Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
7.23 MB
2015-05-12 09:31:52
 Népszabadság 2015 05 04 103sz 12old - Talált tárgyak.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
619
3182
Rövid leírás | Teljes leírás (4.5 KB)

Népszabadság 2015. május 4. 103. szám 12. oldal

NÉPSZABADSÁG
2015. május 4., hétfő
Talált tárgyak Magánélet a könyvtárban
Harry Potter fél pár zoknival
A könyvtarosok meglepő tárgyakat találnak a visszavitt kötetekben fotó: Szörényi Szabolcs, Halis István Városi Könyvtár
Folyamatosan gyarapszik a nagykanizsai könyvtár találttárgy-kollekciója, amelynek legjobb darabjait nemrég közszemlére tették, így elvben gazdára találhatnak a tárgyak. Persze nem kanizsai jelenségről van szó.
Bárkay Tamás
Különös leletekből szervezett kamaratárlatot a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár: a visszavitt kölcsönkötetekben talált személyes tárgyak legjobbjaiból. A holmik zöme persze könyvjelző, ami érthető, hisz nem lehet mindig mindenre odafigyelni. Kevésbé érthető, ha azt a könyvjelzőt direkte az ember fiának (lányának) írt szerelmes sorokkal díszítették, egy ilyen szívhez szóló tárgy elvesztése többnyire nyilván feltűnik, de úgy látszik, esetünkben nem ért meg komolyabb nyomozást, mindmáig nem jelentkezett érte senki. Már a szerelem sem a régi Kanizsán.
A legtöbb tárgynak nem lesz meg a gazdája, pedig a nyilvánosság nem hiányzik: nemrég az RTL Klub is bemutatott néhány kincset a szélesebb publikumnak. Mint Osvald Éva könyvtárostól megtudtuk, a visszavitt kötetekben az évek során találtak már körömreszelőt, lejárt személyi igazolványt, ugyancsak érvényét vesztett bankkártyát, a pápát és különféle szenteket ábrázoló képecskéket, meghitt családi fotókat, fogpiszkálót, továbbá a könyvek különösen kiváló barátját, tehát csokipapírt, a férfiúi bölcsességet hirdető söralátétet és a
női találékonyságot bizonyító tisztasági betétet, valamint egy tetszetős kétezerforintos bankjegyet is. Utóbbit az adategyeztetés után természetesen azonnal visszaszolgáltatták, mint kiderült, egy kislány kapta a szüleitől, hogy fizessen be egy csekket, de ő a posta helyett először a könyvtárba tért be, onnantól meg elszakadt a film. A különös kincsek legérdekesebbike azonban kétségtelenül egy fél pár zokni. Ez is egy kislányé volt, egy Harry Potter-kötetben érkezett. Szintúgy hazajutott végül.
Természetesen kíváncsiak voltunk, miként eshet meg, hogy egy olyan kiterjedtebb tárgy, mint mondjuk ez a zokni, elkerüli a visz-szavételező könyvtárosok figyelmét. W. Kovács Ágnes, a lelet felfedezője azt mondta, hogy a holmik zömét persze azonnal kiszúrják, de vannak helyzetek, amikor nem tudnak minden részletre odafigyelni a kollégák.
A visszavitt kötetekben az évek során találtak már körömreszelőt, bankkártyát, fogpiszkálót, továbbá a könyvek különösen kiváló barátját, tehát csokipapírt, valamint egy tetszetős kétezerforintos bankjegyet is.
Az egykoron körberajongott kedvenceket is elfelejtették
A szegedi Somogyi könyvtárba is befutnak érdekes tárgyak. A kölcsönzőcsoportot vezető Bozsó Katalin érdeklődésünkre elárulta: találtak már névjegykártyákat, kifizetett csekkeket, orvosi kezelőlapokat, beutalókat, fogászati kezelőlapot, zárójelentéseket, recepteket, haj gumikat, hajcsatokat, karácsonyi üdvözlőlapot, kedvezményes vásárlásra jogosító kuponokat, postai küldeményről értesítőt, sorsjegyeket, mozijegyet, áruházi vevőkártyát, lottószelvényt, banki kivonatot, könyvutalványt, erkölcsi bizonyítványt, garancialevelet, más könyvtárak olvasójegyeit, önéletrajzot, sőt még deviza-átutalási megbízást is. Sok könyv őrizte nagy utazások emlékeit: térképet, múzeumi belépőket, prospektusokat, az adott hely turisztikai látványosságait bemutató szórólapokat, vonat- és metrójegyeket. A könyvtárosok világnapján a Somogyi könyvtárban is rendeztek egy leletszemlét, „Mit rejtenek a sorok?" címmel. Nagy sikere volt, a látogatók is erősen elcsodálkoztak, milyen sok minden bele tud férni egy könyvbe.
Hasonló tételekből áll össze a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár leletegyüttese is. Felbukkant már a sorok közt lakcímkártya, diákigazolványjogosítvány, tajkártya, adóazonosító kártya, egy...