Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
5.85 MB
2007-07-05 10:35:27
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
278
4306
Rövid leírás | Teljes leírás (507.8 KB)

Az újságot digitalizálási gyakorlat alkalmával beszkennelte: Jandovics Krisztina

Kanizsa 1991. 001-004 szám - január

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:


VÁROSI
HETILAP
HL évfolyam
1* sasait* 19í>l,január4
Megjelenik minden pénteken

Kedves Olvasóink!
Amikor most elindítjuk a KANIZSA III. évfolyamát, egy jó és egy rossz hírünk is van. Kezdjük a jóval!
Lapunk 1991. január l-jétől - beleértve a szerkesztési és a nyomdai munkákat — Nagykanizsán készül. A lap tulajdonjoga immár a városé, s hogy a KANIZSA eleven, jó újság lesz—e, az mindannyiunkon múlik. Nyílt és őszinte hírlapot szeretnénk, mely véglegesen kilép a politika csapdáiból.
Terjedelmünk négy oldallal növekszik; részletes tévéműsort kínálhatunk tehát és lehetőséget térítés mentes lakossági hirdetések publikálására.
Ezzel szemben rossz hír, hogy a nyomdai és papírárak növekedése miatt a KANIZSA ára 13,30 Ft lesz. Úgy véljük azonban, hogy a megnövelt oldalszám ellensúlyozza ezt az árat.
Előfizetőink számának növekedésében reménykedünk (ez egyik feltétele a lap fennmaradásának)^ abban, hogy a jövőben is közösen munkálkodhatunk a városért.
A szerkesztőV A R O S
E S T l
F E N
y
B E
H

Sörgyári huzavona \\
"—A sörgyár lett volna a mintaprivatizációs vállalat... l
Úgy tűnik, hogy ez nem jön össze. Már egy éve tart a •
huzavona. *
A vagyonügynökség meg akar szabadulni a sörgyártól, *
mindegy, hogy milyen áron." i
(Cikkünk a 6-7. oldalon) ♦
C Egyre többen munka nélkülj
A múlt év elején még mindössze öten kaptak Nagykanizsán munkanélküli segélyt. Év végére számuk meghaladta a másfélszázat. Ez persze nem azt jelenti, hogy a városban ennyien vannak munka nélkül. Majd hatszázán keresnek jelenleg rendszeres napi elfoglaltságotlAz már más kérdés, hogy többségük különböző okokból nem remélhet segélyt.
A meglévő igényhez képest a kínálati oldal elkeserítő. Havi átlagban 130 helyet ajánlanak fel a munkaügyi hivatalnak a munkáltatók, s ebben már az újonnan induló vállalkozói lehetőségek is benne rejlenek. További gond, hogy a munkáltatók többnyire betanított és segédmunkásokat keresnek, ezzel szemben az elhelyezkedésre várók többsége, megközelítően a fele szakmunkás. Hogy mekkora esélyük van, azt jól mutatja, hogy a több mint másfélszáz munkanélküli segélyben részesülőből mindössze 43 tudott időközben elhelyezkedni.
Jóslásokba jelenleg senki nem mer bocsátkozni, de tény hogy leginkább a kereskedelemben, mezőgazdaságban dolgozók érezhetik magukat veszélyben. Kritikus még a Zalában oly sokszor áldott olajipar helyzete is. Ötven évi tündöklés után ez a terület egyre inkább a válságágazatok sorába tartozik. Olajipari vállalatnál történt a múlt év végén a legnagyobb létszámú leépítése is. A korábban szociális gondoskodásról is híres DKG — ban 151 embertől köszöntek el, így az innem elbocsátottak is a munkaügyi hivatal forgalmát növelik.
Ami az idei kilátásokat illeti, megközelítően 2 ezer munkanélkülire lehet számítani Kanizsán. Ez, figyelembe véve, hogy összesen 35 ezer munkavállaló él itt, nem rossz arány. Persze nyilvánvaló, az a kétezer ember, aki majd érintett lesz, egészen mást gondol, de tény, az ország más területein ennél sokkal rosszabb helyzet várható.
M.L

f~ KANIZSA T

1991. január 4.Fotó: Szakony Attila
A 100 éves Hunyadi iskola évfordulóján az épület történetét
bemutató ünnepi szakköri foglalkozásokat tartottak. — A képen látható szereplők együtt szintén száz évesek.

Újév...