Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
9.74 MB
2010-03-09 14:07:48
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
951
3800
Rövid leírás | Teljes leírás (232.7 KB)

Zalai Közlöny 1916. 059-066. szám augusztus

Zalai Közlöny
Megjelenik hétfőn és csütörtökön
55. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

55 Ik évfolyam
NAGYKANIZSA. 1916. augusztus 2. Vasárnap
60. szám

r\\\'
íiierkesstőség ón kiadóhivatal Deáktér 1.
T jl.foo: IBS. — Hlrd.tá..k <Uj,m»b4» •••rlmt.
Erős Sándor
Kemény l.áacló
MoKjelonlk heten kint kátaur. ■lltutUI árai Kjr ám 1* ka kwm, ■«fy*l4m a kmu


Egy fejezet
ez az angol ellen. Érezzük, hogy a lázas készülődés olyan tompóban érleli a döntést, mint ahogyan sárgul a kalász nyár elején. Meg csak egy tengeri háború lesz ezjn a világon, de ez az egy többet fog elnyelni minden eddiginél. Ha a németek harcba állítják láthatatlan tengeri ármádiájukat, mely ott közelíti meg az ellensóget, ahol akarja, nincs erő, mely az angol tengeri uralom bukását egy Tél napig fel tudná tartóztatni.
Szinte szánalmat kelt az uj angol ha-
zajlott le a Sornrnc mentén a nérr.elség és az angolszász faj között folyó borzalmas tragédiából. Fejezet, melynek fényes tanul sága az, hogy Anglia minden erőfeszítése ellenére nem képes megadni a háború lüktetésének irányát. A nagy an<\'(0l offenzíva kiadta mérgét és ellanyhult. Azalatt pedig a második német kereskedelmi tengeralattjáró átszelte az óceáni cs ujabb csúfságot ejtett az angol gőgön.
A széles távlatok, amik az események- dUgyminirztcrnek, Uoyd Georgenak a végnek e rövid áttekintéséből felénk tárulnak, ső győzelemben való konok bizakodása, szinte elbódítják az embert. Alig tértünk Valahányszor rosszul jártak ellenségeink, napirendre a Deutschtund sikeie fölött, már mindig a vcgső győzelemmel áltatták ma-olvassuk, hogy ez a büszke hajó polgápi-gukít. Az orosz gőzhenger lassan-lassan uta okat is felvesz acéltestébe és tűzön és már fclőrli magát, Franciaország virága vizén át garantálja u békés kihajózást. De elvérzik Verdun kövein, u Sonime partjain még ez sem elég; a jiémetek a tenfteralatt- megal\'t a milliós angol hadsereg — és ők járó hadihajók típusút kifejlesztik tíz tor- még bíznak rendületlenül. Az első fejezet nagy pedócsöves páncélos cirkálókká, melyek csalódással végződött. De ilyen csalódásnak százötven méternyi mélységié könnyen alá- jö inie kell m«;j néhányszor, hogy ellensége-szállhatnak. ink teljes tehetetlenségüket és leveretésüket
A német tudomány és ipar háborúja nemesik belássák, hanem beis ismerjék.
Anglia erőlködik.
Anglia a legnagyobb erőfeszítéssel Igyekszik az antant összes erőit és a központi hatalmak összes ellenségeit tettre sarkalni. Anglia érzi, hogy neki van a legtöbb veszíteni valója. Tudják, hogy ő volt > háború főrendezője, ő volt a pénzes erszény és a diplomáciai furfang szervezője. Most lázasan kapkol és mindent elkövet a központi hatalmak ellen, mert a tengeren sem érzi már magát korlátlan urnák és a szárazföldön is veszíti reményét az úgynevezett végső győzelemben.
A Balkánon, Görögországban és Romániában vakmerően izgat Anglia és mlg Románia eddig minden erőszakos befolyjanak ellen tudott állni, — Görögország szégyenletesen hunyászkodott meg és elnézte, hogy Venizelosz a krétai kalandor, pártot üssön az antant ösztönzésére a király és a hadsereg ellen. A nagy antant offenzívában maga is végre elvitte a bőrét a harctérre és két évi készülődésnek eredményét nagy pergőtűzzel ilusztrálta.
Páter Felicián ós énekkara.
— Irta: Kelemen Krlzoaztom. — A franciskáiiu*okat szent alapítójuk nyomán a végtelen szépségnek rajongó szeretete h minden egyébről lemondó, föltétlen kultusza jellemzi. Kvszá-zadok óla e szent rajongás lieviti nagy teltekre a nagy asszisii apoHlol fiait. A mennyei szépségeknek szent iIllettel meglátásH, az égi ártatlanság édes, naiv bájának megérzése, tavas-.iasan nde és lehellet finomságú kifejezni tudása vezeti Páter Feíieián kezét, nemcsak mikor vásznán ecsetjének gyengéd vonásaival égi alakokat festeget, hanem különösén midőn hires gyermekkarát olyan csudálatosan színező, olyan földöntulias érzést kiváltó, szelíd, olvadékony melódiákra dirigálta. Ha l\'ater Felicián kis gyermekcsapatát esak egyszer látjuk, csak egyszer is halljuk, P. Felioíánt akkor is hátran odaállítjuk a művészeteket ihleté, legendás szent Ferenc első tanítványai közé
l\'ater Felicián ma ugyan a világi papok fekete ruhájában jár, szentszéki tanácsos, pápai kamarás, és mint Frigyes királyi liercegék udvari papja ott él Pozsonynak, az ősi koronázó városnak hercegi
udvarában, de lelkében és viselkedésében ma is egy-szerll, alázatos, végtelenül szeretetreméltó franciskánus. Ma is a régi Fater Felicián.
Ezzel a természetes kedvességével vonzza, imponáló művészetével bilincseli magához mintegy 30 év óta Pozsony ktllönl>özó iskoláinak játékos flucskáit, kiket élas szemével kiválaszt e nagy művész ói nagy gyermekbarát, hogy belólnk mesteri tehetségével, angyali tőreimével Kurópa egyik legelső gyermekkarát alakítsa. „Nem-kell. hogy csupa elsőrangú hanganyag legyen — mondotta Felicián a kiválasztottak e ki» csapatáról - hiszen az4 orgona is ve szitene színgazdagságából, ha. csupa principál sípja volna. Fő a zenei hallás és az (Így iránti szeretet, .Próbát mulasztani nem stabad, inert ez az \'összhatás rovására menne... A könnyű és gyors tanulásnak első föltétele h legszorgosabb figyelem.\' A tehetségek fólfódözése és kidolgozása, igaz, a talentum dolga, de nem érteném meg Felicián művészetét, ha alkalmam neiu lett volna a mestert a bájos vaskuti kiránduláson mint embert gyermekei között is meg figyelni. Mint a gyermekek izgalmas kalandokat mesélő édesanyjukon, ugy rajzanak körűlette, ugy csüngenek dalos fiai a jó Keliciánou. És Páter Felicián
ért ahhoz, hogy az ő kedves egyéniségének szeretetén át a művészet fáradhatatlan, türelmei bajnokává avassa az állhatatlan gyermektermészetet. Ért az ér-1 deklódée fölkeltéséhez és állandóan ébren é« frissen (idén tartásához az egyes tanulók külön óráján csak ugy, mint az összpróbákon Neki a mások előtt lélekölő begyakorlás nem nyűg, hanem tanulság. és élve*«t. A nehézség nem izgatja. Ha egy dolgot UO-szor próbál is, — megtörtént — az ót nam untatja s éppen ezért nem lesz ez az aprólékos i munka kínnak, unalomnak szülője tanítványai számára sem. A művészek közt e magában álló jelenség titka a gyermekek iránti, gyengéd, krisztusi ««-r.\'tet, finom psychologiai érzék, kimeríthetetlen tarelem, sióval az a páratlan egyéni rátermettség, mellyel Páter Felicián rendelkezik.
Mikor ez az istenadta talentumu művész én szerető pedagógus odaáll a pódiumra, ^gy-egy pillantásával, egy-egy arckifejezéssel, kezének alig ésars-vehető lejtéseivel dirigálásba fog, akkor a kis, dalos gárda szinte eggyé, egy élő figyelemmé és a sok zengő ajk egy embernek, egy önmagából csodálatos hangokat előcsaló nagy művésznek ajkává olvad egybe. És szól a sopran fuvolaszerü, lágy, mijd ai
ZALAI lOib\'OIU
ADGD8ZTD8 2.
De Anglia tevékenysége nem szünetel Amerikában sem. A központi Hatalmak ellen tervbe vett kiéheztetési szándékán bizonyos csorbát kezd ütni a német tudás, ötlotesség és szorgalom a kereskedelmi bu-várhajókkal. Nosza Anglia nyomban tiltakozik! Ki mer tudta é» beleegyezése nélkül léiekzetet venni a tengeren? Diplomáciát nyomban mozgósítja abbból a célból, hogy a németek kereskedelmi buvárhajóját ne ismerje el Amerika kereskedelmi hajónak.
Ez mégis azt mutatji, hogy Angliában, de az antantnál is mindenütt ntivek szik az aggodalom Hiszen a nagy, a rengeteg muszkaóriás könyörögve k<ri a japánt, hogy segítsen rajta. Mindent ad, amit csak Japánoiszág kíván egy kis tüzérségért. Franciaországot már muszkák segítik a sokléle színes mellett. Most hír szerint a portugálok is útban vannak és Anglia csak azért hajlandó a taliánok-ak pénzt adni, hogy ezek is üzenjék meg a háborút Németországnak. \\
Anglia érzi, hogy a nagy mérkőzés ideje elérkezett & a döntés sem késhetik sokáig. Anglia jól tudja, hogy Verdun elesése kockáztatja Paris és Calais sorsál. Verdunnél tehát el kell hullani a franciak seregeinek, mc.t jaj Angliának, ha a német Calaisban megveti u lábát. Ezért erőlködik Anglia. Ezt kelt megakadályozni.
Társadalmi vadgümbák.
A világháború kemény uiegpróbálUUásái s az ebből származó türelmetlenség nagyfoka torxsalkodá-sokat vetnek felszínre a knlonfélo\'riíprétcgelf közölt.
Az élelmiszer beszerzőnek nehézségei az egész vonalon botrányokat provokálnak. Offenzivikus kézi tmákra kél a nóp, hogy drága pénzért élelmi szert vásárul hasson. A visszaélések egész légiói bukkannak lel h zsarolóink egy csekély része el is nyeri börtön büntetését. — Hagyom azonban ezen fejtegetést, mert\'valahogyan volt és le« is. Azonban a társadalmi torzsalkodásnak egy ujabb és nagyon elszomorító fajtájáról kell itt e topok hasábjain említést tenni, ami a tiszteletes ügyel mezi etósíel, hogy tartózkodjék mindenki az e l\'ujta vadgombáktól duzzadó perpatvaroktól.
Kflltamija voltam egy botránynak, melyet egy a háborús veszedelmektől mentes némber produkált. Az illető boldog egyén epéskedésének durva kifejezései közölt azt merészelte kiabálni egy a háborús veszedelmekkel küzdő és uráért valamint "gyermekei ért aggódó asszonynak... „Megverte az Isten, liui a harctéren vannak és az urát is elvittük katonának."
Nem is itinné az ember, hogy ily szivtelens.;-gek is léteznek. K nehéz megpróbáltatások idején a társadalom olyan családját „az Isten verte meg, mert a család férfi tagjai mind katonák? Az olyan családot meg kellene kímélni mindenütt, melynek férfi tagjai blind katonák, akik pedig a fenti gálád kifejezéseiket bespéktlik rakoncátlankodó természetükbe, azokat utálni s kerülni kell mint a veszett ebet.
Mert elvégre, ha az Isten mindenkit megvert volna azzal, hogy testi és szervi hibájánál fogva katona nem lehet, \\agy ha a Miniszter l\'r"mindenkit (\'elmentene mint idehaza nélkülözhetetlent, akkor
♦ Nem vállal felelősseget A szerk:
miliői és kikből állana d*ícső hadseregünk, mely 2 éven keresztül vívja titáui harcát, hogy idegen vad inváziótól mentse meg azokat az undok alakokat is, kik Isten vetésnek kiállják ki a Monarchia és a haza iránti szent kötelességet. A t közönség őszinte s komoly ítéletére bizom ezen fattyuhajtást s vonja le belőle mindenki a szomorú konzekvenciákat, hogy miért is verte meg b. istón azokat, kik a Monarchia ás a haza szent eszükért a harctéren ontják vérüket, áldozzák életüket \' és akiknek hozzátartozói aggódva várják haza.szeretteiket, i ♦ Bizony a fold alá kellene bújnia azoknak, kik olyan gálád kifejezéseket vagdalnak oda a szenvedő családoknak pprputvar közepett. Ilyen nehtz időkben, amikor az egész világ vérzik és a levegő tele van a haldoklók jajával, a legnagyobb ocsmányság vitéz katonáinkat Víegvádolni azzal, hogy az Ifeten veri őket, mert katonák iPert hiszen vannak családok, honnan 6—8 férli tag harcol otl a hová ókét a liaw szent kölehísségo,--szólította, nem p dig Isten verése! S a világháború korántsem arra való, hogy egyes itthon lebzselő loldog alakok, vasat kovácsoljanak azok hálán, kiket a világháború nem kiméit meg, hogy szerzett hozzátartozóik itthon lehessenek, hanem vívjuk a litáni harcot egy szebb és boldogabb jövőért
Egy vall civil. "\'
Adakozzunk az elesett hősök özvegyei ós árvái javára!
Hadseg óiyzö Hivatal főpénztára, Képviselőház.
üveg kristályos csengésébe átcsapó zenéje, az altnak meleg, bensőséges bugása és kiegészül a bassm érces tömörségével, méltóságosan rezgő, de mindig mérsékelt erejével. Mint egy fölséges orgonának, harmonikus muzsikája hullámzik fülünkben a kíséret nélküli ének, hogy az inspirált művészek álomvilá gába ringasson, hogy a költészet bű bájol italával megrészegítsen, végnélküli élvezésének szouijuvágyát tölszitsa önfeledt lelkünkben. ,
Hallottam Kelicíán gyermekkarának remek előadásában a Zichy (iéza Rákóczi kar-ál, Weher Békahangverseuyét, Schubert Hársfá ját, Liadow dalát Gyulai l\'ál szövegével (Kis kertemnek rózsaszála), a malom zakatolását (Vinetai, s a kápolna kis harangjának kedves csengését utánzó énekeket Megbámultam a csiszolt előadást, a hangoknak zavartalan egybeolvadását, a híven színező hangutánzást ujiru-▼uros haligmutatványokat, de a lelkem mélyéig mégis templomi énekük hatott meg. Késze vau ebben az egyéni hangulatnak, a jókedvet irigylö, komor jelennek, de szerintem tárgyi oka is vnn.. Ezeknek az érintetlen lelkű fiúknak,üde c engésfi énekművészeié, mely hijjával van a férfias érdességnek a sikító jtői haiiK élességének egyaránt, ugy illik wokhoz az áhítatot fakasztó, imádságos énekekhez, hogy önkéntelenül inagukkul ragadják a hallgatót.
Mély nieglialotisággal élveztem Mozart légiesm linóm Avj veruiu-át, 1) umont-nak lassúdó idómér-tékben elhaló Kyrie-jét Xeiii hallgathattam a meg-hatotjstig könnye nélkül a Szüzeknek szent Szüze, Mária Isfeu temploma (I\'. Kelicián komp.) kezdelü, gyönyörű Mária-énekeket, Müller nek Osuluiaris hos-liaját, melyben oly szépen interpretálta az énekkar az Oltáriszentség áliilatos imádását s a benne bizakodó, eró.-> lelkesedést.
Oly nehéz ezeknek a bájos összhangn énekeknek andalító varázsa alol kivonnunk inasunkat, hogy már rég elhangzott az ének, mikor keresgélni próbáljuk harmonikus szépségük elemeit. A mesteri vezetés, az öntudatos fegyelem, az énekdarabok lelkes átélése, a minden nyereségű él killi csiszolt.ság, de minduSiek\'^olött a hangoknak biztos és finom eltalálása s mindvégig fönntartói, meg u szövegnek és dal amnak egybeolvadó, lágy harmóniája azok az elemek, melyekből boncoló elménk a ren telt, egységes hutást oredezíetni próbálja A kitűnőén begyakorolt énekesek hangszálainak egyenlő rezgése, lélekzetvé.-tvlftk egybevágó beosztása, linóm zenei hallásuk a mester szuggeráló tekintetére mindig tisztán és biztosan kicsalja és érvényre juttatja azt a hangot, mit a k imp nisia elképzeli. Klilioz u biztn, inlonáláshöz, öntudatos énekléshez szegődik testvérül az alaknak
és tartalomnak előbb emiilelt összhangja. Mint a napsugarakból Iont palást borul a gyermek-képzelet, a mesevilág tündér alakjainak liliom idomaira, ugy olvad össze és e;:észiii ki egymást «z egyes versszakok hangulata szerint váltakozva a költői tartalom és hangokbói szőtt öltönye, a zenei kifejezés művészete.
l\'aler Feliciáu énekkarát már sok magyar város élve-1" és jutalmazta viharos tapsokkal, lelkes ós p.réiikus, njsági beszámolókkal. \\ legnagyobb kitüntetésben ez uz énekkar mégis Róma - l.ourdes-i zarándok utján részesült Kkkor jutóit neki az a ritka !. ivét el, hogy \\, l\'ins pápa egyenes kívánságára azon a hejyen. hol c-ak a világ legelső egyházi énekkara énekel, n SiMus-kápoliiábnn zcrepelhetett. S e szereplés oly mély benyomást gyakorolt, hogy a vatikáni énekkar híres karnagya, lVo-osi művójzféltékeny-sí\'-íí nélkül nyakába borult IW Keliciániiak, mint
itziiiéi megvalósít ójának.
Hz a jó l\'Y-liciáu atya csalogányaival kis körútra indul a Dunántúl egyes városaiba. Kettős a célj;: egyrészt anyagi segítséget összeliozaloi ■ gyermek. iwl a háború következtében elhagyatott, szenved.. gyerim kl\'knok: másrészt e kegyetlen időkben ellúsnlt\', megörült lelkeknek akar legalább pár pillanatra enyhei szerezni \\i legtisztább művészet üdítő balzsamával
AUGÜ8ZTÜ8 2
ULtl KÖZLÖNY
A balatoni kormánybiztos üdvözlése személyzet. megcsappanásával felhalmozódott munia \'H/f fi S \'K n | S„n,ogyvármegye törvényhatóságának jWÍ hí- l"r|ll«\' « "><*«»» terelSdjft.
tea tartandó közgyűlése az Állandó választmány ja- Brntus.
v,u,l»tára átíratilag üdvözölni fogja dr. sipeki lislás
Két kitüntetésre méltó emberbarát.
Aranymlaóa .ftldozopupolc. líéla zalamegyeí főispánt, mint a Balaton kormány- a I I \' k \\i és I\' 1-ük é 1 t k t
Az egyházmegyének nógy érdemes papja: hitlosit. aki erős kézzel látott honi balatonmcnti 11.. i nagy , nj r ■ ívsz ségo pe
" ,, , . ,, ... , , „ ii hálás piililikmn kit (levet nem fog elfeledni l\'on-
Koinmamlinger Kálmán nyug. koröshegyi, Korbély viszonyok rendezéséhez. . 7.
„,.,,, « j. vui gor Henrik es .Matán tidta. sMiné yeben.
György nyng nyirádi, Paulics János petendl és * ízi "
1 \' ,,,, . ...... . .-int A saent Perencrenfl búcsúin. Amikor az előrelátás hiányában lisztszükBégbe
Isivhii nagyszakácsi plébánosok jubilálnak. vuinK
öévendez .gondozásukra hízott bi.ó né|. . » «?•\'"*«• "\'"\'" " **
eirvházmegye melynek keretiben félszázadon keresz- lek » hiv„k » mai bucit alkalmából » \'Ferenciek döngette , Füredi János élelmező nr valósággsl do-tül odaad" áldozatos papi lélekkel szolgálták a bd- plébánia templomába,, lerakni bűneiket s esedező fo- höngött jószive melleit a tehetetlenségtől. Pongor
, , , .„ . . ........ ,,„„.. liászokul e sulvos nehéz időkben, Kzrek, milliók ("■ ll,|lrlk megnyitotta a inalom ajtait s ellátta a kö-
kek üdvét Hl van ntka szop jnbdeiun ez, bog) nal- ...
iii. hl. laiii. 1,1.1.11 l.íszi. száll az egek l\'rához, özvegyek, ál vük sirő *»««* tt iwoit. inig a másik rtaMI Matán
latára azok fz.vc is megdobban, kik talán linbol, * w .....
, , \' ., . ... „„.„;„ ,, hangja kél esclezvi, vailia »;. l\'r M veim a du ó ™n éj|clB«ppal járva a vidéken lisztért, hogy a
talán névleg sem isménk az oszfejO patria, étinket. e \'
Az utolsó 6t ven óv. melyet a jubilánsok átéltek és\'foknak s az 0rlHe.es emberirtás komor ™l6ság,v nmostelensog be ne álljen
átdolgoztak nemzeti és gazdasági téren óriási váltó- "\'W » wk>> 4™\'\'\'"\' » Amik°r P»Wr nnutk » kfl/.ünséK nevében közások,U idézett eló Kzeklien ,i sokszor teljesen radi- ™\'beriség f..jjOl_a---\\ szömtet nwiujunk s Motáu .Ödfnnek is ngyanéuel
kális alapon forrongó tnozgal........ . papságnak Hunitveraeny Zal.,o«,wT^> ^ ^ taimM> **>
k ......t ........A ............Kedve. ;, l,é.ze„ ktllt,,,!,.,, ,„„„,, él "TT ^Tk ^ ^
............... ujabb éíméic iieliezehl. .ebeinek gye- ............■ ^. -W hakko, amikor a «
gvitgatásábai. is kiveszik még részüket az isteni . ........ „. . .. ,, ■ , , .. ........... " \'f""K"ril s?\'l"l"n "«"»«» Aron <«« adr
gyivgiuwtwiH.il ^ Irodaiul es Művészeti Kiiirtl szovilkizi l-l\'-. Iio ... , , .... ... . . ,. ., ,
(í„,„I,.:a„|i, l-nlilnos ki\'L.velniéliól » ™l)l\'s«g«\',> Nem célunk oktatást adni az
(.ondviselés knioi.08 k.wiliiieiioi. , Zalaegerszeg kfaönsúgét HfeMlt imgnveri.i..k ;ll ,^\' ... , , . . \' . . , , ,
\' lilelekes faetoroknuk, de rosszul esó érzéssel eonsta-
zalaege,-sz-gi liangversi ny t.rtlsir. 1\' KelieiA,,- ^ ^ „ ^ Me||6, hitny,ik „
llibi.ri.ok ptlspök nr ..eminénoiáji, m„leXbangu ,,»k hii es gyenilekku.át. !• h\'elleiit:,, Krigy. s tó- j,.^,,,,^ .„,„„,, „ bn4Kmig ma||ett „ Uri>.
elismeri levéllel köszöntötte érdemes papjait. Herceg udvari papin, „mmir .............. liuzg.\'.lko- l<m(41 js nl(,prii|.
Mint érdekességet meg kell e.nlit.iilliik, hogy dik .......... énekkarok szervezésén és hasznos fára-
Vizi István nagyszakácsi plébános anmyinisijénél dozásánák eredménye a mostani énekkar, amelyet A renitens pékek.
Kelsööríöu az oltár körül jelen voltak ugyanazon sznWrtSk^Kurópa legkiválóbb gv. nnekkarámik iáin- A rendőrkapitányság kifngesztett rendeleti da-
Itölgyek, kik ogykor ngyanoll mint koszorús leányok nak. Amikor mivendikei Kómában X. I\'ius .-lón u is „klullllli íhot ^ vi[.a„lntii„n, akik meg-
virágos tavaszos líalalsággal állták körül az elsó 8iili.s-kápolmll,i.,i énekelt. k. I\'crossi, „\'viitikáni ének-; ^^ „ j„léxhe(|^t , „nhitóan fehérli cipóké
szent l.iisit bemutató Ifjú papír.. kor bi.v.- karnagya. elragad\'ai.Lsái a legnmgaszlalél.l., kl.nvllrjw ni|k(1| a ^i, kalü„iklulk im.itouii,
A magunk risziról is öröili.ml üdvözöljük * nyilaikozalokban fejezte ki tjszteaséges nyereséget biztosító áron akkor, amikor
jubilánsokat, s kívánjuk, hogy , mikás életük alko- A (ösz.imvoVö liíliio betöltése " h \'tóságl iiszlüzlet elölt nz éhes közönség a lisztért
„váll derűs nyugalomban, békés megelégedéssel él- ............■ , üzlet elöit az élies közínség a lisztért valósaggal bir-
- • r - iránt ihlllt erte-ültttnk a legközelebbi kopviselogyüle- |
vethessék sokáig a tiondviselés kegyelmei , . . . ., , . ., , . . kozó versenyt rendezeti, _^__sen taiiucsi javaslat log bonynjtatni, hogy az nj sza
-- " " , , , , bálvrendelet érteiméi,. „ az állás államszáinvitoli viz.s-\' A l\'ékekel Füredi .lános élelmozó ur
kedVl\'8 .............. J" T " !; .......... egyénnel le3y,,i betöltve. Mérvadó körök- \'"I"" »<* « K\'" valos^iss rendőrkapitány úrtól
ve, dalos niteskáWit ....... a hgyel........I .es .hh tol ^ ........ ^ • ^ ^ ^ .dj^ák venni méltó „ivüket. S ámenben az
megnőtt izemmel, meredő lel.nWtlel szm e átszelle- ......... i^ptolásit. izért \'is«za«és » a re«í Inlizkedésének per fa-
.nIlinek. Meghallja,ok, a....... felcsendül dallsmo, aj- ^ ^ ^ ^. . MMWli • hirság miiidenesetre példAs lesz, hogy
kuk ábi\'alos zenéje, ialam, m.ijd ugy a d(lntv,ÍII¥1, lirle1nl,b()11 „ általános tiszlitjilásimk ^\' okulj............
inulkol, tniilől. feljajdul a lielia premiml lioslilia" ; .......
, . meg ko l-ne tortoiim: annál is inkább, mivel rz ____,,
(„ádáz harcok dltl.»k sanyargatunk-1 és sírnak, j«- »• ..........Husz Hlléresek vasból.
. egyes bivalalokliHii felhaluiozódott s niegtorloo it
jonguak „ Máriához esdő énekek. Szemetek meg- • . ...... A nickel 20 lllléreseket bevonják és ezeket a
nmnkt. is uiegkivánnn, bogv .-gy kis friss ver keiul-
nedvesül, torkotokat százados, magyar báiial n jelen ........• liudvezetőség rendelkezésére adják. Helvéhe vasMl
.ón a városház keringéséi,,..
gyötrelmével vegyest szorítja, fojtogatja. IW a inewte- \' \' vert 2l> tlllérwek kerülnek forgalomba, ségbe révedező lelketek elölt képek vonulnak el: 1 ! « város választolt tisztviselőinek „,,.„,Iá-
vad, havas sziklák közt vergődő, távol mezőkön ha- <""\'» ""l->"\'i™>k ««»\' <"« régen lejárt s a köz- Osontkészlotak bejelentése
lálos rohamra in........ tieitnknek képei És öldöklő igazgatási löi-vények érteiméi,™ az. továbbra cak \\A kereskedelmi, és. őrkamara közlése szerint
szerszámok gyilkos pwgése, pekoli skálával fokozódó "W viselhetik, lm arra a képvisel,•.le.tlilett I üjfiv- , kisdo„ miniszteri rendelet értelmében
rémület™ bö.nbölésii közi linlliu.i .élitek gazdájuk nfgválaszlatásnkkal felhatalmazást kopnak akik pe- „ ,,g„„tkész|elekel a Csontközpoutnak l Budapest, V.,
veszt -tt kunyhók özvegyeim k és árváinak panaszos Wigdijn. jogosultak tért engedjenek azoknak, Miri„ Valéria-ulea 12) be kell jelenteni. A MIM.
sírását, fuldokló zokogását. -Majd az au lalitó akkor- kik »rnl munkásságukkal reászolgáltak. gtK nr|u|1„k , kereskevlelmi és i|s.rkam.ránál kap-
dokba folyó, szelidlllő hangok visszavonzzák eltévedt Az nj .szabályrendelet értelmiben a választások |,«tók. lelketeket s nz egyéni kin mindnyájuknak nngy, kö- minden akadály nélkül megtörténhetnek, mivel a
tös fájdnlmává nemeslll. Ks a lélek a vallásos miivé- választolt tisztviselők ...Int tudjuk mindnyájan Itthon Ho,e\' au"l««>"» Bécsben,
szel szárnyain a siralom e völgyéből magasabb, bol- vannak . az udvari Opera, a Hing s a KlrliierstralM közeU-
dogabh régiókba: Istenéhez emelkedik Ott és csiikTs , l\'gyannzéii az általános tiszlnjitis elodázását HinyOs l»kvi«,l s feltétlenül ti.zU. U
ott, fííikor az ligalom trónusánál megsemmisülten sem kívánatosnak sem törvényesnek s Ly jogosult- restauráció.
porba hullasz, elcsitul a durva földi lét süket tís nak sem larthatjuk. Ilármilyen mellékeélok sngge-, . - . _ .
szívtelen zűrzavara ós míg „tt sírsz, tisztulsz ésjrálják is nz eíienkea, véleményt a város érdekei lel- ■ \\Clcll\\OZZlHl K 3. V^K.
imádkozol, halkan, lágyan zsong.....édesen vígasztal1 tétlen amellett szólnak, l.ogy a város tisztviselői ka- , , . , ,
az angyalok égi kara rába az egész vonalon egy kis friss vél kerüljön s a| K3.Í011U.K rCSZCFÖÍ
/
4
i A L A i í«nö«;
AUÜU8ZTU8 »
fájdalMwWMlté bed8r«ttl»«
nrgbltUa, rtMM, kouvtar, luílu«n»a, tarok-, mU éa kMkJáé ití. m«tóiba*
I Horpony-ffiment.
Htrg««y-faf<i-Cxptller
K - K. i», I - pbaia \'*f7 Mavat- O
I. Ilii „fctMT .-IU.MII ♦
rrl«ft I, Bli«fe<k*u. a \\\\
tl ittUlUti
Irodalom.
KÍTÜNÖ ALPESÍ TEj-CSOKOLÁDÉ

