Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.78 MB
2010-04-12 14:31:31
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
371
1321
Kanizsa 2000. 028-029. szám augusztus

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

XII. évfolyam 28. szám • 2000. augusztus 24. Megjelenik 21.000 példányban
A ma már hagyományosnak mondható Országos Főépítészi Konferenciát idén augusztus 23-25 között rendezte meg a nagykanizsai önkormányzat és az Országos Főépítészi Kollégium.
A szervezők a konferencia ve-
A konferencia nemzetközivé bővítésével tekintették át azt, hogy az EU-hoz való csatlakozás lehetősége és az arra való felkészülés mellett miért is olyan fontos, hogy a városainknak esélye legyen visszaszerezni a mai
A konferenciát augusztus 24-én Karmazin József, városunk főépítésze nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Tüttő István polgármester és Varga László, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Az ezt követő plenáris ülésen
adást. Szintén ezen a napon került sor egy pódiumvitára Európáról, a szakmáról, melynek média moderátora Kondor Katalin, a magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztője, szakmai moderátora pedig dr. Tóth Zoltán dél-dunántúli területi főépítész volt. A vitában részt vett dr. Szabó Péter, helyettes államtitkár, dr. Visy Zsolt, helyettes államtitkár, Barsiné Pataki Etelka, hazánk rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Ausztriában, Balogh Balázs, a Magyar Építész Kamara elnöke, dr. Hajdú Zoltán, dr. Magyar Levente Jászberény polgármestere, valamint Virányi Iván, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.
V. ORSZÁGOS FŐÉPÍTÉSZI KONFERENCIA
zérgondolataként „ Településeink múltja, jelene, jövője a régiók Európájában" összefoglaló címet adták. A témafelvetés igen széles teret engedett a lehetséges előadások tekintetében. A hangsúly a régiókra, kistérségekre irányult, részint azzal a szándékkal, hogy áttekinthessék azok múltját, napjaink kérdéseit, és a lehetséges jövőt. A múlt alatt szükségesnek tartották arról is szólni, hogy mi történt a trianoni határok előtt prosperáló „kistérségi" szerepet vivő városainkkal, mind a keleti, mind a nyugati végeken.
Muskátlik a belvárosban
Tíz oszlopon összesen kilencven cserép virág díszíti a kanizsai belvárost. A villanyoszlopok virágosítása már régi vágya volt a város szépítésén fáradozó szakembereknek, ám a tervek csak mostanra valósulhattak meg. A virág elhelyezésére szolgáló szerkezetet egy kanizsai vállalkozó készítette el, a virágokat a Floreát Alapítvány pénzéből vásárolták, gondozásukat pedig a Park Kft. végzi ingyen, tudhattuk meg Makrai Mártonnétól. A virágok szárazságtűrő képessége után tudakozódva elmondták, a muskátlik várakozáson felül jól viselik a trópusi hőséget.
határokon átnyúló régiókban valaha játszott központi szerepüket, valamint azt, hogy mindez hogyan integrálható a vidékfejlesztés programjába.
Mindemellett a főépítészek komolyan foglalkoztak az európai uniós tagságból következő lehetőségekkel, de a kötelmekkel és félelmekkel is.
A konferencián résztvevők az első nap megismerkedhettek a várossal, sor került egy gyermekraj zpály ázat megnyitására a zsinagógában és orgonamuzsikát hallgathattak az Alsóvárosi templomban.
Fényvetők
Lapunk már több alkalommal is foglalkozott a Csengery utcai vasúti átjáróval. Éveken át gondot okozott, hogy a vandálok tönkretették az átjáró világítását, rettegésben tartották az arra járókat. Három évvel ezelőtt a szakemberek más módszert dolgoztak ki, a világító testeket nem az átjáróban, hanem azon kívül szerelték fel. A világítás a város közvilágítási rendszeréről működik, annak idején még a VIA Kanizsa Kht. szereltette fel, és a szükséges karbantartásról is ők gondoskodnak. A fényvetők jó ideje problémamentesen működnek, a szakemberek azt remélik, hogy így is marad.
dr. Aczél Péter, Budavár főépítésze, az Országos Főépítészi Kollégium elnökhelyettese elnökölt, „Mit jelent nekünk Európa és mit jelentünk mi Európának, avagy a határ, mely elválaszt és összeköt" címmel pedig dr. Hajdú Zoltán történész tartott elő-
Délután jóváhagyták az Év Főépítésze Díj Alapító Okiratát, melyet a szekcióülések követtek.
Az utolsó napon „hármashatár" kiránduláson vettek részt a meghívottak, jártak Csáktornyán és Lendván.
Város szökőkutak nélkül?
Az idén elég korán és nagy meleggel köszöntött be a nyár. Ilyenkor az emberek többsége vízpartra vágyik. Azok számára, akik nem jutnak el ilyen helyekre, sem a hétvégi telekre, marad a lakás vagy a közpark. A Kanizsára látogatók elismerően szólnak arról, hogy városunkban mennyi a park, mennyi a zöld terület. Ezek többsége jól gondozott, és még ha elegendő pad is lenne a parkokban, akkor barátságos kép várná a kikapcsolódni vágyókat. Hiába vannak azonban a szépen rendben tartott zöld területek, az emberek ilyenkor ösztönösen is a víz közelségét keresik. Az elmúlt tíz évben jórészt eltűntek a városból az ivókutak, a szökőkutak nagy része kiszáradt, szemetes és enyészetre ítéltetett. Ilyen a Károlyi kerti és a Séta téri szökőkút. Az Erzsébet téren bugyborékoló szökőkút galambitató-ként tragikomikus jelenség. A három tűzoltófecskendő formájú műalkotás, melynek csak középső darabjából tör felszínre húszcentis vízoszlop, meglehetősen puritán hatású. Messze kerüli a barokk templomok díszes, ám hivalkodó látványát. Az Erzsébet tér rendezésére születtek tervek, de valószínűsíthető, hogy soha nem tud áldozni az önkormányzat arra pénzt, hogy egészében valóra váltsa a terveket. Apránként azért lehetne csinosítani az Erzsébet teret.
Tíz éve kitárultak a határok. Azóta rengetegen utaztak külföldre. A kérdés csak az, hogy a mindenkori döntéshozók mit tudnak magán-, és hivatali utazásaikból, ezek tapasztalataiból a város számára kamatoztatni.
Mindenkinek jobb lenne, ha Nagykanizsát nemcsak a szobrok városaként, hanem a szép parkok és szép szökőkutak városaként szeretnék meg az itt lakók és az ide látogatók.
Halász Gyula
1.
2.
POLGÁRMESTERI KABINET
Városi Kincstár létesül Nagykanizsán
A városi kincstári intézménye gazdasági feladatainak lebonyolítását, megszervezését megbízás alapján, a szakmai intézmények javára látja el. Mindezt oly módon, hogy a szakmai intézménytől sem hatáskört, ennek megfelelően sem kötelezettségvállalási jogot, sem felelősséget nem vonhat el.
A hatáskör és döntés a szakmai intézményé, a lebonyolítás a kincstári intézményé. Ennek eredményeképp nem csorbul az intézmények valódi önállósága. A gazdasági feladatok újszerű megszervezése során öt alapvető szempontnak kell érvényesülnie:
az átlátható, egységes normarendszeren alapuló, illetve elsősorban feladathoz, másodsorban intézményhez kötött finanszírozási és költségvetés-tervező rendszer megvalósítása - nulla bázison; a költségvetési és gazdasági folyamatok állandó figyelése, elemzése, értékelése és irányítása (kontrolling) - a gazdálkodási esélyegyenlőség és a helyi szinten megfogalmazott elsődleges célok alapján;
3. az egységes szemléletű könyvelési-számviteli rendszer és nyilvántartások kiépítése;
4. a beszerzések rendszerének magas szintű és előzetes tervek alapján pályáztatással történő megvalósítása;
5. az egységes, hatékony és integrált pénzforgalmi, bankszámla-vezetési rendszer működésének előtérbe helyezése, fedezet- és likviditásvizsgálattal együtt.
A Városi Kincstár bevezetésétől várható pozitív hatások:
1. A szakmai feladatok ellátása és az azokat segítő járulékos tevékenység egymástól történő elválasztása lehetőséget teremt a közgazdasági alapú feladatok professzionális alapokra helyezésére. A nagy volumenű árubeszerzésre alapozott szerződéses rendszer s pályáztatásokon keresztül lehetőséget ad ún. "kincstári", minősített beszállítói kör kialakítására, a helyi vállalkozói szféra bevonására.
2. A városi kincstári gazdálkodás további előnye, hogy nem csak a bér-, áru-, számla- (bizonylati) és pénzforgalmat egységesíti, hanem a költségvetés-tervezés módszertanát is.
3. Az egyetlen kincstári számla jelentősen csökkenti a banki műveletek költséget, ugyanakkor további jelentős eredményt lehet kérni a likviditás, illetve likviditásmenedzselés terén.
4. A magyar államháztartás kincstári rendszerben való együttműködtetése bizonyította hatékonyságát, évente több alkalommal is nyilvánosságra hozzák pénzügyi eredményeit. A kincstári rendszer megyei szintű megteremtését nemcsak célul tűzték ki, hiszen pályázatok jelentek meg a kincstári feladatok ellátására megyei szinten is.
A Városi Kincstár 2000. szeptember l-jén kezdi meg működését, az intézmények és egyéb szervezetek kapcsolódásának időpontja 2001. január I. A működés során szakmai intézményekben a létszámcsökkenés folyamatos a végleges létszám beállásáig (2003. január 1.). Az intézményekben dolgozó gazdasági-adminisztrációs munkaköröket betöltő munkavállalók egy részét az önkormányzat a Kincstár keretében foglalkoztatja tovább.
Amellett, hogy a rendszer hatékonyabb és költségtakarékosabb lesz, a korszerű és újszerű finanszírozási technológia bevezetése és alkalmazása összhangban áll az európai szintű normák és követelmények teljesítésével.
KÉPVISELŐI FOGADÓÓRÁK
BUDAI ISTVÁN önkormányzati képviselő a 7. számú választókerület polgárait várja 2000. augusztus 25-én pénteken 17 és 19 óra között a
Kazanlak körút 7. számú épület „A" lépcsőházában lévő irodahelyiségben.
KISS LÁSZLÓ önkormányzati képviselő 2000. augusztus 26-án szombaton 10-től 11 óráig várja fogadóóráján a 13. számú választókerület polgárait Miklósfán, a Mindenki Házában.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
BÜFÉ MŰKÖDTETÉSÉRE
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában és az alapítvány kezelésében álló Zrínyi utca 33. szám alatt található épületben a 2000. szeptember 4-én kezdődő tanévtől főiskolai hallgatók kiszolgálására alkalmas büfét kívánunk működtetni.
Várjuk vállalkozók írásos ajánlattételét 2000. augusztus 28-ig a következő címre:
Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány v 8800 Nagykanizsa, Zrínyi utca 33.
„Nyitott szemmel, tiszta szívvel"
Nagykanizsa és a Környező Települések Területfejlesztési Társulása
„Térségi Folklór Fesztivál 2000"
a térség hagyományos termékeit bemutató, kulturális seregszemlével egybekapcsolt rendezvényt szervez
NAGYKANIZSÁN
a „Kanizsa Napok" Kiállítás és Vásár keretein belül az EURÓPA NAPOK rendezvény részeként 2000. szeptember 8-9-én.
Várja mindazon vállalkozók, mezőgazdasági termelők jelentkezését, akik szívesen bemutatnák termékeiket, terményeiket a rendezvény keretében. Várunk kulturális amatőr csoportokat, egyéneket is, akik vállalják bemutatkozásukat a fesztiválon.
A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információ és jelentkezési lap kérhető Nagykanizsa és a Környező Települések Területfejlesztési Társulása térségi irodájában (Nagykanizsa, Petőfi u. 5., Telefon: 93/326-323) Nagy Lajosné térségmenedzsernél.
ÜLÉSEZETT AZ ÖNKORMÁNYZAT
¦ 2000. augusztus 14-én 9.50-kor érkezett a bejelentés, hogy a Magyar út és Fő út kereszteződésében két személygépkocsi ütközött, melynek során 2 fő súlyos, 2 fő könnyű sérülést szenvedett.
¦ 12.15-kor egy lengyel állampolgár tett bejelentést kapitányságunkra, miszerint a délelőtt folyamán egy nagykanizsai pénzváltó automatánál három ismeretlen személy kikapta a kezéből készpénzét, majd elfutott. Az ügyben a nyomozást megindítottuk.
¦ Az esti órákban érkezett a bejelentés, hogy egy virágbolt elől ismeretlen tettes eltulajdonított egy kerékpárt, rajta a tulajdonos hölgy táskájával, melyben „természetesen" az iratai is benne voltak.
¦ 00.35-kor ismeretlen telefonáló jelentette be, hogy valaki nyitogatja a parkolóban álló személygépkocsikat. Járőreink azonnal a helyszínre siettek, de már csak egy nyitott személyautót találtak, melyből magnókazetták, hangfalakat távolítottak el ismeretlen tettesek. A lopási kár 35.000 Ft.
¦ Augusztus 15-re vinadora vették észre a tulajdonosok, hogy ajtó-befeszítés módszerével betörtek mórichelyi borospincéjükbe, sőt a szomszédos öt épületet sem kímélték. A lopási kár 110.000 Ft.
¦ Éjjel 01.27-kor kértek állampolgárok rendőri intézkedést, mert Nagykanizsa egyik sörözőjében hívatlan vendégek járnak. A járőreink a helyszínen elfogták az elkövetőket, velük szemben a büntetőeljárást megindítottuk.
¦ Augusztus 16-án 10 órakor ismét pineebetörés miatt tettek feljelentést. Most a bagolai hegyen jártak ismeretlen tettesek, akik szintén ajtőbefeszítés módszerével törtek be, s kapálógéppel, fűnyíróval, különböző kéziszerszámokkal megrakodva hagyták el a helyet. Az okozott kár kb. 80.000 Ft.
¦ Másnap délelőtt is pincebetöréshez kellett rendőreinknek kivonulni. Az ismeretlen elkövető szintén ajtőbefeszítés módszerével hatolt be a kinézett pincébe, ahonnan gázpalackot tulajdonított el.
¦ Délután egy nagykanizsai férfit kellett előállítani járőreinknek, mert bejelentés érkezett, hogy az illető kövekkel dobálózik, kiabál, illetve megöléssel fenyegeti a bejelentő hölgyet.
¦ Augusztus 18-án 00.43-kor lakásbetörés jelentettek be a Csengery utcából. Ismeretlen tettesek ide is ajtóbefeszítéssel hatoltak be valamikor az este folyamán, s a házból televíziót, hűtőszekrényt, rádiósmagnót, s egyéb kisebb berendezési tárgyakat tulajdonítottak el.
¦ Augusztus 19-én 02.05-kor a Dózsa utcából tettek bejelentést, miszerint egy személygépkocsiról két kereket leszereltek. A lopási kár 30.000 Ft.
¦ Szintén 19-én 09.40-kor jelentette be egy hölgy, hogy a kiskani-zsai temető parkolójában várakozó autóját ismeretlen tettes feltörte, s az utastérből kiemelte táskáját, melyben benne voltak a gépkocsi papírjai, személyes okmányai, órája és kb. 5.000 Ft készpénze.
¦ 10 órakor ismét pincefeltörésről kaptunk hírt. Most Nagybagolán törtek fel ablakbetörés módszerével egy borospincét, ahonnan berendezési tárgyakat vitt el ismeretlen tettes. A kár kb. 25.000 Ft.
¦ 10.40-kor egy horvát állampolgár jelentette be, hogy közvetlenül a bejelentést megelőzően ellopták 600.000 Ft-t érő személyautóját. A gépkocsi a két elkövetővel egyetemben 10 perc múlva meglett, ellenük büntetőeljárás indult.
¦ 13.45-kor a szemlebizottság ismét pincefeltörés helyszínére indult. A bejelentés szerint a Homokkomárom Közép-hegyen levő pincét ajtóbefeszítéssel törték fel, s 25.000 Ft,os zsákmánnyal (berendezési tárgyak) megrakodva távozott az ismeretlen tettes.
¦ 20-án egy kisfiú lezárt MTB kerékpárját lopták el ismeretlen tettesek egy nagykanizsai utcából. A szomorúságon kívül 20.000 Ft-os kár keletkezett.
¦ A meccs után rendőreinknek négy garázda magatartást tanúsító pécsi fiatalembert kellett előállítaniuk, mert bánatukban - vagy mérgükben? - randalíroztak a vasútállomáson.
¦ 20.45-kor a balesethelyszínelőknek a Rózsa útra kellett menniük, ahol egy személygépkocsi és egy segédmotor-kerékpár ütközött össze. A segédmotorkerékpár vezetője szerencsére csak 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett.
Kedden két soron kívüli ülést tartott Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése.
Napirend előtt Tüttő István polgármester korábban meghozott határozatokról adott tájékoztatást, majd Kelemen Z. Pál gratulált a megyei közéleti tizenegybe bekerült kanizsai közszereplőknek: Göndör Istvánnak, Tüttő Istvánnak és Zakó Lászlónak.
Az első, soron kívüli ülés napirendjében két témakör szerepelt. Az okmányiroda bővítése, a Belügyminisztériummal kötendő kiegészítő megállapodásról döntött a közgyűlés, melynek értelmében a közlekedés-igazgatási feladatok ellátásához a feltételek megteremtését a Belügyminisztérium vállalja.
A közgyűlés határozott a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány támogatásáról is. 18.316.000 forint összegű felhalmozási célú pénzeszközt ad át az alapítványnak beruházási feladatai megvalósítására, amelyet a kedvezményezettnek annak arányában kell
visszatérítenie, amilyen
arányban az önkormányzat erre a célra támogatást szerez.
A második soron kívüli közgyűlésen a városi kincstár vezetőjét is megválasztották. Az öt pályázó közül erre a posztra Gőcze Gyulát tartotta a legalkalmasabbnak a testület.
Intézményvezetők kinevezésére is sor került. A Péterfy-iskola élére Bagarus Ágnest, a Zemplén-iskola vezetésére Veitné Molnár Anikót, a belvárosi szakközépiskola vezetőjének Mérksz Andort választották, illetve bízták meg öt évre.
A Magyar utca 76. számú ház lakói otthonaikban maradhatnak, az önkormányzat döntése értelmében - és ellentmondó statikai vélemények hatására - a képviselők helyt adtak az ott lakók kérésének.
Zárt ülés keretében döntött a közgyűlés logisztikai központ létrehozása célú pályázat beadásáról, kilakoltatási kérdésekről és szociális fellebbezésekről.
KÖZLEMÉNY
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Tisztelt közgyűlés!
A Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt Nagykanizsa Belvárosi Alapszervezetének vezetősége - a választási ciklus félidejéhez érkezve - a következő döntést hozta: Az önkormányzat közgyűlésein - az elkövetkezendő időszakban - a Független Kisgazdapárt képviseletére és minden fontos ügyben kialakított pártvélemény tolmácsolására dr. Kalmár Béla alelnök úr jogosult.
Természetesen döntésünk nem akarja befolyásolni az FKGP-MDF frakciónak a városért végzett hasznos tevékenységét. Ezért eddigi munkájukért köszönetet mondva kívánunk további eredményes két évet.
2000. augusztus 24.
3
AZ ÚJ KENYÉR ÜNNEPI
A Szent István-napi ünnepi program a Deák téren térzenével vette kezdetét, majd ezt követte a zászlófelvonás. A Sétakertben tíz órakor adták át a Nagykanizsai Városvédő Egyesület által felújított Sétakert-bejáratot.
A délutáni program ünnepi szentmisével indult, amelyet az Alsóvárosi templom parkjában tartottak.
A Hevesi Sándor Művelődési Központban ezen a napon nyitotta meg Török Eta népi ipar-
művész Pulai Lászlóné csuhékészítő és Vastag János fafaragó kiállítását, a megnyitó után pedig sor került az ünnepi műsorra a művelődési központ előtti téren. Köszöntőt mondott Tüttő István polgármester, majd felléptek Bedő Csaba, Vincze Ferenc, Kürthy Lajos és Horváth István versmondók és Lancsák Eszter Felícia énekes. A programot a kínai kulturális delegáció műsora és a X. Alpok-Adria nemzetközi Néptáncfesztivál zárta.
A honalapító SZENT ISTVÁ ünnepe
Nagykanizsa 2000. augusztus 20.
LESZ HARANGJÁTÉKUNK!
„A millenniumi esztendő emlékének megörökítése céljából egy harangjáték felállítása egyrészt maradandó volta, másrészt idegenforgalmi vonzása miatt el nem hanyagolható előnyökkel járna" - olvasható a közgyűlési előterjesztésben.
Egy kft. készít országunkban harangjátékokat, egymáshoz hangolt bronzharangokból, elektromágneses ütőszerkezettel, amelyet egy központi vezérlőelektronika irányít. A harangjáték vagy önálló tartószerkezettel készül, vagy épületek falára is szerelhető. Mindkét esetben biztosított az időjárás-állóság.
Tarnóczky Attila alpolgármester szerint a falra szerelt típus előnyösebb lenne, mert lényegesen olcsóbb, és ugyanakkor megrongálása, megcsonkítása gyakorlatilag lehetetlen. A választékból a 12 harangos harangjáték felállítása látszik célszerűnek, mert viszonylag nagy zenei terjedelmű, de ára még elfogadható. Egy harangra jutó költség így kb. 500.000 Ft. Van esély arra - véli az előterjesztő -, hogy egy-egy harang felállításának költségeit nagyobb cégeink vállalják. A szponzorok nevét és a millennium emlékét a házon elhelyezett szép, míves
táblán örökíthetnék meg. A harangjáték elhelyezésére alkalmas épületek száma korlátozott.
Az épületnek a városközpontban kell lennie, nem lehet
lakóház (a harangjáték zavarná a lakók nyugalmát) és megjelenésében is illeszkednie kell egy harangjáték által keltett benyomáshoz. Sajnos a Vasemberház, illetve a Múzeum Fő utcai épülete nem jöhet szóba, mert az
OMVH elzárkózik az odatelepítéstől arra hivatkozva, hogy ezeken az épületeken korábban nem volt harang. Ezek után gyakorlatilag az Ady u. 1. szám alatti épület homlokzata jöhet számításba. Az épület önkormányzati tulajdonú (kis kincstári tulaj-
donrésszel), benne irodák működnek. Ugyanakkor szemben a Vasemberházban sem zavarná a lakók nyugalmát. Várhatóan az Ady utcának ez a szakasza amúgy is sétálóutcává változik, és ebben az esetben a harangjáték különösen előnyös helyre kerülne.
Nagykanizsa M. J. V. Közgyűlése kinyilvánította azon szándékát, hogy a millennium emléke megörökítése céljából az Ady E. u. 1. szám alatti épületre a VIA KANIZSA Kht. bevonásával harangjátékot telepít.
A 12 harangos harangjáték egy harangjának költségeit (500.000 Ft-ot) II. félévi költségvetésében, az illeték többletbevétel terhére biztosítja.
Felkérte a polgármestert, hogy a többi harang megvásárlási lehetőségének megteremtésére kezdeményezzen társadalmi akciót, illetve vegye igénybe a lehetséges pályázati forrásokat.
Vendégszereplés Dániában
Augusztus 15—20-ig Dániában rendezték a szellemileg fogyatékos emberek nemzetközi kulturális seregszemléjét. A magyar-
szerdahelyi intézet 9 fős énekkarát az a megtiszteltetés érte, hogy Russay Olivérné karnagy vezetésével részt vehetett ezen a
nagyszabású programon. Tízperces világhírű könnyűzenei feldolgozásokat interpretáló műsorukkal szép sikert arattak.
2000. augusztus 24.
ÁRVERÉS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános árverésen értékesíti
a nagykanizsai volt Thury Laktanyában található Csapatművelődési Otthon épületét és a hozzá tartozó földterületet.
Az árverés helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Az árverés ideje: 2000. szeptember 6-án 10.00 óra
Kikiáltási ár: épület vételára: 26.899.800 Ft, földterület vételára
(5718 nm) 3.800 Ft/nm-21.728.400 Ft Összkikiáltási ár: 48.628.200 Ft
Részletes kiírási anyag a polgármesteri hivatal földszint 13/a számú irodájában vehető át.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Ingatlanforgalmi szakértői értékbecslő kiválasztására
1. A pályázat kiírója: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
2. Választott eljárás: nyílt pályázat
3. A pályázat célja: azon természetes személyek, gazdasági társaságok kiválasztása, akik a pályázat tárgya szerinti értékbecslői tevékenység végzésére alkalmasak.
A megbízás időtartama 2 év.
4. A pályázatkiírási dokumentáció kérésének és benyújtásának helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, Vagyongazdálkodási-Beruházási Iroda (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. fsz:13/a.
A pályázati kiírási dokumentáció 12.000 Ft + áfa befizetése ellenében vehető át.
5. A pályázat benyújtásának határideje: 2000. szeptember 8.10 óra
6. A pályázati tárgyalás időpontja: 2000. szeptember 8. 10 óra
7. Az eredmény közlése: a pályázati tárgyalást követő 15 napon belül, írásban.
8. A pályázat kiírója a pályázati tárgyalás megtartásáig, a változtatás jogát fenntartja.
ÁRVERÉS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
zártkörű árverésen értékesíti
a Nagykanizsa, Huszti téren kialakított 1371/5 és 1363/52 hrsz-ú ingatlan egy részének földhasználati jogát kizárólag garázsépítés céljára.
A zártkörű árverésen részt vehet minden természetes személy, aki a Nagykanizsa, Berzsenyi u. 1., 3., 5., 7., 9. és a Huszti tér 5. szám alatti épületben legalább 2000. július 1. óta állandó bejelentett lakos, vagy lakástulajdonnal, tulajdoni hányaddal rendelkezik. Az értékesítésre kerülő garázshelyek száma: 7 db
Az árverés helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Az árverés ideje: 2000. szeptember 5-én 10.00 óra A kikiáltási ár: 250.000 Ft/garázshely
A kikiáltási anyag a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási és Beruházási Irodájában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. 13/a ajtó) vehető át.
PÁLYÁZAT
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános pályázat útján bérbe adja
a Nagykanizsa, Erzsébet tér 20. szám alatti 65 nm alapterületű üzlethelyiséget.
A pályázati kiírás a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási és Beruházási Irodáján (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7., 13/a ajtó) vehető át.
VERSENYTÁRGYALÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános versenytárgyaláson értékesíti
a Nagykanizsa-Bagola, 726. hrsz-ú gazdasági épület és zártkert megnevezésű ingatlant. A versenytárgyalás helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) A versenytárgyalás ideje: 2000. szeptember 13-án 10.00 óra Részletes kiírási anyag a polgármesteri hivatal földszint 13/a számú irodájában vehető át.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános pályázatot hirdet
a Nagykanizsa, Kaán K. u. 38. szám alatti lakóépület tetőterének (tetőhéjazat, tetőszerkezet, oromfalak, térdfalak) födémszintig történő bontásának kivitelezési munkálataira.
A pályázati dokumentáció átvehető 2000. augusztus 1-től a Polgármesteri Hivatal Nagykanizsa, Eötvös tér 16. UJ. emelet szám alatti Közigazgatási Osztály Építésügyi titkárságán munkaidőben.
Az ajánlatok beadási határideje: 2000. augusztus 30.
A kivitelezési munkálatok kezdése: 2000. szeptember 20.
A kivitelezés befejezése: 2000. szeptember 30.
Tisztelt Nagykanizsai Lakók, Vállalkozók, Vállalat- és Intézményvezetők!
Ismeretes, hogy városunk kevés olyan nevezetességgel, látványossággal rendelkezik, mely annak hírnevét öregbítené, a Nagykanizsán áthaladókat megállásra késztetné. Ezért meglévő értékeinket fokozottan védeni kell, gondoskodva megfelelő fenntartásukról.
Az egykor kedvelt kirándulóhelyként számon tartott Romlottvár az elmúlt években egyre lehangolóbb képet mutatott. Nemrégiben képviselőtestületi döntés született műemléki védelem alá vonásáról, állagmegóvásáról, esetleges hasznosításáról.
Az állagmegóvási munkához már eddig is többen ajánlották fel segítségüket. Örömmel vennénk, ha ezen felajánlások köre kibővülne, és többen is hozzájárulnának a Romlottvár kedvelt kirándulóhellyé fejlesztésének visszaállításához. Felajánlásaikat dr. Horváth Györgynél, a Romlottvár Alapítvány Kuratóriumának elnökénél (Nagykanizsa, Magyar utca 21.) jelezhetik.
Segítségüket ezúton is megköszönjük.
Nagykanizsa MJV főépítésze
2000. augusztus 24.
5
QUATTRO MOBILI
BEMUTATÓTEREM ÉS GALÉRIA
Fortuna Egyes mintadarabok azonnal, AKCIÓS ARON, amíg a készlet tart!
Nagykanizsa, Ady út 45. • Tel.: 93/313-106, 93/500-157
REAGÁLÁS
A Kanizsa Dél Zalai Hetilap július 13-i számában a „Politikai buldózer?" címmel jelent meg tudósítás Röst János önkormányzati képviselő által tartott sajtótájékoztatóról. A Röst János Úr által elmondottak, amelyek nagy részével egyetértek - éppen a korrekt tájékoztatás miatt -, kiegészítésre szorulnak. A pénzügyi bizottság elnökeként és képviselőként az alábbiakról tájékoztatom a tisztelt olvasókat:
Az MSZP többségű pénzügyi bizottság nem támogatta a képviselői díjaknak, a testület által elfogadott mértékű emelését. A bizottság javasolta, hogy a polgármesteri illetmény százalékában meghatározott képviselői díj aránya - ami jelenleg 25% - olyan mértékben csökkenjen, hogy a tiszteletdíj mértéke változatlan maradjon, vagy legfeljebb az infláció mértékében növekedjen. Többekkel együtt természetesen az önkormányzati ülésen én sem szavaztam meg a képviselői tiszteletdíj ilyen mértékű emelését. A juttatás mértékét ma is irreálisan magasnak tartom, és ezért a meghozott testületi döntés felülvizsgálatát javaslom.
Nagykanizsa, 2000. július 16.
Böröcz Zoltán
pénzügyi bizottság elnöke

ÁLLAS • ÁLLAS • ÁLLAS
A Zala Megyei Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltsége az alábbi
szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:
Munkakör Végzettség Fizetés (Ft) bruttó
Villanyszerelő szakmunkás 43.000-45.000
Vas- és fémszerkezet lakatos szakmunkás 40.000-80.000
Géplakatos szakmunkás 40.000-50.000
Varrómunkás szakmunkás 35.000-60.000
Asztalos szakmunkás 35.000-80.000
Kőműves szakmunkás 50.000-120.000
Ács-állványozó szakmunkás 50.000-120.000
Vasbetonszerelő Bádogos szakmunkás 50.000-120.000
szakmunkás 40.000-60.000
Festő-mázoló szakmunkás 37.000-50.000
Víz-gáz és kp.-i fűtésszerelő szakmunkás 50.000-60.000
Élelmiszerbolti eladó szakmunkás 32.000-45.000
Faipari technikus technikum 50.000-100.000
Fizika-informatikatanár főiskola v. egyetem KJT szerint
Történelem + bármely szakos tanár főiskola KJT szerint
Testnevelés + bármely szakos tanár főiskola KJT szerint
Matematika + bármely szakos tanár főiskola KJT szerint
Pedagógus + ki. német nyelvvizsga főiskola KJT szerint
Tanító főiskola KJT szerint
Külker Qgyint. +
ff. német v. angol nyelv főiskola 100.000
ÁLLÁS • ÁLLÁS • ÁLLÁS
6
2000. augusztus 24.
Látogatás az édes mostohánál
Fejtő Ferenc Nagykanizsán
A múlt hónap végén rövid látogatásra érkezett Nagykanizsára Fejlő Ferenc történész-író, a város szülötte és díszpolgára. Feleségétől, társától vett végső búcsút. Attól a szeretett asszonytól, akivel egy emberöltőt élt le, s akivel egy életen át együtt dolgozott. Törékeny, galamblelkű idős ember, aki kilencven évesen is a szellemi frissesség mintaképe. Európai hírű történész, író és publicista, a legrangosabb francia kitüntetések birtokosa. Legutóbb a francia fővárosba akkreditált nagykövetek díját vehette át. Fejtő Ferenc a XX. század tanúja. A nemzetközi és a hazai irodalmi élet géniuszain kívül, kormányfőknek volt tanácsadója. Jacques Chirac első magyarországi látogatásakor Fejtő Ferencet is felkérte, legyen kíséretének tagja. Tavaly, 90. születésnapja alkalmából ünnepélyes külsőségek mellett köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémián és számos alföldi város díszvendége volt ez alkalomból. A kedves olvasóban felmerülhet a kérdés, vajon miként ápolja kapcsolatait díszpolgáraival a város. Kit, mi-
lyen elvek szerint köszönt vagy nem köszönt, kivel milyen kapcsolatot ápol, és vajon mennyire számít ezeknek az embereknek a segítségére városunk javára. Néhány évvel ezelőtt, több országos lap, rádió és televízió is foglalkozott azzal, hogy a Párizsban élő Fejtő Ferencnek milyen gondot jelent a csaknem 7000 kötetes könyvtárának elhelyezése, mivel az új lakásába már nem fér el ez a tetemes mennyiségű könyv. Aki emlékszik, az tudja, nem egyedi jelenségről van szó. Faludy György könyvtárával is hasonló bonyodalmak voltak. Egy a lényeg, az újságcikkek „felhívást jelentettek a táncra", de Nagykanizsa néma maradt. Volt viszont egy település, ahonnan reagáltak. Létezett koncepciójuk és volt antennájuk, hogy vegyék a jeleket. Fehérvárcsurgóról van szó, arról a pár ezres fejér megyei településről, amely Magyarországon elsőként nyerte el az UNESCO Kulturális Világörökség Évtizede emblémáját, a Károlyi Kastély (műemlék) hasznosítási programjának kidolgozásáért. Ez a település, ahonnan Amerigo Tot világ-
hírű szobrász származik, rendelkezik még egy egyedülálló 50 ezer darabos képeslapgyűjteménnyel a magyar városokról. Fejtő Ferenc könyvtára sajnos és hál istennek Fehérvárcsurgóra került. Sajnos azért, mert nem válhat az új kanizsai könyvtár büszkeségévé, és jó hogy volt egy település, ahol megbecsülik, kellő szakértelemmel katalogizálják Fejtő könyvtárát. Ha szorosabb kapcsolatot tart a város Fejtővel, akkor soha nem került volna más városba ez a páratlan érték. És még szó sem esett Fejtő európai kapcsolatrendszeréről, amely szintén jól kamatozhatna a városnak. A szülőföldhöz tartozás annak minden kedves élményével óriási erő és kö-
tődés. Vannak városok, ahol tudnak élni az ezzel, kapcsolatos előnyökkel.
Fejtő Ferenc most gyászolni jött Kanizsára, de mivel az idő szorítása elől nem lehet kitérni, ezért a délelőtti gyászszertartást követően, délután kamera elé állt, hogy az életéről szóló többrészes dokumentumfilm nagykanizsai fejezetét felvehessék. Rövid beszélgetésre is vállalkozott, megkülönböztetett figyelmet szentelve az ifjú riporter - költőnek és türelmesen végighallgatta egy történész kiselőadását a kanizsai zsidóság történetéről. Fejtő Ferenc egy jelenség. Kifogásolha-tatlan modora, eleganciája, leheletfinom mosolya elárulja hogy nemcsak tudós, hanem charmeur is. Az ismerősökkel, barátokkal történt találkozás során átvette a Liberális Nagykanizsáért Alapítvány díját, amely a maga módján így ismerte el az európai hírű professzor munkáját, és közelgő születésnapja alkalmából így köszöntötte. Augusztus 31-én mi sem tehetünk egyebet, mint hogy jó egészséget, erőt kívánjunk életéhez és készülőfélben levő munkájának befejezéséhez. Isten éltesse Professzor Úr!
Halász Gyula
2000. augusztus 24.
7
ŐSSZEL AVATJÁK
KISKANIZSA UJ JÁTSZÓTERE
Lapunk már több alkalommal is beszámolt a Hunyadi téren a kiskanizsai lakosság összegfogásaként épülő játszótér munkálatairól. Mint Polai Józseftől, a kezdeményezés elindítójától megtudhattuk, a munkálatok lassan a végéhez közelednek, és ha minden a tervek szerint történik, akkor ősz folyamán átadhatják a Hunyadi téri játszóteret. Az arra járók már most is tapasztalhatják, hogy mennyire megnőtt a tér látogatottsága, kicsik és nagyok örömmel, és nem múló kíváncsisággal kutatják, mikor is készül el a tér, mikortól lesz egy újabb büszkesége a Kiskanizsán élő embereknek.
............."11111
- Finiséhez érkezett a tavasz folyamán elkezdett Hunyadi téri játszótér építése, hamarosan a használatbavételi engedély-kérelmet is szeretnénk benyújtani a hivatalba. Mostanra a játszótér már olyan állapotban van, hogy érdemes elgondolkozni azon, mikorra tűzzük ki az ünnepélyes átadás időpontját, és ezért is gondoltuk úgy, hogy tájékoztatjuk a közvéleményt arról, mi is történt eddig a Hunyadi téren. Elkészült a gyermekjátszótér, ígéretünkhöz híven elhelyeztük a játékokat. A szülők kérésére az eredetileg tervezett játékok mellett egy kifejezetten a kisgyermekek számára készült elemmel is kiegészítettük a játékok sorát. Kihelyeztük a védőkorlátokat, és minden játékot és a kapukat is betonaljba helyeztük a biztonság érdekében. A tőzegterítés megtörtént, a kosárlabdapalánk biztonságosabbá tétele folyamatban van. Elkészült a dróthálókerítés, annak érdekében, hogy a játszó gyerekeket megvédjük a gépkocsiforgalomtól. A pálya alapja hamarosan elkészül, ám az aszfaltozás még hátra van -mondja Polai József.
