Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Ki lesz a húszezredik beiratkozó? Sorsolás

2008. december 20. 15:15 - 16:00
 A húszezredik beiratkozott olvasó és a tagságát megújító sorsolása

A sorsolást beharangozó videó:
http://www.nagykar.hu/emozgokepek/3453/36597/preview.html

A híradás szövege:
http://www.nagykar.hu/emozgokepek/3453/36597.html

Képek a nyertesekről, a sorsolásról és a könyvtárbemutató sétáról:
http://www.nagykar.hu/keptar/3638.html

díjtalan
50 napon át, 2008. november 1-jétől 2008. december 20-ig tartott az az időszak, melyet a Halis István Városi Könyvtár a 20000. olvasója „megtalálására" hirdetett. Az okot az adta, hogy a számítógépes könyvtári munka „megőrzött" minden beiratkozott olvasót a kezdetek, ebben az esetben 2001 októbere óta, amikortól az új könyvtárpalotába költözött az intézmény. Az elmúlt 7 esztendőben megközelítette, 2008 decemberére pedig el is hagyta a könyvtárba beiratkozók száma a 20000 főt.

Általában az év utolsó időszaka nem szokott az új beiratkozók időszaka lenni, most azonban 250 új tagja lett a könyvtárnak, azok száma pedig, akik megújították a tagságukat, meghaladta az 500 főt. E két csoport tagjaiból sorsolták ki azokat, akik egy-egy digitális fényképezőgép szerencsés gazdái lettek.

A sorsolásra néhányan eljöttek az újonnan beiratkozottak közül. Nekik egy kis könyvtárbemutatóval, ajándékkönyvvel kedveskedtek. Ők hallhatták először azokat az adatokat is, melyek azt a 250 főt jellemzik, akiknek a neve a sorshúzó laptoptáskába került. Kicsiben az egész olvasótábort jól jellemzi az összetétele ennek a csoportnak. Az 1920-as évektől a 2000-es évekig voltak minden évtizedből beiratkozottak.

Az 1990-es években születettek csoportja volt a legnagyobb. A legidősebb beiratkozott (1927-ben született) és a legfiatalabb (2007-ben született) között éppen 80 év korkülönbség volt. Ezzel nincs vége a különlegességnek, mert ez a legidősebb beiratkozott abban az esztendőben látta meg a napvilágot, amikor az 1855-ben született Halis István – a könyvtár névadója – meghalt, vagyis 1927-ben. A 20000. olvasó címre kisorsolt olvasóval még a sorsolás helyszínén sikerült a hallgatóság előtt egy kis telefonos beszélgetést lefolytatni, mert megadta az elérhetőségét. A nyertest tárcsázó Czupi Gyula igazgató kérdésére a szerencsés olvasó elmondta, lánya tanulmányainak segítése érdekében lett éppen most a bibliotéka tagja, mert a könyvtár gyűjteménye rendkívüli segítséget tud nyújtani az innen főiskolára, egyetemre járók tanulmányaihoz. Véletlenül a tagságát megújító nyertesünk is éppen felsőfokú tanulmányai miatt vált ismét a könyvtár aktív tagjává.

Az új olvasók jelentkezése és a régebbiek aktivizálódása ilyen magas számban igazi karácsonyi ajándéka lett a könyvtár minden dolgozójának.
Házigazda: Czupi Gyula


Insert failed. Could not insert session data.