Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Könyvbemutató - Emlékezés c. kétnyelvű képes album - Halis István Városi Könyvtár

2010. november 12. 11:00 - 11:45
 Könyvbemutató - Emlékezés c. kétnyelvű képes album a magyarországi lengyel polgári menekültekről és katonai internáltakról 1939-1945

Szerzők: Grzegorz Lubczyk 1997-2001-ben volt budapesti lengyel nagykövet úr és felesége Krisztina

120 ezer lengyel menekült történetéről

A kollektív emlékezet – híd a múlt és jelen között. Üzenete mindig időszerű a jövő számára.

A lengyel Rytm kiadó 2010-ben jelentette meg Krystyna Łubczyk, Grzegorz Łubczyk: Emlékezés. Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946 című, közel 400 oldalas kordokumentum-albumát. A mű egyben tiszteletadás, és köszönetnyilvánítás a magyaroknak azért, ahogy 1939-ben hazájukat és otthonaikat is megosztották szükséget szenvedő lengyel embertársaikkal.

A kötetet az iránta megnyilvánuló érdeklődés, hiánypótló volta, illetve dokumentum és kollektív érzelmi értéke miatt Lengyelországban és Magyarországon többször is bemutatták.

A kötet megjelenése a kollektív emlékezet további rétegeit hozta felszínre. A szerzőpáros elmondta, hogy egykori menekültek vagy leszármazottaik folyamatosan ajánlják fel a családi hagyatékokban megőrzött fényképeket, leveleket, ezért egy újabb dokumentum gyűjtemény kiadását tervezik.

Az Emlékezés. Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946 című album a magyarok háborús nemzedékét megillető elismerés és hála kifejezése. Különösen azokra gondolunk, akik 1939 őszén megnyitották államhatárukat, otthonaikat és szíveiket a németek és a szovjetek által megtámadott hazájukból menekülni kényszerülő mintegy 120 ezer lengyel előtt. Megtették ezt annak ellenére, hogy Magyarország politikai szövetségre lépett Németországgal. Azokban az emberpróbáló órákban fontosabb volt a bátorság és a becsület, a népeink ezeréves barátságából táplálkozó testvéri érzés, a bajba jutottak megsegítésének belső parancsa. Az album törzsanyagát az az egyedülálló fényképgyűjtemény alkotja, amelyet a "Lengyelek Apójának" becézett Antall József hagyatékából leánya, Edith asszony bocsátott a szerzők rendelkezésére. Felvételek százairól tekintenek ránk a háború viharának hősei. Nézzük a mindennapi élet kimerevített pillanatait, az ismert és ismeretlen lengyeleket, magyarokat, "a bajban is hű barátokat". Az idősebbeknek szeretnénk emlékezetükbe idézni, a fiataloknak pedig bemutatni a lengyel menekültek és magyar pártfogóik háborús sorsának fontos, sok esetben egyenesen hősies történetét.

díjtalan
Kérjük, hogy akinek a lengyel menekültekkel kapcsolatos tárgyi emléke (újság, fénykép, levél, napló stb) van, az hozza magával a könyvbemutatóra.

2009 őszén kiállítást rendeztünk a könyvtárban a Zalai Közlöny cikkeiből Lengyel menekültek Nagykanizsán címmel. A kiállításról bővebben:
http://www.nagykar.hu/esemenynaptar/1/2296.html

A könyvbemutatón készült fényképek az alábbi link alatt tekinthetők meg:
http://www.nagykar.hu/keptar/7274.html


Insert failed. Could not insert session data.