Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
10.79 MB
2010-02-19 15:45:00
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
792
3325
Rövid leírás | Teljes leírás (267.17 KB)

Zalai Közlöny 1914. 094-101. szám december

Zalai Közlöny
Megjelenik hétfőn és csütörtökön
53. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagykanizsa ígiít decembei
\' 3
13 ik cvfohuni 94 szám
Csütörtök
ZALAI KÖZLÖNY
Migjilinlk hétfőn st csütörtökön.
fclöflx«lé«l Arak: bg4a> t,,e 10 koron*, («l«vic b Korona. Negyedévre 2 korona 60 flll. Efty«» ui<r> ára 10 flli
Keleti* szerkesztő
Báuekovioh Judom
k.-.u€>k«mi.->: Szirksiztong ti kiadóhivatal Daik-tir 1
Kemény László Teleion: 182. HlrdaUeek dljaiabáe aiarlnl.
Legendás idők.
Szerencsés ember, aki történelmi események szemtanuja lehet: boldog Imlando, ki hazája, tűzhelye, mindnyájunknak egybefoglaló közös anyja megvédelmezósében akár közvetve, akár közvetlen részt vehet; de megdicsőült annak lelke, Fzelleme, ki eme küzdelemben akár hősi-, akár mártírhalált halhatott.
Szánjuk, sajnáljuk, megesik a szivünk a harotéren, sebet szerzett, betegséget kapott, a vasúti kocsikban a gyógyulás helyére törekvő ; ezt megelőzőleg tengernyi nélkülözést, kint és fájdalmat szenvedő hősöket; de irigyeljük amazokat, kik az ellenség fegyverótól halálosan találva — elhomályosult szemmel tekintenek fel az Égre — a Magyarok Istene szék hely o felé, mintha mondani akarnák : Urunk I megtettünk mindent, ami emberileg osak lehetséges volt, hogy a hazánk egére tornyosuló vihart, ellenséget ártatlanná tehessük, elűzhessük
Páratlan — egyedül álló jelenség I Hiába forgatjuk a világtörténelem lapjait I Nemzetek, népek vivtak nagyobbszerü —, véresebb harcokat; felmutathatnak hősöket, vitézeket; de a magyarok évezredes küzdelme. viaskodásH magasztosabb, felségesebb valamennyinél: a magyar hósök egyszer félistenek, máskor mindent elseprő bosszúálló angyalok.
Hasonlítsuk össze multunkat a jelennel I A hajdani és a mai Sabáo ; Nándorfehérvár — Havarubka. Szigetvár — Kőszeg — (irodek. Eger es Przeinisl, a Kárpátok megtisztítása — m ml a magyar hősök müve ; volt, — és osak a harc lezajlása után fogjuk tudni azok nevét, haló poraikban, kik méltóak arra, hogy a Hunyadi, Zrínyi, .fu* risics, Dobó stb. — stöbiek neveivel egyszerre ejthetök ki kimondhalók ; kik érdemlik meg azt. hogy minden magyar szivében, lelkeben oltárt emeljen dicső emléküknek.
A harc minden fáradalmát nélkülözését,
Viharok fölött.
Irlu: Endrődi Sándor.
E világrázó, vad harcok zajában Halk r eb egészei fordulok Feléd, Uram, oh nézz alá, s figyeld meg: Hány édesanya tördeli kezel! Szüntesd a vészt, a harcok szörnyűségét. A vérözönt, mely tengerré dagad, Hagyd élni őket, a kik csak most kezdték, Inkább tarolj le minket, aggokat!
A mi harcunknak immár régen vége, Mögöttünk romba minden, a mi szép, Küzdelmes életünknek viharában Zászlóinkat csalódás tépte szél. S elkésett vágyból, beteg lázongásból Számunkra győzelem már nem fakad . . . - Hagyd élni őket, a kik még győzhetnek Inkább sodorj el minket, aggokat!
Mily rémnapok! mily ádáz öldöklések! Egymást gyilkolják müveit nemzetek! Ez-é a kultúrának aratása, Melyért egy emberiség szenvedett? Ez-é az ünnep, melyet várva vártunk S melyen nép népet testvérül fogad ? . — Hagyd élni őket, kik még remélhetnek, S inkább zuzz össze minket, aggokat.
krónikás apróságok n IS/ll
/i-ii<
A porosz király a sedani capitulalio mán — mely Napoleou császárt is fogságba juttató — ezt táviratozta a kiral ynéiiak :
„öedau elölt, szeptember 2-án, délutáni l/t\'l órakor. Az egész liudsereg capiluláll Sedau elótt, miáltal niíudnyálán hadifoglyokká Jeliéit. Kppeu most köttetett meg a capitulatio Wimpften tábornokkal, ki
a sebeket, a diosó halált vájjon miért szenvedjük el készséggel es örömmel, türjük kitartással ; a hósök vére miért ömlik patakokban. ezrek és ezrek megdicsőült lelke miért hagyja itt földi porhüvelyét??
A hazáért diosó, őseinkért, elődeinkért es szent hagyományainkért!
Szüleink, testvéreink, rokonaink, honfitársaink ; szülőhelyünk, édes anyánk bölcső-dala, örömtől sugárzó arca, bánata, növekedésünk ifjuságunk. férfikorunk, életünk alkonya. halála; szerelmünk, csalódásunk, hitvesünk hűsége. Ölelése, csókja ; erdő. mező, ligetek minden népsége es bűbája a kelő nyugvó napsugár: tavasz kikelte, ósz hervadása. enyhe szellő, pusztító orkán, éltető eső. romboló zivatar; templomunk harangjának imára hivó szava, a hivők aj-tatos imája, éneke; aratók dala, hadbavo nulók éneke, madárosiosergés, egbeszáló dala; szenvedésünk, bánatuuk — örömünk; i vigasztalódásunk ; gyermekeink ■ Isó szava, j véreink szeretete, tisztelete, engedelmessége,
a sebesült Mae-Mahon helyett a fóveiérlctet vitte. A" császár ninga csak énnekem adta meg magát, mivel ne in. ó viszi a vezényletet én mindent a párisi regeu-ségre bizolt. Tartózkodási helyéi a találkozás után mely vele azonnal lesz — m«-g fogom határozni Mily fordulat Isten rendeletéből I" ( A híres szálló ig.< . Welclm Wendung duroh Ooltes Fttguug!)
Szeptember 4-én pedig a királyi távirat — Vaivnnesbol — igy szólt a királynéhoz :
.Mily megható volt a pillánál, luidóu Napóleonnal lalálkozám. 6 meg vau törve, de magaviselete meltóságtel|es s öumegadó Kii WilhelmshOlié-t ihol Jerome i* volt egykori Kassel mellett tűztem ki tartózkodása helyéül A találkozás a kis kastélyba n történt. Sedau nyugati glacis-|áu, honnan körQllovag-lám a hadsereget. Mképzelheted fogadtatásomat Le-iihatatlan az."
*
Mikor bizonyossá vált, hogy a Se^unál bekerített (rancia sereg nem tarthatta magát tovább s minden vérontás merőben céltalan lenne, O\'Iieilly francia tábornok, egy tiszttől és a parlamentéire zászlói vivó dzxidás-trombitáslól kisérve. a porosz-
.........................................\'mmsmm
Osram
^^ ^^ ...................NiiiiiiiiiiimilllHIIIIHIlllllllUllU
•iff w/
dróflámpa
%jul .........................
Elióiheieflen 75%-osái
\' árumrnfíóiakfíriÜA Ragyugá, fehér i
VtUJi \'»».-• K^rilUmpM kjphMk: Villamos minhM mM A ...in.toi latoklp tolM*. __U*lyan,n4li klfvisM tomiMíll <.ltt.i-r.jl: l\'„i<r /. «■• Maptil. VI.. Hyós-ulc*
Hk
fíl ,
ZALA
K (< Z h ft N T
DEOKMHKI! 3.
hűsége, igyekvése; eredetünk. bejövetelünk, honfoglalAsnnk évezredesJkazdelmQnk, dicsőség™ uralkodásunk; a kenyérmezei, nándorfehérvári diadal; a rac\'ii — mohácsi vész, a nagy temető, a világosi gyász, a mcier-ling: tragédia, I.uoheni tóre, Prinoip golyója, a rodostói bujdosó kegyelete; az aggastyán uralkodó hivó szava, a zászló bontása, véreink oroszlán bátorsága, hósi magatartása; a múltban való örömünk, a jelenbe vetett bizodalmunk, a jövóben rejló hitünk és reménységünk ; vigasztalódásunk. felbuzdulásunk — ónmeghasonlásunk és kétségbeesésünk ; elniuláoiink gondolata, maradékainkban való megújhodásunk — a nemzetnek — nekünk - ez a millió és millió szóval való meghatározás jelenti — a hazát; amelyért, emelyek mindegyikéért élni öröm; küzdeni érdemes; vérünket ónlani, ha kell a halálba menni — szent kötelességünk.
Eme szent fogaltnak, eme lelséges érzések, euie ragyogó példák, eme magaszlos hagyományok tuszik eróssé véreink bosszúálló karját, edzetté szivét, ellenállóvá testét, elszánttá lelkét, — vitézzé, lióssé, küzdelmét.
Eme okokkan rejló hitünkre mondjuk állitjuk; győzni fogunk, győznünk kell II
Használj unk h a d i s e-gély bélyeget!
Pártoljuk a Vöröskereszt egyletet!
Ne adjunk alkoholt katonáinknak !
IdAmak voltak és gorombAk, a hogy urakhoz illik, Olt lét tani a lialollak közüli a hadnagyomat. Kmlékmn is van tőle, egy forradAs az arcomon. KancaukAval v rt végig rajtam a mikor egy reggel ftlköltóttem A katonák lihuztAk róluk a kabAtol, az ujjakról a KyürOt Olt vigyAzott rArrk agy orvos revolferrol és káromkodott, mint a jégeső: Örömmai csillogó szemmel uézOuk minden jó- — Ide atl az órai. eieg • peuzt • . A kabálol
tékonységut. Krnbéri méltóságnak legszebb tulaidon- amoda 1 Hej te tolvaj I Beled lövök I
A hadsBflélyzö működése.
Odajött a pap is. Az orvos kAroulkodoll:
— Mind tolvaj ex, A mig elevau I AzIAu ránk kiAltott:
— tíyorsabbau, a dögöket I Fölrúglak, te zai
Meg is telte. Oldalbarugotl, hogy belegurnllam
xAga i>i, amaly egyrészről hAlakönnyet fakaszt, másrészről elismerési nyer A kik jól lesznek, azok az igazi emberek, akik az önösaégel legyezve, feloliarát-jaikon segíteni löreksionek. fi oAluuk a hadaegélyzó aduit a napúkban bizonyságéi arról, lioiiy él * élete vány I igai tevékenység a jelen nehéz napjaibau. HalszAz hadbavouulól lAtoll el miudenléle melegilótel, hogy a « Kitdftrbe. KAesiem a holtestekr*. Éppen a hadu bouvédel\'m síép nnwkAjAban « tél hid.-gén«k láma- gyomra. A koponyája véresre zuzla az altomat. dAsAt lólulí elűzze. — Amikor ezl a téii)l nyilvA- Meri ilyenek az urak. A mi liazljeiok A
nossAgra adjuk, egyúttal lAinoiiatást kérünk a hadse- „nltur rAjuk liányluk a földel, a pap imádkozoll. A tfélyzó részére. Vagyuk ki mindauuyiau részUokel a fények lAradtak voltak és az Ásóval kaparták le a magyar ember kölelességéból 1 Kiki sajAl módis s ciiünAjukról a sarat. A főorvos ur ránk kiAltott :
tudAsa szeriül.
Ili Ar
Orosz tisztek temetése.
Imához gazemberek I Tolvajuk ! Ónak rátok kerűlue a föld I
Létérdeltünk ^h hánytuk a keresztel. Mó^öt-i tüuk egy szekér nyikorgott.
— Hó, hó! — kiabálta a kocsis. — Hármat
#fl . . (hoztunk. Most hallak meg I
- A katouahalál csak egyféle, de a temednek Aa ^ Wromkodoll raÍQt a , pap
már egész skálája vau. Egy orosz katona beszelte, hog, ^ ^^ hango)j mj lérd^Quk ,
lvangorod alatt mikéut temették el az orosz ""t! n ■ „ „ ?(.rUj , hAlUüUl. A kocaj8 u b„le urakat, a kik csuuyáu éltek, de s.ópeu haltak m«g. ^ g káromküd,uba . Ks mundja az orosz Szergej Kupin :
— Parancs, parancs, mondotta . .
MAr késé esle volt, a mikor megkaptuk a pa- Kl „r,08n,k |eU „ ,ICI , |i,r,giól. Azt
rancsol : temetni. Valami kelezer ember bajlódott a hittilk. hogy megpukkad.
holttestek lörUl. Az voll a parancs, lehúzni a csii- _ ASaou á íjbornok gödröl, ba ugy letszik.
mit. uiOK a kabAlol, aztAn belelóditaui a gödörbe. A Kilf| lemM8„k ? Mjr [,|e vau a (tödor I
műszakiak mély sin Ástak a halottaknak, de a ,ödö, N vou h< >o|| mym , p>p
mélyen már bugyogott a viz, nagyol loscsant a halott, félbM„kilotu „ iro4lW , .
a mikor belehajigAltAk s az mközetlól fAradl kAtonít _ ^ ya|| ^ hírom h„,y ,
káromkodva lökdöstek be e a vízbe bajtársikat. Az . _ . ,..
. , . , Az orvos isnk kiáltott:
éjszakába fáklyák néztek pirosló szemmel s egy pópa
biztatgatott minkéi hozzájuk I
- Gyorsan ti kutyák, mert unom ezt a disz- Ki kej|eW bontani a sirt. Lehánytuk, lekapartuk "óságot. . . eltemetett tisztekről a sarat és közéjOk dobtuk a
A mikor a legénységre rátakarluk a földel, három uj haloltat sorra kerültek a tiszte* Az urak. « kik mindig vi- Kddig tart a muzsik beszédje. Most pedig
Blóre, zsiványok I Kaparjátok ezeket ia
(ótáborkarhoz indult s Vilmos királynak Kapoleou császár következő levelét uyujtá ál :
,Teslvérem! Ha nem voll módom meghalni csapataim élén. leteszem kardomat FeUégfd lábai alá.\'
A sedani csata lettenetHS forgatagában a frau-ciákat vezéuyló Mac-M»hon tábornagy — egykorn híradás szeriut — maga in elkeseredetten harcolt h szinte kerebni látszott a halált a golyózáporban, ugy hogy hűséges katonái lova elé vetették magukat. Ekkor a hós vezér állítólag igy kiáltott fol: MEngedjetek barátaim ! Hadd mutassam meg a seregeik •nögölt álló herceg»>kuek és királyoknak, hogy hogyan kOzd és hal meg egy francia láboruawy, ha már gyózui többé nem tud!"
A halál elkernlle ugyan a hóst. ki azoubau sulyosau megsebesült: egy gráuát csontig ható óriás aebel ejtett combján, oiy nagyol, hogy — mint egy akkori ujaág irta — „egy tizóves gyermek ökle is könnyen beleférhetne."
Egykorú ujságludósitás szeriut, mikor a berlini börzére a távíró meghozta a sedani győzelem hirét, — a )elenvolt prózai társaság, mely persze flzérek-ból, alkuszokból, ügynökökből, kereskedőkből állott: a hazafias érzés hevétől álhatva, kórusban rákezdett
a .lieil
énekre.
dir im Siegeskranz* kezdetQ győzelmi
Sedan után ezt hí adomái c^inálla egy jókedvű magyar:
„No, a német-Iraticia háború igazán jól végződik : mind a két fél meg van elégedve."
„H.njty hogy?" — kérdi valaki.
„Hát. mert a németek örülnek hogy elfogták Napoleont — a franciák pedig boldogok, hogy megszabadultak tőle."
*
A sedani capitulatio - a köztáisaság kikiáltása után a szeuvedélyes párisi nép ki akarta dobni Na-puleon nagyszerű arcképe a városháza díszterméből, de (jambelta — ki akkor már szinte diclatori hatalommal kormányzott — meKakadályozta ezl, mond-váu: .Barátaim I E kép or«deti|ót hust évig lürtQk. Elégedjünk meg ma azsal. hogy a másolatot arccal fordítjuk a falúak. Egyedül ez az, a mit érdemel!"
Mikor a győzelmes porosz fősereg vezérkara 187(». szeptemberében egy napon Rheinnban ebédelt, ebéd vége felé Vilmos király — jókedvűen tréfálkozva — állítólag u szavakkal fordult Molt-kéhoz :
„No kedves Mollke — hát mit szólna ön a sedani herceg címhez?"
A hallgatag generális némán billente meg fejét.
„8 Önnek, kedves Bismarck — folytatá a király. — hogy telszeuek az olíiassi herceg cim?"
Bismarck már nem hagyta felelet nélkül a kérdést.
„ Hódolat\'al legyzem meg. hogy én ezt a címet Csak akkor fogadhatom el Felségedtől, ha Felséged előbb elvenué magát a tartományt, az ellenségtől "
*
Napoleou császár 1865-ban meglátogatván a bordeaux-i börzét ott inondla ezeket a híressé vált szavakat: „L\'empire c\'esl la paix " (,A császárság a béke ") A hú alattvalókhoz illó elragadtatással helyeslő és hajlongó börzétezérek siettek" e jelszól megörökíteni s aranyos betűkkel márváuytáblára vésték hón szeretett császáruk nevezetes szavait — őrök emlékezetűi
Az örökkévalóság azonban ezúttal oak tize u uégy esztendeig taitott: 1870. szeptemberében — mikor már Napoleonnak nem volt trónja a Franciaországnak nem voll császár* — a bordeaux-i neki-szilajodott polgárság diribre-darabra törte az aranybetűs márváuyláblát.
(Vigé.)

DECEMBER 8.
7. A I, A 1 t 02 L
N Y
néitOk, hogy lemét link mi. A minap Kassán meg halt « kórhAzban egy oroat linl.?8luuniov Miklós hmlnagy. A temetésre kivonult a helyíreég Ihiilikara, a hatlovas hiutó elótt a kalnuai.oni.kai\' Beethoven gyástlllduloj*! jítazolU A koporsón liaialnus babér-kmtorii fehér-kok aialaggal. A témelftben fegyverbe lépőit ogy diáméiul es aorltluel tisitelgett a halott ellenségnek, a ki vitelül harcolt ai ö ura s-tolgélatéban
HÍREK
— A kegyes tanitórend névtára. A Ka-luzanii Szeut Jómel\' Aliul alapítón kegyes lauilóreud most adta ki névtárát az 1914/1 tanévre A névtár lóbb adataiból a következőket közöljük : A rend egyetemes fóuöke Rómában Vinas Tamás, a magyar tartomány főnöke 1918 óla Hónap Tamás, a ki iHfiöju-UÍUH 21-én született, 1877-beli lépett a rendbe és 18*8 julius 13-án szentelték pappá. A magyar tartomány összes r-udtagjaiuak .száma 410 ezek közül at»8 áldozópap. A legidősebb rendtag MatiiNik Nep János, gyémáutmisés áldozópap, a ki 1815 február 84«én\',8Zületett Talán. A rendtagok közül 230 a tanügy teréu működik. A budapesti ós kolozsvári liitUni intézeteken és tanárképzőkön kivOl n rend Imszon négy középiskolát tart fönu.
Kilenc hét gyötrelmei. \'
— Oserny Kózsi úrnőtől, Buszkabinyáról: Egy kínzó fájdalomtól meggyötöri óh a jó sor* kedvezését bői vigasztalásra lelt, megújhodott lélek siró-neveió szavával mondja el hogy te-tvére is, mint oly sok száz és százezer magyar i(jti a háború eleién elmen* a szülői házból, küldött is egy-két levelet avagy tábori lapot, azután azonban nagy. mély ballgntás következett. Érk, íztek ugyan birok róla, bajtársai, legényei látlák a fialal lisztet csatában, itt és csatában olt, akadt, aki látta, mikor megsebesült, és volt aki látni vélte a fiatál hós elestét is Am hivatalos helyen nein tudtak róla bizonyosat A budpesii, a béc-i, a geufl vöröskeresztes irodák a sok kérdésre mind bizonytalan választ adtak. A kis erdélyi lalubun több mint két hóuapou át örök vergődésben élt az ifiu bős családja, a kii már-iuár kezdtek elsiratni. Am kilenc hét után szállingózni kezdtek n derűsebb hírek. Oserny Rózsi táviratot kapott K r z s é b e t román királynétól, aki özvegyi gyászában arra a nemes löladatra vállalkozott, hogv segítségére és vigaszta láüára lesz azoknak, a kiket a háború megrabol szeretteiktől. Oserny Rózsi tudta ezl, laviraiott küldött a nagyasszonynak, aki nyomban válaszolt és ezl táviratozta : Azonnal táviratoztam Oroszországba követünknek és remélem, hogy legközelebb hírt adhatok önnek — Klizabeth. — így veszünk hírt korunk egyik leguagyobb asszonyának, Karínén Szilvának a legcsodásabb, legpoétiku->ahb művéről. Következeit ezután a másik hír, ez már az elveszelt üutól |ött, Oroszországból, a ho>á súlyos gebével került hadifogságba. Most már buja nincsen, dolga jó s türelem ine| várja szabadulását. Oserny úrnő levelében vau még egy fóőtle érdemes rés/., nevezetesen közli II lisztnek a nevét, a kik ugyanolt hadifoglyok, ahol a testvére. Ili kiadjuk ezeket a neveket, talán megnyugvást szerzünk véle valahol íme, a nevek: Dit-rich, Heyn, Oserny, Pallos, Szkuteczky, Herrilz, Rónai, Archo, Frítsch, (Janz, Orcuiau és Ohuwalbo-gawsky.
— Zalán Gyula kitüntetése. A leleuyei kerület kiváló népszerüségü képviselőjéről, dr. Zalán Uyuláról volt olvasható a napokban, — hogy »z ellenség előtt tauusitott vitéz magatartásáért a hadiékitméuyes katonai érdemkeresztet kapta őfelségétől Zalán Uyula népfelkelő huszárhudnagy, aki Przemysl első ostromakor szeneit érdemet a magas kitüntetésre.
— Fáklyásmenet Belgrád elesett. Régóla óhaitott örömhírt hozott tegnap a távíró, melyért oly sok vér folyt el s oly sok melegen érző szív pihen immár a szerb hantok alatt, kik nem látják többé az édes anyaföldet s övéiket Szálljou fel az öiömhirrei mindnyájunk buzgó nnája, csendes, boldog nyugvást kívánva az ottaui harcban elesett hősöknek
A jóleső hírre katonáink a legnagyobb örömmámorban úsznak « a fáklyásmeuetbeu valóban gyönyörűség vol1. nézni hazafias lelkesedésüket.
Meghívó.
A Szerbiában üdülő
Magyar Bakatársaság minden este lánccal, zenével es tűzijátékkal egybekötött
H ázirnu latságot
rendez, melyre címzett urat és b családjai tisztelettel meghívja a rendezőség.
Műsor:
1. Az ágyuk ébredése Tartja a áitf-ik Hubitz Laci zenekara. (A haugszereket a Krupp-: gyár szívességből engedte át).
ií, Sturm Hadilánc. Bajom-l Terestől.
3. A szerbek futása Rendezi: Putnik
Vajda.
4 „Az őrült." Szavalja: Karagyorgyevics. f». „Elmennék ón, de nem tudom hová." Kcekll: Pa-ics
6. „Ugy elmegyek, hirt sem hallasz felőlem." Énekli a szerb hadsereg.
Belépti-di| személyenkinl a behívó.
A tiszta jövedelem a szerb eszmék sírján eme-I leiuló emlékoszlop leleplezése alkalmával tartandó ! ünnep költségeire (ordittatik.
— A hős lengyel leány. Érdékes sebesültet ápolunk az egyik bécsi liszli korházban. Mária Terézia királyi hercegnő egy női sebesültet hozott uda automobilján, a ki a lengyel légióban harcolt az oroszok ellen A fiatal, tizennyolc éves leáuy apja leugyel forradalmár volt, bátyjai a seregben harcolnak. Ö sem akart kimaradni a nagy leszámolásból ezért fegy-veil fogott ér. végigharcolta egész mostauáig a hadjáratot ügy harcolt, mint a hogy l-ngyel leáuy hoz illik. Bátran, keményen, lelkesedéssel. Vitézségéért ói mesterré léptettek elő s Ivaugorod alatl. mint ilyen
i megbetegedett. Ha meggvógyul, visszamegy oda, a hol a nagy leszámolás osaiái zugnak.
— Állandó választmányi ülés A de-| comber hó 14 éu tartandó törvényhatósági bizottsági i rendes közgyűlésen felveendő ügyek tárgyalása végett
az állandó választmány tolyó évi december hó 7-én id e. 9 órakor a vármegyeház gyűl éttermében gyűlési tart, melyre választmányi tagokat meghívja l)r. Bslás Béla, Zalavármegye főispánja.
— Egy magyar tengerészkapitány hőstette Még október 10-én történt, hogy az lude-ficieuler liajóstá.saság Magyar nevü gőzöse a nyílt teu^eren, Punla Paruata közelében rettenetes bora-viharban megmentette a hullámokkal küzködó Viucensino kioggiai olász vitorlást és azi a legnagyobb önfeláldozással, számtalan veszedelem közben Kerzo kikötőjébe vontatta. A vitorlás kapitánya jelonléNt telt az esetről a kioggiai révhivatalnak, a mely viszont az olasz kormány tudomására hozta az olasz hajó megmentésének körülményed. kiemelvén a Magyar gözös paniucsuokáuak halálluiegvetó. i bátor magatarlásál. Mivel a mentés az osztrák vizeken történt az olasz kormány utasította trieszti konzu-1 lálusát, hogy a lókonzul menjen el a trieszti tenge-1 részeli hatósághoz és a hatóság feje előtt ünnepies formában személyesed fejezze ki a hajótulajdonos és az olasz királyi kormáuy köszönetét és háláját azért [
a nehéz körülmények közölt véghezvitt bátor mentésért. a mellyel Sgardelli tengerészkapitány, a Ma-gyar hujóparaucsnoka megakadályozta a Víncensiuovitorlás biztos elpusztulását A trieszti tengerészeti hatóság elnöke. Délies államlauáosos most mindezeket hivatalos ügyiratban közölte Sgardelli teugerészka-pitáuuyal, a kinek a maga részéről is köszönetét fejezte ki az osztrák vizeken törtéül mentésért. Sgardelli kapitány olasz neve dacára is magyar ember és testvéröC8se a Budapesten is jol ismert katonai írónak : Sgardelli Oezár honvédszázadosuak
— Érintkezés a sebeBÜlt katonákkal a vasútállomásokon. A belügyminiszter rendeletet küldött Zala vármegye alispániához A rendelet részletes útbaigazításokat tartalmaz a vasúti állomásokon átutazó katonák számára fölállított üdítő szolgálat tel-leaitésere. K tudnivalók a következők: 1. Üditősze-rekol folyékouy táplálékokból kifogástalan jó ivóvíz, meleg leves, tea. kávé. forralt tej; szilárd táplálé kokból keuyér, zsemlye, keksz nyújthatók Alkohol tartalmú iial és ásványviz csak orvosi rendeletre adható 8zivarl és cigarettát szadad adui 2. Az Oditő
i állomáson csak egészségesek teljesíthetnek szolgálatot, akiket a fertőző betegségektől való óvakodásra kioktattak s az óvóeljárásokal ismerik. 8. Ha a lertőző betegségek részére az uditó h-lyiségekból a szolgála lot teljesítő katonai, hatósági, vörös-kereszt egyleti vagy vasúti orvos engedélyével ós Általa, kijelölt személyek ételt italt visznek, a használt edények (pohár, csésze)\'csak fertőtlenítés után vihetők vissza az üdítő helyiségbe. 4. Az üditésí szolgálatot teljesítők mindig tiszta magas kötényt es gummikesztyüt használtnak. 5. Az Üditésí szolgálatot teljesítők ne érintkezzenek a sebesültekkel, betegekkel vagy azok holmijával. ti Az üdilésro használt edényeket (pohár, csésze) minden egyes használat után szódás meleg vízben kell kimosni 7. A szolgálatot leijesilók az üdités ideje alatt ne érintsék arcukat, szájukat, ne egyeuek, ne igyanak és ne dohányozzanak. 8. Az üdités befejezése után az illetőknek kezüket meleg vízben, szappannal, kefével meg kell mosu\'ok és utána lizolorm-oldatliil lo kell öblíteniük. A kötényt és gummikesztyüt használat után lizoformmal alaposan ki kell tisztítani. ^
— Nagy sláger műsor .BERLIN" nagy-mozgó színházban. A szezon egyik legkitűnőbb műsorát mutatja be a .Berlin" elsőrendű uagymoz-gósziubáz sz< mbali \'és vasárnapi elóadásáu. — Krre a művészi ii\'vón álló előadásra mindeukiuek szíves figyelmét már előre felhívjuk, hogy seuki el ne mulassza megnézni. Ily gydflvörü műsort még eddig nem lehetett látui Nagykanizsán. Kit leírni neiu lehet, ezt látni kell. — Bővebbet a falragaszok I
Legújabb hírek a háborúról.
Budapest, dec. 9. Hivatalos. Nyugat galíciai és orosz lengyelországi harcvoualunkou általában iegoap is nyugalom volt. Mult éjjel orosz támadási Wol-brointól északnyugatra visszautasítottunk, Novokado-uuszktól nyugotra fekvő tei ületen és Lodzuál a harcok kedvezően alakulnak, Przemysl előtt oroszok kirohanásunk hatása alatt tétlenek maradtak. — Több ellenséges repülő eredményteleuűl dobolt le bombákat Kárpáti hadműveletek még nincsenek befejezve. Hir, amely csapatainknak Belgrádba való bevonulásáról szólt kimondhatatlan örömet keltett. — Hőfer.
Miniszterelnökség sajtóosztálya.
7. K L t I íflíUNI
DKOBMBHB 3.
A KIS ÉRDEKES.
Eizel a címmel egy uj képet* hetilap jelent meg a művelt magyar krtzői)M>g érdeklődésébe és figyelmébe. Ai uj képes hetilap óumagában leljes, kész ós az eseményekot összefoglaló hetilap, de — mint cime is ószintéu jelzi — Az Érdekes Djségol kiváuja kiegészíteni, annak akar az események torlódásával igazolt, rendes heti második kiadás lenni A rendkívüli idflkjrendkivüli feladatokat rónak a köte- i lességüket felismerő képes hetilapokra is. A világháború uagy eseményei egymásra torlódnak s egy hetenkiut csak egyszer megjelenő, bármilyen gazdag és turtalruas, képes újság ezekben az időkben uern elégítheti ki a művelt közönség jogos érdeklődését. Az Érdekes Újság, melyet a különböző harctereken oemisak kiküldött fotóriporterei képvisellek, hanem szentációsnál szenzációsabb felvételekké keresnek fel maguk a harcoló katonák is, nem egyszer fájó szív-! vei volt kénytelen le.uoudaoí igazán érdekes képek , közléséről, mert az újság terjedelmének természetes1 korlátai vaunak ós mindeu, ami érdekes, nem szorítható bele a lap egyetleu számába Pedig hz ak-tuálitás parancsolná, hogy az ilyen képek gyorsan jelenjenek meg. Ezeknek közlésével nem lehet h közönséget egy hétig várakoztatni Ebbftl a kényszerhelyzetből nőtt ki „A Kis Érdekes" gondolata. Üimével hozzáilleszkedik Az Érdekes Újsághoz, mely gazdag heti tartalmát szenzációsan fogja kí-egé-aíleni. De külön címmel jelenik meg azért, m«rt önmagában is teljes, egész és külöuálló képes hetilap „A Kis Érdekes" heteukiut második kielégítést fog jelenteni. Az Érdekes Újság olvasóinak gazdag tartalmával és aktualitásával pedig olcsó és művésziesen szép krónikáját íogja nyújtani a világeseményeknek, melyek sohasem voltak érdekesebbek és idegfeszítőbbek, miül a mai időkben „A Kis Érdekes" teljesen önálló, független, képes lap, cikkei és képei teljesen IQggetleuek Az Érdekes Újság tartalmától. Ugyanaz a cikk és ugyanaz a kép sohasem fog jönni mind a két lapban Nem emlékeztetni fog egymásra a két lap, hnnem kiegészíti egymást. A Kis Érdekes minden hét csütörtökiéit jelenik meg és egész terjedelmében azzal a mélynyomással készül, mely az Érdekes U|ságuak olyau páratlan sikert szerzett ittliou és az ország határán tul is .A Kis Érdekes" előfizetési ára negyedévre 1 kor 80 lill., fél évre 3 1cor. (50 fill. Kgyes pél Hányának ára 14 fillér.
Ugy vagyunk meggyőződve, hogy a müveit mag tar közönség «z uj képes hetilapot ugy is, mint a szenzációs világesemények uj művészi és olcsó krónikását éh úgyis, mint Az Érdekes Újság szolgálatkészségének es az idők parancsához való alkalmazkodásának ujabb bizonyítékát, ugyanolyau szeretettel fogja kegyébe fogadni, mint ahogyan páratlan sikerre vezette Az Érdekes Újságot is. „A Kis Érdekes" kiadóhivatala V., Vilmos császár-ut 78. sz. alatt.

Főzzél dern

ésszel Kz a ino isszony elve A .rég bmált titkos receptek" idejüket multák M« a főcél a változott gazdasági viszonyoknak megfelelő jó és ízletes konyhát vezetni, ezért jó gazda asszonyok dr. Oetker-féle sütőport használnak, mivel időt, munkát és pénzt takarithatusk, m>g ezenfelül biztos - kot nyújt bármiféle sütemény sikeres elkészítésére. A világos fej a legszebb és- legtalálóbb sym-boluma >-zen kiváló kouyba-szeruek. Kteu fej mintegy figyelmeztet arra, hogy „Kőzzél ésszel" III
NYILTTÉR.*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Erőiitö él edző hizlaló-korák egéiz éven ít. Gyermekek 7 éven felül kUéret nélkül felvétetnek.
*) K roval alatt kózltiltaktSrl uem vállal IhMAh-.lógul a sujrkesftótég
szemesnek
kuli 111h lenni, ha lúl akarjuk szárnyalni ver-hoii^tárHuinkal. A/, élelmesség nem
áll
egyébből, minthogy „e késsünk egy pilláim lig sem. hunéin soron kivQt vegyük igénybe
„Zalai Közlöny" hirdetési rovatát, uiert ott határozottan eredményt ér és a magyar hirdeti
világ
hirdetéseit itt megtalálja A hirdető rövid idó alatt meggyőződik az eredményről, i annak határozottan
vaknak
kell lenni, a k-i nem látja a „Zalai Közlöny" rohamos fejlódesét, ez pedig világosan jellemzi, hogy
az
eien lapban megjelenő minden hirdetésnek |kel!ó haszna van. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna!
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
PALACESZÁLLÓDA
B U D A PEST.
VIII.. RÁKUCZI-UT 43 SZÁM
ELSŐRANGÚ SZÁLLODA A FŐ és SZÉKVÁROS KÖZPONTJÁBAN
t legmodernebb barendezéaaal, hldag ét meleg vlx minden ixobiban. — Fény** hall. — Lakosztályok, fUrddizobáol. 160 »coba, 6 körösitől kezilödöleg. EltörendO éttermek é* ki/éhir, esténkint maga* színvonalú hangveraeny.
7k
Nyomatott a laptulajdonoa lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Nagykanizsa. 1914 decembe
r 7
53-ik évfolyam. 95 szám
Hétfő
ZALAI KÖZLÖNY
■•iJiliHlh hátion it csütörtökön
fclöfl««tí»l árak: KK*.. «..« 10 horoni, (»i«.,e 6 koron.. Neuyadívie 2 korona 60 (III. Egye* nám ara 10 fllí
Hadjárat a drágaság ellen.
A legfontosabb élelmi és szükségleti szereknek folytonos drágulása ellen éppen idejében született meg az a ^törvényjavaslat, a melyet a napokban terjesztett a Ház elé az 1912. évi LX1II. t.c. kiegészítése gyanánt. Ez a törvény, a melynek meghozatalát mi már tobb ízben sürgettük, az élelmi-BJter-spekuláoló elevenére tapint, u midim az élelmiszerek visszaélésszerű felhalmozása ellen a rekvirálás fegyverét adja a polgári hatóság kezébe. Kimondja ugyanis, hogy a készletek nyilváutartandók, s a megállapított álnál drágábban eladni tilos.
