlre. szállt alá, S tanitványiba ihletéit lehelt.
S a gyenge, Jélénk emberekből im. Mind egy-egy bátor apostol leve, S ott jára mindegyiknek utjain A Szentléleknek égi szelleme.
Syren ölében, hóhér bárd alatt Nem rettegének kint, avagy halált S előttük mig a Szentlélek haladt Felépiték az Ige templomát.
De. mind kimrdtak az apostolok, S a Szentlélek az égbe visszaszállt, S utána sóhajt Pünkösdkor azóta E békevesztett, megbomlott világ.
Miska bácsi.
Irta: Vajdai Szabó latvia.
— A .Zalai Közlöny" eredeti tárcája. —
Miska bácsi megházosodott. Tüske ia megszúrta, ág is meghúzta, mig ony-nyire vihette a földi boldogságban. ..
Mert Mieka bácsi fiatal házaa, do nem fiatal ember.
Az arany ifjúság korábau ismerkedett meg Margitkával, a kis selyem hajú babával, és feltette magábaD, hogy magához láncolja egy egész életre.
Makacs volt-e egyszerűen, vagy mélyebb érzelmű, melegebb, tartósabb szívű, alig tudom, de hogy egy kicsit könnyelmű volt — az egészen bizonyoB.
—• Fiatal még a lány! — mondotta a mama.
— Csókból, szerelemből meg nem élünk! — toldotta meg a papa.
Mind a kettő igaz.
És Miska bácsi ezután nem volt többé jókedvű, nyilt, közlékeny, mint annak előtte.
Szomorú, sötét arccal kereste a caók és szerelem helyett azt, a miből — megélhetnek.. ..
Komor, mogorva, szúrós szemű, azurós bajuszu lett....
Do végre ia Őt munkával torbea év után megszületett az állás, a hivatal éa Miska bácsi elvette selyem hajú tündért
Csókból, szerelemből éltek, Miska bácsi nevetni is, kacagni íb, tréfálni is tudott már, megtanította reá Margitka.
De a következő májusban, nyíló tavasz-szal Margitka beteg letta egy sötét, szomorú éjszaka bezörgetett a boldogság tanyára a fekete rám, a halál a magával vitte a kia selyemhaju tündért...
A sors gyakran igazságtalan ésjcővetke-zetlen,
összehoz rokon lelkeket, hogy meg-Bzeressék egymást örök ezerelemmel; ellőlti lelkűnket — földi mbnyországgal aztán egyet% gondol, elválasztja őket egymástól egy Bzomoru airdombbal...
Miska bácsi egyedül maradt
Állás az volt, de az üdvöt adó csóknak, szerelemnek — vége.
Ibolya is nyílik, a nap ia mosolyog, az ég is mosolyog, csak MistTa bácsi zokog keservesen... Nevetni se látják, tréfálni ae hallják...
Csak ogyro airl
Siratja az ő selyemhaju angyalát, a kit megszeretett ibolya nyitáskor, küzdött, lázasan dolgozott érte őt hoaszn éven keresztül, de el is vesztette, el is temette virág nyíló tavaszszal. .. .
Egy pár év telt el. ...
Az idő eok égő sebet begyógyít.
Azt gondolták a Miska bácsi rokonai, jó emberei, különösön a jó nénikék, hogy örökre utoljára eem maradhat asz-szony nélköl a háza.
Ez ae jól van,- amott ia csípik, emitt ia lopják: hiába, kell az asszony.
Megegyeztek, hogy jó Jesz a tiezttar-tóék Ilonkája feleségnek. Miaka bácsi nem bánta adolgot Javát akarják, tudta jóL
Megtartották az eljegyzést.
őszi reggel volt.
Miaka bácsi korábban ébredt a Bzokot-nál. Olyan különösen érazte magát
Az uj karika gyflrü fénylett, ragyogott az ujján.
Hátra simította nagy fekete haját, mintha leakarna valamit simítani a fejéről: valami nyugtalanító eazmét, valami kényelmetlen alkalmatlankodó gondolatot.
Merengve állott meg.
A virágos kert, a nagy gyümölcsös, távolab^ az erdő, őszi hervadt virágokkal, sárgult falevelekkel előtte vannak.
A halkan airó szél valamit beszél.
Lelkébe berőppen, hogy virágos tavasz után természetbe az őszi hervadás.
Virit az ibolya, a gyöngyvirág tavaszszal, de késő ősiazel mind oda dőlnek az enyészet karjaiba.
... Az ember ia élete őszén, remény-horvadáekor, vágyak halálakor mondjon le tavaszi\' álmairól.. .
,A sápadt^őszi napfény csillog*ragyog az uj karika gyűrűn... Bántotta a fénye. Lelkét valami véghetetlen szomorú hangulat-lepte meg, laBsan visszament • szobájába.
igya felett meglátta Margitka arcképét
Ibolya nyíláskor kapta tőle, mikor megismerte, mikor megszerette. Az arckép alján van egy fűrtöcske az ő Belyem hajából, szép ho38zu hajából...
Miaka bácai kezdett a képhez beszélni, laeaan szomorúan:
— Látod kis Margitkám uj gyürüt kaptam;, ne haragudj érte én angyalom, halott menyországom. —
— A ruháidat, arcképedet, apró toraidat, pici betűidet, miket nekem irtál aranyos kezeddel, szerelmes sziveddel, mind elzárom, erős vas zár alá.
Sorra csókolom őket, aztán elrejtem \' mind, én édes angyalom, halott meny-orbzágom, mert uj asszony jön a házhoz.
Későn estve, mikor hold efit, tévedt madár repül, hallgatag éj van künn, nem mondom neked: Jó éjszakát, jó éj-Bzakát t..
Ébredő reggellel, hajnal álmok után nem kivánotn aeked: Jó reggelt, jó reggelt, ón édes angyalom, halott menyor-Bzágom I Meghalsz másodszor is, eltemetlek másodszor is, mert uj asszony. jön\'» a házhoz...
... Margitka mosolyogva nézett őz-Bzemeivel, édesen beszélt mosolygó ajka:
— Nem haragszom, légy boldog I..
Miaka bácsi csak búcsúzgatott, búcsúzgatott, s egyszerre csak homályosak lettek a szemei a kitóduló könnyektől.
Oda borult az ágyra zokogva, jsihálva:
— Hát el lehetne feledni Téged, te jő, te szent.. ?t
A tiszttartóik lánya másnap visszakapta a jegygyűrűjét.
Miska bácai ugy okoskodott, hogy egy fájdalom Bgy életre____
Lapunk mai számához felír melléklet van csatolva.
XXXK. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. MÁJUS ll-éL. 1
Az Sftodik kávéház.
(V*g"ó.).....
Azon loyális eljárás, hogy cikkomet közölni szíveskedtek, azon kötelességet rója rím, hogy Önöké maradjon az utolsó — szó.*)
Álláspontom védelmére azonban engedjék meg, hogy — ha Öoöknek ia ugy tetszik — tegyek még egy-két megjegyzést.
Ad. 1. A vendéglői ipar közszükség-letet képező ipar; a kávéház — luxusüzlet. Mégis a vendéglők és korcsmák létszáma is lélekszámhoz van kötve. Ugyancsak az „egyéb ipari vállalatok" Í3 részesülnek — kevés kivétellel — protekcióban. Avagy mi más, a: szubvenció, tarifa kedvezmény, őrléai forgalom szesz kontingen?, cukor éa egyéb prümiumok, adó elengedés, pótadó vagy kövezet vám mentesség, stb.??
Sőt nem kedvezmény-e, az állami tiaáviselők községi pótadó mentessége? A féljegyes vasúti utazások?
Bocsánat, de hiBzeü az újságszerkesztők és wuiikaláttmik még a men/orazágba is tisztelet jegygyei utaznaki (Nem álll) A vendéglői üzlet éa ipai vállalatokról való trompf tehát igen ingatag alapon áll 1 Ad. 2. Hogy nem személyekért, hanem elvekért küzdenek, ez szép és helyes I " Ha a harc hevében nagy szavakat ia használnak, ez sem nagy hiba; de mindent meg lehet, sőt ugy kellene megcselekedni. hogy a nemes küzdelem ne a tárgyilagosság és igazság rovására menjen I Az adott ecetben pedig as az igazság, hogy a vendéglői éB ipari Vállalatok is részesülnek holmi kis — \' gondoskodásban II A ki pedig csak az Öuök kommentárját veszi készpénznek, az azt fogja hinni, hogy do irata csak gyógyszerészek, kéményseprők ás kávésok a kormány becézett gyermekeiIII
Ad. 3. CaBk a vak nem látja, hogy kisiparunkat tényleg az Öuök által magasztalt ipar. és verseny szabadság tette tónkról Erről már előkelő éa komoly lapok is kezdenek elmélkedni.
Inkább százszor a — céhrendszer,. mint az ilyen iparszabadság!
A gyáripar neveli a — milliomosokat éa ad ugyan kenyeret sok munkásnak, de még többnek — a többnyire családoknak — teszi tönkre existenciájót. Maholnap nébány azáz nagyiparos kormányozza az egéöz világot. Láttuk a bura ring, a munka, kőszén, petróleum kartellek esetén I
A nagyipar szövetkezik, összetart, mü-l) nyelven: kartellt köti Az egészséges és a nagyközönségre nézve is előnyÖ9 versenyt a kisipar szolgáltatjs. Még akkor is, ha valamivel drágább árért, mert avval növekedik teherviselési képessége, a mi viszont az arányosabb teher eloBztáet eredméuyezi. Ma találunk boltokat, a melyekben szekérkenőcsöt, glacé keztyöt, cilinder kalapot és — fürdőkádat lehet kapni I Köszönöm az ilyeu iparszabadságot 1 Tudok esetet, a mikor egy helybeli kereskedő egy becsi .parti áru" -meg-vételé^ol hétezer pár cipőt vetett a kaoizsai piacra I ISII volt ennek olmarad-hatatlan következménye? Az, hogy a kanizsai, sőt a vidék cipészei hónapokon vissza vettettek termelésükben 1 Az. hogy mig az illető egy-egy vásáron hót—nyolcszáz forintot vett be, eddig a Bátoránál napestig didergő szegény sujszter, ha aznap enni is akart, kénytelen volt egy pár cipót jóval az előállítási áron alól eladni I Arról nem ia szólok, hogy a záloRházak telve vannak cipészek által elzálogosilott cipővel I
Tehát caak lelkesedjünk a verseny éa iparszabadeágértll Én ha esetleg van még néhány kivételt képező iparág, azt is oda kell dobni a „magasztos verseny szabadság* — moloobjának I Azt a bécsi szBbót kellene észrevenni a helyi sajtó harcosaink, a ki évek óta keresztül baruoRoM duoántult, minduntalan Kanizsán tdffn éa száz meg ezáz öltönyt liíerál ide. Becs külvárosi kis echneidereiébőll A Heine citatumban van némi igazság — csak félő, hogy ugyanazt elénekel hetik az Önök által ellőnünk védelembe vett iparosok is 11
Tivoli Jfínos kivés.