- Van már konkrét elképzelés az ünnepélyes átadást illetően?
- Még nincs, de már megkezdtük az ünnepség előkészítését. Van olyan munka (a kosárlabdapálya), amelynek elvégzését mind pénzügyileg, mind munkavégzés szempontjából a jövő évre ütemeztük be, ám a lakossági összefogás eredményeként gyorsabban valósultak meg a dolgok, így a befejezésig már csak a fűmag elültetése, és az aszfaltozási munkálatok vannak hátra a kosárpályán és a járdákon, aminek még nincs meg a
pénzügyi fedezete. A jelenleg rendelkezésre álló források már nem elegendőek a teljes befejezésre.
- Milyen forrásból finanszírozhatók ezek a munkák?
- Az önkormányzat eddig is támogatta a Hunyadi téri játszótér ügyét. Eddig már 600 ezer forintot kaptunk, és van egy ígéretünk arra vonatkozóan, hogy a jövő évben is ugyanennyivel támogat bennünket a közgyűlés. Mivel a munkálatok nagyon előrehaladtak, köszönhetően a kiskanizsaiak áldozatos munkájának, szeretnénk, ha a játszótér teljes egészében befejezésre kerülhetne, hiszen a jövő évre való átütemezés azt jelentené, hogy bizonyos munkálatokat ismét el kellene végezni a tél okozta károsodások, illetve a természetes elhasználódás miatt, és ez növelheti a költségeket.
- Az önkormányzat mellett kiktől kaptak még támogatást annak érdekében, hogy a Hunyadi téri gazdátlannak látszó terület helyén játszótér szülessen?
- A megvalósítás érdekében lakossági gyűjtést szerveztünk, amiből 174 ezer forint jött össze, és a Zalaerdő Nagykanizsai Igazgatóságától kaptunk negyvenezer forintot, vagyis az önkormányzati támogatással együtt 814 ezer forinttal gazdálkodhattunk. Van még ígéretünk további százezer forintra, amelyet a Környezetvédelmi Alap ítélt meg nekünk, azzal a kikötéssel, hogy abban az esetben kapjuk meg, ha az ISM-hez benyújtott pályázatunkat, amelyet elsősorban olyan települések számára írtak ki, amelyek még nem rendelkeznek játszótérrel, elutasítják.
Sajnos a pályázatot forráshiány miatt második körben is elutasították, és erről tájékoztattam is levélben az illetékeseket, így várhatóan megkapjuk a pénzt a Környezetvédelmi Alaptól. Nagyon sok kiskanizsai polgártól és vállalkozástól kaptunk segítséget, ki-ki erejéhez, lehetőségeihez képest támogatta a kezdeményezést. A játszótér felépítésével kapcsolatos számlák, a kiadásokat igazoló bizonylatokat nyomon követhetőség céljából Scheier István, Rodek György és Imréné Landy Katalin, és a polgármesteri hivatal kapták meg.
Bár mindenkit, aki a játszótér felépítésében részt vett, vagy a megvalósulását eszközökkel, anyagokkal támogatta, felsorolni nem lehet, de ezúton is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki bármi módon segítette az ügyet. Külön köszönetet szeretnék mondani Plánder Lászlónak, aki a játszótér terveit elkészítette. Szeretném kiemelni a terepmunkák során végzett nagyszerű segítségnyújtását Rajna Tibor vállalkozónak, és munkatársának Szabó Istvánnak, akiknek önzetlen segítségnyújtása nélkül nem valósulhatott volna meg a játszótér. Köszönet Szabó József vállalkozónak, és Zakó László országgyűlési képviselőnek is. Molnár Károly gyenesdiási vállalkozó biztosította ingyen a mészkőzúzalékot, és az egyik fuvart is ingyen vállalta. Vele és a Tőzegbányával a kapcsolatot Kullik István és Szerdahelyi Sándor segítségével vettük fel. Jagarics István fuvarozó magánvállalkozó érdemei is elévülhetetlenek. Horváth György, Török György és családja, Kocsis Ferenc és családja, Szálai Ferenc, Ignácz János, Horváth Zoltán és édesanyja, Farkas László és édesanyja, Molnár Tibor bácsi, Benedek György, Németh József, Dolmányos László, Gál György, Somlai Ferenc, Simonka József és Sándor, Hajgató Sándor, Illés Ferenc lakatos, Mujzer László és nővére Marika néni, Gátszegi Zoltán,
Rodek György és családja, Koncz Péter, Scheier István és családja, Poszavecz László, Pati József, Friskó Attila, Kecskeméti Sándor, Polai Ferenc, akik a munkában több alkalommal is részt vettek, feltétlen említést érdemelnek. Köszönetemet szeretném kifejezni a Venezia presszó tulajdonosának, Imre Józsefnek és Katalin asszonynak. Az Ági Fagyizó tulajdonosának, Horváth Józsefnek, a pizzériá-nak, és Horváth Endre (Oázis) vállalkozónak is szeretnénk megköszönni az adományokat és a sok segítséget. Köszönet Herceg Józsefnek és nejének is. Szeretnénk köszönetet mondani Lenkovics István és Harangozó József faipari vállalkozóknak, Kiss József és Laskai Ferenc asztalosoknak, Lenkovics Györgynek és fiának ácsoknak, Orsós Istvánnak és Lászlónak. Köszönetet szeretnénk mondani annak a Kanizsától távol élő vállalkozónak, aki a pavilon tetejére felrakott zsindelyt negyven százalékos áron bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönet a Kanizsa Trendnek, a MÁV Vontatási Főnökségének, és a Ryno Kft-nek az általuk nyújtott segítségért, az Alkotmány TSZ-nek a homokért, Deák Jánosnak a festésben nyújtott segítségért, és a VIA Kanizsa KHT. munkatársainak a gaz kaszálásáért. Külön köszönet a Templom Téri iskola tanulóinak a tereprendezési munkák során nyújtott segítségükért. Az ingyenes felajánlások, és a körüllakók segítsége, biztatása nélkül nem valósulhatott volna meg a játszótér, amelyet mindannyiunk örömére már most is szívesen látogatnak a gyerekek, hiszen nekik, értük épült. Reméljük, a tereptárgyak rendeltetésszerű használta mellett még soká balesetmentesen élvezhetik kicsik és nagyok az új játszóteret. További terveink is vannak, hiszen az eredeti elképzelések között szerepel egy rönkvár, amelynek megépítése sok munkát igényel, ám ez még csak terv, reméljük megvalósulhat.
D. É.
VÁROS ÉS ARCULAT
Városarculat: VAROSEMBLEMA
A Városarculat kifejezés viszonylag fiatal, talán kevésbé ismert. Jelentéseivel lexikonokat lehetne teleírni, nemcsak vizuális elemek együtteséről, hanem ennél sokkal többről van szó. Nem új találmány, több-kevesebb eleme szinte minden emberlakta településen megtalálható.
- Önnek mint jelent ma a városarculat? Átalakult-e a szó jelentése azóta, hogy ön kapta a felkérést, hogy tervezze meg a város lógóját?
- A városarculat nem egy vizuális valami, nem egy lógót, hanem egy szemléletet jelent. Mindenképpen promóciós jellegű céllal készül. Mieló\'tt, a munkálatokat annak idején megkezdtük, megvizsgáltuk Nagykanizsa előnyeit és a hátránya-
it is. Egy promóciónak mindig az a célja, hogy a pozitívumokat szétszórja és a legtávolabbi helyekre is eljuttassa. Ezt közvetítheti egy vizuális elem, például egy városembléma is. De részünkről nemcsak az volt a cél, hogy egy városemblémát tervezzünk, mi ennél átfogóbb dologra gondoltunk. Amikor ez az anyag készült, egy élettér-vizsgálatot végeztünk, ahol az oktatáson, a kultúrán, a közlekedés kérdésein át, minden olyan jelentős területet megvizsgáltunk, és .kerestük azt, amiben Kanizsa jó. így jutottunk el arra a következtetésre, hogy Kanizsa legnagyobb előnye a földrajzi adottsága, elhelyezkedése -
Nagykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
mondja Milassin Tamás, a Mátrix Marketing Műhely vezetője.
- Hogyan született a kapus embléma, és a szlogen?
- A szlogen, miszerint „Nagykanizsa a régiók kapuja" Karmazin Józseftől származik. Ez a gondolat találkozott a földrajzi előnnyel, amit mi az élettér-vizsgálatunk
„Városarculat" margójára
";¦ ..... (műfaja: szösszenet) ¦il
Egy település hiteles arculatában nem egy-egy épület, hanem a teljes egész harmóniája a mű...
Kanizsának sohasem volt Ybl Miklósa, Pollack Mihálya, Lechner Ödöné, de ügyes és tehetséges iparosai mindig (elég csak a Deák tér gyönyörűséges térfalának ornamentikái finomságait szemlélni...).
Emberek milliói kerekednek fel, hogy turistaként megcsodálják messzi kultúrák emlékeit. Szűkebb hazánk is rejteget megannyi csodát; értékeinek lenyomatait mégis váltakozó sikerrel tudta csak közvetíteni, megőrizni az utókornak.
Az építészet szolgálat, mely tükröz, leképezi az aktuális társadalmi-gazdasági viszonyokat: ha az zavaros, az építészet is rendezetlen.
Voltak idők, mikor az építészetre is rátelepedett, maga alá gyűrte a hatalom; meg is lett az eredménye: az építőművészet építéssé degradálódott (az uniformizálás évtizedei következ-
nek ...). Amikor nem számított a település természetes méretrendjének tisztelete. Amikor a funkció kizárólagossága volt az egyedüli mértékadó szempont (kellemes textúrát nélkülöző, környezetidegen, aránytévesztett tömegű falanszterek tömeges megjelenése ...).
Túlépítés, vagy megtartás (?), az életminőség fejlesztése .... A kellően dinamikus, de nem erőltetett ütemű fejlődés inkább biztosítja az építészet teljességét (nem alkotói válság, sokkal inkább szakmai agymosás a - maradandó esztétikai élményt nélkülöző - terjengős bevásárlóközpontok torzszüleménye).
Változó korunk fájdalmas vajúdásában az épített környezet ápolása, a szép struktúra megőrzése, illetve a hiteles, értékteremtő alkotások iránti igény felerősödött.
Egyre nagyobb társadalmi (és helyi politikai) igény van kibontakozóban annak érdekében, hogy a város egyik régóta dédelgetett vágya: a sétáló-utca
végre megvalósuljon. Erre - a belátható közeli jövőben - csak az Ady utca - a Centráltól a Postapalotáig terjedő szakasza -látszik alkalmasnak. Aránylag egyszerű építészeti eszközökkel - a financiális kereteken belül -megvalósítható a
Csengery-Zrínyi-Ady-Fő út tömbbelső humanizálása, revi-talizációja. A Zsinagógát ki kell szabadítani abból a szorításból, ami most jelen van a túlzsúfolt tömbben. Ezáltal az üzletekkel telített Fő útnak (is) végre lehetne kultúrát, európai szintű alternatívája.
A tudatos és következetes városfejlesztés eredményeként a - méltatlan állapotú - rendezetlen belvárosi foghíjtelkek környezetbeillő beépítésével az érintett utcakép megítélése is merőben változik. Az ígéretes kezdeményezések felkarolásával távlatok nyílhatnak az épített környezet valós építészeti hangulatának megőrzésére, további fejlesztésére.
Balassa Béla
eredményeként megállapítottunk, és úgy gondoltuk a két dologból egyet kovácsolunk. A kapu motívum először bizonytalansággal töltött el bennünket, hiszen van egy Várkapu, de mi nem erre a kapura gondoltunk, és ez kezdetben némi félreértésére adott okot. Mi egy képzeletbeli kapura gondoltunk, nem egy konkrét építményre. Egy konkrét „átjáró" vagy „bejáró" különben is nagyon behatárolta volna mindazt a jelentést, azokat a lehetőségeket, amely egy általánosabb fogalomba belesűríthető. Az hogy ez a város a régiók kapuja, egyfajta felkínálkozás, egy befogadó gesztus, és ezt szerettük volna vizuálisan visszahozni. Nagyon sokat gondolkoztunk, és arra jutottunk végül, hogyha emberi figurák alkotják, akkor az egy valóban képzeletbeli kapu lesz, ami semmi másra nem hasonlít, és a város befogadó gesztusát, vendégszeretetét, nyitottságát jól szimbolizálja. A zöld színt azért választottuk, mert, egyrészt a kutatások azt igazolják, hogy egy kedvelt, meleg szín. Másrészt a kívülállók és az ittlakók egyaránt megfogalmazták már nagyon sokszor, hogy ez a város egyik jellemző színe, mert rengeteg a park, a tér, a fa. A másik színt, az ezüstöt pedig azért emeltük be a városembléma színei közé, mert a címer színét idézi. Ezzel a városemblémával úgy gondolom, a város címerét emeltük magasabb szintre, ünnepélyesebbé tettük, hiszen míg a lógót bárki - adott szabályok között - használhatja, addig a címert szerintem csak rendkívüli esetekben szükséges.
- Kik készítették a városemblémát?
- Ebben a munkában hárman működtünk közre: Szigetvári Péter, Ludvig Zoltán, és jómagam.
- Mennyire lett közismert, és elfogadott ez a városembléma?
- A hivatal jól használja, szinte várakozáson felül. Ezzel elégedettek lehetünk. A lakossági közismertsége már más kérdés. Elmaradt az az átfogó kampány, amelynek során a lakosság széles rétegeinek módja lett volna megismerni a városemblémát, annak mondandóját, jelentését.
D. É.
10
2000. augusztus 24.
MUNKAHELY, OPTIMIZMUS ES ÖSSZETARTÓ ERŐ KELLENE
Mi, akik Nagykanizsán élünk, hisszük, hogy ennek a szép dunántúli városnak jeles történelme van, örömökről és tragédiákról szólnak krónikásai, s városát szerető és érte tenni akaró állampolgárok lakják. Arculata nem kövesedett meg, naponként változik, s ezek a változások különböző kérdésekre késztetik a ma városlakóját. A cselekvés fontosságáról, az értékek védelméről és a város égető gondjairól mondták el véleményüket Lovrencsics Lajos a Városvédő Egyesület elnöke, Halász Károly vállalkozó - aki éppen napjainkban kapott Podmaniczky díjat -és Simon Csaba építész-tervező.
tására, a régi Török kút restaurálására, városcímerek elhelyezésére, a Várkapu emlékmű és a 17u-os keleti hosszúsági kör emlékhelyének kialakítására. Széchenyi és Kossuth is az elmúlt időszakban kapott szobrot Nagykanizsán. Mivel a város kevés műemlékkel rendelkezik, ezért igen fontos volt, hogy a régi arculat, a történelmi városmag megtartása mellett új, a városképet meghatározó építmények, emlékhelyek jöjjenek létre.
- Sokan beszélnek napjainkban városarculati torzulásokról.
- Ezek a városlakók jogosan vetik fel a túlméretezett kereskedelmi objektumok létrejöttét, a megye legnagyobb ipari városa rang
- A mai Városvédő Egyesület, amikor 1987-ben létrejött - kezdte Lovrencsics Lajos - olyan történelmi példát láthatott maga előtt, mint az 1892-ben megalakult Szépítő Egyesület. Nemcsak a millenniumi sétakert - aminek éppen idén, augusztus 20-án avattuk fel az újjáépített bejáratát - fűződik elődeink nevéhez, hanem a városi strandfürdőtől a kirándulóhelyek kialakításán keresztül a szoborritkaságok védelme is. Amikor a mai Városvédő Egyesület megalakult, előjöttek a gondok is, az előző évtizedek mulasztásai komoly problémákat eredményeztek. Egymás után próbáltuk - lehetőségeinkhez mérten - ezt orvosolni, új értékeket létrehozni. így került sor az Országzászló és a Turul-szobor, a Szentháromság-szobor helyreállí-
elvesztését, a lassan, de egyre jobban elburjánzó foglalkoztatási gondokat. Az emberek közérzete jólétüktől is függ, s nem szabad lemaradnunk egyetlen olyan lehetőségről sem, ami eredménnyel kecsegtet. Ezért üdvözöltem én örömmel a főiskola gondolatát, mert az itt megvalósuló képzés lehet a város gazdasági megerősödésének egyik záloga.
Bízom abban, hogy a jellegzetes városarculat megtartásához, a fejlődés diktálta új arculatelemek kialakításához mindig lesznek önzetlenül tevékenykedő nagykanizsai polgárok. Olyanok, mint Halász Károly, aki a kanizsai Városvédő Egyesület javaslatára a Város és Faluvédők Szövetsége legutóbbi mosonmagyaróvári küldöttgyűlésén Podmaniczky-díjban részesült.
Az ő nevéhez fűződik többek között Nagykanizsán az ország- és városcímer felszerelése, a Szentháromság-szobor felújítása és a Városkapu emlékmű felállítása.
- Ön elfogult lokálpatrióta hírében áll - fordultunk ezután Halász Károlyhoz.
- Nem tagadom, hogy így van. Először is azért, mert kőműves édesapám keze munkájának ered-
ményét látom megtestesülve a gépgyár épületében és a sajnos igen leromlott állapotú József-laktanyában is. A jó példa rámragadt, s már ifjú emberként a Finommechanikánál, ha egy játszóteret avagy a Csónakázó tavat kellett társadalmi munkában kialakítani, én ott voltam. Tősgyökeres kanizsai vagyok, nekem soha nem volt mindegy, hogy milyen állapotban van egy városrész, egy ház, hogy mit hagyunk az enyészetnek és mit
szépítünk meg. 1978 óta vagyok iparos, s mindenkor kötelességemnek éreztem, hogy a magam szerény módján cselekedjek, ha lehetséges, példát is mutassak. Mert mindenki tud tenni, ha mást nem, a saját környezetét szépítheti. Mi az, ami hiányzik? A város iparilag most egy hullámvölgy mélyén van. Ebből csak felfelé vezethet az út. A város vezetőségének megoldást kell találnia erre, mert a jó közérzetet igen csak befolyásolja az anyagi alap. De állítom, nem ez a meghatározó. A mosolyhoz, az összetartó erőhöz, a másik sikere fölötti örvendezéshez, az optimizmushoz intellektuális energia kell. A város jelenlegi arculatából én az önbizalmat, a derűt, a baráti légkört hiányolom. Ha tehetném, ezen a szellemiségen változtatnék.
- S hogyan látja a városarculat gondjait Simon Csabai
- Ugye, mi a Bazárudvarban találkoztunk, ahol éppen a társas lét nyomait kutatta, a régi polgári Kanizsa erején, kisugárzásán nosztalgiázott. Igen, én is hiányolom ezt az életerőt, s úgy látom, ha az anyagi jólét megerősödik, akkor majd lesz emberi igény arra, hogy esténként baráti társaságban kiüljenek az emberek a teraszokra, jobban érdekelje őket a másik. Sajnos a városban az utóbbi tíz évben ipari üzemek zártak be sorozatban, munkahelyek szűntek meg. A város és polgárainak gazdasági helyzete az ipar helyi sorvadásával, a kellően át nem gondolt önkormányzati beruházásokkal kritikussá vált. Jelen pillanatban a tartalékok felélése folyik, sokak helyzete reménytelenné vált. A leépülésnek a későbbiek folyamán is lesz társadalmi hatása: lecsökkenik a város népességmegtartó ereje. Én személy szerint sok kis- és közepes ipari, termelő, feldolgozó üzem megvalósulását szeretném helyi vállalkozásokra alapozva, önkormányzati felkarolással, nemzeti érdekeltséggel. Az építészeti arculat kialakulását kollektív szakmai, társadalmi bölcsességgel az idő fogja újra és újra megoldani. Nem ez most az elsődleges kérdés, a városnak az elkövetkezendő években a létéért, a talpon maradásáért kell küzdenie.
Büki Erzsébet
2000. augusztus 24.
11
Főépítész egy karakteres városban
KARMAZIN JÓZSEF
- Tudja azt az Önök szakmáján kívül valaki, hogy egy főépítésznek mi a dolga? Az hogy citromsárga legyen-e a városháza vagy hogy hány fát ültessenek el a főtéren?
- Kiegészítem a kérdést azzal, hogy a szakmánkon belül tudja-e mindenki, hogy a főépítésznek mi a dolga? Véleményem szerint csak remélni lehet, mint ahogy azt is, hogy nem csak valaki ismeri a mi tevékenységünket. Valóban az első reflex az, hogy egy homlokzatszínezésnél kérdezzük meg a főépítészt. Pedig ez ugyanolyan tervezési kérdés, mint az alapozás vagy a tetőhéjazat. Az építtető igényeit összhangba kell hozni a szakmai szabályokkal. Ez utóbbiakban benne értendő a helyi építési szabályzat, mint rendelet is. Hogy akkor hol van itt a főépítész? Hát az utóbb említett városrendezési terv előkészítésében, megvalósulásában figyelemmel kísérésében. Ezt is többen félreértik. Többször jön az építtető, vagy a tervező, hogy csak a főépítész egyetértése, aláírása hiányzik. Pedig ez a véleményezés nem szubjektív alapokon, hanem jogszabályokon kell, hogy nyugodjon.
- Ön, aki nemcsak magánjellegű, hanem szakmai úton is eljutott a világ több tájára, mi a véleménye? Nagykanizsa építész szemmel nézve eléggé európai jellegű város?
- Mindenképpen az! Ugyanis európai jellegű az, ami ma Európában van. Ha úgy értjük a kérdést, hogy az Unió országaiban, akkor még nagyobb a bizonytalanság. Vajon Skandináviától a mediterrán országokig, melyikkel akarjuk egy
kalap alá helyezni? Nagykanizsa karakteres város, a mai korszerű igényeknek is megfelelő életteret, kereteket biztosít, vagy legalábbis annak feltételei lehetőségként biztosítottak. Annyiban pedig történelmi, amennyiben a hagyományok, a helyi sajátosságok igénye ezt megköveteli.
- Utjai során talált-e olyan jellegzetességeket, amelyeket a városarculat formálása érdekében meg lehetne valósítani?
- A számos út során látott jellegzetesség nem azok megismétlésében tud érvényesülni, hanem az itt felvetődő problémák széles látókörű megítélésében. Talán azt is mondhatom, bölcsebb, aki sokat lát. Fontos, hogy legyen valamilyen helyi kulturális, történelmi alapja annak, amit csinálunk. Másik alapvető a folytonosság, az, hogy minden dolognak legyen valamilyen köze a térbeni
és időbeni folyamatokhoz, legyen előzménye.
- Kanizsával kapcsolatban gyakran hangoztatott az a szlogen, hogy a „régiók kapuja". Ön szerint mekkora egy régió, és mi tartja össze?
- A szlogen maga is eléggé vitatott. Sajnos, hosszú munka után sem bukkant fel ennél jobb. A régiófogalma tudományosan is vitatott. Tanulmányok, sőt könyvek szólnak a regionalitásról. Túlságosan frappáns választ nem tudok adni. Úgy érzem, hogy a települések, sok szállal kötődnek egymáshoz, ezek a kapcsolatok eltérő erősségűek, és időben is változók. Feltehetően ezek a hatások képeznek olyan erővonalakat, majd ezek erőtereket, melynek határai leképezhetők. A tapasztalatok szerint a vizsgálódás célja határozza meg azt, hogy milyen régiót kapunk, így tehát minden behatárolást akár önkényesnek is mondhatunk. Az összetartozást mindenképpen az ellátó-kiszolgáló
Vándorzászló
Már a főépítészi konferencia előkészítésekor felvetődött, hogy egy vándorzászlót kellene készíteni, amelyet a házigazda, jelen esetben Nagykanizsa, adományoz majd a konferencia következő helyszínének, Gyulának. Az ötletadó Karmazin József, a város főépítésze volt. Az ötlet azóta megvalósult, elkészültek a tervek, amelyeket jóvá is hagytak. Lapunk megjelenése előtt nem sokkal már a zászló is elkészült. A zászló jellemző színe a fehér és az arany, rajta a főépítészi konferencia lógója, egy negatív sze-désű piktogram, amiben kanizsai épületek árnyéka található. Az emblémát a Mátrix tervezte. Cél az egyszerűség volt, az, hogy a zászló megjelenésében utaljon az építészetre, de legyen benne valami, ami Nagykanizsára emlékeztet, hiszen a zászló ötlete itt született.
funkciókban megtestesülő kapcsolatok, a közös sors jelképezi.
- Városunkban és környékén van-e olyan terület, amely az épített és a természetes környezet révén közel áll Önhöz?
- Városkörnyéken sok természeti környezet nyújt megkapó látványt, az erdőkkel, a dombokkal. A városban legutóbb a város napi Székely-kert avatásán csodálkoztam rá a Keleti városrész virágzó fáira, a sokféle növényzetre. Az épített környezetet tekintve egyes utcák hangulata töredékeiken van jelen. Talán a terek, amelyek megkapóak, a Kossuth tértől az Eötvös, Deák téren át.
- Ma, a város főépítészeként miként tudja értékelni azt a folyamatot, amely a városba érkezése óta, építészeti területen lezajlott?
- Magam is megdöbbenek, hogy ilyen rövid idő alatt milyen változás zajlott le az építészeti területen. Azt sajnálom, hogy nem fordítottam gondot a változások folyamatának rögzítésére. Semmiképpen nem volt töretlen, megtorpanások és lendületes évek váltogatták egymást. A lendület időszakában is voltak vitatható építések. Számos olyan ház van, melynek fotóját nézve ma sajnálható, hogy nincs szerepe a városképben. Ilyen a Sugár út, Kölcsey úti saroképület, az Erzsébet tér déli oldala, vagy Ady út-Fő út sarok, és még sorolhatnék néhány kirívó példát. A belvárosi építések jó példáit már nehezebb nevesíteni. Talán a Fő út 10-12 beépítése volt\' pozitív kísérlet, a maga kompromisszumaival.
L. I.
12
2000. augusztus 24.
BEMUTATJUK A FŐÉPÍTÉSZI IRODA DOLGOZÓIT
NEM CSUPÁN ESZTÉTÁJA A VÁROSNAK
KARMAZIN JÓZSEF főépítész
Az Alföldről ösztöndíjasként került a Dunántúlra, s annak nyugati csücskében, Nagykanizsán meggyökerezett. Több mint negyedszázada dolgozik a helyi polgármesteri hivatalban, de beosztásai - attól függően, hogy milyen belső átszervezésre került éppen sor - mindig kapcsolódtak a településfejlesztés és rendezés kérdéseihez. 1995-től az önálló, négyfős főépítészi irodát irányítja.
Személyisége, szakmai hitvallása, felkészültsége olyan értékek hordozói, amiket az önkormányzatiság keretein belül, s a polgármesteri hivatalokban ma még csak többnyire tanulgatnak a tisztségviselők. Olyan európai műveltségű ember, aki tudja - napi munkájában követi is azt a fontos alapelvet -, hogy a főépítész nem csak esztétája egy városnak, nem ragadhat le konkrét építészeti kérdéseknél, hanem legfontosabb feladatként a település rendezésének és fejlesztésének harmóniáját kell szem előtt tartania. Karmazin József szerint végtelenül fontosak a hagyományok, a helyi építészeti jellegzetességek, de legalább ilyen fontosnak ítéli meg a jövőkép megrajzolását, amiben a város örökségének megtartó ereje mellett a régióban betöltött jövőbeni szerepe egyre erősebb lesz, egyre nagyobb követelmények elé állítja az építész társadalmat, az önkormányzatokat és a szakigazgatást egyaránt. Ezt a szemléletet tükrözi az a hatalmas mennyiségű szakmai anyag, előterjesztés, amit az irányítása alatt álló iroda rendszeresen feldolgoz, előterjeszt, kiad. Munkatársait a hivatali munkára, a lakossággal való kapcsolattartásra, az önkormányzat bizottságaival történő együttműködésekre úgy készíti fel, hogy az iroda szerepét akkor értelmezik helyesen, ha az adott kérdésben a különböző véleményeket megismerik, összegyűjtik, feldolgozzák, s az így előkészített összegzéseket bocsátják a döntéshozók rendelkezésére.
Az egész Főépítészi Iroda, de személy szerint Karmazin József is nagy gondot fordít a PR marketing munkára, ezért arra ösztönzi kollégáit is, hogy Nagykanizsa megjelenítéséért, megismertetéséért kövessenek el mindent. Ennek jegyében végzi tiszteletteljes munkáját az ICOMOS vezetőségében, az Építész Kamarában, a Magyar Urbanisztikai Társaságban, valamint a helyi legrangosabb civil szervezetekben: a Városvédő Egyesületben, a Kreatív Klubban és a Nagykanizsa Környezetvédelméért Alapítványban. Tevékenységének színvonalát kitüntetések sora jelzi: így a Hild Érem. a Podmaniczky-díj és a legutóbb kapott Schönvisner István Emlékérem.
Kollégái véleménye szerint az új kihívások elől soha nem tér ki, ha szükséges gyorsan képes váltani. Nagy stratéga, mindig pontosan tudja mit akar és hová juthat el. Akár négyes fogathajtásban is kiváló eredményt érne el.
Családi közösségben él, felesége vállalkozó, egy felnőtt fia van.
AKINEK IRIGYLENDŐ A NYUGALMA
SCHMIDT LASZLO főmunkatárs
A nagykanizsai polgármesteri hivatalnál letöltött tizenegy évből a hatodikat dolgozza a Főépítészi Irodában, de végig Karmazin József munkatársaként. A Baján szerzett vízellátási-csatornázási üzemmérnöki, valamint környezeti menedzser szakmérnöki képesítését nagyszerűen tudja kamatoztatni jelenlegi beosztásában.
Kevés ember mondja azt el magáról, hogy azt a munkát, amit jelenleg végez - azon túl, hogy ért hozzá - kedveli, mi több az érdekli is. Schmidt László pedig a városüzemeltetési, területfejlesztési és környezetvédelmi feladatkörén belül adódó számtalan tennivalójáról így vallott. S arra kérdésre, hogy inkább hivatalnoknak, avagy szakembernek tartja-e magát, azt a választ adta, hogy mivel a kettő egymástól elválaszthatatlan, nem tud különbséget tenni közöttük.
Összetartó, összeszokott csapatnak véli kis négyfős irodájukat, ahol havonta legkevesebb 5-6 előterjesztés készül, ahol az önkormányzat legtöbb döntése valamilyen szemszögből nézve megjelenik. A munkában nem halogató típus, ellenkezőleg, szeret túl lenni a dolgokon. Ehhez folyamatos feladattartásra van szüksége.
Kollégái véleménye szerint a rázúduló feladatokat példás türelemmel fogadja, megbízható munkaerő, olyan, mint egy kétmotoros repülő egyik motorja. Mellesleg, a számítógép virtuóza is!
Felesége pedagógus, egy 8 és egy 3 éves gyerek boldog édesapja.
A FŐÉPÍTÉSZ HARMADIK KEZE
SZAMOSI GABOR településrendezési munkatárs
Szamosi Gábor éppen hogy megszerezte a magasépítő üzemmérnöki diplomáját, máris a polgármesteri hivatal dolgozója lett. Rövid, egyéves építésügyi hatósági munka után, hetedik éve a Főépítészi Iroda munkatársa, így hát neki is volt ideje összeszokni a főnökkel, kollégákkal.
A feszes munkatempót - mert hát ő is megfogalmazza, hogy kevesen vannak a Főépítészi Irodára háruló temérdek munkához -fiatalemberként jól tűri. Kifejezésre juttatta, hogy többek között azért is szeret itt dolgozni, mert a döntéstől a tervek elkészültéig egy egész folyamatot végig tud követni. Számára a településrendezési feladatok nemcsak dokumentumokban öltenek testet, hanem állandó kapcsolattartást tételeznek fel - akár a tervezés, akár a kivitelezés, avagy a tervek karbantartása időszakában - a tervezőkkel, a lakossággal, a hivatali apparátussal és a különböző szakhatóságokkal. Örömmel fogalmazta meg, hogy az iroda munkatársainak a szakmai felkészültségét egyre jobban elfogadják, de nem könnyű a gyakran változó és eltérően is értelmezhető jogszabályok labirintusában eligazodniuk, az eltérő igényeknek megfelelően fejlesztési, rendezési terveket készíttetni.
Szamosi Gábor szívesen vállal speciális feladatokat is, mint a helyi Zsinagóga megnyitásának előkészítése a nagyközönség számára, avagy közreműködés a szakmába vágó kiállítások és konferenciák megrendezésében. Schmidt Lászlóhoz hasonlóan ő is nagyra értékeli, hogy kettejük között nemcsak jó szakmai, hanem emberi kapcsolat is van.
Kollégái azt mondták róla, hogy hangyaszorgalommal, precíz, pontos munkát végez, mintha egy élmunkás és egy svájci órás leszármazottja lenne. A főépítész egyenesen harmadik kezeként jellemezte.
Egy 10 hónapos kisfiú büszke apukája, itjú házas, felesége szintén a polgármesteri hivatal dolgozója.
MAJDNEM MINDANNYIUK ANYJA
NAGY SANDORNE titkátnő
Ezt a megtisztelő jelzőt Marika nem csak női mivoltával - és főként nem korával - érdemelte ki, hanem azzal a sokirányú gondoskodással, amivel, mint ügykezelő titkárnő végzi a munkáját. Kollégái szerint időnként úgy megtáltosodik, hogy még a számítógép - aminek igazán ura és parancsolója - sem tudná elvégezni azokat a feladatokat, amelyek ráhárulnak.
Nagy Sándomé 28 éves szolgálatával egyike a hivatal legrégebbi dolgozóinak. Több osztályon volt tervtáros, titkárnő, de mindig valahogy az építészet és jelenlegi főnöke közelében maradt. Nem véletlen az sem, ha öt évvel ezelőtt az új felállás szerinti Főépítészi Iroda titkárnőjének hívták.
Véleménye szerint azt a kérdést fel sem lehet tenni, hogy munkájának melyik részét szereti, mert mindegyiket. Itt mindig sok az ügyfél, az akta, az előterjesztés, s igazán akkor érzi elemében magát, ha a számítógép, a fax, a telefon, az eligazításra váró ügyfél és a főnöki útmutatás sokszor szinte egyszerre működő rendszerében kell helytállnia.
Nagy Sándomé is nagyra értékeli a kollegalitást, a jó munkahelyi légkört, amivel győzni lehet a sok munkát.
Vállalkozó férjével két serdülő gyermeket nevelnek.
Büki Erzsébet
2000. augusztus 24.
13
Ha a város kereskedő múltja fölött nosztalgiázunk, valahogyan mindig előkerül a Bazárudvar ügye is. Olyan ez a Fő út 8.
- Zrínyi utca 35. számú eklektikus stílusú, hatalmas, két utcára néző épülettömb története, hogy önmagában is megtestesíti azt a polgári miliőt, amivel ez a város a századfordulón, de különösen az azt követő évtizedekben rendelkezett. Sajnálatos, hogy napjaink városvezetése, kereskedő társadalma, de maga a lakosság sem igen tud mit kezdeni ezzel az építészeti értékkel, városképi jelentőségű épülettel.
A minap, a nyári nap heve elől bemenekülve komótosan végigsétáltam az árnyat adó udvarokban, majd elmélázva leültem. Figyeltem az embereket, a dolguk után siető nagykanizsaiakat. Senki nem állt meg, tekintetét nem emelte fel a díszburkolatos udvarról a három kapualj mennyezetére, avagy a körbefutó erkélyekre. Mindig így van ez
- ült le mellém a ház egy idős hölgy lakója -, csak rohannak itt az emberek, a hangulatos dísz-
udvarok padjai ritkán csábítják őket üldögélésre, szemlélődésre. Amikor 1989-ben az épületet felújították, valahogyan másként képzelték el az itt lakók is a Bazárudvar jövőjét.
Hát igen! Emlékezetes múltja van az épülettömbnek, de ennek megfelelő, ezt követő jelene egyre kopik. Azon túl, hogy több tucat család megfelelő otthont kapott a második és harmadik szinten, a földszint és a két udvar csak vegetál, igazi funkciója alig él, adottságai nem kihasználtak, szépsége nem mutatkozik meg igazán. Nincsenek vendéglátóhelyei udvarra rakott asztalkákkal, színes napernyővel, hangulatos zenével. Az egyetlen pizzéria nem pótolja ezt a hiányt. Nincs olvasó-, játszó-, társalgóterem - mint 1881-ben, a megépítésekor -, a társas élet leszűkült egy bérelt párthelyi-
ségre. Az udvar igen alkalmas lenne exkluzív üzletek fenntartására, különlegességek bemutatására, de valahogy ez sem működik igazán. A lakberendezési nívós kis bolt, az értékes régiségeket felvonultató üzlet hamar rákényszerült arra, hogy feladja, sőt még a Moletti divat-butikja is bezárt. Gyakran - sőt túl gyakran - változnak az itteni üzletek profiljai. Nincs érdeklődés, ma más az igény - mondják a kereskedők. Rohanása közben ki tér be egy belső udvarba, ha az nem esik „útvonalába"? Talán csak a Zrínyi Könyvesház és egy táskaüzlet tudott itt meggyökerezni. A belső udvar adottságait nagyszerűen kihasználó zenei estek is megszűntek, az ünnepi könyvhét itteni megrendezése is csak egy alkalomra szorítkozott.