— A pápaválaukás jogtörténete és
tételes joga. Irta: Lukács Józs*/, fégliiiu. tanár. A vaskos iiiufikw u pápaválasztás történeti fejlődésével foglalkozik, sínig »« jelen alakjához ért. Mindenkinek érdekes es la-nuLigos olvasmány, amely inig egyrészról siigorum tudományoa, wásréraról k»»oyed stílusával élvezete* olvasmány. A világtörténelmin e jelentés mozzanatának ismerete minden kulturouiber tudásának s*9ksége» * része. A uié ár* 4 korona. — Ksphaló Ifj. Wajdtls József könyvkKTMkeiiéaéüen. Nagykanizaáu.
— Uj Idők. A világháború legblbb króuikáim. iránbsn é« képben at Ui MHl A mi érdeke* esemény a négy világréet ksretéreffi történik, azl millil aléuk tárja (oslói atépaégo képekben Érdekesaég. naponkénti szenzációi az míveazi nívóval éa alókeló izléa jellemzi Heree, Korén,; hetilapját, at U| liléket, mélyülik minden azima aktuális kólkwáayailiaii, albeaioléiielbaii én
regényeiben is egyaránt a szépirodalom ápolója — Kló/iteléai éia negyedévre 5 korona Kiadóhivatal, Budapest, VI. Audréaay ut 16. ai
— A Pesti Hírlap kiadóhivatala lapunk nljéu kóth a magyar olvaaóközöus..ggel hogy a tilágháborn ukozla papirhláuy dacéra 1iivAbLi.il ia a legnagyobb terjedelemben, a megszokott változatos tartalonilual jelenik mag e- állandó elófttelóil karátaooyra ingyen naptárral a|áudékozza meg. Kz eliameréaro mellé ái-doialkéazaeg melleit még egyélib ked vezméuy tien a részesíti előfizetőit, akik a Divatszalont, firdekea Újságot, Képen Ujaágutés Az Érdekes Djaág bábé rua albuméi — gyOnyortt kivitelű képekkel — ked-vetményes érőn rendelhetik meg. Méltán ajánlhatjuk azért Magyarország legterjedtehb lapját, a festi Hírlapot, tisztelt olvasóink aztves ügyeimébe. A Poati Hírlap elóOtoteti ára: juliua bóra 3 K 80 (., két bóra 5 K 60 f., negyedévre 8 li. Pesti Hiriap és Divatszalon egyQlt negyedévre 11 K Bt) I., A Pesti Hírlap éa Az Érdekes Újság együtt n-gyedavre itt K öt) f. A Ponti Hit lep és a Képes Újság negyedévre 10 K fi\') f A négy lap együtt 18 K (0 I. A
A ____\' Peali Hírlap éa az Kritekea Ujaég Héboina Albuma
\'/ | r | C^J A című pompáa háborús képsorozat egy bóra Ityj
ROVÁS,
Vezércikk
VilághAborii
legjobb tájékoztató magyarázattal és térképpel
Napihírek Közgazdasági rovat
rozal) 4 K 80 !.. m»Ky««d.»vrB (hArom H..roi»l) 14
POLITIKAI NAPILAPNAK.
K lélífrH (bal suiozat) 2.8 K
A Prixti Hírlap ImtlóhivitUla, hova at «lófi/.H-téai dijat küldeni koll. Bud.ip.ut V , Vilma* cxás/.Ar
— a „Vasárnapi Ujáig" minden aiAma V:h.ir:i;i|» miio\'miI két közkedveltségü ul 78 *1,u vn" t^Z^^X-JdT^rZ n>eHék.ete, \' ád az AZ UJSAfi. Bí.vik, — AZ EST. A magyar újságok közölt A/, krónikáival agyait hal korona. Megr.iudelbetó a ,Az Asszonynak", il másik It: A Gver- ! \' " W011™\' amelynek koólo munkatéraai niin-„Vasárnapi Ujaág- kiadóhivatalában (Budapest IV. mekekri-k \' " ,K \'!\',""■ 11 "" ,*"""k\' "U"1 ll«l)\'ul\' éa pontea Kgyetoin-ulea 1). Ugyaoilt megrendelheti a .Ké- érteaniéaeket azere.hetii.k he lapiuk, a magyar kö pea Néplap", a legoleaóbh ujság a magyar nép aráit. vlIlrh4borarói éa .„álUlábaa \'\'" " kl!1.151,1 AZ K!,T íPI,e" W 1,1 számára, |é|évr« 1 koreaa 40 fillér •aaaánrríl, ailakáaról, mtt.áaiatröt, Iro- \'»rJe«zlelte tudósító szerv,.tetet mindéi magyar >1
. dalaimról báván éa ma(blahatéaa éáajt klM- "\'"K " kÍH"\'\'\'\' helységek\'t is huvouta lm
— .Bt«t" siépirodalmi és művészeti heti- oöaa laaraiarkaaatatt napllan karatéban ért. lózatéba A lilkél -tes szerv»zetls.i< ereje lelOrOlhelet-
IdTiirlraaelí iniinr IX.....fi ___ l.-i _ I------. . . I „al ~ : > Kit nn\'ll ■ .....
lapot (szerkaazli Aodnr Józanfl gazda* tartalom .lakos éa akluélia képek agéazitik ki. A kllttnó Ispol melegen ajánljuk olvasóink figvelioebo. Hzürkaattóaég éa kiadóhivatal: Usdapvaz, I. Kehértári ut IS/e -..löfizetéai á- félévre 10 kor Mutatváiiymámot ké,< aéggel ktlld a kladóhival.
atlUl, flaaaaa .10 ,, AI UJSáO ot.
KLÖFIKETÍII ÁBAK: Eíéaa érra . . . . Js karosa.
Ejéaa
Félévre . . Weff/edévra . Egy hóaapra
IS

a K. >o r. Megrendelés: cim : AZ UJSA(J KIADÓHIVATALA Budapest VII, Rúkócei ut 64. esám.
lenfil rajta van AX KBT minden egyes példányén, aminek legbiztosabb mértéke az olvasó kötöoségnek A/, KáT-litl azenibe.i megnyilvánuló, a állandóan fokozódó tiixalms és azer..|»le e,i\',ri lett a legeiket ja.ltebb magyar lap AZ KsT, a /íléüsajtó egyik log-
bataliuasaüli ............. amely a ktlIMM elMt is ,o
galommé nőtt s amelyról az égést művelt világ eu tudják, hogy hírszolgálata i |..g nsgbizhatóbb .•« el-terjedsége is Burópa lojelsó lappi köté emeli.
= Jf/• fA/D!Ts fPPH =
könyv-, papíí^ és irüszei^xkreskeuÉse
Dús raktár legújabb Jivatu levélpapírokban — és névjegyekben Nyomtatványok Ízléses kivitelben jntányos árban =rrr gyorsan késiittetnck.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
------dús raktára —
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatvány,: nagy raktára.
Nyeusatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits Józaof kónyvnyotndájában nagykanizsán
55 Ik évfolyam
NAGYKANIZSA. 1916. augusztus 6. Vasárnap
60. szám
ZALAI KÖZLÖNY
. ".erkesttőség é« kiadóhivatal Duáktér 1
i\'ulsfOB: ISI. - IMtMHk dljaxkbáa ntrint
KeklAa iciiK...IÖ
Brőa Sándor
KAaMrHttaiió:
Kemény l>áa«ló
Magjaíenik hatenkint
kiúisr
OllutM ára: Bor tm 10 KM, lém koroaa, ii|7*d*m a kmu M OIMr. -I»>«| ■<!» to 11 iMfc
(volt néhányszor az orosz vezető politika alapelveit megismerni. Radko Dlmitrijcv
Harc a milliárdokért.
Az antant pénzügyminisztereinek lon-|kérPá,i offenzívája, Ruszkij, Evert cs Ku-doni tanácskozásáról érdekes adatokat kő- j ,0Palki" kísérletezései, ujabban pedig Bru-zül amste-daml tudósítások alapján egyíszilov tAmadásui egyetlen egy gondolatban német újság. A konferencián Bark orosz I r°rrnak össze: \'\'á"""/6" <*ekély eredményt pénzügyminiszter ultimátumszerű követelés-jis birmily óriási áldozatok árán elérni. Egy sd lepett :öl a szövetségesekkel szemben J négyzetkilométer területért nem nagy ár Követelése nagyon egyszerű volt: 10 mii-:50 000 elcselt orosz\' falu*rt milliókra liárd hadihitel, vagy Oroszország killün mcní ért,ikek elpusztulása és egy városért békét köt Németországgal és a monarkiá- \'^osztályok összeomlása De ugy hitük : val, ami az antant teljes összeropp mását meS lchel érteni M,: W e6z\'r-0\' mc\'yel a jelentené. Muc Kenna és Ribot, az antant haz»> a 8lóirc. a "\'»vizmus vagy a nemmásik két pénzügyminisztere előtt ugyan zeli llaKysáK képviselhet, még ejlheifivé te-ne.ii volt uj az orosz kormány pénzügyi huti> hoBy írle "azezrek, milbk elvércz-eszének ily követelése, mert még nem volt zcnek.
közös tanácskozás, melyen Oroszoiszng De most — az antant londoni konfe-pénzt ne kért volna, most azonban oly rcnclája után -- kábult megdöbbenéssel határozottan lépett fol Bark, hogy lehetet- \'"II megallaiunk a valóság előtt. Oroszor-Icn volt elutasítani. Az alkuba tehát belei»zaK vezető államférllainak egyikj kijelenti | kelle.t menniök és csupán azt érték cl, hogy szövetségesei előtt, hogy Oroszországnak a 10 milliárdos követelését H milliárdra le- csak ugy érdemes a háborút folytatni, ha szorították, melyből négyei Anglia, kettőt pénzt kap.
pedig Franciország visel. Milliárdokat. Tehát nem a haza, nem
A két éves hábonr folyamán alkalmunk u gloiro, nem a faji és nemzeti eszme az,
amiért a Kárpátokban, a podolai mezők és fönt Kurland határán az orosz muzsik vére elfolyik, de a pénz, a rubel, a mlll árd. Az embjrek véro, élete, munkásság szerelme, kullura és társadalomgyarapi szentséges lényé, a jövő nemzedékek jó rossz sorsa, anyák gyásza és özvegy könnyhullatása: minden, minden RÜmérhe kiszámithitó és megvehető rubeleken kopekeken.
Talán ára ís van ennek t borzaim embervásárnak, nemzetközi megállapod sokkal maximált ara: egy halott katona rubel, egy csonk kéz 2 rubel, lefagyott Iá 3 rubel millió és millió anyák könnye I kopek És folynia kell a vérnek, csonkulni a tagoknak, sirnlok az anyáknak, amig angol és francia pénzügyminiszterek zes zsákja ki nem ürül és Mac Kenna Ribot urak fanyalgó arccal kénytelenek lesz nek beismerni, hogy nincs több milliárd amelyet orosz kollegájuknak erkólesónöz hotnének.
. . . Talán egyszer lesz egy leszámolás Talán egyszer n sok\'halott katona éjfé
Törökök az északi fronton.
A Goeben és a Breslau befutnak a konstantinápolyi kikötőbe. Ez történt 1914. őízéu és ekkor kezdődik a törököknek a mi háborúnkban való érd«-keltségük. Néhány héttel később a kalifa már a mi aktiv szövetségünkben bontja ki a szent háború lobogóját ós Franciaország és Anglia nagy hajórajt kénytelen küldeni a megvivhatatlan tengerszorosok, a Dardanellák eltan, Oroszország psdig nagy hadsereget kénytelenek expediálni a Kaukázusba. Az otto-mán birodalom, amely fölött még esztendő előtt az ellenségek ugy véltek diszponálhatni, mint egy halott rongy fölött, a férfi ó? a harcos aktiv erejében támadt fel újra Török ós német eredetű tábornokok vezetéee alatt változatlan hősiességet produkálnak a csapatok, sok orosz katona sziklasirjává Ipsz a kaukázusi front és két hatalmas, eladdig győzhetetlennek ▼élt flotta kénytelen a Dardanellák mellől eltakarodni. A Gallipoli félszigeten vivott gyalogharcok pedig örök időkre szóló példái lesznek a török viselés művészetének ós hősiességének Amikor Bulgária belép a szövetségbe Törökország önfeláldozó
bölcsességgel segit abban, hogy az igazság hármas-szövetségéból az igazság nógyeswövetsége legyen, a két turáni nép, amely nemrég még testvérháboruban marcangolta egymást, a középhatalmak oltalma alatt fog kezet egymással. Ettől fogva még orösebb, még biztonságosabb a török ügy.
Őszkor a számkivetett Nikolajevics Nikolaj vezeti a kaukázusi csapatokat a szultán liai ellen. Azok h kudarcok, amelyek a cár nagybátyját a mi frontunkon értt\'k, megismétlődnek az óriási hegyM\'gben, \' Nikolajevics Nikolaj nem tud Kis-Ázsián át össze-1 köttetóst teremteni a mezopotámiai angol sereggel, de sivatauvárában harcosainak ós tisztjeinek élén \' fogságba jut egy fényes nevfl angol hadvezér, Thow-\' send tábornok Kut el-Amara bukott védelmezője. A , A kaukázusi fronton, a Dardanellák mellett, az Irttk-1 fronton változatlanul győz a török, akinek a mi szerbiai áttörésünk meghozta a szövetségeseivel való közvetlen összeköttetést és aki attól kezdve, hogy bolgár, magyar és német az egykori Szerbia kezet fogott <-gyinásk*l, nem szenvedhet többé Ínséget sem fegyverben, sem munícióban. Ma már nem titok többé, hnjry a mull őszi szerbiai hadjárat nemcsak hatalmi, hanem beesQleikérdéí is volt. .Meg kellett
nyitnunk ezt az utat, hogy mindenféle meglepetése és szorongattatások elől megóvjuk azt az ottomá nemzetet, amely önfeláidozó hősiességgel vállalta mi igazságos ügyünket, noha az antanté vele uera ben sem volt fukar a fukar a bőkezű Ígéretekben Ót is terrorizálták, neki is könyörögtek, mint Komá niának. Görögországnak, sőt egy darabig Bulgári uak is
Testvéreinket most n mi északi frontunkon fid vözölhetjük. A Bruszilov-íéle őrült taktika a uiagy-ron, az osztrákon, a németen kívül ma szemköst találja magával a törököt, aki messzi győzelmi utr indult, hogy velünk együtt nagy csapást mérjen közös ősi ellenségre, az oroszra. Hogy török testvéreink ide eljuthatnak, az fényesen igazolja a mi diplomáciai és hadi elhelyezkedésünket, mindennél erősebben szól a középhatalmi szövetség úgynevezett első védelmi vonala mellett. Törökök érkeitek * galíciai frontra. Ez nem ugyanaz, mint amikor Anglia és Franciaország az ő gyarmati rabszolgáit vitai Somme mellé. Ahogy Bulgária egyenlő rangú e*i vetségesünk nekünk és nem az a pártfogolt, aktye volt Oroszországnak Szerbia, éppen ugy Törökömig is szabad elhatározásból lépett ebbe a mi fegyver-
Elli! I08L0NT
AÜGÜ8ZTU8 6.
időbon kikél a havaa. rökből és diszmenetben fBIvonull a Njows-ki Prospektefl a cári palou elé.
Talán egyszer fölordítanak a halott
sáros harctéri gM- tartalma lep meg bMnönket. A béreid tartalmának következtében megelevenedik elóttönk az érdemekben gazdag egyéniség, — amelyet vároaunk Tripammer Oyula halálával veazitett el.
Szép csokorba kötötte az érdemeket Elek Ernó.
Két éy megmutatta, bugy e maroknyi magy.r, mily egywerre három helyen védekezik ™ túlerőben Iev6 betörő ellenség ellen ;>em hogy megakadályozta a betörést, de 6 hódított területeket Olyan tények, melyekre eiideig a világtörténelem példát nem iamer.
Két év letelte után most már pihenésre vá-gyimk Az egész világ azt várja, mert kifáradlak n össiea hadviselő feleli és ujabb sorsdöntő eredmények szakérte- mér alig lesznek
néma szájak, hogy egy utolsó kis muzsik Logikua sorrendben méltatja ai érdemeket. Klaő sorélete is szentebb, mint a legnagyobb és Ua Tripammer (iyula -13 éves takarékpénztári inó-legszentebb angol kincstári utalvány. És ködését méltatja. 8 e méltatás régig vis. bennünket
akkor, .ki ben, a Honban hal,gatni ^ Két é, h^ége és fénye, ere......... „„
hogy az embermiliok lelkében valam. Uj\' ^ ^ ^ ^ megerWé9éhez ,|(lölltöUe rönkről a kockát, melyet az i llensóg &
értékelés támadt és az ő szentséges sze-l Ai ^^ ^ ^^ kapciol6dik ft, „,mj javunkra elvetettóért. ,
mélye, cári trónja és fenkölt méltósága! e|kölu>l<m ^mélyéhez. 8 ezt életerős színekkel vá-egyszerre ugy eltűnik a történelem szin-\'^, ei«»eniti tneg Klek Krnó. padjáró\'., mint ahogyan a hat milliárd cl- H amikor a takaréki^nttár nevében Tripammer Olvadt, megsemmisült a világháború forga- OyuHnak ezael szemben szerzett érdemeire az elis-
tagában meré8 ko®toruJil ann*k a K**^ al-
kotó telietaégnek más nnariszairól is megemlékezzék
___- TYIpammer Gyulát, az embert is méltatta. S Sslbériából
caaknem kronologikus sorrendben az oknyomozó tör- leküldött verseiből J*velek a kálváriáról és más
Tripammer Gyula emlakazete. j*,,wMó mon<^ hw mii Mt^^yek a fogságims.- Mutatványom
a Tornaegylet ben, a Vöröskeresztben s főképpen a 8xépitó Kgyeaület megalapításában. Itt öntötte"ki Tripammer (iyula lelkének igaz idealizmusát. Hogy e téren mit tett, azt a város és a sétatér — amelyet Tripammer Gyula parknak kellene elneveznünk s V esi a város vezetököreinek figyelmébe ajánljuk — a leghangosabban magyarázzák. .Mini városi képviselő s megyebizottsági tag is érdemeket szerzett az elismerésre.
A nemes célok, az ideálok — amelyek szolgá-; tatában állottál, amelyek, sajnos, idő előtt őrölték fel 1 munkaerődet váljanak valóvá — körölbellll ezek
Emlékbeszéd Tripammer Gyula föloll a Nagykanizsai Takarékpénztár igazgatóságának, választmányának és felügyelő bizottságának 1916. évi május hó 10. ülésén tartotta Ujnépi Elek Ernő.
Mint a prizma a nap színét részeire Iwntja, úgy boatja fel Tripammer Uyula egyéniségét Ujnépi Elek Ernő beszéde ama jellemvonásokra, amelyek Tripammer Oyula gazdag lelkét s éleláuek egészét adják. Már megemlékettQnk annak idején erről a

Magyar Bárd sorsa.
Nem magyar bárd sorsát mérték: Ugy hordom végig a világon, Véres keresztes magyarságom, Mini zarándok a Krisztus képéi.
baazódról, amely most külön lenyomatban s Ízléses formában előttünk fekszik. S most, hogy újra átlapozzuk, megint átolvassuk — gyönyörködünk benne, j Mart egyrészt szónoki ereje s lendülete, másrészt,

szövetségünkbe, amely egyenlő jogok jutalmával móri fel az egyanló kötelességek terhét. Törökország saját elhatározásából, megfontolt bölcsességéből, barátaág igaz lelkesedósából, — lovagiasságból, cselekszik, amikor ez utolsó nagy viadalban vetünk együtt vállvetve segit elpaaztitani az ellentámadást, éppen ugy,
a szóp beszéd befejező szavai, amelyeknél Tripammer (iyula egyéniségét méltatja Ujnépi Klek Ernó.
Dr. Lukács József.
Két éve. hogy a világ lángba borult. Kót ó«j. hogy az emberek egy borzalmas valóságra ébredtek. Két éve, hogy a háború gondolatával megbarátkoztunk ós két éve, hogy látjuk, érezztlk ós tapasztal-ahogyan a mi ágyúink segítettek felszabadítani a . r ,. , . . .
OJ ^ íjuk a fantazianak is nagy drágaságot Két évi vad
i borzalmas háború kellett ahhoz, hogy a fuiihó-
A két éves háború.
Dardanellákat. Ez nem kölcaöu, ezt a beceölel és az
okoteág diktálja. A aieni zászló alai: harcol Hali- ., . ... ,. ,. .......
Jazo Sierl) uracsok szirb államról fanUzáló politikumában a török az ósi ellenség ellen, harcol velünk, , . ,,.,.,,, ,„, .„, . , „ ,
" sok mldönfulová legyenek Százezer számra kellelt
akik Bosaniáhan és Szerbiálian kiváltságos helyzetet ....... „,.„,,, ,.- ,. ,
^ • puaziulutok az oroszoknak, hogy ktjozaiijanak, misze-
toremtettonk a iinizutmán vallás számára. Törökőr^.......... . ,, , -.....
- Jrmt nem egy ugrás lludapelt Hécs. Két évi há-
azág, amely fSlítt még pár eaztendó előtt osztoitíl ......... _ „ .,.,.„,
, bont ismertette meg a magyar nemzet hós tlait. Két
akart a rongyoa Szerbia éa Montenegró, iiue, halul- . . b ....... , ,
. ,, évnek kellelt elmúlnia agyúd rgósek és fegyverropo-
mas győzőként jelenik meg a Kárpátokon tul. Kt>- ,.„,, ,,,...„ . ... ... . . .
. , . , , \' gaaok között, hogy a világ megtudja: miszer nt Bn-
z peurópa határán. . . . , .., . ,
dapest nincs Ausztrtabau es hogy a magyar nemzet
él és lélegzik. Kz a két év neknnk magyaroknak
Adakozzunk az elesett ami""\'*,I>M**1 í"")l amM M\'!«l,lul»llul<
. .. _ a világnak, hogy a magyart nem lehet btntetleual
hósök Özvegyei ÓS árvái »érlegetni és bántani. MegmutaUnli félelmetes erőnket és öklünket. Megismertettük magunkat, hogy kik é» mik vagyunk. Két év kellene ahhoz, hogy a
Hadsególyző Hivatal fö- világtörténelem a magyar nemzet llait halbatatla-
1 a várai
pénztára, Képviselőház.
Heroldja vérrel veri időnek: Hitel öntök a csllggedökbe, A leszek az öröm suimüzöllje, Mikor vigság napjai jönek.
V
Ki véri gázolt, nem Ind vig lenni, Cézári nj-bárdok koszorúzzák / Engem vár már a szomorúság, És nem kisér el senki, senki ....
ISzibéria, 1915.)
6yere kisangyalom kösd be...
Az állomáson pihen a vonat, az utasok sietve ugrálnak a perronrn a zuhogó zápor elől és lihegve vetik magukat kúnyólmes ntádszékekbe a restauráció pelargón inui"S teri\'uszán. Az állomás végén munkából beszorított oroszok, az egyik bebugyolálja magát földszflrke köpönyegébe, szemére húzza tányér-sapkáját! a másik köpönyegén nyújtózik, a harmadik tarisznyáján hencsereg, matrácitlt a kemény kó, a negyedik az eget bámulja, az ali\'.vonaUó esószálakat é» mindegyik luibrál valamit, azuüli a vonatokat, kokárdásvirágoa katonákat nézdelik, akik már r^juk sem ügyelnek, ^ olyan megszokottak a szemnek. Kgy elhúzódik közölök, letelepszik a gerendára, körülkémlel, mintha félne, hogy valaki meglátja iá köpenye alól elölniz egy hegedűt; a térdére fekteti és végig próbálja a húrokat és beiülyeszti a hegedűt a vállgödréhe é» ráfekteti a vonót.
Meleringatóztaui Us^jkovszky rapszótlik us zenéjébe melyet egy pesti kabaré orkesztere harsogott a
nokká tegye Hogy a világ össze, nemzetei elismer- (Ölemben, azután a muzsik panasikodó nólfja jutott jók a magyar virtust. „Sok Ind disznói gyöz" mondta enemhe, melyet egy vasárnap délután hallottam a példaszó és két év kellett annak megdöntésére. - átsiklott emlékezetemben egy szent énekük i. mely.t
AUGÜ8ZTU8 6.
ZALAI KÖZLÖNY
húsvétkor búgott az orgona\'.\',, (te a fiatal orosz meghúzza a vonót és húzza tovább és a hurokból pattogós háborús csárdás bontakozik ki.
A belügyminiszter a hadbanultak gyermekeiért. Sándor János belügyminiszter utasította az állami gyermekmenhelyek igazgatóságát, hogy az olyan esetekben, amikor a hadsegitség dacára a gyermeket pusztulás fenyegeti, az állami gyermekmenhelyek Egy pillanatra nem hittem a főiemnek, ugy | vegyék föl a hadbavonultak gyermekeit rémlett, csal mókázik velem. Muszka magyar nótát? kötelékükbe, azután adják ki nevelésre, a
Meglőtték a jobb karomat Folyik piros vérem. Nincsen nékem édesanyám, Ki bekö-se uókem.
fis hegedűn ? Ámulva bámultam a fiatal oroszt és sokan siettek köré, akik a/, elmúlt pillanatban oda Bem figyeltek és ámuldoztak és c«ak annyit tudtak t-zólni: Na, ez érdekes !... Leányok kíváncsian dugdosták oda fejőket. Jé, nézzétek a muszkát. Ks a munka tovább húzta:
Gyere kisangyalom, kösd be Sebeimet, gyógyítsd meg a Bánatos szivemet Ki tanította erre a csárdásra ós miért éppen erre ós szerettein volna megkérdezni a szóké orosztól: meusze merengő muszka leányról ábrándo/.ik-e, vagy erdélyi leány huucut nézése_ fogta meg a szivét t
saját édesanyjukhoz és a nevelőszülőknek járó tartásdijat, ami a gyermek kora sze rint 3—21 korona közt váltakozik, minden hónapban utalják ki az édesanyának, aki ezenkívül háborítatlanul megkapja a hadi-segítséget is.
i — Gyászhír Nováczky Józsefné szili. Lier-jheim Teréz, ugy Lierheim Erzsébet gyermekei, valamint alulírottak a széleskörű rokonság nevében mély iájdalommal a Mindenható legbölcsebb akaratában való megnyugvással tudatják, hogy. félejt liftet leit szeretett jó édes anyjuk illetve, napa, nagyanya é/rokon — A hercegprímás körlevele a tüzvéáz !özv. Lierhéim Lajosné szül. Mftnich Terézia folyó évi ellen A bibornok-hercogprimás most megjelent aiign^lm" !»■"» Ti én ruggji6 órakoi^ éleiének HO-ik körlevelében nyomatékosan arra kéri fóegyházme- ivében rövid, de mindig MeTlbett^tnzott türelemmel gyéje papságát, hogy figyelmeztesse a híveket nem- vwelt «envedés é« a haldoklók szentségének ájla\'.os csak a szószékről, hanem a templomon kivfil is min- felvétele után az Úrban elhunyt A felejthetetlen den alkalommal és ha kell napról-napra, hogy le- drága halott teteme folyó hó 6-án délután 4 órakor gyeitek résen és tűzre, vizre vigyázzanak, mert csak % » Kozgonyi utca 23. n. gyászházban a róni. így kerülhetők el a tfizesel.kból folyó és igen gyak- kat\'i. hitvallás szertartása szerint beszenteltetni
1916. számú rendeletemben előirt módon é« uton szabályszerűen fölszerelt kérelemben a honvédelmi minisztériumtól kérelmezendő.
Súlyos büntetés árdrágításért. Székesfehérvárról jelentik: Sághy Lajos rea-dőrkapitány Király János jómódú gazdát, a ki 33 koronában maximáljL árpáját 40 koronáért adta el, 15 napi elzárásra ós 300 korona pénzbüntetésre ítélte. Az olitélt gazdálkodó fölehbezett.
Igazságügyi hadapródok 6s zászlósok Bécsből jelentik, hogy uj rendfokozatok lesznek a katonai hadbírói karban, nég pedig igazságügyi hadapród ós igazságfigyi zászlós rangfokozat. Axek-a jogvégzett egyéves önkéntesek érhetik el, akik katonai orvosi vizsgálat alapján csak segédszolgálatra alkalmatosak ós legalább hat hónapig kielégítő tevékenységet fejtettek ki valamely katonai törvényszéknél mint jegyzők, illetőleg jegyzőkönyvvezetők.
A nem- kézbesíthető tábori csomagok. A kereskedelmi miniszter a feladóknak vissza nein kószljesithetó térti tábori postacsomagoknak a posta és távirda-igazgatóságoknál való őrlési idejét egy év helyett hat hónapban állapította meg: ez idő eltelte után ezeket a csomagokat a posta- és tá-virdaigazgatóságoknál elárverezik, vagy esetleg meg* semmisítik.
A tojás árának országos maximálása. A földmivelésügyi és a belügyminisztériumban most foglalkoznak a tojás árának maximálásával. A tojás maximálásával egyidejűleg a kivitel korlátozását
ran pótolhatatlan károsodások A bevonult\'köztisztviselők illetménye.
A kormány újból rendeletben szabályozta a tényleges katonai szolgálatra be-
róni. kath. sírkertben levő családi sírboltban örök [ is él fogják rendelni nyugalomra helyeztetni. Drága lelkilldvéért az én-gesztelő szent mise-áldozat f. hó 7-én iU e. 9 órakor fog a szent Ferencrendiek helybeli plébánia I templomában a Mindenhatónak hemiilaüatni. Nagy-
vonult állami és vármegyei tisztviselők, kanizsán, ly 16. évi augusztus hó 5-én. Áldott le-
altisztek és szolgák illetményeinek kiutalását. A rendelet szerint polgári illetmények kiutalandók: az olyan tisztviselők, altisztek és szolgák részére, akik rendes (egy, két, három vagy négy évi) tényleges szolgálati kötelezettségüknek idejét 1916. augusztus 1. előtt már betöltötték, 191G. augusztus 1-től, illetőleg a lakáspénzt — amennyiben ez más időponttői kezdve esedékes — az 1916. augusztus elsejét követő legközelebbi esedékességi időponttól kezdve. Az olyan tiszt /iselők, altisztek és szolgák részére pedig-, akik rendes (egy, két, három vagy négy évi) tényleges szolgálati kötelezettségüknek idejét 1916. évi augusztus 1. előtt már betöltötték, 1916. augusztus 1-től, illetőleg a lakáspénzt — amennyiben ez más időponttól kezdve e e-
gyen emléke, a béke an/ryala lebegjen drága hamvai felelt! Rathmann Menyhért, Nováczky József, vejei. — Dr. Hátkai Méla, Jenő, I^ászló, Aladár, Mariska, Jóska és Nováczky Gizike, unokái.
Fegyveres szolgálatra alkalmatlanok szabadságolása
A honvédelmi miniszter rendelete szerint személyes szolgálatol leljesitó, arovonalbuli szolgálatra alkalmatlan egyének a harcban álló hadsereg körletéből mezőgazdasági célból legfó|jebb 30 napig terjedő szabadságot (az utazási időt beleszámítva)
A hadikárok megállapítása Galíciában. I A hadikárok megállapítására kiküldött országos
\' bizottság e hó elején zárta le munkálatait a lem-| bergi kerületben. A kerllletííen összesen 148 lakóház, 2560 gazdasági épület, és 32 ipartelep semmisült meg a maga egészében. A többi kerületben a kár-I becslési, munkálatok még folyamatban vannak.
\' A harctérre vonult legénység szabadságolásának korlátozása.
A hadrakelt sereg parancsnokságaihoz utóbbi időben tömegesen érkeznek kérvények, melyekben a harctérre alig 1—2 hónap előtt kiment legényság hozzátartozói többnyire általános tertoéázetü, aronban hatóságilag ulegerősitett okok alapján 1^-2 havi szabadság engedélyezését kérik. Minthogy a harctéren
nyerhetnek az oltani eUljiri p&rancanokfligaiktúl,1 SÍU\'K^\' M^gnek főleg guduigi okbíl igényit
személyesen előadott szóbéli kérelmükre. Rendkívüli | külöuüs méltányolást érdemlő esetekben, (családi vi- [ szonyok, haláleset és hasonló, halasztást nem, türó körülmények) rövid szabadságot, ha a szolgálali vi-i szonyok megengedik, ugyancsak a közvt\'tlén előljáró parancsnokságaiknál szóbelileg kell kérniök
szabadságoltatása tekintetében az illetékes csapatpa-rancsnokságok az utasításnak megfelelően járnak el, egyéb általános okból pedig szabadiág nem engedélyezhető, felhívja a. belügyminiszter a hatóságokat, hogy rövid idő előtt a harctérre vonultak szabadaá-igoltatás iránt beadott folyamodványait csak kivételes
A mögöttes „migban «oW»tr» koMw.lt1 <?»^
egyének, iii«6j;axlaxigi célbúi legföljebb *> hétig
dékes — az 1910. augusztus íjét követő j terjedő Bzabadságot nyerhetnek köivetlontll jtHnuies-
legkőzelcbbi esedékesség időponttól kezdve.
Adakozzunk a vak katonák részére.
lássák el igazolással, máskülönben a szabadságoltatta iránt folyamodó hozzátartozókat a tényállás felvilágosítása után kérelmükkel utasítsák el.
Hotel Goldenes Lamm Szálloda Béoaben.
A mögöttes országban személyes szolgálatot az udvari Opera, a Ring s a Kártnerstrasse közeié-teljesítő egyének lujsszabb szabadsága, fölmealéso ben nagyon előnyös fekvésű s feltétlenül tiszta. Jó vagy fölcserélóse minden esetben az 5316/eln. 4. a. j restauráció.
nokságaiktó! előterjeszteti kérelmükre, — ha a szolgálati viszonyok megengedik
4
SALAI KÓ1LÖNY
AU0U8Í1TI 8 6
bMill ■ Wtieiau kaadMa*. < • TMfrt!*! I


