Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.77 MB
2012-10-10 13:35:57
 Zalai Hírlap 2012 10 02 231sz 04old - Örökül hagyott emlékeink megsárgult fényképeken.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
667
2788
Zalai Hírlap 2012. október 2. 231. szám 4. oldal - Örökül hagyott emlékeink megsárgult fényképeken

Örökül hagyott emlékeink megsárgult fényképeken
MÚLTMENTÉS A kanizsai könyvtár néprajzi kezdeményezése
Kardos Ferenc könyvtáros (balra) a szentbalázsiak által hozott régi fotókat „menti" a számítógépre
Zalaszentbalázs (pa) -
Rendhagyó múltidézésre került sor tegnap a település kultúrházában, ahol megsárgult fényképeket, régi dokumentumokat szkenneltek be, s töltöttek az internetre a kanizsai könyvtárosok az örökhagyó napon.
A néprajzi jellegű programsorozatot 4 égy évvel ezelőtt azzal a céllal indította a kanizsai Halis István könyvtár, hogy a néprajzi dokumentumok mellett legyen olyan adatbázis, amelyet az adott település lakói állítanak össze.
- Amikor elkezdtük szervezni az örökhagyó napokat, nem is gondoltuk, hogy menynyi értékes fotót és egyéb dokumentumot őriznek a falusi emberek a saját településükről - említette Kardos Ferenc, a kanizsai könyvtár igazgatóhelyettese. - A fotókon megjelennek a régi házak, járművek, népi viseletek, a lakodalmi vagy éppen temetési menet tagjai. A képek mellé lábjegyzet is kerül, szerencsére még akadnak olyan idős emberek, akik emlékeznek az 50-60 évvel ezelőtti eseményekre.
- Főként az \'50-es évek előtti fényképeket hoztam, szeretném, ha a mai fiatalok is megtudnák, milyen volt az élet Zalaszentbalázson - így Horváth Gyula, aki hozzátette: az ő gyerekkorában a disznókat nem az ólban nevelték, hanem a legelőre hajtották. - Aztán itt van egy fénykép a régi uradalmi kastély bontásáról, amelynek helyén a mostani kultúrház található.
- Én családi fényképeket hoztam, keresztelőről, lakodalomról, temetésről - mutatta Gál Istvánné, aki maga is meglepődött, amikor a 30 évvel ezelőtti téeszes bulin készült fotó keveredett elő a kupac aljáról.
Az örökhagyó nap nem csak a múlt egy szeletének digitalizálásáról szól, a könyvtárosok a különböző generációkat is egymás mellé ültették, az idősek fényképeit ugyanis a faluban élő fiatalok töltötték fel a nagykar.hu adatlapra.
- A fiatalokat azzal is megbízzuk, hogy készítsenek friss felvételeket, hiszen ezek a fotók pár évtized múlva ugyanúgy részét képezik a település történetének, mint a régi fényképek - magyarázta Kardos Ferenc, aki jelezte: az örökhagyó napot a héten több kistelepülésen is megtartják.

Insert failed. Could not insert session data.