Ha az 1890 és 1910 között az épületben működő legnevesebb
városi fotográfus, Mathea Károly felkelne haló poraiból, és napjainkban lencsevégre kapná a Bazárudvart, igencsak elcsodálkozna az előhívott képek láttán. Úgyszólván soha nem látna az udvarokban álldogáló, beszélgető kisebb-nagyobb embercsoportokat, a társas életnek - a szó nemesebb és polgári életformát tükröző értelmében - valamiféle megnyilvánulását. Csak átrohanó, soha nem üldögélő, nem mélázó városlakókat, akik ma már főként átjárónak használják a Bazárudvart, ha a Fő útról a Zrínyi utcába - vagy viszont -akarnak gyorsan eljutni.
A város neves szülötte, Hevesi Sándor színháztörténész - aki ebben a házban látta meg a napvilágot - sem ilyen jövőt képzelt el ennek a város szívében lévő építészeti jellegzetességnek.
Büki Erzsébet
AZ UTOLSÓ PAJTA
Ha igazán érzékelni szeretnénk a város megváltozott arculatát, akkor gyalogosan sétáljunk végig a Magyar utcán! Akár a város északi kapujától, a 74-es út felől indulunk, akár az Erzsébet tér felől - a változás szemmel látható. A régi házak tüne-dezőben, rossz állagú leromlott lakóterületek új beépítésű tömbbelsőkkel váltakoznak. Akad már egy-két igencsak jólétet tükröző „csodapalota" is. A legtöbb régi ház - a város legrégebbi építményei - az utca vége felé található, de ahogy halnak ki idős lakói, úgy dózerolják el az új tulajdonosok, s beépítik, avagy csillagászati áron hirdetik az elplanírozott telket. Helyi védelem alá csak egy régi ház került, a 14-es számú.
A változást a jelentősen megszaporodó üzletek is okozzák. Elsősorban műszaki cikkeket árusítanak, de megtalálható itt a lakberendezés ezer kelléke is. Na, meg a forgalom! 30-40 éve álmos közlekedési zsilipként funkcionált ez az utca, ma a zaj, a járművek által felvert por, a
hiányos kövezet által a házfalakra loccsanó szennyvíz látványa lassan elviselhetetlenné válik. Talán a város legpiszkosabb utcája a Magyar utca!
Aki járművel utazik, egy kicsivel más utcaképet lát, raktározhat el. A kerékpáros, de főként az autós elsuhan, gyorsan célba akar érni. Óvatoskodva próbál balesetmentesen átérni a város egyik újabb forgalmi csomópontján, a 7-es út elkerülő szakasza és a Magyar utca metszéspontján. Hogy ez nem mindig sikerül, azt a torlódás, a gyakran megjelenő helyszínelő rendőrautók és az úttestre hulló törmelék jelzi. Sokan felvetik, hogy ma már a városnak ezen a pontján nem elég a közlekedésilámpa-rendszer, körforgalom kialakítására van szükség. A vita még folyik.
Aki naponta autóbuszról
szemléli az utcaképet, annak esetleg más látvány is eléje tárul. Magasabbról szemlélődhet, beláthat az udvarokba, az életekbe. Észreveheti a fent megjelölt, lámpával ellátott útkereszteződés nyugati sora utolsó házának udvarán a hosszan elnyúló pajtát, ami ebben a hajdani falusias városrészben a kisparaszti gazdálkodást jelezte, hagyományos telekformájával és a lakóház építészeti együttesével. A nagyon öreg, leromlott házak lakói is általában öregek, elesettek. Nem is olyan régen ők még az utcai csapokról hordták az ivóvizet, több helyen csak az udvarig húzták be a vezetéket, a lakásokban nincs folyóvíz. A minap a busz ablakából láttam, hogy az egyik udvaron fa mosóteknőben (!) mosott a csap mellett egy idős asszony. Persze a szem jól nyírott pázsiton, élő sövényen, a jó-
módot jelző különleges dézsavirágokon is megpihenhet. Magasabbról a hajdani hosszan elnyúló kerteket, telkeket is látni, amelyeken ma már nem a kukorica lándzsái törnek az égre -megszűnt a sertéshízlalás -, hanem fóliasátrak vakítanak. Nagy-nagy munkagépek dolgoznak, hiszen az eladott kertek helyén a túloldalról is építkezik, alakul, fejlődik a város.
A 29-es helyi járatos busz - és elődje a 2l-es - nyugdíjasjárat, de nyugodtan nevezhető „nosztalgiajárműnek" is. Az idős emberek között nem egy emlékszik még a Rákóczi utcával szemközti hatalmas kovácsműhelyre, a három olajpadlós kis fűszerboltra, s Péteri Péter kis trafikjára.
Volt, elmúlt az az életforma -mondogatják az öregek. Csak jobb és szebb jöjjön helyébe!
Büki Erzsébet
14
2000. augusztus 24.
MAGYARORSZÁG ÉS A RÉGIÓK
Hazánk európai uniós csatlakozásának előkészítésében a regionális politika fontos szerepet játszik. A bizottság Magyarországra vonatkozó országvéleménye megállapítja, hogy Magyarország létezik egyedül a csatlakozásra váró országok közül területfejlesztési törvénnyel (1996. évi XXI. tv.), melynek alapelvei harmonizálnak az Európa Unió célkitűzéseivel. A törvény alapján az ország képes lesz a szabályok átvételére, a strukturális alapok felhasználására. Nem kielégítő viszont a minisztériumok, megyei és helyi szervek között a koordináció, nem egyértelmű, hogy a terület-
fejlesztés forrásai miként kapcsolódhatnak a strukturális alapok pénzügyi eszközeihez. A területfejlesztésre szánt források még szűkösek, a támogatások felhasználásának ellenőrzési mechanizmusai nincsenek kiépítve, s növelni kell az államigazgatás szakmai színvonalát, elkötelezettségét.
Az Európai Unió regionális politikájának alapelveivel harmonizáló gyakorlat- és intézményrendszer hazai kialakulása hosszabb folyamatot igényel. Számos intézkedés történt a decentralizációra, a szervezetrendszer kiépítésére, az alulról építkező fejlesztési politika megva-
lósítására. Gyenge láncszeme a területi munkamegosztásnak a regionális szint. A területfejlesztési törvény jelenlegi formájában nem teszi kötelezővé a regionális területfejlesztési tanácsok létrehozását, csak ajánlásokat tesz. Az országos területfejlesztési koncepcióban elfogadták ugyan a regionális szintre vonatkozó meghatározásokat, ám ez csupán területi szintű lehatárolást, bizonyos szervezeti kiépítettséget jelent. Nem történt meg a regionális szint feladatainak pontos meghatározása, a regionális, a megyei és a kistérségi szintek közötti területfejlesztési szerepkörök egyértelmű elhatárolása.
A regionális szinthez rendelt feladatok egyértelműsítése szoros kapcsolatban áll a közigazgatás átalakításával, hiszen az elmúlt néhány év bizonyította, hogy funkciók és erőforrás nélküli régiók nem képesek a területi folyamatokat generálni. Megkezdődött a területfejlesztési törvény átalakításának előkészítése, aminek következtében a regionális szintet karakteresebben határozták meg, így a magyar területi politika tovább közeledik az Európai Unió regionális politikájához.
(Részlet a Régiók Európája, az Európai Unió regionális politikája című kiadványból)
A Nagykanizsa és a Környező Települések Területfejlesztési Társulása négy éve működik már. Ez alatt az idő alatt a szerveződés számos változáson bővítésen esett át, szerepe, alapvető céljai viszont nem változtak. Az elmúlt évekről, a régióba illeszkedésről, és a tervekről Nagy Lajosnéval, a társulás menedzserével beszélgettünk.
- Az elmúlt egy évtizedben széles körű és gyors társadalmi és gazdasági változáson ment keresztül a Nyugat-Dunántúli Régió, az ország más területeihez hasonlóan. Közvetlen környezetünkben a kistérségi társulás településeinek is hasonló jelenségekkel kellett szembenéznie. Hogy a negatív vagy pozitív változások milyen mértékben érintettek bennünket, függött attól is, hogyan tudtuk előnyünkre fordítani a változásokat.
- Hogyan illeszkedik a társulás a Nyugat-Dunántúli Régióba?
- Három megyét összefogó Nyugat-Dunántúli Régióban nagyon jó kapcsolatok alakultak ki a társulás és a régió kö-
zött. Úgy érzem, az utóbbi időben felgyorsultak az események, intenzívebbé vált az együttműködés, az információcsere és a közös gondolkodás is részévé vált a munkánknak.
- Miként változik a kistérségi társulások szerepe?
- Folyamatosan felértékelődik a kistérségi társulásokban végzett munka, egyre nagyobb szerephez jutnak azok a térségi szervezetek, amelyek eddig is hatékonyan a térség érdekében tevékenykedtek. Ilyen dinamikusan fejlődő társulás a miénk is, amelybe most már huszonnyolc település - közte két város is -beletartozik. A két város közül Nagykanizsának van nagyobb súlya a földrajzi adottságai miatt a térség természetes központjaként. A települések Zala megyében találhatók, Nagykanizsához viszonyítottan észak-dél irányú szórtságban.
- Milyen a kapcsolatuk más társulásokkal?
- Kapcsolatainkban nemcsak zalai, hanem a megyén túlnyúló együttműködések is találhatók. Intenzív kapcsolatban vagyunk például a csurgói kistérségi társulással. Közös projektünk -egy térségfejlesztési ügynökség - megvalósításán fáradozunk.
- Melyek a legjellemzőbb gondok, amelyekkel a társulásba tömörülő települések küzdenek?
- A falvakban legsúlyosabb gond a munkanélküliség, a munkahelyek hiánya, de Nagykanizsa városa is hasonló problémával küszködik évek óta. Az elmúlt években közel 8000 munkahely szűnt meg, olyan helyben jelentkező problémát generálva, amelyben 5000 főre tehető azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik tartósan nem jutnak munkához. Ez súlyos
probléma, és ha végiggondoljuk, hogy többszörösen érinti a falvakban elő embereket, akiknek nem sok a reménye, hogy a foglalkoztatásukra megoldás szülessen. Súlyosságát tekintve a térségnek ebben kell összefognia. Vannak ugyan munkanélkülieket érintő kezdeményezések, résztevékenységek, de nincs átfogó program a térségben, mely kezelné a problémát. A megoldás még várat magára. Mi most a SAPARD programtól várunk elmozdulást. Stratégiai programunkban komoly hangsúlyt fektettünk az életminőség, a munkakörülmények javítására. Reméljük, hogy ha - várhatóan a jövő év márciusától -hozzáférhetővé válnak számunkra az EU SAPARD források, akkor a munkahelyteremtéssel kapcsolatos elképzelések megvalósítása is nagyobb teret kap.
- Ha valaki a SAPARD-ban gondolkozik, az más programokból, támogatási formákból nem zárja ki magát?
- Nem valószínű, hiszen a SAPARD az agrárium és a vidékfejlesztés céljait szolgálja. Más jellegű programok pedig más forrásokból támogathatóak lesznek.
2000. augusztus 24
15
KICSI, HÉTKÖZNAPI DOLGOK
Az elmúlt évek országszerte a koncepciók megszületésének esztendei voltak. Kanizsa se volt ezek nélkül. Egyik koncepció gazdasági-stratégiai volt, a másik oktatási, a harmadik sport, de ezek mellett megszületett az az átfogó stratégia is, amely a város arculatát kívánta meghatározni. Kódexbe foglaltattak ennek vizuális elemei, valamennyire bele is épültek közéletünkbe. A kódex megszületéséig és talán azóta is azonban sokszor megfogalmazódnak azok a kételkedések, hogy vajon mely dolgok tartoznak bele Nagykanizsa - végső soron minden város, település -arculatába. Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a vizuális elemek az arculatnak egy részét jelentik csupán és főleg azokban tudatosulnak e jelek, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülnek velük, használják azo-
kat, úton-útfélen beléjük ütköznek.
A jelek, emblémák, lógók világában azonban csak a nagyon jellegzetesek, nagyon sokat szereplők, a címzettekhez nagyon sokszor, hangsúlyosan eljutok lesznek mindennapi életünk részei, kísérői.
Egy város arculata persze nemcsak egy lógót, valami fontosnak, jellemzőnek - vagy kívánt jellemzőnek - a képi - ha tetszik vizuális - megfogalmazásátjelenti. Mi, kanizsaiak természetesen máshogyan viszonyulunk városunkhoz, mást látunk - többet - jellemzőnek, mint az életében egyszer idelátogató vagy valaha Kanizsáról elszármazó. Talán kritikusab-bak is vagyunk, hiszen mindennapjainkat meghatározó jó és rossz hatások is érnek, amelyek vagy kapcsolatban vannak magával a „hivatalos" várossal,
vagy mi igyekszünk kapcsolatba hozni. Hiába gyönyörű homlokzatú a legtöbb belvárosi épület, mi inkább azt látjuk meg, ha leomlik a fal és meglepődve hallgatjuk az idelátogatót, milyen szép is ez a város. Vannak szépen gondozott parkjaink, de azt mondjuk, rendetlen a város, ha a novemberi szelek lábunk köré sodorják a lehullott faleveleket.
De azért mindannyian büszkék is vagyunk, ha szép kis városnak titulálják, a parkok-terek városának nevezik Kanizsát.
A külcsínen kívül azért nem mehetünk el a belbecs mellett sem. Hiszen ki ne ismerné el, hogy a városarculat kérdéséhez tartozik az is, hogyan bánunk az idősekkel, a betegekkel, a hajléktalanokkal, milyen odafigyeléssel, hogyan ünnepeljük meg ünnepeinket, megbecsüljük-e tárgyiasult vagy emberi értékein-
ket, művészeinket - ahogyan az iskolában: akikre büszkék vagyunk -, vagy éppen az, hogyan fogadjuk az idegeneket, a városunkba látogatókat.
Mondom, talán az idejövők-kel kevesebb a gond, kevéssel is lehet jó szájízzel útjukra bocsátani az elmenőket. Sokszor csak magunk vesszük észre azokat a hibákat, amelyeket más nem - és olyankor felsóhajtunk: na, ez az igazi városarculat. Ott rejtőzik a bolti pultok mögött, ott a hivatalokban, ott a városi közlekedésben, ott a döcögős utakon, ott a politikusok nyilvános viselkedésében, a városból\' távozó vonat kalauzának „kéremamenetjegyeket"-hang-jában. Ha belül vagyunk a régiók kapuján, ha kívül. Magunkban és mindenkiben. A saját arculatunk a városunk arculata. Mi alakítjuk.
L. I.
Sánc, Nagykanizsa keleti városrésze. Ott kel fel a Nap, s köszönt rá a városra. Sánc, nem is falu, nem is város - vallják lakói. Főutcáján, a városból kivezető úton található többek között a posta, az orvosi rendelő, az élelmiszerbolt, a presszó, a kocsma és a temető, ami egy faluban a legfontosabb. Rekkenő augusztusi hőségben sétálunk vasárnap délelőtt a néptelen utcákon.
Az ajtók kulcsra zárva. Gazdátlan ez a falu! - ezzel a megállapítással egyetértenek, s hiányolják az egykori iskolaigazgatót, Szálai Józsefet, aki végigjárta a házakat, és ismeretterjesztő előadásokra, rendezvényekre, bálba invitálta a lakosságot, a régi általános iskolából kialakított kultúrhelyiségbe. Az ő szervezőkészségének köszönhetően gyakran volt bál, s a műsor után egy-kettőre táncra perdült öregfiatal, feledve a hétköznapok gondját. Már 15 éve, hogy szíve örökre megpihent, s azóta sem
HIÁNYZIK A JO GAZDA
tudta senki pótolni a hiányát. Forgalmas a főutca. Sok a városi kiránduló, a Csó-tóra. A vállalkozók itt biztosan megélnek! -gondolhatnánk, de nem így van. Az egyik élelmiszerbolt már bezárt. A gyalogos kirándulók nem mennek be a presszóba, hoznak magukkal enni-innivalót, aki személykocsival utazik, az meg nem áll meg itt. Több „lábon" kell állni, hogy meg lehessen élni. Hogy hova járnak az itteniek? Nem tudni, mert templomba is kevesen járnak. A templomot gondozó, régi, sánci gyökerű család megörökölte ezt a gondot. A korábbi templomgondnok, miután elköltözött a faluból, a kerítésükre akasztotta a templomkulcsot. Már becsületből gondozzák a templomkertet, a falu legszebb parkját, s takarítják a templomot. Nincs jelentkező, aki átvenné tőlük, sőt ahhoz sincs segítség, akivel felraknák az oltárterítőt. Mállik a vakolat, de a 20-25 templomba járó hívő
apró forintjaiból nem sokra telik. Nem egyszer előfordult az is, hogy a keresztelőnél használatos kis ingecskét hazavitték.
Beköszönünk az Úttörő utca egy szép, virágos udvarába. Pillangóvirágokat táncoltat a város felől fújó forró szél. „Isten Ho-zott"-tal köszön ránk a házigazda. Sütemény, kávé kerül az udvaron megterített asztalra. Beszélgetünk, ez a kis sziget a család „tengerpartja". Élvezik a szemközti oldalon lakó emeletes házak lakói is, mert ebben az utcanegyedben összejárnak. Jó lenne összejönni, úgy mint régen - mondják nosztalgiázva. A fiataloknak sincs hova menniük szórakozni, ismerkedni, a régi sánciak sem ismerik az évek óta itt lakó „újakat".
Hogy milyenek a sánciak? -azt hiszem, mint másutt az országban. Kellene itt is egy új ravatalozó, sokaknak elmegy a kedve a veteményezéstől, mert ellopják a kertekből a termést.
De elviszik a kertből a traktor ember nagyságú kerekeit is. Úgy tűnik, a Kaposvári utcaiak, most összefognak, a sertéshizlalás betiltása ellen. A munkanélküliség miatt, sokaknak létszükséglet az állattartás. Ha fúj a szél, a másik utcákból is áthordja a disznóólak jellegzetes illatát. Hétvégén búcsú lesz, de ez már nem az igazi, erősen megkopott a fénye. A búcsú napja, észrevétlenül áttevődött május 1-jére. A munkanélküliség sok családot érint, mégis kényelmesebben élnek, mint negyedszázaddal ezelőtt - ezt elismerik. Új házak a Sánc elején balra ágazó Szabadhegyen épülnek. A kertvárossá alakulás folyamatait élik az itt lakók. Az Alsó-Szabadhegy utcai kertek alján, mező szélén álló színes házak, mintha egy meséskönyv lapjaiból tárulnának elénk. Hivatalosan: peremkerület. Az új lakóknak: kertváros. A régieknek falu. Sánc.
Bakonyi Erzsébet
16
2000. augusztus 24.
Kanizsaiak Moszkvában, a 73. SAT. Eszperantó
Világkongresszuson_
- Július 15-24. közölt, 15 nemzet képviseletében, mintegy 130 résztvevővel, a moszkvai Állami Ipari Egyetem épületében rendezték meg a SAT 73. Eszperantó Világkongresszust. A belpolitikai helyzet miatt sokan visszavonták jelentkezésüket. Az eszperantó kongresszusnak mindig béketeremtő, békeközvetítő szerepe van. Moszkva, városa csodálatos, 11 és fél milliós metropolis. Főútján héthét sávban közlekednek az autók, hatalmas a forgalom, de szétszakadt a társadalom. Vannak nagyon gazdagok, és nagyon szegények. Moszkvai barátainktól megkülönböztetett figyelmet kaptunk - mondotta Szabadi Tibor műfordító, a jövőre, Nagykanizsán megrendezésre kerülő 74. SAT. Kongresszus előkészítő bizottságának elnöke, aki Tüttő István polgármesterrel együtt képviselte városunkat Moszkvában. - A kongresszus záróünnepségén hívta meg a résztvevőket eszperantó nyelven Tüttő István polgármester, mellyel nagy sikert aratott. Pohárköszöntőjében elmondta, nagy szeretettel várja Nagykanizsa ezt a sokszínű társaságot, hangsúlyozta, nagyon tetszik neki, hogy 15 nemzet képviselője ül egy asztalnál, és egy nyelven beszélnek, folyékonyan. Tetszettek az ajándékba vitt kanizsai prospektusok, kiadványok. Sok kér-
dést intéztek hozzánk a városról, és S nemzet képviselői úgy köszöntek el tőlünk, hogy viszontlátásra Kanizsán! Az eszperantó világ Nagykanizsára figyel, és készül. A város 9 hónapon keresztül reklámot kap a nemzetközi eszperantó sajtóban, tájékoztatják a közvéleményt, hogy miért érdemes eljönni Kanizsára. A rendezők 300 fő jelentkezésére számítanak. A világ Eszperantó Természetbarát Szövetsége jelezte, hogy 30 fővel részt szeretnének venni Kanizsán, továbbá a PEN eszperantó tagozatának, az eszperantót irodalmi és tudományos szinten használóknak 40 fős csoportja is jelezte részvételét. Jövő év július 21-én, a kanizsai „ előkongresszust" követően, Zágrábban rendezik 3-5000 fő részvételével az ún. „nagy" világkongresszust. A rendezők az „Eszperantó Alapítvány" számlájára várják a támogatásokat. Tervezik könyvekkel, folyóiratokkal eszperantó sarok létrehozását az új könyvtárban, és előkészítés alatt áll a főiskolai eszperantó nyelv oktatásának lehetősége.
Végezetül szeretnék felhívni a helyi költők figyelmét arra, hogy írjanak egy himnuszt Kanizsához. Az első három alkotást megzenésítik, és eszperantó nyelven elhangzik a kongresszuson.
Bakonyi Erzsébet
A nagykanizsai neurológusok szakmai tanácskozásán a szakembereknek szóló előadások mellett egy olyan találkozásra is sor került, amikor hálás beteg és aggódó kezelőorvos ölelkezett össze a város művelődési központja előtt.
Erzsike néni és dr. Málly Judit azután került közelebbi kapcsolatba egymással, amikor a szinte minden ízében remegő beteg egy a kanizsai kórház-rendelőintézetben végzett kezelés alkalmával hírét vette, hogy van gyógyír nem javuló panaszaira. Erzsike néni a tettek mezejére lépett, elutazott Sopronba, ahol a specialista kezelése nyomán sem a feje, sem a keze nem remeg ma már.
- Amit lehetett, mindent megkaptam a soproni kórházban, kiváló volt az ellátás. A doktornő, dr. Málly Judit egy tányérszerű géppel kezelt, ami nagyon zümmögött, kattogott. Nem tudom, mi a neve, de csak odatette a fejemhez és tíz kezelés után javult az
Erzsike néni már nem remeg
állapotom. A háziorvosom adta a beutalót, nem kellett semmit fizetnem, a Társadalombiztosítás támogatta a gyógyításomat.
Dr. Málly Judit kérdésünkre elmondta, hogy a soproni neurológián és stroke részlegen egy ideje egy kilencmillió forintba kerülő géppel, megszelídítve az elektrosokkot az egyébként nagyon ellenálló, kemény koponyán átjutva áramot indukál az idegrendszerben. Ez a mikro-elek-trosokk olyan hatással van az idegrendszerre, hogy javul a parkinson kóros beteg mozgása, az öregedő, fáradó agyat „okosítja" és a depressziósok hangulatát is javítja. Dr. Málly Judit tavaly 1,4 millió forintot kapott kutatásaira, amelynek révén nagy előrelépés következett be a hazai elektrosokk-terápia területén.
Remélhetőleg sok Erzsi nénin segít majd a tányérszerű zümmögő-katto-gó szerkezet, ami még „okosít" is.
L. I.
KANIZSA AKROPOLISZAN
A szabadban, a szentgyörgyvári Romlottvárban tartották évzárójukat az Erkel Ferenc Olajipari Művelődési Házban működő Kanizsa Műhely tagjai. Röviden összegezték elmúlt évi eredményeiket, s a történelmi környezet, az 1500-as évek elején épült várkastély arra ösztönözte őket, hogy házi feladatul, a nyáron tanulmányozzák Zrínyi Miklós költészetét. Czene Csaba felolvasta a történelmi miliőbe illő, legújabb költeményét. Bár a sokféle elfoglaltság miatt, a résztvevők fele érkezett meg, a rövid ideig tartó kirándulás élményekben teljes volt. A várárokból kinövő hatalmas fák, és a bokrok takarták ugyan a kilátást, de a képzeletnek nem szabtak határt.
Még a várba vezető úton, egy öreg várvédő katona állt utunkba. Elapadhatatlan beszélőkedvétől alig tudtunk szóhoz jutni. Elárulta, hogy vigyáz a várra, rászól, a ran-

j Ég K Ml É.
Étet \'

•-—¦"^iímSS

dalírozó, téglákat dobálókra. A várat körülvevő hegyoldalon impresszionista táj mutatta felénk üde szépségét. Korán szőkébe szökkent búzatábla ringatta magát dallamosan a partoldalban. A cseresznyefákat, megszámlálhatatlan, dúsvérű gyümölcsök díszítették. A hegyi pincék, mint egy falusi utca takaros házai kerítés mögé húzódtak,
virágzó falusi turizmusra alkalmasak. A csend zöld hálóruhában borult a Medárd nem látogatta határra. Kékeslila hortenziabokrok, narancsszínű tűzliliomok, és tarka petúniák integettek egymásnak.
Alkonyi álmodozásunkban megszépül a Romlottvár. Szabadtéri színpaddá változik, romjai, mint az Athén Akropolisza, messziről ide-
csalogatják az idegent, s a kikapcsolódásra vágyó helybelieket. Hallani lant-szót, hárfahúrok zenéjét és sorolhatnánk a fellépő helyi tehetségeket, s nem a szinte megfizethetetlen fővárosi, vagy külföldi művészek nevét. Az idezarán-doklók vinnék hírét városunknak, az itt szerzett, érzelmeket finomító, türelmet erősítő élményeket, mert arra nagyon nagy szüksége van mindenkinek. Látom az utolsó előadást, a tűzijáték sziporkázó, messzire világító pompás fényét.
Amire az előbb gondoltunk, - a szívélyes falusi vendéglátásra -, megvalósult. Egy hegyi gazda, behívja, borral, üdítővel és süteménnyel kínálja a versfaragókat.
S míg Horváth István Radnótidíjas versmondót hallgatjuk hosszan, az Akropoliszunkról lebbenő szél elaltatja halkan, izzó Napunk szunnyadó sugarát.
Bakonyi Erzsébet
Czene Csaba:
Hova érkeztél Idegen? Leláncolt árulása van itt e nyomorék világnak, hol élet nem terem. Az ide száműzött nyomában, vad ellenség
hamvakon lépdelve érkezett. Az ártatlan halálok gödrére omló föld, a felperzselt irgalom fészke lett.
Állj tovább, menekülj! Itt átok órája vár. Nem látsz,
csak villám csonkolta fát. Törj utat,
a mögéd hulló kapu késeken, ne lépj az éjszakába át!
Állj tovább, menekülj!
Hamvakra épült
az égő atyai ház.
Lángra gerjedt,
a kihunytnak hitt parázs.
Látod Idegen?
A felperzselt tarlón,
tüzet ugranak sötét szellemek.
A vak égbolton,
dühöngve gomolyognak,
a korom színű pernye
fellegek.
Állj tovább, menekülj!
Az olvasztó éj lobogásában, tűzhárfa zeng véget nem érő gyászos éneket. Nézz fel az égre! Láthatsz festett, haldokló árnyékképeket.
Menekülj!
A hínárszövésű időt, lázálom ússza be. Már hallod,
a kergék süvöltő kórusát. Barlangjukból férgek közelítenek, nyomukban
egymás bűzébe bujt kagylós koponyák.
Állj tovább! Fuss, vonyíts! Nyakadban kolonc, nehezék!
Gazdátlan kezek fonódnak imába,
kifosztott lelkedért!
Ugye hallod Idegen?
Ugye hallod már,
a markokba takart
gúnykacajt?
A halál serpenyőjén,
lángtengerben tipródsz.
Menekülnél,
de sorsod iszapja visszatart.
IS
2000. augusztus 24.
DR. HORVÁTH ISTVÁN 1 * * KÜLKERESKEDELMI
ÜGYVÉD ÉS EURÓPA JOG
SZAKJOGÁSZ
AZ EURÓPAI UNIÓ WJi FEMZ©
A gazdasági és pénzügyi unióra már a közös piac megalakulásától kezdve számos terv született olyan közös pénzügyi rendszer kibontakoztatására, mely végül az egységes pénzügyi politikához, és a Közösségen belül egységes valutához vezet.
A rögös út fontosabb állomásai: 1970-ben Pierre Werner luxemburgi miniszterelnök vezetése alatt kidolgozták a pénzügyi unió tervét, mely 1974-ben megbukott. 1979-ben létrejött az Európai Árfolyam-együttműködési Rendszer (EMS). 1987-ben a Római Szerződés módosításában megfogalmazott egyik célkitűzés az egységes közös valuta. A tagországok egyik része kész volt csatlakozni, míg Anglia kifejezte távolmaradását. 1999. január l-jén a résztvevő valuták árfolyamát visszavonhatatlanul rögzítik, az árfolyam és monetáris politikai hatáskör átkerül az Európai Központi Bankhoz (EKB), és az euró 1:1 arányban az ECU helyére lép.
A közös pénz létrehozására tett kísérletek sorából célszerű kiemelni az EMS-t, melynek a lényege:
1. a közösségi pénzekre alapozva egy új, közösségi jellegű pénz, az ECU létrehozása;
2. az árfolyam-ingadozások szűk keretek között tartása az önkéntesen résztvevő országok számára;
3. a pénzügyi támogatási rendszerek egyesítése.
A Római Szerződést módosító Maastrichti Szerződés rögzíti: „... az árfolyamok visszavonhatatlan rögzítését, ami egyetlen pénz, az ECU létesítéséhez visz..."
Az ECU mint közös valuta az angol European Currency Unit - európai valuta, pénzegység kifejezés kezdőbetűiből lett közismert. Az ECU árfolyamát a rendszerben résztvevő nemzeti pénznemek ún. kosarából számították ki. A tagállamok valutaárfolyamainak meghatározták a hivatalos ECU árfolyamát, tehát, hogy az adott nemzeti valuta hány ECU-t ér. Az ECU csak „elszámolópénzként" létezett, vagyis ilyen bankjegyek és érmék nem kerültek forgalomba. Ténylegesen elszámolópénzként az Európai Unió különböző szervei és bankjai számoltak el egymással. Korábbi segélyeinket, hiteleinket az Uniótól és szerveitől ECU-ben kaptuk.
A Gazdasági és Pénzügyi Unió már tényleges közös fizetőeszköz kialakítását is megcélozta. Az 1991-ben indult program 3 fő szakaszból áll:
Az első szakasz a gazdaság és pénzügypolitikák összehangolását célozta, a tőkeforgalom és a nemzetközi fizetések Európai Unión belüli szabaddá tételére.
A második szakasz 1994 elején az Európai Monetáris Intézet megalapításával kezdődött. Az intézet az 1998 óta működő Európai Központi Bank előfutára volt azzal a fő feladattal, hogy erősítse a nemzeti bankok közti együttműködést, előkészítse az egységes pénzpolitikát.
A harmadik szakasz a Gazdasági és Pénzügyi Unió létrehozásának kezdete, 1999 január 1. Ettől fogva működött a résztvevő országok egységes valutaövezete. Ennek a pénzneme az euro.
A közös valutaövezet tagsági belépője a jelöltekkel szemben komoly feltételeket támasztott:
- az infláció emelkedése legfeljebb 1,5%-al lehet magasabb, mint a három legalacsonyabb inflációjú országok átlaga
- valutaárfolyama két éven át nem lépte át az előírt +/- 2,25%-os sávot
- a nemzeti költségvetés éves hiánya nem haladhatja meg a nemzeti hazai össztermék (GDP) 3%-át, illetve a teljes államadósság a GDP 60%-át.
A valutaövezetből kimaradt Görögország, mert nem tudta a fenti feltételeket teljesíteni; Dánia és Anglia jelezte, hogy később kíván csatlakozni.
AZ EURO MENETREND
1998.május2. 1999.január 1. 2002. január 1. 2002. július 1.
- Megjelennek az euro bankjegyek és érmék
- Országonként 2-2 érvényes fizetőeszköz
Megszűnik a nemzeti valuták forgalma
Döntés a - Rögzített átváltási
résztvevőkről arányok az euro A kétoldalú és a nemzeti valuták árfolyamok között
bejelentése (6 számjeggyel)
Európai - Az euro átveszi az
Központi ECU helyét
Bank - Az Európai Központi
Bank irányítani kezdi a monetáris politikát
- Egységes kamatszint
- Új államkötvények euróban
- Működni kezdenek az euro-alapú fizetési rendszerek (TARGET. EBA)
- Tőzsdei elszámolás euróban
A táblázatból látható, hogy 2002 januárjától júliusig az euroövezet tagországaiban egyidőben két törvényes fizetőeszköz is lesz forgalomban: a nemzeti pénz és az euro, míg 2002. július l-jétől csak az euro lesz a törvényes fizetőeszköz.
A tagállamokban állítják elő az euro érméket, melyből nyolc különböző címletű kerül forgalomba, míg az EKB állítja elő a hét címletű bankjegyet (a papírpénzt).
A tagállamok „szoktatják" a lakosságot az új pénznemre azzal is -mint ahogy a szomszédos Ausztriában láthatjuk - a nemzeti pénznemben feltüntetett ár mellett ott szerepel az áru euróban megadott ára is.
A közös valuta egyik gazdaságpolitikai célja volt az USA dollár hegemóniájának megtörése, először vetélytárssá, majd vezető valutává tenni az eurót. Anglia távolmaradását az óvatosság diktálja, ami jelenleg megalapozott, mert az euro dollárhoz viszonyított árfolyama folyamatosan gyengül. Azonban az optimista előrejelzések szerint Magyarország csat: lakozására már egy stabil, egységes pénz lesz az uralkodó Európában: az euro.
2000. augusztus 24.
19
SIE
Kanizsa Plaza bevásárló- és szórakoztatóközpont
Az idei év legnagyobb helyi beruházásának alapkőletételére került sor július utolsó napjaiban Nagykanizsán. A másfélmilliárd forint költséggel épülő bevásárló-és szórakoztatóközpontot még idén november végén átadják. A bruttó 10300 négyzetméteres létesítményben 6600 négyzetméteren üzletek kerülnek kialakításra. Az impozáns épületben lesz szupermarket, egy négytermes, 700 fő befogadására alkalmas multiplex mozi, squash-pályák, játékterem és egy 4-6 éttermet magában foglaló ételudvar. Az épület mellett háromszáz férőhelyes parkoló épül. Az alapkő ünnepélyes letétele alkalmából rendezett eseményen megjelent a Plaza Centers európai és magyarországi vezérkara és a kivitelező cég vezetője. Nagykanizsa várost az önkormányzat vezetői, a helyi gazdasági élet szereplői, pénzintézetek és a kamarák vezetői képviselték. A Kanizsa Plaza létesítésének jelen-
tősége, hatása messze túlmutat Kanizsa határain, hiszen bizonyíthatóan megpezsdült azoknak a településeknek az élete, ahol bevásárlóközpontok létesültek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy azoknak a kanizsaiaknak, akik eddig Budapesten, Pécsett vagy éppen Kaposváron költötték el pénzüket, most helyben is lehetőségük nyílik a vásárlásra. További pozitívum, hogy az akcelerációs hatásnak köszönhetően - tőke tőkét vonz - az a település, ahová nagy befektetők pénzt invesztálnak, ott további befektetések várhatók. Ez piacbővülést és új munkahelyek teremtését jelenti, ami Nagykanizsa szempontjából nem elhanyagolható.
Halász Gyula
Szombat esti láz a JazzLand 2000 programján
Tiborcz Iván öt évvel ezelőtt elkezdett vállalkozása, a JazzLand példa nélkül álló a hazai jazz-életben. Mert ki hallott még olyat, hogy egy szőlőhegyen, ahol csak borospincék és hétvégi házak vannak, valaki jazznapokat szervez. Ez a kezdeményezés kiállta az idők próbáját és évről évre szervezettebbé, színvonalasabbá válik. A JazzLand létrehozásának szándéka -miszerint a fiatal jazzgeneráció számára szeretne pódiumot teremteni - megvalósult, jól működik.
Az elmúlt hónap végén tartott JazzLand programjában első alkalommal lépett fel a budapesti Equinox együttes. Finom, intellektuális produkciójukat vegyes fogadtatásban részesítette a post bop zenék hangulatához szokott közönség. Az egyébként kiválóan játszó Horváth Balázs rosszul erősített bőgőjátéka néha kifejezetten zavarónak hatott. Új névvel, változatlan összetételben, színes repertoárral jelentkezett a Tiborcz Dénes vezette Ungarn Connection. Idén vendégszólistát is hoztak magukkal Georg Furmann szaxofonos-énekes személyében.
Furmann elsősorban az örömzenék (jam session) alkalmával volt igazán elemében. Louis Amstrong által híressé tett örökzöldekben éppen olyan jó volt, mint Herbie Hancock világhírű szerzeményének, a Chameleon rap adaptációjában. Tiborcz Iván a JazzLand főszer-
vezője, saját együtteseivel mutatkozott be. Quintetjében a kiváló basszusgitárost, Lattmann Bélát régi ismerősként köszönthette a kanizsai közönség. A Tiborcz Quintet szombat esti fellépéséről rádiófelvétel is készült, amelyet a tervek szerint CD formájában szeretné-
nek bemutatni az októberi nagykanizsai jazzfesztiválon. Az előzetes várakozásoknak megfelelően még ezen a napon tetőzött a hangulat, mely Babos Gyula zenekarának, a Project Romaninak koncertjével érte el csúcspontját. A Project Romani átalakult együttesében a komolyzenéből egyre több kiruccanást tevő Barcza Horváth József bogozott, Jelinek Emil dobolt és énekelt. A JazzLand országos szintű ismertté válásának jeleként értékelhetjük, hogy egyre több muzsikus érkezik Cserfőre. olyanok is, akik az eredetileg meghirdetett programokban nem szerepeltek. Közéjük tartozott a Hollandiában élő Laki Ákos, valamint a Németország és Los Angeles között ingázó Németh Ferenc szaxofonos. Törzstagnak számít a JazzLand-en a Vajdaságból áttelepült Varga Endre fuvolista. Oláh Cumó Árpád és Szálai Gábor. Ok a Tiborcz brothers-szel együtt adják a garanciát a jó hangulatra. A feltörekvő ifjú jazzis-tákat, a Helikon Jazz Band. Simon Balázs, ifj. Kém Sándor, Rodek Zoltán és Kisgergely Attila képviselte.