Szezonképek.
Pflnköid. — Barnum. -j- Színház. — íflizirnya. Érettségi
Két legpoetikusabb ünnepünk: a Karácsony éa a Pünkösd. Az oleőt poezisBcl vonja be a sziv melege, a másodikat a természet. A virágillat, tavaszi napsugár, a fény, megújhodás.
*j A viliszt tnir megadtok a mult heti uezonképben
Kanizsán Barnum lesz az idén a pünkösdi király. Amint a jelekből kivehető, hódolatát be fogja mutatni neki váro-Buok egész vidéke. Pünkösd hétfőjén mi vagyunk három vármegyének a JeruiBa-lemje, mert zarándokolni íog hozzánk bét mértföldről is a csodára éhea emberiség (A hasonlat egyébbiránt nemcsak ebben & vonatkozásban talál.) Moat folynak az az írásbeli érettségik. A magyar nyelr tanár urainak ajánljuk ezt a helyi érdekű, tanulságos themát: Barnum & Bai-ley, amerikai komédiás cég hatása Nagykanizsa idegen-forgalmára és közgazdaságára."
A vendéglősöknek ia tanácsolunk valamit. Szaporítsák a szobák számát, duplázzák meg a felszolgáló személyzetet a vidéki emberek éa a jászolokat a vidéki lovak számára, mert jó . a aáskajárást nem készületlenül fogadni. A nép tolongani fog. Jobban, mint a kiskanizsaiak szoktak tolongani vasárnap délelöttönkint a városház előtt tele köpködvén az aszfaltot nem Eau de Co!ogne-al szagosított szájuk ptyalin tartalmú folyadékával. Az utcán rémes jelenetek játBzódnak Je. összenyomott gyermekek, ájuldozó öregasszonyok, kétségbeesetten kiabáló anyák, brutalisaD tolakodó, ordítozó férfiak és pipáló rendőrök tarka képe íog elénk tárului. A rendőrökről emlékezvén sajnálni tudom őket A rendörök éa a portások a világ legszerencsétlenebb teremtései. Mindig arra vigyáznak, amibon nekik nincs részük és mikor mindenki mulatni megy. c3ak. ők nem, akkor nekik arra kell ügyelni, hogy az a nélkü-lök mulató mindenki jól mulasson. Ők a legönzetlenebb emberek. Krisztus tő-viaeit Aiidrás bácsi örökölte. De neki ebből sincs koronája, mert igen távol áll atlól, hogy imádják
Így András bácsiék nem fogják meglátni az amerikai csodákat, melyek ak kora ribilliót csinálnak, a mi Kanizsánkban, mintha itt találkoznék újra a bárom király, hogy megkösse a szent ligát.
így Barnum. De vájjon mit szól mind-ohhoz Dobó? Dobó a színházi lapukban szól mindehhez éa zaiványságnak deklarálja, hogy Amerika nemcsak buzgalmában, de mulattatáöban is konkurrenciát csinál a magyarnak, óh Dobó igazgató url Öű eldobta a Bulykot. Mert, dehogy az a baj Kanizsáo, bogy komédiások jönnek a színház mellé, hanem sokkal mélyebben gyökeredzik az. Benn a társadalom talajában. Az ujjunkon el tudnók ezámlálni, kik pártolják nálunk a színészetet. Es a csillagokon ae tudnók elszám-. lálui. kik nem pártolják, pedig pártol-, niok kelleue. Értelmiségünk zöme feléje 80 néz az, önök templomának. Biiák, ügyvédek, tanárok, hivatalnokok önökre nézve nem léteznek, (mint a hopy a Terézvárosban szokták mondani Budapesten.) Nem tudom, miért? Érzéketlenségből-e, íftvagy finom érzékből? Az első nagyon sajnálni való, a nagy szegénységi bizonyítvány Kanizsára, bogy u. n. intelligenciájának uincsenek művészeti szükségletei, a második pedig jogosulatlan. Az igaz, direktor ur. hogy önök nem tökéletesek, a művészi dolgokban sok öuökben a kifogásolni való. De éii tudom, hogy a legkényeaebb izléaü uri emberek in elolvasták már pld. Marlitt regényoU, pedig azok is mesazeállauak a remekművektől. Egyáltalában, miként olvasmányaiban tudok gyönyörködni minden-ben, a miben van valami szép éa nem dobom félremiodjárt, mert nem tökéletes, skként élvezhető lehet egy Bzinelőadás, ha nem ia éri el a Nemzeti színház nívóját A legnagyobb drámairó korában volt legrosszabb a színpad. És a lG-ik ezá-zadnak a renaisseoce Ízlésében, tehát klassicitá8han cevelkedett közönsége zsúfolásig megtöltő a termeket, hogy élvezze a remekművet olyan előadásban, piint azt a aSzcnt Iván éji álom\'-ban épen Shakespeare által kiparódiázva olvassuk.
Az azouban már moBt fait accotnpii, hogy Dobó igazgatót itt hagyta a bőgőse, 8 hogy a társulat nem lud mozdulni. Kell-e még vájjon állandó sziubáz? Do-bóék sorsa a legélénkebb cáfolata annak, bogy megértünk volna már a színházra. Nem kérem, a mig az írod. Müv. körre van szükség, hogy ő irákban gyűjtsön lálógatókat a ezinház számára, addig csak tervezgessük az állandó színházat, de ne építsük meg. Mi még éretlenek vagyunk ehhefc. Már pedig egy város közönségét éretté tenni, ahhoz nem elég egy visega, mint a diákokhoz.
A diákok, ők moataoábau nagyon komoly ezinjátékat játszanak. Az iráabeli érettségén tapasztalják először az élet kíméletlenségét. Mikor teljesen magukra vannak hagyva, a nlnca v*zető. De ekkor érzik először a szükségnek azt az erejét, mely közel búzza egymáshoz az ;embé-reket, barátokat nevel. Kanizsán évenkint
átlag 50 fiatalember érik meg. Valóságos kis Athene vagyunk ebben a tekintetben.
De meg különben ia, manapság agy virágozunk, mint Athene Perikies korában. A kaszárnyaépitéfl Ugye is már befejeződölt. A hétfői közgyűlésen leraktuk azt Bárkányi Ede kezébe, a hol annak bizonyára igen j5 helye loszen, mert némce&k azt üzleti érdekboa, de n Kanizsa iránti buzgóságban és szeretetben ás meleg istápolóra talál.
HÍREK.
— Házasság. Fischer Mór Szegedről f. hó 27-én köt házasságot Milhofer Margit kisasazonynyal, Milhofer Ödön aranyműves leányával.
Váróul közgyűlés. A városi képviselőtestület ma délután 3 órakor közgyűlést tartott a következő tárgysorozat-til: 1. A közgyűlés határozataiból eddig léteaitett építmények, a jelenben elrendelt- és a jövőre tervezett építések, telekvásárlások éa városrendezésre qeűk-ségea költségek biztosítására kiküraötf bizottságnak eljárásáróli jelentése, véleménye és ezek alapján a városi tanács javaslata egy két millió korona értékű uj kölcsön felvétele tárgyában. 2. A közgyűlés 1901. április 13-iki ülésében hozott határozata alapján Kis Anna férj. Vajda Pálek Józsefné tulajdonát képező ingatlan megvétele. 3. A polgári fiu és leányiskolák államosítása érdekében tanácsi javablat.
— Meghívó. A nagykanizsai Keresztény Jótékony Nőegylet 1901. évi juniua hó 9 én a BÖrgyári parkban saját alaptőkéje javára, többrendbeli szórakozással egybekötött zártkörű jőtékonycélu juoiá-list rendez. Kezdete d. u. ő órakor. Belépő-jegy 1 korona. Gyermekjegy 50 fillér. Felülfizetések tekintettel » nemes célra köszönettel lesznek fogadva és hirlapilag nyugtázva. Kodvezőtlen idő esetén • juniális f. bó IC (vasárnap) lesz megtartva. A programm l-ső pontja egy „Baba Rzépség verseny" lesz. melyen csakis kis gyermekek (6 éves korig bezárólag) vehetuek részt Ax öt legszebbnek talált baba kölőo jutalommal fog kitüntettetni. A zaurra a megjelent közönségből lesznek a hölgyek felkérve. A programra 2-ik pontját több műkedvelői előadás fogja képezni. Mint halljuk egy oktett énektársaság és több zeueszám kerül sorra, úgyszintén .\'az írod. éa Művészeti Kör dalárdája Ígéretet telt a közreműködésre. Végűi tűzijátékban éa az elmaradhatatlan táncban fog a közönség kellőképen szórakozást találni.
— Kinevezés. Dr. Jaukovich László gróf. Zalavármegye főispánja dr Márik László szabolcsmegyei lakóat Zalavár megye -árvaszékéhez ideiglenes árvaBzéki aljegyzőnek kinevezte
— Helyreigazítás. Lapunk 18-iki HT.ámáuak tárcarovstábsn az elhunyt Bit) a Ferenc tévesen mint városi írnok volt felsorolva. Erre vonatkozólag olyan helyről, ahol az elhunyt Biba Ferenc emlékét kegyeletes tiszteletben tartják, helyreigazitó uorokat vettünk. Ezek szerint Biba Ferenc vároai aljegyző volt és birói vizsgájának letétele előtt állott, mikor a halál, élte virágában elragadta.\'
— Szolgablrftk áthelyezése. Dr. Blaha Sándor zala-x2.ent-gróli szolgabíró Alsó Lendvára, Molnár Jáooa újonnan megválasztott szolgabíró Zala-Szent-Gíótra helyeztetett át.
— Gazdasági tudósítói kinevezés. A iöldmivelésOgyi miniszter Elek Erbő ujnépi földbirtokost Nagykanizsa r. t város területére kiterjedő batálylyal a gazdasági ludősitó.i teendőkkel bizta meg.
— \'Bucsuestéíy. Gyurita Jáuos őrnagy tiszteletére Sopronba való áthelyezése alkalmából f. hó 21-én íényos imcsu-bankett volt a „Szarvas* vendéglőben. GyuritB őrnagy ogy a helybeli társadalomban, valamint a tisztikarban is nagy rokonszenvnek örvendett Helyébe Zsivojnovics Pál Őrnagy helyeztetett át Nagykanizsára.
Színészet. Deák Péter a zombori és soproni Bzintársűlat hírneves színésze Zala-Egerszegen 20 előadásra bérletet hirdetett és junius hó 3 áu előadásait megkezdi.
