Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
24.31 MB
2013-06-25 10:55:36
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
842
3316
Nagykanizsa 1906. április

1. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSA
Kedd
1906. április 3.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyllttér petit soronkint 40 fillér.
AGYKANIZSA
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7-ig.
Kéziratokat nepi ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó : Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNÖ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut 1. sz.
Az iparpártolási mozgalom symboluma.
veznek. Az ifjúság a pécsi nevezetesebb gyárakat, ipartelepeket fogja meglátogatni. A ^anulmányf ut 3—4 napi időtartamra van tervezve:
Rügyfakasztó tavasszal látni meg minden kerttulajdonosnak a lelkületét legjobban jellemző, dédelgetett virágjait.
A japánok a jázmint és chry-santheumot; az olasz a nárciszt; a német a szegiüvet; a török, görög és arab a rózsát dédelgeti. Hát a magyar? A magyar minden virágot szeret. Ha a magyar a virágra tekint: lelke ellágyul, olyan kimondhatatlan, édes érzés üt tanyát a szivében, hogy könyezni tud kedvenceinek egyetlenegy szirmáért is. Ezt a mindenható érzést a nő iránti szeretet érzésével hasonlítja össze a magyar ember és ennek még á daioan is kifejezést ad. Nem. igen válogat. Majdnem minden virágot összehasonlít az általa szeretett lénynyel. Ez az ő virágszeretetének a bizonysága.\' A háziasszonyok osztatlan szeretettel ápolják kertjeikben valamennyi virágot, de ami mégis iegjoDban emeli a falusi magyar nő tekintélyét: a tulipán.
Ez az igazi magyar-virág. Mondottam: minden virágot szeret, de a legtekintélyéseob helyet ez kapja. Erre a legkényesebb. Ezt őrzi leginkább a kártól. Ívben hajlott szirmait ki nem mondható gyönyörérzettel vizsgálja. Nemcsak a magyar nő, hanem a magyar férfi is ilyen érzéssel van iránta. — Ezért vitte be a faragási diszit-ményei közé is. Ezért festi a ládájára. Ezért himeziaz asztal takarójába.
Ezt a symbolumot választotta ki az a lelkes, dicsérendő hölgytársaság, aki a „Tulipán-kertet" alapította. Ebbe a kertbe gyűjtik azokat a magyarokat, akik — mindenben magyarok akarnak lenni. Ez a AÍagyar-országnak az a szimbóluma, amely az együvétartozást a legtalálóbban fejezi ki.
■ Ez a tulipán-jelvény fogja egyesíteni a koldus magyar-ér-zését a hercegévei, a grófét a kisiparoséval, a hivatalnokét a földmivelőével s a napszámo-, séí a kereskedőével. Szóval: minden rendű és rangú magyarnak a „Tulipán-kertben" lesz a helye. Magyar érzelmük lészen a vezetőjük.
A jelen nemzedékről nem merek szólni. A jövőről egész határozottsággal mondhatom, hogy az magyar lesz szivvel-lélekkel.
Csendélet Kiskanizsán.
* Hegedűs József kiskanizsai iakós tegnap délelőtt nagy busán, összevissza foidozott-kötözött arccal és fejjel állított be a rendőrségre. Elpanaszolta, hogy tegnap éjszaka \'Auer László ottani lakós illuminált j állapotában egy nagy karóval fel-
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csom. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria a 7öros. kereszthez.
Dalünnep Nagykanizsán.
A Dunántuli Dalosszövetségnek augusztusi dalversenye ügyében ér-teKeziet volt Nagykanizsán, melyen a verseny színhelyét határozták el. Az értekezleten, mint azt már előre jeleztük, a szüvetség att\'eni vezetőségén és az irodalmi kör dalárdáján kívül résztvettek Hauk József a szövetség volt pécsi titkára, Schwartz Károly a szövetség volt pécsi alelnöke, Simacsek Lajos zenetanár, a pécsi polgári daloskör karnagya és Kreutterer Antal a szombathelyi dalosegyesület karnagya. — Említettek megtekintették a nagykanizsai sörgyár katakombáit, mely a város legnagyobb helyisege. A dalárda itt probaéneklést tariorl, hogy a terem akusztikáját kipróbálják. Megjelent szakértő véleménye szerint ez teljesen kielégítő volt. A sörgyár igazgatósága felajánlotta a helyiseget a verseny színhelyéül s kijelentette, hogy a szükséges átalakításokat szívesen engedélyezi. — A helyszíni szemle után, melynél Goldhammei Káioly és Rosenberg Richárd ügyvezető igazgatók voltak szívesek ellátni a kalauzolást, a bizottságot £ sörgyár megvendégelte.
Nekünk azonban ••■ nemcsak a jövő talaját kell elkészítenünk, hanem a most dolgozó tömeg érzését is magyarrá kell tennünk. Mert valljuk meg őszintén, a jelenlegi nemzedék a hazafias érzésben nincs valami nagyon megerősödve. — Láthatjuk ezt uron, paraszton egyaránt. A tulipán, ez a közös jelvény fogja felépíteni a magyar lel-keKDen a magyar ipar-cikkek szeretetének tanyáját. Ez fogja viselőjét arra nógatni, hogy amit itthon nem\' kapunk, azt hozzuk akár amerikai, angol, tatár vagy hottentotta kézből, csak osztrákból ne. Mert az angol^ amerikai hottentotta, vagy a tatár rendeléseinkért megbecsül, s a mi pénzünkön nem íaragtat számunkra bitófát, a mi pénzünkön nem szerez nekünk szánt golyót és a mi pénzünk fejében nem igér nekünk végtelen nyomort és szenvedést.
Viseljük tehát a nemzeti vonatkozású tulipánt, de nemcsak a kabátunkon ; véssük be a lelkünkbe is azt a hatalmas, a magyar ipar termékeiért, a magyar nemzeti törekvésekért lángoló érzelmeket, amelyeknek kell, hogy minden igaz magyar ember szivében-leikében tanyát üssenek.
Rajta tehát!
Szebb lészen minden magyar embemak a kalapján vagy ruháján az igaz és őszinte érzelmekkel párosult jelvény még annál is, mintha minden osztrák cók-mókostul rá ienne aggatva.
. fegyverkezve éktelen lármát csapott ablakai alatt és az összes zárak, ajtók szilárdságát próbálgata dorongjával. Mikor fiával együtt kiment, hogy a rendetlenkedő atyafit figyelmeztesse, az éktelen haragra terjedt és dorongjával ugy talalta fejbevágni Hegedüst, hogy az menten elesett. A póruljárt kiskanizsai polgár nagy sérelmének orvoslását a rendőrség megígérte és a vizsgálatot megindította.
Verekedés a Polgári Egyletben.
Vasárnap este a Polgári Egylet alsó helyiségében két mulató kompánia összeveszett egymással. A heves szóváltást csakhamar tettlegesség követte. Repültek a szttdás és boros fiaskók s valóságos ütközet képét nyújtotta a terem. Mikor már egypár fej megpuhult, a dühös verekedés alább hagyott. A verekedés oka : Keresd az asszonyt.
Vöröskakas.
HÍREK.
Szerkesztőségi hir.
Gábor Ernő, a „Nagykanizsai Friss Újság" felelős szerkesztője, nevezett lap kötelékéből megvált és! mai naptól kezdve lapunk szerkesztését látja el. A „Nagykanizsai Friss Uiság" felelős szerkesztője Hamburger Zsigmond lett.
Bizottsági ülés.
A megyei utbízottság tegnap délután 5 órakor ülést tartott a városházi tanácsteremben.
Alakuló közgyűlés.
Tkíint értesülünk, a városunkban alakuló Sport-egylet vasárnap délután tartja alakuló közgyűlését a Szarvas nagytermében. Az t érdeklődőket ez uton is meghívják az alapítók.
Tanulmányi ut.
A helybeli főgimnázium ifjúsága f. hó 10-én Horváth György igaz-
Paíó és több tanár vezetése alatt
écsre tanulmányi kirándulást ter-
Szórakoztató.
Sikerült szórakoztató estélyt rendeztek vasárnap este a Polgári í gy-let nagytermében a cipész- és csizmadia-munkások. — A jól sikerült műsor után tánc voít, mely a legjobb hangulatban éjfélig tartott. Az estély annyiban is különbözött az egyéb estélyektől, hogy a férfiak és nők vegyesen kértek fel. Szóval: Nagykanizsára be van hozva az —általános választói jog! f
1 liter Braziliai rum 80 krajcár.
Kapható : NEU és KLEIN cégnél.
Szerencsétlenség a hajóhintán.
Vasárnap délután a Zárda-utcában felállított hajóhintán Matyasics Elek péksegéd bravúros dolgokat akart bemutatni az ott álldogáló közönségnek. Az elismerés helyett azonban a közönség ijedelme jutott osztályrészül, amennyiben a mellette működő hajóhinta alfeléből egy csomó hust kitépett és életveszélyes sérülést ejtett rajta. A gyorsan megjelent mentők beszállították a köz-k\'rházba.
Tegnap délután 5 óra tájban tűzoltók vészkfirtjének hangja verte fel a várost. Vellák Boldizsár Petöfi-ut 83. sz.-alatti házához tartozó pajta gyuladf \'ki valószínűleg rosszlelkü emberek boszuja által. Azonban a tűz az uralgó nagy .szél dacára sem terjedhetett, mert a gyoJ-san megjelent tűzoltóság azt lokalizálta.
Lopás. ■ t -
Mult hó 25-én Walder Bernát kol-látszegi lakos szekrényfiókjából nagyobb összegű pénz eltűnt. Kiderült, hogy a lopást Jeszek György ottani lakos követte el, kit amagykanizsai kir. bírósághoz feljelentettek tettéért.
ÉRTESÍTÉS. V
A „Potyli" kiránduló-hely vendéglős-tulajdonosa értesíti a n. é. közönséget, hogy ez évben semminemű italt vagy ételt nem mér ki. Tehát a jóhirü Potyli-vendéglő megszűnt. A fürdőt ellenben az eddigi rendszerrel a szezon alatt fenntartja a tulajdonos.
Jóházból való fiu tanoncul felvétetik BRÜLL SÁNDOR lakatosnál Csenger-uton^ (Schönfeld-ház.)
CSÁK 12 KORONÁÉRT
szétkűld utánvéttel !
az Országos Posttóklviteli Áruház
(Budapest, Rottgnbilter-utca 20. sz.)
egy férfiöltönyre elegendő 3 méter finom fekete, sötétkék, szürke és barna gyapjúszövetet vagy kamgarnt.
1906. március 31.

A Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
lakás
m
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában.
fê \' ______ m
-- «

wt
Hiába, mégis csak BALATON TESTVEREK sziívalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-== lad minden versenyt. ■
Ajánlunk továbbá: lóherü, ¡uczerna és fümagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kiiünö minőségben. Már a hirneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.
Van szerencsém a nagyérdemű közönség becses tudomására hozni, miszerint a Király-utca 2§. szám alatt müasztalos-müiielyt nyiioitam. Elvállalok modern lakberendezéseket, iroda-, templom-, bolt-, patika-berendezéseket és mindenféle diszmankákat, szolid, pontos és olcsó árakért.
Á nagyérdemű közönség becses pártfogását kéri i
PERLAKY ÖDÖN,
műasztalos, Nagykanzsa, Király-utcza 28. szám.
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.

© a
első dunántull gőzmü-íestö-, vegytiszíítő- és p.lissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
- Alapítási cv i8i)2. j_____~
Alapítási év 1892.
GYÚJTÓ-TELEPEK:
Szbmbath. Kírály-u.
Pécs — Király-utca
Esztergom Széll-ulca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Alsólendva
Hölgy-, uri- és gyermekruhák, ház-lartási cikkek, függönyök, teritök, hímzések, butor-szövetek, keztyiik, napernyők s minden e szakba vágó
tárgyak részére. Bársony- és pliisch-kelmék gőzölése és préselése a legújabb mintákban. * ZZZtH 1 ! Juiányos árak ! ! Z^T~
» O Ô « © «
a » « *

Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Menyasszonyi kelengyék teljesen Jsszeállitv& lM koronatói 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar
yes magyar menyecske pamut-íászon
<
•30 rőf 82 cm •16 kor-
Vidékre barom Yég bérmentve.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve. .
------ ■ --------7
• *?. JSL -JS. SS. VE af£ -J*L J* afK >K
Fr
ébresztó-ora
finom svájci szerkezettel, nickel tokban, pontos járással és kellemes csengéssel.
\'Ára ..... 3 K. 60 f. Kettős csengővel 5 K. 40 f.
Három évi jótállással
kapható
SZÍVÓS ANTAL
műórásnál
Nagykanizsa, Érzsébettér
(Magyár-u. sarkán, Szeidmann-ház.)
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztító-intézet.
Elfogadok ügi-jés női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglök és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszáiti-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vágy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-slepedő fr\'O—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta\' 4»—4 fillér;* paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok ■ házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é.. közönség\'tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fö-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
m m m m i» m m m m
m ft
*
w $

SATTLEt^ LAJOS .
NAGYKANIZSA, Csen<rerv-ut 2 a Takarékpénztár
7 atellenebeii.
_ Közvetíti olcsó kamatú áiíandó és törlesztéses jelzálog kölcsönöké!
elso*s második helyre, kÖlCSÖnÖket 6 százalékos kamat valto- es szövetkezeti \' " \' v ° w " w 1 ; mcjjett
t ■■ í J^\'1ff,!SÍt\\kÖ1CnÖnök\' a me!yekben a kamattal a tőke is törlesztőd*. a kővetkező feltetelek mellen engedélyeztetnek készpénzben ■ .
¡0 évre, mely esetben fizetendő 100 kor. után félévenkml 0.50 kor.
;; ;; -.....- " ». i» :
32 \' « >• .. ->— ..
3g.; " " " >• ...... „ 3.50 „
mieaBénaÚze/VtóÜ1^1» "^»\'"or Wcs felmondással vSSafizethelók,
séges iratok: telekkönyvi szemle kí^J^X^"^ \'"egszumc. - bzuk-n)itvány, melyek belyeglelenek Te\'hefnS 01rtok,v- becsu" « "onossig. b.zo-Apnlom magam.1t cs váljalatomat a t cz. közönség,szíves figyelmébe, nazar.aa üdvözlettel
SATTLER LAJOS
__________bankhiteliigyi iroda tulajdono».
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
Szerda
1906. április 4.
Hirdetések
megállapodás szerint.
• Nyilttér petit soronkint 40 fillér, f
GYKA
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7-ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
A társadalom hazafias
"V
kötelessége.
A haza, a nemzet célja a boldogság. Erre szellemi és anyagi erő-munkálkodik. Lelki erő, mely a testnek elevenségét adja és anyagi, mely amannak szerezhet uj táplálékot. Amabban születnek: a nemzetnek szelleme, erkölcse, műveltsége. Ebb\'en nyugszik az a hatalom, mely kültámádások ellen védelmet nyújt. E két erő tartja fenn az összes nemzetiségeket, és hogy ezek egymást ellensúlyozzák, ez feladata a társadalomban született embernek. Kinek tehát Istene és a természet szellemet, észt, szivet adott, hová rakhatná le nemesebb helyre azoknak gyümölcseit, mint a haza oltárára? S kinek sorsa vagyont, gazdaságot adott, hova vihetné nemesebb helyre annak kamatjait, mint ide, a hazának annyi gonddal, fájdalommal megőrzött kincseihez? És ha mégis, a gond és őrködés dacára, veszély fenyegeti a nemzeti életet, ki az, kinek a keblében a hazaszeretet szikrája szunnyadoz, hogy oda ne siessen, hol harcot kell vinni annak megmentéseért?
A közkatona, ki bátran lép a harc mezejére, épen ugy, mint a hadvezér, ki őt előre vezeti, közös érdek, közös feladat harcosai.
Az egyszerű tanár, ki a gyermekeknek a tudomány elemeit tanitja, épen ugy, mint a korszakot alkotó tudományhősök: közös érvek, egyetemes törekvés munkásai.
A lelkész, ki hitével, erkölcsével, példájával, tanításával egy gyülekezet szellemi életének adóerőt, nemes tisztaságot és a szellemi regenerátor, közös érdek, egyetemes igazság hirdetői.
A szorgalmas kézműves, ki munkájával észrevétlenül, de sokaknak használva él és a találmányok héroszai, kik az emberiségnek adnak anyagi hasznot, könnyebbülést, közös érdek: az anyagi haszon tényezői.
Minta gépben minden egyes keréknek kiszámított hatása van, ugy az emberiségben az egyes parány kiegészítő része a nagy
testnek.
A társadalom céljának elérésében minden egyes tagjának közre kell működnie és a haza érdekéért saját érdekét feláldozni. \'
Miután egyesek iránt elvégezte a társadalom tágja teendőit; maga és ezek által hat a társadalomra. Szellemi képességével táplálta egyesek lelkeit, anyagi vagyon adott annyit, mi által könnyítve lett, igv közvetve mi\' a társadalom céljának eléréséhez segített. De vannak az egyesek magánboldogságán kivül más, nagyobb, egyetemibb boldogsági célok, mik az egész társadalmat egyetemesen, érdeklik. Az ész már el is tervezte e célok létesülé-sét; de anyagi erő kívántatnak. Visszavonja-e ilyenkor az ifjú, a mit osztályrészéből nyújthat, a férfiú, mit gyűjtött vagyonából áldozhat azon az oltáron, melyről a boldogság, á szellemi művelődés tiszta, éltető tüze fog fellobogni.
A társadalom mindennapi kérdésein félül a haza iránti kötelesség az első. Itt széles körben működhet a tevékeny ember, megmutatva, bebizonyítva, hogy aki egy nemzettest tagja, az annak él és nemcsak magának.
HÍREK.
Nagykanizsa állami adóját beszállították.
Feltétlen hitelt érdemlő forrásból értesülünk, hogy Nagykanizsa város a takarékpénztárban gyümölcsözés végett elhelyezve volt 5500 korona állami adóját és annak 83 kor. 26 fillér kamatát hétfőn kiv.ette. Az 5500 kor. állami adót tegnap délután a z állami adóhivatal pénztárába beszállította.
Elkobzott napilap.
Tegnap délután a budapesti Friss Újság példányait két elárusítótól a nagykanizsai rendőrség elkobozta, amennyiben az előfizetési ivek kiállítása körül némi .rendellenességet vélt föltalálni.
Petőfi-asztaltársaság.
A nagykanizsai Petőfi-asztaltáisa-ság szép számú közönség jelenlétében szombaton megalakult. — Az asztaltársaság célja : szegények gyá-moliiása. A tisztikar a következőleg alakult meg: Diszelnök : Oroszváry üyula ; elnök: Freiler Adolt; társelnök : Dobrovics Milán; alelnökök : Samu József s ifj. Babóchay György; ellenőr: Lozert József; I-ső jegyző: Benedek József; li-ik jegyző: Kar-iovics Lajos ; háznagy : Ruesz Antal ; pénztárnok : Bayer Gyula. Választmány : Tóth József, Tóth Lajos, Horváth Tivadar, Füredi János, Metz Lajos, Magyar Elek, Vermes Jenő, Matán Ödön, Bognár István, Lenkey Zsigmond, Pintér Sándor, Dedovác Béla; felügyelő bizottság: Jutási István, Orbán János, Erdélyi János, Fehér Lajos, Nagy Tivadar, Dinuj 1 József.
A választmány alakuló ülése f. hó 6-án, pénteken este 8 órakor lesz a Bayer-féle vendéglőben.
kat, hogy az egyesületet nem demokratikus alapon óhajtják szervezni. Ezzel szemben az alapítók hivatkoznak az alapszabályok idevonatkozó paragrafusára, amelynek értelmében az egyletnek tagja lehet minden 18 évet betöltött, kifogástalan életű egyén. Ennél demokratikusabb irányban megszerkesztett alapszabályra nem igen van szükség és azt hisszük, ezt az igen tisztelt cikk-iró ur is belátja.
A hivatalos lapból.
Kiskorú Druzsin Károly állami ta-nitóképzőintézeti növendék csáktornyai lakos családi nevének Diószegire kért átváltoztatását a belügyminiszter megengedte.
A nyitrai ügyvédi kamara közhírré teszi, hogy dr. Szulyovszky Dezső ottani volt ügyvédet, jelenleg Zala-és Somogyvártnegyék teljhatalmú királyi biztosát, saját kérelmére" az ügyvédek névjegyzékéből törölte.
Személyi hir.
Szulyovszky Dezső királyi biztos má délben utazik keresztül városunkon Zalaegerszegre. Szulyovszky hétfőn Kristóffy József belügyminiszternél magánkihallgatáson volt, akinek a zalai viszonyokról referált.
E hírrel kapcsolatosan megemlit-. jük, hogy — mint jól értesült forrásból tudjuk — a királyi biztos meghatalmazottja hétfőn délután itt járt lakáskeresés céliábóí. Valószínű tehát, hogy Szulyovszky DezsÖ nemsokára szerencsélietni (?) fogja városunkat látogatásával.
1 liter Braziliai rum 80 krajcár.
Kapható : NEU és KLEIN cégnél.
JBnnek a huszárok.
Folyó hó 6-án a varasdí huszárság gyakorlatozás közben érinti városunkat s ez alkalommal 2 napig tartózkodnak itt. A katonaság 100 közlegényből, 2 törzstisztből és 8 nagyobb rangú tisztből áll.
Harcias amazonok.
Hétfőn este érdekes esetnek volt szemtanuja az Erzsébet-téri közönség. Két kalapos hölgy, névszerínt Weisz Karóim és Fehér Jánosr.é páros viadalt rögtönöztek az utcán. Fehér Jánosné eddig ismeretlen okból neki esett Weisz Karolinnak s három hatalmas fejbeütést mért rá, mire ez utóbbi is viszonozta a barátságos simogatást, azonban vesztére, mert olyan ütéseket kapott ellenfelétől, hogy félig elkábuitan tudott csak bevánszorogni a Reik-féle gyógyszertárba. Az esetnek valószínűleg folytatása lesz a biróság előtt.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csőm. finom törmelék-tea 30 krajcár.
; Kapható: Drogéria a Yörös kereszthez.
Tél áprilisban.
Enyhébb tavaszi idp helyett állandó hideg, metsző szél fújdogál i nálunk és hó, fagy, böjti szél kö-
i szöntött be az áprilissal az ország legnagyobb részére is. A tavaszi munka megkezdését persze minden-: ben hátráltatja a zord időjárás, — egyéb kárt azonban most még szerencsére nem okoz.
Cáfolat.
A helyben megalakult Sport-Egy-! let alapitói a következő sorok közlésére kértek fel bennünket:
Nevezett egyesület ellen különböző támadásokat tartalmazó vezércikket közölt a Nagykanizsai Friss Újság" m. hó 31-ik száma. Cikkiró azzal gyanúsította meg az alapitó-
ÉRTESITÉS.
A „Potyli" kiránduló-hely vendéglős-tulajdonosa értesiti a n. é. közönséget, hogy ez évben semminemű italt vagy ételt nem mér ki. Tehát a jóhirű Potyli-yendéglő megszűnt. A fürdőt ellenben az eddigi rendszerrel a szezon alatt fenntartja a tulajdonos.
Jóházból való fiu tanoncul felvétetik BRÜLL SÁNDOR lakatosnál Csenger-uton, (Schönfeld-ház.)
CSAK 12 KORONÁÉRT
szétküld utánvéttel
az Országos PosztóiiYiteli Árnhái
(Budapest, Rottenbiller-utca 20. sz.)
egy férfiöltönyre elegendő 3 méter finom fekete, sötétkék, szürke és barna gyapjúszövetet vagy kamgarnt.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy
NAGYKANIZSÁN á KLEIN JÓZSEF ES TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
_ ,.■ ■•,...:, •. :_______.■ - . : i......■
t
.NAGYKANIZSA"
fi Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
— lakás ~
virágos kerttel, május hó elsejére - kiadó.
Cím e lap kiadóhivatalában.
w ♦
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
t *
♦ ♦
X ♦

\'m
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva 100 koronától 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar menyecské- / » hez.\'E^/^^V*



A hirne-

c^ ,ves magyar menyecske pamut-vászon 30 rőf 82 cm. 16 kor.
Yidékre három Yég bérmentve.

NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve. —
m r—:—t
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárjá Nagykanizsán a legédesebb és igen oicsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköitkávéja pedig túlha-: iad minden versenyt. ■
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fűmagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitünö minőségben. Már a hírneves Balaton-káyépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek..\'
X


Kivánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk, a « \'«í a & e a g s © a
® ® O G « « ffi O *
Irá
első dunántuli gőzmű-festő-, vegytisztitó- és piíssirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, KSlcsey-utca 19. sz.
q = Alapítási, év I8S2.J ~rj_A2apitásiJv_l892. =
GYUJTŐ-TELEPEK:
Szcmbath. Kiráiy-u. Pécs — Király-utca Esztergom Széil-uica Keszthely Csáktornya . Zalaegerszeg Barcstelep Nagyatád Alsólendva
LJölgy-, uyi- és gyermekruhák. ház-j 1 I tartási cikkek, függönyök, teritök. j hímzések, butor-szövetek, keztyük, napernyők s minden e szakba vágó
Tárgyak reszére. Bársony- és plEsch-keimék gőzölése és préselése a legújabb mintákban. ~ ! ¡.Jutányos árak ! !
» « » 0 ® 9 4\'
« S 8
•9 e »
a a s
Kívánatra az sgyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
^ ^ •■\'■g AS. ■siL^ZZZi- >.
ébresztő-óra
finom\'svájci szerkezettel, nickel tokban, pontos járással és kellemes csengéssel.
Ára . . . -. . 3 K. 60 f. Kettős csengővel 5 K. 40 f.
m w m m w
w
w
m
Három évi jótállással -----$
kapható ^jf \'
SZÍVÓS ANTAL ||
müórásnal
Nagykanizsa, Erzsébettér
(Magyar-ú. sarkán, Szeidmann-ház.)

m
m


Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztií^-intézet.
Elfogadok uri- és nöi-fehérnemüeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglök és. szállodák részére a legolcsóbb árban.- Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra.\' — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő ,\\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kímosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fö-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Kapható közkívánatra naponkint!
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható mift-den gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csíkos branzinó_. K. 2.—
rántani való hal) K. 1.20 „ nye vhal .....3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella . . . „ 1.20
,h fogas \'. . . . „ 1.60 és többféle halkülönlegességek.
Sziyés megkeresést kér:
tengeri -halkereskedő
Hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
£r ~f~ \' -------(Csoportház, S-eidniann-házzal szemben.)
Vidékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Myitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—8-ig,
Iinog>3ÍaiLX>fgahgck éi Rnlárív kflnvvnvomdáiáha^NapYkfni?^,
NAGYKANIZSA
Hirdetések
megáilapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
Csütörtök
1906. április 5.
NIZSA
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut 1. sz.
érdekesnek Ígérkező értekezlet lapunk zártakor még folyamatban van.
Tavaszi hangok és remények. \' *
-Ellepte már a határt a sárga gólyahír. Fönt magasan a kék égivek felett hosszú raj vonalban húzódnak délről északnak a vándormadarak. Valami nagy áramlás indul meg a föld felett. Zsong a levegő vaiami halk moranói, a fú növésének, a rügyek pattanásának mintha hangja volna. Messze a hegyek Oldalán a rózsavörös erdők szint váltanak s mintha a zöldbe boruló fák mélye zúgna-bűgna megannyi Memmon-szoborgya-; nánt. Az emberi lélek megtelik méiy, titkos mámorral. Az ég-rői "letüző nap sugarai mindmegannyi kifeszített hur, muzsikálnak; cseng, bong minden. Közéig a tavasz, — itt a tavasz.
Uj reménységgel. állunk a tavasz előtt. Költök faragatlan rímeiket faragják, nyárspolgárok lesznek, reálisták ideális-tákká, airnkor hideg, fehér köntösét leveti magáról a föld, hogy ujjongó, szines, virágos mezbe öltözzék.
Induljunk el mi is a reménységek utján. Higyjük, hogy hosszú dermedtség után. amely Magyarqfszág életerőit megbénította,. amely közéleti, társadalmi, gazdasági, kereskedelmi, ipari, tudományos, művészeti és irodalmi fejlődésünket megakasztotta, el fog mu.lni. Higyjük, hogy uj tavasz lesz ezen a szerencsétlen föidön, amelyen mindig vérből sarjadt a fű és fakadt a rózsaszál.
mérőt valahogy oda kellene tenni a nagybeteg társadalom üterére; valahogy ki kelieife tapogatni, hogy hol van a sorvasztó betegség fészke. Talán épen a politika az oka. Túlságosan politikus nemzet vagyunk, a mindefínapi életünk szervezetében nagy szerepet játszik az, hátrányára a többi testrészeknek, a végtagoknak.
Ez, alól pedig a kellő öatárig emancipalni kell magunkat.Fel Magyarország uj nemzedéke. Uj munka vát. reád, nagy társadalmi munka, amely emelje a nemzetet a nagy nyugateurópai nemzetek sorába.. Irodalom, művészet, kapjanak szárnyat a kulturtörekvésektől, kezdődjk a munka ideje, kezdődik z magvetés korszaka, az ébredés, az uj tavasz.
■> Tengeri halak.
Hölgye Sándor, egy élelmes és ügyes kereskedő városunkban a halkereskedés egy eddig nálunk ismeretlen válfajával próbálkozott meg; az Adriai és Keleti tenger hatatmas halpéldányait árusítja a csoportházban nyitott üzletében. A halak olcsóság tékí\'ntetében teljesen versenyképesek iés reményleni engedik, hogy ebben a tekintetben legalább piacunk drágasági viszonyai némileg javulni fognalc. Akik vásároltak már a hatóból; általában dicsérettel emlékeznek meg azok kitűnőségéről.
HÍREK.
Betegsegélyző pénztár közgyűlése.
A nagykanizsai kereskedelmi be-tegsegélyző pénztár f. hó 8-án, vasárnap d. e. 11 órakor tartja a kereskedő ifjak önképző egyletének helyiségéberi Xlí-ík- évi rendes közgyűlését. Tárgysorozat a következő: í. A felügyelő bizottság jelentése az 1901. évi zárszámadásokra vonatkozólag. 2. A felülvizsgált zárszámadások előterjesztése, amelyek különben a kereskedő ifjak helyiségében kifügeszive is betekinthetők. 3. 8 igazgatósági tag, választott bi-róság, választmány és a felügyelő bizottság megválasztása. 4. Netáni indítványok.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csőm. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
egy napon Schulmayer József téglamester Ttízzal és néhány társával földhányási muukát végeztetett, de figyelmeztette őket, hogy egy helyen, a hol a föld már nagyon alá volt ásva s az eső ott a partnak egy részét már el is mosta, ne dolgozzanak mert az veszélyes. Túz mégis oda ment s elkezdett földet hányni, amikor egyszer csak rázuhant 10—15 köbméter föld és maga alá temette. Mire segítségére sietett munkások kiemelték őt, már meghalt. Bűntény nem forogván fenn, a további eljárást beszüntették.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható : NEU és KLEIN cégnél.
. « 150 millió.
150 millió minusz a pénzben s gondolom, kétszer 150 millió plusz a\' veszedelemben, az egészség és erkölcs veszedelmében. Ilyen rossz gazda a magyar. Azt mondják a statisztikusok, hogy a dohányzásból és alkoholizmusból, a pálinkából Magyarországon 150 millió jövedelme van az államnak, ami jó ugyan, de -ugyanannyi kára van az egyes embernek tiszta pénzben, de meny-\' nyivel több kár, amit szenvednek különösen a pálinka-ívás miatt az egészségben és a részegsé:,<-okozta erkölcsben. — Tisztán emberi érzésből s közgazdasági tekintetben mondhatjuk az embereknek, hogy ne sokat pipáljanak és ne igyanak; legfőképen pálinkát ne igyanak. Tessék csak elgondolni, mekkora ösz-szeg ez : 150 millió. , \'
Haragosok.
Már régi haragosok voltak, Sza-kony József és Szabó József "bánok-szentgy.írgyi lakósok. A napokban ismét szóváltásba elegyedtek s ez alkalommal Szakony Józsefen ellenfele egy vasvillával 20 napon belül gyógyuló tésti sértést ejtett. Szabó Józsefet feljelentették a tetenyei járásbíróságnál,
Lapzártakor.
Lapzártakor városunkban az a hir terjedt el, hogy a királyi biztos a f. hó 6-ára hirdetett megyegyülést Kaposvárról táviratilag betiltotta. E hir annál is inkább hitelre talált, mert amint tudjuk, a királyi biztos teljhatalmú intéző jogánál fogva Za-lavárniegye autonómiáját napokkal ezelőtt felfüggesztette.
Ne beszéljünk most politikáról. Nézzünk a szorosan vett köznapi társadalom életébe. Mit látunk ? Szörnyű «Jernyedés mindenütt. A lelkek fásultak, nincs lendület, nincs felbuzdulás, amely a társadalmi eszmények felé törne. Igaz ugyan, hogy a súlyos politikai viszonyok nagyon lenyűgözik a lelkeket. Az elnyomatás korszaka alatt lám nagy társadalmi -hullámzás volt itt; művészetek, irodalom, tudomány erősen fejlődtek, sőt evoluciójuk legnevezetesebb ideje abba a korszakba esik.
Mi az, hogy most olyan sorvasztó a tespedés? Ki tudná pontosr.n meghatározni? A láz-
Tulipánmozgalom vármegyénk^ ben.
A „Tulipán-kert" országos központi bizottsága, mint értesülünk, a zalavármegyei mozgaom elnöki tisztségének betöltésével lesenceto-maji Herieier.dy Ferencné őméltósá-gát bizía meg. Az elnöknő hazafias hévtől és az igaz lelkesedés szent tüzétől áthatott terjedelmes felhívást intézett Zalavármegye közönségéhez, hogy csatlakozzanak az országos mozgalomhoz és segítsék diadalra vinni a kitűzött nagy éj nemes célt, a hazai ipar. fejlesztését.
Virilisták értekezieíe.
i
Nagykanizsa varos megyebizott-sági tagjai tegnap délután 5 órától kezdődőleg Eperjesy Sándor és Elek Lipót elnöklete alatt a városháza tanácstermében értekezletei tartottak. Az értekezlet a folyó hó 6-ára Zalaegerszegre összehívott .megyegyűlésen való részvétel és ottani miheztartás érdemében tartatott. Az
Találtatott.
A déli vasúti pályaudvaron a mult hónapban a következő tárgyak találtattak: 8 drb. 10 koronás bankjegy, 1 drb. fekete selyem ernyő vörös-barna fogantyúval, 1 drb. csákó. A talált tárgyakat a jogos tulajdonosaik átvehetik a vasiftí főnökségnél.
Tüz.
A napokban Zadravec Ferenc bottornyai lakós istálója és gazdasági épülete leégett. A tüzet Zadravec 6 éves unokája idézte elő, aki gyufával játszadozott. A gondatlan szülőket feljelentették a Csáktornyái járásbíróságnál.
Agyonütötte a föld.
Túz János téglamunkás Grün-baum Zsigmond zalamlndszenti téglagyárában dolgozott. A mult héten
Köszönetnyilvánítás.
Mindazoknak, kik feledhetetlen emlékű leányunk, illetve testvérünk,
Boha Erzsike elhunyta és temetése alkalmából részvétükkel nagy bánatunkat enyhíteni igyekeztek, ezúton mondunk őszinte köszönetet.
Nagykanizsa, 1906. ápr. 4.
A gyászoló család.
ÉRTESÍTÉS.
A „Potyli" kiránduló-hely vendég-lős-tulajdonosa értesiti a n. é.* közönséget, hogy ez évben semminemű italt vag/ ételt nem mér ki. Tehát a jóhirü Potyli-vendéglő megszűnt. A fürdőt ellenben az eddigi rendszerrel a szezon alatt fenntartja a tulajdonos.
Jóházból való fiu tanoncul felvétetik BRÜLL SÁNDOR lakatosnál Csengery-uton, (Schönfeld-ház.)
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy ^
NAGYKANIZSÁN a & LEl I\\S JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást\' tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
„NAGYKANIZSA."
fl Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
-lakás
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában.

Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva 100 koronától SOOff koronáig.
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar menyecsk é-hez." =


^ A hirne-


ves magyar menyecske pamut-vászon 30 rőf 82 cm. 16 kor. Yidékre három vég bérmentve
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
m^wwwwwmt\'üvmi »mwjwwfwswíww v yZ-*--
\' V
\\ I
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköitkávéja pétiig túí^ia-: lad minden versenyt. —:
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczema és fűmagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitiinö minőségben. Már a hírneves Ralaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
R.


