Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
9.74 MB
2010-05-26 14:48:39
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
516
3373
Rövid leírás | Teljes leírás (302.37 KB)

Zala 1885 március

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

9. szrt m.
Nagy-Kanizsa, 1885. uiArezius l-6n.
XII. évfolyam.
IIIIR IfPWW fel tttAltOftlVA* ÜL: TIMIÍI-MI La.
RIlttMM * Mi
Mnfe
kh mt.Mafa
HrtwiKlw Wv«M c«k famftft b nkUI >
Ktatmtak
£jJ\LJ±\
POLITIKAI ÉS VEGYIÍS TARTALMÚ HETILAP.
A Ztltmegyei ttgj t Ailegylet; ft Nagj Kanizsai- é* DéÚslai jaktrékpénztársk, Baúkegjrznlet, •i A laú*inttrakAzi takttékpéurtár itszféaitéieeséff la Anaegf|)tá nArrÚi. hivatalos kflzlftnye.
VtÖtntTÉH A EAK,:
Igta ám. r« 4vn * K^iMm
I ftt - kr
i» In f l tiS
■Máténk |j^éijrMM iinlttllill
ÁrtwM i intt khataki klrtafat-ni ir. Uiyrtdgmi mii I0" *«« l K uotlMl MUutot aaMrt 'í, kf.
Nyilttár petition 10 kr.
3i*njriruik Ntiffu>*Ktttii%*"n h**ttoéklnt «(ftt»ter; V11 mlrunp*
A polgári egylet.
Krtzczélok oléréae at*n valrf mozgalmakban oly azegéuy társadalmi éle-lünknek v«T8u«Vft egyik legörvendete aebb jelensége u a Itlkns tevékenység, melylyel a polgárt egylet utón ven, Imgy e nemesek megáttak, hanem aa egész váróénak diniére ée előnyére válandó épitkezéei tervéi megvalósítsa.
Oly törekvéé, 'oly buzgóság et, mely nem csak elismerést érdemel, lianem azt is, hogy kiki tehetsége sze-rint srgitae a tnmee Ügyben fáradozó-kat. Jelen aoroknak ninos ia egy^b caéljok. mini újból felhívni a közönség figyelmét és pártfogását sí tgylel bányában.
Aa egyletnek ugyani* jelenleg felette tillksfge van aa össsze* vátosi kötöttségnek nemcsak erkölcsi lianem anyagi pártfogására ia Az éideklŐdée, mel) 1)el a közUneéti méltán veehetik aa tg% lel tlg) ei iránt, maga Lem elég art a hogy aa egylet czéliioz ju»B n A* eidektődés és lelkesedés igm szép kél tényező, de eaekkel igyidUl nem lehet hátat építeni
l'tdig, La at ep'ylot csakugyan élűi és felvirágozni akar, amiül minil-má;au óhajtjuk, akkor mulhaiailanul tzttks/ges, h gy a tairió-kozásoknii, tenetgei/aeii és a többi e.őh gcs muu-káli nuliamaiább túlesve, magát aa építkezést mibsmeisbb ftgaiiaiosíua Az már túlhaladott álláspont, ln*yaz egylet ahbati az liü'>etben mely Un mu»t >an, c«nk tetgidik s Iiogy ltn*a nái aa eptletitek Cenk akkor vtet di a kOziiiiség ha az az uj, diétás épület ■taulitKnl bebizoú* í jn a rziitUi ni Vei»ég»a*é váll i>ok húzás halasztá- követ kez i ben s k*k állal már kéltégbe vont eUirevnlóangát
Elt belátta az eg) lel válesr mánya, midi n1 megta^ztá^a óta n ü*(.d^ét tig) szólt én kizaiólag az /||íléei lljy i»ra szenteli. E uÜ-inlé* liiibeulé'éiól már iiaUVitoink olvasóinkat I punk
njdon*ági rovatában z helyeslő megjegy- | zéseiuk, melyekkel a tndótitáit kísér- ' tOk, ugyhi*z«z(lk az egá*z közönségben viaszba gra laliliak. Ki vágókép illeti elismerée az egylet elnökségének ama kibékítő működését, melylyel a tagok ktaO t iparkfHloiteg)'etértéHt létrehozni arra nézve, bogy a ÍÓfonlbsságu Ugy beleg) eneilenaégek miatt ne aaenved-jen hajótörést.
E föltétlenül dicséretea ezéII — mint OrOmmel halljuk — nagyjában el ia érték 8 ez annyival örvtiidele-sebbi mert ámbár a többség - ha nem ia nagy többség — az egylet tisztujitáaa alkalmával a jelen választmány mellett Volt* ha ez a töbUég a tekintélyes kisebbséggel etemben az i'piiéa kérdésében mindrégig ellenséges átlá>pontot !ett volna kénytelen ellog-IsIni. még abban aa esetben is, ha igy íz sikirlllt \olna é)iieui, oz ai /pitkezéa nem l ozta udna meg azt az tidetls eredményt, melyet 'gy • l»é* lés kiegyt-nlités után joggal >ár-hatunk éa remélhet Iliik tAlo.
Énen á dolgon . t»li l nag)*jában szeret.o*éseti *ul vultia M válnszttitáiiv* De netn tOnii^ibb ez a frlsdal, tnly most vár reá a melynek kt-reseNilvi leiére a k<*ün»fg hg^zélesebb körei kell. h«*gy keiet fnyjsnak \ele.
Az anyi gi e*zkt>z0fc megfzerzésé-tC...

Insert failed. Could not insert session data.