— Arckép leleplezés. F. hó 19-én illesztette oda az izr. bitközség elöljárósága elnökének, gelsei Gutmann Vilmos kir. tanácsos arcképét a tanácsterem faiáhot. Az ünnepély, mely az alkalommal lefolyt, a Bzeretet megnyilatkozása volt. A terem zsúfolásig tele," mintha a község tüntetni akarna elnöke mellett Az üléet Grünhut Henrik alelnök Dyitolla meg. Soktagu küldöttség ment az elnökőrt, kit tüntető éljenzéasel fogadott a közönség. Ra p oc h Gyula ügyvéd elől járósági
tag mondta az ünnepi beszédet,^melyet a közönség mély: figyelemmel, az ünnepelt, megindultsággal hallgatott meg. Mikor a lepel lehullt, a közönség szüuni nem akaró éljenzéabe tört ki. Utána Dr. Neumann Ede főrabbi üdvözölte a hitközség elnökét a hivők novébon. Gutmann Vilmos elnök köszönetet mondott a szeretet megnyilvánitáaáért és békés öaszetar-tásra buzdította a hitrokonokat Berger Mór pedig abbeli kívánságának adott kifejezést, hogy az elnök laknék állandóan Nagykanizsán ami azonban tekintettel az üzlet és családi élet közt fennálló dualizmusra aligha íog bekövetkezni. A gyűlés az elnök éljenzésével véget ért \' — Zarándoklat Szentföldre. Propper. igazgató által rendezendő b lapunkban jelzett olaszországi társas utazás befejez-tével több előkelő hölgy éa ur Nápolyban a junius 5-én Ausztráliába induló ni\'mot póstahajóval, az óriás Dagyságu és pompásan berendezett „Oldenburg" észak német Lloyd postagőzÖBsel Port-Said-ba utaznak, hova már 9-én megérkeznek 8 JafFsba" átkelve junius 10.. napjának alkonyán elérik Jeruzsálemet. Ezen zarándoklatot szintén Propper N. János igazgató rendezi, kinek állandó képviselete van Nápoly-, Alexandria-, Cairó-, Jaffa- és Jeruzsálemban. E tavasai zarándoklatnak rendkívüli előnye az állandó szép idő a csendes tenger éa valóban mesés olcsó árak. így harmad osztályú uiasok toljoa és pedig jó ellátás élvezete mellett 260 forintért végezhetik oda éa visaza az utat.
— A teljes Barnum. Azon birrel szemben, hogy a Bsrnura éa Bailey-féle nagy látványosságnak CBak egy töredéke " látogat el hozzánk, nevezett vállalat in-tézöségétől a kővetkező helyreigazítást vettük: mindeme híresztelés minden alapot nélkülöz, a annak eredete csakis tudadallaoeágra vagy rosszakaratra vezethető viBsza. A társulat Baját kocsijaival, egész terjedelmében, ép ugy mint Hamburg,Berlin Lipcse, Drezda,KÖln, München, Bécs, Budapest éa a contínons nagyobb városaiba, érkezik ide. Itt ugyanazon nagy sátor, ugyanazon gyönyörű példányokban gazdag állaUereglet éa elefántcsorda, rendkívül értékes főanyag lesz látható; a váltoiatOB gazda* műsorban és a régi claasicus versenyekben egy és ugyanazon művészi személyzet fog részt venni. Ezen hatalmas látványosság még sohasem osztatott fel, éa nem íb fog Bohasem felosztatni, mindenüvé a hova csak kerül, teljes nagyságábsn mutatkozik be. A kisebb városokban rövidebb, a nsgyobbakban pedig hosszabb ideig tartózkodik. A tartózkodási Idő a városok lakósainak nagysága szerint egy nop éa 2 vagy több bél közölt váltakozik; mindon esetben azonban az egész társulat jön el, éa tekintet nélkül arra, vájjon egy napig avagy 2 vagy több hétig időzik az estleges vároaban, műsor teljességében adatik elő. Ez a valódi tényállás, a melynek igaz voltátólmindenki könnyen meggyőződ hetik, ha a vasútnál megtudakolja, bogy az eddig meglátogatott helységekben hány vasúti kocsival érkezett meg a látványosság, továbbá bizonyítja azon körülmény is, hogy az államvasutakkal megkötött egyezmény értelmében a társulat 4 különvonattal utazik. Barnum éa Bailey itt május bó 27-éu tartja meg előadásait. E célból saját e célra épített 67 darabból álló 4 különvonatával 5 órakor reggol érkozik ide. r
— Érleaites. A Dilzalai Takarék\' pénztárral egyesült önsegélyző szövetkezetnél a Pückö.sd másnapjára eső befizetések, utáoa következő csütörtökön, azaz folyó hó 30-án fognak megtartatai.
— NéTTÜtoztalAs. Píeifer Károly zala-egerszegi lakós felső kereskedelmi iskolai tanuló nevének ,Fodor*-ra kért átváltoztatását a belügyminiszter megengedte.
— FelYétel a tanítóképzőbe. A Csáktornyái állami. laaitóképzó-inlézel első osztályába az 1901.J1902. tanévre felvételnek, kik életük 15-ik évét f. évi azeptembor 1-én betöltik, vagy korengedélyt nyernek, testileg épek és egészségesek 8 a polgári-, vagy középiskola 4\'ik osztályát elvégezték. A fel-Teendő el ő éves tanitó-növendékek közül 25-en államsegélyben részesülnek. Még pedig: első sorban mind a 25 növendék az intézet internátusában ingyen lakást éa mosást kap; ezenkívül közülök előmenetelükhöz és anyagi viszonyaikhoz képest ingyen, vagy mérsékelt áron (havi 6 koronának, 12 koronának, 18 koronának, 24 koronának az intézet pénztárába történő befizetése mellett) az intézet köztartásán reggeli, ebéd és Vacsorából álló élelmezést nyernek. A felvételre vonatkozó kérvények f. junius bó 10-ig a caáktornyai áll. tanitóképző-ialéxet igazgatóságához küldendők A kérvény-
hez csatolandó: a folyamodó születési bizonyítványa, mult tanévi osztálybizonyit-ványa, s a jelen tanévi időszaki érteaitője, továbbá tiszti orvosi bizonyítvány a tanuló egészségi állapotáról éa tosti épségéről, hitelea közeégi bizonyítvány a. szülők vagyoni állapotáról, évi jövedelméről, a kinkön] családtagok Bzámáról éa életkoráról 8 a családfő polgári állá&áról. Ha a kérvényhez szegénységi bizonyítvány csatoltatik, a kérvény s mellékletei bélyegmentesek.
— Agyonlőtték a csendőrök. Már rég nem fordult elő olyan eset, hogy i csendőr fegyverét haszuálta volna. Kővágó-Örsöu azonban a napokban olyan embert akartak eletsipni, aki rablással volt gyanúsítva. Rákiáltották az .álljt," de ő erre revolverrel felelt. A csendőrök kénytelenek toltak fegyvorhez nyúlni és agyonlőtték a revolverrel válaszoló embert
— Nyilatkozat. Dr. Albeker Károly, körorvoa, Pitvarom, Cdanádmogye: „A Kristály" viz abaolut tiíztaságánál lógva főleg olyan belyen, a hol a talajviz szennyezett, megbecsülhetetlen Begitő-eszköz ugy a betegség leküzdésére, mint különösenannak elkerülésére; kellemes ize miatt pedig mindenki szívesen issza. Ezért ugy családomban mint praxisomban állandóan hssználom."
— Betegek, üdülök, egészségesek legjobb tápláléka: a Tropoo. Mindenkinek hasznára válik, mert rendkívül tápláló éa a legkönnyebben emészthető. A hua legtáplálóbb réazét: íebéruyéjét tartalmazza minden emészthetetlen résztől mogtisztitva. Ételekhoz keverve tápláló erejüket sokszorosan fokozza. A leggyöngébb gyomor íb elbiija a Tropont, melytől hamarosan megnövekedik az ember testi ereje és munkaképessége, fokozódik az életkedve és Bzellemi munkabírása Tropon kapható minden gyógyszertárban.
* A ml IdegeB korunk, melyet oly gyakran gyalázunk, mégis saját maRából teremti e!Ő ismét a szükséges eszközt, hogy egy gondosabb éa az egészséget előmozdító táplálkozást mód által, a kereset éa előretörekyés emésztő mohóságát enyhítse, és azáltal az általános jólétet és néperöt emelje. Ebbez elsősorban a Kathreiner féle Kneipp-maláta kávét számíthatjuk, a mely egéizségi tekintetből véghetlen jótékonynak bizonyult pótlékot képes a babkávéhoz, őBOgyuttal ugyan azon költségek mellett finomabb kávéíajok használatát eogedi meg, mi által a mindennapi kávéital jóize lényegesen finomítva lesz. Ha azonban nagyobb takarékosságra kell tekintettel lenni, ugy a Kat\'breiner-féle Kneipp-maláta kávé, babkávé hozzáadás nélkül íb, kellemes és igen megfelelő kávéitalt uyujt, minthogy szintén babkávé ízzel bir, a melyet, a Katbreiner-léle eljárás utján, a kávéuövény egy kivonata által nyeri. Köuuyeu eméBzlhető, vérképző és tápdus; asszonyok éa gyermekeknek, valamint oly e&otben a cnidŐn a babkávé teljesen mellőzendő, orvosilag általában ajánltatik. Egyetlen egy háziaaszonv vagy anya ne késsen tovább ezt a valódi családikávát használatba venni, csak ügyeljen a bevásárlásnál szigorúan a .Kneipp páter" védjegygyel és a „Kalhreiner" névvel ellátott eredeti csomagokra.
Színházi hét.
Az idei színi szezou utolsó hetéről referálunk a mai számuukban. Dobó társulata igen kellemetlen emlékeket vitt magával tőlünk. Ka&izeán — ha máshol még nom — magismerkedtek a szini-pálya töviseivel, rózsáiból is — igaz — szakítottak néhány szálat
Szombaton az utolsó premiert láttuk. A .Bolond* került szilire, Rákosi éa Szabados regényes tárgyú operette-je. Az angol operettek hosszú sorozata utáo jól eselt ez a komoly tárgy, komoly zene. A főszerepek Feledi Boriska (Bimbilla), Dobó ^Bimbó) és Bay László (Dőli) kezébeu voltak. Az első kettő gyönyörű néhány jelenetet produkált de Bay László nem fejtett ki elég gondosságot szerepének megtanulásában.
Vasárnap egy divatosabb darab kerüli Bzinre, as „Asazonyregiment" Miklóssy volt as est hőse. Ai ó Mandl Mónija felejthetetlen. Még szereplőtáraai ecm tudtak játszani a nevetés miatt A kodé-lyea hangulatot még fokozta Nagy Imro (Lábas) játéka.
Hétfőn Feledi Boriska jutalomjátéka alkalmából megtelt egy kis&á a régóta kongó terem. A „Kis Alamuszi" címszerepében FeUdi Boriska kiválójalét adta taleDtumának. Nagyszerűen tudott alakoskodni. Bercik Margit (Sarah) hangja ec este igen jól volt disponálva. Erősebb volt, mint máskor, s jobban csengett. Néhány, Feledivei előadott jelenetében zajos lapsokat kapott. Miklóssy éa Nagy -Imre az ő nevezetes komikus tehetségük-
m- Mellékiet a „Zalai Közlöny* 1901. évi május hó 25-iki 21-lk számához.
XXXX ÉVFOLYAM. \\
ZALAI KÖZLÖNY
1901. MÁJUS 25 éo
kel Tégig centrumai tudtak maradni az eneomble-nek. Tordayné és Iványi asiotéo jók voltak.
