Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
12.78 MB
2010-02-17 10:20:58
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
708
3480
Rövid leírás | Teljes leírás (355.84 KB)

Zalai Közlöny 1905. 044-047. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
44. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

WAGTKAMIZSA, 1905. Megy vennegyodik évfolyam, 44. azám. november 4.
ZALAI KÖZLÖNY
Negyvennegyedik évfoly am, 44. szám.
Megjelenik minden szombaton
EIOAiatéai árak: Egá.x évre 10 korona, félévre 6 korona, negyedévre 2 korona 60 f. Egyes azám ára 20 f.
Felelői izerlcéttiö I>r. Villányi II úrik
1-ajilulajdonoi é( kiadó:
írj. WaJdltH Józmcf.
8íerke»xtötég: Nagykanizsa, 8ugár-ut 0. azám. Kiadóhivatal 4a nyomda: Nagykanliaa, IfJ. Wajdlts Józsafnál Daák-tér I. azám. Hirdetések díjszabás uarlnt. Nyilttár soronkánt 40 f.
Városok hygioniája.
Az az önkéntelen vágy, mely a városok lakosságát a tavasz megnyíltával a fürdók és üdüli helyek felkeresésére serkenti, nem annyira a munka fáradalmai után való pihenést jelenti, mint inkább ösztönszerű vágyódást oly helyek után, hol a városi élet folyamában megviselt kedély és szervezet a hygienikus követelményeknek megfeleló viszonyokat talál. A friss, üde levegó: a sétáló helyek; a jó ivóviz és példás tisztaság; mindez együttvéve alkalmas arra. hogy a test felélénküljön és visszanyerje rugalmasságát; s hojty feléledjen benne a lélek, melyet csüggeteggé, bágyadta tesz a városoknak egészségellenes állapota.
Ua helyes és igaz azon ukszióma, hogy csak egészséges testben lakhatik egészséges lélek; ha továbbá igaz azon állítás. hogy az •\'gészségtelen légkörben éló és mozgó emberek testileg elsatnyulva, lelkileg pedig elkedvetlenedve, nagy mértékben fokozzák a társadalom kórében felhalmozódó elégületlenséget: akkor ugy az államnak, valamint a városok élén álló kormányzó közegeknek legeminen-Bebb kötelességfc^hogy tevékenységük és gondoskodásuk súlyát a városok hygienikus viszonyainak használására fordítsák. Mert a gazdagok ós vagyonosak gondlól menten kirepülhetnek téli börtönükből a drága fürdőkre ós nyaraló helyekre; és testileg-lelkileg újjászületve térhetnek vissza fényes lakásaikba; de az a vagyontalan, ki esze ós keze munkája árán váltja meg a mindennapi megélés súlyos
gondjait, »zt sorsa oda bllinoseli a városhoz; és él, tengódik aszerint, aminó hygienikus állapotokat teremtenek Márnára az illetékes tényezők.
A városok hygieniája tehát nem üres frázis; az ezen fogalmat betöltő intézmények nem léha hiúságnak ét külsó parádénak alkotásai, hanem a városi jólét és kényelem fokozásának oly nélkülözhetetlen eszközei, melyek nélkül igazi városi élet alig képzelhető; melyek nélkül elsatnyulnak a generáoiók és a vigasztalanság bélyegét viseli magán a jelen társadalmának nagyobb és gyengo része.
Nem tartozik e sorok keretébe annak részletes felsorolása, hogy mely hygienikus intézmények kívántatnak meg a városok közegészségi intézményeinek helyes alapokon nyugvó ós korrekt rendezéséhez. E helyen osak az általános csatornázást emliljük fel. mint a város területén képződő szennyvizek, fekíliák és egyéb fertőző anyagok eltávolításának kózvetitó hálózatát. Továbbá a vízvezetéket, mint az emberi egészségre rendkívüli fontos ivó és basználaii viznek nyerésére szolgáló intézményi. Felemiitjük még a szemétkihordást, mely a gyors ernyedésnek és rothadásnak kitett anyagoknak a belső telkek gödreiben való összegyűjtését megszünteti. Megemlíthetjük még a közfürdó-helyeknek, a parkoknak, valamint a város birtok határában ültetett fasorokkal ésjókarban tartott utaktal egészséges sétáló helyeknek létesítését. Amely városban emez intézmények megvannak, ott az emberek egészségesek és vidámak; nem érzik szükségét a fürdőzésnek és nyaralásnak.
Az emberek testszervezetQk igényeit teljesen kielégiti az a pormentes, beárnyalt park, vagy fasor, melynek ózondus levegője megacélozza a tüdőt és a petyhüdésre hajlandó idegeket.
A osatornázás lé...

Insert failed. Could not insert session data.