Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
6.74 MB
2010-02-17 11:04:37
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
612
4822
Rövid leírás | Teljes leírás (818.59 KB)

Zalai Közlöny 1921. 073-097. szám április

Zalai Közlöny
Keresztény politikai napilap
60. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

60 Ik évfolyam
Nagykanizsa, 1921. április 73. Csfitfirtflk
83. szám.
ZALAI K0ZL0NY
KERESZTÉNY POLITIKAI NAPILAP
SMik*ut6s4g és kkj.\'.hivaul: Fő-ut 13. IX. - InUnubAD-tclefoa 78. -
Mcgjolenlk inlndlg kora reggel
KŐSZERKtSZTÓ:
Dr. HEOEDÜS OYÖROV
MMMCgr. Ltfriitlj
FKl.Ki.ÖSSZEKKKSZTÓ:
BODROQKÖZY ZOLTÁN
BIlSNicti.l árak: Ejfei írr. 400 K. F<U>n 900 K. N«gj«|. <vn 100 bin U X. £fr«* >iia in ■ K
Az időjárás.
Tegnap végre hosszú idő óta (Istenem, egy-két nap is milyen hosz-szu idö) budapesti ulságok érkeztek a városba. Az emberek nekiestek az ujságosbódéknak s a rikkancsoknak arra sem volt idejük, hogy kiabáljanak.
S micsoda leforrázásl Mintha csak egy nyomdából kerültek volna ki: a Nemzeti Újság, a Pesti Hirlap, a Magyarság, stb. Volt egy fösláger, amelyikbe ékezet különbség sem csúszott bele — még véletlenül sem, — csak egyik vastagabban szedette a cimet s a másik megelégedett azzal, hogy egyszerű garmond-dal nyomatta le azt, amit már mindenki tudott, s a mit már a verebek is csiripeltek.
Azután írtak az újságok az időjárásról, megállapították, hogy ha szárazság lesz, rossz termésre lesz esetleg kilátás s ha netalántán ez az esőtlen tavasz még sokáig csak felhőket gomolygat, de a jótékony csőt sokáig csak rojtegeti,gazdaságilag, meg amúgy is katasztrófa elé nézünk. —
Az újságok elfelejtették azonban megkérdezni, hogy szeretjük-e a sajtot s hogyha a nagymamánk élne, vajjou az szeretné-e. Meg aztán sok nagyon aktuális dologról irtak még: öngyilkosságok, házasságok, eljegyzések, halálozásokról stb. Meghúzódik imitt-amott egy-egy .levél a szerkesztőhöz", amelyben gondos gazdasszonyok siránkoznak az olcsóbbsági hullám elhullám-zásán. . . .
Jaj, de unalmasak ezek a magyar újságok I Tudja Isten, kik irják a fő-slágerokat, de olyan sablonosak . . . vagy tán az sem lehetetlen, .hogy minden budapesti és vidéki lap egy közös riportert szerződtetett.
A budapesti lapok ép ugy, mint a vidékiek vezércikkek nélkül jelentek meg..— Borzasztó is az, mikor nincs témája az újságírónak. Miről jis írjanak szegények. Olyan unalmas, egyhangú napokat élünk . . .
Tehát beköszöntött a magyar zsurnalisztikába a teljes szélcsend. Na hát akkor mi is az időjárásról írunk:
Hétfő óta a helybeli meteorológiai Jelentések szerint az idö hűvösre változott. Ugylátszik a korai tavaszi napok megbőszüljék magukat, mert az eget fekete, igen haragos felhők borítják. hgzengés még nem hallattszott. Imitt-amott azomban sírnak a felhők egy rövid időre, aztán hirtelen elkezdi az ördög verni a feleségét, de a nap
csak pár pillanatra tud kibújni a felhők alól, mert ujabb gomoiyag borítja el.
Általában az éjszakák hűvösek, a nappalok. is csak dél felé melegszenek
fel. Az emberek állig begombolkoznak, mert kósza szelek fújdogálnak. Sokan bundát viselnek.
Általában véve, az időjárás nagyon változó. — gk. —
A politikai válság lényegesen enyhült.
A kisgazdapárt nem idéz fel kormányválságot. — A nemzetgyűlés mai illésén tárgyalják az eseményeket* — Az fcME elnökségéről lemondatják Szmrecsányit*
Budapest, március 31. A nemzetgyűlés holnapi rendkívüli ülésére való tekintettel ma este n kisgazdapárt intézőbizottsága és a kereszténypárt vezetősége külön-külön értekezletet tart, amelyen egyrészt a fölszólalókat jelölik ki, másrészt taktikájukat beszélik meg. A kormány álláspontja még ismeretlen.
Teleki még nem .érkezett vissza Budapestre. A kormány tagjai jövetelét a mai nap folyamára várják. Nagyon valószínű, hogy érkezése után ha kell, még az esli órákban U minisztertanácsra gyűlnek össze a kabinet tagjai.
A miniszterelnök kí...