■F-.V
Kívánatra áz egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
• • S 5

első dunántuli gőzmű-\'osíö-. vegj íísztító- és püssirozó-gyára.
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-,utca 19. sz.
g -— Alapítási év \'892. j ... __) Alapítási év ISS2. == \'
GYÚJTÓ-TELEPEK:
Szombatit. Kíráiy-u.
Pécs — Király-útca
Esztergom Széli-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Aisólendva
Hölgy-; uri- és gyeraiekruhák. háztartási cikkek, függönyök, teritük, hímzések, buior-szöv.etek. keztyük, napernyők s minaeii e szakba vágó
tárgyak részére. Bársony- és plü\'sch kelinék «oziilcse és préselése a legújabb mintákban: --! í Jutányos árak : ! -nrzz

« « * * »
9 "
Kívánatra az egyes tárgyakat \'nár oz is száliitiiílt
* „Riadó" ébresztő-óra f
finom svájci szerkezettel, nickel tokban, pontos, járással és kellemes csengéssel.
Ara ..... 3 K. 60 f. Kettős csengővel 5 K. 40 f.
Három évi jótállással
m m m w m w w
kapható \' , iÜ
SZÍVÓS ANTAL |
müórásnál ^
Nagykanizsa, Erzsébettér $
(Magyar-u. sarkán, Szeidmanr.-ház.)
iiS •■á&\'áS.aS
M
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-,
i
fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-íng, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását.~Ügyszíntén már kimosót ruhák vásalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, ma-rádok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Kapható^közkivánatra naponkint!
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, Hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak : ■
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzínó . K. 2.— rántani.való halj K. 1.20 „ nyelvhal . . . „ 3.20 „ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella . . ,, 1.20
„ fogas . . . . „ 1.60 és többféle halkülönlegességek.
Szíves megkeresést kér:
tengeri
hölgye Sándor
halkereskedő
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
.._\',-,, - . T~ (Csoportház, Szeidmann-házzal szemben.)
• ViJékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet 1 — Nyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—5-ig.
NAGYKANIZSA
Péntek
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
Nagykanizsa
1906. április 6.
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó : Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ. íj Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
Selyemtenyésztés.. | ^ÂÂÏSiUiS
Széchenyi István gróf, a nagf államférfiunak politikai vezérelve volt a nemzetet először gazdaggá tenni, azután szabaddá; mert csak anyagilag független nemzet lehet tettei-. ben is teljesen szabad.
Ezt pedig csakis ugy lehet elérni, ha minden kínálkozó al-kalmat.megragadunk arra, hogy a nemzetet vagyonossá, anya-, gilag erőssé tegyük. Itt van í például a selyemtenyésztés. Ez a sokaktól még mindig lenézett intézmény. JLenézik, mert feledik, hogy az a selyem, mely rajtok ékeskedik, nem mástól,; mint attól az igénytelen, de dolgos selyembogártól származik. — Nem lenézni, de becsülni kell azt a munkát, amit; "e csupasztestü, dolgos kis bogár előállít. S ha magát a munkát becsülik is, nem törődnek .annak előállítójával. Idegenkednek, irtóznak tőle, pedig egyike azon állatkáknak, amelyek fáradhatatlanul, éjt nappallá téve dolgoznak rövid hat heti életidejük alatt.
Most, amidőn ismét virul minden, a fák rügyei fakadozni kezdenek, veszi kezdetét a selyemhernyó-tenyésztés is. — A Szegzárdon állomásozó országos m. kir. selyemteny,észtési felügyelőség mindent elkövet, hogy a tenyésztést minél intenzivebbé tegye. Minden tenyészteni szándékozónak ingyen ad se.ymér-petét ; okszerű felviiá-go sitást nyújt annak felnevelésére egész addig, mig a tenyésztés véget nem ér.
Gondos nevelés mellett harminchárom napig tart, mig a selyemhernyó teljesen kifejlődve eléri azt a stádiumot, hogy be-gubózhat. Nyolc-tíz nap szükséges a hernyónak bábbá való, alakulásához, amikor azt mondjuk, hogy a gubó érett és így beváltásra alkalmas. Tehát 43, usque 45 nap alatt játszva lehet megkeresni 25—30 forintot éppen abban az időben, amikor ; egyéb munka úgyis szünetel.
Gondoskodni kell azonban kellő mennyiségű szederfalevélről, mert enélkül selyemhernyó-" tenyésztés el sem képzelhető. S itt ismét Széchenyit idézem,
gyen csak elég szederfalevél s a többi bizonyosan el nem marad."
Tenyésszünk selyemhernyót!
HÍREK.
kezdődőleg saját helyiségében tánccal egybekötött kedélyes-estélyt rendez. Hideg buffet és ital felszolgálás. Belépő-díj 40 fillér, kisérők nem fizetnek.
Országos vásár.
Városunkban a legközelebbi országos vásár í. hó 9-én, hétfőn tar-tatik meg. i
Az alügyész távozása.
Hérics Tóth Lajos, városunk volt alügyesze, akit a fővárosba neveztek ki hasonló minőségben, tegnap délelőtt búcsúzott el a törvényszék tisztikarától. Hérics Tóth Lájosnak, aki hosszabb ideig tartózkodott városunkban és társadalmunknak\' igen szimpatikus és tevékeny tagja volt, ez uton mondunk szívélyes Isten-hozzádot.
Közgyűlés.
A kerületi betegsegélyző-pénztár X. évi rendes közgyűlése alkalmával a jelentéseket tudomásul vették, majd az igazgatóság, felügyelő-bizottság és választott bíróság tagjai- \' nak választását ej ¡ették meg a kö- i vetkező eredménnyel: Igazgatósági: tagok : Krausz Jakab, Banekovich György, Nikicser György; felügyelő : bizottsági Savel Lsjos, Haas Vilmos, Burián Ferenc, Oszeszly M., Vlctor, Kírchknopf Károly, id. Zalay Károly; választott biróság; Keller Mátyás; Kardos Sándor, Knausz Ferenc, Rampf! Alajos, Kohn Zsigmond és Grisler József.
• Szórakoztató.
Vasárnap, f. hó 8-án tartja a nagykanizsai írod. és Műv. Kör ez idényben utolsó szórakoztató; délutánját. Mint halljuk, e szórakoztatón való szereplésre, a Kör Szigeti Józsikát, közönségünk kedvelt kis hegedűművészét igyekezik megnyerni.
Katonai hir.
A 20. honvédgy?\' igezred székesfehérvári liázizenekara tegnap a délutáni vonattal városunkba érkezett, hogy résztvegyen honvé-deinknek és a huszároknak az e napokban tartandó együttes gyakorlatán.
Választmányi ülés.
A nagykanizsai Kath. Legényegylet f. hó 8-án, vasárnap délután saját helyiségében választmányi ülést tart, amelyre az összes válasjztmányi tagok megjelenése kéretik.
Lap-elkobozás.
Bauer László lapkihordótól tegnap reggel, mert az utcán elárusított, Deák Péter rendőrkapitány a birtokában lévő összes „Nagykanizsa" cimü újságot elkoboztatta.
Kedélyes estély.
Az ált. ifjuságképzé egyesület f. hó 8-án, vasárnap este fél 9 órától
Ragadós állati betegség.
A VI—VlI-ik kerületben tégnap két lovon is mutatkozott a takonykór ragadós állati betegség. A hatóság a ragály továbbterjedésének meggátlására azonnal intézkedett, illetőleg a beteg állatokat lebunkóz-tatta.
Elfogott betörők.
Még a tél folyamán történt, hogy Zalay Gizella Sugár-uti trafikjába s Reichenfeld Albert Erzsébet-téri mészárszékébe éjnek idején betörtek. A gyanú akkor két átutazó iparossegéd ellen irányult, akik gyanús körülmények között jöttek hozzánk s ugy titokban szökve hagyták el a várost. Á nagykanizsai rendőrség ellenük a körözést nyomban kiadta, melynek — mint látszik — meg is van a kellő eredménye, mert agya-, nus idegeneket Buz Antal és Mikin Milán személyében betörés közben elcsípte a napokban a mohácsi rendőrség.
Az áruló holdvilág.
Gyönyörű holdvilágos este volt... Az égen milliárdnyi csillag ragyogott, midőn a szerelmes szivü és költőies hajlamú ifjú elindult hazulról, hogy szivének hölgyével találkozhassék. O JaéFt a Petőfi-utcai ablakok alá, ahová vágyai vonzották, rágyújtott egy halk, epedő románcra, hogy ideálját ottlétére figyelmessé tegye. Az eredmény semmi. .Kipp-kopp — zörrent meg az ablak üvegtáblája. Piff-puff — hangzott a következő pillanatban és a szerencsétlen ifjúra abban a másodpercben az ütések egész zápora hullott. — Dühöngés, kiabálás, kölcsönös magyarázgatás, majd bocsánatkérés, mig végre kiderül, hogy a peches ifjú tévtdett és ideálja ablaka helyett egy goromba öklü cipészmester ablakait zörgette meg. Az összetört kalapu és iszonyúan elpüfölt trobadur vérző szívvel\' (és orral) távozott a tragikomikus esemény szinhelyéröl, miközben megnyillott egy közeli ablak és a szőkefürtü, ábrándos-szemű ideál epedő és sajnálkozó sóhajjal tekintett a megvert lovag után. Az esetet a szereplők titokban tartották volna, de az a huncut mosolygós képű hold elpletykázta valakinek és attól tudtuk meg mi.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csőm. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria a Yörös kereszthez.
Utcai támadás.
Verbovec József helybeli lakós tegnap délelőtt alaposan helybenhagyott állapotban, nagy busán állitotf be a minden sérelmet megtorló hatósághoz — a rendőrséghez. Előadta az ő nagy panaszát, hogy szerdán este hazafelé menet egy kovács-legény — akit ugyan ismer, de a nevét nem tudja — váratlanul megtámadta és rövid szóváltás után a kezében volt vasruddal alaposan eldöngette. A póruljárt Verbovec panaszára a rendőrség megindította a vizsgálatot.
1 liter Braziliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Vörös május. ~
Nagykanizsa szervezett munkásai az idén is megünnepelik május elsejét. A pártszervezet széles körben agitál, hQgy az ünnep minél teljesebb legyen. A különféle szakmák munkásai május elsején délelőtt egyletükben diszgyülést tartanak a nap emlékére, délután pedig jelzőtáblák alatt körmenetben járják be a főbb utcákat s együttesen kivonulnak a sörgyári parkba, ahol ünnepség lesz.
/> A bor. v -
Csinos botrányt produkált a Te-leky-uton tegnap este 8 óra tájban két berúgott atyafi. Részeg fejjel összetalálkoztak s birokra mentek. Ütötték, verték egymást, közben ordítottak, akár csak Behemót, akinek rosszlelkü emberek a gyomrát fúrták keresztül. A harci lárma és tülekedés még botrányosabbá lett, amikor belevegyült a verekedésbe a két atyafi felesége is, és egymás hajának szilái dságát próbálták ki. Amikor már ezek is jól kivették részüket az ütlegekből, az egész kompánia ünnepélyesen elvonult a verekedés színhelyéről. A botránynak természetesen óriási közönsége volt, rendőr azonban, aki megakadályozhatta volna, nem akadt a láthatáron.
CSÁK 12 KORONÁÉRT
szétküld utánvéttel
&z Országos Posztókiviteli Áruház
(Budapest, Rottenbiller-utca 20. sz.)
egy férfiöltönyre elegendő 3 méter finom fekete,, sötétkék, szürke és barna gyapjúszövetet vagy kamgarnt.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, "hogy • -
NAGYKANIZSÁIM a KLEIN JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
NAGYKANIZSA
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállit?a 100 koronától 5000 koronáig,
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar menyecsk é- ^^ £ hez." = ^^d
A Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
ys> / nyecske pamut-yászon ^30 rőf 82 cm. 16 kor. Yidékre bárom yég bérmentye.
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában.
fp^ NAGYKANIZSA, FŐTÉR
Árjegyzék ingyen és bérmentve. —---=
Riadó" ébresztő-óra
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen oicsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-- lad minden versenyt. -
Í \' finom svájci szerkezettel,
t i í nickel tokban, pontos járás- s
,tt 4»
™ sal és kellemes csengessel. ¿1
II Ara.....3 K. 60 f.
íl Kettís csengővel 5 K. 40 f. ^
w Három évi jótállással í?
ii £ i . ka"ható «
I W^ÉW\'^S SZÍVÓS ANTAL |
|| Umüórásnál jjj
Nagykanizsa,Erzsébettér J
^^^^^^^^ ^ (Magvar-u. sarkán, Szeidmann-ház.) ^
Ajánlunk továbbá: lóhere, iuczerna és f;~i magvakat, világhirü erfurthi kertjjmagvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves Dalaton-kávépótiék is nagy keiendöségnek örvend.

- ?__
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és nöí-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglök és szállodák részire a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vágy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fö-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
ivánatrí. az ígyes tárgyakat iiázh\'/z is száliiiju:
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzínó . K. 2.—
rántani való hal) K. 1.20 „ nyelvhal .....3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 ,, szardella .....1.20
„ fogas ....,, 1.60 és többféle halkülönlegességek.
Szives megkeresést kér:
hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
\' (Csoportház, Szeidmann-hézzai szemben.)
Vicékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Nyitva délelőtt 7—12-ig, délntán 2—5-ig.
Kapható közkívánatra naponkint!
Nyonatott OfenHeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán,
NAGYKANIZSA
Szombat
1906. április 7.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
pe<i,t soronkint 40 fillér.
Nagykanizsa
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck
------*--------- --------------------
és Balázsy.
Felelcis szerkesztő: GÁBOR ERNÖ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut 1. sz.
Gyermekvédelem.
A mult az apáé. A jövő már a, gyermeké. Az a jövő, melytől az ország istápolását várjuk. Nem hiába mondják az ország fiatalságát az ország oszlopának, rajtuk van minden lelkesedésünk, bennük van minden reménységünk..
Reményeinket azonban nem szabad szétmálló homokra épi-• teni. Vizsgáljuk meg, hogy az az alapzat, melyre az a sok épül, kibirja-e a vihart, szembe tud-e nézni a terheivel ? Mert csak a nagyóbb városok a megmondhatói annak, hogy a szép reménységekre jogosított gyermekekben mennyire pusztít a \\ társadalmi élet ellenőrzésének hiánya.
Magyarországon ugyan meghozták a törvényt, hogy a 15 éven aluli gyermekek korcsmá-zása tiios, azonban csak nyitott szem keíi hozzá, hogy az ember meglássa a papiros-törvény lelketlen be nem tartását.
Város-heiyeken a siheder gyerekek a bűn fertőjében elveszhetnek anélkül, hogy valaki törődne velük. A korcsmárosok annak adnak, aki fizet, hogy honnan veszi a gyermek a pénzt, az az ő dolga. Az az egy bir zonyos, nogy a gyermekek romlanak.
A fővárosban egy-egy rendőri razzia alkalmával szazával \'ta-lálnak nótárius tolvajokat, akik megdöbbentő pszihologiai tanulmányt nyújthatnak a krimi-náhstáknak és a pedagógusoknak. A tolvajlás, az erkölcsi rend megsértése, az elsatnyult
- test rémes látványa nem képezi
- a rendőri jelentés tárgyát;; itt csak a szám, a név szerepel az erkölcsi nyilvánosság előtt; az eredmény, az erkölcsi sü-lyedés nem áll a szemünk előtt.
Talán azért, hogy ne lássuk? Talán azért, hogy éles sebet ütne rajtunk a iátvány ? De hiszen, tisztelt társadalom, ez nem jól van igy. Elő csak azokkal .az okokkal és okozatokkal. Lássuk őket. Nyissák fel vele a társadalom szemét, hogy mindenki igyekezzen védgátat emelni a bősz árnak. így nem törődik vele senki. Vagy törődik? Hát akkor miért engedik meg, hogy rossz-hirü házakba
bebocsássanak gyerekeket is ? j Miért van egyes helyeken, hogy az iskola közelében korcsma és egy£b mulatóhely van ?
Szomorú állapot ez nagyon. Szinte vibrál a toll a kezemben, amint azokra a bűnökre gondolok, amit a gyermekek elkövetnek. Az se a rend, az se egészség és az se a sza-badsag heiyes értelmezése, hogy a faluhelyeken má-r minden engedély nélkül korcsmákban rendezik a siheder gyermekek számára a farsangi mulatságokat. Arról meg ne is beszéljünk, hogy hány gyermek néz a kancsó fenekére és hány gyermek hallja ott a legkülönfélébb trágár szavakat.
Az voina legnemesebb em-Bervédelem, ha legalább azokat, kik ifjan, vidáman, egészségben növekednek, megóvnánk őket, ép testével és lelkével adnánk át az életnek, mert megúszni az élet folyamát ugy is olyan nehéz lesz hova-tova, hogy bizony nagyon is erős emberek kellenek hozzá.
A Batthyány-utcai összekötő hid. „
Már évek óta foglalkoztatja az illetékes köröket az az eszme, hogy a sétatért és a Batthyányi utcát hid szelje át s eképpen tétessen meg-közelidhetőbbé a nagyközönség számára városi parkunk. Az eszme már a kivitelljez hajszálnyira volt csak, amikor a Batthyány-utca végén levő kert akkori tulajdonosa kijelentette, hogy nem hajiandó a város rerrdelkezesének engedve átadni kertjének a hid létesítéséhez szükséges részét. Mérnökök jártakkeltek, bizottságuk jöttek-mentek, jegyeztek, rajzoltak akkoriban a Batthyány-utcában, de a kertlulaj-donos csak ragaszkodott tulajdonához. Tavaly azonban a kert birtokosa végleg eltávozott Kanizsáról; elhelyezték innen. A ken szükséges részéhez azóta talán hozzá is juthatna a város, de most meg az a baj, hogy — egye lőre alszik az ügy. Alszik mélyen, háborítatlanul. Már ki is tavaszodik, a sétányon meg indul ismét az élet, s akárhányszor a sétatérre a temetők között visz el az utunk, olyasfélét érzünk, hogy a mi egész városunk közelebb van a temetőhöz, mint az életrevalósághoz. •
ban otthon hiába várták az öreget, mert nem érkezett meg\'; hirt sem hallottak azóta róla. Végre hozzátartozói megunták a várást és jelentést tettek a somogycsurgóí csendőrségnél, amely széles körű nyomozást inditott a titokzatos eltűnés ügyében. Nincs fc^árva, hogy a két hozzácsatlakozott ember meggyilkolta és elrejtette valahol Szabót. A vizsgálat eddig semmi pozitív eredményt felmutatni nem tud.
A gyámpénziár zárszámadása.
A gyámpénztár 1905. évi zárszámadása a hivatalos helyiségben 15 napig közszemlére kitétetett.
1 liter Braziliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
HIREK^
Egyleti hir.
A kereskedelmi betegsegélyző-pénztár igazgatósága csütöi tökön este fél 9 órakor a kereskedő ifj> k helyiségében ülést tartott. Az igazgatóság határozatilag kimondta és ez uion is tudomásara adja tagjainak, hogy azokat a vényeket, ame-; lyeket nem az egyesület orvosa," hanem más orvos ír, felül nem bélyegezteti. Amennyiuen valamelyik tag mégis más orvoshoz fordul gyógykezelés védett, ugy az idegen or-1 vos altal íri vények ellenében csakis a hivatalos orvos, láttamozása után szolgáltatja ki a gyógyszertár az orvosságokat.
Összgyakorlatok.
A lapunkban már jó előre jelzett katonai összpontosítások és gyakorlatok a tegnapi napon városunk környékén megkezdődtek. Csütörtökön délután ideérkezett Skrinján Mátyás vezérőrnagy, a 3-ik honvéd lovasdandár parancsnoka, tegnap délben pedig Kiobucsár Vilmos, a honvédség főparancsnoka, lovassági tábornok erkezett városunkba. Tegnap délben a gyakorlatról a kaszárnyába visszavonuló honvédség a Főúton diszfelvonulást tartott a katonai zenekar hangjai mellett. A parádénak az utcai közönség részéről igen sok bámulója akadt. — Az összgyakorlatok folyó hó 10-én érnek veget.
Zárlat.
Kaszaháza és Neszte -községed ben feiiépett lépfene miatt Zalaegerszegről szarvasmarha, ló és juh további intézkedésig Ausztriába nem szállítható.
Hirek a Balatoni Muzeumból.
A balatonparti töltést végző munkások többször találnak régiségeket, melyeknek jelentőségét persze nem tudják. Ezért a muzeum osztályvezetője a sok munkást meghívta a muzeum megnézésé, e. Itt azután megmagyarázta nekik az egyes régészeti korszakokat, ismertette ezek jellegzetes tárgyait, megmondta, ho.uy miért fontos ezek megbecsülése. Kérte a munkásokat, hogy a földmunkáknál figyelmesen dolgozzanak, s a talált régiségekkel gyarapítsák a muzeumot, a mely az ö közk ncsük is.
Az uj vasút ügyében.
A keszthely—kanizsa—gyékényesí vasút ügyében Galambokon értekezlet volt, melyen Starzsinszky György üdvözölte a nagyszámmal megjelent elöljárókat s a vasút ügyét jóakaró támogatásukba ajánlotta; Győrffy. János nagykanizsai ügyvéd pedig igen szépen--és bizonyító érvekkel ismertette a vasút áldásos voltát.
Katonáék mulatsága.
A székesfehérvári V. honvéake-rületnek városunkban időző zenekara ma este fel 9 órától kezdödő-leg a Polgári Egylet emeleti nagytermében hangversenyt tart, — A hangversenyt tánc köveil. A mulatságra a helybeli honvédtisztikar meghívókat bocsátott kí.
1 . *
Vármegyei szabályrendelet
A vármegye a közlekedésre alkalmas eszközökre vonatkozólag máj. 1-től fogva egy újítást léptet eletbe. Ugyanis az összes teherszállító és közlekedési járműveknek a tulajdonos nevét és lakhelyét tartalmazó táblával kell ellátva lenniök. E szabályrendelet alul kivételi képeznek a számozott bérkocsi*, a magánfo-gdtok és a gazdasági kocsiK.
Gözhajóközlekedés a Balatonon.
A .Balatonía\' í gőzhajózási r. t. * már megnyitotta a rendes gőzhajóközlekedést személy- és teherszállításra Boglár és Révíiilöp állomások között s naponta kétszer közlekedik oda és vissza.
Gyilkosság ?
Szabó János ihárosi lakós egy tehenet hajtott be Kanizsára eladás végett. Kapott is érte jó árt s ennek örömére beiért a Király-utca végen levő Bárány-v ndéglőbe egy kis «okára. Itt beszélgetesbe elegyedett vele két paraszt-téle ember s ugy délután tájban ezekkel együtt hagyta el a korcsmát. Hazafelé indult. Azon-
sajáy«-mésü ^ser-boraimat
a húsvéti ünnepekre
literenkint 40 le r a j c á r é r t
mérem. — Ugyanitt a nyári idényre egy jégverem kiadó.
GRŰNFELD ADOLF vendeglös
Magyar-utca 25. szára.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy
NAGYKANIZSÁN a KLEIN JÓZ SE FÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló, tiszteletid
Klein József és Társa UTÓDAI.

1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csom. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria a vörös Kereszthez.
>¡c
V »
¥
V »
» » » »
V
V
V
»
V
V
V
<r »
»
*
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörk§ltkávéja pedig túlha-■ iad minden versenyt. "
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fümagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hirneves Ba\'aton-kávépótlék is nagy keler.ddségm-k örvend.
Balaton Testvérek.
ac
M
«•\'is.

I „Riadó" ébresztő-óra
finom svájci szerkezettel, nickel tokban, pontos járással és kellemes csengéssel.
Ára.....3 K. 60 f.
Kettős csengővel 5 K. 40 f.
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
• •
9 0 9 9 0
98009i»0e*e««<>
9 0
0
«
0
«
0
«
0 0
MAYER KAROLY
első dunántuli gözmü \'estö-, vegytisztitó- és plissírozó-gyárc
NAGYKANIZSÁN; Kölcsey-utca 19. sz.
- - Alapítási év 1892. | ZZj Alapítási év 1892. - ..
GYUJTÖ-TELEPEK:
Szombath. Király-u.
Pécs — Királv-útca
Esztergom Széli-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Alsólendva
Jíölgy-, uri- és gyermekruhák, ház-1 1 tartási cikkek, függönyök, teritők. hímzések." butor-szövetek, keztyük, napernyők s minden e szakba vágő
tárgyak részére. Bársony- és plusch-kelmék gőzölése és préselése a legújabb mintákban. ! ! Jutányos árak ! !____JZ

>«e JS. -fíi
m w m m w
m «
Három évi jótáll ássál $
"f
kapható ¡¡¡¡f
SZÍVÓS ANTAL |
müórásnál ^ff
Nagykanizsa, Erzsébettér $ (Magyar-u. sarkán, Szeidmann-ház.) ^
¡^t^Z^tZ^S^S^Z^-^- »•»»»•
0 « 0 «00090908 a»90a»«sa ® s
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Mit együnk? Tengeri halat!
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérnemüeket, urak, háztartások\' üzletek, intézetek, vendéglök és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; papianlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz, (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báii-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege kirontani való hal) K. 1.20 „ ezüst lazac . . „ 1.40 fogas . . . . „ 1.60
Tengeri csíkos branzinó . K. 2.— ,, nyevhal . . . „ 3.20
„ szardella .....1.20
és többféle halkülönlegességek.
Szives megkeresést kér:
tengeri == halkereskedő
Kapható közkívánatra naponkint!
Hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
- . .--------------(Csoportház, S^eídmann-házzal szemben.)
Ví .ékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Nyitva délelőtt 7—12-ig, délután l—5-ig.
A Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
^^^^ lakás =====
virágos kerttel, május hó elsejére a " kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában.
„NAGYKANIZSA*
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva 100 koronátél 6000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
raktára
a Magyar menyecsk é-hez."
A hírne-
ves magyar me-
nyecske pamut-vasion
30 rőf 82 cm. 16 kor.
Vidékre három Yég bérmentve.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
NAGYKANIZSA
Vasárnap <■
1906. április 15.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
Nagykaniz
A szerkesztőség hivatalos
órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GABOR ERNÖ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
-N-----------------------j...
Virágvasárnapján.
(M. P.) Virágot hintettek a lába alá.
Azután tövissel szurkálták fenséges homlokát.
Oh, a logikátlan tömeg! Ah,
a háládatlan ember!
*
1 Tavasz van. A virágnak van vasárnapja. Tavasz van erdőn\' mezőn s nyílik a virág a szivekben is, — a honszerelemnek virága. Magyar asszonyok! a sokféle virág közül a tulipán virágot a magyarságnak szent jelvenyévé avattátok!
Ennélfogva ezután gomblyukába tűzi a férfi a tulipán virágot. És ti, magyar asszonyok és leányok, ti szivetek főié tűzitek a tulipán virágot.
Jegyezzük meg mindnyájan, hogy — magyar asszonybk — a ti szivetek a magyar nemzetnek fönséges homloka.
Ma ide tűzitek a virágot. — j Jusson eszetekbe holnap is, hová tűztétek tegnap a virágot. |
Ne legyetek következetlenek. ■ És , háládatlanok se legyetek. . És hagyjátok meg örökül;\' végrendeletileg hagyjátok meg! gyermekeiteknek és unokáitoknak; — hagyjatok testamentumot, magyar anyák, hogy minden nemzetségetek emlékezzék rá : hova tűztétek most a virá-1 got,
Eg be ne fogadja, dobja ki gyomrából a íöld s roncsolt porát nyugtalan átok viharja fújja szanaszét, — ki anyja vérét megtagadja, végső parancsolatját megszegi, — aki sárral dobálja és tövissel szurkálja magyar anyák, a ti sziveteket, a virág helyét, a nemzetnek fönséges homlokát.
HÍREK.
Személyi hir.
Szulyovszky Dezső, Zala- és So-mogyvármegye királyi biztosa tegnap délután 1 óra 20 perckor városunkon keresztül utazott Zalaegerszegre.
Hazafias ünnep.
A helybeli áll. polgári fiúiskola az 1848-iki tőrvények szentesítése emlékére f. hó 7-en délelőtt 9 órakor [ hazafias ünnepet tartott, melyen az ünnepi beszédet Kertész József tanár mondotta. Az ünnepséget meg-
t iözóle^ ugv a polgári leány-, valamint a polgári fiúiskola növendékei tanáraik vezetésével a szentferenc-rendüek templomában szent-misét hallgattak.
Halálozás.
Özv. Simonics lstvánné szül. Kovács Anna f. hó 5-én 58 éves korában elhunyt Nagykanizsán.
Felolvasó-délután.
A nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör ma va-ámap délután 5 óráiól kezdődöleg a Polgári Egylet emeieti nagytermében ;artja meg utolsó felolvasó délutánját a következő műsorral: 1. FantasiaÁppas-sionata. Hegedűn eiőadja : Hofrichier Emma urnöigy, zongorán kiséri: Blumenschein Viimogné úrnő. 2. Visszaeraié\'-.ezés Velehcébe. Irta és felolvasna : Kulcsár Gyula (Urániaelőadás.) 3. Bordal. - Énekli a Kör férfikara. — jegyek ára: Páholy 5 kor., karzati állóhely 20 fill., belépőjegy 40 fillér, tagoknak 20 fillér. .
A magántisztviselők vasárnapja.
A nagykanizsai rendőrség tiz korona pénzbüntetésre télte Franz Károly nagykanizsai lakós, mümalom és villanytelep tulajdonost, mert a ceg irodájában a magántisztviselők vasárnap irodai munkát végeztek. A cég azzal védekezett,hogy a malomnál és a villamos erőt előállitó munkánál egész napon ál végezhető a munka. A rendő. ség azon an ezt a védekezést nem fogadta, mert az a rendeltt, njint az Ítélet indokolása mondja, kizárólag az ipari munkára szól, s ez az irodai munkára ki nem terjed, hanem annak szünetelnie kell." Az ítélet ellen a cég fellebbezett
Házmester — aki verekszik.
Sokat hallottunk már a szinte közmondásossá vált egyes házmesterek bárdolatlansága és brutalitása felől, • ie az olyan állapotok, amelyek a fö-uii Ujvári-féle házban uralkodnak, azok már mégis tűrhetetlenek egy rendezett tanácsú és rendőri hatósággal biró városb n. Hogy egy házmester, akinek hatásköre odáig terjed csak, hogy a lakók esetleges panaszát a háztulajdonos tudomására adja, a házi;éreket a hónap elsején b<szedje, no meg a kaput este becsukja, képzelt nagyságától es hatalmi körétől annyira el legyen kapatva és annyi jogot vindikáljon magának, hogy a lakókhoz látogatóba menő idegeneket azzal az ürüggyel, iiogy az udvar nem átjáró, megtámadja, sértő szavakkal illesse és világos nappal a familia petgő nyelvű részének asszisztálá-sával tettleg meg is támadja, — az már mégis skandalumos ^állapot. Ilyen vitézi tettet hajtott végre pénteken délelőtt Kopfmahler Károly, a fentnevezeti ház nagyreményű cerberusa, női családtagjaival egyetemben, egy hozzánk közel álló személyiséggel. Nagyon természetes,
hogy a megtámadott a goromba „Adjon Istenre - csupa önvédelemből hasonló »Fogadj Istennel" válaszolt. Különben e házőrző atyaii elkapottsága és durvasága felöl a volt és jelenlegi lakóktól is már sok panaszt hallottunk, de nem lévén hivatásunk birónak lenni ott, ahol nem vagyunk illetékesek, eddig azt a nyilvánosság előtt szóvá nem tettük, de ez alkalommal már nem hunyhatunk szemet e középkori ököljog módszere előtt. Különben a megtámadott személy az jiletékes hatóságnál a megt rló lépéseket megMte és rem. Ijük, iiogy a birói beavatkozás kissé le fogja hűteni -e goromba házmesteri tipus lobbanékony természetét.
A Sport-Egylet köréből.
Mint már egyizben megemlékeztünk róla, a nagykanizsai „Sport-Egylet, mely szép és nemes célt van hivatva szolgálni, ma vasárnap délután tartja alaKuló közgyűlését. A közgyűlés délután 5 órakor veszi kezdetét a Szarvas-szálló éttermében. Az egylet cél ának és az egyes sportoknak magyarázója, illetve előadója Strasser Márton _ optikus, az egylet kezdeményezője lesz. Az érdeklődőket ezúton is meghívják az alapítók.
Elmaradt estély.
A nagykanizsai általános ifjúság-képző egyesület mára hirdetett tánc-estélye — tekintettel a mai ünnepre — elmarad.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csőm. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
Egyleti hir.
A magyarországi cipész-, csizmadia-munkások és munkásnők szakegyletének nagykanizsai fiókja által vasárnaponkint rendezni szokott szórakoztató estélye ma, ápr: 8-án — virágvasárnapra való tekintettel — elmarad. A szórakoztatók befejezésein húsvét hétfője:! este 8 órától kezdődőleg a Polgári Egylet nagytermében tánckoszorucskát tart műkedvelői e őadással az egyesület.
Elgázolt tanuló.
Salamon József rajki kocsis tegnap délelőtt veszett vágtatással hajtott végig a Főúton. ASugár-uinál hirtelen befordult, még pedig oly szerencsétlenül, hogy az arra halad > Pirbos József tanulót a kocsi elütötte. A fiu kisebb zuzódásokat szenvedett; lakására szállították, ahol ápolják.^
Rendelet a mészárosok ellen.
Városunk rendőrfőkapitánya ápr. hó 6-iki kelettel a helybeli mészá-
rosakat illető energikus rangú rendeletet adott ki. A rendelet inditó okául az szolgált, hogy a helybeli mészá-; rosok legnagyobb része egy éven aluli növendék-marhahúst ád el érett marhahúst gyanánt s igy félre ezeti a vásárló közönséget, a mennyiben sokkal kevesebb táperővel biró marhahúst hoz - forgalomba ugyan olyan magas árért, mint a teljesen kifejlődött marhahús eladásánál szokásos. A husvásárló közönség ezen szándékos kijátszását megakadályozandó, elrendeli a főkapitány, hogy mindazon mészárszékek és husáruló satrakon, melyekben növendék marhahús (Kneip) árusittaiik el, feltűnő helyen kör.y-nyen olvasható betűkkel a vágóhidi szabályrendelet 63. §-ában előirt husárjegyzék felett a következő felírás alkalmaztassék : ,Növendék marhahús. Ezen rendelet be i.ein tartóit a vágóhidi szabályrendelet 112. §. értelmében 40 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetik.
Rendőri hir.
Franz Károly Csengery-uti lakásáról egy\'tövid fekete prémes kabátot ismeretlen tettes ellopott. A nyomra vezető 20 kor. jutalomban részesül a rendőrségen.
Börtönre itélt kereskedő.
Annak idején megemlékeztünk arról, hogy városunk közönsége s a helybeli bíróság és fegyház által is jói smert Weinstingl Lipót Budapesten baromfi- és vadnagykereskedést nyitott és a hozzá tömegeser. érkezett áruk árát eladóinak nem fizette meg, hanem azt saját céljaira használta fel. A hitelezők feljelen-i iésére tegnap tárgyalta az ügyet a : budapesti törvényszék. A törvény-I szék vádlotatt azon védekezése ellenére, hogy neki még van ideje hitelezőivel elszámolni, 3 évi börtönre és 100 kor. pénzbüntetésre ! ítélte.
Elszabadult huszárló.
Az itt tartózkodó huszárcsapat lovai közül az egyik tegnap délelőtt valamitől megriadt és elszabadult. A Főúton vágtatott végig, a járókelőket eltiprással fenyegetve, azonban szerencsére elfogták, még mielőtt nagyobb kárt tehetett volna. A megvadult lónak egészben egy-két j felrúgott cserépedény lett az áldó- • zata.
Saját termésű koser-boraimat
a húsvéti ünnepekre
literenkint 40 krajcárért
mérem. — Ugyanitt a nyári -idényre egy jégverem kiadó.
GRŰNFELD ADOLF rewkps
Magyar-utca 25. szám.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szíves tudomására adni, hogy • - v-
NAGYKANIZSÁN a & LEl I\\S JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást\' tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
»NAGYKANIZSA»
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva 100 koronától 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar menyecsk é hez." =
, fl Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
lakás ^^^^
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában.
/ • * tilrne-. c^ /^ ves magyar me-¡¡^ ,/nyecske pamut-vászon 30 rőf 82 cm. 16 kor. Vidékre három vég bérmentve.
^ NAGYKANIZSA, FŐTÉR
Árjegyzék ingyen és bérmentve. -
s» ss^^ssTiSfsariHÍss-ss ssr*» ¡s? «j®.
„Riadó" ébresztő-óra |
finom svájci szerkezettel, Süt \\ } nickel tokban, pontos járás- ^
sal és kellemes csengéssel. ||
fí^\'^&lSk \' Ara.....3 K. 60 f.
v Kettős csengővel 5 K. 40 f. ^
Három é vi jótállással Í|
flPSylg^ $ -ü^A kapható
m^Sm^m SZIVÓS ANTAL |
müórásnál
xSÉW íí JS^ér Nagykanizsa, Erzsébettér M
jSS^Sfe^^pP^ (Magyar-u. sarkán, Szeidmann-ház.)
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy öuda-pesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-~ lad minden versenyt. -
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fümagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hirneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Első nagykanizsai
uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-,
fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások ^üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali Ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplaniepedö, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kerve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Kívánatra az egvef tárgyakat házhoz is szállitiuk.
együnk?
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak :
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzínó . K. 2.—
rantani való hal) K. 1.20 „ nye vhal . .. „ 3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 ,„ szardella . . . „ 1.20
„ fogas . . . . „ 1.60 és többféle halkülönlegességek.
v Szíves megkeresést kér:
tengeri haikereskedő
_ Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
ZZZII^^ZZIZIIIZIinZIIZZZ^^ZIIIZI^^IZIZZIIinniIIZ^Zr------------(Csoportház, S;eidmann-házzal szemben.)
Vidékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Kapható ^közkívánatra naponkint ! Szabad bemenet! - Nyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig.
Tengeri halat!
Hölgye Sándor
NAGYKANIZSA
Kedd
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
1906. á.-rTis !().
Nagyk
A f.zerkesz\'íifé:; hivatalos órája d. t!. G—7 .i;;.
Kéz\'ratoEat nem a<! vissza a szerkesztiisée.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GABOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut I. sz.
Hirdetmény.
Deák Péter rendőrfőkapitány Zalavármegye törvényhatósága által a lőfegyverek és lőszerek forgalmáról hozott szabályrendeletéről a város közönségét tudomás és miheztartás végett a következőkben értesiti:
1. §. Lőfegyvert (puskát, pisztolyt, forgópisztolyt) és hozzávaló lőport (töltényt) fegyvertartási engedély nélkül vásárolni és tartani tilos. — Ezen tilalom alól kivétetnek az iparosok és kereskedők az eladásra vásárolt és tartott lőfegyverre és lőszerre nézve.
2. §. Hasonlókép tiltva van bárkinek is lőfegyvert és hozzávaló lőszert eladni oly egyénnek, akinek fegyvertartási engedélye nincsen.
3. §. A fegyvertartási engedélyt a vármegye alispánja adja ki.
4. §. A mező és hegyőrök á fentálló szabályok érteimében szolgálat-adójuk által forgópisztollyal lévén ellátandók, a szolgálat-adók kötelesek a töltényeket is beszerezni számukra. A szolgálat-adóknál a forgópisztoly és töltények beszerzése tekintetében a fegyvertartási engedélyt helyhatósági bizonyítvány pótolja, melyben a szolgálat-adónak ezen minősége igazolandó, a mező- és hegyőröknél pedig a forgópisztoly és töltények tartása tekintetében a fegyvertartási engedélyt a szolgálati jelvény és az es-kübizonyitvány helyettesíti.
5. §. Á vadászjegyek érvényességük tartalmára s az erdőtisztek és erdőőrök részére kiadott hatósági bizonyítványok a fegyvertartási engedélyt pótolják.
6. §. A fegyvertartási engedélyért a folyamodványok az illetékes járási és városi hatóságoknál (főszolgabíró, tanács) nyújtandók be, amelyek azokat véleményes jelentéssel terjesztik be az alispánhoz. A kiadott fegyvertartási engedélyről az alispán, a főszolgabirák és a községek nyilvántartást vezetnek.
7. §. Aki a szabályrendelet intézkedéseit megsérti, ameny-nyiben cselekménye, vagy mu-
lasztása nem esik törvény, vagy más szabály határozmányai alá, kihágást követ el és 100 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel, visszaesés esetén ezen felül 5 napig terjedhető elzárással büntetendő. Egyebekben az 1879. 40. és 1901. 20. t. cikkek rendelkezései irányadók.
8. §. A szabályrendelet intézkedései betartását a járási főszolgabirák és a r. t. városok rendőrkapitányai, valamint a községi elöljárók ellenőrizni és az utóbbiak a tapasztalt visz-szaéléseket bejelenteni tartoznak.
9. §. E szabályrendelet életbeléptével a fegyvertartási engedélyről szóló, a 3482. 1882. sz. belügyminiszteri rendelettel megerősített 12419. 1881. jk. 119. sz. megyei szabályrendelet hatályát ve§zti.
HÍREK.
Üdvözlő távirat.
Tripammer Gyula takarékpénztári igazgató\' kezdeményezésére a kővetkező üdvözlő táviratot intézték városunk országgv. képviselőjéhez miniszterré történt k nevezése alkalmából : j
Gróf Zichy Aladár urnák Budapest. Hazaf as és lelkes örömmel üdvözöljük Nagyméltóságodat azon magas polcon, mely- 1 lyel szeretett hazánk felvirágozta-1 tása és boldogulására hathatósan közreműködni hivatott. (30 városi képviselő aláírása.)
Az utcai elárusitás felszabadul.
Amint értesülünk, a lapok utcai elárusiiását betiltó rendelet pár napon belül tel esen hatályon kivíil helyeztetik. Alkalma lesz tehát ismét hűséges olvasóközönségünknek, hogy lapunkat az utcai elárusítóktól közvetlenül beszerezhesse.
Felolvasó-délután.
Vasárnap délután 5 órakor zajlott le a Polgári Egylet emeleti nagytermében az Irodalmi és Művészeti Kör ez idényben utolsó felolvasódélutánja szépszámú közönség jelenlétében. A műsor- minden egyes pontja jól sikerült és a közönség zajosan megtapsolta.
Közgyűlés.
A nagykanizsai kereskedelmi be-tegsegélyző-pénztár vasárnap d. e. 11 órakor tartotta Halphen Mór elnöklete alatt ez évi rendes közgyűlését a keresk. ifjak önképző egyletének helyiségében. Bemutattatott az évi zárszámadás, amelyet a felügyelő-bizottság a jóváhagyási
záradékkal ellátott. Közgyűlés a zárszámadásokat rendben találta és a tisztikarnak a felment vényt megadta. Majd a tisztviselők választására került a sor, amely alkalommal csekély kivétellel a tavalyi tisztviselők választattak meg.
Pályázat.
A városi tanács pályázatot hirdet a közkórház alorvosi állására. Javadalmazás 1200 korona készpénz, továbbá lakás, fűtés és egyéb természetbeli szolga tatás. A felszerelt kérvények május hó 14-ig nyújtandók be a városi tanácshoz.
Alakuló közgyűlés.
Vasárnap délután 5 órától kez-dődőleg tartotta a Szarvas-Szálló éttermében alakuló közgyűlését a nagykanizsai „Sport-Egylet." — A gyűlésen Strasser Márton ismertette szép szavakkal az eg) let célját, majd pedig előterjesztették a már előzőleg össze^.. ott alapszabályokat, melyeket a közgyűlés némi változással elfogadott. Ezután a tisztikart választották meg a.következőképen: i lnök: Dr. V.llányí Henrik; alelnök: Strasser Márton ; választmány: Deák Péter, Acs E. Árpád, László József, Ofenbeck Vilmos, Singer Ö. Zsigmond, Gerstner Anlal, Ritscher Mar-cel, Oszeszly M. Vic\'or, Hirschel Ede, Schuitz józsrf, Báron Ernő, Füredi Rezső,<Deu;sch Jenő, Brónyai Lajos, Szitár Béla, Pavelkovics Kálmán ; póttagok: Beck Béla, Kohn Manó, Klapj.-er Miklós ; felügyelőbizottság: Iváncsics jánó-, Beck Dezső, Gábor Ernő, Reinítz Béla. — A jelenleg Budapesien időző dr. Villányit távír ti ag üdvözölte a közgyűlés. Az egyletnek máris mintegy 90 tagja van. B-iratkozní Strasser Márton optikusnál lehet.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csom. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: íjrogéria a vörös kereszthez.
pán-mozgalom, a magyar ipar aktuális védelmének ideiében feiliiviuí, kérve-kérjük a közönséget, hogy osztrák cikkeket ne vásároljon i\'s ne ajándékozzon. Inkábbsemmits.. Adja oda azt a .pénzt hazafias nemzeti célra. Mindén fillér, amely :-.z osztrák cikkekén átgurul a határon, gyöngíti a magyart, erősíti az osz\'rá-kot. — Sorompőt hát az osztrák húsvéti cikkek ellen !
;1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
| Kapható : NEU és KLEIN cégnél. . »
Megvadult ló.
Tegnap délelőtt nagy riadalmat okozott a felső templom mögött lévő szénatéren egy honvédüszt elszabadult lova. Száguldozása közben több szénás-szekeret feldöntéssel ; fenyegetve beszaladt a Batthyány-utcába, ahol egy fi -tal fának rontott neki. A rendkívül heves ütődés folv-tán a ló derekán súlyosan megsérült és a fa is összezúzott. A sebesüléstől elgvengült állatot sikerült a járókelőlcnek még idejekorán meg -fékezni.
Szerkesztői üzenet.
Sz. Lajosné, helyben. Verseket | egyáltalában nem szikesen közlünk, j vagy ha i;en, ugy annak nagyon jónak kell lenni. „Rágalom" című : füzfa-poem ájára hosszabban véle-! ményt nem mondhatunk, mért nem akarunk senkivel ellenséges viszonyba kerülni. Csupán annyit, hogy rágalmazásért pörölje be ! azt, aki önnek bebeszélte valaha, : hogy verseket tud Írni.
Vége a katonai gyakorlatoknak.
A négy napon keresztül városunk környékén folytatott katonai gyakorlatok a tegnapi nappal véget értek. Az itt időzött magasrangu katonatisztek, valamint az összes lovaskatonák visszatértek állomáshelyeikre. A honvédzenekar tegnap délután utazott vissza Székesfehérvárra.
Onnep
az osztráknak.
Közeledik a húsvét nagy ünnepe. Vele a húsvéti ajándékok osztogatása. A piros tojás, cukorka, báránykák, amelyek már ott díszelegnek jó ideje a kirakatokban. Persze ezek mind osztrák gyártmányok. Mert nincs ünnep Magyarországon,amelynek tejfölét iparcikkei révén nem az osztrák sógor szedné le. — A tuli-
T. mészárosok, vendéglősök, kávésok és plnczérek!
Tisztelettel tudatom a fenti urakkal, hogy az ügynöki megbízásokat naponkint d. e. 10-től 12-ig és d. u. 3-tól 5 óráig MERKLI JÁNOS úr vendéglőjében fogadok el.
Horváth Lajos, egyleti ügynök.
— Kert-megnyitás. ^
m -i
^ A tisztelt közönség szi.es tudo- í
2* mására adom, hogy £
5 2.
2 „Zöldfakerti"-helyiségemet 5
>fc húsvét hétfőn, tűzoltó-zenével meg- ™
c megnyitom. j
3 A legkitűnőbb sörök kerülnek ki-
5 mérésre. 5:
0 Tisztelettel 5zv. Krausz Lipótné. -
saját termésű kóser* boraimat
a húsvéti ünnepekre literenkint 40 krajcárért
mérem. — Ugyanitt a nyári idényre egy jégverem kiadó.
GRŰNFELD ADOLF vendéglős
Magyar-utca 25. szám.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy
NAGYKANIZSÁN a KLEIN JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és i\'gyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
»NAGYKANIZSA»
m
«