M lnttaaTtaV,
umjuS.
Dr aiakksa-Ma
Htryy Mii-t»»«)l«f
S .akart
•Cs
MUKA

W|
»»«/ ktovM-Ul tlluHII
KÍTÜNÖ ALPESÍ TE j-CSOKOLÁDE
XrodWoöi.
— A pép»Télw«<» jog története ét joga. Irtfk: fjtlies Jóxuj, fdigiiuii.
tauAr. A tankon munka a pápaválanztáH 10r-1 téueti fejMdéeérel foglalkozik. miiig az jelen aMjAluts éri HiuéMkiDxk érdeken és ta-Wl^BW «l»»«méii>, amely míg egjréazról; •ugorig ludui^éiijon, ujáarégiról köunyed stílusárai élvezetes olvaawáltj A világtörténelem e jelentós mozzanatának ismerete minden kuHurember tudásának szflkaégns réme. A mő ára 4 korona. — Kapható Hj. VVajditá Józsní könyfletjeskedóséliHn, Nagykanizsán
— UJ Mflk A világháború legMbb krónikása, írásban Aa képben az Uj Idftk A ml érdekes JUéaty a aéf y vilAgréaa kar«éroíá ttrtéaik, azt mind eláak tárja halói azépséga képekben fcrdek.jaéí alivészi airóval Aa előkelő lilái jellemzi Heroea JarMie Jaetllafját, u üj Időkel. melynek minden aaAata aktuálla közleményeiben, elbeszéléseiben Aa regáagsibaa ia agrárán! a szépirodalom ápolója — lüóízatáai ára negyedévre 5 korona giadóhívalal, Badapeet, ff. Aadráaay-ul 18. »
— A „Vasárnapi Ujaág- minden száma gazdag tartalommal jel loik mag.\' A .fasáruspi Ujáig? alMWM ára negyedévre 01 korona. „Világ-
MJll.t hal korona Hegreudelbelt a „Yaaáruapi UiSig- kiadóhivatalában (Budapest. IV., ky/Keiu-uiqa 4). Ugypnilt megrendelhető » .ifi.
Néplap", a lagolesibb uj.á< ■ magyar nép számára, WArra í koraaa 40 fillér.
— Aj aaépirodaliui éj móvéazeli liali-l«».t (•»|rk«I»ti AuJor )intett gazdag tartalom, ér-dikak áa akluátia képek egéazilik ki, A kilhiő lapot Melegen ajánljak olvaaiiuk intelmei,o Bzerkeaitóság áa N*4%lalal: HuAapw. J. Ifehér.éri ul l»/«. -Hlótizeléai ár félévre 10 koi. Mutatványszámul kést sággel kaid a kladéhÍTal
— A Peatl Hírlap kiadóhivatala lapunk utjáu közli a magyar olvasóközönséggel, hogy a világháború okozta papirbiáuy dacára torábbia ia a laguagyobb lerjedelembeo, n magktokult változatos tartalommal . jelenik meg és állaadd előfizetőit karácsonyra ingyen naptárral aiándákozza meg. Kt elismerésre málló ál-
\\7\'1a U/ U ido*atkéa»Hég mellett mág t-gyébb kedreiiűáoybeu
VllagnaDOrU . r«kieaiti elili>.tóit, akik a pirata.alont Érdekea I Ujaágot, Kápea Ujaigol és «> Érdokea Ujaág liáüo legjobb tájékoztató raa^yuráiattal és rua albumát — gyónyöro kivitelű kepakkel — ked-
veiményea árou reiit\'allMik meg. Uáltáu ajánlhatjuk azárt Hagyaroraiág legíerjedtebb lapját, a Peati Hírlapot, tisitelt olvaaóiuk atirea ligyelmábe. A Peatl Hírlap elófiaeteai ára: jullua bóra ü K 80 (., kát hóra I I 10 f., negyedévre 8 K Paati Hiriap áa Ulvataialon egyptt negyedévre 11 K 40 I., A Peatl Hírlap áa Ai Érdekea Ujaág együtt a«g«adevre 11 K 6t) f. A Pesti Hirlap és a Kápee Ujaág negyedévre 10 ( in í 1 urgy lap egyUlt 18 K 10 I. A Pesti Hirlap és ai Krdekea Ujaág Héboins Albuma oimD pompáé hAborun képaorosal egy bóra (egy sorozat) 4 K 80 I., negyedévre (bárom sorosat) 14 K félévre (hat sorozat) 19 K
A Pesti Hirlap kiadóhivatala, hova aa előfizetési dijat küldeni kell. Budapest. V , Tilmo.i eaáazár Va«áiiMi|i.iiikéitl két köikedveltségü 78 " v\'"
— AZ EST A magyar ujaigok kálOtt Ai K3T az egyetlen, amelyünk kiváló munkatársai miu-dig mindeafltt ott vaunak, ahol halyea áa pontos értaaDléaaket azerezhetuek be lapjuk, a magyar kő-zóuaág és a külföld réasére A7j 1CST éppen igy kl-lerjeatlelte ludóailó-acervezelét iniuden magyar vidékié, eől még a kiaebb helységeket ia havonta hálózatába A tökéletes szervezetivé* ereje leiördltietet-leudl rajta vau AZ EST miudeu egyea pétdányáu, aminek legbiztosabb mérléke az olvaaó közöuaá|oak AZ BST-lel azeinbeii megnyilvánuló, a állaudéan fokozódó luzelina és azereleln érért lati a legaltar jedtebb inegyur lap AZ KST, a filágaajló egyik leg-hatatniasabli orgánuma, amely a külföld előli ia galommá uítt e amelyről az ogé.z mivelt világ an tudják, hogy hírszolgálata a leg nagbizlialóbb ea «l-
ROVÁS
Vezércikk
tél képpel
Napihírek
Közgazdasági rovat
Wppokéati szeutáclói az
AZ ÚJSÁG
POLITIKAI NAPILAPNAK.
mellékletet ád az AZ UJSAG. Kiíyik: ,A« Aiszonynák", n iná^ik a: ,A Gyermekeknek.
•V Ul a vUAffkAbarizról áa acrálUlAbaa aaUAaa aaaaaáajrril, aalaikAarAl, mlaáaaatril, Iro-áaleaarál klaaa Aa iaa(blakaUaa 6kall >[r klU-asaiaaarkaaatalt napilap karatéban érte adat, iaaaaa at« aa AX UJtAd-ot.
■LönliTéál Am&K: ■jáaa Ivn . ... aa koraaa.
Waj/aáéTra ... a **r kó«a»ra ... -J K. ao t.
Megreudeláui olm :
AZ UJSAO KIADÓHIVATALA Budapest. terj\'edJégoTa Bnrópa\'Te\'ieUS Upia\'tósi\'imiiri ____________VU . Rákóczii ut 54 Bíara
nirocroiiiiijáJSwateBdfci. -
= Jf/ F^/DJTS =
KŐNYTT-, PAPI^-- ÉS IRÓSZE^KKREBKEDÉSl
l)ú» raktár legújabb divatú levélpapírokban
-\'* é» névjegyekben ______-
Nyomtatványok ittéiea kivitelben jutányos árban :------ gyorsan készíttetnek. . - _•_
v——
Tanintézet ♦ Je«yzői és egy
J^L_
Tanintézetek részére szükséges cikkek dús raktára -
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványok nagy raktára. ; L . :
311*1 ^fe^H^assiEa^a^^^^aaiiMt
Níyonutott á UptoUjdouoa l(j. Wájdita J6«ef k4oy,nyo,ndá,ába„ N.gyk.ni.Un.
55 Ik évfolyam
NAGYKANIZSA. 1916. augusztus 9. Vasárnap
60. szám
íiaarkataUhög ás kiadóhivatal Deáktár 1.
Ttlafaai lat. - Brlilluk dlj.s.bi. saartat.
11*1 K \'\'
Kröa Bandor
Kemöuy László
SUateUtá karma.
Magjalsplk betont ytajgr,,,,.
»IU In: Mfj tm M kH, (Mm I
A hidlárvák.
által: a) minden segitség néíku, b) segély kiutalásával? A b) csoportba tartozók ré-A „Taniló" hasábjain nem reg figyel- szére " s«gé|yössi!e« « "alád társadalmi met érdemlő közlemény jelent meg erről helyzetének figyelembe vételével sürgősen a kérdésről. A hadiárvák sorsának biztosi- megállapítandó és kiutalandó, tása szerintem nem esupán olyan erkölc :i Azok az árvák, akik a fenti kategóriák
kötelezettség, amely elől sem egyesek,
egyikébe sem sorolhatók, adják a közgon-
a társadalom és az államhatatom acrplritó dozás,a ráutaltak csoportját. Ezeknél, va-szégyenkezés nélkül ki nem térhet, d: rend- vala:nint 0 füntiek ellátásánál irányadó elv
kivül nagy fontosságú nemzeti kérdés is. \'W0"1 hoW senki »l««onyabb szintű nc-
Mlnthogy a kérdés - sajnos - mindez- velést n<) kl,PJun\' lninl kaPoU volna "\'W4 ideig nem tisztázódott teljesen, a hozzá- élelbenmaradása esetén. Hogy a kereset-
szólás csak használhat az ügynek. képtelen rokkantak gyermekei hadiárváknak
Kétségtelen dolog, hogy az árván ma lí!kin<endők, azt magától értendő dolognak
radottak ezreiről van szó. Ezért szerintem ,artom\'
mindenekelőtt az ország egész területét
A fentiek szerint nagy fontosságú,
számbavéve, ellátási körzetek volnának ho»\' " nyilvántartás a gyermek családi megállapitandók. A második nem kevésbé k»rUlményelre vonatkozó pontos adatokat sürgős teendő a hadiárvák pontos nyilván- tartalmadon, mert ez a nagy átlagra dl-tartása, a nyilvántartás folytonos kiégési-\'r,kUvíl ad " (O-ermetek életpályák szerinti tése, helyesbítése. megoszlására, tehát a gyakorlati képzés,
A nyilvántartás nyújtson teljesen meg- nevelés helyes alkalmazására, bizható adatokat az alábbiakra: Az elár- Világért sem gondolok itt valami drá vult gyermok részesülhet-e családja helyze-\'kói szigorral keresztülvitt elméleti szabály tének m«gfei$l£ neve)éáb«n a bpzzátsrtozóKra, nejn arr V (lágy a földműves gyerme-
kéből feltétlenül földüműves, nz Iparoséból
iparos stb. legyen. A gyermek egyéni hajlamait, rátermettségét figyelembe venni nemcsak a gyermeklélek iránti tisztelet, dt a józan közérdek is megköveteli.
Ám nagy átlagban mégis igaz marad, hogy a szabad mezők fia legszívesebben földműves, a műhelyek gyermeke padig iparos lesz.
Az ilyen célzattal készülő nyilvántartás helyesen tájékoztatni fogja az állami kormányzatot nem csak kötelességének noér; I véről, hanem arról is, hogy hány internátus fölállítását, mely intáz igénybevételét, esetleg ujabbak szervezésit követeli meg a hadiárvák ellátásának, nevelésének ráháramló kötelezettsége.
Az állam ezen terhét részíwn vállalni a társadalomnak is kötelessége s vállalni : is fogja.
Ha a kormány a nagy nyilvánosaág elé bocsátja a hadiárvák kort, vallást, nemzetiséget feltQntet\'d jegyzékéi nagyon sok olyan család Ipsz,. amely közülök 1—1-eíke-beléf^Joga^tJlfieUz állam terhét 9\'őkl^entl
Sose szerettem...
Azt, — aki a sárba virágot tipor — Mindig megutáltam,
Sose izerettem, kinek a vágy nem vágy Az álom nem álom.
Sose szereilim a léhán kistetkün Maga megalázót, — Sose szintlem, ki féltön tilkolta A szomorúságot.
ZEUS.
Nagykanizsa. 1916. augusztus 4.
k fehér faj pusztulása.
Brandea György, a világhírű holland író a béktbarátok megbízásából kiáltványt szerkesztett a háborúskodó országok uralkodóihoz, nagyjaihoz Kimutat a mai hareok borzadalmas mércére, hol milliók állanak milliókkal szemben A gépfegyverek sok ezrei homu torokat kaszáinak halálra, az áknák
egéaa vároadk lakóit pusztjtják agyftj,fu robbanással
Leikilemeretükre hivatkozik. KI la^ja, Maj emUn jáugéez, lifuy tloethe, hány Petófl, hány Newton, hány Kant, Kopernikus vagy Tolsztoj pusztult már el Ily m\'Mon, akiknek pedig a művelt vili* inig mennyi halinál vehette volna. Mily mérlegelhetetlen kárral az egész emberi kultúrára! Kifejti, hogy cau-pán a kultúrája biztosította eddig a fehér fajnak fölényét a négerekkel, a mongolokkal, az indiánokkal (.zeniben Hová lett íme a fölény, mivé zsugorodott össze? A fehér fej segilségül hívja a négereket, a mongolokat, hogy ezekkel tegye tünkre magát, a fehér fmjt És kérdi, mire jó ez? Szükséges e ez a testvérharc é« meddig szükséges ? Kolytatni kell-e addig, míg kivési az egéez fehér hy, llogy hírmondója sem marad ?
Hrandee Uyörgy szavait csak helyeselni tutijuk, aláírjuk, amit mondott. Szent és igaz Ain tehetőnk mi róla? Bár reánk vonatkozna, bárl Bár ne folyna a vér, bár mi le glédába tudnók állítani az ember-evó gurkhákat, kutyafejű tatárokat és ezeket kold-hetnók elleneink ellen. D« ml ezt nem tehetjük. Nikiink magunknak kell véreznünk, eiivnnk üterejé-ból táplálkozik a háború inindan napja. Nem mi
keadtQk a hábonit,\' nam ml folytattuk\' ét\' áim irtunk múlott, hogy már régen nincs végs.Tudjak ml la, mag\'la értjük mír mlnáaiinyian, hogy ml feáya-get bennünket. Már mint agéat Euró pií; baántfakat, az antantot ét. a.semlegeseket; a sárga vetztdslsm. Vérszemet kapnak. Toáják, hogy a számbeli föliay az övéké, mint, mondjuk az oroszoké velünk szsm-ben Ha egész Európa ösezes hadseregei agy táborban caoportoauInának, még mindig legalább tis, da több sárga katona Is juthatna agy fehér fsju har-oosrs. fis ezeket vetik hareba elleneink, ezeket tarlt-ják, oktatják a legtökéletesebb gyilkol fegyverek, jömegöló gépek használatára Kiadják közlikból áa kezünkból az egyedüli fortélyt, mely ai alónyt ri-szünkre biztosíthatta, a szellemi fölényüket. Qurk-hák, modernül ffllfegyverezett gurhkhák, pusztítják, ölik a Kantokat, a (ioetheket, a Koperaikneokat ét itt e^játírják el ugyanezen gurkhák azt, hogy hogyaa kell talán majd, neiu ia sokkal később, a Mohereket, a Danteket, a Shakeapearokat ét a Tolsztojokat ti-pusztitaniok.
Mossuk a késeinket, nem a mi hibánk: ua tehetünk róla.\' Nem kényneritettttnk seákit t kanca, sót nem is akartunk. Ha kell, inegkozdnünk a gnrk-
/
IALA1 KOÍLÖNY
Az ezek leszámításával megmaradókról gondoskodni az állam kötelessége. Hogy ezek nevelése miként történjék, ez megérdemli a-mély tanulmányt, a jövőbelátás gondostágát, \'\'mert akái&£ mezőgazdasági többtermés fontosságát, Ukár \'a konyha-, és dlszkertészet jelentőségét, akár Ipari és kereskedelmi fejlődésünk szükségszerűségei tekintsük: az árvák nevelésének okos meg-
t il, • n, _
oldása mindezeken a te/éken^ségl területeken mostani állapotunkhoz képest az üdvös reform jellegével birhat, jobb jövőnk biztosításának egyik eredményes intézkedésévé válhat.
Ész, sziv és íajszeretet e kérdés szerencsés megoldásával nagyot alkothat.
A kérdés megoldása azonban fontossága mellett rendkívül sürgős is. Tudomá-su ík szerint jó Ideje folyik is ez irányban a munka a minisztériumban. Fontos érdekek fűződnek ahhoz, hogy a munkálat eredményeként ne esak a hálát rójjuk le honvédő hőseink emléke iránt, de általa a jövő honvédelem s nemzeti nagyság egy értékes pillére is lerakassék.
Asztalos Gyula.
AÜG08ZTU8 9. -i; , _
XEIB&&*
Harsay 6jérgy 25 ám jubileuma.
Slép llmiepíég keretiben Ulte incfí % Mjbeli TárciBÍ postaliiraUil Harsa)\' György lielj-ettes BnOkiS-nek jubileumát
A hivatal mintegj IU0 embere tinitelgetl a> érdemen h. főnök liiratalilliBii. ólún l\'áltTj Zsigmond
Drágább lesz a posta.
Október 1-én felemelik a (Ujukat.
. Megírtuk má& h(%y a és
osztták postaigazgatóság közölt tálalások
folynak, amelyeknek\'\'az a coljuk, hogy a postai "díjszabást . fölemeljék, más szóval, hogy a levél, levelezőlap, A nyo ntatvany, a csomagszállítói megdráguljon. Ha Magyarország és Ausztria megegyezett, a magyar és osztrák postaigazgatóság külön ha-
ffllögyelóvel, ki meleg szavakban (ldvöiölle a jubi lánit, kifejezve a meleg voinódht 6» ragas.kodási azerz3dést köt Németországgal i:
mindazok rtWéröl U, kik itz ünneplésben részt nem vehettek
Az uj egyezség szerint fölemelték a
llar»ay György a inegbatotuágtél alig tudott postaforgalom diját cs cz u drágább ársza-
Adakozzunk a •katonák részére.
vak
szóhoz jutui, (le szívből jövő meleg szavakban köszönte meg a jóleső ünneplést, melyet élte legkedvesebb moinentumánok jelzett.
Amikor ez ünnepséget röviden regisztráljuk, az ünnepelthez mi is a legmelegebben gratulálunk.
Páter Felicián
világhírű énekkarával tegnap délután keresztül utazott, amely alkalomból a jelenvoltak nagy gyönyörűségére a restauráció ebédlőjében néhány gyönyörű énekszámot adtak elő.
Diák újoncok javító-vizsgája.
bival is, a tatárVal is, de nem akartunk, hanem mert kényszerítve vagyunk rá. Feláldozzuk, bár kicsi nemzet vagyunk, Petőlienket, pedig nekünk még sokkal jobban, óvatosabban kell bánnunk vérünkkel, mint a nagy nemzeteknek, de irii mást cselekedjünk\', ha létünkben támadnak udC, \'»r««„ gondolnak a holnapra, hanem csupán a mára.
Szép szavakat mondott Brandes György, szépek és meghatók. Csak sajpa, n«tm mi szívlelhetjük meg, hanem elleneink.
Oyóni Géza uj versei.
Egy kötetnyi verset küldött haza orosz fogsá gából Gyóni Géza „Levelek a kálváriáról\' : ez a cime a szebbnél-szebb üzeneteknek, melyekben a magyar szenvedés, a szibériai rabok elbuaulása nyer megkapó erejű kifejezést. A verskötet egyiL legmegrázóbb réme az a harminchárom vers, amelyet távoli szerelmesének küldött el Gyóni. Az igazi költői Ukekkel teli kötetből egy szemelvényt itt közlünk
Testvér, kit visz inár boldog végzeted Vezessen haza Őrangyalod szárnya! ti ha békén ölelsz nőt és gyermeket, Gondolj majd néha hús Szerbiára.
Testvér, kit visz már boldog végzeted, Aldd meg helyettünk a Tisza vidékét, S kiknél többet bűnös nem szenvedett: Küld el nekünk a boldogságos békét.
— Bevonulás előtt lehetik le. —
A kultuszminiszter rendeletet bocsátott ki, amelyben megengedi, hogy az 1897.. ós korábbi években született és a májusi ós juniusi potszeinlóken alkalmasnak talált középisleolni tanulók, kik a jelenlegi tanév végén javító vizsgára utasitattak, ha
bás október 1-én lép életbe. Október 1-től a levéltovábbítás dija, amely eddig 10 fillér volt, 15 fillér lesz. Fölemelik a levelezőlapok árát is, eddig azonban még nem döntöttek arról, hogy vájjon az 5 filléres levelezőlap a jövőben 8 fillérbe fog-e kerülni, vagy 10 fillérbe.
Megdrágul a távirat is: meg nem állapodtak meg az uj szó Ujakban, de valószínű, hogy a távirat szavanként két fillérrel többe fog kerülni, vagyis egy sürgönyszóért a jövőben ne.n 6, hanem 8 fillért kell rnajd Űzetni. A nyomtatvány továbbításának a dija 50 grammig 3 fillér a csomagszállítás dija pedig 5 kilogrammig 80 fillér, azontúl pedig 5 kilogrammonként emelkedő egységes díjszabást fognak megállapítani. • t:\\lt, vb-i \' . ■ "ti-^Y < •ú>?í«r.\'"«u Egyházkerületi közgy\'üléa A Dunántúli evmigelikus egyházkerület a t. hó
evttiigeliítui
jövő tanév előtt Behívnák Őket, intézetükben még a 22. ós 23 "án Gyiírátz Ferenc püspök elnöklete alatt
bevonulás előtt javító vizsgát tehetnek. I Nagy kan izsán fogja tartani évi rendes közgyűlését a
Ez a kedvezmény azokat a tanulókat ííleti ínég, \'Polgári lígylöt\'nagytermében, amely alkalomból az
akik a nyolcadik osztály vizsgáján egy vagy két egyház több notabilitása • is megfog jelenni váro-
tárgyból elégtelen osztályzatot nyertek. jsunkban.
Ha a javító vizsgát leteszik, részükre ír ki le-i . , . ..... , ... , , , „ 1 A harctéren eltűnt tanitók államsegélye
het adni a 48 238. számú körrendeletben meghatá-
rozoit érettségi bizonyítványt. Az érettségi javitíf A kulluwmmhil* érteaitette a kir. tauíelűgye-vizsgálatra utasitoít tanulók ugyancsak a bevonulás lösó«et\' ,l0W t,lvi döntvényt hozott a
előtt tehetnek érettségit. Az alsó osztályú tanulók, hárct4nfn dl,,nt tnnilók államsegélyének folyósítása ha bevonulnak, ugyanezt a kedvezményt kapják. A UrWA,*n A minhntori döntés értelmében az állam- ■ szabadságon levő tanárokat a vizsgákon bármely ott- hállArliftra ^rdejceire való tekintettel az eltűnt hon tartózkodó szaktanár is helyett-sitheti. 08 n5t,ea Unítók álla.nsegélyét beszüntetik, amint
nyilvánvalóvá válik az eltűnés ténye, a nős tanitók államsegélyét Azonban továbbra it= folyósítják a tanító
Adakozzunk az elesett \'családnak
A kis hirdetén.
Az alábbi apróhirdetés, amely nagyszerűen jeli. iinzi a mai háborús gazdasági viszonyokat, egy
Hadsegélyzö Hivatal fö-ki*n,lvi,il!lii \'"i\'1""1 Jck\'nl "irí?: >«i«í i«»
teléhez iii-nm-Mtiirs kerestetik. Ajánlatokat .Vaiárnapi ebéd" jeligével a kiadóhivatalba kérek.-
hősök özvegyei óa árvái javára!
pénztára, Képviselőház.
AUGÜ8ZTU8 9
UU1 EÖÍLONT
I
Változások a aiüa Máriáról nevezett szent Ferenc rendben A marian uh baritok korrainytanaoaa a múlt h6 8S-én tartotta évi rendes Qléaét, amelyen a veszprémi egyházmegyét érdekli kóvetkezó víitotisokat állapította meg\' A nagykanizsai rendházban hitíó-nök lett §chmidt Féllz székesfehérvári volt házfónok, helyettes hátfónük Pulyal Uinbert bpesti vikárius. Hitoktatók lettek: P. Bécsi Vazul Felsósegetdról és P. Heidinger Jené Andocsrél. At andocsi hátban vikárius lett Siiiiioza öebstlyéu nagykanizsai hitoktató, hitszónok P. Fehér István Székesfehérvárról. Sümeg vikárius Király Lóriim eddig malackai tanár, hitatónok P. Horváth Agnellus Pápáról. Atádi háziénak Horváth Domonkos eddig ottani vikárius, segédlelkész P. Ehrlicb Alajos eddigi érsekújvári bit-
tartási fémeket. Ezen magyarázat teljesen1 képességét akadályozza, ne a lémtekvirilitr. kittuítt téves, mert a fémek;. igenis be kell szol- >» B
gáltat:ii. x
Hány puskagolyó talál ? Egy francia statisztikus számítást készített arról, hogy hány puskagolyó talál ebben a háborúban. Számításit szerint száz golyó közül csak egy talál és harmincöt katona közül e ;ynek a sebe halálos Így tehát 3500 puskagolyó közül • csak egy okoz halált.
Nagyobb tluk Iskoláztatása A vallás- és közoktatásügyi miniszter az elemi iskolai féltőbb osztályosok Icko-
nofialk ez év december 31-ig viíaxatarthatjtt éa at idS alatt kötelesek azok pótlásáról gornlotkoAii.
■ónok, hitoktató P. Nagy Ernó njmisés. — FolsS-j
aegesden hizfónük Kovács Kallint eddig szombat- lába járásának kölelezettségéről és a szór-
Az árdrágítókat a frontra küldik a németek.
R ■•■•>• ir.HíTiifit i - lí.iin *fiu S .
Német lapjelentiíeek »z-rint.ii andernaebl k»-rületi katonai parancsnokság ;a aiinap több szabadságolt krtton.il hirtelen behívott téoybget atolgálatra és valamennyinket tüstént az oroaz frontra küldte. A váratlan behívás oka a lapjelentdtfok szerint az, hogy a «7Abad(ágoltak ellw árt6lh*jtil mitát; gátolt panaszok merítitek tói. Ugy látszik, nemcaak erö, de ívtlel is van a németebben.--------------11
Aíozllvának maximálta ára.
i \' ( M.
A kormány 8460 M. K számú rendelete a szilváért, aszalt szilváért és szilvaizért követelheti
helyi hitszónok, vikárius Tóth Leander németujviri galnil id ire vonatkozólag nyújtott kedvez^ irpkil a . íl^átjj^fp^ iilapitja mag:
—mónyről kiadóit mult évi rendelete továbbra\'1 öwi szilva nagybani viaárlásnil, witennániaMnl
sagédlelkén
Általános áldozás.
A béke utáni vágy ismét megszólal
■ a . 11 es korábban fejezik be
tatta a romai pápát Ezúttal az ártatlan kis
is érvényben marad. Vagyis ezek n fiuk ao.—, nyári szilva,12.—,. nilvalt IÍ0,.-korona. A a jövőben is később kezdik meg a tanévot j etemegefejtájo szilvárt. mely sztazfósétro é« stilniz A miniszter ehhez kfazitésre „om alkalmaahato,\'M ink nem rtsatkM-
a rendelkezéshez most ujabban csak azt.
A gabona gondot öraéae.
nak. Kívánatos volna, bt, i rendőrkapitány ezt la
gyermekeket állította soi ompóba, hogy meg-!" -j --— 1 mazimálná, ugyazinlén a kiesinybeni el»dáauál k^r-
.....„,. ,. ,„. , . .. . adta hozzá, hogy az ilyen be nem iskola- .M : . , •« •• \' •\' <■
tisztult leikökkel szálljanak az ígek Ura-, BJ , ti í, ! hété árakat. , . ,,,,„, :,|,»i,
.,.,,,,,„ „ „ .., ,. Izolt tanköteleseket folyó eVi november hóhoz s buzgó Imájukkal könyörögjek ki az
. ,, ,, . . „ ,. ., . nap második feleig össze kell írni sameg|
á taiános óhajtott beket. Ez okbol a szent p , , .....\' . ... . . . ..„ „t-nitá.i
J „ . . . iskolába nem járókát az iskolalátogatásra I Az Összehordott gabona- és talrarmányMatletek
Atya elrendelte, hogy julius 30-an a világ ^^ keU ^ülouüs gonddal való órizéeét rendeli. et. a Ulügy-
összes katolikus gyermekei gyónjanak és. .miniszftr leirata. Fokozott éberséggel kell Q0tlnl •
áldozzanak meg. A Csáktornyái lárában is A kávéközpont vezetősége. nagyrészt hadifoglyokból,\'leliát nem clággi inegbit-
megvolt ez az általános áldozás. A csák- A kormány a Kávéközpont vezetótégébe a Ma- bató elemekból álló munkásokra, nehogy a termi-
tornyai szent Ferenciek templomában 800 gyar Város- ét Ktlzségfeiiesztéti r.-t. képviseltében nyek tólgyujtiaával -éntékeny anjragl károkat okot-
jlópler Ottó i|a>ga!ót nevezte ki. haseanak, Behiváaok foljtin a ttaoltótigok Utóim
jelentékenyen megosappant. A hiányokat arra alkal-
gyermek járult az Ur szine elé és csatlakozott a milliókhoz, akik ezen a napon
buzgó imában esedeztek a Mindenhatóhoz,
MagyáT-Btírezeraéel réezvénytáreaaág. mM egyének belonisi>,| keU ^„j/ erre ,
A Magyar (lipógyárak Országos Kgyesülete a; iörlénytatófl(Dkktt minden rendelketéjire álló MZ
hogy Vessen véget a gyilkos és pusztító Budapesti Bórnagyktreskedók Kgyesaletivel együtt a\'ma igénybe kell venni.

Requlráyák a eertéat.
háborúnak s ál assza a béke áldásos suga-; kereskedoleningyi miniazterium houijiruUn mellett
ralt sokat szenvedett Hazánkra is. 600.0Ü0 l""■on• "j részvényüket .la- ^ l...
pitott, melynek oélja a cipógyárak és elpfatlparutok A kormány — amint a ülvátosl leleatéaekbél
Kltüntetcs. j rétiére ugy a polgári, n int katonai lábbeliekhez olvassuk - Békés megye alitpiajt, Illetőleg I cta-
Kovácsevice Arnold a 307. honvéd gyalogez-: szükséges bórt és segédanyagokat me^ereiok\' éa hai Bstolgabiró uljin lefoglalUWt « békiscaabai tar-rsd hós zászlósa a harctéren kifejteit tevékenységeért\' szétoszlani, fóleg azonban ezen célokra a kolBMról «*>hizlaló részvénytáraságnak mintegy iOOO 3tnb a harmadik nagy ezüst éremmel lett kitüntetve. bórt behozni. A részvénylársatSg alrulntlknl .Itpu,\'! Mrtóaéí, » egyidejűleg jel^ntSstótelr* lil|t» fal aa al-
az 5 százalékot meghaladó nyereség fltett a kormány ! UP*ot. hogy Békés-megye kotoaaigénak ellítáaia Hőtl halál. rendelkezik. ...a j "*ny tertés szükséges. A Wjinlnj\', "apfct Igazik, t
Az egyik caiktornyai katonai kórháznak tiazti < . . . kotónség szükségleteinek biztosítása végett ezúttal ra-
balottja volt. A mult héten Hujnik Pál, honvédhu- Elhunyt katonák hagyatékának keaelése dilcdtlisi emktzOkböz óliajt nyúlni és a sertés állo-szár fóhadnagy, a Bignom Laudis luliydonosa, kato- A harctéren ulesett vagy bategaé^ kitretketté- mány recpiirálásálól sem riad vi»sz»,. nai szolgálatának teljesítése küzben Osiktornyá.n ró- ben elhunyt katonák hátrahagyott vagyonának keM- i máské|i»n mególdaní nem Tehetne, vid szenvedés utin, snlyos sebeiben meghalt Julius zelésére vonatkozóan a kóvetkezó eljárátt rendelték 1
29 én d e 10 órakor temették el Hajnik Pál uno- jel: A bcérkezó hagyatékUrgyak, beleértve a jjénze- «•"«»• L»mm S.álloda Béeabw.
kája volt Hfjnik Páliuk, a 48-as idók rendórml-: ket w, beérkezésük napján fartótleailenijtk. Ar.|)én- a^jldvait O^ m. a Ring a a Kártnsrstraaae kMtlé-□iszterének Feletége, két kis gyermeke ée vlókeló;zek, ékszerek és órák minden egyes hagyatéki -oso- ben nagyon olónyös fekvésű s laltétlenül tiszta. Jó rokonság gyászolja. Nyugodjék békében I magból kiveendók és külón-kQlün az illetó pénztári I restauráció.
; napló tételszámával ellátott boritékban heljruzeiulék 1 Félreértik a rendeletet, \',, A bori(ékrs az elhsll neve ^ , r„ÍTe.
A háztartási femek rekvirálása egy tetendó. A hagyatéki letétek órzésére küK pé"nztári, Vue Pil .,a!"ir\' l,d"rin P^^W ujabb rendelet jelent meg, amely szerint a h^ználandó tói. ^ "«■•». UnulMit t Wg«U. flákbtmr ftjro-
.„..., . , . ... rl . nulU* >^lték, kiírnék sikerült t tüz tovább^
rekvirálás! egesz decemberig lehet foly- A fémt.0lgáilt<u .lhul.a.táaa désénck uiégakailályozisa. A vÍMgilat torin mag-
tatni. Egyesek ezt ugy mai5yarázlák, hogy A kormány meg^gedte, hogy olya,, réz vW illapitotték, bog,, a ppt a gazdánál levó maabtlyi decemberig nem kell beszo\'gáltatni a ház- óncezköz, melynek besulgiltatisa at ütemek terjeaitó-1 flu okoztt.
ha a kérdiat
S!
V.i
■ir t r. \' o a
Tüa.
1-
I |L á I KÖILÖM Y
AÜGÍBITOS 9
ncte éa
Uttár. Ataakoá wlhil* a\'pípk.áfáixIaHtör-tiuxi (•jltoéaével foglailtwik! amíg \'»* jelen atakJAhoa ért.. Mindenkinek érdekei én ta-ualf^lof_j»l\'H»|uAoy. a inalj. uiig egjré*«ról m^friíairíjl .koimjeii
j jíleütőa Iiiaiiaiiatanak latiierpio aiiuilau kultúrember tudaaának azdkaég réaaa. A Ifl. Waj W
kulturember A aií árn ,4
Vajditi* mit
ludaaának kórosa,. Kapható kbn? fkereskedésében,
agjrkaoiaaá*
— OJ lük A eilágháboru Ugllíiib krénikua. éa.|é^>a,u.HI Wtt, A mi. érdeke.
TiiMréaa, karciérela av ,\'i\'inii
krfá MSI eÚaáágí kápekbeu ftdakaovg. .naponkénti azenaációl ai l/mi «, .lékalé l«Ma j.ll.nul Her««
m
ROVÁS
Vezércikk
Világháború
logjobb tájékoztató magyarázattal és térképpel
Napihírek
Közgazdasági rovat
r«h#.ikea ti atféréi
rtt, aj m ,JM|nf. . miad*<t
!i« M«1amáuyel\'\'-u, ;db«*szaléj«ibep éa
ia -gyárául i alapirodalom ápolója — ]4»(•),, 5 korona Kiadóhivatal, ráaay-m 16. si
AZ TJJSÁG
JuiŰS
POLITIKAI NAPILAPNAK
két AZ
VaaáiintpiHikéiil mellékletet Ad az
kOzkedveltaégű ÚJSÁG. Kgyik:
„UJaág". ">\'»Aí" »«*»•
I\' jelenik isatf A .Vasárnapi Uj-
e!«lia*Uai ara nagyaMora 01 korona. , Világ- .. .
kráaiká--..! «f;tll hal korona. Uagrandolbaii a Aaazonynak", » másik n: „A Gyer-.Vaaáraapl (J(aá»- ki«tW>aUlábfn iHudap.ni. IV , mekaknek.
Ifyataaa-ataa AJ. U«a.ltt laegrend-llieló ■ jj . ■ • .
aaámára. Wé.r. t koroua 40 fillér. T^^T-T Í "^"f\'1 "Mű"
I ít"> *a matMskatáas Okait \'gr ki»a-
.. .^ev.iLA. .Slat" ..lipiro.Ulnii e. isAvé.teti heti- itn ■■[iitrkniliU aapttap karaUbea árU-
lappt (aurk»W fiplor ,J4aaefi K/udait lartabiia ár, .ai»t, aaaaaa alt a» AI Ujaátt-.t.
aMla.liiHE afáaaitilt ki, * tyn* lapot ■tírarríai a-.—
•MltfU ajánljuk olruóiak fl<i,.l,u;h. S.»rk-.il,W|( "\'™r ——. áakj^U,.!^: #«4ap-<l. I K-bir^árl „I IS/e. Mftlafáai á\' fálíir^ lO.k.n Malat>áar<iáinol k.