Kár, hogy az uj törvény tartózkodóbbnak látszik a gyakorlati megvalósulásában, luint az elméletben. Szerinte ugyanis rekvirálni és a minimális árat megállapítani osak a kormány rendeletére lehet. Szereltük volna, ha a végrehajtást nyomban elrendelték volna, minden vidék hatóságát fölruházták volna máris azzal a joggal, boiry a törvényt be-
Ktlcl.\'ii ntBikosxlri :
Bánekovich János
KrisierkeuiiV
Kemőny László
Smkssztöng ■■ kiadóhivatal Dailt-lir I
TeUfon 182 Hlrd*(4«*k •(•\'Int.
látása szerint alkalmazhassa. Sajnos, hogy a fogyasztók tömege. A baj ilyen elfajulá-az ezt elókészitó munka (a készletek leltá-. sában az egyszerű törvény már nem segit.
rozása és a jogosult ár .....gállapitás.....,ég. ,„ 87.„rv<l,.ku<Jnil, kell „ „Inyomott fo-
......... ninu8 bl,f"j"\'ve\' .........k«l8líK\' gyasztónak haladéktalanul. Be kell menekül-
hogy ezzel a munkával mihamar el kellj
nie a szövetkezeti mozgalom mentsvárába, a
most már készülni. ....... a kiáltó nyomor; ,„, ut0|8Ó (i„ biztos menedéke mindazoknak,
nem tür halasztást. A fősúlyt a gabo.....is a kikm)k 8zétugolt erején az uzsora elós-
a liszt arának és az országban található ködik. A k„11V(S,. 4rll lügycn „la4 t rait mennyiségének pontos megállapítására kell Lflí,,lk„Mli „l011 próbáljanak mlndcnekelótt ve olosóbbá tenni. Nem is kell uj munkát vé-
A közélelmezés áralakulásának ugyanis gezni, osupáu ilyen irányban összefüggésbe a tengeri ára a kiinduló pontja, s ha ez hozui egymással azokat a szervezeteket, me-
oly hihetetlen és erkölostelei.....................j Iveket a szövetkezeti eszme már létre ho-
I megdrágul, mint nálunk történt, a többi cikk , zott. A kenyeret szövetkezeti malom lelesi-is ezután igazodik. A kenyér drágítását elé- tésével kell ulusóbbá tenni. Az uj malomnak idézó spekuláoló azonban oly mélyre eresz- finanszírozója legyen az Országos Kózép-tette már gyökerét, annyira megvetette a ponti Hitelszövetkezet, bevásárlója a Magyar lábát, hogy jóformán a hatósáií nem is meri Mezőgazdák Szövetkezete. Elárusítója pedig már hozzányúlni Annyira berendezkedett\'a különféle fogyasztási szövetkezetek és a nálunk ez az uzsora, oly sok existeucia he-, fóváros élelmiszerárusilása. Tartsanak minél lyezle már el ezen a bázison a maga hamarább értekezletet azok, a kik szövetkor megélhetését, hogy valósággal egv egész zeti mozgalom vezérei, fogjanak hozzá bátor társadalmi réteggel találja magát szemközt elszánással ehhez az igazán uemzetvédó
Ha néha a multat...
Ha néha a multat epedöen olykor
Vissza-vissza liivom: Egy régi, szép, édes fiatal ábrándja
Jut eszembe titkon . . . Gyermeki\\kedélyek, édes pillantások.
Illatozó rózsák. Mosolyogtak én rám, de hogy visszatérnek
Azt sohase mondták . . . És én elfeledtem gondtalanul őket
Ezen a pár éven.---
S ma mikor a lelkem visszaszáll körükbe: Közöttük magamat oly elhagyatottnak, Oly árvának érzem !!....
NAGY GYŐZŐ
vagy egy szép leányi.
A kozákezredes| hadisarca. — Rzesow nehéz napjai. — Egy elmenekült kereskedő elbeszélése
A háború szines eseményei közöli 8ok olyan vau, amelyről — ha nem most, velünk együtt élő, közénk LcerQlt emberek mondanak el — azt kellene hinnünk, hogy regényíró fantáziája gondolta ki. Ilyen izgalma* é> megrázó történetet mondott el egy va-gyouos galíciai kereskedő, aki északnyugati Galícia egyik városából Rzohowból menekült el T. Miksa. a rzesowi kereskedő a következőket mondotta el a virágzó városban az oioazok uralma alatt átélt napjairól :
- Amikor csapataink először kiürítenék ntra-légiai okokból Kzesowoba. csakhamar bevonultak oda az oroszok és nn-gszálották a váiost A paraucsunkló orosz tábornok a körülményekhez képest jó ember volt. Megtiltotta, hegy nz utcán járjuuk, hogy jó ismerősök é» családtagok egymást látogassuk, kihirdette. hogy a ki gyanúsan viselkedik, azt felkötteti
De azért jó ember volt, mert később jött ínég rosz-s/.abb is. *
A tábornok beteg lett éa egy kozákezredes kerüli a helyébe. Az ezredes magához h\'vatia a jobb nevű embereket és tudtukra adta, hogy a városra ötszázezer koiona hadisarcot vet ki. Én is a jobb nevüek között voltam, innen tudom, hogy miként történt a novnotes „audiencia " ötszázezer kon iih parancsnok ur — mondtuk — eny-nyi pénz itt nincs, talán még ötezer se. A gazdag \'emberek i-lulaztak és nekünk enni is alig van, nem hogy egy léi milliónk lenne.
Nagyon rövid választ adott az ezredes : — Négy napot adok a hadi sarc beszolgáltatására. Ma szerda vaui— mondta a parancsnok — szombat délig vagv a pénz van itt hiány nélkül, \' vagy ösazp\'őVHtHm a várost I
KzzhI sarkon fordult és adjutánsa intett, hogy elmehetünk.
Otthon tanácskoztunk "rákon és napokon áta hogy mit tegyünk. Tanácstalanok voltunk Pénteken reggel újra elmentünk a/, ezredeshez éa kértük, legyen könyörüIntés. Hidegen ragaszkodott a félmillió hadisarchoz, ismételte, hogy másnap, szombaton délig
Ha egészen biztos akar lenni
hogy tényleg a valódi „O s r a m"-lámpát kapja, ugy már a vételnél ügyeljen arra, vájjon az üvegkörtébe az „OSkAM" név be van e marva - 1? védjelzés nélkül „Osram\'-drótlámpa nem kertil forgalomba.
Valódi OsraM-iirótlJiHfáh t.iphalól: Villámot mivtk«fí. mnlókn/l /» mtndm ii.ihmJl\'ili iltlttbtn.
Magyaiortfági k/pviitU btrtujtttll raktdiral: PlHgcr is Pia. üu.ljytil, VI.. HaJii-mcA 41. IM.
1
7, A L * 1 K fi ! I. ö » T
DftOKMIlKR 7.
munkához, e mejc fogjuk látni, mily kétségbeesetten fog visHiabujni odújába a hzh-mértnetlen kenyóruzsora.
A mostani világokat mogsummiaitó s újra teremtó vérzivataros időkben bármily olosónak lássák is az emberi élet, ueoi a lizikai nyers tőmageró, hanem a nemzeti lelkesedés, a népek hite, igaz ügyébe vetett Önbizalma, szóval az erkölcsök döntenek a barook végső eredményét illetőleg.
A magyar nemzet — a népek gondviselő ösztönének sejtelmével — megerezte a történeti pillanat fontosságát, midőn minden erejét á legtisztább lelkesedéssel dobta a háború mérlegserpenyőjébe : fiainak életét s az itthon küzdő társadalom minden anyagi erejét, a jövőbe vetett hitét arra az egy kártyára tetie, hogy „Győznünk kell, mert
velők szemben a kormányhatalom is? Vagy talán ő rájuk közönyös a haza sorsa, o»ak az „üzlet" menjen jól?
Mert nemosak harcoló fiainknak kell élni s küzdeni, hanem az itthon maradiaknak is lehetővé, emberi mértékkel megs/.e-rezlietóvr kell tenni a megélhetést, a liar-oot belülről taniugató megelégedést, önbizalmai. munkálkodás! kedvel. Tehetjük-e ezt ma nyugodtan, a mikor maholnap hiába imádkozik a nemzet zöme: a közép és alsóbb osztályok milliói a mindennapi kenyérért?
Hol itt a hiba, hol keresendő az orvoslás? Legyünk tisztában azzal, h\'\'gy szörnyű komoly időket élünk s a határainkon duló háborúk nemzeti létünkre a lenni vagy nem lenni kérdése. Mikor a közép és alsóbb néposztályok majd minden tagja min denl: vagyont és vert .ónként és örömmel áldoz a haza oltárán, mert ór/i. hogy becsületes polgári kötelessége, akkor az
Kelet ébredése.
Messze keletről, nagyon régi népek belső földjéről jönnek az ébredén nehéz sóhajai 8 a turáni álom hajnalát láthatjuk misztikus measzeségbeu.
Réngeleg Agyuk dörgö ébresztőjét küldtük a távoli rónák falé. melynek lakóiban most barátot, teNlvérl találtunk annyi dacos magánosság után s ajálkozni, kínálkozni nem tudó szemérmes népünket az áldocatkéxtségben megismerte a másik férfinép s egy kemény kézszorítással testvéresült a germán tör zsekkel Túrán.
Német és magyar immár ismerik egymást * a □agy császár bflátolt a mélységein* a háboru-turta fen lége* ösvényen át.
A féltékeny osztrák újságok is leírják immár neveinket s az Az-iából jött busszemO rajok, a becsület, a lend, az erkölcs, a munka, a tudós és elszánt akarat komoly óriásai mellett egyenlő én méltó szövetségesekQl emelkednek ki a haie dbrgó, végtelen tengeréből.
A magyarság vérotrünnepe " a csatába induló houvédek éneke messze elhangzott nemcsak a kUztló
azonnal germán törzsek loldjero hanem délre, délkelet.e is
velünk az igazságI" ... , , .
, in j i l r u i i -, k i rögtön meg akar gazdagodni
Mh minden gondolkodó hazafi helyesli ~ . ... f, ahol szláv rabszolgák százmillióit kergetto a cár az
i • . i i .i i- Aé i n milliomos Unni. a legdrágább lolyaaeKKai . . , v ,
az Államhatalomnak szinte koriatlan kivételes , , , * ... . _ , a. ,;w,nniikir.
. „ . „ .. , « Térre üzérkedik, s a nenuetaiulas bűnével
alkalmazását. Rendelkezik ma a kormány ^ ^^ ^^ ^
életünkkel ós minden javunkkal ; elviheti u 11
apáinkat, lestvéreinket, gyermekeinket, ki- 1 ■ 11
foghatja lovainkat, elveheti kocsijainkat, lakásunkat, gyárainkat, iskoláinkat «tb , minden erőnket, hogy megtehessen mindent a közös értékek, a nemzetvédelem érdekében. Hát a mikor mindenki minden lehető áldozatot meghoz a közért, csak az élelmiuzsora teheti azt. a mi az ó külön önzó érdekének tetszik s rúghatja M a legelemibb erkölcsi kötelességek törvényét? C«ak velők szemben
tehetetlen a társadalom kötelező hangos pa-uaaza. figyelmeztetése, vagy talán gyenge !
alvó és ájult lestvérek megrontására
A mozdulatlan népek mHliói ébredeznek a szláv tömegek körül s a magyarság harci zenéje a Halkánon ál sQvit é- a Kaspi puszták s Turkesztán fehér hegyei visszhanggal sóhajtják vissza a houvédek és ll ad. Í S 6- huszárok régen hallott éuekél. Iitózatos erők szuny-nvadnak olt s a német császár egy pillaualhan közel jutod ezeknek az erőknek a megismeréséhez.
8 nem az izlam az összekapcsoló és fenyegető erő, hanem a luráui vérség s ez a müveit finneknel ugy él tudatként, mini a müveit talár uraknál h ha ez az értés tudatossá lesz, a mi magyar népUuk ép-
Ne adjunk alkoholt ka-lfthHl w »«**ot «z«,v-t«i közepe, mim
ahogyan az az orosz pánszlávizmus ezerjeibÖt, mely-tonáillknak ! M ini magyarok most a népek reugetegébeu egy
Használjunk gély bélyeget!
Pártoljuk a reszt egyletet!
Vöröske-
domináló tömeg élére kerülbeiüuk s ez a tömeg ai izlam kötelékei által más népek roppant seregeivel
együtt legyen a pénz, mert másképen a városi egyenlővé teszi a földdel
meg-
— Nem megyén Nem megyek. KI fogunk kegyelmet kérve. 0, milyen jól esett térdelő,
pusztulni — kiáltotta őijőngvo és kétségbeesetten, alá/.kodoti oroszt látni. Siránkozás és fájdalom lanyája volt a mi vá- Volt közöttünk egy rzesowi polgár aki e szívfacsaró Sokan az oro« parancsnok lakába felé sietlek
rosunk Szombaton pedig még egy utolsó kísérletei jelenet után odaomlott ai ágya elé Njolcvanéves Már a mi katonáink voltak ott és sok orosz akik
Reggel felkerebiük a parancuuokol és siiva, ember, otl síit a földön és könyörgött a leánynak, foglyul ealek. Az a szegény leány boldogan rohant
pénztelenné-1 hogy mentse meg azi a sok árlallao asszouyl, leányi haza és ráborult sírva, resakme sz édesanyja szi-
teltünk
könyörögtünk, ne büntesse
városon
günket. Kkkor, miniha meghatotta volna a szavunk, és gyermeket. akikn«k az élete most tőle tügg
mosolyogva lépett hozzánk :
— Jól van, hál nem ragaszkodom a pénzhez. De van egy feltételem. Tegnap este láttam az ulcáu egy leányt. (Megmondta a nevét is.) Ha ez a leány ma délig itt lesz a lakájomon. akkor felmentelek benneteket a hadisarc alól. Délig van idólök. Most mehettek.
Elképzelhető a mi kétségbeesésünk A leány fivére is ott volt közöltüuk. Ökölbe szorul) kézzel, sápad-
Hosszunak láls\'.ó. kínon pillanatok telink el A leány felemelkedett. Soha nem tudom elfelejteni, ahogy akkor végig nézeit rajiunk Ilyen tekintetük, lehet azoknak, akik a vérpadra készülnek Nem «»ólt az egyetlen szót sem. Megc-ókolia ai apját és anyjái a/.Ián elment.
Nem sok iilő miilliatott el, amikor uz utcáról
vére. Már otl állt a/, orosz parancsm-k lakása előtt, amikor megtudta, hogy megjött a szabadulás a leg-borzasziébbtól. — Künn voll az utcákou az egész város. Az emberek — nők és lérfiak — a huszárok kezeit c-ókolták. És kihordta mindenki a huszároknak. amije volt. Élei, ilal garmadával. Az oroszok drága pénzeket kínáltak a dohányért és ételért. — Kiástuk előlük a földbe, most mladeut kiszedlüuk. A mi katonáink a város övező dombokon la-
tan hallgatta a paraiicsnokot, d uralkodni magán.
Eleinte azt határoztuk, hogy a leányhoz el seiu megyünk. Tizenhét éves, liszla. gyönyörű leái.y . . . De otthon, amikor hazamentünk és láttuk az asi-szouyainkai, a kis gyermekeiuket sírni, azokért (ennünk kellett valamit. Elmentünk a leány szüleihez. — Az
különös zaji ballonunk. Megrémültünk, mert azt „^ orüHl a városra szegezett tátongó
isére, tudóit biUQk a kozákezredes már reánk szabad tolta I torokkal és sok löveget Az orosz parancsnok —
vad kozák hordáját.
Az utcán folyton nagyobb lett a lárma sem mertünk nézni. Néhány perc inulvu berohant valaki és magából kikelve kiáltotta: — Itt tannak a huszárok 1
elkészült rá, hogy beváltsa az igé-
. ugy látszik Ki! rétét
Mikor az oroszok mo*l másodszor is megszálltak Bzesovot, persze egyeileuegy sem maradt olt azok közül a polgárok közül, akik keresztül élték a
keres- rzesowi első orosz uralom uapjait. Mihelyt a mi meg. csapataink elvonullak, mi is útra keltünk Krakó felé
Nem tudom elmondani — folytatta a apja nagybetegen feküdt. Az anyja is beteg a sok kedő — hogy mit éreztünk akkor. Miniha virrasztástól. A leány szótlanul sápadtan ült, amikor vállas jött volna Kirohantunk az utcára. Már akkor és talán megértik hogy legelsőnek az a szép, fiatal bementünk. Még nem rejtőitek semmit. Azután kezdtük j kiút vult mindenki. Néhány orosz katoua szaladgál, l«\'áuy menekült családjával, aki már egyszer majd-voutatollao. lass.tu elmondani hogy miiől van szó halálos ijedtségben, zavartan, már azt sem tudták éleiénél drágább kincsei áldozott megmenté-Nem tudom, hogy törléut d» elmondtuk. Arra esz-, mit csinálnak Néhány pillanat inulva olt voltak a bünkért, méhem, hogy a leány odarohant az sp|a ágyához és | huszárok a mi utcánkban És az elmaradt oros* katonák térden állva, összetett kezekkel várták őket,
zokogva hullt le a földre.
DKORMBBR 7
\'H L i ! K 0 7, L () N Y
függhet össze. A mi testvéri kézszoritásunk a németek császárjának azt jelentheti, hogy a rejtve szunnyadó erók\'egész ismeretlen Áradata árad*át£a germán kolosszus testébe és mi magyarok lehetünk az összekötő kapcsok a német és turáni uépek vilsgalkotó roppant szövetségében.
A mi harcaink messze visszhaugzanak és uem a német katonai misszió szervezeit munkája, de a mi ágyúink dörgésétól felébredi keleti lélek állította talpra a tőrök sereget h rz iogja majdan hozzánk kénysze riluni miodazokat, kik a szláv részegségből felébredlek. -
A török megmozdulás nekünk magyaroknak uj leientéségüukel mutálja a jövendő világtörténelemben s a kövek sivatagából ujjougó tömegek néznek feléuk a kelelrAI s ötömmel dobban szivQuk az Üdvözletre, melyet >t ébredő turáui nép küld a szellők szárnyain hozzánk.
Ázsia szent földjei reszketnek s a mi énekünkkel halkan együtt haugzik a még alvó lelkek sok megfeszített húrja, melyet nekünk h leguagyobb dia dalkiálltással kell üdvözöluOnk. 8 a szlávok fülledt tanyáinak hatalmas cárja megborzong « fenyegető ébredésre s remegve gondul a napra, hs a kelet százmilliói egyesülve a uag) leszámolás kényszerítik mindama sok gazságokért, mely h stlávság mocskos lelkületét terheli. Közéig az óra, harctéren a kelet, amikor boldogabb hajnal bél a mi édes hazánkra is s sokat sanyargatott népére s a szláv barbarizmus is elveszi méltó, megérdemelt bQutelóaét. —
HÍREK.
— A kórház, bővülése Holnap délelőtt 11 orakor a kórház uj pavillonját felszentelik « azután átadják rendeltetésének s igy kórházunk bővülve szolgálja nemes rendeltetését.
— Kérelem hölgyeinkhez I Minthogy 16-éu u a hó végén nagyon sok katona megy hazánk védelmére, nagyon kérjük hölgyeinket, siessenek a pamut fuldolgozábával, hogy katouáinkat elláthassuk a szükséges meleg ruhával. Akik dolgozni akarnak e célra, forduljanak hozzánk pamutért Hadsegélyzó Csengery ul 1. sz.
— öyászrovat. Városunk egyik legifjabb, legképzettebb s legintelligensebb iparosát kisérillk ma utolsó ut|ára lfj. Jack Frigyes óiás- és látszerész személy eben. A puritán jellemű iparost, ki elaggott édes anyjának s apró test vél einek egyedüli támasza volt, szerettein kivül számos jóbarát és merós gyászolja. — Nyugodjék békében I
Kováts Pálné szül. Czvilkovits Anna f.. évi december hó 4-én délután 4 órakor életének 78-ik évében elhunyt Temetése tegnap délután 4 órakor ment végbe
Jó lelke emlékét sokan érzik I
— A két János vitéz. A szabadkai sziu-táraulat ezeu a hélen Újvidéken szerepel. A minap a János vitéz-1 játszották. Kste a pénztár előtt megjelent egy baka, mellén fényes ezüst vitézségi érőm, és igy szólott a pénztároshoz :
— Ki az János vitéz, kit inasuk itten iiják ? Én vágyom igazi János vitéz. Dragunyeszku János vitéz vágyom i« kapom király felaigtul inig ilek 15 korona havonta. Ugy ám. Itend van vitézségi érdemjel. Én vitein eleuség tűzvonalban keresztül parancsot és meg vissza is gyütein mieii.khó. Kz a János vitéz, kirek hát bilétát, had meglássam maguké János vitéz.
Természetesen Dragunyeszku János vitéz ingyen jegyet kapott A sziuházba.
Levél Przemyslből Az ostromlott I A máximális ár. A legtöbb vidéki törvény-Przemjsl várából a repülőgép ho/.U ki három ka- hatoságban megtörtéül már a minimális gabonaárra tonánk tábori levelezőlapját. Hárman küldik a leve nézve a körmáuyhoz ÍÖlterjesztendó javaslat elkészítése, lezőlapot : Machánszky László dr, Komároray (iyörgy Megjegyzendő, hogy a főbb gabonavidéknk ármegállapítása késik. Érdeken az is, hogy egyes tanácskozásokon oly javaslat hangzott el hogy inkább drága,
és ilj. Kosoczky Pál Szövege
— Jól vagyunk. Szorul a muszka. Most éppen őzpecsenyére készülünk. A hangulat kitűnő ós a győzelmet nemcsak reméljük, de bizonyosra is vesz-szük. Egyébként az ézpeeseuye sütését Kosocky vállalta magára, a ki tanyai tanító létére mindenhez ért
— A tizedes hírt kapott hazuról. 8zogedról jelentik nekünk : Oszlovics István gazdálkodó még
mozgósítás első napjaiban elment az északi harctérre houvedtizeden. Felesége anyai örömek elét-állott s igy ínég nehezebb volt a búcsúzkodás, mint •gyébként lett volna. a katona-férj véget vetett az érzékeny búcsúnak s csak arra kér le a feleségét, bogy azonnal közölje vele az örömhírt. Megállapodtak abban, hogy Pista lesz a fin, a leány pedig Mariska. Telt, mult az idő, míg végre most vasárnap elment az értesítés a hideg Gác«országba vitéz Oszlovics tizedesnek : Az egyiket Mariskának, a másikat Julist kának, a harmadikét pedrg Veronikául kereszteljük Kjy órában szüléiéit mind a három, szépek és az anyjukkal egyetemben egészségesek.
— Levél Kraszna Jarszkból. Kiskanizsai testvéreink írtak messze-iuessziról haza levelet sze retteikuek, kik miut foglyok leltek internálva az idegenbe. A levél németül van irva, mivel mindnyájáét egy kiskanizsai kereskedő fogoly társuk irta.
Ne busulianak, mondja a levél, dolguuk elég jó, tűrhető, bajuuk ez ideig nincsen, legyenek nyugodtan. A levélen .néhány sor orosz irás is van, melyei valószínű útközben jegyeztek reá.
I.ám-lám a háború hova sodoriA az emberekel
minisein olc*ó árat állapítsanak meg, mert a drága \'ár vonzza az árut. Kzt fejtegette például egy tör-\' vényhatoBájii bizott-ági tag Nagyváradon olyan he lyen, a hol normális időben az iparos lakosság és az ipari termelés érdekében az élelmiszerek olcaóvá tételét hangoztatták. Ezzel szemben, mint alább látható, a szintén iparos Temesvár meglepően olcsó maximális árat állapított meg. Arról pedig ma már irtunk,hogy Bécs tanacsa szintén az olcsó gabona- és lisztárat sürgeti, a mivel szemben a bécsi malmok állítólag a drágább árul óhajiják, mert eonek áru-vonzó jelentőségét tulajdonítanak. Bizonyos körökben nálunk is drága árat óhajtják, állitolag a bécsi fogyasztó piac . vonzásának ellensúlyozására A felfogás különbözőségben igazán nehéz eligazodni, mert bajos ismerni a gazdasági fejtegetézok és elméletek mögött levő különböző érdeket Azt hisszük, őszintébb lenne, ha az olcsó fejtegetések helyett a kenyeret tennék olcsóvá, mévp edig a lakosság megszokott minőségű kenyeret, Mert lia a fekete profuntot teszik elcsóvá, mint a hogv az meg történt, azzal csak kiáltóbbá teszik a rendes kenyérnek való liszt aránytalan megdrágulását Ezért ismételjük itt újból, hogy a fekete kenyér olcsóvá tétele nem vívmány és a világosabb lisztet nem szabad az őrlési nyereséggel aránytalanul drágává tenni.
A buza árak a legtöbb vármegyében, 38-40. a rozs árak Jíi-M8 az árpa 84-86, teegeri 80-iti " közt ingadozik.
— A ml kedélyes piacunkról. Valóbau nem tudja az ember mosolyogjon vagy bosszankodjék amikor ugy reggelenként végigsétál a piacon s mennyiről tudnak Irinán mesélni * világlátott t|k8,orarail, ,„.,„ , drAg(lsA|;ró| «6lunk, mert azt
emberek. j nálunk igy is úgyis a piaci kofák s az árukat zsákba
— Elhalasztott befizetés. A Nagykanizsai\' szedő idegen ügynökök szabják meg kényük, kedvük Takarékpénztár által alapított önsegélyző Szővetke- szeriül; de arról az egészség ellenes kóstolgatástól, zetnél a befizetéseket a keddi ünuep miatt pénteken melyet olt tapasztaltunk s amelyet valóban csömör tartják meg. végignézni. A hentesnél a hus és eiyéb dolgokat
— Aa élelmiszerek ára. A kormánynak a ^rba minden retkesmarkn bnvris és párgabona és lisztárról szóló rendelete tudvalevően azt romÖ8 knü d*ma ~ " vékáknál a káposztái, répát,
fontod feladatot ruházta a hatóságokra, hogy ár ,eÍel ^Wl kóstolgatják sorba, ujjaikat beledugdosva egélUpiló bizottságokat szervezzenek. Ez minden- nyalják végig s igy kerül belőlük a konyhára, esetre csak ugy történhetik meg eredményesen, ha m,ulrtn ft* P\'BC »w\'u \'»
hatóságok a nyilvános és magánraktár! készleteket déko10 ^"^.vhada végig ette, régignyalta azokat, pontosan számba vennék, melyből kiviláglana hogy \'Mikéiben a kóstolgatók jól is laknák, a venni szán-a gabona égsjisztár mostani drágasága s későbbi d,\'ko7Ók PediK l(,|i"«"« megcsömörlenek. Hja ezt is
drágítása meg van e okolva — avagy uiuca. Természetes, hogy a hatóságoknak az is sürgős lelada tuk lenne, hogy a többi ólelmicikk (maximális árának megállapítását is sürgesse a kormánynál, a lisztlelilolgozó pékipar szabályozásával együtt.
— Mennyi gabona van egy kereskedő birtokában ? Szabadkáról jelentik : Hogy a közvetítő kereskedelem miben löri a fejét s hogy egyedül ő az oka a buza drágulásának, mert a készletei leköti, — ennek bizonyítéka a következő statisztika mely azt tünteti föl, hogy egyetlen gabona keres kedó csak a Bácskában mennyi búzát raktározott el a közönség elől. Eunek az egyetlen keieskedónek a következő készletei vaunak .
háborús idők hozzák magukkal I
OtJeoae, bal lieljren Sio.ooo
Mubol, *gy . 60,000
PwlAuka, több , 200,000
Ujtidék, i\'tíy 800 000
Hezdáti. i-gj , 80,000
Oaantavér, egy „ 10,000
koroua értékű.
Legújabb hirak a háborúról.
Budapest, dec. 6 Hivatalos: Lengyelországban folyó csata szövetséges haderőkre nézve előnyösen halad előre. Nyugatgalicíában előnyomult orosz haderőket csapataink és német osapatok délről megtámadták Szövetségesek kettóezerkeitószáz oroszt foglyul ejtettek és némi ellenséges traint zsákmányoltak.
Kárpátokban részleges harcok voltak. Beszki-dekbe betört ellenséget visszavertük és ölszáz foglyot ejtettünk — Hőfer.
Miniszterelnökség sajtóosztálya.
ZALAI KÖZI. ÖNT
DKOKMBKR 7
A KIS ÉRDEKES.
Kitel * címmel egy uj képes hetilap jelent meg a mfivelt magyar közönség érdeklődésébe és figyelmébe. Az uj képes hetilap flumagéb&n teljes, kész és az eseményüket összefoglaló hetilap, de — mint cime is őszintén |olzi — A» Érdekes Újságot! kiráujA kiegészíteni, annak nkar az események torló- \' dásával igazolt, rendes heti második kiadás lenni. A rendkívüli idők rendkivflli feladatokat rónak a kőU»-lességQket felismerő képes hetilapokra is. A világháború nagy eseményei *gymásr» torlódnak s egy hetenkint csak egyszer megjelenő., bármilyen gazdag ; és tartalmas, képes ujoág ezekben az időkben nem elégítheti ki a műveli közönség jogos érdeklődését. Az Érdekes üjság, melyet a különböző harctereket)1 nemcsak kiküldött fotoi iporterei képviselnek, haueiu szenzációsnál szenzációsabb felvételekkel keresnek fel maguk a harcoló katonák is, nem egyszer fájó sziv-1 vei volt kénytelen le.nondaoi igazán érdekes képek közléséről, mert az ui«ág terjedelméuek természetes, korlátai vannak ós minden, ami érdekes, nem sto- J ritható bele a lap egyetlen számába. Pedig az ak-tuálitás parancsolná, hogy az ilyen képek gyorsan jelenjenek meg. Kzeknek közlésével nem lehet a közönséget egy hétig várakoztatni. Kbből a kényszerhely-étből uőit ki .A Kis Érdekes" gondolata. Cimével huztáilleszkedik Az Érdekes Újsághoz, mely gazdag heti tartalmát szenzációsan fogja ki-egé-ziteui. De knlöu oimmel jelenik meg azért, mert önmagában is teljes, egész és különálló képes betilap „A Kis Érdekes" hetenkint második kielégítést fog jelenteni. Az Érdekes Újság olvasóinak gazdag tartalmával és aktualitásával pedig olcsó és művésziesen szép krónikáját fogja uyujlaoi a világeseményeknek, melyek sohasem voltak érdekesebbek és ídeKfe-zitőbbrk. mint a mai időkben .A Kis Krd.-k.-K- tel|eseu önálló, független, képes lap, cikkei és képei teljesen függetlenek. Az Érdekes Uj-nág tartalmától. Ugyanaz a cikk és ugyanaz a kép sohasem f«g jönni mind a két lapban. Nem emlékeztetni íog egymásra a két lap, hanem kiegészíti Hgymiht A Ki* Érdekes minden hét csQtörtök|én jelenik meg és fgész terjedelmében azzal a mélynyomással készül, mely az Érdekes U|ságnak olyan páratlan sikert szerzett itthon és az ország határán tul is „A Kin Érdekes" előfizetési ára negyedévre 1 kor 80 lill., fél évre 8 kor. 60 fill. Kgyes pél-dáuyának ára 14 fillér.
Ugy vagyunk meggyőződve, hogy a mfivelt magtar közönség az tg képes hetilapot úgyis, mint a szenzációs világesemények nj mfltéaii és olcsó krónikását és úgyis, mint At Krdekea Újság szolgálatkészségének e« az idők parancsához való alkalmazkodásának ujabb bizouyitókát, ugyanolyan szeretettel fogja kegyébe fog \'J, mint ahogyau páratlan sikerre rozette Az fcrdeke* Ujaágot is. .A Kis Érdekes" kiadóhivatala V., Vilmos császár-ut 78. sz. alatt.
Főzzél ésszel. Kz a mo deru asszony elve A „rég bevált titkos receptek" idejüket multák Ma a főqjl a változott gazdasági viszonyoknak megfeleld jó és Ízletes konyhát vezetni, ezért |ó gazdaasszonyok dr. Oetker-féle sütőport használnak, mivel időt, munkát és pénzl takaríthatnak. meg ezeufelül biztos ékot uyujt bármiféle sütemény sikeres elkészítőére. A világos tej a legszebb és legtalálóbb sym-boluraa .-zen kiváló konyha-szernek. Kzen fej mintegy figyelmeztet arra, hogy .Kőzzél ésszel". III
NYILTTÉR *) Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Kröeitö é» edxő hixUló-knrák egéiE éven át. Oyermekek 7 éven felüt ki.éret nélkül felvétetnek.
•) K roiat alatt kóilitltukért uera villái l»|„|6«-Mé^nt a HierkesitAsétf.
szemesnek
kuli ma lenni. ha túl akarjuk szárnyalni ver senytársainkat. Az élelmesség nem
all
egyébből. minthogy no késsünk egy plllana tig nem, hanem soron kivOl vegyük igénybe
„Kalai Közlöny" hirdetési rovatAt, mert olt határozottan eredményt ír és a magyar hirdető
világ
hndeteseit itt megtalAlja A hirdető rövid idő alatt meggyőződik a* eredményről j annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja a „Zalai Közlöny-rohamos fejlődését. ez pedig világosan jellemzi, hogy
az
eien lapban megjelenő minden hirdetésnek kellő haszna van. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna /
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOIMÁN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
B U D A P F. S T
VIII RÁKÖCZI-UT 43 SZÁM
ELSŐRANGÚ SZÁLLODA A FÖ és SZÉKVÁROS KÖZPONTJÁBAN
legmodtrntbb bsr ondsxíssal, hldag 4a melog víz minden szobában. ■—<Fényes hall. — Lakosztályok, fQrdÖszobá-at. ISO szoba, 6 koron klói ksidödölef.
Elsőrendű énermik *» ki/iit**. aslénklnl magas színvonalú hangvarsany. mzzmr^lZ
7k
Nyomatott a laptulajdonoa lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Nagykanizsa, 19U. december 10
Csütörtök
ZALAI KÖZLÖNY
i«l)ilinik hátion fi cilt&rtftkftn.
HflfUatéal érak:
Negyedévre 2 ko
V\'elelós azeikeaztA:
Bónekovioh János
Krfazerkeaztó:
Kemény László
tzirkiiztöiii it kiadóhivatal laák-tir 1
Telefon: 182. - HlrdaUaak dljaiabáa •■•rlnt.
A mi közkórházunk.
Az emberi sziv tengernyi értelmeinek, | a lélek virágainak legékesebbike a krisztusi igaz szeretet, melynek nyomán fakadnak a legnemesebb, legértékesebb érzelmek és indulatok is.
Az ember, az állatía* vonásokban dúslakodó prompt teaemtmény csak akkor lett igazán emberré, amikor az Ur reá nyomta az 0 legédesebb csókját, hogy belélelielje n szít legdrágább kínosét, az emberi lélek legérdekesebb talizmánját. — a szeretetet.
Az állatiaspágból, vad vonásokból kivetkezett társadalom osak akkor alakulhatott államokká, osak akkor nyert igazi szétvá-laszthatlan kapusokat, amikor annak tagjai közt megszületett a legerősebb, a legszentebb kapoos. — a szeretet, — a felebaráti szeretet kapósa, melyből megszülettek: az egymás iránti bensőbb vonzódás, az elnézés s az irgalmasság testi és lelki uselekedelei melyeknek látható dokumentumai mindazon,
humánus intézmények, melyek az emberiség sorsának javilását. keserveinek, bánatainak vigasztalásál s szenvedéseinek enyhítését célozzák.
Eme humánus kuliul\' intézmények között tán legelső helyet töltik be auia nemesi misszióju intézmények, melyekben az elha-j gyott, gyámolnélküli szenvedők testi bajaik-i bau enyhülést, gyógyulást nyernek s az elet további küzdelmeihez újból felvérteződnek.
Az az állam, az a város, melynek több ilynemű humánus s kultúrintézménye vau, az igazi, humánus, ideális kultúrállam, kuliul város.
Néhány évtizeddel ezelőtt városunk e tekintetben valóban a legutolsók, a legszá-nandóbbak közé tartozott, mert a régi zsu-golyszerü, kopott, ispotálynak osufolt szeny-fészek kórháznak nevezhető éppeu nem volt, melynek nemcsak külseje, de belső berendezése s gtógykezelási módja is inkább szégyenfoltja, mint az emberi humanizmus dokumentuma volt.
Azonban változtak az idők, változtak az emberek s az idők változása e tekintetben is megteremtette városunkban nemes gyümölcseit. — különösen akkor, amikor Dr. Szekeres József személyében egy oly nemesen gondolkodó orvos került városunkba, ki nemosak széleskörű tudásával, de nemes lelkevel is oda tudott halni s reá tudta birni városunk derék vezetőségének lelkét, hogy a mai közkórház testet ölthetett.
Hogy e nemes intézményre mennyire nagy szükség volt, azt az elmúlt évtizedek eléggé hangosan s ékesszólóan beigazolták, amennyiben annak helyiségei évről-évre mind szűkebbnek bizonyultak ugy, hogy ániiak jolei igazgaló főorvosa Dr. Szekeres József évek óta valóságos hadjáratot indított városunk vezetőségével szemben, hogy annak kibővítését ugyszólva kierőszakolja.
Azonban ebbeli nemes törekvése sajnos mindannyiszor hajótörést szenvedett, s osák most, amikor városunk élére Dr. Sabján Gyula városunk szintén humánus gondol-
Egy baka vers Przemyslből.
Esik eső, nyakig vagyunk a sárba, Przemyslinél hull a muszka rakásra, Szerelne ö a városba betörni, Magyar baka alig győzi lelőni.
Sok a muszka, kevés itl a várőrség, Észre veszi ezt a muszka ellenség, Tizenegyes verkhez viszi ágyúit S ezerszám küldi ránk a lövegeit.
De az őrség egyszer mégis kifárad, Várparancsnok ur üzen a bakáknak : Jó fiaim, a várai ne hagyjátok, Négy nap múlva segítség jön hozzátok!