*

V
«

*
c
tr
■t
*


*
«
V



V





»

<-



•iíí
A Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában.
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállitya 100 koronától 6000 koronáig,
Vászon és fehérnemű
«#» raktára a ,,Magyar menyecské-^^^K
hez." ves magyar me-
*g» < ^ /^nyecske pamut-vászon
A hirne-
30 rőf 82 cm. 16 kor.
Yidékre három\' vég bérmentve.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve. -—
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköitkávéja pedig túlha-■\' lad minden versenyt.
V .
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczcrna és fiimagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hirrreves Eaíatoti-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.


„Riadó" ébresztő-óra
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
• a a a © » « ® © s> oa-3 sssössc«©
P
első tíunántuli gőzmű-festő-, vegytíszíító- és piissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁM,, Köicsey-utca 19. sz.
e \'= Alapítási év 1832. j-!-Alapítási év 1892. =
GYUjTO-TELEPEK:
Szombatit. Kiráiy-u. Pécs — Király-utca iisztergoa! Száíl-utca Keszthely Csáktornya Zalaegerszeg. Barcstelep Nagyatád Alsóier.dva
HS\'.gy-, uri- és gyerniekruhák, háztartási cikkek, függönyök, teritők, hímzések, butor-szövetek, keziyük, napernyők s minden e szakba vágó
tárgyak reszére. Bársony- és plüsch-kelmék gőzölése és
préselése a legújabb mintákban. = ! ! jutányos árak ! ! 111 11
ö S 5 S
a »
« >3
3 <5 » Sí Q & ®
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
_finom svájci szerkezettel, nickel tokban,\' pontos járással és kellemes csengéssel.
Ara.....3 K. 60 f.
Kettős csengővel 5 K. 40 f.
Három évi jótállással

kapható
SZÍVÓS ANTAL
müórásnál
Nagykanizsa, Erzsébettér
(Magyar-u. sarkán, Szeidmann-ház.)
w
w »
m f
® ®
m
m m m
m

Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és nöi-feliérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló-\'vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő 10—10 fillér zseb kendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő\', dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalóit házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák \' vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv -ingyen ! — Árak :
Tengeri süllő forella (csemege kirántani való hal) K. 1.20 „ ezüst lazac . . „ 1.40 „ fogas . . . . „ 1.60
Tengeri csikós branzinó . K. 2.— „ nyelvhal . . . „ 3.20 „ szardella . . . „ 1.20 és többféle halkülönlegességek.
Szíves megkeresést kér:
tengeri halkereskedő
Kapható ^közkívánatra naponkint !
Hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
._---.—.— (Csoportház, Szeidmann-házzal szemben.)
Viciékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! - Nyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—2-ig.
NAGYKANIZSA
Csütörtök
1906. április 15.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér ,
peiit sorunkint 40 fi|lér.
£
A szerkesztőség hivatalos órája d. u.\' 6—7 ig.
Kéz ratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNÓ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
Az örök bajról. 1
Egyik zajos nagy világváros ipartelepén az ónasi kazan a túlfeszített hőség következteben szétrobbant; a naz falai összedőltek, romjai alatemettek pár tucat munkást. Sok minujart meghalt, ketto-harom ott aüta ki lelKeí-a kórház betegágyán,— masiK .par munkaképtelen, nyomorék lett örök időre; par tucat asszony, gyermek elvesztette kenyenceresőjét, ennyi az egesz. Nehany lap felháoo-rodásának egy egész hasábot szentelt. Szép, hangzatos mondatokat írtak le a verrel készített iparcikkekről és a munkások Ínségéről. Aztán jött másnap valami érdekesebb hir, talán a lóverseny, — és a lapok is elhallgattak. A közönség pedig kiment a lóversenyre.
Mi pedig, akikDen az izgalmast, eraeKeset hajhászó mai élet még nem ölte ki egészen a szivet, álljunk meg egy pillanatra azoknál a kis fölüraká-soknál, amelyeket az ingyenes temetesek sírásói egykedvűen, közömbösen hanynaK a gödör fölé, meiyoen taian egy egesz család boldogsága, megelhetese van eltemetve. Álljunk meg és gondolkozzunk.
Gondoljuk el, hogy nap-nap után mennyi nyomor, mennyi ínség, mennyi fájdalom van ugyanott, hol mi csak jókedvet, muiatsagot keresünk és találunk. Mi folytonosan csak a fényt látjuk és attól megittaso- j dott szemünk visszaoorzad, mi- í kor egy-egy pillanatra felmerül a fény medett az árnyék. De jól gondoljak meg, a legtöbben folyvást a sötét árnyékban járnak és vágyó szemük hiába keres egy parányi fénysugárt, mely kietlen létüket beragyogná.
Azt fogják sokan válaszolni, hogy hiszen a jótékonyság megtesz mindent a nyomor enyhítésére. Nem igaz. Ebben a mostani jótékonyságban az uralkodó eiema feltünm-vágyas; szamoK vannak itt csaK, de hiányzik a szív. Az a néhány nagy, nemes sziv, amely velet-\' lenül igazán átérzi az emberek miilíóinak nyomorát, sorba elköltöző, hogy a hideg földben folytassa nemes álmait egy boldogabb emberiségről. Akik
pedig utánuk jönnek, járnak közömbösen, elfasultan és nem akarják észrevenni azt, ami nem kényelmes.
Mert ez a mai korszak bélyege. Rút, becstelenitő bélyeg, — és mégis mindnyájan homlokunkon hordjuk. Á mások bajainak, nyomorának észre nem vevése, a folytonos, az őrült hajsza, amely saját kicsinyes érdekeinknek szól, — ez, ez a mai korszak bélyege.
Az ingyenes temetések sírásói csak kicsiny, alig észrevehető sirhalmokat csináinak, mert sok a munka. Nem lehet egygyel sokáig bajlódni. A sok emoen lábnyomás alatt pedig nemsokára- lesüppednek ezek a kis sírhalmok, — aztán semmi sem fogja jelezni, hogy egy-; pár ember ismét elpusztult.
Legfeljebb egypár éhező asz- j szony, síró gyermek! De hát j ki veszi ezeket észre ?
sóközönség ezentúl az utcai elárusítóktól is beszerezheti.
Halálozás.
Rosenfeld Ede hel beli varrógép-kereskedő tegnap délelőtt hosszas szenvedés után elhunyt. A széles körben ismert kereskedő ^családja iránt általános a részvét.
Választmányi ülés.
A most megalakult „Sport-Egylet" választmánya, ma este tél 9 órakor a Szarvas-szálló éttermében ülést tart. A választmány tagjai ez uton is felkéretnek a megjelenésre.
Pártkongresszus, értekezlet.
A nemzetközi szociáldemokratapárt a húsvéti ünnepekben tartja Budapesten rendes évi kongresz-szusát, melyet pártértekezlet követ. Városunk szervezeit munkássága az idén is képviselteti magát. A kiküldöttek a szombat éjjeli vonattal utaznak a fővárosba.
HÍREK.
A város üdvözli Zichyt.
Tegnap. délelötj 11 órakor rendkívüli ülést tartott\' városunk tanácsa. Az .ülés kizárólagos tárgyát Ziciiy Aladár gróf, a király személye körüli miniszternek üdvözlése kepezte, melyet a tanács nagy lelkesedéssel elfogadott. Az ülésből kifolyólag a következő szövegű táviratot küldték : „Nagyméltóságú gróf Zichy Aladár urnák, őfeisége a király személye körüli m. kir. miniszternek. — A Budapesti Közlöny ma érkezett számából örömmé vesz- i szük az értesítést, hogy a szomorú poli:ikai válságok folytán zilálttá vált közéletünk rendezésére alakult miniszteriuiíi egyiktagjául Nagyméltóságod őfelsége a király által legkegyelmesebben kineveztetett. Ezen örömteljes hir hatása alatt" mai napon rendkívüli ülésre jöttünk össze, mely ülésünkből Nagykanizsa város közönsége nevében is Nagyméltóságodal, mint városunk 10 éven keresztül volt képviselőjét a legmelegebben üdvözöljük azon óhajunkkal, hogy az uj kormány magasztos célját minél megnyugtatóbb sikerrel és minél gyo.sauban oldja m:g.
A városi tanács."
z uteai lapelárasitásra vonatkozó tilalom visszavonása.,
Gtóf Andrássy Gyula, belügvmi-¡iszti-r hétfőn rencele.ileg visszavonta- hivatali e.ődj n-.-k a hirlap.o1\' utcai elarusitását betiltó rendeletét.\' Az erről szóió belügyminiszteri leirat a hivatalos lap mai számában, jelent meg. Tehái lapunkat az olva-
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csom. finom törmelék-tea 30 krajcár. >
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
\\
Ked\'éiyes estélyek.
A nagykanizsai általános Jfjuság-képző egyesület f. hó 16-án, húsvét másnapján este saját helyiségében ánccai egybekötött kedélyes estélyi tart. Hi ieg buffet és ital felszolgálás.
A magyarországi cipész- és csizmadia-munkások és munkásnők szakegyletének helyi csoportja f. hó 16-án, hétfőn este a Polgári E yiet emeleti nagytermében szórakoztató műsorral egybekötött tánckoszo-rucskát tart. Az estély műsorát idejében közölni fogjuk.
feltétlenül szükségeltetik. Azonban, mint e város lakóinak legtöbb panasza, ugy ez is süket fülekre talált. Azóta pokoli sötétség uralja éjjelenkint az Erzsébet-térnek a Zöldfakert és csoportház előtti réízét s ugy látszik, nem is igen lehet kilátásunk egyellőre arra, hogy Franz ur "jótékony árama „beragyogja" a panaszos hely ét. Talán mégsem kellene megvárni, mig a sötétség leple alatt néhány embert leütnek, vagy valaki a nyakát szegi ? !
Vásári tolvajok.
A hétfői országos vásáron Politzer Adoif végedi edénykereskedőtől Mátyás Örzse duzsnaki és Molnái Juli bocskai asszonyok edénveket loptak Hasznát azonban ezeknek egyikük sem vehette, meri a cirkáló csendőrök nyakon-csipiék és bevitték őket.
Tolvaj cseléd.
Bogenrieder József vendéglős ama panaszt tette a rendőrségen, i:o«y egyik cselédje hosszabb* idő óta rendszeresen dézsmálja éléskamráját. A cseléd hűtlenségére egy Te-leky-utcai asszony hivta fel Bogenrieder figyelmét.\'Á nyomozás meg-indiliatott.
T. mészárosok, vendéglősök, kávésok és pinczérek!
Tisztelettel tuíatom a fenti urakkal, hogy ügynöki megbízásokat naponkint d. e. 10-től 12-ig és d. u. 3-tól 5 óráig MERKLI JÁNOS úr vendéglőjében fogadok el. Horváth Lajos, egyleti ügynök.
_ Kert-megnyitás. _
3 A tisztelt közönség szíves tudc- =
g- mására adom, hogy J. 00
Z „Zöldfakerti"-helyiségeniet ?
£ • r
húsvét hétfőn, tűzoltó-zenével meg- £ ■£ nyitom. g 3 A legkitűnőbb sörök kerülnek ki---------_--.= mérésre.
1 liter Brazíliai rum é TiszKlette! özv-Krausz Lip6tné- " 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Panasz-levél.
A következő sorokat vetíük, melyeket megfontolásra ajániunk az illetékes köröknek :
T. Szerkesztő ur! Egyizben b. lapjukban olvastam egy rövid közleményt arról, hogy a v. mérnöki hivatal néhány hónappal ezelőtt át-.étette az Erzsébet-tér közepén (a csoponnáz előu) levő nagy ivlámpát a Reich-léle gyógyszertár elé. Akkor helytelennek minővlteite e lap a mérnöki hivalal cselekedetét s kérte, hogy ha m:r szüks gesnek tartotta az emiitett helyre egy ivlámt-át\' felállítani, ne éppen onnan vegye el, ahol ez köz iz-onsági szempontból
termésfl tor-boraimat
a húsvéti ünnepekre
literenkint 40 krajcárért
mérem. — Ugyanitt a nyári idényre egy jégverem kiadó.
GRŰNFELD ADOLF vendéglős
Magyar-utca 25. szám.
CSÁK 12 KORONÁÉRT
s?étküld utánvéttel
n Országos Posztókiviíeli Árnház
(Budapest, Rotienbiller-utca 20. sz.)
egy férfiöltönyre elegendg 3 méter finom fekete, sötétkék, szürke és barna gyapjúszövetet vagy kamgat nt.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szíves tudomására adni, hogy
NAGYKANIZSA I\\l a KLEIN JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
.NAGYKANIZSA*
te ■ " —-
*
fl Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
lakás
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában.
Meayasszonyi kelengyét teljesen összeállitva 100 koronától 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
"" NAGYKANIZSA; FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
iX
WC
v -r^íwwwt\'fvwwvtTOw» wrwwrnm-w^ewf-r» 7
-------*
yl
I!
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen oicsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje es pörköltkávéja pedig túlha---■ .. : lad minden versenyt. ■
Ajánlunk továbbá: . ■ uczerna és fíimagyakat, világhirü erfurí hí
t
Iónere
kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves Baiaton-kávépótiék is riagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.
vtfJJ,

Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Hi89i)il <9 B 9 » 8 8 9 O » ti
elsó dunántuli gözmü-íestő-, vegytisztitó- és plissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
g = Alapítási év 1892. j [ Alapítási év 1892. -
GYUJTÓ-TELEPEK:
Szombath. Király-u. Pécs — Király-utca Esztergom Széli-utca Keszthely Csáktornya Zalaegerszeg Barcsielep ) . Nagyatád ASsólendva
Hölgy-, uri- és gyermekruhák. háztartási cikkek, függönyök, terítők, ^¡mzesek, butor-szövetek, keztyük, napernyők s minden e szakba vágó
tárgyak részére. Bársony- és plüsch-kelmék gőzölése és préselése a legújabb mintákban.
ZTT^ ! ! Jutányos árak 1 ! ZZTZ^
9sa9ss«ie<í3e9R
e a * e a a»
Khánstra az egves tárgyakat házhoz is száirtiui.,
Húsvéti vásár.
az óra-ipar otthonában*

múórásaóií
1
már előre szabályozott zseb- és fali-órákkal telt raktárában elönyö» húsvéti j vásár indult meg. Ugyanott honi gyárt-mányu valódi ezüst- és-niokel-lánczok. | valamint látszerekben-.-
Nagykanizsa, Erzsébettér 14. síim., .
(Magvar-u. sarkán, Seidmann-íéle ház.) j
Első nagykanizsai uri- és női fenérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, jiuletek, intézetek, vendégiők és szállodák részére a leg-\\>icsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy küora. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág,-Jáger-ing, aisó-lepedö \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplamepedő, dunnattaj 20—20 fillér; abrop. (ö személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kímosót ruhák vasalását neiyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fenyezve, gaiiérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártf ogását\'kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉÁELVl LAJOS, Fö-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Húsvétra a hal-árak emelkednek!
Hallotta mari
Hogy a tengeri M ára nem fog emelkedni.
Kapható közkívánatra naponkint!
\' A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki-r ntaní való haí) K. 1.20 „\' ezüst lazac . . „" 1.4Q „ r fogas . . . . „ Í.-SO
Tengeri csikós branzinó . K. 2.—
„ nye vhal .....3.20
,, szardella . . . „ 1.20 és több/éle halkülönlegességek.
Szíves megkeresést kér:
ölqye Sándor
tengeri . : iialkereskedő
Kiziróiagos eladási heiyi Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
— \' - (Csoportház, S/.eidmann-házzal szemben.)
Vidékre csakis a pénz előleges bekü dése mellett szállítok.
Szabad bemenet!.— Nyitva délelőtt 7—12-ig, délntáü 2—7-ig.
! snnagKegwaMHBsaeBHmi
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.

NAGYKANIZSA
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
Csütörtök
Nagyk
1906. április 12.
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1.
Beteg Magyarország.
Irta : Dr. Okolicsányi-Kuthy Dezső, királyi tanácsos, az Erzsébet-szanatórium igazgató-főorvosa.
X
Az emberfaj legnagyobb ellensége 1 a gümőkór, a tuberkulózis, az egész civilizált világ legpusztítóbb népbetegsége.— Európának 365 millió lakosa közül állandóan szenved benne több mint 5 millió s évente életét veszti általa 800.000 ember s pusztul el e bajban csak a ja-vakorbeli felnőttek közül, ami, ha egy productiv élet-év állam-gazdaságtani értékét csak 50 dollárra tesszük s a 35 éves embertől csak annyit tételezünk föl, hogy a tuoerkulózis közbejötte nélkül még átlagosan további 10 esztendőt élt volna, — az Egyesült államoknak a gümőkórság révén évente 74 millió dollár, azaz bőven 300 millió korona veszteségét jeizi.
A magyar tüdőveszellenes mozgalom nagyérdemű vezére, Korányi Frigyes, évekkel ezelőtt kiszámította, hogy a Budapesten állandóan élő, körülbelül 13.500 tüdőbajos egyén betegsége évente több mint 6 millió korona veszteségünket jeienti csak munka értékben, de ha az ápolásuk költségeit a leg-minimálisabban számítjuk is, uj 3 millió korona évi költség járul az összeghez s magának a magyar székesfővárosnak a gümőkór által okozott nemzetgazdasági kára évente meghaladja a 9 millió koronát. De mit.eredményezne a száinitás az egész országra, mikor a hazánkban ez időben található gümős betegek számát 400.000-re kell tennünk, szemben a főváros 13 és fél ezer bete-gével.
És még ha a baj által okozott szenvedést, keservet, gyászt, nyomort tekintjük ! Elszorul a sziv a kalvária láttán, amelyen a beteg és családja keresztülesni kénytelenek, mig kellő segítség hiján a megváltás be nem következik.1
A tuberkulózis közvetetlen oka és előidézője a Koch által 1882-ben felfedezett gümőba-cillus. Ez egy szerfelett kicsiny és vékony mikroba, hossza egy milliméter ezredrészének 2—4-
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy ^ "
.NAGYKANIZSÁN a KLEIN JÓZSEF ÉS TÁRSA
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
\' __\' - Klein József és Társa UTÓDAI.
i
szerese, vastagsága pedig eg} ezredrész-milliméternek is csaí alig a fele. Legnagyobbszám-ban a gümős egyén köpetében a következőket tudjuk: Légmentesen elzárt üvegekben és nedves dobozokban, a világosságtól megvédve a bacillu-sok 188 napig életképesek maradnak ; nedves homokban és közönséges szétszórt fényben (nappali világosság) 153 napig; zsebkendőben 110 napig, szőnyegen 70 napig; homokon, száraz és világos .helyen 70 napig marad meg a gümőba-cillus életképessége. A- napsugarak hatásától a köpet 7 óra múlva elveszti fertőző erejét.
A sötétség, meg a nedvesség ekként ama tenyezők, amelyek meghosszaobitjak a tuberkulózist okozó baciilus életet.
Nem szabad tehát beieg embernek a baeiiiust tartalmazó köpetet a szobában elszórnia, a tüdő váladékát megfelelő köpó.-edényekbe gondosan ösz-sze kell gyüjterv s aztán meleggel, leifőzéssel, forró vizzel elpusztítani a veszedelmes mikroba életképességét, — de nem szabad a szobaba egészséges embernek sem bevinni a ter-tőző anyagot, amit a talpra ragadt és a sleppbe kapaszkodó. köpettel pedig megteszi az ember, hogy az utcáról lakásába behordja, ha nedves iábtörlőt nem használ s ha a hölgyek sieppet, vagy csak a földet érő ruhát is viselnek.
HÍREK.
Zichy gróf köszönete.
Megírtuk, hogy Tr pammerGyula tkptári igazgató kezdeményezésére 30 városi képviselő táviratilag üdvözölte gróf Zichy Aladárt, mint őfelsége a király újólag kinevezett személye körüli magyar miniszterét. Gróf Zichy AiaJár most a következő\' táviratban köszöni meg az üdvözlést:
„Fogadják szívesen mindnyájan, kik jókivánataikkal felkerestek, hálás köszönetemet.
Zichy Aladár."
Zalavármegye főispánja.
Mint megbízható forrásból értesülünk, Zalavármegye uj főispánja gróf Batthyány Pál lesz.
flmaradt kongresszus.
A tegnapi lapunkban jelzett budapesti nemzetközi szociáldemok-
rata kongresszust, mint értesülünk, a húsvéti ünnepekben a közelgő képviselő választásokra való tekintettel, nem tartják meg, hanem azt a pünkösdi ünnepekre halasztják el. Elmarad ezúttal tehát városunk szervezett munkásága képviselőinek a fővárosba szándékol) utazása is..
Tanulmány-ut.
A zalaegerszegi főgimnázium 40 tanulója két tanár vezetése alatt tegnap délután városunkon keresztül utazott a \' magyar tengerpartra. A diákok itt kiszáiiiakés csak több nevezetesebb ipartelep megtekintése után utaztak tovább. Az utazás célja Fiume és a magyar tengerpart egyéb nevezeteségéinek a megtekintése.
Kincstári bérlet.
Temes-megyében. Gizellafalu és Bolcsa községek kfzöu elterülő 20 kat. hóid föld uérbé adandó hoi-dankínt 13 K. 50 fíiiérért. A birtokhoz t ;riozik egy iakás, mely áii két szobából, konyhából és kamrából, ezenkívül 8 jószágra vaió istálló. — Bérlet fejében 270 kor. előre fizetendő évenkint é.; ugyanannyi biztosiak helyezendő ieietbe. Pályázó csakis róm. katii. lei:et és jelentkezni lehet városunk rendőrfőkapitányi hivatalában.
Választmányi ülés.
A nagykanizsai Káth. legényegylet legutóbb tartott választmányi ükse elhatározta, hogy az egyesület a feltámadási» körmeneten testületileg vesz részt, amelyre ez uton is kéri a tagok megjelenését. Elhatároztatott továbbá, hogy grót Zichy Aladárt miniszterré történt kinevez-tetésc aikalmából — nvnt az egyesület diszelnökét — teliratilag üdvözölni fogják.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csom. finom törmelék-tea 30 krajcár. ;
Kapható: iirogéi\'ia a vörös ¿eresztiiez.
Szikvizgyártási mizériák.
Már számtalan \'.ízben hallottunk a nagyközönségtől panaszt, — de legutóbb magunknak is nyiit\'alkalmunk meggyőződni arról, — hogy városunkban a szikvízgyártók a búsás nyereség bezsebelesén kivúl egyébre nem igen gondolnak. — Ugyanis a szikvizes üveg tisztaságát illetőleg közegészsegi szempontból igen is sok a kifogásolni való. A legtöbb üveg valósá, os fészke a különböző — piszokban termő — egészségre ártalmas bacil-lusoknak. Ilyenformán lehetséges az, hogy mint egy szavahihető úriembertől értesüliünk, aki 10 üveg szikvizet hozatott és egyetlen egynek a tartalmát sem engedte a családja
által elfogyasztani, mert oly kritikán alu i állapotban leiedzettek az üvegek. Mindenesetre ajánljuk e sorainkat a városi közegészségügyi bizottság és a re i^iőrség szíves figyelmébe. <
Tolvajlás — feledékenységből.
Nagy Antal •csízrtadia-mesler jelentést tett a rendörségen, hogy tegnap reggel több bánokszi-nt-gjörgyi atyafi beállított hozzá vásárlás végett. Az atyafiak addig válogattak, mígnem egypár csizma eliünt. A rendőrség nyomozása folytán kiderült, hogy a tettes Tóth Miklós bánokszentgyörgyi legény, kí a vallatás folytán azzal védekezett, hogy ő feledékenységből v tte c! a karjá.: a csizmákat. Az [\'\'járás; ellene megindították.
Támadás.
Tóth Imre és János garaboncí lakósok tegnapeiőti éjjel szekér-nyújtóval és*zsebkéssel felfegyverkezve rátestek Tóth József és ifj. Tóth János ugyanottani lakósokra, s amint ezek a íalu harang-tornyá-hoz ertek, régebbi haragbói kifolyólag orvul megtámadták őket. A megtámadott emberek, kikeni bicska és nyujtófa 30—40 napig gyógyuló sérülést ejtett, tettesekei feljelentették a nagykanizsai törvényszélíné!.
Leforrázott gyermek.
Káptalau-Tótiban Szürszabó já-nos ottani lakós este 7 óra tájban hazajött és feleségétől kérdezte, hogy készen van-e a vacsora. Felesége, kivel többször gyűlölködött, nem adott kielégítő válás t s ekkor Szürszabó János a tűzhelyen levő, lorró vizzel és babbal telt faz kat felemelte, állítólag, hogy az aszlaira tegye, miközben a f rró víz a fazékból a tűzhely közelében levő sógornőjére és az ezál al ríng tott 3 hetes kis leányára ömlött, ugy, hogy ez utóbbi a súlyos égési sebektől néhány óra alatt meghalt.
T. mészárosok, vendéglősök, kávésod és pinczérek!
Tisztelettel tudatom a fenti urakkal, hogy ügynöki megbízásokat naponkiyl d. e. 10-től 12-ig cs d. u. 3-tól 5 óráig MERKLI JÁNOS úr vendéglőjében fogadok>el.
Horváth Lajos, egyleti ügynök.
Kert-megnyitás.
A tisztelt közönség szives tudomására adom, hogy
„Zöldfák:: rti"-helyiségemet
húsvét hétfőn, tűzoltó-zenével megnyitom.
A legkitűnőbb sörök kerülnek kimérésre.
Tisztelettel özv. Krausz Lipótné.
1
„NAfrYKANTZSA\'
fl Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
lakás ==e
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cim e lap kiadóhivatalában. _____ \' 0
Ien«ass:osj! kelengyék teljesen - Sssieallitva 100 koronától 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
<#• raktára ^ a ,,Magyar menyecskéhez."^ ^ \\ KCCA _ ^ m Ee"
_ _ * nyecske pansMásion
** ^ 1 <30 röf 82 cm. 16 kor.
Vidékre három ség /béímentve.

6eX ^
NAGY K ANFZS A, « FŐTÉR.
rr — Árjegyzék ingyen és bérmentve.

X
•„, t <!
Hiába, mégis csak B ALATOM TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb ép igen\' oicsó. Mindenki tudja, hogy \'budapesti lisztje és pörköiíkává.a pedig" íúi.na-¡ad minden versenyt.----.
Ajánlunk továbbá: lóhere, iuczerna és fiimagvak.it, világhírű - erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hirneves Baiaton-kávépátlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.
m

K vánatra az egyes tárgyakat háihoz is szállítjuk.



•g 3
CJ ^
«i 3
z «i
-
v
S■
V tt
sc

•1
*
i
® 6 £ $

® 3 3 * b 3 «
9 &
ER SAEOLY
első iiunántuli gőzmü-lestó-, vegytisztltó- és plíssirozú-gyára
NAGYKANIZSÁN, Köicsey-utca 13. sz.
g Alapítási év I8S2. | j Alapítási év 1892.. -"-ír _
CYUJTO-TELEPEK: ■ Szcmbath. Kírály-u. Pécs — Király-utca Esztergom Széli-utca Keszthely -.\'■sákcornya Zalaegerszeg iJa-cstelep Nagyatád Alsólendva
Hőígy-, uri- és gyermekruhák, hán- I , tartási cikkek, függönyöd, teritök. i
I hímzések, öutor-szövetefc, kezíyük.>1 j -napernyők s mindé.; e sz-ikba ■■vágr. | tárgyak részere. Bársony- és piiisch-kftlmék gőzeifcse cs
préselése a Ipgujabb mintákban. j ~ : .\' jutáüvcs árak i ! ZZ^n: i
a » & » •