Kár volt, bogy a zene a eenéstek
(ávozásalolYtáQnemnyujtbatoltkielégitést.
Kedden a .Falu rosszát," mint Baj László juialomjfitékát adták, szerdán BBte pedig ismét a ,Boloud\' kerüli azinre. A csQlörtök a válságokkal küzdó társulatnak félig Megváltó Moasiása volt. A válogatott, gazdagon összeállított műsor és az írod. és Wüv. Kör agitációja nagy közönséget vonzott a aziobázba.
Amint halljuk Dobó régi jó nevű társulata Kanizsán működött utoljára, mert íel fog oszlaDi.
Sanyaiu bizonyítéka ez annak, hogy vidéki színigazgatónak lenni Magyar-otHzágon míg mindig nem olyan jő üzlet, mint pld. a börzeQgyaökség. (\'
anyakönyvi hírek.
SzOtrtések :
— Mljm 17—21-ij. -
KoíS.ijÁt Jilnos BzabóstRéJ: Erzsébet KeiüiuKer József kéményseprő segéd:
Kálmáu Xoviica Miklós tsoiló: Dersó Vargs Lísiló földmitos: Miria Károly Lajos cijiész: fifa i l\'u-olszky Kálmán raozdoojtezétő: Klára Kállai Árpád azolgs: László (Judlin László föltlmives: Katalin.
Halálozások:
- Mljtil l7-2í-ie. —
Bsfló József rk. 28 napos: rsnceörcs Káin án Elemér irr. 5 hónapon: difteritisz Fraocsics Ferenc rk. muokás, G2 éves:
ezimélbQdéa Horváth Klelka rk. vsrró\'eáoy, 17 éves:
tflilógdmókőr O/.v. Arénáiéin Gyuláüó Krsiisz Jozefa rk. keroskedó neje, 74 éve«: veselob ■ rtíV. lteiclieiibacti Mibályné WeickioRer Anna rk. maRáiizó 02 éves: bélcsavarodás Ficcher Mária rk. cseléd, 21 éves:
idillt bujakór Polli József ifj. rk 13 napos: ránggSrcs Somogyi József rk. ác-. 60 éves: lUdólob Czeiuer Janka rk. magánró 42 éves:
Rprincegyaorvailás l Ózv. Kaszás GySrei\'ué Freuuil Anna rk.
napszámos, 62 é*ea: iiifluejiza Sásvári Terézia rk. 2 íves: tOdöburut (lerócs Ferenc rk. fd\'dinivea, 32 éves: bélburut
Fuchs Irma izr. tauuló, 12 éves: tcdólob Szabó Ferenc ifj. rk. földniives, 20 éves: veselob v
Msjer Ferenc rk. cipészsegéd, 26 éves: llldógOinókór.
Házasságot kötöllok:
Mijei 17 —24-ig-
Péter György napsiámos — Ács Terézia
özv. Popovics György oével Molnár János kocsis — Kovica Katalinnal Illaskovica Jártos pincér — Wolf Amáliával.
IRODALOM
— A Kort a kertészet összes ágait magába foglaló kertészeti szaklap. Fő Rzerkesztő és lapiulajdonos Mauthuer Ödöní-Felelős szerkesztő Igali Svetozár. Megjelenik minden hó 1-éo és 15-én. Szerkesztőség: VL Andrássy-ut 23. ez. a., hova a lap szellemi résrét képező közlemények kéretuek. Kiadóhivatal: VI. Audráany-ut 23. sz. a., hova a hirdetések, az előfizetési pénzek, a szétküldésre vonatkozó értesítések küldendők, a reklamációk én a lakásváltozások jelentendők.
— Előkelő Világ hetenkint (szerdán) megjeleuó szépirodalmi éa társadalmi folyóirat a magyar nemes társaság számára. Szerkeszti éa kiadja Lengyel Gizella. Előfizetési ára egész évreJG kor. Egyes szám 40 üli. Szerkesztőség és kiadóhivatal Budapest, VII. ker., Istvánul 40. szám.
SzerkestiöBfg : Dr. talányi Uettrik, lelelös áteresztő. Kiadó: J/f. Wajdils József.
VJEGYJES.
- Műkedvelők fényképeiésíbez? Kiismert Irgjobb azilua íj utazási féuyképeaó ki\'\'i*Qlé-k«\'k iij (elntraulhaiatUo pillanatnyi kézi-ké-•ziiUkek, továhbÁ roitideuneroii fényképerőMIó-Vek A. Moll t». és kir. udvari szállítónál, Uéce, I Tuclilaubeu 9 Fényképező kellék üzlet ala-Vittatotl 1854 - Kívánatra nagy képes ír jegyzék iojyeo.
Gépészi áirást keres.
Helyben vagy vidéken azonnali bo-lépésre uradalomba, vagy b&rmely ipari gyárba 26 éves nős, józan életű Sifabil, Lokomobil és Dinámo gcpcsz. Kívánatra bizonyítványaim másolatát elküldöm. SZÉkELYI LAJOS Kosuth Lajos-tér 23 sz.
Zalainegyei Gazdasági Tak arók pénztár r -társ
^Nagykanizsán. Alapíttatott 1897. évben.
Elnökök: Koller István és Hertelendy Béla.
Teljeson befizetett részvénytőke 500.000 korona, — Tartalékalap 60,000 korona. —
A legelőnyösebb feltételek mellett leszámítol váltókat, előleget ad értékpapírokra és nyílt hitelt nyújt biztosíték mellett
Jelzálog kölcsönöket engedélyez ház-és földbirtokra.
Elfogad betéteketbetétkönyv re 4 /|„ra és folyószámlára megállapodás szerint
Nyílttól-
rorat alatt kftxlöU«-kért nem vállal felelősséget a szerkesztőiig
.MARGIT\'
GYÓGYFORRÁS.
Kariillorrás-lclcp (BEREG-MEGYE)
A budapesti ra kir. cj-yetcm vegyelcmcéset szerint kevés szabad nzeíisitrat, elipnlirn sok •zéasaras nátriumot éa litbiiimot tartalma: Ezen tulajdonsáéi aznk, melyek a hasonló összetételű vizek filé emelik Kitűnő hatású a légotak h tOdo Immtos ailapotalnal, különösen ha a 1>ftj.rt nehezen sz&ktd fel; lOdŐTészeHoknél mé* akkor is, ha vérkfl péiak vau, & -Marglt-vUu mcRbccsnlhi1-tetlen szólaltukat tesz kertes sxabad szén-eaváuál fogva KiviU l.atist látni tölc a rjromor és bc]i-k haiuton all&potaitiAl, löleg azoo cselekben, hol a lölös meonyi-légben kopőJött sav oVa a rossz euiész-tésock
A hugyinvis s6k lerakoilásívt skadalyoz»án. becses szolgálatot tesz további a liólyag; linrutoK bán almainál, a kő- és homok-képződéit cHeVrtjen, mi-;rl i« a bnilopostl t< bécsi egyelem orvii.<tanáral, min\', az orroHTllrtK p^jéb elókí\'lőHéjrcl a Irgaaive-n-bbi-n baiznxIiAk, rlönyt ailoak a;„Marglt"-lurrAsnak a bozzá hanonló összotétflll Ky^R)\'-vizek fólfltt.
■v mint ivóvíz -me
kiváló óvószernek bizonyult járványos be tegségek Idején, főleg typhua ellen.
Siil km általános liritfllstgntl önrat
f Ö lt A K T A It:
ÉDESKOrY L. BUDAPESTEN,
cs és kir. udv szállító.
—— Asvényvlr-nagykeieakedö.-
Kspható minden gyógyszertárbas, fűszer-kereskedőiben es vendéglőben.
Vese, húgyhólyag, hngydara és a kÖBZTénybnntnlmak ellen, loíábbáa légző és eoiéBztőai Bzervck hiirntoa bántalmainál,orvosi tekintélyek általa Lllti!on-forrn8
SALUATOR
sikerrel rendelve Ieax. II u « y li aj tó haláén!
Kellem iiöl I <** KÓQBjeo emészlbelö
Kapbntó ásváuyvizkcreskedésekticu és
gy^gyi*erUrakban A Halvator-forrás Igazgatósága Eperjcsoa
Férfiak "ingyen^kapnak.
olyan uj találmányú orvova>;ot, mely az elvesztett et-ít njra meghoiza, t\'n\'ctwc-íomajjot » egy st&t oMalis Lünyvci jH»ián, júl becsumagulvá. ingyen kapják miml.«.k n Uik .^ile Inuk. Kx a legl.4-iiiiilalrnnicltúlili t%iHlaorvo\\tág, mely megmciitett ezreket, jt k5k iiai>lk»rí kihágások folytait nemi ti.ij-iVli.ui, vnlili.l.-ii. vnlauUiu elvcsiiien fírlierü-).cn síciivcilnt-L. lc okliúl elhatáiozla n> Inlézct, liugy egy ingyen orwisigot ntagynráz/> könyvvel együjt niinilciiUiicl; ingyen kül.L li/xel a bá/lor-v«»»ággat .1 haj o.di.m gyögyittiatA, s mtn-ltu.»k a kik a futaikor! kibá*:ási>klii\'>l úámiazó ními liajokltan, sjcllcnif clgyOngUlésben, vagy kniuikut bajokban *zei»ve«iiiek, otíhon gyógyíthatják magu-k.u. E* a gyúgys/or k-*>*volellcnül ajtókra a s:cr-f\'vekre bal. a hol .-. megcrüsü.lés m\'uUiege* csoilá-lalo* ciealincnyiiycl gyV.gyitja M ívek i"ila tart.\'. l»eteg<4gekci. l>icg. n.-ual egyaránt írhat Stalo Me.licnl tnsiiiulnaV ai alaul jrl/clt cfmre, 5 honnan a esonngol r-igtün elküldik. Ax intízet leginkább a/ok:tl akarja inegnienteni, a kik kezeles cílj.íl..\'.1 .-Ví r.uli. iiult.nt jirru liagybaljíik cl. A prvt\'-iwoina^ inr^nliilAljn. b.ijjy mily kf.nnyen kigyógyilb.uók eb iöl a reitcnelc* • bajból otthnn. Aj inte/ct kjvetcll nem.Je^z. Miiulcnii irbat erclte liVrliiimiriii úiagyanit, nilie titoktartás inolleltpor,tn-foritubaval egy Ingyen csomag otvo-uágot kaj> magyaiA/.. LO.ivy-vct együtt. Írjon még ma. A c«oni4g oly %/c|>eu ttc »an csomagolva, hogy a tartalmát venki sem t.gja inegltnini. A levelet igy kell címezni: State Mcdlcal liis(itnl«, 17 Kleklion KailUing, • Főit NVsyne, ,ln»L Amerika
iTti\'iíTvrtTVi^TíitritioTti/nT\':-: t ifMoitt:\'

\'ííttiWtt
MATT0NI ERZSÉBET SÓSFÜRDÖJE
gyógy boly Budapest (Budáu], IJőoy iíprllls hó 15-tól oktobor hó IG-lg
Kiváló RyógylutissaUbfr
női bajokban és altesti bántaimakbin.