Halász Gyula
20
2000. augusztus 24.
A tizediken
NAGYMŰTÉT
ELBÚJT A NAP - ELBÚJT A LEVÉL
Panelház a 7-es főút mellett. Legfelső emeletén 2 család él egymás mellett nagy barátságban. Az asszonyok átjárnak egymáshoz kávézni, megkóstolják egymás főztjét, de van, amikor csak ablakon keresztül vitatják meg a világ dolgát. Ha a férjek otthon vannak, akkor nem lépik át egymás küszöbét. Áldott jő ember mind a két férj. Hazajönnek a munkából, esznek, szusszannak egyet, és irány a második műszak: Pityu, Eszti férje horgászni megy, Jancsi, Szilvi férje pedig a hegyre. Eszti munkanélküli, sokat van otthon. Szilvi műszaki rajzolóból lett vállalkozó (takarít). Kapcsoljuk be képzeletbeli képernyőnket, hallgassuk meg, miről beszélget a két szomszédasszony.
- Jó színe van a térdnadrágodnak Eszti! - állította meg a folyosón szomszédasszonyát Szilvi.
- Megleptem vele magamat a múlt héten. Kimentünk a hétvégén a párommal horgászni a Cső-tóra. Úgy terveztem, amíg ő pecázik, addig én napozok. Egész télen mást sem hallottam tőle, mint „de jó kis alakod van anyukám"! Hát, amikor felvettem a bikinimet és a tükör elé álltam, felsikoltottam. „Úristen, ennyire meghíztam?" Lemondtam a napfürdőzésről. Csak ültem a fűzfa alatt, mint az iszap. Déltájban csalódottan felsóhajtott Pityu:
- Asszony, ma nem eszünk halat. Gyere, próbáljunk szerencsét az erdőben! Szedjünk gombát. Alig jártuk 10 percig a nagy rengeteget, egyszercsak hirtelen besötétedett. Lemaradtam Pityutól kb. 90 cm-re, és körülnéztem.
- Hm! Most vagy napszúrást kaptam, vagy hallucinálok - állapítottam meg magamban, mert ragyogó felhőtlen volt az ég egész nap. Továbbmentünk, és megint lemaradtam, most már
A legegészségesebb életforma mellett is érhet bennünket betegség. A legegyszerűbb betegséget sem kell lebecsülni. Haltak meg emberek „rutinműtét" következtében is. Szükségünk van a Gondviselésre. Imádkozzunk a betegekért. Van a Bibliában egy szakasz, amely tanácsot ad arra az esetre, ha valaki beteg.
„Beteg-é valaki köztetek? Hívja magához a gyülekezet véneit, és imádkozzanak felette, megkenvén őt olajjal az Úrnak nevében. És a hitből való imádság megtartja a beteget, és az Úr felsegíti őt. És ha bűnt követett is el, megbocsáttatik néki. Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése." Jak 5:13-16.
Amit itt ajánl az apostol, az egy speciális ima. amelyet a betegekért mondanak. Kifejezik azt, hogy teljes mértékben Isten kezébe helyezik a beteg sorsát, hiszen O tudja a legjobban, hogy kinek mi válik javára. Ezt a beteg kívánságára, komolyabb betegség esetén szoktuk alkalmazni. Néhány tapasztalatot írnék le ezzel kapcsolatban:
1 m 20 cm-re a teremtés koronájától. Körülnéztem, de nem szóltam semmit, mert délelőtt a kapás érdekében úgy hozzászoktam a szótlansághoz, hogy a kommunikáció hiánya nem okozott semmiféle nehézséget.
- Talán vársz valakit? - szólalt meg előttem felfelé ívelő baritonban Pista.
- Hát tudod, bármit kérdezhetett volna tőlem, csak ilyen sületlenséget ne! Akkorát tudtam volna mondani, de akkorát, ... mint egy politikus. El is csodálkoztam a végtelen türelmemen, amiért röviden csak azt válaszoltam, hogy elbújt a Nap!
- Ezek szerint úgy megviccelt benneteket a napocskátok, mint az egyik politikusunk külföldi meghívója a képviselőket. Ott volt a helyén, csak egy pillanatra láthatatlanná vált.
- Csak így történhetett! - bólogatott egyetértően Eszter.
- És gombát szedtetek?
- Á dehogy! Amikor hazaértünk, főztem kuktában egy jó nagy adag fogyókúramentes körömpörköltet, és bepótoltuk az egész napos koplalást.
Este 10 óra tájban csörgött a telefon. Egy édesanya hívott a kórházból, akinek 8 éves kisfia kómában volt. Arra kért, hogy a fenti tanácsnak megfelelően menjek el és imádkozzak fiáért. Mielőtt bementünk volna, a közösség tagjai összejöttek és imádkoztak a gyermekért. A legnagyobb meglepetésünkre, amikor beértünk a kórházba, a fiú jókedvűen ült az ágyban és evett. Az orvosok számára váratlan volt ez a fordulat. Ma is egészséges, s a betegség csak mint egy különös emlék maradt fenn.
Egy többgyermekes édesanyának rosszul kezdődött az éve. Január elején a vizsgálatok kimutatták, hogy tüdőrákja van. Egy-két hónapja van hátra, mert a betegség nagyon előrehaladott. Az első pánik után eszébe jutott, hogy mit tanácsol a Biblia. Hivatott bennünket. Letérdeltünk ágya körül és imádkoztunk. A hölgy súlyos betegsége ellenére még szorgoskodott. Néha befe-
Hajnali 3 óra. Betegszállító kocsi kerekeinek félelmes surrogása hallatszik be a folyosóról, a nyitott ajtajú kórterembe. Nagyműtétem óta ez az eltelt harmadik éjszaka. Kipihentnek érzem magam, nem jön álom a szememre. Most kezdem tiszta fejjel felfogni az elmúlt napok gyors történéseit, az adjunktus szavait: nagy szerencséje van. A főorvos intelmét: hamarosan nagy baj történt volna. A nyitott ablakból, pléhtepszi zörgése tereli el figyelmemet. Zötykölődő hangja félelmetesebb a betegszállító kocsiénál. Most visz át valakit a másvilágra! - töprengtem magamban. Utasának már megszűnt minden lehetősége. Nem forgat fejében építő terveket, s visszavágnia sem kell többé a személyét ért ármánykodásokra.
Építő tervek! Vajon hány kizsigerelt, kilátástalan helyzetben élő embernek kell egyik napról a másikig küszködnie építő tervezgetés nélkül? Jó lenne végre megtalálni a gazdaság gépezetében azt az akadályozó láncszemet, amit hozzáértő kéz, kockázatot vállalva - mint az én orvosom -, egyszer és mindenkorra kioperálna.
Hogy milyen jövőkép réme lebeg sokak előtt?
A fiatal lányoknál, a mindennapi kenyér megszerzésének legbiztosabb lehetőségét - a női nemet állati sorba alacsonyító, „bódéházak" dicstelen tündöklése - jelentheti.
Az anyák, tétlenül üldögélnek
küdt a kórházba. A kezelőorvos azt mondta, hogy ha összeveti a leleteket és a beteget, nem akar hinni a szemének. Nem is érti, hogy miként bírja erővel, s honnan van lelki ereje, miért nincs elcsüggedve. Novemberben temettük el. Az egy-két hónapból tizenegy lett.
A harmadik történet szereplője egy fiatalember. Egy különös betegsége volt, ami miatt teljesen elkeseredett. Rengeteg gyógyszert szedett be, de állapota nem javult. Alig mert orvoshoz menni, félt hogy kinevetik, s nem hiszik el, hogy beteg. Ekkor eszébe jutott, hogy még nem imádkoztak érte úgy, ahogy Jakab apostol tanácsolja. Elmentünk hozzá, s elvégeztük a szertartást. Egy darabig úgy tűnt, hogy nem történt semmi. Az ima után mintegy fél év múlva meggyógyult. Újra éledt reménye, újra embernek érzi magát.
Ahogy látható volt. Isten különböző
egészségtelenül táplált gyermekeikkel. Kezükben lapulevél-legyező, de ahhoz már nincs erejük, hogy agyonüssék a rájuk szálló döglegyeket. Díszletül a háttérben parlagföldek virulnak, mert nekünk abból is van bőven. S mi kell ahhoz, hogy értékes termést adjanak? Pénz, egészség, családi összefogás. És legyen értelme a vetésnek. Ne kelljen lemondani az „aratás" esélyéről azért, mert ellopják.
No és a férfiak hol vannak? - kérdezhetjük. Az ő számukra sem mutatkozik sok választási lehetőség. Ha ügyes, leggyorsabb pénzszerzési lehetőség a csajás, lopás, bankban, boltokban, lakásokban és az utcán.
Vajon kiknek a felelősségteljes munkájára számíthat sorsa jobbra fordulása érdekében a nép? Kézenfekvő a felelet. Az általa megválasztott vezetőkre elsősorban, és nem a manipulációval hatalomra került szerencselovagokra, mert azoknak eszébe sem jut ilyesmi. Legyen az a vezető az ország, a város, vagy a falu első embere. Tőlük sokat vár a közösség. Elsősorban azt, hogy legyen képessége megteremteni a saját célkitűzései és a társadalom egésze közötti összhangot. Nagyra törő tervei, eredményei, meghozzák számára a sikert, az újraválasztás lehetőségét, s akár a hallhatatlanságot is. A közösség számára pedig a teljesebb, emberibb életet.
Bakonyi Erzsébet
módon válaszolt az imákra. Volt, hogy hirtelen gyógyult meg a beteg. Az is előfordult, hogy nem gyógyult meg, de fizikailag és lelkileg is jól viselte a betegséggel járó testi-lelki megpróbáltatásokat. A harmadik esetben bizonyos idő után a teljes gyógyulás bekövetkezett. Kiváltságunk, hogy imádkozhatunk. Kérhetjük Istent akkor is, ha eddig még nem tettük. ínségünk elég ok arra, hogy elmondjuk Neki gondjainkat, betegségünket. Néha a betegség magányra kárhoztat minket. A családtagok sem tudnak folyamatosan az ágyunk mellett időzni. Az egyedüllét még nyomasztóbb, mint máskor. Amikor anyósom súlyos beteg volt, sógoromtól kapott egy képet. A beteg ágya mellett ott állt a család. S a családon kívül volt még egy kedves, szánakozó, együtt érző személy: Jézus.
O az Ön betegágyánál is virraszt. Bátran szólítsa meg Őt!
Gyüriis István
AZ IMA ÉS A GYÓGYULÁS
2000. augusztus 24,
21
VISSZAPILLANTÓ
Hetilapunk bő egy hónapos nyári szünete alatt nem volt „uborkaszezon" a sportéletben. Igaz, jószerivel csak „csordogáltak" a kanizsai érdekeltséggel is bíró hírek, sportesemények. Bajnoki küzdelmek csak a labdarúgás különböző osztályaiban kezdődtek el. Az őszi évad amolyan alapszakasza a honi labdarúgás nemzeti bajnokságának, kvalifikációs szezonnak is titulálják. Ez érthető, hiszen ennek végeztével alakul ki csak az egyes osztályok végleges mezőnye. Az élvonal - most már ismét NB I elnevezéssel -kétszer nyolcas csoportjából 6-6 csapat marad NB l-es. a négy kieső az NB I/B-ben folytathatja. A Nagykanizsa FC a „B" csoportba került besorolásra előző évadbeli helyezése alapján. Ide került még az MTK, a Vasas, az UTE, a Debrecen, a ZTE, a PMKC és az NB I/B-s bajnok Videoton gárdája. A bajnoki rajt az élvonalba ismét felkerült „Vidi" otthonában volt július 22-én. Mihalecz István vezetőedző bizakodó volt a mérkőzés előtt, noha a fehérváriak nem kis bravúrt produkálva. 101 bajnoki pontot szerezve lettek a második vonal bajnokai. A nagyobb becsvággyal játszó, s több helyzetet kidolgozó - ebből kettőt értékesítő - hazaiak végül megérdemelten nyertek, a kanizsai csapat gólképtelennek bizonyult. Nem találtuk a kapuba a hazai évadnyitón a ZTE ellen sem. ám megszerezték az első bajnoki pontot, mert az egerszegieknek sem sikerült bevenni Gelencsér kapuját. Két idegenbeli mérkőzés következett ezután, ahol folytatódott „góliszonyuk", míg az ellenfelek kilencszer zörgették meg hálójukat. Az MTK-tól 6-0-ra, a Debrecentől 3-0-ra kaptak ki. Négy forduló után egy ponttal és 0-1 l-es gólaránnyal álltak az utolsó helyen. Az újabb hazai találkozón aztán végre megtört a jég. az addig szintén egy pontot elérő Pécsi MKC ellen. Az első negyedóra végén ugyan büntetőből a pécsiek szereztek vezetést, ám a Haladástól érkezett Nagy Csaba mesterhármasával megszerezték idei első NB l-es győzelmüket, s már a csapatjáték is biztató volt. A hétvégén ismét hazai pályán mérkőznek, méghozzá az eddig többször is gólzáporos győzelmet arató UTE ellen, akik legutóbb a ZTE-t verték 5-0-ra. Remélhetőleg nem remegő lábakkal állnak ki a fővárosiak ellen szombat délután, a pécsiek elleni siker talán kellő önbizalmat adott. Egy bravúros helytállás azért is jól jönne, hiszen a Magyar Televízió élő. egyenes adásban közvetíti a mérkőzést. A MÁV NTE a nyolccsapatos NB II Dráva A-csoportban jóval sikeresebben vette az eddigi fordulókat. Parádés győzelem a hazai nyitómeccsen a Paks ellen, majd döntetlen Készei Ferenc csapatával Balatonlellén. s újabb hazai siker a bajai-ak ellen. Az alapszakasz után a jelenlegi NB Il-es csoportok 1-2. helyezettje marad ebben az osztályban - a harmadik vonalban -. a többiek eggyel lejjebb folytatják a tavaszi szezonban.
* * *
Ifjú úszóinknak is mozgalmasan teltek el az elmúlt hétvégék. Július végén Székesfehérváron rendezték az Országos Gyermek Bajnokságot, ahol a CWG-NVSE 11-12 éves leány és 13-14 éves
fiú úszói is részt vettek. Bajnoki címet ugyan nem sikerült szerezniük, ám többen döntősök lettek, s dobogós helyeket is elértek. A fiúknál Domina Tamás nevéhez fűződnek a legjobb eredmények: 200 m mell „A" döntő 6. hely, 50 és a 100 m mell „B" döntőjében 3. hely, valamint a váltószámokban a 4x100 m gyorsban 5., a 4x100 m vegyesben 7. helyen végzett vízműs csapatnak volt tagja. Silló Dániel 6. lett az 50 m pillangó „B" döntőjében, s szerepelt a váltószámokban, melynek tagja még volt Kalamár Bence és Tóth Péter. A lányoknál 800 m gyorson 8. helyen ért célba Horváth Eszter, s harmadik volt a 400 m gyors „B" döntőjében. Miatta Mercédesz a 200 m gyors „B" döntőjében bronzérmes lett, de a 400 m vegyes úszásban elért 11. helye is dicséretes. Mindketten erősségei voltak a váltószámoknak, melyek közül a 4x100 m gyorsban 6., a 4x200 m gyorsban 7., s a 4x100 m vegyesben is a 7. lett a CWG-NVSE válogatottja, melyben szerepelt még Jerausek Dóra és Tikos Fanni. Egy héttel később, augusztus 5-6-án Dunaújvárosban versenyeztek a 12. évükben járó vízműs úszók, a III. Országos Utánpótlás Seregszemlén, amely a 2000. évi korosztályos országos bajnokságok záró viadala volt. Itt kimagaslóan szerepelt Silló Dániel (képünkön), aki 4 érmet - közte két aranyat - nyert és három új korosztályos megyei csúcsot úszott. Silló Dani helyezései: 50 m gyors I. (28,72 új megyei
csúcs), 100 m gyors 1.. 50 m pillangó 3. (30,15 új megyei csúcs), 100 m pillangó 2. (1:07, 38 új megyei csúcs) és 200 m pillangó 7. hely. Jó teljesítményt nyújtott még Császár Krisztián a mellúszó számokban. 50 m-en 6., 100 m-en 6. (új korosztályos megyei csúcs), 200 m-en 7. helyen végzett. A Császár Krisztián -Korcsmáros András - Magyar Márton -Silló Dániel alkotta vízműs váltó helyezései: 4x200 m gyors 5., 4x100 m vegyes 4., 4x100 m gyors 6. hely. A kiváló eredmények Böröcz Zsolt nevelőedző és Meiszterics László edző szakavatott munkáját dicsérik.
Bacskay Zoltán
Gozdán Ágota egyéniben bronzérmes. Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota. Végh Dóra csapatban szintén bronzérmes lett. A Hungárián Openen megszerzett európai elsőséget sikerült megvédeni.
Újszászon került megrendezésre az I. Lábtoll-labda Világbajnokság július 15-2l-ig. Ez a hatalmas sportpolitikai siker, Fehér Jánosnak a hazai szövetség titkárának, és a nemzetközi szövetség (ISF) alelnökének köszönhető. A többezer éves ázsiai eredetű játékot 1990 körül ismerte meg Európa, míg Nagykanizsára 1996 júniusában került Takács Tamás révén. Azóta a sportág fejlődése töretlen a N. Zemplén DSE-ben.
A díjakért Finnország, Hollandia, Kína, Németország, Tajvan, Vietnam, Magyarország „A" és „B" válogatottjai küzdöttek meg.
Eredmények:
Női egyéni: 3. Magyarország „A": Gozdán Ágota (Zemplén DSE).
Női csapat: 3. Magyarország „A": Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota. Végh Dóra (Zemplén DSE).
A csapatversenyek kivételével két 3. helyezést hirdettek. így újabb két verseny-
számban került bronzérem a zemplénesek nyakába.
Vegyes páros: 4. Magyarország „A": Budavölgyi Veronika, Barőcsi Andor, Takács Endre (Zemplén DSE).
Férfi páros: 4. Magyarország „A": Tóth Gábor, Fehér János (Ujszász), Takács Endre (Zemplén DSE).
Férfi csapat: 6. Magyarország „A": Nagy Zoltán, Sípos Péter, Alapi Zoltán, Tóth Gábor, Fehér János (Újszász), Takács Endre (Zemplén DSE).
Nemzetek versenye: 1. Vietnam, 2. Kína, 3. Magyarország „A" válogatottja.
A sikercsapat számára egy rövid pihenő után újra megmérettetés vár - augusztus 27-28-án Duisburgban a Germán Open. A jövő évi versenynaptár legfontosabb dátuma pedig, a Kínában rendezendő II. Világbajnokság, amelyen a részvétel még kérdéses, hisz az egyesület szerény önkormányzati támogatás mellett, jobbára szülői segítséggel működik. A játékosok azonban optimisták, bíznak önmagukban, tudásukban, remélik megtalálják támogatóikat, hogy céljaikat megvalósíthassák.
Budavölgyi Kálmán N. Zemplén DSE. elnökhelyettes
ÚSZÁS
49. Országos Úszó Vidékbajnokság, Békéscsaba
40 egyesület, közel 300 versenyző
Nagykanizsát a Bolyai DSE úszói képviselték.
Papp Viktória a Magyar Köztársaság Országos Felnőtt Vidékbajnoka az 50 méteres női mellúszásban (35,13).
100 m felnőtti női mell: 4. Papp Viktória 1:17,48.
4x100 m felnőtt gyors váltó: 10. Bolyai DSE (Papp Viktória -
Kercsmarics Marietta - Tuboly Klaudia - Pintér Kitti) 4:49,45.
50 m serdülő leány mell: 5. Kercsmarics Marietta 38,93.
100 m serdülő leány mell: 6. Kercsmarics Marietta 1:24,27.
50 m gyermek leány pillangó: 4. Pintér Kitti 33.24.
50 77i gyermek leány gyors: 7. Pintér Kitti 30,79.
Papp Viktória egyedülálló sorozatot ért el a nyári versenyszezonban az ifjúsági ob, az Alpok-Adria Ifjúsági Játékok megnyerése után, felnőtt vidékbajnoki címmel is büszkélkedhet, három hétvégén, három bajnoki címet szerzett. A 2000. évben a három rövidpályás vidékbajnoki címmel együtt fél tucat aranyat nyert országos és nemzetközi versenyen.
P.M.
22
2000. augusztus 24.
»
UDULES GYULÁN!
Szeretettel várjuk Kedves
Vendégeinket a Gyulai Szőlő Panzióba.
Tel./fax: 66/466-246 Mobil: 30/249-8252
VWGolf I. 1,1-es,
5 ajtós, friss műszakival, friss zöldkártyával ELADÓ.
¦QBBSSBB
APRÓHIRDETÉSEK
HIRDETÉSEKET Kanizsa Újság Kft. szerkesztőségében (Nagykanizsa, Király u. 47.1. emelet) VESZÜNK FEL!
INGATLAN
Nk-án a Teleki u. 3. szám alatt 2 szobás, 55 nm-es, II. emeleti, központi fűtéses lakás eladó. Érd.: 18-20 óra között az alábbi címen: Horváth Csaba, Nk., Teleki u.
l/D. II. emelet. (31101 K)_
Nk-án a belváros legforgalmasabb helyén I. emeleti, felújításra szoruló, egyedi fűtéses, 45 nm-es galé-riázható lakás, bármilyen célra alkalmas, eladó. Érd.: a Király u. 3 l/E alatt lévő esküvői ruhaköl-
csönzőben. (31114 K)_
Nk-án a Csengery út elején felújításra szoruló, teljesen alápincézett 120 nm-es családi ház udvarral, de anélkül is, lakás, üzlet, iroda céljára eladó. Érd.: 16 óra után a 312-767-es telefonszámon.
(31122 K)_
Nk-án Alsó-Szabadhegyen 1500 nm-es közművesített, építési engedéllyel, tervrajzzal rendelkező te-
lek eladó. (31123K)
Erd.: 30/9130-259
Belvárosban utcáról nyíló 17 nm-es helyiség, elsősorban irodának kiadó. Érd.: napközben a 317-557-es telefonszámon. (31125 K)_
JARMU
Lada Kombi 1200-es 198l-es, piros, 2000. július 24-ig műszakival, eladó. Irányár: 100.000 Ft. Érd.: 30/9932-534 (31027 K)_
SZOLGÁLTATÁS
Alkalmi gyermekmegőrzést válla-lok! Érd.: 314-226(31121 K) PARKETTÁS MUNKÁK! Erd.: 321-01 l-es telefonszámon. (31039
K)_
VEGYES
Félpáncéltőkés versenyzongora, felhangolatlan állapotban, 100.000
Ügyfélkörünk bővítésére HIRDETÉSSZERVEZŐKET Kanizsa és Kanizsa környékére FELVESZÜNK. FIZETÉS: jutalékos rendszerben.
m
Érdeklődni: 93/312-305-ös telefonszámon.
TRICÍ>
00/36/06/30/2399-555, 06/60/399-399, 06/93/318-289 NONSTOP
AUTÓMENTÉS
Lakatos István autómentő kisiparos. Autóklubok, autókereskedők Nagykanizsa, Krúdy Gyula út 4. szerződéses partnere.
¦ Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése.
¦ A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
¦ Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
Ft irányáron eladó. Ugyanitt gyermek akkumulátoros rendőrmotor, új akkumulátorral eladó, irányár: 25.000 Ft. Érd.: 30/9932-534 (31028
K)_
FV-3 típusú kukoricadaráló újszerű állapotban eladó. Érd.: 320-710
(31118 K)_
Autós gyerekülés és kétfunkciós sport babakocsi eladó. Érd.: 334-210
(31119 K)_
Gáztűzhely palackkal, illetve alig használt 10 literes villanybojler eladó. Érd.: 314-226 (31120K)_
Müller Sándor
háztartási- és vegyiáru kereskedő
Üzlet: 8$Ö0 Nagykanizsa, Hunyadi u. 41. Tel/fax: 93/320-982, Tel.: 60/399-022, Lakástel.: 323-754
Modakril homlokzati festék, Héra belső festék, Lignodekor (Sziládékor) Finn festékrendszer és URKI autófesték
SZÍNRE KEVERVE
• Háztartási vegyiáruk
• Autófestékek
• Hazai festékek és tapéták
• Festőszerszámok
HITELKÁRTYÁT IS ELFOGADUNK!
FONTOS IDŐPONTOK A NAGYKANIZSAI ÁLLAMI ZENEISKOLÁBAN
Pótbeiratás: 2000. augusztus 28. (hétfő) 14.00-17.00
Szolfézs óraelosztás: 2000. augusztus 31. (csütörtök) 14.00-17.00
Hangszeres óraelosztás: 2000. szeptember 1. (péntek) 14.00-17.00
KANIZSA Dél-Zalai Hetilap - Főszerkesztő: Lukács Ibolya. Újságírók: Büki Erzsébet. Dukát Éva, Lukácsa Zsuzsa. Munkatársak: Hársfalvi Tímea. Tóth Tihamémé. Külső munkatársak: Bacskay Zoltán. Bakonyi Erzsébet. Benedek Miklós. Halász Gyula. Horváth István, Varga György (fotóriporter). Szerkesztőség: Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47.1. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet Tel.: 93/312-305. Felelős vezető: Lukács Ibolya. Nyomja a Zalai Nyomda Rt. Zalaegerszeg. Gorkij u. I. Tel.: 92/313-550. Felelős vezető: Czirkl György Terjeszti a Magyar Posta és a Kanizsa Újság Kft. Az árus példányok ára 65 Ft. E-mail címünk: kanizsahetilap@sienet.hu. ISSN 0865-3879
2000. augusztus 24.
23
MEGBÍZHATÓ TARS AZ UTAKON ASTRA CLASSIC
Használtautó-beszámítással és kedvező hitelfeltételekkel
várjuk érdeklődésüket.
KISS-GERENCSÉR AUTÓHÁZ• Nagykanizsa, Récsei út 1. Tel.: 93-518-940
ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL
A Zsinagógában ad koncertet 2000. augusztus 31-én (csütörtökön) 19.00 órakor a
TIKVA EGYÜTTES
Az együttes 1997 márciusában alakult meg. Ebben az évben készítette el első lemezét. A héber zenekultúra széles skáláját felölelő repertoárjában a közép-kelet európai klezmertől, mediterrán, valamint a közel-keleti és észak-afrikai zsidóság zenéi szólalnak meg. Az együttes előadásmódját poliritmikus alapú improvizációkkal élénkített hangszeres muzsikálás és az énekes darabok egyéni hangulatú hangszerelése jellemzi.
Belépőjegy 500 Ft-os árban a helyszínen, a Fesztivál jegyirodában és a plakáton feltüntetett helyeken válthatók elővételben. A bevétel a zsinagóga felújítását szolgálja.
P E T R O
¦
GALÉRIA
Milyen nászajándékot vegyek?
Szeretne Ön igazán értékes ajándékot adni esküvőre, házassági évfordulóra diplomaosztásra, születésnapra vagy más jeles napra?
Festmények, szobrok, grafikák Munkácsy-díjas alkotóktól, kerámiák már 650 Ft-tól, Gross Arnold poszterek, rézkarcok már 1600 Ft-tól, ezüstgyűrűk, üvegtálak, vázák, étkészletek, terítők, réz íróasztalkészlet.
Petró Galéria Fő út 19. Tel.: 93/333-744 Nyitva: hétfő-péntek: 10-17.30, szombat: 10-12,30.
Vertei Andrea: Falikép
24
2000. augusztus 24.
Nasykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
XII. évfolyam 29. szám • 2000. augusztus 31. Megjelenik 21.000 példányban
EUROPA NAP
a Régiók Kapujában
Szeptember 8-9-én kerül sor Nagykanizsán az Európa Napra. A rendezvény fővédnöke dr. Martonyi János külügyminiszter, védnöke Michael Laké nagykövet, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának vezetője lesz. A rendezvény központi helyszíne az Erzsébet tér, ahol jelen lesz a zalaeger-
szegi Európa Pont, és valamennyi uniós tagország kiállítás formájában bemutatkozik. A kétnapos rendezvény fő napja szeptember 8. Ezen a napon reggel hat órától, az este fél tízig kezdődő tűzijátékig folyamatosan programokkal várják az érdeklődőket. (Részletes program a 10. oldalon.)
EUROPA-VAR, VÁR EURÓPA
Az eredeti tervek szerint a szeptember 8-án kezdődő Európa napra állították volna fel az Erzsébet téren a fából készült Európa-várat. A szervezők azonban kicsúsztak az időből, az építési engedély nem érkezett meg, így a favár helyett egy 200 négyzetméteres, öttornyú, alumíniumvázas sátorrend-szert állítanak fel szeptember 7-én, amelyet szombaton már le is bontanak - tudtuk meg Ferencz Józseftől. - Itt tartják meg a központi rendezvényeket, koncerteket, tűzijátékot, itt kap helyet a 15 ország és Magyarország is. A „sátor" felállítási költségét, bérletét teljes mértékben a Ryno Kulturális Menedzseriroda állja.
A favár tervét a szervezők nem vetették el, hiszen az alapötlet az volt, hogy az Erzsébet teret minőségi tartalommal töltsék meg a millennium évében, így amint megérkezik az építési engedély, a tervet ismét a képviselő-testület elé viszik.
REGI SZOBOR UJ ALAPOKON
Várhatóan szeptember 15-én kezdődnek meg a Nagy-Magyarországemlékmű feltárási munkálatai. Jelenleg az engedélyeztetési eljárások vannak folyamatban, tudhattuk meg Mészáros Józseftől, a szoborbizottság koordinátorától.
A legutolsó sajtótájékoztató óta eltelt időben számos új dolog történt, például újjá alakult a szoborbizottság. Tagjai Rajnai Miklós, Törőcsik Pál, Fiiszár Károly és Mészáros József lettek. Rózsás János és Lukácsa István a kezdeti szakaszban nagyon komoly munkával segítették a szobor ügyét, ám ez a fejezet lezárult. Megváltozott a számlaszám is, amelyre az adakozók adományokat fizethetnek be.
A VIA Kanizsa Kht. által nyitott alszámlára juttathatják el támogatásaikat az érdeklődők. A szeptember közepén kezdődő munkálatok során a bedöntött szobrokat próbálják kiemelni. A feltáró munkálatok szakszerűsége érdekében a bizottság szeretné tanácsadónak felkérni dr. Horváth Lászlót, a Thury György Múzeum igazgatóját is. Jelenleg még nem áll pontos információ a szakemberek rendelkezésére a szobrok állapotát illetően, a feltáró ásások során egy szobor állagát vizsgálták meg. a másik háromról csak szeptemberben derül ki. milyen károsodások érték a ledöntéskor, illetve az azóta eltelt
idő alatt. A restaurálási munkálatok elvégzésére Bencsik István és munkatársai kaptak megbízást, tájékoztatta lapunkat Mészáros József.
A restaurálást követően új alapot kapnak a régi alkotások, mert a régi alap kiemelése nagyobb anyagi terhet jelentene, mint egy új elkészítése. A tervezési munkálatokat szerződés alapján Zalaváry Lajos vezetésével végzi a KÖZTI Kft.
A feltáró munkák idején deszkakerítés öleli majd körül a feltáró árkot, azért, hogy az ott folyó munkálatok a gyalogosforgalmat ne veszélyeztessék. A szobrok kiemelését követően az árkot ismét betemetik, és a tervek szerint ott a téren kerülne felállításra az a könnyűfémvázas épület, amelyben Bencsik István és munkatársai elvégzik a szobrok felújítását. A régi címerpajzsok nagy része megsemmisült.
Az új címerpajzsokat is Bencsik István Képzőművészeti Bt.-je készíti el. Mészáros József elmondta, a szobrok teljes körű restaurálása nem jelenthet gondot, hiszen az eredeti dokumentumok - Hübner Tibor
munkája, és az eredeti fejek márványmásolatai - alapján dolgozhatnak a szakemberek. Az alkotó fiára, Hübner Tiborra hagyta a teljes dokumentációt. Az új talapzat elkészítése, az új címerpajzsok kifaragása a szoborbizottság szerint nem csökkenti az alkotás értékét, és eszmei mondanivalója sem sérül ezáltal. A feltáró munkálatok során a tervek szerint jelentősen nem károsodik a tér növényzete, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint, mindössze egy fát kell kiemelni a helyéről. Bár az eredetileg tervezett időponthoz képest egy hónapot késik az ásatások kezdete. Mészáros József szerint ez nem jelent gondot, a korábban meghirdetett menetrendhez tartani tudják magukat.
A beruházó a közgyűlés döntése alapján Nagykanizsa megyei jogú város lesz. A szervezők azt remélik, hogy a beruházást az eredetileg tervezett keretek között sikerül megvalósítani. A munkálatok befejezését követően a szervezők szeretnének egy kiadványt készíteni, amelyben felsorolásra kerülnek azok a magánszemélyek, és szervezetek, akiknek áldozatos munkája révén ismét felállításra kerülhetett a Nagy-Magyarország-emlékmű.
D. É.
SÖR, VIRSLI, VIDÁMSÁG, TŰZIJÁTÉK
Augusztus 25-én került meg-1 rendezésre - immár harmadszor I - a DKG-East nyílt napja. A 1 rendezvényen a nyugdíjasok, 1 dolgozók és családtagjaik is 1 részt vehettek. Már a kapun va-1 ló belépésnél csokoládéval ked-
I veskedtek a gyerekeknek, s ez a hangulat a rendezvény végéig csak fokozódott. Sok változatos állandó program volt a felnőt-
EAST
DKG-EAST
tek, s a gyerekek számára egyaránt. A kicsik szórakoztatására ugráló vár. akkumulátoros autók-motorok, agyagozás, papírhajtogatás, játékgépek üzemeltek egészen este 7 óráig, a felnőtteknek pedig szimultán sakkmérkőzés és ultiparti zajlott folyamatosan. A gyár területén körbe menő kisvasút döcögését minden korosztály élvezte. Az „utazás" során a DKG-East nyugdíjasai még dalra is fakadtak, miközben nosztalgiázva nézték az üzemcsarnokokat, épületeket, ahol némelyikük több mint 30 évig dolgozott.
Mádé Károly vezérigazgató rövid megnyitó beszéde után. 15.15-kor megnyíltak az üdítő-és sörcsapok. Az igazgató beszédében azt kívánta, hogy a tavalyi 23 hordós sörhozamot, legalább az infláció mértékével - 2-3 hordó - szárnyalják túl. Az első műsorszám a gyerekeknek szólt, ahol Mikola Péter játékos, zenés műsorával szép világot festett a gyermekeknek. A Simli Show két művésze vidám hangulatot keltett zenés paródiáival. Koós János és felesége Dékány Sarolta, fülbemászó dallamaival, remek humorával. Bangó Margit pedig sajátos gyönyörű hangjával, s széles zenei repertoárjával emelte a hangulatot. A műsor színes volt, akár az énekesnő mögött táncoló cigánylányok fodros ruhái.
Aki akart, táncolhatott, amelyhez a Latin Combo tengerparti nyarat idéző zenéje adta az aláfestést. A nap méltó zárásaként majd 10 perces fenséges tűzijáték következett, melynek végén fehéren izzott a DKG-East felirat a tér közepén felállított táblán.
Hársfalvi Tímea
ÁRVERÉS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános árverésen értékesíti
a nagykanizsai volt Thury-lakta-nyában található Csapatművelődési Otthon épületét és a hozzá tartozó földterületet. Az árverés helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) Az árverés ideje: 2000. szeptember 6-án 10.00 óra Kikiáltási ár: épület vételára: 26.899.800 Ft, földterület vételára (5718 nm) 3.800 Ft/nm -21.728.400 Ft
Összkikiáltási ár: 48.628.200 Ft Részletes kiírási anyag a polgármesteri hivatal földszint 13/a számú irodájában vehető át.
ÁRVERÉS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános árverésen értékesíti
a Nagykanizsa, Csengery u. 89. sz. 3797/4 hrsz. alatti ingatlant.
Az árverés helye:
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Az árverés ideje:
2000. szeptember 6. 9.00 óra.
Kikiáltási ár:
50 millió Ft.
Részletes kiírási anyag a polgármesteri hivatal földszint 13/a számú irodájában vehető át.
KÉPVISELŐI FOGADÓÓRÁK %
TÓTH LÁSZLÓ önkormányzati képviselő 2000. szeptember 6-án (szerdán) 17 órakor várja fogadóóráján a 4. számú választókerület lakosait a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban. Tóth László képviselő e-mail címe: ltoth@sienet.hu
DR. HORVÁTH GYÖRGY önkormányzati képviselő a 2. számú választókerület polgárait várja fogadóóráján 2000. szeptember 6-án (szerdán) 18 és 20 óra között a Pálma étteremben (Magyar u. 80.) BICSAK MIKLÓS az 1. számú választókerület (Garai, Űrhajós, Hársfa, Ifjúság utca lakói) önkormányzati képviselője 2000. szeptember 6-án (szerdán) 16 órától 17.30 óráig fogadóórát tart a GE Tungsram I. számú bélyegzőgyártó irodájában. 2000. SZEPTEMBER 6-ÁN 18 órától 20 óráig Bicsak Miklós képviselő, Palin és Korpavár lakossága számára tart fogadóórát a palini új Általános Iskolában.