® 9 9 í
Kívánatra a- egyes tárgya\',-At házhoz is szálljuk.
Húsvéti1 vásár
az óra-ipar otthonában.
SZIYÖS ANTAL
mü órásnak
már előre szabályozott zseb- és fal i-. órákkal felt raktárában előnyös húsvéti vásár indult meg. Ugyanott honi gyártmányú valódi ezüst- és nickel-\'ánczok. . valamint látszerekben.
Hagykafiizsa, Erzsébettér\' 14.. saám.,
(Magyar-u. sarkán, Seidmann-féle ház.)
Első nagykanizsai uri- ¿s női fehérnemű -mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-iníézet.
Elfogadok uri- és női-feiiérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézeteK, vendéglök és szállodák részére; a Legolcsóbb árban. Daraoszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-ltpcdö 10—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplaniepedő, dtinnanaj \' 20—20 fillér;; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok; házi- és báii-ruhák, menyasszonyi- kelengyék, csipkefüggö-! nyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák. vasalását helyben, valamint vidéiíre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gailérok, kézeiők, mim újonnan kiál-\' litva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, ma- ■ radok ieljes tisztelettel SZÉKELV1 LAJOS, Fő-titfi 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek
Húsvétra a hal-árak emelkednek!
Hallotta már?
Hogy a tengeri ki ára nem fog emelkedni.
Kapható közkívánatra naponkint!
A friss tengeri halak élvezete által gyógyitható: minden gyomor- és idegbetegség, valammt vérszegénység". Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki-r iuani vaió hal) K. 1.20 „ ezüst lazac .*. .„ 1.40 „ fogas .,.. . . „ 1.60
Szíves megkeresést kér:
tengeri rr haikereskede
Tengeri csikós brsnzínó . K. 2.— „ nye vtia! . . . „ 3.20 „ szardella . . . „\' ¡.20 és iobbiéle na»t;ülGnle^essúgek.
Hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
.; , x- ;.,£. {Csoportház, Szeidraann-háiza! szemben.)
Vi ókre csakis a pénz előleges beküldése mettett\'szállítok.
Szabad bemenet 1 — lykva délelőtt i—i^ig, őelmán 2—
BSBcaa:
-x
Nyonatott OfenHeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán,
NAGYKANIZSA
.•detések
megállapodás szerint
Nyilttér ?etit soronkint >40 fillér.
Vasárnap <■
1906. április 15.
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos is luadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ot L sz.
Beteg Magyarország.
Irta : Dr. Okolicsányi-Kuthys Dezső, királyi tanácsos, az Erzsébet-szanatórium igazgató-főorvosa.
t
II.
Hogy mennyire fertőző és lakásbetegség a tuberkulózis, mutatják azon vizsgalatok is, amelyek New-Yorkra nézve kimutatták, hogy egyes hazak, melyekben fertőzött lakások vohak, a gümős haiáiesetek egész csoportját szolgáltatták, másoftban meg a baj alig fordul elő.
A lakást tehát, melyben gümős beteg elhalt, feltétlenül de-zinficiáltaíiu keli, amire ma már nálunk is, Budapesten, meg van adva a mód, ha a fél a székesfővárosi fertőtlenitő-intézetnek ebbeli óhajtásat tudtul adja.
Hogy a hatóság figyelemmel tartliassa az ily lakásokat, ehhez " szükséges voina a súlyos tuberkulózis esetek bejelentése a hatóságnak, ebben sok helyütt a betegek zaklatását látják. Norvégia azonban, melynek pedig a miénknél sokkal kisebb az analtaibétája, írni oivasni nemtudó lakosa is — egész bátran behozta már a kötelező bejelentést a gümőkor eseteiben.
Az a világmozgalom, mely a XIX. század vege felé a tuberkulózis terjedésének meggáttá-sára a kettős vörös kereszt jelvénye alatt megindult, a baj óvó-gyógymódját, profilaxisát azzai igyekszik teljesíteni, hogy népkonyhákat áilit, a nép élelmezési viszonyainak javításán fárad, az alkoholizmus ellen küzd, egészséges munkáslaká-sokat és müheiyeket követel, a szegény néposztály lakásaiba el is megy, hogy ott körülnézve, a hajlamosoknak látszó egyéneket a közjóíékonyság gondozásába vegye, gyámolitsa; az iskoláktól megkívánja, hogy egészséges épitkezésüek, be-rendezésüek legyenek, a gyermek ott el ne satnyuljon, iskola orvos ügyeljen rá, kellő testi erőfejlesztésben is iegyen része a gyermeknek az iskola révén.
Maguknak a betegeknek gondozása, gyógyítása manapság mind kiterjedtebben arravaló intézetekben, szanatóriumokban történik. Ezek gyógy-
módjának alapelve az úgynevezett higiénikus kura, főként abból áll, hogy a betegek az egészségi követélmények maximumával épitett és berendezett házban, mely a lehető legtisztább környezetben áll, heíyez-izük el, sok szabad levegőben, j napfényben részesítjük, bőségesen tápláljuk, edző és erősítő vizkurát nyujtunk neki, mozgást szabályozzuk s úgyszólván minden percét felügyelve, minden ártalomtól távoltartani igyekezzünk, hogy szervezete az elvesztet tellenálló erőt visszanyerhesse s a gyógyuiás folyamata megindulhasson. Ez a kezelés még a .XIX. század közepén divatba kezdett jönni, de dragasága miatt csak a vagyonos embernek volt hozzáférhető.
Az emberszerétet azonban jótékony kézzel segitségere sietett a szegénysorsu szenvedőknek is; szanatóruimegyesü-letek, tudővész eüenes ligák alakultak, amelyeknek egyik célja ily gyógyintézetek áiiitása, melyekben kevés pénzért, sőt részben egész ingyen részesülnek a tuberkulózis által ¡neg lepett szegények keilő ápolásban.
Ilyen a budapesti Erzsébetkirályné szanatórium is, mely az állam, a társadalom és főváros közös áldozatkészségéből létesüit s rövid négy éves fennállása óta már több, mint kétezer beteget kezelt s közülök sokat megtartott az életr.ak.
HÍREK.
Zalavármegye főispánja.
Mint a „Pesti H rlap" legutóbbi száma közli, vármegyénk uj főispánja nem a szóban forgott gróf Batthyány Pál lesz, hanem Farkas József, aki már három cikluso í keresztit: képviselte a zalaegerszegi kerületet. A kinevezése ma, vagy szombatra várható.
Dr. Tuboly Gyula temetése.
Hirt adtunk annak idején dr. Tuboly Chula helybeli elő elő ügy . éd messze idegenben — Kairóban — történt gyászos elhunytáról. Megemlítettük akkor, Irogy a család a holttestet haza fogja hozatni. Mint értesülünk, a bebalzsamozott és kettős érckoporsóba zárt holttest szerdán este érkezeit hajón Fiúméba és pénteken éjjel érkezik ide. A temetés szombaton d. u 4 órakor f.-sz.
Szórakoztató estély.
A cipész-, csizmadia-munkások és munkásnők szakegyletének helyi csoportja elhatározta, hogy húsvét hétfőn a kilátásba helyezett tánc-koszorucskát még nem tartja meg, hanem csak rendes szórakoztató műsorral egybekötött táncestélyt tart hétfőn este fél 8 órától kezdödöleg a Szarvas-szálló éttermében. Részletes műsort idejében közölni fogjuk.
A magyar védőegyesület fiókja.
Csáktornyán a magyar védőegyesület fiókja tegnap tartotta aiakuló ülését, amelyen megválasztották a tisztikart és választmányt. Einök Zlegler Kálmán, társelnök Wollák Rezsőné, alelnökök Godína Miklós | és Graner Miksa, pénztáros Cvetko-vics Antal, jegyzők\' Beneoikt B.:la ! és Zrínyi Károly lettek. A tagok száma eddig 170. Háí :.álunk senki sem mozdul ? Mikor lesz már ebből a- lethargikus álomból teljes feléb-Iredés ?I
„Megszűnt cég."
Sokat hallottunk már a magyar posta lelkiismeretes és minden te-\' ¿intetben kifogástalan pedáns kezeléséről, azonban hogy a száraz bü-- rokraíizmus levegőjében még a ke-délyességnek is van talaja, arra igen i szemléltető és érdekes példa az alábbi eset. A napokban ugyanis | Nagykanizsa város tanácsa egy át i iratot intézett az akkor még nagy I hetykén uralkodó Szulyovszky Dezső | királyi biztoshoz Zalaegerszegre. — Amire azonban a levél a rendeltetési helyére ért, megtörtént a békekötés és az ex királyi biztos— illa-berek nád a kert — szép csöndesen elpárolgott.\' Erre aztán a levelet az egerszegi posta azzal a megjegyzéssel : „A cég megszűnt", visszaküldte. Szellemes és találó megjegyzés minden tekintetben.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár. ,
Kapható: NEU és KLEIN cégnél. --
Képtárlat városunkban.
Mint annak idején^ megírtuk, a „Nemzeti Szalon" a nyár folyamán városunkban képtárlat-kiállitást rendez Most mint értesülünk, a város-• tói 600 kor. szubvenciót kért, hogy ; annál -fiagyobb szabásuan rendezgesse kiállítását. A kérvényt a legközelebbi városi közgyűlés fogja tárgyalni.
Választmányi ülés.
A most megalakult Sport-Egyief választmánya szerdán este íarlotta az első üléséi. Az ülés tárg/a a tisztviselők megválasztása, melv:i k eredménye a következő : Jegyző: Ritscher Marcel, aljegyzőBrónyai Lajos, pénztáros: Acs E. Árpád, háznagy: Sehulc József, ellenőr: . Singer Ö. Zsigmond.
Elfogott orvvadászok.
A nagykanizsai csendőrőrjárat kedden este a récsei erdőben portyázott. Egy hatalmas törzsli tölgyfa i mögött hirtelen két fegyveres alakot ! láttak meglapulni. A csendörök azon-i nal tisztában voltak a helyzettel, óva-\' tosan megköze itették a kétfelhuzot! fegyverü atyafit és mielőtt puskájukat használhatták volna, gyorsan\'le-fülelték őket. A két orvvadász, Német János és Német Imre klsrécseí lakosok ellen vadászati k^iágás m;ats az eíjárást megwdiiották.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csom. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria a*" vörös kereszthez.
Hódit a tulipán.
. A tulipán-jelvény viselése kezd városunkban is általánosságra vergődni. A helybeli rendőrtisziviselők nagy része is, áthatva a hazafias áramiat hatásától és indulva fővárosi kollegáik nyomán, a tulipánvi-selést állandóvá avatták. Szóval a jelvény diadalmaskodik, hódítva járja be széles e Magyarországot; csak aztán ne maradjunk meg a jelvény-viselésnél, hanem tegyük is meg azt minden tekintetben, amit e magasztos eszme symbolumának viselése kötelességként reánk ró. Óvjuk, ápoljuk, pártoljuk a magyar ipart, a magyar nemzeti törekvéseket.
T. mészárosok, vendéglősök, kávésok és pinczérek!
Tisztelettel tudatom a fenti urakkal, hogy ügynöki megbízásokat naponkínt d. e. 10-től 12-ig és d. u. 3-tól 5 óráig MERKL1 JÁNOS tír vendéglőjében fogadok el.
Horváth Lajos, egyleti ügynök.
_ Kert-megnyitás. 0.
® -»
^ A tisztelt közönség szíves tudo- =
g- mására adom, hogy £
1 „Zöldfakerti"-helyiségemet ?
• CB
húsvét hétfőn, tűzoltó-zenével meg- ™
c nvítom. £
2 A legkitűnőbb sörök kerülnek ki- -g .§ mérésre. \' 5 ^ 0»
f° Tisztelettel özv. Kransz Lipótné. -
A Csengery-uton
közel a városhoz,-egy szép két, esetleg három szobás
— LAKÁS —
virágos kerttel, május hó elsejére KIADÓ. — Cím a kiadóhivatalban.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy
NAGYKANIZSÁN a & LEl I\\S JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást\' tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
.NAGYKANIZSA\'
Menyasszonyi kelengyét teljesen összeállitn 100 koronától 5000 koronáig,
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar menyecské hez." = y
Hnsyéti képesleyelezölapok
a legnagyobb választékban. a legolcsóbb árak mellett kaphatók
OFESBECK és BALÁZST
papirkereskedésében.
jV * hirne-
, ^ ves magyar me-
¡¡^ /^nyecske pamnt-íászoi /cJO röf 82 cm. 16 kor. Yidékre három Yég bér mentíe.
^ NAGYKANIZSA, FŐTÉR
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
Húsvéti vásár
az óra-ipar otthonában
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túiha-: lad minden versenyt. \'
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fümagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitiinc minőségben. Már a hirneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek öpvend.
műórásnak
már előre szabályozott zseb- és faliórákkal teli raktárában elönyö» húsvéti vásár indult meg. Ugyanott honi gyártmányú valódi ezüst- és nickel-iánczok. valamint látszerekben.
Nagykanizsa, Erzsébettér 14. Síim.,
(Magyar-u. sarkán, Seidmann-féle náz.)
Balaton Testvérek
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállitjuk.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, \'fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és nöi-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intezetek, vendéglök és szállodák részére a legolcsóbb árban. Daraoszam-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő 10—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személyneK) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidéicre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fenyezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELNI LAJOS, Fő-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk,
Húsvétra a hal-árak emelkednek!
Hallotta már?!
Hogy a tengeri Ml ara m fog emelkedni.
Kapható közkívánatra naponkint!
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege kirontani való hal) K. 1.20 „ ezüst lazac . . ,, 1.40 fogas . . . . „ 1.60
Tengeri csikós branzínó . K. 2.— nye vhal . . - . „ 3.20 „ szardella . . . „ 1.20 és többféle halkülönlegességek.
Szives megkeresést kér:
tengeri = halkereskedő
Höigye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
—-- (Csoportház, S.:eidraann-házzal szemben.)
Viuékre csakis a pénz előleges bekü dése mellett szállítok.
Szabad bemenet I — Nyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig
■•«asi3atóa»a£ei«»»aBESSRRIW
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában. Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
Vasárnap <■
1906. április 15.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér petit soronkini 40 fillér.
agyk
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 lg.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó : Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-trt 1. sz.
Rendelet.
A feltámadás a r. kath. egyházi körmenet alkalmával a hivők ájtatosságát mélyen sértő botrányos tolongás elkerülése céljából égyetértőleg a r. kath. plébánia-hivatallal a következő intézkedések elrendelését tartom szükségesnek:
Na\'gyszombaton d. u. féi 6 órakor tartandó isteni-tiszteleten a templom szentélyében a fehér-ruhás leánykák, polgári gyertyás kisérők és a katonai kíséreten (spalér) kivül másnak helyet foglalni nem szabad.
A padsorok 3 első padja föntartatik a hatóságok részére, még pedig a bejárattól balra eső 3 pad^polgári hatóságok, a jobbra eső 3 pad a katonai hatóságok részére.
A padsorok között lévő közép bejárat a tüzoltó-testület; hadastyán és aggharcosok számára tartatik fenn.
A körmenet utja a templomból a Nádor-utcán, Csengery-utcán, Fő-utcán, Városház-ut-cán és Cintóriumon át a templomba vezet.
A körmenetben való részvétel a következő sorrendben történik:
A zászló-vivők után a helybeli elemi fiu- és leány-iskola, a polgári fiu- és leány-iskola, főgimnázium tanulói, az agg-harcos- és hadastyán-egyesület, a tüzoltó-egyesület, fél disz század katonaság, tűzoltó-zenekar, a fehér-ruhás leánykák, kántorok, baldachim (menyezet) a papsággal, körül a polgári gyergyás- és katona disz-kisé-rettel. A baldachim (menyezet) után a hatóságok képviselői fél disz-század katonaság és végre a hivő közönség.
Vissza jövetnél a Cintórium bejáratánál az elemi és polgári fiu- és leány-iskolák növendékei a Városház-utcába kanyarodnak be; a főgimnázium ifjúsága pedig a Kazincy-utcá-ban a Dobrin-ház előtt foglal állást. Az aggharcos- és hadastyán egyesület a Cintóriuml fasorban vonul a templom főhomlokzata elé és ott aként foglal állást, hogy a templomba való bevonulás lehetőleg akadálytalanul és tolongás nélkül történhessék.
Felhívom azon utcák lakóit melyben a körmenet elvonul,! hogy az ablakon feltett kalap- ] pal, égő szivarral való kinéze-j getéstől és egyéb az ájtatos közönséget megbotránkoztató cselekményektől őrizkedjenek.
Ezen rendelet be nem tartói ellen a* 1879. évi XL. tc. 78. §. fog alkalmaztatni.,
DEÁK PÉTER s. k.,
rfökapitány.
HÍREK.
Pártértekezlet.
Sebestény Lajos és Szentmihályi Dezső, a Zaiamegyei szüvett^.zett ellenzék elnökéi husvct hétfőn délután a Szarvas-szálló kistermében értekezletre hivják meg Nagykanizsa város választópolgárait. A kibocsáj-tott felhívás a következőleg hangzik :
Po gái társak\' Szabadságunk, biztosító alkotmányunk ellen a törvénytelen hatalom hiába intézett jogfosztó támadást, mert győzött az ellenállás, győzőit a nernzet-egységben rejlő erő. A nemze.\'Fgyőzelem eredménye a törvénytelen kormány bukása és nemzeti kormány kinevezése lett. A nemzeti kormány királyával elrendelte a képviselő választást és az országgyűlést összehívta. Tehát mégis választunk! Hogy a nagykanizsai képviselő választókerület egyesült ellenzékhez tariozó választó polgárai megállapodásra juthassanak abban, kit tisztelnek meg választói bizalmukkal, alulírottak, mint a zaiamegyei egyesült ellenzék köz-ponli \'gyűlése által megválasztott pártelnökök, értekezletre hivják meg a nagykanizsai választó-kerület polgárait, mely értekezletei Nagykanizsán a Szarvas-száiló kistermében 1906. ápril. hó 16-án husvét-hétfön d. u. fél 4 órakor tartjuk meg.
Vásári forgalom kimutatása.
Nagykanizsa városa ma tette közzé e hétfőn lezajlott országos vásár állatforgalmának hivátalos kimutatását. A kimutatás szerint szarvasmarha felhajtás 2011 drb. volt, eladatott tíiből 1151 darab, ló és cs:kó fe-. hajtás 342 db., eladatott 98 db.
Orvos-választás.
A nagykanizsai kereskedelmi be-tegsegélyző pénztár folyó hó I2-én este fel 9 órakor tartota a kereskedő ifjak önképző ügyletének helyiségében alakuló üléséi Ez alkalommal megválasztották 1906. évre az egyesület hivatalos orvosát, még pedig egyhangúlag ismételten dr. Hajós Soma személyében.
Egyleti hir.
Az „Első nagykanizsai magyar asztaltársaság" jótékonycélu egyesület f. hó 18-án este 9 órakor a Szarvas-szállób\' n levő helyiségében,
választmányi ülést tart, amelyre az összes v. tagokat ez uton is meghívja az elnökség. Tárgysorozat: 1. A mult ülés jegyzőkönyvének hitelesítése. 2. Választmány alakulása. 3. Pénztár-átadás. 4. Uj tagok felvétele. 5. Netáni indítványok.
A kultura és a drágaság.
Régi igazság, hogy a kultura drága mulatság. Mentül magasabban emelkedik a közművelődés, annál többe kerül a mindennapi élet Valamelyik statisztikus a szappan-fogyasztást mondotta^a kultura hőmérőjének. Ez az okoskodás nemsokára meg fog bukni, mert a drágaság általános emelkedésével, különösen a zsi -radékok megdrágulásával most már a — szappan ára is felment. A háziasszonyok elkeseredetten panasz-, kodnak, hogy most már a nagymosásokat se lehet gyakrabban tartani, mert drágább lett a szappan. A nagyközönség a szappan használatával is ugy fog majd élni, mint a húsfogyasztással. A városi fogyasz j tási hivatal élő tanú rá, hogy mióta megdrágult a hus, jóval kevesebb a fogyasztás. Amennyivel drágább lett a szappan, annyival kevesebbet fogyasztanak s a kultura hiába emelkedik, a kultura hőmérője nem fog íölebb szállni. A statisztikusok kénytelenek lesznek más hőmérőt ke-
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csorm finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
Halálos esés.
Horváth Bakonyi József beledi kocsis bort szállított a lesenceist-vándi hegyről. Az erős lejtőn gyorsan haladt lefelé, miközben a kocsiról leesett és fején oly súlyos sérülést ejtett, hogy rövid idő múlva meghalt.
t
Elveszett tehén.
Vid János lasztonyaí lakos bejött a hétfői nagyvásárra tehenet venni. Meg is alkudott egy vörös-tarkára, ki is fizette, s amint hazafelé hajtotta, a sormási korcsmaház előtt á tehén valamitől megijedt és elszaladt. Máig sem került meg. A becsületes megtaláló illő jutalomban részesül. r
Vörös kakas.
Csapi községben e hó 10-én este 10 óra tájban Gór János pajtájában tüz ütött ki, minek következtében l lakóház és 8 melléképület égett el. A kárvallottak száma : 5 gazda.
Galambok községben e hó ll-én esie fél 9 órakor pusztított a vörös kakas ; leégett: Tóth Csire Józsefné lakháza 200 kor. értékben ; Tóth Kápolna Ferenc lakháza s takarmány készlete 500 kor. értékben; Horgas János gabna és takarmány készlete 60 korona értékben ; Molnár György lakháza, istállója és takarmány készlete 340 korona értékben; Nagy János lakháza, sertésólja, takarmány és gazdasági eszközei 810 korona értékbén ; és Tóth Kápolna Jánosné sertésólja és kamarája 250 korona értékben leégett. — A tüz Tóth Kápolna Ferenc padlásán támadt és onnan csapott át a szomszédos lak-és melléképületekre.
Feltámadási körmenet.
A szokásos feltámadási körmenet a nagykanizsai plébánia-hivatal értesítése szerint ma délután 5 es fél órakor fog megtartatni.
Választások előtt.
Közelegnek országos képviselőválasztások. Az aspiránsok ezrei már országszerte mozgolódnak. Földerül az ember lelke, ha látja, hogy mennyi ambícíó-tultengésben szenvedő férfiú érez magában hajlandóságot és hivatottságot a hon fölött való at áskodás magasztos szerepének betöltésére. A mi vármegyénk-j nen is tömérdek az áspiráns. Nem ; is szólva a helyi nagyságokról, akik annyian vannak, hogyha mind megválasztanák őket, nem kellene más-j honnan is választani. Kanizsa elr látná az országot képviselőkkel...
T. mészárosok, vendéglősök, kávésok és pinczérek!
Tisztelettel tudatom a fenti urakkal, hogy ügynöki megbízásokat naponkint d. e. 10-től 12-ig és d. u. 3-tól 5 óráig MERKLl JÁNOS úr vendéglőjében fogadok el.
Horváth Lajos, egyleti ügynök.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható : NEU és KLEIN cégnél.
— Kert-megnyitis. _
» TI
^ A tisztelt közönség szives tudo- §" g- mására adom, hogy E
CB
g „Zöldfakerti"-helyiségemet 3
<fc húsvét hétfőn, tűzoltó-zenével meg- "
c nyitom.
5 A legkitűnőbb sörök kerülnek ki- -g
5 mérésre. =;
«- w
Tisztelettel özv. Krausz Lipótné. —
A Csengery-uton
közel a városhoz, egy szép két, • esetleg három szobás
— LAKÁS —
virágos kerttel, május hó elsejére KIADÓ. — Cim a kiadóhivatalban.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy \'
NAGYKANIZSÁN a & LEl I\\S JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást\' tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
^SSIf > * „N->( IYKANIZSA\'
EnsYétl képesleyelezölapok
a legnagyobb választékban, a legolcsóbb árak mellett
kaphatók
OFENBECK és BALÁZST
papírkereskedésében.
i Menyasszonyi kelengyét teljesen összeállltra 100 koronától 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
<f» raktára a ,,Magyar
• t*® & ,
\\ O \' / ?es magyar me-
> J ^^ /-"nyecske pamnt-vászon Vn^ ÍO rőf 82 cm. 16 kor.
V C^ /\'\'Yidékre iárom Yég bérmentfe.\'
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve.

Hiába, mégis csak BALATOM TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó- Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköitkávéja pedig túlna-: lad minden versenyt. ==
Ajánlunk továbbá: 5 lóhere, luczerna és fumagvakat, világhirü erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.
ac ■ -
IK

Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.

MATER KAROLT
első dunántuli gőzipü-lestö-, vegytísztitó- és plíssírozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
p - Alapítási év 1892. | | Alapítási é< 1892. =
GYUJTO-TELEPEK:
Szcmbath. Kírály-u.
Pécs — Kírály-útca
Esztergom Széli-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Aisólendva
Hölgy-, uri- es gyermekruhák, háztartási cikkek, tüggönvök, teritök. hím-z-esek, butor-szövetek, seztyük, napernyők s minden e szakba vágó
Tárgyak részére. Bársony- és plSsch-kelmék gazalése és préselése a legújabb mintákban. ! 1 jutányos árak ! \'.
o ® e 9 • •

Kívánatra az egyes tárgyakat házboz is szállítjuk.
Húsvétra a hal-árak emelkednek!
Hallotta mari
• Hogy a tengeri M ára nem fog emölkeoni.
Kapható közkívánatra naponkint!
1 Ut-t\'^ x * \'
Húsvéti vásár
az óra-ipar otthonában.
SZÍY0S ANTAL
műórásnak
már előre szabályozott zseb- és faliórákkal telt raktárában előnyös húsvéti vásár indult meg. Ugyanott honi gyártmányú valódi ezüst- és nickel-iánczok. valamint látszerekben.
Nagykanizsa, Erzsébetiéi 14. -szám.,
(Magvar-u. sarkán, Seidmann-féle ház.
Első nagykanizsai uri- és női fenérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tiszti tó-in cézet.
Eiiogadok uri- és női-iehérnemüeket, urak, háztartások, üzleten, intézetek, vendéglők és szállodák részére a leg-olcsóbo árban. Daraoszam-, iiavi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, jáger-ing, aisó-iepedó \\ü—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 iiller; paplamepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (ó szemelynex) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báii-runák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasaiasát. Úgyszintén már kimosót rúnák vasatásat heiyben, valamint ^ideKre is postai elküldéssel. — Férfi-iageK fenyezve, ganéiok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges panfogásái kerve, maradok tetjes tisztelettel SZcaÜí.i\'1 LaJUo, Fó-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónő* felvétetnek.
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható min den gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálfájuk nincs.

Szakácskönyv ingyen
Arak:
Tengeri süllő forella (csemege kirontani való hal) K. 1.20 „ ezüst lazac . . „ 1.40 „ fogas . . .\' . „ t.60
Tengeri csikós branzínó . K. 2.—
„ nye vhal .....3.20
„ szardella . . . „ 1.20 és többieie halkülónlegességek.
Szíves megkeresést kér:
tengeri = halkereskedő
Hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
— • — (Csoportnáz, S .eidinann-házzal szemben.)
Vidékre csakis a pénz előleges bekü.dése mellett szállítok.
Szabad bemenet! —■ Nyitia délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig
Nyonatott OfenHeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán,
NAGYKANIZSA
Vasárnap <■
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
agykanizsa
1906. április 15.
A szerkesztőség hivatalos órája d. n. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balizsy. j| , Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ. j Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
A feltámadás.
(g. e.) Gyászbaborult volt a természet, szétterjesztett szárnyakkal lebegett fölötte a halál! Elsötétült a nap, megrepedt a templom kárpitja, megrendült sarkaiban a föld — s kivetette ; halottjait, fájdalmas nyögés "^hangzott végig az űrben, ahogy a nagy katasztrófa végső jelenete lejátszódott a koponyák; hegyén, /a Golgothán ! j
A halál hatalmas ! A halál legyőzte az Istent! Meghalt az Isten! , j
Borzalom fogta el az embe-^ i eket, reszketve menekültek lakásaikba.
De hát az Isten volt-e, aki a j keresztfán meghalt? Vagy csak az ember halt meg ott?
— Ha Isten fia vagy, szaba- j dits meg magad s szabadíts j meg minket a keresztről, — igy gúnyolódott a balfelén keresztre feszitett lator.
Es ő nem szabadította meg magát! j
Végtelen volt a sértés, végtelennek kellett lenni a kién-; gésztelésnek is, az ember nem; nyújthatott elegendő áldozatot i a vegtelen sértésért; az Istennek;
kellett meghalni, hogy a kien geszteiés teljes legyen. *
Levették a keresztről, gyolcsba csavarták s egy uj sírboltba temették. Nehéz, nagy követ hengerítettek annak sirjára, ki véres halálával megdöntötte a régi világrendet, aki gyűlölet helyébe szeretetet ültetett a? emberek szivébe, aki a test helyett a lelkek felszabadulását hirdette!
Sirját őrizték erős katonai őrizettel! Oh tudták jól, hogy nem az embert, nem a holtat őriztetik, hanem azt az eszmét, mely a világot megváltotta..
— Rontsátok le a templomot, — igy szólott, — és én harmadnapra felépítem azt.
És lerontották. És ő felépítette. \'
Feltámadt!
Világosság tört ki a sötét sirból: a remény sugara ; az élet, az örök élet győzött a halál fölött. Mit hozott a föltámadás ? Hozott véres harcot erre a földre : a test és lélek harcát!
Noénak megígérte az Ur, hogy vizözönnel nem pusztítja többé el a világot, s kellett egy megváltó özön, mely lemossa évezredek bűnét, s bekövetkezett az a vérözön, mely az amphi-
teatrumok porondját pirosra fes-| tette a martyrok párolgó vérével. S az a nép, mely életcélját az-i előtt csak az életben találta, most .bizalommal tekint a keleti ég felé, afelé a líalom, Golgotha felé, honnan a három kérészt ; közül a középső glóriában ra-i gyog, hitet, reményt és szere tetet öntve keblébe^ • Meghaí?
Oh, a halál csak a menyország kapuja lesz!
Kinok közt hal meg ?
Ki ne kivánna szenvedni, há az Isten szenvedhetett ?
S a szüzek énekszóval, halle-lujával mennek a halálba, mintha menyegzőre mennének, a férfiak zsolozsmávai ajkukon lépnek a vadállatok felé s mosolyognak akkor, amikor a fenevad szétmarcangolja testüket, — s ezt a nagy ielkierőt, ezt a halált megvető elszántságot a feltámadásból merítették!
Nem békét, harcot hozott a földre!