aa kínai.
ta „
a rr i k. ao r.
sü&TT
I«iy«llm . ■ir Ma4|ra
Megrendelési oim :
AZ UJSAa KIADÓHIVATALA Budapest
Eákóoai ut 64. wázq.
A Pe«tl Hírlap kiadühiva^U lapuuk utjáu kúxli a magyar olvrtsóktköuaégg. l. hogy a világháború okoita papirhiáuy dacára, tovább.a is a legnagyobb tarjedeleiulieu, « megsiokoit yáltomtos tartalommal jelenik mng és állandó elólu-lftit karáiionyra iiigy.m naptárral a|áudéKo»i« m-ig. Kt elismerése in-tltó ál-doialkésiHéK melleit még egyébb kedvetménybeu a résx^siti Htf.liietftit, «kik a Üivataialont. Krdvkra Újságol, Képe. Újságol és Aí Úritoké* üjaág bábo rus albumát — gjönyörü kivitelit kepékkel — ked-veiményHH áron reiidalli.\'iik meg. Aiéltfii ajánlhatjuk mért Magyaror*íág legt«rjedt«lib lapját, a f**eti Hírlapot, tisilelt olvasóink síives ligyelméba. A P«»ti Hírlap elónsetHKÍ ára: juli\'u hóra S K 80 ,í., két hóra 6 K ÖO f., QHgyedévro 8 K l\'eaVi Hiriap éa DiraUmloi. egyfltl .i.gyH.lévie II K 10 f, á Peati Hírlap és Az Érdekes Újság eaytttt n g»eddvr,«. t» K 5u f. A Pesti Hírlap és a Kép^-s ,U|»ág uagyed-évre 10 K &•» f A ueg) l«p -gyMt 18 K .0 1. A I Pesti Hírlap és at finlek. s IJjh.ig Háboiux Albuma I cimB pompás háborús képsorotai egy bóra (agy «o-j rosat) 4 K 80 (., uegyudévre (bárom aoro\'iat) lá I K lálévro (but horoitt) K. i A Pánti Hírlap kiadóhivatala, bora ai elöAte-tési dijnt koldeui kell, Budapest V., Vllmoa caáatár Ut 78 mz. alatt vau
— AZ EST. A magyar uj-ágok kéiöUAA
K3T ai egyetlen, amelynek kiváló m>iakatárMÍ min dlg miiideniUt ou vaunak, hIi I lialyea áa pontos érte-ülésaket H»nre*haiiiHk l>« tapltik, » m«gyar kö-tilQiég és a kQlföld réstére AZ ICST éppen i(y ki I iHijesaiHitH tiiilósi(ót«ttrv.uo:á\' miutto.i maayar vidéki e, sAi mAt; h kiselili li\'-lynétffk-t \'■» ••avonU há-lótatáiu A lökni trtS MX^rVetHtlaa^ nr< jrt InlArHillt*l««t-l-uttl cajta van AZ K8T mimleii u^y-n páldáayáa, aminek logbUtotihb mértéke nz olvasd kötAusÓRuok K/i KiT tel Ht-inbrt\'i megnyilvánuló, * állandóan lokoiódó Ititnlma és a/.<-r«l-l.t tuárl lett a Uu«lt«r-jedtxbb int«yar lap AZ K1T, a /ilá«-njtú egyik Iwü-bataliU4SHl)li orgnmun-i. mnnly n kQllöld p|a|( íh fogalommá uAtt s amelyról at egé»x művelt világ «u tudják, ho*y liir^-okálita » l \'g negbitlutóbb •«!• lArjnÜH^ge ii Kuróp i le{t»U6 lapi i kö«« e o-li.
KÖHTT-, PA Pl í^- ÉS IRÓSZE^KEHESKKDÉSE
Dúa ralctAr legújabb divatú levélpapírokban
éa névjegyekben -—_____
NyooatatvAnyok iiléaei\' kivitelben jutányos árban gVoraan késaittetnek
Tanintéietek részére szttkséges cikkek
-^r dús raktára —-
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványuk — nagy raktára
Nyomatott a laptuUjdonoa Ifl. Wajdib. Jóieef kúnr»OToradáiAban N»<ykaniiaAn
55iVéVfol?«m
NAGYKANIZSA-\'ygf ngumtm 13. Vasárnap
6a. szám
ÍWerkeestőeóg és kiadóhivatal Deáktir L
TaleHe.i 1H. -MMaMsek Ujaaabáa »,KiL
Erds Sándor
réeaavkieai.i:\' I.áaaló
kanat,
Megjelenik hetenkint kétesar.
hn M kar, MUm t
-----»a» M aur. -
IS fillér.
tat Ara: In é\' ayiljrü a
A pápa.
(7>r. /.) A háború kétéves történele mint nehéz, zavaros állom nehezedik lel-künkte. A technika minden leleményességével odázza a fegyveres megoldás A diplomácia úttalan utakon keresi a módokat, hogy ujabb, eddig pihent erőket vessen a küzdelembe, s ezzel csikarja ki a végleges döntést. Itthon küzdünk és vergődünk, hogy a harctérrel véresen megtérők gyötrelmeit enyhilsük, s hogy a háború kisérő rémeit, a járványokat cs az Ínséget lebírjuk. Odakünn a vérszagtól nekivadulva dühöng a had ik furiája, nem csoda, ha az a szegény katona a süvítő golyóba fojtja átkát, szuronya hegyére helyezi ki vad elkeseredését. Hadseregszállitóktól hallottam a minap^hogy már ők is helefára Inak a pénzhalmozásba.
Ebben az izgatott, ideges lelkiállapotban, mellyel az itthonmaradottak is átélik ás átszenvedik a fronton küzdők szenvedéseit, időről időre jóleső érzéssel, éledő re-ménységgcl látunk\' felröppenni egy fehér
galambot, a béke tymökét. Mint egykor Noé a vízözön esilláftödttvál kiküldte madarait, hogy hírt vogyen at átok multáról, ugy várja aggódó, iajgó azlvvél a Szentatya, mikor hoz máf a csőrében olajgalyat a kiröppent galamb.
A galamb- padig utjara Indul, kering a vértői párolgó föld félett, a por és füstfellegek gomolyai felett, s nem talál helyet hol megpihenjen . . .
Megtépázva, üldöztetve rebben vissza a Vatikán fehér foglyához, hol Péler kő-szálján csendes bék* honol. XV. Benedek pápa akkor lépett bijIdogemWkü elődjének, X. Piusnak örökébe, mikor a hábóru méretei kibontakozni kezdfttek. Alig eyg hónappal az első hadüzenet után. Most tehát ő is évfordulót ül, esdő imádságának, aggódásának, fájdajmánjü(,; soha meg nem pihenő, békére intő szózatainak évfordulóját. Ezek a szózatok mélyebb értelmüok, mint mi azokat a napi események hatása alatt látjuk.
Nemcsak arra a. békére hívják fel az
emberiséget, mely a* 11 II 1 \' \' -fi
ágyúdörgés
elnému-
lását, a vérontás megszüntetését, a normális élet lendületét nyomon követi, hanem egy erősebb, tisztultabb békegondolatot Inspirál : a népek kölosönös keresztényi megértését, nagyobb türolmet és nagyobb meg-engesztelődést, mint amilyet a fegyverek j döntése adhat,
Több lelket kell vinnünk az életbe, | akkor az anyagi küzdelem nem fesziti hamarosan újra kínpadra a mi lelkünket, több leiket a kulturába, akkor a gyűlöletes verseny nem idézi fel oly könnyen a poklok rémeit.
Nem tudjuk, közel van-e béke Időpontja, vagy egy fagyos, kemény tél választ-e el még tőle. Az azonban bizonyos, hogy a fegyveres döntés csak fogcslkoigatással tűrt kényszerszünetet és nem békét ered-
Olyan gyűlöletet, amilyen Franciaországban egy félszázadon át lappangott, inig a mostani, példátlan hevességgel vívott háborúba nem sodorta.
A pápa békeszózatai a fegyverek csattogásaiban elhangzanak, mint a pusztában
A vén konfortáklis ló.
Irta: Vargha Gyula
Szegény, csak a Montja a a bére, S hogy üget. hogy igyekszik előre; Feltört sztlgye mennyire fájbal, Nekifekszik mégis a hémnak.
Vén ia, rak ia, rokkauí la a pira, l)a lobogni ai ostort aobae\'virja; Biztatni >e kall, kár tolna a azóér\', Anélkül ia hajtja a jó Tér.
H hallgatja népééiig a vak ló,
A kövön hogy csattog\'a patkó Hall-e egyebet, gondol-a hiáera? Van-e egy kis izórakoaéaaV
Nem DUlk-e olykor eaaéba
Vidáman a kis falu\' képe t Örök éjben a az utcai lejben Nem zsong-e fejében a hajdan ?
Nem létja a eaáaaívaló rak Magit deli, fttrge oelkónebf Ki. eeeugctyOjr trtgaWa\'Tlare, iramodva, eeókeiva, óikéira
KéT vslgybaa aa nt pont\' boaaaaa, Öyora, konayll rnttté aliog oUaa, 81 nyargal alózté,- Méaa: Madarat ha rtplt igy a aeáruja
Be-bevágtat a eöld (aknába, Tiporja kevélye* a láha. Nyíl, hoeeku feszit, ahol álterikizoll, Letörtek a gyenge kaláasok
Megáll < izek* rákeéiahoa, Kriae ezéna r t. igacaga aeiHéoe.
A oaikó oaak pár terápiát hl
8 tovatűnik gyora j
H a rét kozepébae elérve, Mini uarraa, aittkra aa irha.
A vizát gázolja, tapoaaa, Poltreooea* a gyOagya l
Szegény asomera gebe, téged Kiaérnak-e vájjon a képek ?
8 ha ftgetax uvomorun, elepedve, Vau-e belaaem néma sebedre,
I "•\' \'
Uad, mint te, igia gebe, vén ia, 8 fáradt, izomoru vagyok én ia, KI falai töprengve, ha kérdem, Van-e annak baazna, hogy éltem.
De leikamat egyre kiairik A azinek, a hangok a airig. B binatoe ijbe, homályba, Beragyog gyermekkorom álma.
j Adakozzunk az elesett hősök özvegyei és árvái í a várai
Hadsegélyző Hivatal főpénztára, Képviselőház.
\'<t>%!iátM co\'a i o " *
AD0Ü8ZTD6 13.
kiáltónak szavai. Nem függ tőle, hogy ered- Erre
nyegetf háfoin lapotot.
. A 0Óstui utl forgalmút
Vilmi* •ászár elrendelte a fe-
ély -tfolytáp a hadiái- dultq*,. Amerikáig,
Károlyi Mihály gróf és kisérete elin-
áf\'i \'H
ilnt o vas-
M
Hollandia clrcndelto az általános moz-gósltást

ményosek legyenek, !ászén az anyagi életnek tnegvsn a maga törvényszerűsége, a történelem felkavarodott tényezőinek, mikor a ható erők egyrésze fékezhetetlenül működik, sok Időre van szükségük, mire visz-
szatérnek az egyensúlyba , a román állásfoglalás kérdése már ak- Az osztrák-magyar bnnk
A súlypontot, mely mélyebben fekszik,\' fölvetödi)u a lelkekben. Erről számol ötről hat százalékra emelte, mint a tengeralattjárók alámerülés! határa, ^ a Mve||(A4 hlr ^ karesztbői ér- ..\':*\'.
vagy a gránáttölo^rek mélye, nemcsak i |ieze„ , —-------
nemzetközi szerződésekkel, békepalotoi tanácskozásokkal, hanem a közéletbe és a lelkekbe oltott nemesebb, evangeliumosabb
n kamatlábat
világnézetlel kell megszilárdítanunk.
Ne aszerint biráljuk tehát a pápa béketörekvéseit, hogy pillanatnyilag sikerül-e vagy sem szózatát a hadviselő felekhez eljuttatnia, hanem segitsük elő nemes szándékaikat intelmeinek megfontolásával.
A pápa kiröppeni! fehér galambjai, ha olajágra nem is találnak, legalább a ml leikeink hódolatos, hálás visszhangját vigyék hirül a Vatikánba.
Károly romöft\'/király tfegnttf -Czcrrm gróf bukaresti kövétel ,\'á:-óráfT át,tarló külön kihallgatáson fogadta. v4w» . . • í
A minisztérium kiadta az első moratóriumi rendeletét,\' mely a magánjogi kötelezettségek teijesitéset két hétre szabályozta. <
Mi törtánt kát óv előtt.
Egy nap krónikája.
\\
Halkabban ...
(Gyóni Gha most megjelent verseiből.)
Halkabban járjon aki él, S dúdoljon csendes énekel. Messzi sirdombok fejinél, Ma ezer gyászrszobor mered.
Ezer menyasszony könnye hull S aztán már mindég sir szegény, Mély sírban álomtalanul Alszik ezer szép vőlegény.
Lányok, virágot szedjelék, Díszítsétek a :.irokal, Nem lesz már vőlegényetek, Ki oly szelíden simogat.
Mind liíi voll s \'pompás férfi mind, Kikről legenda! sző a léi, Szemük u\'sifpól ránk tekint: Halkabban járjon, aki él.
A háború\'elsŐ jelei Kassán is lázas és lelkes tüntelésekben nyilatkoztak meg. Dr. Blaiiár Béla polgármester megkapó fölhívással foidult Kassa város közönségéhez :
Hadseregünk hadra kelt. Fiaink,\'lestvéreink, drága véreink indulnak háborúba. | Büszke lelkesedésünk\'kiséri\'őket, de aggódó szeretetünk elménkbe idézi, hogy milyen A „Budapesti Közlöny" 1914 augusz- súlyos megpróbáltatások várqak reájuk, tus 1-én megjelent száma nem hivatalos! heleKs<íg leiV/egetl,\' ellenség támadja, ezer részében a következő hirt hozta: veszedclérrí kőrhyétazi őket. ..
A folyó évi julius hó 31-én kelt hi- Fölhívom Nsgyk:\\niz$a, viyos lársa-vatalos-értesítés szerint Ő császári és apos^,dalniái, \'.hogy "a;, hjyco^\' s«besűltck .is .betol! királyi felsége a hadsereg, a hadile i-, tcÉck \'\'Sorsának\'" \'enyhltíséhcz, egészségük gerészet, két hQovédség általános mozgósi- helyreállításához Járujjón. hozzá, .ki-ki, ámítását legkegyelmesebben elrendelni méltóz- vel \'eheti, pénzzel vagy természetben szgi-tatott. gáltetandó <$o/náijQy}J s,^.
Ezen intézkedésre az Oroszország ré \'-. i ■ \' « •» *\' 1
széről elrendelt mozgósítás szolgáltatott okot.
Végig lapoztuk az elmúlt két esztendő krónikáját és valami csodásan izgató és éredekes, a legfantasztikusabb rcgénye\'tkel vetekedő pompájú eseménytömeget láttunk magunk előtt. Érdemes innjn-onnan néhány szemelvényt visszaadni föloleveniléséül hősi époszba való eseményeknek.
Mi törtónt 1014 augusztus I-ért? \' Vcisec város .jöiyijnyhitlósági .kozgyii\' A berlini hírek a német mozgósításról;\'"én Milctic»Szluvka.Va tiufikiilis szerbek nórelmeeiiek lartuiték magukra nézve a nem fogadták számolnak be: vezére kijelentettél \'hogy ők "magy.tr haza- l"ll4t. " "agyon helyeseit nem fog
Pétervárról a német nagykövettől az »"kl1ak érzik n^StHtöt\', tikik\' életüket és vc- \'"""" \'"\'"\' az értesítés érkezett, hogy az orosz hadse- ,ukct \'át mely pepj** JW0s Bféldoini a
Hideg zúiiany a pékeknek.
\' t -• # . w • , .. ■ ,1 % i
Az a tengernyi \'sok vissza lílúe, melyet a íeg-
Megjöljelj ag első > hitek, melyek a likasaid, hasú,.zsíros mi^jii jiékmraterek elkövettek a
hadsereg .^sikpreírőj t^s az ország kö- háború folyamén s » »nk. garázdálkodás ós szédelgée
zönsegenek lelkeactfésóről.ss\'záinoltiik be: "* 4mk,lil ™ ^túetlijaVDál, arra bírta a helyi ható-
Éjjel I -óidkor rt \'fnónarhia csapatainak 7f\' " 1,,8^űrI,,)b- Wf—
életbe velük szemben.
agyuzásu következtébe í fd. robbant Belgrád-ban egy lőportorunv - i
A Kflliinéfidái.i, egében t-tpusztull.

U. i. u hatóság kliteluzte a pékmestereket, hogy a barna kényül kguuiijiít 62 álllárért árusiüiák, melyhez a lisztet 43 r> fillérért . kapják. A ezegányehh pékmesterek erre anonim! vállalkoztak is, azonban a legmagasabb hangú s legduzzadtabb zsebOek, kik a liáboru folyamán nit-gy vagyont wereztek ezt
reg ós a flotta általános mozgositása elrendeltetett.
hazáért.
,vwe(D a\', i
lisztet adni.
Kedves Polgármester ur I A közönség érdekei már most égetően [wrancsolják, hogy a kenyérpoeaé-kolásnftk s ii szipnlyozisnak vége legyen Azok a Jóra való |«ikmesterek, kik vállalkoztak a stltésre kajijana
l
AUOÜSÍTCB 18,
2U1I KOZLONT
elegendő lisztet, — a renitens pékmeater urakat pe- hetó hiány. A vas 20 filléresek azonban természet ilig hiidiszolgsltatás filmen tessék hozzájuk sütésre (szerűen nem elégíthetik ki az ebben a tekintetben bso . lmi vagy a frontra küldeni. mutatkozó szükségletet, amely főleg a •> filléres, kre
Mert ha Hamburger és Oplta megtudnak be- vonatkozik, amelynek fölötte érezhető hiánya a kózfor-lölo élni, tán azok az urak is in Jgélhetnek, akik oly galombtn zavarokat okoz. A kereskedelmi és ipar-magos tónusban beszélgetnek B akik a közönséget a kamara értesítése szerint a kormány legközelebb ezen
bufgooyu itrifa • hatéeáírtno-
Naponta kaplmtó, burgonya kgismraonklnt 30
llllér, gyufa dobozónklnt 4 fillér nagyban olMébbu.
Leezállitjftk a kmyérnütéa dijukat Hint értesllltlluk a helyi hatóság a kenyáraü-sajét fejős tehenöknek tekintik. a bcjon la segiteni fog,, mert bír van arról, hogy a thnok „jyjgj 4o mtóre, dij4l s0 m^f, fo<j.
Ha pedig nini legutóbb is inegtprtént maii- niagyar és osztrák pénzügyminiszter 9 filléreseknek lygyjelebb leszállítani, ami nagyon helyes, Odvöa éa
vasból való Terelésért! lárgyalásokat folytatnak kívánatos » ha a pék urak ez. ellen Is debattiroinak,
8«er«tk<»H,Uk nem aaeraahetnek be ltestat.j tew4k " P>M»>«« MUUtai . . raniua.
..... ... ,,.,,. , , I\'ök urakat beállítani sütni, hadiszolgáltatás cimén. A belügyminiszter a lakosság liszt el látasa ügyé-
követkoző körrendeletet böcísátotta ki: „Föl- j Fogynak a flakkerosok.
, flakkerosok száma, kiérdemlik gebéket,
mái is áron felni adnának kenyeret, tessék velők szemben a legszigorúbb megtorlást foganatosítani.
Végre mégsem járja, hogy azok az emberek, | kik már is eleget szítták a közönség vérét, kényölt kedvök szerint utazhassanak továbbra is annak zsebére. *
Vastagbőrtl egyéneknek kell azoknak lenni, kik!merült künkrót Molbó1 kifolyólag értesítem, hogy a Napról-napra kevesebb lesz .
a kiáltó sok szenvedő hazali „megy is nehéz meg- kereskedelmi miniszter úrral tör- kik gorbftn wlják el ,ovaiktt)
hen
az abrftkoláshoa.
élh, lését, még inkább megneheziteni akarják, hogy,"\'" ■"c8*"\'P»<««»nk értelmében IpaHestOletek, válla- raivc| fengerihez nem juthatnak maguk »íg. potrohosabbra hízhassanak. Semmivel |Ulok\' i,ll4,ít«k\' <« egyéb közintézet.k 1>e(,ig v,„ ^ tWk v„|.h„l bíztoa
sem különb ez a hazaárulásnál, melyet Németország-! k°l5n v4iírlW ÍKaI°lvsny a rendelet vonat- raiel „ „IJwrt5ok keiei k0íl)u.
nelyaa
ban a legkegyetlenebbül torolnak meg. Itt is meg van módr$s eszköz, s ha az illetők nem ismernek
kozó szakasza alapján ki nem adható. Ezek lisztellátásról csupán az illető törvényhatóságok utjáiivtörtón-hetik intézkedés."
A kormány maxim Álja a szappant Az általános drágaságban naponként fokozott
szeihéi-hfét^\' á legkíméletlenebb megtorlásban kell őket rés^rte^ii.jbadd térjenek észre és tudják ineg, hogjf\'.Ht milliókörülnek, ha megélhetnek s kenyér-
h,^,j,»nV,pedig ™g.vonszerz.\'»ro gondolhatnak. emelkedell „ w|)|).„ 4r, Ami MMlwn ,e(!éuy halála vagy eltűnés miatt nem jött létre, u
M(Igert, kedven biiias hasú, nagyságos inSkniester ,„_„. k|.r,lU
ma t koronánál olcsóbban
uihKÍ ■" ; \'\'
"»\'\'■ Egy városi polgár.
„Aöhzohy cim h pártában maradt
menyaHHzonyokaak. -}:< \'
Karlsruheból jelentik r A badeni nagyherceg
megengedte, hogy mindazok a leányok, akik hadba-vonnlt férfinak voltak jegyesei, bár a házasság a vő-
kedi-8 arra kényszeritette a kormányt, hogy a szap-
\' .* ---••- pan árának maximálásával is foglalkozzék. Ugy érte-
Istentisztelet. sülünk, ez rövid idő alatt meg fog történni, s az e
\' \\ Áz izraelita templomban a péntekesti is entisz- rAttben íennAI16 mariik előreláthatólag, ha nem is teht\'f. hó 11-étól kezdve, további intézkedésig dél- ór,lök vóKei- de e,»yI,ulnl foK"ak után J/,8 órakor fog kezdődni
„asszony cimet használhassák. Ez azonban csakis meg nem kapható. Ez a folytonos és rohamos emel- u|,b«u az-esetben wabad, ha a vőlegény halála vefj.
eltűnése összefüggésben van a háborúval.
Ujitáe az orvosi szigorlatokon. Királyi engedély folytán az egyetem orvostudományi szakán az elmekór ós gyógytan, a gyermekgyógyászat és a bőr ós bujakórtan kötelező szigorlat
tárgyává lett. Ennek folytán a harmadik szigorlat
A kereakedelmi levelek cenzúrája. 1 1 Megverik a geológusokat A kereskedelmi levelezés valószínűleg eenzura ,|jja lö2 koronában állapíttatott meg.
A magyar földtani intézet az idéu is körútra kBrtl» hüW a ^viseléssel összeföggő a\'datok küldi a geológusokat, hogy az ország területén több^ázatla.iságból a külföldre ki ne kerüljenek ke-
Betlltják a főtt kukorioát.
ínyencek és cs^megekedvelők, akik megeláged-főtt kukoricával i\'s — ké
lölvételt eszközöljenek. A geológusok nagyrésze azon- rMkedol...i leVt,lBk róvón A kereskedelemügyi mi-
ban szomorúan tért vissza Budapestre. A nép ugyanisinÍMter 3818á-V/1916 szán. alatt tölhivta az érde- |ek a máskor oly olcaó
a térképekkel fölsterelt tudósokat, akik folyton a ha- kdtek fl«>ft,\'»ót «™ » körülményre, hogy ismétel- süljenek el a legrosszabbra. Betiltják a főtt kukori-
tárokon bolyonganak, kémeknek nézte ós nemcsak e,6íü\'-dult- kereskedők ós iIMirosok a kül- cát is. A nyár kedvenc cinegéjének hadat üientek
nem támogatta őket munkájukban, hanem sokszor rölddel levelezéseikben ós odaküldött nyom- azok, akik nemzetgazdasági érdekekéi vigyáznak a
meg is verte őket Nehogy a jövőben hasonló esetek ^ványaikban, legtöbbször vigyázatlanságból és gon- tengerire. Értesülésünk szerint a jövő héten randai*
forduljanak elő, a íöldmivelésügyi miniszter körren- datlanságból olyan a,latokat i* közölnek, amelyek az fog megjelenni, amely eltiltja a «dld kukor.loa forga-
d letet bocsátott ki a szenny geológusok érdekében. tudomására jotra, a hadviselés érdekeirft fö-1 lomba hozatalát, a kukoricának .. egfőzést és em-
A miniszter hangsúlyozza, hogy a ha.óságok minden lött« hátrányom halnak. Ilyen a hadviselés érdekeit, beri táplálékra való fölhasználását
lyongaimk is k mezókön
tekintetben támogaasik a ludományos célok érdeké- veszélyeztető adatok fölsorolása az, amikor például ben iiuzó goológuwkat és világosítsák fíl a népet, kat,l"»i megrendeléseknél, nyers anyagokban fennálló hogy a tudósok nem kémek és hogy azokat nem ""kségr. I és más katonai vonatkozású adatokról tesz szabad megverni, még ha térképpel a kezükben bo-\' ™litést. A f&ílt l\'mliWt adatok közléséléí tehát min-
denki tartózkodj k, mivel az egyesek által elkövetett (\'e"íeziis!l,\'z s^P\'*\' tl Jövóben sem lett módjában
hibák természetszerűen az egész kereskedelmi levele- ^^
A rokkantak ezerepe a köalgazgutáeban. ^ „jgorubb cenzúrázását és ezzel nagy késedelmét J^\'oit"\'betagyminiszter a törvényhatóságokhoz kör- vonják maguk után rtiadeletel intézett, amelyben felhívja figyelmüket a
■Hantak alkalmazására Közli, hogy a rokk.ntügyi Altaláuo. noHÜléef engedély
IB katonaságnál.
Ifflfetalban sík olyan írni-olvasni tudo értelmes rok-.fffi. , , i-i.it/-tiK Az „Őrszem" ciinü katonai lap ly száma írja:!
katona van előjegyezve, akiket a község, és kör- " , . .. ■ Hotel Qoldene* Lamm Szálloda Béosban.
... .... • . i i w » . i A hadvezetőség mindazok számára, akik a háboru i JJOUiUí
jtÉVzői irodákban mint segédiimnkaerőt lehetne al- h . .
™ kivöl. alatt tényléges szolgálati kötelezettségüknek megfe-, »««van Opem, a Ring s
lelnek, vagy podig mint póttartalékosom első katonai i b(\'n I,afe,,on •lönyös tekvésQ
kiképeztetésüket elnyerték, a törvényes szolgálati idő, j restauráció.
illetve a nyolc heti első katonai kiképzés híteltével
Kót flllérenek vasból. — általános házassági engedélyt adott ki. Az enili-
A vadból készült fillépesek forgalomba bo- tett időpont után tehát a házasságot meg lehet kötni |, , , , ,
csátásával nómikópen enyhült á váltópénzben érez- kórt katonai engedély nélkül is. i líclt-OlTciK TCvSZCTC.
lAfimazni. Ezektől Egyéni használhatóságukon sémmiféle magasabb iskolai képzettség igazolását nem kell kívánni.
Az elemi iskolák kiadásai.
A vallás- ós közoktatásügyi ministter leirt a törvényhatóságokhoz és kflzli, hogy a ráült évi rett-
adásainá! mutatkozó esetleges hiányokra. Fölhívja ennélfogva illetékeseket, hogy a dologi kiadások fedezéséről a jövőben saját hatáskörükben gondoe-kodjanak A községi elemi iskolák személyi kiadásainak vállalt fedezetét a kormány ezidén is folyósítja
Kilrtnerstrasse köxelé-feltétlenül tinU. Jó
Adakozzunk a vak
SALAI l 0 I L 0 * T
AUaWMOl W
BERLIN
színházban
mindig a legújabb, legszebb és legérdekesebb műsorra talál a közönség. Mindenik előadása a kinematografia legelsőrendü és legújabb alkotásaiból van összeállítva Szebb és érdekesebb s tanulságosabb műsort a fővárosi mozgószinházakban sem lehet látni s a helyárak olyan olcsók, hogy még a legszegényebb ember is megnézheti. A .BERLIN" színház agilis igazgatója mindig a legújabb és leg válogatottabb moziműsort mutatja be — Nem sajnál sem fáradtságot, sem költséget, hogy a t. közönségnek az előadásokat minél kellemesebbé és élvezetesebW tegye. — A „BJ5RLIN" mozgószínház látogatását mindenkinek a legmelegebben ajánljuk. A zenét Lőwlnger Amália zongoraművésznő szolgáltatja.
M\'LKA
kítünö alpesi tejcsokoládé
Iíödalom.
iojtti
Józ
és
-y A pápaválanatáa jogtörténete és tetelea joga. ina Lukács JózuJ, fí»Kliun.
tanár. A vsHküH munka a pápaválasztás történeti íettóilésévol foglalkoxik, amig jelen ahskjáltox órt. MiiidHiikiintk órdekea óh tanulságos olvaníliánv. amely míg egyrÖHxról bxigoruan tudományos, iná«ró8zról könnyed utilUttilval álvtUMteM olviiamany. A világtörtó-iihIuui e jelentós mn/.xniiatának ismerete j miudfu kulturumbm ludasának Hy,(lkflégi\'H\' róaxe. A uiű ára 4 korona. — Kapható Ifj. \\Vajdile Jó/.Hfl\' köuvvktuoekoiIAHiili.\'n, NagykanixHán
— Uj Idők. A vlMvIi ilMjrti lHKh«|>b Mnikáxx. iráabau é* kúpban at U| Mflk A mi érdeken exe-méuy a négy világréa* h*ifi,r»*in történik. ar.i niliitl elénk tárja f«»tői mépMÓga kopekben tórdekesnég, IrlÜVéssi UÍVÓ*al és .\'|Ak«ló i/.lé« jeliemii IlölCt\'U fe\'erwic hetilapot, m l\'j I«lök«t. melynek minden siáma aktuális köslHiuóiivoi\'i.Hi, elbemáléHoibeu é.i reKÓnyelben In wgyaránt a ixépimdsloin ápolója — KIAfissténi áia UAXVrtdévre 5 korona Kindéliivaml, Hudap^at, V),. Aiidráiwy-m ifi. h*
— A „Vasárnapi Cfjaág" minden Hzáma gatdtf urtaloimnal jelenik meg A .VanániKpl üj- Aki a ▼ilé*k4bor«r*l él •rrélUUbaa
slAíu^ai ét karon. Világ. ^ i.také.rél, a,l«é».trél, tro-1
krA.alM-.vM. qpéH hat koma*. Megnuidellielé a (é%Xmmtél b**.. és *«vkl.haté»» óhajt w itta-
- A Patti Hírlap klsdóhivilili Ispuuk uljáu közli t msgyer olvasókőzöotéggel, hogy a világháború okoztt pspirbiáuy dtcárt továbbit ia a legnagyobb t«rj«dal»intian, a luegstokoll változatot Urlalonunal jelenik mag á. Állandó előfizetőit l.récaouyre ingyeu aapUrral aláadékozza meg. Kz elismerésre méltó 11-dozttkészség melleit míg egyébb kedvetméayWu a réez.slti eltlizetóit, akik e Dlvatazztoat. Irdekes Ujalgol, Képea Ujtágot éa Az Érdekes lijaág Ilibe rue albumát — gyönyört! kivitelű képekkel — ked-vezményea Arou rendelhetik meg. Uéltéu ajliilbatjiT azért Magyarország iegterjedtebb lepjél, a Petii Hírlapot, tieztelt olvasóink tzivee ügyeimébe. A Pesti Hírlap alófiseleti ára: juliut bóra I K 80 f., két llóri I KID f„ negyedévre 8 K Pttli Hiriap ée U\'/V/rri^rlacárri lYWHt (Divatszalon együtt negyedévre 11 K »0 I , A Peeti rviv.gct/.uclhclgl lUVdl Hirl,p it 4l Érdekaa Ujaég együtt ne|<edevrt II
K &0 f. A Peiti Hírlap éa a Képea U|»ég negyed, évre 10 K öli f A negy lep együtt 18 K 10 I. A Pesti Hírlap ée az Erdeket U|eig Háborús Albumé einlü pompát báborua képaorozst egy hórs (egy eo-rozatj 4 K 80 I., negyedévre (hárma sorozat) 14 K lélévre (hat sorozat) 118 K
A Pesti Hírlap kiadóhivatala,\' hova az eliflte-tési dijst küldeni kell. Hudspest T„ Vllinus ctitzir nt 78 sz. slatt vau
ROVÁS
Vezércikk
Világháború
legjobb tájékoztató magyarázattal térképpel
Napihírek
naponkénti szenzációi az
AZ UJSAG
POLITIKAI NAPILAPNAK.
Vasárnaponként mellékletet ád az ,Az Asszonynak", mekeknek.
két közkedveltség!) AZ UJSAG. Egyik: i másik
— AZ EST A magyar újságot kézélt AZ
A ílvnr " WM®1\'60\' amelynek kiváló lunnkatáreai uiiu-
„A uyer-,^ ,„irmait 0lt vanuak, ahol helyes ée peutos
.Vasárnapi Uisis" kladóliivatiUbau (Hudip.Hl, IV Kgyetem-ulea 4). Uejaniu iHegramlelhetó a .Ke pet Néplap\', a leaoleaóltlt nj-áu a magyar nép számára, lélévre -J korona 40 fdlir.
— At „Alat" ssépirodslmi és inövészeli belj. lapot (ezerkeszll Andor Jóuef) Kazdaií tartslom, érdekűt is aktuális kép.k egészitik ki. 1 kiltnó lapol melegeii ajánljuk olvasóiuk figyelmébe Szerkesztőség éa kladóblvatel: Budapest. I. Kehérvári nt llt/e. Kltflzaáésl A\' félévre 10 koi Mutatványszámul kész
aöaa nsaaaaarkaaatett aapttap keretében aaiat, littit tlf aa az ujaAa ot.
ZLÖmKTiS! iUZ:
II kareaa.
>• M
leutiém .... a KII klaapra ... 2 K. to r.