BALOGH LÁSZLÓ a nagykanizsai 3. számú választókerület képviselője és az önkormányzati Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke tisztelettel várja az érdeklődőket 2000. szeptember 7-én (csütörtökön), 17 órától 18.30 óráig a Batthyány Lajos Gimnázium kisaulájában (Nagykanizsa, Rozgonyi u. 23.)
FIGYELEM!
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS a FKGP országos főtitkára 2000. szeptember 1-én 19 órakor a HSMK kamaratermében lakossági fórumot tart, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
ÁLLAS- ES KÉPZÉSI BORZÉ
A Zala Megyei Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltsége tájékoztat minden munka- és képzési lehetőség iránt érdeklődő személyt, hogy munkahelyeket ajánló munkáltatók és képző intézmények részvételével a Hevesi Sándor Művelődési Központban (Nagykanizsa, Széchényi u. 5-9)
2000. szeptember 14-én 9 órai kezdettel ÁLLÁS- ÉS KÉPZÉSI BÖRZÉT SZERVEZ.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
¦ Súlyos közlekedési baleset történt augusztus 21-én a reggeli órákban a 74-és úton Bocska térségben, ahol egy tehergépkocsi, egy személygépkocsi és egy kisbusz ütközött. A szerencsétlenség során két fő meghalt, hatan megsérültek.
¦ Augusztus 22-re virradóra négy garázs törtek fel lakatlefeszítés módszerével a Muskátli utcai garázssoron. A lopási kár 300.000 Ft.
¦ 7.52-kor érkezett a bejelentés, hogy betörtek egy szabadhegyi pincébe, lakatlefeszítés módszerével, ahonnan kapálógépek tulajdonítottak el 50.000 Ft értékben.
¦ Egy nagykanizsai udvarról három darab kerékpárt tulajdonítottak el ismeretlen tettesek, összesen kb. 100.000 Ft értékben. Az elkövetők az udvarra egyszerűen a rigli elhúzásával jutottak be.
¦ Augusztus 23-án jelentette be egy nagykanizsai lakos, hogy az elmúlt napokban ismeretlen tettes feltörte pincéjét, ahonnan kapálógépet, PB gázpalackot, ruhaneműt tulajdonított el. Lopási kár 150.000 Ft.
¦ Augusztus 24-én 09.50-kor jelentette be egy nagykanizsai hölgy, hogy ismeretlen tet-tes(ek) az elmúlt kb. két hónapban ajtóbefeszítés módszerével hatoltak be egy raktárépületbe, ahonnan kb. 350.000 Ft értékben bútorokat tulajdonítottak el.
¦ A délutáni órákban a kórházból jelentették a baleseti ambulanciáról, hogy egy nagykanizsai lakos jelentkezett ellátásra, aki a közúton kerékpárral közlekedve, kanyarodás közben elesett, s nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
¦ 25-én a délelőtti órákban ismét kerékpáros balesetről kaptunk hírt. Két kerékpár ütközött, az eredmény csonttörés.
¦ A koraesti órákban egy német felségjelű kamion kapott defektet a 7-es főúton, átsodródott a szemközti sávba, s egy szintén német személygépkocsival ütközött, majd az út menti rézsűben landolt. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
¦ Hajnalban telefonált egy be egy nagykanizsai lakos, hogy a parkolóban leállított személygépkocsijából 2 db - 12.000 Ft értékben - pótkereket tulajdonítottak el.
¦ Augusztus 26-án reggel szintén gépkocsi feltörésről kaptunk bejelentést, miszerint ismeretlen tettes feltörte a lakása előtt álló személygépkocsiját, és abból magnós-rádiót tulajdonított el kb. 40.000 Ft értékben.
¦ Kora délután járőreink egy a Zala Megyei Bíróság által körözött személyt fogtak el, akit átkísértek a Büntetésvégrehajtási Intézetbe.
¦ Éjszaka a baleseti ambulanciáról telefonáltak, hogy egy nagykanizsai férfi jelent meg ellátáson a kórházban, akit saját állítása szerint a Sörfesztiválon egy ismeretlen személy megütött. Sérülése 8 napon túl gyógyuló, de ellátást követően a kórházból ismeretlen helyre távozott.
¦ Augusztus 28-án a délelőtti órákban jelentették be, hogy aznapra virradóra ismeretlen tettes, ismeretlen módszerrel eltulajdonította a ház előtt álló személygépkocsi üzemanyagtartályát és rádiós magnóját. A kár 15.000 Ft, de a bűncselekmény elkövethetőségéhez hozzájárult, hogy az autó csomagtartójának a zárszerkezete, illetve az ablaklehúzó is hibás volt.
¦ 10.39-kor értesítették hatóságunkat, hogy a Vörösmarty útról személygépkocsit tulajdonítottak el 350.000 Ft értékben.
¦ Éjszaka egy Trabant típusú személygépkocsit törtek fel, zárkifeszítés módszerével. Az autóból szabadidőruhát és magnókazettákat tulajdonítottak el. Az intézkedés során vették észre kollegáink, hogy a mellette álló személygépkocsit is feltörték.
¦ 4.32-kor lakossági bejelentést kaptunk, mely szerint ismeretlen tettes betörte egy Nagykanizsa központjában lévő divatáru bolt kirakatát.
Árverezés
Szeptember elején kerül sor a Rubau Kft. tulajdonában lévő földterületek egy részének árverezésére. Az Erzsébet téren kifüggesztett hirdetmény szerint közel hatvanmillió forint értékben kerülnek kalapács alá még beépítetlen területek.
Kilakoltatások
Két kilakoltatási eljárás is folyamatban van a városban. A Csengery 89-ben már a múlt hét közepére kitűzték az illetékesek a kilakoltatást, ám a folyamatot leállították. A közgyűlés ismét megvizsgálta a kérdést, majd a képviselők úgy döntöttek, nincs olyan indok, ami miatt fel kellene függeszteni az eljárást. így bár egy későbbi időpontban, de a ki-lakoltatásra sor kerül. A másik ki-lakoltatás során a Zemplén utca egyik lakásából költöztetnek ki egy notórius tartozót, aki információink szerint 800.000 forint értékű hátralékot gyűjtött össze.
Tisztelt Szerkesztőség!
Azért fordulok levelemmel önökhöz, mert a kérdés, amire választ szeretnék kapni, bizonyára másokat is érdekel. Nemrégiben kaptam a nagykanizsai Polgármesteri Hivatal Adóügyi Irodájától egy levelet. Bizonyára jó néhány más városlakó is elmondhatja ugyanezt magáról. A levél tárgya értesítés. E levélben a gépjárműadó fizetési kötelezettségemről tájékoztatnak. Tényszerű felvilágosítást kaptam az egyenlegről, és előre kitöltött csekkeket is a befizetési kötelezettségem teljesítéséhez. Amikor a csekkeket a levéllel összehasonlítottam, mégis némi ellentmondást véltem felfedezni a kettő között. A levél arról szólt, hogy az értesítés kézhezvételekor egy bizonyos összeget kell befizetnem, a fennmaradót ráérek később, szeptember 15-ig pótlékmentesen. Am a gépi kitöltés során a teljes összeget a csekkre nyomtatták. Nem értem kristálytisztán, ha lehetőségem van a befizetésre két összegben, miért csak
egy csekket kaptam, és a teljes összegről kitöltve? A második, kisebb összeget hogyan kellene befizetnem, postai utalványon netán? Persze a befizetési gondomat megoldották egy csekken, magasabb összeggel. Arról nem szól a levél, ha előbb befizetem, akkor kapok-e kamatot, de arról igen, hogy csak a megadott időpontig fizethetek pótlékmentesen, azt követően csak pótlékkal. Aztán még egy ellentmondás. A két részletben való befizetésre a kézhezvétel pillanatában van lehetőségem csak és kizárólag. A levél alján a dátum 07. 14. A postai bélyegzőn 08. 18. áll. Vajon mit csinált ez a levél egy hónapon át? Ennyi idő alatt a Föld legtávolabbi pontjáról ideérhetett volna. Most tessék nekem megmondani, mit kell a kézhezvétel pillanatának tekintenem? Vagy a csekk már azért van a magasabb összegről kitöltve, mert azt feltételezik rólam, hogy úgysem fizetek a kézhezvételkor - vagy mert nem akarok, vagy mert a halogatott
postázással nincs is lehetőségein rá. A rosszindulatú feltételezést vissza kell utasítanom! A levél aljéin még egy számomra értelmetlennek tűnő mondat: „Az elszámolás a mellékelt határozat szerint megállapított gépjárműtároló (garázs) utáni adó összegét is tartalmazza" Melyik pontban? Nekem, kérem nincsen garázsom! Most akkor a fenti mondatot figyelmen kívül kell hagynom, vagy az értesítés felsőbb soraiban közöli összegek egy olyan tételt is tartalmaznak, amelynek megfizetésére nem vagyok kötelezhető. Remélem nincs így! Akkor meg nem értem, mit keres ez a mondat a levél alján. Ha ezt rá tudták írni, akkor azt is ráírhatták volna, ez kire vonatkozik, vagy a számítógép korában azt is meg lehel oldani, hogy a gép azokra a levelekre, amelynek címzettjére a fenti kitétel nem vonatkozik, ne kerüljön rá a fenti mondat. Kérdéseimre szeretném, ha az illetékes válaszolna.
Tisztelettel: egy olvasó
Lakáspályázat
Folyamatosan zajlanak a lakáspályázat előkészítési munkálatai. Jelenleg a pályázati kiírás feltételeinek próbálnak eleget tenni az illetékesek, az ezzel kapcsolatos kérdéseket dolgozzák ki. A pályázat benyújtásához szükséges tervek is készülnek már. tudhattuk meg az IKI-től. Eddig 12 önkormányzat adott be pályázatot, azok az önkormányzatok, amelyek már korábban elindították a projektet. A Nagykanizsához hasonló önkormányzatok várhatóan az őszre tudják majd összeállítani a sikeres pályázathoz szükséges dokumentációt.
Ingatlanértékesítés
Az önkormányzat határozatai alapján értékesítésre kerül a Szent Flórián Téri Óvoda épülete, és várhatóan az az épület is, amelyben az idősek otthona működött a városrészben. Az egykori óvoda hasznosításával kapcsolatos elképzelések a közeljövőben már konkretizálódni látszanak, ám az idősek otthonának hasznosítási módjáról még nem tudtak felvilágosítást adni az illetékesek.
SZEPTEMBERI ÚJRAKEZDÉS
Bármennyire is a január áll ténylegesen és a fogadkozások miatt az első helyen a hónapok sorában, az igazi újrakezdés ideje a szeptember. Költők és írók hosszú sora énekelte meg ennek a hónapnak a különleges zamatát, amit az iskolakezdés ízesített. Szeptember 1.1 Hány szülő és gyerek mondta áhítattal vagy rettegve ezt a dátumot, tudta, hogy újra- avagy el kell kezdeni az iskolát. S most kicsit megcsúfolódott ez a dátum. Mert ugyan ki fog így beszélni: augusztusi iskolakezdés. Az az egykét nap ide vagy oda, a szeptember marad - ha marad! - Magyarországon a tanévkezdés hónapja.
De a szeptember másért is nevezetes hónap. Véget értek a szabadságok, s igazán bele kell vetnie mindenkinek ma-
gát a munkába. Most aztán már nem fordulhat elő, hogy egyes hivatalokban keressük ezt, keressük azt, egy álló nyáron nem elérhetők, mert szabadságon vannak ... szabadnapra mentek ...kimentek a városba ... házon kívül vannak (ebből a sorból lehet tetszés szerint választani). A fogadkozásoktól sem mentes a szeptember, általában lendület, tenni akarás jellemzi, meg rápót-lás, hiszen ami nem sikerült esetleg májusban, júliusban, az most elvégezhető.
Szeptember a rendezvények hónapja. Nagykanizsán is! Itt van mindjárt a hó elején a Kanizsa Napok, s keretén belül az Európa Nap. Az előbbi hagyományos, az utóbbi új, egyedi, feltehetően nem is ismételhető. Ezzel a nappal kapcsolatosan hallottam újra azt a kifejezést,
amit egyre többen mondogatnak városunkban, mégpedig emígyen: „Nem áll össze egésszé!" Rögtön meg kell magyarázni ennek a mondatnak a mögöttes tartalmát. Akik ezt a sommás véleményt mondogatják, azok arra gondolnak, hogy itt, Nagykanizsán a részek nem állnak össze egy egységes, hatékony egésszé.
Bontsuk csak ki ennek az állításnak az eredőit! Sokfelé lehet hallani, hogy mennyi jól felkészült, tehetséges, tenni akaró ember van városunkban. Ügyes vállalkozók, aztán a Közgazdasági Társaság tagjai, a Kreatív Klub tagjai, de ha külön-külön megnézzük a képviselő-testület tagjait, ugyanezt mondhatjuk el róluk is. S mégis: a tudás, a kreativitás, a jó szándék valahogyan nem áll össze
egy egésszé, főleg nem egy hatékony városmenedzseléssé. A társaságok, klubok, kamarák, más civil szervezetek tagjai elmondogatják jó véleményüket, esetleg terveket is készítenek, aztán pont! Nem tudnak odahatni, hogy a jó program realizálódjon is. A képviselő-testület pedig együtt, egységként egészen más eredményt mutat fel, mint tagjai egyénenként. Pedig, ha nem „áll össze" a rész egy alkotó egésszé, akkor belesüpped ez a város a parlagiasságba, elkeseredettségbe, szegénységbe.
No, hát azért is jó a szeptember, hogy esetleg egy Európa Nap kapcsán erről is őszintén beszéljünk, hogy felzárkózásunk útját végre ne csak jelölgessük. hanem el is tudjunk azon indulni.
Büki Erzsébet
2000. augusztus 31.
„Életünk az ezredfordulón" címmel karcsú kis leporellót adott ki 2000-ben a Központi Statisztikai Hivatal. A szokásos statisztikai összegzéseken - népesség, ellátottság - túl hosszú idő után (1986) most készült először a lakosságról időmérleg, s az életmódnak olyan elemei is összegződtek, mint a megélhetés, a fogyasztás összetétele és szerkezete, valamint a lakás lakókörnyezetével.
Kezdhetnénk az adatok elemzését a szokásos módon: ennyien, ilyen korcsoportban élünk kis hazánkban, azonban engedtessék meg ezen sorok írójának, hogy nem ezzel, hanem a munkavégzés és a szabadidő adataiból levont következtetésekkel indítsa gondolatait.
Az 1999. szeptember lén indult felmérés szerint hazánk fiai jóval kevesebbet dolgoznak, mint 13 évvel ezelőtt. Emlékezhetünk még arra, hogy mennyire munkacentrikusak voltak a 70-es, 80-as
Lakások - lakókörnyezet
a lakasok száma és ellátottsága 2000-ben
Az évszázad során a lakásállomány több mint kétszeresére, a szobák száma ennél is jobban nőtt
Lakások száma 4Ö61ÖÖÖ
Száz szobára jutó népesség fo
Eiiálortsag %
villany 100
vízvezeték 85
közcsatorna 44
fürdőszoba 80
vezetékes ga/ 42
vezetékes telefon 71
hulladékgyűjtésbe bekapcsolt lakások 82
a lakások szobaszám szerint
1949-bon
3 os több szobás
a lakások szobaszám szerint 2000-ben
3 és (óbb szobás
A XX. század egyebek mellett a villamosítás évszázada. A villannyal való ellátottság, amely a század elején még jelentéktelen vott, a század végén teljes körű
években az emberek, a másodállások, gmk-k virágzottak, erején felül futott mindenki. Feltűnő módon csökkent mindez, lazább lett az élet, a kiegészítő munka a felére csökkent, több időt fordítunk fiziológiai szükségleteinkre, s nőtt a szabadidő mennyisége. Persze, most mondhatnák olvasóink, hogy környezetükben nem egészen ezt tapasztalják. Hát igen! Akiknek van munkájuk, azoknak feszesebb az élete - pl.: menedzserek, vezető állásúak látástól vakulásig dolgoznak -, viszont akik korai nyugdíjazás, munkanélküliség, rokkantság miatt kiszorultak a munkából - s lassan a társadalom jelentős rétegét ők adják -mondhatni „időmilliomosok" lettek. Egyébként az országos munkaidőalap az 1986-osnak a négyötödére esett vissza. Ennek az okát a munkanélküliség mellett a népességfogyásban és a munkaidő megrövidülésében is kell keresnünk.
Aki kezébe veszi a KSH kiadványát, az sok egyéb mellett elgondolkodva, mi több megütközéssel nézheti a szabadidő diagramját. Tulajdonképpen minden hasznos, aktívnak mondható szabadidős tevékenység, a séta, a hobbik gyakorlása, a társas élethez fűződő kikapcsolódások mindmind jelentősen csökkentek. Különösen a sportolás és az olvasási kedv alacsony szintje (4, illetve 8%) a legszomorúbb, mert mindkettő következményei fizikai és szellemi létünkre alaposan rányomják a bélyeget. Akkor hát többnyire mit csinál a magyar ember szabadidejében? „Természetesen" tévét néz! Míg 1986-ban ez az arányszám csak 46% volt, az ezredfordulóra már 61%-ra „küzdötte fel" magát. Úgy tűnik, aki munkanélküli, korán jött nyugdíjas, ideje javát a masina előtt tölti - pedig most aztán lenne ideje sétálni, olvasni -, aki pedig fáradtan hazaér, az sem kíván sem embert, sem fát, sem könyvet látni, csak a villódzó készüléket.
Ha már a romló helyzetet tükröző adatoknál tartunk, akkor a gazdasági mutatókkal kell folytatnunk. Az egy főre jutó bruttó hazai termék vásárlóerő alapján számolva kb. tízezer dollár, ami az Európa Unió átlagának fele. A környezetünkben lévő országok közül ez a mutató Szlovéniát és Csehországot illetően jobb, Szlovákiát és Lengyelországot figyelembe véve rosszabb. A bruttó
Népesség
1900 1999
Gyermekkorúak aránya (%) 35 17
65 évesek és idősebbek (%) 4 15
Elvált (%) 0,2 9
Házasságon kívül élve született 9 28
1950 1990 1999
Fogyasztói árak növekedése 1 7,5 42,6
Élelmiszer fogyasztás (%) 40 - 18
Ruházat (%) 13 - 4
Szolgáltatások (%) 22 - 42
2000. I. 1
500 400 300 200 100 Ezer fő
100 200 300 400 500 Ezer lö
Magyarország Európában a közepes lélekszámú és népsűrűségű országok közé tartozik Az országban él a világ népességének 0.17%-a. és a kontinens lakóinak t2%-a A tízezer rákosnál nagyobb településen lakók aránya a XX század során 40%-ról 60%-ra nőtt.
Millió la
12---------
a népesség száma
1901 1911 1921 1931 1941 1951 1961 1971 1981 1991 2000 népsűrűség, férfiak és nök
Népsűrűség, fő/km jizer férfirajutó nö
1005
108
hazai termék összetételét illetően a torrások zömét az ipar. építőipar (32.8%-át), valamint a szállítás, hírközlés, kereskedelem (23,4%) adja. A mezőgazdaság részesedése nagyon alacsony: 5,5%.
A KSH adatai szerint megnövekedett a tanulásra, összképzésre fordított idő. Ennek oka bizonyára abban is keresendő, hogy a tudás kezd felértékelődni, a felsőoktatás hallgatóinak száma gyarapodik, viszont az iskoláskor kitolódik. 1999-ben a megfelelő korszaknak 80,3% középfokon, 17,4%-a pedig felsőfokon tanul.
Érdemes még összevetni az alábbi esztendők néhány adatát. Minden mutató mögött a magyar társadalom változásának többnyire a gondjai, mintsem az örömei tükröződnek.
Büki Erzsébet
Időmérleg
0 1 a nap 24 órája, 1999 0 20 30 40 50 60 70 80 90 10(? i t
1- mmmm\\
Munka, tanulás, háztartás, közlekedés
2000. augusztus 31.
196491
ÁRVERÉS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános árverésen értékesíti
a nagykanizsai volt Thury Laktanyában található Csapatművelődési Otthon épületét és a hozzá tartozó földterületet.
Az árverés helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Az árverés ideje: 2000. szeptember 6-án 10.00 óra
Kikiáltási ár: épület vételára: 26.899.800 Ft, földterület vételára
(5718 nm) 3.800 Ft/nm-21.728.400 Ft Összkikiáltási ár: 48.628.200 Ft
Részletes kiírási anyag a polgármesteri hivatal földszint 13/a számú irodájában vehető át.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Ingatlanforgalmi szakértői értékbecslő kiválasztására
1. A pályázat kiírója: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
2. Választott eljárás: nyílt pályázat
3. A pályázat célja: azon természetes személyek, gazdasági társaságok kiválasztása, akik a pályázat tárgya szerinti értékbecslői tevékenység végzésére alkalmasak.
A megbízás időtartama 2 év.
4. A pályázatkiírási dokumentáció kérésének és benyújtásának helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, Vagyongazdálkodási-Beruházási Iroda (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. fsz:13/a.
A pályázati kiírási dokumentáció 12.000 Ft + áfa befizetése ellenében vehető át.
5. A pályázat benyújtásának határideje: 2000. szeptember 8.10 óra
6. A pályázati tárgyalás időpontja: 2000. szeptember 8. 10 óra
7. Az eredmény közlése: a pályázati tárgyalást követő 15 napon belül, írásban.
8. A pályázat kiírója a pályázati tárgyalás megtartásáig, a változtatás jogát fenntartja.
TÁJÉKOZTATJUK ÖNÖKET, HOGY SZEPTEMBER 8-ÁN ELMARAD A BÍRÓSÁGI
ÜGYFÉLFOGADÁS (PANASZNAP) AZ UNIO-S RENDEZVÉNYEK MIATT.
ÁRVERÉS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
zártkörű árverésen értékesíti
a Nagykanizsa, Huszti téren kialakított 1371/5 és 1363/52 hrsz-ú ingatlan egy részének földhasználati jogát kizárólag garázsépítés céljára.
A zártkörű árverésen részt vehet minden természetes személy, aki a Nagykanizsa, Berzsenyi u. 1., 3., 5., 7., 9. és a Huszti tér 5. szám alatti épületben legalább 2000. július 1. óta állandó bejelentett lakos, vagy lakástulajdonnal, tulajdoni hányaddal rendelkezik. Az értékesítésre kerülő garázshelyek száma: 7 db
Az árverés helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Az árverés ideje: 2000. szeptember 5-én 10.00 óra A kikiáltási ár: 250.000 Ft/garázshely
A kikiáltási anyag a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási és Beruházási Irodájában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. 13/a ajtó) vehető át.
PÁLYÁZAT
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános pályázat útján bérbe adja
a Nagykanizsa, Erzsébet tér 20. szám alatti 65 nm alapterületű üzlethelyiséget.
A pályázati kiírás a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási és Beruházási Irodáján (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7., 13/a ajtó) vehető át.
VERSENYTÁRGYALÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
nyilvános versenytárgyaláson értékesíti
a Nagykanizsa-Bagola, 726. hrsz-ú gazdasági épület és zártkert megnevezésű ingatlant. A versenytárgyalás helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal alagsori tárgyalóterme (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) A versenytárgyalás ideje: 2000. szeptember 13-án 10.00 óra Részletes kiírási anyag a polgármesteri hivatal földszint 13/a számú irodájában vehető át.
Tisztelt Nagykanizsai Lakók, Vállalkozók, Vállalat- és Intézményvezetők!
Ismeretes, hogy városunk kevés olyan nevezetességgel, látványossággal rendelkezik, mely annak hírnevét öregbítené, a Nagykanizsán áthaladókat megállásra késztetné. Ezért meglévő értékeinket fokozottan védeni kell, gondoskodva megfelelő fenntartásukról.
Az egykor kedvelt kirándulóhelyként számon tartott Romlottvár az elmúlt években egyre lehangolóbb képet mutatott. Nemrégiben képviselőtestületi döntés született műemléki védelem alá vonásáról, állagmegóvásáról, esetleges hasznosításáról.
Az állagmegóvási munkához már eddig is többen ajánlották fel segítségüket. Örömmel vennénk, ha ezen felajánlások köre kibővülne, és többen is hozzájárulnának a Romlottvár kedvelt kirándulóhellyé fejlesztésének visszaállításához. Felajánlásaikat dr. Horváth Györgynél, a Romlottvár Alapítvány Kuratóriumának elnökénél (Nagykanizsa. Magyar utca 21.) jelezhetik.
Segítségüket ezúton is megköszönjük.
Nagykanizsa MJV főépítésze
QUATTRO MOBILI
BEMUTATÓTEREM ÉS GALÉRIA
Combo
Egyes mintadarabok azonnal,
AKCIÓS ARON, amíg a készlet tart!
Nagykanizsa, Ady út 45. • Tel.: 93/313-106, 93/500-157
EGY MATEMATIKUS LONDONBAN
Ismét jelentős sikert ért el Röst Gergely, a Szegeden tanuló kanizsai matematikus, aki a július végén rendezett londoni nemzetközi matematika versenyen második dijat szerzett. Ez alkalommal beszélgettünk vele, a versenyről, az eddigi eredményeiről, önmagáról.
R. G.: Hetedik alkalommal rendezték meg az egyetemisták nemzetközi matematikai versenyét, a helyszín ezúttal London volt, a rendező házigazda pedig az University College London. Nagy-Britannia legnagyobb költségvetésű egyeteme, amely csak tudományos kutatásokra évi 70 milliárd forintnak megfelelő fontot költ évente. A versenyen Dél-Amerikától az Egyesült Államokon és Iránon át Európa szinte minden országának legnevesebb egyetemei részt vettek, az angol és a francia egyetemek csapataiban pedig sok indiai és távol-keleti diák szerepelt. Összesen mintegy 140 kiváló ifjú matematikus gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy összemérje tudását. Már a versenyen való részvétel is rangot jelent, hiszen nem könnyű bekerülni bármely egyetem négy legjobb hallgatója közé.
A versenyen nem számítanak az
évfolyamok, minden diák egy kategóriában versenyez.
R. G.: Maga a verseny, két ötórás szakaszból állt, amelyen 6-6 feladattal kellett megbirkózni.
A feladatokat nemzetközi zsűri állította össze. A verseny angol nyelven zajlik, angolul kapjuk meg a feladatokat és a megoldásokat is angolul kell beadni. Az idegen nyelv külön nehézséget jelent, hiszen nem könnyű angolul megfogalmazni a gondolatainkat, úgy, hogy az tökéletesen precíz legyen, mindezt minél gyorsabban, hiszen az idő nagyon fontos tényező egy ilyen versenyen.
K: Mire van szükség a feladatok megoldásánál?
R. G.: A feladatok megoldásához a mély és széleskörű matematikai ismereteken és felkészültségen túl rengeteg ötletre, kreativitásra van szükség, és persze gyors, precíz gondolkodásra. Ezért nagyon fontos, hogy valaki megfelelő „versenyru-
tinnal" rendelkezzen, ami szerencsére nekem megvolt, hiszen már középiskolás koromban rengeteg versenyen vettem részt jó eredménnyel, országos versenyt is nyertem. Ez a fajta versenytapasztalat a résztvevők zöménél szintén megvolt, sok diákolimpiai aranyérmes akadt a mezőnyben, akik közül jó párat sikerült megelőznöm. Külön öröm számomra, hogy az amerikai diákok nem tudtak megelőzni. Egyébként érdekes módon a legjobb eredményeket az iráni, ukrán, lengyel és magyar diákok érték el.
K: Volt-e idő Londonra?
R. G.: Összesen egy hetet tölthettem Londonban, így a verseny mellett a testvéremmel (aki szintén egyetemista, és elkísért a versenyre) maradt annyi idő, hogy a város nevezetességeit - ami óriási élmény volt - megtekinthessük. (British Museum, National Gallery, Buckingham-palota, Parlament, Westminster, Tovver, Hyde-park stb.)
K: Hogyan él egy egyetemista, mik a céljaid?
R. G.: Két éve tartok gyakorlato-
kat az egyetemen, diszkrét matematika és valószínűség-számítás tárgyakból, egyébként a Szegedi Tudományegyetemen ötödéves, végzős hallgató leszek, diplomamunkámat a „kaotikus leképezésekből" írom, szeretném megszerezni a doktori fokozatot. Ősztől félévig Erasmus-ösz-töndíjasként a Nápolyhoz közeli Potenza város egyetemén fogok olasz nyelven tanulni. Szabadidőmben zenét hallgatok, nagyon szeretek utazni, sokat olvasok, és versenyszerűen focizom - baloldali középpályásként -, (korábban a MÁV NTE. JATE SC) a Szőreg Rákóczi SE-vel az idén nyertük meg a Csongrád megyei bajnokságot.
K: Mi kell ahhoz, hogy valaki matematikus legyen?
R. G.: Mindenképpen kell hozzá tehetség, rengeteg szorgalom, munka, kreativitás, számomra a liberális gondolkodás, a családi háttér. A legtöbbet Bozsoki Imre tanár úrnak köszönhetek, aki elindított a matematikusi pályán és köszönettel tartozom mindazoknak a tanároknak, akik tanítottak. " .
Halász Gyula
A KOMBA KAMIZ-SA
(Báthory u. 2.) használtautó-kínálata:
FORD ESCORT
OPEL ASTRA 1,41;
OPEL ASTRA 1,41 SEDAN:
1.8 TD GHIA: 90 LE Kombi, 95. 12. hó, bordó, 80 ezer km, 1 év műszaki, 1.790.000 Ft
60 LE, 93. 10. hó, bordó, 150 ezer km, 1 év műszaki, 1.220.000 Ft
82 LE, 96. 12. hó, metálzöld, 30 ezer km, 2 év műszaki, 1.730.000 Ft
Támogatott kézművestábor
A Nagykanizsai Közgyűlés elfogadta a Híd Dunántúli Vizuális Műhely Kanizsa Egyesület egyszeri támogatására benyújtott javaslatot. Az egyesület, a tulajdonában lévő homokkomáromi ingatlanon önkormányzati támogatással, képző- és iparművészeti alkotótábort szeretne létesíteni, ehhez 1 millió 300 ezer forintos egyszeri támogatást kértek. A tábor elsősorban Vas, Zala és Somogy megyei alkotó rajztanároknak, ökomenikus egyházművészeti alkotótábornak valamint alap- és középfokú tehetséggondozó alkotótábornak adna otthont.
Változások a bűnmegelőzési alapítványnál
Módosításra kerül a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közbiztonságáért és Közlekedésbiztonságáért Alapítvány alapító okirata.
A Városi Ügyészség törvényességi vizsgálatot tartott az alapítványnál, melynek célja annak megállapítása volt, hogy a bűnmegelőzési alapítvány tevékenysége és a vagyongyarapodása megfelel-e a törvényi rendelkezéseknek, s a vagyon-felhasználás a kitűzött közérdekű céllal összhangban áll-e. A vizsgálat kimutatta, hogy az alapító okirat szerinti ülésezések nem történtek meg, ezért indítványozta az alapító okirat módosítását, a kuratóriumi tagok közül pedig többen jelezték, hogy a továbbiakban nem kívánnak részt venni a kuratórium munkájában.
SZEREZZEN SZAKKÉPESÍTÉST TANFOLYAMAINKON!
A BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézete a Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolával együttműködve
mérlegképes könyvelői tanfolyamot szervez vállalkozási szakon
NAGYKANIZSÁN!
A képzés helyszíne: Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola Nagykanizsa, Platán sor 3. Kezdés időpontja: 2000. szeptember. A jelentkezés feltétele: középiskolai érettségi. Időtartama: 4 félév, (400 óra), heti 1x5 tanóra. A részvételi díj a tankönyvek árát is tartalmazza, s több részletben is fizethető!
További ajánlatunk (megfelelő számú jelentkező esetén):
- mérlegképes könyvelői tanfolyam (vállalkozói szak)
- DIPLOMÁSOKNAK
Jelentkezés, felvilágosítás, részletes írásos tájékoztató és jelentkezési lap kérhető:
BGF PSZF Zalaegerszegi Intézete
Továbbképzési osztály
Zalaegerszeg, Gasparich út 18/a. Tel.: 92/509-922, Fax: 92/509-923
Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
Nagykanizsa, Platán sor 3. Tel.: 93/310-282
(Július 3. és augusztus 25. között munkanapokon 9-12 óráig.)
MŰVÉSZET-
Az Állami Zeneiskola, valamint a pedagógiai programjuk szerint a művészeti oktatást kiemelt szakmai feladatként megjelenítő általános iskolák közösen kezdeményezték az alapfokú művészetoktatás jelenlegi körének kiszélesítését. A feladat elvállalására új in-
Intézményi felújítások
1
Kedden délelőtt Tarnóczky Attila alpolgármester vezetésével a sajtó képviselői megtekinthették azokat az intézményeket, ahol felújítások folytak az elmúlt időszakban. A körút első állomása a Templom téren nemrég kialakított Pipitér óvoda
volt, majd a Nagyrác utcai intézményrészt tekinthették meg a meghívottak. Ezt követően a Muraközi utcában működő központi óvodai konyha következett, ahol szeptembertől 1250 kisgyermek számára készítenek ételt. A körút utolsó állomása a
Corvin utcai gondozóház volt, ahol két egybenyitható csoportszoba került kialakításra. A körút során elhangzott, hogy várhatóan október 23-án kerül átadásra az egykori Thury György laktanya területén kialakítandó szociális otthon.
tézmény alapítása szükséges, a tervezett intézmény - amely várhatóan szeptember elsején indul - neve Aranymetszés Alapítványi Művészeti Iskola. Az iskolaalapítás elindításához az Aranymetszés Alapítvány előzetes megállapodási szerződés megkötését kérte, amelyet az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság el is fogadott.
Az önkormányzat az alapítványt, anyagilag sem közvetlenül, sem az intézmények költségvetésén keresztül közvetve támogatni nem tudja, a működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása pedig az alapító feladata, de a telephelyként konkrétan felsorolt intézményekben az oktatáshoz szükséges helyiségeket, a kiszolgáló egységekkel és berendezési tárgyakkal együtt térítésmentesen biztosítják tartós használatra.
2000. augusztus 31.
KANIZSAI TALÁLMÁNY
A Kanizsa Napok keretében az Olajbányász Sporttelepen kerül sorra az a találmányi bemutató, amelyen a KIÁLLÍTÁS INNOVÁCIÓ-NÓVUM sátrában két testedző eszköz prototípusa került első bemutatásra, amelyek a sport, testedzés és gyógytornászát területén hasznosíthatóak.
Az egyik a gerincközpontos terhelésű, kétkezes fogású súlyzóeszköz. A feltalálók: Stáhl György okleveles gépészmérnök és társai. Prototípust készítette: Halász Metál System Fémipari és Kereskedelmi Kft. (8800 Nagykanizsa, Teleki u. 23., Tel/fax: 93/516-031
A találmány igény szerint változtatható súlyú középbeállásos kétkezes fogású súlyzó, amely a két kéz fogási szélességében, magasságában és elforgatható marokfogási helyzetében állíthatóan, húzó-emelő és nyomó-emelő gyakorlatokat\'tesz lehetővé, miközben a súlypont mindenkor a fogás alatt maradva, a használó személy combközép magassága fölé nem emelkedhet. A kényszerű egyensúlyozást kiküszöbölve és a gerincet csak központosán terhelve lehetőséget nyújt nagy súlyokkal is, a sérülés veszélyét elkerülve a láb-és combizomzat, a váll, a kar és a törzs minden izomcsoportjának szimmetrizáló jellegű erősítésére. A fogásszélesség növelésével elérhető, változatlan súlyterhelés mellett, a karokban és a fogót markoló ujjakban ébredő húzóerők emelése, akár megduplázása is. Ezt kombinálva a marokfogó elforgatásával, az így megcsavart karizmokban és a kapcsolódó izmokban a helyzetükből eredően létrejön az izomnyalábokon belüli egyes kiválasztott izomszálak súlyozott terhelési és megerősítési lehetősége. Ugyancsak lehetővé teszi az eszköz minden fogási helyzetben a csuklózó gyakorlatokat is. A súlyzó eszköz cserélhető fogókarpárokkal van kialakítva: fix helyzetes húzó-emelő, állítható húzó- és nyomó-emelő rendeltetéssel. A bemutatott eszköz önsúlya ennek megfelelően: 49,51 és 54 kg.
Németh Zsolt VB-ezüstérmes kalapácsvető olimpikon a szombathelyi ÜOBÓ SE edzőtermében próbálja a súlyzót Márkus Erzsébet súlyemelő olimpikon és Antalovits Pál mesteredző társaságában.
Az eszközzel végezhető testedző gyakorlat köre:
• guggolási testhelyzetből húzóemelések
• állított fogókarral csak vállfel-húzással húzóemelések
• tartott súllyal vállkörzések előre-hátra
• könyökfelhúzással emelgetés
• tartott súllyal csak karokkal test körüli elforgatás oda-visz-sza
• tartott súly test körüli elforgatása törzsutánfordítással
• különböző mértékben megcsavart karral szimmetrikus fogással gyakorlatok
• aszimmetrikus fogással gyakorlatok
• tartott súllyal csuklózó gyakorlatok
• fogás szélesség növelésével, azonos súlyokkal húzó- és nyomóemelések
• vállmagasságból indított nyomóemelések
• megcsavart karizmokkal nyomóemelések
A bemutatott eszköz tartós próbája a szombathelyi DOBÓ SE edzőtermében az egyesület atlétái által történt. Az egyesületi rekord Végh Sándor fiatal kalapácsvető nevéhez fűződik 401 kg emeléssel. A kiállítási bemutató keretében a látogatók és a közönség az eszközt kipróbálhatja. A kiemelkedő eredményeket korosztály és testsúly szerint a napi rekordtáblára feljegyzi.
