Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Lengyel menekültek Nagykanizsán - Kiállítás a Zalai Közlöny cikkeiből - Halis Könyvtár

2009. szeptember 23. 13:00 - 2009. október 22. 18:30
 Lengyel menekültek Nagykanizsán - Kiállítás a Zalai Közlöny cikkeiből

A 2. világháború idején, hetven éve a korabeli újságolvasó is megismerhette a lengyelek tragédiáját. Alig 3 héttel a világháború 1939. szeptember 1-jei kirobbanása után megjelentek Kanizsán
az első lengyel menekültek. Kanizsa büszke lehet arra, hogy a szovjet és a német csapatok harapófogójából kiszökve többen találtak hosszabb időre menedékre városunkban. A kiállításunk arról szól, hogy a Nagykanizsán megjelenő Zalai Közlöny 70 évvel ezelőtti számainak olvasója mit tudhatott a lengyelek tragédiájáról és a kanizsai életükről. A Zalai Közlöny című újság korabeli számai teljes terjedelmükben olvashatók a http://www.zalaikozlony.nagykar.hu oldalon.
A Zalai Közlöny azon oldalai, amelyek a kiállítás részévé váltak – lengyel vonatkozású híreik miatt –, megtekinthetők a következő link alatt: http://www.nagykar.hu/ekonyvek/5374/42771.html
Szeretettel hívunk mindenkit a kiállítás megtekintésére, mely 2009. szeptember 23-ától 2009. október 22-ig látogatható. A 2. világháború irodalmát a 70 éves évforduló miatt külön is ajánljuk olvasóink figyelmébe a könyvtár kölcsönzőpultja közelében!

díjtalan
A kiállítást 2009. szeptember 30-án Marton István polgármester és Czupi Gyula igazgató társaságában megtekintette Grzegorz Kacprzynski osztályvezető a Lengyel Köztársaság Nagykövetségéről, valamint a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett Cséby Géza keszthelyi író, műfordító is. Az eseményen készült fényképek a következő link alatt tekinthetők meg:
http://www.nagykar.hu/keptar/5495.html

A nagykövetség osztályvezetője korábban a Csengery u. 117-nél Rétfalvi Sándor „EMLÉKFAL" c. alkotásánál koszorúzott a II. világháborús lengyel menekültek magyarországi befogadásának 70. évfordulója alkalmából.
A link mögött a programra invitáló meghívó látható:
http://www.nagykar.hu/keptar/1508/42777.html

A lengyel menekültek nagykanizsai történetéről a következő összefoglalóban található további információ (Lengyel menekültek Zala megyében a második világháború idején):
http://www.nagykar.hu/ekonyvek/83/38981.html


Insert failed. Could not insert session data.