Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
8.63 MB
2010-05-26 15:45:05
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
463
2515
Rövid leírás | Teljes leírás (281.8 KB)

Zala 1885 október

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

40. szám.
NAgT-KauÍ2S&,4885. október
XII
évfolyam ■■
I M kt
M0«AM*«
........... an- TT *WT nAmrtm ÍM ""
7 A I A rr
lÜiiMt—4i nrfniBlliiHm JL Ig^l I Mgjk ' ^m-
—— ^^^^^^ íwéiihii M**nm «imm
•akfctt h^ilinü a). íiwéí i «(| Ikéll^
^ - ^ POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMI) HETILAP. T^^^^t!1
___A Zeltmegyei igj^degrK a Nagj Kmímí> éi Dilealii lakarélpénttárak, BankegyeafiK gyHttér ZHUfi Hír.
u Alaá-merekM taitrékpéiutár rtttvósitártait ó* á*«egéK«á tvAretk hivatalos kftalfene — ■ —
Mryjeienik Ntgv-Kfmixson h*ttnkint : FasHrn^p.
Budapestre!
A (flTirmlwn mo»t folyó oratá- 1
bői egy körülbelül &00 tagból álló társaságot akar ttsssetobotaani néhány jóakaratú fórfia, kit c tömeget kirán- I dúlás remieté*énél a lefelismerésre-n éltóbb motívumok indítanak,
At om kiállitáa ugyanis mai) basánknak a külfoldhtit viaaonyuló | helysetében mindenesetre epoohslia, : (Vstea gasdaaági életében pedig- leg- I elébb n nevezetet moasanatot képet, | csakugyan arra való, hogy a kflifttl- | dön kivül-jtrlynek itt. nyílik ugy* \ saóiván fwnflr alkalma Hrm I ogy ' l>rt»i«llfik« t más atiuben is megiamer jen. — ne csak a hol hamis, hol iwiv uti leráaok alapján — tehát hogy a külföldön kívtil a haténak mindama polgárai, akik oaak némileg ia meg tehetik, ne atjnálják a költaéget és táradtaágot ét tek nt*ék meg. At rr- \ köle»i ltatáa mellett, mely e látogstáa kilvetk estében a nemteti ttnérse^ emel-kidésében rejlik, bitonyára megtalálta j kiki a }*raknkus haasnot ia: a maga | figlalkosáaából, a maga sssk májából ctt találja a legremekebb, legctélase ifibb, legújabb aéstiiményeket ét hala-dáaokat. rendaserea ösaseállitáaban Ni mftrak httftkélkedlietik hanem tauul* liat ia
/ Legkiválóbbképeu a hasai ipa* r í> a o a s t á 1 y as. melyről kivánatoa, hogy minél több tag n látogaaaa meg aa oras. kiállitáat Hiascn kétaégbevon-hstlan tény. hogy sma kitűnő ered | mények kösül, melyeket a kiállított tárgyak tekintetében a kiállitás elért, épen as ipaHárgyak kiállitáaa, as iparkiállitáa a lt gfmitossbb. E* — te- j gyük hottá «— l^görvendetesrbb ia.
Nemcaak a külföld. de magunk ia igen kieainylőleg, aajnálkotólag ás leggyakrabban ptnsaskodólsg fsoktunk I
mege mié késni honi ipamnkrM. A külföld ugy iemer bennünket, mint par excellence agrikuliurálie államok éa iu bon ia as a mqggyűtádé* aa uralkodó, bngy ipares&kkeiak n*m kéuvsek mag^ állam a versenyt a kíllftudéivel Ni adunk a kAltodnak gabonát ét buat — már amennyit adhatunk éa a meny nyit veesnek tőlünk — a viasont un a külföldtől vttatük aa ipar eiikkait ma-
Seket as ola>ób£en ét jobban tud Őállítani, mint a mi iparunk Et ti uralkodó telfögás a hogy nagyon tok alapja van aa it tagadhatatlan.
Oaakhogy épen as volna a ase rencsetleiu»ég. ha es ss a tp mara dandó volna $sinte egyértelmű lenne a gasdaaági bukáasal.
Miért?
A felelet ugyssólván késselfogható. Ssemünk előtt folyt le. aőt jelenleg ia benne vagyunk a gabonaválságban. | Mesőgasdaaági terményeinknek ne exportja, te ára. A küllőidről vajmi kevés péns asivárog be hossánk Már | moét ha a,mi pénsünk máa oldalról kimegy iparcsikkekért a külföld sae-bébe, — a bekövetkeiendő aaomoru » állapot nagyon könnyen elképaelltstő.
Valóaágoa gasdaaági ébtkéfdé* leas tehát előbb-utóbb: ctakngyati a j küjföldről vagyunk e kénytelenek magunkat indttKstrlálla termékeikül ellátni ?
Ha erre a kérdéare igenlő, lenne a felelet, akkor igen asomoru jövőnek nésnénk elébe.
Hála iatennek, a körülmények nem olyanok., hogy erre a kérdéare ' kimondani, vagy akár oaak anliotipálni ia kellene as igent.
Sőt ellankesŐSeg.. A peatsimisták éa jajgatók, kik »em jelenéi nem iajne* rik el, nem jövőt nem ígérnek a ma...

Insert failed. Could not insert session data.