Rendelő orvos dr. POLGÁR EMIL Egéaiséges fekvé*.JutányosUnáask J4 vendéglő
Villantsa vasúti összeköltolós t rővároaaal.
ft $ f> & fy ^ ^ $ $
Nyilvános köszönet.
Wllkelm Ferenc gyóityszcrénz nrnak Nfunkliclien A. Ausztria. Fellalálojtt ttt Antii heumatlkus én Antlathrlllkoa vi\'itiíx.tltd tr-tnak, köszvény én rliettm&nal.
Mid n én a o/ilváoosság elé lépek, csak s azért történik, miután koti-lessé-gcinnek tírtom, Wilhclm gyógyszerísa urnák Neunkircht-Dbeo legmél>ebb kó szönctemi-t fejezni azoD szolgálatokért, melyedet az ű vírtiiztitó lenja íájdilmas rhi-ucoatikut szi-nvedésoimben tett ét hogy azokat, akik ettől a borzasztó szenvedőtől íelkerwetnek, figyelmessé tegyem* Ni-tn vagyok képes azon rtldrtklű fájdzl-makat loiitii, melyeket már 3 év óia minden időváltozásnál tagjaimban éríz-tem, s mclyrklől awu eyógyizerek, som a t,adeiíi (Bcca mellett) k-nf irdók bssz-iialaiA. sz!\\Íia-litoit meg Álniatlauul hánykódtam éjjelenkint ágyatobun, étvágyom napról-napr* fogyott, kinézésem szemlátomást rosszaboilott es egész testi erőm veszitelt. Négybe-i ha»rnálai» után fenti teának fájdalmaimtól n>TD> sak hogy meg-szabadultad, s vagyok mejszsbaditra, uiiutáa már Ual bet óla nem iszom e teából, de egí\'i* trtti hogylétem javult. Szoros meggyőződésem, hogy mindenki, ki hasonló fájdalmakban szenved éi ezen tea baszuálatáboz folj&\'modolt, szintúgy fogja Wilhelm Ferrnc urat áldani, mint én.
Őszinte nagyrabecsüléssel
Butschin=Streitfeld grófnő
alezredes neje.
APRO HIRDETESEK.
Két egész uj Habits-félo pcdiíl-V I VI It A I. O M
olcsó árért eladó, vagy havi 4 forintért bérbe vclietö. Bővebbet ifj. Wajdits Józsefnél,
Nagy-Kanizsán.
Pedál nélküli cimbalmok Ara G5 (rt. Hivibér Összeg 2 Irt 50 kr.
HIRDETESEK.
Hirdetések
Bécsi lapok,
toAlttia az lit- fi
OlfiMi I;111-1 .\'Tnr 3 lc^ul;»Mil<an csik&ill
RUDOLF MOSSE,
Annunun-Kspedillon WIEN, I. Ili.. Jillinliltl 2.
flIRDETESES
FELVÉTETNEK
E LAP
KIADÓHIVATALÁBAN
NAGY-KANIZSÁN.


Portóijuk a magyar ipart!
Legjobb Gsootlevélpapir
o- mui orÁ/MÁiiri -o
Tersemet a tairold elsörendQ készítményeivel
c gg\'ji
Rigler József Edei
PAPlt.ElOovAn RtBZVtiyrARiAIAS
- BUDAPE8TEN. -
Kapható: llj. Wajdits Józaot, Fiicbol FOlöp » Mair Józfefcéeeknél N.-KaDizsio
hUJ
q-sxxx; l\'Rt; -

ö Kógl Ilimet \'cs kéiifíirdő llorvútors/ií«;liuii.
Vasúti \\Ji rt állomás VJ Q
lV.sta- éa
távírda
a Zagoriai vasút mentén (Zagráb-Csáktornya.)
VcgyelemrzTO Prof. !>r. Ltuhvlg ndr. tanácHOs által IS9I.
68 lok Celsius meleg forrás, a kén iszapnak frlolmulhntatlan listása vau izom és leölet rheuma, izlílet betegségek, gyulladásos éa csonttörési óa-zfbuzódások, koszvény, ueuralnikus bántalmak, mint ischiás stb. uöi bajok, bőr- «s titkos betegségek, idolt vosebajok, bólyaghurat, górvélykór, angolkór, ólom é« higany mórgo-réseknél slb. stb.
•IVÓKÚRA, garat, gégo, mell, máj, gyomor- és bélbajoknál, aranyérnél, stb.
e^ffi Villanyosság. — Massage. jafc^
Gyógylntézst minden kényelemmel Hegyi vlivszelék, Hldegviz kúrák zuhanyoyal. Kncipp azerlnt, egéaz éven it nyitva.
Idény tartam május 1-131 október l-ig — Pompás nagy park, terjedelmes ültetvények, azép.kirándulások. — Állandó zenekar, a zágrábi kir. operaház tagjaiból.— Zene- éa táuceitélyek stb.
A varazsd-toplicai állomáson naponta táraaskocsi várja a vendégeket.
Külön fogatok is rendelkezésre állanak, de ezek odnállitijn előbb a ÍOrdfl inté-zőiégnél megrendelendő.
Orrosl tudakozódásokat a fllrdöorvoa Dr. T.ONGUIKO A ad.
l\'r<Kpekltt.ioh<U v.t hroschurákut in ff yen és bérmentve, kfíhl.
A FURDOlGAZGA T0SÁG.

HIRDETMEKY.
ij cíiítirf apostolt királyi Fcl>j^inck legfelső clhaláiotisa folytán e/cnticl incglndltutlk
n XXIL-ilc ma<ry, kir. ;íl 1;1111 soi-sj;it(\'k
■ rendezc.se. A* e:«n lortjitck után icmC-lticiO ti-ma jüvoJclcm ^"iíIi.t.miu c» j<*t^k<-nycclokra fog fordiitntni.
Kten soiajátck összes, 769 l-ben megillapitott nyereményei a; alálib kővetkező játéklcrv szerint 365,000 koronára rúgnak, és pedig:
I főnyeremény — — — 160.000 korona 10 nyeremény — — — á i.O 0 korona
1 » — — — 60.000 » iH) . — — — , 500
t . — — — aO.OOÜ . 60 . — • — . tOO
1 . - — — í (1.000 . 100 . — — -- , 50
2 nyeremény — — á ö.OOO » 1000 »"\' — — —» .20 *
5 . - — — » a.O\'V) » 15500 . •— — » 10
- Ai íit*/e« nyeremények t:é«zpéiuliei> (Ítéltetnek ki. — A butái vhszavonbatlanul 1901. <vi junius hó 28-án UuiLipesten történik. — Egy sorsjegy ára 4 koronával van megállapítva.
HT Sorvjegyek" kaphatók: a m. kir. lottójővedéki igajgatóságn.\'il l\'udapesten (Csq»eliakpart, Vámjialota), a. mely hatósághoz a megrendelt sorsjegyek ára puslautalváaynyál előre tie-kmüeiiilO, tovibliá: valamciuiyl posta-, ailö-, vám- i> sübivatalnál, ai Cium «a»uli Allo- \' m&sokon s a legtöbb dohány-tőzsdében is váltöilzletlien. ltudaputen, 1901. évi január hó 2-án.
l A m. kir. lottójövedéki igazgatóság.
legjobb alpesi tejet tirtalmaa.
NESTLÉ GYERMEKUSZTJE
legtökéletesebb táplálék kis gyermekeknek.
Egy dobo* l kor. 80 illlér. Fél dobos megprobálásra 1 kor. Nem kíván tejhozzátételt, az anyaemlötőli elválasztás őzen rég jóoek bizonyult, már 30 évnél régebben bevezotott és
kipróbált tápszerrel könnyen történik. Hagmeué* éa hányá9 kizárva. — A Nestlé gyárak évi gyárfása 35 millió doboz. — Naponkinti toj-azükaéclet 132 000 liter. Nelllé aOrOaltett teje cakorral I doboz I kor. , . . cakor nélkül Viking ajdonaág
I doboz l kor.
Közpoati ralUr: F. BERLYAK, WI2H,!., h^m i.
Eladása az összes pyóxytárak és drogueriákban.
XXXX ÉVFOLYAM. 1
EGYSZE
0) A
M Jó anyag, Jó pncuiuatlc, Jó ncél, Jó kcréktalpak. Jó kfillök, Jó golyók, Jó csapágyak, Jó hajtókák. Jó miiiika,^ Jó szcrliczet.

ZALA] KÖZLÖNY
1901. MÁJUS 25-én.
ÖSSZESEN:
STYRIA-
G É P
1901.
Raktár és képviselet Zala- és Somogy megyék részére
IFJ. WAJDITS JÓZSEFNÉL NAGY-KANIZSÁN.\'
<
JUTÁNYOS ARAK, KEDVEZŐ FIZETÉSI FELTÉTELEK.
&3S

A PALLAS
í L
m
kész!
Megjelent 16 díszes félbórkötésü kötetben;
a teljes iníl ára 96 fr(. — Oiszc.s fali állvány liozzá csomagolással cgjClt 91 l\'rt.
C^jfr A magyar lélek mindennapi kenyere a PALLAS NAGY LEXIKONA; el nem lehet nélküle senki. -,
Kell: a gazdagnak, szegénynek, tudósnak, tudatlannak.
Kaplialó: Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében Nígy-Kanizsán, esetleg havi 8 koronás részletfizetésre is!
n írni nfivíi irrtTH 11 , i icqn.]
TR0P0N [í"má*\' *ri-
TDODPlTVT öl8íörl° tipH\'óbb, tníat a bo*, 1 nUiUlN melynek legfontosabb részét: frliiriijréjét tartalmazza.
TDHOHM Döve" ftz egészségesek testi 1 ÍvUl VjlX erejét,megakadAlyozt* a lieto-gek ^gyöngülését, sietteti iz üdülök meg-eröjödését.
rpT) ADHM roegbeciol hetetlen mindama lnv 1 I\\UrUlM tcgíégokbon, melyekben kftny-nyen emészthető és bőséges táplálékra van BzftkBége a betegnek.
TDHDHM nélkalözletctleu tápláléka
l lxUrUlN azért \'mindarnknak, kiknek rossz a gjomrnk, betegek a beleik, gjön-gék az Idegeik, a kik vérszegények, kösr.-AÚnyesuk, lUdübnJosok, ezukorbetegek és mis olyan bajokban szenvednek, rr.elyek a rendes ételekkel való táplálkozást lehetetlenné teizik.
TDHDriM nemcsak & legjobb, hanem a lnUrUIN legolcsóbb íebéniyekésrit-mény is. Ára: 100 grra. 1 kor. 20 1111.
TR0P0N k*,>,l&tó n,inii(>n zybt>J8tnr-.
MIÉRT
van annyi utánzat?
MERT
■ valódi EISEISTÍOTER-féli
LINÓLEUM padló-zománc
a tOrv hej. „íailoMB" lidjígygjsl ■ ligjobb és ligtartssakb pahi padlóknak is koRTbalntDrolnak baraázoláiári.