Megrendelési elm: OJSAO KIADÓHIVATALA Budapeat VII , Rákóotl ut 64. siám.
érte-ülésekel sterezlieliiek he iapiuk, a\' magyar kö. zünség éa a küllőid részére AZ KáT éppsa igy ki-| lerjeszlelte ludósiló szerveielét minden magyar vidéki e, sói még s kisebb helységeket Is bevonta hA-lózaUba A tökéletes szervezettség ereje lelörQlhetel.-lenül rajta vau AZ. K8T luiudeu egyet péidáayán, sininek Isghizlosilib mértéke az olvasó kötöotégnelc AZ RST lel szemben megiiyilvinuló, s illiadóáu\' fokozódó bizalma ée szeretete ezért isit a legalter
egyik log^ előtt la lm
galommé nőtt s amelyről az egész inóval! világ oe tudják, ho^y hir.zolgélala s |ag iiegbizhalóbb es el-Wjedifíge l< Kurópa le/alsó lapia közé emeli.
Wl
!jedtebb msgyer la|> AZ KST, a rilágssjló egyik li hatalmasabb orgauuiua. amely s külföld előtt is iuí

KÖNTV-, PAPI ~ ÉS IRÓSZEI^KERESKEDÉS
l>ás raktár legújabb divatú levélpapírokban éa névjegyekben Nyomtatványok iiléses kivitelben jutányos árban gyorsan készíttetnek.
V-
Tanintézeti
J ^
♦ Jegyzői és egyi
.A.__
Tanintézetek részére szükséges cikkek
■ ^ dús raktára --í----
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyorulátványok nagy raktára. ■ -—
■aesssamsBesűesa^^^m^assassasmmBs^am^um
NyomaUtt a UptulajdoDO. lfj, WajdiU Józ«[ kJayT,.,o,adá|ában Nagykanli^
55 ik évfolyam
NAGYKANIZSA 1916. augusztus 17. Csütörtök
63. szám

ÍS lerkesstőség és kiadóhivatal Deáktér 1 ".iei.ii Megjelenik hetenkint kéüur BtlieUel in: B«rr érre 10 kei, HU korona, n«ry.dé*ra s knaaa eo ni «VV« aaiaa in 11 dilié. m »
Talafoai lsa. -KlraeMnek Oljiaakáa aaaiUL Erős Sándor j> Kemény T.áezló lie. -
Társadalmi szervezkedés.
A háborúnak nem utolsó eredményei közé tnitozil:, hogy az emberekben a társadalmi szervezkedés fontosságának tudatát megrögzítette. Ami a békében osupán arra szolgált, hogy eszköze legyen bizonyos emberi törekvéseknek, a háborúban szinte öncéllá lett. A termelés szervezése, a fogyasztók ellátásának kollektív Intézése, a központosított és szervezett működések, melyek az egyéni és társadalmi élet egész területére kiterjeszkednek, egyedül adhatták meg a lehetőségét annak, hogy egy hadban álló nemzet itthon maradijai megélhessenek munkájukat teljesíthessék és ezáltal a harctéren levők nagyszerű eredményeit elősegíthessék. Sőt magábun a háborúban, a fegyveres erők lénykgjs mérkőzésében is a szervezettség, az öntudatos, együttes cél felé törekvés az. ami a sikert a legnagyobb részében olősegiteni képes és azok a meglepetésszerű fegyvertények, melyekel a központi hatalmak hadsorogei végrehajtottak, nem csupán a. jobb katonai anyagnak,
jde elsősorban a tervszerű együttműködésnek, a taktikai és stratégiai céloknak a rendelkezésére álló eszközökkel való kiviig arányba hozatalának, a szervezés és a megosztás fölényes művészetének voltak köszönhetők.
Bármikép i:> végződjék a háború, bizonyos, hogyha belőle semmi egyebet nem tanultunk, mint u szerveződés rendkívüli fontosságának főlis nerését, akkor is sok eredménnyel zárhatjuk le a háború mérlegét. Mert ez a tanulság, ha a köztudatba !átmegy és gyakorlati megvalósulásra lel: az emberi erők oly nagyszerű lendületét képes fölidézni, mely a háború legirlózato-sabb sebeinek begyógyltását a legrövidebb idő alatt biztosítani képes.
A termelés és a fogyasztás szervezése —• e pur cxceilence szocialista alapelvek —, mint u háború bizonyította : a7. emberi energiáknak leggazdaságosabb fölhasználását biztosítja és oly megtakarításokat rejl magában, minők helyes beosztás mellet a legnagyobb kiadásokkal biró állam háztartását is aktívvá tohe\'.lk.
Hogy ez nem hipotézis, hanem mag* a valóság: talán legélénkebben a német szövetkezeti élet kifejlődése bizonyíthatja. A Schultze-Delitzsch tanok elterjedése és gyakorlati megvalósítása néhány évtized alatt képes volt Németországot Európa első nemzetei közé emelni és olyan eredményeket bitosltani a számára, hogy szinte természetszerűen kellett Anglia irigységét ét nagyhatalmi féltékenységét fölidéznie.
Igazolják a dán termelési szövetkezetek működései, melyek segítségével Dánia néhány év alatt Európának aránylag leggazdagabb államává lett és a contrario: igazolhatja Oroszország, mely szervezettség híján sem gazdasági sem politikai téren nem képes a benne levő hatalmas energiákat kifejteni.
Magyarország őserőben, tehetségekbon, anyagi és szellemi kincsekben egyaiánt gazdagon megáldott ország.
Helyes szervezés mellett a nemzetek elsői közölt foglalhat helyet; enélkül soha nem lehetne egyébb, mint egy hid a keleti és nyugati kultura között, mely egy
Az én otthonom.
— Arany János tilán. —
Itt ez a hely hol 611 must,
Tillalárom haj, Puwtitoin a papirost —
Tillalárom haj, Egy kis pioiny sárkuuyhó, Ueleesapkod esó, hó, Tillalárom haj . . .
Két szobám vau, az egyik,
Tillalárom haj. Háló szobám mert szebbik,
Tillalárom haj . . . A bútorom\'<fgy láda, Abba hálok, mint ágyba, Tillalárom haj. ..
Ki franoia, ki angol, Vjgan ól benu(lk a mol, Tillalárom haj.
Ritkán nyúlok felójQk,
Tillalarom haj, MenkQ üssön baléjük,
Tillalárom haj. Nem érnok egy fabatkát, Nem hoztak egy falatkát, -Tillalárom haj.
Ágyam fölött arcképek,
Tillalárom haj, Valamennyin rám néznek,
Tillalárom haj. Mintha éppen mondanák, Ez ám a nyomorúság ! ,.. Tillalárom h^j.
Rég kifakult a stine, Pakolni szoktam bele, Tillalárom haj.
Nézzük most a másikat,
Tillalárom haj, Soha sötétebb Íjukat
Tillalárom h^j. Ez a dolgozó szoba, Habár nincs is ablaka, Tillalárom luy.
Lámpa rámát használom,
Tillalárom haj, Verseim itt firkálom
Tillalárom haj. Meg is látszik mindnyáján, A derű, a naphiány, Tillalárom Íny.
A szögletben rakáson
IMI talárom huj, Száz könyv hever egymáson, Tillalárom haj.
Van a földön szőnyeg is,
Tillalárom haj. Lehetett tán piros is — Tillalárom haj.
Asztal áll a köiépen,
Tillalárom Kölcsön kaptam nemrégen, Tillalárom h^j.


SALAI I 0 i L 0 N T
AÜQ08ZTU8 17.
ideig teljesiti hivatásét, de — h« kellően nem gondozzák — rozoga hlJ módjára ÖMze is omolhat A jövendó nemzedéknek hivatása, hogy a szervezés és összetartás erejével Magyarországot a jövó magaslatai felé lendítse.
A front mögött.
Pihen a honvéd.
Harctér, 1916. julius ?4-én,
, S,
Pihen az ezred. Hat heti perzselő ók Iázas napok útin, az ellenség erejét bónitó, pusztító véres munkától kifáradt tértét-lelkét néhány napig pihenteti a honvéd. A lelkiismeretes nehéz munka után oly jól esik ez a nyugalom, ami fölfrissíti erejét, acéloaitja izmait a további küzdelmekhez.
Festő ecsetjére, költő tollára, grammofon lemezére való az a kép, az a zenebona, amit a pihenő tábor nyújt. Minden arckifejezés, minden mozdulat, miftden «zó, hang és zaj, a szemet-ffllet gyönyörköd tető kellemes harmoniál>a egybeforr.
Lássuk közelebbről ezt a képet. Amerre a szem tekint, mindenütt vidám arcú, szorgalmatoskodó, ki-Mbb-nagyobb csoportokba verődő honvédeket lát-Mindegyiknek akad dolga a pihenő órák alatt is. De ez a dolog a munka boldogabb végéhez tartozik.
Mikor már „nagytakarítást" végzett testén, beoltatja magát a járványos betegségek ellen, majd megtisztogatja és simára keféli — a netalán uralomra kapott — kellemetlen állatkáktól gőzben inen-tssitett csukaszürkójót ós ki hasal a napra sütkérezni. Itt-ott egyik-másik még beretválkozik, nyiratkozik,
! fehérneműjét mossa, amott legbőségesebb cimboráját: fegyverét tisztogatja, majd levelezéseit végsí, kényei-misen, formásabb betűket vetve a tábori lapra: szó-val, hasznosan, változatosan és üdítően pihen a honvéd a szalmafödeles házakból \'.rendetlen összevisszaságban épült lengyel falucska árnyas udvarain vagy saéllős csürjeiben.
És mikor mindennel végez, szakaszába vonul, ahol lehajtja fejét szerelvényére, hogy egy-két óráig legalább álmában lehessen az otthoniakkal, szerető lőréi köriben. Az ágyuk bömbölhetnek miatta! Azok , nem zavarják álmait. De bezzeg, amikor az ügyeletes sttmtori hangján kiáltja: „Sajkát fogj I Vacsora kiosztásához sorakozó!" — azonnal fölébred és lábra-i kap. Sajkáját villámgyorsan lecsatolja mindig rendben álló szerelvényéről és a sorba állva, íürge lépé-1 sekkel indul a konyhához, ahonnan az idei krumplival készült gulyás párolgó szaga már jó előre csiklandozza orrát, de még jobban a gyomrát.
Néhány perc niulik és már ismét együtt van a tárnaság. Szótlanul költi el vacsoráját. Azt tartja: keveset beszélj, de többet egyól, amikor itt az ideje. De azért mindig akad olyan bőbeszédű, aki ilyenkor is lead egy-kó{, sikerült élcet, ami csak jó hatást 1 kelt és mint ők mondják, az emésztést elősegíti.
Ha hassal is rendbe jöttek, az evőcsósze meg-tisztogatása után ismét letelepednek és rágyújtanak a fölvételezett cigarettára az erósebb dohányos rendesen selmeci pipájára.
Nos, most elérkezett a diskurálás ideje! Csen-\' dexon kezdődik és mindinkább zajosabbá válik. De a j nótázás sohasem maradhat el, az a vacsora utáni csemege.
Sok, nagyon sok beszélni valójuk van, hanem a beszéd fonala mindig a harcok körül csavarodik, i Közösen letárgyalják élményeiket, tapasztalataikat; beszélgetnek a multakról, régi csatákról, az ujabbi : harcokról és a — jövőről, egy szebb,, békésebb, vi-\' 1ágról...
harcokról! Ez a legkedvesebb ós legkime-
■»•" Két lábát eltjüzaltem, Körköpönysg, hegedű,
Feketémet megfőztem, (Két éve nincs nyirettyű),
Tillalárom haj. Tillalárom haj^.
Egy ócska bőrönd a szók Egy doboz a ruhatár,
Tillalárom luO, Tillalárom haj,
Usupa téli üresség, Leltározni lenne kár,
Tillalárom haj. Tillalárom haj.
Gallérok, meg kézelők, Volt is benne valaha,
Voltak benne székelők, De az Idő vasfoga,
Tillalárom hq. Tillalárom luy. •
De mióta ezeket Sluss! Leírtam otthonom,
Tillalárom Usg, Tillalárom haj,
írván rajtuk verseket Vele minden vagyonom. i
Tillalárom haj. Tillalárom h<y.
Felhasználtam, kiürült, Örököseim ha lesztek,
A bőrönd alám került, Ez mind tiétek, nesztek
Tillalárom h^j. Tillalárom haj.
Faíon bot ós parapli, Zombory Gyula
Tillalárom baj, Adakozzunk a vak
Két kalap (ez valami 1)
Tillalárom hq. katonák részére.
Hihetetlenebb téma. És igazuk van. Miről is beszélgetnének itt? Hiszen most semmi egyéb nem érdekli. Annyira beleélte magát mindegyik a háborús időkbe, mintha a haroolás volna egyedüli rendeltetése, életének célja, n intha a háború volna keresetadó gazdája
... NI, milyen édes-kedves wy, ♦mihez ugyancsak kontrázik az ágyuszó tompa bömbölóse. Tizen is beszélnek egyszerre Kgyik a másikát „tulllsitálja." De azért ott. a csűr sarkában tombol a szó a legerősebben. Egy jól megtormett, szálas, erős flu tette le a garast, hát az övé a szó. Fokozódó hevességgel beszél ós már oly erősen kiáltja a következőket ós annyira gesztikulál, hogy mindenki figyelmét oda vonja:
.. Hanem az anyja kínját a bestia lelkének, mikor oszt már az első dtótig szemtelenkedett, jól megcólpontoztam a büdöst ós ugy beleduráltam kócos fejébe, hogy a cár izikes kenyere nélkül a pokolban szagolja az idei savanyitott káposztát....
Altalános derültséget kelt az ilyen és ehhez hasonló kifejezésekkel fűszerezett „mondás", amiben versenyre kelnek egymással. A jó ég tudja, hogy meddig folytatnák ezt a természetes humortól sziporkázó társalgást, ha az ügyeletes isméi meg n^jn zavarná őket, amikor a „parancskiadáshoz" sorakoztatja a századot.
Városunk polgármesterétöt.
Közhírré teszem, hogy a Nagykanizsa város területén született, itteni illetőségű vagy az osztrákmagyar Monarchia területén bárhol született és Nagykanizsán tartózkodó alábbirt évfolyambeli népfelkelő kötelezettek hemtftató szemléje a következő sorrendben fog Nagykanizsán a v Polgári Egylet nagytermében (Sugár-ut) megtartatni: az 1877.,, J876., 1875,1874., 1873., 1872, 1871, 1870. évben születettek 1916. augusztus 29- n d. e. 8 órakor; — 1869., 1868. 1867., 1866 valamint az addigi népfölkelő szemlékről bárminemű okból elmaradtak 1916. augusztus 30-án d. e. 8 órakor.
Felhívom a népfölkeló kötelezetteket, hogy a fentirt időben ós helyen tisztán öltözködve a legszigorúbb büntetés terhe alatt jelenjenek ineg és azok a népfölkeló kötelezettek, akik annak idején katonai szolgálatot teljesítettek, katonai okmányaikat a népfölkeló bemutó szemlére magukkal hozni ós bemutatni tartoznak.
Nők a közigazgatásban.
— Uj miniszteri rtiidclct. —
Már régebben hire járt, hogy Telesjkj János pénzügyminiszter a pónzügyigazgatóságok nál tömege-poritia a fogalmazó állásokat olyképpen, hogy
Az igy megüresedő állásokba azinléu gondoí-
AÜGÜ8ZTÜB 17.
-V-
ZALAI K ÖíiON Y
kodni óhaja a miniszter munkaerőről, mert az adóhivatalok ma is alig győzik a háború következtében megszaporodott munkát
A miniszter a magyar nök részére meg akarja
nyitni
/
a pénzügyi közigazgatási pályát s ha elég alkalmas munkaerőt kap az országban, tömegesen fogja a nőket számvevői munkára alkalmazni.
Ennek a miniszteri intenciónak a gyakorlati 1 megvalósítására szolgál a vallás- és közoktatásügyi miniszternek 1916. évi július 28-án kelt rendel-te, mely rendkívüli liberalizmussal és a háborús viszonyok helyes fölismerésével a nök számára egy nehéz", de igen tisztességes uj pálya kapuját nyitja meg. A magyar nők eddig sem voltak elzárva attól, hogy Hzámviteltani vizsgát tegyenek, azonban eddig csupán a jeles bizonyítvánnyal rendelkezőknek volt meg az a joguk, hogy számvitultani kurzusra beiratkozzanak.
A kultuszminiszternek előbb emiitett rendelete ezi a korlátot ledönti, amennyiben
az egyetemekhez és az akadémiákhoz intézett leiratában kimondja, hogy a nők az államszámviteltani tanfolyamra fölvehetők akkor is, ha a fölvétel alapjául szolgáló iskolai bizonyítványukban háromnál több elégséges osztályzatuk is van.
A rendelet természetesen nem érinti az előképzettség mértékét: mint eddig, ezután is a négy-középiskolai oszt.ily sikeres elvégzésére vau szükség. A fölvétel fölött eeetról-esotre a vallás- és közoktatásügyi miniszterhez címzett és az egyetemek rektoránál vagy a jogakadémia igazgatójánál benyújtott kérvény alapján dönt.
8 felügyeletre Halász József kir erdőgondnok kere- de nagy az örömöm, hogy téged fiam viszontláttalak." tik fel.^ ^ Azután oU a karjai kftafttt uiegbalt. A hirtelen
A városi tisztviselők beszerzési előleg iránti ké- ölte meg az öreg gazdálkodót, relm" elfogadtatott.
A békáit ói erdőből kitermelt fa értékesítéséi ól
A, liuk fekszenek a níjvonalban Előttük völgy,
Ab ötös honvédok froritjá&t

szóló jelentés, úgyszintén a kórházi ápolási dijakról
abban sással bevont tavacska A tavacskáiban a
s a kórházi alkalmazottak háborús segélyéről szóló """""\' — — • -
javaelatot egyhangúlag elfo.iadl.HBk, mely „Ián a « ™1,mi ""\'M«»i íaA- Andr4\' ■ a
közgyűlés mihamar véget ért
lit.
Miniszteri rondo\'et uz uj tanévről A vallás- és közoktatásügyi miniszter leiratot intézett Znlavármegye közigazgatási bizottságához az uj iskolaév megnyitására vonatkozólag, A rendelet szerint a mull é\\i miniszteri utasítás az iskolábajárás kötelezettségének korlátozására és a szorgalmi idő megállapítására nézve az 1916—17-iki tanítási évre is érvényben marad. A miniszteri leirat szerint az elemi népiskolák l—III. osztályait már szeptember elején meg kell nyitni és a tanköt elesek junuis végéig tartoznak iskolába járni. A tnlnyoiuúnn mezőgazdasági- népességű községben a Ill-ik osztályt csak október elsején kell megnyitni és április 30 án he lehet isinél .zárni Az V-ik ós VI. osztály növendékei, valamint az ismétlóiskolások e\'upán november 15-től április 15-ig kötelesek iskolába járni.
v.fcizi a mozgó valamit, felkönyököl a lövészárok azé- . lére, egy iieig nézi, aztán odaszól a mollette könyö- -M köló Rrmea Istvánnak:
Néz\'Z csak oda a sás közé, komám, ott va-
*U lA
lami mozog.
Hun?
mí|(tfl
emeli fel a fejét Remea. .,!\';/ Ott al mutat a tavacska felé Fazekaa. ~tu >V. Eben, látom »• \'A:>ií
Mi lehet a\'l — tűnődik Fazekas.
Róka
feleli unottan Remes és nagyot

Nem lőhet a\' — gáncsoakodik Fazekaa. íi.g
— Mér nem lőhet: -Mert a rókának uégy lába vjm, — ennek
mög két lába van
— Hiu — húzza fel a vállát Romes. — Ne?^t köd is két .lábail van, oszt mégis szamár vagy.
ÜdvÖvIet Oroszországból a. zalamegyei tanítóknak
Körös Imre szentpéteri íanit.ó, aki a millenáris ^vben- Csáktornyán szerezte ta-nitoklevelét, mint honvédtizedes "az oro-szok hadifogságába esett. Onnan irta, az AvjKiiBztus 15 étöl dniiíÁbb lesz a tvvlrdn. alábbi sorokat volt iskolatársainak: Kedves A magyar kereskedelmi miiustieriuniin.il tör- Barátom! Ti, akikkel együtt tanitói okleve-té.f megállapodás folytán a Magyarországgal vníó jet SZctcztorri a millonium f^ejtheletlen évé^ ji^ti forgalom díjszabását ez év augusztus 15-tAI: ^ ^^ oklcv^cmet a csáktornyai tanir^
Elhalc-sztott beflzo.fcóö. A"nagykanizsai takarékpénztár által alapított Önsegélyző Szövetkezetnél a f hó 15•érc (kei esó .befizetésük az- ünnep miatt f hó 18-án pénteken d e tartatnak meg.

kezdve fölemelik, A magyarországi távirati forga-
lomban ez időponttól kezdve a következő dijak lesz-
tóképző intézetben, Nektek küldöm Tur-
#1
nek érvényben: Közönsége* táviratok szavanként
gjjUcsztán kék ege alul, szomo.ru hadifogság-
Vároöi közgyüléH.
A f. hó 16-án a kánikulai hőség miatt nem nagy számban gyűltek össze a városatyák, dacára, hogy érdekes néhány tárgya is"" volt a programúinak.
Napirend előtt Eperjessy (iábor indítványozta: kerestessék meg sürgősen vármegyénk főispánja s a hadügyi és kultuszkormány, miszerint intézkedés tétessék aziráit, hogy az iskolahelyivégek mielőbb kiürit-leteuek J rendeltetésöknek átadassanak, melyhez a jelenlevők egyhangúlag hozzájárultak.
Tóth József a hatósági fóüzlet és a piaci rend ellen emel kemény kifogásokat, melynek szigorúbb ellenőrzését indítványozza
Indítványa hozzászólás után elfogadtatik s egy piaci ellenőrző bizottság megalakítása javasoltatik.
A városi költségvetés tárgyaiéba napirendről levétetett s a pénzügyi bizottságnak véleményadás ós illetékes javaslattétel végett kiadatik.
A főszámvevői állás betöltése körül élénk vita fejlődött ki, mely ellenzés dacára is 3 szótöbbséggel mégis keresztül csúszott.
A C\'sigaházy erdómester halálával megürült erdőmesteri állás betöltése iránt jelölt hiányában tanácsi javaslat nem tétetett, az ideiglenes ellenőrzésre
fillér, a legkisebb dij táviratonként 1 korona. Hajtó-1 ból kojlegiális, baráti CS testvéri UdVÖZlfl- * táviratok 4 fillér szavanként, a legkisebb dij távira-\' temet és ölelésemet. Megállapodásunk sze-tonként l korona, általános táviratok: az éL-fi 500 nnt most kellelt volna összejönntlnk husz
megtávimtozaiidó szóért 15 korona megkezdett 100 szóért 3 korona.
minden további
találkozóra. Sajnos nem lehetünk „
ógyütt mindannyian, de reméljük, hogy Irka helyett —\' palatábU jó Isten megengedi, hogy egy szebb jÖvÖr.^
A kultuszminiszter rendeletét böösátbtt ki, ben találkozhatunk. I^ten áldása legyen a amelyben meghagyta, hogy a^ elemi iskolákban a nii deiék igazgatónkon és tanárainkon, az., papirhiányra és a drágaságra való tekintettel a ta Ur oltalmazzon titeket, vé lje családjaitok^\'T\'
Ezt kivánja sirig szerető barátotok, Kőrös " Imre komáromszentpéteri tanitó, népfelkelő honvédtizedes, przemysli hadifogoly, Ko-kand (Turkesztán, Ázsia) 1910. május 13."
milók irka helyett palatáblát használjanak. A füzetek használatánál az egyes, iskolai vagy házi feladatok-nem uj oldalon, hanem folytatólagosan Írandók. A kijavított dolgozatoknak újból való leíratása (tisztázása) feltétlenül elhagyandó.
Megölte a viszontlátás öröme
Sándor Sámuel a hajdúnánási gazdaemlrer fia ------------—*-;y
j sebesülten Nagyváradra került a kórházba. A szüléi ÖZVÖ^yöl ÓS áifVAÍ
régen nem hallottak róla, annll nagyobb volt az örömük, mikor megtudták, hogy fiuk Nagyváradra iavára!
kerOlt » nincH „ulyoseMi haja. Ai ür»g Hindor Si- HadsegélVZŐ Hivatal fő-\' muci ellAtogatott Ilit si-liraalt flálioz V\'iwárnep dói- .
ntín jutott be hozzá. Az öreg éa a (ia kOlcsöllOa pénztára, Képviselőház.
örömmel ölelték át egymást. Sándor Sámuel csak
Adakozzunk az elesett 1
ennyit mondott „ Fajdalom, az unokám meghalt, [
m
r
T. ALAI KÓBLÖN
AUUUSZTUS 17
BERLIN
színházban
mindig a legújabb, legszebb és legérdekesebb műsorra talál a közönség. Mindenik előadásit a kinematografla legelsörendfl és legújabb alkotásaiból van összeállítva. Szebb és érdekesebb s tanulságosabb műsort a fővárosi mozgóazinházalíban sem lehet látni s a helyárak olyan olcsók, hogy még a legszegényebb ember is megnézheti A .BERLIN" színház agilis igazgatója mindig a legújabb és leg válogatottahh moziműsort mutatja be — Nem sajnál sem fáradtságot, sem költséget, hogy a t. közönségnek az előadásokat minél kellemesebbé és élvezetesebbé tegve. „BERLIN" mozgószinház látogatását denkinek a legmelegebben ajánljuk A LAwlnger Amália zongoraművésznő gáltatja.
irodalom.
— A pápaválaMtáa jogtörténete és téáelM joga. Irta: ÍMkies József, f.igiiun. tanár. A vaskos munka n pápaválasztás I4t-táuati (ejlődésével foglalkozik, amíg a/. Jelen atákjilioi árt. Mlndenkinuk érdekes és tn-Htiliágoa olvasmány, aiuuly inig ugyrászról szigorúan tudományos, másrészről könnyed stílusával élvezetes olvasmány. A világtörténelem e jelentós mozzanatának ismereti* ■Iliden kulturntiibei\' tudasáuak szükséges réaze. A uiú ára 1 korona. - Kapli.itó líj. Wajdita József köny vkoreskf<ti\\Réli«n, Nagykanizsán
— aj Idők. A világháború l-tfhthh krónikás., iriabau ás képbeli sz U| Mök A ml árdal^a aae-wáay a aágy világrész hareiár«\'ia tőrtáuik. azi itiiud •léak tárja faaifll azá|máxQ kapákban ltrdek.<saéK.
alvóval éa alókeló islés jsllsinzi Heic... kaiilapjál, ai ü| |.likat, mslyuek inlailau aaiaia aktuális köllaioéiijailnin, albaszéláseihali éa ragéayaibaa is agyarául a szépirodalom ápolója — Wifitatáéi éta aagyadévra s korona Kiadóhivatal, iaiapast, TI. Aadrássy-ui is. st
— A „Vaaárnapl Ujaág" miiiden számi (atdaf tartalommal jsltnik mag. A .Vasáruspi Ujait\' eliflzatéal ára uagyadévra ól korona. „ Világ-Wiaiki\'-val agyait bal korona. MoaramlHllialó ai .Taaáraapi Ujáig- kiadóhivatalában (Badapaat, IV.,1 Kgyatsiu-atea 4.). UgyauiU laagrendalható a .Ka pM Néplap", a lagolosóbb ujsin a magyar nép •támára, lálivra 1 korona 40 fillér
— Aa .ftlet" atápirodsliai ás inivészatí Itali, lapat (aaarkaatli Andor Jótaefi aazda* tartalom ér-iakaa éa aktuális képak agésiitlk ki. A kilfció lapol Malagau inaljuk olvasóink figyelmébe. Hzarkesztóaóg ia kiadóhivatal: Budapsst. I Paliénál! ul tó/e ° ■ittlétéé! ár félévre 10 koi Mutatványszámul kési •>!«.l kaid a kladóbival
ROVÁS
Vezércikk
a legjobb tájékoztató magyarázattal téi képpel
Napihírek
Közgazdasági rovat
naponkénti szenzációi az
— A Pesti Hírlap kiadohivátnia lapunk inján közli a magyar olvaaókö/.öll«ágge| hogy a \\ ilAgbAborn okozta papirhiáuy dacára tovább a U a luxiiagyobb terjedelemben,\' u megazokott változato* tartalommal jelenik inog és állandó elöfiz<-ióit karácsonyra ingyen naptárral aiáudéköszi meg. W* elí»ii"ronr.» iiráüó ál-U a U |dozatké»zRég mellett míg egyéldi kedvezményben
Vllagnanoru h réazaiti eltfizetóit, akik a Divatszalont Krd.kea Ujaágot, Képes Újságul éa As..jS!r(lokes Ujaág liábo és 11ua albumát — gyönyört! kivilollt kúpokkal — k«d-voziiiényoH áron remélhetik meg, A..\'lián ajánlhatjuk úrért Magyarország legterjedtebb lapjílt. a Feali Hírlapot, tisztelt olvasóink szíves figyelmébe. A Peaii llirlap .dófuelesi ári: juliwT bóra S K 80 I. kát i hóra 5 K öO f., negyedévre rt K\' l\'esti Hiriap és Divatszalon együtt i.egyndévie Tl K 5 • f, A Fenti Hirlnp ás -u Érdeken Uj*ág együil n-gvedme i a ! I( ót) f \\ Ponti Hirlnp ás h Kép-H IJj-ág negyed-| évro lo K fi\'t f A n<\'gy lap együtt 18 K .0 I. A
AA _ ; Pesti Hírlap ás az Krdekeg Újság Háborús Albuma |_L.\'uimH- po-npáa háborús képsorozat. egy hóra (ugy st>-
_ _ rozal) 4 K !., negyedévre (három sorozat) 14
K. félévre (bit sorozat) H8 K POLITIKAI NAPILAPNAK. \' . * lIirl"l\' Wu.lóhival.U. bova olófue
twi dij.it knidem kell, liudnpeat (V . ViliiPM cwáaxár ut 78 hz. aliitt van ^
— AZ EST. A migvar uj^iril- közöli KBT ai iinyuik\'ii. ameljrimk kiváló in uikai truai mindig miudenlUI olt vaunak; ah--l btlven én pontoa ártu»QlÓ8«ket KiaiDAbitlüek lm lapjuk, m.igyar kö-zöaxég ás a külföld lóazáre kV, KáT ép|>en igy ki ierjűiziottH tudósító■s/..irvM48iói. minde.i magyar vi-, dékie, HÓI meg a kixelib helyaáij.-k »t i\\ neyoula hálózatába A lödéi t-n Kzervezettstf:frej« 1 itírüllietul-leuQl lajta vau AZ KST minden egy.-a példányán, aminek legtudósabb mértéke az olvasó közöuaéguek A7j KST-tel széniben megnyilvánuló, a állandóan fokozódó"1 bizalma óts szerotela. e/.érl lett a legelter ijedtebb magyar lap AZ KöT, a /iláiz-a|ió Mgyik l0g-hatalinaaabti oiganuma. amely a kQlfflbr e|Att is fo-jgsloinmá nfttt h ainelyrÓI az egé^x mAv-lt világon | tudják, hoicy hírszolgálata a legmegbízhatóbb ti* el-: t\'<rjedaágo is Kurópa le^elsó lap|.i közé e.neli.
Vimiirtiiiponlrniit mellékletet ád az „Az Asszonynak11, i mekeknek.
két közkedveltségü AZ ÚJSÁG, hlgyik! . uniuik a: WA Gyer-

Aki a világháborúról én •^yálUlábaa •ményiröl, ■xlnhámról, m&v黫tröl, lro. dalomról bőven éa mavbUhntóau óhajt klttt-uö«« oa*r«s»rk«*st«tt napilap k«r«téb«n órta-■tlal, «■•■■• «li aa AX UJMBÁQ ot.
KLÖrnVTÍBI ÁXAKI Bjréas irt* . . . . SS korona.
rZióTT*.....is
Mo^yodévro .... a „ Kgrjr hónapra ... a K. 80 f.
Megrendelési oim:
AZ UJSAö M ADÓHIVATAL A Budapest.
VII. Rákóosi ut 54. ssám.