Nem is kellett aztan több a bakának, Szuronyt tűzve megy neki a muszkának, A Csaszkóczt századja ment előre, Elhullott egy pár jó fiu belőle.
Mire megjött a várba a segítség, Be sem várta, fulotl már az ellenség, Negyven ezer emberéi elveszítve Kedve elment betörni Przemyslbe.
Mint förgeteg, hull a gránát a várba, Napfény derül s elborítja a várat,
Srapnell robban s hull a magyar bakára, Százados ur behívja a bakákat:
De a baka bátran megállja helyét Azt üzem ősz királyunk tinéktek,
S célba veszi a muszkának a fejét. Isten áldjon derék magyar vitézek!
Böröczi néni.
— Karcolat. —
I.
Örökké félreütőtt kontyával, tipikus alak to i az öreg 1 — Orra állandóan virított, mint a piros paprika, vagy mint a késé őszi vérvörös hajnal. De nem is csoda mert roppautul szerette a pálinkái. Megitta ó a bort is a sört is, ha hozzájutott, de kedvenc itala csak a pálinka maradt Aunak adta minden körülmények között az elsőbbséget Fogyasztotta is hévvel, nébauapjáu megivott apródonkint egy litert is. Hanem azután épen elég is volt neki I. ..
A pálinka mellett módfelett kedvelte a rémregényeket. A ponyvairodalomnak lelkes pártolója volt és így Mártonnak rendületleu utófizetője,
a füzetes ügynököknek pedig régi jó ismerőse. Mi-dón becsodálkozotl, akkor hangulatba jött, bőbeszédűvé vált. Ha olyankor, hozzávetődtem, tűzzel beszélt* el a „Koldus grófné", a „Zárda titka", „Az inkvizíció rémségei* és más regények egyes részié, teit. Szinte betéve tudta. Erővel reám tukmálta,
Miért használjunk kizárólag „Osram" lámpátP
Azért, mivel ,zen lámpa mindama követelményeknek megfelel, mely egy modern drót. lámpa iránt (árnaszthatók. E lámpa eltörhetetlen, rendkívül takarékosan s mindig egyenletes világosság mellett agyogó fehér féunyel ég.
Valódi Oir.iM.Jrvll.mfi.lli kaphatók: Villámot mivthmél. itertlóindl 4i míhM* itakMobtli Adíllwi. — Ma&atontáfi Upviuló beteiuUuli raktárral: Piagir <1 Fia, BvUpttl. VI., Uajót-*Ha il. u
í
ZALAI KÖZLÖNY
DEOKMHKK 10.
kozásu derék polgármestere került, si-
kerüli a dolgot annyira megérlelni, hogy a nemes idea testet öltött s közszeretetbon éló kedves mérnökünk SzékeiyDezsós Fatér Mihály kiváló építőmester közreműködésével szinte tüneményes idő, alig két hó alatt tető ala került s immár át is adatott nemes rendeltetésének.
zalmait. Alapgondolatuk az, hogy a háború veszteségei a haza szerszámok teohnikai tökéletessége folytán minden eddiginél nagyobb méretűek lesznek.
Maga a közönség is hajlandó általában ezt a gondolatot általában elfogadni. Most már benne vagyunk a nagy világháborúban, a végét nem látjuk ugyan még előre, de
Hogy az elesettek százalékszáma folyton apad, nma jelenségnek több oka vau. Mindenekelőtt az, hogy a támadó fegyverek tökéletesítésével párhuzamban haladt a védelmi eszközök tökeletesitése is. Hozzájárul az is, hogy az ütközetek sorsát sokszor csekély fegyverhasználattal, hadvezetói geniali-tással is el lehet dönteni. A fóok azonban
azok a aötet szi- az, hogy a legfőbb harci eszköz, a puska.
Amily örömmel konstatáljuk e tényt, uiár is mondhatjuk, bogy
\' nézetű jóslások szerencsére neui teljesedtek. [ folytonosan „humánusabb" lesz. Hogy
oly örömmel nézünk elé amaz ideának is, mely még egy uj s hasonló zsánerű praktikus épülettel óhajtja még a kórházat kibővíteni, amelyben a tüdőbetegek lesznek azeparasztikusan elhelyezve
Az épület megteremtésénél nagyon he lyeseu nem a külsó oiooma. hanem a oél-
Ua mindeneket átgondolunk azt fogjuk látni,|puska a legfőbb fegyver, azt mutatják az hogy nem is teljesedhetnek
nem is a háborúk, hanem a mindenfajta betegségek okozták.
így például a krimi habomban (18&4 - 60) a francia hadseregből fegyver okozta
szerűség volt s lesz is az irányadó, melynél j örülés következtében 20.240 ember
lógva olcsóbba is kerül s parkkal körülvéve a betegeknek valósággal édes otthont biztosit.
Hogy ez idea mihamar testet fog ölteni, annak garanoiáját látjuk Dr. Szekeres József főorvos nemes lelkében, városunk derék polgármesterének jó szivében s közönségünk mindenkor nemes áldozatkészségben, mely hogy mielőbb teljesedésbe mail-jen : Adja Isten I
A harctéri Veszteségek mértéke s fajai.
A most folyó világháborút megelőző időkben sokan próbálták leirni u jóvó háborúját. Regények, tudományos könyvek és értekezések próbálták a nagy problémát
orosz-japán háborúban igen nagy gonddal A korábbi l.áboruk nagy veszteségeit j gyűjtött statisztikai adatok, amelyek szerint
a sebesülések 70 százaléka a puskagolyótól származott. Minden állam, — úgyszólván kivétel nélkül áttért a kis kaliberre, mellyel nemcsak nagyubb lövészi gyorsaságot lehet elérni, de ezekből másodperceukint több lövést in lehet leadni, továbbá a kisebb kaliberű golyónak, kisebb töltéssel lehet nagy sebességet s átütő képességet adui s miért is ezekkel távolabbra is lehet lőni.
K célszerűségi ok annál is inkább fun-
ségek es balesetek következtében
beteg 65,136
181 ember halt meg. Az északamerikai polgárháborúban (1800 - 05.) az északi hadseregből 110,038 ember esett el fegyver állal és 224,850 betegségben. A porosz-osztrák há-
borúban 4450 porosz fegyver állni és 0427 |tos b 6|[0gH,||1Hl(;. |,0((y egyes harcos betegségben, Uoyanakkor 8876 osztrák fogy-j m(mil(;| patront vihessen magával s ott
ver által és 10 079 betegségben. A német-] francia háborúban 187U 71 ben, a mikor a német hadsereg 19.904 ember fegyver által és 28,278 betegségben pusztult el.
Tapasztaljuk tehát, hogy a betegségek és egpéb okok folytán, elesetlek száma sokkal nagyobb, mindazonáltal az egészségügyi állapotok általános javulásával, megtelelő egészségügyi berendezések felállításával, a ragadós elleni védekezéssel, u jobb táplálkozási rendszerekkel azok száma folyton apad,
De a fegyverek állni eleseti harcosok
megfejteni és lálnoki szemmel megjövendölni száma is folytonos apadást mutat, az emel-
bekövetkezendőket. Valamennyi nagyon kedés csak oil tapasztalható, ahol észnélkül pusItu| „| sötét szemmel festette a jelen háború bor- kerosztfllvill rohamok sűrűn ismétlődnék.
a törekvést csak kis kaliberű golyókkal lehet kielégíteni.
De még fontosabb az a körülmény, hogy a kis kaliberű golyó kisebb sebei űt s ezek hamar gyógyulnak, Az orosz-japán háborúban pl. egy orvos 300 fojlövést kezelt. a china-japátii háborúban pedig minden fejlövés halálos volt s hasonlóak voltak a a tapasztalatok a szível és tüdői átluró lövésekkel.
A veszteségi számok leszállításában még a kis kalibernél is fontosabb tényező a modem sebkezelés, ennek köszönhető, hogy uia-már a sebesülteknek csak 10 százaléka
hogy figyein el én olvassam, majd meglátom, milyen szép. Hazaérve természetesen a Karokba dobtam és hozzá sem nyuliam, inig érte nem jött.
Egy alkalommal igy szolt hozzám: Csak arra vag)ok kiiáucsi, India, llogi kijött o a kig)ó a Iá. dából?
Akái milyen papirdal aliOt olvasott, az elejei éa a bslejezésl azntAn maga okoskodta ki, terméazeleaeli a aaját és/|árssa aceriut. Némely szó megtetszett neki és akar illeti, akAr nem, hasznAlta mindenre. Nyelvtan szerint akart beszélni, amint at uraktól hallotta, de neki végtelen Ügyetlenül állt. Sokszor nem állhattam meg átívelés nélkül. A magafajta emberek elélt persze tekintély mit. Sokszor inon dogaltAk : Kjnye, de uraskodik öl a Trézsil Nem hiába, hogy könyvekből olvas!
Szomszédolni nagyon szereteti, különösen ak -kor, midőn jó kedve volt. Vitle a feje. Ha egjik uapon nem jött, akkor n.Ar kérdették egymáat a szoiuszé-iok: Kjnye, hol van ei a \'Prózai. TaIAu beteg?
Aminthogy ugy is volt. Beleli,-tegedett. olyan rémeset olvasoll. Folyton maga elé képzelte azt. amit olvasott. Midén Átmentem hozza, é|ipen a .GenovévAM lapozgatta Halkannioiidollii: Szegény, ez la mennyit szenvedeti f)e hogy is b\'llatelt hét álló esztendeig abban az erdőben? Milvcn jé volt az a szarvas, aki ót tAjilalia .
Mindezekből az következik, hogy a korábban lefestett óriási borzalmak nem fog uak beállani 8 megvalósulni.
HÍREK. Kórház szentelés.
Yárosuiik életében nem csekély foutosnágu kul-Nem tudom. Sölét olt be>-zélgetftl é« uirális lépés türtéut. Közkórbázunk gyarapodott egy
pavilonual, amely közel negyven betegnek nyu|t menedéket Az nj ptvilluii felszentelése és ünnepiea átadása kedden délelőtt ll órakor törtéül. Az Qniiepi aktu-on jelen volt dr. 8abjitn Gyula polgármnster, dr. Krátky István főjegyző, Horváth György fógiinn. igazgató, Kperjesy G . Ujváry Géza s több ráróni kepvir-eló, Ujuópi Klek Géza a Vöröskereszt lelkes támogatója, Dr. Szekeres JózBef igazgató-főorvos, Dr. Szabó, Dr Szigethy, Dr. Pollák, a helyi sajtó felelős szerkesztői. A pnviilout egyházi szertartással Nith Norbert szeutolte fel, amelynek befe|ezése után ékes szavakkal adta át a megáldott pavillont magasztos rendeltetésének. Mesteri sziliekkel ecsetelt* a kórház reudeltelését 8 bitta azok gondjaira a szenvedő emberiség azon részét, amely a kórház ez uj pavilloujá-b.m az emberbaráti szeretet gondos ápolása mellett a«arj.» feledni szenvedését sóhait inegujhodottan visszatérni az élei küzdelmeibe. Megindító szavakkal szólt
ünnepi alkalmakkor tartózkodott az italtól, inert látni akarta, bogy mit sütnek főinek a szomszédok. Órákig elült a nyakukon és uézte, hogyan sOtik a kalácsot. Közbeu-kötbeo odasiólt, mondván ? Ugy ugy örtfce, szaporítsd meg a lisztet hadd le gyen elég.
Volt azért jo vonása is. mert soha senkit meg nem s/ólt. Nem volt hirhoidó. Ha uémelyek kíváncsiságtól égve kérdezték valami felöl, lakonico azt
lelelte: Nem tudom. Sötél estig ott l------0.. .
mindenkor megvárta, mig kisül a mákon patkó — Bizony hókat sütöttél és milyen pirosra sült.
Egyszerre csak felkiált: NJjuyn lánchordta, bizony még reggel megtettem a kovászt, de még m st is ugy van Tyú, fékomadta laszekere. most jut eszembe, hogy Józsikámnak és Mályáakámuak nincs lisztája — Szaladt haza és neki állt sütni, mosni, vasalni. Midőn az emberek éjféli misére mentek, ó akkor stHötte a kalácsot és szárította a bu bosau gyermekei ruháját
Böröcti néni sajátságos asHzony volt. Néha elkezdett imádkozni, de meg tium állhatta, hogy közbenközben oda no kiáltson a lábas jószágnak valamely heuegetö monditot. A tyúkok szidása ut\'iu olyan pontosan eltalálta az imádság következő mondatát, hogy igazán bámulatos volt
(Vége köv.)
DECEMBER 10
ZALAI KÖZLÖNY
a
ezután a sz. Vince nővérekhez, 8 az orvosokhoz, születéseiiapja vau, talán lehelne egy kis vakációt akiknek igaz önfeláldozásáról emlékezett meg. Bövid I rendezni."
néhány szóval Dr. Szekeres szólt ezután. Érdemekért I adózott szavaiban az elismerés közvetlen szép megnyilatkozásával azok iráut, ákik a kórház ez uj részéi létrehozták. Az u] régime szép effektusa ez, mondotta, Dr. Babján polgármester érdeme, akinek tervéi Székely mérnök zsenialis tudással uldotta meg, mig a gyakorlati megvalóaulás Falér epitómestert dicséri Dr. Szekeres szép szavai utáu dr. Sabjáu polgármester beszélt 8 közvetlen szép szavakkal adla át a város uevébeu az U) pavillout rendeltetésének A pa-villou megtekintése utáu u jelenvoliuk az t^j pa\\ illón
— Igaza vau, ön nagyon beteg. Szegény ember. Magának jótétemény lesz a halál Tauglich I
És igy tovább. Az álbetegek és képzelt betegek egymás után besorozódnak. Egy kéó nap múlva már csak a valódi beteg muri jeleutkezni, a kit természetesen ki is tettek.
— Magáncsomagforgalom a tábori poétákkal. December 5-tól bezárólag december 16-ig
, , . minden tábori postahivatalhoz újból lehet csomagokat liszl egy szép napon nagyot gondolt és .
., , kOldeui. A csomag súlya legfeljebb & kilogramm, hihetetlen vakmerőséggel beleugrott az egyik Iraucia ... . . . , \'
° ° terjedelme pedig bármely irányban 60 centiméter
— Bendbeu van ! — felellek a franciák, mai uapra fegyverszünetet kötünk.
Ez a nap csakugyan csöndben teli el.
Egy német lisztnek bravúros csiuyjéról is érdekes dolgot beszélt el Tisza Isiván gróf miniszterelnök Az illoló
lövészárokba
Adjálok ineg magalukat! -
kiáltotta francia
praktikus beosztását ós kivitelét magasztalva oszlottak nyelven a meglepett franciáknak.
szét. —
Kedden tehát gazdagabbak lettünk. Az uj pavillon elkészülése, mely eleinte csak barak-
Azok ijedtükben és elsó bámulatukban letették a fegyvert, inire a német tiszt jegyzökönyvet vett
lehel. Tartalmazhat ruházati cikkeken kívül köunyeu nem romló élelmiszereket füstölt husi, szalámit, sajlot. kétszer&ültelt, csokoládéi, konzervet, stb. és doháuyl, szivart is. A burkolat csak viaszoa vásion, vagy tizálló más szövet, avagy jól leszögezett faláda
eló és hivatalos komolysággá! lölszólilotla a Iraucia lehűl. A ciinel lehetőleg magára a burkolatra, vagy nak készült, városunk kulturális életének métakövét legénységet, hogy adják eló a nacionaléjukal. A Irao- külön \\ászonlapra ugy kell imi, mint a lábon postai egy lépéssel odább tolla. Bár minél előbb számolhat- l>iAk ibl,an 8 hitben, hogy előttük áll a szemközi j |„veleknél, uáuk be egy ujabb lépésről. De bizzunk városunk | 08apat. sorra bediktálták «z ada-
vozetósógéuek ügy buzgóságában s talán ez is meg toka, Javában larlolt a kihallgatás, a mikor tiszt
le.«z, ha vége euuek a küzdelmes jeleuuek
— Köszönetnyilvánítás. A m. kir. SO. honv gyalogezred badbaiuduló katonái számára uéháuy lelkes és jószivü kanizsai úriasszony nagymennyiségű meleg ruhát bocsatolt reudelkezésre. Harcosainkat a nagy hideg okozta t-ieuvedéseklól megvédeni: ez a hazafias és nemes goudolat vezette hölgyeinket adományaikban. Dedelicsi Horváth Jenóué őrnagyué Pa-liu), Dr. Szekeres Józsefué, Földes Miklósué, Urüu hut Allrédué úrhölgyek kötelezték le »zives figyelmükkel ezredünket
Itt emliljük meg. hogy a bpesti Hadsegélyzó Hivatal ezer ember számára juttatóit meleg alsó ruhát. A pótzászloalj parancsnoksága ugy a nemeslelkü
csapata mini a förgeteg a francia lövészárok előtt termeit és elfogta a jegyzőkönyvben kihallgatott fiau-ciákat. A tiszt nagy kitüntetést kapott. Előadott egy zzoiuoru epizódot is. Egy véres csatában a német csapatok előtt egész aureg francia halott és sebesüli feküdt, atöbbi között egy súlyosan sebesült Iraucia ezredes is. a ki jajgatva kért segítséget. A németek fél órai pihenőt kérlek a fsanciáktól a sebesültek elszállítására, de a franciák megtagadták A szerencsétlen sebesültek az ezredessel együtt ott pusztultak el.
— Mindenre van vigasztalás. Ez a mostani sorozás igazolta, a mit réges-régen tudunk, hogy ez az ország u legszebb ország a világon. Euuek a legjobb a levegó|e. legédesebb n vize. legpuhább a ke-
hölgjeküfk, mi.it a Hadaegelyió Hivatalnak .a ntun , lr((I,|dsbb a («,«. Itt m«gg,*g,ul míg
I.S Uili.. L*...K..„iXt IrArl <a ■ ....ukiW.ii \' \' ° n
fejezi ki hálás köszöuetót és arra kéri a uagyközöu séget, hogy a most 10-án e induló inenetzá«zlöalj számára ujabb adományokat küldeui szíveskedjék.
— Hősi halál! Csak nemrég olvastuk a csatatérről küldőit élvezetes stillusu- levelét s iiue szomorú, leverő liirt hozott a posta, hogy Öyenes Dezső hősi halált halt.
Az ifiu életerős egyéni a h\'iboru kitörése kez dele utáu rövid idő múlva a csatamezére vilték, hol | iiov. 9-én lelte állítólag halálát A hós halált halt szélei látkörtt bstegsegélyzői hivatalnokot és a uks-uizsai szoc. dem. párl éle« eszű eluököt tfju neje, hivatallársai, elvtáisai, ismerősei és barátai őszinte j részvéttel gyászolják s emléke élűi fog szivökbeu miudvégig. Nyugodjék békében
— Uj ügyvéd. Dr Erdőéi Fenne, Erdóss Bálint helybeli tanító fia, zz ügyvédi és bírói Összevont vizsgái kitűutetéssel tette le.
— Igazgatói kinevezés. A zalaegerszegi álla mi uépiskola 11 körzet igazgatójává a kedves modoráról ismert Tick László iieve*telelt ki, a ki erre már rég érdemet is szerzett
— Megyegyülcs. Zalavármegye törvényhatósági bizottsága a f. hó 14-én tartj areudes közgyűlését, melyen a tárgysorozat 104 pontja közül ben nüuket közelebbről érdeklő ponfiai: Nagykanizsa kép ▼iselótesiületéuek a nagykauizsa-alsóleudVai h é. vasúti beteg kiépítésének segélyezése tárgyában hozott határozata. S. Nagykanizsa képviselőtestületének a nagykanizsai ügyvédi kor állal néhai ószterhuber László emlékére tett alzpitváuy elfogadása tárgyában hozott határozata 3. A nagykanizsai városi képviselőválasztások sére elnök és elnökhelyetles kiküldése —
A miniszterelnök elmondott néhány
halálos beteg is. Mert * kj még ezelőtt öt-hat tiz esztendővel uulauglich volt, az most beválik A gyönge gyerekek pirospozsgá-un Alltak merték ala, a tüdővészesek már nem köhögnek, 8Öt még a pu- fivére posak ia gyertyaszál-egjfencaek. 8ok csalódást hozott egyesekre a sorozás A bi\'otlságmegkérdi a sorozottat
— Mért aoII alkalmatlan V
— Általános test< gyöngeség miatt.
— No, azóta raegeró->ödött
A máaiktól ezt kérdik -
— Mi a baja?
— (Jyomorfájákom van I
— CJgy ? Magáuak több mozgás kell. Odakinn majd lesz alkvlmal Attól elmúlik.
A harmadik idegesuek tudja magát. >\'e az or vos megvigasztalja:
— Többet lest szabad levegőn. Szabadban alszik. Ettől elmúlik az idegbaja.
A negyedik nagyot hall. Legalább is, azt hiszi Az orvos erre is tud megnyugtatót:
— 0 kérem, a katonaságnál hangosan beszélünk . .
A sok mübeleg közül az exyik mértékhez áll. Mielőtt az orvos megvizsgálná, gyorsan kijelenti.
A vászonlapot nem szabad a burkolatra ragasztani, hanem tartósén oda kell varru . Célszerű, ha a cimiral másolata a csomag belsejében el van helyezve. A feladó tartozik a szállítólevélre .síját veszélyemre" szavakat felírni. B fjallitólevel szelvényére osak a feladó nevét és lakását szabad feljegyezni. Bérmentesítési gij 60 fillér- Ha a csomagot címzettnek bérmuly okból nem lehetne kézbesíteni, a tartalmat e rászoruló legénység közt osztják szét.
— Furcsa gyászjelentést kaptunk egy pesti nyomdából. Aunak rendje és módja szeriut fekete gyáazkerelbeu a kővetkező írás: Fejér Miklós és Fekete Péter fájdalomtól megtört szívvel tudatják, hogy Néiuel-, Ausztria és Magyai ország akaiata előtt meghajolva forrón szeretett gyermek, rokon stb. a szövetséges Belgium Királyság, az összes európai érdemreud tulajdonosa a hónapi kinos szenvedés utáu a szorgalmas Bertától (a i\'J cm.-es) a halotti szentségekkel ellátva jobblétre szenderült. Koszorúk mellőzését és csendes részvétet kérünk. Anlverpen, 1914. okt. 16. A sohai viszontlátásra Urey apa Nikita nagyatya, Poincare, nénje, Mauuel mostoha
— Mi a baja ?
— Szivburoklobom van.
Az oi vos megvizsgálja Hallgat|a a szive veré-ezeté- sét. Néhány perc múlva megkérdezi a sororottat :
— Ki a háziorvosa ?
— X Y. dr.
apróságot németországi útjáról _ | Nos. mondja meg neki. hogy gratulá-
A többi között előadta, hogy a franciaországi Imre- lok neki. És maga is legyeu hállás Mert tökéletesen téren a német és francia lövészárkok között néha néha kigyógyította. Magáuak most nincs haja. Tauglich I barátságos eszmecsere indult meg az ellenséges csapa- A másik már óvatosabb volt. Negyven beleg-
lok között. Az egyik uémet c-apal egy izbeu zázzlól 8égeí Is bemoudoll. Csak ugy ropog a sok itisz. Az lüzötl ki ezzel a föl írással: , Ma a parancsnokunknak orvos megvizsgálta és sajnálkozó haugou mondja :
Legújabb hírek a háborúról.
Bpesl, dec. 9. Főhadiszállásról: Nyugolgaliciá-ban támadásunk folyamatban vau. Lengyelországban déli harcvonalou nyugalom vau — ellenség szaka-lau támadásai Pietrovkov ^vidékét miként eddig is, most is megtörnek szövetségesek szivóságán utolsó héten, csupán a mi katonáink itt kettóezeruyolcszáz oroszt ejtenek foglyul. Fel|ebb északra németek eredményeset! folytatják a hadmflvele|eki*t. — Hófer.
Miniszterelnökség sajtóosztálya
Fa-eladás.
A Vajda-erdőben, OJ-Förhéno szőllöhegy mellett épület — valamint tűzifára alkalma* tölgy, fenyő és oaer szálfák árverés utján eladatnak.
Az árverés hetenklnt kétszer
hétfőn és csütörtökön délelőtt 9 órakor
fog megtartatni. Hétfőn deo. 14-én lesz az első árverés.
Paltn-Korpavár, 1814. deo. hó.
PICK VILMOS
Telefon-szám 90.
I
ZALA) KÖZLÖNY
DEOKMBKR 10
A KIS ÉRDEKES.
Rzzel a címmel agy uj képes hetilap jelent meg a művelt magyar közönség érdeklődésébe és figyelmébe. Az uj képes h«tilap önmagéban teljes, kész és az eseményeket összefoglaló hetilap, de — mint címe is őszintén lelzi — Az Érdeken Újságot kiráuja kiegészíteni, aunak akar az események torlódásával igazolt, rendes heti má.todik kiadás lenni. A rendkívüli idők rendkívüli feladatokat rónak a kötelességüket felismerő képes hetilapokra is. A világháború nagy eseményei egymásra torlódnak s egy hetenkiut csak egyszer megjelenő bármilyen gazdag és tartalmas, képes újság ezekben az időkben nem olégitheti ki a művelt közönség jogos érdeklődését. Az Érdekes Újság, melyet a különböző harctereken nemcsak kiküldött fotóriporterei képviselnek, hanem szenzációsnál szenzációsabb felvételekkel keresnek fel maguk a harcoló katonák is, nem egyszer fájó szívvel volt kénytelen lemoudaui igazán érdekes képek közléséről, mert az u|ság terjedelmének természetes\' korlátai vannak éti minden, ami érdekes, nem szorítható belo a lap egyetlen számába. Pedig az ak-luálitás parancsolná, hogy az ilyen képek gyorsan jelenjenek meg. Kzeknek közlésével nem lehet a közönséget egy hétig várakoztatni Kbból a kényszerhelyzetből nőtt ki „A Kis Érdekes" gondolata. Címével hoztáilleszkedik Az Érdekes Újsághoz, mely gazdag heti tartalmát szenzáoiósan fogja ki-egé-iiteui De külöu cimiuel jeleuik meg azért, mert önmagában is teljes, égin és különálló képes hetilap .A Kis Érdekes" hetenkiut második kielégítést fog jelenteni. Az Érdekes Újság olvasóinak gazdag tartalmával és aktualitásával pedig olcsó és művésziesen szép krónikáját íogja nyújtani a világesemények nek, melyek sohasem voltak érdekesebbek és idegfeszítőbbek, miut a mai időkben .A Kis Érdekes" teljesen önálló függeileu, képes lap, cikkei és képei teljesen üggetleuek. Az Érdekes Újság tartalmától. Ugyanaz a cikk és ugyauaz a kép sohasem fog jönni miud n két lapban Nem emlékeztetni tog egymasra a két lap, h»oem kiegészíti egymást A Kis Érdekes minden hét csütörtökién jelenik meg és égést terjedelmében azzal a mélynyomással készül, mely az Érdekes U|ságnak olyan páratlan sikert szerzett itthon és az ország hatáiáu tul is „A Kis Érdekes1\' előfizetési ára negyedévre 1 kor 80 fill., tél évre 3 kor. (in fill. Kgyes példányának ára 14 fillér.
Ugy vagyunk meggyőződve, hogy a művelt mag mi r közönség az uj képes hetilapot úgyis, mint a szeuzációs világesemények uj művészi es ole*o krónikását es úgyis, mint Az Érdekes Újság szolgálatkészségének es az idők parancsához való alkalmazkodásának ujabb bizonyítékát, ugy unokán szeretettel fogja kegyébe fogadui, mint ahogyan páratlan sikerre vezette Az. Érdekes Újságot is. „A Kis Érdekes" kiadóhivatala V., Vilmos osászár-ut 78. sz. alatt.
3
Főzzél ésszel Kz a 1110 deru asszony elve A „rég bevált titkos receptek" idejüket multák Ma a főcél a változott gazdasági viszonyoknak megfelelő jó és ízletes konyhát vezetni, ezért jó gazdaasszonyok dr. Oetker-féle sütőport használunk, mivel időt, munkát és p n/t takaríthatunk uu-g ezenfelül biztos -kot nyújt bármiféle sütemény sikeres elkészítésére. A világos fej a legszebb és legtalálóbb sym-bolurna -zen kiváló kouyha-szeruek. Ezen fej mintegy figyelmeztet arra, hogy „Főzzél ésszel" III

NYILTTÉR *)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Erő»ltö éi edző hizlaló-kúrák egéir. éven át. Gyermekek 7 éven felül kiiéret nélkül felvétetnek.
•) E rovat alul kölnitekért mim vállal M»ló«-aégHt a aierkesitőaóg.
szemesnek
kell ma lenni, ha üil akarjuk szárnyalni versenytársainkat. A/, élelmesség nem
áll
egyébből. minthogy n„ kérnünk így pilláim lig sem. hímem soron kivfll vegyük igénybe
a
.Zalai Közlöny" hirdetési rovatai, meri oli haiáruzotlan eredményt ér es a magyar hirdető
világ
hirdetéseit iit megtalálja A hirdet.\') rövid idö alatt meggyőződik a/, eredményről. I annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja a ..Zalai Közlöny" rohamos fejlődesét, ez |iedig világosan jellemzi. hogy
az
ezen lapban megjelenő minden hirdetésnek kellé haszna van. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna i
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMAN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
PALACESZÁLLODA
BUDAPEST.
VIII.. RÁKÓCZI-UT 43 SZÁM
ELSŐRANGÚ SZÁLLODA A FÓ és SZÉKVÁROS KÖZPONTJÁBAN
. legmodernebb berendeiéssel. hideg és meleg vlx minden szobában. - Fénye* hall. - Lakosztályok, fürdftazobá al. 160 szoba, 6 koronától kexdödflleg. —----- Elsőrendű éttermek és ká/éház, esténkint magaa színvonalú hangverseny. ---------■-
7k Nyomatott a laptulajdonoa lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
I Jk
Nagykanizsa. igt4. december 14
53-ik évfolyam, 97 szám
Hétfő
ZALAI KÖZLÖNY
Migjtlinlk hilíin >1 ciülírtSkín. „„klm,,
CSK.*?\'^*"T^.ZZ Banekovioh János
p.Wo.ke»tA: Szirkaiztoiíg él kiadóhivatal Diák-tér 1
Kemény László j T«uton. 189. - nird«u.«k dij.«.b*. •■•rím.
SPORT ?!
^zalmaláug ég ínég jmanap is sok leiekben Csak pillanatnyi a lelkesedés, pedig most kitartó munkára volna szükségünk. Ezt mutatja a valóság. Sokan, uagyou sokan minden idejüket arra áldozzák fel, hogy a sokféle melegitó a hadbavonul-taknak rendelkezésére álljon. Ezeknek minden szabad percük a bazáé. De meuuyien élnek ínég hölgyeink most is egyedül kedvenc szórakozásuknak? Pedig most alig vau nemesebb szórakozás a magyar asszony számára, mint a melegítő ruhadarabok kötése. Jourt s más effélét, — hagyjuk ezt a békésebb időre I Hajdan a tépéskészités volt a magyar asszouy főfoglalkozása. S ma? De hagyjuk eztI Hölgyeim, menjüuk a Hadsegélyzóbe pamutért I De kössük is j meg, ha elvittük I Lássuk a nemes versenyt, ki az igaz magyar asszony ?! A honmentés nemes munkájából miudonkiuek ki kell a maga £ részét vennie.\' Vagy ez a lelkesedés is csak — idöszeiü sport volt amely a. háború kezdetén volt időszerű?
Pártoljuk a Vöröskereszt egyletet!
Háborús közgazdaság.
Egyre szaporodik azoknak a kormány-rendeleteknek a száma, amelyek a háború okozta kivételes helyzetben a gazdasági élet folytonosságának fentartását és biztosítását célozzák. Az utóbbi időben egész osomó ilyen rendelet látott napvilágot, amelyek közül legfontosabb az uj moratórium, valamint az ország közélelmezését biztosítani hivatott halósági ármegállapítást, a lisztke-veréat és a kenyérsütést szabályozó rendeletek.
De ezzel még nincsen kimerítve a kormán; gazdaságpolitikai intézkedéseinek a sora, mert a törvényhozás a végrehajtó halaimat oly messzemenő jogkörrel ruházza fel. hogy a gazdasági rend irányítását csaknem teljes szabadsággal végezheti.
Így egészen bizonyos, hogy már a közel jövóben várhaló valamelyes kivételes intézkedés a nyilváuos számadásra kötelezett vállalatok mérlegpublikálási kötelessége te-
kintetében. Szakkörökben ez a kérdés sflrQ megbeszélés és vita tárgyául szolgál és a legellentétesubb végletek állanak egymással szemközt; az egyik szélső felfogás szerint a háborúban egyáltalán a lehetetlenség a mérlegkészítés és ezért a kereskedelmi törvény vonatkozó rendelkezésének teljes felfüggesztését sürgeti, míg a másik véelot azt vallja, hogy kivételes intézkedésre e tekintetben egyáltalán nincsen szükség, mert mérleget a háborúban készíteni éppen ugy lehet, mint békében. A kormány valószínűleg a közép utat fogja választáni és bár a mérlegkészítés! és közzétételi kötelességet egyszerűen megszüntetni nem fogja, mégis egyes fontoB mérleg-tételekre nézve rendelt utón olyan könnyebbségeket fog deklarálni, amelyek számolnak a közgazdaságnak a háborúban való megzavarásával.
A nyilvános számadásra kötelezett vállalatok mérlegkészítéséről nagyban folyik ez a diskusszió, pedig ugyanez a kérdés fölmerül az egyes kereskedőkre és a kozkere-
Őszi, esti fohász.
Ha ugy látta jónak kegyelmed.
Hogy e harcokat elrendelted:
Uram, tél, .tavasz, nyár, ősz vezérlőtét
Kérlek, egeid bús felhőjét
Ne hagyd harcosaink felett!
Verd szét a síró felleget
És gyújtsd föl ragyogó napod,
Hogy köszönthessék hajnalod,
Mint fénylő, meleg biztatasod,
Csodatevő simogatásod.
S a földet, hol fejők lehajtják,
Hol a Te nagy neved sóhajtják:
Áldd meg a földel és mezőket.
Üzif el a viharos felhőket,
Az ellenséget és a halált — —
5 harcosainknak adj: szép, szelíd éjszakát.
Magyarországi Képviwlí: W.««r Bud\'PMl\' 41 «*"•
Óh béke jöjj...
Ijedten, kiáltozott, sírva: Kereslek fénylő, szent Békesség, Bús alázattal várva, hiva. ; Nincs nagyobb ur e földön nálad! Hogy elvonultál, tnessze mentél, A világ lángban áll utánnad. A sziveket vad, lobogó tüz járja, A szemek tiszta liikte elborult, Rávetődött a harcok árnya. /te élet halálra van szánva . ■ ■ Óh Béke jöjj puhán, fehéren S ragyogva borulj rá a világra.
Osváth Eszter.
Böröczi néni.
— Karcolat. —
Kgy szép napon fin ineguósOlt. A leányos hálnál tartották » lakodalmat. Itürtoii néni flrOnw nagy volt Dicsekedve mondotta: Lássák, semmit sem kuli tennem, elébem hozzák a készet. Milyi.ii jé is annak, akinek meuye vau.
És csakugyan, mintha fordult volna egyet a világ jllórOozi uéuiék háza kSrllI Miiidun ragyogott a tisztaságtól Miniiou a legnagyobb rendben volt A rémregények fúratni la. szépen egyberakva feküdtek a búbos kemence kuckójában. A inonyecskik is mindig csttk tisztán és csinosan lehetett látni, sót Böröoxi néuluek állandóan hanyag Oltclzele is szabályosabb formákat kezdett fölvonni, úgyaunyira, hogy állandóan hegyes szíg alatt tartó kontya íb derékszögé állásban kezdett elhelyezkedni. Az utóbbi időben az ivást is mintha alább hagjla »olua, mert amíg még életében nom tett vasárnap menyével egyOlt ment
^ . . t___-1__ D^ÍLamm l«IU.. „aIi elrf, lAII a lamrt-
3
ZALAI KÖZLÖNY
seti alakzatú oégekre is. A magános keres-kedó ftiletl viszonyiti Is nagy változást és gyakran megrendülést szenvedlek a háború állal. Künnlevúségeik valódi reális értékét ók épp oly kevéssé tudják ma biztossággá! meg-\'lapítani, mint akár a részvény társaságok és ezért reájuk nézve is meg kell szabni azokat az enyhítéseket, amelyekre a törvényhozás a kormányt (elhatalmazta Az egyes kereskedó, avagy iársas cég, amikor az évvégi mérleget elkészíti, ugyanazokkal a nehézségekkel találkozik az értékelés tekintetében és ezért kereskedőink érdekében óhajtandó, hogy a kormány a mérlegkészl-tési rendelkezéseket ezekre is kiterjessze.