" h EisróslSdlfr-Mí . Linolfiini\'paillt\'ifiniinr ;2
iBX ára alatt kiraíny-rt szárad, bámulato-tan szép finynjilblr és a tartóiéig te k in -tatéban iddlg falaira u I fa a (st (a ■ Nagy
cltcijciltséj;4ni; fogva kitlSnUzöhaíon-bangz&su nevek dalt értéktelen utánzatokat húznak forgalom-ha. miért U kérjaa
miníoki kizárólag csak Eiiinitídtír-
„vasjovag. ..lucleií p a dl ó-zo m á ncot",
a törv.bej. ,.Yaj|o»ag" véüjegygycl.
Eisonstádtar Testvérek
lakk- •■ futikiiára.
KAPHATÓ: Nagykanizsán: Nou in, Strom 4a Klein cégeknél.
Védjegy

XXXX. ÉVFOLYAM.
Ct. Hr. tz«b. déli wp»ln-ttrmi|.
BALATONTAVI
fürdőhelyekre szóló menotkodvczmónyek. A) Manstlérti jegyek a balalonmanti állomásokra és vissza.
E*cn jegyek folyó ovi in.íju< hó l-től folyó évi szeptember hó végéig uJatnak ki. Ily jegyek- | kel valamely magasabb kocsiosztályba való átszállás az illető vor.atncm és kocsiosztály utáni rendes ineneláiak közti kulónblet utiinlizetése melleit meg van engedve. A személyvunati menettérti jegyek iu odautazásnál a gyorsvonatokhoz utánfízetés mellett sem érvényesek. A visszautazásnál a gyorsvonatok liiLvznnlatukiir n Budape-4-dJ. V„ illetve Budapcst-Kdenföldrról fönnálló györs- cs személyvonat! \' menettérti jegyek dijkiilönbözctének lele, oly viszonylatokban pedig, a melyekben gyorrs vonali menettérti jegyek nincsenek, a rendes gyorsvonat! dij és a szeinelyvonoti menettérti jegyek fél ilra közti ktiKinbúzet finctondi" utánfizctéKkőnt;
Az ultzá- ug.v menet, valamint jövet alkalmával a lepsény-biliitnnszengyöri vonaíréss bármely lillnintÍMÍn egyszer megszakítható. Ezen n-.enctmegsznkitást, mely a Jegy érvényességi tartanán bcltil k«i l.itlan id >re terjedhet, az illető állomás főnökénél vagy a megállóhely vezetőjénél bckeHjelentení
Gyermekekre nézve n következő linliirozmányok mérvadók:
N\'égy évnél idősebb két gyermc|í liz eves korának betöltéséig, valamint a négy éven aluli j.yeimekék i>, ki külüh helyet foglalnak cl, a* illető kocsiosztályra szölü egy egész menettérti jiY.yr.vW -.it.uhiitnak. ügyes Ily gyermekek részére kedvezmény nem engedélyeztetik.
Kkcii menettérti jegyek, tekintet néllíill á kfndn* nnpjnin, n fürdőévad Vegéig, nzoz folyó evl szeptember- hó 30-ig bezárólag érvényesek.
Díjtáblázat.
tUl.üpcI .1.
iiíi.i»|-ist-K.-
Gyorsvonatnál Sze nélyvonatnal
Hová —--
__ III. I. 11. HL
0 s z t á l y
v i 3 S r a ___ :< 0 r 0 n .
Siófok . ... in-— 12-70 7-00 t:t-;.0 5-00
Zamárdi m h. . — — — 15 40 lu-:io 6\'5Ö
Szán\'.ód . . . — - . .— — 15-40 10-30 0-^0
ll.ilat.in-lú.Uviir m. 21-Üti 1.4 \'40 vS\'70 15 40 IO-UO fl-50
-Sióiszo m. b.- . _ _ 17-;tll 11 -tlu 7-20
v Szemes . . . _ _ — i7-:io II no 7-20
1 .elte ih. h. . . — — — 17-ao 1 i-co . 7 20
íioghlr .... ^^ »o 1 li-^\'O O-PÖ 1 r-ao 1 l\'OO r-20
K. 1 ny. J • l\'u r d •"■ 101 ejv 27-— 1K — I0KU 19-20 12-00 . 8M0
Maria-telep — — — 2120 14-10 8<!)Ü
1 i--Keresztúr flirdi m.\'h. • — 21-20 14-10 8i)t>
líul.-lterény in. h. —_ u:t-lo 15-10 O-tíl)
Uul •Szt.-L.yurgy 32-40 21 -tK) 2:1- io I5;40 9-ÜO
\'SitVIV.Ic . . . . _ U-50 4--10 \' 2-SO
y.nmárJl m. h. . _ _ _ K-70 5-80 3-Ú0
Szántod . . . — • _ _ 8-70 5-80 ,3-00
Hulutun-I\'oldvtir m. h ." ! — — — K-70 5-80 \' 3 tK»
S/.ár>zó in. h. . —• — — 8-70 5-80 3-iW
S/emes . . . _• _ _ IO-SO 7-30 4-00
I.elle.m. h. . \' — — _ 10-SO 7-30 4-00
H..glír .... — ■ — — 10-80 7-30 4-tíÖ
Kiiiiyi\'il-lurdól-te}\' — — — I.1-— N-70 -.a -r>o
\' Myrin-l\'e.lrp - • — — \' — -t^— 8-70 \' .V5Ü
Mol.-k\'ercS/lur fiird. b. — — \'— I.V20 10-10 li-40
Ikl.-liereiiy m., h. — — 15-20 10-10 lS-40
lijl.-Szt\'.-c\'yürgy 15-20 10-10 15-40
• Siófok . . . . •— 14-20 9-40 5-00
Zaiudidi 111. h. . — 12-10 S-IO 5-10
Siániód ... . .\' * — - 12-10 8-10 5-10
Balaton-Foldvrir — - -: 12-10 8-1.1 5-10
; Szárszó ni. h. . \'— - - 12-10 8-IU ö-lli
\' Sicníts\' .\' . — 10-10 Ü-KO
1\' l.elle m. ,h. . ... — - - 10-10. 0-80 4:10
1 fhig\'iir .. .. — — - 10-10 Ü-80 4-30
1;« n yjid-fdr J őte le j» — - -- «-io 5-40 3*40
\'. Máiiatciei" . . _ - ■- 8-10 5-40 3-40
Hal -Krrcs/.\'.ur furd» m. h. — - - OIO 4-10 2-00
?lUV.-IK-rcrtv m: h.. — - Ü*I0 410 2-00
j l\'.al.-Szt.-<Jyorgy — tl-tu 4-H) 2-00
B) Menettérti jsgyek a balatontavi állomások és megállóhelyek egymásközti forgalmában.
Minden év m.áj.il5 hó l-ji-től s;.eplember hó végéig MZ alább megjelölt viszonylatokban niér->i"kolt aru személyvonat! menettérti jegyek adatnak ki a következő mcneldij.tk inellctl:
I. II. | 111.
osztály koronákban
M e e J « K Y \'
nii,.k —Jj.iigljji....._
, ; I-. ityod-furdőtelcp .
M.-Keiesztur ívirdü . \' . liiiljilt.ii-Uéié.iy . . „ lí;tliiliin-5>zt.-(».vorgy. — I\'orív ó J-l\'u r d útelep lialntnli-Szi.-tiyörgy Ü.-holdvár Konyód-lűrdótci.
B.-Sit.-Gyiirgy . l".alaton-5zt.-<iyörgy
Szám
íOg.U
-Züi
i.rdi
Halalött-licrény .
Il.ilalon-Szt.-Gyurgy .-furdótelep—Znmá-d: Siti • r.yü r gv—Zrtm á r Ji . " . I.ello
4-40
i>-r»o
HTŰ
-90 4*40
2-Ö0 4-40 2-00 4-40 4-40
2-yo -2-00
70 1
. 4*40 ■nettérti jegyek két napi
Í-PO 2-00 5-SO ÍÍ\'.OO
1-80 2-80
:t-oo 3\'6Ű
1-80 •_\'-«U 1-80
2-80
2-SO rso I-8Ö 1-80 1-80
3-oo 1-80
Ctak a Siófok — Bnlmlon-Karatitnr íirrfíi
Irályban adataik kl. Ciak a libfok—bil.-bsr. Iráajfb. adataik ki.
Csak a-Jjogl — 2isirdl irányban adataik kl. Ctak a ko|l.—b.-ktr. Irányban adataik kl.
Ciak a liBj.-firdit.—ziiáril Irány, id ki. Ciak a b.-iil.-iy.—zanárdl irány. adat. kl. Ciak a b -irt -By.—Iillol Irányban adit. kl.
inyességgel liirnnk.
2. Az ulizás ugy uz oda-, mint a visszautazás alkalmával az érvényességi tarlamon beliil y-.zer bili mély küzbeneső állomáson megszakítható, mely rocnclmegszakitás azonban az illető l/Mnis fülűikénél bejelentendő. \' .
3. Ily jcivyckkel vnlnmrly mnf.nsjilib kocsiosztályba való átszállás a7. illető vonatnem és ■csiosztily uti.ni rer.des mcncttárak kiízli kü\'önblet utánfi/.etése mellett meg vnn engedve. A g>ors-inatok használata azonban még utáofixetés mollett^aincs megengedve.
4. Gyermekek továbbításánál a következő ha\'.áwZiTiáriyok mérvadók:
Két-két 4. evesnél idősebb gyermek lü éves koruk, betöltéséig, valamint a 4 éven aluli \'{rmíkcfc is. l a külön helyet foglalnak el, az illető kocsiosztályra szóló egész"menettérti jegygycl állíttatnak. lígy.es ily gyermekek kedvezményben nem részesülnek. «
B; l\'odgyilsz-szabadáuly nem engedélyeztetik. ö
C) Különvonatok a balatonmenti fürdőhelyekre.
Július hó l-től augusztus hó végéig minden vasárnapon cs ünnepnapon lludapest d. v. állomásról . alább oiegjclüh balatonmcr.ti állomásokra, illetve megállóhelyekre és vissza különvonatok közle-■!nek, melyekhez a következő rendkiviili mérsékel! áru menettérti jegyek adatnak kl:
ZALAI KÖZLÖNY
1901. MAjUS 25 éa.
D) Időleges jegyek.
Budapest d. v. és fBiifokj további Budapest d, v. Bnlaton-Kölüviir közti fojgalombar. t. és II. osztályú idcilcgc:: jegyek oJatnuk ki a következő1 nrnti mellett cs pedig:\'
1. ICgy hóra s/:ül6k (május, juniusi julius, augusztus, vagy szeptember bpinpok valnmelyikérc) •„ A budapcst d. v.—siófoki \' j A budapest d. y/— balatnnfőldvári
viszonylatban \\ I viszonylatban
osztóly . . . 104.— korona I. osztálv ! . L 118.— korona
. . . 70.— „ i II. „ * . . . 8i>.—
2. Az egc-sz fürdőidény tartamára, szólók (május fiö l-től egész szeptember hó .10-lg érvényesek)1 • A budapesl d. V;— siófoki A budapest d. bnlntonfülUi\'ári
viszonylatban • viszonylatban
osztály . . . \'25G.— korona • \\ : I. oszlúly . . .. üíK).— korona . . 1SS.— „ II. ... \'212.— „
Az ily jegyek az illető utas látn\'gutójogyulntyii fényképének heküldése irióllett á cs. kir. ízab. vaspálya-társaság iizleligazgutóságánál rendelendők rreg.