= jf/. f A/pjts /pf^^r =
KÖNTY-, PAPIi^- ÉS 1HÓS/E í^ K KRESKKDKS1

Otis raltUr legújabb divatú levélpapírokban = éa névjegyekben —-r-—
Nyomutványok Ízléses kivitelben juUnyos árban —; —; gyorsan késxlttetnek.
Tanintézetek részere sjükséges cikkek — dús raktára -—:r_
Jegyzői és egyébb közlgaigatási nyomtatvány.,k nagy raktára.
Nyomatott a laptulajjono. IQ. WajdiU lózseí kdoyrnyoradájábao Nagykanizsán
SftkivMyam
NAGYKANIZSA. 191& augusztus 22. Kedd
64. ssápi
Kaerkesetőeég é« kiadóhivatal Deáktér 1. Telefon: 1B9. — HlraoMaah dljaaabie asarlnt.
Ke1al.li .saik.asló:
Erőa Sándor
Kila.arke.at.l!
Kemény Láenld
Megjelenik hetenklnt kéteeer. ,„( BlSBaatáel árai Egy im 10 kar, tálán* S kore—, -
Háború a kultura tárón.
Egy péterváradi tudósítás sze-int Igna-tiev orosz kultuszminiszter rendeletére az orosz egyetemek tanácsai és egyéb felső tanintézetek egy tervezeten dolgoznak, melynek célja az, hogy az antantországok tudósai, tudományos és tanintézetei szorosabb kötelékbe lépjenek egymással. Az orosz egyetemek tanácsának végrehajtó bizottsága azt ajánlja a miniszternek, hogy szervezzen az antantországokban a követségek mellé tudományos attasékat, akik flgyelemmel kisérnék a tudomány fejlődését és mintegy kapcsolatot teremtenének az orosz és az antanttudomány és művészetek között.
Az orosz kultuszminiszter a javaslatokat nagy örömmel fogadta és kijelentette, hogy tudományos konferencia megtartását fogju javasolni Párisbnn, ahol megállapítanák az együttműködés föltételeit Is.
.. . Tehát harc a kultura terén. Nem volt elég az embergyiikosságok tömege, de az orosz kult-.iszminiszter /jóvoltából
folyni kell a harcnak a béke után is," Fran-cia- és Arigolországok gazdasági harcot, Oroszország kulturális harcot akar folytatni ellenünk és még jó szerencse hogy egyik sem oly veszélyes számunkra, mely miatt komoly aggodalomra lehetne okunk.
Az antanl gazdasági támadásaiból már volt részünk. A kiéheztetés politikájának csődje azonban megmutatta, hogyha a háború alatt nem birt az antant a központi hatalmak gazdasági eíején rést ütni, ugy békében, amikor Amerika, Ázsia és Ausztrália nyers termékei fokozottabb mértékben állnak majd rendelkezésünkre, még kevésbé fog ez sikerülni. A kulturális harctól pedig még kevésbé van okunk félni. Németország ma kulturális szempontból elseje az európai államoknak. GéfitécHnikája csak-! ne:n amerikai stílusra nőtte ki magát, or-vosaj az egész világon elismerten legjobbak, ipari pro luktumainak jóságát ma már a civilizátlan világban is Ismerni kezdik, egyáltalán mindenhol, ahol csak a német gyártmány megjelenik, rá kell ismerni a fölényes német technikai kulturának ismer-
tető /jeleire. Ami Auszrla-Magyarorf^ágot illeti — bár még nőin áll a nérpet, Jq((ott-
ség fokán — különösen az utóblji^xek-ben oly rohamos léptekkel lendült föl a produktivitás magaslatára, mely helyes-vezetés niellelt méltó társává avathat bennünket a néiácteknek.
És minthogy a tudomány elsősorban a megélhetésnek, a gazdasági javak meg-szerezhetésének és a test ápolásának és fejlesztésének eszköze, ezen a térén elért eredményeink bízvást mondhattíatják velünk, hogyí a kulturális harc elsősorban ellenségeinket fogja érzékenyen sújtani, mert e\'mulasatják oly dolgok ós Intézmények átvételét, amelyek hasznosságát mágÚYikon próbáltuk ki.
11\'. ■ " . \' , 1 1.\' \'M J.\'.\'. ; II ^i\'iíl 1
A művészeteket szintén ■ nem igpn féltjük az antant izolációs törekvéseitől. Az angpl Shakespeare, Byron, Wilde és Shaw, a francia Moliere, Viotor Hugó, Zola és az orosz Tolsztoj, Dosztojevszki ób más nagyságok mellett a német szallem olyan gigászokat tudott produkálni, mint Göéthe, Sudcrmattn, Hegel, Kant, Ostwald, H^kel
Kelemen ús Salamon.
Lakott Somogy Belogcn Borszüicsölö Kelvinen, — 8 mert n»ni gyötcó szerelem, Attort minden elemen — 8 huy.y künn lakott telepen, liondja járt egy kelepen
Volt egy bátyja Salamon, Ez meg lakott Alagon, tToll&k hordott kalapon), Sokai hevert pamlagon, De azért már hajnalon, Künn bolygott a parlagon, Vágya volt egy Amazon, Túltett tehát amazon.
Kelemen és Salamon Összejöttek egy napon, (Ugy gondolom Alagon) Karját tárta Kelemen, „Itt a-helyed sziromén." S két jó testvér keb\'lea,
„öcsém! szólott Salamon Bús ólét ez Alagon, Van i-gy nagy gond agyamon, Alig állok talpamon. .Rzinte dór lesz hajamon, Tűnődve azt vakarom, Kéne egy szép Amazon "
Könnyű a te helyeden — Felelt neki Kelemen; Nekem nyugodt kebelein, Kngem nem bánt szerelem. Más gondterhét cipelem, Szőlőmben a telepen, Nincs ijesztő kelepem "
Segits rajtam Kelemen, Te megfordulsz sok lielyen, Nézd, hopy legyen Amazon, 8 ón majd teszek bajodon Idővel átengedem" .Jó!" — felelte Kelemen 8 a két test fór kebelen.
Zombory Gyula
Egy kiló cukor.
il.iíai

(Ttlítf
— Jelenet a mai időkből. —
, .i»>
Vevő: Kézit csókolom, bácsi. ,J(Mü|
Kereskedő: Szervusz, rai szépet hoztál ?
— Elküldött a feleségem, hogy váiár,ojljft «gy kiló cukrot, mert baracklekvárt akar főzni.
— Nagyon helye* Nálad van ai. lyjaoltáai bizonyítványod ?
— Boceénat, bácsi, otthon felétettem,
— Nagy baj. Ez kizárási ok, hogy ugjrjaioad-jam, semmisógi panasz. m
— Boltos bácsi, oly szegények vagyunk, hogy minden semmiség miatt panaszkodni muszáj. Moet az egyszer legyen elnéző, többször nem for4v) elé.
— Olyan bizalmat keltő poflkád nn >4* én megbooeátok. Nagyon kell a cukor? ? ttq
— Otthon azt mondták, hogy ne karoljak anélkül vissza. t-
— Rendben van. Segéd nr, az ötödik sUlázain van egy méteimám smirglipapir, ezállitaa le.
— Kérem, nekem cukor kell.


liul I 0 • L ÖNT
AUGUBZT08 II
U mások, viszont a magyarságnak sem kell szégyenkeznie egy Jókai, Arany, Madách ás Petőfi mellett.
A nemzet, minél inkább magára van hagyatva, annál hatalmasabb erővel képes oly egyéneket produkálni, akik föntartását ét kulturális szintjének emelését elősegíthetik.
Ei aki ismeri azt a ritka őserőt, amely • német éa magyar fajnak sajátja, semmi oka sincs attól tartani, hogy ez 3 faji erő valamikor is cserben talál hagyni ben-nOnket.
Legenda a Föld fiairól.
vak, csak én ápoltam, én szerettem. Mégis megöltél. Miéit?
Haraggal, gyűlölködve nézlek egymásra.
... Valaki halkan végli{ jött a me zőn. Az arca szomorú volt és szelíd mint egy gyermeké. Megélt a sir fölött és meg-! érintette a két katona szemét. A szava ugy zengett mintha orgona szólna :
-- Ismerjétek meg egymást !
És a két katona egymásra ismert. Testvérek voltak: a szent édesanyának, a Földnek flai. Kezük megbékélten összefonódott. Mér nem gyűlölték egymást, vérük lassan összefolyt, szivük halkan összedobbant. Megsimogatták egymás arcát, megcsókolták egymás száját.. . aztán lehuny ték szemüket és álmodtak tovább, n feleségről, a gyermekről, az anyáról... Kul-feküdtek
a gyep alatt és fölöttük fehér felhők szálltak. Hazafelé... k.
Vele egy közbecsülésben illó nemei lélek szál-lott iirba, kinek elvenztét Iwrátai a ismeri! mélyeu fájlalják.
... A sza iltéc közös sirba temette őket. Feküdtek csöndben a gyep alatt és | ^ megbóké|, sz"iVvel
lölöttük fehér felhők száltak. Hazafelé.
... Éjiéikor aztán felébredtek, És szivére tapasztva kezét, melyből még harmatozott a vér, szólt a huszár:
— Miért öltél meg ? Otthon feleségem van éa gyermekem. Ki ád most enni sze-
, „....... ..........a nagykanizsai HankogyeeUlet voltHitkára, városi kép-
gényeknek? Ki építi föl a házukat, ki szegi . , , , ... =\' ... .-.. 1
" * viseló, társadalmunknak egy jól Ismert agilis alakja meg a kenyerüket, ki szárítja le a könnye- elk(lHwHl „ m MriW1 66. évébc„.
iket? Miért öltél meg? Miért?... \' ltjának enyhítése végett lludapestre utazott, j
ahol azonban értékéé életének csendes befejezéséhez;
Szigeti Samu
Éi felelt a kozák :
jutott.
— Miért öltél meg ? Nem bántottalak soha, téged se, mást se. Földem volt és j ,irkerll«n helyezték örök nyugalomra a tehenem és szerettem az eletet. Az anyám ligencia nagy réeavéte melleit.
Földi maradványait hazahozva, a helybeli izr.
helyi intel-
— Várj aorodra, mit értesz a háborús karee-1 kedalmphm ? Üzleti elvünk, hogy cukrot egymagában nem adunk, hanem valami csekélységet muszáj még vásárolnod.
— De nekem semmi szükségem a srairglipa-
pírra
— fogd be a saiiacskádat I Hát nekem talán van ? Sagéd ur, gurítsa szekérre azt a maradék hordó kocsikenóesot.
— Ha szabad érdeklődnöm, jó az baracklek • várral?
— Elhasználhatod azt tetezés szerint. Megkelt* vals az ütődik kerekedet és más hasonlót.
— És drága?
\' — Csekélység, igazán szót sem érdemel. De Oaleti elvünk szerint eukrot egymagában nem adunk. Hát a tavalyi heringet szereted-e ?
— Bácsi kérem, annak télen van a szezonja
ma&K*
Fohász.
1,1a: H1LD LÁSZLÓ, órmuUr.
Messze a kék hegyeken lul Az éli rózsám értem tusul, Szüntelenül várja, várja Hogy visszaszáll az 0 párja.
Imádkozik éjjel, nappal, Elszállt párját csalja csókkal. György két szeme könnyel tele. Gondolata csak 0 vele.
Ne sirj, ne sirj édes párom, Nem egy év már, sem nem három. Őszi falevél hullása Lesz szivünk találkozása.
Vagy hu tán az ösz is elmul, Dalos madár ts elnémul. Majd ha földel hó takarja Teljesül a nép óhaja.
tegyen akkor Neked hála
Ki békél hoz e világra.
• \\
Csendüljön meg akkor a dal Hála Neked alleluja!
— Igen
— Szép a-feleséged?
— Gusztus dolga. Nekem például nem tetszik
— Kendlwn van. KI fogsz télé válni. Két saületésnap.
— Az egy kicsit nehezen megy. Hátba ó nem Pénteken töltötte be életének 86 évét a kiegyezik bele. rály. Egy nappal korábban pedig a trónörökös Onne-
— Kkkora szemtelenséget! Cukrot is, férjet isi l,e"e aö születésnapját. Az idén amennyiben — egy kicsit sok a boldogságból. Elküldjük neki a lehetséges volt, még melegebb még szereteUeljeeehb kiló cukrot. Legyen volo boldog. Vedd ugy, mintha • monarchia minden népének érzésbeli megnyi-az utolsó kívánságát teljesítetted volna
Ez egy szép keresztényi cselekedet érte jutalmadat.
— Az ötlet nem is olyan rossz,
— Na látod! Elképzelhetetlenül jó dolog lehet újra le-
igénynek lenni.
— legénynek? Arról szó siucs. Elveszed az én
latkozása, hogy az isteni gondviselés megengedte, \'gkapod bog,í ""reU!lt királyunk H6. születésnapját teljes egészségben, tesli és lelki épségben Duuepelhatte.
A ts kávés eszed szerint. Ez
<gy
piszkos feleségemet
Jaj!
— Usak ne jajgass. Az a rongyos kis hatvan
hagyomány, amit becsületes polgárember nem követ. Mi vagy te? Kgy Károlyi gróf, aki külön pártot ala.
pit? As egész heringmaradék csekélység, százhúsz! entendó, ami a vállait nyomja, se ide, se oda. kiló. KI asm gondolod, hány hering fér egy kilóba. — Akkor kérném már a cukrot.
— Mit képzelsz, te közönséges közöns g. min. Azonnal, még caak egy kía formaságon kell dent csak te élveméi és
kscsaatolesaank. Ha nem csalódom, nós vagy.
Halálosán. Kgy csendes kultur munkában kifáradt lélek hunyta Szabó István áll isk. igazg. tanitó személyé ben örök álomra szemét.
Visszavonult szerény volt egész életében, ds •szive az a kollégáié maradt mindvégig, kiknek osztatlan szeretetét birta;
Az utóbl években részint az életgondoktél m«g-
ll„ hi,.p „ j i- ,., lö"\'\'\' ,é!linl fizilu,"» megrongálódása miatt sokat - I.e bác, gondolj, meg, egy k,ló cukorért! betegeskedett.....gnen, a kérlelhetetlen halál slra-
gadta körOnkból. Temetése e hó 80 án d. u. 6 óra-\'"UZ,U"" "" k" Végl,li\' n\'el,,\'n \' \'""itótestület tagjai kőiül többen résztvettek.
legyen? Miért van akkor háború?
AÜGÜ8ZTÜ8 22.
ZALA! KÓZLOKf
I
____Sírjánál Nagy Lajos helybeli tanitó — az elhunyt hitsorsosa mondott megható gyászbeszédet, mely után reá borult a hant, hogy egy szQrke munkái beesűletes tauitót feltakarjon örökre.
Legyen könnyű neki a hant, nyugo<\\jék békében.
Jutalom egy polgármesternek
latin nyelvi ós irodalmi pótlóérettségi vizsgálatok sikeres letételéről bizonyítványokat tudnak felmutatni Ily bizonyítványok hiányában csak rendkivtlli hallgatóként való felvételnek van helye.
Tandgul annyiszor két korona fizetendő, a hány heti órára a hallgató beiratkozik. BzegénysorsuJ de szorgalmas és jó előmenetelő hallgatókat a tanári
Mert a skatulya nemcsak arra volt jó, hogy megóvta a gyiytót a uedveiw.\'igtöt, de főként azórt, mert «at oldalán oly anyagot tartalmaMti, \' amely ttUktéjL volt ahhoz, hogy a* gyújtót meg leheaaen gyujU&.
A házubság. Móric az apjával sétálni uient . Sétáláa
Kiakoa István szombathelyi polgárm^r egyik, br U f4|u.„dgmenlessigben réazesit. lAen- ^ k"\' mm""
. -I- -___„IA„.Ut/, nnl ni r m nul n> i. nlr > U.....I.I I
azoknak a gondos és előrelátó polgármestereknek,
aik mindent elkövettek, hogy a lakoaság élelmet | ^^ ^ ^ ^^ fé|évbeQ ^ ^^ lüztositaák. A polgármester leleményes éa sikeres eljárását némikép méltányolta is Szombathely városa, mart, amint Szombathelyről írják lapunknak,^ városi
kivül fizet a joghallgató as első félévben 6 kohma 10*
országos tanári nyugdíj javára
Szeretetadományokat
közbap
&
hogy az
közgyűlés egyhangúlag és nagy óváció közepette fcfr & HaŰSegélyZŐ HíVa-
4000 korona jutalmat szavazott meg Kiskos polgár- j-i/j xx i • 1 1 " \'4- A
mesternek azért a^rendkívüli fáradozásért, melyet tal atVetell KUiOnitmÓIiye várea lakosaága élelmezése érdekében oly eredménye- Budapest, IV. VáCÍ-U» 38.
Mondd csak tatám, hogy van egyik szamár nagyobb, mint a másik?
— Tudod, tiam, az egyik a papaszamár, a másik a mamaszaiuÁr.
— Hát a szamarak is házasodnak ? — kérdi
flu.
Mire az apa:
— Csakis a szamarak házasodnak.
Megölte a gyermekét.
Bódis Anna zalaegerszegi leány bünöa szerelmének gyümölcsét, egy héthúnapas kis gyermeket, a
sen fejtelt ki, hogy amellett, hogy a legszükségesebb
......... • • - ii i x\'u. i u . .. i A nyarl időszámítás nem marad meg
elelmioikkeket a piaci árnál olcsóbban lehetett kapni,
még 100.000 koronán iölüli tiszta hasznot szerzett ,,ire Íárt- ho«y * német kormány kezdeménye- j
eddig a városnak ós egyutUl megbízta azzal hogy Mn R tóle» is \'"egtartják az uj időszámítást. mely, köténye szóiéból lehasított madzaggal megfojtott* éa tegyen előterjeszt munkatársainak kellő jutalma- 14 >*ár fo,*araá» kil0nöt»l bevi,t" ^rtesnlésünk sze-jt dbznóól alá elásta U^tét azonban felfedezték • a
. rint tényleg voltak ez ügyben tanácskozások, ezekben bűnös anyát letartóztatták, azonban az illetékes tényezők a télre nézve a régiL időszámítás mellett nyilatkoztak. így tehát október\' 1-ón a régi időszámítás lép életbe. Az órákat szep-
záaára.
Egy vend katona elrja. mellett „,IWko.uk. Ig, tahit októberi Agyonütötte a oeéplögép.
))r. Tóth István kn.tm.lkai törvényszék. biró a 14n , rigi w6ffllmiU8 líp 4lelbe. w|>. Ml»ef 51 kocskaihogyi laké. egy
inultkoráfban OroezlengyelországbM járt, bog, egyik l(jlubír 30.én .jfél, , 6r,kor fogják ywaiguiu,,i e,éplógépet akart lovaival Jlurnrétl.át községbe von-Iwzzitartoiója airjit ftllitotasas a a drága hamvakat , látni Az utol. a caéplógép egy kavicahalmazon f«l-
basaszillittaaaa. Kutatáaa közben a Krasznoaztovi ke- A kOakatoiiAk nösttlése. borult ás Vejrhiosot, akj a gép mellett haladt, maga
roletben levó Zakrzov falu erdejében ráakadt Bajosán Kgyes katonai paranoimokságok a legényeági alá temette. PerháMot holtan húzták ki a gáp alól József 20-as honvéd airjára is. —■ Kajcsiu József, állományban levó katonik nóstllési engedélyét esak amint a személyi lapja mutatta, IBtti-ben született ama föltétel mellett adták ki, ha a roennyaaszony Nagypalinán (alaólendvai járás); 1916-ben lett ka- kötelezi magát, hogy az állammal szemben minden- j -1 ceapaáálioz tartozott, líaj- neniQ törvényes ellátáai igényről lemond, még arra
ai eaetre i«, ha leendé férje a háborúban elérik. A i nlei^"aP\'tl)U "la.imálU
honvédelmi* miniszter mott ón,leletel adott kl, mely-"1"10 4" "\'r"\'Í8M1 «t*r""tó aí0" ^Konyára, m.l,
tona h a 30, h. gy. X caán hozzátartozói valószínűleg Nagypalinán laknak s luiUe tudnak az i(Ju hós nyugvöfíélyéről. Ha a hozzá-tartozok közelebbi felvilágosítást akarnak szerezni,
A burgonya maximális ára. A hivatalos lap legújabb száma közli a kormány rendeletét, melyben kimondja, hogy a már árak nem vonatkoznak az
ben az ily rendelkezést törvénytélenhek mondja ki ós
! 1916 szeptember l-ig kerfll forgalomba.
forduljanak Hruska Ferenc osendórőrmeeterhez Zakr- utasítja a katonai hatóságokat, hogy a legénység nő-1 zev községben (Krasznosztuv kerület), vagy dr. Tóth j »OlW engedélyét a jövőben minden akadály ós folr |
István törvényszéki bíróhoz Szabadkán.
jtHel nélkül adják meg.
i Magyar tisztviselőket keresnek Szerblába.! Szerbia katonailag megszállott területeire ma-
Pártoljuk a Vörös-Kereszt Egyesületet! Adakozzunk a va,k
Jegyad gyűlés Nagykanlaaán. A vármegyei jenyzók egyesülete augusztus 25-én
délelőtt 10 órakor Nagykanizsán tartja évi rendes gyar tiaztviaelóket kereanek. A jelaiitkoó közigaaga-\'1 katOllák YCSZCVd. kóagytllését, amelyen Zelan.egye Jegyiéi kara teljes. tási, pénzügyi és birósági tisztviselők kiképzése eétjá-!
számban veiz réezt Klózó napon délután 4 órakor az bél november t-én i 6 hétig tartó tanfolyam Myi-
egyesület választmánya ülésezik. lik Belgrádban Thallóozy l-.Jos v. b. t. t. őrei polgári biztos vezetése alatt, melynek három ága lesz:
Beírató sok a péoel püspöki jogakadémián ^^ köljgMg4tisji ^gyi ós igazságügyi. Ug-
A pécsi püspöki jogakadémiában, a Dunántul ftí,jebb vm fi ,evöi kit0nö mÍD^i
és a Délmagyarország ezen egyetlen jogi főiskol^á- ^ ft 8zerb.ho(.Tát éH néraet nyo|vel biró á||aml
ben az 1916-17. tanév első felére «óló beiratások ktízigazgatisi & törvényhatósági tisztviselők pályáz-
1916. évi szeptember hó 1-tól szeptember hó 15-ig ,|Rlnaki ,)a raegfe|g|6 iSMbadságot kapnak. A kérvé-
beiárólag. naponkint délelőtt 10 órától 12 óráig, az ny^et akiratokkft| ftfezerelve, szeptember l-ig kell
intézet igazgatói helyiségében (I\'ócs, Király-utca 42 beny^tani a hlltÓ9Ag „y^ H htdscregfőpa-
szám alatt) eszközöltetnek. A késedelem igazolása rjmcsnoksághoz esetén szeptember hó 16-tól októl>er hó 14-ig bezárólag utólagos felvételnek van helye. A rendea ille- Min gyújtsuk meg a gyújtót . ? tóleg pót- vagy ismétlő vizsgálatok f é szeptember Hír szerint a gyujtógyárak a gyújtót ezentúl
9—14-ike között fognak megtartatni A „VeniSanc- nem skatulyákban, hanem épugy, mint a fogvájókat,!
te\'-val egybekötöti tanév megnyitása f. évi szeptem- doboz nélkül, kötegekben fogják forgalomba hozni,
ber 16-én lesz. Az előadások 1916. évi szeptember Egy kétfilléres kötegben 26-30 szál gyújtó Imi A
hó 16-án kezdődnek. gyujtógyárak ezt az utasítást a többi között azzal
Rendes hallgatóknak azok vétotnek fel, akik okolják meg, hogy a gyujtóskatulyák rengeteg sok
vagy leljes főgimnáziumi érettségi vizsgálat, vagy ío- faanyagot emésztettek föl. Most csak az a kérdóí,
reáliskolai teljes érettségi és ezen felül főgimnáziumi hogy min .\'ogjuk ezentúl meggyujtaui a gyufát?
f:


salai köblön t
AUGU8ÍTU8 17
BERLIN
színházban
mindig a legújabb, legszebb és legérdekesebb műsorra talál a közönség. Mindenik előadása a kinematografia legelsőrendü és leguiabb alkotásaiból van Összeállítva Szebb és érdekesebb s tanulságosabb műsort a fővárosi mozgószinházakban sem lehet látni s a hely irak olyan olcsók, hogy még a legszegényebb ember is megnézheti A „BERLIN" szinház agilis igazgatója mindig a legújabb és leg válpgatottabb moziműsort mutatja be — Nem sajnál sem fáradtságot, sem költséget, hogy a t. közönségnek az előadásokat minél kellemesebbé és élvezetesébe tegye. — A „BERLIN" mozgószinház látogatását mindenkinek a legmelegebben ajánljuk. A zenét Lőwingei Amália zongoraművésznő szolgáltatja.
KITUNO ALPESI TEJcsokoládé
Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete és téteiea joga. Irta: Lukács jótsef, íógiwn. r l^uir. A vaskos munka a pápaválasztás történeti fejlődésével foglalkozik, amig az jelen aíekjáboz ért. Mindönkinek érdekes és tanulságos olvasmány, amely inig egyrészről szigorúan tudományos, másrészről könnyed stílusával élvezetes olvasmány. A világtörténelem e jelentós mozzanatának ismerete minden kulturoiiiber tudásának szükséges résio. A rnú ára 4 korona. — Kapható ifj. Wajdils József könyvkereskedésében, Nagykanizsán
— UJ Idők. A TiléKliáburu legbíbb krónikása. Másban éa kápbeu ai Uj I-lók. A mi érdekes use ■aány ■ négy világrész haretereio történik, m mind •láak tárja futói szépségű képekben flrdekesség, ■ tvsssi sívóval és olókeló Ízlés jellemzi Herseg .Ffrsnc hetilapját, az D| (dókat. melynek minden ssáms aktuális kózlsraéuyeilien, elbeszéléseiben és ngéuysiben ia egyaráut s szépirodalom ápolója — Klífuotéai áis negyedévre i korona Kiadóhivatal, Budapest, VI. Andrásay-ut te. n
— A „ Vasárnapi Újság" laiudmi száma gazdag tartalommal jelenik meg. A .Vasárnapi Uj-aág* sIMizetéai ára usgyedávre öt korona, .Világ. króniká--val ftgyStt hal korona. Megrendelheti a .Vasárnapi Uiaág- kiadóhivatalában (Budapest, IV., Sgystam-utca 4.). Ugyanitl megreudelhetó a .Ké\' p»s Néplsp", a legolcsóbb nj«ág a magyar nép azámára. félévre -J korona 40 fillér.
— Aa .Élet" szépirodalmi és móvészeli heti-lajpot (szerkeszti indor József) gazdag tartalom, ér-4sk« 4> aktuális képek egészítik ki. á kittuó lapot melegen ajánljuk oliasóluk figyelmébe Szerkesitóség 4s kiadóhivatal: Budapest, I. Fehérvári ul 15/c. _ HSIizetési ár félévre 10 kor. Mutatványszámot kész-"ággal kold a kladóhlval.
ROVÁS
Vezé\'rcikk
Világháború
a legjobb tájékoztató magyarázattal és téi képpel
Napihírek Közgazdasági rovat
■táponként! szenzációi az
AZ ÜJSÁÖ
POLITIKAI NAPILAPNAK.
Vasárnaponként két k6zkedveltségü mellékletet ád az AZ UJSAG. Bgyik: ,Az Asszonynak", n másik a: „A Gyermekeknek.
mm- Aki a világháborúról ás a rr ál tálában aOMaa •smáajiöt, aalnháaról, nalvésaitrSt, tro. 4»l«a»rál hit.a i. m.gbuhatóaa óhajt .gy kitti. •«•> msgaierkesstatt napilap karatéban érla-■Shal, fliensa sl< .» AZ UJSáO ot.
UÖriUTÚei ÁMAKI .,,J« *rtm korona.
-Jlém ..... íe „ : iHiaiivn .... a „ «gj hónapra ... 3 K. 80 r.
Megrendelési olm: AZ UJHAO KIADÓHIVATALA Budapest VII. lUkóual ut 84 szám.

— A Pesti Hírlap kiadóhivatala lapuuk utjáo közli a magyar olvasóközönséggel, hogy a világháború okoita papirhiáuy dacára további u is a legnagyobb terjedelemben, n megszokott változutos tartalommal jelenik meg és állaudó elöfiSHtóit karácsonyra lugyeu naptárral a|ád>lókoi/.a meg. Ki elismerésre méltó áldozatkészség melleit még egyébb kedvezményben h részesiti eltlixetóit, akik a Divatszalont, Érdekei Újságol, Képes Újságol és Az Érdekes Újság hábo rus albumát — gyönyörű kivitelit képekkel — kedvezményes árou rendelhetik nn-g. Méltán ajáulbatjuk azért Magyarország legterjedtebb lapját a Festi Hírlapot, tisztelt olvasóink szíves ügyeimébe. A Pesti Hírlap élAfizetesí ári: julius hóra % t. 80 (., két hóra 6 K 60 f., negyedévre 8 K Pesti Hiriap éi I Divatszalon együtt t.egyedévre 11 K 60 I , A Hírlap éa Az Érdekes Újság együtt neg.veievre II K 6o f. K Pesti Hírlap éa a Képes Ujeág negyedévre lü K 60 f A ntgy lap .gyütl 18 K 10 I. A Pesti Hírlap és az Érdekes Újság Háboius Albuma cimn pompás háboriw képsorozat egy hóra («gy sorozat) 4 K 80 í., hegyedévre (bárom sorozat) 14 K. félévre (h«t soroial) Í8 K
A Pesti Hírlap kiadóhivatalt, hova ni elflfize-téai dijat küldeni k olI Budapest. V., Vilmos császár ut 78 az. alatt vau
— AZ EST. A magyar ujségok kötött AZ K8T ax egyetlen. amelynek kit Aló miiukaláraai mindig miudentUt Olt vannak, ahol helyett és pontos értesüléseket szerezlietuek be lapjuk, a magyar közönség és a külföld részére AZ KBT éppen igy kiterjesztette tudósitó bzervezetét minden magyar vidékié, sót még a kisebb helységeket ia bevonta hálózatába. A tökéletes Hiervezettség ereje lelörfllbetet-lenül rajta van AZ R8T miudeu egyea példáuyáu, aminek leghutosabb mértéke az olvasó közöoaégoek AZ ICST-tel szemben megnyilvánuló, s állandóan fokozódó bizalma és szeretete, ezért lett a legelter jedtebb magyar lap AZ K8T, a világsajtó egyik leghatalmasabb organuma. amely a külföld elfltt ia fogalommá nótt s amelyről az egésa művelt világ on tudják, hogy hírszolgálata a legmegbízhatóbb es el-terjedsége U Kurópa legelaó lapia közé emeli.
Jff. fJkfVjjs _
könty-, papií^- ÉS IHÓSZE^KERESKEDÉSE
ötS« raktár legújabb divatú levélpapírokban - és névjegyekben ■
Nyomtatványok ízléses kivitelben jutányos árban gyorsan készíttetnek. .
Tanintézetek részére szüíséges cikkek ~ \' dús raktára. == Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványok = nagy raktára, ür

