Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Könyvtáros szakmai kirándulás - Halis István Városi Könyvtár

2010. augusztus 31. 08:00 - 16:00
 Könyvtáros szakmai kirándulás Magyarszentmiklós, Bocska, Surd, Belezna helységekben

A Halis István Városi Könyvtár már több éve szakmai kirándulást szervez munkatársainak a nagykanizsai kistérség településeire, ahol mozgókönyvtári tevékenységet működtet. A program célja, hogy az a könyvtáros is, aki nem jár hétről hétre a kistérség falvaiba, de részt vesz a szolgáltatás munkálataiban, megismerje a mozgókönyvtári működés minden elemét, benne az egyes települések könyvtárait, a falvakat, ahol a könyvtárak működnek.

Idén Magyarszentmiklós, Bocska és Surd könyvtárát, valamint a beleznai pelletüzemet látogatták meg.

Magyarszenmiklós polgármestere, Horváth Zoltán lelkesen mutatta be azokat az eszközöket, amelyeket a mozgókönyvtári normatívából vásárolhatott a település. Hangsúlyozta a rendszer előnyeit és fontosságát, melynek lehetőségeit maximálisan ki is használják. Magyarszentmiklóson már 5. éve használhatják a mozgókönyvtári szolgáltatást az ott lakók. Érdekesség még a falu életéből az, hogy a lakosai ingyen vehetik igénybe otthonukban a vezeték nélküli internet, így pl. a Halis István Városi Könyvtár internetes szolgáltatásit is

Bocskán a könyvtár mellett az új Kálváriát tekintették meg. Mindegyik meglátogatott település történetéhez, életének bemutatásához éppen a könyvtárosok által mozgókönyvtári forrásokból és közkincs pályázatból létrehozott honlapok voltak a legfontosabb források. Így a www.bocska.nagykar.hu, a www.magyarszentmiklos.nagykar.hu, valamint a www.surd.nagykar.hu című honlapon bemutatkozik Bocska, Magyarszentmiklós és Surd szellemi, természeti és épített értékeivel. Itt olvasható az is sok egyéb mellett, hogy mikor ki megy szolgáltatni a településre a mozgókönyvtárosok közül, ill. mikor van nyitva a könyvtár.

Surdon a polgármester, Kanász János látta vendégül a mozgókönyvtárosokat. Az ebéd után a helyi művelődésszervező-könyvtáros, Borsos Gézáné kalauzolta végig a csoportot a településen, bemutatva a főbb nevezetességeket, köztük az evangélikus és a katolikus templomot. Surdról szállt fel valamikor Kodály pávája, a híres Röpülj páva dallama és szövege, hiszen Seemayer Vilmos 1937-ben itt gyűjtötte a híres páva dallamot, amelyet Kodály Zoltán dolgozott fel.

A kirándulás utolsó állomása a kistérség fontos beruházása, a beleznai pelletüzem volt, ahol Burján Zoltán mutatta be a gyártás szakaszait.

díjtalan
A Szuperhírben megjelent cikk:
http://www.szuperhir.hu/viewcontent/hazai-hirek/20100906konyvtarosok-a-kistersegben.html

Magyarszentmiklóson készített fényképek:
http://www.nagykar.hu/keptar/7093.html

Bocskán készített fényképek:
http://www.nagykar.hu/keptar/7094.html

Surdon készített fényképek:
http://www.nagykar.hu/keptar/7096.html

Beleznán készített fényképek:
http://www.nagykar.hu/keptar/7097.html


Insert failed. Could not insert session data.