Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.25 MB
2010-02-13 22:00:09
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
626
2456
Rövid leírás | Teljes leírás (319.27 KB)

Zalai Közlöny 1902. 044-048. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
40. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

©
44-ik ssém.
XLI. évfolyam.
Xiensetéai ür: évre . . 10 kor. — mi Kél erre . . . !, kor. _ N\'^yeJ -rrc 2 knr. ,V> rill.
Kgyex «tiiu 20 (111.
hirdetései;
S h**al»oi, ;> r\'.i Íri.ríis ü 14,má.soil«or 5 minden [nv&lilii sorért 30 till
1VI LT TFR 8 E N
petit uoreukéiit 20 tilleróit vfltet-nek fel.
---
részvény-társasig,« , nagy-kanizsai-4s nőegylet,\' „u.-kanízsai izr. jótékony
HETENKINT
Uj irányok.
Xagyfca>tix*a, 1SHÍ. október 81.
Haldoklik a naturalizmus. Minden irodalomban nagy a zür-zavar. Uj irányok, uj eszmék zászlói lobognak mindenfelé. Csata-kiáltás tölti be a levegőt. Felhók röpködnek szerte-szét. Tiborok állanak egymással szemben. Minduntalan hevesen összecsapnak és a közönség lázas érdeklődéssel nézi a küzdelmet. A megcsömörlött lelkek íiszta levegőre vágyakoznak. Tiszta levegőre és a mezők virágaira. A mezók virágaira és felüdítő harmatra. A szürkeséget és a sár feketeségét megunt tekintetek az égboltozat majd ragyogó, majd elbágyadó színeit keresik. Az elmosódó, egymásba simuló árnyalatokat. A pontos megfigyelés, a lelkiismeretes kutatás, a nagyító üveg nem öntött nyugalmat a zaklatott lelkekbe. A jelenségeknek biztos kézzel megrajzolt képe — csak rémülettel töltötte az embert. Sokat tanult, de a tudás nem tette boldogabbá.
Talán ott rejlik az üdv ama nagy fátyol mögött, melyen tul nem iát az emberi szem, melyen tul elveszti erejét a tudomány minden fegyvere. A sejtelmes, a titokzatos felé fordul a valóságtól agyongyötört ember. A miszticizmus mind több és több lelket font körül homályával. A filozófiától a valláshoz menekülnek a megnyugvást keresők. Hozzá Bmrget, a társadalmi bűnök nyugodt kezQ leirója, a lélek sötét foltjainak éles-szemll megfigyelője is. Azok pedig, akik irtóznak a dogmák ridegségétől, a képzelet teremtette világban keresik azt a vigasztalist, melyet a valóság nem tudott nekik nyújtani. És igy a
ZALAI KÖZLÖNY.
A nagy-kanizsai „Ipar-Testület,\' „a nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság," a „Kotori takarékpénztár a galamboki önkéntes tűzoltó egylet/ a .nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület,\' a ,nagy-kanizsai tanitói járáskör,\' a „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet," „szegények tápintézete.* a „katonai hadastyánegylet.\' a „soproni kereskedelmi iparkamara,\' nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
______________.......——-zr-— ■ — —- .
A lop szellemi rtfazót illető minden közlemény & felelő, szerkesztő nevére, ar anyagi részt illető közlemények pedig a ki.dó nevére címzetten Nagy-Kanlzs&ra bérmentve intfcondök.
Rérmentetleo levelek nem fogadtatnak cl.
Kézi] utok visszanem küldetnek
romanticizmus sziuei is irind gyakrabban csillognak fel az irodalom berkeiben. A tudományos világban is nagy a forrongás. Különösen a theologia terén. Ott is érzik, hogy a régi alap nem elég erős már a modern világ elbírására. Mert a vallás, melyet az irodalom hirdet, mégsem ugyanaz, mint a melyet a papok tanítanak. Kevesebb benne a dogma, több az érzés.
A vallásnak legrégibb, legtisztább formája csábítja a Tolsztojokat. Az a régi, mely minden ember szivébe megtalálja az utat. Melynek egyetlen és legfőbb dogmija a szeretet. Mely nem arra tör, hogy megkipriztasson, hanem arra, hogy meghasson, megihlessen. Az uj, azaz a régi kereszténységnek legélesebb elméjű tauítója: Rarnnck, a berlini egyetemen a theologia tanára. Ki mindenek vigasztalójává akarja tenui a kereszténységet. Nem a külsőségekben, hanem a hitben látja a vallás lényegét. Mindenki keresztény, ki annak érzi magát...

Insert failed. Could not insert session data.