A kereskedelem érdekében továbbá szóvá kell tenni, hogy az ármegállapításról szóló rendelet a detáil-ágak tekintetében igen nagy diszkréoionárius hatalmat ád a közigazgatási hatóságoknak, amennyiben tisztara reájuk vau bízva annak a megállapítása, hogy a deláilkereskcdelem milyen árban árusítja a gabonauemúeket es a lisztet. A mérték nincsen számszerűen megállapítva, mert a rendelet csak azt mondja, hogy a dutailár a megállapított maiimális árat csaknem túlságos aránytalanul haladhatja meg. Ezzel a közismert tapasztalatok szerint a kereskedőket teljesen kiszolgáltatták a hatóságok esetleges vegzációinak, miért is követelni kell, hogy az egyes ármegállapitó bizottságok a maiimális árak megállapítása alkalmával egyúttal állapítsák meg a szóbauforgó cikkeknek a detailkereskedelemben követelhető árát is. Természetesen ügyelni kell arra, hogy ez a detail-ár oly mértékben szabas-sék meg, a mely még lehetóvo leszi a de-táilkereskedónek üzlete folytatását.
Általában véve a háborús gazdasági politika a termelőnek és a fogyasztónak — bár elismerjük — jogos igényeit, teljes mér-
Használjunk hadi se-
tékben szem elótt tartja és könnyen megesik, hogy e két malomkő között a kereskedelem károsodik. Ezért fokozott köteles- gély bélyeget! sége a kereskedői érdekképviseleteknek és
főleg a kereskedelmi és iparkamaráknak, Nö adjUIlk alkoholt ka-
hogy a háborús gazdaságpolitika előkészité- , , ■ , . , sében tevékenyen vegyenek részt és a ke- bUUttUUSJAttlS. I [ reskedelem jogos igényei! a lehetőséghez képest érvényesítsék.
\' Ez a szempont a legutóbb kiadott negyedik nioratórium-rendeletbeu már nem érvényesOlt kellőleg, meri a pénzhltelre nézve előírt 10%-os tőketörlesztés kereskedelmünkre nézve, amely a bábom folyamán csaknem teljesen meg van fosztva minden
HÍREK.
— Jótékonycólu előadás Az állami polgári leányiskola jótékonyáéin gyermek előadását hol-nap (iéluláo 3—6 ifi: tarija az „Uránia" mozgóazin-háztiao. Műsora a köveikeié : 1. Nachéz Cigáuytán-
nemü Litelforrástól, igen terhes Ó8 sok eset- cok. Klőadják: Hofriohter Kmma és Mantuano Ma ben végzetessé válhatik. Hiszen köztudomás riska „rhölgyek. 9 Köiótnk : Kiss Jóiseíiél. Sza-
szerint h pénzhitelre nálunk normális idóben V \\
r , Imrétől. hlóadja: Denes fcrzsabet ö. ginin. o. I. 4.
sem történik általában nagyobb törlesztés, ,r.nk(t 8l0|i!lé| nl|lj< 1)ljuj K|e|yió| 8„mé|Jek.
mint 3-4 havonkint 10%. ugy hogy ba a lrJok( _ ,irnil||0l g^ébet, Mariaka - HtHuor
báboru negyedik hónapjának elteltével már Mariaka 6. íógimn. Un., Mici — Hal* Klári, Haiti
ugyanilyen lü% os törlesztést szab meg a — Tihold Jolán, Krui — Nau Klári, Mári — Ki-
moratórium-rendelet, ezzel a normális idók Sári 6. gimo o t„ itóz.ik. - Hara.y (litalla,
mértókét szabja a háborús állapotra is. - Jul,\'k\' ~ ^.T"* í\'T í"*\',
1............. , , ,, 5. A neati klalánr falun. Elóad a: Leudlai Ilka 6.
Ausztnaban a kereskedelm. es .pan körök I jmu o g Jho)(í é„ kép„|era Sj.„|j>: Ki„,
agitáoiója keresztül tudta vinni két hónappal j K|ár, 7 NímI,ti im, Éneklik: Supkáná urn6. ezelőtt, hogy a már megjelent moratórium- ; vary Jolán éa Mantuino Mamka uiholBy«k. 8. illó-rendelőire előirt általános 25%-OS tóketör-, kép. Bierepltk: Math<a Mici, Wrái Kdit, Heltai lesztés 10%-ra szállitlatotl le. A kereskede- Beitrii, Waiaz Zaófi. 8zUJibf6 Balla, Foreuciy Marlemnek nálunk is létérdeke megakadályozni «»• Horváth Évi Borváth Bta.i. W.lignmk, Alice . .... . , ... . . r Neu Lily, Neiuetn Ilona A mikor a rendezőségnek
legalább azt. hogy h háború tartamára » is>neretlen0l is kösxö.ieiet mondunk, reméljük, hogy már eddig megszabott 10%-os a nagyközönség tám-gatáaa nemjüg elmaradui.
tóketörleszléíen fulQl még további tókutör- _ , . , . .
B — Köszönetnyilvánítás A nagykanizsai
lesztés tétessék kötelezóve a jelenlegi mora- ,ker |6|iko|)> n6<gj||f| réwérö, mysAg0H Dr. 8le.
tórium-rendelet lejárata után. Erro nézve !|t0rejj Józsafné elnök 60 drb hósapkát küldölt n már most is oólszerü volna országos moz- hadaegéljzönek, amely nagylelkű adományért ez galmat indítani, mert hiszen az imént meg- ulon is köszönetét lejexi ki a hadsegélyzó. jelent moratórium-rendelet mutatja, hogy e — Vitézségi érem egy leánynak. Urác-kérdes eldöntésénél a kereskedelem széles bol jelentik nekünk: Azok közt az ukrajnai leányok rétegeinek érdeke egészen mellóltotett. kölöl»- » kik Bukovinában maguk is fegyvert ragad-
tuk és a férfiakkal együtt harcoltak az orosz ellen, van a gráci egyetemnek egy hallgatója, Halecskó
lomból haza. mondván: Jaj. de szépen papolt a tisztelnie* úr I
Ingerkedve mondtam neki : Ugyan mii papolt? Mondta-e azt, hogy: „Mindenható Atyáuk, ki a ma gasban vagy, 8zeuliniklÓHuak káulorl ne adj 1"
— Ugyau ne csúfolódjon, ugy szavalt az, kérem alássan, hogy uem lehet senkinek szava rá.
Szomszédjának elhullóit négy süldője, Böröczi uéui kapla magát, átment, moudváu : Már átjövök, mondok, hogy szomszédasszonyt felvigasztaljam.
Mindennap kártyát hányatod magának. Abban az utcában lakolt egy „jóanó", aki jó pénzért kész örömmel adta a bankot. .Ibis redibis" szabású jóslatokat ereszlett meg, amelyeket azután Böróczi uéui úgy magyarázott, ahogyan neki letszelt. Mindig levelet várt, a levélhordót úton útfélen elfogta. De hogy honnét, kitól várja a levelet, azt maga sem tudta. Meuyének persze uem mert szólni, meri az kordában tartotta ót
Néliáuapjáiv azért a szag mégis csak kiOtölle^a zsákot. Például volt uek egy nem annyira széles, mint inkább hosszúkás kertje. Az elejw veteményes, a vége szilvás volt. Szépen szokott nyta gyümölcs Uiremni. Midón már hamvasod lak a .szilvák, a gyermekek közügyei ma kezdeti a gyümölcsön felé összpontosulni. Böröczi néni ré«i<u állt. Történi azonban
egy hold világtalan estén, hogy mig a néni bent tetl-vett i\'gyi\'tmáit. az ebadta vásott kölykei alaposan megkoppaaziotlák a fákat, sót az egyikről a nagy igyekezetbe jó nagy ágat le is torlek. Olt feküdi a löldöu dísztelenül. Képzelhetni, mily szemekkel nézett kőiül a néni másnap reggel. És ha a Geuovéva és Kárligám helyett a Bánk bánt olvasta volna, bizonuyára szive legmélyebb keservével kiáltott volna fel: .Nincs a teremtésben vesztes, csak éb I"
De igy exak csendesen sírdogált és röglön elküldött egy gyereket pálinkáért. (A menye oda voll kapálni.) Jó darabig reudülelleuül szopogatta, miközben kesercelt mondván : Oh az átkozod Kölykei, elvitlék a szilvámat. Miből lózök most lekvárt, mit eszem a kenyérhez reggeliro? Jaj de |ó is az uraknak, azok kávéznak. Milyen jó is az a kávé I .. . Mert Böröczi néni a kávézás sporljáimk rendUlutleuill hódúit. Gyakorolta is magát a piacon. Mert tetszik tudui, olt húzódik meg szerényen egy kis sálor, amelyben a kávét, miut olimpiui nedűt csekély Imt krajcárok I ellenében mérik. A kávénénikék ott üldögélnek az X lábú asztalnál és Uznak, hogy ne mondjam, mint a kefeköiók Böiöczi jiéni lörzsvndég volt Most is ott van Már reudeli is magának. Mialatt kéjjul szür-szürcsölgeti igy szól: Ilyen hidogheu csak megér-dumai as ember egy kis melegilól ?
— Hogyne, hogyne, — moudja a kávéméró, miközben rendületlenül uiércsigélte a kávéi a csészékbe mely áll 5 kanál feketéből és 2 kanál^tejból. Megjegyzem, hogy a fekete nem látott sohasem szemkávét, hanem a pótkávé móködik dühösen, melyből egy „staugli" négy [krajcár. De azért jó, uagyon jó, nekik.
A szomszédban lakó rendórbiztos új bútorokat szerzett, a régieket pedig eladta, többek között e^y bórdivánt. is. Tárcánk hőse megvette ót foriuloo. Odaállította a szoba főhelyére ; a két ablak közé Boldogan mou-dogatla: No most bejöhet hozzám a király is inert bátran mondhatom neki, hogy „tessen ,hulyet foglalni !" Még az olvasás is jobban esik rajta
Azufán évekig uem találkoztam vele. Kngem a sors másfelé veleM. A lolt alkalommal azonbau mag-látogailam] Szobájában még minden a régi volt. A diván azonbau több helyen beszakadozotl.a rúgók erőnek erejével falütötték fejüket. Böröczi néni egé-xzen összelöpöiödötl. haja hófehér. A pálinkát azonban még mindig kultiválja, ámbálor már kisebb adagokban A ponyva-fűzűtekhez sem maradt hútelen Időnkint előveszi azokat és elmerengve gondolkozik \'azon hogy ugyan kijölt-e a kígyó a ládából?
P I.
(Vége.)
DEOKMHBR 14
7, V I. á 1 K fi 7, L D N 1
8
Zsófia, a ki a", arany vitézségi érmot kapta Az ér- — Egy név a fejfán. A háború maga ia Höcker H és Táraa, műszaki kereskedelmi met november 10-én a legénység elélt Kleiaciimann egy nagv költemény, melynek strófái a csaták. Ez vállalat, Budapeat IX. , Üllölut 29. tábornok tQzlo a mellére. a nagy^hŐsköltemény tele van milliónyi apró balla, Ugyaailyeu kivitelű plakett kisebb méretben óa
— Hindenburg távirata Székesfehérvár \'iával, ódával és elegiával melynek valameuuyie egy- amelyen a turulmadár Myett a hót ejlenséges ba-közönaógóhez Saára Gyula dr. polgármester 8zé- «gy katona sorsa és élményei körül siövódik. El-Italom cimere egy ágyúval, egy tenger alatt járó tor-
képzelhetetleu gazdagsága ömlik a csatatéren a költő pedéval ós e?y léghajóval vau körülvéve, szép vörös
inotivumuak és a poétikus epizóduak. Emberek mii* liói kizökkentek a szürke hétközuapiaágból és egy-
kesfehérvár közönsége nevébeu táviratban üdvözölte Hindenburg tábornagyot abból az alkalomból, hogy a király á 69. gyalogezred lulajdouosává nevezte ki.
Hindenburg tábornagy az üdvözlésre a következő szerre a regényesei kiszámíthatatlan, a csudálatos,
iáviralbau válaszolt: a véletlen és hihetetlen események régióiba sodródtak.
Főhadiszállás.\';Önnek és Székesfehérvár szabad A vó,alleQ iáltík» kifogyhatatlan. Ilyen mélabús já-
sslí-s, vz: »»«*,
BOsike öröm USIt .1, hogy olyan ezred élére kerül- \' Sli»h41 fiíll!lk BWlk "Bvelebeo,
lem, a melynek soraiban Magyarországnak vitéz fiai \' ki ">bl"* "l» « barctérrél :
harcolnak az igazságos,\'ügyért Von Hindenburg .Obyrovbau megálltam egy airuál A fejfájára
föl volt Írva : Itt nyugszik Mészáros Sándor zászlós,
vagy fekete fara szerelve d koronáért, plQaohre sze-relve 5 körönéért kapható feuti cégűéi.
— KERESKEDELMILEG KÉPZETT IRODISTA, aki a magyarnyelven kivül, lehetőleg a horvát nyelvet is bírja, gyári
kerestetik. írásbeli ajánlatok, a bizonyítvány-másolatokkal, valamint a fizetési igény megjelölésével „Pontos és szorgalmas" jelige alatt a kiadóhivatalhoz cimzendők.
„Bózeavölgyi Album 1014. karáoaonya" a napokban hagyta el a sajtót. As album kiadója mellőzött minden üzleti számítást éa ennek oreduiénye, hogy az album Urtalmanak összeállítása és kiállítása várakozásou felül sikerült Országunk első zenemű cégétől csak jót vártunk és a legjobbat kaptuk. 80 oldalou 33 értékesnél értékesebb csöndes halottjáéval, a kit azouban 1 operett, kabaré magyar és hazafias dalt tartalmaz a mert a véletlen komor és titkolódzó 4 koronás album, Huszka, Jacobi, Szirmai, Zerkovitz költészete a meglepetések ily bus játékaiban leli világsikert aratott inúvei között találjuk a legnépsze-kedvét És ilyen pioi. tünókéuy epizód milliónyiszámra; rübb magyar é» mfldalokat, valamint az alkalmi ha-szóvödik össze a háború világában. zafias darabokat a legjobb letétben. Az album izló-
A i * * • a .íh™. »„ií»ai>m és díszes kiállítása, valamint gazdag tartalma ré-
— Az angol fantazia. A világot rendítő • . ®
. ... ~ , • l , „áé vóu a ega ka masabb karársouyi tyándek. Megrendel-
augo most fölvette a kis Morio gyerekes szerepét. B ^
I. honvéd gyalogezred, 1914 októbei hónapban, hősi halált hajt. — Miután meggyőződtem, hogy élek, el ismeretlen, de exredembeli bajtársamat, névrokonomat megsirattam és elgondoltam, hogy a buta golyó engem is érhetett volna a Lelyetto én pihennék a i khyrori ci\'il-betüs temetőben."
A levóriró Mészáros Sándor akkor még maga is zászlós volt s csak később lépett elő hadnaggyá.
tiszti rangja teljesen egyezeti a
eltörli föld szi-
hetö lapunk kiadójában, vagy az album kiadójánál:
AÚ\'sztriT és\' Mw^eT ."néme\'t"\'Wr\'ó- \'"""Olgjrl «» Tára. cs. éa kir udvari zenemű kiaóó
kta ponttá, talán Bajoror- Mgn"\' liud",Ml IV" S"m,",ér \'\' "
— Nincs lakolahelyiaég. Upzértakoi ér-
Megrajzolta újra az európai térképet
Nérói
dal inat egy jelentéktelen kta ponttá,
szág felére zaugoritja össze. Franciaország határai\'
tábornagy.
— Gyámolttauk sebesültjeinket A va-1 silrnap esti vonat ismét aok sebesültet hozoll a harc tarokról városunkba, kik a gyógykezeléa mellett valóban megérdemlik,\' | hogy a jószivll közönség ii gondoljon "reájuk sjoint a kik vérókel érettünk nn t,mák ,a (bataiueién,\'\'{holmi kzdveekedésben részesüljenek.
Gondoljuk megmit áldoznak ók miudnyéjan éret n>Hi elre(|
Ilink a mllló hálával Mártózunk mPuekik. akik itthon 0,lyr()(j tR[nl,ti meleg szobában pihenőnk. No\'; feledk-zzOuk meg ||8|n Umírl rélukl
— Ab oroszok barbarizmusa Bukovinában. Bukarestből jeleutik: Ai Adeverul bukovi-uai meurkOltek elbeszéléseit közli, melyból kitlluik, hogy az orosz csapatok kilenc bolységet fölgyujtutlak és kirabollak, a helységek lakosságél pedig lemészárolták.
— Hóéi halál. Lehota latvau 17. honvéd gyalogezredben honvéd az északi harctéren hósi balált halt, beune Lehola Jézsel helybeli déli va-uti liszt- |,it«rj>»ixti Magyarorazág azéiéig a berajzolja Bécsé1 lesültünk, hogy a hadvezetőség a népiskoláknak viselő llivérét gyászolja is a francia határok közé. Magyarország helyén Szerbia azánl ösazes helyiségeket lefoglalta s így azok meg.
— megnyílnak a néplakolák A terpeszkedik. Budapesttel a középeu. Oroszország el" nyitása ismét bizonytalanul lóg a lövegében.
háború ki«émiiha,.,lan hátrányai min. az ország; foglalta a Keleti-tenger egész vidékéi a területér, j -------
minden részében, ugy vároannkban h érozlették ha- kinyújtja Berlinen tuhg, ugy hogy az angol térkép-lásnkal a mi állami népiskoláinkkal is, amennyiben rajtoló a német birodalom fővárosát is odaad,, az azok megnyitása elé ia eddigelé elhárith.tlan akadé- orosznak. Es Anglia átjön a kontinensre . azonmód,, lyukat gördített, amelyeket a közel napokban a kör->s Oroszországnak és Prauciaora^gnak. A német zeti igazgatók és városunk polgármesterének jóiudu birodalom a három érié. közé azorol. mmt k,s egér; Isiu közreműködésével való,zhm aikertHend elWrilaui, » ftg«»» Uj »4p«»» »l magának az angol ki.
úgyannyira, hogy hanem ia a rendes kerelekben, de Móric európai fölontártt. Uo van .nny. esze, hogy legalább félnapos tanítással ha előbb nem, .1. újév «<rl a bódűlete, szamárságén nem állal,, maga, a Ulán minden bizonnyal sikerűl.nd megnyit.ni ha HW banem ravaaz ostoba, gg^ azt i„a a térközben valami reudki.űli akadályok nem gördülnek kép alá : a germán .nap pubhahed in BaMin - Berlin-elé ismételten a kalonaaág részéről. - A helyisé mogielent német térkép. Ez persze gok részben a felszabaduló iskola helyiségek, ovédék hazugrig. de nem a magánlakások lesznek, melyekuek kitisztítása a be- utolsó a rali az a rendezése e hó folyamán mindenesetre befejezést termeltek.
(1y„r \' — Legszebb karácsonyi ajándék, flyö-
Ugyan e helylségkbeu elhelyezést njernok és | u).8ru kivitelű, művészi rnuukáju fémplakett jelent megnyílnak az iparostanonc iskolák is. meg a tözoli karácsony alkalmából a világháború éa
Minthogy a beírások ugy a nép- miut az ipa- hós katonáink emlékére. Az emlékplaketlen, amely
plűsehro azerelve bronz- vagy ezüst eziubeu kapható, dicsőségesen uralkodó királyunk és a német caászár hú portréi láthatók hadilobogók, fegyverek, csákók es babérok közölt. Egy szétterjesztett szárnyú turulmadár, karmai közölt kardot tartva cikkázó villámokkal árasztja el a velünk harcban álló hét ellenséges halalom cimoreil. A plakett \'özépeu szépen cizellált mezőben oz a felírás: .1014 VIR1BUS UNITIS", amely agg királyunk fenkölt jelmondatéval szóban is klleiezésre julialja a plakett szimbólumát. Az emlék,ilakult amely azztalra állítható, vagy falra akasztható, 24 ciu. széles, 28 om. hosszú,, igazén értékes di*zlárgy és a aegazebb karácsonyi ajéudék. Ára 7 korona ós megrendelhető - a pénz bekűdése ellenében vagy utánvéttel, ingyen csomagolasaal. bér-moutetlonül, az egyedül jogosilott gyártóknál
Ez peraze együgyű az első és bizonyára nem is az ngolok ebbeu aszörnyű háborúban
rostaoonc Iskoláuál is befejezést nyertek s sajuesan tapasztaltuk, hogy a beiratkozástól nagyon sokan, sót tömegesen tartózkodtak, flgyelmezletjűk az illető intésetek vezetősége nevében őket, hogy ha a lieiral kozásokat továbbra is elhanyagolják, velők szemben az idevonatkozó törvények értelmében a legerélywobb megtorló intézkedések vétetnek foganatba. A beírások az. elemi iskolába a Nádor utoai úgynevezett nagy óvódéban, az Iparostaoouc iskolába pedig a Rezgőn)-! utcai régi iskola helyiségében eszközöltetnek és pedig a népiskolába délolótl 9—ll-lg, sí iparostanonc is koláb. pedig estéukíiil fi—7-ig.
Természetes azouban, hogy a fentieket uein szabad holt bizonyosra vonui. mert időközben állhatnak be gátló körülmények, melyek a legjobb indulatú törekvéseket is meghiúsítják
Fa-eladás.
A Vajda-erdőben, OJ-F6rhéno ■íőllöhegy mellett épület — valamint tűzifára alkalmai tölgy, fenyő éa oser szálfák árverés utján eladatnak.
Az árveréa hetenklnt kétezer
hétfőn és csütörtökön délelőtt 9 órakor
fog megtartatni. Hétfőn deo 14-én leaz az elad árveréa.
Palin-Korpavár 1814. deo. h6.
PICK VILMOS
Telefon-szám 9f>.
ZALAI K fl í I- (I N Y
DEOÉMBÉR U
A KIS ÉRDEKES.
Kuel • címmel egy tij képes helilap jelent meg a művelt magyar közönség érílektfidósébe éB ügyeimébe. Az uj képes hetilap önmagában teljes, kész és az eseményeket összefoglaló hetilap. de — I ■uint címe is SsiioléD jelii — Ai Érdekes (Ijságot ; kívánja kíegésilteni, annak akar az események torlódásával igazolt, rendes heti második kiadás lenni. A reudkivtlli idők rendkívüli feladatokat rónak a kötelességüket felismerő képes bstílapokia is. A világ-báboru nagy eseményei egymásra torlódnak s ogy hatenkiut csak egyszer megjeleni, bármilyen gatdag és tartalmas, képes újság elekben at időkben nom elégítheti ki a műveli kötöttség jogoi érdeklődését. At Érdekes tJjság, melyet a külónbötó harctereken nemcsak kiküldőit fotói iporterei képviselünk, hanem stenaációenál BieDtációaslili felvételekkel keresnek fel maguk a harcoló katonák is, nem egyszer fájó sliv-vel volt kénytelen le.noudaui igaiáu érdekes képek! kOtíéséról. mert ai uiság terjedelmének teméntelen korlátai vannak és minden, ami érdekes, nem sin-rilható bele a lap egjellen stámába. Pedig at ak-tuálilás parancsolná, hogv ai ilyen képek gyorsan jelenjenek meg. Kiekuek kótlésével nem lehet a kötöttségei egy hétig várakotutni Ebból a kény-aierhelyielból nőtt ki .A Kis Érdekes\' gondolata. Címével hoz tá illeszkedik Ai Érdekes IJjséghot, mely gatdag heti tartalmát sientáoiósiu fog|a kiegészíteni. De kfllön eimtnel jelenik meg aiért, mert önmagában is teljes, egész és különálló képes hetilap. .A Kis Érdekes- hetenkiut második kielégítést fog jelenteni. Az Érdekes tl|s*g olvasóinak gazdag unalmával és aktualitásával pedig olcsó és művésziesen stép krónikáját lógja iiynjtani a világeseményeknek, melyek sohasem voltok érdekesebbek és idegfeaiitöbbek. mint a mai idókben „A Kis Érdekes" teljeset) ónálló, (Uggelleu, képes lap, cikkei és képei teljesen Oggetlenek. At Érdekes Cj-ság tartalmától. Ugyanat a cikk és ugyanat a k,-p sobasem fog jönni mind a két lapban Nem emlé-keiletni tog egymásra a két lap, hanem kiegészíti egymást A Kis Érdekes minden hét csütörtökién jeleuik meg éa egéai terjedelmében attal a mélynyomásul késiül, mely at Érdekes U|ságnak olyan páratlan sikert sierzett itthon és az ország halálán tol i«. .A Kii Érdekes\' előfizetési ára negyedévre 1 kor. 80 ntl., léi évre a kor. (10 fill. Kgyes pél dányának ára 14 fillér.
Ugy vagyunk meggyőződve, hogy a tnfivelt magyar közönség at uj képes hetilapot úgyis, mint a szenzációs világesemények uj művészi és olcsó króalkáaál és ugyia. mint At Krdekea Újság szel gálatkészségéuek es at idók parancsához való alksl-uralkodásának ujabb biioiiyilékát, ugyanolyan szeretettel íogia kegyébe fogadni, mint ahogyan páratlan sikerre vetette At Érdekes U|ságol i*. .A Kis Érdekes\' kiadóhivatala V., Vilmos osásíár-ut 78. st. alatt.
Gyermekeimnek nem adok élesztővel készített tésilákat, férjem, ki gyermekorvos, balároiottan ellensége az ilyeneknek. Minthogy azonban a kicsi-uyeknek a tészta kell, lepényt, tortákat s felfujlat Dr. Oetker-féle sütőporral késtitek nekik. Vacsorára gyermekeim tejből és tojásból pnddingol kapnak, mit a kitünó Dr. Oetker-íóle puddiug-porokkal készítek el, vagy pedig cré-met Dr. Oetkor-téle dtbona erémporral. Vállotalesság kedvéért kicsinyeimnek idókölöiiként Dr Oetker-féle vórös darál adok mi egy kitűnően Iriaailó utóétel. Mindezen ételek Ízletesek, táplálók és lasl uot least voltuk dacára olcsók. 1-
NYILTTÉR-*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Eröiitö éa edző htelaló-kurák egész éven át. Qyermekek 7 éven felül kiséret nélkül felvétetnek.
* B rovat altul közlőitekért llem vállal felelősséget a szerkesztőség.
szem esn ek
kell inti lenni, lia túl akarjuk szárnyalni ver-i .iHnytársainkat. A/. élelmt-ssóK nem
all
egyébből, minthogy no késsünk egy pillana iíg sem, hanem soron kívül vegyük igénybe
a
„Zalai Közlöny" hirdetési rovatát, mert olt határozottan eredményt ér és a magyar hirdető
világ
hirdetéseit itt megtalálja. A hirdető rövid idő alatt meggyőződik az eredményről, annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja a .Zalai Közlöny" rohamos fejlódeséi. ez pedig világosan jellemzi. hogy
az
ezen lapbim megjelenő minden hirdetettnek kellő ü&szua vau. S/.enmsnek áll a viláK, vaknak az
alamizsna!
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMAN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
B U n A P F. S T
= VIII. RÁKÓCZI-UT 43 SZÁM
ELSŐRANGÚ SZÁLLODA A FÓ és SZÉKVÁROS KÖZPONTJÁBAN
ligmodirnabb berendezéesel, hideg éa meleg víz mlndan szobiban. — Fénysa hall. — Lakosztályok, fúrddazobá.al.
Elsőrendű énermek és kávéház, esténkint magas színvonalú hangverseny,
160 szoba. 6 koronilol kézdödOleg.
7k Nyomatott a laptulajdonoa lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Nagykanizsa, 1914. december 17
53-lk évfolyam. 98 szám
Csütörtök
ZALAI KÖZLÖNY
Mifljilinlk hátión it csütörtökön.
fclflfli»U»l Ar»k: Kgé«« .vie 10 Negyedévre 2 koron* 60 flll.
>\'«n», féltve I
Egy.. .i*ii>
Feleld* steikeszl" :
Bánokovich János
Kiszerkesztő:
Kemény László
SzarkontóiiB i« kiadóhivatal Dtik-tir 1
T.lolon ■ 182. - HlrdaU.ak dlju.bá. MOrlnl.
A hadseregszállítók.
A legnagyobb tömogíogyasztó a bábomban a hadsereg. Legalábbis millió ember élelmezéséről, ellátásáról,*; r uh ázásáról kell gondoskodnia a hadvezetőségnek, nem is szólva arról a rengeteg anyagról, amelyei a hadiszei ek pótlása igényel. Természetes, hogy a hadseregszállitás óriási arányokat ölt és hogy a keusegtetó nagy haszon a legkülönbözőbb rétegek körében felébreszti azt a vágyat, hogy ók is részesüljenek a hadse-regszállitásokban Hogy nem mindig a szorosan egy-egy szakmához tartozók, hozzáértők és az illető cikkben állandó foglalkozásuknál fogva otthonos elemek azok. akik a hadseregszállitasokra pályáznak és ilyeneket néha el is nyernek, az a katonai szükségletek sürgőssége mellett csak természetes. Ámde a közönségben uton-utfélen, kávéházban és villamoson suttognak a legeiotikusabb badseregszállitásokról és szállítókról, lieszé-ik, hogy a közös hadügyminisztérium becsi
palotájának környéke állandóan m.eg van s/állva magyar vállalkozóktól, ügynököktől, közbenjáróktól és főként budapesti ügyvédektől.|;Miiit a sáskaraj, ugy lepi el a had-seregszállitások^mannájál osztogató hadvezetőséget a literánsok hada. Az a nagy mohóság, amelylyel boldog-boldogtalan a hadsereg révén akar hirtelen meggazdagodni, egész bizonyosan más hadviselő országban is megnyilvánul, mert hiszen természetes dolog, hogy a vállalkozás a mindenkor kínálkozó alkalmakhoz simul és háború idején a háborús ipar és szállítás a legjobb üzlet. Csakhogy nálunk, ugy látszik, ezeket a természetes és jogosult határokat a háború kapitaliszlíkus kiaknázásának vágya átlépte és aligha puszta ellenzéki viszketeg. hanem a közérdek szeuimeítartása volt in-iditó oka ama felszólalásnak, amely a kép-vhjelóbáz|uiosl lefolyt rövid ülésszakán a hadseregszállítók dolgai körül elhangzott.
Háborús időben a hatóságok megkríti-zálásának ninosenjhelye. Ég a házunk és
egészen el vagyunk foglalva az oltással. — Fokozott mértékben áll ez a hadvezetóségre amely bizonyára a legjobb szándékokkal vau eltelve és amely a hadseregszállitások terén is kétségtelenül szigorúan teljesíti azt a kötelességét, hogy az államvagyon kezelése körül a legnagyobb lelkiismeretességgel járjon el. Arról, hogy holmi eiorbitátis árakat fizetne a hadvezetőség a hadsereg számára szállított cikkekért, nem igen hallottunk, Sót nap-nap után meggyőződhetnek az érdekeltek arról, hogy a hadvezétóség egyáltalán nem az a fejős tehén, amelynek némelyek képzelik Nem is itt vau a baj. Illetéktelen, nagy haszonról és szállítási nyereségről katonai hatóságaink pontossága és jártassága mellett alig lehetett beszelni. I>e igenis sok panasz hangzik el azért, hogy igen sok ille -téktelen egyén jut badseregszállitáshoz. avagy ilyen szállításokból eredő közvetitó haszonhoz, akiknek erre semmiféle hivatollságuk nincsen és akik az illető cikk szállításától teljesen távol állanak. Igy például magunk
Ne sírjatok.
Irta: BANKKOVIOH JÁNOS
Csendes éj borul! a kis talucskára s a nappali munkában elfáradt édes anya pislogó mécsesénél olt virrasit beteg gyermeke uyoszolyája mellett, ki csak néha-néha pillant fel lázas álmából.
Az apa a jó édes apa, ki gyáuiola, vigasztalója lehetne az édes anyának, korán-nagyon korán elköltözött az elók borából oda, honnét nincs többé visszatérés. —
A goudoktól s a fájdalomtól megtört, megviselt, összeroskadt anya szivrerrtegve becézgeti, dédelgeti, szólítgatja beteg gyeimekét, hogy az életűek, e mai uem sejtett rettenetes jelennek vi-szauyerje 8 újra mosolyogni lássa.
Kihagyott, Qres magányában, a rozzant kis kuuyhóbau, a kétségbeesés közepett csak egy vigasza, csak egy reménysége maradt immár, a mindenek vigasztalóin, a hatalmas Ur, ki jóltevó álmot hozott az imában s virrasztásban kimerült s felzaklatott lelkére. — 8 a ki a jitékouy álom közepett, meghallgatva a köoyörgó, esdeklő édes anya kérését, leszállt,
hogy visszaadja e nyomorult életnek dédelgetett,! egyetlen gyermekét.
A fájdalomtól megenyhült édes anya álmából édredve felvidul, arcán menyei boldogság ömlik siet, látván, hogy ném esdekelt, nem könyörgött az Kgek hez, a Menyei Atyához hiába. —
Az apróság lel mosolyog, megelevenedik, majd 1 csakhamar lábrakél s nem bokára kint a patak mentén gondtalanul szedi bok étaba a sok tarka virágot a jó édes anyának, ki boldogan végzi kenyérkereső, terhes munkáját, hogy magzatáuak örömet szerezzen, ki majdau az élet alkonyáu támasza lessen.
Az idő kereke pedig jár — mindegyre jár — s a kis apróság, — ki a szerető anyáuak oly tok gondot, oly kevés örömet, de tengernyi aggodalmat s sokszor keserűséget is okozott, miud iu kább felcseperedik, szivében a gyermeki szeretet mellett egy másik érzés is (anyát üt, boldoghág után vágyódik, szerelemről álmodik, szive megoszlik, hogy megfelezze azzal, ki felől a holdvilágos estéken oly sokszor ábrándozott s kinek oly sok szép nótát énekeli a fouóban s a foszlókábau. —
De mi történik ? ! Háborn szele suhan végig az országon s hadba szólítja az edzett iljwkat a nyalka
logénykéket, megtorolni a gazságot, melyet a közös édesanyán, a drága hazati az orgyilkosok hada elkövetett. —
8 az it|u, az édes auya egyetlen támasza is hadba száll, arcáu az imádott s az édes anya csókja-ajkán a vidám nóta, kalapiáu az Kdes adta bokréta s lelkében az itthon hagyottak képe s kedves emléke.
,De ott vau, ott jár immár a nemzeti Uikolor alatt ezernyi társával az eildig ismeretlen sivár csatamezőn, kebléu a cleoodiuininal. melyet a jó édes anya rejtett oda induláskor, lelkébeu az Istenbe vetett viga.-ztaló édes reménységgel s bizalommal. —
8 csodálat I . Hár a golyók záporában küzdve küzd s mig az itthon maradottak bujkálva rettegnek s a csaták hirétól is megremegnek, ő ott jár ezer bajtársával száz veszéllyel küzdve, szórva a halált a gaz ellenfélre s golyó még sem találja —
A kicsi kunyhóban az edes auya, buzgó imát rebegve térdel a 8züzanya képe előtt, kit kenyér nélkül, gyámoltalanul, miudeukitól elhagyatva hagyott itthon gyermeke s kiért buzgó imában esdekel.
A harcos poszton áll, a csatazaj elcsendesedté-vei fel-fel tekint a csillagos égre s egy mély sóhaj-ással elszáll lélekuen a kis falu két kis házikójába
Osram-lámpa
Magyarorixági Képvileaö: Fingéi c» Fin, BuiUpe.t, VI, Haj&i-utcza 41
Uj villamos
fényforrás -
2
ZALAI KÖZLÖNY
DEOKMBKR 17.
is tudunk rola, bogy agy nagy teitíl-cég óriási szalonna-szállilásokat kapott, egy kávés osízmákat szállít a hadseregnek, egy bankár siörrae-bokecseket. Hogy ezek a nagyon is leltünó esetek utat engednek azután kombináoiónak és pletykának, azon nein lehet osodálkozni. Mert a dolog természetes rendje az volna, hogy a textil-cég szállítson fehérneműt vagy ruhaneműt, a hentes, avagy zsiradékgyár szállilsa a szalonnát. Az pedig egyenesen lázitó, hogy ügyvédek egyszerre felcsapnak a legkülönbözőbb cikkek szállítóinak. Hiszen van ennek az országnak tekintélyes kereskedelme és tanult vállalkozógárdája. amely külön-külön műveli és érti a maga szakmáját. Hogy a kontárelv éppen a hadsereg ellátásánál jusson diadalra, az bizonyára nem válbatik gazdasági megbízhatóságunknak valami nagy hasznára és dioaőségére.
Nem tudjuk és a mai publicitási viszonyok között nem is kutatjuk, hogy ezek az outsider hadseregszállítók és környezetűk az ágens-ügyvédek és politikus ügynökök szállítási kötelezettségeiknek hogyan felelnek meg. Beszélnek olyan esetekről, amidón ezek a kivülálló vállalkozók óriási károkat szenvedtek, mert a hadvezetőség a meg nem felelő leszállított árut egyszerűen visszautasította. Már ez is mutatja, hog.v a hadvezetőség legfeljebb a szállítások kiadása körül enged a kívülről reája gyakorolt nyomásnak
hol BMretteí mér bizonyár* édes álomba merüllek — Az egyik kis kunyhóban otl látja a megtért édes anyát, — máaikban az álmadozó Édest, ki kiucekéul érzi a kis szalagocskái imádságos kőuyvében.
Vasárnap van. — A falu kis templomában lel hangzik a lelkipásztor vigasztaló szava, majd Csendes imára kulcsolódnak a kezek a hadba vonultakért, a szenvedő sebesültekért, s a szenvedések gyötrelmei közepett elhunyt vitézekért. —
Ai Ima mind csendesebb, a foliáaz mind eü-rübb lesz végre hangos zokogásban tör kí ai imád-kozók serege s a vigaszt hozó kóuyek arja folyik az áhítatos hívók arcán le. mire ai ámen véget ér.