A másik eszköz izomzat erősítő és dinamizáló testedző eszköz és eljárás. A feltalálók: szintén Stáhl György okleveles gépészmérnök és társai.
A találmány a felsőtest izmainak dinamizáló erősítésére, a robbanékonyságuk növelésére szolgáló eszköz és eljárás, amely dob alakú eszközben a testedző gyakorlathoz mozdulatról-moz-dulatra folyamatosan elfogyó terhelő súlyt használ. A két kézzel felemelt dob alakú eszközzel szitáló jellegű mozgássorozatot végezve az izmok súlyterhelése fokozatosan a súlyterhelés elvesztésével párhuzamosan csök-
ken, és a kiürült eszközzel a felgyorsuló mozgás már izomkila-zító fázisba kerül, létrehozva az izomzatokból a fáradságot okozó anyagok egyidejű eltávozásának feltételeit. Az eszköz szitálás-szerű testedző mozgatása, az oda-vissza irányú meglendítése és megfogása a felső végtagokon és a törzsön, főleg a bordázaton tapadó izmokat és lekötéseiket dinamizáló hatással erősíti. Az eszköz különféle méretben és kívánt súlytöltéssel feltöltve kétoldali működésre nyert kialakítást, tehát átfordítással az eredeti súlyterheléssel ismételten használatra alkalmas. Leghatékonyabban a töltetsúly meghatározott idő alatti átszitálási mozgatásával érhető el az izomzat rob-banékonyságának rövid időn belüli jelentős növelése. Szakértő edzői vélemények szerint az eszköz ökölvívók számára ezért különösen előnyös. Az eszköz három méretben 40, 50 és 60 cm átmérővel kialakítva 12 kg, 20 kg és 30 kg súlytöltettel kerül bemutatásra.
Tisztelt Városlakók! Tisztelt Vendégeink!
Városunk számára nagy megtiszteltetést jelent, hogy házigazdája lehet a Zala megyében második alkalommal megrendezésre kerülő Európa Napnak, az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatát elősegítő rendezvénynek. Az Európa Nap fő célja, hogy a város és a régió lakossága minél szélesebb körű tájékoztatást kapjon hazánk integrációs törekvéseiről, az Euró-
pai Unióhoz tartozás előnyeiről, megismerve a tagországok sajátosságait is. Információt szolgáltatunk a rendezvénysorozat keretében a velünk szemben támasztott uniós elvárásokról, kiemelve néhány a város számára fontos szakterületet, mint az építészet, határrendészet, a jogalkalmazás, vagy a megújuló energia hasznosítása. Nagykanizsa földrajzi elhelyezkedése, regionális
kapcsolatai indokolják, hogy foglalkozzunk a határ menti együttműködések és a kisebbségpolitika kérdéskörével. Európa, hazánk és benne városunk számára a biztonságot, a jólétet és az ígéretes jövőt jelképezi, miként ifjúságunk, melyet a nap és a fórum fő témájául választottunk. Rendezvényeinkben szeretnénk hangsúlyosan és minél szélesebb körben bevonni a fiatal
korosztályt, az óvodásoktól a diákokig, ezért számukra több külön programot szerveztünk.
2000. szeptember 8-a fontos nap Nagykanizsa számára. Tisztelt Érdeklődők!
Bátran ajánlom figyelmükbe ezt a színes és teljesen nyitott rendezvénysorozatot. Találkozzunk a nagykanizsai Európa Napon!
Tüttő István
Európa Nap a. Régiók Kapujában
NAGYKANIZSA, SZEPTEMBER 8-9.
8.30
8.40 9.00
9.00-15.00 9.30-13.00
10.00-12.00 10.00
10.30
11.30
14.00 14.00
15.00-17.00
SZEPTEMBER 8., PÉNTEK
A Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Európai Uniós szakmai napja. Megnyitó beszédet mond: Tamóczky Attila alpolgármester, Birkner Zoltán oktatási igazgató. Helyszín: Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Székháza, Zrínyi u. 33. Az EU-bizottság által készített ország vélemények összehasonlító elemzése. Helyszín: Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Székháza, Zrínyi u. 33.
Út Európába. Helyszín: Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Székháza Zrínyi u. 33.
A játék határtalan élménye. A Kompánia Játszóbusz programja 7-10 éves gyerekek részére. Helyszín: Erzsébet tér Az európai integrációs tájékoztatás és a könyvtárak. A nagykanizsai és a Kanizsa környéki könyvtárak és teleházak tanácskozása. Előadók: Koreny Ágnes, az Európai Bizottság magyarországi delegációja információs menedzsere, Birkner Zoltán, a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány oktatási igazgatója, Horváth Krisztina a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. irodavezetője, Czupi Gyula, a Nagykanizsai Városi Könyvtár igazgatója, Kardos Ferenc, a Nagykanizsai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. Helyszín: Városi Könyvtár, Ady Endre u. 14.
Az Euro-poly című CD bemutatása. Helyszín: Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Székháza, Zrínyi u. 33. Térségi Folklór Fesztivál 2000. A Nagykanizsa környéki kistérség kulturális csoportjainak bemutatója, terménykiállítás. Helyszín: Olajbányász Sporttelep, Zárda u.16. Az EURÓPA NAP ünnepélyes megnyitója. Köszöntőt mond: Tüttő István Nagykanizsa megyei jogú város polgármestere, megnyitó beszédet mond Paul Poudade az Európai Unió soros elnöki tisztjét betöltő, Francia Köztársaság nagykövete. Beszédet mond Michael Laké nagykövet, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának vezetője, Szombaü Béla a Külügyminisztérium Integrációs Bizottságának helyettes államtitkára. A TEMPUS Program finanszírozásával megvalósult „Európai Területfejlesztési és Kohéziós Politika" című továbbképzési program diplomaosztója. Helyszín: Erzsébet tér Politikai fórum. A fórum témája: Ifjúságpolitika Meghívott előadó: Szabó László, az ISM ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára, moderátor: Losonczi Lívia az MTV főmunkatársa. Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ, Széchenyi tér 5-9.
A Patrióták Egyesületének programja. Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ, Széchenyi tér 5-9. Mesével Európán át. Mesejáték óvodásoknak - a komáromi Jókai színház előadása (Szlovákia). Helyszín: Erzsébet tér. Középiskolások vetélkedője az Európai Unióról. A zsűri elnöke: Tamóczky Attila alpolgármester. Helyszín: Erzsébet tér.
15.00 Európai Jogász Fórum. Köszöntőt mond: Németh Györgyi, a
Magyar Jogász Egylet Nagykanizsai Csoportjának elnöke. Előadók: dr. Várhelyi Olivér - Külügyminisztérium, Dr. Bozzay Erika- Igazságügyi Minisztérium. Helyszín: Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Székháza, Zrínyi u. 33.
15.00 Európa-tanterem avató. Helyszín: Batthyány Lajos Gimnázi-
um, Rozgonyi u. 23.
15.00 A magyarországi romákkal közösen Európába. Helyszín:
Bogdán János Közösségi Ház, Teleki út. 14.
16.00 „Európa-ház" névadó. Helyszín: Csengery út 9.
17.00 A Vers- és Zene Társulat előadása. Helyszín: Erzsébet tér
20.00 A szlovákiai Ghymes Együttes világzenei koncertje. Hely-
szín: Erzsébet tér.
2130 Tűzijáték - hang- és fényjátékkal. Közreműködik Kollonay
Zoltán zongoraművész. Helyszín: Erzsébet tér
SZEPTEMBER 9. SZOMBAT
10.00 Schengeni határ - Nagykanizsa a Régiók Kapuja. Határrendé-
szeti konferencia. Megnyitó beszédet mond: Tüttő István polgármester. Előadók: Charles-Michael Geurts - Európai Bizottság Magyarországi Delegációja dr. Kendernai János Külügyminisztérium dr. Berta Krisztina Belügyminisztérium Fonyódi György dandártábornok, a Nagykanizsai Határőr igazgatóság igazgatója - a Határőrség Országos Parancsnokságának előadói. Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ, Széchenyi tér 5-9.
11.00 Az Európai Unió elvárásainak megfelelő környezetbarát
geotermikus energiahasznosítási lehetőségek Nagykanizsa körzetében. Helyszín: A Belvárosi Szakképző Iskola Gyakorlótelepe, Erdész u. 30. KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYEK:
8-án 10.00-20.00 Az Európai Unió tagországainak bemutatkozó kiállítása és a zalaegerszegi Európa Pont fóruma. Helyszín: Erzsébet tér
Brüsszel fotókiállítás. Helyszín: Zsinagóga. Fő út 6. Játszóház. Helyszín: MikkaMakka Játékközpont. Petőfi u. 5.
Az Európa Napokkal egyidőben kerül megrendezésre:
szeptember 7-10. X. KANIZSA NAPOK Környezetkultúra Kiállítás és Vásár. Olajbányász sporttelep; nyitva tartás: 10.00— 22.00.
AZ EURÓPA NAP SZERVEZŐI:
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
Ryno Kulturális Menedzseriroda
Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
8-9-én 10.00-17.00 8-án 15.00-17.00
EUROPA NAPOK
MEGNYITÓÜNNEPSÉG nyitánnyal, fináléval
Kollonay Zoltán elképzelései alapján szeptember 8-án
NYITÁNY
Megdöbbentő, és szokatlan zenei kezdés, ami kihasználja az Erzsébet tér, és az Erzsébet térre épített EU-pa-vilon szabad akusztikai lehetőségeit, vizuális távolságait, auditív lehetőségeit. Jelmezes zenészek közreműködésével csendül fel az ünnepi Nyitófanfár. A produkciót Kollonay Zoltán karmester vezényeli, aki az ünnepi fanfart kifejezetten erre az alkalomra és ilyen formában készíti elő, s így ez idáig máshol nem volt hallható. FINÁLÉ
A finálé az Európai Unió himnuszát Beethoven Örömódájának témáját dolgozza fel.
A dallamot a színpadon egy kisgyermek kezdi játszani szólóhangszeren, majd több kisgyermek kapcsolódik hozzá. Utána bekapcsolódik a zenekar kamara kvintettje,
akik folytatják a dallamot, fokozva annak a hatását. Ez alatt óvódások szaladnak a színpadra, kis zászlókat kapnak a diplomatáktól, és azzal integetnek. Utána belép a teljes élő zenekar, együtt játsszák a dallamot. Ez alatt a népviseletbe öltözött táncosok a nagyméretű magyar és az EU-s zászlót átveszik a diplomatáktól és a két nagy zászlótartó rúdra az Erzsébet téren felhúzzák, jelképezve a jövőbeli EU-s csatlakozást. Ez alatt felerősödik a zene, oly módon, hogy az eredeti Beethoven dallam hangfelvételről, teljesen felerősödik, átveszi a szót, és így teljes erősségében szól a szimfonikus zenekar és nagykórus együttese. A finálé végén, amikor a nagy zászlók felérnek a csúcsra, az utolsó pillanatban zárásképpen felreppen 2000 galamb a Nagykanizsai Galambász Egyesület közreműködésével.
KANIZSA FELSŐOKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
Nagykanizsa, Zrínyi u. 33. • Tel./fax: (93) 312-052 e-mail: kfa@mail.sienet.hu
POLITIKAI FÓRUM
Szeptember 8. péntek 11.30 HSMK Kamaraterem
A fórum témája: Az Ifjúság Meghívott előadók:
Szabó László, az ISM ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Miszlivecz Ferenc szociológus.
A fórum résztvevői:
- a városban tartózkodó nagykövetek
- az európai Mini Diákparlament résztvevői
a testvérvárosi delegációk tagjai
- helyi politikusok
- nagykanizsai középiskolás diákok
Moderátor: Losonczi Lívia, az MTV Európa Magazin c. műsorának szerkesztője.
BRÜSSZEL fotókiállítás
40 db színes fotó Brüsszelről. Helyszín: Zsinagóga
Megtekinthető: szeptember 8—10-ig.
MESÉVEL EURÓPÁN ÁT
A Hevesi Sándor Művelődési Központ az európai eszmeiséghez tartalmában kötődő mikroprogram megvalósítására pályázott. A „Mesével Európán át" címmel benyújtott program némi módosítást követően szeptember 8-án délelőtt a város két óvodájában, a Platán sori és a Rózsa úti oviban zajlik majd. A helyszíneken a gyerekek egy-egy órás szerkesztett műsor keretében a tizenhatodikként az uniós országok sorába álló Magyarország dalait, verseit hallgathatják meg Benes Ildikó és Pőthe István előadásában. A programot a város kisiskolásai számára ugyanezen a napon délután fél kettő és három óra között megismétlik az Erzsébet téren. Mivel a program az eredeti kiírásban nem ebben a formában szerepelt, arról még nincs információnk, melyik iskolák, mely osztályai részesülhetnek abban a szerencsében, hogy a produkciót ingyenesen megszemlélhetik. Akik kimaradnak belőle, azoknak jó hír, hogy várhatóan némi ellenszolgáltatásért novemberben megtekinthetik a műsort, de akkor már nem az Európa Napok keretében.
10
EU-JOGÁSZ FÓRUM
A Nagykanizsán szeptember 8-án és 9-én megrendezésre kerülő EURÓPA NAP-ok értékes programkínálatát gazdagítja a 8-án - pénteken - délután 15 órakor kezdődő EU jogász fórum.
Kialakult a rendezvény végleges helyszíne: a fórum a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány épületében: Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 33. szám alatt lesz az első emeleten. Dr. Németh Györgyi, a Jogász Egylet Nagykanizsa Helyi Csoportjának elnöke tájékoztatása szerint előadók a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságáról, valamint az Igazságügyi Minisztérium Európai Közösségi Jogi Főosztályáról érkeznek. Az előadások a közösségi jogi szabályozást, a jogközelítést; a jogharmonizáció folyamatát érintik a gyakorlat vetületében.
A szervezők az előadásokat követően az érdeklődők számára kötetlen beszélgetést terveznek - nyilatkozta dr. Németh Györgyi.
Vers és zene
Az Európa Napok programjából sem marad ki a zene és a vers. A Vers- és Zenetársulat egy 3-4 évvel ezelőtt létrejött alkalmi társulat, amely Dinnyés József vezetésével vállal időnként fellépéseket a határainkon innen és túl. A programra szeptember 8-án az európai uniós vetélkedőt követően kerül sor az Erzsébet téren. Fellép a Credo együttes, a Kor-Zár együttes, a Prima Vista, Márk Attila, Kátai Zoltán, Joós Tamás, Kürthy Lajos, Bedő Csaba, Horváth István, Igricek, Patkó Banda, és a Zalagyöngye. A fellépők magyar alkotók műveiből állították össze műsorukat. A program zárásaként a szlovákiai Ghymes Együttes világzenei koncertjét hallgathatják meg.
A Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány szeptember 8-án egész napos európai uniós rendezvényt szervez. Az egész napos rendezvénnyel az Alapítvány hozzá szeretne járulni ahhoz a színvonalas - az európai értékrendet magába hordozó -eseményhez, mely városunk hovatartozását, európaiságát hivatott kifejezni. Tervezett program: 8.30-8.40 Megnyitó Tarnóczky Attila alpolgármester. Birkner Zoltán oktatási igazgató 8.40-9.05 Az EU-bizottság által készített országvélemények összehasonlító elemzése. Előadó: Szálai Annamária országgyűlési képviselő, a Parlament Kulturális Bizottsága Európai Integrációs Albizottságának vezetője. 9.05-9.30 Út Európába Előadó: Csertényi István főosztályvezető. EU Politikai Kapcsolatok Főosztálya. Külügyminisztérium
9.45-10.00 Az Európai Unióról szóló kiállítás megnyitása
Szeptember 8-án kerül sor a Patrióták Egyesület előadására a HSMK kamaratermében. Az előadás témája: Az ifjúsági civil szerveződések, fórumok szerepe, lehetőségei az EU-ban és Magyarországon. Az előadás számos témát körül kíván járni, többek között szó esik majd az állam szerepéről az ifjúság támogatásában, az unió ifjúságtámogató politikájá-
10.00-12.00 Euro-poly című CD-ROM bemutatása. Vezeti: Németh József. Torma Roland. Videofilmek az Európai Unióról. Vezeti: dr. Horváth György. Németh József. 13.00-14.00 Az Európai Uniós vetélkedőre érkező csapatok regisztrációja. (Nagykanizsa Megyei Jogú Város 6 középiskolájából iskolánként 2 csapat, összesen 12 csapat. 48 fő versenyző). Helyszín: Erzsébet tér 14.00-17.00 Vetélkedő az Európai Unióról. Megnyitja: Zakó László országgyűlési képviselő. A zsűri tagja: dr. Horváth György tanár. Birkner Zoltán oktatási igazgató. Koreny Ágnes - EU-bizottság magyarországi delegációjának információs munkatársa. Kovács Gabriella és Torniássy Zsuzsanna - külügyminisztérium integrációs államtitkárság. EU Politikai Kapcsolatok Főosztálya munkatársai Németh József őrnagy. Nagykanizsa Határőr Igazgatóság
17.00 Ünnepélyes eredményhirdetés
ról, a fiatalok lehetőségeiről és esélyeiről a munkaerő piacon, a diák jogokról, a diákönkormányzatok szerepéről. A program meghívott előadói Szabó László, az ISM ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szijjártó Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács Tagja, és dr. Miszlivecz Ferenc szociológus.
2000. augusztus 31.
ROMAKONFERENCIA
2000. szeptember 8. (péntek), 15.00-16.00 órakor a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Ház, konferenciaterem (Teleki u. 14.)
A Délnyugat-dunántúli Cigány Közgyűjtemény állandó kiállításának megtekintése. "A magyarországi romákkal közösen Európában" Euroroma Regionális kerekasztal Somogy, Veszprém és Zala megye cigány civil szervezeteinek részvételével.
PATRIÓTÁK A HSMK-BAN
„SCHENGENI HATÁR
- Nagykanizsa a régiók kapuja
HATÁRRENDÉSZETI KONFERENCIA 2000. szeptember 9. szombat Nagykanizsa, HSMK Kamaraterem
10.00 Megnyitó 10.10 Előadások
Külügyminisztérium
EU-előadó: BM-előadó: 12.00 Ebéd
12.30 HŐR ig. Nk. előadó: HŐR OPK előadó: HŐR OPK előadó HŐR OPK előadó: Fórum:
Tüttő István polgármester
Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz (régiók - schengeni határ viszonya).
Az Európai Unió elvárásai, a schengeni külső-belső határok őrizetével kapcsolatban A Belügyminisztérium EU integrációs feladatai.
A Nagykanizsai Határőr Igazgatóság tevékenysége a régióban.
A Határőrség feladatai az EU-csatlakozás folyamatában.
Határátlépés feltételei és körülményei a leendő külső-belső határokon. Zöldhatár őrizete a leendő külső-belső határokon.
Hozzászólások, kérdések megválaszolása.
KOMPÁNIA JATSZOBUSZ
Szeptember 8.9.00-15.00, Erzsébet tér
Folyamatosan üzemelnek az alábbi színterek:
Színes játékkavalkád:
Játékok a legkisebbeknek: babaházikó, csúszdavár, színes konstrukciós játékok szőnyegeken. Szerepjátékok eszközei: Főként kisiskoláskorú gyermekek számára kínálunk életkoruknak és nemüknek megfelelő játékeszközöket. A kislányok részére rendelkezésre áll nagyméretű babszoba, háztartási eszközök, babák, babaruhák, egyéb kiegészítő kellékek. A kisfiúknak szerszámokat, szerelőjátékokat, kisautókat tudunk biztosítani. Rendelkezünk egyszerű fa összerakókkal, logikai játékokkal, konstrukciós játékokkal, melyek az életkori sajátosságainak megfelelőek.
Népi játékok eszközei:
Különféle népi sportjáték eszközzel kínálunk a gyerekek számára rendhagyó moz-
gásélményt. Ilyen a hordólovaglás, de rendelkezünk gólyalábakkal, „elefánt talpakkal", billegő kövekkel és egyéb sportjellegű játékeszközzel is. Sport és mozgásos játékok: Eszközei - a népi sportjátékokon kívül -különféle mászókák, bújócskák, ugrálok, stb. Tiprókák, ballanszjátékok, erőjátékok eszközei stb.. segítik a mozgás örömének felfedezését.
Társasjátékok, táblásjátékok, logikai játékok:
Ókori, középkori, újkori táblásjátékok mellett megtalálhatók a legújabb készen vásárolható „bolti" társasjátékok legjobbjai is. Kipróbálásuk mellett sok-sok hagyományos - valóban társas együttlétet igénylő - játékot tanítunk. Emellett ügyességei, logikai, egyéni, páros és csoportjátékok ugyanúgy helyet kapnak, mint a gyerekek által közkedvelt malom, marokkó stb.
Európa Ház névadó
Helyszín: Csengery u.-Zrínyi u. sarkán található új épület Időpont: szeptember 8. péntek 16 óra
A házat avatja: Szent-Iványi István, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Európa tanteremavató
Helyszín: Batthyány Lajos Gimnázium Időpont: szeptember 8. péntek 15 óra
Az iskola egy erre a célra kiválasztott tantermét a diákok saját ötleteik alapján „varázsolják át" Európa Tanteremmé.
Kacagtató avatót tart: Hóbor József politológus, a zalaegerszegi Számviteli Főiskola tanára.
EUROPA NAP
A RÉGIÓK KAPUJÁBAN
NAGYKANIZSA,
2000. SZEPTEMBER 8-9.
Játékshow:
A Játszóbusz rendezvényeinek másik „lába" az eszközjátékokon kívül folyamatosan vetélkedők, versenyek, csoportos játszások folynak a szülők bevonásával is. Kvízek, nyelvi játékok, fantáziajátékok, trükkök, tréfák, csalafintaságok, beugratok, logikai feladványok, stb. Mindezek kellékeként grafikus által készített színvonalas képanyagot is használunk. A rendezvény jellegétől függően szervezünk versenyeket, vetélkedéseket. (Pl.: mérlegnyomó verseny, kun kobakhúzás, tojáskapó verseny stb.) A játékshow alkalmas a rendezvény üzeneteinek hatékony célbajuttatására.
Az Európai Unió elvárásainak megfelelő környezetbarát
geotermikus energiahasznosítási lehetőségek Nagykanizsa körzetében
A rendezvény célja: tájékoztatást adni az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében a Kormány energiaprogramján belül a megújuló energia (így a geotermikus energia) felhasználásának fokozásáról, a környezetkímélő (csökkenő károsanyag-kibocsátású) energiahasznosítási komplex lehetőségekről, a tervezett, az országban első ilyen jellegű referencia erőmű előkészületi munkáiról, a beruházási céltámogatásokról (PHARE stb.)
A rendezvény szervezője: Belvárosi Szakképző Iskola. Nagykanizsa. Hunyadi u. 18. Tel.: 93/314-330
A rendezvény ideje: 2000. szeptember 9., 11 óra
A rendezvény helyszíne: Belvárosi Szakképző Iskola Gyakorlótelepe. Nagykanizsa, Erdész u. 30. Tel.: 93/536-330
TÉRSÉGI FOLKLÓR FESZTIVÁL 2000
A térség hagyományos termékeit bemutató, kulturális seregszemlével egybekapcsolt rendezvény.
A fesztivál célja, hogy olyan közösségi bázist teremtsen a térségben, mely közelebb hozza egymáshoz a településeket, lakói számára a barátkozás, az egymás jobb megismerésének élményét nyújtja. A program részeként bemutatkoznak a települések hagyományőrző együttesei, felvonultatva a rég elfeledett vagy szunnyadó hagyományokat. Lehetőséget biztosítunk
a résztvevők számára termékeik bemutatására. A termékbemutató keretében felkutatjuk a települések hagyományait bemutató ételkülönlegességeket, specialitásokat, a vidéken termesztett borok, mezőgazdasági termékeket. A bemutató célja, hogy ismertté tegyük térségünk településeit, hagyományt teremtsünk rendezvényünkkel. A fesztivál megrendezésével a kultúra
fejlesztését, a kulturális örökség megőrzését, a művészi és irodalmi képességek, készségek ösztönzését, a térségi kultúra megteremtését kívánjuk szolgálni. A fesztivált a Nagykanizsa Város Napja alkalmából a városi programok keretébe foglaljuk. A kulturális programok és a kiállítás és vásár helyszíne a Nagykanizsa Olajbányász Sportpálya területe.
A „Kanizsa" Térségi Folklór Fesztivál megrendezésével régiónkban hagyományt kívánunk teremteni Nagykanizsán és környékén élő népek kultúrájának, népi hagyományainak bemutatásával. A meghívottak körében néptánccsoportok, népzenei együttesek, testvérvárosi-falvi együttesek szerepelnek. Szakmai programok, előadások várják a fesztivál képviselőit.
2000. augusztus 31.
11
MIT TART ÖN EURÓPAI ÉRTÉKNEK
VÁROSUNKBAN?
A közelgő Európa Nap kapcsán ezt a kérdést tettük fel Nagykanizsa néhány ismert személyiségének. Válaszukat változtatás nélkül adjuk közre.
HIESZ MIKLÓS
(Satronic Kft., igazgató)
- Mivel mind Magyarország, mind Nagykanizsa Európa része (az is volt, jelenleg is az, és vélhetőleg az is marad), ezért városunkban mindent ún. „európai értéknek" tekintek. Bár manapság divatos az „európaiság", az „európai érték" fogalmak használata, én ezeket nem szeretem és ezért igyekszem nem használni. Nem tudom ugyanis a fentiektől eltérő értékeket meghatározni. Értékeink mindegyike európai, legfeljebb az adott kor adott elvárásainak nem felel meg. Az, hogy az ún. „fejlett Európa" ezen értékteremtésben előttünk jár (pl.: történelmi és gazdasági okok miatt) -lehetséges, de e fejlődési folyamat előbb-utóbb kiegyenlítődik. A legfőbb értékteremtő minden társadalomban maga az ember. Ily módon én Nagykanizsán a legfőbb „európai értéknek" az embereket, az értékteremtő, jó irányban munkálkodó embereket tekintem. Nélkülük az „európaiságról" beszélni sem lehet.
DR. HORVÁTH LÁSZLÓ
(Thury György Múzeum, igazgató)
- A meglévő szellemi értéket, tőkét tartom a legfontosabbnak. Csupán fel kellene ismerni, elismerni és kellő mederben - összefogással - érvényre juttatni. Ez később aztán akár tárgyiasult formában is megjelenthet.
HORVÁTH MIKLÓS
(TUNGSRAM, igazgató)
- Mi, kanizsaiak sok mindenre büszkék lehetünk, pl.: Csónakázó-tóra, erdőinkre stb. A külföldiek bennünket azonban magyarnak és nem pedig Kanizsainak látnak, ezért én inkább arra a kér-
désre válaszolok, hogy bennünket magyarokat milyennek láthatnak. Az 1000 éves államiságunk biztos, hogy nagy elismerést és csodálatot váltott ki egész Európában. Ezt milyen kiemelkedő értékünknek köszönhetjük? Erre egyértelműen azt válaszolhatom, hogy a változásokhoz való kiváló alkalmazkodóképességünknek. Ha csak az utolsó 10 évre, vagy a szocializmus 50 évére gondolunk, látható, hogy a magyarság ebben kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. Sajnos nem csak ezt látják a magyarokban, tudnunk kell, hogy nem tartanak bennünket túlságosan civilizáltnak, hozzá kell tenni joggal... Augusztus 20-án az egész ország boldogan ünnepélte 1000 éves államiságunkat, gyakran idézve Szent István intelmeit, kedden viszont a parlamentben képviselőink az egymás iránti gyűlölet elképesztő mélységeiről adtak tanúbizonyságot. Az ilyen botránypolitizálásért nem kell Budapestig menni, elég a kanizsai képviselő-testület üléseibe bepillantani. Ezek is mi vagyunk...! Sajnos...! A velünk nem azonos nézeteket vallókat nem meggyőzni akarjuk, hanem erkölcsileg megsemmisíteni, igaz tőlünk délre fizikailag is igyekeznek ezt megtenni...
Ez a magyar mentalitás nemcsak a politikában, hanem az élet minden területén megfigyelhető: az egymás iránti toleranciaszintünk, kulturált kommunikációs készségünk nagyon alacsony.
LEHOTA JÁNOS
(Batthyány Lajos Gimnázium, tanár)
- Amit én Európából értéknek tartok, az a reneszánszban meghatározott összhangnak a megtar-
tása, megléte. Ez az összhang a természet és az ember egységén alapul, ha hozzányúlunk is a természethez - építünk rá, vizeit szabályozzuk -, mindig vissza is kell állítanunk a megbontott rendet. Nagykanizsa városépítése és növekedése ebben a szellemben történt. A házak, a lakótelepek mellett azonnal megkezdődött a fásítás is, nincs a városnak olyan része, ahol nem a gyönyörű fák sűrű lombjai között járhatunk. Ha Párizsban, szerelmes városomban járok, Kanizsa is jólesően jut eszembe, és ha a Deák térről sétálok lefelé a Fő úton, Párizs hangulatát érzem. Nekem Európát itt e városban - sok-sok emberrel együtt - a fák jelentik.
DR. SZABÓ CSABA
(Kórház, igazgató főorvos) - Értékrendemben a szellemi, eszmei értékek állnak az első sorban, melyek a nagy elődök nevéhez kapcsolódnak. Hevesi Sándor, Mező Ferenc, Péterfy Sándor vagy Zemplén Győző nélkül szegényebb lenne Európa. A kortárs szellemi nagyságok és értékek oly számosak, hogy hiánytalan felsorolásuk lehetetlen. Említhessek a nevek helyett néhányat azokból az eszmei értékekből, melyek gazdagítják városunkat, megyénket, országunkat, és ezzel Európát is: a magyar nyelvészet, a személynevek kutatása területén, a Katolikus Lexikon szerkesztésével, a geológiai kutatásokban, az olaj- és gázipari elméleti kérdéseiben és a termelésben, a világ legnagyobb fényforrásgyárának működtetésével, az. indukciós lámpa feltalálásával, képzőművészeti alkotásokkal, versekkel és írásokkal. Természetesen európai értéknek tartom azokat az ismert és ma még kevésbé ismert nevű nagykanizsai származású értelmiségi kortársainkat, földijeinket is, akik büszkék a magyarságukra, zalaisá-
gukra, arra, hogy Nagykanizsa a gyökerük, vagy e város adott otthont alma materünknek.
VARGA ZOLTÁN
(Kőnig Iroda, ügyvezető)
- Európai történelmünk, ami lépten-nyomon visszaköszönt ránk.
- A szép történelmi hangulatot árasztó rendezett belváros, a közlekedéstörténeti jelentőségű vasúti csomópont, az ipartörténeti emlékek, - mind-mind - az európaiságot idézi.
- De hol vannak a jövő európaiságát előrevetítő jelek? Miből alakulhat ki az a polgári réteg, aki képes lesz európai módon élni és gondolkodni?
- Európai az a nyugalom, amit a város áraszt magából, de miért nem sérti a fülünket a környező régiókra jellemző fejlődés zaja, zakatolása.
- Alvó városunk Európáról álmodik - ébredni és tenni kellene!
TARNÓCZKY ATTILA
(Polgármesteri Hivatal, alpolgármester) - A kérdésre egyszerűbb a válasz, ha azon gondolkodunk el, hogy vannak-e olyan körülmények, amelyek városunk európai jellegét megkérdőjelezik. Ilyenekről nem tudok, sőt meggyőződésem szerint ilyenek nem is léteznek. Történelmünk sajnos nem volt mentes olyan nagyhatalmi törekvésektől, amelyek megpróbáltak bennünket kiszakítani Európa szerves egységéből. E próbálkozások azonban - büszkék lehetünk rá - eredménytelenek maradtak. Minden értékünk felsorolása itt lehetetlen, de mind része tehát az egységes európai értékrendszernek, befolyásolja azt. Csak annyira, ahogy a csepp befolyásolja a tengert, de mégsem létezik egyik a másik nélkül.
Lejegyezte: Büki Erzsébet
12
2000. augusztus 31.
Minisztérium: mesés elképzelései
f®lSlOT«SIfISI W/MTOE
Nagykanizsa és a Környező Települések Területfejlesztési Társulása tartott megbeszélést múlt héten csütörtökön délelőtt a polgármesteri hivatal alagsorában. A megbeszélés célja az volt, hogy a SAPARD operatív programját kidolgozzák, hogy kiválasszák azokat a célokat, amelyeket kiemelten meg szeretnének valósítani, és ehhez támogatást szeretnének kapni. A jelenlévőknek még korántsem konkrét programokon kellett gondolkodniuk, hanem tervekről, terveztetési feladatokról. A tanácskozáson szó esett a nemrégiben megjelent vidékfejlesztési pályázatról. A téma kapcsán Gregor Tiborné, Újudvar első embere elmondta, hogy magánemberként, tájékozódási szándékkal felkereste a minisztériumot, ahol egészen meg-
lepő dolgokat tudott meg a pályázat kapcsán. A vidékről valami teljesen fals elképzelésekkel bír a kiíró. A vidékfejlesztés a pályáztató szerint abból áll, hogy az egyik faluban létrejön egy lovarda, amelyik lovastúrákat szervez. A lovarda szükségleteinek kielégítésére a faluban a zabtermesztésre rendezkedik be néhány család. Egy faluval arrébb a lószer-számgyártás lenne a húzóágazat, ez oldaná meg a település foglalkoztatási gondjait. A lovastúra útvonalán pihenőházak, kisebb panziók jönnének létre, ahol a lo-vagolásban elfáradt utas megpihenhet, miközben a gazda borát iszogatja, a ház asszonya által sütött pogácsát eszegeti. A kisebbség égető gondjainak megoldására is vannak ötletei a minisztérium illetékeseinek. Tanítsák meg
őket vályogot vetni, abból téglát készíteni, majd házat építeni, rá zsuppból tetőt készíteni. A kép mesés, csak a valóság egészen más. A vidékfejlesztésre kiírt pályázatra a Társulás is benyújtja a maga pályázatát, még akkor is, ha már a kiírásból kiderül a pályázatot nem az ország e táján lévő települések támogatására írták ki. A megbeszélésen többször is elhangzott a későbbiekben csak olyan pályázatokat támogatnak majd, akár EU-s forrásból, akár hazai forrásokból, amelyek több település együttes elképzelésein alapulnak. Ma már nem célszerű a titkolózás, az elszigetelt próbálkozás, mert egyéni kezdeményezéseket senki sem támogat. Ennek érdekébert a jelenlévő úgy döntöttek a későbbiekben létre kívánnak hozni egy szerveződést,
amelybe a Dél-Zalában működő társulásokat is szeretnék bevonni a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében. Négy alapprogram kiválasztásáról döntöttek a jelenlevők, nagyon fontosnak tartják az informatikai fejlesztéseket, a turizmus fejlesztését, a gazdaság és a vállalkozás fejlesztését, és a településfejlesztés, településrendezés, az egységes utcaképek megteremtését. A tanácskozáson az egyik résztvevő elmondta, információja szerint az Európai Unióban az erdőtelepítést, és az ezzel összefüggő ágazatok fejlesztését szánják Zala megyének. Már most is vannak pályázatok, amelyek az ugaros, gondozatlan földterületek rendbetételét, honos fákkal való betelepítését támogatják.
D.É.
- Több csatornán juthatunk el Nagykanizsa horvát nemzetiségű családjaihoz - kezdte a beszélgetést Vargovics Józsefné, a Nagykanizsai Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke, amikor egy európai integrációs fórum után beszélgettünk. Majd így folytatta: - Ezek a csatornák egyformán futnak a különböző életkorú, társadalmi és pártállású, anyagi helyzetű emberekhez, akik egyszerre magyar állampolgárok és azon belül horvát nemzetiségűek, akik nagykanizsaiak, de szerencsére még ezer szállal kötődnek a környező horvát településekhez. Az természetes -, hogy a példánál maradjak - különböző - éltető erő áramlik ezekben a csatornákban. Önkormányzatunk előtt álló nagyszerű feladat, hogy ehhez a kb. 140 családhoz vagy így, vagy úgy, de eljussunk, s újraélesszük horvát identitástudatunkat, erősítsük ennek a kultúrának ezen a területen való újbóli megerősödését. Ha Magyarországot felveszik az Európai Unióba, akkor nemzetiségeivel együtt kap ott helyet, egyforma erősségű lesz az integrálódás és a szerepvállalás.
- Az elmúlt időszakban milyen csatornákon áramoltatták ezeket a gondolatokat?
- Sokfélén. Először is sikeresen felkutattuk és regisztráltuk a Nagykanizsán élő horvát családokat, majd életkorok, nemek, igények szerint próbáltunk meg mindenkit bevonni. A fiataloknak táncegyüttest szerveztünk, segítettünk nekik a Kanizsai Horvát Ifjúsági Kör létrehozásában. Szüleikkel együtt mindig ott láttuk őket a felnőtt rendezvényeken is. A nőnapokat, az asszonykórus szerepléseit nemcsak az ünneplés miatt tartjuk fontosnak, hanem az identitástudat mélyítése miatt is, hiszen a nők, az anyák összetartó szerepe a horvát családokban különösen erős. A második Horvát Napokon olyan - eddig távolságot tartó -család, vállalkozó, nyelvileg kvalifikált személy is megjelent, akit előzőleg nem tudtunk aktivizálni. Megható volt a horvát szentmise közönségét nézni. Az a
sok idős ember hosszú idő után először, talán őszintén itt vallott nemzeti hovatartozásáról. Más rendezvényeinken érdekes volt megfigyelni, hogy hogyan jöttek elő a múltból a régen elfelejtett dalok, játékok, hogyan tárult egyre szélesebbre a horvát folklór gazdagsága, ereje.
- Hol szeretnének erősíteni?
