Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
29.62 MB
2010-05-25 14:23:55
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1139
4446
Rövid leírás | Teljes leírás (629.85 KB)

Zala 1882 május

Zala megyei érdekű közművelődési, társadalmi és gazdászati lap


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

#9, s/mii.
Nagy-Kanizsa, 1882. szerdán, május 3-án.

IX. évfolyam.
írodt
kedáse. Ujvárooháa eteea. 511 mám.
*><*»a#téat ArU j Kfcáan hn 8 trt Kél 4 fri N«gyedéne | frt
Hteloiményok : f Lniáktt petiisor e|»j aaer t kr. tftfekwon lurdeláenéi fi kr H*
1AM
ÓitíAZD
MEGYEI és HELYI ÉRDEKŰ, P0UTIKAl\'fl» K \\ Zalainegyei Gazdasági Egyesület én 9 Zalamegyei U$yvcdeg
MEGJELENIK HCTEIKINT KÉT8ZEH 8ZER0A* (FÉL (VEN) Ét 8Z0MBATW (EGÉ$2 IVEK.)

Építési módszerünk.
Városunk eddig is sokat építtetett, dót iűióg inkább jflvóben aksr igen sokat építeni, amennyiben pedig aa építés csak akkor sxép és mulatsága dolog, ha jól tikéból é> haszonnal jár: -ellenben igon iwomoni és költséges szenvedély akkor, ba csak ugy vaktában, kapkodva, czél és politika nélkül építünk: ast hiszem korszerű lesz egyelmást nyilvánosság elé hozni azon dolgokból, melyek titkot ngyau nem képestek, eddig sem: de igen \'kevéssé érdekelték \\ nagyközönséget., mely ait hiszi,\\ bog; axakbeli dolgokba rsak szakértők taónjeiusk bele.
Igaz, hogy vannak az épités terén •oly kérdések, melyekkel nem szakértőknek kár volna foglalkozni, de viszont vannak oly kérdések is — és esek a legfontosabbak — melyeket midőn városi épitésról van szó csak is az egész város közönsége dönthet el, épen ugy mint magánosok építkezésénél csak as, aki épen építtet .
Magányos ember ba építési szándéka van, rendazerínt okos politikát követ: számot vet önmsgával és a fenn-álló körülményekkel, tisztába jön az épités czétjával s aztán kikeresi • leginkább czélravezetó eszközöket teljes tehetsége szerint; gazdálkodik, alkudozik és jövedelemre számit vsgy saját kényelmét és Ízlését tartja szem előtt így után a magányosok építkezései legtöbb esetben jói sikerülnek — ba pedig még ía hiba történik, nincs kit vádolni, legfeljebb az épitésst vagyis a szakértőt szidják, hogy nem volt okosabb mint as építtető t m-m jól csinálta azt, a mit rosszul rendeltek meg.
De közös és főkép városi építéseinknél az eddigi tapasztalat ast bizonyítja, bqgy nem annyira jól sikerülnek. Ha mindannyin végigtekintünk, sikerültnek mondható a két takarékpénztár, a városi bérház, a kis kanizsai templom; féUgmed-dig sikerült a kliakerköveset, polgári iskola, kisdedóvó; ellenben egészen öl un rontva a gymnaztam, gőzfürdő ée a rá-rosház.
Mintán ezen épületeket ugyanazon orat építették, kik önmaguknak 0 ég
czélsaerü házak át tudnak építtetni ós pedig ugyanazon építészek tervei ézerlnt, íkik. a magányháaaliat is tervtzikl -a bibéit nem kereshetjük piti a városi közönség-ben, sem a helybeli építészekben^j^t es utóbbiaknak nagy elégtételül szolgál a/., hogy a leginkAbbv elrontott \\ épületüak épen a vároahu, iftplyijél mindén hely) béli szakértő téljesen oiiellózíotott.J-r\' \'
A hiba rejlik a teWüloti eljárásban : nincs építési politikánk, tesxünk-veszünk pillanatnyi körtttlmények behatása alatt, szétágazó egyéni érdekek zavarában, testületileg, felelősség terhe nélkül.
Haszontalan elmélkedések.
H ásson tál anoknak azért íjnvea-tük, mert a papiros türelmes, sokat lőhet rá inti! csakhogy épen sokszor, a jóakaró fejtegetéseknek ni nos foganatjuk. No de a szorgalpias föld-míves elveti gabonáját s ugy reméli a jó aratást, * mí bizony sokszor ki is saokott maradat. Nje csodál kőzzék senki, ha nem ssflnUnkj meg társadalmi bájainkat rflgisj^mliiipadd lássák mások is, itt*ot^ talán mégis történik valami aaok javítása, megszüntetése érdekéltén. Posiíta elméletek magukban véve! aejm áoljjat érnek ugyan, hogyha ások a gyakorlatba át nem vétetnek. Aj ki társadalmunkat\' inmeri .a alnnató mosaana-tain felületeden át Incjrnj siklik azon elvitáihatlaq tényre akadhatott, hogy kóranyagai...

Insert failed. Could not insert session data.