Az időleges jegyek szigorúan személyre szOlök, azaz csak személyre érvényesek, u kinek ;íc kiállitvik é.-. .» kinek arcképe az időlegca jenyhez van fűzve.
\'Az |dő|cges jegynk a hudapest d. v.—siófok:.cs o hudupcít d. v.—hnlatonföldváii vonaton ilül n rajtok megjelölt kiie.siosztájybun cs a jegy érvényességi tártaira alatt minden menetrendszerű nattal való tetszésszerinti menetekre érvényesek.
Gyermekek részére időlegia. .jegyeknél külön kedvezmény nem cnKedilycztcli.lt. .SzitutíR)\' nem engeilélyeztctik podgvász-szabadsuly sem.
M»g,isa:>b koc-siosztiilyba való álszállásnál, lm ex előzetesen bejelentetik, az egyszeri menetekre szóló Illető mcreljegyek árai koziiuj különbség utánfizetendő.
Kiveszett, nem hassnóll, vagy teljeften ki nein használt időleges jegyekért "visszatérítés nem
eszki\'/.óllctik. I
Budapest, 1901. évi május havában. i
Az üzletigrazgatóság.
BERGER.féU GYÓGYÍTÓ
kAtrány-szappan
t«VJntSljí» oriotok AjAnliAk, Kardni Uttttlib államalb»ji
lénye, .ikerről »lk»)mocUk
mliidcnnemn bfirltlfiiéB
•IUp, novitftri.a illáit pikkoly-l6mOr, kon -■ Ali.■ II kiifnny.iInUn orr-rmr.ial.R. ó\'.v»r. UupJ"it. IkhlitnilAi, lej- t§ stukill korp» «IUn. .t B»rs«r.líl» kAlrA.iy.r»j.i.»n
t»rt»lrn»íin a U-lUtrknynali 404!,-kl min-
<ton .tríb, » kofp.k-j.lnUiubsii clflt-r.tulA kAt-
rAnr«x*[ p«rmkiol Itnyrjrricn kliliíntiSxik. 0«B.Uaok olksrDléaa «ia«tt liitArululUii
Szóllómivelók és mezőgazdák számára!
A szollotelepek befccskendozcsélicz
valamint a gyümölcsfákat károsító rovarok,
további a szegecs óstormáncs teljés kiirtására
MAYFARTH PH. ÉS TÁRSA FÉLE
SZABADALMAZOTT CT ti II 111 ü k ö il 6 *n
usy hordoiliatd, mint kocnlra merőit
5S »
fecskendői, a lepjoUakuak UÍzonjWt&k, a meljck azlvitlyuzia nélkül a folyadékot 8nnQk8d"leg a HÖvónyekre permetezik. Ezen fccskcodöknek már sok ezerre menfi példánya van alkalmazásban éa izámos elismerő bizonyítvány igkzolja ezeknek elvi- . taxbatlan kiv^9ágát minden más rendszerrel ízemben.
A legjobb vetögépek
Mayfirtli Ph. fa társa Icpijatlb szerkezetű
„A G R 1 C O L A"
, (tolóvetökerék-rendszer) Yfctpépéi. Mindeunemű uiag-és krtlOnbdtő magnienyi*é6 vlltíkorfikek nél-
kül, donjTion avagy sikon, a legkönnyebb jAr&s, leg-nigyobbLtariósaAí; ia mind a mellett a legolcsóbb ár
__által Klirtiek ki
A lehető Ipgnngyobb manka, i<lő- éa péiumpgtnkaritánt teszik leLetové. KD 3n\'egesséo«ket izéna- és szalmipreiek- kézi használatrn, knkorioa murzsolók, cirplfigépek, |irQÍnyok, gabo»aro»t4k. trieurök, ekék hengsrek é> koronákban a legújabb rendszer él eliimert Ifgjobb alkotás alkalinaxáia mellett gyártanak és Bz&llitan&k
jTInyíurHi Pli. és társn
cs. és Kir. szabadalmazott nexögBzdasági gfpg/árak BtSS, 11. Taborslrasie 71. iöbb mini 4Ö0 arany, ezüst éa broneéremmcl kitQotetre. | Kiuieritő árj\'egy^ékek és elismerő okiratok kívánatra iogysa küldetnek. KéprÍBolok él ismételadók alkalmaztatnak.
Ferenc József császár-fürdő Tűffer he-íység
a déli var.nt mellet*. ^Gyorsvonat állomás) 7 óra Hécslól^
csjt* ívon ftt\'i ny ityn.
Le^melrgibb forrása Stajrrorazáflnak {38\')t* C) — Kgyonló liatásu Cas-lein ael. PfatTírs sel • Svájo} — Legnagyobb kénvek-m. — Villanyos vllá-
flitás i— Kél Tenrfiszeii hely. , Jelentékeny ujilások éi Javítások. — Sréusavas fürdik. — Kitűnő fekvés hoaok fürdőknek.
FörcS or»os: \' i Tulajdonosi
Med. üniv Dr. Beck Rudolf. Gunkel Tivadar.
r Jelenleg csakis Tbermal-íiínt Isznak a Ferenc József csiszir-ÍQrtJö forrásaiból. — Legjobb e» lego\'esdbb histeriumméuies oditőiiaJ. — hözreilen szétknldés. — Reudeléneket a Fi-rinc. József caAsíárfftnlö gondookaigábo*.\' MárkL Tfjffor Inlézetonrlök.
Budapest d. v -ról
ófokrn Zamárdira
Szántódra
Kalaton-Fcldvárra-
Szárszóra
Síemcsro
Ullcre •.
jlfigUrra
^ nyiVj-1\'üraőt clepre
I.
II.
8\'IElKlt
gyógyint.ézot
TÖBEL-FÜRDÖ
i grácz mellett. . IDÉNY: május-októbar,
> méter & tenger szinc -felelt. 2 iwnUi áUomátt Grácból kocsival egy Óra. I\'osta- és távirdi állomás.
koronákban
10-10 11-50 11-50 II,\'50 13 —
13-
ia—
13\'—
14-40
15-80 17-30 17-30. 17-30
7-70 7-7Ű
7-70
8-60
|;j?"UtonJvc\'rcsztur runjóre . . .
| Jíatslon-lieicnvrc t i , .....
Hör-SzcrU-G\'yorgvre "- . ||
i-xeii menettérti jegyek csupán á kiadás napján csakis cs a Al írvönycSségí tartam mcghossíabbitása feltéllenül ki
\'Két -i —10 .éves gyermek "égy egész menettérti jegy váltása mellett szállíttatik,.mig Egy 4-rtf> Kyérmek külün kcdve\'zinérfy.beii nem részesül.
800 8-Cö 8-(5ü 0-00 10 CO 11-50 11-60 11-50
különvonatok használatára zárva.
Rég ismert vaslarialrju (akrothenne) acélforrás 30 fok C meleg (23 fok R) Mérsékelt klima 25 fok C. és 20 iR) erös tőenlölcvegö, kiterjedt íenyvpicrdők. Gyógv-javalatok, idi-tjliánialraiíV, iilt\'KKJ\'Oii^csíp, bAtgi-rinc-betegség, hystoria, görcsOk, ni\'uralgia stb. ellen Köi beteg«^gfk vérí/t-gonység, bél- és hdlyaghurut stb Iroii jy\'ftiillinió Odalőkuck: es gyenge gyermekeknek. Gyigyeszkör kltlfin gyógy- /•« uszóhazin, kádfürdők melegvUrel, fenjöfOnlök, ,TÍllanyos fürdők, ma8sag>\\ rnliauygjög)kezelés int. Olcaá lakások cs egyes szobák, vill&k, gyógyterum, kitaaö étterem, kiiOuü zeuekar.\'
A (UidOlgnzgatóiúgnál kimerítő prospektus lugyen én bérmentve.
Dr. HL VMA UI2R SÁNDOR, orros tulajdonos.
^XXCCCXIXIXlXIXIXIíOCXIXIXIXCXCXXXX^
ti
RTESITÉS.
--ff?--
Van szerencsém a tisztelt kereskedő urak figyelmébe Jelhozni, hogy nálam polgároknak való aratási bocskorok bármily mennyiségben jutányos árért kaphatók. Megkereséseket röglön elintéz és mintákat küld
KAPOSVÁR,
GOLOB/TS PAL
bocikor készítő.
Berger-félo gyógy-kátrány-kénBXDppap A U4 IIÖII TISXV,í T.t I. IVSÁfJ AI
•lUvnliUs&rs. » cvormekokoak vilumvnnyi I. oll^n M ilmnlh»l«(f«n bflrll.tlllft moadd la Í8n mlndsnoapl hsasnáUtal tíolgAl a
i
fi\'jbat«Kt4(»l 5rűJ»x»ui-«.n
Borgcr-féle ulycerln-kátrány-fixoppaH
8iV. *lyrorin Uií.lnmni.l ím Itüin HUtUl.

3 fajnak h».«nM»tl QtailUaaU osryflti
Iklul 3» kr , • d»r»b 1 trl 00 kr. \'Mii llorK«r-létn iiiii.piinoktAI kUlínilirn kl»ra«l»n-mim imjfuo » t.hr nnkimltAidrm. bor*x-H*pyiui lok nllot. carbol-axitppaa a t.ör limiUnir* himlO-*l a. mini i-i|J>ti»n1to ir»fr»n. I\'«rg«r-r»ln r«nj»fl-r\'lr^A-rrnppAii A I r«no(\\ plp»rn linnpin r^«r-Ull Kjer-tn»»r-»Zftpi>an n zaongo Kor rlax<ro (20 kr.)
Eorgor-lélo Poti-ooulfol-oroppnn reioi orr. kiütis. hlirvlsxkrtficiAir tn arov\'jriiiség alUo. ■z«ptö szappan igen hathatós, Berger-félo hónon tejszuppan rrltr.o.cr 4. arctia.UtUniAff ilUn. Tumln .i.ppu Uk-ina.Un á< bajklliuliai ellen.
Berger-télo fogoxappan kőoiOobtn
I a*. rrnilM l..c«Vn«k, ü. «r. dohinvosoknak. Ara »0 kr, a li\'KK\'hli r«Kti»*titA i\'.rr. A tlibl.j Batgűr fi!a axappano kai Itli\'il\'lie u<a\'M»l n rllpliat\'kra. l\'anh Uorjar-rila axappaaokat kuli kórul. iniutAD szA.mtaUn liaiiitslan utAi>rftt<vk varnak. (IjAr Is tr.raklkr i a 11*11 k Oorop. Tropp&a Hiajilld kiüsttln s sisi\'lllii fjinnolidliliiin BkiVu IXS1
Naíí-Karáíi: PRÍGER BÉLA és be1jis LAJOS Efönsiertszehél.
fDUEABI^Y & iTOHNSON\'S
Bcnson-Tupasza
A leghathatósBhb tapasz
rheumatismus és a meghiilés összes liimtkazinenyBi ellen!