- Először is a nyelvtanulásban. Ez nem csak nekünk érdekünk, hanem a városnak is. Nyelvtanfolyamainkat jobban szét kell húznunk életkorokra, és felkészültség szerint kell szerveznünk. Bízom abban, hogy a Csáktornyáról ajándékul kapott horvát nyelvű könyvek ehhez nagy segítséget nyújtanak. Hatalmas a nyelv megtartó ereje, s ahogyan olvasom, hallom, az unióban nem söprik le az asztalról a nemzetiségi nyelveket, a soketnikumú országot. Próbálkoztunk a környék horvát falvainak a valamiféle összetartásával is, kisebbségi önkormányzataik
vezetőinek számára rendezett oktatási tanácskozást tovább szeretnénk folytatni. A Muramenti íróknak szervezett fórum, a „Ki tud többet Horvátországról?" mind-mind egy-egy újabb csatorna volt, amit most már csak szélesíteni kell.
S a végére hagytam, amit talán az elején kellett volna említenem: a kapcsolattartás további erősítését az anyaországgal. Legutóbbi fellépésünk Macko-vecben is azt példázta, hogy mennyire szükség van arra, hogy átlépjük a határt, hogy ottani barátaink gondolkodásmódját, életvitelét saját közegünkben megtapasztaljuk. így nem együtt élve, de egymás szomszédságában is megvalósulhat a nemzetek egyenrangúságának, közeledésének, egymás elfogadásának szép eszméje. A Nagykanizsai Horvát Kisebbségi Önkormányzat ehhez minden erejével partner szeretne lenni.
Büki Erzsébet
Városi
KÖNYVTÁR
Nem az a kérdés, be kell-e lépnünk az európai integrációba, hanem az, hogyan lehetne a lehető legtöbb előnyt kihasználva és a lehető legtöbb hátrányt enyhítve belépnünk.
EURÓPA NAP A RÉGIÓK KAPUJÁBAN
Nagykanizsa 2000. szeptember 8-9.
KONFERENCIA A VÁROSI KÖNYVTÁRBAN
*
Az európai integrációs tájékoztatás és a könyvtárak
A nagykanizsai és Kanizsa környéki könyvtárak és teleházak tanácskozása Helye: Városi Könyvtár 8800 Nagykanizsa, Ady u. 14. Tel.: (93) 310-242 E-mail: admin@vkkanizsa.c3.hu Időpontja: 2000. szeptember 8. (péntek) 9.30-13.00 óráig Bemutatkozik az EU integrációs ismeretek közhasznú szolgáltatás. A könyvtár nyilvános tereiben elhelyezett számítógépeken EU-s honlapok böngészhetők.
A konferencia előadói és témái:
Előadó Téma
Koreny Ágnes (az Európai Bizottság Magyarországi Delegációja információs menedzsere) „Az Európai Unió. Tájékoztatási segédlet" című könyvet és CD-romot a kiadvány szerkesztője mutatja he
Birkner Zoltán (Kanizsai Főiskoláért Alapítvány igazgatója) Az európai integrációs képzés Nagykanizsán
Horváth Krisztina (a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. nagykanizsai irodavezetője) Euregio West/Nyugat-Pannónia
Kardos Ferenc (a Nagykanizsai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese) EU-s tájékoztatási tapasztalatok könyvtárunkban
Czupi Gyula (a Nagykanizsai Városi Könyvtár igazgatója) A magyarországi nyilvános megyei és városi könyvtárak és az európai integráció (egy vizsgálat tanulságai)
A nagykanizsai Városi Könyvtár az interneten: www.vkkanizsa.c3.hu
Egyéb tartalmakban is gazdag honlapunk EU-s információi a nagykanizsai EURÓPA NAP alkalmából
kerültek az internetre.
Megtalálható itt például az 1997-től beszerzett Európai Unióval foglalkozó könyveink listája rövid tartalmi ismertetővel. Összegyűjtöttük és rövid ismertetéssel ajánljuk egy válogatott listán azon honlapokat is, amelyeken magyarul lehet tájékozódni az integráció ügyében.
FELHÍVÁS
2000 áprilisában a Város Napja tiszteletére Kanizsa az itt élők és a vendégek előtt megmutatta szépségét. A nagy sikerre való tekintettel, 2000. szeptember 8-án Európa Napok és Kanizsai Napok alkalmából, ismét megtekinthetők városunk látványosságai.
A szervezők akkor lennének a legboldogabbak, ha a diákok szervezett csoportjai mellett felnőttek és baráti köreik, családok együtt látogatnák meg ezeket a helyeket és programokat. Ezeken a napokon a Thúry György Múzeum kiállításait is ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.
Megtekinthető Nyitva
Alsótemplom 10-17
Felsőtemplom 10-17
Kórház kápolna 10-17
Evangélikus templom 10-17
Református templom 10-17
Zsinagóga 10-17
Képzőművészetek háza (Kiskastély) 10-18
Thúry György Múzeum INGYENES! 10-17
14
i2000. augusztus 31.
BŰNMEGELŐZÉS
Elkezdődött az új tanév. Hiába reménykedett annyi kisdiák, hogy az idén elmaradnak az évnyitók, nem kezdődik az iskola, vállukra kellett venni a nehéz iskolatáskát, s el kellett indulniuk az újabb erőpróba felé.
A start mindenkinek nehéz. A szülőknek elsősorban anyagi megpróbáltatás, a diákoknak lelki. Vajon milyen lesz ez a tanév? - teszik fel a kérdést nagyon sokan városunkban, s ezzel a rendőrség sincs másként.
A mi szemszögünkből az elsősökkel lesz a legkevesebb probléma. Őket a szüleik hozzák-viszik még az iskolába, így nem kell tartani az elkószálásoktól, vagy az esetleges közlekedési balesetektől. Azonban a nagyobbakat sem csak ettől féltjük. Anyagias világunkban ugyanis a szülök sajnos márkásabbnál márkásabb ruhákon, sportszereken, ékszereken, mobil-teiefonokon(!) keresztül mutatják meg a világnak, hogy milyen jól állnak anyagilag. Ez pedig „felhívás a keringőre" egy-két rossz szándékú embernek. Nagyon köny-nyű kiszakítani az értékes aranyláncot a gyerek nyakából, kikapni a drága mobiltelefont a kezéből, hogy csak az „egyszerűbb" megoldásokat említsük.
Sajnos a zsarolások sem ritkák: a nagyobb, erősebb vagányok bizony nem egyszer fenyegetik veréssel a kisebbeket, hogy hozzanak nekik pénzt, sok pénzt. S a kicsik félelmükben bizony benyúlnak a családi kasszába, csak hogy ne bántsák őket. Szólni pedig nem mernek. Félnek.
Őszinte családi légkörrel, nagyobb odafigyeléssel azonban ezek a dolgok kezelhetők. Nem szabad eltitkolni ezeket az eseteket, hiszen ezek a zsarolások sohasem maradnak abba, a helyzet csak egyre rosszabb lesz. A pedagógusoknak is itt szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelezzék azonnal felénk, ha ilyen jelenséget tapasztalnak! Az „iskola jó híre" nem azon múlik, hogy ezeket az eseteket eltusolják, hiszen a gyerekek és a szülők között a hír viharos gyorsasággal terjed. Hosszú távon tehát a titkolózó intézmények csak ártanak maguknak, hiszen ki íratja be szívesen olyan iskolába a gyerekét, ahol érzése szerint nem figyelnek rá kellően, nem védik meg?!
Az iskolák falain kívül még számtalan veszély leselkedik a gyermekeinkre. A „leghétköznapibb" ezek közül a közlekedés. A szabályok betartása bizony néha még a felnőtteknek is gondot okoz - gondoljunk csak a gyermekével piros lámpánál átszaladó anyukára! -, hát még a mindig „rohanó" kisgyereknek, vagy az álmodozó, merengdő kamasznak. Vigyázzunk rájuk!
Figyeljünk oda arra is, hogy kik lődörögnek látszólag céltalanul az iskolák körül. Idejében készítsük fel gyermekeinket arra, hogy az idegeneknek, bármilyen csábító ajánlatot tesznek (kirándulás, játékvétel, állatot, autót mutat neki „filmsztárokat" keres, cukrászdába viszi stb.) azonnal mondjanak nemet.
Rendszeresen ellenőrizzék a szülők, hogy mi minden van gyermeküknél. Tűnjön fel, ha olyan tárgyakat lát nála, melyet nem ön vett neki. Ne engedjük meg, hogy az iskolában csereberéljenek, mert
¦ Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése.
¦ A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
¦ Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
soha nem tudhatjuk, hogy honnan származó dologgal állít haza szemünk fénye.
Tudom, hogy nagyon nehéz dolog, de értessük meg a gyerekekkel, hogy nem a pénz a legfontosabb ebben a világban, még ha néha sajnos úgy is tűnik. Nem az számít elsősorban, hogy milyen márkájú sportcipőben villog az osztályban, hány ezer forintos aranylánc van a nyakában, hanem az, hogy mi van a fejében. Hogyan tudja átvészelni a megpróbáltatásokat, hogyan tudja ügyesen kikerülni a veszélyhelyzeteket, hogyan tudja kezelni a konfliktusokat, hogy áll meg a lábán, ha óvó, figyelő szemünk nem viselhet rájuk gondot.
Gyermekünk élete, egészsége, fejlődése, lelki nyugalma sokkal fontosabb, mint bármi más ezen a világon. Ezért arra kérjük a szülő-
ket és pedagógusokat egyaránt, hogy ebben a rohanó világban is mindig szakítsanak egy kis időt a gyerekekre, figyeljenek rájuk, beszélgessenek velük, hogy ez a tanév nagyon sikeresen záruljon, rendőrségi szempontból pedig eseménytelen legyen.
Bükiné Papp Zsuzsanna rendőr hadnagy Horváth István rendőr őrnagy
Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy augusztus 28-szeptember 30-ig fokozott rendőri jelenlétre számítsanak az általános iskolák környékén!
POLICE ROADSHOW
Zalaegerszegen, szeptember 2-án kerül sor a Police Road Show 2000. című rendezvényre. Ennek elsődleges célja, hogy minél többen, és minél jobban megismerjék - leginkább a fiatalok köréből -a rendőrség tevékenységét.
Mint a mellékelt programban feltüntettük, meglehetősen érdekes, színes rendezvényekkel várjuk az érdeklődőket. Ugyanakkor tartalmasabb programokat is biztosítunk. Külön sátrakban kapnak helyet a bűn- és a baleset-megelőzési szolgálatok, lehetőség lesz különböző tesztlapok kitöltésére, s mindezzel párhuzamosan rendőrségi gépjármű bemutatót is tartunk.
Történik mindez vetélkedések, jutalmazások közepette.
POLICE ROAD SHOW PROGRAMJA: Zalaegerszegen, a Dísz téren szeptember 2-án
10.00-10.40 A Hello együttes koncertje
10.45-11.15 Kick-boksz bemutató
11.25-12.10 Baby Lady koncert
12.15-12.45 Lenge lógók - tini divatbemutató
12.45-13.05 Lakatos Sándor - népszerű musicalek
13.15-13.45 A Top Secret együttes koncertje
13.55-14.25 Színészek a színpadon
(a Hevesi Sándor Színház művészeinek bemutatója) 14.35-15.0 Fresh-koncert 15.10-15.40 Bery-koncert 15.50 Zsaru magazin fődíjának sorsolása
Bűn- és baleset-megelőzési tanácsadás - KRESZ- és drog-tesztlapok kitöltése - Rendőrségi gépjármű bemutató - Játékos vetélkedők - Értékes \'nyeremények!
2000. augusztus 31.
15
SZEPTEMBERI KULTURÁLIS PROGRAMOK
HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
A Pécsi Tudományegyetem BTK Gyakorló Intézménye Széchenyi tér 5-9. Tel/fax: 310-465 Információs szolgálat, jegyárusítás 10-18 óráig. Tel: 311-468 E-mail: hsmk@sienet.hu vagy hsmk@kanizsa.dhs.org
Szeptember 4. 16.30 óra: ŐSZI ELŐ- ÉS ERKEL FERENC (10. 10. 17.00 KÉSZÜLETEK A HÁZIKERTBEN. Előadó: Szabó Péter kertészmérnök.
Szeptember 5.: „JELET HAGYNI" - a Péterfy Sándor Általános Iskola tanulóinak kiállítása az Ifjúsági Galériában.
Szeptember 15. 19.00 óra: DROGMENTES DISCO. D.J.: Oszi. Belépés csak diákigazolvánnyal. Belépődíj: 200 Ft.
Szeptember 20. 17 óra: „SZEMÜNKKEL LÁTUNK, ECSETÜNKKEL ALKOTUNK" - gleisdorfi, nagykanizsai, sarpsborgi és wintersbachi diákok képzőművészeti alkotásai lakóhelyükről.
Szeptember 20. 18.30 óra: VILÁGJÁRÓK KLUBJA - Barangolások a svájci Alpokban. Böröcz Zsolt útiélmény-beszámolója.
Szeptember 25. 17.00 óra: TÜSKÉS TIBOR 70 ÉVES. Születésnapi irodalmi est. Házigazda: Harkány László. A HSMK és a TIT közös szervezésében.
Szeptember 26. 17.00 óra: A MAGYAR ZENE ÉVSZÁZADAI. A gregoriántól a verbunkosig. Előadó: Kocsis Katalin.
Szeptember 27. 15.00 óra: SZÜLŐFÖLDÜNK, MAGYARORSZÁG -kiállítás- és előadássorozat. KISALFÖLD ÉLŐ NÉPMŰVÉSZETE. A kiállítást megnyitja: Baross Éva, a győri Bartók Béla Művelődési Központ igazgatója. Közreműködik a „Rezeda" népi zenekar (Dunaszeg). Vezetője: Kozma László. Megtekinthető: október 10-éig.
Szeptember 30. 15.00 óra: TARKABARKA MŰHELY. ÁLLATVILÁG - agyagból.
INFORMÁCIÓ:
Az Európai Uniós Információs Gyűjtemény továbbra is várja látogatóit. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 13-17 óráig.
A MAGYAR ZENE ÉVSZÁZADAI
A nagykanizsai Millenniumi Történelmi Emlékbizottság és a Hevesi Sándor Művelődési Központ hatrészes zenei előadássorozatot indít, a Magyar Millennium tiszteletére. A programsorozat előadója és házigazdája Kocsis Katalin, aki a téma avatott szakértője Nagykanizsán.
Részletes program: LA GREGORIÁNTÓL A VERBUNKOSIG (09. 26. 17.00 óra) 2. A MAGYAR NEMZETI OPERA
óra)
3. LISZT FERENC (10. 24. 17.00 óra)
4. BARTÓK BÉLA (11. 07. 17.00 óra)
5. KODÁLY ZOLTÁN (11. 21. 17.00 óra)
6. FARKAS FERENC (12. 05. 17.00 óra)
Az előadásokra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
TÖRTÉNELMI SZABADEGYETEM A HSMK-BAN
A nagykanizsai Millenniumi Történelmi Emlékbizottság és a Hevesi Sándor Művelődési Központ - öt részből álló - előadássorozatot indít, a Magyar Millennium tiszteletére. Az előadók a téma kiváló szakértői: az ELTE professzorai és a zalaegerszegi Számviteli Főiskola tanára.
Részletes program:
l.Dr. Erdődy Gábor: A MAGYAR ÁLLAMISÁG EZER ÉVE (szeptember 27. 15.00 óra, Kiskastély)
2.Dr. Kardos József: A SZENTKORONA-ESZME (október 18. 15.00 óra)
3. Dr. Kalmár János: A HABSBURGOK A MAGYAR TÖRTÉNELEMBEN (november 8. 15.00 óra)
4.Dr. Gergely Jenő: MAGYARORSZÁG ES A KERESZTÉNYSÉG (november 8. 15.00 óra)
5. Hóbor József: A ZALAI MILLENNIUM ÉRTÉKEI, ÉS AMI A KISTÉRSÉGI KÉZIKÖNYVBŐL KIMARADT (december 13. 15.00 óra)
Az előadásokra a belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
SZÍNHÁZI 2000/2001.
BERLETHIRDETES
HEVESI-BERLET
Nagy Ignác: TISZTÚJÍTÁS - szatíra -
Zalaegerszeg Shakespeare: VÍZKERESZT, VAGY AMIT AKARTOK - vígjáték - Kaposvár
Charles Chaplin: A KÖLYÖK - musical - Komárom Arthur Miller: A SALEMI BOSZORKÁNYOK - dráma - Zalaegerszeg Goldoni: A CHIOGGIAI CSETEPATÉ - vígjáték - Kaposvár
RÁ TKAI-BÉRLET
Charles Chaplin: A KÖLYÖK - musical - Komárom O. Wilde: BUNBURY, AVAGY HAZUDJ IGAZAT - vígjáték - Zala-\' egerszeg
Goldoni: BUGRISOK - komédia -
Zalaegerszeg Eisemann - Zágon -Somogyi: FEKETE
PÉTER - zenés játék - Zalaegerszeg Gombrowicz: OPERETT - operett -
Kaposvár
BRÓDY-BÉRLET
Shakespeare: VÍZKERESZT, VAGY AMIT AKARTOK - vígjáték - Kaposvár
O. Wilde: BUNBURY, AVAGY HAZUDJ IGAZAT - vígjáték - Zalaegerszeg
Goldoni: A CHIOGGIAI CSETEPATÉ - vígjáték - Kaposvár
Eisemann - Zágon - Somogyi : FEKETE PÉTER - zenés játék - Zalaegerszeg
Gombrowicz: OPERETT - operett -Kaposvár
Régi bérletek megújítása: október 2-ától 6-áig, új bérletek vásárlása október 9-étől 13-áig, munkanapokon 9-17 óráig. A bérletek két részletben is fizethetők, a második részletet december 10-éig kell kiegyenlíteni.
A bérletek ára: Hevesi-bérlet
I. hely: 3.600 Ft
II. hely: 3.400 Ft Rátkai-bérlet
I. hely: 3.900 Ft
II. hely: 3.700 Ft Bródy-bérlet
I. hely: 3.800 Ft
II. hely: 3.600 Ft
SZÍNHÁZBÉRLET KÉKNEK
Kedvezményes (diák, nyugdíjas) 3.400 Ft 3.200 Ft
3.700 Ft 3.500 Ft
3.600 Ft 3.400 Ft
GYERME-
A FARKAS SZEMPILLÁJA - zenés mesejáték - Zalaegerszeg
LUDAS MATYI - énekes táncjáték -Budapest, Honvéd Táncszínház
TÜNDÉR ERZSÉBET - táncos-zenés mesejáték - BM Duna Művészegyüttes
PÁN PÉTER - mesejáték - Budapesti Harlekin Színház
Bérlet ára: 1150 Ft (két részletben fizethető).
Megvásárolhatók október 2—6-áig. Előzetes bérletigénylés a 311 -468-as telefonszámon.
A HSMK FELVÉTELT HIRDET INDULÓ TANFOLYAMAIRA:
- Kezdő szabó-varró (30 órás, heti 1x3 óra). Részvételi díj: 4.000 Ft, vezeti: Pulai Lászlóné.
- Kezdő szövő (30 órás, heti 1x2 óra). Részvételi díj: 3.200 Ft, vezeti: Zsovár Anita.
- Haladó szövő (20 órás, kéthetente 2 óra) Részvételi díj: 1.800 Ft, vezeti: Zsovár Anita
- Virágkötő (25 órás, heti 1x3 óra) Részvételi díj: 6.500 Ft + anyagköltség, vezeti: Kunics Éva.
- Foltvarró (20 órás, heti 1x3 óra) Részvételi díj: 2.600 Ft, vezeti: Békési Józsefné.
- Népi baba- és csuhékészítő: (30 órás, heti 1x3 óra) Részvételi díj: 3500 Ft, vezeti Pulai Lászlóné.
- Női kondicionáló torna (heti 2x1 óra) Részvételi díj: 1.800 Ft/hó, vezeti: Kápolnás Edina, okleveles ae-robic-oktató.
- Alakformáló női torna (heti 2x1 óra) Részvételi díj: 1.800 Ft/hó, vezeti: Góber Csabáné.
- Step aerobic (heti 3x1 óra) Részvételi díj: 2500 Ft/10 alkalom, vezeti: Lenk Enikő, okleveles stepaerobic-oktató.
- Jóga (30 órás. heti 1 x2 óra) Részvételi díj: 5.000 Ft, vezeti: Dr. Pőcze Tiborné.
- Társastánc 14 éven felülieknek (24 órás, heti 1x2 óra) Részvételi díj: 2.800 Ft, vezeti: Füstös Gábor.
- Ovis torna (heti 2x1 óra) Részvételi díj: 1200 Ft/hó, vezeti: Anek Judit.
- Ovis német (heti 2xfél óra) Részvételi díj: 1500 Ft, vezeti: Horváthné Lakatos Marianna.
- Gyógynövény-ismereti novembertől indul. Vezeti: Dr. Tamásné Pápai Ibolya.
Jelentkezni lehet a részvételi díj 50%-ának befizetésével szeptember 1-20-ig az információs szolgálatnál.
VÁRJUK JELENTKEZÉSÜKET SZAKKÖREINKBE, KLUB-
JAINKBA!
- Városi Vegyeskar: hétfő és csütörtök 18-20 óráig.
- Kanizsa Fotóklub: héttő 18-20 óráig.
- Kamera \'67 AF Stúdió: vasárnap 10-12 óráig.
- „lzgő-mozgó képek" műhely: vasárnap 10-12 óráig.
- Népi díszítőművészeti műhely: hétfő 14^-17 óráig.
- Tarka-barka műhely: havi egy alkalommal, 15-17 óráig.
- Kertbarát klub: kéthetente hétfőn 16.30-18 óráig.
- Belvárosi Nyugdíjasklub: szerda 15-17 óráig.
- Éremgyűjtők klubja: kéthetente szombaton 14.30 órától.
- Bélyeggyűjtők klubja: minden hónap első keddjén, 17 órától.
- Eraklin Gyermek Táncklub
- Rock and Roll klub: szerda 15.30-17 óráig.
- NTT UFO klub: kéthetente pénteken 18-20 óráig.
Jelentkezni és érdeklődni lehet személyesen az információs szolgálatnál, vagy a 311-468-as telefonszámon szeptember 30-áig.
Októberi előzetes:
Alpok-Adria MKB Nemzetközi Jazz-fesztivál október 13-14-én. Részletes program az októberi műsorban!
16
2000. augusztus 31.
ÜGYINTÉZÉS SAJÁT KÉSZÜLÉKRŐL
KÉPZŐMŰVÉSZETEK HAZA (Kiskastély)
Erzsébet tér 14-15. Telefon: 313-920
Szeptember: 27. 15.00 óra: TÖRTÉNELMI SZABADEGYETEM. A magyar államiság ezer éve. Előadó: Dr. Erdődy Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára.
Szeptember 29. 19.00 óra: ZENÉL A CSALÁD. A Baráth család zenei estje. Belépődíj: 300 Ft
SASS BRUNNER ERZSÉBET ES BRUNNER ERZSÉBET festőművészek kiállítása.
Z. SOÓS ISTVÁN festőművész állandó kiállítása.
A Képzőművészetek Háza nyitva: 10-17 óráig, hétfőn szünnap. A belépés díjtalan.
THURY GYÖRGY MÚZEUM
Fő út 5. Telefon: 314-596
EMLÉKEK A MÚLTBÓL - 50 ÉVES A THURY GYÖRGY MÚZEUM. Megtekinthető: szerdától vasárnapig 10-18 óráig, hétfő és kedd szünnap. Belépődíj: felnőtt 170
Ft/fő, diák, nyugdíjas: 85 Ft/fő, csoportos: 110 Ft/fő családi jegy (minimum 4 fő): 280 Ft. Előre bejelentett iskolai csoportoknak a kiállítás látogatása ingyenes.
ERKEL FERENC OLAJIPARI MŰVELŐDÉSI HÁZ
Ady E. u. 8. Telefon: 313-040/1612
Szeptember 21. 17.00 óra: ULTI-VERSENY. Olajipari dolgozók és nyugdíjasok részére. Vezeti: Plichta Lóránt. Nevezési díj: 150 Ft. Nevezés a helyszínen. Szeptember 29. 18.00 óra: IRODALMI KÁVÉHEZ. A programot vezeti: Bakonyi Erzsébet.
Szeptember 1. 18.00 óra: KANIZSA MŰHELY. Kanizsai írók, költők randevúja. A programot vezeti: Bakonyi Erzsébet
Szeptemberi.: „MÚZSÁK" - Farkas Zsuzsa grafikusművész alkotásaiból kiállítás. Megtekinthető: szeptember 30-áig.
Szeptember 14. 18.00 óra: AZ AVANTGÁRDÉ DUETT JAZZ KONCERTJE. Babits Antal - klarinét, basszus klarinét; Lőrinszky Attila - bőgő. Helyszín: Zsinagóga. Belépődíj: 300 Ft. Jegyek vált-
HONVED KASZINÓ
Ady E. u. 7. Telefon: 311-036
hatók a Honvéd Kaszinó közművelődési irodájában és a helyszínen.
Szeptember 19-20.: SZÁMVITELI TÖRVÉNY 2001. - továbbképző tanfolyam
KODÁLY ZOLTÁN VASUTAS MŰVELŐDÉSI HÁZ
Csengery út 67. Tel.: 311-195
Szeptember 1.: VÁRÓTERMI TÁRLAT - 140 ÉVES A VASÚTI KÖZLEKEDÉS NAGYKANIZSÁN - kiállítás.
MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI HAZ
Hajgató S. u. 1.
Szeptember 8. 16.00 óra: A VERSES ZENETÁRSULAT ELŐADÁSA. Helyszín: Erzsébet tér - Európa-nap.
Szeptember 28. 19.00 óra: A MIR-ROR WORLD QUARTET JAZZKONCERTJE (Lantos Zoltán, Dresch Mihály. Juhász Gábor, Horváth Kornél). Belépődíj: 400 Ft.
Telefon: 319-202
bábjáték - A budapesti Fabula Bábszínház előadása. November
PINOCCHIO - zenés mesejáték - A szegedi Mini-Színház előadása December
HAVAZIK, HAVAZIK, MEG SEM ÁLL TAVASZIG... - Az Igricek együttes új gyermekműsora
GYERMEKSZÍNHÁZI BÉRLETES ELŐADÁSOK Október
NAGY AKAROK LENNI - zenés
Az előadások helye: Hevesi Sándor Művelődési Központ színházterme. Bérletek ára: 750 Ft (Két részletben is lehet fizetni).
Belépődíj előadásonként: 300 Ft.
Bizonyára szép számmal élnek ebben a városban, akik valamilyen félreértés folytán az idén sem jutottak telefonkönyvhöz. Mivel a szolgáltatónak nincs már ügyfélszolgálati irodája a városban, nincs más megoldás, mint a telefonos ügyintézés. Az egyszerű honpolgár azt hinné, hogy az 1212 áll a rendelkezésére ez ügyben is, de ha nem adja fel a hosszas menüpontválasztást, akkor megtudhatja a valahányadik választást követően, hogy rossz számot hívott, és egy ingyenesen hívható szám áll a nap 24 óráján keresztül a rendelkezésére ahhoz, hogy problémáját elintézze. Miután a készséges ügyintéző a számot elárulja jön az újabb bökkenő. Az in-
gyen hívható telefonszámon csak akkor tudnak a panaszos rendelkezésére állni, ha az illető saját állomásról hívja a Zöld számot. Ellenkező esetben a kedves hangú ügyintéző nem áll rendelkezésre, nem ad információt, és nem tud segíteni, mert az adatvédelmi szabályok kötik. Az a beszélgetésből nem derül ki, vajon tudja-e ellenőrizni, hogy az ügyfél a saját készülékéről hív-e, de vélhetően tudja, csak akkor az nem világos, hogy a számítógépek, hálózatok világában arra miért nem képes, hogy néhány billentyű lenyomásával ellenőrizze, hogy a felvetett panasz jogos-e? És ha jogos, akkor miért fontos, hogy a hívás honnan érkezik?
A tizediken
Eldugult a szemétleöntő. A szemeteskuka-tárolóban technikai megbeszélést tart Géza a házmester, és Béla a házmester-helyettes. Kettejük közül ő a diplomás. Szétszéledt hadseregünk iskolázott katonája. A házmester kinéz a folyosóra, könyökig szürkén. Mintha éppen a Főrhénci hegy gyomrából feltörő tűzhányó lávahamuja terítette volna be.
- Kőbálvánnyá merevedek! - morogta haragosan. Idenézz! A féléves pizzamegrendelésüket dobták le egyszerre. Hogy miért nem lehetett lifttel lehozni, nem értem.
- Mi a véleményed, mondj valamit, hiszen te vagy a helyettesem.
- Egyetértek! - jött a válasz.
- Úgy nézek ki, mint egy szobor.
- Mint egy kőszobor - egészítette ki a főnök rövid mondatát a beosztott.
- Szobor? Csak nem a szoborparkról beszélnek? - szólt a bejárati ajtón berobbanó Szilva.
- Félrehallotta a beszélgetésünket hölgyem.
- Ha már a szobroknál tartunk, mit tudnak róla, hogy áll a szoborparkunk?
- Csak annyit tudok, hogy lesz, de semmi többet - válaszolta a helyettes, s megigazgatta hegyes bajuszát. De kell nekünk egyáltalán szoborpark? - töprengett.
- Hát hogyne kellene. Odalehetne rakni minden divatból kiment szobrunkat. Legalább lenne minek csodájárajárni Kanizsán.
- Ne beszéljünk róla hangosan, mert ha megtudják az „északi" szomszédaink, már fel is avatják, mire észbe kapunk.
- Az éjjel áthallásom volt, tudná orvosolni, házmester úr?
- Mondja mi a gondja - szólt közbe Béla.
- Az éjjel arra ébredtem fel, hogy valaki szuszog az ágyam alatt. Nagyon megijedtem, csendben tovább hallgatóztam. Kis szünet után a szekrényből hallottam kiszűrődni a hangot. Hajléktalan alszik a szekrényünkben! - nem tudtam másra gondolni. Betörő nem lehet, mert az felébresztett volna. Igen megijedtem, mert egyedül voltam, a Jani kint aludt a hegyen.
- Miért nem kapcsolta be a tévét, biztosan elálmosodott volna!
- Megtettem, de nem segített rajtam. Szexfilm ment a tévében. Egy idő után rájöttem, hogy új alsó szomszédokat kaptunk, akik faluról költöztek be, és nem tudják, ha éjjel a szomszéd horkol, azt a szomszédba áthallani.
- Hát ezen a problémáján Szilvi-ke, nem tudunk segíteni.
- Gyere Géza, tegyünk egy nosztalgiasétát, az „egységbe" - célzott a közeli cukrászdára Béla.
- Ha én most bemegyek mosakodni, az asszony nem enged el sehova!
- Egy házmesternek állandó kimenője van. Egyébként is, mosakodj meg a kazánházban - okította ki a házmestert a helyettese.
2000. augusztus 31
17
A baj nem jár egyedül. Szemléletesen bizonyítja ezt a bázakerettyei Szép család története.
A férj, Szép József hegesztőként dolgozott a kerettyei MOL-nál, de létszámleépítés során elbocsátották. A felesége 13 évig fodrászként dolgozott, de ő is elvesztette a munkáját, mert édesanyja - váratlan agyvérzése miatt - ápolásra szorult, és ő gondozta 12 éven keresztül. Egy ideig úgy tűnt. hogy minden rendbe jön, mindketten találtak munkát Nagykanizsán. Azonban a szerencse forgandó, s ők önhibájukon kívül újra munkanélküliek lettek. Kilátás-talanságukban csak a lányuk esküvője hozott pillanatnyi boldogságot. Pillanatnyit csupán, mert ezen a napon - 1999 októberében - vett a sorsuk még sötétebb fordulatot.
Juditnak az esküvőn még csak kapart a torka, nehezen nyelt. A körzeti orvos is úgy gondolta, hogy csak mandulagyulladás. Amikor azonban két gyógyszeres kúra sem hozott javulást, bementek a nagykanizsai rendelőintézet fül-orr-gégészetére. Ott a szövettani vizsgálatok rákos daganatot mutattak ki. December 6-án sikeres műtéttel eltávolították a daganatot, de ez csak a gé-
ge, és a hangszálak kivételével volt lehetséges. Mivel a kórházi tartózkodás alatt fertőzés lépett fel, szükség volt egy második műtétre, majd ezután 22 alkalommal kapott sugárkezelést, amely eredményeképpen tumormentessé vált. Az operáció után beültetett kanüllel (a nyak külső részén, a gége magasságában lévő fémszerkezet) azonban gondok voltak, kifolyt alatta a folyadék és a táplálék. Az orvosok egy harmadik műtét során eloszlatták ezt a gondot, és tápszondát (az orrból induló gumicső) helyeztek be, amin keresztül egy műanyag fecskendővel történik a táplálás.
Még két további műtétre lenne szükség a belső szervek pótlásához, és a repedés plasztikázásához, de a pénzük elfogyott. Az asszony gyógyulása érdekében már minden ingó vagyonukat eladták. Otthonukban lassan már csak a csupasz falak néznek velük szembe. De nem adják fel a reményt, küzdenek a végtelenségig.
Akik ebben a harcban támogatni tudják őket, a következő számlaszámon tehetik meg:
CIB BANK 0027-082258-511
„SZERETET ÉS GONDOSKODÁS" MOZGÁSSÉRÜLT GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY 1091 Budapest, Üllői út 121. Tel.: 1/216-4008 Tel/fax: 216-4031 Számlaszám: Posta Bank: 11996190-06069647-10000001 Adószám: 18551518-2-09
A „Szeretet és Gondoskodás" Mozgássérült Gyermekekért Alapítvány megalakulása:
Az Alapítványt 1997. 06. 24-én 1047-es szám alatt vette nyilvántartásba a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, majd 1998. 11. 19-én az Apk. 61047 (1997) 8. számú végzése alapján KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ SZERVEZET-té nyilvánította. Alapítványunk politikai pártokból és vallási csoportoktól független.
Az alapítvány célja:
A mozgássérült gyermekek gyógyulási esélyeink növelése, ellátásuk színvonalának emelése. Azoknak a gyermekeknek akik családban nevelkednek, és saját hibájukon kívül mozgásukban korlátozottak, anyagi és eszközbeli támogatást nyújtunk, hogy boldog és egészséges felnőtté válhassanak. Céljaink közé tartozik a klinikák, kórházak, egészségügyi intézmények eszközigényeinek támogatása. Ismerve az egészségügy súlyos anyagi helyzetét, e nemes célt csak összefogással lehet megvalósítani.
Alapítványunk eddigi elért eredményei:
Hároméves működésünk alatt családoknak és egészségügyi intézményeknek
40.000.000 Ft-ot adományoztunk.
Néhány támogatott egészségügyi intézmény:
Pécsi Gyermekklinika. SOTE Gyermekklinika. Kecskeméti Városi Kórház. ORFI. Heim Pál Gyermekkórház, Zalaegerszegi Gyermekkórház. Szombathelyi Gyermekkórház, Szolnoki Gyermekkórház, Nagykanizsai Gyermekkórház, DOTE és Siófoki Városi Kórház, Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon, Veszprémi Városi Kórház. Átadásainkról a fővárosi és megyeszékhelyi médiák rendszeresen tájékoztatást adnak. Az elkövetkezendő időszakban is hasonló nagyságrendű feladatokat kell teljesítenünk. Amennyiben további adókedvezményekre jogosító tartós támogatási szerződést szeretne kötni Alapítványunkkal, úgy írásos tájékoztatót küldünk az adományozás jogi és adókedvezmény vonzatairól.
Alapítványunk köszönetet mond a Támogatóknak és a jövőben is számít természetbeni és pénzbeli adományaikra.
Z CSAK
Ha megkérdezünk embereket, hogy mi a stressz, különböző válaszokat kaphatunk. A leggyakrabban így fogalmazzák meg: „feszültség", „félelem," „fejfájás". A felsoroltak jobbára negatív érzések. Legtöbbször a stresszt rossznak gondolják, holott a stressz önmagában még nem rossz. Semleges, mint egy kés. Lehet vele kenyeret szelni, vajat kenni, és sajnos sebet ejteni is. így a suessz nem csupán rossz. Stressz éri Önöket az első randevún, ha lesiklanak a sípályán, ha külföldre utaznak. Ilyenkor a stresszt élvezik.
A stressz nem az, ami éri Önöket, hanem ahogyan Önök válaszolnak. Dr. Selye János, magyar származású tudós a következő módon fogalmazta meg: „A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármely olyan okra, ami kiváltja azt."
Egy példa segít megvilágítani ezt a kérdést. Tegyünk ki a napra egy darab vajat és egy darab agyagot. Egy idő
után a vaj megolvad és elfolyik, az agyag pedig megkeményedik. Nem a külső hatásban volt a különbség, hanem ahogy az anyagok erre válaszoltak, így vagyunk mi is. Ugyanarra a környezeti tényezőre az egyik ember méregbejön, a másik észre sem veszi.
Néhány példát szeretnék megemlíteni.
Ha szól a diszkózene, másként viszonyulnak hozzá azok, akik a terembe szórakozni mennek, és másként a környék lakói.
Más-más érzése van a két csapat szurkolóinak, ha gólt rúgtak a futballpályán az egyik csapat játékosai.
Ha ezt megértettük, akkor helyesen tudjuk kezelni a kérdést. A világot nem változtathatjuk meg, de önmagunkat igen.
Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy elutaztunk Budapestre, és egy előkelő szállodában kaptunk szállást. Mivel csak késő délelőtt lesz programunk, úgy tervezzük, hogy reggel
sokáig alszunk. Erre reggel hat órakor valaki elkezd zongorázni a szomszéd szobában. Felkapjuk a telefont, s leszólunk a recepcióra, hogy akadályozzák meg a zongorázást. Erre a hölgy közli, hogy sajnálja, de X zongoraművész úrnak ma este koncertje lesz, és most készül, gyakorol.