Nero ünnepélyein a szurokba mártott martyrok világítanak s nem halálhörgés, nem átkozó-dás zavarja Nero orgiáit, énekszó és zsolozsma hangzik s az elerőtlenedett elhaló hangok
mégis túlharsogják az\' őrjöngő „evé"-ket, a „Kyrie eleyson" hangjai, melyek mélyen, mintha a föld alól jönnének, szólnak, s melyekre hideg borzongás ,fut végig a pőre bacchansnő hátán, s remegve nyújtja ajkát csókra a kéjsóvár rómainak! U^Hideg, hűvös az éj--; attól reszketett meg egész valójában.
Nem igaz ! Az a máglyafény, az az eleven fáklya bevilágított lelkének sötét éjszakájába s oly undok volt az, amit ott látott, hogy megborzadt bele.
Az imperátor, a hatalmás császár miért kedvetlen ? Mije nincs ? Semmi, amit el nem érhetne ; háromszoros mámorba merül: a bor, a szerelem és a vér mámorába s mégis ugy érzi, hogy nála gazdagabb, nála boldogabbak azok a félig elszenesedett martyrok, akik nem hozzá, a hatalmas császárhoz, hanem egy hatalmasabb Úrhoz : az élet és halál Urához könyörögnek kegyelemért.
„Kyrie eleyson !"
Akiktől elvehet mindent, vagyont, életet, de egyet sem kinnal, sem halállal nem vehet el: reményüket, hitüket!
Mindeza feltámadásból fakadt!
)
TÁRCA.
Alleluja!
Ne sírjatok, megtört a sir hatalma, Reméljetek, feítámadt már a holt, Halleluja! Dicső lett már a sirja. S mely annyi bánat kútforrása volt, A ke és?tre, e véres fára Dicső-égének glóriája Von égj fényt!
Nem hal meg az, aki mások javára Áldozatul cd\'adja mindenét; Nem hal meg az, aki a inult ¡ löknek Bilincselő szolgaláncát tépi szét, Nem hal meg az, aki szeretetével Egy egé^z világot körül öiel, Nem er véget dicsősége i nnak, Nem porlik el a sir góröngyivel. S éltében Öt bár;senki meg nem érti, S bár élete egy véres Goígotha, Emléke él, kitör a Sir mélyéből, Emléke él, el nem envész soha, — S kereszt.ére, e véres fára Dicsőségének glóriája Von égi fényt! Mecsekaiji.
Húsvét
Feltámad a -termé-zet, Virág és dal fakad, Uj élet kel a szívben, -Imígy köszönti minden Nagy Isten — Fi -.dat!
Az asszony.
Irta: OSZESZLY M. V1CTOR.
, Meleg, tikkasztó nyári délután van.
\\ A hatalmas negyek által körül-ö\'vezett kicsi falucska templomának bádog-tornyán ezer meg ezer apTÓ sugarakat löveive törik meg a nap-golyó perzselő fénye.
A többi házak közül magasan kiemelkedő templómocska meliett, egy kisded magaslaton terül el Körössy Gyuszi tenyérnyi birtoka.
Körössy Gyuszi, a mi szerelmes-szivü poeta-barátunk, akivel ánnyi vig napot töitö.tünk együtt a fővárosban, ahonnan aztán egy napon bucsu nélkül eltűnt, — most ott ül uj otlhonának kis kerti padján, a csendes falucskában.
Lábai előtt egy szőkefürtü, apró gyermek gügyög, ki játéka közben nem igen látszik törődni az ott ievő férfivei.
— Apa, eltörött! — csendült meg egyszerre az édes gyermek hangia s felmutatta apjának a kettétört bádogkatonát.
Gyuszi, aki idáig szinte merengve ; ült a keskeny ,fa-padon, a hangra í megrázkódott, lenézett hozzá és egy- 1
kedvüen biccentett a fejével, hogy: nem baj.
Amióta egyedül maradt a házban, azóta komor volt és szomorú; még csak a gyermekkel sem törődött igen. Míg asszony volt a háznál... oh, mennyivel máskép volt! Csókkal feküdt, csókkal kelt azzal a bájos teremtéssel, aki ma már nincs, aki ma már — elveszett az ő számára.,
Szelíd lelkével a poetaférfi még j álkozni sem tudta ázt a szépséges teremtést, akiért lemondott hajdan a hirről, a babérról, a dicsőségről, s j elhozta ide e szent légkörbe, az el- > dugott falucskába.
Szomjazott boldogsága csak há- i rom éven át tartott Három éven át... | ügy találta Gyuszi,\'hogy nem évek, nem ftónapok muitak el egybekelésük óta ; nem is volt igaz ; álom voft az ő nagy szerelme, képzelő-üés volt. hogy rátalált szivének kutatva keresett bá.. anyára ; álom volt, igen ...
A legszebb álom sem tart örökké, — ő néki is fel kellett ébredni^.
Miért is kel.ett néki egy napon arra a szomorú tapasztalatra jutnia, hogy hazUg, piszkos a világ; még hazugabb, mint ő rajzolta meg verseiben ; hogy csalnak az emberek :
szeretetet, ragaszkodást hazudnak csak azért, hogy annál fájdalmasabban érje az áldozatit a végképeni kijózanodás ? ! ...
Ugy történt Gyuszi barátunkkal is, — mint ahogy a mindennapi életben lejátszódni szoktak a hasonnemü esetek. Szerette a feleségét ; s akit a feleségén kivül még szeretett, az a szomszéd kastély fiatal bérlője volt, — az ő hűségesnek hitt Feri barátja. Annyira szerette ezeket a hűségesnek hitt teremtéseket, hogy teljesen megbízott bennük ...
A regény vége pedig az lett, hogy egy reggel szegény Gyuszi barátunk üre.i fészekben ébredt fel, asszony nélkül.
Aznap kószálta be a vidéket a hir, hogy Feri, a szomszéd bérlő is eltűnt.
Gyuszi nem jtidult keresésére a szökevényeknek. Nem, Gyuszinak egészen más véleményei voltak a szerelemről. Ugy gondolkodott: ha eltudta hagyni az az asszony, nem szeretheti, nem is- tudná szeretni soha, soha!...
... Oti ült most mozdulatlanul; őszülő hajában idegesen kezdett babrálni olykor; dünnyögött maga
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szíves tudomására adni, vhogy
NAGYKANIZSÁN a & LEl I\\S JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást\' tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
„NAGYKANIZSA."
Az a szegény, Akinek nincs meg a betevő falatja sem; ki koldussá töri testét, mig egy falat kenyeret megszerez; aki rongyokban jár, gondokban kel és gond között hajtja álomra a fejét: ez megvigasztalódik, hisz mennél többet szenved, annál nagyobb lesz a jutalma a feltámadás után !
Az a gazdag, kinek milliónyi kincse kelti fel az emberek irigységét, remeg, hogy el keU lwgyni rengeteg vagyonát s ékesség nélkül, ahogy a világra jött, kell megjelennie a Biró előtt a feltámadás után, hogy számot adjon a rábízott talentumokról!
Amazt tűrni tanítja, emezt a kincsekkel karöltve járó bűnöktől visszatartja.
Ez a feltámadás 1 így váltotta meg az emberiséget, visszaadta neki lelkét, hitét, reményét, megmentette a kétségbeeséstől, — ez a mai ünnep nagy jelentősége !
Egyről-másról.
— Cseveges. — A piros tojásokról.
Itt a húsvét, ugy illik, hogy most arról csevegjek vagy fecsegjek, hanem az anyagot annyira elkapkodták már Írótársaim előlem, hogy igazán kétségbe vagyok esve, miről irjak s ugy ülök itt az Íróasztalom mellett, mint valami kotlós tyúk s várom mig a gondolatok, ezek az apró csirkék, kibújnak tojásaikból.
.Ad vocem : tojás. No ebben meglehet kapaszkodni, hiszen itt van a piros tojások ideje, egy ősrégi és szép szokás, melynek eredetét sajnos még nem sikerült kifürkészni. Talán mivel a tojásb tn is élet van, ezzel azt kivánnók mutatni, hogy a sir sem egyéb, csak ilyen mészburok, melyben az elet nem ér veget?
S hogy mi is életre kelünk még ? sírból, miként életre kél a tojás is ?
Meglehet, hogy ezt jelenti az öröm piros-szinével bevont hímes tojás, amely ma már nagyon eltért rendes alakjától s tudok esetet rá, mikor a húsvéti piros tojás egy igen csinos tavasz toílette formát vett fel, sőt var, tudomásom róla, hogy egyszer egy valóságos zongorává változott! En nálam rendesen szi-varszípka alakjában köszönt be, egyik jóbarátomnál meg egy doboz szivar alakjával kopogott a húsvéti tojás!
Aztán micsoda misztikus eredetük van ezeknek a píros tojásoknak, rendesen a nyulacska hozza őket!
Kérem, igazán meg vagyok akadva a kis fiammal. Ennek a kis lurk -nak nem elég, ha azt mondom, hogy piros tojást a nyul hozta!
Mindjárt azt kérdezi tőlem :
— Honnan?
Erre aztán bajos megfelelni, mert ha én azt mondom, hogy „találta," akkor rombadől egész nevelési rendszerem ; hiszen, hogy meri a nyul a talált tojást neki hozni, mikor az nem az övé és nemcsak morális, de egyéb törvényeinknél fogva is a — rendőrségre kellene vinnie, min talált jószágot!
Ha meg azt mondom neki, hogy ezt a nyul a fészkéből hozta, akkor meg olyan ferde irányba vezetem fiam zoologikus ismereteit, hogy megesküszik rá, hogy a nyul fészket rak és tojások utján szaporodik !
No ez mindenesetre kevesebb morális kárral jár, mint az előbbi.
Mikor még én olyan apró gyerek voltam, akkor az ilyen nyul-hozta tojásokkal még a szerencsét is ki-sértgettem, — a mi vidékünkön ez még ma is divatos.
Bevettük az egész cifra tojást a tenyerünkbe, ujjainkkal eltakartuk s csak^épen egy kis kerek nyílást hagytunk a hüvelyk\'és mutató üjj közt, annyit, hogy egy krajcár kényelmesen keresztülmehetett. ,
Akinek már most birtokában volt egy ilyen himes-tojás, az a másiknak odatartotta: | \' — Verj bele krajcárt, no !
A másik müértően megvizsgálta a nyilást meg a tojást, kétszer-három-rzor odacélzott, aztán odavágott a krajcárral; ha elt lálta a tojást és a\' krajcár megállt benne: az övé volt a tojás.
Ha az ujjukat találta el, vagy nem állt meg r-. tojásban a krajcár, vagy ha pláne keresztülütötte a tojáson, akkor elvesztette a krajcárt.
Oh, én ilyen módon egy tojással tiz krajcárt is szereztem, az igaz, hogy a kezem ezalatt véres lett, s hogy más körülmények közt egy-egy ilyen ütésért egy hétig is elbőgtem volna.
De azért volt tiz krajcárom is, meg egy össze-vissza hasogatott tojás is a birtokomban, melyet elvégre mégis megehettem.
Boldog idők, tünő-foszló gyermekálmok, hol vagytok ti?... Az élet zord, hideg keze elűzött, eltemetett bennetek.
ÉN.
Apropos : por és piszok. A napokban egy idegen tagokból álló uri-társaságot kalauzoltam Kanizsán. Többek között elvezettem a Deákemléktáblához. Megbámulták mindannyian ; egyik különösen sóvárgó tekintettel nézte.
— Hej, ha ez most beszélni tudna, — sóhajtott egyszerre.
— Miért ? — fordultam feléje.
A sóhajtozó úriember nem szólt, csak lemutatott a földre. Én megértettem, mit akar mondani.
A város a szekérutról és a túlsó felén levő útról odasöpörteti (vagy nem ?) a szemetet az emléktábla előtti járdára. Ugy, hogy szegény, szegény Deák Ferenc naphosszat kénytelen tehetetlenü! nézni, amint mindig és mindig magasabb lesz ott a szemét-halom és végül — elfedi egészen őt is — az idegen tagokból álló uri-társaságok szemei elől.
HÍREK.
A hétről.
Ennek a hétnek már a nyakába ült az unalom. Nem volt szenzáció. Riportepk halálra gyötörték magukat, szerkesztők r ázmesterekkel dij-birkóztak, suszterok szerenádozó Rómeókat puhítottak meg: agyon azonban senkit sem csaptak. Sajnos. A szerkesztőt se, a házmestert se, a Romeo is él még: tehát nem volt szenzáció. Lassan-lassan a kávéházak és cukrászatok terraszaí megnépesülnek, a sétányok hangosak lesznek a széplány-kacajoktól, a Sugár-uti városi kertet lecsukják (Mint szokták. Szedő) és a békástói erdő lombjai lágyan fognak ismét suttogni a mámoros szerelmes-pároknak erkölcsökről és nevelésről. A riporter nem győz a nagy melegben elegendő sört beszopni és a szerkesztő ? ... a szerkesztő — elegendő előleget adni. Szóval : nyakunkba szakad hamarosan a nyár, a hírlapírók réme, a piszkos, a poros nyár ...
elé valamit: talán imádkozott, talán az asszonyának előtte megjelent szellemével beszétt... ■ — Ez hát az élet ? Ez, ez e tövissel teli kálvária, melyen az ember\' száz csapástól sújtva szalad, rohan a kitűzött cél felé, s mikor odaér:\' egyszerre lebukik a sötét mélységbe, felébred, kijózanodik s megtudja hogy visszaéltek az emberek a hitével, amikor azt állították, hogy van mennyország, vagy igazság a földön is ...
A nagyvárosok zaja elői csendes magányba vonult költő megrázkódott e gondolattól, halavány arcát kezébe temette s elfordult kicsi gyermekétől.
Megigazította hosszú, sürü haját, felállt s a kis kert szűk utján sétálni kezdett. Azon az uton, amelyen azelőtt ketteh lesték az apró, tarka virágok tavaszi nyílását, őszi her-vadását, együtt hallgatták a pacsirta énekét, a galamb-búgást, a fecske-csicsergést,... azon az uton most egyedül haladt.
Az utat szegélyező gyümölcsfák bólintgattak ¡eléje; susogtak valamit, de az összetört lelxü poéta nem tudott a vigaszukban hinni ; nem volt előtte senki, semmi igaz; nem ismert becsületeset és hazugot.
— Hisz\' csalnak mind ; megcsalja vér a vérét.
A régi legény-élet jutott az eszébe. A víg orfeumi mutatások; azok a
szerelmet-hazudó kurtaszoknyás lá- | nyok; a pezsgős-élet s a hűtlenné vált féleségével való első összeta-lálkozás ...
Belátta Gyuszi, hogy az volt a tulajdonképeni élet. Ha a rögök meg is sebezték néha, az a meghitt baráti kör elsimította homlokáról a gond redőit.
— Oh, csak tudnám visszaidézni azt az időt! — susogta kínosan.
És a lanyha szellő megadta rá a biztató választ:
— Térj vissza hozzá ; boldogulsz. Tőled függ ...
Gyuszi körülnézett: nem-e hallja más. Nem volt körülötte senki. A gyermek sem. Már alkonyodott. — Végigsimította homiokát s az arcába omló füriöket megigazította.
A szellő pedig csak bizcatia, küldte vissza a legénykori éleihez.
— Térj vissza, boldoguisz ...
Gyuszin fogott a tanács.
— Megyek ; igen; vissza fogok térni, hogy ne gondolja az a hüte-len asszony, hogy kesergek utána... De ah, mi lesz a gyermelckel? ... Mi lesz azzal? Az nein jöhet velem. Mit szólna a világ ? . .. Persze, öt itt kell hagynom.
És megalkudott önmagával, hogy idegen kezekre bizza gyermekét; ó pedig elmegy innen, feí a vig cimborák közé : megtanulni a feledést, a boros jsztal mellett.
Ezzel a határozott szándékkal in-
dult roskatag lépésekkel a ház felé.
— Megyek ; igen ; megyek. Megpróbálok feledni s ha sikerül: kitépem szivemet, mely valaha még ö reá emlékeztet.
Időközben betért a házba s kábult fővel ült íróasztala mellé, hogy — gondolkozzon . ..
Már ott tartott, mikor összekoccintja 3 billikomot a vig cimborákkal, — mikor nyillott az ajtó.
A gügyögő kis emberke tipegett be.
— Apus, te csúnya vagy;... mindig haragos.
S felkapaszkodott térdeire a kicsi fiu. ; •
— Apa, hol az édes-mama ?
A férii megremegett a kérdésre, s lassan, vontatottan, mint mikor a kripta:rak kel hangja, mondia :
— Elment messze, messze ... — S megsimogatta a szőke gyernjek-fejet.
— De, de ugy-e, édes-apám, te nem mész el ? ...
... A csalódott lelkű poeta-em-bernek aláhanyatlott a feje ; kínosan vonaglott; homlokára kiült\' a hideg verejték; majd egy könyet törölt ki szentéből s aztán határozottan mondta oda:
— Nem megyek el soha, soha,... itt maradok drágám veled, veled ...
És otthon maradt Gyuszi.
Húsvét van és még hozzá : dühöng a tulipán-járvány. Azt hiszem, most legaktualisabb a jótékonyságról és emberszeretetről beszélni. Furcsa és kissé diserét témát választottam : apácákról írni. Nem talmiról. Valóságos apácákról. Panaszkodnak a sorsuk ellen. Már mint azpk, akik igazán tiszteletreméltó önfeláldozással és oly gyengéden ápolják a városi közkórház betegjeit. Kevés a fizetésűk. Nem tudnak kijönni belőle. Nem csodálom. Tudják kérem mennyit kapnak ezek a szegény teremtések egy hónapra ? Hét kemény forintot! Igen, ez mind fizetés. Hét forintból kell táplálkoz-niok a lélek- és testet-ölö munka mellett. A betegek sorsa sem különb : fejenkint egy-egy napra 1 forintot fizetnek. Ebből 75 krajcár az orvosi és gyógyszer-számlára számíttatik, 25 krajcár pedig a beteg étkezésére. Ez még csak hagyján ! Ki eszik, ha beteg ? !.. . De azok, azok a szánalmas teremtések! Mire jó az a hét forint ? Ugy hallom, az apáca-főnöknőnek van kis magánvagyonkája és annak kamatjait osztja fel a „nővérek" között, hogy legalább— kenyérrel naponkint egyszer jóllakhassanak. Ha mással nem is.
Szegény, szegény Kanizsa ! . . . Van-e ennek a városnak szíve? Van? .... Hadd lássuk!...
Bontják a zászlókat, megyünk választani ! Hangos korteskedések, fű-fa-igérések itt is, ott is... Többek között a „szocik," a hazátlan, bitangok" is mozognak. Földerül rövidesen az ő napjuk is, és erősen hiszik, hogy felfo dul a mai — társadalom. Felfordítják ők maguk. Megteszik. Megbizony,
Ma minden tulipán. Cipőfűző, öv, ruhaszövet, nadrágtartó, alsószoknya, harisnyakötő, cigaretta-hüvely, sétabot, S\'appan, automobil és — ló-abrak. Sőt, múltkor egy hazafias vendéglőben — tulipán-csuzpajzt ettem dísznósiHttel. Hogy jó vo t-e ? Jó bizony. Csak azt nem tudom megérteni még máig sem, hogy miért nevezték odahaza nálunk ezt idáig — káposzta-főzeléknek ? ligy tulipános urat meg fogok ez irányban kérdezni. Bizonyára tudni fogja. *
, Megteremtődött a Sport-Egylet. És, és tagjai lehetnek a „suszterbálok alakjai" is. Legközelebb ntár a működését is megkezdi. Lesz tehát rúgás a lábficamodásig, birkózás az-agyonboxolásig, vivás, és . .. és remélhetőleg — ivás is!? Igazán? Megyek, és beiratkozom. Adieu !
oszv.
.NAGYKANIZSA"
lyesek Veszprém város tanácsához beadott folyamodásukban, amelyben a segélyként megszavazott 60.000 kor. fizetését kérik.
— Lapunk igen tisztelt olvasóinak és jóakaróinak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk.
— Gróf Zichy köszönete. A magántisztviselők szövetségének helyi bizottsága is tudvalevőleg üdvözölte gróf Zichy Aladárt miniszterré történt kinevezése alkalmából, melyet gróf Zichy most a következő levélben köszön meg :
A magántisztviselők Országos Szövetkezeteitek, nagykanizsai Bizottságának Nagykanizsa. Fogadják őszinte, szívből eredő köszönetemet azokért az elismerő sorokért, melyekkel kinevezésem alkalmából felkerestek. Buzdítani fog ez azokban a teendőkben, a melyeket Ő felsége bizalmából Nemzetünk érdekében elvégezni hívatva vagvok. Fogadják kiváló tiszteletem nyilvánítását. — Bpest, \' 1906. ápr. hó 12. Zichy.
— Zalavármegye törvényhatósági bizottsága folyó hó 18-án
(delelőtt 10 órakor Zalaegerszegen \' a vármegyeház gyüléstermében rendkívüli közgyűlést tart, melynek tárgyát képezik: 1. Az országgyűlés egybehivásáról szóló kegyelmes királyi meghivó-ievél kihirdetése. 2. Az uj kormány kinevezése. 3. A kir. biztos kiküldése és fölmentése. 4. Zalavármegye önkormányzatának felfüggesztése és ennek visszavonása. 5. A vármegye alispánjának hivatalos állásáról történt lemondása 6. A vármegyei tisztviselők lemondása. 7. Az alkotmányvédő bizottság jelentése és elszámolása a befolyt pénzekről.
— Névmagyarosítás. Schwarz Árpád, Géza és Ódön alsódombo-rui ilietőségü és ugyanottani lakósok vezetéknevének „Somlyó"-ra kért átváltoztatását a belügyminiszter megengedte.
— Kedélyes estély. A nagyka-nizátTáltalános ifjuságképző egyesület holnap, azaz húsvét hétfőn este 9 órától kezdődőleg saját helyiségében tánccal egybekötött kedélyes estélyt tart. Hideg buffet és ital felszolgálás. Belépti díj 40 fillér, kísérők nem fizetnek.
— Szórakoztató. A magyarországi cipész-, csizmadia munkások és munkásnők országos szak-egyesületének helyi csoportja f. hó 16-án, hétfőn este fél 8 órától kezdődőleg a Polgári Egylet nagytermében szórakoztató műsoiral egybekötött táncestélyt tart. Az es- , tély részietes műsora a következő :; 1. „A nőkhöz." Csizmadia Sándor- j tói. Szavalja Kovács József. 2. „Fu- | z.-itus muzsikus." Monolog. Előadja %*. 3. , Hazátlan bitangok." Szavalja Kerber Gizuska k. a. 4. Kuplék. Énekli Kukorica Áron. — Belépődíj 40 fill., karzat 20 fillér, kísérőknek 10 fillér.
— Pályázat. A nyugdíjazás folytán megüresedett utbiztosi állásra Zalavármegye alispánja pályázatqt hirdet. Kérvények máj is I-iga megyei főispánhoz nyújtandók be.
— A Dunántuli Dalosszövetség április elsején tartott tisztikari érteke létén tudvalevőleg elhatározta, hogy az augusztus hó 19. és 20-ík napján Nagykanizsán tartandó dalosverseny diszelnökéül közkívánatra Zichy Aladár grófot, kerületünk képviselőjét fogja felkérni. — Nagy volt a Dalosszövetség tisztikarának öröme, midőn afelkerendődiszelnö-köt időközben a magas királyi ki nevezés érte. A választmány most módot keres arra, hogy az április elsején hozott lelkes határozatot minél alkalmasabb formában adja Zichy Aladár gróf miniszter ur nagyméltóságának tudomásái>C\\ki bizonyára szívesen enged a Dalosszövetség kérésének és elfogja fogadni a
szép és kulturális ügy diszelnöki tisztét.
— Hímes tojások gyűjtése. A Balatoni Muzeum, a Balatonvidéknek az a szépen fejlődő közművelődési intézménye gyűjti a népszokások tárgyait. Különösen olyan tárgyakat gyűjt szeretettel, melyeket! megnyilatkozik a\' magyar nép szép- : érzéke, művészies lelkülete. A népszokásoknak igen kedves.- .tárgyai a\'húsvéti hímes tojások. Á tojások himei között a naiv ábrázolás a remekebbnél-remekebb díszekkel váltakozik. Most, mikor a szép divat a tulipánnal együtt a magyar ■népművészet egyéb motívumait is terjeszti, kettőzött buzgóssággal kell a népművészet tárgyait összegyűjteni. A Balatoni Muzeum kéri a falvak uri közönségét: szíveskedjenek a himes tojásokat összegyűjteni, s a Mtizeumnak megküldeni. A költségeket a Muzeum köszönettel megteríti. A tojásokat "egymástól távol, gondosan tessék csomagolni. A himes tojások a néprajzi muzeumok nagyon hangulatos látnivalói, amelyekről az érdeklődő lelkek szép magyar motívumokat rajzolhatnak le. Nemzeti célt szolgái tehát az, aki a muzeum kérését teljesiti.
— Értesítés. A nagykanizsai Takarékpénztár által akpitotf .Önsegélyző-Szövetkezetnél a husvéf-hét-főre eső befizetések folyó hó 19-éfi, azaz csütörtökön lesznek megtartva.
— A tej ára. Háziasszonyaink régi panasza, hogy nincs tejszövetkezetünk. Mindamellett, hogy rossz, szinte élvezhetetlen, vizes tejet kapnak, még drága is. Pláne iiyen ünnepek előtt. Érdemes megjegyeznünk, hogy a tegnapi nap folyamán a tej piaci ára literenkint 12—15 krajcár volt. Ebben vezetünk, az bi; zonyos.
— Rövid hirek. Gróf Zichy Ödön beleznai uradalmából 22 drb. valódi fajtynkot ismeretlen tettes ellopott
Sali Jánosré polai lakóst Neumann Lajos kereskedősegéd egy rúddal ugy megütötte, hogy rajta 14 napon belül gyógyuló sebet ejtett. Tettének okául nem tud sémit felhozni.
IRODALOM.
A Balaton .körül.. ^
Ilyen cím alatt a Magyar Gazdaszövetség külön lenyomatot adott kí. Irta Cséplő Ernő. A hétoldalu füzet ára _40 fillér. Érdeklődéssel vettük kezünkbe a füzetet, amelytől a Balaton körül tett utazás leírását vártuk. E helyett azonban igen jámbor kijelentéseket- olvasunk arról, hogy miként virágoztathatnánk föí a Balaton vidékét.
. iőször is a földművelő munkásoknak a mult nyáron észlelt „társadalmi zavarai"-ról beszél. Tovább elmélkédik az idegenből plántált tanokról.
Mindjárt azt kérdezzük, hogy miI köze van ezeknek a thémáknak " Balatonhoz? Az iró a?zal folytatja, hogy mióta a hitelszövetkezetek elszaporodtak, a kisgazdág nincsenek többé a pénz-uzsorások „karjaiban".
Az író itt nagy tévedésben van, ha azt hiszi, hogy a szövetkezetek a Balaton mellett uzsorásoktól szabadították meg a népet Tudjuk ugyanis, hogy népünk igen szolid pénzintézeteknél elégíthette ki a hiteligényeit , i.
Az író azt mondja : a szövetkezés megtanította az embereket arra. mi-\'jként lehet fillérekből koronákat [gyűjteni s idővel milliókat megtakarítani. Sajnos, ezt az állítást sem -Írhatjuk alá, mert mióta a hitelszövetkezetek fennállanak, a rossz termések mellett éppen csak arra yol-tak jók, mint a takarékpénztárak: hogy náluk a nép — olcsóbb — adósságot csináljon.
hzek az agrár-író urak világéletükben azt állították, hogy a sok takarékpénztá- a népeta könnyelmű adósságcsinálásra csábítja. Ha már most igazat akarunk adni nekik, akkor ugyanezt még inkább mondhatnánk az ujabb időkben még a falukban is felállított szövetkezetekről. Ezek vezetőinek ugyanis az a törekvése, hogy minél nagyobb forgalmat érjenek el. Ezt el is érik. Sajnos, csak a kivett és nem a bevett pénzzel.
Az itó azt ajálja, hogy minden balatonmenti helyen állítsunk föl hitelszövetkezetet és fogyasztási szövetkezetet.
Erre azt jegy zziik\'meg, hogy a Cséplőurék táborával alapított legtöbb fogyasztási szövetkezet már megbukott a megyében. Ilyenekkel tehát íöhbé nem kisérletezük, mert van minden nagrobb helyen igen szolid kereskedelem.
1 liter háztartási rum 90 krajcár.
1 csom. finom törmelék-tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria i vörös kereszthez.
— A Balatonon. Boros bátyánk utazik a Balatonon. Mint rendesen be lévén rúgva, szörnyen garázdálkodik. A kapitány rendre utasítja, amin Boros bátyánk szörnyen fölfortyan és megfenyegeti a kapitányt:
— Hallja azt mondom magának, hogy velem ne hencegjen, mert ha méregbe hoz, hát ki szom a hajója alul ezt a pocsolyát, aztán mellet az ur kántálni a tudományával — a pokolba.
— Vásár-áthelyezések. A kereskedelmi minis ter megengedte, hogy Zalabér községben az aug. 21-ére eső országos vásár ez évben kivételesén aug. 14-ér. tartaS-sék meg ; továbbá, hogy Turnischán a szept.9-ére eső vásár szept. 10-én, Muraszerdahelyen ■ az au :. 19-ére eső vásár aug. 18^án tartassák meg.
— Állategészségügy. A tavaszi állatvizsgálatot eszközlő bizottság városunkban munkálatait a iegn;,pi napom-befejezte. Ragadós állati !;e-tegség nem fordult elő; az állategészségügy minden tekintetben ki-
dig egy nagycsomó cselédember, akinek aztán sem kenyér sem föld nem jut". Később:
„A mindsürübbé válló parcellázás sok cselédembernek veszi el a kenyerét". Ergó: ne parcellázzunk, mert sok lesz a facér cseléd 1!
Azt is mondja:
.A dunántuli magyar embertalán a világ legélhetetlenebb embere*.
Ilyen gondolatokból indul ki a Balaton vidék felvirágoztatását céízó füzet! No ugyan ilyen gondolatokkal aligha éri el, különben igen derék céljait! S. J.
— Lapunk legközelebbi száma a \'húsvéti ünnepekre való tekintettel szerdán reggel jelenik meg.
Szerkesztői üzenetek.
Baba. Illik-e egy fiatal íeánynák^ egy ifjúval karonfogva menni az utcán ? l ;en is, meg nem is. Sétaköz&en például, ha csak nem vőlegénye — sémmi esetre sem, de ha például a család egyik nagyon jó barátja a bálokból, hangversenyekből stb. hazakíséri a természetesen mindig gardírozott leányt, akkor szinte kötelessége felajánlani a karját s ezzel mintegy védőjéül szegődni a kísért leánynak. Ez azonban csak a család jó ismerőseire áll (természetes, hogy egy teljesen ismeretlen nem is fog a kíséretre vállalkozni). .Ennek a karját minden gondolkodás nélkül elfogadhatja, sőt" az udvariatlanság egy neme volna a felajánlott védelmet visszautasítani.
Adonisz. Az elbizakodottság legfelső foka, Ha ön olyan minden kétséget kizáró bizonysággal tudja, hogy az egész város leánvá szerelmesek önbe. Hogy válasszon közűlök feleséget? írja fel a nevüket egy-egy c dulára, dobja be a cédulákat a kalapjába és húzza kí egynek a neTét, azt kérje meg. Nagyon valószínű, hogy kosarat fog kapni.
D. Verse alkalmas időben jött. Rövid, de jó és velős. Besoroztuk.
Kíváncsi. Forduljon a Déli-Vasut Igazgatóságához "Budapestre. Ismerve méltányos eljárásukat, talán megteszik.
A Csengery-uton
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
— LAKÁS —
virágos kerttel, május hó elsejére KIADÓ. — Cim a kiadóhivatalban.
Csizmadia- és cipész-tanoncok
felvétetnek = a cipőgyárban. =
elc-gitő.
A hitelszövetkezetek némi előnyét mi is elismer ük, de ezeket az intézeteket nem tartjuk olyanoknak, amelyek a Balatoni-kultuszt előbbre viszik. Ezt a szép vidéket nem a 400 koronát kölcsön vevő paraszt, hanem a Balaton vidékének dus-gazdak földbirtokosai — mint a szerző is megemlíti. — yirágoztatr halnánk föl no ~megv a nép\'tftlf\'a „vezetői", akik igen ritkán vezetik.
A mélylátású irő beszél még a parcellázásról is Pl. ezt mondja: „A parcelázásról felszabadul min-
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár. (
Kapható: NÉU és KLEIN, cégnél.
— A balatonparti vasút építését ez évben bizonyosan megkezdik. Legalább«-igy mondják áz engedé-
T. mészárosok, vendéglősök, kávésok és pinczerek!
Tisztelettel tudatom a fenti urakkal, hogy ügynöki megbízásokat naponkínt d. e. 10-től 12-ig és d. u.\' 3-tól 5 . óráig MERKLI JÁNOS úr vendéglőjében fogadok el.
Horváth Lajos, egyleti ügynök.
Kert-megnyitis. ^
1
A tisztelt közönség szives tudo- 5" mására adom, hogy £
„Zöldfakerti"-helyiségemet ?
m
húsvét hétfőn, tűzoltó-zenével meg- " nyitom. «
A legkitűnőbb sörök kerülnek ki-mérésre. g:
Tisztelettel özv. Krausz Lipótné. -
.NAGYKANIZSA*
Qfenbeck és Ralázsy
KÖNYVNYOMDÁJA, TÖMÖNTÖDÉJE, KÖNYVKÖTÉSZETE,
PAPÍR-, IRÓ- ÉS RAJZSZERKERESKEDÉSE NAGYKANIZSA, CSENGERY-UT 1. SZÁM ALATT.
Elvállalnak minden e szakmába vágó munkákat, u. m. műveket, folyóiratokat, üzleti és ügyvédi nyomtatványok, meghívók, körlevelek, falragaszok, névjegyek, könyvkötészeti díszmunkák (Galanterie) stb. készítését a legizlésesebb ki-= vitelben és a legolcsóbb árakért. =====
iíí
____________
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-: lad minden versenyt. :
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fümagvakat, világhirű erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.
m
Ví M
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
• •
• * *