.Ne Bírjatok\'\' I Hzól a vigasztaló szó I Utat a mindeneket megtorló hatalmas Ur, ha mindenki elhagy is — velünk marad. Győzelemre viszi íogyve-reíuket. vissza hozza gyermekeiteket, a sok fájdalmat a keserűséget a viszontlátás őrömével fogja pótolni a a fájó lelki sebekre vigasztaló gyógyírt fog csepegtetni s szeretteitek viszontlátása megzavart boldog-aágtokat újra viasza fog|U állitaui.\' —
„Ne sírjatok!" Szól a lelkipásztor s elhallgat, szeméből titkon kitörli az addig visszaszorított könyökét s szava zokogáxba fúlva elhallgat. PMlharsan a vigasztaló zsolozsma, majd elhallgt az orgona méla bús hangja is s a sírástól megkönuyebllll lelkek megvigasztalódva téruek haza kicsi kunyhóikba, szeretteikért imádkozva. —
A harctéren minden csendes, szerte a hatollak ezrei betörnek s a fedezékeu egy batdokló vívódik
A meggyötört test megmozdul. Arcán mosoly ömlik el, tán édeset álmodik. Almábau bizonyára olt jár a kis falucskában, karjai ölelésre nyuluak. ajka csókra uyilik, mzjd csendesen suttog, tán a zokogók-hoz szól, Ián azt suttogja inielólt szemét ölökro lehányja: „Ne sírjatok! Ne sírjatok! —
és befolyásnak, de a szállítások lebonyolításánál óa átvételénél az államkincstár érdekei által vezetteti magát.
A háború móg folyik éa a végét be nem lehet látni. A hadseregszállitás jó éa óhajtott üzlet marad ezután is éa a roham mindig nagyobb és nagyobb lesz. mert egyes példák lebegnek az emberek szemei előtt, amelyekben egy-wgy szállító mesés kincsekre tett szert. A háború e játékosainak gárdája tehát egyre nagyobb ós nagyobb lesz. Éppen ezert a hadvezetőségnek a hadsereg és az államkincstár érdekében kötelessége lesz végül is erélyesen szakítani azzal az irányzattal, amely a képesítés és hozzáértés nélküli szállilást tette rendszerré. A hadsereg szerezze be a maga szükségleteit a megfelelő szakmabeli iparvállalatoktól ós iparosoktól, vállalkozóktól és kereskedő-cégektől és ne avasson iparosukká ós gyárosokká olyanokat, akik soha életükben nem szagollak a kereskedelemhez és az iparhoz. Ezt az out sider konkurrenciál a hadseregszállitásokban iparunk és kereskedelmünk erélyesen verje viasza. A hadscreg-szállitás nem lehet menedékhelye a háború alatt szünetelő foglalkozási ágaknak.
dok "azt mondta, hogy ja-ja spital Wien. Mondok emmá beszéd, oszláu lötottek olyan fáintos Pulmanu vagonyba oszt gyüttűnk. Mikor Munkács falulio értünk begyQttek gérokkos urak, meg ténsabszonyok nszt szivart meg cigarettái kínáltak mög ómát körtét süteményt adtak. Jól befaltam oszt mi ecte volt lefeküdtem aludni. Gyűltek szép uri kisasszonyok oszt kérlek, hogy írjam alá a uevemet, vagy hatvanszor oda biggyesztettem az én böcsUletes nevem a könyvükbe, oszt egy olyan bájos angyal mögkér-düzoti, hogy mi is vónék oivilbe. Mondok neki, hogy postatiszt. Nem akarta elhinni, de az orojz kabát | zsebjébül kivettem az arcképes igtzolványomat s mu-tatam neki. De az volt aztán a baj, hogy megmutattam, mert addig kónjörgöU mig oda uem adiaiu, neki. Qoudoltam magamban légy Ruzsám boldog ö. in a. f.
Aztáu begyült egy doktor uraság s mondta hogy akiuuk fáj a sebe jelentkezzen moudok az euyim láj. Rögvest ósozupakkoludc oszt kivittek oszt egy automobilba ültettek oszt elvittek a kórházba s olt újból bekötözték a térgyem és azt moudfák \'J napig ott kó maradnom. Má mondok marad itt a fénye én Wieube akarok meuuyi addig nyavalyogtam mig el nem vittek vissza a vouatho, oszi inost itt vagyok Bicsbe.\' Az agg szOz apáca neki kél barátságos simogató praclija alatt s gyógyulok szép csöudeseu
Az összes ismerésüknek üdvözlet téged ölel, ,ezókol. B.
Harctéri levél.
A< alábbi humoroa levelei egy poa^alltx\' irta barátjának. Ugy látjuk, hogy a mi katonáinkat a jókedv áa humor mág akkor aam hagyja al mikor a echrapneilek röpködnek «l fölöttük. Ebban ismerünk a ml valódi magyar bakánkra.
Kedves Komám I
Itt görnyedek jaz wieni vöröskörősztös kórházban. Kygolyau parfüm karból illatú szobában, oszt visszagondolok ana a gaz oroszra ki golyót küldött jae enyém térgyembe. Dejszen az apja mindenit ha visszamegyek én is belüvök vagy egyet. Mán ezért hála a jó Istennek pár nap múlva vissamegyek a stázadhoz. Hogy mdyeu világ volt otl Galíciában azt lehet. Gyütlek az oroszok oszt futottunk hol ók bátnl. hol mi elól, csak az volt a fó, hogy fussunk. De azért jó egy párat eltettünk ám mi is Neküiak az volt a hivatásunk otl, hogy lelegrancsozzunk, de nem löheiell a hívást hallani mert nagyon dörgött a schrapnéll oszt odébb mentünk, de otl még uagyobb volt a dörgés elbújtunk egy deckuugbe o?zt I ekapcsoliuk jaz masanériál oszt lelegiancsoztuuk de amint telegrauesozuuk gyütt vagy 16 orosz őszi észrevetlek beuuüuket. mi voltunk 30-au oszt elkezdtek lüdöznyi oszi engem a gané müglótt, vagy 5 percig nem is lüdöztünk de akkor már vagy 15 orosz halóit vót.
Odamentünk de már csak vagy IG-an meri a többi megbalálózott oszt el szedtük a puskájukat, uiög éu egy tiszlnek a tökfódójét, mozt is rajla vau a fejemen Aztán mi mentünk a csapatunk felé de éu hamarosau leültem, mert fájt jaz lérgyem. Vagy tíz percig ott üldögéltem, gyütlek az ápolók oszt elvitlék. Olau nagy ur sem voltam életembe, vagy két km. ulou két ember vitt gyalogbiutón. oszt elvittek egy orvosho ki megkínzott és kinevezett sebesültnek oszt azt mondta uimetü „Adrusport iu Zug".
De gondoltam magamban az apád szentjét meglüttek s oszt most meg zugba viszuok, hogy a fogam fájjon emmá mégis c*ak sok
Mondlam neki „uichl zug hler spitalbau uiara-
HÍREK. A polgáriskola előadása.
Kedden délután az Uránia mozgóban a szokottnál nemesebb és szeulebb céllal járó elóadás volt. Míivész lelkek idealizmusának reflexe tündökölt két órán keresztül és sok szorgalom, kiiarlás, türelmes munka eredméuyét láttuk a műsoron. Hofrichler Km ina hegedű játéka Mautuano Mariska kísérete mellett (Noohéz, Gigáuytáncok) művészi szép kettós ugy technika, mini kivilel tekintetében. Tarr Rózsika bájos b\'zatalala (Kölótük Kiss Józsefiéi), csillogó szép gyöngyszem volt az eló<tdás keretében. Nein kisebb dichór..t illeti ronf Dénes Krz«ébct szerepét, a kis gimnazistáét, aki Kaikat Jmrétól a Meglepe-léct szavalta. Kzutáu Irénke hiületesuapja joi», egy kis darab, a diák leányok szobájának az \'uterieurje. Apró, eleven képek mozogtak a rosszul világított színpadon s minden mozdulatuk nyomán jókedv, derű és tetszés fakadt. Küzzük nevüket a dicséret füzérebe s emlegessük óket dicsérettel, mert Grünhut Krzsébet, Sieiner Mariska, Sülé Klári, Tibold Jolán, Neu Klári, Király Sári. Harsay Gizella, Lajpcig Alice, Kovács Anna, mindaunyian jól éltek szere-I pükben. Lendvai Ilka szavalata (A pesti kis lány falun) igaz érzést és megértést, de egyúttal elóadói rátermettséget is tolmácsolt. 8 azután jött Kiss Klári szavalata (A hogy én képzelem), a kis cukros uippes-é igaz sikerrel. Haiásos élőkép rekesztette be az egész előadást, amelynek művészi hátterét tíup-káué uruó, Váry Joláu és Mautuano Mariska úrhölgyek Nemzeti ima-éneke adta.
A jelen borujábau ounek az édes kis oázisuak viruló zöldjéért mondjunk köszönetet auuak, vagy azokuak, akik a nemes célért fáradozva önzetlenül teremtették meg ueküuk az élvezetes kedd délutáni.
Pártoljuk a Vöröskereszt egyletet!
DEOBMBÍR ifi
ZALAI KÖZLÖNY
Használjunk gély bélyeget!
Ne adjunk alkoholt katonáinknak !
ll a CÜ S 6- v*r0HAbau ludtak módot lalálui, hogy az apró uem-zedék nu csatangoljou a züllés lejtőjéu, nálunk szinte kellene végre módus vivendit len. hogy 97 szer lakósu városunk e tekiutelben ue maradjon szégyen | foltja a Dunántúlnak. Nem akarunk ezúttal reámutatui, hogy kiknek kellene e valóban abuormia állapotok ! megváltósztatásán közremunkálni, de szégyeukezé-I sünket nem titkolhatjuk el akkor, amikor Zemplén vármegye taufelügyelósége jelentheti, hogy minden — A téli hadjárat. A hivatalos jelentések iskolájában folyik immár a tanitás s náluuk mindig a egyre sűrűbben emlókezuek meg a szelekről, hóíu j bizonytalanság homályában lebeg — Bizuuk azonban vásokröl. fagyokról, a melyek a tél elérkeztél jelen- j derék Polgármesterünk Ígéretében, hogy jövö hó tik be. A téli hadjárat megkezdódött és beunünkei, folyamán meg leaz a mód adva s e valóban égetó a kik itthon maradtunk, egyre jobban foglalkoztat a | kérdés a nagyközönség óhajára kedvezó megoldási gyötrő kérdés, hogyan fogják katonáink viselni a tél f0g nyerni.
szenvedéseit? A B. Z. am Mitlag katonai munka-: — Öt honvédhuszárról. A Frankfurter Zei-társa erre a kérdésre ezeket feleli: tung fóhadiszállási tudósítója. Ueyer 8ziglried lapja
At éleiről, a mely a lövészárokban folyik, december 9-diki számában tárcát ír arról az öt egyállalábau uem szabad hamis képet alkotui. A ! houvédhuszáiról, a ki Orosz-Lengyelországban órjá-katonák nem feküszuek huszonuégy óra hosszat az|ralon betévedt az oroszok hadállásaiba és lelőtt egy árkokban, puskával a kezükben, hanem ugyszólváu oro8Z hercegi rangban lévő tábornokot. Az esetet csak egy részük áll őrt, hogy az elleuség minden iamerloltük röviden, de érdekesnek találjuk az mozdulatát idejekorán jelentse a mögötte lévő had- „j It.irá»b6l is kivenni uékány adatot. A huszárok erőnek. Ezekel az őröket meghatározott rendszeres IHjnl észrevették, hol vaunak, elbújtak egy erdő időközökben felváltják. A többiek a lövészárkokba i„ellékŐ8vóuyére s lovukról leszállva, baroi akésten vá|t lyukakbau és barlangokban tartózkodnak, tízek „ihelyetkedtek. Tudlak, hogy elvesztek, de legalább a mélyedések a háború folyamáu egyre lakályowbbá drágán akarták életüket odaadni. Az erdő közelében lesznek, szalma, takarók, szőnyegek, párnák vaunak ^ oro8, ezred vonult el. At ezred maraoláaa oly felhalmozva az ilyen földalatti barlangokban, a nie-\'uj( mött, hogy a megijedi\' huszárlovak kapálózását lyekból még a kiesi kályha sem hiányzik. A húszon- nem ballották meg. A huszárok a gyalogosok közé négy órás örizetet ilyen körüliuéuyek között minden Marlak lőni, de az őrmester várakózást parancsolt, nagyobb nehézség uélkül el lehet látni, huszonnégy ..Ibucsuztak egymástól. „Szervusztok", mondotta
óra múlva pedig úgyis lelváltják az egész legénysé- firmesser. „8zervusz, szervusz" és a legények ke-get, a mely most már olyau helyre kerül, ahol job- 1Ht adtak egymásuak. Ez voll bucsujuk. Végre elbán tudnak róla goudobkodni. vonultak az ezredek és (üzérek következtek. Elól lova-Sok tekiuletbeu a száraz hideg még sokkal K„n pgy ti8Zt „Lőjjek?". kérdi az egyik huszár kellemesebb, miut az a hosszantartó nedves, esős „„ Majd jöu valami nagyobb vad " A tüzérség
idő, a mely még rövid idővel ezelőtt is uralkodott.
Nem szabad elfelejteni, hogy a lagy a lengyelországi terepei járhatóbbá leszi. 8ok ut, a mely az-előtt puha volt és ezért szekerek egyáltalában nem járhatlak rajta, most sziláid réteget kap és egész sor hosszú és nehéz kocsi akadály nélkül közieked-hetik rajta. A mocsaras vidék, a melyre eddig lépni sein leheteti és abszolút katonai akadály volt, az erős fagynál minden terhel eltűr. A legtöbb fol)ó is befagy és igy miudeu további uehézség nélkül át lehet kelui rajta. A csapatok működését tehát a téli hadjárat — legalább is I«eng) Mlomzágbau — sok tekintetben megkönnyíti.
Nem szabad elfelejteni, hogy az oroszok a lövéstárkok és védelmi állások ásásában rendkívüli Ügyességet fejteuek ki. A téli idő ebben is meggátolja \'\'kel: mert ha a talaj, keményre fagyott, egyaltalán lehetetleuné válik, hogy ók árkokat ássanak.
Nehezebb lesz a hadvezetés ezzel szemben a hegyes vidéken, igy Szerbiábau és at oroaz-török határon. Az összes utak hóval vanuak takarva
utáu nagy szürko automobil gördül. Három óriási prémes bundából tisztek feje látszik ki. Ezek főtisztek. .Szervusztok, itt az ideje", mondja az őrmester. Újra suttog a ,,szervusz\' és öt golyó repül vz autó felé. Az egyik liszt, egy kiáltással hátraesik. At automobil megáll, a sofför leugrikl de a tisztek egyike ráordít valamit, a solfőr visszaszökik a helyére és a kocsi lovaszágnld, de a lövésekre iszonyú zűrzavar keletkezik, az oroszok azt hiszik, hogy váratlanul az ellenség kelepcéjébe estek, össze-vissza lövöldöznek s az öt honvédhuszár az est homályában szerencsésen elmenekült. Az automobil másnap az osztrák ás magyar csapatok kezébe került : elakadt az utón, mert elromlott a gépezete. A holt tiszt akkor is benuo volt. A solfőr arra kérte a katonákat, bogy a tisztet temessék el tisziességeeen és jelöljék meg sírját, mert tábornok és előkelő ur — Igy irja le a Frankfurter Zeitung tárcája ezt a huszárkalaudot, a melyet itt kivonatosén ivmertettűok.
— Felhívás a közönséghez A laktanyákon kivül elhelyezett és a harctérről visszatérő katonák birtokában tolt tárgyak közül több felszere-
kö-
haszuálhatatlanok Természetes azonban, hogy kitűnő fk « *"»\'. h<*>
cs.pata.nk csakhamar megfogják tanulni, hogy 1 tönség aiethuroolu.
kalmatkodjanak a természet alkotla súlyosabb viszonyokhoz ós igy a tél sem fogja megakadályozni őket, hogy diadalmasau harcoljauak tovább.
— Mi lesz a népiskolákkal? Damokles kardja nem lógott oly bizonytalanul a levegőbeli, miut a mi népiskoláink sorsa a háború megkezdése óta mostanáig. — Bár a háborns idők eok miudent iudokolttá tesznek, azonban amikor olvassuk, hogy az oroszoktol üldözött Zemplén vármegye miudeu iskolájábau az ottani tanfelügyelőség jelentése alapján a 1 anitás a rendes mederben folyik, pirulás nélkül mégsem áthatjuk meg, bogy ugyanakkor a mi vá-rosuuk 43 osztályában a tanítás még iniudez ideig nem kezdődhetett inog. S ha a Dunántúl minden!
Értesíteni Nagykanizsa város közönségét, hogy a talált katonai lel«zerelési tárgyakat, úgymint: ruházatot, felszerelést, takarót, latcsövet, kerékpárt, szerszámokat, odényeket, lószerszámokat, nyergeket, kézi lőfegyvereket, kardokai, lőszereket, tüzéiségi lövedékek hüvelyeit a katonai paraucsuokságuak vagy a legközelebbi kftonai hatóságuak haladék uélkül be kell szolgáltatni.
Akik a fentebb felsorolt tárgyakai be nem szolgáltatják, azok az 1878. évi V. l.-c. 365. §-ába foglalt vétséget kivetik el éa megíelelóleg büntettet-uek. — Fai kas s. k , rendőrfőkapitány helyettes.
— Magyar kir. államvasutak üzletve-actősógótől A Kaposvár—barcsi vonalon -4615. és
4616. — A Somogyszob—barcsi vonalon 4815-ös egész vonalon, 4814-es Nagyatád—Barcs között, a 4818 és 4819-es Somog/szob—Nagyatád között. — Ar Adouypuszta8zabolc8—tapolcai vonalon 1111, 11:3, 1131 az egész vonalon, az 113\'2-es Adouy-pusztaszabolcs-Alsóörs között. — A székesfehérvári —paksi vonalon Székesfehérvár—Börgönd közölt 6321, 6333, 6335, Adouypusztaszabolcs—Paks közölt a 6311, 6316-os. — Budapest—keleti p. u. Adouypuoztaszabolcsi 1111, 1112 es. — A Kaposvár—siófoki vonalon 4307, 4308. — A 8omogy-szob—balatonszentgyörgyi vonalon 4712, 471b. — A Tapolca - balatongyörgyi vonalon a 6518, 6511, 6523, 6594. és 6533. - Az 1131. sz. vonatot Tapolca állomásról már folyó év dec hó lö-étől uem indítjuk. — Ezen forgalom korlátozássá! egyidejűleg folyó év december hó lö-től kezdve Székesfehérvár —Börgönd állomások között a 6333. számú vonatot forgalomba helyezzük ugy, hogy ezen vonattal az \\ 105-ös közvetítésével a 6314. számú vonathoz közvelleu paksi csatlakozást léteaitünk.
— „Rózsavölgyi Album 1914.
karáosonya" a napokban hagyta el a sajtót. Az album kiadója mellőzött miudeu üzleti számítást és ennek eredménye, hogy az album Uirtalmauak összeállítása és kiállítása várakozáson felül sikerűit Országunk első zenemű cégétől csak jót vártunk és a legjobbal kaptuk. bO oldalou 33 érlékesuél értékesebb operett, kabaré magyar és hazafias dalt tartalmaz a 4 koronás album, Uuszka, Jacobi, Szirmai. Zerkovitz világsikert aratott müvei közüli találjuk a legnépszerűbb magyar éa műdalokat, valamint az alkalmi ha-tafia8 darabokat a legjobb letétben Az album ízléses és díszes kiállítása, valamiül gazdag tartalma révén a legalkalmasabb karácsonyi qjándék. Megrendelhető lapunk kiadójában, vagy az album kiadójánál: Rózsavölgyi és Társa cs. és kir. udvari zenemű kiaóó cégnél, Budapest IV., Szervita-tér 5. sz.
— KERESKEDELMILEG KÉPZETT IRODISTA, aki a magyar nyelven kivül, lehetőleg a horvát nyelvet is birja, gyári vállalattól január I-én leendő felvételre kerestetik. írásbeli ajánlatok, a bizonyit-vány-másolatokkal, valamint a fizetési igény megjelölésével „Pontos és szorgalmas*1 jelige alatt a kiadóhivatalhoz cimzendők.
— .BERLIN" nagy mozgószinházban
Nagykanizsa legelső luozgóstinházábau szombaton es vasárnap nagy szenzációs sláger műsor kerül bemutatásra. E soha nem látott szépségű műsort óriási áldozattal szerette meg at igatgatóság. Nemcsak elsőrendű fllinek fogják gyönyörködtetni a u. é közönséget, hanem az első műsorszámok tartalma is általános tetszéssel log találkozni.
Legújabb hírek a háborúról.
Budapest, dec. 16. Főhadiszállásról: Galíciában és Déllengyelországban visszavonult ellenséget egész arcvonalon üldözzük. LÍBSZouál, Krosuonál. Jaslonál ós Biala völgyben nagyobb orosz erők elleuállásl fejteuek ki. Duuajec völgyében csapataink harcolva Zaklicuig nyomultak előre Bachoutát és megiut elelfoglalták. Déllengyelországban ellenséges hátvédek rövid harc után visszavonuld kényszerültek szövetségesek elól. Kárpátokbau oroszok Latorca völgyben még nem tettek le előrenyomulásról. A Nadvornai Bistrica felső völgyébeu ellenségnek egy támadását visszavertük. Przemysl helyőrség ujabb nagy kirohanást tett, mely alkalommal magyar honvédek kitüntették magukat és drótsövény akadályokkal ellátott támaszpontnak rohammal történt elfoglalásával uiikéut rendesen, ezúttal is foglyokkal és zsákmányolt géppuskákkal tértek vissza a várba. — Hófer.
7, A L A 1 K Ö Z h 0 N T
IIKOEMRKR 17
A KIS ÉRDEKES.
Ezzel a cimmel egy uj képes hetilap jeleut meg a művelt magyar közönség érdeklődésébe és figyelmébe. Az uj képes hetilap önmagéban teljes, kész és az eseményeket összefoglaló hetilap, de — | mint cime is őszintén jélzi — Az Érdekes Újságot kívánja kiegészíteni, annak akar az események torlódásával igazolt, reudes heti második kiadás lenni. A rendkívüli idók rendkívüli feladatokat rónak a kötelességüket felismeri képes hetilapokra is. A világháború nagy eseményei egymásra torlódnak s egy heteukiut csak egyszer megjeleuő, bármilyen gazdag és tartalmas, képes újság ezekben az időkben nem elégítheti ki a művelt közöuség jogos érdeklődését. Az Érdekes Ujaág, melyet a különböző harcterekeu nemcsak kiküldött fotoriporterei képviselnek, hanem szenzációsnál szenzációsabb felvételekkel keresuek fel maguk a harcoló katonák is, nem egyszer fájó szívvel volt kényteleu le.nondaui igazán érdekes képek közléséről, mert az uj«ág terjedelmének természetes1 korlátai vannak 6s minden, ami érdekes, uem szorítható belo a lap egyetlen számába. Pedig az ak-tuálitás parancsolná, hogy az ilyen képek gyorsan jelenjenek meg. Ezeknek közlésével nem lehet a közönséget egy hétig várakoztatni Ebből a kényszerhelyzetből nőtt ki „A Kis Érdekes" gondolata. Címével hozzáilleszkedik Az Érdekes Újsághoz, mely gazdag heti tartalmát szenzációsan fogja ki-egé«2ltaul. De külön cimmel jelenik meg azért, mert önmagában is teljes, egész és különálló képes hetilap „A Kis Érdekes" heteukiut második kielégítést fog jelenteni. Az Érdekes Újság olvasóinak gazdag tartalmával és aktualitásával pedig olcsó és művésziesen szép krónikáját fogja nyújtani a világeseményeknek, melyek sohasem voltak érdekesebbek és idegfeszítőbbek, mint a mai időkben H\\ Kis Érdekes" teljesen önálló, függeilen, képes lap, cikkei és képei teljesen \'üggetlenek. Az Érdekes Újság tartalmától. Ugyauaz a cikk és ugyanaz a kep sohasem tog jönni raiud a két lapban. Nem emlékeztetni fog egymásra a két lap, h»uem kiegészíti egymást A Kis Érdekes minden hét csütörtökjén jelenik meg és egész terjedelmében azzal a mélynyomással készül, mely az Érdekes Ulsá^nak olyan páratlan sikert szerzett itthon és az ország halálán tni is .A Kin Érdekes- előfizetési ára negyedévre 1 kor 80 lill., fél évre :: kor. 60 ftll. Egyes példányának ára 14 fillér.
Ugy vagyunk meggyőződve, hogy a művelt magvar közönség az uj képes hetilapot úgyis, mint a sieuzációs világesemények uj uiúvészi és olc«.ó króuikását és úgyis, mint Az Érdekes Újság szolgálatkészségének es az idók parancsához való alkalmazkodásának ujabb bizonyítékát, ugyanolyan szeretettel fogja kegyébe fogadni, miut ahogyan páratlan sikerre veíette Az Érdekes Újságot is. „A Kib Ér-dekes" kiadóhivatala V., Vilmos csábzárul 78. he. alall
Gyermekeimnek nem adok élesz-tível készíteti tésztákat, férjíin, ki gyermekorvos, határozottan ellensége az ilyeneknek. Mielliogy azonban a kicsinyeknek a tészta kell, lepényt, tortákat s felfújtál Dr. Octker-féle slltóporral készítek nekik. Vacsorára gyermekeim tejből cs tojásból puiidiugot kapnak, mit a kilQnő Dr. Oetker-íéle pudingporokkal készilek el, vagy pedig erőmet Dr. Oetkur-léle dibona crémporral. Változatosság kedvéért kicainyeimnek i,tóközönként Dr. Oetkor\' féle vöröa darát adok, mi egy kitQuóen triaailó utóélel. Miudozeu ételek Ízletesek, táplálók és last uot least voltuk dacára olcsók. 1.
NYILTTÉR*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Erőaltö én edző hlzUlé-kúrák egétz éven át. Gyermekek 7 éven felül kíséret nélkül felvétetnek.
K roval alalt közlőitekért nem vállal lelelóa-ségel a szerkesztőség.
^^^tí^easia^athsa^íi szem esn ek
<
I
■ —>
bJ
-td
in a
UJ< a .J
-i O < IC
:oO z.«
:=) Ü

kell ma lenni, ha ttil akarjuk szárnyalni versenytársainkat. A/, rilelmesság nem
áll
egyébből, minthogy ne késsünk egy pillana lig seui. hanem soron kivül vegyük igénybe
a
■ Zului Közlöny" hirdetési rovatát, inert oll haiározollttn eredményt ér és a magyar hirdeti
világ
hirdeleseit iu megtalálja. A hirdető rövid idö itlait meggyőződik az eredményről. I annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja a „Zalai Közlöny" rohamos fejlődéséi, ez pedig viláicosnn jellemzi. hogy
az
ezen lapban megjelenő minden hirdetésnek kellő haszna van. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna /
||rij Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOffiÁN" - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
BUDAPEST.
VIII.. RÁKÓCZI-UT 43 SZÁM
SLSÓRANGU SZÁLLODA A FÖ és SZÉKVÁROS KÖZPONTJÁBAN
A legmodernebb berendczéesel, hideg é» meleg víz minden a/obiban. - Fdnyos hall. — Lakosztályok, fürdőszoba al. 160 szoba, 6 koronüol kezdődőiig.
Eltörendő íl\'ermek ós ki/Aház, ostónkint magas tzinvonalu hangverseny. ---------
7k
Nyomatott a laptulajdonoa lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Nagykanizsa, tgti. december 21
>3 ik tívfol) ,iru qt] s/;*mi
Hétfő
ZALAI KÖZLÖNY
Mlljilmlli hation ii ciiltörltkftn.
Selelfa szó keaztó:
klAflsattal árak: Kgéi. (>it 10 korona, (élérro 6 korona. Ti„no
Negyedévre 2 koro". 60 flll. Eg„. „érn .r. 10 AH. BanekOVich JíUlOS
F«\'»x«rkc»?.ió; Szerkesztőiig ii kiadóhivatal Diák-tir 1
Kemény László T«l#ton: 182. — Htrd«lé«»k dljaiabáa •■•rlnl.
A kőszén-kérdés.
A háború közgazdaságában igen fontos probléma 11 k&oénnd való ellátás kérdése. A vasutaknak, az iparnak és a fogyasztó közönségnek egyaránt erdeke, hogy a kó-széntermelés és szállítás a háborít folyamán is zavartalan legyet). Ausztriában legutóbb kormányrendelet jelent meg. amely biztosítja a kormány beavatkozását nemcsak szűkség esetén az árak szabályozására, hanem ezen tulmenőleg a bányamüvekben kényszerűiéin elrendelésére és az eladott készénmennyisé-gek rekvirálására. Ezzel az osztrák kormány mélyen belenyúl állami érdekból a magánjogokba és a rendelet nyomán éppen ezért meglehetősen nagy izgalom lámarlt.
Nálunk, biztos érlosülésem szerint, a kormány ilyon messzemenő beavatkozást nem tervez és nem kell attól tartani, hogy az osztrák kőszén-rendelet mintájára hasonló magyar rendelet lát majd napvilágot. A mi viszonyaink az ilyen kormánybeavatküzást
nem is indokolják. Nálunk a vasút szükség- reá fogja kényszeríteni a (óváros lakosságát, lete a kitermeli hazai szénraennyiség tekin- hogy ráfanyalodjék^ hazai szurrogátumokra, teléból teljesen biztosítva vau. Az ipar meg- tehát a magyar kószénre és briketre, ami-osökkent széuszftkségletét bányáink a hábo- képpen a liszt tekintetében\'meg fogja szokni, ruban is ellátják. Marad hátra a uagyközön- hogy a finom nullás búzaliszt} helyett árpá-ség házi fűtési szükséglete, amely speoiális val, rozszsal. sót burgonyaliszttel kevert ke-okoknál fogva nincsen teljesen biztosítva, de nyerőt egyék. Csakhogy a baj az, hogy bá-arnely semmiféle kormányrendelettel nem , nyáink ezt a tűzelószűkségletet |netn képeBek biztosítható. A helyzet e tekintetben a kö- teljesen ellátni. A fővárosokban a téli idő-vetkezó: ben az összes fűtószükséglel háziszénben
Nálunk a nagyközönség túlnyomórészt mintegy 250 vaggon. Ebből legfeljebb 10-12 porosz szénnel tüzel és nem akarja meg-1 vaggon nyert fedezetet brikelben, inig a töb-szokni a magyar szenet. Kőképpen a fővá- bit szénnel kellene fedezni. Ennyit azonban ros lakossága van e tekintetben elkényez- bazai széntermelésünk nem képes leszállítani tetve és abban a hitben él, hogy a hazai érre üzleti érdekból sem lesz hajlandó, szén szobafütésre alkalmatlan. A porosz kó- mert hiszen nyilvánvaló, hogy a magyar szén hozatala azonban lényeges fennakadást i kószénbánya régilés állandó vevókörét nem szenved, részint azért, mert az osztraui ter- f°KÍ» nélkül hagyni egy szeszélyes es
melóvidék produkciója a háborús helyzet következtében nagy mértékben apadl, részint pedig azért, mert a vasúti szállítás } minden panasz és sürgetés ellenére lehetetlenül csekély, A porosz kőszén elmaradása végre is
véletlen vevó kedvéért, amely osak kényszerűségből hajlandó elfogadni jobb hijján a magyar szenet és amely ismét visszatér a drágább porosz szénre, mihelyt a kényszer megszűnik. A^ főváros hatósága igen nagy
Tűzkeresztségen.
Az első ütközet benyomásai.
Kgy köíhouvédlel beszélgetiüuk a minap, aki kórházban fekszik. Nem diszilelle mellét a derék közkatonának a dicsőség érdemkeresztje, névteleu lióse annak a titáui küzdelemuek, a melyet létéért viv meg a monarchia az orosz uéptenger ollón. Krdeiiiroud helyett egy tallérnyi uagyságu sebhely van a szive alatt, a melyen orosz golyó ütött léket. Átfúrta a kis, hegyes golyó a tüdejét s a hátán, centiméter távolságra a gerincótól hagyta el a teatél. Ti4 ütközetet küzdött végig, mig a sors ót is kiszemelte áldozatnak. Szívós fizikuma kiheverte a sehol s mobt már tul van minden veszélyen. Bgyszerüen, minden cikoruya nélkül adta eló megsebesülésének történetét és a háborús élményeit.
— A testvéröcsémmel együtt mentem a háborúba. Kgy ezrednél szolgálunk s olyan szerencsések volluuk, hogy véletlenül egy szazadhoz oszlottak be Csak olt, minden szerelteitől elhagyatva tudja meg az einber. hogy init jelent az mikor a halál szom-
szédságában egy rokoui, vagy baráti szivet érez maga mellett. Kgyüti harcoltunk végig egy exomó ülközetet, mindketten, vakou biztuuk abban, hogy minket az Isten inegóv minden veszélytől, mert van otthon, ki eilüiik buzgón imádkozzék. Nem féltünk mi már\'legelőször sem. mikor ütközetbe vittek, mert Isten kezében éreztem az életemet. Sötét éjszaka vonultunk fel sz ütközet színhelyére. Talán egy pillanatig elfogott valami szorougó érzés, talán olyanféle, mint mikor a feleségemtől és kél kis gyermekemtől búcsúztam el. De ez csak egy pillanatig larloll s aztán nyugodtan és vak bizalummal mentem tovább. Kgy hegygerinc élén megálltunk, halk vezényszóra rajokba fejlődtünk. N\'ein volt szabad hangosan beszélni, sem cigarettázni, vagy pipára gyújtani. Vártunk türelmeseit, csendesen, mig megvirrad. Csak az voll a kellemetlen, hogy közben egészen beborult és koromsötétség ereszkedett ránk. A bizonytalanság érzése kezdett ránk szakadni. Hazagondollam. Vártuk, türelmetlenül vártuk a hajnalt pedig tudtuk mindnyájan, hogy közülünk nagyon sokra a hajnal megérkezésével az örök sötét, ség fog ráborulni Az éjieli hideg levegőtől dideregni kezdtem Mikor a sötétség oszladozni kezdett s a táigyak kezdtek halváuyan krboutakozni a sötétségből-
örömömben szereltem volna felkiáltani. Köiülbelül félórái feküdtünk még fedezékünkben s már luzláu kivehettük, hogy egy erdővel álluuk szemben. Meg nem mondta seuki, de tudtuk, hogy az erdőt kell elfoglalnuuk. Mindegyikünk sápadt voll, mindeukmek a szivében ott égett a halálra szántság érzete, kezünk j mereven szorougatta a puskacsővel
— Kgyszerre megdördültek fejüuk feleli az ágyuk. Fejünk felett éles sivítással repültek a srap-uell-lövegek az erdő fölé. Abbau a pillanatban sllrü ! golyózápor zuhogott fejünk fölött. Ai erdószéleu egy
I hosszú árokba ásta be magát az ellenség. Iuneu kellett nekünk kiverni. A lövésekre mi aztán felültünk folytonosai) b közben megszólaltak az orosz ütegek ugyui is. A legborzasztóbb égivihar hangját túlharsogta az az elképzelhetetlen zaj, aiui betöltötte a levegőt. {Kitűnő fedezékük dacára golyóiuk uagy kárt leheltek az ellenségben, mert a zápor mind kezdett alábbhagyni s a golyók ritkábbau hullani. Mi ia megritkultunk ogy kicsit s mikor láttam, hogy falubeli jó pajtásomat letjritet\'ék, a düh szorongatta torkomat s engem, aki otthon egy csirkeölés láttára szédülés szokott elfoglalni, valami legyőzhetetlen gyilkoláai ösztön fogott el. Már nem fáztam, a veritték csurgott
7, A 1. A 1 KÖZLÖNY
DBOKMHKR 21.
erőfeszítéseket tesz ós dioséretes módon dolgozik a közönség szénszükségletének biztosításán. de eddigelé nom tudott módot találni a oél elérésére. Mindenesetre kitünó rendszabály volt a főváros tanácsától a magyar szén árát hatóságilag megállapítani, mert azáltal legalább elejét vette az uzso-ráskodasuak, amely feltétlenül beállott volna, mihelyt kiderül, bogy a kószénkószlet nem elegendő az egész fogyasztás ellátására Kétségtelen azonban — ós ezt szépíteni teljesen elhibázott dolog volna — hogy a főváros lakossága a téli hónapokban nagy szén hiány nyal lesz kénytelen megküzdeni A segítés egyetlen módjául egyelőre a fogyasztás nagymérvű megszorítása kínálkozik, akként, hogy minden család szorítsa meg kő-szénfogyasztását, vagyis a lakásnak lehető legkevesebb lakosztályát fűtse a háború idején. A németországi városi közönség az önfegyelmezés\'és szerénység terén nagyszerű példákat nyújt, amelyeket közönségünk figyelmébe ajánlani kötelessége a sajtónak és a balóságoknak.
