Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.33 MB
2012-04-12 12:32:35
 Zalai Hírlap 2012 04 12 086sz 07old - Akkor él, ha olvassák.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
700
3331
Zalai Hírlap 2012. április 12. 86. szám 7. oldal - Akkor él, ha olvassák

Akkor él, ha olvassák
AVATÁS A városi könyvtárban Pék Pál-emlékszobát rendeztek be
A Pék Pál emlékét őrző szobában bútorok, hanglemezek, kéziratok sokasága található. Előtérben a költő testvére. Pék Zoltán (jobbra) a felesége és Kósa Pálié társaságában az avatási ünnepség után
Steyer Edina
szerk.nk@zalaihirlap
Nagykanizsa - A 2008-ban elhunyt Pék Pál költő, irodalomszervező és pedagógus hagyatékából rendeztek be emlékszobát a Halis István Városi Könyvtárban. Az avatóra tegnap került sor, melyen részt vett a költő testvére, Pék Zoltán és felesége, régi barátok, költőtársak és ismerősök.
Elsőként Czupi Gyula könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, aki felelevenítette néhány, Pék Pálhoz kötődő emlékét.
- „A költő akkor él, ha olvassák verseit.", mondta 15 éve, Havak tánca című kötetének bemutatójakor Pék Pál -emlékezett vissza Czupi Gyula. - Igaza volt. Ha a költő kötetei csak a polcokon porosodnának, senki nem emlékezne rájuk, de olvasóik által a köztudatban maradnak.
A művész-tanár pályafutását Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese elevenítette fel. Pék Pál Nagykanizsán született 1939-ben, iskoláit is itt járta. Részt vett az 1956-os megmozdulásokban, s ezért eltanácsolták a középiskolából, de magánúton leérettségizett, majd magyar-történelem szakos diplomát szerzett Pécsett. Tanított Murakeresztúron, Eszteregnyén, Kiskanizsán, majd a Kőrösi-iskola jogelődjében, végül nyugdíjazásáig a Mező-gimnázium tanári karát erősítette.
A Magyar írószövetség és a Pannon Tükör folyóirat -melynek Pék Pál alapítója volt - nevében Szemes Péter író emlékezett meg a költőről. Mint mondta: véleménye szerint a hagyaték - aminek Takács László költő kéziratos vershagyatéka is része - a legjobb helyre került. Az emlékszoba a kultúraépítés alapja lehet, a helyiség tárgyai Pék Pál személyiségét őrzik.
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.