Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
916.13 KB
2007-05-12 12:52:34
 Pápa, Fő u. 17. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
306
1047
Pápa, Fő utca 17. Régi Megyeháza

A két utcára néző egyemeletes középületet 1824-ben építették klasszicista stílusban.
1732-ig Veszprém vármegyének nem volt hivatalos központja, s a megyegyűléseket elsősorban Pápán és Veszprémben tartották. 1732-ben Veszprémben felépítették a megyeházát a püspök által ajándékozott telken. Pápa azonban, ragaszkodván ősi jogaihoz, 1824-ben szintén épített egy megyeházát.
Az épülethez jeles irodalmi emlék is fűződik: a pápai kollégium (lásd: Pápa, Petőfi u. 13.) önképzőköre 1842. június 30-án itt tartotta egyik ünnepi összejövetelét, amelyen részt vett Petőfi Sándor és Jókai Mór is.
Petőfi - akkor még Petrovics Sándor az 1841/42-es tanévben a pápai református kollégium diákja volt. Szorosan vett iskolai tanulmányai mellett pályájára döntő hatással volt az iskola önképzőkörének - Képzőtársaságának - tevékenysége, amelyben az ugyancsak Pápán diákoskodó Jókaival, Orlai Petrich Somával és más jeles diákokkal vett részt. Az 1842. június 30-i ünnepségen az arra érdemesített diákok saját verseikkel, elbeszéléseikkel, szavalatokkal mutatkoztak be a város közönségének. Eszterházy Károly, Pápa ura pénzjutalmat is kitűzött a legjobb teljesítmények jutalmazására. Ez alkalommal Petőfi két verse is elhangzott diáktársai tolmácsolásában: Lehel című balladája, illetve a Szín és való (lásd még: Pápa, Fő tér 15.) című verse. Ő maga viszont más költőktől szavalt (akkoriban még színész szeretett volna lenni). Különösen nagy sikert aratott egy korabeli divatos verssel, Szalkay Máté: Ólmos botok című költeményével. Kölcsönkért jelmezben - lobogós ingben, pitykés nadrágban, kezében fütyköst forgatva - remekül eljátszotta a maradi korteseket parodizáló verset. Lehel című balladájával két arany pályadíjat nyert, s a jelen lévő Eszterházy grófnak annyira tetszett az Ólmos botok előadása, hogy jutalmát megtoldotta még egy arannyal. A műsoron Jókai is jelen volt, neki két elbeszéléséből olvastak fel diáktársai részleteket.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:

Németh Adél - Szabó Lajos: Pápa. Bp. Panoráma, 1989
"A kényes úrfi s a rongyos baka". Tanulmányok két halhatatlan pápai diákról. Pápa, Pápai Református Gyűjtemények, 2001

Insert failed. Could not insert session data.