Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
972.99 KB
2013-06-25 13:50:24
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
702
2889
Rövid leírás | Teljes leírás (13.04 KB)

Nagykanizsa 1906. május

Hiányzik: május 2-től május 31-ig

1. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSA
Kedd
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér petit soronkint 40 fillér.
Nagykanizsa
190Ö. május
A szerkesz őség hivatalos órája d. u. t>— 7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-nt 1. sz.
Május 1.
1 Az egész világ proletáriátu-sának ünnepnapja van ma: az uj élet, az újjáébredő természet napja.
Nem hirdeti harangzugás, zsolozsma, tömjénfüst a dolgozó milliók e napját, mirdezek dacára pihennek ma a gyárak gépkerekei, a kalapács, az üllő.
Ünnep van. A munka ünnepe.
A sápadt bányamunkás, a napestig verejtékező kézműves otthagyja a fülledt, egészségtelen odúkat: „Ki az utcára!"
S az utca megtellik a rongyos, kopott, lelkesülő tömeggel s a házak, azok a kérges munkás-kezekkel épitett büszke paloták megremegnek a korgó gyomor nótájának nyomán.
idők lapjára a franciák mai május elsejét. "T
A természet felszabadulásának napja van. A téli, mámoros álomnak vége. Mi következik ezután ? !... Nem-e a felébredés ?!...
De vájjon mikor ébredünk az igazi május elsejei ünnepre ?... Oszy.
HÍREK.______
Képviselő-választás.
Városunkban a képviselő-válasz-tás a tegnapi napon teljes csendben zajlott le. A választási elnök 8 órakor délelőtt kijelenté, hogy Nagykanizsán f. év ápril s 27-én kelt és hozzá beadott ajánlatban 10 választópolgár gróf Zichy Aladárt ajánlotta képviselőjelöltnek. Minthogy a választás megnyitása után fél óra alatt csak gróf Zichy Aladár ajánltatott, a választási elnök fél 9 órakor a válasz\'ást befejezettnek és gróf Zichy Aladart a nagykanizsai választó-kerület részéről megválasztott országgyűlési képviselőnek nyil- i vánitotta és a választás eredményét a választási küldöttség és a váiásztó közönség előtt nyomban kihirdette. A válasziás ekként történt lefolyásáról három példányban vezetett jegyzőkönyvnek egyik példánya gróf, Z chy Aladár megvála ztott képviselőnek téritvény mellett elküldetett, j a másik két példány pedig \'a központi választmánynak küldetett meg.
Május 1.
A szervezett munkások ma délután fél 2 órakor gyülekeznek a szakegyletben honnan felvonulnak az Eötvös-téri főgyülekezési helyre. Innen jelzőtáblák alatt tüntető körmenetben, zenével vonulnak ki a sörgyári parkba. Itt május elsejei ünnepség lesz a következő- műsorral : Az ünnepi beszédet Vugrinec Károly mondja; beszél még Brónyai Lajos és Gozdán Károly. Költeményeket szavalnak: Kerber Gizi, Elirenstein Aladár, Krausz Jenő kereskedősegéd, Haukvitz Alajos, Németh István, Horváth György földműves, Baranyai József ifj., Tischler István, Pint Ferenc, Kovács József.
ban levő gyártmányokból 8.323,978 kor. 13 fill. értéleüt, a belföldi külön-legességü gyártmányokból 788,326 korona 52 fillér értékben, a küKöldf kíilönlegességü gyártmányokból — 137.645 kor. 20 fillér értékben. Az összes bevétel 9.248,949 korona 85 fillért tett ki. A tavalyi időszakban a bevétel 8.709,866 korona 66 fillér volt, a többlet tehát 542,083 korona 19 fillér.
Mennyi halat fogtak a Balatonban.
A balatoni halászati társaság igazgatóságának évi jelentése szerint a mult esztendőben 9201 métermázsa halat fogtak ki a Balatonból, melynek hal-állománya az okszerű tenyésztésfolytán évről-évre emelkedik
„Éhség és nyomor velünk."
így van ez évről-évre, időről-időre.
1889. , óta.
Mi történt ekkor? Semmi egyéb, minthogy Párisban összeült husz különböző kultur-ál-lamnak mintegy 400 munkásképviselője, az első nemzetközi szociáldemokrata kongresszus és —- tanácskozott. A munkásságnak a járom alóli felszabadításá...

Insert failed. Could not insert session data.