Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
2.49 MB
2017-03-23 09:33:38
 Zalai Hírlap 2017 03 23 069sz 04old - Medgyaszay, Halis és a nemzeti ünnep.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
688
2165
Zalai Hírlap 2017. március 23. 69. szám 4. oldal

Medgyaszay, Halis és a nemzeti ünnep
Rövid szöveges üzenetek az építészet Bartókjáról
Nagykanizsa (hba) - Kilencven éve épült a Medgyaszay Ház. A mai Nagykanizsa egyik emblematikus építményét Medgyaszay István tervezte.
Ezen jeles alkalomból kamarakiállítással tiszteleg az építészet Bartókjaként is aposztrofált mester előtt a Halis István Városi Könyvtár.
- Március 15-én futottak össze a szálak. Ezt a napot 90 évvel ezelőtt ünnepeltük először a nemzet ünnepeként és éppen 90 éve, március 15-én adták át a Medgyaszay Házat is - hallottuk Czupi Gyulától, a bibliotéka igazgatójától. - S nem utolsósorban: 90 éve halt meg a mi névadónk, Halis István. Tehát egy különleges kanizsai évfordulóról beszélhetünk, és ennek kapcsán arra gondoltam, milyen szép lenne, ha a kanizsaiak megismerhetnék a mindennek kapcsán „kivirágzó" dolgokat... Például hogy ki volt Medgyaszay István és mit csinált? Hogy Kanizsán nem csak a Medgyaszay Ház fűződik az ő nevéhez. Ami pedig nekünk, a Halis István Városi Könyvtár dolgozóinak különösen kedvessé teszi Medgyaszay személyét, az az, hogy a mi épületünk tervezője, Zalaváry Lajos még ismerte a mestert, s ő szorgalmazta a Medgyaszay Ház felújítását, aminek a tervezője szintén ő volt. Ezért tartottuk fontosnak ezt a kamarakiállítást, melyen rövid szöveges üzenetekben kapnak információkat az olvasók Medgyaszay Istvánról és munkásságáról.
Czupi Gyula könyvtárigazgató a kiállítás egyik installációjával