© « 0 <9 ö ®

MATER KAROLY
első dunántuli gőzmű lestö-, vegytísztitó- es plissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
^ —- Alapitasi év 1892. | | Alapitasi é< 1892. T— „
|_Jőlgy-, uri- es gyermekruhák/ ház-
GYUJTÓ-TELEPEK:
Szombath. Kiráiy-u.
Pecs — Király-utca
Esztergom Szeil-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
öarcstelep
Nagyatád
Alsólendva
~r
tartási cikkek, függönyök, t(eritök. hímzések, butor-szövetek, kézijük; napernyők s minden e szakba vágó
tárgyak reszere. Bársony- és plüsch-kelmék gőzölése %s preseiese a legújabb miniakban. ! ! Jutányos árak ! ! ZZ^^
» *
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk,
BMC aWHMHBBMMM
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállltYa 100 koronától 8Q00 koronáig.
Vászon és fehérnemű
<#» raktára a ,,Magyar
menyecskéhez."^ ^

, \' yes magyar me-/\'nyecske pamit-Yászon
30 rőf 82 cm. 16 kor.
Yidékre három Yég bérmentve.
nagykanizsa^ főtér.
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
I! II 11 II II II
II II II U II II
Húsvéti vásár
az óra-ipar otthonában.
SZ1YÓS ÁNTÁL
s müórásnak
már előre szabályozott zseb- és faliórákkal telt raktárában előnyös húsvéti vásár Indult meg. Ugyanott honi gyártmányú valódi ezüst- és nickel-lánczok. valamint látszerekben.
Sagykanizsa, Erzsébettér 14. Siám.,
(Magyar-u. sarkán, Seidman n-féle ház.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Eliogadok uri- és nöl-fehérnemüeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglók és szállodák részére a leg-oicsóoo arban. Daraoszam-, havi fizetés, vagy kilóra. — Haló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, aisó-lepeüó V0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplaniepedó, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 szemeiyneK) 12 fillér. — Továobá elvállalok hazi- és baú-runaK, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztításai es vasalasat. Úgyszintén már kimosót ruhák vasaiasat neiyoen, valamint videiíre is postai elküldéssel. — Ferii-ingeK fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. e. Közönség tömeges parifogását kerve, ina-raüon teijes tisztelettel ¿»¿En£.i*íl LAJOo, Fó-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Húsvétra a hal-árak emelkednek!
Hallotta már?!
Hogy a tengeri hal ára nem fog emelkedni.
Kapható közkívánatra naponkint!
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- es idegbetegseg, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege kirontani való hal) K. 1.20 „ ezüst lazac . . ,, 1.40 fogas . . . . „ 1.60
Tengeri csikós branzinó . K. 2.—
„ nye vhal .....3.20
„ szardella . . . 1.20 és tőbbiele halkülönlegességek.
Szíves megkeresést kér:
tengeri = halkereskedő
hölgye Sándor
Kisárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
~ (Csoportház, Szeidmann-házzal szemben.)
Ví-ékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Nyltía délelőtt 7—12-ig, delman 2—7-ig
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
fürdetések
megállapodás szerint
Nyilttér petit soronkint 40 fillér.
Szerda
19Ö5. apnus 18.
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéz\'rr.ív\'kat i:em ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: CÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut X tz.
A kis jelzálog-kölcsö-nökről.
A lépten-nyomon hangoztatott szociális törekvések sorában majd minden egyes alkalommal ott szerepel a „kisbirtokosok részére olcsó jelzálog kölcsön szerzése" — s nincs uj pénzintézet, a mely ezt a szépen és jól hangzó frázist fel ne venné programmjába, anélkül azonban, hogy annak komoly keresztülvitelét igazán beváltaná, vagy beválthatná. A jelenlegi kedvezőtlen kamatlábakat nem is emlitve, úgyszólván sohasem fordul elő az, vagy csak a legritkább esetben, hogy a kis jelzálogos kölcsönök igazán olcsók is legyenek. De aki csak egy kissé ismeri
számát, csak helyzetüket teszik rosszabbá, csak egy módon lehetne segiteni, ha a kormány az 1000 koronán aluli jelzálogkölcsönök bélyeg- és illetékmentességét mondaná ki.
HÍREK.
Esküvő. f
Illés Simon helybeli cukrász ma délután fél 5 órákor tartja esküvőjét a szentferencrendiek templomában Foyta Micike kisasszonnyal.
Bizottsági ülés.
A városi építészeti bízottság tegnap délután fél 5 órakor Eperjesy Sándor elnöklésével ülést tarí-ott.
Jelölő értekezletek.
Hétfőn délután tartották a nagykanizsai választókerület polgárai a Szarvas-szálló termében jelölő értekezletüket. Felszólaltak az alkotmánypárt nevében dr. Schwarz Adolf, a függetlenségi párt nevében dr. Hajdú Gyula. Az értekezleten egyhangúlag gróf Zichy Aladárt jelölték, s a jelöltség elfogadására táviratilag kérték fel.
A letenyei választókerület polgárainak hétfőn délután tartott értekezletén Bosnyák Géza függetlenségi párti vezérférfiut kiáltották ki jelöltül, aki a jelölést elfogadta s rögtön el is mondta programmbeszédét.
nem igen akaróztak egyezkedni. Sin-ger ezen nagyon elkeseredett és különben is félt az esetleges kellemetlen következményektől, azért tehát az összecsomózott helyzetet ugy oldotta meg, hogy Chikagóban lakó fivéréhez szökött ki. Innen irt levelet a jobb sorsra érdemes öreg kereskedő az üzletében levő sógorához, hogy amennyire tudja, rendezze az ügyeket és egy helybeli ügyvédet is megnevezett, mint akit megbiz a dolgok rendezésével.
^NGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége; szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok ellen.
Kapható: Drogéria a Törös kereszthez.
Munkásmozgalom.
Mint értesülünk, a helybeli Stern-féle téglagyár munkásai mozgalmat indítottak helyzetük javításáért. Fizetésemelést, tisztességes bánásmódot, vasárnapi teljes munkaszünetet, valamint május elsejének munkaszünettel való ünneplését követelik. /Memorandumukat tegnap délelőtt nyújtották be az ipartestülethez.
Csak a fejét!.
Nagy ellensége a szocialistáknak Perényi János helybeli borbélymester. i bbeli ellenszenvét mint mindenhol, ugy hétfőn délután a lazs-naki vendéglőben is magas hangon hirdette. Azonban ezúttal kevés eredménnyel, mert egy-két jelenvolt elv-hű szocialista a kífakadásra magyarázatot kért tőle; kapott is ; és a kölcsönös magyarázgatásnak az lett a vége, hogy Perényi hatalmasan mégpuhitva, lékelt fejjel került ki a vitából. Egyellőre vita-képtelen.
\'rosan le is fülelték. A sarokba szo-j ritott és a tisztességtudásról egypár alapos pofonnal felvilágosított atyafi az ellátás költségeit csakhamar kiizzadta és átadta a hitelezőnek. A praktikus szabó ellenben nem vásította öklét, hanem a még ki nem fizetett felöltőt, a körülállók nagy mulatságára — lehúzta róla.. Az ilyenformán kielégített hitelezők otthagyták a póruljárt atyafit és a legközelebbi vonattal hazajöttek. Erre aztán a szökevény borús arca is kiderült és a megmaradt 100 koronását diadalmas és kaján mosollyal , váltotta fel a jegypénztárnál. A kárörvendő mosoly ugyanis a többi. | kevésbé praktikus hitelezőknek szólt.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnéL
az ilyen dolgokat, az jó! tudja, hogy nem az a 8 százalék az, ami e kis kölcsönöket drágákká teszi, mert végre is 200 korona után félévenkint azt a 8 koronát le tudja fizetni a legszegényebb földmives is, aki a felvett kölcsönt föld- vagy házvételre, avagy javitásra fordította. De az eíső^-keresztet rendesen az húzza a szegény kölcsönkérő számításába, hogy a félévi kamaton és itt-ott divatban levő 1 százalék kezelési dijon kivül bekebelezési költség cimén is levonnak egy összeget, ami akármilyen mérsékelten van is számítva, az illetőnek mindig sok. »
. Szórakoztató-estély.
Sikerült szórakoztatót rendeztek hétfőn este a cipész- és csizmadiamunkások a Polgári Egylet nagytermében. A műsor említésre méltó száma Kerber G zuska szavalata, Németh István előadása és Kukorica Á on kupiéi voltak. A jól maszkírozott Áront szívesen megtapsoltuk, amíg a tisztesség és szemérem korlátain belül produkált; a továbbiért b\'zony megvádoltuk az egylet vezetőségét Műsor után tánc volt
Megszökött kereskedő.
Kinos szenzációt keltett tegnapelőtt városunkban az a hir, hovy Singer Samu, egyik helybeli köztiszteletbén álló idős kereskedő zilált anyagi viszonyai miatt Amerikába szökött. A szökés részletei a következők : Singer Samut, akinek városunkban rőfös-nagykereskedése van, egy idő óta kinos anyagi gondok bántották. Ezelőtt 3—4 héttel ma. gához vette a rendelkezésére álló összes készpénzkészletét, valamint egypár értékpapírt és útra készült. Családjának azt mondta, hogy Budapestre és Bécsbe megy hitelezőivel egyezkedni, illetőleg fizetni. El is ment a mondott helyekre, de a hitelezők, tekintettel a kereskedő agg korára (Singer ugyanis már 78 éves),
Vegyük ugyanis a legkisebb szokásos kölcsönöket, melyeket egy földniives ember szokott felvenni. Ezek 300—600 korona közt váltakoznak. Ezek bélyege tudvalevőleg : kérvényre 3 kor., okiratra 1 kor. 26, vagy 1 kor. 88 fillér, 3 felzetre á 30 fillér összeseji 90 fillér, bekebelezési illeték,"a költségbiztositékot csak 60 koronával véve fel, 600 koronánál 4 kor. 62 f., összesen a 300 koronásnál 7 kor. 68 f., a 600 koronásnál 9 kor. 50 f. A meghatalmazás bélyege természetesen nincs beleszámítva, a dij is fölmegy 6—8—10 koronára, szóval egy kis kölcsönnél a bekebelezési költség 14—20 korona közt váltakozik.
Ezen a tényen, "amely ugyan nem apasztja a kölcsönkérők
Amikor a hitelezők fenyegetnek.
Mulatságos és fölötte érdekes kis históriát rebesgetnek városunk ifjú kereskedői körében. Kramer Lajos kereskedő-segéd a helybeli Weisz és Ledofszky cégnél volt pár hét óta alkalmazásban. Szombaton azonban, nem tudni mí okból — felmondási idejének kifizetése után — menesztették. Az ifjú legénykének hirtelen menni kellett és nagyon is angolosan búcsúzott el, illetőleg senkitől sem vett bucsut ; nagyon természetesen nem tett kivételt a hitelezőivel sem. Hogy a hitelezőit félrevezesse, nem is helyben, hanem egy közeli állomáson szállt fel a személyvonatra. Azonban adós tervez — hitelező végez. A kosztadója és szabója idejekorán értesültek a párává vált segéd elillanásáról és a legközelebb induló gyorsvonattal utána iramodtak. Ugy hogy mire a szökevény Balatonszentgyörgyre érkezett, ők már ott várták és hama-
Korcsmai zajongás.
Már több oldalról hallottunk panaszt az ellen, hogy a város közepén levő liesingi sörcsarnokbah kora teggeltől késő estig a legképtelenebb ordítozást, dinom-dánomozást viszik végbe az árpa levével alaposan jóllakott polgártársak. Ehhez az ojdi-tozáshoz addig semmi közünk, mig csak a korcsma belső falai között zajlik le és ott hangzik el, de legújabban már olyan éktelen lármát csapnák ott benn a mulatozók, hogy bizony az nagyon is kihallatszik az utcára, nem a legkellemesebben érintve a.: arra járó-kelőket. Amint halljuk, már a több oldalról érkezett panaszok folytán ugyan a rerdőrség a vizsgálatot megindította, azonban a nagyközönség érdekében mi is felhívjuk erre az állapotra a rendőrség figyelmét.
-v
Lopás.
Ki ne ismerné városunk egyik tipikus alakját, Potusek Sanyit ? Ma feljelentés érkezett ellene, mely szerint ő ellopta volna Béres János helybeli kocsis óráját és láncát A feljelentésre a" rendőrség megindította ellene a vizsgálatot.
Csizmadiák, cipészek
valamint tanoncok felvétetnek = a cipőgyárban. =
T. mészárosok, vendéglősök, kávésok és - pinczérek!
Tisztelettel tudatom a fenti urakkal, hogy ügynöki megbízásokat naponkint d. e. 10-től 12-ig és d. u. 3-tól 5 óráig MERKLI JÁNOS úr vendéglőjében fogadok el.
Horváth Lajos, egyleti ügynök.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy
NAGYKANIZSÁN a KLEIN JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
.NAGYKANIZSA*
Menyasszonyi kelengvék teljesen ösáeállit» 100 koronától 6000 koronáig,
Vászon és fehérnemű raktára * a ,,Magyar— menyecsk é-y/ ^ hez." = . h\'V ,
n Csengery-üion,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
i Wrne. Yes magyar me-/<^nyeeske pamut-vászon 30 rőf 82 cm. 16 kor. Vidékre három Yég bérmentve.
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
--"\'.v *. \' ............ • \'
, Cim e lap kiadóhivatalában.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR
Árjegyzék ingyen és bérmentve. —
ébresztő-óra
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen. olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túiha-■ lad minden versenyt. ==
finom svájci szerkezettel, nickei tokban, pontos járás-^¡¿if..^ sai és kellemes csengéssel.
¡t - Ára.....3 K. 60 f. „
• Kettős csengővel 5 K. 40 f.
Három évi jótállással
kapható
SZÍVÓS ANTAL
Éfe^&\'Jr. müórásnál
mfféÉ^^Sr Nagykanizsa, Erzsébetter
(Magyar-u. sarkán, Szeídmann-ház.) •jvtr \'jfl* *M* ¿v \'j* itfv
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fnmagvakat, világhiru erfuithi kerti magvakat k:íünő m:nőségSen. Már a hírneves Palaton-kávépótiék is nagy kelendőségnek örvend.
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérnemüeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Ugys^natén már kiinosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékré\'ás postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
az egyes tárgyakat házhoz :\'s szílüijui
ivánai
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege kí- Tengeri csíkos branzínó . K. 2.—
rántani való hal) K. 1.20 „ nyeivhal . . . „ 3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella .....1.20
„ fogas . . . . „ 1.60 (és többféle halkülönlegességek.
Szives megkeresést kér:
Hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
-— , . (Csoportház, Szeidmann-házzal szemben.)
Vidékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Nyitva délelőtt 7—-12-ig, délután 2—5-ig.
Kapható közkívánatra naponkint! \\
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
Csütörtök
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér petit soronkint 40 fillér.
löuö. ápniis ÏÔ.
Nagy
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó : Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut 1. sz.
Élni és élni hagyni.
Az ember a legmagasabb és legtökéletesebb teremtménye az Isten alkotó szellemének. A természet bármely élő lénye a legszebb és legmagasztosabb tulajdonsága mellett nem érheti el az ember méltóságát és tökéletességét s nem ok nélkül nevezik őt a teremtés koronájának. Ő a legnemesebb alkotása a természetnek és látható képmása a láthatatlan Istennek. Mig az állatok minden cselekedetet, a megélhetésért való küzdelmet egy bizonyos ösztön
szép mondást nem követik, hanem inkább szálló igévé lett: „Csak magadért mindent és semmit másért."
Szabadság és függetlenség a legbecsesebb kincse az emberiségnek. De ezzel bölcsen kell élni, mert különben inkább kárára, mint hasznára lehet az embernek. A többé-kevésbé egymástól való függés nem maradhat el az emberiség között; van bizonyos kapocs, mely a társadalom egyes rétegeit együtt tartja, ezen függés azonban ne legyen szolgai. Sokat irtsk már a humanizmusról és egyenlőségről, pedig épen a mai művelt kor vét sokat az ellen. A foglalkozás, vagyoni állapot, szellemi műveltség óriási válaszfalat képez a társadalom tagjai között. Sokszor lenéznek ölyanokat, kiknek lelke fenköl-tebb és tisztább, mint a dölyfös meliőzőjé.
A valódi erkölcsnek nem ez az alapja: „Szeresd ezt és gyűlöld amazt", de még ez sem : „Tiszteld ezt és vesd meg azt," hanem : „Tisztelj mindenkit, bárki legyen is az."
Háromy József.
szerint gyakorolják, addig az embernek, a természet e kiváló teremtményének van saját akarata, belátása, Ítélete, alkotóképessége és hatalma, hogy a természet egyéb alkotásait hatalma alá keritse, szolgájává tegye, hogy vele utódainak hasznára lehessen.
Ha most már tekintjük az embernek kimagasló állását a többi^élő lények fölött, szellemének alkotásait a tudomány és művészet terén, ha ezen mélyebben gondolkodunk, valóban isteni szikrát kell tulajdonitanunk.
De ha az ember mai viszonyait tekintjük, fájdalom, milyen keserű tapasztalatokra jutunk! A telhetetlen kapzsiság, szenvedély és irigység hányszor kivetkőzteti az embert azon méltóságból, melyben élnie kellene. Az élet nyüzsgésében, a hatalom és tekintély után való küzdelemben hányszor feledkeznek meg arról, hogy a felebarát éppen ugy teremtménye Istennek és épfen olyan jogos az ő törekvése a megélhetésért, mint bárkié és fáj az elnyomatás és lenézés.
Éppen a mai felvilágosultság és haladás korában feledkezik meg az ember felebarátjának érdemeit elismerni és méltányolni. Közönyös a szorgalma és becsületessége által zöld ágra vergpdött kézműves iránt, de nem kevésbé a szellemi felsőbbséggel biró szegény ember iránt. Milyen szép a szentírásnak az a mondása: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat." De ezt a hitből merített
Köztisztasági állapotok.
Egy kis mesét mondunk. Rövid, megszokott — de Kanizsán mindig aktuális. Városunkban létezik egy utca — a nagynevű miniszterről, Csengeryröl elnevezve. Szép hosszú, széles utca, alkalmas a — tisztogatásra. De hát mi haszna, ha csak alkalmas, de azt nem teszik. Olyan piszkosság uralkodik benne, mint a legeldugottabb zsákutcában. Csak egy példtft mondunk rája. Nagyszombaton a feltámadási körmenet ezen az utcán végig vonult és még annyi fáradtságot sem ve:tek maguknak — akiknek ez a kötelességük volna, — hogy az utcát tisztán kisepertették volna. Valóságos tengere — bűzhödt halmai a piszoknak és szemétnek összeseperetlenül hevertek az utcán az ájtatos hivők legnagyobb megbotránkozására. — Hogy pedig a vasúti átjárótól a sóházig az utca két oldalán húzódó árokban a megiszaposodott piszok milyen förtelmes szagot áraszt, azt toll gyenge leírni. Azt érezni kell és akkor fogalmat alkothat magának az ember a legsötétebb Kína bel- j sejében levő városrészek speciális és az egész földkei ekségen párját csak Karizsán található bűz és förtelmes szag minémüségéröl. Mindenesetre felhívjuk e pár sorunkra az illetékes hatóság figyelmét.
ződni, állásuk elfoglalása előtt információkért okvetlenül a korfui cs. és kir. osztrák-magyar konzulátushoz forduljanak s semmiesetre se fogadjanak el olyan állást, melyet nekik az úgynevezett „Casíno," vagy „Cerle des Etrangers" ajánl.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Feltört hegyi-pincék.
Az elmúlt napokban éjszaka Elek Lipót és Bettlheím Samu helybeli lakósok Szabad-hegyen levő pincéjét ismeretlen tettesek feltörték. A tetőzeten a zsuppolást és a szarufákat szedték fel nagy darabon és azon keresztül hatoltak be a pince belsejébe. Tegnap, midőn a munkások a szőlőben dolgoztak, vették észre a betörés nyomait. Amint a vizsgálatnál kitűnt, a betörök egypár üveg boron kivül mást nem tudtak elvinni. — Az ismeretlen tetteseket nyomozzák.
HÍREK.
Bizottsági ülés.
Nagykanizsa város pénzügyi bizottsága ma délután 5 órakor Llek Lipót elnöklete alatt ülést tart.
Rendkivüli közgyűlés.
A nagykanizsai „Sport-Egylet" f. hó 22-én, vasárnap délután 5 órakor a Szarvas-szálló termében rendkivüli közgyűlést tart az elnök-választás ügyében. — Az összes tagok ez uton is kéretnek a megjelenésre.
ANGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és -kezek. vö.rőssége, szeplők,! pörsenések, valamint minden-; nemű bőrfisztátlanságok ellen.; Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
Sztrájk.
Mint tegnapi számunkban megírtuk, a Stcrn-féle téglagyár munkásai mozgalmat indítottak helyzetük javítása céljából. A benyújtott memorandumot Stern nem volt hajlandó elfogadni, miért is tegnap délelőtt az összes ott alkalmazott munkások — mintegy kílencvenen — kimondták a sztrájkot. Tanyájuk a „Gőzfürdő" vendéglő.
Negyedik gyógyszertár.
A közegészségügyi bizottság ma délután 6 órakor Szekeres József dr. elnöklete alatt ülést tart a városunkban felállítandó negyedik gyógyszertár ügyében.
Bíoscop.
Kaufer Farkasnak egy, a Zárdautcában felállított bioscopja látható naponkint. A bioscop annál is inkább ajánlható a megtekintésre, mert képei szépek, tiszták és mulatságosak. Naponkínt több előadás tar-tatik változatos műsorral. Ajánljuk a nagyközönség figyelmébe.
A korfui leánykereskedés korlátozása.
A Korfuba irányuló magyarleánykereskedés meggátlása végett az ottani magyai-osztrák konzulátus Információja alapián a belügyminisztérium az összes hatóságokhoz körrendeletet intézett. Városunk rendőrségéhez a leirat tegnapelőtt érkezett meg és a következőképen hangzik :
Megfelelő további intézkedés végett értesítem t. Címet, hogy a korfui cs. és kir. osztrák-magyar iconzulátus értesítése szerint ott a leánykereskedés annyira elharapódzott, hogy időszerűnek mutatkozik annak a közhírré tétele, hogy azok a nősze-mélyek, kik valamely ajánlatra mint nevelőnők,\' cselédek el akarnak szer-
Tömeges lopás.
Pintér Ferenc bajcsai lakós kamráját e hó 12-ére virradóra ismeretlen tettesek fejszével befeszítették s onnan különböző élelmiszereket elemeltek. A hívatlan vendégek meglátogatták még Mégla János és Szla-vek-György ottani lakósok padlásait is, ahonnan szintén különféle élelmiszereket loptak el. Az éhes tolvajokat a csendőrség nyomozza.
Hűtlen bolti-szolga.
Gold Ignác kereskedő jelentést tett a rendőrségen, hogy bolti-szolgája többféle árut az üzlet és raktárból ellopott. A rendőrség a tolvaj szolga ellen az eljárást megindította.
Csizmadiák, cipészek
valamint tanoncok = felvétetnek = a cipőgyárban. =
A Csengery-uton
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
— LAKÁS —
virágos kerttel, május hó elsejére KIADÓ. — Bővebbet e lap kiadóhivatalában.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy
SMAGY&ANíZSÁN a KLEIN JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
t Klein József és Társa UTÓDAI.
.NAGYKANIZSA1
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva 100 koronától 6000 koronáig.
---—--:-—-;
Vászon és fehérnemű
raktára
a ,,Magyar >
menyecské-/-^ hez."== \\ K> ., esi /res magyar me-
fl Csengery-uton,
közel a városhoz, egy szép két, esetleg három szobás
^nyecske pamut-vászon
>^30 rőf 82 cm. 16kor.
/ v
Yidékre három Yég bérmelnt?e.
virágos kerttel, május hó elsejére kiadó.
Cím e lap kiadóhivatalában.
// nagykanizsa, főtér
Árjegyzék ingyen és bérmentve. —
Riadó" ébresztő-óra |
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen oicsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig íúiha-Iad minden versenyt. =
Ajánlunk továbbá: lóiiere, iuczerna és fumagvakat, ^ilághirü erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves Dalaton-kávépótiék is nagy kelendöségnek örvend.
¡1 finom svájci szerkezettel, % l } nickel tokban, pontos járásid sal és kellemes csengéssel.
¡1 Af^^i.^
W £—-.¿SB Ara.....3 K. 60 f.
y Kettős csengővel 5 K. 40 f.
| Három évi jótállással
i Sr^wf kapható
I W^ft^U szívós ANTAL
m {¡órásnál
f Nagykanizsa, Erzsébettér
(Magyar-u. sarkán, Szeidmann-ház.)
vs» .jt* \'J»- >i-v ya* -jfl>\' i/* y* ^ w»* >s2 ¡¿2 -y.^ Jtr-yt^f ^ >
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jager-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök iiszíitását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mini újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
ivánaíra az egyts tárgyakat házhoz is száüitju:
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! —Árak :
Tengeri slillő forcllu (cseinece ki- Tengeri csíkos branzlnó . K. 2.— rontani való hal) K. 1.20 ,. nyclvhul . . . „ 3.20
„ czilüt lazac . . „ 1.40 ., s/ardolla\'.....1.20
„ fuga» . . . , „ 1.80 és többfelé Imlkillönlegességek.
Szíves megkeresést kér;
hölgye Sándor
Kizárólagos eladasi |i<>|y; N«tfykdiU/Stt, Erzsébet-tér 27.
(V a»|\'»i lltA«, S rUlomiui tmual szentben.)
yl,Ilikre maliit a í>KM»n«a bektUthSe mellett s»Allit»lc.
Szaluid bemenet I Kyltvrt Jébiölt \'< IS-üt. dílutan 2—6-ií.
Kapható közkívánatra naponkint!
lyinnt-)» Ofeiilw^ és Híiáisy krtHyv\'nymiiilá|áNn, N^ylímiUxAn,
NAGYKANIZSA
Péntek
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
ANIZSA
A szerkesz\'őSv^
órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó : Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
Iparkiáliitás.
Nagyon kevés hasonló nagyságú város van, amelyben annyi iparos volna, mint Kanizsán. Sajnos azonban, hogy a haladás utján nem tartarlak a korral, azzal a korral, amely a villamosság gyorsaságával minden téren sikereket, eredményeket tud felmutatni. Pedig ha valahol,lugy az ipar terén kínálkozik^ legtöbb aikalom a szükséglet-megkívánta haladáshoz.
Mi képezhetné más ennek előbbrevitelét, mint a legtökéletesebb cikkek eló&llitására irányuló törekvés, melynek előmozdítására hathatós eszközök az időközönkint rendezett kiállítások. Kanizsán néhány száz iparos van, kik között nem egy van, aki képességénél fogva méltó versenyre kelhet bármely ;;p.gyobb város iparosával. A verseny mindig tökéletesebb eredményeket szül. — Nálunk meg is van a versenyre az erkölcsi erő, de egyesek ezzel szemben az anyagiak hiányát vétik fel.
volta is megérdemli, hogy a mi iparosaink is versenyezzenek érte. Hisz nagyobb kiállításon is szerzett már becsülést néhány derék iparosunk; hisszük, — hisz büszkeségükre, előnyükre szolgálhatna, — ha e mérkőzésből ismét csak becsülettel kerülnek ki.
Itt van tehát az alkalom és addig a kellő idő: mutassák meg iparosaink, hogy nemcsak tudnak dolgozni, dé haladni és tanulni is kívánnak!
órától 11 óráig közös táncgyakorlatot tart 40 fillér belépő-dij mellett.
Névmagyarosítás.
Glazer Lajos nagykanizsai illetőségű abodi lakós családnevét belügyminiszteri engedélylyel „Salgó"-ra változtatta.
Ázsiából.
Hogy mennyire hátra van még minden tekintetben városunk maradva a többi modern és haladó vidéki városok ^mögött, azt eleget írjuk, doboljuk, Irombiiáljuk az intéző körök fiílébe ; dé azok jnintha csak minden külső behatás iránt végképen meg-siketültek volna — semmi figyelmeztetésre nem reagálnak. Itt van mindjárt városunk egyik valóságos átka, mizériája — a nappal eszközlöíí pöcegödör-tisztilás. Ahova ezek a tekintélyes külsejü kocsik bejárnak, ott vége van a házbeliek nyugalmának. Az átható rettenetes bűz behatol még a kulcslyukon keresztül is, elveszi nemcsak az étkezéstől, hanem a munkától, az élettől is az ember kedvét. Azt a kérdés\' merjük tehát felvetni, hogy a város megbízottja miért eszközölteti e tisztításokat nappal ? Miért nem éjszaka, mint más városokban, amikor mégis kevesebb ember iár-kel az u\'cákon? Hiszen még a legutolsó rongy falu-baii sem enged\'k meg a pöcegöd-rök nappali tisztítását. Nincs elég kocsija á városnak, hogy éjszaka tudnának végezni ? Tessék ezeknek a számát is felemelni, ha a pótadót minden évben tudják emelni ! De hogy ilyen ázsiai áüapotok_jiíncse-nek egyetlen városban sem, az már bizonyos. Hijába, ami a rendetlenséghez tartozik, ami a közegészség ellen irányul, abban a tekintetben Kanizsa mindig vezetett és vezetni fog, amig csak valami járványos epidémia a, felét a város lakóinak egy jobb hazába át nem költözteti, ahol nincsen piszok, nincsen nappali pöcegödör-tísztitás.
egyik segéd, Mincsek József, gondolt egy nagyot és dicsőt Álkulcsot csináltatott a pénzes-szekrény fiók-jjához és a pénzvámoláshoz megin-j vitálta kollegáját is. A kolléga azon-■ ban becsület dolgában e/y kicsit • kényesebb volt és a pénzsóvár pajtását a rendőrségnél feljelentette. A rendőrség titokban megindította a vizsgálatot, a segédet elcsípte és áttette az egész dolgot az ügyészséghez: A részletes vallatás fogja kideríteni, hogy az álkulcsos segéd nyult-e már bele a pénztárba, vagy csak még most volt a kísérletezés stádiumában. A vizsgálat-folyik.
HÍREK.
A Dalosszövetség választmányi ülése.
A Dunántuli Dalosszövetség választmánya április 18-án este Hor-váih György alelnök elnöklésével iiíésezett. Áz elnök bejelentette a választmánynak, hogy az április elsején tartott tKztikari értekezleten az a közóhaj merült fel, hogy a dalűnnep diszelnökéül Zichy Aladár gróf miniszter, országgyűlési képviselőnk kéressék fel. A bejelentést helyesléssel vették tudomásul. A diszelnökség elfogadására küldöttségileg kérik fel Zichy Aladárt. A választmány elhatározta, hogy az ünnep fényét és sikerét emelendő, védnököket fog felkérni. A versenydijak ügyében az egész megyében gyűjtést indítanak, melyet remélhetőleg szép siker fog koronázni. A helyi sajtó munkásait sajtóbizottság alakítására kérik fel. A várost átiratban fogják annak idején felkérni, hogy az utcák tisztántartása és a házak díszítése érdekében felhívást bocsásson ki a közönséghez. A Szövelség a városházban levő Kaufmann-féle helyiségben, melyet a tulajdonos szíves-, ségből átengedett, állandó dalür.nep-rendezői irodát létesít Több kisebb ügy került még ezenkívül tárgyalásra.
Üdvözlő felirat.
A nagykanizsai Kath. Legényegylet gróf Zichy Aladá t, mint az egyesület védnökét, miniszterré történt kinevezése alkalmából tegnap felíra-tilag üdvözölte. A feliratban ké ík az uj minisztert, hogy az egyesületet továbbra is jóindulatában megtartani és törekvéseiben támogatni szíveskedjék. Isten áldását kérik a miniszter munkálkodására.
Közös táncgyakorlat.
A nagykanizsai Kath. Legényegylet vígalom-rendező bizottsága ezennel értesíti a tánckedvelő ifjúságot, hogy vasárnap, e hó 22-én s .minden következő vasárnap a Polgári Egylet emeleti nagytermében este 8
Igaz, de egy kis jóakarattal mégis utat-módot lehetne találni annak bebizonyítására, hogy a készített és kiállított cikkek kiállják a versenyt az idegenből hozzánk betolakodó iparcikkekkel. A tér, melyen ezt bebizonyíthatják, kínálkozott már a múltban, néhányan részt is vettek, dicséretet, kitüntetést nyertek ; de kínálkozik a jelenben is.
A jövő év folyamán Pécsett ismét nagyobb-szabásu kiállítás lesz, melynek legnagyobb részét az ipari cikkek kiállítása képezendi.
A rendezendő iparkiáüitást ajánljuk iparosaink figyelmébe. A\'lert bizonyára megfogja látogatni a kiállítást Zalavármegye közönségének nagy része is, és az ott járó földieiket kellemesen fogja érinteni, ha megyei termékkel is találkoznak és nyomatékossá válik bennük az a tudat, hogy iparosaink joggal kérhetnek maguknak részt ott, ahol8 az ország elsőrendű ipartermékeit. állítják ki közszemlére.
A dijak sokasága és értékes
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Játék a fegyverrel.
Kilímán községben e hó 15-én Fejtli Zsiga ottani lakós egy hat-! lövetű forgópisztollyal az utcán i pajkosságból lövöldözött, mely alkalommal Horváth József ugyanót-tani lakós balcombját meglőtte. Horváth sérülése súlyosabb termé-■ szetü. A lövöldöző atyafit a nagy-| kanizsai királyi járásbírósághoz az orosztopyí csendőrőrs feljelentette.
Találtatott.
A cserfőí szőlőhegyen tegnap egy vörös-tarka borjú találtatott. A jogos tulajdonos kellő igazolás ellenében átveheti a nagykanizsai rend-
Jó házi koszt kapható ház-íhoz hordva is Királyi Pálutca 1. «z. alatt. Ugyanott bútorok és többféle üvegek eladók.
ANGOL LILIOM-CREME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörösség e, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőftisztátlanság\'ok ellen.
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
Megőrült vasutas.
Kollaríts József volt vasúti munkáson tegnap az őrültség jelei mutatkoztak, miért is beszálíitották a helybeli Jíö.kórházba megfigyelés végett. Kcllaríts nemrég egy vonat-összéütközésnél megsérült s valószínűleg onnét ered veszedelmes baja.
Tolvaj segéd.
föxv. Adler Mórné helybeli lakós húscsarnokában alkalmazva volt
Csizmadiák, cipészek
valamint tanoncok . felvétetnek = a cipőgyárban. =
Tavaszi és nyári idény 1905. éïre. VALÓD1 BRÜNNI SZÖVETEK
Egy szelvény ára 3-10 nitr. hosszú, teljes férfiöltönyre elegendő (kábát, nadrág és mellény) csak : K 7-—. 8*-, 10*— jó )
K 12-—, 14-— jobb I valódi K Í6-—, 18-— finom ( gyapjúból. K 21\'— legfinomabb )
Egy szelvény fekete sxalon-öltönyre K. 20 —, valamint felöltő-szövetek, turista-lodenj selyem-kam-garn stb. gyári árban az elismert szolid pósztó-gyári raktár által <
SIEGEL-IMHOF, BRÜNN.
Minták ingyen és bérmentve. Mlntaszerinti szállításért felelősséget vállalok. A magánvevöre óriási elönyök hárulnak, ho^y szöveteit íent czég-nél közvetlen gyári piaezon rendelheti. .
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szives tudomására adni, hogy
! NAGYKANIZSÁN a KLEIN JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
| üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást tovább eszközöljük. , Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
áainsS... , NAGYKANIZSA\'
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva. 100 koronától 6000 koronáig,
Vászon és fehérnemű
<#» raktára ♦ ^^ X A \\ a ,,Magyar menyecské hez.«= y
Qfenbeck és Ralázsy
KÖNYVNYOMDÁJA, TÖMÖNTŐDÉJE, KÖNYVKÖTÉSZETE,
PAPIR-, IRÓ- ÉS RAJZSZERKERESKEDÉSE NAGYKANIZSA, CSENGERY-ÜT 1. SZÁM ALATT.
k b™-
. kc^ Yes magyar me-
nyecske pamut-vászon rőf 82 cm. 16 kor. Vidékre három vég bérmentve.
Elvállalnak minden e szakmába vágó munkákat, u. m. műveket, folyóiratokat, üzleti és ügyvédi nyomtatványok, meghívók, körlevelek, falragaszok, névjegyek, könyvkötészeti díszmunkák (Galanterie) stb. készítését a Iegizlésesebb ki-===== vitelben és a legolcsóbb árakért. =
nagykanizsa, főtér
Árjegyzék ingyen és bérmentve. ■
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-== lad minden versenyt. \'
kristálytiszta
Ajánlunk továbbá: lóhere, Iuczerna és fumagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hirneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
1 koronáért kapható
SZIYÓS ANTAL
műorásnál
üagvksnizsa, Erzsébettér 14. siám.,
(Magyar-u. sarkán, Seidmann-féle ház.)
Kívánatra az egyes tárgyakat háthoz ís szállítjuk.
«HESaKSSCEíSaESE.
■ 9
s
• I
e
• 1
®
a \'é
a ©
b se c*
• e
a c e « © « ®
ete»»«»«©»®
elsó dunántuli gözmü-lestö-, vegytisztitó- és plissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
® Aiapitási év 1892. |_ZZZlj Alapítási év 1892, zz= ^
GYU JTO-TELEPEK:
Szombaih. Királv-u.
Pécs — Kiráiv-utca
Esztergom Sz\'éll-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Aisólenava
TTölgy-, uri- es gyermekruhák, ház-A 1 tartási cikkek, függönyök, teritök, himzések, outor-szövetekr keztyük, napernyők s minden e szakba vágó
tárgyak részére. Bársony- és plüsch-keKuék gőzölése és préselése a legújabb mintákban.
HHZZ ! ! Jutányos árak ! ! ZZUZZ
9 ©

Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.

Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és nőí-fehérnemüeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglök és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (ö személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosó! ruiiák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teijes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
A friss tengeri halak élvezete áltál gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzinó rántani való hal) K. 1.20 „ nyeivhal
ezüst lazac fogas . .
2_
K. 1.20 „ nye:vhal . . . „ 3.20 1.40 „ szardella . . . „ 1.20 . . ,, 1.60 és többféle halkülönlegességek.
Szíves megkeresést kér:
tengeri
Kapható közkívánatra naponkint!
Hölgye Sándor
halkereskedő
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
--- (Csoportház, Szeidmann-házzal szemben.)
Vidékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Nyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig.
vmnaamB&Bsg&asass-.í
Nyonatott OfenHeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán,
NAGYKANIZSA
Vasárnap <■
1906. április 15.
\\
Hirdetések megállapodás szerint.
Nyllttér petit soronkint 40 fillér.
ANIZSA
A szerkesz\'őség ljivaíalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó : Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNÖ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut I. sz.
Városi közgyűlés.
Nagykanizsa r. t. város képviselőtestülete a városháza nagytermében ma d. u. 3 órakor közgyűlést -tart, melynek részletes tárgysorozata a következő:
1. Gróf Zichy Aladár, a kir. személye köriili m. kir. miniszter válasza, miniszterré történt kinevezése alkalmából, a v. tanács által küldött üdvözlő feliratra.
2. Az 1906. évben érvényben levő legtöbb adót fizető képviselők meghatalmazásai és rendes taggá előlépő póttagok bejelentése, ezzel kapcsolatosan a bizottságokban megürült helyek betöltése iránt tanácsi javaslat.
3. Zalavármegye alispánjának 1537—905. sz. véghatározata a v. főjegyzőnek a vármegyei jegyzői nyugdij kötelékéből való elbocsájtása, tanácsi javaslattal.
4. A v. gyámpénztár 1905. évi záró-számadása tanácsi javaslattal.
5. A város VI. és VII. ker. lakósainak kérelme a VI. és VII. kerületben egy gyógyszertár felállítása tárgyában tanácsi javaslattal.
6. A nemzeti szalon kiállítási ajánlata, tanácsi javaslattal.
7. A Nagykanizsán felállíttatni kérelmezett szivarka-gyár ügyében tanácsi jelentés.
8. A vásárokon teljesített állatorvosi szolgálatok díjazása tárgyában tanácsi javaslat.
9. Az esküdteket összeíró küldöttség megválasztása.
10. A v. pénztárak félévi megvizsgálásáról tanácsi jelentés.
11. A városi kölcsönök után esedékes részletek befizetésére az alapokból vett előlegek bejelentése.
12. Markek Mihály és neje Győrfi Anna ingatlan vétele ügyében a szerződés bemutatása tanácsi javaslattal.
13. Knausz László ingatlan eladása, illetve vételi ügye, a v. tanács erre vonatkozó javaslatával.
14. Nováckylmre ingatlanából ut rendezés céljából 44. négyszögöl megvétele iránti tanácsi javaslat.
15. A) Batthyány utcához szükséges KoIIay Lajos tulajdonát képező ingatlan vételi
ügye; b) a Zsigárdköz megnyitásához szükséges ingatlan vételi ügye; c) Franz Lajos és fia cég ingatlan vételi ügye tanácsi javaslatokkal.
16. Takács József és neje Csizmadia Verona ingatlan vételi és csere, ügye tanácsi javaslattal. /,
Azonkívül a városi közgyü-| lés több nagykanizsai illetőség engedélyezés és megtagadás ügyében fog határozni.
HÍREK.
Bizottsági ülés.
A pénzügyi bizottságnak legutóbb tartott ülése a templom-téri iskolá-| nak négy osztállyal való kibővítését i véleményezte elfogadásra a városi közgyülésn k. A Zrínyi Miklós-utca | csatornázására vonatkozólag pedig azt határozta, hogy az addig tartas-! sék függőken, amíg a miniszterium-j tói vissza nem érkezik az általános csatornázási lervezet.
A Nemzeti Szaion kiállítása.
Mint már lapunkban megemlékeztünk, a Nemzeti Szalon a nyár fo-jlyaníán kép-kiállítást rendez váro-j sunkí-an. Most mint értesülünk, a i kíállitás helyének a főgimnázium . rajztermét találták jónak, amelyet már a Szalonnak rendelkezésére is ! bocsátottak. — Ezzel kapcsolatban megemlítjük, hogy városunk pénzügyi bizottsága 400 korona segély | megadását javasolja a rendezési költségeknek részben való pótlására. A bizottság javaslatát a ma délután I tartandó városi közgyűlés fogja tár-| gyalni.
Nincsen pénzünk.
Mint ismeretes dolog, sétaterün-! kön egy víz-tornyot s egy össze-j kötő hidat a Batthyány-utcábó! akarnak építeni. Ez a terv azonban — azt hisszük —• most már teljesen el fog aludni, vagy ha nem is, de nem egyhamar nyer elintézést, mert a városi tanács a legutóbbi ülésén e tervezetre azzal felelt, hogy „a város szorult pénzügyi viszonyok között van." No, ez ellen aztán igazán nincs apelláta !
Sztrájk.
A Síern-féle helybeli téglagyár munkásainak sztrájkja még egyre tart. Az eddigi tárgyalások eredményre nem vezettek, mert a főnök csak részben akarja teljesíteni kívánalmaikat. — A körülbelül kilencven sztrájkoló naponkint tüntető sétákat rendez a városban. Különben egész jól töltik el az időt. Hangos a Gőzfürdő a munkás-daloktól; akad muzsika is. Felolvasásokat tartanak
és politikai eszme-cseréket. Azt mondják: ők kitartanak bármeddig; idáig is csak száraz-kenyér és kuti-viz volt a napi eledelük, ezutánra
is csak kerül ennyi.
,
Megugrott vőlegény.
„Voltam király Beociában ..Elcsépelt cim, de sokszor találó. Eldanolhatja ezt a kis nótát Karczag Mór helybeli ex-kereskedősegéd is. Volt ez az ur sok mindenféle. Néhai szociálista agitátor, cikkíró, egyesület gründoló és még tudj\' Isten mi, mig végre a nagyság átka elérte és — levedlett kis szökevénnyé/Hogy tulajdonképen a dologra térjünk, Karczag egy helybeli ruha-kereske-désben ette — a segédi állás kesernyés kenyerét. Nevezetes egy ur volt az illető. Vállalkozott az mindenre, de különösen nagy előszeretettel űzte a kereskedő ifjak egyesülete : könyvtáralapja javára a tagok közt a gyűjtést. Szabad óráiban még kurizálni is ráért és az ő szerény véleménye szerint, nem egy leányszivet hozott becses személye — tit-j kos dobogásba. Sőt mint egy időben hirlett, még vőlegénységet is vállalt.1 Nyilvános szereplése persze egy kissé kimeritette saját pénztárát és bajba keverte. Mit,csinált hát? A legegyszerűbb megoldást kereste és találta is. Felszedte előlegben az egész havi fizetését, csinált jócskán adósságot, elvitte az egyesület részére összegyűjtött 78 koronát és szép csendben meglépett egy boldogabb vidékre, Egy bus leányszív szánó sóhaja, a hitelezők átkos fog-csikorgatása és a megrövidített egyesület megrovása kiséri a halhatatlanság ut án.
kott dolog. Hanem az a példátlan embertelenség a dologban, hogy a halott két lába-fejét a koporsón kívül hagyták lógni, mert — az már nem fért bele a gyerek-tákolmányba. SzÖval: ménnel inkább öregszünk, annál jobban haladunk — a sötét Ázsia felé. Kell-e ennél több ?
1 liter Braziliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
ANGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok ellen.
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
* Ismét Ázsiából.
J Vérlázító esetről értesülünk. A helybeli városi közkórházból csütörtök délelőtt egy földhöz-ragadt, nyomorult szegény-embert temettek. A temetés természetesen papi-szertartás és harangszó nélkül ment végbe, mint már a fizetés-képtelen szegényeknél ez történni szokott. Ez ellen jelenleg nincs is szavunk, mert jól tudjuk, hogy mindezen ember-társi megalázás és halotti kegyeletsértés — üzleti szempo-t. A megboldogultnak még annyi vagyona sem volt, hogy koporsót vetethetett volna néki a város. Belenyomták t \'hát egy gyalulatlan gyerek-koporsóba s a róm. kath. temető hátsó ajtaján egy rozzant koldus-szekéren vitték utolsó útjára. Ez is megszo-
Megvadult ló.
Nagy ribilliót okozott tegnap délután két óra tájban a városban egy megbokrosodott tiszti-paripa. Veszett vágtatással nyargalta végig a Főutat, agyontaposással fenyegetve minden elébe kerülő élő és nem élő lényt. Majd a Sugár-utra helyezte át a verseny-pályát, ahol csakhamar megfékezték. Kárt senkiben sem tett.
Harcszerű céllövészet.
A cs. és kir. 48. gvalogezied itt \' állomásozó legénysége május 12-én a Bajcsa felé vezető uti á:iybáh levő tölgyes erdőben harcszerű céllövészetet tart, amiért is abban az időtájban — a lőtér kerületén belül — a tariózkodás életveszélyes.
Korcsmai garázdálkodás.
Láng Ádám kacorlaki lakós e hó 16-án este 7 órakor boros állapotban betért Grosz Samu otianí korcsmároshoz és ott bort parancsolt. Grosz látva, hogy Láng már teljesen el van ázva, a bor kiszolgálását megtagadta Láng e miatt oly dühbe jött, hogy az ivószobában a vendégek előtt levő borral telt üvegeket és poharakat a földhöz csaptn, és egy borral teltliteres üveget a korcsmáros hátához csapott, miáltal ezen súlyos testi sérülést ejtett. A garázdálkodó legényt a helybeli kir. já-rásbirósá.hoz feljelentették.
Jó házi koszt kapható házhoz hordva is Királyi Pál-utca 1. sz. alatt. Ugyanott bútorok és többféle üvegek eladók.
Csizmadiák, cipészek
valamint tanoncok felvétetnek = a cipőgyárban. =
Elsőrendű kátrány-papir
tetőfedésre,
bevásárlási áron alul, üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREM KÁROLY
fakereskedőnél.
Van szerencsénk a nagyérdemű közönség szíves tudomására adni, hogy
NAGYKANIZSÁN a & LEl I\\S JÓZSEF ÉS TÁRSA cég
üzletét MEGVETTÜK és ugyanabban a helyiségben az eladást\' tovább eszközöljük. Kiváló tisztelettel
Klein József és Társa UTÓDAI.
NAGYKANIZSA\'
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva 100 koronától 5000 Koronáig,
Vászon és fehérnemű
raktára ^^ \\
a ,,Magyar menyecské hez." = ^
Qfenbeck és Ralázsy
KÖNYVNYOMDÁJA, TÖMÖNTÖDÉJE, KÖNYVKÖTÉSZETE,
PAPIR-, IRÓ- ÉS RAJZSZERKERESKEDÉSE NAGYKANIZSA, CSENGERY-UT 1. SZÁM ALATT.
Cf-s / A hirne-
lc^ ves magyar me-
^/"nyecske pamut-vászon 30 röf 82 cm. 16 kor. Yidékre három vég bérmentve.
Elvállalnak minden e szakmába vágó munkákat, u. m. műveket, folyóiratokat, üzleti és ügyvédi -nyomtatványok, meghívók, körlevelek, falragaszok, névjegyek, könyvkötészeti díszmunkák (Galanterie) stb. készítését a Iegizlésesebb ki-= vitelben és a legolcsóbb árakért. =====
. nagykanizsa, főtér
Árjegyzék ingyen és bérmentve. <=====
Hiába, mégis csak BALATON TESTVEREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-: lad minden versenyt. :
kristálytiszta
Ajánlunk továbbá: lóhere, tuczerna és fümagvakat, világhirü erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves
1 koronáért kapható
SZIY0S ANTAL
Ba!ato;i-kávépót!ék is na^y kelendőségnek örvend
műorásnál
Nagykanizsa, Erzsébettér 14. s;.ám.,
(Magyar-u. sarkán, Sek\'mann-féle ház.)
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Eiső nagykanizsai uri- és >rji fehérnemű mosó-, vasaló-, fényerő- és tisztító-intézet.
Eliogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—23 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztuásáí és vasalását. Úgyszintén már kimosó; ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOj, Fő-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzinó . K. 2.— rántani, való hal) K. 1.20 „ nye vhal . . . „ 3.20 „ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella . . . „ 1.20 „ fogas . ... „ 1.60 és többféle halkülönlegességek. Szíves megkeresést kér:
Hölgye Sándor ££=
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
:___——----------—_(Csoportház, S\'.eidmann-házzal szemben.)
Vidékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Hyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig.
Kapható közkívánatra naponkint!
Nyomatott Ofenbeck és 8atáz3y könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
\' NAGYKANIZSA
Vasárnap
1906. április 22.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér pelit soronkint 40 fillér.
A szeríceszőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéz ratokat nem ad visáza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: (Kenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut 1. sz.
HÍREK.
Amikor a riporter szenzációt hajhász.
— jelenet a szerkesztőségből. —
Hiába, nehéz foglalkozás a hir-gyüjtés ! Szegény riporternak ilyen hirszegény világban, amikor a közelgő uborkaszezon szele már megcsapta az újságok szerkesztőségeit, van csak nehéz sora. Nappal szenzációt hajhász, ele nem talál; éjjel a: ról álmodik; enni nincs kedve, inni — meg pénze. Előleget nem kap, mert a szerkesztő haragszik, kevés a hir. Szegény riporter hallatlan erőlködéseket fejt ki, hogy egy kis előleyre szert tegyen; minden emberben a megváltást, a szenzációt reméli. Ilyenformán eseit meg a dolog tegnap is. Csönög a telefon. A szerkesztő odarohan.
— Halló, ki ott?
— Itt X. a ripo ter!
— Nos mi ujsag ?
— Szerkesztő ur, óriási szenzációban utazom. Kettős öngyilkosság, mérgezés, vasúkisiklás, földrengés, vagy tudj\'-,Is <"-": mi. Két rendőrkapitány, meg három rendőr ment be a a Korona-szállóba. Megyek utánuk.
— N\\> hát csak siessen és jöjjön hamar vissza.
(Öt perc szünet.)
Riporter hosszú orral jön, arcáról lesir az elégedetlenség. Nem is várja meg^nrg kérdezik, előadja nagy bánatát.
— Szerkesztő ur, felsültem! Fuccs a szenzációnak (no meg az előlegnek.) Mikor oda. rtem a Koronához, már az összes kanizsai l: pok riporterei ott mozogtak, tárgyallak. * gyüt-tesen benyomultunk a remélt szenzációs események színhelyére és óh hatalmas Ég, minő csalódás ! A két rendőrtiszt nyugodtan üldögél a fehér asztalnál és éppen akkor kiáltja az egyik nagy hetykén : Hé pincér, még egyet abból a b:irnábói, kevés habbal!
— Hát á három közrendőr meg hova tiint ?
— No azok meg az udvaron keresztül a hátsó kapun haza menjek, szolgálat után egyet pihenni. Vége a szenzációnak!
(Riporter üres zsebbel, hosszú orral elmegy — és iszik továbbra is á contó.)
Anagykani^sai első temetkezesi egylet panamája.
— Meghozták az ítéletet. — (Saját tudósítónktól.)
Olvasóink előtt ismeretes, hogy a „Nag kanizsai első temetkezési egylet" vezetősége ellen — a szabálytalanul ösz-szeállitott 1903. évi zárszámadásból kifolyólag — a városi Tanács vizsgálatot rendelt el.
A nagy port fölvert ügy immár befejezést nyert oly formán; hogy a Tanács által kiküldött szakértő az 1900. évi ápril hó 1-től 1904. évi december hó 31-ig terjedő időben 3001 kor. 40 fillér hiányt állapított meg. Ezen hiány fedezetére időközben tagsági dijakból befolyt 1141 korona. Szélig Antal által megtérített összeg 140 korona ; Alayer Károly által városi letétbe lett helyezve 340 kor.; takarékpénztári betét többlet 897 kor, 90 fill., összesen 2518 kor. 90 fillér\', mely összeg levonása után. tiszta fedezetlen hiány 482 kor. 50 fillér. Ezen még hiányzó 482 kor. 50 fillér erejéig a felelősséget az eddig működött előljárósági tagok terhére a v. Tanács kimondta. A felmerült 945 korona eljárási költség megfizetésére — a mulasztók elleni viszkereseti jog érintetlenül hagyása mellett — az Egylet mint ilyen lett kötelezve. A vizsgálat során beiga-zolást nyert, hogy az 1903. évi zárszámadást Munkácsi Nándor egyleti elnök, nem a közgyűlés által választott, hanem saját maga által kinevezett felügyelőkkel vizsgáltatta meg, és igy a közgyűlés által választott felügyelőket alapszabályszerü jogaik gyakorlásában» önkezűleg megakadályozta és ez által a szabálytalanságok egész láncolata állott elő.
Amint értesülünk, a tagok közt erős mozgalom indult meg az iránt, hogy az egylet élére városunk főkapitányát, Deák Pétert megnyerjék.
A magunk részéről igen üdvösnek tartanok, ha az egyesület vezetőségében olyan embereket láthatnánk, akiknek a személyisége garantia lenne arra nézve, hogy a jövőben az ehhez hasonló visszaélések meg nem történhessenek.
sülét, a Keszthelyi Iparosok Dalköre, a Székesfehérvári Déli Vasúti Műhely Dalegylete, a Tatai és Tóvárosi Polgá i Olvasókör Dalárdája és a Siklósi Polgári Dalárda. Még körülbelül tiz dalárda jelentkezése van\'kilátásban. A pécsi versenyen összesen kilenc dalárda versenyzett. Eszerint a kanizsai nagyobb arányú lesz, s igy nagy műélvezetben lesz része a közönségnek. Az elszállásolási bizottság, melynek elnöke Deák Péter rendőrfőkapitány, alelnököt és jegyzőt is kapott. Bartha Lajost alelnökké, Büchler Mórt jegyzővé választotta meg a Szövetség vá:asztmáriya. Május hónapban már ez a bizottság is megkezdi működését.
Sztrájk.
A Stern-féle téglagyár 82 munkásának sztrájkja, mint értesülünk, rövid időn belül véget ér. A tanácskozások folynak s remélhető, hogy mindkét fél érdekének kölcsönös megvédése mellett a maí\'nap folyamán megegyezésre jutnak ugy, hogy fTStfőn reggel már munkába állnak a sztrájkolok. — A sztrájk-bizottság egyik helyi lap tegnapi híradására vonatkozólag annak kijelentésére kér bennünket, hogy pénteki tüntető sétájuk alkalmával a Haba-tégiagyár munkásait semminemű szolidaritásra fel nc-m hívták, nem is volt szándékukban és semmiféle rendőri bele-avatkozás, vagy közbelépés nem történt, m.rt erre szükség nem volt.
vaíkat osztályozás végett \'elvezettessék. Az elő nem vezetett lovak tulajdonosai, amennyiben ezen mulasztást kellőleg igazolni nem tudják, az 1873. évi XX. t. c. végrehajtási tárgyában kibocsátott utasítás 7. §. rendelkezése szerint lovaiknak esetleg valamely szomszéd községbeni utólagos elővezetésére kötelezendők és a városi szegényalap javára minden ló után 30 ko-
lonáig terjedő birsággal büntetendők. •
Elveszett.
Egy sárga pénztárca, amely 48 I korona készpénzt és egy nyolcadsorsjegyet tartalmazott. A becsületes megtaláló jelentkezzék a rendőrségen, ~hol illő jutalomban részesül.
Garai János ihárosberényi lakosnak egy vörös-barna, hódos-fejű üsző-borjuja elveszett. A becsületes megtaláló jelentkezzék a rendőrségen. /
A magyar.
ANGOL LILIOM-CREME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű fcőrtisztátlanságok ellen.
; Kapható: Drogéria a vörös kereszthez. —-----x-
Egyik helybeli patikába beállít i egy nagy magyar. Nagyon fájt a j feje. Orvosságot kért. Pana zos hsn-! gon szólította meg a segédet:
— Gyógyszerész ur, adjon valamit a fejfájásom ellen, majd szétpattan.
— Na ne panaszkodjék, majd adunk valamit a fejfájása ellen. Antí-pirint!
Em! erünk még jobban kezd lamentálni.
— Antípirin! — kiáltja elkeseredve. — De magyar gvártmány-e ez? Mert ha nem, akkor inkább hadd fájjon a fejem
Jó házi koszt kapható házhoz hordva is Királyi Pálutca 1. sz. alatt. Ugyanott butorok és többféle üvegek eladók. .
Zichy Aladár városunkban.
Zichy Aladár gróf, városunk képviselő-jelöltje, mint értesülünk, ma a déli gyorsvonattal ideérkezik és délután fél 3 órakor a Szarvas-szálló előtt mondja el programmbeszédét. Délután négytől hat óráig pedig a különböző küldöttségeket fogadja.
Mint lapunk zártakor értesülünk, a tegnap délután tartott városi közgyűlés elhatározta, hogy Zichy Aladár grófot az állomáson hivatalos küldöttség fogja fogadni.
Dalünnep Nagykanizsán.
A dalünnepre eddig hat dalegyesület jelentkezett: a Pécsi Polgári Daloskör, a Szombathelyi Dalosegye-
A\' megugrott vőlegény.
Tegnapi Számunkban a fenti cím alatt megjelent hírünkre vonatkozólag pótlólag megjegyeztük, hogy az teljes egészében álla „megugrott kereskedősegédre , de hogy az illető vőlegény lett volr.a — az tévedésen alapult.
Közös táncgyakorlat.
A nagykanizsai Kath. Legényegylet ma vasárnap este 8 órától kezdő-döleg 11 óráig a Polgári Egylet emeleti nagytermében közös táncgyakorlatot tart 40 fillér belépő-díj mellett.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható : NEU és KLEIN cégnél.
Lóvizsgálat.
Zálavármegye alispáni hivatalának
1905. évi április 12-én 7543. szám alatt kelt rendelete értelmében Nagykanizsa város polgármestere felhívja a lótulajdonosokat, miszerint
1906. évi április hó 27-én reggel 7 órakor a „Kossuth Lajos" téren lo-
Tayaszi és Dyáii idény 1935. évre. VALÓD1 BRÜNNI SZÖVETEK
Egy szelvény ára 3*10 mtr. hosszú, teljes férfiöltönyre elegendő (kabát, nadrág és mellény) csak: K 7 —, 8 -, 10-- jó \\
K 12-—, 14-— jobb [ valódi K 16-—. 18-— finom ( gyapjából. K 21-— legfinomabb )
Egv szelvény fekete szalon-öltönyre K. 20-—, valamint felöltö-szövetek, turista-Ioden, seiyem-kam-garn stb. gyári árban az elismert szolid pósztó-gyári raktár által
S1EGEL-IMHOF, BRŰNN.
Minták ingyen és bérmentve. Mintaszerinti szállításért felelősséget vállalok. A magánvevőre óriási elönvök hárulnak, ho^y szöveteit fent czég-nél közvetlen gyári piaezon rendelheti.
Csizmadiák, cipészek
valamint tanoncok felvétetnek = a cipőgyárban. =
Elsőrendű kátrány-papír
tetőfedésre,
bevásárlási áron ahi!. üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREMKÁROLY
fakieresIieuGiiéí;
NAGYKANIZSA\'
Menyasszonyi kelengyét teljesen össieillitw 100 koronától 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
«f* raktára a ,,Magyar menyecské hez." = ^
Qfenbeck és Ralázsy
KÖNYVNYOMDÁJA, TÖMÖNTÖDÉJE, KÖNYVKÖTÉSZETE,
PAPÍRIRÓ- ÉS RAJZSZERKERESKEDÉSE NAGYKANIZSA, CSENGERY-UT 1. SZÁM ALATT.
Ahirne-
, w,} / ves magyar me-~ / nyecske pamnt-íászon
^ 30 röf 82 cm. 16 kor. /^Vidékre három íég bér ment ye.
^NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve. ■
Elvállalnak minden e szakmába vágó munkákat, u. m. müveket, folyóiratokat, üzleti és ügyvédi nyomtatványok, meghívók, körlevelek, falragaszok, névjegyek, könyvkötészeti díszmunkák (Galanterie) stb. készítését a legizlésesebb ki-= vitelben és a legolcsóbb árakért. ==
Hiába, mégis csak BALATON TESTVEREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-== lad minden versenyt. =====
kristálytiszta
Ajánlunk továbbá: lóhere, lucerna és fümagvakat, yilághirü erfurthi kerti magvakat Kitűnő minőségben. Már a hírneves Balaton-kávépótlók is nagy kelendőségnek örvend.
1 koronáért kapható
SZÍY0S ANTAL
műorásnál
Nagykanizsa, Erzsébetiér 14. siim.,
(Magyar-u. sarkán, Seídmann-féle ház.)
Kívánatra az egyes tárgyakat [iáihoz is szállítjuk.
Eiső nagykanizsai uri- és n\'ii fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosó! ruhák vasalását heiyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pánfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAjOá, Fő-ut 19. sz. Tanulóleányok ós vasalónők felvétetnek.
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
_ E _ A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható min-
¡1081\'$" níl\'ll\'^l\'S^ilT\' P I den gyomor- és idegbetegség, valamin: vérszegény-
ig1« I i SalWiililC ■ ■ Különös elönye> h°gy szálkájuk nincs.
IIIIS» ^UJf ■ > Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzinó . K. 2.— gj Xa -ra M 15 rantani való hal) K. 1.20 „ nyelvhal .....3.20
ÖÜgul í lialdl! Hölgye Sándor
======================== Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
». , ,,,„.., . ..j.--——---(Csoportház, S reidmann-názzal szemben.)
Kapható kozkivanatra naponkint! „ Vi,lékre csakis a pénz eioieges beküldése meneit szamok.
Szabad bemenet! — Hyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig.
Nyomatott Ofcnbcck és BaUzsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
Csütörtök
Hirdetések .
megállapodás szerint.
/ Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
1906. április 24.
A szerkesztőség hivatalos úrija d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza
a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
Zichy Aladár gróf városunkban.
Elmondta programmbeszédjét.
(Saját tudósítónktól.)
Zichy Aladár gróf, a király: személye körüli miniszter és a nkanizsai választókerület képviselő-jelöltje, mint már előre jeleztük, vasárnap délután városunkban tartózkodott. — Már déielőtt fél 12 órakor óriási kocsisoron a városi képviselők és notabilitások vonultak ki fogadására az áiiomásra. A perro-non par szaz főre menő tömeg szorongott és várta a gyorsvonat megérkezését. Pont tizenket óra voit, midőn a minisztert hozó vonat az állomásra berobogott. Midőn Zichy a szalonkocsiból kilépett, nagy éljenzés fogadta, a kiskanizsai polgári zenekar pedig egy indulót játszott. Ezek eihangzasa lífán eioiépett Vécsey Zsigmond, városunk polgármestere és a városi kepviselö-testület, az egész varos közönségé neveben szívélyesen üdvözölte a minisztert. Zichy a fogadtatásért es a me-ieg üdvözlő szavaken meghatva mondott köszönetet. Mají megindult az impozáns, ö2 íco csibói álló menet a városba. A fellobogózott ut mentén két oldalon haladó nagyszámú közönség zajosan éljenezte Zichyt. A menet a Szarvas-szaüóba hajtatott, ahol a miniszter tisz-teletere díszebéd tartatott.
A programmbeszéd megtartása fél 3 órara volt hirdetve, de már 3 óra is voit, mikor megkezdődött. Addig a miniszter a fogadására megjelent megyei előkelőségekkel beszélgetett, akik közül párnak sikerült a nevét lejegyezni. Itt voltak a többek között: Dervarics Ákos, Vizlendvay Sándor, Thassy Imre, Koiler István, Szentmiháiyi Dezső, Egyed Kálmán, Táncos Lajos és a csáktornyai választókerület képviseletében Pecek György tüskeszentgyörgyi plébános, c. kanonok, valátjiint a választókerület talvaiból a papság egy része.
Délután 3 órakor a Szarvasszálloda előtt 4—5000 főre menő tömeg szorongott és varta a programmbeszédet. Nemsokára megjelent az erkélyen Sebestyén Lajos heiybeii ügyvéd és bejelentette a programmbeszéd megtartását. Zichy beszédében reámutatott 10 éves po-
litikai szereplésére, beszélt a nemrég lezajlott politikai válságról, valamint a kibontakozásról, az általános választójogról -és végül kijelentette, amennyiben a kerület bizalma ismét mellette nyilatkozik meg, ezután is azon fog lenni, hogy a haza és kerülete érdekeit mindig a lehető leghívebben szolgálni tuaja. Beszéüjét gyakran szakítottak meg a haíiga-tok zajos tetszésnyilvánítását. Utána dr. Hajdú Gyula beszélt; beszédjet, amely a függetlenségi eszmék nü szoszóiója volt, zajosan megeljenezteK.
Négy óratói hatig a miniszter a város különböző 19 Küldöttségét iogadta. Tisztelegtek naia: a várost képviselőtestület, a katonai hatóság, az ösz-szes egyházi és világi hatósa-gok, több heiyoeli egyesület es testület. Megemlítjük ez alkalommal, hogy a Dunantuli Da-liosszöyetseg vaiasztmanyának (tisztelgő küldöttsége kéreimere ínegigerte, hogy a t. év aug. íy. es 2Ü-án varosunkoan tar-1 tándó nagyszabasu dalünne-déiy diszeinóKséget ..elfogadja 4 iehetőieg szemelyesen ie is; jön. A magánusztviselők orszá-gos szovetsege helyi bizottsága KüjüöUsegeneK szintén meg-igerte, hogy amennyiben a kép-viseiónázoan a magántisztviselők jogviszonyának szabályozása, a kötelező ¡vasárnapi munkaszünet lörvénybeiktatasa Kerüi szóba, — ott is szívesen lesz szolójuk. Kérte a bizottságot, hogy az alkalommal figyelmeztessék őt adott ígere-tére. ^
Délután 6—7 óráig Zichy Kiskanizsán tartotta meg pro-; grammbeszedjet. este 9 órakor az Irodalmi es Művészeti Kör \'dalárdája a miniszter tiszteletére szerenádot adott, amely alkalommal Horváth György; főgymnaziumi igazgató, a Kör elnöke beszélt hozzá és köszö- j netet mondott a Daiosszövet-! ség iránt tanúsított jóindulatáért. — Tegnap korán reggel Zichy a kerület községeibe ment ki, ahol szintén Kifejti programját. A hét közepe felé tér vissza a fővárosba.
tikus modorú és rokonszenves tagjának — nagy gyásza van. Nevelt fia, Éger László főgimnázium 1. oszt. tanuló, akién meiegen érző szive és lelke teljes erejével csüngött, f. hó 22-én vaSaTnap d. u. 2 órakor három heti szenvedés után elhunyt A kis diák temetése ma d. u. 3 órakor lesz, amelyen a főgimnázium tanári kara és ifjúsága is megjelen.
A "letenyei választókerület. -
Mint ismeretes dolog, városunk egyik közkedvelt tagja, Dobrovics ■Milán, a kerületi bctegsegélyző igazgatója s számos egyletnek oszlopos vezetője, a letenyei kerületnek kép-viseiő-jelöltje 48-as programmmal. Vasárnap kezdte meg programmbe-szédeínek elmondásái kerületében s ez alkalommal oly sikerekről számol be levelezőnk, amely feltétlenül arról tanúskodik, hogy Dobrovicsnak nagy sansza vau, hogy a kerületnek képviselője is lesz. Vasárnap vagy négy faluban tartott programm-beizédeí, amelynek választói ünnepélyesen, zenévei, fehér-ruhás leányokkal fogadták. Ez" alkalommal ugyancsak része voit a virágbokré-takban, mellyel neki választói kedveskedtek, ugy hogy mikor a tegnapi ej folyamán városunkba visszaérkezett, kocsija valóságos virág-erdőhöz hasonlított. — Ellenjelöltjei S/.üllő Géza néppárti és Bosnyák Géza függetlenségi. Szüllőt kerületében a választök tegnap tojással megdobálták. — Mi, a magunk részéről sok szerencséi kívánunk Dobrovics Milán választásához s reméljük, hogy Letenye és kerületje méltányolni is fogja érdemeit.
Rendkívüli közgyűlés.
Városunk Sport-Egylete vasátnap délután tartotta rendkívüli közgyűlését. A gyűlésen a megüresedett elnöki állasra Ács E. Árpádot választották meg nagy lelkesedéssel, valamint Strasser Mártont lemon-nása ellenére ismét alelnökké választották. A megválasztottak tisztségeiket elfogadták.
koporsó feketére volt festve és szemfedővel is el volt látva. — Midőn arra kérem a tekintetes Szerkesztő urat, hogy ezen helyreigazításnak a közkórház reputációja érdekében helyt adni szíveskedjék, maradunk tisztelettel
A közkórházi igazgatóság.
ANGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok eilen.
Kapható: Drogéria a Yöros Kereszthez.
HÍREK.
Halálozás.
Törzs Kálmán helybei: gyógyszerésznek, társadalmunk igen szimpa-
Ismét Ázsiából.
Fenti cim alatt f. hó 21-iki számunkban megjelent hírünkre vonatkozólag az alábbi levelet vettük, amely helyreigazító soroknak készséggel adunk helyet:
A „Nagykanizsa; április hó 21-iki számában »Ismét Ázsiából" felirattal a napi hírek között a nagykanizsai közkórház vezetesét mélyen sértő közlemény jelent meg. Ezen közleményben csak annyi a való, hogy mult csütörtökön\' a közkórházból egy szegény volt eltemetve. A temetés azonban, mint mindig, ugy ezen esetben is papi szertartás meilelt, a halott tetemének megfelelő koporsóban lett elhelyezve, a
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Megharapta a kutya.
Vasárnap délelőtt a Fő-utcán a Korona-szálloda előtt Takács Lajos Petőfi-utcai lakós hasonnevű 7 éves kis fiát egy kóbor kuiya megtámadta és megharapta. Szerencsére a járókelők még idejekorán észrevették a kutya támadását és elzavarták, mielőtt komolyabb baji okozhatott volna. A kis fiu sebesülése nem veszélyes.
Megvadult lovak.
Vasárnap délben, amidőn a miniszter az államásról a váró ba bevonult, özv. Somogyi Gyuláné pa-lini nagybirtokos lovai a n£gy utcai zajtól megijedtek és őrült vágtatás-sal vonszolták végig a kocsit a Ka-zincy-utcán. Amidőn a lovak az Erzsébet-térre kikanyarodtak, nekiszaladtak^ szemközt jövő Moran-díní Román fogatának. Az összeütközés folytán Somogyiné kocsija teljesen összezuzódott és a lovak is elestek. A kocsisnak, valamint a másik fogatnak semmi baja sem esett.
Csendélet a Magyar-utcában.
Vasárnap éjjel a Magyar-utcán éktelen orditozással haladtak végig Kaporek Vilmos, Kapácsi Ferenc és Bobka József. Széles jókedvükben ablak-betöréssel s járda-felszedéssel szórakoztatták egymást A lármára csakhamar megjelent az arra cirkáló rendőrőrszem, amelyek feljelentésére az eljárás ellenök megindíttatott.
Jó házi koszt kapható házhoz hordva is Királyi Pálutca !. sz. alatt Ugyanott bútorok és többféle üvegek eladók.
Csizmadiák, cipészek
valamint tanoncok felvétetnek = a cipőgyárban.
Elsőrendű kátrány-papir
tetőfedésre,
bevásárlási áron alul, üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREMKÁROLY
fakereskedönél.
M«yass»ayi; kelwgjék teljesen össaállltra 100 koronától 8000 koronáig
Vászon és fehérnemű
<6* - raktára \\
a ,,Magyar
menyecské-/^.e\\ ^^^ hez." = ______ \\ hr , cA res magyar me
Qfenbeck és Ralázsv
KÖNYVNYOMDÁJA, TÖMÖNTŐDÉJE, KÖNYVKÖTÉSZETE,
PAPIR-, IRO- ÉS RAJZSZERKERESKEDÉSE NAGYKANIZSA, CSENGERY-UT 1. SZÁM ALATT.
Elvállalnak minden e szakmába vágó munkákat, u. m. műveket, folyóiratokat, üzleti és ügyvédi nyomtatványok, meghívók, körlevelek, falragaszok, névjegyek, könyvkötészeti díszmunkák (Galanterie) stb. készítését a legizlésesebb ki-= vitelben és a legolcsóbb árakért. n
" nagykanizsa, főtér
Árjegyzék ingyen és bérmentve. \'
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti iisztje és pörköltkávéja pedig túlha-: lad minden versenyt. ,
kristálytiszta
szemüveg
1 koronáért kapható
r Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fümagvakat, világhirü erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hirneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
SZIY0S ANTAL
műorásnál
Balaton Testvérek
Nagykanizsa, Erzsébettér 14. Siám.,
(Magvar-u. sarkán, Seidmann-féle ház.)
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező^ és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását heiyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fö-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is száiiitiiík
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzínó . K. 2.—
rnntani való hal) K. 1.20 „ nye vhal .....3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella . . . „ 1.20
fogas ......1.60 és többféle halkülönlegességek.
Szives megkeresést kér:
Hölgye Sándor
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
■rz^r^^rr- (Csoportház, S eidmann-házzat szemben.)
Vi lékre csakis a pénz elölezes beküldése mellett s/állitok.
Szabad bemenet 1 — Syltva délelőtt 7—12-ig, dslntáa 2—7-ig.
Kapható közkívánatra naponkint!
Nyomatott Ofenoeck és Balázs^ könyvnyomdájában. Nagykanizsán.
M -••Vi* .009! „NAGYKANIZSA"
NAGYKANIZSA
Szerda
1906. április 25.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér petit soronkínt 40 fillér.
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéz ratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut 1. sz.
A Keszthely—Kanizsa—
üyéKényes-i vasút, ■i
Azok között az ujabban tervezett vasúti vonaiaK között, melyeknek előmunKalataira a kereskedelmi minisztérium az utőDbi íuooen engeuelyt adott, aug van iontosaoo, mint a Keszthely —\'\'Kanizsa — ü^eKenyes-i vonal.
tnnek a vasútnak a kiépítése nagy es — a töiumiveies szem-ponijaDoi — gazdag viüeknek tonios erdeke.
tnnek a vasútnak a kiépítésé őeljaDoi az erigedmenyesek: (jyority janos es tvreisier jozsei nagy Kanizsai ügy veüeKmar tobD nelyen tartottak nepes erteicez-ieteKet, hogy az egyes eruekei-teKkei, mint a vasuivonaioa esó kuzsegeKKel, az Ugy anasat meg-ísmertesseK, s a szuKseges tei-vnagositasoKat megaajaK.
Legutooo Aiso-i^anoKon tar-tottaK az engettmenyeseK ilyen ertekezletet. Az ertekezletet üyorny Janos nagykanizsai ugy-veü nyitotta meg. Megnyitó Deszeaeoen a tervezett vasut-nax a ioiuniiveies-, ipar- es keresKeüelem szempontjaboi nagy iontossagát s annak ai-üasus natasat meggyőző ervekkel oizonyitgatta.
szabb, azonkivfü a hálózat nagyon komplikált.
A trieszti osztrák tengeri kikötő szárazföldi forgalmát a Bécsből kiinduló Steieron, Krai-nán, Karinthián végig robogó Déli Vasút hatalmas vonala közvetíti. Ennek a vonalnak a hossza Bécstői Triesztig. 589 kilométer, dupla vágányu teherforgalmi tarifái mérsékeltek, igy a mi kis Fiuménkkal a közelség és olcsóság előnyeit is szembe állítja, a velünk szemben szintén csak az ő részén levő egyéb gazdasági előnyökön ki-vüi. Igy a mi Fiuménkkal szemben minden forgalmi- és gazdasági előny a trieszti mérleg serpenyőjére halmozódván, természetes, hogy iiatalmas arányokban veri és töri le a mi százszorszép Fiuménkat.
HÍREK.
Választmányi ülés.
A nagykanizsai .Sport Egylet" választmánya ma este fél 9 órakor a Szarvas-szálloda nagytermében gyűlést tart, amelyre az összes választmányi tagok megjelenését ez uton is kéri az elnökség.
hogy a hirtelen\' halál okát megállapíthassák.^—
Sok a cserebogár.
Az idei estéken renilkivül sok cserebogái röpköd. Mindenki jól teszi, ha reggei megrázza az udvarában, kertjében, háza előtt levő fákat, s irtja a kártékony rovart.
Szerencsétlenség.
■Petrekovics József somogyszent-miklósi lakós tegnap este berúgott állapotban hajtott végig a Petőfi-uton. Lovai a sok ütés következtében megbokrosodtak, a kocsit feldöntötték és Petrekovics a kocsi alá esett. Dacára, hogy a kerekek keresztül mentek rajta, kisebb zuzó-dásokon kivül egyéb baja nem történt. A mentők beszállították a helybeli- közkórházba.
Ellopott takarékkönyv.
Nóvák lstvánné nyirvöigyí lakós jelentést tett az ottani rendörségen, hogy szalmazsákjában rejtegetett 200 koronát érő betétkönyvecskéjét, mig \\ ő hazulról távol volt, ismeretlen tettes ellopta. A nyomozás folytán ki-j derült, hogy a tettes Bodek Ferenc | ottani lakós, kit feljelentettek a hely-j beli kir. járásbíróságnál.
A gazuasagi es Kereskedelmi életoen — úgymond — koz-tuuomasu, hogy a száraztöldi forgatom iranya a tenger feie gravitai, mert a tengereK köz-vetitiK a viiagKeresKeuennet óriási tavoiságoKban. Ez a ma-gyarazaia annaK, hogy az egyes ailamoK vuagKereskeueimüK er-uekeoen eiengednetettenneK tarU jaK, fiogy sok muuo beíekte-tessel a maguk szamara tengerparti kikotoKet rendezzenek oe.
Az Osztrák-Magyar Monarchiának Ket tengeri kikütoje van; egyik Trieszt, az ausztriai oroKos tartomanyok-, a másik Fiume, Magyarorszag es Korona-orszagai vilagkereske-delmenek közvetítésére.
A numei tengeri kikötő ér-dekeben lett Kiépítve a Dudapest—domoovár—gyékenyes— zágrábi vasút és az auöld— tiumei vasút eszék—sziszek— károly városi iranyban. Egyik vonal sem dupia-vagányu. A budapest—dombo var —gy eké-nyes—zágrábi vonal hossza Fiúméig bl5 kilométer, az alföld—numei vonal meg hosz-
Költözködő egyesület.
A nagykanizsai általános ifjúság-képző egyesület e hét folyamán költözködik át a görög keleti hitközség Erzsebet-térí házába. Az egyesület helyiségei az emeiet egész utcai részét elfoglalják.
Megszűnt sztrájk.
A Stern-iéle téglagyár munkásainak bérharca tegnap a sztrájkolok teijes győzelmével véget ért. A követelés a munkabérek felemelése, vasárnapi munkaszünet s május elsejének munkaszünettel való megünneplése volt
Helyreigazítás.
Tegnapi vezető-cikkünkre vonatkozólag annak közlésére kérettünk fel, hogy gróf Zichy Aladár fogad-tatásánai nem a kiskanizsai polgári-, hanem a nagykanizsai iparos-zene-kar szolgáitaua a zenét.
Katonai halál.
Simon Károly bánokszentgyörgyí polgár a helybe.i 48-ik gyalogezred-nez volt mint iarudekos katona De-vonuiva. Hétfőn d.iuián az a csapat, ahova ő is be volt osztva, Iharos-Kreny környéken gyakorlatozott. 1 egnap reggel, midőn a csapat már hazafelé tartott, Simont hirtelen rosszullét fogta el, elesett és pár perc múlva mar halott volt A tragikus veget ért tartalékos holttestét kocsin beszállították a helyoeli Kórházba és hozzátartozóit távir<uilag ertesiietíék & halálesetről A holttestet ma délelőtt felfogják boncolni,
ANGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok ellen.
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
Verekedés.
Vasárnap este a „Vademberhez" címzett Eötvös-téri vendéglőben többnyire katonákból álló két mulató kompánia összeveszett s csinos verekedést rendezett. Amikor már odabent összetörtek széket, asztalt, kályhát és üvegeket, áttették a verekedés színfreiyét az utcára. A verekedésnek, amelyben bezuzódott néhány bakafej és léket-kapott néhány ol-dalbo.da, a gyorsan odaérkezett rendőrség és katonai őrjárat vetett végett.
A sápadt kis leány . ..
Csinosan öltözött, sápadt arcú kis leány járt a járásbíróságnál. Fiatal még, alig lehet több 17 esztendősnél. Szeme már is oly bágyadtan tekint a nagyvilágba, orcáinak prios rózsáit elhervasztotta az élet. Ott van annak a sápadt kis leánynak az arcán a meg nem értett lénynek minden fájdalma, a szerelem szere.icsetleneinek minden bánata. Oly reg elcsepelt, mínJennapi történet s a századvég petyhüdt ke-uélyü, ideges emberei még sem tagadják meg az ily szerencseüenek-toi reszvetüKet, mig fel nem támad benne a társadalmi itelő szellem s ekkor kiközösítik körükből az ilyen szerencsétlent, rásüdK homlokukra a gyalazat bélyegét s mintegy undorodva mosakodnak a sajái bűnüknek — veleményük szerint — tiszta vizében, tz a sápadt arcú kis leány is oátortalanul ődöngött egy dara-
big az ódon épület előtt, aztán letörölte a szeméből az aláhulló kö-nyeket s benyitott a járásbíróság szobájába. Valami bizonyítványt kért... dajkaságba akar a adni egy hónapos csecsemőjét. A csábító meg azóta vidáman él tovább. Annak a tiala-ványképü kis leánynak lecsókoita arcáról az élet viruló rózsáit, s emlékül otthagyott egy babafejkötőt...
1 liter Brazíliai rum
80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Irtózatos szerencsétlenség.
Pompor Vendel cserszegtomaji iakós a szénakazalról leesett. A ka-, zallioz volt támasztva a-szénavonó, melynek fölfelé álló ágába belezuhant. A vastag szénavonó kampós vége belehatolt a hasába. Kihúzni persze nem volt szabad, mert akkor a leompó még jobban összeroncsolta volna a belső részeket. A szerencsétlen embert a kórházban elaltatták, s több orvos megope\'rálta. Felmetszették a has alsó részét, s benn lakatossal elfürészeltették a vasat, melynek alsó részét kihúzták a testből, a kézben maradt felsőrészét pedig kiemelték a hasból. Az operáció sikerült. ^
A gyufa.
A napokban tüz ütött ki Horvádi Vince alsószemenyei lakósnál, mely alkalommal leégett 1 lakóháza melléképületekkel együtt 3312 korona értékben. Biztosítva csak 500 kor. értékű épület volt. A megindított vizsgálat kiderítette, hogy a tüzet a fentnevezett 3 éves Vince fia idézte elő, aki gyufával játszadozott.
Báró lnkey Sándorné rátkai birtokán a napokban tűz ütött ki. — Szerencsére azonban még idejekorák észrevették s igy nagyobb baj nem történt. A tüzet Bicsák Lajos 7 éves fiu okozta.
A HUNYADY-UTCA 9. SZ. HÁZ SZABAD KÉZBŐL, AZONNAL ELADÓ.
Elsőrendű kátrány-papír
tetőfedésre,
bevásárlási áron alul, üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREMKÁROLY
fakereskedönél.
Tavaszi és nyári idény 1906. évre. VALÜD1 BRÜNNI SZÖVETEK
Egy szelvény ára 3-10 mtr. hosszú, teljes férfi-öltö nyre elegendő (kabát, nadrág és mellény) csak : K 7-—. 8--, I0--
........" " valódi
gyapjúból.
i c cicgcuuu nttb
K 7-—. 8--, 10-- jó \\ K 12-—, 14-— jobb I K 16-—, 18\'- finom f K 21 — legfinomabb J
Egy szelvény fekete szalon-öltönyre K. 20 —, valamint felöltő-szóvetek, turista-loden, selycm-karn-garu stb. gyári árban az elismert szolid pósztó-gyári raktár által
SIEGEL-1MHOF, BRŰNN.
Minták ingyen és bérmentve. Mintaszerinti szállításért felelősséget vállalok. A magánvevőre óriási előnyök »tárulnak, tao^y szöveteit fent czég-□él közvetlen gyári piaezon rendelheti.
.NAGYKANIZSA*
FENBECK ÉS RALÁZSY
KÖNYVNYOMDÁJA, TÖMÖNTÖDÉJE, KÖNYVKÖTÉSZETE,
PAPIR-, IRÓ- ÉS RAJZSZERKERESKEDÉSE NAGYKANIZSA, CSENGERY-UT 1. SZÁM ALATT.
Elvállalnak minden e szakmába vágó munkákat, u. m. műveket, folyóiratokat, üzleti és ügyvédi nyomtatványok, meghívók, körlevelek, falragaszok, névjegyek, könyvkötészeti díszmunkák (Galanterie) stb. készítését a legizlésesebb ki-= vitelben és a legolcsóbb árakért.
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállítva 100 koronától
Vászon és fehérnemű raktál rya
menyecské hez
koronáig-
•vászon kor.
Vidékre három vég bérmentve.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve. ---—:


Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-~ lad minden versenyt. :
Ajánlunk továbbá: lóhere, Ittczerna és fiimagvakat, világhirü eríurthi kerti magvakat kilünő minőségben. Már a hírneves Baiatop.-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.


II H M II II
II II II II I
A legjobb a legjobb
kristálytiszta
szemüveg
1 koronáért kapható
SZÍVÓS ANTAL
müorásnál
Nagykanizsa. Erzsébettér 14. szám.,
(Magvar-u. sarkán, Seidmann-féle ház.)
I
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
SsiSSÍ
8 « S C 8 « 9 <í « 3 J » « Q.
első dunántúli gözmű-festő-, vegyíisztitó- és plissírczó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
= Alapítási év 1892. |_ | Alapítási év 1892. =
GrjJTO-TELEPEK:
Szonibath. Kírály-u.
Pécs — Király-utca
Esztergom Szell-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcsteiep
Nagyatád
Alsólendva
\'vi___
* 9 * 6 » Ö S- 9
Hölgy-, uri- és gyermekruhák, háztartási cikkek, függönyök, teritök, hímzések, bútor-szövetek, keztvük, napernyők s minden e szakba vágó
tárgyak részére. Bársony- és pliisch-kelmék gőzölése és , préselése a legújabb mintákban, zni^ ! ! Jutányos árak 1 ! :
® < a U » S 3
« « «
a e
Kívánatra az egyes tárgvakaí házhoz is szállitiuk.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Öaraoszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő 10—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását heiyben, vaíamínt vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fó-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
it együnk ?
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csikós branzínó . K. 2.—
rantani való hal) K. 1.20 „ nye vhal . . . „ 3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella . . . „ 1.20
„ fogas...... 1.60 és többféle halkülönlegességek.
Szíves megkeresést kér:
tengeri
Kapható közkívánatra naponkint!
Hölgye Sándor haikeresked6
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
--------(Csoportház, S eidmann-házzal szemben.)
Vi lékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Nyitva délelőtt 7—12-ig, delntán 2—7-ig.
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
Csütörtök
1906. április 26.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér rétit soronkint 40 fillér.
YKANIZSA
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNÖ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
A Keszthely—Kanizsa— Gyékényes-i vasút, ii.
Hogy a Keszthely—Kanizsa— Gyekcnyesi vasat közforgalmi jelentőségét megfelelően mérlegelhessük, ahhoz\'nem elég a Keszthely és Kanizsa, vagy Ka-üiz$a es Gyékcnyes közt ievő temalmenti terület alimentatio-nális tényezőit ismernünk. Ennek a vasútnak a nagy jelentőségéi csak akkor vesszük észre, ha a térképen a Keszthely és Zaiaapáti mögött Kis-Cell cs Pápa hátterében elterülő vidék konfigurációját és vasúti hálózatát tanulmányozzak Mar-cheggtói a Dunamenten Pozsony, Nersider, Győr és Komáromig terjedő vonalon. Ennek a dus termőképességgel megáldott síkságnak eddig a tengerparttal rövid egyenes ösz-szeköíteícse sincs. . Teheráru-forgalmával a trieszti kikötő y
—Gyékényesen keresztül afiu-; ir.ei tengeri kikötő felé fog irá-: nyúlni.
Ennek a nagyfontosságú vasútnak a kiépülését tehát ugy az államnak, mint a vármegyének, az érdekelt községeknek és egyeseknek összes anyagi és erkölcsi erejével elősegíteni és támogatni kell.
Majd az engedményes a maga és társai nevében megköszönte az egybegyűlt hallgatóság szíves figyelmét és átadta a szót dr. Csák Árpádnak, aki a ter-| vezett vasútnak Keszthely— Héviz- és Alsó-Páhokra vala-; mint a szomszédos községekre vonatkozó áldásos hatását fej-: tette ki.
HÍREK.
felé Becsen, a fiumei kikötő íeíc pedig Bpesten keresztül csak nagy kerülővel közlekedhetik. A Keszthely—Kanizsa—Gyéké-nyesi vonal egyenesen praedes-tinálva van arra, hogy ennek a szép, gazdag vidéknek a fiumei magyar tengerparthoz szükséges legrövidebb útját ezen az uj vonalon át vezetve feltárja.
A Keszthely—Kanizsa—Gyé-kényesi vasút hátterében elterülő dunamenti nagy vidék legtávolabbi kiinduló pontja Mar-chegg 24 kilométerrel van közelebb Keszthelyen és Kani-keresztül a fiumei tengeri kikötő kulcsához, Gyékényeshez, mint Budapest.
A fiumei magyar tengerpartnak eddig a szárazföldről két vasúti fővonala van: az alföld fiumei és a budapest-fiumei. _A harmadik fővonai ez lesz. És a három fővonai közt ez a harmadik lesz a legrövidebb, ennek a kiépítése tehát nem vicinális, nem helyiérdek, hanem országos elsőrendű közgazdasági érdek. A rövidebb ut és olcsóbb tarifa a forgalmi életben minden más érdeket és tekintetet háttérbe szőrit.
Az kétségtelen, hogy annak a teheráru-forgalumnak egy része, mely eddig a déli vasút Bécs — Szombathely— Kanizsa vonalán részint a trieszti tengeri kikötő felé irányult, győr— sopron—ebenfurti vonal közvetítésével Keszthely—Kanizsa
Halálozás.
Mlskemor.ostori Thassy Ábel, ny. honvéd-főhadnagy f. hó 24-én 71 éves korában elhunyt Nagykanizsán. Temetése ma délután 4 órakor lesz áz Arany János-utcai gyászházból.
A zalai uj főispán.
A király Batthyány Pál gróf föid-! birtokost vármegyénk főispánjává nevezte ki. A kinevezésre vonatkozó . legfelsőbb- kézirat a hivatalos lap ; mai számában jelent meg.
Képviselő-jelölés.
Mint értesülünk, Remete Géza, : volt országgy. képviselő, helybeli | ügyvédet tegnap reggel a marczali kerületből küldöttség kereste fel, kik felkérték, hogy kerületükben 48-as í es függetlensegi programmal vállalja ; el a jelöltséget. Mint halljuk, Remete Géza el is fogadta a jelöltséget. — j Ellenfele dr. Zboray Aladár fővárosi ügyvéd néppárti programmal.
Vármegyénk pénzügyigazgatóját visszahelyezték.
| Zalaegerszegről irják: Mikor Szu-i lyovszky Dezső királyi biztossá k.-; neveztetett, Odor Géza királyi ta-I nácsos, zalaegerszegi pénzügyigaz-! gatót egyenesen felszólította, hogy \'jelenjék meg az ö beiktatásán, amit j Ódor megtagadott, zért a királyi ! biztos személyesen tett ellené panaszt |"a minisztériumban, aminek az lett a következménye, hogy Ódor Gézái Zalaegerszegről hi telén áthelyezték Veszprémbe. Ezt a hírt annak idején óriási felháborodással tárgyalták az egész vármegyében es mintegy 150 vármegyei bizottsági tag felkereste Ódor Gézát, akit hazafias viselkedéseért meleg ünneplésben részesítettek. A közgyűlés küldöttséget menesztett az uj kormányhoz a pénzügyminisztériumba, Ódor Géza erőszakos áthelyezésének megsemmisítését kérve. A miniszter készségesen teljesítette a megye közönségének kérését és a népszerű, hazafias pénzügyigazgató£visszahelyezte Zalaegerszegre.
Munkásértekezlet.
A nagykanizsai famunkás-csoport vezetősége ez uton tudatja tagjaival, hogy ma este a Rákócy-utcai szakszervezeti helyiségben értekezletet tart fontos napirenddel."
Rablótámadás az utcán.
Horváth József kilimáni.. lakós a napokban este több falujabelíjével együtt iddogált a korcsmában. Javában borozgattak, midőn egy ismeretlen, 18—19 év körüli fiatalember csatlakozott hozzájuk és együtt mulatott velük. Hazamenetelkor Horváth mellé szegődött. Midőn már Horváth háza elé értek, az ismeretlen fiatalember — bizonyára rablási szándékból — hirtelen revolvert rántott elő és Horváthra lött, kit a golyó az alsó testén súlyosan megsebesített. A lövés zajára emberek futottak elő, akik a menekülő rablót üldözőbe vették, de nem sikerült elfogniok. Az ismeretlen tettest a csendőrség nyomozza.
ő íigyelmessé 4ett. Azonnal kinyitotta az ajtót, azonban egy kissé elkésve már, mert a betörők (egy férfi s egy nő) abban a percben kiugrottak az ablakon s elmenekültek. A betörők azonban a sötétben nem találták meg amit kerestek s igy eredménytelen volt kísérletük. — A rendőrség már nybmon van.
ANGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtísztátlanságok ellen.
Kapható: Drogéria a íörös kereszthez.
Munkások ünnepe.
A nagykanizsai szervezett munkások vezetői ma jelentik be a rendőrségen, hogy az idén is megünnepelik május elsejét. Az ünnep ez évben különösen impozáns lesz. A munkásság délután fél 2 órakor a szakegyletekben gyülekezik, honnan szakmánkint külön-külön pontban 2 órakor vonulnak a régi gimnázium elé, ahol a fő-gyülekezési hely lesz. Innen 3 órakor megindul a menet zenével, jelzőtáblák alatt a Főúton, Sugár-uton, Rozgonyi-utcán, Magyar-utcán, a Zöldfa előtti téren, Főúton és Csengery-uton át a sörgyári parkba. Ott szónoklatokat és szavalatokat tartanak. — A tüntető felvonulásban résztvesznek a föld-mivelö-szövetség tagjai is.
Rendőri hir.
Tisza József kiskanizsai lakós házának agyagfalát tegnap előtt este, inig, ő távol volt hazulról, ismeretlen tettesek kivágták és a szobába behatoltak. Az értékes okmányokat és a 800 koronáról szóló takarékkönyvet — ámbár az egész szobát felforgatták — nem találták meg a betörök és kénytelenek voltak egypár darab csekély éitékü ruhaneművel beérni. A hívatlan vendégeket a rendőrség nyomozza.
Előállítás.
Málék Anna csavargó helynélküli cselédleányt tegnap a rendőrség előállította.
Betörés.
Mersits Lajos Kinizsy-utcai lakós a következő feljelentést tette a rendőrségen : Kedden éjjel 1 óra körül zajt hallott a másik szobában, mire
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Tanfolyam néptanítók részére.
A tapolcai magyar királyi vincellér-iskolánál a folyó évi április hó 21-től május hó 6-ig tartandó sző-lőszeti tanfolyamra az idén csak hét pályázó volt, akiket a földmivelés-ügyí miniszter felvett Ugy látszik, hogy a tanfolyam iránt csökkent az érdeklődés, mert a folyamodók száma évről-évre apad.
Kifogott hulla.
Fekecs Sándor halör, Balatongyörök alatt a Balaton vizében egy férfi hullát talált. A nyomozás során megállapították, hogy a vizbefult Horváth Ferenc zalaapáti lakós volt, kí rokonaihoz Györökre ment látogatóba, ott beborozott s beleesett a vízbe, amelyben négy és fél hónapig oszlott a hullája.
A HUNYADY-UTCA 9. SZ. HÁZ SZABAD KÉZBŐL, AZONNAL ELADÓ.
Elsőrendű kátrány-papír
tetőfedésre,
bevásárlási áron alul, üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREM KÁROLY
fakereskedőnél.
Tayaszi és nyári idény 1906. érre. VALÓD1 BRÜNNI SZÖVETEK
Egy szelvény ára 3-10 mtr. hossza, teljes férfiöltönyre elégendő (kabát, nadrág és mellény) csak : K 7-—, 8-—, 10 - jó *
K 12-—f 14 — jobb l valódi K 16*—, 18-- finom ( £yapj«ból. K 21\'— legfinomabb j
Egy szelvény fekete szalon-öltönyre K. 20—, valamint felöltő-szövetek, turista-Ioden, selyem-kain-garn stb. gyári árban az elismert szolid pósztó-gyári raktár által
SIEGEL-IMHOF, BRŰNN.
Minták Ingyen és bérmentve. Mlntaszerinti szállításért felelősséget vállalok. A magánvevöre óriási előnyök hárulnak. ho<*y szöveteit fent czég-nél közvetlen gyári piaezon rendelheti.
Jó házi koszt kapható házhoz hordva is Királyi Pálutca 1. sz. alatt. Ugyanott bútorok és többféle üvegek eladók.
Csizmadiák, cipészek
valamint tanoncok felvétetnek = a cipőgyárban.
.NAGYKANIZSA*
m ®
:ICMMiHCfilCni
Házigazdák figyelmébe! J
Akinek szép és tartós házhomlokzat festésre van szüksége — ugy calcium, mini olajban — az
forduljon megbízásával
Sattler Károly
m m m m m
|j| olaj-, templom-, cim-, szobafestő, épület- és bútorja mázolóhoz.
Lakik: Kölcsey-utca 15. szám alatt.
m Ugyanitt egy jó karban levő kétfogatú hintó azonnal eladó!
&
W $
W
w w



Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállltYa 100 toronátél 6000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
raktára (
a ,,Magyar
menyecské- ^¿S ^
hez«w= , ves magyar me-
^ 3 .\'^S.^ lyecske pamut-vászon
/ /- 30 röf 82 cm. 16 kor.
^^C^ c^ ^ vidékre három Yég bérmentve.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve. r~
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túíha-=: lad minden versenyt. :
Ajániunk továbbá: lóhere, tuczerna és fümagvakat, világhirü erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.
ffcy.

Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
első dunántuli gőzmú-íestő-, vegytisztitó- és plíssírozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
e = Alapítási éy 1892. ~j Alapítási év 1892. = ^
GYUJTÖ-TELEPEK:
Szombath. Király-u.
Pécs — Király-utca
Esztergom Széli-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Bárcstelep
Nagyatád
Atsóléndva
Hölgy-, urí- és gyermekruhák, ház-tar:ási cikkek, függönyök, terilök, hímzések, butor-szövetek, keztyük, napernyők 3 mindem e szakba vágó
tárgyak részére. Bársony- és plüsch-kelmck gözöléss és préselése a legújabb mintákban, rm: I ! Jutányos árak ! 1
• 9
esísssso
» s
tó S a
* ® e
II I
II I
A legjobb a legjobb
kristálytiszta
szemüveg
1 koronáért kapható
SZIYÓS ÁNTÁL
műorásnál
Nagykanizsa, Erzsébetiér 14. szám.,
(Magyar-u. sarkán, Seidmann-féle ház.)
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Eliogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mini ujönnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fó-ut 19. sz.
Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
MgaMwaaiwimfiaMM
Kapható közkívánatra naponkint!
swwwbb
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csíkos branzínó . K. 2.—
r.intani való hal) K. 1.20 „ nyelvhal . . . „ 3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella . . . „ 1.20
„ fogas . . . . „ 1.60 és többféle halkülönlegességek.
Szíves megkeresést kér:
Hölgye Sándor IX«^
Kizárólagos eladási hely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
_______:______________1 (Csoportház, S eidmann-házzai szemben.)
Ví.iékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Nyitva délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig.
wiimww i mi m w
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAÇYKANIZSA
Péntek
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér petit soronkmt 40 fillér.
1906. április 27.
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
L^ptulajdono? és kiadó : Ofenbeck é Balázsy.
Felelős szerk-sztó: GÁBOR ERNÓ.
Szerkesztőség és kiadóhivatak C»*tlgery-nt"l. 3Z.
Még egyszer..,
Még egyszer van mondani valóm arról a lélekemelő mozgalomról, amelyet a magyar ipar termékeinek pártolására a „Tulipán "-jelvény viselésével tettek érzékelhetővé a magyar hölgyek.
A kofaasszony a „blouse"-ján, a\'kereskedősegéd a >,manr chetta"-ján, a bérkocsis-legény kalapján, a hivatalnok-emberek kabátján, a levelező-lapon, a ruhaszöveteken, a szivarka-hü-velyek dobozain, a képkereteken, sőt — Uram bocsá\' — még a sorsjegy-reklámokon is „Tulipán-jeivényt^ látok.
Az igaz, hogy szivesebben látom minden tárgyon a tulipánt, mintha egyptomi vagy afganisztáni mohamedán hárem volna rajta, de őszintén szólva én ezt a jelenséget hóbortnak tartom. Sőt többnek: bűnnek minősítem. Nem azért, mintha annak a kofaasszonynak, ke-, reskedősegédnek, vagy másnak nem volna éppen annyi joga és hazafiúi érzése ama jelvény viselésére, mint nekem, hanem azért tartom hóbortnak, mert az a jelvény utáni nagy keresleti illetéktelen kezekbe juttatja a szent célra szánt pénzt Ez pedig már bün.
A szomszédomban lakó kereskedő pld. 60 fillértől lefelé akárhányat eladott. Mondtam neki, hogy azotanem valódiak. Szinte elbámult a beszédemen. Azt mondotta: „Hát hiszen ezeket is Magyararszágon készítik." „Jó, — mondtam én,— nekem nincsen okom az állítása felett kételkedni, de hát ön azt nem tudja, hogy csak egy gyárnak van joga a tuiipán készítésére és csak azok a valódiak, amelyeket az egész országban megalakult- nőegyesületek, vagy a gyáros aláírása igaziaknak jelez ?"
„Eh, mindegy az ; magyar : magyar,* volt a felelet.
Ez a nemtörődömség jellemzi a legtöbb embert - és ez bizonyítja az én állitásom valódiságát : mindenre tulipánt al-kalmazni hóbort, sőt többannái: bün.
HÍREK,
Halálozás.
Sóskúti Tárnok Mártonná, szül. Csanek Fanny f. -iió 22-én este fél 7 órakor elhunyt Budapesten. A megboldogul; hűit tetemeit tegnap déiután 4 órakor helyezték örök nyugalomra a nagykanizsai csaiádi sírboltban. Kopo.sójára a következő feliratú koszorúkat küldték: Szeretett sógornőmnek- — Marncin és neje; Felejthetetlen tántnak — Józsa Gyula és Meluska; A soproni posta-és távirda-intézet tisztikara — utolsó üdvözletül; Isten veled 1 — Marci.
Csak egy gyárnak adatott meg a jelvény-készítés joga és ma már — szent ucscse — még a szappanosok is tulipánt gyártanak. Talán hiba csúszott a megpenditők szamitásába azzal, hogy a jelvények árát oly •magasra szabták.
A legolcsóbb „Tulipán" — egy korona.
Kérem, mi kisemberek igen nehezen keressük a pénzt, de vannak olyanok is, akik még nehezebben szerzik azt. Például a napszámosnak egy napon át kell dolgozni ennyi pénzért. Hát mit vegyen az egy koronán: tulipánt-e, vagy kenyeret ? Ő is hazafi, őtet is ugy érintette\' a nemzeti öntudatra ébredés szele, hát ő ne juthasson anélkül ahhoz a szent szymbolumhoz, hogy egy napi élelme árát kelljen feláldoznia ?
Mert az több mint valószínű, hogy a szegényebb ember jelvényért egy koronát nem ad, hanem természeténél fogva olcsóbbat keres és — talál. A nyerészkedés vágya és a szegényebb néposztály természetének helyes ismerete hozta létre az olcsó, hamis tulipánokat.
Városi közgyűlés.
Folyó hó 28-án, azaz szombaton délután 3 órakor városi közgyűlés fog tartatni. A közgyűlés foglalkozni fog a mult héten tariott gyűlt sre kitűzött tárgysorozattal, miután annak egy resze az alkalommal nem nyert teljes elintézést.
folyó üggyel foglalkozott, majd elhatározta a választmány, hogy május elsején nagyobbszabásu kerékpár-kirándulást rendeznek:
Istentisztelet.
Az izraelita templomban a péntek esti istentisztelet f. hó 27-étől kezdve további intézkedésig 7-<órakor fog kezdődni. \'
Hadkötelesek sorshúzása.
A nagykanizsai járás községeiben 1885. évben született állitásköteles ifjak sorshúzása ma délelőtt 9 óra-~kor fog a Polgári Egylet alsó helyiségében megtartatni.
ANGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok ellen.
Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
Értekezlet.
A vas- és fémmunkások országos szövetsége helyi csoportjának f. hó 28-án szombaion este fél 9 órakor a május elsejei munkásünnep mikénti megtartása tárgyában értekezlete lesz a Rákócy-utcai szakszervezeti helyiségben, amelyre az ösz-szes tagok pontos megjelenését kéri a vezető-ég.
Életveszélyes fenyegetés.
G. A. helybeli iparos jelentést tett a rendőrségen, hogy Sz. L. fogtechnikus előtte ismeretler okból reá-táinadt és lelövéssel fenyegette. — Sz. L. ellen a rendőrség, életveszélyes fenyegetés címén, a vizsgálatot megindította.
Országos vásár elhalasztás.
Zalaegerszeg város polgármesteri hivatalának értesítése szerint, Zalaegerszeg r. t. városban a folyó évi április hó 30-iki Szentgyörgy-napi vásár, az ugyanazon napon tartandó országgyűlési képviselő-választások miatt május hó 9-ére, szerdai napra halasztatott el.
I liter Brazíliai rum ^\'80 krajcár.
cégnél.
Kapható : NEU és KLEIN
A Déli Vasút uj sinei.
A Déli Vasút fokozni akarja a menetsebességét. Ezért óriási áW dozattal kicseréli az eddigi sineit, melyeknek hosszúsága 4 méter, szélessége 5 cm. Az uj sínek 9 méter hosszúak és 7.5 cin. szélesek. A hosszabb síneken nem lesz akkora a vonat zökögése. Kicseréi g a talpfákat is. Az eddigi két és fél m. hosszú fák helyett minden méterre két darab három méteres fát raknak le. Elgondolhatjuk, hogy milyen rengeteg mennyiségű fa kell teiiát Budapesttől Prágerhofig! Egy egy talpfa pácolással együtt hat
korötiáBfe ketül. A síneket a Déli Vasút grácí gyárában készítik. A pályára eddig murva-kavicsot teritettek. E helyett most a sümegi bányából bazaltot hordanak Keszthelyen keresztül. A milliókba kerülő munkálatokat 1908-ban fejezik be.
Eddig a Budapest-r-székesfehér-vári rész készült meg. A személyvonat eddigi legnagyobb sebessége 75 km. volt órankínt,-ezMtán 90 km. lesz. A gyorsvonaté 80 volt, ezután 120 lesz. Az uj sínekre való mozdonyokat már 1905-béií kicserélték. Az edd gi síneken megpróbálták a 90 km.-es járatot A vonat a síneket felgörbítette s összehasogatta. Az uj rend\' mellett az átjárók korlátai messzebb esnek- a sínektől, mert a vonat szele a közelben álló embert elvágná. Külön figyelmeztető táblákat is állítanak föl, hogy a vonatok közelében veszélyes a tartózkodás. Elismeréssel adózunk a Déli Vasútnak, hogy ilyen rengeteg áldozattal fejleszti a vonalat, mely igy kettö-zöttebb mértékben szolgálja a Balatonvidék érdekeit.
Hetvennégyéves öngyilkos.
Pető János nagyradai 74 éves gazda a napokban borotvával elmetszette a nyakát $ meghalt. Nemrég felakarta magát- akasztani, de tettében megakadályozták. Azt az üzenetet hagyta hátra, hogy megunta az életét.
A HUNYADY-UTCA 9. SZ. >■ HÁZ SZABAD KÉZBŐL, AZONNAL ELADÓ.
Elsőrendű kátrány-papír
tetőfedésre,
bevásárlási áron alul, üzletfeioszla-tás miatt kapható :
STREM KÁROLY
fakereskedöiiél.
Egy takarítónő
felvétetik Eötvös-tér 25. számú ház
tulajdonosánál.
Qgyes cipészsegédek
felvétetnek
KELLER MÁTYÁS cipészmesternél. Ugyanott egy ügyes heti-munkás jobb fizetéssel azonnal felvétetik.
Jó házi koszt kapható ház-
terre két darab három méteres fát j hoz hordva is Királyi Pál- -raknak le. Elgondolhatjuk, hogy utca 1. SZ. alatt- Ugyanott?-
milyen rengeteg mennyiségű fa kell;. ,___. . ~ .
teiiát Budapesttől Prágerhofig! Egy butorok és többféle üvegek egy talpfa pácolással együtt hat; eladók. •";._•.
Választások.
Zalavármegye összes választókerületeiben a választásoKat ápniis hó 3ü-ik napján tartják meg. A nagykanizsai választókerületben választási elnök: dr. Tripammer Rezső, jegyző dr. Havas Hugó, szavazatszedő küld. einökök : S enimihályi Dezső, dr. Schwarz Adolf, jegyzők: dr. Etlényi Géza, Ais József, helyettes elnökök: Tripammer űyuia, Soós Pongrác, jegyzők: Szondy László, Gvuk István. A válá-ztási tisztviselők működésére városunkban azonban — előreláthatólag — nem igen lesz szükség, miután a választás Zichy Aladár gróf személyét illetőleg egyhangú lesz.
Kirándulás.
Városnnk ujonan alakult Sportegylete szerdán este\' választmányi ülést tartott. A gyűlés több apróbb
»NAGYKANIZSA*
Házigazdák figyelmébe!
Akinek szép és tartós házhomlokzat festésre van szüksége — ugy calcium, mini olajban — az forduljon megbízásával
Sattler Károly
olaj-, templom-, cím-, szobafestő, épület- és butor-mázolóhoz.
Lakik: Kölcsey-utca 15. szám alatt.
Ugyanitt egy jó karban levő kétfogatú hintó azonnal eladó!
«1
m m
m $
®
m m m m
m ®
m
m
#1 & \\
m m m m
m $
w m
*Jt
-------- <*
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-== lad minden versenyt. _ :
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fűmagvakat, világhírű erfuithi kerti magvakat kitüttff minőségben. Már a hírneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.
3K
■ »jwvwwsw-.\'Vfmw v 5
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
• •S®»»»»®
* a a » » 3 e s & e
MAYER XÁiöLY
első dunántuli gőzmű \'estő-. vegytisztiíó- és plissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
:g Alapítási év 1892- Alapitási év 1892. = .
GVUJTÓ-TELEPEK:
Szombath. Kírálv-u.
Pécs — Király-útca
Esztergom Széli-utca
Keszthely
Csaktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Alsótendvu
Hölgy-, uri- és gyermekruhák, háztartási cikkek, iüggonyök, teritök. hímzések, butor-szővetek. kezn-ük. napernyők s minden e szakba vagó
tárgyak részére. Bársony- és plüsch-kelmék gőzölésé és préselése a legújabb mintákban.
HZZH \' ! Jutányos árak ! ! ZZZZZ

Klvánntrs a? eiryes tárgyakat házhoz ¡s szál:
Mit enyiink 1
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállitra 100 koronától 5000 koronáig.
Vászon és fehérnemű
♦ raktára <"- / \\ ^ a ,,Magyar ^ \\5

i hirne-
Yes magyar me-
* " nyecske pamnt-Tászon
v-^A / 30 rőf 82 cm. 16 kor. V Yidéire három vég bérmentve.

NAGYKANIZSA, FŐTÉR^
-Árjegyzék ingyen és bérmentve.
II l l II II I
II I II II I
A legjobb a legjobb
kristálytiszta
szemüveg
l koronáért kapható
SZIYÓS ANTAL
műorásnál
Nagykanizsa, Erzsébettér 14. szám,,
(Magyar-u. sarkán, Seídmann-féle ház.)
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKElVI LAJOS, Fó-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
Kapható közkívánatra naponkint!
A friss tengeri halak élvezete által gyógyítható minden gyomor- és idegbetegség, valamint vérszegénység. Különös előnye, hogy szálkájuk nincs.
Szakácskönyv ingyen ! — Árak:
Tengeri süllő forella (csemege ki- Tengeri csíkos branzlnó . K. 2.—
rantani való hal) K. 1.20 „ nye vhal .....3.20
„ ezüst lazac . . „ 1.40 „ szardella . . . „ 1.20
„ fogas ......1.60 és többféle halkülönlegességek.
Szives megkeresést kér:
Hölgye Sándor íar;=
Kizárólagos eladási iiely: Nagykanizsa, Erzsébet-tér 27.
--:- (Csoportház, S eidmann-házzal szemben.)
Vicékre csakis a pénz előleges beküldése mellett szállítok.
Szabad bemenet! — Hyitía délelőtt 7—12-ig, délután 2—7-ig,
Nyomatott Ofenbeck és Ba\'.ázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
Csütörtök
1906. április 28.
Hirdetések
megáll-podás szerint.
Nyilttér peiit soron kint 40 fillér.
GYKANIZSA
A szerkesztőség hivatalos óráj* d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
L\'ííptiilajdono-í és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-nt l. tz.
Városi • közgyűlés.
Nagykanizsa r. t. város képviselőtestülete ma d. u. 3 órakor a városhaza nagytermében közgyűlést tart, amelynek részletes tárgysorozata a következő:
1. Az 1906. évben érvényben levő legtöbb adót fizető v. képviselők meghatalmazásai és a rendes taggá előlépő póttagok bejelentése, ezzel kapcsolatosan a bizottságokban megüresedett helyek betöltése iránti tanácsi javaslat.
2. Zalavármegye alispánjának 1537—9U5. sz. a. véghatározata a főjegyzői állásnak a vármegyei jegyzői nyugdij kötelékből való elbocsájtása, tanácsi javaslattal.
3. A város VI—VII. kerület lakóinak \' kérelme a VI—VII. kerületben egy gyógyszertár felállítása tárgyában tanácsi javaslat.
4. A Nagykanizsán felállítani kérelmezett szivarka-gyár ügyében tanácsi jelentés.
5. A főgymnáziumi torna-ta-nitó fizetése rendezése tárgyában tanácsi javaslat.
6. A vásárokon teljesített állatorvosi szolgálatok díjazása tárgyában tanácsi javaslat.
7. Az esküdteket összeíró küldöttség megválasztása.
8. A városi pénztárak féléves megvizsgálásáról tanácsi jelentés.
9. A városi kölcsönök után esedékes részietek befizetésére az alapokból vett előlegek bejelentése.
10. Markek Mihály és neje Győrii Anna ingatlan vételi ügyében a szerződés bemuta-tasa tanácsi javaslattal.
11. Knausz László ingatlan eladása, illetve vételi ügye a v. tanács erre vonatkozó javasla-taval.
12. Novácky Imre ingatlanából utrenJezés céljából 44 négyszögöl megvétele iránti tanácsi javaslat.
13. A nagykanizsai 8531 sztjkvben 1388 a) és te) hrsz. a. felvett ingatlanoknak a\' sétatér kibővítésére való megvétele iránt tanácsi javaslat.
14. A) Batthyány-utcához szükséges Kollay Lajos tulajdonát képező ingatlan veteli ügye; b) A Zsigárdköz megnyitásához szükséges ingatlan vételi ügye; c) Franc Lajos és fiai ingatlan vételi ügye tanácsi javaslatokkal.
15. Takács József\'és neje ; Csizmadia Verona ingatlan vételi és csere ügye tanácsi javaslattal.
16. Vas Károlyné, Harrek Cecília, Szabó János, Szőllősi Sándor, Horváth István, Neisied-Ier Pál, Németh Mári, Miklósi János, Beck Jakab, Szupina Mátyás, Horváth Katalin, Pap Zakariás és családja, Kőnig Gyula, Méretei János, Komlósi József Nagykanizsa községi ü-letősége megtagadása tanácsi javaslatok alapján.
17. Kósz József, Tüskés Sándor, Klein Vilmos, Friedmann Ignác, .Dömötör Sándor, Csizmadia Mária, özv. Falcer *Já-nosné, Vinkler Pál, Pap Mária, Cibol Mihály, Pollák Sándor, Lóser József, Farkas Rozália, dr. Franc Rudolf, Szántó János Nagykanizsa községi illetősége megáilapitása tanácsi javaslatok alapján.
zata: 1. Elnöki megnyitó. 2. Elnökség és elöljáróság évi jelentése. 3. A számvizsgálók jelentése. 4. Az évi zárszámadások előterjesztése és a felmentvény megadása. 5. A ma-jgas belügyminisztériumtól visszaérkezett alapszabályról jelentés. 6. Dr. ■ Hajdú Gyula ügyvéd ur ^jelentése a hatóság által megejtett\'vizsgálatról. 7. Az összes tisztviselők lemondása és azoknak újbóli megválasztása. 8. Egyéb indítványok, melyek legalább | is 24 órával előbb bejelentendők.
Katonai céllövészet.
A helyben állomásozó m. kir. 20. | litonvéd gyalogezred f. évi május hó 4-én reggeli 5 órától kezdve : Kiskanizsa, szepetneki major, Vöröshegy, Bajcsa és s Principális kanális által határolt lőtéren harcszerű ; céllövészeiet tart. A jelzett területet 6000 lépésnyi körületben, neve-1 zetesen a szepetneki uton a Vórös-i hegy északkeleti sarkán, továbbá a bajcsai nagy erdőben, mégis Bajcsa-kiskanizsai uton felállított a katonai jelző örök által bekerített területet ezen napon a közönség annál inkább is kikerül e, mert az ott tartózkodás életveszélyes.
hírek.
Nagygyűlés.
A magyar szent-korona területén levő vasutas-szövetség nagykanizsai kerülete vasárnap délután 4 órakor tárija nagygyűlését a sörgyár nagytermében.
Városi ügyek.
A belügyminiszter Nagykanizsa város gyámpénztárának 1904. évi mérlegét\'jóváhagyta.
Ugyancsak városunk kövezetvám-szedési jogát a miniszter 1909. év végéig meghosszabbította.
Áthelyezés.
Magyar Elek adótiszt a helybeli adóhivatalból Dévára helyeztetett át.
Tüzilárma.
Nagy riadalmat keltett • csütörtökén este 9 óra tájban a városban elterjedt hir, hogy Szabadszállásy Béla főúti üzlete ég. A Központ kávéház ói, ahol éppen zeneesiélv .volt, a sok vendég kitódult az utcára (nem csekely jedelmére a cech elbliccelésétől tartó főpincérnek. Szedő) és csakhamar nagy tömeg verődött össze az üzlet előtt. Rögtön megjelent az üzlet tulajdonosa, felnyitotta az ajtókat s ime, az üzlet teljes sötétségben volt A hirből szerencsére egy szó sem volt igaz. Az álhir ugy keletkezett, hogy vslam.lyik vizsla-orru járókelő az üzlet előtt elhaladva füstszagot vélt és aggodalmát, hogy valószínűleg az üzlet ég, többekkel közölte.
Egyleti hir.
A „Nagykan\'zsai Első Temetkezési Egylet" május hó 6-án délután 4 órakor a régi gimnázium tornaterem-helyiségében tartja rendes évi közgyűlését A közgyűlés tárgysoro-
ANGOL L1LIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer, az arc és kezek vörösség e, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok ellen.
Kapható: Drogéria a íörös kereszthez.
Rokoni szeretkezés.
R. J.-né és R. K.-né Kinízsy-utcai lakósok, akik különben meglehetős közeli rokonok, már régóta nem jó szemmel néznek egymásra. A rossz viszonyból kifolyólag tegnapelőtt esie szóváltásba keveredtek, majd ökölre mentek és fojtogatással akarták egymást portómentesen a másvilágra expediálni. Szerencsére az arra cirkáló rendőr figyelmessé lett az amazonok hösködésére és a nézőközönség segítségével nagynehe-zen .-.zétválasztotta őket.
Eltűnt hirlapelárusitó.
Huszár Józsefné jelentést tett a rendőrsége , hogy férje, aki lapel-árusitással foglalkozott, már március 4-en eltűnt hazulról és azóta nem adott életjelt magáról. Az eltűnt feltalálása érdekében, aki különben igen iszákos ember volt, a rendőrség a körözést elrendelte.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
Rendőri hir.
Ismét Tavaszi Istvánról .szól a krónika. Ugy látszik, hogy ez az atyafi már egész sportszerűen űzi azokat a dolgokat, melyekért a ;end-örséggel gyűlik meg a baja. Alig pár nspja szabadult ki a rendőri zárkából és már ma ismét benn ta-
lálható. Vendégeket természetesen nem fogad.
Betörés közben elaludt rabló.
Szabó Kálmán csavargó megfigyelte a zalaszentgróti vásáron, hogy kik adtak el drága ökröket. Perom Károly batyki lakóst szemelte kl jó áldozatnak. Felfeküdt ennek padlására, hogy éjjel majd kirabolja. A zsivány itt elaludt és reggel az asz-szonyok megcsípték s átadták a csendőrségnek Szabó uramat, akit állítólag 2 év óta. köröztek is, mert a fegyházból szökött meg.
Hamis 20 koronás papírpénzek.
A m. kir. pénzügyminiszter kör-rendelelet adott ki valamennyi hivatalhoz és pénztárhoz, figyelmeztetve őket, hogy főként Montenegróban sok hamisított 20 koronás bankjegy került forgalomba. A hamisítványok könnyen felismerhetők, mert rajzuk lényegesen eltér a valódi 20 koronás bankjegyek rajzától. Sokkal durvább kivitelűek és szövegükben több ékezet-hiba van. Jó le»z tehát a 20 koronás bankjegyek elfogadásánál óvatosan s figyelemmel eljárni.
Kiszolgáló leány
(14—15 éves)
kantin részére, teljes ellátássa és havi fizetéssel azonnali belépésre kerestetik. — Bővebbet
Reiner Miksa kantinosnál
(honvédlaktanya.)
A HUNYADY-UTCA 9. SZ. HÁZ SZABAD KÉZBŐL, AZONNAL ELADÓ.
Elsőrendű kátrány-papir
tetőfedésre, "
bevásárlási áron alul, üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREM KÁROLY
fakereskedónél.
Egy takarítónő
felvétetik Eötvös-tér 25. számú ház
tulajdonosánál.
ügyes cipészsegédek
felvétetnek
KELLER MÁTYÁS cipészmesternél. Ugyanott egy ügyes heti-munkás jobb fizetéssel azonnal felvétetik.
Jó házi koszt kapható házhoz hordva is Királyi Pál-utca 1. sz. alatt. Ugyanott bútorok és többféle üvegek eladók.
.NAGYKANIZSA*
Házigazdák figyelmébe! |
Mesjassíonyi keltagyék teljesen esszeálütYa 100 koronától 6000 koronáig-
m
HS
m
m m
m m m m m m m m m m
Atónek szép és tartós házhomlokzat festésre van szüksége — ugy calcium, mini olajban — az forduljon megbízásával
Sattler Károly
olaj-, templom-, cím-, szobafestő, épület- és butor-mázolóhoz.
Lakik: Kölcsey-utca 15. szám alatt.
Ugyanitt egy jó karban levő kétfogatú hintó azonnal eladó!
$
W
w
w
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-: iad minden versenyt. :
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fiimagvakat, világhírű erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hírneves Ba 1 a to n-kávépótlék is nagy kelendóségnek örvend.
Balaton Testvérek.
■ww1 ¥
z
V
2L
K

A legjobb a legjobb
kristálytiszta
szemüveg
1 koronáért kapható
SZIYÓS ANTAL
műorásnál
Nagykanizsa, Erzsébettér 14. szám.,
(Magyar-u. sarkán, Seidmann-féle ház.)
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
0 • • •

S 9 G « 9
MÁYER KAROLY
első dunántuli gözmú-iestö-. vegytísztitó- es plissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
---Alapítási é< 1892. | | Alapítási év 1892. - ,_
GYUJTÓ-TELEPEK:
Szcmbath- Kiráíy-u.
Pécs — Király-utca
Esztergom Széli-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Alsólenava
TTölgy-. uri- és gyer:nekrunák. ház-* t tartási cikkek, függönyök, terítők, hímzések, öutor-szöveiek. Reztytik. napernyők s minden e szakba vágó
:árgyak reszere. Bársony- és plüsch-kelmék gőzölésé es preseiése a legújabb mintákban.
1 ! Jutányos árak ! I rmr
• • •
9 4« «9«««

Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és ■ői-fehérneműeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglök és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztitását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását heiyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fő-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.

eck és
papirkereskedésében
papír-újdonságok óriási választékban kaphatók.
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar menyecskéhez." =
«9»

Abim-
Yes magyar menyecske pamut-Yászon 30 rőf 82 cm. 16 kor. Yidékre három Yég bér ment Ye.
nagykanizsa, főtér.
-Árjegyzék ingyen és bérmentve. =r=
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA
Vasárnap
1906. április 29.
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
ÂGYKANIZSA
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
.".ptulajdonos és kirdó : Ofenbeck é. Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-ut 1. sz.
Női becsület.
HÍREK.
Egyesület-áthelyezés.
A „Nagykanizsai \'• lsö Temetkezési Egylet" értesiti tagjait, hogy f. évi május 1-étől fogva irodáját a .Fekete Sas"-hoz címzett vendéglőbe helyezték át.
Értekezlet
A Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Szaícegyletének helyi csoportja ma, vasárnap délelőtt 9 órakor a Rákócy-utcai szakszervezeti helyiségben fontos tárgyú ériekezletet tart, amelyre a tagokat ez uton is meghívja a vezetőség.
Ama elvnél fogva, hogy jobb „későn, mint soha" óhajtom röviden bonckés alá venni a fővárosi sajtó egyik szóvivőjének már hetekkel ezelőtt tárgyalt fenti témáját.
Kimeríthetetlen probléma az, különösen akkor, amidőn még az a kérdés is felmerül, \'hogy van-e egyáltalán női becsület, vagy nincs.
Hosszan tartó vita keletkezett a lap e célra megnyitott hasábjain, de bizony nem végződött azzal az eredménnyel, amit minden ember őszintén óhajtott volna.
Megdöbbenve olvastam egy hozászólóriak ama nyilatkozatát, hogy a női becsület csak fogalom, a valóságban azonban nincs.
Irtózatos cinikus állítás. Maga a teny, hogy akadt — ha mindjárt csak egy is — aki taga-dásoa merte venni a női becsület lételét; a nőknek eme legszentebb zománcát; elszomorító. — S vájjon mi indíthatta az illetőt a mindennél szentebb becsület egyszerű Ietaga-dására ?
Kétségkívül keserű élettapasztalatok, melyek pessimistikus lelkebe annyira bevésődtek, hogy az egyes eserekböl áitalános szabalyt állított fei s tagadásra vette azt, amire minden nő büszke. Hányszor hallhatjuk, • hogy „ezt-vagy azt nem teszem meg, mert nem engedi meg a női becsületem". A mi nincs, minek arra hivatkozni.
Mennyi csaiódásra, férfias leikének minő lelki tusán kellett keresztül menni, mig leküzdhette a nők iránti köteles tiszteletet és tagadni mert.
Eleve szamoima kellett azzal a hatalmas aramlattai, ameiy ellene fog zúdulni, ha allitása mellett kitartassal akar harcolni.
A kocka tehát elvan vetve.
Remegő kétkedés fogja el szivemet és kerdem a tisztelt olvasókat, vájjon van-e tehát női becsület, vagy nincs ?
Ugy szeretném ezt minden oldalról megvilágítva látni.
Ha akad, aki e kérdéssel bővebben foglalkoznék, a szerkesztőség hálás köszönettel venné azt közlés \'céljából.
Az esetleges fejtegetések j e lap szerkesztőségébe küldendők.
Rendelet.
A pécsi posta- és távirda-igazga-tóságtól szigorú rendelet érkezett tegnap az összes hatóságokhoz amiatt, hogy legújabban nagy számban fordullak elő esetek, hogy a távírda- és telefon-hálózatokat ismeretlen tettesek megrongálták. A rendelet felkéri a hatóságokat, hogy az ilyen eseteket szigorúan őrizz rk ellen és a rongálókat a törvény szigorával sújtsák.
ANGOL LILIOM-CRÉME
az-egyedüli biztos szer az arc és kezek vörösség e; szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok ellen. Kapható: Drogéria a vörös kereszthez.
Eltűnt tanonc.
— Nézzen csak ide, — szól az asszony, — a fazék folyik! ...
— Nyem a fázik, kirem, hanem a víz ! — felelte az tót vigyorogva és az asszony fizetett.
ő kényelmükből elvegyen egy rizspornyit a hazafiság, abból már nem eszik a magyar ipar.
Egy itteni füszerüzletbe bement két úriasszony és azt magyaiázták a jámbor boltosnak, hogy irja alá azt az ivet, ami a bojkottról szjjl. s fogadja szent esküvel, hogy osztrák árut se nem vesz, se nem ad. A boltos megesküdött, közben aláirta az ivet és a hölgyek távozni készülnek. Az ajtóban az egyik visszaszól :
— Apropos! Van itt znaimi uborka?
— Hogyne, kérem 1
— Küldjön haza egy üveggel.
Tableau.
VUCSKICS JÁNOS hizlaldájában SERTÉS-TRÁGYA eladó.
Kinizsy-utca 20. sz. házban
egy két-szobás és egy egy-szo-bás lakás azonnal kiadandó. Bővebbet a háztulajdonosnál.
Kiszolgáló leány
(14—15 éves)
kantin részére, teljes ellátással és havi fizetéssel azonnali belépésre kerestetik. — Bővebbet
Reiner Miksa kantinosnál
(honvédlaktanya.)
A HUNYADY-UTCA 9. SZ. HÁZ SZABAD KÉZBŐL, AZONNAL ELADÓ.
Vörös május.
Nagykanizsa város szervezett munkásainak pártszervezete . 100-asbi-zotrág" aláírással a május elsejei munkásünnepre való tekintettel a következő felhívást bocsátotta ki:
„Munkástársak! Elvtársak! Az egész ország munkásságával ünnepelni kell nekünk is a munka v ¡ág-ünnepén ! Tegyük le a kalapácsot, hagyjuk ott a műhelyeket, szüntessük be kincseket alkoíó munkánkat május elsején ! Ez a \'nap legyen a miénk. Ez a nap a munkások nagy világ-ünnepe. Körülvéve ellenségeinktől kfcll megmutatnunk, hogy élünk, küzdünk és győzni akarunk! Május elsején minden öntudatos nagykanizsai munkás részt kell, hogy vegyen a tüntető körmeneten ! Különösen felkérjük a most megalakult földmunkások szövetségének tagjait a tömeges megjelenésre. A tüntető körmenet az Eötvös-téren délután 2 órakor gyülkezík jelző táblák alatt és onnan a nagykanizsai polgári zenekar szives közreműködése mellett fog a sörgyári vendéglő kerthelyiségébe kivonulni, ahol műsoros ünnepseg tartatik. Ott legyen tehát minden öntudatos munkás, hogy ellenségeinknek megmutathassuk, hogy nem halt ki a szociálíz-mus Nagykanizsán, hanem megerősödve tör kitűzött céljai felé. Az a sok száz jogfosztott, hazátlan proletár, ki a zsar. okság és .elnyomóik ellen egy szívvel és lélekkel küzd, jelenjen meg a mnnka eme nagy ünnepén. Május jelvények és májusi iratok a bizottság tagjainál kaphatók. Munkások ! Elvtársak ! Ott legyetek mindnyájan ! — A 100-as bizottság.
Magyar ipar és az uborka.
Városunkban esett meg ez a jellemző kis történet: (
A mi szép menyecskéink szívesen irnak alá, iratnak alá mindent a világon, ami szép, de, hogy aztán az
Török István nyugalmazott vasúti neje tegnap jelentést tett a rendőrségen, hogy a nála levő Varga Lajos lakatos-inas már április 25-én eltűnt hazulról s azóta nem adott életjelt magáról. A feljelentés alapján a rendőrség az eltűntnek az egész országban való körözését rendelte-el.
Verekedés.
Pénteken este csinos kis verekedést rendeztek a Litke-féle fő-uti épület előtt Vida György és t öbl Károly. A helyszínen megjelent rendőr tudta csak szétválasztani a verekedőket Közcsendháboritás miatt ellenük a feljelentést megtette.
A részegség következménye.
Major Gábor nagyhorváti lakós, a Zalafolyó part őre, negyedévi fizetését : 100 koronát, március 25-én felvette. Betért a zalavári korcsmába, egv pohár borra. Az egy pohár borból 1 K. 90 fillér ára lett, mitől any-nyira megittasodott, hogy hazatértében a Zalába esett s a vízbe fult. Három hétre Hídvégnél fogták ki hulláját pénzével együtt. Egy horgászó ember horgán akadt meg a hulla.
Elsőrendű kátrány-papir
-- tetőfedésre,
bevásárlási áron alul, üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREM KÁROLY
fakereskedőnél.
Egy takarítónő
felvétetik Eötvös-tér 25. számú ház
tulajdonosánál.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható: NEU és KLEIN cégnél.
ügyes cipészsegédek
felvétetnek
KELLER MÁTYÁS cipészmesternél. Ugyanott egy ügyes heti-munkás jobb fizetéssel\' azonnal felvétetik.
A háziasszony és a drótostót.
A Kínizsy-utcában az egyik háziasszonynak eltör tt a cserép-fazeka. Eldobni sajnálta, hát a legelső :e-lentkező tótocskát behívta és átadta neki a fazekat, hogy javítsa meg.
— De megmondom magának előre, — figyelmezteti az asszony — ha a fazék folyni fog, nem fizetem meg a fáradtságát!
— Kirem nagysaga, kírem ! — felel a tót és a munkához látott. Tán tiz perc múlva elkészült vele. Az asszony vizet önt bele, nem folyik-e? De bizony folyt
Jó házi koszt kapható házhoz hordva is Királyi Pálutca 1. sz. alatt Ugyanott bútorok és többféle üvegek eladók.
Tavaszi és Dyíri idény 1906. évre. VAL0D1 BRÜNNI SZÖVETEK
Egy szelvény Ara 3-10 mtr. hoMu, teljes férfiöltönyre elegendő (kabát, nadrág ás mellény) caak : K 7 —, 8-—, 10-— jó 1
K 12—, U — jobb I Tát ód! K 1«--, 18-- finom K 21\'— legfinomabb
gyapjából.
Egy szelvény fekete szalon-őltönyre K. 20 vajh mint felöltő-szövetek, turistá-loden, selyem-kaci-garn stb. gyári árban az elismert szolid oóactó-gyári raktár által
SIEGEL-IMHOF, BRŰNN.
Minták ingyen és bérmentve. Míntaszerlntl szállításért felelősséget vállalok. A magánvev&re óriási előnyök hárulnak, ho^y szöveteit fent czé*-nél közvetlen gyári piacion rendelheti.
y
, NAGYKANIZSA =
| Házigazdák figyelmébe! |
Akinek szép és tartós házhomlokzat festésre ^ van szüksége — ugy calcium, mint olajban — az ! forduljon megbízásával j
| Sattler Károly
& 1 \'
^ olaj-, templom-, cim-, szobafestő, épület- és bútor- ■ fá mázolóhoz. !
§ Lakik: Kölcsey-utca 15. szám alatt.
Ugyanitt egy jó tarban levő kétfogitn hintó azonnal eladó!
f
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túlha-: lad minden versenyt. . . :
lóhere
Ajánlunk továbbá: luczerna és fümagvakat, világhírű erfurthi
kerti magvakat kitűnő minőségjen. Már a hírneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
Balaton Testvérek.

Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
• • a 6 s * •

MAYEK EARQLI
élső riunántulí gőzmű-.\'estő-, vegytlsztitó- és plíssirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
g = Alapítási év ¡892. | | Alapítási tv 1892. =
GYUJTÖ-TELEPEK:
Szi.mbath. Király-u.
Pécs — Király-utca
Esztergom Széli-utca
Kesztheiy
Csáktornya
Zalaegerszeg
iiarcstelep
Nagyatád
Alsólenciva
L-Iölgy-, uri- és gyermekruhák, ház-i 1 tartás: cikkek, függönyök, teritök. himzések, butor-szövetek, keztyük. napernyők s minden e szakba vágó
tárgyak részére. Bársony- és plüscti-kelmék gőzölése es préselése & legújabb mintákban.
! jutányos árak ! ! m^^
o « e
í® e
i

*
m
l
&

V
S %
* «
a
Menyasszonyi kelengyék teljesen összeállitya 100 koronától 6000 koronáig
Vászon és fehérnemű
«f® raktál
a ,,Magyar
men; hez
Yidékre három Tég bérment?!.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen é6 bérmentve.
A legjobb a legjobb
kristálytiszta
szemüveg
í koronáért kapható
SZÍVÓS ANTAL
műorásnál
HagykiHiZíi. Erzsébet-ér 14. sása.,
(Mapvar-u. sarkán, Seidmann-Telé lúz.) 1
Első nagykanizsai ^ uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-iníézet.
Elfogadok uri- és női-fehérnemüeket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagv kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elvállalok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyben, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fényezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel SZÉKELYI LAJOS, Fö-ut 19. *z. Tanulóleányok és vasalónők felvétetnek.
zsy
papirkereskedésében levélpapír-újdonságok dobozokban óriási választékban kaphatók.
«sarasra»!
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.