Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
10.45 MB
2010-02-24 16:10:08
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
1053
8049
Rövid leírás | Teljes leírás (1.7 MB)

Zalai Közlöny 1926 272-296sz december

Zalai Közlöny
Politikai napilap
66. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

06. évfolyam, 272. szám
Nagykanizsa, 1928 december 1, szerda
Ar. 2000
korona


POLITIKAI NAPILAP
Felelős szerkesztő: Barbarits Lajos
: llicytsbu 71 uta
üttnUH irt ejy aOOOO kaniaa

Mit akarunk?
Irta: Schandl Károly dr, földmivelésügyi államtitkár
December második hetében ország-gyűlési képviselőket választunk Sokan azt hiszik, hogy a képviselőválasztás most is csak politika, pedig halálosan komoly a dolog. Nem babra megy a játék. Nyolcmillió magyar ember kenyeréről, életéről van szí.
Bethlen Istvánt a jó Isten küldte ennek a szegény népnek, hogy ;a sok csapis után a megélhetés útjára vezesse. Ha egyes politikai csoportok még kivtll is vannak Bethlen pártján,- lelkiismeretükből késztetve támogatják és maholnap minden józan és Önzetlen polgára ennek az országnak abban az egységes táborban lesz, amelynek veiére Bethlen István.
Nem akarunk löbbi felfordulást. Elég volt a forradalmakból. Nagyon lyukesze van annak, akt már elfelejtette, miiyen világ volt, mikor a forradalmi politikusok vjlak a kormányon. Soká koldul még a migyar attól, hogy az októberi forradalom urai a nyakunkra ültek. Se Tri inon, se a vörös uralom nem jö t volna, ba 1918-ban kormányra nem jutnak azok a politikusok, akik ma kevés cégváltoztatással újból agitálnak a nemzeti egység ellen. Minden nyomorúságunk : pénzromlás, drágaság, munkanélküliség, uzsora, tdósság és lorgatmlzdó elmarad, ha derék katonáink dicső győzelmét pár nap alatt meg nem semmisiti az oklóberi forradalom. Ez tette beteggé az országot.
Bolond ember, aki olyan kocsisra bizza a gyeplőt, aki egyszer már a szakadékba vf\'te a szekeret gazdás-tól egytl\'t. Nem is hisszük, hogy akad okos ember, aki feltll a ludasoknak, akármilyen áldemokráciát és balfogást hangoztatnak is. Ds bolond ember az is, aki a gyógyító orvost szidja, ahelyett, aki a bajt okozta neki Már pedig ugy áll a dolog, hogy hat év óta Bethlen István gyógyítja az országol abból a sok bajból, amit a baloldali gáncsolók szereztek neki.
Mi azl akarjuk, hogy az ország gyógyítása teljes sikerrel járjon. Az oiszág nagyon beteg volt. Egy beteg sem csókolja meg az orvos kezét, mikor operálják. Nem csoda, ha Bethlen Istvánt se dicsérték sokan, mikor átmenetileg nehéz áldozatokat követelt az ország polgáraitól. Ezt használják ki éppen azok, akiknek hallgatás lenne a dolguk, mert ludasok a sok bajban. De végül is Bethlennek lett igaza: az ország gyógyítsa sikerrel járt. Ezt ma már az egész világ, de a külföld is elismeri. Az országban pedig egyre nágyobb népszerűség övezi, a legegyszerűbb
/ „A zsidóság a maga érdekében cselekszik — ha a kereszténység mellé áll"
földinivelö nép körében is Bethlen
Keresztül akarjuk vinni az adózás terén a mérsékléseket s az aránytalanságok mielőbbi kiküszöbölését. Azt akarjuk, hogy a földművelő kisemberek meglarth-issák a nekik juttatott földet, azokon eredményesen
gitott ablakokkal fogadta a lelkesen éljenző városka közönsége. Esle 7 órakor tartotta meg óriási számú hallgatóság elölt programmbeszédét a népszerű miniszter.
Istvánt, aki megmentette azországo\' g"azd)lío3háss7nait\'\' s " hlzheiyeliien \' ren^k^mefegTga\'dlaTáTéíl01-és benne a becsü\'etes munkából élő * „több M^fd kUelenfeíte. hlgy nem "d
árkusos Ígéreteket, min/ahogy most a jelöllek tesiik. meri a sok ígérgetésnél sokkal többet ér a munka. Az a vé\'eménye, hogv mindenkinek a szavazása : meggyőződése legyen. A miniszter szavait szűnni nem akaró tapsvihar fogadta.
; munkából élő emberek millióit a biz\'os pusztulástól.
Azt akarjuk, hogy e: a kenyér politika nyugodtan folytatódjék. Azt akarjuk, hogy a fölfordul isok keserves nyomait mi...

Insert failed. Could not insert session data.