Il.ri«n I|ö,f t.rk.. k.p h. lí
Louis Ritz & Co., Hamburg. Holzbrücko 7-11.
ÖbQQqQOOOQOOOCXXjaOOOOOODOOOOOOOOOO
A ltlchter-féle
Horgony-Pain-Expeller
Lmiment.Gapsici comp.
egyn\'gi kiprr\'liAJt báziszer,a moly mUr töub mint 30 év óta megbízható bo-dSrzHÜlwíil idkiilin.-utnlik köszvénynél, osúznál nteohüléseknél. Intós. Silünynliti utánzatok mialtbo-■----vi\'is/irlískitr mindig figyelőmmel legj-iink ;i „Horgony" védjegyre 6s n „RÍchtor" ezivji.\'gyzísrű.
80 f., t k. -10 f. és 2 k. árban úgyszólván tnindeu gyógyszert árl>an.ka|i-ható. Főraktár: Török lónef gyógy-szerészncl Budapesten.
Richter F. Ad. ís fársa.
c«n«» caklr.naTaristlUit.Jk, • Kudolataeic.
XXXX. ÉVFOLYAM.

ZALAI KÖZLÖNY
1901. MAjUS 25 éa.
NAGYKANIZSA iCSII EGY IIP.
HÉTFŐN MÁJUS 27.
BARNUM & BAILEY. A VILÁG LEGNAGYOBB LÁTVÁNYOSSÁGA.
Óriási
AMERIKAI MULATÓHELY 50 év óta amerilra büszkesége.
JELENLEG A CONTINSEN KÖRUTAZÁST
TESJí.
C7 óriási. saját külön E czélra épített vasuli kocsijával, trely 4 teljes vonatot képez. a. teljes „Knsemble" 12 hatalmas sátor-pavillonban lesz kiállítva, melyeknek legnagyobbika
kDrtllbclal 12.000 kényelmes ülőhelyet foglal magában. Naponta 2előadás, délután 2 és este 7,8 lírakor. A megnyitás IV, óraval az előadás elbtt történik, hogy a nagy közönségnek alkalma legyen az élö csodaembcreket, a liárom elefánt csordát cs a kettős állatsereglctet megtekinteni.
70 gyönyörű lónak egy „Manége\'-baa való elővezetése.
Számtalan, összehasonlíthatatlan és utánozhatatlan, vakmerő, félelmet nem ismerő mutatvány. A fellépő művészeknek mind-cgyiko mester a maga szakmájában. Minden művész egy csillag. Az arénában bemutatott mutatványok mindegyik egy-egy meglepetést képez. Minden valóban egészen uj, tökéletes és eddig
még sohasem latt bemutatva. Emberi elme által elgondolhato leghatalmasabb és legnagyobb látványosság. 3 nagy loras mutatvány bemutatására szolgálé „Manégc" ban, 2. hatalmas színpaddal és egy majdnem mérhetetlen hnsszuságu futópályával, 3 ériisi terjedemll légtorni-szati térséggel, egy egész álUtsereglet, Idomitott vadállatokkal. Mindenféle fajtu versenyfuttatás, er5müvé3zoti mutatványok, légmüvészet, a földön és levegőben való tornaművészet bemu-■ - tatása és uj meglepetések.
A bajnokok erejének megleszitó Igyekezete az ügyesség által elért recordok megdöntésére.
400 kitüntett lónak kiállítása.. 3 csorda legkitűnőbben idomitott elefántnak, 3 porondon egyidőben való elővezetése. 20 nemzetközi nemajátékos bohócz.
Egy igazi világkiállítás modern látnivalókkal. Czirkusz Hippodrom Allatsereglet. Idomitott illatok kiállítása.
1000 férfi asszony • ló
Törpék, tetováltak, kard Djelók, egy hölgy hosszú hajjal s teljes kórszakállal, egy kutyafejű gyermek, kéz nélküli emberek, jonglörök, 1000 eredeti kulbnös dolog és csodálatra méltó előadások. Egy imajdoem végnélktjli sorozata a legujjabb produkrzióknak, merész ifélelmet megvető \'mutatványok, melyek eddig Bchol sem voltak láthatók s melyek most legelőször lesznek a közönségnek bemutatva.
Hclj\'iírnli a/, ülések fekvése .szerinti
Belépés-üló-helylyol 1 kor. 20 fill, és 2 kor. 50 fill., zárt szék 4 kor., feniiHirtott-hcly
5 kor., páholy-szék 6. kor.
A helyek mind számozva vannak az 1 kor. 20 611., és 2 kor. 50 fill. helyek kivételével. A jegyek megnyitáskor a bejárénál kaphatók. 10 éven aluli gyermekek az összes helyeken kivéve az 1 kor. 20 fill. helyen a felét fizetik, elővétel csakis az 0 és C kor. helyre, az előadás napján, a jegyeiárusilónál szintén kaphatók: Fischcl FülOp könyvkereskedésében Kazinczy-utcza 1.
EGY BELÉPŐ-JEGY. AZ ÖSSZES HIRDETETT LÁTNIVALÓKHOZ ÉS ÉGY OLÖ-HELYRÉ ÉRVENYES ELŐADÁSOK SZOMBATHELYEN MÁJUS 26-án ZÁGRÁBBAN MÁJUS 28 cs 29 én

SOKKAL JOBB Glóbus fémtisztitó
mint a Tőrös (isziitó kecőcs
kivonat
Legújabb kitüntetés # FRITZ SCHULZ Jun- AKT- GES,*
ARANYÉREM ^^ Leipzig und Eger cégtől Párisi világkiállítás 1900.
Mindenütt kapható! ^
Csoport kiáll. kém. iparnak.
□□□□□□aoaanonanona□oaooaao □aaabosaoooaoaoon
melyek mír évek óu jöV-oak bizonyultak éa biroeves orvosoktól, mint. kcnnjD baahajló feloldó szer
_ajánltatalnaW, _
az emésztést nem zavarják és teljefen ártalmatlanok. Cukrozott minőségük következtében mée gyermekek állal is szívesen bevetetnek. Egy 15 pllulát tartalmazó doboz 15, egy tekercs, mely 8 dobozt, tcbrtt 120 pllnlnt tartnlmaz, csali 1 frt 0. é: i/£n II IMI/ Nenstoln F. hashajtó labdacsait. C;ak akkor UknüUníV valódi, ha minden doboz hátulján • ml törté-nyilait bfjegyzott .Szent Lipót" védjegyekkel van ellátva vörös rakéta nyomással. A mi törvényileg védett dobozaink utasításaink és csomagolásainkon PIIILIPP\'S NEU8TEIN ArOTlIEKF.lt aláírásnak kell lenni.
NEUSTEIN FÜLÖP
.Sient-Lipólboi\' címzett gy6m«ertira Z. K.
WIÍN, I., Plankfnea.no G. R.kür Narj-Kanltiio: DKLL\'S LAJOS éi ItP.II OTUI.l íjótyaieríneknél. g
loaooooaoaooaaaoag^onnanoooanaanaaonnapjq
Fürdőidény:
máj u 5-0 któ ber:
; Ásvnny- és iszapfürdő: ■
iDARUTÁR,
Sr,AYO\\IAItAX.
A cs. ds kir. szab. déllvaspálya állomása. Vastartalmú forrás hőfok 42-60" 0. i\'úr-ccllin-, kii-, tükör-,.iszap- c> moór- és villanyos fürdők. Sii\'<crc» gyögyhatÁstal blr az üsxxc\'a nOi hajóknál. Már a rimái idük óta rcghirU, júhatisu, fifrüö a tzlavouiai középhegyek gyönyörű völgyében, erdüs magaslatoktól kúrUlVfcvc. A gyögyhe-lyjiscgek egy remek, Arnyeko*-* silány közepén fekszenek. A fűrdőpark, fürdői szálloda és az összes lakhelyiségek acctyien-lígszeszszcl világíttatnak. Kiváló, előzékeny kiszolgálás. Az
eíö- ós ulóldiny alkalmával tetemes árengedmény. Prospektusokkal és felvilágosítással
szli-etcn Ingyen bérmentve szolgál J_
a fürdőigazgatóság
Arany éremmel kitüntetve Párisi világkiállítás 1900.
Kapható miodeu falragaszokról
felismerhető üzletben. Doboza 10, 16 éá 30 filtfr.
000000001 rooooonoooooooaon ooocoan oaooooooooc 8
Z.K. \'/„ 901.
MOLL SEIDLITZ POR
Cmk akkot valódiak, ha mindegyik dobos Moll A. v&djogyót éa
aláírását tüntotl fel. A Mell A.féli Seldlltz-porok tarlói tyó?ybatása a legmakacsabb gyomor- és «l-testbánUIwak, gyomorgörcs nyotnorhév, rö^s-Ht tzikrakfldöt, mijliáutolmn, vér tolnlái. aranyér és a legltOl^nbötóbb nfll betagiéosk ellen, o jelei háxiizcrnek é>titedek óta mindig ua^ytbb elterjedést szerzőit. — Ara rgy lopooiitait ore-dttl doboznak 2 kor
Hamisitások törvényileg fényi11etnek.
Boll-féle?rancia1
Cgak akkor valódi. hi nindegylk üreg MOI.f/ A. »éjje»ryél tQut«Ü tel
----.A. Moll* felirata énozattal vau zii»a. A Moli-féie
franozla boruetz ét aé DAvozeteseo mint fijdalomosillnpltd bedörzaöléii szer kéBZTrny, rauz é» & meghales egyóli kövctkozményeinel legiimcretciubb nt-pszer. — Egy énozolt orsdatl üysg ára I kor 80 fill.
MOLL Gyermek szappanja,
I^gfinnmabb, legiíjlbb mfidlíer .ipriot kenitek gyprmrV í« bfltgy nappnn • blr ikaierü áp.liaára gyernskeK é> falRlttek réiiére.
Ari daraboaklat - 40 üli. fit dirab — I kar. 80 tilt. Minden darab (fjermck-aiappan Kall A. vidjegyivat van elUtva
KóazétkQldéu: Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállltd által,
Bécs: Tucblaobea 9. sz. \' Vidéki megrcndcléick nipanta poataatinfél mellett tctjealltetnck. A raktárakban tessék határozottan UOLL A. aláírásával és védjegyével ellátolt készítményekéi kérni. Raktár-. Nagy-Kanizsán R088nfald Adolf 08 Fia.
oooooaooGDODOőaaoaoo coaaaaaooaoanoaaairbbofla
Nyomatott Ifj, Wajdits József kaoyvnjamdájábao Nagj-Kanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.