Ami az ipar szénszükségletét illeti, a hazai szénprodukoió ezt nagyjában képes ellátni. Igaz ugyan, hogy ez a széntermelés ma mintegy 20 százalékkal csekélyebb, fhinl a rendes időben, de e kiesés megtérül az ipari szénszükséglet körülbelül ugyanennyivel való megakadása révén. G téren egyébiránt igen sok függ az államvasutak magatai tá-1 sától. Az államvasutak igazgatósága a háború elején igen kulánsan viselkedett a bányavállalatokkal szemben és osakis szükséglete mértékéig ragaszkodott, h lekötött
rólam s halomi* szereltem volna lövöldözni a Iáiba tatlan elleuségel. Kgést délelőtt tarlóit a tüz. Egyszerre ballom, hogy tőlem balra, a nagy zajban valaki orditva felkiált. A századosom hangját ismertem meg benne,
— Kitartás fiuk ! .Még egy félóra * ai erdő a miénk lesz.
— Az Agyúink ugy dolgozlak hogy öröm volt uémi. A gránát lövedékek olyan pontosan talállak,1 hogy a lóvénzárktik óriási vakoudlurássá alakultak. Kgy»erre kiadja száz&doaom a vezényszót:
— No fiuk at Isten uavében előre Kubám ! ki kell veini a muszkákat mind egy szálig.
Ennél többet nem hallottam Korró, stiute égető melegség járta ál a lestemet egy pillanat alatl A torkom ugy égett, mint a Ulz Iszonyú stomiusá-got éreztem Felugrottam s valami soha sem érzett vadság szállt meg Rohantunk szilajul. vágtatva előre. Megdermedt tagjaimba állati erót éreztem. Rekedt ordilás ömlött ki a torkomon, de a többiek rémes orditásálól nem hallottam a saját hangomat. Ugy rohantam a uedvos csúszós földön, hogy miudeu pillanatban azt hittem, hogy elbukom. A hangok véglll1 egészen összefolytak és pokoli zugássá olvadlak fel a fülemben. Észre sem vettem, hogy al árokhoz értein. Vad félelemmel ugráltak ki belőle az oroszok, fegyvereiket eldobálták, megadták magukat. Egy résztik az iszonyatos ijedtségében nem tudta mit legyen, a fegyvert fejefölé tartva hadonászott, de csak addig, mig sznronyaink át nem járták mellüket A tusa nagyon rövid volt, de borzalmas oredményü Az árok egész hosszában halottakkal és sebesültekkel volt tele.
mennyiségek szállításához « utóbbi időben W«4bb.azonban, midóo Lóri, M.likov és .. orosz . , , i «i,x„„»oiiL <> birodalom tisztviselői kiielentették, hogy bár késtek
azonban a valtak sztgoruan bekövetehk a ^ ^ ^ ^ ^^ » ^^ u
bányáktól a szerződéses kvantumokat, ami ^ WlU)lllll((Wrt jóllilllui
nem mernek, — csak
állal az ipari ezénellátás szenved Ausztriá- akkol. haUtruI(ft , cir, hogy p,,^,,^ kózelébeu bau néhol már az iparban is jelentkezik a , Uaceina kastélyt vállszíja egyelőre éllamté tartóz-szénhiány és otlani ipartelepek ismételten I kodási helyéül.
fordullak hazai bányáinkhoz szénért, amo- Bt a kastély régóta lakatlanul Alit és a termek
Ivet azonban ezek bölcs előrelátással meg- W »» elhanyagol, ill.po.bau volt hogy ily 1 állapéiban a cári udvart nem legadhatta. Azérl
tagadtak. gyorsan egész sor igazítást és javitást kellett meg-
A kormány beavatkozása nem használ- 6j|(,uj mB|y(.k „.,tköI|Wr8 kizárólag . Preobra-hatna semmit sem a házi tüzelószén bizto-\' csenazky-ezred ama katonái, alkalmazták, kik a kéz-sitása, sem pedig az ipari szénszükséglet uifiveklieii |áriasok voltak. Ktek a katonák igen ma-garantálása dolgában. A szénbányák amúgy gas ösazegti tiért kaptak munkáinkért « azoukivüi a is kitermelik a lehető legnagyobb mennyi-1 "\'^^f"",.",\',4l.i.i »JH\'\'; ■ kastély "Hu*;
séget. mert hiszen ez üzleti érdokük és végre ók jobban értenek a maguk üzeméhez, mintha akár katonai fe.nhatóság alatt v,|ó deportálással lenyegették
lábán nagy esküi kellett tenniük, liogy az általuk végzendő tnuukáról solta egy ltaugot el nem árul nak. Az esküszegóket balállal, esetleg Szibériába
próbálnák szaporítani a termelést. Kire legföljebb akkor volna szükség, ha
E nagy tilalom dacára ia aok apró részlet szi-t.adiálla- várgolt ki a közönségbe a így a munkálatok jórészt
pot váratlan alakulása folylán egyes bánva- ismeretesek, csak az oroai lapok nem merték
.. , , ____•.......c........i„.ja„, „..„.. «wlk még n
vidokeken a magátl.ortuelés fennakadást szen-
még most som tnegirüi, már alélt sem
,,.,,„, "tért a mostani cár is szokott Uacainábau lakúi s
védhetne, anttlól azonban bizlos értesülésünk épp ugy ^ m|ul u|M)(( .
szerint nem kell tartani, mert a bányák el Rebesgetik, liogy a cár hálószobáiéból egy.ne-
vaunak határozva, hogy produkciójukat ai sen lépesó és tiikos ut vezet le az istállóba, kol
emberileg lehető legszélső halárig fenntartják. *jj-l nappal felnyergelt lovak, uita telieseu kész
Mindezekből lálható. hogy a kószén-
kérdés, eltek intve n fővárosi közönség tüzo-lószeuéiól, nálunk még egyáltalán nem akut és ueui igényel olyan kormány-beavatkozást, aminő Ausztriában bekövetkezett ás amely a saját hazájában a legellentétesobb elbírálásban részesül.
HÍREK.
Váltsuk meg az újévi üdvözleteket.
autók állanak. KözvetlenQl az istálló mellett van az őrház, melyben nappal e«y Ustóiszázad tanyázik, éjjel pedig kiváló erődítések járulnak ehhez órjáiatok stb. alakjában.
A cár hálószobájának csuk két ablaka tan, etek ájj<4 vsftiáblákkal záratnak el. Kbbe a szobába három nagy teimen keresztül juthatni, melyeknek padlótata szőnyegekkel van borítva. A hálószobából ae jobbra se balra nem vezet egycilbu ajtó sem más terembe. A három (eremben miudeu éjjel uyolcvau állig felfegyverzett testőr vigyáz. A legutolsó teremben, közvetlenül a hálószoba előtt virraszt a napos tábor-uok, az Őrség parancsnoka Ennek ég kozákjainak természetesen nem szabad aludnék : a kozákok egész éjjel szótlanul Ilitek a pamlagokon, melyek a falak Lehelellen, hogy el ne szoruljon minden ne raeutóben vaunak elhelyezve. A napos tábornok tnesen é.ző magyar szive mindannyiszor, ahányszor | kényelmes karosszékében Ql. kis akttal elótt A falban egy-egy vérünk hősi haláláról értesülünk, vagy a ,g), gomb V&Q „Uí.lmatva• melvlyel az egész palota harctérről visszatérő aton összeroncsolt katonáinkat ór8éget (ö, |H,lel |Arn,Atll;
látjuk, kik a kenyérkereseté többé alkalmasak nem A hálószobában a cár egész egyedül van ; 1,a éji
lesznek. Hány könnyező édes anya. hány nélkülöző 0,ug-|0raril kÓM0,( 8Mjál „,Mgl| zárjA be Mulrft, „ calád hullatia keserű könnyeit, haloltja vagy nyo- ,J|élf |neIj kÍTQ|rö| n„m b liyj|,)a,ó kj .j|w| N , moruliin felett, kik étettünk, az itihonmaradottakerl. egy e,mÓ8 k-HtU,ék alk(ll|imUtjk ^ me,JUHk 80gé. azok nyugalmáéit, békéjéé.t, vagyonának megóvásáert ,yéTa, kinjill)ttló kif0|r6, A |l4|Ó8zobákbill a|kt|. adták elelöket, hullatták vérökei s hagyták itt sze- j inaioU 6rrö|) ^^ a megfl|| ^ |ar(oU fü|yyáal
I magánál, szó sincs, mert a cár. ha egyáltalábau al-" | hat. csak egyedüllétben tud aludui.
A hálószobában, két jelző csengettyű vau ; egyik,
retleikel
Hallgasson el az önzés, némuljon el a cifrái kodás. az üres fráziskodás s sablonos költséges újévi gratulAció, hulljon a sok bélyeg kölUég stb. mit ilyenkor elpocsékoluuk a jótékonyság p><rsolyebe s e kenyér nélkülieknek, kesergőknek iparkodjunk letörölni a fájdalom, a szomorúság s a nélkülözés kioltotta könuveil, hogy igy méltókká s tegyük magunkul legalább uemiképen ama soha meg nem becaül-hetó óriási áldozatra, melyet a hadbuvonultak életök feláldozásában ételiünk meghoztak.
Hogy alszik a cár?
a szolgálattevő tábornoknak szól. kinek a cár személyesen kényteleu ajtót nyitni, ha szüksége vau reá; a másik az egész órségél riasztja fel. A mint ez őrségi szobákban a cári csengettyű megszólal valamennyi vártán uein lévő ór larlozik a nagy folyosóra sietni s itt a cár parancsára várni.
Hát érdemes orosz cárnak lenni?!
— a rémlátók. A háború kitörése óla folyton akadlsk s voltak iUhou remegő nyavalyás alakúk. kiknek nyomorult lelkével a látásuk, a taulá-III. Sándor cár Iróulaléplu után elveaztette aztiziájuk is mogv.dult s akik mindent a rémület sötét a bámulatos hidegvérét és nyugalmát, melyet tróu- szemüvegén nézve nemcsak maguk órjóngenek bő-órokős keiábau birl Mintha csak a Irón bársouyáu rükol a nyomorull, ugy sem sokat éró életöket féltve, is megérezte volna az. a forrongó vulkáni, mely (de uton ulfélen suttogva órületokbeu mint bélpoklo-fíló i Boraanovok királyi széke épitve van Kóruye- , Mk inindetiki lelkét megfertőzni, mindenki tisztin zele, mely féltette éleiét, egy a cár ellen elkövetett látását megrontani igyekeznek. Sokszor szinte szé-merénylet után azonnal ellistározla, liogy srra kéri gyeljük, hogy a rémlátok iutelligeus uri ruhába ■nalkodéját: hagyja el a (óvárost, hol élete egy per- óltözótt |ól értesült alakok, kik politikával solta no.m «g sem biztos. Sándor cár el.-it.te vonakodott ezl a foglalkoztak, a hadászéihoz éppen annyit értenok kérést teljesíteni, a visszavonulás gondolata bántotta,mint Kati néni a hősköltemény gyártáshoz s urainfia
DKOEMBfiR 91.
\'/, A li A I K C) 7. f» S Y
3
minden esetlege* kellemetlen háborús fordulatnál\' lebecsmérlik a hadsereget, szidják a hadvezetőséget, de odamenni egyáltalán bűzlik nekik, hja mert ott meg is kellenék mutatul, tulaidonképpeu hát hogy is kell. Pedig a leghelyesebb kijózanító csak az lenne e lémlátókra ha valamennyit ö>szofogdosuák s oda viuuék a harctérre tanúbizonyságot tenni, hogy miként tudnák ók a híresek legjobban csinálui? — Ugy bizony.
— Karácsonyfa ünnep Szerdán délután 4 órakor a városháza diszlerrnébou les/, a jóléti bizottság karácsouyfa ünnepe. A sok szegény gyermek nek impozáns Uuuep keretében adják át a karácsonyi ajándékot, hogy jótékonysággal feledtessék Telük — a csatatéren küzdA családfőt.
— A kórhásak karácsonya. 0«ülörtök«ii delulá\'i kezdődik a kórházak karácsonyi ünnepe, ami kor is a sebesülteknek kiosztják azt, amit a jó.-zivü emberek juttattak kUzdö hőseinknek
Polgáriatáink karácsonyi kiállitása Azok az aranyos, szorgos kis kacsók. melyek katonáinknak oly sok melegítőt készítettek, a szíves [csecsebecsék száz meg százféleséget készítettek el, hogy azokat holnap éa holnap utáu az „Klső Magyar* palotájában kiálitva eladják s a befolyó öszeget harcosainknak a azok családjainak felsegitésére juttassák. Isteu áldása kisérje kis leánykáinkat s azok veszelóit, kik jószívű gondoskodását a fogékouy gyermeklelkekbe is beültetik. Nézzük meg és vásárolniuk I
— 60,000 cigaretta Igazán gyönyörűség nézni amint a Hádsegélyzóben buzgólkodnak Karkas Vilma úrhölgy vezetése alatt A sebéül töknek karácsonyi ajándékként 60 000 cigarettát készítettek s ezt ízléses, nemzeti szalaggal átkötött kis csomagokban kerül kiosztásra s minden csomag 4) db. cigarettát tartalmaz. De még munkáskézre mindig szükség vau I Hölgyeim, hagyjuk most a zsurokat! Majd vígabb-napokra! Addig zsuroljuuk a hádsegélyzóben — munkával a közérdekében I
0=0=0:
— Qyásahir özv. Gergely Istvánná szül. állítása és kiállitása várakozáson felül sikerült Or-Romeiser Margit mint neje, Gergely Józsel mint szágunk első zenemű cégétől csak jót váriunk és a testvére, ugy a maguk, mint az összes rokonság és legjobbat kaptuk. gO oldalon 33 értékesnél értékesebb jó ismerősök nevében fájdalomtól megtört szívvel operett, kabaré magyar és hazafias dalt tartalmaz a jelentik, hogy szeretett férje, illetve livér és rokon 4 koronás album, Huszka. Jacobi, Szirmai, Zerkovitx Gergely István kir járásbirósági irodatiszt életének világsikert aratott művei közölt találjuk a legnépsze-45-ík, boldog házasságának 23-ik évében folyó hó rübb magyar és múdalokat, valamiül az alkalmi ha-16 án d. e 7,10 órakor hosszas és kinos szenvedes zafias darabokat a legjobb letétbeu. Az album izlé-és a halotti szentségek ájtatos felvétele után jobb- ses és díszes kiállitása, valamint gazdag tartalma ré-letre szenderült. A megboldogult hűlt tetemei f. hó vén a legalkalmasabb karácsony^ ajándék. Megrendel-17-éu d. u. 3 órakor fognak a nagygombai temető- hetó lapunk kiadójában, vagy az album kiadójánál: ben örök nyugalomra helyeztetni. A szent mise-tldo- Rózsavölgyi és Társa cs. és kir. udvari zenemű kiaóó zat pedig a maicali róm kath. templomban fog az cégnél, Budapesl IV., Szervita-tér é. ex.
Ornak beinutattalni. Nagygomba. 1914 dec. hó 16. — Köszönetnyilvánítás Frjuz Lajos ós
AldAs és léke lengjen drága porai felett, ki ugy Fiai r.-t. a hadsegélyző részére \'200, azaz Kettőszáz munkássága, mini szeretetre méltó modorával miu- koronát adómáuyozott mely^nemealelkü adományért deuki tetszését s megelégedését kiérdemelte.
— Jelenet a harctéren. Kedves harciéri epizódot irt a minap hozzátartozóinak egy szabadkai huszárhadnagy, a ki parancsórtiszti szolgálatot teljesít
csapatainknál. A mull héten fontos lelentést bizlak TOSZt ögylötöt ! rá azzal, hogy továbbítsa a hadseregparancsnoksághoz. A hadnagy lóra kapott és két óia múlva már rendeltetésű helyén volt. Szembeiott vele egy tiazl olyan ruházatban, mely egyforma külsői ad valamennyiüknek. A hadnagy tisztelgett és meglette a jelentést:
— Százados uruak alázatosan jeleutem, egy jelentést hoztam,
Erre a megszólított liszt így (eleit:
— Kedves fiam, nagyon örvendek, hogy olyan halainak látszom Egyébkéut József királyi herceg vagyok.
A hadnagy a meglepetéstől alig tudott szóhoz jutni, mentegetőznie azonban nem kellett, mert a kimagyarázó siavakat helyette a mosolygó kir. herceg moudoita el.
- „Rózsavölgyi Album 1814 karácsonya" a napokban hagyta el u siylót. Az album kiadója mellőzött minden üzleti számítási és ennek eredménye, hogy az album tartalmanak össze-
hálás köszönetét fejezi ki a hadsegélyzó.
Pártoljuk a Vöröske-
Használjunk hadi segély bélyeget!
Ne adjunk alkoholt katonáinknak !
Képes levelezőlapok dus választékban jutányos árban kaphatók
Ifj. Wajdits Józsefnél.

NEVJEGYEK
eddig még nem létezett nagy választékban ízlésesen kiállítva,,
JUTÁNYOS ÁRON KAPHATÓK
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében és könyvnyomdájában.
Vidéki megrendelések gyorsan eszközöltetnek. _Q—Q-Q OOQ Q
í
öziCDuá
ZALAI KOZI.ÖNY
MKCEMHKR 21
A KIS ÉRDEKES.
Ezzel a ciiomel &gy uj képes hetilap jeleut meg a művelt magyar közöuseg érdeklődésébe és figyelmébe. Az uj képes hetilap öuroagiban leljes, kész és az eseinéuyeket összefoglaló hetilap, de — mint cirne is ósziutéu jelzi — Az Érdekes üjságot kívánja kiegészítem, annak akar az események torlódásával igazolt, reudes heti második kiadás lenni A rendkívüli idók reudlyvűli feladatokat rónak a kötelességüket felismerő képes hetilapokra is. A világháború nagy eseményei egymásra torlódnak s egy hetenkiut csak egyszer megjelenő, bármilyen gazdag és tartalmas, képes újság ezekbeu az időkben nem elégítheti ki a müveit kőzöuség jogos érdeklődését. Az Krdekes Újság, melyet a különböző harctereken nemcsak kiküldött fotoriporterei képviselnek, hanem szenzációsnál szeuzációsabl> felvételekkel keresnek fel maguk a harcoló katouák is, uem egyszer lájó szívvel volt kénytelen lemondani igazáu érdekes képek közléséről, mert az újság terjedelmének természetes korlátai vannak és minden, ami érdekes, uem szorítható bele a lap egyetlen számába Pedig az ak-tuálitás parancsolná, hogy az ilyeu képek gyorsan jelenjenek meg. Ezeknek közlésével uem lehet a közöuségel egy hétig várakoztatni Ebből a kényszerhelyzetből uőtl ki .A Kis Érdekes" gondolata. (Jimével hozzáilleszkedik Az Érdekes*" Újsághoz, mely gazdag heti tartalmát szenzációsan fogja ki-egé-ziteni. De külön címmel jelenik meg azért, mert önmagában is teljes, egész és külöuálló képes hetilap .A Kis Érdekes" hetenkiut második kielégítést fog jelenleni. Az Érdekes Újság olvasóinak 1 gazdag tartalmával és aktualitásával pedig olcsó és múvészieseu szép krónikáját fogja nyujtaui a világeseményeknek, melyek sohasem voltak érdekesebbek és idegfeszítőbbek, mint a mai időkben „A Kis Érdekes" teljeseu önálló, függelleu, képes lap, cikkei és képei teljesen \'üggetlenek. Az Érdekes Újság tartalmától. Ugyanaz a cikk és ugyanaz a kép sohasem fog jönni miud a két lapban Nem emlékeztetni log egymásra a két lap, hsuem kiegészít1 egymást. A Kis Érdekes miudeu hét csütörtökien jelenik meg és egész terjedelmében azzal a mélynyomással készül, mely az Krdekes Újságnak ol)ao páratlan sikert szerzett itthon és az ország határán tul is .A Kis ftrdekes\' előfizetési ára negyedévre 1 kor 80 fill., léi évre 3 kor. 00 fill. Egyes pél-dáuyának ára 14 fillér.
Ugy vagyuuk meggyőződve, hogy a műveli magyar közönség az uj képes hetilapot Úgyis, mint a szeuzációs világesemények uj művészi és olcsó krónikását és úgyis, mint Az Érdekes Újság szolgálatkészségének es az idÓk parancsához való alkalmazkodásának ujabb bizonyítékát, ugysuolyan szeretettel fogja kegyébo fogadni, mint ahogyan páratlan sikerre vezette Az Érdekes Újságot is. „A Kis Érdekes" kiadóhivatala V., Vilmos császár ul 7b. sz. alatt.

Gyermekeimnek nem adok éleaz-tivel kéaailell téaltákat, férjem, ki gyermekorvul, httánuoltan ellensége at ilyeneknek. Minllingy azonban a kicsinyeknek a téazla kell, lepéuyt, lóriikul » l\'eltujlai Dr. Oetker-féle alltíporral készilek nekik. Vacsorára gyermekeim tejből éa tojásból pnddiiigol kapnak, mit a kilUuA Dr. Oetker-féle pudingporokkal késtilok cl. vagy pedig éréinél Dr. Oetker-iéle \'iibuna orémporral. Vállozalo»»4g kedvéért kieainyeimnek nlóköiOukállt l)r. Oelker-féle vöröa ilariU adok. mi egy killluSen IriaaitS utóétól. Mindezen ételek ialeleaek, táplálók éa laat llot leaat voltuk ilacára olcsók. >
<
£
NYILTTÉR *)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekük számára,
Abbáziában.
Erösitö és edző hizlaló-kúrák egéiz éven át. Gyermekek 7 éven felül kiséret nélkül felvétetnek.
♦) B rovat alatt közlőitekért uem vállal lelelöa-„égel a aierkeaztóaég.
szemesnek
kell 11121 lenni, ha túl akarjuk szárnyalni vcr-, senytárNainkat. A/ élelmesség nem
all
egyébbél. minthogy ne késsünk egy pillanatig sem. hanem soron kivül vegydk igénybe
„Zalai Közlöny" hirdetési rovatát, inert ott határozottan eredményt ér és a magyar hirdető
világ
hirdetéseit itt megtalálja A hirdető rövid idó alatt meggyőződik az eredményről, annak határozottan
vaknak
|kell lenni, a ki nem látja u „Zalai Közlöny" rohamos fejlődését, ez pedig világosan jellemzi, hogy
az
exen lapban megjulenó minden hirdulósnek kelló hawzna van. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna!
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMÁN" - cigarettapapírt vagy hüvelyt \\
B U r> A P F. S T
= VIII. RAK(V:XI 1.J I 13 SZÁM ELSŐRANGÚ SZÁLLODA A PÓ- és SZÉKVÁROS KÖZPONTJÁBAN
A legmodernebb berendezéssel, hideg ás meleg vli minden szobában. — Fénye* hall. — Lakosztályok, fürdőszobával. 160 szoba, S koronától kezdödölog.
Elsőrendű átiermek ál kávéház, estánkint magas színvonalú hangverseny. ~
7k Nyomatott a laptulajdonoa lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Nagykanizsa, 1914. december 34 s3-lk évj^lyam. 100 szám. Csütörtök
ZALAI KÖZLÖNY
53-ik évfolyam, ioo szám.
Miijalinlk hétfőn ei csütörtökön.
Felel"* sxerkewtA :
tlő flíoUal Arak: KgAii i,,0 10 1 N enytdevio 2 kninm 60 HU
HrfKerkcMtA: 8zarkatzIös• g •• kladóhlyital Diib-tér I
Kemény László T«!«ion; 182. nird«i4*«k diiaiab** »««rini.
Feldúlt Karácsony.
Bem 11 gyermekszobákban szeretettel fölállított karácsonyfák, kint ti csatatereken gyűlölettől irányitott fegyverek.
Bent a karácsonyfák gyertyáinak szelni lángja ,világi! le a mosolygó gyermek-nrcokra; kint felgyújtott falvak rémes tüze unt fényt a dühtói eltorzult arcú vitézekre.
Bent a szent üröm leszi lazítsál) dobi, góvá a kisdedek szivét, kínt dörgő ágyuk idegrengető szava lölli el félelemmel a küzdök keblét
Bent a karácsonyfii ártalmatlan rakétáiban tupsolva gyönyörködik a gyermekszem; kint durrogó kartácsok és mozsarak magvai söprik el az életet, gyújtják fel a házakat s nyújtanak borzalmas látványt.
Bent u szülök és rokonok hűséges ra-gaszkodása öleli a boldogságtól kipirult kis lUAlykel; kint a gonosz árulás juttat ezreket a halál martalékává.
Karácsonyi vers.
Uh Megváltó ne jöjj le mos! e földre \' Emberszerető lelked itt közöttünk Menlhellenül örökre összetörne
.■1 próféták s apostolok hitének Leomlott már hajdan szilárd alapja, A Hit csupán csalódását siratja.
Ha liél sebei kapóit egykor a szived, Most millió mérges nyíl sebzené meg, Ma újra keresztre feszítenének.
Egy biblia van itt: a véres fegyver; Filiszteusok harci zaja ver fel Egy egész Téged felejtő világol.
Ne halld a sóhajt, mely haldoklók keblén Az elömlő vér forrásán fakad ki: Hogy az életnek 1gy kell megszakadni.
Honnan ezek uz ellentétes képek és jelenetek ?
A halultosztó háború angyala jár földünkön, irgalmatlan kardját suhogtatva.
S a béke angyala számkivetve bujdosik. elvesílvcn hatalmát az irgalmas embereken —
Soha, soha ilyen kegyetlenül leldult karácsony !
Pedig nem ezl akartad Te szent kisded, mikor emberi alakot öltve, leszállónál az égből az emberek megváltásáért! Nem!
Küldeiesedet világosan megjelölte az angyaloknak a Te születésedkor az égből hangzó éneke: „Dicsőség a magasságban Istennek es a földon békesség a jóakaratú embci eknek."
S az utolsó vacsorán Te mondtad a tanítványoknak: „Békességet hagyok nektek! Az én békességemet adom nektek."
A békesség, a v.lág békessége volt, tehát a Te küldetésed oka s tanításod célja, melyet a legtisztább szeretet sugallt.
Az a legtisztább szeretet, mely nemcsak .1 felebarátot, hanem az ellenségei is szelelni luniloita.
Az a legtisztább szeretet, melynélfogva még Péternek a tanítványnak sem engedted meg, hogy szenvedésed éjszakáján a Te védelmedre, kardot rántson, — mert kimondtad, kik fegyvert fognak, fegyverrel vesznek el.
S e betiltás szólt nemcsak Péternek hanem minden Téged kővető embernek!
Honnan mégis, hogy a fél világ fogcsikorgatva fog egymás ellen kardot, hogy kard által vesszőn el ? I
Onnan, mert az európai társadalmak egy része lecsúszott arról a biztos, a Megváltó kezétől rukott alapról, melyen pedig a legszilárdabb a társudalmak élete, a \'kereszténység alapjáról.
Mivé! pedig a kereszténységnek éltető ereje, mindent lehetővé tesz, erezete es\'táp-láléka u szeretet: ez a szeretetet elhagyva, fa-kadhatott-e ebből más eredmény, mint fl
Ne lásd az emberi állattá fajulva A hogy évszázadok sok építményéi Vérszomjazó dúvad-ként szertedulja.
Ne lásd az ősember vad. Káin-arcál Ki öldöklő szándékkal tör egymásra, Hogj\' az Isten-kultusz sírját megássa.
Óh, ez 11 tömeg nem hisz s nem szeret már. Ember voltát avult rongy ként ledobta — .4 kárhozat nyílott pokla felelt áll.
NAGY LAJOS.
Nyugodjatok csendssen!
Ina BANEKOVICH LÁNOS.
Egy édes Inicu csók, egy forró ölelés, egy utolsó könytclt pillantás a kis családra s kifordult a szekér útra. hol a hangos sereg mér sorakozol! Villám notrtzés s a zene lelkesítő hangjaitól zajos
mígnem clhnlnak az utolsó akkordok is s a for . dulónél eltűnik a hangos sereg, otthon hagyva a válHS keserít emlékeit s u kenyér nélküli kis családot. —
Csendes, elhagyón lett a kis falu, dc még inkább a kis házikó, melyben a hadba vonult édes apu minden ruhadarabja oly fájó emlékeket ébreszt fel az oution maradónak lelkében, mintha már is elköltözött volna oda, honnét nincs többé visszatérés.
Elhagyott, üres lett a meleg családi otthon s a néma csendet csak az otthon maradt édes anya hangos zokogása zavarja meg, ki ráborulva apró porontyaira, ontja a könyek valóságos tengerét.
A kis apróságok mit sem sejtve bámulva néznek; nm lu.tjék ók, hogy mi történi, hova ment az cdes npa s mcgjön-c valahai? örülnek az aranykrajcárnak, melyet a hadbu vonult konyező édes apa nyomott a bllcsuzéskor apró kacsóikba.
A hadsereg pedig megy-megy tova vidám nótázás közt, szinte azt hinné a szemlélő, vendégségbe mennek. — Pedig hej, beh sok szempillán rezeg, dc sok barázdált arcon folyik lo a féjdalom-
az utca ; mnjd lassan-lassan mind csendesebb lesz, loi kisajtoll enyhili könyér; — do sok szív facsa-
Osram-Iyámpa
Uj villamos (
fényforrás \'
Mijjynrorsingi Képvilraö: Finorr \' >, Hn\'lapcit, VI, Haj&i-utcta 41 mám
■J
ZALAI közlöny
DBCKMUKtt 21.
szeretctlense.e. mely elűzte a bekét s fölidézte a háborút.
Ezcrt sirathatjuk most az elűzött bekét, mert helyette úrrá lett a háború, ez meg földúlta a karácsony ünnepével eddig összeszőtt nyugalmat és boldogságot. S mi okér.t szakadtak el a társadalmak a keresztény szeretettől ?
Megmondta ezt régen egy nagy magyar gondolkozó, hogy a nemzeti eszme, ha elhagyja a kereszténység alapját, ha kivetkőzik a kereszténységtől megszentelt s legfőbb elvvc tett szeretet köntöséből, veszedelembe dönti majd az országokat
Szava pontosan beteljesült!
Mert a szeretetnek mindent eltűrő, mindent megbocsátó, magát nem látó, másét nem irigylő, a bánkódókkal együtt bánkódó, az örvendezőkkel együtt örvendező haialmn nlol kiszabadult nemzeti érzési ürült felfuvalkodottságában, veszett kapzsiságában. türelmetlen hatalmi éhségeben le akar gázolni mindem, ami csak nagyra látásának útjában áll.
Innen ered u szülők fájdalma életük virágjában letört liaik gyászos vesztén; innen a gyászoló hitvesek keserű panasza kenyérkercsőjük elhullásán; innen a gyermekek égető könnyei, táplálójuk, nevelőjük elmúlásán.
Óh, a mostani karácsony öröméi is mily keserűvé, az ünnep nyugalmát is mily feldulottá teszi az a rémilő valóság!
Lesz-e ebből kigázolás?
Isten segítségével lesz, s a magyar szivek hősi bátorságát tudvn. bizonyára kedvező kigázolás lesz
Ámde ez a tudat még nem elég vi gasztalás, az elért eredményt biztosítani is kell. -
S váljon lehot-e ez ?
Bizonyára lehet, ha a háború titán visszatér győző és legyőzött a keresztény szeretet hamisítatlan Világfelfogásához.
Majd ha nem békenapokat rendezünk, ahol cifra szavakkal magasztaljuk a béke áldásait, titkon pedig fegyvert köszörülünk; hanem valóban a béke munkáját folytatjuk egymás kölcsönös megértésével, megszerelésével, támogatásával s az emberi jog és méltóság kifejlesztésével.
Majd ha mindenkinek Jelkél átjárja a közös szeretet érzelme, az emberi közösség magasztos gondolata, mely nem a nemzetiségi különbségek kiélesitésévcl, hanem az emberi művelődés ügyének vállvetett támogatásával igyekszik szolgálatot tenni a világnak : akkor majd nem lesz többe gyermekeit a harcban való clestécrt sirató anya, férjéért zokogó özvegy, apa után esengő gyermek.
Ennek a korszaknak eljöveteléért emeljük lluzzád esengő szivünket, kisded Jézus, hogy ne legyen többé a Te békél jelentő születésed ünnepe földúlt karácsony, hanem lebegjen a Te megérkezéseden örvendő emberiség lelett a ; Béke!
KOVÁTS ANTAL.
Pártoljuk a Vöröskereszt egyletet!
Karácsonyi levél.
Olvassák mindazok, akik éretnek és Iáinak: békességes szívűek és áldottak szerelettel!
Édes kis Jézuska Hszeretném, ha most te jönnél ide hozzám, megfognád a tollat tartó jobb kezemet, — mint a tanító a kis diákét — és te vezetnéd a tollamra fehér papíron, Mert szépet akarok irni és sokaknak. Olyan szelíd, áldott levelet akarok mostan irni. amilyen szelid a rózsaszínű gyertyács-kák csepegő, mosolygós, édes kis lángja a karácsonyfán : s olyan áldottak, mint a karácsonyi-kalács, h fehérabrosszu asztalon. Kalács, amit az anyám két áldott keze készített . . Jöjj fehéringes glóriás kis Jézuska s vezesd a fehér papíron na ón kezemet!
Csak egy pillanatra röppenj he az én lelkembe is, akkor, midón majd megszólalnak a szent éjfélkor a harangok a városlian ós künn a mezén, Názáreth kertjeiben, messze, meghajolnak a szikomorfák s kinyitják kelyhüket a fehér [liliomok ... A szent éjfélkor röppenj be egy pillanatra a lelkem hajlékába, hogy szeretetedben boldog lehessek . .. Fehéringes kis Jézuska!
A te két nézó, szelid gyermek-szemed meg fog azért engem ismerni, ha katona ruha is van rajtam és a fegyvert szorongatom a kezembe é« szurony van az oldalamon . . A lelkem melegen lobogó lángja, szereletem lángja kiul majd az én két szigorn szememre s ha le megpillantod ezt, beröppenq? az én lelkembe is egy pillanatra s nem nézed azt. hogy nekem, nincs kicsi, szelid fehér ingecském, hanem katona-ruhám van ós szurony az oldalamon s élestöltények a tőlténytáftkámbaii . . .
Emlékszem rá, hogy már volt egyszer nekem puskám és volt hozzá trombitám ég kis dobom is.. . Nagyon régen volt. Akkor még kicsike voltam ós este bámuló két szemmel hallgattam az édes anyámat, mikor a kis Jézuskáról beszélt, ki csengetyü-szóval jön a szent estén a jó gyermekekhez és egy nagy kosárban hozza az ajándékot . Mikulás bácsi és az angyalok segítenek neki . Én jó kis fin voltam . .. Azt hiszem. Mert kaptam puskát, trombitát és dolwt, Nagyon szerettem mind a hármat ... A puska csak kicsike volt: szép sárga volt a fája s a pléh-csó végébe egy zöldfonalon logó parafa-dugót kellett tenni: ez volt a töltény... A trombita még kisebb volt: e*ak olyan hosszú, mint egy zsebkés: szép ezüstös szinc volt k a tölcsérre piros karika volt festve; a hangja meg olyan szelid volt, minta mesz-sziról szűrődő uyájkolomp szava ... És dobot is kaptam : ez piros és fehér kockákkal volt diszitve és nem mertem nagyon verni, mert féltein, hogy beszakad a papír teteje . . . Szerettem a kis puskát, az ezüstös trombitát és a papiros dobot. .. Mert te hoztad mindezt a kosaradban, kis Jézuska.
És most megint van puskám ... A vállamra akasztották... De ám ez egészen mis puska: ez nagy és vas csöve van, hideg és nehéz: vasgolyót teszünk bele és nem parafadugót: rémeset dörrenik s a golyó ugy kiszalad belőle, hogy nem lehet megtalálni . . csak ha belemegy valakibe. . Az első puskámon a parafa-dugó mindig csak meg volt: a durranás után a lonalon akadt meg. mert erre volt kötve.. Milyen mis most ez a nagy. acólcsövü puskám .. Mert ezt nem le hoztad a kosaradban fehéringes, kicsi Jézuska . ..!
De van nálunk dob és trombita is. De ezek sokkal nagyobbak, mint az enyémek voltak. Ha éu megfújtam egyszer az ezüstös kis trombitámat, akkor a többi kis falusi gyerekek mind körém álltak s tágranyilt szemekkel s nyitott szájjal hallgatták . . De ha most belefújnak ebbe a nagy trombitába, így „trará-rarará-trará! V Akkor mi mind rohanunk
rodik össze s száll-száll a lélek vissza abba a csendes kis kunyhóba, hova az álom békéltető, angyala is leszállt immár azóta,
De nem, - nem mehet ez igy, a magyarnak sírni nem szabad, el kell fojtani minden fájó érzést, csak egvnek, a legnagyobbnak, a legnemesebbnek, a legszentebbnek, a hazaszeretet szent tüzének szaba \' csak lobognia a felzaklatott magyar szívben.
S megy-megy a honvéd, — dübörgő vonatok ezrivel szállítjuk a csataterekre őket, hol vi dám, gazdag tort ül a kéilelhetlen kaszás, a rémítő halál. —
De mit! — Klőro ! Mindig csak előre, hátra nem nézni soha, — oda — oda az ellenség után, szórni a gyilkos golyózáport, mignem leszáll az éj, elnémul a csatazaj s a honvéd a sáncon őrt áll.