Óh, milyen kiváltság, a világ legjobbjával egy szállodában lakni, s ráadásul még jegyet sem kell váltani, hogy hallhassam zenéjét!
Ugyanahhoz a dologhoz kétféleképpen viszonyulhatunk. Máshogy viszonyulunk, ha a vázát az unokánk rántotta le, és másként, ha anyósunk törte el. Pedig a kár ugyanaz. Ha egy macska találkozik egy kutyával, felborzolja a szőrét, meggörbíti a hátát, megemelkedik a vércukorszintje, a vérnyomása, és a pulzusa, felszabadulnak tartalék energiái. Ez képesíti arra. hogy elmeneküljön a kutya elől, vagy megkarmolja a meglepett kutyát, és úgy szökjön fel a fára. Az
ember is két utat választhat: vagy harcba száll, vagy elmenekül.
A stressz megmentette a macskát, így számunkra is hasznos akár a menekülés, akár a küzdés. Elugrunk az autó elől, megnyerjük a meccset, kivágjuk magunkat a vizsgán, és sorolhatnánk tovább.
A baj akkor kezdődne, ha a macska a nap teljes ideje alatt működésben tartaná a reakcióit. Idő előtt jobblétre szenderülne. így van az ember is. Ha sokáig érnek bennünket támadások, „stresszek", ez valahol jelentkezni fog az egészségünkben. Mindenkinek van sebezhető pontja, ahol a probléma kiütközik. Ilyenek lehetnek: fejfájás, gyomorpanaszok, alvászavarok, tenyérizzadás stb.
A következő alkalommal arról szólunk, hogy hogyan mondjunk „NEM"-et a stresszre.
Ne felejtsék mottónkat: „A stressz csak az élőket sújtja."
Gyürüs István
DR. HORVÁTH ISTVÁN , * * * "KÜLKERESKEDELMI
ÜGYVÉD * jSR* ÉS EURÓPA JOG
* |H * SZAKJOGÁSZ

Míg az előzőekben bemutatott közös piaci szabályokban - elsősorban az ún. négy szabadság területén - egy kiforrott, ma már kiegyensúlyozottnak mondható gyakorlat érvényesül, addig az Unióban a mezőgazdaság az a terület, amely az alakulástól a mai napig a tagországok között sokszor éles viták forrása. Nemzeti agrárérdekek túlhangsúlyozásával sokszor más fontos érdekek is áldozatul esnek.
Az Európai Unió tagországai kb. 150 millió hektáron, területük 55%-án folytatnak mezőgazdasági termelést. A mezőgazdaság az aktív keresőknek csak 5,1 %-át foglalkoztatja.
Az Unió teljes gazdasági teljesítményében a folyamatosan növekvő mezőgazdasági termelés egyre kisebb helyet foglal el. A GDP (bruttó hazai termék) kevesebb mint 2%-át teszi ki, míg ez az arány pl. 1973-ban 5% volt.
Világviszonylatban az Európai Unió mezőgazdasági termelése meghatározó. Az Európai Unió termeli meg pl. a világ gabonatermése 17%-át, a hústermelés 14%-át, a tejtermelés 35%-át, valamint a bortermelés 74%-át.
Az integrációt alapító Római Szerződés az agrárpolitika céljait az alábbiakban határozta meg:
- a mezőgazdasági termelés növelése,
- a mezőgazdasággal foglalkozó népesség számára emelje az élet- és jövedelmi színvonalat,
- stabilizálja az agrárpiacokat,
- folyamatosan biztosítsa a lakosság élelmiszerellátását,
- méltányos árszintet alakítson ki.
MII ŐCIAfBAiÁClI FOLÍTIláJá
A jelzett túlhangsúlyozott érdekek érvényesítése a mezőgazdaságot túlszabályozottá tette. Elég, ha arra utalunk, hogy az Unió kb. 80-120 ezer oldalnyi szabálytengerének a felét adják a közös agrárpolitika regulái.
Emellett nem elhanyagolható a támogatások talán eltúlzott mértéke sem. Ez a \'60-as években a közösség kiadásainak kb. 3/4-ét, ma valamivel kevesebb mint a felét teszi ki.
A támogatás alapvető oka az, hogy az Európai Unió ki kívánja vonni magát a mezőgazdasági termékek világkereskedelmének alacsony árszintje hatása alól. Ezt bonyolult és költséges - a következő cikkben részletesebben bemutatott - formában teszi.
A piaci folyamatokba beavatkozás a kezdetben súlyos túltermelési válságokhoz vezetett. Az 1950-es évek végén a Közösség még alapvető élelmiszerekben is behozatalra szorult. Ezért az ellátás biztosítása érdekében ösztönözni kellett a termelést. Mivel a termelést erősen támogatták, a gazdáknak érdekük lett a termelés mennyiségének növelése. Ez kezdetben Franciaországban, de később a talpra állt Németországban is termékfelesleghez, az akkori hírekben szereplő raktárakban álló „vaj- és húshegyek" létrejöttét eredményezte. Az így kialakult feleslegek „eltüntetése" újabb súlyos pénzügyi támogatással történt. Támogatott volt a termelés, de annak produktumainak felhasználása is.
A termelés szabályozását úgy kellett kialakítani, hogy annak mennyiségét a piaci igényekhez igazítsák, ami bizonyos termé-
keknél - tipikusan pl. a tej - szigorú termelési kvóták bevezetését igényelte. Ugyanakkor az alacsony világpiaci árszínvonal kivédése érdekében bonyolult ártámogatási, illetve védővám intézkedéseket (a lefölözések) igényelt.
Az így kialakult rendszert támadták a közösségen belül, mert a mesterségesen magasan tartott árak érzékenyen érintették az élelmiszerfogyasztó lakosságot. Ugyanakkor a kívülálló országok is joggal kifogásolták, hogy a közösség mezőgazdasági politikája ellentétes a világkereskedelem elfogadott szabályaival.
A hatékonyabban, olcsóbban termelőkkel szemben a közösség védővámjai óvták a közösségi termelőket, míg a drágán előállított közös piaci mezőgazdasági termékek exportjához (hogy azt a harmadik országokban a világpiaci áron tudják értékesíteni) jelentős ártámogatást (ún. intervenció) nyújtottak.
A harmadik országokból származó termékekkel szembeni védelem főbb eszközei a behozatali kvóta meghatározása, és az ún. küszöb- vagy zsilipár meghatározása. A behozatali kvóta kimerülése után további import nem engedélyezett. A küszöbárat a belső árszínvonal figyelembevételével alakítják ki termékenként. Az olcsóbb harmadik országból termék csak a küszöbáron kerülhet a közösségbe. A vételi ár és a küszöbár különbségét az ún. lefölözéssel (újabban ez is vámjellegű) sújtják az import terméket.
A termékek zömének árát
évente állapítják meg. Ha a túltermelés miatt az árak meghatározott szint alá süllyednek, megindul a közösség beavatkozási rendszere. A közösség egy beavatkozási áron felvásárolja a többletmennyiséget, ezzel helyreállítja a megadott, korábbi árszintet.
A termelés ösztönzését a különböző támogatások adják. Ez azt jelenti, hogy a termelő a garantált felvásárlási áron felüli prémiumban részesül, sőt bizonyos termékeknél, pl. durum-búza, pluszösszeget fizetnek részére.
A közös piac mezőgazdaságot szabályozó elvei, eszközei a kiegyensúlyozott termelés érdekében állandóan változnak. Elsősorban a kialakult túltermelés váltotta ki az egyre mélyrehatóbb reformokat. Ennek egy jelentős állomása volt az 1984-ben bevezetett tejkvóták megállapítása. 1988-tól működik az ún. ugaroltatás. A 20 hektár feletti birtokokon folytatott növénytermelés esetén a termőterület 10%-án nem lehet emberi fogyasztásra alkalmas növényt termelni. Természetesen az ugarolt területek után a gazdák támogatást kapnak.
1993-ban bevezetett mezőgazdasági politikai reformok legfőbb célul a termelés és a készletek csökkentését tűzték ki az ár-és a jövedelempolitika szétválasztásával. Ez utóbbi célja, hogy a termelői árak közelítsenek a világpiaci árakhoz, ugyanakkor a termelők árcsökkenés miatti jövedelemkiesését közvetlen kompenzációs kifizetésekkel pótolja.
2000. augusztus 31.
19
Megdöbbenve fedeztük fel a nyáron, a Sétakertben álló Kanizsai Dorottya szobrot. Egy ismeretlen - bizonyára nem tudta kit ábrázol a szobor -. sajátos érzelmi állapotától indíttatva átértelmezte. Hasznosabb lett volna, ha otthon, a lakásban éli ki alkotó hajlamait! Például fekhelyével szemben, a szekrényt, vagy a tapétát pingálhatta volna ki mély átéléssel.
Elevenítsük fel ismereteinket, kinek az emlékét dicstelenítette meg amatőr rajzművészünk?
A Kanizsai család hadi, politikai, egyházi stb. téren mindig vezető szerepet játszott. Hű fiai voltak az országnak, s a család legtöbb tagja vére hullatásával védte a magyar határokat. A Kanizsai család magyar eredetű. A család az Anjouk idejében és Zsigmond uralkodása alatt élte virágkorát. A család egyik jeles tagja, Lőrinc kapta 1324-ben a kanizsai uradalmat. Ez időtől kezdve viselték a család tagjai a Kanizsai nevet.
„Nemzetünk tragédiája bevégződött a Mohácsi csatamezőn" - olvashatjuk Takács Sándor: Régi magyar nagyasszonyok c. könyvében. Legjobbjaink hősi harc után nagyon megszaporították nemzeti mártírjaink számát. Megérdemelték volna, hogy az egész nemzet sirassa őket, de még olyan ember sem akadt, aki a halottakat eltemette volna. A veszedelmes csatatérhez még közel sem ment senki. Csak a farkasok és a halottrablók kóboroltak ott éjjelente.
Amire férfi nem mert vállalkozni, azt véghezvitte egy gyönge, de fennkölt lelkű nő. Kanizsai Dorottya nagy pénzen 400 embert fogadott, s a mohácsi csata halottait mind eltemettette. Amit a hatalom és a férfierő elmulasztott, azt a nemzetét megbecsülő, érző szívű nő megcselekedte. Kanizsai Dorottya a tettével önmagának emelt örök emléket, olyan emléket, amely tovább él a legerősebb gránitkőnél. Ha bármelyik 16. századi írott emlékünk ejt szót Dorottya asszonyról, mély tisztelettel teszi. A század egyetlen nője sem emelte oly magasra a magyar asszony méltóságát, mint ő. Ahol megjelent, enyhülés váltotta föl a szenvedést és ima a zúgolódást, a szegény, ruhátlan gyermekeket és árvákat felruházta. Páratlan bőkezűsége mindenütt megnyilvánult, ahol a fájdalom, a nélkülözés és a szenvedés ostorozta az embereket. A műveltség terén is felülmúlta kortársnőit. Otthonosan forgott a legmagasabb körökben, a királyi udvarokban. Nyelveket beszélt, s a társadalmi érintkezésben is mintaszerű volt.
Merítsünk erőt. lelkesedést múltunkból. A nagy egyéniségek tettei álljanak előttünk jó példával, s szítsanak tüzet az élők közömbös lelkében.
Hajtsuk meg fejünket Kanizsai Dorottya emléke előtt!
Bakonyi Erzsébet
Kanizsai erdő alján. Kisfakos szélén
Mátra alján, falu szélén, lakik az én öreg néném. Ki ne ismerné Fazekas Anna „Öreg néne őzikéje" - című verses meséjét! S ha netán a valóságban mi is rátalálunk egy hozzá hasonlóra, gondterhes hétköznapjaink elviseléséhez erőt adhat kitartásuk, nem hivalkodó egyszerűségük felemelő példája.
A kanizsai erdő alján, Kisfakos szélén, lakik az én Annus nénim. Melegszívű, dolgos, szerény, őróla szól most a mesém.
Gyermekkoromban indultam hozzá először szomszédainkkal. Később. 5-6 évenként megismétlődött látogatásunk. A szomszédék gyermekei felnőttek, én továbbra is hűséges kísérőjük maradtam.
Az erdőszéli házikó mind a négy évszakban megmutatta ékes arcát. Megnyugtató csendje a fővárosig is
elkísért. Velem volt a zsúfolt metrón, amikor vizsgára készültem az újságíró iskolán, és kánikulai forróságban az irodai levelek megszámlálhatatlan halmazai között.
Gyakran sóvárogtam rá, hogy visszajussak oda, ahol tavasszal -válaszra várva - kakukk dalától visszhangzott az erdő. Nyáron, a házikó árnyas teraszáról, szőke búzatáblák frissítő leheletét lélegezhette be a városból jött vendég tüdeje. Ősszel, még alig intett búcsút a sárga kukoricaszár, férfierőt megszégyenítő rendben talicskázta ki kertjébe a jobb termést hozó trágyakupacokat.
Amikor elkelt már a fűtés a konyhában, a tűzhely barátságos melege marasztalt továbbtartózko-dásra a gazdaasszonnyal együtt, akinél mindig volt házi zsírban el-
tett lesütött hús és ropogós csemegeuborka.
Az apró termetű, mosolygós tekintetű asszony férje nem tért haza a háborúból, így egyedült nevelte fel, s tanítatta szakmára fiát. Eveken át gyűjtögette forintjait a ma már jogi egyetemet végzett leány-, és autószerelő fiúunokának.
A fehérre meszelt disznóólban két szép hízó nevelkedik minden évben. Szorgos keze munkájával - míg nem volt gáz, a távolabb élő fia falujában - előteremtette a téli tüzelő nagy részét számukra.
Hetvenhétszer járta vele Földünk körbe a Napot.
A szomszédokkal sokszor indultunk útra a városból gyalogszerrel, mégis két kezemen megtudom számolni, hányszor értünk célba. A természet - mint hétfejű sárkány láng-
nyelve -, gyakran megállított bennünket, s nem jutottunk tovább a favár-nál. a Kisfakosra vezető erdei úton.
A pecás ember tudja - ha a Csónakázó-tavon köszönti a hajnalt -. az alsóerdőn túl, a párába burkolózó hegy felől süt rá. a kanizsaiakra a Nap! Onnan, ahol a meseházikó áll. Karácsonykor, szárnyuk alatt fenyőfával, szállnak fel az angyalok, puha párnájuk pihéit a városra hintik, csillogó ruhába öltöztetik a karácsonyfákat, s mire odújukban álomra hajtják fejüket a madarak, visszatérnek az erdőbe, és hűs zúzmara takaró alatt alusszák tovább egy évig tartó álmukat.
A kanizsai erdő alján. Kisfakos szélén, lakik az én Annus nénim. Melegszívű, dolgos, derék, őróla szólt most a mesém.
Bakonyi Erzsébet
20
2000. augusztus 31.
Új törvény, nagyobb szigor
ANGYALC
WW
ELŐNYBEN?
- A Magzatvédelmi Törvény lényege nem változott. Lényeges változás azonban, hogy az eddigi egyszeri beszélgetés helyett most van egy „A" és egy „B" beszélgetés. A két beszélgetés között minimálisan három napnak kell eltelnie. Az első beszélgetés során szó sem eshet terhességmegszakításról, ennek a beszélgetésnek az a célja, hogy feltárjuk a várandós asszony előtt azokat a lehetőségeket, amelyek a magzat megtartásakor számára igénybe vehetővé válnak. Beszélünk a szociális juttatásokról, a GYES és a GYED nyújtotta lehetőségekről, és minden olyan támogatási formáról, ami segítheti a megszületendő gyermek felnevelését. Ezen a beszélgetésen szó esik az örökbeadási lehetőségről, arról, hogy a kórházakban vannak inkubátorok, ahol minden adminisztráció nélkül otthagyható a nem kívánt gyermek. Egyszóval az „A " beszélgetés alkalmával mi mindent igyekszünk megtenni azért, hogy az anya ne szakít-tassa meg a terhességét, hogy hagyja meg a benne növekvő életet, adjon egy lehetőséget a benne fogant kis embernek. Ezt követően egy újabb időpontban egyezünk meg, ez az úgynevezett „fi" beszélgetés. A két beszélgetés között eltelő időben van még egy esélye a várandós nőnek arra, hogy minden lehetőséget számba vegyen, és eldöntse, mit tesz. A „B" beszélgetésen már a terhességmegszakításról is szó esik. Az abortusz lefolyásáról, veszélyeiről és az ezzel kapcsolatos összes
Július elsejétől változott a Magzatvédelmi Törvény. A szakemberek egy része pozitívnak tartja a változásokat, mások úgy vélik a szigorítások nem túl szerencsések. Az új előírásokról, és várható hatásairól Illés Endrénével, a Családvédelmi Szolgálat védőnőjével beszélgettünk.
kérdésről szót ejtünk. A „B" beszélgetést követően már kiadható az a kérőlap is, amellyel a terhes asszony szakorvosánál terhességmegszakításra jelentkezhet.
- A két alkalommal történő elbeszélgetésről hogyan vélekedik?
- A két beszélgetéssel kétszeresre növelhetjük a magzat életesélyeit, az anyának több ideje van a mérlegelésre. A két beszélgetés több információ átadására ad lehetőséget, nem egyszerre kell minden információt az anyára zúdítanunk, neki is van lehetősége arra, hogy mindent átgondoljon, és az első beszélgetést követően megfogalmazódó kérdéseit feltegye. Az új törvény lehetőséget ad arra, hogy a két beszélgetés között a várandós nő rendezze azokat a viszonyokat, akár érzelmi, akár anyagi dolgokról van szó, amelyek rendeződésével a magzat megtartása mellett dönthet.
- Mibe kerül egy terhességmegszakítás?
- Jelenleg 15 ezer forintot kell fizetni a beavatkozásért. Ez az ár másfélszerese a korábbinak, és változó összegről van szó. A törvény végrehajtási rendeletébe most is beépítésre kerültek különböző szempontok, amelyek alapján az ár harminc illetve ötven százalékkal
mérsékelhető. Ha valaki valamilyen szociális ellátásban részesül, az arról szóló határozatot magával kell hoznia, különben a befizetendő díj kiszámításánál nem tudjuk figyelembe venni, mint díjcsökkentő tételt. A befizetendő összeg kiszámításakor a várandós nővel egy háztartásban lévő jövedelmi viszonyait is vizsgáljuk. Kiskorú esetében pedig az eltartójának jövedelmi viszonyait vesszük górcső alá.
- Van-e olyan helyzet, amikor térítésmentesen végezhető el a beavatkozás?
- Igen, de el kell mondanom, hogy a köztudatban „szegény alapon" ingyenesen elvégzett beavatkozás lehetősége megszűnt. Térítésmentesen végezhető el a beavatkozás, például ha valaki magasabb összegű családi pótlékot kap, rendszeres szociális segélyben részesül, fogyatékossági támogatást kap, vagy vakok személyi járadékára jogosult.
- Az ön tapasztalatai szerint hogyan vélekednek az érintettek a július elsején életbe lépett változásokról?
- Nem túl pozitívan. Különösen azok a nők vannak felháborodva, akik a terhességmegszakítást tekintették a védekezés egyik jól bevált - köztudottan káros és veszélyes - módjának. A másfélszeresére emelt
díjat is túlzónak tartják, de sokan vannak úgy, hogy ennek van némi visszatartó ereje.
- Valóban lehet ez visszatartó erő, vagy inkább az angyal-csinálók kora tér majd vissza?
- Egyes esetekben valóban lehet visszatartó -erő, de nagyon csekélyke erő, és régen rossz, ha valakit csak ez tart vissza. Én nagyon remélem, hogy az angyalcsinálók, vagy szakszerűen, a törvénytelen terhességmegszakítások kora nem tér vissza. Remélem, hogy a nők mára eljutottak arra a szintre, hogy az egészségük mindennél fontosabb, és szakemberre bízzák a dolgot. Úgy vélem, a nem kívánt terhességet megelőzni kell. Ma már nagyon sok lehetőség van erre. A kanizsai kórházban is működik egy a nap 24 órájában felkereshető sürgősségi ambulancia, ahol szakemberek állnak a bajbajutottak rendelkezésére. Ha valaki tanácsot, segítséget szeretne kapni, jöjjön el a Családvédelmi Szolgálathoz, széles körű felvilágosítást tudunk adni, szívesen válaszolunk minden kérdésre. Ez a szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe. Január elsejétől lép életbe az a változás, amelynek eredményeként a Családvédelmi Szolgálat védőnőinek lehetősége lesz segíteni a védekezés megoldásában. A különféle eszközök, tabletták kedvezményes áron való beszerzéséhez igazolást tudunk majd adni azoknak a nőknek, akik felkeresik a szolgálatot, és együttműködnek velünk.
D.É.
2000. augusztus 31.
21
SAKK
A Tungsram Sakk Klub csapatai szenzációs szezont tudhatnak maguk mögött. NB l-es gárdájuk fennállásuk legsikeresebb évadját produkálva bronzérmes lett, NB U-es együttesük pedig megnyerve a bajnokságot feljutott az NB l/B-be. Mindez a kiváló utánpótlás-képzésnek is köszönhető, ami évek óta Bagonyai Attila FIDE mester, az NB I-cs csapat egyik kiválóságának irányításával történik. Ifjú sakkozóik közül többen már-már stabil tagjaivá váltak a Ribli, Pintér, Stohl, Faragó nemzetközi nagymesterek nevével is fémjelzett élvonalbeli gárdának, emellett szép sikereket értek el különböző kor-. osztályos versenyeken. Idén Magyarország rendezte a 18 év alatti fiú és leánycsapatok Európa Bajnokságát, melyen a magyarok két-két csapatot indíthattak. Július 10— 17-ig Balatonlellén zajlottak a küzdelmek, a fiúknál 4, a lányoknál 2 fős csapatok indultak a 7 fordulós, svájci rendszerű tornán. A fiúknál Flumbort András (5/2,5 pont) az első számú csapatban szerepelt, amely a 6. helyen végzett. A lányoknál Szabó Virág a második csapatban kapott helyet, másfél ponttal járult hozz az 5. hely megszerzéséhez. A júliusi Országos Női Egyéni Bajnokságon Vajda Szidónia képviselte a kanizsai színeket. A Tungsram éljátékosa viszonylag gyengén rajtolt, a folytatásban viszont már szokott formáját produkálta, s 5 pontot szerezve holtversenyben a 3-5. helyen végzett. A Kaposváron rendezett II. Pannon Pan Kupa pénzdíjas versenyen Kustár Sándor az 50 fős mezőnyben 9 forduló alatt 5,5 pontot teljesített, ez az 5. helyet eredmé-
JUDO
A MAV NTE Judo Szakosztálya szeptember-október hónapban felvételt hirdet 6-18 éves fiatalok részére:
- versenyjudo (élsport),
- önvédelem (jiu-jitsu, aikido, jin-do, karate, boksz) kizárólag 14 éves kortól esti edzésekkel.
- senior korcsoportú edzések
A tanfolyamokat megfelelő létszám (8-10 fő) esetén indítják cl. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a MÁV Sportpályánál (Ady u. 78.), az edzőteremben. Hétfő, szerda, péntek: 17-19 óráig. Telefonon információ: 60/493-554
nyezte. A FEDE 3-as kategóriájú Veszprémi Nyár elnevezésű nemzetközi versenyen Flumbort András a felnőttek mezőnyében is helytállt. Hat pontot szerzett, mellyel a 3. helyen zárt, mindössze fél pont kellett volna még a nemzetközi norma teljesítéséhez. Augusztus 11-13-án Tapolcán rendezték az Isolyth Kupa Diák Sakkversenyt, melyre a Dunántúl legjobb 14 év alatti versenyzőit hívták meg, nemenként 10 főt. A hölgyeknél két ifjú sakkozónk is meghívást kapott. Biskopics Boglárka a 4., Simon Krisztina a 6. helyen végzett. A fiúknál Ladányi Zsolt 3. lett.
KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS
XXVII. MÓRICZ KUPA
A kiskanizsai utcák-terek hagyományos szabadtéri kispályás labdarúgó-bajnoksága ismét népes részvétellel zajlott a júliusi hétvégéken. Évek óta a serdülő, ifjúsági és felnőtt csapatok mellett a már senior korosztályba lépett focibarátok is küzdhetnek szűkebb pátriájuk színeiben, így számosan vannak, akik több mint negyedszázada vesznek részt egyfolytában a tornán. A négy korcsoportban idén 32 csapat indult, ez egyfajta nevezési csúcs is volt. A legnépesebb a felnőttek mezőnye volt ezúttal is, a 18 gárda először selejtezőket vívott a fináléba jutásért, míg a többi korcsoportban körmérkőzéses formában döntötték el a helyezéseket, illetve a kupagyőzelmet. A serdülők öt csapatos mezőnyében a Rozmaring utcai srácok bizonyultak a legjobbnak, a hat ifis gárda versengéséből a Cigány utcaiak szerezték meg az első helyet, míg az öregfiúknál a Pivári utca együttese lett a kupagyőztes. A felnőtteknél a Körmös utcaiak két csapattal indultak most is, s mindkettő bejutott a legjobb négy közé. A végső győzelmet -akárcsak tavaly - a Körmös II. szerezte meg, így újabb egy évig őrizhetik a Móricz-kupát.
BASEBALL
Az Ants Thury Baseball Klub
élvonalbeli gárdájának elmúlt évi sikerei a korábbiaknál is sűrűbb programot ígértek az idei szezonra. A Magyar Kupa mellett megnyerték a B-csoportos KEK-et is, s kvalifikálták magukat a kontinens legjobb 24 csapata közé. A hazai bajnoki és kupaküzdelmek mellett így rangos nemzetközi tornákon is helyt kellett állniuk, arról nem is beszélve, hogy szinte fél csapatuk tagja a magyar válogatottnak, amely a „B" kategóriás Európabajnokságon vett részt. A sorozatmérkőzések, s az ezzel járó utazások bizony nem kis megterhelést jelentettek a játékosoknak, ami az eredményességben is megmutat-
lehetőség a javításra, akár egy újabb bajnoki cím megszerzésére is.
LABDARÚGÁS
Javában tart a honi labdarúgóbajnokság valamennyi osztályában az őszi, úgynevezett kvalifikációs szezon. Az élvonalban szereplő Nagykanizsa FC gárdája a jó passzban lévő és gólzáporos győzelmeket arató újpestieket fogadta a legutóbbi fordulóban. A mérkőzés egyfajta sporttörténeti jelentőséggel is bírt, hiszen először közvetített városunkból élő adásban focimeccset a Magyar Televízió. Talán ez is okozta, hogy kicsit megilletődötten kezdett a Mihalecz-legénység, s csak a 16. percben bekapott gól után lendült bele igazán. Több helyzetet is kidolgoztak, gólt viszont ismét a vendégek értek el Dvéri újabb találatával. A második játékrész elején Popovicsék játszották a támadóbb szellemű focit, ám gólt megint az újpestiek rúgtak negyedóra elteltével. A háromgólos hátrány nem törte le a hazaiakat,
kozott. Nem tudták megtartani pozíciójukat az európai élmezőnyben, s az interligás szereplés sem a legfényesebbre sikeredett. A válogatottban azért becsülettel helytálltak, s a csoportküzdelmek döntőjéig segítették csapatunkat. A 13 ország vetélkedésében végül a harmadik helyet érte el válogatottunk, ami ugyan kevés volt az „A" kategóriába kerüléshez, viszont jókora előrelépés a két évvel ezelőtti Eb 12. helyéhez. A hazai megmérettetések sorában a Magyar Kupa fordulói következtek, amelynek többszörös győztesei. Megvédeni idén már nem tudják, mivel nagy csatában kikaptak az ajkai Black Birds gárdájától, s nem jutottak a döntőbe. A Hangyáknak így már csak a hazai bajnokságban nyílik
sőt még nagyobb elszántsággal vetették magukat a küzdelembe. Alig öt perc múlva a csereként beállt Lukács emelt parádésan az UTE kapujába, majd három perccel később Farkas remek beadását bólintotta be a másik cserejátékos, Bognár. Érett az egyenlítés, sőt akár a fordítás lehetősége is, ám egy gyors újpesti ellenakciónál Korsós kapott labdát tiszta helyzetben, s 14 méterről leadott lövését Gelencsér nem tudta hárítani. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó sorsa, a befejező percekben a hazaiaknak csak egy kapufára futotta. A mérkőzés számos tanulsággal is szolgált, leginkább azzal, hogy kezdettől kellett volna úgy focizni, mint azt tették 0-3 után.
Bacskay Zoltán
22
2000. augusztus 31.
UDULES GYULÁN!
Szeretettel várjuk Kedves
Vendégeinket a Gyulai Szőlő Panzióba.
Tel./fax: 66/466-246 Mobil: 30/249-8252
VWGolfl. 1,1-es,
5 ajtós, friss műszakival, friss zöldkártyával ELADÓ.
APRÓHIRDETÉSEK
HIRDETÉSEKET Kanizsa Újság Kit. szerkesztőségében (Nagykanizsa, Király u. 47.1. emelet) VESZÜNK FEL!
INGATLAN
Nk-án, a belváros legforgalmasabb helyén I. emeleti, felújításra szoruló, egyedi fűtéses, 45 nm-es galériázható lakás, bármilyen célra alkalmas, eladó. Érd.: a Király u. 3l/E alatt lévő esküvői ruhaköl-
csönzőben. (31114 K)_
Nk-án, a Csengery út elején felújításra szoruló, teljesen alápincézett 120 nm-es családi ház udvarral, de anélkül is, lakás, üzlet, iroda céljára eladó. Érd.: 16 óra után a 312-767-es telefonszámon. (31122 K)_
Nk-án, Alsó-Szabadhegyen 1500 nm-es közművesített, építési engedéllyel, tervrajzzal rendelkező telek eladó. Érd.: 30/9130-259 (31 123 K) Kiskanizsán családi ház eladó, 100 nm-es (3 szoba, étkező, hall), nagy udvar melléképületekkel. Csere is érdekel, értékegyeztetéssel. Érd.:
329-363 (31126 K)_
Kiskanizsán 200 nm-es, 6 szobás kertes családi ház eladó. Irányár: 100.000 Ft/nm. Érd.: 30/9015-222 (31127 K) Eszteregnyén a Kossuth út 30. alatt 83 nm-es összkomfortos családi ház, egy hold földdel,
ZALA MEGYEI KERESKEDELMI ES IPARKAMARA Nagykanizsa Térségi Szervezet 8800 Nagykanizsa, Ilus/ti tér 5. Tel.: 93/536-200, Fax: 93/536-200
MEGHÍVÓ
Tisztelt Kamarai Tagunk!
A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagykanizsai választásokat előkészítő bizottsága tájékoztatót tart a soron kívüli kamarai választások lebonyolításáról, a jelöltállítás módjáról, a szavazás menetéről.
Helye: IPOSZ Székház I. emeleti tanácsterem
Nagykanizsa, Berzsenyi u 2/a. Ideje: 2000. szeptember 4., 17 óra
A tájékoztatóra tisztelettel meghívom.
Nagykanizsa, 2000. augusztus 30.
Mádé Károly
a bizottság elnöke, a ZMKIK alelnöke
TRI <f>
00/36/06/30/2399-555, 06/60/399-399, 06/93/318-289 NONSTOP
AUTÓMENTÉS
Lakatos István autómentő kisiparos. Autóklubok, autókereskedők Nagykanizsa, Krúdy Gyula út 4. szerződéses partnere.
gyümölcsössel, garázzsal, műhellyel eladó. Irányár: 2.750.000 Ft. Érd.: 20/364-5248 (31128 K)
BÉRLET
Belvárosban utcáról nyíló 17 nm-es helyiség, elsősorban irodának kiadó. Érd.: napközben a 317-557-es telefonszámon. (31125 K)
JARMU
Lada Kombi 1200-es, 1981-es, piros, lejárt műszakival eladó. Irányár: 80.000 Ft. Érd.: 30/9932-534 (31027 K) Skoda 120-as, \'83-as, friss műszakival, frissen fújva, jó állapotban eladó. Érd.: 324-333 (31 131 K)
VEGYES
Félpáncéltőkés versenyzongora felhangolatlan állapotban, 100.000 Ft irányáron eladó. Ugyanitt gyermek akkumulátoros rendőrmotor, új akkumulátorral eladó, irányár: 25.000 Ft. Érd.: 30/9932-534
(31028 K)_
FV-3 típusú kukoricadaráló újszerű állapotban eladó. Érd.: 320-710(31118 K)
Autós gyerekülés és kétfunk-ciós sport babakocsi eladó. Érd.: 334-210 (31 119 K) Bébiruhák (1 éves korig) olcsón eladók. Érd.: 17 óra után a 315-668-as telefonszámon. (31130 K)
SZOLGÁLTATÁS
PARKETTÁS MUNKÁK! Érd.: 321-01 l-es telefonszá-
mon. (31039 K)_
Szobafestést, mázolást, tapétázást és külső homlokzat szigetelését és festését vállalom.
Érd.: 30/902-0542._
Német nyelvtanítás, nyelvvizsgára felkészítés, korrepetálás. Érd.: 14 órától (Tóth) Nagykanizsa, Dózsa György u. 114/8. Tel.: 320-381 (31129 K)_
Városközpontban teljesen felújított irodaházban (volt Mezőbank) 2 db 10 nm-es, 6 db 15 nm-es és 1 db 20 nm-es iroda
kedvező feltételekkel kiadó. A bérleti díj tartalmaz
minden költséget, kiépített telefonvonalat
tudunk biztosítani. Földszinten 140 nm-es konferenciaterem létesült.
Érdeklődni: 20/9562-405.
KANIZSA Del-Zalai Hetilap - Főszerkesztő: Lukács Ibolya. Újságírók: Büki Erzsébet. Dukát Éva. Lukácsa Zsuzsa. Munkatársak: Hársfalvi Tímea, Tóth Tihamérné. Külső munkatársak: Bacskay Zoltán. Bakonyi Erzsébet. Benedek Miklós. Halász Gyula. Horváth István. Varga György (fotóriporter). Szerkesztőség: Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. I. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet Tel.: 93/312-305. Felelős vezető: Lukács Ibolya. Nyomja a Zalai Nyomda Rt. Zalaegerszeg, Gorkij u. I. Tel.: 92/313-550. Felelős vezető: Czirkl György. Terjeszti a Magyar Posta és a Kanizsa Újság Kft. Az árus példányok ára 65 Ft. E-mail címünk: kanizsahetilap@sienet.hu. ISSN 0865-3879
MEGBÍZHATÓ TARS AZ UTAKON ASTRA CLASSIC
Használtautó-beszámítással és kedvező hitelfeltételekkel
várjuk érdeklődőinket.
KISS-GERENCSÉR AUTÓHÁZ• Nagykanizsa, Récsei út 1. Tel.: 93-518-940
Beszédcentrikus, kiváló képzéssel várja Önt és gyermekét a
DIALÓG NYELVSTÚDIÓ
Ajánlatunk: 2000. szeptembertől
1. Normál ütemű képzés (4 óra/hét)
2. Intenzív ütemű képzés (6-9 óra/hét)
3. Cégek számára kihelyezett egyéni vagy csoportos oktatás
Kezdő, újrakezdő, középhaladó, haladó, társalgási, vizsgára felkészítő tudásszinteken
ANGOL, NÉMET, OLASZ
nyelvből, 6-8 fős csoportokban.
• Órakezelés: délelőtt, délután, este illetve csak szombat délelőtt
• Kedvező óradíj - havi és részletfizetési lehetőség
• Jelentős kedvezmények:
- diákoknak, törzstanulóinknak
- délelőtti képzés esetén
- a szeptember 4-ig beiratkozok számára
Beiratkozás:
a jelentkezés sorrendjében személyesen, szeptember 15-ig.
DIALÓG NYELVSTÚDIÓ
Nagykanizsa, Kinizsi út 2/a. Tel/fax: 93/326-413,30/9272-329 E-mail: dialog@westel900.net http://www.dialognk.hu
Kiváló képzés, kis létszámú csoportokban, a legkedvezőbb áron!
KANIZSA FELSŐOKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
UNIVERSITAS NYELVISKOLA
Cím: Nagykanizsa, Zrínyi u. 33. Teiyfax: (93) 312-052 • e-mail: kfa@mail.sienet.hu
2000. szeptember 25-től folyamatosan
kezdő, újrakezdő, haladó, vizsgára felkészítő normál és intenzív nyelvtanfolyamokat indít 40 órás egymásra épülő egységekben
ANGOL, NÉMET nyelvből, 6-10 fős csoportokban, illetve egyéni képzés formájában. Cégeknél igény szerinti csoportösszeállításban.
Speciális tanfolyamok:
• Üzleti szaknyelvi
• Szintentartó társalgási
• Nyelvvizsgára előkészítő
• Felvételi vizsgára előkészítő (középiskolásoknak, érettségizetteknek)
• Gyermektanfolyamok (általános iskolásoknak)
• Készségfejlesztő (nyelvtani rendszerező, szókincs-fejlesztő, olvasás, írás, hallás utáni értés, ill. beszédkészség-fejlesztő) kurzusok
Órák: délelőtt, délután, este, illetve szombat délelőtt. Standard tanfolyamok: heti 2x2 óra. Intenzív tanfolyamok: heti 4x2 óra. Szombati tanfolyam: 1 x 4 óra.
Óradíj: 350 Ft/fő, speciális kurzusra 400 Ft/fő (2800-3500 Ft/csoport), részletfizetési lehetőség. Törzshallgatóknak 10% kedvezmény.
Jelentkezési határidő: 2000. szeptember 20.
Jelentkezés és beiratkozás: Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Universitas Nyelviskola Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 33. Tel./fax: (93) 312-052
A minőséget diplomás oktatóink garantálják.
24
I 2000. augusztus 31.

Insert failed. Could not insert session data.