Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.26 MB
2017-06-13 10:15:28
 Zalai Hírlap 2017 06 09 132sz 01,05old - Ünnepi Könyvhét.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
642
2690
Rövid leírás | Teljes leírás (4.46 KB)

Zalai Hírlap 2017. június 9. 132. szám 1, 5. oldal - Ünnepi Könyvhét

Irodalomról, ingujjban
Tegnap kezdődött és jövő hét elejéig tart a könyvhét
NAGYKANIZSA, ZALAEGERSZEG Tegnap megyénkben is megnyitotta kapuit a 88. ünnepi könyvhét.
Nagykanizsán merőben újszerű formáját választották a szervezők - a Deák Könyvesház, a Honvéd Kaszinó és a Halis István Városi Könyvtár - az ünnepi könyvhét megnyitásának a már megszokott helyszínen, a Deák téren, ahol Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója gyerekeket faggatott arról, mit jelent számukra az olvasás. Folytatás az 5. oldalon Az olvasás nagy kaland Czupi Gyula könyvtárigazgató iskolás gyerekeket faggatott arról, címmel. mit jelent számukra a könyv, az olvasás Fotó: Szakony Attila

Az olvasás nagy kaland
(Folytatás az 1. oldalról.)
De előbb köszöntötte a szép számú megjelentet, különösen a fiatalságot, hiszen ők a jövő zálogai - a remények szerint az olvasás vonatkozásában is.
- Az ünnepi könyvhét évek óta azt jelenti, hogy a kortárs magyar irodalom „ingujjban", frissen, könnyedén jelenjen meg a ponyván, azaz az árusok polcán - bocsátotta előre Czupi Gyula. - Ez volt tehát az eredeti cél, ami máig meg is maradt. Fontos, hogy a friss irodalom mindenki számára elérhető legyen. Az olvasás pedig véleményünk szerint valamiféle olyan egyetemes dolog, amit kell, hogy minden generáció kedveljen. Ennek jegyében olyan fiatalokat hívtunk meg egy beszélgetésre a Zrínyi- és a Rozgonyi-iskola diákjai közül, akikről tudtuk, hogy szívesen olvasnak, és arra próbáljuk őket rávenni, hogy beszéljenek olvasási élményeikről, szokásaikról.
A gyerekek pedig meglepő komolysággal és mély gondolatok mentén osztották meg a megnyitóra érkezett társaikkal a könyvekkel, olvasással kapcsolatos gondolataikat. Ezek lényege az volt: az olvasás igazi, nagy kaland.
- Általában orvosi krimiket és fantasy regényeket olvasok - árulta el a rozgonyis Úr Bendegúz. - Hogy miért jó olvasni? Szerintem azért, mert külön élmény, olyan, mintha egy filmet néznénk, amelynek részben mi magunk vagyunk a rendezői és az egyes jelenetek a képzeletünk által elevenednek meg.
A zrínyis Lanc Gabriella a Szent Johanna-gimi sorozatért rajong, mert annak szerzője „nagyon viccesen foglalja össze a gimnáziumi életet".
Zalaegerszegen a Pannon Tükör kulturális folyóirat szerkesztősége és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár közösen szervezte a 88. ünnepi könyvhét megnyitóját, aminek a Mimosa kávézó adott otthont. Köszöntőjében Kaj Ádám, a folyóirat főszerkesztője elmondta, az ünnepi könyvhét lényegét tekintve Magyarország legrégebbi fesztiválja. Kultúrateremtő, kultúramentő, a minőségi értékrend mellett voksoló fesztivál. Legyünk rá büszkék, hiszen Európában nem sok ilyen van. A hasonló könyvexpók alapvetően az „elitnek" szólnak, nálunk azonban az olvasók és írók személyes találkozása is kiemelt hangsúlyt kap. Fontos megmutatni s közösen ünnepelni, hogy Zala megyében is létezik kortárs könyv- és folyóiratkultúra - emelte ki a főszerkesztő. A könyvhét az az időszak, amikor a Kárpátmedencei irodalom a legegységesebb arcát mutatja. Ilyenkor eltűnnek a frontok, nem feszülnek egymásnak az indulatok, ez mindenkinek ünnep.
A további program során Tóth Imre költészete került a „kirakatba". A szerzőt nem kell bemutatni e tájon, de mint Kaj Ádám kiemelte, időről időre plusz figyelmet kell szentelnünk a kortárs irodalom képviselőinek, szem elé kínálva munkásságukat. Tóth Imre rendre okot is ad erre, hiszen tavaly jelent meg A kert címmel első novelláskötete. Ezt követően Szemes Péter, a Pannon Tükör főmunkatársa mutatta be a folyóirat legújabb számát. Fontos fejleményként került szóba, hogy a sármelléki származású fiatal tehetség, Gál Soma a folyóirat munkatársa lett.
Ugyancsak méltó a figyelemre, hogy folytatódik az idén elindított drámamelléklet sorozat, e szám Szabó T. Anna A szecsuáni hóhérok című művét teszi közzé. Új műfaji el...

Insert failed. Could not insert session data.