Hy«MI a l^taWd.nos Ifj. WajdiU József könyvnyomdájában Nagykanizsán
\' <ÍS ik évfolyam
NAGYKANIZSA. 1916. augusztus J5. Péntek
65. mám
0 £ ,\'. Jjj n líS i\'í
l.-l
.fUiflitiFnu.u
Kierketistősóg ób kiadóhivatal Deáktér 1. Telsfoa: ISI. - Hirdetésev dtjuabás sserlat.
- -lalni aaarkanxlő
Erős Sándor
Kemény I.ásaló
A vér.
is volt elég lendítő erő ahhoz, hogy az
*®öj jWW\'i "■p^jiiPJWfri
i.batenkipt
ivrs 10 kar, MUm a karon. M |UU>. -ára SÍ fillér.
emberiség fejlődését olyan energiával táp-
láliák, amiknek csodás munkájából az em-A legnemesebb nedv, amit a Föld ter- bcrekre uj élet hajnala derült, uj fejezete tnel, a rubincsöppekben alágyöngyöző em- kezdődött az embernek: akkor a mai len-1 beri véráldozat. Minden eszmj, amely az ger véráldozat is megfogja szülni a maga emberiség vaijy egyes népek fejlődési foko. uj vjiágát. .-i.
zatáit jelzi, ezzel a szent jeggyel ellátva A ma,aknlU izga,masabIy Időket,. ily | julytt halóerphöz, lett legyőzhetetlen ener- nngyméretüi komor fengégQ eseményeket.
r°rfas:"* soha nemzedék nem ólt át. Vérfolyamok-
A vérnélküli forradalmak eredményeit bnn vnju.lvu uj világ születik. A vértől nagyon rövid szöveggel megírhatja n hls- harmatos mezők, szirtek, világtérségek, az, loricus. A munka . . . a béke áldásai . . . emberiség tör .éneiének uj fejezetet kezdő, Ezek nem Ingyenajándékok, hanem követ- örak tanulságot\'lehelő Japjai kezmények, amiknek áldott alapoka: az Aki a küzlelem végét megéri, évszá-értök hozott véráldozat. zadokat élt, mert látta, alaprakását az em- \\
így nagy, embereket megváltó eszme beriség legújabb korának. S mert a\'mán szolgálatában kiomlott vér sohasem volt épül a jövő, roppant felelősség terhe nehe-j hasztalan áldozal Flég példával szolgál rá zül vállainkra Századok áldása vagy átka\' saját történetünk Is. | fon gló -iát, vagy gyászt a mai nemzedék
Az emberiség múltjában lezajlott leg-; emléke köré. véresebb tusák is csak jelentéktelen hor-! A magyart s benne Téged magyar J zsolások az emberiség testén a mai világ tanitótársam, nem féltem Cllo vesszőjétől, háború várzuhatagához képest. S ha azok! Ugy éltük át a világrenditő küzdelem évelt,I Is hoztak létre eredményeket ha azokban hogy arra csak mély meghatottsággal te-|
ki.ithet minden korok fia, mint jifmzet, maly „jöjjön bár ránk: még sz4z j»B»yi zivatar" élni akar, ésélni fog,!. j
A küzdelem derékrésze, azoffapn mé£( hátra van: biztosítani, a bőAmagyừvéráldozat termelte csodás diad»lokat,.í>le húzzon határt a kflteU^ségteljesitcfnek, áldozat-kéizségnek az a nép, amely a, ^11(9 győ-zelen pálmáját a kezébe akarja ragadni
És Itt nagy és sok a /£• tennivalód is, magyar tanitó I Az első, és legfontosabb hogy apostola légy a muiikánalku.Valódj és vélt sérelmeid ne legyenek.gáljal. a legteljesebb odaadásnak. Most ncOKetünk jövőjéről van szó . . . Minden ttkarásun-kat, érzésünket és tettünket ez a gondolat uralja.
Akinek lelkét rabul ejtik M^ben a sordflntS Időkbán n magaBHlíiinyés bajai: az nem magyar, nem a ml vérünk. Dőre ember az.álci a galambdúcot menti. mikor a háza ég! Igenis, ha többet kell tűrni, többet dolgozni, ha az éjbill\' tó" Nappalt kell teremteni, megtesszük \' iniftdezt, mindent, mindent: hazánkért!., ,
1 "H
véglegesskre csak • háboru befejeztével kerülhet a sor. A vsk katonákról való gondoskodás,okából országos bizottság megalakulását haláradat,, Az volt a terv, hogy a vak k»tonák ipari ItiképétM.a kórháli ápoláauk befejeztével a Vakokat ayáiaolitó-Egyeeület faladatát képazw. „ (jH
Az első faladat az volt, hogy .a ^háboruban magvakult katonák azáuis megállapítást nyagnn. Kun óéiból minién kórházhoz kérdőíveket ktlldtak, melyben a vak katonák személyi adatait .kúriák be A rokkant-bejelen tó lapokon :« felvételt tiysrtie kétoldali vakság. A btidrfol tiálaiaokból kidfrátt hogy a háború első évében 80—100-ra becsülheti a mindkét szemükön gyógyíthatatlanul megvakult, magyar honoe katonák ezáma Ugyanennyi leheteti -Ausstriá ban ie, — mig a német birodalomban. *iár akkor 400—SOO-ra becsülték a számukat A második év végére e szám megkétszereződött, ugy hogy a monarchia inindkét államában 200—WO, allémét birodalomban 1(100 vak katona van . jiyilvánlartáebau.
- A bizottság második feladata volt a .társadalom érdeklődésének ébrentartiea, mert- bár a-jnlnmter-elnök »r-kijelentéséből tudjuk, hogy A ,kormány a szaporodott Hogy az állam és társadalom céltudatos egyelőre ideiglenes intézkedésekről lehet szó, a mig a vak katonákról való gondoskodáat állami feladatnak
Á háborúban megvakult katonák sorsa.
Irta: DK ORÓSZ EMII. ogyet. -tanár.
együttműködésének útját egyen essem, a hadsegélyzó bizottság ügyvezető alelnökéhez. Simontsits Klemérhez azon kéréssel fordultain, hogy e hizottság vegye keséi*. a háborúim megvakult katonákról való gondoskodást A nsgykőzönséghez pedig azon kéréssel fordultain hogy sdományait a hadsegélyzó bizottsághoz juttassa, ami által azon cél állott előttem, hogy A magyar társadalom a háborúban megvakult fmind,n v,k katona részesülhessen se élyben. A ke-katonák iránt eddig páratlanul álló érdeklődést s te|mhel írkel(l jelentékeny összegeket (ezreket ée áldozatkészséget tanúsított K sorok céljs, hogy a „„ket) is « bizottságnak küldtem A vak katonák társadalmat tájékoztassa, mi történt eddig a vak ka- nflveke(ielli de , „k katonák ezáma is emel-
tonik érdekében , ked(,lt A vra,ulMm ,|,tt álló I-ső számú egyetemi
1914. szeptember hó ö-én a 4-ik tiroli csiszár-1 nemklinikán már ennyien voltak, hogy elhel.vetéaok-vsdász ezred kapitányát hozták a vezetésein alatt álló r-j gondoskodni kellett, nehogy a gyógyítható bete-1-sö számú, szemklinikára A golyó egyik hslántékán (,Bk & sérültek kiszoruljanak.
hatolt be, a másikon távozott s mindkét nemit el- Kiérkezett ez idő, hogy az egész akció organi-
roncsolta A második 48 éves közlegény volt, kinek záltassók. Ceak természetes, hogy eun oélliól a mi-ezemeit ugyancsak golyó roncsolta el. A harmadik 1 nlszterelnökhöz fordullam, ki az ország kormányát Sö éves fémöntó közlegSny, ki sebesülten hadnagyát! okos f„jje|i ,„e|(-K ezivvel ée vaskézzel vezeti. Tisza kimentette s e közben ujabb golyólövés látásától meg-1 |„l?tn grtf „w elfoglalleága mellett Is talált időt, foBztstta B így ment tovább I |,0gy , Vak katonák ügyében 1915. február hó lS-én
A háleiru Wirsi esonkitottjai mellett tehát \'neiuélyes elnöklésével értekezletet tartson A megbe-megjelentek a háboru vakjai ia Hzáinuk hétről-hétre szőlős ^Ikalundiól a- tiiinisaterelnflk kifejtette,, hogy
/
ttLil KOILONY
A0OÜÍZTO8 II.
Ezzal • gondolattal felvértezve kezdd \'mus, diplomácia és militarizmus boszor-
el az uj Iskolaévet, írre készülj föl, hogy * még ránk váré megpróbáltatások eddig ueratt gazdag érdemeidet még jobban megnöveljék.
Légy megértéje, gondos tanácsadója a népnek, példa előtte a munkában, áldo-zatkészségben. Igyekezzél hogy a népet magadhoz hasonlóvá tormáit. Értesd meg vala, mily nagy célokért folyik a tengernyi vér, juttasd ahhoz a belátáshoz, hogy munkáéban, caelekvésében azt is mérlegelje, miként végezhetné azt a közre legnagyobb haaaonnal ? Tartsd távol lelkétől a kishitű-1 aég ördögét, mert amely nép elhagyja önmagát, azt az Itten is elhagyja. ^
Ha minden falu, minden ttlzhely meg. tcazl a magáét, ugy győzelmeink gyümöl-etét, biztot, boldog jövőnket a tengernyi tllentéggel szemben la diadalmasan meg -fogjuk oltalmazni s a népirtó háboiu ha-lálkaazájától földbetiport egyetlen magyar taate sem fog ellenségtől uralt hantok alatt pihenni.
Asztalos Gyula.
kányfősztjét: a háborút igen sok „müveit" ember is természeti törvénynek, természeti katasztrófának, Isteni csapásnak (a hivő
napjainak hosszúsága áldás — egyszerű, de meg nem értett, agyontiport igazságok.
dr. E M.
|
emberek nyelvén szólva) tartja.
A háború az emberi társadalom egyik legkegyetlenebb Intézménye — éppen olyan, mint például a halálbüntetés —, amelynek esélyei a tudomány térhódításával csökkenni: fognak. „Ha majd a szellem napvilága ragyog minden haz ablakán", akkor fogják a kardokat is kaszákká kovácsolni, a dárdákat sarlókká.
A hivő ember gyalázza, káromolja az nséget, midőn a legnagyobb roszszat (a háborút) ugyancsak Isten emanációiának nyilvánítja. Csak a szeretet Istene méltó imádásunkra. De az még nem övezi hódolattal az emberi nem. ,
A magány szent perceiben.
(Gondolatsztlánkok.)
Az örök béke utópia — mondják a pesszimisták éS \' bizonyára a hadseiegszál-litók is. Elfelejtik, hogy a ma reálitásai valaha szintén az utópiák körébe tartoztak. A ma álmui a holnap valóságai. A ma valóságai a tegnap ábrándjai.
1Bf Yö WW0 XXtJEl&IVa
Rab magyar imája.
Csukódjatok be rácsos ablakok Isten szentet csak ti nyitjátok. Isten szemei, fényes csillagok, Rabságos éjben, bus lérdeplésben Lássátok szegény erdeklí rabat
Magyar tanyákon zug a fergeteg: Magyar határon dul a vad sereg Isten szemei ébren legyelek, S kit vert sok átok, ti virrasszátok. Ti virrasszatok árva népemet.
Kárpát sziklái égig álljanak: Tokaj vesszői jaassá váljanak; Tépjétek össze erdei vadak. Kt gyűlölt kézzel rombolna széjjel Ezer eszteudis szent gitárokat,
Szomorú jelenség, az emberiségnek a Az élet szentségének eszméje még kultura Irányától igen-igen nagy távolság-1 nem csillog a gondolatok tárházában. Az nylra levését bizonyltja, hogy a kapitaliz-jélet öröm, gyönyör, boldogság; nz élet
A
Kunság mezóin ami megterem. Ölő fegyerben ólommá legyen ; Magyardd mustja méreggé legyen, Tisza táján kunyhó se álljon, Kunyhó se álljon soha védtelen.
taklati. a társadalom közremllkOdéeí nem nélkülözheti. A háború lU árában több mint agy millióra, a máaodik évben több mint kát millió koronára emelkedett a rak katonák alapja. Ansztrlában hasonló Oesaag gyűlt össze, a német birodalomban ft millió márkát meghaladó tóka.
A harmadik feladat volt arról gondoskodni, hogy a megfakult katona mtmkaképesaé ás ksreset-kápissi váljuu A siakemberek egyhangú nézete szériát saakls a munka adhatja riana a látásitól meg-faaatott egyénnek lelki egyensúlyát, csak a munka adhatja viasza életkedrét. Kanak lehetőségéről már a kórháaban kall a msgvakult katonát meggyózni. K faladat magoldáaára több nemealelko hölggyel együtt gráf Daaawffy Kmilná született gróf Haithyány Klla Tállalkoaott, ki hónapokon át a vezetésein alatt álló I-aó saámu agyatami szemklinikán nagy szerelettel teglalkozott a vak katonákkal.
Eredetileg az volt a terv, hogy a katonák, amint már kórháai kezeláat nem igényelnek, a Vakokat Gyámolító Egyesületben nyerjenek elhelyezést, ahol gyakorlati klkápzéaok befejezést nyert volua. Ez aaoabaa nsm tortént mag, hanem továbbra is az IparmAváaaati iskola vOrOakeresztes kórházában ma-Njárl tartózkodásul ugyanoaak Kiebelaberg
gróf a lOldmiveléeOgyi minisztériumtól szerezte meg, tDlft. november 1-én pedig a vak katonákról való | gondoskodást a magyar királyi rokkantügyi hivatal veite át s őket a Vakok Országoa Neveié- és Tan-Intézetének egyik épületében helyezte el Az intézet ügyeinek irányítására és ellenórzéaére igazgatótanácsot szerveztek. Kezdetben az volt a terv, hogy a vak katonákról való gondoskodás ne kapcsoltassák bele az általános rokkantügyi akcióba, utóbb azonban ez mégis megtörtént. Mindkét felfogásnak megvannak az előnyei és hátrányai. Ma még nem Ítélhető meg, melyik a helyesebb, "csak az kívánatos, hogy a vak katonákról való individuális gondoskodás ne szenved-I jen. Ez az általános akció keretében is elérhető
A rokkantOgyi hivatal vak katonák intézetének igazgatója (Ozakó Elemér múzeumi igazgatóéi) katonai parancsnoka (Bielik Aladár dr. főhadnagy, val-láa- és közoktatásügyi miniszteri tilkár), intézeti or-\' vosa (Imre József dr. egyetemi magántanár), oktatásvezetője (Klrachenhenter Fereuc), tanítói, iparosokra ;tói vannak Ezenkívül gróf Itesseufly Kini\'ué a mi-, niszterelnök speciális inegbizalása alapján az intézet I : vezetője, aki egy a berlini rokkantOgyi kiállítás számára megjelent lUzetbeu ka intézet munkásságáról,! I sőt terveiről is tájékoztat. Uak helyeselhető azon ki-1
jelentése, hogy a „rak katonák egyéni jogait áa ssa-badaágát figyelembe kell venni."
Az oktatás vezetője, Kiraehenheuter Ferenci, igen érdekes statisztikai adatokat közölt. Ezekből kitűnik, hogy a vak katonák 7t\'/s a mezőgazdasággal foglalkozott s ÍS\'/.-a falusi ember. Aa intézet köts lékében jelenleg 168en vannak s körülbelül 10-su még kórházakban, vagy otthon. Legnagyobb részük még nincs a katonaságtői elbocsátva s így ellátásul ról napi 8 koronával a katonai kincstár gondoskodik Így az egybegyűlt, tőké kamatának agy része a család támogatásira szolgál, míg másik része a tőkét növeli. Az ipari munka értékesítése lehetővé teszi, hogy már az intézetben munkájuk gyümölcsét élvsz- " zék. 42 kosárfonó, 66 kefekötő, kettő telefonkezelést tanult meg, 1 szónyegcsinálást, heten pedig gyárban dolgoznak. A tisztek kOzül egyik ügyvéd, már ii folytatja hivatásit, ugyanezen szándéka van az orvosnak is, egyik |iap akar lenni, egy máaik vaktanltó.
Most már azonban növekszik atok száras, .akik több mint egy éve részesülnek okulásban. A háboru már két éve tart s igy a végleg\'s sorsukról v»ló gondoskodás tovább nem halasztható.
A probléma megoldásának megkönnyítésére még la 16. tavaszán pályadíjat tűztem ki a vak katonák

AUOtJSM\'UH li
litAI KÖZLÖNY
Csukódjatok be rácsos ablakok, Erdők szálfái mind őri álljatok. Isién szemet, fényes csillagok, Kabságos éjben bus térdeplisben Így imádkoznak a magyar rabok.
V
Pártoljuk a Vörös-Kereszt Egyesületet!
Adakozzunk a vak katonák részére.
kézigránát beszolgáltatását elmulasztotta. Kadojevics Női molnárok
Milutin és Ciriea Miiinog maleslói lakósok 1916. ok- A háború a né* munka rendkívüli sjlqyláaét
tóber ben II darab oroaz fegyvert elástak s nem \'je- eredméhjeití. Ulyan iparágakba* ,li,Igornak immár lentették b< a hatóságnak. A kraguieváo ker. pa- „ék, ameljekril ezelótt bárom évvel seaki H» bitta rancsnoksáf biróaéga mtodkcttójüket halálra ilélte, r0|na. Egy malomipari szaklapban olvasok, hffj a de kegyeluiböl e bonteté* 10, illetve 15 évi fegy- lkok-malomi*., immár aa nakképwU nél mol-
Hadbavonultnk gyermekeiért Bándur János belügyminiszter nr utasította állami gyermekmenhelyek igaigalóságait, hogv olyan j esetekben, amikor badisegitség dacán, a gyermeket pusztulás fenyegeti, a. állami gyermekmenhely,t ""W » fel\'uentíait vonják vissza.
házra változtatta Drineeevics Lepotava bukováci lakó* 2 revolvert titkolt el, 6 éri súlyos börtönre ítélték, hasonló bű/itetésb\'u réezesUltek Mljajloiics Mi-ludni és Hzrecsko bibarici lakosok is egy fegyver elrejtése miatt.
A felmentettek dolgozzanak.
Halason is javában folynak a csóplési munkálatok, amelyekhez a városi tanács szükségesnek látta a közerő kirendelését, ami abban állt, hogy minden | munkaképes férfit, nőt és gyermeket a munkálatok , tejesítésére megfelelő munkadíj mellett kirendeltek ! és munkálja állítottak. A hordási munkálatok végzőkére elsősorban a felmenteiteket, rendelték ki. Aki ellenkezik, arra nézve a városi hatóság előterjesztést
gyék fel a hadbavonultak gyermekeit kötelékükbe, tutután adják ki nevelésre a styát édesanyjukhoz ós a nevelőszülőknek járó tartásdijat, ami a gyermek kora szerint 8—81 korona közt váltakozik, minden hónapban utalják ki az édesanyának, aki ezenkívül háborítatlanul megkapja a hadisegélyt is.
Törvénykezési Szerbiában.
A valjevói kerületben egy rablóbanda garázdálkodott. egy földművest agyon is ütöttek. A kerületi parancsnokság bírósága a fóbünöst kötéláltali halálra Ítélte s as ítéletet végre is hajtotta. A többit 10—10 évi fegyházra ítélte. Veskovics Marinko tocsini paraszt* VI6\'éles töltényt elrejtett A g. mitanováci ke-i Öleli bíróság halálra ítélte, a* Ítéletet* végre is haj-
Megkezdlk n fémek ellenőrzését.
Annak dacára, hogy a kormányrendelet teszi kötelezővé a fémek beszolgáltatását, illetékes helyen nyert értesülés alapján megállapíthatjuk, hogy a kö zönség nem törődik az erre vonatkozó .fölhívásokkal és inkább kiteszi magát az utólagos ellenőrzés és az ezzel kapcsolatos kihágási veszélyeknek. Az ellenőrző bizottság rnár a legközelebbi napokban megkezdi működését és a hatóságok teljes szigorral fognak eljárni azok ellen, kik a fémek beszolgáltatását elmulasztották.
nár dolgozik. A női molnárok — miut a lap iija — k tisztító-, szitáló- én »ntályozómunkáknál, lisxt-mérésnél, a csomagológépek kiszolgálásánál vannak alkalmazásban és ami a fontos: kitűnően beváltak. A lap közli a nómolnárok csoportképét is : fehér férfiruhában vannak, rövid nadrágban és férfibhuban.
.....
A harooe férj boMiojp.
Kiss Károly nagyváradi lakos 10-hoMÜt éven keresztül élt nagy boldogságban feleségével Horváth Juliáunával, inig a nagy háború közbe nem , jött e 1914. év augusztusában katona nem lett Kiss Ká-rolyból. Azóta folytonosan a harctéren volt, deegyre érkeztek hozzá mindenféle levelek, hogy így és ugy: a felesége hűtlen lett hozzá és összeállott agy emberrel. Kiss most hazajött a harctérről, 14 napi szabadságra. Biharon- lakó szüleihez ment, ahol szintén beszélték neki, hogy felesége összeállott egy Nagy Károly" nevű kocsissal. Kiss bosszú gondelatjável a kebelében ment be Nagyváradra és elhatározta, hogy meglesi feleségét é« csábítóját. Nem sokáig kellett várakoznia, mert csakhamar jött feleségé, még pedig Nagy Károllyal a kocsi bakjáu.
Kiss szeme előtt elhomályosodott a világ, nekirohant feletégének és zsebkését ouxör a hátiba szúrta, ugy hogy az asszony eszméletlenül rogyott össze. Az udvarló, Nagy Károly rákiáltott KUsre: Miért bántod ezt ai asszonyt?
Brasaó vármegye a józanságért. Kiss még jobban neki szilajodott: * V,
Brassó vármegyében vasárnaponkínt nem lesz ~ Hisz\' az én hűtlen felsségem? k fóegáig,
többé részeg ember, mert a vármegye alis| fiának 1» rádkerűl a sor. tották rajta. Ivanorics Péter OeladifiU^nló sorsban | „„^laUra, vasárnap minden korcsmát bezárnak. Az| ^ Aaz*1 bicskáját belemeritette a ko«a» ? lapec-réeseeQlt. mert az élestöltények ée a birtokában levő; ^kalom megszűnik az ivásra, a pihenésre szánt ldójHÍAb*-
m^mmmmm -............elmúlik anélkül, hogy a dőzsölést kedvelő emberek A katonát a renfióraégre tfeérték,
elverjék keresetüket. Brassó vármegye alispánja ait kihallgatása után átadták a katonai káezűlt-
is meghagyta, hogy a korcsmárosok hétköznapokon >«Uük- Fdeeégét és Nagy Károlyt padi* Hupállitot-
jövó sorsát tárgyaló legjobb dolguzat jutalmazására. A kitűzött határidőig 48 pályáiat érkezett be s ezek
legnagyobb része a Franklin-Társulat előzékenységé- " * • biharmegyei kOikórháeba. Rgyikőjük afciMaa
I.XI Cnl»„ rn_..l .LLiilun U ialani Ab ímavmatA- OD ... .. . . \',»\'••\'
nyitva üzleteiket.
bői külön (Űzet alakjában meg is jelent. Az igazgatótanács a pályadijat a két legjobb munka között megontotta A külföldi tapasztalatok is elég támpontot szolgáltatnak a további lépések megtételére.
Kgyéni meggyőződésem, hogy mielőbb otthonukban kell letelepíteni
Behívják a garázda embert Szabadkán érdekes indokolással vonta vissza a a családosokat honvédelmi miniszter ur egy gazda felmentését A száu ukra há- miniszter ur ugyanis értesítette a város katonaügyi
sem életveszélyes, bár az asszonyé sulyoeabb, de míndketteu rövidesen kiheverik a ázurás által okozott
sebeket.
Szerete tadományokat kór a HadsegélyzÖ Hiva-
i Budapest, IV. Váci-u. 38.
Mt vau a piacon?
zat a földet biztosítani Jól megválasztott patrónus osztályát, hogy visszavonja Hevér Géza szabadkai . n áf vételi kÜlÖIlitméllVe kötelessége, liogy ók s esa ádját támogassa a gyámo- felmentését, mert a rendelet Indokolása szerint *
litaa. A nóthnek egy része is olóbb-utóbb megnősül „ garázda, duhaj íletmódol folytat H,\'vérnek I
Jól raondla nemrég • berlini egyetem szeméaztanára,1 „„„„,1 be kellett vonulnia A felmenteitektől tehát hogy a raknak jOrS boldogulásához az anyagi tárao- fokozott munkát és bizonyos tartózkodó. Józan é!ei-gatáson, a kiképzésen kivOl •— szerető feleség a leg- „jódot követel a miniszter ur, ami Ilyen nehéz idó- A ketlplacoa örömmel tapadhattak,
nagyobb jótétemény szükség, a. ben természetes is. , hogy a hatóság emberei nagy apparátusért, lógtak
S ha a vak katonák újból elhelyezkedtek a | * rend csipálásához, s az uzsora m<**kadilyá-
tinadalombaa, nem szabad megfeledkeznünk, hogy Kít ut»" acl0" ^\'J011 magáról. boz Iteá is fér ez a mi árva piacunkra, bfí a kofa Magyarországon 200 vak kalonáu kivOl még 18 000 Ukatos Istvánról, a ll-ik honvédgyalogezred! uzsora inár a végletekig lokozédott a közöaaég bé-
ták vau (a német birodalomban 1000 vak katona katonájáról, att bires-telték, hogy az oroszok elleni róre Annál nagyobb lesz azonban örömünk ta • mellett 34,000 más vak), kiknek sorairól való gon- harebwi régen elesett. Felesége megsiratta, meggyé-1 ellenórizés er^lyeesége a jöfébea aem fog tohadai. doskodás is kötelesünk. A katonák, kik látásukat szólta, a dobóruszkai plébános bevezette elhalt biveij Howj GoldenoB Lamm Sailloda B^oaban bálijukért ,l királyukért áldozták, a társadalom érdek sorába A napokban két év után levél érkezeit U udvari Upara, a King a a Kártawatnují köaelé-lódéaénuk felkeltése által vak társaik helyzetén is se- katos Istvántól Szibériából, Hogy nincs semmi baja |,en „agyon elényós fekvésű s feltétleaW Anta. h
! restauráció.
giteni fognak.
éa egéazséges.
9

í A L A I (ÖBLÖN T
Audüítfrus IS
BERLIN C
mindig • legújabb, legszebb és legérdekesebb Mflsorra talál a közönség. Mindenik előadása a kinematográfia legelsőrendü és legújabb alkotásaiból van Összeállítva Szebb és érdekesebb s tanulságosabb mflsort a fővárosi stosgószinházakban sem lehet látni s a helyárak olyan olcsók, hogy még a legszegényebb ember ia megnézheti. A .BERLIN\' színház agilis igazgatója mindig a legújabb és leg viiogatottabb moziműsort mutatja be — Nem sajnál sem fáradtságot, sem költséget, hogy a t. közönségnek az előadásokat minél kellemesebbé és élvezetesebbé tegye. A „BERLIN" mozgószinház látogatását mindenkinek a legmelegebben ajánljuk. A zenét LSwingsr Amália zongoramflrésznö szolgáltatja.
kítuno ALPESI TEJcsokoládé
I /■)
Irodalom.
A pápaválasatá* jogtörténete és joga. Irta: Lukács JótuJ, fógimti. A vaekua munka u pá|Mválaaitáa tör-1 tsaetl fejlidwtável fuglalkwlk. amíg ax jnlen alakjából ert. áiiiuii>nkini\'k érdekes ós ta- |i aaUágoa olvasmány. amely inig egyré>uról eságoruau tudományos. másrészről könnyed •liluaáral elveimen olvasmány. A vllágtörté-selein e jelentós mousnntanak ismerete Minden ktlltureuiber ludahának sxnkségi\'s rásse. A mú ára t korona. — Ká|ihaió IQ Wajdita József köu.vvkeraskiiiléRál),Mi. Kagykaniuáu
- UJ Idők. A vilájtlikUoru tegbtbb krónikása, ááabaa áa k«po«n aa U| Idók. A ml anl-le. km-mimf a a ág; világréss harcl-rein történik, au ittíuil | aláak tárja feetói axépaégl) k-p-kban írdekesiég. alvásai alvóval áa alltkaló iiléa juliemii llereeg Cmu katilapját, a> L\'| liliket, mellnek miad.u aeiaaa aktuális kállenlányeilHm, olbestáláseibetl ál
.\'rasáafeibea i« agrárául a alapirodalom ápolója — MSAseúsl áia iM<?-l.irr- i korona Kiadóhivatal, IMapaat, VI. Andrásayul 111. »
— a „Vasárnapi Újság\' inimlon etáma ] mekeknek gaaáag tartalommal jaleuik meg A „Vaaáruapk Uj-wáf\' eltrilnláai ára u-gy-dérr. 01 korona. .Világ.
\' - .ik-.i
ROVÁS
Vezércikk
Világháború
> legjobb, tájékoztató magyarázattal és téi képpel
Napihírek
Közgazdasági rovat
naponkénti szenzációi az
AZ ÚJSÁG
POLITIKAI NAPILAPNAK.
Vasárnaponként mellékletet ád az „Az Asszonynak*,
áráéul*\'■ val a«vait liai korma M»ar»u.l..ilieiA i .VMárnspi Uiaág- kiadóliivatdábaa (Budap.nl, IV.,
Kgyetam-áiee 4.) Ugyanitt megrand«lli*ló pea Néplap*. * tagnle.Alili nj ág a niagy Márnára. iá|ávr» -J korén) 4u nllár.
— Aa .állat.- alápiru.lalmi éa máváxtati lleli lapét (atarkaáall Auiler Jóiseft gaidag tartalom. ér-áskaa áa akmálla káp«k -gíaiitik ki. A kíltnó lapol éalasan ajánljuk olvasóink figyelmébe Sierkeeitósig ás UeJáfcivalal: Budspast. I Fehérvári ut l»/e Minist áal ár fáiávre 10 ker Mutatvány.iámul kása U kaid a kladóhlval
mmr Aki a Ttláckáberarát áa acyUtalákas aalaáaa eesaáayrAl, stlakAarál, uaáváaaakrát, tro-áataaarál ktraa áa aiacklakaMaa ákajt >ir kttá-aáaa aaezaaerkeaslatt SapUap keratákea árU-
— A Fsstl Hirlap kiadóimalala lapunk uljái kölli a magyar olvsaóköiöméggal, bogy a világliábori okolta papirbiány dacára tovább.a ii a ls|uagyoM terjedelemben, a inegsiokott váltoiatos tartaloiauul jelenik meg áa állandó \'elófiaetóit karáraonyra ingyia naptárral a|áadákoli8v meg. Kt alisiiieréáre méltó á|. doialkésiitég melleit még egyébb kedvaimáaybas s ráax-iltl oK.liaatóil, akik a Dirataialnnt. trdskri U|aágot, Képes lljaáKot éa Ai Érdekes Ujaág llál» rua albuinit — gyönyörű kivitelű képekkel — k,-d-vetiuónjeii áron rendelhetik meg. .Mélláii ajánlhatjuk saért Msgyaror.xág leglelledtebb lápját, a Petii Hírlapot, tisilelt olvasóin; alivee ligyelraábe. A Pasi Hirlap elSfiiatasi ára: |uliua llóra í K Ml) (., k!t bóra t t 11 í , negyedárr.* 8 X. Peatl Uiriap ii Dieelatalon i\'gyQlt itegyedérre 11 Iá l<> I. A Peatl Hirlap és At Érdekéé Ujaág egyQII nig.adeire II K 5u f. A Peeti Hírlap éa e Káp\'t Ujaág nsgyad-árre K Ml f A n.jy lap >-gy(ltt 11 lí .1 I 1 Peali Hirlap és a: Rrilukea U|ság Hábo^ns Albuma j eimll pompéu háboros képsorotsl egy bóra (egy m-rotat) 4 K rfO (., negyedévre (bárom seroiat) U1 K. lálévre (bal eoroial) ÜS K.
A Peati Hírlap kiadóhivatala, heva ai elófltl tá\'al di|at küldeni kell, Hu.lapeet, V , Vilmos rsáiik , közkedveltségü | »\' 78 " •u" ""
ÚJSÁG. Egyik: r— AZ EST. A msgyarliy.ágok kálúll 12 1 ... . ., KHT ai egyetlen, amelynek kiváló innnkatársai mis- ;
másik a: ,A tjyer-,dig mi^.uuj, oU „„„.k, aM lielyea áa ponlei j értesQlésekel eieroAlielnek be lapjuk, a ulsgyar tö lóniág és a külföld rétiére AZ KdT áp|i«li Igy ki lerjesili\'lte tudóaitÓ HierveKeléi minden magyar vi | dákra, sót még a kiaAbb helységeket ia bevonta hl-lósstába A lókél>-tas «xervel»ttaég ereje IniórQllielat-
két AZ
aSlal, Saeaaa alá aa AS UJSáS at.
uártlKTálI áBAK: ■sása árra .... SS kereaa.
rálávre.....te
latyaáévra . . . . S «s» káaapra ... I z II t,
Megrendeláei oim : AZ UJSáU KIADÓHIVATALA Buitapeet VII. Kákóosl ut S4 ssám
lenOI ralta van K7, K8T minden egyes páldányii. aminek legliiiluasbb mértéke ai nlvaaá kóafluséHnil A7, KHT-tel Htembeii megnyilvánuló, a állandói, fokolódé bimlma és Kíerel.\'le eiárl lett S legellaf jedtebb migynr lap AZ KST, a /ilágasjló sgyik batalmsssbb orgánuma. 1 amáty" a külföld elótt ia I galommé uótt s amelyról sí egésa inűvelt világol Indják, hegy Iliretolgállla a |eg,ue,[billielóbb (a t-Yjsdsége h Knrópi fo/elaó Ispis IcUíé ennli.
1
j ff- T?pn*fp?*?T =
KŐN Y Y-, PA Pl ÉS IRÓSZKI^KKRKSKEDÉSE
j; Dós raktár legújabb divatú levélpapírokban = és névjegyekben Nyomtatványok isléses kivitelben jutányos árban gyorssn késslttetnek.
v——
^^ Tnnintézeti
♦ legytíl és egv
A_
Tanintézetek részére szükséges cikkek dús rsktára
■legytíl és egyébb közigazgatási nyomtatvány..\'! nagy raktára
Nysaalatt s laptuiadoiio. ifl. Wá|dits .I6m«I könyvnyomdájában Na^ylr i üasán
wlNBkiaal
\'SSlUttMytm
NAGYKANIZSA 1916. augusztus 31. Csütörtök
66. szám
: :jI wiuiled
\'\\>u,
;t*wtu»»tö«^í.*« kiadóhivatal Deiktác 1
T*H<MI Wfc NHM..
* NMZftí Ultira jifyilMR
.[IlllS \'■)\' )»
■ t" A vérrel verejtékeid világ bovzalntas küzdöfcne örökérvényű igazságokat, tanúiét ériéi még a föld kulturnemzetel
«í*\\l
Megdől » hamis bálványok uralma, s iNMt alany a salaktól, élesen elkülönülnek elhatárol ídnak a népek nagy küzdelmében Igaz erőknek bizonyult igazi értékek
Ezekre az igaz értékekre rámutatni, áhhyz nem kell semmi különleges éleslátás sái^-ÜtámtudMrulayi bölcseség. Ottitűn. dflköl íek káprázatos fénnyel a csatamezők temetői fölött, glóriás- ragyogással az elé-Mtthősök csonthalmain, koszorút fonva a csonka, béna katona homloka közé.
1 Ők eredményezik a haxok diadalait, az ő ellenállhatatlan erejük küzdi ki a bé-Wt, amelynek állandóságát biztosítani, a Mié* munkának Irányt szabni, az oHenfe-McW egymás megértő munkatársaivá avatni ők Mvttöttak.
Ezen értékeket ható orejOk rendjében
l\'oielőt *«erke»xtó
KrftsMador
JőWbtómnsWm^jíöaMn Mígjelenik betenktat
«msn mmmm
felsorolni nem feladatunk, de nem is szűk-1 fordítanak hátat neki s esküsznek hogy séges, klirhatutlanul olt élnek a köztü- sohasem ismerték. Minden:, fr)M«>i*./(C*>k d«tban. ifrancia, minden német csak■• német,,nlfar
Van azonban a kilorrott tanulságok íienni »s Mmmi e«r<M>- . ullolitol
között olyan, amely különösen a magyar\' A pálfordulás tanulsága: Azv.Mrtl\'rl tanítóságot nagyon közehői érinti A föld|»«>lidarltás, kuliul közösség köre -emritiUkUg képét átformáló, az embermllliók törekvését I terjedhet, n% a nacionalizmus,: a nemzeti uj irányokba kényszerítő világrenditő har- eszmények mosgyéjét nem érinti, arttlg azo-cok a nacionalizmus, a nemzeti eszmények! kat gyöngíteni, meghamisítani nernoWnek-kuituszának győzelmét készítik elő a* ér-jszik. . jl.«i bvjjliel
zést, törekvést, minden nivellálni óhajtól > wgMUi
kozmopolitizmussal szemben. Vájjon a magyar katona m*g<upto*ul-
- A világpolgárság zászlóvivői, az em-lhatoU voln»"e • PrtWfofclhM*-
beri szolidaritás vezérhlrdetői ajakán gyújtó tűzzel szólalnak meg a nacionalizmusnak, a nemzeti eszményeknek igéi. Mi ez, ha nem hamvszórás, ha netn bűnbánat ?, Kínos önbeiwtneiéM: • tévesztett utaknak, matdosó önvád, hogy hamis oltárok előtt áldoztak A hamis fényben tündöklő cafrangok, az oltárra emelt bálvány hazug ragyogása, a\' tlsztlttó vérzivatar első lehclletéro megsemmisültük Sw az eltűnt fény helyén vigyorgással mered felénk az undok haszonlesés> rabló kizsákmányolás. Papjai rémülten
tének nyers energiájához meni vi«U,.,(fugával társnak, fftjszeretetét, faji önfU<tytát, magyarságot? .itóiuaa a
A Kárpátok ormait, a Uoberdo, aglk-lált a magyar nemzeti öntudat, ,a flvwyar lélekben olthatatlanul lobogó hazaff^ftM tette1 ellenségtől megvlvhatatlannát S az jtthon maradottak felUhnulhataUan.iáídaaat-észségét nem a hazaszeretet őserejrmid-e kifogyh^ti^?/. \'
A minden megpróbál tatásak , jajjszó nélküli tűrését nem a hazaa»re»eá> csoda.
....... .............n^^^nn?^™"
parkijai1
A KERESZT.
4
tiyifltttui liitlik U Oreg papot, Egy kii telepre léli éjszakán. Nigy tuálvíliar döhöngött, havazott, A hóval u ördög kelt Húst* tán A lltklpásztor gyorsan MIMIM ; AM eam kérdizte, hogy a kakut 1. gy irtán a mooktsMl mint «hU, i\'^.jó ör«g pap rág magfukta r»ár, Heg; embert könnyű puxtit bányt, gyár, A. ildontok alám* egyre több, Akiket Idegtű air hantja föd. A hírhozó legényt sióra klldte, Hogy megnyugodjék > gyár uboaltja : AUfa ai*»a oetyit <«t magiboa, -fc-Hlaaa Mtgiuy ha n»H»yóa, mag «,iM«a, M*t»P\'i aa utolsó kanalat, , UJy irzl, vár ri égi azeretit. Kimeul a jóhir gyoralibu követe, A gyóntató hát reszketó kelekkel Nyakába óeaka uyakkindót csavart,
És fel ae váva a dúló vihart, Kétkézre fogta a feszületet 8 a gyártelep felé eltlpegett. A szil koreaztöljárta a begombolt Kopott kabáton át vén csontjait: De ó a zord idóvel mit se gondolt: A szeretet szenvedni megtanít. Elméje ut forgatta csak szüntelen : A haldoklóhoz jókor ér-e el ? Vigasz van a megcsókolt feezttlflthau, Mikor csordultig az Orörakehely, A aiató pap szinte érzi, látja, Hogy air a munkás aggódó családja Kit ugy levert a hirtelen csapás, Mint hogy ha fába villám éket ás. \'
És ahogy Igy ment a fagyos havon. Lelkiben, arcán ági nyugalom, Egyezerre csak meg kellett állnia : Eliji toppant egy haramia. Egy azót M szólt, csak szeme villogott, Kezében éles, nagy baltát fogott fci azt a papra bészeu ráemelte A pap megállt, tán megrándult a lelke .
I
Sejté, hogy akivel mert uimbia ál, áll A legvadabb, eróesakoihilil. « WrdiX Nötét ordóben azemWtl-szeinbe kettea.a V Az egyazertl pap ■ aa élaánt zsiváay. Ki allén videkeiai lehetetlen, n Ml Ki pénzre szomjasan vért is kívánt- A Hol a msnslrvée? Más nt aioman itt Percig aem él, ha ItUn nem Ugitt A támadó reirohaat aa éjben, M > * A balta éh meg ed Kan kevélyea: |M . Az (Jr Biolgájóoat1 szemben vele a -Csupán egy érckereazt a ftgywwjiiliA Irtóztató, kegyetlen pillanat I I
Agyibi villámlott egy gondelat : <j|SI Nincs nU Mgittigl ÚUt vlgy halál I I Ha vig a lejtse, biztosan taül ;4isnV . Nincs más aegiuég ... megbonaáti Üke: Ötéire a keresztet (Mímelte. S amint emilte Krintui érckereaz^ját, \' Hogy életinek az vidilmet adjon, j \' A Megváltóra bdnlM vér tapadjon: Az iszonyat magdermiezUtti Ustíí. Nemi Inkább érjin itt azigyanfialill\' L Hadd sújtson a hatalmas balta ri I \'
K
SUT

