Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.43 MB
2018-01-03 13:19:33
 Zalai Hírlap 2018 01 03 002sz 01,04old - Újabb értékeket gyűjtenek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
702
1893
Zalai Hírlap 2018. január 3. 2. szám 1, 4. oldal

Újabb
értékeket
gyűjtenek
NAGYKANIZSA Tavaly dombornyomású térképeket gyűjtött, idén pedig a 19. századtól a második világháború időszakáig kiadott iskolai értesítők felkutatásába kezd a Halis István Városi Könyvtár. Az akcióból ezúttal is bárki kiveheti a részét.
Amikor egy esztendővel ezelőtt meghirdette a tematikus év központi témájaként a különleges térképek gyűjtését a könyvtár, szinte mozgalommá nőtte ki magát az ötlet. Az olvasók aktivitásának köszönhetően hónapok alatt több tucatnyira duzzadt a kezdetben alig pár darabból álló térképállomány. Az intézmény csapata ezúttal is bízik a segítségben. Régi, nagykanizsai iskolai értesítőket várnak, amiket bárki számára hozzáférhetővé tesznek.
Folytatás Az olvasók is kivehetik... címmel a 4. oldalon.
Az olvasók is kivehetik részüket a gyűjtésből
Molnár László helytörténész és Czupi Gyula könyvtárigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón Fotó: Szakony Attila
(Folytatás az 1. oldalról.)
- Az értesítők hasznos várostörténeti források - jelezte Czupi Gyula könyvtárigazgató. - A gyűjteményünkben egyelőre nem sok van belőlük. Amik fellelhetők, azokat honlapunkon közzétettük. Ha bárkinek rendelkezésére áll az adott időszakban helyben kiadott értesítő, örömmel fogadjuk. Digitalizáljuk, majd azonnal visszaadjuk a tulajdonosnak - összegezte.
A könyvtárigazgató arról is beszélt, hogy idén a Rozgonyi-iskola régi, értékes könyvtári gyűjteményének feldolgozása is céljuk. Ebben olyan könyvek is vannak, melyek a 19. században segítették az oktatást. Emellett a Thúry György Múzeum dokumentumait is feldolgozzák.
- Katalogizáljuk, majd a neten elérhetővé tesszük - mondta a könyvtárigazgató.
Molnár László helytörténész Vízimalmok Zalában című monográfiája már olvasható a világhálón, a könyvtár honlapján. Az újdonságról szintén tegnap számoltak be. Több évtizedet vett igénybe, amire a pákai történész felkutatta, rendszerezte az egykori történelmi Zala vármegye vízimalmait.
- Anno közel nyolcszáz malom volt, mára alig maradt fenn pár - így Molnár László. - A könyvben a malmokon túl a molnárok életéről és az ipari fejlődésről is olvashatnak érdekességeket. SZZS

Insert failed. Could not insert session data.