A végtelen határú égboltról a csillagok mili-árdjai s a teli hold rémülten bámulják a rettenetes pusztulást, melyet eddig a/, éj sötétje eltakart.
A holttestek ezrei hevernek, haldoklók hö-rttbnek szerte a csatamezőn s a sirt-ásók szerszamainak tompa koppanása zavarja csupán a temetői néma csendet. —
S a honvéd jár-kel, lelke messze, messze jár a kis faluban, hol haldokló gyermekére borulva zokog a jó édes anya. —
De hailga ! Csendes nesz hallik s a honvéd fegyveréhez kap. Sötét alakok bontakoznak ki a távoli erdő sűrűjéből s mind közelcbb-közelebh hömpölyög az ár.
Kgv pillanat s a fedezékek megelevenednék,
mint hangyából, megmozdul a csendesen pihenő sok harcos s tűzre készen várja az ellent.
Megdördülnek az ágyuk, sirva, búgva repülnek a gyilkos lövegek, ropognak a fegyverek, pokoli zűrzavar, óriási tűz s a honvéd leeresztve fegyerét elterül a fagyos, kemény rögön.
Otthon harangoznak. Az édes anya szivet razo zokogás közt roskad a sir szelére, melybe utolsó kis porontyát is leeresztették. —
Csendes, hangtalan az éj, a tábori kötözőn suiyos sebesültek feküsznek szerte szét. A deres bajuszu, beesett arcú honvéd körülnéz, az álom varázsolta mosoly, mely hazavitte volt, eltűnik ajkairól s a fájdalom okozta nagy kinok közt fel-fel jajdul, majd újra ájulatba esve elpihen.
A kis kunyhóban immár minden csendes, sa feszület előtt térdelő édes anya imára kulcsolt kezekkel alszik, a fájdalomtól meggyötört szív elcsendesedett, a zokogás elnémult s alszik-alszik a jó cdes anya, elaludt örökre.
A honvéd felriad, lázas álmaiban apró gyermekeit ölelgeti, egy édes mosoly s csendesen elszenderedik.
Ott van — ott jár a kis falu határán, mar közéig a kis kunyhóhoz, — mar nyit be a nyikorgó kis ajtón s szinte hangos örömben tör ki az álmodó, melyet csendes jótékony szendergés vált Tel, s amely atnyul az örökké-valóságba s viszi, — elviszi a föld sarától megváltott lelket a halhatatlanságba a kis családhoz, a jó édes anya-hez az Rgekbe.....
DRORMHKR 24
ZALAI K h /, L Ö N Y
3
mcnydörgés, ordítás, süvítés között előre! előre h lm riadtra a kiirt, szúrásra emeljük a nagv puskánkat. Kgészen másként van, mint az ón kicsike trombitámmal és dobommal. Ugy-e ez azért van, mert ezeket nem te hoztad a mosolygós, titkos szolid szent estén, nagynagy kosaradban, kis Jézuska . .? Ha te hoztad volna, ugy a puskámba itt is csak parafadugó lenne, -- ez nem fáj; — s a trombita szavára mindenki bámulva megállana. s nem ordítva rohanna előre . ..?
Édes kicsi Jézuska!... Ne haragudj, hogy én elmondtam : nem azért teltem, hogy a te drága, kicsi, törékeny ajándékaidat, miket nagyen régen hoztál nekem, mikor még kicsike voltam, hogy azo-; kat lekicsinyeljem ! Nem, nem . . Nagyon Rzeretném, j ha megint eljönnél hozzám és a többiekhez mindazokhoz, a kik a szent éjjelen nagy puskát fognak\' szorongatni a kezükbe; szeretném, ha megismernél minket a katona ruhában is és azt mondanád, hogy mi jók vagyunk, hog& mi nem vétettünk a sa ját lelkünk parancsára semmit, hogy mi mindentI elóre megbocsátottunk, hogy a szivünk ismeretlen1 mélyén s/.eretjük mindazokat, akik ellen vétenünk kell, akik a szent, az áldott, a uag\\ éjszakán puskát fognak szorongatni fagyott kezükbe . . . . ! és elvennéd ezeket a komor, hideg vaspuskákat s a te kosaradból adnál nekünk, — mint régen nekem, kicsike puskát. — ezüstös trombitát és dobot két kis pálcikával .. .!
Edes kis Jézuska! .. Jöjj, öjj el hozzám is egy pillanatra: ismerj meg engem a katona köpenyben is, ós add, hogy a szent estén, mikor miyd mosolygós, édes, meleg könnyeiket önteni kezdik a karácsonyfa rózsaszínű gyertyácskái, — hogy ekkor legalább álmomban lehessek a te kicsi tanítványod, egy éppen elyan fehéringes kis gyermek, mint te, kinek kicsi, pléhcsövü puskája, ezüstös trombitája s papir dobja van ...
Akkor jöjj ha majd itt nálunk a városban megszólalnak a pásztor-mise harangjai és másutt, messze Názáreth ós liethlehem mezóin meghajolnak az éjszakában a szikomorfák is kinyitják kelyhüket a fehér liliomok. . . Röppenj b» a lelkünk hajlékába, hogy a szent estén szeretetedben mi is boldogok loheatOuk . . t Fohéringos glóriás Jézuska
Rátkai -R K
A Háború humora.
Hát odalőtt.
nek színmagyar legénysége közé egy szép napon beállít egy negyvennégy éves bécsi zsidóember, a ki addig kiliucselt, a mig végro fölcsaphatott katonának, huszárnak. A legények eleinte bizalmatlanul fogadták (i. bácsit, mert mit is keresne a huszárok közt A tartalékkórházbau fekszik egy sebesült. Ressz ogy 0,ytn 80 80 0)|a ^ ka,már JJo tí bácflj
helyre kapta a golyót, olyan helyre, mint Györgye btfbjtonjjU)tUi hogv az l8Usu Í8 buszárnak teremtette, herceg, csak még valamivel lejebb. Az orvos, ami- Nem mjülll& a ^ Mkal haUöin merl aüJ.
kor először levette a köteléket, fejcsóválva szólt rá ; Djj ^ ^ mjüt va|ami magAntudÓ8Dak. AkAr ra
a katonára: kellett, G. bácsi mindig szerzett, vagf tanácsot adott,
- Ej, ej, hát nem szégyenl. ezt a sebet? hogy |ehe(|ie ^^ H& máaokuak a SM|na 8£Ík.
- Miért szégyenleuóm ? Becsülettel kaptam. j r4loM a2 éhgíglö,( „ 6 8J,áiadAnak vo„ ^djg mil
- De hátul- Maga szaladt! j rtnuj Ha 8léua Mlfjü< 8l(,rZüU< ba 8ialonu>| rekTÍ.
- Nem szaladtam én uram. Osak évődtem rá|( A ^tad liaiuar08a„ Ugy ul,gKt()relle at ör0get,
. mintha olt nőtt volna föl a Üuua-Tisza között. A
U°gJan? tisztek is szerették, mert G bácsi minden óhajlásu-
ugy, hogy nagyon rosszul kat valóra tudta váltani. Egyszei fölsóhajt a kapiUny,
Kgy golyója setalált Nagyot puffant-| hogy tej kéne. G. bácsi hozolt. Máekor mHg flu0.
— Hát istonadta.
keveset ártolt. No, inoudok magamban miyd én megmutatom ennek, hogy hova lójjön.
— És?
— Megmutattam.
— Nos!
— Hát aztán odalőtt. *
Hadi fogság nem gyávaság.
Homonnáról eseteit.
A vasúti állomásra orosz foglyokat hoztak, A közönség éideklódve nézte őket s különösen (eltűnt közöltük egy óriási termetű uagyszakállas kozák. Megkérdezte tőle. hogy miképpeu jutóit fogságba s a kozák, aki éppen akkor evett meg egy nagy darab szalouuát, derűs nyugalommal válaszolt a hozzá intézett kérdése.
— Egy erdószéléu állottunk, amikor feltűntek messziről a magyar katonák. A többiek befutoltak az erdőbe, én azonban bevártam a magyarokat, felemeltem a két karomat és elfogtak.
— Nem goudoltam arra, hogy ez gyávaság? — kérdezte egy hevesvérű fiatalember.
mabb fehérruhát kiváutak a liszt urak olyan helyen, a hol durva sem volt. G. bácsi szerzett. Finom gyolcsból valót, merl csak akkor ójr valamit, ha elsőrendű. A földerilésnél ó ludott mindent legjobbau, mig végre is káplár lett és vitézi medáliát akasztottak a mellére. Ekkor bankelet adott tiszteletére a század. Megjelentek a tisztek is és a kapitány fel-köszöuti az eszkadron eszét, a" kit annyira elfogott
korával
i k i » - i,av> ...... a láz, hogy negyvennégy esztendős
ir|a egy olvasónk ezt a háborús . , .. . . ^ ,
beállt huszárnak. A legszebb erény a hazafiasság.
G. bácsi fölsóhajt:
— Jo, jó most már rendben van . .
— Micsoda ?*A hazafiasság?
— Nem. Tetszik tudni, éu csődbe kerültem. A bíróság rámondta, hamis bukás volt. A nyakamba sóztak másfel esztendócskét. én pedig eljöttem huszárnak ?
— Miért?
— Mert jött az — amnesztia I
óriás derültség töri ki a huszárokból s a kapitány kezel fogolt G. bácsival, mondván, hogy emelt fővel járhat embertársai közöli, mert csalást, hamis bukást még ilyen értékes módou nem tett jóvá seuki.
— Katonatiszt az utazóládában Az
A nagy kozák elmosolyodott. , , . ,, , . ..
- Megfordult « e».emb„o Bt b. d. ..uUta jf «*>» ^ Küüu
HÍREK.
KARÁCSONYRA.
•ffcrettlüf föroc annyi tok eettélyei^ lf sterele! ünnepé! is megérem, Qestelf me\'gegyster^ boldog és stábod .Ipol st ereitim is együtt lettnek oélem 8gy es/ér[, a — karácsonyfa alatt.
I még egyster* akkor- keblemre Beírom áfre/lem anayil aggódó családon
I
ugy gondoltain, hogy inkább legyek egy percre
gyáva, mint egész életemen át halott.
*
Meddig tart a háború ?
A sadagorai csodarabbit megkérdezték, hogy init gondol, meddig fog tartani a háború ? A bölcs rabbi ezt felelte:
— Aki todja, az ueiu iuond|a. És aki ai uem todja.
Mégis ki tudja, — faggatták tovább.
— Mindenható odaföut. osak az todja, De uem mondja...
medja,
Wu
\'3
iiembei£ at Őrömköny Jakad,
,ifogy lelkük édes oigastra laláljor^ ffíég cgystc* ott a — fényes Ja alail!
hoyy ne tejlsen semmit se a lelkük, \'V/dám lestek majd én is eelük együtt.
! — Egy százezer köronás adomány. Az
Eteruit-Mővek Halschek Lajos cég hadsegélyezési célokra 100.000 koronát adományozott, melyból 60.000 koronát Magyarország részére nagyméltóságú báró Harkáuyi Jáuos kereskedelemügyi magy kir. miniszter ur. még az Ausztriának száut ugyauilyeu összeget, azaz sziutéu 500,000 koronát Felsőausztria helytartóhoz lefizette.
— az eszkadron esze. A harcoknak is megvan a maguk derűje s a háború utáu akkora
Ottó nevű német fiatalember lurcsa esetével, ajki aképpeti akart megszökni angolországi fogságából, hogy utazóládába záratta, aztán podgyászként feladatla magát egy hajóra ; ám rajta vesztett", mert a láda Összedőlt és még angol területen raaktdtak eleven tartalmára. Kühn Ottó Amerikába kereste kenyerét, mikor kiütött a háború éi ót, ki tartalékos tiszt a német hadseregben, hazaszólította. A fiatalember nyomban hajóra is ült, ám az angolok elfogták és egésze* az utóbbi napokig a többi német deportált között, órjzték. Nemrég beleegyezett az augol kormány, hogy a német nők, gyermekek és azok a férfiak, kik uem alkalmasak katonának, hazatérhessenek. Ezelr útra is keltek ós egyikük hatalmas faládábau magával vitte — Kühn Ottót is. A láda szerencsésen eljutott Tilburg kikötőjéig, a hol a Halávia nevű hollandi hajó várt a németekre. Mikor itt a vonatból kirakiák a podgyászokat. Kühn Ottót ledobták vagy tiz lábnyi mélységbe, azonban a hós fiu ekkor sem árulta el magát. Szereucséje azonban csakhamar cserben hagyta, mert étről az eséstől annyira megrongálódott a láda, hogy inikor a hajóra akarták vinni, széjjel dőlt és Kühn Oltó eszméletlenül — kieseit belőle. Váratlan megjelenése a láda mélyóból, melyben 10 órát töltött, persze, nagy meglepetést kelleti, arról pedig
Wert
meg,
\'fudni atl nékik nem stabad,
\'fiogy at at este, melyei együtt lőttünk : Jiicau lest a — karáesonyja alatt/ . &stlergoii[ tábor-, 1914. dect. !(?■
Nagy Győző.
BiiekdoU-irodalűm „Ole.it, hog, még «*. wtarit "»
múlva i, lallóibat . a.,elé.ro éhe. ember. Mo.l ^o\' ""W*. .„go^ r.odírHeg ler.rté.UlU még aratni is lehet, mert még el sem szállt a i puskapor füstje a harcterek (Ölül. A legkedvesebb | históriái onnan hoztuk a déli harctérről, a hol gyokat szólnak ínég az ágyuk és magyar katouák — Komiszkenyér. Mikor olóször járt
nótás kedvvel, uólás szívvel kergetik maguk elólt a Ilire, hogy a háború sötét árnyékát rá fogja vetni- a rácot. Ott vitézkedik egy huszáreszkadrou is, mely- | mi szép, fohér buzakonyerünkre is, ugy láttuk, hogy
alkalmastul meg fogják büntetni merész kisérle-rt. Pedig vállalkozása oly érdekes ós volt, hogy megérdemelte volua a sikert.
4
ZALAI KÖZLÖNY
DBOKMBKR \'24.
ei a hir nemcsak, .hogy nem kedvetlenítette el az A hercegasszony boldogan mosolygott, ám egy szóval a kórházakba, h őrömmel gondolunk arra, hogy a embereket, de mintha valami fölemelő értés kelt1 sem világosította föl a derék nfofolkelót arról, hogy hónapok óla meszi harcoló, vagy idegeu kórházakban, volna nyomában. Azt súgta nekünk ez az érzésünk, ajánlatával elkéseti, mert aíföszony már asszony gyógyuló katouáink naponta hallhatják a mi szavunkat.
melynek az igazságosság volt az alapelve, hogy a mi páholybeli kényelmünk fénye a .sáncárkokban küzd1* drága katonáink jóvoliaért homályosul el és mivel ma az ó jólétük, egészségük, táplálásuk a fontos és nem a mienk, azt irtuk akkor, hogy akár a zabkeuyérnek is vidám mosolyú és köDuyü lelkU élvezői leszünk, mihelyt hadseregünk érdeke ezt a helyzetet diktálja ráuk. Hadseregünk, katonáink érdeke — tettük akkor hozzá a soha nem szuuuyadó és ma már megokolt gyanú sugallatára — ámde nem azoké, kiknek a káboruhoz sincs egyéb közük, iniut, hogy alkalmat keresuek benne a meggazdagodásra. Mert a mily föl emelő érzés közösen szenvedni szent célokért, épp oly boazantó és tűrhetetlen dolog volna, ha csak néhány háborús spekuláus érdekében kelleue szűkebbre stahuunk megszokott életreudünk kereteit A hós is
hazai hangot Az Kst kiadóhivatala Budapesten, VII., Erzsébet-kóiut 20. szám alatt vau.
— Szenzáción műsor a .BERLIN" nagy mozgó színházban A „Berlíu" nagy mozgó - Meae a euomoru városról. A Russki|a 1 mindeii héten meghozza a kinemategrálin legújabb
és legmővósziesebb alkotásait, melyek utolérhetetlenül juttatják kifejezésre azt a műízlést és magas nívót, melyek a .Berlin* nagymozgó mindenkori előadását jellemezték. A .Berlin" nagymozgó karácsonyi
és ha csak uem vagyunk túlságosan követelók. nem is ment rosszul férjhez. A lobbanékony szívű legény azzal a hittel ment a háborúba, hogy egy bájos ka-meuci leáuyka imádkozik az épsogbeuiiiaradásáérl
Wjedomosli című orosz lapból valók a következő jellemző sorok, melyek annál jellemzőbbek mert orosz lapból valók :
— IIa egyszer mogöregszem és unokáim aira j díszelőadása is kihalászta a kiuemátográfia legdrágább kérnek, hogy életemből meséljek nekik, akkor törté- ■ Megyeit és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a „Ber-i i. ...ti..-. . i ho" nagymozgó karácsonyi műsorához hasonló ós ki-
összetételbei még nem látott
uetkéiin legérdekesebbje a következőképpel! fogkezdőd- I : , !< \' , , n ,,r"ia
„ * \' ... . *. ., tűnő összetelelben ezidéti a közönség mozi-mŰHort ni ! h.ffvsztír fi\'v Hinninrii A nmhamerűll testekbe ... ■ ......
Egyszer egy szomorú, álombamerűlt fészekbe érkeztem Az utcákon csak kevés ember járt és esti nyolc órára ezek is eltüutek. Lámpa csak itt-ott égett, ugy, hogy az órámon nem tudtam megnézni az időt. Újságok helyett kétoldalas apró papirrougyok jelen-
eteink a csatamezőn, de azért még senki nem kerestej lek meg, melyek csak hivatalos jelentéseket tarul
a halált, hogy károgó hollóknak, varjak sötét csapa láuak adjou táplálékot. Már pedig bármi kelletleuül vegyítsünk is disszonáns hangot lelkesUltségünk mai ünuepj szimfóniájába, észre kell veuuiluk és szóvá kell teunüuk, hogy a mi helyzetüuk, mióta a megfakult háborús kenyéren élűnk, inkább hasoulit a bal ekétlet, tuiut az áldozatra kést önfeláldozásához. Az általáuos szükségesség ugyaois csak azt paraucsolja, hogy ne együnk tiszta búzakenyeret, hauem olyaut, melybe más lisztet is kevertek, Az a kenyér pedig a melyet a hatósági reudelet megenged a számunkia, kitűnő, ízletes táplálék lehetue, hiszen még a tiszta rozskeuyér is az, ám a mit velüuk eleinek, háborús kenyér címe alatt, abbau a háborús karaktert ugyan
megtalálhatjuk, de a kenyérnek — nyomát sem.1 Teltének oka túlságos idegessége.
maztak és — sajtóhibákat Találkoztam fiatal leá uyokkal, kik stomoruau, leverten és magánosan bolyongtak, mert seuki sem volt, a ki udvarolua nékik. Nem lalálkutlaiu egyetlen elegáus hölggyel sem. t)OIláÍllkllQ»k színháznak nyoma sem volt, mindössze uéháuy mozi I volt uyitva s etek is olyau öreg képek*! mutatlak, melvket már uéháuy hónapja láttam egy orosz falucskában És euuek a pár mozinak sem volt közönsége.
— Nagyapó, — fogják kérdazui nnokáini, — hogy hívták ezt az elátkozott fészket?
— Párisnak, gyermekeim
— Egy százados halála Brűndl Iván 4fl. ezredbeli százados ma reggel fejtté lótte magát. —
Használjunk hadi segély bélyeget!
Ne adjunk alkoholt ka-
Képes levelezőlapok dus választé k b a n jutányos árban kaphatók
Ifj. Wajdits Józsefnél.
Nem akaruuk allaláuositaui: itt-ott kaphatunk megehető kenyeret is, de a mivel az esetek tuluyoioó többségében megkínálnak beuuüuket. az oly élvezhetetlen, hogy a üutvenes háborúban ostromolt Pária kózöusége is meg ütközött volua rajta. Ezzel a keuyérrel már uem gazdasági helyzetünk akar me-gétetui, hauem tisztán a kapzsi spekuláció, mely prepotens gógjébeu azt hiszi, hogy minden ó érette történik és a kenyérből is azért vonatják el a búzaliszt egyréstét, hogy gyauua illatú, kiuyomozhatatlan eredetű, az egészségre ártalmas pépmasszát kéuy-szeritbessen ráuk drága pénzért. Ennek a felfogásnak ily leplezetlen ervéuyesülése pedig türbetetleu. Miután szabályozták azt, hogy mit kell vlvouui a korábbi buzakeuyérból. uem volna szabad elfeledkezni arról sem, hogy mit tesiu«k a helyébe, mert hiszeu uem ac a toatos, a mi háborús keuyerűuk alkotó részeiből elmarad, hauem a mi a kwuyárbe belekerül — A barátságos nópfólkelő. Mióta a há-háboriilól összezavart világban csakugyan az egykirály-egycigány módjára sorakoznak az emberek, azóta se szeri, se száma azoknak a szinpados jeleneteknek,
melyekben a oép egyszerű gyermeke vállon veregeti Hisszük
— Karáosonyfa ünnep. Ritka szép űnuep folyt le tegnap a városház közgyűlési termében. Közel 1000 gyermek kapott karácsonyi ajándékot a hadsegélyzó Űgybuzgósága folytán A teremben a katona zenekar és a fógimn. énekkar adott elő uéháuy alkalmi dfiabot s azután Lukács József fógimn. lauár bevezető szavai mán, megkezdte Dob-rovics Milán az ajándékok kiosztását. Hogyan lett az esti órákban a város a ineKaiáudékozott apróság I örömétől. A hadsegélyzó még igeu sok ruhát ésj élelmiszert is ojtott ki ez alkalommal.
Ma délután félháromtól a kói házak karácsony fa-ünnepe veszi kezdetei, s ott a fógimn énekkar szereplése mellett osztják ki a sebesültek között u közönség mogem lékeiéséoek ajándékai. A karácsonyfa ünnepet a honvéd kaszárnyában fejeiik be este hót órakor.
— Ab Est ós a háború. Az újság hírszolgálatai a háború állítja a legnehezebb, a leglárasztóhb és a legköltségesebb feladatok elé Százszorosan nehéz a feladat, amikor a magiiuk káboruját vívjuk, amikor
mi tűzhelyünk nyugalmáért haicolnak a katonáink.
STREMjós ELEIN
Fűszer, csemege, gyarmatáru
ós lisztnagykereskedós. Kenderfonó- és kötélgvár.
A Magyar Általános Hitelbank on-koroaztályának, az Auaaigi éa Hru-Bolioi rézgállogy áraknak vezérkóp-viaelői.
A Kőbányai Első Magyar Héazvény-Serföződe főraktára éa képviaelete A magyar azent korona orazágal vaautaa azövetaégének nagykanizaai kerülete szerződött azállitói.
= Alapíttatott 1805-ben. -
A világhírű Messmer- és Lipton-teák egyedüli elárusitása.
herceguó ókei is elhalmozta ajáode- diiu liaroiéruu, s > táborokból küldik lelkismeretes, Gazdasági és kerti veleménymagvak, kokkal. szeretetteljes bájos mosollyal oaziván ki köziuk hu tudósításaikat és ismertető, sziues cikkeiket, úgy, valamint mindennemű gépolajokban állandó meleg téliuemüekel és élelinicikkekel. A fenséges sliogyau 6k maguk tapasztalják. S boldogau látjuk, asszouy oly buzgón végezte dolgát, hogy uagy meg- hogy nemcsak itthoni kűzbnségUuk. hanem a velünk halollságában egy\'hatalmas szál néplölkeió meg nem szövetséges és b-uátságoi viszonyban lévA külföld
sa|lója is a legnagyobb elismeréssel aurozza Az Kaié! a világ első liirlapja köze. Hogy pedig még
iniudeii uj-águlvasó inegtanulla már i hírszolgálat pontossága és gyorsa-ióiudulatáról. Eleknek a hőzismerl jelouelekuok egyik , sága előli inas, nagy eidekekre kell tekiuteltel len-legkedveaaebbje játszódott le ■ minap a németországi mink. inert amikor a hadseregünk harcol és vérzik
kegyelmes urat, a kit nem ismer éa biztosítja a és tudja
hogy hogy ,
hol a kamenei
Kauieuc városka vasuli pályaudvarán
hölgyek sorában vau a trónörökösnek, Frigyes Vilmos jegyűit, de porosz hercegnek ilju lelesége is éa szeretetadoiná- ti,.illeszkedik
illdnyájuukérl, mi fáradunk és nélkülözünk velük nagy cél érdekében a ini uiunkáuk haditervbe és a katonai szempoutoklioz
nyokkal látja el az átutazó katonákat. A mull hét Isimül. Az üst munkatársai, akik a magyar irodalom egyik napján népíölkeló katonák utaztak kereszllll és éa újságírás legelők,dóbb képviselői, olt vannak min-
állhatta, hogy hozzá ne lépjen ós vállát barálaágosan megveregetve, igy ne szóljon hozzá :
— Keudtem van, kedves kisasszony. Legyen Bzorosabli legyen a kapcsolat Az Kai és a hadsereg nyugodt, ha visszatérünk, lesz rá gondunk, hogy közölt, a háború kitörése óla ezerszámra küldi euuek férjhez menjen. ,„ újságnak a kiadója á« Kstel a lábori postákon és
nagy raktár.
Rizsben és kávéban állandó nagy raktár Fiume- és Triesztben.
Magy. kir. lőporárulás és az összes lőszerek bevásárlása.
A „Magyar Automobil Olnb7\' autó benzin éa olnjállomáaa.
UKOKMBKR 14. ZAl, AIKOZI. ONT
HANGSZEREKET
ÉS
HÜZÓHARMONIKÁKAT
I-sórn dü minőseget ajánlok a kővetkező árak mellett.
Dobok.
Nagy l-l !■•/. faabr......srsal 10 rsavar 56 knr. - Nagy liob rézabronc* és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor -tó
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronáiéi feljebb.
Huzóharmonlkák.
Huzóltarmoniki Ki Ijilleutyüiol, dupla hanggal, kéljáratu fúvóval, réz sarkukkal, nagyon szép alkalu, kitünó hanggal drbja «. 10. II korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyan.zok\' » soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 18. 14, 18 koroua, 3 soros 31 fcilleutyurel: 48, 61, 60 korona
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedése
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám
Szétküldés
utánvéttel. — Kezoskedek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfeleli hangszereket száliitok, ennélfogva megengedem a kicieréléat ha az 3 napon belül az Átvétel útin történik — Megaértett árukat uem fogadok vissza Az árak daraboukéut ériendók.
Hegedűk.
lakol ahegeddk .6, 8, 10, 11, 14 kgr.-ért. — Zenekarhegedilk : 18, 11, 14, 30, 40, 80 kor-ért Hangverseny és mester-
hegedük: 70, 80 egész 100 kor.-ig - Hegedűk: \'/, és •/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor-ért. — HegcdUvonók: 1, 150, 1, 1-60 3." 4 kor.-ért. Hegedovonók feriiambukfából, uagyon kónnjtl li. 8, to Itir^ért. — ^^^^^^^^
HegedUtokok Hegedttlábak 4. Hl, U K és oNMHPMHNMi^MMlttfe^^■■
Teljebb. — Álltartók : 1, 1 40 K és feljebb. Hurok minden árban és |ÍW>tMf
minőségben. — Viola avagj Brácsa 10%-kal drágábbak. ^^^HJ^^^B^^^^^VH^^H
Cello. Iskolacello: So, 16, 17, 18 és 30 kor. — Zenekarccllo: 40,60, 60 ^^^BéE^^^^BÜBMBBÍII^^^
éa 70 kor. - Cellovonók: közönséges l\'BO-tól 3 kor.-ig. — Oellovonó fnrnambukfából 6 kor.-tól 11 kor.-ig Nagybégók :
7,-es 71 kor. \'/,-es 78, 80. 90 és 160 kor Nagybégóvoné: 4, 6. 8, 8 éa il korona
Gltorik.
Rézfúvó hangHKe rak.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita 31 kor Hasstrombita: 41 kor ^ston: 31 kor. Vadászkürt: 71 kor. Kuphoniuin: 64, 68. 60 kor. Hass: 40 kor.-tól 70 kor-ig Trombitakari 8n, 64, 70 kor. — Bo0)bárdonok |f 60. 68, 71 kor Hombárdouok (\' vagy li. 110 110 131 kor - Helikon: 108, 110. 131. 144 korona
Kékeit* grnnatilléból, ujezUst billenőnkkel: 10 billentyűvel 36 kor. II hlllenlyllvel 41 kurona stb.
Primoitora, jávorla gépeiet nélkül: 13, 14 kor — l\'alizander-tetóvel 10 kor.-lól 30 kor.-ig. — l\'rimcitora palizaudertetó és gép»»ttel: 17, 30. 34, 36 kor. I\'rimeitora egész 64, 70, 80 kor Koncerteitora a fent felsorolt ininóségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egesz-kótáe 9 kor., jobb minőségű, fél v 10 kor., diófa tetővel 12 kor , utánz palisándfából 14 korona.
Fuvolák.
Kekete granatilfából njezllsl billentyűkkel : 6 billeutyüvel 16 kor.. 8\' billentyűvel J4 kor , 10 billentyllvel III. I.i. n kor II billenlyOvel (8. \'.0 kor 13 billentyűvel \'.«, 66. «0 kor — l\'iceolóflóták: HO, 6.60, 6 40 korona
Klarinettok
Ifi
x
ZALAI KÖZLÖNY
DEORMHKR .(4
A KIS ÉRDEKES.
Ezzel a címmel egy uj képes hetilap jelent meg u művelt magyar közönség érdeklődésébe és figyelmébe Az uj képes hetilap önmagában teljes, kész és az eseményeket összefoglaló hetilap, de — mint címe is ósziutéu jelzi — Az Érdekes Újságot kívánja kiegéaliteui, auuak akar az események torlódásával igazolt, rendes heti második kiadás lenni. A rendkívüli ídók rendkívüli feladatokat rónak a kötelességüket felismerő képes hetilapokra is. A világháború nagy eseményei egymásra torlódnak s egy hetenkiut csak egyszer megjelenő, bármilyen gazdag és tartalmas, képes újság ezekben az időkben uom elégítheti ki a művelt közönség jogos érdeklődését. Az Érdekes Újság, melyet a különböző harctereken nemcsak kiküldött fotóiiporlerei képviselnek, hanem szenzációsnál szenzációsabb felvételekkel keresnek fel maguk a harcoló katonák is, nem egyszer fájó szívvel volt kénytelen lemoudaui igazán érdekes képek közléséről, mert az u|ság terjedelmének természetes korlátai vaunak és miudeu, ami érdekes, nem szorítható bele a lap egyetlen számába Pedig iiz ak-1 luálitás parancsolná, hogy az ilyen képek gyorsan jelenjenek meg. Ezekuek közlésével nem lehet a közöuséget egy hétig válakoztatui. Kbból a kényszerhelyzetből uóit ki „A Kis Érdekes" gondolata. Címével hozzáilleszkedik Az Érdekes Újsághoz, mely gazdag heti tartalmát szenzációsan fogja ki-egó ziteni De külön címmel jelenik meg azért, mert önmagában is teljes, egész és különálló képes hetilap „A Kis Érdekes" hetenkiut második kielégítést fog jelenteni. Az Érdekes Újság olvasóinak gazdag tartalmával és aktualitásával pedig olcsó és művésziesen szép krónikáját lógja nyújtani a világeseményeknek, melyek sohasem voltak érdekesebbek éti idegfeszítőbbek, mint a mai időkben „A Kis Érdekes" teljesen önálló, független, képet* lap, cikkei és képei teljesen \'üggetleuek. Az Érdekes Újság tartalmától. Ugyanaz a cikk és ugyanaz a kép sohasem fog jöuui mind a két lapbau Nem emlékeztetni log egymásra a két lap, hmem kiegészíti egymást A Kis Érdekes miudeu hét csütörtökién jelenik meg ós egész terjedelmében azzal a mélynyomással készül, mely az Érdekes Újságnak olyan páratlan sikert szerzett itthon és az ország halálán tul is. .A Kis Érdekes" előfizetési ára negyedévre 1 kor. 80 fill., (él évre 3 kor. 00 falI. Kgyes példányának ára 14 fillér.
Ugy vagyunk meggyőződve, hogy a műveli magyar közöuség az uj képes hetilapot úgyis, mint a szenzációs világesemények uj művészi és olcsó krónikását és úgyis, míut Az Érdekes Újság szolgálatkészségének es az idők parancsához való alkal-mazkodásáuak ujabb bizonyítékát, ugyanolyan szeretettel fogja kegyébe fogadui. mint ahogyan páratlan sikerre vezette Az Érdekes Újságol is. ,A Kis Érdekes" kiadóhivatala V., Vilmos császár ul 78. sz. alatt.,
Gyermekeimnek nem adok élesztővel készített tésztákat, férjem, ki gyermekorvos, határozottan ellensége az ilyeneknek. Minthogy azonban a kicsi-nyekuek a tészta kell, lepényt, tortákat s fellujtal Dr. Oetkei - féle sütőporral készítek nekik. Vacsorára gyermekeim tejből és tojásból piiddingot kapnak, mit a kitűnő Dr. Oolkor-féle puddiug\' porokkal készítek el, vagy pedig eremet Dr. Oetker féle diboua oiémporral. Változatosság kedvéért kicsiiiyeínuiek időközönként Dr Ootkor-féle vörös darát adok. mi egy kitűnően Irissiló utóétol. Mindezen ételek ízletesek, táplálók és last not Inast voltuk dacára olcsók I

NYILTTÉR*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Erösltö és edző hlsUló-knrák egész éven 4t. Gyermekek 7 éven felül kíséret nélkttl felvétetnek.
♦) K rutai alatl liöilattnlnirt nem villái I»I.I5«. eógt\'t a sxerkentósóg.
szemesnek
keli ina lenni, lia lúl akarjuk szárnyalni ver senytársainkat. Az élelmesség nem
áll
egyébből, minthogy „e késsünk egy pilláim tig som. hanem soron kivQl vegyük igénybe
a
„Zalai Közlöny" hirdetési rovaiát. mert olt határozottan eredményt ér ós a magyar hirdeti
világ
hirdetéseit itt megtalálja. A hirdető rövid idó ulait meggyőződik az eredményről. -l annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja a „Zalai Közlöny" rohamos fejlődésit, ez pedig világosan jellemzi. hogy
az
ezen lapban megjelenő minden hirdetésnek kellő haszna van. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna!
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
JTTOMAN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt j
—— B IJ D A PEST = VIII. RÁKŐCZI-UT 43 SZÁM
ELSŐRANGÚ SZÁLLODA A FÓ- és SZÉKVÁROS KÖZPONTJÁBAN
A l.gmod.rn.bb hld,K 4. m.l.g .la mind.n nabában. Fin,,, hall. Lakoaaláljok, fürd J ..o b» ..I 150 ...b., S knronllól k.irfMAI.g
Elaörandil il\'.rmek 4s k.wíhjí, ostéiikinl mag.a aalnvonalu hangvaraeny.
dkoembbr aa
1 k i, a i k f> 7, l 0 n y
Délzalai Takarékpénztár Részvénytársaság
Nagykanizsán.
Alapíttatott 1870-ik évben.
Részvénytőke: 500,000 Korona. Tartalékalap: 775,000 Korona. Elfogad betéteket könyvecskékre es lolyószámlára.
Kölcsönöket nyújt: egyszer és törlesztéses jelzálogi kőtelezőkre és folyószámlára. Leszámítol váltókat. —-~—t,
A Takarékpénztárral egyesült Önsegélyző Szövetkezetnél
1015. jannár hóban nj ovtársulat lép életbe, Itóar hol a legjutányosabb feltételek mellett -^tt
1 koiona heti befizetés alapján 325 korona, 2 korona befizetés alapján 650 korona kölcsön és igy tovább engedélyeztetik.
IG3 O—O Q OO O O O 00
NÉVJEGYEK °
eddig még nem létezett nagy választékban Ízlésesen kiállítva,,
JUTÁNYOS ÁRON KAPHATÓK
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében és könyvnyomdájában.
Vidéki megrendelések gyorsan
eszközöltetnek. a
>C3 O O O OO O O Q OO
ZALAI KÖZLŐN Y
DKOKMHKB a-t
3000C
3080C

KIRALY-SORFOZDE
RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
NAGYKANIZSÁN.
Telefon: 36. szám
---—. HXV*-----
A vállalat üzemét tetemesen kibővítette, a legmodernebb gépekkel éu hyglenikus berendezésekkel szerelte íel, a sörgyártás terén elért legújabb vívmányok mind tekintetbe vétettek a gyár uj berendezésénél, tigv, hogy a gyár a legkiválóbb mlnóségfi söröket gyártja.
Gyors és pontos kiszolgálással állandóan érett, tartós és magas foklartalmu zamatos söreivel a t. c. vendéglős uraknak és fogyasztó közönségnek készséggel áll rendelkezésére. ^
TERMÉKEK: Király és márciusi sör, dupla, márciusi sör,
továbbá a hírnevéé kőzkedveltaégnek örvendő ""»■
Nagykanizsai Szexit István sör valamint Bajor és Balz sör.
Betegeknek, lábbadozóknak mint tápgyógyitalt ajánlja
Dupla-Maláta Tápsör-ét.