\' E *.L>(1 íetftfA\'JYDAH

balztama teszi-e érthetővé ? Jlily fölemelőn latju*, tapMZtaliuk, hogy az Igy van.
y ,|gy van, abból az érdem „ . a tiMgy.tr tanítóság jiznnabb részéé.! ót illett a pálirta,\' az ^Ismerét, hogy é rábízott diága kincset, a nép, a imraat lelkét megóvta minden mételytől s nemzeti multunk nagy hagyományait tette L néplélek faji erényeinek síiklafundamen-
*k<«l övé az érdem, hogy a faji öntudat, -honszeretet áldozó papja maradt, hamis \'"Jtdazatak hazug cslllámlása meg nem tántorította s inkább tűrte az ósdiság, a kls-i hMség, a naivság vádját, de oltárához jtHütelenné, az eszmények kultuszában Inga-Ihéonivá pillanatra sem lett. ■ oss Illeti az elismerés, hogy a kenyér-
%c keserű küzdelmeiben nem ritkán ön-lelkivel meghasonulva, tőrt reményéi keserűségét nem engedte belopózni munkája -\'Wtftphttnába s büszke szegénységében tör-\'\'■hetetlen lelkesedéssel szolgálta nemzeti osz-•\'tivéhyéink kultuszát.
, ""\'""A1\'dládaltias jélen áldottá avatja ezt a munkát, a diadalmas jövő kell hogy ál-■y\'flottá tegye, őt magát, kell hogy az elis-tíiérés pálmájából megadja nz ót megillető ieifjyj«\\iiil óaodol hiíiolii.iortilo i •
Maj mikor népek vérözönéből soha -JaMtti\'^tátott ragyogással születik ujjá a ma-
gyar géniusz^:, flS^lgge tésre, nincs okunk. Oe\'f mával léssel ne álljunk él delemé. Várjuk ind a amikor a méltók |0fön tatlanoktól.
kishitűségre • lángoló sieni sokat mood. Szenvedélyről beszél,
alti
moruak voltak. Talán egy nemzet lelkiismeretének;
Egy szekér ellenség.
isim su\'ji\'uui i\' . i1 .-.^"ii--
Ka a karentat átkulesolá ís a islrány élóu nyugodtan \'állt . ö»Ü»Ü ráawaami, a fahárhaja bnmí / . nLi. . Orag pap ugy állt, mint a vértanú :
........ mmrHMtm kézben a kereszt...
Bá a.geaosz rémült Mit mereszt;
Talán mér nem is , ellenség, > páju^fer \\ jó, Umerem _ mindij (Jsak volt ellenség, amig fegyver villogott keiéin,: .fiúijáffi^ji.i.; sínig s mi katonáink élete ellen tört. Amint költünk ™ *
van, már fogoly, ami diadalunk zsákmánya! "Ezek már mindannyian elcsendesedtek. Némán,.\'bambán állnak vagy ülnek egymás mellett, amint.a kolünbözó helyről valahova Asszgy,őrödnek, it)1 ,, ..Jitini \' Én a napodban sgy szekéren .tytta\'n,őket^ Bőségeink nagy része képviselve volt ott. fc Kgy szekéren! Milyen iurcsa fogalom.\'8\'niégis igaz. Valahova munkába vitték őket. Laltoau döcögíUt velük a szekér. A kocéis az magyar tolt. MteWetto oldalt két orosz hadifogoly ült csöndesen, hangtalanul. Osak szemük ésigondolatuk járt. líw/j.j/fifcoii
A másik ülésen két Bz^rbés egy montenegrói; fogoly ült. Tekintetek parázs, i^^^ Ezekspjn. j beszéltek. Olyan halotti csendben tjltek, mintha téy metésról jöttek volna. Talán onnan is jöluk." a:ia-zájuk teinetásáröl, amikór a cmtaterrt elhagyták. Ma csendes munkások, ha nem is nagyon ölik mK#akat a munka után. Osak annyit, anievnylt. Hogy éppen Ia neve legyen, loinlli - ..,l y>.n ,:.nvi;o .!
A hátulsó lllésan bircife bemaglieri, olasz "katona tilt. Kampós órr, leeOU arc Igaz olasz típus. A*
\' Tlií3SIBarR»ftegí«fl renektátWSff TWirm—ITfm bituá\' o^ éülló áz Maiz- Kionarfpka \' Maiáellmzójs. M\'Wttl MMgifja\'talin; bégt"szemébe Bt\'tásson a Ml g-lügadiuié\'ttHámwkv Mellénél **aihtt
mást mond a sz«m, mint
itfíSílWMI ^
a szemét, hogy annák indulatos fénye el ne árulja, (ifim; Mennyi náeió egy szekéren, t\'aak. az .angol áa a franci* hiányzott onnan s akkor, megannyi, ell^p-lág^k.ptf, vo|na. Az ^azótltqaág l^bjyn kifejezte mennyire értik, mennyire becsülik egymást. Szóra sem érdemesítik egymást. Mintha "mindegyik tódrife? \'hogfí báVnfs \' ngjirt ■\'hartolt.\' íWMiy nap
UlllHl kéklbflk kerti « reinán, az oláh in-te iJ mátló táraii Miosüda intornscionálw kirakat, lesz\' skkof" egy
./.ti Jj/j^no-iid
ilyen Sfefcér.
i\'lWUUlliai Ol/iüflsllÓ MiJt\'
Zihál a kehle. lába tántorog, Varáaaaró . .. eaodálatos dolog; Lehanyatlik nint béna rones a karja, Markolni többé hasztalan akarja, A fejsz. a legázolt hiba hull. A bűnbánó a pap elé borul. .0 Ikntalendó I Ai én nevem átok I 8 a kát a»laj szem kinuyel van tfli .Kelj fal, Kami Neked én megboesátok.-8 a jámtor gyarlót lölameli. Aztán .saaliden néz a tévsdóro ás osandesen szól, indulván elftre: .Kgy haldoklóhoz gyóntatni megyek, / Kitárj.áll U, csak jókor ott legyek 1? .Vezetlek áu ! Ú, flias, ha tndiz, atyán ! ...étofhka a haldoklónak bánatául\'
it msnnek együtt, a zsivány t a pap, A vétke* ember vére megapad, Kitir beül* s fekély, a gyom, Némán sajgttja tisztult Vájdálom. Aa ör*gst a rabló sürgéii, ■latos rövid mlágyát mutat neki
Hiába mégis. Mire célhot érnok^^.ii li;
Virrasaték tjkán iolg a,gjáatos énelblrln; u
A kis tanyán már a fc*M Mrti .
Mindenki térdal is köpjél tfirül; Halkan zokog a bus gyOlekwt,jlij( A gyóntató pap kéaón érkezett, , ,, a y
Szakad » |)|5, a, «»élri^|,i,w h Hecseg az erdi, csikorog a Jöl}!,; ,, ^ A jajgató szél nem sir, egyqdQl: B , A vad ,Írásba emberhaug vegyül. Kgy ember áll oft a g);áa»kJl«t)böo, Kgy ember, könnyje luegfagy a Hövjlnv Kgy ember, » megtért s^vj) j^ylflj. , Ki összerogy vigasztalás hiiáíi;., . hv Halálos csüjggedése ineglijWó . ^ t f Miatta káaeU ,el a gj^tÚ !, , " _ „ Veri a mellét, tépi a .hjú^, ,
Térdelve csészíjl a halotthoz át: .Utolsó bűnöm kárbout\'^ekem ; Megbánl)ttoin, jóvá nem teheteqi lÍ4 i ( Az én bűnöm, ltogy, jf^ nfm,(járatott, fen tartóztattam yis«zt\\ a pjpol^; ^ . ^ Az én bünönt, nitt liivö Hogy meg nem (wókolhatla a keresztet, I"
•••••> .(Sít i .01. Oy.
áléinál\'
tuAni!
amni/írj
10 ■■ :-ji.i\'.ijj>í Imnisa Iliin man lonn*
polgári talpbörszúkságlat.
j >i \' .■i>i»\\,\'nqú( vl Megkezdik a sféloszlasl.
1 u:*. ■ ..-. - ni lói,\'! .litiIM
uJ!i;.inq/Vl. ló.lob .iioifit toí^rriaa\' :i7 <A polgári cclrn lölhasEnálhatónlalpbő-röknek ;a forgalombam iwklón;hiánjtal:o(0rjre íVjyosablj, helyzetei. tere(i)(i;[t, ^ ci^ollátás
ibsuJ iiui»ie nallatiiitttánalle ti xi\\ .in.,*-., .OAgyköiiÖnség^, „ a ^pjy^jpősj^-W4^#tét .,a cipőuzsoru, .fé^Hft
Karjára reané a sziklás literi, Osak el he kénen, jóker ott- legyenlí\'ill.\'i-.irp l-| Áraknj^Utfto m^r ,
cipiítalpalásért szinten óriá^^gijj^gjf ^lt
peli liiatltéénávtli MUéottaaw álánlfajjjlg
lalkoztatta nz a kérdés, hogy a hadsereg állal !öi|nit^>hijs£ijált| ft a/.borminősítő bizottságok által lebélyegzett, helyesebben i katonai célra föl nem használható talpbő-röket mikór\'1\'bocsátják \'a na^yK5^önség \'rendelkezésére. \' ;\' * \'"
"\'■is V níl ,\'M.rlílJ,
Mos^(en^ejt az időpontnak a (közeledtével újból „é^^jeient^ítjUk, j hogy n föloldott Ulp\'jűrők ., forgalpipbaho-zatala 8^10 napon ebeiül- meg ifu^ tör-jténni, s \'a" legális \'kereskedelem\'iutján a (cl^Mlpafóibk\'\'\' hbZZájUffltttná*\'"* áeökséges mennyiséghez. Áz\';üt\'őfeW ÍVéhi lj!fulíágosani nagy de niegnyugUitIvatjuk a k8zénséget
| afól ígi/ii)98y
tnó.l azeryitibéanpiól\'ivjtta[vJ»,>f(^.lía bőr-uktílstiK megtörténni ssi ni.^okrtiaágiiak ezt u súlyos teli fcwitfjiit a ^kotőoÓMHf enyhi-
!tenl fogják. l"Vw" " \'•» m r» J
\' ............
iuanuTosisitA
ZALA! lOtlONI
, | ....„, názlumban.
jtátÁ.. sfefci. a .
A nagykattizsai főgimnáziumban a javili, pótló és magnnvksffálalok augusztus 30. és 31-én t^rlalnal^ uifg, <» tanulók (elvétele pedig szepl. 11., 12. fs 13 napjain történik. A IV. osztályba vidékiek csak 13-án vétetnek fel. A beiratás alkalmával
A húszasok miséje.
-SBílffW?
bellit, honvéd hadnagy. Báré Koszner Ervinnek, király személye körüli miniaxternek tOxcrhadnagy
fi«. Dr. Balog Jené igazságllgyminiszter fia egy hu- piljSái"
szárewedben harcol a fronton. übyilány Imre fl)ld iniveléatlgyl miniszter éa Jankorieh Béla kulluszj malter .fial nlnláu a fronton vú*&0e mind a k
Tnnltol állások betöltése.
"" i állomás helyét a .ntislattar a.kinevezés alkalmin! jt, hadapród. Hldegliétby horrát miniszter mindkét j fia ,„M. U; smelyet s *lncverett«ek elfogadni.\'
ugyancsak a fronton tan. Nándor .János belügyi. i niszternek ai egyik fia hadifogoly, a másik sziitén
kitömi szolgálatot teljesít. Báró H^jt\'án\'yi- János kereskedelmi miniszter Iván fia hősi hí*......
len magyar miniszter van, akinek niacs üa a ton Teleszky János, de ó — aMés. O
flilll-
JJoti\' Hétfőn mult két e/o, hopy vlléz hu-.\'jtffl? \\t>íú>;ieíjczredüpk «z uhnowi .csatiban áll
átesett ar\'első tűzön. Knnek emlékét örö . kilí irieg az a szép. kehely, amelyet az oz- (J| (MU.iaatf.ri ullaineréu egy u.nitóm.k , jfd tfszlikafnnz alsó templomnak felajánlóit.
OinmdományoBáH 0 felsége a király Kaan Károly ni. kir. föeidö-tanácsosaak a miniszteri tanácsod eimet és^^et
atfomállyozta egyí&n a földlhlvelflsf rrtTr^"iaz állatni (kincstári erd k főosztályának fóuóki teendőit ruházta reá. A háború folyamán t-z már a második kitüntetés, mely érte és melyet kiváló/ szakladA>u és szorgalma által érdemelt ki. A kitflulelétt hull Irina isk. igazgalólauilónó |ivére. Kz a kincstárt erdészetnél a legmagasabb állás.
Az alsorajki községi népiskola derék, agilis
Hótfőn délelőtt 10 órakor az alsó templom-; tanitójái; Fiifnon Károlyi gyönyörű khontó\'tH^fíe.\'A j!»ii,ex alkalomból ünnepi mise voll, ame- "»db\'taU\'»- 4ldo1"1\'4" Uni""u,k "T" " T
lyel P. Börzsey Tivadar celebrált a húsza-1
Biflenketó esittben\' k kinéVejtfeilseiilmts,.^<\'Jt\'n\',íl\'J\'
\' MIÍKr ,;-/tillfoaisaí> ItW lórilseslorfl*
1 "\'AfdrAgitiié \'Helyett kényflSerelad<üj:|->\'"l
vl-ih a - ml.11 i.oi\'-.l arv iimlhz-vfcfínlit^\'os<iin ., üagj fontosságú rendeletst adoltki,* ,Mj(li
miniszter abból\'át alkalomból,-hogy a bozaáirkaMtt jelentések iwrlnt számos helyen a katonai hfvásáHék
a városi piacokon élelmiszerekét \'k iíi\'áríÁiHiír
rolni vásároltak\' össze és \'eíilíént az\'irakit indotóíiíí
i PiiTO?w;(io5o5f .1 íí tX\'" l.anul fóllnytolták A:.ll«lPgyu»lluazter Uioat ,uü)f)fBty«
a katonai pniuiiesnokságokat, hogyha a . llstóaágjlpg
megállapított árakon az ellátásira, kiránt mennyisé.
geket hmteretnl lteiu tudják, "ál1 HWhyzó iMMt szükfcé let biztosítása végett a helyi hatóaágMit\'1^ dúljanak Az alispán a niilgármesterekeClis t
gabirákat evégből1 Mlfi
BmöT-
eladási kényszer,
..ll\'tve », llnlvfligj <|jgétlÁkiííártvaliJlk|nMAs» céljából Ki ofajtti eWeket jelentük M,,, liotzáj.ilttigyi- ;ik»ltl ként táVihtlHsg tírtiotaeh"im• föHMtaltnazIst,\' «>«l
. ... s.im« ilisoillaly) !••«*»
Mlskoie vnrosH a flpAfeAHág\' e)le«*|isU
Mislíuli\'. viros logutobjii kojgyol^l, kifolyóan , (ltv i JMhM°
és közoktatásügyi miniszter, ngy a nc|>oktnlis terén
................szerzett érdemel, mint a háborúval összefüggő min-1polgáru»*tet,t»(jedsli»M„fldiralati>uMfett, a tw*t«-
sokí remekművű kelyhével s azon uz ezred jd41wlWu ielkM tevékenyráge miatt tj4> köszönetétfwreiníkhéz a moatAai elviselhetetlen drágaság.*-
t \'áléilttfJílJa\' \'in \'.Alnn ÍiÁ|\'k li\'íi\'r.tl ntlrartnU&Á : . . .
\'.i^tlRirt Is jelen volt. "A tiszli étkezőben
»rendezett ünnepi ebéden P. Uörzsoy is jér
sstsdlA .u.odiH ^ Jea, voJ|..
A fTTSí
éa elismerését nyilvánitotta.
A derék tanférfiu á kitOntető éliMnerésl \' megható levélben készOnta meg sa illetékw tényezőknek. KJ ■\' Adomány a Hadségélyi&ukk li
A Uadssgélyzó céljaira szívesek voltak adakozni: í)r. iSibóly Gyuláné íö lor . 7>-rkowitz (tsz-ikárné 10 koronát, inely szives adományokért hálás l J|A közölte, vlonk. hogy .. kaposvári állo- ^^ ^ u , Hl(lKgé|yTj .„ .Uoli,,,,
máwftt\'köttl\'nyotcvair nagyharangot azámolt \'Inegii. .■, , ......
. ^ru^ly\'^ket a haj^ias egyházközségek ajánlottak fel

Mennek a harangok. Kgyik tudósítónk tegnap Kaposvárról utazott,
hangén szórják a halált ádái ellenaégeinkre.
. Nrr.trt. jr> st. a <•... i.
: lk\',1" \' \'1 Kitüntetés
\' beírások aa lsr. eleáll lskot/lfcím \' A nagykanizsai izr. elemi Hu- & \'litáflaflU.-ban a tanulók bi.irása f é «zep. :. ^ .Vt. ján történik a Sngár-ul 14. ss. ház igasgatéi. irsdá-
ka.4laxa?i«ai aaSs .aaasn .lalMa csak a nagy-
véletnek
■haa oltására. A harangok csaknem mind ujak vol-.j\'yjj I azqkat nemrégiben szerezték be nagy áldoiat-
tel. A dtlló világháború most lelépte a .tornyokból a .....
díszeit s büszkeségeit most az ágyuöntö- J4l*n d \' "r1^
X&í: hogy néhány hét mulya féléim,te.. Kl«jin éa ^-án M I. .....
; kanizsai izr, hitkösség tagjainak gyorjnekei fel; a többi ..srtilyba pedig azok.\'áK^\'.pd.lig is ez iskola táunlói toltak. <>»
[..\'1, » t.SVBU. ., ■ ^ I.I1V.H.IIS . ................|
l> . Darvas Lajos húszas hwivéd százados az ellen Szept. 4-én, amennyiben ínég hely lesz, más
ság előtt tanhsitott > hősi rltízságeért s eredmény tel- tsnulők <■ beirsthaték. > A8I.II XA
jas szolgálati teliesihiényeé.t (■) felsége a III. oszt. Az I osztályba azok a gyernietek vétetnek ^adiékltttányes vaskoronarenddel Untaíts Ili. A ki- fal, akik anyakönyvi Um.sitrini.yal igssolják; hogy
gyáhhn:1 A lílirat klllOMiöz.1 já\\»latbt t^iettf^,
ame lyekneü megtálíiUIUa érdilíi hannWlk
Mfts\\iíls jív vall
háborús, aorra i^özaélBiezls
elbóiangu fontosságú kérdések, kölön fejezetet aSsatal a rubáwtllak, rámutatva aírt, lio^jí áfát) niaziniáltAk, de .a ruházati oildtsk ársit ueiaais .ital ami; l...j?y a fSktélen iizérkedési.\'bli^ tette a tjtzila újsjiefii^t- |nK|oÍ»4aitf\' zött, hogy létssitsenvk >egy (MJlgári ruházat • tel és az országik, (dttffij/jjjfa áíjapilslí\'\'Sieg
a ttltils jusximálls árát. s ,j Uoia.olálul |záiag
!.\'.\'. ,,i„,,.J .....ivéh.xiisti ..is isátsiftőls "iÉt
Véttnkesés a kolera ellen, xhaárfl
H.lu H . iisdsl, la.iilol.siS >ási\'l isia.áaaT
tüntetés a város nrl köreiben a az ezredben orzUtlan 6-ik évöket IwtölUXték
örömöt kellett. Ugyanoaak ma vetlUjtj atl„k hírt ft.\' / . Ajll ,
l hogy Darvas Lajos a Vöröskereszt II. oszt^ hádiékit- bizonjyitVfry
: ményes kereazgét is megkapta A beírásnál a gyermekek
A ü M <1 : >\' ■ \', >1 . tatosoak megjelenni MinisslereK flal u fronton
A harcban álló országok közül Magyaroi
ur> Tf-ik osztályl* azalózőTjWlál alapján történik a\'felMtel\' \\ "
.\'I ,l.,nst.ol(i >Mdi,l,ls.i.iot„is sMl l isaa.ásáT. A bulllgyininisaler a kolersollams vidaklsásfró1
körrendeletet\'intézett az összes történyhktó*áíol(lll»a.
i .iilKiJ .1 isi..1 f .Sfes..
-Megjegyti a luinjuztjf, hogy. s», ,á#aia), Akolera Ma gyaroraságou a közelmúltban eeupán néhány sssMta
mntatiíwt\'u^\';;w;yá^j ikg^i.
I..|ietötté ,ével és ez okból már mdst mag dkelLteani minden szükséges IfitézkédéW. " \'•»\'«»»\'■
* ... illót.. U , 1,1114
Különösen liaiigoztatta a mj.uiszt«.-hogy a
köztisztaság fÜn»kHÍitl,Wde«ébén™á hiííilágík Mindent tegyenek n.eg, a szükséges [így el meztető n
ily [ la|vsiiyot let^.uel
tőző betegséguek ezek a széthuroolói.
az egyetlen, ahol valamennyi miniszternek a Hal tartatok, aktív katonai Wgátatot ie\'|Jéaftenek. Öré\'f Tisza Isi-
ván minisUarelnók fia hnazárfőlllidiiagy és\' már több Pá.rtOl]Uk 3.
szülőkkel fgyám)
I - fi í eí A JÍ Hotol \'éo\'l^JAií "Lüim Szálloda Béos Beirási illj I K. Krtesitó díj 1 K
"""JtWT rlzugálstok atig ül M" "H. \'! !T IHVó
i\'ijoKszók a nép között, legyenek ni rovarok irtására, mert a legtöbb
i
kitUiíteíéH\' kapott.1 Biró* Hutai Htirín hoTtrédeltiii mi niwUr fia, aki a besazarábiai harotéron meg
Vörös-
Kovníiuí
jaz udvari Opera, a Iting s ben nagyon ulónyós fekvóuu
! Kereszt Egyesületet!
Kartnerstraaae feltétlenül
raktastádé!
rod)l3V
t^dlítiiv
rfdstuitsl lámái ni.il
katonák- részére.

lll son»liiaIl.lt]al a ji..Ja«n<W
I1L1I KÖBLÖN T
Auamrwimn
színháziéit
_legújabb, legszebb és leg-érdekéwbt.
mOtona talál a közönség. Mindenik előadása a kinematografia legelsőrendü és legújabb alkotásaiból van összeállítva Szebb és érdé-kesebb • » tanulságosabb műsort a fővárosi moagóazinházakban sem lehet látni s a hely-íMHftyih olcsók, hogy még i legszegényebb «MMr>á megnézheti. A „BERLIN" színház álltai igazgatója mindig a legújabb és leg moziműsort mutatja be — N*m »aji»Al sem fáradtságot, sem költséget, hogy a t. közönségnek az előadásokat minél lrWt&nésebbé és- élvezetésebbé tegye. — A „•8KWN* mozgószínház látogatását min-iWiWinli a- legmelegebben ajánljuk. A zenét Uvlaftr Amália zongoraművésznő szol-
■ \' A m
ZXXMMXM
K\'ITÖNÖ ALPESÍ TEj-csokoládé

T
Irodalom.
A< pápnráUMtir jogtörténete éa
Ina: Lukács JótstJ, togi......
lajtár. 1A vaskua munka a |>»i».ivíIhi«xUx lói-ltoeli íejlódéaével foglalkozik, amig az jelen[ ekekJAkoz ért. Mindenkinek érdeken M la-! auiaAgoa olvasmány, amely inig egyiöHzról | rttj^fUat) ludóinányos, tnásrterM könnyed\' -MHÜMC-élvMet*! ölvnsmárry A\' vil*«tórté-i * «M Jetouiö* mozzanaténak IsiiMifMe | kultúrember tudáeánnk szltfcaégim rtn»«<. A MÚ ára 4 korona. — Kapható M, Vfajdiia Józaeí könyvkereskedésében,
$W»4iain
"".W\' ^\'flJ IdOk. A vllágháLora leghtbb kMáfkása, .MMwf-é»\'W»SMl\'.aa Uj-liMk. A »i érdekes aae-mémt • eéty vllágréez bareiéroia történik. aai miurf tFÜdt- Urfa téalíl szépséga\' képekben írdekeaség, «atMM<>*M«Mtl 4a kikeli ízlés j»ll«mz. Hér«« ketUapját, M, D| Idákét. melynek minden MÍM ♦Ideállá közlaméuyeíba.i. elbeszéléseiben és MgáiflMMa\'té\'eiyifáUt a szépirodalom ápoféjs -" \' é|»-Be«|e.lérre 6 korona Kiadóliitaul,
IP- \'«• «
-ROVÁS
Vezércikk
Világháború
> legjobb tájékoxtató magyarázattal és tét képpel
Napihírek
Közgazdasági rovat
naponkénti szenzációi az
AZ ÚJSÁG
POLITIKAI1 NAPILAPNAK
Vnaániapiiiikéitt két kőzWedveltaégQ mellékletet 44 az AZ ÚJSÁG, Bgyik: ,Az Asszonynak11, a másik n: „A Gyer-
— A . VIÚ Arnépl Újság* níludoii »t,na i mekeknek
fezáag tartalommal Jelenik ar<« K .íeeárcrspy UJ
séf* elMaetáai ára negysdávro öt korona. , V.lá* bráalká--veli,4fy»tl Ital korona Maateu.lolhelé \' „Taaáreapí Uleág- kiadóhivataléban fHudapsst, IV. \'W»WMHIH"41>." Utyseiu laayoHd-lhMó . . K..
" stéptrodzltni és inévészeli heti-
lá#e«. (eataktaiM .Aador Józsefi Kasdat tartalom, ér-éekfw ée aklaali. képek egészítik ki. A klltaó lapot kMnnt ajánljuk ofvaáóluk flgralméKe Szerkesztésé* 4rMkUkivaea<: Budapest. II Fehérvári M tli/e. 2 ■Mfaetéei ár félévre 10 km. M.llatváuyazém.il.kész. I kBld a kiadói.jvai
r Aki a világháborúról éa egpáltatábaa eeéaaáaprlt, aetnkáeról, mívéaiatrti; t»-taáeaarár M»a áa mattiak a«4ae ókajt «rr ktt*-j aéaa aaegeaerkesatett napilap keretébea árte-! a»lal, Baaaaa alt aa AX DJaáO-ot
KLériszriii ÁKax Mta évre . . . . •» korona.
:: : :: ■«7 káaapra ... 11.141,
. Megrandeléal olm:
-.A Paatl Hírlap kladóhllálala iapeuk uljáu közli a magyar olvaaékö.öutégg^l, hogy a tiláphábore okozta paplrblán; dacára tovább.a la,a laKPagjoM. turjedelemtien, a inegKlokott változaton tartalommal jolotlik meg é< állandó eltriletAil k.fácaoajr. Injj.u naptárral aiáudékoali1 aíe/\'k> elHufíréete mélt^.ál-dotatkéazH«g mélletl -min .»p|fább kedvezményben I réw.atti olCllzatMt, akik.a IliaaUuloatj Ujaágel, Képes Ujeáget éa Az trdekee lljaág háb&l rus albumát — gytluyörn kivitelű képekkél \'2-"léd-reiinényet áron renOelhetlk ma*. Uélláa ajáalkal|..k azért Uagyaror.zég legtorjedtebb lapját, a KOeli Hírlapot, tisztelt olvasóink aziveg llkjelieál.é: A1 Félli Hírlap elifizetezi ára: juliu. hóra í K 8» (., két hóra 6 K 60 f, negyodévro 8 K Peall Hírlap éa Dleatualon eizyatt i.pgyedéera U K iO t. iA Peah Hírlap éa az Érdekre Ujaág együtt n*vedevro Jt K 6Ú t. A Paatl Hírlap éa a Kép..« U|.lg negyedévre 10 K 60 f A negy lap «gyOI». I8|K, K»,t-> A Pesti Hírlap és az grdekea Ujaág Háboiun Albuma eimQ po.npAs héborua képeorozal «ey hóra (egy be-rozat) 4 K 80 I.. negyedévre (bárom sorozat) 14, K. lélévre (hal sorozat) 88 K.
A Pesti Hírlap kiadóhivatala, hova az elóíize tésl dijat knldeul kell, lludspeet, v , Vilmos caéazár Bl 78 az. alatt vau !m„Ij|i) áiviih •(
■ S, \' • 1 \'-"—.AZ EST A magyarjaiaégok MeiXt"ái6 B8T az egyetlen, amelyiiek klvéló ranekaléruti míu-díg mímleonll olt vanuak, all.\'l helyes éa pontéa értesüléseket szerezhetnek be lapleV, a migjfar aDaaég éa a küllőm részére AZ B3T. éppen. i», kii lerjeai\'elle ludósiló-szervozelét
Wét minden magyar .í-lék. e, SÓI még a kisebb helységeket Is bevonté há-
lózatéba A tökéletes IsnQI raju van AZ
■ervetetuékt Mveje iHtörtlIiet.i\'f-
K8T miinlen
\'aminek legbiztosabb mértéke az i.lvasé liöVönVegBék AD BST-tel szemben inegnyilsáimló, e íll.eééa\'p fokozódó biaalma ée saorelele. ezért éeU. r Iwll .r \' jeiltebb in igysr lap AZ KIT, a zllégsaité egylkle*.-hataiinasal.b orgánumé, amely s külföld elélt is fa ■ galommé nótt s amelyről az egé.k múvelt világon tudják, hogy hírszolgálata a. legmegbízhatóbb e» al-
UJSAO KIADÓHIVATALA Budupaet terjedaége is Knrépz le<elsé lapia közé »m«li.
VII- Eákóoal at 54. szám.,
KŐNTY-, PA Pl ÉS IRÓSZEJ^KERESKEDÉSE
Oüa raktér legújabb divatú levélpapírokban -.\', és névjegyekben —-7 NtbmUtVlhiyok ízléses Iclvltelben jutányos árban ÁfVrs^n. IféMlttMek. - \' i- . ím
j I ) ; | -- 1 , , «mo «aaiMI , f , )—-
Jegyzői és egyébb közigazgatási. nyomtaWinyaak. \'->&:nagy raktára.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
dús raktára
Nyomatott a laptulajdono. Uj. W.jdiU József kmrvnTom.iijáb,a ^a

Insert failed. Could not insert session data.