Termel továbbá legjobb minőségű Malátát bécsi, pilseni ós
= müncheni módszer szerint; - ~ azonkívül hizlalási célokra Malátacsirát ós Sörtörkölyt.
Főlerakat: SOPRONBAN, Szeder-utca 4. sz.
Telefon: 78. szám.
FIÚMÉBAN, Kiviteli telep.
Via G. Panni I.
Telefon: 332. szám.
r^árurnár---
_
Nyomaton a laptulajiionos Ifj. Wajdits .IÓíhuí Icönyvuyomdijában Nagykanizsán
Nagykanizsa, J[)i4. december 31
S3-ik évfolyam. 101 szám
Csütörtök
ZALAI KÖZLÖNY
■iljilMlk halfán ii ciUttrtikíii.
tlsOltlOl irtkl Kk*ii t.<» 10 kor N afyadévtc 2 korona 80 flll. -
Ultvi* 6 korona. > •■ám ara 10 flll.1
felelői »í«rlteitt.\\:
Bánekovlch Jáuoe
rtoimii: Szirkiiztnséy •« tliMklutil Diík-tir I
Kemény László Tataion. ISJ. - Hlrdolá.ak dljaaabie ...HM,
Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy az előfizetési dijat minél előbb szíveskedjenek a „ZAlAt KÖZLÖNY" kiadóhivatalába beküldeni, hogy a lap szétküldése fennakadásI ne szenvedjen. E lap előfizetési ára: Egy évre 10 kor. Negyedévre 2 kor. 50 fiit.
Elmull ...
Elmúlt. — A szeretet, a kereszténység, a béke várva-várt, mindenkor legkedvesebb ünnepe, mely hasonló körülmények között alig siállt le kőiénk valaba, — immár ismét a múlté, az emlékezésé.
Obi nem a megszokott, régi örömteli karáosony volt ez. — nem a fehérszárnyú, békét hirdető angyalok, — gyilkos puska, ágyulövegek, pusztító bombákat szállító repülő, légi járművek szeldelik át a léget s a dinaóitö zsolozsma égbeszálló hangjait, a kardok, szuronyok osengése, a lövegek si-vitása, á nehéz ágyuk r mozsarak bótubö-
lése, a szeretelet lábbal tipró vad elleneink osalaorditásai, a sebesültek jajkialtásai .s a haldoklók rémes hörgése harsogjak tul. — Az örvendezik helyett a könnyezi édes anyák, kesergő hitvesek, lemondasbeli arák s az árván maradt siró gyermekek jajve-széklését látjuk, halljuk 8 olvadunk össze a kesergőkkel, összefaosarodott szívvel, bánatos, szomorú lélekkel, résztvevő bensővel, — — megrettenve a vadságtól, mely elleneinket velünk szembe tüzelte, belekéuyszeritvén édes hazánkat, véreinket egy ily fertelmes, gyilkos hadjáratba, ezreket, milliókat hur-eolva az önzés vágóhídjára.
Oh mily messze-tuaradl, mennyire megtagadta öntnagát a felebaráti szeretel, mily állatias, romboló munkára ragadta a letűnt év a hite-hagyott emberiséget, mily lelket szivet remegtető torát üli az önzés, az emberi hatalmi vágy az elbizakodottság, az Istentől eltávolodott szeretetlenség, ezer és ezer usalád szivére borítva a bánat 8 a keserűség szomorú fityolM. \'
Vájjon mikor vonulnak el a borús fellegek, mikor lel vegre a szivekben állandó tanyát az isteni szereteti Mikor olvad fel az emberiség nagy lómegének szivét borító jégburok, mikor vész ki a lelkekből a rut önzés, a birlokvágy. a békétlenség s rideg , szeretetlenség! Tűnjön ez el óh Úristen mind közölünk I A letűnt évvel változzon meg az emberiség lelke, hallgasson el mielőbb a gyilkos fegyverek rettenetes bótnbölésel Térítsd magába a fékeveszett emberiséget, önts szeretetet a sivár lelkekbe I Elégeld meg véreink küzdelmeit, szenvedéseit! Elégeld meg a pusztulást, a halált osztogató kogyetlenkedést I Szárítsd fel a sirók köny-nyeit, vigasztald meg a kesergők szivét! Küld le mennyei sugaradat, a béke angyalait, toltad meg a sziveket a szeretet, a béke édes érzésével 8 o sokat zaklatott s szenvedett szegény magyar népre küldj egy örvendetesebb, nyugalmasabb, verőfényesebb 8 e szomorú letűnt évnél boldogabb, újévet
Mig elmegyek én.
Mig elmegyek én a véres csalóra. Addig Te vigyázz édes anyja rája. Te segítsd át minden kis veszélyen, Te tanítsd meg öt imádkozni érteni . Ugy szeressed, amint még sohasem, Mond, hogy 11 az én édes Mindenem . . De ha elhullok, hogy■ az mégse fájjon, Mondd meg Néki, hogy azt üzentem, én, Hogy nem volt más az egész, csak egy
látom.
NAGY, GYŐZŐ
48. gy.-e egyéves önkéntes
Szomorú fcucsu.
Lehullt a fákról az elaárgalt levét. Ködben bujkál a téli napaugár a Ha néha-néha ki ia bnkkan « tUrka felhők kötül, nincs már maiege.
Puatta a mmó, néma aa «d4, téli ateraíedél borult at egész nagy természetre.
Halott a természet a vele kivonult az ó év U, a jó öreg Btilvaailer apóval bocaut vett lólUuk.
Mily fájé ia ex elmulat végig uétulluk. mily fájó a visataemléketéa azokra, kik «i évvel megjárták inár a földi élet kálváriáját a abba a jebb vi-lágha küllőitek, a melytél mi élők annyira bortadunk. 8 ugyan miért boriaduuk, mikor ebben a földi életben annyi a küzdés, a lájdalom, a lenti éa lelki gyölrelem, sokakra nézve anyagi nyomor, a nélkülözés éa ájni euuek nyomában jár, a büu, ai Iirkülcai tulléa. 1 kétségbeesés éa *k mindao, a mi a: ember éleiét megkeseríti, szivünket összafacasrja, | .temünkből könyet sajlol a elalkedvünket. munkabírásunkat előbb utóbb megőrli. — HiBteii olt a I fold mélyében, a koporsó atük dostsál közöli, a , atomoru futták tövében, a aárgnlt levelak alatl mér nőm fáj semmi, már nain sajog a szív, óem vergő-,dik a lélek kétség éa remény kötött Olt már örök ibéka honol, a miéit auuyiator liiába sóvárogtunk az élet neliét kütdelmoiben. És mégis létünk, östUSo-cterüeil irtówuk eltil a békés világtól, alté! a néma I eaendlól, mart vélloiatlan, mert örökké tart, mert
nem tudjuk, bogy mit rejt magéba......... uem
ludjuk, bogy elvégeztük «•« örök álom állal a léleknek minden keserveit, — álinoduuk-» a alrou
lU\' \'"llogy akik elköltöttek kórüiikból, kiknek bolt leieméi már nti a föld mélyében porladuak, álmod-nak-8 a váljon mit álmodnak? MegaiOul-« rájuk
j uétve a lelki gjötrídéa, tudnak-a rólunk ilt maradottakról a érzik-e siókat a bajokat, malyak kön mi steretell és steretó hoizátartetél-n földön vergődünk ? Vagy elpuatlult-e létükkel együtt minden aténvedé-aOk? Avagy egy atebb. boldogabb, mart pusztán lelki életűek válták réateseivé? A vallás miszticizmusa ad etekre a lelki kétségekre (eleletet, de a ludoiuáuj aoba.
Sterencséa balandó, kl bilik a lélek örök éle-téban, ki bitik ebben, bogy a airon lul egy végtelen világ örökléte tárul at alköltözöltak ele, mely l.len nel egyesit a megdioaóil.
Kbben a rettenetes báborubsu amikoi ugy hul az ember mint ósstel a fákról a sárguló levél, buli, mialólt megéreti, megsárgult volna, élte virágában, raindattal a aok azép reménuysl, amit hozzáfuitünk, kélezereaeo ápolink lelkünkben a hitet, mely meg-vigsattal átért, bogy akiknek sírját sem láthatjuk, azok ma már egy asebb életnek váltak réateaeivé, melyben kárpótlási találnak minden lájdalomért, mély ezen a földön érté éket.
Mén a ki nem hiszi, hogy e földóu lul ia vau élet, azt csakugyan kétségbeeilí gondolat lóghatja el erre a gondolatra. De a ki bitik latenbeu, bist az örökkévalóaágban. annak lájdalmál kell, hogy megenyhítse at a hit, hogy a ki sokat szenvedett — nem magáért. — nem caupán övéiért, — banem
75%-os árammegfakarifás ilaífyoffó. fehér jfcnnyed él!
Magyaromig! Képviaaíó i Finger éa Fim, Budapest, VI., Hajós-utca 41. atá-.
9
ZALAI KÖZLÖNY
DUOgMBER 31.
Egy százéves színlap.
Néhány hete, hegy Óváry országos képviselővel utaztam. Utunlt alatt aok mindenről szó eselt a ku pában. Ki eil, ki azt hozta elí. Beszélgetünk. Egy-szer csak Öváry képviselő egy darab papirost vesz elő zsebébél s azt mutatta meg utilársaioak. Érdeket dolog, egy százesztendős sziulap. fin engedelmét kértem. hogy lemásolhassam. Már akkor az volt a tervem, bogy közzéteszem a Zalai Közlönybeu. Hiszen, érdekes, tanulságos és szórakoztató is a jelen háborús napokban. Szól pedig a síinlap szövege imigyen szórul-szóra:
Kegyes engedelemmel. Mai napon TaDlörtökón, azaz Sü-ik Decemberben 1814 Vesz prémben, sok (Tilt.) Uri sieméllyekuek óhajtott ki-vánaágokra, és az Köz-Jónak hasznáért egy bizonyos Társaság állal elől log adatni, A\' Mesterséges Ba-vaazságj Egy Vig-Játék, négy felvonásokbau. 8zemél-lyek: Telekes, Fő-Hadi liszt . .
UondosHázi, Markos, Bálint, Telekes meghitt jó barátai .... Fnleki, Fegyvereseié tiszt s Telekesnek hlielesse . . . Lakos, Vároabéli. Uski, OoudosHázi hiv Szolgája . . Karakai, Iu-gyeuélő hazug személy . Bavaszy. Telekes szolgála . . Hartóka, Kapartsai—Telekes Tselédjei .. Mikó, Mátyus, Markos szolgái . . . Bordán, Báliul szolgája ... (A személyek Veszprém városának jelenben is ismert ári családjainak tagjai közQl valók.) A játék helyeztetik a\' Telekes Háza előtt Ezutáu következik A\' Tsalfa Özvegy vagy a Temperamentumok. Knyelgóvigjáték egy felvonásban.
Személlyek : Róaatelekné, Salai gazdag özvegy . Lomhall úr, falusi Oaiallér . . . Dörgő, Fó-8lrázea-mester .... Gróf Liliomazeszáj . . Tanátsos Ai-bay . . tíyörgy, sz Juassa . . .
A játék helybezletik Ré\'satelekné szobájában. A többi tudva vagyon.
Kezdődik hetedfél órakor.
A magyar gazda a csatatéren.
hammer károly 2 K Kertész L^jos 2 K Krátky István I K Németh Zolién 2 K ltoseufeld József 5 K Stelner Zsigmond 2 K. Tuvábbá több N N Kzer esztendőnek előtte lovasemberek (ültek, ÖSMeM„ ,3 K 80 f„ Az összes teUlfizetés 68 K kelet felől. Aptó mokány paripáik ugy ml""-40 f , Fogadják uemesl.lkllségUkért igaz köszö,,emu-
két. Az Igazgatóság.
szellő s báránybőr lillv.\'gjlik mellett aastnll begyes-kedelt És a krónikások megírták, bogy vad nép, kegyellen, pogány, a ki a szélislenuek, ineg a holdistennek áldoz paripál . a földisleuliez fohászkodik, a mikor meghasad a folyamok hálán a jég. Ebből a vad, harcos, pogány nemzetségből, a magyarból szelid
Érteaitéa. A polgári Su és leányiskolában a tanítás január hó 4-én rendesen megkezdődik ugyanazon helyiségekben, a melyekben karácsony előtt folyt. Az Igazgatóság.
KöbBönetnyllvánltáa A lladsegélyzó
békességes emberecieg lón. Egy Mont imádnak, de; k08Iöllulél (8j0li ki mindlIOO hölgyeknek, akik a
- _ 1 ..A _/jtMi.iInvlI tu a Iri a Iraláutt . , . Mit • •» B M f
sebesült katouak karácsonyi ajándékainak, — a cigarettáknak készítésénél aiivea segítségükkel támogatták
„zért mintha tisztelnék a\'íöldistent is. a ki a kalásxt, a magot, az életei adja. tisztelik verítékkel, szolgálják
munkával, izmos karjuk minden erejével. De azért megmaradtak vitézuek. \'szilajnak a a mikor veszede-lembeu vau a löld, kilógja régi haicos szolgáját, a lovat az eke elöl és arra felé kQldi huszárflait, a
a Hadsegélyzót
— Katonánk karácsonya kiskanizsán
Hogy milyen neinealélek lakozik a paraaztguuya alatt, azt fényesen beigazolták kiskauizsai derék polgár-
bounau ellensége* lovak nyerítése ballik Horni, ezer ( ^^ g ]mui karámny aikaülll4bó|a arall(or 8wb6 esztendőkön keresztül igy volt és így lesz a jövőben ^ ^ ^^ $ ggbeablt. QdQlö itb
katonák karácsonyára 4 doboz cigarettát. 2 kgr.
egy egész országnak, a magyar bazáuak javáéit s vére hullásával segített egy uemzelet megmeuteui az emberiségnek s minket itthon maradottakat megóvni a háború nyomorától. Auu«k a lelke névtelenül is megdicsőül és egy szebb és örökké tartó életben lesz része a halál utáu — 8 akinek van a harctéren elesett halottja, enyhítse annak szivettépó éles fájdalmát az a tudat, hogy szereiéit hoizátartozója vagy tartozói egy szebb jövőért ontották vérOket az 6 tetemükből a jövő Magyarország hatalmas Iája fog kisarjadni, melyért nemcsak élni volt érdemes, de meghalni is. Hiszen a fák is elhullt leveleikkel táplálják a földet, melyben gyökerük vau s a termé-zetben sem egyéb a téli halál, miut egy uj életűek előkészítő stádiuma. Ezzel a megnyugtató tudattal bucsuzunk el tőled öreg Szilveszter apó s lépünk át az uj, tán boldogabb esztendő küszöbéu
ch.
Váltsuk meg az újévi üdvözleteket.
Pártoljuk a Vöröskereszt egyletet!
Használjunk hadi segély bélyeget!
Ne adjunk alkoholt katonáinknak !
in. A magyar katonának nincsen párja kerek a vilá gon s a magyar katona a magyar gazdából lesz. Róluk szólnak a vitézi énekek, őket csodálja a nagyvilág. A hősi virtus, a lalonavitézség benne piroslik a vérükben és még a kemény porosz ezredek ia a magyar bakától tanulták meg ebbeu a háborúban, bogy kell szurouuyal, puskaaggyal kiemelni árkából az oroszt, a szerbet. Balladás érmések vesznek erőt rajtuk, hallva a magyar parasztgyerek vitézségét ós mintha besirua hozzánk a szobába valami távoli ének a melynek a ritmusát a magyar lélek siabla meg és a mely ugy szól, hogy uiucsen párja a magyar katonának. És ezt nemcsak mi tudjuk, hanem tudják mások is Boroevios gyalogsági tábornok, a ki a magyar gazdából, főldelturó parasxlból lett katonát ismeri, igy nyilatkozott róluk a magyar gazdaszövetségnek :
A magyar gazda, a nemzet e gyöugye, kiválóan harcolt. Vitéz, kitartó, sz időjárás viszontagságaival és a nélkülözésekkel szemben majdnem érzéketlen, mindig jókedvük engedelmes és isgaxzkodó, mint egy jó gyermek. A magyar gazda örömmel adja verejtékének és vérének utolsó cseppjél is.
Ku 36 évvel ezelőtt, Szarajevó ostromnál megtanultam a magyar gardát becsülni, ma Toma-szow, llrodek, Przemysl é» még sok más csata utáu csodálom.
Az Isten tartsa m«g Magyarország legerősebb
oszlopiiit : a magyar gazdákat!
Borotvics, gyalogsági tábornok.
HÍREK.
— Boldog újévet kivánunk olvasóinknak.
— Értesítés A helybeli katb. főgimnázium | ban az előadások ezentúl is eddigi helyiségünkbe,! a reudes idóbeu, januar 4-éu fognak megkezdődni. Horvátit György, igazgajó.
— KöszönetnyllVínitás. A polgári leáuy iskola által í. hó 15-én, reudezolt alőadás 461 K Is fillér tiszta jövedelmet juitatott a harcbavouult katonák téli meleg ruhauemüibez szükséges auyag beszerzésére a leáuyiskolai varróiskoláuak. Kzen ered inény nemcsak annak köszönhető, hogy a társadalom, átértve a nemes célt, minden helyei megvásárolt, de a nagylelkű felülfízetók áldozatkészségének is, a- kik örömmel járultak hozzá a midenüuket védelmező hősök szenvedéseinek enyhítéséhez fölöslegeikkel felülfizettek a) Úrhölgyek: Kürst 8ándorné 8 K Orünhut Heurikné 10 K Kaán irma 8 K Dr. Neumann Edéné 8 K Badnai Jenóné 2 K 8tern Oyuláné 8 K Dr. Tamás Jáuosué 1 K 30 (., Weisz Tivadarné 4 K. b) Urleá
cukrot, 1 csomag teát, 6 üveg ruiuot, 82 üveg bort, 4 tál savanyó paprikát, 1 tábla szalonnát, 8 kenyeret, 104 kalácsot. 10 tál kocsonyát, 1 büIi malacot, 19 lál pecsenyéi, 14 tál süteményt stb. hordtak össze, melyhez járult 16 koroua készpénz, a hitelszövetkezet, külön adománya a helyi |óléti bizottság szivar és cigaretta adománya, miből karácsony előestéjéu a hadliakat megvendégelték, kik boldogau ülték körül, az asztalukat, miután karácsouyfa ünnepélyüket befe jezték. Megható volt uézul, amint 8zab<J István igaz getó szép beszéde utáu egész otthonosad elhelyezkedtek s nem egynek gördült a meghatottságtól szeméből. Bár az egész ünnepély a legnagyobb rendben végződött, mégis szomorú meglepetésben voll karácsony napján részök, amenyiben az őszes kimaradás) engedélyeket bevonták s a legénységet a lakosság legnagyobb megbotiáukoztatása közepett gyakorlatozni ki vonul tat ti L. Hogy ez meunyibeu szolgá a hazafias érzés fokozására azt « h»lyUU ttem apostrofáljuk. de bogy az egész dolognak ki volt a szerzője s az illetőnek menyiben volt most és máskor is igaza, azt e hir elmondója Szabó István igazgató s a kiskauizsai tanítók szívesen igazol|ák.
— A zalamegyei tanítók internátusára.
a „Patria* potkávégyár lo koronát voll szivee küldeni. Hálás köszönettel rendeltetési helyére jutatjuk. A helybeli ipartestület pedig 80 koronát
— Nem volt jogos a v. képviselőválasztás Kzt hanhoztalja az irányadók egy hangos csoportja s hogy inegsemmitteHsék indilváuyozza.
Bár az ország más városában szintén megtörtént hasonló módon a v. képviselőválasztás, azonban nem tartjuk helyesnek épen e háborús idő alatt az effélékkel is izgatni az amúgy is fel zaklatott lelkeket s kizárni belőle épeo azokat, akik a háborúban érettünk véröket ontják s az abban való részvételre az ithou tértelök néI méltóbbak lehetnének. — Mert ismerjük mi már jól azokat a feltolakodó urakat, akik ilyenkor törtetnok s amikor a küzügy hivja őket legtöbbször otthon felejtik magukat, csak ugy váláaztások alkalmával kötnek ismeretséget rövid időre a városház nagy termével s aztán üsse a kő a többit. No de hát ez megszokott magyar betegség
— Megsemmisült milliárdok, A bázeli lapok jelentése szeriül Oroszország hadi kiadása december elseéig 6047 millió rubelre rúgnak. A kiadások 6800 millió rubel erejéig hét évre szóló kötvény és kincstári jegyek altal vannak fedezve. A francia pénzügyminiszter pedig a naponkint harminc millió frankot leölt a háborúra, de ez összeg valószínűleg még növekedni fog.
— Mit mondanakga malmok? Szegény
nyok: Kemény Lujzika 8 K Tamás Ida 1 K 40 f„ j itthon maradottak, kik a uagy drágaság közepette c) Urak: Arinuth Natháu 8 K Blau Oltó 8 K fleld-1 alig< tudunk ma holnap lélekieui, a malmok tttlájdo-
DECEMBER 31.
zalai közlöny
S
Dósainak is kiszolgáltatva már-már drága pénzen Bein juthatunk libzthez sem. Vájjon meddig fog ez élelmiszer önkóuy lurtaui, mikor fog a halóság teljes joggal beavatkozni s az egész vonalon az élelmi szer uzsorát ós önkényt megszüutetui, hogy a kik\'könyös amikor odaéri a századparancsnok.
véreiket a harcmezóro bocsátják, legalabb pénzükért megkapják azt, amit a duslakodók hét lakat alatt őriznek s a nemzet vérére s zsebére spekulálnak.
— Fiatal holtak. A jelen szomorú napjaiban már alig tűnik fel, hogy sok reményteljes élet hervad el ideje elölt. De, ha nem a harctéreu éri utói a halál a kikuek életkedvük és ifjuságuk a hazaszeretet oltárán n legszebb áldozat, kétszeresen fájó haláluk. Krisch Mátyás önkéntes, Sörlei Jeuó iufau-terisla s Láng JeuA az idó elótt kidűlt három ifjú Mindegyik reményei s büszkesége volt családjának s ma — csak emlékük él s gyász maradt utánuk, a-mely három családra boruli korai elmúlásuk miatt.
— A honvédkaazárnyából. Megható módon ülte meg Molnár százados buzgóik\' dára folytán a 2o. bouvédezred karácsony vigili^ját. A kaszárnya udvarán oltár s betlehemi jászoly volt felállítva, s három szép karácsonyfa. P. Börzsey az udvarou szép szónoklatot tartott u azután áhítatosság következett, amelyet az önkeutesék éa a főgimnáziumi euekkar számai rekesztettek be. Lovag Sipniewszky etredes lel-
elhagyotl falubau. hogy kiment a környékre és nagy hogy menthetetlenül elveszeti annyi ereje sem volt, szerényen kimt>rt magának néhány lánc termőföldet.! hogy kiállhatott volua. Egy néhány pillanat átgon-Javában spekulált, hogy hol is fogja inajd a idollá ifjúságát és szép reményeit, de hirtelen mint házát ráépíteni, hol lesz a búzaföld, melyik a bük- órület lepi meg az emberi, eszébe jutott, hogy ez a
két varjú kivájja a szemeit Minden erejét megfeszítette, hogy megfordulhasson Sokáig tartott, mert végtagjait mozdítani sem birta. Végre sikerült; egy végtelenül boldog fohász hagyta el fáradt ajkait, el-vesztelte eszméletét. Mikor újra magához tért — a fiatalság ereje volt ez — szanitécz katonák tették saroglyára s életét megmentették.
— .BERLIN" nagy mozgó színházban
ma csütörtökön fényes 8ylveszteri előadás tarlalik. 1910 Újév napján pénteken is fényes előadás lest, melynek műsora elsőrendű képekből van összeállítva. Minden egyes kép a kinematografiáuak legszebb alkotása. Szombaton és vasárnap uj műsor. A .Berlin" uagyuiozgó igazgatója Bzépeu megköszöni a u. é. közöuség szíves pártfogását és kéri a t közönséget, hogy az 1915. évben is szíveskedjék ót pártolni. — Boldog újévet kiván nagyrabecsüll látogatóinak.
Mii csinál Nagy István?
— Kinéztem ezt a kis fődet, kapitány urain.
• — De hiszeu nem a miénk I Szerb föld ez.
— De az lesz! — vágta ki büszkén Nagy István és spárgával kezdte keriieni a háza helyét.
— Kolera. A Szerbiából jövő katonák behurcolták Horvátország területére) is a kolerát. Rumáu 10, Mitrovicán 40 koleraesel fordult elő a katonák kózötf, 10 halálos kimenetelű volt- A szükséges óvintézkedések megléteitek
— A kirgizeket verik a magyar bakák. Egy tartalékos hadnagy irja ezt az érdekes levelet az ászaki harctérről :
Az elmúlt háioin hónap alall sok megpróbál-! tatáson mentünk át, de .megszoktunk már minden\' veszedelmet. Szép paripámat kilőtték alólam, de az ilyen kis incidenst fel se( veszi az ember. Mosl az ázsiai félvad oroszokat állilollá velünk szembe, <Je ezektől sem ijedünk meg, bár a harcmodoruk szokatlan, szinte félelmesnek lüuik föl az első pillanatra. A magyar katonát azonbau a legbarbárabb harcmodor hozza ki a sodrából. Ha csak lehet, rohamra
kes szavai utáu a katona zeneknr hangjai melleit osz-, me„uek eiHk M 4l(ijai v,dak. Ilyenkor fegyverüket lőtt szél a városból meghívott és me^elent nagy- balkezükbe szorítják, a jobbjukban isteu tudja minek, számú közöuség. amely igaz elragadtatással beszél nBKy köleg 8zalmái tartanak maguk elé és hatalmas honrédeink karácsony estéjéről. kést szorongatnak a foguk között. így iudulnak
— KftöBfld levél a kárpáti harcokrol. rohamra. A magyar baka, azonban csak az első pil-Egy .assai államvasuti tisztviselő levelet irt egy I lanatban hökkent meg ettől a furcsaságtól, azután rokouáuak 8 érdekes részietekül fest az oroszok kárpáti kudarcairól. Az írást a következókbeu ismertetjük;
— Kedveseimi OInstálok bizonyára a kárpáti
szorosok körüli harcokat s azt, hogy egyes szorosokat lauáoaosnak lálta a hadvezetőség kiüríteni, de hogy miéit, azt külúnféleképeu lehel megm agy arámi, amivel persze « hadvezetőség uein törődhet, a stratégiai szükségesség és nem a nép véleménye a mérvadó. Azonban megnyugtatásotokra közölhetem azt, a mit az újságokból csak sorok közöli lehet olvasni és azt sem oly számszerinli határozottsággal, hogy ez a szoros-átengedés csak kelepce volt, amely nagy szerűen sikerült. Az oroszok azt hitték, hogy a mi csapataink visszavonultak a Kárpátok alol és nagy bátran masíroztak Homonim felé. Ott azonban a mieink bukkantak fel és jobbról, valamial a froutról támadtak egyszerre. Az orosz nem tudott visszafordulni, meri hátulról ia verték. Így aztáu belekéuyazerüll az ellon »ég a takcsányi völgybe, melynek két oldalán felél -lilott gépfegyvereiuk irtóztaló pusztítást végeztek. Azonkívül vagy húszezer fogoly orosz maradt a bekerített .részben, kik természetesen megadták magukat 117 tisztjükkel ós katouabandájukkal együtt. Tegnap reggel egy fogságba került sebesült orosz tiszt kijelentette, hogy a csata kimondhatallánul bosszantó volt; 6 két lovnetreddel együt miut elővéd menetelt egész nyugedtan, amikor láihalstlau helyről két oldalt sorlüzbe fogiák Őket a mieiuk gépfegyverei s alig maradt kétszáz ember a két lovasezredből. A többi ott maradt. És ez a csata a mi derék honvédőink dicsőségteljee harci téuye, tólüuk lővonalb»n alig negyven kilométernyire folyt le Egyes kisebb, eltévedt csapatok a bártfai vasul vonaláig elmerészkedtek, ahol persze nyomban elfogták őket.
— Nagy István foglal 8zerbia egy kis községében helyeztek el magyar népfelkelőket. Vigyázlak az utakra, kisérték a trént. néha verekedtek is egy-egy arra tévedt őrjárattal, szóval dolgoztak magyar katonához illőeu.
Az egyik népfólkelö — íöldmivelő civilben — anuyira otthonosan érezte magát a benszülötleklól
kirgizeknek is olyan dühvel rohant, hogy a vad ázsiai horda ordítva lutoll s nem egy hagyta olt a band-zsárt szorító fogát. Ma Isinél nagy liaicra, elónyo-mulásra készülünk.
— Mikor a varjak kárognak. Égy sebesült katonatiszt beszélte,el, ugy amint következik. A déli harctéren súlyosait.. /jiegsebesült. Meglőtték mind a két lábát és a karját. Kiesett, a társai azt hitték, hogy meghalt s tovább rohantak az ellenség üldözésére. Sokáig maradt eszméletlen állapotban mikor magához téri siri csend volt körülölte, már a nap lehauyatlóban volt. Csak nagysokára jötl tudatára annak hogy ó harctéren fekszik. Meg akart n diiIni, de rettentő fájdalmat érzett s ekkor jutott enzébe, hogy ó megsebesült . Csodálatosképpen nem goudolt semmire, csak nézte a tova uszó felhőkel és gyönyörködött a uap nyugtában. Egyszerre csak károgást hall a levegőben, fáradt szemeit a haug irányába fordítja s látja, hogy két varjú a levegőben károg éppen fölötte. Ekkof gondolt a halálra. Tudta,
Irodalom.
— az .Uj Idők\' 20 ik karáoaonya.
Most \'20 esztendeje, hogy a magyar családok kedvelt hetilapja az .Uj Idők" első száma megjelent. E 80 év alait az egész ország intelegeuciáját hoditotta meg Herczeg Eerencz kitűnő hetilapja, melynek ezidei karácsonyi számában a szerkesztő Herceg Ferenc* uj regényt kezd el, .Magdaléua két élete" címmel. Nagy Endre bájos elbeszéléso .Feleségem a Zsuzsi", Tormay Gecile művészi erejű legendája. Zilahy Lajos szépségekben gazdag verses mesésjátéka "9 rongyos katouáu-ról\' Szabolcsks Mihály lendületes karácsonyi legendája, Újhelyi Péter vezérkari százados cikke a tüzérségről, a Pillanat felvételek gazdag rovata slb. teszik még változatossá a lap szöveg részéi A jó és rossz Ízlésről kép ós cikk számol be éppen ugy. mint a tábori levelek postai osztályozó és gyűjtő államásaicól. A háborús képek egéaz sorozata az északnyugati és déli hazclerek érdekes epizódjait mutatja be ós oH találjuk közötlük a német császár és hal fiának továbbá a trónörökös négy Űáuak kedves pillanat felvételeit. Az U|-Idók előfizetési dija félévre 10 korena. negyedévre 6 korona. Mutatványszámot kívánságra iugyen küld a kiadóhivatal. Budapest. VI. Andrásy-ut 16
HIRDETMÉNY.
Nagykanizsa város rendezett lanáosa ezennel közhírré teszi, hogy a város tulajdonát képnuó alsényiresi vágásterületen a szálfák eladása tárgyában , az 1914. évi december hú 29. és 31-ik napján éa 1915. évi január H6 2, a. jée 7. napján d. e. 9 órakor mindenkor a helyszínen nyilvános szóbeli árverés tartatik.
Kelt Nagykanizsáit. 1914 évi deonmber hó 24. napján.
DR. SABJAN GYULA s. k.
polgármester.
4
ZAL4I KÖZLÖNY
DKOKMBKB 31
A KIS ÉRDEKES.
Ezzel a oimmel egy uj képes hetilap jelem meg a művelt magyar közönig érdeklődésébe és figyelmébe. Az uj képes hetilap önmagában teljes, kész oá az eseményeket összefoglaló hetilap, de — mint cime is őszintén |elzi — Az Érdekes Újságol kiváuja kiegészíteni, annak akar az események torlódásával igazolt, rendes heti máiodik kiadás lenui. A rendkívüli idők rendkivQli feladatokat rónak a kötelességüket felismerő képes hetilapokra is. A világháború nagy eseményei egymásra torlódnak s egy hetenkint csak egyszer megjelenő, bármilyen gazdag és tartalmas, képes újság ezekben az időkben uem elégítheti ki a művelt közönség jogos érdeklődését. Az Érdekes Újság, melyet a különböző harctereken nemcsak kiküldött fotóriporterei képviselnek, hanem bzensáciÓHuál szenzációsabb felvételekkel keresnek fel maguk a harcoló katouák ia, uem egyszer fájó szívvel volt kénytelen lemoudani igazáu érdekes képek közléséről, mert az u|ság terjedelmének természetes korlátai vannak és minden, ami érdekes, nem szorítható bele a lap egyeden számába. Pedig az ak-tuálitás parancsolná, hogy az ilyen képek gyorsan jelenjenek meg. Ezeknek közlésével uem lehet a közönségei egy hétig várakoztatni Ebből a kényszerhelyzetből nőtt ki .A Kis Érdekes" gondolata. Címével hozzáilleszkedik Az Érdekes Újsághoz, mely gazdag heti tartalmát szenzációsan fogja ki-egészíteni. De külön oimmel jelenik meg azért, mert öumagában is teljes, egész és különálló képes hetilap. .A Kis Érdekes" hetenkint második kielégítést fog jelenleui. Az Érdekes Újság olvasóinak gazdag tartalmával és aktualitásával pedig olcsó és művésziesen szép krónikáját fogja uyujtaui a világeseményeknek, melyek sohasem voltak érdekesebbek és idegfeszítőbbek, mint a mai időkben. „A Kis Érdekes" teljesen önálló, függetleu, képes lap, cikkei és képei teljesen függetlenek. Az Érdekes Újság tartalmától. Ugyauaz a cikk és ugyanaz a kép sohasem fog jönni mind a két lapbau. Nem emlékeztetni fog egymásra a két lap, hunem kiegészíti egymást A Kis ÉrdekeB minden hét csütörtökién jelenik meg és egész terjedelmében azzal a mélynyomással készül, mely az Érdekes U|hágnak olyan páratlan sikert szerzett itthon és az ország határán tul is. .A Kis Érdekes-1 előfizetési ára negyedévre 1 kor. 80 fill., fél évre 3 kor. 60 fill. Egyes példányának ára 14 fillér.
Ugy vagyunk meggyőződve, hogy a mávelt magyar közönség az uj kepes hetilapot úgyis, mint a szenzációs világesemények uj művészi éa olcsó krónikását és úgyis, mint Az Érdekes Újság szolgálatkészségének es az idők parancsához való alkalmazkodásának ujabb bizonyítékát, ugyanolyan szeretettel fogja kegyébe fogadni, mint ahogyan páratlan sikerre vezette Az Érdekes Újságot is. „A Kis Érdekes" kiadóhivatala V., Vilmos császár ul 78. sz. alatt.
Gyermekeimnek nem adok élesztővel készíted tésztákat, férjem, ki gyermekorvos, határozottan elleusége az ilyeneknek. Minthogy azoubau a kicsinyeknek a tészla kell, lepényt, tortákat s fel fiatat Dr. Oetker-féle sütőporral készítek nekik. Vacsorára gyermekeim tejből és tojásból puddingot kapuak, mit a kitüuó Dr. Oetker-féle puddiug\' porokkal készítek el, vagy pedig cré-met I)r. Oetker-féle dibona orémporral. Változatosság kedvéért kicsiuyeimnek időközönként Dr. Oetker-féle vörös darál adok. mi egy kitűnően Irissitó utóétel. Mindezen ételek iz!et«sek. táplálók és last not least voltuk dacára olcsók. I.
NYÍLT-TÉR*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Erfleltö ét edző hizlalá-kurák egéez éven At. Gyermekek 7 íven felül kíséret nélkül felvétetnek.
*) K rovw aluli kallóitokért iwin véllal l»l»lí,. Hétfői ■ HterkeHiLóaég.
SZEMESNEK
kuli ina lenni, lm lúl akarjuk szárnyalni versenytársainkat. Az élelmesség uhui
ÁLL
egyébből, minthogy ne késsünk ugy pillanatig sem. hanem soron líivdl vegyök igénybe
.Zalai Közlöny- hirdetési rovaUl. mert otl határozottan eredményt ér és u magyar hirdeti
VILÁG
hirdetéseit itt megtalálja. A hirdeti rövid idó alatt meggyőződik ar. eredményről. -I annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja á „Zalai Közlöny" rohamos fejlődését, ez pedig világosan jellemzi, hogy
az
ezen lapban megjelenő minden hirdetésnek kellő haszna van. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna !
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMÁN" - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
BUDAPEST.
VIII.. RÁKÓCZI-UT 43 SZÁM
ELSŐRANGÚ SZÁLLODA A FÓ- és SZÉKVÁROS KÖZFONTJÁBAN
A .gmud.rn.bo b.r«ndac4*i«l, hid.g .1 m.l.g vli mlnd.n .íobáb.n, - Fény*, hall. — Lakoaalátyok, fürdflííobá .1. 150 .*0b«. ft koron Hol katdOdOLf.
El.örendü .1 .rnft.k 4. ki\'áhfct. ..t*.kint míg., .ilnvon.lu hangvacany. ----------
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdiu Jőzsnf könyvnyomdájában Nagykanizsán

Insert failed. Could not insert session data.